GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα"

Transcript

1 GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα

2 GreekLUG ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Τι είναι Ελεύθερο Λογισμικό; Η φιλοσοφία και οι αξίες του ΕΛ/ΛΑΚ Ζήσης Μιχάλης

3 GreekLUG ΕΛ/ΛΑΚ!

4 Τι είναι Λογισμικό & τι Λειτουργικό Σύστημα; Λογισμικό: Συλλογή οδηγιών για τον H/Y, μαζί με τα σχετικά δεδομένα, που παρέχει τις εντολές οι οποίες λένε στο μηχάνημα τι ακριβώς να κάνει και πως να το κάνει. (Πηγή: Λειτουργικό Σύστημα: το κομμάτι εκείνο του λογισμικού που κανείς δεν καταλαβαίνει τι κάνει, αλλά, αν ΔΕΝ υπάρχει, δουλειά δεν γίνεται!, ή... το λογισμικό για την εκτέλεση όλων των άλλων προγραμμάτων ή ο διευθυντής ορχήστρας...

5 Το λογισμικό είναι παντού! Προσωπικοί υπολογιστές (Η/Υ), συσκευές αναπαραγωγής mp3, τηλεοράσεις, GPS, έξυπνα τηλέφωνα, αυτοκίνητα, κλπ Κυβερνήσεις & Δημόσιοι οργανισμοί, τράπεζες, αεροπλάνα και οι περισσότερες εταιρείες στον ιδιωτικό τομέα Επικοινωνίες, ασφάλεια, στον ελεύθερο χρόνο, εργασία, εκπαίδευση

6 Διαπιστώσεις 1) Οι περισσότερες πληροφορίες που χρησιμοποιούμε για να μάθουμε οτιδήποτε, είναι πια ψηφιακές. Στο εγγύς μέλλον, θα είναι ΟΛΕΣ! 2) Λογισμικό: βασικό μέσο για να έχουμε πρόσβαση και να χειριζόμαστε τις πληροφορίες. 3) Ένας στρατηγικός κοινωνικός πόρος (societal resource)! ("Εισαγωγή στο Ελεύθερο Λογισμικό, Πρόλογος, σελ. 3, Free Technology Academy, 2009)

7 Ψηφιακή Ελευθερία; Συνήθως, τη θεωρούμε δεδομένη. Στην πραγματικότητα, η ψηφιακή μας ελευθερία είναι πολύ περιορισμένη! Είμαστε τόσο ελεύθεροι, όσο και η τεχνολογία που χρησιμοποιούμε!

8 Το κίνημα του Ελεύθερου Λογισμικού Στόχος: να προασπίσει ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ & ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ των χρηστών λογισμικού. Φιλοσοφία Ελεύθερου Λογισμικού: Κοινωνικό κίνημα με ισχυρό ιδεολογικό υπόβαθρο Ιδρυτής του κινήματος: Richard Stallman

9 Ορισμός «Ελεύθερου Λογισμικού» Ό όρος «Ελεύθερο» εννοεί «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΧΡΗΣΗΣ λογισμικού». ΔΕΝ αναφέρεται στην τιμή του λογισμικού (αν και πολλά προγράμματα ΕΛ/ΛΑΚ παρέχονται δωρεάν) (0) Ελευθερία εκτέλεσης του λογισμικού, για οποιονδήποτε σκοπό. (1) Ελευθερία μελέτης του πηγαίου κώδικα (δηλ. του μηχανισμού λειτουργίας) του λογισμικού και Ελευθερία τροποποίησής του. (2) Ελευθερία αναδιανομής σε όσους φίλους, γείτονες, μαθητές ή και σε οποιουσδήποτε άλλους! (3) Ελευθερία διανομής τροποποιήσεων / βελτιώσεων στο ευρύ κοινό, για να επωφελείται ΟΛΗ η κοινωνία. (Προϋπόθεση για το 2, και το 3, είναι η πρόσβαση στον Πηγαίο Κώδικα)

10 Ας το φιλοσοφήσουμε λίγο! Η πρόσβαση στο λογισμικό καθορίζει ποιος μπορεί να συμμετέχει στην ψηφιακή κοινωνία! Οι κλειστές άδειες με τις οποίες κυκλοφορεί το ιδιοταγές λογισμικό, βάζουν φραγμούς στον χρήστη και περιορίζουν τα δικαιώματά του. Οι τέσσερις ελευθερίες (Ελευθερία χρήσης, Ελευθερία μελέτης, Ελευθερία διαμοιρασμού και Ελευθερία βελτίωσης λογισμικού), επιτρέπουν την ισότιμη συμμετοχή του κάθε πολίτη στην ψηφιακή κοινωνία, και, άρα, είναι πολύτιμες.

11 Οι αξίες της φιλοσοφίας του ΕΛ/ΛΑΚ Ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση Συνεργατικότητα Συμμετοχή Διαφάνεια Κοινή χρήση/ Διαμοιρασμός Ελεύθερη διάδοση της Γνώσης Η βάση κάθε δημοκρατικού κράτους είναι η ελευθερία Αριστοτέλης (384 π.χ π.χ., Πολιτικά, Βιβλίο VI)

12 Άδειες χρήσης λογισμικού Ι Συγγραφή κώδικα και παραγωγή ενός προγράμματος: Έργα διανοίας (πνευματικά έργα) προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, ενώ, παρέχονται προς τρίτους υπό συγκεκριμένες άδειες χρήσης.

13 Άδειες χρήσης λογισμικού ΙΙ Κατά κύριο λόγο, υπάρχουν 3 διαφορετικά είδη αδειών: Κλειστή άδεια: απαγορεύει οποιαδήποτε επέμβαση στο λογισμικό, ενώ το ίδιο το λογισμικό παραχωρείται έναντι ενός κόστους (εμπορικό) Άδεια Freeware: απαγορεύει κάθε επέμβαση στο λογισμικό, ενώ το ίδιο το πρόγραμμα παραχωρείται δωρεάν

14 Άδειες χρήσης λογισμικού ΙΙI Ελεύθερες Άδειες (Copyleft): σου δίνουν το δικαίωμα... να κατεβάσεις στον υπολογιστή σου το πρόγραμμα, να το χρησιμοποιείς όπως επιθυμείς, να το αναδιανέμεις και, αν χρειαστείς, να το τροποποιείς για δική σου χρήση. Αν αναδιανείμεις το τελικό σου προι όν σε άλλους, πρέπει να αναφέρεις ρητά τον αρχικό συγγραφέα του έργου και να το αναδιανείμεις υπό την ίδια άδεια όπως και το αρχικό. Προσοχή! Ο χρήστης μπορεί να κοστολογήσει την αναδιανομή του τελικού προι όντος, χωρίς όμως να επιβάλλει ένα κόστος άδειας χρήσης

15 Άδειες χρήσης για λογισμικό κλειστού κώδικα Οι άδειες λογισμικού κλειστού κώδικα συνήθως απαγορεύουν: Την αντιγραφή του (δια ροπάλου). Την ταυτόχρονη χρήση του σε πάνω από 1 υπολογιστή (εκτός και αν αγοράσατε μια άδεια multi package). Τη μεταπώληση του. Την τροποποίηση του. Την απαίτηση οποιασδήποτε αποζημίωσης, αν το λογισμικό προκαλέσει, λόγω αστοχίας, οποιοδήποτε πρόβλημα στο χρήστη του. Ο χρήστης δεν αγοράζει το λογισμικό, αλλά την άδεια χρήσης του, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρους που έχει θέσει ο δημιουργός.

16 Άδειες χρήσης ΕΛ/ΛΑΚ Οι άδειες χρήσης ΕΛ/ΛΑΚ είναι copyleft άδειες και, συνήθως, απαγορεύουν: Την παρεμπόδιση ελεύθερης διανομής του λογισμικού. Τη στέρηση του πηγαίου κώδικα από όσους λαμβάνουν το λογισμικό. Την αφαίρεση του δικαιώματος τροποποίησης από όσους λαμβάνουν το λογισμικό. Την εφαρμογή διακρίσεων σχετικά με το ποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει καθώς και για ποιόν σκοπό το λογισμικό. Εξασφαλίζουν τη διατήρηση των 4 ελευθεριών (εκτέλεσης, μελέτης, αναδιανομής, βελτίωσης) του ελεύθερου λογισμικού σε όσους το λαμβάνουν.

