ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ο Έλληνας - ο Ευρωπαίος 19ος αιώνας - Homo Universalis

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ο Έλληνας - ο Ευρωπαίος 19ος αιώνας - Homo Universalis"

Transcript

1 ΠΕΡΙΟΔΕΥΟΥΣΑ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΡΙΟΔΕΥΟΥΣΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ο Έλληνας - ο Ευρωπαίος 19ος αιώνας - Homo Universalis Υπό την Αιγίδα Της Α.Ε του Προέδρου της Δημοκρατίας

2 Στόχος Σκοπός Να παρουσιασθεί η Ευρωπαϊκή διάσταση του έργου του Ιωάννη Καποδίστρια στην Ευρώπη τον 19ο αιώνα. Φορείς Διοργάνωσης ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ MΕΛΕΤΩΝ & ΣΠΟΥΔΩΝ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ * ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ Συνεργάζονται: ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 21 η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ, ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Παλαιά Βουλή ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΟΙ ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ» ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΙΛΩΝ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ" (ΕΔΡΑ ΓΕΝΕΥΗ) ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΑΘΗΝΩΝ Χώρες όπου θα φιλοξενηθεί η έκθεση: Ελβετία, Ρωσία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Γερμανία, Αυστρία, Σλοβενία, Κύπρος, Ελλάδα.

3 Η έκθεση αναφέρεται στη ζωή και το έργο του Ευρωπαίου Καποδίστρια ο οποίος 2 αιώνες πριν (19ο αιώνα) ήθελε την Ευρώπη ενωμένη και δυνατή. Η Έκθεση θα περιλαμβάνει κειμήλια, έγγραφα και προσωπικά αντικείμενα του Ιωάννη Καποδίστρια από την Ελλάδα, τη Ρωσία την Ελβετία και άλλες χώρες.

4 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Τιμητική Προεδρία καθηγητής Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, Ακαδημαϊκός,τ. Πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών Πρόεδρος καθηγητής Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, Ακαδημαϊκός τ. Πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών Μέλη Δρ Μαίρη Μαρούλη Ζηλεμένου, Παντείου πανεπιστημίου πρόεδρος Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας» Αναστάσιος Βαρελάς, ΜΑ, ΜΒΑ, διπλωμάτης, πρόεδρος Οργανισμού «Πολιτιστικοί Ορίζοντες» Βασίλης Φίλιας, καθηγητής Κοινωνιολογίας, τ. πρύτανης Παντειου πανεπιστημίου Ισμήνη Κριάρη, Αντιπρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου Χριστόδουλος Γιαλουρίδης, κοσμήτωρ Τμήματος Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού, Παντείου Πανεπιστημίου, πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Grigory Arsh, καθηγητής ιστορίας, Πανεπιστημίου Lomonosov Μανώλης Μικρογιαννάκης, τ. κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ Άλικη Νικηφόρου, επ. καθηγήτρια Ιονίου Πανεπιστημίου,τ. γεν Δ/θύντρια Αρχείων Κερκύρας Χρήστος Πούρης Γεν. Διευθυντής ΕΛΕΤΑ, Σύμβουλος Επιχειρήσεων - Μάρκετινγκ Δρ Ανδρέας Αντωνόπουλος, ερευνητής, Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ Αγαθάγγελος Γκιουρτζίδης, ιστορικός, ερευνητής Πανεπιστημίου Αγίας Πετρούπολης Δρ Σουζάνα Μιχαηλίδου καθηγήτρια Νεώτερης Λογοτεχνίας Πανεπιστημίου Webster Ελευθερία Τσάκαλου Tawil Οικονομολόγος Γρηγόρης Ψαλλίδας, καθηγητής ιστορίας, Ιoνίου Πανεπιστημίου Γιώργος Τσούτσος, πολιτικός επιστήμων, ιστορικός Δρ Δήμητρα Κοσμοπούλου, ιστορικός, Ιονίου Πανεπιστημίου Γιώργος Παπαϊωάννου, επ. καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου Νάσια Παταπίου, ιστορικός ερευνήτρια Ναταλία Καποδίστρια, ηθοποιός Creative directors Γιάννης Βάμβουρας, αρχιτέκτων Art Directors Αναστασία Σαλή-Παπασαλή, πρύτανης Ιόνιο πανεπιστήμιο, καθηγήτρια Μουσειολογίας, αρχιτέκτων, αρχαιολόγος Μαρία Πατελάρου, αρχιτέκτων Αθηνά Σχινά, καθηγήτρια, πανεπιστήμιο Αθηνών, ιστορικός Τέχνης Διεθνείς Σχέσεις Κώστας Χρηστίδης, Γεωπόνος, MSc Δρ. Ευθύμιος Κωβαίος D.M.D, Οδοντίατρος Κατερίνα Κουνινιώτη, ζωγράφος Επικοινωνία Σάγια Τσαουσίδου, δημοσιογράφος, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων δημοσιογράφων Κώστας Μάντικας, οικονομολόγος Νομική Υποστήριξη Μαρία Παρασκευά, Δικηγόρος, LLM, Διεθνολόγος Αργύρης Πετρόπουλος, Δικηγόρος, LLM

5 ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ Ιωάννης Καποδίστριας Ο Έλληνας Ο Ευρωπαίος Homo Universalis Η απόφαση για την πραγματοποίηση της έκθεσης στηρίζεται στην πεποίθηση ότι ο Ιωάννης Καποδίστριας, τόσο ως υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας όσο και ως πρώτος Κυβερνήτης του Νεότερου Ελληνικού Κράτους, υπήρξε θερμός υποστηρικτής της συνεργασίας των λαών, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ειρηνικής επίλυσης των διακρατικών διαφορών και πρώιμος εκφραστής του σύγχρονου ιδεώδους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, για την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος και εν συνέχεια για την οργάνωση του υλικού λήφθηκαν υπόψη τα εξής: Οι ιστορικές συνθήκες και συγκυρίες μέσα στις οποίες έδρασε ο Ιωάννης Καποδίστριας. Η προσωπικότητα του ανδρός και η συμβολή του στην επίλυση σοβαρών εθνικών και διακρατικών προβλημάτων που απασχολούσαν την Ευρώπη στις αρχές του 19ου αιώνα. Οι οραματισμοί του για ευρωπαϊκή οργάνωση, ενότητα και προώθηση και η υλοποίησή τους σήμερα. Οι διαχρονικές αξίες του ελληνικού πολιτισμού τις οποίες υπηρέτησε και εξέφρασε με ιδανικό τρόπο τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό - ελληνικό επίπεδο ο Ιωάννης Καποδίστριας. Το ενδιαφέρον που παρουσιάζει για πολλές χώρες της Ευρώπης (Ελβετία, Ρωσία, Γαλλία, κ. α) όπου προγραμματίζεται να περιοδεύσει η Έκθεση. Το πλήθος των αξιόλογων στοιχείων που αφορούν τον Ιωάννη Καποδίστρια και βρίσκονται διάσπαρτα σε ιδιωτικά και δημόσια αρχεία πολλών ευρωπαϊκών χωρών (κρατικά αρχεία, πανεπιστημιακά κέντρα κ.α.) καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές.

