Ένωση Ελλήνων Χρηστών και Φίλων ΕΛ/ΛΑΚ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ένωση Ελλήνων Χρηστών και Φίλων ΕΛ/ΛΑΚ"

Transcript

1 Ένωση Ελλήνων Χρηστών και Φίλων ΕΛ/ΛΑΚ Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα

2 Ελεύθερο Λογισμικό Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα GNU/Linux and FOSS

3 Το κίνημα του ελεύθερου λογισμικού Έχει ως στόχο να προασπίσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων που χρησιμοποιούν λογισμικό. Βασίζεται στη φιλοσοφία του ελεύθερου λογισμικού. Ιδρυτής του κινήματος θεωρείται ο Richard Stallman.

4 Ελεύθερο λογισμικό Ο ορισμός του ελεύθερου λογισμικού Η λέξη ελεύθερο αναφέρεται στην ελευθερία χρήσης του λογισμικού. Η λέξη ελεύθερο δεν αναφέρεται στην αγοραία τιμή του λογισμικού. Ο πρώτος τεκμηριωμένος πλήρης ορισμός του ελεύθερου λογισμικού εμφανίζεται δημοσιευμένος στο GNU's Bulletin, τον Φεβρουάριο του 1986

5 Οι 4 ελευθερίες του ελεύθερου λογισμικού (1) (1) Ελευθερία εκτέλεσης του λογισμικού, για οποιονδήποτε σκοπό. (2) Ελευθερία μελέτης των μηχανισμών λειτουργίας του λογισμικού και προσαρμογής του. (3) Ελευθερία αναδιανομής. (4) Ελευθερία βελτίωσης του λογισμικού και δημοσίευσης των βελτιώσεων στο ευρύ κοινό. Προϋπόθεση για τις ελευθερίες 2 και 4 αποτελεί η πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα.

6 Οι 4 ελευθερίες του ελεύθερου λογισμικού (2) Παρατηρήσεις Ένα πρόγραμμα θεωρείται ελεύθερο λογισμικό όταν οι χρήστες του έχουν όλες τις παραπάνω ελευθερίες. Οι χρήστες ελεύθερου λογισμικού είναι ελεύθεροι να αναδιανέμουν αντίγραφα, με ή χωρίς τροποποιήσεις, δωρεάν ή χρεώνοντας για την διανομή, στον οποιονδήποτε, οπουδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο. Δεν απαιτείται εξουσιοδότηση ή καταβολή αντιτίμου για απόκτηση σχετικής άδειας.

7 Ανοικτός Κώδικας Αποτελεί μοντέλο ανάπτυξης λογισμικού. Επινοήθηκε ως όρος το Είχε ως στόχο την ταχεία εμπορευματοποίηση του Ελεύθερου Λογισμικού και την αποδοχή του από τις εταιρίες (embedded systems, routers etc).

8 Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα και Ελεύθερο Λογισμικό Αρχικά οι όροι Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα και Ελεύθερο Λογισμικό θεωρήθηκαν ταυτόσημοι. Ο όρος Ελεύθερο Λογισμικό εστιάζει σε φιλοσοφικές έννοιες και αξίες όπως η ελευθερία. Ο όρος Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα εστιάζει στην ελεύθερη διάθεση του κώδικα, ως πρακτική επίτευξης καλύτερης ποιότητας λογισμικού. Ο όρος Ανοικτός Κώδικας σήμερα χρησιμοποιείται για την περιγραφή τόσο ελεύθερου λογισμικού όσο και ιδιοκτησιακού λογισμικού το οποίο επιτρέπει υπό συνθήκες την πρόσβαση στον κώδικα, αλλά όχι την τροποποίηση και τη διανομή του.

9 Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα Ο όρος Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια για την απόδοση του συνόλου του λογισμικού που διασφαλίζει τις ελευθερίες του ελεύθερου λογισμικού και ακολουθεί το μοντέλο ανάπτυξης ανοικτού κώδικα. Στα Αγγλικά έχει επικρατήσει ο όρος Free/Libre Open Source Software (FLOSS) προκειμένου να ξεπεραστεί η δισημία του όρου free που μπορεί να ερμηνευτεί και ως ελεύθερος αλλά και ως δωρεάν.

10 Ιστορία του ΕΛ/ΛΑΚ: Συνοπτικά 1983: Εκκίνηση του έργου GNU από το Richard Stallman 1986: Δημιουργείται το ίδρυμα ελεύθερου λογισμικού 1989: Δημοσιεύεται η πρώτη έκδοση της Γενικής Άδειας Δημόσιας Χρήσης GNU (GNU GPL) 1991: Ξεκινά η κατασκευή του πυρήνα Linux από το Linus Tolvards. 1993: Εμφάνιση των πρώτων διανομών GNU/Linux 1998: Χρησιμοποιείται για πρώτη φορά ο όρος Ανοικτός Κώδικας.

11 Ιστορία του ΕΛ/ΛΑΚ: 1991 Δημιουργία του Linux Ο Φιλανδός Linus Tolvards αρχίζει να αναπτύσσει τον πυρήνα Linux. Αρχικός σκοπός του η ανάπτυξή ενός προσομοιωτή τερματικού, προκειμένου να έχει πρόσβαση στα συστήματα UNIX που διέθετε το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. Αναπτύσσει για την αρχιτεκτονική του προσωπικού του υπολογιστή (80386). Η ανάπτυξη γίνεται σε Minix με χρήση του GNU C compiler. Ανακοινώνει το έργο του στο Usenet στο newsgroup "comp.os.minix."

12 Ιστορία του ΕΛ/ΛΑΚ: 1991 Δημιουργία του Linux

13 Ιστορία του ΕΛ/ΛΑΚ: : To Linux αδειοδοτείται κάτω από την GPL. 1993: Ξεκινά το Debian GNU/Linux, η πρώτη διανομή GNU/Linux από τον Ian Murdock. Κυκλοφορούν τα ελεύθερα λ/ς FreeBSD και NetBSD. 1994: Κυκλοφορεί το Red Hat Linux 1.0, η πρώτη εμπορική διανομή GNU/Linux. Εταιρίες αρχίζουν να διαθέτουν προϊόντα βασισμένα στο Linux και διανομές με εταιρική υποστήριξη. Δημιουργείται το Αpache Group που θα αναπτύξει το ελεύθερο λογισμικό διακομιστών διαδικτύου Apache. Ξεκινά η ανάπτυξη της γλώσσας PHP. 1995: Πρώτη έκδοση ελεύθερου λογισμικού σχεσιακών βάσεων δεδομένων MySQL.

14 Ιστορία του ΕΛ/ΛΑΚ: : Ξεκινάνε τα έργα KDE και GNOME (ολοκληρωμένα γραφικά περιβάλλοντα ελεύθερου λογισμικού). 1998: Ο φυλλομετρητής Netscape Navigator διατίθεται ως ελεύθερο λογισμικό. Δημιουργία της Πρωτοβουλίας Ανοικτού Κώδικα 1999: Δημιουργείται η σουίτα γραφείου ελεύθερου λογισμικού OpenOffice από την Sun βασισμένο στο StarOffice.

15 Ιστορία του ΕΛ/ΛΑΚ: : Ιδρύεται το Open Source Development Lab (OSDL), Η ΙΒΜ αρχίζει να υποστηρίζει το Linux στα προϊόντα της. 2001: H Apple διαθέτει το MacOS X v10 ο πυρήνας οποίου βασίζεται σε ελεύθερο λογισμικό. 2004: Η Dell διαθέτει τους πρώτους desktop υπολογιστές με προεγκατεστημένο Linux. Διατίθεται η πρώτη έκδοση της διανομής Ubuntu Linux. To mozilla foundation διαθέτει τον firefox : Η Sun διαθέτει το OpenSolaris. Ανακοινώνεται το έργο One Laptop Per Child.

