Συστήματα Διαχείρισης Επιχειρηματικών Πόρων (ERP- Enterprise Resource Planning)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Συστήματα Διαχείρισης Επιχειρηματικών Πόρων (ERP- Enterprise Resource Planning)"

Transcript

1 Συστήματα Διαχείρισης Επιχειρηματικών Πόρων (ERP- Enerprise Resource Planning) Ιστορική Αναδρομή Προγραμματισμός Απαιτήσεων Υλικών (MRP) Προγραμματισμός Απαιτήσεων Δυναμικότητας (CRP) Προγραμματισμός Παραγωγικών Πόρων (MRP II) Χρονικός Προγραμματισμός Παραγωγής MRP και Jus In Time Ολοκληρωμένα Συστήματα Διαχείρισης Ιστορική Αναδρομή (1) Τη δεκαετία του 1960 οι επιχειρήσεις διεθνώς έστρεψαν την προσοχή τους στη μηχανογραφημένη υποστήριξη πολύπλοκων λειτουργιών τους. Συγκεκριμένα, αναπτύχθηκαν εξειδικευμένα πληροφοριακά πακέτα που υποβοηθούσαν βασικές διαδικασίες της οικονομικής διαχείρισης, όπως είναι η Λογιστική και η Μισθοδοσία. Αμέσως μετά ακολούθησαν εξειδικευμένες τεχνικές εφαρμογές, όπως είναι ο Έλεγχος των Αποθεμάτων. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 εμφανίσθηκαν τα συστήματα MRP (Maerial Requiremens Planning), τα οποία παρουσίασαν κάποιο βαθμό ολοκλήρωσης καθώς μετέφραζαν το βασικό πλάνο παραγωγής των τελικών προϊόντων σε χρονικά κατανεμημένες απαιτήσεις παραγωγής συστατικών, και σε απαιτήσεις προμήθειας και πρώτων υλών.

2 Σχεδόν όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές υπολογιστικών συστημάτων και οι εταιρείες λογισμικού ανέπτυξαν τα δικά τους ιδιόχρηστα συστήματα (proprieary sysems). Αυτά αναπτύχθηκαν και έγιναν γνωστά σαν συστήματα MRP. Ιστορική Αναδρομή (2) Προβλέψεις τελικών προϊόντων και εντολές πελατών Βασικό Πρόγραμμα Παραγωγής Προγραμματισμός Παραγωγικής Δυναμικότητας: 1. Μηχανικός εξοπλισμός 2. Εργατικό δυναμικό 3. Οικονομικοί πόροι Αρχείο αποθεμάτων Σύστημα MRP Αρχείο προδιαγραφών προιόντων Έκδοση παραγγελίας για αποθέματα Προγραμματισμός εργασιών Αγορά Φόρτωση Επιθεώρηση κατά την παραλαβή Αποθήκευση Κατασκευή Αποθήκευση και Διανομή τελικού προιόντος Ιστορική Αναδρομή (3) Η ανάπτυξη λογισμικών προγραμμάτων που συνθέτουν με επιτυχία ένα σύστημα MRP, συνάντησε πολλά προβλήματα εξαιτίας της δυσκολίας υποστήριξης ενός δυναμικά μεταβαλλόμενου παραγωγικού περιβάλλοντος. Ελαχιστοποίηση του προβλήματος με: ανάπτυξη υπολογιστικών και επικοινωνιακών συστημάτων, που χρησιμοποιούνται μέσα στην παραγωγή από τους ανθρώπους που τους χρειάζονται. το λογισμικό πλέον, έχει γίνει πολύ πιο φιλικό προς το χρήστη και το γεγονός ότι είναι διαθέσιμο on-line, μπορεί να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων τη στιγμή που απαιτούνται.

3 Ιστορική Αναδρομή (4) Με την εμφάνιση του MRP- II (Manufacuring Resources Planning) στα τέλη της δεκαετίας του 1970, τα συστήματα MRP συνέδεσαν μεταξύ τους τον προγραμματισμό παραγωγής, τον έλεγχο παραγωγής, την κοστολόγησης και τις προμήθειες. Το (MRP II) διαφέρει από το MRP, Maerials Requiremen Planning, στο ότι δίνει έμφαση στο σχεδιασμό και στον έλεγχο των παραγωγικών πόρων κι όχι μόνο στο σχεδιασμό και στην προμήθεια των πρώτων υλών. Προγραμματισμός υψηλού επιπέδου (Top-level planning) Καθορισμός απαιτήσεων Επίπεδα λεπτομερούς προγραμματισμού Εκτελεστικό επίπεδο MRP Κύριο Πρόγραμμα Παραγωγής (MPS) MRP Σύστημα Εντολών Προμήθειας/Παραγωγής MRP II Επιχειρηματικός Προγραμματισμός (Business Planning) Προγραμματισμός Παραγωγής Κύριο Πρόγραμμα Παραγωγής (MPS) Προγραμματισμός Απαιτήσεων Δυναμικότητας (CRP) MRP II Σύστημα Εντολών Προμήθειας/Παραγωγής Ιστορική Αναδρομή (5) Η δεκαετία του 1980 στον χώρο των επιχειρησιακών εφαρμογών λογισμικού (business sofware applicaions) χαρακτηρίστηκε από την προσπάθεια για μεθοδική, ελεγχόμενη και τεκμηριωμένη ανάπτυξη μεγάλων εφαρμογών. Τα πληροφοριακά συστήματα που αναπτύσσονταν, μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας, υποστήριζαν στην μεγάλη πλειοψηφία τους τις επιμέρους ανάγκες διευθύνσεων ή τμημάτων και όχι του συνόλου της επιχείρησης. Η ανάπτυξη συστημάτων για το λογιστήριο, την παραγωγή, το μάρκετινγκ ή την διεύθυνση ανθρωπίνων πόρων, αντιμετωπιζόταν ανεξάρτητα η μία από την άλλη. Η διαχείριση διαφορετικών, ασύμβατων μεταξύ τους συστημάτων, και η διατήρηση σε διαφορετικά αποθηκευτικά μέσα της ίδιας πληροφορίας με διαφορετική μορφή, οδηγούσε, τόσο στην σημαντική αύξηση του κόστους, όσο και στην αδυναμία διαμόρφωσης μιας ολοκληρωμένης αντίληψης για την επιχείρηση και την πορεία της.

4 Ιστορική Αναδρομή (6) Ο κύριος προβληματισμός στην αρχή της δεκαετίας του 1980 προερχόταν από την ανάγκη για την ανάπτυξη αξιόπιστων, ποιοτικών και ευέλικτων συστημάτων που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των χρηστών, in-ime και on-cos και όχι της επιχείρησης σαν συνόλου. Έτσι ξεκίνησε μια ερευνητική προσπάθεια για επιχειρηματική ολοκλήρωση, η οποία χρησιμοποιούσε ως τεχνολογικό υπόβαθρο τις βάσεις δεδομένων και προσπαθούσε να ενοποιήσει τις βασικές επιχειρηματικές διαδικασίες με βασική προτεραιότητα την οικονομική διαχείριση και την παραγωγή. Αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής είναι η εμφάνιση των συστημάτων ERP στα τέλη της δεκαετίας του Ιστορική Αναδρομή (7) Τα ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα διαχείρισης επιχειρηματικών πόρων αποτέλεσαν την απάντηση στις ανάγκες τις αγοράς για μια έτοιμη, ολοκληρωμένη λύση, που ανταποκρίνεται στους σύγχρονους ρυθμούς εξέλιξης και μπορεί να προσαρμοστεί στις επιμέρους ανάγκες της κάθε επιχείρησης. Αποτελεί την πρόταση για αρτιότερη διαχείριση της πληροφορίας, ο όγκος της οποίας αυξάνεται ραγδαία σε συνάρτηση με τις αλλαγές του περιβάλλοντος και των αγορών. Τα ERP προέκυψαν από την ολοκλήρωση των επιχειρησιακών διαδικασιών στα συστήματα MRP II. Καταλυτικό ρόλο στη διαδικασία εξέλιξης των ERP, έπαιξε η εφαρμογή μιας σειράς θεωρητικών και πρακτικών προσεγγίσεων που διαμορφώνοντας μια πελατο-κεντρική αντίληψη, στόχευαν στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου ανταγωνισμού σε μια αγορά που ενώ γεωγραφικά γιγαντωνόταν, ουσιαστικά γινόταν όλο και πιο μικρή χάρη στα σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά συστήματα και τις τεχνολογίες του inerne.

5 Ιστορική Αναδρομή (8) Στόχοι όπως: η βελτίωση στην ποιότητα των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών η μείωση του συνολικού κόστους σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα η μείωση των χρόνων παραγωγής ηκαλύτερηεξυπηρέτησητουπελάτη ο αποτελεσματικότερος συντονισμός των: ζήτηση-παραγωγήπροσφορά η βέλτιστη διαχείριση των αποθεμάτων η ευελιξία στην προσαρμογή των προϊόντων / υπηρεσιών στις διαμορφούμενες ανάγκες, και η διαχείριση της συσσωρευμένης επιχειρησιακής γνώσης αποτέλεσαν το αντικείμενο προσεγγίσεων. Ιστορική Αναδρομή (9) Τα ERP αποτελούν ολοκληρωμένα πακέτα επιχειρησιακού λογισμικού, τα οποία επιτρέπουν σε μια επιχείρηση να επιτυγχάνει πολλούς στόχους: Η επιχείρηση θα αυτοματοποιήσει και θα ολοκληρώσει την πλειονότητα των επιχειρησιακών της διαδικασιών, θα επιτύχει τον διαμοιρασμό κοινών δεδομένων και πρακτικών σε όλο το μήκος και το πλάτος της, και θα προσδιορίζει και θα εξυπηρετεί αποτελεσματικά τις ανάγκες των χρηστών της. Επιπλέον, μέσω της ERP εφαρμογής οι επιχειρήσεις στοχεύουν στην ολοκλήρωση σε όλο το εύρος των επιχειρηματικών λειτουργιών, ανάμεσα στην Οικονομική Διαχείριση, τη Διαχείριση της Παραγωγής, τη Διαχείριση των Πωλήσεων και των Διανομών, τη Διαχείριση των Αποθεμάτων, και τη Διαχείριση των Ανθρώπινων Πόρων. Όλα αυτά επιτυγχάνονται σε περιβάλλον πραγματικού χρόνου, παρουσιάζοντας παράλληλα ένα περιβάλλον φιλικό προς το χρήστη.

6 Ιστορική Αναδρομή (10) Την πλέον σύγχρονη μορφή των ERP αποτελούν τα Exended ERP τα οποία περιλαμβάνουν επιπρόσθετα συμπληρωματικά στοιχεία όπως, τη διαχείριση των σχέσεων με τους πελάτες (CRM) και τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας (SCM). Χρονολογική Εξέλιξη των Συστημάτων Προγραμματισμού Ολοκληρωμένα Συστήματα Διαχείρισης (ERP) Διαχείριση Πελατειακών Σχέσεων (τιμολόγηση, παραγγελίες, αποστολή) Διαχείριση Προμηθευτών Προβλέψεις Κύριο πρόγραμμα παραγωγής (MPS) Διαχείριση Αποθεμάτων ERP Πίνακας Υλικών MRP Προγραμματισμός Παραγγελιών MRP II CRP Εκτέλεση Παραγγελιών Χρονικός Προγραμματισμός (Δρομολογήσειςκαι χρόνοιολοκλήρωσης) Οικονομικά Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας (πωλήσεις, διανομή, e-εμπόριο, κ.λπ.)

7 Προγραμματισμός Απαιτήσεων Υλικών (MRP) (1) Τα συστήματα προγραμματισμού απαιτήσεων υλικών (MRP - Maerial Requiremens Planning) αφορούν τη διαχείριση υλικών που αποτελούν εξαρτήματα και γενικά, πρώτη ύλη για την παραγωγή των τελικών προϊόντων ενός παραγωγικού συστήματος. Εξαρτώμενη ζήτηση: λέγεται η ζήτηση υλικών ή ανταλλακτικών τα οποία ζητούνται εντός της επιχείρησης για να παραχθεί το τελικό προϊόν. Δηλαδή, η ζήτηση για ένα είδος εξαρτάται από τη ζήτηση κάποιων άλλων ειδών. Ανεξάρτητη ζήτηση: λέγεται η ζήτηση ενός είδους όταν δεν εξαρτάται από τη ζήτηση οποιουδήποτε άλλου είδους αλλά εξαρτάται μόνο από τη δυναμική της αγοράς. Δηλαδή, αφορά την ανεξάρτητη ζήτηση έτοιμων προϊόντων τα οποία ζητούνται από εξωτερικούς πελάτες. Πρόβλεψη ανεξάρτητης ζήτησης. Προγραμματισμός Απαιτήσεων Υλικών (MRP) (2) Ένα MRP είναι ένα Πληροφοριακό Σύστημα Παραγωγής. Καθορίζει ποσότητα & χρόνους για εξαρτώμενη ζήτηση προϊόντων. Δημιουργεί προγράμματα παραγωγής καθορίζοντας τα ακριβή εξαρτήματα και υλικά που απαιτούνται για την παραγωγή ενός προϊόντος. Καθορίζει τις ακριβείς μονάδες από κάθε συστατικό προϊόν που απαιτούνται. Καθορίζει τις ημερομηνίες παραγγελίας αυτών των υλικών με βάση τους χρόνους υστέρησης (lead imes).

