Πρόλογος 13. Πρόλογος

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Πρόλογος 13. Πρόλογος"

Transcript

1 Πρόλογος 13 Πρόλογος Τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (ΓΣΠ) έχουν καθιερωθεί παγκοσμίως ως το καταλληλότερο και ικανότερο μέσο και εργαλείο για την επίλυση χωρικών προβλημάτων. Τα πεδία εφαρμογών τους είναι εκατοντάδες και συνεχώς προστίθενται καινούργια. Επί της ουσίας, τα ΓΣΠ εισχωρούν σε κάθε επιστήμη που έχει σχέση με τον χώρο, με την περιγραφή του και την ανάλυση του. Τα βιβλία με αντικείμενο τα ΓΣΠ είναι πολλά, κυρίως όμως ξενόγλωσσα. Στην Ελλάδα, παρότι τα ΓΣΠ έχουν εισχωρήσει για τα καλά στον Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, και παρόλο που οι ανάγκες για εξειδικευμένο προσωπικό είναι μεγάλες και συνεχώς αυξάνονται, εντούτοις υπάρχουν λιγοστά βιβλία στην αγορά που στοχεύουν στην εκπαίδευση κάθε ενδιαφερόμενου που επιθυμεί να εντρυφήσει στις βασικές γνώσεις και στις δυνατότητες ανάλυσης και επεξεργασίας χωρικών δεδομένων, μέσω των ΓΣΠ. Περαιτέρω, τα ΓΣΠ υπάρχουν στα προγράμματα σπουδών πολλών ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας, καθώς και στα εκπαιδευτικά προγράμματα πολλών σεμιναρίων που διεξάγονται από διάφορα κέντρα εκπαίδευσης. Οι ανάγκες όμως ενός συγγράμματος για την διδασκαλία των ΓΣΠ στην πράξη (μέσω εργαστηριακών ασκήσεων) και την εκμάθηση ενός από τα διαδεδομένα ΓΣΠ στην αγορά, καλύπτονται κυρίως από διδακτικές σημειώσεις των καθηγητών και εκπαιδευτών, οι οποίες πρώτον ποικίλουν όσον αφορά στο εύρος εφαρμογών που καλύπτουν, και δεύτερον δεν είναι προσιτές από το ευρύ κοινό γιατί δεν είναι διαθέσιμες στην ελεύθερη αγορά. Αυτοί οι λόγοι οδήγησαν στην συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου, κατάλληλα σχεδιασμένου από άποψη δομής και που έχει ως βασικό στόχο την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών, είτε αυτές είναι σε ατομικό επίπεδο εκπαίδευσης είτε σε επίπεδο ομάδας στα πλαίσια κάποιου εκπαιδευτικού προγράμματος. Το λογισμικό που χρησιμοποιείται είναι το ArcGIS, έκδοση 9.3. της εταιρείας ESRI, το οποίο έχει καθιερωθεί στην πρώτη θέση την τελευταία εικοσαετία στον ελληνικό ακαδημαϊκό, ερευνητικό και επαγγελματικό χώρο. Στο βιβλίο υπάρχουν 9 κεφάλαια, τα οποία αντιστοιχούν σε 9 ενότητες ασκήσεων. Οι ενότητες αυτές καλύπτουν, μέσα από απλές αλλά και σύνθετες εφαρμογές, όλες τις σημαντικές και απαραίτητες δυνατότητες που προσφέρει ένα ΓΣΠ, και τις οποίες πρέπει να γνωρίζει, να διαχειρίζεται και να εφαρμόζει με ευκολία ο κάθε χρήστης του. Καλύπτουν επίσης την εκμάθηση του ΓΣΠ ArcGIS 9.3., μέσα από την πράξη, με πολύ λεπτομέρεια. Ξεκινώντας από μηδενική βάση στα θέματα των ΓΣΠ και των γνώσεων επί του λογισμικού ArcGIS, ο αναγνώστης δύναται να φτάσει σε ένα αρκετά προχωρημένο επίπεδο γνώσεων και ικανοτήτων.

2 14 Μαθαίνοντας τα GIS στην Πράξη Το ArcGIS 9.3 Αυτές οι γνώσεις και ικανότητες θα του επιτρέψουν να απασχοληθεί με άνεση στο χώρο των εφαρμογών των ΓΣΠ, είτε αυτό γίνεται σε επαγγελματικό επίπεδο, είτε σε ερευνητικό. Βεβαίως, η εκμάθηση δεν τελειώνει ποτέ και η συνεχής ενασχόληση και αναζήτηση καινούργιας γνώσης για τα θέματα των ΓΣΠ, θα τον καθιστά όλο και πιο ικανό να διαχειρίζεται χωρικά προβλήματα και να προτείνει λύσεις μέσα από τα ΓΣΠ και πιο συγκεκριμένα το ArcGIS. Βασικά στοιχεία θεωρίας δίνονται στην εισαγωγή του κάθε κεφαλαίου, καθώς και ενδιάμεσα στο κείμενο τους. Τα στοιχεία θεωρίας αναφέρονται σε θέματα που διαπραγματεύονται στο κάθε κεφάλαιο και επιχειρούν να ενημερώσουν τον αναγνώστη, ο οποίος δεν διαθέτει ικανό θεωρητικό υπόβαθρο στα ΓΣΠ, για το τι πρόκειται να εφαρμόσει επί της πράξεως, στην συνέχεια. Στην αρχή επίσης κάθε κεφαλαίου, υπάρχει μικρό εισαγωγικό σημείωμα για τους στόχους του και στο τέλος του κάθε κεφαλαίου αναπτύσσεται εν συντομία σύνοψη των όσων διδάχτηκαν. Περαιτέρω, προτείνεται σειρά ασκήσεων για περαιτέρω ενασχόληση από τον αναγνώστη, σε προσωπικό επίπεδο και χωρίς να του δίνονται αναλυτικές οδηγίες. Οι λύσεις των προτεινόμενων ασκήσεων μαζί με ενδεικτικά βήματα επίλυσης τους, δίνονται σε παράρτημα στο τέλος του βιβλίου καθώς και σε CD που συνοδεύει το βιβλίο. Στο τέλος του κάθε κεφαλαίου υπάρχει επίσης προτεινόμενη βιβλιογραφία για περαιτέρω μελέτη. Στο βιβλίο αυτό υπάρχουν αναλυτικές και εκτεταμένες εφαρμογές και για τα εργαλεία επεκτάσεις του ArcGIS, το 3D Analyst και το Spatial Analyst, που είτε δεν καλύπτονται καθόλου από άλλα ελληνικά βιβλία, είτε υπάρχουν μικρές αναφορές χωρίς όμως να γίνεται εκτεταμένη ανάπτυξη τους τόσο σε μαθησιακό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο εφαρμογών. Τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται στις εφαρμογές του βιβλίου υπάρχουν στο CD που το συνοδεύει. Αφορούν τμήμα του Νομού Χανίων, στη νήσο Κρήτη και είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να καλύπτουν μόνο τις διδακτικές ανάγκες αυτού του βιβλίου. Τα δεδομένα αυτά είναι σε σημαντικό βαθμό απλοποιημένα και εν μέρει παραποιημένα και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλες εφαρμογές ερευνητικού ή επαγγελματικού χαρακτήρα. Το βιβλίο είναι αρκετά αναλυτικό και λεπτομερές στην καθοδήγηση του αναγνώστη προς την γνώση και έχει δοκιμαστεί επαναλαμβανόμενα για την μαθησιακή του αποτελεσματικότητα, μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, στο μάθημα των ΓΣΠ. Οι συγγραφείς του βιβλίου αυτού θα ήθελαν να ευχαριστήσουν θερμά την εταιρεία ArcEnviro Σ. Δασακλής, Γ. Σιγαλός Ο.Ε. και ιδιαίτερα τον κ. Σ. Δασακλή και την κα Β. Λουκαίδη, οι οποίοι με μεγάλη προθυμία συνέβαλαν στο σχεδιασμό και την δημιουργία των δεδομένων που χρησιμοποιούνται στις εφαρμογές, καθώς και παρείχαν τεχνική υποστήριξη και βοήθεια σε κάθε ζήτημα που προέκυπτε κατά την ανάπτυξη των εφαρμογών αυτών.

3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΡΧΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ARCGIS ΤΟ ARCMAP 1 ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Στόχος του κεφαλαίου 1 είναι να εισάγει τον αναγνώστη στο παραθυρικό περιβάλλον του λογισμικού Arcmap και κατ επέκταση να τον βοηθήσει να γνωρίσει το Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών ArcGIS και να αποκτήσει οικειότητα με αυτό. Με το πέρας του κεφαλαίου αυτού, ο αναγνώστης θα μπορεί να εισαγάγει και να διαχειρίζεται τα δεδομένα του μέσα στο σύστημα και θα μπορεί σε πρώτο στάδιο να τα απεικονίζει σε μια βασική χαρτογραφική μορφή. Συγκεκριμένα ο αναγνώστης ολοκληρώνοντας το κεφάλαιο 1 θα μπορεί: Να εισέρχεται και να εξέρχεται στο βασικό πρόγραμμα του συστήματος ArcGIS το Arcmap και στο βοηθητικό πρόγραμμα ArcCatalog. Να λειτουργεί με οικειότητα μέσα στον Arcmap γνωρίζοντας τα βασικά του μενού, τα υπομενού, τα τμήματα της οθόνης εργασίας του και τις διάφορες βοηθητικές μπάρες εργαλείων (ή αλλιώς εργαλειοθήκες) που έχει στη διάθεση του. Να εισάγει δεδομένα διαφόρων τύπων μέσα στο πρόγραμμα υπό μορφή επιπέδων πληροφορίας και να εξάγει αυτά, να τα ενεργοποιεί, να τα απενεργοποιεί, να ταξινομεί σε σειρά εμφάνισης όπως αυτός επιθυμεί. Να μετακινείτε μέσα στο χώρο εργασίας των δεδομένων του, να προβαίνει σε μεγεθύνσεις ή σμικρύνσεις κατά περίπτωση, να καθορίζει συγκεκριμένη κλίμακα εμφάνισης των δεδομένων του, να μετακινείται οριζόντια και κάθετα μέσα στο χώρο αυτό. Να μορφοποιεί σε πρώτο στάδιο, και με απλοϊκό τρόπο, τα χωρικά δεδομένα που θα έχει στη διάθεση του και να τα εμφανίζει αυτός όπως επιθυμεί, να εισάγει γραφικά στοιχεία (π.χ. κείμενο) στον χώρο εργασίας του και να μορφοποιεί τα στοιχεία αυτά. Να δημιουργεί μια πρώτη μορφή χάρτη από τα δεδομένα που διαθέτει, διαμορφώνοντας τα δεδομένα όπως επιθυμεί να χαρτογραφηθούν, να διαμορφώνει το μέγεθος του χάρτη, να εισάγει χαρτογραφικά στοιχεία όπως τίτλους, υπόμνημα, κλίμακα, συμβολισμό της διεύθυνσης του βορρά, και κάνναβο συντεταγμένων. ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ - ΕΝΝΟΙΕΣ Περιβάλλον Εργασίας Arcmap - ArcCatalog Διαχείριση Δεδομένων Μορφοποίηση Εμφάνισης Δεδομένων Απεικόνιση Χαρτογράφηση Δεδομένων.

