Γνωριμία με τη Φύση της Σκύρου: Υλικό Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Γνωριμία με τη Φύση της Σκύρου: Υλικό Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο"

Transcript

1 Γνωριμία με τη Φύση της Σκύρου: Υλικό Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο Ρούλα Τρίγκου 1, Βασίλης Χατζηρβασάνης 2 1. Δασολόγος - Περιβαλλοντολόγος MSc., Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα 2. Δασολόγος - Ερμηνευτής Περιβάλλοντος ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η Σκύρος είναι ένα νησί του Αιγαίου με πλούσια φυσική κληρονομιά. Διαθέτοντας μια μεγάλη ποικιλία βιοτόπων, φιλοξενεί σπάνια και προστατευόμενα είδη χλωρίδας και πανίδας, καθώς και μοναδικούς οικότοπους για την περιοχή του Αιγαίου. Χάρη σε αυτή την ποικιλία ειδών και οικοσυστημάτων, τα περισσότερα από τα οποία είναι εύκολα προσιτά στην εκπαιδευτική κοινότητα, αποτελεί ιδανικό πεδίο υλοποίησης δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και προσέγγισης περιβαλλοντικών θεμάτων. To Υλικό Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Γνωριμία με τη Φύση της Σκύρου» σχεδιάστηκε για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο και είναι θεματικά προσαρμοσμένο στις συνθήκες της Σκύρου και τις δράσεις του Προγράμματος LIFE+ «Επιδεικτική Εφαρμογή της προσέγγισης Σχέδιο Δράσης για τη βιοποικιλότητα για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της Σκύρου» (LIFE09 NAT/GR/000323), που υλοποιείται στο νησί. Οι δραστηριότητες του υλικού Π.Ε. καλύπτουν θεματικά την ποικιλία της άγριας ζωής, τις σχέσεις των ζώων με το περιβάλλον τους, την επίδραση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και την ανάγκη να διατηρηθεί η λειτουργικότητα των φυσικών οικοσυστημάτων. Η επιλογή των δραστηριοτήτων έγινε έτσι ώστε το σύνολό τους να καλύπτει όχι μόνο διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, αλλά και διαφορετικές απαιτήσεις ως προς τον χώρο (δραστηριότητες στο ύπαιθρο και σε κλειστό χώρο) και την προσωπικότητα των παιδιών (ατομική και ομαδική προσπάθεια, επιστημονική μεθοδολογία και τέχνη, λογική και συναίσθημα κ.ο.κ.). ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Ανάπτυξη Εκπαιδευτικού Υλικού ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ: Σκύρος, Υλικό Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, δραστηριότητες, βιοποικιλότητα, φύση, MKO ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Σκύρος είναι ένα νησί του Αιγαίου με πλούσια φυσική κληρονομιά. Διαθέτοντας μια μεγάλη ποικιλία βιοτόπων, φιλοξενεί σπάνια και προστατευόμενα είδη χλωρίδας

2 και πανίδας. Το όρος Κόχυλας, στο νότιο τμήμα του νησιού, καθώς και οι νησίδες της Σκύρου, ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 και αποτελούν Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά. Πρόκειται για ένα νησί με εύφορη γη και τοπίο με έντονες αντιθέσεις, o φυσικός πλούτος του οποίου έχει διασωθεί σε μεγάλο βαθμό επειδή οι ανθρώπινες δραστηριότητες του παρελθόντος ήταν συμβατές με τη διατήρηση της φύσης και οι βιότοποι του νησιού χρησιμοποιούνταν με βιώσιμο τρόπο για αιώνες. Στη νότια Σκύρο, στους απόκρημνους βράχους του όρους Κόχυλα και στις κοντινές του νησίδες, βρίσκεται η μεγαλύτερη αποικία του Μαυροπετρίτη (Σχήμα 1) στον κόσμο, ενός μεταναστευτικού γερακιού που αποτελεί παγκοσμίως απειλούμενο είδος. Στις ακατοίκητες νησίδες της Σκύρου απαντώνται όλα τα είδη θαλασσοπουλιών της Ελλάδας, ενδημικές σαύρες γίγαντες και Μεσογειακές Φώκιες, ενώ αποτελούν καταφύγιο για πολλά είδη πουλιών κατά την περίοδο της μετανάστευσης. Η Σκύρος διαθέτει μια σημαντική χλωρίδα που περιλαμβάνει ενδημικά φυτά, κάποια από τα οποία είναι αποκλειστικά ενδημικά του νησιού και δάση Σφενδαμιού (Acer sempervirens) (Σχήμα 2) μοναδικά στο Αιγαίο Πέλαγος. Στη Σκύρο ζει εδώ και αιώνες το άλογο Equus Cabalus Skyriano, μία από τις σπάνιες φυλές αλόγων που υπάρχουν στον κόσμο (Καλέμης, 2008). Χάρη στην ποικιλία ειδών και οικοσυστημάτων που φιλοξενεί, κάποια από τα οποία μοναδικά για την περιοχή του Αιγαίου και έχοντας το πλεονέκτημα της εύκολης προσέγγισης των περισσότερων από αυτά, αποτελεί ιδανικό πεδίο υλοποίησης δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και προσέγγισης περιβαλλοντικών θεμάτων. Σχήμα 1 & 2: Η μεγαλύτερη αποικία Μαυροπετρίτη στον κόσμο (Σχ.1) και τα δάση Σφενδαμιού στο όρος Κόχυλας (Σχ.2), μοναδικά για την περιοχή του Αιγαίου, είναι δύο από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φύσης της Σκύρου. (φωτ.: Αρχείο Ορνιθολογικής) ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΣΚΥΡΟΥ» Το Υλικό Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Γνωριμία με τη Φύση της Σκύρου» σχεδιάστηκε για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο και είναι θεματικά προσαρμοσμένο στις συνθήκες της Σκύρου και τις δράσεις του Προγράμματος LIFE+ «Επιδεικτική Εφαρμογή της προσέγγισης Σχέδιο Δράσης για τη βιοποικιλότητα για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της Σκύρου», που υλοποιείται στο νησί.

