ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ. ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ. ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ"

Transcript

1 ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΒΑΛΛΑΣ ΜΙΧΑΗΛ Α.Μ. : ΘΕΜΑ: ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ. ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ 1 Ος ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΤΗΣ : Κος ΛΑΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 2 Ος ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΤΗΣ: Κος ΣΤΑΥΡΙΝΟΥΔΗΣ ΑΘΗΝΑ 2007

2 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Στην εργασία αυτή αναλύεται ό,τι σχετίζεται με την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος (τουριστικά αγαθά και τουριστικές υπηρεσίες) και με τον τρόπο που αυτή συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη και την ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης, καθώς επίσης και διεξάγεται μία μελέτη περιπτώσεων σε ξενοδοχειακές-τουριστικές μονάδες.

3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σε εθνικό επίπεδο, βασική κατεύθυνση της πολιτικής στον τουρισμό σωστά παραμένει η δημιουργία ανταγωνιστικού και αποδοτικού τομέα, που η ανάπτυξή του θα εναρμονίζεται με την ανάπτυξη των άλλων κλάδων της οικονομίας, θα στηρίζεται όμως σε ένα πρότυπο ανάπτυξης που θα έχει σαν βασικό του θεμέλιο τον «επιλεκτικό τουρισμό». Το πρότυπο αυτό ανάπτυξης το επιβάλλουν οι παρακάτω λόγοι: 1. Το επίπεδο και ο τρόπος ανάπτυξης του τομέα. 2. η έκταση και η ποιότητα των τουριστικών πόρων. 3. Οι πληθυσμιακοί, πολιτιστικοί και άλλοι περιορισμοί 4. Η κοινωνικοοικονομική υποδομή και ανάπτυξη της χώρας, και άλλοι παράγοντες που αφορούν και στις διεθνείς εξελίξεις και επιδιώξεις. Το τουριστικό προϊόν αποτελεί ένα σύνθετο υπηρεσιών που αγοράζεται από άτομα για την ικανοποίηση των τουριστικών τους αναγκών ή επιθυμιών. Οι τουριστικές επιχειρήσεις προσπαθούν με κάθε τρόπο να διαφοροποιήσουν το προϊόν τους στην τουριστική αγορά για ν το κάνουν όσο το δυνατό γίνεται περισσότερο ευκολοδιάκριτο στους πιθανούς αγοραστές του. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα με την μη χρέωση υπηρεσίας που αποτελεί συνθετικό στοιχείο τουριστικού πακέτου, την προβολή των πλεονεκτημάτων του προϊόντος, τη μείωση της τιμής διάθεσής του κ.λ.π. Τα κυριότερα αίτια της εμπορικής αποτυχίας ενός τουριστικού προϊόντος δεν πρέπει να αναζητηθούν στον έντονο ανταγωνισμό, αλλά κυρίως στην αδυναμία του να ικανοποιήσει συγκεκριμένες τουριστικές ανάγκες ή επιθυμίες των αγοραστών του, στη λαθεμένη τιμολόγησή του και στην άκαιρη πρόκληση μίας ενεργής ζήτησής του.

4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ/ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ.

5 Τα προϊόντα του τομέα της φιλοξενίας και των ταξιδιών είναι πολλά και ποικίλα. Κάθε οργανισμός μέσα στον τομέα έχει το δικό του μείγμα προϊόντος/υπηρεσίας (product/service mix), το ταιριασμένο σύνολο υπηρεσιών και προϊόντων, που παρέχονται τους πελάτες. Το μείγμα αυτό αποτελείται από κάθε ορατό στοιχείο στον οργανισμό και περιλαμβάνει τα εξής: 1. Συμπεριφορά, εμφάνιση και βασικές στολές του προσωπικού. 2. Εξωτερική εμφάνιση των κτιρίων. 3. Εξοπλισμός. 4. Επίπλωση και μόνιμα προσαρτήματα. 5. Σηματοδότηση. 6. Μέθοδοι επικοινωνίας με τους πελάτες και λοιπές κοινοποιήσεις.

6 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ.

7 Οι περισσότεροι οργανισμοί επιβάλλεται να παίρνουν τις σχετικές αποφάσεις για την ανάπτυξη του προϊόντος σε δύο διαφορετικά επίπεδα: 1. Για τον συνολικό οργανισμό. 2. Για μεμονωμένες εγκαταστάσεις ή υπηρεσίες. Α. Αποφάσεις για τον συνολικό οργανισμό. Αυτές αφορούν: 1. Το εύρος και το μήκος του μείγματος προϊόντος/υπηρεσίας. 2. Την βελτίωση ή τον εκσυγχρονισμό του μείγματος προϊόντος/υπηρεσίας. 3. Την χρήση εμπορικών σημάτων.

8 ΠΡΑΞΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ. Οι διάφορες πράξεις συνεργασίας προσφέρουν πολλά πιθανά οφέλη στους εμπλεκόμενους οργανισμούς, στα οποία περιλαμβάνονται: 1. Πρόσβαση ε νέες αγορές. 2. Επέκταση των μειγμάτων προϊόντος/υπηρεσίας. 3. Αυξημένη ικανότητα στην εξυπηρέτηση των διάφορων αναγκών των πελατών. 4. Αυξημένοι προϋπολογισμοί για το μάρκετινγκ. 5. Συνεισφορά στις εγκαταστάσεις και στις δαπάνες των εγκαταστάσεων. 6. Βελτιωμένη εικόνα ή τοποθέτηση. 7. Πρόσβαση στις πελατειακές βάσεις δεδομένων των συνεργατών. 8. Πρόσβαση στις ειδικές γνώσεις των συνεργατών.

9 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ.

10 Τα πρόσωπα της πρώτης γραμμής, αυτά που παρέχουν τις υπηρεσίες του τομέα μας, παίζουν έναν βασικό ρόλο. Αυτά από μόνα τους μπορούν να προκαλέσουν την επιτυχία ή την καταστροφή του βιώματος ενός φιλοξενούμενου. Μί κατά τα άλλα συνηθισμένη περίσταση μπορεί να καταστεί εξαιρετικά υπέροχη με την επίδειξη ευγένειας και περιποίησης πέρα από το συνηθισμένο. Από την άλλη πλευρά, ένα υπέροχο περιβάλλον και οι εξαιρετικές εγκαταστάσεις μπορούν να ζημιωθούν από μία αδιάφορη, απότομη η αφιλόξενη υπηρεσία. Αυτοί, που παρέχουν τι υπηρεσίες, παίζουν τον βασικότερο ρόλο στο μάρκετινγκ του τομέα της φιλοξενίας και των ταξιδιών. Καμιά έξυπνη διαφήμιση ή πειστική προώθηση δεν μπορεί να αντισταθμίσει μία κακή υπηρεσία. Οι οργανισμοί του τομέα της φιλοξενίας και των ταξιδιών επιβάλλεται να κάνουν δύο πράγματα καλά για να ικανοποιούν τους πελάτες: 1. Να παρέχουν ένα καλό προϊόν (το γεύμα, το δωμάτιο, η θέση στο αεροπλάνο, το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο κ.λ.π.). 2. Να παρέχουν καλή υπηρεσία. Η ανθρώπινη διάσταση των προϊόντων του τομέα της φιλοξενίας και των ταξιδιών, μολονότι είναι δυσκολότερο να ελεγχθεί και να τυποποιηθεί, αξίζει τουλάχιστον ίση μέριμνα.

11 Μολονότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών, που παρέχει ο τομέας της φιλοξενίας και των ταξιδιών, εμπεριέχει φυσικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, οι περισσότεροι ειδήμονες πιστεύουν ότι είναι το επίπεδο της υπηρεσίας αυτό, που κάνει την διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας, δηλαδή το στοιχείο πρόσωπα (people) του μείγματος μάρκετινγκ. Το παραδοσιακό σκεπτικό διαχωρίζει το μάρκετινγκ και την διαχείριση των ανθρώπινων πόρων σε δύο ξεχωριστές λειτουργίες της διοίκησης. Ωστόσο οι δύο αυτοί παράγοντες είναι στενά συνδεδεμένοι στους τομείς παροχής υπηρεσιών. Οι οργανισμοί, που διαθέτουν εξαιρετικής ποιότητας ανθρώπινους πόρους, πολιτικές και πρακτικές είναι συνήθως οι πλέον αποτελεσματικοί μάρκετερς. Οργανισμοί, όπως οι The Walt Disney Company, Mc Donald s, The Ritz-Carlton Hotel Company και Four Seasons Hotels γνωρίζουν την πλουσιοπάροχη ανταμοιβή, που απορρέει από τις θετικές συναντήσεις υπηρεσίας μεταξύ υπαλλήλου και πελάτη. Διδάχθηκαν εδώ και χρόνια ότι μόνο οι ικανοποιημένοι πελάτες επιστρέφουν και ότι η θετική προφορική διαφήμιση (word-ofmouth advertising) είναι το πιο ισχυρό όπλο για την προσέλκυση νέων πελατών. Αν υπάρχει μία καθολική αλήθεια για τον τομέα, αυτή είναι ότι τίποτα δεν μπορεί να επανορθώσει για μία κακή υπηρεσία. Το υπέροχο φαγητό, τα εξαίσια διακοσμημένα δωμάτια επισκεπτών ή οι έγκαιρες αφίξεις δρομολογίων δεν μπορούν να μεταστρέψουν την κοινή γνώμη αρκετά, ώστε να αντισταθμίσουν την αφιλόξενη ή την ανεπαρκή παροχή υπηρεσίας από πλευράς προσωπικού.

12 Πολλοί στον τομέα δεν κατανοούν πλήρως τον δεσμό μεταξύ της ποιότητας του φυσικού προϊόντος (το ξενοδοχείο, το εστιατόριο, το αεροπλάνο, το πλοίο, το τουριστικό λεωφορείο, οι επιλογές φαγητού κ.λ.π.) και της ποιότητας της υπηρεσίας. Οι πελάτες διαμορφώνουν την συνολική αξιολόγησή τους βασισμένοι σε μία συνδυασμένη αποτίμηση αυτών των δύο παραγόντων. Η φτωχή ή αδιάφορη υπηρεσία είναι ο κανόνας παρά η εξαίρεση. Σε αυτήν την περίοδο της παροχής μέτριας υπηρεσίας, αυτοί που αφιερώνουν υπερβάλλουσα προσήλωση στο να προσλαμβάνουν, να κατατοπίζουν, να εκπαιδεύουν, να εξουσιοδοτούν και να κρατούν τους υπαλλήλους προσανατολισμένους προς την παροχή υπηρεσίας θα έχουν ένα σαφές πλεονέκτημα στο μάρκετινγκ. Οι μάρκετερς του τομέα της φιλοξενίας και των ταξιδιών επιβάλλεται να ενδιαφέρονται για την ποιότητα της υπηρεσίας και επιβάλλεται να είναι σίγουροι ότι οι οργανισμοί τους εφαρμόζουν κάποια διαδικασία για την διαχείριση της ποιότητας της υπηρεσίας, που παρέχεται στους πελάτες.

13 Η ολική διαχείριση της ποιότητας (total quality management) ή TQM όπως αναφέρεται μερικές φορές, είναι μία έννοια για την διαχείριση της ποιότητας, η οποία κέρδισε ευρεία αποδοχή στην δεκαετία του Ένα πρόγραμμα TQM σχεδιάζεται με σκοπό την περικοπή των ελαττωμάτων του οργανισμού, τον προσδιορισμό των απαιτήσεων των πελατών του οργανισμού και την ικανοποίηση των απαιτήσεων αυτών. Οι πέντε βασικές αρχές της έννοιας TQM είναι οι παρακάτω: 1. Η δέσμευση στην ποιότητα. 2. Η εστίαση στην ικανοποίηση του πελάτη. 3. Η αποτίμηση της κουλτούρας του οργανισμού. 4. Η εξουσιοδότηση των υπαλλήλων και των ομάδων. 5. Η καταμέτρηση των προσπαθειών βελτίωσης της ποιότητας.

14 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ: ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ. Ως προς την επιλογή, τον προσανατολισμό και την εκπαίδευση του προσωπικού, μπορούμε να πούμε ότι οι επιτυχημένοι οργανισμοί παροχής υπηρεσιών αναγνωρίζουν την ανάγκη να απασχολούν άτομα που εμφανίζουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά: 1. Δυνατά διαπροσωπικά προσόντα. 2. Ευελιξία στην συμπεριφορά. 3. Ενσυναίσθηση. Ως προς την παρακίνηση και την διατήρηση του προσωπικού, μπορούμε να πούμε ότι η διατήρηση υπαλλήλων υψηλά παρακινημένων και προσανατολισμένων προς την παροχή υπηρεσιών είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση. Υπάρχουν πολλές τεχνικές που φαίνεται να είναι αποτελεσματικές για πολλές επιχειρήσεις: 1. Να διατηρείται τακτική επικοινωνία με τους υπαλλήλους. 2. Να αποδίδονται συγχαρητήρια ή επιβραβεύσεις στους υπαλλήλους συχνά. 3. Να καθορίζονται ξεκάθαροι στόχοι και πρότυπα απόδοσης για τους υπαλλήλους. 4. Να εξασφαλίζεται ότι υπάρχουν ευκαιρίες εξέλιξης. 5. Να χρησιμοποιείται διοικητικό και εποπτικό προσωπικό, το οποίο είναι έντιμο, ανοιχτό και πρόθυμο να ακούσει τους υπαλλήλους. 6. Να δίνεται στους υπαλλήλους μία ακριβής περιγραφή του τι αναμένει ο τυπικός πελάτης από τις υπηρεσίες, τις οποίες ο οργανισμός παρέχει.