4 16 Μαθαίνοντας τα GIS στην Πράξη Το ArcGIS ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών (ΓΣΠ) ή κατά την ξένη ορολογία Geographic Information System (GIS) είναι ένα σύστημα, όπως αναφέρει και το όνομα του, βασιζόμενο σε υπολογιστικό εξοπλισμό (computer) το οποίο χαρτογραφεί και αναλύει «αντικείμενα» / οντότητες που υφίστανται στην επιφάνεια της γης (και όχι μόνο) καθώς και γεγονότα που συμβαίνουν σε δεδομένη χρονική πραγματικότητα στον γεωγραφικό της χώρο [Burrough P. A. 1986, Demers M. 2000, Κουτσόπουλος Κ. 2002]. Η ικανότητα των συστημάτων αυτών (ΓΣΠ) να συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα των βάσεων δεδομένων με την δυνατότητα ρεαλιστικής οπτικοποίησης και την καταγεγραμμένη χωρική πληροφορία που παρέχουν οι «χάρτες» (σε κάθε τους μορφή, αναλογική, ψηφιακή), τα καθιστούν μοναδικά εργαλεία στην χωρική ανάλυση και τα διαφοροποιούν από άλλα παρεμφερή συστήματα τα οποία διαχειρίζονται πληροφορίες (CAD, Databases, κ.λ.π.) [Burrough P. A. 1986, Longley et. al. 2005] Το ARCGIS DESKTOP Το ArcGIS Desktop, στο οποίο αναφέρεται το βιβλίο αυτό, είναι ένα σύστημα από τμήματα λογισμικού, τα οποία μπορούν να εγκατασταθούν σε ένα μεμονωμένο Η/Υ για να γίνεται χρήση από ένα χρήστη κάθε φορά, ή να διατίθενται σε ένα ετερογενές δίκτυο προσωπικών Η/Υ (desktops) ή σταθμών εργασίας (workstations) ή εξυπηρετητών (servers). Οι χρήστες, αναλόγως των αναγκών τους, εγκαθιστούν συγκεκριμένα τμήματα του λογισμικού και να υλοποιήσουν έτσι ένα GIS το οποίο θα εξυπηρετεί αυτούς ή και άλλους χρήστες ταυτόχρονα. Το ArcGIS Desktop, είναι προϊόν της αμερικάνικης εταιρείας ESRI (Environmental Systems Research Institute), και σήμερα κατέχει μια εξέχουσα θέση στην παγκόσμια αγορά των GIS. Έχει ξεκινήσει να κυκλοφορεί ως λογισμικό χωρικής ανάλυσης και διαχείρισης δεδομένων, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Πρωτοεμφανίστηκε το 1981 με την ονομασία ArcInfo και ήταν σχεδιασμένο για μικροϋπολογιστές [Longley et. al., 2005]. To ArcGIS Desktop είναι διαθέσιμο σε τρεις εκδόσεις (License Type): ArcView (αναλυτική χρήση χωρικών και περιγραφικών δεδομένων, χαρτογράφηση και ανάλυση των δεδομένων αυτών). ArcEditor (ArcView + δυνατότητες δημιουργίας και διόρθωσης δεδομένων καθώς και επιπλέον χωρικές επεξεργασίες). ArcInfo (ArcView + ArcEditor + επιπλέον εργαλεία ανάλυσης χωρικών δεδομένων). Όπως περιγράφεται στα προηγούμενα, οι εκδόσεις αυτές λειτουργούν παρόμοια, διαφέρουν όμως ως προς τις δυνατότητες που έχει η καθεμιά. Το ArcView έχει τις λιγότερες δυνατότητες και το ArcInfo τις περισσότερες.

5 Κεφάλαιο 1 Αρχίζοντας με το ArcGIS Το ArcMAP 17 Κάθε μία από τις εκδόσεις του ArcGIS περιέχει τρεις βασικές εφαρμογές: ArcMap ArcCatalog ArcToolBox. καθώς και προαιρετικές επεκτάσεις (extensions), οι οποίες αν προστεθούν εμπλουτίζουν τις δυνατότητες του λογισμικού Spatial Analyst 3D Analyst Geostatistical Analyst Network Analyst κ.ά. Η εφαρμογή ArcMap αποτελεί την κεντρική εφαρμογή του ArcGIS Desktop και έχει τις δυνατότητες δημιουργίας και επεξεργασίας χαρτών, εμφάνισης και ανάλυσης γεωγραφικών δεδομένων, αναζήτησης και επιλογής χωρικών δεδομένων, δημιουργίας γραφημάτων, και διαμόρφωσης χαρτών για εκτύπωση. Τα αρχεία που δημιουργεί το ArcMap έχουν επέκταση.mxd [ESRI Inc. 2006a, 2006b]. Η εφαρμογή ArcCatalog επιτρέπει στο χρήστη να έχει πρόσβαση και να διαχειρίζεται εύκολα τα γεωγραφικά δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στους τοπικούς δίσκους και σε προσβάσιμες βάσεις δεδομένων από το χρήστη. Τα δεδομένα μπορούν να αντιγραφούν, να διαγραφούν, να εμφανιστούν, να μεταβληθούν, εκτελούνται δηλαδή λειτουργίες παρόμοιες με αυτές του Windows Explorer. Ακόμη δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας νέων αρχείων δεδομένων [ESRI Inc. 2006a, 2006b]. Η εφαρμογή ArcToolBox, που είναι η τρίτη εφαρμογή του ArcGIS έχει διάφορα εργαλεία γεωεπεξεργασίας. Με την εφαρμογή αυτή ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει χωρικά δεδομένα από μία μορφή σε μια άλλη, και να αλλάξει το προβολικό σύστημα των δεδομένων του. Το ArcToolBox διανέμεται σε δύο εκδόσεις. Η πρώτη έκδοση είναι η πλήρης έκδοση του Arc/Info, η οποία περιλαμβάνει 150 εργαλεία, ενώ η δεύτερη έκδοση, που αναφέρεται και ως έκδοση του ArcView, περιέχει πολύ λιγότερα εργαλεία. Παρακάτω ακολουθεί μία σύντομη περιγραφή των βασικών αρχείων που υποστηρίζει το ArcGIS: Αρχεία Τύπου Shapefile Ένα σχηματικό αρχείο τύπου shapefile περιέχει γεωγραφικά και περιγραφικά δεδομένα, τα οποία μπορούν να διορθωθούν μέσα από το περιβάλλον του ArcView. Τα αρχεία αυτά δύνανται να περιέχουν είτε μόνο σημεία (points), είτε μόνο γραμμές (lines), είτε μόνο πολύγωνα (polygons), είναι δε διανυσματικού τύπου αρχεία. Χρησιμοποιούνται ως αρχεία ανταλλαγής χωρικών δεδομένων με άλλα λογισμικά χωρικής διαχείρισης.

6 18 Μαθαίνοντας τα GIS στην Πράξη Το ArcGIS 9.3 Αρχεία Τύπου Coverage Τα αρχεία τύπου coverage μοιάζουν με τα αρχεία τύπου shapefile, εμπεριέχουν όμως επιπλέον πληροφορίες όπως τοπολογικής φύσεως (αρχεία κόμβων nodes) καθώς και πληροφορίες για την γεωαναφορά των δεδομένων του αρχείου αυτού του τύπου (tic files). Επίσης, τα αρχεία αυτά είναι διανυσματικού τύπου. Αρχεία Τύπου CAD (dwg, dxf) Τα αρχεία τύπου cad είναι αρχεία τα οποία προέρχονται από σχεδιαστικά προγράμματα, περιέχουν χωρικές οντότητες όπως σημεία, γραμμές και πολύγωνα αλλά δεν μπορούν να μεταφέρουν περιγραφικές πληροφορίες. Αρχεία Τύπου DBF Τα αρχεία τύπου dbf είναι στην ουσία αρχεία πινάκων που προέρχονται από σχεσιακές βάσεις δεδομένων (και όχι μόνο) όπως είναι η Microsoft Access για παράδειγμα. Τα αρχεία αυτά εμπεριέχουν περιγραφικές πληροφορίες και κατάλληλα πεδία - κλειδιά για να μπορούν να συσχετίζονται μεταξύ τους. Η ύπαρξη σε αυτά κατάλληλων πεδίων με κωδικούς οι οποίοι αναφέρονται σε χωρικά δεδομένα (όπως π.χ. κωδικοί της ΕΣΥΕ για τους Δήμους και Κοινότητες), τότε μπορούν να συσχετιστούν με τους άλλους τύπους αρχείων (π.χ. αρχεία shapefiles, coverages, CAD κ.λ.π.) και να προσδώσουν τις χωρικές οντότητες περιγραφική πληροφορία. Ψηφιδωτά αρχεία Τα αρχεία αυτά αποτελούνται από ψηφιδωτά δεδομένα, κατάλληλα για να περιγράψουν γεωμετρικά φαινόμενα, τα οποία διαφέρουν συνεχώς στο χώρο, όπως το ψηφιακό μοντέλο εδάφους κ.λ.π. Εικόνες (Images) Μπορούν να προστεθούν αεροφωτογραφίες, δορυφορικές εικόνες και σαρωμένα έντυπα μέσα στο περιβάλλον του ArcGIS. Οι εικόνες αυτές, αφού προηγουμένως διορθωθούν γεωμετρικά, μπορούν να αποτελέσουν ένα ιδανικό υπόβαθρο για την παραγωγή σχηματικών αρχείων. Αρχεία Τύπου TIN Τα αρχεία τύπου TIN δημιουργούνται από το ίδιο το σύστημα (ArcGIS), είτε στην έκδοση του που εξετάζεται στο βιβλίο αυτό είτε σε παλαιότερες εκδόσεις και καταγράφουν στην δομή τους την έννοια της τρίτης διάστασης. Τα αρχεία του τύπου αυτού, είναι κατά κάποιον τρόπο διανυσματικής δομής. Αρχεία Τύπου Layer Τα αρχεία τύπου layer, ουσιαστικά αποτελούν αρχεία διαμόρφωσης κάποιου από τους άλλους τύπους αρχείων (π.χ. shapefiles), έτσι ώστε αυτά (τα shapefiles) να εμφανίζονται με ένα συγκεκριμένο τρόπο, ο οποίος και αποθηκεύεται στα αρχεία layer.

7 Κεφάλαιο 1 Αρχίζοντας με το ArcGIS Το ArcMAP 19 Αρχεία Τύπου DAT Τα αρχεία τύπου dat είναι αρχεία κειμένου τα οποία χρησιμοποιούνται για να εισαχθούν χωρικά δεδομένα στο ArcGIS (θα δούμε στη συνέχεια του βιβλίου την χρησιμότητα τους). Πέραν των τύπων αυτών, χρησιμοποιούνται και αρχεία δεδομένων τα οποία εμπεριέχονται σε μεγάλες βάσεις δεδομένων σε δίκτυα υπολογιστών (όπως π.χ. Oracle, Ingress, κ.λ.π.) και τα οποία είναι προσπελάσιμα μέσω του ArcSDE (Arc Spatial Data Engine), επιπλέον εργαλείου του ArcGIS λογισμικού. Επίσης υπάρχουν και δεδομένα τα οποία είναι διαθέσιμα μέσω του διαδικτύου και καθίστανται προσπελάσιμα μέσω του ArcIMS, ενός επιπλέον εργαλείου του ArcGIS το οποίο περιέχει το απαραίτητο λογισμικό που μας επιτρέπει να διαχειριζόμαστε χωρικά δεδομένα μέσω του διαδικτύου. Το ArcGIS επικοινωνεί αμφίδρομα με διάφορα άλλα πακέτα λογισμικού, τα οποία ομοίως επεξεργάζονται χωρική πληροφορία (AutoCad, ERDAS, Idrisi κ.ά.). Στη συνέχεια θα ασχοληθούμε κυρίως με την έκδοση ArcView 9.3. του λογισμικού της ESRI. Είναι η τελευταία έκδοση του λογισμικού που κυκλοφορεί στην αγορά. Προτού όμως ξεκινήσουμε με το ArcMap ας κάνουμε μια σύντομη αναφορά στο ArcCatalog, το δεύτερο συστατικό του ArcGIS Desktop, έκδοση ArcView Περιβάλλον εργασίας στο ArcCatalog Όπως και με το ArcMap, το οποίο θα το δούμε στη συνέχεια, έτσι και με την περίπτωση του ArcCatalog, ο χρήστης έχει διάφορες επιλογές για τον τρόπο με τον οποίο θα καλέσει το πρόγραμμα. Συγκεκριμένα μπορεί να: (α) επιλέξει με διαδοχικά κλικ Start, Programs, ArcGIS, ArcCatalog (β) επιλέξει με διπλό κλικ το αντίστοιχο εικονίδιο που βρίσκεται στην οθόνη εργασίας των Windows.

8 20 Μαθαίνοντας τα GIS στην Πράξη Το ArcGIS 9.3 Αν δεν υπάρχει το εικονίδιο αυτό, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα εικονίδιο συντόμευσης μέσα από τα Windows. Πατώντας δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας επιλέγετε New και στην συνέχεια Shortcut. Ακολουθείστε τις οδηγίες του λειτουργικού των Windows. (γ) Μέσα από το περιβάλλον του ArcMap με επιλογή του εικονιδίου Το ArcCatalog θα το δούμε πιο αναλυτικά και επί της πράξεως στην συνέχεια των ασκήσεων, μέσα από συγκεκριμένες εφαρμογές του. Το περιβάλλον του ArcCatalog περιλαμβάνει ένα παράθυρο εμφάνισης γεωγραφικών δεδομένων, ένα παράθυρο όπου ο χρήστης μπορεί να πλοηγηθεί στη δενδρική δομή των αρχείων του συστήματος του, ένα μενού επιλογών και πολλά εργαλεία πλοήγησης, γεωγραφίας και μεταδεδομένων. Όπως και με το ArcMap, το περιβάλλον του ArcCatalog μπορεί να διαμορφωθεί ανάλογα με τις απαιτήσεις του χρήστη.

9 Κεφάλαιο 1 Αρχίζοντας με το ArcGIS Το ArcMAP 21 Εάν τα αρχεία τα οποία ενδιαφέρεται να εμφανίσει ο χρήστης στο χάρτη του, δε φαίνονται στο δενδρόγραμμα, μπορεί από το μενού File, με την επιλογή Connect Folder να οδηγηθεί στο φάκελο όπου είναι τα αρχεία αυτά. Αυτός είναι και ένας τρόπος να ορίσει ο χρήστης την περιοχή στην οποία θέλει να εργαστεί προτού ξεκινήσει τον ArcMap. Το Connect to Folder ενεργοποιείται και από το αντίστοιχο εικονίδιο. Περισσότερα για τον ArcCatalog και την λειτουργία του, θα δούμε στη συνέχεια των ασκήσεων του βιβλίου ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ARCGIS (ARCMAP) Για να ξεκινήσετε το λογισμικό Arcmap θα πατήσετε με το βελάκι από το ποντίκι του υπολογιστή σας, στην επιλογή ΕΝΑΡΞΗ (Start) από την μπάρα των Windows, μετά την επιλογή ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ (Programs), την επιλογή ArcGIS και στη συνέχεια την επιλογή Arcmap. Το πρόγραμμα θα φορτωθεί αυτόματα από τα Windows. Start \ Programs \ ArcGIS \ Arcmap

10 Κεφάλαιο 1 Αρχίζοντας με το ArcGIS Το ArcMAP 51 Από την μπάρα εργαλείων του Layout επιλέξτε το εικονίδιο PAN και σύρετε το φύλλο χάρτη πάνω στην οθόνη σας. Κάντε κλικ στο εικονίδιο Zoom Whole Page για να ξαναδείτε όλο το παράθυρο του χάρτη (σε οποιανδήποτε περίπτωση χάσετε το πλαίσιο του χάρτη και δεν μπορείτε να βρείτε που βρίσκεστε «πάνω» σε αυτό, επιλέξτε Zoom Whole Page). Εισάγοντας Δομικά Στοιχεία του Χάρτη Ως δομικά στοιχεία του χάρτη νοούνται ο τίτλος, το υπόμνημα, η διεύθυνση του βορρά, το σύμβολο της κλίμακας, ο κάνναβος, κ.λ.π.. Στο κυρίως μενού επιλέξτε INSERT / Title. Δώστε ως τίτλο στο χάρτη «Χάρτης Ευρύτερης Περιοχής Ακρωτηρίου».

11 52 Μαθαίνοντας τα GIS στην Πράξη Το ArcGIS 9.3 Ο χάρτης έχει ως εξής: Τα γράμματα του τίτλου μεταβάλλονται κάνοντας κλικ πάνω στον τίτλο και από την εργαλειοθήκη Drawing μπορεί κανείς να μεταβάλει τα χαρακτηριστικά της γραμματοσειράς. Κάντε κλικ στον τίτλο του χάρτη και σύρεται τον τίτλο για να τον τοποθετήσετε στην αριστερή γωνία του φύλλου του χάρτη. Επιλέξτε μέγεθος γραμμάτων 24 και bold. Κάντε κλικ σε κάποιο τυχαίο σημείο εκτός του τίτλου έτσι ώστε αυτός να αποεπιλεγεί. Από το κυρίως μενού επιλέξτε INSERT / Legend.

12 Κεφάλαιο 1 Αρχίζοντας με το ArcGIS Το ArcMAP 53 Αφήστε μόνο το επίπεδο με τα όρια των παλαιών δήμων και κοινοτήτων (dimoi_ palaioi) και το επίπεδο των πρωτευουσών (oikismoi). Το akti το επιλέγουμε στο Legend Items και πατάμε αριστερό βελάκι (<) για να φύγει (μεταφέρεται στη στήλη Map Layers). Πατήστε NEXT> Σαν Legend Title γράφουμε «Υπόμνημα». Πατήστε NEXT> Επιλέξτε Border: 2.0 points, Background: yellow και πατήστε NEXT>

13 54 Μαθαίνοντας τα GIS στην Πράξη Το ArcGIS 9.3 Πατήστε ξανά NEXT> χωρίς να μεταβάλετε κάτι και στη συνέχεια FINISH. Μετακινήστε το υπόμνημα στην πάνω δεξιά γωνία (κάνουμε αριστερό κλικ επάνω του και το σύρουμε). Ο χάρτης που έχετε τώρα είναι της μορφής: Από το κυρίως μενού επιλέξτε Insert / North Arrow. Επιλέξτε το σύμβολο ESRI North 4 και πατήστε OK. Μετακινήστε το σύμβολο του Βορρά κάτω από το Υπόμνημα. Από το κυρίως μενού επιλέξτε Insert / Scale Bar. Επιλέξτε τη μορφή Alternating Scale Bar 1 και πατήστε OK. Μετακινήστε την μπάρα κλίμακας στο κάτω μέρος του φύλλου χάρτη που δημιουργείτε.

14 Κεφάλαιο 1 Αρχίζοντας με το ArcGIS Το ArcMAP 55 Ο χάρτης που δημιουργείται έχει τώρα την μορφή: Τέλος, για να τοποθετήσουμε κάνναβο στον χάρτη μας, επιλέγουμε με κλικ τον χάρτη στο Layout. Πατάμε δεξί κλικ στο ποντίκι μας και επιλέγουμε Properties στο μενού που εμφανίζεται. Στο παράθυρο διαλόγου επιλέγουμε την καρτέλα Grids και πατάμε New Grid.

15 56 Μαθαίνοντας τα GIS στην Πράξη Το ArcGIS 9.3 Στο παράθυρο διαλόγου που εμφανίζεται επιλέγουμε «Measured Grid: divides map into a grid of map units», ονομάζουμε τον κάνναβο «Κάνναβος ΕΓΣΑ» και πατάμε NEXT >. Στο καινούργιο παράθυρο διαλόγου καθορίζουμε το βήμα σε μέτρα, που θα έχει αυτός ο κάνναβος κατά Χ (20000 μέτρα) και κατά Υ (20000 μέτρα). Πατάμε NEXT>

16 Κεφάλαιο 1 Αρχίζοντας με το ArcGIS Το ArcMAP 57 Στη συνέχεια επιλέγουμε NEXT> και FINISH. Στο αρχικό παράθυρο διαλόγου εμφανίζεται Grid με το όνομα που έχουμε καθορίσει («Κάνναβος ΕΓΣΑ»). Πατάμε OK. Ο χάρτης μας είναι έτοιμος και μπορεί να εκτυπωθεί (κυρίως μενού: FILE / Print). Εάν θέλετε να μην βλέπετε τα δεδομένα μέσα από το Layout View, πηγαίνετε στο κυρίως μενού και επιλέγετε VIEW / Data View. Τελειώνοντας, μην ξεχάσετε να αποθηκεύσετε την εργασία σας στο όνομα ask1.mxd. Από το κυρίως μενού επιλέξτε FILE, στην συνέχεια Save. Το ask1 θα φανεί χρήσιμο στη συνέχεια εάν θελήσετε να επαναλάβετε κάποια ενότητα της άσκησης αυτής.

17 Κεφάλαιο 9 Διαχείριση Ψηφιδωτής Πληροφορίας 483 Το αποτέλεσμα αποθηκεύεται και εισάγεται στον Πίνακα Περιεχομένων. Στη συνέχεια ταξινομείται σε τρεις κατηγορίες κινδύνου. Από το μενού του Spatial Analyst επιλέξτε Reclassify. Στο παράθυρο διαλόγου που εμφανίζεται δηλώστε ότι θα χρησιμοποιήσετε το επίπεδο firemodel. Το σύστημα προεπιλέγει αυτόματα ότι το πεδίο που θα ταξινομηθεί θα είναι το Values. Ελέγξτε ότι ισχύει. Καθορίστε το εύρος τιμών της κάθε κατηγορίας και την καινούργια της τιμή. Καθορίστε τον φάκελο εργασίας και το όνομα του αρχείου που θα δημιουργηθεί (firedanger). Πατήστε OK. Το αποτέλεσμα δημιουργείται και εισάγεται στον Πίνακα Περιεχομένων.

18 484 Μαθαίνοντας τα GIS στην Πράξη Το ArcGIS 9.3 Παρατηρήστε ότι στην περιοχή μελέτης μας υπάρχει σε αρκετά τμήματα (σύμφωνα πάντα με το μοντέλο αυτό) υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιά. 1 Υψηλός Κίνδυνος 2 Μεσαίος Κίνδυνος 3 Χαμηλός Κίνδυνος. Το μοντέλο αυτό είναι σχετικά απλοϊκό αλλά ικανοποιητικό για τις ανάγκες της άσκησης. Αντιλαμβάνεστε ότι για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς διαδραματίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες όπως η θερμοκρασία, η υγρασία της ατμόσφαιρας, η χρονική εποχή, ο πληθυσμός που κατοικεί και μετακινείται σε μια περιοχή, κ.λ.π. Στο επίπεδο των χρήσεων γης υπάρχουν τμήματα της περιοχής μελέτης τα οποία αποτελούν χερσαία ύδατα. Είναι λογικό ότι τα τμήματα αυτά δεν πρέπει να συμμετέχουν στην εκτίμηση επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς. Πρέπει λοιπόν να τα εξαιρέσουμε από το τελικό μας αποτέλεσμα. Από το κυρίως μενού του προγράμματος επιλέξτε Selection. Επιλέξτε Select by Attribute. Στο παράθυρο διαλόγου που εμφανίζεται επιλέξτε ότι θέλετε να χρησιμοποιήσετε το επίπεδο xriseis_gis και ότι θέλετε να κάνετε καινούργια επιλογή (Create a new Selection).

19 Κεφάλαιο 9 Διαχείριση Ψηφιδωτής Πληροφορίας 485 Στη σύνταξη του κριτηρίου βάσει του οποίου θα γίνει η επιλογή πατήστε typos, πατήστε <> και από τις μοναδικές τιμές (Unique Values), επιλέξτε «Νερά». Πατήστε Apply. Υπάρχουν δυο μικρά τμήματα που δεν επιλέγονται (δυο λίμνες). Από τον Πίνακα Περιεχομένων πατήστε δεξί κλικ στο xriseis_gis και στο μενού που εμφανίζεται επιλέξτε Data / Export Data. Επιλέξτε να εξάγεται τα μη χερσαία ύδατα σε καινούργιο αρχείο και ονομάστε το Export_Output_not_nera. Πατήστε OK. Επιλέξτε να εισαχθεί το νέο αρχείο στον Πίνακα Περιεχομένων σας. Από το μενού του Spatial Analyst επιλέξτε να μετατρέψετε το αρχείο αυτό (Export_ Output_not_nera) σε ψηφιδωτό (αυτή τη στιγμή είναι διανυσματικό). Ονομάστε το Grid_not_nera. Με ανενεργό το επίπεδο των χρήσεων γης, κάντε μεγέθυνση στη περιοχή του Ακρωτηρίου, και παρατηρήστε ένα μικρό πολυγωνικό κενό στο ένα εκ των δύο τμημάτων (Λίμνη Τερσανά). Το άλλο τμήμα είναι η Λίμνη στην Αγιά.

20 486 Μαθαίνοντας τα GIS στην Πράξη Το ArcGIS 9.3 Ενεργοποιείστε τον Arctoolbox. Εντοπίστε την εντολή Extract by Mask στην ομάδα εντολών Extraction στο Spatial Analyst Tools του Arctoolbox. Στο παράθυρο διαλόγου της εντολής, επιλέξτε ότι το αρχείο Raster που θα χρησιμοποιηθεί ως βάση και από αυτό θα εξαχθούν οι τιμές που μας ενδιαφέρουν είναι το firedanger. Επιλέξτε ότι το αρχείο το οποίο θα διαδραματίσει τον ρόλο της μάσκας (mask) θα είναι το Grid_not_nera. Τέλος δηλώστε το όνομα του αρχείου που θα καταγράψει το αποτέλεσμα (epikindynot). Πατήστε OK.

21 Κεφάλαιο 9 Διαχείριση Ψηφιδωτής Πληροφορίας 487 Το αποτέλεσμα είναι ένας χάρτης όπως τον προηγούμενο που είχαμε δει (firedanger) από τον οποίο όμως λείπουν πλέον τα δύο τμήματα των χερσαίων υδάτων. Κάντε μεγέθυνση στην περιοχή της Λίμνης Αγιάς και δείτε ότι η λίμνη δεν έχει τιμές επικινδυνότητας (NoData). Υπενθυμίζεται ότι οι περιοχές οι οποίες ήταν χαρακτηρισμένες με τιμή No Data, στο τέλος δεν λαμβάνουν μέρος στο μοντέλο και δεν εμφανίζονται στον τελικό χάρτη επικινδυνότητας για πυρκαγιά. Αυτό συμβαίνει στο επίπεδο xriseis_gis στην ψηφιδωτή του μορφή.

22 488 Μαθαίνοντας τα GIS στην Πράξη Το ArcGIS ΣΕΝΑΡΙΟ 2: ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΒΕΛΤΙΣΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΑΓΩΓΟΥ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Πολλές φορές παρουσιάζεται η ανάγκη να σχεδιαστεί ο άξονας ενός καινούργιου γραμμικού στοιχείου το οποίο θα διασχίζει μια περιοχή μελέτης. Τέτοια γραμμικά στοιχεία μπορούν να είναι ένας καινούργιος δρόμος, ένας αγωγός μεταφοράς νερού ή υγρών αποβλήτων ή και φυσικού αερίου, μια γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (συνήθως υψηλής τάσης) κ.ο.κ. Είναι προφανές ότι κάθε τέτοιο νέο γραμμικό στοιχείο το οποίο θα διασχίζει μια περιοχή, θα επιφέρει σημαντικές μεταβολές σε αυτή και ενδεχομένως να επιφέρει και κάποιες επιπτώσεις (μικρές ή εκτεταμένες) στο ευρύτερο περιβάλλον που θα διέρχεται. Σκοπός του κάθε μελετητή σε μια τέτοια περίπτωση είναι η ελαχιστοποίηση (αν όχι η εξάλειψη) των επιπτώσεων αυτών, στηριζόμενος σε κάποια κριτήρια τα οποία είτε ο ίδιος θέτει, είτε του τα καθορίζει η αρμόδια υπηρεσία που του αναθέτει την μελέτη του γραμμικού στοιχείου. Τα κριτήρια αυτά συνήθως είναι χωρικά. Η χρήση των GIS σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ανεκτίμητη, δεδομένου ότι έχουν την δυνατότητα να διαχειρίζονται μεγάλο όγκο χωρικών δεδομένων, να συνθέτουν τα επίπεδα των δεδομένων αυτών και να στηρίζουν τον μελετητή στην απόφαση που θα πάρει. Στην περίπτωση του σχεδιασμού ενός γραμμικού στοιχείου, τα GIS παρέχουν στον μελετητή την δυνατότητα να καθορίσει τα κριτήρια που τον ενδιαφέρουν και χρησιμοποιώντας τα εργαλεία του συστήματος να έχει ως αποτέλεσμα της διαδικασίας την βέλτιστη διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσει το γραμμικό στοιχείο και που ικανοποιεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα κριτήρια που έχουν τεθεί Το Σενάριο Στο Ακρωτήρι Χανίων, στην θέση πλησίον του οικισμού κοντά στον Προφήτη Ηλία, βρίσκονται οι εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού υγρών απόβλήτων, οι οποίες εγκαταστάσεις καλύπτουν την πόλη των Χανίων και η κάλυψη αυτή επεκτείνεται σταδιακά και προς το Ακρωτήρι. Το φανταστικό σενάριο που θα εξετάσουμε αναφέρει ότι σε συγκεκριμένη τοποθεσία στο Ακρωτήρι, θα δημιουργηθεί δραστηριότητα αναψυχής η οποία λόγω της φύσης της δραστηριότητας και λόγω ότι θα φιλοξενεί πλήθος πελατών, θα παράγει σημαντική ποσότητα υγρών αποβλήτων τα οποία πρέπει να διοχετευτούν προς τις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού.

23 Κεφάλαιο 9 Διαχείριση Ψηφιδωτής Πληροφορίας 489 Αρχικά είχε διερευνηθεί το σενάριο να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού πλησίον της νέας δραστηριότητας οι οποίες θα εξυπηρετούσαν τις ανάγκες της δραστηριότητας, αλλά τελικώς κρίθηκαν ασύμφορες. Αποφασίστηκε έτσι ο σχεδιασμός και η κατασκευή αγωγού μεταφοράς των υγρών αποβλήτων προς τις εγκαταστάσεις στον βιολογικό καθαρισμό. Επίσης, δεδομένου ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ενεργό τμήμα δικτύου υγρών απόβλήτων στο οποίο θα μπορούσε να συνδεθεί ο αγωγός, ο σχεδιασμός θα συνδέσει την θέση που θα δημιουργηθεί η δραστηριότητα με την θέση λειτουργίας των εγκαταστάσεων. Καλείστε να διερευνήσετε το σενάριο αυτό σύμφωνα με τα κριτήρια που σας δίνονται στη συνέχεια. Σκοπός είναι να εντοπίσετε την βέλτιστη δυνατή διαδρομή από την θέση της δραστηριότητας μέχρι τη θέση των εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού, η οποία διαδρομή θα ελαχιστοποιεί το κόστος, έτσι ώστε να εκτιμηθεί εάν είναι συμφέρουσα απόφαση η κατασκευή ενός τέτοιου αγωγού. Τα κριτήρια που ενδιαφέρει να πληρούνται είναι: Κριτήριο 1 - Απόσταση από Άξονες Οδικού Δικτύου κατηγορίας 2. Μας ενδιαφέρει ο άξονας του αγωγού να είναι όσο πιο κοντά γίνεται σε οδούς κατηγορίας 2 έτσι ώστε να είναι εύκολη η κατασκευή του και η επίσκεψη του για έλεγχο και συντήρηση. Κριτήριο 2 Διέλευση Αγωγού Εκτός Οικιστικών Περιοχών και Επιφανειακών Νερών. Δεν είναι επιθυμητό ο αγωγός να διασχίζει οικιστικές περιοχές ή επιφανειακά νερά (π.χ. λίμνες) στις οποίες περιοχές το κόστος κατασκευής είναι πολύ μεγάλο και σε περίπτωση ύπαρξης κάποιου προβλήματος και ενδεχόμενης διαρροής υγρών αποβλήτων, να μην υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις. Κριτήριο 3 Διέλευση Αγωγού Μακριά από το Επιφανειακό Υδρογραφικό Δίκτυο. Ο αγωγός απαγορεύεται να πλησιάζει το υδρογραφικό δίκτυο (ποτάμια και ρέματα) σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων και είναι επιθυμητό να κατασκευαστεί όσο το δυνατόν πιο μακριά από αυτά. Κριτήριο 4 Διέλευση Αγωγού από Περιοχές με Ήπιες Κλίσεις του Φυσικού Αναγλύφου. Ο αγωγός είναι επιθυμητό να διέρχεται από περιοχές όπου η κλίση του φυσικού αναγλύφου να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη. Αυτό τίθεται ως κριτήριο γιατί συνήθως η κατασκευή έργων σε μεγάλες κλίσεις είναι χρονοβόρα και κοστίζει πολύ.

24 490 Μαθαίνοντας τα GIS στην Πράξη Το ArcGIS Οι Θέσεις της Δραστηριότητας και των Εγκαταστάσεων Βιολογικού Καθαρισμού Στον ArcMap εστιάστε στην περιοχή του Ακρωτηρίου Χανίων και απενεργοποιείστε όλα τα επίπεδα πληροφορίας από τον Πίνακα Περιεχομένων, έτσι ώστε να μην είναι ορατά, διατηρώντας ενεργά μόνο το επίπεδο της ακτογραμμής (akti). Εισάγεται το επίπεδο του υδρογραφικού δικτύου (ydro_diktyo) και απενεργοποιείστε το επίσης. Στην εικόνα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την θέση των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού και της τοποθεσίας που θα εγκατασταθεί η δραστηριότητα. Παρατηρήστε την θέση στην οποία σχεδιάζεται να υλοποιηθεί δραστηριότητα αναψυχής και την θέση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού υγρών αποβλήτων. Οι συντεταγμένες των δύο αυτών θέσεων σας δίνονται στον πίνακα που ακολουθεί. Σημειώνεται ότι οι συντεταγμένες είναι στο σύστημα αναφοράς ΕΓΣΑ 87. Α/Α ΘΕΣΗ X Y 1 Σχεδιαζόμενη Δραστηριότητα Αναψυχής 2 Εγκαταστάσεις Βιολογικού Καθαρισμού

25 Κεφάλαιο 9 Διαχείριση Ψηφιδωτής Πληροφορίας 491 Πρέπει να δημιουργήσετε ένα καινούργιο σημειακό επίπεδο πληροφορίας το οποίο να περιέχει το σημείο θέση των εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού (biologikos) και ένα άλλο καινούργιο σημειακό επίπεδο πληροφορίας το οποίο θα περιέχει το σημείο - θέση της σχεδιαζόμενης δραστηριότητας αναψυχής (drastiriotita). Για να μπορέσετε να εισάγετε τις ακριβείς θέσεις των σημείων που σας ενδιαφέρουν ακολουθείτε την διαδικασία που περιγράφεται στη συνέχεια. Ανοίξτε το πρόγραμμα Excel του Microsoft Office. Στα πρώτα τέσσερα (2Χ2) κελιά του πληκτρολογήστε σαν τίτλους των δύο στηλών X και Y και από κάτω δώστε τις συντεταγμένες του σημείου της θέσης των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού, όπως φαίνεται στην εικόνα που ακολουθεί. Επιλέξτε τα τέσσερα αυτά κελιά και κάντε COPY (αντιγραφή). Ανοίξτε το σημειωματάριο των Windows (Notepad) και στο κενό αρχείο κάντε PASTE (επικόλληση). Το σημειωματάριο ανοίγει από το κάτω αριστερά κουμπί στην οθόνη του υπολογιστή σας με την ονομασία ΕΝΑΡΞΗ (Έναρξη / Προγράμματα / Βοηθήματα / Σημειωματάριο). (Στην περίπτωση που τα Windows σας είναι αγγλικά, τότε επιλέγετε Start / Programs / Accessories / Notepad). Αποθηκεύστε το αρχείο αυτό στον φάκελο εργασίας σας (\arcgis_exerc_data\) με την ονομασία biologikos.txt. Στον ArcMap επιλέξτε από το κυρίως μενού Tools \ Add XY Data.

26 492 Μαθαίνοντας τα GIS στην Πράξη Το ArcGIS 9.3 Στο παράθυρο διαλόγου που θα εμφανιστεί, δηλώστε ότι επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το αρχείο biologikos.txt και καθορίστε ότι οι τετμημένες X βρίσκονται στη στήλη με τίτλο X και οι τεταγμένες Y στην στήλη με τίτλο Y.

27 Κεφάλαιο 9 Διαχείριση Ψηφιδωτής Πληροφορίας 493 Πατήστε OK. Το σύστημα μας ενημερώνει ότι τα στοιχεία που εισάγονται από το αρχείο biologikos.txt δεν εμπεριέχουν ID (το σημείο δηλαδή δεν έχει κάποιο κωδικό). Πατήστε OK. Η θέση των εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού εισάγεται σαν σημειακό επίπεδο στον Πίνακα Περιεχομένων. Το επίπεδο αυτό όμως δεν είναι shape file αλλά ένα αρχείο κειμένου (txt) το οποίο αξιοποιείται από το πρόγραμμα για να απεικονιστούν οι θέσεις των σημείων που περιέχει (στην περίπτωση μας ένα σημείο). Εμείς θα το εξάγουμε σε αρχείο shape file για να μπορούμε στην συνέχεια να το επεξεργαζόμαστε. Στον Πίνακα Περιεχομένων πατήστε δεξί κλικ στο σημειακό αρχείο της θέσης του βιολογικού καθαρισμού (biologikos) και στην συνέχεια επιλέξτε Data \ Export Data. Στο παράθυρο διαλόγου καθορίστε το φάκελο εργασίας και το όνομα του καινούργιου αρχείου (biologikos.shp). Πατήστε OK. Στη προτροπή για να εισαχθεί το καινούργιο αρχείο στον Πίνακα Περιεχομένων πατήστε YES. Πατήστε δεξί κλικ στο επίπεδο biologikos.txt και κάντε Remove. Διατηρούμε το shape file. Πατήστε κλικ πάνω στο σημειακό σύμβολο της θέσης του βιολογικού καθαρισμού και αλλάξτε το σε εξάγωνο, πράσινου χρώματος και μεγέθους 30.

28 494 Μαθαίνοντας τα GIS στην Πράξη Το ArcGIS 9.3 Ακολουθώντας την ίδια διαδικασία δημιουργείστε αρχείο txt με την ονομασία drastiriotita.txt και εισάγετε το σημείο αυτό στο ArcMap ως σημειακό επίπεδο πληροφορίας. Εξάγετε αρχείο shape file με την ίδια ονομασία (drastiriotita.shp) και εισάγετε το στον Πίνακα Περιεχομένων. Αφαιρέστε το drastiriotita.txt από τον Πίνακα Περιεχομένων. Αλλάξτε το σύμβολο του επιπέδου αυτού σε τριγωνικό, μοβ χρώματος και μεγέθους 30. Η εικόνα που θα πάρετε είναι η ακόλουθη. Σημειώνεται ότι και τα δυο σημειακά επίπεδα πληροφορίας που έχουμε δημιουργήσει και εισάγει είναι διανυσματικής μορφής (vector). Στη συνέχεια θα εφαρμόσουμε τα τέσσερα κριτήρια για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε την βέλτιστη διαδρομή του αγωγού που σχεδιάζουμε Κριτήριο 1 - Απόσταση από Άξονες Οδικού Δικτύου κατηγορίας 2 Το πρώτο κριτήριο για την εύρεση της βέλτιστης διαδρομής διέλευσης του αγωγού υγρών αποβλήτων είναι το κριτήριο της απόστασης από τις οδούς κατηγορίας 2 του οδικού δικτύου. Είναι επιθυμητό ο άξονας του αγωγού να διέρχεται όσο το δυνατόν πιο κοντά από οδούς αυτής της κατηγορίας έτσι ώστε να είναι πιο οικονομική και εύκολη η κατασκευή του και να καθίσταται δυνατή η επίσκεψη του είτε για λόγους συντήρησης είτε για λόγους ελέγχου του.

29 Κεφάλαιο 9 Διαχείριση Ψηφιδωτής Πληροφορίας 495 Μας ενδιαφέρουν οι οδοί κατηγορίας 2 γιατί είναι καλής ποιότητας και σε περίπτωση που χρειαστεί να μεταβούν σε κάποια θέση του αγωγού μεγάλα και βαριά μηχανοκίνητα μηχανήματα, αυτό θα είναι εφικτό. Από τον Πίνακα Περιεχομένων ενεργοποιείστε το επίπεδο του οδικού δικτύου (odiko_diktyo). Από το κυρίως μενού του προγράμματος επιλέξτε Selection \ Select by Attribute. Στο παράθυρο διαλόγου δηλώστε ότι θέλετε να επιλέξετε τις οδούς με κωδικό 2 και πατήστε Apply. Αφού επιλεγούν οι οδοί με κωδικό 2, από τον Πίνακα Περιεχομένων πατήστε δεξί κλικ στο επίπεδο του οδικού δικτύου και επιλέξτε Data. Επιλέξτε Export Data και δώστε σαν όνομα του νέου αρχείου που θα δημιουργηθεί odoi2.shp Επιλέξτε να εισαχθεί το νέο αρχείο στον Πίνακα Περιεχομένων. Από το κυρίως μενού επιλέξτε Selection \ Clear Selected Features. Απενεργοποιείστε το επίπεδο του οδικού δικτύου (odiko_diktyo). Σύμφωνα με το κριτήριο 1 χρειαζόμαστε τις αποστάσεις από τις οδούς κωδικού 2 έτσι ώστε να τις ταξινομήσουμε δίνοντας σε αυτές βάρη βάσει της τιμής τους. Τα βάρη αυτά θα έχουν τον ρόλο του κόστους και στο τελικό στάδιο της διαδικασίας θα έχουμε μια επιφάνεια κόστους βάσει της οποίας θα υπολογιστεί η βέλτιστη διαδρομή για τον αγωγό.

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ GIS ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ARCGIS 9.3. Α. Τσουχλαράκη, Γ. Αχιλλέως ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ARCGIS - ΤΟ ARCMAP

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ GIS ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ARCGIS 9.3. Α. Τσουχλαράκη, Γ. Αχιλλέως ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ARCGIS - ΤΟ ARCMAP ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ GIS ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ARCGIS 9.3. Α. Τσουχλαράκη, Γ. Αχιλλέως ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ARCGIS - ΤΟ ARCMAP ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Εισαγωγή στο παραθυρικό περιβάλλον του λογισμικού Arcmap Γνωριμία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Εργαστηριακές Ασκήσεις στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών

ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Εργαστηριακές Ασκήσεις στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1ο 1.1. Εισαγωγή στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών ArcGIS 1.1.1. Η δομή του ArcGIS: Το ArcGIS είναι μια ολοκληρωμένη συλλογή από προϊόντα λογισμικού GIS. Παρέχει μια πλατφόρμα για διαδικασίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ...xi ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ...xv ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ARCGIS - ΤΟ ARCMAP... 1

ΠΡΟΛΟΓΟΣ...xi ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ...xv ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ARCGIS - ΤΟ ARCMAP... 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ...xi ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ...xv ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ARCGIS - ΤΟ ARCMAP... 1 Εισαγωγή στο ArcGIS και τον ArcMap. Περιγραφή των βοηθητικών λογισμικών που χρησιμοποιεί το ArcGIS. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Οικολογία ΙΙ. Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (ΣΓΠ) και Εφαρμογές τους στην Οικολογία Εισαγωγή στο λογισμικό ArcGIS

Εργαστήριο Οικολογία ΙΙ. Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (ΣΓΠ) και Εφαρμογές τους στην Οικολογία Εισαγωγή στο λογισμικό ArcGIS Εργαστήριο Οικολογία ΙΙ Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (ΣΓΠ) και Εφαρμογές τους στην Οικολογία Εισαγωγή στο λογισμικό ArcGIS Θεματικά επίπεδα πληροφοριών Ένα θεματικό επίπεδο πληροφορίας αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Ι

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Ι ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ GIS ArcGIS της ESRI. Επιστημονικός υπεύθυνος: Χαλκιάς Χρ. Σκοπός Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακές ασκήσεις µαθήµατος Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήµατα

Εργαστηριακές ασκήσεις µαθήµατος Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήµατα Εργαστηριακές ασκήσεις µαθήµατος Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήµατα Εισαγωγή στο ArcGIS efrentzo@unipi.gr Στόχοι του εργαστηρίου Εξοικείωση µε το ArcGIS Εκτέλεση του λογισµικού Εισαγωγή στα 3 περιβάλλοντα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 1 ΑΡΧΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ARCGIS ΤΟ ARCMAP... 1

ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 1 ΑΡΧΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ARCGIS ΤΟ ARCMAP... 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 1 ΑΡΧΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ARCGIS ΤΟ ARCMAP... 1 ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ... 1 ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ - ΕΝΝΟΙΕΣ... 2 1.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 1.1.1 Το ARCGIS DESKTOP... 3 1.1.2 Περιβάλλον εργασίας στο ArcCatalog...

Διαβάστε περισσότερα

6. ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ

6. ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ 6. ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ Θα προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός χάρτη με τίτλο, υπόμνημα, κλίμακα και βορρά προσανατολισμού, τον οποίο και θα εκτυπώσουμε. Αρχικά ενεργοποιούμε την επιλογή Layout View. Από

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2: Βασικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες των G.I.S.

Κεφάλαιο 2: Βασικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες των G.I.S. Κεφάλαιο 2: Βασικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες των G.I.S. Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό γίνεται μια περιγραφή των κύριων χαρακτηριστικών των G.I.S. και των βασικών δυνατοτήτων τους. Δίνονται οι βασικές έννοιες

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα ΓΕΩΠΥΛΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE. ΧΑΡΤΗΣ... 2 Είσοδος στην εφαρμογή «Χάρτης»... 2 Λειτουργίες εφαρμογής «Χάρτης»...

Περιεχόμενα ΓΕΩΠΥΛΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE. ΧΑΡΤΗΣ... 2 Είσοδος στην εφαρμογή «Χάρτης»... 2 Λειτουργίες εφαρμογής «Χάρτης»... Περιεχόμενα ΧΑΡΤΗΣ... 2 Είσοδος στην εφαρμογή «Χάρτης»... 2 Λειτουργίες εφαρμογής «Χάρτης»....2 Πλοήγηση στο χάρτη... 3 Σχεδίαση στο χάρτη... 4 Εκτύπωση του χάρτη... 6 Μετρήσεις επάνω στο χάρτη... 9 Εμφάνιση

Διαβάστε περισσότερα

Ο ArcCatalog χρησιμοποιείται για την πλοήγηση / διαχείριση χωρικών δεδοµένων.

Ο ArcCatalog χρησιμοποιείται για την πλοήγηση / διαχείριση χωρικών δεδοµένων. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 ο : ArcCatalog Πηγές δεδομένων Γεωβάση Τι είναι ο ArcCatalog? Ο ArcCatalog χρησιμοποιείται για την πλοήγηση / διαχείριση χωρικών δεδοµένων. Η εφαρμογή του ArcCatalog παρέχει τη δυνατότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΕΩΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΕΩΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ 10 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΕΩΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Το τελευταίο κεφάλαιο 10 έχει ως στόχο την εισαγωγή του αναγνώστη στην έννοια των Γεωβάσεων, ενός ολοκληρωμένου δηλαδή συστήματος δομής δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Εργαστηριακές Ασκήσεις στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών

ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Εργαστηριακές Ασκήσεις στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ο : Εισαγωγή στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών ArcMap (2/2) Μέρος 1: (συνέχεια από τα προηγούμενα) Κάνουμε κλικ το εικονίδιο Add Data στην γραμμή εργαλείων standard και επιλέγουμε το αρχείο/τα

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Μάθημα. Χωρικές Βάσεις Δεδομένων και Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήματα

2 ο Μάθημα. Χωρικές Βάσεις Δεδομένων και Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήματα 2 ο Μάθημα Χωρικές Βάσεις Δεδομένων και Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήματα ArcMAP Από το path Programs ArcGIS ArcMAP Επιλέγουμε File Add Data Επιλέγουμε *.jpeg εικόνες και τα σχήματα. Χαρτογραφική Απεικόνιση

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Πρόγραμμα Spatial Analyst

Εισαγωγή στο Πρόγραμμα Spatial Analyst Εισαγωγή στο Πρόγραμμα Spatial Analyst Γενικά Το πρόγραμμα Spatial Analyst είναι μια επέκταση του ArcMap με πολλές επιπλέον δυνατότητες, κυρίως όσον αφορά τα πλεγματικά (raster) δεδομένα. Επιπλέον δέχεται

Διαβάστε περισσότερα

Στην εικόνα, η αριστερή κάτω γωνία του χάρτη έχει συντεταγμένες X=

Στην εικόνα, η αριστερή κάτω γωνία του χάρτη έχει συντεταγμένες X= Ως Γεωαναφορά (Georeference) ορίζεται η διαδικασία κατά την οποία προσδίδονται πραγματικές γεωγραφικές συντεταγμένες επιθυμητού συστήματος αναφοράς συντεταγμένων σε μία ψηφιακή εικόνα που έχει προέλθει

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία χωρικών δεδομένων στο πλαίσιο του μαθήματος «Συνθετικό Γεωγραφικό Θέμα»

Επεξεργασία χωρικών δεδομένων στο πλαίσιο του μαθήματος «Συνθετικό Γεωγραφικό Θέμα» Επεξεργασία χωρικών δεδομένων στο πλαίσιο του μαθήματος «Συνθετικό Γεωγραφικό Θέμα» Βασίλης Μπατζάκης, Υπ. Διδάκτωρ Καλλιθέα, 2017 Χωρικά δεδομένα θεματικά επίπεδα Αρχικά καλείστε να επεξεργαστείτε χωρικά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ GIS ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ARCGIS 9.3. Α. Τσουχλαράκη, Γ. Αχιλλέως ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΕΩΒΑΣΕΩΝ

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ GIS ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ARCGIS 9.3. Α. Τσουχλαράκη, Γ. Αχιλλέως ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΕΩΒΑΣΕΩΝ ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ GIS ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ARCGIS 9.3. Α. Τσουχλαράκη, Γ. Αχιλλέως ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΕΩΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Ο αναγνώστης: Να κατανοεί την έννοια της Γεωβάσης και την σημασία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ GIS ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ARCGIS 9.3. Α. Τσουχλαράκη, Γ. Αχιλλέως ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΨΗΦΙΔΩΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ GIS ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ARCGIS 9.3. Α. Τσουχλαράκη, Γ. Αχιλλέως ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΨΗΦΙΔΩΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ GIS ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ARCGIS 9.3. Α. Τσουχλαράκη, Γ. Αχιλλέως ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΨΗΦΙΔΩΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Ο αναγνώστης: Να κατανοεί την έννοια ψηφιδωτής δομής στα δεδομένα.