3 Καλύπτει θεματικά την ποικιλία της άγριας ζωής, τις σχέσεις των ζώων με το περιβάλλον τους, την επίδραση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και την ανάγκη να διατηρηθεί η λειτουργικότητα των φυσικών οικοσυστημάτων. Βασικές αρχές, στόχοι και θεματικοί άξονες Οι δραστηριότητες του Υλικού Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Γνωριμία με τη Φύση της Σκύρου» είναι εναρμονισμένες με τις βασικές αρχές, στόχους και θεματικούς άξονες που έχει διατυπώσει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (Πίνακας 1). Βασικές αρχές: - Άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία - Προσανατολισμός στη μελέτη πρόληψης ή επίλυσης περιβαλλοντικών θεμάτων ή προβλημάτων - Διεπιστημονική και διαθεματική προσέγγιση του θέματος/προβλήματος - Άμεση δράση σε τοπικό επίπεδο με στόχο μακροχρόνια αποτελέσματα σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο - Ανάδειξη συνεργασίας, καλλιέργειας αξιών και δημιουργίας νέων προτύπων, στάσεων και συμπεριφορών ατόμων, ομάδων και κοινωνίας απέναντι στο περιβάλλον - Ίσες ευκαιρίες για την οικοδόμηση γνώσεων, ανάπτυξη δεξιοτήτων, αξιών και στάσεων που απαιτούνται για την προστασία του Περιβάλλοντος - Έμφαση στην ενεργό συμμετοχή των μαθητών/ριών με συζήτηση-αντιπαράθεση απόψεων, έρευνα, κριτική και δημιουργική επεξεργασία και δράση - Εστίαση της προσοχής στην αειφόρο ανάπτυξη του περιβάλλοντος Στόχοι: - Γνωστικοί (οικοδόμηση εννοιών, κατανόηση σχέσεων/αλληλεπιδράσεων/ συνεπειών ανθρώπου - περιβάλλοντος, περιβαλλοντικών προβλημάτων, μέτρων προστασίας κ.λπ.) - Επιστημονικοί (εξοικείωση με την επιστημονική μεθοδολογία/έρευνα, κριτική και δημιουργική προσέγγιση θεμάτων, ανάπτυξη επιστημονικής νοοτροπίας κ.λπ.) - Συμμετοχικοί (εργασία σε ομάδες, ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας, σεβασμός στις διαφορετικές απόψεις, στον τρόπο ζωής, στη δημιουργική δράση κ.λπ.) - Κοινωνικοί (σύνδεση της σχολικής με την καθημερινή ζωή, καλλιέργεια υπευθυνότητας, ικανότητα λήψης αποφάσεων και δημιουργικής παρέμβασης κ.λπ.) - Αισθητικοί (δημιουργία στενής σχέσης με τη φύση με τη μεσολάβηση όλων των αισθήσεων κ.λπ.) - Αυτομορφωτικοί (χρήση βιβλιοθήκης, τύπου, νέων τεχνολογιών, internet κ.λπ.) Θεματικοί Άξονες: - Η Κλιματική Αλλαγή - Ο αέρας - Το νερό (η ρύπανση και εξάντληση των επιφανειακών και υπογείων νερών κ.λπ.) - Το έδαφος ( η ερημοποίηση, η διάβρωση κ.λπ.) - Η ενέργεια (η εξάντληση των μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων κ.λπ.) - Τα δάση (η προστασία και η αειφόρος διαχείριση των δασών, φυσικών βιοτόπων, κ.λπ.)

