Εγκατάσταση του LabVIEW

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εγκατάσταση του LabVIEW"

Transcript

1 Συλλογή και Επεξεργασία Δεδομένων ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Πώς να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε την ακαδημαϊκή έκδοση του LabVIEW. Εισαγωγή στο LabVIEW. Εγκατάσταση του LabVIEW Γιατί το LabVIEW? Το LabVIEW είναι η πιο σύγχρονη γλώσσα προγραμματισμού. Βασίζεται στο γραφικό προγραμματισμό που είναι η εξέλιξη του αντικειμενοστραφή προγραμματισμού των Java, C++, Objective C. Δηλαδή, το LabVIEW έχει όλα τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες του αντικειμενοστραφή προγραμματισμού, με το παραπάνω πλεονέκτημα πως αντί για εντολές κειμένου, χρησιμοποιούμε εικονίδια ή μπλοκ. Κάθε εντολή στο LabVIEW, είναι στη μορφή ενός μπλοκ. Συνδέουμε αυτά τα μπλοκ, το ένα με το άλλο, για να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα. Το πρόγραμμα που σε άλλες γλώσσες προγραμματισμού είναι ένας συνδυασμός εντολών κειμένου, στο LabVIEW, είναι ένας συνδυασμός μπλοκ που συνδέονται μεταξύ τους, όπως τα εξαρτήματα, σ ένα κύκλωμα. Γλώσσα Ροής Η σύνδεση ενός μπλοκ σ ένα άλλο, έμμεσα ή άμεσα, υποδηλώνει την εξάρτηση του δεύτερου από το πρώτο ή τη σειρά εκτέλεσης, όπως η θέση κάθε εντολής, στο πρόγραμμα σε μία γλώσσα κειμένου, καθορίζει τη σειρά που θα εκτελεστεί, σε σχέση με τις άλλες εντολές, στο πρόγραμμα. Όμως, οι συνδέσεις μεταξύ των μπλοκ, σ ένα πρόγραμμα, στο LabVIEW, εξυπηρετούν και έναν άλλο σκοπό που είναι η ροή ή μετακίνηση δεδομένων, από το ένα μπλοκ στο άλλο. Σαν τα εξαρτήματα ενός κυκλώματος ή σαν τα νεύρα του νευρικού μας συστήματος, κάθε μπλοκ στο LabVIEW λαμβάνει δεδομένα από άλλα μπλοκ, εκτελεί μία απλή αριθμητική ή λογική λειτουργία, σ αυτά τα δεδομένα και στέλνει / μεταφέρει το αποτέλεσμα αυτής της επεξεργασίας, σε άλλα μπλοκ. Κάθε μπλοκ αποτελεί ένα βήμα ή αλλιώς, ένα επιμέρους στάδιο στην επεξεργασία των δεδομένων, από το πρόγραμμα Μέσα από τη μετακίνηση των δεδομένων από μπλοκ σε μπλοκ, τη μερική επεξεργασία τους από κάθε μπλοκ και τη παραπέρα μετάδοσή τους, σε άλλα μπλοκ, λίγο λίγο, το πρόγραμμα μπορεί να μετατρέπει τα δεδομένα στην είσοδό του, μέχρι να τα διαμορφώσει σ ένα αποτέλεσμα, στην έξοδο. Το LabVIEW είναι μία γλώσσα ροής. Η επεξεργασία των δεδομένων από το πρόγραμμα, είναι μέσα από τη ροή / τη μετάδοσή τους, από μπλοκ σε μπλοκ, ξεκινώντας από τα μπλοκ που διαβάζουν δεδομένα ή μετρήσεις και καταλήγοντας στα μπλοκ που παριστάνουν αποτελέσματα ή εκτελούν κάποια λειτουργία, όπως να ανάβουν μία LED ή να λειτουργούν έναν κινητήρα.

2 Εικόνα 1: H μορφή ενός προγράμματος στο LabVIEW. Στην εικόνα, μπορούμε να δούμε πολλά από τα βασικά χαρακτηριστικά ενός προγράμματος στο LabVIEW: τις εντολές που στο LabVIEW έχουν τη μορφή μπλοκ, τις συνδέσεις μεταξύ των εντολών μπλοκ που σχηματίζουν το λογικό διάγραμμα του προγράμματος. Μέσα από αυτές τις συνδέσεις, δεδομένα μεταφέρονται από την έξοδο ενός μπλοκ, στην είσοδο ενός άλλου. Το LabVIEW είναι μία γλώσσα ροής. Η επεξεργασία των δεδομένων από το πρόγραμμα, γίνεται μέσα από τη μετακίνηση τους από μπλοκ σε μπλοκ και την μερική επεξεργασία τους σε κάθε μπλοκ, ξεκινώντας από τα μπλοκ που διαβάζουν τις μετρήσεις από αισθητήρες (Στάδιο 1) που μετά, στέλνουν αυτά τα δεδομένα στα μπλοκ που εκτελούν την επεξεργασία / ανάλυση των δεδομένων (Στάδιο 2) και που με τη σειρά τους, στέλνουν τα αποτελέσματα της επεξεργασίας τους, στα μπλοκ που εμφανίζουν αυτά τα αποτελέσματα, στην οθόνη του υπολογιστή (Στάδιο 3).

3 Επικοινωνία του Υπολογιστή με Άλλες Συσκευές Η δυνατότητα να εκτελούμε λειτουργίες, όπως η περιστροφή ενός κινητήρα ή το αναβόσβημα μίας LED, χρησιμοποιώντας μπλοκ στο LabVIEW, υποδηλώνει ένα ακόμα βασικό χαρακτηριστικό αυτής της γλώσσας και βασικό πλεονέκτημα, σε σχέση με άλλες σύγχρονες γλώσσες προγραμματισμού, όπως η Java και η C++. Το LabVIEW είναι μία γλώσσα με έμφυτη παράλληλη δομή που διευκολύνει τη παράλληλη εκτέλεση των εντολών, σ ένα πρόγραμμα. Αντί εντολών κειμένου, μπορούμε να γράφουμε ένα πρόγραμμα, χρησιμοποιώντας εντολές, στη μορφή μπλοκ. Πέρα από τη παράλληλη δομή και το γραφικό προγραμματισμό, το LabVIEW προσφέρει μία ακόμα δυνατότητα: να προγραμματίζουμε εύκολα την επικοινωνία του υπολογιστή με άλλες συσκευές και να λειτουργούμε αυτές τις συσκευές, από τον υπολογιστή. Μπορούμε δηλαδή να συνδέουμε στον υπολογιστή διάφορες συσκευές, κυρίως αισθητήρες, όργανα μετρήσεων, κάμερες, μικρόφωνα, αλλά και κινητήρες. Μετά, χρησιμοποιώντας το LabVIEW, μπορούμε πολύ εύκολα να γράφουμε προγράμματα που να: Διαβάζουν μετρήσεις, από αισθητήρες ή όργανα μέτρησης, τον ήχο από ένα μικρόφωνο, εικόνες και video από κάμερες ή το διαδίκτυο. Επεξεργάζονται αυτά τα δεδομένα, είτε είναι στη μορφή αριθμητικών τιμών, είτε στη μορφή ήχου ή εικόνας και Στη βάση αυτής της ανάλυσης, να αλλάζουν τη κατάσταση του εξωτερικού περιβάλλοντος, λειτουργώντας φωτιστικά, κινητήρες και άλλες συσκευές. Αυτές οι λειτουργίες, δηλαδή η επικοινωνία με όργανα μετρήσεων και αισθητήρες, η επεξεργασία των μετρήσεων και η λειτουργία κινητήρων, είναι λειτουργίες που εύκολα μπορούμε να προγραμματίσουμε στο LabVIEW. Αυτές όμως είναι και οι βασικές λειτουργίες πολλών συστημάτων που περιλαμβάνουν τα συστήματα μέτρησης (DAQ), τα συστήματα ελέγχου, τα ενσωματωμένα συστήματα, τα ρομποτικά συστήματα. Το LabVIEW η δομή, οι εντολές και η λειτουργία αυτής της γλώσσας, αρχικά, σχεδιάστηκαν για να εξυπηρετούν καλύτερα την επικοινωνία του υπολογιστή με όργανα μέτρησης. Για να συνδέουμε δηλαδή όργανα μέτρησης, όπως παλμογράφους και πολύμετρα στον υπολογιστή, ενσύρματα ή ασύρματα, να παίρνουμε τις μετρήσεις από αυτά τα όργανα, αλλά και να ρυθμίζουμε τη λειτουργία τους, από τον υπολογιστή. Καθώς η χρήση των αισθητήρων αναπτύχθηκε και επεκτάθηκε σε πολλές εφαρμογές, οδηγώντας σε ιδέες και συστήματα, όπως τα ενσωματωμένα συστήματα, για τον έλεγχο της λειτουργίας συσκευών, από τη μηχανή του αυτοκινήτου, μέχρι οικιακές συσκευές, το LabVIEW ξεκίνησε να χρησιμοποιείται για πολλές άλλες εφαρμογές, πέρα από την επικοινωνία του υπολογιστή με όργανα μετρήσεων. Έγινε πολύ γνωστό όταν χρησιμοποιήθηκε για τη λήψη και την επεξεργασία των μετρήσεων, από τον επιταχυντή ανδρονίων, στο πείραμα του CERN. Εξετάζουμε το LabVIEW, για τη σύγχρονη δομή του, γιατί είναι η πιο εξελιγμένη γλώσσα προγραμματισμού, από κάθε άλλη.

