Τα κύρια χαρακτηριστικά που καθιστούν τον δικτυακό κόµβο «καλή πρακτική», σε σχέση µε τις επιλεγµένες περιοχές είναι:

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τα κύρια χαρακτηριστικά που καθιστούν τον δικτυακό κόµβο «καλή πρακτική», σε σχέση µε τις επιλεγµένες περιοχές είναι:"

Transcript

1 The Louvre Museum Όνοµα κόµβου URL Τοµέας Στοιχεία επικοινωνίας The Louvre Museum Μουσείο Τα κύρια χαρακτηριστικά που καθιστούν τον δικτυακό κόµβο «καλή πρακτική», σε σχέση µε τις επιλεγµένες περιοχές είναι: 1. ιαφάνεια σαφήνεια στόχων Η ηλεκτρονική διεύθυνση - url ( και το όνοµα του δικτυακού τόπου είναι πλήρως αντιπροσωπευτικά της φύσης του. Πρόκειται για το δικτυακό τόπου του Μουσείου του Λούβρου στη Γαλλία. Επίσης, το λογότυπο του δικτυακού τόπου αντανακλά τη φύση του. Εµφανίζεται σε κάθε σελίδα του δικτυακού τόπου και συγκεκριµένα τοποθετείται στην πάνω αριστερή γωνία της εκάστοτε σελίδας. Επιπλέον, ο δικτυακός κόµβος παρέχει πληροφόρηση για τον πολιτιστικό οργανισµό στον οποίο ανήκει. Οι πληροφορίες αυτές δίνονται στην ενότητα «Palace and Museum», µέσω ενός συνδέσµου από την αρχική σελίδα και αφορούν στην ιστορία του παλατιού και του Μουσείου του Λούβρου.

2 Επιπλέον, ο δικτυακός τόπος παρέχει πληροφόρηση σχετικά µε την επίσκεψη στους χώρους του φυσικού µουσείου. Η πληροφορία αυτή αφορά στους τρόπους πρόσβασης στο χώρο του µουσείου, στις ώρες λειτουργίας του, στους χώρους των εκθεµάτων κ.λ.π. και παρέχεται µέσω του συνδέσµου «Practical Information». Τέλος, ο δικτυακός τόπος παρέχει πληροφόρηση σχετικά µε τους υπεύθυνους σχεδιασµού και συντήρησης του δικτυακού τόπου. Η πληροφορία αυτή παρέχεται στην ενότητα «Contact us», µέσω ενός συνδέσµου από την αρχική σελίδα.

3 2. Περιεχόµενο Το περιεχόµενο του δικτυακού τόπου χαρακτηρίζεται από απλότητα και µεστότητα. Οι παρουσιαζόµενες πληροφορίες είναι σαφείς και εύκολα κατανοητές στο χρήστη. Συγκεκριµένα, ο δικτυακός τόπος χρησιµοποιεί απλή γλώσσα, µεστές σε νόηµα επικεφαλίδες, αποφεύγει σύνθετες δοµές προτάσεων και τεχνική ορολογία ή µη οικείες εκφράσεις. Επίσης τα κείµενα είναι σωστά από άποψη γραµµατικής, ορθογραφίας και σύνταξης. Επίσης, η παρουσιαζόµενη πληροφορία χαρακτηρίζεται από πληρότητα και ακρίβεια. Ο δικτυακός τόπος δεν παραλείπει κρίσιµο περιεχόµενο και περιλαµβάνει επαρκείς συνδέσµους ή παραποµπές σε άλλες σχετικές πηγές. Ενδεικτικά, στην παρουσίαση της Συλλογής Ελληνικών, Ετρουστικών και Ρωµαϊκών αρχαιοτήτων παρέχονται τα ακόλουθα: Περιληπτική περιγραφή της συλλογής Παρουσίαση ενδεικτικών έργων Ιστορικό συγκρότησης της συλλογής Χάρτης των περιοχών της Μεσογείου Τοποθεσία της συλλογής στο φυσικό χώρο του µουσείου Σύνδεσµος προς τη βάση δεδοµένων Atlas για περισσότερες πληροφορίες σχετικά µε τα εκτεθειµένα έργα τέχνης

4 Τα παρουσιαζόµενα αντικείµενα εκθέµατα υποστηρίζονται από πρόσθετες πληροφορίες που αφορούν κυρίως στο δηµιουργό των εκθεµάτων, στη χρονική περίοδο της δηµιουργίας τους, στην περιγραφή του απεικονιζόµενου εκθέµατος, σε συνδέσµους προς επιπλέον πληροφορίες κ.λ.π. Επίσης η σχέση µεταξύ των αντικειµένων και των πρόσθετων πληροφοριών είναι σαφής στον τελικό χρήστη.

5 Πρόσθετα, ο δικτυακός τόπος καθιστά δυνατή την απόκτηση νέων γνώσεων στο θεµατικό αντικείµενο του µουσείου και επιτρέπει τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο δικτυακός τόπος παρέχει συνδέσµους σε βάσεις δεδοµένων µε χρήσιµο υλικό. Η δυνατότητα αυτή δίνεται στην ενότητα «Publications and databases» µέσω ενός συνδέσµου από την αρχική. Η πρόσβαση στο περιεχόµενο των βάσεων δεδοµένων επιτρέπεται σε ερευνητές και γίνεται κατόπιν σχετικής αίτησης. Τέλος, το περιεχόµενο του δικτυακού τόπου είναι επίκαιρο. Οι επίκαιρες πληροφορίες αφορούν κυρίως στο τµήµα «Exhibitions» και στο τµήµα «Latest News», παρέχοντας µε αυτό τον τρόπο ένα λόγο για την εκ νέου επίσκεψη του δικτυακού τόπου.

6 3. Ποιότητα εικόνων Ο δικτυακός τόπος του The Louvre Museum παρέχει κάθε εικόνα εκθέµατος σε τρεις εκδόσεις για την προβολή στο ιαδίκτυο. Μια έκδοση thumbnail. Η έκδοση thumbnail χρησιµοποιείται συνήθως για προεπισκόπηση, είναι χαµηλής ανάλυσης και µικρών διαστάσεων. Μια έκδοση καλύτερης ποιότητας της εικόνας. Η έκδοση αυτή παρέχεται µέσω συνδέσµου από την έκδοση thumbnail της εικόνας και είναι υψηλότερης ανάλυσης και µεγαλύτερων διαστάσεων. Μια έκδοση ακόµη µεγαλύτερων διαστάσεων και καλύτερης ποιότητας της εικόνας, που παρέχεται µέσω συνδέσµου από την εικόνα µεσαίων διαστάσεων.

7 Επιπλέον, οι εικόνες που προβάλλονται στο δικτυακό κόµβο είναι σε µορφή JPEG. 4. Ποιότητα πολυµεσικού υλικού Ο δικτυακός τόπος χρησιµοποιεί αρχεία βίντεο για την παρουσίαση των εκθεµάτων σε διάφορους χώρους του µουσείου. Τα αρχεία βίντεο ακολουθούν πρότυπους και κοινά αποδεκτούς τύπους (Apple QuickTime). Επίσης, ο δικτυακός τόπος παρέχει πληροφόρηση στο χρήστη για το είδος του αρχείου στο οποίο οδηγεί ο αντίστοιχος σύνδεσµος.

8 5. Οργάνωση περιεχοµένου Το περιεχόµενο του δικτυακού τόπου οργανώνεται ιεραρχικά µε την αρχική σελίδα στην κορυφή της ιεραρχίας. Η αρχική σελίδα δίνει ενδείξεις σχετικά µε την οργάνωση του δικτυακού τόπου και των συστηµάτων πλοήγησης που είναι διαθέσιµα. Μέσα σε αυτή την ιεραρχική διάταξη της πληροφορίας υπάρχουν σύνδεσµοι προς οµάδες πληροφορίας που µπορούν να βοηθήσουν τους χρήστες στην πλοήγησή τους στη δοµή του δικτυακού τόπου.

9 Η οµαδοποίηση της πληροφορίας γίνεται σε θεµατικές ενότητες, οι οποίες είναι οι ακόλουθες: Palace and Museum o History of the Louvre o Virtual Tour Collections o Selected works o Atlas Activities o Exhibitions o Auditorium o Guided Tours and Workshops o Education Information o Latest News o Practical Information o Contact us o Publications and Databases Ticket Sales Shop On-line Κάθε µια από τις ενότητες αυτές οµαδοποιείται θεµατικά, επιτρέποντας µε αυτό τον τρόπο την περιγραφή των περιεχοµένων από το γενικό προς το ειδικό. Για παράδειγµα, η ενότητα «Selected Works», οµαδοποιείται σε θεµατικές υποενότητες όπως «Islamic Art», «Painting» κ.λ.π.

