ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ"

Transcript

1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Διδάσκων: Δρ. Εμμανουήλ Θ. Μιχαηλίδης Διάλεξη #6 Ανάλυση και Σχεδίαση Δορυφορικών Ζεύξεων (α)

2 Περιεχόμενα Μαθήματος 2 ΜΕΡΟΣ 1 ο : Εισαγωγή και Ανασκόπηση Βασικών Εννοιών ΜΕΡΟΣ 2 ο : Δορυφορικές Τροχιές ΜΕΡΟΣ 3 ο : Δομή και Βασικά Τμήματα Συστημάτων Δορυφορικών Επικοινωνιών ΜΕΡΟΣ 4 ο : Φαινόμενα και Μηχανισμοί Διάδοσης ΜΕΡΟΣ 5 ο : Ανάλυση και Σχεδίαση Δορυφορικών Ζεύξεων ΜΕΡΟΣ 6 ο : Τεχνικές Μετάδοσης ΜΕΡΟΣ 7 ο : Τεχνικές Πολλαπλής Πρόσβασης

3 Εισαγωγή (1/7) 3 Η σχεδίαση ενός συστήματος δορυφορικών επικοινωνιών είναι μια σύνθετη διαδικασία με σκοπό την επίτευξη της καλύτερης επίδοσης σε αποδεκτό κόστος. Η σχεδίαση αποσκοπεί στον προσδιορισμό των διαστάσεων και των κερδών των κεραιών, που θα χρησιμοποιηθούν για την ομαλή λειτουργία του συστήματος, της θερμοκρασίας θορύβου του συστήματος λήψης και της απαιτούμενης εκπεμπόμενης ισχύος. Κατά τη σχεδίαση πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα χαρακτηριστικά του δορυφορικού αναμεταδότη, γεωγραφικές και κλιματικές παράμετροι των επίγειων σταθμών, καθώς και διάφορα κριτήρια διαθεσιμότητας και αξιοπιστίας του όλου συστήματος.

4 Εισαγωγή (2/7) 4 Σκοπός της σχεδίασης είναι να επιτυγχάνονται ορισμένοι στόχοι επίδοσης ως προς το ρυθμό σφαλμάτων bit (Bit Error Rate BER) σε μια ψηφιακή ζεύξη ή το σηματοθορυβικό λόγο (Signal-to-Noise Ratio S/N) σε μια αναλογική ζεύξη που μετριέται στο κανάλι βασικής ζώνης. Ο σχεδιαστής πρέπει να προσπαθήσει να βελτιστοποιήσει τη συνολική ζεύξη. Συνήθως, είναι αδύνατον να σχεδιαστεί ένα πλήρες σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών με την πρώτη προσπάθεια. Πρέπει να δοκιμαστεί ένα αρχικό σχέδιο, και στη συνέχεια να τελειοποιηθεί, μέχρι να επιτευχθεί ένας πραγματοποιήσιμος συμβιβασμός.

5 Εισαγωγή (3/7) 5 Το BER καναλιού βασικής ζώνης ή ο λόγος S/N καθορίζεται από το λόγο φέροντος προς θόρυβο (Carrier-to-Noise Ratio, C/N) στο δέκτη, ακριβώς στην είσοδο του αποδιαμορφωτή. Υπάρχει άμεση σχέση (σχεδόν γραμμική) μεταξύ S/N ή Eb/No (energy per bit to noise power spectral density ratio) και C/N. Άρα, σκοπός της σχεδίασης ενός δορυφορικού συστήματος είναι η μεγιστοποίηση της ισχύος του επιθυμητού σήματος προς εκείνη του θορύβου στην είσοδο του επίγειου δέκτη. O λόγος C/N στην είσοδο του αποδιαμορφωτή πρέπει να είναι συνήθως μεγαλύτερος από 6 db για να επιτευχθεί ο στόχος του BER ή του S/N.

6 Εισαγωγή (4/7) 6 Οι ψηφιακές ζεύξεις που λειτουργούν σε λόγους C/N κάτω από 10 db πρέπει να χρησιμοποιούν τεχνικές διόρθωσης σφαλμάτων για τη βελτίωση του BER. Ο λόγος C/N υπολογίζεται στην είσοδο του δέκτη, στα τερματικά (ή τη θύρα) εξόδου της κεραίας λήψης. Ο θόρυβος RF που λαμβάνεται μαζί με το σήμα και ο θόρυβος που παράγεται από το δέκτη συνδυάζονται σε μια ισοδύναμη ισχύ θορύβου στην είσοδο στο δέκτη και χρησιμοποιείται ένα μοντέλο αθόρυβου δέκτη. Σε έναν αθόρυβο δέκτη, ο λόγος C/N είναι σταθερός σε όλα τα σημεία της αλυσίδας RF και IF κι έτσι ο λόγος C/N στον αποδιαμορφωτή ισούται με το λόγο C/N στην είσοδο του δέκτη.

7 Εισαγωγή (5/7) 7 Σε μια δορυφορική ζεύξη υπάρχουν δύο διαδρομές σήματος: η άνω ζεύξη (uplink) από τον επίγειο σταθμό προς το δορυφόρο, και η κάτω ζεύξη (downlink) από το δορυφόρο προς τον επίγειο σταθμό. Ο συνολικός C/N στο δέκτη του επίγειου σταθμού εξαρτάται και από τις δύο ζεύξεις και, επομένως, και οι δύο πρέπει να επιτύχουν την απαραίτητη επίδοση για ένα καθορισμένο ποσοστό του χρόνου. Η εξασθένηση διαδρομής στη γήινη ατμόσφαιρα μπορεί να γίνει υπερβολική στη δυνατή βροχή, κάνοντας το λόγο C/N να μειωθεί κάτω από την ελάχιστη επιτρεπόμενη τιμή, ειδικά όταν χρησιμοποιείται η ζώνη 30/20 GHz, με αποτέλεσμα μια διακοπή (outage) της ζεύξης.

8 Εισαγωγή (6/7) 8 Η σχεδίαση ενός δορυφορικού συστήματος απαιτεί γνώση: Της απαιτούμενης επίδοσης της άνω και κάτω ζεύξης Των χαρακτηριστικών διάδοσης Της εξασθένησης λόγω βροχής Των παραμέτρων του δορυφόρου και των επίγειων σταθμών. Πρόσθετοι περιορισμοί μπορούν να επιβληθούν από την ανάγκη αποφυγής σπατάλης του εύρους ζώνης RF και παρεμβολών με άλλους χρήστες.

9 Εισαγωγή (7/7) 9 Η θεμελιώδης διαδικασία σχεδίασης μιας δορυφορικής ζεύξης είναι ο υπολογισμός και η σύνταξη του προϋπολογισμού της ζεύξης (link budget), δηλ. ο υπολογισμός των λόγων C/N, C/No ή Eb/No ως συνάρτηση των χαρακτηριστικών: Του δορυφόρου Των επίγειων σταθμών Του τοπικού περιβάλλοντος Των συνθηκών παρεμβολής

10 Βασική Δορυφορική Ζεύξη (1/3) 10 f d2 f u2 f f 1 u1 d ΑΝΩ ΖΕΥΞΗ ΚΑΤΩ ΖΕΥΞΗ ΕΠΙΓΕΙΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ Α ΕΠΙΓΕΙΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ Β

11 Βασική Δορυφορική Ζεύξη (2/3) 11 Έστω ότι ο επίγειος σταθμός Α εκπέμπει προς το δορυφόρο ένα φέρον κύμα σε ραδιοσυχνότητα f u1 (π.χ. 5,980 MHz). Το φέρον είναι διαμορφωμένο από το σήμα βασικής ζώνης ενός χρήστη ή από το πολυπλεγμένο σήμα (π.χ. FDM). Το ωφέλιμο φορτίο του δορυφόρου λαμβάνει το φέρον, μετατρέπει τη συχνότητά του από f u1 σε f d1 (π.χ. 5,980 MHz - 2,225 MHz = 3,755 MHz), το ενισχύει και το επανεκπέμπει στην κάτω ζεύξη, όπου και λαμβάνεται από τον επίγειο σταθμό Β. Λόγω της αμφίδρομης επικοινωνίας, ο επίγειος σταθμός Β εκπέμπει ένα φέρον στην άνω ζεύξη σε συχνότητα f u2 (π.χ. 6,020 MHz), το οποίο τελικά λαμβάνεται από τον επίγειο σταθμό Α στην τροποποιημένη συχνότητα f d2 (π.χ. 6,020 MHz - 2,225 MHz = 3,795 MHz).

12 Βασική Δορυφορική Ζεύξη (3/3) 12 ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: α) Χρησιμοποιούμε διαφορετική συχνότητα στην άνω και κάτω ζεύξη για την αποφυγή παρεμβολής από τον δορυφορικό πομπό στον δορυφορικό δέκτη β) Χρησιμοποιούμε μεγαλύτερη συχνότητα στην άνω ζεύξη επιλέγοντας να επιβαρύνουμε την άνω ζεύξη με μεγαλύτερες απώλειες λόγω της μεγαλύτερης διαθεσιμότητας ισχύος στον επίγειο σταθμό, παρά στον δορυφόρο γ) Υποθέτουμε απλό αναμεταδότη χωρίς on-board processing (OBP) δ) Τα δύο κυκλώματα της αμφίδρομης επικοινωνίας θα μπορούσαν να διέρχονται από διαφορετικό δορυφορικό δίαυλο (transponder).

13 Βασική Θεωρία Μετάδοσης (1/7) 13 Ο υπολογισμός της ισχύος που λαμβάνεται από έναν επίγειο σταθμό από τον πομπό ενός δορυφόρου είναι θεμελιώδης στην κατανόηση των δορυφορικών επικοινωνιών. Θεωρούμε ότι υπάρχει μία αμφίδρομη δορυφορική ζεύξη μεταξύ ενός δορυφορικού αναμεταδότη και ενός επίγειου σταθμού, με τη μεταξύ τους απόσταση να είναι ίση με R.

14 Βασική Θεωρία Μετάδοσης (2/7) 14 Θεωρούμε ότι η κεραία του πομπού είναι ισοτροπική με κέρδος εκπομπής G t = 1 και εκπέμπει ισχύ P t (Watts) ομοιόμορφα προς όλες τις κατευθύνσεις. Τότε σε απόσταση R από τον πομπό, η κεραία θα δημιουργούσε πυκνότητα ροής ισχύος (power flux density) ίση με: F P t W/m 2 4R 2 Στην πράξη, οι κεραίες είναι κατευθυντικές και εκπέμπουν περισσότερη ισχύ στην κατεύθυνση σκόπευσης.

15 Βασική Θεωρία Μετάδοσης (3/7) 15 Για έναν πομπό με έξοδο P t Watts που διεγείρει μια χωρίς απώλειες κεραία με κέρδος G t, η πυκνότητα ροής ισχύος στην κατεύθυνση σκόπευσης της κεραίας σε απόσταση R είναι: PG t t W/m 2 F 2 4R Το γινόμενο P t G t καλείται ενεργός ισοτροπικά ακτινοβολούμενη ισχύς (Effective Isotropically Radiated Power EIRP) και περιγράφει το συνδυασμό της ισχύος πομπού και του κέρδους κεραίας από την άποψη μιας ισοδύναμης ισοτροπικής πηγής με ισχύ P t G t Watts, που εκπέμπει ομοιόμορφα σε όλες τις κατευθύνσεις.

16 Βασική Θεωρία Μετάδοσης (4/7) 16 Ισχύς που λαμβάνεται από μια ιδανική κεραία με επιφάνεια A m 2. Η προσπίπτουσα πυκνότητα ροής είναι F = P t /4πR 2 W/m 2. Η λαμβανόμενη ισχύς είναι P r = F x A = P t A/4πR 2 W.

