2015 Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου ( Κείμενα -Επιμέλεια: Νίκος Δρακωνάκης (οικονομολόγος) 1η έκδοση: 150 αντίτυπα. Διανέμεται δωρεάν.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "2015 Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου (www.dimosoropediou.gr) Κείμενα -Επιμέλεια: Νίκος Δρακωνάκης (οικονομολόγος) 1η έκδοση: 150 αντίτυπα. Διανέμεται δωρεάν."

Transcript

1

2 Η παρούσα έκδοση εντάσσεται στη δράση «Δικτύωση» των τοπικών δράσεων κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες (Τοπ.Ε.Κ.Ο.) στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης, με τίτλο «Συν-εργασίες» που υλοποιούνται από την Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Ο ΤΡΟΧΟΣ». Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Άξονα Προτεραιότητας 4 «Πλήρης ενσωμάτωση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών», κατηγορίας παρέμβασης 1 «Πρόληψη και αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού ευπαθών ομάδων του πληθυσμού» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου ( Κείμενα -Επιμέλεια: Νίκος Δρακωνάκης (οικονομολόγος) 1η έκδοση: 150 αντίτυπα. Διανέμεται δωρεάν.

3 περιεχόμενα 2 πρόλογος 4 εννοιολογικοί προσδιορισμοί 4 α. κοινωνική οικονομία: ο «τρίτος τομέας» 10 β. κοινωνική επιχειρηματικότητα: η διαφορετική θεώρηση το επιχειρείν 14 θεσμικό πλαίσιο: Νόμος 4019/2011 (ΦΕΚ 216Α) 21 επιχειρηματικός σχεδιασμός 22 α. επιχειρησιακό σχέδιο 23 β. σχέδιο μάρκετινγκ 26 γ. πλάνο οργάνωσης και διοίκησης 29 έλεγχος και αξιολόγηση κοινωνικής ωφέλειας 32 φορείς προώθησης της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 1

4 πρόλογος Ο «Οδηγός Επιχειρηματικότητας στην Κοινωνική Οικονομία» στοχεύει να ενημερώσει, να προβληματίσει, να κινητοποιήσει και να εμπνεύσει τον αναγνώστη, περιγράφοντας το εννοιολογικό και οργανωτικό πλαίσιο των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για την Κοινωνική Οικονομία και την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα (Νόμος 4019/2011 ΦΕΚ216Α). Απευθύνεται στους/ις ωφελούμενους/ες του εγκεκριμένου προγράμματος Τοπ.Ε.Κ.Ο. «Συν-εργασίες» που υλοποιείται στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης καθώς και των λοιπών εγκεκριμένων προγραμμάτων Τοπ.Σ.Α. και Τοπ.Ε.Κ.Ο. που υλοποιούνται στην Κρήτη και στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο/η από το ευρύ κοινό. Αποτελεί εύχρηστο εργαλείο για τους φορείς και τους επαγγελματίες που εμπλέκονται έμμεσα ή άμεσα στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση προγραμμάτων και πρωτοβουλιών για την απασχόληση και την κοινωνική ένταξη. Η συνολική επιμέλεια και έκδοση του Οδηγού έγινε από το Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου που συμμετέχει ως εταίρος στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Ο ΤΡΟΧΟΣ», η οποία συστήθηκε με αποκλειστικό σκοπό το σχεδιασμό και την υλοποίηση των τοπικών δράσεων κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες (Τοπ.Ε.Κ.Ο.) «Συν-εργασίες». Επιδίωξη του τοπικού σχεδίου είναι η ενεργοποίηση και κινητοποίηση 2 ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ «Ο ΤΡΟΧΟΣ» - Τοπ.Ε.Κ.Ο. «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΕΣ»

5 των τοπικών φορέων με στόχο την εξασφάλιση της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης για ανέργους ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, ως αποτέλεσμα διάγνωσης εξειδικευμένων τοπικών αναγκών και ανάδειξης των αναπτυξιακών δυνατοτήτων στη συγκεκριμένη περιοχή. Συντονιστής εταίρος της Αναπτυξιακής Σύμπραξης είναι ο Οργανισμός Ανάπτυξης Σητείας Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α. και σε αυτή συμμετέχουν επίσης οι Δήμοι Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας και Σητείας, το Επιμελητήριο Λασιθίου, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λασιθίου, ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρίες Γονέων και Φίλων Ιεράπετρας, η Τεχνική Εκπαιδευτική ΚΕΚ ΑΕ και το ΚΕΚ Ανάπτυξη Κρήτης. Η ενίσχυση εναλλακτικών, βιώσιμων και ευέλικτων πρακτικών απασχόλησης και επιχειρηματικότητας για την τόνωση της τοπικής οικονομίας αποτελεί κεντρικό ζητούμενο του ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Οι κοινωνικές επιχειρήσεις εξυπηρετούν αυτό το στόχο, υποστηρίζοντας την κοινωνική ενσωμάτωση των συμμετεχόντων ατόμων, μέσω της προώθησης στην απασχόληση, ταυτόχρονα με την επιδίωξη συλλογικού οφέλους, με κοινωνικές και περιβαλλοντικές προεκτάσεις. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, αναγνωρίζοντας το ρόλο της στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων και στην ενίσχυση της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς. Η Ευρώπη και η Ελλάδα διαθέτουν τεράστιο δυναμικό για την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και η σύγχρονη πρακτική έχει δείξει ότι οι κοινωνικές επιχειρήσεις μπορούν να αντισταθούν στις σύγχρονες προκλήσεις και να δημιουργήσουν κοινωνική υπεραξία, συνενώνοντας δυνάμεις ανθρώπων, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και στηρίζοντας την τοπική ανάπτυξη. ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 3

6 εννοιολογικοί προσδιορισμοί α. κοινωνική οικονομία: ο «τρίτος τομέας» O «χώρος» της οικονομίας που βρίσκεται ανάμεσα στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα και στον οποίο διεξάγονται οικονομικές δραστηριότητες με κοινωνικούς σκοπούς ονομάζεται Κοινωνική Οικονομία. Αυτή περιλαμβάνει ένα μεγάλο εύρος κοινωνικο-οικονομικών δραστηριοτήτων σε διάφορα πεδία παραγωγής και παροχής αγαθών και υπηρεσιών, οι οποίες υλοποιούνται από οντότητες συλλογικού χαρακτήρα, δηλαδή κοινωνικές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις, σωματεία αλληλοβοήθειας, ενώσεις και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κοινωνική οικονομία απασχολεί περισσότερους από 14,5 εκατομμύρια αμειβόμενους εργαζόμενους, αριθμός ισοδύναμος με ποσοστό 6,5% του ενεργού πληθυσμού στην Ευρώπη (ΕΕ-27) 1. Στον τρίτο τομέα της οικονομίας δραστηριοποιούνται, τα τελευταία χρόνια, περίπου δύο (2) εκατομμύρια οικονομικές οντότητες, αντιπροσωπεύοντας ποσοστό 10% του συνόλου των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων 2. 1 Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2013). Κοινωνική οικονομία και κοινωνική επιχειρηματικότητα - Οδηγός για την Κοινωνική Ευρώπη, Τ.4. Λουξεμβούργο: Γραφείο Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ISBN: Εκτιμήσεις για την κοινωνική οικονομία στην Ευρώπη σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο: smes/promoting-entrepreneurship/we-work-for/social-economy/enterprises/index_en.htm (προσπελάστηκε το Σεπτέμβριο 2015). 4 ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ «Ο ΤΡΟΧΟΣ» - Τοπ.Ε.Κ.Ο. «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΕΣ»

7 Η κοινωνική οικονομία έχει καταστεί ένας από τους σπουδαιότερους θεσμούς της Κοινωνίας των Πολιτών, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι και τις βασικές αρχές της συμμετοχικής δημοκρατίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Αποτελεί ισχυρό οικονομικό και κοινωνικό παράγοντα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία επιβάλλουν τη ρητή αναγνώρισή της ως κοινωνικό συνομιλητή. Είναι συνυφασμένη με την έννοια της κοινωνικής καινοτομίας, ενσωματώνοντας τη φιλοσοφία ενός διαφοροποιημένου τρόπου δημιουργίας, παραγωγής και επιχειρείν με κοινωνική στόχευση, συλλογική οργάνωση και αλληλέγγυα λογική. Η κοινωνική οικονομία διαμορφώνεται μέσα από ένα ευρύ φάσμα οργανώσεων (εμπορευματικών και μη εμπορευματικών, αμοιβαίου ή κοινού συμφέροντος) που, αν και αλληλεπικαλυπτόμενες, δε συμπίπτουν απόλυτα. Οι πολλαπλές θεωρητικές προσεγγίσεις και οι διαφορετικές λειτουργίες του τρίτου τομέα, συνθέτουν μια έντονα πλουραλιστική ταυτότητα. Εντούτοις, παρουσιάζονται περιοχές σύγκλισης, όπου εντοπίζονται οι κοινές αξίες των οργανώσεων της κοινωνικής οικονομίας που ενσωματώνουν 3 : την υπεροχή του ατόμου και του κοινωνικού στόχου έναντι του κεφαλαίου την εθελοντική και ανοικτή συμμετοχή το δημοκρατικό έλεγχο από τα μέλη 3 Πρόκειται για τις επτά αρχές της κοινωνικής οικονομίας, όπως διατυπώνονται από τον οργανισμό Social Economy Europe ( ο οποίος αποτελεί το πανευρωπαϊκό σχήμα που συγκεντρώνει κάτω από την ομπρέλα του πολλές από τις εναλλακτικές οργανώσεις και δραστηριότητες του «τρίτου τομέα». ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 5

8 το συνδυασμό της ικανοποίησης των αναγκών των μελών και των χρηστών, με την επίτευξη του συλλογικού οφέλους για την κοινωνία την υπεράσπιση και εφαρμογή των αρχών της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας του πολίτη την επανεπένδυση του πλεονάσματος σε υφιστάμενες και νέες δραστηριότητες, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μελών αλλά και το συλλογικό όφελος, υπό το πρίσμα της αειφορίας την αυτόνομη διαχείριση και ανεξαρτησία από κρατικές αρχές. Στην Ευρώπη, η κοινωνική οικονομία αποτελεί, για σχεδόν δύο (2) αιώνες, ένα κρίσιμο και σημαντικό μέγεθος που χαρακτηρίζει την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και του κοινωνικού κεφαλαίου. Ιστορικά, συνδέεται με τις λαϊκές ενώσεις και την εξελικτική πορεία του συνεταιριστικού κινήματος και αποτελεί την έκφραση μιας κοινής παρόρμησης: της αντίδρασης των πλέον ευάλωτων και ανυπεράσπιστων κοινωνικών ομάδων, μέσω οργανώσεων αυτοβοήθειας, στις νέες συνθήκες ζωής που δημιουργήθηκαν από την ανάπτυξη του βιομηχανικού καπιταλισμού κατά τον 18ο και 19ο αιώνα 4. Τις τελευταίες δεκαετίας, η κοινωνική οικονομία όχι μόνο κατέδειξε την ικανότητα που διαθέτει να συντελεί αποτελεσματικά στην επίλυση νέων κοινωνικών προβλημάτων, αλλά και ενίσχυσε τη θέση της ως αναγκαίου θεσμού για τη σταθερότητα και την βιωσιμότητα της οικονομικής ανάπτυξης, προσαρμόζοντας τις υπηρεσίες στις ανάγκες, αυξάνοντας την αξία των οικονομικών δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν κοινωνικές ανάγκες, προάγοντας μια δικαιότερη 4 European Economic and Social Committee (2012). The social economy in the European Union. Brussels: Visits and Publications. ISBN: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ «Ο ΤΡΟΧΟΣ» - Τοπ.Ε.Κ.Ο. «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΕΣ»

9 κατανομή των εισοδημάτων και του πλούτου, διορθώνοντας ανισορροπίες της αγοράς εργασίας και, τέλος, εμβαθύνοντας και ενισχύοντας την οικονομική δημοκρατία 5. Το εννοιολογικό περιεχόμενο της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα, που σήμερα κατοχυρώνεται θεσμικά με το Νόμο 4019/2011, περικλείει «το σύνολο των οικονομικών, επιχειρηματικών, παραγωγικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, οι οποίες αναλαμβάνονται από νομικά πρόσωπα ή ενώσεις προσώπων, των οποίων ο καταστατικός σκοπός είναι η επιδίωξη του συλλογικού οφέλους και η εξυπηρέτηση γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων». Η κοινωνική οικονομία βασίζεται στην ισορροπία και στη βιώσιμη αλληλεπίδραση ανθρώπου, φύσης και συστημάτων της αγοράς, στοχεύοντας στην ενεργοποίηση ενός οργανικού συνόλου αλληλεξαρτήσεων μεταξύ οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών και πολιτισμικών δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών. 5 Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (2007). Η Κοινωνική Οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Σύνοψη της έκθεσης που εκπονήθηκε από το CIRIEC. Βρυξέλλες. ISBN: ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 7