16 2008: Ιστορία του ΕΛ/ΛΑΚ: Ο πυρήνας Linux ξεπερνά τις γραμμές κώδικα. Το Linux Foundation εκδίδει μελέτη σχετικά με την ανάπτυξη του πυρήνα Linux. Red Hat, Novell, IBM, Intel, SGI, Oracle, HP, Cisco, Google, Fujitsu είναι μερικές μόνο από τις εταιρίες που βρίσκονται στην κορυφή του πίνακα συνεισφορών κώδικα.

17 Η φιλοσοφία του ΕΛ/ΛΑΚ Ελεύθερη διάδοση της γνώσης Συνεργασία Συμμετοχή Διαφάνεια Κοινή χρήση

18 Ανοικτά Πρότυπα Οφέλη από την υιοθέτηση ανοικτών προτύπων: Υγιής πολιτική προμηθειών Προστασία από δικτυακά φαινόμενα Εξασφάλιση του ανοικτού ανταγωνισμού Εξασφάλιση της προσβασιμότητας Εξασφάλιση της διαλειτουργικότητας Ποιος ελέγχει τα δεδομένα σας; Ποιος ελέγχει τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σας; Θέμα δημοκρατίας στην κοινωνία της πληροφορίας.

19 Μειονεκτήματα χρήσης ΕΛ/ΛΑΚ Λιγότερες επιλογές επαγγελματικής υποστήριξης. Δυσκολία εύρεσης προσωπικού με τεχνογνωσία. Ασυμβατότητες με κάποια διαδεδομένα κλειστά πρότυπα αρχείων. Έλλειψη ορισμένων εξειδικευμένων εφαρμογών. Κόστος επανεκπαίδευσης ατόμων με εμπειρία σε αντίστοιχα κλειστού κώδικα λογισμικά. 19

20 Πλεονεκτήματα χρήσης ΕΛ/ΛΑΚ Μείωση κόστους πληροφοριακών συστημάτων Δεν αγοράζονται άδειες χρήσης Δωρεάν ανανεώσεις Απεριόριστος αριθμός εγκαταστάσεων Δυνατότητα ιδίας παραμετροποίησης και επέκτασης Δυνατότητα ιδίας υποστήριξης Υιοθέτηση διεθνών βέλτιστων πρακτικών Μικρότεροι χρόνοι υλοποίησης πληροφοριακών συστημάτων.

21 Άδειες χρήσης ΕΛ/ΛΑΚ Οι άδειες χρήσης ΕΛ/ΛΑΚ είναι copyleft άδειες και συνήθως απαγορεύουν: Την παρεμπόδιση της ελεύθερης διανομής του λογισμικού. Τη στέρηση του πηγαίου κώδικα από όσους λαμβάνουν το λογισμικό. Την αφαίρεση του δικαιώματος τροποποίησης από όσους λαμβάνουν το λογισμικό. Την εφαρμογή οποιονδήποτε διακρίσεων σχετικά με το ποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει καθώς και για ποιόν σκοπό το λογισμικό. Εξασφαλίζουν τη διατήρηση των 4 ελευθεριών (εκτέλεσης, μελέτης, αναδιανομής, βελτίωσης) του ελεύθερου λογισμικού σε όσους το λαμβάνουν.

22 Άδειες χρήσης κλειστού κώδικα λογισμικού Οι άδειες λογισμικού κλειστού κώδικα συνήθως απαγορεύουν: Την αντιγραφή του. Την ταυτόχρονη χρησιμοποίηση του σε παραπάνω από έναν υπολογιστή. Τη μεταπώληση του. Την τροποποίηση του. Την απαίτηση οποιασδήποτε αποζημίωσης από τον χρήστη σε περίπτωση που το λογισμικό λόγω αστοχιών προκαλέσει οποιοδήποτε πρόβλημα στο χρήστη του. Ο χρήστης δεν αγοράζει το λογισμικό, αλλά την άδεια να το χρησιμοποιεί κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρους που έχει θέσει ο κατασκευαστής.

Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα

Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα Copyright (C) Konstantinos Togias. Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under the terms of the GNU Free Documentation License,

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερο Λογισμικό. Η αρχή της ιστορίας Κιαγιαδάκης Γιώργος (το labάκι)

Ελεύθερο Λογισμικό. Η αρχή της ιστορίας Κιαγιαδάκης Γιώργος (το labάκι) Ελεύθερο Λογισμικό Η αρχή της ιστορίας Κιαγιαδάκης Γιώργος (το labάκι) Τι είναι το Λογισμικό; Τι είναι το Λογισμικό; Λογισμικό Οδηγίες (Προγράμματα) Δεδομένα... για τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα GreekLUG ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Τι είναι Ελεύθερο Λογισμικό; Η φιλοσοφία και οι αξίες του ΕΛ/ΛΑΚ Ζήσης Μιχάλης GreekLUG ΕΛ/ΛΑΚ! Τι είναι Λογισμικό & τι Λειτουργικό

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερο Ανοικτό Λογισμικό

Ελεύθερο Ανοικτό Λογισμικό Ελεύθερο Ανοικτό Λογισμικό Σειρά τριών διαλέξεων σχετικών με το Ελεύθερο-Ανοικτό Λογισμικό στο Τμήμα Διοίκησης Τεχνολογίας Κ.Γ. Μαργαρίτης, Απρίλιος 2007 Ελεύθερο-Ανοικτό Λογισμικό, Διαδίκτυο και Επιχειρηματικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ωφελήματα από την χρήση Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) Τοπική Κοινότητα Χρηστών Ubuntu Κύπρου

Ωφελήματα από την χρήση Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) Τοπική Κοινότητα Χρηστών Ubuntu Κύπρου Ωφελήματα από την χρήση Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) Τοπική Κοινότητα Χρηστών Ubuntu Κύπρου Ελεύθερο Λογισμικό (Free Software) Ελευθερία χρήσης του προγράμματος για οποιονδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΑΚ Ελεύθερο Λογισμικό Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα. Δρ. Δημήτρης Καβρουδάκης www.dimitrisk.gr dimtirisk@geo.aegean.gr

ΕΛΛΑΚ Ελεύθερο Λογισμικό Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα. Δρ. Δημήτρης Καβρουδάκης www.dimitrisk.gr dimtirisk@geo.aegean.gr ΕΛΛΑΚ Ελεύθερο Λογισμικό Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα Δρ. Δημήτρης Καβρουδάκης www.dimitrisk.gr dimtirisk@geo.aegean.gr Ελεύθερο Λογισμικό Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα Linux Περιεχόμενα Εφαρμογές ΕΛ/ΛΑΚ Ανοικτά

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικό Σύστημα Linux ~ Μια σύντομη εισαγωγή

Λειτουργικό Σύστημα Linux ~ Μια σύντομη εισαγωγή Λειτουργικό Σύστημα Linux ~ Μια σύντομη εισαγωγή Πως ξεκίνησε το Linux Linus Torvalds : Εμπνευστής και δημιουργός του, φοιτητής του Πανεπιστημίου του Helsinki στην Φιλανδία Πως ξεκίνησε το Linux Βασίστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερο Λογισμικό και GNU/Linux