6 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ Ιωάννης Καποδίστριας Ο Έλληνας Ο Ευρωπαίος Homo Universalis Η έκθεση με τον τίτλο Ιωάννης Καποδίστριας, ο Έλληνας, ο Ευρωπαίος - Homo Universalis συνδέεται άρρηκτα με τη σύλληψη και θεμελίωση από τον Ευρωπαίο- Έλληνα Καποδίστρια, 2 αιώνες πριν, της ιδέας μιας Ενωμένης Ευρώπης και του πρωταγωνιστικού ρόλου που μπορεί αυτή να διαδραματίζει στα διεθνή δρώμενα. Συγκεκριμένα, ο Ιωάννης Καποδίστριας υπήρξε: Πρόδρομος της ιδέας της Ενωμένης Ευρώπης, συνειδητοποιημένος «ευρωπαϊστής» και οραματιστής της Ευρώπης ως οικουμενικού χώρου και «κοινής πατρίδας» των λαών που την κατοικούν. Οξυδερκής μελετητής των αναγκών της παγκόσμιας κοινωνίας, με πρωτοποριακές ιδέες για σύσταση υπερεθνικού Οργανισμού ( πρόδρομο της ιδέας της Κοινωνίας των Εθνών και του ΟΗΕ) και στόχο την ειρηνική επίλυση των διακρατικών διαφορών. Η σημαντικότητα της προσωπικότητας και του έργου του Ιωάννη Καποδίστρια θα τεκμηριωθεί με το υπάρχον υλικό και θα καταδειχθεί μέσα από: Το όραμα του Ιωάννη Καποδίστρια, αυθεντικού Έλληνα και ταυτόχρονα οικουμενικού ανθρώπου. Τη διορατικότητα και το ρεαλισμό που τον διέκριναν. Την ευθυκρισία του και τη σωστή εκτίμηση των εκάστοτε συνθηκών. Τη δυνατότητα αξιοποίησης των συγκυριών. Τη μεθοδικότητα των ενεργειών του. Τις αναγνωρισμένες, ακόμη και από τους πολέμιους του, φιλελεύθερες και δημοκρατικές ιδέες του και τις πολιτικές και διπλωματικές του ικανότητες. Την αφοσίωση, την ευελιξία και την επιμονή του στην πραγμάτωση των στόχων του. Την ακεραιότητα του χαρακτήρα του.

7 Όλα τα ανωτέρω καθιστούν τον Ιωάννη Καποδίστρια πρότυπο πολιτικού, διπλωμάτη και ανθρώπου με διεθνές κύρος και εμβέλεια, δεδομένου ότι μέσα από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, αρχικά ως στέλεχος της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής και στη συνέχεια ως υπουργός των Εξωτερικών της Ρωσίας, αλλά και ως πρώτος Κυβερνήτης του Νεότερου Ελληνικού Κράτους, κατόρθωσε: Να λύσει τα ακανθώδη προβλήματα της Ελβετίας, προσφέροντάς της υποδειγματικό σύστημα ομοσπονδιακής οργάνωσης και διακυβέρνησης (1814), προσφορά για την οποία οι Ελβετοί τον τίμησαν ανακηρύσσοντάς τον επίτιμο συμπολίτη τους. Να προσφέρει στην ευρωπαϊκή ιστορία την ομοσπονδιακή διάρθρωση του Γερμανικού έθνους η οποία ισχύει μέχρι σήμερα. Να αποτρέψει τον διαμελισμό της Γαλλίας, μετά την ήττα του Ναπολέοντα στο Βατερλό, να υιοθετηθούν οι απόψεις του από όλες τις τότε μεγάλες δυνάμεις για αποχώρηση του στρατού κατοχής από το γαλλικό έδαφος και να ρυθμιστούν ευνοϊκά για τη Γαλλία οι οικονομικές της υποχρεώσεις κατά το συνέδριο της Aix la Chappelle. Την ευγνωμοσύνη της για τη σθεναρή του στάση και τη διάσωσή της αναγνώρισε άμεσα η Γαλλία, απονέμοντάς του τον Μεγαλόσταυρο της Λεγεώνας της Τιμής, ενώ για τις εξαιρετικές ικανότητες και τη συμβολή του στην επίλυση των σοβαρών ευρωπαϊκών προβλημάτων ο τσάρος Αλέξανδρος Α του απένειμε το παράσημο του Αγίου Βλαδίμηρου, ο βασιλιάς της Πρωσίας το παράσημο του Μέλανος Αετού, ο αυτοκράτορας της Αυστρίας του Αγίου Στεφάνου, η Πολωνία του Λευκού Αετού, το βασίλειο της Βυρτεμβέργης της Πίστεως, η ελεύθερη πόλη της Κρακοβίας τον ανακήρυξε επίτιμο πολίτη της και η Ακαδημία Επιστημών της Αγίας Πετρούπολης Εταίρο της. Να εγείρει στα Συνέδρια της Ευρώπης (Συνέδριο Βιέννης 1815, Συνέδριο της Aix la Chappelle 1818) και να φέρει στο προσκήνιο το ανθρώπινο και κοινωνικό πρόβλημα του δουλεμπορίου των Αφρικανών, υποβάλλοντας με υπόμνημά του πλήρες σχέδιο για ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση, προτείνοντας την ίδρυση ειδικού οργανισμού (L Institution Africaine). Εξήντα επτά χρόνια μετά τον θάνατο του Καποδίστρια, το Συνέδριο του Βερολίνου ( ) συμφωνούσε στην ανάγκη ίδρυσης της Association Internationale Africaine με βασική οργάνωση εκείνη του Καποδιστριακού υπομνήματος του Να αναγνωριστούν τα Επτάνησα «Ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος - αρχικά υπό Αγγλική αρμοστεία- εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο καλύτερες συνθήκες για ένα τουλάχιστον μέρος της μέχρι τότε υπόδουλης στους Τούρκους Ελλάδας, διανοίγοντας προοπτικές για πλήρη απελευθέρωση και ανασύσταση του Ελληνικού κράτους, γεγονός στο οποίο οι προσπάθειές του ευοδώθηκαν.

8 ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΘΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ Ιωάννης Καποδίστριας Ο Έλληνας Ο Ευρωπαίος Homo Universalis ΕΛΒΕΤΙΑ Γενεύη Ο Ιωάννης Καποδίστριας έλυσε τα ακανθώδη προβλήματα της Ελβετίας, προσφέροντάς της το υποδειγματικό σύστημα ομοσπονδιακής οργάνωσης και διακυβέρνησης (1814 ). Οι Ελβετοί τον τίμησαν ανακηρύσσοντας τον επίτιμο συμπολίτη τους. ΡΩΣΙΑ Αγία Πετρούπολη / Μόσχα Ο Ιωάννης Καποδίστριας ως στέλεχος της Ρωσικής εξωτερικής πολιτικής και στη συνέχεια ως υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, αποτέλεσε πρότυπο πολιτικού, διπλωμάτη και ανθρώπου με διεθνές κύρος και εμβέλεια. Για τη συμβολή του στην επίλυση των σοβαρών ευρωπαϊκών προβλημάτων ο Τσάρος Αλέξανδρος ο Α του απένειμε το παράσημο του Αγίου Βλαδίμηρου. Χαρακτηρίστηκε προστάτης των Επιστημών και των Τεχνών και η Ακαδημία της Αγίας Πετρούπολης τον ανακήρυξε επίτιμο μέλος της. ΓΕΡΜΑΝΙΑ Μόναχο Ο Ι. Καποδίστριας προσέφερε στην ευρωπαϊκή ιστορία την ομοσπονδιακή διάρθρωση του Γερμανικού έθνους η οποία ισχύει μέχρι σήμερα. ΓΑΛΛΙΑ Παρίσι Απέτρεψε το διαμελισμό της Γαλλίας μετά την ήττα του Ναπολέοντος στο Βατερλό, κατάφερε να υιοθετηθούν οι απόψεις του από τις Μεγάλες Δυνάμεις για αποχώρηση του στρατού κατοχής από το γαλλικό έδαφος και να ρυθμισθούν ευνοϊκά για τη Γαλλία οι οικονομικές της υποχρεώσεις κατά το συνέδριο της Aix la Chappelle.H Γαλλία του απένειμε τον Μεγαλόσταυρο της Λεγεώνας της Τιμής.

