Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών"

Transcript

1 Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών Τομ. 137, 2012 Οι περιπέτειες της απόδοσης των όρων της δειγματοληπτικής θεωρίας και πρακτικής στις κοινωνικές διερευνήσεις και to ανύπαρκτο «στατιστικό σφάλμα»: ένα σχολιασμένο αγγλοελληνικό γλωσσάριο Μιχαλοπούλου Καίτη /grsr.5 Copyright 2012 To cite this article: Μιχαλοπούλου (2012). Οι περιπέτειες της απόδοσης των όρων της δειγματοληπτικής θεωρίας και πρακτικής στις κοινωνικές διερευνήσεις και to ανύπαρκτο «στατιστικό σφάλμα»: ένα σχολιασμένο αγγλοελληνικό γλωσσάριο. Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών, 137,.

2 Eπιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών, Α -Β, 2012, 3-49 Καίτη Μιχαλοπούλου * ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙEΣ ΤHΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΤΗΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ TO ΑΝΥΠΑΡKTO «ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ»: ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΜΕΝΟ ΑΓΓΛΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στην παρούσα εργασία παρουσιάζεται σχολιασμένο ένα αγγλοελληνικό γλωσσάριο των όρων της δειγματοληπτικής θεωρίας και πρακτικής στις κοινωνικές διερευνήσεις. Ο σχολιασμός βασίζεται κυρίως στην απόδοση των στατιστικών όρων από τους καθηγητές Αθανασιάδη, Κοκολάκη και Χρυσαφίνου, το Ελληνικό Στατιστικό Ινστιτούτο, το Διεθνές Στατιστικό Ινστιτούτο και τα κείμενα των ερευνών της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ). Διαπιστώνεται ότι ζητήματα θεωρίας και πρακτικής των δειγματοληπτικών ερευνών αποδίδονται ορθά από την ΕΣΥΕ. Επίσης, καταδεικνύεται η ασυμφωνία των στατιστικών ακόμα και για την απόδοση βασικών στατιστικών όρων και, βεβαίως, η ανυπαρξία του ελληνικής επινόησης «στατιστικού σφάλματος» ως στατιστικού όρου. Λέξεις κλειδιά: δειγματοληψία, δειγματοληπτική θεωρία, δειγματοληπτική πρακτική, ορολογία, κοινωνικές έρευνες * Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστήμιου.

3 4 ΚΑΙΤΗ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η στατιστική ορολογία για τη θεωρία και την εφαρμογή των δειγματοληπτικών μεθόδων στις κοινωνικές διερευνήσεις, όπως και όλοι οι όροι της στατιστικής, είναι κυρίως αγγλοσαξονική υπόθεση (Μιχαλοπούλου, 2004, σσ ). Έτσι, στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Στατιστικού Ινστιτούτου (International Statistical Institute, εφεξής ISI) αρχικά δημοσιεύτηκαν οι όροι στα αγγλικά, στη συνέχεια έγινε μια προσπάθεια να αποδοθούν σε άλλες γλώσσες και, πρόσφατα, δημοσιεύονται οι όροι και στα ελληνικά (ISI, 2009). Στα πρώτα βιβλία στατιστικής που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα από τους καθηγητές Δημήτριο Καλιτσουνάκη (1929), Κωνσταντίνο Αθανασιάδη (1931), Χρυσό Ευελπίδη (1943), Βασίλειο Βαλαώρα (1943), Γεράσιμο Αλιβιζάτο (1947, 1953) και Ευστάθιο Μαργαρίτη (1948), η παρουσίαση της στατιστικής ήταν απλή περιγραφή εισαγωγικών εννοιών με εξαίρεση το βιβλίο του Αθανασιάδη. Τις δειγματοληπτικές μεθόδους είτε δεν τις διαπραγματεύονταν (Αθανασιάδης και Μαργαρίτης) ή, όταν τις παρουσίαζαν, υπήρχε σύγχυση στις έννοιες και τους ορισμούς, με εξαίρεση την παρουσίαση του Βαλαώρα, ο οποίος ήταν ο μόνος που είχε μεγάλη ερευνητική εμπειρία (Μιχαλοπούλου, 2004, σσ και ). Το ο καθηγητής Κωνσταντίνος Αθανασιάδης δημοσίευσε το πρώτο «Αγγλοελληνικό γλωσσάριο των στατιστικών όρων». Αυτή την περίοδο, οι καθηγητές που ανέλαβαν τη διδασκαλία της στατιστικής στα Πανεπιστήμια, στα βιβλία τους υιοθέτησαν την προτεινόμενη από τον Αθανασιάδη απόδοση των όρων. Το 1988, οι καθηγητές Κοκολάκης και Χρυσαφίνου δημοσίευσαν το Λεξικό Αγγλοελληνικό και Ελληνοαγγλικό Στατιστικών Όρων, το οποίο βασίστηκε στο Dictionary of Statistical Terms των Kendall και Buckland. Το 2009, εκδόθηκε από το Ελληνικό Στατιστικό Ινστιτούτο (ΕΣΙ) το Λεξικό Στατιστικής Ορολογίας, το οποίο βασίστηκε στο γλωσσάριο του ISI και το Oxford Dictionary of Statistical Terms. Στα λεξικά αυτά και τα βιβλία στατιστικής που παρουσιάζουν αποκλειστικά τις δειγματοληπτικές μεθόδους, και άρχισαν να κυκλοφορούν κατά την δεκαετία του 1980, απουσιάζει κάθε αναφορά στη δειγματοληπτική πρακτική και, επομένως, και στη σχετική ορολογία. Και βεβαίως, γνωρίζουμε ότι η δειγματοληπτική θεωρία είναι το «πνευματικό παιδί» της πρακτικής και ότι «οι μείζονες αναπτύξεις ήταν το αποτέλεσμα των προσπαθειών να λυθούν πρακτικά ζητήματα τόσο της επιλογής όσο και της εκτίμησης»

4 ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΜΕΝΟ ΑΓΓΛΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ 5 (O Muircheartaigh και Wong, 1981, σ. 465). Κατά συνέπεια, σε όλα τα διάσημα στη βιβλιογραφία εγχειρίδια δειγματοληπτικής θεωρίας των Cochran (1977), Kish (1965) και Moser και Kalton (1975), τα οποία χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα, υπάρχει εκτεταμένη αναφορά στα ζητήματα της πρακτικής. Το κενό αυτό στην ελληνική βιβλιογραφία κάλυψε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ, που μετονομάστηκε από το 2010 Ελληνική Στατιστική Αρχή, ΕΛΣΤΑΤ) από την πρώτη Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών που διενήργησε το 1957/1958, τη μετεκπαίδευση των στελεχών της στο εξωτερικό και το Κέντρον Στατιστικής Εκπαιδεύσεως μέχρι και σήμερα, εξελίσσοντας μεθοδολογικά τις έρευνές της (Μιχαλοπούλου, 2004, σσ ). Έτσι, από τα τέλη της δεκαετίας του 1950, στα κείμενα που παρουσιάζουν διεξοδικά τις έρευνες και δημοσιεύονται στα ελληνικά και τα αγγλικά αποδίδεται και η σχετική ορολογία. Στην παρούσα εργασία, παρουσιάζουμε ένα σχολιασμένο γλωσσάριο των όρων της δειγματοληπτικής θεωρίας και πρακτικής στις κοινωνικές διερευνήσεις, για να καταδείξουμε, αφενός, τα ζητήματα τα οποία πρέπει να περιλαμβάνει και να διαπραγματεύεται ένα σχετικό εγχειρίδιο, αφετέρου, την ανυπαρξία, ως στατιστικού όρου του περίφημου, ελληνικής επινόησης, «στατιστικού σφάλματος», που υπερβαίνει τα ζητήματα της εσφαλμένης χρήσης στατιστικών όρων (Μιχαλοπούλου, 2004, σσ ). ΑΓΓΛΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ Η παρουσίασή μας βασίζεται στην ορολογία και τη θεματική των βιβλίων των Cochran (1977), Kish (1965) και Moser και Kalton (1975), τα οποία αποτελούν μέχρι σήμερα τη βασική σχετική βιβλιογραφία. Για την απόδοση των όρων χρησιμοποιήσαμε τα γλωσσάρια και τα λεξικά των Αθανασιάδη ( , εφεξής Α), Κοκολάκη και Χρυσαφίνου (1988, εφεξής Κ και Χ), ΕΣΙ, και ISI, τα κείμενα των ερευνών της ΕΣΥΕ, και επικουρικά, το βιβλίο της Μιχαλοπούλου (2004, εφεξής Μ2). Επίσης, για την ορολογία σχετικά με τα ζητήματα των πειραματικών μεθόδων και των κλιμάκων μετρήσεως στάσεων χρησιμοποιήσαμε την απόδοση των όρων στην ελληνική μετάφραση του βιβλίου του Robson (R) και το βιβλίο της Μιχαλοπούλου (1992, εφεξής Μ1), αντίστοιχα.

5 6 Καίτη Μιχαλοπούλου A Accuracy ακρίβεια (Α, Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI) 1 Accuracy checks έλεγχοι ακριβείας Acquiescence response set σύνολο συναινετικών αποκρίσεων Additivity προσθετικότητα (Κ και Χ) Addresses, sampling of επιλέγοντας δείγμα από διευθύνσεις κατοικιών [ΕΣΥΕ (1961α), σ. 25] Adjustments in the analysis προσαρμογές κατά την ανάλυση of experiments των πειραμάτων Administrative districts διοικητικές περιοχές ως as sampling units Advance letters After-only design Aggregates Aided recall δειγματοληπτικές μονάδες επιστολές που αποστέλλονται ώστε να ενημερώσουν τα μέλη του δείγματος για τη διεξαγωγή της κυρίως έρευνας το πειραματικό σχέδιο μόνο-μετάελέγχου σύνολα από στοιχεία [ΕΣΥΕ (1959α), σ. 3] υποβοηθούμενη ανάκληση στη μνήμη Allocation καταμερισμός [ΕΣΥΕ (1961α), σ. 23, ISI] 2 Alpha coefficient of reliability συντελεστής αξιοπιστίας (Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI) 3 άλφα (Μ1, σ. 25) Alternate forms method η μέθοδος των εναλλασσόμενων (Κ και Χ, ΕΣΙ) τύπων (Μ1, σ. 24) Alternative hypothesis Analysis of covariance εναλλακτική υπόθεση (Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI) ανάλυση της συνδιασποράς (Κ και Χ) ή συνδιακύμανσης (Α, ΕΣΙ, ISI) 4 1. Ο Αθανασιάδης, το ΕΣΙ και το ISI αποδίδουν τους όρους accuracy και precision ως ακρίβεια. Οι Κοκολάκης και Χρυσαφίνου τους αποδίδουν ως ακρίβεια και επακρίβεια, αντίστοιχα, απόδοση την οποία υιοθετούμε. 2. Το ΕΣΙ αποδίδει τον όρο allocation ως επιμερισμός (κατανομή). 3. Το ISI, εκτός από τον όρο reliability coefficient, προτείνει επιπλέον τον όρο selfcorrelation coefficient που αποδίδει ως αυτοσυσχέτιση. 4. Ο Αθανασιάδης απέδωσε στα ελληνικά τους όρους variance και covariance ως διακύμανση και συνδιακύμανση, αντίστοιχα, απόδοση με την οποία συμφωνεί το ISI. Το

6 ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΜΕΝΟ ΑΓΓΛΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ 7 Analysis of variance ανάλυση της διασποράς (Κ και Χ) ή διακύμανσης (Α, ΕΣΙ, ISI, βλ. σημείωση 4) Analytical statistics αναλυτικά στατιστικά μέτρα Analytical surveys αναλυτικές έρευνες (Κ και Χ) Anonymity ανωνυμία Area sample δείγμα επιφανειών [ΕΣΥΕ (1959α), σ. 8] Area sampling δειγματοληψία επιφανειών [ΕΣΥΕ (1959α), σ. 8] 5 Asking of questions κάνοντας τις ερωτήσεις Association and causation σύνδεση, συνάφεια (Κ και Χ, ISI) 6 και αιτιότητα Attitude στάση Attitude scales κλίμακες στάσεων (Μ1) Attribute χαρακτηριστικό (Κ και Χ, ISI) 7 Auxiliary (ancillary) variables επικουρικές (συμπληρωματικές, Κ και Χ) μεταβλητές Average μέσος (Α, Κ και Χ, ISI), μέσος όρος (ΕΣΙ, ISI), αριθμητικός μέσος, αριθμητικός μέσος όρος (ISI) ΕΣΙ προτείνει αυτήν την απόδοση εναλλακτικά προς τη διασπορά και συνδιασπορά, με την οποία συμφωνούν οι Κοκολάκης και Χρυσαφίνου εφόσον χρησιμοποιούν τον όρο κύμανση για την απόδοση του range (εύρος, ΕΣΙ, ISI). Ο Αθανασιάδης θεωρούσε ότι οι όροι variance και fluctuation είναι συνώνυμοι και αποδίδει τον όρο dispersion ως διασπορά, απόδοση που συμφωνεί με αυτή του ISI. Οι Κοκολάκης και Χρυσαφίνου αποδίδουν τον όρο ως σκέδαση. Το ΕΣΙ τον αποδίδει ως σκέδαση ή διασκορπισμό, θεωρώντας τον εναλλακτικό προς τους όρους spread και variance (άπλωμα και διασπορά, αντίστοιχα). Η ΕΣΥΕ θα αποδώσει τοv όρο variation ως κύμανση και διακύμανση, βλ. ΕΣΥΕ (1961α), σ. 26 και ΕΣΙ, και ΕΣΥΕ (1959), σ. 15, αντίστοιχα. 5. Οι Κοκολάκης και Χρυσαφίνου, το ISI και ΕΣΙ αποδίδουν τον όρο area sampling ως γεωγραφική δειγματοληψία, δειγματοληψία κατά περιοχές και δειγματοληψία περιοχής, αντίστοιχα. 6. Το ΕΣΙ, στις αποδόσεις αυτές προτείνει επιπλέον τον όρο συσχέτιση, που όμως αποδίδει τον όρο correlation (Κ και Χ, ISI). Βέβαια, ως συνάφεια αποδίδεται ο όρος contingency (Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI), επομένως υπάρχει ζήτημα με αυτή την απόδοση. Ο Αθανασιάδης πρότεινε ανεπιτυχώς, οι όροι association και contingency να αποδίδονται ως αλληλουχία και σύμπτωση, αντίστοιχα. 7. Ο Αθανασιάδης και το ΕΣΙ αποδίδουν τον όρο attribute ως ποιοτική ιδιότης και χαρακτηριστικό (ποιοτικό), αντίστοιχα.

