Εξαρτησιογόνες ουσίες και ποινικοποίηση

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εξαρτησιογόνες ουσίες και ποινικοποίηση"

Transcript

1 Εξαρτησιογόνες ουσίες και ποινικοποίηση

2 Περιεχόμενα 1.Το αλκοόλ και ο αλκοολισμός 2.Φυσικά ναρκωτικά 3.Τεχνητά ναρκωτικά 4.Doping 5.Ποινικοποίηση - Απεξάρτηση 6.Ερωτηματολόγιο

3 1.ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ Ο ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ Ονόματα μαθητών εργασίας: Κουτρουμάνος Παναγιώτης Λαζαρίδης Βασίλης Μαζαράκης Ανδρέας Μαντουδάκη Χριστίνα Μαρινοπούλου Ιουλία ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ Σε πολλά μέρη του κόσμου η κατάχρηση-εξάρτηση από το οινόπνευμα είναι σήμερα ένα σημαντικό και προοδευτικά αυξανόμενο πρόβλημα. Ο όρος αλκοολισμός είναι ταυτόσημος µε την εξάρτηση από το οινόπνευμα. Σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο αλκοολισμός είναι μια χρόνια διαταραχή της συμπεριφοράς, που εκδηλώνεται με την επανειλημμένη λήψη οινοπνευματωδών ποτών σε ποσότητα,

4 ασυμβίβαστη με τις διαιτητικές συνθήκες και τα παραδεκτά όρια του κοινωνικού περιβάλλοντος και που σε κάποιο βαθμό επηρεάζει την υγεία του χρήστη ή την επαγγελµατική και κοινωνική του λειτουργικότητα. Ο αλκοολισμός είναι δυνητικά μία θανατηφόρα νόσος, η οποία προκαλεί σοβαρές ψυχιατρικές, σωματικές και κοινωνικές επιπλοκές Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛ Ο όρος αλκοόλ προέρχεται από την αραβική λέξη "al kohl". Το αλκοόλ που βρίσκεται στα αλκοολούχα ποτά ονομάζεται αιθυλική αλκοόλη ή αιθανόλη και έχει το χημικό τύπο C2 H5 OH. Ο άνθρακας, το υδρογόνο και το οξυγόνο αποτελούν τα μόνα στοιχεία της αιθυλικής αλκοόλης. Αυτή είναι το μόνο είδος αλκοόλης που είναι ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση, ταξινομείται φαρμακολογικά, ως γενικό καταστατικό και μπορεί να προκαλέσει καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος. Δεν έχει εξακριβωθεί πότε αρχίζει στην ανθρώπινη ιστορία, η χρήση του αλκοόλ, ούτε η εμφάνιση του μπορεί να συσχετισθεί με την ύπαρξη ορισμένων ιστορικών και κοινωνικών συνθηκών. Η παραγωγή και πώληση οινοπνευματωδών ποτών είναι διαδικασίες ρυθμισμένες με νόμους από τους πρώτους κιόλας πολιτισμούς. Ο κώδικας του Χαμουραμπί περιείχε διατάξεις που ρύθμιζαν το κανονισμό λειτουργίας των "οίκων οινοποσίας". Οι Σουμέριοι και οι Αιγύπτιοι ιατροί χρησιμοποιούσαν την μπύρα και τα κρασί σαν συστατικό στοιχείο των ιατρικών συνταγών. Το νερό, που στους πρώτους γεωργικούς πολιτισμούς ήταν από τα πολυτιμότερα αγαθά, το χρησιμοποιούσαν αρχικά και για να κάνουν σπονδές στις διάφορες λατρευτικές τελετουργίες. Αργότερα όμως αντικαταστάθηκε από τα γάλα, το μέλι και το κρασί ή τη μπύρα. Η εισαγωγή των οινοπνευματωδών ποτών στο τυπικό πολλών θρησκειών συνδέεται με την ιδιότητα τους να φέρνουν τους ιερείς σε μια επιθυμητή κατάσταση έκστασης. Η ιδιότητα αυτή θεωρούνταν αποτέλεσμα της παρουσίας υπερφυσικών πνευμάτων και θεών. Το κόκκινο κρασί, στα πλαίσια των θρησκευτικών του χρήσεων, ταυτίστηκε από την αρχή με το σύμβολο του αίματος της ζωής και με αυτή την πνευματική σημασία πέρασε ως συστατικό στοιχείο στο χριστιανικό μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

5 Οι μύθοι και οι μαρτυρίες που σώζονται από τον αρχαιοελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό αποκαλύπτουν την κοινή σχεδόν πανομοιότητα. Έλληνες φιλόσοφοι ανέφεραν μια χονδροειδή μέθοδο απόσταξης. Ο Διόνυσος ήταν θεός του κρασιού, γιος του Δία και της Σέμελης. Οι περιπέτειες του είναι πολλές. Έτσι σ' ένα μεγάλο του ταξίδι ως την Ινδία που συνοδεύονταν από σάτυρους, άντρες και γυναίκες και κρατούσαν κληματόβεργες χορεύοντας και τραγουδώντας, δίδασκε στους ανθρώπους, που συναντούσε και τον αγαπούσαν πως να καλλιεργούν το αμπέλι και να φτιάχνουν κρασί. Στην αρχαία Ελλάδα ευδοκιμούσε το σιτάρι, το αμπέλι, η ελιά. Όσοι δεν έτρωγαν ψωμί και δεν έπιναν κρασί, θεωρούνταν βάρβαροι. Ο Κύκλωπας Πολύφημος, όντας άγριος, αγνοούσε το κρασί και τρεφόταν μόνο με κρέας και γαλακτοκομικά. Στο Συμπόσιο του Πλάτωνα περιγράφονται αναλυτικά οι διαδικασίες της σωστής οινοποσίας, αλλά δεν απουσιάζουν και οι αναφορές στις δυσμενείς της συνέπειες, όπως πονοκεφάλους, κ.ά.. Επίσης, η Παλαιά Διαθήκη αναφέρεται στις απολαύσεις από τη μετριοπαθή κατανάλωση οινοπνεύματος, αλλά και στις δυσάρεστες επιπτώσεις της μέθης. Ο Ξενοφών στην "Κύρου Ανάβαση" γράφει ότι, επιστρέφοντας με τους μύριους από την Περσία, είδε στην Αρμενία να πίνουν ποτό από κριθάρι. Οι Σκύθες, οι Θράκες, οι Κέλτες κ.α. έπιναν μπύρα από εκείνα τα χρόνια. Οι λαοί της Β. Ευρώπης έμαθαν την τέχνη της ζυθοποιίας από τους Ρωμαίους. Η παρασκευή ποτών με απόσταξη ήταν γνωστή στη Βρετανία πριν από την ρωμαϊκή κατάκτηση. Παρόμοια ποτά κατασκευάζονταν στην Ισπανία, Γαλλία και την υπόλοιπη Δ. Ευρώπη, κυρίως μετά τον 8ο αιώνα όπου ήλθαν σε επαφή με τους Άραβες. Κατά το μεσαίωνα ιδρύθηκαν πολλές βιοτεχνίες μπύρας στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γερμανία, που με τον καιρό εξελίχτηκαν στις σύγχρονες τεράστιες βιομηχανίες με πλατιά κατανάλωση που πολλές φορές επιβάλλονταν κυβερνητικός έλεγχος. Στην Ελλάδα το πρώτο βιοτεχνικό εργαστήριο μπύρας ιδρύθηκε το 1864 στην Αθήνα από Ι. Φιξ. Αργότερα ιδρύθηκαν και άλλα.

6 ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Το «παν μέτρον άριστον» επινοήθηκε για το αλκοόλ. Τα ερευνητικά δεδομένα, εδώ και χρόνια, επιμένουν ότι όποιος νοιάζεται για την υγεία του (και το κάνει, ασφαλώς, κέφι), δεν πρέπει να το βγάζει εντελώς από τη ζωή του. Στην περίπτωση που δεν μπορεί να του αντισταθεί, τα μαντάτα δεν είναι καθόλου καλά. Θα έχετε βαρεθεί να το ακούτε: δυο ποτηράκια κρασί για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες, σε καθημερινή βάση έχουν σχετιστεί με χαμηλότερη θνησιμότητα από εμφράγματα του μυοκαρδίου_ σε σχέση ακόμη και με εκείνους που απέχουν τελείως από το αλκοόλ. Λίγο κόκκινο κρασί οδηγεί σε αύξηση της «καλής» HDL χοληστερίνης στο αίμα, καθώς και σε οξείδωση της «κακής» LDL χοληστερίνης, λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών που εμπεριέχει. Αναλύσεις σημαντικών ερευνών, όπως αυτής της Framingham, δείχνουν ότι η ήπια κατανάλωση οδηγεί στη μείωση των επιπέδων συγκεκριμένων παραγόντων στο αίμα που σχετίζονται με την πήξη, και έτσι βοηθά στη μείωση του σχηματισμού θρόμβων και της απόφραξης των αγγείων. Αντιθέτως, με τη μεγαλύτερη κατανάλωση, παρουσιάζεται αύξηση της αρτηριακής πίεσης και των τριγλυκεριδίων. Τουτέστιν περισσότερα αγγειακά-εγκεφαλικά επεισόδια. Και όχι μόνον: προκαλεί εκφύλιση του καρδιακού μυός, προκαλώντας σοβαρή παθολογική κατάσταση που είναι γνωστή ως αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια.

7 «Πίνω για να ξεχάσω» Η κατανάλωση αλκοόλ ενισχύει την επιλεκτική μνήμη. Βρετανική μελέτη του Πανεπιστημίου του Σάσεξ έδειξε ότι το αλκοόλ συμβάλλει στην απώθηση δυσάρεστων αναμνήσεων, δίδοντας έμφαση στις θετικές. Με μία μικρή λεπτομέρεια: αυτό επιτυγχάνεται όσο πίνει κανείς, υπό την επήρρεια του αλκοόλ και μόνον Σε βάθος χρόνου η υπερβολική και συστηματική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, ακόμη και οι σποραδικές καταχρήσεις, βλάπτουν τη μνήμη. Πειράματα δείχνουν ότι εκτός από τη μνήμη επηρεάζονται και άλλες γνωσιακές λειτουργίες, όπως η μάθηση, η δυνατότητα σύνθετης σκέψης, ο χρόνος αντίδρασης σε ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Αίσθηση στην επιστημονική κοινότητα είχαν προκαλέσει φωτογραφίες του ανθρώπινου εγκεφάλου με τρύπες, τις οποίες είχε προκαλέσει η χρόνια και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Χωρίς υπερβολή, όποιος «πίνει» πολύ, χάνει σταδιακά τον έλεγχο της συμπεριφοράς, οδηγείται συχνά σε παρορμητικές συμπεριφορές, ενίοτε και στην κατάθλιψη. Η υπέρ-κατανάλωση έχει ως αποτέλεσμα την απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου, προκαλώντας το θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων και ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονταν στον προμετωπιαίο φλοιό, ο οποίος συνδέεται με τον έλεγχο της συμπεριφοράς. Όταν μάλιστα η κατανάλωση γίνεται από εφήβους ή και νεαρούς ενηλίκους, τα πράγματα είναι ακόμα πιο σοβαρά, αφού η ανάπτυξη του εγκεφάλου τους δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Το αλκοόλ απειλεί και τα περιφερικά νεύρα, οδηγώντας συχνά σε βλάβη και εκφύλιση τους, σε αλκοολική νευρίτιδα δηλαδή. Το γεγονός ότι οι αλκοολικοί υποσιτίζονται σε συνδυασμό με την ιδιότητα του αλκοόλ να παρεμποδίζει την απορρόφηση βιταμινών και ιδιαίτερα εκείνων του συμπλέγματος Β, η αλκοολική νευρίτιδα ανήκει στους σημαντικούς κινδύνους.

8 Χολή Μελέτες δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στη χολή κατά 50%. Ήπαρ Οι καταχρήσεις αλκοόλ, μόνιμες ή σποραδικές, μπορεί να προκαλέσουν κίρρωση του ήπατος, βλάβη μη αναστρέψιμη, ή ακόμη και καρκίνο. Σχετική βρετανική μελέτη κρούει ιδιαίτερα τον κώδωνα του κινδύνου για τους υπέρβαρους, και τους παχύσαρκους. Μαστοί Γυναίκες που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, θα πρέπει να ξεχάσουν και αυτό το «ένα ποτηράκι» που συνήθως συνιστούν οι ιατροί. Το αλκοόλ ανεβάζει τα επίπεδα των οιστρογόνων στο αίμα, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ειδικά σε γυναίκες με σεσημασμένους παράγοντες κινδύνου. Πεπτικό σύστημα Η υπερβολική και παρατεταμένη κατανάλωση οινοπνεύματος, συνδυαστικά και με άλλους παράγοντες, έχει ενοχοποιηθεί για πρόκληση καρκίνων στο ανώτερο πεπτικό σύστημα. Η τοξική επίδραση του οινοπνεύματος στο στομάχι μπορεί να προκαλέσει γαστρίτιδα και να επιδεινώσει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Οστά Το αλκοόλ μειώνει τη δυνατότητα του οργανισμού να απορροφά το ασβέστιο και ακυρώνει τη θετική δράση των οιστρογόνων στα οστά. Εξ αυτού η μεγάλη κατανάλωσή του συνδέεται με επιδείνωση της οστεοπόρωσης.

9 Μύες Η μέγιστη απειλή είναι η εκφύλιση και βλάβη των μυών, η αλκοολική μυοσίτιδα. Πρόκειται για φλεγμονή των μυών, κυρίως στους ώμους και το στήθος, η οποία προκαλεί πόνο και εμφανίζεται σε πότες. Επιδερμίδα Δεν είναι δύσκολο να το παρατηρήσετε: οι αυξημένες «δόσεις» οινοπνεύματος αφυδατώνουν το δέρμα, προκαλούν οξειδωτική γήρανση. Η επιδερμίδα γίνεται πιο ξηρή, θαμπότερη, φαίνεται πιο γερασμένη. Σύμφωνα με έρευνες, το αλκοόλ επιδεινώνει και την ψωρίαση. Παράλληλα, η περιφερική αγγειοδιαστολή που δημιουργεί το αλκοόλ προκαλεί χαρακτηριστικό κοκκίνισμα ορισμένων τμημάτων του προσώπου και του σώματος (η χαρακτηριστική κόκκινη μύτη των αλκοολικών). Στόμα Το οινόπνευμα επηρεάζει τη χλωρίδα του στόματος, στεγνώνει το βλεννογόνο και αλλάζει το ph, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι φλεγμονές των ούλων (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα) και η τερηδόνα. Οι υδατάνθρακες των αλκοολούχων ποτών ευνοούν επίσης τη δημιουργία τερηδόνας. Επιπλέον, το οινόπνευμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος και του λάρυγγα. Προκαλεί δυσάρεστη αναπνοή, καθώς το 5-10% αποβάλλεται από τα ούρα, την αναπνοή και τον ιδρώτα_ το συκώτι μεταβολίζει τη μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ. Προστάτης Η λελογισμένη κατανάλωση αλκοόλ μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, υποστηρίζουν οι έρευνες. Αναπαραγωγικό σύστημα

10 Το αλκοόλ «σκοτώνει» τη γονιμότητα, και των ανδρών και των γυναικών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αμερικανικής μελέτης της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, ακόμη και μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες μιας πετυχημένης εγκυμοσύνης σε γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Η μεγαλύτερη πτώση στα ποσοστά επιτυχίας σημειώθηκε μεταξύ των γυναικών που κατανάλωναν συχνά λευκό κρασί. Συγκεκριμένα, 2-3 ποτήρια λευκού κρασιού μείωναν την αποτελεσματικότητα της εξωσωματικής κατά 24%. Αλλά και οι γυναίκες, των οποίων οι σύντροφοι έπιναν καθημερινά μπίρα είχαν κατά 30% λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί, ενώ η επιτυχία της εξωσωματικής μειωνόταν κατά 38%. Σώζει η μέτρια κατανάλωση:τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν τις θετικές επιδράσεις του αλκοόλ στην υγεία, θεωρούν ως αποδεκτή την ημερήσια κατανάλωση 15 γρ. αλκοόλ για τις γυναίκες και γρ. για τους άνδρες_ που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Οι ποσότητες αυτές, ανάλογα με το ποτό, αντιστοιχούν περίπου σε: 1 ποτήρι μπίρας 250 ml για τις γυναίκες και τη διπλάσια ποσότητα για τους άνδρες. 1 ποτηράκι κρασί για τις γυναίκες και 2 για τους άνδρες. 1 μεζούρα «σκληρού» ποτού, όπως ουίσκι, για τους άνδρες και περίπου το μισό για τις γυναίκες.

