Αγγελική Μουζακίτη Η ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΙΚΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΣΤΗ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ. ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Αγγελική Μουζακίτη Η ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΙΚΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΣΤΗ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ. ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ"

Transcript

1 Αγγελική Μουζακίτη Η ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΙΚΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΣΤΗ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ. ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ

2

3 Στο παρόν άρθρο1 θα επιχειρηθεί η σκιαγράφηση των τάσεων που επικράτησαν στην ιστοριογραφία σχετικά με τις εξελίξεις στη μεσοπολεμική Γιουγκοσλαβία1 2. Φυσικά δεν πρόκειται για μία εκτενή ανάλυση αλλά για μία πρώτη προσέγγιση ενός σύνθετου από πολλές απόψεις θέματος. Για λόγους μεθοδολογικούς θα εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας στις σερβοκροατικές σχέσεις, ένα ακανθώδες ζήτημα το οποίο σφράγισε την ιστορική πορεία του πρώτου γιουγκοσλαβικού κράτους. Η αντιπαράθεση μεταξύ Σέρβων και Κροατών είχε άμεσο και καίριο αντίκτυπο στη συνοχή της γιουγκοσλαβικής κρατικής οντότητας, καθώς κάλυπτε όλες σχεδόν τις εκφάνσεις του πολιτικού και κοινωνικού γίγνεσθαι και έθιγε -επομένως- πτυχές τόσο της εσωτερικής όσο και της εξωτερικής πολιτικής. Επρόκειτο για μία αντιπαράθεση η οποία είχε ως αιχμή του δόρατος τον τρόπο διακυβέρνησης του νεοπαγούς κρατικού μορφώματος. Συγκεκριμένα οι Σέρβοι, διαθέτοντας την προγενέστερη εμπειρία μίας ανεξάρτητης κρατικής οντότητας, αντιμετώπιζαν το γιουγκοσλαβικό κράτος ως μία συνέχεια του σερβικού κράτους και γι αυτό τον λόγο προσπάθησαν να προωθήσουν το συγκεντρωτικό μοντέλο διακυβέρνησης, το οποίο θα τους έδινε τη δυνατότητα να έχουν τον πρώτο λόγο στη λήψη αποφάσεων για κρίσιμα ζητήματα. Αντίθετα οι Κροάτες, με εφαλτήριο το θεσμικό περίβλημα του καθεστώτος αυτονομίας που απολάμβαναν στα πλαίσια 1. Για τη συγγραφή του συγκεκριμένου άρθρου αντλήθηκαν πολλά στοιχεία από την πρωτεύουσα μεταπτυχιακή εργασία της Αγγελικής Μουζακίτη, Παράμετροι των Σχέσεων Σέρβων καί Κροατών στο A ' Γιουγκοσλαβικό Κράτος (Από το 1929 έως το 1939), Αδημοσίευτη Μεταπτυχιακή Εργασία, Τομέας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Φιλοσοφική Σχολή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη 2005, σ Όπως είναι γνωστό, το γιουγκοσλαβικό κράτος στο χρονικό διάστημα έφερε το όνομα Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων. Μετονομάστηκε σε Γιουγκοσλαβία με το Διάταγμα για την Ονομασία και τη Διαίρεση τον Βασιλείου σε Διοικητικές Περιφέρειες (Zakon ο Nazivu i Podeli Kraljevine na Upravna Podrucja), το οποίο εκδόθηκε στις 3 Οκτωβρίου Βλ. σχετικά Ferdo C ulinovic, Dokumenti o Jugoslaviji. Historijat od osnutka zajednicke drzave do danas (Πηγές σχετικά με τη Γιουγκοσλαβία. Ιστορία από την ίδρυση του κράτους μέχρι σήμερα), Zagreb 1968, σ Πλέον οι ερευνητές, όταν κάνουν λόγο για μεσοπολεμικό γιουγκοσλαβικό κράτος ή πρώτο γιουγκοσλαβικό κράτος, αναφέρονται σε όλη τη χρονική περίοδο από το έτος ίδρυσής του το 1918 μέχρι την κατάρρευσή του το έτος 1941.

4 186 Αγγελική Μουζακίτη της Αυστροουγγαρίας, προτιμούσαν την αποκεντρωτική λύση και ήταν ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι οι Σέρβοι κατείχαν θέσεις-κλειδιά στον κρατικό μηχανισμό. Η διαμάχη μεταξύ Σέρβων και Κροατών, η οποία ταλάνισε το κράτος από την αρχή της δημιουργίας του, το έτος 1918, μέχρι το 1941, εκδηλώθηκε σε πολλά επίπεδα, έλαβε διάφορες μορφές και πέρασε διάφορα στάδια, καθώς επενεργούσε σε αυτή ένα ευρύ φάσμα παραγόντων. Η ιστοριογραφική παραγωγή που αναπτύχθηκε σχετικά με την περίοδο του μεσοπολέμου και τις σερβοκροατικές σχέσεις είναι κυρίως σέρβική και κροατική και μπορεί να χωριστεί σε δύο μεγάλες κατηγορίες: στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο χρονικό διάστημα από το τέλος του Β ' Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 80, ενώ στη δεύτερη τα έργα που συντάχθηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του 90 μέχρι σήμερα. Η πρώτη κατηγορία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς εμπεριέχει διάφορες τάσεις και ετερόκλητα στοιχεία που αντικατοπτρίζουν στην ουσία τις οικονομικές, πολιτικές και πολιτισμικές εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία του Τίτο. Συγκεκριμένα, η ιστοριογραφική παραγωγή της σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας διευρύνθηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 50, του 60 και του 70 με τη δημοσίευση επιστημονικών εργασιών, την έκδοση περιοδικών και τη διεξαγωγή συνεδρίων με στόχο τη συστηματικότερη και μεθοδικότερη ενασχόληση με θέματα σύγχρονης ιστορίας. Στην ανάπτυξη μάλιστα της προβληματικής που άπτεται ζητημάτων σχετικών με τις εξελίξεις στο μεσοπολεμικό γιουγκοσλαβικό κράτος πρωτοστάτησαν επιστημονικά ιδρύματα, των οποίων το ερευνητικό έργο, αν και δεν στερείται μεροληψίας, αποτελεί σημαντικό εφαλτήριο για κάθε ερευνητή. Ιδιαίτερης μνείας χρήζει η περίπτωση του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ιστορίας (Institut za Savremenu Istoriju) στο Βελιγράδι, το οποίο δημιουργήθηκε το 1969 ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης του τμήματος Ιστορίας τον Γιουγκοσλαβικού Εργατικού Κινήματος του Ινστιτούτου Μελετών τον Εργατικού Κινήματος και του τμήματος Ιστορίας του Ινστιτούτου Κοινωνικών Επιστημών. Το επιστημονικό προσωπικό και οι εξωτερικοί συνεργάτες του έχουν ασχοληθεί κυρίως με τη συλλογή, την επεξεργασία και τη δημοσίευση αρχειακού υλικού, την εκπόνηση μελετών και τη διεξαγωγή ερευνητικών προγραμμάτων για την οικονομική, κοινωνική και πολιτική ιστορία του γιουγκοσλαβικού κράτους. Το περιοδικό Istorija XX veka (Ιστορία του 20ού αιώνα) του ινστιτούτου έχει πολύ συχνά φιλοξενήσει επιστημονικά άρθρα που έχουν στηριχθεί στην αξιοποίηση πρωτογενούς και δευτερογενούς υλικού σχετικά με το ζήτημα των σερβοκροατικών σχέσεων στον μεσοπόλεμο, πάντοτε βέβαια αναφορικά με τα ποικίλα εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα που αντιμετώπιζε εκείνη την περίοδο το γιουγκοσλαβικό

