H θεσµοθέτηση Γυναικείων Σπουδών στα ελληνικά Πανεπιστήµια: H περίπτωση του Παιδαγωγικού Tµήµατος ηµοτικής Eκπαίδευσης του A.Π.Θ.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "H θεσµοθέτηση Γυναικείων Σπουδών στα ελληνικά Πανεπιστήµια: H περίπτωση του Παιδαγωγικού Tµήµατος ηµοτικής Eκπαίδευσης του A.Π.Θ."

Transcript

1 H θεσµοθέτηση Γυναικείων Σπουδών στα ελληνικά Πανεπιστήµια: H περίπτωση του Παιδαγωγικού Tµήµατος ηµοτικής Eκπαίδευσης του A.Π.Θ. ΗΜΗΤΡΑ ΚΟΓΚΙ ΟΥ Ευρωπαϊκή Συνάντηση -ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΣΠΟΥ ΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ - Παρατηρητής 1996 ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Στην εργασία διατυπώνεται καταρχήν η άποψη ότι η εκπαίδευση µπορεί να συµβάλλει στην προώθηση της ισότητας των φύλων στην κοινωνία, µέσα από τη µείωση των διακρίσεων και των στερεοτύπων ρόλων του φύλου, κάτι όµως που δε συµβαίνει µέχρι σήµερα. Eξετάζεται στη συνέχεια α) H επίδραση της µορφής και του περιεχοµένου του διδακτικού υλικού στην ανάπτυξη και αναπαραγωγή σεξιστικών προτύπων καθώς και η σηµασία της χρήσης ειδικά σχεδιασµένου παιδαγωγικού υλικού για την προώθηση της ισότητας των φύλων στην εκπαίδευση ιδιαίτερα στην πρωτοβάθµια εκπαίδευση. β) H επίδραση της οργάνωσης της σχολικής τάξης και του κλίµατος που επικρατεί σε αυτήν, στη δηµιουργία, ενίσχυση και αναπαραγωγή εκπαιδευτικών ανισοτήτων κατά φύλο. Tέλος υπογραµµίζεται η σηµασία των παραπάνω για την εκπαίδευση και κατάρτιση των εκπαιδευτικών στην Eλλάδα. ιαπιστώνεται σηµαντική καθυστέρηση σε ότι αφορά τη διερεύνηση του τρόπου µε τον οποίο εκπαιδευτικές πρακτικές επηρεάζουν την ανάπτυξη εκπαιδευτικών ανισοτήτων κατά φύλο, γεγονός που αποδίδεται στην περιορισµένη ανάπτυξη του τοµέα της έµφυλης διάστασης στην εκπαίδευση. Kαταγράφεται η ανάγκη ανάπτυξης πολυδιάστατων στρατηγικών στο πλαίσιο ενός ολοκληρωµένου προγράµµατος παρέµβασης για την επίτευξη της ισότητας στην εκπαίδευση και µέσω της εκπαίδευσης. Tέλος, διαπιστώνεται ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν στη χώρα µας οι απαραίτητες συνθήκες για το µετασχηµατισµό της εκπαίδευσης προς µια µη σεξιστική κατεύθυνση. Mέχρις ότου δηµιουργηθούν τέτοιες συνθήκες είναι δυνατή η εφαρµογή προτύπων προγραµµάτων µε στόχο να πολλαπλασιαστούν αργότερα.

2 Tο Παιδαγωγικό Tµήµα ηµοτικής Eκπαίδευσης (Π.T..E.) του A.Π.Θ. άρχισε να λειτουργεί από το ακαδηµαϊκό έτος µ ένα πρόγραµµα σπουδών που µπορεί να χαρακτηρισθεί καινοτόµο για τα ελληνικά δεδοµένα, τόσο ως προς το περιεχόµενο και την οργάνωση των σπουδών, όσο και την όλη οικοδόµηση του τµήµατος. Στις καινοτοµίες εντάσσονται η θεσµοθέτηση της Mη- σεξιστικής αγωγής ως υποχρεωτικού γνωστικού αντικειµένου στο πρόγραµµα σπουδών του προπτυχιακού κύκλου[1] και η καθιέρωση της παράδοσης για φεµινιστικές επιστηµονικές προσεγγίσεις ή προβληµατισµούς στα πλαίσια των περισσότερων γνωστικών αντικειµένων.[2] Oι καινοτοµίες αυτές έχουν επίπτωση όχι µόνο στο θεωρητικό επίπεδο, καθώς παρέχουν πρόσθετες ή νέες αιτιολογικές οπτικές σε φαινόµενα και προβλήµατα που αντιµετωπίζονται στην εκπαιδευτική πράξη, αλλά και στο επίπεδο των πρακτικών και στρατηγικών αντιµετώπισης αυτών των φαινοµένων. Στο βαθµό που το πρόγραµµα σπουδών αποτελεί πλαίσιο εργασίας- ζωής για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες και ταυτόχρονα απεικονίζει τις αντιλήψεις που επικρατούν στο τµήµα σχετικά µε το ρόλο της συγκεκριµένης επιστηµονικής δραστηριότητας στα πλαίσια της κοινωνίας και αποκαλύπτει, µε τις σχέσεις που προσπαθεί να εγκαθιδρύσει στο πανεπιστήµιο ανάµεσα στους ανθρώπους και ανάµεσα στους ανθρώπους και τη γνώση, την εικόνα του ανθρώπου και της κοινωνίας από την οποία διακατέχονται διδάσκοντες και διδασκόµενοι στο τµήµα αυτό [3] δε θα µπορούσε παρά να οργανωθεί η πανεπιστηµιακή ζωή µε βάση το όραµα για µια εξανθρωπισµένη ζωή χωρίς περιορισµούς και εξαρτήσεις. Aναπόφευκτα, η φιλοσοφία του προγράµµατος σπουδών έχει επηρεάσει και την πρακτική του. Παράδειγµα αποτελούν οι δραστηριότητες -υπό µορφή σεµιναρίων ή οµάδων εργασίας- ευαισθητοποίησης και αυτογνωσίας σε θέµατα διαφυλικών σχέσεων, η υποστήριξη σχετικών ερευνητικών δραστηριοτήτων, η ενίσχυση της συµµετοχής των γυναικών σ όλους τους τοµείς[4], η µη-σεξιστική γλώσσα στον καθηµερινό αλλά και στον επίσηµο λόγο του τµήµατος κ.ά. Στη συνέχεια θα δώσουµε µερικά στοιχεία σχετικά µε τις δραστηριότητες του τµήµατος εξηγώντας σύντοµα τη φιλοσοφία που διέπει την κάθε δραστηριότητα και τις δυσκολίες που ανακύπτουν. H θεσµοθέτηση της µη- σεξιστικής αγωγής στο Πρόγραµµα Σπουδών Tο Πρόγραµµα Σπουδών ως προς το περιεχόµενό του απορρέει από µία σαφώς διατυπωµένη άποψη σχετικά µε τους στόχους του σχολείου σ ένα διαρκώς µεταλλασσόµενο κόσµο. Aπό τους στόχους αυτούς απορρέει η ανάγκη να δοθεί (...) ιδιαίτερη βαρύτητα: (...)

3 ε) στη µη- σεξιστική αγωγή, αφού εξανθρωπισµένη κοινωνία δε νοείται µε διακρίσεις σε βάρος της µισής ανθρωπότητας κι η υπέρβαση των παραδοσιακών διακρίσεων δεν αποτελεί απλώς νοµικό ζήτηµα αλλά προϋποθέτει τη ριζική αλλαγή αντιλήψεων και στάσεων, και συνεπώς ολόπλευρη αντιµετώπιση και στα πλαίσια της εκπαίδευσης Tο Πρόγραµµα Σπουδών ως προς την οργάνωσή του αποτελείται από υποχρεωτικά κατ επιλογήν µαθήµατα, που ανήκουν σε κάποια υποχρεωτικά γνωστικά αντικείµενα, και από επιλεγόµενα µαθήµατα. Ένα από τα υποχρεωτικά γνωστικά αντικείµενα είναι εκείνο της µη-σεξιστικής αγωγής. Στο πλαίσιο αυτού του γνωστικού αντικειµένου προσφέρονται διάφορα µαθήµατα ( υποχρεωτικά κατ επιλογήν ), από τα οποία τουλάχιστον ένα είναι υποχρεωµένοι/ ες οι φοιτητές/ τριες να παρακολουθήσουν. Mαθήµατα του τοµέα αυτού προσφέρονται και ως επιλεγόµενα µαθήµατα και µπορούν να επιλεγούν χωρίς περιορισµούς (περίπου 60% των διδακτικών µονάδων που είναι αναγκαίες για τη λήψη του πτυχίου προέρχονται από την κατηγορία των επιλεγοµένων µαθηµάτων). H καθιέρωση της µη- σεξιστικής αγωγής ως αυτόνοµου υποχρεωτικού γνωστικού αντικειµένου στο πρόγραµµα σπουδών δεν ήταν το τελικό αποτέλεσµα διεκδικήσεων γυναικών συναδέλφων ή φοιτητριών που συµµετείχαν στο γυναικείο κίνηµα, όπως συνέβη σε αντίστοιχες προσπάθειες εγκαθίδρυσης γυναικείων σπουδών σ άλλα πανεπιστήµια του εξωτερικού ή της Eλλάδας(;). Στην περίπτωση του Π.T..E. αποτελούσε οργανικό τµήµα ενός οράµατος για την κοινωνία και, κατά συνέπεια, του ρόλου του πανεπιστηµίου και, πιο συγκεκριµένα, ενός τµήµατος που εκπαιδεύει δασκάλου/ες. Tο ενδιαφέρον στοιχείο της ιστορίας είναι ότι εµπνευστής αυτού του προγράµµατος σπουδών ήταν άνδρας και από τη θέση που κατείχε αρχικά στην ιεραρχία του τµήµατος συνέβαλε ουσιαστικά, στη συνέχεια, στην ανάπτυξη του τµήµατος προς την κατεύθυνση αυτή µε τη στελέχωσή του.[5] Tο θεσµικό πλαίσιο µπορεί βέβαια να ήταν ευνοϊκό για την ανάπτυξη των γυναικείων σπουδών, θα παρέµενε όµως ανενεργό, αν δεν υιοθετούσαν τα µέλη του τµήµατος -και δεν ήταν τυχαία, ως ένα βαθµό, η επιλογή τους- τις αρχές αυτές. H εφαρµογή της λογικής του προγράµµατος σπουδών που είναι καινοτόµα στο σύνολό του ή η καταστρατήγησή του στην πράξη ή η ενδεχόµενη αλλαγή του ήταν όµως θέµα της σύνθεσης και της δυναµικής του τµήµατος. Έτσι, από την έναρξη της λειτουργίας του τµήµατος πραγµατοποιείται σηµαντική δουλειά στον τοµέα αυτό η οποία εµπλουτίζεται, βελτιώνεται και τροποποιείται καθώς αυξάνονται τα µέλη του τµήµατος. Σχεδόν µε αυτονόητο τρόπο πλέον και µε θετική σηµασιοδότηση συµπεριλαµβάνεται στα κριτήρια εκλογής ή εξέλιξης των µελών του τµήµατος η φεµινιστική προσέγγιση ή προβληµατισµός της επιστήµης.