8 Προγραμματισμός Απαιτήσεων Υλικών (MRP) (3) Παραγγελίες από πελάτες Maser Producion Schedule (MPS) Προβλέψεις ζήτησης Κύριο Πρόγραμμα Παραγωγής Αρχείο Πίνακα Υλικών (ΒΟΜ) MRP compuer program Αρχείο Εγγραφής Αποθεμάτων Βασικές αναφορές Προγραμματισμένες παραγγελίες για τον έλεγχο των αποθεμάτων και της παραγωγής Δευτερεύουσες αναφορές Περιοδικές Ημερήσιες Προγ/σμού παραγγελιών Συμβουλευτικές, κ.α. Προγραμματισμός Απαιτήσεων Υλικών (MRP) (4) Απαιτήσεις για αποτελεσματική χρήση αποθεμάτων εξαρτώμενης ζήτησης, να είναι γνωστά: 1. Το κύριο πρόγραμμα παραγωγής (MPS) 2. Το πλήρες περιεχόμενο του πίνακα των υλικών (BOM) 3. Η διαθεσιμότητα των αποθεμάτων 4. Οι εκκρεμείς (μη ολοκληρωμένες) παραγγελίες 5. Οι χρόνοι ολοκλήρωσης των παραγγελιών

9 Συγκεντρωτικός Προγ/μός Παραγωγής (MPS) (1) Με το Συγκεντρωτικό Προγραμματισμό Παραγωγής (Maser Produc Scheduling MPS) καθορίζεται το πρόγραμμα (πλάνο) παραγωγής συγκεντρωτικά (σύνολο των προϊόντων ενός παραγωγικού συστήματος και γιατοσύνολοτωνπεριόδων). Το συγκεντρωτικό ή κύριο πρόγραμμα παραγωγής περιλαμβάνει μεσοπρόθεσμες αποφάσεις της διοίκησης σχετικά με: το ύψος της παραγωγής, της απασχόλησης και των αποθεμάτων Καθορίζει: πως θα διατεθούν οι πόροι του συστήματος (εργατοώρες, μηχανοώρες, κεφάλαια, αποθέματα κ.λπ.) και καταγράφεται σε κάθε περίοδο: το συνολικό μέγεθος παραγωγής, το μέγεθος της εργατικής δύναμης που θα απασχοληθεί, το μέγεθος των αποθεμάτων, η χρήση εξωτερικής δυναμικότητας, υπερωριών κ.λπ.. Συγκεντρωτικός Προγ/μός Παραγωγής (MPS) (2) Η δυσκολία του προβλήματος οφείλεται στις διακυμάνσεις που παρουσιάζει η ζήτηση. Ηζήτησηπροϊόντων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και δεν είναι σταθερή. Δυναμικότητα του εργοστασίου (τα μέσα παραγωγής) παραμένει αμετάβλητη. Εναλλακτικές δυνατότητες για ικανοποίηση της μεταβαλλόμενης ζήτησης: δημιουργία αποθεμάτων σε περιόδους χαμηλής ζήτησης υπερωρίες ικανοποίηση παραγγελιών με καθυστέρηση

10 Συγκεντρωτικός Προγ/μός Παραγωγής (MPS) (3) Πρόβλεψη της ζήτησης (με κατάλληλες μεθόδους) για έναν αριθμό χρονικών περιόδων, ορίζοντα σχεδίασης (από 1 μήνα μέχρι 1 χρόνο). Επιλογή προγράμματος παραγωγής για ικανοποίηση της ζήτησης με το μικρότερο κόστος Δεδομένα για την κατάστρωση του προγράμματος Δυναμικότητα του συστήματος Προβλεπόμενη ζήτηση Υπάρχοντα αποθέματα Γενικοί στόχοι και κριτήρια (π.χ. αποφυγή μεταβολών εργατικής δύναμης, κάλυψη ζήτησης (καθυστέρηση) κτλ) και κόστος παραγωγής (κανονική εργασία, υπερωρίες) κόστος αποθεματοποίησης κόστος υποαποθέματος μεταβολών επιπέδου απασχόλησης Συγκεντρωτικός Προγ/μός Παραγωγής (MPS) (4) Η σχεδίαση ξεκινάει υποθέτοντας τι θα συμβεί στον ορίζοντα σχεδίασης. Γι αυτό το πρόγραμμα παραγωγής είναι ανάγκη να αναθεωρείται συνεχώς και να προσαρμόζεται σε αποκλίσεις της ζήτησης και απρόβλεπτες δυσκολίες στην παραγωγή. Τεχνικές Προσεγγίσεις Παρατήρηση Γραφικές μέθοδοι Διόρθωσης και προσπάθειας (rial & error) Εύκολη κατανόηση και χρήση. Πολλές λύσεις, μπορεί να οδηγηθούμε σε μη βέλτιστη λύση. Μαθηματικές μέθοδοι Βελτιστοποίηση Γραμμικός προγραμματισμός. Η αντικειμενική συνάρτηση μπορεί να μην είναι ρεαλιστική. Μέθοδοι αναζήτησης Ευρετική Απλή, εύκολη υλοποίηση. Προσπαθεί να μιμηθεί τον τρόπο σκέψης του manager. Χρήση εμπειρικών κανόνων.

11 MPS - Γραφικές Μέθοδοι (1) (Μέθοδος «δοκιμής-λάθους») Το πρόγραμμα παραγωγής καταρτίζεται με τη βοήθεια πινάκων και διαγραμμάτων: αποτυπώνονται εναλλακτικά σχέδια, επιλέγεται το καλύτερο. Παράδειγμα: Δεδομένα βιομηχανικής επιχείρησης Παραγωγική ικανότητα = 35 κομμάτια Υπερωριακή απασχόληση 20% = 7 κομμάτια, επιβάρυνση κόστους παραγωγής 25 /κομμάτι Αρχικό απόθεμα 230 κομμάτια Κόστος αποθεματοποίησης 2 /κομμάτι Κόστος υποαποθέματος 10 /κομμάτι Κόστος μεταβολής ρυθμού παραγωγής 120 /κομμάτι MPS - Γραφικές Μέθοδοι (2) Μήνας Εργάσιμες Μέρες Ζήτηση Άθροισμα Ζήτησης Απόθεμα Ασφαλειας Άθροισμα απαιτήσεων % ζήτησης Για κάλυψη απρόβλεπτης ζήτησης

12 MPS - Γραφικές Μέθοδοι (3) Πρόγραμμα 1: Σταθερός ρυθμός παραγωγής Ημερήσια παραγωγή= Άθροισμα απαιτήσεων / Συνολικό αριθμός εργάσιμων ημερών = 6050 / 244 =24.8 Μήνας Εργάσιμες Μέρες Μηνιαία Παραγωγή Διαθέσιμη Ποσότητα Άθροισμα απαιτήσεων Διαφορά Δεν είναι αποδεκτό Κ α = 2*(άθροισμα θετικών διαφορών) = 2* = Κ υ =10*(άθροισμα αρνητικών διαφορών) = 10* = Κ1= Μήνας MPS - Γραφικές Μέθοδοι (4) Πρόγραμμα 2: Σταθερός ρυθμός παραγωγής - διορθωμένος Εργάσιμες Μέρες Άθροισμα Εργάσιμων Ημερών Αρνητικές διαφορές Πηλίκο (1) (2) (3) (4) (5)=(4)/(3) Διορθωμένη Ημερήσια παραγωγή = = Κ α = 2* = = Κ 2 Μήνας Εργάσιμες Μέρες Μηνιαία Παραγωγή Διαθέσιμη Ποσότητα Άθροισμα απαιτήσεων Διαφορά

13 MPS - Γραφικές Μέθοδοι (5) Άλλα προγράμματα: Χρήση υπερωριών Μεταβλητού ανθρώπινου δυναμικού κτλ. Διάφορα συστήματα υποστήριξης αποφάσεων με τη βοήθεια Η/Υ: δυνατότητα παραγωγής διαφόρων προγραμμάτων με βάση εναλλακτικές υποθέσεις, αποτίμηση τους με βάση το κόστος που συνεπάγονται MPS - Μέθοδοι Βελτιστοποίησης (1) Γραμμικός Προγραμματισμός, το πρότυπο της μεταφοράς. Θεωρούμε ότι: μπορούμε να μεταφέρουμε απόθεμα από μια περίοδο σε άλλη και το εργοστάσιο μπορεί να λειτουργήσει κανονικά ή υπερωριακά. Θέλουμε να καθορίσουμε το ύψος παραγωγής σε κανονική και υπερωριακή απασχόληση και το ύψος των αποθεμάτων που συμφέρει να μεταφέρουμε. Γραμμικές σχέσεις κόστους - Μαθηματική μοντελοποίηση Ορίζουμε: z = ζήτηση την περίοδο (=1, 2,, Τ) α = απόθεμα στο τέλος της περιόδου π = μέγιστη ικανότητα παραγωγής σε κανονική απασχόληση στην περίοδο υ = μέγιστη ικανότητα παραγωγής σε υπερωριακή απασχόληση στην περίοδο x π = η παραγωγή σε κανονική απασχόληση στην περίοδο x υ = η παραγωγή σε υπερωριακή απασχόληση στην περίοδο k π = κόστος της μονάδας παραγωγής σε κανονική απασχόληση k υ = κόστος της μονάδας παραγωγής σε υπερωριακή απασχόληση k α = κόστος μονάδας αποθέματος για κάθε χρονική περίοδο Τ = πλήθος χρονικών περιόδων στον ορίζοντα σχεδίασης

14 MPS - Μέθοδοι Βελτιστοποίησης (2) Ελαχιστοποίηση συνολικού κόστους: K T k T 1 x k T 1 x k T a 1 Οι τιμές x π, x υ και α πρέπει να ικανοποιούν τους περιορισμούς: x x x x x x z Παραλλαγές του προβλήματος: Αρχικό απόθεμα α 0 Τελικό απόθεμα α Τ Ικανοποίηση της ζήτησης με καθυστέρηση MPS - Μέθοδοι Βελτιστοποίησης (3) Παράδειγμα: Δεδομένα μιας επιχείρησης για τα τέσσερα επόμενα τρίμηνα: Περίοδος π υ z κ π κ υ Το κόστος αποθήκευσης είναι 1 χρηματική μονάδα ανά μονάδα προϊόντος και τρίμηνο και αρχικό απόθεμα δεν υπάρχει. Να καθοριστεί τι πρέπει να παράγεται σε κανονική και υπερωριακή απασχόληση σε κάθε τρίμηνο και τι να διατηρείται σαν απόθεμα έτσι ώστε να ικανοποιείται η ζήτηση με το ελάχιστο κόστος. Μοντελοποίηση Κ Τ =5*x π1 +6*x π 2+5*x π3 +6*x π4 +7*x υ1 +8*x υ2 +8*x υ3 +8*x υ4 +α 1 +α 2 +α 3 +α 4 x π1 <=100 x π2 <=80 x π3 <=100 x π4 <=100 x υ1 <=30 x υ2 <=20 x υ3 <=20 x υ4 <=30 x π1 >=0 x π2 >=0 x π3 >=0 x π4 >=0 x υ1 >=0 x υ2 >=0 x υ3 >=0 x υ4 >=0 α 1 =x π1 +x υ1-80 α 2 =α 1 +x π2 +x υ2-80 α 3 =α 2 +x π3 +x υ3-110 α 4 =α 3 +x π4 +x υ4-120 Η επίλυση του προβλήματος γίνεται με τεχνικές γραμμικού προγραμματισμού (μέθοδο Simplex).

15 MPS - Μέθοδοι Βελτιστοποίησης (4) Εναλλακτικές δυνατότητες με μη γραμμικές σχέσεις κόστους Παράδειγμα: Ζήτηση ενός προϊόντος σταθερή = 3 μονάδες Κόστος παραγωγής και αποθήκευσης: k (x,α )=13+2x +α για x >0 και α 0 =1,2, k (0,α )=α Ικανότητα παραγωγής = 5 μονάδες προϊόντος / χρονική περίοδο Χωρητικότητα αποθήκης = 4 μονάδες προϊόντος Στο τέλος του ορίζοντα να μην υπάρχει τίποτα στην αποθήκη Ζητούμενο: βέλτιστο σχέδιο παραγωγής και αποθήκευσης για τις επόμενες 6 περιόδους ) ( x x x x f Μοντελοποίηση x x y f(x )=13y +2x T a x y K 0 1,..., a x a a a a x x M My x MPS - Μέθοδοι Βελτιστοποίησης (5) Πρόσθετο κόστος από τη μεταβολή του ρυθμού παραγωγής k (x,α )=k 1 x +k 2 α + x -x k i x x x x k x x k k i k1 = κόστος μονάδας παραγωγής k2 = κόστος αποθήκευσης της μονάδας σε μια περίοδο k3 = κόστος αύξησης της παραγωγής κατά μια μονάδα πάνω από το κανονικό ύψος k4 = κόστος μείωσης της παραγωγής κατά μια μονάδα κάτω από το κανονικό ύψος ώ x x y ώ x x y x -x M y 1, x-x My y y Παράδειγμα: Η ζήτηση ενός προϊόντος για τους επόμενους 4 μήνες είναι 10, 8, 14 και 20 μονάδες. Το κανονικό ύψος παραγωγής είναι x=12 μονάδες και τα κόστη k1 = 10, k2 = 6, k3 = 4 και k4 =3 χρηματικές μονάδες /μονάδα προϊόντος /περίοδο. Να βρεθεί το ύψος παραγωγής και αποθέματος που ικανοποιεί τη ζήτηση με το ελάχιστο κόστος. Μοντελοποίηση

16 MPS - Μέθοδοι Βελτιστοποίησης (6) Το μαθηματικό μοντέλο του προβλήματος είναι: 4 K T με περιορισμούς: x x x My x x My y a a a y a M a x x x (4y1 3y2 ) 0 1,...,4 0 1,...,4 x 0 1,...,4 a 0 1,...,4 z 1,...,4 MPS - Μέθοδοι Βελτιστοποίησης (7) Δυνατότητα ικανοποίησης της ζήτησης με καθυστέρηση Παράδειγμα: Η ζήτηση ενός προϊόντος στη διάρκεια των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου προβλέπεται να είναι 120, 70, 130 και 50 μονάδες αντίστοιχα. Η ικανότητα παραγωγή του εργοστασίου είναι 100 μονάδες. Το κόστος παραγωγής είναι 20 χρηματικές μονάδες/ μονάδα προϊόντος, αλλά αναμένεται ότι από τον Νοέμβριο θα αυξηθεί στις 24. Το κόστος διατηρήσεως του αποθέματος είναι 3 χρηματικές μονάδες/ μονάδα και μήνα. Αν η ζήτηση δεν μπορεί να ικανοποιηθεί το μήνα που εκδηλώνεται, οι πελάτες περιμένουν, αλλά το εργοστάσιο επιβαρύνεται με 2 χρηματικές μονάδες/ μονάδα και μήνα καθυστέρησης. Να βρεθεί το πρόγραμμα παραγωγής που ελαχιστοποιεί το συνολικό κόστος ικανοποιήσεως της ζήτησης. Μοντελοποίηση επιτρέπουμε στο απόθεμα να πάρει και αρνητικές τιμές χρήση 2 μεταβλητών y 1 και y 2 και των κατάλληλων περιορισμών: 1 a 0 y1 0 ώ 1 a y ώ α My 1, -α My 2, y y 1 1 2

17 με περιορισμούς: MPS - Μέθοδοι Βελτιστοποίησης (8) Το μαθηματικό μοντέλο του προβλήματος είναι: K T 4 1 c x a (3y1 2y2 ) a a y x x a a a M My My a y x z 1,..., 4 1,..., 4 1,..., 4 1,..., 4 1,..., 4 MPS - Μέθοδοι αναζήτησης Μέθοδος αναζήτησης με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή. Η αναζήτηση γίνεται με τη χρήση κατάλληλου λογισμικού για τη δοκιμή διαδοχικών τιμών στην ποσότητα παραγωγής και στο μέγεθος της εργατικής δύναμης σε κάθε περίοδο, βάσει ενός ευρετικού κανόνα αναζήτησης. Η αναζήτηση επαναλαμβάνεται μέχρι να βρεθεί μια τιμή της συνάρτησης που δεν μπορεί να βελτιωθεί περισσότερο ή να εξαντληθεί ο χρόνος αναζήτησης που έχει καθοριστεί. Έχουν αναπτυχθεί διάφορες τέτοιες μέθοδοι, στις οποίες διαφέρει ο κανόνας αναζήτησης. Οι μέθοδοι αυτές αν και δεν παράγουν πάντα το καλύτερο πρόγραμμα, είναι χρήσιμες γιατί είναι αρκετά ευέλικτες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σύνθετες συναρτήσεις κόστους ή οφέλους, επιτρέπουν την ανάλυση ευαισθησίας των παραμέτρων, ενώ παρέχουν για κάθε υποψήφιο πρόγραμμα πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις του στο κόστος (ή στο όφελος).