5 Η μεσοπολεμική Γιουγκοσλαβία στη μεταγενέστερη ιστοριογραφία 187 κρατικό μόρφωμα3. Ιδιαίτερα πλούσια επίσης ερευνητική δραστηριότητα στον τομέα της σύγχρονης ιστορίας της Γιουγκοσλαβίας, αλλά σε συνάρτηση με την Κροατία, ανέπτυξαν δύο επιστημονικά ινστιτούτα με έδρα το Ζάγκρεμπ. Πρόκειται για το Ινστιτούτο Ιστορίας τον Εργατικού Κινήματος (Institut za historiju radnickog pokreta) και το Ινστιτούτο Κροατικής Ιστορίας τον Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ (Institut za hrvatsku povijest Sveucilista u Zagrebu), τα οποία ιδρύθηκαν το 1961 και το 1971 αντίστοιχα. Το πρώτο ινστιτούτο από το 1969 άρχισε να εκδίδει ένα περιοδικό, το Casopis za suvremenu povijest (Περιοδικό Σύγχρονης Ιστορίας), τα άρθρα του οποίου εστιάζουν στην ιστορία του γιουγκοσλαβικού κράτους και επομένως μπορούν να αντληθούν και από εκεί πολύτιμα στοιχεία. Το δεύτερο ινστιτούτο ιδρύθηκε, προκειμένου να προαχθεί η έρευνα σχετικά με την ιστορία της Κροατίας από τον 19ο αιώνα έως το Με τα τρία προαναφερθέντα ινστιτούτα συνεργάστηκαν μεταξύ άλλων και επιφανείς επιστήμονες ειδικευμένοι σε θέματα μεσοπολέμου, όπως για παράδειγμα ο Ljubo Boban και ο Todor Stojkov, των οποίων οι μελέτες και τα άρθρα, με την παράθεση συναφών πηγών, προσκομίζουν πολλά χρήσιμα στοιχεία και επομένως είναι πολύ κατατοπιστικά για τον ερευνητή της συγκεκριμένης περιόδου5. Αυτά που πρέπει να επισημανθούν σχετικά με την ιστοριογραφία της συγκεκριμένης περιόδου είναι τα εξής: Πρώτα από όλα, οι ιστορικοί της μεταπολεμικής περιόδου αντιμετώπισαν ιδιάζουσες συνθήκες και πρακτικές δυσκολίες στην προσπάθειά τους να μελετήσουν γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος. Το φορτισμένο ιδεολογικό και πολιτικό κλίμα των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων και η αναπόφευκτη σύγχυση που προκαλείτο από την προσπάθεια εδραίωσης ενός νέου κρατικού συστήματος και εξοικείωσης με καινούριους μηχανισμούς εξουσίας, απετέλεσαν αρκετές φορές τροχοπέδη στην ορθολογική ερμηνεία του παρελθόντος. Η ενασχόληση μάλιστα με τη 3. Dragoslav Jankovic (ed.), The Historiography of Yugoslavia , The Association of Yugoslav Historical Societies, Belgrade 1975, σ Ό.π., σ. 482^ O Ljubo Boban ασχολήθηκε ιδιαίτερα με μία σημαντική παράμετρο των σερβοκροατικών σχέσεων κατά τον μεσοπόλεμο και συγκεκριμένα με την πολιτική που ακολούθησε το Κροατικό Αγροτικό Κόμμα υπό την ηγεσία του Vladko Macek κατά την περίοδο Βλ. ενδεικτικά τις μονογραφίες Ljubo Boban, Sporazum Cvetkovic-Macek (To Σύμφωνο Cvetkovic-Maiek), Institut druätvenih nauka, Beograd 1965 και του ιδίου, Maiek i politika Hrvatske Seijaike Stranke I928-I94I (O Macek και η πολιτική του Κροατικού Αγροτικού Κόμματος ), 2 τόμοι, Zagreb, Liber, Ο Todor Stojkov ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την περίοδο διακυβέρνησης του Milan Stojadinovic: Todor Stojkov, Vlada Milana Stojadinovica (W κυβέρνηση του Milan Stojadinovic ), Institut za Savremenu Istoriju, Beograd 1985.

6 188 Αγγελική Μουζακίτη σύγχρονη ιστορία προσέκρουε, εκτός των άλλων, στο διάσπαρτο αδημοσίευτο υλικό, την αδυναμία πρόσβασης σε αυτό και την ελλιπή κατάρτιση όσων ασχολούνταν με τη διαφύλαξη αρχειακών πηγών6. Επιπλέον, διακρίνεται ένας σαφής προσανατολισμός της έρευνας προς την οικονομική και κοινωνική ιστορία που αντανακλά τις νέες κατευθύνσεις στην ευρωπαϊκή και ειδικότερα τη γιουγκοσλαβική ιστοριογραφία. Η ανάγκη εμπέδωσης της σοσιαλιστικής ιδεολογίας του Τίτο και της αρχής της «ενότητας και αδελφότητας» (jedinstvo i bratstvo) προσδιόρισε σε μεγάλο βαθμό τα ερμηνευτικά και μεθοδολογικά πλαίσια στα οποία κινήθηκαν τα ιστοριογραφικά έργα της εποχής. Όσον αφορά τον μεσοπόλεμο και τις σερβοκροατικές σχέσεις, κοινός παρονομαστής αυτών των έργων ήταν η παρουσίαση της «καπιταλιστικής και συγκεντρωτικής ολιγαρχίας» ως του κύριου συντελεστή των εθνικών αντιπαραθέσεων και της κακοδαιμονίας που κυριαρχούσαν στο μεσοπολεμικό γιουγκοσλαβικό κράτος. Πρόκειται για μελέτες που, αν και προωθούσαν την έ ρευνα γύρω από φλέγοντα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που ταλάνισαν τη μεσοπολεμική Γιουγκοσλαβία, προέβαιναν σε μία μονόπλευρη ανάλυση και ερμηνεία της διαμάχης μεταξύ Σέρβων και Κροατών και παρέβλεπαν βασικές παραμέτρους των σερβοκροατικών σχέσεων7. Αυτό βέβαια που πρέπει να ληφθεί οπωσδήποτε υπόψη σε σχέση με όσα ινστιτούτα ιδρύθηκαν κατά τη σοσιαλιστική περίοδο, είναι μία μεγάλη αντίφαση: Ενώ υποτίθεται ότι η οργανωτική δομή, οι επιστημονικοί συνεργάτες και το θεσμικό πλαίσιο που περιέβαλλε τη λειτουργία τους εξυπηρετούν τους σκοπούς ανάπτυξης μίας ενιαίας γιουγκοσλαβικής ιστοριογραφίας σύμφωνα με τα σοσιαλιστικά πρότυπα, οι προσανατολισμοί της ερευνητικής δραστηριότητάς τους ακολουθούν είτε τη σέρβική παραλλαγή είτε την κροατική διάσταση του γιουγκοσλαβισμού, χωρίς βέβαια να αποκλίνουν προς ακραίες απόψεις. Έτσι διαπιστώνονται δύο αντιτιθέμενες τάσεις στην ιστοριογραφία της σοσιαλιστικής περιόδου: η πρώτη τάση εκφράζεται με μελέτες που εντάσσονται στο πλαίσιο ανάπτυξης μίας ενιαίας γιουγκοσλαβικής ιστοριογραφίας σύμφωνα με τις επιταγές του σοσιαλισμού και καλύπτουν χρονικά το διάστημα από τη λήξη του Β ' Παγκοσμίου Πολέμου έως τις αρχές της δεκαετίας του 60. Η δεύτερη τάση στην ιστοριογραφία εμφανίζεται σταδιακά από 6. Dorde Stankovic - Ljubodrag Dimic, Istoriografija pod nadzorom. Prilozi istoriji istoriografije (Η Ιστοριογραφία υπό επιτήρηση. Συμβολές στην ιστορία της ιστοριογραφίας), τ. 1, Beograd 1996, σ. 159 κ.ε. 7. Βλ. ενδεικτικά τη μελέτη του Ferdo Culinovic, Slom stare Jugoslavije (Η πτώση της παλαιός Γιουγκοσλαβίας), Skolska Knjiga, Zagreb 1958 καθώς και το δίτομο έργο του ιδίου Jugoslavia izmedu dva rata (H Γιουγκοσλαβία ανάμεσα στους δύο πολέμους), 2 τόμοι, Zagreb, JAZU, 1961.

7 Η μεσοπολεμική Γtoiιγκοσλαβία στη μεταγενέστερη ιστοριογραφία 189 τα μέσα της δεκαετίας του 60 περίπου και προσλαμβάνει ιδιαίτερη δυναμική κατά τη δεκαετία του 70. Συγκεκριμένα, στο γιουγκοσλαβικό κράτος έλαβε χώρα ένα ευρύ φάσμα οικονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων που μεταφραζόταν σε εκχώρηση σημαντικής οικονομικής και πολιτικής δύναμης από το ομοσπονδιακό επίπεδο στις ομόσπονδες δημοκρατίες, με αποκορύφωμα το αποκεντρωτικό Σύνταγμα του Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανάδυση νέων πνευματικών και πολιτικών ελίτ με συμφέροντα και ερείσματα όχι πλέον στο πλαίσιο της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας, αλλά στο πλαίσιο της εκάστοτε δημοκρατίας στην οποία δρούσαν. Έτσι, από μεγάλο μέρος του πνευματικού κόσμου άρχισαν να τίθενται επί τάπητος ζητήματα που αφορούσαν τις νομικές και πολιτικές βάσεις του γιουγκοσλαβικού ομοσπονδιακού οικοδομήματος, με αποτέλεσμα την εκδήλωση οξύτατων αντιπαραθέσεων κυρίως μεταξύ Σέρβων και Κροατών ιστορικών σχετικά με το εθνικό ζήτημα, οι οποίες σφράγισαν ανεξίτηλα την ιστοριογραφία εκείνης της περιόδου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι θεωρητικές διαμάχες μεταξύ του Σέρβου ιστορικού Μ. Ekmecic και της Μ. Gross, με αφορμή την έκδοση της Ιστορίας της Γιουγκοσλαβίας το 1972 από τον Μ. Ekmecic και άλλους συγγραφείς, οι οποίες στην ουσία αντικατόπτριζαν τη σύγκρουση μεταξύ της σερβικής και της κροατικής εθνικής ιδεολογίας. Σαφές δείγμα του νέου κλίματος που άρχισε να δημιουργείται είναι η άποψη της Μ. Gross, σύμφωνα με την οποία το συλλογικό έργο των I. Bozic, S. Cirkovic, Μ. Ekmecic και V. Dedijer για την ιστορία της Γιουγκοσλαβίας προωθούσε την ιδεολογία του πρώτου γιουγκοσλαβικού κράτους, καθώς ταύτιζε τους σέρβικούς εθνικούς στόχους με τη γιουγκοσλαβική ιδεολογία και παρουσίαζε τους Κροάτες να διαδραματίζουν έναν περιθωριακό ρόλο στην πολιτική ζωή της Γιουγκοσλαβίας8. Οι προαναφερθείσες διαμάχες αντικατόπτριζαν φυσικά τους πρώτους κλυδωνισμούς στο γιουγκοσλαβικό οικοδόμημα. Η απόρριψη βέβαια του 8.1. Bozic - S. Cirkovic - Μ. Ekmecic - V. Dedijer (επιμ.), Istorija Yugoslavije (Η ιστορία της Γιουγκοσλαβίας), Prosveta, Beograd Για περισσότερες λεπτομέρειες βλ. σχετ. Mirjana Gross, «Ideja jugoslavenstva u XIX stoljecu u Istoriji Jugoslavije» (Η ιδέα του γιουγκοσλαβισμού κατά τον 19ο αιώνα στην Ιστορία της Γιουγκοσλαβίας ), Ğasopis za suvremenu povijestb (1973), αρ. 2, σ και της ιδίας, «Ideja jugoslavenstva u XIX stoljecu i dogmatski nacionalizam» (H ιδέα του γιουγκοσλαβισμού κατά τον 19ο αιώνα και ο δογματικός εθνικισμός), Jugoslovenski Istorijski Ğasopis 14 (1975), αρ. 3-4, σ , καθώς επίσης την απάντηση του Σέρβου ιστορικού Μ. Ekmecic, «Odgovor na neke kritike Istorije Jugoslavije» (XIX vek) [Απάντηση σε κάποιες κριτικές της «Ιστορίας της Γιουγκοσλαβίας» (19ος αιώνας)], Jugoslovenski Istorijski Casopis 13 (1974), αρ. 1-2, σ Επίσης βλ. Μελπομένη Κατσαροπούλου, Η προγραμματική βάση της σερβικής εθνικής τον 19ο και 20ό αιώνα. Το «Nacertanije» τον Ηλία Γκαράσανιν, Εκδόσεις Βάνιας, Θεσσαλονίκη 2003, σ