11 ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΗ Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, ο εγκέφαλος ενός οδηγού που κινείται σε μέτρια κυκλοφορία επεξεργάζεται περίπου 300 πληροφορίες το λεπτό. Οι πληροφορίες αυτές αφορούν στον προσδιορισμό της ακριβούς θέσης του στο δρόμο, την οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου του, τον υπολογισμό της πορείας του αυτοκινήτου το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, τις κινήσεις των άλλων αυτοκινήτων κλπ. Συνεπώς, ακόμα και στις πιο ομαλές συνθήκες, το οδήγημα είναι μια δύσκολη και απαιτητική διαδικασία. Είναι βέβαιο πως το οδήγημα και η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών δεν συνδυάζονται. Σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη υπάρχουν αυστηρά όρια ασφαλείας για την επιτρεπόμενη στάθμη του αλκοόλ στο αίμα των οδηγών. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό το όριο είναι μηδέν αλκοόλ στο αίμα όσων οδηγούν. Αλλά γιατί το οινόπνευμα και το οδήγημα δεν συνδυάζονται;

12 Η επίδραση του αλκοόλ Πολύ πριν φτάσουμε στην εικόνα του ανεξέλεγκτου μεθυσμένου, το οινόπνευμα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε λειτουργίες που έχουν άμεση σχέση με την ικανότητά μας για ασφαλές οδήγημα. Ο καφές, τα αναψυκτικά, τα παυσίπονα, τα βρασμένα κρεμμύδια και άλλα γιατροσόφια δεν βοηθούν στην γρηγορότερη αποβολή του οινοπνεύματος από το αίμα. Το οινόπνευμα δεν διευκολύνει να αντιμετωπίσουμε το κρύο καθώς διευρύνει τα επιφανειακά αιμοφόρα αγγεία και αυτό σημαίνει ευκολότερη απώλεια θερμότητας. Κατά μέσον όρο, ένας άνδρας που ήπιε δυο ποτήρια μπύρα βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με μία γυναίκα που έχει καταναλώσει ενάμισι ποτήρι μπύρα. Οι λόγοι βρίσκονται τόσο στο ότι μια γυναίκα είναι πιο μικρόσωμη από ένα άνδρα, όσο και στη συμμετοχή των ορμονών στη διαδικασία του μεταβολισμού. Όλα τα (νόμιμα) ποτά περιέχουν αιθυλική αλκοόλη. Υπάρχουν, βεβαίως, και άλλα είδη αλκοόλης, αλλά αυτά χρησιμοποιούνται μόνον σε βιομηχανικές εφαρμογές. Η χρήση τέτοιων αλκοολών σε ποτά είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει τύφλωση ή θάνατο. Η παρουσία φαγητού στο στομάχι και ιδίως λιπαρών ουσιών επιβραδύνει την απορρόφηση της αλκοόλης και οδηγεί σε ελαφρώς

13 χαμηλότερα BAC (επίπεδα αλκοόλ στο αίμα). Είναι προφανές ότι αυτό έχει πρακτικό ενδιαφέρον μόνον για χαμηλή ή μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοόλ: μειώνει την στάθμη εγρήγορσης, μειώνει την ικανότητα αναγνώρισης κινδύνου, μειώνει την ικανότητα παρακολούθησης αλλαγής των συνθηκών, και μειώνει την ικανότητα συνδυασμού πληροφοριών, που απαιτεί ένα ασφαλές οδήγημα. ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΝΕΟΙ Στις µέρες µας, ιδιαίτερα στον κόσμο των νέων υπερισχύει η άποψη ότι άµα δεν μεθύσεις έστω και λίγο, δεν διασκεδάζεις. Ίσως αυτό θα μπορούσε να δικαιολογήσει τον αυξανόμενο αριθμό αλκοολικών νέων. Κάποιος µε πιο φιλελεύθερο πνεύμα θα προσπαθούσε να δικαιολογήσει αυτή τη συμπεριφορά των νέων µε τα ακόλουθα επιχειρήµατα. Οι νέοι της εποχής µας προσπαθούν να φαίνονται αντιδραστικοί στις συμβουλές των μεγαλυτέρων τους. Θεωρούν τον εαυτό τους ως επαναστάτη. Το αλκοόλ συµπεριλαµβάνεται στη λίστα των "απαγορευµένων καρπών". Κατά συνέπεια οι νέοι µπαίνουν στον πειρασμό να δοκιμάσουν τους απαγορευμένους καρπούς ως τρόπο αντίδρασης. Επίσης υπάρχουν νέοι που δεν είναι συνηθισμένοι στο πιοτό και όντας επηρεασμένοι από τους φίλους τους, εθίζονται στο αλκοόλ". εν θα διαφωνήσουµε καθόλου µε αυτές τις απόψεις. Απλώς θα προσθέσουµε ότι η καλύτερη µέθοδος πρόληψης της εξάπλωσης του αλκοολισµού είναι η πληροφόρηση. Η πληροφόρηση των κινδύνων που κρύβονται πίσω από αυτή την εφήµερη µόδα µέσω ενηµερωτικών φυλλαδίων στα σχολεία, στα πολυσύχναστα µέρη των νέων έτσι ώστε τα παιδιά να έχουν τουλάχιστον το δικαίωµα επιλογής ανάµεσα στο θάνατο και τη ζωή. Γιατί η κατάχρηση αλκοόλ καταστρέφει εκτός από τον ίδιο τον αλκοολικό, οικογένειες, σταδιοδροµίες, διαλύει φιλίες, γεµίζει φυλακές, νοσοκοµεία,...νεκροτοµεία.

14 ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ Η θεραπεία ξεκινάει από τον ίδιο τον ασθενή. Η αποδοχή του προβλήματος είναι το σημαντικότερο βήμα. Είναι μια προσπάθεια επίπονη, μακροχρόνια και με πολλές στιγμές αδυναμίας. Η θεραπεία αποτοξίνωσης των αλκοολικών γίνεται με ψυχοθεραπεία και με φάρμακα σε ψυχιατρικές κλινικές. Παρουσιάζει δυστυχώς τεράστιες δυσκολίες. Οι αλκοολικοί συνήθως αρνούνται ότι έχουν πρόβλημα εθισμού στο αλκοόλονόματα μαθητών εργασίας: και δεν ζητούν βοήθεια από ειδικούς, πιστεύοντας ότι έτσι οι υπόλοιποι τους λυπούνται. Υπάρχουν βεβαίως κρατικά και δημόσια ιδρύματα όπου άτομα που πάσχουν από αλκοολισμό μπορούν να μιλήσουν για τα προβλήματά τους και να βοηθηθούν από ειδήμονες. Οι άνθρωποι αυτοί χρήζουν βοήθειας εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού. Οι βασικές παράμετροι που θα μπορούσαν να συμβάλουν θετικά σε οποιοδήποτε θεραπευτικό πρόγραμμα είναι οι εξής : Αναγνώριση και αξιολόγηση του προβλήματος. Μεγάλη σημασία έχει η στάση στη πρώτη επαφή με τον προβληματικό πότη. Χρειάζεται επίμονη προσπάθεια για τη λεπτομερή αξιολόγηση κάθε πτυχής της γενικότερης υγείας και των δραστηριοτήτων του ατόμου. Κατάρτιση θεραπευτικού προγράμματος. Με βάση το δεδομένο ότι όλοι οι αλκοολικοί ΔΕΝ παρουσιάζουν την αυτή κλινική εικόνα (π.χ. συμπτώματα, βαθμό εξάρτησης κ.λ.π), η κατάρτιση του θρεπτικού προγράμματος απαιτεί δύο βασικά στοιχεία : 1. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης που προαναφέρθηκε και 2. Την ενεργό συμμετοχή του ασθενούν στις αποφάσεις σχετικά με τη θεραπευτική διαδικασία. Ανάλογα με την κλινική εικόνα του προβληματικού πότη, τα πρώτα στάδια ενός θεραπευτικού προγράμματος μπορεί να απαιτήσουν: 1.Αποτοξίνωση. Η αποτοξίνωση δεν είναι θεραπεία για αλκοολισμό αλλά είναι μια περίοδο αποχής από το αλκοόλ με στόχο την προετοιμασία του ατόμου για απεξάρτηση και ανάρρωση. 2.Αντιμετώπιση οργανικών ή και ψυχιατρικών διαταραχών. Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, ανάγκη εισαγωγής σε νοσοκομείο ή ψυχιατρείο για την αντιμετώπιση πιθανών διαταραχών εξαρτάται από την κατάσταση που βρίσκεται ο αλκοολικός. Συνήθως πολλά από τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι προβληματικοί πότες μπορούν να αντιμετωπιστούν στα εξωτερικά ιατρεία και όχι στα νοσοκομεία και

15 στις κλινικές. Θεραπευτικό πρόγραμμα. Θα πρέπει η σχέση του θεράποντος και του θεραπευόμενου να είναι ειλικρινής και να υπάρχει μεταξύ τους εμπιστοσύνη. Δεν θα πρέπει ο θεράπων να λέει ψέματα στον θεραπευόμενο αλλά να του λέει την αλήθεια. Επίσης κάθε θεραπευτική παρέμβαση πρέπει να εμπεριέχει κατάρτιση εφικτών θεραπευτικών στόχων. Επιπλέον απαραίτητη είναι η υποστήριξη της οικογένειας του αλκοολικού. Διαχρονική παρακολούθηση. Η διαχρονική παρακολούθηση του προβληματικού πότη και η συνεχής υποστήριξη του ίδιου και της οικογένειας του επιβάλλεται για διάστημα τουλάχιστον ενός έτους. ΕΠΙΛΟΓΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ Το αλκοόλ είναι µία τοξική ουσία που βλάπτει όλα τα κύτταρα και τους ιστούς του οργανισµού. Ο αλκοολικός πρέπει να θεωρείται ως βαριά πάσχων άτοµο και η κατάχρηση αιθυλικής αλκοόλης πρέπει να αντιµετωπίζεται ως µια πολυσυστηµατική, σοβαρή και επικίνδυνη για τη ζωή νόσος. Για τη λύση των προβληµάτων που σχετίζονται µε την κατάχρηση αιθυλικής αλκοόλης απαιτείται ενεργός δραστηριότητα από το σύνολο της κοινωνίας. Η έγκαιρη διακοπή της χρήσης της ουσίας φαίνεται να προλαµβάνει την εγκατάσταση µη αναστρέψιµων βλαβών του οργανισµού.

16 2.ΦΥΣΙΚΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Ονόματα μαθητών εργασίας: Μαρτσέκης Παναγιώτης Μητρόπουλος Δημήτρης Λινάρδου Έφη Κωφού Αγγελίνα Εισαγωγή: Στις μέρες μας τα ναρκωτικά είναι αναμφισβήτα ένα από τα πλέον φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία μας. Όλο και περισσότεροι νέοι αναζητούν τέτοιες ουσίες για διάφορους λόγους. Οι αιτίες είναι πολλές. Μερικοί δοκιμάζουν απλά για την εμπειρία, άλλοι γιατί νιώθουν πως είναι ένας τρόπος διαφυγής και άλλοι απλά παρασύρονται. Ορισμός: Ναρκωτικά είναι φυσικής ή συνθετικής προελεύσεως τοξικές ουσίες, οι οποίες δρουν στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και προκαλούν αισθήματα ευφορίας ή ηρεμίας και των οποίων η επανειλημμένη χρήση οδηγεί σε ψυχική ή /και σωματική εξάρτηση, ανωμαλίες της προσωπικότητας και σταδιακή ψυχική και σωματική φθορά. Υπάρχουν δύο βασικά κριτήρια διακρίσεως των ναρκωτικών, ήτοι:το κριτήριο της προελεύσεως και αυτό του τρόπου επιδράσεως στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ). Ως προς την προέλευση, τα ναρκωτικά διακρίνονται σε φυσικά ( αυτά που λαμβάνονται απ ευθείας από την φύση, π.χ. ακατέργαστη κάνναβη, όπιο, φύλλα φυτού erythroxylo coca) και συνθετικά (αυτά που παρασκευάζονται με χημικό τρόπο σε εργαστήριο, π.χ. αμφεταμίνες). Μία ενδιάμεση κατηγορία αποτελούν τα ημισυνθετικά (εκείνα που εξάγονται μέσω της χημικής επεξεργασίας μίας φυσικής πρώτης ύλης, π.χ. από το όπιο η μορφίνη, από τα φύλλα κόκας ή κοκα\νης). Ως προς τον τρόπο επιδράσεως στο Κ.Ν.Σ., τα ναρκωτικά διακρίνονται σε κατασταλτικά (αυτά που καταστέλλουν τις δραστηριότητες του Κ.Ν.Σ.,

17 είτε φυσικά όπως τα οπιούχα είτε συνθετικά όπως τα βαρβιτουρικά, ενώ περαιτέρω διακρίνονται σε υπνωτικά, ηρεμιστικά / αγχολυτικά και αναλγητικά), σε διεγερτικά αυτά που διεγείρουν τις δραστηριότητες του Κ.Ν.Σ., είτε φυσικά όπως το αλκαλοειδές του φύλλου κόκα είτε συνθετικά όπως τα αμφεταμινικού τύπου) και σε παραισθησιογόνα (ή ψευδαισθησιογόνα ψυχεδελικά ψυχωσιομιμητικά, που προκαλούν ένταση ή όξυνση των αισθήσεων και παραισθήσεις, τα οποία υπάρχουν στη φύση, αλλά συντίθενται και εργαστηριακώς σε ισχυρότερης μορφής ιδιοσκευάσματα, π. χ. το LSD, η μεσκαλίνη) Η Ηρωίνη στην Ελλάδα: Πρακτική των Αλβανικών εγκληματικών οργανώσεων που ελέγχουν σε συντριπτικό ποσοστό την αγορά της ηρωίνης στην Ελλάδα, σε όλα τα στάδια διακινήσεως αυτής, έως τον μικροέμπορο χρήστη που πωλεί δόσεις ηρωίνης στους εξαρτημένους του δρόμου», είναι να μετατρέπουν κάθε ένα (1) κιλό ηρωίνης σε τρία (3) κιλά. Μετά τις διαδοχικές νοθεύσεις, η ηρωίνη που φθάνει στον τελικό χρήστη δεν υπερβαίνει σε καθαρότητα το 10%, συνήθως είναι της τάξεως του 5-7% ΟΡΟΛΟΓΙΑ - ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΝΑΡΚΟΜΑΝΩΝ - ΕΜΠΟΡΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ 1. Ορολογία : Ηρωίνη : Παραμύθα, πρέζα, ζαπρέ, άσπρο, άσπρη, σκόνη, τάι (λευκή ηρωίνη από Ταυλάνδη) Κοκαϊνη : Κοκό, Κόκα, χρυσή σκόνη, χιόνι, νιφάδα, κάπα, χρυσή κυρία Μορφίνη : Μόρφο, θεία, Μ. Κωδεϊνη : Μαθητής Χασίς : Μαύρο, κέρατο, κόλπο, Μελαχροινή Κατεργασμένο χασίς : Πλάκες, παντόφλες, καπιτσέδες Ακατέργαστο χασίς : Φούντα, νταφού, χόρτο, Μαριχουάνα Ημικατεργασμένο χασίς : Σκόνη, μπουμπάρι Ακατέργαστο όπιο : Μπάζο Γενικά οι περισσότερες ονομασίες ουσιών στην Ελλάδα αναφέρονται στα