18 Κατάλογος υλικών (BOM-Bill of maerial) (1) Λίστα συστατικών και ποσοτήτων που απαιτείται για την παραγωγή ενός προϊόντος Καθορίζει τη (δενδρική) δομή του προϊόντος. Γονείς: Είδη πάνω από το τρέχον επίπεδο. Παιδιά: Είδη κάτω από το τρέχον επίπεδο. Δείχνει τα επίπεδα κωδικοποίησης. Το υψηλότερο επίπεδο κωδικοποιείται ως επίπεδο 0, το αμέσως πιο κάτω επίπεδο ως 1, κλπ. Κατάλογος υλικών (BOM) (2) Παράδειγμα: Ενδεικτική δομή κατασκευής φωτιστικού γραφείου

19 Κατάλογος υλικών (BOM) (3) Φάσεις ανάπτυξης προϊόντος Α Παράδειγμα λογικής MRP (1) Παράδειγμα 1: Έστω η δεντρική δομή του προϊόντος «Α», οι χρόνοι υστέρησης (lead imes) και η ζήτηση του. Να δοθεί ένα MRP σχέδιο που να καθορίζει τις αναγκαίες μονάδες για κάθε συστατικό υλικό και πότε αυτές απαιτούνται. Lead Times (μέρες) A 1 B 2 C 1 D 3 E 4 F 1 Συνολική ζήτηση Ημέρα 10 η 50 Α Ημέρα 8η 20 Β (ρεζέρβα)

20 Παράδειγμα λογικής MRP (2) Προγραμματίζουμε από το τέλος προς την αρχή τις αναγκαίες μονάδες του «Α». Έτσι, σύμφωνα με την εκφώνηση, πρέπει να τοποθετηθεί παραγγελία ύψους 50 μονάδων του «Α» την 9η μέραώστεναπαραληφθείτην10η μέρα. Α μέρα Απαίτηση Τοποθέτηση παραγγελίας 50 LT = 1 Παράδειγμα λογικής MRP (3) Συνεχίζοντας προς τα πίσω ψάχνουμε να βρούμε πόσα «Β» χρειάζονται συνολικά (για κάθε «Α» απαιτούνται 4 «Β»). Άρα για 50 «Α» θέλουμε 4x50 = 200 «Β». Οχρόνος υστέρησης είναι 2 μέρες και επομένως η παραγγελία τοποθετείται την 7η μέρα. Επίσης της 8η μέρα απαιτούνται 20 «Β» ως ρεζέρβα τα οποία πρέπει να παραγγελθούν την 6η μέρα. Α μέρα Απαίτηση Τοπ. παραγγ. 50 Β Απαίτηση Τοπ. παραγγ A B (4) C (2) D (2) E (1) D (3) F (2) Lead Times (μέρες) A 1 B 2 C 1 D 3 E 4 F 1

21 Παράδειγμα λογικής MRP (4) Για το συστατικό «C»: απαιτούνται 2 «C» για κάθε «Α», άρα συνολικά απαιτούνται 50x2 = 100 «C» την 9η μέρα. Ο χρόνος υστέρησης είναι 1 μέρα και συνεπώς η παραγγελία πρέπει να τοποθετηθεί την 8η μέρα. μέρα Α Απαίτηση 50 Τοπ. παραγγ. 50 Β Απαίτηση Τοπ. παραγγ C Απαίτηση 100 Τοπ. παραγγ. 100 A LT = 1 B (4) C (2) D (2) E (1) D (3) F (2) Παράδειγμα λογικής MRP (5) Συνεχίζοντας με τον ίδιο τρόπο για το υπό-συστατικό «D»: χρειάζονται 2 «D» για κάθε «Β» άρα απαιτούνται 400 «D» την 7η μέρα και 40 την 6η. Επίσης για κάθε «C» χρειάζονται 3 «D» και συνεπώς απαιτούνται 300 «D» την 8η μέρα. Ο χρόνοςυστέρησης είναι 3 μέρες. μέρα Α Απαίτηση 50 Τοπ. παραγγ. 50 Β Απαίτηση Τοπ. παραγγ C Απαίτηση 100 Τοπ. παραγγ. 100 D Απαίτηση Τοπ. παραγγ LT = 3

22 Παράδειγμα λογικής MRP (6) μέρα Α Απαίτηση 50 Τοπ. παραγγ. 50 Β Απαίτηση Τοπ. παραγγ C Απαίτηση 100 Τοπ. παραγγ. 100 D Απαίτηση Τοπ. παραγγ Ε Απαίτηση Τοπ. παραγγ LT = 4 Παράδειγμα λογικής MRP (7) Τελικό MRP σχέδιο μέρα Α Απαίτηση 50 Τοπ. παραγγ. 50 Β Απαίτηση Τοπ. παραγγ C Απαίτηση 100 Τοπ. παραγγ. 100 D Απαίτηση Τοπ. παραγγ Ε Απαίτηση Τοπ. παραγγ F Απαίτηση 200 Τοπ. παραγγ. 200 LT = 1

23 Παράδειγμα λογικής MRP (8) Παράδειγμα 2: Εταιρεία απαιτεί την παραγωγή 95 μονάδων του προϊόντος «Χ» τη 10η εβδομάδα. Στο σχήμα φαίνεται η δομή συναρμολόγησης του προϊόντος, ενώ ο πίνακας περιλαμβάνει τα αποθέματα και τους σχετικούς χρόνους υστέρησης. Να δοθεί ένα MRP σχέδιο που να καθορίζει τις αναγκαίες μονάδες για κάθε συστατικό υλικό και πότε αυτές απαιτούνται. X A (2) B (1) Είδος Απόθεμα Lead Times (εβδομ.) X 50 2 A 75 3 C (3) C (2) D (5) B 25 1 C 10 2 D 20 2 Παράδειγμα λογικής MRP (9) X Είδος Απόθεμα Lead Times (εβδομ.) A (2) B (1) C (3) C (2) D (5) X 50 2 A 75 3 B 25 1 C 10 2 D 20 2

24 Παράδειγμα λογικής MRP (10) X A (2) B (1) C (3) C (2) D (5) Παράδειγμα λογικής MRP (11) X A (2) B (1) C (3) C (2) D (5)

25 Παράδειγμα λογικής MRP (12) X A (2) B (1) C (3) C (2) D (5) Παράδειγμα λογικής MRP (13) X A (2) B (1) C (3) C (2) D (5)

26 Παράδειγμα λογικής MRP (14) Τεχνικές καθορισμού του μεγέθους παρτίδας στα συστήματα MRP 1. Τεχνική παρτίδα προς παρτίδα (Lo-for-lo) 2. Τεχνική οικονομικής ποσότητας παραγγελίας (EOQ) 3. Τεχνική παρτίδας για σταθερό αριθμό περιόδων Ποια από όλες να χρησιμοποιηθεί; Αυτή με το μικρότερο κόστος!

27 Τεχνική παρτίδα προς παρτίδα (Lo-for-lo, ή L4L) Με βάση την τεχνική αυτή παράγονται ακριβώς τόσες παρτίδες προϊόντος, όσες χρειάζονται. Όχι αποθέματα ασφαλείας, όχι πρόβλεψη στις παραγγελίες. Η τεχνική αυτή είναι πολύ αποτελεσματική όταν εφαρμόζεται μαζί με τεχνικές JIT στη διαχείριση των αποθεμάτων. Ασύμφορη όταν τα κόστη προετοιμασίας των παραγγελιών είναι μεγάλα, ή είναι αδύνατο να εφαρμοστούν τεχνικές JIT. Παράδειγμα: Lo-for-lo Εταιρεία κατασκευής ψηφιακού μουσικού εξοπλισμού επιθυμεί να υπολογίσει τα συνολικά κόστη ανανέωσης και διατήρησης του αποθέματος του προϊόντος Α (τύπος ηχείου) με βάση την τεχνική «παρτίδα-προς-παρτίδα». Η εταιρεία έχει υπολογίσει ότι ανά περίοδο : Το κόστος προετοιμασίας κάθε παραγγελίας είναι 100, και το μοναδιαίο κόστος διατήρησης είναι 1. Ο χρόνος υστέρησης (lead ime)= 1 βδομάδα Το πρόγραμμα παραγωγής (10 βδομάδων) για τη συναρμολόγηση του προϊόντος φαίνεται πιο κάτω:

28 MRP: Lo-for-lo (1) MRP: Lo-for-lo (2)

29 MRP: Lo-for-lo (3) MRP: Lo-for-lo (4)

30 MRP: Lo-for-lo (5) MRP: Lo-for-lo (6)

31 MRP: Lo-for-lo (7) MRP: Lo-for-lo (8)

32 MRP: EOQ (1) Η τεχνική της οικονομικής ποσότητας παραγωγής (EOQ) είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείται σε αποθέματα ανεξάρτητης ζήτησης και όχι όταν η ζήτηση είναι γνωστή. Η EOQ είναι στατιστική τεχνική που χρησιμοποιεί μέσους όρους (π.χ. μέση ζήτηση ανά μήνα για ένα έτος). Ενώ ένα MRP σύστημα θεωρεί γνωστή (εξαρτώμενη) ζήτηση όπως ορίζεται από το MPS. MRP: EOQ (2) 2Dκ 2*27*100 Q* Για να εφαρμόσουμε την EOQ μέθοδο, πρώτα υπολογίζουμε τη μέση ζήτηση των 10 περιόδων. Μέση ζήτηση (D) =( )/10=270/10=27 μονάδες Κόστος διατήρησης αποθέματος (κ δ )= 1 /μονάδα Κόστος προετοιμασίας παραγγελίας (κ π ) = 100 Άρα, η βέλτιστη ποσότητα παραγγελίας είναι:

33 MRP: EOQ (3) MRP: EOQ (4)

34 MRP: EOQ (5) MRP: EOQ (6)

35 MRP: EOQ (7) MRP: EOQ (8)

36 MRP: EOQ (9) MRP: EOQ (10)

37 MRP: EOQ (11) MRP: EOQ (12) Το κόστος αυτής της τεχνικής αναλύεται σε Κόστος προετοιμασίας = 4 παρτίδες * 100 = 400. Κόστος αποθήκευσης = ( ) κομμάτια * 1 /κομμάτι = 318. Συνολικό κόστος = 718.

38 MRP: Τεχνική παρτίδας για σταθερό αριθμό περιόδων Σύμφωνα με αυτή την τεχνική η ποσότητα κάθε παρτίδας του προϊόντος είναι ίση με την ποσότητα που χρειάζεται για να καλυφθεί η ζήτηση ενός σταθερού αριθμού περιόδων n. Προκύπτει από: Άρα για το παράδειγμα μας θα έχουμε: n = 73 / 27 = 2,7 n = 3 Η παρτίδα θα ισούται κάθε φορά με το άθροισμα της ζήτησης για 3 περιόδους. MRP: σταθερόαριθμόπεριόδων(1)

39 MRP: σταθερόαριθμόπεριόδων(2) 70 MRP: σταθερόαριθμόπεριόδων(3)

40 MRP: σταθερόαριθμόπεριόδων(4) MRP: σταθερόαριθμόπεριόδων(5)

41 MRP: σταθερόαριθμόπεριόδων(6) 80 MRP: σταθερόαριθμόπεριόδων(7)

42 MRP: σταθερόαριθμόπεριόδων(8) 85 MRP: σταθερόαριθμόπεριόδων(9)

43 MRP: σταθερόαριθμόπεριόδων(10) MRP: σταθερόαριθμόπεριόδων(11)

44 Προγραμματισμός Απαιτήσεων Υλικών (MRP) Η εκτέλεση οποιουδήποτε προγράμματος παραγωγής, στις ημερομηνίες που προβλέπει το πρόγραμμα, προϋποθέτει ότι όλα τα απαιτούμενα για την παραγωγή υλικά θα είναι διαθέσιμα στην ώρα τους. Λόγοι ανατροπής του προγράμματος: Απρόβλεπτη βλάβη στο σύστημα παραγωγής, απρόβλεπτη καθυστέρηση στην παράδοση κάποιου υλικού κ.λπ. Καθυστέρηση στην παράδοση του εξαρτήματος από τον προμηθευτή Παραγωγή μιας παρτίδας ελαττωματικών ενδιάμεσων ή τελικών προϊόντων, μεταβολές στην πραγματική ζήτηση του τελικού προϊόντος και σημαντικές αποκλίσεις από τις αρχικές προβλέψεις, μεταβολές στις παραγγελίες κ.λπ. Αναγκαία η αντιμετώπιση των παραγόντων που δημιουργούν την τυχαιότητα π.χ. συνεργασία με αξιόπιστους προμηθευτές χρήση κάποιων περιθωρίων ασφαλείας κατά τον υπολογισμό του χρόνου υστέρησης. Απαραίτητο ο προγραμματισμός και ο έλεγχος της παραγωγής (το σύστημα PPC) να παίζει το ρόλο του ρυθμιστή που συγκρίνει την πραγματική κατάσταση με την επιθυμητή με στόχο την εξισορρόπησή τους. Παράδειγμα 1: Collins Indusries Η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ασθενοφόρων στον κόσμο Διεθνής ανταγωνιστής 12 κύρια σχέδια ασθενοφόρων Απόθεμα με διαφορετικά είδη κομμάτια που κατασκευάστηκαν από την ίδια κομμάτια που αγοράστηκαν MRP: το σύστημα MAPICS της IBM Η Collins απαιτεί: Το σχέδιο (το πρόγραμμα) των υλικών πρέπει να ικανοποιεί πλήρως τόσο το κύριο πρόγραμμα παραγωγής (MPS) όσο και τη δυναμικότητα του συστήματος παραγωγής. Το πρόγραμμα πρέπει να εκτελεστεί όπως ακριβώς σχεδιάστηκε. Αποτελεσματικές και έγκαιρες υπηρεσίες διανομής