8 190 Αγγελική Μουζακίτη γιουγκοσλαβισμού είναι έκδηλη κυρίως στις μελέτες των Σέρβων και Κροατών του εξωτερικού. Οι περισσότεροι από αυτούς αναγκάστηκαν εκ των πραγμάτων να μεταβούν σε χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική, ιδιαίτερα από τον Β ' Παγκόσμιο Πόλεμο και εξής, εξαιτίας κυρίως της αντίθεσής τους προς το νέο καθεστώς. Εμφορούμενοι οι περισσότεροι από τα ιδεώδη της Μεγάλης Σερβίας και της Μεγάλης Κροατίας αντίστοιχα, προσπάθησαν με τη δημοσίευση περιοδικών και την ίδρυση διαφόρων συλλόγων να προωθήσουν τη μελέτη της ιστορίας, της γλώσσας και του πολιτισμού τους9. Ως προς αυτό δραστηριοποιήθηκαν ιδιαίτερα οι Κροάτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Journal of Croatian Studies, το περιοδικό το οποίο εκδίδεται στη Νέα Υόρκη από την Κροατική Ακαδημία της Αμερικής, από το 1960 και εξής. Στα τεύχη του περιέχονται άρθρα που άπτονται ζητημάτων κροατικής ιστορίας, γλώσσας και πολιτισμού δίνοντας πάντοτε έμφαση στα ιστορικά δίκαια του κροατικού έθνους Η δεύτερη μεγάλη κατηγορία των έργων καλύπτει, όπως προαναφέρθηκε, το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τις αρχές της δεκαετίας του 90 και εξής. Συγκεκριμένα, η διάλυση της σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας και η ανεξαρτησία της Κροατίας, επιδρούν καταλυτικά στους Κροάτες ιστορικούς, καθώς τους δίνουν τη δυνατότητα να χαράξουν με σαφή και συστηματικό τρόπο, στα πλαίσια πλέον ενός ανεξάρτητου κροατικού κράτους, τις κατευθυντήριες γραμμές της κροατικής ιστοριογραφίας, η οποία θα νομιμοποιούσε και θα εδραίωνε στη συνείδηση του κόσμου τη νέα κρατική οντότητα11. Με το πέρας μάλιστα του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και τη δρομολόγηση των διαδικασιών για οικονομική, θεσμική και πολιτική ανασυγκρότηση στο εσωτερικό της Κροατίας και για ενδυνάμωση της θέσης της στο εξωτερικό, αποκρυσταλλώθηκε και ο χαρακτήρας της επίσημης κροατικής ιστοριογραφίας αναφορικά με την ιστορική πορεία του γιουγκοσλαβικού κράτους12. Από την 9. Βλ. σχετ. Marina Glamocak, Koncepcije Velike Hrvatske i Velike Srbije u Politiökoj Emigraciji (Ιδέες περί Μεγάλης Κροατίας και Μεγάλης Σερβίας στους πολιτικούς μετανάστες), UZice 1997, ολόκληρο καθώς και το άρθρο της ιδίας, «La genèse de l émigration politique Serbe et Croate», Balkanologie 2 (1998) Βλ. χαρακτηριστικά D. A. Tomasic, «Ethnie Components of Croatian Nationhood», Journal of Croatian Studies 3-4 ( ) Σχετικά με την αναζήτηση ταυτότητας μέσω της ιστορίας και τις διάφορες τάσεις της κροατικής ιστοριογραφίας, βλ. Mirjana Gross, «Wie denkt man kroatische Geschichte? Geschichtsschreibung als Identitätsstiftung», österreichische Osthefte 35 (1993) τχ. 1, σ To άρθρο γράφηκε διαρκούντος του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και αυτό στερεί τη συγγραφέα από μία πιο αποστασιοποιημένη και νηφάλια προσέγγιση. Εντούτοις, είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικό όσον αφορά τα επιχειρήματα και τις απόψεις της κροατικής πλευράς, ενώ παρατίθεται και αρκετά πλήρης βιβλιογραφία για τις σερβικές και τις κροατικές θέσεις αντίστοιχα. 12. Χαρακτηριστικό δείγμα αποτελεί η μονογραφία ενός από τους πιο γνωστούς Κροάτες

9 Η μεσοπολεμική ΓιονγκοσλαΙίία στη μεταγενέστερη ιστοριογραφία 191 πλευρά των Σέρβων ιστορικών, επίσης, κρίθηκε απαραίτητος ένας επαναπροσδιορισμός και μία αναπροσαρμογή των στόχων της ιστορικής έρευνας και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η συστηματικότερη πλέον ενασχόληση με ιστορικές περιόδους, που θεωρούνταν ταμπού για την προγενέστερη ιστοριογραφία, όπως αυτή του μεσοπολέμου. Πλέον οι εξελίξεις στο γιουγκοσλαβικό κράτος τη δεκαετία του 30 έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών μελετητών, οι οποίοι έχουν εντρυφήσει σε άγνωστες μέχρι τώρα πτυχές του οικονομικού, κοινωνικού, πολιτιστικού και πολιτικού βίου. Είναι χαρακτηριστικό πως σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειονότητα των Γιουγκοσλάβων μελετητών της σοσιαλιστικής περιόδου, οι οποίοι είχαν αντιμετωπίσει το χρονικό διάστημα ως μία ενιαία περίοδο με ελάχιστες διαφοροποιήσεις, οι Σέρβοι μελετητές από τις αρχές της δεκαετίας του 90 προσπάθησαν να εμβαθύνουν στη μελέτη των διαφόρων μοντέλων διακυβέρνησης που εναλλάσσονταν στο μεσοπολεμικό γιουγκοσλαβικό κράτος, να αναδείξουν τον σύνθετο και πολύπλοκο χαρακτήρα της σερβοκροατικής διαμάχης και να προωθήσουν την έρευνα σε ζητήματα που αφορούσαν τον ρόλο και τη δράση των πολυάριθμων κομματικών σχηματισμών, των πολιτιστικών εταιρειών και των εθνικιστικών οργανώσεων13. Μία ιδιαίτερη κατηγορία μελετών συνιστούν τα έργα που εκπονήθηκαν και υποβλήθηκαν σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου αλλά και αργότερα στη μεταψυχροπολεμική εποχή. Η ιδιάζουσα θέση της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο στο διεθνές πολιτικό σκηνικό είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον για τις εσωτερικές εξελίξεις, τόσο στο προπολεμικό όσο και στο μεταπολεμικό γιουγκοσλαβικό κράτος, ιδιαίτερα μάλιστα όταν άρχισαν να διαφαίνονται οι πρώτοι κλυδωνισμοί στο σοσιαλιστικό οικοδόμημα στις δεκαετίες του 70 και του 80. Ωστόσο, η περίοδος του μεσοπολέμου, είτε λειτουργεί απλά και μόνο συιστορικούς, του Hrvoje Matkovic, Povijest Jugoslavije ( ). Hrvatskipogled [(Ιστορία της Γιουγκοσλαβίας ( ). Zagreb, Κροατική Θεώρηση], Ενδεικτικά βλ. το τρίτομο έργο του Ljubodrag Dimic, Kulluma politika Kraljevine Jugoslavije, (Η εκπαιδευτική πολιτική της μοναρχικής Γιουγκοσλαβίας ), Beograd 1996, καθώς και τη μελέτη του Ljubomir Petrovic, Jugoslovenska Drzava i Drustvo и Periodici (To Γιουγκοσλαβικό Κράτος και η Κοινωνία στον Περιοδικό Τύπο ), Institut za savremenu istoriju, Beograd 2000, а. 119 κ.ε., όπου αναλύονται και ερμηνεύονται οι απόψεις που είχαν εκφραστεί σχετικά με φλέγοντα προβλήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής σε δύο πολύ σημαντικά περιοδικά του μεσοπολέμου με ευρεία απήχηση. Βλ. επίσης τα έργα του Dragan Teäic, Jugoslovenska Radikalna Zajednica u Srbiji (Η Γιουγκοσλαβική Ριζοσπαστική Ένωση στη Σερβία ), Institut za Savremenu Istoriju, Beograd 1997, σ. 35 κ.ε. και του ιδίου, «Organizovanje Omladine Jugoslovenske Radikalne Zajednice u Srbiji godine» (H Οργάνωση της Νεολαίας της Γιουγκοσλαβικής Ριζοσπαστικής Ένωσης στη Σερβία κατά το χρονικό διάστημα ), Istorija XX veka 1 (1994)