18 αγγλικά, όπως: Σέο : σύριγγα (από το σέα μας και μέα μας) Γκανάκι : σύριγγα (από το gun (<shoot)) Σουτάρω : κάνω ένεση (από το αγγλικό shoot) Γιούφι το καλαμάκι που ρουφάνε την κόκα Φλάς: η αρχική ένταση των ναρκωτικών (στη κόκα κρατάει 20 λεπτά περίπου ενώ στην πρέζα μπορεί και 10 ώρες) Φιξάκι : η δόση Ντάγκλα : γλάρωμα (συμβαίνει μόνο στη πρέζα όχι με την κόκα) Περνάω χαρμάνα : έχω σύνδρομο στέρησης Την άκουσα : με έπιασε Speedball: έτσι λένε το προϊόν μείξης ηρωίνης με κοκα\νη. (2 μέρη πρέζα- 1 μέρος κόκα). Οι ειδήμονες λένε ότι είναι πολύ έντονο διότι σε πιάνει πρώτα το flash της κόκας και μόλις περάσει έρχεται αυτό της πρέζας. Έφαγα πακέτο : όταν σου πουλήσουνε ψεύτικο πράγμα. Συνταγή: Κύβος Κnor διαλύεται σε μίξερ με προσθήκη ζάχαρης άχνης για να ασπρίσει. Δεν το ξεχωρίζεις. Το θύμα που αγοράζει συνήθως σε δημόσιο χώρο δεν έχει τον χρόνο να το ελέγξει.το καταλαβαίνει όταν πάει σπίτι και αναφωνεί : έφαγα πακέτο Πώς αναγνωρίζουμε ποιος έχει πάρει τι: Οι κόρες των ματιών του πρεζάκια μικραίνουν και γίνονται σαν το κεφάλι της καρφίτσας ακόμα και το βράδυ που κανονικά μεγαλώνουν ενώ του κοκαϊνάκια διαστέλλονται τα βλέπεις τη μέρα και είναι σαν της κουκουβάγιας. Γενικά η κόκα θεωρείται το ναρκωτικό των πλουσίων διότι και ακριβό είναι και μικρή διάρκεια δράσης έχει. Όταν το πάρει ο πρεζάκιας θα το πάρει με ένεση για οικονομία και για καλύτερα αποτελέσματα και όχι από τη μύτη. Με την κόκα λέγεται ότι έχεις διαύγεια πνεύματος και γενικά όλες οι αισθήσεις σου υπερλειτουργούν ενώ με την πρέζα το αντίθετο. Η ηρωίνη βράζεται, προστίθεται χυμός λεμονιού η ξινό και μεταφέρεται στη σύριγγα μέσα από βαμβάκι για να φιλτραριστεί και να μην πάθεις

19 dirty (μόλυνση του αίματος από κάποια βρωμιά με συνέπεια ψηλό πυρετό και εμετό). Λένε ότι θεραπεύεσαι ξαναπαίρνοντας δόση από τη βρώμικη. Οι κοκαϊνάκηδες δεν χαίρουν υπολήψεως στο κύκλο των ναρκομανών ως εγωιστές και παλιοχαρακτήρες. Κοκα\νη συνήθως παίρνουν : νταβατζήδες, χαρτοπαίκτες, τοκογλύφοι κλπ. 2. Λεξιλόγιο : Αγριάδα (πουλάει αγριάδα) : Άγριο ύφος, Νταϊλίκι, Ανθίζομαι (την ανθίστηκε) : Αντιλαμβάνομαι, «μυρίζομαι», Αρσενικός : Εκείνος που δεν προδίδει στην ανάκριση, κρατάει μούρη, Ασίκης : Ο μάγκας, ο μόρτης, ο ξηγημένος, ο γενναιόδωρος Ατσαμπουκάλευτος : Ο «καθαρός», ο μη γνωστός στην Αστυνομία, αυτός που δεν έχει νταλαβέρια με τις Αρχές, Άκρη, Άκρια : Ο άνθρωπος από τον οποίο ο τοξικομανής παίρνει τη δόση του Βάσανο : Ο ερωμένος ή ερωμένη, Βραχιόλια : Οι χειροπέδες, Βρώμισε : Αποκαλύφθηκε, βγήκε σημαία, Βραχάκια : Ηρωίνη σε μικρά σβωλάκια (όχι σκόνη). Γκιζντάνι : Φυλακή, κρατητήριο, Γάτα : Πονηρός, ξύπνιος, Γραμμή : Το γραμμάριο Δεμένος : Αυτός που έχει πιαστεί, έχει συλληφθεί, Δοντιά: Μικροποσότητα χασίς, Δόση Ζούλα : Η καβάντζα, ο κρυψώνας ναρκωτικών, Ζουλαντζής : Εκείνος που κάνει τα πάντα κρυφά, Θανάσης : Ο λουλάς, ο χάχας, ο αργιλές Καϊνάρι : Χασίς άριστης ποιότητας, πρώτο πράμα, Καβάντζα : Ο κρυψώνας ναρκωτικών, Καρφί: Ο καταδότης,

20 Κεφάλι: (Έκανε κεφάλι: Τη βρήκε : Μαστούρωσε), Κόβω : (Τον έκοψε : Τον γνώρισε) Λάχανο : Το πορτοφόλι, Λουκάρισμα : Η τοποθέτηση του καλά συσκευασμένου ναρκωτικού στον πρωκτό. Μαλλί : Τα λεφτά, Μαστούρα : Η ζαλάδα από χρήση χασίς, Μπαλαμούτι : Ψέμα Μάπα : Άχρηστο, Μυτιά : (Κάνει μυτιές : Κάνει χρήση ηρωίνης από τη μύτη) Νταβάς : Ο προμηθευτής ναρκωτικών, ο αγαπητικός, ο προστάτης, Ντερβισάκι : Ο χασικλής, Ντουμάνι : Οι καπνοί από το κάπνισμα χασίς, Ντεκές : ή Τεκές : Το χασισοποτείο, ο χώρος ομαδικής χρήσης χασίς Περίεργος : Ο ανακριτής, Πίττα : Αυτός που βρίσκεται εκτός εαυτού από χρήση μεγάλης ποσότητας ναρκωτικού, Ποίμα : Το παραμύθι, το καλά σερβιρισμένο ψέμα Πρεσσαριστό : Ο καπιτσές, λεπτό τεμάχιο κατεργασμένου χασίς Ρέφα : Το μερίδιο Σακκουλεύεται : Ψιλιάζεται, υποπτεύεται, καταλαβαίνει, πιάνει, εννοεί, Σκάλωσε : Μπερδεύτηκε η δουλειά, χάλασε, Στενή : Η φυλακή, Σχολείο : Η Αστυνομία, Σπρώχνει : Πουλάει ναρκωτικά, Σύρμα : Χασίς άριστης ποιότητας, κίνδυνος Τούφα : Η φυλακή, Τσαμπουκάς : Η φασαρία, η στεναχώρια, η υποψία, τα τατουάζ, τα σημάδια από χαρακιές ή από τη χρήση ενέσεων, ο ζόρικος, Τσίκα : Μία δόση χασίς, Τζιβάνα : Το φίλτρο, το πρόχειρο επιστόμιο τσιγαριλικιού. Φορτωμένος: Αυτός που κατέχει ναρκωτικά, Χονδρός: Ο ηγέτης, ο μεγάλος λαθρέμπορος ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟΚΡΥΨΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

21 Ενδεικτικά παραθέτουμε σημεία απόκρυψης ναρκωτικών επισημαίνοντας πως οι αστυνομικοί πρέπει να ψάξουν παντού από τα πλέον πιθανά έως τα πλέον απίθανα σημεία γιατί μόνο η φαντασία περιορίζει τους χώρους απόκρυψης Σημεία απόκρυψης ναρκωτικών σε σπίτι: Μερικά από τα σημεία αυτά είναι και τα εξής : Φακελάκια με ναρκωτικό ανάμεσα σε φύλλα βιβλίων ή τετραδίων, Μέσα σε σφραγισμένο ή ασφράγιστο πακέτο τσιγάρων, Στο ακουστικό και τη βάση του τηλεφώνου, Πίσω από την ταπετσαρία των τοίχων, Κάτω από το δάπεδο, Κάτω από τα ταπέτα, χαλιά, Κολλημένα με ταινία ναρκωτικά στην από κάτω επιφάνεια τραπεζιών ή άλλων επίπλων, Μέσα σε μαγειρικά σκεύη, Σε ρούχα, κουβέρτες, στρώματα, μαξιλάρια, παπούτσια, κάλτσες κ.λ.π., Στη λεκάνη της τουαλέτας, στη στεφάνη αυτής, στο καζανάκι, Μέσα στην τηλεόραση, σε ραδιόφωνα κ.λ.π., Μέσα ή επάνω ή στο πίσω μέρος του ψυγείου, στην κατάψυξη αυτού, Σε σφραγισμένες ή όχι κονσέρβες, Πίσω από κάδρα και φωτογραφίες, Μέσα σε διάφορα μπουκάλια, Σε σκουπιδοτενεκέδες ή σάκκους σκουπιδιών, ανάμεσα στα σκουπίδια, Κάτω από το νιπτήρα ή το νεροχύτη, Σε πατάρια, Σε διάφορες λάμπες ή πολύφωτα, Σε φακούς, Στα καλοριφέρ, σε σόμπες, καμινάδες τζακιών κ.λ.π., Στους διακόπτες του ηλεκτρικού, Σε κούφια σίδερα κουρτινών, Ανάμεσα σε CD,DVD, Μέσα σε βαλίτσες ή σε δεύτερο πάτο καλυμμάτων τους,

22 Μέσα σε σωλήνες οδοντόπαστας, Ανάμεσα σε μπαχαρικά ή καλλυντικά, Πίσω από κουρτίνες, Κρεμασμένα έξω από το παράθυρο, Σε κλουβί πουλιού, Στο σπιτάκι του σκύλου, Σε ενυδρεία ή γυάλες ψαριών, Σε φυσίγγια όπλου, Σε διάφορες θήκες εργαλείων, μουσικών οργάνων κ.λ.π. Σε κούφια σημεία των τοίχων ή του πατώματος, Στον κήπο είτε πεταμένα, είτε θαμμένα, είτε επάνω σε δένδρα, είτε σε γλάστρες κ.λ.π., Στο διπλανό οικόπεδο, Στον κοινόχρηστο χώρο, Στην ταράτσα της πολυκατοικίας, Στην επάνω άκρη της πόρτας. Σημεία απόκρυψης ναρκωτικών στον άνθρωπο. Μερικά από τα σημεία που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι αστυνομικοί που κάνουν σωματική έρευνα είναι τα εξής : Μικρό φακελάκι ανάμεσα στον αντίχειρα και το δείχτη του χεριού ή ανάμεσα στα δάκτυλα των ποδιών, Ανάμεσα σε μαλλιά ή περούκες, Πρωκτός (λουκάρισμα), Κόλπος γυναίκας, Στομάχι, Στόμα, Μύτη, Αυτιά, Γλουτοί, Σε ψεύτικα δόντια, Σε σουτιέν, κορσέδες, εσώρουχα, Κάτω από τους μαστούς, Σε τσάντες, Σε σωληνάρια ρουζ, Στις τσέπες,

23 Μέσα ή κάτω από κοσμήματα, Στα ρεβέρ και στις φόδρες των ρούχων, Μέσα ή κάτω από τη ζώνη, Στις κάλτσες, στα παπούτσια ή μέσα από διπλή σόλα αυτών, Κάτω από το κολάρο, Σε ψεύτικα κάτω ή άνω άκρα, Μέσα στο πορτοφόλι, Μέσα σε αναπτήρες, Μέσα σε πακέτα τσιγάρων, Μέσα σε στυλό, Σε διάφορες θήκες γυαλιών κ.λ.π., Κάτω από σκούφο, Σε πάνες υγείας ή ταμπόν, Μέσα σε χαρτοφυλάκια ή οτιδήποτε άλλο φέρει μαζί του ο ύποπτος, Σε ακουστικά βαρηκοϊας Σε γυάλινα μάτια, Μέσα σε τσιμπούκι ή πίπα, Σε θερμός ή παρόμοια δοχεία, Σε τσίχλες μασήματος, Σε ψεύτικα κουμπιά, Μέσα σε διάφορα μπουκάλια, Σε φωτογραφικές μηχανές, Σε κουτιά από φιλμ, Μέσα σε δεκανίκια, Μέσα από τον προστατευτικό γύψο σπασμένου μέλους. Απόκρυψη ναρκωτικών σε αυτοκίνητο: Οι αστυνομικοί πρέπει να ερευνήσουν τουλάχιστον τα εξής : (α) Εμπρόσθιο τμήμα Πίσω από την πινακίδα με τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, Πίσω από τον προφυλακτήρα, Το ντεπόζιτο του νερού, Το φίλτρο αέρα και το καρμπιρατέρ, Τους αγωγούς του συστήματος εξαερισμού, Κάτω από τη χαλύβδινη ποδιά προστασίας της μηχανής,

24 Το αμάξωμα, Κάτω από τα κουφώματα των φτερών, Πίσω από τα μπροστινά φανάρια του οχήματος, Τα τάσια της ρόδας, Το συσωρευτή. (β) Εσωτερικό τμήμα Το πίσω μέρος του καντράν, Η περιοχή πάνω από το ραδιόφωνο, Το ραδιόφωνο, Το επάνω μέρος και οι πλευρές του συρταριού, που βρίσκεται μπροστά από τη θέση του συνοδηγού, Τα σταχτοδοχεία και το περιεχόμενο τους, Οι αγωγοί του συστήματος εξαερισμού, Η ταπετσαρία των καθισμάτων, Κάτω από τα καθίσματα, στις σούστες, Σε τυχόν διακόπτες ή μοχλούς που μπορεί να ανοίγουν κρυφά διαμερίσματα, Πίσω από το φρένο, το γκάζι και το συμπλέκτη, Κάτω από τα χαλιά δαπέδου, Μέσα στις πόρτες. (γ) Οπίσθιο τμήμα Το πόρτ-μπαγκάζ και τα αντικείμενα που βρίσκονται σ' αυτό, Τη ρεζέρβα και τη ζάντα της, Την εσωτερική πλευρά της πόρτας του πόρτ-μπαγκάζ, Κάτω από το χαλί αυτού, Τα κουφώματα των πίσω φτερών και τον πίσω προφυλακτήρα, Πίσω από τα τάσια των οπισθίων ροδών, Το ντεπόζιτο βενζίνης (ίσως είναι ψεύτικο), Κάτω από την επιφάνεια του οπισθίου τμήματος του αυτοκινήτου. Αντιμέτωποι με ναρκωτικές ουσίες πρωτόγνωρες στα ελληνικά δεδομένα, βρίσκονται τα τελευταία χρόνια οι διωκτικές Αρχές της χώρας μας.