4 Παρ όλο που η µη-σεξιστική αγωγή ήταν εξαρχής στο πρόγραµµα σπουδών ως ανεξάρτητο γνωστικό αντικείµενο χωρίς τριβές ή αντιδικίες, εν τούτοις, δεν έλειψαν και µεµονωµένες αντιδράσεις ανδρών συναδέλφων. Για παράδειγµα, άνδρας-συνάδελφος υποστηρίζει ότι δεν έχει λόγο ύπαρξης ως ξεχωριστό υποχρεωτικό αντικείµενο, µε τον άκοµψο τίτλο, η Mη-σεξιστική αγωγή, γιατί το θέµα των διακρίσεων, όπως και τα περισσότερα ηθικοκοινωνικά προβλήµατα, µπορούν να µελετηθούν και αναφερθούν διεπιστηµονικά από τους συναδέλφους των διαφόρων ειδικοτήτων στα µαθήµατά τους, αν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Xωρίς να υποστηρίζει ότι το παραπάνω µάθηµα δεν είναι αξιόλογο, αναφέρει ότι δεν υπάρχουν στο πρόγραµµα σπουδών ξεκάθαρα και αιτιολογηµένα κριτήρια για τον προγραµµατισµό µας. Σ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του τµήµατος µόνο ένας- δύο συνάδελφοι υπαινίχθηκαν άµεσα ή έµµεσα ότι τα σχετικά µαθήµατα δεν ήταν τόσο εύλογα ή νοµιµοφανή ως τµήµα ενός προγράµµατος σπουδών για δασκάλους/ες, ενδεχόµενα γιατί είχαν παραδοσιακές απόψεις για το διαχωρισµό της γνώσης σε συγκεκριµένους επιστηµονικού κλάδους.[6] Mια φορά µάλιστα τυχαία παραλήφθηκε η µη-σεξιστική αγωγή από το οδηγό σπουδών του τµήµατος. Aν εξαιρέσουµε τις µεµονωµένες και ελάσσονος σηµασίας αντιδράσεις που αναφέρθηκαν, είναι σηµαντικό να αναφερθεί ότι ελάχιστη ή καθόλου αντίδραση δε συναντούν οι αντιλήψεις των γυναικών συναδέλφων, έτσι όπως εκφράζονται από την επιλογή των µαθηµάτων τους, τα ερευνητικά τους ενδιαφέροντα, τις δηµοσιεύσεις τους και την τρέχουσα πρακτική τους στο τµήµα από τα άλλα µέλη του τµήµατος. Θεωρώ, µε βάση την εµπειρία µας, ότι περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη καινοτοµία, η εισαγωγή των γυναικείων σπουδών στα πανεπιστηµιακά τµήµατα, ιδιαίτερα τα νεοσύστατα, έχει τη δυνατότητα να επιδράσει µεταρρυθµιστικά σ όλο το πρόγραµµα σπουδών και να καθορίσει την τρέχουσα πρακτική και την οργάνωση της ζωής σ ένα τµήµα. Eπίσης, ένα άλλο στοιχείο που εκτιµώ ότι είναι θετικό για τη µελλοντική ανάπτυξη των γυναικείων σπουδών στο Π.T..E., πέρα από το γεγονός ότι δε χρειάστηκε να σπάσουν τα στεγανά των διαφόρων παραδοσιακών τοµέων της γνώσης, γιατί έτσι και αλλιώς ήταν άλλη η λογική του προγράµµατος σπουδών, είναι ότι συνυπάρχουν -υποχρεωτικάεπιστήµονες διαφόρων ειδικοτήτων που είναι εξοικειωµένοι/ες µε τη νέα οργάνωση της γνώσης και συνεργάζονται στενά και δηµιουργικά σε οµαδικά projects ή µαθήµατα.[7] Παρά το γεγονός ότι η ίδρυση χωριστών τµηµάτων γυναικείων σπουδών σε πανεπιστήµια του εξωτερικού οδήγησε σε περιθωριοποίηση της σχετικής προβληµατικής, εν τούτοις στην περίπτωση του Π.T..E., µε τις ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες που αναφέρθηκαν, θεωρούµε σκόπιµη τη δηµιουργία ειδικού τοµέα[8] που µπορεί να προσφέρει συµπληρωµατικά ή κοινά µαθήµατα µε τους υπολοίπους τοµείς και να αποτελέσει τον πυρήνα για την ανάπτυξη διεπιστηµονικής προβληµατικής που µπορεί να εξελιχθεί σε εσωτερική εξειδίκευση σε προπτυχιακό επίπεδο και σε εξειδίκευση στα πλαίσια ενός µεταπτυχιακού προγράµµατος σπουδών. Aπαραίτητη προϋπόθεση για την

5 αποτελεσµατικότητά του θεωρώ ότι θα είναι η ευέλικτη και σταθερή οργάνωση της επικοινωνίας του µε τους άλλους τοµείς, συνθήκη που είναι εφικτή. Mέχρι σήµερα έχουν προσφερθεί πολλά σχετικά µαθήµατα στο Π.T..E. γι αυτό δε θα εισέλθω σε λεπτοµερή αναφορά τους και περιγραφή του περιεχοµένου τους. Eνδεικτικά, αναφέρω ορισµένα: - Bάσεις της µη- σεξιστικής αγωγής - Στερεότυπα και ρόλοι σε σχέση µε το φύλο - H συµβολή των διαφόρων επιστηµών στη µη- σεξιστική αγωγή - Γυναικείες Σπουδές - Mη- σεξιστική αγωγή - Aπόκτηση του ρόλου του φύλου - Φύλο και ψυχική υγεία - Φύλο και Eκπαίδευση - Σχέσεις των φύλων στην Eλλάδα, 19ος-20ος αιώνας - Mαθηµατικά και Φύλα - Σεξισµός και νοηµοσύνη Eπίσης, σε πολλά µαθήµατα, υποχρεωτικά και επιλεγόµενα, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις διαφορές φύλου και παίρνοντας υπόψη στη διδακτική θεωρία και πράξη τα συµπεράσµατα της έρευνας σχετικά µε τις διαφορές κατά φύλο. Eνδεικτικά αναφέρουµε την ανάδειξη αυτών των στοιχείων στα µαθήµατα Γνωστική και συναισθηµατική ανάπτυξη του παιδιού, Kοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, Eκπαίδευση µειονοτήτων, Iστορία της Nεοελληνικής Eκπαίδευσης, ιδακτική των µαθηµατικών, Παιδική Λογοτεχνία, Kίνητρα µάθησης, Aρχές και µέθοδοι της επιστηµονικής έρευνας κ.λ.π. Στα µαθήµατα αυτά, χωρίς να αποτελεί κύριο στόχο, σηµειώνεται ο ανδρικός προσανατολισµός των ερευνών και των θεωριών και, στις διδακτικές των διαφόρων µαθηµάτων, υποδεικνύεται η ανάγκη ιδιαίτερης προσοχής σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο σεξιστικής διδασκαλίας στο συγκεκριµένο µάθηµα. Tα µαθήµατα αυτά παρακολουθεί και ένας αριθµός φοιτητριών/ών από άλλα τµήµατα. Συνήθως συνοδεύονται από ασκήσεις ή σεµινάρια σε µικρές οµάδες φοιτητών/τριών, από

6 σεµινάρια εµβάθυνσης στη σύγχρονη έρευνα (κυρίως µελέτη εργασιών που δηµοσιεύονται στο περιοδικό Sex-roles) και οργάνωση οµάδων αυτογνωσίας για τη συνειδητοποίηση εκ µέρους τους των προσωπικών τους αντιστάσεων.[9] Παρά την ευαισθητοποίηση των φοιτητών/τριών του τµήµατός µας σε θέµατα ισότητας από το α εξάµηνο των σπουδών τους, εν τούτοις παρατηρούνται -αναµενόµενες εξάλλου- αντιστάσεις φοιτητών για συµµετοχή τους σε αντίστοιχα µαθήµατα που είναι επιλεγόµενα και κυρίως σε οµάδες εργασίας[10]. Προσωπική µου διαπίστωση είναι ότι τα µαθήµατα αυτά είναι ιδιαίτερα ελκυστικά στις φοιτήτριες και αποτελούν χώρο γόνιµης αντιπαράθεσης και ελευθερίας. Πολλές φορές υπάρχει ενθουσιασµός, γιατί το θεωρητικό πλαίσιο τις βοηθά να αποκτήσουν µια διαφορετική αίσθηση και να κάνουν µια άλλη ανάλυση των προσωπικών εµπειριών τους, που στα πλαίσια της παραδοσιακής ακαδηµαϊκής πρακτικής φαίνεται ότι δεν είναι δυνατή. Oι στρατηγικές για την επίτευξη της ισότητας στην εκπαίδευση περιλαµβάνουν πολλές και διαφοροποιηµένες προσεγγίσεις όπως από τη διαµόρφωση νέας εκπαιδευτικής πολιτικής στο σχηµατισµό δυναµικών οµάδων πίεσης στην κοινότητα, από την ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών σε θέµατα ισότητας των δύο φύλων και την άσκησή τους έτσι ώστε να µη αναπαραγάγουν συµπεριφορές διακρίσεων στην τάξη έως τη δηµιουργία νέου παιδαγωγικού υλικού χωρίς διακρίσεις φύλου[11] και την παροχή τεχνικής βοήθειας για τη χρήση του.[12] Για το λόγο αυτό η εισαγωγή σχετικών µαθηµάτων στο Π.T..E. και η ανάπτυξη µιας διεπιστηµονικής προβληµατικής στα θέµατα των σχέσεων των δύο φύλων δε θεωρούνται από µόνα τους αποτελεσµατικά αν δεν εµπεριέχουν τρόπους αλλαγής της συµπεριφοράς των µελλοντικών εκπαιδευτικών. Έτσι, άρχισε ήδη να αναπτύσσεται ένας προβληµατισµός για αναθεώρηση της πρακτικής άσκησης των φοιτητών/τριών στα σχολεία έτσι ώστε όχι µόνο να προάγουµε τη γνώση τους αλλά και τις δεξιότητές τους για µια διδασκαλία χωρίς σεξιστικά στοιχεία. Ένα δηλαδή από τα κριτήρια για την αξιολόγηση των διδακτικών τους ικανοτήτων διαφαίνεται ότι θα είναι, εκτός από τον προβληµατισµό τους, η πρακτική τους για την επίτευξη της ισότητας στην εκπαίδευση. Aπαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη όµως αυτών των δεξιοτήτων στους φοιτητές/τριες µας είναι η αναθεώρηση των δικών µας µεθόδων διδασκαλίας, των µικροδιδασκαλιών και των άλλων σεµιναρίων ανάπτυξης δεξιοτήτων. εν αλλάζουµε δηλαδή µόνο το τι διδάσκουµε αλλά και το πώς διδάσκουµε. Ήδη από τα µέσα της δεκαετίας του 70 υπάρχει ένα αυξανόµενο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη και επεξεργασία ενός θεωρητικού µοντέλου για τη δυναµική µιας διδασκαλίας απαλλαγµένης από σεξιστικά στοιχεία.[13] Eίναι ενδιαφέρον να διερευνήσουµε και να καταγράψουµε το περιεχόµενο αυτής της φεµινιστικής παιδαγωγικής καθώς η εφαρµογή της εµπεριέχει τη δυνατότητα αναδόµησης και αναζωογόνησης των τρόπων απόκτησης της γνώσης καθώς νοµιµοποιεί την προσωπική εµπειρία ως µια πηγή διανοητικής αναζήτησης και γνώσης. Aυτό είναι ιδιαίτερα σηµαντικό στο βαθµό που η γνώση και η επιστήµη δεν είναι ουδέτερες και,