17 Συχνές απορίες και παρανοήσεις Τι κερδίζει κάποιος αναπτύσσοντας και διαθέτοντας το έργο του ως ΕΛ/ΛΑΚ; Απόκτηση δεξιοτήτων και γνώσεων από τη συμμετοχή σε μια μεγάλη ομάδα έμπειρων προγραμματιστών. Γρήγορη υλοποίηση νέων ιδεών, μέσω της επαναχρησιμοποίησης κώδικα ΕΛ/ΛΑΚ τρίτων. Πλεονεκτήματα για ποιοτικά καλύτερο τελικό προι όν. Καλή φήμη και κύρος (στην αγορά εργασίας).

18 «ΕΛ/ΛΑΚ»... Τι θα πει αυτό; «Ελεύθερο Λογισμικό»: εστιάζεται σε φιλοσοφικές αξίες (σαν την ελευθερία), αλλά και σε νομικές πτυχές (άδειες κυκλοφορίας του Λογισμικού.) «Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα»: εστιάζεται στην ελεύθερη διάθεση του κώδικα, ως μοντέλο επιχειρ. ανάπτυξης λογισμικού και για την επίτευξη καλύτερης ποιότητας λογισμικού, με σκοπό την εμπορική διάδοση του Ελεύθερου Λογισμικού και την διείσδυσή του στον εταιρικό κόσμο.

19 Ε.Λ. / Λ.Α.Κ. Ο συνδυαστικός όρος Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) επικράτησε τελευταία, και περιγράφει κάθε λογισμικό που διασφαλίζει τις 4 ελευθερίες του Ελεύθερου Λογισμικού και, συγχρόνως, ακολουθεί το μοντέλο ανάπτυξης Ανοικτού Κώδικα. Στα Αγγλικά επικράτησε ο όρος Free/Libre Open Source Software (FLOSS) για να ξεπεραστεί η αμφισημία του Αγγλικού όρου free (που μπορεί να εννοηθεί ως ελεύθερο αλλά και ως δωρεάν ).

20 Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα GNU/Linux & Ανοικτός Κώδικας

21 Το όνομα M.I.T. σας λέει κάτι; Cambridge, Massachusetts : Εδώ άρχισαν όλα!

22 Η αρχή Ι Όλα ξεκίνησαν στο ΜΙΤ της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ, τo 1983 όπου ο Richard Stallman ξεκίνησε το Έργο GNU. Στις δεκαετίες του 1950, του 1960, και του 1970, οι χρήστες των υπολογιστών μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν και να διανέμουν ελεύθερα τα προγράμματα ενώ το λογισμικό μοιράζονταν ευρέως από τα άτομα που χρησιμοποιούσαν τους υπολογιστές αλλά και από τους κατασκευαστές. Στα τέλη όμως της δεκαετίας του 1960, η εικόνα άλλαξε και σταδιακά εμφανίστηκε μια βιομηχανία λογισμικού, η οποία δημιουργούσε τα ιδιοταγή-κλειστά λογισμικά (όπως τα γνωρίζουμε σήμερα), ανεβάζοντας το κόστος του λογισμικού δραματικά.

23 Η αρχή ΙΙ Στην προσπάθεια να διασφαλίσει την ελευθερία του λογισμικού για όλους, ο Richard Stallman και η ομάδα του, ξεκίνησε να αναπτύσσει ένα σύνολο προγραμμάτων που θα είχαν όλες αυτές τις βασικές ελευθερίες σε ένα Έργο που ονομάστηκε GNU. Σύντομα αρκετοί άνθρωποι συμμερίστηκαν τις απόψεις του και έτσι το 1985 ιδρύθηκε το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (FSF). Η ομάδα του FSF σταδιακά ανέπτυσσε εφαρμογές και προγράμματα για τις διάφορες χρήσεις ενός υπολογιστή, για παράδειγμα έναν κειμενογράφο με τον οποίο κάποιος θα μπορούσε ελεύθερα κείμενα κτλ. Ο μεγαλύτερος στόχος όμως ήταν να δημιουργηθεί ένα ελεύθερο Λειτουργικό Σύστημα, που είναι ουσιαστικά το κυριότερο πρόγραμμα που τρέχει ένας υπολογιστής.

24 Λειτουργικά Συστήματα Υπάρχουν πολλά Λ.Σ. αλλά τα πιο γνωστά είναι: MS Windows, Apple MacOS και GNU/ Linux Ανεξάρτητα από το ΛΣ, το ΕΛ/ΛΑΚ βρίσκεται ΠΑΝΤΟΥ!

25 Τι είναι ένα Λειτουργικό Σύστημα ; «Διευθυντής Ορχήστρας» όλων των υποσυστημάτων του PC! Μόνο με αυτό μπορεί το PC να τρέχει όλα τα υπόλοιπα προγράμματα. Χωρίς αυτό, το PC εντελώς άχρηστο! Το Λ.Σ. εκτελεί βασικές λειτουργίες: πχ. Αναγνώριση πληκτρολογίου, αποστολή δεδομένων σε οθόνη, διατήρηση αρχείων & φακέλλων σε τάξη στο σκληρό δίσκο, και Έλεγχο περιφερ. συσκευών (π.χ. CD-drives, εκτυπωτές, κλπ).

26 Τελικά, τι είναι ένα Λ/Σ ; 1) Συλλογή εφαρμογών (G.N.U. Project = βιβλιοθήκες και εργαλεία για προγραμματιστές) + 2) Πυρήνας Linux : πρόγραμμα που διαχειρίζεται πόρους του PC και μιλά στο hardware.

27 Πώς φτιάχνεται ένα Λογισμικό; Ο προγραμματιστής γράφει εντολές για το PC σε γλώσσα προγραμματισμού (κατανοητή στον άνθρωπο) Αυτή η μορφή λογισμικού λέγεται Πηγαίος Κώδικας (έτσι διατίθεται το Ελεύθερο Λογισμικό!) Μπορεί ο επεξεργαστής του PC να κατανοήσει και να εκτελέσει αυτό τον κώδικα ;;; OXI!

28 Πώς φτιάχνεται ένα Λογισμικό; Τι πρέπει να γίνει για να μετατραπεί ο Πηγαίος Κώδικας σε κάτι αντιληπτό από το PC; Πρέπει να μεταγλωττιστεί σε μία άλλη μορφή, πιο κατανοητή: το γνωστό Εκτελέσιμο Αρχείο. Αυτό, όμως, δεν είναι πια ΟΥΤΕ προσβάσιμο, ΟΥΤΕ επιδιορθώσιμο! Έτσι πωλείται το ιδιοταγές/κλειστό λογισμικό...

29 Ιστορία του ΕΛ/ΛΑΚ: Συνοπτικά 1983: Έναρξη του έργου GNU από τον Richard Stallman 1986: Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (FSF) 1989: Γενική Άδεια Δημόσιας Χρήσης GNU GPL

30 Πυρήνας Linux 1991: Ο Φιλανδός Linus Tolvards αρχίζει να αναπτύσσει έναν πυρήνα (Linux) με σκοπό την ανάπτυξη ενός προσομοιωτή τερματικού, για πρόσβαση στα συστήματα UNIX του Πανεπιστ. του Ελσίνκι! Ανάπτυξη με χρήση μεταγλ. GCC! 1993: Εμφάνιση των πρώτων διανομών GNU/Linux 1998: Χρησιμοποιείται για 1η φορά ο όρος Ανοικτός Κώδικας

31 Παραδείγματα Λογισμικού ΕΛ/ΛΑΚ Δημοφιλείς Εφαρμογές Firefox Blender Thunderbird Deluge Miro webtv LibreOffice FileZilla GIMP Vuze Pidgin IM VLC

32 Πλεονεκτήματα χρήσης ΕΛ/ΛΑΚ Ι 1) Αποφυγή εγκλωβισμού/ εξάρτησης από προμηθευτές : λόγω μη υιοθέτησης κλειστών τεχνολογιών, που δεσμεύουν μελλοντικές αποφάσεις και δυσχεραίνουν την αλλαγή. 2) Αξιοπιστία: Λογιστικό δοκιμασμένο από πολλούς/ Αποφεύγονται αρνητικές εκπλήξεις. 3) Ασφάλεια : Ο κώδικας μελετάται από πλήθος ανθρώπων, άρα, τα όποια κενά ασφάλειας/ σφάλματα, εντοπίζονται και διορθώνονται τάχιστα. 4) Μεγαλύτερη ασφάλεια στο Διαδίκτυο: ΔΕΝ προσβάλλεται από τους συνηθισμένους ιούς! 5) Απόδοση: πολύ αποτελεσματικότερη χρήση υπολογιστικών πόρων, με τελικό αποτέλεσμα αισθητά ταχύτερη λειτουργία, ακόμη και με παλιά PC! 6) Εύκολη συντήρηση εξ αποστάσεως: σημαντικό όταν χρειαζόμαστε πρόσβαση στα αρχεία μας όπου κι αν βρισκόμαστε!