25 Κάποιες από αυτές δεν τους ανησυχούν ιδιαίτερα, κάποιες άλλες όμως έχουν σημάνει συναγερμό, αφού η παγκοσμιοποίηση και οι μετακινήσεις των λαών έχουν φέρει αναστάτωση και στον τομέα αυτό. Από το «σερνικοβότανο» και τα παραισθησιογόνα των Ινδιάνων της Αμερικής, μέχρι την «αγγελόσκονη» και τις άλλες συνθετικές τοξικές ουσίες, που κάνουν θραύση κυρίως στις δυτικές κοινωνίες, η ιστορία των ναρκωτικών χάνεται στα βάθη των αιώνων και είναι αναπόσπαστο «αξεσουάρ» κάποιων λαών. Οι θεωρίες για τη... «μαστούρα» της Πυθίας και τον εκστασιασμό των συμμετεχόντων στα Ελευσίνια μυστήρια, μαρτυρούν ότι η χρήση ναρκωτικών ουσιών, δεν είναι ένα φαινόμενο της σημερινής εποχής, αλλά πολύ παλιά συνήθεια. Η διαφορά όμως είναι ότι τα αρχαία χρόνια η χρήση ναρκωτικών ήταν συνυφασμένη με συγκεκριμένες εκδηλώσεις και τελετές, ή με τον τρόπο διαβίωσης ορισμένων κοινωνιών, με σοβαρές επιπτώσεις πολλές φορές στην εξέλιξή τους, ενώ σήμερα σχετίζεται με την αναζήτηση διεξόδων και καταλήγει στην καταστροφή και τον θάνατο. Το κοινό βέβαια είναι και κάποτε και τώρα το πρόβλημα εξακολουθεί να είναι κυρίως πολιτικό και κοινωνικό. Κάποτε (ακόμα και τώρα), οι Ινδιάνοι της Λατινικής Αμερικής μασούσαν φύλλα κόκας για να καταστέλλουν τον οργανισμό τους και να αντέχουν την πείνα. Τώρα οι νέοι των λεγόμενων αναπτυγμένων κοινωνιών καταφεύγουν στα ναρκωτικά πάσης φύσεως για να ξεφύγουν από την ανία και τα ψυχολογικά αδιέξοδα, ή ακολουθούν μια ολέθρια «μόδα», προκειμένου να χτυπιούνται παραπάνω στα κλαμπ και να πετύχουν λίγες στιγμές «φυγής». Προσπαθώντας να σκιαγραφήσουν την εικόνα που επικρατεί σήμερα στην κοινωνία μας, σε ό,τι αφορά τις τάσεις των χρηστών, αρμόδιοι αξιωματικοί της Δίωξης Ναρκωτικών τονίζουν ότι το μεγάλο πρόβλημα εξακολουθεί να εντοπίζεται στα λεγόμενα «παραδοσιακά» ναρκωτικά της εποχής (ηρωίνη, κοκαϊνη, χασίς), αλλά όλο και νέα είδη κάνουν την εμφάνισή τους στην ελληνική επικράτεια.εκείνα ωστόσο που ξενίζουν περισσότερο είναι κάποια φυσικά ναρκωτικά, που η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων δεν ήξερε καν ότι υπάρχουν. ΠΕΝΤΕ ΞΕΝΟΦΕΡΤΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Οι επιδράσεις και οι κίνδυνοι από ψυχοτρόπα φυτά Στην κατηγορία των φυσικών ναρκωτικών ανήκουν:

26 Το ΚΗΑΤ: Είναι γνωστό και ως «αραβικό τσάι» ή «τσάι Αβησσυνίας», γιατί πίνεται ως αφέψημα, αλλά συνήθης τρόπος χρήσης είναι και το μάσημα των φύλλων ή το κάπνισμά του. Το κατ απαντά και με τις ονομασίες «γκατ», «κάφτα», «κουάτ», «κιατ», «μίραα» και «κους». Το φυτό, που επιστημονικά ονομάζεται Catha Edulis, ευδοκιμεί σε χώρες της Ανατολικής Αφρικής και της Αραβικής Χερσονήσου. Δραστικά του συστατικά η καθινόνη, η καθίνη και τα αλκαλοειδή που διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα και έχουν ίδια συμπτώματα με τις αμφεταμίνες. Για πρώτη φορά εντοπίστηκε στην Ελλάδα το 2005 και έρχεται συνήθως από τη Σομαλία και το Σουδάν, μέσω Λονδίνου και διατίθεται αποκλειστικά σε μέλη της αφρικανικής κοινότητας στην Αθήνα. Μόνο μέσα στο 2008, μέχρι προχτές, είχαν κατασχεθεί πάνω από 190 κιλά. Παραισθησιογόνοι κάκτοι «Πεγιότ»: Εντοπίστηκαν πρώτη φορά πριν από λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη. Οι Ινδιάνοι της Αμερικής τους θεωρούσαν ιερούς και μάλιστα χρησιμοποιούσαν το άνθος τους αποξηραμένο ως φυλαχτό, ενώ το έπιναν ή το κάπνιζαν σε θρησκευτικές τελετές. Είναι ένας ακανθώδης, στρογγυλός κάκτος, συνήθως μπλε-πράσινος, σε τρεις ποικιλίες, που φύεται στο Μεξικό και στις νότιες περιοχές των Η.Π.Α. και ονομάζεται και μεσκάλ (mescal).o κάκτος αυτός περιέχει μεσκαλίνη, η οποία έχει παραισθησιογόνες ιδιότητες και απομονώθηκε το Μπορεί επίσης να παρασκευαστεί και συνθετικά. Χρειάζεται περί τις 2 με 3 ώρες για να αρχίσει η επίδρασή της, η οποία και μπορεί να έχει διάρκεια πλέον των 12 ωρών. Η χρήση του peyote προκαλεί ευφορία, πολύ έντονες αισθήσεις, απτικές ψευδαισθήσεις. Μεγάλες δόσεις της ουσίας μπορεί να προκαλέσουν ισχυρούς πονοκεφάλους, ξηροδερμία, πτώση της πίεσης του αίματος, καρδιακή ανακοπή και μείωση του ρυθμού της αναπνοής. Τσάι κοκαϊνης: Εντοπίστηκε πριν από λίγους μήνες από τη Δίωξη Ναρκωτικών της ΥΠΕΕ, μέσα σε δέμα που έφτασε ταχυδρομικώς από τη Λίμα του Περού, έπειτα από παραγγελία που είχε κάνει μέσω Ιντερνετ, ένας 26χρονος φοιτητής. Πίνεται ως αφέψημα και έχει τις ίδιες ιδιότητες με το μάσημα των φύλλων κόκας. Μαγικά Μανιτάρια (Magic Mushrooms): Φυτρώνουν στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Περιέχουν ψιλοχιμβίνη, μια ουσία με παραισθησιογόνα δράση παρόμοια με αυτήν του LSD, αλλά ελαφρύτερης μορφής. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν φρέσκα ή αποξηραμένα, να φαγωθούν ή να βραστούν μέσα σε τσάι. Μετά τη χρήση δημιουργείται ευφορία, χαρά και παραισθήσεις, συνήθως οπτικές ή και ακουστικές. Αρχίζουν μισή ώρα

27 περίπου μετά τη χρήση και διαρκούν από 4 έως 9 ώρες. Δεν έχει διαπιστωθεί σωματική εξάρτηση, αλλά πολλά άτομα εξαρτώνται ψυχικά. Εχουν αναφερθεί άσχημα «ταξίδια» με κρίσεις πανικού, επιθετικότητα, αίσθημα αποπροσωποποίησης, άγχος και μερικές φορές ψυχωσικού τύπου αντιδράσεις. Εφέδρα: Θάμνος από τον οποίο λαμβάνεται η εφεδρίνη. Εχει διεγερτική δράση. ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ: Οι ρίζες του έχουν αναλγητική δράση Από τα φυσικά είδη που έχουν απασχολήσει την ελληνική κοινωνία και κατ επέκταση και τις Αρχές για ενημερωτικούς σκοπούς, νομικά δεν συγκαταλέγεται στα ναρκωτικά ο πασίγνωστος «δικός μας» μανδραγόρας, το φυτό που έχει συνδεθεί με τον μύθο και τη μαγεία, γνωστό και ως «ανθρωπόμορφος θάνατος, ή «σερνικοβότανο» λόγω του ανδρικού σχήματος που έχει η ρίζα του και στο οποίο αποδίδονται αφροδισιακές ιδιότητες, αλλά και ότι μπορεί να οδηγήσει στην τρέλα και στον θάνατο. Σήμερα, η σύγχρονη επιστήμη έχει αποφανθεί ότι οι ρίζες του μανδραγόρα περιέχονται στην κατηγορία των αναλγητικών όπως η μπελαντόνα και τα φύλλα της κόκας. Δύο από τα ενεργά χημικά συστατικά του μανδραγόρα είναι η ατροπίνη και η σκοπολαμίνη, δύο ισχυρά κατευναστικά. Ο μανδραγόρας έχει επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε μανδραγορίνη, ένα ισχυρό υπνωτικό και ναρκωτικό. Δραματική μείωση Από τα 17 στα 14,5 ο μέσος όρος ηλικίας εισόδου στη χρήση ουσιών Συναγερμό στις διωκτικές Αρχές έχουν σημάνει ποσότητες νέων μορφών ναρκωτικών ουσιών που εντοπίστηκαν τελευταία στη χώρα μας, η αλλαγή στη «γεωγραφία» της πρέζας, αλλά κυρίως η δραματική μείωση του μέσου όρου ηλικίας όσων μπαίνουν στη χρήση. Οπως δήλωσε στο «Εθνος» ένας από τους εμπειρότερους στον τομέα αξιωματικός, ο διευθυντής της Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής Γιώργος Σαξιώνης, οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι ο μέσος όρος ηλικίας της εισόδου στη χρήση, έπεσε μέσα σε πολύ λίγα χρόνια από την ηλικία των 17 ετών στα 14,5. Σε ό,τι αφορά τη διάδοση των ουσιών στην Ευρώπη, στην κορυφή παραμένει το χασίς και ακολουθούν η ηρωίνη και η κοκαϊνη. Ενα από τα τεράστια προβλήματα όμως είναι τα συνθετικά ναρκωτικά.

28 Παρατηρείται ωστόσο, με βάση τις κατασχέσεις, ότι τελευταία υπάρχει μείωση της διακίνησης του έκστασι, ενώ διαπιστώνεται ραγδαία αύξηση της κοκαϊνης στην Ευρώπη. Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι οι «βαρόνοι» της Λατινικής Αμερικής, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους μεγαλέμπορους, στρέφονται στην αγορά της Γηραιάς ηπείρου, λόγω της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου και προτιμούν το ισχυρότερο νόμισμα. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι έχει ανέβει πολύ η ζήτηση της κοκαϊνης στην Ευρώπη και στους Ελληνες ειδικότερα, στην ιδιοσυγκρασία των οποίων ταιριάζει περισσότερο απ ό,τι το έκστασι. Πάρτι με έκστασι Ακόμα και τώρα πάντως οργανώνονται πάρτι με έκστασι, που διαφημίζονται μάλιστα με φέιγ βολάν ή πονηρές αγγελίες, έχοντας ως σήμα την... πιπίλα, επειδή αυτή αποτελεί απαραίτητο εφόδιο για τους χρήστες, που τους προστατεύει από το να σπάνε τα δόντια τους από το πολύ δυνατό σφίξιμο και την ένταση. Εντονη ανησυχία προκαλεί και η διάθεση της κεταμίνης, που έχει αρχίσει δειλά δειλά και οι πρώτες ποσότητες εντοπίστηκαν το καλοκαίρι στη Μύκονο. Ο εφιάλτης όμως για την ΕΛ.ΑΣ. είναι μην τυχόν φτάσει και εδώ η λεγόμενη «κοκαϊνη των φτωχών», αλλά και το PCP και GHP, που κάνουν θραύση στις ΗΠΑ. «Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι ευρύτερα κοινωνικό και πολιτικό», λέει ο κ. Σαξιώνης και συνεχίζει: «Το κυρίως κύτταρο όμως που κρατάει τη νεολαία μακριά από αυτό τον εφιάλτη είναι η οικογένεια. Οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι δεν υπάρχουν χρυσοί κανόνες για να αποφύγουν τα παιδιά τα ναρκωτικά. Χρειάζεται διαρκής εγρήγορση και ενημέρωση». ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΔΕΙΛΑ ΔΕΙΛΑ Εφιάλτης οι νέες συνθετικές ουσίες Τέσσερα νέα για τα ελληνικά δεδομένα συνθετικά ναρκωτικά που κάνουν θραύση, κυρίως στις ΗΠΑ, είναι ο εφιάλτης των διωκτικών Αρχών για την περίπτωση που εισβάλουν και στη χώρα μας. Κεταμίνη: Συνθετικό ναρκωτικό που χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες στην κτηνιατρική ως ταχύτατο αναισθητικό-καταπραϋντικό φάρμακο. Στην πιάτσα λέγεται και Special Κ, Κ, vitamin Κ, cat valiums

29 κ.ά. Κυκλοφορεί σε υγρή μορφή ή σε λευκή σκόνη και η χρήση της ποικίλλει. Μπορεί να καπνιστεί, να χορηγηθεί ενδοφλεβίως ή να ληφθεί από το στόμα ή τη μύτη. Εχει συνδυαστεί με σεξουαλικές επιθέσεις, τα λεγόμενα «date-rapes», όπου τα θύματα δεν μπορούν να θυμηθούν τα γεγονότα που συνέβησαν όσο ήταν κάτω από την επήρειά του. Προκαλεί παραισθήσεις, τρέμουλο και μειωμένη αντίληψη του χώρου και του χρόνου. Επίσης, με τη χρήση της παρατηρείται σταδιακή μείωση της δυνατότητας μάθησης, αμνησία και μειωμένη κινητικότητα. Μεγάλες δόσεις και μακροχρόνια χρήση προκαλούν κατάθλιψη, υψηλή πίεση και δεν αποκλείονται θανατηφόρα αναπνευστικά προβλήματα. P.C.P. (Φαινσυκλιδίνη), γνωστό και ως σκόνη των αγγέλων: Συνθετική ουσία με ψυχότροπη δράση και παραισθησιογόνες ιδιότητες. Εχει κατασταλτική και διεγερτική δράση στο Κ.Ν.Σ., ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του χρήστη. Χρησιμοποιήθηκε ως αναισθητικό, αλλά εγκαταλείφθηκε λόγω της συχνής εμφάνισης συμπτωμάτων οξέος συνδρόμου που χαρακτηρίζεται από σύγχυση, αποπροσανατολισμό, διέγερση και γενικά συμπτώματα οξέος οργανικού εγκεφαλικού συνδρόμου. Κυκλοφορεί σε χάπια, κάψουλες και χρωματιστή σκόνη. Συνήθως λαμβάνεται από το στόμα ή τη μύτη. Η χρήση του προκαλεί ευφορία, αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, αίσθηση ευχάριστης απομόνωσης, ακουστικές και οπτικές ψευδαισθήσεις, αλλοιωμένη εικόνα σώματος, αλλοιωμένη αίσθηση του χρόνου και του χώρου, αποπροσανατολισμό της σκέψης, υπέρταση, νυσταγμό, δυσαρρυθμία, εφίδρωση, εκτεταμένη μείωση της απάντησης στον πόνο, πυρετό και ανακοπή. Η επίδραση διαρκεί 4 έως 6 ώρες, αλλά τα συμπτώματα μπορεί να συνεχιστούν για αρκετές ημέρες. Την αμέσως επόμενη περίοδο από τη χρήση, μπορεί να παρουσιαστεί αυτοκαταστροφική ή βίαιη συμπεριφορά. Οι χρόνιοι χρήστες συχνά υποφέρουν από αποπροσανατολισμό, κενά μνήμης, προβλήματα στον λόγο. GHP: Είναι γνωστό και ως ναρκωτικό του βιασμού, γιατί κάνει τον άνδρα να βιάζει χωρίς να το καταλαβαίνει και τη γυναίκα να μη θυμάται τίποτα μετά. Εχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το PCP και την κεταμίνη. Μεθαμφεταμίνη, ή «κοκαϊνη των φτωχών»: Είναι λευκή σκόνη που ναι μεν μοιάζει με την κοκαϊνη, κυρίως όμως λαμβάνεται ως ενέσιμη και σε

30 λιγότερες περιπτώσεις... την πίνουν. Είναι πιο διεγερτική, πιο εθιστική και επιπλέον έχει 1/10 της τιμής της κοκαϊνης. Αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα τις ελληνικές Αρχές, σε συνδυασμό με τις πολύ βαριές παρενέργειες. Στη χώρα μας τα τελευταία δυόμισι χρόνια έχουν καταγραφεί τρεις κατασχέσεις συνολικά 137 γραμμαρίων. Η μεθαμφεταμίνη παράγεται σε εργαστήρια που υπάρχουν σε αφθονία στη Νοστράδα της Τσεχίας και σε αρκετές πόλεις των ΗΠΑ. ΧΑΣΙΣ Παρασκευάζεται με διάφορους τρόπους, που σε γενικές γραμμές περιλαμβάνουν την αποξήρανση των ανθών, το τρίψιμο και κοσκίνισμά τους, και στη συνέχεια τη συμπύκνωσή τους σε "πλάκες". Το τελικό προϊόν έχει χρώμα που ποικίλλει από σκούρο πράσινο σε καφέ ή μαύρο, ανάλογα με τη συγκεκριμένη τεχνική παρασκευής του, τον τόπο προέλευσης και την ποιότητά του. Η σκληρότητά του κυμαίνεται μεταξύ πλαστελίνης και ξύλου, ενώ με ελαφρά θέρμανση, μαλακώνει και θρυμματίζεται εύκολα στο κονίαμα από το οποία προήλθε. Από τα παρασκευάσματα της ινδικής κάνναβης, το χασίς είναι το πιο εύκολο στη μεταφορά, καθώς δεν απαιτείται κάποιο στεγανό δοχείο (όπως για το Χασισέλαιο) ή κάποια άρτινη ή νάυλον συσκευασία (όπως για τη Φούντα), ενώ η περιεκτικότητά του στη δραστική ουσία THC είναι αρκετά μεγαλύτερη από τον ακατέργαστο ανθό (Φούντα). ΧΡΗΣΗ Η χρήση του χασίς γίνεται καπνίζοντάς το σε ναργιλέ, τσιγάροχ ή διάφορα είδη πίπας αλλά και με θέρμανσή του σε κάποιο κλειστό δοχείο (σπιρτόκουτο, ποτήρι κλπ.) και εισπνοή των ατμών. Επίσης το χασίς μπορεί να παρασκευαστεί σε τσάι καθώς και να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό σε διάφορα φαγητά και γλυκά.