9 ΒΕΛΓΙΟ Βρυξέλες Ο Ι. Καποδίστριας θεωρείται ως ο πρώιμος εκφραστής του σύγχρονου ιδεώδους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ΑΥΣΤΡΙΑ Βιέννη Τιμήθηκε με τον Μεγαλόσταυρο του Λεοπόλδου και το Μεγαλόσταυρο του Ερυθρού Αετού από τον βασιλιά της Αυστρίας και της Πρωσίας αντίστοιχα. Η παρουσία του Καποδίστρια στη Βιέννη θεωρείται καταλυτική, καθώς με τις συμβουλές του επηρέαζε αποφασιστικά τον Τσάρο. ΣΛΟΒΕΝΙΑ - Κόπερ Η οικογένεια Καποδίστρια κατάγετε από το Koper (Capo d Istria). H πόλη έχει αδελφοποιηθεί με την Κέρκυρα. ΚΥΠΡΟΣ - Λευκωσία Η μητέρα του Ιωάννη Καποδίστρια ήταν Κυπριακής καταγωγής το γένος Γονέμη. ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ - Λουξεμβούργο Εδρεύει το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών Robert Schuman από τους πατέρες της Ευρωπαϊκής ιδέας, εναν αιώνα μετά τον Ιωάννη Καποδίστρια. ΙΤΑΛΙΑ Βενετία Σπουδασε ιατρική, φιλοσοφία και νομικά στο πανεπιστήμιο της Πάντοβα. Στην Βενετία απενεμήθη τίτλος ευγενείας στην οικογένεια Καποδίστρια και αναγνωρίστηκε από τη Δημοκρατία της Βενετίας. ΕΛΛΑΔΑ Υπήρξε ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας. Χώρισε τη χώρα σε διοικητικές περιφέρειες, θέσπισε κώδικα πολιτικής δικονομίας, αναδιοργάνωσε τις ένοπλες δυνάμεις και ίδρυσε τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Ίδρυσε το Εθνικό Νομισματοκοπείο και καθιέρωσε το φοίνικα ως εθνικό νόμισμα. Ίδρυσε ναυπηγεία στον Πόρο και το Ναύπλιο.

10 ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ιωάννης Καποδίστριας Ο Έλληνας Ο Ευρωπαίος Homo Universalis Παρουσίαση Video: Τα βίντεο που θα παρουσιάζονται στην έκθεση θα είναι θεματικά. Στην αίθουσα όπου θα βρίσκεται ο επισκέπτης και ανάλογα με τα εκθέματα, θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθεί ένα ξεχωριστό βίντεο. Για παράδειγμα, στο χώρο που θα βρίσκεται το γραφείο του Ιωάννη Καποδίστρια μπορούμε να βλέπουμε ένα βίντεο σχετικά με την πολιτική του σταδιοδρομία. Θα είναι ολιγόλεπτης διάρκειας και μεταγλωττισμένα, ανάλογα με τη χώρα που θα βρίσκεται το εκθεσιακό περίπτερο. Θα προβάλλονται από τα αντίστοιχα οπτικοακουστικά συστήματα(touch screen, led tv, video projector). Στην αίθουσα προβολής θα παρουσιάζεται και ντοκιμαντέρ με το σὐνολο των δράσεων του Ιωάννη Καποδίστρια. Η παραγωγή των video θα γίνει σε ποιότητα υψηλής ανάλυσης(hd),με κάμερες υψηλής ευκρίνειας. Το μοντάζ θα γίνει με σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές (AVID, AFTER EFFECT). Τα γυρίσματα θα γίνουν σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε μέρη όπου άφησε την σφραγίδα του ο σπουδαίος αυτός Έλληνας. Θα γνωρίσουμε τους τόπους όπου έκανε τα πρώτα του βήματα ως διπλωμάτης μέχρι το πώς έφτασε να γίνει ο πρώτος Κυβερνήτης του σύγχρονου Ελληνικού κράτους. Το σενάριο θα επιμεληθεί επαγγελματίας σεναριογράφος με την συνεργασία επιστημονικών συμβούλων. Στόχος των video είναι να γνωρίσουμε τον άνθρωπο και πολιτικό Ιωάννη Καποδίστρια μια από τις εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες της Ευρώπης του 19 ου αιώνα.

11 ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Ιωάννης Καποδίστριας Ο Έλληνας Ο Ευρωπαίος Homo Universalis Η έκθεση με θέμα τη ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια, είναι πολιτιστικό γεγονός διεθνούς ακτινοβολίας, όπως ακριβώς διεθνούς ακτινοβολίας πρόσωπο υπήρξε στην εποχή του ο Ιωάννης Καποδίστριας. Πρόκειται για μια έκθεση που προβάλλει την προσωπικότητα του μεγάλου Έλληνα πολιτικού του 19 ου αιώνα. Αυτό το γεγονός θα προβληθεί τόσο στα ελληνικά όσο και στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και θα αποκτήσει την δημοσιότητα που του αναλογεί ως εξής: η Ελλάδα θα προβληθεί στο διεθνή χώρο, μέσα από μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της σύγχρονης ιστορίας της θα αποτελέσει διαφημιστικό όπλο της σύγχρονης Ελλάδας και θα ενισχύσει το προφίλ της χώρας στο εξωτερικό θα αποτελέσει αφορμή για μια πιο εμβαθή γνωριμία του κοινού με τον Ιωάννη Καποδίστρια, και το έργο του θα φωτιστεί, αναδεικνύοντας τον σε μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας Θα συνταχθεί δελτίο τύπου στα ελληνικά και στις γλώσσες των χωρών που θα φιλοξενήσουν την Έκθεση δημοσιογραφικό και άλλο ενημερωτικό υλικό θα αποσταλεί σε έλληνες και ξένους δημοσιογράφους (δελτίο τύπου, φωτογραφίες, video, εκτενές βιογραφικό και άλλες πληροφορίες) Θα υπάρξει συνεργασία με ελληνικά media που θα υποστηρίξουν ως χορηγοί επικοινωνίας την έκθεση. η Έκθεση θα προβληθεί από ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, μέσω ρεπορτάζ και ανταποκρίσεων καθώς και από εφημερίδες και περιοδικά ελληνικά και ξένα έλληνες δημοσιογράφοι θα συνοδεύουν την Έκθεση με συνεχείς ανταποκρίσεις στα ελληνικά media. θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου για την αναγγελία της έκθεσης στα ελληνικά Μέσα.

