ΠΡΟΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΡΟΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ"

Transcript

1 Σελ. 1 ΠΡΟΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΕΠ 1. Βασικά Στοιχεία για το Πρόγραμμα 1.1. Εισαγωγή Το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας , που εντάσσεται στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για τις κοινοτικές διαρθρωτικές παρεμβάσεις του στόχου 1 στην Ελλάδα, εγκρίθηκε αρχικά από την Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στις 22 Μαρτίου 2001, ενώ στις 22 Δεκεμβρίου 2005 εγκρίθηκε η 2 η αναθεώρησή του. Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος ανέρχεται στα 1.596,7 εκατ., ενώ οι πηγές χρηματοδότησης είναι τρεις: α) Διαρθρωτικά Ταμεία (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΤΠΑ, Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ΕΚΤ, Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Προσανατολισμού και Εγγυήσεων ΕΓΤΠΕ-Π) με συνολικούς διατιθέμενους πόρους 955,2 εκατ., β) Εθνική Δημόσια Δαπάνη, με συνολικούς πόρους 326,6 εκατ., και γ) Ιδιωτική Συμμετοχή, με συνολικούς πόρους 314,9 εκατ.. Κατά την 1η Συνεδρίασή της, η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε το Συμπλήρωμα Προγραμματισμού (ΣΠ) στις 18 Ιουνίου Η ίδια Επιτροπή ενέκρινε και τα κριτήρια αξιολόγησης και επιλογής των πράξεων ανά Μέτρο, τα οποία οριστικοποιήθηκαν στις 28 Σεπτεμβρίου 2001 από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης. Η έγκριση του Συμπληρώματος Προγραμματισμού καθώς και των κριτηρίων αξιολόγησης και επιλογής των πράξεων από την Επιτροπή Παρακολούθησης, σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας ένταξης πράξεων στο Πρόγραμμα. Ως ημερομηνία ενεργοποίησης του Προγράμματος θεωρείται η ημερομηνία δημοσίευσης της 1ης Πρόσκλησης Υποβολής Προτάσεων στις 27 Ιουλίου 2001, ενώ η 1η ένταξη πράξης στο Πρόγραμμα λαμβάνει χώρα στις 12 Οκτωβρίου Ωστόσο, ήδη από το έτος 2000, είχε αρχίσει η υλοποίηση και χρηματοδότηση, από εθνικούς πόρους, ορισμένων πράξεων (προ-χρηματοδοτούμενα έργα), οι οποίες ακολούθησαν τη διαδικασία αξιολόγησης για την ένταξή τους στο Πρόγραμμα.

2 Σελ Στόχοι επιδιώξεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος Οι στρατηγικοί στόχοι του Προγράμματος αναλύονται σε 6 Άξονες Προτεραιότητας (ΑΠ) : ΑΠ1: ΑΠ2: «Ανάδειξη του μητροπολιτικού ρόλου της Θεσσαλονίκης και ενθάρρυνση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας». Εστιάζεται στη δημιουργία και την υποστήριξη των δομών για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε διεθνές κέντρο προώθησης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. «Προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος στην Κεντρική Μακεδονία». Εστιάζεται στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, την αειφόρο ανάπτυξη των αστικών κέντρων και αγροτικών περιοχών και στην προστασία του όρους Άθως. ΑΠ3: «Μείωση των ενδο-περιφερειακών ανισοτήτων στην Κεντρική Μακεδονία». Εστιάζεται στην εξασφάλιση ίσων ευκαιριών εξέλιξης των αστικών και αγροτικών πληθυσμών της Κεντρικής Μακεδονίας, με βελτίωση δικτύων μεταφορών, κοινωνικών υποδομών και υποδομών υγείας - πρόνοιας, εκσυγχρονισμό αστικών κέντρων, ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς, στήριξη υφιστάμενων και προσέλκυση νέων επιχειρήσεων. ΑΠ4: «Αγροτική ανάπτυξη». Εστιάζεται στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας, στη βιώσιμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη της υπαίθρου, στη διατήρηση και βελτίωση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων της υπαίθρου. ΑΠ5: «Μείωση της ανεργίας και παροχή ίσων ευκαιριών στη γνώση και τις δεξιότητες». Εστιάζεται στην εξασφάλιση κοινωνικής ισορροπίας και στη διοχέτευση εκπαιδευμένου δυναμικού στην αγορά εργασίας για τη μείωση των ποσοστών ανεργίας, με ανάπτυξη κοινωνικών υπηρεσιών υποστήριξης, ανθρώπινων πόρων και τοπικών πρωτοβουλιών απασχόλησης. ΑΠ6: «Ανάπτυξη ορεινού χώρου, εσωτερικών ζωνών και μειονεκτικών / προβληματικών περιοχών». Εστιάζεται στη μείωση της απομόνωσης του ορεινού χώρου και των ενδο-περιφερειακών ανισοτήτων, στην ανάπτυξη των λιγότερο αναπτυγμένων αγροτικών περιοχών, την αξιοποίηση τοπικών πλεονεκτημάτων των περιοχών αυτών και τη δημιουργία βιώσιμων συνθηκών για τους τοπικούς πληθυσμούς, με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε ορεινές και απομονωμένες περιοχές.

3 Σελ Τροποποιήσεις του Συμπληρώματος Προγραμματισμού Η αναθεώρηση του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2005, επέβαλε και την προσαρμογή του Συμπληρώματος Προγραμματισμού στα δεδομένα της αναθεώρησης. Σ αυτό το πλαίσιο η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης εισηγήθηκε προς την Επιτροπή Παρακολούθησης συγκεκριμένες τροποποιήσεις του Συμπληρώματος Προγραμματισμού, οι οποίες και εγκρίθηκαν από την 5η Επιτροπή Παρακολούθησης και συνοψίζονται σε: (α) προσθήκη ενός νέου Μέτρου 7.4 «Μελέτες ωρίμανσης και προετοιμασίας» στην Τεχνική Βοήθεια, για την χρηματοδότηση μελετών πλαισίου για την υποστήριξη του προγραμματικού σχεδιασμού της νέας περιόδου , τεχνικών μελετών έργων και μελετών οργάνωσης και προετοιμασίας των Τελικών Δικαιούχων για την ίδια προγραμματική περίοδο, (β) τροποποίηση των χρηματοδοτικών στοιχείων των Μέτρων 1.4, 1.5, , 3.7, 3.8, 4.2, 4.4, 5.1, και 7.1, που είτε συμμετέχουν στην ανακατανομή πόρων ύψους 26,5εκ., είτε επωφελούνται από την εισροή πρόσθετων πόρων ύψους 26 εκ. από λοιπά Επιχειρησιακά Προγράμματα στο πλαίσιο της αναθεώρησης του ΚΠΣ, (γ) προσαρμογή των ποσοτικοποιημένων στόχων (δεικτών) των Μέτρων 1.4, 1.5, και 3.7, σε αντιστοιχία με την προτεινόμενη αναθεώρηση του Προγράμματος, και (δ) προσαρμογή του σχεδίου δράσης Δημοσιότητας και Πληροφόρησης (ως προς τους διατιθέμενους πόρους και την στρατηγική) στα δεδομένα της 2 ης Αναθεώρησης. Επίσης, με προτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προστέθηκαν επωνύμως τα μεγάλα έργα των Μέτρων 1.6 και 3.1. Τον Φεβρουάριο του 2006, εγκρίθηκε από την Επιτροπή Παρακολούθησης, με γραπτή διαδικασία ύστερα από εισήγηση της Διαχειριστικής Αρχής, η ανακατανομή της Δημόσιας Δαπάνης στα Μέτρα του Άξονα Προτεραιότητας 6 «Ανάπτυξη του ορεινού χώρου, των εσωτερικών ζωνών και των μειονεκτικών / προβληματικών περιοχών» προκειμένου η δημόσια δαπάνη των Μέτρων που αφορούν: α) ενισχύσεις να επαρκεί για να χρηματοδοτηθούν τα επενδυτικά σχέδια που εγκρίθηκαν ως επιλαχόντα από τις Γνωμοδοτικές Επιτροπές του Β κύκλου προκήρυξης των ιδιωτικών επενδύσεων των Ο.Π.Α.Α.Χ. και β) δημόσιες υποδομές να επαρκεί για να χρηματοδοτήσει τα έργα δημοσίων υποδομών που περιλαμβάνονται στα Επιχειρησιακά Σχέδια των περιοχών παρέμβασης των Ο.Π.Α.Α.Χ.

4 Σελ Πρόοδος εφαρμογής Προγράμματος 2.1. Ενεργοποίηση Αξόνων Προτεραιότητας και Μέτρων Μέχρι σήμερα έχουν ενεργοποιηθεί 42 Μέτρα του Προγράμματος. Ο συνολικός προϋπολογισμός της Δημόσιας Δαπάνης, που ενεργοποιήθηκε μέσω των αντίστοιχων Προσκλήσεων Υποβολής Προτάσεων, ανέρχεται σε 1.538,2 εκ., ήτοι ποσοστό ενεργοποίησης Δημόσιας Δαπάνης 120,0%. Η ενεργοποίηση του Προγράμματος ανά Άξονα Προτεραιότητας και Μέτρο εμφανίζεται στον Πίνακα 2.1. που ακολουθεί. Τα ποσοστά ενεργοποίησης της Δημόσιας Δαπάνης είναι πλέον πολύ υψηλά για όλους τους επιμέρους Άξονες Προτεραιότητας (ΑΠ) του Προγράμματος, καθώς το Πρόγραμμα βρίσκεται σε προχωρημένη φάση υλοποίησης και τα θεσμικά ζητήματα έχουν επιλυθεί. Συγκεκριμένα: ΑΠ 1: Ενεργοποίηση 132,0%. Έχουν ενεργοποιηθεί πλήρως τα Μέτρα 1.2 «Υποδομές έρευνας και ανάπτυξης», 1.5 «Ενίσχυση επενδύσεων καινοτομίας του αναπτυξιακού νόμου στον τομέα της μεταποίηση» και 1.6 «Διαμόρφωση της Θεσσαλονίκης σε διεθνή μεταφορικό κόμβο», ενώ ενεργοποίηση άνω του 74% εμφανίζουν και τα υπόλοιπα Μέτρα του Άξονα. ΑΠ 2 : Ενεργοποίηση 124,5%. Έχουν ενεργοποιηθεί πλήρως όλα τα Μέτρα του Άξονα. ΑΠ 3: Ενεργοποίηση 122,5%. Έχουν ενεργοποιηθεί πλήρως όλα τα Μέτρα του Άξονα πλην του Μέτρου 3.7. «Παροχή κινήτρων για αύξηση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων» (90%). ΑΠ 4: Ενεργοποίηση 113,0%. Έχουν ενεργοποιηθεί πλήρως όλα τα Μέτρα του Άξονα. Μικρό υπόλοιπο υπάρχει στο Μέτρο 4.3 «Δράσεις στήριξης για την αγροτική οικονομία και τον αγροτικό πληθυσμό». ΑΠ 5: Ενεργοποίηση 99,9%. Έχουν ενεργοποιηθεί πλήρως όλα τα Μέτρα του Άξονα, ενώ η μεταφορά υπολοίπου ύψους στον ΑΠ 7, για τη χρηματοδότηση ενεργειών Τεχνικής Βοήθειας, αποτελεί αντικείμενο της 3 ης Αναθεώρησης του Προγράμματος. ΑΠ 6: Ενεργοποίηση 114,6%. Έχουν ενεργοποιηθεί πλήρως όλα τα Μέτρα του Άξονα. ΑΠ 7: Ενεργοποίηση 48,7%. Το μειωμένο ποσστό ενεργοποίησης αντανακλά την αύξηση των πόρων του Άξονα (κατά 10 εκ. ) στο πλαίσιο της 2ης αναθεώρησης του Προγράμματος, για την χρηματοδότηση των μελετών ωρίμανσης και προετοιμασίας της Προγραμματικής Περιόδου Η ενεργοποίηση των Μέτρων που σχετίζονται με την τρέχουσα περίοδο εφαρμογής του Προγράμματος είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική και ανέρχεται σε 80,7%.