45 Παράδειγμα 2: Hubbell Lighing Κατασκευάστρια βιομηχανικών προϊόντων φωτισμού, με πελάτες: σχολεία, πολυκαταστήματα, πάρκα ψυχαγωγίας, ποδοσφαιρικά κέντρα ακόμη και τη NASA Καλής ποιότητας προϊόντα, δεν τηρούσε τις ημερομηνίες (παράδοσης) που υποσχόταν στους πελάτες της. Εξειδικευμένη δουλειά για κάθε πελάτη. Πολυπλοκότητα: τεράστιο μέγεθος κατασκευαστικών εργασιών, εκατοντάδες παραγόμενα προϊόντα, υπέρογκος αριθμός αποφάσεων προγραμματισμού που απαιτούνται σε καθημερινή βάση, τεράστια ποσότητα πληροφοριών που χρειάζονται για την υποστήριξη των αποφάσεων. Π.χ.: ένα από τα εργοστάσια της απασχολεί περίπου 425 εργαζόμενους, αναπτύσσει ένα συνολικό σχέδιο παραγωγής για 63 οικογένειες προϊόντων και εβδομαδιαία προγράμματα για την παραγωγή τελικών προϊόντων. Αυτά τα τελικά προϊόντα αποτελούνται από συστατικά μέρη που μπορούν να συναρμολογηθούν σε 5 εκατομμύρια πιθανές τελικές μορφές προϊόντων. ΜRP για το σχεδιασμό και τη συνεργασία των διάφορων σταδίων παραγωγής. Χωρίς το σύστημα MRP ένα εργοστάσιο τέτοιου τύπου απλώς δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει. Πριν το MRP λιγότερο από το 75% των παραγγελιών στην ώρα τους. Μετά το MRP ακριβής παράδοση 97% (επιπλέον 2% ολοκληρώνεται με μία ή δύο μέρες καθυστέρηση). Προγραμματισμός Απαιτήσεων Δυναμικότητας (CRP) (1) Για την υλοποίηση των προγραμμάτων παραγωγής, είναι αναγκαίος και ο προγραμματισμός των απαιτήσεων δυναμικότητας (Capaciy Requiremens Planning - CRP), δηλαδή ο προγραμματισμός των μέσων που απαιτούνται σε κάθε φάση στη διαδικασία της παραγωγής. Για να καθοριστεί το πότε και με τι θα απασχοληθούν τα μέσα παραγωγής, απαιτούνται: Φασεολόγιο: καθορίζει τις αναγκαίες επεξεργασίες και τα αντίστοιχα παραγωγικά μέσα που απαιτούνται σε κάθε φάση της παραγωγικής διαδικασίας. Διαγράμματα διαδικασίας: καθορίζουν την ακριβή σειρά, με την οποία θα εκτελεστούν οι κατεργασίες, καθώς και τους απαιτούμενους μοναδιαίους χρόνους κάθε κατεργασίας. Κύριο πρόγραμμα παραγωγής: καθορίζει την ποσότητα και το χρόνο παραγωγής τελικών προϊόντων. Προγράμματα απαιτούμενων υλικών: καθορίζουν τις συνολικές ποσότητες των υλικών, καθώς και το χρόνο που πρέπει να είναι διαθέσιμες. Με τις πληροφορίες αυτές είναι δυνατό να καταρτιστεί το πρόγραμμα των απαιτήσεων δυναμικότητας.

46 Προγραμματισμός Απαιτήσεων Δυναμικότητας (CRP) (2) Αθροίζεται ανά περίοδο η αναγκαία δυναμικότητα των όμοιων θέσεων εργασίας για κάθε φάση κατεργασίας. Αντιπαραβάλλεται η αναγκαία δυναμικότητα με την πραγματικά διαθέσιμη κανονική δυναμικότητα. Η κανονική δυναμικότητα ΚΔ ανά περίοδο για μια ομάδα θέσεων εργασίας υπολογίζεται από τον τύπο: L A 100 όπου Ν πλήθος εργατών ή μηχανών Τ συνολικός χρόνος απασχόλησης ανά σχεδιασμένη περίοδο L ο μέσος βαθμός απόδοσης Α ο μέσος συντελεστής εκμετάλλευσης, ο οποίος λαμβάνει υπόψη του τις απώλειες χρόνου λόγω μικροβλαβών και εργασιών συντήρησης. Κατά κανόνα θα εμφανιστούν διαφορές, οι οποίες πρέπει να εξομαλυνθούν με την εναρμόνιση της δυναμικότητας. Προγραμματισμός Απαιτήσεων Δυναμικότητας (CRP) (3) Εναρμόνιση υπάρχουσας και απαιτούμενης δυναμικότητας με Προσαρμογή δυναμικότητας (μεσοπρόθεσμα) Προσαρμογή της υπάρχουσας δυναμικότητας προς την απαιτούμενη δυναμικότητα Αύξηση δυναμικότητας π.χ. υπερωρίες πρόσληψη προσωπικού και μέσων παραγωγής Ελάττωση δυναμικότητας π.χ. ελάττωση χρόνου εργασίας κατάργηση θέσεων εργασίας Εξίσωση δυναμικότητας (βραχυπρόθεσμα ) Εξίσωση της απαιτούμενης δυναμικότητας με την υπάρχουσα δυναμικότητα Χρονική εξίσωση π.χ. πρόταξη προθεσμιών καθυστέρηση προθεσμιών αλλαγή ποσοτήτων εντολής Τεχνολογική εξίσωση π.χ. εκτροπή προς άλλες θέσεις εργασίας

47 Προγραμματισμός Απαιτήσεων Δυναμικότητας (CRP) (4) Εναρμόνιση υπάρχουσας (ΚΔ) και απαιτούμενης δυναμικότητας Χρονοδιάγραμμα διαδρομών Φόρτωση μηχανών Υπεραπασχόληση Υποαπασχόληση Κανονική δυναμικότητα Προσαρμογή δυναμικότητας Προσαρμοσμένη δυναμικότητα Κανονική δυναμικότητα Δυναμικότητα σε ώρες Περίοδος Περίοδος Προγραμματισμός Απαιτήσεων Δυναμικότητας (CRP) (5) Τακτικές για ομαλοποίηση του φορτίου και ελαχιστοποίηση της επίδρασης του μεταβληθέντος χρόνου ολοκλήρωσης: Διαίρεση παρτίδας σπάσιμο της παραγγελίας σε μικρότερες ποσότητες για όλες τις φάσεις παραγωγής. Λειτουργίες διαίρεσης φάσεων αποστολή της παρτίδας σε δύο διαφορετικούς σταθμούς που εκτελούν την ίδια λειτουργία (φάση). Επικάλυψη στέλνοντας κομμάτια στο 2ο σταθμό εργασίας πριν η τρέχουσα παρτίδα ολοκληρωθεί στον 1ο σταθμό εργασίας.

48 Προγραμματισμός Απαιτήσεων Δυναμικότητας (CRP) (6) Παράδειγμα: Ομαλοποίηση φορτίου με διαίρεση παρτίδων και μεταφορά σε μετέπειτα περιόδους 200 Κανονική δυναμικότητα 200 Η παρτίδα 8 διαιρείται και η παρτίδα 13 μεταφέρεται στην επόμενη περίοδο Κανονική δυναμικότητα Δυναμικότητα σε ώρες Δυναμικότητα σε ώρες Περίοδος Περίοδος Προγραμματισμός Απαιτήσεων Δυναμικότητας (CRP) (7) Το πρόγραμμα των απαιτήσεων δυναμικότητας διευκολύνεται ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείται Η/Υ. Απαραίτητος στην πράξη (πολλά υλικά). Ο Η/Υ επιτρέπει τη γρήγορη επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων προγραμμάτων (παραγωγής, απαιτούμενων υλικών, απαιτούμενης δυναμικότητας) και την αλληλοενημέρωση και το συντονισμό τους. Έλεγχος εναλλακτικών σεναρίων και επιλογή σεναρίου με καλύτερα αποτελέσματα (π.χ. εξομαλυμένο φόρτο, χαμηλό κόστος κ.λπ.). Η αλληλοεξάρτηση των διαφόρων λειτουργιών (MPS, MRP, CRP) δημιουργεί την ανάγκη ενός εργαλείου προγραμματισμού, που είναι ο προγραμματισμός παραγωγικών πόρων MRP II (Manufacuring Resource Planning).

49 Προγραμματισμός Παραγωγικών Πόρων (MRP II) (1) Το MRP αφορά αποκλειστικά τα υλικά, ενώ ο προγραμματισμός παραγωγικών πόρων MRP II αναφέρεται στον προγραμματισμό όλων των συντελεστών της παραγωγής (ανθρωποώρες, μηχανοώρες, εργαλεία, κόστη υλικών, κόστη κεφαλαίων κ.λπ.) που απαιτούνται για να εκτελεστεί το πρόγραμμα παραγωγής. Ο προγραμματισμός παραγωγικών πόρων αποτελεί μια λειτουργία που εξασφαλίζει την επικοινωνία, το συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων τμημάτων της επιχείρησης. Προγραμματισμός Παραγωγικών Πόρων (MRP II) (2) Για MRP II έχουν αναπτυχθεί κατάλληλα λογισμικά. Ένα τέτοιο λογισμικό μπορεί να υποστηρίξει τις εξής λειτουργίες: Προγραμματισμό της παραγωγής. Προγραμματισμό των απαιτούμενων υλικών. Διαχείριση προμηθειών (πρώτων και βοηθητικών υλών, εξαρτημάτων και υλικών συσκευασίας). Διαχείριση παραγγελιών. Προγραμματισμό δυναμικότητας (μηχανοωρών και ανθρωποωρών). Έλεγχο παραγωγικότητας (απόδοση μηχανοωρών και ανθρωποωρών και φύρας). Έλεγχο αποθεμάτων και διαχείριση αποθηκών. Παρακολούθηση ενδιάμεσων προϊόντων. Κοστολόγηση παραγόμενων προϊόντων. Προγραμματισμό συντήρησης μηχανημάτων.

50 Προγραμματισμός Παραγωγικών Πόρων (MRP II) (3) Θετικές συνέπειες: τον ευχερέστερο προγραμματισμό της εκτέλεσης των παραγγελιών, τη μείωση του κόστους της διαχείρισης αποθεμάτων και της παραγωγής, τη μεγαλύτερη ευελιξία και δυνατότητα προσαρμογής σε συνθήκες μεταβαλλόμενης ζήτησης, τη δυνατότητα μελέτης εναλλακτικών σεναρίων για τη λήψη αποφάσεων τον ευχερέστερο εντοπισμό και την αντιμετώπιση προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και την επίτευξη καλύτερων επιπέδων ικανοποίησης του πελάτη. Προγραμματισμός Παραγωγικών Πόρων (MRP II) (4) Πρόβλεψη Παραγγελίες Συγκεντρωτικός Προγ/σμός Παραγωγής Διαθεσιμότητα πόρων MRP Maser Producion Schedule (MPS) Όχι, τότε αλλαγή MPS, MRP ή CRP CRP Ρεαλιστικό; Ναι Χρονικός προγ/σμός

51 Χρονικός Προγραμματισμός Παραγωγής (1) Με τη σχεδίαση της συνολικής παραγωγής δημιουργούμε ένα μακροχρόνιο πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί η παραγωγή μας. Στη συνέχεια θα πρέπει να διαμορφωθούν λεπτομερειακά (βραχυχρόνια) προγράμματα παραγωγής. Ο χρονικός προγραμματισμός είναι το τελευταίο στάδιο του προγραμματισμού πριν την έναρξη της παραγωγής. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ 1. Τύπος, μέγεθος Συστήματος Παραγωγής 2. Προμήθεια εξοπλισμού μακροπρόθεσμος ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓ/ΣΜΟΣ 1. Χρήση εγκαταστάσεων 2. Ανάγκες σε προσωπικό 3. Υπεργολαβίες μεσοπρόθεσμος Maser Schedule (Κύριο Πρόγ/μα παραγωγής) 1. MRP 2. Διαχωρισμός του πλάνου παραγωγής μεσοπρόθεσμος ΧΡΟΝΙΚΟΣ ΠΡΟΓ/ΣΜΟΣ 1. Φόρτωση κέντρων εργασίας 2. Δρομολόγηση εργασιών βραχυπρόθεσμος Χρονικός Προγραμματισμός Παραγωγής (2) Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν τι πρέπει να γίνει ώστε να φορτίζονται σύμμετρα καιμέσαστιςικανότητεςτουςταμέσαπαραγωγής ενώ ταυτόχρονα ικανοποιείται κάποιο κριτήριο (π.χ. ελαχιστοποίηση του χρόνου μιας παραγωγικής δραστηριότητας, ή μεγιστοποίηση εκμετάλλευσης των μέσων παραγωγής ή ελαχιστοποίηση κόστους παραγωγής κτλ). Οι αντικειμενικοί σκοποί του χρονικού προγραμματισμού παραγωγής είναι: η αποτελεσματική χρησιμοποίηση μηχανών και προσωπικού, η ελαχιστοποίηση του χρόνου αναμονής πελατών, αποθήκευσης και χρόνου εκτέλεσης. Το πρόβλημα είναι δύσκολο σ όλες τις περιπτώσεις και πρέπει να χρησιμοποιηθούν κατάλληλες τεχνικές για να έχει επιτυχία. Για την διευκόλυνση στη λήψη των σωστών αποφάσεων, σε προβλήματα με υψηλή υπολογιστική πολυπλοκότητα, έχουν αναπτυχθεί διάφορες τεχνικές βελτιστοποίησης. Οι τεχνικές βελτιστοποίησης έκαναν την εμφάνισή τους στο πεδίο του διοικητικού προγραμματισμού με την ευρεία χρήση μοντέλων γραμμικού προγραμματισμού.

52 Χρονικός Προγραμματισμός Παραγωγής (3) Τα συστήματα παραγωγής μπορούν να ταξινομηθούν σε τρεις βασικές κατηγορίες: Συστήματα συνεχούς ροής (flow-shop): μεγάλος όγκος παραγωγής περιορισμένη ποικιλία τυποποιημένα προϊόντα (π.χ. προϊόντα διατροφής ή ηλεκτρικά είδη) ακολουθούν την ίδια διαδρομή μέσα στο σύστημα (αυτοματοποιημένο σύστημα εσωτερικών μεταφορών) μεγάλος βαθμός αυτοματοποίησης Συστήματα παραγωγής κατά παραγγελία (job-shop) παραγωγή μεγάλης ποικιλίας προϊόντων μικρός όγκος παραγωγής η ροή των προϊόντων διαφοροποιείται ανάλογα με την παραγγελία ή την παρτίδα παραγωγής. περιορισμένος βαθμός αυτοματοποίησης Χρονικός Προγραμματισμός Παραγωγής (4) Συστήματα κατασκευής έργων (projecs) κατασκευή μιας μονάδας προϊόντος συνήθως μεγάλου μεγέθους και αξίας το προϊόν μένει ακίνητο ενώ τα μέσα παραγωγής κινούνται γύρω από αυτό μικρός βαθμός αυτοματοποίησης. Ο προγραμματισμός συστημάτων κατασκευής έργων (projecs) αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι του χρονικού προγραμματισμού και αντιμετωπίζεται με τη θεωρία Δικτυωτής Ανάλυσης.