10 Κάθε µια από αυτές τις υποενότητες µε τη σειρά της οµαδοποιείται θεµατικά, µε βάση το χρόνο ή τη χώρα κ.λ.π. Τα κριτήρια οµαδοποίησης και οι σηµασιολογικές σχέσεις µεταξύ των στοιχείων µιας οµάδας είναι εµφανή στους τελικούς χρήστες. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο δικτυακό τόπος: Παρέχει το χάρτη του δικτυακού τόπου (site map), που δίνει µια σφαιρική άποψη σχετικά µε την οργάνωση του δικτυακού τόπου.

11 Χρησιµοποιεί οπτικές ενδείξεις για τη διαφοροποίηση του περιεχοµένου, όπως διαφορετικά χρωµατικά υπόβαθρα στους βασικούς κόµβους των σελίδων και χρήση χρώµατος για απόδοση έµφασης της ενότητας και υποενότητας στην οποία ανήκει η παρουσιαζόµενη πληροφορία.

12 6. Πολιτική συντήρησης Ο δικτυακός τόπος του The Louvre Museum διατηρεί το περιεχόµενό του µε περιοδικές ενηµερώσεις και παράλληλα ενηµερώνει το χρήστη για νέο-επίκαιρο περιεχόµενο. Η κατεύθυνση που ακολουθείται είναι η παροχή µιας ξεχωριστής ενότητας που φέρει τον τίτλο «Latest News» µέσω ενός συνδέσµου από την αρχική σελίδα. Η παρουσίαση των νέων γίνεται σε θεµατικές ενότητες. Επίσης, ο δικτυακός τόπος αποφεύγει την παρουσίαση της απαρχαιωµένης πληροφορίας. Η πληροφορία αυτή κυρίως αφορά στο τµήµα «Exhibitions». Η πολιτική που χρησιµοποιείται είναι η παρουσίαση των τρεχουσών εκθέσεων και η διατήρηση ενός αρχείου µε παλιότερες εκθέσεις.

13 7. Πλοήγηση Ο δικτυακός τόπος του The Louvre Museum οργανώνεται σε µια ιεραρχική δοµή, που περιλαµβάνει ένα αριθµό από επίπεδα. Η πρόσβαση του τελικού χρήστη στο πληροφοριακό υλικό του δικτυακού τόπου µπορεί να επιτευχθεί µε δύο τρόπους: είτε µέσω του χάρτη του δικτυακού τόπου (sitemap) ή µέσω του συστήµατος κύριας πλοήγησης.

14 Η µπάρα κύριας πλοήγησης είναι άµεσα ορατή στο χρήστη. Η µπάρα κύριας πλοήγησης τοποθετείται σε µια στήλη στα αριστερά της σελίδας και είναι σαφής ο διαχωρισµός µε το κυρίως περιεχόµενο. Επίσης εµφανίζεται στην ίδια θέση σε κάθε σελίδα του δικτυακού τόπου και έχει την ίδια γραφική εµφάνιση κατά µήκος όλων των σελίδων. Προκειµένου οι χρήστες να µπορούν να προσανατολιστούν στο περιεχόµενο κάθε ενότητας στις οποίες οδηγούν οι σύνδεσµοι της µπάρας κύριας πλοήγησης, ο δικτυακός τόπος παρέχει και συστήµατα δευτερεύουσας πλοήγησης που ουσιαστικά αποτελούνται από µια λίστα θεµάτων στα οποία διαιρείται η εκάστοτε ενότητα.

15 Επιπλέον, ο δικτυακός τόπος επιτρέπει στο χρήστη να προσδιορίσει την τρέχουσα θέση του στη δοµή του δικτυακού τόπου. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο δικτυακός τόπος παρέχει το µονοπάτι από την αρχική σελίδα στην τρέχουσα σελίδα του. Το µονοπάτι τοποθετείται στο πάνω µέρος κάθε σελίδας, εκτός από την αρχική και είναι της µορφής: Collection Islamic Art Home Τα στοιχεία του µονοπατιού είναι ενεργοί σύνδεσµοι, που προσφέρουν άµεση πρόσβαση στις συγκεκριµένες ενότητες και τµήµατα του δικτυακού τόπου.

16 Τέλος, η πλοήγηση στο δικτυακό τόπο είναι φιλική προς το χρήστη, που σηµαίνει ότι η µετακίνηση µεταξύ των σελίδων του δικτυακού τόπου είναι εύκολη. Αυτό επιτυγχάνεται µε τους ακόλουθους τρόπους: Ο δικτυακός τόπος παρέχει έναν σύνδεσµο προς την αρχική σελίδα από κάθε εσωτερική σελίδα του (Σύνδεσµος «Home» στο πάνω µέρος κάθε σελίδας του δικτυακού τόπου) Ο δικτυακός τόπος παρέχει τη δυνατότητα επιστροφής σε προηγούµενα σηµεία µέσω του κουµπιού Πίσω Back του φυλλοµετρητή Ο δικτυακός τόπος αποφεύγει την οριζόντια κύλιση 8. Προσβασιµότητα Ο δικτυακός τόπος του The Louvre Museum έχει κατασκευαστεί για διάφορους τύπους φυλλοµετρητών (Internet Explorer, Mozilla). Επιπλέον, η πρόσβαση στο περιεχόµενο του δικτυακού τόπου γίνεται ανεξαρτήτως συσκευής (µέσω του ποντικιού και µέσω πληκτρολογίου). 9. Χρόνος απόκρισης του δικτυακού τόπου Οι σελίδες του δικτυακού τόπου που αποτελούνται από εικόνες και κείµενο φορτώνονται βαθµιαία. Αυτό σηµαίνει ότι το κείµενο φορτώνεται στη σελίδα πριν από τις εικόνες. Επίσης, ο δικτυακός τόπος κάνει χρήση τεχνολογιών συµπίεσης. Συγκεκριµένα όλα τα γραφικά του δικτυακού τόπου είναι αρχεία τύπου.gif και όλες οι εικόνες των εκθεµάτων είναι αρχεία τύπου.jpeg. 10. Πολυγλωσσία Ο δικτυακός τόπος του Μουσείου του Λούβρου παρέχει το περιεχόµενό του (εκτός από πολύ εξειδικευµένα τµήµατα) σε τέσσερις γλώσσες (Γαλλικά, Αγγλικά, Ιαπωνικά και Κινέζικα).

17 Οι όροι που δεικνύουν τη γλώσσα κάνουν χρήση των λεκτικών χαρακτηριστικών της γλώσσας και όχι των σηµαιών. Επιπλέον, οι όροι που δεικνύουν τη γλώσσα γράφονται στη σχετική γλώσσα. 11. Ποιότητα συνδέσµων Οι σύνδεσµοι του δικτυακού τόπου είναι σαφώς κατανοητοί στην κοινότητα των χρηστών του. Αυτό επιτυγχάνεται µε τη χρήση εκφραστικών και µεστών ετικετών που περιγράφουν τον προορισµό των συνδέσµων (π.χ. Ludovico Carracci) και την αποφυγή ετικετών όπως «προηγούµενη», «επόµενη» και «περισσότερα».

18 Επίσης, οι σύνδεσµοι του δικτυακού τόπου ενηµερώνουν το χρήστη για τον τύπο αρχείου στο οποίο οδηγούν. Πρόσθετα, όλοι οι σύνδεσµοι είναι άµεσα ορατοί στην κοινότητα των χρηστών του δικτυακού τόπου, καθώς χαρακτηρίζονται από τη χρήση χρώµατος και υπογράµµισης. Επιπλέον, ο δικτυακός τόπος κάνει χρήση διαφορετικών χρωµάτων για τους συνδέσµους που έχει επισκεφτεί ο χρήστης και για αυτούς που δεν έχει επισκεφτεί ακόµη. Συγκεκριµένα, το χρώµα των συνδέσµων που δεν έχει επισκεφτεί ο χρήστης είναι µπλε ενώ το χρώµα των συνδέσµων που έχει ήδη επισκεφτεί είναι µοβ.