4 Αλλά και γιατί σήμερα, η πρωταρχική εφαρμογή του LabVIEW που είναι η επικοινωνία του υπολογιστή με όργανα μέτρησης και γενικότερα με άλλες συσκευές, έχει νέες και πολύ περισσότερες εφαρμογές, από ποτέ άλλοτε, στη ρομποτική, τα συστήματα ελέγχου, τα συστήματα μετρήσεων, την επεξεργασία σήματος, τα ενσωματωμένα συστήματα και FPGA (Field Programmable Gate Arrays). Εκτός από τα παραπάνω, το LabVIEW έχει ένα ακόμα πεδίο εφαρμογής που μπορεί να είναι ακόμα σημαντικότερο, από τα προηγούμενα. Μετά τα δίκτυα υπολογιστών και το διαδίκτυο, η τάση / η επόμενη μεγάλη ιδέα είναι το διαδίκτυο των συσκευών (internet of things). Σ αυτό το διευρυμένο διαδίκτυο, όχι μόνον υπολογιστές, αλλά όλες γενικά οι ηλεκτρικές συσκευές θα μπορεί να συνδέονται, α- σύρματα ή ενσύρματα, να επικοινωνούν και να ρυθμίζουν η μία τη λειτουργία της άλλης. Επειδή το LabVIEW σχεδιάστηκε για την επικοινωνία του υπολογιστή με όργανα μετρήσεων, είναι αυτή η γλώσσα που πιο εύκολα, από οποιαδήποτε άλλη, θα μας επιτρέψει το προγραμματισμό των συσκευών, σ αυτό το διευρυμένο διαδίκτυο των συσκευών. LabVIEW Η Ακαδημαϊκή έκδοση Η κανονική έκδοση του LabVIEW στοιχίζει αρκετά χρήματα. Όμως, η National Instruments η εταιρία που έχει σχεδιάσει τόσο το LabVIEW, όσο και τη Multisim έχει δημιουργήσει την ακαδημαϊκή έκδοση του προγράμματος. Μπορείτε να εγκαταστήσετε την ακαδημαϊκή έκδοση στους υπολογιστές σας, δωρεάν, για έξι μήνες. Έτσι, θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε το πρόγραμμα, για τις εργαστηριακές ασκήσεις, στο σπίτι. Αν θα θέλατε να κρατήσετε και να χρησιμοποιείτε το LabVIEW και μετά τους έξι μήνες, μπορείτε να α- γοράστε την ακαδημαϊκή έκδοση που έχει ακριβώς τις ίδιες λειτουργίες με την επαγγελματική έκδοση, για λίγα χρήματα, περίπου Επειδή το LabVIEW είναι μία σύγχρονη γλώσσα προγραμματισμού που κάνει πολύ απλή την επικοινωνία του υπολογιστή με άλλες συσκευές, όπως όργανα μέτρησης, αισθητήρες, κάμερες, μικροελεγκτές, κινητήρες και που χάρη σ αυτό, αλλά και σε άλλα βασικά χαρακτηριστικά της λειτουργίας του, όπως είναι οι εντολές που έχουν τη μορφή μπλοκ, η εκτέλεση ενός προγράμματος, μέσα από τη μετακίνηση δεδομένων από μπλοκ σε μπλοκ και η έμφυτη παράλληλη εκτέλεση των μπλοκ σ ένα πρόγραμμα, χρησιμοποιείται στη σχεδίαση και το προγραμματισμό συστημάτων μετρήσεων, αυτοματισμών, συστημάτων ελέγχου, ρομποτικών συστημάτων και ενσωματωμένων, επειδή ακόμα, είναι η γλώσσα που θα χρησιμοποιήσουμε για όλες τις εργαστηριακές ασκήσεις, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε το LabVIEW στον υπολογιστή σας και να μάθετε να το χρησιμοποιείτε. LabVIEW + Arduino Σε αντίθεση με τα προγράμματα στη Java, τη C και τη C++ που περιορίζονται στην είσοδο / έξοδο των δεδομένων από και στην οθόνη του υπολογιστή, ένα πρόγραμμα στο LabVIEW περιλαμβάνει την επικοινωνία με εξωτερικές συσκευές, διαβάζοντας μετρήσεις από αισθητήρες, παίρνοντας εικόνες από κάμερες, αλλά και λειτουργώντας κινητήρες.

5 Αυτή η επικοινωνία του προγράμματος με εξωτερικές συσκευές αισθητήρες, μικρόφωνα, κάμερες, κινητήρες γίνεται μέσα από μία κάρτα DAQ ή έναν μικροελεγκτή. Έτσι, ο μικροελεγτής, είτε σαν επεξεργαστής που εκτελεί το πρόγραμμα, είτε σαν μέσο επικοινωνίας του προγράμματος με εξωτερικές συσκευές ή και τα δύο μαζί, αποτελεί βασική μονάδα της εκτέλεση ενός προγράμματος στο LabVIEW. Όπως δηλαδή ένα πρόγραμμα στη Java ή τη C, χρειάζεται τον υπολογιστή, για να εκτελεστεί, έτσι και ένα πρόγραμμα στο LabVIEW, χρειάζεται έναν μικροελεγκτή για να εκτελεί αυτό το πρόγραμμα ή / και να επιτρέπει στο πρόγραμμα τη πρόσβαση και τη λειτουργία εξωτερικών συσκευών. Ο μικροελεγκτής είναι το μέσο που ένα πρόγραμμα στο LabVIEW μπορεί να έχει πρόσβαση και να ελέγχει εξωτερικές συσκευές. Σύγχρονες Αναπτυξιακές Πλακέτες, στη Σχεδίαση Συστημάτων Η εξέλιξη των μικροελεγκτών, ιδιαίτερα η εμφάνιση του Arduino και η σχεδίαση και ανάπτυξη της πλακέτας υπολογιστή με το Raspberry Pi, έχουν δημιουργήσει μία καινούργια δυναμική στη σχεδίαση συστημάτων. Γιατί, χρησιμοποιώντας αυτές τις πλακέτες, μπορούμε να σχεδιάζουμε και να δημιουργούμε πολύ σύνθετα συστήματα, για πραγματικές εφαρμογές, με ελάχιστο κόστος. Πέρα από το χαμηλό κόστος, μπορούμε πολύ εύκολα να προγραμματίζουμε τον Arduino, το Raspberry Pi, αλλά και όλες Εικόνα 2: Δύο από τις σύγχρονες μορφές hardware, o Αrduino (επάνω) και το Raspberry Pi (κάτω) που μπορούμε να προγραμματίζουμε στο LabVIEW, για να δημιουργούμε σύνθετα συστήματα μετρήσεων, ελέγχου και ρομποτικά συστήματα.

6 τις σύγχρονες αναπτυξιακές πλακέτες, χρησιμοποιώντας το LabVIEW, αλλά και άλλες γλώσσες, κυρίως τη Matlab, τη Simulink και τη Processing. Σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος, η δυνατότητα να προγραμματίζουμε πολύ εύκολα αναπτυξιακές πλακέτες, όπως ο Arduino, αλλά και όλες τις σύγχρονες μορφές hardware, μέσα από το LabVIEW, μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε και υλοποιούμε συστήματα μετρήσεων και ελέγχου, αυτοματισμούς και ρομπότ, για πραγματικές εφαρμογές, εύκολα, γρήγορα και με ελάχιστα χρήματα. Πολλές δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο και πολλά καινούργια βιβλία περιγράφουν τα συστήματα που μπορούμε να σχεδιάσουμε, χρησιμοποιώντας τον Arduino ή το Raspberry Pi και το LabVIEW ή τη Processing. Σκοπός του εργαστηρίου είναι να δούμε μερικές από τις δυνατότητες που μας επιτρέπουν στη σχεδίαση συστημάτων, οι καινούργιες μορφές αναπτυξιακών πλακετών σε συνδυασμό με το LabVIEW, καθώς τη βασική μεθοδολογία που ακολουθούμε στη σχεδίαση αυτών των συστημάτων. Βιβλιογραφία Η δυναμική που το καινούργιο hardware, δηλαδή οι νέες αναπτυξιακές πλακέτες και οι πλακέτες υπολογιστές, έχουν δημιουργήσει στη σχεδίαση συστημάτων, έχει σαν α- ποτέλεσμα, πολλές δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο και πολλά καινούργια βιβλία. Πολλά και πολύ καλά βιβλία έχουν κυκλοφορήσει και νέα βιβλία διαρκώς εμφανίζονται στo LabVIEW, τον Arduino, το Raspberry Pi και πως χρησιμοποιώντας αυτά τα εργαλεία, μπορούμε να σχεδιάζουμε συστήματα, για τη μέτρηση κάθε φυσικής μεταβλητής ένταση φωτός, ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, ταχύτητα επιτάχυνση να σχεδιάζουμε ακόμα συστήματα ελέγχου, όπως ένα σύστημα ελέγχου θερμοκρασίας, ρομπότ, για διάφορες λειτουργίες και πολλά άλλα συστήματα. Η σχεδίαση συστημάτων με τον Arduino, το Raspberry Pi, αλλά και με άλλες νέες αναπτυξιακές πλακέτες και ο προγραμματισμός αυτών των συστημάτων με το LabVIEW, αλλά με γλώσσες όπως η Matlab και η Processing, είναι ένα πολύ επίκαιρο θέμα. Οι δυνατότητες και οι εφαρμογές που μας επιτρέπουν αυτές οι αναπτυξιακές πλακέτες και ο προγραμματισμός τους, με το LabVIEW, είναι πολλές και σημαντικές και στο εργαστήριο, θα προσπαθήσουμε να εξετάσουμε μερικές από αυτές. Βασικό βοήθημα σ αυτό το σκοπό, η πολύ καλή και πολύ σημαντική, ξένη κυρίως, βιβλιογραφία. Μερικά από το καλύτερα, πιο καλογραμμένα, πιο αναλυτικά και πιο πρόσφατα βιβλία στα βασικά θέματα του εργαστηρίου, το LabVIEW, τον Arduino και τα συστήματα που μπορούμε να δημιουργήσουμε με τον Arduino και να προγραμματίσουμε με το LabVIEW, είναι τα εξής: 1. Beginning Sensor Networks with Arduino and Raspberry Pi, Bell Charles, Apress, Arduino Robotic Motor Controllers, Wilcher John, Apress, LabVIEW Graphical Programming Cookbook, Yang, Y., Packt Publishing, 2014.

7 Εικόνα 3: Η σελίδα της National Instruments, για να κατεβάσουμε την ακαδημαϊκή έκδοση του LabVIEW.