10 192 Αγγελική Μονζακίτη μπληρωματικά στην προβληματική των ερευνητών14, είτε αναλύονται και ερμηνεύονται συγκεκριμένες μόνο πτυχές των εξελίξεων εκείνης της εποχής15. Η προϊούσα παρακμή της Σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας κατά τη δεκαετία του 80 έδωσε το έναυσμα για περαιτέρω ενασχόληση με τους ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες που επηρέασαν τις εξελίξεις στα δύο γιουγκοσλαβικά κράτη, αναφορικά κυρίως με το εθνικό ζήτημα. Σε αυτήν την κίνηση πρωτοστάτησαν Γερμανοί και Αυστριακοί μελετητές16 και ιδιαίτερα το Südost-Institut, το ερευνητικό κέντρο του Μονάχου, με μακρά παράδοση στη συγγραφή και τη δημοσίευση μονογραφιών, περιοδικών, σειρών, λεξικών και βιβλιογραφιών σχετικά με την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Από το 1930, το έτος ίδρυσής του, έως σήμερα τα εκάστοτε μέλη του ινστιτούτου επιδόθηκαν, μεταξύ άλλων, στη συστηματική διερεύνηση των σερβοκροατικών σχέσεων στον μεσοπόλεμο. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχουν εκπονηθεί μεθοδολογικά άρτιες μελέτες που προάγουν την πολύπλευρη και διεπιστημονική προσέγγιση του ζητήματος17. Η μέχρι τώρα έρευνα και τα πιο πρόσφατα έργα γύρω από τις εξελίξεις στο μεσοπολεμικό γιουγκοσλαβικό κράτος και τις σερβοκροατικές σχέσεις έχουν καταλήξει στα εξής συμπεράσματα: Συγκεκριμένα, στον καθοριστικό παράγοντα της πολυεθνικής φυσιογνωμίας του γιουγκοσλαβικού κράτους προσμετρώνται πλέον άλλες τέσσερις αλληλένδετες παράμετροι: 1) Η ύπαρξη πολυάριθμων κομματικών σχηματισμών κατά τον μεσοπόλεμο, των οποίων η δράση, οι πρακτικές, τα προγράμματα και τα μέσα προπαγάνδας, όπως για 14. Η θέση της Γιουγκοσλαβίας στο μεταίχμιο μεταξύ του δυτικού και του ανατολικού συνασπισμού, το γιουγκοσλαβικό σοσιαλιστικό μοντέλο και η οικονομική προσέγγιση με τη Δύση ήταν τα κυριότερα θέματα γύρω από τα οποία περιστρέφονταν οι μελέτες ιστορικών και πολιτικών επιστημόνων της Δύσης. Βλ. για παράδειγμα τη μονογραφία του Stevan K. Pavlowitch, Yugoslavia, London 1971, σ. 53κ.ε. 15. Alex Ν. Dragnich, The First Yugoslavia. Search for a Viable Political System, Hoover Institution - Stanford University, USA 1983, κυρίως σ. 57 κ.ε., όπου αναλύονται εκτενώς οι πολιτικές και οι θεσμικές παράμετροι των οξύτατων αντιθέσεων στο πρώτο γιουγκοσλαβικό κράτος. 16. Βλ., για παράδειγμα, την εμπεριστατωμένη μελέτη του Η. Sundhaussen, Geschichte Jugoslawiens , Stuttgart 1982, κυρίως σ , στις οποίες περιγράφονται και αναλύονται οι εξελίξεις της δεκαετίας του 30. Η μελέτη δημοσιεύθηκε δύο χρόνια μετά τον θάνατο του Τίτο και ήταν από τις πρώτες προσπάθειες σοβαρής και επιστημονικής ενασχόλησης με τα τεκταινόμενα στη Γιουγκοσλαβία από ξένους ερευνητές. 17. Βλ. ενδεικτικά τις μελέτες των Aleksandar Jakir, Dalmatien zwischen den Weltkriegen. Agrarische und urbane Lebenswelt und das Scheitern der jugoslawischen Integration, München, R. Oldenbourg Verlag, 1999 και Srecko M. Dzaja, Die politische Realität des Jugoslawismus ( ). Mit besonderer Berücksichtigung Bosnien-Herzegowinas, München, R. Oldenbourg Verlag, 2002, o. 159 κ.ε., στις οποίες το ενδιαφέρον εστιάζεται σε δύο μεικτές πληθυσμιακά περιοχές του γιουγκοσλαβικού χώρου, τη Δαλματία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη αντίστοιχα.

11 Η μεσοπολεμική ΓlOirpcoaXajiia στη μεταγενέστερη ιστοριογραφία 193 παράδειγμα οι εφημερίδες, τα περιοδικά και οι διάφοροι πολιτισμικοί οργανισμοί, αναπτύχθηκαν σε τοπικό επίπεδο, ακολουθώντας πρότυπα του παρελθόντος. Ουσιαστικά έφεραν τη σφραγίδα των πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων, των πολιτικών εμπειριών και κατ επέκταση των συμφερόντων των πολιτικών φορέων της εκάστοτε περιοχής στην οποία δρούσαν, διαιωνίζοντας διαφορές και χάσματα ακόμη και στους κόλπους μίας εθνικής ομάδας. 2) Οι συνεχείς αλλαγές των εσωτερικών διοικητικών ορίων, οι οποίες είχαν ως συνέπεια τη δυσλειτουργία της κεντρικής διοίκησης και την έλλειψη του απαραίτητου χρόνου και συντονισμού για την εδραίωση συγκεντρωτικών θεσμών και μηχανισμών που θα μπορούσαν να συσπειρώσουν τους πληθυσμούς. 3) Η ύπαρξη και δράση του παραστρατιωτικού παράγοντα σχεδόν σε όλα τα βαλκανικά κράτη του μεσοπολέμου, ο οποίος ευνοήθηκε και τροφοδοτήθηκε από τη θεσμική ανεπάρκεια που χαρακτήριζε αυτά τα κρατικά μορφώματα και από την αδυναμία των εκάστοτε κυβερνήσεων να κατευνάσουν τις οξύτατες οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές και εθνικές αντιθέσεις στο εσωτερικό τους. Στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας και ιδιαίτερα στην περίπτωση των σερβοκροατικών σχέσεων, η δράση του παραστρατιωτικού παράγοντα προσέλαβε ιδιόμορφο χαρακτήρα, καθώς τόσο η επίσημη γιουγκοσλαβική ηγεσία, όσο και οι σέρβικοι και οι κροατικοί κύκλοι υπέθαλπαν ενίοτε παραστρατιωτικές οργανώσεις για δικούς τους σκοπούς. 4) Η αδιάλειπτη παρουσία του διεθνούς παράγοντα που μεταφραζόταν σε ανταγωνισμό και σύγκρουση συμφερόντων στον ευρύτερο βαλκανικό χώρο, όχι μόνο μεταξύ των αναθεωρητικών χωρών και των κρατών που επιθυμούσαν τη διατήρηση του status quo, αλλά ακόμη και στους κόλπους του κάθε συνασπισμού. Οι παραπάνω διαπιστώσεις βέβαια χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, ενώ ακόμη δεν έχουν μελετηθεί αρκετά σημαντικές πτυχές της σερβοκροατικής διαμάχης. Αν και η σέρβική και η κροατική ιστοριογραφία βρίσκονται ακόμη σε φάση προσαρμογής στη μεταγιουγκοσλαβική ρευστή πραγματικότητα και δεν έχουν απαγκιστρωθεί από τα στερεότυπα του παρελθόντος, συνεχώς γράφονται έργα που συμβάλλουν στη βαθύτερη κατανόηση και ερμηνεία των εξελίξεων που σφράγισαν την πορεία του μεσοπολεμικού γιουγκοσλαβικού κράτους.

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΚΑΙ ΚΡΟΑΤΩΝ ΣΤΟ Α ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ (Από το 1929 έως το 1939) Πρωτεύουσα Μεταπτυχιακή Εργασία

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΚΑΙ ΚΡΟΑΤΩΝ ΣΤΟ Α ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ (Από το 1929 έως το 1939) Πρωτεύουσα Μεταπτυχιακή Εργασία 1 ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΚΑΙ ΚΡΟΑΤΩΝ ΣΤΟ Α ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ (Από το 1929 έως το 1939) Πρωτεύουσα Μεταπτυχιακή Εργασία Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης Φιλοσοφική Σχολή

Διαβάστε περισσότερα

κατεύθυνση της εξάλειψης εθνοκεντρικών και άλλων αρνητικών στοιχείων που υπάρχουν στην ελληνική εκπαίδευση έτσι ώστε η εκπαίδευση να λαμβάνει υπόψη

κατεύθυνση της εξάλειψης εθνοκεντρικών και άλλων αρνητικών στοιχείων που υπάρχουν στην ελληνική εκπαίδευση έτσι ώστε η εκπαίδευση να λαμβάνει υπόψη ΕΙΣΑΓΩΓΗ Είναι γνωστό ότι, παραδοσιακά, όπως άλλα εκπαιδευτικά συστήματα έτσι και το ελληνικό στόχευαν στην καλλιέργεια και ενδυνάμωση της εθνοπολιτιστικής ταυτότητας. Αυτό κρίνεται θετικό, στο βαθμό που

