Καθολική Υπηρεσία, Έσχατο Καταφύγιο και Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας. Έννοια και εφαρμογές. Αργύρης Οικονόμου Νομικός Σύμβουλος ΔΕΗ Α.Ε.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Καθολική Υπηρεσία, Έσχατο Καταφύγιο και Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας. Έννοια και εφαρμογές. Αργύρης Οικονόμου Νομικός Σύμβουλος ΔΕΗ Α.Ε."

Transcript

1 Καθολική Υπηρεσία, Έσχατο Καταφύγιο και Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας. Έννοια και εφαρμογές Αργύρης Οικονόμου Νομικός Σύμβουλος ΔΕΗ Α.Ε.

2 Υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος η έννοια Κοινή Ωφέλεια και Ενιαία Αγορά ως πυλώνες της ΕΕ: σύγκρουση ή συνδυασμένη εφαρμογή; Στόχος της Ένωσης στη Συνθήκη της Λισαβόνας είναι η «κοινωνική οικονομία της αγοράς με υψηλό βαθμό ανταγωνιστικότητας»(πρωτόκολλο 2009/C 290/01). Οι ΥΓΟΣ ως εργαλείο οικονομικών στοχεύσεων μόνο οικονομικών;

3 Γενικό Νομικό Πλαίσιο Αρ. 14 ΣΕΕ: «Ενόψει της θέσης που κατέχουν οι Υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ) στα πλαίσια των κοινών αξιών της Ένωσης καθώς και της συμβολής τους στην προώθηση της κοινωνικής και εδαφικής συνοχής, η Ένωση και τα Κράτη Μέλη μεριμνούν ώστε οι υπηρεσίες αυτές να λειτουργούν, βάσει αρχών και προϋποθέσεων, ιδίως οικονομικών και δημοσιονομικών, που να επιτρέπουν τη εκπλήρωση του σκοπού τους. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο μέσω Κανονισμών και με επιφύλαξη της αρμοδιότητας των Κρατών Μελών καθορίζουν τις εν λόγω αρχές και προϋποθέσεις για την παροχή, την ανάθεση και τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών αυτών.» Σκοπός των ΥΓΟΣ: Προώθηση εδαφικής και κοινωνικής συνοχής στην Ένωση «Επιφύλαξη αρμοδιότητας των Κρατών Μελών» :Οι όροι και οι προϋποθέσεις με τις οποίες ανατίθενται και χρηματοδοτούνται οι ΥΓΟΣ καθορίζονται κατά κανόνα από τα Κράτη Μέλη και κατ εξαίρεση μόνο από τα ενωσιακά όργανα, σύμφωνα με την θεμελιώδη στο ευρωπαϊκό δίκαιο αρχή της επικουρικότητας.

4 Οι κοινές αξίες της Ένωσης Τα όρια των ΥΓΟΣ Οι τέσσερις θεμελιώδεις Ελευθερίες : προσώπων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών, κεφαλαίων Η Αρχή της ίσης μεταχείρισης απαγόρευση διακρίσεων από τα Κράτη Μέλη για επιχειρήσεις και πολίτες της ΕΕ Αρχή της αναλογικότητας Αρχή της διαφάνειας ΗΕλεύθερηΑγορά: Σχέση με το Δίκαιο Ανταγωνισμού «Οι επιχειρήσεις γενικού οικονομικού συμφέροντος υπόκεινται στους κανόνες ανταγωνισμού κατά το μέτρο που η εφαρμογή των κανόνων αυτών δεν εμποδίζει νομικά ή πραγματικά την εκπλήρωση της ιδιαίτερης αποστολής που τους έχει ανατεθεί.» (106.2 ΣΛΕΕ) Ιδίως ο κανόνας της απαγόρευσης των κρατικών ενισχύσεων (107 ΣΛΕΕ) Αρχές και προϋποθέσεις για την εκπλήρωση του σκοπού τους, ιδίως οικονομικές και δημοσιονομικές κατά το άρ. 14 ΣΛΕΕ 4

5 Κάμψη της αρχής της απαγόρευσης κρατικών ενισχύσεων Αρ. 107 ΣΛΕΕ: Γενικός Κανόνας του Ευρωπαϊκού Δικαίου είναι η απαγόρευση κρατικών ενισχύσεων, προκειμένου να αποφευχθεί η στρέβλωση του ανταγωνισμού στη λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Ο όρος ΥΓΟΣ αφορά τόσο δημόσιες όσο και ιδιωτικές επιχειρήσεις, στις οποίες το κράτος έχει αναθέσει τη διαχείριση συμφερόντων του κοινωνικού συνόλου μέσω της άσκησης δημόσιας υπηρεσίας. Οι επιχειρήσεις παροχής ΥΓΟΣ είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν ειδικές ανάγκες και συχνά να αναλαμβάνουν οικονομικά ασύμφορες δραστηριότητες (παροχή υπηρεσιών σε περιοχές όπου η παροχή της υπηρεσίας συνεπάγεται αυξημένο κόστος, όπως νησιά, ορεινές ζώνες κ.ο.κ.). Επομένως, οι επιχειρήσεις ΥΓΟΣ δεν συμμετέχουν στην αγορά υπό τους ίδιους όρους και συνθήκες με τους ανταγωνιστές τους, καθόσον από την παροχή ΥΓΟΣ υφίστανται οικονομικές απώλειες από μη κερδοφόρες δραστηριότητες, οι οποίες πρέπει να αντισταθμίζονται, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των υπόψη επιχειρήσεων.

6 Προϋποθέσεις Συμβατότητας της Χρηματοδότησης των ΥΓΟΣ Κρίνεται, επομένως, δικαιολογημένη η χρηματοδότηση, προκειμένου οι επιχειρήσεις που παρέχουν ΥΓΟΣ να δύνανται να ανταποκριθούν στο πρόσθετο κόστος που συνεπάγεται η εκπλήρωση αυτής της ιδιαίτερης αποστολής τους. Σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (υπόθεση Altmark) και τη νέα Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (8/02/2012) η χρηματοδότηση των ΥΓΟΣ είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο εφόσον πρόκειται για υπηρεσία που πράγματι υπηρετεί γενικό οικονομικό συμφέρον και περιορίζεται η λειτουργία της ελεύθερης αγοράς μόνο στο αναγκαίο μέτρο για την εκπλήρωση της. (Αρχή της αναλογικότητας) έχει ανατεθεί με αμερόληπτο τρόπο (διαγωνισμός, εκτός εάν πρόκειται για φυσικό μονοπώλιο) το αντάλλαγμα για την παροχή της υπηρεσίας καθορίζεται εκ των προτέρων, με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο και δεν υπερβαίνει τις αναγκαίες δαπάνες για την εκπλήρωση της παροχής όπως προκύπτουν από διαχωρισμένους λογαριασμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός εύλογου κέρδους.

7 Οι ειδικές ΥΓΟΣ στον τομέα της Ηλεκτρικής Ενέργειας Στην ως άνω έννοια των ΥΓΟΣ περιλαμβάνονται και οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) στο χώρο της ενέργειας: Σε επίπεδο ευρωπαϊκού δικαίου, οι σχετικές διατάξεις περιλαμβάνονται στο άρθρο 3 της Οδηγίας 2009/72/ΕΚ, το οποίο αντικατέστησε το άρ. 3 της Οδηγίας 2003/54/ΕΚ. Υποχρέωση Κρατών Μελών Καθολική Υπηρεσία (αρ.3 3) Δυνατότητες Κρατών Μελών Προμηθευτής Έσχατου Καταφυγίου (αρ.3 3). Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας (αρ. 3 2) Σε επίπεδο εθνικού δικαίου τα σχετικά θέματα είχαν ρυθμιστεί με το άρ. 29 του ν. 2773/1999, ενώ ήδη οι διατάξεις αυτές έχουν αντικατασταθεί με τα άρ του ν. 4001/2011. Παράλληλα με τις ειδικές ρυθμίσεις των ΥΓΟΣ, προβλέπονται επίσης γενικές διατάξεις για την προστασία του συνόλου των Καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας (αρ. 3 4 έως α. 3 9).

8 Στόχοι των ΥΓΟΣ στην Ηλεκτρική Ενέργεια Διασφάλιση ενεργειακού εφοδιασμού Ένταξη απομονωμένων περιοχών στην ενιαία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας Προστασία ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων Άσκηση περιφερειακής πολιτικής Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 8

9 ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

10 Υποχρέωση Καθολικής Υπηρεσίας Άρθρο 3 3 της Οδηγίας 2009/72/ΕΚ (1). Η Καθολική Υπηρεσία αφορά την Προμήθεια και την Σύνδεση στο Δίκτυο 1. Προμήθεια Διασφαλίζεται η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας συγκεκριμένης ποιότητας στουςχρήστεςτηςμετιμέςοι οποίες είναι λογικές εύκολα και άμεσα συγκρίσιμες διαφανείς, χωρίς να εισάγουν διακρίσεις. Τα Κράτη Μέλη οφείλουν να διασφαλίζουν ότι: όλοι οι οικιακοί καταναλωτές, και, όπου κρίνεται σκόπιμο, οι μικρές επιχειρήσεις (ήτοι επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους και με ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ), απολαύουν της Καθολικής Υπηρεσίας.