19 Τέλος, ο δικτυακός τόπος δεν κάνει χρήση συνδέσµων προς σελίδες «υπό κατασκευή»,ενώ οι σύνδεσµοι στο σύνολό τους είναι ενεργοί και ενήµεροι. 12. Παρουσίαση Η παρουσίαση στο σύνολο του δικτυακού τόπου χαρακτηρίζεται από οµοιοµορφία και συνέπεια. Συγκεκριµένα, ο δικτυακός τόπος του The Louvre Museum χρησιµοποιεί ίδιες συµβάσεις και κανόνες κατά µήκος διαφορετικών σελίδων οι οποίες αφορούν στην τοποθέτηση και το στυλ των στοιχείων πλοήγησης, στη χρήση των χρωµάτων, στο στυλ των επικεφαλίδων και των γραφικών, στη δοµή και το layout των σελίδων κ.λ.π.

20 Επίσης υπάρχει επαρκής αντίθεση µεταξύ των κειµένων και του χρωµατικού υποβάθρου. Αυτό επιτυγχάνεται µε τη χρήση µαύρου χρώµατος για τα κείµενα σε άσπρο φόντο, που αποτελεί την τρέχουσα βέλτιστη πρακτική. Επιπλέον, ο δικτυακός τόπος χαρακτηρίζεται από ποιότητα στην τυπογραφία των κειµένων. Τα κείµενα του δικτυακού τόπου αποφεύγουν τη χρήση της κεφαλαίας γραφής, της υπογράµµισης και της πλάγιας γραφής. Επίσης το σύνολο των κειµένων του δικτυακού τόπου είναι στοιχισµένο στα αριστερά. 13. Υπηρεσίες προστιθέµενης αξίας Ο δικτυακός τόπος του The Louvre Museum εκτός από την παρουσίαση των εκθεµάτων του, προσφέρει στους χρήστες υπηρεσίες που αυξάνουν την αξία του. Στις υπηρεσίες προστιθέµενης αξίας συµπεριλαµβάνονται: Ηλεκτρονικό Κατάστηµα Ηλεκτρονικό καλάθι αγορών: Η δυνατότητα αυτή παρέχεται µέσω του συνδέσµου «Shop online», ο οποίος εµφανίζεται στο κάτω αριστερό τµήµα κάθε σελίδας του δικτυακού τόπου.

21 Ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων: Η δυνατότητα αυτή παρέχεται µέσω του συνδέσµου «Ticket Sales», ο οποίος εµφανίζεται στο κάτω αριστερό τµήµα κάθε σελίδας του δικτυακού τόπου.

22

23 Εικονικές περιηγήσεις: Η δυνατότητα αυτή παρέχεται µέσω του συνδέσµου «Virtual Tour», ο οποίος εµφανίζεται στο µενού κύριας πλοήγησης σε κάθε σελίδα του δικτυακού τόπου. Η ενότητα των Εικονικών περιηγήσεων οργανώνεται θεµατικά και η πλοήγηση µεταξύ αυτών είναι εύκολη.

Τα κύρια χαρακτηριστικά που καθιστούν τον δικτυακό κόµβο «καλή πρακτική», σε σχέση µε τις επιλεγµένες περιοχές είναι:

Τα κύρια χαρακτηριστικά που καθιστούν τον δικτυακό κόµβο «καλή πρακτική», σε σχέση µε τις επιλεγµένες περιοχές είναι: Μουσείο Μπενάκη Όνοµα κόµβου URL Τοµέας Στοιχεία επικοινωνίας Μουσείο Μπενάκη http://www.benaki.gr Μουσείο benaki@benaki.gr Τα κύρια χαρακτηριστικά που καθιστούν τον δικτυακό κόµβο «καλή πρακτική», σε

Διαβάστε περισσότερα

Τα κύρια χαρακτηριστικά που καθιστούν τον δικτυακό κόµβο «καλή πρακτική», σε σχέση µε τις επιλεγµένες περιοχές είναι:

Τα κύρια χαρακτηριστικά που καθιστούν τον δικτυακό κόµβο «καλή πρακτική», σε σχέση µε τις επιλεγµένες περιοχές είναι: Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Όνοµα κόµβου URL Τοµέας Στοιχεία επικοινωνίας Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης http://www.emst.gr/ Μουσείο protocol@emst.culture.gr Τα κύρια χαρακτηριστικά που καθιστούν

Διαβάστε περισσότερα

The state Hermitage Museum

The state Hermitage Museum The Hermitage Museum Όνοµα κόµβου URL Τοµέας Στοιχεία επικοινωνίας The state Hermitage Museum http://www.hermitagemuseum.org/ Μουσείο info@thehermitage.com Τα κύρια χαρακτηριστικά που καθιστούν τον δικτυακό

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας - Λίλιαν Βουδούρη. Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας http://www.mmb.org.gr/

Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας - Λίλιαν Βουδούρη. Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας http://www.mmb.org.gr/ Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας - Λίλιαν Βουδούρη Όνοµα κόµβου URL Τοµέας Στοιχεία επικοινωνίας Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας http://www.mmb.org.gr/ Βιβλιοθήκη library@megaron.gr Τα κύρια

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικοί οργανισµοί

Πολιτιστικοί οργανισµοί Οι Πολιτιστικοί Οργανισµοί στο ιαδίκτυο Αρχές σχεδιασµού πολιτιστικών δικτυακών τόπων Σοφία Καραγιωργούδη Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής, MSc. Ίδρυµα Μελετών Λαµπράκη Πολιτιστικοί οργανισµοί

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικά Καταστήµατα. Νικόλαος Πρωτόγερος Πανεπιστήµιο Μακεδονίας

Ηλεκτρονικά Καταστήµατα. Νικόλαος Πρωτόγερος Πανεπιστήµιο Μακεδονίας Ηλεκτρονικά Καταστήµατα Νικόλαος Πρωτόγερος Πανεπιστήµιο Μακεδονίας Ορισµός Τα Ηλεκτρονικά Καταστήµατα αποτελούν το ψηφιακό αντίστοιχο µιας επιχείρησης στο Internet που παρουσιάζει την ίδια και τα προϊόντα

Διαβάστε περισσότερα

Προσβασιµότητα στους διαδικτυακούς κόµβους

Προσβασιµότητα στους διαδικτυακούς κόµβους Οι Πολιτιστικοί Οργανισµοί στο ιαδίκτυο Προσβασιµότητα και ασφάλεια στους διαδικτυακούς κόµβους Εµµανουήλ Γ. Καρατζάς Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Τεχνολογίας Υπολογιστών, MSc. Ίδρυµα Μελετών Λαµπράκη Προσβασιµότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα, Διαδραστικά Βιβλία και Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων

Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα, Διαδραστικά Βιβλία και Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα, Διαδραστικά Βιβλία και Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ Για να αναζητήσετε Μαθησιακά Αντικείμενα στο Φωτόδεντρο χρησιμοποιείστε το πεδίο εισαγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Αρχές Σχεδιασµού Συστήµατος ιεπιφάνειας - Πλοήγηση

Βασικές Αρχές Σχεδιασµού Συστήµατος ιεπιφάνειας - Πλοήγηση Βασικές Αρχές Σχεδιασµού Συστήµατος ιεπιφάνειας - Πλοήγηση ρ. Κωνσταντίνα Βασιλοπούλου Περιεχόµενα Μη γραµµική επικοινωνία Μαθητευόµενου ΕΛ 1 Παράθυρο ΕΛ Πλαίσιο ιδασκαλίας Κουµπιά Πλοήγησης

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης της Διαδικτυακής Πύλης της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Εγχειρίδιο Χρήσης της Διαδικτυακής Πύλης της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Εγχειρίδιο Χρήσης της Διαδικτυακής Πύλης της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Έκδοση 1.0 Contents 1. Εισαγωγή... 4 2. Αρχική Σελίδα... 4 2.1 Κεφαλίδα... 5 2.1.1 Λογότυπο...