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ (ΣΕΕ)

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ (ΣΕΕ) ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (ΠΕΙ) ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ (ΣΕΕ) 8.2.2017 Τα Σεμινάρια Ελεύθερης Επιλογής

Διαβάστε περισσότερα

Οι αρχειακές συλλογές του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας

Οι αρχειακές συλλογές του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας Οι αρχειακές συλλογές του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας B. Αρχειακές συλλογές που προέρχονται από ιδιωτικά αρχεία (DEP) και πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

125 Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου

125 Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου 125 Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου Ιστορία και εξέλιξη του Τμήματος Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας αποτελεί οργανική εξέλιξη του πρώτου στην ιστορία Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (μάθημα επιλογής) Α τάξη Γενικού Λυκείου Α) Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών (ΑΠΣ) Στο πλαίσιο της διδασκαλίας του μαθήματος επιλογής «Ελληνικός και Ευρωπαϊκός πολιτισμός»,

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Πολιτικού Λόγου

Ανάλυση Πολιτικού Λόγου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 9η: Ο λόγος της Πολιτικής Οικολογίας 2 Γιάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ42 / Αρχαιολογία στον Ελληνικό Χώρο

Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ42 / Αρχαιολογία στον Ελληνικό Χώρο Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ42 / Αρχαιολογία στον Ελληνικό Χώρο Σχολή ΣΑΚΕ Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Πρόγραμμα Σπουδών ΕΛΠΟΛ Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό Θεματική Ενότητα ΕΛΠ42

Διαβάστε περισσότερα

Προλεγόμενα Η 5 η δεκαετία του 20 ού αιώνα, η δεκαετία του 1940, ασφαλώς και έχει μείνει στο συλλογικό ιστορικό ασυνείδητο των Ελλήνων ως η δεκαετία τ

Προλεγόμενα Η 5 η δεκαετία του 20 ού αιώνα, η δεκαετία του 1940, ασφαλώς και έχει μείνει στο συλλογικό ιστορικό ασυνείδητο των Ελλήνων ως η δεκαετία τ Η 5 η δεκαετία του 20 ού αιώνα, η δεκαετία του 1940, ασφαλώς και έχει μείνει στο συλλογικό ιστορικό ασυνείδητο των Ελλήνων ως η δεκαετία της μεγάλης αδελφοκτόνου ανθρωποσφαγής. Ωστόσο η λειτουργία και

Διαβάστε περισσότερα

Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΠΑ70/ Εκπαιδευτική Πολιτική και Αναλυτικά Προγράμματα

Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΠΑ70/ Εκπαιδευτική Πολιτική και Αναλυτικά Προγράμματα Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΠΑ70/ Εκπαιδευτική Πολιτική και Αναλυτικά Προγράμματα Σχολή ΣΑΚΕ Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Πρόγραμμα Σπουδών ΕΠΑ Επιστήμες της Αγωγής Θεματική Ενότητα ΕΠΑ70

Διαβάστε περισσότερα

Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο

Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο ΣΧΟΛΗ Α Ρ Χ Ι Τ Ε Κ Τ Ο Ν Ω Ν Μ Η Χ Α Ν Ι Κ Ω Ν Τ Ο Μ Ε Α Σ Π Ο Λ Ε Ο Δ Ο Μ Ι Α Σ Κ Α Ι Χ Ω Ρ Ο Τ Α Ξ Ι Α Σ Πατησίων 42, 10682 Αθήνα τηλ. 30(1) 772 3818

Διαβάστε περισσότερα

Ο σχεδιασμός για προστασία της «παλιάς πόλης» ως σχεδιασμός της «σημερινής πόλης»

Ο σχεδιασμός για προστασία της «παλιάς πόλης» ως σχεδιασμός της «σημερινής πόλης» ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΑΝΙΑΤΣΑΣ' Ο σχεδιασμός για προστασία της «παλιάς πόλης» ως σχεδιασμός της «σημερινής πόλης» Α. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Το θέμα του συνεδρίου, Ήέες πόλεις πάνω σε παλιές", είναι θέμα με πολλές

Διαβάστε περισσότερα

Η έννοια της κοινωνικής αλλαγής στη θεωρία του Tajfel. Ο Tajfel θεωρούσε ότι η κοινωνική ταυτότητα είναι αιτιακός παράγοντας κοινωνικής αλλαγής.

Η έννοια της κοινωνικής αλλαγής στη θεωρία του Tajfel. Ο Tajfel θεωρούσε ότι η κοινωνική ταυτότητα είναι αιτιακός παράγοντας κοινωνικής αλλαγής. Η έννοια της κοινωνικής αλλαγής στη θεωρία του Tajfel. Ο Tajfel θεωρούσε ότι η κοινωνική ταυτότητα είναι αιτιακός παράγοντας κοινωνικής αλλαγής. Τρεις κατηγορίες κοινωνικών καταστάσεων είναι για τον Tajfel

Διαβάστε περισσότερα

Πολυπολιτισμικότητα και Εκπαίδευση

Πολυπολιτισμικότητα και Εκπαίδευση Πολυπολιτισμικότητα και Εκπαίδευση Κωδικός μαθήματος: ΚΕΠ 302 Διδάσκων: Δημήτρης Θ. Ζάχος Πιστωτικές μονάδες: 10 Χρόνος και τόπος διεξαγωγής: Τετάρτη 6-9 αίθουσα 907 Εισαγωγικά Η επιτυχής συμμετοχή σ ένα

Διαβάστε περισσότερα

«ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΝΕΕΣ ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ»

«ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΝΕΕΣ ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΝΕΕΣ ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ»

Διαβάστε περισσότερα

12 Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ

12 Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε γενικευμένη κρίση. Οικονομική κρίση, που την κάνει να ισορροπεί επικίνδυνα στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Πολιτική κρίση, με την άρση εμπιστοσύνης στα πολιτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 2.4 Το σοσιαλιστικό σύστημα ή η σχεδιασμένη οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Κοινωνιολογία

Αγροτική Κοινωνιολογία Αγροτική Κοινωνιολογία Θεματική ενότητα 1: Θεωρητική συγκρότηση της Αγροτικής Κοινωνιολογίας 1/3 Όνομα καθηγητή: Χαράλαμπος Κασίμης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικοί στόχοι Στόχος

Διαβάστε περισσότερα

«Από την έρευνα στη διδασκαλία» Παπαστράτειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγρινίου Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

«Από την έρευνα στη διδασκαλία» Παπαστράτειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγρινίου Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016 Βιογραφικό σημείωμα Ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Το 1986 αποφοίτησε από τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και το 1993 από το Ιστορικό-Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής.

Διαβάστε περισσότερα

Συγκριτική Ανάλυση των Στοιχείων Η θέση των συµβουλίων στη διάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήµατος

Συγκριτική Ανάλυση των Στοιχείων Η θέση των συµβουλίων στη διάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήµατος 4. Συγκριτική Ανάλυση των Στοιχείων Από τη σύντοµη επισκόπηση που προηγήθηκε προκύπτει ότι στον ορισµό και στα χαρακτηριστικά ενός συµβουλίου παιδείας που θέσαµε στην αρχή της µελέτης ανταποκρίνονται αρκετά

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Κοινωνιολογία

Αγροτική Κοινωνιολογία Αγροτική Κοινωνιολογία Θεματική ενότητα 2: Η μελέτη του αγροτικού χώρου στην Ελλάδα Όνομα καθηγητή: Χαράλαμπος Κασίμης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικοί στόχοι Στόχος αυτής της ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ. 1.Στόχοι της εργασίας. 2. Λέξεις-κλειδιά ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΠΟ42

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ. 1.Στόχοι της εργασίας. 2. Λέξεις-κλειδιά ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΠΟ42 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΠΟ42 2 Η ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2012-2013 ΘΕΜΑ: «Να συγκρίνετε τις απόψεις του Βέμπερ με αυτές του Μάρξ σχετικά με την ηθική της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Κατάλογος διευκρινιστικού υλικού..................................... 18 Πρόλογος....................................................... 27 Ευχαριστίες......................................................

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Προς τη Βουλή των Ελλήνων

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Προς τη Βουλή των Ελλήνων ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ στο σχέδιο νόμου «Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας για την επιτάχυνση

Διαβάστε περισσότερα

στη Βουλγαρία και µετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1 η Ιανουαρίου 2007, κάτω από τον πιο εύγλωττο τίτλο Σύγχρονη

στη Βουλγαρία και µετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1 η Ιανουαρίου 2007, κάτω από τον πιο εύγλωττο τίτλο Σύγχρονη Σύγχρονη Βουλγαρία: Από το Ανατολικό Μπλοκ στην Ευρωπαϊκή Ένωση Πρόλογος Το παρόν βιβλίο προέκυψε µέσα από συζητήσεις που ξεκίνησαν στα τέλη του 2008 στη Σόφια γύρω από την αναγκαιότητα πρόσβασης του ελληνικού

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (Κ.Ε.Θ.Ι.)

ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (Κ.Ε.Θ.Ι.) ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (Κ.Ε.Θ.Ι.) ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (Π.Ι.Ε.)