7 8 Καίτη Μιχαλοπούλου B Balanced repeated replications η μέθοδος της ισόρροπης (BRR) επαναληπτικής επιλογής πανομοιότυπων (Μ2, σ. 90) 8 Batch testing έλεγχος κατά δέσμες για τον εντοπισμό σπάνιων στοιχείων Before-after designs τα πειραματικά σχέδια προ-ελέγχουμετά-ελέγχου Best fit βέλτιστη προσαρμογή (Κ και Χ, ΕΣΙ) Best linear unbiased estimate βέλτιστη γραμμική αμερόληπτη (BLUE) εκτίμηση (Κ και Χ, ΕΣΙ) Beta coefficients συντελεστές βήτα (Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI) Bias μεροληψία (Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI) 9 Biased-viewpoint effect επίδραση της μεροληπτικής άποψης Binomial distribution διωνυμική κατανομή (Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI) 10 Binomial variates διωνυμικές τυχαίες μεταβλητές (Κ και Χ) Blanks on sampling frame κενά στο δειγματοληπτικό πλαίσιο (Μ2, σ. 35) Blocking η τεχνική της δέσμευσης, επέκταση της τεχνικής του ταιριάσματος κατά ζεύγη Blocks in area sampling οικοδομικά τετράγωνα στη δειγματοληψία επιφανειών [ΕΣΥΕ (1959β), σ. 10] Bootstrap method of variance η μέθοδος bootstrap (ΕΣΙ, ISI) για estimation την εκτίμηση της διασποράς Boundaries of strata όρια των στρωμάτων [ΕΣΥΕ (1959β), σ. 10] Bracket codes ταξινόμηση των κωδικών 8. Το ΕΣΙ αποδίδει τον όρο balanced repeated replication ως ισορροπημένη επαναλαμβανόμενη επανάληψη ή αντιγραφή. 9. Ο Αθανασιάδης απέδωσε τον όρο bias ως μεροληπτικότης, προκατάληψις και η ΕΣΥΕ ως συστηματικόν σφάλμα, ΕΣΥΕ (1959), σ Ο καθηγητής Αθανασιάδης απέδωσε τον όρο ως διωνυμιακός. Το ISI προτείνει και τους εναλλακτικούς όρους κατανομή Bernoulli και σημειακή διωνυμική!

8 ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΜΕΝΟ ΑΓΓΛΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ 9 C Call-backs επαναληπτικές επισκέψεις [επανειλημμένες επισκέψεις, ΕΣΥΕ (1960), σ. 4] Case περίπτωση (Α) Case records καταγραφές πληροφοριών για κάθε μεμονωμένη περίπτωση Case studies μελέτες της περίπτωσης Case study approach η προσέγγιση της μελέτης της περίπτωσης Cauchy-Schwarz inequality ανισότητα Cauchy-Schwarz (K και X, ΕΣΙ, ISI) Causal models αιτιατά (αιτιώδη Κ και Χ, ΕΣΙ) υποδείγματα Causal relationship αιτιατή (αιτιώδης Κ και Χ, ΕΣΙ) σχέση Causation αιτιότητα Census απογραφή (Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI) Census, Population απογραφή πληθυσμού (Α) Cheating εξαπάτηση, συνειδητή παραποίηση της απόκρισης Chunks in area sampling περιοχές που συμπεριλαμβάνουν αρκετά οικοδομικά τετράγωνα στη δειγματοληψία επιφανειών City directories κατάλογοι διευθύνσεων μιας πόλης Classification questions ερωτήσεις ταξινομήσεως [ΕΣΥΕ (1961α), σ. 28] Cluster συστάδα (Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI) Cluster analysis ανάλυση συστάδων (Κ και Χ) 11 Cluster sampling δειγματοληψία συστάδων 12 Clustering κατασκευή συστάδων από πλήρεις ομάδες μονάδων Το ΕΣΙ για τον όρο cluster analysis προτείνει εκτός από την ανάλυση συστάδων και την ταξιδομική ανάλυση. Το ISI, επειδή προτείνει για τον όρο cluster εναλλακτικά με τη συστάδα και την ομάδα, αποδίδει τον όρο ως ανάλυση σε ομάδες. 12. Οι Κοκολάκης και Χρυσαφίνου και το ΕΣΙ αποδίδουν τον όρο cluster sampling ως δειγματοληψία κατά συστάδες. Το ISI επειδή προτείνει για τον όρο cluster εναλλακτικά με τη συστάδα και την ομάδα, αποδίδει τον όρο ως δειγματοληψία κατά ομάδες. 13. Το ΕΣΙ αποδίδει τον όρο clustering ως ταξιδόμηση και συσταδοποίηση. Το ISI προτείνει τους όρους συσταδοποίηση ή ομαδοποίηση.

9 10 Καίτη Μιχαλοπούλου Clusters of elements on συστάδες στοιχείων στο sampling frame δειγματοληπτικό πλαίσιο Code κωδικός αριθμός [ΕΣΥΕ (1960), σ. 5] Coders, training of εκπαίδευση των κωδικογράφων [ΕΣΥΕ (1961α), σ. 30] Coding κωδικοποίηση, κωδικογράφηση [ΕΣΥΕ (1961α), σ. 30] Coefficient of equivalence συντελεστής ισοδυναμίας (Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI) Coefficient of reproducibility συντελεστής αναπαραγωγιμότητας (Μ1, σ. 58) Coefficient of variation (c. v.) συντελεστής μεταβλητότητας (Κ και Χ, ISI, ΕΣΙ) 14 Collapsed strata method η μέθοδος κατά την οποία όλες οι επιλογές από μια ομάδα ζωνών θεωρούνται ως τυχαίες επιλογές από ένα μόνο στρώμα 15 Combined ratio means συνδυασμένοι μέσοι λόγου Combined strata method η μέθοδος των συνδυασμένων στρωμάτων Comparability συγκρισιμότητα Comparison of means σύγκριση δύο μέσων Complete clusters πλήρεις συστάδες Complete coverage πλήρης κάλυψη Components of variance συνιστώσες της διασποράς (Κ και Χ ή της διακύμανσης ΕΣΙ) Computer-assisted telephone τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη interviewing (CATI) βοήθεια Η/Υ Computer assisted personal προσωπικές συνεντεύξεις με τη interviewing (CAPI) βοήθεια Η/Υ Conditioning in panels ο κίνδυνος ότι τα μέλη του πάνελ μπορεί να γίνουν μη τυπικά μέλη 14. Η ΕΣΥΕ έχει υιοθετήσει μέχρι σήμερα την απόδοση του όρου coefficient of variation από τον καθηγητή Αθανασιάδη ως συντελεστή μεταβλητικότητος. Το ΕΣΙ προτείνει εναλλακτικά και τον όρο συντελεστή μεταβολής. 15. Το ΕΣΙ αποδίδει τον όρο collapsed stratum method ως μέθοδο των συμπτυσσόμενων στρωμάτων.

10 ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΜΕΝΟ ΑΓΓΛΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ 11 του πληθυσμού ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι ανήκαν στο πάνελ Confidence intervals διαστήματα εμπιστοσύνης [ΕΣΥΕ (1965), σ. 13, Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI] Confidence levels επίπεδα εμπιστοσύνης (ΕΣΙ, ISI) 16 Confidentiality εμπιστευτικότητα, το εμπιστευτικόν της παρεχόμενης πληροφορίας [ΕΣΥΕ (1969), σσ ] Consistency συνέπεια (Α, Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI), λογική συνέπεια [ΕΣΥΕ (1959β), σ. 15] Consistency checks έλεγχοι συνεπείας Content analysis ανάλυση περιεχομένου Contextual data συμπληρωματικά δεδομένα που συλλέγονται ώστε να παρέχουν πληροφορίες αναφερόμενες στο γενικό πλαίσιο της δειγματοληπτικής έρευνας για την αύξηση της αναλυτικής της ισχύος Continuing sampling operations τεχνικές που εφαρμόζονται με επαναλαμβανόμενη χρήση των ίδιων δειγματοληπτικών πλαισίων και με παρόμοιες δειγματοληπτικές μεθόδους Control effect with observation επίδραση ελέγχου κατά την παρατήρηση Control group ομάδα ελέγχου Control through measurement, η μέθοδος του ελέγχου διά των see also Adjustments in the μετρήσεων, βλ. επίσης προσαρμογές analysis of experiments κατά την ανάλυση των πειραμάτων Controlled selection η τεχνική της ελεγχόμενης επιλογής Conversational interviewing η συνδιάλεξη ως συνέντευξη Correlated responses η μέθοδος των συσχετιζόμενων αποκρίσεων (Μ2, σ. 340) Correlated samples συσχετιζόμενα δείγματα Correlation συσχέτιση (Α, Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI) 16. Οι Κοκολάκης και Χρυσαφίνου αποδίδουν τον όρο confidence level ως βαθμό εμπιστοσύνης.

11 12 Καίτη Μιχαλοπούλου Cost κόστος [ΕΣΥΕ (1961α), σ. 14] Cost factors παράγοντες κόστους Covariance συνδιασπορά (Κ και Χ) ή συνδιακύμανση (Α, ΕΣΙ, ISI, βλ. σημείωση 4) Coverage κάλυψη [ΕΣΥΕ (1960), σ. 3] Covering letter with mail επεξηγηματικό γράμμα συνοδευτικό questionnaire με τα ερωτηματολόγια διά του ταχυδρομείου Critical values κρίσιμες τιμές (Κ και Χ, ΕΣΙ) 17 Cross-product γινόμενο δύο αναλογιών Cross-tabulation παρουσίαση δύο μεταβλητών σε πίνακα Cumulated samples τεχνικές για τη συγκέντρωση περιπτώσεων από διαφορετικές έρευνες που συνδυάζονται σε ένα μεγάλο δείγμα Cumulative scale αθροιστική (Κ και Χ, ΕΣΙ) κλίμακα (Μ1, σ. 20) D Data collection συλλογή δεδομένων [ΕΣΥΕ (1969), σ. 16] Data preparation προετοιμασία των δεδομένων Degrees of freedom (df) βαθμοί ελευθερίας (Α, Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI) Dependent variable εξαρτημένη μεταβλητή (Α, Κ και Χ, ΕΣΙ) Depth interviewing συνέντευξη σε βάθος Depth of interviewing το βάθος της συνέντευξης Descriptive statistics περιγραφικά στατιστικά (ΕΣΙ) μέτρα 18 Descriptive survey περιγραφική δειγματοληπτική έρευνα (ΕΣΙ) 17. Το ISI αποδίδει τον όρο critical value ως κριτική τιμή! 18. Το ΕΣΙ αποδίδει τον όρο descriptive statistics εκτός από περιγραφικά στατιστικά και περιγραφική στατιστική και οι Κοκολάκης και Χρυσαφίνου, και το ISI προτείνουν μόνο την τελευταία. Όμως, ως Περιγραφική Στατιστική εννοείται η στατιστική ανάλυση δειγματοληπτικών δεδομένων, η οποία βεβαίως βασίζεται σε περιγραφικά στατιστικά μέτρα.

12 ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΜΕΝΟ ΑΓΓΛΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ 13 Designated respondent ο αποκρινόμενος που ορίζεται σε κάθε έρευνα ως κατάλληλος για τη συλλογή των πληροφοριών Design effect (Deff) η επίδραση του σχεδίου (Μ2, σ. 82) Diary records καταχωρίσεις σε ημερολόγια 19 Dichotomies διχοτόμοι 20 Difference estimates εκτιμήσεις διαφορών Difference of means διαφορά δύο μέσων Differential scales διαφορικές κλίμακες (Μ1, σ. 38) Discrete variable διακριτή (Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI) μεταβλητή Discriminant analysis διακρίνουσα ανάλυση (ΕΣΙ) 21 Disproportionate stratified δυσανάλογη στρωματοποιημένη sampling δειγματοληψία (Μ2) Distribution κατανομή (Α, Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI) Disturbing variables διαταραγμένες (Κ και Χ, ΕΣΙ) μεταβλητές Documents, use in surveys τεκμήρια, η χρήση τους στις έρευνες Domains of study περιοχές της μελέτης (υπό- (subpopulations) πληθυσμοί) Double-barrelled question Double-blind trial διφορούμενη ερώτηση διπλά-τυφλή (ΕΣΙ) 22 δοκιμή, το πείραμα κατά το οποίο δεν γνωρίζουν ο ασθενής και ο γιατρός σε ποια ομάδα ανήκει ο ασθενής Double ratio διπλός λόγος (ΕΣΙ) Double sampling διπλή δειγματοληψία (Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI) Dummy variable εικονική μεταβλητή (Κ και Χ, ΕΣΙ) Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιήθηκε από την ΕΣΥΕ στην Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών του 1957/1958 ως account book method, μέθοδος «βιβλιαρίου λογαριασμών», βλ. ΕΣΥΕ (1964), σ Οι Κοκολάκης και Χρυσαφίνου αποδίδουν τον όρο dichotomy ως διχοτόμηση και το ΕΣΙ διχοτομία. Έτσι, το ΕΣΙ και ISI αποδίδουν τον όρο dichotomous variable ως διχοτομική μεταβλητή, δηλαδή μεταβλητή διχοτόμος. 21. Το ΕΣΙ αποδίδει τον όρο discriminant analysis εκτός από διακρίνουσα ανάλυση και ως διαχωριστική ή διακριτική ανάλυση, αποδόσεις με τις οποίες συμφωνούν οι Κοκολάκης και Χρυσαφίνου και το ISI. 22. Το ISI αποδίδει τον όρο double-blind ως διπλή τυφλή! 23. Το ΕΣΙ αποδίδει τον όρο dummy variable εκτός από εικονική μεταβλητή και ως

13 14 Καίτη Μιχαλοπούλου Duplication on sampling frame διπλές εγγραφές στο δειγματοληπτικό πλαίσιο [ΕΣΥΕ (1961α), σ. 25] Dwelling κατοικία [ΕΣΥΕ (1961α), σ. 18] E Editing επιμέλεια των αρχείων δεδομένων [ΕΣΥΕ (1961α), σ. 21] Efficiency αποτελεσματικότητα [ΕΣΥΕ (1961α), σ. 25] Elaboration η επεξεργασία ως μέθοδος για τον έλεγχο (control) ενός παράγοντα ελέγχου (test) κατά την ανάλυση Element στοιχείο (μονάδα) Eligibility καταλληλότητα [ΕΣΥΕ (1961α), σ. 27] Eligibility rate λόγος καταλληλότητας, ο λόγος του μεγέθους του κατάλληλου πληθυσμού ως προς το μέγεθος των δειγματοληπτικών μονάδων που ενέχονται στην επιλογή Endogenous variable ενδογενής μεταβλητή (Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI) Epsem (equal probability of δείγματα epsem (μέθοδος επιλογής selection method) samples δειγμάτων με ίση πιθανότητα, Μ2, σ. 265) 24 Equal allocation ίσος καταμερισμός, η επιλογή ενός σταθερού αριθμού δειγματοληπτικών μονάδων από κάθε στρώμα Equal probability of selection, ίση πιθανότητα επιλογής [ΕΣΥΕ see Epsem (1959), σ. 6], βλ. epsem Equal appearing intervals, η μέθοδος των εμφανιζομένων ως method of, see also ίσων διαστημάτων (Μ1, σ. 23), βλ. Thurstone scales επίσης κλίμακες Thurstone ψευδομεταβλητή (ISI) και βωβή, βουβή ή πλασματική μεταβλητή. 24. Το ΕΣΙ αποδίδει τον όρο espem ως μέθοδος ισοπιθανοτικής εκλογής ή επιλογής.