7 κατά συνέπεια, η παιδαγωγική σχέση µπορεί να αναπαραγάγει στάσεις και προσδοκίες για τις γυναίκες και τους άνδρες που δηµιουργούν διακρίσεις. Mε τη συσσώρευση εµπειριών και δεδοµένων νοµίζω ότι έχουµε πλέον τη δυνατότητα να σκεφτούµε περισσότερο σε βάθος και συστηµατικά για τη διδασκαλία µας στις γυναικείες σπουδές. Oι πρακτικές της φεµινιστικής διδασκαλίας δεν µπορούν να διαχωριστούν από το περιεχόµενο του µαθήµατος.[14] H πρόκληση όµως της φεµινιστικής διδασκαλίας έγκειται για µένα στον τρόπο που προσεγγίζω την τάξη, η δυναµική που αναπτύσσεται από το θέµα και τη συζήτηση. Xωρίς να θεωρηθεί ότι ακολουθώ ή προτείνω κάποιο µοντέλο για φεµινιστική διδασκαλία, η πρακτική µου περιλαµβάνει τη µετάβαση από τα ευρύτερα κοινωνικά θέµατα στη δυναµική που αναπτύσσεται στην τάξη έτσι ώστε να µπορώ να διερευνήσω τη σχέση ανάµεσα στα δύο, δίνοντας τη δυνατότητα στους φοιτητές/τριες για αυτοκριτική και διερεύνηση των στερεότυπων που έχουν και των αντιστάσεων στην αλλαγή. Σε συγκεκριµένες στιγµές της διδασκαλίας µου παρατηρώ ότι, ενώ η δυναµική της τάξης µπορεί να αναπαραγάγει τις ανισότητες ανδρών-γυναικών, µπορεί ταυτόχρονα -και αυτό είναι η ελπίδα µου- να οδηγήσει τις γυναίκες στον αυτοπροσδιορισµό και την αυτονοµία τους. Στο τµήµα εκπονούνται διπλωµατικές εργασίες και διδακτορικά µε ανάλογη θεµατική και προσέγγιση, υπάρχει αντίστοιχη ερευνητική δραστηριότητα, δηµοσιεύσεις σχετικών άρθρων και συµµετοχή σε πρότυπες δράσεις που αφορούν και τις γυναίκες. Aνάλογα µαθήµατα και προβληµατισµός υπάρχει και σε άλλες δραστηριότητες του τµήµατος, όπως τα επιδοτούµενα από το E.K.T. προγράµµατα για άνεργους δασκάλους που πραγµατοποιήθηκαν τα δύο τελευταία έτη καθώς και στο πρόγραµµα εξοµοίωσης των δασκάλων που προέρχονται από τις παλιές παιδαγωγικές Aκαδηµίες. Mορφές οργάνωσης- συνεργασίας των διδασκουσών και ερευνητριών Mε δεδοµένο ότι οι περισσότερες διδάσκουσες του Tµήµατος ασχολούνται στη διδασκαλία και στην έρευνα µε γυναικεία θέµατα και το ίδιο κάνει µεγάλος αριθµός των αποσπασµένων από τη Mέση Eκπαίδευση καθηγητριών, ο συντονισµός και η συνεργασία µέσα στο ίδιο το Tµήµα απαιτεί χρόνο. Θεωρούµε, όµως, ότι η συνεργασία και ο συντονισµός µε διδάσκουσες και ερευνήτριες από άλλα τµήµατα και άλλα πανεπιστήµια θα ήταν πολύ καρποφόρα για την προώθηση των Γυναικείων Σπουδών στα Πανεπιστήµια. H εµπειρία µας, άλλωστε, αυτό δείχνει: η συνεργασία µας µε γυναίκες πανεπιστηµιακούς από άλλες χώρες µε ενεργή συµµετοχή στις γυναικείες σπουδές και στο γυναικείο κίνηµα, µας έχει βοηθήσει στη διαµόρφωση των θέσεών µας. Eνώ όµως η συνεργασία µας µε γυναίκες πανεπιστηµιακούς του εξωτερικού αναπτύσσεται απρόσκοπτα προς όφελος και των δύο πλευρών, δεν έγινε αυτό δυνατόν µε διδάσκουσες και ερευνήτριες του δικού µας πανεπιστηµίου. Πέρα από τη συνεργασία που υπήρχε, όταν προσκαλέσαµε τις συναδέλφους της Oµάδας Γυναικείων Σπουδών του

8 A.Π.Θ. να αναλάβουν οµάδες εργασίας φοιτητριών στο πλαίσιο του Προγράµµατος Σπουδών του Tµήµατός µας (κάτι που έγινε µε επιτυχία επί ένα εξάµηνο, αλλά, δυστυχώς, δεν είχε συνέχεια) και την παρακολούθηση από µέρους µελών του Tµήµατός µας των διαλέξεων που οργανώνονται από την ίδια Oµάδα, καµιά άλλη συνεργασία δεν υπάρχει. H αναζήτηση των αιτίων θα µπορούσε να αποδειχτεί ενδιαφέρουσα, επειδή πιθανόν να αναδείκνυε µε ενάργεια τις συνθήκες µέσα στις οποίες αναπτύσσονται οι Γυναικείες Σπουδές στα πανεπιστήµιά µας -Συνθήκες έντονης παρουσίας των ανδρώνεπιστηµόνων στην κορυφή των τµηµάτων και εξάρτησης των γυναικών-επιστηµόνων από αυτούς ή καταγραφής των γυναικών-επιστηµόνων στο περιβάλλον άνδραεπιστήµονα. Προφανώς και άλλοι παράγοντες, συνήθεις στον ανδροκρατούµενο χώρο του Πανεπιστηµίου, όπως ο ανταγωνισµός, δεν είναι δυνατόν εξαρχής να αποκλειστούν. Kατοχύρωση της φεµινιστικής έρευνας στα Πανεπιστήµια Πιστεύουµε ότι η κατοχύρωση της φεµινιστικής έρευνας, ιδιαίτερα σε εποχή λιτότητας, είναι µόνο τότε δυνατή, ότνα αυτή είναι πρωτότυπη (όπως πρέπει πάντα να είναι η έρευνα) είτε ως προς τις µεθόδους (γυναικεία προσέγγιση) είτε ως προς τα φαινόµενα που πρόκειται να περιγράψει και να ερµηνεύσει. υστυχώς πολύ συχνά στη χώρα µας γυναικείες έρευνες απλώς αναπαραγάγουν αποτελέσµατα γνωστά από τη φεµινιστική έρευνα του εξωτερικού. Στο Παιδαγωγικό Tµήµα ηµοτικής Eκπαίδευσης του A.Π.Θ. η έρευνα µε φεµινιστική προσέγγιση εντάσσεται στα πλαίσια ευρύτερων ερευνητικών προγραµµάτων του Tµήµατος που χρηµατοδοτούνται από τις Eυρωπαϊκές Kοινότητες. H µη- σεξιστική γλώσσα Συχνά διαπιστώνουµε ότι διδάσκουσες και ερευνήτριες πολύ συχνά κατακεραυνώνουν στις επιστηµονικές δηµοσιεύσεις τους τα βιβλία που χρησιµοποιούν σεξιστικά πρότυπα και βοηθούν έτσι στην αναπαραγωγή τους, την ίδια όµως στιγµή οι ίδιες εξαφανίζουν την εικόνα της γυναίκας από την επιστηµονική εργασία τους χρησιµοποιώντας στο λόγο τους µόνο τον ανδρικό τύπο. Eπειδή οι γυναικείες σπουδές πέρα από δηµοσιεύσεις σηµαίνουν, κυρίως, καθηµερινή εξάσκηση στην αλλαγή/ ανατροπή καθηµερινής πατριαρχικής συµπεριφοράς, γι αυτό και από την αρχή της λειτουργίας στο Tµήµα χρησιµοποιούνται στα επίσηµα έγγραφα ο αρσενικός και ο θηλυκός τύπος ( ο/η, αυτές/ αυτοί, ο υποψήφιος/ η υποψήφια κ.λ.π.) ταυτοχρόνως. Aπ ό,τι γνωρίζουµε το Tµήµα µας είναι το µοναδικό στην Eλλάδα που προκηρύσσει θέσεις χρησιµοποιώντας και τους δύο τύπους (κάτι το εντελώς αυτονόητο σε άλλες χώρες).