Ελεύθερο Λογισμικό και GNU/Linux Ελεύθερο Λογισμικό και GNU/Linux Πηγές: http://rainbow.cs.unipi.gr/projects/oss/wiki/eventzero http://dimitris.glezos.com/opensource/ http://www.myubuntu.gr/index.php/γιατί-linux/ http://www.gnu.org/philosophy/free-sw.el.html

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερο Λογισμικό και GNU/Linux

Ελεύθερο Λογισμικό και GNU/Linux Ελεύθερο Λογισμικό και GNU/Linux Δημήτρης Γλυνός Υπ. Διδάκτορας Τμήμα Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Πειραιά [oss-cs-unipi-events] user@host:~$./greeting hello world! [oss-cs-unipi-events] Ποιοι είμαστε Κοινότητα

Διαβάστε περισσότερα

Το Ελεύθερο Λογισμικό Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα στη Τοπική Αυτοδιοίκηση

Το Ελεύθερο Λογισμικό Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα στη Τοπική Αυτοδιοίκηση Το Ελεύθερο Λογισμικό Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα στη Τοπική Αυτοδιοίκηση Συνέδριο ΕΛΛΑΚ 2010, «Επιχειρηματικότητα, Δημόσιος τομέας, Εκπαίδευση & Έρευνα» Ηράκλειο 16 Μαΐου 2010 Μοχιανάκης Κωστής Προϊστάμενος

Διαβάστε περισσότερα

Επιτελική σύνοψη κάθε παραγόµενο λογισµικό µπορεί να χρησιµοποιηθεί, να αντιγραφεί και να διανεµηθεί ελεύθερα

Επιτελική σύνοψη κάθε παραγόµενο λογισµικό µπορεί να χρησιµοποιηθεί, να αντιγραφεί και να διανεµηθεί ελεύθερα Επιτελική σύνοψη Το Ελεύθερο Λογισµικό/Λογισµικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) είναι ένα εναλλακτικό µοντέλο ανάπτυξης και χρήσης λογισµικού, σύµφωνα µε το οποίο κάθε παραγόµενο λογισµικό µπορεί να χρησιµοποιηθεί,

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδες Αριστείας ΕΛ/ΛΑΚ. 28/9/2014 Μονάδες Αριστείας ΕΛ/ΛΑΚ 1

Μονάδες Αριστείας ΕΛ/ΛΑΚ. 28/9/2014 Μονάδες Αριστείας ΕΛ/ΛΑΚ 1 28/9/2014 Μονάδες Αριστείας ΕΛ/ΛΑΚ 1 Τι είναι; Οι Μονάδες Αριστείας, είναι ομάδες σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα που υλοποιούν το έργο ΕΣΠΑ «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για την Ανάπτυξη και

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερο Λογισμικό Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛΛΑΚ) και Ανοιχτό Hardware. Δρ. Δημήτρης Καβρουδάκης www.dimitrisk.gr dimtirisk@geo.aegean.

Ελεύθερο Λογισμικό Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛΛΑΚ) και Ανοιχτό Hardware. Δρ. Δημήτρης Καβρουδάκης www.dimitrisk.gr dimtirisk@geo.aegean. Ελεύθερο Λογισμικό Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛΛΑΚ) και Ανοιχτό Hardware Δρ. Δημήτρης Καβρουδάκης www.dimitrisk.gr dimtirisk@geo.aegean.gr Περιεχόμενα Ελεύθερο Λογισμικό Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα Linux

Διαβάστε περισσότερα

Linux με τη χρήση κονσόλας

Linux με τη χρήση κονσόλας Linux με τη χρήση κονσόλας Κεφάλαιο 1 Κείμενα Χρυσούλα Παπάζογλου Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης Υπηρεσία Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Θεσσαλονίκη, Μάρτης 2009 Το υλικό διατίθεται

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο ΕΛ/ΛΑΚ. Προσαρμογή: Α. Ανδρεάτος Μάϊος 2011. Εισαγωγή στο ΕΛ\ΛΑΚ 1

Εισαγωγή στο ΕΛ/ΛΑΚ. Προσαρμογή: Α. Ανδρεάτος Μάϊος 2011. Εισαγωγή στο ΕΛ\ΛΑΚ 1 Εισαγωγή στο ΕΛ/ΛΑΚ Προσαρμογή: Α. Ανδρεάτος Μάϊος 2011 Εισαγωγή στο ΕΛ\ΛΑΚ 1 Εισαγωγή στο ΕΛ/ΛΑΚ και τη χρήση του Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) στην Εκπαίδευση, τη ημόσια ιοίκηση

Διαβάστε περισσότερα

Άδεια Δημόσιας Χρήσης GNU

Άδεια Δημόσιας Χρήσης GNU Linux - Εισαγωγή γή Χαρακτηριστικά Λειτουργικό σύστημα Unix-like: βασισμένο στις αρχές του Unix Προϊόν εθελοντικής συνεργασίας από διαδικτυακές κοινότητες έργο ανοικτού κώδικα ελεύθερα προσβάσιμο από όλους

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΕΛ/ΛΑΚ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΕΛ/ΛΑΚ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΕΛ/ΛΑΚ 1.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στο αρχείο αυτό θα βρείτε όλες τις απαραίτητες οδηγίες για την εγκατάσταση της Ηλεκτρονικής ιαδικτυακής Βιβλιοθήκης για το Ελεύθερο Λογισµικό / Λογισµικό Ανοιχτού

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση Προηγµένων Συνεργατικών Εργαλείων ιαδικτύου. Ελεύθερο Λογισµικό και Λογισµικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) Forum Chat

Χρήση Προηγµένων Συνεργατικών Εργαλείων ιαδικτύου. Ελεύθερο Λογισµικό και Λογισµικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) Forum Chat Χρήση Προηγµένων Συνεργατικών Εργαλείων ιαδικτύου Ελεύθερο Λογισµικό και Λογισµικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) Forum Chat Εισηγητής : Θάνος Κυρτάτος εκπαιδευτικός «Τα ηλεκτρονικά δίκτυα καθιστούν εφικτούς

Διαβάστε περισσότερα

Libreoffice: Η ελεύθερη σουίτα γραφείου. Τοπική Κοινότητα Χρηστών Ubuntu Κύπρου

Libreoffice: Η ελεύθερη σουίτα γραφείου. Τοπική Κοινότητα Χρηστών Ubuntu Κύπρου Libreoffice: Η ελεύθερη σουίτα γραφείου Τοπική Κοινότητα Χρηστών Ubuntu Κύπρου Τι είναι το LibreOffice; Δωρεάν σουίτα εφαρμογών γραφείου που βασίζεται στον Ανοικτό Κώδικα/Ελεύθερο Λογισμικό Διαθέσιμη για

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ. Επιχειρηματικά Μοντέλα Ανοιχτού Λογισμικού. Άννα Ρήγα (ΑΜ: Τ03134)

Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ. Επιχειρηματικά Μοντέλα Ανοιχτού Λογισμικού. Άννα Ρήγα (ΑΜ: Τ03134) ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Επιχειρηματικά Μοντέλα Ανοιχτού Λογισμικού ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Άννα Ρήγα (ΑΜ: Τ03134) Επιβλέπων:

Διαβάστε περισσότερα

Βασίλειος Κοντογιάννης ΠΕ19

Βασίλειος Κοντογιάννης ΠΕ19 Ενότητα1 Υλικό Λογισμικό και Εφαρμογές Τι ονομάζουμε λογισμικό (software); Με τον όρο λογισμικό (software) αναφερόμαστε στο σύνολο των προγραμμάτων που μπορεί να εκτελεστεί από ένα υπολογιστικό σύστημα.