53 Χρονικός Προγραμματισμός Παραγωγής (5) Forward scheduling: ξεκινά το χρονοπρόγραμμα (Χ/Π) μόλις οι ανάγκες είναι γνωστές Οι εργασίες εκτελούνται βάσει των παραγγελιών Το Χ/Π μπορεί να τελειώσει ακόμη και μετά την προθεσμία (ημερομηνία παράδοσης) Συχνά προκαλεί τη δημιουργία ενδιάμεσων αποθεμάτων (WIP) Backward scheduling: ξεκινά με την ημ/νια παράδοσης της τελευταίας εργασίας. Προγραμματίζει τις εργασίες σε ανάποδη σειρά (από πίσω προς τα μπρος) Π,χ. συστήματα MRP στη βιομηχανία, σε επιχειρήσεις τροφοδοσίας (caering), σε νοσοκομεία κατά τον προγραμματισμό εγχειρήσεων, κ.α. Χρονικός Προγραμματισμός Παραγωγής (6) Στόχοι του Χ/Π: Ελαχιστοποίηση χρόνου ολοκλήρωσης Μεγιστοποίηση χρησιμοποίησης (uilizaion) (αποτελεσματική χρήση προσωπικού και εξοπλισμού) Ελαχιστοποίηση WIP αποθεμάτων (ενδιάμεσων αποθεμάτων, ημιτελών προϊόντων) Ελαχιστοποίηση του χρόνου αναμονής του πελάτη Οι λειτουργίες που πρέπει να εκτελεστούν για την εφαρμογή του προγραμματισμού περιλαμβάνουν: κατανομή εργασιών σε μέσα παραγωγής και καθορισμός σειράς εκτέλεσης εργασιών.

54 Κατανομή εργασιών σε μέσα παραγωγής (1) Συχνά σε μια παραγωγική διαδικασία υπάρχουν πολλές μηχανές στις οποίες μπορούν να εκτελεστούν κάποιες εργασίες. Οι αποδόσεις όμως των μηχανών δεν είναι ίδιες (π.χ. μια μηχανή δεν είναι τόσο γρήγορη όσο κάποια άλλη κτλ). Ερώτημα: πώς να γίνει η κατανομή των εργασιών με στόχο τη βελτίωση ενός κριτηρίου (π.χ. ελαχιστοποίηση συνολικού κόστους ή ελαχιστοποίηση χρόνου εκτέλεσης των εργασιών κτλ). Δυνατοίτρόποικατανομήςn εργασιών σε n μηχανές = n! Για n>10 πρακτικά αδύνατον να βρεθούν όλες τις δυνατές κατανομές και να επιλεγεί η βέλτιστη ακόμα και με τη χρήση Η/Υ. Π.χ. για n=20 με Η/Υ που χρειάζεται 1μsec για κάθε δυνατή κατανομή αν εργάζεται για 8 ώρες/ ημέρα για 365 μέρες/ χρόνο θα χρειαστεί χρόνιαγιαναβρειτηβέλτιστηλύση(!!!!). Χρειάζεται μεθοδολογία (αλγόριθμος) η οποία να δίνει τη βέλτιστη λύση σε πεπερασμένο αριθμό βημάτων και σε λογικό χρόνο. Κατανομή εργασιών σε μέσα παραγωγής (2) Γενική διατύπωση του προβλήματος: n μέσα παραγωγής (μηχανές), n εργασίες πίνακας nxn (εκφράζει την αποτελεσματικότητα κάθε μηχανής σε κάθε εργασία) Ζητείται να γίνει η κατανομή των εργασιών έτσι ώστε να βελτιστοποιείται η συνολική αποτελεσματικότητα. Μαθηματική διαμόρφωση: Δίνεται ο πίνακας απόδοσης Α= α ij j=1,..n να βρεθεί ο πίνακας Χ= x ij έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται το n n T a x ij ij i1 j1 υπό τους περιορισμούς n i1 n j1 xij 1 j 1,..., n xij 1 i 1,..., n (κάθε εργασία επεξεργάζεται σε μία μηχανή) (κάθε μηχανή επεξεργάζεται μία εργασία) όπου 1 ήiά ί j x ij 0ώ

55 Κατανομή εργασιών σε μέσα παραγωγής (3) Παράδειγμα 1: Έστω ότι σ ένα μηχανουργείο πρέπει να εκτελεστούν 5 εργασίες σε 5 μηχανές (π.χ. τόρνους). Κάθε εργασία μπορεί να εκτελεστεί σε οποιαδήποτε μηχανή αλλά με διαφορετικό «κόστος» («κόστος» όχι απαραίτητα χρηματικό, μπορεί να είναι χρόνος εκτέλεσης ή οτιδήποτε άλλο). Οι εργασίες πρέπει να εκτελεστούν ταυτόχρονα και κάθε εργασία εκτελείται σε μια μηχανή Α Β Γ Δ Ε Ιδέες όπως: να εκτελεστεί κάθε εργασία σε κείνη τη μηχανή που χρειάζεται το μικρότερο χρόνο, ή σε κάθε μηχανή να ανατεθεί η εργασία που χρειάζεται το λιγότερο χρόνο (σ αυτή τη μηχανή) αποτυγχάνουν. Κατανομή εργασιών σε μέσα παραγωγής (4) Το μοντέλο για τη λύση του παραπάνω προβλήματος έχει ως εξής: υπό τους περιορισμούς 5 i1 5 j 1 x x ij ij min 5 i1 5 j1 a ij x ij 1 j 1,...,5 (κάθε εργασία επεξεργάζεται σε μία μηχανή) 1 i 1,...,5 (κάθε μηχανή επεξεργάζεται μία εργασία) όπου 1 ή i ά ί j x ij 0ώ και a=

56 Κατανομή εργασιών σε μέσα παραγωγής (5) Η παρουσία ακέραιων-δυαδικών μεταβλητών στο πρόβλημα δυσκολεύει σημαντικά την επίλυσή του. Στην πράξη ο χρόνος επίλυσης πολλών προβλημάτων ακέραιου γραμμικού προγραμματισμού γίνεται απαγορευτικός. Μια πιο απλή και γρήγορη μέθοδος επίλυσης του προβλήματος κατανομής είναι η Ουγγρική μέθοδος. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούνται κανόνες δρομολόγησης, οι οποίοι είναι εύκολοι στη χρήση αλλά η αποδοτικότητά τους εξαρτάται από το κριτήριο που χρησιμοποιείται και τις συνθήκες λειτουργίας. Καθορισμός σειράς εκτέλεσης εργασιών (1) Σειρά εκτέλεσης εργασιών τεχνολογικά προκαθορισμένη ή αδιάφορη ως προς το πρόβλημα του προσδιορισμού ενός βέλτιστου προγράμματος παραγωγής. Τις περισσότερες φορές δεν είναι αλήθεια. Πρέπει να επιλεγεί η σειρά με την οποία θα εκτελεστούν διάφορες εργασίες έτσι ώστε να ικανοποιούνται τα κριτήρια απόδοσης στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Η πολυπλοκότητα του προβλήματος καθορίζεται από το πλήθος των εργασιών (n). n! τρόποι να εκτελεστούν n εργασίες σε 1 μηχανή, (n!) 2 τρόποι για n εργασίες σε 2 μηχανές κτλ. Θεωρητικά μπορεί πάντα να βρεθεί η βέλτιστη αλληλουχία (υπολογίζοντας το χρόνο εκτέλεσης των εργασιών για κάθε αλληλουχία). Πρακτικά όμως αυτό είναι πολύ δύσκολο ή και αδύνατον.

57 Καθορισμός σειράς εκτέλεσης εργασιών (2) Υπολογιστικό κόστος Καθώς ο αριθμός των εργασιών αυξάνει, η πλήρης απαρίθμηση των λύσεων γίνεται πολύ δύσκολη. Για 1 μηχανή: 3! = 6 4! = 24 5! = 120 6! = ! = ! = != >15*10 24 Για 6 εργασίες και 5 μηχανές: (6!) 5 =1.9*10 14 δυνατές αλληλουχίες Για 10 εργασίες και 5 μηχανές είναι: (10!) 5 = 6.29*10 32 αλληλουχίες (!!) Καθορισμός σειράς εκτέλεσης εργασιών (3) Αν ένας σημερινός Η/Υ εξετάζει λύσεις/sec Αν ένας μελλοντικός Η/Υ είναι φορές γρηγορότερος ( λύσεις/sec) ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΧΡΟΝΟΣ 5 0,12 millisec 6 0,72 millisec 7 5,04 millisec 8 40,32 millisec 9 0,36 sec 10 3,63 sec 11 39,92 sec 12 7,98 min 13 1,73 h 14 24,22 h 15 15,14 ημέρες έτη ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΧΡΟΝΟΣ 5 0,12 microsec 6 0,72 microsec 7 5,04 microsec 8 40,32 microsec 9 362,88 microsec 10 3,63 millisec 11 39,92 millisec ,00 millisec 13 6,23 sec 14 87,18 sec 15 21,79 min έτη

58 Το γενικό πρόβλημα: Μαθηματική τυποποίηση n/m/a/b n= το πλήθος των εργασιών, m= πλήθος επεξεργαστών (μηχανών, κέντρων επεξεργασίας) A= οκανόνας(ο τρόπος) ροής των εργασιών στο χώρο των επεξεργαστών. Αν m=1 το Α παραλείπεται, αλλιώς τίθεται F αν το σύστημα παραγωγής είναι συνεχούς ροής (flow-shop) με τις εργασίες να ακολουθούν την ίδια ακριβώς πορεία: Πρώτα στον επεξεργαστή 1, μετά στον 2, κ.ο.κ. G στην περίπτωση συστήματος παραγωγής κατά παραγγελία (jobshop). Β= δείκτης απόδοσης με βάση τον οποίο αξιολογείται ένα πρόγραμμα παραγωγής Το πρόβλημα του ενός επεξεργαστή (1) Παρουσιάζει ενδιαφέρον σε συστήματα όπου: η παραγωγή διεκπεραιώνεται σε μια μηχανή, σε συστήματα όπου η παραγωγή γίνεται σε σχέση με μια ακριβή μηχανή, σε μια μηχανή όπου παρουσιάζεται συμφόρηση. Επίσης η μελέτη του ενός επεξεργαστή παρουσιάζει ενδιαφέρον γιατί μπορεί να θεωρηθεί δομικό στοιχείο πιο πολύπλοκων προβλημάτων Χ/Π.

59 Το πρόβλημα του ενός επεξεργαστή (2) Ζητείται: Να βρεθεί η βέλτιστη διάταξη (η σειρά εκτέλεσης) των n εργασιών στον επεξεργαστή ώστε να βελτιστοποιηθούν συγκεκριμένα κριτήρια απόδοσης. Γίνονται οι εξής υποθέσεις: Ο επεξεργαστής είναι συνεχώς διαθέσιμος, Η εκτέλεση κάθε εργασίας δεν διακόπτεται, Ο χρόνος προετοιμασίας του επεξεργαστή είναι ανεξάρτητος της σειράς εκτέλεσης των εργασιών και μπορεί να περιληφθεί στον χρόνο εκτέλεσης κάθε εργασίας. Το πρόβλημα του ενός επεξεργαστή (3) Έστω ένα σύνολο εργασιών J=1,2,,n. Για κάθε εργασία k είναι γνωστά τα εξής: P k = ο χρόνος εκτέλεσής της d k = η ημερομηνία παράδοσης r k = η ημερομηνία άφιξής της στο σύστημα C k = η ημερομηνία ολοκλήρωσης F k = C k r k = ο χρόνος ροής της στο σύστημα W k = F k P k = ο χρόνος αναμονής της στο σύστημα L k = C k d k = η απόκλιση της ημερομηνίας ολοκλήρωσης από την ημερομηνία παράδοσης E k = ο χρόνος ενωρίτερης περάτωσης (earliness) T k = ο χρόνος βραδύτερης περάτωσης (ardiness) Αν L k < 0 τότε E k = L k και T k = 0 Αν L k > 0 τότε Τ k = L k και Ε k = 0

60 Κριτήρια Απόδοσης 1. ΜέσοςχρόνοςροήςF = ΣF k /n 2. Μέση βραδύτερη περάτωση Τ = ΣT k /n 3. Μέσος χρόνος αναμονής W = ΣW k /n 4. Μέγιστη βραδύτερη περάτωση Τ max = max (T 1,T 2,,T n ) 5. Αριθμός αργοπορημένων εργασιών Ν Τ 6. Χρησιμοποίηση U = ΣP k /ΣF k Κανόνες διάταξης (δρομολόγησης) 1. Με βάση τη σειρά άφιξης, (Firs come - firs served, FCFS) 2. Ελάχιστος χρόνος επεξεργασίας (Shores processing ime, SPT) 3. Ενωρίτερη ημερομηνία ολοκλήρωσης (Earlies due dae, EDD) 4. Μεγαλύτερος χρόνος επεξεργασίας (LPT) 5. Κρίσιμος λόγος (Criical raio, CR) 6. Κανόνας Moore

61 Κανόνας FCFS FCFS (Firs come, firs served) Εκτέλεσε κάθε εργασία σύμφωνα με τη σειρά που φτάνει σε ένα κέντρο επεξεργασίας. Η 1η εργασία που φτάνει σε ένα σύστημα εκτελείται πρώτη. Θεωρείται δίκαιο και λογικό σύστημα εξυπηρέτησης για τους πελάτες Πολύ σημαντικό στον τομέα των υπηρεσιών Παράδειγμα: Εστιατόρια, τράπεζες Κανόνας του μικρότερου χρόνου επεξεργασίας (SPT) SPT (Shores processing ime) Ταξινόμησε τις εργασίες σε αύξουσα σειρά του χρόνου επεξεργασίας τους. Η εργασία με το μικρότερο χρόνο επεξεργασίας εκτελείται πρώτη. Συνήθως είναι καλός τρόπος για ελαχιστοποίηση του μέσου χρόνου ροής των εργασιών, του μέσου χρόνου αναμονής και του αριθμού των εργασιών στο σύστημα. Μεγάλο μειονέκτημα είναι ότι κρίσιμες εργασίες με μεγάλο χρόνο επεξεργασίας μπορεί να καθυστερούν αφού θα βρίσκονται συνεχώς στο τέλος της ουράς αναμονής.