11 Υποχρέωση Καθολικής Υπηρεσίας Άρθρο 3 3 της Οδηγίας 2009/72/ΕΚ (2) 2. Υποχρέωση Σύνδεσης: Τα Κράτη Μέλη πρέπει να επιβάλλουν στις Εταιρείες Διανομής την υποχρέωση σύνδεσης πελατών με το δίκτυό τους υπό όρους, προϋποθέσεις και τιμολόγια που καθορίζονται κατά τη διαδικασία που αναφέρεται στο Άρθρο37 6 της Οδηγίας. Άρθρο 37 6 Οι Ρυθμιστικές Αρχές είναι υπεύθυνες να καθορίσουν ή να εγκρίνουν τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται στον υπολογισμό των όρων και προϋποθέσεων για: τη σύνδεση και πρόσβαση στα εθνικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένων τιμολογίων Διανομής και Μεταφοράς (ή μεθοδολογία καθορισμού τιμολογίων). την πρόσβαση στις διασυνοριακές υποδομές Οι χρεώσεις Διανομής και Μεταφοράς θα επιτρέπουν τις απαραίτητες επενδύσεις στα δίκτυα να υλοποιούνται κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα των δικτύων. Ορισμένα Κράτη Μέλη προβλέπουν απαγόρευση ή αυστηρούς περιορισμούς για την διακοπή της σύνδεσης, υπό ορισμένες προϋποθέσεις: Βρυξέλλες: διακοπή σύνδεσης είναι δυνατή μόνο μετά από δικαστική απόφαση Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο (υπό προϋποθέσεις): απαγόρευση διακοπής σύνδεσης κατά την χειμερινή περίοδο Λουξεμβούργο, Σουηδία: οικονομική υποστήριξη από κοινωνικές Αρχές για αποφυγή διακοπής σε ευάλωτους καταναλωτές

12 Υποχρέωση Καθολικής Υπηρεσίας ά. 3 3 της Οδηγίας 2009/72/ΕΚ Εφαρμογή Ελλάδα (α. 58 Ν. 4001/2011): Δικαιούχοι της Καθολικής Υπηρεσίας: (α) οικιακοί πελάτες, και (β) μικρές επιχειρήσεις (με ισχύ παροχής έως 25kVA). Επιλογή Προμηθευτή Καθολικής Υπηρεσίας: Γίνεται με Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος έως την κατά διαδικασία που θα οριστεί από τη ΡΑΕ. Σε περίπτωση μη εκδήλωσης σχετικού ενδιαφέροντος Πάροχος ορίζεται ο Προμηθευτής με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς ανά κατηγορία πελατών. Μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής προμηθευτή κατά τα ανωτέρω, Προμηθευτής Καθολικής Υπηρεσίας είναι η ΔΕΗ (α Ν. 4001/2011). Σε υλοποίηση της αποκλειστικής υποχρέωσης της για παροχή Καθολικής Υπηρεσίας, η ΔΕΗ, εφόσον προμηθεύει ποσοστό > 70% (α. 14 ΚΠ): υποχρεούται να υποβάλλει προσφορά μέσα σε προθεσμία 28 ημερών σε οποιονδήποτε Επιλέγοντα Πελάτη υποβάλλει πρόσκληση για να σύναψη σύμβασης προμήθειας ή τροποποίηση της. Οι όροι της προσφοράς αυτής εκ μέρους της ΔΕΗ είναι ρυθμιζόμενοι απότοκράτος μετά από γνώμη της ΡΑΕ.

13 Προμηθευτής Έσχατου Καταφυγίου

14 Υποχρέωση Έσχατου Καταφυγίου Άρθρο 3 3 της Οδηγίας 2009/72/ΕΚ ΙΙ. Προμηθευτής Έσχατου Καταφυγίου: Προκειμένου να εξασφαλίσουν την παροχή καθολικής υπηρεσίας τα Κράτη Μέλη έχουν την δυνατότητα να ορίσουν Προμηθευτή Έσχατου Καταφυγίου (ύστατος προμηθευτής). Ο ύστατος προμηθευτής μπορεί, κατά την Οδηγία, να είναι το τμήμα εμπορίας μίας κάθετα ολοκληρωμένης επιχείρησης που εκτελεί, επίσης, και τα καθήκοντα διανομής, υπό την προϋπόθεση ότι ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις διαχωρισμού της Οδηγίας 2009/72/ΕΚ.

15 Υποχρέωση Έσχατου Καταφυγίου Εφαρμογή (1) Ποιος είναι ο Προμηθευτής Έσχατου Καταφυγίου για τους τελικούς καταναλωτές; Έχουν διαμορφωθεί δύο μοντέλα: Μοντέλο 1: Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου: επιλογή από την κυβέρνηση σε δεδομένη χρονική στιγμή (Ισπανία, Λουξεμβούργο) επιλογή μέσω διαδικασίας πρόσκλησης προς υποβολή προσφορών (Ιταλία, Γαλλία). πελάτες προμηθευτή που περιέρχεται σε αδυναμία παροχής κατανέμονται δια νόμου στους λοιπούς προμηθευτές (Ολλανδία). συμμόρφωση με κριτήρια προεπιλογής δια νόμου (Γερμανία: ο προμηθευτής με το μεγαλύτερο αριθμό πελατών σε ένα τμήμα του δικτύου). Ορισμός προμηθευτή εσχάτου καταφυγίου: ένας προμηθευτής ανά ζώνη δικτύου (με βάση ιστορικά κριτήρια Δανία). εξ ορισμού όλοι οι προμηθευτές στη σχετική ζώνη δικτύου (Αυστρία, Ολλανδία). Ορισμός Προμηθευτή Έσχατου Καταφυγίου δια νόμου (Ισπανία, Βέλγιο, Αυστρία).

16 Υποχρέωση Έσχατου Καταφυγίου Εφαρμογή (2) Μοντέλο 2: Διαχειριστής Συστήματος Διανομής ισχυρός δεσμός μεταξύ διανομής και καθολικής υπηρεσίας (Δικαίωμα σύνδεσης ισχυρά συνδεδεμένο με την εξασφαλισμένη προμήθεια Βέλγιο) Πεδίο Εφαρμογής: όλοι οι οικιακοί καταναλωτές και οι μικρής κλίμακας επιχειρήσεις (Αυστρία, Δανία, Ελλάδα, Σλοβενία, Ολλανδία). όλοι οι καταναλωτές υπό προϋποθέσεις: Καθολική Υπηρεσία (Γερμανία). Και μεγάλες επιχειρήσεις (Ιταλία)

17 Υποχρέωση Έσχατου Καταφυγίου Εφαρμογή (3) Ελλάδα (α. 57 Ν. 4001/2011): Δικαιούχοι προμηθευτή έσχατου καταφυγίου: καταναλωτές που δεν εκπροσωπούνται από Προμηθευτή λόγω υπαιτιότητάς του. Διάρκεια της εν λόγω παροχής: ανώτατο όριο οι τρεις (3) μήνες. Επιλογή: Με Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος μέχρι κατά διαδικασία που θα οριστεί από τη ΡΑΕ. Σε περίπτωση μη εκδήλωσης σχετικού ενδιαφέροντος Πάροχος ορίζεται ο Προμηθευτής με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς ανά κατηγορία πελατών. Μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής προμηθευτή κατά τα ανωτέρω, Προμηθευτής Εσχάτου Καταφυγίου είναι ηδεη(α Ν. 4001/2011).

18 Υποχρέωση Τελευταίου Καταφυγίου Εφαρμογή (4) Τιμολόγια για την Υπηρεσία Προμήθειας Έσχατου Καταφυγίου Ο Προμηθευτής Έσχατου Καταφυγίου δημοσιεύει «τιμολόγιο έσχατου καταφυγίου» με πλαφόν το μέσο όρο των σχετικών τιμών της αγοράς. (Αυστρία). Ρυθμιζόμενα τιμολόγια, ανά τακτά χρονικά διαστήματα (Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Δανία: ανά 3 μήνες). Ρυθμιζόμενες εκπτώσεις στον ετήσιο λογαριασμό (40 60%) Όφελος με χρονικό όριο ενός έτους Συντονιζόμενο από τις Αρχές κοινωνικής αλληλεγγύης. Η EDF παρέχει τα τιμολόγια και αποζημιώνεται μέσω ειδικού, «κοινωνικοποιημένου» τέλους, το οποίο πληρώνει ο κάθε τελικός καταναλωτής. Ρυθμιζόμενα τιμολόγια (χρεώσεις) δικτύου (Γερμανία). Μέθοδος υπολογισμού τιμολογίου καθοριζόμενη από την Κυβέρνηση (Ισπανία).