4 - Βιοποικιλότητα/ Εξαφάνιση των ειδών - Ανθρώπινες δραστηριότητες - Ανθρώπινες σχέσεις (οι κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις του αναπτυξιακού και περιβαλλοντικού προβλήματος) Πίνακας 1: Οι δραστηριότητες του Υλικού Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Γνωριμία με τη Φύση της Σκύρου» ανά αρχή και στόχο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Δραστηριότητα Άνοιγμα σχολείου σε κοινωνία Προσανατολισμός σε μελέτη πρόληψης/επίλυσης Διεπιστημονική/διαθεματική προσέγγιση Άμεση τοπική δράση Ανάδειξη συνεργασίας Ίσες ευκαιρίες Ενεργός συμμετοχή Εστίαση σε αειφόρο ανάπτυξη Γνωστικοί στόχοι Επιστημονικοί στόχοι Συμμετοχικοί στόχοι Κοινωνικοί στόχοι Αισθητικοί στόχοι Αυτομορφωτικοί στόχοι Θεματικοί άξονες: Βιοποικιλότητα Θεματικοί άξονες: Ανθρώπινες δραστηριότητες Α1 + + Α2 + + Α Α Β Β Β Β Β5 + + Β Β Β Β Β Β Γ Γ Γ Γ Γ Περιεχόμενα του Υλικού Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Το Υλικό Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Γνωριμία με τη Φύση της Σκύρου» περιλαμβάνει (Σχήμα 3): - Οδηγό για τους/τις εκπαιδευτικούς, όπου περιλαμβάνονται οδηγίες για τη χρήση του υλικού και πληροφορίες για τη φύση και βιοποικιλότητα της Σκύρου - Φύλλα δραστηριοτήτων για παιδιά ηλικίας 6-15 ετών - CD με Υποστηρικτικό Υλικό που περιλαμβάνει το σύνολο του υλικού, παρουσίαση (σε μορφή Power Point) για τη φύση της Σκύρου και τη βιοποικιλότητα που φιλοξενεί και συμπληρωματικό υλικό, είτε υποστηρικτικά σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, είτε για ελεύθερη χρήση από τον/την εκπαιδευτικό.

5 Σχήμα 3: Τo Υλικό Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Γνωριμία με τη Φύση της Σκύρου» Οι δραστηριότητες Το Υλικό Π.Ε. «Γνωριμία με τη Φύση της Σκύρου» περιλαμβάνει 24 δραστηριότητες, απευθυνόμενες σε παιδιά ηλικίας 6-15 ετών. Οι δραστηριότητες: - Είναι απλές, επομένως κατάλληλες για παιδιά μικρότερης ηλικίας (Oltman, 2002) - Πραγματοποιούνται σε χαρτί και είναι ιδανικές για εσωτερικό χώρο - Περιλαμβάνουν συνεργασία και ομαδική προσπάθεια - Προσφέρουν εμπειρίες στη φύση (Cornell, 1994) - Εξοικειώνουν με την επιστημονική μεθοδολογία (παρατήρηση, διατύπωση υποθέσεων, δειγματοληψίες στο ύπαιθρο, εξαγωγή συμπερασμάτων) - Τονώνουν τη φαντασία (καλλιτεχνική έκφραση, δημιουργική γραφή) (Ροντάρι, 1985) Η επιλογή των δραστηριοτήτων έγινε ώστε το σύνολό τους να καλύπτει, όχι μόνο διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, αλλά και διαφορετικές απαιτήσεις ως προς τον χώρο (δραστηριότητες στο ύπαιθρο και σε κλειστό χώρο) και την προσωπικότητα των παιδιών (ατομική και ομαδική προσπάθεια, επιστημονική μεθοδολογία και τέχνη, λογική και συναίσθημα κ.ο.κ.) (Πίνακας 2). Μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους και ανεξάρτητα από τη σειρά παρουσίασης στο υλικό, γιατί κάθε δραστηριότητα είναι αυτόνομη (αν και κάποιες μπορούν να σχηματίσουν ομάδες). Σε κάθε δραστηριότητα δίνονται, εκτός των βασικών στοιχείων για τον εκπαιδευτικό (στόχοι, υλικά, ηλικία κ.λπ.) και μια σειρά από επιπλέον στοιχεία όπως η υλοποίηση σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο, η καλύτερη εποχή για τη δραστηριότητα, ιδέες για συμπληρωματικές δραστηριότητες στο ίδιο θέμα και βιβλία ή ιστότοποι από όπου προήλθε η ιδέα της δραστηριότητας. Οι δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στο Υλικό Π.Ε. είναι οι ακόλουθες: Δραστηριότητα Α1: Παραμύθι με ζώα Αφήγηση σύντομων λαϊκών παραμυθιών και μύθων με ζώα, που δίνουν αφορμή για συζήτηση σχετικά με τις ανάγκες των ζώων (Κλιάφα, 1977, Μέγας, 1993, Μπετελχάιμ, 1995). Δραστηριότητα Α2: Ιστορίες με δαχτυλοκουκλάκια Τα παιδιά ετοιμάζουν χάρτινα δαχτυλοκουκλάκια με μορφές ζώων και φτιάχνουν ιστορίες ή φαντάζονται πώς είναι η ζωή διαφόρων ζώων στη Σκύρο (Ροντάρι, 1985). Δραστηριότητα Α3: Ένας χάρτης από ήχους Με δεμένα τα μάτια, συγκέντρωση στους ήχους ενός φυσικού τοπίου (Cornell, 1994).