8 4. Make: Sensors, A Hands-On Primer for Monitoring the Real World with Arduino and Raspberry Pi, Karvinen Kimmo, Karvinen Tero & Valtokari Ville, Maker Media, Inc., ΑYTA TA ΒΙΒΛΙΑ ΕΊΝΑΙ ΣΤΟ eclass. Μπορείτε και καλό θα είναι να τα κατεβάσετε και να προσπαθήσετε να διαβάσετε, τουλάχιστον τις ενότητες που συνδέονται με τις εργαστηριακές ασκήσεις. Σε αντίθεση με τη ξένη, η Ελληνική βιβλιογραφία στο LabVIEW είναι ακόμα πολύ περιορισμένη. Τα μόνα Ελληνικά βιβλία στο LabVIEW, είναι τα παρακάτω: 1. LabVIEW για Μηχανικούς, Καλοβρέκτης Κωνσταντίνος, Εκδόσεις ΤΖΙ- ΟΛΑ, Θεσσαλονίκη Αισθητήρες Μέτρησης & Ελέγχου, Καλοβρέκτης Κων/νος, Εκδόσεις Τζιόλα, Θεσσαλονίκη Υλικό & Λογισμικό Μετρήσεων, Πειράματα & Εφαρμογές, Μπουλταδάκης Στέλιος και Καλόμοιρος Γιάννης, Εκδόσεις Τζιόλα, Θεσσαλονίκη Πώς να Κατεβάσετε την Ακαδημαϊκή Έκδοση του LabVIEW Για να κατεβάσουμε την ακαδημαϊκή έκδοση του LabVIEW, χρειάζεται να πάμε στη σελίδα αυτής της έκδοσης του προγράμματος. Γι αυτό: Βήμα 1: Στο Google, πληκτρολογούμε: labview student edition (Εικόνα 3). Βήμα 2: Πατάμε / επιλέγουμε το σύνδεσμο με τίτλο Labview Student Edition. Τότε, ανοίγει η σελίδα της National Instruments, για να κατεβάσουμε την ακαδημαϊκή έκδοση του LabVIEW, όπως φαίνεται στην Εικόνα 3. Βήμα 3: Στη σελίδα της National Instruments, για το LabVIEW (Εικόνα 3), πατάμε την επιλογή: Free LabVIEW Student Edition for 6 months Βήμα 4: Στη σελίδα που ανοίγει (Εικόνα 4), αφού πατήσουμε την επιλογή Free LabVIEW Student Edition for 6 months, πατάμε το σύνδεσμο: I AGREE Request serial για να πάρουμε ένα σειριακό αριθμό έναν κωδικό εγκατάστασης, για το πρόγραμμα που θα κατεβάσουμε. Βήμα 5: Στη σελίδα που ανοίγει, θα υπάρχει ένα σειριακός αριθμός (Εικόνα 4). Κρατήστε αυτό το κωδικό, γιατί λίγο αργότερα, θα χρειαστεί να τον χρησιμοποιήσουμε, για την εγκατάσταση του προγράμματος και για να παρατείνουμε τη χρήση του, για 6 μήνες. Πρώτα όμως, πρέπει να κατεβάσουμε το πρόγραμμα το LabVIEW. Γι αυτό, πατάμε το σύνδεσμο: Download software Βήμα 6: Στη σελίδα που ανοίγει, εμφανίζεται η επιλογή: See Download Options Επιλέγουνε / πατάμε αυτό το σύνδεσμο και από τις επιλογές που εμφανίζονται (Εικόνα 5), πατάμε την επιλογή: Professor or Student Βήμα 7: Στη σελίδα με τίτλο Academic Software (Εικόνα 6), πατάμε το σύνδεσμο: Dowload LabVIEW Βήμα 8: Η εντολή Download LabVIEW κατεβάζει στον υπολογιστή μας, ένα εκτελέσιμο αρχείο, το 2013LV- WinEng_download.exe

9 Εικόνα 4: Αφού επιλέξουμε να κατεβάσουμε την ακαδημαϊκή έκδοση του LabVIEW, (Free LabVIEW Student Edition for 6 months), μεταφερόμαστε σε μία σελίδα, απ όπου μπορούμε να ζητήσουμε ένα σειριακό αριθμό, για την εγκατάσταση του LabVIEW. Πατάμε την επιλογή I AGREE Request serial, για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, ανοίγοντας μία σελίδα με το σειριακό αριθμό και το σύνδεσμο, για να κατεβάσουμε το LabVIEW.

10 Εικόνα 5: Από τις δυνατές επιλογές που έχουμε να κατεβάσουμε το LabVIEW, επιλέγουμε τη κατηγορία Professor or Student.

11 Εικόνα 6: Στη σελίδα με τίτλο Academic Software, πατάμε το σύνδεσμο Download LabVIEW, για να κατεβάσουμε την ακαδημαϊκή έκδοση του LabVIEW. Πρώτα, θα κατέβει το εκτελέσιμο αρχείο 2013LV-WinEng_download.exe. Όταν ολοκληρωθεί το κατέβασμα αυτού του αρχείου, κάνουμε δεξί κλικ στο αρχείο και επιλέγουμε την εντολή Άνοιγμα.

12 Μόλις ολοκληρωθεί το κατέβασμα του αρχείου, κάνουμε δεξί κλικ στο εκτελέσιμο αρχείο και επιλέγουμε την εντολή Άνοιγμα (Εικόνα 6). Βήμα 9: Αποθηκεύουμε το εκτελέσιμο αρχείο 2013LV-WinEng.exe, στην επιφάνεια εργασίας (Εικόνα 7). Μόλις το αποθηκεύσουμε, αυτόματα ξεκινάει η εκτέλεση του, κατεβάζοντας στον υπολογιστή μας, ένα συμπιεσμένο φάκελο με όλα τα αρχεία του LabVIEW. Αυτή η διαδικασία, θα κρατήσει λίγη ώρα, περίπου 20 λεπτά, μπορεί λιγότερο ή περισσότερο, ανάλογα με τη ταχύτητα του internet, στον υπολογιστή μας. Βήμα 10: Μόλις ολοκληρωθεί το κατέβασμα του LabVIEW, θα εμφανιστεί ένα πλαίσιο, για την αποσυμπίεση του φακέλου με τα περιεχόμενα του LabVIEW (Εικόνα 7). Επιλέγουμε το κατάλογο, στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή που θέλουμε να αποθηκεύσουμε το LabVIEW, χρησιμοποιώντας την εντολή Browse ή απλά, δεχόμαστε τη προεπιλεγμένη θέση (C:\Program Files\National Instruments Downloads\ LabVIEW 2013). Διατηρούμε τις προεπιλεγμένες εντολές: Πατάμε την επιλογή: Unzip για να ξεκινήσει η αποσυμπίεση του φακέλου με το LabVIEW, στη θέση που έχουμε επιλέξει ή στη προεπιλεγμένη θέση, από τη National Instruments. Βήμα 11: Μόλις ολοκληρωθεί η αποσυμπίεση των αρχείων, στη θέση που έχουμε επιλέξει στον υπολογιστή μας και εφόσον στο προηγούμενο βήμα, έχουμε διατηρήσει την προεπιλεγμένη εντολή When Done Unzipping: οpen.\setup.exe, θα εμφανιστεί στην οθόνη του υπολογιστή μας ο οδηγός εγκατάστασης του LabVIEW (Εικόνα 8). Βήμα 12: Έχοντας φτάσει σ αυτό το στάδιο της εγκατάστασης, απλά ακολουθούμε / εκτελούμε τα βήματα, το ένα μετά το άλλο, στον οδηγό εγκατάστασης. Θα πρέπει να έχουμε κρατήσει το κωδικό που μας δόθηκε, όταν ξεκινήσαμε τη διαδικασία, για να κατεβάσουμε το LabVIEW. Γιατί, στην αρχή του οδηγού εγκατάστασης, θα μας ζητηθεί και θα πρέπει να γράψουμε το κωδικό / το σειριακό αριθμό, για την εγκατάσταση του LabVIEW (Εικόνα 8). Όταν εισάγουμε το κωδικό, αλλά και προς το τέλος της εγκατάστασης του LabVIEW, όταν ο οδηγός εγκατάστασης επιχειρήσει να ελέγξει το κωδικό και να ενεργοποιήσει την λειτουργία του LabVIEW, θα πρέπει να είμαστε συνδεμένοι internet, γιατί ο οδηγός εγκατάστασης θα χρειαστεί να επιβεβαιώσει το κωδικό, επικοινωνώντας με το site της National Instruments. Βήμα 13: Αφού εισάγουμε το κωδικό για την εγκατάσταση του προγράμματος, μετά απλά, ακολουθούμε τα επόμενα βήματα, κρατώντας τις προεπειλεγμένες ρυθμίσεις, σε κάθε βήμα και πατώντας την επιλογή Next, για να προχωρούμε σε κάθε επόμενο βήμα. Βήμα 14: Έτσι, φτάνουμε στο στάδιο, όπου έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του LabVIEW και απομένει, ο οδηγός εγκατάστασης να ενεργοποιήσει τη λειτουργία του προγράμματος, επικοινωνώντας με το site National Instruments (Εικόνα 8). Για αυτή την ενεργοποίηση της λειτουργίας του προγράμματος, θα πρέπει να είμαστε συνδεμένοι στο διαδίκτυο. Βήμα 15: Για να γίνει η ενεργοποίηση της λειτουργίας του προγράμματος, θα πρέπει είτε:

13 Εικόνα 7: Αποθηκεύουμε το εκτελέσιμο αρχείο LV2013-WinEng.exe, στην επιφάνεια εργασίας. Αυτόματα μετά, θα ξεκινήσει το κατέβασμα του LabVIEW που θα κρατήσει μερικά λεπτά. Όταν αυτή η διαδικασία ολοκληρωθεί, θα ανοίξει ένα πλαίσιο, για την αποσυμπίεση των συμπιεσμένων αρχείων που έχουμε κατεβάσει. Κρατάμε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις και πατάμε την επιλογή Unzip.

14 Εικόνα 8: Όταν ολοκληρωθεί η αποσυμπίεση των συμπιεσμένων αρχείων που αποτελούν το LabVIEW, θα ξεκινήσει ο οδηγός εγκατάστασης του προγράμματος. Συμπληρώνουμε το κωδικό που πήραμε στην αρχή της διαδικασίας, για να κατεβάσουμε το LabVIEW, ακολουθούμε / εκτελούμε τα άλλα βήματα στον οδηγό εγκατάστασης, κρατώντας τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις. Όταν ο οδηγός εγκατάστασης ολοκληρώσει την εγκατάσταση του LabVIEW, θα επιχειρήσει να ενεργοποιήσει τη λειτουργία του, επικοινωνώντας με το server, National Instruments.

15 Εικόνα 9: Αν προηγούμενα, δεν έχουμε κάνει την εγγραφή στη National Instruments, χρειάζεται να συμπληρώσουμε τα απαραίτητα στοιχεία όνομα, επίθετο, να επιλέξουμε user name και password και να συμπληρώσουμε τα στοιχεία μίας διεύθυνσης σε μία φόρμα, όπως στη παραπάνω εικόνα. Τότε, έχοντας εκτελέσει και τα προηγούμενα βήματα, θα έχουμε ολοκληρώσει την εγκατάσταση και ενεργοποιήσει τη λειτουργία του LabVIEW.

16 Nα έχουμε ήδη κάνει εγγραφή στη National Instruments και να έχουμε user name και password ή εναλλακτικά, Nα κάνουμε την εγγραφή, σ αυτό το στάδιο. Έτσι, αν δεν έχουμε ήδη κάνει την εγγραφή στη National Instruments, τότε στο παράθυρο που μας ζητάει user name και password, αντί για αυτά, επιλέγουμε την εντολή: create user profile Βήμα 16: Πατώντας την επιλογή create user profile, ανοίγει ένα παράθυρο, όπου θα πρέπει να συμπληρώσουμε τα απαραίτητα στοιχεία, για την εγγραφή στην National Instruments (Εικόνα 9). Συμπληρώνουμε τα στοιχεία μας όνομα και επίθετο, επιλέγουμε ένα password, συμπληρώνουμε τη διεύθυνση, όπως φαίνεται στην Εικόνα 9 ή συμπληρώνουμε όποια άλλη διεύθυνση θέλουμε. Αφού συμπληρώσουμε αυτά τα στοιχεία, θα έχουμε ολοκληρώσει την εγγραφή και μπορούμε να προχωρήσουμε στην ενεργοποίηση της λειτουργίας του LabVIEW Βήμα 17: Αν φτάσουμε σ αυτό το βήμα, θα έχουμε ολοκληρώσει την εγκατάσταση του LabVIEW. Έτσι, θα πρέπει στην οθόνη του υπολογιστή, να εμφανιστεί ένα παράθυρο, όπως αυτό στην Εικόνα 9, βεβαιώνοντας την επιτυχημένη εγκατάσταση του LabVIEW.