10 Προκύπτει, επομένως, ότι η κοινωνική οικονομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις έννοιες του συλλογικού σκοπού και της ένταξης. Σύμφωνα με το Νόμο 4019/2011, η έννοια του συλλογικού σκοπού χρησιμοποιείται για να περιγράψει την προώθηση των δράσεων συλλογικότητας και την προστασία των συλλογικών αγαθών μέσω αναπτυξιακών, οικονομικών και κοινωνικών πρωτοβουλιών τοπικού, περιφερειακού ή ευρύτερου χαρακτήρα. Ως τέτοιες δράσεις νοούνται ιδίως οι πολιτιστικές, οι περιβαλλοντικές, οι οικολογικές δραστηριότητες, η αξιοποίηση και ανάδειξη τοπικών προϊόντων, η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών. Επιπλέον, η έννοια της ένταξης αφορά στη διαδικασία κοινωνικής ενσωμάτωσης ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, κυρίως μέσω της προώθησής τους στην απασχόληση. Το προφίλ της κοινωνικής οικονομίας συνδέεται απόλυτα με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» και την Ενιαία Αγορά προς την κατεύθυνση στήριξης της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας, θεμελιώνοντας ταυτόχρονα τη λογική της βιώσιμης κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς. Η κοινωνική οικονομία παίζει πρωτεύοντα ρόλο σε αυτό, επιδιώκοντας κοινωνικούς ή/και περιβαλλοντικούς στόχους, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή, δημιουργώντας θέσεις απασχόλησης για όλους/ες και συμβάλλοντας στη μείωση των όποιων ανισοτήτων. Για το λόγο αυτό, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η πλειοψηφία των κρατών-μελών θέτουν ξεκάθαρη στόχευση προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης ισότιμων όρων ανταγωνισμού και της καλύτερης πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης, για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας στο σύνολό της. 8 ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ «Ο ΤΡΟΧΟΣ» - Τοπ.Ε.Κ.Ο. «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΕΣ»

11 Η κρίσιμη περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από σύνθετες απειλές, προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες. Σε αυτήν τη χρονική στιγμή, η αναζήτηση εναλλακτικών και διαφοροποιημένων λύσεων για την ενίσχυση της δυναμικής των τοπικών οικονομιών και των παραγωγικών συστημάτων αποτελεί μονόδρομο στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση προς την κατεύθυνση της συνεκτικής αναπτυξιακής προοπτικής κάθε τόπου. Ο «τρίτος τομέας» αποτελεί ένα άκρως ελπιδοφόρο πεδίο για την αντιμετώπιση προβλημάτων που απορρέουν από την πρόσφατη εξέλιξη των κοινωνικών και οικονομικών συστημάτων. Η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ότι οι οργανώσεις της Κοινωνικής Οικονομίας είναι σε θέση να παρέχουν «ευφυείς» λύσεις στις κοινωνικές και άλλες ανάγκες σε τοπική/εθνική κλίμακα που δεν καλύπτονται από το κράτος ή την αγορά. ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 9

12 β. κοινωνική επιχειρηματικότητα: η διαφορετική θεώρηση το επιχειρείν Η κοινωνική επιχειρηματικότητα είναι μία αναδυόμενη, εναλλακτική μορφή επιχειρηματικότητας στηριζόμενη στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Ξεκινά από ανθρώπους με όραμα, επιμονή, πάθος και φιλοδοξία να πετύχουν αλλαγές ευρείας κλίμακας με σημαντικό αντίκτυπο για το συνάνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον. Οι κοινωνικές επιχειρήσεις ακολουθούν τις βασικές αρχές της επιχειρηματικότητας και εφαρμόζουν πειραματισμούς και καινοτομίες. Ειδοποιός διαφορά από τις συμβατικές επιχειρήσεις είναι το γεγονός ότι η μεγιστοποίηση του κέρδους δεν αποτελεί αυτοσκοπό αλλά είναι το μέσο για την επίλυση των κοινωνικών προκλήσεων. Η οργάνωσή τους βασίζεται σε δημοκρατικές αξίες και στην κοινωνική δικαιοσύνη, δίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση της ενεργού συμμετοχής και της υπευθυνότητας των εργαζομένων, των καταναλωτών και κάθε άλλου εμπλεκομένου. Η κοινωνική επιχειρηματικότητα βασίζεται σε δύο σαφώς διακριτούς μεταξύ τους αλλά και συμπληρωματικούς πυλώνες, επιτυγχάνοντας τον ισάξιο συνδυασμό της επιχειρηματικής λειτουργίας και βιωσιμότητας με την κοινωνική προσφορά. Εστιάζει στη δημιουργία «κοινής αξίας» 6, η οποία προσδιορίζεται και επεκτείνει τις διασυνδέσεις ανάμεσα στην κοινωνική και την οικονομική πρόοδο. 6 Porter, M.E., Kramer, M.R. (2011). Creating Shared Value. In: Harvard Business Review Jan/Feb2011, Vol. 89 Issue 1/2, pp ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ «Ο ΤΡΟΧΟΣ» - Τοπ.Ε.Κ.Ο. «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΕΣ»

13 Η κοινωνική επιχειρηματικότητα στοχεύει στη δημιουργία ανάπτυξης και καινοτομίας, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των τοπικών αγορών και τη σταθεροποίηση των τιμών, θέτοντας ταυτόχρονα στο επίκεντρο της δράσης της την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Επομένως, διατηρεί την πρωτοβουλία και τη συνέργεια στο επίπεδο της οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα ικανοποιεί κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους, ως προτεραιότητες, τουλάχιστον ισότιμες με το οικονομικό αποτέλεσμα. Στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο, οι κοινωνικές επιχειρήσεις εμφανίζουν εξαιρετική ποικιλομορφία, ανάλογα με την ανάπτυξη του συστήματος πρόνοιας, της Κοινωνίας των Πολιτών, της κοινωνικής χρηματοπιστωτικής αγοράς και των συναφών δημόσιων πολιτικών κάθε χώρας. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υφίστανται σημαντικές διαφορές μεταξύ χωρών από την άποψη των πεδίων του κοινωνικού και του επιχειρηματικού τομέα, όπου δραστηριοποιούνται οι κοινωνικές επιχειρήσεις. 7 Οι μορφές που μπορεί να υιοθετήσει μια κοινωνική επιχείρηση αποτελούν ένα πολύ μεγάλο φάσμα και εξαρτώνται από τους στόχους του κοινωνικού επιχειρηματία και τα προβλήματα που καλείται να λύσει, τα οποία αποτελούν το επίκεντρο της δράσης και ως εκ τούτου, το μοντέλο και η μορφή που θα εφαρμοστούν εξαρτώνται από αυτά. 7 ό.π. Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2013) ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 11

14 Οι κοινωνικές επιχειρήσεις διαφοροποιούνται από τους υπόλοιπους φορείς του «τρίτου τομέα», τις παραδοσιακές μη-κερδοσκοπικές οργανώσεις, ως προς τα ακόλουθα σημεία: την παραγωγική/ανταγωνιστική ταυτότητα που παρουσιάζουν και την πώληση των υπηρεσιών τους σε κανονικές συνθήκες το βαθμό αυτονομίας από τις δημόσιες αρχές, στοχεύοντας στη διασφάλιση της βιωσιμότητας τα καινοτομικά χαρακτηριστικά των υπηρεσιών που παρέχουν, συνεισφέροντας νέες απαντήσεις ή λύσεις σε ανάγκες που δεν ικανοποιούνται από την αγορά. Συνοψίζοντας, τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά των κοινωνικών επιχειρήσεων είναι τα ακόλουθα: η νομική υπόσταση των κοινωνικών επιχειρήσεων διαφέρει από κράτος σε κράτος γεγονός που τους προσδίδει έντονη ποικιλομορφία οι δράσεις τους έχουν επιχειρηματικό χαρακτήρα και υπακούουν σε κριτήρια βιωσιμότητας και αποτελεσματικότητας, χωρίς ωστόσο να υποβαθμίζονται οι κοινωνικοί στόχοι της επιχείρησης δημοκρατική οργάνωση και λειτουργία της επιχείρησης συνύπαρξη οικονομικών και κοινωνικών στόχων κοινωνική και οικονομική αυτονομία δραστηριοποίηση στο πλαίσιο των κανόνων και υποχρεώσεων της αγοράς οικονομική βιωσιμότητα 12 ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ «Ο ΤΡΟΧΟΣ» - Τοπ.Ε.Κ.Ο. «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΕΣ»

15 υψηλά επίπεδα αυτοχρηματοδότησης των δραστηριοτήτων τους ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας ατόμων από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες κατάρτιση και αποκατάσταση των εργασιακών δεξιοτήτων των απασχολούμενων ανάπτυξη δεσμών συνεργασίας, εμπιστοσύνης και αλληλοϋποστήριξης μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων και μεταξύ της επιχείρησης και της τοπικής κοινωνίας προώθηση της ισότητας και της εργασιακής ποικιλομορφίας / καταπολέμηση κάθε διάκρισης ανάπτυξη των δημιουργικών και παραγωγικών ικανοτήτων των ατόμων κάλυψη συλλογικών αναγκών που δεν καλύπτονται από το δημόσιο / ιδιωτικό τομέα μέσω της παραγωγής / παροχής παραδοσιακών ή καινοτόμων αγαθών και υπηρεσιών εισχώρηση των φορέων κοινωνικής δράσης στην αγορά μέσω δραστηριοτήτων έντασης εργασίας (και σε μικρότερο βαθμό έντασης κεφαλαίου) άμεση συμμετοχή των εργαζομένων στις υποθέσεις της επιχείρησης προώθηση της επιχειρηματικότητας με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση των φαινομένων αποκλεισμού δημιουργία ενός νέου πεδίου συνεργασίας μεταξύ των ατόμων από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, των δημόσιων φορέων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, του ιδιωτικού τομέα και των μη κυβερνητικών οργανώσεων. ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 13

16 θεσμικό πλαίσιο: Νόμος 4019/2011 (ΦΕΚ 216Α) Στην Ελλάδα, ο Νόμος 4019/2011, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει (Ν.4052/2012), θεσπίζει ως φορέα της κοινωνικής οικονομίας την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.). Η Κοιν.Σ.Επ. είναι αστικός συνεταιρισμός κοινωνικού σκοπού με περιορισμένη ευθύνη των μελών του και διαθέτει εκ του νόμου την εμπορική ιδιότητα. Διοικείται ισότιμα από τα μέλη της και η λειτουργία της βασίζεται στην επιδίωξη συλλογικού οφέλους, ενώ το κέρδος της προκύπτει από δράσεις που εξυπηρετούν αποκλειστικά το κοινωνικό συμφέρον. Ανάλογα με τον ειδικό σκοπό που εξυπηρετεί η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, διακρίνεται σε: Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης, με σκοπό την ένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή των Ευάλωτων Ομάδων Πληθυσμού 8, η οποία εμποδίζεται από σωματικά ή ψυχικά αίτια ή παραβατικές συμπεριφορές. Ποσοστό 40% κατ ελάχιστον των εργαζομένων στις Επιχειρήσεις αυτές ανήκουν υποχρεωτικά στις Ευάλωτες Ομάδες Πληθυσμού. Στην κατηγορία αυτή ενσωματώνονται και οι προγενέστεροι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.) που διέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 12 του Νόμου 2716/1999 και συμπληρωματικά από τις διατάξεις 8 Στις Ευάλωτες Ομάδες Πληθυσμού ανήκουν τα άτομα με αναπηρίες (σωματικές, ψυχικές, νοητικές, αισθητηριακές), άτομα εξαρτημένα ή απεξαρτημένα από ουσίες, οροθετικοί, φυλακισμένοι, αποφυλακισμένοι, ανήλικοι παραβάτες. 14 ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ «Ο ΤΡΟΧΟΣ» - Τοπ.Ε.Κ.Ο. «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΕΣ»