33 Πλεονεκτήματα χρήσης ΕΛ/ΛΑΚ ΙΙ 7) Αυξημένη μακροβιότητα στο hardware : επιτρέπει μεγα-λύτερη και ικανοποιητική χρήση ακόμη και παλιού εξοπλισμού! 8) Αυξημένη μακροβιότητα στο λογισμικό: χωρίς ανάγκη α-γοράς της τελευταίας έκδοσης του προγράμματος (για να έχουμε μία-ενδεχόμενηβελτίωση). 9) Οι ενημερώσεις αναπτύσσονται άμεσα : δεν εξαρτάσαι από την καλή θέληση του κατασκευαστή, μπορούμε εμείς οι ίδιοι να πούμε τι βελτιώσεις θέλουμε και, επίσης, να τις μοιραστούμε με άλλους χρήστες παγκοσμίως. 10) Εξοικονόμηση χρημάτων: τα διαθέσιμα χρήματα είναι πλέον πολύ λίγα... Δύσκολο να βρει πια κανείς σοβαρό λόγο να πληρώνει για κλειστές άδειες λογισμικού!!

34 Μειονεκτήματα χρήσης ΕΛ/ΛΑΚ Λιγότερες επιλογές επαγγελματικής υποστήριξης. Δυσκολία εύρεσης προσωπικού με τεχνογνωσία. Ασυμβατότητες με κάποια κλειστά πρότυπα αρχείων. Έλλειψη ορισμένων εξειδικευμένων εφαρμογών.

35 Ελεύθερο Λογισμικό # Όταν ο υπολογιστής τρέχει Ελεύθερο Λογισμικό... Ελευθερία Δημιουργικότητα Μηδενικό Κόστος Αναδιανομή Ευελιξία Ασφάλεια (ERICH FROMM, Απόδραση από την ελευθερία : Η Ελευθερία είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε είδους ανάπτυξη )

36 Επίλογος Το Ελεύθερο Λογισμικό μας βοηθά να αφομοιώνουμε και να παράγουμε νέα γνώση, αντί να αποκτούμε απλώς τεχνικές ικανότητες. Προσφέρει ιδανικά, αρχές και φιλοσοφία ζωής. Βοηθά στο χτίσιμο συνεργατικών και ισότιμων κοινοτήτων. Προωθεί (στην πραγματικότητα εξαρτάται από) τη συζήτηση, τη συνεργασία, την ανάληψη πρωτοβουλίας και την ενεργό συμμετοχή σε όλη την διαδικασία ανάπτυξης. Σε ένα συνεχώς διευρυνόμενο ψηφιακά κόσμο, ενσαρκώνει τα ιδεώδη της ελευθερίας.

37 ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ: ΜΙΑ ΗΘΙΚΗ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ! Attribution-NonCommercial-ShareAlike CC BY-NC-SA ΤΕΛΟΣ Ευχαριστούμε!

Ένωση Ελλήνων Χρηστών και Φίλων ΕΛ/ΛΑΚ

Ένωση Ελλήνων Χρηστών και Φίλων ΕΛ/ΛΑΚ Ένωση Ελλήνων Χρηστών και Φίλων ΕΛ/ΛΑΚ Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα Ελεύθερο Λογισμικό Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα GNU/Linux and FOSS Το κίνημα του ελεύθερου λογισμικού Έχει ως στόχο να

Διαβάστε περισσότερα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα Εισαγωγή στην Πληροφορική! Σειρά Μαθημάτων Μαθήματα: Σάββατο 16:00-18:00 + Φροντιστηριακά κάθε 2 Εβδομάδες Τετάρτη 18:30-19:30 Βεβαιώσεις Παρακολούθησης

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1η. Εισαγωγή στην Πληροφορική

Ενότητα 1η. Εισαγωγή στην Πληροφορική Ενότητα 1η Εισαγωγή στην Πληροφορική 1.1 Τι είναι Πληροφορική Ένας σύντομος ορισμός για το τι είναι πληροφορική είναι ο παρακάτω: όλα εκείνα που χρειάζεται κανείς για να παράγει, να οργανώνει και να διαχειρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα Σειρά Μαθημάτων Μαθήματα: Σάββατο 17:00-19:00 + Φροντιστηριακά κάθε 2 Εβδομάδες Τετάρτη 19:30-20:30 Βεβαιώσεις Παρακολούθησης Παρουσίες 6/9 & 60%

Διαβάστε περισσότερα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα Εισαγωγή στην Πληροφορική! Σειρά Μαθημάτων Μαθήματα: Σάββατο 15:00-17:00 + Φροντιστηριακά κάθε 2 Εβδομάδες Τετάρτη 18:00-19:00 Βεβαιώσεις Παρακολούθησης

Διαβάστε περισσότερα

Ωφελήματα από την χρήση Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) Τοπική Κοινότητα Χρηστών Ubuntu Κύπρου

Ωφελήματα από την χρήση Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) Τοπική Κοινότητα Χρηστών Ubuntu Κύπρου Ωφελήματα από την χρήση Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) Τοπική Κοινότητα Χρηστών Ubuntu Κύπρου Ελεύθερο Λογισμικό (Free Software) Ελευθερία χρήσης του προγράμματος για οποιονδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερο Λογισμικό. Η αρχή της ιστορίας Κιαγιαδάκης Γιώργος (το labάκι)

Ελεύθερο Λογισμικό. Η αρχή της ιστορίας Κιαγιαδάκης Γιώργος (το labάκι) Ελεύθερο Λογισμικό Η αρχή της ιστορίας Κιαγιαδάκης Γιώργος (το labάκι) Τι είναι το Λογισμικό; Τι είναι το Λογισμικό; Λογισμικό Οδηγίες (Προγράμματα) Δεδομένα... για τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα

Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα Copyright (C) Konstantinos Togias. Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under the terms of the GNU Free Documentation License,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 - ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 - ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 - ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Σε ποιες μεγάλες κατηγορίες μπορούμε να χωρίσουμε το Λογισμικό. Μπορούμε να χωρίσουμε το Λογισμικό στις παρακάτω μεγάλες κατηγορίες: στο Λογισμικό Συστήματος (System Software),

Διαβάστε περισσότερα

Από την Διακίνηση της Πληροφορίας ως τα Creative Commons

Από την Διακίνηση της Πληροφορίας ως τα Creative Commons Εργαστήριο Ψηφιακών Βιβλιοθηκών και Ηλεκτρονικής Δημοσίευσης Τμήμα Αρχειονομίας Βιβλιοθηκονομίας Ιόνιο Πανεπιστήμιο Από την Διακίνηση της Πληροφορίας ως τα Creative Commons Σαράντος Καπιδάκης sarantos@ionio.gr

Διαβάστε περισσότερα

Εισ. Στην ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ. Διάλεξη 4 η. Βασίλης Στεφανής

Εισ. Στην ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ. Διάλεξη 4 η. Βασίλης Στεφανής Εισ. Στην ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Διάλεξη 4 η Βασίλης Στεφανής Πληροφοριακό σύστημα Υπενθύμιση του βασικού μοντέλου Είσοδος Επεξεργασία Έξοδος Ας δούμε επιπλέον λεπτομέρειες! Λογισμικό Λογισμικό: Δίνει εντολές στο

Διαβάστε περισσότερα

Βασίλειος Κοντογιάννης ΠΕ19

Βασίλειος Κοντογιάννης ΠΕ19 Ενότητα1 Υλικό Λογισμικό και Εφαρμογές Τι ονομάζουμε λογισμικό (software); Με τον όρο λογισμικό (software) αναφερόμαστε στο σύνολο των προγραμμάτων που μπορεί να εκτελεστεί από ένα υπολογιστικό σύστημα.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική

Εισαγωγή στην Πληροφορική Εισαγωγή στην Πληροφορική Λογισμικό Συστήματος & Εφαρμογών ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Γενική Δομή Υπολογιστών Λειτουργικό σύστημα Υπολογιστής

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1η. Εισαγωγή στην Πληροφορική

Ενότητα 1η. Εισαγωγή στην Πληροφορική Ενότητα 1η Εισαγωγή στην Πληροφορική 1.1 Τι είναι Πληροφορική Ένας σύντομος ορισμός για το τι είναι πληροφορική είναι ο παρακάτω: όλα εκείνα που χρειάζεται κανείς για να παράγει, να οργανώνει και να διαχειρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικό Σύστημα Linux ~ Μια σύντομη εισαγωγή

Λειτουργικό Σύστημα Linux ~ Μια σύντομη εισαγωγή Λειτουργικό Σύστημα Linux ~ Μια σύντομη εισαγωγή Πως ξεκίνησε το Linux Linus Torvalds : Εμπνευστής και δημιουργός του, φοιτητής του Πανεπιστημίου του Helsinki στην Φιλανδία Πως ξεκίνησε το Linux Βασίστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Πως μπορούν τα μέρη του υλικού ενός υπολογιστή να επικοινωνούν και να συνεργάζονται μεταξύ τους; Επειδή ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες (εντολές).