Εγκατάσταση του Arduino IDE

Εγκατάσταση του Arduino IDE ΑΣΠΑΙΤΕ Συλλογή και Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Πώς να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε το Ολοκληρωμένο Περιβάλλον Ανάπτυξης (IDE), για το προγραμματισμό του Arduino. Χρησιμοποιώντας το

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή Εργασία Οδηγώντας ένα Ρομποτικό Αυτοκίνητο με το WiFi. Η Ασύρματη Επικοινωνία, χρησιμοποιώντας

Πτυχιακή Εργασία Οδηγώντας ένα Ρομποτικό Αυτοκίνητο με το WiFi. Η Ασύρματη Επικοινωνία, χρησιμοποιώντας Βασικές Έννοιες Πτυχιακή Εργασία 2015 Οδηγώντας ένα Ρομποτικό Αυτοκίνητο με το WiFi. Σχεδίαση Συστήματος Πραγματικής Εφαρμογής (Prototyping). Η Ασύρματη Επικοινωνία, χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο WiFi.

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 1. Arduino + LabVIEW: Μέτρηση Έντασης Φωτός με Φωτοαντίσταση. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 1. Arduino + LabVIEW: Μέτρηση Έντασης Φωτός με Φωτοαντίσταση. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Σκοπός Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 1 Arduino + LabVIEW: Μέτρηση Έντασης Φωτός με Φωτοαντίσταση. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Βασική δομή ενός προγράμματος στο LabVIEW. Εμπρόσθιο

Διαβάστε περισσότερα

Εξαμηνιαία Εργασία 2013 Προγραμματίζοντας τον Arduino στη C Μέρος Α : Υλικά

Εξαμηνιαία Εργασία 2013 Προγραμματίζοντας τον Arduino στη C Μέρος Α : Υλικά Σκοπός Εξαμηνιαία Εργασία 2013 Προγραμματίζοντας τον Arduino στη C Μέρος Α : Υλικά Μικροελεγκτές Πλακέτα Arduino Προσομοίωση Μικροελεγκτών Προγραμματισμός Μικροελεγκτών στη C. 7.1 ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση του Lazarus

Εγκατάσταση του Lazarus Εισαγωγή στο Προγραμματισμό με τη PASCAL ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Πώς να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε το περιβάλλον προγραμματισμού Lazarus. Εισαγωγή στη PASCAL. Εγκατάσταση του Lazarus Γιατί η PASCAL? Έτσι, η

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηση Θερμοκρασίας με τον αισθητήρα TMP36. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων. Βασική δομή ενός προγράμματος στο LabVIEW.

Μέτρηση Θερμοκρασίας με τον αισθητήρα TMP36. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων. Βασική δομή ενός προγράμματος στο LabVIEW. Σκοπός Μάθημα 2 Δραστηριότητα 1 Μέτρηση Θερμοκρασίας με τον αισθητήρα TMP36. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Βασική δομή ενός προγράμματος στο LabVIEW. Εμπρόσθιο Πλαίσιο (front panel). Σχεδίαση

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση του AutoCAD

Εγκατάσταση του AutoCAD Σχεδίαση Εγκαταστάσεων στον Η/Υ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Πώς να κατεβάσετε το AutoCAD. Εισαγωγή στο AutoCAD. Σχεδίαση στο AutoCAD. Εγκατάσταση του AutoCAD Γιατί το AutoCAD? Το AutoCAD είναι το πιο γνωστό σχεδιαστικό

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 3 Μέτρηση Θερμοκρασίας Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 3 Μέτρηση Θερμοκρασίας Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 3 Μέτρηση Θερμοκρασίας Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας με Θερμοστάτη. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Σκοπός Βασική δομή ενός προγράμματος στο LabVIEW.

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 7 Ακούγοντας Πρώτη Ματιά στην Ανάλυση Fourier. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 7 Ακούγοντας Πρώτη Ματιά στην Ανάλυση Fourier. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 7 Ακούγοντας Πρώτη Ματιά στην Ανάλυση Fourier. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Σκοπός Βασική δομή ενός προγράμματος στο LabVIEW. Εμπρόσθιο Πλαίσιο (front

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1 ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ Ο Αισθητήρας Δύναμης. Επανεξέταση των βασικών εννοιών της C και του προγραμματισμού.

Μάθημα 1 ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ Ο Αισθητήρας Δύναμης. Επανεξέταση των βασικών εννοιών της C και του προγραμματισμού. Σκοπός Σχεδίαση Συστημάτων με τον Arduino Μάθημα 1 ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ Ο Αισθητήρας Δύναμης. Επανεξέταση των βασικών εννοιών της C και του προγραμματισμού. Κατανόηση των βημάτων στη συστηματική ανάπτυξη ενός προγράμματος.

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 2 USB και Σειριακή Επικοι- νωνία Σ Σειριακή Επικοινωνία

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 2 USB και Σειριακή Επικοι- νωνία Σ Σειριακή Επικοινωνία Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 2 USB και Σειριακή Επικοινωνία. Σειριακή Επικοινωνία USB Σύνδεση / Πρωτόκολλο Σκοπός Εντολή επιλογής (if) Εντολή Επανάληψης (while) Πίνακες 1 Μέρος Α : Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα 29 ΝΟΕ, 2016 ΘΕΜΑ: ΑΙΤΗΜΑ ΑΓΟΡΑΣ ΥΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΛΛΟΓΗΣ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Αθήνα 29 ΝΟΕ, 2016 ΘΕΜΑ: ΑΙΤΗΜΑ ΑΓΟΡΑΣ ΥΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΛΛΟΓΗΣ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Αθήνα 29 ΝΟΕ, 2016 ΘΕΜΑ: ΑΙΤΗΜΑ ΑΓΟΡΑΣ ΥΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΛΛΟΓΗΣ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Προς, Ο πειραματικός εξοπλισμός αυτής της πρότασης / σ αυτό το αίτημα, θα μας δώσει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Εγκατάστασης tube & έναρξης δοκιμαστικών μαθημάτων

Οδηγίες Εγκατάστασης tube & έναρξης δοκιμαστικών μαθημάτων Οδηγίες Εγκατάστασης tube & έναρξης δοκιμαστικών μαθημάτων Η διαδικτυακή πλατφόρμα tube φέρνει την εποχή που ο καθένας θα μπορεί να μάθει τα πάντα, ακόμη και από το σπίτι του. Το Live-learning που παρέχει,

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός. Προγραμματίζοντας τον Arduino ΙΙ Εντολή Εκχώρησης & Εντολές. Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων. Πρόγραμμα. Εντολές Επεξεργασίας Δεδομένων

Σκοπός. Προγραμματίζοντας τον Arduino ΙΙ Εντολή Εκχώρησης & Εντολές. Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων. Πρόγραμμα. Εντολές Επεξεργασίας Δεδομένων Σκοπός Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Προγραμματίζοντας τον Arduino ΙΙ Εντολή Εκχώρησης & Εντολές Ελέγχου. Πρόγραμμα Εντολές Επεξεργασίας Δεδομένων Εντολή Εκχώρησης Εντολές Ελέγχου Λογική συνθήκη Εντολή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ. ΜΑΘΗΜΑ: ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ (3Ε) Γ τάξη Ημερήσιου ΕΠΑ.Λ. και Γ τάξη Εσπερινού ΕΠΑ.Λ.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ. ΜΑΘΗΜΑ: ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ (3Ε) Γ τάξη Ημερήσιου ΕΠΑ.Λ. και Γ τάξη Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. ΑΣΚΗΣΗ 25 - ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΗ Μαθησιακά αποτελέσματα Ο μαθητής/μαθήτρια να μπορεί να: ΓΝΩΣΕΙΣ - Περιγράφει τη λειτουργία της τηλεματικής συσκευής. ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ - Κατασκευάζει τηλεματική συσκευή. - Εγκαθιστά

Διαβάστε περισσότερα

Είσοδος σε συνεδρία της Blackboard και βασικές ρυθμίσεις

Είσοδος σε συνεδρία της Blackboard και βασικές ρυθμίσεις Είσοδος σε συνεδρία της Blackboard και βασικές ρυθμίσεις Tα πρώτα βήματα κατά την είσοδο μας στην Blackboard Αφού εγγραφείτε σε ένα μάθημα για να μπορέσετε να συνδεθείτε στην αίθουσα της Blackboard λίγη

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση Joomla 1. Στο Π.Σ.Δ. (www.sch.gr) 2. Τοπικά 3. Σε δωρεάν Server

Εγκατάσταση Joomla 1. Στο Π.Σ.Δ. (www.sch.gr) 2. Τοπικά 3. Σε δωρεάν Server Γεώργιος Χρ. Μακρής Εγκατάσταση Joomla 1. Στο Π.Σ.Δ. (www.sch.gr) 2. Τοπικά 3. Σε δωρεάν Server 2012 Γ ε ώ ρ γ ι ο ς Χ ρ. Μ α κ ρ ή ς ( h t t p : / / u s e r s. s c h. g r / g m a k r i s ) Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Πελοποννήσου Τμήμα Πληροφορικής. Οδηγίες Εγκατάστασης VPN Σύνδεσης στο ΤΕΙ Πελοποννήσου

ΤΕΙ Πελοποννήσου Τμήμα Πληροφορικής. Οδηγίες Εγκατάστασης VPN Σύνδεσης στο ΤΕΙ Πελοποννήσου Οδηγίες Εγκατάστασης VPN Σύνδεσης στο ΤΕΙ Πελοποννήσου 1. Λήψη Λογισμικού VPN Σύνδεσης Η λήψη του λογισμικού VPN μπορεί να γίνει από το παρακάτω link: https://www.shrew.net/download/vpn/vpn-client-2.2.2-release.exe

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 8. Μετρώντας Επιτάχυνση με το Accelerόμετρο (ADXL 335) Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 8. Μετρώντας Επιτάχυνση με το Accelerόμετρο (ADXL 335) Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Σκοπός Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 8 Μετρώντας Επιτάχυνση με το Accelerόμετρο (ADXL 335). Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Βασική δομή ενός προγράμματος στο LabVIEW. Εμπρόσθιο Πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ 1 ΤO ΡΟΜΠΟΤ INTELLITEK ER-2u

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ 1 ΤO ΡΟΜΠΟΤ INTELLITEK ER-2u Εφαρμογή 1: Το ρομπότ INTELITEK ER-2u Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων και Ρομποτικής Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Πολυτεχνείο Κρήτης www.robolab.tuc.gr, τηλ: 28210 37292 / 37314 e-mail: savas@dpem.tuc.gr,

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια παρουσίασης: Αριστείδης Παλιούρας ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΈΝΑ ΡΟΜΠΟΤ (ROBOT)?