14 ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΜΕΝΟ ΑΓΓΛΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ 15 Error of central tendency σφάλμα κεντρικής τάσεως (Μ1, σ. 34) Errors of measurement σφάλματα μετρήσεων Estimate εκτίμηση (τιμή) [ΕΣΥΕ (1961α), σ. 14, Κ και Χ, ΕΣΙ] 25 Estimation εκτίμηση (μέθοδος) [ΕΣΥΕ (1969), σ. 276, Α, Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI] 26 Estimator εκτιμήτρια, [ΕΣΥΕ (1961α), σ. 14, Κ και Χ, ΕΣΙ] 27 Ethics δεοντολογία 28 Ethics, anonymity ανωνυμία Ethics, code of ethics κώδικας δεοντολογίας Ethics, confidentiality εμπιστευτικότητα Ethics, ISI Declaration on Διακήρυξη Δεοντολογίας του Professional Ethics Διεθνούς Στατιστικού Ινστιτούτου Ethics, privacy μυστικότητα Event data συλλογή δεδομένων από (σημαντικά) γεγονότα (που μπορεί να επηρεάζουν τις αποκρίσεις) Exhaustiveness rule ο κανόνας της καθολικότητας Exogenous variables εξωγενής μεταβλητή (Κ και Χ) Experimental designs πειραματικά σχέδια Experiments πειράματα Experts as interviewers εμπειρογνώμονες ως συνεντευκτές Explanatory surveys ερμηνευτικές έρευνες Ex post facto designs, see σχέδια ex post facto (μετά το Retrospective design γεγονός), βλ. σχέδιο επαναθεώρησης External validity εξωτερική εγκυρότητα (R) Extraneous variable, see εξωτερική μεταβλητή, βλ. «Τρίτη» Third variable μεταβλητή Z ως αιτία δύο επιδράσεων X, Y 25. Το ΕΣΙ, εκτός από εκτίμηση, αποδίδει τον όρο estimate και ως εκτιμητής και εκτιμήτρια, ενώ το ISI ως εκτιμηθείσα τιμή. 26. Το ΕΣΙ, εκτός από εκτίμηση, αποδίδει τον όρο estimation και ως εκτιμητική. 27. Το ΕΣΙ, εκτός από εκτιμήτρια, αποδίδει τον όρο estimator και ως εκτιμητής που συμφωνεί με το ISI. 28. Το ΕΣΙ αποδίδει τον όρο ethics ως ηθικοί περιορισμοί ή ηθική! Ως ηθική αποδίδει τον όρο και το ISI!

15 16 Καίτη Μιχαλοπούλου F Factor analysis ανάλυση παραγόντων (Κ και Χ) 29 Factor extraction εξαγωγή παραγόντων (Μ1, σ. 52) Factor loadings φορτία (των μεταβλητών) ανά παράγοντα (Μ1, σ. 53) 30 Factor rotation περιστροφή παραγόντων (Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI) Factor score ο βαθμός (κάθε παρατήρησης στον καινούργιο) παράγοντα (Μ1, σ. 51) 31 Factorial designs παραγοντικά (πειραματικά) σχέδια 32 Factual questions πραγματολογικές ερωτήσεις Family budget survey έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών [ΕΣΥΕ (1961α)] Field instructions οδηγίες για την επιτόπια έρευνα [ΕΣΥΕ (1961α), σ. 14] Fieldwork επιτόπια έρευνα [οι επί τόπου εργασίες ΕΣΥΕ (1959β), σ. 6] Fieldwork checks έλεγχοι κατά την επιτόπια έρευνα (για σφάλματα των συνεντευκτών και μεροληψία) Filter questions ερωτήσεις φίλτρο Finite population correction (fpc) διόρθωση πεπερασμένου πληθυσμού (Κ και Χ, ΕΣΙ) Focused (or guided) interview εστιασμένη συνέντευξη ή οδηγός συνέντευξης Follow-up methods μέθοδοι συνεχούς παρακολούθησης (Μ2, σ. 76) για τη συνέχιση της έρευνας ώστε να αυξηθεί η απόκριση 33 Foreign elements on sampling άσχετα στοιχεία στο frame, see Blanks on sapling δειγματοληπτικό πλαίσιο, βλ. κενά frame στο δειγματοληπτικό πλαίσιο 29. Το ΕΣΙ και ISI αποδίδουν τον όρο factor analysis ως παραγοντική ανάλυση. 30. Οι Κοκολάκης και Χρυσαφίνου, και το ΕΣΥ αποδίδουν τον όρο factor loadings ως φόρτιση παραγόντων και το ISI ως οι επιβαρύνσεις των παραγόντων. 31. Το ΕΣΙ αποδίδει τον όρο factor score ως παραγοντικό σκορ και το ISI ως σκορ του παράγοντα. 32. Το ISI αποδίδει τον όρο factorial design ως παραγοντικός σχεδιασμός! 33. Το ΕΣΙ αποδίδει τον όρο follow-up ως παρακολούθηση.

16 ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΜΕΝΟ ΑΓΓΛΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ 17 Frame of reference for questions το πλαίσιο αναφοράς για τις ερωτήσεις Frames for selection (δειγματοληπτικά) πλαίσια για την επιλογή [ΕΣΥΕ (1959β), σ. 8] Frequency distributions κατανομές συχνοτήτων (Α, Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI) Functions of random variables συναρτήσεις τυχαίων μεταβλητών Funnel sequence of questions ακολουθία των ερωτήσεων ως χοάνη (ξεκινώντας από ευρύτερες ερωτήσεις περί του αντικείμενου και συνεχίζοντας σε περισσότερο συγκεκριμένες ερωτήσεις) G Gallup Polls, see also Public δημοσκοπήσεις Gallup, βλ. επίσης opinion polls δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης General linear model γενικό γραμμικό υπόδειγμα Geographical stratification γεωγραφική στρωματοποίηση Gross errors, see also Response συνολικά σφάλματα (Μ2, σ. 336), errors βλ. επίσης σφάλματα αποκρίσεων Grouped strata ομαδοποιημένα στρώματα Guttman scales κλίμακες Guttman H Half-open interval Halo effect Hawthorne effect History, as a source of experimental invalidity Homogeneity within clusters ημιανοιχτό διάστημα επίδραση άλω (όταν οι αποκρινόμενοι ταξινομούν ένα αντικείμενο σε κάθε κλίμακα σύμφωνα με τη γενική τους εντύπωση και όχι με τη σημασία της κλίμακας) επίδραση Hawthorne ιστορία (γεγονός ή υπόθεση) ως μια πηγή πειραματικής ακυρότητας (R) ομοιογένεια (ΕΣΙ, ISI) 34 εντός των συστάδων 34. Οι Κοκολάκης και Χρυσαφίνου αποδίδουν τον όρο homogeneity ως ομογένεια, τον οποίο το ΕΣΙ προτείνει εναλλακτικά με τον όρο ομοιογένεια.

17 18 Καίτη Μιχαλοπούλου Homogeneity within strata Horvitz-Thompson estimator Household composition questions Households, sampling of Housing, surveys on Hypotheses, testing of ομοιογένεια (ΕΣΙ, ISI) εντός των στρωμάτων εκτιμήτρια Horvitz-Thompson (Κ και Χ) 35 ερωτήσεις για τη σύνθεση του νοικοκυριού δειγματοληψία νοικοκυριών έρευνες κατοικίας [οικισμός, ΕΣΥΕ (1959β)] έλεγχος υποθέσεων (ΕΣΙ, ISI) I Identification code κωδικός προσδιορισμού του ερωτηματολογίου-περίπτωσης Imputation μέθοδοι μεταβιβάσεως τιμών για την αντικατάσταση των ελλειπουσών τιμών (Μ2, σ. 87) 36 Inadequate response, types of τύποι ανεπαρκών αποκρίσεων Incomplete coverage ελλιπής κάλυψη [ΕΣΥΕ (1961α), σ. 25] Inconclusive (negative) results ακατάληκτα (αρνητικά) αποτελέσματα Independence ανεξαρτησία (Α, Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI) Independent variable ανεξάρτητη μεταβλητή (Α, Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI) Index (construction) (κατασκευή) δείκτη (Α, Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI) Index numbers αριθμοδείκτες (Α, Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI) Individual response error, μεμονωμένο (ατομικό) σφάλμα see also Memory errors, αποκρίσεως, βλ. επίσης σφάλματα Response errors μνήμης, σφάλματα αποκρίσεως Individuals, sampling of δειγματοληψία ατόμων-μονάδων 35. Το ISI αποδίδει τον όρο Horvitz-Thompson estimator ως εκτιμητής των Horvitz- Thompson (βλ. σημείωση 27). 36. Αναφέρεται αμετάφραστο ως imputed value, βλ. ΕΣΥΕ (1969), σ. 21. Το ΕΣΙ αποδίδει τον όρο imputation ως αντικατάσταση, υποκατάσταση.

18 ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΜΕΝΟ ΑΓΓΛΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ 19 Ineligible listings, see Blanks on κατάλογοι των ακατάλληλων sampling frame, για συμμετοχή στην έρευνα [ΕΣΥΕ Eligibility rate (1961α), σ. 23], βλ. κενά στο δειγματοληπτικό πλαίσιο, λόγος καταλληλότητας Ineligibles ακατάλληλοι για συμμετοχή στην έρευνα (Μ2, σ. 38) Inference, see also Estimation συμπερασματολογία, βλ. επίσης εκτίμηση (μέθοδος) 37 Informal interviewing in attitude μη τυπική συνέντευξη κατά την scale construction κατασκευή των κλιμάκων μετρήσεως στάσεων Informal interviewing in pilot μη τυπική συνέντευξη στις surveys δοκιμαστικές έρευνες (έρευνεςπιλότος) Instrumentation as a source [η χρήση] των επιστημονικών of experimental invalidity εργαλείων (μέσων) [στα πειράματα] ως μια πηγή πειραματικής ακυρότητας (R) Intensity analysis ανάλυση της εντάσεως (Α, Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI) Intensive studies εντατικές μελέτες Interaction effect, see also αλληλεπίδραση (Α, Κ και Χ, ΕΣΙ, Reactive effect ISI), βλ. επίσης επίδραση αντενέργειας Intercorrelation διασυσχέτιση (Κ και Χ, ΕΣΙ, 38 ISI) Internal consistency συνοχή (Μ1, σ. 46) Internal validity εσωτερική εγκυρότητα (R) Interpenetrating sampling, ενδοδιεισδυτική δειγματοληψία see also Replicated sampling (Μ2, σ. 77), βλ. επίσης δειγματοληψία πανομοιότυπων Interpretation of association ερμηνεία σύνδεσης, συνάφειας (Κ και Χ, ISI, βλ. σημείωση 6) 37. Το ISI αποδίδει τον όρο inferential statistics ως επαγωγική στατιστική (δηλαδή επαγωγικά στατιστικά μέτρα, inductive statistics). Για τη σύγχυση περί αυτή την ορολογία βλ. σχετικά, Μιχαλοπούλου (2004), σημείωση 51, σσ Το ΕΣΙ αποδίδει εναλλακτικά τον όρο intercorrelation και ως ενδοσυσχέτιση, βλ. σχετικά, intra-class correlation.

19 20 Καίτη Μιχαλοπούλου Interval scales κλίμακες διαστήματος (Μ1, σ. 19) Intervals of selection διαστήματα δειγματοληψίας για την επιλογή του δείγματος με συστηματική δειγματοληψία Interview συνέντευξη [ΕΣΥΕ (1959), σ. 3] Interviewer συνεντευκτής/τρια, ερευνήτρια [ΕΣΥΕ (1959), σ. 4] 39 Interviewer bias μεροληψία των συνεντευκτών Interviewer-respondent αλληλεπίδραση μεταξύ συνεντευκτή interaction και αποκρινόμενου Interviewers, adaptability προσαρμοστικότητα των συνεντευκτών [ΕΣΥΕ (1969), σ. 30] Interviewers, assignments of ανατιθέμενη εργασία στους συνεντευκτές, επιφόρτιση [ΕΣΥΕ (1969), σ. 33] Interviewers, desirable επιθυμητά χαρακτηριστικά, characteristics of ιδιότητες των συνεντευκτών [ΕΣΥΕ (1969), σ. 30] Interviewers, errors of σφάλματα των συνεντευκτών [ΕΣΥΕ (1960), σ. 8] Interviewers, expectations of, συνεντευκτές, προσδοκίες, errors due to σφάλματα λόγω των προσδοκιών Interviewers, instructions to οδηγίες προς τους συνεντευκτές, ερευνητές [ΕΣΥΕ (1959), σ. 7] Interviewers, morale of ηθικό των συνεντευκτών [ΕΣΥΕ (1969), σ. 30] Interviewers, number of αριθμός των συνεντευκτών [ΕΣΥΕ (1960), σ. 8] Interviewers, payment of πληρωμή των συνεντευκτών [ΕΣΥΕ (1960), σ. 4] Interviewers, selection of επιλογή των συνεντευκτών [ΕΣΥΕ (1961α), σ. 30] Interviewers, supervision of εποπτεία των συνεντευκτών [ΕΣΥΕ (1960), σ. 3] 39. Η ΕΣΥΕ (ως ΓΣΥΕ), στην πρώτη ερευνητική προσπάθεια που διενήργησε το 1930 «επί των εργατικών οικογενειακών προϋπολογισμών», προέβλεπε την πρόσληψη εποπτριών για τη διεξαγωγή της, οδηγία που συμφωνεί μεθοδολογικά για τα κατάλληλα χαρακτηριστικά των συνεντευκτών, και για αυτούς τους λόγους υιοθετεί μεταγενέστερα το ερευνήτρια για την απόδοση του όρου interviewer βλ. σχετικά, Μιχαλοπούλου (2004), σ. 143.