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία προσβάσιμων παρουσιάσεων με χρήση MS-PowerPoint 2010

Δημιουργία προσβάσιμων παρουσιάσεων με χρήση MS-PowerPoint 2010 Δημιουργία προσβάσιμων παρουσιάσεων με χρήση MS-PowerPoint 2010 Άδειες χρήσης Το παρόν υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Ανοικτά Ψηφιακά Μαθήματα 2 Περιεχόμενα Εισαγωγή Προσβάσιμες παρουσιάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία Εικόνας. Κωδικός Πακέτου ACTA - CGD+CWD Τίτλος Πακέτου ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ - ΣΧΕ ΙΑΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙ ΑΣ. Εκπαιδευτικές Ενότητες

Επεξεργασία Εικόνας. Κωδικός Πακέτου ACTA - CGD+CWD Τίτλος Πακέτου ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ - ΣΧΕ ΙΑΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙ ΑΣ. Εκπαιδευτικές Ενότητες Κωδικός Πακέτου ACTA - CGD+CWD - 013 Τίτλος Πακέτου ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ - ΣΧΕ ΙΑΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙ ΑΣ Εκπαιδευτικές Ενότητες ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ιαχείριση Αρχείων Εκτυπώσεις Βασικές Λειτουργίες Επιλογές τµηµάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΕΠΕΗΥ (ΕΚΔΟΣΗ 1.1) ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΕΠΕΗΥ (ΕΚΔΟΣΗ 1.1) ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΕΠΕΗΥ (ΕΚΔΟΣΗ 1.1) ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Copyright 2014 ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ Β ΑΘΗΝΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ... 3 ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ... 4

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΙΕΠΑΦΗΣ ΜΕ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΥΧΡΗΣΤΙΑΣ ΙΚΤΥΑΚΩΝ ΤΟΠΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟ Ο MiLE

ΣΧΕ ΙΑΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΙΕΠΑΦΗΣ ΜΕ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΥΧΡΗΣΤΙΑΣ ΙΚΤΥΑΚΩΝ ΤΟΠΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟ Ο MiLE ΣΧΕ ΙΑΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΙΕΠΑΦΗΣ ΜΕ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ Εαρινό Εξάµηνο 2004 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΥΧΡΗΣΤΙΑΣ ΙΚΤΥΑΚΩΝ ΤΟΠΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟ Ο MiLE ρ. Βαγγελιώ Καβακλή ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Δικτυακή Πύλη Πολεοδομικής Εφαρμογής Οδηγός Χρήσης

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Δικτυακή Πύλη Πολεοδομικής Εφαρμογής Οδηγός Χρήσης ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Δικτυακή Πύλη Πολεοδομικής Εφαρμογής Οδηγός Χρήσης Νέσσος Πληροφορική Α.Ε. 2009 ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ...3 ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΤΜΗΜΑ ΣΕΛΙΔΑΣ...4 Μικρογραφία Χάρτη...5 Βookmarks...5 Επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Fragmentation and Exclusion: Understanding and Overcoming the Multiple Impacts of the European Crisis (Fragmex)

Fragmentation and Exclusion: Understanding and Overcoming the Multiple Impacts of the European Crisis (Fragmex) Fragmentation and Exclusion: Understanding and Overcoming the Multiple Impacts of the European Crisis (Fragmex) Π3.4: Website Έκδοση 0.1 R-2015-12 Νοέμβριος- 2015 . 2 ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΚΔΟΣΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

EBSCOhost Research Databases

EBSCOhost Research Databases Η EBSCOhost είναι ένα online σύστημα αναζήτησης σε έναν αριθμό βάσεων δεδομένων, στις οποίες είναι συμβεβλημένο κάθε φορά το ίδρυμα. Διαθέτει πολύγλωσσο περιβάλλον αλληλεπίδρασης (interface) με προεπιλεγμένη

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσιάσεις. Προχωρημένο Επίπεδο. Εξεταστέα Ύλη 3.0. Έκδοση 1.0

Παρουσιάσεις. Προχωρημένο Επίπεδο. Εξεταστέα Ύλη 3.0. Έκδοση 1.0 Παρουσιάσεις Προχωρημένο Επίπεδο Εξεταστέα Ύλη 3.0 Έκδοση 1.0 Copyright 1997-2018 Ίδρυμα ECDL Όλα τα δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή εν όλω ή εν μέρει του παρόντος σε οποιαδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Συμμετοχής σε Ψηφοφορία για την ανάδειξη Διευθυντή Σχολής ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ 2014

Εγχειρίδιο Συμμετοχής σε Ψηφοφορία για την ανάδειξη Διευθυντή Σχολής ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ 2014 Εγχειρίδιο Συμμετοχής σε Ψηφοφορία για την ανάδειξη Διευθυντή Σχολής ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ 2014 Ο ψηφοφόρος λαμβάνει στην ηλεκτρονική του διεύθυνση μήνυμα όπως το παρακάτω με το οποίο καλείται να ψηφίσει. Το μήνυμα

Διαβάστε περισσότερα

1 Εισαγωγή στην Πληροφορική

1 Εισαγωγή στην Πληροφορική ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Χρήση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή 1 Εισαγωγή στην Πληροφορική 1.1 Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής Εισαγωγή 17 Τι είναι ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής 18 Υλικό Λογισµικό 19 Ιστορική Εξέλιξη των Η/Υ

Διαβάστε περισσότερα

Στα ίχνη της Γραφής. Γ. Διαδικτυακή εικονική έκθεση «Γράφω, γράφεις, γράφει» grafi.culture.gr

Στα ίχνη της Γραφής. Γ. Διαδικτυακή εικονική έκθεση «Γράφω, γράφεις, γράφει» grafi.culture.gr Στα ίχνη της Γραφής Γ. Διαδικτυακή εικονική έκθεση «Γράφω, γράφεις, γράφει» grafi.culture.gr Γ.1. «Γράφω, γράφεις, γράφει» grafi.culture.gr Βασική ιδέα της έκθεσης είναι η παρουσίαση της γραφής ως μορφή

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft POWERPOINT ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ECDL. Περιεχόμενα. Απόκτησε τώρα το δίπλωμα. για να θεωρείσαι Επαγγελματίας! 1 Σχεδιασμός Παρουσίασης

Microsoft POWERPOINT ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ECDL. Περιεχόμενα. Απόκτησε τώρα το δίπλωμα. για να θεωρείσαι Επαγγελματίας! 1 Σχεδιασμός Παρουσίασης Microsoft POWERPOINT Περιεχόμενα ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ 1 Σχεδιασμός Παρουσίασης 2 Υποδείγματα Διαφανειών και Πρότυπα 3 Γραφικά Αντικείμενα 4 Γραφήματα και Διαγράμματα 5 Πολυμέσα 6 Βελτίωση Παραγωγικότητας 7 Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Χρήση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Χρήση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Χρήση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγή στην Πληροφορική 1.1 Βασικές Έννοιες Τι είναι ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής 15 Ιστορική Ανασκόπηση 16 Γενιές Υπολογιστών 20 Κατηγορίες Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες κατασκευής Ιστοσελίδων µε το πρόγραµµα FRONTPAGE 2003

Οδηγίες κατασκευής Ιστοσελίδων µε το πρόγραµµα FRONTPAGE 2003 Οδηγίες κατασκευής Ιστοσελίδων µε το πρόγραµµα FRONTPAGE 2003 Μάθετε σε 10 βήµατα να φτιάχνετε τις δικές σας ιστοσελίδες Βήµα 1ο ΕΕππιιµµέέλλεειιαα:: ΣΣάάββββααςς ΟΟββααδδίίααςς Σε αυτό το βήµα θα χρησιµοποιήσετε

Διαβάστε περισσότερα

ηλεκτρονικό εµπόριο, ιαφημιση και

ηλεκτρονικό εµπόριο, ιαφημιση και ηλεκτρονικό εµπόριο, ιαφημιση και Γραφικές τέχνες Κατερίνα Πηγιάκη ΜΕΡΟΣ Β Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήµιο Γραφικές Τέχνες, Πολυµέσα Εναλλακτικοί τρόποι διαφήµισης Push (webcasting). Μηνύµατα σε άτοµα ή

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΛΕΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ E-AGIOGRAFIA

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΛΕΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ E-AGIOGRAFIA ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΛΕΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ E-AGIOGRAFIA Καλωσορίσατε στην πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης E-Agiografia, Η Media Suite έχει αναπτύξει το Ολοκληρωμένο Σύστημα Τηλεκατάρτισης (e-learning) με την επωνυμία

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος... 7 ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Πρόλογος... 7 ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος... 7 ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Α Δομή και λειτουργία προσωπικού υπολογιστή...11 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Β Δομή και χρήση λειτουργικών συστημάτων DOS, UNIX και λειτουργικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 1.1. Χειρισµός εγγράφων 1.1.1. ηµιουργία, Άνοιγµα, Κλείσιµο, Αποθήκευση εγγράφου 1.1.2. Αποθήκευση εγγράφου µε