Πως μπορούν τα μέρη του υλικού ενός υπολογιστή να επικοινωνούν και να συνεργάζονται μεταξύ τους; Επειδή ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες (εντολές). Κεφάλαιο 5 Πως μπορούν τα μέρη του υλικού ενός υπολογιστή να επικοινωνούν και να συνεργάζονται μεταξύ τους; Επειδή ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες (εντολές). Το σύνολο αυτών των εντολών το ονομάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ένωση Ελλήνων Χρηστών και Φίλων ΕΛ/ΛΑΚ

Ένωση Ελλήνων Χρηστών και Φίλων ΕΛ/ΛΑΚ Ένωση Ελλήνων Χρηστών και Φίλων ΕΛ/ΛΑΚ Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα Διανομές GNU/Linux GNU/Linux Διανομή =... Πυρήνας GNU/Linux Kernel Γραφικό Περιβάλλον Βιβλιοθήκες Εργαλεία Συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ Για τη λειτουργία ενός υπολογιστικού συστήματος χρειάζεται εκτός από το υλικό (hardware) και το λογισμικό (software). Σε αυτό περιλαμβάνονται όλα τα Προγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερο Λογισμικό. Ερευνητική Εργασία Τμήμα Α2-3 ου ΓΕΛ Κομοτηνής Ιανουάριος 2014

Ελεύθερο Λογισμικό. Ερευνητική Εργασία Τμήμα Α2-3 ου ΓΕΛ Κομοτηνής Ιανουάριος 2014 Ελεύθερο Λογισμικό Ερευνητική Εργασία Τμήμα Α2-3 ου ΓΕΛ Κομοτηνής Ιανουάριος 2014 1 Τι θα παρακολουθήσουμε Τι είναι το Λογισμικό Κατηγορίες Λογισμικού Ιστορική αναφορά Οικονομικά στοιχεία Πηγές εσόδων

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Υπολογιστών. Κεφάλαιο 4 Λογισμικό Συστήματος

Εφαρμογές Υπολογιστών. Κεφάλαιο 4 Λογισμικό Συστήματος Λογισμικό Συστήματος Λογισμικό 2 Λογισμικό Συστήματος Τα ειδικά εργαλεία χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη λογισμικού εφαρμογών και την εκτέλεση βοηθητικών εργασιών. Το λειτουργικό σύστημα (operating system)

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα Ι. Κεφάλαιο 1 Βασικές Έννοιες Λειτουργικών Συστημάτων

Λειτουργικά Συστήματα Ι. Κεφάλαιο 1 Βασικές Έννοιες Λειτουργικών Συστημάτων Λειτουργικά Συστήματα Ι Κεφάλαιο 1 Βασικές Έννοιες Λειτουργικών Συστημάτων Δομή Η/Υ Ο Η/Υ αποτελείται από δυο βασικά στοιχεία: Υλικό (το ηλεκτρονικό-μηχανικό μέρος πχ συσκευές, πλακέτες κλπ) Λογισμικό

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερο, Ανοιχτό Λογισμικό. Ελεύθερα, Ανοιχτά Σχολεία. Ελεύθερες, Ανοιχτές Προσωπικότητες

Ελεύθερο, Ανοιχτό Λογισμικό. Ελεύθερα, Ανοιχτά Σχολεία. Ελεύθερες, Ανοιχτές Προσωπικότητες Η τεχνολογία Ubuntu Ltsp στα σχολικά εργαστήρια Πληροφορικής Ελεύθερο, Ανοιχτό Λογισμικό Ελεύθερα, Ανοιχτά Σχολεία Ελεύθερες, Ανοιχτές Προσωπικότητες Τι είναι το Ubuntu LTSP ; Ελεύθερο, Ανοιχτό Λογισμικό

Διαβάστε περισσότερα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα Μάθημα 2ο Εισαγωγή στο GNU/Linux Ύλη Μαθημάτων ΙΙ Μαθ. 2 : Εισαγωγή στο GNU/Linux Διανομές GNU/Linux, Filesystem/Δικαιώματα, Διανομές live σε VirtualBox,

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερο, Ανοιχτό Λογισμικό. Ελεύθερα, Ανοιχτά Σχολεία. Ελεύθερες, Ανοιχτές Προσωπικότητες

Ελεύθερο, Ανοιχτό Λογισμικό. Ελεύθερα, Ανοιχτά Σχολεία. Ελεύθερες, Ανοιχτές Προσωπικότητες Η τεχνολογία Ubuntu Ltsp στα ΣΕ.ΠΕ.Η.Υ Δημόσιες Υπηρεσίες Ελεύθερο, Ανοιχτό Λογισμικό Ελεύθερα, Ανοιχτά Σχολεία Ελεύθερες, Ανοιχτές Προσωπικότητες Τι είναι το Ubuntu LTSP ; Ελεύθερο, Ανοιχτό Λογισμικό

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3 - Θέματα Εφαρμοσμένης Επιστήμης Υπολογιστών. Κοντογιάννης Βασίλειος ΠΕ19

Ενότητα 3 - Θέματα Εφαρμοσμένης Επιστήμης Υπολογιστών. Κοντογιάννης Βασίλειος ΠΕ19 Ενότητα 3 - Θέματα Εφαρμοσμένης Επιστήμης Υπολογιστών 3.1.1 Λογισμικό και Υπολογιστικό Σύστημα Τι είναι το υλικό ενός υπολογιστικού συστήματος; Το σύνολο των ηλεκτρονικών και μηχανικών μερών του που έχουν

Διαβάστε περισσότερα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα Διανομές GNU/Linux Διανομές GNU/Linux I Διανομή =... Πυρήνας - Linux Kernel Γραφικό Περιβάλλον Βιβλιοθήκες Εργαλεία Συστήματος & Κέλυφος Προγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

Λογισμικό - Προγράμματα

Λογισμικό - Προγράμματα Λογισμικό - Προγράμματα Πρόγραμμα είναι ένα σύνολο εντολών, βάση των οποίων ο υπολογιστής εκτελεί μια συγκεκριμένη εργασία Λογισμικό (Software) Το σύνολο των προγραμμάτων Προγράμματα Προγράμματα συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Εισαγωγή Δημήτρης Μιχαήλ Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Ακ. Έτος 2012-2013 Βιβλιογραφία "C Προγραμματισμός", Deitel & Deitel, Πέμπτη Έκδοση, Εκδόσεις

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο ΕΛ/ΛΑΚ. Προσαρμογή: Α. Ανδρεάτος Μάϊος 2011. Εισαγωγή στο ΕΛ\ΛΑΚ 1

Εισαγωγή στο ΕΛ/ΛΑΚ. Προσαρμογή: Α. Ανδρεάτος Μάϊος 2011. Εισαγωγή στο ΕΛ\ΛΑΚ 1 Εισαγωγή στο ΕΛ/ΛΑΚ Προσαρμογή: Α. Ανδρεάτος Μάϊος 2011 Εισαγωγή στο ΕΛ\ΛΑΚ 1 Εισαγωγή στο ΕΛ/ΛΑΚ και τη χρήση του Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) στην Εκπαίδευση, τη ημόσια ιοίκηση