19 Υποχρέωση Τελευταίου Καταφυγίου Εφαρμογή (6) Ελλάδα: Το τιμολόγιο που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη κατηγορία καταναλωτών. Κατά την τρέχουσα περίοδο, τα υπόψη τιμολόγια είναι ρυθμιζόμενα, καθόσον ΠΤΚ είναι η ΔΕΗ και σύμφωνα με τον Κώδικα Προμήθειας σε Πελάτες τα τιμολόγια της για συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών είναι ρυθμιζόμενα έως τις Τροποποιήσεις σε σχέση με τις ισχύουσες διατάξεις: επέκταση του πεδίου εφαρμογής της Υποχρέωσης Εσχάτου Καταφυγίου. πλαφόν στα τιμολόγια επέκταση στις μικρής κλίμακας επιχειρήσεις καμία μεταβολή (Γαλλία, Γερμανία). Επιπτώσεις: Αυστρία: Λιγότεροι από το 1% των καταναλωτών κάνουν χρήση του Εσχάτου Καταφυγίου. Δανία: Μεγάλος αριθμός καταναλωτών προμηθεύονται ενέργεια από τον Προμηθευτή Εσχάτου Καταφυγίου.

20 ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ

21 Υποχρέωση Παροχής ΥΚΩ ά. 3 2 της Οδηγίας 2009/72/ΕΚ (1) Τα Κράτη Μέλη μπορούν να επιβάλλουν στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, χάριν του γενικού οικονομικού συμφέροντος, υποχρεώσεις παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, οι οποίες μπορούν να σχετίζονται με: την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας του εφοδιασμού, την παροχή, ήτοι την κανονικότητα αυτής (τακτική παροχή), την ποιότητα και την τιμή της, και την προστασία του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανόμενης της ενεργειακής αποδοτικότητας, της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και της προστασίας του κλίματος. Οι σχετικές υποχρεώσεις θα πρέπει : να ορίζονται σαφώς, να είναι διαφανείς, αμερόληπτες, επαληθεύσιμες, και να διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση των επιχειρήσεων ηλεκτρικής ενέργειας της Κοινότητας στους εθνικούς καταναλωτές. Σχετικά με τις παραπάνω ΥΚΩ τα Κράτη Μέλη δύνανται να εφαρμόσουν μακροπρόθεσμο προγραμματισμό, χωρίς διακριτική μεταχείριση εις βάρος νεοεισερχόμενων ή, γενικώς, τρίτων μερών όσον αφορά την πρόσβαση στο δίκτυο. Προώθηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές: ο Προμηθευτής Εσχάτου Καταφυγίου πρέπει να παρέχει ενέργεια αποκλειστικά και μόνο από ανανεώσιμες πηγές (Πορτογαλία).

22 Η ανάθεση ΥΚΩ ως εργαλείο γιατηδιασφάλισητουεφοδιασμού Εφαρμογή Τόσο η Καθολική Υπηρεσία όσο και ο Προμηθευτής Εσχάτου Καταφυγίου αποσκοπούν, μεταξύ άλλων, στην ασφάλεια του εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία τα κράτη μέλη υποχρεούνται να εγγυηθούν κατά τα αρ. 3 και 4 της Οδηγίας. Μερικά Κράτη Μέλη εισάγουν ειδικές ΥΚΩ για τον σκοπό της ασφάλειας εφοδιασμού: αντιμετωπίζουν γεωγραφικούς παράγοντες, καθώς το ευρωπαϊκό δίκαιο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία και την ενεργειακή ασφάλεια των απομονωμένων περιοχών της ενιαίας αγοράς (προοίμιο Οδηγίας): παροχή ενέργειας σε ίδια τιμή σε δυσκολότερα προσβάσιμες περιοχές (πχ. νησιά) (Ελλάδα). αντιμετωπίζουν δημογραφικούς παράγοντες: παροχή ενέργειας σε χαμηλότερη τιμή σε οικογένειες με περισσότερα από 3 παιδιά (Ελλάδα) ή ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας και έως μια ελάχιστη κατανάλωση (Γαλλία) Πρόσθετο εργαλείο για την ασφάλεια εφοδιασμού είναι η ανάπτυξη διασυνοριακών συνδέσεων με απώτερο στόχο και την εξασφάλιση χαμηλότερων τιμών για τους καταναλωτές.

23 ΥΚΩ Εφαρμογή: Ελλάδα (α. 55 N. 4001/2011) Ως ΥπηρεσίεςΚοινήςΩφέλειαςέχουν καθορισθεί ειδικότερα (άρ. 28 παρ. 1 Ν. 3426/2005 με την Δ5/ΗΛ/Β/Φ1Β/12924/2007 απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης): Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών και των Απομονωμένων Μικροδικτύων, με τιμολογήσεις ίδιες, ανά κατηγορία καταναλωτή, με αυτές του Διασυνδεδεμένου Συστήματος. Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με ειδικό τιμολόγιο στους πολύτεκνους καταναλωτές, όπως αυτοί προσδιορίζονται βάσει της κείμενης Νομοθεσίας. Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με ειδικό τιμολόγιο "Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο" (Κ.Ο.Τ.) στους ευπαθείς καταναλωτές, όπως αυτοί προσδιορίζονται βάσει της κείμενης Νομοθεσίας.

24 Προστασία του Καταναλωτή

25 Προστασία Καταναλωτή Άρθρο 3 4 έως 3 13 της Οδηγίας 2009/72/ΕΚ (1) Τα Κράτη Μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν υψηλού επιπέδου προστασία των Καταναλωτών. Διαφάνεια αναφορικά με τους συμβατικούς όρους και προϋποθέσεις, γενικές πληροφορίες και μηχανισμούς επίλυσης διαφορών. Συγκεκριμένες πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε λογαριασμούς και διαφημιστικά υλικά διαθέσιμα στον τελικό καταναλωτή. Ενιαία σημεία επαφής από όπου διατίθενται στους καταναλωτές το σύνολο των απαραίτητων πληροφοριών που αναφέρονται στα δικαιώματά τους, την ισχύουσα νομοθεσία και τους τρόπους επίλυσης των διαφορών (άρθρο 3 12). Ένα όργανο διαμεσολάβησης για τους καταναλωτές ενέργειας θα πρέπει να δημιουργηθεί, προκειμένου να διασφαλιστεί ικανοποιητική αντιμετώπιση των καταγγελιών και εξωδικαστική επίλυση των διαφορών (άρθρο 3 13). Μη διακριτική μεταχείριση στα πλαίσια διοικητικών διαδικασιών Κράτους Μέλους εις βάρος των επιχειρήσεων Προμήθειας, οι οποίες είναι ήδη εγγεγραμμένες σε άλλο κράτος μέλος.(άρθρο 3 4).

26 Προστασία Καταναλωτή Άρθρο 3 4 έως 3 13 της Οδηγίας 2009/72/ΕΚ (2) Η διευκόλυνση της αλλαγής Προμηθευτή για τους καταναλωτές. Οι επιλέγοντες καταναλωτές (= οι καταναλωτές που είναι ελεύθεροι να αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια από προμηθευτή της επιλογής τους) θα πρέπει να δύνανται να αλλάξουν Προμηθευτή εύκολα (α. 3 5). Ελλάδα: Οι παραπάνω όροι έχουν ενσωματωθεί στον Κώδικα Προμήθειας σε Πελάτες

27 Προστασία Καταναλωτών άρθρο 3 7 της Οδηγίας 2009/72/ΕΚ (1) Τα Κράτη Μέλη θα πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να διασφαλισθεί ότι υπάρχουν τα επαρκή εχέγγυα για να προστατευθούν οι «ευάλωτοι καταναλωτές». Προσδιορισμός της έννοιας του ευάλωτου καταναλωτή (πενία / έκτακτες συνθήκες) Πιθανά κριτήρια: προσωπική υγεία, και/ή οικονομική κατάσταση, ιατρικά κριτήρια. Διασφάλιση του σεβασμού των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων αναφορικά με τους ευάλωτους καταναλωτές. Εφαρμογή του καθεστώτος του «ευάλωτου καταναλωτή». Σχεδόν όλες οι χώρες έχουν υιοθετήσει κάποιου είδους ορισμό για τον ευάλωτο καταναλωτή (πλην της Νορβηγίας).