9 Σε πολύ µεγάλο βαθµό η µη- σεξιστική γλώσσα χαρακτηρίζει και το λόγο των µελών EΠ και των φοιτητριών/φοιτητών στις καθηµερινές συζητήσεις. Φοιτητικές προκηρύξεις ή συνθήµατα στους τοίχους αναγνωρίζονται εύκολα ως προκηρύξεις ή συνθήµατα φοιτητικών παρατάξεων του Tµήµατός µας από την αυτού του είδους χρήση της γλώσσας. H φιλοσοφία που διέπει την επιµονή µας σε αυτόν τον τοµέα είναι γνωστή: Eίναι πολύ µεγάλος ο αριθµός των εργασιών που αποδεικνύουν τη σηµασία της σεξιστικής γλώσσας στην αναπαραγωγή των στερεοτύπων, των άνισων σχέσεων και της άνισης κατανοµής εξουσίας µεταξύ των φύλων. Προβλήµατα ανακύπτουν στον τοµέα αυτό κατά την προκήρυξη θέσεων -όταν κείµενα διορθώνονται ή συµπληρώνονται από τη διοίκηση του Πανεπιστηµίου- και, ενίοτε, µε άνδρες συναδέλφους, οι οποίοι επιµένουν στην οικονοµία του λόγου. H επίδραση της µη-σεξιστικής γλώσσας σε πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες, που δεν είναι συνηθισµένοι/ ες σε κάτι τέτοιο, είναι αφάνταστα θετική ως προς την ευαισθητοποίησή τους. Eπίλογος H εικόνα που σας παρουσιάσαµε, ενός τµήµατος στο οποίο η φεµινιστική προσέγγιση στη διδασκαλία και την έρευνα είναι αποδεκτή, θεσµοθετείται και ενισχύεται, ξενίζει και προκαλεί δυσπιστία -αυτή είναι η εµπειρία µας. Πρέπει να πούµε ότι προφανώς για όλα αυτά υπάρχει µία ευνοϊκή για µας συγκυρία, δηλαδή ότι πρόκειται για ένα νέο τµήµα µε έντονη τη διάθεση για καινοτοµίες. Όµως, ας µη νοµίζει κανείς/ καµιά ότι όλα αυτά χαρίζονται από τους άνδρες του Tµήµατος, που είναι -ακόµη- διπλάσιοι από τις γυναίκες (σε ό,τι αφορά τα µέλη EΠ). H ουσιαστική κατοχύρωση και συνεπώς και η διασφάλιση της θεσµοθέτησης- είναι αποτέλεσµα επίπονης καθηµερινής δουλειάς των γυναικών του Tµήµατος. Iδιαίτερα των πολλών δραστήριων φοιτητριών. ΥΠOΣHMEIΩΣEIΣ 1. Tο Π.T..E. δεν έχει ακόµη µεταπτυχιακό πρόγραµµα σπουδών. 2. Tο τµήµα δεν έχει εµπλακεί στη συζήτηση για το χαρακτήρα του νέου πεδίου των γυναικείων σπουδών που, πολλές φορές, τείνει να εξελιχθεί σε πολιτική διαµάχη, όπως αναφέρουν άλλες ευρωπαϊκές εµπειρίες εγκαθίδρυσης γυναικείων σπουδών στην τριτοβάθµια εκπαίδευση. Έτσι, συνυπάρχει ως αυτόνοµη

10 επιστηµονική περιοχή αλλά και ως µεθοδολογική οπτική που θέτει ερωτήµατα που προκύπτουν από την έννοια του φύλου στις επιµέρους επιστήµες. 3. Aπόσπασµα από το κεφάλαιο: Στόχοι και Φιλοσοφία του προγράµµατος σπουδών που αναφέρεται στο οδηγό σπουδών του Π.T..E. του A.Π.Θ. που συνέταξε ο πρώτος και νυν πρόεδρος του τµήµατος, καθηγητής Γ. Tσιάκαλος και εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση του τµήµατος. 4. Tο Π.T..E. άρχισε τη λειτουργία του το 1986 µε 4 µέλη.e.π. (2 άνδρες και 2 γυναίκες) και ειδικούς επιστήµονες και σήµερα έχει 21 µέλη.e.π. (13 άνδρες και 8 γυναίκες), 7 ειδικούς επιστήµονες (3 άνδρες και 4 γυναίκες) καθώς και αποσπασµένους/ ες εκπαιδευτικούς από την πρωτοβάθµια και δευτεροβάθµια εκπαίδευση. 5. Tο Π.T..E. από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του (συγκεκριµένα στη συνεδρίασή του στις 28/1/87) προκήρυξε θέση ειδικού επιστήµονα για το µάθηµα Γυναικείες σπουδές - Mη-σεξιστική αγωγή, σηµειώνοντας ότι θα προτιµηθεί γυναίκα, εάν έχει τα ίδια προσόντα µε κάποιον υποψήφιο. Προκήρυξη θέσης µε αντίστοιχο περιεχόµενο προκηρύσσεται για πρώτη φορά από τα ελληνικά πανεπιστήµια. 6. εν πρέπει να παραβλέπουµε ότι ο ορισµός του νοµιµοφανούς είναι κατ ουσίαν πολιτικός και ότι, κατ ουσίαν, η επίκληση αυτή είναι µια στρατηγική που οδηγεί σε αποκλεισµό. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για τον επαναπροσανατολισµό των επιστηµών που οι µεθοδολογικές τους αρχές προέρχονται µόνο από την αντρική εµπειρία, έως ότου οι γυναικείες σπουδές νοµιµοποιηθούν, γιατί δεν είναι, σύµφωνα µε τους επικριτές τους, αντικειµενικές, αµερόληπτες και δεν ακολουθούν την ορθολογιστική αναζήτηση της γνώσης. Bέβαια, οι φεµινίστριες δεν είναι η πρώτη οµάδα που ανιχνεύει τη σύγχρονη επιστήµη κατ αυτό τον τρόπο. Oι αγώνες του ρατσισµού, η σύγχρονη οικολογία, κ.ά. έχουν να παρουσιάσουν οξυδερκείς αναλύσεις των χρήσεων και καταχρήσεων της επιστήµης. Θεωρώ ότι αποτελεί θετική πρόκληση για την ανάπτυξη των γυναικείων σπουδών το γεγονός ότι ανάλογη θεµατολογία καλύπτεται από το Π.T..E. και ότι υπάρχει πρακτική ενασχόληση µε τις ανισότητες και τις διακρίσεις που προκύπτουν λόγω φύλου, φυλής και τάξης. 7. O προβληµατισµός κατά πόσο γυναικείες σπουδές µπορούν να οργανώνονται κατά επιστήµη ή µόνο διεπιστηµονικά, δεν αφορούσε ποτέ στα παιδαγωγικά τµήµατα, επειδή αυτά από τη φύση τους έχουν ένα διεπιστηµονικό χαρακτήρα. 8. Στο Π.T..E. δεν υπάρχουν ακόµη τοµείς. Aπό τη σχετική όµως -άτυπη έως τώρα- συζήτηση για τη δηµιουργία τοµέων θεωρείται µάλλον σίγουρη η ύπαρξη ξεχωριστού τοµέα Mη - σεξιστικής αγωγής. 9. Oι δραστηριότητες αυτές πραγµατοποιούνται µε τη συνεργασία των αποσπασµένων εκπαιδευτικών από την πρωτοβάθµια και δευτεροβάθµια εκπαίδευση. 10. ειγµατοληπτικά αναφέρεται ότι ένα από τα µαθήµατα που διδάσκω, το Φύλο και Ψυχική υγεία που είναι επιλεγόµενο µάθηµα, δηλώνεται κυρίως από φοιτήτριες και παρακολουθείται κυρίως απ αυτές. Kατά τη διάρκεια τριών τυχαίων µετρήσεων προηγούµενου έτους, στην αρχή των µαθηµάτων παρακολουθούσαν: 1η καταγραφή 101 γυναίκες και 55 άνδρες. 2η καταγραφή: 91 γυναίκες- 30 άνδρες. 3η καταγραφή:(προτελευταίο µάθηµα πριν τις εξετάσεις) 80 γυναίκες- 50 άνδρες. 11. Ήδη λειτουργεί στο Π.T..E. (σε συνεργασία µε το πρόγραµµα ΦTΩXEIA 3) το Kέντρο Aνάπτυξης ιδακτικού Yλικού που αναπτύσσει µεθόδους και διδακτικό υλικό για τη διδασκαλία λιγότερο ευνοηµένων οµάδων. Στους µελλοντικούς στόχους είναι η παραγωγή υλικού για τη µη- σεξιστική διαπαιδαγώγηση των παιδιών της πρωτοβάθµιας εκπαίδευσης.

11 12. Susan S. Klein (Ed.) Handbook for Achieving Sex Equity through Education The Johns Hopkins University Press, Baltimore, 1985, p Για µια φεµινιστική παιδαγωγική βλ. Margo Culley and Catherine Portuges (eds) Gendered Subjects: The Dynamics of Feminist teaching Boston: Poutledge and Kegal Paul., 1985 p. 27 βλ. Susan Laird Reforming Woman s True Profession : A case for Feminist Pedagogy in Teacher Education? Harvard Educational Review, Vol 58, No 4, November 1988, p Charlotte Bunch and Sandra Pollack (eds), Learning Our Way: Essays in Feminist Education Trumansburg, NY: Crossing, 1983, p Aυτό βέβαια δεν είναι εύκολο -καµιά φορά αδύνατο- σε µεγάλα ακροατήρια στο πανεπιστήµιο. Eίναι όµως εφικτό σε οµάδες εργασίας και τµήµατα µε περιορισµένο αριθµό. Αρχή σελίδας Copyright NOTΙCE: Unless otherwise noted, copyrights for the texts that are published on REDS archive site are held by their authors. Texts published on REDS archive site, may be archived for public use in electronic media, as long as each text is archived in its entirety (including the copyright notices) and no fee is charged to the user. Publication of the texts in other media, like print, requires the writen consent of the author(s). Εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, τα δικαιώµατα (copyright) για τα κείµενα που δηµοσιεύονται στο site-αρχείο REDS ανήκουν στους συγγραφείς τους. Τα κείµενα που δηµοσιεύονται στο site-αρχείο REDS µπορούν να αρχειοθετηθούν για δηµόσια χρήση σε ηλεκτρονική µορφή, αρκεί κάθε κείµενο να διατίθεται ολόκληρο (περιλαµβανοµένων των σηµειώσεων για το copyright) και να µη ζητείται καµία χρηµατική αµοιβή από το χρήστη. Η δηµοσίευση των κειµένων σε άλλη µορφή, όπως έντυπη µορφή, απαιτεί τη γραπτή συναίνεση του(-ων) συγγραφέα(-ων).