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Python. Διάλεξη 0

Εισαγωγή στην Python. Διάλεξη 0 Εισαγωγή στην Python Διάλεξη 0 Διοργάνωση : ΚΕΛ ΣΑΤΜ Διαφάνειες: Skaros, MadAGu Παρουσίαση: MadAGu Άδεια: Creative Commons 3.0 Τι είναι ο προγραμματισμός : Αλγόριθμος γραμμένος σε γλώσσα που καταλαβαίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤOΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤOΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤOΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ Στόχοι του μαθήματος Μετά το τέλος του μαθήματος οι μαθητές πρέπει να είναι σε θέση: Να περιγράφουν τι είναι πρόγραμμα Να εξηγούν την αναγκαιότητα για τη δημιουργία γλωσσών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΑΚ Ελεύθερο Λογισμικό Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα. Δρ. Δημήτρης Καβρουδάκης www.dimitrisk.gr dimtirisk@geo.aegean.gr

ΕΛΛΑΚ Ελεύθερο Λογισμικό Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα. Δρ. Δημήτρης Καβρουδάκης www.dimitrisk.gr dimtirisk@geo.aegean.gr ΕΛΛΑΚ Ελεύθερο Λογισμικό Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα Δρ. Δημήτρης Καβρουδάκης www.dimitrisk.gr dimtirisk@geo.aegean.gr Ελεύθερο Λογισμικό Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα Linux Περιεχόμενα Εφαρμογές ΕΛ/ΛΑΚ Ανοικτά

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας Σιώζιος Κων/νος - Πληροφορική Ι

Λειτουργικά. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας Σιώζιος Κων/νος - Πληροφορική Ι Λειτουργικά Συστήματα 1 Λογισμικό του Υπολογιστή Για να λειτουργήσει ένας Η/Υ εκτός από το υλικό του, είναι απαραίτητο και το λογισμικό Το σύνολο των προγραμμάτων που συντονίζουν τις λειτουργίες του υλικού

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγματα Δεδομένων: Οι τιμές στο κυλικείο, μια λίστα από ονόματα, τα σήματα της τροχαίας.

Παραδείγματα Δεδομένων: Οι τιμές στο κυλικείο, μια λίστα από ονόματα, τα σήματα της τροχαίας. Δεδομένα Πληροφορίες Δεδομένα: Μια ομάδα από σύμβολα, αριθμούς, λέξεις που αντιπροσωπεύουν κάτι και θα χρησιμοποιηθούν σε μια επεξεργασία. Παραδείγματα Δεδομένων: Οι τιμές στο κυλικείο, μια λίστα από ονόματα,

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ. Επιχειρηματικά Μοντέλα Ανοιχτού Λογισμικού. Άννα Ρήγα (ΑΜ: Τ03134)

Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ. Επιχειρηματικά Μοντέλα Ανοιχτού Λογισμικού. Άννα Ρήγα (ΑΜ: Τ03134) ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Επιχειρηματικά Μοντέλα Ανοιχτού Λογισμικού ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Άννα Ρήγα (ΑΜ: Τ03134) Επιβλέπων:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ-ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ(ΕΛ-ΛΑΚ)

ΤΕΧΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ-ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ(ΕΛ-ΛΑΚ) ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ-ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ(ΕΛ-ΛΑΚ) ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ (STALLMAN) Το ελεύθερο λογισμικό παρέχει στους χρήστες την ελευθερία να εκτελούν, αντιγράφουν, διανέμουν, μελετούν, τροποποιούν και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ Το Linux είναι χτισμένο με ένα συγκεκριμένο σύνολο ενοποίηση αρχές στο μυαλό. Η κατανόηση αυτών των αρχών είναι πολύ χρήσιμη για την κατανόηση του πώς λειτουργεί

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2: Λογισμικό (Software) Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ. 2 Καραμαούνας Πολύκαρπος

Κεφάλαιο 2: Λογισμικό (Software) Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ. 2 Καραμαούνας Πολύκαρπος Κεφάλαιο 2: Λογισμικό (Software) 1 2.1 Λογισμικό Συστήματος και Λογισμικό Εφαρμογών Λογισμικό Συστήματος: διαχειρίζεται το υλικό του υπολογιστή και αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία αναπτύσσεται και εκτελείται

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή του ΕΛ/ΛΑΚ στην ελληνική πραγματικότητα

Εφαρμογή του ΕΛ/ΛΑΚ στην ελληνική πραγματικότητα Εφαρμογή του ΕΛ/ΛΑΚ στην ελληνική πραγματικότητα Παναγιώτης Κρανιδιώτης Σύμβουλος Πληροφορικής Τεχνικός Δικτύων Αντιπρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Χρηστών και φίλων Λίνουξ Yπάρχουσα κατάσταση των ΤΠΕ στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΡΜΗΣ. Πληροφορική Α' Γυμν. Το Λειτουργικό Σύστημα του Υπολογιστή

1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΡΜΗΣ. Πληροφορική Α' Γυμν. Το Λειτουργικό Σύστημα του Υπολογιστή 1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΡΜΗΣ Μάθημα: Ενότητα: Πληροφορική Α' Γυμν. Το του Υπολογιστή 1. Τι ονομάζεται Πρόγραμμα; Είναι οι οδηγίες που δίνονται στον υπολογιστή για να εξηγήσουμε πώς γίνεται μια εργασία (δηλαδή η

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο προγραμματιστικό περιβάλλον ANSI

Εισαγωγή στο προγραμματιστικό περιβάλλον ANSI Εργαστήριο 1ο Εισαγωγή στο προγραμματιστικό περιβάλλον ANSI Σε αυτό το κεφάλαιο θα ασχοληθούμε με την περιγραφή της διαδικασίας μεταγλώττισης ενός προγράμματος C κάνοντας χρήση του μεταγλωττιστή gcc σε

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3.1: Λειτουργικά Συστήματα. Επιστήμη ΗΥ Κεφ. 3.1 Καραμαούνας Πολύκαρπος

Κεφάλαιο 3.1: Λειτουργικά Συστήματα. Επιστήμη ΗΥ Κεφ. 3.1 Καραμαούνας Πολύκαρπος Κεφάλαιο 3.1: Λειτουργικά Συστήματα 1 3.1.1 Λογισμικό και Υπολογιστικό Σύστημα Ένα σύγχρονο υπολογιστικό σύστημα αποτελείται από: το υλικό: τα ηλεκτρονικά μέρη του υπολογιστή και το λογισμικό: το σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

Σχολ.έτος Κεφάλαιο 5 ο Γνωριμία με το Λογισμικό του Υπολογιστή.

Σχολ.έτος Κεφάλαιο 5 ο Γνωριμία με το Λογισμικό του Υπολογιστή. Σχολ.έτος 2015-16 Κεφάλαιο 5 ο Γνωριμία με το Λογισμικό του Υπολογιστή. Διδακτικοί στόχοι Στο τέλος της διδακτικής ώρας οι μαθητές θα πρέπει : Να εξηγούν τις έννοιες πρόγραμμα, λογισμικό υπολογιστή. Να

Διαβάστε περισσότερα

Απόστολος Αναγνωστόπουλος

Απόστολος Αναγνωστόπουλος Κύκλος Εκπαίδευσης «Συστήματα Ηλεκτρονικής Μάθησης & Ηλεκτρονική Αξιολόγηση» ΕΛ/ΛΑΚ Απόστολος Αναγνωστόπουλος Μονάδα Αριστείας ΕΛ/ΛΑΚ ΤΕΙ Αθήνας 2 Ανά τους αιώνες έχουν δημιουργηθεί από τους ανθρώπους

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερο Λογισμικό και GNU/Linux

Ελεύθερο Λογισμικό και GNU/Linux Ελεύθερο Λογισμικό και GNU/Linux Πηγές: http://rainbow.cs.unipi.gr/projects/oss/wiki/eventzero http://dimitris.glezos.com/opensource/ http://www.myubuntu.gr/index.php/γιατί-linux/ http://www.gnu.org/philosophy/free-sw.el.html

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών 44 Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών Διδακτικοί στόχοι Σκοπός του κεφαλαίου είναι οι μαθητές να κατανοήσουν τα βήματα που ακολουθούνται κατά την ανάπτυξη μιας εφαρμογής.