28 Προστασία Καταναλωτών Άρθρο 3 7 της Οδηγίας 2009/72/ΕΚ (2) Ορισμός του «ευάλωτου καταναλωτή»: στο Εθνικό δίκαιο /από εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές Κριτήρια: οικονομικά, κοινωνικά και ιατρικά : ελάχιστη ισχύς (λιγότερο από 3 KV), ελάχιστο επίδομα σύνταξης (συνταξιούχοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, κλπ) (Πολωνία, Ισπανία), πολύτεκνες οικογένειες, άνεργοι, άτομα που δικαιούνται κοινωνικών επιδομάτων (Πολωνία). άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης και άτομα με προβλήματα όρασης ή κινητικά προβλήματα) (Μάλτα). Ελλάδα (α.52 Ν. 4001/2011) Κριτήρια: οικονομικά, κοινωνικά και ιατρικά: οικονομικά ασθενείς οικιακοί πελάτες που πλήττονται από την ενεργειακή πενία (εισόδημα < , χωρίς τις εκάστοτε μειώσεις), άνεργοι (εισόδημα < , χωρίς τις εκάστοτε μειώσεις), ηλικιωμένοι (> 70 ετών),

29 Προστασία Καταναλωτών Άρθρο 3 7 της Οδηγίας 2009/72/ΕΚ (3) γονείς με τρία ή περισσότερα τέκνα (εισόδημα < , χωρίς τις εκάστοτε μειώσεις), άτομα που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη, και άτομα με ειδικές ανάγκες. Απαγόρευση διακοπής σύνδεσης σε έκτακτες συνθήκες: Ολλανδία: περιορισμοί κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή αν ο ευάλωτος καταναλωτής επιδεικνύει ιατρικό πιστοποιητικό. Σλοβενία, Γερμανία: περιορισμοί αν η διακοπή μπορεί να προκαλέσει σοβαρή προσωπική ή ουσιαστική περιουσιακή ζημία. Λουξεμβούργο: οι κοινωνικές υπηρεσίες δύνανται να αναλάβουν την πληρωμή τιμολογίων.

30 Προστασία καταναλωτή Άρθρο 3 7 της Οδηγίας 2009/72/ΕΚ (4) Ελλάδα: Κανόνας: Η σύμβαση προμήθειας καταγγέλλεται ελεύθερα από τα μέρη έγγραφος τύπος (α ΚΠ). Εξαίρεση για Μεγάλους Προμηθευτές (α ΚΠ): προμηθεύουν ποσοστό > 40% της συνολικής ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας : Ο Επιλέγων Πελάτης δεν μπορεί να υποχρεωθεί συμβατικά στην τήρηση προθεσμίας καταγγελίας μεγαλύτερη των 12 μηνών. Ειδικά για τη ΔΕΗ, εφόσον προμηθεύει ποσοστό > 70% της συνολικής ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας (α ΚΠ): Υπάρχει δυνατότητα καταγγελίας μόνο όταν ο Επιλέγων Πελάτης δεν εκπληρώνει τις συμβατικές χρηματικές του υποχρεώσεις ή παραβαίνει άλλους ουσιώδεις έγκυρους συμβατικούς όρους. Τιμολόγια των Προστατευόμενων Καταναλωτών: Ιταλία: καθορίζονται από την εθνική Ρυθμιστική Αρχή. Ελλάδα: Ρυθμιζόμενα τιμολόγια από το Κράτος μετά από γνωμοδότηση της ΡΑΕ. Οι χρεώσεις ρυθμιζόμενου τιμολογίου έχουν εφαρμογή για συγκεκριμένη μέγιστη κατανάλωση.

31 Διαδικασία Παραβίασης ασκηθείσα εναντίον της Ιταλίας Διαδικασία παραβίασης κατά της Ιταλίας για υπερβολικά εκτεταμένη προστασία του τελικού καταναλωτή Τα περισσότερα Κράτη Μέλη, κατά την επιλογή του συστήματος του προμηθευτή τελικού καταφυγίου, δεν χορηγούν μειωμένες τιμές σε αυτούς τους καταναλωτές (βιομηχανικό, μικρές επιχειρήσεις, φερέγγυους οικιακούς πελάτες), οι οποίοι φαίνεται να είναι σε θέση να πληρώσουν για την καταναλωθείσα ηλεκτρική ενέργεια. Η Ιταλία ακόμη εγγυάται ρυθμιζόμενα τιμολόγια (υπό το καθεστώς«maggior tutela», μέσω του «Μοναδικού Αγοραστή») σε όλους τους καταναλωτές μέσης και χαμηλής τάσης. Το ΔΕΚ στην υπόθεση Federutility, αναγνώρισε ότι κατά την πρώτη περίοδο της διαδικασίας απελευθέρωσης τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια μπορούσαν να είναι αποδεκτά, προκειμένου να διασφαλισθεί η ασφάλεια της προμήθειας εφόσον ήταν αναλογικά και περιορισμένα ως προς τους δικαιούχους (μικρούς καταναλωτές τιμολόγια προνοίας) και τη διάρκεια (με ορισμένη χρονική διάρκεια). Τα ιταλικά τιμολόγια φαίνεται να μην συμμορφώνονται με αυτά τα κριτήρια: υπερβολικά ευρεία προστασία για μεγάλο μέρος καταναλωτών.

32 Προστασία Καταναλωτών Αλλαγή Προμηθευτή ά. 3 5 της Οδηγίας 2009/72/ΕΚ(1) Αλλαγή Προμηθευτή Σκοπός των κανόνων: Τα Κράτη Μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν: τη μη διακριτική μεταχείριση αναφορικά με το κόστος, την διαδικασία ή το χρόνο. ότι αλλαγές στον προμηθευτή με πρωτοβουλία του καταναλωτή τίθεται σε ισχύ εντός 3 εβδομάδων, και ότι οι καταναλωτές λαμβάνουν όλα τα σχετικά δεδομένα κατανάλωσης Εφαρμογή του κανόνα των 21 ημερών (3 εβδομάδες): Έχει ήδη εφαρμοσθεί ή πρόκειται να εφαρμοσθεί στη Γερμανία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο. ΔενέχειεφαρμοσθείστηΣλοβενία: η αλλαγή είναι εφικτή μόνο την 1 η κάθε μήνα και μόνο ξεκινώντας από τον επόμενο μήνα εάν γνωστοποιηθεί πριν τη 10 η ημέρα του μήνα.

33 Προστασία Καταναλωτών Αλλαγή Προμηθευτή ά. 3 5 της Οδηγίας 2009/72/ΕΚ(2) Ελλάδα (α. 51 Ν. 4001/2011): Η διαδικασία αλλαγής προμηθευτή προβλέπεται από τον Κώδικα Προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (ά. 10): Απαιτείται καταγγελία της σύμβασης προμήθειας. Δεν μπορεί να παρεμποδιστεί λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών προς τον προμηθευτή. Διάρκεια: Η διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός τριών (3) εβδομάδων από την κοινοποίηση της εντολής περί αλλαγής εκπροσώπησης προς τον αρμόδιο διαχειριστή. Εφαρμογή: σε όλους τους καταναλωτές Δυσκολίες: Προβλήματα οφειλόμενα σε εθνικές διατάξεις όπου η αλλαγή προμηθευτή ήδη ρυθμίζεται λεπτομερώς: πχ Γερμανία. Προβλήματα οφειλόμενα σε προμηθευτές και προσαρμογή σε διαφορετικά επίπεδα. Προβλήματα διευθέτησης διαφορών καθώς η περίοδος των 21 ημερών δεν ανταποκρίνεται στη λογιστική περίοδο: για την να μην αποτελεί ημερομηνία θέσεως σε ισχύ η 1 η κάθε μηνός. Έναρξη υποχρεώσεων : Λιθουανία: κατά την ημερομηνία ειδοποίησης του καταναλωτή.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ. Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ) Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων (ΜοΚΕ)

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ. Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ) Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων (ΜοΚΕ) ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ) Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων (ΜοΚΕ) Αθήνα 24.2.2011 ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική και ενεργειακή νομοθεσία

Τεχνική και ενεργειακή νομοθεσία Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τεχνική και ενεργειακή νομοθεσία Ενότητα : Δίκαιο της Ενέργειας Η Παροχή Υπηρεσιών Ενέργειας ως Δημόσια Υπηρεσία Σκόδρας Γεώργιος, Αν. Καθηγητής gskodras@uowm.gr Τμήμα Μηχανολόγων

Διαβάστε περισσότερα

12 ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ «ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2007» Αθήνα Οκτωβρίου 2007

12 ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ «ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2007» Αθήνα Οκτωβρίου 2007 12 ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ «ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2007» Αθήνα 24-25 25 Οκτωβρίου 2007 ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Δρος