ΦΥΛΟ, ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

ΦΥΛΟ, ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Κογκίδου ήµητρα Χαιρετισµός στην ηµερίδα του Παιδαγωγικού Τµήµατος ηµοτικής Εκπαίδευσης στο Α.Π.Θ. ΦΥΛΟ, ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Κατά τα δύο προηγούµενα ακαδηµαϊκά έτη το Α.Π.Θ. προσφέρει

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Φύλου και Ισότητας στο ΑΠΘ: Σκοποί και στόχοι

Επιτροπή Φύλου και Ισότητας στο ΑΠΘ: Σκοποί και στόχοι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΥΛΟΥ & ΙΣΟΤΗΤΑΣ Α.Π.Θ. Ε-mail: isotita-comm@auth.gr Θεσσαλονίκη 23 /3/2015 Επιτροπή Φύλου και Ισότητας στο ΑΠΘ: Σκοποί και στόχοι Η Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

H έµφυλη διάσταση στην εκπαίδευση - Σε ποιούς τοµείς απαιτείται παρέµβαση;

H έµφυλη διάσταση στην εκπαίδευση - Σε ποιούς τοµείς απαιτείται παρέµβαση; H έµφυλη διάσταση στην εκπαίδευση - Σε ποιούς τοµείς απαιτείται παρέµβαση; ΗΜΗΤΡΑ ΚΟΓΚΙ ΟΥ Εκπαίδευση και Ισότητα Ευκαιριών - Ευρωπαϊκό Συνέδριο - Αθήνα 7-8-9 Απριλίου 1994, Γενική Γραµµατεία Ισότητας,

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας Τμήμα Ιατρικών εργαστηρίων & Προσχολικής Αγωγής Συντονίστρια: Επίκουρη Καθηγήτρια, Ελένη Μουσένα [Σύγχρονες Τάσεις στην Παιδαγωγική Επιστήμη] «Παιδαγωγικά μέσω Καινοτόμων

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών MA in Education (Education Sciences) ΑΣΠΑΙΤΕ-Roehampton ΠΜΣ MA in Education (Education Sciences) Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Εκπαίδευση (Επιστήμες της Αγωγής),

Διαβάστε περισσότερα

Φύλο και διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών

Φύλο και διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών Πηγή: Δημάκη, Α. Χαϊτοπούλου, Ι. Παπαπάνου, Ι. Ραβάνης, Κ. Φύλο και διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών: μια ποιοτική προσέγγιση αντιλήψεων μελλοντικών νηπιαγωγών. Στο Π. Κουμαράς & Φ. Σέρογλου (επιμ.). (2008).

Διαβάστε περισσότερα

AΠO OMHΣH TOY ΣEΞIΣTIKOY ΠΛEΓMATOΣ ANTIΛHΨEΩN, ΣTAΣEΩN KAI ΠPAKTIKΩN TΩN EKΠAI EYTIKΩN - Στρατηγική για µια µη σεξιστική εκπαίδευση ΗΜΗΤΡΑ ΚΟΓΚΙ ΟΥ

AΠO OMHΣH TOY ΣEΞIΣTIKOY ΠΛEΓMATOΣ ANTIΛHΨEΩN, ΣTAΣEΩN KAI ΠPAKTIKΩN TΩN EKΠAI EYTIKΩN - Στρατηγική για µια µη σεξιστική εκπαίδευση ΗΜΗΤΡΑ ΚΟΓΚΙ ΟΥ AΠO OMHΣH TOY ΣEΞIΣTIKOY ΠΛEΓMATOΣ ANTIΛHΨEΩN, ΣTAΣEΩN KAI ΠPAKTIKΩN TΩN EKΠAI EYTIKΩN - Στρατηγική για µια µη σεξιστική εκπαίδευση ΗΜΗΤΡΑ ΚΟΓΚΙ ΟΥ Ευρωπαϊκό Επιµορφωτικό Πρόγραµµα - Ευαισθητοποίηση Εκπαιδευτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΚΟΠΟΣ Το διδακτορικό πρόγραμμα στην Ειδική και Ενιαία Εκπαίδευση αποσκοπεί στην εμβάθυνση και κριτική

Διαβάστε περισσότερα

Οι Σπουδές του Φύλου στην Ανώτατη και Ανώτερη Εκπαίδευση στην Ελλάδα

Οι Σπουδές του Φύλου στην Ανώτατη και Ανώτερη Εκπαίδευση στην Ελλάδα Ιωάννα Λαλιώτου Οι Σπουδές του Φύλου στην Ανώτατη και Ανώτερη Εκπαίδευση στην Ελλάδα Οµιλία στο συνέδριο του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστηµίου Αθηνών, «Πανεπιστήµιο και µεταρρυθµίσεις στην Ελλάδα: Ιστορικές

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Π.Τ.Δ.Ε.) του Α.Π.Θ. sep4u.gr

ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Π.Τ.Δ.Ε.) του Α.Π.Θ. sep4u.gr ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Π.Τ.Δ.Ε.) του Α.Π.Θ. Π.Τ.Δ.Ε. Ιστορική Αναδρομή Π.Τ.Δ.Ε. Μερικά ιστορικά στοιχεία Μέχρι το Ακαδημαϊκό έτος 1986-87 λειτουργούσαν μόνο οι Παιδαγωγικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ:

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ: ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS 299516 ΥΠΟΕΡΓΟ: «ΜΟΔΙΠ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» και α/α «01» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση και Δια

Διαβάστε περισσότερα

Το Αναλυτικό Πρόγραμμα. Δρ Δημήτριος Γκότζος

Το Αναλυτικό Πρόγραμμα. Δρ Δημήτριος Γκότζος Το Αναλυτικό Πρόγραμμα Δρ Δημήτριος Γκότζος Τι είναι το αναλυτικό πρόγραμμα Διαδικασία σύνταξης Αποτέλεσμα διαδικασίας Γραπτή διατύπωση των χαρακτηριστικών μιας διδακτικής πρότασης Στάδια εφαρμογής αναλυτικών

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος: Κογκίδου ήµητρα. Εκπαιδευτική Ηγεσία και Φύλο. Στο: αράκη Ελένη (2007) Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο.

Πρόλογος: Κογκίδου ήµητρα. Εκπαιδευτική Ηγεσία και Φύλο. Στο: αράκη Ελένη (2007) Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο. Πρόλογος: Κογκίδου ήµητρα Στο: αράκη Ελένη (2007) Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο. Εκπαιδευτική Ηγεσία και Φύλο. Τα τελευταία χρόνια βρισκόµαστε µπροστά σε µια βαθµιαία αποδόµηση της ανδροκρατικής έννοιας της ηγεσίας

Διαβάστε περισσότερα

H έµφυλη διάσταση στην εκπαίδευση - Σε ποιούς τοµείς απαιτείται παρέµβαση; ΗΜΗΤΡΑ ΚΟΓΚΙ ΟΥ Εκπαίδευση και Ισότητα Ευκαιριών - Ευρωπαϊκό Συνέδριο - Αθήνα 7-8-9 Απριλίου 1994, Γενική Γραµµατεία Ισότητας,

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερική Αξιολόγηση Προγράμματος Σπουδών

Εξωτερική Αξιολόγηση Προγράμματος Σπουδών Εξωτερική Αξιολόγηση Προγράμματος Σπουδών Κριτήρια και δείκτες ποιότητας 6 (1) Τα εφαρμοζόμενα κριτήρια εκφράζονται σε αντίστοιχους ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες και σχετίζονται με την Αξιολόγηση της

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Επιστημών της Αγωγής. MA Ειδική και Ενιαία Εκπαίδευση

Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Επιστημών της Αγωγής. MA Ειδική και Ενιαία Εκπαίδευση Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Επιστημών της Αγωγής Φιλοσοφία του προγράμματος MA Ειδική και Ενιαία Εκπαίδευση Η Κυπριακή κοινωνία, πολυπολιτισμική εκ παραδόσεως και λόγω ιστορικών και γεωγραφικών συνθηκών

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

Περιγραφή ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Περιγραφή Η ομαδοσυνεργατική διδασκαλία αποτελεί τη διδακτική έκφραση της προβληματικής του σύγχρονου σχολείου, το οποίο επιδιώκει να αναπτύξει τον ολοκληρωμένο και αυτόνομο δημοκρατικό πολίτη, που θα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ Αποτελεί ένα από τα τέσσερα τμήματα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής. Υπήρξε το πολυπληθέστερο σε φοιτητές τμήμα. Έχει παραδώσει στην κοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης. Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης. Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Θεσμικό Πλαίσιο Διαμόρφωσης του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών [α] Προεργασία προετοιμασία Προσχεδίου

Διαβάστε περισσότερα

Υ.Α Γ2/6646/ Επιµόρφωση καθηγητών στο ΣΕΠ και τη Επαγγελµατική Συµβουλευτική

Υ.Α Γ2/6646/ Επιµόρφωση καθηγητών στο ΣΕΠ και τη Επαγγελµατική Συµβουλευτική Υ.Α Γ2/6646/20-11-97 Επιµόρφωση καθηγητών στο ΣΕΠ και τη Επαγγελµατική Συµβουλευτική ΥΠΕΠΘ-Γ2/6646120.Ι 1.97 Ενηµέρωση για το πρόγραµµα επιµόρφωσης Καθηγητών στο Σχολικό Επαγγελµατικό Προσανατολισµό και

Διαβάστε περισσότερα

5 -Τρόποιενσωµάτωσηςτης ΠεριβαλλοντικήςΕκπαίδευσης σταεκπαιδευτικάσυστήµατα

5 -Τρόποιενσωµάτωσηςτης ΠεριβαλλοντικήςΕκπαίδευσης σταεκπαιδευτικάσυστήµατα 5 -Τρόποιενσωµάτωσηςτης ΠεριβαλλοντικήςΕκπαίδευσης σταεκπαιδευτικάσυστήµατα Μπορεί να εκπληρώσει τους σκοπούς τηςηπεστοπλαίσιοτου παραδοσιακού σχολείου; Υπάρχει δυσαρµονία ανάµεσα στην ΠΕ και το παραδοσιακό

Διαβάστε περισσότερα

Κογκίδου. (1998) Ισότητα των Φύλων στην Εκπαίδευση - υνατότητες και Προβλήµατα στην Ευαισθητοποίηση των Εκπαιδευτικών.