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερο Λογισμικό/ Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα. Μονάδα Αριστείας Ανοικτού Λογισμικού - Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Ελεύθερο Λογισμικό/ Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα. Μονάδα Αριστείας Ανοικτού Λογισμικού - Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Ελεύθερο Λογισμικό/ Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα Μονάδα Αριστείας Ανοικτού Λογισμικού - Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Ελεύθερο Λογισμικό Free software is a matter of liberty, not price. To understand the concept,

Διαβάστε περισσότερα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα Μάθημα 6ο Σουίτα Γραφείου LibreOffice Ύλη Μαθημάτων V Μαθ. 6 : Εφαρμογές Εφαρμογή οικονομικών Homebank, Εφαρμογή αλληλογραφίας Thunderbird, Καθημερινά

Διαβάστε περισσότερα

7.Α.1 Παρουσιάσεις. 7.Α.2 Περιγραφή περιεχομένων της εφαρμογής

7.Α.1 Παρουσιάσεις. 7.Α.2 Περιγραφή περιεχομένων της εφαρμογής Μάθημα 7ο Πολυμέσα 7.Α.1 Παρουσιάσεις Οι παρουσιάσεις είναι μια εφαρμογή που χρησιμεύει στην παρουσίαση των εργασιών μας. Αποτελούν μια συνοπτική μορφή των εργασιών μας. Μέσω δημιουργίας διαφανειών, μορφοποιήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών 2 η Σειρά Εκπαίδευσης 1 ο σεμινάριο 21 Οκτωβρίου 2014 Ελεύθερο Λογισμικό ΕΛ/ΛΑΚ: Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ)

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. Λογισμικό (Software) ΕΝΟΤΗΤΑ 1 Υλικό - Λογισμικό και Εφαρμογές. Εφαρμογές Πληροφορικής

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. Λογισμικό (Software) ΕΝΟΤΗΤΑ 1 Υλικό - Λογισμικό και Εφαρμογές. Εφαρμογές Πληροφορικής 20 ΕΝΟΤΗΤΑ 1 Υλικό - Λογισμικό και Εφαρμογές Εφαρμογές Πληροφορικής Διδακτικές ενότητες 2.1 Λογισμικό Συστήματος και Λογισμικό Εφαρμογών 2.2 Ταξινόμηση Λογισμικού Εφαρμογών 2.3 Ελεύθερο Λογισμικό - Λογισμικό

Διαβάστε περισσότερα

Από την αίθουσα διδασκαλίας στην αίθουσα συσκέψεων. 5 τρόποι για να προετοιμάσετε τους σύγχρονους φοιτητές για τον αυριανό επαγγελματικό στίβο

Από την αίθουσα διδασκαλίας στην αίθουσα συσκέψεων. 5 τρόποι για να προετοιμάσετε τους σύγχρονους φοιτητές για τον αυριανό επαγγελματικό στίβο Από την αίθουσα διδασκαλίας στην αίθουσα συσκέψεων 5 τρόποι για να προετοιμάσετε τους σύγχρονους φοιτητές για τον αυριανό επαγγελματικό στίβο Εφαρμογή συνεργατικών και καινοτόμων εκπαιδευτικών τεχνολογιών

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερο Ανοικτό Λογισμικό

Ελεύθερο Ανοικτό Λογισμικό Ελεύθερο Ανοικτό Λογισμικό Σειρά τριών διαλέξεων σχετικών με το Ελεύθερο-Ανοικτό Λογισμικό στο Τμήμα Διοίκησης Τεχνολογίας Κ.Γ. Μαργαρίτης, Απρίλιος 2007 Ελεύθερο-Ανοικτό Λογισμικό, Διαδίκτυο και Επιχειρηματικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Σε κάθε διανομή μπορεί να παρέχονται διαφορετικοί windows manager όπως: Xfe (Xubuntu) Gnome, (Debian,Ubuntu) KDE, (Kubuntu, Mandriva)

Σε κάθε διανομή μπορεί να παρέχονται διαφορετικοί windows manager όπως: Xfe (Xubuntu) Gnome, (Debian,Ubuntu) KDE, (Kubuntu, Mandriva) Τι είναι το Linux Βασικό στοιχείο είναι ο πυρήνας Linux Ο πυρήνας Linux δημιουργήθηκε από τον φοιτητή πληροφορικής Linus Torvalds το 1991 Αν και δεν χρησιμοποιεί κώδικα του UNIX, μπορεί να θεωρηθεί παρεμφερές

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερο Λογισμικό Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛΛΑΚ) και Ανοιχτό Hardware. Δρ. Δημήτρης Καβρουδάκης www.dimitrisk.gr dimtirisk@geo.aegean.

Ελεύθερο Λογισμικό Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛΛΑΚ) και Ανοιχτό Hardware. Δρ. Δημήτρης Καβρουδάκης www.dimitrisk.gr dimtirisk@geo.aegean. Ελεύθερο Λογισμικό Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛΛΑΚ) και Ανοιχτό Hardware Δρ. Δημήτρης Καβρουδάκης www.dimitrisk.gr dimtirisk@geo.aegean.gr Περιεχόμενα Ελεύθερο Λογισμικό Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα Linux

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Εισαγωγή ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Όπως για όλες τις επιστήμες, έτσι και για την επιστήμη της Πληροφορικής, ο τελικός στόχος της είναι η επίλυση προβλημάτων. Λύνονται όμως όλα τα προβλήματα;

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση ενός σύγχρονου Υπολογιστικού Συστήματος ή Ηλεκτρονικού Υπολογιστή (Η/Υ) Τα σύγχρονα συστήματα Η/Υ έχουν την παρακάτω οργάνωση:

Οργάνωση ενός σύγχρονου Υπολογιστικού Συστήματος ή Ηλεκτρονικού Υπολογιστή (Η/Υ) Τα σύγχρονα συστήματα Η/Υ έχουν την παρακάτω οργάνωση: Οργάνωση ενός σύγχρονου Υπολογιστικού Συστήματος ή Ηλεκτρονικού Υπολογιστή (Η/Υ) Τα σύγχρονα συστήματα Η/Υ έχουν την παρακάτω οργάνωση: Page 1 Χρήστης Εφαρμογή Λειτουργικό Σύστημα Υλικό Γνωστά Λειτουργικά

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ. Λογισμικό. ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος

Προγραμματισμός Η/Υ. Λογισμικό. ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος Προγραμματισμός Η/Υ Λογισμικό ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος Αλληλεπίδραση Συστημάτων Χρήστες Λογισμικό Εφαρμογών Λειτουργικό Σύστημα Επιπλέον

Διαβάστε περισσότερα

Linux Terminal Server Project

Linux Terminal Server Project Linux Terminal Server Project Ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισης των τερματικών κοινού της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Κολοβός Φίλιππος filippos@uom.gr Ευάγγελος Μπάνος

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα (3) Γιάννης Καρανάσος. Μαριάννα Κοβού. Ήλιας Λάμπρου. Σπυριδούλα Γαντζούδη

Ομάδα (3) Γιάννης Καρανάσος. Μαριάννα Κοβού. Ήλιας Λάμπρου. Σπυριδούλα Γαντζούδη Ομάδα (3) Γιάννης Καρανάσος Μαριάννα Κοβού Ήλιας Λάμπρου Σπυριδούλα Γαντζούδη Τι είναι το Copyleft? Copyleft είναι το όνομα ενός τύπου αδειών χρήσης για ότι αφορά τα πνευματικά δικαιώματα. Αυτός ο τύπος

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική

Εισαγωγή στην Πληροφορική Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Εισαγωγή στην Πληροφορική Ενότητα 8: Λειτουργικά Συστήματα Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές σχεδίασης προγραμμάτων, Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα

Τεχνικές σχεδίασης προγραμμάτων, Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα Τεχνικές σχεδίασης προγραμμάτων, Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα Ενότητες βιβλίου: 6.4, 6.7 Ώρες διδασκαλίας: 1 Τεχνικές σχεδίασης προγραμμάτων Στο βιβλίο γίνεται αναφορά σε μία τεχνική για την ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Μια εισαγωγή στο Linux με την διανομή Fedora. Βάιος Κολοφωτιάς MSc Informational Systems

Μια εισαγωγή στο Linux με την διανομή Fedora. Βάιος Κολοφωτιάς MSc Informational Systems Μια εισαγωγή στο Linux με την διανομή Fedora Βάιος Κολοφωτιάς MSc Informational Systems Τι είναι το Fedora Project? Είναι το όνομα μιας παγκόσμιας κοινότητας ανθρώπων που αγαπούν, χρησιμοποιούν και φτιάχνουν

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερο Λογισμικό. Γιάννης Γαϊδαρτζής ΠΕ19 Υπεύθυνος ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ρεθύμνου

Ελεύθερο Λογισμικό. Γιάννης Γαϊδαρτζής ΠΕ19 Υπεύθυνος ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ρεθύμνου Ελεύθερο Λογισμικό Το Ελεύθερο Λογισμικό, όπως ορίζεται από το Ίδρυμα Ελευθέρου Λογισμικού (Free Software Foundation), είναι λογισμικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αντιγραφεί, μελετηθεί, τροποποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Μπορούμε και χωρίς Πατέντες