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Υπολογιστών. Κεφάλαιο 4 Λογισμικό Συστήματος

Εφαρμογές Υπολογιστών. Κεφάλαιο 4 Λογισμικό Συστήματος Λογισμικό Συστήματος Λογισμικό 2 Λογισμικό Συστήματος Τα ειδικά εργαλεία χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη λογισμικού εφαρμογών και την εκτέλεση βοηθητικών εργασιών. Το λειτουργικό σύστημα (operating system)

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερο Γεωχωρικό Λογισμικό - FOSS4G Δρ. Άγγελος Τζώτσος Χρήστος Ιωσηφίδης

Ελεύθερο Γεωχωρικό Λογισμικό - FOSS4G Δρ. Άγγελος Τζώτσος Χρήστος Ιωσηφίδης Ελεύθερο Γεωχωρικό Λογισμικό - FOSS4G Δρ. Άγγελος Τζώτσος Αντιπρόεδρος Open Source Geospatial Foundation (OSGeo) Μέλος Open Geospatial Consortium (OGC) Χρήστος Ιωσηφίδης Ε.ΔΙ.Π. Α' Ε.Μ.Π. Αιρετό Μέλος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ 2012-2013. Πληροφορική και Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ 2012-2013. Πληροφορική και Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ 2012-2013 Πληροφορική και Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Εγκατάσταση Linux Server/Samba/Web Server (Apache)/MySQL Database Server/Joomla/Moodle/Word Press (Blog)/Email Server/File

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερο - Ανοικτό Λογισμικό

Ελεύθερο - Ανοικτό Λογισμικό Ελεύθερο - Ανοικτό Λογισμικό Παραδείγματα και Ορισμοί ΤΠΕ: Τεχνολογία Υποδομής Η πλευρά των καταναλωτών Η πλευρά των παραγωγών Άλλες οπτικές γωνίες Επιχειρηματικά Μοντέλα Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Εφαρμογές

Διαβάστε περισσότερα

Φίλοι Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα Φ.Λ.Α.Κ.

Φίλοι Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα Φ.Λ.Α.Κ. http://www.flak.gr Φίλοι Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα Φ.Λ.Α.Κ. Ημερομηνία ίδρυσης: 26/4/07 ΑΒΣ:946 έδρα Ξάνθη Ομάδες Ελεύθερου Λογισμικού - Λογισμικού Α.Κ. Ομάδες που δραστηριοποιούνται στον Ελλαδικό χώρο:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ Το Linux είναι χτισμένο με ένα συγκεκριμένο σύνολο ενοποίηση αρχές στο μυαλό. Η κατανόηση αυτών των αρχών είναι πολύ χρήσιμη για την κατανόηση του πώς λειτουργεί

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ-ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ(ΕΛ-ΛΑΚ)

ΤΕΧΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ-ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ(ΕΛ-ΛΑΚ) ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ-ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ(ΕΛ-ΛΑΚ) ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ (STALLMAN) Το ελεύθερο λογισμικό παρέχει στους χρήστες την ελευθερία να εκτελούν, αντιγράφουν, διανέμουν, μελετούν, τροποποιούν και

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών 1 ος Κύκλος Εκπαίδευσης 1 ο σεμινάριο 27 Μαΐου 2014 Ελεύθερο Λογισμικό ΕΛ/ΛΑΚ: Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ)

Διαβάστε περισσότερα

Σε κάθε διανομή μπορεί να παρέχονται διαφορετικοί windows manager όπως: Xfe (Xubuntu) Gnome, (Debian,Ubuntu) KDE, (Kubuntu, Mandriva)

Σε κάθε διανομή μπορεί να παρέχονται διαφορετικοί windows manager όπως: Xfe (Xubuntu) Gnome, (Debian,Ubuntu) KDE, (Kubuntu, Mandriva) Τι είναι το Linux Βασικό στοιχείο είναι ο πυρήνας Linux Ο πυρήνας Linux δημιουργήθηκε από τον φοιτητή πληροφορικής Linus Torvalds το 1991 Αν και δεν χρησιμοποιεί κώδικα του UNIX, μπορεί να θεωρηθεί παρεμφερές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών 2 η Σειρά Εκπαίδευσης 1 ο σεμινάριο 21 Οκτωβρίου 2014 Ελεύθερο Λογισμικό ΕΛ/ΛΑΚ: Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ)

Διαβάστε περισσότερα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα Μάθημα 6ο Σουίτα Γραφείου LibreOffice Ύλη Μαθημάτων V Μαθ. 6 : Εφαρμογές Εφαρμογή οικονομικών Homebank, Εφαρμογή αλληλογραφίας Thunderbird, Καθημερινά

Διαβάστε περισσότερα

30 Μαρτίου 2011 Ημέρα Ελευθερίας Εγγράφων

30 Μαρτίου 2011 Ημέρα Ελευθερίας Εγγράφων 30 Μαρτίου 2011 Ημέρα Ελευθερίας Εγγράφων Η σημασία των Ανοικτών Προτύπων στην εποχή της πληροφορίας Χάρης Ζησόπουλος Μέλος AUTH ACM Student Chapter Φοιτητής Τμήματος Πληροφορικής Εθελοντής Μεταφραστής

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερο Λογισμικό στην Εκπαίδευση. Ομάδα ΕΛ/ΛΑΚ Π.Κ. www.ellak.tuc.gr

Ελεύθερο Λογισμικό στην Εκπαίδευση. Ομάδα ΕΛ/ΛΑΚ Π.Κ. www.ellak.tuc.gr Ομάδα ΕΛ/ΛΑΚ Π.Κ. www.ellak.tuc.gr Τι είναι το Ελεύθερο Λογισμικό; Το Ελεύθερο Λογισμικό είναι το προιόν, ενός νέου τρόπου παραγωγής και διανομής αγαθών που βασίζεται σε μια παγκόσμια διαδικτυακή κοινότητα,

Διαβάστε περισσότερα

Open source software vs. close software

Open source software vs. close software Ρυθμιστική Πολιτική Open source software vs. close software Υπεύθυνοι Εργασίας: Δρίτσας Στυλιανός Οικονομίδης Δημήτρης Διδάσκων : Κουρκουμπέτης Κων/νος ΠΜΣ στα Πληροφοριακά Συστήματα Θέματα : 1) Βασικές

Διαβάστε περισσότερα

Εισ. Στην ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ. Διάλεξη 4 η. Βασίλης Στεφανής

Εισ. Στην ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ. Διάλεξη 4 η. Βασίλης Στεφανής Εισ. Στην ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Διάλεξη 4 η Βασίλης Στεφανής Πληροφοριακό σύστημα Υπενθύμιση του βασικού μοντέλου Είσοδος Επεξεργασία Έξοδος Ας δούμε επιπλέον λεπτομέρειες! Λογισμικό Λογισμικό: Δίνει εντολές στο

Διαβάστε περισσότερα

Μπορούμε και χωρίς Πατέντες

Μπορούμε και χωρίς Πατέντες Μπορούμε και χωρίς Πατέντες Ι. Σταμέλος Αναπλ. Καθηγητής Α.Π.Θ. Μέλος Δ.Σ. Εταιρείας ΕΛΛΑΚ Με τη συνδρομή του Π. Τσιάβου, Νομικού, Μέλους Δ.Σ. ΕΛΛΑΚ Εταιρεία ΕΛΛΑΚ Εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα,

Διαβάστε περισσότερα

Συμπεράσματα Πρόταση για υιοθέτηση του ΕΛ/ΛΑΚ στο Κυπριακό Δημόσιο Τομέα. Τοπική Κοινότητα Χρηστών Ubuntu Κύπρου