Διαβάστε περισσότερα

Προμηθευτής Καθολικής Υπηρεσίας

Προμηθευτής Καθολικής Υπηρεσίας Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. Η ευρωπαϊκή διάσταση και η ελληνική εμπειρία Σοφία Αναστασοπούλου Νοέμβριος 2018 Γενική Διεύθυνση Στρατηγικής & Μετασχηματισμού Διεύθυνση Ρυθμιστικών Θεμάτων Οδηγία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ EL ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Σχετικά µε την πρόοδο των εργασιών όσον αφορά τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις που συνδέονται µε τις υπηρεσίες γενικού οικονοµικού συµφέροντος 1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΑΣΥΠ ΔΕΗ) ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΤΙΡΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - Ενημέρωση για το σχετικό Νομοθετικό Πλαίσιο - Ενημέρωση για τη δομή και το περιεχόμενο του Σχεδίου

Διαβάστε περισσότερα

Καθολική Υπηρεσία Υπηρεσίες Γενικού Ενδιαφέροντος

Καθολική Υπηρεσία Υπηρεσίες Γενικού Ενδιαφέροντος Καθολική Υπηρεσία Υπηρεσίες Γενικού Ενδιαφέροντος Δημήτρης Τσαλέμης (ΕΚΔΔΑ 2015) Η ρύθμιση για υποχρέωση παροχής καθολικής υπηρεσίας αφορά κλάδους που λειτουργούν κυρίως ως φυσικά μονοπώλια ή/και κλάδους

Διαβάστε περισσότερα

Συνειδητή επιλογή Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας και αναγκαστική εκπροσώπηση

Συνειδητή επιλογή Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας και αναγκαστική εκπροσώπηση Συνειδητή επιλογή Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας και αναγκαστική εκπροσώπηση Αλλαγή Προμηθευτή! Με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουμε, απλά και ανέξοδα,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 4/2014

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 4/2014 Πειραιώς 132 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 4/2014 Περί αναπροσαρμογής των ορίων κατανάλωσης για τους φορείς που δικαιούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΕΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΣΕ ΤΕΛΙΚΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ

ΑΔΕΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΣΕ ΤΕΛΙΚΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΑΔΕΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΣΕ ΤΕΛΙΚΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2003 ΕΩΣ 2017 (Ν.122(Ι)/2003 ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ) Τροποποίηση Άδειας Π1- Ν.419(Α)/ΠΘ1-2006 σύμφωνα με

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 11.5.2016 L 121/11 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2016/699 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 10ης Μαΐου 2016 σχετικά με τον καθορισμό, για το 2016, των δημοσιονομικών ανώτατων ορίων για ορισμένα καθεστώτα άμεσης στήριξης

Διαβάστε περισσότερα

Ρυθμιστικό Πλαίσιο για την Απελευθέρωση της Ταχυδρομικής Αγοράς. Χρήστος Βαρσάμης Πρόεδρος Δ.Σ & Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΤΑ Α.Ε

Ρυθμιστικό Πλαίσιο για την Απελευθέρωση της Ταχυδρομικής Αγοράς. Χρήστος Βαρσάμης Πρόεδρος Δ.Σ & Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΤΑ Α.Ε Ρυθμιστικό Πλαίσιο για την Απελευθέρωση της Ταχυδρομικής Αγοράς Χρήστος Βαρσάμης Πρόεδρος Δ.Σ & Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΤΑ Α.Ε Ημερίδα ΕΕΤΤ Η Ταχυδρομική Αγορά στην τελική ευθεία για την απελευθέρωση: Νέα

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης. «Κώδικας Προµήθειας σε Πελάτες» Ο Υπουργός Ανάπτυξης

Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης. «Κώδικας Προµήθειας σε Πελάτες» Ο Υπουργός Ανάπτυξης Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης «Κώδικας Προµήθειας σε Πελάτες» Ο Υπουργός Ανάπτυξης Έχοντας υπόψη: α) τις διατάξεις του Ν. 1558/85 (ΦΕΚ Α 137) «Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα» σε συνδυασµό µε τις διατάξεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 2009 Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών 9.11.2007 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Υποβολή Ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων και Στοιχείων δραστηριότητας προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας

Υποβολή Ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων και Στοιχείων δραστηριότητας προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας Πειραιώς 132, 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr Αθήνα, 07/06/2013 Προς: Πίνακας Αποδεκτών Θέμα: Κωδικός : O- 55117 Σελίδες : 6 Υποβολή Ετήσιων Οικονομικών

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 233/2007. «Μεθοδολογία υπολογισµού του ανταλλάγµατος για την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ)»

ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 233/2007. «Μεθοδολογία υπολογισµού του ανταλλάγµατος για την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ)» Πανεπιστηµίου 69 & Αιόλου, 105 64 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 233/2007 «Μεθοδολογία υπολογισµού του ανταλλάγµατος για την παροχή

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 510/2009. Προϋπολογισμός Ετησίου Κόστους και Μοναδιαίες Χρεώσεις Χρήσης Συστήματος Μεταφοράς για το έτος 2010

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 510/2009. Προϋπολογισμός Ετησίου Κόστους και Μοναδιαίες Χρεώσεις Χρήσης Συστήματος Μεταφοράς για το έτος 2010 Πειραιώς 132, 118 54 Αθήνα Τηλ.: 21-37274 Fax: 21-325546 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 51/29 Προϋπολογισμός Ετησίου Κόστους και Μοναδιαίες Χρεώσεις Χρήσης Συστήματος Μεταφοράς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ. Υποβολή Εισήγησης προς τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών σχετικά με τα Κριτήρια Επιλογής Παρόχου Καθολικής Υπηρεσίας

ΑΠΟΦΑΣΗ. Υποβολή Εισήγησης προς τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών σχετικά με τα Κριτήρια Επιλογής Παρόχου Καθολικής Υπηρεσίας Μαρούσι, 20-12-2006 ΑΡΙΘ. ΑΠ.: 415/51 ΑΠΟΦΑΣΗ Υποβολή Εισήγησης προς τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών σχετικά με τα Κριτήρια Επιλογής Παρόχου Καθολικής Υπηρεσίας Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών

Διαβάστε περισσότερα

L 307/62 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 7.11.2012

L 307/62 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 7.11.2012 L 307/62 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 7.11.2012 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (EE) αριθ. 1020/2012 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 6ης Νοεμβρίου 2012 σχετικά με την έγκριση σχεδίου κατανομής, στα κράτη μέλη, των

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 311/2007. Τροποποίηση Κανονισµού Προµήθειας Πελατών. Η Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας. Λαµβάνοντας υπόψη: σκέφθηκε ως εξής:

ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 311/2007. Τροποποίηση Κανονισµού Προµήθειας Πελατών. Η Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας. Λαµβάνοντας υπόψη: σκέφθηκε ως εξής: Πανεπιστηµίου 69 & Αιόλου, 105 64 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 311/2007 Τροποποίηση Κανονισµού Προµήθειας Πελατών Η Ρυθµιστική

Διαβάστε περισσότερα

Η ορθή επιλογή Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας προϋποθέτει ενημέρωση

Η ορθή επιλογή Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας προϋποθέτει ενημέρωση Η ορθή επιλογή Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας προϋποθέτει ενημέρωση Με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουμε, απλά και ανέξοδα, την εταιρεία που θα προμηθεύει

Διαβάστε περισσότερα

ΈΡΕΥΝΑ ΣΥΜΒΑΤΌΤΗΤΑΣ SUPPLY CHAIN INITIATIVE

ΈΡΕΥΝΑ ΣΥΜΒΑΤΌΤΗΤΑΣ SUPPLY CHAIN INITIATIVE Επιλέξτε γλώσσα English ΈΡΕΥΝΑ ΣΥΜΒΑΤΌΤΗΤΑΣ SUPPLY CHAIN INITIATIVE - 2017 Καλωσήλθατε στην ιστοσελίδα της Dedicated. Η µεθοδολογία που βασίζεται στο διαδίκτυο εγγυάται τη διαφύλαξη του απόρρητου των απαντήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Επιλέξτε γλώσσα. Greek ΈΡΕΥΝΑ ΣΥΜΒΑΤΌΤΗΤΑΣ SUPPLY CHAIN INITIATIVE

Επιλέξτε γλώσσα. Greek ΈΡΕΥΝΑ ΣΥΜΒΑΤΌΤΗΤΑΣ SUPPLY CHAIN INITIATIVE Page 1 sur 10 Επιλέξτε γλώσσα Greek ΈΡΕΥΝΑ ΣΥΜΒΑΤΌΤΗΤΑΣ SUPPLY CHAIN INITIATIVE - 2016 Καλωσήλθατε στην ιστοσελίδα της Dedicated. Η μεθοδολογία που βασίζεται στο διαδίκτυο εγγυάται τη διαφύλαξη του απόρρητου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ για τον Κώδικα ιαχείρισης του ικτύου