6 Δραστηριότητα Α4: Ψάξε στη φύση Παρατήρηση μικρών ζώων, φυτών και ό,τι άλλο τραβήξει την προσοχή των παιδιών στη φύση (Πρες, 1988, Oltman, 2002). Δραστηριότητα Β1: Γίνε ένα ζώο! (Σχήμα 4) Τα παιδιά κατασκευάζουν μάσκες ζώων από χαρτί, τις φορούν μπροστά σε ένα φυσικό τοπίο και καθένα φαντάζεται ότι είναι ένα ζώο που ζει στο τοπίο αυτό (Λιζάκ & Περτιζέ, 2005). Δραστηριότητα Β2: Βρες το σμήνος σου Μίμηση των φωνών διαφόρων πουλιών του Αιγαίου και το κάθε παιδί προσπαθεί να βρει τους συντρόφους του (Mullarney et al., 2007). Δραστηριότητα Β3: Φτιάξε το σπίτι της σαύρας Σχεδιασμός και κατασκευή ενός χώρου όπου μπορεί να ζήσει μια σαύρα, πρώτα σε μοντέλο και μετά σε εξωτερικό χώρο (Valakos et al., 2008, Παφίλης & Βαλάκος, 2012). Δραστηριότητα Β4: Φτιάξτε μια αποικία με Μαυροπετρίτες και θαλασσοπούλια Τα παιδιά χρωματίζουν και κόβουν Μαυροπετρίτες και θαλασσοπούλια, για να τα κολλήσουν σε αυτοσχέδιο ομοίωμα νησίδας και να σχηματίσουν αποικίες (Στάρα, Τρίγκου, Λατσούδης & Χατζηρβασάνης, 2012). Δραστηριότητα Β5: Κάθε ζώο στον τόπο του (Σχήμα 5) Ταίριασμα εικόνων ζώων στους οικότοπους της Σκύρου όπου ζει το καθένα (Mullarney et al., 2007, Valakos et al., 2008, Λεγάκις & Μαραγκού, 2009, Παφίλης & Βαλάκος, 2012). Δραστηριότητα Β6: Ψάξτε για ζώα Αναζήτηση και καταγραφή σε αυτοσχέδιο ημερολόγιο των ζώων που συναντούν τα παιδιά στη φύση (Cornell, 1994). Δραστηριότητα Β7: Ταξινόμησέ τα! Βρίσκουν τρόπους να χωρίσουν αντικείμενα και πρόσωπα σε ομάδες (Futuyma, 1991). Δραστηριότητα Β8: Πουλιά στα δέντρα και Ξεφτέρι Τα παιδιά γίνονται πουλιά και δέντρα, για να ανακαλύψουν πώς ο άνθρωπος επηρεάζει τα πουλιά ακόμα και όταν δεν τα κυνηγάει. Δραστηριότητα Β9: Αναγνώρισε ένα Σκυριανό άλογο Αναγνώριση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών ενός σκυριανού αλόγου (Καλέμης, 2008). Δραστηριότητα Β10: Εικόνες από τον τόπο σου Παρατήρηση παραδοσιακών σχεδίων ζώων και ζωγραφική με παραδοσιακή τεχνοτροπία (Ζαχαράκη, 2010). Δραστηριότητα Β11: Πώς θα διαχειριστείς έναν μικρό υγρότοπο; Παιχνίδι ρόλων, όπου τα παιδιά υποδύονται διαφορετικές ομάδες ανθρώπων και προσπαθούν να βρουν μια συμβιβαστική λύση σε ένα τοπικό πρόβλημα (Κατσαδωράκης & Παραγκαμιάν, 2007). Δραστηριότητα Γ1: Αναγνώρισε τις διαφορετικές ζώνες βλάστησης Επιλογή δειγματοληπτικής διαδρομής και καταγραφή της βλάστησης κατά μήκος της. Δραστηριότητα Γ2: Ένα για όλους και όλοι για το ένα Κάθε παιδί επιλέγει πώς θα αξιοποιήσει ένα κομμάτι γης δίπλα σε υγρότοπο. Μετά, προσπαθούν όλοι μαζί να συμβιβάσουν τις διαφορετικές επιθυμίες και ανάγκες τους. Δραστηριότητα Γ3: Πού θα εγκαταστήσεις ένα αιολικό πάρκο; Παιχνίδι ρόλων όπου τα παιδιά υποδύονται διαφορετικές ομάδες ανθρώπων και προσπαθούν να βρουν μια συμβιβαστική λύση σε ένα τοπικό πρόβλημα (Αναγνωστοπούλου & Μπούσμπουρας, 2008).