31 ΟΠΙΟ Όπιο, κοινώς αφιόνι, ονομάζεται ο αποξηραμένος γαλακτώδης χυμός που προέρχεται από ένα είδος παπαρούνας που ονομάζεται μήκων η υπνοφόρος (Papaver Somniferum). Το όπιο περιέχει περίπου 20 αλκαλοειδή, ενώ μεταξύ αυτών έχει περιεκτικότητα περίπου 10~12% σε μορφίνη, από την οποία εξαρτάται η φαρμακολογική επενέργεια του. Η χημική επεξεργασία της μορφίνης παράγει την ηρωίνη που διακινείται στο παράνομο εμπόριο ναρκωτικών. Περιέχει επίσης κωδεΐνη και άλλα μη ναρκωτικά αλκαλοειδή όπως παπαβερίνη, θηβαΐνη και νοσκαπίνη. Το όπιο και τα παράγωγά του αποτελούν ναρκωτικές ουσίες που πάντα προκαλούν σωματική και ψυχολογική εξάρτηση. Σκευάσματα από όπιο (αφέψημα, σκόνη, εκχύλισμα) χρησιμοποιούνται ως αντιδιαρροϊκά και παυσίπονα φάρμακα. Η παραγωγή του οπίου καθορίζεται ποσοτικώς σύμφωνα με διεθνές σχέδιο. Προέλευση Η παπαρούνα που παράγει το όπιο ευδοκιμεί σε αρκετές χώρες. Στη Νότιο Αμερική έχει απαγορευθεί η καλλιέργειά του και μόνο για συγκεκριμένους λόγους υπάρχει σε μεμονωμένα ιδρύματα. Οι μεγαλύτερες οπιοκαλλιέργειες βρίσκονται σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της νοτιοανατολικής Ασίας και της Τουρκίας καθώς και σε πολλές χώρες της αμερικανικής ηπείρου. Οι χώρες αυτές προμηθεύουν όπιο σε φαρμακευτικά εργαστήρια αλλά πολύ συχνά πωλείται και στη μαύρη αγορά. Περί τα μέσα του 20ού αιώνα η Ινδία παρήγαγε 750 τόνους φαρμακευτικού οπίου, η Ιαπωνία 500 τόνους και η Τουρκία 365 τόνους. Από τις Ευρωπαϊκές χώρες η Βουλγαρία παράγει τη μεγαλύτερη ποσότητα (500 τόνους) με δεύτερη την πρώην Γιουγκοσλαβία (10 τόνους). Για την κατασκευή ναρκωτικών φαρμάκων, τις μεγαλύτερες ποσότητες οπίου καταναλώνουν η Ρωσία, η Γερμανία, οι Η.Π.Α. και η Ιαπωνία. Το όπιο της φαρμακοβιομηχανίας προέρχεται αποκλειστικά από την Εγγύς Ανατολή και κυρίως από τη Σμύρνη, ενώ τα προϊόντα της Άπω Ανατολής (όπιο των καπνιστών) έχουν ποικίλη σύνθεση, ανάλογα με την προέλευσή τους. Το

32 όπιο της φαρμακοποιίας είναι το όπιο περιεκτικότητας 10% σε μορφίνη το οποίο έχει ληφθεί με κατάλληλη αραίωση. Συνήθως το καθαρό όπιο δεν φτάνει μακρυά από την πηγή προέλευσής του πριν γίνει βάση μορφίνης. Αυτό συμβαίνει γιατί το καθαρό όπιο είναι πιο ογκώδες δεν είναι στερεό και είναι δύσκολο στη μεταφορά του. Η παραγωγή του οπίου μειώθηκε δραματικά στις αρχές του 20ού αιώνα, κυρίως λόγω της αύξησης της κατανάλωσής του στην Κίνα. Στις αρχές της δεκαετίας του τόνοι ήταν όλη η νόμιμη και η παράνομη παραγωγή οπίου. Στις αρχές του 21ου αιώνα παρατηρήθηκε αύξηση σε τόνους, ενώ η τιμή του ήταν συνεχώς ανοδική. Ο παραγωγός πουλούσε περίπου 300 $ το κιλό οι έμποροι το πουλούσαν 800 $ ενώ στους ευρωπαϊκούς δρόμους η τιμή του άγγιζε τα το κιλό ως μορφίνη πριν υποστεί κατεργασία για την παραγωγή ηρωίνης. Τα θέματα σχετικά με τη διάθεση και την κυκλοφορία του οπίου διέπονται από τη νομοθεσία περί μονοπωλίου των ναρκωτικών. Σύμφωνα με πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε στο Αφγανιστάν (2005), τη μεγαλύτερη οπιοπαραγωγό χώρα, το όπιο υπόκειται σε δραστικούς ελέγχους που αφορούν στην παραγωγή τη μεταφορά και τη διακίνησή του. Ιστορία Κάψα με ρέοντα λευκό χυμό Η καλλιέργεια του οπίου ξεκινά από την Νεολιθική εποχή. Οι Σουμέριοι, οι Ασσύριοι, οι Αιγύπτιοι, οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι και οι Άραβες έκαναν εκτενή χρήση του οπίου που την εποχή εκείνη ήταν το πιο διαδεδομένο παυσίπονο, επιτρέποντας ακόμη την περάτωση διαφόρων μικρών εγχειρήσεων. Το όπιο σε συνδυασμό με κώνειο χρησιμοποιούνταν για να αποφέρει άμεσο και ανώδυνο θάνατο Η χρήση του ακατέργαστου οπίου συνεχίστηκε έως τον 19ο αιώνα οπότε τη θέση του πήρε η μορφίνη και τα παράγωγα της που μπορούσαν πλέον να χορηγηθούν σε ακριβή δόση. Την ίδια περίοδο ( ) ξεσπά ο πόλεμος του οπίου μεταξύ Κίνας και Αγγλίας. Ο Αυτοκράτορας της Κίνας, ανήσυχος από την αυξανόμενη κατανάλωση οπίου, την οποία υποβοηθούσε το προστατευόμενο λαθρεμπόριο των Άγγλων, απαγόρευσε την εισαγωγή οπίου. Με την απόφαση αυτή κιβώτια οπίου

33 ρίχθηκαν στη θάλασσα, ενώ οι Άγγλοι απάντησαν με κήρυξη πολέμου. Μετά την κατάληψη της Σαγκάης οι Άγγλοι πέτυχαν την συνθήκη του Νανκίν σύμφωνα με την οποία άνοιξαν πολλά λιμάνια για το ευρωπαϊκό εμπόριο, κι έτσι άνοιξαν οι πύλες της Κίνας στους δυτικούς. Εκτός όμως από τον πόλεμο αυτό έγινε και δεύτερος πόλεμος του οπίου στα μεταξύ Αγγλογάλλων και Κίνας. «Η ανάσα του διαβόλου»: το πιο επικίνδυνο ναρκωτικό του κόσμου! Είναι τόσο δυνατό που μπορεί να καταργήσει την ελεύθερη ανθρώπινη βούληση, ενώ μπορεί να διαγράψει τη μνήμη των «θυμάτων» του. Το ναρκωτικό αυτό, γνωστό ως «devil s breath», κυκλοφορεί ελεύθερο στους δρόμους της Κολομβίας. Και φέρει δικαίως τον τίτλο του πιο επικίνδυνου ναρκωτικού που έχει ανακαλυφθεί ως σήμερα. Προερχόμενη από το δέντρο Borrachero που συναντάται συχνά στη Νότια Αμερική, η ουσία Scopolamine έχει γίνει ευρέως γνωστή και ως «devil s breath», «η ανάσα του Διαβόλου». Μη σε ξεγελά η ομορφιά των λευκών και κίτρινων ανθών του. Οι δυνάμεις αυτής της απαγορευμένης ναρκωτικής ουσίας μοιάζουν υπερφυσικές. Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής dailymail, όταν κάποιος βρεθεί υπό την επήρεια της εν λόγω ουσίας πέφτει είτε θύμα βιασμού, είτε κλοπής, ακόμη και αφαίρεσης οργάνων. Τουλάχιστον αυτό αναφέρουν οι αστικοί μύθοι που κυκλοφορούν στους δρόμους της Κολομβίας. Το ταξίδι του βρετανού δημοσιογράφου Ryan Duffy για το αμερικανικό Vice μέχρι την Κολομβία ήταν αρκετό ώστε να αποκαλύψει όλη την αλήθεια για το ναρκωτικό. Eνώ αρχικά είχε συμφωνήσει να το δοκιμάσει για να γράψει μετά την εμπειρία του, οι τρομακτικές ιστορίες που άκουσε τον έκαναν να αλλάξει γνώμη. Αυτό που έκανε όμως ήταν να συναντήσει μερικούς από τους διακινητές του αλλά και κάποια από τα «θύματά» του. Οι έμποροι Ρωτώντας έναν κολομβιανό διακινητή του ναρκωτικού, για περισσότερες

34 λεπτομέρειες, ο Ryan Duffy έμαθε περισσότερα για το πώς ο δράστης «χρησιμοποιεί» την «ανάσα του Διαβόλου». Όπως του είπε χαρακτηριστικά, το μόνο που έχει να κάνει είναι να φυσήξει το ναρκωτικό στο πρόσωπο του θύματός του. «Είναι άγευστη και άοσμη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια το θύμα μετατρέπεται σε ένα άβουλο «ζόμπι» και υπακούει στις εντολές του δράστη, με συνέπεια να κάνει ακραία και εκτός ελέγχου πράγματα. Ο dealer σημείωσε πως σε υψηλές δόσεις το ναρκωτικό μπορεί να προκαλέσει το θάνατο, ενώ ο ίδιος υποστήριξε πως είναι χειρότερο και από τον άνθρακα. Σύμφωνα με μια ακόμη έμπορο ναρκωτικών, την Demencia Black, το το ναρκωτικό είναι τρομακτικό για την ευκολία με την οποία μπορεί να χορηγηθεί. Τα θύματα «Μπορεί να καταργήσει την ελεύθερη ανθρώπινη βούληση». Αυτή είναι ίσως η πιο τρομακτική επίδραση στο ανθρώπινο σώμα, ή καλύτερα πνεύμα του ναρκωτικού. Μια γυναίκα που είχε πέσει θύμα της ουσίας έφτασε στο σημείο να βοηθήσει με τη θέλησή της αυτόν που της έδωσε το ναρκωτικό, χωρίς φυσικά να το γνωρίζει. Όλα ξεκίνησαν όταν ένας περαστικός της ζήτησε οδηγίες για μια οδό. Εκείνη, τον βοήθησε και στη συνέχεια κάθισαν να πιουν ένα χυμό μαζί. Το επόμενο που θυμάται είναι να τον οδηγεί στο σπίτι της, όπου και της αφαίρεσε όλα της τα υπάρχοντα. Η ίδια, τον βοήθησε να τα μαζέψει.. (Ευτυχώς το μέγεθος της ουσίας που της χορηγήθηκε ήταν μικρό, έτσι κατάφερε να θυμηθεί το τι ακριβώς της συνέβη). «Ορός της αλήθειας» Στο παρελθόν, η CIA επιχείρησε να χρησιμοποιήσει την ουσία ως «ορό της αλήθειας» τον καιρό του Ψυχρού Πολέμου. Παρόλ αυτά, λόγω του ότι το ναρκωτικό αποτελείται από χημικές ενώσεις οι οποίες προκαλούν και ψευδαισθήσεις, το εγχείρημα φαίνεται πως απέτυχε. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στον δημοσιογράφο η τοξικολόγος Dra Miriam Gutierez, «είναι η τέλεια ουσία για εγκληματικές πράξεις αφού το θύμα δε θυμάται τίποτα και συνεπώς δε θα μπορέσει να καταδώσει τον δράστη αργότερα». --> Οι μητέρες προειδοποιούν τα παιδιά τους να μένουν μακριά από τα δέντρα Borrachero, ενώ οι ειδικοί στηρίζουν την εξάπλωση των εγκλημάτων (που στηρίζονται στη χρήση του ναρκωτικού) στο παρελθόν που έχει ο

ΑΛΚΟΟΛ. Φλίγκος Γιώργος Φραγκούλιας Κων/νος. νος Παναγιωταροπούλου Φωτεινή Ξυδιά Φωτεινή Λύκα Μαρία Βασιλόγιαννη Μαρία

ΑΛΚΟΟΛ. Φλίγκος Γιώργος Φραγκούλιας Κων/νος. νος Παναγιωταροπούλου Φωτεινή Ξυδιά Φωτεινή Λύκα Μαρία Βασιλόγιαννη Μαρία ΑΛΚΟΟΛ Φλίγκος Γιώργος Φραγκούλιας Κων/νος νος Παναγιωταροπούλου Φωτεινή Ξυδιά Φωτεινή Λύκα Μαρία Βασιλόγιαννη Μαρία Λίγα λόγια για την ιστορία του Ο Διόνυσος ήταν ο θεός του κρασιού, γιος του Δία και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΙΣΜΟΣ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΜΕΘΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ ( CRYSTAL ICE) ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΘΙΣΜΟΣ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΜΕΘΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ ( CRYSTAL ICE) ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΘΙΣΜΟΣ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΜΕΘΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ ( CRYSTAL ICE) ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η μεθαμφεταμίνη είναι συνθετική ουσία και αποτελεί εξέλιξη μιας προγενέστερης ουσίας, της αμφεταμίνης. Για πρώτη φορά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΘΙΣΜΟ. Το πέρασμα από τη χρήση στον εθισμό έχει ασαφή όρια

ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΘΙΣΜΟ. Το πέρασμα από τη χρήση στον εθισμό έχει ασαφή όρια ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΘΙΣΜΟ Το πέρασμα από τη χρήση στον εθισμό έχει ασαφή όρια Βασικές έννοιες Εθισμός Μερικές από τις ουσίες που καταναλώνει ο άνθρωπος προκαλούν εθισμό, δηλαδή μεταβάλλουν τη λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΙΣΘΗΣΙΟΓΟΝΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΙΣΘΗΣΙΟΓΟΝΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΙΣΘΗΣΙΟΓΟΝΑ Τα παραισθησιογόνα είναι μια σειρά από ουσίες που έχουν την ιδιότητα να διαταράσσουν τον ψυχικό κόσμο του ατόμου και να προκαλούν αντιληπτικές διαταραχές, όπως οπτικές και ακουστικές