17 του Νόμου 4019/2011 και του Νόμου 1667/1986, καθώς και όσων ορίζει το άρθρο 12 του Νόμου 3842/2010. Κοιν.Σ.Επ. Κοινωνικής Φροντίδας, με σκοπό την παραγωγή και παροχή προϊόντων και υπηρεσιών κοινωνικού και προνοιακού χαρακτήρα σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη, τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρία και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις Κοιν.Σ.Επ. Συλλογικού και Παραγωγικού Σκοπού, με σκοπό την παραγωγή προϊόντων και παροχή υπηρεσιών για την ικανοποίηση των αναγκών της συλλογικότητας, προάγοντας το τοπικό και συλλογικό συμφέρον, την προώθηση της απασχόλησης, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την ενδυνάμωση της τοπικής ανάπτυξης. Οι Επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε πολλαπλούς τομείς όπως, πολιτισμός, περιβάλλον, οικολογία, εκπαίδευση, παροχές κοινής ωφέλειας, αξιοποίηση τοπικών προϊόντων, διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων, κ.ά. γενικά χαρακτηριστικά των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων η Κοιν.Σ.Επ. πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον πέντε (5) μέλη ή επτά (7) μέλη για τις Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης τα μέλη της Κοιν.Σ.Επ. μπορεί να είναι είτε φυσικά πρόσωπα, είτε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Η συμμετοχή των νομικών προσώπων στην Κοιν.Σ.Επ. δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσοστό του 1/3 των μελών της ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 15

18 δεν μπορούν να συμμετέχουν ως μέλη οι Δήμοι, οι Περιφέρειες και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που υπάγονται σε αυτούς. Εξαίρεση αποτελεί η συμμετοχή Ν.Π.Δ.Δ., με έγκριση του φορέα που τα εποπτεύει, ως μέλη στην Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης το κεφάλαιο της Κοιν.Σ.Επ. διαιρείται σε συνεταιριστικές μερίδες. Ο αριθμός των μερίδων και η ονομαστική τους αξία, η οποία είναι ίδια για κάθε μερίδα, καθορίζονται στο καταστατικό της Κοιν.Σ.Επ. η απόκτηση συνεταιριστικών μερίδων πραγματοποιείται με καταβολή μετρητών κάθε μέλος πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον μία (1) υποχρεωτική συνεταιριστική μερίδα και έως πέντε (5) προαιρετικές συνεταιριστικές μερίδες (χωρίς δικαίωμα ψήφου) πέραν του ποσού που καταβάλλει για την απόκτηση της συνεταιριστικής μερίδας, το μέλος της Κοιν.Σ.Επ. δεν έχει καμία άλλη ευθύνη έναντι των δανειστών της όλα τα μέλη έχουν δικαίωμα μιας ψήφου ανεξάρτητα από τον αριθμό των συνεταιριστικών μερίδων που διαθέτουν κάθε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής (εκτελεστικό διοικητικό όργανο) είναι υποχρεωτικά και μέλος της Κοιν.Σ.Επ. η Κοιν.Σ.Επ. υποχρεούται να συγκαλεί τουλάχιστον μία φορά ετησίως τη Γενική Συνέλευση μόνη η συμμετοχή ενός φυσικού προσώπου με την ιδιότητα μέλους εταίρου, σε Κοιν.Σ.Επ., δεν του προσδίδει εμπορική ιδιότητα και δε δημιουργεί ασφαλιστικές ή φορολογικές υποχρεώσεις 16 ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ «Ο ΤΡΟΧΟΣ» - Τοπ.Ε.Κ.Ο. «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΕΣ»

19 μέλος μίας Κοιν.Σ.Επ. δεν μπορεί να μετέχει σε άλλη Κοιν.Σ.Επ. που έχει έδρα στον ίδιο Δήμο και τον ίδιο καταστατικό σκοπό τα κέρδη της Κοιν.Σ.Επ. δε διανέμονται στα μέλη της, εκτός αν τα μέλη αυτά είναι και εργαζόμενοι/ες σε αυτήν η διανομή των κερδών διατίθεται ποσοστιαία, ετησίως, ως ακολούθως: το 5% για το σχηματισμό αποθεματικού έως 35% διανέμεται στους εργαζομένους ως κίνητρο παραγωγικότητας και το υπόλοιπο (τουλάχιστον 60%) διατίθεται για τις δραστηριότητες της επιχείρησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας Η δημιουργία μιας Κοιν.Σ.Επ. απαιτεί ουσιαστικές ενέργειες σχεδιασμού έναρξης και ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της. Σε αυτές τις ενέργειες ανήκουν τόσο η προπαρασκευή διαφόρων επιχειρηματικών εργαλείων, όπως είναι η έρευνα αγοράς και το επιχειρηματικό σχέδιο, όσο και η κινητοποίηση και ενημέρωση των πιθανών εταίρων που θα συμμετέχουν στην Κοιν.Σ.Επ. με στόχο τη δημιουργία του αρχικού πυρήνα των ιδρυτικών μελών αλλά και την προσέλκυση νέων ατόμων ή φορέων που πιθανόν ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν. Για τις τυπικές διαδικασίες ίδρυσης εφαρμόζεται η προβλεπόμενη νομοθεσία για τη σύσταση ενός αστικού συνεταιρισμού, με τη σύνταξη και κατάθεση καταστατικού που υπογράφεται από τουλάχιστον πέντε ιδρυτικά μέλη ή επτά (για την Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης) καθώς και την έναρξη ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 17

20 δραστηριότητας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ..Για το λόγο αυτό είναι κρίσιμη η συνεργασία με ένα νομικό και ένα λογιστή, προκειμένου να ολοκληρωθούν σωστά όλες οι σχετικές διαδικασίες. Η προσωρινή Διοικητική Επιτροπή μεριμνά για την έγκριση του καταστατικού και τη σύγκλιση της πρώτης γενικής συνέλευσης για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης της Κοιν.Σ.Επ. Επιπλέον, είναι υποχρεωτική η εγγραφή της στο Γενικό Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας που έχει συσταθεί και λειτουργεί στην Ελλάδα. 9 Η υποψήφια Κοιν.Σ.Επ., με τη σύνταξη του καταστατικού, πριν την κατάθεση του στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο, οφείλει να συμπληρώσει την αίτηση εγγραφής και να την υποβάλει ηλεκτρονικά και σε έντυπη μορφή, συνοδευόμενη από το πρωτότυπο καταστατικό. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου εκδίδεται η προσωρινή Βεβαίωση Εγγραφής στο Μητρώο, η οποία απαιτείται για την εγγραφή στο Μητρώο του Ειρηνοδικείου και η έναρξη δραστηριότητας στη Δ.Ο.Υ. εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών από την έκδοσή της. Η διαδικασία οριστικής εγγραφής στο Μητρώο ολοκληρώνεται με τη κοινοποίηση των ακόλουθων στοιχείων: επικυρωμένο καταστατικό (ημερομηνία και αριθμός εγγραφής Ειρηνοδικείου) ακριβή διεύθυνση της έδρας της Κοιν.Σ.Επ. (οδός και αριθμός) Δ.Ο.Υ. υπαγωγής, Αριθμός Φορολογικού Μητρώου και Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) (βεβαίωση έναρξης δραστηριότητας) 9 Αναλυτικές πληροφορίες και υποδείγματα αναφορικά με τη διαδικασία ίδρυσης και τη λειτουργία των Κοιν.Σ.Επ. αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ( στην ενότητα Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας. 18 ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ «Ο ΤΡΟΧΟΣ» - Τοπ.Ε.Κ.Ο. «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΕΣ»

21 ετήσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων (σχέδιο δράσης) σύνθεση Διοικούσας Επιτροπής (πρακτικό συγκρότησης σε σώμα). Η Κοιν.Σ.Επ. υποχρεούται σε ετήσια βάση να υποβάλει στο τμήμα Μητρώου όπου είναι εγγεγραμμένη οποιαδήποτε τροποποίηση ως προς το καταστατικό, τα μέλη, τη σύνθεση της Διοικούσας Επιτροπής, τους/τις εργαζόμενους/ες, τη δραστηριότητά της, κ.λπ.. Επίσης, υποβάλλει το Ετήσιο Πρόγραμμα Δραστηριοτήτων και Απολογισμού 10. Η Κοιν.Σ.Επ. καλείται κάθε χρόνο να παρουσιάσει στοιχεία που αφορούν την οργάνωση, τη λειτουργία, τη δραστηριότητα, τη στοχοθεσία και το οικονομικό της προφίλ. Στόχος είναι η τεκμηρίωση της διατήρησης των χαρακτηριστικών εκείνων που την κατατάσσουν στην κατηγορία των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Άλλωστε αυτή είναι μια απαραίτητη διαδικασία εσωτερικού ελέγχου που θα υποστηρίξει τη βιωσιμότητά της και θα ενισχύει την αποτελεσματικότητα και την καινοτομία στη λειτουργία της. 10 Αναλυτικές πληροφορίες περιλαμβάνοντας στην υπ. αριθμ /οικ (ΦΕΚ 221 Β/ ) Υπουργική Απόφαση για την τήρηση και λειτουργία του Γενικού Μητρώου Κοινωνικής Οικονομίας και στην ιστοσελίδα του Μητρώου ( ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 19

22 θεσμοθέτηση κινήτρων για την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση οι εργαζόμενοι/ες στη Κοιν.Σ.Επ., οι οποίοι/ες ανήκουν στις Ευάλωτες Ομάδες Πληθυσμού και λαμβάνουν επίδομα πρόνοιας ή οποιαδήποτε άλλη παροχή, συνεχίζουν να εισπράττουν τις παροχές αυτές ταυτόχρονα με την αμοιβή τους από την Κοιν.Σ.Επ. η Κοιν.Σ.Επ. δεν υπόκειται σε φορολογία εισοδήματος για το ποσοστό των κερδών της που διατίθεται για το σχηματισμό αποθεματικού και τις δραστηριότητές της. Το ποσοστό των κερδών της που διανέμεται στους εργαζόμενους/ες υπόκειται σε παρακράτηση φόρου εισοδήματος η Κοιν.Σ.Επ. έχει πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας που συστήνεται εντός της νέας προγραμματικής περιόδου , το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης καθώς και τον Επενδυτικό Νόμο η Κοιν.Σ.Επ. μπορεί να εντάσσεται σε προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας, σε προγράμματα του Ο.Α.Ε.Δ. για τη στήριξη της εργασίας και σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης η Κοιν.Σ.Επ. έχει το δικαίωμα να συνάπτει Προγραμματικές Συμβάσεις με το Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τους Δήμους και τις Περιφέρειες η Κοιν.Σ.Επ. δύναται να εντάσσεται κατά την έναρξη της λειτουργίας της σε συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιούνται από τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων, τον Ο.Α.Ε.Δ. και άλλους συναρμόδιους φορείς 20 ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ «Ο ΤΡΟΧΟΣ» - Τοπ.Ε.Κ.Ο. «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΕΣ»

23 επιχειρηματικός σχεδιασμός Κάθε σύγχρονη επιχείρηση, στο πλαίσιο διατήρησης της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας καθώς και της βελτίωσης της απόδοσής της, οφείλει να εκπονεί και να εφαρμόζει τον επιχειρηματικό σχεδιασμό, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά και τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον. Η ανάλυση αυτή χρησιμοποιείται για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων και τον εντοπισμό εναλλακτικών σεναρίων δράσης. Ο επιχειρηματικός σχεδιασμός λειτουργεί ως εργαλείο στρατηγικού σχεδιασμού, επικοινωνίας, διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, μάρκετινγκ, αποτελεσματικότητας και προώθησης της επιχειρηματικής ιδέας. Στην περίπτωση της Κοιν.Σ.Επ., ο επιχειρηματικός σχεδιασμός συνδέεται άμεσα με Ετήσιο Πρόγραμμα Δραστηριοτήτων και Απολογισμού και είναι απαραίτητο εργαλείο στο πλαίσιο προετοιμασίας της επιχείρησης για τη διεκδίκηση χρηματοδότησης. Ο επιχειρηματικός σχεδιασμός είναι μια συνοπτική γραπτή περιγραφή των στόχων που ελπίζει να πετύχει η Κοιν.Σ.Επ., αναλύοντας, ταυτόχρονα, τις μεθόδους και τις στρατηγικές που θα εφαρμόσει για να τους πετύχει. Βασίζεται στην ανάλυση, τη διάγνωση και την αξιολόγηση του μελλοντικού περιβάλλοντος για τον εντοπισμό των ευκαιριών και κινδύνων, καθώς και στην ανάλυση και αξιολόγηση των δυνατοτήτων και αδυναμιών που εντοπίζονται στο εσωτερικό της περιβάλλον. Ενσωματώνει το επιχειρηματικό σχέδιο (business plan) και σχέδιο μάρκετινγκ (marketing plan). ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 21