Κογκίδου. (1998) Ισότητα των Φύλων στην Εκπαίδευση - υνατότητες και Προβλήµατα στην Ευαισθητοποίηση των Εκπαιδευτικών. Κογκίδου. (1998) Ισότητα των Φύλων στην Εκπαίδευση - υνατότητες και Προβλήµατα στην Ευαισθητοποίηση των Εκπαιδευτικών. (Κείµενο αποµαγνητοφωνηµένης προφορικής εισήγησης σε σεµινάρια του Κέντρου Ερευνών

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Εισαγωγή Το νέο πρόγραμμα σπουδών που ισχύει πλέον πλήρως, ξεκίνησε να εφαρμόζεται σταδιακά ανά έτος από το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 και είναι αποτέλεσμα αναμόρφωσης και

Διαβάστε περισσότερα

Τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα και τα Προγράμματα Κατάρτισης της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

Τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα και τα Προγράμματα Κατάρτισης της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα και τα Προγράμματα Κατάρτισης της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Σπύρος Πανέτσος Επιστ. Υπευθ. Γραφείου Διασύνδεσης Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Η Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής

Διαβάστε περισσότερα

142 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Θράκης (Αλεξανδρούπολη)

142 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Θράκης (Αλεξανδρούπολη) 142 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Θράκης (Αλεξανδρούπολη) Σκοπός Τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης, σκοπό έχουν την ανάδειξη επιστημόνων που θα καλύψουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες της Πρωτοβάθμιας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών 1 ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΚΟΠΟΣ -ΣΤΟΧΟΙ Να εξασφαλιστεί, μέσω της ΠΑ, ένας ουσιαστικός και λειτουργικός συγκερασμός της Παιδαγωγικής Θεωρίας

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή Νομικό Πλαίσιο

1. Εισαγωγή Νομικό Πλαίσιο Ενημέρωση για την πρόταση του Τμήματος Μαθηματικών σχετικά με τη χορήγηση πιστοποιητικού διδακτικής και παιδαγωγικής επάρκειας στους αποφοίτους του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών. 1. Εισαγωγή Νομικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Μάθηµα: Εφαρµοσµένη ιδακτική των Φυσικών Επιστηµών (Πρακτικές Ασκήσεις Γ Φάσης) ΜΙΧΑΗΛ ΣΚΟΥΜΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κείµενο Οι γυναίκες διδάσκουν και οι άνδρες διοικούν

Κείµενο Οι γυναίκες διδάσκουν και οι άνδρες διοικούν 41 Διαγώνισµα 91 Ισότητα των Φύλων Κείµενο Οι γυναίκες διδάσκουν και οι άνδρες διοικούν Το επάγγελµα της εκπαιδευτικού στην Ελλάδα αποτέλεσε το πρώτο µη χειρωνακτικό επάγγελµα που άνοιξε και θεωρήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Έκθεσης Γενικής Εκτίμησης της Εικόνας του Σχολείου

Σχέδιο Έκθεσης Γενικής Εκτίμησης της Εικόνας του Σχολείου Σχέδιο Έκθεσης Γενικής Εκτίμησης της Εικόνας του Σχολείου Έκθεση Γενικής Εκτίμησης της Εικόνας του Σχολείου Ταυτότητα του σχολείου Καταγράφονται στοιχεία της ταυτότητας της Σχολικής Μονάδας. Α. Διαδικασίες

Διαβάστε περισσότερα

800 ΟΛΟΗΜΕΡΑ NEA ΣΧΟΛΕΙΑ: ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

800 ΟΛΟΗΜΕΡΑ NEA ΣΧΟΛΕΙΑ: ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ 800 ΟΛΟΗΜΕΡΑ NEA ΣΧΟΛΕΙΑ: ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ 2 ΣΥΝΟΨΗ Σε 800 ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία της χώρας, 12/θεσια και με τον μεγαλύτερο μαθητικό πληθυσμό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑIΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2016

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπα-πειραματικά σχολεία

Πρότυπα-πειραματικά σχολεία Πρότυπα-πειραματικά σχολεία 1. Τα πρότυπα-πειραματικά: ένα ιστορικό Τα πειραματικά σχολεία (στα οποία εντάχθηκαν με το Ν. 1566/85 και τα ιστορικά πρότυπα σχολεία) έχουν μακρά ιστορία στον τόπο μας. Τα

Διαβάστε περισσότερα

1. Γένεση, καταβολές καιεξέλιξητηςπε

1. Γένεση, καταβολές καιεξέλιξητηςπε 1. Γένεση, καταβολές καιεξέλιξητηςπε Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση γεννιέται. Πότε; Η ΠΕ γεννιέται και διαµορφώνεται σε αυτόνοµο πεδίο στις δεκαετίες 1960 1970 Πώς; Προέρχεται από τη συνειδητοποίηση του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ:

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ: ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS 299516 ΥΠΟΕΡΓΟ: «ΜΟΔΙΠ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» και α/α «01» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση και Δια

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ 2014 2015 1. ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ 2014 2015 1. ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΟ ΠΜΣ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ» ΤΕΑΠΗ ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ INSTITUTE OF EDUCATION ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ 2014 2015

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Διδακτική της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διδακτική της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ενότητα 02: Ιστορική Εξέλιξη της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ι Πολυξένη Ράγκου Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ. ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ. ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ. ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ Αρχές Λειτουργίας Το Πανεπιστήµιο, όπως όλοι οι θεσµικοί φορείς, πρέπει να προσαρµόζεται στις κοινωνικές και οικονοµικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Επιστήμες της Αγωγής: Δημιουργικά περιβάλλοντα μάθησης και παιχνίδι

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Επιστήμες της Αγωγής: Δημιουργικά περιβάλλοντα μάθησης και παιχνίδι ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Επιστήμες της Αγωγής: Δημιουργικά περιβάλλοντα μάθησης και παιχνίδι ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ Το Παιδαγωγικό

Διαβάστε περισσότερα

-VIΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΙΑΤΡΙΒΗΣ ΣΤΗΝ Ι- ΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟ- ΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΙΑΛΕΞΗ»

-VIΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΙΑΤΡΙΒΗΣ ΣΤΗΝ Ι- ΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟ- ΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΙΑΛΕΞΗ» -VIΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΙΑΤΡΙΒΗΣ ΣΤΗΝ Ι- ΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟ- ΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΙΑΛΕΞΗ» ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΙΑΤΡΙΒΗΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ: «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΙΑΛΕΞΗ» ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Σεξισµός και αντισεξισµός Φύλο και εκπαίδευση

Σεξισµός και αντισεξισµός Φύλο και εκπαίδευση Σεξισµός και αντισεξισµός Φύλο και εκπαίδευση ΗΜΗΤΡΑ ΚΟΓΚΙ ΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (Υπό δηµοσίευση) Εχετε αναλογιστεί πόσες ώρες περάσατε στο σχολείο; Μην αρχίσετε τους υπολογισµούς γιατί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ a. Γενικές αρχές b. Γενικοί σκοποί 13

Περιεχόµενα ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ a. Γενικές αρχές b. Γενικοί σκοποί 13 Περιεχόµενα Εισαγωγή 3 1 ο Μέρος Οι προτάσεις των προγραµµάτων σπουδών Φυσικών Επιστηµών σήµερα 7 Κεφάλαιο 1 ο Ανάλυση Συγκριτική καταγραφή των προτάσεων σύγχρονων προγραµµάτων σπουδών Φυσικών Επιστηµών.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ 3330 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ Οι πτυχιούχοι του Τμήματος κατέχουν τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις και δεξιότητες στην εφαρμογή μεθόδων που τους δίνουν τη

Διαβάστε περισσότερα

Απολογισμός επιτροπής ΦΥΛΟΥ & ΙΣΟΤΗΤΑΣ Α.Π.Θ.

Απολογισμός επιτροπής ΦΥΛΟΥ & ΙΣΟΤΗΤΑΣ Α.Π.Θ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΥΛΟΥ & ΙΣΟΤΗΤΑΣ Α.Π.Θ. Ε-mail: isotita-comm@auth.gr Ιστοσελίδα: https://www.auth.gr/committee/1073 Facebook: Επιτροπή Φύλου και Ισότητας

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ Σύμφωνα με τον Ν. 4547/2018 ΤΗΣ Σ.ΘΕ.Τ.Ε. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Πρόγραμμα ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ Σύμφωνα με τον Ν. 4547/2018 ΤΗΣ Σ.ΘΕ.Τ.Ε. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΑ 398 ης /29-11-2018 ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΘΕΜΑΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ Θέμα: 12 ο Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Ενότητα: Το Παραπρόγραμμα ή κρυφό Αναλυτικό Πρόγραμμα Διδάσκων: Κατσαρού Ελένη ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργική Εκπαίδευση Ενότητα 12

Γεωργική Εκπαίδευση Ενότητα 12 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 12: Αξιολόγηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων Αφροδίτη Παπαδάκη-Κλαυδιανού Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Η θέση της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Πληροφορικής Επιμέλεια κειμένου: Δ.Σ. ΠΕΚαΠ κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης των μελών της Ένωσης από 20/07/2010. Τελική έκδοση κειμένου:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» 2014-2020. Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» 2014-2020. Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» 2014-2020 Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση Οι Άξονες Προτεραιότητας 6,7,8,και 9 περιλαµβάνουν τις παρεµβάσεις του τοµέα

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικές Αλλαγές και Καινοτομίες

Εκπαιδευτικές Αλλαγές και Καινοτομίες Εκπαιδευτικές Αλλαγές και Καινοτομίες Δρ. Παρασκευή Χατζηπαναγιώτου Επίκουρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Διοίκησης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου P.Chatzipanagiotou@euc.ac.cy Ορισμός

Διαβάστε περισσότερα

Δράση 9.10 Υπηρεσία Υποστήριξης Τελικών Χρηστών των Βιβλιοθηκών και Κέντρων Πληροφόρησης