Διαβάστε περισσότερα

Μοντελοποίηση Γεωγραφικών Δεδομένων

Μοντελοποίηση Γεωγραφικών Δεδομένων Μοντελοποίηση Γεωγραφικών Δεδομένων Τα γεωγραφικά φαινόμενα μπορούμε να τα αναπαραστήσουμε στις 2Δ με τις 3 βασικές οντότητες, των σημείων, των γραμμών και των περιοχών. Οι γραμμές μπορούν να επεκταθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ - ΕΝΟΤΗΤΑ 1 7/4/2013 ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. Ορισμός

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ - ΕΝΟΤΗΤΑ 1 7/4/2013 ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. Ορισμός ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑ 1 : ΕΙΣΑΓΩΓΗ Διάλεξη 1: Γενικά για το ΓΣΠ, Ιστορική αναδρομή, Διαχρονική εξέλιξη Διάλεξη 2 : Ανάλυση χώρου (8/4/2013) Διάλεξη 3: Βασικές έννοιες των Γ.Σ.Π.. (8/4/2013)

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών Γενικά. ArcGIS/ArcView Γενικά. κεφάλαιο 1. κεφάλαιο 2

Περιεχόμενα. Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών Γενικά. ArcGIS/ArcView Γενικά. κεφάλαιο 1. κεφάλαιο 2 Περιεχόμενα κεφάλαιο 1 Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών Γενικά Εισαγωγή...21 Πηγές δεδομένων Σ.Γ.Π....23 Βασική ιδέα των Σ.Γ.Π....23 υνατότητες-εφαρμογές των Σ.Γ.Π....24 κεφάλαιο 2 ArcGIS/ArcView Γενικά

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, Απρίλιος 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Αθήνα, Απρίλιος 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αθήνα, Απρίλιος 2018 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΦΕΛΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Τμήμα Α

Διαβάστε περισσότερα

Χαρτογράφηση με Ανοιχτό Λογισμικό GIS

Χαρτογράφηση με Ανοιχτό Λογισμικό GIS Χαρτογράφηση με Ανοιχτό Λογισμικό GIS Δημιουργία Θεματικού Χάρτη με το QGIS Δρ. Σταμάτης Καλογήρου Σεμινάριο στα πλαίσια του 1oυ Συνεδρίου Χωρικής Ανάλυσης Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, 17-18 Μαΐου 2013 Αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ GIS ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ARCGIS 9.3. Α. Τσουχλαράκη, Γ. Αχιλλέως ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ GIS ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ARCGIS 9.3. Α. Τσουχλαράκη, Γ. Αχιλλέως ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ GIS ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ARCGIS 9.3. Α. Τσουχλαράκη, Γ. Αχιλλέως ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ να γνωρίσει με λεπτομέρεια την διαδικασία δημιουργίας ενός

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ GIS ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ARCGIS 9.3. Α. Τσουχλαράκη, Γ. Αχιλλέως ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΕΣ

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ GIS ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ARCGIS 9.3. Α. Τσουχλαράκη, Γ. Αχιλλέως ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ GIS ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ARCGIS 9.3. Α. Τσουχλαράκη, Γ. Αχιλλέως ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Ο αναγνώστης να αντιλαμβάνεται, να αναγνωρίζει και να διαχειρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Το Microsoft Excel 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης. Προσθήκη

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft PowerPoint 2010 Πανεπιστήμιο Κύπρου

Microsoft PowerPoint 2010 Πανεπιστήμιο Κύπρου Microsoft PowerPoint 2010 Πανεπιστήμιο Κύπρου Ιούλιος 2017 Copyright 2017 Πανεπιστήμιο Κύπρου. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα κατοχυρωμένα. Δημιουργός: Λευτέρης Γ. Ζαχαρία Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή....

Διαβάστε περισσότερα

Εθνική Υποδομή ΓΕωχωρικών Πληροφοριών

Εθνική Υποδομή ΓΕωχωρικών Πληροφοριών Εθνική Υποδομή ΓΕωχωρικών Πληροφοριών Οργανισμός Κτηματολογίου & Χαρτογραφήσεων Ελλάδας Διαδικτυακές Υπηρεσίες Αναζήτησης και Απεικόνισης ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Διεύθυνση Γεωπληροφορικής Δεκέμβριος 2012 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ. Καθηγητής : Π.Μ. Δελλαδέτσιμας Υπ. Διδάκτορας : Γ. Τσεβά, Α. Ξυνός

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ. Καθηγητής : Π.Μ. Δελλαδέτσιμας Υπ. Διδάκτορας : Γ. Τσεβά, Α. Ξυνός ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Καθηγητής : Π.Μ. Δελλαδέτσιμας Υπ. Διδάκτορας : Γ. Τσεβά, Α. Ξυνός - Δραστηριότητα 2: Εισαγωγή χαρτογραφικού υποβάθρου στο QGIS. Προσδιορισμός θεματικών επιπέδων

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ-ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ-ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ-ΕΙΣΑΓΩΓΗ Χαρτογραφία Η τέχνη ή επιστήμη της δημιουργίας χαρτών Δημιουργεί την ιστορία μιας περιοχής ενδιαφέροντος Αποσαφηνίζει και κάνει πιο ξεκάθαρο κάποιο συγκεκριμένο

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel 2002... 9 Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26 Κεφάλαιο 3: Δημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων...

Διαβάστε περισσότερα

Searching and Downloading OpenStreetMap Data

Searching and Downloading OpenStreetMap Data Searching and Downloading OpenStreetMap Data QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Christina Dimitriadou Paliogiannis Konstantinos Tom Karagkounis

Διαβάστε περισσότερα

Η λειτουργία της πλατφόρµας οπτικοποίησης πληροφοριών σεισµικής τρωτότητας απαιτεί την χρήση της έκδοσης 9.2 του λογισµικού Arcmap της ESRI.

Η λειτουργία της πλατφόρµας οπτικοποίησης πληροφοριών σεισµικής τρωτότητας απαιτεί την χρήση της έκδοσης 9.2 του λογισµικού Arcmap της ESRI. Προϋποθέσεις εφαρµογής Η λειτουργία της πλατφόρµας οπτικοποίησης πληροφοριών σεισµικής τρωτότητας απαιτεί την χρήση της έκδοσης 9.2 του λογισµικού Arcmap της ESRI. Προϋποθέσεις Για τη σωστή λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για προσθήκη Web Frames Tools to the Quick Access Bar σε μεταγενέστερη έκδοση του Word

Οδηγίες για προσθήκη Web Frames Tools to the Quick Access Bar σε μεταγενέστερη έκδοση του Word Οδηγίες για προσθήκη Web Frames Tools to the Quick Access Bar σε μεταγενέστερη έκδοση του Word Επειδή οι μεταγενέστερες εκδόσεις του Word δεν περιλαμβάνουν στο μενού τη δυνατότητα δημιουργίας πολλαπλών

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft Excel 2010... 7 Κεφάλαιο 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 19 Κεφάλαιο 3 ημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 24 Κεφάλαιο 4 Συμβουλές για την καταχώριση

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων Ενότητα 4 Επεξεργασία πινάκων 36 37 4.1 Προσθήκη πεδίων Για να εισάγετε ένα πεδίο σε ένα πίνακα που υπάρχει ήδη στη βάση δεδομένων σας, βάζετε τον κέρσορα του ποντικιού στο πεδίο πάνω από το οποίο θέλετε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ GIS ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ARCGIS 9.3. Α. Τσουχλαράκη, Γ. Αχιλλέως ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΕΠΙΛΟΓΗ ΧΩΡΙΚΩΝ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ GIS ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ARCGIS 9.3. Α. Τσουχλαράκη, Γ. Αχιλλέως ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΕΠΙΛΟΓΗ ΧΩΡΙΚΩΝ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ GIS ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ARCGIS 9.3. Α. Τσουχλαράκη, Γ. Αχιλλέως ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΕΠΙΛΟΓΗ ΧΩΡΙΚΩΝ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Να γνωρίζει τα εργαλεία που του παρέχονται από το σύστημα ArcGIS για να

Διαβάστε περισσότερα

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης του Microsoft PowerPoint 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Το Microsoft Word 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης. Γραμμή

Διαβάστε περισσότερα

Performing Spatial Queries

Performing Spatial Queries Performing Spatial Queries QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Christina Dimitriadou Paliogiannis Konstantinos Tom Karagkounis Despoina Karfi This

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4ο. Προγράμματα

Μάθημα 4ο. Προγράμματα Μάθημα 4ο Προγράμματα Σελίδα 47 από 106 4.1 Εγκατάσταση προγραμμάτων Όπως έχουμε πει στο πρώτο μάθημα (Σημειώσεις 1ου Μαθήματος 1.3.3.Β σελ. 12) τα προγράμματα ή αλλιώς εφαρμογές αποτελούν μέρος του λογισμικού

Διαβάστε περισσότερα

Οι νεότερες εξελίξεις στον GM EPC

Οι νεότερες εξελίξεις στον GM EPC Οι νεότερες εξελίξεις στον GM EPC Πλοήγηση με χρήση γραφικών στοιχείων Ο κατάλογος επόμενης γενιάς GM Next Gen EPC διαθέτει διάφορες λειτουργίες που έχουν σχεδιαστεί για ταχύτερη και ευκολότερη εύρεση

Διαβάστε περισσότερα

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΝΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 4 2. ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΜΕΝΟΥ ΚΑΡΤΕΛΑΣ... 5 3. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΛΑΤΗ... 6 4. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΗ... 6 5. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ/ΔΙΑΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

6. ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

6. ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 6. ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Στη διάρκεια αυτού του εργαστηρίου θα δούμε τα δεδομένα της ICAP από μια διαφορετική οπτική γωνία, με τη χρήση συστημάτων GIS, κατά γεωγραφική περιοχή και ειδικά κατά

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία και επεξεργασία διανυσματικών επιπέδων στο QGIS

Δημιουργία και επεξεργασία διανυσματικών επιπέδων στο QGIS Δημιουργία και επεξεργασία διανυσματικών επιπέδων στο QGIS Δημιουργία επιπέδου σχεδίασης 1. Από το Menu Layer Create Layer New Shapefile Layer δημιουργούμε νέο επίπεδο. Στο παράθυρο που ανοίγει (Εικ. 1)

Διαβάστε περισσότερα

Χρήσιμες Ρυθμίσεις του Windows 7 στον Η/Υ σας

Χρήσιμες Ρυθμίσεις του Windows 7 στον Η/Υ σας Χρήσιμες Ρυθμίσεις του Windows 7 στον Η/Υ σας Πώς να δημιουργήσουμε ένα νέο λογαριασμό χρήστη (User Account) στα Windows 7 Αρκετές φορές τυχαίνει να χρησιμοποιούν διάφορα άτομα τον Η/Υ σας. Σε τέτοιες