17 Βασική Θεωρία Μετάδοσης (5/7) 17 Σε μια πρακτική κεραία με μια επιφάνεια φυσικού ανοίγματος A r m 2, ένα μέρος της ενέργειας που προσπίπτει στο άνοιγμα ανακλάται μακριά από την κεραία, ενώ ένα άλλο μέρος απορροφάται. Η μείωση της απόδοσης περιγράφεται μέσω της ενεργού επιφάνειας (effective aperture) A e : A na e A r όπου η A είναι η απόδοση ανοίγματος (aperture efficiency) της κεραίας.

18 Βασική Θεωρία Μετάδοσης (6/7) 18 Συνεπώς, η ισχύς που λαμβάνεται από μια πραγματική κεραία με μια επιφάνεια φυσικής λήψης A r και ενεργό επιφάνεια ανοίγματος A e m 2 είναι: P r PG A t t e 2 4R W Παρατηρούμε ότι η ισχύς που λαμβάνεται σε έναν επίγειο σταθμό εξαρτάται από το EIRP του δορυφόρου, την ενεργό επιφάνεια της κεραίας του επίγειου σταθμού και την απόσταση R.

19 Βασική Θεωρία Μετάδοσης (7/7) 19 Μια θεμελιώδης σχέση στη θεωρία κεραιών είναι ότι το κέρδος και η επιφάνεια μιας κεραίας σχετίζονται ως εξής: G 4 A e / όπου λ είναι το μήκος κύματος (σε m) που αντιστοιχεί στη συχνότητα λειτουργίας. Άρα, τελικά έχουμε ότι: P r 2 PGG t t r W 4 R / 2 Εξίσωση Ζεύξης του H. Friis (Link Equation)

20 Απώλειες Ελεύθερου Χώρου (1/4) 20 Ο όρος [4πR/λ] 2 είναι γνωστός ως απώλειες ελεύθερου χώρου (free space loss) L FS. Ισχύει ότι: L FS db 4R 10log 10 4R 20log 10 20log 10 4 R 2 R R 20log 20log 4 20log log 20log 10 10

21 Απώλειες Ελεύθερου Χώρου (2/4) 21 Επίσης, ισχύει ότι: FS 2220log 20log L db R log 20log Rkm f MHz f R log 20log 10 MHz 10 km Σημειώστε ότι οι απώλειες ελεύθερου χώρου είναι της τάξης των 200 db για τη γεωστατική τροχιά!

22 Απώλειες Ελεύθερου Χώρου (3/4) 22 Για κάθε δεκαπλασιασμό της απόστασης οι απώλειες αυξάνονται κατά 20 db. Για κάθε διπλασιασμό της απόστασης οι απώλειες διάδοσης αυξάνονται κατά περίπου 6 db.

23 Απώλειες Ελεύθερου Χώρου (4/4) 23 Για κάθε διπλασιασμό της συχνότητας έχουμε αύξηση των απωλειών διάδοσης κατά 6 db.

24 Διόρθωση για Θέση Επίγειου Σταθμού 24 Αν ο επίγειος σταθμός βρίσκεται σε μία θέση με γεωγραφικό μήκος l και πλάτος L ως προς ένα γεωστατικό δορυφόρο, τότε ισχύει ότι: Oπότε, έχουμε ότι: 2 R cos lcosl R GEO R 4R GEO R R FS FS GEO R GEO R GEO L L R όπου η ποσότητα (R/R GEO ) 2 είναι μεταξύ 1 και ή σε λογαριθμικές μονάδες 0 db έως 1.32 db.

25 Απώλειες Μέσου Μετάδοσης (1/2) 25 Εάν λάβουμε υπόψη τις απώλειες στην ατμόσφαιρα λόγω εξασθένησης από οξυγόνο, υδρατμούς και βροχή, οι απώλειες λόγω του μέσου μετάδοσης είναι: L p L L FS a L db L db L db p FS a όπου L a είναι η εξασθένηση στην ατμόσφαιρα.

26 26 Απώλειες Μέσου Μετάδοσης (2/2)

27 Απώλειες Σκόπευσης και Γραμμών Μεταφοράς (1/2) 27 Αν οι κεραίες εκπομπής και λήψης δεν είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες μεταξύ τους, παρατηρούνται απώλειες σκόπευσης (μείωση του κέρδους τους). Οι απώλειες στη σκόπευση κεραιών πομπού και δέκτη είναι: L ta db T 12 3dB 2 L ra db R 12 3dB όπου θ T και θ R είναι το γωνιακό σφάλμα σκόπευσης στην κεραία εκπομπής και στην κεραία λήψης, αντίστοιχα. 2

28 Απώλειες Σκόπευσης και Γραμμών Μεταφοράς (2/2) 28 Σε πολλά τηλεπικοινωνιακά συστήματα χρησιμοποιούνται γραμμές μεταφοράς για τη διασύνδεση σημείων τα οποία απέχουν μια ορισμένη απόσταση το ένα από το άλλο (π.χ. η σύνδεση ανάμεσα στον πομπό και στην κεραία του). Η χρήση γραμμών μεταφοράς οδηγεί σε απώλεια ισχύος. Απώλειες λόγω γραμμών μεταφοράς στον πομπό Απώλειες λόγω γραμμών μεταφοράς στον δέκτη

29 Απώλειες λόγω Ασυμφωνίας Πολώσεων (1/2) 29 Για την απώλεια ισχύος στην περίπτωση διαφορετικών πολώσεων προσπίπτοντος κύματος και κεραίας, εισάγουμε τον παράγοντα απωλειών πόλωσης: n cos 2 pˆ pˆ p i a η γωνία μεταξύ της πόλωσης της κεραίας και αυτής του κύματος που λαμβάνεται το μοναδιαίο διάνυσμα στην κατεύθυνση πόλωσης του προσπίπτοντος κύματος το μοναδιαίο διάνυσμα στην κατεύθυνση πόλωσης της κεραίας. Er Γενικά για το μοναδιαίο διάνυσμα ισχύει ότι: pˆ E r 2

30 Απώλειες λόγω Ασυμφωνίας Πολώσεων (2/2) 30 Το διάστημα τιμών του συντελεστή απωλειών πόλωσης είναι [0,1]. Για κυκλικά πολωμένη κεραία με γραμμικά πολωμένο κύμα ισχύει ότι: 2 p cos ˆi ˆa n p p n ˆ ˆ ˆ ˆ ˆ ˆ p j j Τότε θα έχουμε ότι: pol 20logcos L db 3 db

31 Λαμβανόμενη Ισχύς στην Είσοδο του Δέκτη (1/2) 31 Η συνολικά λαμβανόμενη ισχύς στην είσοδο του δέκτη είναι: PG 1 t t G r Pr Watt = LtaLFTX LFS L a L ralfrx L pol όπου: P r 1 Watt =EIRP L PG t EIRP L L L p p t ta FTX L L G G L L FS a r L ra FRX pol L L FS a

32 Λαμβανόμενη Ισχύς στην Είσοδο του Δέκτη (2/2) 32 Σε λογαριθμικές μονάδες έχουμε ότι: r =EIRP P db dbw L db G db p όπου: dbwp dbmg dbl dbl db L dbl dbl db EIRP t t ta FTX p FS a G db G db L db L db L db r ra FRX pol

33 Παράδειγμα 1 33 Ένας δορυφόρος σε μια απόσταση 40,000 km από ένα σημείο στην επιφάνεια της γης εκπέμπει ισχύ 10 W από μια κεραία με κέρδος 17 db στην κατεύθυνση του παρατηρητή. Βρείτε την πυκνότητα ροής στο σημείο λήψης και την ισχύ που λαμβάνεται από μια κεραία σε αυτό το σημείο με μια ενεργό επιφάνεια 10 m 2. Λύση: Ισχύει ότι: GP t t 1050 F W/m R Η ισχύς που λαμβάνεται με μια ενεργό επιφάνεια συλλογής 10 m 2 είναι επομένως: P r W 14 2

34 Παράδειγμα 1 34 Ο υπολογισμός γίνεται ευκολότερα με τη χρήση decibels. Σημειώστε ότι 10log 10 4π = 11.0 db, έχουμε ότι: F db 10log G P 20log R t t db W/m 2 Άρα, έχουμε ότι: P dbw r Σημειώστε ότι έχουμε βάλει την ενεργό επιφάνεια της κεραίας σε db περισσότερα από 1 m 2 (10 m 2 = 10 db περισσότερα από 1 m 2 ).

35 Παράδειγμα 2 35 Ο δορυφόρος στο Παράδειγμα 1 λειτουργεί σε μια συχνότητα 11 GHz. Η κεραία λήψης έχει κέρδος 52.3 db. Βρείτε τη λαμβανόμενη ισχύ. Λύση: Δουλεύοντας με db, ισχύει ότι: =EIRP P db dbw G db L db r r FS όπου: EIRP dbw Pt dbm GtdB G db 52.3 db r 27 db

36 Παράδειγμα 2 36 Επιπλέον, για τις απώλειες ελευθέρου χώρου ισχύει ότι: Άρα, έχουμε ότι: log 20log L db f R FS 10 MHz 10 km db P db= dbw r Σημειώστε ότι έχουμε την ίδια απάντηση, όπως στο Παράδειγμα 1, επειδή ο συντελεστής 52.3 db είναι το κέρδος μιας επιφάνειας 10 m 2 σε μια συχνότητα 11 GHz.

37 Θόρυβος στην Είσοδο του Δέκτη (1/3) 37 Σε ένα σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών εργαζόμαστε πάντα με σήματα πολύ χαμηλής ισχύος, λόγω των μεγάλων αποστάσεων και της σημαντικής εξασθένησης του σήματος. Για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του λόγου C/N, η στάθμη θορύβου πρέπει να ελαχιστοποιηθεί. Ο θόρυβος είναι ένα ανεπιθύμητο σήμα, χωρίς περιεχόμενο πληροφορίας, το οποίο προστίθεται στο ωφέλιμο σήμα και μειώνει την ικανότητα του δέκτη να αναπαράγει ικανοποιητικά τη μεταδιδόμενη πληροφορία. Ο θόρυβος περιγράφεται μαθηματικά ως μία τυχαία διαδικασία και αποτελείται από ασυσχέτιστα σήματα διαφορετικής προέλευσης που συντίθενται κατά τυχαίο τρόπο.

38 Θόρυβος στην Είσοδο του Δέκτη (2/3) 38 Ο θόρυβος ταξινομείται σε τεχνητό και φυσικό θόρυβο. Ο τεχνητός θόρυβος δημιουργείται από διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες, προέρχεται από συσκευές και εξαρτήματα του συστήματος λήψης και γρήγορα αποσβένεται με τον χρόνο. Ο φυσικός θόρυβος οφείλεται σε φυσικά φαινόμενα και διακρίνεται σε: Ουράνιο (εξωτερικό) θόρυβο, λόγω της ηλιακής δραστηριότητας, της γαλαξιακής ακτινοβολίας και της ατμόσφαιρας. Κυκλωματικό (εσωτερικό) θόρυβο, λόγω της τυχαίας κίνησης των ελευθέρων ηλεκτρονίων σε ένα παθητικό στοιχείο ή κύκλωμα (θερμικός θόρυβος) ή στην τυχαία διακύμανση της παραγωγής φορέων σε ένα ενεργό στοιχείο (θόρυβος βολής).

39 Θόρυβος στην Είσοδο του Δέκτη (3/3) 39 Όταν οι κεραίες λήψης λαμβάνουν εκτός από τα επιθυμητά κύματα και φέροντα κύματα που εκπέμπονται στην ίδια ζώνη συχνοτήτων από πομπούς διαφορετικών συστημάτων, τότε τα τελευταία αποτελούν σήματα θορύβου παρεμβολής. Όταν συνυπάρχουν περισσότερα του ενός φέροντα ταυτόχρονα στον ενισχυτή ισχύος του δορυφορικού αναμεταδότη, τότε προκαλείται παραγωγή προϊόντων ενδοδιαμόρφωσης (intermodulation). Παράγονται, δηλαδή, σήματα σε συχνότητες που αποτελούν γραμμικούς συνδυασμούς των συχνοτήτων των ωφέλιμων σημάτων. Τα προϊόντα ενδοδιαμόρφωσης δρουν ως θόρυβος, γνωστός ως θόρυβος ενδοδιαμόρφωσης.