7 Δραστηριότητα Γ4: Προώθησε ένα τοπικό προϊόν Οργάνωση της προώθησης ενός τοπικού προϊόντος, με τους τρόπους που θα επιλέξουν (π.χ. σλόγκαν, συσκευασία, ετικέτα, διαφημίσεις, εκδηλώσεις). Δραστηριότητα Γ5: Ονειρέψου το χτες, το σήμερα και το αύριο Ομάδα δραστηριοτήτων στο ύπαιθρο. Τα παιδιά προσεγγίζουν το φυσικό τοπίο με διάφορους τρόπους που σχετίζονται με την τέχνη και το πέρασμα του χρόνου. Σχήμα 4 & 5: Εφαρμογή δραστηριοτήτων του Υλικού Π.Ε σε σχολεία της Σκύρου (φωτ.: Αρχείο Ορνιθολογικής) Πίνακας 2: Οι δραστηριότητες ανά θέμα και ηλικία Δραστηριότητα 6-10 ετών (Α -Γ Δημοτικού) ετών (Δ -ΣΤ Δημοτικού) ετών (Γυμνάσιο) Σε χαρτί Σε εσωτερικό χώρο Σε εξωτερικό χώρο Παιχνίδι Άσκηση φαντασίας Άσκηση παρατηρητικότητας Επιστημονική μεθοδολογία Καλλιτεχνική έκφραση Ζώα Τοπία Οικολογία Ανθρώπινες δραστηριότητες Προστασία και διαχείριση Α Α Α Α Β Β Β Β Β Β Β Β Β9 Β10 Β Γ Γ Γ Γ

8 Γ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Το Υλικό Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Γνωριμία με τη Φύση της Σκύρου» έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+ Φύση και Βιοποικιλότητα «Επιδεικτική εφαρμογή της προσέγγισης Σχέδιο Δράσης για τη Βιοποικιλότητα προς όφελος της βιοποικιλότητας σε ένα νησί του Αιγαίου, τη Σκύρο» (LIFE09 NAT/GR/000323), που υλοποιείται από τον Δήμο Σκύρου σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης με τη συνεισφορά τoυ χρηματοδοτικού μέσου LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συγχρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου. Ευχαριστούμε θερμά τους εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Σκύρου, καθώς και τους μαθητές και μαθήτριες, που συνέβαλλαν στη βελτίωση του Υλικού Π.Ε. με τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους κατά τη διάρκεια της πιλοτικής εφαρμογής του. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Αναγνωστοπούλου, Μ. & Μπούσμπουρας, Δ. (2008). Επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στα πουλιά. Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Αθήνα. Cornell, J. (1994). Ας Μοιραστούμε τη Φύση με τα Παιδιά. Εκδόσεις Παρατηρητής, Θεσσαλονίκη. Ζαχαράκη, Ο. (2010). Σκύρος, Θησαυροί Παράδοσης: Κεντήματα, Ξυλόγλυπτα, Κεραμικά. Εκδόσεις Λυχνία, Αθήνα. Futuyma, D.J. (1991). Εξελικτική Βιολογία. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο. Καλέμης, Α. (2008). Το Σκυριανό Αλογάκι: Δράσεις για την Διάσωση του Σκυριανού Αλόγου στην Περιοχή Natura του όρους Κόχυλα. Ευβοϊκές Εκδόσεις Κίνητρο. Κατσαδωράκης, Γ. & Παραγκαμιάν, Κ. (2007). Απογραφή των υγροτόπων των νησιών του Αιγαίου: Ταυτότητα, οικολογική κατάσταση και απειλές. Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση WWF Ελλάς, Αθήνα, 392 σελ. Κλιάφα, Μ. (1977). Παραμύθια της Θεσσαλίας. Εκδόσεις Κέδρος, Αθήνα. Λεγάκις, Α. & Μαραγκού, Π. (επιμ.) (2009). Το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας. Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία, Αθήνα, 528 σελ. Λιζάκ, Φ. & Περτιζέ, Ζ.-Κ. (2005). Δραστηριότητες για να Ανακαλύψω τη Φύση. Εκδόσεις Μεταίχμιο, Αθήνα. Μέγας, Γ.Α. (1990). Ελληνικά Παραμύθια, Σειρά Πρώτη & Δευτέρα. Βιβλιοπωλείον της «Εστίας» Ιωάννου Δ. Κολλάρου & ΣΙΑΣ Α.Ε., Αθήνα. Μπετελχάιμ, Μ. (1995). Η Κρυφή Γοητεία των Παραμυθιών: Μια Ψυχαναλυτική Προσέγγιση. Εκδόσεις Γλάρος, Αθήνα. Mullarney, K., L. Svensson, D., Zetterstrom & Grant, P.J. (2007). Τα πουλιά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης. Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Αθήνα. Oltman, M. (ed.) (2002). Natural Wonders: A Guide to Early Childhood for Environmental Educators. Minnesota Early Childhood Environmental Education Consortium. Παφίλης, Π. & Βαλάκος, Σ.Δ. (2012). Αμφίβια και ερπετά της Ελλάδας. Οδηγός αναγνώρισης. Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα.