5 Σελ. 5 Πίνακας 2.1 : Ενεργοποίηση Μέτρων ΠΕΠ 1. ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ / ΜΕΤΡΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΩΝ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕΤΡΩΝ (1) (2) (3) (4)=(3)/(2) Ανάδειξη του Μητροπολιτικού Ρόλου της Θεσσαλονίκης και ενθάρρυνση της καινοτομίας και της ,0% επιχειρηματικότητας 1.1 Η Θεσσαλονίκη κέντρο παραγωγικών υπηρεσιών ,5% 1.2 Υποδομές έρευνας και ανάπτυξης ,0% 1.3 Υποστήριξη καινοτομίας και επιχειρηματικότητας ,4% 1.4 Συνδυασμένη ανάπτυξη καινοτομίας και επιχειρηματικότητας ,1% 1.5 Ενίσχυση επενδύσεων καινοτομίας του αναπτυξιακού νόμου στον τομέα της μεταποίησης ,4% 1.6 Διαμόρφωση της Θεσσαλονίκης σε διεθνή μεταφορικό κόμβο ,2% 2. Προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος στην Κεντρική Μακεδονία ,5% 2.1 Ολοκλήρωση των υποδομών διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων, ύδρευσης και αποχέτευσης ,5% 2.2 Διαχείριση φυσικού περιβάλλοντος ,1% 2.3 Προστασία και ανάδειξη του όρους Αθως ,5% 3. Μείωση των ενδο-περιφερειακών ανισοτήτων στην Κεντρική Μακεδονία ,5% 3.1 Βελτίωση συμπλήρωση του μεταφορικού δικτύου στην Κεντρική Μακεδονία ,4% 3.2 Εκσυγχρονισμός των Υποδομών Υγείας Πρόνοιας ,3% 3.3 Εκσυγχρονισμός των Υποδομών Εκπαίδευσης ,4% Παροχή υποδομής για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων Αναβάθμιση της τουριστικής υποδομής κυρίως για την υποστήριξη ειδικών μορφών θεματικού τουρισμού Εκσυγχρονισμός των υποδομών για την ανάπτυξη της πολιτιστικής δραστηριότητας Παροχή κινήτρων για αύξηση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αστικής ανάπτυξης σε τοπικές ζώνες μικρής κλίμακας ΕΤΠΑ Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αστικής ανάπτυξης σε τοπικές ζώνες μικρής κλίμακας ΕΚΤ ,0% ,8% ,7% ,0% ,7% ,0% 4. Αγροτική Ανάπτυξη ,0% Επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις κύριας παραγωγικής κατεύθυνσης φυτικής παραγωγής Εγγειοβελτιωτικά έργα - Διαχείριση υδατικών πόρων της γεωργίας Δράσεις στήριξης για την αγροτική οικονομία και τον αγροτικό πληθυσμό Ανάπτυξη και βελτίωση της υποδομής που σχετίζεται με την ανάπτυξη της γεωργίας Προστασία περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τη γεωργία, τη δασοκομία, τη διατήρηση τοπίου, καθώς και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων ,4% ,8% ,5% ,3% ,9% 4.6 Δασοκομία ,4% 4.7 Ενίσχυση υποδομών παράκτιας αλιείας ,7%

6 Σελ ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ / ΜΕΤΡΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΩΝ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕΤΡΩΝ (1) (2) (3) (4)=(3)/(2) Μείωση της ανεργίας και παροχή ίσων ευκαιριών στη γνώση και στις δεξιότητες ,9% 5.1 Ανάπτυξη Κοινωνικών Υπηρεσιών Υποστήριξης ,1% 5.2 Ανάπτυξη ανθρώπινων πόρων ,4% 5.3 Τοπικές πρωτοβουλίες απασχόληση ,0% 6. Ανάπτυξη του ορεινού χώρου, των εσωτερικών ζωνών και των μειονεκτικών / προβληματικών περιοχών ,6% Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων Επενδύσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων πρώτης μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων Επενδύσεις για τη βελτίωση και τον εξορθολογισμό υλοτόμησης, μεταποίησης και εμπορίας των δασοκομικών προϊόντων Εγγειοβελτιωτικά έργα-διαχείριση υδατικών πόρων της γεωργίας Δράσεις στήριξης για την αγροτική οικονομία και τον αγροτικό πληθυσμό Ανακαίνιση και ανάπτυξη χωριών, προστασία και διατήρηση της αγροτικής κληρονομιάς Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε αγροτικές περιοχές και προστασία αγροτικού περιβάλλοντος Ανάπτυξη και βελτίωση της υποδομής που σχετίζεται με την ανάπτυξη της γεωργίας Δράσεις ανάπτυξης του ορεινού χώρου με έμφαση στη συγκρότηση ορεινών κέντρων ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) Βελτίωση της δυνατότητας πρόσβασης στα ορεινά κέντρα (ΕΤΠΑ) ,0% ,0% ,7% ,5% ,0% ,9% ,7% ,1% ,5% ,2% 6.11 Εδικές δράσεις αγροτικής ανάπτυξης - ΕΚΤ ,0% 7. Τεχνική Βοήθεια ,7% 7.1 Τεχνική Βοήθεια ΕΤΠΑ ,6% 7.2 Τεχνική Βοήθεια ΕΚΤ ,1% 7.3 Τεχνική Βοήθεια ΕΓΤΠΕ-Π ,7% 7.4 Τεχνική Βοήθεια - Μελέτες Ωρίμανσης και Προετοιμασίας (ΕΤΠΑ) ,0% ΣΥΝΟΛΟ ΕΤΠΑ ,5% ΣΥΝΟΛΟ ΕΚΤ ,8% ΣΥΝΟΛΟ ΕΓΤΠΕ-Π ,3% ΣΥΝΟΛΟ ΠΕΠ ,0%

7 Σελ Πρόοδος στην ένταξη πράξεων Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί συνολικά πράξεις συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 1.457,5 εκ., που αντιπροσωπεύουν το 113,7% των συνολικών δεσμεύσεων του προγράμματος. Η διαχρονική εξέλιξη ένταξης πράξεων στον Πρόγραμμα εμφανίζεται στο γράφημα που ακολουθεί ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΝΤΑΓΜΕΝΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΣΤΟ ΠΕΠ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ (εκ. ) ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΝΤΑΓΜΕΝΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ Μαϊ-06 0 Από τα στοιχεία του γραφήματος γίνεται εμφανής η διαχρονική μείωση του μέσου κόστους των ενταγμένων πράξεων στο Πρόγραμμα, από 3,2 εκ. το 2001 σε 1,3 εκ. τον Μάιο του 2006, αντανακλώντας το δεδομένο μείγμα έργων σε κάθε χρονική στιγμή, αλλά και το αυξανόμενο διαχειριστικό κόστος αξιολόγησης, ένταξης, και παρακολούθησης των έργων / δράσεων. Έτσι, το 2001 ξεκινά η υλοποίηση του προγράμματος με μεγάλα έργα υποδομών περιβάλλοντος και μεταφορών (εξ ού και το υψηλό μέσο κόστος των ενταγμένων έργων), με την πάροδο του χρόνου, και την επίλυση των θεσμικών θεμάτων του προγράμματος (κοινοποίηση καθεστώτων, έκδοση οδηγών εφαρμογής, αναθεώρηση ΕΣΔΕΚ, κλπ) το μείγμα πολιτικής συνδυάζει τόσον «σκληρές» υποδομές, όσο και «ήπιες» ενέργειες για την επίτευξη των στόχων του Προγράμματος. Η εξειδίκευση του Προγράμματος ανά Μέτρο εμφανίζεται στον Πίνακα 2.2. Η κατανομή των ενταγμένων έργων του Προγράμματος ανά Μέτρο, με τον συνολικό προϋπολογισμό τους, εμφανίζεται στο Παράρτημα Ι.

8 Σελ. 8 Πίνακας 2.2: Εξειδίκευση Μέτρων ΠΕΠ 1. ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ / ΜΕΤΡΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟ- ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΓΙΣΜΟΣ ΕΞΕΙΔΙ- ΕΝΤΑΓΜΕΝΩΝ ΔΑΠΑΝΗ ΕΝΤΑΓΜΕΝΩΝ ΚΕΥΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΕΤΡΩΝ (1) (2) (3) (4) (5)= (4)/(2) Ανάδειξη του Μητροπολιτικού Ρόλου της Θεσσαλονίκης και ενθάρρυνση της καινοτομίας ,4% και της επιχειρηματικότητας 1.1 Η Θεσσαλονίκη κέντρο παραγωγικών υπηρεσιών ,5% 1.2 Υποδομές έρευνας και ανάπτυξης ,0% 1.3 Υποστήριξη καινοτομίας και επιχειρηματικότητας ,4% Συνδυασμένη ανάπτυξη καινοτομίας και επιχειρηματικότητας ,1% Ενίσχυση επενδύσεων καινοτομίας του αναπτυξιακού νόμου στον τομέα της μεταποίησης ,8% Διαμόρφωση της Θεσσαλονίκης σε διεθνή μεταφορικό κόμβο και θαλάσσια πύλη των Βαλκανίων ,2% Προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος στην Κεντρική Μακεδονία ,6% Ολοκλήρωση των υποδομών διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων, ύδρευσης και αποχέτευσης ,6% 2.2 Διαχείριση φυσικού περιβάλλοντος ,4% 2.3 Προστασία και ανάδειξη του όρους Αθως ,1% 3. Μείωση των ενδο-περιφερειακών ανισοτήτων στην Κεντρική Μακεδονία ,7% 3.1 Βελτίωση συμπλήρωση του μεταφορικού δικτύου στην Κεντρική Μακεδονία ,4% 3.2 Εκσυγχρονισμός των Υποδομών Υγείας Πρόνοιας ,4% 3.3 Εκσυγχρονισμός των Υποδομών Εκπαίδευσης ,8% Παροχή υποδομής για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων ,8% Αναβάθμιση της τουριστικής υποδομής κυρίως για την υποστήριξη ειδικών μορφών θεματικού τουρισμού ,5% Εκσυγχρονισμός των υποδομών για την ανάπτυξη της πολιτιστικής δραστηριότητας ,7% Παροχή κινήτρων για αύξηση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων ,0% Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αστικής ανάπτυξης σε τοπικές ζώνες μικρής κλίμακας ΕΤΠΑ ,5% Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αστικής ανάπτυξης σε τοπικές ζώνες μικρής κλίμακας ΕΚΤ ,0% 4. Αγροτική Ανάπτυξη ,6% Επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις κύριας παραγωγικής κατεύθυνσης φυτικής παραγωγής ,4% Εγγειοβελτιωτικά έργα - Διαχείριση υδατικών πόρων της γεωργίας Δράσεις στήριξης για την αγροτική οικονομία και τον αγροτικό πληθυσμό Ανάπτυξη και βελτίωση της υποδομής που σχετίζεται με την ανάπτυξη της γεωργίας Προστασία περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τη γεωργία, τη δασοκομία, τη διατήρηση τοπίου, καθώς και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων ,4% ,5% ,3% ,5% 4.6 Δασοκομία ,8% 4.7 Ενίσχυση υποδομών παράκτιας αλιείας ,8%

9 Σελ ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ / ΜΕΤΡΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ ΠΛΗΘΟΣ ΕΝΤΑΓΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟ- ΓΙΣΜΟΣ ΕΝΤΑΓΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΞΕΙΔΙ- ΚΕΥΣΗΣ ΜΕΤΡΩΝ (1) (2) (3) (4) (5)= (4)/(2) Μείωση της ανεργίας και παροχή ίσων ευκαιριών στη γνώση και στις δεξιότητες ,4% 5.1 Ανάπτυξη Κοινωνικών Υπηρεσιών Υποστήριξης ,3% 5.2 Ανάπτυξη ανθρώπινων πόρων ,4% 5.3 Τοπικές πρωτοβουλίες απασχόληση ,9% 6. Ανάπτυξη του ορεινού χώρου, των εσωτερικών ζωνών και των μειονεκτικών / προβληματικών περιοχών ,6% Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων Επενδύσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων πρώτης μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων Επενδύσεις για τη βελτίωση και τον εξορθολογισμό υλοτόμησης, μεταποίησης και εμπορίας των δασοκομικών προϊόντων Εγγειοβελτιωτικά έργα-διαχείριση υδατικών πόρων της γεωργίας Δράσεις στήριξης για την αγροτική οικονομία και τον αγροτικό πληθυσμό Ανακαίνιση και ανάπτυξη χωριών, προστασία και διατήρηση της αγροτικής κληρονομιάς Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε αγροτικές περιοχές και προστασία αγροτικού περιβάλλοντος Ανάπτυξη και βελτίωση της υποδομής που σχετίζεται με την ανάπτυξη της γεωργίας Δράσεις ανάπτυξης του ορεινού χώρου με έμφαση στη συγκρότηση ορεινών κέντρων ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) Βελτίωση της δυνατότητας πρόσβασης στα ορεινά κέντρα (ΕΤΠΑ) ,0% ,0% ,7% ,6% ,1% ,8% ,5% ,5% ,7% ,2% 6.11 Εδικές δράσεις αγροτικής ανάπτυξης - ΕΚΤ ,0% 7. Τεχνική Βοήθεια ,1% 7.1 Τεχνική Βοήθεια ΕΤΠΑ ,6% 7.2 Τεχνική Βοήθεια ΕΚΤ ,1% 7.3 Τεχνική Βοήθεια ΕΓΤΠΕ-Π ,7% 7.4 Τεχνική Βοήθεια - Μελέτες Ωρίμανσης και Προετοιμασίας (ΕΤΠΑ) ,0% ΣΥΝΟΛΟ ΕΤΠΑ ,5% ΣΥΝΟΛΟ ΕΚΤ ,5% ΣΥΝΟΛΟ ΕΓΤΠΕ-Π ,0% ΣΥΝΟΛΟ ΠΕΠ ,7%

10 Σελ Συμβασιοποίηση Μέχρι τις 15/05/2005 υπογράφτηκαν συμβάσεις ύψους 927,5 εκ.. Έτσι η ανάληψη νομικών δεσμεύσεων ως προς τη συνολική Δημόσια Δαπάνη του Προγράμματος διαμορφώθηκε σε 72,4%, ενώ συμβασιοποιήθηκε το 63,6% των ενταγμένων πράξεων. Η συμβασιοποίηση του Προγράμματος ανά Άξονα Προτεραιότητας και Μέτρο εμφανίζεται στον Πίνακα 2.3 που ακολουθεί. Πίνακας 2.3 : Συμβασιοποίηση Μέτρων ΠΕΠ 1. ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ / ΜΕΤΡΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ ΠΛΗΘΟΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ ΝΟΜΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΜΒΑΣΙΟ- ΠΟΙΗΣΗΣ (1) (2) (3) (4) (5)=(4)/(2) Ανάδειξη του Μητροπολιτικού Ρόλου της Θεσσαλονίκης και ενθάρρυνση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας ,8% 1.1 Η Θεσσαλονίκη κέντρο παραγωγικών υπηρεσιών ,1% 1.2 Υποδομές έρευνας και ανάπτυξης ,8% 1.3 Υποστήριξη καινοτομίας και επιχειρηματικότητας ,0% Συνδυασμένη ανάπτυξη καινοτομίας και επιχειρηματικότητας Ενίσχυση επενδύσεων καινοτομίας του αναπτυξιακού νόμου στον τομέα της μεταποίησης Διαμόρφωση της Θεσσαλονίκης σε διεθνή μεταφορικό κόμβο Προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος στην Κεντρική Μακεδονία Ολοκλήρωση των υποδομών διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων, ύδρευσης και αποχέτευσης ,8% ,8% ,9% ,6% ,0% 2.2 Διαχείριση φυσικού περιβάλλοντος ,9% 2.3 Προστασία και ανάδειξη του όρους Αθως ,4% Μείωση των ενδο-περιφερειακών ανισοτήτων στην Κεντρική Μακεδονία Βελτίωση συμπλήρωση του μεταφορικού δικτύου στην Κεντρική Μακεδονία ,7% ,9% 3.2 Εκσυγχρονισμός των Υποδομών Υγείας Πρόνοιας ,3% 3.3 Εκσυγχρονισμός των Υποδομών Εκπαίδευσης ,8% Παροχή υποδομής για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων Αναβάθμιση της τουριστικής υποδομής κυρίως για την υποστήριξη ειδικών μορφών θεματικού τουρισμού Εκσυγχρονισμός των υποδομών για την ανάπτυξη της πολιτιστικής δραστηριότητας Παροχή κινήτρων για αύξηση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αστικής ανάπτυξης σε τοπικές ζώνες μικρής κλίμακας ΕΤΠΑ Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αστικής ανάπτυξης σε τοπικές ζώνες μικρής κλίμακας ΕΚΤ ,1% ,2% ,9% ,1% ,4% ,4%

11 Σελ. 11 ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ / ΜΕΤΡΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ ΠΛΗΘΟΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ ΝΟΜΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΜΒΑΣΙΟ- ΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕΤΡΩΝ (1) (2) (3) (4) (5)=(4)/(2) 4. Αγροτική Ανάπτυξη ,4% Επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις κύριας παραγωγικής κατεύθυνσης φυτικής παραγωγής Εγγειοβελτιωτικά έργα - Διαχείριση υδατικών πόρων της γεωργίας Δράσεις στήριξης για την αγροτική οικονομία και τον αγροτικό πληθυσμό Ανάπτυξη και βελτίωση της υποδομής που σχετίζεται με την ανάπτυξη της γεωργίας Προστασία περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τη γεωργία, τη δασοκομία, τη διατήρηση τοπίου, καθώς και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων ,3% ,8% ,7% ,1% ,4% 4.6 Δασοκομία ,3% 4.7 Ενίσχυση υποδομών παράκτιας αλιείας ,2% 5. Μείωση της ανεργίας και παροχή ίσων ευκαιριών στη γνώση και στις δεξιότητες ,0% 5.1 Ανάπτυξη Κοινωνικών Υπηρεσιών Υποστήριξης ,0% 5.2 Ανάπτυξη ανθρώπινων πόρων ,5% 5.3 Τοπικές πρωτοβουλίες απασχόληση ,4% Ανάπτυξη του ορεινού χώρου, των εσωτερικών 6. ζωνών και των μειονεκτικών / προβληματικών ,2% περιοχών 6.1 Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων ,0% 6.2 Επενδύσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων πρώτης μεταποίησης και εμπορίας ,8% γεωργικών προϊόντων 6.3 Επενδύσεις για τη βελτίωση και τον εξορθολογισμό υλοτόμησης, μεταποίησης και εμπορίας των ,7% δασοκομικών προϊόντων 6.4 Εγγειοβελτιωτικά έργα-διαχείριση υδατικών πόρων της γεωργίας ,6% 6.5 Δράσεις στήριξης για την αγροτική οικονομία και τον αγροτικό πληθυσμό ,0% 6.6 Ανακαίνιση και ανάπτυξη χωριών, προστασία και διατήρηση της αγροτικής κληρονομιάς ,3% 6.7 Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε αγροτικές περιοχές και προστασία αγροτικού περιβάλλοντος ,8% 6.8 Ανάπτυξη και βελτίωση της υποδομής που σχετίζεται με την ανάπτυξη της γεωργίας ,8% 6.9 Δράσεις ανάπτυξης του ορεινού χώρου με έμφαση στη συγκρότηση ορεινών κέντρων ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) ,7% Βελτίωση της δυνατότητας πρόσβασης στα ορεινά 6.10 κέντρα (ΕΤΠΑ) ,2% 6.11 Εδικές δράσεις αγροτικής ανάπτυξης - ΕΚΤ ,8% 7. Τεχνική Βοήθεια ,6% 7.1 Τεχνική Βοήθεια ΕΤΠΑ ,7% 7.2 Τεχνική Βοήθεια ΕΚΤ ,1% 7.3 Τεχνική Βοήθεια ΕΓΤΠΕ-Π ,7% 7.4 Τεχνική Βοήθεια - Μελέτες Ωρίμανσης και Προετοιμασίας (ΕΤΠΑ) ,0% ΣΥΝΟΛΟ ΕΤΠΑ ,9% ΣΥΝΟΛΟ ΕΚΤ ,6% ΣΥΝΟΛΟ ΕΓΤΠΕ-Π ,5% ΣΥΝΟΛΟ ΠΕΠ ,4%

12 Σελ. 12 Τα ποσοστά συμβασιοποιήσης αυξήθηκαν θεαματικά, κατά 19 ποσοστιαίες μονάδες, στο εξάμηνο που μεσολάβησε μεταξύ τρέχουσας και προηγούμενης Επ. Πα. του Προγράμματος, ενώ ο στόχος για την πλήρη συμβασιοποίηση του Προγράμματος στη λήξη του 2006 είναι πλέον ορατός. Ειδικότερα, οι συμβάσεις έργων που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΤΠΑ αυξήθηκαν κατά 208 εκ., σε σχέση με την 5 η Επ.Πα. Η θεαματική αυτή αυτή αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην συμβασιοποίηση (α) των οδικών έργων του ΠΕΠ σαν αποτέλεσμα της εφαρμογής του νέου νόμου για τα δημόσια έργα (υπογράφτηκαν συμβάσεις ύψους 139 εκ. ), (β) των έργων / δράσεων που σχετίζονται με την υποστήριξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας (πρόσθετες συμβάσεις ύψους 18 εκ. ), (γ) των έργων / δράσεων που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων (πρόσθετες συμβάσεις 17,9 εκ. ), (δ) των έργων εκσυγχρονισμού των υποδομών υγείας πρόνοιας και εκπαίδευσης (από 7 εκ. αντιστοίχως) και (δ) των έργων στο πλαίσιο των ολοκληρωμένων αστικών προγραμμάτων. Σχετικά με το ΕΚΤ, εμφανίζεται συνολική αύξηση στη συμβασιοποίηση ύψους 30,6 εκ., η οποία οφείλεται κυρίως στην συμβασιοποίηση των ολοκληρωμένων προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ήτοι Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης (πρόσθετες συμβάσεις 15,3 εκ. ) και Παρεμβάσεις στο πλαίσιο των Ολοκληρωμένων Αστικών (πρόσθετες συμβάσεις 10,1 εκ. ). Τέλος, το ΕΓΤΠΕ-Π εμφανίζει πρόσθετες συμβάσεις ύψους 19,8 εκ., οι οποίες προέρχονται από τη συμβασιοποίηση των έργων για την δασοκομία (πρόσθετες συμβάσεις 9 εκ. ), εγγειοβελτιωτικά έργα (πρόσθετες συμβάσεις 6,2 εκ. ), την ανάπτυξη και βελτίωση της υποδομής της γεωργίας (πρόσθετες συμβάσεις 2,7 εκ. ) και των έργων ΟΠΑΑΧ ύψους 1,9 εκ Δημοσιονομική εκτέλεση του Προγράμματος Διευκρινίζουμε ότι οι αναφερόμενες δαπάνες αφορούν τις πραγματοποιηθείσες και καταχωρηθείσες στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) μέχρι 15 Μαίου Τα μεγέθη και ποσοστά αναφέρονται στην Δημόσια Δαπάνη του εγκεκριμένου χρηματοδοτικού πίνακα. Οι πραγματοποιηθείσες πληρωμές Δημόσιας Δαπάνης ανέρχονται σε 531,3 εκ., ήτοι 41,5% της συνολικής Δημόσιας Δαπάνης του Προγράμματος. Σημειώνουμε ότι δαπάνες ύψους 10,5 εκ. έχουν τεθεί σε αναστολή από την Αρχή Πληρωμής σαν αποτέλεσμα ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν από τον ΕΣΠΕΛ. Οι πληρωμές αυξήθηκαν κατά 149,5 εκ., ή κατά 11,1 ποσοστιαίες μονάδες στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη (5 η ) Επιτροπή Παρακολούθησης, και είναια αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας που καταβλήθηκε για την επίτευξη του στόχου ν+2 στο έτος Στο ίδιο χρονικό διάστημα επιβλήθηκε δημοσιονομικη διόρθωση ύψους 8,8 εκ., με ισόποση μείωση των πληρωμών του προγράμματος, σε εφαρμογή του σημείου 68 της απόφασης 1731/ , που σχετίζονται με συμβάσεις που συνάφθηκαν προ των νόμων 3262/2004 και 3316/2005.

13 Σελ. 13 Η χρηματοδοτική εκτέλεση του Προγράμματος ανά Άξονα Προτεραιότητας και ανά Μέτρο εμφανίζεται στον Πίνακα 2.4 που ακολουθεί. Πίνακας 2.4 : Χρηματοδοτικός Πίνακας ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ / ΜΕΤΡΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΛΕΞΙΜΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ (1) (2) (3) (4)=(3)/(2) 1. Ανάδειξη του Μητροπολιτικού Ρόλου της Θεσσαλονίκης και ενθάρρυνση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας ,0% 1.1 Η Θεσσαλονίκη κέντρο παραγωγικών υπηρεσιών ,0% 1.2 Υποδομές έρευνας και ανάπτυξης ,1% 1.3 Υποστήριξη καινοτομίας και επιχειρηματικότητας ,0% 1.4 Συνδυασμένη ανάπτυξη καινοτομίας και επιχειρηματικότητας ,9% 1.5 Ενίσχυση επενδύσεων καινοτομίας του αναπτυξιακού νόμου στον τομέα της μεταποίησης ,0% 1.6 Διαμόρφωση της Θεσσαλονίκης σε διεθνή μεταφορικό κόμβο ,1% Προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος στην Κεντρική Μακεδονία Ολοκλήρωση των υποδομών διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων, ύδρευσης και αποχέτευσης ,3% ,6% 2.2 Διαχείριση φυσικού περιβάλλοντος ,9% 2.3 Προστασία και ανάδειξη του όρους Αθως ,6% Μείωση των ενδο-περιφερειακών ανισοτήτων στην Κεντρική Μακεδονία Βελτίωση συμπλήρωση του μεταφορικού δικτύου στην Κεντρική Μακεδονία ,9% ,3% 3.2 Εκσυγχρονισμός των Υποδομών Υγείας Πρόνοιας ,1% 3.3 Εκσυγχρονισμός των Υποδομών Εκπαίδευσης ,1% 3.4 Παροχή υποδομής για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων ,0% Αναβάθμιση της τουριστικής υποδομής κυρίως για την υποστήριξη ειδικών μορφών θεματικού τουρισμού Εκσυγχρονισμός των υποδομών για την ανάπτυξη της πολιτιστικής δραστηριότητας Παροχή κινήτρων για αύξηση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αστικής ανάπτυξης σε τοπικές ζώνες μικρής κλίμακας ΕΤΠΑ Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αστικής ανάπτυξης σε τοπικές ζώνες μικρής κλίμακας ΕΚΤ ,4% ,2% ,3% ,3% ,0% 4. Αγροτική Ανάπτυξη ,8% 4.1 Επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις κύριας παραγωγικής κατεύθυνσης φυτικής παραγωγής ,3% 4.2 Εγγειοβελτιωτικά έργα - Διαχείριση υδατικών πόρων της γεωργίας ,2% 4.3 Δράσεις στήριξης για την αγροτική οικονομία και τον αγροτικό πληθυσμό ,5% 4.4 Ανάπτυξη και βελτίωση της υποδομής που σχετίζεται με την ανάπτυξη της γεωργίας ,6% 4.5 Προστασία περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τη γεωργία, τη δασοκομία, τη διατήρηση τοπίου, καθώς και τη βελτίωση των ,6% συνθηκών διαβίωσης των ζώων 4.6 Δασοκομία ,0% 4.7 Ενίσχυση υποδομών παράκτιας αλιείας ,4%

14 Σελ ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ / ΜΕΤΡΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΛΕΞΙΜΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ (1) (2) (3) (4)=(3)/(2) Μείωση της ανεργίας και παροχή ίσων ευκαιριών στη γνώση και στις δεξιότητες ,9% 5.1 Ανάπτυξη Κοινωνικών Υπηρεσιών Υποστήριξης ,7% 5.2 Ανάπτυξη ανθρώπινων πόρων ,5% 5.3 Τοπικές πρωτοβουλίες απασχόληση ,9% 6. Ανάπτυξη του ορεινού χώρου, των εσωτερικών ζωνών και των μειονεκτικών / προβληματικών περιοχών ,7% 6.1 Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων ,0% Επενδύσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων πρώτης μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων ,5% Επενδύσεις για τη βελτίωση και τον εξορθολογισμό υλοτόμησης, μεταποίησης και εμπορίας των δασοκομικών προϊόντων ,7% 6.4 Εγγειοβελτιωτικά έργα-διαχείριση υδατικών πόρων της γεωργίας ,0% 6.5 Δράσεις στήριξης για την αγροτική οικονομία και τον αγροτικό πληθυσμό ,9% 6.6 Ανακαίνιση και ανάπτυξη χωριών, προστασία και διατήρηση της αγροτικής κληρονομιάς ,3% 6.7 Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε αγροτικές περιοχές και προστασία αγροτικού περιβάλλοντος ,7% 6.8 Ανάπτυξη και βελτίωση της υποδομής που σχετίζεται με την ανάπτυξη της γεωργίας ,6% 6.9 Δράσεις ανάπτυξης του ορεινού χώρου με έμφαση στη συγκρότηση ορεινών κέντρων ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) ,6% 6.10 Βελτίωση της δυνατότητας πρόσβασης στα ορεινά κέντρα (ΕΤΠΑ) ,6% 6.11 Εδικές δράσεις αγροτικής ανάπτυξης - ΕΚΤ ,4% 7. Τεχνική Βοήθεια ,4% 7.1 Τεχνική Βοήθεια ΕΤΠΑ ,8% 7.2 Τεχνική Βοήθεια ΕΚΤ ,2% 7.3 Τεχνική Βοήθεια ΕΓΤΠΕ-Π ,5% 7.4 Τεχνική Βοήθεια - Μελέτες Ωρίμανσης και Προετοιμασίας (ΕΤΠΑ) ,0% ΣΥΝΟΛΟ ΕΤΠΑ ,2% ΣΥΝΟΛΟ ΕΚΤ ,8% ΣΥΝΟΛΟ ΕΓΤΠΕ-Π ,4% ΣΥΝΟΛΟ ΠΕΠ ,5%

15 Σελ Ειδικά Θέματα Προόδου Υλοποίησης του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2.51.Ολοκληρωμένα Έργα 170 έργα ολοκληρώθηκαν και αποδόθηκαν στους πολίτες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που χρηματοδοτήθηκαν με 186,3 εκ. από το ΠΕΠ. Επιπλέον, ολοκληρώθηκαν και ιδιωτικές επενδύσεις, που επιχορηγήθηκαν με 91.4 εκ.. Τα ολοκληρωμένα έργα / δράσεις έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών, καθώς βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης και το βιοτικό επίπεδο και στους επτά νομούς της Περιφέρειας και συντελούν στην ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Οι ορατές ωφέλειες από την ολοκλήρωση των δημοσίων έργων του Προγράμματος εντοπίζονται σε βασικούς τομείς παρέμβασης, όπως είναι οι μεταφορές, τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι εξοπλισμοί νοσοκομείων, η αποκατάσταση και ανάδειξη μνημειακών και αρχαιολογικών χώρων, οι βασικές υποδομές σε ορεινές μειονεκτικές περιοχές, και η προστασία του δασικού πλούτου. Με τα ολοκληρωμένα έργα μεταφορών, σε 594 χλμ. του περιφερειακού οδικού δικτύου, καθώς και σε 6 χλμ. σιδηροδρομικού δικτύου, διευκολύνθηκε η μετακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων, βελτιώθηκε η πρόσβαση σε τουριστικά θέρετρα και δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για παραγωγικές επενδύσεις. Παράλληλα, αντιμετωπίστηκε η κυκλοφοριακή συμφόρηση της πόλης της Θεσσαλονίκης και βελτιώθηκε αισθητά η εξυπηρέτηση του Αεροδρομίου Μακεδονία, με ασφαλέστερες συνθήκες οδήγησης και ταχύτερες μεταφορές. Στην κατασκευή των έργων απασχολήθηκαν άτομα. Βελτιώθηκαν και επεκτάθηκαν τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης κατά 183 χλμ., που είχαν σαν αποτέλεσμα την καλύτερη εξυπηρέτηση κατοίκων της Περιφέρειας, καθώς και την υδροδότηση περιοχών που έπασχαν από εποχιακή έλλειψη νερού κυρίως κατά τους θερινούς μήνες. Στην κατασκευή των έργων απασχολήθηκαν 404 άτομα, ενώ η ολοκλήρωση των έργων συμβάλει στην δημιουργία 19 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης και 47 θέσεων εργασίας μερικής και εποχιακής απασχόλησης. Εξοπλίσθηκαν έντεκα Νοσοκομεία σε πέντε Νομούς της Περιφέρειας. Κατασκευάστηκαν, επεκτάθηκαν και εκσυγχρονίσθηκαν 16 σχολικά συγκροτήματα, με 179 νέες αίθουσες διδασκαλίας και 49 βοηθητικές αίθουσες (εργαστήρια, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, αμφιθέατρα, βιβλιοθήκες). Αποκαταστάθηκαν και αναδείχθηκαν σημαντικοί μνημειακοί και αρχαιολογικοί χώροι, στη λογική της ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και προώθησης του πολιτιστικού τουριστικού. Ολοκληρώθηκαν σημαντικά έργα αποκατάστασης και συντήρησης σε 13 Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, καθώς και έργα βελτίωσης της προσβασιμότητας στην αθωνική χερσόνησο. Βελτιώθηκαν κοινόχρηστοι χώροι και ηλεκτροδοτήθηκαν οικισμοί σε ορεινές μειονεκτικές περιοχές βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων. Αναδασώθηκαν εκτάσεις και διανοίχτηκαν αντιπυρικές ζώνες για την προστασία του δασικού πλούτου, αναβαθμίζοντας το περιβάλλον στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

16 Σελ. 16 Επιπλέον, ολοκληρώθηκαν ιδιωτικές επενδύσεις, συνολικής επιχορήγησης 91.4 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης αφορούσαν σε εκσυγχρονισμό γεωργικών εκμεταλλεύσεων, μετεγκατάσταση πτηνοτροφικών και κτηνοτροφικών μονάδων, στην εμπορία αγροτικών προϊόντων ποιότητας και την ενίσχυση τοπικών εκδηλώσεων και χαρακτηριστικών τοπικών αγροτικών προϊόντων. Στις ορεινές μειονεκτικές περιοχές ενισχύθηκαν επενδύσεις αγροτουρισμού, βιοτεχνίας, μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών και δασοκομικών προϊόντων, τοπικές εκδηλώσεις, καθώς και η προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των περιοχών παρέμβασης. Στον τομέα της μεταποίησης ενισχύθηκαν υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις παραγωγής καινοτομικών προϊόντων, καθώς επίσης ενισχύθηκαν επιχειρήσεις για την εισαγωγή καινοτομιών στην παραγωγική διαδικασία τους, ενώ στον τομέα του τουρισμού ενισχύθηκε ο εκσυγχρονισμός, η επέκταση, και η δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών καταλυμάτων. Η κατανομή των ολοκληρωμένων έργων του Προγράμματος ανά Μέτρο, με τον συνολικό προϋπολογισμό τους δημόσιας δαπάνης, εμφανίζεται στο Παράρτημα ΙΙ Εφαρμογή Κανόνα ν+2 τα έτη 2005 και 2006 Α. Κλείσιμο έτους 2005 Βάσει στοιχείων αίτησης πληρωμής Δεκεμβρίου 2005 προς τα Διαρθρωτικά Ταμεία, η επίτευξη του στόχου ν+2 για το 2005 ανέρχεται σε 106,5%, και αντιστοιχεί σε επιλέξιμες δηλωθείσες δαπάνες ύψους 507,7 εκ. ευρώ. Η χρηματοδοτική εκτέλεση του Προγράμματος ανά Διαρθρωτικό Ταμείο συνοψίζεται στον Πίνακα που ακολουθεί. ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ Διαρθρωτικό Ταμείο Στόχος Ταμείου για το Ν+2 αθροιστικά έως 31/12/2005 Αθροιστικές Πληρωμές στις 31/12/2005 % Κάλυψη Στόχου Ν+2 στις 31/12/2005 ΕΤΠΑ ,4% ΕΚΤ ,9% ΕΓΤΠΕ-Π ,5% ΣΥΝΟΛΟ ,5%

17 Σελ. 17 Η κρισιμότητα του τελευταίων μηνών του 2005 στην κάλυψη του στόχου των δεσμεύσεων του ν+2, απαίτησε συστηματική προσπάθεια παρακολούθησης των έργων τόσο στη σύνταξη των πιστοποιήσεων όσο και της άμεσης πραγματοποίησης πληρωμών. Στη βάση των συντονισμένων ενεργειών του Υπ. Οικονομίας και Οικονομικών, της Διαχειριστικής Αρχής και των Τελικών Δικαιούχων υπερκαλύφθηκε και το 2005 ο στόχος και για τα τρια (3) Διαρθρωτικά Ταμεία. Στο τελευταίο δίμηνο του 2005, πιστοποιήθηκαν συνολικές δαπάνες 125,9 εκ., ήτοι 111,1 εκ. για το ΕΤΠΑ, 6,8 εκ. για το ΕΚΤ και 8 εκ. για το ΕΓΤΠΕ-Π. Β. Στοχοθεσία ν+2 για το έτος 2006 Οι συνολικές υποχρεώσεις κάλυψης του στόχου ν+2 το έτος 2006, εμφανίζονται στον πίνακα που ακολουθεί. Διαρθρωτικό Ταμείο Συνολικές Δεσμεύσεις Στόχος Πληρωμών 2006 Πρόβλεψη Πληρωμών 2006 ΕΤΠΑ ΕΚΤ ΕΓΤΠΕ-Π ΠΕΠ ΚΜ Η κατάσταση ανά Ταμείο διαμορφώνεται ως εξής: Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης - ΕΤΠΑ Ο στόχος αθροιστικών πληρωμών για κάλυψη του στόχου ν+2 το 2006, ανέρχεται σε ευρώ σε όρους Δημόσιας Δαπάνης. Οι δηλωμένες δαπάνες στο ΟΠΣ για το ΕΤΠΑ στις , ανέρχονται σε ευρώ. Πληρωμές ύψους ευρώ εμφανίζονται στην αίτηση πληρωμής του Δεκεμβρίου Η διαφορά είναι αποτέλεσμα των ελέγχων του ΕΣΠΕΛ (οι σχετικές δαπάνες αναμένεται να περάσουν στο ΟΠΣ με την οριστικοποίηση τους). Έτσι, οι απαιτούμενες δαπάνες το 2006 για την κάλυψη του στόχου ν+2 ανέρχονται σε , ενώ οι προβλέψεις πληρωμών για το έτος 2006 ανέρχονται σε Βασικά Μέτρα στα οποία στηρίζεται η επίτευξη του στόχου ν+2 6 από τα 23 Μέτρα του ΕΤΠΑ αναμένεται να συμβάλλουν κατά 69% στις ετήσιες προγραμματιζόμενες δαπάνες.

18 Σελ. 18 o o o o Μέτρα 1.6 & 3.1: Υποδομές Μεταφορών, με συμμετοχή 42% στην πρόβλεψη πληρωμών. Μέτρο 3.3 «Εκσυγχρονισμός των υποδομών εκπαίδευσης», 13% πρόβλεψης πληρωμών Μέτρα 1.2 και 1.4: Δράσεις καινοτομίας και έρευνας, 8% πρόβλεψης πληρωμών Μέτρο 2.3 «Προστασία και ανάδειξη του Όρους Άθως», 6% πρόβλεψης πληρωμών Οι προβλεπόμενες δαπάνες για το 2006 βασίζονται σε υφιστάμενες νομικές δεσμεύσεις σε ποσοστό που κυμαίνεται από 60% έως και 100%. Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ΕΚΤ Ο στόχος αθροιστικών δαπανών, που καλύπτουν το ν+2 για έτος 2006, ανέρχεται σε ευρώ. Οι δαπάνες ΕΚΤ μέχρι , ανέρχονται σε ευρώ. Οι απαιτούμενες δαπάνες στο έτος 2006 για την κάλυψη του στόχου ν+2 ανέρχονται σε ευρώ. Το Μέτρο 5.1 «Ανάπτυξη Κοινωνικών Υπηρεσιών Υποστήριξης» συμμετέχει στην επίτευξη του στόχου πληρωμών για το 2006 με ποσοστό 56%. Το Μέτρο είναι συμβασιοποιημένο σχεδόν στο σύνολο του (υπάρχει ένα υπόλοιπο 6,5 Meuro) και υλοποιείται χωρίς προβλήματα. Το Μέτρο 5.2 «Ανάπτυξη Ανθρώπινων Πόρων» συμμετέχει στην επίτευξη του στόχου πληρωμών με ποσοστό 14%, ήτοι πληρωμές 3 Meuro. Οι προβλεπόμενες δαπάνες στηρίζονται στην αποπληρωμή των προγραμμάτων κατάρτισης α κύκλου και στην 1 η δόση (30%) του β κύκλου ύψους 10 Meuro. Οι προβλέψεις πληρωμών για το Μέτρο 5.3 «Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης» και το Μέτρο 3.9 «Ολοκληρωμένα Αστικά - ΕΚΤ», ανέρχονται συνολικά σε 6 Meuro, περίπου 30% του προβλέψεων του ΕΚΤ, και βασίζονται την παραδοχή υλοποίησης προγραμμάτων κατάρτισης και προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, τα οποία είναι συμβασιοποιημένα σε ποσοστό 40% για το Μέτρο 5.3 και 70% για το Μέτρο 3.9. Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Προσανατολισμού και Εγγυήσεων ΕΓΤΠΕ-Π Ο στόχος αθροιστικών δαπανών, που καλύπτουν το ν+2 το έτος 2006, ανέρχεται σε ευρώ. Οι δαπάνες ΕΓΤΠΕ-Π μέχρι , ανέρχονται σε ευρώ. Οι απαιτούμενες δαπάνες στο έτος 2006 για την κάλυψη του στόχου ν+2 ανέρχονται σε ευρώ. Οι προβλεπόμενες δαπάνες για την κάλυψη του στόχου του ΕΓΤΠΕ-Π θα προέλθουν κυρίως από το Μέτρο 4.1 «Επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις» και ανέρχονται σε 13,5 Meuro. Η πρόβλεψη δαπανών στηρίζεται κυρίως σε υφιστάμενες νομικές δεσμεύσεις. Το Μέτρο δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στην υλοποίηση του. Σημαντική είναι και η συμβολή του Μέτρου 4.2 «Εγγειοβελτιωτικά έργα Διαχείριση υδατικών πόρων της γεωργίας», με προγραμματιζόμενες δαπάνες ύψους 6,7 Meuro, στην επίτευξη του

19 Σελ. 19 στόχου πληρωμών. Οι προβλεπόμενες δαπάνες αντιστοιχούν σε συμβασιοποιημένα έργα (σε ποσοστό 80%) που υλοποιούνται κανονικά. Το Μέτρο 4.5 (μετεγκαταστάσεις πτηνο-κτηνοτροφικών μονάδων) συμβάλλει με 4,5 Meuro στην επίτευξη του στόχου πληρωμών, που είναι η αποπληρωμή της 1 ης περιόδου εφαρμογή των μετεγκαταστάσεων και αντιστοιχούν σε συμβασιοποιημένα έργα. Τέλος, αναμένονται συνολικές πληρωμές 8 Meuro από τις ιδιωτικές δράσεις των ΟΠΠΑΑΧ και συγκεκριμένα 4 Meuro από την αποπληρωμή του α κύκλου ιδιωτικών επενδύσεων και αντίστοιχο ποσό από τον β κύκλο, που αντιστοιχεί στην 1 η δόση Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων Περιγραφή υφιστάμενης κατάστασης Το σύνολο των ΧΑΔΑ σύμφωνα με την καταγραφή του 2004 ήταν 542. Μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής το σύνολο των ΧΑΔΑ στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανέρχεται σε 578. Εξ αυτών, 85 αντιστοιχούν σε ένα ΧΑΔΑ ανά ΟΤΑ και θα παραμείνουν ενεργοί μέχρι την ολοκλήρωση κατασκευής των νέων ΧΥΤΑ που θα εξυπηρετήσουν τους αντίστοιχους ΟΤΑ. Συνεπώς η απαίτηση για οριστική αποκατάσταση αφορά 493 ΧΑΔΑ. Έχουν εκδοθεί αποφάσεις των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την παύση λειτουργίας 446 ΧΑΔΑ και εκκρεμεί η έκδοση αποφάσεων για άλλους 46. Επίσης, έχουν εκδοθεί άδειες αποκατάστασης για 413 ΧΑΔΑ, από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας (ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ) της Περιφέρειας, τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις (παλαιότερα), ή μέσω Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων ΧΥΤΑ, ενώ εκκρεμεί η αδειοδότηση άλλων 33 ΧΑΔΑ. Στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας έχουν εκδοθεί αποφάσεις ένταξης για την αποκατάσταση 106 ΧΑΔΑ στους νομούς Κιλκίς, Χαλκιδικής, Πέλλας και Πιερίας συνολικού προϋπολογισμού Ευρώ, η υλοποίηση των οποίων βρίσκεται στο στάδιο δημοπράτησης για τους νομούς Κιλκίς και Χαλκιδικής και στο στάδιο προέγκρισης των τευχών δημοπράτησης από την ΕΥΔ ΠΕΠ ΠΚΜ στους νομούς Πέλλας και Πιερίας. Στο ΕΠΠΕΡ έχουν εκδοθεί αποφάσεις ένταξης για την αποκατάσταση 22 ΧΑΔΑ συνολικού προϋπολογισμού Ευρώ. Επιπλέον μέσω των έργων του Ταμείου Συνοχής έχει δρομολογηθεί η αποκατάσταση 2 ΧΑΔΑ (Νιγρίτας νομού Σερρών και Έδεσσας νομού Πέλλας). Συνολικά έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση για την αποκατάσταση 130 ΧΑΔΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με συνολικό προϋπολογισμό Ευρώ περίπου. Στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται στο τελικό στάδιο της διαδικασίας ένταξης 2 προτάσεις για αποκατάσταση ΧΑΔΑ που αφορούν 29 ΧΑΔΑ στον νομό Ημαθίας με προϋπολογισμό Ευρώ και 8 ΧΑΔΑ στο νομό Θεσσαλονίκης με προϋπολογισμό Ευρώ, ενώ στο