40 Λευκός Θόρυβος (1/2) 40 Για να μοντελοποιήσουμε το θόρυβο, υποθέτουμε μια ιδανική μορφή θορύβου, τον λευκό θόρυβο, με ταεξής χαρακτηριστικά: Η ισχύς του θεωρείται ομοιόμορφα κατανεμημένη σε ένα πολύ μεγάλο εύρος συχνοτήτων. Η φασματική πυκνότητα ισχύος του Ν ο (W/Hz), δηλαδή ο μετασχηματισμός Fourier της συνάρτησης αυτοσυσχέτισης του, είναι σταθερή για κάθε συχνότητα. Είναι στοχαστικό σήμα με κατανομή πυκνότητας πιθανότητας τύπου Gauss, δηλαδή έχει κανονική (normal) κατανομή στο πεδίο του χρόνου με μηδενική μέση τιμή. Είναι προσθετικής μορφής (προστίθεται στο επιθυμητό σήμα) και αναφέρεται ως προσθετικός λευκός θόρυβος τύπου Gauss (AdditiveWhite Gaussian Noise AWGN).

41 Λευκός Θόρυβος (2/2) 41 Η ισοδύναμη ισχύς θορύβου N (Watt) που λαμβάνεται από ένα δέκτη με ισοδύναμο εύρος ζώνης θορύβου B n είναι: N NB o n Watt dbm/hz dbhz N dbm N B o n Οι πραγματικές πηγές θορύβου δεν έχουν πάντα σταθερή φασματική πυκνότητα ισχύος, αλλά ο λευκός θόρυβος είναι χρήσιμος για την αναπαράσταση του θορύβου που παρατηρείται σε μικρό εύρος ζώνης.

42 Θερμοκρασία Θορύβου (1/5) 42 Για να περιγράψουμε το θόρυβο που παράγεται από τα στοιχεία ενός δέκτη χαμηλού θορύβου, αρκεί να εξισώσουμε το στοιχείο με έναν ακτινοβολητή μέλανος σώματος, δηλαδή ιδανικού σώματος που απορροφά όλο το φως (ή την Η/Μ ακτινοβολία) που προσπίπτει πάνω του, με μια ισοδύναμη θερμοκρασία θορύβου T n Kelvin. Μια συσκευή με θερμοκρασία θορύβου T n Kelvin παράγει στην έξοδό της την ίδια ισχύ θορύβου με ένα μέλαν σώμα σε θερμοκρασία T n Kelvin ακολουθούμενο από έναν αθόρυβο ενισχυτή που έχει το ίδιο κέρδος με την πραγματική συσκευή. Με αυτήν την θεώρηση μπορούμε να προσθέσουμε θερμοκρασίες θορύβου για να προσδιορίσουμε τη συνολική ισχύ θορύβου σε ένα δέκτη.

43 Θερμοκρασία Θορύβου (2/5) 43 Θεωρούμε δίθυρη πηγή θορύβου που αποδίδει ισχύ θορύβου N. Η θερμοκρασία θορύβου είναι ίση με: T n N kb n N k o Kelvin όπου k = J/K = dbw/k/hz είναι η σταθερά του Boltzmann. Για τη διαθέσιμη ισχύ θορύβου ισχύει ότι: N kt B n n Watt BW286.6 dbw/k/hz dbkb dbhz Nd T n n

44 Θερμοκρασία Θορύβου (3/5) 44 Η θερμοκρασία θορύβου αναπαριστά τη θερμοδυναμική θερμοκρασία μιας αντίστασης η οποία αποδίδει την ίδια διαθέσιμη ισχύ θορύβου με εκείνη της υπό εξέταση πηγής. Oι θερμοκρασίες θορύβου αυξάνονται με τη συχνότητα. Θερμοκρασίες θορύβου από 30 K μέχρι 200 K μπορούν να επιτευχθούν χωρίς φυσική ψύξη, εφόσον χρησιμοποιούνται ενισχυτές GaAsFET (τρανζίστορ επίδρασης πεδίου αρσενικούχου γαλλίου). Οι ενισχυτές GaAsFET μπορούν να κατασκευαστούν να λειτουργούν σε θερμοκρασία δωματίου με θερμοκρασίες θορύβου 30 Κ στα 4 GHz και 100 Κ στα 11 GHz. Ένας LNA για έναν δέκτη 20 GHz θα μπορούσε να έχει θερμοκρασία θορύβου 150 Κ.

45 Θερμοκρασία Θορύβου (4/5) 45 Για να προσδιορίσουμε την επίδοση ενός συστήματος λήψης και να βρούμε τη συνολική ισχύ θερμικού θορύβου έναντι της οποίας πρέπει να αποδιαμορφωθεί το σήμα, πρέπει να υπολογίσουμε τη θερμοκρασία θορύβου του συστήματος (ή ενεργό θερμοκρασία θορύβου). Η θερμοκρασία θορύβου συστήματος (ή ενεργός θερμοκρασία θορύβου) T e στην είσοδο ενός συστήματος είναι η θερμοκρασία θορύβου μιας πηγής θορύβου, που βρίσκεται στην είσοδο ενός αθόρυβου συστήματος (συνήθως δέκτη) και δίνει την ίδια ισχύ θορύβου με το αρχικό σύστημα μετρούμενη στην έξοδο του συστήματος ως εξής: N out kt GB e όπου G το κέρδος ισχύος του συστήματος και Β το εύρος ζώνης. Watt

46 Θερμοκρασία Θορύβου (5/5) 46 Σχέση ενεργού θερμοκρασίας θορύβου και ισχύος θορύβου

47 Συντελεστής Θορύβου (1/6) 47 Συντελεστής Θορύβου (Noise Figure) είναι ο λόγος της ισχύος θορύβου εξόδου του θορυβώδους δικτύου προς την ισχύ θορύβου εξόδου, απουσία εσωτερικών πηγών θορύβου, με την υπόθεση ότι η πηγή θορύβου στην είσοδο του δικτύου είναι ισοδύναμης θερμοκρασίας Τ ο = 290 ο Κ, δηλαδή θερμοκρασία δωματίου. Θεωρούμε σύστημα με κέρδος ισχύος G, εύρος ζώνης B, και ότι συνδέεται με πηγή θορύβου Τ ο. Η ολική ισχύς θορύβου στην έξοδο είναι out e o Watt N Gk T T B ενώ η συνιστώσα από την πηγή είναι το γινόμενο GkT o B.

48 Συντελεστής Θορύβου (2/6) 48 Συνεπώς, ο συντελεστής θορύβου F υπολογίζεται ως εξής: F Gk T T B T T T 1 GkT B T T e o e o e o o o Επιπλέον, έχουμε ότι: 1 Kelvin T F T e o 10log 1 10 F db T T e o

49 Συντελεστής Θορύβου (3/6) 49 Η ενεργός θερμοκρασία θορύβου Τ e, ο συντελεστής θορύβου F και η ισχύς θορύβου σχετίζονται ως εξής:

50 Συντελεστής Θορύβου (4/6) 50 Πολλές φορές ο συντελεστής θορύβου ενός ενισχυτή ορίζεται ως ο λόγος του σηματοθορυβικού λόγου εισόδου προς τον σηματοθορυβικό λόγο εξόδου, για τερματισμένη πηγή εισόδου σε θερμοκρασία Τ ο =290 ο Κ.

51 Συντελεστής Θορύβου (5/6) 51 Συνεπώς, έχουμε ότι: F Si / Ni Si No No1 S / N S N N G 1 G o o o i i e o o Gk T T B T T T 1 T T e o e o kt B o όπου G S / S o i

52 Συντελεστής Θορύβου (6/6) 52 Θερμοκρασία Θορύβου (Κ) Συντελεστής Θορύβου (db) Θερμοκρασία Θορύβου (Κ) Συντελεστής Θορύβου (db) , , , , , , ,

53 Παράδειγμα 3 53 Ένας ενισχυτής έχει συντελεστή θορύβου 2.5 db. Ποια είναι η ισοδύναμή του θερμοκρασία θορύβου; Λύση: Ισχύει ότι: T F1 T Kelvin e o

54 Θερμοκρασία Θορύβου Εξασθενητή (1/4) 54 Ένας εξασθενητής (attenuator) μειώνει τόσο το σήμα εισόδου όσο και το θόρυβο εισόδου. Εισάγει όμως το δικό του θόρυβο. Αποτελείται μόνο από παθητικά στοιχεία, όλα σε φυσική θερμοκρασία T ATT. Αν L ΑΤΤ είναι η εξασθένηση που εισάγει, τότε η ενεργός θερμοκρασία εισόδου του εξασθενητή είναι η εξής: 1 Kelvin T L T eatt ATT ATT Συνήθως T ATT = T o = 290 K, άρα έχουμε ότι: Kelvin T L T L eatt ATT o ATT

55 Θερμοκρασία Θορύβου Εξασθενητή (2/4) 55 Για τον εξασθενητή ο συντελεστής θορύβου ισούται με την εξασθένηση που εισάγει, δηλαδή: F ATT L ATT

56 Θερμοκρασία Θορύβου Εξασθενητή (3/4) 56 Αν ένας εξασθενητής έχει ενεργό θερμοκρασία εισόδου T e, και εισάγει απώλειες L ATT, τότε στην έξοδό του η θερμοκρασία θορύβου θα είναι: T out T L 1 1 T T ATT 1 L L L ATT ATT eatt ATT ATT ATT Παράδειγμα:

57 Θερμοκρασία Θορύβου Εξασθενητή (4/4) 57 Σε πλήρη αντιστοιχία με τον εξασθενητή, μπορούμε να ακολουθήσουμε την ίδια λογική για όλα τα παθητικά στοιχεία που παρουσιάζουν απώλειες. Για παράδειγμα, ως εξασθενητή μπορούμε να θεωρήσουμε την απώλεια παρεμβολής (insertion loss) ενός διακόπτη (switch), ενός φίλτρου, ή ενός συζεύκτη (coupler) ή την απώλεια μετατροπής (conversion loss) ενός μίκτη (mixer).

58 Θερμοκρασία Θορύβου Κεραίας (1/7) 58 Η κεραία θεωρείται σαν μια πηγή θορύβου που χαρακτηρίζεται από μια ενεργό θερμοκρασία θορύβου T A (Κelvin). Συνήθως η κεραία συλλέγει θόρυβο από ακτινοβολούντα σώματα το οποία βρίσκονται «μέσα» στο διάγραμμα ακτινοβολίας της κεραίας. Αν T b (θ,φ), είναι η θερμοκρασία λαμπρότητας (brightness) ενός ακτινοβολούντος σώματος στη διεύθυνση (θ,φ) και G(θ,ϕ) είναι η συνάρτηση κέρδους της κεραίας, τότε η συνολική θερμοκρασία θορύβου της κεραίας προκύπτει από την ολοκλήρωση όλων των συνεισφορών του εξωτερικού θορύβου στο διάγραμμα ακτινοβολίας της κεραίας ως εξής: 1 TA Tb, G, sindd 4

59 Θερμοκρασία Θορύβου Κεραίας (2/7) 59 Θερμοκρασία θορύβου κεραίας για δορυφόρους GEO (ITU-R P.372)

60 Θερμοκρασία Θορύβου Κεραίας (3/7) 60 Μοντέλο θερμοκρασίας λαμπρότητας για την Ku-ζώνη συχνοτήτων

61 Θερμοκρασία Θορύβου Κεραίας (4/7) 61 Σε συνθήκες καθαρού ουρανού (clear sky), για την θερμοκρασία θορύβου κεραίας επίγειου σταθμού έχουμε ότι: T T T A SKY GROUND Για μια κεραία που κοιτάζει στον ήλιο ισχύει ΤΑ = Κ. Αν κοιτάζει στη γη η θερμοκρασία θορύβου πλησιάζει την θερμοκρασία της γης, δηλαδή ΤΑ = 290 K.