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α 1 Windows 8.1 1.1 Βασικές Έννοιες Πληροφορικής και Επικοινωνιών Εισαγωγή 19 Τι είναι ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής 20 Κατηγορίες Υπολογιστών 21 Κύρια μέρη ενός Προσωπικού Υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

e-κπαίδευση Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλε-κπαίδευσης Οδηγίες χρήσης για τους σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας και τους επισκέπτες της δικτυακής πύλης e-κπαίδευση

e-κπαίδευση Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλε-κπαίδευσης Οδηγίες χρήσης για τους σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας και τους επισκέπτες της δικτυακής πύλης e-κπαίδευση e-κπαίδευση Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλε-κπαίδευσης Οδηγίες χρήσης για τους σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας και τους επισκέπτες της δικτυακής πύλης e-κπαίδευση - 0 - Πίνακας Περιεχοµένων 1 Εισαγωγή.. 2 1.1 Σχολές/Τµήµατα

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσβαση στην αρχική σελίδα Πληκτρολογώντας ο χρήστης τη διεύθυνση στο περιηγητή διαδικτύου μεταφέρεται αυτόματα στη παρακάτω σελίδα.

Πρόσβαση στην αρχική σελίδα Πληκτρολογώντας ο χρήστης τη διεύθυνση  στο περιηγητή διαδικτύου μεταφέρεται αυτόματα στη παρακάτω σελίδα. Περιεχόμενα Πρόσβαση στην αρχική σελίδα... 2 Αρχική... 3 Το Μουσείο... 3 Συλλογές... 4 Σύνθετη αναζήτηση... 5 Βιβλιοθήκη... 6 Πολυμεσικές εφαρμογές... 7 Ψηφιακές υπηρεσίες... 8 Ενοικίαση αιθουσών... 8

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ (ΕΚΔΟΣΗ 1.1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016) ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ (ΕΚΔΟΣΗ 1.1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016) ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ (ΕΚΔΟΣΗ 1.1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016) ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Συντάκτης: Ρούσσος Γιάννης (Υπεύθυνος ΠΛΗΝΕΤ) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ... 3 ΕΙΣΟΔΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ECDL Module 6 Παρουσιάσεις Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0)

ECDL Module 6 Παρουσιάσεις Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0) ECDL Module 6 Παρουσιάσεις Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0) (Module 6 Presentation) Συνολική ιάρκεια: Προτεινόµενο * Χρονοδιάγραµµα Εκπαίδευσης 8-12 (οκτώ έως δώδεκα) ώρες σε 4-6 (τέσσερα

Διαβάστε περισσότερα

Τα είδη των ιστοσελίδων. Web Sites E-commerce Sites CMS & Blog Sites CMS Flash Facebook Layouts Tumblr Themes

Τα είδη των ιστοσελίδων. Web Sites E-commerce Sites CMS & Blog Sites CMS Flash Facebook Layouts Tumblr Themes Ορισμός ιστοσελίδας Ιστοσελίδα (αγγλικά: web page) είναι ένα είδος εγγράφου του παγκόσμιου ιστού (WWW) που περιλαμβάνει πληροφορίες με την μορφή κειμένου, υπερκειμένου, εικόνας, βίντεο και ήχου. Τα είδη

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Πλήρης Οδηγός για το ίπλωµα ECDL 1 Εισαγωγή στην Πληροφορική 1.1 Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής Εισαγωγή 21 Τι είναι ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής 22 Υλικό - Λογισµικό 23 Ιστορική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Κωδικός Τίτλος Επίπεδο

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Κωδικός Τίτλος Επίπεδο ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Ενότητα: Υποενότητα: Διαδικτυακές Υπηρεσίες κι Εφαρμογές Υ8 - Δημοτικοί Ιστότοποι / Google Sites Λίστα Δραστηριοτήτων Κωδικός Τίτλος Επίπεδο Υ8.Δ1 Αναζήτηση δημοτικών ιστοτόπων και αξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ. 10/7/2006 Λύσανδρος Τσούλος Χαρτογραφία Ι 1

ΟΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ. 10/7/2006 Λύσανδρος Τσούλος Χαρτογραφία Ι 1 ΟΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ 10/7/2006 Λύσανδρος Τσούλος Χαρτογραφία Ι 1 Τοποθέτηση του προβλήµατος Ο σχεδιασµός είναι δηµιουργία -- οσχεδιασµός του χάρτη είναι µια δηµιουργική και όχι τυποποιηµένη διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

International Diploma in IT Skills Proficiency Level

International Diploma in IT Skills Proficiency Level International Diploma in IT Skills Proficiency Level Εξεταστέα Ύλη ιεθνές Πιστοποιητικό στην Τεχνολογία των Πληροφοριών Επίπεδο Proficiency 3.2.5 ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ 5: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΙΑ ΙΚΤΥΟΥ - ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

1. Απαιτήσεις εργασίας

1. Απαιτήσεις εργασίας ctxxxxx.html 1 η ΕΡΓΑΣΙΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ (WEB SITE) Ημερομηνία Παράδοσης: Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2009 (Η εργασία είναι ατομική!!) 1. Απαιτήσεις εργασίας Θα πρέπει να δημιουργήσετε το web site μιας

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Έναρξη 1. Εκκίνηση του προγράμματος Για να ξεκινήσουμε το Word, πατάμε στο κουμπί Εναρξη και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε Προγράμματα και Microsoft

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft Excel 2010... 7 Κεφάλαιο 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 19 Κεφάλαιο 3 ημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 24 Κεφάλαιο 4 Συμβουλές για την καταχώριση

Διαβάστε περισσότερα

7 σε 1 Windows 8 Οffice 2013

7 σε 1 Windows 8 Οffice 2013 7 σε 1 Windows 8 Οffice 2013 ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ ΜΑΙΡΗ ΓΚΛΑΒΑ Μαθηματικός, MSc Computer Science Επιμέλεια: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Αναπληρωτής Καθηγητής Πληροφορικής Τμήματος Ιατρικής Δ.Π.Θ. _CONT_office8.indd

Διαβάστε περισσότερα

Δικτυακοί τόποι. Η σχεδίαση ενός δικτυακού τόπου. Δρ. Ματθαίος Α. Πατρινόπουλος

Δικτυακοί τόποι. Η σχεδίαση ενός δικτυακού τόπου. Δρ. Ματθαίος Α. Πατρινόπουλος Δικτυακοί τόποι Η σχεδίαση ενός δικτυακού τόπου Δρ. Ματθαίος Α. Πατρινόπουλος Πώς χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο; ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. 2 Από το www.smartinsights.

Διαβάστε περισσότερα

Γραφήματα. Excel 2003

Γραφήματα. Excel 2003 Γραφήματα Excel 2003 Ορολογία Τίτλος γραφήματος Σειρά δεδομένων Υπόμνημα Κατηγορίες Ετικέτες Δείκτες Περιοχή γραφήματος Περιοχή σχεδίασης γραφήματος Γραμμές πλέγματος Οδηγός γραφημάτων Για τη δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

SilverPlatter WebSPIRS 4.1.

SilverPlatter WebSPIRS 4.1. WebSPIRS 4.1. Η υπηρεσία WebSPIRS από τη SilverPlatter αποτελεί ένα φιλικό εργαλείο πρόσβασης και αναζήτησης σε περιεχόμενα βάσεων δεδομένων. Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής Εισαγωγή 21 Τι είναι ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής 22 Υλικό (Hardware) - Λογισµικό (Software) 23 Ιστορική Εξέλιξη

1.1 Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής Εισαγωγή 21 Τι είναι ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής 22 Υλικό (Hardware) - Λογισµικό (Software) 23 Ιστορική Εξέλιξη Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Μαθαίνετε Εύκολα Microsoft Office 2003 1 Εισαγωγή στην Πληροφορική 1.1 Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής Εισαγωγή 21 Τι είναι ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής 22 Υλικό (Hardware) - Λογισµικό

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Χρήσης της Υπηρεσίας Σχολικών Ηλεκτρονικών Περιοδικών και Εφημερίδων.

Οδηγός Χρήσης της Υπηρεσίας Σχολικών Ηλεκτρονικών Περιοδικών και Εφημερίδων. Οδηγός Χρήσης της Υπηρεσίας Σχολικών Ηλεκτρονικών Περιοδικών και Εφημερίδων http://schoolpress.sch.gr Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών Έκδοση 1.0 Ιανουάριος 2013 Περιεχόμενα 1.