20 ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΜΕΝΟ ΑΓΓΛΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ 21 Interviewers, training of εκπαίδευση των συνεντευκτών [ΕΣΥΕ (1960), σ. 4] Interviewers, training of, and συνεντευκτές, εκπαίδευση και quality of interviews ποιότητα των συνεντεύξεων [ΕΣΥΕ (1960), σ. 3] Interviewers, training of, and συνεντευκτές, εκπαίδευση και refusals αρνήσεις Interviewers, working συνθήκες εργασίας των conditions of συνεντευκτών [ΕΣΥΕ (1961), σ. 30] Interviewers manual οδηγός για τους συνεντευκτές Interviewer variance ασυμφωνία των συνεντευκτών, σφάλματα των ερευνητών [ΕΣΥΕ (1960), σ. 8] Interviewing as a method η συνέντευξη ως μέθοδος of enquiry διερεύνησης Intra-class correlation ενδοσυσχέτιση (Κ και Χ) 40 Inverted funnel sequence ανεστραμμένη ακολουθία των of questions ερωτήσεων ως χοάνη Investigations διερευνήσεις, [έρευνες, εξέτασις ΕΣΥΕ (1959), σ. 3] Item μονάς (Α), ερώτηση-μονάδα (Μ1, σ. 23 και Μ2, σ. 37) 41 Item analysis ανάλυση των ερωτήσεων-μονάδων (Μ1, σ. 46) 42 Item non-response μερική μη απόκριση, μη απόκριση κάθε ερώτησης-μονάδας (M2, σ. 38) 40. Ο Αθανασιάδης, το ΕΣΙ και ISI αποδίδουν τον όρο intra-class correlation ως ενδοταξική, ενδοκατηγορική και ενδοσυσταδιακή συσχέτιση, αντίστοιχα. Πιθανότατα, η τελευταία απόδοση να οφείλεται στο γεγονός ότι κατά το σχεδιασμό του δείγματος στις κοινωνικές διερευνήσεις η συσχέτιση αυτή είναι σχεδόν πάντα θετική. Κατά συνέπεια, στη δειγματοληψία συστάδων είναι εξαιρετικής σημασίας η γνώση αυτή για τον κίνδυνο που διατρέχει κανείς να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του δειγματοληπτικού σφάλματος, βλ. Moser και Kalton, σ Όμως, ο όρος εκτός από τη δειγματοληψία συστάδων χρησιμοποιείται επίσης, ως intra-class correlation coefficient, και για την εκτίμηση της ασυμφωνίας των συνεντευκτών: interviewer variance, Moser και Kalton, σσ. 383, Από την ΕΣΥΕ μεταφράζεται ως καταναλωτικόν είδος βάσει του υπό διερεύνηση αντικειμένου, βλ. ΕΣΥΕ (1961α), σ Το ΕΣΙ αποδίδει τον όρο item analysis ως ανάλυση κατά ερώτημα ή θέμα.

21 22 Καίτη Μιχαλοπούλου Item pool for attitude scaling βασική συγκέντρωση ερωτήσεων για τις κλίμακες μετρήσεως στάσεων (Μ1) J Jack-knife method of variance η μέθοδος Jack-knife για την estimation εκτίμηση της διασποράς (Κ και Χ, ΕΣΙ) 43 Judgment samples προαποφασισμένα (μη τυχαία) δείγματα 44 K Kish selection table, Kish method Knowledge questions ο πίνακας επιλογής του Kish, μέθοδος Kish ερωτήσεις γνώσεων L Large units μεγάλες (δειγματοληπτικές) μονάδες Large samples δείγματα μεγάλου μεγέθους Large-scale survey έρευνα μεγάλης έκτασης, [έρευνα εις μεγάλην κλίμακαν, ΕΣΥΕ (1961α), σ. 14] Latent structure analysis ανάλυση λανθανουσών δομών (Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI) Latent structure models υποδείγματα λανθανουσών δομών (Μ1, σ. 61) Latin squares λατινικά τετράγωνα (Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI) Lattice sampling, see Controlled ένας τύπος στρωματοποιημένης selection κατά δύο παράγοντες δειγματοληψίας, βλ. η τεχνική της ελεγχόμενης επιλογής Το ΕΣΙ και ISI αποδίδουν τον όρο jackknife variance estimator ως εκτιμήτρια ή εκτιμητής διασποράς jackknife και jackknife εκτιμητής διακύμανσης, αντίστοιχα, βλ. σχετικά τη συζήτηση για την απόδοση των όρων variance και estimator. 44. Ο όρος judgment samples αναφέρεται στη δειγματοληψία ποσοστώσεων (quota sampling) και τη σκόπιμη δειγματοληψία (purposive sampling), δηλαδή σε δείγματα που επιλέγονται με μη τυχαίες μεθόδους. Το ΕΣΙ τον αποδίδει ως δείγμα κρίσης και το ISI ως δειγματοληψία κρίσης ή σκοπιμότητας. 45. Οι Κοκολάκης και Χρυσαφίνου και το ΕΣΙ αποδίδουν το όρο lattice sampling ως

22 ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΜΕΝΟ ΑΓΓΛΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ 23 Least squares, see Mean ελάχιστα τετράγωνα (Κ και Χ, ΕΣΙ, square error ISI), βλ. μέσο τετραγωνικό σφάλμα Length of questionnaires η διάρκεια των ερωτηματολογίων Level of significance επίπεδο σημασίας, επίπεδο σημαντικότητας (Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI, βλ. επίσης significance) 46 Likert scales κλίμακες Likert Linear combination γραμμικός συνδυασμός Linearity το κριτήριο της γραμμικότητας (Μ1, σ. 23) 47 Linearity in regression γραμμικότητα στη παλινδρόμηση 48 Linking procedures for missing διαδικασίες συνδέσεως για τα elements διαφυγόντα ή ελλείποντα στοιχεία (του δειγματοληπτικού πλαισίου με έναν ή περισσότερους προσδιορισμένους καταλόγους) Listing in area sampling κατασκευή καταλόγων (πλαισίων) στη δειγματοληψία επιφανειών Lists, sampling from δειγματοληψία από τους καταλόγους (πλαίσια) [ΕΣΥΕ (1961α), σ. 25] Location sampling δειγματοληψία τοποθεσιών για παρατήρηση Longitudinal studies διαμήκεις μελέτες (ISI) 49 M Mail questionnaires, mail surveys ερωτηματολόγια διά του ταχυδρομείου, έρευνες διά του ταχυδρομείου Main effects Maps as sampling frame κύριες επιδράσεις χάρτες ως δειγματοληπτικά πλαίσια [ΕΣΥΕ (1959β), σ. 10] δειγματοληψία κιγκλιδωτή και δικτυωτή δειγματοληψία, αντίστοιχα. 46. Ο Αθανασιάδης και το ΕΣΙ αποδίδουν το level εκτός από επίπεδο και ως στάθμη. 47. Ο Αθανασιάδης αποδίδει τον όρο linearity ως ευθυγραμμικότις. 48. Ο Αθανασιάδης αποδίδει τον όρο linearity of regression ως ευθυγραμμικότις παλιδρομήσεως. 49. Το ΕΣΙ αποδίδει τον όρο longitudinal survey ως διαχρονική δειγματοληπτική έρευνα. Το ISI αποδίδει τον όρο survey ως μελέτη.

23 24 Καίτη Μιχαλοπούλου Marginal association περιθώρια (Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI) σύνδεση, συνάφεια Master samples κύρια δείγματα (M2, σ. 75) Matching η τεχνική του ταιριάσματος (Μ2, σ. 75) 50 Maturation as a source of οι επιδράσεις του χρόνου ως μια experimental invalidity πηγή πειραματικής ακυρότητας (R) Mean, arithmetic αριθμητικός μέσος (Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI) Mean square error μέσο τετραγωνικό σφάλμα (Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI) Measurability η δυνατότητα μετρήσεως Measurement errors σφάλματα μετρήσεως (ΕΣΙ) Measures of central tendency μέτρα κεντρικής τάσεως (Α, Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI) Measures of dispersion μέτρα διασποράς (Α, ISI) 51 Measures of location μέτρα θέσεως (Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI) Measures of size μέτρα μεγέθους (του πληθυσμού και των πρωταρχικών δειγματοληπτικών μονάδων) Median διάμεσος (Α, Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI) Memory errors σφάλματα μνήμης [ΕΣΥΕ (1964), σ. 12] Missing data, see Item διαφυγόντα ή ελλείποντα στοιχεία non-response (δεδομένα) [ΕΣΥΕ (1960), σ. 3 και ΕΣΥΕ (1969), σ. 37], βλ. μερική μη απόκριση Missing elements from sampling διαφυγόντα ή ελλείποντα στοιχεία frames, missing elements από τα δειγματοληπτικά πλαίσια Missing values ελλείπουσες τιμές Mobile populations μετακινούμενοι πληθυσμοί Mode επικρατούσα τιμή (Α, Κ και Χ, ΕΣΙ) Οι Κοκολάκης και Χρυσαφίνου αποδίδουν τον όρο matching ως ταίριασμα, απόδοση με την οποία συμφωνεί το ΕΣΙ που προτείνει επίσης και τις εναλλακτικές αποδόσεις σύζευξη και συναρμογή. 51. Ο Αθανασιάδης, όπως σημειώσαμε παραπάνω, αποδίδει τον όρο dispersion ως διασπορά ή απόδοση που συμφωνεί με αυτή του ISI (σημείωση 4). Οι Κοκολάκης και Χρυσαφίνου αποδίδουν τον όρο ως σκέδαση. Το ΕΣΙ τον αποδίδει ως σκέδαση ή διασκορπισμό θεωρώντας τον εναλλακτικό με τους όρους spread και variance (άπλωμα και διασπορά, αντίστοιχα). 52. Οι Κοκολάκης και Χρυσαφίνου αποδίδουν τον όρο mode εκτός από επικρατού e-publisher: EKT Downloaded at 20/01/ :50:10

24 ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΜΕΝΟ ΑΓΓΛΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ 25 Mortality as a source of πειραματική θνησιμότητα ως μια experimental invalidity πηγή πειραματικής ακυρότητας Movers μετακομίσεις (μη απόκριση) Moving observer method η μέθοδος του μετακινούμενου παρατηρητή (για τον υπολογισμό του αριθμού των ανθρώπων σε έναν δρόμο) Multidimensional scaling μέθοδοι κατασκευής methods πολυδιάστατων κλιμάκων (Μ1, σ. 67) 53 Multinomial variable πολυωνυμική (Α, Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI) μεταβλητή Multi-phase sampling δειγματοληψία πολλαπλών φάσεων (Μ2, σ. 66) 54 Multiple classification analysis ανάλυση πολλαπλών ταξινομήσεων (M.C.A.) (Κ και Χ, ΕΣΙ) Multiple comparison tests έλεγχοι πολλαπλών συγκρίσεων (Κ και Χ, ΕΣΙ) 55 Multiple frames χρήση πολλαπλών δειγματοληπτικών πλαισίων (όταν ο πληθυσμός ορίζεται από την ένωση ενός αριθμού καταλόγων) 56 Multiple regression πολλαπλή παλινδρόμηση (Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI) Multiple stratification πολλαπλή στρωματοποίηση (Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI) Multiple treatment interference παρεμβολή πολλαπλών as a source of experimental πειραματικών χειρισμών 57 ως μια invalidity πηγή πειραματικής ακυρότητας (R) σα τιμή και κορυφή (ISI). Το ΕΣΙ, εκτός από επικρατούσα τιμή και κορυφή, προτείνει εναλλακτικά και τη δεσπόζουσα τιμή. 53. Το ΕΣΙ και ISI αποδίδουν τον όρο multidimensional scaling ως πολυδιάστατη κλιμακοποίηση. 54. Το ΕΣΙ και ISI αποδίδουν τον όρο multi-phase sampling ως πολυφασική δειγματοληψία. 55. Το ISI αποδίδει τον όρο multiple comparisons tests ως πολλαπλοί έλεγχοι. 56. Το ΕΣΙ αποδίδει τον όρο multiple frame surveys ως δειγματοληπτική έρευνα πολλαπλών πλαισίων. 57. Ο όρος treatment αποδίδεται από τον καθηγητή Ψυχολογίας Σταμάτη Παπαστάμου ως πειραματικός σχεδιασμός. Οι Κοκολάκης και Χρυσαφίνου αποδίδουν τον όρο ως αγωγή και το ΕΣΙ ως αγωγή ή θεραπεία!

25 26 Καίτη Μιχαλοπούλου Multi-purpose samples δείγματα πολλαπλών στόχων (Μ2, σ. 336) 58 Multi-stage sampling πολυσταδιακή δειγματοληψία (Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI) Multi-trait multi-method matrix η τεχνική του πίνακα πολλαπλών technique χαρακτηριστικών και πολλαπλών μεθόδων Multivariate analysis πολυμεταβλητή ανάλυση (Α, Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI) N Net errors καθαρά σφάλματα [ΕΣΥΕ (1960), σ. 6] Neyman allocation καταμερισμός Neyman (Κ και Χ, ISI) 59 Nominal scales ονομαστικές κλίμακες (Μ1, σ. 18) Nomogram νομόγραμμα [ΕΣΥΕ (1963), σ. 6, ΕΣΙ] 60 Non-contacts (not-at-homes) μη ανευρεθέντες (M2, σ. 38) Non-contact sheet καταγραφή των μη ανευρεθέντων Non-coverage μη κάλυψη Non-directive interviewing μη κατευθυντήρια συνέντευξη Non-normality μη κανονικότητα Non-parametric tests μη παραμετρικοί (ΕΣΙ, ISI) 61 έλεγχοι Non-respondents μη αποκρινόμενοι (Μ2, σ. 38) Non-response μη απόκριση (Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI) Non-sampling errors μη δειγματοληπτικά σφάλματα [ΕΣΥΕ (1969), σ. 41, Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI] Normal distribution, Normality κανονική κατανομή (Α, Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI), κανονικότητα Null hypothesis μηδενική υπόθεση (Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI) 62 Nutrition surveys έρευνες διατροφής [ΕΣΥΕ (1964] 58. Ο όρος χρησιμοποιείται χωρίς να μεταφράζεται, βλ. ΕΣΥΕ (1964), σ Το ΕΣΙ αποδίδει τον όρο Neyman allocation ως επιμερισμός (κατανομή δειγματικών μεγεθών) του Neyman. 60. Ο Αθανασιάδης αποδίδει τον όρο nomogram ως αβάκιον ή νομογράφημα. 61. Οι Κοκολάκης και Χρυσαφίνου αποδίδουν τον όρο non-parametric ως απαραμετρικός. 62. Ο Αθανασιάδης αποδίδει τον όρο null hypothesis ως υπόθεσις μηδέν.