Διαβάστε περισσότερα

Νεοελληνικός Πολιτισμός

Νεοελληνικός Πολιτισμός ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 2: Η ταυτότητα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους Γρηγόρης Πασχαλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ Σχολή

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Α1. 1. Να δώσετε τον ορισµό των όρων : α) «Πεδινοί» β) «Βενιζελισµός»

ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Α1. 1. Να δώσετε τον ορισµό των όρων : α) «Πεδινοί» β) «Βενιζελισµός» ΘΕΜΑΤΑ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΜΑ Α Α. Α1. 1. Να δώσετε τον ορισµό των όρων : α) «Πεδινοί» β) «Βενιζελισµός» 8 ΜΟΝΑ ΕΣ 2. Ποιοι ήταν οι λόγοι της ίδρυσης και ποια τα αποτελέσµατα της δραστηριότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΑΚΕΛΟΣ ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΑΚΕΛΟΣ ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΑΚΕΛΟΣ ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 110398 2015-2016 ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΟΣΧΟΝΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι. ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ - ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Κοινωνιολογία

Αγροτική Κοινωνιολογία Αγροτική Κοινωνιολογία Θεματική ενότητα 1: Θεωρητική συγκρότηση της Αγροτικής Κοινωνιολογίας 1/3 Όνομα καθηγητή: Χαράλαμπος Κασίμης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικοί στόχοι Στόχος

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία του Πολιτισμού

Κοινωνιολογία του Πολιτισμού Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Κοινωνιολογία του Πολιτισμού Ενότητα 2: Κοινωνιολογία - πολιτισμός - κουλτούρα. Επίκ. Καθηγητής: Νίκος Φωτόπουλος e-mail: nfotopoulos@uowm.gr Τηλ. Επικοινωνίας: 23850-55150

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος: The nation, Europe and the world: Textbooks and Curricula in Transition

Τίτλος: The nation, Europe and the world: Textbooks and Curricula in Transition ACADEMIA ISSN, 2241-1402 http://hepnet.upatras.gr Volume 4, Number 1, 2014 BOOK REVIEW Τίτλος: The nation, Europe and the world: Textbooks and Curricula in Transition Συγγραφέας: Hanna Schlisser, Yasemin

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ. Γ. ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ. Γ. ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ Γ. ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Α. Ερωτήσεις σύντομης απάντησης 1. Το αγροτικό ζήτημα

Διαβάστε περισσότερα

Έστω λοιπόν ότι το αντικείμενο ενδιαφέροντος είναι. Ας δούμε τι συνεπάγεται το κάθε. πριν από λίγο

Έστω λοιπόν ότι το αντικείμενο ενδιαφέροντος είναι. Ας δούμε τι συνεπάγεται το κάθε. πριν από λίγο Μορφές Εκπόνησης Ερευνητικής Εργασίας Μαρία Κουτσούμπα Έστω λοιπόν ότι το αντικείμενο ενδιαφέροντος είναι «η τηλεδιάσκεψη». Ας δούμε τι συνεπάγεται το κάθε ερευνητικό ερώτημα που θέσαμε πριν από λίγο Κουτσούμπα/Σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 10 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 10 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διάλεξη 10 η Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

www.themegallery.com LOGO

www.themegallery.com LOGO www.themegallery.com LOGO 1 Δομή της παρουσίασης 1 Σκοπός και στόχοι των νέων ΠΣ 2 Επιλογή των περιεχομένων & Κατανομή της ύλης 3 Ο ρόλος μαθητή - εκπαιδευτικού 4 Η ΚΠΑ στο Δημοτικό & το Γυμνάσιο 5 Η Οικιακή

Διαβάστε περισσότερα

Τάσεις, χαρακτηριστικά, προοπτικές και υποδοχή από την εκπαιδευτική κοινότητα ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 5 ο Συνέδριο EduPolicies Αθήνα, Σεπτέμβριος 2014

Τάσεις, χαρακτηριστικά, προοπτικές και υποδοχή από την εκπαιδευτική κοινότητα ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 5 ο Συνέδριο EduPolicies Αθήνα, Σεπτέμβριος 2014 Τάσεις, χαρακτηριστικά, προοπτικές και υποδοχή από την εκπαιδευτική κοινότητα ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 5 ο Συνέδριο EduPolicies Αθήνα, Σεπτέμβριος 2014 Η διεθνής βιβλιογραφία διαπιστώνει την αντιπαράθεση μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Υπενθύμιση. Γλώσσες και Πολιτισμοί σε (Διά)Δραση

Υπενθύμιση. Γλώσσες και Πολιτισμοί σε (Διά)Δραση Υπενθύμιση Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το συνέδριο του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. με αφορμή τα 50 χρόνια από την ίδρυση του Τμήματος, από 25 έως 28 Μαΐου 2011, με θέμα:

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία του Πολιτισμού

Κοινωνιολογία του Πολιτισμού Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Κοινωνιολογία του Πολιτισμού Ενότητα 6: Η κουλτούρα στην κοινωνιολογική θεωρία Επίκ. Καθηγητής: Νίκος Φωτόπουλος e-mail: nfotopoulos@uowm.gr Τηλ. Επικοινωνίας: 23850-55150

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ 15

ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ 15 ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ 15 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της ύπαρξης παράλληλων εθνικισμών οι οποίοι μεταλλάσσονταν κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΟΛΥΞΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΟΛΥΞΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΟΛΥΞΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ 1. Παπαδάκη Πολυξένη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, γνωστικό αντικείμενο «Γενική Πολιτειολογία», Φ.Ε.Κ. διορισμού: 1/ 11-1-2016. 2. Διοικητική θέση στο Πανεπιστήμιο: Πρόεδρος του

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία της πόλης και της πολεοδομίας

Ιστορία της πόλης και της πολεοδομίας Ιστορία της πόλης και της πολεοδομίας Ενότητα 1: Aντικείμενο και εννοιολογικοί προσδιορισμοί Δώρα Μονιούδη-Γαβαλά Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΓΛΗΣ ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ. Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

ΒΟΓΛΗΣ ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ. Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βιογραφικό σημείωμα Ο Πολυμέρης Βόγλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπόνησε τη διατριβή του στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ 15

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ 15 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η δημιουργικότητα είναι η λειτουργία που επιτρέπει στο νου να πραγματοποιήσει ένα άλμα, πολλές φορές εκτός του αναμενόμενου πλαισίου, να αναδιατάξει τα δεδομένα με απρόσμενο τρόπο, υπερβαίνοντας

Διαβάστε περισσότερα

ENA, Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών Ζαλοκώστα 8, 2ος όροφος T enainstitute.org

ENA, Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών Ζαλοκώστα 8, 2ος όροφος T enainstitute.org Ιδρυτική Διακήρυξη 1. 2. 3. Το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών - ΕΝΑ ενεργοποιείται σε μια κρίσιμη για την Ελλάδα περίοδο. Σε μια περίοδο κατά την οποία οι κοινωνικοί και πολιτικοί θεσμοί λειτουργούν

Διαβάστε περισσότερα

«DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ» Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2015

«DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ» Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2015 ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2015 Αξιότιμες

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργασία για την Ανοικτή Διακυβέρνηση. Σχέδιο Δράσης

Συνεργασία για την Ανοικτή Διακυβέρνηση. Σχέδιο Δράσης Συνεργασία για την Ανοικτή Διακυβέρνηση Σχέδιο Δράσης 2016-2018 Δέσμευση : Ενίσχυση της εξωστρέφειας και της προσιτότητας του Κοινοβουλίου στον πολίτη Στόχος: Ενίσχυση της διαφάνειας των κοινοβουλευτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ.. ΤΜΗΜΑ. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΒΑΘΜΟΣ

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ.. ΤΜΗΜΑ. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΒΑΘΜΟΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ.. ΤΜΗΜΑ. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΒΑΘΜΟΣ 2 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ «ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» 1. Ότι οι πολίτες που θα μορφώνονται στη σχολική μας εκπαίδευση είναι, έκτος απροόπτου προορισμένοι να ζήσουν σε μιαν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Δήμος Σοφάδων ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Δήμος Σοφάδων ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2014-2019 Δήμος Σοφάδων ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 90 ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Με την ολοκλήρωση της Α φάσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Η Περιφερειακή Επιστήμη.

Η Περιφερειακή Επιστήμη. VII. Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ Η Περιφερειακή Επιστήμη. Τι είναι; Τι την συνέθεσε; ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι δυνατότητες της περιφερειακής οικονομικής ανάλυσης είναι περιορισμένες. Η φύση των προβλημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Διδακτική της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διδακτική της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ενότητα 09: Σχεδιασμός και Οργάνωση ενός Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΙΙ Πολυξένη

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερική Πολιτική της Ρωσίας ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. Γέννηση του Ρωσικού κράτους 4 Αυτοκρατορίες 4 κρίσεις

Εξωτερική Πολιτική της Ρωσίας ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. Γέννηση του Ρωσικού κράτους 4 Αυτοκρατορίες 4 κρίσεις ΗΜ: Παρασκευή ΩΡΕΣ:11.15-14. Αίθουσα 339 Πρώτο μάθημα 28.2.2014 Εξωτερική Πολιτική της Ρωσίας ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Παρουσίαση του Σχεδιαγράμματος του μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιότητες και Τεχνικές Σύνταξης Επιστημονικού Κειμένου Σχολιασμός ερευνητικής πρότασης

Ιδιότητες και Τεχνικές Σύνταξης Επιστημονικού Κειμένου Σχολιασμός ερευνητικής πρότασης Ιδιότητες και Τεχνικές Σύνταξης Επιστημονικού Κειμένου Σχολιασμός ερευνητικής πρότασης Αναστασία Χριστοδούλου, Dr. Γεώργιος Δαμασκηνίδης Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας & Φιλολογίας Θεσσαλονίκη, 2015 Ιδιότητες

Διαβάστε περισσότερα

Εναρκτήρια Εισήγηση. Ιωάννης Ανδρέου Προϊστάμενος Τμήματος Περιφερειακής Πολιτιστικής Πολιτικής, Φεστιβάλ και Υποστήριξης Δράσεων/ΔΠΔΕ/ΥΠΠΟΑ/.