Επιμέλεια παρουσίασης: Αριστείδης Παλιούρας   ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΈΝΑ ΡΟΜΠΟΤ (ROBOT)? 1 ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΈΝΑ ΡΟΜΠΟΤ (ROBOT)? Τι είναι το ρομπότ (robot)? 1. Περιγράψτε με μια πρόταση την έννοια της λέξης ρομπότ (robot) Το ρομπότ είναι μια μηχανή που συλλέγει δεδομένα από το περιβάλλον του (αισθάνεται),

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Ζωντανών Μεταδόσεων Υπηρεσιών Βίντεο. Πανεπιστημίου Κρήτης. Εγχειρίδιο τεχνικού μετάδοσης

Εγχειρίδιο Ζωντανών Μεταδόσεων Υπηρεσιών Βίντεο. Πανεπιστημίου Κρήτης. Εγχειρίδιο τεχνικού μετάδοσης Εγχειρίδιο Ζωντανών Μεταδόσεων Υπηρεσιών Βίντεο Πανεπιστημίου Κρήτης Εγχειρίδιο τεχνικού μετάδοσης Περιεχόμενα 1. ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ... 3 1.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 1.2. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗ, ΑΙΤΗΜΑ...

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 4. Οδηγώντας έναν DC Κινητήρα. Το κύκλωμα της Λειτουργίας DC Κινητήρα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 4. Οδηγώντας έναν DC Κινητήρα. Το κύκλωμα της Λειτουργίας DC Κινητήρα Σκοπός Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 4 Οδηγώντας έναν DC Κινητήρα. Το κύκλωμα της Λειτουργίας DC Κινητήρα Τρανζίστορ στη Λειτουργία ενός DC Κινητήρα. Η Χρήση της Διόδου. Το Πρόγραμμα που Οδηγεί

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή Skype Μαθησιακά Αποτελέσματα

Εφαρμογή Skype Μαθησιακά Αποτελέσματα ΕΦΑΡΜΟΓΗ SKYPE Εφαρμογή Skype Μαθησιακά Αποτελέσματα Κατανόηση της εφαρμογής Skype και της χρησιμότητάς του. Εφαρμογή στην καθημερινότητά μας. Να κάνουμε δωρεάν κλήσεις εσωτερικού και εξωτερικού. Να δεχόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Προγραμματισμό με τη PASCAL & τη Matlab Εξαμηνιαία Εργασία 2014 Μετατρέποντας AC σε DC Τάση Μέρος Β : Πορεία Εργασίας

Εισαγωγή στο Προγραμματισμό με τη PASCAL & τη Matlab Εξαμηνιαία Εργασία 2014 Μετατρέποντας AC σε DC Τάση Μέρος Β : Πορεία Εργασίας Εισαγωγή στο Προγραμματισμό με τη PASCAL & τη Matlab Εξαμηνιαία Εργασία 2014 Μετατρέποντας AC σε DC Τάση Μέρος Β : Πορεία Εργασίας. Συναρτήσεις στη PASCAL Σκοπός Προσομοίωση ενός Συστήματος / Κυκλώματος,

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων. Προγραμματίζοντας τον Arduino Μέρος Ι: Μεταβλητές, Εντολές Εισόδου & Εξόδου. Ολοκληρωμένο Περιβάλλον Ανάπτυξης (IDE)

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων. Προγραμματίζοντας τον Arduino Μέρος Ι: Μεταβλητές, Εντολές Εισόδου & Εξόδου. Ολοκληρωμένο Περιβάλλον Ανάπτυξης (IDE) Βασικές Έννοιες Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Προγραμματίζοντας τον Arduino Μέρος Ι: Μεταβλητές, Εντολές Εισόδου & Εξόδου. Πρόγραμμα Ολοκληρωμένο Περιβάλλον Ανάπτυξης (IDE) Πηγαίος Κώδικας (source code)

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εξαμηνιαία Σχεδίαση Συστήματος Πραγματικής Εφαρμογής (Prototyping).

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εξαμηνιαία Σχεδίαση Συστήματος Πραγματικής Εφαρμογής (Prototyping). Σκοπός Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εξαμηνιαία 2015 ΡομποΚαθαριστής. Σχεδίαση Συστήματος Πραγματικής Εφαρμογής (Prototyping). Μονάδες ενός Ρομποτικού Συστήματος Μονάδα Συλλογής Δεδομένων, Μονάδα Επεξεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: 1 Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: 1 Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: 1 Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές Σκοπός του εργαστηρίου αυτού είναι η εξοικείωση με κάποιες εφαρμογές που θα μας φανούν πολύ χρήσιμες κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Εισαγωγής στον Προγραμματισμό.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Περιεχόμενα της συσκευασίας. Τεχνικές Προδιαγραφές. Απαιτήσεις συστήματος. Ελληνική Έκδοση SWEEX.COM

Εισαγωγή. Περιεχόμενα της συσκευασίας. Τεχνικές Προδιαγραφές. Απαιτήσεις συστήματος. Ελληνική Έκδοση SWEEX.COM Εισαγωγή IP001 Sweex USB Internet Phone with Display Αρχικά, σας ευχαριστούμε που αγοράσατε το Sweex USB Internet Phone with Display. Με αυτό το τηλέφωνο εύκολης σύνδεσης μπορείτε να πραγματοποιήσετε κλήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SCADA. Μέρος 5. Δικτύωση για Απομακρυσμένο Έλεγχο και Μεταφορά Δεδομένων

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SCADA. Μέρος 5. Δικτύωση για Απομακρυσμένο Έλεγχο και Μεταφορά Δεδομένων ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SCADA Μέρος 5 Δικτύωση για Απομακρυσμένο Έλεγχο και Μεταφορά Δεδομένων 1 Αναφορές 1. Taking Your Measurements to the Web with Lab VIEW : Ενδιαφέρον και περιεκτικό άρθρο από την ιστοσελίδα της

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ Η Ρομποτική είναι ο κλάδος της επιστήμης που κατασκευάζει και μελετά μηχανές που μπορούν να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο στην εκτέλεση μιας εργασίας. Tι είναι το ΡΟΜΠΟΤ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Ζωντανών Μεταδόσεων Εξελιγμένων Υπηρεσιών Βίντεο Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου Εγχειρίδιο τεχνικού μετάδοσης

Εγχειρίδιο Ζωντανών Μεταδόσεων Εξελιγμένων Υπηρεσιών Βίντεο Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου Εγχειρίδιο τεχνικού μετάδοσης Πανεπιστήμιο Κρήτης Εγχειρίδιο Ζωντανών Μεταδόσεων Εξελιγμένων Υπηρεσιών Βίντεο Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου Εγχειρίδιο τεχνικού μετάδοσης Πανεπιστήμιο Κρήτης Περιεχόμενα 1. ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ... 3 1.1.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Εγκατάστασης Pylon Entry (Cloud)

Οδηγίες Εγκατάστασης Pylon Entry (Cloud) Οδηγίες Εγκατάστασης Pylon Entry (Cloud) Περιεχόμενα Οδηγίες Εγκατάστασης Pylon Entry... 3 Εύκολος Οδηγός Εγκατάστασης... 4 Α.Ο. [2] Οδηγίες Εγκατάστασης Pylon Entry 1. Εγκατάσταση Για την επιτυχή ολοκλήρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕ 2.3 Εξελιγμένες υπηρεσίες Βίντεο ΠΣΔ

ΠΕ 2.3 Εξελιγμένες υπηρεσίες Βίντεο ΠΣΔ Υποέργο 5 Υλοποίηση πράξης ΣΤΗΡΙΖΩ - εργασίες αρμοδιότητας Πανεπιστημίου Κρήτης Υλοποίηση Δράσης Α2 ΠΕ 2.3 Εξελιγμένες υπηρεσίες Βίντεο ΠΣΔ Εγχειρίδιο Ζωντανών Μεταδόσεων Εξελιγμένων Υπηρεσιών Βίντεο Εγχειρίδιο

Διαβάστε περισσότερα

Είσοδος σε συνεδρία της Blackboard και βασικές ρυθμίσεις

Είσοδος σε συνεδρία της Blackboard και βασικές ρυθμίσεις Είσοδος σε συνεδρία της Blackboard και βασικές ρυθμίσεις Tα πρώτα βήματα κατά την είσοδο μας στην Blackboard Κάθε φορά που ο καθηγητής/εισηγητης σας προγραμματίζει για εσάς ένα ηλεκτρονικό μάθημα μέσω

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 5. Ρυθμίζοντας τη Φορά Περιστροφής. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 5. Ρυθμίζοντας τη Φορά Περιστροφής. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Σκοπός Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 5 Ρυθμίζοντας τη Φορά Περιστροφής DC Κινητήρα. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Βασική δομή ενός προγράμματος στο LabVIEW. Εμπρόσθιο Πλαίσιο (front

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός. Εργαστήριο 6 Εντολές Επανάληψης

Σκοπός. Εργαστήριο 6 Εντολές Επανάληψης Εργαστήριο 6 Εντολές Επανάληψης Η δομή Επιλογής στη PASCAL H δομή Επανάληψης στη PASCAL. Ρεύμα Εισόδου / Εξόδου.. Ρεύμα Εισόδου / Εξόδου. To πρόγραμμα γραφικών gnuplot. Γραφικά στη PASCAL. Σκοπός 6.1 ΕΠΙΔΙΩΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Ζωντανών Μεταδόσεων Εξελιγμένων Υπηρεσιών Βίντεο Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου Εγχειρίδιο τεχνικού μετάδοσης

Εγχειρίδιο Ζωντανών Μεταδόσεων Εξελιγμένων Υπηρεσιών Βίντεο Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου Εγχειρίδιο τεχνικού μετάδοσης Πανεπιστήμιο Κρήτης Εγχειρίδιο Ζωντανών Μεταδόσεων Εξελιγμένων Υπηρεσιών Βίντεο Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου Εγχειρίδιο τεχνικού μετάδοσης Πανεπιστήμιο Κρήτης Περιεχόμενα 1. ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ... 3 1.1.