Διαβάστε περισσότερα

11/4/2014 ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Πλατφόρµα Ασύγχρονησ Τηλεκπαίδευσησ eclass s ηµιο ι υρ υ γ ρ ία ί Μ αθήµατο τ σ 1

11/4/2014 ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Πλατφόρµα Ασύγχρονησ Τηλεκπαίδευσησ eclass s ηµιο ι υρ υ γ ρ ία ί Μ αθήµατο τ σ 1 ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης eclass ηµιουργία Μαθήµατος 1 Η ηµιουργία Μαθήµατος είναι η πιο σηµαντική ενέργεια του χρήστη Εκπαιδευτή στην πλατφόρµα. Ειδικότερα, για να δηµιουργήσετε

Διαβάστε περισσότερα

BeACTA Syllabus Beginners #1, #2, #3 και #4

BeACTA Syllabus Beginners #1, #2, #3 και #4 BeACTA Syllabus Beginners #1, #2, #3 και #4 Θεσσαλονίκη: Εγνατίας 1, ΤΚ 54630 Τηλ: 2310-510870 Fax: 2310-510871 Αθήνα: Βασ. Σοφίας 55, ΤΚ 11521 Τηλ: 210-7239770 e-mail: info@acta.edu.gr website: www.acta.edu.gr

Διαβάστε περισσότερα

BeACTA Syllabus Beginners #1, #2, #3 και #4

BeACTA Syllabus Beginners #1, #2, #3 και #4 BeACTA Syllabus Beginners #1, #2, #3 και #4 Θεσσαλονίκη: Εγνατίας 1, ΤΚ 54630 Τηλ: 2310-510870 Fax: 2310-510871 Αθήνα: Ψαρρών 2, ΤΚ 10552 Τηλ: 210-5228643 e-mail: info@acta.edu.gr website: www.acta.edu.gr

Διαβάστε περισσότερα

AM6 Παρουσιάσεις Προχωρημένο Επίπεδο Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Εκδοση 1.0

AM6 Παρουσιάσεις Προχωρημένο Επίπεδο Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Εκδοση 1.0 AM6 Παρουσιάσεις Προχωρημένο Επίπεδο Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Εκδοση 1.0 ΑΠΟΚΗΡΥΞΗ Παρ όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το Ίδρυμα ECDL για την προετοιμασία αυτής της έκδοσης, καμία εγγύηση δεν παρέχεται

Διαβάστε περισσότερα

Blog στο Wordpress. Επιμέλεια: Δέγγλερη Σοφία

Blog στο Wordpress. Επιμέλεια: Δέγγλερη Σοφία Blog στο Wordpress Επιμέλεια: Δέγγλερη Σοφία Περιεχόμενα Μετάβαση στο blog Σύνδεση ως διαχειριστής Πίνακας ελέγχου Εμφάνιση Ρυθμίσεις Άρθρα Σελίδες Πολυμέσα Σύνδεσμοι Μετάβαση στο blog Πληκτρολογούμε στη

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία μοντέλου αισθητικών κριτηρίων για αποτελεσματικό οπτικό σχεδιασμό εκπαιδευτικών ιστότοπων

Δημιουργία μοντέλου αισθητικών κριτηρίων για αποτελεσματικό οπτικό σχεδιασμό εκπαιδευτικών ιστότοπων 8 ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στη Διδακτική Πράξη» Σύρος, 26-28 Ιουνίου 2015 ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ,

Διαβάστε περισσότερα

Το σύστημα θα πρέπει να σχεδιαστεί με τρόπο που θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του χρήστη εύκολα.

Το σύστημα θα πρέπει να σχεδιαστεί με τρόπο που θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του χρήστη εύκολα. Έγγραφο απαιτήσεων 1 Περιγραφή Συστήματος Η online ιστοσελίδα και η αντίστοιχη έκδοση για κινητά τηλέφωνα έχει ως στόχο να υποστηρίξει και να ενισχύσει το User Experience (UX) των επισκεπτών του e-museum,

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφόρηση και Δημοσιότητα

Πληροφόρηση και Δημοσιότητα Πληροφόρηση και Δημοσιότητα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα Πέπη Γιαννουδάκου ΕΥΔ ΕΠΑΕ_Μονάδα Α1 Υπεύθυνη Πληροφόρησης και Δημοσιότητας Στόχοι Πληροφόρησης και Δημοσιότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013 1. Δίκτυα Υπολογιστών και Διαδίκτυο... 3 1.1. Όροι Και Έννοιες... 3 1.2. Ασφάλεια Στο Διαδίκτυο... 5 2. Περιήγηση στον Παγκόσμιο Ιστό 7 Το Περιβάλλον Ενός Φυλλομετρητή...

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου 11 Εργαλεία έκφρασης και δημιουργίας Επεξεργασία Κειμένου Α Γυμνασίου Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου Ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου μας προσφέρει τη δυνατότητα να: προσθέτουμε, να

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσβαση στην NetLibrary.

Πρόσβαση στην NetLibrary. ΝetLibrary Η δικτυακή-ηλεκτρονική βιβλιοθήκη (ΝetLibrary) μας παρέχει πρόσβαση στην συλλογή των ηλεκτρονικών βιβλίων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Επιλέγουμε με το δείκτη μας το

Διαβάστε περισσότερα

1 Ξεκίνημα με τα Windows Vista Αποδοτική εργασία στα Windows Vista Εργασία με φακέλους και αρχεία 137

1 Ξεκίνημα με τα Windows Vista Αποδοτική εργασία στα Windows Vista Εργασία με φακέλους και αρχεία 137 Περιεχόμενα Οι συγγραφείς... 11 Εισαγωγή στα Windows Vista... 13 Οι εκδόσεις των Windows Vista...14 Ας ξεκινήσουμε!...18 Πιστοποιήσεις της Microsoft για επαγγελματίες... 19 Επιλογή της κατάλληλης πιστοποίησης...20

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα ΓΕΩΠΥΛΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE. ΧΑΡΤΗΣ... 2 Είσοδος στην εφαρμογή «Χάρτης»... 2 Λειτουργίες εφαρμογής «Χάρτης»...

Περιεχόμενα ΓΕΩΠΥΛΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE. ΧΑΡΤΗΣ... 2 Είσοδος στην εφαρμογή «Χάρτης»... 2 Λειτουργίες εφαρμογής «Χάρτης»... Περιεχόμενα ΧΑΡΤΗΣ... 2 Είσοδος στην εφαρμογή «Χάρτης»... 2 Λειτουργίες εφαρμογής «Χάρτης»....2 Πλοήγηση στο χάρτη... 3 Σχεδίαση στο χάρτη... 4 Εκτύπωση του χάρτη... 6 Μετρήσεις επάνω στο χάρτη... 9 Εμφάνιση

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης Πλατφόρμας Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης (Moodle) του Τμήματος ΔΕΤ

Οδηγίες Χρήσης Πλατφόρμας Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης (Moodle) του Τμήματος ΔΕΤ Οδηγίες Χρήσης Πλατφόρμας Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης (Moodle) του Τμήματος ΔΕΤ -Για τους Φοιτητές- Έκδοση 1.2 Οκτώβριος 2015 Υπεύθυνος Σύνταξης: Χρήστος Λάζαρης (lazaris@aueb.gr) Πίνακας Περιεχομένων Εισαγωγή...