20 Σελ. 20 ΕΠΠΕΡ έχουν κατατεθεί προτάσεις για αποκατάσταση 19 ΧΑΔΑ με προϋπολογισμό Ευρώ. Συνολικά αναμένεται η έγκριση χρηματοδότησης για την αποκατάσταση 56 ΧΑΔΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με συνολικό προϋπολογισμό Ευρώ περίπου. Στο Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ δρομολογείται η έγκριση ποσού περίπου Ευρώ με το οποίο πρόκειται να χρηματοδοτηθεί η αποκατάσταση περίπου 103 ΧΑΔΑ χαμηλής επικυνδινότητας. Σύμφωνα με τα ανωτέρω παραμένει σε εκκρεμότητα η ανεύρεση πόρων για την αποκατάσταση των υπολοίπων 178 ΧΑΔΑ με ενδεικτικό προϋπολογισμό περίπου Ευρώ. Ολοκλήρωση αναγκαίων έργων Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης των αναγκαίων έργων αποκατάστασης ΧΑΔΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο ΠΕΠ Π.Κ.Μ. μετά από συντονισμένες ενέργειες εγκρίθηκε από την Διαχειριστική Αρχή του ΚΠΣ υπερδέσμευση στο Μέτρο 2.1 ποσού Ευρώ εν όψει της επικείμενης αναθεώρησης του Προγράμματος ΠΕΠ ΠΚΜ. Για το ανωτέρω ποσό θα εκδοθεί άμεσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων για την χρηματοδότηση των απαιτούμενων μελετών ωρίμανσης και των έργων αποκατάστασης των υπολοίπων ΧΑΔΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Προγράμματα Κοινωνικών Υπηρεσιών Υποστήριξης Ολοκληρωμές Παρεμβάσεις συγχρηματοδοτούμενες από το ΕΚΤ Α. Προγράμματα Κοινωνικών Υπηρεσιών Υποστήριξης Περιγραφή και σκοπιμότητα των δράσεων Η κάθε ενέργεια αποτελεί μέτρο προώθησης της πολιτικής ίσων ευκαιριών απασχόλησης. Πιο αναλυτικά: Οι Μονάδες Βοήθεια στο Σπίτι Τα Κ.Η.Φ.Η. είναι μικρές μονάδες ημερήσιας φιλοξενίας Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Κ.Δ.Α.Π. Α.Μ.Ε.Α. τα οποία αφορούν παιδιά ηλικίας 6-12 χρονών Παιδικοί Σταθμοί για παιδιά από 2,5 έως 6 χρονών Βρεφικοί Σταθμοί για βρέφη από 8 μηνών έως 2,5 ετών.

21 Σελ. 21 Τελικοί Δικαιούχοι Φορείς που δικαιούνται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την εφαρμογή παρεμβάσεων είναι : Οι επιχειρήσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.). Οι διαδημοτικές επιχειρήσεις και οι αστικές εταιρείες που έχουν συσταθεί από τους Ο.Τ.Α. Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) που δεν έχουν συστήσει τις επιχειρήσεις της προηγούμενης παραγράφου μπορούν να εφαρμόσουν τις ενέργειες της παρούσας μέσω των δημοτικών επιχειρήσεων όμορων δήμων ύστερα από σύναψη σχετικής προγραμματικής σύμβασης. Ωφελούμενα άτομα Ωφελούμενοι από την ανάπτυξη Κοινωνικών Υπηρεσιών είναι: Γυναίκες που επιθυμούν να ενταχθούν στην αμειβόμενη ενεργό ζωή ή να επανενταχθούν σε αυτήν, ύστερα από απουσία τους λόγω των αλληλοσυγκρουόμενων ευθυνών απασχόλησης και οικογένειας Άνεργοι, κυρίως γυναίκες που διαθέτουν επαγγελματικά προσόντα και θέλουν να απασχοληθούν στις προαναφερόμενες ειδικότητες, οι οποίες θα απαιτηθούν από τις υπό σύσταση υπηρεσίες Τελικοί αποδέκτες των προσφερόμενων υπηρεσιών από τις δημιουργούμενες Μονάδες Βοήθεια στο Σπίτι και τα Κ.Η.Φ.Η. είναι ηλικιωμένοι, Α.Μ.Ε.Α. και άτομα χρήζοντα βοήθειας. Υπολογίζεται ότι με την παρέμβαση της Περιφέρειας υποστηρίζονται ηλικιωμένοι και παιδιά και βρέφη. Υλοποίηση μέχρι σήμερα Τα προγράμματα της Ανάπτυξης των Κοινωνικών Υπηρεσιών εφαρμόζονται από τις Περιφέρειες από το 2002 με μεγάλη επιτυχία. Αυτό συμβαίνει διότι αυτές οι δράσεις έρχονται να αντιμετωπίσουν πραγματικές ανάγκες οι οποίες υπάρχουν σε κοινωνικό επίπεδο. Μέχρι σήμερα έχουν προκηρυχθεί τέσσερεις κύκλοι προγραμμάτων με μεγάλη ανταπόκριση από την πλευρά των Δημοτικών Επιχειρήσεων. 1. Η πρώτη πρόσκληση έγινε στις και βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε ένα σύνολο 126 Δήμων υπέβαλαν οι 95 από αυτούς, 251 προτάσεις. Εγκρίθηκαν συνολικά 134 προτάσεις σε όλες τις κατηγορίες των υπηρεσιών, δηλαδή : Βρεφικοί Σταθμοί, Παιδικοί Σταθμοί, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.), Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών ΑΜΕΑ (Κ.Δ.Α.Π. Α.Μ.Ε.Α.), Βοήθεια στο Σπίτι, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.).

22 Σελ Η δεύτερη πρόσκληση έγινε στις με συνολικό προϋπολογισμό εκατ Ευρώ και υποβλήθηκαν 66 προτάσεις. Εγκρίθηκαν συνολικά 23 προτάσεις στις κατηγορίες «Βοήθεια στο Σπίτι» και Κ.Η.Φ.Η. 3. Η τρίτη πρόσκληση έγινε στις με συνολικό προϋπολογισμό εκατ Ευρώ και υποβλήθηκαν 96 προτάσεις. Εγκρίθηκαν συνολικά 30 προτάσεις στις κατηγορίες «Βοήθεια στο Σπίτι» και Κ.Δ.Α.Π. 4. Η τέταρτη Πρόσκληση έγινε στις με συνολικό προϋπολογισμό εκατ Ευρώ και υποβλήθηκαν 69 προτάσεις. Εγκρίθηκαν συνολικά 30 προτάσεις στις κατηγορίες «Βοήθεια στο Σπίτι» και Κ.Δ.Α.Π.και ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ. Στο σύνολο των τεσσάρων κύκλων των προκηρύξεων, οι προτάσεις που εγκρίθηκαν ανά Νομό είναι: ΝΟΜΟΙ Παιδικοί Βρεφικοί ΚΔΑΠ ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΗΦΗ 1 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΠΕΛΛΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΚΙΛΚΙΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ Σύνολο Συνολικά εγκρίθηκαν 205 προγράμματα από τα οποία έχουν ξεκινήσει τα 204. Πιο συγκεκριμένα και ανά κατηγορία δράσης βρίσκονται υπό υλοποίηση τα παρακάτω προγράμματα: ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΥΠΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ Βρεφικοί Σταθμοί 9 Παιδικοί Σταθμοί 20 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) 37 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με ειδικές ανάγκες (Κ.Δ.Α.Π. Α.Μ.Ε.Α.) 8 Βοήθεια στο Σπίτι 123 Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) 8 ΣΥΝΟΛΟ 205

ΠΡΟΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΡΟΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Σελ. 1 ΠΡΟΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 1. Βασικά Στοιχεία για το Πρόγραμμα 1.1. Εισαγωγή Το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας 2000-2006, που εντάσσεται στο Κοινοτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ 2 ΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΤΑΣΗ 2 ΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Σελ. 1 ΠΡΟΤΑΣΗ 2 ΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΠ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Στόχος της αναθεώρησης του Προγράµµατος είναι η διασφάλιση ρεαλιστικών προϋποθέσεων υλοποίησης των στόχων και των έργων, µε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ 3 ΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΤΑΣΗ 3 ΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Σελ. 1 ΠΡΟΤΑΣΗ 3 ΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΠ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Πρόταση Αναθεώρησης ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας Από τη αρχή του χρόνου έχει ξεκινήσει η προετοιμασία της τελικής αναθεώρησης του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΟ ΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ

ΠΡΟΟ ΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ Σελ. 1 ΠΡΟΟ ΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΕΠ 1. Βασικά Στοιχεία για το Πρόγραµµα 1.1. Εισαγωγή Το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραµµα Κεντρικής Μακεδονίας 2000-2006, που εντάσσεται στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ Σελ. 1 ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΕΠ Τον Ιούλιο του 2004, υποβλήθηκε στην Ε.Ε. το τελικό προτεινόµενο κείµενο για την αναθεώρηση του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας. Το προτεινόµενο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ Σελ. 1 ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΕΠ Ενόψει της 3 ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης (Επ.Πα) του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, η ΕΥ ΠΕΠ ΚΜ εισηγείται την τροποποίηση σηµείων

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΟΔΟΥ TOY ΠΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2000-2006

ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΟΔΟΥ TOY ΠΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2000-2006 ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΟΔΟΥ TOY ΠΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2000-2006 Διανύουμε το τελευταίο έτος εφαρμογής της Γ Προγραμματικής Περιόδου και κατ ακολουθία και αν δεν εδίδετο παράταση λόγω των καταστροφικών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΠ 2000-2006 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2000 2006 NOΕΜΒΡΙΟΣ 2006 2 ΑΞΟΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ Ε.Π. ΔΕΠΙΝ

Α. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ Ε.Π. ΔΕΠΙΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ 2 Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ Ε.Π. ΔΕΠΙΝ 2007-2013. (ΛΟΥΤΡΑΚΙ 20/03/2009) Α. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΠ 2000-2006 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2000 2006 NOΕΜΒΡΙΟΣ 2006 2 ΑΞΟΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2000-2006 (ΚΑΨΙΑ: 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2008 / ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΚΑΛΤΕΖΙΩΤΗ)

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2000-2006 (ΚΑΨΙΑ: 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2008 / ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΚΑΛΤΕΖΙΩΤΗ) ΟΜΙΛΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΗΝ 7 η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2000-2006 (ΚΑΨΙΑ: 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2008 / ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΚΑΛΤΕΖΙΩΤΗ) 1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΟΔΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΠ 2000-2006 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2000 2006 NOΕΜΒΡΙΟΣ 2006 2 ΑΞΟΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Π. Κ.Π. «LEADER+» ( )

Ε.Π. Κ.Π. «LEADER+» ( ) Ε.Π. Κ.Π. «LEADER+» (2000-2006) Το τοπικό πρόγραμμα Leader+ της Αναπτυξιακής Κιλκίς δομήθηκε γύρω από την έννοια της υπεροχής συγκεράζοντας σε αυτή έννοιες όπως αυτή της ολικής ποιότητας, της αειφορείας,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007-2013 «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» (ΠΑΑ) Άξονας 3 3 ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΠ 2000-2006 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2000 2006 NOΕΜΒΡΙΟΣ 2006 2 ΑΞΟΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση έργων περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας Παρουσίαση έργων περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας. Π.Ψωνόπουλος Στέλεχος Ε.Υ..