12 ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΕΚΘΕΣΗΣ Ιωάννης Καποδίστριας Ο Έλληνας Ο Ευρωπαίος Homo Universalis Για το συγκεκριμένο project θα δημιουργηθεί ιστοσελίδα σε 5 (πέντε) γλώσσες Ελληνικά, Αγγλικά, Ρώσικα, Γαλλικά, και Γερμανικά η οποία θα αναφέρεται στη ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια. Η ιστοσελίδα θα χωρίζεται σε χρονικές ενότητες, ανάλογες με την πορεία της καριέρας του Καποδίστρια. Η λογική της ιστοσελίδας θα είναι να προσφέρει στον χρήστη το υλικό που θα μπορούσε να δει στο εκθεσιακό περίπτερο. Στην ιστοσελίδα θα υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης (με live streaming) με το χώρο του περιπτέρου (σε επιλεγμένα σημεία του περιπτέρου) ώστε να δίνεται η δυνατότητα στο χρήστη να μπορεί να δει τις βασικές ενότητες της Έκθεσης «Ιωάννης Καποδίστριας». Επίσης θα δημιουργηθεί online game γνώσεων, για τη ζωή και το έργο του Καποδίστρια ώστε να έχει: Εκπαιδευτικό χαρακτήρα που θα ενημερώνει για τις βασικές πτυχές της ζωής και του έργου του Ψυχαγωγικό χαρακτήρα για τις νεώτερες ηλικίες. Το συγκεκριμένο παιχνίδι θα υπάρχει σε κάθε αίθουσα του περιπτέρου και όταν ο χρήστης απαντά σε μια ερώτηση θα του δίνεται ένας κωδικός, ώστε να μπορεί να συνεχίσει το παιχνίδι στην επόμενη αίθουσα του περιπτέρου. Με αυτό τον τρόπο θα ενθαρρύνεται ο επισκέπτης να συνεχίσει την περιήγηση του στο περίπτερο, ώστε όταν ολοκληρώσει το παιχνίδι να λάβει σαν δώρο ένα αναμνηστικό. Η ιστοσελίδα θα είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο ώστε να συμπληρώνει το υλικό που θα υπάρχει στο περίπτερο με την παρουσία touchscreens- σε επιλεγμένες αίθουσες. Τέλος σε κεντρικό σημείο της ιστοσελίδας θα υπάρχει και online ψηφοφορία με κλειστές ερωτήσεις για συγκεκριμένες πτυχές της ζωής του Κυβερνήτη.

13 Ενδεικτικός κατάλογος εκθεμάτων, εγγράφων κλπ. Το νησί και η πόλη Capo d Ιstria, σε παλαιές παραστάσεις. Φρειδερίκος Β - προσωπογραφία. Ομάδα Ιπποτών Ιερουσαλήμ Άκκρας -Ρόδου-Μάλτας. Εικόνα του Συμβουλίου των Ιπποτών με τον Μάγιστρο. Άποψη της Ακυληίας. Το γενεαλογικό δένδρο της οικογενείας Καποδίστρια. Το Πεδεμόντιον και η πρωτεύουσά του Τορίνο. Η Βενετία. Το οικόσημο της οικογένειας Καποδίστρια. Το οικόσημο της οικογένειας Κοντοσκάλη. Αρχαία άποψη της Κερκύρας. Χάρτης της Κέρκυρας από τον Coronelli. Ο Francesco Morozini, παλαιά λιθογραφία και το μνημείο του στην Κέρκυρα. Προσωπογραφίες προγόνων της οικογένειας του Ιωάννη Καποδίστρια. Το σπίτι στην Κέρκυρα. Το εξοχικό σπίτι -Μουσείο - στην Κουκουρίτσα. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου ενορία του. Η πορσελάνινη κολυμβήθρα, όπου βαπτίσθηκε ο Ι.Κ Προσωπογραφία του Ι.Κ σε νεαρή ηλικία. Χαράλαμπος Παχής. Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας

14 Ενδεικτικός κατάλογος εκθεμάτων, εγγράφων κλπ. Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας Padova - άποψη της πόλεως. Padova - Tο πανεπιστήμιο. Padova - Το αμφιθέατρο ανατομίας. Padova -Η αίθουσα των 40- με την προσωπογραφία του I.Καποδίστρια. Πίνακας Συλλογή Μητροπολίτη Κέρκυρας. οι Γάλλοι στην Κέρκυρα, οι Ρωσότουρκοι στην Κέρκυρα Γκραβούρα - ο Ρώσος ναύαρχος Ουσακώφ. Κεφαλονιά Το έπιπλο του γραφείου του, ως Γραμματέως του Κράτους της Ιονίου Πολιτείας. Λευκάδα Κατσαντώνης, Κίτσος Μπότσαρης και άλλοι αρματωλοί στη Λευκάδα του Προσωπογραφία- Αλή πασά Τεπελενλή. Γκραβούρα - Ειρήνη του Τιλτσίτ. Έγγραφο του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας κόμη Πέτροβιτς Ρουμιάντσεφ, με το οποίο ο Καποδίστριας καλείται να αναλάβει υπηρεσία στην Αγία Πετρούπολη. Έγγραφα Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας. Βιέννη - Ρωσική Πρεσβεία. Γκραβούρες : - Ο Ιγνάτιος της Ουγγροβλαχίας. - Ο Ι.Γ.Εϋνάρδος. - Ο Νικόλαος Σπηλιάδης. - Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης - Ο 'Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος. - Ο Σπυρίδων Τρικούπης - Ο Ιωάννης Κωλέττης. - Ο Αναστάσιος Πολυζωΐδης - Ο ποιητής Αλέξανδρος Σούτσος. - Ο Πέτρος Μαυρομιχάλης - Ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης - Ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης Τραπουλόχαρτα της εποχής με τη μορφή του Καποδίστρια. Γραμματόσημο με τη μορφή του Καποδίστρια. Χαρτονόμισμα των 500 δρχ., με τη μορφή του Καποδίστρια. Κέρμα των 20 λεπτών ΕΥΡΩ, με τη μορφή του Καποδίστρια