9 Πρες, Χ.Γ. (1988). Στα Ίχνη της Φύσης. Εκδόσεις Καλέντης, Αθήνα. Ροντάρι, Τ. (1985). Γραμματική της Φαντασίας. Εκδόσεις Τεκμήριο, Αθήνα. Στάρα, Κ., Τρίγκου, Ρ., Λατσούδης, Π. & Χατζηρβασάνης, Β. (2012). Ταξιδεύοντας με τον Αιγαιόγλαρο και τον Θαλασσοκόρακα στις ελληνικές θάλασσες: Υλικό Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Αθήνα. Valakos, E.D, Pafilis, P., Sotiropoulos, K., Lymberakis, P., Maragou, P. & Foufopoulos, J. (2008). The Amphibians and Reptiles of Greece. Chimaira, Frankfurt. ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ Πρόγραμμα LIFE Σκύρου (φυσικό περιβάλλον Σκύρου): Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (πουλιά, αιολικά πάρκα): Επιπτώσεις αιολικών πάρκων στα πουλιά: Ένωση Μικρόσωμης Φυλής Αλόγων Σκύρου (Σκυριανό άλογο): The Silva Project (Σκυριανό άλογο): Skyrian horses (Σκυριανό άλογο): Μουσείο Φαλτάιτς (παραδοσιακές δραστηριότητες στη Σκύρο): Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων (προστατευόμενες περιοχές): Οικοσκόπιο (χάρτες με προστατευόμενες περιοχές):

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Γεώργιος Κ. Κούσουλας

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Γεώργιος Κ. Κούσουλας LIFE05 ENV/GR/000245 Environmental Friendly Technologies for Rural Development ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Γεώργιος Κ. Κούσουλας Εκπαιδευτικός Δ.Ε. Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ/νση

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών. για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β')

Πρόγραμμα Σπουδών. για το Νέο Σχολείο πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β') 2011 Πρόγραμμα Σπουδών για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β') Τα προτεινόμενα Προγράμματα Σπουδών στηρίζονται σε σειρά δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

«Διαδικτυακό Σύστημα Διαχείρισης Μάθησης Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Νερό-υδάτινα μονοπάτια-μονοπάτια ζωής»

«Διαδικτυακό Σύστημα Διαχείρισης Μάθησης Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Νερό-υδάτινα μονοπάτια-μονοπάτια ζωής» «Ψηφιακές και Διαδικτυακές εφαρμογές στην Εκπαίδευση» «Διαδικτυακό Σύστημα Διαχείρισης Μάθησης Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Νερό-υδάτινα μονοπάτια-μονοπάτια ζωής» Ελευθερία Αλεξανδρή 1, Ιωάννης Στάγιας 2

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 1. Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 1. Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 1. Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση είναι η εκπαιδευτική διαδικασία που ασχολείται με τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ 1. Σκοπός της διδασκαλίας του µαθήµατος ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Η κοινωνική και πολιτική αγωγή των µαθητών, αυριανών πολιτών, στην προσχολική και