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία μιας εφαρμογής Java με το NetBeans

Δημιουργία μιας εφαρμογής Java με το NetBeans Δημιουργία μιας εφαρμογής Java με το NetBeans Για να δημιουργήσετε μια εφαρμογή Java πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα : Αρχικά πρέπει να δημιουργηθεί ένα project το οποίο θα περιέχει όλα τα αρχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ DVR KTEC

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ DVR KTEC ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ DVR KTEC 1) Πατάμε δεξί κλικ Μενού 2) Όνομα Χρήστη βάζουμε «admin» 3) Κωδικός Πρόσβασης το αφήνουμε «κενό» 4) Πατάμε OK και μπαίνουμε στο Μενού Είσοδος στο μενού Στην πρώτη εκκίνηση μετά

Διαβάστε περισσότερα

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός Διδάσκουσα: Αναπλ. Καθηγήτρια Ανδριάνα Πρέντζα aprentza@unipi.gr Εργαστηριακός Συνεργάτης: Δρ. Βασιλική Κούφη vassok@unipi.gr 1 Δομημένος προγραμματισμός έναντι αντικειμενοστρεφούς

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 9 Ανάλυση Fourier: Από τη Θεωρία στην Πρακτική Εφαρμογή των Μαθηματικών

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 9 Ανάλυση Fourier: Από τη Θεωρία στην Πρακτική Εφαρμογή των Μαθηματικών Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 9 Ανάλυση Fourier: Από τη Θεωρία στην Πρακτική Εφαρμογή των Μαθηματικών Τύπων. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Σκοπός Βασική δομή ενός προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός. Εργαστήριο 6 Εντολές Επανάληψης Τα Εργαστηριακά Προγράμματα. Η δομή Επιλογής στη PASCAL. H δομή Επανάληψης στη PASCAL. Η εντολή επανάληψης for

Σκοπός. Εργαστήριο 6 Εντολές Επανάληψης Τα Εργαστηριακά Προγράμματα. Η δομή Επιλογής στη PASCAL. H δομή Επανάληψης στη PASCAL. Η εντολή επανάληψης for Εργαστήριο 6 Εντολές Επανάληψης Τα Εργαστηριακά Προγράμματα Η δομή Επιλογής στη PASCAL H δομή Επανάληψης στη PASCAL Η εντολή επανάληψης for Σκοπός Η εντολή επανάληψης while. 1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6 Εισαγωγή στο

Διαβάστε περισσότερα

για τις ρυθμίσεις LabView μέσα από το κανάλι και του καλωδίου USB.

για τις ρυθμίσεις LabView μέσα από το κανάλι   και του καλωδίου USB. 1o ΕΠΑΛ- Ε.Κ. Συκεών -Τομέας: Ηλεκτρονικής, Ηλεκτρολογίας και Αυτοματισμού Εκπαιδευτικοί: Μπουλταδάκης Στέλιος Μαυρίδης Κώστας Δραστηριότητα: 11 Μάθημα: Εργαστήριο Δικτύων Υπολογιστών Αντικείμενο : Μέτρηση

Διαβάστε περισσότερα

Electronics θα μεταφέρονται σε Η/Υ λειτουργικό σύστημα Windows7 μέσω της σειριακής

Electronics θα μεταφέρονται σε Η/Υ λειτουργικό σύστημα Windows7 μέσω της σειριακής Τομέας: Ηλεκτρονικός Εκπαιδευτικός: Μπουλταδάκης Στέλιος Μάθημα: Συλλογή και μεταφορά δεδομένων μέσω Η/Υ, Αισθητήρες-Ενεργοποιητές Αντικείμενο: α) Μέτρηση θερμοκρασίας με το αισθητήριο LM335 και μεταφορά

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματιστικό Περιβάλλον

Προγραμματιστικό Περιβάλλον Προγραμματιστικό Περιβάλλον Προγραμματίζοντας τις βασικές αριθμητικές πράξεις 2 ο Γυμνάσιο Παλλήνης Καθηγήτρια: Ευφροσύνη Σκιαδά Πρόσθεση Αφαίρεση Πολλαπλασιασμός Σύμβολα αριθμητικών πράξεων Διαίρεση Τι

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακά Αντικείμενα Μάθημα 1 Δραστηριότητα 2. Προγραμματισμός Φυσικών Συστημάτων. Συστήματα Πραγματικών Εφαρμογών. Νέα Ψηφιακά Αντικείμενα

Ψηφιακά Αντικείμενα Μάθημα 1 Δραστηριότητα 2. Προγραμματισμός Φυσικών Συστημάτων. Συστήματα Πραγματικών Εφαρμογών. Νέα Ψηφιακά Αντικείμενα Σκοπός Ψηφιακά Αντικείμενα Μάθημα 1 Δραστηριότητα 2 ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΑΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΟΠΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ. Ψηφιακά Αντικείμενα Μικροελεγκτής Προγραμματισμός Φυσικών Συστημάτων Συστήματα Πραγματικών Εφαρμογών Νέα Ψηφιακά

Διαβάστε περισσότερα

Ενημέρωση σε Windows 8.1 από τα Windows 8

Ενημέρωση σε Windows 8.1 από τα Windows 8 Ενημέρωση σε Windows 8.1 από τα Windows 8 Τα Windows 8.1 και τα Windows RT 8.1 είναι βασισμένα στα Windows 8 και στα Windows RT, για να σας προσφέρουν βελτιώσεις στην εξατομίκευση, την αναζήτηση, τις εφαρμογές,

Διαβάστε περισσότερα

A7.2 Δημιουργία Απλής Γραφικής Εφαρμογής σε Περιβάλλον Scratch

A7.2 Δημιουργία Απλής Γραφικής Εφαρμογής σε Περιβάλλον Scratch A7.2 Δημιουργία Απλής Γραφικής Εφαρμογής σε Περιβάλλον Scratch Τι θα μάθουμε σήμερα: Να ενεργοποιούμε το λογισμικό Scratch Να αναγνωρίζουμε τα κύρια μέρη του περιβάλλοντος του Scratch Να δημιουργούμε/εισάγουμε/τροποποιούμε

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητα 9: Σύνδεση ΗΥ με το πολύμετρο METEX 3870D μέσω σειριακής επικοινωνίας RS232 και εφαρμογή σε LabView

Δραστηριότητα 9: Σύνδεση ΗΥ με το πολύμετρο METEX 3870D μέσω σειριακής επικοινωνίας RS232 και εφαρμογή σε LabView 1o ΕΠΑΛ Ε.Κ. ΝΕΑΠΟΛΗΣ Μπουλταδάκης Σ, Μαυρίδης Κ. Δραστηριότητα 9: Σύνδεση ΗΥ με το πολύμετρο METEX 3870D μέσω σειριακής επικοινωνίας RS232 και εφαρμογή σε LabView Mάθημα: Εργαστήριο Δικτύων Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Α2Α

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Α2Α 1 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Α2Α 1.1 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το λειτουργικό σύστημα θα πρέπει να είναι Windows XP, 2000 και 2003. Ο λογαριασμός χρήστη του υπολογιστή, θα πρέπει να έχει πλήρη

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Βήμα-Βήμα για να εγκαταστήσετε τα Windows 7 στον Η/Υ σας

Οδηγός Βήμα-Βήμα για να εγκαταστήσετε τα Windows 7 στον Η/Υ σας Οδηγός Βήμα-Βήμα για να εγκαταστήσετε τα Windows 7 στον Η/Υ σας ΒΗΜΑ 1 Εφεδρικό Αντίγραφο Ασφαλείας ΠΡΟΣΟΧΗ: Πριν εφαρμόσουμε τον οδηγό εγκατάστασης στον Η/Υ μας κρατούμε αντίγραφα ασφαλείας των σημαντικών

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη 1 Πρώτη Μελέτη Διαμερίσματος στο FINE. Εισαγωγή αρχιτεκτονικών σχεδίων σε μία μελέτη, στο FINE.

Μελέτη 1 Πρώτη Μελέτη Διαμερίσματος στο FINE. Εισαγωγή αρχιτεκτονικών σχεδίων σε μία μελέτη, στο FINE. Σκοπός Μελέτη 1 Πρώτη Μελέτη Διαμερίσματος στο FINE. Δημιουργία Νέας Μελέτης. Εισαγωγή αρχιτεκτονικών σχεδίων σε μία μελέτη, στο FINE. Διαδικασία wblock. Καθορισμός Κτιρίου. Σχεδίαση του δικτύου, μίας

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Σειριακής Επικοινωνίας

Εφαρμογές Σειριακής Επικοινωνίας Εφαρμογές Σειριακής Επικοινωνίας Εισαγωγή Στο μάθημα αυτό θα μάθουμε πώς να χρησιμοποιούμε την βιβλιοθήκη serial για την επικοινωνία από την πλατφόρμα Arduino πίσω στον υπολογιστή μέσω της θύρας usb. Τι

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο υποστήριξης HP. Εισαγωγή. Τι χρειάζεται να γνωρίζετε. Λήψη και εγκατάσταση της λύσης Vista στα Windows 8. 1 of 5 1/7/2014 2:09 μμ

Κέντρο υποστήριξης HP. Εισαγωγή. Τι χρειάζεται να γνωρίζετε. Λήψη και εγκατάσταση της λύσης Vista στα Windows 8. 1 of 5 1/7/2014 2:09 μμ http://h2056wwwhp.com/portal/site/hpsc/template.page/public/psi... 1 of 5 1/7/2014 2:09 μμ Για το σπίτι Για την επιχείρηση Υποστήριξη Είσοδος Εγγραφή Βοήθεια ιστότοπου HP Color LaserJet 3600 Printer series

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου

Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ Καθ. Εφαρμογών: Σ. Βασιλειάδου Εργαστήριο Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου για Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς Εργαστηριακές Ασκήσεις Χειμερινό

Διαβάστε περισσότερα

Ξεκινώντας με το MIT Αρρ Inventor. 1 η Εργασία

Ξεκινώντας με το MIT Αρρ Inventor. 1 η Εργασία Ξεκινώντας με το MIT Αρρ Inventor 1 η Εργασία Απαιτήσεις 1. Σύνδεση στο Διαδίκτυο (διότι οι εφαρμογές δημιουργούνται online) 2. Εγκατεστημένος ο Browser Google Chrome 3. Υπαρκτός λογαριασμός Gmail 4. Κατεβάστε

Διαβάστε περισσότερα

Επιμόρφωση Πληροφορικών Εργασία στο Ειδικό Μέρος

Επιμόρφωση Πληροφορικών Εργασία στο Ειδικό Μέρος Πανεπιστημιακό Κέντρο Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας «Εκπαίδευση Επιμορφωτών Β Επιπέδου» Επιμόρφωση Πληροφορικών Εργασία στο Ειδικό Μέρος Υπεύθυνος Διδάσκων: Ι. Καζανίδης Εγκατάσταση του Moodle στο Πανελλήνιο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ SCADA Pro 16

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ SCADA Pro 16 ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ SCADA Pro 16 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Οδηγίες εγκατάστασης προγράμματος SCADA Pro 16... 3 Α) Εγκατάσταση DirectX... 5 Β) Εγκατάσταση Vcredist... 7 2. Οδηγίες ενεργοποίησης προγράμματος SCADA

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμο ς σε Arduino

Προγραμματισμο ς σε Arduino Προγραμματισμο ς σε Arduino Arduino UNO & Innoesys Educational Shield www.devobox.com Ηλεκτρονικά Εξαρτήματα & Υλικά Κατασκευής Πρωτοτύπων Λέανδρου 79, 10443, Κολωνός +30 210 51 55 513, info@devobox.com

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1η. Εισαγωγή στην Πληροφορική

Ενότητα 1η. Εισαγωγή στην Πληροφορική Ενότητα 1η Εισαγωγή στην Πληροφορική 1.1 Τι είναι Πληροφορική Ένας σύντομος ορισμός για το τι είναι πληροφορική είναι ο παρακάτω: όλα εκείνα που χρειάζεται κανείς για να παράγει, να οργανώνει και να διαχειρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση Vidyo Desktop Client για Mozilla Firefox Για να είναι εφικτή η σύνδεση μας σε Τηλεδιάσκεψη epresence με Mozilla Firefox θα πρέπει αρχικά να έχουμε εγκαταστήσει και ενεργοποιήσει το Vidyo Desktop

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ OTE TV GO ΣΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ (PC/LAPTOP)

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ OTE TV GO ΣΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ (PC/LAPTOP) ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ OTE TV GO ΣΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ (PC/LAPTOP) Για την πρόσβαση στην υπηρεσία OTE TV GO για υπολογιστή, αρχικά ανοίξτε την ιστοσελίδα της υπηρεσίας www.otetvgo.gr. Για τη χρήση της υπηρεσίας

Διαβάστε περισσότερα

Στο παράθυρο που θα εµφανιστεί πατήστε το κουµπί Unzip.

Στο παράθυρο που θα εµφανιστεί πατήστε το κουµπί Unzip. Το αρχείο EstateWeb 4.0.2.exe περιέχει την εγκατάσταση της εφαρµογής σε συµπιεσµένη µορφή. Για αυτό το λόγο θα πρέπει πρώτα να αποσυµπιέσετε τα αρχεία της εγκατάστασης στον σκληρό σας δίσκο. Κάντε διπλό

Διαβάστε περισσότερα

www.e-katartisi.com Equal Society e-learning platform

www.e-katartisi.com Equal Society e-learning platform www.e-katartisi.com Equal Society e-learning platform Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΙΣΟ ΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΗΛΕΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ Για να εισέλθετε στην πλατφόρµα τηλεκατάρτισης της Equal Society και να έχετε πρόσβαση στα περιεχόµενά

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο εργασίας 9 - Αυτόνομο ρομποτικό όχημα αποφυγής εμποδίων

Φύλλο εργασίας 9 - Αυτόνομο ρομποτικό όχημα αποφυγής εμποδίων Φύλλο εργασίας 9 - Αυτόνομο ρομποτικό όχημα αποφυγής εμποδίων Σε αυτήν τη δραστηριότητα θα κατασκευάσουμε ένα αυτόνομο ρομποτικό όχημα αποφυγής εμποδίων. Εκτός από τον μικροελεγκτή Arduino, το breadboard,

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για την εγκατάσταση του πακέτου Cygwin

Οδηγίες για την εγκατάσταση του πακέτου Cygwin Οδηγίες για την εγκατάσταση του πακέτου Cygwin Ακολουθήστε τις οδηγίες που περιγράφονται σε αυτό το file μόνο αν έχετε κάποιο laptop ή desktop PC που τρέχουν κάποιο version των Microsoft Windows. 1) Copy

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ CLASSWEB Εισαγωγή βαθμολογιών από διδάσκοντες μέσω Διαδικτύου

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ CLASSWEB Εισαγωγή βαθμολογιών από διδάσκοντες μέσω Διαδικτύου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ CLASSWEB Εισαγωγή βαθμολογιών από διδάσκοντες μέσω Διαδικτύου Συντάκτες: Παναγιώτα Μπούγια Θεοδώρα Νάνου Ιανουάριος 2015 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή...

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ "PROΩΘΗΣΗ" PROώθηση

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ PROΩΘΗΣΗ PROώθηση ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ "PROΩΘΗΣΗ" PROώθηση Περιεχόμενα Εγκατάσταση ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ... 3 ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ... 3 ΡΥΘΜΙΣΗ Wi-Fi... 4 ΕΙΣΟΔΟΣ ΧΡΗΣΤΗ... 6 ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΝΕΑΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ... 6 ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΚΕΥΗΣ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ALTEC SOFTWARE

Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ALTEC SOFTWARE Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ALTEC SOFTWARE Περιεχόµενα Σύνδεση στον προσωπικό χώρο...2 Το κεντρικό παράθυρο...3 ιαδροµή φακέλου...3 ιαχείριση αρχείων και φακέλων...4 Αποστολή

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου. Γνώσεις και πρότερες ιδέες των μαθητών. Σκοπός και στόχοι

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου. Γνώσεις και πρότερες ιδέες των μαθητών. Σκοπός και στόχοι Τίτλος: Υποδοχή εξωγήινων Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου Σύντομη περιγραφή: Οι μαθητές και οι μαθήτριες καλούνται να κάνουν μια απλή κατασκευή με την χρήση του εκπαιδευτικού πακέτου Lego NXT Mindstorms.

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσία Απομακρυσμένης Πρόσβασης VPN Οδηγός Εγκατάστασης και Διαμόρφωσης για χρήστες λειτουργικών συστημάτων MAC OS X

Υπηρεσία Απομακρυσμένης Πρόσβασης VPN Οδηγός Εγκατάστασης και Διαμόρφωσης για χρήστες λειτουργικών συστημάτων MAC OS X ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Υπηρεσία Απομακρυσμένης Πρόσβασης VPN Οδηγός Εγκατάστασης και Διαμόρφωσης για χρήστες λειτουργικών συστημάτων MAC OS X ΥΠΣ ΕΔ/49 12 Αυγούστου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Εργαστήριο 1 MATLAB ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1. Θέμα εργαστηρίου: Εισαγωγή στο MATLAB και στο Octave

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Εργαστήριο 1 MATLAB ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1. Θέμα εργαστηρίου: Εισαγωγή στο MATLAB και στο Octave ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1 Θέμα εργαστηρίου: Εισαγωγή στο MATLAB και στο Octave Περιεχόμενο εργαστηρίου: - Το περιβάλλον ανάπτυξης προγραμμάτων Octave - Διαδικασία ανάπτυξης προγραμμάτων MATLAB - Απλά

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εξαμηνιαία ΡομποΚαθαριστής Μέρος Β : Το Πρόγραμμα. Σχεδίαση Συστήματος Πραγματικής Εφαρμογής (Prototyping).

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εξαμηνιαία ΡομποΚαθαριστής Μέρος Β : Το Πρόγραμμα. Σχεδίαση Συστήματος Πραγματικής Εφαρμογής (Prototyping). Σκοπός Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εξαμηνιαία 2015 ΡομποΚαθαριστής Μέρος Β : Το Πρόγραμμα. Σχεδίαση Συστήματος Πραγματικής Εφαρμογής (Prototyping). Μονάδες ενός Ρομποτικού Συστήματος Μονάδα Συλλογής

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες εγκατάστασης Δορυφορικής κάρτας Technisat

Οδηγίες εγκατάστασης Δορυφορικής κάρτας Technisat Οδηγίες εγκατάστασης Δορυφορικής κάρτας Technisat Απαιτήσεις συστήματος IBM συμβατό PC με επεξεργαστή Pentium III 700 MHz ή ανώτερο Τουλάχιστον 256 MB RAM Τουλάχιστον 30 MB ελεύθερος χώρος στον σκληρό

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Περιεχόμενα της συσκευασίας. Τεχνικές Προδιαγραφές. Απαιτήσεις συστήματος. Ελληνική Έκδοση. IP002 Sweex USB Internet Phone

Εισαγωγή. Περιεχόμενα της συσκευασίας. Τεχνικές Προδιαγραφές. Απαιτήσεις συστήματος. Ελληνική Έκδοση. IP002 Sweex USB Internet Phone Εισαγωγή IP002 Sweex USB Internet Phone Αρχικά, σας ευχαριστούμε που αγοράσατε το Sweex USB Internet Phone. Με αυτό το τηλέφωνο εύκολης σύνδεσης μπορείτε να πραγματοποιήσετε κλήσεις μέσω Διαδικτύου. Για

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός χρήσης Google Forms

Οδηγός χρήσης Google Forms Οδηγός χρήσης Google Forms Είσοδος στις Google Forms Για να δημιουργήσουμε ένα ερωτηματολόγιο στις Google Forms, αρκεί να μπούμε στη διεύθυνση https://forms.google.com. Θα πρέπει να έχουμε ή να δημιουργήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΠΘ / ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

ΥΠΕΠΘ / ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΕΠΘ / ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ» Γ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΡΓO ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝO ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΤ ΚΑΙ ΚΑΤΑ 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ «Δράσεις Υποστήριξης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ 2 - MOODLE ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Ακ. Έτος ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Π. Εφραιμίδης. Υπεύθυνος εργαστηρίου: Α. Κουτσιαμάνης

ΕΡΓΑΣΙΑ 2 - MOODLE ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Ακ. Έτος ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Π. Εφραιμίδης. Υπεύθυνος εργαστηρίου: Α. Κουτσιαμάνης Ακ. Έτος 2013-2014 ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ 2 - MOODLE ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Π. Εφραιμίδης Υπεύθυνος εργαστηρίου: Α. Κουτσιαμάνης Συγγραφή σημειώσεων: Πίλτση Κωνσταντίνα 56011 Πίνακας Περιεχομένων Είσοδος στο σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Εισαγωγή στην Python. 1.1 Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Εισαγωγή στην Python. 1.1 Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγή στην Python Σύνοψη Σε αυτό το κεφάλαιο κάνουμε μια σύντομη εισαγωγή στην Python και στα εργαλεία λογισμικού που θα χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια του συγγράμματος. Προαπαιτούμενη γνώση

Διαβάστε περισσότερα

Εξαμηνιαία Εργασία 2013 Προγραμματίζοντας τον Arduino στη C Μέρος Β : Επικοινωνία Υπολογιστή με Μικροελεγκτή

Εξαμηνιαία Εργασία 2013 Προγραμματίζοντας τον Arduino στη C Μέρος Β : Επικοινωνία Υπολογιστή με Μικροελεγκτή Σκοπός Εξαμηνιαία Εργασία 2013 Προγραμματίζοντας τον Arduino στη C Μέρος Β : Επικοινωνία Υπολογιστή με Μικροελεγκτή Μικροελεγκτές Πλακέτα Arduino Προγραμματισμός Μικροελεγκτών στη C. Επικοινωνία Υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

Sricam R CONCEPTUM. SricamPC. Εγχειρίδιο εφαρμογής

Sricam R CONCEPTUM. SricamPC. Εγχειρίδιο εφαρμογής Sricam Sricam Sricam Sricam Εγχειρίδιο εφαρμογής SricamPC 1. Τι μπορείτε να κάνετε με το SricamPC Το SricamPC είναι δωρεάν λογισμικό συμβατό με Microsoft Windows 7, 8 και 10. Το SricamPC σας επιτρέπει:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ GPRS 1. ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ GOOGLE EARTH

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ GPRS 1. ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ GOOGLE EARTH Αχαρναί 20.7.09 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ GPRS 1. ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ GOOGLE EARTH Για τη σωστή λειτουργία του προγράμματος πρέπει να έχετε εγκαταστήσει στον υπολογιστή σας το λογισμικό χαρτογράφησης

Διαβάστε περισσότερα

Μετρήσεις και συλλογή δεδομένων (Data acquisition) με μικροελεγκτές. Εισαγωγή στο Arduino. Ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός διεργασιών

Μετρήσεις και συλλογή δεδομένων (Data acquisition) με μικροελεγκτές. Εισαγωγή στο Arduino. Ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός διεργασιών Μετρήσεις και συλλογή δεδομένων (Data acquisition) με μικροελεγκτές Εισαγωγή στο Arduino Ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός διεργασιών Τι είναι Μικροελεγκτής; Ηλεκτρονική συσκευή που διαχειρίζεται ηλεκτρονικά

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 1 Γνωριμία με το περιβάλλον LabVIEW. Γνωριμία με το περιβάλλον LabVIEW.