15 ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΚΘΕΜΑΤΩΝ Ιωάννης Καποδίστριας Ο Έλληνας Ο Ευρωπαίος Homo Universalis ΕΛΛΑΔΑ - ΑΘΗΝΑ Αιξωνή, μονύδριον Ακάθιστου πατέρα Μάριου Δαπέργολα. Πίνακας με απεικόνιση του ατυχήματος Καποδίστρια στην Κέρκυρα, που παρ' ολίγο να του κοστίσει τη ζωή. (0,30x 0,40 εκ.) Προσωπογραφία Νικηφόρου Θεοτόκη (0,50x 0,35εκ) και άλλα κερκυραϊκά και καποδιστριακά. Ασπιώτη Εκτυπωτικές εργασίες Α.Ε. Τραπουλόχαρτα με τη μορφή του Καποδίστρια.(0,10x 0,8 - κομμάτια 30 ) Βιβλιοθήκη της Βουλής Κδ.233 Πρωτόκολλο & κατάστιχα εγγράφων της Γερουσίας, , (0,225x0,32) Κδ.237 εξερχόμενα της Δ εθνικής Συνελεύσεως, (0,30x 0,21) Κδ.238 Πρακτικά της Γ εθνικής Συνελεύσεως, (0,25x 0,19) Κδ.239 Ψηφίσματα & Πρωτόκολλα της Γ Συνελεύσεως, (0,25x0,19) Κδ.240 Πρακτικά συνεδριάσεων της Γερουσίας, (0,265x0,17) Κδ.242 Πρωτόκολλα. Γερουσίας, Κδ.285 εξερχόμενα εκ των εγγράφων του Κυβερνήτη, Κδ.333 Observations sur un projet...[αφορά τον Ι.Κ.], (0,227x0,151) Κδ.354 Βιβλίο Πελοποννησιακής Γερουσίας, 1822.(0,349x0,372) Κδ. 441 Ομοίως.(0,395x0,285) Κδ. 443 'Αντίγραφα επιστολών Ι.Καποδίστρια.(0,300x0,200) Κδ. 445 Μιχαήλ Σούτσου προς Ιωάννη και Αυγουστίνο Καποδίστρια.(0,703x0,192) Καποδιστριακά έγγραφα εκ του Αρχείου.(0,70x0,71 έκαστον) Προτομή του Ιωάννη Καποδίστρια, του Κόσσου.(ύψος 50 εκ.) Το σώμα της εφημερίδος Απόλλων Ύδρας, 1831.(0,30x0,21) Το σώμα της εφημερίδος Αιγιναία, 1831 (0,22x0,16) Το σώμα της εφημερίδας Γενική Εφημερίς της Ελλάδος, του 1831.(0,30x0,21) Γενικά Αρχεία του Κράτους Επιλογή εκ των εγγράφων Ι.Καποδίστρια.(έκαστο 0,21x0,18) Γεννάδειος Βιβλιοθήκη Βιβλιακό και εικονογραφικό υλικό. (Βιβλία κατά το πλείστον 25 εκ. ύψος. Οι διαστάσεις των εικόνων διαφέρουν) Τοπογραφικό Κερκύρας του Άγγλου ζωγράφου Lear.(γκραβούρα0,35x0,25) Εθνική Βιβλιοθήκη Καζαντζάκη, Ιωάννης Καποδίστριας (τραγωδία) Η πρώτη έκδοση.(0,20x0,14)

16 ΕΛΛΑΔΑ ΑΘΗΝΑ Εθνικό Ιστορικό Μουσείο - Παλαιά Βουλή Προσωπογραφία Ιωάννη Καποδίστρια ως Κυβερνήτη (0,50x0,42) Λιθογραφία Ιωάννη Καποδίστρια.(0,28x0,20) Προσωπογραφία Κωνσταντίνου Κανάρη.(0,50x0,40) Προσωπογραφία Ανδρέα Μιαούλη.(0,50x0,40) Προσωπογραφία Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.(0,50x0,40) Προσωπογραφία Αδαμαντίου Κοραή.(0,50x0,40) Έντυπο πρόγραμμα: Διάταξη εκφοράς [κηδεία] Ιωάννη Καποδίστρια (0,35x0,49) Προσωπογραφία Δημητρίου Υψηλάντη.(0,50x0,40) Προσωπογραφία Γεωργίου Μαυρομιχάλη. (0,50x0,40) Προσωπογραφία Κωνσταντίνου Μαυρομιχάλη.(0,50x0,40) Η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια από λαϊκό ζωγράφο(0,25x0,40) Προτομή του Ιωάννη Καποδίστρια. (ύψος 0,40) Προτομή της Ρωξάνδρας Στούρτζα. (ύψος 0,40) Η διαθήκη του Ηπειρώτη εθνικού ευεργέτου Ιωάννου Δομπόλη, φίλου και συνεργάτη του Καποδίστρια (+1850), με την οποία ιδρύει το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (0,20x0,16) Προσωπογραφία του Δομπόλη(0,30x0,20) Τράπεζα της Ελλάδος Χαρτονομίσματα των 500 δραχμών με την μορφή του Ι. Καποδίστρια. (0,15x0,16 δύο όψεις). Κέρματα των 20 λεπτών ΕΥΡΩ με τη μορφή του Καποδίστρια.(0,021x0,042 δύο όψεις) Π.Φ. Χριστόπουλος Πολύτομη συλλογή δημοσιευμάτων ιστορικού και λογοτεχνικού χαρακτήρα για τον Ιωάννη Καποδίστρια, μεταξύ των οποίων και μερικά σπάνια. (τα περισσότερα 0,20-0,25 ύψος) Χειρόγραφα του έργου του Νικολάου Σπηλιάδη για την Καποδιστριακή περίοδο.(0,30 χ 0,21) Προσωπογραφία του Σπηλιάδη.(0,25x0,20) Σειρά εγχρώμων διαφανειών, Πανεπιστήμιο της Πάδοβας (όπου ολόσωμη προσωπογραφία του Ιωάννη Καποδίστρια), το πραγματικό σπίτι του στην Κέρκυρα, το εξοχικό σπίτι των Καποδίστρια στην Κουκουρίτσα, το μοναστήρι της Πλατυτέρας και οι τάφοι των Καποδίστρια κ.α. (Μπορούν να γίνουν φωτογραφίες 0,30x0,25 ή και μεγαλύτερες). Eθνικό Θέατρο Στολές εποχής

17 ΕΛΛΑΔΑ ΑΙΓΙΝΑ Φωτογραφία - Το "Παλάτι του Μπαρμπαγιάννη".(0,30x0,25 οι μεγαλύτερες) Φωτογραφία - Το ορφανοτροφείο του Καποδίστρια.(Ομοίως) Φωτογραφία - Το διδασκαλείον του Eynard.(Ομοίως) Φωτογραφία - Το επί Καποδίστρια Εθνικό Τυπογραφείο στην Αίγινα. (Ομοίως) Σώμα της εφημερίδας Αιγιναία, 1831.(0,22x0,16) ΑΡΓΟΣ Φωτογραφία - Οι στρατώνες του Καποδίστρια.(φωτογραφία 0,30x0,25 Φωτογραφία - Το αρχαίο θέατρο, όπου συνήλθε η Εθνική Συνέλευση των Ελλήνων ΚΕΡΚΥΡΑ Αναγνωστική Εταιρεία Κερκύρας Το προσωπικό γραφείο του Ιωάννη Καποδίστρια, ως αξιωματούχου της Ιονίου Πολιτείας (επιφάνειας 1,50x0,80) και πολλά άλλα αντικείμενα. Γ.Α.Κ., Παράρτημα Κερκύρας /αρχείο Καποδίστρια Το έγγραφο της 15 Μαΐου 1808, με το οποίο ο Καγκελάριος της Ρωσίας Ρουμνιάντσεφ ( ) καλεί τον Ι. Καποδίστρια να αναλάβει υπηρεσία στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας. (0,28x0,22) Δήμος Κερκυραίων Πίνακας Χ. Παχή, Η δολοφονία του Καποδίστρια.(0,36x 0,80) Πίνακας Σ. Προσαλέντη: Πολεμιστής του 1821.(0,60x0,40) Προσωπογραφία Ανδρ. Μουστοξύδη.(0,60x0,40) Επιλογή από την πλούσια συλλογή απόψεων της Κέρκυρας. (Οι διαστάσεις ποικίλουν) Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών Αρχείο Καποδίστρια, τόμ. Α - Η και Ι (9 τόμοι, ύψ. 0,25) Εικονογραφικό Υλικό. (ποικίλων διαστάσεων) Οικογένεια Θεοτόκη /Βιβλιοθήκη και προσωπικά αντικείμενα Αρχειακό υλικό, βιβλία και αντικείμενα. (χωρίς διαστάσεις) Βιάρος Καποδίστριας Προσωπικά αντικείμενα. (χωρίς διαστάσεις) Εξοχικό σπίτι των Καποδίστρια στη Κουκουρίτσα Προσωπογραφίες όλων των μελών της οικογένειας Καποδίστρια,(0,50x0,30 έκαστη), πίνακας με το γενεαλογικό τους δένδρο(0,40 εκ.) και πάρα πολλά προσωπικά αντικείμενα. μεταξύ των οποίων αυθεντικά έπιπλα (τραπεζαρία, ερμάρια, είδη εστιάσεως, βιβλιοθήκες, κ.α.) Προτομή του Ι. Καποδίστρια στο ύψωμα. (ύψος 0,50 εκ.)