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών για τις ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Πρόγραμμα Σπουδών για τις ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 1. Σκοπός της διδασκαλίας του µαθήµατος Η ραγδαία εξέλιξη των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ΤΠΕ) 1 που χαρακτηρίζει την εποχή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ/ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ/ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 1 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ/ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 1. Εισαγωγή H εισαγωγή της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΠΕ) / Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΑΑ) στα Προγράμματα Σπουδών αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ/ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ/ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 249 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ/ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 1. Εισαγωγή H εισαγωγή της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΠΕ) / Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΑΑ) στα Προγράμματα Σπουδών αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων

Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων Leonardo Partnership Project ΙΣΠΑΝΙΑ ASSOCIATION GRENADINE FOR THE INFORMATION, FORMATION AND DEVELOPMENT OF THE NEW TECHNOLOGIES ΤΟΥΡΚΙΑ TÜRKİYE ÖRGÜN VE

Διαβάστε περισσότερα

3.1.1. Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

3.1.1. Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3. Εκπαίδευση 3.1. Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3.1.1. Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3.1.1.1. Το Ελληνικό Πρωτοβάθμιο Σχολείο 1 και η Νέα Πρόκληση των ΤΠΕ Η ταχύτατη ανάπτυξη των Επιστημών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤHΜΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤHΜΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤHΜΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Το Μεταναστευτικό Ταξίδι των Πουλιών στα Ιόνια Νησιά

Το Μεταναστευτικό Ταξίδι των Πουλιών στα Ιόνια Νησιά Το Μεταναστευτικό Ταξίδι των Πουλιών στα Ιόνια Νησιά ΥΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙ ΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 4-16 ΕΤΩΝ ΦΥΛΛΑ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΦΥΛΛΑ ραστηριοτήτων Επιμέλεια έκδοσης Ευγενία Πανώριου Παιδαγωγικές

Διαβάστε περισσότερα

Η μη τυπική εκπαίδευση στην υπηρεσία της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη: Το παράδειγμα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Η μη τυπική εκπαίδευση στην υπηρεσία της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη: Το παράδειγμα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Η μη τυπική εκπαίδευση στην υπηρεσία της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη: Το παράδειγμα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Μαρία Κριτσωτάκη 1 & Αθανάσιος Μόγιας 2 1. Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ 1 ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ 1. Εισαγωγή 2 Οι Εικαστικές Τέχνες είναι ενσωματωμένες στην καθημερινή μας ζωή και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τοπικού και παγκόσμιου πολιτισμού. Συνιστούν εκφραστικά μέσα με τα

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ

2 Ο ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ 96 ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ Ι ΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙ- ΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙ- Ο. ΜΙΑ Ι ΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ. Παπαδάκης Σπυρίδων Ελληνικό Ανοικτό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΠΡΑΣΙΝΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ & ΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΡΑΣΙΝΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Εισηγητές:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΧΑΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Υπεύθυνοι δάσκαλοι: ΑΠΟ ΣΤΟ ΛΙΔΟ Υ ΓΕΣΘΗΜΑΝΗ ΠΟΜΑΚΗ ΕYΑΝΘΙΑ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΧΑΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Υπεύθυνοι δάσκαλοι: ΑΠΟ ΣΤΟ ΛΙΔΟ Υ ΓΕΣΘΗΜΑΝΗ ΠΟΜΑΚΗ ΕYΑΝΘΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΧΑΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Υπεύθυνοι δάσκαλοι: ΑΠΟ ΣΤΟ ΛΙΔΟ Υ ΓΕΣΘΗΜΑΝΗ ΠΟΜΑΚΗ ΕYΑΝΘΙΑ ΤΑΞΗ: ΣΤ Σχολ. Έτος;2008-2009 ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΧΑΟΣ- ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Διερεύνηση των αντιλήψεων και στάσεων των μαθητών του ΕΠΑΛ Νάξου σε σχέση με το αιολικό πάρκο της περιοχής τους

Διερεύνηση των αντιλήψεων και στάσεων των μαθητών του ΕΠΑΛ Νάξου σε σχέση με το αιολικό πάρκο της περιοχής τους Έρκυνα, Επιθεώρηση Εκπαιδευτικών Επιστημονικών Θεμάτων, Τεύχος 2ο, 107 133, 2014 Διερεύνηση των αντιλήψεων και στάσεων των μαθητών του ΕΠΑΛ Νάξου σε σχέση με το αιολικό πάρκο της περιοχής τους Αντώνιος

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα. Καταγραφή των οργανωμένων δράσεων και υλικού στα ελληνικά σχολεία για την εξάλειψη των διακρίσεων. Απρίλιος 2011