24 α. κατάρτιση του επιχειρηματικού σχεδίου (business plan) Το ακριβές περιεχόμενο του επιχειρηματικού σχεδίου και το βάθος ανάλυσης που γίνεται σε κάθε τμήμα του, διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές της επιχείρησης. Ειδικότερα, στην περίπτωση της Κοιν.Σ.Επ., ο σχεδιασμός ενσωματώνει και αναδεικνύει όλα εκείνα τα ιδιαίτερα στοιχεία που τη διαφοροποιούν, έναντι μιας συμβατικής επιχείρησης (π.χ. φιλοσοφία επιχείρησης, επιδίωξη κοινωνικού ή και περιβαλλοντικού οφέλους, καινοτομία, στρατηγική προσλήψεων υπέρ των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, μισθολογική πολιτική υπέρ των εργαζομένων, τιμολογιακή πολιτική φιλική προς τον καταναλωτή κ.λπ.). Το επιχειρηματικό σχέδιο πρέπει να είναι συνοπτικό, σαφές, κατανοητό και ρεαλιστικό. Η κάθε ενότητα περιέχει υποκατηγορίες, οι οποίες καλύπτουν όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δράσης. Η μορφή και το περιεχόμενό του δεν είναι τυποποιημένα. Οι γενικές ενότητες που περιλαμβάνει αφορούν: 1. την εσωτερική ανάλυση (περιγραφή του ιστορικού, της αποστολής, της δραστηριότητας, των προϊόντων/υπηρεσιών, της οργάνωσης κ.λπ.) και την αξιολόγηση δυνατοτήτων και αδυναμιών 2. την εξωτερική ανάλυση (περιγραφή της αγοράς, του ανταγωνισμού, του ευρύτερου περιβάλλοντος, των ιδιαίτερων συνθηκών κ.λπ.) και τον εντοπισμό ευκαιριών και απειλών 22 ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ «Ο ΤΡΟΧΟΣ» - Τοπ.Ε.Κ.Ο. «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΕΣ»

25 3. την επιλογή και ανάλυση της στρατηγικής μέσα από συγκεκριμένες προτεραιότητες και δράσεις (action plan), οι οποίες μεταφράζονται σε συγκεκριμένους και ποσοτικοποιημένους στόχους που θα πρέπει να επιτευχθούν εντός συγκεκριμένου και προσδιορισμένου χρονικού διαστήματος 4. το οικονομικό πλάνο και τις προβλέψεις οικονομικών αποτελεσμάτων (οικονομική ανάλυση σύμφωνα με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της επιχείρησης αλλά και των περασμένων ετών, με προβλέψεις ως προς τα έσοδα έξοδα, τις αλλαγές στην αγορά, τη φορολογία, τα επιτόκια κ.λπ.) β. εκπόνηση του σχεδίου μάρκετινγκ (marketing plan) Η χάραξη της πολιτικής μάρκετινγκ αποτελεί ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού. Η λειτουργία του μάρκετινγκ βασίζεται στην αναγνώριση των αναγκών του καταναλωτή, στην ανάπτυξη των απαραίτητων προϊόντων και υπηρεσιών που τις ικανοποιούν και στη δημιουργία των προϋποθέσεων ζήτησης, οι οποίες θα οδηγήσουν σε επιτυχείς πωλήσεις. Το μάρκετινγκ καλείται να επιτελέσει μια σειρά λειτουργιών, εξασφαλίζοντας την αδιάκοπη ροή των προϊόντων ή υπηρεσιών στον τελικό καταναλωτή / αποδέκτη. Τα κύρια στοιχεία του μάρκετινγκ, γνωστά στην αγγλοσαξονική ορολογία και ως τα «4Ps», είναι το προϊόν, η τιμή του, η διανομή του καθώς και η προβολή και προώθησή του. ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 23

26 Η λειτουργία του μάρκετινγκ αποκτά ιδιαίτερο προσανατολισμό στην περίπτωση της Κοιν.Σ.Επ. στο πλαίσιο του κοινωνικού μάρκετινγκ (social marketing). Δηλαδή της στρατηγικής που αξιοποιεί τις μεθόδους και τεχνικές του σύγχρονου μάρκετινγκ, προκειμένου να επιτύχει την αλλαγή της συμπεριφοράς και να επιφέρει την κοινωνική αλλαγή. Συνδυάζει τις παραδοσιακές προσεγγίσεις για την κοινωνική αλλαγή με ένα συμπληρωματικό πλαίσιο σχεδιασμού και δράσης, επιδιώκοντας την αύξηση της αποδοχής μιας κοινωνικής ιδέας ή πρακτικής σε μία ή περισσότερες ομάδες κοινού όπου στοχεύει. Στο κοινωνικού μάρκετινγκ, η προσπάθεια επηρεασμού κοινωνικών συμπεριφορών γίνεται όχι για να ωφεληθεί η επιχείρηση ή ο φορέας που το εφαρμόζει, αλλά για να ωφεληθεί το κοινό - στόχος και γενικότερα το κοινωνικό σύνολο. Το σχέδιο μάρκετινγκ αναζητά τους καλύτερους τρόπους προκειμένου η επιχείρηση να προσεγγίσει τις επιθυμητές ομάδες στόχους (π.χ. καταναλωτές, προμηθευτές, λοιπές επιχειρήσεις, συλλογικοί φορείς και οργανώσεις κ.ά.), να επικοινωνήσει μαζί τους και να τους μεταφέρει το επιθυμητό μήνυμα με τρόπο που αυτό θα γίνει κατανοητό και ελκυστικό. Μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον η επιχείρηση δε φτάνει μόνο να γνωρίζει ποιες είναι οι σημερινές ανάγκες του κοινού στόχου στο οποίο απευθύνεται, αλλά θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζει και τις μελλοντικές απαιτήσεις. Για το λόγο αυτό, η αποδοτικότητα του σχεδίου μάρκετινγκ προκύπτει ως αποτέλεσμα αξιολόγησης της υφιστάμενης κατάστασης καθώς 24 ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ «Ο ΤΡΟΧΟΣ» - Τοπ.Ε.Κ.Ο. «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΕΣ»

27 και των νέων τάσεων της αγοράς. Ο εντοπισμός και η ανάλυση των δυνάμεων και των αδυναμιών του εσωτερικού περιβάλλοντος, των ευκαιριών και των απειλών του εξωτερικού περιβάλλοντος καθώς και των διαθέσιμων πόρων, θα οριοθετήσουν το πλαίσιο ανάπτυξης και θα θέσουν τις βάσεις για τη στρατηγική μάρκετινγκ. Το σχέδιο μάρκετινγκ καταλήγει σε συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης, στο οποίο παρουσιάζεται το κατάλληλο μίγμα μάρκετινγκ που θα εφαρμοστεί λαμβάνοντας υπόψη τις διαπιστώσεις για το προϊόν / υπηρεσία, το καταναλωτικό κοινό, την αγορά, τον ανταγωνισμό αλλά και τις δυνατότητες / περιορισμούς από το εσωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης. Οι ενέργειες μάρκετινγκ μεταφράζονται σε συγκεκριμένο κόστος για την επιχείρηση, ενώ γίνεται αναφορά και στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Προσδιορίζονται τα μέσα παρακολούθησης της υλοποίησης και αναθεώρησης του αρχικού σχεδιασμού, διασφαλίζοντας την ευελιξία και δυνατότητα άμεσης αντίδρασης σε κάθε ενδεχόμενη αλλαγή. Επομένως, το εξατομικευμένο σχέδιο προβολής, προώθησης και διανομής που θα προκύψει βασίζεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που εντοπίζονται και στοχεύει στην αξιοποίηση, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, των διαθέσιμων πόρων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, ώστε να επιτευχθεί η τιθέμενη στοχοθεσία σε βραχυπρόθεσμο καθώς και μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα. ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 25

28 γ. πλάνο οργάνωσης και διοίκησης (management plan) Είναι σαφές και αδιαμφισβήτητο ότι, προκειμένου μια Κοιν.Σ.Επ. να είναι βιώσιμη και να παγιωθεί στην αγορά, είναι αναγκαίο να λειτουργήσει με επιχειρηματικούς όρους και να υιοθετήσει όλα τα επιχειρηματικά εργαλεία που χρησιμοποιεί και η συμβατική επιχείρηση, ανεξάρτητα από τη διαφοροποιημένη στόχευση που εφαρμόζει. Η έννοια της επιχείρησης αντιστοιχεί σε ένα κοινωνικό σύστημα αλληλεξαρτημένων ενοτήτων που είναι δυναμικό, έχει εισροές και εκροές, έναν ή περισσότερους αντικειμενικούς σκοπούς και αποτελείται από τέσσερα αλληλοεπηρεαζόμενα μέρη: το έργο (σκοπός), την οργανωτική δομή, τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό. Οι λειτουργίες της επιχείρησης περιλαμβάνουν τις προμήθειες, την παραγωγή αγαθών, τις πωλήσεις, τη διαχείριση θεμάτων προσωπικού, την οικονομική διαχείριση, την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος. Η επιχείρηση είναι ένα ανοικτό σύστημα που αλληλεπιδρά και ανταλλάσσει πληροφορίες με το πολυδιάστατο εξωτερικό περιβάλλον (φυσικό, οικονομικό, τεχνολογικό, κοινωνικό, πολιτικό, θεσμικό κ.λπ.), το οποίο βρίσκεται σε κατάσταση διαρκούς αλλαγής. Επομένως, η επιχείρηση καλείται να διατηρήσει τη δυναμική της, προσαρμοζόμενη διαρκώς στις επιταγές του περιβάλλοντος και διατηρώντας μια δυναμική ισορροπία μαζί του. Σε αυτό το πλαίσιο κάθε επιχείρηση προσπαθεί 26 ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ «Ο ΤΡΟΧΟΣ» - Τοπ.Ε.Κ.Ο. «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΕΣ»

29 να αποφύγει ή να περιορίσει τις εξωτερικές απειλές, να εκμεταλλευτεί ή να δημιουργήσει τις εξωτερικές ευκαιρίες, να ικανοποιήσει ή να αγνοήσει εξωτερικές απαιτήσεις, να αποδεχθεί ή να παρακάμψει εξωτερικούς περιορισμούς, να σχηματίσει πλεόνασμα (κέρδος) και να συνεχίσει την ανάπτυξή της με αυτοχρηματοδότηση. Σε πρακτική βάση, η διοίκηση και τα στελέχη που ευθύνονται για τη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων, αξιολογούν το εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης και τις ενδοεπιχειρησιακές συνθήκες και τάσεις (εσωτερικό περιβάλλον), προσδιορίζουν εναλλακτικούς στόχους, μελετούν τη σκοπιμότητά τους, εξετάζουν τις δυνατότητες επίτευξής τους και επιλέγουν δραστηριότητες και έργα, που συνδυάζουν σχετικά χαμηλό επιχειρηματικό κίνδυνο με σχετικά υψηλό βαθμό οικονομικής απόδοσης. Η οργάνωση και η διοίκηση των σύγχρονων επιχειρήσεων είναι μια σύνθετη δραστηριότητα που απαιτεί γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες και εμπειρία και σε καμία περίπτωση δε μπορεί να είναι το αποτέλεσμα τυχαίων διεργασιών. Η αποτελεσματική διοίκηση εστιάζει στους στόχους που έχει θέσει η επιχείρηση, οδηγώντας σε αύξηση της παραγωγικότητας, της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας και κατ επέκταση και των κερδών που θα επιφέρουν μεγαλύτερα οφέλη. Βασίζεται στον άνθρωπο μέσα στην επιχείρηση και περιλαμβάνει την αντίληψη ότι η επίτευξη των προσωπικών στόχων των μελών θα πρέπει να ενσωματώνονται στους στόχους της Κοιν.Σ.Επ. ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 27