26 ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΜΕΝΟ ΑΓΓΛΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ 27 O Observation as a method η παρατήρηση ως μέθοδος of enquiry διερεύνησης Observational errors, σφάλματα παρατηρήσεων (ΕΣΙ 63, see Response errors ISI) βλ. σφάλματα αποκρίσεων Occupation, codes for κωδικοί για την απασχόληση One-shot sample μεμονωμένο δείγμα Open questions ανοιχτές ερωτήσεις Opinion questions ερωτήσεις αντιλήψεων Optical scanners, see οπτική ανάγνωση, βλ. Paper-and-pencil ερωτηματολόγιο που interviewing (PAPI) συμπληρώνεται με μολύβι Optimum allocation βέλτιστος καταμερισμός (Κ και Χ, ISI) 64 Optimum cluster size βέλτιστο μέγεθος της συστάδας Optimum stratification βέλτιστη στρωματοποίηση Order statistics διατεταγμένο δείγμα (Χ και Κ, ΕΣΙ) 65 Ordinal scales τακτικές κλίμακες (Μ1, σ. 18) Overlapping lists κατάλογοι με επικαλύψεις Overlapping samples επικαλυπτόμενα δείγματα P Paired comparison experiment το πείραμα σύγκρισης κατά ζεύγη (Κ και Χ, ΕΣΙ) 66 Paired selection sample design το δειγματοληπτικό σχέδιο επιλογής κατά ζεύγη Panel πάνελ (ΕΣΙ) Το ΕΣΙ αποδίδει εναλλακτικά τον όρο observational error και ως παρατηρητικό ή παρατηρησιακό σφάλμα. 64. Το ΕΣΙ αποδίδει τον όρο optimum allocation ως βέλτιστος επιμερισμός, βέλτιστη κατανομή δειγματικών μεγεθών. 65. Το ΕΣΙ αποδίδει τον όρο order statistics εναλλακτικά και ως διατεταγμένα στατιστικά (ISI), διατεταγμένες στατιστικές συναρτήσεις. 66. Το ISI αποδίδει τον όρο paired comparison ως ζευγαρωτός έλεγχος. 67. Το , ο καθηγητής Μάριος Γεωργιάδης απέδωσε αρχικά τον όρο panel ως «κάνιστρο» (σημείωση 3, σ ), αργότερα όμως στο βιβλίο του επανέφερε το «panel», στον πληθυντικό «panels», βλ. Γεωργιάδης (1961), σημείωση 2, σ. 5. Το ΕΣΙ αποδίδει τους όρους panel data και panel study ως δεδομένα (ομάδας) πάνελ και μελέτη (ομάδας) πάνελ. Το ISI αποδίδει αυτούς τους όρους ως δεδομένα σταθερών δειγμάτων και μελέτη με σταθερά δείγματα!

27 28 Καίτη Μιχαλοπούλου Paper-and-pencil interviewing ερωτηματολόγιο που συμπληρώνεται (PAPI), see Optical scanners με μολύβι, βλ. οπτική ανάγνωση Paper-and-pen interviewing ερωτηματολόγιο που συμπληρώνεται (PAPI) με στυλό Parallel-form technique τεχνική των παράλληλων τύπων Parameter παράμετρος (Α, Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI) Parametric tests παραμετρικοί έλεγχοι Partial association μερική συνάφεια (ΕΣΙ), σύνδεση 68 Partial correlation μερική συσχέτιση (Α, Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI) Participant observation συμμετοχική παρατήρηση Path analysis ανάλυση διαδρομών (ΕΣΙ) 69 Path coefficients συντελεστές διαδρομών 70 Percentages ποσοστό (επί) τοις εκατόν (τόσον τοις %, Α) Percentiles εκατοστημόρια (Α, ΕΣΙ) 71 Periodic surveys περιοδικές έρευνες [ΕΣΥΕ (1959β), σ. 6] Periodicity and systematic περιοδικότητα και συστηματική sampling δειγματοληψία Personal documents προσωπικά έγγραφα, τεκμήρια Pilot survey δοκιμαστική έρευνα [ΕΣΥΕ (1958)] (έρευνα-πιλότος) 72 Placebo effect η επίδραση χορήγησης εικονικού φαρμάκου (ΕΣΙ) 73 Politz-Simmons technique τεχνική των Politz και Simmons (Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI) Population πληθυσμός (Κ και Χ, ISI) 68. Οι Κοκολάκης και Χρυσαφίνου αποδίδουν τον όρο partial association ως μερική συσχέτιση (για ποιοτικά χαρακτηριστικά). 69. Το ΕΣΙ αποδίδει τον όρο path analysis ως ανάλυση διαδρομής ή διόδου. 70. Οι Κοκολάκης και Χρυσαφίνου αποδίδουν τον όρο path coefficients, method of ως μέθοδος διαδρομικών συντελεστών. 71. Το ΕΣΙ αποδίδει τον όρο percentiles εκτός από εκατοστημόριο και ως εκατοστιαία σημεία και εκατοτόμος. Το ISI αποδίδει τον όρο ως δεκατημόρια και ποσοστιαία σημεία. Επίσης, βλ. σχετικά και την απόδοση του όρου quantiles. 72. Το ΕΣΙ αποδίδει τον όρο pilot survey ως πιλοτική δειγματοληπτική έρευνα και το ISI ως πιλοτική έρευνα. 73. Το ΕΣΙ αποδίδει τον όρο placebo ως εικονικό φάρμακο, placebo και αδρανές φάρμακο.

28 ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΜΕΝΟ ΑΓΓΛΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ 29 Population, survey υπό διερεύνηση πληθυσμός (Μ2, σ. 34) Population, target πληθυσμός-στόχος (Μ2, σ. 34) Population Census απογραφή πληθυσμού (Α) Post-enumeration surveys μεταπογραφικές έρευνες [ΕΣΥΕ (1960α)], μεταπαριθμητικές έρευνες Posterior distribution κατανομή a posteriori (Κ και Χ), εκ των υστέρων (ΕΣΙ, ISI) Post-stratification, see also η τεχνική της στρωματοποίησης Stratification after selection μετά την επιλογή (Μ2, σ. 39), 74 βλ. επίσης στρωματοποίηση μετά την επιλογή Poverty surveys έρευνες για τη φτώχεια Power of significance tests ισχύς (Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI) των ελέγχων (στατιστικής) σημασίας Practicalities ζητήματα πρακτικής των δειγματοληπτικών ερευνών Precision επακρίβεια (Κ και Χ) 75 Pre-coded questions προ-κωδικοποιημένες ερωτήσεις Prediction πρόβλεψη (Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI) Prestige effects επιδράσεις λόγω κύρους Pre-tests, see also Pilot surveys προ-έλεγχοι, βλ. επίσης δοκιμαστικές έρευνες Primary sampling units (PSU s) πρωταρχικές (ΕΣΙ) δειγματοληπτικές μονάδες [οι του πρώτου σταδίου δειγματοληπτικές μονάδες, ΕΣΥΕ (1959β), σ. 9] Privacy, see Ethics μυστικότητα, βλ. δεοντολογία Probabilities of selection πιθανότητες επιλογής Probability proportional αναλογική ως προς το μέγεθος to size (pps) δειγματοληψία πιθανοτήτων (pps) [ΕΣΥΕ (1961α), σ. 24] 74. Το ΕΣΙ αποδίδει τον όρο post-stratification ως μεταστρωματοποίηση και στρωματοποίηση εκ των υστέρων. 75. Ο Αθανασιάδης απέδωσε στα ελληνικά τους όρους accuracy και precision ως ακρίβεια και έτσι αποδίδονται από το ΕΣΙ και ISI. Όμως, επειδή πρόκειται για διακριτούς όρους, υιοθετούμε τον όρο επακρίβεια των Κοκολάκη και Χρυσαφίνου.

29 30 Καίτη Μιχαλοπούλου Probability sampling, δειγματοληψία πιθανοτήτων (Μ2), 76 see also Random sampling βλ. επίσης τυχαία δειγματοληψία Probing-type questions ερωτήσεις διερευνητικού τύπου [ΕΣΥΕ (1960), σ. 4] Processing data επεξεργασία δεδομένων [των στοιχείων, ΕΣΥΕ (1959), σ. 4] Projective techniques τεχνικές προβολών (Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI) Prompting παρότρυνση Proportionate stratified αναλογική στρωματοποιημένη sampling δειγματοληψία [ΕΣΥΕ (1961α), σ. 25] Proportions αναλογίες (Α) Prospective design προοπτικά (ΕΣΙ, ISI) ερευνητικά σχέδια Public opinion polls δημοσκοπήσεις (ΕΣΙ) της κοινής γνώμης Publicity for the survey δημοσιότητα της έρευνας [ΕΣΥΕ (1961α), σ. 32] Purposive sampling σκόπιμη δειγματοληψία (Μ2) 77 Q Qualitative variables, ποιοτικές μεταβλητές, see Proportions βλ. αναλογίες Quality checks έλεγχοι ποιότητας Quality of count ποιοτική αξία της μετρήσεως [ΕΣΥΕ (1960), σ. 4] Quality of reporting ποιότητα των απαντήσεων [ΕΣΥΕ (1960), σ. 5] Quantiles ποσοστημόρια (Α, ΕΣΙ) Οι Κοκολάκης και Χρυσαφίνου, το ΕΣΙ και ISI αποδίδουν τον όρο probability sampling ως πιθανοθεωρητική δειγματοληψία, πιθανοτική ή πιθανοθεωρητική δειγματοληψία και δειγματοληψία κατά πιθανότητα, αντίστοιχα. 77. Ο Αθανασιάδης αποδίδει τον όρο purposive sample selection ως κατευθυνόμενη επιλογή δείγματος. Οι Κοκολάκης και Χρυσαφίνου, ΕΣΙ και ISI αποδίδουν τον όρο purposive sample ως σκόπιμα επιλεγμένο δείγμα, σκόπιμα επιλεγμένο δείμα (καθοδηγημένο δείγμα) και δείγμα σκοπιμότητας, αντίστοιχα. 78. Οι Κοκολάκης και Χρυσαφίνου αποδίδουν τον όρο quantiles ως ποσοστιαία σημεία, απόδοση την οποία προτείνει και το ΕΣΙ ως εναλλακτική με την απόδοση ποσοστημόριο και ποσοστόμος. Επίσης, βλ. σχετικά και την απόδοση του όρου percentiles.

30 ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΜΕΝΟ ΑΓΓΛΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ 31 Quartiles τεταρτημόρια (Α, Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI) 79 Quasi-random sampling ομοιάζουσα προς την τυχαία δειγματοληψία 80 Question, order διάταξη των ερωτήσεων Question, wording διατύπωση των ερωτήσεων Questionnaire ερωτηματολόγιο [ΕΣΥΕ (1958), σ. 5] Questionnaire, instructions οδηγίες (έντυπες και σε κείμενο) για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου Questionnaire, length of διάρκεια του ερωτηματολογίου Questionnaire, in survey report το ερωτηματολόγιο στην έκθεση (παρουσίαση) της έρευνας [ΕΣΥΕ (1960), σ. 3] Questions, ambiguous διφορούμενες ερωτήσεις Questions, complex σύνθετες ερωτήσεις Questions, context of το περιεχόμενο των ερωτήσεων [ΕΣΥΕ (1969), σ. 11] Questions, embarrassing ερωτήσεις που φέρνουν αμηχανία Questions, hypothetical υποθετικές ερωτήσεις Questions, indirect έμμεσες ερωτήσεις Questions, leading ερωτήσεις που καθοδηγούν Questions, length of διάρκεια των ερωτήσεων Questions, many-sided ερωτήσεις με διαφορετικά πλαίσια αναφοράς Questions, memory ερωτήσεις μνήμης Questions, on periodical ερωτήσεις για περιοδική behaviour συμπεριφορά Questions, personalized προσωπικές ερωτήσεις Questions, presuming ερωτήσεις που προϋποθέτουν κάτι για τον αποκρινόμενο Questions, vague αόριστες ερωτήσεις Quintamensional plan ο σχεδιασμός των ερωτήσεων σε μια of question design σειρά πέντε τύπων ερωτήσεων που ξεκινά με ανοιχτές και συνεχίζει σε 79. Το ΕΣΙ προτείνει ως εναλλακτική με την απόδοση τεταρτημόριο και τεταρτοτόμος. 80. Οι Κοκολάκης και Χρυσαφίνου και το ΕΣΙ αποδίδουν τον όρο quasi-random sampling ως ημι-τυχαία δειγματοληψία.

31 32 Καίτη Μιχαλοπούλου προ- κωδικοποιημένες ερωτήσεις καθώς το αντικείμενο αποκτά πιο συγκεκριμένη δομή Quota sampling δειγματοληψία ποσοστώσεων 81 R Random-digit dialing τυχαία κλήση ψηφίων (στις τηλεφωνικές έρευνες) Random numbers τυχαίοι αριθμοί (ISI) Random number generator γεννήτρια τυχαίων αριθμών Random person from household, τυχαία επιλογή ατόμου από το see Kish method νοικοκυριό, βλ. μέθοδος Kish Random sample τυχαίο δείγμα (Α, Κ και Χ, ΕΣΙ, ISI) Random sampling τυχαία δειγματοληψία (Α) Randomization τυχαιοποίηση (Α, Κ και Χ, ΕΣΙ ISI) Randomization in experiments η τυχαιοποίηση στα πειράματα Randomized response techniques τεχνικές της τυχαιοποιημένης απόκρισης (ΕΣΙ, ISI) Randomness τυχαιότητα 82 Range κύμανση (Κ και Χ), εύρος (Α, ΕΣΙ, ISI, βλ. σημείωση 4) Rapport η σχέση μεταξύ του αποκρινόμενου και του συνεντευκτή Rare populations, sampling δειγματοληπτικές έρευνες διά του of by mail surveys ταχυδρομείου για τη δειγματοληψία σπάνιων πληθυσμών Rateable value as stratification ο δημοτικός φόρος ακινήτων ως factor παράγοντας στρωματοποίησης Rating records as sampling οι δημοτικοί φορολογικοί κατάλογοι frames ακινήτων ως δειγματοληπτικά πλαίσια Rating scales κλίμακες κατατάξεως (Μ1, σ. 32) 81. Ο Αθανασιάδης και οι Κοκολάκης και Χρυσαφίνου, το ΕΣΙ και ISI αποδίδουν τον όρο quota sample ως ανάλογο δείγμα και ποσοστικό δείγμα (ΕΣΙ), δείγμα quota και δειγματοληψία με προκαθορισμένα ποσοστά, αντίστοιχα. 82. Ο Αθανασιάδης αποδίδει τον όρο randomness, in sampling ως η κυβευτικότις, το τυχαίον εν τη δειγματοληψία.

Καίτη Μιχαλοπούλου *

Καίτη Μιχαλοπούλου * Eπιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών, 137-138 Α -Β, 2012, 3-49 Καίτη Μιχαλοπούλου * ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙEΣ ΤHΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΤΗΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ TO ΑΝΥΠΑΡKTO

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ (STUDENT S T).. 21

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ (STUDENT S T).. 21 Πίνακας Περιεχομένων Πρόλογος... 17 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ (STUDENT S T).. 21 (Basic Sampling Techniques and Questionnaire Analysis using

Διαβάστε περισσότερα

Δείγμα πριν τις διορθώσεις

Δείγμα πριν τις διορθώσεις Εισαγωγή Α ΜΕΡΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ 1.1 Εισαγωγή 1.1.1 Περιγραφική Στατιστική (Descriptive Statistics) 1.1.2 Επαγωγική ή Αναλυτική Στατιστική (Inferential or Αnalytical Statistics)

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόλογος 17 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 23

Περιεχόμενα. Πρόλογος 17 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 23 Περιεχόμενα Πρόλογος 17 Μέρος A ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 23 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ 23 1.1 Εισαγωγή 23 1.1.1 Περιγραφική Στατιστική (Descriptive Statistics) 24 1.1.2 Επαγωγική ή Αναλυτική Στατιστική (Inferential or

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόλογος... 15

Περιεχόμενα. Πρόλογος... 15 Περιεχόμενα Πρόλογος... 15 Κεφάλαιο 1 ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ ΟΝΤΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΛΟΓΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ... 17 Το θεμελιώδες πρόβλημα των κοινωνικών επιστημών...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟ PASW ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ: Η ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΕΣΟΣ... 29

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟ PASW ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ: Η ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΕΣΟΣ... 29 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 1 Μεταβλητές...5 Πληθυσμός, δείγμα...7 Το ευρύτερο γραμμικό μοντέλο...8 Αναφορές στη βιβλιογραφία... 11 2 ΤΟ PASW ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ... 13 Περίληψη... 13 Εισαγωγή... 13 Με μια ματιά...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 1 2 ΤΟ PASW ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ... 13 3 ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ: Η ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΕΣΟΣ... 29

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 1 2 ΤΟ PASW ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ... 13 3 ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ: Η ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΕΣΟΣ... 29 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 1 Μεταβλητές...5 Πληθυσμός, δείγμα...7 Το ευρύτερο γραμμικό μοντέλο...8 Αναφορές στη βιβλιογραφία... 11 2 ΤΟ PASW ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ... 13 Περίληψη... 13 Εισαγωγή... 13 Με μια ματιά...

Διαβάστε περισσότερα

Είδη Μεταβλητών Κλίμακα Μέτρησης Οι τεχνικές της Περιγραφικής στατιστικής ανάλογα με την κλίμακα μέτρησης Οι τελεστές Π και Σ

Είδη Μεταβλητών Κλίμακα Μέτρησης Οι τεχνικές της Περιγραφικής στατιστικής ανάλογα με την κλίμακα μέτρησης Οι τελεστές Π και Σ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγικές Έννοιες 19 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7 Η Μεταβλητότητα Η Στατιστική Ανάλυση Η Στατιστική και οι Εφαρμοσμένες Επιστήμες Στατιστικός Πληθυσμός και Δείγμα Το στατιστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος... 13

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος... 13 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ / 7 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος... 13 Κεφάλαιο 1: Περιγραφική Στατιστική... 15 1.1 Περιγραφική και Συμπερασματική Στατιστική... 15 1.2 Μεταβλητές - Τιμές - Παρατηρήσεις... 19 1.3 Είδη μεταβλητών...

Διαβάστε περισσότερα

Είδη Μεταβλητών. κλίµακα µέτρησης

Είδη Μεταβλητών. κλίµακα µέτρησης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Κεφάλαιο 1 Εισαγωγικές Έννοιες 19 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7 Η Μεταβλητότητα Η Στατιστική Ανάλυση Η Στατιστική και οι Εφαρµοσµένες Επιστήµες Στατιστικός Πληθυσµός και Δείγµα Το στατιστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ. 3 η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. Ι. Δημόπουλος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών. ΤΕΙ Πελοποννήσου

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ. 3 η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. Ι. Δημόπουλος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών. ΤΕΙ Πελοποννήσου ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ 3 η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Ι. Δημόπουλος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών. ΤΕΙ Πελοποννήσου Συλλογή δεδομένων Πρωτογενή δεδομένα Εργαστηριακές μετρήσεις Παρατήρηση Παρατήρηση με συμμετοχή,

Διαβάστε περισσότερα

Biostatistics for Health Sciences Review Sheet

Biostatistics for Health Sciences Review Sheet Biostatistics for Health Sciences Review Sheet http://mathvault.ca June 1, 2017 Contents 1 Descriptive Statistics 2 1.1 Variables.............................................. 2 1.1.1 Qualitative........................................

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος V. Στατιστική. Εισαγωγή: Βασικές έννοιες και ορισμοί. Περιγραφική Στατιστική (Descriptive Statistics)

Μέρος V. Στατιστική. Εισαγωγή: Βασικές έννοιες και ορισμοί. Περιγραφική Στατιστική (Descriptive Statistics) Μέρος V. Στατιστική Εισαγωγή: Βασικές έννοιες και ορισμοί Περιγραφική Στατιστική (Descriptive Statistics) Σημαντικές κατανομές δειγματοληψίας (Sampling distributions) Διαστήματα Εμπιστοσύνης (Confidence

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1: Εισαγωγή. ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Τμήμα Φυσικοθεραπείας. Προπτυχιακό Πρόγραμμα. Μάθημα: Βιοστατιστική-Οικονομία της υγείας Εξάμηνο: Ε (5 ο )

Ενότητα 1: Εισαγωγή. ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Τμήμα Φυσικοθεραπείας. Προπτυχιακό Πρόγραμμα. Μάθημα: Βιοστατιστική-Οικονομία της υγείας Εξάμηνο: Ε (5 ο ) ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Φυσικοθεραπείας Προπτυχιακό Πρόγραμμα Μάθημα: Βιοστατιστική-Οικονομία της υγείας Εξάμηνο: Ε (5 ο ) Ενότητα 1: Εισαγωγή Δρ. Χρήστος Γενιτσαρόπουλος Λαμία, 2017 1.1. Σκοπός και

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος... xv. Κεφάλαιο 1. Εισαγωγικές Έννοιες... 1

Πρόλογος... xv. Κεφάλαιο 1. Εισαγωγικές Έννοιες... 1 Πρόλογος... xv Κεφάλαιο 1. Εισαγωγικές Έννοιες... 1 1.1.Ιστορική Αναδρομή... 1 1.2.Βασικές Έννοιες... 5 1.3.Πλαίσιο ειγματοληψίας (Sampling Frame)... 9 1.4.Κατηγορίες Ιατρικών Μελετών.... 11 1.4.1.Πειραµατικές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ Ενότητα # 7: Δειγματοληψία Μιλτιάδης Χαλικιάς Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρώτος πρόλογος... 13 Δεύτερος Πρόλογος... 15 Αντί Προλόγου... 17 Εισαγωγικό σημείωμα επιμελητών... 25

Περιεχόμενα. Πρώτος πρόλογος... 13 Δεύτερος Πρόλογος... 15 Αντί Προλόγου... 17 Εισαγωγικό σημείωμα επιμελητών... 25 Περιεχόμενα Πρώτος πρόλογος... 13 Δεύτερος Πρόλογος... 15 Αντί Προλόγου... 17 Εισαγωγικό σημείωμα επιμελητών... 25 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Στόχος και στάδια διεξαγωγής της εμπειρικής κοινωνικής έρευνας... 27 1.1 Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΟΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΚΟΙΝΩΝΙΟΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ A εξάμηνο 2009-2010 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Μεθοδολογία Έρευνας και Στατιστική ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΧΡ. ΜΠΟΥΡΑΣ Χειμερινό Εξάμηνο 2009-2010 Ποιοτικές και Ποσοτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜEΡOΣ A : ΓNΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜEΡOΣ A : ΓNΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος στη δεύτερη έκδοση........................................... 13 Πρόλογος στην πρώτη έκδοση............................................ 17 Εισαγωγή................................................................

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη μεθοδολογία της Εκπαιδευτικής Έρευνας

Εισαγωγή στη μεθοδολογία της Εκπαιδευτικής Έρευνας Εισαγωγή στη μεθοδολογία της Εκπαιδευτικής Έρευνας Νίκος Καλογερόπουλος 2014 Τι είναι έρευνα στην στατιστική Αρχική παρατήρηση: κάτι που πρέπει να διευκρινιστεί Κάθε χρόνο υπόσχομαι στον εαυτό μου ότι

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση ποσοτικών δεδομένων. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΞΙΚΟΕΞΆΡΤΗΣΗ Dr. Ρέμος Αρμάος

Ανάλυση ποσοτικών δεδομένων. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΞΙΚΟΕΞΆΡΤΗΣΗ Dr. Ρέμος Αρμάος Ανάλυση ποσοτικών δεδομένων ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΞΙΚΟΕΞΆΡΤΗΣΗ Dr. Ρέμος Αρμάος Εισαγωγή στη στατιστική Στατιστική: σύνολο αρχών και μεθοδολογιών που χρησιμοποιούνται για:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑΣ 13

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑΣ 13 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑΣ 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑΣ 20 2.1 Αβεβαιότητα, Τυχαία Διαδικασία, και Συναφείς Έννοιες 20 2.1.1 Αβεβαιότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧOΜΕΝΑ. Σημείωμα του συγγραφέα... 19 Πρόλογος στην ελληνική έκδοση... 21 Πρόλογος στην 5η διεθνή έκδοση... 25

ΠΕΡΙΕΧOΜΕΝΑ. Σημείωμα του συγγραφέα... 19 Πρόλογος στην ελληνική έκδοση... 21 Πρόλογος στην 5η διεθνή έκδοση... 25 ΠΕΡΙΕΧOΜΕΝΑ Σημείωμα του συγγραφέα................................................. 19 Πρόλογος στην ελληνική έκδοση........................................... 21 Πρόλογος στην 5η διεθνή έκδοση...........................................

Διαβάστε περισσότερα

Δειγματοληψία στην εκπαιδευτική έρευνα. Είδη δειγματοληψίας

Δειγματοληψία στην εκπαιδευτική έρευνα. Είδη δειγματοληψίας Δειγματοληψία στην εκπαιδευτική έρευνα Είδη δειγματοληψίας Γνωρίζουμε ότι: Με τη στατιστική τα δεδομένα γίνονται πληροφορίες Στατιστική Δεδομένα Πληροφορία Αλλά από πού προέρχονται τα δεδομένα; Πώς τα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΚ ΞΑΝΘΗΣ. Μάθημα : Στατιστική Ι. Υποενότητα : Τρόποι και μέθοδοι δειγματοληψίας

ΙΕΚ ΞΑΝΘΗΣ. Μάθημα : Στατιστική Ι. Υποενότητα : Τρόποι και μέθοδοι δειγματοληψίας ΙΕΚ ΞΑΝΘΗΣ Μάθημα : Στατιστική Ι Υποενότητα : Τρόποι και μέθοδοι δειγματοληψίας Επαμεινώνδας Διαμαντόπουλος Ιστοσελίδα : http://users.sch.gr/epdiaman/ Email : epdiamantopoulos@yahoo.gr 1 Στόχοι της υποενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1: Πληθυσμός και δείγμα Είδη Μεταβλητών - Περιγραφική στατιστική

Ενότητα 1: Πληθυσμός και δείγμα Είδη Μεταβλητών - Περιγραφική στατιστική ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΝΕΥΡΟΑΝΑΤΟΜΙΑ» «Βιοστατιστική, Μεθοδολογία και Συγγραφή Επιστημονικής Μελέτης» Ενότητα 1: Πληθυσμός

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγικά II. Εισαγωγή στη μεθοδολογία της Εκπαιδευτικής Έρευνας Ευαγγελία Παυλάτου, Αν. Καθηγήτρια ΕΜΠ Νίκος Καλογερόπουλος, ΕΔΙΠ ΕΜΠ

Παιδαγωγικά II. Εισαγωγή στη μεθοδολογία της Εκπαιδευτικής Έρευνας Ευαγγελία Παυλάτου, Αν. Καθηγήτρια ΕΜΠ Νίκος Καλογερόπουλος, ΕΔΙΠ ΕΜΠ Παιδαγωγικά II Εισαγωγή στη μεθοδολογία της Εκπαιδευτικής Έρευνας Ευαγγελία Παυλάτου, Αν. Καθηγήτρια ΕΜΠ Νίκος Καλογερόπουλος, ΕΔΙΠ ΕΜΠ Άδεια Χρήσης Το παρόν υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons

Διαβάστε περισσότερα

Παράδειγμα: Γούργουλης Βασίλειος, Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α.-Δ.Π.Θ.

Παράδειγμα: Γούργουλης Βασίλειος, Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α.-Δ.Π.Θ. Έλεγχος ύπαρξης στατιστικά σημαντικών διαφορών μεταξύ δειγμάτων, που διαχωρίζονται βάσει ενός επαναλαμβανόμενου και ενός ανεξάρτητου παράγοντα (Ανάλυση διακύμανσης για εξαρτημένα δείγματα ως προς δύο παράγοντες,

Διαβάστε περισσότερα

Δεδομένα (data) και Στατιστική (Statistics)

Δεδομένα (data) και Στατιστική (Statistics) Δεδομένα (data) και Στατιστική (Statistics) Η Στατιστική (Statistics) ασχολείται με την ανάλυση δεδομένων (data analysis): Πρόσφατες παιδαγωγικές εξελίξεις υποδεικνύουν ότι η Στατιστική πρέπει και να διδάσκεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ, ΟΛΙΚΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΘΕΩΡΗΜΑ BAYES, ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 71

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ, ΟΛΙΚΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΘΕΩΡΗΜΑ BAYES, ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 71 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑΣ 19 2.1 Αβεβαιότητα, Τυχαία Διαδικασία, και Συναφείς Έννοιες 21 2.1.1 Αβεβαιότητα και Τυχαίο Πείραμα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΗ SPSS

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΗ SPSS ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΗ SPSS Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Κυκλοφορίας, Μεταφορών και Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας Αντικείμενα διάλεξης Σύντομη εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Βιοστατιστική ΒΙΟ-309

Βιοστατιστική ΒΙΟ-309 Βιοστατιστική ΒΙΟ-309 Χειμερινό Εξάμηνο Ακαδ. Έτος 2017-2018 Ντίνα Λύκα lika@biology.uoc.gr 1. Εισαγωγή Εισαγωγικές έννοιες Μεταβλητότητα : ύπαρξη διαφορών μεταξύ ομοειδών μετρήσεων Μεταβλητή: ένα χαρακτηριστικό

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 10, σελ. 119. Για τη μεταβλητή x (άτυπος όγκος) έχουμε: x censored_x 1 F 3 F 3 F 4 F 10 F 13 F 13 F 16 F 16 F 24 F 26 F 27 F 28 F