62 Θερμοκρασία Θορύβου Κεραίας (5/7) 62 Συνεισφορά για τη θερμοκρασία λαμπρότητας καθαρού ουρανού, για μέση ατμοσφαιρική υγρασία (7,5gr/cm3 στο επίπεδο του εδάφους) και πρότυπες συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης στο επίπεδο του εδάφους (ITU-R P.372)

63 Θερμοκρασία Θορύβου Κεραίας (6/7) 63 Η θερμοκρασία εδάφους για τον επίγειο σταθμό αναφέρεται στην ακτινοβολία από το έδαφος που λαμβάνεται από τους πλευρικούς λοβούς του διαγράμματος ακτινοβολίας της κεραίας και εν μέρει από τον κύριο λοβό, για μικρές γωνίες ανύψωσης. Γενικά, ισχύει ότι: T T T T GROUND GROUND GROUND GROUND 290 K, EL K, 10 EL 0 50 K, 0 EL K, 10 EL 90

64 Θερμοκρασία Θορύβου Κεραίας (7/7) 64 Σε συνθήκες βροχής, η βροχή δρα ως εξασθενητής με εξασθένηση L RAIN και μέση θερμοδυναμική θερμοκρασία T RAIN (τυπική τιμή T RAIN = 275 Κ). T SKY 1 T T 1 T L L A RAIN GROUND RAIN RAIN

65 Αλυσίδα Στοιχείων (1/2) 65 Θεωρούμε αλυσίδα N στοιχείων σε σειρά όπου κάθε στοιχείο j έχει κέρδος G j (j = 1,2,,N), και ενεργό θερμοκρασία θορύβου στην είσοδο ίση με T ej. Η συνολική ενεργός θερμοκρασία θορύβου στην είσοδο της αλυσίδας είναι: T e T e T e T Te... en G GG GG... G N 1

66 Αλυσίδα Στοιχείων (2/2) 66 Ο συντελεστής θορύβου της αλυσίδας είναι: F 1 F 1 F FF1... G GG GG... G N 1 N Αν το κέρδος του πρώτου στοιχείου της αλυσίδας είναι υψηλό, τα T e και F καθορίζονται κυρίως από το πρώτο αυτό στοιχείο. Μπορούμε να υπολογίσουμε και το σηματοθορυβικό λόγο σε κάθε σημείο της αλυσίδας. Αν αναφερόμαστε στην ενεργό θερμοκρασία θορύβου της αλυσίδας τότε ο λόγος είναι σταθερός, όπου και αν υπολογιστεί. Αν αναφερόμαστε στη θερμοκρασία των στοιχείων που προηγούνται τότε ο λόγος μειώνεται μέχρι την τιμή που υπολογίσαμε με τον προηγούμενο τρόπο.

67 Θερμοκρασία Θορύβου Συστήματος (1/4) 67 ΠΡΩΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ 2 1 T T1 TA TFRX LFRX 1 G erx FRX T T 1 T TG T T 1 A FRX FRX 1 erx LFRX L FRX L FRX

68 Θερμοκρασία Θορύβου Συστήματος (2/4) 68 Παρατηρήσεις: Η θερμοκρασία θορύβου του συστήματος Τ 2 λαμβάνει υπόψη το θόρυβο της κεραίας, της γραμμής μεταφοράς και το θόρυβο του δέκτη. Η γραμμή μεταφοράς μειώνει το θόρυβο από την κεραία, αλλά συνεισφέρει επίσης στο θόρυβο, και τελικά αυξάνει τη θερμοκρασία θορύβου του συστήματος. Κάθε 0.1 db απώλειας συνεισφέρει 290( ) = 6.6 Κ στη θερμοκρασία του συστήματος.

69 Θερμοκρασία Θορύβου Συστήματος (3/4) 69 ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ T T T L T L 1 A FRX FRX 1 erx FRX G T FRX erx G LNA Για T A = 25, L FRX = 0.5 db = 1.122, T FRX = 190, T erx = 50, G LNA = 20 db = 100 και T elna = 5, υπολογίζουμε ότι Τ 1 =

70 Θερμοκρασία Θορύβου Συστήματος (4/4) 70 ΤΡΙΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ TFRX LFRX 1 TeRX T1 TA TeLNA G G G LNA FRX LNA Στην περίπτωση αυτή, υπολογίζουμε ότι Τ 1 =

71 Ανάλυση Θορύβου Δεκτών 71 Οι θορυβώδεις συσκευές στον δέκτη αντικαθίστανται από ισοδύναμες αθόρυβες μονάδες με το ίδιο κέρδος και γεννήτριες θορύβου στην είσοδο σε κάθε μονάδα ώστε η μονάδα να παράγει τον ίδιο θόρυβο στην έξοδό της με τη συσκευή που αντικαθιστά. Όλος ο δέκτης υποβαθμίζεται τότε σε μια μεμονωμένη ισοδύναμη αθόρυβη μονάδα με το ίδιο κέρδος απόάκρο-σε-άκρο (end-to-end) με τον πραγματικό δέκτη και μια μεμονωμένη πηγή θορύβου στην είσοδό της με θερμοκρασία T n.

72 Υπερετερόδυνος (Superhet) Επίγειος Δέκτης (1/10) 72 Επιτρέπει τη μίξη σημάτων RF με τοπικό φέρον για λήψη συγκεκριμένης ενδιάμεσης συχνότητας (IF). Εφευρέθηκε το 1918 από τον Edwin Armstrong. Ο δέκτης superhet έχει τρία κύρια υποσυστήματα: Ένα μετωπικό άκρο (front end) (ενισχυτής RF, μίκτης και τοπικός ταλαντωτής) Έναν ενισχυτή IF (ενισχυτές και φίλτρα IF) Ένα τμήμα αποδιαμορφωτή και βασικής ζώνης. Ο ενισχυτής RF σε έναν δέκτη δορυφορικών επικοινωνιών πρέπει να παράγει όσο το δυνατόν λιγότερο θόρυβο, κι έτσι ονομάζεται ενισχυτής χαμηλού θορύβου ή LNA.

73 Υπερετερόδυνος (Superhet) Επίγειος Δέκτης (2/10) 73 Βασική Ιδέα: Πρώτα, μετατροπή της συχνότητας φέροντος του σήματος σε σταθερή ενδιάμεση συχνότητα μέσω συντονιζόμενου τοπικού ταλαντωτή. Διάβαση μέσα από ζωνοπερατό φίλτρο (BPF) υψηλής επιλεκτικότηταςστην ενδιάμεση συχνότητα. Αφαίρεση του θορύβου και των εκτός ζώνης συνιστωσών πριν την μετατροπή σε σήμα βασικής ζώνης. Τελικά, αποδιαμόρφωση σε σήμα βασικής ζώνης.

74 Υπερετερόδυνος (Superhet) Επίγειος Δέκτης (3/10) 74 Γιατί Superheterodyne Δέκτης; Είναι δύσκολο να κατασκευαστούν καλά φίλτρα στενής ζώνης με έναν λόγο εύρους ζώνης προς κεντρική συχνότητα μικρότερο από 1%. Π.χ. ένα φίλτρο με BW 10-MHz στα 11 GHz, είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί (το BW του φίλτρου είναι μικρότερο από το 0.1% της κεντρικής συχνότητας). Αντί αυτού υποβιβάζουμε το σήμα στο 1 GHz, όπου το 10-MHz εύρος ζώνης είναι το 1% της IF συχνότητας. Αυτό είναι το πλεονέκτημα του δέκτη superhet: μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολύ ακριβή φίλτρα με τον υποβιβασμό της συχνότητας του σήματος.

75 Υπερετερόδυνος (Superhet) Επίγειος Δέκτης (4/10) 75 Ο υποβιβασμός συχνότητας στο μετωπικό άκρο επιτυγχάνεται με τον πολλαπλασιασμό του λαμβανόμενου σήματος και της συχνότητας του τοπικού ταλαντωτή σε μια μη γραμμική συσκευή ένα μίκτη. Ο πολλαπλασιασμός δύο σημάτων RF δημιουργεί προϊόντα σε συχνότητες που είναι το άθροισμα και η διαφορά των επιμέρους συχνοτήτων. Η συχνότητα του τοπικού ταλαντωτή (local oscillator LO ) είναι συνήθως ορισμένη στη f f f LO RF IF

76 Υπερετερόδυνος (Superhet) Επίγειος Δέκτης (5/10) 76 Ο δέκτης θα μπορούσε επίσης να λάβει ένα άλλο σήμα RF σε μια συχνότητα (f RF - 2f IF ) το οποίο θα παρήγε μια έξοδο από το μίκτη στη συχνότητα f IF. Αυτό ονομάζεται συχνότητα ειδώλου και μπλοκάρεται από ένα ζωνοπερατό φίλτρο στον ενισχυτή RF. Σε πολλά VSAT, ο LNA, ο LO και ο πρώτος IF ενισχυτής και τα φίλτρα συμπεριλαμβάνονται όλα σε ένα ενιαίο πακέτο που ονομάζεται μονάδα μετατροπής χαμηλού θορύβου (low noise block converter LNB) που βρίσκεται ακριβώς πίσω από τον σηματο-τροφοδότη (feeder) της κεραίας.

77 Υπερετερόδυνος (Superhet) Επίγειος Δέκτης (6/10) 77 Tm TIF Te TA TRF G G G RF RF m Απλοποιημένος δέκτης επικοινωνιών με έναν ενισχυτή RF και μονή μετατροπή συχνότητας, από την είσοδο του RF στην έξοδο IF

78 Υπερετερόδυνος (Superhet) Επίγειος Δέκτης (7/10) 78 TRF Tm TIF Te TA TFRX G G G G G G FRX FRX RF FRX RF m

79 Υπερετερόδυνος (Superhet) Επίγειος Δέκτης (8/10) 79 Δέκτης επίγειου σταθμού διπλής μετατροπής

80 Υπερετερόδυνος (Superhet) Επίγειος Δέκτης (9/10) 80 Το μετωπικό άκρο του δέκτη είναι τοποθετημένο πίσω από τον σηματο-τροφοδότη κεραίας και μετατρέπει τα εισερχόμενα σήματα RF στην πρώτη IF περιοχή των 900 έως 1400 MHz. Αυτό επιτρέπει στο δέκτη να δέχεται όλα τα σήματα που εκπέμπονται από έναν δορυφόρο σε ένα εύροςζώνης 500- MHz στη ζώνη C ή τη ζώνη Ku. Ο ενισχυτής RF έχει υψηλό κέρδος και ο μίκτης ακολουθείται από ένα στάδιο IF ενίσχυσης. Αυτό το τμήμα του δέκτη είναι το LNB.

81 Υπερετερόδυνος (Superhet) Επίγειος Δέκτης (10/10) 81 Το MHz σήμα στέλνεται μέσω ενός ομοαξονικού καλωδίου σε έναν ξεχωριστό δέκτη που περιέχει έναν άλλο υποβιβαστή συχνότητας και έναν συντονιζόμενο τοπικό ταλαντωτή (LO). Ο LO είναι συντονισμένος να μετατρέπει το εισερχόμενο σήμα από έναν επιλεγμένο αναμεταδότη σε μια δεύτερη IF συχνότητα. To BW του 2ου IF ενισχυτή είναι προσαρμοσμένο στο φάσμα σήματος του αναμεταδότη. Οι δέκτες απευθείας ευρείας μετάδοσης δορυφορικής τηλεόρασης στη ζώνη Ku χρησιμοποιούν ένα 2ο IF φίλτρο με BW 20 MHz.