Έρευνα. Καταγραφή των οργανωμένων δράσεων και υλικού στα ελληνικά σχολεία για την εξάλειψη των διακρίσεων. Απρίλιος 2011 Σχέδιο δράσης για την πρόληψη ή/και την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων κάθε είδους, την ανάδειξη της σημασίας της διαφορετικότητας και την καταπολέμηση της βίας στα σχολεία 7085/14-05-2010

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Μαγουλάς, Καθηγητής Ε.Μ.Π. Κων-νος Αμπελιώτης, Επικ. Καθηγητής Χαροκόπειου Παν-μίου

Κωνσταντίνος Μαγουλάς, Καθηγητής Ε.Μ.Π. Κων-νος Αμπελιώτης, Επικ. Καθηγητής Χαροκόπειου Παν-μίου Επιστημονική Ευθύνη Κωνσταντίνος Μαγουλάς, Καθηγητής Ε.Μ.Π. Συγγραφή Κων-νος Αμπελιώτης, Επικ. Καθηγητής Χαροκόπειου Παν-μίου Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό παράχθηκε στο πλαίσιο του Έργου «Κέντρα Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

LEAP21. Learning Educators, Advancing Pedagogy for the 21st Century. Οι διαστάσεις μια μαθησιακής δραστηριότητας

LEAP21. Learning Educators, Advancing Pedagogy for the 21st Century. Οι διαστάσεις μια μαθησιακής δραστηριότητας LEAP21 Learning Educators, Advancing Pedagogy for the 21st Century Οι διαστάσεις μια μαθησιακής δραστηριότητας 19 Μαρτίου 2012 Οι πέντε διαστάσεις της μάθησης του 21ου αιώνα Εισαγωγή Ο σκοπός του οδηγού

Διαβάστε περισσότερα

οιωνός #49 Παρακολουθώντας τα ταξίδια της Νανόχηνας >Κουκουβάγιες > αφιέρωμα: Ε λ λ η ν ι κ ή Ο ρ ν ι θ ο λ ο γ ι κ ή Ε τ α ι ρ ε ί α

οιωνός #49 Παρακολουθώντας τα ταξίδια της Νανόχηνας >Κουκουβάγιες > αφιέρωμα: Ε λ λ η ν ι κ ή Ο ρ ν ι θ ο λ ο γ ι κ ή Ε τ α ι ρ ε ί α οιωνός #49 ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚ ΔΟΣΗ ΤΗΣ Ε Λ ΛΗΝΙΚΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Σ (ΕΟΕ) ΜΑΡΤΙΟΣ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ - ΜΑΪΟΣ 2012 LIFE10 NAT/GR/000638 > αφιέρωμα: Παρακολουθώντας τα ταξίδια της Νανόχηνας >Κουκουβάγιες Ε λ

Διαβάστε περισσότερα

2o Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας

2o Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας 2o Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας ΠΡΑΚΤΙΚΑ «Σχεδιάζοντας Δραστηριότητες με την αξιοποίηση Νέων Τεχνολογιών για το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ταξιδεύοντας στις Αιγές της Μακεδονίας για τους βασιλικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΔΑΞΟΥΝ ΣΤΑ 800 ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟ

ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΔΑΞΟΥΝ ΣΤΑ 800 ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΔΑΞΟΥΝ ΣΤΑ 800 ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΕΑΕΠ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

3ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας

3ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας Mediterranean School Magazine Practicing English Language and even more Ένα διαδικτυακό περιοδικό που ενώνει μαθητές, καθηγητές και σχολεία της Ευρώπης Τσιόπτσιας Δημήτριος 1, Πάσσα Μαρία 2, Γκαλένης Σπυρίδων

Διαβάστε περισσότερα

Mελέτη Περιβάλλοντος Γ ηµοτικού. Bιβλίο ασκάλου

Mελέτη Περιβάλλοντος Γ ηµοτικού. Bιβλίο ασκάλου Mελέτη Περιβάλλοντος Γ ηµοτικού Bιβλίο ασκάλου ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΡΙΤΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ TOY ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ KAI ΥΠΕΥΘΥΝΗ TOY ΥΠΟΕΡΓΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΠΡΟΕΚΤΥΠΩΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ------

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ------ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ------ ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

«ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) Πιλοτική Εφαρμογή, στους Άξονες Προτεραιότητας 1,2,3 - Οριζόντια Πράξη

«ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) Πιλοτική Εφαρμογή, στους Άξονες Προτεραιότητας 1,2,3 - Οριζόντια Πράξη «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) Πιλοτική Εφαρμογή, στους Άξονες Προτεραιότητας 1,2,3 - Οριζόντια Πράξη ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΣΙΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΕ ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΡΥΑΣ

ΒΙΩΣΙΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΕ ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΡΥΑΣ AΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα