Σύγχρονη Φυσική 1, Διάλεξη 13, Τμήμα Φυσικής, Παν/μιο Ιωαννίνων. Κβάντωση της Ενέργειας - Μέλαν Σώμα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σύγχρονη Φυσική 1, Διάλεξη 13, Τμήμα Φυσικής, Παν/μιο Ιωαννίνων. Κβάντωση της Ενέργειας - Μέλαν Σώμα"

Transcript

1 1 Κβάντωση της Ενέργειας - Μέλαν Σώμα 06/02/13 Σκοπός της ενδέκατης διάλεξης: Να εισάγει τις πρώτες ιδέες για την κβάντωση της ενέργειας όπως παρουσιάστηκαν αρχικά από τον Max Planck. Να παρουσιάσει τους βασικούς υπολογισμούς της θεωρίας αυτής με του οποίους οφείλουν να εξοικειωθούν οι φοιτητές. Να δώσει παραδείγματα της χρήσης της θεωρίας του μέλανος σώματος για την επίλυση προβλημάτων της καθημερινής ζωής. Κβαντικές θεωρίες Σύντομη ιστορική ανασκόπηση: Η κλασσική φυσική (μηχανική, ηλεκτρομαγνητισμός και η σχετικότητα) περιγράφουν σωστά τα φαινόμενα του μακρόκοσμου τα οποία εκτείνονται από φαινόμενα της καθημερινής μας ζωής μέχρι και φαινόμενα αστροφυσικής. Όμως στις αρχές του 20 ου αιώνα μία σειρά από πειραματικά αποτελέσματα έθεσαν σε αμφισβήτηση την κλασσική περιγραφή φαινομένων του μικρόκοσμου δηλαδή των φαινομένων τα οποία έχουν χαρακτηριστικό μήκος το οποίο είναι της ιδίας τάξης με το μέγεθος ενός ατόμου ή μικρότερο. Μερικά από τα πιο γνωστά από τα φαινόμενα αυτά ήταν η ακτινοβολία του μέλανος σώματος, το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο και το φαινόμενο Compton καθώς και τα γραμμικά φάσματα εκπομπής και απορρόφησης των ατόμων. Η μελέτη των φαινομένων αυτών καθώς και η θεωρίες οι οποίες τα περιγράφουν και τα εξηγούν αποτελεί το κύριο θέμα του δεύτερου μισού του μαθήματος Σύγχρονη Φυσική Ι. Όπως ήταν επόμενο οι φυσικοί της εποχής δημιούργησαν μοντέλα και θεωρίες που εξηγούσαν αυτά τα φαινόμενα. Έτσι γεννήθηκαν οι πρώτες κβαντικές θεωρίες από τούς Max Plank, Albert Einstein, de Broglie, και Niels Bohr. Η θεωρίες αυτές κατάφεραν να εξηγήσουν μερικά από τα πιο τρανταχτά πειραματικά δεδομένα και αποτελέσματα όπως το φάσμα του μέλανος σώματος, το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο και το φαινόμενο Compton. Η πρώτη Κβαντική θεωρία για το άτομο του υδρογόνου του Niels Bohr μπόρεσε να εξηγήσει σε γενικές γραμμές το γραμμικό φάσμα που παρατηρείτο χωρίς όμως να μπορεί να περιγράψει σωστά όλες τις φασματικές γραμμές.

2 2 Πλήρης κατανόηση του ατομικού φάσματος του υδρογόνου ήρθε αργότερα όταν οι Erwin Schrödinger και Werner Heisenberg θεμελίωσαν τη σημερινή μη-σχετικιστική Κβαντική Μηχανική η οποία (με επί πλέον σχετικιστικές διορθώσεις και εισαγωγή του σπίν) περιγράφει όλα τα ατομικά φαινόμενα. Η Σχετικιστική Κβαντική Μηχανική, δηλαδή η θεωρία η οποία ενοποίησε την Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας του Albert Einstein με την Κβαντική Μηχανική θεμελιώθηκε από τον Paul Dirac το 1928 και έκανε μία πολύ σημαντική πρόβλεψη, την ύπαρξη των αντι-σωματιδίων. Προέβλεψε δηλαδή ότι για κάθε σωματίδιο υπάρχει το αντίστοιχο αντι-σωματίδιο το οποίο έχει την ίδια μάζα αλλά αντίθετο φορτίο. Η θεωρία αυτή προβλέπει επίσης ότι τα ηλεκτρόνια εκτός από την τροχιακή στροφορμή έχουν και ένα καινούριο είδος 'εσωτερικής' στροφορμής, το σπίν, το οποίο στην θεωρία των Erwin Schrödinger και Werner Heisenberg εισάγεται εμπειρικά (με το χέρι όπως λέμε) για να εξηγήσει τα ατομικά φάσματα ενώ στην Σχετικιστική Κβαντική Μηχανική αποτελεί πρόβλεψη και αναπόσπαστο κομμάτι της θεωρίας. Παρ' όλες τις επιτυχίες της, η Σχετικιστική Κβαντική Μηχανική αναφερόταν πάντα στις ιδιότητες ενός σωματιδίου και δεν προέβλεπε φαινόμενα που είχαν αρχίσει να παρατηρούνται στο εργαστήριο κατά τα οποία καταστρέφονται ή δημιουργούνται ένα ή περισσότερα σωματίδια. Κλασσικό παράδειγμα είναι αυτό της δημιουργίας ύλης και αντι-ύλης από ακτινοβολία όπως το φαινόμενο της δίδυμου γέννεσης ηλεκτρονίου-ποσιτρονίου από φωτόνιο. Αντίστοιχα η Σχετικιστική Κβαντική Μηχανική δεν μπορούσε να ερμηνεύσει την αλλοιλοεξαφάνιση ζεύγους ηλεκτρονίου-ποσιτρονίου με παραγωγή δύο φωτονίων. Η ανάγκη για να εξηγηθούν τα φαινόμενα αυτά γέννησε την Κβαντική Θεωρία Πεδίου η οποία θεμελιώθηκε από μία σειρά φυσικούς αρχίζοντας από τους Wolfgang Pauli και Werner Heisenberg. Η Κβαντική Θεωρία Πεδίου αποτελεί την πραγματική ενοποίηση της Κβαντικής Φυσικής με την Θεωρία της Ειδικής Σχετικότητας. Το Καθιερωμένο Πρότυπο της σωματιδιακής φυσικής το οποίο μέχρι σήμερα βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με όλα τα πειραματικά δεδομένα είναι η πιο επιτυχής Κβαντική Θεωρία Πεδίου που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα.

3 3 Φυσικοί του 20 ου αιώνα που θεμελίωσαν την Κβαντική Θεωρία Max Plank ( ) Albert Einstein ( ) de Broglie ( ) Niels Bohr ( ) Erwin Schrödinger ( ) Werner Heisenberg ( ) Paul Dirac ( ) Wolfgang Pauli ( )

4 4 Η Ακτινοβολία του Μέλανος Σώματος (Black Body Radiation) Στις αρχές του 20 ου αιώνα οι φυσικοί προσπάθησαν να κατανοήσουν την φωτεινή ακτινοβολία και τον μηχανισμό εκπομπής και απορρόφησης της ακτινοβολίας αυτής από την ύλη χρησιμοποιώντας την κλασσική θεωρία του ηλεκτρομαγνητισμού που είχε θεμελιωθεί από τον James Clerk Maxwell περίπου 40 χρόνια πιο πριν. Στην προσπάθεια τους αυτή ανακάλυψαν ότι η φωτεινή ακτινοβολία είναι ηλεκτρομαγνητικής φύσης. Δηλαδή είναι ηλεκτρομαγνητικά κύματα τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερη συχνότητα από τα κύματα της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου και διαδίδονται με την ταχύτητα του φωτός. Ο μηχανισμός εκπομπής και απορρόφησης σύμφωνα με την κλασσική φυσική είναι ο εξής: Σύμφωνα με τη θεωρία του Maxwell φορτισμένα σωματίδια εκπέμπουν ακτινοβολία όταν επιταχύνονται ή επιβραδύνονται η οποία κινείται με την ταχύτητα του φωτός. Η εκπομπή αυτή είχε αποδειχτεί πειραματικά από τον Hertz. Ποιοτικά λοιπόν, επειδή το ηλεκτρομαγνητικό κύμα είναι ένα κύμα ηλεκτρικού και μαγνητικού πεδίου, το οποίο όταν έρχεται σε επαφή με την ύλη θέτει σε ταλάντωση τα φορτισμένα σωματίδια τα οποία βρίσκονται μέσα στην ύλη. Έτσι έχουμε μεταφορά ενέργειας από το κύμα στην ύλη και έτσι εξηγείται κλασσικά η απορρόφηση της ακτινοβολίας. Τα ταλαντωνόμενα σωματίδια με τη σειρά τους, επειδή επιταχύνονται και επιβραδύνονται κατά τη διάρκεια της ταλάντωσης, εκπέμπουν ακτινοβολία. Ένα παράδειγμα φάσματος εκπομπής φαίνεται στο Σχήμα 1 για διαφορετικές θερμοκρασίες του εκπέμποντος υλικού. Ο άξονας-y του Σχήματος 1 δίνεται σε μονάδες ενεργειακής πυκνότητας u( f ) = ΔΕ ΔV Δf Joule m 3 Hz Δηλαδή ενέργεια ανά μονάδα όγκου και ανά μονάδα συχνότητας. Ο άξονας-x του Σχήματος 1 δίνεται σε μονάδες ενέργειας διότι όπως είδαμε στο κεφάλαιο της σχετικότητας το φως, όπως και κάθε είδος ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, αποτελείται από σωματίδια, τα φωτόνια, των οποίων η ενέργεια είναι ανάλογη της συχνότητας. Ο λόγος για αυτό δεν συζητήθηκε στο κεφάλαιο της σχετικότητας και αποτελεί το κεντρικό θέμα του παρόντος κεφαλαίου. Γιατί δηλαδή το φως διαδίδεται σε διακριτά κβάντα ενέργειας το κάθε ένα από τα οποία έχει ενέργεια E = h f όπου h η σταθερά του Planck και f η συχνότητα.

5 5 Οι πρώτες μετρήσεις του φάσματος της ακτινοβολίας εκπομπής από διάφορα υλικά έδειξαν ότι 1. Το φάσμα εκπομπής ήταν ανεξάρτητο του υλικού εκπομπής. 2. Αντιθέτως το φάσμα εκπομπής παρουσιάζει σημαντική εξάρτηση από τη θερμοκρασία. 3. Η κατανομή του φάσματος παρουσιάζει μέγιστο για κάποια συχνότητα f max ή μήκος κύματος λ max. Όσο αυξάνεται η θερμοκρασία τόσο αυξάνεται η f max και κατά συνέπεια ελαττώνεται το λ max. Αυτό φαίνεται καθαρά στο Σχήμα 1. Η Φυσική που περιγράφει το φάσμα εκπομπής πρέπει να είναι η ίδια με αυτή που περιγράφει το φάσμα απορρόφησης διότι το φάσμα εκπομπής ενός σώματος είναι ακριβώς το ίδιο με το φάσμα απορρόφησης. Αν δεν συνέβαινε αυτό τότε σώματα που εκπέμπουν περισσότερο από ότι απορροφούν θα έχαναν θερμότητα επ'άπειρον και αντιστρόφως για σώματα που απορροφούν περισσότερο από ότι εκπέμπουν θα παρατηρείτο επ'άπειρον αύξηση της θερμοκρασίας. Σχήμα 1: Η ενεργειακή πυκνότητα της ακτινοβολίας του μέλανος σώματος σε μονάδες Joule m -3 sec σαν συνάρτηση της ενέργειας του φωτονίου που αντιστοιχεί σε μία συγκεκριμένη συχνότητα για διάφορες τιμές της θερμοκρασίας.

6 6 Για τους υπολογισμούς του φάσματος εκπομπής της ακτινοβολίας χρησιμοποιήθηκε ένα ιδανικό μοντέλο σώματος, το λεγόμενο μέλαν σώμα, το οποίο μπορεί να απορροφήσει όλα τα μήκη κύματος και κατά συνέπεια να εκπέμψει όλα τα μήκη κύματος. Πειραματικά η διάταξη του Σχήματος 2 είναι μία καλή προσέγγιση μέλανος σώματος. Όπως φαίνεται στο Σχήμα 2 έχουμε μία κοιλότητα με εσωτερική επιφάνεια η οποία απορροφά και εκπέμπει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία σε όλα τα μήκη κύματος. Από την οπή (αριστερά) ακτινοβολία μπορεί να εισέλθει και να εξέλθει από την κοιλότητα. Σχήμα 2: Μοντέλο για Μέλαν Σώμα: Μία κοιλότητα που απορροφά και εκπέμπει ηλεκτρο-μαγνητική ακτινοβολία για οποιοδήποτε μήκος κύματος. Με μία διάταξη παρόμοια με αυτή του Σχήματος 2 έγιναν οι πρώτες μετρήσεις το φάσματος που φαίνεται στο σχήμα 1. Μια από τις πρώτες παρατηρήσεις που έκαναν ήταν ότι όσο πιο μεγάλη ήταν η θερμοκρασία της κοιλότητας τόσο πιο λαμπερή φαινόταν η οπή στα αριστερά. Αυτό φαίνεται καθαρά στο Σχήμα 1 όπου όταν αυξάνει η θερμοκρασία αυξάνει και η ενεργειακή πυκνότητα του φάσματος εκπομπής.

7 7 Μετά τις πρώτες μετρήσεις της ακτινοβολίας του μέλανος σώματος έγιναν γνωστοί οι πρώτοι εμπειρικοί νόμοι που διέπουν το φάσμα της ακτινοβολίας αυτής. Οί νόμοι αυτοί ήταν: Νόμος του Wien: Ο νόμος του Wien περιγράφει την εξάρτηση του φάσματος από τη θερμοκρασία και δίνεται από την σχέση f max = A T η οποία μας λέει ότι η συχνότητα μεγίστης ακτινοβολίας είναι ανάλογή της θερμοκρασίας σε Kelvin. Αυτό φαίνεται καθαρά στο Σχήμα 1 όπου η ενέργεια μεγίστης εκπομπής αυξάνεται με την θερμοκρασία. Ο ίδιος νόμος μπορεί να εκφραστεί και σαν συνάρτηση του μήκους κύματος λ max T = C 0 Έχει ενδιαφέρον να γράψουμε την πιο πάνω σχέση σαν λ max c = C k 0 c (1) όπου είναι η σταθερά του Boltzmann k = ev η οποία δίνεται σε ev ανά K Kelvin. Καμία από τις πιο πάνω σταθερές δεν εξαρτάται από το συγκεκριμένο υλικό. Η σχέση αυτή δημιούργησε και προβλήματα διότι η σταθερές στο δεξιό μέρος της (1) έχουν μονάδες δράσης (δηλαδή ενέργεια επί χρόνο) και εκείνη την εποχή καμία σταθερά δεν είχε μονάδες δράσης (ενέργεια επί χρόνο ή ορμή επί μήκος). Πράγμα φυσικά που προμηνούσε ότι πίσω από τη σχέση αυτή κρύβεται καινούρια φυσική. Την εξήγηση για αυτό την έδωσε αργότερα ο Max Planck και θα την συζητήσουμε αργότερα στο κεφάλαιο αυτό. Μία βασική εφαρμογή του νόμου το Wien έγκειται στο ότι μπορεί κανείς να υπολογίσει θερμοκρασίες αντικειμένων αν ξέρει το φάσμα εκπομπής τους. Παράδειγμα: Ας υποθέσουμε ότι γνωρίζουμε ότι υλικό (π.χ. ένα κομμάτι από σίδηρο) όταν θερμανθεί σε Τ 1 =600C 0 εκπέμπει ορατή ακτινοβολία με μήκος κύματος λ 1 =600nm (κοκκινίζει). Με δεδομένο αυτό μπορεί κανείς να υπολογίσει π. χ. την θερμοκρασία μακρινού αστέρα ο οποίος εκπέμπει ακτινοβολία με μήκος κύματος λ 2 =400nm.

8 8 Λύση: Η ακτινοβολία του σιδήρου και του αστέρα έχουν κατά προσέγγιση το φάσμα μέλανος σώματος και συνεπώς ισχύει ο νόμος το Wien. Έτσι έχουμε ότι λ 1 T 1 = λ 2 T 2 T 2 = λ 1 T 1 λ 2 = 600 nm ( K ) 400 nm 1310 K Νόμος Stefan-Boltzmann Ο νόμος των Stefan-Boltzmann μας λέει ότι η ολική ενέργεια ανά μονάδα όγκου την οποία εκπέμπει το μέλαν σώμα είναι ανάλογη της θερμοκρασίας (σε Kelvin) στην τετάρτη δύναμη. Αυτός είναι ο λόγος που στο Σχ. 1 το εμβαδόν κάτω από τις καμπύλες, δηλαδή η ολική ενέργεια ανά μονάδα όγκου, αυξάνεται δραματικά με την θερμοκρασία. Για να υπολογίσει κανείς την ολική ενέργεια ανά μονάδα όγκου αρκεί να ολοκληρώσει το φάσμα του μέλανος σώματος για δεδομένη θερμοκρασία ως προς τη συχνότητα (ή την ενέργεια E = h f ) δηλαδή να ολοκληρώσει ένα από τα φάσματα του Σχ. 1. Ο νόμος των Stefan-Boltzmann μας λέει λοιπόν ότι η ολική ενέργεια ανά μονάδα όγκου είναι U = ΔΕ ΔV = ΔΕ ΔV Δf df = α T 4 όπου α μία σταθερά. Το αποτέλεσμα αυτό είναι ανεξάρτητο του υλικού, μεγέθους και σχήματος της κοιλότητας.

9 9 Wilhelm Wien ( ) Ludwig Boltzmann ( ) Παράδειγμα: Ας υποθέσουμε ότι ένα διαμέρισμα θερμαίνεται με καλοριφέρ μέσα στο οποίο τρέχει νερό σε θερμοκρασία 60C 0. Ο νόμος των Stefan-Boltzmann μας δίνει τη δυνατότητα να υπολογίσουμε πόσο τις εκατό περισσότερη ενέργεια πρέπει να καταναλώσει κανείς αν επιθυμεί να ανεβάσει τη θερμοκρασία του νερού στους 80C 0 και κατ' επέκταση τη θερμοκρασία του διαμερίσματος. Λύση: U (80C 0 ) U (60C 0 ) = α (80+273)4 α (60+273) 4 = 1.26 Συνεπώς θα χρειαστεί να καταναλώσει 26% περισσότερη ενέργεια (πετρέλαιο θέρμανσης).

10 10 Κλασσική αντιμετώπιση του φάσματος της ακτινοβολίας του μέλανος σώματος Οι Rayleigh Jeans επιχείρησαν να υπολογίσουν το φάσμα του μέλανος σώματος χρησιμοποιώντας την κλασσική θεωρία των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Θεώρησαν λοιπόν ότι τα άτομα στην επιφάνεια της κοιλότητας συμπεριφέρονται σαν κλασσικοί αρμονικοί ταλαντωτές οι οποίοι απορροφούν και εκπέμπουν ακτινοβολία. Επί πλέον έκαναν την υπόθεση ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μέσα στην κοιλότητα και τα άτομα της κοιλότητας (οι αρμονικοί ταλαντωτές) βρίσκονται σε θερμοδυναμική ισορροπία. Αυτό σημαίνει ότι η κοιλότητα εκπέμπει και απορροφά τον ίδιο αριθμό κυμάτων και τις ίδιες συχνότητες. Άρα αν θέλει κανείς να υπολογίσει το φάσμα της ακτινοβολίας μέσα στην κοιλότητα αρκεί να υπολογίσει το φάσμα των αρμονικών ταλαντωτών που αναπαριστάνουν τα άτομα στην εσωτερική επιφάνεια της κοιλότητας. John Strutt, 3rd Baron Rayleigh ( ) Sir James Jeans ( ) Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα μέσα στην κοιλότητα είναι στάσιμα κύματα και η κατανομή τους δίνεται από την σχέση N ( f )df = 8 π f 2 c 3 df (1)

11 11 όπου το N ( f ) είναι ο αριθμός των στάσιμων κυμάτων ανά μονάδα όγκου και ανά μονάδα συχνότητας και f η συχνότητα. Η σχέση αυτή θα αποδειχτεί στην επόμενη παράγραφο. Έτσι το φάσμα της ακτινοβολίας δίνεται από u( f )df = N ( f ) <E> df (2) όπου u( f ) είναι η πυκνότητα ενέργειας ανά μονάδα όγκου και ανά μονάδα συχνότητας, και < Ε> η μέση ενέργεια του κάθε στάσιμου κύματος. Υπολογισμός της μέσης ενέργειας ενός κύματος. Στην κλασσική φυσική η ενεργειακή κατανομή των αρμονικών ταλαντωτών της κοιλότητας είναι συνεχής. Έτσι η μέση ενέργεια τους δίνεται από < E> = E P ( E)dE (3) Η θερμοδυναμική μας δίνει ότι η κατανομή ενεργειών έχει την μορφή E/ P ( E) e Έτσι η κανονικοποιημένη κατανομή πιθανότητας δίνεται από P ( E) = e E / KT de e E / KT de 0 (4)

12 12 Ο παράγοντας κανονικοποίησης υπολογίζεται εύκολα ως εξής 0 e E / de= KT e E / d ( E ) = e E / 0 = (0 1)= (5) 0 Έτσι από (4) και (5) η κατανομή πιθανότητας δίνεται από P ( E) = 1 e E / de (6) Χρησιμοποιώντας την (3) και (6) έχουμε ότι < E> = E P ( E)dE = E e E de (7) Το ολοκλήρωμα στην (7) μπορεί να υπολογιστεί ως εξής: I = 0 E e λ E = ( 1) d dλ 0 e λ E dε = d dλ [ 1 λ 0 e λ E d ( Ελ)] I = d dλ [ 1 λ e λ E 0 ] = d dλ [ 1 λ (0 1)] = 1 λ 2 (8)

13 13 και από (7) και (8) έχουμε ότι < E> = 1 ( )2 = (9) Τελικά από (1), (2) και (9) υπολογίζουμε κλασσικά το φάσμα της ακτινοβολίας του μέλανος σώματος u( f )df = 8π f 2 c 3 df Το φάσμα αυτό είναι ο γνωστός νόμος των Rayleigh και Jeans. Ο Wien έχει επίσης ένα εμπειρικό νόμο για το φάσμα του μέλανος σώματος ο οποίον δίνεται από την σχέση u( f )df f 3 e a W f /T a w < 0 Δυστυχώς κανένα από τα δύο φάσματα δεν περιγράφει τα πειραματικά δεδομένα. Όπως φαίνεται στο Σχ. 3 η φασματική κατανομή των Rayleigh και Jeans, αν και συμφωνεί με τα πειραματικά δεδομένα για πολύ μικρές συχνότητες, απειρίζεται για μεγάλες συχνότητες (καταστροφή του υπεριώδους, infrared catastrophe). Η φασματική κατανομή του Wien αποκλίνει από τα δεδομένα για μικρές συχνότητες αλλά συμφωνεί με τα δεδομένα για μεγάλες συχνότητες.

14 14 Σχήμα 3: Το φάσμα της ακτινοβολίας του μέλανος σώματος σαν συνάρτηση της συχνότητας. Η καμπύλες σε μαύρο δείχνουν το σωστό φάσμα όπως μετράται από το πείραμα και όπως το υπολόγισε αργότερα ο M. Planck. Με κόκκινες διακεκομμένες γραμμές φαίνεται ο νόμος των Rayleigh και Jeans και με μπλε διακεκομμένες γραμμές ο νόμος του Wien.

15 15 Αριθμός Στάσιμων Κυμάτων σε Κοιλότητα Στην κλασσική περιγραφή της κατανομής της ακτινοβολίας του μέλανος σώματος χρησιμοποιήθηκε χωρίς απόδειξη η κατανομή συχνοτήτων στάσιμων κυμάτων μέσα σε μία κοιλότητα η οποία δίνεται από την σχέση 1. Η απόδειξη της σχέσης 1 είναι πολύ σημαντική και έχει ευρέα χρήση στη φυσική. Για αυτό το λόγο θα παρουσιάσουμε την απόδειξη της με όλες τις λεπτομέρειες. Έστω λοιπόν ότι έχουμε μία κοιλότητα με σχήμα κύβου ακμής σε μία κοιλότητα ικανοποιούν την γνωστή εξίσωση του κύματος L.Τα στάσιμα κύματα μέσα ( 1 c 2 2 t 2 2) E( x,t ) = 0 (10) όπου E ( x, t) το ηλεκτρικό πεδίο, η οποία δέχεται σαν γενική λύση την Αντικαθιστώντας την (11) στην (10) έχουμε ότι ( E ( x, t) = E 0 ( x )e i ( k x ωt ) (11) 2 + ω2 E c ) 2 0 ( x ) = 0 ( 2 +k 2 ) E 0 ( x) = 0 (12) Η εξίσωση αυτή λύνεται με την μέθοδο του χωρισμού μεταβλητών. Δηλαδή υποθέτουμε ότι E x = X ( x)y ( y) Z (z) και αντικαθιστώντας στην (12) έχουμε ότι 1 d 2 X ( x) + 1 d 2 Y ( y) + 1 d 2 Z (z) + k 2 = 0 (13) X ( x ) dx 2 Y ( y) dy 2 Z (z) dz 2 Σε τρεις διαστάσεις ο κυματικός αριθμός μπορεί να γραφτεί σαν k 2 = k x 2 + k y 2 + k z 2

16 16 Έτσι η (13) γίνεται 1 d 2 X ( x) + 1 d 2 Y ( y) + 1 d 2 Z (z) X ( x) dx 2 Y ( y) dy 2 Z ( z) dz k x + k y 2 + k z 2 = 0 1 d 2 X ( x) X ( x ) dx 2 1 d 2 Y ( y) Y ( y) dy 2 + k 2 x = 0 (14) + k 2 y = 0 (15) 1 d 2 Z (z) Z ( z) dz 2 + k 2 z = 0 (16) Ενδεικτικά θα λύσουμε την (14) υποθέτοντας ότι έχει λύση της μορφής X (x ) = Acos(k x x )+ B sin( k x x) (17) Το πλάτος του κύματος μηδενίζεται στην επιφάνεια της κοιλότητας και έτσι έχουμε ότι X (0) = X ( L) = 0 (18) Από (17) και (18) έχουμε ότι X (0) = 0 A = 0 X (L) = 0 k x L=n π k x = nπ L n = 1, 2, 3,.. Το ίδιο συμβαίνει και με τις Y ( y), Z (z) και έτσι έχουμε ότι k 2 = π2 L (n 2 2 x + n 2 y + n 2 z ) n x, n y, n z = 1, 2, 3,... Παρατηρούμε λοιπόν ότι ο κυματικός αριθμός παίρνει διακριτές τιμές. Δηλαδή μόνο οι πιο πάνω τιμές για τον κυματικό αριθμό, και κατά συνέπεια και το μήκος κύματος και τη συχνότητα, είναι επιτρεπτές.

17 17 Το ερώτημα λοιπόν είναι πώς μπορούμε να υπολογίσουμε τον ολικό αριθμό των στάσιμων κυμάτων μέσα στην κοιλότητα τα οποία έχουν κυματικό αριθμό μικρότερο από k. Στους άξονες k x, k y, k z του Σχήματος 4 φαίνονται οι διακριτές τιμές των 3 κυματικών αριθμών. Κάθε σημείο στον τρισδιάστατο χώρο k x, k y, k z συμβολίζει ένα κύμα με κυματικό αριθμό ίσο με k = k x 2 + k y 2 + k z 2.. Έτσι έχουμε ένα τετραγωνικό πλέγμα με ακμή ίση με π / L Σχήμα 4: Ο χώρος των διανυσμάτων k. Κάθε σημείο αναπαριστάνει ένα στάσιμο κύμα με κυματικό αριθμό k. Ο όγκος πού καταλαμβάνει το κάθε σημείο στο χώρο k είναι ΔV =(π / L) 3

18 18 Συνεπώς ο ολικός αριθμός των στάσιμων κυμάτων μέσα στην κοιλότητα τα οποία έχουν κυματικό αριθμό μικρότερο από κάποιο k είναι ίσος με τον αριθμό των σημείων στον χώρο k x, k y, k z που περικλείεται σε ένα όγδοο σφαίρας με ακτίνα ίση με k = k x 2 + k y 2 + k z 2. Ο αριθμός αυτός είναι ίσος με τον όγκο του 1/8 της σφαίρας διαιρεμένο με τον όγκο που καταλαμβάνει το κάθε σημείο. Ο όγκος του 1/8 της σφαίρας μπορεί να υπολογιστεί αν ολοκληρώσουμε ως προς dk του 1/8 του φλοιού της σφαίρας ο 1 οποίος δίνεται από 8 4 π k2 dk. Όπως φαίνεται στο Σχήμα 4, ο όγκος που καταλαμβάνει το κάθε σημείο είναι (π / L) 3. Συνεπώς ο ολικός αριθμός κυμάτων μεταξύ k και k +dk είναι N (k)dk = π k2 dk (π / L) 3 = 1 2 k 2 L 3 dk π 2 = V k 2 dk 2π 2 (19) Είναι γνωστό ότι μη πολωμένη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία αποτελείται από ίσα ποσά κυμάτων τα οποία είναι πολωμένα στις διευθύνσεις x και y (κάθετες στο διάνυσμα k ), ή αλλιώς ίσα ποσά από δεξιόστροφα και αριστερόστροφα κύματα. Ο λόγος για όλα αυτά είναι πέρα από τους σκοπούς το παρόντος κεφαλαίου αλλά έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι φορείς της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, τα φωτόνια, έχουν μάζα μηδέν και το γεγονός ότι η θεωρία του ηλεκτρομαγνητισμού είναι αναλλοίωτη ως προς μία συμμετρία η οποία λέγεται ομοτιμία (parity). Το αποτέλεσμα είναι ότι για κάθε k έχουμε δύο κύματα και όχι ένα και συνεπώς η σχέση (19) πρέπει να πολλαπλασιαστεί επί δύο. Έτσι το τελικό αποτέλεσμα δίνεται αφού πολλαπλασιαστεί η (19) επί δύο και είναι N (k )dk = V k2 dk π 2 (20)

19 19 Η σχέση (20) μπορεί να εκφραστεί σαν συνάρτηση της συχνότητας ως εξής: k = 2π f c dk = 2π c df N ( f )df = V ( 2π f c π 2 2 ) 2 π c df N ( f )df = 8π f 2 και σαν συνάρτηση του μήκους κύματος c 3 V df (21) N ( λ)dλ = 8π ( c λ ) 2 c 3 V d ( c λ ) = 8 π c3 dλ V ( 1) λ 2 3 c λ 2 = 8 π λ 4 dλ (το μείον μπορεί να αγνοηθεί αν κανείς είναι προσεκτικός με τα όρια της ολοκλήρωσης) N ( λ)dλ = 8 π λ 4 dλ (22)

20 20 H Θεωρία του Max Planck για την ακτινοβολία του Μέλανος Σώματος Όπως είδαμε οι θεωρίες των Rayleigh και Jeans καθώς και του Wien η οποίες βασίζονται στην κλασσική φυσική δεν κατάφεραν να εξηγήσουν κατανομή της ακτινοβολίας του μέλανος σώματος. Έμπαινε λοιπόν επιτακτικά η ανάγκη για νέα φυσική. Αυτό φαινόταν και από το νόμο του Wien για την αλλαγή του μήκους κύματος μεγίστης ακτινοβολίας σαν συνάρτηση της θερμοκρασίας που απαιτούσε μία σταθερά με μονάδες δράσης η οποία δεν υπάρχει στην κλασική φυσική. Ήταν πια εμφανές ότι χρειάζονταν καινούριες και επαναστατικές ιδέες για να προχωρήσει η γνώση. Το 1901 εμφανίστηκε μία δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Annalen der Physik με τίτλο 'Ueber der Gesetz der Energieverteilung im Normal Spectrum' 1, το οποίο μεταφράζεται 'Περί του νόμου της ενεργειακής κατανομής του κανονικού φάσματος. Ο συγγραφέας της ήταν ο Καθ. Max Planck από το πανεπιστήμιο Humboldt Universität zu Berlin. Η δημοσίευση αυτή συμβολίζει την αρχή της κβαντικής επανάστασης στην φυσική. Ο Max Planck υπέθεσε ότι 1. Τα τοιχώματα της κοιλότητας του μέλανος σώματος και η ακτινοβολία μέσα στην κοιλότητα βρίσκονται σε θερμοδυναμική ισορροπία. 2. Η κατανομή της ακτινοβολίας της κοιλότητας αντιστοιχεί στην κατανομή της ενέργειας των ατόμων της κοιλότητας. 3. Τα άτομα στην επιφάνεια της κοιλότητας συμπεριφέρονται σαν αρμονικοί ταλαντωτές οι οποίοι απορροφούν και εκπέμπουν ενέργεια κατά τρόπο ασυνεχή δηλαδή σε διακριτά ποσά, τα οποία ονομάζονται κβάντα ενέργειας και είναι ίσα με ε = hf όπου h = Joule sec Η σταθερά h έχει μονάδες δράσης και ονομάζεται σταθερά του Planck. 4. Έτσι ο κάθε κβαντισμένος αρμονικός ταλαντωτής στη επιφάνεια της κοιλότητας εκπέμπει και απορροφά ενέργεια σύμφωνα με τη σχέση E = nε = n h f n=0, 1, 2, 3,... 1 Max Planck, Annalen der Physik 4, 553 (1901).

21 21 Θα επαναλάβουμε τώρα τον υπολογισμό του φάσματος του μέλανος σώματος λαμβάνοντας υπ όψιν ότι οι ενέργειες των ταλαντωτών είναι διακριτές ή κβαντισμένες όπως θα λέμε από εδώ και στο εξής. Η πρακτική διαφορά είναι ότι τα ολοκληρώματα της κλασσικής φυσικής γίνονται αθροίσματα στην κβαντική φυσική. Έτσι η πιθανότητα να έχει ένας ταλαντωτής ενέργεια ε = nhf είναι P ( E=n h f ) = e n= e n=0 nhf nhf (23) όπου ο παρονομαστής δεν είναι παρά ένας παράγοντας κανονικοποίησης που εξασφαλίζει ότι το άθροισμα των πιθανοτήτων για όλες τις ενέργειες είναι ίσο με τη μονάδα (δηλαδή 100%). Ο παράγοντας κανονικοποίησης είναι εύκολο να υπολογιστεί διότι είναι άθροισμα γεωμετρικής προόδου. Έτσι έχουμε ότι n= nhf e n=0 n= hf = [ e ] n = [1 e hf / ] 1 (24) n=0 από (23) και (24) έχουμε ότι P ( E=n h f ) = e nhf [ 1 e nhf ] Έχοντας την κατανομή πιθανοτήτων μπορούμε να υπολογίσουμε την μέση ενέργεια του κάθε ταλαντωτή n= n= nhf nhf < E> = E n P ( E n ) = n=0 n h f e [ 1 e ] n=0

22 22 nhf < E> = h f [ 1 e n= nhf ] n e (25) n=0 Έστω ότι το λ = hf τότε έχουμε ότι n= nhf n e n=0 n= = n=0 n e nλ = n= λ n=0 [ e λ ] n = λ [ 1 ] 1 e λ n= nhf n e n=0 1 = ( 1) [1 e λ ] 2 ( 1)( 1)e λ = e λ [1 e λ ] 2 (26) Άρα από (25) και (26) έχουμε ότι hf nhf < E> = h f [ 1 e ] e [1 e hf / ] 2 = h f hf e 1 e hf / = h f e hf / 1 < E> = h f e hf / 1

23 23 Πολλαπλασιάζοντας την μέση ενέργεια του κάθε ταλαντωτή (και κατά συνέπεια του κάθε κύματος) με τον αριθμό στάσιμων κυμάτων που δίνεται από την (21) έχουμε ότι u( f,t )df = 8 π f 2 h f 8π f c 3 e hf / df 1 c 3 2 h f e hf / 1 df u( f,t )df = 8 π h c 3 f 3 e hf / 1 df (27) Η σχέση (27) είναι το φάσμα του μέλανος σώματος του Planck και συμφωνεί με τα πειραματικά δεδομένα. Συνεπώς η υπόθεση της κβάντωσης της ενέργειας των ταλαντωτών είναι σωστή. Η σχέση του μπορεί να εκφραστεί και σαν συνάρτηση του μήκους κύματος. Ο υπολογισμός είναι ίδιος με αυτόν της σχέσης (22) και δίνει u( λ,t )dλ = 8π h c λ 5 dλ e hc / λ 1 (28) Είναι ενδιαφέρον να μελετήσει κανείς τι συμβαίνει στο όριο των πολύ χαμηλών συχνοτήτων και στο όριο των μεγάλων συχνοτήτων. Για πολύ μικρές συχνότητες δηλαδή για hf έχουμε ότι hf e hf / 1 = hf 1+(hf / )+.. 1 u( f,t )df 8 π f 2 df c 3 Δηλαδή παίρνουμε το νόμο των Rayleigh-Jeans όπως είναι αναμενόμενο. Για πολύ μεγάλες συχνότητες δηλαδή hf η μονάδα στον παρονομαστή μπορεί να αγνοηθεί. Έτσι παίρνουμε το νόμο του Wien. hf u( f,t )df = 8 π h c 3 f 3 e df

24 24 Μονάδες στην Ατομική, Πυρηνική και Σωματιδιακή Φυσική Όταν μελετούνται γεγονότα του μικρόκοσμου οι μονάδες ενέργειας είναι σε 1eV = CbVolt = Joules καθώς και kev = 10 3 ev, ΜeV = 10 6 ev, GeV = 10 9 ev, ΤeV = ev. Οι μονάδες της ορμής είναι σε ev /c, kev /c, MeV / c, GeV c, TeV /c. Η σταθερά του Planck δίνεται από h = Joule sec = ev sec αλλά όπως θα δούμε πιο χρήσιμη είναι η σταθερά ħ = h 2 π = MeV fm = ev nm όπου 1 fm = m Παραδείγματα: Υπολογίστε την ενέργεια φωτονίων με μήκη κύματος (α) λ = 540 nm (πράσινο) (β) λ = 700 nm (κόκκινο) Λύση: Όπως ξέρουμε η ενέργεια του φωτονίου δίνεται από (α) E = hf = 2π ħ c λ = ev nm 540 nm = 2.3 ev (β) E = hf = 2π ħ c λ = ev nm 700 nm = 1.77 ev

25 25 Μία άλλη χρήσιμη σταθερά είναι η σταθερά του Boltzmann η οποία δίνεται από 23 Joule κ = K ev K και χρησιμεύει για να μετατρέπουμε θερμοκρασία σε ενέργεια. Όπως ξέρουμε από την κινητική θεωρία των ατόμων, η κινητική ενέργεια ενός ατόμου με τρις βαθμούς ελευθερίας είναι ίση με 3 2. Παραδείγματα: Αν θέλουμε να υπολογίσουμε το για θερμοκρασίες 300, 3000, 9000 Kelvin, ο υπολογισμός γίνεται ως εξής T = 300 K (27C 0 ) = 300 K ev K = ev T = 3000 K = 3000 K ev K = 0.26 ev T = 9000 K = 9000 K ev K = ev Αυτά είναι χρήσιμα στην ακτινοβολία του μέλανος σώματος. Ας υποθέσουμε ότι μελετάμε ένα σώμα σε θερμοκρασία T = 3000 K και μας ενδιαφέρει το φάσμα εκπομπής στην περιοχή του κόκκινου. Για κόκκινο φως, όπως είδαμε, έχουμε E γ = 1.77 ev. Έτσι για T = 3000 K έχουμε ότι hf hf e = 905 συνεπώς είμαστε στην περιοχή όπου ισχύει ο νόμος του Wien για το φάσμα. Για πράσινο φως hf έχουμε ότι E γ = 2.3eV και hf 8.85 e = 6948 και πάλι ισχύει ο νόμος του Wien. Τα ίδια ισχύουν και για T = 300 K. Ο αναγνώστης μπορεί να δείξει ότι γιά T = 9000 K και κόκκινο φως ο νόμος του Wien έχει μία απόκλιση περίπου 10 % από τα πειραματικά δεδομένα και το νόμο του Planck ενώ για πράσινο φως η απόκλιση είναι περίπου 5%.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ eclass: MED808 Π. Παπαγιάννης

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ eclass: MED808 Π. Παπαγιάννης ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ eclass: MED808 Π. Παπαγιάννης Επικ. Καθηγητής, Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής, Ιατρική Σχολή Αθηνών. Γραφείο 21 210-746 2442 ppapagi@phys.uoa.gr Τις προσεχείς ώρες θα συζητήσουμε τα πέντε πρώτα

Διαβάστε περισσότερα

Κβαντική Φυσική Ι. Ενότητα 1: Ανασκόπηση Σύγχρονης Φυσικής. Ανδρέας Τερζής Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Φυσικής

Κβαντική Φυσική Ι. Ενότητα 1: Ανασκόπηση Σύγχρονης Φυσικής. Ανδρέας Τερζής Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Φυσικής Κβαντική Φυσική Ι Ενότητα 1: Ανασκόπηση Σύγχρονης Φυσικής Ανδρέας Τερζής Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Φυσικής Σκοποί ενότητας Σκοπός της ενότητας είναι να επαναληφθούν βασικές έννοιες της Σύγχρονης Φυσικής,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 37 Αρχική Κβαντική Θεωρία και Μοντέλα για το Άτομο. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Κεφάλαιο 37 Αρχική Κβαντική Θεωρία και Μοντέλα για το Άτομο. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Κεφάλαιο 37 Αρχική Κβαντική Θεωρία και Μοντέλα για το Άτομο Περιεχόμενα Κεφαλαίου 37 Η κβαντική υπόθεση του Planck, Ακτινοβολία του μέλανος (μαύρου) σώματος Θεωρία των φωτονίων για το φως και το Φωτοηλεκτρικό

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑΚΗ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ II. ΤΟ ΦΩΣ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΟΥ BOHR Ν. ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑΚΗ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ II. ΤΟ ΦΩΣ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΟΥ BOHR Ν. ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑΚΗ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ II. ΤΟ ΦΩΣ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΟΥ BOHR Ν. ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Κλειδί στην παραπέρα διερεύνηση της δομής του ατόμου είναι η ερμηνεία της φύσης του φωτός και ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

ETY-202. Εκπομπή και απορρόφηση ακτινοβολίας ETY-202 ΎΛΗ & ΦΩΣ 12. ΎΛΗ & ΦΩΣ. Στέλιος Τζωρτζάκης 21/12/2012

ETY-202. Εκπομπή και απορρόφηση ακτινοβολίας ETY-202 ΎΛΗ & ΦΩΣ 12. ΎΛΗ & ΦΩΣ. Στέλιος Τζωρτζάκης 21/12/2012 stzortz@iesl.forth.gr 1396; office Δ013 ΙΤΕ 2 Εκπομπή και απορρόφηση ακτινοβολίας ΎΛΗ & ΦΩΣ 12. ΎΛΗ & ΦΩΣ Στέλιος Τζωρτζάκης 1 3 4 Ηλεκτρομαγνητικά πεδία Απορρόφηση είναι Σε αυτή τη διαδικασία το ηλεκτρόνιο

Διαβάστε περισσότερα

PLANCK 1900 Προκειμένου να εξηγήσει την ακτινοβολία του μέλανος σώματος αναγκάστηκε να υποθέσει ότι η ακτινοβολία εκπέμπεται σε κβάντα ενέργειας που

PLANCK 1900 Προκειμένου να εξηγήσει την ακτινοβολία του μέλανος σώματος αναγκάστηκε να υποθέσει ότι η ακτινοβολία εκπέμπεται σε κβάντα ενέργειας που ΑΤΟΜΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ PLANCK 1900 Προκειμένου να εξηγήσει την ακτινοβολία του μέλανος σώματος αναγκάστηκε να υποθέσει ότι η ακτινοβολία εκπέμπεται σε κβάντα ενέργειας που είναι ανάλογα με τη συχνότητα (f). PLANCK

Διαβάστε περισσότερα

ΣΩΜΑΤΙ ΙΑΚΗ ΦΥΣΗ ΦΩΤΟΣ

ΣΩΜΑΤΙ ΙΑΚΗ ΦΥΣΗ ΦΩΤΟΣ Μάθηµα 1 ο, 30 Σεπτεµβρίου 2008 (9:00-11:00). ΣΩΜΑΤΙ ΙΑΚΗ ΦΥΣΗ ΦΩΤΟΣ Ακτινοβολία µέλανος σώµατος (1900) Plank: έδωσε εξήγηση του φάσµατος (κβαντική ερµηνεία*) ΠΑΡΑ ΟΧΗ Το φως δεν είναι µόνο κύµα. Είναι

Διαβάστε περισσότερα

PLANCK 1900 Προκειμένου να εξηγήσει την ακτινοβολία του μέλανος σώματος αναγκάστηκε να υποθέσει ότι η ακτινοβολία εκπέμπεται σε κβάντα ενέργειας που

PLANCK 1900 Προκειμένου να εξηγήσει την ακτινοβολία του μέλανος σώματος αναγκάστηκε να υποθέσει ότι η ακτινοβολία εκπέμπεται σε κβάντα ενέργειας που ΑΤΟΜΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ PLANCK 1900 Προκειμένου να εξηγήσει την ακτινοβολία του μέλανος σώματος αναγκάστηκε να υποθέσει ότι η ακτινοβολία εκπέμπεται σε κβάντα ενέργειας που είναι ανάλογα με τη συχνότητα (f). PLANCK

Διαβάστε περισσότερα

Ο Πυρήνας του Ατόμου

Ο Πυρήνας του Ατόμου 1 Σκοποί: Ο Πυρήνας του Ατόμου 15/06/12 I. Να δώσει μία εισαγωγική περιγραφή του πυρήνα του ατόμου, και της ενέργειας που μπορεί να έχει ένα σωματίδιο για να παραμείνει δέσμιο μέσα στον πυρήνα. II. III.

Διαβάστε περισσότερα

Ατομική Φυσική. Η Φυσική των ηλεκτρονίων και των ηλεκτρομαγνητικών δυνάμεων.

Ατομική Φυσική. Η Φυσική των ηλεκτρονίων και των ηλεκτρομαγνητικών δυνάμεων. Ατομική Φυσική Η Φυσική των ηλεκτρονίων και των ηλεκτρομαγνητικών δυνάμεων. Μικρόκοσμος Κβαντική Φυσική Σωματιδιακή φύση του φωτός (γενικότερα της ακτινοβολίας) Κυματική φύση των ηλεκτρονίων (γενικότερα

Διαβάστε περισσότερα

Κβαντική µηχανική. Τύχη ή αναγκαιότητα. Ηµερίδα σύγχρονης φυσικής Καραδηµητρίου Μιχάλης

Κβαντική µηχανική. Τύχη ή αναγκαιότητα. Ηµερίδα σύγχρονης φυσικής Καραδηµητρίου Μιχάλης Κβαντική µηχανική Τύχη ή αναγκαιότητα Ηµερίδα σύγχρονης φυσικής Καραδηµητρίου Μιχάλης Ηφυσικήστόγύρισµα του αιώνα «Όλοι οι θεµελιώδεις νόµοι και δεδοµένα της φυσικής επιστήµης έχουν ήδη ανακαλυφθεί και

Διαβάστε περισσότερα

Από τι αποτελείται το Φως (1873)

Από τι αποτελείται το Φως (1873) Από τι αποτελείται το Φως (1873) Ο James Maxwell έδειξε θεωρητικά ότι το ορατό φως αποτελείται από ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Ηλεκτρομαγνητικό κύμα είναι η ταυτόχρονη διάδοση, μέσω της ταχύτητας του φωτός

Διαβάστε περισσότερα

Ατομική Φυσική. Η Φυσική των ηλεκτρονίων και των ηλεκτρομαγνητικών δυνάμεων.

Ατομική Φυσική. Η Φυσική των ηλεκτρονίων και των ηλεκτρομαγνητικών δυνάμεων. Ατομική Φυσική Η Φυσική των ηλεκτρονίων και των ηλεκτρομαγνητικών δυνάμεων. Μικρόκοσμος Κβαντική Φυσική Σωματιδιακή φύση του φωτός (γενικότερα της ακτινοβολίας) Κυματική φύση των ηλεκτρονίων (γενικότερα

Διαβάστε περισσότερα

Μοριακή Φασματοσκοπία I. Παραδόσεις μαθήματος Θ. Λαζαρίδης

Μοριακή Φασματοσκοπία I. Παραδόσεις μαθήματος Θ. Λαζαρίδης Μοριακή Φασματοσκοπία I Παραδόσεις μαθήματος Θ. Λαζαρίδης 2 Τι μελετά η μοριακή φασματοσκοπία; Η μοριακή φασματοσκοπία μελετά την αλληλεπίδραση των μορίων με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία Από τη μελέτη

Διαβάστε περισσότερα

Μοντέρνα Φυσική. Κβαντική Θεωρία. Ατομική Φυσική. Μοριακή Φυσική. Πυρηνική Φυσική. Φασματοσκοπία

Μοντέρνα Φυσική. Κβαντική Θεωρία. Ατομική Φυσική. Μοριακή Φυσική. Πυρηνική Φυσική. Φασματοσκοπία Μοντέρνα Φυσική Κβαντική Θεωρία Ατομική Φυσική Μοριακή Φυσική Πυρηνική Φυσική Φασματοσκοπία ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Φωτόνια: ενέργεια E = hf = hc/λ (όπου h = σταθερά Planck) Κυματική φύση των σωματιδίων της ύλης:

Διαβάστε περισσότερα

Ακτίνες επιτρεπόμενων τροχιών (2.6)

Ακτίνες επιτρεπόμενων τροχιών (2.6) Αντικαθιστώντας το r με r n, έχουμε: Ακτίνες επιτρεπόμενων τροχιών (2.6) Αντικαθιστώντας n=1, βρίσκουμε την τροχιά με τη μικρότερη ακτίνα n: Αντικαθιστώντας την τελευταία εξίσωση στη 2.6, παίρνουμε: Αν

Διαβάστε περισσότερα

3. Το πρότυπο του Bohr εξήγησε το ότι το φάσμα της ακτινοβολίας που εκπέμπει το αέριο υδρογόνο, είναι γραμμικό.

3. Το πρότυπο του Bohr εξήγησε το ότι το φάσμα της ακτινοβολίας που εκπέμπει το αέριο υδρογόνο, είναι γραμμικό. ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ 16 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ-ΠΡΟΤΥΠΟ BOHR ΟΜΑΔΑ Α Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως Σωστές ή Λάθος και να αιτιολογήσετε αυτές που είναι λάθος : 1.

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονη Φυσική 1, Διάλεξη 10, Τμήμα Φυσικής, Παν/μιο Ιωαννίνων. Ορμή και Ενέργεια στην Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας

Σύγχρονη Φυσική 1, Διάλεξη 10, Τμήμα Φυσικής, Παν/μιο Ιωαννίνων. Ορμή και Ενέργεια στην Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας 1 Ορμή και Ενέργεια στην Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας Σκοπός της δέκατης διάλεξης: 10/11/12 Η κατανόηση των εννοιών της ολικής ενέργειας, της κινητικής ενέργειας και της ορμής στην ειδική θεωρία της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΜΑΪΟΥ 2014 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία Γ Λυκείου Θετικής Κατεύθυνσης

Χημεία Γ Λυκείου Θετικής Κατεύθυνσης Χημεία Γ Λυκείου Θετικής Κατεύθυνσης Κεφάλαιο 1 Ηλεκτρονιακή δομή των ατόμων 1 Εισαγωγή Δομή του ατόμου Δημόκριτος Αριστοτέλης Dalton Thomson 400 π.χ. 350π.χ. 1808 1897 Απειροελάχιστα τεμάχια ύλης (τα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΝΔΟΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ 1ο Α. Στις

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΘΕΡΙΝΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 10/11/2013

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΘΕΡΙΝΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 10/11/2013 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΘΕΡΙΝΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 10/11/2013 ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4 και δίπλα το γράμμα

Διαβάστε περισσότερα

Κβαντοφυσική. 3 ο Μέρος : ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΡΙΟΤΗΤΕΣ. Διακριτά Φάσματα Εκπομπής. Η φυσική των πολύ μικρών στοιχείων με τις μεγάλες εφαρμογές

Κβαντοφυσική. 3 ο Μέρος : ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΡΙΟΤΗΤΕΣ. Διακριτά Φάσματα Εκπομπής. Η φυσική των πολύ μικρών στοιχείων με τις μεγάλες εφαρμογές Κβαντοφυσική Η φυσική των πολύ μικρών στοιχείων με τις μεγάλες εφαρμογές 3 ο Μέρος : ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΡΙΟΤΗΤΕΣ Διακριτά Φάσματα Εκπομπής Το Quantum Spin-Off χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπό το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 1 Η υπέρυθρη ακτινοβολία α συμμετέχει στη μετατροπή του οξυγόνου της ατμόσφαιρας σε όζον β προκαλεί φωσφορισμό γ διέρχεται μέσα από την ομίχλη και τα σύννεφα δ έχει μικρότερο μήκος κύματος από την υπεριώδη

Διαβάστε περισσότερα

Γραμμικά φάσματα εκπομπής

Γραμμικά φάσματα εκπομπής Γραμμικά φάσματα εκπομπής Η Ηe Li Na Ca Sr Cd Οι γραμμές αντιστοιχούν σε ορατό φως που εκπέμπεται από διάφορα άτομα. Ba Hg Tl 400 500 600 700 nm Ποιο φάσμα χαρακτηρίζεται ως γραμμικό; Σχισμή Πρίσμα Φωτεινή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ: ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ/Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΘΕΡΙΝΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ: ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ/Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΘΕΡΙΝΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ: ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ/Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΘΕΡΙΝΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 10-11-2013 ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4 και δίπλα

Διαβάστε περισσότερα

ιστοσελίδα μαθήματος

ιστοσελίδα μαθήματος ιστοσελίδα μαθήματος http://ecourses.chemeng.ntua.gr/courses/inorganic_chemistry/ Είσοδος ως χρήστης δικτύου ΕΜΠ Ανάρτηση υλικού μαθημάτων Μάζα ατόμου= 10-24 kg Πυκνότητα πυρήνα = 10 6 tn/cm 3 Μάζα πυρήνα:

Διαβάστε περισσότερα

5 Σχετικιστική μάζα. Στο Σ Πριν Μετά. Στο Σ

5 Σχετικιστική μάζα. Στο Σ Πριν Μετά. Στο Σ Α Τόγκας - ΑΜ333: Ειδική Θεωρία Σχετικότητας Σχετικιστική μάζα 5 Σχετικιστική μάζα Όπως έχουμε διαπιστώσει στην ειδική θεωρία της Σχετικότητας οι μετρήσεις των χωρικών και χρονικών αποστάσεων εξαρτώνται

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί δεν πιάνεται; (δεν το αισθανόμαστε- δεν το πιάνουμε)

Γιατί δεν πιάνεται; (δεν το αισθανόμαστε- δεν το πιάνουμε) Γιατί δεν πιάνεται; (δεν το αισθανόμαστε- δεν το πιάνουμε) Αραχωβίτη Ελένη- Βαλεντίνη Δέγλερη Βασιλική Καντάνη Χριστίνα Κουμψάκη Ελένη Μάλλη Ευγενία Σαϊτάνη Μαρία Σούκουλη Ελευθερία Τριανταφύλλου Βασιλική-

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ ΑΣΚΗΣΗ 1 Άτομα αερίου υδρογόνου που βρίσκονται στη θεμελιώδη κατάσταση (n = 1), διεγείρονται με κρούση από δέσμη ηλεκτρονίων που έχουν επιταχυνθεί από διαφορά δυναμικού

Διαβάστε περισσότερα

Spin του πυρήνα Μαγνητική διπολική ροπή Ηλεκτρική τετραπολική ροπή. Τάσος Λιόλιος Μάθημα Πυρηνικής Φυσικής

Spin του πυρήνα Μαγνητική διπολική ροπή Ηλεκτρική τετραπολική ροπή. Τάσος Λιόλιος Μάθημα Πυρηνικής Φυσικής Spin του πυρήνα Μαγνητική διπολική ροπή Ηλεκτρική τετραπολική ροπή Τάσος Λιόλιος Μάθημα Πυρηνικής Φυσικής Εξάρτηση του πυρηνικού δυναμικού από άλλους παράγοντες (πλην της απόστασης) Η συνάρτηση του δυναμικού

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονη Φυσική 1, Διάλεξη 4, Τμήμα Φυσικής, Παν/μιο Ιωαννίνων Η Αρχές της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας και οι μετασχηματισμοί του Lorentz

Σύγχρονη Φυσική 1, Διάλεξη 4, Τμήμα Φυσικής, Παν/μιο Ιωαννίνων Η Αρχές της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας και οι μετασχηματισμοί του Lorentz 1 Η Αρχές της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας και οι μετασχηματισμοί του Lorentz Σκοποί της τέταρτης διάλεξης: 25.10.2011 Να κατανοηθούν οι αρχές με τις οποίες ο Albert Einstein θεμελίωσε την ειδική θεωρία

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α-Α να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή φράση, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7. Κβαντική Θεωρία του Ατόμου

Κεφάλαιο 7. Κβαντική Θεωρία του Ατόμου Κεφάλαιο 7 Κβαντική Θεωρία του Ατόμου Περιεχόμενα και Έννοιες Φως, φωτόνια, και η Θεωρία Bohr Για να κατανοήσετε το σχηματισμό των χημικών δεσμών, θα πρέπει να γνωρίζετε κάτι σχετικά με την ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Φυσικής Γενικής Παιδείας Γ Λυκείου 2000

Θέµατα Φυσικής Γενικής Παιδείας Γ Λυκείου 2000 Θέµατα Φυσικής Γενικής Παιδείας Γ Λυκείου 2 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Ζήτηµα 1ο Στις ερωτήσεις 1-5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Σύµφωνα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 39 Κβαντική Μηχανική Ατόμων

Κεφάλαιο 39 Κβαντική Μηχανική Ατόμων Κεφάλαιο 39 Κβαντική Μηχανική Ατόμων Περιεχόμενα Κεφαλαίου 39 Τα άτομα από την σκοπιά της κβαντικής μηχανικής Το άτομο του Υδρογόνου: Η εξίσωση του Schrödinger και οι κβαντικοί αριθμοί ΟΙ κυματοσυναρτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΑΡΧΗ ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 0 ΜΑΪΟΥ 204 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

Κβαντικές Καταστάσεις

Κβαντικές Καταστάσεις Κβαντικές Καταστάσεις Δομή Διάλεξης Σύντομη ιστορική ανασκόπηση Ανασκόπηση Πιθανότητας Το Πλάτος Πιθανότητας Πείραμα διπλής οπής Κβαντικές καταστάσεις (ket) Ο δυίκός χώρος (bra) Σύνοψη Κβαντική Φυσική

Διαβάστε περισσότερα

Η Κβαντική «επανάσταση»! Κύκλοι Μαθημάτων Σύγχρονης Φυσικής Δρ. Μιχάλης Καραδημητρίου

Η Κβαντική «επανάσταση»! Κύκλοι Μαθημάτων Σύγχρονης Φυσικής Δρ. Μιχάλης Καραδημητρίου Η Κβαντική «επανάσταση»! Κύκλοι Μαθημάτων Σύγχρονης Φυσικής Δρ. Μιχάλης Καραδημητρίου www.perifysikhs.com Η Φυσική στο γύρισμα του Αιώνα Όλοι οι θεμελιώδεις νόμοι και δεδομένα της φυσικής επιστήµης έχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 3ο: Φυσική Γενικής Παιδείας: Ατομικά Φαινόμενα

ΓΛ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 3ο: Φυσική Γενικής Παιδείας: Ατομικά Φαινόμενα ΓΛ/Μ3 05-06 ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ Τεύχος 3ο: Φυσική Γενικής Παιδείας: Ατομικά Φαινόμενα ΕΚΔΟΤΙΚΕΣ ΤΟΜΕΣ ΟΡΟΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Φυσική Γενικής Παιδείας

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ Συζευγμένα ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία τα οποία κινούνται με την ταχύτητα του φωτός και παρουσιάζουν τυπική κυματική συμπεριφορά Αν τα φορτία ταλαντώνονται περιοδικά οι διαταραχές

Διαβάστε περισσότερα

Μετά το τέλος της µελέτης του 1ου κεφαλαίου, ο µαθητής θα πρέπει να είναι σε θέση:

Μετά το τέλος της µελέτης του 1ου κεφαλαίου, ο µαθητής θα πρέπει να είναι σε θέση: Μετά το τέλος της µελέτης του 1ου κεφαλαίου, ο µαθητής θα πρέπει να είναι σε θέση: Να γνωρίζει το ατοµικό πρότυπο του Bohr καθώς και τα µειονεκτήµατά του. Να υπολογίζει την ενέργεια που εκπέµπεται ή απορροφάται

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαια (από το βιβλίο Serway-Jewett) και αναρτημένες παρουσιάσεις

Κεφάλαια (από το βιβλίο Serway-Jewett) και αναρτημένες παρουσιάσεις Ύλη μαθήματος «Σύγχρονη Φυσική» Κεφάλαια (από το βιβλίο Serway-Jewett) και αναρτημένες παρουσιάσεις Σ2-Σελίδες: 673-705, (όλο το κεφάλαιο από το βιβλίο) και η παρουσίαση Σ2 που έχει αναρτηθεί στο e-class

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Φυσικής Γενικής Παιδείας Γ Λυκείου 2000

Θέµατα Φυσικής Γενικής Παιδείας Γ Λυκείου 2000 Ζήτηµα 1ο Θέµατα Φυσικής Γενικής Παιδείας Γ Λυκείου 2 Στις ερωτήσεις 1-5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Σύµφωνα µε το πρότυπο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑΚΗ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ III. ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑΚΗ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ III. ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑΚΗ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ Ν. ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η εικόνα του ατόμου που είναι τόσο γνωστή, δηλαδή ο πυρήνας και γύρω του σε τροχιές τα ηλεκτρόνια σαν πλανήτες (το πρότυπο του Ruterford

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΟΝΟ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2016 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5)

Διαβάστε περισσότερα

Κυματική φύση της ύλης: ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ. Φωτόνια: ενέργεια E = hf = hc/λ (όπου h = σταθερά Planck) Κυματική φύση των σωματιδίων της ύλης:

Κυματική φύση της ύλης: ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ. Φωτόνια: ενέργεια E = hf = hc/λ (όπου h = σταθερά Planck) Κυματική φύση των σωματιδίων της ύλης: Κυματική φύση της ύλης: ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Φωτόνια: ενέργεια E = hf = hc/λ (όπου h = σταθερά Planck) Κυματική φύση των σωματιδίων της ύλης: Κινούμενα ηλεκτρόνια συμπεριφέρονται σαν κύματα (κύματα de Broglie)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΑΡΧΗ ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 0 ΜΑΪΟΥ 0 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ 2006 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΦΥΣΙΚΗ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ 2006 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ 6 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1- να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Σύµφωνα µε την

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά κύματα. Οδηγούντα κύματα de Broglie. Τα όρια της θεωρίας Bohr. h pc p

Υλικά κύματα. Οδηγούντα κύματα de Broglie. Τα όρια της θεωρίας Bohr. h pc p University of Ioannina Deartment of Materials Science & Engineering Comutational Materials Science τική Θεωρία της Ύλης ιδάσκων: Λευτέρης Λοιδωρίκης Π1, 7146, elidorik@cc.uoi.gr cmsl.materials.uoi.gr/elidorik

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 38 Κβαντική Μηχανική

Κεφάλαιο 38 Κβαντική Μηχανική Κεφάλαιο 38 Κβαντική Μηχανική Περιεχόμενα Κεφαλαίου 38 Κβαντική Μηχανική Μια καινούργια Θεωρία Η κυματοσυνάρτηση και η εξήγησή της. Το πείραμα της διπλής σχισμής. Η αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg.

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα Αʹ. Ασκησεις. Αʹ.1 Ασκήσεις Κεϕαλαίου 1: Εισαγωγή στη κβαντική ϕύση του ϕωτός.

Παράρτημα Αʹ. Ασκησεις. Αʹ.1 Ασκήσεις Κεϕαλαίου 1: Εισαγωγή στη κβαντική ϕύση του ϕωτός. Παράρτημα Αʹ Ασκησεις Αʹ.1 Ασκήσεις Κεϕαλαίου 1: Εισαγωγή στη κβαντική ϕύση του ϕωτός. Άσκηση 1. Συμβατικά στην περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού ϕάσματος μακρινό υπέρυθρο (far infrared, FIR) έχουμε μήκος

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην κβαντική θεωρία

Εισαγωγή στην κβαντική θεωρία Εισαγωγή στην κβαντική θεωρία Οι νόμοι της κίνησης όπως διατυπώθηκαν από το Νεύτωνα μπορούσαν να εξηγήσουν με μεγάλη επιτυχία την κίνηση των σωμάτων της καθημερινής εμπειρίας και των πλανητών. Η κλασσική

Διαβάστε περισσότερα

Το Μποζόνιο Higgs. Το σωματίδιο Higgs σύμφωνα με το Καθιερωμένο Πρότυπο

Το Μποζόνιο Higgs. Το σωματίδιο Higgs σύμφωνα με το Καθιερωμένο Πρότυπο 1 Το Μποζόνιο Higgs 29/05/13 Σκοποί: I. Να απαντήσει στο ερώτημα του τι είναι ακριβώς το σωματίδιο Higgs. II. Να εισάγει τους διάφορους τρόπους παραγωγής και μετάπτωσης του Higgs. III. Να δώσει μία σύντομη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΟΜΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ κβαντισμένη h.f h = J s f = c/λ h.c/λ

ΑΤΟΜΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ κβαντισμένη h.f h = J s f = c/λ h.c/λ ΑΤΟΜΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ Άτομα μόρια Από 10-10 m ως 10-6 m Συνήθεις μονάδες: 1 Å (Angstrom) = 10-10 m (~ διάμετρος ατόμου Υδρογόνου) 1 nm = 10-9 m 1 μm = 10-6 m Διαστάσεις βιομορίων. Πχ διάμετρος σφαιρικής πρωτεΐνης

Διαβάστε περισσότερα

Περι - Φυσικής. ιαγώνισµα Β Τάξης Ενιαίου Λυκείου Κυριακή 5 Απρίλη 2015 Φως - Ατοµικά Φαινόµενα - Ακτίνες Χ. Θέµα Α. Ενδεικτικές Λύσεις

Περι - Φυσικής. ιαγώνισµα Β Τάξης Ενιαίου Λυκείου Κυριακή 5 Απρίλη 2015 Φως - Ατοµικά Φαινόµενα - Ακτίνες Χ. Θέµα Α. Ενδεικτικές Λύσεις ιαγώνισµα Β Τάξης Ενιαίου Λυκείου Κυριακή 5 Απρίλη 2015 Φως - Ατοµικά Φαινόµενα - Ακτίνες Χ Ενδεικτικές Λύσεις Θέµα Α Α.1 Ο Planck εισήγαγε τη ϑεωρία των κβάντα ϕωτός, για να ερµηνεύσει : (δ) την ακτινοβολία

Διαβάστε περισσότερα

KBANTOMHXANIKH Ο ΣΩΜΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΩΝ Η/Μ ΚΥΜΑΤΩΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΜΕΛΑΝΟΣ ΣΩΜΑΤΟΣ.

KBANTOMHXANIKH Ο ΣΩΜΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΩΝ Η/Μ ΚΥΜΑΤΩΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΜΕΛΑΝΟΣ ΣΩΜΑΤΟΣ. KBANTOMHXANIKH Είναι η φυσική του μικρόκοσμου Κεντρική θέση σ αυτήν κατέχει η εξίσωση Schrodinger (είναι για το μικρόκοσμο ότι οι νόμοι του Newton για το μακρόκοσμο). Ο ΣΩΜΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΩΝ Η/Μ ΚΥΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονη Φυσική 1, Διάλεξη 11, Τμήμα Φυσικής, Παν/μιο Ιωαννίνων. Επιλεγμένες εφαρμογές της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας

Σύγχρονη Φυσική 1, Διάλεξη 11, Τμήμα Φυσικής, Παν/μιο Ιωαννίνων. Επιλεγμένες εφαρμογές της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας 1 Επιλεγμένες εφαρμογές της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας Σκοπός της ενδέκατης διάλεξης: 08/11/12 Η παρουσίαση εφαρμογών της ειδικής θεωρίας της σχετικότητας σε φαινόμενα τα οποία παρατηρούνται στο

Διαβάστε περισσότερα

5 Σχετικιστική μάζα. Στο Σ Πριν Μετά. Στο Σ

5 Σχετικιστική μάζα. Στο Σ Πριν Μετά. Στο Σ Α Τόγκας - ΑΜ333: Ειδική Θεωρία Σχετικότητας Σχετικιστική μάζα 5 Σχετικιστική μάζα Όπως έχουμε διαπιστώσει στην ειδική θεωρία της Σχετικότητας οι μετρήσεις των χωρικών και χρονικών αποστάσεων εξαρτώνται

Διαβάστε περισσότερα

Συμπέρασμα: η Η/Μ ακτινοβολία έχει διπλή φύση, κυματική και σωματιδιακή.

Συμπέρασμα: η Η/Μ ακτινοβολία έχει διπλή φύση, κυματική και σωματιδιακή. ΑΤΟΜΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ Άτομα μόρια Από 10-10 m ως 10-6 m Συνήθεις μονάδες: 1 Å (Angstrom) = 10-10 m (~ διάμετρος ατόμου Υδρογόνου) 1 nm = 10-9 m 1 μm = 10-6 m Διαστάσεις βιομορίων. Πχ διάμετρος σφαιρικής πρωτεΐνης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΘΕΡΙΝΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 16/11/2014 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ ΘΕΜΑ Α

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΘΕΡΙΝΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 16/11/2014 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ ΘΕΜΑ Α ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΘΕΡΙΝΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 16/11/2014 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Η θεωρία του Bohr (Ατομικά φάσματα)

Η θεωρία του Bohr (Ατομικά φάσματα) Η θεωρία του Bohr (Ατομικά φάσματα) Ποιο φάσμα χαρακτηρίζουμε ως συνεχές; Φωτεινή πηγή Σχισμή Πρίσμα Φωτογραφικό φιλμ Ερυθρό Ιώδες Φάσμα ορατού φωτός: πού αρχίζει και πού τελειώνει το πράσινο; Ποιο φάσμα

Διαβάστε περισσότερα

Κβαντομηχανική ή κυματομηχανική

Κβαντομηχανική ή κυματομηχανική Κβαντομηχανική ή κυματομηχανική Ποια ήταν τα αναπάντητα ερωτήματα της θεωρίας του Bohr; 1. Φάσματα πολυηλεκτρονικών ατόμων 2. Κυκλικές τροχιές 3. Γιατί η ενέργεια του e είναι κβαντισμένη; Κβαντομηχανική

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 10: Ακτίνες Χ

Διάλεξη 10: Ακτίνες Χ Διάλεξη 10: Ακτίνες Χ Ένταση Roentgen (1895): Παρατήρησε ότι όταν ταχέα ηλεκτρόνια πέσουν σε υλικό στόχο παράγεται ακτινοβολία, που ονομάστηκε ακτίνες Χ, με τις εξής ιδιότητες: Ευθύγραμμη διάδοση ακόμη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΦΥΣΙΚΗ Γ.Π. Γ Λυκείου / Το Φως 1. Η υπεριώδης ακτινοβολία : a) δεν προκαλεί αμαύρωση της φωτογραφικής πλάκας. b) είναι ορατή. c) χρησιμοποιείται για την αποστείρωση ιατρικών εργαλείων. d) έχει μήκος κύματος

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1 ο ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Σύμφωνα με την ηλεκτρομαγνητική

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑΚΗ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑΚΗ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑΚΗ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ Απεικόνιση ηλεκτρονίων ατόμων σιδήρου ως κύματα, διατεταγμένων κυκλικά σε χάλκινη επιφάνεια, με την τεχνική μικροσκοπικής σάρωσης σήραγγας. Δημήτρης

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 6 α) β-διάσπαση β) Χαρακτηριστικά πυρήνων, πέρα από μέγεθος και μάζα

Μάθημα 6 α) β-διάσπαση β) Χαρακτηριστικά πυρήνων, πέρα από μέγεθος και μάζα Στοιχεία Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων (5ου εξαμήνου, χειμερινό 2011-12) Τμήμα G3: Κ. Κορδάς & Χ. Πετρίδου Μάθημα 6 α) β-διάσπαση β) Χαρακτηριστικά πυρήνων, πέρα από μέγεθος και μάζα Κώστας

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ανόργανη Χημεία. Ενότητα 3 η : Περιοδικότητα & Ατομική Δομή. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής.

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ανόργανη Χημεία. Ενότητα 3 η : Περιοδικότητα & Ατομική Δομή. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανόργανη Χημεία Ενότητα 3 η : Περιοδικότητα & Ατομική Δομή Οκτώβριος 2018 Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Φως & Ηλεκτρομαγνητικό Φάσμα 2 Το ορατό φως, η υπεριώδης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΤΗΛ , ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Φως

ΑΓ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΤΗΛ , ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Φως ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Κεφάλαιο 1 ο Φως Ο μαθητής που έχει μελετήσει το κεφάλαιο του φωτός πρέπει: Να γνωρίζει πως εξελίχθηκε ιστορικά η έννοια του φωτός και ποια είναι η σημερινή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΤΟ ΦΩΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΤΟ ΦΩΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΤΟ ΦΩΣ Α] Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα Τι είναι τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα Πρόκειται για μια σύνθεση που μπορεί να περιγραφεί με όρους ηλεκτρικού και μαγνητικού πεδίου. Πράγματι τα διανύσματα

Διαβάστε περισσότερα

γ-διάσπαση Διάλεξη 17η Πετρίδου Χαρά Τμήμα G3: Κ. Κορδάς & Χ. Πετρίδου

γ-διάσπαση Διάλεξη 17η Πετρίδου Χαρά Τμήμα G3: Κ. Κορδάς & Χ. Πετρίδου γ-διάσπαση Διάλεξη 17η Τμήμα G3: Κ. Κορδάς & Χ. Πετρίδου 1 Τι θα μάθουμε σήμερα 2 Τι είναι η γ-διάσπαση γ-αποδιέγερση ηλεκτρόνια εσωτερικών μετατροπών εσωτερική δημιουργία ζεύγους (e + e - ) Πως προκύπτει?

Διαβάστε περισσότερα

δ. εξαρτάται µόνο από το υλικό του οπτικού µέσου. Μονάδες 4

δ. εξαρτάται µόνο από το υλικό του οπτικού µέσου. Μονάδες 4 ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΥΤΕΡΑ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις 1-5 να

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΩΣ ;;; Σωματιδιακή εικόνα (I.Newton) Κυματική εικόνα (C.Huygens T. Young)

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΩΣ ;;; Σωματιδιακή εικόνα (I.Newton) Κυματική εικόνα (C.Huygens T. Young) ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΩΣ ;;; Σωματιδιακή εικόνα (I.Newton) Κυματική εικόνα (C.Huygens T. Young) Ροή τέλειων ελαστικών σωματιδίων που κινούνται ελεύθερα στο κενό χώρο. Κυμάνσεις ενός τέλειου ελαστικού μέσου διάδοσης

Διαβάστε περισσότερα

Όλα τα θέματα των εξετάσεων έως και το 2014 σε συμβολή, στάσιμα, ηλεκτρομαγνητικά κύματα, ανάκλαση - διάθλαση Η/Μ ΚΥΜΑΤΑ. Ερωτήσεις Πολλαπλής επιλογής

Όλα τα θέματα των εξετάσεων έως και το 2014 σε συμβολή, στάσιμα, ηλεκτρομαγνητικά κύματα, ανάκλαση - διάθλαση Η/Μ ΚΥΜΑΤΑ. Ερωτήσεις Πολλαπλής επιλογής Η/Μ ΚΥΜΑΤΑ 1. Τα ηλεκτροµαγνητικά κύµατα: Ερωτήσεις Πολλαπλής επιλογής α. είναι διαµήκη. β. υπακούουν στην αρχή της επαλληλίας. γ. διαδίδονται σε όλα τα µέσα µε την ίδια ταχύτητα. δ. Δημιουργούνται από

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ. Εκπέμπεται από σώματα που έχουν θερμοκρασία Τ > 0 Κ. Χαρακτηρίζεται από το μήκος κύματος η τη συχνότητα

ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ. Εκπέμπεται από σώματα που έχουν θερμοκρασία Τ > 0 Κ. Χαρακτηρίζεται από το μήκος κύματος η τη συχνότητα ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ Μεταφορά ενέργειας (με φωτόνια ή ηλεκτρομαγνητικά κύματα) Εκπέμπεται από σώματα που έχουν θερμοκρασία Τ > 0 Κ Χαρακτηρίζεται από το μήκος κύματος η τη συχνότητα Φασματικές περιοχές στο σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΘΕΜΑ 1 Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Σύµφωνα µε την ηλεκτροµαγνητική θεωρία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ. Του Αλέκου Χαραλαμπόπουλου ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ. Του Αλέκου Χαραλαμπόπουλου ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ Του Αλέκου Χαραλαμπόπουλου ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα επαναλαμβανόμενο περιοδικά φαινόμενο, έχει μία συχνότητα επανάληψης μέσα στο χρόνο και μία περίοδο. Επειδή κάθε

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 25 ΜΑΙΟΥ 2006 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΝ. ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΑΤΟΜΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ 1 ο.

ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΝ. ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΑΤΟΜΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ 1 ο. ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΝ. ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΑΤΟΜΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ 1 ο. Στις ερωτήσεις 1-5 επιλέξτε την πρόταση που είναι σωστή. 1) Το ηλεκτρόνιο στο άτοµο του υδρογόνου, το οποίο βρίσκεται στη θεµελιώδη κατάσταση: i)

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Α

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Α ΘΕΜΑ ο ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Α Α Ποιο φαινόμενο ονομάζεται διασκεδασμός του φωτός; Πώς εξαρτάται ο δείκτης διάθλασης ενός οπτικού μέσου από το μήκος κύματος; Β Στις παρακάτω ερωτήσεις πολλαπλής

Διαβάστε περισσότερα

2.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΟΥ ΣΤΟ ΑΤΟΜΟ ΤΟΥ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ

2.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΟΥ ΣΤΟ ΑΤΟΜΟ ΤΟΥ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ 2-1 Ένας φύλακας του ατομικού ρολογιού καισίου στο Γραφείο Μέτρων και Σταθμών της Ουάσιγκτον. 2-2 Άτομα στην επιφάνεια μιας μύτης βελόνας όπως φαίνονται μεηλεκτρονικόμικροσκό 2.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονες αντιλήψεις γύρω από το άτομο. Κβαντική θεωρία.

Σύγχρονες αντιλήψεις γύρω από το άτομο. Κβαντική θεωρία. Σύγχρονες αντιλήψεις γύρω από το άτομο. Κβαντική θεωρία. Η κβαντική θεωρία αναπτύχθηκε με τις ιδέες των ακόλουθων επιστημόνων: Κβάντωση της ενέργειας (Max Planck, 1900). Κυματική θεωρία της ύλης (De Broglie,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΑΡΧΗ ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΜΑΙΟΥ 6 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ ο Στις ερωτήσεις -4 να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΣΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ

ΦΑΣΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ: Τα άτομα έχουν διακριτές ενεργειακές στάθμες Τα άτομα και μόρια, βρίσκονται σε διακριτές ενεργειακές στάθμες και Υφίστανται μεταβάσεις μεταξύ αυτών των ενεργειακών σταθμών όταν αλληλεπιδρούν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ «Β ΘΕΜΑΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ» ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Χ. Δ. ΦΑΝΙΔΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 0-05 ΘΕΜΑ B Σχέσεις μεταξύ κινητικής,

Διαβάστε περισσότερα

Μια εισαγωγή στις Ακτίνες Χ. Πηγές ακτίνων Χ Φάσματα ακτίνων Χ O νόμος του Moseley Εξασθένηση ακτινοβολίας ακτίνων Χ

Μια εισαγωγή στις Ακτίνες Χ. Πηγές ακτίνων Χ Φάσματα ακτίνων Χ O νόμος του Moseley Εξασθένηση ακτινοβολίας ακτίνων Χ Μια εισαγωγή στις Ακτίνες Χ Πηγές ακτίνων Χ Φάσματα ακτίνων Χ O νόμος του Moseley Εξασθένηση ακτινοβολίας ακτίνων Χ Πειράματα Φυσικής: Ακτινοβολία Ακτίνων Χ Πηγές Ακτίνων Χ Οι ακτίνες Χ ή ακτίνες Roetge,

Διαβάστε περισσότερα

7α Γεωμετρική οπτική - οπτικά όργανα

7α Γεωμετρική οπτική - οπτικά όργανα 7α Γεωμετρική οπτική - οπτικά όργανα Εισαγωγή ορισμοί Φύση του φωτός Πηγές φωτός Δείκτης διάθλασης Ανάκλαση Δημιουργία ειδώλων από κάτοπτρα Μαρία Κατσικίνη katsiki@auth.gr users.auth.gr/katsiki Ηφύσητουφωτός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ «Δ ΘΕΜΑΤΑ ΦΩΣ» ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Χ. Δ. ΦΑΝΙΔΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ 1. ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Α1. Πράσινο και κίτρινο φως προσπίπτουν ταυτόχρονα και µε την ίδια γωνία πρόσπτωσης σε γυάλινο πρίσµα. Ποιά από τις ακόλουθες προτάσεις είναι σωστή:

Α1. Πράσινο και κίτρινο φως προσπίπτουν ταυτόχρονα και µε την ίδια γωνία πρόσπτωσης σε γυάλινο πρίσµα. Ποιά από τις ακόλουθες προτάσεις είναι σωστή: 54 Χρόνια ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΑΒΒΑΪΔΗ-ΜΑΝΩΛΑΡΑΚΗ ΠΑΓΚΡΑΤΙ : Φιλολάου & Εκφαντίδου 26 : Τηλ.: 2107601470 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2014 ΘΕΜΑ Α Α1. Πράσινο και κίτρινο φως

Διαβάστε περισσότερα

Κβαντομηχανική εικόνα του ατομικού μοντέλου

Κβαντομηχανική εικόνα του ατομικού μοντέλου Κβαντομηχανική εικόνα του ατομικού μοντέλου 1. Ερώτηση: Τι είναι η κβαντομηχανική; H κβαντομηχανική, είναι η σύγχρονη αντίληψη μιας νέας μηχανικής που μπορεί να εφαρμοστεί στο μικρόκοσμο του ατόμου. Σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

KATANOMEΣ- ΚΑΤΑΝΟΜΗ MAXWELL ΘΕΩΡΙΑ & ΑΣΚΗΣΕΙΣ

KATANOMEΣ- ΚΑΤΑΝΟΜΗ MAXWELL ΘΕΩΡΙΑ & ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ 693 946778 KATANOMEΣ- ΚΑΤΑΝΟΜΗ MAXWELL ΘΕΩΡΙΑ & ΑΣΚΗΣΕΙΣ Περιεχόμενα 1. Στατιστικές Συλλογές. Κατανομή Gibbs 3. Από την Κατανομή Gibbs στις Κατανομές Maxwell

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11Α «Γεωμετρική οπτική - οπτικά όργανα» Εισαγωγή - Ανάκλαση

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11Α «Γεωμετρική οπτική - οπτικά όργανα» Εισαγωγή - Ανάκλαση ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α «Γεωμετρική οπτική - οπτικά όργανα» Εισαγωγή - Ανάκλαση Μαρία Κατσικίνη katsiki@auth.gr users.auth.gr/~katsiki Ηφύσητουφωτός 643-77 Netwon Huygens 69-695 Το φως είναι δέσμη σωματιδίων Το φως

Διαβάστε περισσότερα

Προλογοσ. Σε κάθε κεφάλαιο περιέχονται: Θεωρία με μορφή ερωτήσεων, ώστε ο μαθητής να επικεντρώνεται στο συγκεκριμένο

Προλογοσ. Σε κάθε κεφάλαιο περιέχονται: Θεωρία με μορφή ερωτήσεων, ώστε ο μαθητής να επικεντρώνεται στο συγκεκριμένο Προλογοσ Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται με αναλυτικό τρόπο οι δύο τελευταίες ενότητες («Το φως» και «Ατομικά φαινόμενα») της διδακτέας ύλης της Φυσικής γενικής παιδείας της B Λυκείου. Σε κάθε κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ: Τα άτομα έχουν διακριτές ενεργειακές στάθμες ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΑ ΦΑΣΜΑΤΑ

ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ: Τα άτομα έχουν διακριτές ενεργειακές στάθμες ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΑ ΦΑΣΜΑΤΑ ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ: Τα άτομα έχουν διακριτές ενεργειακές στάθμες ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΑ ΦΑΣΜΑΤΑ Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της κβαντομηχανικής θεωρίας είναι ότι τα μόρια, όχι μόνο βρίσκονται σε διακριτές ενεργειακές

Διαβάστε περισσότερα

Γ' ΤΑΞΗ ΓΕΝ.ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

Γ' ΤΑΞΗ ΓΕΝ.ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Γ' ΤΑΞΗ ΓΕΝ.ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ ο ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό κάθε µιας από τις παρακάτω ερωτήσεις -4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.. Όταν

Διαβάστε περισσότερα

προς τα θετικά του x άξονα. Ως κύμα η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (άρα και το φως) ικανοποιούν τη βασική εξίσωση των κυμάτων, δηλαδή: c = λf (1)

προς τα θετικά του x άξονα. Ως κύμα η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (άρα και το φως) ικανοποιούν τη βασική εξίσωση των κυμάτων, δηλαδή: c = λf (1) Φως 1 1 Φως 11 Η φύση του φωτός Το φως είναι το μέρος της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που διεγείρει τα κωνία και τα ραβδία του αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού μας Αυτό έχει μήκος κύματος από λ 400

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΑΤΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΟΡΙΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟΥ BOHR

ΔΟΜΗ ΑΤΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΟΡΙΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟΥ BOHR ΔΟΜΗ ΑΤΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΟΡΙΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟΥ BOHR Μοντέλο του Bohr : Άτομο ηλιακό σύστημα. Βασικά σημεία της θεωρίας του Bohr : 1 η συνθήκη ( μηχανική συνθήκη ) Τα ηλεκτρόνια κινούνται

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονη Φυσική 1, Διάλεξη 3, Τμήμα Φυσικής, Παν/μιο Ιωαννίνων Η θεωρία του αιθέρα καταρρίπτεται από το πείραμα των Michelson και Morley

Σύγχρονη Φυσική 1, Διάλεξη 3, Τμήμα Φυσικής, Παν/μιο Ιωαννίνων Η θεωρία του αιθέρα καταρρίπτεται από το πείραμα των Michelson και Morley 1 Η θεωρία του αιθέρα καταρρίπτεται από το πείραμα των Mihelson και Morley 0.10.011 Σκοποί της τρίτης διάλεξης: Να κατανοηθεί η ιδιαιτερότητα των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων (π. χ. φως) σε σχέση με άλλα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Επιµέλεια: Οµάδα Φυσικών της Ώθησης

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Επιµέλεια: Οµάδα Φυσικών της Ώθησης ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 0 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Επιµέλεια: Οµάδα Φυσικών της Ώθησης ΘΕΜΑ A ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 0 Παρασκευή, 0 Μαΐου 0 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗ Στις ερωτήσεις Α -Α να γράψετε στο τετράδιό σας τον

Διαβάστε περισσότερα