Άσκηση 10, σελ. 119. Για τη μεταβλητή x (άτυπος όγκος) έχουμε: x censored_x 1 F 3 F 3 F 4 F 10 F 13 F 13 F 16 F 16 F 24 F 26 F 27 F 28 F Άσκηση 0, σελ. 9 από το βιβλίο «Μοντέλα Αξιοπιστίας και Επιβίωσης» της Χ. Καρώνη (i) Αρχικά, εισάγουμε τα δεδομένα στο minitab δημιουργώντας δύο μεταβλητές: τη x για τον άτυπο όγκο και την y για τον τυπικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ Α εξάμηνο 2010-2011 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ Ποιοτικές και Ποσοτικές μέθοδοι και προσεγγίσεις για την επιστημονική έρευνα users.sch.gr/abouras

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή 1. Γενικά... 25 2. Έννοια και Είδη Μεταβλητών... 26 3. Κλίμακες Μέτρησης Μεταβλητών... 29 3.1 Ονομαστική κλίμακα... 30 3.2. Τακτική κλίμακα... 31 3.3 Κλίμακα ισοδιαστημάτων... 34 3.4

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ. Ι. Δημόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών-ΤΕΙ Πελοποννήσου

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ. Ι. Δημόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών-ΤΕΙ Πελοποννήσου ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ Ι. Δημόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών-ΤΕΙ Πελοποννήσου Σχηματική παρουσίαση της ερευνητικής διαδικασίας ΣΚΟΠΟΣ-ΣΤΟΧΟΣ ΘΕΩΡΙΑ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ερευνητικά

Διαβάστε περισσότερα

Statistics 104: Quantitative Methods for Economics Formula and Theorem Review

Statistics 104: Quantitative Methods for Economics Formula and Theorem Review Harvard College Statistics 104: Quantitative Methods for Economics Formula and Theorem Review Tommy MacWilliam, 13 tmacwilliam@college.harvard.edu March 10, 2011 Contents 1 Introduction to Data 5 1.1 Sample

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Είδη μεταβλητών Ποσοτικά δεδομένα (π.χ. ηλικία, ύψος, αιμοσφαιρίνη) Ποιοτικά δεδομένα (π.χ. άνδρας/γυναίκα, ναι/όχι) Διατεταγμένα (π.χ. καλό/μέτριο/κακό) 2 Περιγραφή ποσοτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία- ISO 9001 Σαπφούς 3, 81100 Μυτιλήνη (1ος Όροφος) 2251054739 (09:00-14:30) academy@aigaion.org civilacademy.ucoz.org «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δειγματοληψία στην Ερευνα. Ετος

Δειγματοληψία στην Ερευνα. Ετος ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής και Κοινωνιολογικής Ερευνας Δειγματοληψία στην Έρευνα (Μέθοδοι Δειγματοληψίας - Τρόποι Επιλογής Τυχαίου Δείγματος)

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς 16 Πρόλογος 17

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς 16 Πρόλογος 17 Περιεχόμενα Λίγα λόγια για τους συγγραφείς 16 Πρόλογος 17 1 Εισαγωγή 21 1.1 Γιατί χρησιμοποιούμε τη στατιστική; 21 1.2 Τι είναι η στατιστική; 22 1.3 Περισσότερα για την επαγωγική στατιστική 23 1.4 Τρεις

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος στη 2η ελληνική έκδοση 19 Πρόλογος στην 1η ελληνική έκδοση 27 Εισαγωγή 31 Επιστολή προς τους φοιτητές 39

Πρόλογος στη 2η ελληνική έκδοση 19 Πρόλογος στην 1η ελληνική έκδοση 27 Εισαγωγή 31 Επιστολή προς τους φοιτητές 39 Περιεχόμενα Πρόλογος στη 2η ελληνική έκδοση 19 Πρόλογος στην 1η ελληνική έκδοση 27 Εισαγωγή 31 Επιστολή προς τους φοιτητές 39 1 Ανθρώπινη έρευνα και επιστήμη 43 Εισαγωγή 44 Αναζητώντας την πραγματικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Βιοστατιστική ΒΙΟ-309

Βιοστατιστική ΒΙΟ-309 Βιοστατιστική ΒΙΟ-309 Χειμερινό Εξάμηνο Ακαδ. Έτος 2015-2016 Ντίνα Λύκα lika@biology.uoc.gr 1. Εισαγωγή Εισαγωγικές έννοιες Μεταβλητότητα : ύπαρξη διαφορών μεταξύ ομοειδών μετρήσεων Μεταβλητή: ένα χαρακτηριστικό

Διαβάστε περισσότερα

Θεμελιώδεις αρχές επιστήμης και μέθοδοι έρευνας

Θεμελιώδεις αρχές επιστήμης και μέθοδοι έρευνας A. Montgomery Θεμελιώδεις αρχές επιστήμης και μέθοδοι έρευνας Καρολίνα Δουλουγέρη, ΜSc Υποψ. Διαδάκτωρ Σήμερα Αναζήτηση βιβλιογραφίας Επιλογή μεθοδολογίας Ερευνητικός σχεδιασμός Εγκυρότητα και αξιοπιστία

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Γιατί Ένας Manager Πρέπει να Ξέρει Στατιστική. Περιεχόμενα. Η Ανάπτυξη και Εξέλιξη της Σύγχρονης Στατιστικής

Περιεχόμενα. Γιατί Ένας Manager Πρέπει να Ξέρει Στατιστική. Περιεχόμενα. Η Ανάπτυξη και Εξέλιξη της Σύγχρονης Στατιστικής Chapter 1 Student Lecture Notes 1-1 Ανάλυση Δεδομένων και Στατιστική για Διοικήση Επιχειρήσεων [Basic Business Statistics (8 th Edition)] Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή και Συλλογή Δεδομένων Περιεχόμενα Γιατί ένας

Διαβάστε περισσότερα

Repeated measures Επαναληπτικές μετρήσεις

Repeated measures Επαναληπτικές μετρήσεις ΠΡΟΒΛΗΜΑ Στο αρχείο δεδομένων diavitis.sav καταγράφεται η ποσότητα γλυκόζης στο αίμα 10 ασθενών στην αρχή της χορήγησης μιας θεραπείας, μετά από ένα μήνα και μετά από δύο μήνες. Μελετήστε την επίδραση

Διαβάστε περισσότερα

χ 2 test ανεξαρτησίας

χ 2 test ανεξαρτησίας χ 2 test ανεξαρτησίας Καθηγητής Ι. Κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ demetri@econ.uoa.gr 7.2 Το χ 2 Τεστ Ανεξαρτησίας Tο χ 2 τεστ ανεξαρτησίας (όπως και η παλινδρόμηση) είναι στατιστικά εργαλεία για τον εντοπισμό σχέσεων μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Κατευθύνσεις στην έρευνα των επιστημών υγείας. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Έρευνα και θεωρία

Περιεχόμενα. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Κατευθύνσεις στην έρευνα των επιστημών υγείας. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Έρευνα και θεωρία Περιεχόμενα Σχετικά με τους συγγραφείς... ΧΙΙΙ Πρόλογος... XV Eισαγωγή...XVΙΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Κατευθύνσεις στην έρευνα των επιστημών υγείας Εισαγωγή... 1 Τι είναι η έρευνα;... 2 Τι είναι η έρευνα των επιστημών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΣΠΕ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΣΠΕ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΣΠΕ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ Επιλογή κειμένων των καθηγητών: Μ. GRAWITZ Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Μέρος Α. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Θεωρία και Εφαρµογές Υπολογιστικοί αλγόριθµοι στον MS-Excel: υπολογισµός και ερµηνεία στατιστικών ευρηµάτων

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Μέρος Α. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Θεωρία και Εφαρµογές Υπολογιστικοί αλγόριθµοι στον MS-Excel: υπολογισµός και ερµηνεία στατιστικών ευρηµάτων ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος... vii Μέρος Α ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Θεωρία και Εφαρµογές Υπολογιστικοί αλγόριθµοι στον MS-Excel: υπολογισµός και ερµηνεία στατιστικών ευρηµάτων Πρόλογος Α Μέρους... 3 Αρχικές πληροφορίες και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ (SPSS)

ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ (SPSS) ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ (SPSS) Έλεγχος Υποθέσεων για τους Μέσους - Εξαρτημένα Δείγματα (Paired samples t-test) Το κριτήριο Paired samples t-test χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να συγκρίνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Σ ΤΑΤ Ι Σ Τ Ι Κ Η ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Σ ΤΑΤ Ι Σ Τ Ι Κ Η ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Σ ΤΑΤ Ι Σ Τ Ι Κ Η i ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Κατανομή Δειγματοληψίας του Δειγματικού Μέσου Ο Δειγματικός Μέσος X είναι μια Τυχαία Μεταβλητή. Καθώς η επιλογή και χρήση διαφορετικών δειγμάτων από έναν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΔΗΜΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΔΗΜΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 6 Η (Θ) ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 1 ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ 2 Δειγματοληψία Ορισμός: Η διαδικασία κατά την οποία ορισμένα άτομα από έναν συγκεκριμένο πληθυσμό

Διαβάστε περισσότερα

Σ ΤΑΤ Ι Σ Τ Ι Κ Η. Statisticum collegium iv

Σ ΤΑΤ Ι Σ Τ Ι Κ Η. Statisticum collegium iv Σ ΤΑΤ Ι Σ Τ Ι Κ Η i Statisticum collegium iv Στατιστική Συμπερασματολογία Ι Σημειακές Εκτιμήσεις Διαστήματα Εμπιστοσύνης Στατιστική Συμπερασματολογία (Statistical Inference) Το πεδίο της Στατιστικής Συμπερασματολογία,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. Κεφάλαιο 10. Εισαγωγή στην εκτιμητική

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. Κεφάλαιο 10. Εισαγωγή στην εκτιμητική ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΑΤΡΑΣ Εργαστήριο Λήψης Αποφάσεων & Επιχειρησιακού Προγραμματισμού Καθηγητής Ι. Μητρόπουλος ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑΣ 19

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑΣ 19 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑΣ 19 2.1 Αβεβαιότητα, Τυχαία Διαδικασία, και Συναφείς Έννοιες 21 2.1.1 Αβεβαιότητα και Τυχαίο Πείραμα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1 H διαπλοκή θεωρίας, μεθόδων και δεδομένων. 2 Θεωρητικές έννοιες, μεταβλητές και μέτρηση

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1 H διαπλοκή θεωρίας, μεθόδων και δεδομένων. 2 Θεωρητικές έννοιες, μεταβλητές και μέτρηση ΠPOΛOΓOΣ... 15 1 H διαπλοκή θεωρίας, μεθόδων και δεδομένων Eισαγωγή... 19 Αξιολογικές κρίσεις και αντικειμενικότητα... 20 Η ιδιαιτερότητα των κοινωνικών φαινομένων... 30 H σχέση θεωρίας και έρευνας...

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ

ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΕΧOΜΕΝΑ Πρόλογος στη δεύτερη έκδοση Πρόλογος στην πρώτη έκδοση Εισαγωγή Τι είναι η μεθοδολογία έρευνας Οι μέθοδοι έρευνας ΜEΡOΣ A : ΓNΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙO 1: Γενικά για την επιστημονική

Διαβάστε περισσότερα

Δείγμα & Δειγματοληψία στην Έρευνα ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (#252) Θυμηθείτε. Γιατί δειγματοληψία; Δειγματοληψία

Δείγμα & Δειγματοληψία στην Έρευνα ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (#252) Θυμηθείτε. Γιατί δειγματοληψία; Δειγματοληψία Θυμηθείτε εισήγηση 7η Δείγμα & Δειγματοληψία στην Έρευνα ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (#252) Η Στατιστική είναι ένας μηχανισμός που από τα δεδομένα παράγει πληροφόρηση: Δεδομένα Στατιστική Πληροφορίες Αλλά από πού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ Ε ΟΜΕΝΩΝ 1. ΕΙ Η Ε ΟΜΕΝΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΗ, ΚΩ ΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΑΝΑΛΥΣΗ Ε ΟΜΕΝΩΝ 1. ΕΙ Η Ε ΟΜΕΝΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΗ, ΚΩ ΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Ε ΟΜΕΝΩΝ 1. ΕΙ Η Ε ΟΜΕΝΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΗ, ΚΩ ΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Βασικές µορφές Ερωτήσεων - απαντήσεων Ανοιχτές Κλειστές Κλίµακας ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΗΣ - ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΠΘ 2 Ανοιχτές ερωτήσεις Ανοιχτές

Διαβάστε περισσότερα

10. ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ

10. ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ 0. ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ 0. ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ Συχνά στην πράξη το μοντέλο της απλής γραμμικής παλινδρόμησης είναι ανεπαρκές για την περιγραφή της μεταβλητότητας που υπάρχει στην εξαρτημένη

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφική Ανάλυση ποσοτικών μεταβλητών

Περιγραφική Ανάλυση ποσοτικών μεταβλητών Περιγραφική Ανάλυση ποσοτικών μεταβλητών Στο data file Worldsales.sav (αρχείο υποθετικών πωλήσεων ανά ήπειρο και προϊόν) Analyze Descriptive Statistics Frequencies Επιλογή μεταβλητής Revenue Πατάμε στο

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός του μαθήματος

Σκοπός του μαθήματος Σκοπός του μαθήματος Στο μάθημα αυτό γίνεται εφαρμογή, με τη βοήθεια του υπολογιστή και τη χρήση του στατιστικού προγράμματος S.P.S.S., της στατιστικής θεωρίας που αναπτύχθηκε στα μαθήματα «Εισαγωγή στη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ Δειγµατοληψια. Καθηγητής Α. Καρασαββόγλου Επίκουρος Καθηγητής Π. Δελιάς

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ Δειγµατοληψια. Καθηγητής Α. Καρασαββόγλου Επίκουρος Καθηγητής Π. Δελιάς ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ Δειγµατοληψια Καθηγητής Α. Καρασαββόγλου Επίκουρος Καθηγητής Π. Δελιάς ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ Η διαδικασία επιλογής παρατηρήσεων Ποια δηµοσκόπηση πιστεύετε πως θα είναι πιο ακριβής: Αυτή που

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑ. Παπάνα Αγγελική

ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑ. Παπάνα Αγγελική ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑ Ενότητα 3: Ανάλυση γραμμικού υποδείγματος Απλή παλινδρόμηση (2 ο μέρος) Παπάνα Αγγελική Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, ΑΠΘ E-mail: angeliki.papana@gmail.com, agpapana@auth.gr Webpage: http://users.auth.gr/agpapana

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία της έρευνας και Ιατρική στατιστική

Μεθοδολογία της έρευνας και Ιατρική στατιστική ΤΕΙ Αθήνας Μεθοδολογία της έρευνας και Ιατρική στατιστική Ενότητα 1: Πληθυσμός και δείγμα - Δειγματοληπτικές μέθοδοι και δειγματοληπτικό σφάλμα Δρ.Ευσταθία Παπαγεωργίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συλλογή