30 Η οργάνωση, ως λογική διαδικασία, περιλαμβάνει την ομαδοποίηση των δραστηριοτήτων της Κοιν.Σ.Επ. σε συνδυασμό με τους διαθέσιμους πόρους (ανθρώπινοι, υλικοί, τεχνολογικοί κ.λπ.), επιδιώκοντας το βέλτιστο τρόπο αξιοποίησής τους. Η εφαρμογή μιας ξεκάθαρης οργανωτικής δομής και ιεραρχίας, ο καταμερισμός των εργασιών, η περιγραφή των αρμοδιοτήτων και ευθυνών που αντιστοιχούν σε κάθε θέση εργασίας, οι προδιαγραφές των θέσεων εργασίας ως προς τα απαιτούμενα προσόντα και τις δεξιότητες του προσωπικού, ο προσδιορισμός του επικεφαλής κάθε ομάδας και η πρόβλεψη των συστημάτων ροής πληροφοριών και συντονισμού του συνόλου των εμπλεκομένων μερών έχουν ιδιαίτερη σημασία και επηρεάζουν τη συνολική απόδοση της επιχείρησης. Η Κοιν.Σ.Επ. πρέπει να δεσμεύεται και να υιοθετήσει ένα σύστημα διαχείρισης ποιότητας, ως αναπόσπαστο μέρος της γενικότερης αναπτυξιακής στρατηγικής της, με κύριο στόχο τη συνεχή βελτίωση του κοινωνικού γίγνεσθαι και του ευ ζην. Μέσω του συστήματος διαχείρισης ποιότητας η Κοιν.Σ.Επ. εφαρμόζει μια βασική σειρά διαδικασιών, με σκοπό να μεγιστοποιήσει και βελτιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα της δράσης της, προκειμένου να ικανοποιήσει τις ανάγκες όλων των εμπλεκομένων μερών (μέλη και εργαζόμενοι/ες, συνεργαζόμενοι φορείς / οργανώσεις και επιχειρήσεις, αποδέκτες / καταναλωτές υπηρεσιών και προϊόντων, ευρύτερη τοπική κοινωνία). Με αυτόν τον τρόπο, η Κοιν.Σ.Επ. ενισχύει την αξιοπιστία της, λειτουργεί θέτοντας συγκεκριμένους κανόνες σε κρίσιμους τομείς οργάνωσης και λειτουργίας και βοηθά να αναπτυχθεί η εμπιστοσύνη του κοινού και των τοπικών φορέων για τις υπηρεσίες ή και τα προϊόντα που παράγει. 28 ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ «Ο ΤΡΟΧΟΣ» - Τοπ.Ε.Κ.Ο. «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΕΣ»

31 έλεγχος και αξιολόγηση κοινωνικής ωφέλειας Ο έλεγχος και η αξιολόγηση του έργου της Κοιν.Σ.Επ. αποτελούν αντικείμενο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τους εμπλεκόμενους στη λειτουργία της αλλά και την ίδια την τοπική κοινωνία μέσα στην οποία δραστηριοποιείται. Βασικός σκοπός του κοινωνικού ελέγχου είναι η αποτύπωση μιας όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένης εικόνας για τις επιδόσεις της Κοιν.Σ.Επ. ως προς τις κοινωνικές αξίες που αντιπροσωπεύει και τους στόχους συλλογικού συμφέροντος που εξυπηρετεί. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένας μηχανισμός διασφάλισης, αλλά και περαιτέρω ανάπτυξης του ιδιαίτερο προσανατολισμού της Κοιν.Σ.Επ. Ο έλεγχος / αξιολόγηση διενεργείται από την ανεξάρτητη ομάδα κοινωνικού ελέγχου που συστήνεται για το λόγο αυτό, με την εθελοντική συμμετοχή μελών της Κοιν.Σ.Επ. αλλά και λοιπών εμπλεκομένων μερών, που είναι εξοικειωμένα με τις δραστηριότητες και το περιβάλλον της επιχείρησης. Η επιτυχής εφαρμογή του συστήματος κοινωνικού ελέγχου και αξιολόγησης προϋποθέτει τον ακριβή προσδιορισμό των στόχων, των αξιών και των δραστηριοτήτων της Κοιν.Σ.Επ. Με αυτόν τον τρόπο καθίσταται εφικτό να ελεγχθεί ο βαθμός επίτευξης του κάθε στόχου, οι λόγοι ύπαρξης της κάθε δραστηριότητας, οι αντιλήψεις των μελών της επιχείρησης για τους στόχους και τη φύση της επιχείρησης και ο βαθμός συνάφειας μεταξύ των δραστηριοτήτων και των αξιών που πρεσβεύει η Κοιν.Σ.Επ.. ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 29

32 Η κοινωνική επίδοση της Κοιν.Σ.Επ. επεκτείνεται σε ένα διευρυμένο σύνολο σχέσεων και επιδράσεων που προκύπτουν από τις δραστηριότητές της. Εξετάζεται επομένως και η σχέση μεταξύ της επιχείρησης και των εμπλεκομένων στη λειτουργία της (stakeholders). Η Κοιν.Σ.Επ. οφείλει αφενός να ελέγχει σε συστηματική βάση την ποιότητα και την εμβέλεια των σχέσεών της με όλα τα άτομα, τα οποία επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα και αφετέρου να τους παρέχει τη δυνατότητα να επηρεάζουν με τη σειρά τους τον τρόπο με τον οποίο η επιχείρηση δρα και αντιλαμβάνεται τις προτεραιότητές που θέτει. Η προετοιμασία του συστήματος κοινωνικού ελέγχου περιλαμβάνει τον καθορισμός των δεικτών, των μεθόδων και των διαδικασιών για τη συστηματική συλλογή και καταχώρηση των απαιτούμενων πληροφοριών: αφηγηματικά/περιγραφικά στοιχεία, ποσοτικά/στατιστικά στοιχεία, ποιοτικά στοιχεία. Σε αυτήν την φάση προσδιορίζονται οι πηγές άντλησης των πληροφοριών, τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν και τα άτομα που θα έχουν την αρμοδιότητα για τη συλλογή τους. Για την επιλογή του συστήματος δεικτών εφαρμόζεται η μεθοδολογία SMART. Αυτό σημαίνει ότι οι δείκτες που ορίζονται είναι: συγκεκριμένοι ως προς τη στόχευση και το περιεχόμενό τους, μετρήσιμοι και ποσοτικοποιημένοι, ρεαλιστικοί ως προς τη δυνατότητα παρακολούθησης και την τιθέμενη τιμή στόχου, συναφείς με την «αποστολή» της Κοιν.Σ.Επ. και χρονικά προσδιορισμένοι. Τα στοιχεία που απαιτούνται από το σύστημα κοινωνικού ελέγχου και αξιολόγησης συλλέγονται 30 ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ «Ο ΤΡΟΧΟΣ» - Τοπ.Ε.Κ.Ο. «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΕΣ»

33 καθ όλη τη διάρκεια του έτους, ομαδοποιούνται σε κοινωνικούς λογαριασμούς και αναλύονται περαιτέρω προκειμένου να διαπιστωθούν: η συνολική επίδοση της επιχείρησης, αναζητώντας την προστιθέμενη αξία για τα εμπλεκόμενα μέρη, παρέχοντας προτάσεις αύξησης της αποδοτικότητας, της αποτελεσματικότητας, της βιωσιμότητας και της καινοτομίας που θα μεγιστοποιήσουν το παραγόμενο όφελος (λειτουργικός έλεγχος) οι στρατηγικές επιλογές της επιχείρησης, αναδεικνύοντας μελλοντικές ανάγκες, εστιάζοντας σε προσεγγίσεις και θεματικές που κρίνεται σκόπιμο να αναπτυχθούν περαιτέρω και δίδοντας έμφαση στην αλληλεπίδραση με τη διευρυμένη ομάδα των εμπλεκομένων μερών, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη μιας κοινής και βελτιωμένης στρατηγικής στο πλαίσιο της από τα κάτω προς τα πάνω (bottom up) προσέγγισης (αξιολόγηση στρατηγικής) Το σύστημα του κοινωνικού ελέγχου υπερβαίνει την εσωτερική διαδικασία αξιολόγησης των δραστηριοτήτων της Κοιν.Σ.Επ. και υπεισέρχεται σε ευρύτερα ζητήματα που αφορούν τη συσχέτιση της με την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται καθώς και τα οφέλη που προκύπτουν από τον προσανατολισμό της δράσης της. Τα πορίσματα του κοινωνικού ελέγχου κοινοποιούνται και διαχέονται στο σύνολο των εμπλεκομένων, με τη λειτουργία της επιχείρησης, παραγόντων. Στην περίπτωση της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης η παραδοχή αυτή αντιστοιχεί με την ενημέρωση της ευρύτερης κοινότητας. ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 31

34 φορείς προώθησης της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ειδική Υπηρεσία για την Κοινωνική Ένταξη και την Κοινωνική Οικονομία Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (EESC) Κοινωνική Οικονομία Ευρώπη (CEP- CMAF) Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνεταιρισμών Εργαζομένων, Κοινωνικών Συνεταιρισμών, Κοινωνικών και συμμετοχικών Επιχειρήσεων (CECOP) Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κοινωνικών Επιχειρήσεων Ένταξης (ENSIE) Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων και Περιφερειών για την Κοινωνική Οικονομία (REVES) ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ «Ο ΤΡΟΧΟΣ» - Τοπ.Ε.Κ.Ο. «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΕΣ»

35

36

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (ΜΗΤΡΩΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ)

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (ΜΗΤΡΩΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ) Τι είναι η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση; Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) είναι αστικός συνεταιρισμός κοινωνικού σκοπού με περιορισμένη ευθύνη των μελών του και διαθέτει εκ του

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΣΕΠ: Ένα Χρήσιμο Εργαλείο για τις Τοπικές Κοινωνίες

ΚΟΙΝΣΕΠ: Ένα Χρήσιμο Εργαλείο για τις Τοπικές Κοινωνίες ΚΟΙΝΣΕΠ: Ένα Χρήσιμο Εργαλείο για τις Τοπικές Κοινωνίες Βασικές αρχές: Αλληλεγγύη Κοινωνική συνοχή Υπεροχή του ατόμου έναντι του κεφαλαίου, Κοινωνική υπευθυνότητα και δημοκρατική λήψη αποφάσεων Στην Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (ΚΟΙΝΣΕΠ)

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (ΚΟΙΝΣΕΠ) ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (ΚΟΙΝΣΕΠ) ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Κλεισόβης 12 Αθήνα, Τ.Κ. 10677 TΗΛ: 210-3303060 FΑΧ: 210-3801777 mail: epeksa@otenet.gr Website:

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.)

Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) Με τον ν. 4019/2011 (ΦΕΚ Α 216) θεσπίστηκε μια νέα νομική μορφή, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) ως φορέας της Κοινωνικής Οικονομίας.

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασίες Ίδρυσης Επιχειρήσεων Διαδικασίες Ίδρυσης-Σύστασης Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (Κοιν.Σ.Επ.)

Διαδικασίες Ίδρυσης Επιχειρήσεων Διαδικασίες Ίδρυσης-Σύστασης Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (Κοιν.Σ.Επ.) Διαδικασίες Ίδρυσης Επιχειρήσεων Διαδικασίες Ίδρυσης-Σύστασης Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (Κοιν.Σ.Επ.) Με τον ν. 4019/2011 (ΦΕΚ Α 216) θεσπίστηκε νέα νομική μορφή, η Κοινωνική Συνεταιριστική

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασία Ίδρυσης Ίδρυσης-Σύστασης Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (Κοιν.Σ.Επ.)

Διαδικασία Ίδρυσης Ίδρυσης-Σύστασης Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (Κοιν.Σ.Επ.) ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Διαδικασία Ίδρυσης Ίδρυσης-Σύστασης Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (Κοιν.Σ.Επ.) Με τον ν. 4019/2011 (ΦΕΚ Α 216) θεσπίστηκε νέα νομική μορφή,

Διαβάστε περισσότερα

επιχειρηματιών. Υπάρχει, όμως, μια βασική προϋπόθεση: Να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας και να σκεφτόμαστε με το «εμείς» και όχι με το «εγώ».