Διαβάστε περισσότερα

Ανάκτηση του Ψηφιακού Μοντέλου Εδάφους για την Ελλάδα, με χρήση του ArcMap10.2

Ανάκτηση του Ψηφιακού Μοντέλου Εδάφους για την Ελλάδα, με χρήση του ArcMap10.2 Ανάκτηση του Ψηφιακού Μοντέλου Εδάφους για την Ελλάδα, με χρήση του ArcMap10.2 Επιμέλεια: Καρυπίδου Μαρία, φοιτήτρια Γεωγραφίας 1) Κατασκευή του Ψηφιακού Μοντέλου Εδάφους... Το Ψηφιακό Μοντέλο Εδάφους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ GRS-1

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ GRS-1 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ GRS-1 Σελίδα 1 ΓΕΝΙΚΑ - ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το GRS-1 της TOPCON διαθέτει λειτουργικό σύστημα Windows CE NET 6.1 παρέχοντας την δυνατότητα εγκατάστασης οποιασδήποτε εφαρμογής και λογισμικού έκδοσης

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργάκης Αριστείδης ΠΕ20

Γεωργάκης Αριστείδης ΠΕ20 1 Εκκίνηση για πρώτη φορά Όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες εφαρμογές του OpenOffice, έτσι και το Impress μπορούμε να το εκκινήσουμε μέσω της συντόμευσης που εγκαθίσταται αυτόματα στην επιφάνεια εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΑΘΗΜΑ : Η/Υ I (ενότητα WINDOWS) ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ : ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ, Καθηγητής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ : ΘΕΑΝΩ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗ, Εργαστηριακό

Διαβάστε περισσότερα

Γρήγορη Εκκίνηση. Όταν ξεκινήσετε το GeoGebra, εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο:

Γρήγορη Εκκίνηση. Όταν ξεκινήσετε το GeoGebra, εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο: Τι είναι το GeoGebra; Γρήγορη Εκκίνηση Λογισμικό Δυναμικών Μαθηματικών σε ένα - απλό στη χρήση - πακέτο Για την εκμάθηση και τη διδασκαλία σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης Συνδυάζει διαδραστικά γεωμετρία,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Έναρξη 1. Εκκίνηση του προγράμματος Για να ξεκινήσουμε το Word, πατάμε στο κουμπί Εναρξη και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε Προγράμματα και Microsoft

Διαβάστε περισσότερα

Eισαγωγή στο λογισμικό QGis

Eισαγωγή στο λογισμικό QGis Eισαγωγή στο λογισμικό QGis 3 η Εργαστηριακή άσκηση Οικολογίας της Βλάστησης - 2018 ανοιχτό λογισμικό: http://www.qgis.org/en/site/ Τι επιλέγουμε να εγκαταστήσουμε Αλλαγή γλώσσας στο QGis Ρυθμίσεις ->

Διαβάστε περισσότερα

Ενσωμάτωση εικόνας BMP σε σχέδιο

Ενσωμάτωση εικόνας BMP σε σχέδιο Ενσωμάτωση εικόνας BMP σε σχέδιο Εγχειρίδιο χρήσης Αθήνα, Οκτώβριος 2009 Version 1.0.1 Τι είναι. Με την λειτουργία αυτή εικόνες τύπου BMP είναι δυνατόν να εισαχθούν μέσα σε οποιαδήποτε αρχείο και να υποστούν

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία πολλαπλών φύλλων εργασίας - Γραφημάτων Excel

Επεξεργασία πολλαπλών φύλλων εργασίας - Γραφημάτων Excel Επεξεργασία πολλαπλών φύλλων εργασίας - Γραφημάτων Excel 11.1. Πολλαπλά φύλλα εργασίας Στο προηγούμενο κεφάλαιο δημιουργήσαμε ένα φύλλο εργασίας με τον προϋπολογισμό δαπανών του προσωπικού που θα συμμετάσχει

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητα 3: Ρυθμίσεις Oικιακής Ομάδας Τοπικού Δικτύου Η/Υ σε WINDOWS 7 & 8

Δραστηριότητα 3: Ρυθμίσεις Oικιακής Ομάδας Τοπικού Δικτύου Η/Υ σε WINDOWS 7 & 8 Δραστηριότητα 3: Ρυθμίσεις Oικιακής Ομάδας Τοπικού Δικτύου Η/Υ σε WINDOWS 7 & 8 Βιβλιογραφία: https://support.microsoft.com/el-gr/help/17145/windows-homegroup-from-start-to-finish ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ευ ομή. Εγχειρίδιο χρήσης του περιβάλλοντος LT125-dp

Ευ ομή. Εγχειρίδιο χρήσης του περιβάλλοντος LT125-dp Ευ ομή Εγχειρίδιο χρήσης του περιβάλλοντος LT125-dp Περιεχόμενα 1. Χειρισμός του περιβάλλοντος LT125-dp Εγκατάσταση & Τρέξιμο Χειρισμός της ψηφιακής εφαρμογής Πλοήγηση στο περιεχόμενο Αλλαγή του μεγέθους

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΓΡΗΓΟΡΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΓΡΗΓΟΡΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΓΡΗΓΟΡΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ Στην αρχική σελίδα της ιστοσελίδας μας www.kthma.gr σ τ ο α ρ ι σ τ ε ρ ό τ μ ή μ α τ η ς ο θ ό ν η ς στην υπ αριθμό 1 επιλογή στις online υπηρεσίες βλέπετε

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: PowerPoint Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: PowerPoint Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: PowerPoint... 9 Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13 Κεφάλαιο 3: Δημιουργία νέας παρουσίασης... 27 Κεφάλαιο 4: Μορφοποίηση κειμένου παρουσίασης...

Διαβάστε περισσότερα

Μορφοποίηση εικόνων. Εισαγωγή. Στόχος κεφαλαίου

Μορφοποίηση εικόνων. Εισαγωγή. Στόχος κεφαλαίου Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1: Προετοιμασία παρουσίασης...1 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση διαφανειών...18 Κεφάλαιο 3: Διαχείριση γραφικών...31 Κεφάλαιο 4: Επεξεργασία εικόνων με το Adobe Photoshop...56 Κεφάλαιο 5: Μορφοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Συστήµατα Γεωγραφικών Πληροφοριών: Εισαγωγή

Συστήµατα Γεωγραφικών Πληροφοριών: Εισαγωγή Συστήµατα Γεωγραφικών Πληροφοριών: Εισαγωγή Εργαστήριο 7-9 Αξιολόγηση της καταλληλότητας των περιοχών της νήσου Λέσβου για τη χωροθέτηση ενός ΧΥΤΑ. 20/05/2009 ιδάσκων: Ηλίας Συµεωνάκης Εργαστήριο: Στέφανος

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσία διαμοιρασμού αρχείων

Υπηρεσία διαμοιρασμού αρχείων 7 Ιουνίου 2013 Υπηρεσία διαμοιρασμού αρχείων Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα Πληροφορικής Ομάδα Τεχνικής Υποστήριξης v0.4 Πίνακας περιεχομένων Γενικά... 2 Διαθεσιμότητα... 2 Πρόσβαση... 2 Φυλλομετρητή ιστού...

Διαβάστε περισσότερα

6. ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

6. ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 6. ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Στη διάρκεια αυτού του εργαστηρίου θα δούμε τα δεδομένα της ICAP από μια διαφορετική οπτική γωνία, με τη χρήση συστημάτων GIS, κατά γεωγραφική περιοχή και ειδικά κατά

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση με Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές

Σχεδίαση με Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Σχεδίαση με Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές Ενότητα # 3: Εργαστήριο 3 Εισαγωγή στο πρόγραμμα αυτόματης σχεδίασης AutoCad 2007 Καθηγητής Ιωάννης

Διαβάστε περισσότερα

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων...

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... Μέρος 2 Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων... 211 Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων... 241 Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... 257 Kεφάλαιο 14 Συναρτήσεις Μέρος Β... 285 Kεφάλαιο 15 Ευρετήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ GIS ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ARCGIS 9.3. Α. Τσουχλαράκη, Γ. Αχιλλέως ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Η ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΧΡΗΣΗ ΣΥΜΒΟΛΩΝ

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ GIS ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ARCGIS 9.3. Α. Τσουχλαράκη, Γ. Αχιλλέως ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Η ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΧΡΗΣΗ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ GIS ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ARCGIS 9.3. Α. Τσουχλαράκη, Γ. Αχιλλέως ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Η ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΧΡΗΣΗ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Εισαγωγή στις βασικές αρχές της απεικόνισης

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή.

Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή. Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή. Βήμα 1 ο : Εγκατάσταση εφαρμογής ανάγνωσης Readium και Readium για μαθητές με

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα ΓΕΩΠΥΛΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE

Περιεχόμενα ΓΕΩΠΥΛΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE Περιεχόμενα ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ... 2 Είσοδος στην εφαρμογή... 2 Λειτουργίες εφαρμογής υπολογισμού διαδρομής... 2 Πλοήγηση στο χάρτη... 3 Επιλογή Υποβάθρου... 4 Εύρεση Διαδρομής... 4 ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η εργασία που επέλεξες θα σου δώσει τη δυνατότητα να συνεργαστείς με συμμαθητές σου και να σχεδιάσετε μια εικονική εκδρομή με το Google Earth.

Η εργασία που επέλεξες θα σου δώσει τη δυνατότητα να συνεργαστείς με συμμαθητές σου και να σχεδιάσετε μια εικονική εκδρομή με το Google Earth. Μια εικονική εκδρομή με το Google Earth Αγαπητέ μαθητή, Η εργασία που επέλεξες θα σου δώσει τη δυνατότητα να συνεργαστείς με συμμαθητές σου και να σχεδιάσετε μια εικονική εκδρομή με το Google Earth. Εσύ

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή άσκηση 8 η (EXCEL) ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ-ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ- ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Εργαστηριακή άσκηση 8 η (EXCEL) ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ-ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ- ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ Εργαστηριακή άσκηση 8 η (EXCEL) ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ-ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ- ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ 1 Συνάρτηση SUMIF() Περιγραφή Χρησιμοποιείτε τη συνάρτηση SUMIF για να αθροίσετε τις τιμές σε μια περιοχή οι οποίες πληρούν τα κριτήρια

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από τον συγγραφέα Microsoft Excel Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από τον συγγραφέα Microsoft Excel Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21 ENOTHTA 4 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από τον συγγραφέα... 7 1 Microsoft Excel 2010... 9 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21 3 ημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 27 4 Συμβουλές για

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. 1 Προετοιμασία βιβλίου εργασίας 47. 2 Εργασία με δεδομένα και πίνακες Excel 75. Ευχαριστίες...11. Εισαγωγή στο Microsoft Excel 2010...

Περιεχόμενα. 1 Προετοιμασία βιβλίου εργασίας 47. 2 Εργασία με δεδομένα και πίνακες Excel 75. Ευχαριστίες...11. Εισαγωγή στο Microsoft Excel 2010... Περιεχόμενα Ευχαριστίες...11 Εισαγωγή στο Microsoft Excel 2010...13 Τροποποίηση της εμφάνισης της Κορδέλας...29 Χαρακτηριστικά και συμβάσεις του βιβλίου...35 Χρήση των αρχείων εξάσκησης...37 Βοήθεια...41

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Access...9. Κεφάλαιο 2 Χειρισμός πινάκων... 25

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Access...9. Κεφάλαιο 2 Χειρισμός πινάκων... 25 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Access...9 Γνωριμία με την Access... 12 Δημιουργία βάσης δεδομένων... 18 Άνοιγμα και κλείσιμο βάσης δεδομένων... 21 Ερωτήσεις ανακεφαλαίωσης... 22 Πρακτική εξάσκηση...

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Access Κεφάλαιο 2 Χειρισμός πινάκων... 27

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Access Κεφάλαιο 2 Χειρισμός πινάκων... 27 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Access... 9 Γνωριμία με την Access... 12 Δημιουργία βάσης δεδομένων... 22 Άνοιγμα και κλείσιμο βάσης δεδομένων... 24 Ερωτήσεις ανακεφαλαίωσης... 25 Πρακτική εξάσκηση...