Συμπεράσματα Πρόταση για υιοθέτηση του ΕΛ/ΛΑΚ στο Κυπριακό Δημόσιο Τομέα. Τοπική Κοινότητα Χρηστών Ubuntu Κύπρου Συμπεράσματα Πρόταση για υιοθέτηση του ΕΛ/ΛΑΚ στο Κυπριακό Δημόσιο Τομέα Τοπική Κοινότητα Χρηστών Ubuntu Κύπρου Θέματα Μετακύλισης (migration) Διάρκεια μετακύλισης Σε μια νύκτα Εξονυχιστική Μελέτη Μεγάλος

Διαβάστε περισσότερα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα Εισαγωγή στην Πληροφορική! Σειρά Μαθημάτων Μαθήματα: Σάββατο 16:00-18:00 + Φροντιστηριακά κάθε 2 Εβδομάδες Τετάρτη 18:30-19:30 Βεβαιώσεις Παρακολούθησης

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΕΛ/ΑΚ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ: ΔΑΡΑΜΑΡΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΠΑΛΟΚΑ ΕΛΕΝΗ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΕΛ/ΑΚ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ: ΔΑΡΑΜΑΡΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΠΑΛΟΚΑ ΕΛΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΕΛ/ΑΚ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ: ΔΑΡΑΜΑΡΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΠΑΛΟΚΑ ΕΛΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΑΝΑΔΡΟΜΉ ΤΟΥ ΕΛΕΎΘΕΡΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΎ Στις δεκαετίες του 1950 έως και το 1970 το λογισμικό

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερο Ανοικτό Λογισμικό

Ελεύθερο Ανοικτό Λογισμικό Ελεύθερο Ανοικτό Λογισμικό Σειρά τριών διαλέξεων σχετικών με το Ελεύθερο-Ανοικτό Λογισμικό στο Τμήμα Διοίκησης Τεχνολογίας Κ.Γ. Μαργαρίτης, Απρίλιος 2007 Ελεύθερο-Ανοικτό Λογισμκό, Διαδίκτυο και Επιχειρηματικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ CRM-ERP»

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ CRM-ERP» ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ CRM-ERP» ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ : ΔΑΡΜΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΚΟΪΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΙΝΗ ΙΩΑΝΝΑ ΕΠΟΠΤΕΥΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Συςτήματα Διαχείριςησ Περιεχομένου

Συςτήματα Διαχείριςησ Περιεχομένου Συςτήματα Διαχείριςησ Περιεχομένου Ο όροσ Συςτήματα Διαχείριςησ Περιεχομένου (Content Management Systems - CMS) αναφέρεται ςτισ εφαρμογέσ που επιτρέπουν ςτο χρήςτη να διαχειρίζεται το δικτυακό του περιεχόμενο,

Διαβάστε περισσότερα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα Μάθημα 2ο Εισαγωγή στο GNU/Linux Ύλη Μαθημάτων ΙΙ Μαθ. 2 : Εισαγωγή στο GNU/Linux Διανομές GNU/Linux, Filesystem/Δικαιώματα, Διανομές live σε VirtualBox,

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογική Υποδομή Πληροφοριακών Συστημάτων

Τεχνολογική Υποδομή Πληροφοριακών Συστημάτων Τεχνολογική Υποδομή Πληροφοριακών Συστημάτων Βαγγελιώ Καβακλή Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου Παρουσίαση βασισμένη στο βιβλίο Διοίκησης, 6 η εκδ., K. Laudon, J. Laudon,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΉ. Μάθημα 6

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΉ. Μάθημα 6 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΉ Μάθημα 6 Αρχεία Αρχείο είναι ένα σύνολο δεδομένων ή πληροφοριών τα οποία είναι αποθηκευμένα, σε ψηφιακή μορφή, σε μια μονάδα περιφερειακής μνήμης Είναι μια συλλογή από bytes που είναι αποθηκευμένα

Διαβάστε περισσότερα

Ανοιχτές Τεχνολογίες ως εργαλεία Καινοτομίας. Θεόδωρος Καρούνος htp://eellak.gr/

Ανοιχτές Τεχνολογίες ως εργαλεία Καινοτομίας. Θεόδωρος Καρούνος htp://eellak.gr/ Ανοιχτές Τεχνολογίες ως εργαλεία Καινοτομίας Θεόδωρος Καρούνος htp://eellak.gr/ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ 31-1-2015 Δομή Παρουσίασης Ιστορική Εξέλιξη Οφέλη/Μειονεκτήματα Επιχειρηματικά Μοντέλα & Άδειες Χρήσης Παραδείγματα

Διαβάστε περισσότερα

Ένωση Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΕΜηΠΕΕ) συνοπτικά

Ένωση Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΕΜηΠΕΕ) συνοπτικά Αθανάσιος Μώραλης Ένωση Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΕΜηΠΕΕ) συνοπτικά Η Ένωση Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΜηΠΕΕ) είναι Ο επιστημονικός συλλογικός φορέας που εκπροσωπεί

Διαβάστε περισσότερα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα Διανομές GNU/Linux Διανομές GNU/Linux I Διανομή =... Πυρήνας - Linux Kernel Γραφικό Περιβάλλον Βιβλιοθήκες Εργαλεία Συστήματος & Κέλυφος Προγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα (3) Γιάννης Καρανάσος. Μαριάννα Κοβού. Ήλιας Λάμπρου. Σπυριδούλα Γαντζούδη

Ομάδα (3) Γιάννης Καρανάσος. Μαριάννα Κοβού. Ήλιας Λάμπρου. Σπυριδούλα Γαντζούδη Ομάδα (3) Γιάννης Καρανάσος Μαριάννα Κοβού Ήλιας Λάμπρου Σπυριδούλα Γαντζούδη Τι είναι το Copyleft? Copyleft είναι το όνομα ενός τύπου αδειών χρήσης για ότι αφορά τα πνευματικά δικαιώματα. Αυτός ο τύπος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 - ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 - ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 - ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Σε ποιες μεγάλες κατηγορίες μπορούμε να χωρίσουμε το Λογισμικό. Μπορούμε να χωρίσουμε το Λογισμικό στις παρακάτω μεγάλες κατηγορίες: στο Λογισμικό Συστήματος (System Software),

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορές - Ναυτιλία

Μεταφορές - Ναυτιλία ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Μεταφορές - Ναυτιλία 3 η Σειρά Εκπαίδευσης 1 ο σεμινάριο 11 Μαΐου 2015 Λογισμικό και Πνευματική ιδιοκτησία «Μόνο ένα πράγμα είναι αδύνατο για το Θεό: Να βγάλει άκρη

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτά Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών

Ανοικτά Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών Ανοικτά Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών Σπύρος Αθανασίου Υπεύθυνος Έργων ΙΠΣΥΠ / ΕΚ «Αθηνά» 1 Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών (ΣΓΠ) GIS: Geographic Information Systems Αποθήκευση, ανάλυση, διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 2. Πηγές Λογισμικού. Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης ΙI Νίκος Καρακαπιλίδης 2-1

Ενότητα 2. Πηγές Λογισμικού. Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης ΙI Νίκος Καρακαπιλίδης 2-1 Ενότητα 2 Πηγές Λογισμικού Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης ΙI Νίκος Καρακαπιλίδης 2-1 Μαθησιακοί στόχοι Εξοικείωση με εναλλακτικές πηγές λογισμικού Κατανόηση του τρόπου αξιολόγησης έτοιμου λογισμικού

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερο Λογισμικό. Ερευνητική Εργασία Τμήμα Α2-3 ου ΓΕΛ Κομοτηνής Ιανουάριος 2014