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ για τον Κώδικα ιαχείρισης του ικτύου Πανεπιστηµίου 69 & Αιόλου, 105 64 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ για τον Κώδικα ιαχείρισης του ικτύου Η ΡΑΕ, στο πλαίσιο διαµόρφωσης γνώµης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ. σύμφωνα με το άρθρο 294 παράγραφος 6 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ. σύμφωνα με το άρθρο 294 παράγραφος 6 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, XXX [ ](2016) XXX draft 2013/0029 (COD) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ σύμφωνα με το άρθρο 294 παράγραφος 6 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. έκθεσης της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. έκθεσης της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 17.5.2017 COM(2017) 242 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της έκθεσης της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την επανεξέταση της πρακτικής εφαρμογής

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2004 ΕΩΣ 2018 (Ν.183(Ι)/2004 & Ν.103(Ι)/2006 & 199(Ι)/2007 & 219(Ι)/2012&148(Ι)/2018)

ΟΙ ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2004 ΕΩΣ 2018 (Ν.183(Ι)/2004 & Ν.103(Ι)/2006 & 199(Ι)/2007 & 219(Ι)/2012&148(Ι)/2018) ΟΙ ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2004 ΕΩΣ 2018 (Ν.183(Ι)/2004 & Ν.103(Ι)/2006 & 199(Ι)/2007 & 219(Ι)/2012&148(Ι)/2018) ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ Πρότυποι όροι Άδειας Κατασκευής, Ιδιοκτησίας,

Διαβάστε περισσότερα

Μέσος αριθμός ξένων γλωσσών που κατέχονται ανά μαθητή

Μέσος αριθμός ξένων γλωσσών που κατέχονται ανά μαθητή γλωσσών που κατέχονται ανά μαθητή Αυστρία 1998 0 0 1999 1.1 1.7 2000 1.1 1.7 2001 0 0 2002 1.1 1.7 2003 0 0 2004 0 0 Βέλγιο 1998 0 0 1999 0 0 2000 1.2 2.2 2001 1.3 2.2 2002 1.3 2.2 2003 1.2 2.2 2004 1.3

Διαβάστε περισσότερα

Απόφαση (ΕΕ) 2016/954 του Συμβουλίου της 9ης

Απόφαση (ΕΕ) 2016/954 του Συμβουλίου της 9ης Πίνακας περιεχομένων Απόφαση (ΕΕ) 2016/954 του Συμβουλίου της 9ης Ιουνίου 2016 για την έγκριση ενισχυμένης συνεργασίας στον τομέα της διεθνούς δικαιοδοσίας, του εφαρμοστέου δικαίου και της αναγνώρισης

Διαβάστε περισσότερα

Στρεβλώσεις στους ρυθμιζόμενους μηχανισμούς εκτός ΗΕΠ

Στρεβλώσεις στους ρυθμιζόμενους μηχανισμούς εκτός ΗΕΠ Στρεβλώσεις στους ρυθμιζόμενους μηχανισμούς εκτός ΗΕΠ Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας Τι αφορούν οι ΥΚΩ 1. Την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές των Μη διασυνδεδεμένων Νησιών και των Απομονωμένων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Draft for discussion purposes only

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Draft for discussion purposes only ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Draft for discussion purposes only 1 2 3 4 Οι κύριες αρµοδιότητες της ενδυναµωµένης Ρυθµιστικής Αρχής συνοψίζονται ως εξής:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 115/2013

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 115/2013 Πειραιώς 132, 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 115/2013 ΑΝΑΘΕΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΤΟΠΙΝ

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο συνόδου ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΟ. στην έκθεση

Έγγραφο συνόδου ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΟ. στην έκθεση Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Έγγραφο συνόδου 12.1.2018 A8-0395/2017/err01 ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΟ στην έκθεση σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τον έλεγχο αναλογικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Δικαιώματα Καταναλωτών Ενέργειας

Δικαιώματα Καταναλωτών Ενέργειας Δικαιώματα Καταναλωτών Ενέργειας Μαρία-Ελένη Δελέντα Λειτουργός Α (Διεθνείς Σχέσεις και Ενεργειακή Πολιτική) Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου 6 Μαρτίου, 2018 Σχολή Καταναλωτών - Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, Έχοντας υπόψη: τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, Έχοντας υπόψη: τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, Έχοντας υπόψη: τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 47 παράγραφος 2, το άρθρο 55 και το άρθρο 95, τις

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 7.7.2015 L 176/29 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2015/1089 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 6ης Ιουλίου 2015 σχετικά με τον καθορισμό, για το 2015, των δημοσιονομικών ανώτατων ορίων για ορισμένα καθεστώτα άμεσης στήριξης

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ.) Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Δ5-ΗΛ/Β/Φ29/16027/6.8.2010

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ.) Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Δ5-ΗΛ/Β/Φ29/16027/6.8.2010 Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ.) Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Δ5-ΗΛ/Β/Φ29/16027/6.8.2010 Κ.Ο.Τ. Ι Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Δ5-ΗΛ/Β/Φ.1.20/οικ.878/17.1.2013 οι τιμές που αναγράφονται στο

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 250/5

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 250/5 24.9.2010 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 250/5 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 838/2010 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 23ης Σεπτεμβρίου 2010 περί καθορισμού κατευθυντηρίων γραμμών για τον μηχανισμό αντιστάθμισης μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ E ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 36373 6 Σεπτεμβρίου 2017 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 3057 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. απόφ. 640/2017 Έγκριση του ανταλλάγματος για την κάλυψη των δαπανών παροχής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑ ΔΑΠΑΝΩΝ ΕΣΠΑ

ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑ ΔΑΠΑΝΩΝ ΕΣΠΑ Ειδική Υπηρεσία Θεσμικής Υποστήριξης (ΕΥΘΥ) ksidiropoulos@mou.gr Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑ ΔΑΠΑΝΩΝ ΕΣΠΑ 2014 2020 Αντικείμενο εισήγησης

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 8.11.2017 COM(2017) 660 final 2017/0294 (COD) Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2009/73/ΕΚ σχετικά με τους κοινούς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ. Βρυξέλλες, C (2013) 5823 final

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ. Βρυξέλλες, C (2013) 5823 final ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 18.09.2013 C (2013) 5823 final ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ Το παρόν έγγραφο αποτελεί εσωτερικό έγγραφο της Επιτροπής που διατίθεται μόνο για ενημέρωση. Θέμα: Κρατική ενίσχυση

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. προς την Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας

Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. προς την Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων 10.12.2013 2013/0309(COD) ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 1525/2011

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 1525/2011 Πειραιώς 132 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 1525/2011 ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΤΗΣΙΟΥ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 23.7.2012 COM(2012) 426 final 2010/0253 (COD) ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ σύμφωνα με το άρθρο 294 παράγραφος 7 στοιχείο γ) της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 Έγγραφο συνόδου 2009 C6-0024/2009 2007/0195(COD) PART.1 15/01/2009 Κοινή θέση Κοινή θέση που υιοθέτησε το Συμβούλιο στις 9 Ιανουαρίου 2009 ενόψει της έκδοσης οδηγίας του Ευρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 23.9.2015 COM(2015) 490 final ANNEX 7 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Διαχείριση της προσφυγικής

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 17 Μαρτίου 2016 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 17 Μαρτίου 2016 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 17 Μαρτίου 2016 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2014/0013 (NLE) 15436/15 AGRI 684 AGRIORG 101 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 14.12.2015 COM(2015) 646 final 2015/0296 (CNS) Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΕ. Οικονομικά Προγράμματα Χαμηλής Τάσης

ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΕ. Οικονομικά Προγράμματα Χαμηλής Τάσης ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΕ Οικονομικά Προγράμματα Χαμηλής Τάσης Διεύθυνση Πωλήσεων 01/11/2015 Οικονομικά Προγράμματα Χαμηλής Τάσης Της ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΕ Ισχύς από 1 η Νοεμβρίου 2015 1. Πρόγραμμα Οικιακή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 778/2018

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 778/2018 Πειραιώς 132, 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 778/2018 Λήψη απόφασης για τον καθορισμό των ενιαίων κριτηρίων χορήγησης παρεκκλίσεων

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για τον καθορισμό της σύνθεσης της Επιτροπής των Περιφερειών

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για τον καθορισμό της σύνθεσης της Επιτροπής των Περιφερειών ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 11.6.2014 COM(2014) 226 final 2014/0128 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τον καθορισμό της σύνθεσης της Επιτροπής των Περιφερειών EL EL ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 1. ΠΛΑΙΣΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Greek Environmental & Energy Network Α.Ε. Πελάτες Χαμηλής Τάσης (ΧΤ)