62 Κανόνας του μεγαλύτερου χρόνου επεξεργασίας (LPT) LPT (Longes processing ime) Οι εργασίες διατάσσονται σε φθίνουσα σειρά του χρόνου επεξεργασίας τους. Η εργασία με το μεγαλύτερο χρόνο επεξεργασίας εκτελείται πρώτη. Συνήθως είναι ο κανόνας διάταξης με τον χαμηλότερο βαθμό αποτελεσματικότητας. Κανόνας ενωρίτερης ημερομηνίας ολοκλήρωσης (παράδοσης) EDD EDD (Earlies due dae) Διάταξη των εργασιών σε αύξουσα σειρά της ημερομηνίας παράδοσης τους. Η εργασία με την κοντινότερη ημερομηνία ολοκλήρωσης εκτελείται πρώτη. Χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλές επιχειρήσεις Αν οι ημερομηνίες παράδοσης είναι σημαντικές Αν χρησιμοποιείται σύστημα MRP Ελαχιστοποιεί το κριτήριο της μέγιστης βραδύτερης περάτωσης αλλά έχει χαμηλή απόδοση σε σχέση με πολλά κριτήρια.

63 Ο κρίσιμος λόγος (Criical Raio, CR) CR (Criical raio) Λόγος του χρόνου που απομένει μέχρι την παράδοση ως προς τον εναπομείναντα χρόνο επεξεργασίας Εναπομείνας χρόνος μέχρι την παράδοση CR = Χρόνος επεξεργασίας που απομένει Ημ/νία παράδοσης σημερινή ημ/νία = Χρόνος επεξεργασίας που απομένει Διατάσσει τις εργασίες σε αύξουσα σειρά του CR Αποδίδει καλά σε μέσες καθυστερήσεις Κανόνας του Moore Βήμα 1: Οι εργασίες διατάσσονται σύμφωνα με τον κανόνα της ημερομηνίας παράδοσης. Βήμα 2: Αν προκύψει διάταξη με το πολύ μία καθυστερημένη εργασία, τότε αυτή είναι βέλτιστη αλλιώς εκτελείται το βήμα 3. Βήμα 3: Προσδιορίζεται η πρώτη καθυστερημένη εργασία του βήματος 1, καθώς και η εργασία με το μεγαλύτερο χρόνο εκτέλεσης από όσες προηγούνται της πρώτης καθυστερημένης εργασίας συμπεριλαμβάνοντας και την ίδια. Η εργασία αυτή τοποθετείται τελευταία στη διάταξη που προκύπτει από το βήμα 1 και επιστρέφουμε στο βήμα 2. Ο κανόνας ολοκληρώνεται όταν υπάρχει πλέον μόνο μια καθυστερημένη εργασία το πολύ ή όταν υπάρχει ατέρμων εναλλαγή μεταξύ συγκεκριμένων εργασιών. Ο κανόνας του Moore ελαχιστοποιεί το συνολικό αριθμό των καθυστερημένων εργασιών.

2. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

2. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 2. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ο Συγκεντρωτικός Προγραμματισμός Παραγωγής (Aggregae Produion Planning) επικεντρώνεται: α) στον προσδιορισμό των ποσοτήτων ανά κατηγορία προϊόντων και ανά χρονική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ (MRP) Δημ. Εμίρης Αναπλ. Καθηγητής Πειραιάς, 2012 ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Εισαγωγή Ορισμοί Είδη ζήτησης Χρόνοι υστέρησης Κοινόχρηστα είδη Δομή και συστατικά

Διαβάστε περισσότερα

5.1. Χωροταξικός Σχεδιασμός Κριτήρια αξιολόγησης Χωροταξικού Σχεδιασμού Δραστηριότητες Χωροταξικού Σχεδιασμού...

5.1. Χωροταξικός Σχεδιασμός Κριτήρια αξιολόγησης Χωροταξικού Σχεδιασμού Δραστηριότητες Χωροταξικού Σχεδιασμού... ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Περιεχόμενα 5.1. Χωροταξικός Σχεδιασμός... 2 5.2. Κριτήρια αξιολόγησης Χωροταξικού Σχεδιασμού... 4 5.3. Δραστηριότητες Χωροταξικού Σχεδιασμού... 5 5.4. Τύποι Χωροταξίας...

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης. Επισκόπηση μοντέλων λήψης αποφάσεων Τεχνικές Μαθηματικού Προγραμματισμού

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης. Επισκόπηση μοντέλων λήψης αποφάσεων Τεχνικές Μαθηματικού Προγραμματισμού Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Επισκόπηση μοντέλων λήψης αποφάσεων Τεχνικές Μαθηματικού Προγραμματισμού Σημασία μοντέλου Το μοντέλο δημιουργεί μια λογική δομή μέσω της οποίας αποκτούμε μια χρήσιμη άποψη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΙΟΙΚΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΕΡΓΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΕΡΓΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΕΡΓΩΝ 1. Διαχείριση έργων Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται σημαντική αξιοποίηση της διαχείρισης έργων σαν ένα εργαλείο με το οποίο οι διάφορες επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ - ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ - ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ - ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ Γιώργος Λυμπερόπουλος Γ. Λυμπερόπουλος, ΠΘ 1 Εφοδιαστική Αλυσίδα (ΕΑ) Όλες οι δραστηριότητες που σχετίζονται με το κύκλωμα προμήθειας, μεταποίησης, αποθήκευσης, μεταφοράς

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑ 7η

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑ 7η ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑ 7η ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΑΝΟΥΡΓΙΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ Τι ορίζεται ως απόθεμα;

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Η εταιρεία Ζ εξετάζει την πιθανότητα κατασκευής ενός νέου, πρόσθετου εργοστασίου για την παραγωγή ενός νέου προϊόντος. Έτσι έχει δυο επιλογές: Η πρώτη αφορά στην κατασκευή

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓAΝΩΣΗ / ΔΙΟIΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓHΣ: ΕΙΣΑΓΩΓΙΚEΣ EΝΝΟΙΕΣ. Διοίκηση Παραγωγής & Συστημάτων Υπηρεσιών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΟΡΓAΝΩΣΗ / ΔΙΟIΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓHΣ: ΕΙΣΑΓΩΓΙΚEΣ EΝΝΟΙΕΣ. Διοίκηση Παραγωγής & Συστημάτων Υπηρεσιών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΡΓAΝΩΣΗ / ΔΙΟIΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓHΣ: ΕΙΣΑΓΩΓΙΚEΣ EΝΝΟΙΕΣ Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Διοίκηση Παραγωγής & Συστημάτων Υπηρεσιών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Operations Management Διοίκηση Λειτουργιών

Operations Management Διοίκηση Λειτουργιών Operations Management Διοίκηση Λειτουργιών Διδάσκων: Δρ. Χρήστος Ε. Γεωργίου xgr@otenet.gr 3 η εβδομάδα μαθημάτων 1 Το περιεχόμενο της σημερινής ημέρας Συστήµατα προγραµµατισµού, ελέγχου και διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Παραγωγής και Συστημάτων Υπηρεσιών

Διοίκηση Παραγωγής και Συστημάτων Υπηρεσιών ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ Διοίκηση Παραγωγής και Συστημάτων Υπηρεσιών Αθήνα, Οκτώβριος 2008 Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης 1. ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜ- ΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Συνοπτικός (Συγκεντρωτικός) Προγραμματισμός Παραγωγής

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜ- ΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Συνοπτικός (Συγκεντρωτικός) Προγραμματισμός Παραγωγής ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜ- ΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Συνοπτικός (Συγκεντρωτικός) Προγραμματισμός Παραγωγής Γιώργος Λυμπερόπουλος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών 17/3/2017 Γ. Λυμπερόπουλος - Διοίκηση

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Παραγωγής & Συστημάτων Υπηρεσιών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Διοίκηση Παραγωγής & Συστημάτων Υπηρεσιών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΡΓAΝΩΣΗ / ΔΙΟIΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓHΣ: ΕΙΣΑΓΩΓΙΚEΣ EΝΝΟΙΕΣ Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Διοίκηση Παραγωγής & Συστημάτων Υπηρεσιών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Μοντέλα Διαχείρισης Αποθεμάτων

Μοντέλα Διαχείρισης Αποθεμάτων Μοντέλα Διαχείρισης Αποθεμάτων 2 Εισαγωγή (1) Ο όρος απόθεμα αναφέρεται σε προϊόντα και υλικά που αποθηκεύονται από την επιχείρηση για μελλοντική χρήση Τα αποθέματα μπορεί να περιλαμβάνουν Πρώτες ύλες

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι απόθεµα (Inventory) ;

Τι είναι απόθεµα (Inventory) ; Τι είναι απόθεµα (Inventory) ; κάθε αδρανές οικονοµικό µέσο ή πόρος που διατηρείται για την ικανοποίηση µελλοντικής ζήτησης γι αυτό. 1995 Corel Corp. 1984-1994 T/Maker Co. 1984-1994 T/Maker Co. 3 Απόθεµα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΕΡΑΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ & ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

ΑΚΕΡΑΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ & ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΑΚΕΡΑΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ & ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 1 Βελτιστοποίηση Στην προσπάθεια αντιμετώπισης και επίλυσης των προβλημάτων που προκύπτουν στην πράξη, αναπτύσσουμε μαθηματικά μοντέλα,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Η εταιρεία Ζ εξετάζει την πιθανότητα κατασκευής ενός νέου, πρόσθετου εργοστασίου για την παραγωγή ενός νέου προϊόντος. Έτσι έχει δυο επιλογές: Η πρώτη αφορά στην κατασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Ποσοτικές Μέθοδοι στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ Σύνολο- Περιεχόμενο Μαθήματος

Ποσοτικές Μέθοδοι στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ Σύνολο- Περιεχόμενο Μαθήματος Ποσοτικές Μέθοδοι στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ Σύνολο- Περιεχόμενο Μαθήματος Χιωτίδης Γεώργιος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & Διοίκησης ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & Διοίκησης ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Αθήνα, Ιανουάριος 2015 Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & Διοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνο-οικονοµικά Συστήµατα ιοίκηση Παραγωγής & Συστηµάτων Υπηρεσιών

Τεχνο-οικονοµικά Συστήµατα ιοίκηση Παραγωγής & Συστηµάτων Υπηρεσιών Τεχνο-οικονοµικά Συστήµατα ιοίκηση Παραγωγής & Συστηµάτων Υπηρεσιών 9. ιαχείριση αποθεµάτων Μοντέλα διαχείρισης Η αβεβαιότητα στη διαχείριση αποθεµάτων Συστήµατα Kanban/Just In Time (JIT) Εισηγητής: Θοδωρής

Διαβάστε περισσότερα

Ένα σηµαντικό χαρακτηριστικό γνώρισµα των τελευταίων ετών αλλά και αυτών που ακολουθούν είναι οι αλλαγές που σηµειώνονται στο χώρο των επιχειρήσεων.

Ένα σηµαντικό χαρακτηριστικό γνώρισµα των τελευταίων ετών αλλά και αυτών που ακολουθούν είναι οι αλλαγές που σηµειώνονται στο χώρο των επιχειρήσεων. Atlantis MRP & MRP II MRP I Ένα σηµαντικό χαρακτηριστικό γνώρισµα των τελευταίων ετών αλλά και αυτών που ακολουθούν είναι οι αλλαγές που σηµειώνονται στο χώρο των επιχειρήσεων. Στις προβλέψεις αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ασκήσεις Αθήνα, Ιανουάριος 2010 Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & Διοίκησης ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΙΙ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΙΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΙΟΙΚΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5: Στρατηγική χωροταξικής διάταξης

Κεφάλαιο 5: Στρατηγική χωροταξικής διάταξης K.5.1 Γραμμή Παραγωγής Μια γραμμή παραγωγής θεωρείται μια διάταξη με επίκεντρο το προϊόν, όπου μια σειρά από σταθμούς εργασίας μπαίνουν σε σειρά με στόχο ο κάθε ένας από αυτούς να κάνει μια ή περισσότερες

Διαβάστε περισσότερα

Περιοχές λειτουργίας των ERP & επιμέρους τμήματα. Εφαρμογές Πληροφοριακών Συστημάτων Ιωάννης Καρύδης

Περιοχές λειτουργίας των ERP & επιμέρους τμήματα. Εφαρμογές Πληροφοριακών Συστημάτων Ιωάννης Καρύδης Περιοχές λειτουργίας των ERP & επιμέρους τμήματα Εφαρμογές Πληροφοριακών Συστημάτων Ιωάννης Καρύδης Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ III

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ III ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ III ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ KAI ΛΙΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ/JIT Ι. Γιαννατσής ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΡΟΗ Ροή Για τη διαχείριση ενός συστήματος παραγωγής και τη βελτίωσή

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Παραγωγής και Συστημάτων Υπηρεσιών

Διοίκηση Παραγωγής και Συστημάτων Υπηρεσιών ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ Διοίκηση Παραγωγής και Συστημάτων Υπηρεσιών Αθήνα, Νοέμβριος 2011 Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης 1. ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ- ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ- ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠ. Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ Το ERP είναι ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων. Διαχειρίζεται και συντονίζει όλες τις λειτουργίες και διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα σε μια επιχείρηση.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Γραμμικό Προγραμματισμό. Χειμερινό Εξάμηνο

Εισαγωγή στο Γραμμικό Προγραμματισμό. Χειμερινό Εξάμηνο Εισαγωγή στο Γραμμικό Προγραμματισμό Χειμερινό Εξάμηνο 2016-2017 Εισαγωγή Ασχολείται με το πρόβλημα της άριστης κατανομής των περιορισμένων πόρων μεταξύ ανταγωνιζόμενων δραστηριοτήτων μιας επιχείρησης

Διαβάστε περισσότερα

Case 12: Προγραμματισμός Παραγωγής της «Tires CO» ΣΕΝΑΡΙΟ (1)

Case 12: Προγραμματισμός Παραγωγής της «Tires CO» ΣΕΝΑΡΙΟ (1) Case 12: Προγραμματισμός Παραγωγής της «Tires CO» ΣΕΝΑΡΙΟ (1) Ένα πολυσταδιακό πρόβλημα που αφορά στον τριμηνιαίο προγραμματισμό για μία βιομηχανική επιχείρηση παραγωγής ελαστικών (οχημάτων) Γενικός προγραμματισμός

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος Κατανόηση της εφοδιαστικής αλυσίδας Σχεδιασμός δικτύου εφοδιαστικής αλυσίδας...41

Πρόλογος Κατανόηση της εφοδιαστικής αλυσίδας Σχεδιασμός δικτύου εφοδιαστικής αλυσίδας...41 Περιεχόμενα Πρόλογος...7 1 Κατανόηση της εφοδιαστικής αλυσίδας...9 2 Σχεδιασμός δικτύου εφοδιαστικής αλυσίδας...41 3 Πρόβλεψη της ζήτησης σε μια εφοδιαστική αλυσίδα...109 4 Συγκεντρωτικός προγραμματισμός

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός επιχειρηματικών πόρων (ΠΕΠ) Source: Northampton Symphony Orchestra

Προγραμματισμός επιχειρηματικών πόρων (ΠΕΠ) Source: Northampton Symphony Orchestra Προγραμματισμός επιχειρηματικών πόρων (ΠΕΠ) Source: Northampton Symphony Orchestra Προγραμματισμός επιχειρηματικών πόρων (ΠΕΠ) Προγραμματισμός επιχειρηματικών πόρων (ΠΕΠ) Στρατηγική παραγωγής Η αγορά απαιτεί

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Εφοδιαστική Αλυσίδας. ΤΕΙ Κρήτης / Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων

Διαχείριση Εφοδιαστική Αλυσίδας. ΤΕΙ Κρήτης / Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Διαχείριση Εφοδιαστική Αλυσίδας ΤΕΙ Κρήτης / Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Εισαγωγικές Έννοιες Δρ. Ρομπογιαννάκης Ιωάννης 1 Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας Ορισμοί - 1 - Εφοδιαστική/ Logistics: Η ολοκληρωμένη

Διαβάστε περισσότερα

Επώνυµη ονοµασία. Ενότητα 13 η Σχεδίαση,Επιλογή, ιανοµή Προϊόντων 1

Επώνυµη ονοµασία. Ενότητα 13 η Σχεδίαση,Επιλογή, ιανοµή Προϊόντων 1 Επώνυµη ονοµασία Η επώνυµη ονοµασία είναι αυτή η ονοµασία που ξεχωρίζει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες µας από αυτές των ανταγωνιστών. Οι σχετικές αποφάσεις θα επηρεαστούν από τις εξής ερωτήσεις: 1. Χρειάζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ III ΤΥΠΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ III ΤΥΠΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ III ΤΥΠΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ι. Γιαννατσής ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Φύση Προϊόντος/Υπηρεσίας και Αγορά Απαιτούμενος βαθμός διαφοροποίησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ ιοίκηση Παραγωγής και Συστηµάτων Υπηρεσιών ΕνηµερωτικόΦυλλάδιο Αθήνα, Νοέµβριος 2013 Εργαστήριο Συστηµάτων Αποφάσεων και ιοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

Αριστοµένης Μακρής Ο..Ε.Π.