Ελεύθερο Λογισμικό. Ερευνητική Εργασία Τμήμα Α2-3 ου ΓΕΛ Κομοτηνής Ιανουάριος 2014 Ελεύθερο Λογισμικό Ερευνητική Εργασία Τμήμα Α2-3 ου ΓΕΛ Κομοτηνής Ιανουάριος 2014 1 Τι θα παρακολουθήσουμε Τι είναι το Λογισμικό Κατηγορίες Λογισμικού Ιστορική αναφορά Οικονομικά στοιχεία Πηγές εσόδων

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση Synology DSM 5.1 (Linux Server/Samba/Web Server (Apache)/MySQL Database/Email Server/File Server

Εγκατάσταση Synology DSM 5.1 (Linux Server/Samba/Web Server (Apache)/MySQL Database/Email Server/File Server ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ 2014-2015 Πληροφορική και Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Εγκατάσταση Synology DSM 5.1 (Linux Server/Samba/Web Server (Apache)/MySQL Database/Email Server/File Server ELIAS THEODOROU

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερο, Ανοιχτό Λογισμικό. Ελεύθερα, Ανοιχτά Σχολεία. Ελεύθερες, Ανοιχτές Προσωπικότητες

Ελεύθερο, Ανοιχτό Λογισμικό. Ελεύθερα, Ανοιχτά Σχολεία. Ελεύθερες, Ανοιχτές Προσωπικότητες Η τεχνολογία Ubuntu Ltsp στα σχολικά εργαστήρια Πληροφορικής Ελεύθερο, Ανοιχτό Λογισμικό Ελεύθερα, Ανοιχτά Σχολεία Ελεύθερες, Ανοιχτές Προσωπικότητες Τι είναι το Ubuntu LTSP ; Ελεύθερο, Ανοιχτό Λογισμικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών 3 η Σειρά Εκπαίδευσης 1 ο σεμινάριο 12 Μαΐου 2015 ΕΛ/ΛΑΚ και Κλειστό Λογισμικό Κλειστό Λογισμικό Αναφέρεται στον τρόπο αδειοδότησης

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Ελεύθερου Λογισμικού για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Οδηγός Ελεύθερου Λογισμικού για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Οδηγός Ελεύθερου Λογισμικού για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Carlo Daffara Μετάφραση Προσαρμογή Κειμένου Γεώργιος Καλπάκης, Msc Φωτεινή Τρίμμη, Msc Άδεια Χρήσης: Creative Commons 2 Οδηγός Ελεύθερου Λογισμικού

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι.Θ. ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ. Πτυχιακή εργασία

Α.Τ.Ε.Ι.Θ. ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ. Πτυχιακή εργασία Α.Τ.Ε.Ι.Θ. ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Πτυχιακή εργασία ΘΕΜΑ Το Μάρκετινγκ του Ελεύθερο Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα. Οι ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει και οι δυσκολίες

Διαβάστε περισσότερα

Από την Διακίνηση της Πληροφορίας ως τα Creative Commons

Από την Διακίνηση της Πληροφορίας ως τα Creative Commons Εργαστήριο Ψηφιακών Βιβλιοθηκών και Ηλεκτρονικής Δημοσίευσης Τμήμα Αρχειονομίας Βιβλιοθηκονομίας Ιόνιο Πανεπιστήμιο Από την Διακίνηση της Πληροφορίας ως τα Creative Commons Σαράντος Καπιδάκης sarantos@ionio.gr

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων Ι

Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων Ι Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων Ι Μάθημα 7ο X Window System Μιχαηλίδης Παναγιώτης Tι είναι παραθυρικό σύστημα; Ένα παραθυρικό σύστημα (window system) είναι μια γραφική διεπαφή χρήστη (Graphical

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1η. Εισαγωγή στην Πληροφορική

Ενότητα 1η. Εισαγωγή στην Πληροφορική Ενότητα 1η Εισαγωγή στην Πληροφορική 1.1 Τι είναι Πληροφορική Ένας σύντομος ορισμός για το τι είναι πληροφορική είναι ο παρακάτω: όλα εκείνα που χρειάζεται κανείς για να παράγει, να οργανώνει και να διαχειρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

LINUX. Εισαγωγή. Τί είναι το Linux;

LINUX. Εισαγωγή. Τί είναι το Linux; LINUX Εισαγωγή Το Linux στις μέρες μας αποτελεί μια από τις σημαντικότερες και πιο ολοκληρωμένες λύσεις στον χώρο των λειτουργικών συστημάτων, τόσο για τους απλούς χρήστες όσο και για επαγγελματικούς και

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη εισαγωγή στο λειτουργικό σύστημα Linux

Σύντομη εισαγωγή στο λειτουργικό σύστημα Linux 1 Σύντομη εισαγωγή στο λειτουργικό σύστημα Linux Το Linux είναι ένα λειτουργικό σύστημα όμοιο με το Unix που αναπτύχθηκε από έναν πυρήνα (kernel, Εικ.1) τον οποίο δημιούργησε το 1991 ο Linus Torvalds όντας

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδες Αριστείας ΕΛ/ΛΑΚ. 08/05/15 Μονάδες Αριστείας ΕΛ/ΛΑΚ 1

Μονάδες Αριστείας ΕΛ/ΛΑΚ. 08/05/15 Μονάδες Αριστείας ΕΛ/ΛΑΚ 1 08/05/15 Μονάδες Αριστείας ΕΛ/ΛΑΚ 1 Τι είναι; Οι Μονάδες Αριστείας, είναι ομάδες σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα που υλοποιούν το έργο ΕΣΠΑ «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για την Ανάπτυξη και

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερο, Ανοιχτό Λογισμικό. Ελεύθερα, Ανοιχτά Σχολεία. Ελεύθερες, Ανοιχτές Προσωπικότητες

Ελεύθερο, Ανοιχτό Λογισμικό. Ελεύθερα, Ανοιχτά Σχολεία. Ελεύθερες, Ανοιχτές Προσωπικότητες Η τεχνολογία Ubuntu Ltsp στα ΣΕ.ΠΕ.Η.Υ Δημόσιες Υπηρεσίες Ελεύθερο, Ανοιχτό Λογισμικό Ελεύθερα, Ανοιχτά Σχολεία Ελεύθερες, Ανοιχτές Προσωπικότητες Τι είναι το Ubuntu LTSP ; Ελεύθερο, Ανοιχτό Λογισμικό

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Ανάπτυξη Περιβάλλον

Αγροτική Ανάπτυξη Περιβάλλον ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Αγροτική Ανάπτυξη Περιβάλλον 1 ος Κύκλος Εκπαίδευσης 2 ο σεμινάριο 20 Ιουνίου 2014 Πρακτική εισαγωγή στο GRASS για αρχάριους Συνίσταται σε: μια σύντομη παρουσίαση

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερο Λογισμικό - Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα

Ελεύθερο Λογισμικό - Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα Ελεύθερο Λογισμικό - Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, Νίκος Κανέλλος, Θεόδωρος Καρούνος 7-6-2013 Βασικές Έννοιες Ως έννοιες το Ελεύθερο Λογισμικό (ΕΛ) και το Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα

Διαβάστε περισσότερα

Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα

Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα Λύσεις χαμηλού κόστους για έξυπνες πόλεις Παναγιώτης Τσαρχόπουλος Ερευνητική Μονάδα URENIO http://www.urenio.org Άδειες χρήσης, παραδείγματα, μοντέλα αξιοποίησης, εργαλεία & κοινότητες