82 Παράδειγμα 4 82 Έστω ένας 4-GHz δέκτης με τα ακόλουθα κέρδη και θερμοκρασίες θορύβου: T 25 K, T 50 K, T 500 K, A RF m G 23 db, T 1000 K, G 30 db RF IF IF Α) Υπολογίστε τη θερμοκρασία θορύβου του συστήματος υποθέτοντας ότι ο μείκτης έχει κέρδος G m = 0 db. Β) Υπολογίστε ξανά τη θερμοκρασία θορύβου του συστήματος όταν ο μείκτης έχει απώλεια 10 db. Γ) Πώς μπορεί να ελαχιστοποιηθεί η θερμοκρασία θορύβου του δέκτη όταν ο μείκτης έχει απώλεια 10 db;

83 Παράδειγμα 4 83 Λύση: Α) Η θερμοκρασία θορύβου του συστήματος υπολογίζεται ως εξής: Te Κ Β) Αν ο μείκτης είχε μια απώλεια, όπως συνήθως συμβαίνει, η επίδραση του ενισχυτή IF θα ήταν μεγαλύτερη. Για G m = 10 db, η γραμμική τιμή είναι G m = 0.1 ως αναλογία. Επομένως: Te Κ

84 Παράδειγμα 4 84 Γ) Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες θορύβου συστήματος λαμβάνονται με τη χρήση ενός LNA υψηλού κέρδους. Υποθέστε ότι σε αυτό το παράδειγμα αυξάνουμε το κέρδος του LNA σε G RF = 50 db, δίνοντας αναλογία G RF = Έχουμε ότι: Te Κ Το υψηλό κέρδος του ενισχυτή RF LNA έχει καταστήσει τη θερμοκρασία θορύβου του συστήματος σχεδόν όσο πιο χαμηλή γίνεται: σε αυτό το παράδειγμα T s = T in + T RF = 75 K. Οι LNA για χρήση σε δορυφορικούς δέκτες έχουν συνήθως κέρδη στην περιοχή db.

85 Σηματοθορυβικός Λόγος στο Δέκτη (1/4) 85 Με τον όρο σήμα εννοούμε το Διαμορφωμένο Φέρον (Modulated Carrier, C). Ο σηματοθορυβικός λόγος στην είσοδο ενός δέκτη, μπορεί να εκφραστεί ως εξής: C/N, όπου C η ισχύς του φέροντος και N η ισχύς του θορύβου (αδιάστατο μέγεθος). C/N o, όπου N o η φασματική πυκνότητα ισχύος του θορύβου (διαστάσεις Hz). C/T, όπου Τ η θερμοκρασία θορύβου, που υπολογίζεται διαιρώντας την N o με την σταθερά k (διαστάσεις Watt/Kelvin).

86 Σηματοθορυβικός Λόγος στο Δέκτη (2/4) 86 Ο λόγος C/N o έχει το πλεονέκτημα ότι δεν προϋποθέτει γνώση του εύρους ζώνης του σήματος. Διευκολύνει τον προσδιορισμό ποιότητας μιας ζεύξης χωρίς τον ακριβή καθορισμό του σήματος. Ισχύουν οι παρακάτω σχέσεις: P r PG t t 1 G r Watt = LtaLFTX LFS L a L ralfrx L pol N o kt e όπου T e είναι η ισοδύναμη θερμοκρασία θορύβου του συστήματος στην είσοδο του δέκτη.

87 Σηματοθορυβικός Λόγος στο Δέκτη (3/4) 87 Συνεπώς, στην περίπτωση superhet δέκτη, ο λόγος C/N o υπολογίζεται ως εξής: PG t t 1 G r C P L RX ta LFS L a L ralpol No kte Tm TIF kt A TRF G G G RF RF m G r 11 Lra L pol EIRP L p k Tm TIF TA TRF G G G 11G EIRP L kt p e RF RF m

88 Σηματοθορυβικός Λόγος στο Δέκτη (4/4) 88 Στην περίπτωση superhet δέκτη με σηματο-τροφοδότη (feeder), ο λόγος C/N o υπολογίζεται ως εξής: PG t t 1 G r C P L RX tal FTX LFS L a L ralfrx L pol No kte TRF Tm TIF kt A TFRX G G G G G G FRX FRX RF FRX RF m G r 11 Lra L pol EIRP L p k TRF Tm TIF TA TFRX G G G G G G 11G EIRP L kt p e FRX FRX RF FRX RF m

89 Ο Δείκτης Ποιότητας Εξοπλισμού Λήψης 89 Ο δείκτης ποιότητας (figure of merit) του εξοπλισμού λήψης είναι ο λόγος G/T e. Έχει μονάδες 1/Kelvin, ή dbk -1. Εξαρτάται από το μέγιστο κέρδος της κεραίας, αλλά κυρίως από τη θερμοκρασία θορύβου της κεραίας και την ενεργό θερμοκρασία στην είσοδο του δέκτη. Στους επίγειους σταθμούς απαιτείται βέλτιστος λόγος G/T e, δηλαδή μεγιστοποίησή του, ώστε να προκύψει μεγιστοποίηση του σηματοθορυβικού λόγου.

90 Παράδειγμα 5 90 Μια κεραία επίγειου σταθμού έχει διάμετρο 30 m, συνολική απόδοση 68%, και χρησιμοποιείται για τη λήψη ενός σήματος στα 4150 MHz. Σε αυτή τη συχνότητα, η θερμοκρασία θορύβου συστήματος είναι 79 K όταν η κεραία δείχνει προς το δορυφόρο σε μια γωνία ανύψωσης 28. Ποιος είναι ο λόγος G/T του επίγειου σταθμού κάτω από αυτές τις συνθήκες; Αν δυνατή βροχή προκαλεί την αύξηση της θερμοκρασίας του ουρανού ώστε η θερμοκρασία θορύβου συστήματος αυξάνεται στα 88 K, ποια είναι η νέα τιμή του G/T;

91 Παράδειγμα 5 91 Λύση: Αρχικά υπολογίζουμε το κέρδος κεραίας. Για ένα κυκλικό άνοιγμα ισχύει ότι: 2 A r A 2 G4 na / n D/ όπου A r είναι η επιφάνεια φυσικού ανοίγματος της κεραίας και n A είναι η απόδοση ανοίγματος της κεραίας. Στα 4,150 MHz, το μήκος κύματος είναι ίσο με λ = m. Οπότε, έχουμε ότι: 2 6 G / ή 60.6 db Ισχύει ότι: Άρα: Ts 10log dbk G/ T db/k Αν T s = 88 K σε δυνατή βροχή, τότε: G/ T db/k

92 Ευχαριστώ για την προσοχή σας!

Ανάλυση και Σχεδίαση Δορυφορικών Ζεύξεων

Ανάλυση και Σχεδίαση Δορυφορικών Ζεύξεων Ανάλυση και Σχεδίαση Δορυφορικών Ζεύξεων Σύνοψη Το κεφάλαιο αυτό αποτελεί το βασικό εργαλείο ανάλυσης και σχεδίασης των δορυφορικών ζεύξεων. Αφού έχουν εξεταστεί τα περιβάλλοντα διάδοσης και τα είδη πόλωσης

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 12

Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 12 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι Δορυφορικές Επικοινωνίες Ορισμοί, Τροχιές, Συχνότητες, Γεωμετρία κάλυψης Βασικές έννοιες: 1.Διαστημικός σταθμός 2.Επίγειος δορυφορικός σταθμός 3.Διαστημική ραδιοεπικοινωνία 4.Διαστημικό σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Διδάσκων: Δρ. Εμμανουήλ Θ. Μιχαηλίδης Διάλεξη #7 Ανάλυση και Σχεδίαση Δορυφορικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ για το µάθηµα των ΟΡΥΦΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ για το µάθηµα των ΟΡΥΦΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΣΚΗΣΕΙΣ για το µάθηµα των ΟΡΥΦΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΣΚΗΣΗ Η βαθµίδα εισόδου του επίγειου σταθµού ενός συστήµατος δορυφορικών επικοινωνιών που εξυπηρετεί υπηρεσίες εύρους 50ΚΗz φαίνεται στο σχήµα που ακολουθεί:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧ. Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Ασύρματη Διάδοση ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ. Ευάγγελος Παπαπέτρου

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧ. Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Ασύρματη Διάδοση ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ. Ευάγγελος Παπαπέτρου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧ. Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Ασύρματη Διάδοση ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ Ευάγγελος Παπαπέτρου Διάρθρωση μαθήματος Ασύρματη διάδοση Εισαγωγή Κεραίες διάγραμμα ακτινοβολίας, κέρδος, κατευθυντικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Επιδόσεις της σύνδεσης για κάλυψη µε κεραία πολλαπλής δέσµης σε σχέση µε κάλυψη µε κεραία απλής δέσµης

Επιδόσεις της σύνδεσης για κάλυψη µε κεραία πολλαπλής δέσµης σε σχέση µε κάλυψη µε κεραία απλής δέσµης Επιδόσεις της σύνδεσης για κάλυψη µε κεραία πολλαπλής δέσµης σε σχέση µε κάλυψη µε κεραία απλής δέσµης Η συνολική ποιότητα της σύνδεσης µέσω ραδιοσυχνοτήτων εξαρτάται από την 9000 απολαβή της κεραίας του

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις στα Συστήµατα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

Ασκήσεις στα Συστήµατα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ 1. Ποµπός ΑΜ εκπέµπει σε φέρουσα συχνότητα 1152 ΚΗz, µε ισχύ φέροντος 10KW. Η σύνθετη αντίσταση της κεραίας είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Στυλιανός Τσίτσος

ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Στυλιανός Τσίτσος ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΨΗΛΩΝ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ (Θ) Ενότητα 5: Μικροκυματικές Διατάξεις ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Στυλιανός Τσίτσος ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Δορυφορικές Επικοινωνίες

Δορυφορικές Επικοινωνίες Δορυφορικές Επικοινωνίες Διάλεξη #7 Παραδείγµατα Σχεδίασης Δορυφορικών Ζεύξεων Διδάσκων: Αθανάσιος Κανάτας Καθηγητής Πανεπιστηµίου Πειραιώς Περιεχόμενα Διάλεξης #7 Παράδειγμα 1: Διανομή Τηλεοπτικών Προγραμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΕ 10 Δορυφορικές Επικοινωνίες Χειμερινό Εξάμηνο Διάλεξη 3 η Επίκουρος Καθηγητής Νικόλαος Χ. Σαγιάς Webpage: http://eclass.uop.gr/courses/tst207

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηµα 3 ο : Το δορυφορικό τηλεπικοινωνιακό υποσύστηµα

Μάθηµα 3 ο : Το δορυφορικό τηλεπικοινωνιακό υποσύστηµα Μάθηµα 3 ο : Το δορυφορικό τηλεπικοινωνιακό υποσύστηµα Στόχοι: Στο τέλος αυτού του µαθήµατος ο σπουδαστής θα γνωρίζει: Tη δοµή και τις βασικές λειτουργίες ενός δορυφορικού τηλεπικοινωνιακού υποσυστήµατος

Διαβάστε περισσότερα

Συμπληρωματικές σημειώσεις για τον σχεδιασμό δορυφορικής ζεύξης

Συμπληρωματικές σημειώσεις για τον σχεδιασμό δορυφορικής ζεύξης Συμπληρωματικές σημειώσεις για τον σχεδιασμό δορυφορικής ζεύξης 1. Εισαγωγή Οι δορυφορικές ζεύξεις αποτελούν έναν εναλλακτικό σχεδιασμό των επίγειων μικροκυματικών ζεύξεων. Ο ρόλος του δορυφόρου δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧ. Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Ασύρματη Διάδοση MYE006: ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ. Ευάγγελος Παπαπέτρου

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧ. Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Ασύρματη Διάδοση MYE006: ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ. Ευάγγελος Παπαπέτρου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧ. Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Ασύρματη Διάδοση MYE006: ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ Ευάγγελος Παπαπέτρου Διάρθρωση μαθήματος Εισαγωγή στην ασύρματη διάδοση Κεραίες διάγραμμα ακτινοβολίας, κέρδος,