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Greek Environmental & Energy Network Α.Ε. Πελάτες Χαμηλής Τάσης (ΧΤ) ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Greek Environmental & Energy Network Α.Ε. Πελάτες Χαμηλής Τάσης (ΧΤ) 1. ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Περιλαμβάνουν το κόστος για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στους πελάτες. ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

2009/72/ 2009/73/ . 713/ / /2009

2009/72/ 2009/73/ . 713/ / /2009 Νοµοθετική Προσαρµογή της Ελλάδας στην 3η Ενεργειακή Νοµοθετική έσµη: Προοπτικές και Παρεµβάσεις στην Ελληνική Αγορά Ηλεκτρισµού Γιάννης Κελεµένης ικηγόρος 15ο Εθνικό Συνέδρίο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2010»

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΜΗΜΑ Β Ταχ. Δ/νση : Μεσογείων

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση οδηγίας (COM(2017)0660 C8-0394/ /0294(COD)) Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Πρόταση οδηγίας (COM(2017)0660 C8-0394/ /0294(COD)) Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή 29.3.2019 A8-0143/ 001-022 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 001-022 κατάθεση: Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας Έκθεση Jerzy Buzek Κοινοί κανόνες για την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου A8-0143/2018 (COM(2017)0660

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 23.7.2014 COM(2014) 520 final ANNEXES 1 to 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Η ενεργειακή απόδοση και η συμβολή της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 457/2015

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 457/2015 Πειραιώς 132 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 457/2015 ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ KOIΝΩΝΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΈΡΕΥΝΑ ΣΥΜΒΑΤΌΤΗΤΑΣ SUPPLY CHAIN INITIATIVE

ΈΡΕΥΝΑ ΣΥΜΒΑΤΌΤΗΤΑΣ SUPPLY CHAIN INITIATIVE Επιλέξτε γλώσσα English ΈΡΕΥΝΑ ΣΥΜΒΑΤΌΤΗΤΑΣ SUPPLY CHAIN INITIATIVE - 2018 Καλωσήλθατε στην ιστοσελίδα της Dedicated. Η µεθοδολογία που βασίζεται στο διαδίκτυο εγγυάται τη διαφύλαξη του απόρρητου των απαντήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Υποβολή Ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων και Στοιχείων δραστηριότητας προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας

Υποβολή Ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων και Στοιχείων δραστηριότητας προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας Πειραιώς 132, 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr Αθήνα, 02/04/2012 Προς: Πίνακας Αποδεκτών Θέμα: Κωδικός : O-50697 Σελίδες : 6 Υποβολή Ετήσιων Οικονομικών

Διαβάστε περισσότερα

Οι υπόλοιποι των μνημονίων

Οι υπόλοιποι των μνημονίων Το θέμα του αφορολογήτου βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Το ΔΝΤ πιέζει για μείωσή του, οι ευρωπαίοι εταίροι δεν φέρνουν αντίρρηση, η ελληνική κυβέρνηση «δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 1999 Έγγραφο συνόδου 2004 C5-0034/2003 2001/0077(COD) EL 11/02/2003 Κοινή θέση Κοινή θέση η οποία καθορίστηκε από το Συµβούλιο για την έκδοση της οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός Προέδρου Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου στην εκδήλωση με θέμα «Ενεργειακή απόδοση για έξοδο από την κρίση»

Χαιρετισμός Προέδρου Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου στην εκδήλωση με θέμα «Ενεργειακή απόδοση για έξοδο από την κρίση» Χαιρετισμός Προέδρου Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου στην εκδήλωση με θέμα «Ενεργειακή απόδοση για έξοδο από την κρίση» Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης 5 Ιουλίου, 2013 Κυρίες και Κύριοι, Με ιδιαίτερη χαρά

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΘΗΝΑ, 24/4/2001 ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Ταχ. /νση: Μιχαλακοπούλου 80

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΘΗΝΑ, 24/4/2001 ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Ταχ. /νση: Μιχαλακοπούλου 80 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΘΗΝΑ, 24/4/2001 ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Π./ 5/ΗΛ/Β/Φ1/ /ΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΜΗΜΑ Β Ταχ. /νση: Μιχαλακοπούλου 80 ΑΠΟΦΑΣΗ Ταχ. Κώδικας: 101 92 Αθήνα Τηλέφωνο:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Greek Environmental & Energy Network A.E. Πελάτες Χαμηλής Τάσης (ΧΤ)

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Greek Environmental & Energy Network A.E. Πελάτες Χαμηλής Τάσης (ΧΤ) ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Greek Environmental & Energy Network A.E. Πελάτες Χαμηλής Τάσης (ΧΤ) 1. ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Περιλαμβάνουν το κόστος για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στους πελάτες. ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΣΟΔΑ. Προϋπολογισμός Προϋπολογισμός Μεταβολή (%)

ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΣΟΔΑ. Προϋπολογισμός Προϋπολογισμός Μεταβολή (%) ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΑΡΙΘ. ΤΟΜΟΣ 1 - ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΣΟΔΩΝ A. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ Χρηματοδότηση του γενικού προϋπολογισμού Πιστώσεις που πρέπει να καλυφτούν

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για τον καθορισμό της σύνθεσης της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για τον καθορισμό της σύνθεσης της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 11.6.2014 COM(2014) 227 final 2014/0129 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τον καθορισμό της σύνθεσης της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής EL EL ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Οδικα οχήματα. Μονάδα : Χιλιάδες. Drill Down to Area. Μηχανοκίνητο όχημα για μεταφορά προϊόντων. Μοτοσικλέτες (>50cm3)

Οδικα οχήματα. Μονάδα : Χιλιάδες. Drill Down to Area. Μηχανοκίνητο όχημα για μεταφορά προϊόντων. Μοτοσικλέτες (>50cm3) Μονάδα : Χιλιάδες Αυστρία 1978 661.30 2,040.10 8.40 162.40 84.00 3,188.00 208.40 1,139.30 315.70 1979 594.60 2,244.60 8.70 172.50 87.20 3,343.90 179.10 1,090.50 323.60 1980 37.30 2,301.90 9.00 183.70 91.00

Διαβάστε περισσότερα

15239/17 ADD 1 ΧΦ/γπ 1 DGE 2B

15239/17 ADD 1 ΧΦ/γπ 1 DGE 2B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 13 Δεκεμβρίου 2017 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2016/0380 (COD) 15239/17 ADD 1 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: ENER 488 ENV 1017 CLIMA 337 COMPET 842 CONSOM

Διαβάστε περισσότερα

ΙΙΙ. (Προπαρασκευαστικές πράξεις) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΙΙΙ. (Προπαρασκευαστικές πράξεις) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 21.9.2010 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 253 E/1 ΙΙΙ (Προπαρασκευαστικές πράξεις) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΗ (ΕΕ) αριθ. 13/2010 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ με σκοπό την έγκριση του κανονισμού του Ευρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική και ενεργειακή νομοθεσία

Τεχνική και ενεργειακή νομοθεσία Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τεχνική και ενεργειακή νομοθεσία Ενότητα : Δίκαιο της Ενέργειας Κοινοτικό Δίκαιο Οι Ρυθμιστικές Αρχές στο Κοινοτικό Δίκαιο Σκόδρας Γεώργιος, Αν. Καθηγητής gskodras@uowm.gr Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε Παρ. I(I), Αρ. 4546, (I)/2015 NOΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2003 ΕΩΣ 2012

Ε.Ε Παρ. I(I), Αρ. 4546, (I)/2015 NOΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2003 ΕΩΣ 2012 Ε.Ε Παρ. I(I), Αρ. 4546, 23.12.2015 Ν. 206(I)/2015 206(I)/2015 NOΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2003 ΕΩΣ 2012 Προοίμιο. Για σκοπούς μερικής εναρμόνισης: Επίσημη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 169/2016

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 169/2016 Πειραιώς 132, 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 169/2016 Τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Διαχείρισης του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, XXX COM(2018) 398 Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2015/1588 του Συμβουλίου, της 13ης Ιουλίου 2015, για την εφαρμογή των άρθρων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ Dr. Antonis Metaxas, Managing Partner, M & A Law Firm Lecturer of EU Law, University of Athens Εισαγωγή Δομή Παρουσίασης I. Η

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 51 I Έκδοση στην ελληνική γλώσσα Νομοθεσία 62o έτος 22 Φεβρουαρίου 2019 Περιεχόμενα II Μη νομοθετικές πράξεις ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ Κανονισμός (ΕΕ) 2019/316 της Επιτροπής,

Διαβάστε περισσότερα

ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Οικονομικά Προγράμματα Χαμηλής Τάσης. Διεύθυνση Πωλήσεων 12/02/2018

ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Οικονομικά Προγράμματα Χαμηλής Τάσης. Διεύθυνση Πωλήσεων 12/02/2018 ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Οικονομικά Προγράμματα Χαμηλής Τάσης Διεύθυνση Πωλήσεων 12/02/2018 Οικονομικά Προγράμματα Χαμηλής Τάσης Της ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ισχύς από 12 η Φεβρουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 310/2008. Μεθοδολογία επιμερισμού του Ετήσιου Ανταλλάγματος για κάλυψη δαπανών παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ)

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 310/2008. Μεθοδολογία επιμερισμού του Ετήσιου Ανταλλάγματος για κάλυψη δαπανών παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) Πανεπιστημίου 69 & Αιόλου, 105 64 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 310/2008 Μεθοδολογία επιμερισμού του Ετήσιου Ανταλλάγματος για κάλυψη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΑΛΩΤΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ - ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ & ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ

ΕΥΑΛΩΤΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ - ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ & ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΕΥΑΛΩΤΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ - ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ & ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ Ευάλωτοι Πελάτες Με την Δ5-ΗΛ/Β/Φ1.21/12112/20.06.2013 (ΦΕΚ Β 1521/21.06.2013) Απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΓΝΩΜΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΓΝΩΜΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων 20.6.2016 ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΓΝΩΜΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ Θέμα: Αιτιολογημένη γνώμη της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της

Διαβάστε περισσότερα

1. Ιστορικό ίδρυσης ΑΔΜΗΕ. 2. Ρόλος του ΑΔΜΗΕ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. 3. Βασικές εταιρικές αρχές λειτουργίας ΑΔΜΗΕ

1. Ιστορικό ίδρυσης ΑΔΜΗΕ. 2. Ρόλος του ΑΔΜΗΕ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. 3. Βασικές εταιρικές αρχές λειτουργίας ΑΔΜΗΕ 1. Ιστορικό ίδρυσης ΑΔΜΗΕ 2. Ρόλος του ΑΔΜΗΕ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας 3. Βασικές εταιρικές αρχές λειτουργίας ΑΔΜΗΕ 2 Ο ΑΔΜΗΕ είναι θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ που δημιουργήθηκε μετά τη συγχώνευση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/2146(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/2146(INI) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής 2011/2146(INI) 8.8.2011 ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με τη μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις στις υπηρεσίες

Διαβάστε περισσότερα

ίνουµε φως σε κάθε στιγµή της ζωής σας

ίνουµε φως σε κάθε στιγµή της ζωής σας ίνουµε φως σε κάθε στιγµή της ζωής σας αναπτυξη δικτυου Ο Ε ΗΕ σχεδιάζει, προγραµµατίζει και διασφαλίζει την υλοποίηση της ανάπτυξης του ικτύου, λαµβάνοντας υπόψη ιδίως την εξέλιξη της ζήτησης, τις ανάγκες

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 242/10 ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2016/1613 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 8ης Σεπτεμβρίου 2016 για έκτακτη ενίσχυση προσαρμογής στους παραγωγούς γάλακτος και σε κτηνοτρόφους σε άλλους τομείς της κτηνοτροφίας

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 1.8.2018 COM(2018) 567 final 2018/0298 (COD) Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 391/2009 όσον

Διαβάστε περισσότερα

-ΕΠΕΙΓΟΝ- Μετά από διερεύνηση του θέµατος αυτού, η ΡΑΕ επισηµαίνει τα εξής:

-ΕΠΕΙΓΟΝ- Μετά από διερεύνηση του θέµατος αυτού, η ΡΑΕ επισηµαίνει τα εξής: Πανεπιστηµίου 69 & Αιόλου 105 64 Αθήνα Τηλ. : 210 3727400 Fax : 210 3255460 E-mail : info@rae.gr Αθήνα, 04/02/2004 -ΕΠΕΙΓΟΝ- Προς : ΕΣΜΗΕ Α.Ε. Υπόψη: κ. Α. Παπαθανασίου, ιευθύνοντος Συµβούλου Κοινοποιήσεις:

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 7.11.2013 COM(2013) 771 final 2013/0379 (NLE) Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την αναπροσαρμογή, από την 1η Ιουλίου 2013, των διορθωτικών συντελεστών που εφαρμόζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Οικονομικά Προγράμματα Χαμηλής Τάσης. Διεύθυνση Πωλήσεων 01/01/2018

ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Οικονομικά Προγράμματα Χαμηλής Τάσης. Διεύθυνση Πωλήσεων 01/01/2018 ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Οικονομικά Προγράμματα Χαμηλής Τάσης Διεύθυνση Πωλήσεων 01/01/2018 Οικονομικά Προγράμματα Χαμηλής Τάσης Της ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ισχύς από 1 η Ιανουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

[... (ΚΑΤΟΧΟΣ ΑΔΕΙΑΣ)]

[... (ΚΑΤΟΧΟΣ ΑΔΕΙΑΣ)] Πρότυποι Όροι ΑΔΕΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΣΕ ΤΕΛΙΚΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΙΣΧΥΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Άδεια Προμήθειας Ηλεκτρισμού σε τελικούς πελάτες [.. (Αρ. Άδειας)]

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘ. 771/2011

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘ. 771/2011 Πειραιώς 132 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘ. 771/2011 Βασικές Αρχές και Γενικές Προδιαγραφές Θεµιτών Εµπορικών Πρακτικών Προώθησης

Διαβάστε περισσότερα

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Λαμβάνοντας υπόψη:

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Λαμβάνοντας υπόψη: Πειραιώς 132 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 18/2016 για τη χορήγηση Άδειας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας στην εταιρεία με την

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 11/2006. Η Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας. Λαµβάνοντας υπόψη: σκέφθηκε ως εξής:

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 11/2006. Η Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας. Λαµβάνοντας υπόψη: σκέφθηκε ως εξής: Πανεπιστηµίου 69 & Αιόλου, 105 64 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 11/2006 Η Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας Λαµβάνοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 26.8.2015 COM(2015) 407 final 2015/0181 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέση που θα πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της επιτροπής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ EAC/S20/2019. Ο αθλητισμός ως μέσο για την ενσωμάτωση και την κοινωνική ένταξη των προσφύγων

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ EAC/S20/2019. Ο αθλητισμός ως μέσο για την ενσωμάτωση και την κοινωνική ένταξη των προσφύγων ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ EAC/S20/2019 Ο αθλητισμός ως μέσο για την ενσωμάτωση και την κοινωνική ένταξη των προσφύγων Η παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων έχει στόχο την υλοποίηση του ετήσιου προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 16.2.2018 C(2018) 860 final ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 16.2.2018 σχετικά με τον καθορισμό κοινών μεθόδων ασφάλειας για την εποπτεία από τις εθνικές

Διαβάστε περισσότερα

Τελικές κατευθυντήριες γραμμές

Τελικές κατευθυντήριες γραμμές EBA/GL/2017/03 11/07/2017 Τελικές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τον συντελεστή μετατροπής του χρέους σε μετοχικό κεφάλαιο κατά την αναδιάρθρωση παθητικού 1. Συμμόρφωση και υποχρεώσεις υποβολής στοιχείων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΓΝΩΜΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΓΝΩΜΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων 22.5.2017 ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΓΝΩΜΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ Θέμα: Αιτιολογημένη γνώμη του Κοινοβουλίου του Βασιλείου της Ισπανίας

Διαβάστε περισσότερα

Η εκτέλεση του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2015 δείχνει πλεόνασμα ύψους ,74 ευρώ που προκύπτει από:

Η εκτέλεση του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2015 δείχνει πλεόνασμα ύψους ,74 ευρώ που προκύπτει από: Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 17 Ιουνίου 2016 (OR. en) 9586/16 BUDGET 15 ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Θέμα: Σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού αριθ. 2 του γενικού προϋπολογισμού για το 2016: Εγγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Συνήγορος του Καταναλωτή Ανεξάρτητη Αρχή. Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας. 3 συμβουλές για τις χειμερινές εκπτώσεις

Συνήγορος του Καταναλωτή Ανεξάρτητη Αρχή. Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας. 3 συμβουλές για τις χειμερινές εκπτώσεις Συνήγορος του Καταναλωτή Ανεξάρτητη Αρχή Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας 3 συμβουλές για τις χειμερινές εκπτώσεις 3 συμβουλές για τις χειμερινές εκπτώσεις Τη Δευτέρα 11.1.2016 αρχίζει η περίοδος των

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Greek Environmental & Energy Network A.E. Πελάτες Χαμηλής Τάσης (ΧΤ)

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Greek Environmental & Energy Network A.E. Πελάτες Χαμηλής Τάσης (ΧΤ) ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Greek Environmental & Energy Network A.E. Πελάτες Χαμηλής Τάσης (ΧΤ) 1. ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Περιλαμβάνουν το κόστος για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στους πελάτες. ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

Διαβάστε περισσότερα