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί OpenOffice;;; (2)

Γιατί OpenOffice;;; (2) OpenOffice Απο τον: Ανδρέα Μπουράκη Msc in Distributed Systems Engineering Bourakis@gmail.com ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το OpenOffice σπονσοράρεται απο την Sun Microsystems. H Sun Microsystems αναπτύσσει το StarOffice

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ Για τη λειτουργία ενός υπολογιστικού συστήματος χρειάζεται εκτός από το υλικό (hardware) και το λογισμικό (software). Σε αυτό περιλαμβάνονται όλα τα Προγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

Ένωση Ελλήνων Χρηστών και Φίλων ΕΛ/ΛΑΚ

Ένωση Ελλήνων Χρηστών και Φίλων ΕΛ/ΛΑΚ Ένωση Ελλήνων Χρηστών και Φίλων ΕΛ/ΛΑΚ Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα Διανομές GNU/Linux GNU/Linux Διανομή =... Πυρήνας GNU/Linux Kernel Γραφικό Περιβάλλον Βιβλιοθήκες Εργαλεία Συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2: Λογισμικό (Software) Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ. 2 Καραμαούνας Πολύκαρπος

Κεφάλαιο 2: Λογισμικό (Software) Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ. 2 Καραμαούνας Πολύκαρπος Κεφάλαιο 2: Λογισμικό (Software) 1 2.1 Λογισμικό Συστήματος και Λογισμικό Εφαρμογών Λογισμικό Συστήματος: διαχειρίζεται το υλικό του υπολογιστή και αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία αναπτύσσεται και εκτελείται

Διαβάστε περισσότερα

To FreeBSD Project To Λειτουργικό Σύστημα Η Κοινότητα Η Ελληνική Ομάδα. Μανώλης Κιαγιάς Καθηγητής Πληροφορικής FreeBSD Project Committer

To FreeBSD Project To Λειτουργικό Σύστημα Η Κοινότητα Η Ελληνική Ομάδα. Μανώλης Κιαγιάς Καθηγητής Πληροφορικής FreeBSD Project Committer To FreeBSD Project To Λειτουργικό Σύστημα Η Κοινότητα Η Ελληνική Ομάδα Μανώλης Κιαγιάς Καθηγητής Πληροφορικής FreeBSD Project Committer Το Λειτουργικό Σύστημα Βασισμένο στο Berkeley Unix (4.4BSD) Yahoo,

Διαβάστε περισσότερα

Υβόννη Μπόμπολου Επιβλέπων Καθηγητής: Αθανάσιος Τσαδήρας Assistant Professor in Computer Science with emphasis to Economic Applications

Υβόννη Μπόμπολου Επιβλέπων Καθηγητής: Αθανάσιος Τσαδήρας Assistant Professor in Computer Science with emphasis to Economic Applications 2012 Λογισμικό ανοικτού κώδικα για την διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας Μια πιλοτική εφαρμογή του Postbooks για την διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας ημερήσιου και περιοδικού τύπου. Υβόννη Μπόμπολου

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί να χρησιμοποιήσετε την άδεια BSD για το λογισμικό σας

Γιατί να χρησιμοποιήσετε την άδεια BSD για το λογισμικό σας Γιατί να χρησιμοποιήσετε την άδεια BSD για το λογισμικό σας Bruce Montague Γιώργος Κεραμίδας Αναθεώρηση: 43184 Το FreeBSD είναι ένα κατοχυρωμένο εμπορικό

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ/ ΓΝΩΣΗΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ/ ΓΝΩΣΗΣ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ/ ΓΝΩΣΗΣ 2 Ο εξάμηνο Χημικών Μηχανικών Ευάγγελος Σιώκας, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, Θεόδωρος Καρούνος ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ (SOFTWARE & HARDWARE) Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρµογές WebGIS Open Source

Εφαρµογές WebGIS Open Source Εφαρµογές WebGIS Open Source Πάνος Βουδούρης Περιεχόµενα Βασικές Έννοιες Open Source Γιατί; Πως; WebGIS Αρχιτεκτονική Παραδείγµατα εφαρµογών GeoServer GeoMajas MapServer + OpenLayers MapServer + SLMapviewer

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική I. "Λογισμικό (Software)" B. Φερεντίνος

Πληροφορική I. Λογισμικό (Software) B. Φερεντίνος ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΕΙΣ. ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ Πληροφορική I "Λογισμικό (Software)" B. Φερεντίνος

Διαβάστε περισσότερα

Πιλοτική εφαρμογή λογισμικού ανοιχτού κώδικα για προμήθειες και παραγγελίες

Πιλοτική εφαρμογή λογισμικού ανοιχτού κώδικα για προμήθειες και παραγγελίες ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΔΙΟΙΚΗΣΗ LOGISTICS» Πιλοτική εφαρμογή λογισμικού ανοιχτού κώδικα για προμήθειες και παραγγελίες Επιβλέπων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΠΕΗΥ με Ubuntu/LTSP Διαχείριση ΣΕΠΕΗΥ με Ubuntu/LTSP

ΣΕΠΕΗΥ με Ubuntu/LTSP Διαχείριση ΣΕΠΕΗΥ με Ubuntu/LTSP ΣΕΠΕΗΥ με Ubuntu/LTSP Διαχείριση ΣΕΠΕΗΥ με Ubuntu/LTSP 2010, Γεωργόπουλος Άλκης Τι είναι το Ubuntu; Η πιο διαδεδομένη διανομή Linux Έχει ως βάση το (κοινοτικό) Debian Και την υποστήριξη της εταιρίας Canonical

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3 - Θέματα Εφαρμοσμένης Επιστήμης Υπολογιστών. Κοντογιάννης Βασίλειος ΠΕ19

Ενότητα 3 - Θέματα Εφαρμοσμένης Επιστήμης Υπολογιστών. Κοντογιάννης Βασίλειος ΠΕ19 Ενότητα 3 - Θέματα Εφαρμοσμένης Επιστήμης Υπολογιστών 3.1.1 Λογισμικό και Υπολογιστικό Σύστημα Τι είναι το υλικό ενός υπολογιστικού συστήματος; Το σύνολο των ηλεκτρονικών και μηχανικών μερών του που έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Πτυχιακής ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Ονοματεπώνυμο (ΑΜ: τ-202) Νταφόπουλος Ευθύμιος

Τίτλος Πτυχιακής ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Ονοματεπώνυμο (ΑΜ: τ-202) Νταφόπουλος Ευθύμιος ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Τίτλος Πτυχιακής ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΤΥΧ ΙΑ ΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ονοματεπώνυμο (ΑΜ: τ-202) Νταφόπουλος Ευθύμιος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΣΤΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΣΤΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΣΤΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανική Λογισμικού με Ανοιχτό Λογισμικό Δρ. Γεώργιος Κακαρόντζας Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας

Μηχανική Λογισμικού με Ανοιχτό Λογισμικό Δρ. Γεώργιος Κακαρόντζας Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας Μηχανική Λογισμικού με Ανοιχτό Λογισμικό Δρ. Γεώργιος Κακαρόντζας Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας 1 Ατζέντα Εισαγωγή Εργαλεία Ανοιχτού Λογισμικού για Μηχανικούς Λογισμικού Χρήση και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. Λογισμικό (Software) ΕΝΟΤΗΤΑ 1 Υλικό - Λογισμικό και Εφαρμογές. Εφαρμογές Πληροφορικής