15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, με βάση κάποια έρευνα, που διεξήχθη από τους Parasuraman, Zeithaml και Berry, αναπτύχθηκε μία τεχνική γνωστή ως SERVQUAL. Οι τρεις αυτοί συγγραφείς όρισαν την ποιότητα της υπηρεσίας ως η αντίληψη του πελάτη για την ποιότητα της υπηρεσίας μίας συγκεκριμένης εταιρείας, βασισμένοι σε μία σύγκριση της απόδοσης της συγκεκριμένης αυτής εταιρείας στο να παρέχει την υπηρεσία με τις γενικές προσδοκίες του πελάτη από όλες τις εταιρείες στον ίδιο τομέα, οι οποίες παρέχουν την ίδια υπηρεσία. Η τεχνική SERVQUAL χρησιμοποιεί τις παρακάτω πέντε ανεξάρτητες διαστάσεις για την καταμέτρηση των προσδοκιών και των αντιλήψεων των πελατών: 1. Απτά στοιχεία: Οι φυσικές εγκαταστάσεις, ο εξοπλισμός και η εμφάνιση του προσωπικού ενός οργανισμού του τομέα της φιλοξενίας και των ταξιδιών. 2. Αξιοπιστία: Η ικανότητα ενός οργανισμού του τομέα της φιλοξενίας και των ταξιδιών να επιτελεί την υπηρεσία με εγκυρότητα και ακρίβεια.

16 3. Ανταπόκριση: Η προθυμία του προσωπικού να βοηθάει τους πελάτες και να παρέχει άμεση εξυπηρέτηση. 4. Εγγύηση: Η γνώση και η ευγένεια του προσωπικού και η ικανότητά του να μεταδίδει εμπιστοσύνη και σιγουριά. 5. Ενσυναίσθηση: Ο βαθμός επιμελούς, εξατομικευμένης περιποίησης, που προσφέρει στους πελάτες του ένας οργανισμός του τομέα της φιλοξενίας και των ταξιδιών. ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ-ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ. 1. Ανταπόκριση των υπαλλήλων σε αποτυχίες παράδοσης της υπηρεσίας: Α. Ανταπόκριση σε μη διαθέσιμη υπηρεσία. Β. Ανταπόκριση σε αδικαιολόγητα αργή υπηρεσία. Γ. Ανταπόκριση σε άλλες αποτυχίες βασικής υπηρεσίας. 2. Ανταπόκριση των υπαλλήλων σε ανάγκες και αιτήματα των πελατών: Α. Ανταπόκριση σε πελάτες με ειδικές ανάγκες. Β. Ανταπόκριση σε προτιμήσεις πελατών. Γ. Ανταπόκριση σε παραδεχόμενα λάθη πελατών. Δ. Ανταπόκριση σε ενδεχόμενες ενοχλήσεις άλλων πελατών.

17 3. Ανυπαγόρευτες κα αυτοπροαίρετες ενέργειες των υπαλλήλων: α. Προσοχή που δίνεται στον πελάτη. Β. Συμπεριφορά του υπαλλήλου, που απέχει πραγματικά από την συνηθισμένη. Γ. Συμπεριφορά του υπαλλήλου, που είναι στα πλαίσια των κανόνων καλής αγωγής. Δ. Αξιολόγηση Gestalt. Ε. Απόδοση κάτω από αντίξοες συνθήκες. Οι οργανισμοί του τομέα της φιλοξενίας και των ταξιδιών θα πρέπει να διεξάγουν περιοδικούς ελέγχους επί της συνολικής ποιότητας της υπηρεσίας. Μια άλλη τεχνική, η «κλίμακα αξιολόγησης της εξυπηρέτησης του πελάτη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσδιοριστεί το επίπεδο της παρεχόμενης υπηρεσίας. Η κλίμακα αυτή μπορεί να εφαρμοστεί με τους εξής τρεις διαφορετικούς τρόπους: 1. Αξιολόγηση του ιδίου: Οι υπάλληλοι και οι προϊστάμενοι αξιολογούν τους εαυτούς τους με βάση την κλίμακα. 2. Αξιολόγηση του διευθυντή: Ο διευθυντής συμπληρώνει μία αξιολόγηση για κάθε υπάλληλο και προϊστάμενο.

18 3. Ομαδική ανάλυση: Ομάδες διευθυντών, προϊσταμένων και υπαλλήλων συμπληρώνουν από κοινού την αξιολόγηση. Σημείωση σχετικά με το μείγμα μάρκετινγκ: Το μείγμα μάρκετινγκ είναι η καρδιά του σχεδίου μάρκετινγκ και χαρακτηρίζεται ως μία σύνθεση των 8 Πι : 1.Προϊόν. 2. Πράξεις συνεργασίας. 3. Πρόσωπα. 4. Πακετάρισμα. 5. Προγραμματισμός. 6. Περιοχή. 7. Προώθηση. 8. Ποσό τιμής.

19 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΩΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ: Η αρχή του απόλυτου πλεονεκτήματος βρίσκει πλήρη εφαρμογή στην περίπτωση των τουριστικών υπηρεσιών όταν οι τιμές αυτών προσαρμοστούν κατάλληλα ώστε να ληφθεί υπόψη η ποιότητά τους. Πράγματι, σύμφωνα με την αρχή του απόλυτο πλεονεκτήματος η χώρα Α εξάγει ένα προϊόν στην χώρα Β όταν το κόστος παραγωγής στην Α είναι μικρότερο από το κόστος παραγωγής της Β. Οι τουριστικές υπηρεσίες δεν αξιολογούνται μόνο από τις τιμές στις οποίες προσφέρονται, αλλά σε συνδυασμό με την ποιότητά τους. Αυτό σημαίνει ότι μία τουριστική υπηρεσία υψηλής ποιότητας, που χρεώνεται με υψηλή τιμή μπορεί να είναι πιο φθηνή από μία άλλη που χρεώνεται με χαμηλότερη τιμή, αλλά είναι σημαντικά κατώτερης ποιότητας. Συνεπώς η σχέση τιμής-ποιότητας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις διεθνείς συγκρίσεις, καθώς και στην επιλογή των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών μεταξύ ανταγωνιστριών χωρών.

20 Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι ο παράγοντας ποιότητα μπορεί να είναι πιο σημαντικός από το παράγοντα τιμή. Η βελτίωση λοιπόν της ποιότητας των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών αποτελεί στοιχείο διαφοροποίησης αυτών και συνεπώς μέσο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς τους. Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι το εξής: Ποια είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τουριστικού προϊόντος; Η φύση του τουριστικού προϊόντος (μη αποθηκεύσιμο, άυλο) δεν επιτρέπει τον προσδιορισμό και την μέτρηση συγκεκριμένων αντικειμενικών χαρακτηριστικών όπως συμβαίνει με τα άλλα προϊόντα. Το στοιχείο της υποκειμενικότητας που εμπεριέχεται σε ορισμένα χαρακτηριστικά του τουριστικού προϊόντος, όπως είναι η ευγένεια, η προθυμία για εξυπηρέτηση, η καθαριότητα, η δυνατότητα εύκολης μετακίνησης, η αποφυγή αισχροκέρδειας κάνει δύσκολη την μέτρησή τους. Στόχος όλων των φορέων που είναι υπεύθυνοι για τον τουρισμό πρέπει να είναι η συνεχής βελτίωση της ποιότητας των τουριστικών υπηρεσιών λαμβάνοντας υπόψη ότι ποιότητα σημαίνει ικανοποίηση του τουρίστα. Ο στόχος αυτός θα πρέπει να βασιστεί στους παρακάτω τέσσερις άξονες:

21 1. Στον σχεδιασμό της ποιότητας. 2. Στην υλοποίηση του σχεδιασμού της ποιότητας. 3. Στην διασφάλιση της ποιότητας. 4. Στην βελτίωση της ποιότητας. Η ποιότητα του τουριστικού προϊόντος αναφέρεται σε κάθε μία από τις υπηρεσίες στην αλυσίδα αεροδρόμια, λιμάνια, χερσαίοι σταθμοί, αυτοκινητόδρομοι, τηλεπικοινωνίες, ταχυδρομεία, (γενική υποδομή), γήπεδα γκολφ, συνεδριακά κέντρα, μαρίνες κ.λπ. (ειδική υποδομή), ξενοδοχεία και όμοια καταλύματα (ανωδομή), ενοικίαση αυτοκινήτων, εκδρομές και τέλος τράπεζες, ανταλλακτήρια συναλλάγματος, κέντρα αναψυχής (συμληρωματικές υπηρεσίες). Με άλλα λόγια η σύγχρονη αντίληψη για την ποιότητα απαιτεί αυτή να υπάρχει σε όλο το φάσμα των τουριστικών υπηρεσιών και όχι μόνο στην τουριστική επιχείρηση. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται το τουριστικό πακέτο είναι ενιαίο και σ περίπτωση που η αλυσίδα σπάσει κάπου, οι εντυπώσεις χάνονται ή τουλάχιστον μετριάζονται (Σ. Παππάς, 1997). Το καλύτερο και το πολυτελέστερο ξενοδοχείο δεν μπορεί να σταθεί σε ένα υποβαθμισμένο περιβάλλον και σε μια περιοχή χωρίς τουριστική συνείδηση και αίσθημα φιλοξενίας.

22 Με βάση τα παραπάνω, τα στοιχεία που συνθέτουν την οντότητα το ποιοτικού τουριστικού προϊόντος είναι κυρίως (Υπουργείο Ανάπτυξης, 1998): 1. Το ανθρώπινο δυναμικό: Αριθμός (αναλογία προσωπικού προς κλίνες σε συνάρτηση με την περίοδο και την πληρότητα), επαγγελματική και επιστημονική κατάρτιση (αναλογία υπαλλήλων αποφοίτων τουριστικών σχολών προς το σύνολο των απασχολουμένων). 2. Το περιβάλλον με την ευρεία έννοια (ανθρωπογενές και φυσικό). 3. Διαπροσωπικές σχέσεις. 4. Πληροφόρηση. 5. Μηχανισμός επίλυσης απρόβλεπτων ή συνήθων δυσχερειών. 6. Μηχανισμός ελέγχου και αυτοελέγχου. Προκειμένου να επιτευχθούν τα παραπάνω απαιτείται στενή συνεργασία του κράτους και του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Ο δημόσιος τομέας έχει υποχρέωση να:

23 1. Εξασφαλίζει την γενική υποδομή (λιμάνια, αεροδρόμια, χερσαίοι σταθμοί, αυτοκινητόδρομοι, τηλεπικοινωνία, ταχυδρομεία) και μέρος της ειδικής υποδομής (μαρίνες, συνεδριακά κέντρα κ.ά.). 2. Εποπτεύει και ελέγχει όλο το φάσμα των τουριστικών υπηρεσιών. 3. Συμπληρώνει και ενεργοποιεί το θεσμικό πλαίσιο προστασίας του καταναλωτή. 4. Εξασφαλίζει γενική πληροφόρηση-ενημέρωση των τουριστών. 5. Βελτιώνει τις συνθήκες λειτουργίας των αρχαιολογικών τόπων. Από την άλλη πλευρά ο ιδιωτικός τομέας, κυρίως για το δικό του συμφέρον θα πρέπει να: 1. Εξασφαλίζει μέρος της ειδικής υποδομής που απαιτεί ο ποιοτικός τουρισμός, όπως είναι τα γήπεδα γκολφ, συνεδριακά κέντρα, κέντρα τουρισμού υγείας κ.ά. 2. Προσφέρει ποιοτικού επιπέδου ανωδομή (καταλύματα κάθε μορφής και κατηγορίας). 3. Προφέρει ποιότητα σε όλο το κύκλωμα διαχείρισης και διακίνησης τουριστών. 4. Προσφέρει ποιότητα στις συμπληρωματικές υπηρεσίες.

24 ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ. Ένα παράπονο των tour operators αναφέρεται στα κέντρα υποδοχής και διαμετακόμισης του εισερχόμενου τουρισμού αεροδρόμια, λιμάνια και σιδηροδρομικοί σταθμοί. Τα κέντρα αυτά προσφέρουν χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες. Είναι μικρά και ελλιπή σε σχέση με τον όγκο των διακινούμενων τουριστών. Οι χώροι αναμονής είναι μικροί και ο χρόνος παραλαβής των αποσκευών μεγάλος. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται καθημερινά σε μικρούς ή ακατάλληλους χώρους, προκειμένου να ταξιδέψουν. Δεν υπάρχει ένα καλά οργανωμένο γραφείο το οποίο θα παρέχει οδηγίες στον τουρίστα σχετικά με την μετακίνησή του μέσα στην πόλη. Τα ταξί που τους περιμένουν για να τους μεταφέρουν σε διάφορα σημεία της πόλης τους επιφυλάσσουν εκπλήξεις. Τα υπερβολικά κόμιστρα, η αγενής συμπεριφορά των οδηγών, οι αρνήσεις μίσθωσης, οι πολλαπλές μισθώσεις είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της κατάστασης που επικρατεί στις εισόδους της χώρας. Τα νησιά της χώρας μας υποφέρουν από έλλειψη λιμενικών εγκαταστάσεων, όπου Έλληνες και ξένοι τουρίστες υποχρεώνονται να περιμένουν επί ώρες, όρθιοι, με ήλιο ή βροχή για να επιβιβαστούν στο πλοίο της γραμμής (Μ. Αγγελής, 1999).

25 Ένα δεύτερο και σημαντικότερο παράπονο των tour operators του εξωτερικού είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στα αεροδρόμια της χώρας, γεγονός που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ταλαιπωρία του ξένου τουρίστα και έχει πολλές φορές ως επακόλουθο να αμβλύνεται η θετική εικόνα διαμονής του στην Ελλάδα. Μία από τις κύριες αιτίες που προκαλούν καθυστερήσεις είναι οι πειρατικές πτήσεις τσάρτερ που κατά την περίοδο αιχμής ανέρχονται σε εκατοντάδες σε όλη την χώρα. Οι περισσότερες από αυτές τις πτήσεις προέρχονται από μικρές κυρίως εταιρείες τσάρτερ οι οποίες δεν σέβονται τις ώρες άφιξης αναχώρησης που τους έχουν δοθεί, και προκειμένου να μην έχουν τα αεροσκάφη τους σε στασιμότητα, επιδιώκουν αύξηση των δρομολογίων τους δημιουργώντας επιβαρυντική ζήτηση στα αεροδρόμια άφιξής τους (Χ. Ντιγριντάκης, 21/3/99). Μία δεύτερη αλλά εξίσου σημαντική αιτία των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στα ελληνικά αεροδρόμια είναι οι απεργίες που συχνά πραγματοποιούνται, ιδιαίτερα σε περιόδους αιχμής από τους εργαζόμενους στις αερομεταφορές. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ένωσης Αεροπορικών Εταιρειών (ΕΑΕ) της Ευρώπης, το αεροδρόμιο του ελληνικού βρίσκεται στην πέμπτη θέση στην Ευρώπη σε καθυστερήσεις (Ναυτεμπορική, 18/11/1999). Το 45,1% των πτήσεων αναχωρεί ή φτάνει με καθυστέρηση άνω των 15 λεπτών, ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε είναι 30,6%.

26 Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης (55,9%), ενώ ακολούθησαν τα αεροδρόμια του Μιλάνου (52%), της Μαδρίτης (51,9%) και της Κωνσταντινούπολης (47,1). ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ. Ως βασικά κριτήρια επιλογής μίας ξενοδοχειακής μονάδας από τον καταναλωτή μπορούν να θεωρηθούν τα εξής: 1. Οι εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου. 2. Η παροχή υπηρεσιών. 3. Η διατροφή. 4. Οι βοηθητικές υπηρεσίες που είναι δυνατόν να παρέχει τα ξενοδοχείο. Ως πιο σημαντικός παράγοντας από τους παραπάνω θεωρείται η παροχή υπηρεσιών. Η διάσταση αυτή δεν απαιτεί απλά και μόνο στυγνό επαγγελματισμό, αλλά και διαφοροποιητικές διαστάσεις σε σχέση με τον ανταγωνισμό, όπως η φιλικότητα του προσωπικού, η ευγένεια, η προθυμία να εξυπηρετήσουν τους πελάτες κ.λπ.

27 Με τον όρο ποιοτική εξυπηρέτηση του πελάτη εννοείται η ικανοποίηση που παίρνει αυτός από την παρεχόμενη υπηρεσία αξιολογώντας την με βάση τα χρήματα που έδωσε για αυτήν. Πολύ συχνά στην ποιοτική παροχή υπηρεσιών τίθεται το πρόβλημα του κόστους κυρίως για τον πελάτη. Αυτό γίνεται κυρίως γιατί οι ξενοδόχοι πολλές φορές αναγκάζονται να υποκύψουν σε απαιτήσεις συγκεκριμένης αγοράς προσφέροντας χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες σε χαμηλές τιμές. Από την άλλα πλευρά αν οι καταναλωτές γίνουν δέκτες μίας κατάστασης που δεν είναι ευνοϊκή για αυτούς τότε θα μετακινηθούν σε άλλους προορισμούς και οι ξενοδόχοι δεν θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες ποιοτικές και διαφοροποιημένες ανάλογα με τις απαιτήσεις των καταναλωτών. Η κατανομή της δυναμικότητας σε κλίνες ανά κατηγορία καταλύματος φανερώνει, εν μέρει, τους ποιοτικούς συσχετισμούς που διαμορφώνονται μεταξύ των καταλυμάτων και την επίδρασή τους στην διαμόρφωση της τουριστικής εικόνας της χώρας. Το 70% των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ανήκον σ μεσαίες και χαμηλές κατηγορίες και είναι μικρού μεγέθους. Αυτό ενισχύει την διαπραγματευτική δύναμη των tour operators, οι οποίοι βασίζονται στις χαμηλές τιμές, αλλά και στις τυποποιημένες και χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες. Γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα τι η τιμή και όχι η ποιότητα αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα.

28 Το επίπεδο ποιότητας στις τουριστικές υπηρεσίες αναφέρεται, εκτός των άλλων, και στην υγιεινή, καθαριότητα, άνεση και ασφάλεια. Αυτά εξασφαλίζονται από τους δημόσιους φορείς τόσο κατά την παροχή άδειας ίδρυσης της επιχείρησης που προσφέρει τουριστικές υπηρεσίες, όσο και με τους ελέγχους που διεξάγονται κατά την λειτουργία αυτής. Οι έλεγχοι αυτοί θα μπορούσαν να καταστούν άκρως αποτελεσματικοί αν συνοδεύοντο από ένα σύστημα υποβάθμισης των ξενοδοχειακών μονάδων από την στιγμή που τηρούνται κάποια κριτήρια. Το τελικό επίπεδο ποιότητας των παραπάνω στοιχείων επιλέγεται από τον φορέα που προσφέρει τις τουριστικές υπηρεσίες και αποτελεί στοιχείο διαφοροποίησής του από άλλες επιχειρήσεις που προσφέρουν το ίδιο προϊόν. Στην περίπτωση των ξενοδοχείων, σε διεθνές επίπεδο, έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορα συστήματα για την κατηγοριοποίησή τους ανάλογα με το εύρος και την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν. Το πιο κοινό σύστημα που χρησιμοποιείται στην περίπτωση των ξενοδοχείων είναι η διαβάθμισή τους σε 1-5 αστέρια ανάλογα με τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Ο βασικός στόχος της κατηγοριοποίησης τω ξενοδοχείων είναι να δείξουν στους tour operators, στα τουριστικά γραφεία και τους τουρίστες το γενικό επίπεδο ποιότητας που προσφέρουν. Η διαβάθμιση αυτή των ξενοδοχείων συνδέεται, τυπικά τουλάχιστον με την τιμή του δωματίου. Έτσι ο τουρίστας επιλέγει προκαταβολικά την σχέση τιμής-ποιότητας που επιθυμεί.

29 Υπάρχει μεγάλος αριθμός ενδείξεων για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Το γενικό συμπέρασμα που εξάγεται από αυτές δεν είναι θετικό για τον ελληνικό τουρισμό. Υπάρχουν πολλά αρνητικά ή μη ικανοποιητικά χαρακτηριστικά αυτού. Διασώζεται όμως από τα ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία, τα νησιωτικά συμπλέγματα, την περιβαλλοντολογική ποικιλία κ.τ.λ. (ΙΤΕΠ, Ιαν. 1997). Σημείωση: Οι τουριστικές υπηρεσίες συνήθως αναφέρονται στα παρακάτω: 1. Διαμονή. 2. Σίτιση. 3. Διασκέδαση. 4. Χερσαίες μεταφορές. 5. Αεροπορικές μεταφορές. 6. Θαλάσσιες μεταφορές. 7. Τηλεπικοινωνίες.

30 8. Τουριστικά καταστήματα. 9. Ταξιδιωτικά γραφεία. 10. Κρουαζιέρες. 11. Συνθήκες υγιεινής.

31 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ. Φυσικοί πόροι. Ως προς τους φυσικούς πόρους μπορούμε να πούμε ότι τα μοναδικά φυσικά χαρακτηριστικά της χώρας μας αποτελούν την αναγκαία συνθήκη για την τουριστική της ανάπτυξη. Γεωγραφική θέση. Εποχικότητα. Η φύση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, σε συνδυασμό με την γεωγραφική θέση της χώρας μας οδηγούν στην μεγάλη εποχικότητα που το χαρακτηρίζει, με αρνητικές συνέπειες στο κόστος και την ποιότητα αυτού.

32 Αρχαιολογική και πολιτιστική κληρονομιά. Η ιστορία, από την δική της πλευρά, δώρησε στην χώρα μας μοναδική αρχαιολογική, πολιτιστική και καλλιτεχνική κληρονομιά. Τα στοιχεία αυτά έρχονται να ικανοποιήσουν τα άτομα που έχουν ως κυρίαρχο στοιχείο επιλογής ενός τόπου προορισμού την κλασική κουλτούρα και την επιμόρφωση. Ο παράγοντας αυτός δεν έχει προβληθεί όσο και όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να μην αξιοποιείται ανάλογα. Η αξιοποίησή του θα έδινε ένα σοβαρό προβάδισμα στην χώρα μας έναντι των ανταγωνιστών της, οι οποίοι προσφέρουν και αυτοί «ήλιο και θάλασσα», υστερούν όμως στον πολιτιστικό τομέα. Δημόσια και ιδιωτική υποδομή.

33 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όσο αναφορά την τουριστική κίνηση μπορούμε να πούμε ότι υπενθυμίζοντας την δυσκολία άντλησης στατιστικών στοιχείων για το ελληνικό τουρισμό καθώς και η ανυπαρξία μηχανισμού συνεχούς παρακολούθησης και καταγραφής των βασικών μεγεθών της τουριστικής οικονομίας, σημειώνουμε ότι ο σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει διαχρονικά την τουριστική κίνηση είναι η σχέση τιμής-προσφερόμενης ποιότητας. Έτσι λοιπόν το βασικό ερώτημα που προκύπτει αναφέρεται στο αν προσφέρουμε καλό value for money. Τέλος μπορούμε να πούμε ότι ένας από τους τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να κινηθεί η τουριστική ανάπτυξη για να προκύψουν τα επιθυμητά αποτελέσματα είναι ο τουρισμός υψηλής ποιότητας. Και κάτι άλλο: Στην εθνική και διεθνή τουριστική αλυσίδα, η τουριστική και η ξενοδοχειακή επιχείρηση αποτελεί τον κρισιμότερο παραγωγικό κρίκο καθώς εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό, την ικανοποίηση των αναγκών του τουρίστα καταναλωτή.

34 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7. ΆΔΕΙΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ. Τέσσερα μόνο δικαιολογητικά για την αδειοδότησή τους θα χρειάζονται ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινγκ, σύμφωνα με σχετική ρύθμιση, που προωθεί το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, η οποία θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τον ιαματικό τουρισμό. Αυτά είναι τα παρακάτω: 1. Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ). 2. Απόσυρση ξενοδοχείων. 3. Επέκταση μονάδων. 4. Χωροταξικά.

35 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. 1. Η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας με την εφαρμογή σε μόνιμη βάση προγραμμάτων επιμόρφωσης απασχολουμένων και επιχειρηματιών καθώς και της ταχύρρυθμης εκπαίδευσης των εποχιακά απασχολουμένων ατόμων. Οι κοινοτικοί πόροι που διατίθενται για τον σκοπό αυτό είναι επαρκείς, απαιτείται όμως η σωστή αξιοποίησή τους. 2. Η εξασφάλιση των εποχιακά απασχολουμένων με την κατοχύρωση του επαγγέλματος, την ασφάλιση κ.λπ. Η εποχικότητα της τουριστικής δραστηριότητας αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στην προσέλευση ικανών στελεχών, αλλά και στην προσπάθεια εκπαίδευσης-επιμόρφωσης. Η παροχή όμως κινήτρων όπως τα παραπάνω μπορεί να ενισχύσει την τουριστική αγορά εργασίας βραχυχρόνια, και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μακροχρόνια.

36 3. Η βελτίωση γενικά του συστήματος εκπαίδευσης. Η εισαγωγή μαθημάτων σχετικών με τον τουρισμό σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης φαίνεται αναγκαία και πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά, αφού ο τουρισμός για την χώρα θα αποτελέσει βασική οικονομική δραστηριότητα στο μέλλον, είναι όμως αναμφισβήτητη η ανάγκη άμεσης εισαγωγής της στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9. Ο ΕΠΗΡΕΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ. Ο επηρεασμός της ζήτησης για προσέλκυση τουριστών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου. Η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, που αποτελεί στόχο πρώτης προτεραιότητας, απευθύνεται σε αυτήν την κατηγορία των τουριστών. Η επίτευξη όμως του στόχου αυτού σε γενικό επίπεδο (δηλαδή η ανάπτυξη του επιλεκτικού τουρισμού) προϋποθέτει την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών.

37 Η βελτίωση και η επέκταση του προγράμματος του κοινωνικού τουρισμού που εφαρμόζεται έτσι ώστε να παγιωθεί με την ευρύτερη συμμετοχή φορέων και την πλήρη επίτευξη του σκοπού του. Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται στον εσωτερικό τουρισμό και η οργάνωση και περαιτέρω ανάπτυξή του είναι αναγκαία, ώστε να μπορούν και οι Έλληνες εργαζόμενοι όλων των τάξεων να επιτυγχάνουν ένα καλύτερο επίπεδο διακοπών με χαμηλότερο κόστος. Ο περιορισμός της ζήτησης ελεύθερης κατασκήνωσης με την δημιουργία οργανωμένων, κατά περιοχή, χώρων υποδοχής. Οι ΟΤΑ είναι οι πλέον αρμόδιοι να αναλάβουν τον ρόλο αυτό ελέγχου και αξιοποίησης του σημαντικού αυτού τμήματος ανενεργού ζήτησης και να καρπωθούν οικονομικούς πόρους που σήμερα χάνονται, αλλά και να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Γενικά ο επηρεασμός της ζήτησης θα επιτευχθεί με την κατάλληλη προβολή του τουριστικού προϊόντος συνολικά και κατά περιοχή, στις διάφορες τουριστικές αγορές, σε συνδυασμό με μία οργανωμένη προσπάθεια διευκολύνσεων και εξυπηρέτησης, κυρίως κατά τις περιόδους εκτός αιχμής.

38 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ. Η προσέγγιση των τιμών ισορροπίας, όπως διαμορφώνονται σε μία ελεύθερη ανταγωνιστική αγορά. Οι τιμές που συμφωνούνται είναι κατά κανόνα κατώτερες των τιμών ισορροπίας και εξαρτώνται από την διαπραγματευτική ικανότητα και αντοχή των πωλητών των τουριστικών υπηρεσιών έναντι των πιέσεων των πολυεθνικών μονοψωνίων διακίνησης τουριστών. Η οργανωμένη προσπάθεια των φορέων τουρισμού κατά περιοχή πώλησης του τουριστικού προϊόντος αυξάνει οπωσδήποτε την διαπραγματευτική τους θέση, περιορίζει παράλληλα τον αθέμιτο πολλές φορές εσωτερικό ανταγωνισμό και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συστηματική παρακολούθηση της εξέλιξης των παραγόντων που επηρεάζουν τον τουρισμό της περιοχής τους, τις τιμές, την ποιότητα κ.λπ. Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή θα παίξει ο ΕΟΤ, τόσο στην οργάνωση όσο και στην ενίσχυση των τοπικών φορέων. Χειμερινός τουρισμός που θα αποβλέπει στην δημιουργία πρότυπων χιονοδρομικών κέντρων αλλά και πολλών μικρών εγκαταστάσεων τοπικής σημασίας για την εξυπηρέτηση κυρίως της εσωτερικής ζήτησης, καθώς και την ανάπτυξη του τουρισμού παραχειμάσεως.

39 Αξιοποίηση ενός σημαντικού φυσικού πόρου: Ιαματικές πηγές και επίτευξη του βασικού στόχου της τουριστικής πολιτικής, που είναι η άμβλυνση της εποχικότητας. Συνεδριακός τουρισμός με την δημιουργία κέντρων κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου υπάρχουν και προβλήματα βιωσιμότητας πολλών ξενοδοχειακών μονάδων λόγω χαμηλής πληρότητας. Κοινωνικός τουρισμός με στόχο την δημιουργία κατάλληλων εγκαταστάσεων στα πρότυπα άλλων χωρών για την ικανοποίηση αναγκών και της αλλοδαπής ζήτησης. Αγροτουρισμός με στόχο την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια της αγροτικής πολιτικής ενίσχυσης των αγροτικών εισοδημάτων. Η διαχείριση όμως των παρεχόμενων πόρων για την δημιουργία βοηθητικών καταλυμάτων θα πρέπει να ανατεθεί στον αρμόδιο φορέα (ΕΟΤ) ή να ελέγχεται από αυτόν, αντί του Υπουργείου Γεωργίας, έτσι ώστε να εναρμονίζεται με τους στόχους της τουριστικής πολιτικής.

40 Οικοτουρισμός με την δημιουργία της αναγκαίας υποδομής και μέτρων που θα συμβάλουν τόσο στην αξιοποίηση μίας σημαντικής τουριστικής ζήτησης όσο και στην βελτίωση και προστασία των αξιόλογων φυσικών πόρων. Η προώθηση προγραμμάτων υποστήριξης και βελτίωσης του υφιστάμενου επίπεδου τουριστικής ανάπτυξης της χώρας με δραστηριότητες όπως κέντρων εστίασης και αναψυχής, παροχής υπηρεσιών (τεχνικών, οργανωτικών, διοικητικών), δημιουργίας νέων μεθοριακών σταθμών και γενικά βελτίωσης όλων των σημείων υποδοχής των αλλοδαπών τουριστών, βελτίωσης και αξιοποίησης φυσικών χώρων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (σπηλαίων, πάρκων κ.λπ.), καθώς και αρχαιολογικών χώρων και παραδοσιακών οικισμών. Η εισαγωγή της σύγχρονης τεχνολογίας πληροφορικής στο τουριστικό κύκλωμα.

41 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ. Ο επηρεασμός της ζήτησης για προσέλκυση τουριστών εκτός περιόδου αιχμής και άμβλυνση της εποχικότητας. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. 1. Του εθνικού αερομεταφορέα (Ο.Α.), ώστε να καταστεί ανταγωνιστική αλλά και αποδοτική δραστηριότητα που θα συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της τουριστικής πολιτικής. 2. Των θαλάσσιων μεταφορών, ώστε να αντιμετωπιστεί ο εξωτερικός ανταγωνισμός και να επιτευχθεί επαρκής και γρήγορη εξυπηρέτηση των τουριστών. 3. Των εσωτερικών χερσαίων μεταφορών, κυρίως των τουριστικών λεωφορείων, με ενίσχυση για δημιουργία εταιρειών ικανών να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες εκσυγχρονισμού των μέσων και ανταγωνισμού των ξένων, πρώτα στον εσωτερικό και στην συνέχεια στον ευρωπαϊκό χώρο.

42 Η λήψη μέτρων οργάνωσης των γραφείων τουρισμού, που θα αποσκοπούν στην δημιουργία ισχυρών εταιρειών, και ικανών και να περιορίσουν, με την επιβολή μίας ενιαίας πολιτικής, τον εσωτερικό αθέμιτο ανταγωνισμό που οδηγεί σε συμπίεση των τιμών, διαπραγματευτική αποδυνάμωση και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Οι οργανωμένες και υγιείς ομάδες θα μπορούν αποτελεσματικότερα να αντιμετωπίζουν προβλήματα εσωτερικών μεταφορών, κόστους λειτουργίας, συνεχούς βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των μέσων και άλλες δραστηριότητες. Επίσης η πολιτική αυτή επιβάλλεται ως αναγκαία προϋπόθεση αντιμετώπισης των κινδύνων που έχουν ήδη παρουσιαστεί από την πλήρη απελευθέρωση των υπηρεσιών εμπορίου. Η αξιοποίηση του υποαπασχολούμενου ή αργούντος παραγωγικού δυναμικού με την δημιουργία της αναγκαίας υποδομής και εγκαταστάσεων, την παροχή κινήτρων κυρίως εκσυγχρονισμού και συμπλήρωσης των εγκαταστάσεων, αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου κ.λπ., καθώς και την κατάλληλη προβολή. Η προώθηση (μέσω του ΠΔΕ) προγραμμάτων ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού και ειδικότερα:

43 Θαλάσσιου τουρισμού, με την ολοκλήρωση των μελετών για «λιμένες αναψυχής» και την ταχεία προώθηση των έργων με βάση ένα πρόγραμμα προτεραιοτήτων. Η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού αποτελεί στόχο πρώτης προτεραιότητας της τουριστικής πολιτικής της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας, ο τρόπος όμως υλοποίησης των σχετικών προγραμμάτων δεν ήταν αποτελεσματικός, με συνέπεια να μην έχουν αποπερατωθεί βασικές μονάδες σε καίριες θέσεις, αλλά και η εξαγγελθείσα πρόσφατα τουριστική πολιτική για την δημιουργία μαρινών δεν φαίνεται να έχει σωστά μελετηθεί και τεκμηριωθεί. Χρειάζεται η δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης της σημαντικής εθνικής κληρονομιάς, για να εξασφαλιστεί κατά τον καλύτερο τρόπο η συνέχεια της παράδοσης. Η αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα και ειδικότερα: Ο δημόσιος τομέας, πέρα από την βασική παρέμβαση μέσω του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων (περιβαλλοντικής αναβάθμισης, μεταφορών και επικοινωνιών, ειδικής τουριστικής υποδομής, προβολής κ.λπ.) για την ανάπτυξη του τομέα θα πρέπει ιδιαίτερα να ενισχύσει και τους τομείς που προβάλλουν άμεσα τον τουρισμό της χώρας, όπως εμφάνισης και λειτουργίας και ειδικότερα εμφάνισης

44 των πυλών εσόδου και εξόδου τουριστών (κυρίως αεροδρομίων και λιμένων), των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, της συνεχούς λειτουργίας υπηρεσιών για εξυπηρέτηση τουριστών στις περιόδους αιχμής, στην καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων, την άμεση και αποτελεσματική προστασία των τουριστών από κάθε είδους παρενοχλήσεις και άλλες οργανωτικές κυρίως παρεμβάσεις που είναι μικρού κόστους αλλά μεγάλης σημασίας για την προβολή του τουρισμού, αφού συμβάλλουν στην δημιουργία της πρώτης εντύπωσης του κάθε τουρίστα. Ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών, κυρίως μέσω του εκσυγχρονισμού των ξενοδοχειακών μονάδων, καλύτερης οργάνωσης και μετεκπαίδευσης του απασχολούμενου προσωπικού. Έχει επισημανθεί ήδη ότι στις υπεραναπτυγμένες και προβληματικές περιοχές το πρόβλημα αυτό είναι εντονότερο, αφού σε αυτές, οι μεγάλες κυρίως ομάδες που στηρίζουν τον τουρισμό τους, έχουν παλαιωθεί και αδυνατούν να συμβάλλουν στην επιθυμητή αναβάθμιση. Η διαπίστωση κατά περιοχή του βαθμού συγκέντρωσης δραστηριοτήτων σε σχέση με την υπάρχουσα υποδομή και άλλους παράγοντες και ο χαρακτηρισμός τους ανάλογα, με σκοπό να επιδιωχθεί η ανάσχεση της παραπέρα συγκέντρωσης τουριστικών δραστηριοτήτων σε περιοχές που εμφανίζουν έντονα σημεία κορεσμού.

45 Στις περιοχές αυτές, που πρέπει να επισημανθούν αμέσως, πρέπει να επιδιωχθεί η δημιουργία της αναγκαίας υποδομής και των απαραίτητων υπηρεσιών, για να αποφευχθεί η περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η μείωση της τουριστικής τους σημασίας. Η ευρύτερη κατανομή στον χώρο και κατά προτεραιότητα η προώθηση επενδυτικών σχεδίων στις προβληματικές και μη αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές. Το πρόγραμμα του αγροτουρισμού βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και αποτελεί σημαντική παρέμβαση στην ανάπτυξη των περιοχών αυτών. Υπάρχει όμως μία σοβαρή αντίρρηση για τον φορέα και τον τρόπο εφαρμογής του προγράμματος αυτού, γιατί προσδιορίζεται και εκτελείται ανεξάρτητα από το τουριστικό που είναι ευθύνης του ΕΟΤ. Βασική όμως προϋπόθεση για την διάθεση πόρων πρέπει να είναι η δημιουργία βιώσιμων μονάδων. Η προγραμματισμένη ανάπτυξη επιλεγμένων περιοχών για δημιουργία νέων, υψηλών προδιαγραφών, κέντρων τουριστικής ανάπτυξης. Οι προτεινόμενες στον νέο τουριστικό νόμο πέντε περιοχές μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα ανάπτυξης προσαρμοσμένα στις σύγχρονες απαιτήσεις του διεθνούς τουρισμού.

46 Απαιτείται όμως συγκεκριμένη προγραμματική πρόταση ανάπτυξης που να καθορίζει τις υποχρεώσεις του δημοσίου τομέα και την χρονική τους εκπλήρωση. Τα τοπικά προγράμματα ανάπτυξης της μορφής αυτής αποτελούν ενδεδειγμένη λύση στην παρούσα φάση ανάπτυξης του τομέα, που μπορεί να επιτύχει τον στόχο στροφής προς τον ποιοτικό (επιλεκτικό) τουρισμό, ο οποίος αρμόζει στο ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον της χώρας, με την δημιουργία εξαρχής των κατάλληλων συνθηκών και παροχής υψηλού επιπέδου τουριστικών υπηρεσιών. Το μέτρο αυτό της επιλογής χώρων ή περιοχών και η οργανωμένη ανάπτυξή τους φαίνεται να πλεονεκτεί έναντι οποιασδήποτε άλλης, τυχαίας κατά κάποιο τρόπο επιλογής από τους ιδιώτες χώρων για δημιουργία μονάδων, γιατί με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η σύνδεση των τοπικών αυτών προγραμμάτων με τα αντίστοιχα της ευρύτερης περιοχής και το εθνικό και κατά επέκταση η ένταξη των αναγκαίων έργων υποδομής σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προτεραιοτήτων. Κατά αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζονται συνολικά οι αναπτυξιακές δυσκολίες και τα προβλήματα των επιμέρους περιοχών και αποφεύγεται η κατασπατάληση πόρων για μεμονωμένες και ασύνδετες επενδυτικές παρεμβάσεις.

47 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13: ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ (ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ). Διεξήχθη μία μελέτη περιπτώσεων σε τέσσερις ξενοδοχειακές μονάδες για να διαπιστωθεί το ύψος της ποιότητας που προσφέρει κάθε μία από αυτές στον τομέα της παροχής τουριστικών υπηρεσιών και να γίνει η σχετική σύγκριση. Μία τέτοια μελέτη θα πρέπει να χρησιμοποιεί όλα τα κριτήρια σχετικά με την αξιολόγηση της ποιότητας της παροχής τουριστικών υπηρεσιών από ξενοδοχεία. Τα κριτήρια αυτά μπορούμε να τα κατατάξουμε κατά κάποιο τρόπο σε έξι βασικούς τομείς, έτσι ώστε να γίνεται πιο σαφής η διάκρισή τους: 1. Τομέας της διασκέδασης. 2. Τομέας της σίτισης. 3. Τομέας των συνθηκών υγιεινής. 4. Τομέας των τηλεπικοινωνιών. 5. Τομέας της διαμονής. 6. Τομέας της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ). Ας αναλύσουμε τι περιλαμβάνει κάθε ένας από τους παραπάνω τομείς:

48 1. Ο τομέας της διασκέδασης περιλαμβάνει κάθε δραστηριότητα που μπορεί να προσφερθεί από ένα ξενοδοχείο η οποία να συμβάλλει θετικά στην ψυχαγωγία και διασκέδαση των πελατών του, όπως: Ύπαρξη κατάλληλων αθλητικών εγκαταστάσεων στις οποίες μπορούν να λάβουν χώρα διάφορες δραστηριότητες, όπως: Θαλάσσια σπορ, εκγύμναση σώματος, μπάσκετ, τέννις, μίνι σόκκερ, γκολφ κ.λ.π. Περιλαμβάνει και άλλους παρεμφερείς χώρους, όπως: Κέντρα θαλασσοθεραπείας (spa), καζίνο, χιονοδρομικά κέντρα κ.λ.π. 2. Ο τομέας της σίτισης περιλαμβάνει ό,τι έχει να κάνει με την ποιότητα του φαγητού που προσφέρεται στα ξενοδοχεία (περιλαμβανομένων όλων των γευμάτων). 3. Ο τομέας των συνθηκών υγιεινής περιλαμβάνει την ύπαρξη ή όχι εξυπηρέτησης σχετικά με την πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες, την πυρασφάλεια των χώρων των ξενοδοχείων, την καθαριότητα των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων τους, την απολύμανση χώρων, τις ανθρώπινες συνθήκες εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων κ.λ.π.

49 4. Ο τομέας των τηλεπικοινωνιών περιλαμβάνει στοιχεία που έχουν να κάνουν με το επίπεδο της τεχνολογικής υποδομής που έχει ένα ξενοδοχείο, όπως για παράδειγμα το αν προσφέρεται σύνδεση στο διαδίκτυο στα δωμάτια ή σε άλλους ειδικά διαμορφωμένους χώρους και πόσο ταχύς και αξιόπιστη είναι αυτή η σύνδεση. 5. Ο τομέας της διαμονής έχει να κάνει με τα εξής: Με τον αριθμό των δωματίων, την ποιότητα που πληρούν οι προδιαγραφές τους, την ύπαρξη ή όχι σε αυτά κλιματισμού, τηλεόρασης, χρηματοκιβωτίου, μίνι μπαρ, τηλεφώνου, video, dvd, ψυγείου, room service (υπηρεσία δωματίου), ράδιο κ.λ.π., καθώς και με την ύπαρξη ή όχι και την ποιότητα λειτουργίας άλλων ειδικά διαμορφωμένων χώρων στα πλαίσια ενός ξενοδοχείου, όπως: Χώρος πλυντηρίων, πισίνα, pool bar, επιχειρηματικές εγκαταστάσεις, συνεδριακά κέντρα, χώροι επαγγελματικών meeting, δεξιώσεων κ.λ.π. 6. Ο τομέας της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων περιλαμβάνει ό,τι έχει να κάνει με την εφαρμογή στην πράξη της συνείδησης που ίσως έχουν τα ξενοδοχεία σχετικά με το πως θα πρέπει να συμπεριφέρονται στο περιβάλλον-στη φύση, όπως για παράδειγμα την αξιολόγηση της λειτουργίας των συστημάτων επεξεργασίας των αποβλήτων ξενοδοχείων κ.λ.π.

50 1 Ο ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ: HOTEL SARON: Εγκαταστάσεις: 50 δωμάτια, 2 σουίτες, 1 πισίνα, pool bar, εστιατόριο. Κάθε δωμάτιο περιλαμβάνει: Τ.V., ψυγείο, κλιματισμό. Το ξενοδοχείο είναι Γ κατηγορίας. Παρέχεται ημιδιατροφή. Ιδιοκτήτης κύριος Διακουμόπουλος Γιάννης: Το ξενοδοχείο πρέπει να λειτουργεί με την προσωπικότητα του manager. Παίζει μεγάλο ρόλο η επαφή με τον πελάτη.εδώ υπάρχουν πελάτες όλων των κατηγοριών, οι οποίοι όταν θα έρθουν για πρώτη φορά ενθουσιάζονται, ικανοποιούνται και ξανάρχονται. Το απρόσωπο ξενοδοχείο σε φοβίζει, διότι βρίσκεσαι-λειτουργείςζεις μόνος. Η καθαριότητα και όχι η πολυτέλεια είναι το Α και το Ω σε αυτές τις επιχειρήσεις. Το ξενοδοχείο προσφέρεται για την φιλική του ατμόσφαιρα. Διοργανώνονται λαϊκές βραδιές με ζωντανή ορχήστρα.

51 Ειδικότερη μεταχείριση στους ξένους τουρίστες. Διεύθυνση ξενοδοχείου: 60 0 χιλιόμετρο λεωφόρου Λαυρίου-Σουνίου Σούνιο. 2 0 Ξενοδοχείο: Aegeon hotel. Διεύθυνση: 68 0 Χιλιόμετρο Αθηνών-Σουνίου Σούνιο. Εγκαταστάσεις: 45 δωμάτια, 1 προεδρική σουίτα, 5 junior σουίτες. 5 τρίκλινα (υπόλοιπα δίκλινα). Θέα στη θάλασσα-θέα στο ναό του Ποσειδώνα. Τα δωμάτια έχουν μπαλκόνι, αυτόνομο κλιματισμό, mini bar, safe box, δορυφορική T.V. Υπάρχει ένας χώρος συνεδριάσεων χωρητικότητας 100 ατόμων, εστιατόριο a la carte με δύο βεράντες, παιδότοπος (κλειστός χώρος), γυμναστήριο, parcking, beach bar, οργανωμένη παραλία, χώρος δεξιώσεων (εξωτερικός). Πρωινό σε μπουφέ αμερικάνικου τύπου. Στις τιμές συμπεριλαμβάνεται πρωινό. Παροχή δωρεάν σύνδεσης στο διαδίκτυο.

52 Υπεύθυνη πωλήσεων: Κωνσταντίνου Βασιλική: Προτεραιότητα είναι η καθαριότητα, η ευγένεια, η άμεση εξυπηρέτηση του πελάτη. Το ύφος του ξενοδοχείου παραπέμπει σε χαλάρωση, έχει minimal style με γήινους τόνους και κυριαρχεί μία ambient ατμόσφαιρα. Το ξενοδοχείο είναι εναρμονισμένο με το περιβάλλον. Υπάρχει εύκολη πρόσβαση από αυτό σε ταξί, στο Κ.Τ.Ε.Λ. Νομού Αττικής και είναι κοντά σε Αθήνα και Λαύριο.300 μέτρα απόσταση από το ναό του Ποσειδώνα. PLAZA RESORT HOTEL: Κατηγορία: 5 αστέρων. Εγκαταστάσεις: 135 δωμάτια, 3 αίθουσες συνεδρίου, γήπεδο τέννις, γήπεδο ποδοσφαίρου, παιδική χαρά, 2 εστιατόρια, πισίνα, pool bar, κεντρικό bar. To πρωινό προσφέρεται δωρεάν. Αναλαμβάνει γάμους-βαφτίσεις. Τα δωμάτια χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες: Σε αυτά που έχουν θέα στον κήπο, αυτά που βλέπουν στη θάλασσα, τα family garden rooms, τις junior σουίτες.

53 Υπάρχει parking εξωτερικού χώρου. Παροχή δωρεάν σύνδεσης στο Internet. Τα δωμάτια περιλαμβάνουν: Safe box, T.V. δορυφορική, pay T.V. system, mini bar, κλιματισμό, cd player. Τέλος υπάρχει ειδική αίθουσα με υπολογιστές και δωρεάν πρόσβαση στο Internet (business center). Διεύθυνση ξενοδοχείου: 52 0 Χιλιόμετρο λεωφόρος Αθηνών-Σουνίου Παραλία Αναβύσσου. Τις πληροφορίες μου έδωσαν η κυρία Φιλίππου και ο κύριος Aνδρέας Κοντός:Director of Hotel Operations. EDEN BEACH HOTEL: Πληροφορίες: Κύριος Παναγόπουλος Άλκης. Κατηγορία:4 αστέρων. Εγκαταστάσεις: 250 δωμάτια, 20 σουίτες, κέντρο δεξιώσεωνσυνεδριάσεων. Τα δωμάτια περιλαμβάνουν: T.V., χρηματοκιβώτιο, mini bar, κλιματισμό, σεσουάρ, τηλεφωνικό κέντρο IP, pay T.V. system. Παρέχεται ημιδιατροφή. Διοργανώνονται ελληνικές βραδιές με παραδοσιακούς χορούς.

54 Το ξενοδοχείο κατέχει τα απαραίτητα πιστοποιητικά: ISO 9001, ISO 9014 και HACCP. Διεύθυνση ξενοδοχείου: 47 0 Χιλιόμετρο λεωφόρος Αθηνών-Σουνίου Ανάβυσσος. Μαύρο λιθάρι: Διεύθυνση: 47 0 Χιλιόμετρο λεωφόρος Αθηνών-Σουνίου Ανάβυσσος. Κατηγορία:Β. Εγκαταστάσεις:51 κλίνες, 17 διαμερίσματα-studio, αίθουσα εστιατορίου, καφετέρια, αναψυκτήριο, selfservice, χώρος ειδικά διαμορφωμένος για εκδηλώσεις. Τα δωμάτια περιλαμβάνουν:διπλό κρεβάτι, μονό, καναπέ, ψυγείο, κουζίνα, κλιματισμό, τηλέφωνο, T.V., μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα. Υπάρχει οργανωμένη παραλία με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Διοργανώνονται βραδιές με ζωντανή μουσική και πραγματοποιούνται τελετές γάμων και βαφτίσεων. Διατίθενται χώροι για συλλόγους. Το ξενοδοχείο διακατέχεται από ήσυχη-οικογενειακή ατμόσφαιρα, γι αυτό και δεν προτιμά να δουλεύει με group, παρά με πελάτες που μένουν ευχαριστημένοι και το επιλέγουν εξακολουθητικά. Πληροφορίες: Κυρία Καστρίτση Ελένη.

55 Βιβλιογραφία: 1) Κέντρο προγραμματισμού και οικονομικών ερευνών (Centre of planning and economic research). Τουρισμός : Πολιτική, εξελίξεις, προοπτικές και συμβολή στην οικονομία. Α. Μυλωνάς Ιούνιος 1997 Αθήνα. 2) Τουριστικό μάρκετινγκ. Νίκος Γ. Ηγουμενάκης. 3) Τουριστική οικονομία τόμος Β. Νίκος Γ. Ηγουμενάκης. 4) Θέματα Ε9 Προγραμματισμού Εκθέσεις για το πρόγραμμα Τουρισμός. 5) Τουριστικό και ταξιδιωτικό Μάρκετινγκ Δεύτερη έκδοση Alastair M. Morrison.

56 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Πρόλογος. Εισαγωγή. Κεφάλαιο 1 Το μείγμα προϊόντος/υπηρεσίας Κεφάλαιο 2 Αποφάσεις για την ανάπτυξη του προϊόντος ΠΡΑΞΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Κεφάλαιο 3 Ποιότητα της υπηρεσίας και η σπουδαιότητά της Υπάλληλοι: Διευθύνοντας τους εσωτερικούς πελάτες με σκοπό την ποιότητα της υπηρεσίας Κεφάλαιο 4 Η μέτρηση της ποιότητας της υπηρεσίας Ανταποκρίσεις-σχετικές ενέργειες των υπαλλήλων Σημείωση σχετικά με το μείγμα μάρκετινγκ Κεφάλαιο 5 Λειτουργία της ποιότητας ως στοιχείο ανταγωνισμού του τουριστικού προϊόντος Εισαγωγικά Κέντρα υποδοχής και διαμετακόμισης τουριστών Καταλύματα Σημείωση Κεφάλαιο 6 Παράγοντες που σχετίζονται με την ποιότητα Φυσικοί πόροι Γεωγραφική θέση Εποχικότητα Αρχαιολογική και πολιτιστική κληρονομιά Δημόσια και ιδιωτική υποδομή ΣΗΜΕΙΩΣΗ

57 Κεφάλαιο 7 Άδειες ξενοδοχείων με τέσσερα δικαιολογητικά Κεφάλαιο 8 Πολιτική απασχόλησης και εκπαίδευσης Κεφάλαιο 9 Ο επηρεασμός της ζήτησης Κεφάλαιο 10 Η πολιτική των τιμών Κεφάλαιο 11 Η πολιτική της ζήτησης Κεφάλαιο 12 Η πολιτική της ανάπτυξης Κεφάλαιο 13 Μελέτη περιπτώσεων σε πέντε ξενοδοχεία (σχετικά με την ποιότητα των τουριστικού τύπου υπηρεσιών που προσφέρουν) Βιβλιογραφία

Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06)

Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06) Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06) Η χώρα μας είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα

Μύκονος THOMAS HOTEL 2*

Μύκονος THOMAS HOTEL 2* Μύκονος THOMAS HOTEL 2* Κατόπιν της υψηλής ζήτησης των καταλυμάτων στην χώρα του νησιού με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών και τη δυσκολία στη διαθεσιμότητα, αποφασίσαμε να εξασφαλίσουμε δωμάτια για εσάς

Διαβάστε περισσότερα

Σε ποιους απευθύνεται. Σε εργαζομένους Σε συνεργάτες της επιχείρησης Σε πελάτες

Σε ποιους απευθύνεται. Σε εργαζομένους Σε συνεργάτες της επιχείρησης Σε πελάτες Τουρισμός Κινήτρων Σε ποιους απευθύνεται Σε εργαζομένους Σε συνεργάτες της επιχείρησης Σε πελάτες Μορφές Κινήτρων Ηθική επιβράβευση με μορφή εγκωμίου Επιβράβευση με χρηματικά έπαθλα Επιβράβευση με συγκεκριμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΘΜΟΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ. Έρευνα που έγινε από το. για το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ.

ΒΑΘΜΟΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ. Έρευνα που έγινε από το. για το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ. 1 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΒΑΘΜΟΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ Έρευνα που έγινε από το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ για το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Εκθεσιακός Τουρισμός

Εκθεσιακός Τουρισμός Εκθεσιακός Τουρισμός Περιεχόμενα Γενικά Διακρίσεις των Εκθέσεων Χαρακτηριστικά του εκθεσιακού τουρισμού Οφέλη των προορισμών Η αγορά του εκθεσιακού τουρισμού Η διοργάνωση της έκθεσης Διεθνείς τουριστικές

Διαβάστε περισσότερα

«Ποιότητα και Κερδοφορία των Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων στην Ελλάδα»

«Ποιότητα και Κερδοφορία των Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων στην Ελλάδα» «Ποιότητα και Κερδοφορία των Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων στην Ελλάδα» Γκίκας Α. Χαρδούβελης Καθηγητής, Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής Παν. Πειραιώς Οικονομικός Σύμβουλος Ομίλου Eurobank

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΤΕ» Σύντομο Ιστορικό

ΣΕΤΕ» Σύντομο Ιστορικό 1 ΣΕΤΕ» Σύντομο Ιστορικό Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ιδρύθηκε το 1991, ύστερα από τη συνάντηση 9 επιχειρηματιών του ευρύτερου τουριστικού χώρου στο ELOUNDA MARE για να συζητήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Χανιά. 3,6 & 8 ημέρες. Ξενοδοχεία. Μπροστά είναι η θάλασσα και πίσω τα Βουνά σου, Χανιά μου με σκλάβωσες με την πλούσια ομορφιά σου..

Χανιά. 3,6 & 8 ημέρες. Ξενοδοχεία. Μπροστά είναι η θάλασσα και πίσω τα Βουνά σου, Χανιά μου με σκλάβωσες με την πλούσια ομορφιά σου.. Μπροστά είναι η θάλασσα και πίσω τα Βουνά σου, Χανιά μου με σκλάβωσες με την πλούσια ομορφιά σου.. Διακοπές - Fly & Drive Κρητική μαντινάδα Χανιά 3,6 & 8 ημέρες Ξενοδοχεία HOTEL THEO 4* Βρίσκεται στην

Διαβάστε περισσότερα

15 η Διδακτική Ενότητα «Η ΟΡΓAΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟIΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΏΝ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΏΝ ΜΟΡΦΏΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΎ»

15 η Διδακτική Ενότητα «Η ΟΡΓAΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟIΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΏΝ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΏΝ ΜΟΡΦΏΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΎ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Πρόγραμμα επικαιροποίησης γνώσεων αποφοίτων ΑΕΙ στην Oργάνωση, διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων και στην προώθηση τουριστικών προορισμών 15 η Διδακτική Ενότητα «Η ΟΡΓAΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟIΚΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Hospitality Management Company

Hospitality Management Company Hospitality Management Company Management Consulting Sales Representation Marketing Αξιοποιούμε τα δυνατά σας σημεία Εξετάζουμε τα δυνατά σημεία της επιχείρησης σας, με σκοπό να τα αξιοποιήσουμε με τον

Διαβάστε περισσότερα

«Η Ευρώπη, ο πρώτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο ένα νέο πλαίσιο πολιτικής για τον ευρωπαϊκό τουρισμό»

«Η Ευρώπη, ο πρώτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο ένα νέο πλαίσιο πολιτικής για τον ευρωπαϊκό τουρισμό» «Η Ευρώπη, ο πρώτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο ένα νέο πλαίσιο πολιτικής για τον ευρωπαϊκό τουρισμό» Γνωμοδότηση European Economic & Social Committee Εισηγητής : κ.γκόφας Ο τουρισμός είναι δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Σημείωμα συγγραφέων..015 Πρόλογος Προλεγόμενα συγγραφέων ΜΕΡΟΣ Α : ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...025

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Σημείωμα συγγραφέων..015 Πρόλογος Προλεγόμενα συγγραφέων ΜΕΡΟΣ Α : ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...025 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σημείωμα συγγραφέων..015 Πρόλογος...017 Προλεγόμενα συγγραφέων....019 ΜΕΡΟΣ Α : ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...025 Κεφάλαιο Α : Εισαγωγικές έννοιες για τον τουρισμό...027 1. Γενικά...027 Τουρισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ Σταδίου 24, Αθήνα Τηλ , Fax: Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2002 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ Σταδίου 24, Αθήνα Τηλ , Fax: Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2002 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ Σταδίου 24, 105 64 Αθήνα Τηλ. 331 2253, 331 0022 Fax: 33 120 33 Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2002 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η Ανταγωνιστικότητα του Ελληνικού Τουριστικού Τοµέα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΑΜΩΤΗΣ Α, Β και Γ Γυμνασίου ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ σχολικό έτος 2016-17 Κ Ε Ρ Α Μ Ω Τ Η Το επιχειρηματικό σχέδιο παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη επενδυτική πρόταση μιας επιχείρησης, με

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματική ευφυΐα και τουρισμός

Επιχειρηματική ευφυΐα και τουρισμός Σεμινάρια Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Επιχειρηματική ευφυΐα και τουρισμός Σπύρος Αβδημιώτης Αθανάσιος Δερμετζόπουλος Θεσσαλονίκη, 30 Σεπτεμβρίου 2015 Σε μια Ευρώπη/ Ελλάδα που επαναπροσδιορίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ΣΕΚ ποιοτική εξυπηρέτηση πελατών ξενοδοχειακών μονάδων ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Σόλωνος 108,Τηλ Φαξ 210.

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ΣΕΚ ποιοτική εξυπηρέτηση πελατών ξενοδοχειακών μονάδων ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Σόλωνος 108,Τηλ Φαξ 210. ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ΣΕΚ ποιοτική εξυπηρέτηση πελατών ξενοδοχειακών μονάδων ΕΚΔΟΣΗ 1.0 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει σχεδιασθεί

Διαβάστε περισσότερα

Οι ιδιαιτερότητες των τουριστικών υπηρεσιών. Reference: Ηγουμενάκης, Ν.Γ. (1999) Τουριστικό Μάρκετινγκ, Εκδόσεις Interbooks (pp.81-91).

Οι ιδιαιτερότητες των τουριστικών υπηρεσιών. Reference: Ηγουμενάκης, Ν.Γ. (1999) Τουριστικό Μάρκετινγκ, Εκδόσεις Interbooks (pp.81-91). Οι ιδιαιτερότητες των τουριστικών υπηρεσιών Reference: Ηγουμενάκης, Ν.Γ. (1999) Τουριστικό Μάρκετινγκ, Εκδόσεις Interbooks (pp.81-91). α) Το άυλο των τουριστικών υπηρεσιών Λόγω του ότι οι τουριστικές υπηρεσίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΣΚΟΠΟΣ: ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Η Πράξη «Εναλλακτικός Τουρισμός» αφορά στην υλοποίηση επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού από υφιστάμενες

Διαβάστε περισσότερα

5 η Διδακτική Ενότητα Οι βασικές αρχές και η σημασία της Διοίκησης του Ανθρώπινου Δυναμικού στην περίπτωση των τουριστικών επιχειρήσεων

5 η Διδακτική Ενότητα Οι βασικές αρχές και η σημασία της Διοίκησης του Ανθρώπινου Δυναμικού στην περίπτωση των τουριστικών επιχειρήσεων ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Πρόγραμμα επικαιροποίησης γνώσεων αποφοίτων ΑΕΙ στην οργάνωση, διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων και στην προώθηση τουριστικών προορισμών 5 η Διδακτική Ενότητα Οι βασικές αρχές και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ : Υπουργείο Ανάπτυξης, υπόψη Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ) κ. Σπύρου Ευσταθόπουλου.

ΠΡΟΣ : Υπουργείο Ανάπτυξης, υπόψη Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ) κ. Σπύρου Ευσταθόπουλου. ΑΘΗΝΑ 24-11-2014 ΑΡ. ΠΡΩΤ. 2358 ΠΡΟΣ : Υπουργείο Ανάπτυξης, υπόψη Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ) κ. Σπύρου Ευσταθόπουλου. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ΣΕΚ ποιοτική εξυπηρέτηση επισκεπτών πελατών οργανισμών τουριστικών αξιοθέατων μουσείων

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ΣΕΚ ποιοτική εξυπηρέτηση επισκεπτών πελατών οργανισμών τουριστικών αξιοθέατων μουσείων ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ΣΕΚ ποιοτική εξυπηρέτηση επισκεπτών πελατών οργανισμών τουριστικών αξιοθέατων μουσείων ΕΚΔΟΣΗ 1.0 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2011-2012 (Η ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2011-2012 (Η ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 2016

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 2016 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 2016 Ο νέος νόμος δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ενίσχυση μικρομεσαίων και νεοσύστατων εταιρειών, στην ανάπτυξη των συνεταιρισμών, της κοινωνικής οικονομίας και των δημοτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ 1 Κος ΚΟΚΚΩΣΗΣ: Καλημέρα. Είναι προφανές ότι ο τουρισμός υπήρξε από τους κατ εξοχήν κλάδους που είχαν τη μεγαλύτερη επίδραση από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. H επίδραση αυτή ήταν πιο πολύ έμμεση και λιγότερο

Διαβάστε περισσότερα

Ο νησιωτικός τουρισμός και η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στην ΕΕ».

Ο νησιωτικός τουρισμός και η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στην ΕΕ». Ο νησιωτικός τουρισμός και η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στην ΕΕ». Εισηγήτρια κα Ελευθερία Φτακλάκη, Αντιπεριφερειάρχης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΚΑΔ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ"

ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΚΑΔ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΚΑΔ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ" Κωδικός Η. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗ 49.39.2 5 Μεταφορές επιβατών με τελεφερίκ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΗΜΕΡΟ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ (Τρεις διανυκτερεύσεις)

ΤΡΙΗΜΕΡΟ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ (Τρεις διανυκτερεύσεις) Tour code: 02111F ΤΡΙΗΜΕΡΟ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ (Τρεις διανυκτερεύσεις) Ψηλά, πάνω από τον Κορινθιακό κόλπο, στο ιερό βουνό του Παρνασσού και περικυκλωμένοι από έλατα βρίσκονται οι αφιερωμένοι στον

Διαβάστε περισσότερα

Τμηματοποίηση αγοράς. Όλοι οι πελάτες δεν είναι ίδιοι

Τμηματοποίηση αγοράς. Όλοι οι πελάτες δεν είναι ίδιοι Τμηματοποίηση αγοράς Τμηματοποίηση πελατών Όλοι οι πελάτες δεν είναι ίδιοι Όλοι οι πελάτες δεν είναι ίσοι Πώς τους ξεχωρίζω ; Τμηματοποίηση αγοράς Αγορά Ομοιογενής Ανομοιογενής Μοναδική Προσφορά / προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάρια Τουριστικών Επιχειρήσεων

Σεμινάρια Τουριστικών Επιχειρήσεων Σεμινάρια Τουριστικών Επιχειρήσεων Επιδοτούμενη εκπαίδευση και κατάρτιση των απασχολούμενων στον τουρισμό Οικονομική ενίσχυση της τουριστικής επιχείρησης μέσω επιστροφής εισφορών Ειδικά για τις τουριστικές

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε δωμάτιο είναι απλά διακοσμημένο και διαθέτει κλιματισμό, τηλεόραση και μπαλκόνια.

Κάθε δωμάτιο είναι απλά διακοσμημένο και διαθέτει κλιματισμό, τηλεόραση και μπαλκόνια. Μόλις 300μ. από την αμμώδη παραλία Αμμουδάρα, το Hotel Handakas βρίσκεται στη μέση ενός καταπράσινου αμπελώνα. Προσφέρει δωρεάν Wi-Fi και πισίνα. Κάθε δωμάτιο είναι απλά διακοσμημένο και διαθέτει κλιματισμό,

Διαβάστε περισσότερα

ξενοδοχείο Villa Platanias Beach Apartment Hotel

ξενοδοχείο Villa Platanias Beach Apartment Hotel Το ξενοδοχείο Villa Platanias Beach Apartment Hotel σας επιτρέπει να καλομάθετε τον εαυτό σας και να απολαύσετε όμορφες καλοκαιρινές μέρες, ακριβώς στο κέντρο του γνωστού θερέτρου του Πλατανιά, λίγα χιλιόμετρα

Διαβάστε περισσότερα

Βελισσαρίου Ευστάθιος Καθηγητής Τουριστικής Οικονομίας ΤΕΙ Θεσσαλίας 2016

Βελισσαρίου Ευστάθιος Καθηγητής Τουριστικής Οικονομίας ΤΕΙ Θεσσαλίας 2016 Βελισσαρίου Ευστάθιος Καθηγητής Τουριστικής Οικονομίας ΤΕΙ Θεσσαλίας 2016 1 Η τουριστική προσφορά Η τουριστική προσφορά (σύμφωνα με τον Hoffmann (1970) αποτελείται από την : Α) Φυσική προσφορά, Β) την

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα με θέμα: «Η SWOT ανάλυση ως βασική λειτουργία του προγραμματισμού του τουριστικού μάρκετινγκ. Μελέτη περίπτωσης: Σκιάθος».

Έρευνα με θέμα: «Η SWOT ανάλυση ως βασική λειτουργία του προγραμματισμού του τουριστικού μάρκετινγκ. Μελέτη περίπτωσης: Σκιάθος». Έρευνα με θέμα: «Η SWOT ανάλυση ως βασική λειτουργία του προγραμματισμού του τουριστικού μάρκετινγκ. Μελέτη περίπτωσης: Σκιάθος». Το ερωτηματολόγιο έχει συνταχθεί στα πλαίσια πτυχιακής εργασίας του τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ : Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Σταθάκη Γεώργιο.

ΠΡΟΣ : Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Σταθάκη Γεώργιο. ΑΘΗΝΑ 22-04-2015 ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 2390 ΠΡΟΣ : Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Σταθάκη Γεώργιο. ΘΕΜΑ : Προτάσεις για την ενίσχυση και ποιοτική αναβάθμιση των επιχειρήσεων του κλάδου στο

Διαβάστε περισσότερα

Προσδιοριστικοί παράγοντες την τουριστικής ζήτησης.

Προσδιοριστικοί παράγοντες την τουριστικής ζήτησης. Τουριστική ζήτηση και προσφορά Οι τουριστικές ανάγκες πρέπει να ικανοποιηθούν και αυτό πραγματοποιείται δια των τουριστικών αγαθών. Με την ενέργεια αυτή διαμορφώνονται ορισμένες ανταλλακτικές σχέσεις.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΜΕ_ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΚΑΔ 2/6

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΜΕ_ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΚΑΔ 2/6 Η. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚ50.10.19.04 8 Υπηρεσίες θαλάσσιων και παράκτιων μεταφορών επιβατών με πλοία που ενεργούν πλόες εσωτερικού 6. Τουρισμός Η. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚ50.10.19.05 8 Υπηρεσίες μεταφορών επιβατών

Διαβάστε περισσότερα

Το Elounda Ilion απέχει 8 χιλιόμετρα από την ζωντανή πόλη του Αγίου Νικολάου και 2 χιλιόμετρα από το γραφικό ψαροχώρι της Ελούντας.