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής Εισαγωγή 21 Τι είναι ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής 22 Υλικό - Λογισµικό 23 Ιστορική Εξέλιξη των Η/Υ 23 Γενιές

1.1 Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής Εισαγωγή 21 Τι είναι ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής 22 Υλικό - Λογισµικό 23 Ιστορική Εξέλιξη των Η/Υ 23 Γενιές Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Μαθαίνετε Εύκολα MS OFFICE 2007 1 Εισαγωγή στην Πληροφορική 1.1 Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής Εισαγωγή 21 Τι είναι ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής 22 Υλικό - Λογισµικό 23 Ιστορική Εξέλιξη

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγη στην html. Η δομή μιας ιστοσελίδας (αρχείο html) Η βασική δομή ενός αρχείου html είναι η εξής: <html> <head>

Εισαγωγη στην html. Η δομή μιας ιστοσελίδας (αρχείο html) Η βασική δομή ενός αρχείου html είναι η εξής: <html> <head> Εισαγωγη στην html Ο παγκόσμιος ιστός (αγγ.: World Wide Web ή www) είναι η πιο δημοφιλής υπηρεσία που μας παρέχει το Διαδίκτυο (Internet) και είναι ένα σύστημα διασυνδεδεμένων πληροφοριών (κειμένου, εικόνας,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ EPrints Γενικές οδηγίες ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Είσοδος στο σύστημα 1. Ανοίγουμε ένα γνωστό φυλλομετρητή (browser) όπως Mozilla Firefox, Chrome, Internet Explorer,

Διαβάστε περισσότερα

Blog στο Wordpress. Επιμέλεια: Δέγγλερη Σοφία

Blog στο Wordpress. Επιμέλεια: Δέγγλερη Σοφία Blog στο Wordpress Επιμέλεια: Δέγγλερη Σοφία Περιεχόμενα Μετάβαση στο blog Σύνδεση ως διαχειριστής Πίνακας ελέγχου Εμφάνιση Ρυθμίσεις Άρθρα Σελίδες Πολυμέσα Σύνδεσμοι Widgets Μετάβαση στο blog Πληκτρολογούμε

Διαβάστε περισσότερα

Ένα WEB2 διαδικτυακό εργαλείο μάθησης. Κων/νος Κεραμάρης Βιολόγος

Ένα WEB2 διαδικτυακό εργαλείο μάθησης. Κων/νος Κεραμάρης Βιολόγος Ένα WEB2 διαδικτυακό εργαλείο μάθησης Κων/νος Κεραμάρης Βιολόγος To Wikispaces είναι μια πλατφόρμα με την οποία ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει το δικό του Wiki. Τα Wiki είναι διαδικτυακοί

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Το εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε Άδεια Χρήσης Creative Commons Αναφορά Μη-Εµπορική Χρήση Όχι Παράγωγο Έργο v. 3.0

ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Το εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε Άδεια Χρήσης Creative Commons Αναφορά Μη-Εµπορική Χρήση Όχι Παράγωγο Έργο v. 3.0 ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Ενότητα: Υποενότητα: ηµοτικό ιαδικτυακό Ραδιόφωνο και Τηλεόραση Υ2 Θέµατα πνευµατικών δικαιωµάτων Το εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε Άδεια Χρήσης Creative Commons Αναφορά Μη-Εµπορική Χρήση

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΗ Η/Υ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ

ΧΡΗΣΗ Η/Υ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΧΡΗΣΗ Η/Υ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ 1. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ 1.1. Βασικές Λειτουργίες και Ρυθµίσεις 1.1.1 Εκκίνηση, Τερµατισµός, Επανεκκίνηση του Η/Υ ακολουθώντας τις κατάλληλες διαδικασίες 1.1.2

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο FrontPage 2003 Πρακτικός Οδηγός Χρήσης Το FrontPage είναι ένα πρόγραμμα δημιουργίας ιστοσελίδων και δικτυακών τόπων που επιτρέπει το σχεδιασμό ιστοσελίδων μέσα από γραφικό περιβάλλον αλλά και την ταυτόχρονη

Διαβάστε περισσότερα

Πνευµατικά ικαιώµατα 2002 Ίδρυµα ECDL 1

Πνευµατικά ικαιώµατα 2002 Ίδρυµα ECDL 1 EUROPEAN COMPUTER DRIVING LICENCE Ενότητα ΑΜ6, Παρουσιάσεις, Προχωρηµένο Επίπεδο Πνευµατικά ικαιώµατα 2002 Ίδρυµα ECDL 1 Όλα τα δικαιώµατα είναι κατοχυρωµένα. Κανένα µέρος αυτού του εγγράφου δεν µπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΟΧΗΜΑΤΟΣ. Η οθόνη Εντοπισμός οχήματος είναι η πρώτη οθόνη που βλέπετε μετά τη σύνδεσή σας στο Microcat LIVE.

ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΟΧΗΜΑΤΟΣ. Η οθόνη Εντοπισμός οχήματος είναι η πρώτη οθόνη που βλέπετε μετά τη σύνδεσή σας στο Microcat LIVE. ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ Το Microcat LIVE είναι το απόλυτο σύστημα πώλησης ανταλλακτικών online. Για να ξεκινήσετε, ρίξτε μια ματιά στις κύριες οθόνες. Αναζήτηση οχήματος Από τον πίνακα Αναζήτηση οχήματος μπορείτε

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσία Ιστοτόπου - Ιστολογίου

Υπηρεσία Ιστοτόπου - Ιστολογίου Πολυτεχνείο Κρήτης Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών, Δικτύων και Υπολογιστικής Υποδομής Τμήμα Εκπαιδευτικής Υπολογιστικής Υποδομής Υπηρεσία Ιστοτόπου - Ιστολογίου 1. Εισαγωγή... 3 2. Βασικές γνώσεις για τη δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Certified Web Designer (CWD) Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Έκδοση 1.0

Certified Web Designer (CWD) Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Έκδοση 1.0 Certified Web Designer (CWD) Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Πνευµατικά ικαιώµατα Το παρόν είναι πνευµατική ιδιοκτησία της ACTA Α.Ε. και προστατεύεται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νοµοθεσία που αφορά τα πνευµατικά

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσβαση στην Καταγραφή και Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρµογών για /νσεις και Γραφεία /θµιας Εκπαίδευσης και για Περιφερειακές /νσεις Εκπαίδευσης

Πρόσβαση στην Καταγραφή και Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρµογών για /νσεις και Γραφεία /θµιας Εκπαίδευσης και για Περιφερειακές /νσεις Εκπαίδευσης ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Πρόσβαση στην Καταγραφή και Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρµογών για /νσεις και Γραφεία /θµιας Εκπαίδευσης και για Περιφερειακές /νσεις Εκπαίδευσης ΠΕΡΙΕΧΌΜΕΝΑ Περιεχόµενα Περιεχόµενα...1 Εισαγωγή...2

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου Αντώνιος Καραγεώργος Ευανθία Τσιλιχρήστου. Μάθημα 5 ο Τεχνολογίες Διαδικτύου: HTML I

Πληροφορική Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου Αντώνιος Καραγεώργος Ευανθία Τσιλιχρήστου. Μάθημα 5 ο Τεχνολογίες Διαδικτύου: HTML I Πληροφορική Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου Αντώνιος Καραγεώργος Ευανθία Τσιλιχρήστου Μάθημα 5 ο Τεχνολογίες Διαδικτύου: HTML I Διαδικτυακή Εφαρμογή (1/2) Ως διαδικτυακή εφαρμογή μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία Ανάπτυξης Εφαρμογών Internet I

Εργαλεία Ανάπτυξης Εφαρμογών Internet I Εργαλεία Ανάπτυξης Εφαρμογών Internet I 1: Εισαγωγή στον Παγκόσμιο Ιστό Σταύρος Καμμάς Δομή μαθήματος 1. Εισαγωγή στον Παγκόσμιο Ιστό (www, υπερκείμενο, υπερσύνδεσμοι, υπερμέσα, πολυμέσα, πλοηγοί, παραδείγματα)

Διαβάστε περισσότερα

Μορφοποίηση εικόνων. Εισαγωγή. Στόχος κεφαλαίου

Μορφοποίηση εικόνων. Εισαγωγή. Στόχος κεφαλαίου Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1: Προετοιμασία παρουσίασης...1 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση διαφανειών...18 Κεφάλαιο 3: Διαχείριση γραφικών...31 Κεφάλαιο 4: Επεξεργασία εικόνων με το Adobe Photoshop...56 Κεφάλαιο 5: Μορφοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικός Κατάλογος της Βιβλιοθήκης (OPAC)

Ηλεκτρονικός Κατάλογος της Βιβλιοθήκης (OPAC) Ο ηλεκτρονικός κατάλογος (OPAC) είναι το online σύστημα αναζήτησης στο αυτοματοποιημένο σύστημα της Βιβλιοθήκης (GEAC-ADVANCE), για την τοπική συλλογή της. Το περιβάλλον αλληλεπίδρασης (interface) είναι

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση Γεωγραφικών. πληροφοριών

Οργάνωση Γεωγραφικών. πληροφοριών Οργάνωση Γεωγραφικών Οργάνωση γεωγραφικών 1 Ορισµοί - ορολογία εδοµένα (Data) ένα σύνολο από γεγονότα και στοιχεία, τα οποία έχουν συλλεχθεί για κάποιο συγκεκριµένο σκοπό Πληροφορίες (Information) επεξεργασµένα

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακή Πύλη (web portal) ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ System Συμβουλευτική Α.Ε

Διαδικτυακή Πύλη (web portal) ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ System Συμβουλευτική Α.Ε σχετικά με τον έλεγχο της καπνιστικής συνήθειας 1 21 Λογισμικές εφαρμογές καταγραφής και αξιοποίησης πληροφοριών σχετικά με τον έλεγχο της καπνιστικής συνήθειας Διαδικτυακή Πύλη (web portal) ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή.

Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή. Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή. Βήμα 1 ο : Εγκατάσταση εφαρμογής ανάγνωσης Readium και Readium για μαθητές με

Διαβάστε περισσότερα

Wilson Web Art Databases, H.W. Wilson

Wilson Web Art Databases, H.W. Wilson Wilson Web Art Databases, H.W. Wilson Η Wilson Web αποτελεί μία διεπιστημονική βάση δεδομένων, η οποία παρέχει το πλήρες ευρετηριασμένο περιεχόμενο περιλήψεων και πλήρους κειμένου από τέσσερις βάσεις δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από τον συγγραφέα Microsoft Excel Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από τον συγγραφέα Microsoft Excel Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21 ENOTHTA 4 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από τον συγγραφέα... 7 1 Microsoft Excel 2010... 9 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21 3 ημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 27 4 Συμβουλές για

Διαβάστε περισσότερα

Μια φόρμα με διάταξη πίνακα (tabular form) εμφανίζει τα πεδία με μορφή

Μια φόρμα με διάταξη πίνακα (tabular form) εμφανίζει τα πεδία με μορφή Εργαστήριο 9 ο Τι είναι φόρμα Η φόρμα παρέχει έναν εναλλακτικό και συνήθως πιο φιλικό τρόπο να προβάλουμε τα δεδομένα ενός πίνακα. Μια φόρμα εμφανίζει τα δεδομένα με όποια μορφή θέλουμε και όχι μόνο σε

Διαβάστε περισσότερα

GobiExport: Millennium Orders Γ Ρ Α Φ Ε Ι Ο Δ Ι Α Χ Ε Ι Ρ Ι Σ Η Σ Υ Λ Ι Κ Ο Υ - Τ Μ Η Μ Α Π Α Ρ Α Γ Γ Ε Λ Ι Ω Ν Ε Ν Τ Υ Π Ο Υ Υ Λ Ι Κ Ο Υ

GobiExport: Millennium Orders Γ Ρ Α Φ Ε Ι Ο Δ Ι Α Χ Ε Ι Ρ Ι Σ Η Σ Υ Λ Ι Κ Ο Υ - Τ Μ Η Μ Α Π Α Ρ Α Γ Γ Ε Λ Ι Ω Ν Ε Ν Τ Υ Π Ο Υ Υ Λ Ι Κ Ο Υ GobiExport: Millennium Orders 1 Τι είναι το GOBI3; Το GOBI3 (Global Online Bibliographic Information) είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο του YBP (Baker & Taylor) που χρησιμοποιείται από ακαδημαϊκούς, ερευνητές

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας: «Το Εσωτερικό του Υπολογιστή»

Φύλλο Εργασίας: «Το Εσωτερικό του Υπολογιστή» Φύλλο Εργασίας: «Το Εσωτερικό του Υπολογιστή» Κάθε Η/Υ αποτελείται από πολλά ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Στην προηγούμενη σχολική χρονιά αναφερθήκαμε στις εξωτερικές περιφερειακές συσκευές (π.χ. οθόνη, ποντίκι,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ (ΕΚΔΟΣΗ 2.0 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016) ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ (ΕΚΔΟΣΗ 2.0 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016) ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ (ΕΚΔΟΣΗ 2.0 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016) ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Συντάκτης: Ρούσσος Γιάννης (Υπεύθυνος ΠΛΗΝΕΤ) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ... 3 Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: PowerPoint Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: PowerPoint Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: PowerPoint... 9 Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13 Κεφάλαιο 3: Δημιουργία νέας παρουσίασης... 27 Κεφάλαιο 4: Μορφοποίηση κειμένου παρουσίασης...

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ Advertising Layout: Το «περίγραμμα» στην έντυπη διαφήμιση Παρουσίαση: Μάνος Περακάκης Βιβλιογραφία: Διαφήμιση, Γιώργος Χ. Ζώτος Το «περίγραµµα» (Layout) Αποτελεί έκφραση της έντυπης

Διαβάστε περισσότερα

Το περιβάλλον διαχείρισης του WordPress (Back End)

Το περιβάλλον διαχείρισης του WordPress (Back End) Το περιβάλλον διαχείρισης του WordPress (Back End) Α. Η σύνδεση μας στο Back End Πληκτρολογούμε στη URL του browser (Internet explorer, Mozilla, Google chrome, ) που χρησιμοποιούμε στον υπολογιστή μας,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή...2 2. Αρχική σελίδα, Εισαγωγή & Περιβάλλον Συστήματος...3 2.1. Αρχική σελίδα εισαγωγής...3 2.2. Εισαγωγή στην Πλατφόρμα Τηλε-κατάρτισης...4

Διαβάστε περισσότερα

ανάλυση εισπράξεων / πληρωµών

ανάλυση εισπράξεων / πληρωµών on ανάλυση εισπράξεων / πληρωµών 1 Πίνακας περιεχομένων ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ...3 ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΩΝ...4 ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ / ΠΛΗΡΩΜΕΣ...5 ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ / ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΕΛ.30 ΗΜΕΡΩΝ...7 ΛΗΞΙΑΡΙΟ ΕΙΣΠΡΑΚΤΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ, ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ, ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ 2013 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ, ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ Περιήγηση στις δυνατότητες του λογισμικού και στον τρόπο χρήσης του ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Γ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ Γ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ» 2000-2006 ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: 1 - ΠΑΙ ΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΕΤΡΟ: 1.3 ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ, ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑ ΕΙΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows 1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows Εικονίδια συντομεύσεων (αρχείου-φακέλου) Εικονίδια Ανενεργά Ενεργό Επιφάνεια (αρχείου-φακέλου) παράθυρα παράθυρο εργασίας Γραμμή μενού Γραμμή εργαλείων

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΝΕΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ EPC ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ NISSAN ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Ο ΝΕΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ EPC ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ NISSAN ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ EPC ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ NISSAN ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΝΤΟΠΙΣΜΌΣ ΟΧΉΜΑΤΟΣ Ο κατάλογος EPC της Nissan που λειτουργεί με το Microcat Live σάς προσφέρει το απόλυτο σύστημα πώλησης ανταλλακτικών. Για να ξεκινήσετε,

Διαβάστε περισσότερα

Ref.: SLWS 1 5Copyright 2005 The European Computer Driving Licence Foundation Ltd Σελίδα 1 από 7

Ref.: SLWS 1 5Copyright 2005 The European Computer Driving Licence Foundation Ltd Σελίδα 1 από 7 The European Computer Driving Licence Foundation Ltd Σελίδα 1 από 7 ΣΤΟΧΟΙ ΕΞΕΤΑΣΗΣ Η ενότητα ECDL WebStarter απαιτεί από τον Υποψήφιο να κατανοεί τις κύριες έννοιες της σχεδίασης και δημοσίευσης δικτυακών

Διαβάστε περισσότερα

Βιβλιοθήκες και Κοινωνία της Πληροφορίας

Βιβλιοθήκες και Κοινωνία της Πληροφορίας Βιβλιοθήκες και Κοινωνία της Πληροφορίας Πλήθος πληροφοριών (επιλογή αξιόλογων πληροφοριών) Πηγές πληροφόρησης περιορισμένης πρόσβασης (αγορά και διάθεση πληροφοριών, παραγωγή πληροφοριών) Πληροφοριακός

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ.

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ. ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ. Οδηγός Διαχειριστή Το m-learning Toolkit είναι μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που έχει σχεδιαστεί για να υπάρχει η δυνατότητα της πρόσβασης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ (ΕΚΔΟΣΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017) ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ (ΕΚΔΟΣΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017) ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ (ΕΚΔΟΣΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017) ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Συντάκτης: Ρούσσος Γιάννης (Υπεύθυνος ΠΛΗΝΕΤ) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ... 3 Κεντρικό Μενού...

Διαβάστε περισσότερα