Εναρκτήρια Εισήγηση. Ιωάννης Ανδρέου Προϊστάμενος Τμήματος Περιφερειακής Πολιτιστικής Πολιτικής, Φεστιβάλ και Υποστήριξης Δράσεων/ΔΠΔΕ/ΥΠΠΟΑ/. Εναρκτήρια Εισήγηση Ιωάννης Ανδρέου Προϊστάμενος Τμήματος Περιφερειακής Πολιτιστικής Πολιτικής, Φεστιβάλ και Υποστήριξης Δράσεων/ΔΠΔΕ/ΥΠΠΟΑ/. Η Υπηρεσία μας με την παρουσία και συμμετοχή της στην 1 η Πανελλήνια

Διαβάστε περισσότερα

«Παιδαγωγική προσέγγιση της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού μέσω τηλεκπαίδευσης (e-learning)»

«Παιδαγωγική προσέγγιση της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού μέσω τηλεκπαίδευσης (e-learning)» «Παιδαγωγική προσέγγιση της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού μέσω τηλεκπαίδευσης (e-learning)» Εισαγωγικά Στη σημερινή πρώτη μας συνάντηση θα επιχειρήσουμε να παρουσιάσουμε με απλό και ευσύνοπτο τρόπο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΩΣ ΜΟΡΦΟΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΩΣ ΜΟΡΦΟΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Το πρόγραμμα Το Πρόγραμμα με τίτλο «Το θέατρο ως μορφοπαιδευτικό αγαθό και καλλιτεχνική έκφραση στην εκπαίδευση και την κοινωνία» υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Τίτλος μαθήματος ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Επιλογής / Ενότητα Τεχνών (ΤΕ) ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΑΚΟΥ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΚΤ1121 ΜΟΝΑΔΕΣ ECTS:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑ88 Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης. Δημήτρης Πλάντζος

ΣΑ88 Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης. Δημήτρης Πλάντζος ΣΑ88 Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης Δημήτρης Πλάντζος ΣΑ88: Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης Το σεμινάριο βοηθά τους φοιτητές να εμπεδώσουν

Διαβάστε περισσότερα

Διαπολιτισμική Εκπαίδευση

Διαπολιτισμική Εκπαίδευση Διαπολιτισμική Εκπαίδευση Ενότητα 1: Παγκοσμιοποίηση και πολυπολιτισμικές κοινωνίες; Χρήστος Παρθένης Φιλοσοφική Σχολή Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Παγκοσμιοποίηση και Πολυπολιτισμικές Κοινωνίες; 1.

Διαβάστε περισσότερα

Νεοελληνικός Πολιτισμός

Νεοελληνικός Πολιτισμός ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 9: Τα διλήμματα του Εξευρωπαϊσμού Γρηγόρης Πασχαλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ Σχολή Οικονομικών και

Διαβάστε περισσότερα

Συνεντεύξεις «πρόσωπο με πρόσωπο (face to face). Κοινές ερωτήσεις για όλους τους συμμετέχοντες.

Συνεντεύξεις «πρόσωπο με πρόσωπο (face to face). Κοινές ερωτήσεις για όλους τους συμμετέχοντες. Κεντρικά ερωτήματα: Ποιες είναι οι διαστάσεις της συζήτησης για την κρίση στο Δημόσιο Διάλογο; Ήταν η υιοθέτηση του πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα και η ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης μονόδρομος

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Κοινωνιολογία

Αγροτική Κοινωνιολογία Αγροτική Κοινωνιολογία Θεματική ενότητα 1: Θεωρητική συγκρότηση της Αγροτικής Κοινωνιολογίας 3/3 Όνομα καθηγητή: Χαράλαμπος Κασίμης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικοί στόχοι Στόχος

Διαβάστε περισσότερα

Μετανάστευση και Ασφάλεια

Μετανάστευση και Ασφάλεια Πρόγραμμα E ξ A ποστάσεως E κπ αίδευσης ( E learning ) Μετανάστευση και Ασφάλεια E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ Ο ρόλος της Δια βίου Μάθησης στην καταπολέμηση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Τοζήτηματωνκοινωνικώνανισοτήτωνστηνεκπαίδευσηαποτελείένα

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία της Ιστοριογραφίας

Ιστορία της Ιστοριογραφίας Ιστορία της Ιστοριογραφίας Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 1) Τα Annales. Μια «μικρή διανοητική επανάσταση» στο πεδίο της Ιστοριογραφίας Ρίκα Μπενβενίστε

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγοί και παιδαγωγική σκέψη στον ελληνόφωνο χώρο (18ος αιώνας Μεσοπόλεμος)

Παιδαγωγοί και παιδαγωγική σκέψη στον ελληνόφωνο χώρο (18ος αιώνας Μεσοπόλεμος) ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Παιδαγωγοί και παιδαγωγική σκέψη στον ελληνόφωνο χώρο (18ος αιώνας Μεσοπόλεμος) Ενότητα 2: Ιστορική-ερμηνευτική μέθοδος Βασίλειος Φούκας

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία της Ιστοριογραφίας

Ιστορία της Ιστοριογραφίας Ιστορία της Ιστοριογραφίας Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 2) Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Πολυμέρης Βόγλης Παραδοσιακή ιστοριογραφία Εδραιώνεται τον 19 ο αιώνα

Διαβάστε περισσότερα

Μάριος Βρυωνίδης Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Εθνικός Συντονιστής Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας

Μάριος Βρυωνίδης Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Εθνικός Συντονιστής Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας Μάριος Βρυωνίδης Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Εθνικός Συντονιστής Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας Χριστίνα Παπασολομώντος Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Μέλος Ομάδας Συντονισμού για Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΕΜΠ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Πρόγραμμα Διατμηματικών Μεταπτυχιακών Σπουδών Εξειδίκευσης ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Σοφία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ ΜΕΛΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ ΜΕΛΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ ΜΕΛΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2018-19 Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου προκηρύσσει θέσεις Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) για Ακαδημαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Δρ. Γιώργος Μαγγόπουλος

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Δρ. Γιώργος Μαγγόπουλος Παράρτημα Βόλου ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Δρ. Γιώργος Μαγγόπουλος ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Πώς ορίζεται η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Αναλυτικό πρόγραμμα Σκοποί στόχοι Περιεχόμενα Διδακτική

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Oι πολυάριθμοι φορείς της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας που συμμετείχαν και συνεργάστηκαν στο Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, 20-21 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία του Πολιτισμού

Κοινωνιολογία του Πολιτισμού Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Κοινωνιολογία του Πολιτισμού Ενότητα 3: Η εθνολογική θεώρηση Επίκ. Καθηγητής: Νίκος Φωτόπουλος e-mail: nfotopoulos@uowm.gr Τηλ. Επικοινωνίας: 23850-55150 Παιδαγωγικό Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

«Δημιουργία Μηχανισμού Υποστήριξης για την Ανάπτυξη και Προώθηση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας σε Πληθυσμούς Ορεινών Περιοχών»

«Δημιουργία Μηχανισμού Υποστήριξης για την Ανάπτυξη και Προώθηση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας σε Πληθυσμούς Ορεινών Περιοχών» «Δημιουργία Μηχανισμού Υποστήριξης για την Ανάπτυξη και Προώθηση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας σε Πληθυσμούς Ορεινών Περιοχών» ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ «Αναπτύσσοντας Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνικές Επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Φορείς των νέων ιδεών ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Φορείς των νέων ιδεών ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ Δ. ΑΝΑΝΕΩΣΗ- ΔΙΧΑΣΜΟΣ (1909-1922) 1. Το κόμμα των φιλελευθέρων 1. Πριν τις εκλογές της 8ης Αυγούστου 1910 κανένα ΜΕΓΑΛΟ κόμμα δεν υποστήριζε τις μεταρρυθμίσεις που προτάθηκαν το 1909/1910 Φορείς των νέων

Διαβάστε περισσότερα

πρόταση για μια νέα πολιτιστική πολιτική

πρόταση για μια νέα πολιτιστική πολιτική πρόταση για μια νέα πολιτιστική πολιτική Ενίσχυση, ανάδειξη, αξιοποίηση και προβολή της καλλιτεχνικής δημιουργίας και του πολιτιστικού δυναμικού της χώρας προς όφελος της πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Ηέκδοση, για πρώτη φορά στα ελληνικά, του έργου του

Ηέκδοση, για πρώτη φορά στα ελληνικά, του έργου του Περί του πολίτη Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Συγγραφέας : Hobbes Thomas Μεταφραστής : Βαβούρας Ηλίας ISBN: 9789604632732 Τιμή: 15,98 Σελίδες: 416 Διαστάσεις:

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΦΡΑΓΚΟΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΦΡΑΓΚΟΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σκοπός του βιβλίου είναι η κατανόηση του τρόπου παραγωγής πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Προς αυτή την κατεύθυνση, εξετάζει τις κεντρικές έννοιες καθώς και τις κύριες θεωρητικές προσεγγίσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2058(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2058(INI) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Ανάπτυξης 2013/2058(INI) 7.2.2014 ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την έκθεση της ΕΕ του 2013 για τη συνοχή της αναπτυξιακής πολιτικής (2013/2058(ΙΝΙ)) Επιτροπή Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ι

Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ι Τίτλος Κωδικός Τύπος μαθήματος Επίπεδο Έτος / Εξάμηνο φοίτησης Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ι LAW 202 Υποχρεωτικό Προπτυχιακό 2 ο / 3 ο (Χειμερινό) ECTS 6 Διαλέξεις / εβδομάδα Στόχος 1 Εργαστήρια / εβδομάδα