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρματη Διάδοση. Διάρθρωση μαθήματος. Ασύρματη διάδοση (1/2)

Ασύρματη Διάδοση. Διάρθρωση μαθήματος. Ασύρματη διάδοση (1/2) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧ. Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Διάρθρωση μαθήματος Ασύρματη Διάδοση MYE006: ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ Ευάγγελος Παπαπέτρου Εισαγωγή στην ασύρματη διάδοση Κεραίες διάγραμμα ακτινοβολίας, κέρδος,

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 1: Αρχές Κινητών Επικοινωνιών

Εργαστήριο 1: Αρχές Κινητών Επικοινωνιών 1.1 Βασικές μετατροπές Εργαστήριο 1: Αρχές Κινητών Επικοινωνιών Όταν μας ενδιαφέρει ο υπολογισμός μεγεθών σχετικών με στάθμες ισχύος εκπεμπόμενων σημάτων, γίνεται χρήση και της λογαριθμικής κλίμακας με

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 7 7.0 ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 7 7.0 ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 7 7.0 ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι κεραίες είναι βασικό εξάρτημα της ασύρματης επικοινωνίας. Στον πομπό του ασύρματου επικοινωνιακού συστήματος, υπάρχει η κεραία εκπομπής και στο δέκτη υπάρχει η κεραία

Διαβάστε περισσότερα

Περιοχές Ακτινοβολίας Κεραιών

Περιοχές Ακτινοβολίας Κεραιών Κεραίες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Δημοσθένης Βουγιούκας Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων Περιοχές Ακτινοβολίας Κεραιών 2 1 Σημειακή Πηγή 3 Κατακόρυφα Πολωμένο

Διαβάστε περισσότερα

Προκειμένου να δώσουμε τον ορισμό των μεγεθών που μας ζητούνται θεωρούμε έστω ισχύ P σε Watt ή mwatt και τάση V σε Volt ή mvolt:

Προκειμένου να δώσουμε τον ορισμό των μεγεθών που μας ζητούνται θεωρούμε έστω ισχύ P σε Watt ή mwatt και τάση V σε Volt ή mvolt: 1 η ΣΕΙΡΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Άσκηση 1 Δώστε τον ορισμό των dbw,dbm,dbμv. Υπολογίστε την τιμή του σήματος στην έξοδο αθροιστή, όταν στην είσοδο έχουμε: Α) W + W Β) dbw + W Γ) dbw + dbw Δ) dbw + dbm Προκειμένου να

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Ξενάκης. Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων

Χρήστος Ξενάκης. Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ΘΕΩΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ Κεφάλαιο 5 : Θόρυβος Χρήστος Ξενάκης Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Περιεχόμενα Ομιλίας Είδη θορύβου Περιγραφή θορύβου Θεώρημα Shannon Hartley Απόδοση ισχύος και εύρους

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηµα 7 ο : Παράµετροι δορυφορικής ζεύξης & δορυφορικές υπηρεσίες

Μάθηµα 7 ο : Παράµετροι δορυφορικής ζεύξης & δορυφορικές υπηρεσίες Μάθηµα 7 ο : Παράµετροι δορυφορικής ζεύξης & δορυφορικές υπηρεσίες Στόχοι: Στο τέλος αυτού του µαθήµατος ο σπουδαστής θα γνωρίζει: Ποιες είναι οι ζώνες συχνοτήτων που χρησιµοποιούνται στις δορυφορικές

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα ΙΙ

Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα ΙΙ Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα ΙΙ Διάλεξη 1: Χωρητικότητα Καναλιών Το θεώρημα Shannon - Hartley Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής 1 Ατζέντα 1. Δυαδική σηματοδοσία 2. Μορφές δυαδικής σηματοδοσίας 3.

Διαβάστε περισσότερα

Δορυφορικές Επικοινωνίες

Δορυφορικές Επικοινωνίες Δορυφορικές Επικοινωνίες Διάλεξη #6 Σχεδίαση Δορυφορικών Ζεύξεων - 2 Διδάσκων: Αθανάσιος Κανάτας Καθηγητής Πανεπιστηµίου Πειραιώς Περιεχόμενα Διάλεξης #6 Στόχοι Σχεδίασης και Κριτήρια Ποιότητας Επίδραση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Κ 17 Επικοινωνίες ΙΙ Χειμερινό Εξάμηνο Διάλεξη 3 η Νικόλαος Χ. Σαγιάς Επίκουρος Καθηγητής Webpage: http://eclass.uop.gr/courses/tst15

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ & ΜΗΧ/ΚΩΝ Η/Υ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ Φεβρουάριος 2011

ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ & ΜΗΧ/ΚΩΝ Η/Υ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ Φεβρουάριος 2011 ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ & ΜΗΧ/ΚΩΝ Η/Υ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ Φεβρουάριος 0 Θέμα (50): Βιομηχανική μονάδα διαθέτει δύο κτίρια (Α και Β) σε απόσταση 5 Km και σε οπτική

Διαβάστε περισσότερα

Κεραίες-Ραδιοζεύξεις-Ραντάρ

Κεραίες-Ραδιοζεύξεις-Ραντάρ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Κεραίες-Ραδιοζεύξεις-Ραντάρ Ενότητα: Ραδιοζεύξεις - Ραντάρ Κεφάλαιο 4 Σαββαΐδης Στυλιανός Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε. Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

δορυφορικές ζεύξεις Στο τέλος αυτού του µαθήµατος ο σπουδαστής θα γνωρίζει:

δορυφορικές ζεύξεις Στο τέλος αυτού του µαθήµατος ο σπουδαστής θα γνωρίζει: Μάθµα 8 ο : O σµατοθορυβικός λόγος στις δορυφορικές ζεύξεις Στόχοι: Στο τέλος αυτού του µαθήµατος ο σπουδαστής θα γνωρίζει: Τα είδ θορύβου και τα βασικά του χαρακτριστικά Τν επίδρασ του θορύβου στις δορυφορικές

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής

Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ORBCOMM Study and simulation of ORBCOMM physical layer ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΤΣΑΝΙΔΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ Κεραίες - Η ισχύς στην έξοδο του ενισχυτή RF του πομπού πρέπει να ακτινοβοληθεί στο χώρο ως Η/Μ κύμα. - Οι διατάξεις που ακτινοβολούν Η/Μ κύματα

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα Ι

Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα Ι Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα Ι Διάλεξη 3: Ο Θόρυβος στα Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής 1 Ατζέντα Εισαγωγή Τύποι Θορύβου Θερμικός θόρυβος Θόρυβος βολής Θόρυβος περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

Οι βασικές βαθμίδες του συστήματος των δορυφορικών επικοινωνιών δίνονται στο παρακάτω σχήμα :

Οι βασικές βαθμίδες του συστήματος των δορυφορικών επικοινωνιών δίνονται στο παρακάτω σχήμα : Εισαγωγικά Τα δορυφορικά δίκτυα επικοινωνίας αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα των σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών συστημάτων. Οι δορυφόροι παρέχουν τη δυνατότητα κάλυψης μεγάλων γεωγραφικών περιοχών. Η δυνατότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS)

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) ΟΜΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: Χριστιάνα Δαυίδ 960057 Ιάκωβος Στυλιανού 992129 ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) Δρ. Χριστόφορος Χριστοφόρου Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής Παρουσίαση 1- ΚΕΡΑΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Τεχνολογία Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Επικοινωνίες I

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Επικοινωνίες I Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Επικοινωνίες I Δημήτρης Ευσταθίου Επίκουρος Καθηγητής ΘΟΡΥΒΟΣ ΣΕ ΔΕΚΤΕΣ ΛΟΓΟΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΘΟΡΥΒΟ (SIGAL TO OISE RATIO, ) - ΒΑΣΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Μοντέλο συστήματος αποδιαμόρφωσης παρουσία θορύβου

Μοντέλο συστήματος αποδιαμόρφωσης παρουσία θορύβου Μοντέλο συστήματος αποδιαμόρφωσης παρουσία θορύβου Επίδοση παρουσία θορύβου Η ανάλυση της επίδοσης των συστημάτων διαμόρφωσης παρουσία θορύβου είναι εξαιρετικά σημαντική για τη σχεδίαση των διαφόρων επικοινωνιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 006 Μάθημα : Τεχνολογία Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Τεχνολογία Ι, Πρακτικής Κατεύθυνσης

Διαβάστε περισσότερα

Δέκτες ΑΜ ΘΟΡΥΒΟΣ ΣΕ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ CW

Δέκτες ΑΜ ΘΟΡΥΒΟΣ ΣΕ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ CW ΘΟΡΥΒΟΣ ΣΕ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ Στα συστήματα διαμόρφωσης (otiuou-ve) το κριτήριο της συμπεριφοράς τους ως προς το θόρυβο, είναι ο λόγος σήματος προς θόρυβο στην έξοδο (output igl-tooie rtio). λόγος σήματος προς

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Στυλιανός Τσίτσος

ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Στυλιανός Τσίτσος ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΨΗΛΩΝ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ (Θ) Ενότητα 10: Μικροκυματική Τεχνολογία ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Στυλιανός Τσίτσος ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Πληροφορίες. Οδηγίες για τη Συμπλήρωση της Αίτησης Χορήγησης Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Σταθερής Δορυφορικής Υπηρεσίας

Γενικές Πληροφορίες. Οδηγίες για τη Συμπλήρωση της Αίτησης Χορήγησης Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Σταθερής Δορυφορικής Υπηρεσίας Οδηγίες για τη Συμπλήρωση της Αίτησης Χορήγησης Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Σταθερής Δορυφορικής Υπηρεσίας 1 Γενικές Πληροφορίες 1. Η Αίτηση Χορήγησης Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Σταθερής

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο. α. τα μήκη κύματος από 100m έως 50m ονομάζονται κύματα νύχτας και τα μήκη κύματος από 50m έως 10m ονομάζονται κύματα ημέρας.

ΘΕΜΑ 1 ο. α. τα μήκη κύματος από 100m έως 50m ονομάζονται κύματα νύχτας και τα μήκη κύματος από 50m έως 10m ονομάζονται κύματα ημέρας. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) & ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΘΕΜΑ 1 ο ΤΕΤΑΡΤΗ 16/04/014 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1) Να χαρακτηρίσετε

Διαβάστε περισσότερα

Η μονάδα db χρησιμοποιείται για να εκφράσει λόγους (κλάσματα) ομοειδών μεγεθών, αντιστοιχεί δηλαδή σε καθαρούς αριθμούς.

Η μονάδα db χρησιμοποιείται για να εκφράσει λόγους (κλάσματα) ομοειδών μεγεθών, αντιστοιχεί δηλαδή σε καθαρούς αριθμούς. 0. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ 0.. Γενικά Στα τηλεπικοινωνιακά συστήματα, η μέτρηση στάθμης σήματος περιλαμβάνει, ουσιαστικά, τη μέτρηση της ισχύος ή της τάσης (ρεύματος) ενός σήματος σε διάφορα «κρίσιμα»

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 4: Κυψελωτά Δίκτυα Κινητών Επικοινωνιών

Εργαστήριο 4: Κυψελωτά Δίκτυα Κινητών Επικοινωνιών Εργαστήριο 4: Κυψελωτά Δίκτυα Κινητών Επικοινωνιών Τα κυψελωτά συστήματα εξασφαλίζουν ασύρματη κάλυψη σε μια γεωγραφική περιοχή η οποία διαιρείται σε τμήματα τα οποία είναι γνωστά ως κυψέλες (Εικόνα 1).

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Τεχνολογία Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

εδάφους Την οργάνωση και τα βασικά χατακτηριστικά ενός δορυφορικού σταθµού

εδάφους Την οργάνωση και τα βασικά χατακτηριστικά ενός δορυφορικού σταθµού Μάθηµα 5 ο : Ο δορυφορικός σταθµός εδάφους Στόχοι: Στο τέλος αυτού του µαθήµατος ο σπουδαστής θα γνωρίζει: Την οργάνωση και τα βασικά χατακτηριστικά ενός δορυφορικού σταθµού εδάφους Τις κατηγορίες στις

Διαβάστε περισσότερα

7 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗΣ. 1) Ποιος είναι ο ρόλος του δέκτη στις επικοινωνίες.