Μπορούμε και χωρίς Πατέντες Μπορούμε και χωρίς Πατέντες Ι. Σταμέλος Αναπλ. Καθηγητής Α.Π.Θ. Μέλος Δ.Σ. Εταιρείας ΕΛΛΑΚ Με τη συνδρομή του Π. Τσιάβου, Νομικού, Μέλους Δ.Σ. ΕΛΛΑΚ Εταιρεία ΕΛΛΑΚ Εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα,

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανική Λογισμικού με Ανοιχτό Λογισμικό Δρ. Γεώργιος Κακαρόντζας Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας

Μηχανική Λογισμικού με Ανοιχτό Λογισμικό Δρ. Γεώργιος Κακαρόντζας Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας Μηχανική Λογισμικού με Ανοιχτό Λογισμικό Δρ. Γεώργιος Κακαρόντζας Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας 1 Ατζέντα Εισαγωγή Εργαλεία Ανοιχτού Λογισμικού για Μηχανικούς Λογισμικού Χρήση και

Διαβάστε περισσότερα

Linux με τη χρήση κονσόλας

Linux με τη χρήση κονσόλας Linux με τη χρήση κονσόλας Κεφάλαιο 1 Κείμενα Χρυσούλα Παπάζογλου Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης Υπηρεσία Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Θεσσαλονίκη, Μάρτης 2009 Το υλικό διατίθεται

Διαβάστε περισσότερα

Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία

Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία Απρίλιος 2013 Χαρακτηριστικά που ζητούν οι εργοδότες αναπηρία Πως θα όριζες τη λέξη προσόν ή τη λέξη δεξιότητα ; Και τι εννοούν οι εργοδότες

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα Ι. Καθηγήτρια Παπαδάκη Αναστασία

Λειτουργικά Συστήματα Ι. Καθηγήτρια Παπαδάκη Αναστασία Λειτουργικά Συστήματα Ι Καθηγήτρια Παπαδάκη Αναστασία 2013 1 Ηλεκτρονικός Υπολογιστής αποτελείται: 1. Από Υλικό Hardware (CPUs, RAM, Δίσκοι), & 2. Λογισμικό - Software Και μπορεί να εκτελέσει διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 2. Πηγές Λογισμικού. Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης ΙI Νίκος Καρακαπιλίδης 2-1

Ενότητα 2. Πηγές Λογισμικού. Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης ΙI Νίκος Καρακαπιλίδης 2-1 Ενότητα 2 Πηγές Λογισμικού Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης ΙI Νίκος Καρακαπιλίδης 2-1 Μαθησιακοί στόχοι Εξοικείωση με εναλλακτικές πηγές λογισμικού Κατανόηση του τρόπου αξιολόγησης έτοιμου λογισμικού

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΕΛ/ΑΚ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ: ΔΑΡΑΜΑΡΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΠΑΛΟΚΑ ΕΛΕΝΗ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΕΛ/ΑΚ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ: ΔΑΡΑΜΑΡΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΠΑΛΟΚΑ ΕΛΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΕΛ/ΑΚ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ: ΔΑΡΑΜΑΡΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΠΑΛΟΚΑ ΕΛΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΑΝΑΔΡΟΜΉ ΤΟΥ ΕΛΕΎΘΕΡΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΎ Στις δεκαετίες του 1950 έως και το 1970 το λογισμικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 8 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ (LAW)

ΜΑΘΗΜΑ 8 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ (LAW) ΜΑΘΗΜΑ 8 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ (LAW) ΣΤΟΧΟΙ: 1. Πνευματικά Δικαιώματα 2. Συμφωνία Άδειας Χρήσης Τελικού Χρήστη 3. Αναγνώριση Νόμιμου Λογισμικού 4. Δοκιμαστικό Λογισμικό, Δωρεάν Λογισμικό Και Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΡΩΤΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΡΩΤΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Κεφάλαιο 1: Υλικό Υπολογιστών (Hardware) 1.1: Το υπολογιστικό σύστημα ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 1. Τι αντιλαμβάνεστε με τον όρο υλικό (hardware); [σελ. 8] Τα φυσικά μέρη που μπορούμε να δούμε και να αγγίξουμε

Διαβάστε περισσότερα

Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Aφορά στην αποστολή και λήψη μηνυμάτων με συγκεκριμένη δομή και με συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Ο αποστολέας και ο παραλήπτης

Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Aφορά στην αποστολή και λήψη μηνυμάτων με συγκεκριμένη δομή και με συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Ο αποστολέας και ο παραλήπτης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Aφορά στην αποστολή και λήψη μηνυμάτων με συγκεκριμένη δομή και με συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Ο αποστολέας και ο παραλήπτης αναγνωρίζεται από μία μοναδική διεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερο Ανοικτό Λογισμικό

Ελεύθερο Ανοικτό Λογισμικό Ελεύθερο Ανοικτό Λογισμικό Σειρά τριών διαλέξεων σχετικών με το Ελεύθερο-Ανοικτό Λογισμικό στο Τμήμα Διοίκησης Τεχνολογίας Κ.Γ. Μαργαρίτης, Απρίλιος 2007 Ελεύθερο-Ανοικτό Λογισμικό, Διαδίκτυο και Επιχειρηματικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική Υπολογιστών

Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Ενότητα 13: (Μέρος Β ) Λειτουργικό Σύστημα Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasyg@ieee.org Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και Αρχιτεκτονικής

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Προγραµµατιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΣΠΗΥ) Τµήµα Προγραµµατιστών Σειρά 112

Σχολή Προγραµµατιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΣΠΗΥ) Τµήµα Προγραµµατιστών Σειρά 112 Σχολή Προγραµµατιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΣΠΗΥ) Τµήµα Προγραµµατιστών Σειρά 112 Πλωτάρχης Γ. ΚΑΤΣΗΣ ΠΝ Γιατί χρησιµοποιούµε δίκτυα? Δίκτυο Σύνολο Η/Υ και συσκευών Συνδεδεµένα µε κάποιο µέσο Stand-alone

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ: A 2 MIΧΑΛΙΤΣΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ

ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ: A 2 MIΧΑΛΙΤΣΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ: A 2 MIΧΑΛΙΤΣΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ Πειρατεία λογισμικού ένα φαινόμενο που έχει απασχολήσει αρκετά τη διεθνή κοινότητα τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω των οικονομικών της επιπτώσεων. Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Θεματική Ενότητα: ΔΕΟ 11 Εισαγωγή στη Διοικητική Επιχειρήσεων και Οργανισμών. 1 η Γραπτή Εργασία. Ενδεικτικές Απαντήσεις

Θεματική Ενότητα: ΔΕΟ 11 Εισαγωγή στη Διοικητική Επιχειρήσεων και Οργανισμών. 1 η Γραπτή Εργασία. Ενδεικτικές Απαντήσεις Πρόγραμμα Σπουδών: Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών Θεματική Ενότητα: ΔΕΟ 11 Εισαγωγή στη Διοικητική Επιχειρήσεων και Οργανισμών Ακαδημαϊκό Έτος: 2018-19 1 η Γραπτή Εργασία Ενδεικτικές Απαντήσεις Θέμα

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερο Λογισμικό και GNU/Linux

Ελεύθερο Λογισμικό και GNU/Linux Ελεύθερο Λογισμικό και GNU/Linux Δημήτρης Γλυνός Υπ. Διδάκτορας Τμήμα Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Πειραιά [oss-cs-unipi-events] user@host:~$./greeting hello world! [oss-cs-unipi-events] Ποιοι είμαστε Κοινότητα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των ΗΥ

Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των ΗΥ Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των ΗΥ 2.3.1.1. Παπαγιάννη Νάσια Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών ΕΜΠ 1 περιλαμβάνει: Η έννοια του προγράμματος Επίλυση προβλήματος 1. Ακριβή προσδιορισμό

Διαβάστε περισσότερα

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr»

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Επεξήγηση web site με λογικό διάγραμμα «Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Web : www.e-base.gr E-mail : support@e-base.gr Facebook : Like Twitter : @ebasegr Πολλοί άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