Αριστοµένης Μακρής Ο..Ε.Π. Βιοµηχανική Παραγωγή Σχεδιασµός Production Planning Ανεξάρτητη ζήτηση Προβλέψεις Πωλήσεων (Sales Forecast) Προγραµµατισµός Πωλήσων και Παραγωγής (SOP Sales and Operations Planning) ιαθέσιµοι Πόροι (Production

Διαβάστε περισσότερα

Η άριστη ποσότητα παραγγελίας υπολογίζεται άμεσα από τη κλασική σχέση (5.5): = 1000 μονάδες

Η άριστη ποσότητα παραγγελίας υπολογίζεται άμεσα από τη κλασική σχέση (5.5): = 1000 μονάδες ΠΡΟΒΛΗΜΑ 1 Η ετήσια ζήτηση ενός σημαντικού εξαρτήματος που χρησιμοποιείται στη μνήμη υπολογιστών desktops εκτιμήθηκε σε 10.000 τεμάχια. Η αξία κάθε μονάδας είναι 8, το κόστος παραγγελίας κάθε παρτίδας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Ι. ΓΙΑΝΝΑΤΣΗΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Αντικείμενο: η διάταξη του παραγωγικού δυναμικού στο χώρο, δηλαδή η χωροταξική διευθέτηση των

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 5. Εργοστάσια. Συστήματα Αποφάσεων Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης

Άσκηση 5. Εργοστάσια. Συστήματα Αποφάσεων Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης Άσκηση Μια μεγάλη εταιρεία σκοπεύει να μπει δυναμικά στην αγορά αναψυκτικών της χώρας διαθέτοντας συνολικά 7 μονάδες κεφαλαίου. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι αν πρέπει να κατασκευάσει ένα κεντρικό

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5 Διαχείριση του Χρόνου Ανοχής

Κεφάλαιο 5 Διαχείριση του Χρόνου Ανοχής Κεφάλαιο 5 Διαχείριση του Χρόνου Ανοχής ΣΤΟΧΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ προσδιορισμός ορισμών και εννοιών σχετικών με τον ανταγωνισμό που βασίζεται στο χρόνο ανάδειξη τρόπου διαχείρισης χρόνου ανοχής με σκοπό την εξυπηρέτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΕΙΔΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ III ΕΙΔΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ι. Γιαννατσής ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Φύση Προϊόντος/Υπηρεσίας και Αγορά Απαιτούμενος βαθμός διαφοροποίησης Απαιτούμενος

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ»

«ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ» «ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ» Διπλωματική Εργασία Αγγελικής Λαμπ. Θεοδώρου Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών Ε.Μ.Π. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης & Επιχειρησιακής Έρευνας Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΗΒασική Πληροφοριακή Υποδομή των Επιχειρήσεων Βασίλης Ταμπακάς, Καθηγητής 1 Βασικά - Ορισμοί Συστήματα Διαχείρισης Επιχειρηματικών Πόρων ή Συστήματα

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός και έλεγχος της παραγωγικής δυναμικότητας. Source: Arup

Προγραμματισμός και έλεγχος της παραγωγικής δυναμικότητας. Source: Arup Προγραμματισμός και έλεγχος της παραγωγικής δυναμικότητας Source: Arup Προγραμματισμός και έλεγχος παραγωγικής δυναμικότητας Προγραμματισμός και έλεγχος παραγωγικής δυναμικότητας Στρατηγική παραγωγής Η

Διαβάστε περισσότερα

Λυμένες ασκήσεις στα πλαίσια του μαθήματος «Διοίκηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας»

Λυμένες ασκήσεις στα πλαίσια του μαθήματος «Διοίκηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας» Λυμένες ασκήσεις στα πλαίσια του μαθήματος «Διοίκηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας» Άσκηση 1. Έστω ότι μια επιχείρηση αντιμετωπίζει ετήσια ζήτηση = 00 μονάδων για ένα συγκεκριμένο προϊόν, σταθερό κόστος παραγγελίας

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιχειρησιακή Έρευνα

Εισαγωγή στην Επιχειρησιακή Έρευνα Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ 2016-2017 Εισαγωγή στην Επιχειρησιακή Έρευνα Γκόγκος Χρήστος ΤΕΙ Ηπείρου τελευταία ενημέρωση: 7/10/2016 1 Τι είναι η Επιχειρησιακή Έρευνα; Η Επιχειρησιακή Έρευνα (Operations

Διαβάστε περισσότερα

Σε βιομηχανικό περιβάλλον η αποθεματοποίηση γίνεται στις εξής μορφές

Σε βιομηχανικό περιβάλλον η αποθεματοποίηση γίνεται στις εξής μορφές 3. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ 3. Τι Είναι Απόθεμα Σε βιομηχανικό περιβάλλον η αποθεματοποίηση γίνεται στις εξής μορφές. Απόθεμα Α, Β υλών και υλικών συσκευασίας: Είναι το απόθεμα των υλικών που χρησιμοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Ομαδοποίηση των απαιτήσεων του προτύπου ISO Σύστημα ποιότητας Ευθύνη της διοίκησης Διαχείριση πόρων Υλοποίηση του προϊόντος

Ομαδοποίηση των απαιτήσεων του προτύπου ISO Σύστημα ποιότητας Ευθύνη της διοίκησης Διαχείριση πόρων Υλοποίηση του προϊόντος Ομαδοποίηση των απαιτήσεων του προτύπου ISO 9001:2000 Σύστημα ποιότητας Ευθύνη της διοίκησης Διαχείριση πόρων Υλοποίηση του προϊόντος / Παροχή της υπηρεσίας Μέτρηση ανάλυση και βελτίωση Εισαγωγή στα Συστήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ... 15 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 17

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ... 15 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 17 ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ... 15 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 17 1. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΚΟΣΤΟΥΣ... 19 Τι μπορεί να κάνει η Διοίκηση για τη μείωση του κόστους... 19 Ο συντονιστής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 3 ΗΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 3 ΗΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Πρόγραμμα Σπουδών : Θεματική Ενότητα : Διοίκηση Επιχειρήσεων & Οργανισμών ΔΕΟ 11 Εισαγωγή στη Διοικητική Επιχειρήσεων & Οργανισμών Ακαδ. Έτος: 2007-08 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Fermat, 1638, Newton Euler, Lagrange, 1807

Fermat, 1638, Newton Euler, Lagrange, 1807 Εισαγωγή Μαθ Προγρ Κλασικά Προβλ Επεκτάσεις Υπολογιστικές Μέθοδοι στη Θεωρία Αποφάσεων Ενότητα 1 Εισαγωγή Αντώνης Οικονόμου Τμήμα Μαθηματικών Πανεπιστήμιο Αθηνών Προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών 3 Μαρτίου

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός επιχειρηματικών πόρων (ΠΕΠ) Source: Northampton Symphony Orchestra

Προγραμματισμός επιχειρηματικών πόρων (ΠΕΠ) Source: Northampton Symphony Orchestra Προγραμματισμός επιχειρηματικών πόρων (ΠΕΠ) Source: Northampton Symphony Orchestra Προγραμματισμός επιχειρηματικών πόρων (ΠΕΠ) Προγραμματισμός επιχειρηματικών πόρων (ΠΕΠ) Στρατηγική παραγωγής Η αγορά απαιτεί

Διαβάστε περισσότερα

Κοστολόγηση κατά προϊόν ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι

Κοστολόγηση κατά προϊόν ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι Εισαγωγή ΕΙΣΑΓΩΓΗ Έχουμε αναφέρει ότι η κοστολόγηση προϊόντος είναι η διαδικασία υπολογισμού και διανομής του κόστους παραγωγής στα παραγόμενα αγαθά Η κατανόηση της διαδικασίας αυτής

Διαβάστε περισσότερα

4. Κοστολόγηση Συνεχούς Παραγωγής. Cost Accounting

4. Κοστολόγηση Συνεχούς Παραγωγής. Cost Accounting 4. Κοστολόγηση Συνεχούς Παραγωγής Cost Accounting 1 Συστήματα Κοστολόγησης Εξατομικευμένης και Συνεχής Παραγωγής Οι επιχειρηματικοί οργανισμοί συνήθως υιοθετούν δύο βασικούς τύπους κοστολογικών συστημάτων:

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης. Εισαγωγή στον Γραμμικό Προγραμματισμό

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης. Εισαγωγή στον Γραμμικό Προγραμματισμό Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Εισαγωγή στον Γραμμικό Προγραμματισμό Τι είναι ο Γραμμικός Προγραμματισμός; Είναι το σημαντικότερο μοντέλο στη Λήψη Αποφάσεων Αντικείμενό του η «άριστη» κατανομή περιορισμένων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ERP Τι Είναι - Χαρακτηριστικά Οφέλη από την Εφαρµογή τους 2. Μεθοδολογική Προσέγγιση Επιλογής & Υλοποίησης Συστηµάτων ERP

Διαβάστε περισσότερα

7. Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ

7. Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ 7. Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ Για να αναπτυχθούν οι βασικές έννοιες της δυναμικής του εργοστασίου εισάγουμε εδώ ορισμένους όρους πέραν αυτών που έχουν ήδη αναφερθεί σε προηγούμενα Κεφάλαια π.χ. είδος,

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός και έλεγχος αποθεμάτων. Source: Corbis

Προγραμματισμός και έλεγχος αποθεμάτων. Source: Corbis Προγραμματισμός και έλεγχος αποθεμάτων Source: Corbis Προγραμματισμός και έλεγχος αποθεμάτων Προγραμματισμός και έλεγχος αποθεμάτων Στρατηγική παραγωγής Η αγορά απαιτεί μια ποσότητα προϊόντων και υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

3. Κοστολόγηση Συνεχούς Παραγωγής. Cost Accounting

3. Κοστολόγηση Συνεχούς Παραγωγής. Cost Accounting 3. Κοστολόγηση Συνεχούς Παραγωγής Cost Accounting 1 Συστήματα Κοστολόγησης Εξατομικευμένης και Συνεχής Παραγωγής Οι επιχειρηματικοί οργανισμοί συνήθως υιοθετούν δύο βασικούς τύπους κοστολογικών συστημάτων:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ Ζ1 Ζ2 Ζ3 Δ1 1,800 2,100 1,600 Δ2 1,100 700 900 Δ3 1,400 800 2,200

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ Ζ1 Ζ2 Ζ3 Δ1 1,800 2,100 1,600 Δ2 1,100 700 900 Δ3 1,400 800 2,200 ΑΣΚΗΣΗ Η εταιρεία logistics Orient Express έχει αναλάβει τη διακίνηση των φορητών προσωπικών υπολογιστών γνωστής πολυεθνικής εταιρείας σε πελάτες που βρίσκονται στο Hong Kong, τη Σιγκαπούρη και την Ταϊβάν.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ, ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΜΕΘΟΔΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ, ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΜΕΘΟΔΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Διοίκηση Παραγωγής και Συστημάτων Υπηρεσιών ΦΥΛΛΆΔΙΟ ΑΣΚΉΣΕΩΝ 2016-2017 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ, ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΜΕΘΟΔΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΣΚΗΣΗ 1 Σε μια εταιρεία εκτελέστηκε μια μελέτη του παραγωγικού χρόνου των

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 7: Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 7: Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Ηλεκτρονικό Εμπόριο Ενότητα 7: Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2 ο. Συστήματα Πληροφοριών στην επιχείρηση

Κεφάλαιο 2 ο. Συστήματα Πληροφοριών στην επιχείρηση Κεφάλαιο 2 ο Συστήματα Πληροφοριών στην επιχείρηση Διδακτικοί στόχοι Να αναλυθούν οι ρόλοι των 6 τύπων των συστημάτων πληροφοριών Να περιγραφούν οι τύποι των πληροφοριακών συστημάτων Να αναλυθούν οι σχέσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Χρόνου, Πόρων & Κόστους

Ανάλυση Χρόνου, Πόρων & Κόστους ΠΜΣ: «Παραγωγή και ιαχείριση Ενέργειας» ιαχείριση Ενέργειας και ιοίκηση Έργων Ανάλυση Χρόνου, Πόρων & Κόστους Επ. Καθηγητής Χάρης ούκας, Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & ιοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Logistics. Ενότητα # 5: Διαχείριση του χρόνου ανοχής

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Logistics. Ενότητα # 5: Διαχείριση του χρόνου ανοχής ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Logistics Ενότητα # 5: Διαχείριση του χρόνου ανοχής Διονύσης Γιαννακόπουλος Καθηγητής Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακή Έρευνα I