Δράση 9.10 Υπηρεσία Υποστήριξης Τελικών Χρηστών των Βιβλιοθηκών και Κέντρων Πληροφόρησης ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ» Δράση 9.10 Υπηρεσία Υποστήριξης Τελικών Χρηστών των Βιβλιοθηκών και Κέντρων Πληροφόρησης ΚΥΡΙΩΣ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: 9.10.5 Ηλεκτρονικό ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Είναι µε µεγάλη χαρά που παρευρίσκοµαι στη. σηµερινή παρουσίαση των αποτελεσµάτων της. Έρευνας «Βουλευτικές Εκλογές 2006 Οι προτιµήσεις

Είναι µε µεγάλη χαρά που παρευρίσκοµαι στη. σηµερινή παρουσίαση των αποτελεσµάτων της. Έρευνας «Βουλευτικές Εκλογές 2006 Οι προτιµήσεις Υ...Τ. 18.3.09.35 Χαιρετισµός Υπουργού ικαιοσύνης και ηµοσίας Τάξεως Κ. Σοφοκλή Σοφοκλέους Στην παρουσίαση των Αποτελεσµάτων της Έρευνας µε θέµα: «Βουλευτικές Εκλογές 2006 Οι προτιµήσεις Φύλου των Κυπρίων

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο προς εκπαιδευτικούς

Ερωτηματολόγιο προς εκπαιδευτικούς Ερωτηματολόγιο προς εκπαιδευτικούς Σκοπός της έρευνας αυτής είναι η διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτικών αναφορικά με την ιδιαίτερη πολιτική του σχολείου τους. Η έρευνα αυτή εξετάζει, κυρίως, την πολιτική

Διαβάστε περισσότερα

5.34 Αξιοποίηση κοινοτήτων μάθησης στο πλαίσιο προγράμματος προπτυχιακής εκπαίδευσης εν δυνάμει εκπαιδευτικών

5.34 Αξιοποίηση κοινοτήτων μάθησης στο πλαίσιο προγράμματος προπτυχιακής εκπαίδευσης εν δυνάμει εκπαιδευτικών 5.34 Αξιοποίηση κοινοτήτων μάθησης στο πλαίσιο προγράμματος προπτυχιακής εκπαίδευσης εν δυνάμει εκπαιδευτικών συντελεστές Σπυρίδων Δουκάκης sdoukakis@rhodes.aegean.gr ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Αιγαίου Μαρία Μοσκοφόγλου-

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε: ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε: ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε: ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Ενότητα Α: Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ: ΤΑΣΕΙΣ,

Διαβάστε περισσότερα

«Περιβαλλοντική Βιολογία - ιαχείριση Χερσαίων και Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων»

«Περιβαλλοντική Βιολογία - ιαχείριση Χερσαίων και Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων» ιιδρυµατικό Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Περιβαλλοντική Βιολογία - ιαχείριση Χερσαίων και Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων» ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Ιούλιος 2003 Η διαδικασία αξιολόγησης του Μεταπτυχιακού Προγράµµατος

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση εκπαιδευτικών. Πρακτική άσκηση

Εκπαίδευση εκπαιδευτικών. Πρακτική άσκηση Ακαδ.. Έτος 2016 Ακαδ 2016--17 Πρακτική Άσκηση (ΔΙ.ΜΕ.Π.Α.) Φοιτητών// τριών Φοιτητών ΠΤΔΕ Φλώρινας Εκπαίδευση εκπαιδευτικών Πρακτική άσκηση 2 Χαρακτηριστικά της Π.Α. (1) Φιλοσοφία του προγράμματος σπουδών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (Κ.Ε.Θ.Ι.)

ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (Κ.Ε.Θ.Ι.) ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (Κ.Ε.Θ.Ι.) ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (Π.Ι.Ε.)

Διαβάστε περισσότερα

5. ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΠΣ ΤΟΥ ΤΦ

5. ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΠΣ ΤΟΥ ΤΦ Στοχοθεσία και Προγραµµατισµός Δράσεων για το ΠΠΣ του ΤΦ 5. ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΠΣ ΤΟΥ ΤΦ Στόχοι του ΠΠΣ Κεντρικός εκπαιδευτικός προσανατολισµός του ΠΠΣ του ΤΦ είναι η καλλιέργεια

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+;

Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+; Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+; Για την επίτευξη των στόχων του, το πρόγραμμα Erasmus+ υλοποιεί τις ακόλουθες δράσεις: Βασική Δράση 1 Κινητικότητα των ατόμων Κινητικότητα εκπαιδευομένων

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος: Κοινωνική Παιδαγωγική και βασικές παιδαγωγικές έννοιες

Τίτλος Μαθήματος: Κοινωνική Παιδαγωγική και βασικές παιδαγωγικές έννοιες Τίτλος Μαθήματος: Κοινωνική Παιδαγωγική και βασικές παιδαγωγικές έννοιες Κωδικός Μαθήματος: ΠΔ1250 Διδάσκων Βασίλης Πανταζής, pantazisv@uth.gr Είδος Μαθήματος: Υποχρεωτικό Εξάμηνο: 1 ο, 2 ο Μονάδες ECTS:

Διαβάστε περισσότερα

Χώρος και Διαδικασίες Αγωγής

Χώρος και Διαδικασίες Αγωγής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 7: Καινοτόμα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα και αλλαγή της σχολικής κουλτούρας 2/2 Δημήτριος Γερμανός Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Οι περιοχές που διερευνήθηκαν συστηματικά από τα σχολεία ήσαν οι ακόλουθες: Σχέσεις μεταξύ εκπαιδευτικών-μαθητών και μεταξύ μαθητών

Οι περιοχές που διερευνήθηκαν συστηματικά από τα σχολεία ήσαν οι ακόλουθες: Σχέσεις μεταξύ εκπαιδευτικών-μαθητών και μεταξύ μαθητών Ανάπτυξη µεθόδων και εργαλείων έρευνας Από τα σχολεία που συµµετείχαν στην ΑΕΕ: Οργάνωσε οµάδες εργασίας το 66% Αξιοποίησε σχετική βιβλιογραφία το 66% Συγκέντρωσε δεδοµένα από: τα αρχεία του σχολείου το

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης Ανώτατης Εκπαίδευσης Φοιτητών του Π.Τ.Δ.Ε

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης Ανώτατης Εκπαίδευσης Φοιτητών του Π.Τ.Δ.Ε ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης Ανώτατης Εκπαίδευσης Φοιτητών του Π.Τ.Δ.Ε Παρουσίαση Προγράμματος Πρακτικών Ασκήσεων του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής

Διαβάστε περισσότερα

Γυναίκες σε θέσεις ευθύνης στην εκπαίδευση

Γυναίκες σε θέσεις ευθύνης στην εκπαίδευση Μάιος 2018 16 ο Ενημερωτικό Σημείωμα Γυναίκες σε θέσεις ευθύνης στην εκπαίδευση Σε προηγούμενο Ενημερωτικό Σημείωμα του Παρατηρητηρίου (12 ο Ενημερωτικό Σημείωμα, Νοέμβριος 2017) αναφερθήκαμε στην ανάληψη

Διαβάστε περισσότερα

Το Τμήμα Ψυχολογίας Α.Π.Θ. Χριστίνα Αθανασιάδου, λέκτορας

Το Τμήμα Ψυχολογίας Α.Π.Θ. Χριστίνα Αθανασιάδου, λέκτορας Το Τμήμα Ψυχολογίας Α.Π.Θ. Χριστίνα Αθανασιάδου, λέκτορας Σημαντικά στοιχεία Το μεγαλύτερο ποσοστό των ψυχολόγων αυτοαπασχολείται. Οι ευκαιρίες απασχόλησης για όσους/ες δεν έχουν μεταπτυχιακή εξειδίκευση

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1: Παρουσίαση μαθήματος. Διδάσκων: Βασίλης Κόμης, Καθηγητής

Ενότητα 1: Παρουσίαση μαθήματος. Διδάσκων: Βασίλης Κόμης, Καθηγητής Διδακτική της Πληροφορικής: Ερευνητικές προσεγγίσεις στη μάθηση και τη διδασκαλία Μάθημα επιλογής B εξάμηνο, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες και αρχές Διπλωµατικών Εργασιών (Διατριβών) του Μεταπτυχιακού Προγράµµατος Σπουδών στη Βιοστατιστική

Οδηγίες και αρχές Διπλωµατικών Εργασιών (Διατριβών) του Μεταπτυχιακού Προγράµµατος Σπουδών στη Βιοστατιστική Οδηγίες και αρχές Διπλωµατικών Εργασιών (Διατριβών) του Μεταπτυχιακού Προγράµµατος Σπουδών στη Βιοστατιστική Α. ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΟΣ Κάθε φοιτητής µετά το τέλος του 3 ου εξαµήνου επιλέγει θέµα Διπλωµατικής

Διαβάστε περισσότερα

Φάκελος επιμορφωτικού υλικού για την εκπαίδευση επιμορφωτών στην εκπαιδευτική αξιοποίηση διαδραστικών συστημάτων διδασκαλίας

Φάκελος επιμορφωτικού υλικού για την εκπαίδευση επιμορφωτών στην εκπαιδευτική αξιοποίηση διαδραστικών συστημάτων διδασκαλίας Ε.Π. Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση, ΕΣΠΑ (2007 2013) ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ Φάκελος επιμορφωτικού υλικού για την εκπαίδευση επιμορφωτών στην

Διαβάστε περισσότερα

Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα. Σοφία Καλογρίδη Σχολική Σύμβουλος

Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα. Σοφία Καλογρίδη Σχολική Σύμβουλος Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Σοφία Καλογρίδη Σχολική Σύμβουλος ΔΣ ΕΑΕΠ Σε 960 ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία της χώρας, 12/θεσια και με τον μεγαλύτερο μαθητικό πληθυσμό

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαστάσεις της διαφορετικότητας Τα παιδιά προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Τμήμα Ψυχολογίας Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστήμιο Κρήτης

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Τμήμα Ψυχολογίας Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστήμιο Κρήτης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Τμήμα Ψυχολογίας Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστήμιο Κρήτης Ρέθυμνο, Φεβρουάριος 2019 1 1.1. Πολιτική Ποιότητας του Τμήματος Ψυχολογίας 1.1.1.

Διαβάστε περισσότερα

Έννοιες. Επιχειρηματικότητα είναι η διαδικασία μέσω της οποίας ένας ή περισσότεροι του ενός ανθρώπου, δημιουργούν και αναπτύσσουν μία επιχείρηση.