18 ΕΛΛΑΔΑ Ι. Μητρόπολη Κερκύρας Προσωπογραφία Ι. Καποδίστρια σε νεαρή ηλικία.(0,35x0,25) Ρωσικό Αρχιερατικό Εγκόλπιο, που δώρισε ο Ι. Καποδίστριας στη Μονή Πλατυτέρας Κερκύρας.(διαμ. 0,07 περίπου) Εικόνα της Παναγίας, που είχε στο δωμάτιό του ο Ι. Καποδίστριας.(ύψος 0,20μ.) Πίνακας που απεικονίζει το ατύχημα του Ι. Καποδίστρια όταν ασκούσε την ιατρική στην Κέρκυρα και έπεσε από το άλογό του. Το ζώο τον έσερνε και ως εκ θαύματος σώθηκε.(0,30x0,40) Κολυμβήθρα στην οποία βαφτίσθηκε ο Ι. Καποδίστριας από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, την ενορία του (ύψους 0,20μ.) ΝΑΥΠΛΙΟ Πίνακες του Ναυπλίου της Καποδιστριακής περιόδου (το μέγεθος ποικίλει) Η Σχολή των Ευελπίδων (φωτογραφία 0,30x0,25) ΤΙΡΥΝΘΑ Το Γεωργικό Σχολείο (φωτογραφία 0,20x0,25) ΥΔΡΑ Η Ύδρα του Αγώνα (ποικίλουν οι πίνακες, 0,50x0,30περίπου) Προσωπογραφίες Κουντουριώτη.(0,50x0,30) Έγγραφα του τοπικού Αρχείου.(0,30x0,21- το μεγαλύτερο) Σώμα της εφ. Απόλλων, Ύδρα ,30εκ. ύψος) ΑΓΓΛΙΑ Πύργος του Ουΐνδσωρ στην Αγγλία, αίθουσα Βατερλώ Προσωπογραφία του Ι.Κ. που έγινε στη Βιέννη από τον Άγγλο ζωγράφο Τόμας Λόρενς. ΑΥΣΤΡΙΑ Βιέννη / Μουσείο της πόλεως Η Βιέννη του 1811, πριν κατεδαφισθούν τα τείχη. Προσωπογραφία του αυτοκράτορος Φραγκίσκου του Β ( ) Προσωπογραφία του πρίγκιπος Μέττερνιχ. Πίνακας του Συνεδρίου της Βιέννης (1815). ΓΑΛΛΙΑ Προσωπογραφία του Ναπολέοντα περί το Προσωπογραφία Λουδοβίκου ΙΗ ( ). Φωτογραφία- Το Παρίσι του ΓΕΡΜΑΝΙΑ Βαυαρικό Στρατιωτικό Μουσείο Ingolstadt Γκραβούρα - Ad Albert Marc, η βασιλική κατοικία στο Ναύπλιο.

19 ΕΛΒΕΤΙΑ Ανέκδοτα κείμενα έγγραφα του Υπουργείο Εξωτερικών της Ελβετίας. Προσωπογραφία του Eynard. Η Ζυρίχη του Γκραβούρες εποχής Κοστούμια εποχής κ.α ΡΩΣΙΑ Ανέκδοτα κείμενα έγγραφα του Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας. Προσωπογραφίες τσάρου Αλεξάνδρου, Υπουργού των Εξωτερικών Νέσελροδ, ναυάρχου Ουσακώφ κλπ Το πρωτότυπο του υπομνήματος που υπέβαλε ο Ι.Κ. στον τσάρο Νικόλαο τον Α τα τέλη του 1826 (Aperçu de ma carrière publique depuis 1798 jusqu à 1822), με το οποίο ζητεί να γίνει δεκτή η παραίτηση του από τη ρωσική υπηρεσία. Πίνακας που εικονίζει τη συνάντηση του τσάρου Αλεξάνδρου του Α με τον Ναπολέοντα στο Τιλσίτ (Αύγουστος 1907). Κοστούμια από την ταινία «Ρωσική ΚΙΒΩΤΟΣ»

20 ΣΧΕΔΙΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ Ιωάννης Καποδίστριας Ο Έλληνας Ο Ευρωπαίος Homo Universalis Σύμφωνα με τον Καποδίστρια, εκκίνηση για την υλοποίηση του οράματος του όφειλε να είναι η ενίσχυση του πολιτισμικού επιπέδου της κάθε χώρας, μέσω των διανοούμενων της εποχής αλλά και μέσω της γραπτής κληρονομιάς των περασμένων ετών. Η δημιουργία μιας Εθνικής Βιβλιοθήκης, η οποία θα περιείχε όλο τον Ελληνικό γραπτό πλούτο ήταν πρωταρχική του επιδίωξη που πραγματοποιήθηκε με την ανέγερση της Εθνικής Βιβλιοθήκης στην Αίγινα (τότε πρωτεύουσα του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους) και τη μετέπειτα στέγαση της στην Αθήνα.

21

22

23

24

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ο Έλληνας, ο Ευρωπαίος, Homo Universalis ΠΕΡΙΟΔΕΥΟΥΣΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ο Έλληνας, ο Ευρωπαίος, Homo Universalis ΠΕΡΙΟΔΕΥΟΥΣΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ο Έλληνας, ο Ευρωπαίος, Homo Universalis ΠΕΡΙΟΔΕΥΟΥΣΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Η Ευρωπαϊκή διάσταση του έργου του Ιωάννη Καποδίστρια στην Ευρώπη του 19ο αιώνα Ο Ιωάννης Καποδίστριας,

Διαβάστε περισσότερα

Ένα μικρό μουσείο Μια μεγάλη ιστορία

Ένα μικρό μουσείο Μια μεγάλη ιστορία Ένα μικρό μουσείο Μια μεγάλη ιστορία Το μοναδικό μουσείο αφιερωμένο στον κερκυραίο Ιωάννη Καποδίστρια, πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας και κορυφαίο ευρωπαίο διπλωμάτη, βρίσκεται στην γενέτειρά του, την Κέρκυρα.

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Γυμνάσιο Μελισσίων Σχολικό έτος: Τμήμα: Γ 2 Μάθημα: Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία. Επιμέλεια παρουσίασης: Μαμίτσα Μαρία, Μάστορα Βεατρίκη

2 ο Γυμνάσιο Μελισσίων Σχολικό έτος: Τμήμα: Γ 2 Μάθημα: Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία. Επιμέλεια παρουσίασης: Μαμίτσα Μαρία, Μάστορα Βεατρίκη 2 ο Γυμνάσιο Μελισσίων Σχολικό έτος: 2017-2018 Τμήμα: Γ 2 Μάθημα: Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία Επιμέλεια παρουσίασης: Μαμίτσα Μαρία, Μάστορα Βεατρίκη Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ευ. Δανίκα Γεννήθηκε στην Κέρκυρα

Διαβάστε περισσότερα

Ένα μικρό μουσείο Μια μεγάλη ιστορία

Ένα μικρό μουσείο Μια μεγάλη ιστορία Ένα μικρό μουσείο Μια μεγάλη ιστορία Το μοναδικό μουσείο αφιερωμένο στον κερκυραίο Κόμη Ιωάννη Καποδίστρια, Α' Κυβερνήτη της Ελλάδας και κορυφαίο ευρωπαίο διπλωμάτη, βρίσκεται στην γενέτειρά του, την Κέρκυρα.