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. Λογισμικό (Software) ΕΝΟΤΗΤΑ 1 Υλικό - Λογισμικό και Εφαρμογές. Εφαρμογές Πληροφορικής 20 ΕΝΟΤΗΤΑ 1 Υλικό - Λογισμικό και Εφαρμογές Εφαρμογές Πληροφορικής Διδακτικές ενότητες 2.1 Λογισμικό Συστήματος και Λογισμικό Εφαρμογών 2.2 Ταξινόμηση Λογισμικού Εφαρμογών 2.3 Ελεύθερο Λογισμικό - Λογισμικό

Διαβάστε περισσότερα

Μια εισαγωγή στο Linux με την διανομή Fedora. Βάιος Κολοφωτιάς MSc Informational Systems

Μια εισαγωγή στο Linux με την διανομή Fedora. Βάιος Κολοφωτιάς MSc Informational Systems Μια εισαγωγή στο Linux με την διανομή Fedora Βάιος Κολοφωτιάς MSc Informational Systems Τι είναι το Fedora Project? Είναι το όνομα μιας παγκόσμιας κοινότητας ανθρώπων που αγαπούν, χρησιμοποιούν και φτιάχνουν

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερο Λογισμικό/ Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα. Μονάδα Αριστείας Ανοικτού Λογισμικού - Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Ελεύθερο Λογισμικό/ Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα. Μονάδα Αριστείας Ανοικτού Λογισμικού - Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Ελεύθερο Λογισμικό/ Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα Μονάδα Αριστείας Ανοικτού Λογισμικού - Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Ελεύθερο Λογισμικό Free software is a matter of liberty, not price. To understand the concept,

Διαβάστε περισσότερα

«Εφαρμογές Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (Open Source Software) στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση: Μία Διεθνής Εμπειρία»

«Εφαρμογές Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (Open Source Software) στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση: Μία Διεθνής Εμπειρία» ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ» ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ «Εφαρμογές Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (Open

Διαβάστε περισσότερα

Μέλη, Δράσεις & Ομάδες Εργασίας της ΕΕΛ/ΛΑΚ. www.eellak.gr

Μέλη, Δράσεις & Ομάδες Εργασίας της ΕΕΛ/ΛΑΚ. www.eellak.gr Μέλη, Δράσεις & Ομάδες Εργασίας της ΕΕΛ/ΛΑΚ Δρ Νίκος Χούσος Υπεύθυνος Ανάπτυξης Εφαρμογών Λογισμικού Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης / ΕΙΕ Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής ΕΕΛ/ΛΑΚ www.eellak.gr Open Data Day, ΥΔΙΜΗΔ,

Διαβάστε περισσότερα

Tο περιβάλλον Code::Blocks

Tο περιβάλλον Code::Blocks Tο περιβάλλον Code::Blocks Το Code::Blocks αποτελεί ένα πλήρες περιβάλλον ανάπτυξης εφαρμογών για την γλώσσα C και C++. Το περιβάλλον είναι ελεύθερο λογισμικό και χρησιμοποιεί μια ειδική έκδοση του μεταγλωττιστή

Διαβάστε περισσότερα

Νεογεωγραφία και Χαρτογραφική Διαδικτυακή Απεικόνιση. Η χρήση Ελεύθερων Γεωγραφικών Δεδομένων και Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα σε Φορητές Συσκευές.

Νεογεωγραφία και Χαρτογραφική Διαδικτυακή Απεικόνιση. Η χρήση Ελεύθερων Γεωγραφικών Δεδομένων και Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα σε Φορητές Συσκευές. Νεογεωγραφία και Χαρτογραφική Διαδικτυακή Απεικόνιση. Η χρήση Ελεύθερων Γεωγραφικών Δεδομένων και Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα σε Φορητές Συσκευές. 13ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Η ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική Υπολογιστών

Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Ενότητα 13: (Μέρος Β ) Λειτουργικό Σύστημα Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasyg@ieee.org Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και Αρχιτεκτονικής

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση της Τεχνολογίας των Εικονικών Μηχανών στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και την Κατάρτιση Πληροφορικής. Βασιλάκης Βασίλειος Τζανάκης Δημήτριος

Αξιοποίηση της Τεχνολογίας των Εικονικών Μηχανών στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και την Κατάρτιση Πληροφορικής. Βασιλάκης Βασίλειος Τζανάκης Δημήτριος Αξιοποίηση της Τεχνολογίας των Εικονικών Μηχανών στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και την Κατάρτιση Πληροφορικής Βασιλάκης Βασίλειος Τζανάκης Δημήτριος Εισαγωγή Σκοπός Να παρουσιαστούν προτάσεις αξιοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

28η Συνάντηση Εκπαιδευτικών Δυτικής Μακεδονίας στις ΤΠΕ Φλώρινα 7/4/2013. To wordpress εγκατάσταση στο ΠΣΔ

28η Συνάντηση Εκπαιδευτικών Δυτικής Μακεδονίας στις ΤΠΕ Φλώρινα 7/4/2013. To wordpress εγκατάσταση στο ΠΣΔ Δυτικής Μακεδονίας στις ΤΠΕ Φλώρινα 7/4/2013 To wordpress εγκατάσταση στο ΠΣΔ 1 Τι είναι το wordpress; Το WordPress ξεκίνησε ως μια πλατφόρμα για blogs, αλλά από τότε έχει εξελιχθεί σε μια πλήρη πλατφόρμα

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση, προώθηση και συνεισφορά ΕΛ/ΛΑΚ από το ΕΚΤ

Χρήση, προώθηση και συνεισφορά ΕΛ/ΛΑΚ από το ΕΚΤ Χρήση, προώθηση και συνεισφορά ΕΛ/ΛΑΚ από το ΕΚΤ Δρ. Εύη Σαχίνη, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Προϊστάμενη Τμήματος Στρατηγικής & Ανάπτυξης To EKT Θεσμικός ρόλος: "η εξασφάλιση της ροής επιστημονικών και τεχνολογικών

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Διαδικτύου / Άδειες Ανοιχτού Λογισμικού. Απόστολος Βόγκλης Βασίλειος Καραβασίλης Μονάδα Αριστείας ΕΛΛΑΚ ΕΤΕΠΗ 20/10/2014

Τεχνολογίες Διαδικτύου / Άδειες Ανοιχτού Λογισμικού. Απόστολος Βόγκλης Βασίλειος Καραβασίλης Μονάδα Αριστείας ΕΛΛΑΚ ΕΤΕΠΗ 20/10/2014 Τεχνολογίες Διαδικτύου / Άδειες Ανοιχτού Λογισμικού Απόστολος Βόγκλης Βασίλειος Καραβασίλης Μονάδα Αριστείας ΕΛΛΑΚ ΕΤΕΠΗ 20/10/2014 Δομή Παρουσίασης Άδειες Ανοιχτού Λογισμικού JavaScript JQuery Bootstrap

Διαβάστε περισσότερα

ver Επεξεργαστές κειμένου, λογιστικών φύλλων, παρουσιάσεων Οδηγοί συσκευών (Device Drivers)

ver Επεξεργαστές κειμένου, λογιστικών φύλλων, παρουσιάσεων Οδηγοί συσκευών (Device Drivers) ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΕΙΣ. ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ Ορισμοί Πληροφορική I Πρόγραμμα: ένα σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

16PROC

16PROC ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ Tμήμα ΤΠΕ & Διαφάνειας Πληροφορίες : Μαυροκυουκουλάκη Ελένη ΠΡΟΣ: ΑΔΑΜ: Γάζι, 03/10/2016 Αρ. Πρωτ. : 17891 ERGOMEC PRIVATE COMPANY ERGOMEC P.C. Σιδηρόκαστρο

Διαβάστε περισσότερα