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛΗΣ

ΛΟΓΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛΗΣ ΑΛΚΟΟΛ ΛΟΓΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛΗΣ v Μεταξύ ατόμων ηλικίας από 15 μέχρι 25 ετών βγήκαν τα ακόλουθα συμπεράσματα: Κοινωνικότητα (71%) Τους αρέσει η γεύση (51%) Δημιουργεί αίσθημα χαλάρωσης (12%) Προκαλεί

Διαβάστε περισσότερα

Κάποιες ναρκωτικές ουσίες δρουν µόνο στο βιολογικό υπόστρωµα και άλλες δρουν σε βιολογικό και σε ψυχικό επίπεδο συγχρόνως, προκαλούν αλλαγές στις σωµα

Κάποιες ναρκωτικές ουσίες δρουν µόνο στο βιολογικό υπόστρωµα και άλλες δρουν σε βιολογικό και σε ψυχικό επίπεδο συγχρόνως, προκαλούν αλλαγές στις σωµα Ψυχοδιεγερτικά Παραισθησιογόνα Ηρεµιστικά ναρκωτικά Κάποιες ναρκωτικές ουσίες δρουν µόνο στο βιολογικό υπόστρωµα και άλλες δρουν σε βιολογικό και σε ψυχικό επίπεδο συγχρόνως, προκαλούν αλλαγές στις σωµατικές

Διαβάστε περισσότερα

Ναρκωτικά. Εργασία από τους: Γιώργος Παναγάκης Χάρης Μιχαηλίδης Κων/νος Μικρόπουλος Μάνθος Χαρίδης Κυριάκος Χαλκιώτης

Ναρκωτικά. Εργασία από τους: Γιώργος Παναγάκης Χάρης Μιχαηλίδης Κων/νος Μικρόπουλος Μάνθος Χαρίδης Κυριάκος Χαλκιώτης Ναρκωτικά Εργασία από τους: Γιώργος Παναγάκης Χάρης Μιχαηλίδης Κων/νος Μικρόπουλος Μάνθος Χαρίδης Κυριάκος Χαλκιώτης Ο όρος ναρκωτικό Ο όρος ναρκωτικό πιστεύεται ότι προτάθηκε από τον Γαληνό για να περιγράψει

Διαβάστε περισσότερα

Στον χρόνιο αλκοολισμό, παρουσιάζονται διαταραχές ποικίλου βαθμού του νευρικού συστήματος (τρεμούλιασμα, πολυνευρίτιδα, διανοητική σύγχυση,

Στον χρόνιο αλκοολισμό, παρουσιάζονται διαταραχές ποικίλου βαθμού του νευρικού συστήματος (τρεμούλιασμα, πολυνευρίτιδα, διανοητική σύγχυση, Αλκοολισμός ΟΡΙΣΜΟΣ Ο όρος αναφέρεται για πρώτη φορά από έναν Ολλανδό γιατρό στα τέλη της δεκαετίας του 1840, ενώ αναλύθηκε σε νόσο το 1972 από το γιατρό John Coakley Lettson. Αλκοολισμός σημαίνει δηλητηρίαση

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ. Είναι δραστικές ουσίες οι οποίες Μουδιάζουν ή νεκρώνουν σημεία του σώματος Προκαλούν απώλεια αισθήσεων

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ. Είναι δραστικές ουσίες οι οποίες Μουδιάζουν ή νεκρώνουν σημεία του σώματος Προκαλούν απώλεια αισθήσεων ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Είναι δραστικές ουσίες οι οποίες Μουδιάζουν ή νεκρώνουν σημεία του σώματος Προκαλούν απώλεια αισθήσεων ΕΙΔΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ Μαριχουάνα - Χασίς (ινδική κάναβη) Έκσταση Ηρωίνη Μορφίνη Καρπός παπαρούνας

Διαβάστε περισσότερα

Πρόκειται για ουσίες οι οποίες παρασκευάζονται από χημική διαφοροποίηση ήδη υπαρχόντων ουσιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Πρόκειται για ουσίες οι οποίες παρασκευάζονται από χημική διαφοροποίηση ήδη υπαρχόντων ουσιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο. ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Πρόκειται για ουσίες οι οποίες παρασκευάζονται από χημική διαφοροποίηση ήδη υπαρχόντων ουσιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο. DESIGNER DRUGS (ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ) Ναρκωτικές ουσίες στις

Διαβάστε περισσότερα

Ναρκωτικά και Εφηβεία

Ναρκωτικά και Εφηβεία Μάθημα: Project 2ο ΕΠΑ.Λ. Καρδίτσας 2014 Ναρκωτικά και Εφηβεία Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία... Η γνώση είναι η καλύτερη προφύλαξη... Η έρευνα Πραγματοποιήθηκε έρευνα με τη χρήση ερωτηματολογίου

Διαβάστε περισσότερα

Λεξιλόγιο της «πιάτσας»: χόρτο, γκρας, μαύρο/μαύρη, κέρατο, μελαχρινή, φούντα, αφγάνι, λιβάνι.

Λεξιλόγιο της «πιάτσας»: χόρτο, γκρας, μαύρο/μαύρη, κέρατο, μελαχρινή, φούντα, αφγάνι, λιβάνι. ΙΝΔΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ (ΧΑΣΙΣ) Λεξιλόγιο της «πιάτσας»: χόρτο, γκρας, μαύρο/μαύρη, κέρατο, μελαχρινή, φούντα, αφγάνι, λιβάνι. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΝΝΑΒΗ Η κάνναβη είναι ένα θαμνώδες φυτό με οδοντωτά φύλλα και ραβδωτά

Διαβάστε περισσότερα

Αλκοολισμός. Α'2 Ομάδα -5Δημήτρης Τέκος. Άννα-Μαρία Τότσι Αναστάσης Μπαρκούτσης Αντώνης Ποταμίτης Περικλής Μωραΐτης

Αλκοολισμός. Α'2 Ομάδα -5Δημήτρης Τέκος. Άννα-Μαρία Τότσι Αναστάσης Μπαρκούτσης Αντώνης Ποταμίτης Περικλής Μωραΐτης Αλκοολισμός Α'2 Ομάδα -5Δημήτρης Τέκος Άννα-Μαρία Τότσι Αναστάσης Μπαρκούτσης Αντώνης Ποταμίτης Περικλής Μωραΐτης Ορισμός Ο όρος αλκοολισμός αναφέρεται για πρώτη φορά από έναν Ολλανδό γιατρό στα τέλη της

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΚΑΪΝΗ. Λεξιλόγιο της «πιάτσας»: αναψυκτικό, κοκό, κόκα. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΚΑΪΝΗ

ΚΟΚΑΪΝΗ. Λεξιλόγιο της «πιάτσας»: αναψυκτικό, κοκό, κόκα. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΚΑΪΝΗ ΚΟΚΑΪΝΗ Λεξιλόγιο της «πιάτσας»: αναψυκτικό, κοκό, κόκα. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΚΑΪΝΗ Η κοκαΐνη προέρχεται από την πολτοποίηση των φύλλων του φυτού «ερυθρόξυλο κόκα» που φύεται στη Νότιο Αμερική, στα υψίπεδα των

Διαβάστε περισσότερα

Αλκοολισμός και Προβληματική Κατανάλωση Προβλήματα με την κατανάλωση αλκοόλ Κοινωνική κατανάλωση οινοπνεύματος

Αλκοολισμός και Προβληματική Κατανάλωση Προβλήματα με την κατανάλωση αλκοόλ Κοινωνική κατανάλωση οινοπνεύματος Αλκοολισμός και Προβληματική Κατανάλωση (Πηγή: http://www.patient.co.uk/health/alcoholism-and-problem-drinking) Απόδοση στα ελληνικά: Αθανάσιος Μπάκας (υπεύθυνος του προγράμματος) Αλκοολισμός είναι η λέξη

Διαβάστε περισσότερα

DRUGOMANIA ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

DRUGOMANIA ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ DRUGOMANIA ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζει ο χρήστης; Η χρήση ναρκωτικών ουσιών διαταράσσει τη λειτουργία εγκεφαλικών περιοχών που είναι κρίσιμες για την κίνηση, τη μνήμη, τη μάθηση, την

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΕΣ

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΕΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΕΣ ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: Ευαγγελία Κωνσταντινοπούλου Μαρίνα Παπαϊωάννου Λυδία Παραστατίδη Ιωάννα Μαυραγάνη Ζωή Παπαγιάννη Έλενα Μερντάνι ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Σταυρούλα Μανιάτη ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΛΤΡΕΞΟΝΗ (NALTREXONE) ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ Η Ναλτρεξόνη

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΛΤΡΕΞΟΝΗ (NALTREXONE) ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ Η Ναλτρεξόνη ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΛΤΡΕΞΟΝΗ (NALTREXONE) ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ Η Ναλτρεξόνη Στη θεραπεία της εξάρτησης από το αλκοόλ Οδηγίες για τους ασθενείς και τις οικογένειες τους. Η Ναλτρεξόνη

Διαβάστε περισσότερα

08/09/2010 ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 2010

08/09/2010 ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 2010 ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 2010 ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΩΤΑ 1. Τι είναι τα ναρκωτικά; 2. Τα ναρκωτικά κατατάσσονται σε 3 κατηγορίες: 3. Οι πιο κοινές ουσίες από κάθε κατηγορία 4. Εικόνες ουσιών 5. Όταν τα παιδιά αρχίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Το αλκοόλ με χαλαρώνει. Το αλκοόλ αποτελεί πρώτη ουσία θανάτου παγκοσμίως (π.χ. ατυχήματα στο δρόμο, στο σπίτι, στο χώρο εργασίας )

Το αλκοόλ με χαλαρώνει. Το αλκοόλ αποτελεί πρώτη ουσία θανάτου παγκοσμίως (π.χ. ατυχήματα στο δρόμο, στο σπίτι, στο χώρο εργασίας ) με χαλαρώνει είναι κατασταλτική ουσία, η οποία φτάνει αμέσως στον εγκέφαλο και αλλοιώνει λειτουργίες όπως: αυτοέλεγχος, αντανακλαστικά, κρίση, προσανατολισμός, όραση, μνήμη μου δίνει στυλ αποτελεί πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ. Εργαστήριο Φαρμακολογίας Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων

ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ. Εργαστήριο Φαρμακολογίας Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Εργαστήριο Φαρμακολογίας Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων Ορισμοί - Έννοιες Εξαρτησιογόνες ουσίες (ή Ναρκωτικά ) «Tα φάρμακα εκείνα που μεταβάλλουν το επίπεδο της συνείδησης και επηρεάζουν

Διαβάστε περισσότερα

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ νεφρά νεφρών Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι ένα από τα δύο κύρια αίτια χρόνιας νεφρικής νόσου παγκοσμίως (το άλλο είναι ο διαβήτης). Επίσης, τα νεφρά έχουν βασικό ρόλο στη

Διαβάστε περισσότερα

Β Α Σ Ι Κ Ε Σ Ε Ν Ν Ο Ι Ε Σ

Β Α Σ Ι Κ Ε Σ Ε Ν Ν Ο Ι Ε Σ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Εξαρτησιογόνες ουσίες ονοµάζονται όλες οι ουσίες που προκαλούν εξάρτηση ψυχική ή σωµατική και που η χρήση τους δηµιουργεί µεταβολές στον εγκέφαλο (γνωστικές λειτουργίες και συναισθήµατα)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΙΣΜΟΣ. Κατηγορίες: Τσιγάρο Καφές Φαγητό Σεξουαλική επαφή

ΕΘΙΣΜΟΣ. Κατηγορίες: Τσιγάρο Καφές Φαγητό Σεξουαλική επαφή ΕΘΙΣΜΟΣ Κατηγορίες: Τσιγάρο Καφές Φαγητό Σεξουαλική επαφή Εθισμός στο τσιγάρο Το τσιγάρο αποτελείται από μικρά κομμάτια επεξεργασμένου καπνού που είναι τυλιγμένα σε χαρτί. Έχει κυλινδρικό σχήμα και μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ & Λ.Τ. ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ Ερευνητικη Εργασια. B λυκειου

ΓΥΜΝΑΣΙΟ & Λ.Τ. ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ Ερευνητικη Εργασια. B λυκειου ΓΥΜΝΑΣΙΟ & Λ.Τ. ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ Ερευνητικη Εργασια B λυκειου ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2014-2015 ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ: ΕΝΑΣ ΥΠΟΥΛΟΣ ΕΧΘΡΟΣ Εργάστηκαν οι μαθήτριες: Δάγλα Παναγιώτα Σάρκα Μπεσιάνα Υπεύθυνη καθηγήτρια

Διαβάστε περισσότερα

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ Το πιο πιθανό είναι να έχετε ακούσει ότι λίγο αλκοόλ κάνει καλό στην υγεία. Αλλά γνωρίζετε όλα τα δεδομένα σχετικά με το αλκοόλ; Πόσο είναι πάρα πολύ; Ανακαλύψτε

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Είναι γνωστό το πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Με τα χρόνια παρουσιάζεται ραγδαία αύξηση των θυμάτων που εθίζονται σε εξαρτισιογόνες ουσίες. Πιο συγκεκριμένα,τα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΙ ΕΝΝΟΙΩΝ ΑΛΚΟΟΛ

ΟΡΙΣΜΟΙ ΕΝΝΟΙΩΝ ΑΛΚΟΟΛ ΑΛΚΟΟΛ ΟΡΙΣΜΟΙ ΕΝΝΟΙΩΝ "Αλκοολούχα ποτά" ονομάζονται όλα τα ποτά που περιέχουν αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα) γεωργικής προέλευσης, σε οποιοδήποτε ποσοστό. ΤΣΙΓΑΡΟ Είναι το κάπνισμα των φύλλων του καπνού

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ. Λειτουργία των νεφρών. Συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ. Λειτουργία των νεφρών. Συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι η προοδευτική, μη αναστρέψιμη μείωση της νεφρικής λειτουργίας, η οποία προκαλείται από βλάβη του νεφρού ποικίλης αιτιολογίας. Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Λ.Τ

ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Λ.Τ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Λ.Τ. ΣΧΟΙΝΟΥΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2016-2017 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 23/3/2017 ΜΑΘΗΤΡΙΑ: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΣΚΑΡΛΑΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΣΗΜΕΛΑ ΖΑΖΟΠΟΥΛΟΥ (ΠΕ02) Ο ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κατάσταση των παράνομων ουσιών εξάρτησης και του αλκοόλ στην Κύπρο

Κατάσταση των παράνομων ουσιών εξάρτησης και του αλκοόλ στην Κύπρο Κατάσταση των παράνομων ουσιών εξάρτησης και του αλκοόλ στην Κύπρο ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΟΥΣΙΕΣ: Δείκτης Έκτασης της Χρήσης στο Γενικό και Μαθητικό Πληθυσμό: Για την εφαρμογή του δείκτη επικράτησης της χρήσης στο

Διαβάστε περισσότερα

Η χρήση ναρκωτικών έχει τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, ωστόσο ο εθισμός στα ναρκωτικά είναι πάθηση που μπορεί να θεραπευτεί.

Η χρήση ναρκωτικών έχει τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, ωστόσο ο εθισμός στα ναρκωτικά είναι πάθηση που μπορεί να θεραπευτεί. 1 Η χρήση ναρκωτικών έχει τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, ωστόσο ο εθισμός στα ναρκωτικά είναι πάθηση που μπορεί να θεραπευτεί. Η θεραπεία απεξάρτησης μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΜΙΑΣ Α ΤΑΞΗ. ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2 ου ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΛΑΜΙΑ ΘΕΜΑ : «ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ» ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ:

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΜΙΑΣ Α ΤΑΞΗ. ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2 ου ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΛΑΜΙΑ ΘΕΜΑ : «ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ» ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ: ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΜΙΑΣ Α ΤΑΞΗ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2 ου ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΛΑΜΙΑ 28-02-2014 ΘΕΜΑ : «ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ» ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΜΩΫΣΟΓΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ: ΒΙΝΙΟΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΩΣΤΟΡΡΙΖΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ποιες συνέπειες από την χρήση ναρκωτικών σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο;

Ποιες συνέπειες από την χρήση ναρκωτικών σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο; Ποιες συνέπειες από την χρήση ναρκωτικών σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο; Οι συνέπειες από τη χρήση των ναρκωτικών ποικίλουν και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό απ' πολλούς παράγοντες (π.χ. το περιεχόμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΥΠΟΘΕΡΜΙΑΣ

ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΥΠΟΘΕΡΜΙΑΣ ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ Όταν η εσωτερική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος πέφτει κάτω από 35ο C, το αποτέλεσμα είναι η υποθερμία. Όταν η θερμοκρασία ελαττωθεί κάτω από τα κανονικά επίπεδα λειτουργίας του θερμοστάτη

Διαβάστε περισσότερα

Τα ναρκωτικά μπορούν να διακριθούν σε ομάδες με διάφορους τρόπους: για παράδειγμα νόμιμες (νομικά αποδεκτές) και παράνομες (απαγορευμένες) ουσίες.