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 1 Γνωριμία με το περιβάλλον LabVIEW. Γνωριμία με το περιβάλλον LabVIEW. Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 1 Γνωριμία με το περιβάλλον LabVIEW. Γνωριμία με το περιβάλλον LabVIEW. Βασική δομή ενός προγράμματος στο LabVIEW. Σκοπός Εμπρόσθιο Πλαίσιο (Front Panel). Δομικό

Διαβάστε περισσότερα

1o ΕΠΑΛ- Ε.Κ. Συκεών -Τομέας: Ηλεκτρονικής, Ηλεκτρολογίας και Αυτοματισμού Εκπαιδευτικοί: Μπουλταδάκης Στέλιος Μαυρίδης Κώστας

1o ΕΠΑΛ- Ε.Κ. Συκεών -Τομέας: Ηλεκτρονικής, Ηλεκτρολογίας και Αυτοματισμού Εκπαιδευτικοί: Μπουλταδάκης Στέλιος Μαυρίδης Κώστας 1o ΕΠΑΛ- Ε.Κ. Συκεών -Τομέας: Ηλεκτρονικής, Ηλεκτρολογίας και Αυτοματισμού Εκπαιδευτικοί: Μπουλταδάκης Στέλιος Μαυρίδης Κώστας Μάθημα: Ρομποτική Αντικείμενο : Μεταφορά δεδομένων μέσω του πρωτοκόλλου RS232

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Εγκατάστασης Pylon Entry

Οδηγίες Εγκατάστασης Pylon Entry Οδηγίες Εγκατάστασης Pylon Entry Περιεχόμενα Τεχνικές Προδιαγραφές... 3 Ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές... 3 Οδηγίες Εγκατάστασης Pylon Entry... 3 Εγκατάσταση... 3 Πρώτη είσοδος στην εφαρμογή και ενεργοποίηση...

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΟΡΑΣΗ. Όταν ένα ρομπότ κινείται σε άγνωστο χώρο ή σε χώρο που μπορεί να αλλάξει η διάταξή του τότε εμφανίζεται η ανάγκη της όρασης μηχανής.

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΟΡΑΣΗ. Όταν ένα ρομπότ κινείται σε άγνωστο χώρο ή σε χώρο που μπορεί να αλλάξει η διάταξή του τότε εμφανίζεται η ανάγκη της όρασης μηχανής. ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΟΡΑΣΗ Όταν ένα ρομπότ κινείται σε άγνωστο χώρο ή σε χώρο που μπορεί να αλλάξει η διάταξή του τότε εμφανίζεται η ανάγκη της όρασης μηχανής. Αισθητήρες που χρησιμοποιούνται για να αντιλαμβάνεται

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγματα Δεδομένων: Οι τιμές στο κυλικείο, μια λίστα από ονόματα, τα σήματα της τροχαίας.

Παραδείγματα Δεδομένων: Οι τιμές στο κυλικείο, μια λίστα από ονόματα, τα σήματα της τροχαίας. Δεδομένα Πληροφορίες Δεδομένα: Μια ομάδα από σύμβολα, αριθμούς, λέξεις που αντιπροσωπεύουν κάτι και θα χρησιμοποιηθούν σε μια επεξεργασία. Παραδείγματα Δεδομένων: Οι τιμές στο κυλικείο, μια λίστα από ονόματα,

Διαβάστε περισσότερα

SAP Οδηγός για τους Υπογράφοντες του DocuSign

SAP Οδηγός για τους Υπογράφοντες του DocuSign SAP Οδηγός για τους Υπογράφοντες του DocuSign Περιεχόμενα 1. SAP Οδηγός για τους Υπογράφοντες του DocuSign... 2 2. Παραλαβή Ειδοποίησης Email... 2 3. Υπογραφή Εγγράφου... 3 4. Άλλες Επιλογές... 4 4.1 Ολοκλήρωση

Διαβάστε περισσότερα

Interfox.gr. Κωδικοποίηση Κάμερας

Interfox.gr. Κωδικοποίηση Κάμερας Κωδικοποίηση Κάμερας 1. Κατεβάζουμε την εφαρμογή yoosee από το App store (IOS) ή από την σελίδα www.yoosee.co (Android) 2. Κάνουμε register με χρήση του e-mail μας και με εναν κωδικό. Θα εμφανιστεί μήνυμα

Διαβάστε περισσότερα

SingularLogic Σεπτέμβριος 2014

SingularLogic Σεπτέμβριος 2014 LIVE UPDATE Έκδοση 5 SingularLogic Σεπτέμβριος 2014 SingularLogic Live Update (SLUC) Είναι μια ανεξάρτητη εφαρμογή που σας επιτρέπει με εύκολο τρόπο: Να ενημερώνεστε για τις τρέχουσες προσφορές της SingularLogic

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΚYΠΡΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΚYΠΡΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΚYΠΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΣΤO ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ ΤΠΚ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ VPN ΥΣΠΤ Η υπηρεσία πρόσβασης στο δίκτυο δεδομένων του ΤΠΚ μέσω εικονικού ιδιωτικού δικτύου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ DVR TVT

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ DVR TVT ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ DVR TVT ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ Στην πρώτη εκκίνηση του καταγραφικού πατάμε ΕΞΟΔΟΣ στο παράθυρο με τον «ΟΔΗΓΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ» 1) Κάνουμε δεξί κλικ και εμφανίζεται στο κάτω μέρος της οθόνης η μπάρα

Διαβάστε περισσότερα

LFT169 - LFR169 ΠΟΜΠΟΣ ΚΑΙ ΔΕΚΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ

LFT169 - LFR169 ΠΟΜΠΟΣ ΚΑΙ ΔΕΚΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ LFT169 - LFR169 ΠΟΜΠΟΣ ΚΑΙ ΔΕΚΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ Οδηγίες Παραμετροποίησης Power Electronics Control Ε.Π.Ε. Τύποι Συσκευών: LFT169 - LFR169 Περιγραφή: Πομπός και Δέκτης Τηλεχειρισμού 169MHz

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργώντας μια εφαρμογή ζωγραφικής. 2 ο Μάθημα

Δημιουργώντας μια εφαρμογή ζωγραφικής. 2 ο Μάθημα Δημιουργώντας μια εφαρμογή ζωγραφικής 2 ο Μάθημα Απαιτήσεις 1. Σύνδεση στο Διαδίκτυο (διότι οι εφαρμογές δημιουργούνται online) 2. Εγκατεστημένος ο Browser Google Chrome 3. Υπαρκτός λογαριασμός Gmail 4.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΠΕΓΕΡΓΑΣΙΑ. (Είναι οι σκέψεις και οι πράξεις που κάνουμε για να λυθεί το πρόβλημα) ΕΙΣΟΔΟΥ - ΕΞΟΔΟΥ

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΠΕΓΕΡΓΑΣΙΑ. (Είναι οι σκέψεις και οι πράξεις που κάνουμε για να λυθεί το πρόβλημα) ΕΙΣΟΔΟΥ - ΕΞΟΔΟΥ 1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΡΜΗΣ Μάθημα: Ενότητα: Πληροφορική Α' Γυμν. Το Υλικό του Υπολογιστή ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ (Είναι τα στοιχεία που δίνουμε για λυθεί το πρόβλημα) ΕΠΕΓΕΡΓΑΣΙΑ (Είναι οι σκέψεις και οι πράξεις που

Διαβάστε περισσότερα

του προγράμματος diagrama_rohs.zip )

του προγράμματος diagrama_rohs.zip ) έκδοση 3.20 ( κατέβασμα του προγράμματος diagrama_rohs.zip ) Το πρόγραμμα αυτό γράφτηκε όχι να γίνει μια γλώσσα προγραμματισμού, αλλά να γίνει ένα εργαλείο για την εισαγωγή των μαθητών στον προγραμματισμό.

Διαβάστε περισσότερα

Startup Guide Backup365. Οδηγός γρήγορης εγκατάστασης και εκκίνησης. Για να δοκιμάσετε την υπηρεσία θα πρέπει να ακoλουθήσατε τα παρακάτω βήματα:

Startup Guide Backup365. Οδηγός γρήγορης εγκατάστασης και εκκίνησης. Για να δοκιμάσετε την υπηρεσία θα πρέπει να ακoλουθήσατε τα παρακάτω βήματα: Startup Guide Backup365 Οδηγός γρήγορης εγκατάστασης και εκκίνησης [ ΠΡΟΣΟΧΗ: αν κατά την κρυπογράφιση του αρχείου επιλέξετε δικό σας Encryption Key (αντί του Password εισόδου που προτείνει το σύστημα)

Διαβάστε περισσότερα

Μπορείτε τα δείτε βιντεάκι με τη διαδικασία εδώ: http://www.greektuts.net/greek-in-joomla/

Μπορείτε τα δείτε βιντεάκι με τη διαδικασία εδώ: http://www.greektuts.net/greek-in-joomla/ 1) Εμφάνιση ιστοσελίδας Ανοίγουμε το πρόγραμμα πλοήγησης (Firefox, Chrome, Internet Explorer κτλ) και στη γραμμή διευθύνσεων πληκτρολογούμε τη διεύθυνση http://localhost ή http://127.0.0.1. Αν δεν βλέπουμε

Διαβάστε περισσότερα