Παρουσίαση έργων περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας Παρουσίαση έργων περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας. Π.Ψωνόπουλος Στέλεχος Ε.Υ.. Παρουσίαση έργων περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟ ΟΣ Β Κ.Π.Σ. Άξονας Περιγραφή Μέτρο Περιγραφή 003 Βελτίωση Βασικών Υποδοµών Αστικών Κέντρων και Ποιότητας Ζωής 003 ιαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΠ 2000-2006 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2000 2006 NOΕΜΒΡΙΟΣ 2006 2 ΑΞΟΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΕΚ 3313/B/ Αθήνα, Αρ. Πρωτ.: 2635 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΦΕΚ 3313/B/ Αθήνα, Αρ. Πρωτ.: 2635 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΦΕΚ 3313/B/20-09-2017 Αθήνα, 13-09-2017 Αρ. Πρωτ.: 2635 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014 2020

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014 2020 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ 1 1. ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ 1.1 Αναφερθείτε

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακό Συνέδριο Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για την προγραμματική περίοδο

Αναπτυξιακό Συνέδριο Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για την προγραμματική περίοδο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Αναπτυξιακό Συνέδριο Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 Πρόοδος Υλοποίησης Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Σελ. 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Η επικαιροποίηση της ανάλυσης της υπάρχουσας κατάστασης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η οποία πραγµατοποιήθηκε από το Σύµβουλο Αξιολόγησης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΠ 2000-2006 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2000 2006 NOΕΜΒΡΙΟΣ 2006 2 ΑΞΟΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΠ 2000-2006 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2000 2006 NOΕΜΒΡΙΟΣ 2006 2 ΑΞΟΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΠ 2000-2006 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2000 2006 NOΕΜΒΡΙΟΣ 2006 2 ΑΞΟΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΠ 2000-2006 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2000 2006 NOΕΜΒΡΙΟΣ 2006 2 ΑΞΟΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΠ 2000-2006 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2000 2006 NOΕΜΒΡΙΟΣ 2006 2 ΑΞΟΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

εφαρμογή μέχρι το 2023

εφαρμογή μέχρι το 2023 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Το ΕΣΠΑ 2014-2020 αποτελεί το βασικό στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας με τη συνδρομή σημαντικών πόρων που προέρχονται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά

Διαβάστε περισσότερα

1. Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ

1. Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ 1 Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΠ ΔΕΠΙΝ 2007-2013 ΚΕΡΚΥΡΑ 6 3-2008 1. Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΠ 2000-2006 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2000 2006 NOΕΜΒΡΙΟΣ 2006 2 ΑΞΟΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Π.Ε.Π. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Θεσ/νίκη 27/2/2007 Α.Π.: 2550 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2014-2020 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2014-2020 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2014-2020 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Παρουσίαση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής στη Συνεδρίαση της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, Μυτιλήνη, 27 Φεβρουαρίου 2014 Σκέλος Αρχιτεκτονική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 2000 2006 Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 1: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΜΕΤΡΟ 12: Στήριξη Τουριστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝ.ΗΜΑ. Α.Ε. 1. Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Η Ευρώπη επενδύει στις αγροτικές περιοχές ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΑΝ.ΗΜΑ. Α.Ε. 1. Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Η Ευρώπη επενδύει στις αγροτικές περιοχές ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Η Ευρώπη επενδύει στις αγροτικές περιοχές ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΑΑ 2007 2013 LEADER ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ Α.Ε. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΕΛΛΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. Ο.Τ.Α. ΤΕΥΧΟΣ 1: ΙΟΥΛΙΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΕΛΛΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. Ο.Τ.Α. ΤΕΥΧΟΣ 1: ΙΟΥΛΙΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016 Ενημερωτικό Δελτίο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΕΛΛΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. Ο.Τ.Α. ΤΕΥΧΟΣ 1: ΙΟΥΛΙΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1) Χαιρετισμός - Μήνυμα του κ. Θεοδωρίδη Ι. Θεόδωρου Προέδρου Δ.Σ και Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ. «Νέες συνεργασίες μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων»

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ. «Νέες συνεργασίες μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων» ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ «Νέες συνεργασίες μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων» ΘΕΜΑ: Η συμβολή της υλοποίησης Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Ανάπτυξης της Υπαίθρου στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΠ 2000-2006 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2000 2006 NOΕΜΒΡΙΟΣ 2006 2 ΑΞΟΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΠ 2000-2006 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2000 2006 NOΕΜΒΡΙΟΣ 2006 2 ΑΞΟΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

43,97 % 43,97 % 1698/2005,

43,97 % 43,97 % 1698/2005, 5.3.3. Άξονας 3: Ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονοµίας Κατά τη Γ Προγραµµατική Περίοδο στο πλαίσιο του µονοταµειακού Επιχειρησιακού Προγράµµατος (Ε.Π.) «Αγροτική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Θεσσαλονίκη : 05-05-06 Α.Π.: 5653 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΠ 2000-2006 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2000 2006 NOΕΜΒΡΙΟΣ 2006 2 ΑΞΟΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΠ 2000-2006 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2000 2006 NOΕΜΒΡΙΟΣ 2006 2 ΑΞΟΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020 Συνοπτική Έκθεση για την ενημέρωση των πολιτών στο πλαίσιο της Ετήσιας Έκθεσης Υλοποίησης του 2015 Από το 2016 έως και το 2023, σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ Ο.Τ.Α. ΣΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 2000-2006 ΣΥΝΟΨΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ Ο.Τ.Α. ΣΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 2000-2006 ΣΥΝΟΨΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στην έκθεση Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις των ΟΤΑ στα Επιχειρησιακά Προγράμματα 2000-2006, γίνεται ανάλυση της πορείας υλοποίησης των επιχειρησιακών σχεδίων, ανά περιφέρεια. Χρησιμοποιούνται στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 4 «ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ» ΤΟΥ ΕΠΑΛΘ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΕΤΘΑ:

ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 4 «ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ» ΤΟΥ ΕΠΑΛΘ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΕΤΘΑ: ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΠΡΩΤΗ (1 η ) ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ: ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Επιτελική Σύνοψη & Σύνοψη για τους Πολίτες

Επιτελική Σύνοψη & Σύνοψη για τους Πολίτες ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ 1η Αξιολόγηση Εφαρμογής του ΕΠ Ήπειρος 2014-2020 Αρ.Σύμβασης: 1944 Επιτελική Σύνοψη & Σύνοψη για τους Πολίτες Επιτελική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΑΠΟ 1/1/ ,00 40% , ,00

ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΑΠΟ 1/1/ ,00 40% , ,00 ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ 1ης ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ LEADER ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ (Ο.Τ.Δ.) ΦΘΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική Έκθεση Ενημέρωσης των Πολιτών για την Πορεία Υλοποίησης κατά τo έτος 2016 του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Συνοπτική Έκθεση Ενημέρωσης των Πολιτών για την Πορεία Υλοποίησης κατά τo έτος 2016 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Συνοπτική Έκθεση Ενημέρωσης των Πολιτών για την Πορεία Υλοποίησης κατά τo έτος 2016 του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-2020 2017 Τι είναι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Μακεδονία (ΕΠ ΠΔΜ) 2014-2020;

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Πληροφορίες : Τηλ.: Fax: e-mail: Τρύφωνας Χατζηιωάννου 2313 321722 2313 321701-02 txatzioannou@mou.gr ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Θεσσαλονίκη, 15/7/2009 Αρ. Πρωτ.:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΥΝΟΧΗΣ

ΤΟΠΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΥΝΟΧΗΣ Σελ. 1 ΤΟΠΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΥΝΟΧΗΣ 2000-2006 Εγκεκριμένα Έργα Τα έργα για τα οποία έχει εγκριθεί η χρηματοδότησή τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι τα κάτωθι : ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ 1 Επέκταση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΜΙΛΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ένα χρόνο πριν την ολοκλήρωση των Προγραμμάτων του Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, το ΠΕΠ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 2000 2006 Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 5: ΆΜΒΛΥΝΣΗ ΕΝΔΟΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΠΟΡΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΠΟΡΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ Σελ. 1 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ - ΠΟΡΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εγκρίθηκε με την με Α.Π.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 2000 2006 Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 2: ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ - ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΤΡΟ 2.5 Ενίσχυση

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΑΘΡΩΠΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ

Εισαγωγή ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΑΘΡΩΠΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΑΘΡΩΠΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ Εισαγωγή Σκοπός του εντύπου είναι η παρουσίαση των βασικών προνοιών του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Απασχόληση, Ανθρώπινοι Πόροι και Κοινωνική Συνοχή»,

Διαβάστε περισσότερα

Σύνοψη της Σύμβασης Εταιρικής Σχέσης για την Κύπρο, 2014-2020

Σύνοψη της Σύμβασης Εταιρικής Σχέσης για την Κύπρο, 2014-2020 ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 20 Ιουνίου 2014 Σύνοψη της Σύμβασης Εταιρικής Σχέσης για την Κύπρο, 2014-2020 Συνολική πληροφόρηση Η σύμβαση εταιρικής σχέσης με την Κύπρο καθορίζει ένα ορόσημο για επενδύσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων ΤΙΤΛΟΣ ΜΕΤΡΟΥ. Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ

Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων ΤΙΤΛΟΣ ΜΕΤΡΟΥ. Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ 3.1.3. Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων ΤΙΤΛΟΣ ΜΕΤΡΟΥ Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ Άρθρα 52 (α) (iii) και 55 του Κανονισμού (EΚ) 1698/2005, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει Σημείο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ 2016 Σύνοψη για τους πολίτες

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ 2016 Σύνοψη για τους πολίτες ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ 2016 Σύνοψη για τους πολίτες Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020», αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα χρηματοδοτικά εργαλεία της Περιφέρειας. Μέσω του Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ «ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» 2007-2013

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ «ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» 2007-2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ «ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» 2007-2013 Γενική Περιγραφή: Το Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 (ΠΑΑ) αποτελεί το µέσο για την υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ

Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων 2014-2020 ΚουζούκοςΚωνσταντίνος Δημοσυνεταιριστική Έβρος Α.Ε. Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων H ΤΑΠΤοΚ αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007-2013 (ΠΑΑ 2007-2013)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007-2013 (ΠΑΑ 2007-2013) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η Ευρώπη επενδύει στις αγροτικές περιοχές ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 2000 2006 Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 3: ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΣ ΤΟΠΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ 19:00 ΚΟΜΝΗΝΑ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΜΙΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ. Πέμπτη 25/8/ :00 ΣΕΡΒΙΩΝ- ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΣ ΤΟΠΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ 19:00 ΚΟΜΝΗΝΑ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΜΙΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ. Πέμπτη 25/8/ :00 ΣΕΡΒΙΩΝ- ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μετά την ολοκλήρωση και την επιτυχημένη υποβολή της Α Φάσης του Τοπικού Προγράμματος Κοζάνης Γρεβενών CLLD/ του ΠΑΑ και του ΕΠΑλΘ στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ. ΜΕΤΡΟ 2.7: Ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων (υποδομές, επιχειρηματικές δραστηριότητες, προώθηση -προβολή)

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ. ΜΕΤΡΟ 2.7: Ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων (υποδομές, επιχειρηματικές δραστηριότητες, προώθηση -προβολή) ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 2000 2006 Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 2: ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ - ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΤΡΟ 2.7: Ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

1. ΓΕΝΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΟΔΟΥ ΤΟΥ ΠΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

1. ΓΕΝΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΟΔΟΥ ΤΟΥ ΠΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Τρίπολη 13 2-2009 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΣ ΜΜΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ κ. ΝΙΚΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 2000 2006 Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 5: ΆΜΒΛΥΝΣΗ ΕΝΔΟΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ήπειρος

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ήπειρος Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ήπειρος 2014-2020 Εύη Παπανικολάου Προϊσταμένη ΕΥΔ ΕΠ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΔ ΕΠ ΗΠΕΙΡΟΣ Αρμόδια Αρχή για τη διαχείριση, την παρακολούθηση και τον έλεγχο των αναπτυξιακών παρεμβάσεων «Επιχειρησιακό

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ)

Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) Νέα Προγραμματική Περίοδος 2014-2020 Νέο ΕΣΠΑ Τα Επιχειρησιακά Προγράμματα που υπεβλήθησαν είναι επτά τομεακά και δεκατρία περιφερειακά. Ο προϋπολογισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ (Community Led Local Development CLLD)

ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ (Community Led Local Development CLLD) ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ (Community Led Local Development CLLD) ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ KAI AΛΙΕΥΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΣ Α.Α.Ε. ΟΤΑ. CLLD/LEADER Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΣ Α.Α.Ε. ΟΤΑ. CLLD/LEADER Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΣ Α.Α.Ε. ΟΤΑ CLLD/LEADER 2014-2020 Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων CLLD/LEADER Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων Μέτρο 19 ΠΑΑ 2014-2020 «Στήριξη για

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΠ 2000-2006 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2000 2006 NOΕΜΒΡΙΟΣ 2006 2 ΑΞΟΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕΤΡΟ 19 CLLD/LEADER Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕΤΡΟ 19 CLLD/LEADER Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2014-2020 ΜΕΤΡΟ 19 CLLD/LEADER Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων Εισηγητής: Καλτσίδης Ιωάννης Στέλεχος ΟΤΔ 1 CLLD/LEADER «Εκ των κάτω προς τα επάνω» σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 3ης ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ Π.Ε.Π. Ιονίων Νήσων που πραγματοποιήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2017

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 3ης ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ Π.Ε.Π. Ιονίων Νήσων που πραγματοποιήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Κέρκυρα,28/11/2017 Α.Π.:οικ. 2952 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 3ης ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ Π.Ε.Π. Ιονίων Νήσων 2014-2020 που πραγματοποιήθηκε στις 24

Διαβάστε περισσότερα

Περιφερειακή Ανάπτυξη

Περιφερειακή Ανάπτυξη ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Περιφερειακή Ανάπτυξη Ενότητα 6: Διαχρονική Εξέλιξη της Περιφερειακής Ανάπτυξης στην Ελλάδα Ζαχαρούλα Ανδρεοπούλου Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική Έκθεση Ενημέρωσης των Πολιτών για την Πορεία Υλοποίησης κατά τo έτος 2016 του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Συνοπτική Έκθεση Ενημέρωσης των Πολιτών για την Πορεία Υλοποίησης κατά τo έτος 2016 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Συνοπτική Έκθεση Ενημέρωσης των Πολιτών για την Πορεία Υλοποίησης κατά τo έτος 2016 του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-2020 Τι είναι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Μακεδονία (ΕΠ ΠΔΜ) 2014-2020; Το

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση Ενδιάµεσης Αξιολόγησης του Π.Ε.Π. Κεντρικής Μακεδονίας (αποτελέσµατα έως 30/06/2003)

Έκθεση Ενδιάµεσης Αξιολόγησης του Π.Ε.Π. Κεντρικής Μακεδονίας (αποτελέσµατα έως 30/06/2003) Περίληψη Η ενδιάµεση αξιολόγηση του ΠΕΠ ΚΜ 2000-2006 (παρούσα έκθεση) εξετάζει την καταλληλότητα και επικαιρότητα της στρατηγικής του προγράµµατος και την αποτελεσµατικότητα στην υλοποίησή του µέχρι το

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΥΝΟΧΗΣ

ΤΟΠΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΥΝΟΧΗΣ Σελ. 1 ΤΟΠΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΥΝΟΧΗΣ 2000-2006 Εγκεκριμένα Έργα Τα έργα για τα οποία έχει εγκριθεί η χρηματοδότησή τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι τα κάτωθι : ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ 1 Επέκταση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Π.Ε.Π. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Θεσ/νίκη 19-09-2006 Α.Π.: 12575 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό δελτίο για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για την Ελλάδα

Ενημερωτικό δελτίο για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για την Ελλάδα Ενημερωτικό δελτίο για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020 για την Ελλάδα Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) για την Ελλάδα εγκρίθηκε επίσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 11 Δεκεμβρίου 2015,

Διαβάστε περισσότερα

26 δισ. ευρώ. δισ. ευρώ 20% 80%

26 δισ. ευρώ. δισ. ευρώ 20% 80% Το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2014-20 είναι το στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας που επιδιώκει την επίτευξη των στόχων της πολιτικής Συνοχής και της Στρατηγικής «Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ 2015 ΠΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ 2015 ΠΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ 2015 ΠΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2014-2020 ΣΥΝΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Η Ετήσια Έκθεση Υλοποίησης του ΕΠ «Πελοπόννησος», 2014-2020, αναφέρεται στο χρονικό διάστημα από την έναρξη επιλεξιμότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ο Γενικός Γραµµατέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Ο Γενικός Γραµµατέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ειδική Υπηρεσία ιαχείρισης Π.Ε.Π. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ 2 Νοεµβρίου 2001 Α.Π.: 3066 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ. Ετήσιας Έκθεσης Υλοποίησης 2016, ΕΠ «Πελοπόννησος »

ΣΥΝΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ. Ετήσιας Έκθεσης Υλοποίησης 2016, ΕΠ «Πελοπόννησος » ΣΥΝΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Ετήσιας Έκθεσης Υλοποίησης 2016, ΕΠ «Πελοπόννησος 2014-2020» - 1 - ΣΥΝΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Η Ετήσια Έκθεση Υλοποίησης του ΕΠ «Πελοπόννησος», 2014-2020, για το έτος 2016, αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Θεσσαλονίκη ΠΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Π.: 2892

Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Θεσσαλονίκη ΠΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Π.: 2892 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Θεσσαλονίκη 23-10-2001 ΠΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Π.: 2892 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Θεσσαλονίκη, 30-04-08 Αρ.Πρωτ.: 7382 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ Περιφερειακό Επιχειρησιακό

Διαβάστε περισσότερα

Αειφόρος ανάπτυξη αλιευτικών περιοχών» του ΕΠΑΛ 2007-2013 (Leader)

Αειφόρος ανάπτυξη αλιευτικών περιοχών» του ΕΠΑΛ 2007-2013 (Leader) Αειφόρος ανάπτυξη αλιευτικών περιοχών» του ΕΠΑΛ 2007-2013 (Leader) Αναμενέται σύντομα να προκυρηχθούν τοπικά προγράμματα Leader «Αειφόρου Ανάπτυξης Αλιευτικών Περιοχών», για τις περιοχές Εύβοιας και Χίου.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 4ης ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ Ε.Π. «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 4ης ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ Ε.Π. «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 4ης ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ Ε.Π. «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» 2014-2020 30 Νοεμβρίου 2018 Σύγκλιση Επιτροπής Παρακολούθησης - Ημερήσια

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ. ΜΕΤΡΟ 8: Προστασία Περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την Δασοκομία και Κτηνοτροφία

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ. ΜΕΤΡΟ 8: Προστασία Περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την Δασοκομία και Κτηνοτροφία ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 2000 2006 Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 1: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ Α : ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2014-2020 ΜΕΤΡΟ 19 CLLD/LEADER Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων Μονάδα Προγραμματισμού & Αξιολόγησης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Πολιτισμός ως στρατηγικός παράγοντας ανάπτυξης στην Προγραμματική Περίοδο 2014 2020 Δρ Λίνα Μενδώνη Γενική Γραμματέας

Ο Πολιτισμός ως στρατηγικός παράγοντας ανάπτυξης στην Προγραμματική Περίοδο 2014 2020 Δρ Λίνα Μενδώνη Γενική Γραμματέας Ο Πολιτισμός ως στρατηγικός παράγοντας ανάπτυξης στην Προγραμματική Περίοδο 2014 2020 Δρ Λίνα Μενδώνη Γενική Γραμματέας Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για την προγραμματική

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ LEADER ΚΑΙ ΟΠΑΑΧ, 1,1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER

«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ LEADER ΚΑΙ ΟΠΑΑΧ, 1,1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ LEADER ΚΑΙ ΟΠΑΑΧ, 1,1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER Δημόσια Δαπάνη Εθνική Συμμετοχή Κοινοτική Συμμετοχή 294.697.261 70.127.261 224.570.000 Τι είναι η προσέγγιση LEADER;

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Ταχ. /νση: ΥΨΗΛΑΝΤΗ 12 Ταχ.Κωδ: 35100- ΛΑΜΙΑ Τηλ.: 2231-052861-3/FAX 2231-052864 e-mail

Διαβάστε περισσότερα

Πρόοδος στην Υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα »

Πρόοδος στην Υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα » Πρόοδος στην Υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα 2007-2013» Συνεδρία της Επιτροπής Παρακολούθησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων 2007 2013 Λάρνακα 23 Ιουνίου

Διαβάστε περισσότερα

Ταχ. Δ/νση: Λ. Αθηνών 58 ΠΡΟΣ: Ως Πίνακας αποδεκτών Ταχ. Κώδικας: ΑΘΗΝΑ Πληροφορίες: Ε. Φαράκου Τηλέφωνο: Τηλεομοιότυπο:

Ταχ. Δ/νση: Λ. Αθηνών 58 ΠΡΟΣ: Ως Πίνακας αποδεκτών Ταχ. Κώδικας: ΑΘΗΝΑ Πληροφορίες: Ε. Φαράκου Τηλέφωνο: Τηλεομοιότυπο: 3 η 7.7 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΠΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ κ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Αθήνα 7-9-05 ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ- Αριθ. Πρωτ: 7751 ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ 2000-2006» Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

Κ.Α.Π. 1ος Πυλώνας (Ε.Γ.Τ.Ε.) 2 ος Πυλώνας (Ε.Γ.Τ.Α.Α.) Κοινές ρυθμίσεις για τα Διαρθρωτικά Ταμεία. Πολιτική Αγροτικής Ανάπτυξης

Κ.Α.Π. 1ος Πυλώνας (Ε.Γ.Τ.Ε.) 2 ος Πυλώνας (Ε.Γ.Τ.Α.Α.) Κοινές ρυθμίσεις για τα Διαρθρωτικά Ταμεία. Πολιτική Αγροτικής Ανάπτυξης Π. Καρανικόλας Κ.Α.Π. Κοινές ρυθμίσεις για τα Διαρθρωτικά Ταμεία Κοινό Στρατηγικό Πλαίσιο (ΚΣΠ) 1ος Πυλώνας (Ε.Γ.Τ.Ε.) Άμεσες Ενισχύσεις Μέτρα Αγοράς 2 ος Πυλώνας (Ε.Γ.Τ.Α.Α.) Πολιτική Αγροτικής Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΠ 2000-2006 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2000 2006 NOΕΜΒΡΙΟΣ 2006 2 ΑΞΟΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ Α: ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΡΩΝ

ΕΝΟΤΗΤΑ Α: ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Α: ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΡΩΝ Από τις µεταβολές των γενικών όρων που είναι σηµαντικοί για την εκτέλεση του ΚΠΣ 2000-2006, κατά το έτος 2003 αλλά και τα σχετικά ευρήµατα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΠ 2000-2006 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2000 2006 NOΕΜΒΡΙΟΣ 2006 2 ΑΞΟΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

εφαρμογή μέχρι το 2023

εφαρμογή μέχρι το 2023 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Το ΕΣΠΑ 21-22 αποτελεί το βασικό στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας με τη συνδρομή σημαντικών πόρων που προέρχονται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Τα πρώτα αποτελέσματα και οι προκλήσεις εφαρμογής του

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Τα πρώτα αποτελέσματα και οι προκλήσεις εφαρμογής του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2014-2020 Τα πρώτα αποτελέσματα και οι προκλήσεις εφαρμογής του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΠΑΑ 2014-2020 Το Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Έγκριση του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020 από την Ε.Ε

Έγκριση του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020 από την Ε.Ε Έγκριση του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020 από την Ε.Ε ΕΣΠΑ 2014-2020 Το 3 ο πρόγραμμα μεταξύ των 28 που εγκρίνεται από την Κομισιόν Ταχεία υποβολή και έγκριση των επιμέρους Επιχειρησιακών Προγραμμάτων

Διαβάστε περισσότερα