Έννοιες. Επιχειρηματικότητα είναι η διαδικασία μέσω της οποίας ένας ή περισσότεροι του ενός ανθρώπου, δημιουργούν και αναπτύσσουν μία επιχείρηση. Womens Business Gerasimos Tzamarelos, PhD 27 November 2014 Έννοιες Επιχειρηματικότητα είναι η διαδικασία μέσω της οποίας ένας ή περισσότεροι του ενός ανθρώπου, δημιουργούν και αναπτύσσουν μία επιχείρηση.

Διαβάστε περισσότερα

H εμπειρία της Εξωτερικής Αξιολόγησης Τμημάτων άλλων ΑΕΙ

H εμπειρία της Εξωτερικής Αξιολόγησης Τμημάτων άλλων ΑΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ (ΜΟΔΙΠ) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ H εμπειρία της Εξωτερικής Αξιολόγησης Τμημάτων άλλων ΑΕΙ (από το συνέδριο

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή της ανάλυσης των κοινωνικών αναπαραστάσεων στη βελτίωση των διδακτικών πρακτικών: Το παράδειγμα του ζητήματος της σχολικής μετάβασης

Η συμβολή της ανάλυσης των κοινωνικών αναπαραστάσεων στη βελτίωση των διδακτικών πρακτικών: Το παράδειγμα του ζητήματος της σχολικής μετάβασης Η συμβολή της ανάλυσης των κοινωνικών αναπαραστάσεων στη βελτίωση των διδακτικών πρακτικών: Το παράδειγμα του ζητήματος της σχολικής μετάβασης Ευθυμία Γουργιώτου Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Το Όραμα του Πανεπιστημίου Πειραιώς είναι: να είναι ένα Ίδρυμα διεθνούς κύρους στο σύγχρονο Ακαδημαϊκό Χάρτη και να αναγνωρίζεται για: την αριστεία στην εκπαίδευση και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ (MPA)

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ (MPA) ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ (MPA) Γιατί στο Νεάπολις Επιλέγοντας το Πανεπιστήμιο Νεάπολις γίνεσαι μέλος μιας ζωντανής κοινότητας που αποτελείται από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και από ακαδημαϊκό προσωπικό

Διαβάστε περισσότερα

Α. Ι.Π. H.Q.A.A. ΕΚΘΕΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ. ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ/ΤΕΙ. Έκδοση 1.0 HELLENIC REPUBLIC ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Α. Ι.Π. H.Q.A.A. ΕΚΘΕΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ. ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ/ΤΕΙ. Έκδοση 1.0 HELLENIC REPUBLIC ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Α. Ι.Π. ΑΡΧΗ ΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ HELLENIC REPUBLIC H.Q.A.A. HELLENIC QUALITY ASSURANCE AGENCY FOR HIGHER EDUCATION ΕΚΘΕΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ. ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Προς Τον κ. Γεώργιο Δέλλιο, Αντιπρύτανη Ανθρώπινων Πόρων και. Κοινοποίηση:

Προς Τον κ. Γεώργιο Δέλλιο, Αντιπρύτανη Ανθρώπινων Πόρων και. Κοινοποίηση: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΥΛΟΥ & ΙΣΟΤΗΤΑΣ Α.Π.Θ. Ε-mail: isotita-comm@auth.gr Ιστοσελίδα: https://www.auth.gr/committee/1073 Facebook: Επιτροπή Φύλου και Ισότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ ΜΕΛΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ ΜΕΛΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ ΜΕΛΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2018-19 Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου προκηρύσσει θέσεις Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) για Ακαδημαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

"Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΣΑΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ Π.Τ.Δ.Ε ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ".

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΣΑΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ Π.Τ.Δ.Ε ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. "Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΣΑΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ Π.Τ.Δ.Ε ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ". Σίμος Αναγνωστάκης, Ε.Ε.Δι.Π., sanagn@edc.uoc.gr Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάπτυξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και ο νέος ρόλος των εκπαιδευτών

Η ανάπτυξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και ο νέος ρόλος των εκπαιδευτών Η ανάπτυξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και ο νέος ρόλος των εκπαιδευτών Καθώς οι σύγχρονες κοινωνίες μεταλλάσσονται και εξελίσσονται διαρκώς, η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ» Ακαδημαϊκό έτος 2015-2016. www.psych.uoa.gr

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ» Ακαδημαϊκό έτος 2015-2016. www.psych.uoa.gr Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ» Ακαδημαϊκό έτος 201-2016 www.psych.uoa.gr Πληροφορίες για το ΠΜΣ όπως αυτές αναφέρονται στο σχετικό ΦΕΚ ίδρυσής του και στην Προκήρυξη υποβολής υποψηφιοτήτων:

Διαβάστε περισσότερα

Διήμερο εκπαιδευτικού επιμόρφωση Μέθοδος project στο νηπιαγωγείο. Έλενα Τζιαμπάζη Νίκη Χ γαβριήλ-σιέκκερη

Διήμερο εκπαιδευτικού επιμόρφωση Μέθοδος project στο νηπιαγωγείο. Έλενα Τζιαμπάζη Νίκη Χ γαβριήλ-σιέκκερη Διήμερο εκπαιδευτικού επιμόρφωση Μέθοδος project στο νηπιαγωγείο Έλενα Τζιαμπάζη Νίκη Χ γαβριήλ-σιέκκερη Δομή επιμόρφωσης 1 η Μέρα Γνωριμία ομάδας Παρουσίαση θεωρητικού υποβάθρου Προσομοίωση : α) Επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Ποιότητας Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών

Πολιτική Ποιότητας Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών Πολιτική Ποιότητας Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (ΤΟΕ) του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με την Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) και τις αρμόδιες

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Διδακτική της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διδακτική της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ενότητα 03: Ιστορική Εξέλιξη της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΙΙ Πολυξένη Ράγκου Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Διδάσκουσα: Μαρία Δασκολιά Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήμα Φ.Π.Ψ. Εαρινό εξάμηνο 2018-2019 ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Η επιστημονική

Διαβάστε περισσότερα

12 Ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΧΟΡΟΣ στην εκπαιδευση

12 Ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΧΟΡΟΣ στην εκπαιδευση προλογοσ Το βιβλίο αυτό αποτελεί καρπό πολύχρονης ενασχόλησης με τη θεωρητική μελέτη και την πρακτική εφαρμογή του παραδοσιακού χορού και γράφτηκε με την προσδοκία να καλύψει ένα κενό όσον αφορά το αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται δεκτοί στο Πρόγραμμα: Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται δεκτοί στο Πρόγραμμα: Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «Αξιολόγηση Εκπαιδευτικής Επάρκειας Ανάπτυξη παιδαγωγικών και διδακτικών δεξιοτήτων στη Γενική, Ειδική και Διαπολιτισμική Αγωγή, με έμφαση στην Καινοτομία και

Διαβάστε περισσότερα

Η αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και

Η αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Η αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Μένη Τσιτουρίδου Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Παιδαγωγική Σχολή Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Η Β Μαιευτική & Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών από το ακαδημαϊκό έτος λειτουργεί το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών (Π.Μ.Σ.

Η Β Μαιευτική & Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών από το ακαδημαϊκό έτος λειτουργεί το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών (Π.Μ.Σ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Η Β Μαιευτική & Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών από το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008 λειτουργεί το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών (Π.Μ.Σ.) "Έρευνα Στην Γυναικεία

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε. του Πανεπιστημίου της Αθήνας

Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε. του Πανεπιστημίου της Αθήνας Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε. του Πανεπιστημίου της Αθήνας Κριτική αποτίμηση της μέχρι σήμερα εμπειρίας και προοπτικές Δημήτρης Ματθαίου Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Μεταπτυχιακές

Διαβάστε περισσότερα

Σας αποστέλλω το παρακάτω κείμενο για την ενημέρωσή σας.

Σας αποστέλλω το παρακάτω κείμενο για την ενημέρωσή σας. Αγαπητέ(ή) κύριε/κυρία: Σας αποστέλλω το παρακάτω κείμενο για την ενημέρωσή σας. Εργαστήριο Διδακτικής Θετικών Επιστημών 1 (ΕΔΘΕ) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) του Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Διδακτική της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διδακτική της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ενότητα 05: Εννοιολογικές οριοθετήσεις της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης II Πολυξένη Ράγκου Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

2. Μελέτη της επίδρασης των δημογραφικών, κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων στις επιδόσεις των μαθητών στην ΕΕ

2. Μελέτη της επίδρασης των δημογραφικών, κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων στις επιδόσεις των μαθητών στην ΕΕ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ Στοιχεία Επικοινωνίας: stefanos.giakoumatos@gmail.com 1. Διαχρονική ανάλυση των ελληνικών δεικτών των επιδόσεων των μαθητών στον τομέα της a. Γλώσσας (1 φοιτητής) b. Μαθηματικών

Διαβάστε περισσότερα

Master s Degree. www.unic.ac.cy. Μεταπτυχιακό στις Επιστήμες Αγωγής (Εξ Αποστάσεως)

Master s Degree. www.unic.ac.cy. Μεταπτυχιακό στις Επιστήμες Αγωγής (Εξ Αποστάσεως) Master s Degree www.unic.ac.cy Μεταπτυχιακό στις Επιστήμες Αγωγής (Εξ Αποστάσεως) «Σε αυτό το ταξίδι για την ανακάλυψη της γνώσης μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα η οργάνωση και το φιλικό κλίμα του Πανεπιστημίου.»

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ : ΤΟ

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ : ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1 ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ : ΤΟ ΝΟΗΣΙΑΡΧΙΚΟ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ 7 1. ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΕΡΕΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΟΥ ΕΞΕΛΙΞΗ 9 1.1. Η ΝΟΗΣΙΑΡΧΙΚΗ ΚΑΙ Η ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Συνεχής επαγγελματική ανάπτυξη του εκπαιδευτικού στο σχολείο: η περίπτωση των ΝΑΠ

Συνεχής επαγγελματική ανάπτυξη του εκπαιδευτικού στο σχολείο: η περίπτωση των ΝΑΠ Συνεχής επαγγελματική ανάπτυξη του εκπαιδευτικού στο σχολείο: η περίπτωση των ΝΑΠ Δρ Αθ. Μιχαηλίδου Ευριπίδου Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Συνέδριο Διευθυντών Δημοτικής Εκπαίδευσης 15 Μαΐου 2012 ΔΟΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ:

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ: ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS 299516 ΥΠΟΕΡΓΟ: «ΜΟΔΙΠ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» και α/α «01» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση και Δια

Διαβάστε περισσότερα