Επιχειρησιακή Έρευνα I Επιχειρησιακή Έρευνα I Operations/Operational Research (OR) Κωστής Μαμάσης Παρασκευή 09:00 12:00 Σημειώσεις των Α. Platis, K. Mamasis Περιεχόμενα EE 1&2 Εισαγωγή Μαθηματικός Προγραμματισμός - Γραμμικός

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακή Έρευνα - Επαναληπτική Εξέταση Οκτώβριος 2007

Επιχειρησιακή Έρευνα - Επαναληπτική Εξέταση Οκτώβριος 2007 Επιχειρησιακή Έρευνα - Επαναληπτική Εξέταση Οκτώβριος 2007 Επιτρέπεται µια σελίδα Α4 σηµειώσεων. Γράψτε ΜΟΝΟ τέσσερα θέµατα (αν υπάρχει 5 ο ΕΝ λαµβάνεται υπόψη) άριστα 3,5 θέµατα. Κάθε θέµα έχει ίδια αξία,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ (Transportation Problems) Βασίλης Κώστογλου E-mail: vkostogl@it.teithe.gr URL: www.it.teithe.gr/~vkostogl Περιγραφή Ένα πρόβλημα μεταφοράς ασχολείται με το πρόβλημα του προσδιορισμού του καλύτερου δυνατού

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Δρ. Ιωάννης Σ. Τουρτούρας Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης Δ.Π.Θ. Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ. Από το βιβλίο: Κώστογλου, Β. (2015). Επιχειρησιακή Έρευνα. Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Τζιόλα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ. Από το βιβλίο: Κώστογλου, Β. (2015). Επιχειρησιακή Έρευνα. Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Τζιόλα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ 1 Εισαγωγικά Απόθεμα εννοείται κάθε είδους αγαθό, το οποίο μπορεί να αποθηκευτεί με στόχο την τρέχουσα ή μελλοντική χρησιμοποίησή του. Αποθέματα συναντώνται σε κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Το S&OP Sales and Operations Planning

Το S&OP Sales and Operations Planning Γ. Γιαννόπουλος Διευθυντής Κεντρικού Προγραμματισμού και S&OP Coordinator Το S&OP Sales and Operations Planning Ως εργαλείο μετασχηματισμού των επιχειρήσεων BUSINESS TRANSFORMATION Η Kodak εφηύρε την ψηφιακή

Διαβάστε περισσότερα

Η φύση του προγραμματισμού και του ελέγχου. Source: Arup

Η φύση του προγραμματισμού και του ελέγχου. Source: Arup Η φύση του προγραμματισμού και του ελέγχου Source: Arup Προγραμματισμός και έλεγχος Προγραμματισμός και έλεγχος Η αγορά απαιτεί προϊόντα και υπηρεσίες που διανέμονται στον απαιτούμενο χρόνο, ποσότητα και

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά σημεία διάλεξης. λογιστική. Χρηματοοικονομική λογιστική (ΧΛ) ιοικητική Λογιστική. Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.)

Βασικά σημεία διάλεξης. λογιστική. Χρηματοοικονομική λογιστική (ΧΛ) ιοικητική Λογιστική. Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) ιοικητική Λογιστική Εισαγωγή στη διοικητική λογιστική Βασικά σημεία διάλεξης Τι είναι η διοικητική λογιστική Ο ρόλος του διοικητικού ού λογιστή Χρηματοοικονομική

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 11 Προγραμματισμός και έλεγχος της παραγωγικής δυναμικότητας

Κεφάλαιο 11 Προγραμματισμός και έλεγχος της παραγωγικής δυναμικότητας Κεφάλαιο 11 Προγραμματισμός και έλεγχος της παραγωγικής δυναμικότητας Source: Arup Προγραμματισμός και έλεγχος παραγωγικής δυναμικότητας Προγραμματισμός και έλεγχος παραγωγικής δυναμικότητας Στρατηγική

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις Αποθεµάτων. Υποθέστε ότι την στιγμή αυτή υπάρχει στην αποθήκη απόθεμα για 5 μήνες.

Ασκήσεις Αποθεµάτων. Υποθέστε ότι την στιγμή αυτή υπάρχει στην αποθήκη απόθεμα για 5 μήνες. Ασκήσεις Αποθεµάτων 1. Το πρόγραμμα παραγωγής μιας βιομηχανίας προβλέπει την κατανάλωση 810.000 μονάδων πρώτης ύλης το χρόνο, με ρυθμό πρακτικά σταθερό, σε όλη τη διάρκεια του έτους. Η βιομηχανία εισάγει

Διαβάστε περισσότερα

Στοχαστικές Στρατηγικές

Στοχαστικές Στρατηγικές Στοχαστικές Στρατηγικές 1 η ενότητα: Εισαγωγή στον Δυναμικό Προγραμματισμό Τμήμα Μαθηματικών, ΑΠΘ Ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 Χειμερινό Εξάμηνο Παπάνα Αγγελική Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, ΑΠΘ & Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9. ΧΡΟΝΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Εισαγωγή στο Χρονικό Προγραμματισμό Παραγωγής... 2

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9. ΧΡΟΝΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Εισαγωγή στο Χρονικό Προγραμματισμό Παραγωγής... 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9. ΧΡΟΝΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Περιεχόμενα 9.1. Εισαγωγή στο Χρονικό Προγραμματισμό Παραγωγής... 2 9.2. Κέντρο Εργασίας, Εργασίες και Ανθρώπινοι Πόροι... 5 9.2.1 Κέντρο εργασίας...5

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. Διοίκηση Εργοταξίου

ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. Διοίκηση Εργοταξίου ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. Διοίκηση Εργοταξίου Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας Χρονικός προγραμματισμός κατασκευής τεχνικών έργων. Μέθοδος Gantt, Μέθοδος κρίσιμης όδευσης (CPM). Επίλυση ασκήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ιοίκηση Παραγωγής και Υπηρεσιών

ιοίκηση Παραγωγής και Υπηρεσιών ιοίκηση Παραγωγής και Υπηρεσιών Προγραµµατισµός Παραγωγής Εισαγωγή Ορισµοί Προβλήµατα µίας µηχανής Γιώργος Ιωάννου, Ph.D. Αναπληρωτής Καθηγητής Σύνοψη διάλεξης Ορισµός Προγραµµατισµού Παραγωγής Είδη προβληµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Δυαδικότητας ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ. Η παρουσίαση προετοιμάστηκε από τον Ν.Α. Παναγιώτου. Επιχειρησιακή Έρευνα

Θεωρία Δυαδικότητας ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ. Η παρουσίαση προετοιμάστηκε από τον Ν.Α. Παναγιώτου. Επιχειρησιακή Έρευνα Θεωρία Δυαδικότητας Η παρουσίαση προετοιμάστηκε από τον Ν.Α. Παναγιώτου ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Επιχειρησιακή Έρευνα Περιεχόμενα Παρουσίασης 1. Βασικά Θεωρήματα 2. Παραδείγματα 3. Οικονομική Ερμηνεία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΟΔ -Διοίκηση Λειτουργιών

ΤΜΟΔ -Διοίκηση Λειτουργιών Διοίκηση Λειτουργιών ΔΙΑΛΕΞΗ 9η: Σχεδιασμός Απαιτήσεων Υλικών (MRP) Δρ. Β. Ζεϊμπέκης (vzeimp@fme.aegean.gr) Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας & Διοίκησης Πολυτεχνική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αιγαίου Copyright 2018

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Παραγωγής και Υπηρεσιών

Διοίκηση Παραγωγής και Υπηρεσιών Διοίκηση Παραγωγής και Υπηρεσιών Διαχείριση Αποθεμάτων Βασικές Αρχές και Κατηγοριοποιήσεις Γιώργος Ιωάννου, Ph.D. Αναπληρωτής Καθηγητής Σύνοψη διάλεξης Ορισμός αποθεμάτων Κατηγορίες αποθεμάτων Λόγοι πίεσης

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακή Έρευνα

Επιχειρησιακή Έρευνα Επιχειρησιακή Έρευνα Ενότητα 1: Εισαγωγή στο Γραμμικό Προγραμματισμό (1 ο μέρος) Μπεληγιάννης Γρηγόριος Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ, Σ.Δ.Ο., Τμήμα Λογιστικής. ERP Systems

Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ, Σ.Δ.Ο., Τμήμα Λογιστικής. ERP Systems Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ, Σ.Δ.Ο., Τμήμα Λογιστικής ERP Systems ERP puzzle ERP: Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά συστήματα συνδεδεμένων λειτουργικών εφαρμογών (modules) τα οποία αντικαθιστούν τα ξεχωριστά αυτόνομα υπολογιστικά

Διαβάστε περισσότερα

Προγραµµατισµός Απαιτήσεων Υλικών

Προγραµµατισµός Απαιτήσεων Υλικών Προγραµµατισµός Απαιτήσεων Υλικών Προγραµµατισµός Απαιτήσεων Υλικών (MRP) Αντίθετα από πολλές άλλες προσεγγίσεις και τεχνικές, τα συστήµατα πρόβλεψης απαιτήσεων υλικών δουλεύουν, και αυτή είναι η καλύτερη

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας ΙΙ

Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας ΙΙ Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας ΙΙ 1 η Διάλεξη: Αναδρομή στον Μαθηματικό Προγραμματισμό 2019, Πολυτεχνική Σχολή Εργαστήριο Συστημάτων Σχεδιασμού, Παραγωγής και Λειτουργιών Περιεχόμενα 1. Γραμμικός Προγραμματισμός

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός & Έλεγχος Παραγωγής. Κεφ. 7 Χρονικός Προγραμματισμός Συμπληρωματικές Σημειώσεις

Προγραμματισμός & Έλεγχος Παραγωγής. Κεφ. 7 Χρονικός Προγραμματισμός Συμπληρωματικές Σημειώσεις Προγραμματισμός & Έλεγχος Παραγωγής Κεφ. 7 Χρονικός Προγραμματισμός Συμπληρωματικές Σημειώσεις Στέλλα Σοφιανοπούλου Καθηγήτρια Πειραιάς 2012 Ενότητα 7.1.2 Παράδειγμα προβλήματος χρονικού προγραμματισμού

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Κατασκευών Ενότητα 2: Βασικές Έννοιες Τεχνικών Συστημάτων & Οργάνωση Ανάπτυξης ενός Προϊόντος

Σχεδιασμός Κατασκευών Ενότητα 2: Βασικές Έννοιες Τεχνικών Συστημάτων & Οργάνωση Ανάπτυξης ενός Προϊόντος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Σχεδιασμός Κατασκευών Ενότητα 2: Βασικές Έννοιες Τεχνικών Συστημάτων & Οργάνωση Ανάπτυξης ενός Προϊόντος Δρ Κ. Στεργίου Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2. Κεφάλαιο 3

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2. Κεφάλαιο 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Κεφάλαιο 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 17 ΓΕΝΙΚΑ... 19 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ... 19 ΕΙΔΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ... 21 ΕΙΔΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ... 22 ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΣΕ ΜΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΔΕΟ 11-ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ 3 Η ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΦΟΙΤΗΤΗ ΑΜ.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΔΕΟ 11-ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ 3 Η ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΦΟΙΤΗΤΗ ΑΜ. ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΔΕΟ 11-ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ 3 Η ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΦΟΙΤΗΤΗ ΑΜ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή..σελ. 2 Μέτρηση εργασίας σελ. 2 Συστήματα διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Δημήτρης Μπάλιος. Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) Συστήματα συγκέντρωσης κόστους. Κοστολόγηση και ποια η χρησιμότητά της

Δρ. Δημήτρης Μπάλιος. Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) Συστήματα συγκέντρωσης κόστους. Κοστολόγηση και ποια η χρησιμότητά της Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) Κοστολόγηση και ποια η χρησιμότητά της Συστήματα συγκέντρωσης Απορροφητική κοστολόγηση Κοστολόγηση Πλήρης (ή απορροφητική) κοστολόγηση Δρ. Δημήτρης Μπάλιος Κανονικό

Διαβάστε περισσότερα

Ποσοτικές Μέθοδοι στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Ι Σύνολο- Περιεχόμενο Μαθήματος

Ποσοτικές Μέθοδοι στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Ι Σύνολο- Περιεχόμενο Μαθήματος Ποσοτικές Μέθοδοι στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Ι Σύνολο- Περιεχόμενο Μαθήματος Χιωτίδης Γεώργιος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Παραγωγής και Υπηρεσιών

Διοίκηση Παραγωγής και Υπηρεσιών Διοίκηση Παραγωγής και Υπηρεσιών Γραμμές Παραγωγής Εκτίμηση Ελαττωματικών Γιώργος Ιωάννου, Ph.D. Αναπληρωτής Καθηγητής Σύνοψη διάλεξης Παρουσίαση χαρακτηριστικών γραμμών παραγωγής Παραδείγματα σε παραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός & Έλεγχος Παραγωγής. Κεφ. 7 Χρονικός Προγραμματισμός Συμπληρωματικές Σημειώσεις

Προγραμματισμός & Έλεγχος Παραγωγής. Κεφ. 7 Χρονικός Προγραμματισμός Συμπληρωματικές Σημειώσεις Προγραμματισμός & Έλεγχος Παραγωγής Κεφ. 7 Χρονικός Προγραμματισμός Συμπληρωματικές Σημειώσεις Στέλλα Σοφιανοπούλου Καθηγήτρια Πειραιάς 2012 Ενότητα 7.1.2 Παράδειγμα προβλήματος χρονικού προγραμματισμού

Διαβάστε περισσότερα

8.1. Εισαγωγή... 2 8.2. Στόχοι, Ρόλος και Λογική MRP Συστήματος... 4. 8.3. Διάγραμμα Ροής Πληροφοριών για Λειτουργία Συστήματος MRP...

8.1. Εισαγωγή... 2 8.2. Στόχοι, Ρόλος και Λογική MRP Συστήματος... 4. 8.3. Διάγραμμα Ροής Πληροφοριών για Λειτουργία Συστήματος MRP... ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ (MRP) Περιεχόμενα 8.1. Εισαγωγή... 2 8.2. Στόχοι, Ρόλος και Λογική MRP Συστήματος... 4 8.2.1 Στόχοι και Ρόλος MRP συστήματος... 4 8.2.2 Λογική MRP συστήματος...

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ

ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ Το τι θα μετρήσουμε και πως θα το μετρήσουμε σχετίζεται άμεσα με τους στρατηγικούς στόχους, δηλαδή το περιεχόμενο της στρατηγικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ: ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ / ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Περιεχόμενα Εισαγωγή Στρατηγική Παραγωγής Σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης. Διοικητική Επιστήμη και Λήψη Αποφάσεων

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης. Διοικητική Επιστήμη και Λήψη Αποφάσεων Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Διοικητική Επιστήμη και Λήψη Αποφάσεων Η πολυπλοκότητα των αποφάσεων Αυξανόμενη πολυπλοκότητα λόγω: Ταχύτητας αλλαγών στο εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης. Έντασης

Διαβάστε περισσότερα