Τα ναρκωτικά μπορούν να διακριθούν σε ομάδες με διάφορους τρόπους: για παράδειγμα νόμιμες (νομικά αποδεκτές) και παράνομες (απαγορευμένες) ουσίες. Τι είναι ναρκωτικά; Τα ναρκωτικά είναι ουσίες που επιδρούν στον εγκέφαλο και γι' αυτό προκαλούν εθισμό. Οι άνθρωποι που τα χρησιμοποιούν θέλουν να βιώσουν τις συνέπειες των ναρκωτικών. Ορισμένα φάρμακα

Διαβάστε περισσότερα

Ξεκινήστε με C. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με αντιοξειδωτικά

Ξεκινήστε με C. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με αντιοξειδωτικά Ο οργανισμός ενός καπνιστή δέχεται συνεχώς τη βλαπτική δράση του τσιγάρου, είναι φυσικό, λοιπόν, να έχει και διαφορετικές διατροφικές ανάγκες από τον οργανισμό ενός μη καπνιστή. Υπάρχουν τροφές που μειώνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΚΥΠΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ 1999

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΚΥΠΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ 1999 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΚΥΠΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ 1999 Δρ. Κυριάκος Βερεσιές Νευρολόγος-Ψυχίατρος Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΕΝΘΕΑ ΑΛΚΟΟΛ-ΧΡΗΣΗ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. ΕΡ: Απο πότε είναι γνωστό το αλκοόλ στον κόσμο;

Διαβάστε περισσότερα

Εξαρτησιογόνες ουσίες

Εξαρτησιογόνες ουσίες Ναρκωτικά Ναρκωτικά-Εξάρτηση Ο όρος ναρκωτικά χρησιµοποιείται για να χαρακτηρίσει όλες τις τοξικές ψυχοτρόπες ουσίες που διακινούνται παρανόµως και προκαλούν σοβαρή διαστρέβλωση της προσωπικότητας του

Διαβάστε περισσότερα

Η Έκθεση με τα αποτελέσματα της έρευνας είναι προσβάσιμη στο σύνδεσμο:

Η Έκθεση με τα αποτελέσματα της έρευνας είναι προσβάσιμη στο σύνδεσμο: ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ Τετάρτη 18 Μαΐου 2016, 14.00 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ και ΚΥΡΙΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΕΠΙΨΥ ΣΤΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΞΑΡΤΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ»

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ Ευάγγελος Γρινάκης Ψυχίατρος Αλκοολογικό Ιατρείο ΠαΓΝΗ Ιανουάριος 2018 Οι επιπτώσεις του αλκοόλ διακρίνονται σε Συνέπειες της τοξίκωσης, του μεθυσιού

Διαβάστε περισσότερα

Β Α Σ Ι Κ Ε Σ Ε Ν Ν Ο Ι Ε Σ

Β Α Σ Ι Κ Ε Σ Ε Ν Ν Ο Ι Ε Σ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Εξαρτησιογόνες ουσίες ονοµάζονται όλες οι ουσίες που προκαλούν εξάρτηση ψυχική ή σωµατική και που η χρήση τους δηµιουργεί µεταβολές στον εγκέφαλο (γνωστικές λειτουργίες και συναισθήµατα)

Διαβάστε περισσότερα

Τι περιέχει? Το κάπνισμα πραγματοποιείτε μέσω του τσιγάρου το οποίο περιέχει 13 δηλητήρια:

Τι περιέχει? Το κάπνισμα πραγματοποιείτε μέσω του τσιγάρου το οποίο περιέχει 13 δηλητήρια: Τι είναι? Κάπνισμα ονομάζεται η πρακτική της εισπνοής καπνού προερχόμενου από την καύση φύλλων του φυτού καπνός. Η καύση γίνεται συνήθως σε τσιγάρο ή με άλλο τρόπο. Η πρακτική αυτή ήταν συνήθεια των κατοίκων

Διαβάστε περισσότερα

Άν καπνίζεις... Η ιστορία του καπνίσματος

Άν καπνίζεις... Η ιστορία του καπνίσματος Άν καπνίζεις... Η ιστορία του καπνίσματος Οι πρώτοι που ανακάλυψαν τις χαλαρωτικές ιδιότητες του καπνού ήταν οι Ινδιάνοι. Συνήθιζαν να καπνίζουν πίπα ή πούρο. Με την άφιξη των πρώτων ευρωπαίων στην αμερικανική

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο

Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο ΤΖΙΝΕΒΗ ΜΥΡΤΩ - ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ ΦΑΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΕΣ Τ.Ε. Β & Γ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η καρδιακή ανεπάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ Η χοληστερίνη εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πέτρες της χολής το 1784.Η σχέση της με τα καρδιαγγειακά νοσήματα ανακαλύφθηκε στις τελευταίες

ΙΣΤΟΡΙΑ Η χοληστερίνη εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πέτρες της χολής το 1784.Η σχέση της με τα καρδιαγγειακά νοσήματα ανακαλύφθηκε στις τελευταίες ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ Η χοληστερίνη ή η χοληστερόλη είναι κηρώδης στερόλης που βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος, και στο πλάσμα του αίματος όλων των ζώων. Μικρότερες ποσότητες χοληστερίνης

Διαβάστε περισσότερα

Ρίξτε την αρτηριακή πίεση χωρίς φάρμακα

Ρίξτε την αρτηριακή πίεση χωρίς φάρμακα Ρίξτε την αρτηριακή πίεση χωρίς φάρμακα Κοιμάστε αγκαλιά με το πιεσόμετρο και έχετε γεμίσει τον οργανισμό σας με χάπια προκειμένου να κρατήσετε την αρτηριακή σας πίεση σε χαμηλά επίπεδα; Χαλαρώστε! Υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΟ Ν. 4139/2013

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΟ Ν. 4139/2013 ΔΟΜΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΑΠΘ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΣΩΦΡΟΝΙΣΜΟΥ» Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΟ Ν. 4139/2013 Μαρία Μ. Μηλαπίδου ΔρΝ, Δικηγόρος ΒΑΣΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΙΑΚΩΝ ΤΑΞΗ Β Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Παιδεία για ένα μέλλον χωρίς Κάπνισμα και Αλκοόλ» Σχολικό Έτος 2014-15

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΙΑΚΩΝ ΤΑΞΗ Β Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Παιδεία για ένα μέλλον χωρίς Κάπνισμα και Αλκοόλ» Σχολικό Έτος 2014-15 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΙΑΚΩΝ ΤΑΞΗ Β Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Παιδεία για ένα μέλλον χωρίς Κάπνισμα και Αλκοόλ» Σχολικό Έτος 2014-15 Το παρακάτω ερωτηματολόγιο είναι αυθεντικό και διαμορφώθηκε στις συναντήσεις της

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΦΡΟΛΙΘΙΑΣΗ

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΦΡΟΛΙΘΙΑΣΗ 1 ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΦΡΟΛΙΘΙΑΣΗ Κυριακή Σταματέλου Ειδικός Νεφρολόγος, MBA Τι είναι η νεφρολιθίαση; Η νεφρολιθίαση λέγεται κοινά «πέτρες στα νεφρά» και είναι γνωστή στην ανθρωπότητα από τα αρχαία χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα

συκώτι (ήπαρ) στομάχι χοληδόχος κύστη πάγκρεας δωδεκαδάκτυλο έντερο

συκώτι (ήπαρ) στομάχι χοληδόχος κύστη πάγκρεας δωδεκαδάκτυλο έντερο Αλκοόλ και ασθένειες του Συκωτιού (Πηγή: http://www.patient.co.uk/health/alcohol-and-liver-disease) Απόδοση στα ελληνικά: Αθανάσιος Μπάκας (υπεύθυνος του προγράμματος) Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που τις περισσότερες φορές δηλώνουν κάποια σοβαρή νόσο.

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που τις περισσότερες φορές δηλώνουν κάποια σοβαρή νόσο. Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που τις περισσότερες φορές δηλώνουν κάποια σοβαρή νόσο. Τα συμπτώματα αυτά δεν πρέπει ποτέ να τα αγνοούμε γιατί η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου μπορεί να σώσει

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός και υλοποίηση της έρευνας (1)

Σκοπός και υλοποίηση της έρευνας (1) Σκοπός και υλοποίηση της έρευνας (1) Η έρευνα αυτή έχει σαν σκοπό τη διερεύνηση των γνώσεων για το αλκοόλ. Πρωτότυπο ερωτηματολόγιο από τους «Νηφάλιους». Πιλοτική έρευνα σε 30 άτομα Διορθώσεις Τηλεφωνικές

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή και Υγεία. Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων

Διατροφή και Υγεία. Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων Διατροφή και Υγεία Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων Μαθητές Α Τάξης ΕΠΑ.Λ. Σχ. έτος 2015-2016 Διατροφή και Υγεία Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων Μαθητές Α Τάξης ΕΠΑ.Λ.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΠΝΙΣΜΑ: Ιανουάριος ο Ενημερωτικό Σημείωμα

ΚΑΠΝΙΣΜΑ: Ιανουάριος ο Ενημερωτικό Σημείωμα Ιανουάριος 2018 14 ο Ενημερωτικό Σημείωμα Το 14 ο ενημερωτικό σημείωμα του Παρατηρητηρίου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.) εντάσσεται στο θεματικό πεδίο Γυναίκες και Υγεία. Συγκεκριμένα,

Διαβάστε περισσότερα

Απόσπασμα από το βιβλίο «Πως να ζήσετε 150 χρόνια» του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά

Απόσπασμα από το βιβλίο «Πως να ζήσετε 150 χρόνια» του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά Απόσπασμα από το βιβλίο «Πως να ζήσετε 150 χρόνια» του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά Κεφάλαιο 1 - Το μυστικό της ιατρικής Σε κάθε θέμα ή επιστήμη υπάρχει πάντα ένα δεδομένο που είναι σημαντικότερο σε σύγκριση με

Διαβάστε περισσότερα

Πόλλυ Μιχαηλίδου Κλινική Διαιτολόγος Γενικό Νοσοκοµείο Λευκωσίας, Κύπρος. 9 ο Πανελλήννιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης 28 Φεβρουαρίου 2012 Θεσσαλονίκη

Πόλλυ Μιχαηλίδου Κλινική Διαιτολόγος Γενικό Νοσοκοµείο Λευκωσίας, Κύπρος. 9 ο Πανελλήννιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης 28 Φεβρουαρίου 2012 Θεσσαλονίκη Πόλλυ Μιχαηλίδου Κλινική Διαιτολόγος Γενικό Νοσοκοµείο Λευκωσίας, Κύπρος 9 ο Πανελλήννιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης 28 Φεβρουαρίου 2012 Θεσσαλονίκη «Το κόκκινο κρασί κάνει καλό στην καρδιά» «ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ»

Διαβάστε περισσότερα

Λογική Κατανάλωση Οινοπνεύματος Ποια είναι τα συνιστώμενα όρια για την ασφαλή κατανάλωση οινοπνεύματος; Από πού προέρχονται αυτές οι συστάσεις;

Λογική Κατανάλωση Οινοπνεύματος Ποια είναι τα συνιστώμενα όρια για την ασφαλή κατανάλωση οινοπνεύματος; Από πού προέρχονται αυτές οι συστάσεις; Λογική Κατανάλωση Οινοπνεύματος (Πηγή: http://www.patient.co.uk/health/alcohol-and-sensible-drinking) Απόδοση στα ελληνικά: Αθανάσιος Μπάκας (υπεύθυνος του προγράμματος) Ποια είναι τα συνιστώμενα όρια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΕΣ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΕΣ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΕΣ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΟΡΙΣΜΟΣ Η αυτοκτονική συµπεριφορά ορίζεται ως η συµπεριφορά, κατά την οποία το άτοµο θέλει να κάνει κακό στον εαυτό του µε σκοπό να δώσει ένα τέλος στη ζωή του. ιαχωρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Θεοδωράκης (2010). ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ

Γιάννης Θεοδωράκης (2010). ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ Γιάννης Θεοδωράκης (2010). ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ Πολύ συχνά, τα άτομα, παρατηρώντας τους άλλους, εντοπίζουν υπερβολές και ακρότητες στις συμπεριφορές τους. Παρατηρούν υπερβολές στους χώρους της εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΠΑΙΞΙΑ ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ

ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΠΑΙΞΙΑ ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΠΑΙΞΙΑ ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ Ορισμός αλκοολισμού Αλκοολούχα ποτά ονομάζονται όλα τα ποτά που περιέχουν αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα) γεωργικής προέλευσης, σε οποιοδήποτε ποσοστό το

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ THE TREATMENT DEMAND INDICATOR ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2014

ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ THE TREATMENT DEMAND INDICATOR ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2014 ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ THE TREATMENT DEMAND INDICATOR ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2014 ΤΟΜΕΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ 18 ΑΝΩ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2015 Επεξεργασία και ανάλυση ερωτηματολογίου TDI

Διαβάστε περισσότερα

Μήπως έχω Σκληρόδερµα;

Μήπως έχω Σκληρόδερµα; Μήπως έχω Σκληρόδερµα; Για να πληροφορηθώ µýëïò ôçò Σπάνιος ναι... Μόνος όχι Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (Π.Ε.Σ.ΠΑ) είναι ο μόνος φορέας, μη κερδοσκοπικό σωματείο, συλλόγων ασθενών σπανίων παθήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Δρ Αφροδίτη Ελισσαίου-Ξενοφώντος

Δρ Αφροδίτη Ελισσαίου-Ξενοφώντος ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΕΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΕΑ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΑΛΚΟΟΛΗΣ ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΤΡΙΜΗΝΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΗΣΗ ΚΑΙ ΘΗΛΑΣΜΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΗΣΗ ΚΑΙ ΘΗΛΑΣΜΟ Σύνδρομο

Διαβάστε περισσότερα

- Γιατρέ, πριν την εγχείρηση δεν είχατε μούσι... - Δεν είμαι γιατρός. Ο Αγιος Πέτρος είμαι...

- Γιατρέ, πριν την εγχείρηση δεν είχατε μούσι... - Δεν είμαι γιατρός. Ο Αγιος Πέτρος είμαι... - Γιατρέ, πριν την εγχείρηση δεν είχατε μούσι... - Δεν είμαι γιατρός. Ο Αγιος Πέτρος είμαι... - Γιατρέ, βλέπω μπλε και πράσινους κόκκους.. - Οφθαλμίατρο έχετε δει; - Οχι! Μόνο μπλε και πράσινους κόκκους...