επιχειρηματιών. Υπάρχει, όμως, μια βασική προϋπόθεση: Να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας και να σκεφτόμαστε με το «εμείς» και όχι με το «εγώ». ΟΜΙΛΙΑ Καλησπέρα σε όλους. Ονομάζομαι Αποστολίδου Ελισάβετ, είμαι δικηγόρος και συνεργάτης της Αναπτυξιακής Σύμπραξης ΤΟΠΣΑ ΕΡΜΗΣ, η οποία υλοποιεί στην Θεσσαλονίκη το έργο «Τοπικό σχέδιο δράσης για την

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Κοιν.Σ.Επ.) ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Κοιν.Σ.Επ.) ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Κοιν.Σ.Επ.) ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ Λευκάδα, Μάιος 2013 Τι είναι η Κοινωνική Οικονομία; ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (Ν. 4019/2011)

ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (Ν. 4019/2011) (Ν. 4019/2011) ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: «ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» Α.Σ. «ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ»» Γιώργος Μπιθυμήτρης Σύμβουλος συγχρηματοδοτούμενων

Διαβάστε περισσότερα

Πώς και γιατί να συστήσετε μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση

Πώς και γιατί να συστήσετε μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Πώς και γιατί να συστήσετε μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση H Ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου στο πλαίσιο τοπικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της παρατεταμένης ύφεσης, της διευρυνόμενης ανεργίας

Διαβάστε περισσότερα

Συχνές Ερωτήσεις / Απαντήσεις

Συχνές Ερωτήσεις / Απαντήσεις Συχνές Ερωτήσεις / Απαντήσεις 1. Πότε θεσμοθετήθηκε η Κοινωνική Οικονομία στην χώρα μας και ποια τα αποτελέσματα έως τώρα;... 2 2. Ποιο είναι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την Κοινωνική Οικονομία;... 2

Διαβάστε περισσότερα

«ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ»

«ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ» «ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ» ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ «ΘΡΙΑΣΊΑ Νέες Γυναίκες της Επιστήμης στην Απασχόληση» Συντονιστής φορέας

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΟ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΘΕΟΔΩΡΑ ΝΤΕΡΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ M.A. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΡΙΑ

ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΟ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΘΕΟΔΩΡΑ ΝΤΕΡΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ M.A. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΡΙΑ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΟ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΘΕΟΔΩΡΑ ΝΤΕΡΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ M.A. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ΥΠΕΡΟΧΗ ΑΤΟΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική Οικονομία Συνεταιριστική Επιχειρηματικότητα

Κοινωνική Οικονομία Συνεταιριστική Επιχειρηματικότητα Κοινωνική Οικονομία Συνεταιριστική Επιχειρηματικότητα Ενότητα 6: Κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις Δρ. Ανδρονίκη Καταραχιά Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Νομικό Πλαίσιο των Κοιν.Σ.Επ. Ένταξη στο γενικό μητρώο κοινωνικής οικονομίας

Νομικό Πλαίσιο των Κοιν.Σ.Επ. Ένταξη στο γενικό μητρώο κοινωνικής οικονομίας Νομικό Πλαίσιο των Κοιν.Σ.Επ. Ένταξη στο γενικό μητρώο κοινωνικής οικονομίας Αθήνα, 2016 Κοινωνική Επιχειρηματικότητα Κοινωνική Διάσταση Κοινωνικός Σκοπός Επιχειρηματική Διάσταση Συνεχή δραστηριότητα στην

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, Μια Νέα Μορφή Επιχείρησης

Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, Μια Νέα Μορφή Επιχείρησης Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, Μια Νέα Μορφή Επιχείρησης Στέλλα Γαμβρέλλη, Δικηγόρος, LL.M., Μ.Δ.Ε. Eσπερίδα της Innovation-Community.gr «Καινοτομία και Εξωστρέφεια» Πολυσυνέδριο Capital & Vision

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΟΔΗΓΟΥ : ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ Επιστημονικός Σύμβουλος

Διαβάστε περισσότερα

Δυνατότητες σύστασης Κοιν.Σ.Επ.: προκλήσεις & τομείς δραστηριοποίησης

Δυνατότητες σύστασης Κοιν.Σ.Επ.: προκλήσεις & τομείς δραστηριοποίησης Δυνατότητες σύστασης Κοιν.Σ.Επ.: προκλήσεις & τομείς δραστηριοποίησης Θεσσαλονίκη, ΑΠΘ, ΔΑΣΤΑ, ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 11 Δεκεμβρίου 2013 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΓΕΩΡΜΑΣ Δρ. Κοινωνιολογίας Κοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

Νομικό πλαίσιο των Κοιν.Σ.Επ./ Ένταξη στο Γενικό Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας. 4ο Μονοπάτι Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας Skywalker

Νομικό πλαίσιο των Κοιν.Σ.Επ./ Ένταξη στο Γενικό Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας. 4ο Μονοπάτι Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας Skywalker Νομικό πλαίσιο των Κοιν.Σ.Επ./ Ένταξη στο Γενικό Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας 4ο Μονοπάτι Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας Skywalker 1 Στέλλα Γαμβρέλλη Δικηγόρος, LL.M., Μ.Δ.Ε. Πιστοποιημένη & Διαπιστευμένη

Διαβάστε περισσότερα

Σεπτέμβριος 2016 Η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα ως χώρος επιχειρησιακής δράσης, κοινωνικής δικτύωσης και εργασιακής ένταξης.

Σεπτέμβριος 2016 Η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα ως χώρος επιχειρησιακής δράσης, κοινωνικής δικτύωσης και εργασιακής ένταξης. Η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα ως χώρος επιχειρησιακής δράσης, κοινωνικής δικτύωσης και εργασιακής ένταξης. Τι είναι Κοινωνική οικονομία Κοινωνική Οικονομία (ή τρίτος τομέας) Συνολική οικονομία Σεπτέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική Επιχειρηματικότητα

Κοινωνική Επιχειρηματικότητα Κοινωνική Επιχειρηματικότητα Έναρξη - Φορολογικά Ασφαλιστικά- Αδελφόπουλος Θεμιστοκλής MBA, Bsc Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Νόμος 4019/2011 Νόμος 4430/2016 ΟΡΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. N. 4019/11 (ΦΕΚ 216 Α/30-9-2011) «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και λοιπές

Διαβάστε περισσότερα

FAQ Ποια νομική μορφή να επιλέξουμε για να μπορούμε να θεωρηθούμε φορέας κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας;

FAQ Ποια νομική μορφή να επιλέξουμε για να μπορούμε να θεωρηθούμε φορέας κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας; FAQ Ποια νομική μορφή να επιλέξουμε για να μπορούμε να θεωρηθούμε φορέας κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας; Σύμφωνα με το νόμο η νομική μορφή του εγχειρήματος δε συνδέεται με την αναγνώριση του ως

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ» «H AΠΑΣΧΟΛΗΣΗ A ΩΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ» Ημερίδα του ΠΑΣΥΠΚΑ «Δράσεις ένταξης των κινητικά αναπήρων στην παραγωγική διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Νεανική και Νέα Επιχειρηματικότητα στην Πράξη

Νεανική και Νέα Επιχειρηματικότητα στην Πράξη Νεανική και Νέα Επιχειρηματικότητα στην Πράξη Εκδήλωση ΣΕΣΜΑ στο πλαίσιο του Capital + Vision 2013 Αθήνα, 11/11/2013 Γιώργος Κρικέλας Δ/νων Σύμβουλος MENTORING AE 1. Τι χαρακτηριστικά έχουν οι φορείς

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική Επιχειρηματικότητα

Κοινωνική Επιχειρηματικότητα Κοινωνική Επιχειρηματικότητα Φορολογικά Λογιστικά Αδελφόπουλος Θεμιστοκλής MBA, Bsc Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Νόμος 4019/2011 ΟΡΙΣΜΟΣ κοιν.σ.επ. Η Κοινωνική Συνεταιριστική

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις στην Ελλάδα: Πού εντοπίζεται το κοινωνικό στη θεωρία και στην πράξη;

Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις στην Ελλάδα: Πού εντοπίζεται το κοινωνικό στη θεωρία και στην πράξη; Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις στην Ελλάδα: Πού εντοπίζεται το κοινωνικό στη θεωρία και στην πράξη; Οικονομολόγος, Δρ. στην Κοινωνική Οικονομία, Παρατηρητήριο Κοινωνικών και Οικονομικών Εξελίξεων,

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Oι πολυάριθμοι φορείς της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας που συμμετείχαν και συνεργάστηκαν στο Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, 20-21 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Ο στόχος αυτός είναι σε άμεση συνάρτηση με τη στρατηγική της Λισαβόνας, και συγκεκριμένα την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής μέσω:

Ο στόχος αυτός είναι σε άμεση συνάρτηση με τη στρατηγική της Λισαβόνας, και συγκεκριμένα την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής μέσω: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δελτίο Τύπου Ομιλία Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών & Άλλων Πόρων Του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Κυρίου Κωνσταντίνου

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ

Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ Νικόλαος Μυλωνίδης Απρίλιος 2007 1 Η έννοια του Επιχειρηματία Αναλαμβάνει δράση Συνδυάζει καινοτομικά και δημιουργικά τους συντελεστές της παραγωγής Παράγει προϊόντα και

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. (Κοιν.Σ.Επ.)

Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. (Κοιν.Σ.Επ.) Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) Τι είναι οι «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις» του Ν. 4430/2016; Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.), είναι ένας νέος φορέας της

Διαβάστε περισσότερα

Παρατηρητήριο της Κοινωνικής Οικονομίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών

Παρατηρητήριο της Κοινωνικής Οικονομίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών Παρατηρητήριο της Κοινωνικής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών Σύντομο ιστορικό Το ΕΚΚΕ από το 2003 και μετά έχει υλοποιήσει σειρά ερευνητικών δραστηριοτήτων, έργων και μελετών στο πεδίο της κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΑΥΚΗ Υποστήριξη άνεργων γυναικών για τη Δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων Κοινωνικής Φροντίδας

ΓΛΑΥΚΗ Υποστήριξη άνεργων γυναικών για τη Δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων Κοινωνικής Φροντίδας ΓΛΑΥΚΗ Υποστήριξη άνεργων γυναικών για τη Δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων Κοινωνικής Φροντίδας Γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Κοινωνική Οικονομία ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΓΛΑΥΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ. Δομή Στήριξης Φορέων Κοινωνικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας. Αντώνιος Κώστας, Δρ. Κοινωνικής Οικονομίας

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ. Δομή Στήριξης Φορέων Κοινωνικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας. Αντώνιος Κώστας, Δρ. Κοινωνικής Οικονομίας ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ Ονομασία Φορέα: Όνομα συντάκτη: Στοιχεία επικοινωνίας: (τηλέφωνο, e-mail) Δομή Στήριξης Φορέων Κοινωνικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας Αντώνιος Κώστας, Δρ. Κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

«Κοινωνική Οικονομία Μια Εναλλακτική Πρόταση»

«Κοινωνική Οικονομία Μια Εναλλακτική Πρόταση» Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Κοινωνική Σύμπραξη στο Ν. Κυκλάδων» σας καλωσορίζει στην Ημερίδα: «Κοινωνική Οικονομία Μια Εναλλακτική Πρόταση» 23 Οκτωβρίου 2015 Πνευματικό Κέντρο Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Μεταμορφώσεως

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοβουλία για την Καινοτομία

Πρωτοβουλία για την Καινοτομία Πρωτοβουλία για την Καινοτομία Ολοκληρωµένα Προγράµµατα, Πρωτοβουλίες και Δικτυώσεις για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων Καινοτομίας Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Κωνσταντίνου Τσουτσοπλίδη Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων, στην

Ομιλία του Κωνσταντίνου Τσουτσοπλίδη Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων, στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ & ΑΛΛΩΝ ΠΟΡΩΝ Ομιλία του Κωνσταντίνου Τσουτσοπλίδη Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΛΑΣΙΘΙΟΥ Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΛΑΣΙΘΙΟΥ Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΛΑΣΙΘΙΟΥ Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ 3-721 00 ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΗΛ: 28410 91110 - FAX: 28410 91120 - E-mail: info@anlas.gr - Website: www.anlas.gr ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικό Σχέδιο για την Ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας

Στρατηγικό Σχέδιο για την Ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας Στρατηγικό Σχέδιο για την Ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας Ηράκλειο, 2014 Κοινωνική Επιχειρηματικότητα Κοινωνική Διάσταση Κοινωνικός Σκοπός Επιχειρηματική Διάσταση Συνεχή δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

2. Ανάλογα με τον ειδικότερο σκοπό τους, οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

2. Ανάλογα με τον ειδικότερο σκοπό τους, οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις διακρίνονται στις εξής κατηγορίες: ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΩΣ ΔΙΑΔΟΧΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ Το θέμα της λειτουργίας του Γηροκομείου Ικαρίας αποζητά μια άμεση λύση, η οποία θα προέρχεται

Διαβάστε περισσότερα

Έργο : «Πράσινη Πολιτεία: Τοπική Πρωτοβουλία απασχόλησης και επιχειρηματικότητας των Ρομά Δυτικής Αττικής» (ΤΟΠ-ΕΚΟ)

Έργο : «Πράσινη Πολιτεία: Τοπική Πρωτοβουλία απασχόλησης και επιχειρηματικότητας των Ρομά Δυτικής Αττικής» (ΤΟΠ-ΕΚΟ) Δικαιούχος: Αναπτυξιακή Σύμπραξη (Α.Σ.) «Πράσινη Πολιτεία: Τοπική Πρωτοβουλία απασχόλησης και επιχειρηματικότητας των Ρομά Δυτικής Αττικής» Διεύθυνση: Γληνού και Νάξου 14, Αγία Βαρβάρα Τ.Κ. 12351 Τηλέφωνο

Διαβάστε περισσότερα

Ανακοίνωση για τη σύναψη σύμβασης έργου ορισμένου χρόνου

Ανακοίνωση για τη σύναψη σύμβασης έργου ορισμένου χρόνου ΓΝΩΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Καραολή & Δημητρίου 20, ΤΚ 55131 Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη Τηλ-Φαξ: 2310 410121 E-mail: info@gnossi-ngo.org Θεσσαλονίκη, 20/03/2014 Ανακοίνωση για τη σύναψη

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση και λειτουργία ΚOIΝ.Σ.ΕΠ.