Το Elounda Ilion απέχει 8 χιλιόμετρα από την ζωντανή πόλη του Αγίου Νικολάου και 2 χιλιόμετρα από το γραφικό ψαροχώρι της Ελούντας. Περιγραφή 1 Το ξενοδοχείο Elounda Ilion, βρίσκεται στην Ελούντα της Κρήτης, την περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα και ήσυχα θέρετρα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ 5* 120 ΚΛΙΝΩΝ ΣΤΗΝ «ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΑΡΑΛΙΑ» ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ (ΠΕΡΙΛΗΨΗ)

ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ 5* 120 ΚΛΙΝΩΝ ΣΤΗΝ «ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΑΡΑΛΙΑ» ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ (ΠΕΡΙΛΗΨΗ) ΜΜΜΜΜΜ ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ 5* 120 ΚΛΙΝΩΝ ΣΤΗΝ «ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΑΡΑΛΙΑ» ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ (ΠΕΡΙΛΗΨΗ) 1 ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ Η

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική Πολιτική και δραστηριότητες Grand Hotel Palace, θεσσαλονίκη, 2018

Περιβαλλοντική Πολιτική και δραστηριότητες Grand Hotel Palace, θεσσαλονίκη, 2018 Περιβαλλοντική Πολιτική και δραστηριότητες Grand Hotel Palace, θεσσαλονίκη, 2018 To ξενοδοχείο Grand Hotel Palace βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 5 ο ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ ΚΙΝΗΤΡΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ

ΜΑΘΗΜΑ 5 ο ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ ΚΙΝΗΤΡΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ 5 ο ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ ΚΙΝΗΤΡΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Το άυλο των τουρ. υπηρεσιών Δε µπορούν να δειγµατιστούν ή να εξεταστούν πριν από την αγορά τους Η ετερογένεια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Η έρευνα πραγµατοποιήθηκε από την. για λογαριασµό του ΕΟΤ. Χρόνος διεξαγωγής...η συλλογή των στοιχείων έγινε στις 22-31/01/07. Περιοχή... Λεκανοπέδιο Αττικής Πληθυσµός... Άνδρες,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΕΣ ΑΝΑ ΔΩΜΑΤΙΟ ΜΕ ΗΜΙΔΙΑΤΡΟΦΗ Room Type Rates per person

ΤΙΜΕΣ ΑΝΑ ΔΩΜΑΤΙΟ ΜΕ ΗΜΙΔΙΑΤΡΟΦΗ Room Type Rates per person ΤΙΜΕΣ ΑΝΑ ΔΩΜΑΤΙΟ ΜΕ ΗΜΙΔΙΑΤΡΟΦΗ Room Type Rates per person 15/7/2011-21/8/2011 21/8/2011-11/9/2011 11/9/2011-30/9/2011 Single 65 55 40 Double 85 69 55 Double economy* 80 64 50 3ος ενήλικας -30%ΕΚΠΤΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μάρκετινγκ Υπηρεσιών Τουρισμού Διάλεξη 5η ( ) Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων στις Υπηρεσίες

Μάρκετινγκ Υπηρεσιών Τουρισμού Διάλεξη 5η ( ) Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων στις Υπηρεσίες Μάρκετινγκ Υπηρεσιών Τουρισμού Διάλεξη 5η (2017-18) Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων στις Υπηρεσίες Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης Email: aapostolakis@staff.teicrete.gr Τηλ.: 2810379621 E-class μαθήματος: https://eclass.teicrete.gr/courses/dsη141

Διαβάστε περισσότερα

Μάρκετινγκ Υπηρεσιών Τουρισμού Διάλεξη 5η ( ) Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων στις Υπηρεσίες

Μάρκετινγκ Υπηρεσιών Τουρισμού Διάλεξη 5η ( ) Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων στις Υπηρεσίες Μάρκετινγκ Υπηρεσιών Τουρισμού Διάλεξη 5η (2016-17) Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων στις Υπηρεσίες Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης Email: aapostolakis@staff.teicrete.gr Τηλ.: 2810379621 E-class μαθήματος: https://eclass.teicrete.gr/courses/dsη141

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΚΑΔ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ"

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΚΑΔ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Περιγραφή Τομέας Προτεραιότητας : Η. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ 49.39.2 5 Μεταφορές επιβατών με τελεφερίκ και ανελκυστήρες χιονοδρομικών κέντρων 6. Τουρισμός Η. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ 49.39.20 6 Μεταφορές

Διαβάστε περισσότερα

Georgios Tsimtsiridis

Georgios Tsimtsiridis Sustainable Touristic Development in the Municipality of Almopia Georgios Tsimtsiridis Vice Mayor of Almopia Δήμος Αλμωπίας Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη Η τουριστική ανάπτυξη σε οποιαδήποτε μορφή της προϋποθέτει

Διαβάστε περισσότερα

Άξονας Τοπικής Ανάπτυξης

Άξονας Τοπικής Ανάπτυξης O Πολιτισμός ως Κομβικός Άξονας Τοπικής Ανάπτυξης Δρ. Μιχάλης Χρηστάκης Πολιτικός Επιστήμων Διεθνολόγος Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κλεισθένης Πολιτιστικός Σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ (Τρεις διανυκτερεύσεις)

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ (Τρεις διανυκτερεύσεις) Tour code: 02118F ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ (Τρεις διανυκτερεύσεις) Μόνο δυο ώρες απέχει από τη Αθήνα κι όμως, το στολίδι του Παρνασσού, η γνωστή από τα χιονοδρομικά κέντρα και την κοσμοπολίτικη

Διαβάστε περισσότερα

Άνδρες και γυναίκες, 18 ετών και άνω. 892 νοικοκυριά

Άνδρες και γυναίκες, 18 ετών και άνω. 892 νοικοκυριά Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την ΚΑΠΑ RESEARCH Α.Ε. Περίοδος διεξαγωγής Η συλλογή των στοιχείων έγινε από 17 έως και 18 Απριλίου 2007 Περιοχή διεξαγωγής Πληθυσμός Δείγμα Τεχνική συλλογής πληροφοριών Μέθοδος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 2 ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ 2 ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ 2 ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟΥ 1. Προστασία φυσικού & πολιτιστικού περιβάλλοντος 2. Ποιοτική βελτίωση της τουριστικής πελατείας 3. Δηµιουργία νέων τύπων τουρ/κών καταλυµάτων 4. Βελτίωση & εκσυγχρονισµός

Διαβάστε περισσότερα

Σ Τ Α Δ Ι Ο Υ 3 Σ Υ Ν Τ Α Γ Μ Α 1 0 5 6 2 Μ Α Τ Ζ Α Γ Ρ Ι Ω Τ Α Κ Η 82 Κ Α Λ Λ Ι Θ Ε Α 1 7 6 7 6 Τ Η Λ. : 2 1 0 3 2 3 2 2 0 0 Φ Α Ξ : 2 1 0 3 2 3 2 2 0 7 Τ Η Λ. : 2 1 0 9 5 7 9 3 0 0 Φ Α Ξ : 2 1 0 9 5

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ»

«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ» «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ» Εισηγήτρια: Έφη Γουνελά Στέλεχος της ΕΕΤΑΑ ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ & ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ Η υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για

Διαβάστε περισσότερα

ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΓΑΒΡΙΗΛ ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ

ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΓΑΒΡΙΗΛ ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΓΑΒΡΙΗΛ ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ 1 2 ΕΙΝΑΙ: ένας ουσιαστικός τρόπος να συμπληρώνει η οικογένεια το εισόδημά της όλο το χρόνο ένας τρόπος να βρουν απασχόληση οι νέοι, οι αγρότισσες, οι κάτοικοι

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Επαγγελματικό Τουρισμό

Εισαγωγή στον Επαγγελματικό Τουρισμό Εισαγωγή στον Επαγγελματικό Τουρισμό Γενικά Ο επαγγελματικός τουρισμός αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου συνόλου, αυτού των εναλλακτικών μορφών τουρισμού Οι εναλλακτικές μορφές, υιοθετήθηκαν για να δημιουργηθούν

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητοί Σύνεδροι, Αγαπητοί Φίλοι,

Αγαπητοί Σύνεδροι, Αγαπητοί Φίλοι, Αγαπητοί Σύνεδροι, Αγαπητοί Φίλοι, Ο ίδιος ο όρος του αγροτουρισμού παραπέμπει στα συνθετικά της αγροτικής δραστηριότητας και του τουρισμού. Αυτό συχνά δημιουργεί σύγχυση ως προς το τι είναι τελικά ο αγροτουρισμός,

Διαβάστε περισσότερα

Του κ. Κωνσταντίνου Γαγλία Γενικού Διευθυντή του BIC Αττικής

Του κ. Κωνσταντίνου Γαγλία Γενικού Διευθυντή του BIC Αττικής Του κ. Κωνσταντίνου Γαγλία Γενικού Διευθυντή του BIC Αττικής ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΩΝ CLUSTERS Με σκοπό τον εντοπισμό των βασικών παραγόντων επιτυχίας

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣXOΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣXOΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣXOΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Τ Α Ξ Ι Δ Ι Ω Τ Ι Κ Ε Σ Π Ω Λ Η Σ Ε Ι Σ Κ Α Ι Σ Υ Σ Τ Η Μ Α Τ Α Δ Ι Α Ν Ο Μ Η Σ Δ Ι Δ Α Σ Κ Ω Ν : Δ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008 Εξαµηνιαία Έρευνα Συγκυρίας στις Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις 2 1. Εισαγωγή Το ΙΤΕΠ άρχισε να διεξάγει δύο φορές το χρόνο Έρευνα Συγκυρίας µεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

SANI CLUB HOTEL 5* SUPERIOR Κασσάνδρα Χαλκιδικής

SANI CLUB HOTEL 5* SUPERIOR Κασσάνδρα Χαλκιδικής SANI CLUB HOTEL 5* SUPERIOR Κασσάνδρα Χαλκιδικής 26 29 Απριλίου 2019 Πακέτο τριών διανυκτερεύσεων με Ι.Χ. *ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ* ΔΙΚΛΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΜΕ ΘΕΑ ΘΑΛΑΣΣΑ (Double Room Sea View) *Τρεις νύχτες 290 το

Διαβάστε περισσότερα

Προϋποθέσεις Επίτευξης Συγκριτικού Πλεονεκτήματος μέσω των Νέων Τεχνολογιών

Προϋποθέσεις Επίτευξης Συγκριτικού Πλεονεκτήματος μέσω των Νέων Τεχνολογιών Προϋποθέσεις Επίτευξης Συγκριτικού Πλεονεκτήματος μέσω των Νέων Τεχνολογιών Στις μέρες μας υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση για το αν το συγκριτικό πλεονέκτημα που οι νέες τεχνολογίες παρέχουν μπορεί να παραμείνει,

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη Ιστορία του Έργου

Σύντομη Ιστορία του Έργου Σύντομη Ιστορία του Έργου Η ιστορία του «LOCPROII» βρίσκει τις ρίζες της στην επιτυχημένη ολοκλήρωση ενός έργου Interreg IIIA με όνομα «LOCPRO». Η εκ των υστέρων γνώση από το «LOCPRO» κατέστησε εμφανές

Διαβάστε περισσότερα

Αειφόρος ανάπτυξη αλιευτικών περιοχών» του ΕΠΑΛ 2007-2013 (Leader)

Αειφόρος ανάπτυξη αλιευτικών περιοχών» του ΕΠΑΛ 2007-2013 (Leader) Αειφόρος ανάπτυξη αλιευτικών περιοχών» του ΕΠΑΛ 2007-2013 (Leader) Αναμενέται σύντομα να προκυρηχθούν τοπικά προγράμματα Leader «Αειφόρου Ανάπτυξης Αλιευτικών Περιοχών», για τις περιοχές Εύβοιας και Χίου.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ΣΕΚ οργάνωση και διοίκηση του τμήματος των οροφών ποιοτική εξυπηρέτηση πελατών στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ΣΕΚ οργάνωση και διοίκηση του τμήματος των οροφών ποιοτική εξυπηρέτηση πελατών στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ΣΕΚ οργάνωση και διοίκηση του τμήματος των οροφών ποιοτική εξυπηρέτηση πελατών στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ΕΚΔΟΣΗ 1.0 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΟΡΟΦΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Η Γαστρονομία στο Μάρκετινγκ του Ελληνικού Τουρισμού. Αγγελική Καραγκούνη Project Manager, SETE

Η Γαστρονομία στο Μάρκετινγκ του Ελληνικού Τουρισμού. Αγγελική Καραγκούνη Project Manager, SETE Η Γαστρονομία στο Μάρκετινγκ του Ελληνικού Τουρισμού Αγγελική Καραγκούνη Project Manager, SETE Περιεχόμενα Παρουσίασης Γιατί γαστρονομία; Σκοπός Γαστρονομικά προϊόντα στην τουριστική αγορά Αξιολόγηση γαστρονομικής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α. Γενικές Πληροφορίες 1. Η δημιουργία, η λειτουργία και η εποπτεία των Ξενοδοχείων και Τουριστικών

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού. Παίγνια Αποφάσεων 9 ο Εξάμηνο

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού. Παίγνια Αποφάσεων 9 ο Εξάμηνο Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού Ορισμός (1/2) Η Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού αποτελεί ένα από τα βασικότερα τμήματα μιας εταιρείας και στόχο έχει τις απαραίτητες ενέργειες για την εργασιακή και προσωπική