Διαβάστε περισσότερα

Ο Πλίνιος μάλιστα γράφει ότι η Κρήτη ήταν η πατρίδα δύο δένδρων με μεγάλη ιατρική χρησιμότητα του κρητικού πεύκου και του κρητικού κυπαρισσιού, από

Ο Πλίνιος μάλιστα γράφει ότι η Κρήτη ήταν η πατρίδα δύο δένδρων με μεγάλη ιατρική χρησιμότητα του κρητικού πεύκου και του κρητικού κυπαρισσιού, από ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ Ο Ιπποκράτης υποστηρίζει πως η τροφή μπορεί να γίνει και φάρμακο. Τα βότανα χρησιμοποιήθηκαν σε θεραπευτικές πρακτικές ως φαρμακευτικά είδη αλλά και ως φορείς της θεϊκής ευλογίας. Οι

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή;

Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή; Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή; Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ξεκίνησε μία μεγάλη έρευνα, γνωστή ως η μελέτη των 7 χωρών, όπου μελετήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες ανθρώπων από τις εξής

Διαβάστε περισσότερα

Νέα Δεδομένα στην Αγγειοχειρουργική στην Κύπρο - Ενδοφλεβική Θεραπεία με λέϊζερ Μέθοδος EVLA Η πιολιγότερο ανώδυνη ιατρική πρακτική για Κιρσούς

Νέα Δεδομένα στην Αγγειοχειρουργική στην Κύπρο - Ενδοφλεβική Θεραπεία με λέϊζερ Μέθοδος EVLA Η πιολιγότερο ανώδυνη ιατρική πρακτική για Κιρσούς Νέα Δεδομένα στην Αγγειοχειρουργική στην Κύπρο - Ενδοφλεβική Θεραπεία με λέϊζερ Μέθοδος EVLA Η πιολιγότερο ανώδυνη ιατρική πρακτική για Κιρσούς Πια είναι η καλύτερη μέθοδος θεραπείας; Κιρσοί είναι το αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

Β ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ [1] Β ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ «ΙΝΔΙΑΝΩΝ ΣΗΜΕΙΑ! ΚΑΠΝΙΣΜΑ;» Παρακαλούμε να απαντήσετε στο παρακάτω ερωτηματολόγιο με ειλικρίνεια.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΚΡΕΚΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΛΙΟΠΑΝΟΥ ΝΑΝΤΙΑ ΤΣΟΜΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΚΡΕΚΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΛΙΟΠΑΝΟΥ ΝΑΝΤΙΑ ΤΣΟΜΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΚΡΕΚΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΛΙΟΠΑΝΟΥ ΝΑΝΤΙΑ ΤΣΟΜΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ Είναι αναµφισβήτητη αλήθεια πια ότι η νικοτίνη(τοτσιγάρο) προκαλείταχύτατα

Διαβάστε περισσότερα

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Φ.Ν. Σκοπούλη Καθηγήτρια τον Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών συστηματικός ερυθηματώδης λύκος θεωρείται η κορωνίδα των αυτοάνοσων

Διαβάστε περισσότερα

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας Η διατροφή σημαντικός παράγοντας υγείας!! ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΛΗΡΟΝΟ ΜΙΚΟΤΗΤΑ ΥΓΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΘΥΓΕΙΝΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Ποιά είναι η

Διαβάστε περισσότερα

ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΙΟΓΟΝΑ Πρόκληση παρωδικών ψυχώσεων, μεταβολές στο επίπεδο της συνείδησης, του συναισθήματος και της βούλησης Παραισθήσεις, ψευδαισθήσεις

ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΙΟΓΟΝΑ Πρόκληση παρωδικών ψυχώσεων, μεταβολές στο επίπεδο της συνείδησης, του συναισθήματος και της βούλησης Παραισθήσεις, ψευδαισθήσεις ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΙΟΓΟΝΑ Πρόκληση παρωδικών ψυχώσεων, μεταβολές στο επίπεδο της συνείδησης, του συναισθήματος και της βούλησης Παραισθήσεις, ψευδαισθήσεις Ινδόλες (αλκαλοειδή της ερυσιβώδους όλυρας, LSD, χαρμαλίνη,

Διαβάστε περισσότερα

Είναι σχεδόν βέβαιο, είτε να γνωρίζετε κάποιον που πάσχει από μια τέτοια ασθένεια είτε να έχετε μια εσείς οι ίδιοι.

Είναι σχεδόν βέβαιο, είτε να γνωρίζετε κάποιον που πάσχει από μια τέτοια ασθένεια είτε να έχετε μια εσείς οι ίδιοι. Γράφει: Δημήτρης Τσουκαλάς, Ιατρός Φυσικής Υγείας Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι ασθένειες που προκύπτουν γιατί το σώμα μας επιτίθεται και καταστρέφει τα δικά του κύτταρα και όργανα. Γνωρίζετε ότι ένας στους

Διαβάστε περισσότερα

Αλκοόλ, Εθεβεία & Εγκέθαλορ. Γιώργος Παναγής Πανεπιστήμιο Κρήτης Τμήμα Ψυχολογίας Εργαστήριο Νευροεπιστημών & Συμπεριφοράς

Αλκοόλ, Εθεβεία & Εγκέθαλορ. Γιώργος Παναγής Πανεπιστήμιο Κρήτης Τμήμα Ψυχολογίας Εργαστήριο Νευροεπιστημών & Συμπεριφοράς Αλκοόλ, Εθεβεία & Εγκέθαλορ Γιώργος Παναγής Πανεπιστήμιο Κρήτης Τμήμα Ψυχολογίας Εργαστήριο Νευροεπιστημών & Συμπεριφοράς Κατανάλωση οινοπνευματωδών στους Έλληνες μαθητές (2011) Στην Ελλάδα, τα αγόρια

Διαβάστε περισσότερα

Εθισμοί και εξαρτήσεις νέων. Δημιουργία Αθηνά Σφέικου

Εθισμοί και εξαρτήσεις νέων. Δημιουργία Αθηνά Σφέικου Εθισμοί και εξαρτήσεις νέων ᄡ Δημιουργία Αθηνά Σφέικου Εθισμός Εθισμός είναι το καθεστώς εγκεφαλικής δυσλειτουργίας κατα το οποίο το άτομο θεωρεί απαραίτητες για την επιβίωση του πραξεις που προκαλούν

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΟΡΩΝ ΤΖΟΥΛΙΑ ΑΤΤΑ ΠΟΛΙΤΟΥ

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΟΡΩΝ ΤΖΟΥΛΙΑ ΑΤΤΑ ΠΟΛΙΤΟΥ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΟΡΩΝ ΤΖΟΥΛΙΑ ΑΤΤΑ ΠΟΛΙΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΡΓ. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 1 ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Ουσίες

Διαβάστε περισσότερα

προϊόντων του Δρ Κωσταρέλλη Βασιλική Λέκτορας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

προϊόντων του Δρ Κωσταρέλλη Βασιλική Λέκτορας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Η διατροφική αξία του σταφυλιού και των προϊόντων του Δρ Κωσταρέλλη Βασιλική Λέκτορας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Η καλλιέργεια του αμπελιού στην στην αρχαιότητα Δίαιτα στην Αρχαία Ελλάδα Το Μεσογειακή πρότυπο

Διαβάστε περισσότερα

Εφηβεία: Σχολείο,Άγχος, Διαδίκτυο.

Εφηβεία: Σχολείο,Άγχος, Διαδίκτυο. Εφηβεία: Σχολείο,Άγχος, Διαδίκτυο. Η ομάδα μας αποτελείται από τις μαθήτριες: Μαρία Ζυγογιάννη Μαρία Μανώλαινα Ελευθερία Μπίμπαση Σχολείο Σχέσεις καθηγητών-μαθητών: Πολλές φορές οι σχέσεις μεταξύ των καθηγητών

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία. Γ λυκειου ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Βιολογία. Γ λυκειου ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Βιολογία Γ λυκειου ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Σειρά: Γενικό Λύκειο Θετικές Επιστήμες Νότα Λαζαράκη, Βιολογία Γ Λυκείου Γενικής Παιδείας Υπεύθυνος έκδοσης: Αποστόλης Αντωνόπουλος Θεώρηση κειμένου: Κυριάκος Εμμανουηλίδης

Διαβάστε περισσότερα

Το κυνηγί της φώκιας νέο index Το κυνήγι της φώκιας...2 Λεξιλόγιο...2 Ερωτήσεις...4 Κείμενο...5 Το κυνήγι της φώκιας...5

Το κυνηγί της φώκιας νέο index Το κυνήγι της φώκιας...2 Λεξιλόγιο...2 Ερωτήσεις...4 Κείμενο...5 Το κυνήγι της φώκιας...5 Το κυνηγί της φώκιας νέο index Το κυνήγι της φώκιας...2 Λεξιλόγιο...2 Ερωτήσεις...4 Κείμενο...5 Το κυνήγι της φώκιας....5 Page 1Τ Το κυνήγι της φώκιας Λεξιλόγιο Καταλαβαίνεις τις λέξεις; 1. Ολοκληρώνομαι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΑΠ ΑΥΤΟΝ ΑΤΟΜΩΝ ΝΕΑΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΑΠ ΑΥΤΟΝ ΑΤΟΜΩΝ ΝΕΑΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΑΠ ΑΥΤΟΝ ΑΤΟΜΩΝ ΝΕΑΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Δρ Γεώργιος Ι Κούρτογλου Παθολόγος-Διαβητολόγος Διδάκτωρ Ιατρικής ΑΠΘ Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον ο σακχαρώδης

Διαβάστε περισσότερα

Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr

Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr ------ Χυμοί & Νέκταρ Royal Berry ------- Οι χυμοί και τα νέκταρ Royal Berry αποτελούν μια νέα καινοτόμα

Διαβάστε περισσότερα

Ποσοτική Μελέτη για την Διερεύνηση Αναγκών των Μεταναστών. Τμήμα Έρευνας

Ποσοτική Μελέτη για την Διερεύνηση Αναγκών των Μεταναστών. Τμήμα Έρευνας Ποσοτική Μελέτη για την Διερεύνηση Αναγκών των Μεταναστών Τμήμα Έρευνας Κοινωνιοδημογραφικά Χαρακτηριστικά ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ 2 1,6 % 1 8,9 2 % 1 4,8 6 % 1 2,1 6 % 6,7 6 % 8,1 1 % 8,1 1 % 1,3 5 % 2,7 % 1,3 5 %

Διαβάστε περισσότερα

b) Στη διάρκεια των 12 τελευταίων ηµερών µέχρι και σήµερα... c) Στη διάρκεια των 30 τελευταίων 1. Ποιο είναι το φύλο σου; 1 αγόρι 2 κορίτσι

b) Στη διάρκεια των 12 τελευταίων ηµερών µέχρι και σήµερα... c) Στη διάρκεια των 30 τελευταίων 1. Ποιο είναι το φύλο σου; 1 αγόρι 2 κορίτσι 1. Ποιο είναι το φύλο σου; 1 αγόρι 2 κορίτσι 2. Πότε γεννήθηκες; Έτος: 19 3. Ποια από τα παρακάτω άτοµα ζουν στο σπίτι σου; Σηµείωσε όλα όσα ισχύουν 1 Πατέρας 1 Πατριός 1 Μητέρα 1 Μητριά 1 Αδέλφια / ετεροθαλή

Διαβάστε περισσότερα

Θέµα: ΣΚΛΗΡΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΤΣΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΣΙΠΟΥΛΑΡΙ ΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΑΠΟΥΝΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΥΒΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Θέµα: ΣΚΛΗΡΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΤΣΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΣΙΠΟΥΛΑΡΙ ΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΑΠΟΥΝΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΥΒΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΚΛΗΡΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΡΕΣ: ΚΑΤΣΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΣΙΠΟΥΛΑΡΙ ΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΑΠΟΥΝΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΥΒΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 15o Λύκειο Θεσσαλονίκης Θέµα: ΣΚΛΗΡΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Εξαρτησιογόνες ουσίες Ορισµός Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ

ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ Αρτηριακή Υπέρταση είναι η επίμονη αύξηση της αρτηριακής πίεσης πάνω από τα φυσιολογικά όρια και ενώ το άτομο βρίσκεται σε ηρεμία, συστολική πάνω από 150 mmhg και διαστολική

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ. ΚΑΛΕΣΕ το 1109

ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ. ΚΑΛΕΣΕ το 1109 1109 ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΛΕΣΕ το 1109 για να μιλήσεις με έναν από τους Ειδικούς Χειριστές Κλήσεων, που θα χαρεί να απαντήσει στις απορίες σου σχετικά με το τί μπορείς να κάνεις εσύ για να σταματήσεις την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ Α ΤΑΞΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ» ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ Α ΤΑΞΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ» ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΑΛ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΩΡΩΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ Α ΤΑΞΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ» Παρακαλούμε να απαντήσετε ανώνυμα ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1.Καπνίζεις; Αν ναι γιατί; 2. Αν καπνίζεις πότε

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Ρεθύμνης

Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Ρεθύμνης Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Ρεθύμνης Σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης

Διαβάστε περισσότερα

Αρχικά θα πρέπει να προσδιορίσουμε τι είναι η παχυσαρκία.

Αρχικά θα πρέπει να προσδιορίσουμε τι είναι η παχυσαρκία. Αρχικά θα πρέπει να προσδιορίσουμε τι είναι η παχυσαρκία. Παχυσαρκία είναι η παθολογική αύξηση του βάρους του σώματος, που οφείλεται σε υπερβολική συσσώρευση λίπους στον οργανισμό. Παρατηρείται γενικά

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Νίκος Δ. Χαΐνης, Πνευμονολόγος

Γράφει: Νίκος Δ. Χαΐνης, Πνευμονολόγος Γράφει: Νίκος Δ. Χαΐνης, Πνευμονολόγος Η πλέον διαδεδομένη κατάχρηση ουσίας που γίνεται παγκοσμίως είναι η νικοτίνη. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, 1,1 δισεκατομμύρια άτομα σε όλο

Διαβάστε περισσότερα

Για την υγεία της καρδιάς μας

Για την υγεία της καρδιάς μας Για την υγεία της καρδιάς μας Ο καρδιαγγειακός κίνδυνος επηρεάζει όλες τις ηλικίες, άνδρες και γυναίκες και όλες τις κοινωνικές ομάδες και βέβαια αποτελεί ένα μύθο ότι πλήττει μόνο ηλικιωμένους, άνδρες

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Σάμου

Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Σάμου Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Σάμου Σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η ωχρά κηλίδα;

Τι είναι η ωχρά κηλίδα; Τι είναι η ωχρά κηλίδα; Η ωχρά κηλίδα είναι το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδή, ένα λεπτό στρώμα φωτοευαίσθητων νευρικών κυττάρων και ινών που βρίσκεται στο πίσω μέρος του οφθαλμού. Ο αμφιβληστροειδής

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΟΤΑ ΛΑΖΑΡΑΚΗ - ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Αθήνα 2007 3 4 Π Ρ Ο Λ Ο Γ Ο Σ Η μελέτη των αλληλεπιδράσεων του ανθρώπινου οργανισμού με τον περιβάλλοντα

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τη Σχέση Στόματος & Σώματος

Κατανοώντας τη Σχέση Στόματος & Σώματος Κατανοώντας τη Σχέση Στόματος & Σώματος ΠΩΣ Η ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΥΓΕΙΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΜΑΣ ΥΓΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 20 Μαρτίου ΣΚΕΨΟΥ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ ΣΚΕΨΟΥ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ Το στόμα μας είναι

Διαβάστε περισσότερα

aγρoterra #14 Αγροτικές εξαγωγές Τα προϊόντα-πρωταγωνιστές τού αύριο Πλήρης οδηγός για την αλόη και η ελληνική εμπειρία 14/09/2013

aγρoterra #14 Αγροτικές εξαγωγές Τα προϊόντα-πρωταγωνιστές τού αύριο Πλήρης οδηγός για την αλόη και η ελληνική εμπειρία 14/09/2013 π ε ρ ι ο δ ι κ η ε κ δ ο σ η τ η ς ε φ η μ ε ρ ι δ α σ ε π ε ν δ υ τ η σ aγρoterra #14 14/09/2013 Μάρκετινγκ Εξάγεις; Χτίσε τον «μύθο» των προϊόντων σου Καλλιέργειες Λαχανικά: Μπορούμε να γίνουμε ο κήπος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΓΥΡΩ ΤΟΥ ΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΑ.

ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΓΥΡΩ ΤΟΥ ΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΑ. ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ.ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΟΜΩΣ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΜΑΣ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Διαβάστε περισσότερα