Οργάνωση και λειτουργία ΚOIΝ.Σ.ΕΠ. Οργάνωση και λειτουργία ΚOIΝ.Σ.ΕΠ. Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Τμήμα Μητρώου Κοινωνικής Οικονομίας, γραφείο 105, Σταδίου 29, Τ.Κ. 10110 έτοιμο καταστατικό

Διαβάστε περισσότερα

Η Έννοια της Εταιρικής Σχέσης & τα νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η Έννοια της Εταιρικής Σχέσης & τα νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Η Έννοια της Εταιρικής Σχέσης & τα νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Δρ. Ράλλης Γκέκας Επιστημονικός Συνεργάτης ΚΕΔΕ Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Δημάρχων & Δημοτικών Συμβούλων Πρόγραμμα Επιμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

«Δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες στο Νομό Ιωαννίνων»

«Δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες στο Νομό Ιωαννίνων» ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «Δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες στο Νομό Ιωαννίνων» ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞH ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ Α.Σ Επαγγελματοβιοτεχνών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Δήμος Σοφάδων ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Δήμος Σοφάδων ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2014-2019 Δήμος Σοφάδων ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 90 ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Με την ολοκλήρωση της Α φάσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 6.1 Εισαγωγή Κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες Γραμμές του 2001 των Ηνωμένων Εθνών που αποσκοπούν στην δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη των συνεταιρισμών

Κατευθυντήριες Γραμμές του 2001 των Ηνωμένων Εθνών που αποσκοπούν στην δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη των συνεταιρισμών Κατευθυντήριες Γραμμές του 2001 των Ηνωμένων Εθνών που αποσκοπούν στην δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη των συνεταιρισμών 1 2 Παράρτημα Σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών που αποσκοπούν

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα για τις Κοινωνικές Δομές Δήμων στο πλαίσιο του ΕΠ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Ημερίδα για τις Κοινωνικές Δομές Δήμων στο πλαίσιο του ΕΠ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Ημερίδα για τις Κοινωνικές Δομές Δήμων στο πλαίσιο του ΕΠ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας 2014-2020 Ενεργοποίηση των Κοινωνικών Δομών του ΘΣ 9 Λαμία 31.05.2016 Οι Πόροι του ΕΠ Το ΕΠ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΨΗΛΑΝΤΗ ΛΑΜΙΑ. Λαμία

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΨΗΛΑΝΤΗ ΛΑΜΙΑ. Λαμία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΨΗΛΑΝΤΗ 1 35100 ΛΑΜΙΑ Λαμία 24-2-2012 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Είναι στο χέρι μας όλοι μαζί να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, αρχικά επιβράδυνσης των συνεπειών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ. Δήμος Σοφάδων ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ. Δήμος Σοφάδων ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2014-2019 Δήμος Σοφάδων ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ 79 ΕΝΤΥΠΟ ΕΠ_08: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 2.1. ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΟΦΑΔΩΝ Ο Δήμος Σοφάδων, όπως διαμορφώθηκε μετά

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα για την Απόδοση των Κοινωνικών Επιχειρήσεων

Έρευνα για την Απόδοση των Κοινωνικών Επιχειρήσεων Έρευνα για την Απόδοση των Κοινωνικών Επιχειρήσεων Σάνδρα Κοέν και Ελένη Σαλαβού Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελλάδα Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ελένη Σαλαβού, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Πατησίων 76,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ANAΛYΣH. Στην περιφέρεια το νέο πεδίο δράσης της Πολιτικής Aνθρώπινων Πόρων

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ANAΛYΣH. Στην περιφέρεια το νέο πεδίο δράσης της Πολιτικής Aνθρώπινων Πόρων Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 20-03-2005 ANAΛYΣH Στην περιφέρεια το νέο πεδίο δράσης της Πολιτικής Aνθρώπινων Πόρων του Σπύρου Βλιάμου* Σε μια εποχή στην οποία ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε ένα οργασμό προετοιμασίας για

Διαβάστε περισσότερα

Journal Odysseus Environmental & Cultural Sustainability of the Mediterranean Region: 5 (2013): 9-14. http://www.jodysseus.gr

Journal Odysseus Environmental & Cultural Sustainability of the Mediterranean Region: 5 (2013): 9-14. http://www.jodysseus.gr Journal Odysseus Environmental & Cultural Sustainability of the Mediterranean Region: 5 (2013): 9-14. http://www.jodysseus.gr Δράση 07: Γιώργος Πιερράκος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΠΡΟΣ ΔΥΝΗΤΙΚΑ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ: «ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΥΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ»

ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΠΡΟΣ ΔΥΝΗΤΙΚΑ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ: «ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΥΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΠΡΟΣ ΔΥΝΗΤΙΚΑ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ: «ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΥΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» 1. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη

Διαβάστε περισσότερα

Ειδική Γραμματεία Κ.ΑΛ.Ο Δ/νση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας

Ειδική Γραμματεία Κ.ΑΛ.Ο Δ/νση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας Ειδική Γραμματεία Κ.ΑΛ.Ο Δ/νση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας ΚΑΛΟ ATHENS EXPO 2017 1η Έκθεση Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (1-3 Νοεμβρίου 2017) Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

Α.Σ. Δίκτυο Αλληλεγγύης Solidarity Network Κίνητρα και Εργαλεία για την Ενίσχυση των Κοιν.Σ.ΕΠ.

Α.Σ. Δίκτυο Αλληλεγγύης Solidarity Network Κίνητρα και Εργαλεία για την Ενίσχυση των Κοιν.Σ.ΕΠ. Α.Σ. Δίκτυο Αλληλεγγύης Solidarity Network Κίνητρα και Εργαλεία για την Ενίσχυση των Κοιν.Σ.ΕΠ. ΗΠράξη«ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ» υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Μάρκετινγκ. Ενότητα 3: Στρατηγικός Σχεδιασμός Μάρκετινγκ. Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

Αρχές Μάρκετινγκ. Ενότητα 3: Στρατηγικός Σχεδιασμός Μάρκετινγκ. Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Αρχές Μάρκετινγκ Ενότητα 3: Στρατηγικός Σχεδιασμός Μάρκετινγκ Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

«ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ»

«ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ» «ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ» ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ «ΘΡΙΑΣΊΑ ΝΈΕΣ ΓΥΝΑΊΚΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΉΜΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΌΛΗΣΗ» Συντονιστής φορέας

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης Φτώχεια και Εργασία: Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση διερεύνησης και άμβλυνσης του φαινομένου

Σχέδιο Δράσης Φτώχεια και Εργασία: Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση διερεύνησης και άμβλυνσης του φαινομένου Σχέδιο Δράσης Φτώχεια και Εργασία: Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση διερεύνησης και άμβλυνσης του φαινομένου Ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους Το φαινόμενο της φτώχειας παραμένει κυρίαρχο στις σύγχρονες κοινωνίες

Διαβάστε περισσότερα

Σε αυτό το τεύχος. Τα ΤΟΠΣΑ σελ. 02. Σεμινάρια Κατάρτισης σελ. 03. Ημερίδα Δικτύωσης Αναπτυξιακών Συμπράξεων σελ. 04

Σε αυτό το τεύχος. Τα ΤΟΠΣΑ σελ. 02. Σεμινάρια Κατάρτισης σελ. 03. Ημερίδα Δικτύωσης Αναπτυξιακών Συμπράξεων σελ. 04 Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Ν Ι Κ Η Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Τ Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Τ Η Σ Α. Σ. «Σ Υ Ν - Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Α Α Π Α Σ Χ Ο Λ Η Σ Η Σ» Σ Ε Π Τ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ 2 0 1 3 - Ι Ο Υ Ν Ι Ο Σ 2 0 1 4, Τ Ε Υ Χ Ο Σ 2 Α.Σ. «ΣΥΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δελτίο Τύπου Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2014

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δελτίο Τύπου Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δελτίο Τύπου Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2014 «Λειτουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας για την δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ Βίκυ Φλέγγα Οικονομολόγος, Μ sc περιφερειακή ανάπτυξη Στέλεχος διεύθυνσης οργάνωσης και πληροφορικής Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΣΕ 9 ΒΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ALTIUS BUSINESS CONSULTANTS

ALTIUS BUSINESS CONSULTANTS ALTIUS BUSINESS CONSULTANTS COMPANY PROFILE Η εταιρεία B.C. ALTIUS Σύμβουλοι Επιχειρήσεων είναι μια ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της παροχής εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΕΣΠΑ 2007-2013

Διαβάστε περισσότερα

Η Ερευνητική Στρατηγική

Η Ερευνητική Στρατηγική Η Ερευνητική Στρατηγική Ο τομέας της Υγείας Η σύγχρονη έρευνα στον τομέα της υγείας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης σκοπεύει να εξασφαλίσει την πρόσβαση όσων ζουν στα κράτημέλη σε υγειονομική περίθαλψη υψηλής

Διαβάστε περισσότερα

Α.Σ. Δίκτυο Αλληλεγγύης Solidarity Network. Θεσμικό και Κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των Κοιν.Σ.ΕΠ στην Ελλάδα

Α.Σ. Δίκτυο Αλληλεγγύης Solidarity Network. Θεσμικό και Κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των Κοιν.Σ.ΕΠ στην Ελλάδα Α.Σ. Δίκτυο Αλληλεγγύης Solidarity Network Θεσμικό και Κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των Κοιν.Σ.ΕΠ στην Ελλάδα ΗΠράξη«ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ» υλοποιείται στο

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ Κυρίες και κύριοι Αγαπητοί εργαζόμενοι Φίλες και φίλοι Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ, στο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ. Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος

ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ. Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος 1 ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ 10.4 Κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων 10.4 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 1/15 Κοινωνία Επιχείρηση

Διαβάστε περισσότερα

Τρίτη 12 Μαρτίου 2012 «ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ»

Τρίτη 12 Μαρτίου 2012 «ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ» Τρίτη 12 Μαρτίου 2012 «ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ» Παρουσιάστηκε σήμερα από τον Δήμαρχο Ηρακλείου και Πρόεδρο του ΔΣ της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «ΕΠΙ-ΔΡΑΣΗ» κ. Γιάννη Κουράκη και την

Διαβάστε περισσότερα

«Δημιουργία Μηχανισμού Υποστήριξης για την Ανάπτυξη και Προώθηση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας σε Πληθυσμούς Ορεινών Περιοχών»

«Δημιουργία Μηχανισμού Υποστήριξης για την Ανάπτυξη και Προώθηση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας σε Πληθυσμούς Ορεινών Περιοχών» «Δημιουργία Μηχανισμού Υποστήριξης για την Ανάπτυξη και Προώθηση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας σε Πληθυσμούς Ορεινών Περιοχών» ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ «Αναπτύσσοντας Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνικές Επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

«Κοινωνία σε κρίση, αυτοδιοίκηση σε δράση»