7 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗΣ. 1) Ποιος είναι ο ρόλος του δέκτη στις επικοινωνίες. 7 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗΣ 1) Ποιος είναι ο ρόλος του δέκτη στις επικοινωνίες. Ρόλος του δέκτη είναι να ενισχύει επιλεκτικά και να επεξεργάζεται το ωφέλιμο φέρον σήμα που λαμβάνει και να αποδίδει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ασκήσεις για το ασύρματο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ / Γ ΕΠΑΛ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 14/04/2013. ΘΕΜΑ 1 ο

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ / Γ ΕΠΑΛ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 14/04/2013. ΘΕΜΑ 1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ 01-013 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ / Γ ΕΠΑΛ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 14/04/013 ΘΕΜΑ 1 ο 1) Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας δίπλα στο γράμμα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηµα 12 ο : Πολλαπλή πρόσβαση µε διαίρεση κώδικα (CDMA, code division multiple access)

Μάθηµα 12 ο : Πολλαπλή πρόσβαση µε διαίρεση κώδικα (CDMA, code division multiple access) Μάθηµα 2 ο : Πολλαπλή πρόσβαση µε διαίρεση κώδικα (CDMA, code division multiple access) Στόχοι: Στο τέλος αυτού του µαθήµατος ο σπουδαστής θα γνωρίζει: Τa λειτουργικά χαρακτηριστικά της τεχνικής πολλαπλής

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Τεχνολογία Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα Ι

Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα Ι Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα Ι Διάλεξη 5: Διαμόρφωση Πλάτους (1/2) Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής 1 Ατζέντα Ορισμοί Είδη Διαμόρφωσης Διαμόρφωση Διπλής Πλευρικής Ζώνης (DSB) Κανονική (συνήθης)

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεπικοινωνικακά Συστήματα Ι - Ενδεικτικές Ερωτήσεις Ασκήσεις 1)

Τηλεπικοινωνικακά Συστήματα Ι - Ενδεικτικές Ερωτήσεις Ασκήσεις 1) Τηλεπικοινωνικακά Συστήματα Ι - Ενδεικτικές Ερωτήσεις Ασκήσεις Δ.Ευσταθίου Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ, ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας 1) 1. Ποια από τις παρακάτω συχνότητες δεν εμφανίζεται στην έξοδο ενός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΖΕΥΞΗΣ

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΖΕΥΞΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΖΕΥΞΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Αντώνη

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Τεχνολογία Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

Δέκτες ΑΜ. Υπερετερόδυνος (superheterodyne) δέκτης

Δέκτες ΑΜ. Υπερετερόδυνος (superheterodyne) δέκτης ΘΟΡΥΒΟ Ε ΔΙΑΜΟΡΦΩΗ τα συστήματα διαμόρφωσης (oiuou-ve) το κριτήριο της συμπεριφοράς τους ως προς το θόρυβο, είναι ο λόγος σήματος προς θόρυβο στην έξοδο (oupu igl-ooie rio). λόγος σήματος προς θόρυβο στην

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3: Ερωτήσεις - Ασκήσεις. 1. Σε ποιες κατηγορίες διακρίνουμε τα μέσα μετάδοσης; 2. Ποια είναι τα ενσύρματα μέσα μετάδοσης:

Κεφάλαιο 3: Ερωτήσεις - Ασκήσεις. 1. Σε ποιες κατηγορίες διακρίνουμε τα μέσα μετάδοσης; 2. Ποια είναι τα ενσύρματα μέσα μετάδοσης: Κεφάλαιο 3: Ερωτήσεις - Ασκήσεις 1. Σε ποιες κατηγορίες διακρίνουμε τα μέσα μετάδοσης; 2. Ποια είναι τα ενσύρματα μέσα μετάδοσης: 3. Ποια είναι τα ασύρματα μέσα μετάδοσης; 4. Ποια τα βασικότερα μειονεκτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα Ι

Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα Ι Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα Ι Διάλεξη 6: Διαμόρφωση Πλάτους (2/2) Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής 1 Ατζέντα Διαμόρφωση Απλής Πλευρικής Ζώνης (SSB) Διαμόρφωση Υπολειπόμενης Πλευρικής Ζώνης (VSB)

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνίες I FM ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Επικοινωνίες I FM ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Επικοινωνίες I ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΓΩΝΙΑΣ FM ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ Σήμα FM Η ακόλουθη εξίσωση δίδει την ισοδύναμη για τη διαμόρφωση συχνότητας έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Επικοινωνιών

Συστήματα Επικοινωνιών Συστήματα Επικοινωνιών Ενότητα 11: Ψηφιακή Διαμόρφωση Μέρος Α Μιχαήλ Λογοθέτης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Σκοποί ενότητας Περιγραφή διαμόρφωσης παλμών κατά

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Επικοινωνιών ΙI

Συστήματα Επικοινωνιών ΙI + Διδάσκων: Δρ. Κ. Δεμέστιχας e-mail: cdemestichas@uowm.gr Συστήματα Επικοινωνιών ΙI FSK, MSK Πυκνότητα φάσματος ισχύος βασικής ζώνης + Ιστοσελίδα nιστοσελίδα του μαθήματος: n https://eclass.uowm.gr/courses/icte302/

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Διδάσκων: Δρ. Εμμανουήλ Θ. Μιχαηλίδης Διάλεξη #5 Φαινόμενα και Μηχανισμοί Διάδοσης

Διαβάστε περισσότερα

4. Ποιο από τα παρακάτω δεν ισχύει για την ευαισθησία ενός δέκτη ΑΜ; Α. Ευαισθησία ενός δέκτη καθορίζεται από την στάθμη θορύβου στην είσοδό του.

4. Ποιο από τα παρακάτω δεν ισχύει για την ευαισθησία ενός δέκτη ΑΜ; Α. Ευαισθησία ενός δέκτη καθορίζεται από την στάθμη θορύβου στην είσοδό του. Τηλεπικοινωνικακά Συστήματα Ι - Ενδεικτικές Ερωτήσεις Ασκήσεις Δ.Ευσταθίου Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ, ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας 1) 1. Ποιο από τα παρακάτω δεν ισχύει για το χρονικό διάστημα που μηδενίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Κινητές επικοινωνίες. Κεφάλαιο 4 Διάδοση ραδιοκυμάτων

Κινητές επικοινωνίες. Κεφάλαιο 4 Διάδοση ραδιοκυμάτων Κινητές επικοινωνίες Κεφάλαιο 4 Διάδοση ραδιοκυμάτων Εξασθένηση μεγάλης κλίμακας (Lage scale fading) Καθώς το κινητό απομακρύνεται από το B.S. (0m, 00m, 000m) η τοπική μέση τιμή της ισχύος του λαμβανόμενου

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών

Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών Ασύρματο Περιβάλλον στις Κινητές Επικοινωνίες Άγγελος Ρούσκας Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστήμιο Πειραιώς Ραδιοδίαυλοι Απαραίτητη η γνώση των χαρακτηριστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: Ραδιοφωνικός Δέκτης AM

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: Ραδιοφωνικός Δέκτης AM ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: Ραδιοφωνικός Δέκτης AM Εισαγωγή Τα Ηλεκτρονικά Ραδιοσυχνοτήτων (RF) είναι ουσιαστικά ηλεκτρονικά για τηλεπικοινωνίες. Σχηματικό διάγραμμα τηλεπικοινωνιακού συστήματος: Πομπός -> Κανάλι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΛ412 Ανάλυση & Σχεδίαση (Σύνθεση) Τηλεπικοινωνιακών Διατάξεων. Διάλεξη 4. Άγγελος Μπλέτσας ΗΜΜΥ Πολυτεχνείου Κρήτης, Φθινόπωρο 2016

ΤΗΛ412 Ανάλυση & Σχεδίαση (Σύνθεση) Τηλεπικοινωνιακών Διατάξεων. Διάλεξη 4. Άγγελος Μπλέτσας ΗΜΜΥ Πολυτεχνείου Κρήτης, Φθινόπωρο 2016 ΤΗΛ41 Ανάλυση & Σχεδίαση (Σύνθεση Τηλεπικοινωνιακών Διατάξεων Διάλεξη 4 Άγγελος Μπλέτσας ΗΜΜΥ Πολυτεχνείου Κρήτης, Φθινόπωρο 016 1 Διάλεξη 4 Βασικές Έννοιες (συνέχεια από Διαλέξεις, 3 Βασικές έννοιες:

Διαβάστε περισσότερα

Παλμοκωδική Διαμόρφωση. Pulse Code Modulation (PCM)

Παλμοκωδική Διαμόρφωση. Pulse Code Modulation (PCM) Παλμοκωδική Διαμόρφωση Pulse Code Modulation (PCM) Pulse-code modulation (PCM) Η PCM είναι ένας στοιχειώδης τρόπος διαμόρφωσης που δεν χρησιμοποιεί φέρον! Το μεταδιδόμενο (διαμορφωμένο) σήμα PCM είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ. ΘΕΜΑ 1ο α. Τι εννοούμε με τον όρο διαμόρφωση; Ποιο σήμα ονομάζεται φέρον, ποιο διαμορφωτικό και ποιο διαμορφωμένο;

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ. ΘΕΜΑ 1ο α. Τι εννοούμε με τον όρο διαμόρφωση; Ποιο σήμα ονομάζεται φέρον, ποιο διαμορφωτικό και ποιο διαμορφωμένο; ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΙ ΙΚΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Β ΚΥΚΛΟΥ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΗΡΙΩΝ ΕΥΤΕΡΑ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2007 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΡΑ ΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Σχεδίαση RF Κυκλωμάτων

Εισαγωγή στη Σχεδίαση RF Κυκλωμάτων Εισαγωγή στη Σχεδίαση RF Κυκλωμάτων Αρχιτεκτονικές Πομποδεκτών 1/20 Βασικά κριτήρια επιλογής πομποδεκτών Σήμα εκπομπής (κανάλι εκπομπής) PA BPF Γειτονικά κανάλια Πολυπλοκότητα, κόστος, κατανάλωση, αριθμός

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα ΙΙ

Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα ΙΙ Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα ΙΙ Διάλεξη 3: Ψηφιακή Διαμόρφωση Πλάτους Amplitude Shift Keying (ASK) Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής 1 Ατζέντα Ψηφιακή Διαμόρφωση Πλάτους (ASK) Μαθηματική περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ. ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ. ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ Μάθηµα 1ο Θέµα Εισαγωγή στις τηλεπικοινωνίες 1. Τι ορίζουµε µε τον όρο τηλεπικοινωνία; 2. Ποιες οι βασικότερες ανταλλασσόµενες πληροφορίες, ανάλογα µε τη φύση και το χαρακτήρα τους; 3. Τι αποκαλούµε ποµπό

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Επικοινωνιών ΙI

Συστήματα Επικοινωνιών ΙI + Διδάσκων: Δρ. Κ. Δεμέστιχας e-mail: cdemestichas@uowm.gr Συστήματα Επικοινωνιών ΙI Ψηφιακή μετάδοση στη βασική ζώνη + Ιστοσελίδα nιστοσελίδα του μαθήματος: n https://eclass.uowm.gr/courses/icte302/ +

Διαβάστε περισσότερα

Παλμοκωδική Διαμόρφωση. Pulse Code Modulation (PCM)

Παλμοκωδική Διαμόρφωση. Pulse Code Modulation (PCM) Παλμοκωδική Διαμόρφωση Pulse Code Modulation (PCM) Pulse-code modulation (PCM) Η PCM είναι ένας στοιχειώδης τρόπος διαμόρφωσης που δεν χρησιμοποιεί φέρον! Το μεταδιδόμενο (διαμορφωμένο) σήμα PCM είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κινητές επικοινωνίες. Κεφάλαιο 2 Ενδοκαναλικές παρεμβολές

Κινητές επικοινωνίες. Κεφάλαιο 2 Ενδοκαναλικές παρεμβολές Κινητές επικοινωνίες Κεφάλαιο 2 Ενδοκαναλικές παρεμβολές 1 Γενικά Σχεδιαστική παράμετρος 2 Μέτρηση ισχύος Για λόγους ευκολίας, λογαριθμίζουμε την ισχύ και έχουμε τις ακόλουθες μονάδες μέτρησης: Κατά συνέπεια:

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Επικοινωνίες I Υπερετερόδυνοι Δέκτες

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Επικοινωνίες I Υπερετερόδυνοι Δέκτες Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Επικοινωνίες I Υπερετερόδυνοι Δέκτες Δημήτρης Ευσταθίου, Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών Υπερετερόδυνοι Δέκτες Τα προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο. α. τα μήκη κύματος από 100m έως 50m ονομάζονται κύματα νύχτας και τα μήκη κύματος από 50m έως 10m ονομάζονται κύματα ημέρας.