12/5/18. συστημάτων. Το λογισµικό συστηµάτων. Κεφάλαιο 5

12/5/18. συστημάτων. Το λογισµικό συστηµάτων. Κεφάλαιο 5 A. EVANS, K. MARTIN, M. A. POATSY Εισαγωγή στην πληροφορική Θεωρία και πράξη 2 η έκδοση Κεφάλαιο 5 Λογισμικό συστημάτων: Το λειτουργικό σύστημα, τα βοηθητικά προγράμματα και η διαχείριση αρχείων Τα βασικά

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4: Κοινωνικές Επιπτώσεις. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ. 4 Καραμαούνας Πολύκαρπος

Κεφάλαιο 4: Κοινωνικές Επιπτώσεις. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ. 4 Καραμαούνας Πολύκαρπος Κεφάλαιο 4: Κοινωνικές Επιπτώσεις 1 Πνευματικά Δικαιώματα Από τη στιγμή που ένα έργο βρεθεί σε ψηφιακή μορφή, η μετέπειτα αναπαραγωγή και διάδοσή του είναι τεχνικά πολύ εύκολη και οικονομικά χωρίς περαιτέρω

Διαβάστε περισσότερα

Πως να εκπαιδεύσετε το προσωπικό σας με τη χρήση VIDEO. Πως να εκπαιδεύσετε το προσωπικό σας...με τη χρήση VIDEO

Πως να εκπαιδεύσετε το προσωπικό σας με τη χρήση VIDEO. Πως να εκπαιδεύσετε το προσωπικό σας...με τη χρήση VIDEO Πως να εκπαιδεύσετε το προσωπικό σας....με τη χρήση VIDEO E-BOOK 2 Περιεχόμενα Ηλεκτρονικού Οδηγού 03 04 05 06 07 08 09 Editorial Εισαγωγή Χρησιμοποιώντας το βίντεο για εκπαίδευση Τι είδη εκπαιδεύτικων

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός

Δομημένος Προγραμματισμός Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Δομημένος Προγραμματισμός Ενότητα 1: Εισαγωγή Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά Το έργο

Διαβάστε περισσότερα

Server Virtualization με εργαλεία ΕΛ/ΛΑΚ. ΛΑΚ Δήμος Ρεθύμνης. www.rethymno.gr

Server Virtualization με εργαλεία ΕΛ/ΛΑΚ. ΛΑΚ Δήμος Ρεθύμνης. www.rethymno.gr Server Virtualization με εργαλεία ΕΛ/ΛΑΚ ΛΑΚ Μαθηνός Παναγιώτης Λ. Κουντουριώτη 80, τ.κ. 74100, Ρέθυμνο Τηλ: 28313 41310 e mail: mathinos@rethymno.gr www.linkedin.com/in/pmathinos Πληροφορική Μηχανοργάνωση

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερο Λογισμικό στην Εκπαίδευση. Ομάδα ΕΛ/ΛΑΚ Π.Κ. www.ellak.tuc.gr

Ελεύθερο Λογισμικό στην Εκπαίδευση. Ομάδα ΕΛ/ΛΑΚ Π.Κ. www.ellak.tuc.gr Ομάδα ΕΛ/ΛΑΚ Π.Κ. www.ellak.tuc.gr Τι είναι το Ελεύθερο Λογισμικό; Το Ελεύθερο Λογισμικό είναι το προιόν, ενός νέου τρόπου παραγωγής και διανομής αγαθών που βασίζεται σε μια παγκόσμια διαδικτυακή κοινότητα,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7. ΕΠΑΛ Σύμης Εφαρμογές πληροφορικής Ερωτήσεις επανάληψης

Κεφάλαιο 7. ΕΠΑΛ Σύμης Εφαρμογές πληροφορικής Ερωτήσεις επανάληψης ΕΠΑΛ Σύμης Εφαρμογές πληροφορικής Ερωτήσεις επανάληψης Κεφάλαιο 7 1. Σε τι διαφέρει ο Η/Υ από τις υπόλοιπες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές; Που οφείλεται η δυνατότητά του να κάνει τόσο διαφορετικές

Διαβάστε περισσότερα

Μαλούτα Θεανώ Σελίδα 1

Μαλούτα Θεανώ Σελίδα 1 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ 1η ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 1. Τι ονομάζουμε υλικό και τι λογισμικό ενός υπολογιστικού συστήματος; 2. Τι είναι α) η μητρική πλακέτα ( motherboard), β) η κεντρική μονάδα

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική και Υπολογιστές

Πληροφορική και Υπολογιστές Πληροφορική και Υπολογιστές Πληροφορική είναι η επιστήμη και η τεχνολογία που ασχολείται με τις πληροφορίες, τα μέσα και τους τρόπους επεξεργασίας των πληροφοριών, χρησιμοποιώντας ως βασικό εργαλείο τον

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ. Σημειώσεις Θεωρίας

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ. Σημειώσεις Θεωρίας Ινστιτούτα Επαγγελματική Κατάρτισης ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Σημειώσεις Θεωρίας Επιμέλεια: Ματθές Δημήτριος Αθήνα 2017 Μάθημα 1: Υπολογιστικό Σύστημα 1.1 Τι είναι ένα υπολογιστικό σύστημα Ένα υπολογιστικό

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Innovathens 2014

Παρουσίαση Innovathens 2014 .. Παρουσίαση Innovathens 2014 Logikon Labs Ιδρύοντας μια καινοτομική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας χρησιμοποιώντας αποκλειστικά Ελεύθερο Λογισμικό: Δυνατότητες, προκλήσεις, δυσκολίες. Μιχάλης Μισιρλής -

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 10 ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΕΞΟΔΟΥ (INPUT/OUTPUT)

Μάθημα 10 ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΕΞΟΔΟΥ (INPUT/OUTPUT) Μάθημα 10 ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΕΞΟΔΟΥ (INPUT/OUTPUT) Τι είναι Είσοδος και τι Έξοδος Με τον όρο Είσοδο (Input) αναφερόμαστε στη ροή δεδομένων προς την Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (ΚΜΕ), ενώ με τον όρο

Διαβάστε περισσότερα

Γεωγραφικά Συστήµατα Πληροφοριών και Αρχές Τηλεπισκόπησης

Γεωγραφικά Συστήµατα Πληροφοριών και Αρχές Τηλεπισκόπησης Γεωγραφικά Συστήµατα Πληροφοριών και Αρχές Τηλεπισκόπησης Ενότητα: Λειτουργικά Συστήµατα, Συστήµατα Batch και Time Sharing Γεώργιος Σκιάνης Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Σελίδα 2 1. Περιεχόµενα ενότητας...

Διαβάστε περισσότερα

Μανώλης Κιαγιάς, MSc. Aiolos Project. Αρχικές Ρυθμίσεις SSH και εγκατάσταση OpenMPI

Μανώλης Κιαγιάς, MSc. Aiolos Project. Αρχικές Ρυθμίσεις SSH και εγκατάσταση OpenMPI Μανώλης Κιαγιάς, MSc Aiolos Project Αρχικές Ρυθμίσεις SSH και εγκατάσταση OpenMPI Χανιά, 2015 2 (C) 2014 Μανώλης Κιαγιάς, manolis@freebsd.org Το παρόν έργο διατίθεται υπό τους όρους της Άδειας: Αναφορά

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική Υπολογιστών

Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Ενότητα 13: (Μέρος Β ) Λειτουργικό Σύστημα Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasyg@ieee.org Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και Αρχιτεκτονικής

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις Βάσεις Δεδομζνων II

Εισαγωγή στις Βάσεις Δεδομζνων II ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΚΡΗΣΗ Εισαγωγή στις Βάσεις Δεδομζνων II Ενότητα: Εισαγωγή στη LibreOffice Base Διδάσκων: Πηγουνάκης Κωστής ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή εισήγηση. «Ψηφιακή τάξη και Linux Ubuntu: ξεκίνημα, χρήση, τεκμηρίωση, πλεονεκτήματα»

Εργαστηριακή εισήγηση. «Ψηφιακή τάξη και Linux Ubuntu: ξεκίνημα, χρήση, τεκμηρίωση, πλεονεκτήματα» Εργαστηριακή εισήγηση «Ψηφιακή τάξη και Linux Ubuntu: ξεκίνημα, χρήση, τεκμηρίωση, πλεονεκτήματα» Μπένος Μιχαήλ 3 ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς benosm@sch.gr ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στην εισήγηση αυτή υπάρχουν πληροφορίες για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ 1 Περιεχόμενα ΤΟ ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ... 3 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ... 3 Α. Πολιτική περιεχομένου... 4 Β. Πολιτική Πρόσβασης...

Διαβάστε περισσότερα