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 1.1.2 Εγχειρίδιο Διαδικασιών Αξιολόγησης ΜΟΔΙΠ ΕΚΠΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 1: Οργάνωση του Συστήματος Αξιολόγησης της ΜΟΔΙΠ ΥΠΟΕΡΓΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. «Μεικτά» Συστήματα Καπιταλισμού και η Θέση της Ελλάδας

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. «Μεικτά» Συστήματα Καπιταλισμού και η Θέση της Ελλάδας ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ «Μεικτά» Συστήματα Καπιταλισμού και η Θέση της Ελλάδας Η θεωρία VoC, βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στην ανάλυση των δύο βασικών μοντέλων καπιταλισμού των φιλελεύθερων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Kεφάλαιο Τρίτο. Θεωρητική θεμελίωση. Έννοιες, Ορισμοί, Πεδίο. Το πρόβλημα της επιστημονικής ταυτότητας της ΣΕ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Kεφάλαιο Τρίτο. Θεωρητική θεμελίωση. Έννοιες, Ορισμοί, Πεδίο. Το πρόβλημα της επιστημονικής ταυτότητας της ΣΕ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή... 11 Kεφάλαιο Πρώτο Θεωρητική θεμελίωση. Έννοιες, Ορισμοί, Πεδίο. Το πρόβλημα της επιστημονικής ταυτότητας της ΣΕ 1.1. Η Σύγκριση. Έννοια και περιεχόμενο... 14 1.2. Η Συγκριτική Εκπαίδευση.

Διαβάστε περισσότερα

Διδασκαλία γνώσεων και αξιών

Διδασκαλία γνώσεων και αξιών Διδασκαλία γνώσεων και αξιών Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι διαφάνειες 1-14 αποτελούν προϊόν μελέτης και αποδελτίωσης του βιβλίου: Α. Χριστοδούλου (2012). Παιδεία, εκπαίδευση, αξίες. Σημειωτική προσέγγιση. University

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ E ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 9299 13 Δεκεμβρίου 2017 ΤΕΥΧΟΣ ΤΡΙΤΟ Αρ. Φύλλου 1295 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ - ΛΟΙΠΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Αριθμ. 25263 Προκήρυξη θέσης

Διαβάστε περισσότερα

Διερεύνηση Δυνατοτήτων Αντιμετώπισης Παραγωγικών Προβλημάτων του Νόμου Κοζάνης. Αξιοποίηση των Εγκαταστάσεων της Εταιρείας Α.Ε.Β.Α.Λ.

Διερεύνηση Δυνατοτήτων Αντιμετώπισης Παραγωγικών Προβλημάτων του Νόμου Κοζάνης. Αξιοποίηση των Εγκαταστάσεων της Εταιρείας Α.Ε.Β.Α.Λ. Διερεύνηση Δυνατοτήτων Αντιμετώπισης Παραγωγικών Προβλημάτων του Νόμου Κοζάνης Αξιοποίηση των Εγκαταστάσεων της Εταιρείας Α.Ε.Β.Α.Λ. εχνολογικά Πάρκα / Τεχνοπόλεις Οργανισμοί, με κύρια επιδίωξή την αύξηση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΈΣ ΙΣΤΟΡΊΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΡΏΠΗ ΧΩΡΊΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΈΣ ΓΡΑΜΜΈΣ

ΚΟΙΝΈΣ ΙΣΤΟΡΊΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΡΏΠΗ ΧΩΡΊΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΈΣ ΓΡΑΜΜΈΣ ΚΟΙΝΈΣ ΙΣΤΟΡΊΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΡΏΠΗ ΧΩΡΊΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΈΣ ΓΡΑΜΜΈΣ 33Οι επιπτώσεις της Βιομηχανικής Επανάστασης 33Η ανάπτυξη της εκπαίδευσης 33Τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ιστορία της τέχνης 3 3 Η Ευρώπη και ο

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαίδευση» ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ. «Νέο Λύκειο και σύστημα πρόσβασης στην Tριτοβάθμια. Άρθρο 1. Νέο Λύκειο

Eκπαίδευση» ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ. «Νέο Λύκειο και σύστημα πρόσβασης στην Tριτοβάθμια. Άρθρο 1. Νέο Λύκειο ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ «Νέο Λύκειο και σύστημα πρόσβασης στην Tριτοβάθμια Eκπαίδευση» Άρθρο 1 Νέο Λύκειο 1. Από το σχολικό έτος 2013-2014 καθιερώνεται ο θεσμός του Νέου Λυκείου και αρχίζει σταδιακά η εφαρμογή του

Διαβάστε περισσότερα

Δεύτερη Συνάντηση ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Κάππας Σπυρίδων

Δεύτερη Συνάντηση ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Κάππας Σπυρίδων Δεύτερη Συνάντηση ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Κάππας Σπυρίδων ΟΜΑΔΑ είναι μια συνάθροιση ατόμων στην οποία το καθένα έχει συνείδηση της παρουσίας των άλλων, ενώ ταυτόχρονα βιώνει κάποια μορφή εξάρτησης

Διαβάστε περισσότερα

Νεοελληνική Γλώσσα Β Λυκείου ΚΑΛΥΒΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΩΑΝΝΑ

Νεοελληνική Γλώσσα Β Λυκείου ΚΑΛΥΒΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΩΑΝΝΑ ΚΩΔΙΚΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ: 18673 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 16/12/2014 ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΚΑΛΥΒΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΩΑΝΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Α. Ο συγγραφέας του παρόντος κειμένου παρουσιάζει τον προβληματισμό του αναφορικά με

Διαβάστε περισσότερα

Η Ενέργεια περιλαμβάνει ενδεικτικά τις ακόλουθες κατηγορίες Πράξεων:

Η Ενέργεια περιλαμβάνει ενδεικτικά τις ακόλουθες κατηγορίες Πράξεων: Ενέργεια 2.1.2 : Αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου Για να βελτιωθεί η ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος, η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου που αφορά την πρωτοβάθμια, την δευτεροβάθμια γενική και τεχνική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ. Θεωρία και Πολιτική

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ. Θεωρία και Πολιτική ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ Θεωρία και Πολιτική Παντελής Καλαϊτζιδάκης Σαράντης Καλυβίτης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγή στην οικονομική μεγέθυνση Ορισμός της οικονομικής μεγέθυνσης 15 Μια σύντομη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ B1. δ.λάθος. ε.σωστό Β2.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ B1. δ.λάθος. ε.σωστό Β2. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α1. Το κείμενο διερευνά το περιεχόμενο των όρων παιδεία και εκπαίδευση και τη μεταξύ τους σχέση. Ο Μαρωνίτης αρχικά εξετάζοντας τη σημασία τους διαχρονικά, ξεκινώντας από την αρχαιότητα, διακρίνει

Διαβάστε περισσότερα

Savvidou, Artemis. Neapolis University

Savvidou, Artemis. Neapolis University Neapolis University HEPHAESTUS Repository School of Economic Sciences and Business http://hephaestus.nup.ac.cy Articles 2013 þÿ ¹ ¹º Ĺº ÃÅÃÄ ¼±Ä± ºÁ±Äν þÿä  ÅÁÉÀ±Êº  ˆ½Éà  : ¹ÃÄ þÿº±ä±²» Â, ½µÌĵźĵÂ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ CBC04. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΡΟΕΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ CBC04. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΡΟΕΣ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ CBC04. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΡΟΕΣ Ονομασία δείκτη Κωδικός Ορισμός Τυπική Μορφή Μονάδες Μέτρησης Χωρική Αναφορά Συχνότητα Μέτρησης Σκοπιμότητα Στόχοι πολιτικής Προδιαγραφές Δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Κοινωνιολογία

Αγροτική Κοινωνιολογία Αγροτική Κοινωνιολογία Θεματική ενότητα 4: Ο αγροτικός μετασχηματισμός 1/2 Όνομα καθηγητή: Χαράλαμπος Κασίμης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικοί στόχοι Η παρούσα ενότητα στοχεύει να

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Η ανάπτυξη του

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Ενότητα 1: Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Επίκ. Καθηγητής: Νίκος Φωτόπουλος e-mail: nfotopoulos@uowm.gr Τηλ. Επικοινωνίας: 23850-55150

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Κοινωνιολογία

Αγροτική Κοινωνιολογία Αγροτική Κοινωνιολογία Θεματική ενότητα 9: Οικογενειακή Γεωργία: η ελληνική περίπτωση 1/2 Όνομα καθηγητή: Χαράλαμπος Κασίμης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικοί στόχοι Στόχος εδώ είναι

Διαβάστε περισσότερα

Σκούρτου, Ε. (2011). Η Διγλωσσία στο Σχολείο. Αθήνα: Gutenberg. Γλώσσες και Διγλωσσία στον Κόσμο. Κεφάλαιο Πρώτο

Σκούρτου, Ε. (2011). Η Διγλωσσία στο Σχολείο. Αθήνα: Gutenberg. Γλώσσες και Διγλωσσία στον Κόσμο. Κεφάλαιο Πρώτο Σκούρτου, Ε. (2011). Η Διγλωσσία στο Σχολείο. Αθήνα: Gutenberg. Γλώσσες και Διγλωσσία στον Κόσμο Κεφάλαιο Πρώτο Η διγλωσσία / πολυγλωσσία είναι ένα παλιό φαινόμενο. Πάει χέρι με χέρι με τις μετακινήσεις

Διαβάστε περισσότερα