ΘΕΜΑ 1 ο. α. τα μήκη κύματος από 100m έως 50m ονομάζονται κύματα νύχτας και τα μήκη κύματος από 50m έως 10m ονομάζονται κύματα ημέρας. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) & ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 06/05/016 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ 1 ο ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη και Προσομοίωση n πομπού για ασύρματη πρόσβαση ΦΟΙΤΗΤΗΣ: ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Μελέτη και Προσομοίωση n πομπού για ασύρματη πρόσβαση ΦΟΙΤΗΤΗΣ: ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Μελέτη και Προσομοίωση 802.11n πομπού για ασύρματη πρόσβαση ΦΟΙΤΗΤΗΣ: ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ A) Προσομοίωση του φάσματος του καναλιού του προτύπου για να φανεί

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7. Ψηφιακή Διαμόρφωση

Κεφάλαιο 7. Ψηφιακή Διαμόρφωση Κεφάλαιο 7 Ψηφιακή Διαμόρφωση Ψηφιακή Διαμόρφωση 2 Διαμόρφωση βασικής ζώνης H ψηφιακή πληροφορία μεταδίδεται απ ευθείας με τεχνικές διαμόρφωσης παλμών βασικής ζώνης, οι οποίες δεν απαιτούν τη χρήση ημιτονοειδούς

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις κεφαλαίου 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα

Σημειώσεις κεφαλαίου 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Σημειώσεις κεφαλαίου 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Ένα σύστημα ηλεκτρονικής επικοινωνίας αποτελείται από τον πομπό, το δίαυλο (κανάλι) μετάδοσης και

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών

Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών Κυψελωτά Συστήματα και Παρεμβολές Άγγελος Ρούσκας Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστήμιο Πειραιώς Περιβάλλον με θόρυβο και παρεμβολές Περιβάλλον δύο πομποδεκτών

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Τεχνολογία Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

β) Για ένα μέσο, όπου το Η/Μ κύμα έχει ταχύτητα υ

β) Για ένα μέσο, όπου το Η/Μ κύμα έχει ταχύτητα υ Ασκ. 5 (σελ 354) Το πλάτος του μαγνητικού πεδίου ενός ηλεκτρομαγνητικού κύματος ειναι 5.4 * 10 7 Τ. Υπολογίστε το πλάτος του ηλεκτρικού πεδίου, αν το κύμα διαδίδεται (a) στο κενό και (b) σε ένα μέσο στο

Διαβάστε περισσότερα

Τα ηλεκτρονικά σήματα πληροφορίας διακρίνονται ανάλογα με τη μορφή τους σε δύο κατηγορίες : Αναλογικά σήματα Ψηφιακά σήματα

Τα ηλεκτρονικά σήματα πληροφορίας διακρίνονται ανάλογα με τη μορφή τους σε δύο κατηγορίες : Αναλογικά σήματα Ψηφιακά σήματα ΕΝΟΤΗΤΑ 2 2.0 ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ηλεκτρικό σήμα ονομάζεται η τάση ή το ρεύμα που μεταβάλλεται ως συνάρτηση του χρόνου. Στα ηλεκτρονικά συστήματα επικοινωνίας, οι πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Από το στοιχειώδες δίπολο στις κεραίες

Από το στοιχειώδες δίπολο στις κεραίες Από το στοιχειώδες δίπολο στις κεραίες Τι ξέρουμε Έχουμε μελετήσει ένα στοιχειώδες (l

Διαβάστε περισσότερα

& Εφαρμογές. (εργαστήριο) Μικροκύματα

& Εφαρμογές. (εργαστήριο) Μικροκύματα Μικροκύματα & Εφαρμογές (εργαστήριο) ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Στο κεφάλαιο αυτό γίνεται παρουσίαση των κυριότερων μικροκυματικών στοιχείων, που συνήθως χρησιμοποιούνται σε μικροκυματικές εφαρμογές στην περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Πληροφορίες. Οδηγίες για τη Συμπλήρωση της Αίτησης Χορήγησης Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Σταθερής Δορυφορικής Υπηρεσίας

Γενικές Πληροφορίες. Οδηγίες για τη Συμπλήρωση της Αίτησης Χορήγησης Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Σταθερής Δορυφορικής Υπηρεσίας Οδηγίες για τη Συμπλήρωση της Αίτησης Χορήγησης Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Σταθερής Δορυφορικής Υπηρεσίας 1 Γενικές Πληροφορίες 1. Η Αίτηση Χορήγησης Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Σταθερής

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΠΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ / ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΠΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ / ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΜΑΚΑΡΙΟΣ Γ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013 2014 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΠΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ / ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 Κατεύθυνση: ΠΡΑΚΤΙΚΗ Κλάδος: ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ Μάθημα: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Τάξη: A Τμήμα:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Κ 17 Επικοινωνίες ΙΙ Χειμερινό Εξάμηνο Διάλεξη 8 η Νικόλαος Χ. Σαγιάς Επίκουρος Καθηγητής Webpage: http://eclass.uop.gr/courses/tst15

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί Διαμόρφωση; Μια κεραία για να είναι αποτελεσματική πρέπει να είναι περί το 1/10 του μήκους κύματος

Γιατί Διαμόρφωση; Μια κεραία για να είναι αποτελεσματική πρέπει να είναι περί το 1/10 του μήκους κύματος Γιατί Διαμόρφωση; Μετάδοση ενός σήματος χαμηλών συχνοτήτων μέσω ενός ζωνοπερατού καναλιού Παράλληλη μετάδοση πολλαπλών σημάτων πάνω από το ίδιο κανάλι - Διαχωρισμός συχνότητας (Frequency Division Multiplexing)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ. Εκπέμπεται από σώματα που έχουν θερμοκρασία Τ > 0 Κ. Χαρακτηρίζεται από το μήκος κύματος η τη συχνότητα

ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ. Εκπέμπεται από σώματα που έχουν θερμοκρασία Τ > 0 Κ. Χαρακτηρίζεται από το μήκος κύματος η τη συχνότητα ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ Μεταφορά ενέργειας (με φωτόνια ή ηλεκτρομαγνητικά κύματα) Εκπέμπεται από σώματα που έχουν θερμοκρασία Τ > 0 Κ Χαρακτηρίζεται από το μήκος κύματος η τη συχνότητα Φασματικές περιοχές στο σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Εργαστήριο 8 ο. Αποδιαμόρφωση PAM-PPM με προσαρμοσμένα φίλτρα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Εργαστήριο 8 ο. Αποδιαμόρφωση PAM-PPM με προσαρμοσμένα φίλτρα Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Εργαστήριο 8 ο Αποδιαμόρφωση PAM-PPM με προσαρμοσμένα φίλτρα Βασική Θεωρία Σε ένα σύστημα μετάδοσης

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία Στοχαστικών Σημάτων

Επεξεργασία Στοχαστικών Σημάτων Επεξεργασία Στοχαστικών Σημάτων Ψηφιακή Μετάδοση Αναλογικών Σημάτων Σεραφείμ Καραμπογιάς Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ψηφιακή Μετάδοση Αναλογικών Σημάτων Τα σύγχρονα συστήματα

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις στο µάθηµα «Επισκόπηση των Τηλεπικοινωνιών»

Ασκήσεις στο µάθηµα «Επισκόπηση των Τηλεπικοινωνιών» Ασκήσεις στο µάθηµα «Επισκόπηση των Τηλεπικοινωνιών» Άσκηση 1 Πρόκειται να µεταδώσουµε δυαδικά δεδοµένα σε RF κανάλι µε. Αν ο θόρυβος του καναλιού είναι Gaussian - λευκός µε φασµατική πυκνότητα W, να βρεθεί

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακές Τηλεπικοινωνίες. Πιθανότητα Σφάλματος για Δυαδική Διαμόρφωση

Ψηφιακές Τηλεπικοινωνίες. Πιθανότητα Σφάλματος για Δυαδική Διαμόρφωση Ψηφιακές Τηλεπικοινωνίες Πιθανότητα Σφάλματος για Δυαδική Διαμόρφωση Σύνδεση με τα Προηγούμενα Σχεδιάστηκε ο βέλτιστος δέκτης για κανάλι AWGN Επειδή πάντοτε υπάρχει ο θόρυβος, ακόμη κι ο βέλτιστος δέκτης

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα ΙΙ

Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα ΙΙ Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα ΙΙ Διάλεξη 3: Εισαγωγή στην Έννοια της Διαμόρφωσης Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής 1 Ατζέντα 1. Η ανάγκη για διαμόρφωση 2. Είδη διαμόρφωσης 3. Διαμόρφωση με ημιτονοειδές

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες

Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες Ενότητα : Εισαγωγή στη Διαμόρφωση Πλάτους (AΜ) Όνομα Καθηγητή: Δρ. Ηρακλής Σίμος Τμήμα: Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

Κύριες λειτουργίες ραδιοφωνικών δεκτών

Κύριες λειτουργίες ραδιοφωνικών δεκτών Εμπορικοί δέκτες Κύριες λειτουργίες ραδιοφωνικών δεκτών Αποδιαμόρφωση λήψη του σήματος πληροφορίας Συντονισμός φέροντος επιλογή του σταθμού Φιλτράρισμα απαλοιφή θορύβου και παρεμβολών Ενίσχυση αντιμετώπιση

Διαβάστε περισσότερα

Ανατομία ενός πομποδέκτη σταθμού βάσης HSDPA (Node-B)

Ανατομία ενός πομποδέκτη σταθμού βάσης HSDPA (Node-B) ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ Ανατομία ενός πομποδέκτη σταθμού βάσης HSDPA (Node-B) Anatomy of a Node B (HSDPA)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΜΔΕ Προηγμένα Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα και Δίκτυα Διάλεξη 6 η Νικόλαος Χ. Σαγιάς Επίκουρος Καθηγητής Webpage: http://eclass.uop.gr/courses/tst215

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες. Δομή της παρουσίασης

Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες. Δομή της παρουσίασης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες Εφαρμογές της Ανάλυσης Fourier Αθανάσιος

Διαβάστε περισσότερα

Συμπληρωματικές σημειώσεις για τον σχεδιασμό επίγειας ζεύξης

Συμπληρωματικές σημειώσεις για τον σχεδιασμό επίγειας ζεύξης Συμπληρωματικές σημειώσεις για τον σχεδιασμό επίγειας ζεύξης Υπολογισμός απωλειών ελευθέρου χώρου (Free space loss) Οι απώλειες ελευθέρου χώρου καθορίζουν πόσο ασθενές είναι το σήμα που λαμβάνει η κεραία

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακές Επικοινωνίες

Ψηφιακές Επικοινωνίες Ψηφιακές Επικοινωνίες Ενότητα 3: Μαθιόπουλος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Μέρος Α 3 Διαμόρφωση βασικής ζώνης (1) H ψηφιακή πληροφορία μεταδίδεται απ ευθείας με τεχνικές

Διαβάστε περισσότερα