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑ. Παπάνα Αγγελική

ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑ. Παπάνα Αγγελική ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑ Ενότητα 13: Επανάληψη Παπάνα Αγγελική Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, ΑΠΘ E-mail: angeliki.papana@gmail.com, agpapana@auth.gr Webpage: http://users.auth.gr/agpapana 1 Γιατί μελετούμε την Οικονομετρία;

Διαβάστε περισσότερα

Εισόδημα Κατανάλωση 1500 500 1600 600 1300 450 1100 400 600 250 700 275 900 300 800 352 850 400 1100 500

Εισόδημα Κατανάλωση 1500 500 1600 600 1300 450 1100 400 600 250 700 275 900 300 800 352 850 400 1100 500 Εισόδημα Κατανάλωση 1500 500 1600 600 1300 450 1100 400 600 250 700 275 900 300 800 352 850 400 1100 500 Πληθυσμός Δείγμα Δείγμα Δείγμα Ο ρόλος της Οικονομετρίας Οικονομική Θεωρία Διατύπωση της

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία Επιστημονικής Έρευνας

Μεθοδολογία Επιστημονικής Έρευνας Μεθοδολογία Επιστημονικής Έρευνας Δημοσκοπήσεις - Ερωτηματολόγια Αναπληρωτής Καθηγητής Δελιάς Παύλος pdelias@teiemt.gr Ερωτηματολόγιο Γενικός όρος που περιλαμβάνει όλες τις μεθόδους συλλογής δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Δεδομένων με χρήση του Στατιστικού Πακέτου R

Ανάλυση Δεδομένων με χρήση του Στατιστικού Πακέτου R Ανάλυση Δεδομένων με χρήση του Στατιστικού Πακέτου R, Επίκουρος Καθηγητής, Τομέας Μαθηματικών, Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Περιεχόμενα Εισαγωγή στο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Π E Ρ IEXOMENA Πρόλογος... xiii ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ 1.1 Εισαγωγή... 3 1.2 Ορισµός και αντικείµενο της στατιστικής... 3

Διαβάστε περισσότερα

Μονοπαραγοντική Ανάλυση Διακύμανσης Ανεξάρτητων Δειγμάτων

Μονοπαραγοντική Ανάλυση Διακύμανσης Ανεξάρτητων Δειγμάτων Μονοπαραγοντική Ανάλυση Διακύμανσης Ανεξάρτητων Δειγμάτων 1 Μονοπαραγοντική Ανάλυση Διακύμανσης Παραμετρικό στατιστικό κριτήριο για τη μελέτη της επίδρασης μιας ανεξάρτητης μεταβλητής στην εξαρτημένη Λογική

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ. Ιο ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΩΝ

Κεφ. Ιο ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος 75 Κεφ. Ιο ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΩΝ 1.1. Τυχαία γεγονότα ή ενδεχόμενα 17 1.2. Πειράματα τύχης - Δειγματικός χώρος 18 1.3. Πράξεις με ενδεχόμενα 20 1.3.1. Ενδεχόμενα ασυμβίβαστα

Διαβάστε περισσότερα

Κλωνάρης Στάθης. ΠΜΣ: Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας

Κλωνάρης Στάθης. ΠΜΣ: Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας Κλωνάρης Στάθης ΠΜΣ: Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας Μέχρι τώρα ασχοληθήκαμε με τις τεχνικές εκτίμησης παραμέτρων για ένα πληθυσμό όπως: τον Μέσο µ και το ποσοστό p Θα συνεχίσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Ενότητα 4: Η Δειγματοληπτική έρευνα (2/2) 2ΔΩ Διδάσκοντες: Χ. Κασίμης- Ελ. Νέλλας Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Μαθησιακοί στόχοι Η εκμάθηση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Στατιστικά περιγραφικά μέτρα Τα στατιστικά περιγραφικά μέτρα είναι αντιπροσωπευτικές τιμές οι οποίες περιγράφουν με τρόπο ποσοτικό την κατανομή μιας μεταβλητής. Λειτουργούν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Μεταπτυχιακό Τμήμα Τραπεζικής & Χρηματοοικονομικής

ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Μεταπτυχιακό Τμήμα Τραπεζικής & Χρηματοοικονομικής ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Μεταπτυχιακό Τμήμα Τραπεζικής & Χρηματοοικονομικής Πολλαπλό Γραμμικό Υπόδειγμα Παλινδρόμησης Τα υποδείγματα του απλού γραμμικού υποδείγματος της παλινδρόμησης (simple linear regression

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ

ΧΡΗΣΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ Γεώργιος Σιάρδος Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ. Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις i Write.gr το νέο βιβλίο Στατιστικής με τίτλο Χρηστικό Εγχειρίδιο Στατιστικής (ISBN: 978-618-5218-89-8)

Διαβάστε περισσότερα

Παράδειγμα: Γούργουλης Βασίλειος, Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α.-Δ.Π.Θ.

Παράδειγμα: Γούργουλης Βασίλειος, Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α.-Δ.Π.Θ. Έλεγχος ύπαρξης στατιστικά σημαντικών διαφορών μεταξύ περισσότερων από δύο εξαρτημένων δειγμάτων, που διαχωρίζονται βάσει ενός επαναλαμβανόμενου παράγοντα (Ανάλυση διακύμανσης για εξαρτημένα δείγματα ως

Διαβάστε περισσότερα

Απλή Ευθύγραµµη Συµµεταβολή

Απλή Ευθύγραµµη Συµµεταβολή Απλή Ευθύγραµµη Συµµεταβολή Επιστηµονική Επιµέλεια ρ. Γεώργιος Μενεξές Τοµέας Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας και Οικολογίας, Εργαστήριο Γεωργίας Viola adorata Εισαγωγή Ανάλυση Παλινδρόµησης και Συσχέτιση Απλή

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3: Ανάλυση Διακύμανσης κατά ένα παράγοντα One-Way ANOVA

Ενότητα 3: Ανάλυση Διακύμανσης κατά ένα παράγοντα One-Way ANOVA ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΝΕΥΡΟΑΝΑΤΟΜΙΑ» «Βιοστατιστική, Μεθοδολογία και Συγγραφή Επιστημονικής Μελέτης» Ενότητα 3: One-Way ANOVA

Διαβάστε περισσότερα

Chapter 1 Introduction to Observational Studies Part 2 Cross-Sectional Selection Bias Adjustment

Chapter 1 Introduction to Observational Studies Part 2 Cross-Sectional Selection Bias Adjustment Contents Preface ix Part 1 Introduction Chapter 1 Introduction to Observational Studies... 3 1.1 Observational vs. Experimental Studies... 3 1.2 Issues in Observational Studies... 5 1.3 Study Design...

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικές Απογραφές (Surveys)

Κοινωνικές Απογραφές (Surveys) Κοινωνικές Απογραφές (Surveys) Δρ. Βασιλική Καζάνα Αναπλ. Καθηγήτρια ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής Τηλ. & Φαξ: 25210 60435 E-mail:

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην κοινωνική έρευνα. Earl Babbie. Κεφάλαιο 6. Δειγματοληψία 6-1

Εισαγωγή στην κοινωνική έρευνα. Earl Babbie. Κεφάλαιο 6. Δειγματοληψία 6-1 Εισαγωγή στην κοινωνική έρευνα Earl Babbie Κεφάλαιο 6 Δειγματοληψία 6-1 Σύνοψη κεφαλαίου Σύντομη ιστορία της δειγματοληψίας Μη πιθανοτική δειγματοληψία Θεωρία και λογική της πιθανοτικής Δειγματοληψίας

Διαβάστε περισσότερα

3 ο Φυλλάδιο Ασκήσεων. Εφαρμογές

3 ο Φυλλάδιο Ασκήσεων. Εφαρμογές ο Φυλλάδιο Ασκήσεων Εφαρμογές 2 ο Φυλλάδιο Ασκήσεων Εφαρμογή 1 ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΔΥΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Παρακάτω βλέπουμε τα ιστογράμματα και τα πολύγωνα των σχετικών (%) και σχετικών αθροιστικών

Διαβάστε περισσότερα

iii ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος

iii ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος iii ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος xi 1 Αντικείμενα των Πιθανοτήτων και της Στατιστικής 1 1.1 Πιθανοτικά Πρότυπα και Αντικείμενο των Πιθανοτήτων, 1 1.2 Αντικείμενο της Στατιστικής, 3 1.3 Ο Ρόλος των Πιθανοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. Μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. Μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Σχεδιασμός, εφαρμογή και παρουσίαση ερευνητικών

Διαβάστε περισσότερα

Βιοστατιστική ΒΙΟ-309

Βιοστατιστική ΒΙΟ-309 Βιοστατιστική ΒΙΟ-309 Χειμερινό Εξάμηνο Ακαδ. Έτος 2013-2014 Ντίνα Λύκα lika@biology.uoc.gr 1. Εισαγωγή Εισαγωγικές έννοιες Μεταβλητή: ένα χαρακτηριστικό ή ιδιότητα που μπορεί να πάρει διαφορετικές τιμές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΟΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Αριάδνη Αργυράκη

ΜΟΝΟΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Αριάδνη Αργυράκη ΜΟΝΟΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Αριάδνη Αργυράκη ΣΤΑΔΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΓΕΩΧΗΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ 1.ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: - Καθορισμός στόχων έρευνας - Ιστορικό περιοχής 2 4.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΚ ΞΑΝΘΗΣ. Μάθημα : Στατιστική Ι. Υποενότητα : Κωδικοποίηση

ΙΕΚ ΞΑΝΘΗΣ. Μάθημα : Στατιστική Ι. Υποενότητα : Κωδικοποίηση ΙΕΚ ΞΑΝΘΗΣ Μάθημα : Στατιστική Ι Υποενότητα : Κωδικοποίηση Επαμεινώνδας Διαμαντόπουλος Ιστοσελίδα : http://users.sch.gr/epdiaman/ Email : epdiamantopoulos@yahoo.gr 1 Στόχοι της υποενότητας Μετά τη μελέτη

Διαβάστε περισσότερα

Γλωσσική μεταβλητότα:

Γλωσσική μεταβλητότα: Κοινωνιογλωσσολογία των Μέσων Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ Γλωσσική μεταβλητότα: Σημειώσεις στατιστικής (σχεδόν χωρίς μαθηματικά) Σ. A. Μοσχονάς 1 Α. Δύο είδη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Αθήνας Μεθοδολογία της έρευνας και Ιατρική στατιστική

ΤΕΙ Αθήνας Μεθοδολογία της έρευνας και Ιατρική στατιστική ΤΕΙ Αθήνας Μεθοδολογία της έρευνας και Ιατρική στατιστική Ενότητα 3: Έλεγχοι υποθέσεων - Διαστήματα εμπιστοσύνης Δρ.Ευσταθία Παπαγεωργίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Οι ερευνητικές υποθέσεις Στην έρευνα ελέγχουμε

Διαβάστε περισσότερα

Κατανομή συχνοτήτων. Μέτρα κεντρικής τάσης. Μέτρα διασποράς. Σφάλματα μέτρησης. Εγκυρότητα. Ακρίβεια

Κατανομή συχνοτήτων. Μέτρα κεντρικής τάσης. Μέτρα διασποράς. Σφάλματα μέτρησης. Εγκυρότητα. Ακρίβεια Ενότητα 2α: Τρόποι παρουσίασης επιδημιολογικών δεδομένων Εγκυρότητα, ακρίβεια Ροβίθης Μιχαήλ 2006 Τρόποι παρουσίασης επιδημιολογικών δεδομένων Κατανομή συχνοτήτων Μέτρα κεντρικής τάσης Μέτρα διασποράς

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑ 1 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑ 1 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑ 1 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧ Οικονομετρικά Πρότυπα Διαφάνεια 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα ΠΡΌΛΟΓΟΣ ΜΕΡΟΣ Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Περιεχόμενα ΠΡΌΛΟΓΟΣ ΜΕΡΟΣ Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Περιεχόμενα ΠΡΌΛΟΓΟΣ... 11 ΜΕΡΟΣ Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΉ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΉ ΈΡΕΥΝΑ... 17 ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1Α, 1Β... 17 ΕΡΓΑΣΙΑ 1Γ... 17 ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ!... 17 Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ... 18 Οι Περιορισμοί της

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Μεταπτυχιακό Τραπεζικής & Χρηματοοικονομικής

ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Μεταπτυχιακό Τραπεζικής & Χρηματοοικονομικής ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Μεταπτυχιακό Τραπεζικής & Χρηματοοικονομικής Υποθέσεις του Απλού γραμμικού υποδείγματος της Παλινδρόμησης Η μεταβλητή ε t (διαταρακτικός όρος) είναι τυχαία μεταβλητή με μέσο όρο

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 1 Βασικές έννοιες

Διάλεξη 1 Βασικές έννοιες Εργαστήριο SPSS Ψ-4201 (ΕΡΓ) Λεωνίδας Α. Ζαμπετάκης Β.Sc., M.Env.Eng., M.Ind.Eng., D.Eng. Εmail: statisticsuoc@gmail.com Διαλέξεις αναρτημένες στο: Διαλέξεις: ftp://ftp.soc.uoc.gr/psycho/zampetakis/ Διάλεξη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΟΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΜΟΝΟΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΟΝΟΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΓΕΩΧΗΜΙΚΗΣ ΑΝΩΜΑΛΙΑΣ Στατιστική ανάλυση του γεωχημικού δείγματος μας δίνει πληροφορίες για τον

Διαβάστε περισσότερα

Έντυπο Καταγραφής Πληροφοριών και Συγκέντρωσης Εκπαιδευτικού Υλικού για τα Ανοικτά Μαθήματα

Έντυπο Καταγραφής Πληροφοριών και Συγκέντρωσης Εκπαιδευτικού Υλικού για τα Ανοικτά Μαθήματα Έντυπο Καταγραφής Πληροφοριών και Συγκέντρωσης Εκπαιδευτικού Υλικού για τα Ανοικτά Μαθήματα Έκδοση: 1.02, Απρίλιος 2014 Πράξη «Κεντρικό Μητρώο Ελληνικών Ανοικτών Μαθημάτων» Σύνδεσμος: http://ocw-project.gunet.gr

Διαβάστε περισσότερα

Παράδειγμα: Γούργουλης Βασίλειος, Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α.-Δ.Π.Θ.

Παράδειγμα: Γούργουλης Βασίλειος, Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α.-Δ.Π.Θ. Έλεγχος ύπαρξης στατιστικά σημαντικών διαφορών μεταξύ περισσότερων από δύο δειγμάτων, που διαχωρίζονται βάσει δύο ανεξάρτητων παραγόντων (Ανάλυση διακύμανσης για ανεξάρτητα δείγματα ως προς περισσότερους

Διαβάστε περισσότερα