Διαβάστε περισσότερα

SANI CLUB HOTEL *28 η Οκτωβρίου 2019*

SANI CLUB HOTEL *28 η Οκτωβρίου 2019* SANI CLUB HOTEL *28 η Οκτωβρίου 2019* Κασσάνδρα Χαλκιδικής / Αναχώρηση με το I.X σας Με Πλήρη Διατροφή (Full Board) 26-28 Οκτωβρίου 2019 (2 Διανυκτερεύσεις) και 25-28 Οκτωβρίου 2019 (3 Διανυκτερεύσεις)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΝΟΙΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΝΟΙΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ κεφάλαιο 1 ΕΝΝΟΙΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 1. Εισαγωγή Μ έχρι αρκετά πρόσφατα, η έννοια του μάρκετινγκ των υπηρεσιών αποτελούσε μια έννοια χωρίς ιδιαίτερη αξία αφού, πρακτικά,

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ

Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ Νικόλαος Μυλωνίδης Απρίλιος 2007 1 Η έννοια του Επιχειρηματία Αναλαμβάνει δράση Συνδυάζει καινοτομικά και δημιουργικά τους συντελεστές της παραγωγής Παράγει προϊόντα και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. Εννοιολογική προσέγγιση του τουρισμού.. 11 2. Χαρακτηριστικά του τουρισμού....... 13 3. Τουρισμός και δίκαιο............ 16 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ

Διαβάστε περισσότερα

Η προβολή πολυτελών υπηρεσιών μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Η προβολή πολυτελών υπηρεσιών μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Η προβολή πολυτελών υπηρεσιών μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Δομή έρευνας Εισαγωγή Βασικές Έννοιες και Εργαλεία Έρευνας Σχεδιασμός Έρευνας Σκοπός Έρευνας Στρατηγική Έρευνας και

Διαβάστε περισσότερα

MARKETING. Δρ. Γ.Μαλινδρέτος

MARKETING. Δρ. Γ.Μαλινδρέτος Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Πελάτες και εταιρεία ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ - ΠΑΝΤΟΥΒΑΚΗΣ, ΣΙΩΜΚΟΣ, ΧΡΗΣΤΟΥ Ο εσωτερικός πελάτης και η «αλυσίδα αξίας» Ένας εγγυημένος τρόπος επίτευξης ικανοποίησης του πελάτη είναι αναμφίβολα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΌΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΌΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΌΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ Έρευνα μάρκετινγκ Τιμολόγηση Ανάπτυξη νέων προϊόντων ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ Τμηματοποίηση της αγοράς Κανάλια

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΡΕΥΝΑ ΒΑΘΜΟΥ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΕΡΙΗΓΗΤΩΝ »

«ΕΡΕΥΝΑ ΒΑΘΜΟΥ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΕΡΙΗΓΗΤΩΝ » ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ «ΕΡΕΥΝΑ ΒΑΘΜΟΥ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΕΡΙΗΓΗΤΩΝ 01-013» Οκτώβριος Δεκέμβριος 013 Ιανουάριος, 014 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η παρούσα έκθεση υποβάλλεται στον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού στα πλαίσια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ. Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ. Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12 «ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ- ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. m npcf ρπμμη ψβ tjw σ^πτυξπι

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ- ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. m npcf ρπμμη ψβ tjw σ^πτυξπι ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ- ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007-2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΣΠΑ 2007-2013 m npcf ρπμμη ψβ tjw σ^πτυξπι ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : ΚΟΡΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ^ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ Ε.Υ. ΕΝΔΙΑΜΕΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Προκηρύχτηκε το πρόγραμμα «Εναλλακτικός Τουρισμός» που αφορά στην υλοποίηση επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού από υφιστάμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή προτίθενται

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Ειδικές και Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού

Μάθημα: Ειδικές και Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού Καινοτομία και επιχειρηματικότητα στον Τουρισμό Μάθημα: Ειδικές και Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού Τσαρτας Πάρις Καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης ΑΘΗΝΑ 2016-17 Ενότητα 6η: ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΚΙΝΗΤΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ Η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στις επιχειρήσεις την τελευταία δεκαετία και η δυναμική ανάπτυξη που προκάλεσαν στις επιχειρήσεις, εισήγαγαν μια επανάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΘΝΙΚΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΛΙΜΕΝΩΝ & ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2005 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ανταποκρινόμενο στην ανάγκη για

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Π. Κ.Π. «LEADER+» ( )

Ε.Π. Κ.Π. «LEADER+» ( ) Ε.Π. Κ.Π. «LEADER+» (2000-2006) Το τοπικό πρόγραμμα Leader+ της Αναπτυξιακής Κιλκίς δομήθηκε γύρω από την έννοια της υπεροχής συγκεράζοντας σε αυτή έννοιες όπως αυτή της ολικής ποιότητας, της αειφορείας,

Διαβάστε περισσότερα

Δαβλιάκος Φίλιππος Ποσοστά τουρισμού της Λέσβου Α'1 27/11/2016

Δαβλιάκος Φίλιππος Ποσοστά τουρισμού της Λέσβου Α'1 27/11/2016 Δαβλιάκος Φίλιππος Ποσοστά τουρισμού της Λέσβου Α'1 27/11/2016 Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για την εξέλιξη των αφίξεων τουριστών με αεροπλάνο στη Λέσβο, μετά το Μάιο και τον Ιούνιο. Ειδικότερα, σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

9. Κάθε στρατηγική επιχειρηματική μονάδα αποφασίζει για την εταιρική στρατηγική που θα εφαρμόσει. α. Λάθος. β. Σωστό.

9. Κάθε στρατηγική επιχειρηματική μονάδα αποφασίζει για την εταιρική στρατηγική που θα εφαρμόσει. α. Λάθος. β. Σωστό. 1. Με ποιους τρόπους επωφελούνται οι καταναλωτές από τις οικονομίες κλίμακας; (πολλαπλής επιλογής / δύο σωστές απαντήσεις) α. Αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρήσεων. β. Οι τιμές, αρκετές φορές, μειώνονται.

Διαβάστε περισσότερα

Βελτιώνοντας την Απόδοση Μάρκετινγκ & Πωλήσεων στις Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις

Βελτιώνοντας την Απόδοση Μάρκετινγκ & Πωλήσεων στις Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις Βελτιώνοντας την Απόδοση Μάρκετινγκ & Πωλήσεων στις Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις Γεώργιος Ι. Αυλωνίτης, Καθηγητής Μάρκετινγκ Ο.Π.Α. Νικόλαος Γ. Παναγόπουλος, Λέκτορας Μάρκετινγκ Ο.Π.Α. Το δυναμικό πωλήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Το ταξίδι των ευκαιριών ξεκινά!

Το ταξίδι των ευκαιριών ξεκινά! Το ταξίδι των ευκαιριών ξεκινά! Τι είναι η ΜΙΤΕ; Η MITE διοργανώνεται στην Αθήνα και επιδιώκει να επιτευχθεί η μεγαλύτερη συνάντηση ανθρώπων από την τουριστική βιομηχανία της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.Η

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένες Επικοινωνίες Marketing. Παρουσίαση πτυχιακής εργασίας Αδαμαντίας Τραϊφόρου

Ολοκληρωμένες Επικοινωνίες Marketing. Παρουσίαση πτυχιακής εργασίας Αδαμαντίας Τραϊφόρου Ολοκληρωμένες Επικοινωνίες Marketing Παρουσίαση πτυχιακής εργασίας Αδαμαντίας Τραϊφόρου Θεωρητική προσέγγιση Οι Ολοκληρωμένες Επικοινωνίες Marketing (IMC), είναι μια διαδικασία προγραμματισμού με σκοπό

Διαβάστε περισσότερα

ΖΗΤΗΜΑ 1 Ο : (Ποσοστό 20%) Να χαρακτηριστούν οι παρακάτω προτάσεις ως Σωστό ή Λάθος :

ΖΗΤΗΜΑ 1 Ο : (Ποσοστό 20%) Να χαρακτηριστούν οι παρακάτω προτάσεις ως Σωστό ή Λάθος : 1 Ο ΕΠΑΛ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΤΑΞΗ Γ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ : ΖΗΤΗΜΑ 1 Ο : (Ποσοστό 20%) Να χαρακτηριστούν οι παρακάτω προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (THE MATRIX)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (THE MATRIX) ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ PLAY4GUIDANCE ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (THE MATRIX) Συγγραφέας: Jan M. Pawlowski, Hochschule Ruhr West (HRW) Page 1 of 7 Κατηγορία Ικανότητας Περιγραφή Ικανότητας Περιγραφή του επιπέδου επάρκειας

Διαβάστε περισσότερα

HELLENIC MEMORIES TRAVEL SERVICES. Προσφορά για το Πρότυπο Πειραματικό ΓΕΛ Ηρακλείου

HELLENIC MEMORIES TRAVEL SERVICES. Προσφορά για το Πρότυπο Πειραματικό ΓΕΛ Ηρακλείου Προσφορά για το Πρότυπο Πειραματικό ΓΕΛ Ηρακλείου Ταυτότητα του Hellenic Memories Travel Services Μια επιχείρηση συνεπής με την ιστορία και τις υπηρεσίες. Το Hellenic Memories Travel Services δραστηριοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΑΠΤΟΡΕΣ Αν χρειάζεστε μετατροπείς, παρακαλείσθε να επικοινωνήσετε με την υποδοχή. (εσωτ. 9).

ΑΝΤΑΠΤΟΡΕΣ Αν χρειάζεστε μετατροπείς, παρακαλείσθε να επικοινωνήσετε με την υποδοχή. (εσωτ. 9). Αγαπητοί πελάτες! Ευχαριστούμε πολύ που επιλέξατε το Ξενοδοχείο Kosmitis για τις διακοπές σας. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι εγκαταστάσεις και οι παροχές του ξενοδοχείου μας προορίζονται αποκλειστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΚΑΘΑΡΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ. (Τρεις διανυκτερεύσεις)

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΚΑΘΑΡΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ. (Τρεις διανυκτερεύσεις) Tour code: 02025F ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΚΑΘΑΡΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ (Τρεις διανυκτερεύσεις) Το Πήλιο είναι κατάφυτο βουνό στο Νομό Μαγνησίας δίπλα στην πόλη του Βόλου, με ύψος 1.624 μέτρα. Κατά την Ελληνική μυθολογία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ. Ελ. Βενιζέλου 154 & Ρωμυλίας, 146 71, Ν. Ερυθραία (Καστρί) Αττικής

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ. Ελ. Βενιζέλου 154 & Ρωμυλίας, 146 71, Ν. Ερυθραία (Καστρί) Αττικής Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Ο Κ Ε Ν Τ Ρ Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ελ. Βενιζέλου 154 & Ρωμυλίας, 146 71, Ν. Ερυθραία (Καστρί) Αττικής ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΤΕbank ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ & ΡΩΜΥΛΙΑΣ, 146 71, Ν. ΕΡΥΘΡΑΙΑ (ΚΑΣΤΡΙ)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΘΕΑΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΘΕΑΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ Αρχαίο θέατρο Δωδώνης ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΘΕΑΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ Μια συμβολή του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ στον πολιτιστικό τουρισμό Αρχαίο θέατρο Κασσώπης Αρχαιολογικός χώρος Νικόπολης Mια πολιτιστική διαδρομή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΣ ΤΟΠΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ 19:00 ΚΟΜΝΗΝΑ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΜΙΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ. Πέμπτη 25/8/ :00 ΣΕΡΒΙΩΝ- ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΣ ΤΟΠΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ 19:00 ΚΟΜΝΗΝΑ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΜΙΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ. Πέμπτη 25/8/ :00 ΣΕΡΒΙΩΝ- ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μετά την ολοκλήρωση και την επιτυχημένη υποβολή της Α Φάσης του Τοπικού Προγράμματος Κοζάνης Γρεβενών CLLD/ του ΠΑΑ και του ΕΠΑλΘ στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Αναχωρήσεις λεωφορείων για το λιμάνι του Βόλου. Πόλη Σημείο συγκέντρωσης Ώρα αναχώρησης

Αναχωρήσεις λεωφορείων για το λιμάνι του Βόλου. Πόλη Σημείο συγκέντρωσης Ώρα αναχώρησης Τα πακέτα μας περιλαμβάνουν: Αναχώρηση με λεωφορείο από την πόλη μας για το λιμάνι του Βόλου με συνοδό του γραφείου, ο οποίος θα σας καθοδηγεί μέχρι την επιβίβαση στο πλοίο και θα σας περιμένει στην επιστροφή.

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ. Ημερομηνία: Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου Ώρα: 9:00πμ 2:30μμ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ. Ημερομηνία: Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου Ώρα: 9:00πμ 2:30μμ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Ημερομηνία: Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2015 Ώρα: 9:00πμ 2:30μμ Χώρος: Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Αμβροσίου ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ: ΩΡΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΙΚΆ ΤΑΞΙΔΙΑ.24 ΩΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΗΛ.ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΘΕΙΚΆ ΤΑΞΙΔΙΑ.24 ΩΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΗΛ.ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΣΤΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΛΙΑ(14 ΜΕΡΕΣ) ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ / ΟΙ: ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ: 15/01/2014 ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ: Το έγγραφο αυτό περιέχει πνευματική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ. ΔΡΑΣΗ 4: Εκπαίδευση και υποστήριξη προς τις τοπικές κοινωνίες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ. ΔΡΑΣΗ 4: Εκπαίδευση και υποστήριξη προς τις τοπικές κοινωνίες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ "ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ" «Στήριξη και Ανάδειξη Πολυνησιωτικών ΑΕΙ» ΔΡΑΣΗ 4: Εκπαίδευση και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑνΕΚ, Ημερίδα 03/04/2014 1

ΕΠΑνΕΚ, Ημερίδα 03/04/2014 1 1 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΕ ΕΣΠΑ Κατάρτιση ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 / Οργανωτική δομή ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ Κοινωνικοί Εταίροι Εμπειρογνώμονες 2 Υφιστάμενη κατάσταση τομέα Ο δυναμικότερος κλάδος της οικονομίας γιατί:

Διαβάστε περισσότερα