«Κοινωνία σε κρίση, αυτοδιοίκηση σε δράση» Συνέδριο «Κοινωνία σε κρίση, αυτοδιοίκηση σε δράση» Έκθεση ΠΟΛΙΣ, Θεσσαλονίκη 21-22 / 11/ 2013 «Κοινωνικές Δράσεις στη Νέα Προγραμματική Περίοδο» Αγγελική Ωραιοπούλου Προϊσταμένη ΕΔΑ Περιφέρειας Κεντρικής

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Χωροταξικού Σχεδιασμού. 10 η Διάλεξη Όραμα βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης Εισήγηση: Ελένη Ανδρικοπούλου

Εργαστήριο Χωροταξικού Σχεδιασμού. 10 η Διάλεξη Όραμα βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης Εισήγηση: Ελένη Ανδρικοπούλου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διδακτική ομάδα: Ελένη Ανδρικοπούλου, Γρηγόρης Καυκαλάς 10 η Διάλεξη Όραμα βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης Εισήγηση: Ελένη Ανδρικοπούλου Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικότητα. Δρ. Ασπασία Βλάχβεη Καθηγήτρια Τμήματος Διεθνούς Εμπορίου

Επιχειρηματικότητα. Δρ. Ασπασία Βλάχβεη Καθηγήτρια Τμήματος Διεθνούς Εμπορίου Επιχειρηματικότητα Δρ. Ασπασία Βλάχβεη Καθηγήτρια Τμήματος Διεθνούς Εμπορίου Περισσότεροι από 2 στους 3 Έλληνες (69%) διατηρούν θετική στάση απέναντι στην επιχειρηματικότητα, ποσοστό που παραμένει στα

Διαβάστε περισσότερα

«Εγγύηση για τη Νεολαία»

«Εγγύηση για τη Νεολαία» Πρόγραμμα ενημέρωσης και κινητοποίησης των Νέων εκτός Απασχόλησης, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης έως 24 ετών για τις προοπτικές ένταξής τους στην Αγορά Εργασίας στους τομείς της της Γαλάζιας Ανάπτυξης και

Διαβάστε περισσότερα

Υποστήριξη της λειτουργίας των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ)

Υποστήριξη της λειτουργίας των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) Υποστήριξη της λειτουργίας των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΝΤΑΞΗΣ ΥΠΗΚΟΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ Ε.Π. «EΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ 2007-2013»

ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ Ε.Π. «EΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ 2007-2013» ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ Ε.Π. «EΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ 2007-2013» ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 1 «Μέσο-μακροπρόθεσμη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού που υφίσταται τις συνέπειες απρόβλεπτων τοπικών η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ»

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» ΤΟΠΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ Με τη συγχρηματοδότηση

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοβουλία για την Εξωστρέφεια

Πρωτοβουλία για την Εξωστρέφεια Πρωτοβουλία για την Εξωστρέφεια Το έργο «Ολοκληρωµένα προγράµµατα, πρωτοβουλίες και δικτυώσεις για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων εξωστρέφειας» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Σε αυτό το τεύχος. Τι είναι τα ΤΟΠΕΚΟ; σελ. 02. Αναπτυξιακή Σύμπραξη «ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» σελ. 03. Στόχος και Δράσεις προγράμματος σελ.

Σε αυτό το τεύχος. Τι είναι τα ΤΟΠΕΚΟ; σελ. 02. Αναπτυξιακή Σύμπραξη «ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» σελ. 03. Στόχος και Δράσεις προγράμματος σελ. Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Ν Ι Κ Η Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Τ Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Τ Η Σ Α. Σ. «Δ Ι Κ Τ Υ Ο Α Λ Λ Η Λ Ε Γ Γ Υ Η Σ» Ο Κ Τ Ω Β Ρ Ι Ο Σ 2 0 1 2 - Μ Α Ρ Τ Ι Ο Σ 2 0 1 3, Τ Ε Υ Χ Ο Σ 1 Α.Σ. «ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ», Ανώγεια

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ

ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Α/Α ΤΙΤΛΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1 ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΜΕΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΕΥΠΑΘΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ FESTIVAL FACTORY

ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ FESTIVAL FACTORY ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ FESTIVAL FACTORY Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Αναπτυξιακή Σύμπραξη για τη Δημιουργία επιχειρήσεων στον τομέα του πολιτισμού», στο

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικά οι σκοποί και τα μέσα περιγράφονται στον Ιδρυτικό νόμο του ΕΙΕΑΔ, άρθρο 88 του Ν.3996/2011.

Αναλυτικά οι σκοποί και τα μέσα περιγράφονται στον Ιδρυτικό νόμο του ΕΙΕΑΔ, άρθρο 88 του Ν.3996/2011. Αναλυτικά οι σκοποί και τα μέσα περιγράφονται στον Ιδρυτικό νόμο του ΕΙΕΑΔ, άρθρο 88 του Ν.3996/2011. Σύμφωνα με το άρθρο 88 του νόμου Ν.3996/2011, ως σκοποί του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. αναφέρονται 1 η παροχή επιστημονικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑ Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014 η ενδιάμεση ημερίδα ενημέρωσης του κοινού και ενεργοποίησης των τοπικών επιχειρήσεων, της πράξης «Συνεργασία» της

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη και λειτουργία ευέλικτης δομής συμβουλευτικής

Ανάπτυξη και λειτουργία ευέλικτης δομής συμβουλευτικής Ανάπτυξη και λειτουργία ευέλικτης δομής συμβουλευτικής Επαγγελματικός προσανατολισμος Πληροφόρηση Συμβουλευτική εργασίας Κοινωνική ενσωμάτωση Ψυχολογική υποστήριξη Η Πράξη «Συνεργασία» υλοποιείται στα

Διαβάστε περισσότερα

Περιφέρεια Κρήτης. Περιφέρεια Κρήτης. Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Κρήτης. Δουκός Μποφώρ Ηράκλειο Κρήτης.

Περιφέρεια Κρήτης. Περιφέρεια Κρήτης. Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Κρήτης. Δουκός Μποφώρ Ηράκλειο Κρήτης. Περιφέρεια Κρήτης Περιφέρεια Κρήτης Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Κρήτης Δουκός Μποφώρ 7 71 202 Ηράκλειο Κρήτης www.pepkritis.gr Σταύρος Αρναουτάκης Περιφερειάρχης Κρήτης Η Περιφέρεια Κρήτης,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ: ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ MONH.ΓΕΝΙΑ 100 ΆΝΕΡΓΟΙ ΑΡΧΗΓΟΊ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΏΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΏΝ

ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ: ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ MONH.ΓΕΝΙΑ 100 ΆΝΕΡΓΟΙ ΑΡΧΗΓΟΊ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΏΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΏΝ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ: ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ MONH.ΓΕΝΙΑ 100 ΆΝΕΡΓΟΙ ΑΡΧΗΓΟΊ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΏΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΏΝ ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ - ΚΑΤΆΡΤΙΣΗ - ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΉ - ΔΙΚΤΎΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗ ΑΝΈΡΓΩΝ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτική επιστολή

Ενημερωτική επιστολή Ενημερωτική επιστολή για συμμετοχή στο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Παρέμβασης «ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ» από τη Δικαιούχο Α.Σ. «Δίκτυο για την Απασχόληση Δήμου Ρεθύμνης» Ρέθυμνο, 03/07/2013

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ, ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ. www.kas.de

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ, ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ. www.kas.de ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ, ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ www.kas.de ΣΕΛΊΔΑ 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ 3 ΠΡΟΟΙΜΙΟ 3 ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ 1. Κανονιστικό πλαίσιο του

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική Οικονομία Συνεταιριστική Επιχειρηματικότητα

Κοινωνική Οικονομία Συνεταιριστική Επιχειρηματικότητα Κοινωνική Οικονομία Συνεταιριστική Επιχειρηματικότητα Ενότητα 8: Σωματεία και ιδρύματα Δρ. Ανδρονίκη Καταραχιά Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α. Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ έχει ως εξής: Οι απουσιάζοντες αν και νόμιμα κλήθηκαν είναι οι κ.κ. :

Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α. Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ έχει ως εξής: Οι απουσιάζοντες αν και νόμιμα κλήθηκαν είναι οι κ.κ. : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Από το πρακτικό της υπ αριθ. 10 ης Αριθμός απόφασης : 167/2012 24/7/2012 Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Σμύρνης.

Διαβάστε περισσότερα

Κατανέμεται σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, στους 3 τύπους περιφέρειας, για την ωφέλεια ατόμων συνολικά

Κατανέμεται σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, στους 3 τύπους περιφέρειας, για την ωφέλεια ατόμων συνολικά «Κατάρτιση ανέργων σε πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) με υποχρεωτική απασχόληση σε θέσεις συναφείς με θέματα τουρισμού στις 8 περιφέρειες σύγκλισης 3 περιφέρειες σταδιακής εξόδου 2

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της Ψηφιακής Στρατηγικής

Ο ρόλος της Ψηφιακής Στρατηγικής Μπάμπης Τσιτλακίδης Ο ρόλος της Ψηφιακής Στρατηγικής Η ψηφιακή τεχνολογία ως: Καταλύτης για την επίλυση σύγχρονων αστικών ζητημάτων Βασικό εργαλείο για αστικό σχεδιασμό Το μέσο (και όχι αυτοσκοπός) για

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη Οδηγού Υλοποίησης Προγράμματος Υποστήριξης «ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ»

Περίληψη Οδηγού Υλοποίησης Προγράμματος Υποστήριξης «ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ» Περίληψη Οδηγού Υλοποίησης Προγράμματος Υποστήριξης «ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ» ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟΧΟΙ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Βασικός στόχος του Προγράμματος είναι να ενεργοποιήσει και να κινητοποιήσει

Διαβάστε περισσότερα

SOCIO-ECONOMIC ACTING in THE AEGEAN

SOCIO-ECONOMIC ACTING in THE AEGEAN SOCIO-ECONOMIC ACTING in THE AEGEAN ΝΕΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΕ ΑΞΟΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ελευθερία ΦΤΑΚΛΑΚΗ Π.Σ. Ν.ΑΙΓΑΙΟΥ Πρόεδρος ΚΟΙΝ.ΣΕΠ Αθήνα, 28.05.2017 SOCIO-ECONOMIC ACTING in THE AEGEAN

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ 1 ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ prosopiko@ypakp.gr Είναι αρμόδια για τα θέματα προσωπικού, την προώθηση νομοθετικών κειμένων και τον Κοινοβουλευτικό έλεγχο του Υπουργείου 2 ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ, ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ & ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Frederick με τον Επιχειρηματικό Κόσμο (ΓΔμΕΚ)

Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Frederick με τον Επιχειρηματικό Κόσμο (ΓΔμΕΚ) Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Frederick με τον Επιχειρηματικό Κόσμο (ΓΔμΕΚ) Στοιχεία Επικοινωνίας: Γραφείο Διασύνδεσης με τον Επειχειρηματικό Κόσμο Πανεπιστήμιο Frederick Γ. Φρειδερίκου 7, Παλλουριώτισσα,

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση, κοινωνικός σχεδιασμός. Ρέμος Αρμάος MSc PhD, Υπεύθυνος εκπαίδευσης στελεχών ΚΕΘΕΑ

Εκπαίδευση, κοινωνικός σχεδιασμός. Ρέμος Αρμάος MSc PhD, Υπεύθυνος εκπαίδευσης στελεχών ΚΕΘΕΑ Εκπαίδευση, κοινωνικός σχεδιασμός Ρέμος Αρμάος MSc PhD, Υπεύθυνος εκπαίδευσης στελεχών ΚΕΘΕΑ armaos@kethea.gr Προτεραιότητες & βασικά μεγέθη εκπαίδευσης 2 Η ΔΒΜ αποτελεί προτεραιότητα σε διεθνές επίπεδο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΣ Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics)

ΤΟΣ Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics) ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 ΤΟΣ Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics) Τομεακό Σχέδιο Αθήνα, 03.04.2014 Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί μια σύνθεση των απόψεων που μέχρι τώρα διατυπώθηκαν από Υπηρεσίες, Κοινωνικούς Εταίρους

Διαβάστε περισσότερα

Περιφερειακός Μηχανισμός Υποστήριξης της Κοινωνικής Οικονομίας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Περιφερειακός Μηχανισμός Υποστήριξης της Κοινωνικής Οικονομίας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας Περιφερειακός Μηχανισμός Υποστήριξης της Κοινωνικής Οικονομίας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας Η Κοινωνική Οικονομία και Επιχειρηματικότητα Σύμφωνα με τον Ν. 4019/2011, Κοινωνική Οικονομία ορίζεται: "το

Διαβάστε περισσότερα