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Επιμέλεια: Γεωργακαράκος Ευστράτιος ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2014

Διαβάστε περισσότερα

Ελέγξτε την ταινία σας

Ελέγξτε την ταινία σας Ελέγξτε την ταινία σας Σε αυτές τις ασκήσεις, θα κάνετε εισαγωγή μιας ταινίας και θα χρησιμοποιήσετε τις επιλογές που παρουσιάστηκαν στο μάθημα. Άσκηση 1: Εισαγωγή αρχείου ταινίας 1. Κάντε κλικ στη μικρογραφία

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία ενός κενού πίνακα

Δημιουργία ενός κενού πίνακα 3.4.1.1 Δημιουργία ενός κενού πίνακα Ένας πίνακας αποτελείται από έναν αριθμό γραμμών και στηλών που δημιουργούν ένα πλέγμα. Σε αυτό το πλέγμα είναι πιθανή η ύπαρξη ή μη περιθωρίων. Κάθε κελί του πίνακα

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία-3: Παρουσίαση Εργασίας. Ομάδα Α. Προετοιμασία Αναφοράς

Εργασία-3: Παρουσίαση Εργασίας. Ομάδα Α. Προετοιμασία Αναφοράς Εργασία-3: Παρουσίαση Εργασίας Ομάδα Α. Προετοιμασία Αναφοράς Αρκετοί πιστεύουν πως η επιτυχία μιας παρουσίασης είναι δεδομένη εάν ο παρουσιαστής κατέχει το θέμα που πρόκειται να παρουσιάσει και είναι

Διαβάστε περισσότερα

5.1.1 Περιγραφή των συστατικών τμημάτων ενός γραφήματος

5.1.1 Περιγραφή των συστατικών τμημάτων ενός γραφήματος 5. Γραφήματα 5.1 Εισαγωγή 5.1.1 Περιγραφή των συστατικών τμημάτων ενός γραφήματος Το Discoverer παρέχει μεγάλες δυνατότητες στη δημιουργία γραφημάτων, καθιστώντας δυνατή τη διαμόρφωση κάθε συστατικού μέρους

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Word 2007...9 Η οθόνη του Word... 9 Δημιουργία νέου εγγράφου... 15 Προσθήκη και διαγραφή κειμένου... 18 Πρώτα επιλογή, μετά εργασία... 20 Εύρεση και αντικατάσταση κειμένου...

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο διαχείρισης χρηστών και λιστών διανομής για τον Υπεύθυνο Φορέα του Δικτύου "Σύζευξις" -1-

Εγχειρίδιο διαχείρισης χρηστών και λιστών διανομής για τον Υπεύθυνο Φορέα του Δικτύου Σύζευξις -1- -1- 1 Διαχείριση Χρηστών...3 1.1 Υπηρεσίες...5 1.1.1 Δημιουργία νέου χρήστη...6 1.1.2 Αναζήτηση χρήστη...7 1.1.2 Επεξεργασία στοιχείων χρήστη...8 1.1.3 Δημιουργία /Επεξεργασία mailbox plan...10 1.1.4 Ενεργοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακές Υπηρεσίες Αναζήτησης, Απεικόνισης και Απευθείας Πρόσβασης στα δεδομένα ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ. Έκδοση 0.1.

Διαδικτυακές Υπηρεσίες Αναζήτησης, Απεικόνισης και Απευθείας Πρόσβασης στα δεδομένα ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ. Έκδοση 0.1. Κομβικό Σημείο Επαφής Υπουργείου Εσωτερικών Διαδικτυακές Υπηρεσίες Αναζήτησης, Απεικόνισης και Απευθείας Πρόσβασης στα δεδομένα ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Έκδοση 0.1. Νοέμβρης 2014 Περιεχόμενα 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 2 2.

Διαβάστε περισσότερα

Vodafone Business Connect

Vodafone Business Connect Vodafone Business Connect Vodafone Business WebHosting Αναλυτικός Οδηγός Χρήσης MSSQL Manager Αναλυτικός οδηγός χρήσης: MS SQL Manager Vodafone Business Connect - Υπηρεσίες φιλοξενίας εταιρικού e-mail

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Microsoft Word Δημιουργία νέου εγγράφου Το σύστημα Βοήθειας του Word...

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Microsoft Word Δημιουργία νέου εγγράφου Το σύστημα Βοήθειας του Word... ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 91 Microsoft Word 2007... 9 92 Δημιουργία νέου εγγράφου... 20 93 Το σύστημα Βοήθειας του Word... 38 94 Μετακίνηση σε έγγραφο και προβολές εγγράφου...

Διαβάστε περισσότερα

Συγχώνευση αλληλογραφίας και συγχώνευση μιας πηγής δεδομένων με ένα κύριο έγγραφο όπως ένα γράμμα ή ένα έγγραφο ετικετών

Συγχώνευση αλληλογραφίας και συγχώνευση μιας πηγής δεδομένων με ένα κύριο έγγραφο όπως ένα γράμμα ή ένα έγγραφο ετικετών 3.5.1.1 Συγχώνευση αλληλογραφίας και συγχώνευση μιας πηγής δεδομένων με ένα κύριο έγγραφο όπως ένα γράμμα ή ένα έγγραφο ετικετών Ένα σύνηθες πρόβλημα που υπάρχει, είναι η ανάγκη αποστολής επιστολών ή πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγή μεταξύ τρόπων εμφάνισης της σελίδας

Αλλαγή μεταξύ τρόπων εμφάνισης της σελίδας 1. 3.1.2.1. Αλλαγή μεταξύ τρόπων εμφάνισης της σελίδας 2. Πλήρης οθόνη Εάν επιθυμείτε να εργάζεστε σε ένα έγγραφο, το οποίο δε θα εμφανίζει τη γραμμή μενού, τις γραμμές εργαλείων και αντικειμένων ή τις

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Dcad 1.0

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Dcad 1.0 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Dcad 1.0 20130510 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εγκατάσταση προγράμματος DCAD 2 2. Ενεργοποίηση Registration 2 3. DCAD 3 3.1 Εισαγωγή σημείων 3 3.2 Εξαγωγή σημείων 5 3.3 Στοιχεία ιδιοκτησίας

Διαβάστε περισσότερα

GET SDI PORTAL v1. Οδηγός Βοήθειας

GET SDI PORTAL v1. Οδηγός Βοήθειας GET SDI PORTAL v1 Οδηγός Βοήθειας Μεταδεδομένα εγγράφου Στοιχείο/Element Τιμή/value Ημερομηνία/Date 2011-06-16 Τίτλος/Title GETSDIPortal_v1_Help_v1.0 Θέμα/Subject Οδηγός Βοήθειας Έκδοση/Version 1.0 Σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 6 Μικρή Πολυκατοικία στο FINE Μέρος Α : Εισαγωγή & Ευθυγράμμιση των κατόψεων των ορόφων της Πολυκατοικίας

Εργαστήριο 6 Μικρή Πολυκατοικία στο FINE Μέρος Α : Εισαγωγή & Ευθυγράμμιση των κατόψεων των ορόφων της Πολυκατοικίας Εργαστήριο 6 Μικρή Πολυκατοικία στο FINE Μέρος Α : Εισαγωγή & Ευθυγράμμιση των κατόψεων των ορόφων της Πολυκατοικίας. Εισαγωγή αρχιτεκτονικών σχεδίων σε μία μελέτη στο FINE. Διαδικασία wblock. Σκοπός Σχεδίαση

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΕXCEL

ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΕXCEL ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΕXCEL 1. Εισαγωγή δεδομένων σε φύλλο εργασίας του Microsoft Excel Για να τοποθετήσουμε τις μετρήσεις μας σε ένα φύλλο Excel, κάνουμε κλικ στο κελί στο οποίο θέλουμε να τοποθετήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Παρατηρητήριο Εγνατίας Οδού: Βασικός Εξοπλισµός και ικτύωση. Workstations: PCs: Server: Κτήριο 1 Κτήριο 2 Κτήριο 3. Κυκλοφορίας & Τηλεµατικής

Παρατηρητήριο Εγνατίας Οδού: Βασικός Εξοπλισµός και ικτύωση. Workstations: PCs: Server: Κτήριο 1 Κτήριο 2 Κτήριο 3. Κυκλοφορίας & Τηλεµατικής : Βασικός Εξοπλισµός και ικτύωση Κτήριο 1 Κτήριο 2 Κτήριο 3 Workstations: PCs: Παρατηρητήριο Τµήµα Περιβάλλοντος Τµήµα Κυκλοφορίας & Τηλεµατικής ικτύωση ικτύωση ικτύωση Server: Τµήµα Πληροφοριακών Συστηµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Cubitech Hellas Ακροπόλεως 24, Καλλιθέα, Αθήνα Τ.Κ. 176 75, Ελλάδα, Τηλ. 210 9580887-8 Φαξ.2109580885

Cubitech Hellas Ακροπόλεως 24, Καλλιθέα, Αθήνα Τ.Κ. 176 75, Ελλάδα, Τηλ. 210 9580887-8 Φαξ.2109580885 CubisLITE Client Οδηγίες Χρήσεως Cubitech Hellas Ακροπόλεως 24, Καλλιθέα, Αθήνα Τ.Κ. 176 75, Ελλάδα, Τηλ. 210 9580887-8 Φαξ.2109580885 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γενικά 1. Τι είναι ο CubisLITE Server 2. Τι είναι ο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ 1 Α. ΛΗΨΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (EXPORT) ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ 3 1. ΜΕ ΧΡΗΣΗ INTERNET EXPLORER 3 2. ΜΕ ΧΡΗΣΗ MOZILLA FIREFOX 10 Β. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Windows XP Κεφάλαιο 2: Επιφάνεια εργασίας (desktop)... 15

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Windows XP Κεφάλαιο 2: Επιφάνεια εργασίας (desktop)... 15 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Windows XP... 9 Κεφάλαιο 2: Επιφάνεια εργασίας (desktop)... 15 Κεφάλαιο 3: Γραμμή εργασιών (taskbar)... 26 Κεφάλαιο 4: Χειρισμός παραθύρων... 44

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ & ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ & ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2 ΒΗΜΑ 1. Άνοιγμα προτύπου (template) οριζόντιου Α3 (που δίδεται με την εκφώνηση της άσκησης), εισαγωγή των στοιχείων μας στο υπάρχον υπόμνημα και αποθήκευση του προτύπου με τα προσωπικά μας δεδομένα (αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙA ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΥΛΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ BLACKBOARD VISTA ΣΕ MOODLE

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙA ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΥΛΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ BLACKBOARD VISTA ΣΕ MOODLE ΔΙΑΔΙΚΑΣΙA ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΥΛΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ BLACKBOARD VISTA ΣΕ MOODLE Η διαδικασία μεταφοράς του υλικού ενός μαθήματος από την πλατφόρμα Blackboard Vista στην πλατφόρμα Moodle σε βήματα είναι η ακόλουθη:

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόγραμμα Spatial Analyst. Εισαγωγή στο Πρόγραμμα Spatial Analyst. κεφάλαιο 1. Πρόλογος... 9 Περιεχόμενα... 11

Περιεχόμενα. Πρόγραμμα Spatial Analyst. Εισαγωγή στο Πρόγραμμα Spatial Analyst. κεφάλαιο 1. Πρόλογος... 9 Περιεχόμενα... 11 Πρόλογος... 9 Περιεχόμενα... 11 Πρόγραμμα Spatial Analyst κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Πρόγραμμα Spatial Analyst Γενικά... 23 υνατότητες του Spatial Analyst... 23 Επεξηγήσεις συμβατικών όρων... 24 Σειρά διαδοχικών

Διαβάστε περισσότερα

Γεωχωρική πληροφορία και υποστήριξη αποφάσεων σε επίπεδο ΟΤΑ

Γεωχωρική πληροφορία και υποστήριξη αποφάσεων σε επίπεδο ΟΤΑ Γεωχωρικά Συστήματα μέσω Διαδικτύου https://learn.arcgis.com/en/arcgisbook/images/ch1/01-fig-1-6.png https://unweb.me/solutions/gis-tagcloud.png Γεωχωρικά συστήματα μέσω διαδικτύου 1 WEB Sites Είναι σελίδες,

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Χρήστη για το ιαλειτουργικό Χάρτη

Οδηγός Χρήστη για το ιαλειτουργικό Χάρτη Οδηγός Χρήστη για το ιαλειτουργικό Χάρτη 1. Πρόσβαση στο ιαλειτουργικό Χάρτη... 1 2. Περιγραφή του Χάρτη... 2 3. Θέµα του Χάρτη... 2 4. Εργαλεία του Χάρτη... 3 5. Χειρισµός του χάρτη µε το ποντίκι και

Διαβάστε περισσότερα