Διαβάστε περισσότερα

www.kalymnikifilia.gr

www.kalymnikifilia.gr Η επιρροή του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση του ρωσικού εκπαιδευτικού συστήματος (το παράδειγμα των Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Μόσχας) ΒΑΝΤΙΜ ΓΙΑΡΟΒΟÏ Kαθηγητής μουσικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ναύπλιο, Βουλευτικό Παρασκευή 9 - Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015 Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, απόγευμα Εναρκτήρια Συνεδρία 6.00-6.30: Υποδοχή Συνέδρων και Κοινού 6.30-6.40: Προσφώνηση

Διαβάστε περισσότερα

Α. Δράσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Πάφος 2017»

Α. Δράσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Πάφος 2017» ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ ΣΤΟΧΟΣ 3 ος : Η αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου του συνόλου των κατοίκων της Ευρώπης και η ανάδειξη των κοινών στοιχείων και της πολυμορφίας των ευρωπαϊκών πολιτισμών, μέσα από πολιτιστικές

Διαβάστε περισσότερα

14 ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ «ΡΩΣΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ 2015» ( )

14 ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ «ΡΩΣΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ 2015» ( ) 14 ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ «ΡΩΣΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ 2015» (23.09 27.09) 13 ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ «ΡΩΣΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ 2014» (25.09-05.10) 11 ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ «ΡΩΣΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 17 - Ο Ι. Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας ( ) Η ολοκλήρωση της ελληνικής επανάστασης. Ιστορία Γ Γυμνασίου

Ενότητα 17 - Ο Ι. Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας ( ) Η ολοκλήρωση της ελληνικής επανάστασης. Ιστορία Γ Γυμνασίου Ενότητα 17 - Ο Ι. Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας (1828-1831) Η ολοκλήρωση της ελληνικής επανάστασης Ιστορία Γ Γυμνασίου Το Ναύπλιο την εποχή της άφιξης του Καποδίστρια (1828) Χρονολόγιο Ερειπωμένη

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργασία για την Ανοικτή Διακυβέρνηση. Σχέδιο Δράσης

Συνεργασία για την Ανοικτή Διακυβέρνηση. Σχέδιο Δράσης Συνεργασία για την Ανοικτή Διακυβέρνηση Σχέδιο Δράσης 2016-2018 Δέσμευση : Ενίσχυση της εξωστρέφειας και της προσιτότητας του Κοινοβουλίου στον πολίτη Στόχος: Ενίσχυση της διαφάνειας των κοινοβουλευτικών

Διαβάστε περισσότερα

ICOM και ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ

ICOM και ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ICOM ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Αγ.Ασωμάτων 15 ΑΘΗΝΑ 105 53 Τηλ./Fax: 210 3219414 www.otenet.gr/icom Email icom@otenet.gr ICOM και ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων ιδρύθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υφιστάμενη Κατάσταση και Προοπτικές

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υφιστάμενη Κατάσταση και Προοπτικές ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υφιστάμενη Κατάσταση και Προοπτικές 11 Οκτωβρίου 2019 Κύριος εκφραστής της πολιτιστικής πολιτικής του Κράτους όσον αφορά στον σύγχρονο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΗΜΕΡΑ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ & ΔΙΕΘΝΟΥΣ AΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΕΙΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ «Η Ελλάς ευγνωµονούσα» ή «Υπέρ Πατρίδος το Παν» ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΒΡΥΖΑΚΗ ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΗΜΕΡΑ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Οι αρχειακές συλλογές του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας

Οι αρχειακές συλλογές του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας Οι αρχειακές συλλογές του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας B. Αρχειακές συλλογές που προέρχονται από ιδιωτικά αρχεία (DEP) και πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Καζαnτζακησ. Νίκος. ώρα 7.30 μ.μ. τεταρτη, 11 Οκτωβρίου Θέατρο παλλασ Λευκωσια. Παρουσίαση του «Μaking of» της ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή

Καζαnτζακησ. Νίκος. ώρα 7.30 μ.μ. τεταρτη, 11 Οκτωβρίου Θέατρο παλλασ Λευκωσια. Παρουσίαση του «Μaking of» της ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή Παρουσίαση του της ταινίας του Νίκος Καζαnτζακησ τεταρτη, 11 Οκτωβρίου 2017 Θέατρο παλλασ Λευκωσια ώρα 7.30 μ.μ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Εκδήλωση αφιερωμένη στον Μεγάλο Έλληνα Συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη Παρουσίαση του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ E ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 10311 30 Οκτωβρίου 2018 ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 185 NOMOΣ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 4570 Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ. Ενημέρωση για δραστηριότητες της ΕΤΙΝ. Σύντομη παρουσίαση της εταιρείας

ΘΕΜΑ. Ενημέρωση για δραστηριότητες της ΕΤΙΝ. Σύντομη παρουσίαση της εταιρείας Κέρκυρα, 19 Απριλίου 2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Ταχ. Διεύθυνση: Αλυκές Ποταμού Ταχ. Κώδικας: 49100, Κέρκυρα Τηλέφωνο: 2661039606, 2661031696 Fax: 2661042335

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β έως ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 2014

ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β έως ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 2014 Κυριακή, 6 Ιουλίου Άφιξη στην Αθήνα. Μεταφορά στο Ξενοδοχείο Κέρασμα και συνάντηση με τους υπέυθυνους των Θερινών Σχολείων Δείπνο - Διανυκτέρευση 08:30-09.30 Πρωϊνό 09:30-10:00 του Ιδρύματος Ωνάση. Η Στέγη

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ» ANAPARASTASIS - rendering - animation - VR - stereoscopic presentation

«ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ» ANAPARASTASIS - rendering - animation - VR - stereoscopic presentation Harvard Center for Hellenic Studies Κώδικας VENETUS A Studio Παράλληλο Κύκλωμα Ψηφιοποίηση, Τεκμηρίωση και Ανάδειξη κινηματογραφικών συλλογών από το αρχείο του STUDIO-παράλληλο κύκλωμα - Διάδοση της κινηματογραφικής

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Χίµαιρα A CREATIVE PROJECT IN ERMOUPOLIS SEPTEMBER Πανεπιστήµιο Αιγαίου Ινστιτούτο Σύρου HERMeS Aeternus

Ψηφιακή Χίµαιρα A CREATIVE PROJECT IN ERMOUPOLIS SEPTEMBER Πανεπιστήµιο Αιγαίου Ινστιτούτο Σύρου HERMeS Aeternus Ψηφιακή Χίµαιρα A CREATIVE PROJECT IN ERMOUPOLIS 15-30 SEPTEMBER 2018 Πανεπιστήµιο Αιγαίου Ινστιτούτο Σύρου HERMeS Aeternus Η ιδέα 1 Η Ερµούπολη (πόλη του Ερµή, προστάτη του εµπορίου) γνωρίζει αξιοσηµείωτη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΑΡΧΕΙΑΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ

ΟΙ ΑΡΧΕΙΑΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΙ ΑΡΧΕΙΑΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ Τρίτη 26 Μαρτίου 2019 ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ Αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας» ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΣΕΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ Παναγιώτα Αλειφέρη

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση υποβολής ανακοινώσεων ΣΥΝΕΔΡΙΟ Η Επανάσταση του 1821 στην Ιστορία και την Λογοτεχνία Μαρτίου 2020

Πρόσκληση υποβολής ανακοινώσεων ΣΥΝΕΔΡΙΟ Η Επανάσταση του 1821 στην Ιστορία και την Λογοτεχνία Μαρτίου 2020 Πρόσκληση υποβολής ανακοινώσεων ΣΥΝΕΔΡΙΟ Η Επανάσταση του 1821 στην Ιστορία και την Λογοτεχνία 20-21 Μαρτίου 2020 Συνεχίζοντας την πορεία των συνεδρίων που ξεκινήσαμε το 2016 με το Συνέδριο «Η Κωνσταντινούπολη

Διαβάστε περισσότερα

Η Μεθώνη και η περιοχή της από την αρχαιότητα έως τα νεότερα χρόνια Αρχαιολογικές και ιστορικές προσεγγίσεις

Η Μεθώνη και η περιοχή της από την αρχαιότητα έως τα νεότερα χρόνια Αρχαιολογικές και ιστορικές προσεγγίσεις ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ/ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΚΑΣΤΡΟΥ ΜΕΘΩΝΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ Η Μεθώνη και η περιοχή της από την αρχαιότητα έως τα νεότερα χρόνια Αρχαιολογικές και ιστορικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 1 ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ 2016-2017 ΛΥΚΕΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΠΕΜΠΤΗ, 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΜΑΡΙΑ ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ, Β.Δ.Α ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ 2 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

χρόνια. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

χρόνια. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1837-2017 180 χρόνια Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ: 1837-2017 / 180 χρόνια Βασικοί άξονες Θεματολογία Σκοπός Βασικοί άξονες (1) Η συμβολή του ΕΚΠΑ στην επιστήμη και στην έρευνα. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΝΕΑ ΚΑΙ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΝΕΑ ΚΑΙ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΝΕΑ ΚΑΙ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Νομισματική Συλλογή Alpha Bank, Πανεπιστημίου 41, 102 52, Αθήναι, Τηλ. 210 326 2460-1 www.alphanumismatics.gr, numismatic@alpha.gr εκέμβριος 2014 Νέα Έκθεση: Η

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Μαθαίνω πριν σπουδάσω 8-2-2016 ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΟΦΙΑ ΜΠΟΥΤΣΙΟΥΚΗ Λέκτορας ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Ίδρυση: 1990 Το τρίτο κατά σειρά τμήμα που δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Ανήκει στη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ. STATUS ΠΙΝΑΚΑ: Οριστικός

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ. STATUS ΠΙΝΑΚΑ: Οριστικός 383947 383939 Φύλαξη, ανάδειξη και βελτίωση προσβασιμότητας αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΡΧΙΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΑΡΧΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 17. Ο Ιωάννης Καποδίστριας και το έργο του (σελ )

Κεφάλαιο 17. Ο Ιωάννης Καποδίστριας και το έργο του (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης Γ Ενότητα «Η Μεγάλη Επανάσταση (1821-1830)» 1 Κεφάλαιο 17 Ο Ιωάννης Καποδίστριας και το έργο του (σελ. 138 141) Ο Ιωάννης Καποδίστριας καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια της Κέρκυρας.

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηµατίας, Φιλικός, διοικητικό στέλεχος, πολιτικός Ιωάννινα

Επιχειρηµατίας, Φιλικός, διοικητικό στέλεχος, πολιτικός Ιωάννινα Επώνυµο Όνοµα Υπογραφή Σταύρου - Τσιαπαλάµος Γεώργιος Σφραγίδα Υπογραφές Αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης, ΙΕΕΕ, Αθήνα, 1984 Ιδιότητα Γέννησης Χρόνος Γέννησης Καταγωγής Θανάτου Χρόνος Θανάτου Βιογραφικά

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε.Π«ρ.Ι(ΙΠ) Αρ. 3391, Ν.7(ΠΙ)/2000

Ε.Ε.Π«ρ.Ι(ΙΠ) Αρ. 3391, Ν.7(ΠΙ)/2000 Ε.Ε.Π«ρ.Ι(ΙΠ) Αρ. 3391, 3.3.2000 199 Ν.7(ΠΙ)/2000 Ο περί της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Σλοβενίας για Συνεργασία στους Τομείς του Πολιτισμού,

Διαβάστε περισσότερα

2.2 Σημαντικές αποφάσεις και σημαντικές ψηφοφορίες του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου

2.2 Σημαντικές αποφάσεις και σημαντικές ψηφοφορίες του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου ΘΕΜΑΤΑ: Ημερήσια Διάταξη Συνεδρίας Συγκλήτου αρ. 06/2012 Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012, Ώρα 11:00 π.μ. 2:00 μ.μ. (Μέρος Α ) και Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012, Ώρα 08:45 π.μ. 11:00 π.μ.(μέρος Β ) 1. ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Το τετραήμερο από 15 έως 18 Μαΐου 2015 οργανώθηκαν και συντονίστηκαν για

Το τετραήμερο από 15 έως 18 Μαΐου 2015 οργανώθηκαν και συντονίστηκαν για ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Κέρκυρα 4 Ιουνίου 2015 Ένας απολογισμός: Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2015 στην Κέρκυρα. Από τον Σταύρο Βλίζο, Λέκτορα Μουσειολογίας Αρχαιολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Το τετραήμερο από 15 έως

Διαβάστε περισσότερα

χρόνια. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

χρόνια. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1837-2017 180 χρόνια Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ: 1837-2017 / 180 χρόνια Επετειακό έμβλημα Βασικοί άξονες Θεματολογία Σκοπός Επετειακό έμβλημα Επετειακό έμβλημα και λογότυπος Επετειακός

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλη επιτυχία η «Ιδανική Πόλη: Η Πόλη των Φιλοσόφων» Κείμενο: CorfuPress com Τρίτη, 05 Οκτωβρίου :16

Μεγάλη επιτυχία η «Ιδανική Πόλη: Η Πόλη των Φιλοσόφων» Κείμενο: CorfuPress com Τρίτη, 05 Οκτωβρίου :16 Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της «Ιδανικής Πόλης: Της Πόλης των Φιλοσόφων» η οποία έλαβε χώρα στη νησίδα Βίδο το Σάββατο, στο πλαίσιο της διαπολιτισμικής συνεργασίας του Δήμου Κερκυραίων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ; ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ; ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ Το ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΑΤΣΟΥ σας προσκαλεί σε συνέδριο με θέμα: ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ; ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ AΘΗΝΑ 2014

Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ AΘΗΝΑ 2014 Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ AΘΗΝΑ 2014 A VISIONARY FILM ΔΥΟ ΔΙΚΗΓΌΡΟΙ ΜΆΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΉ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΏΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΏΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΉΝΑ A visionary film Η ταινία PROMAKHOS παρουσιάζει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2019-2020 Τριάντα χρόνια η καρδιά της Λευκωσίας! Οι άνθρωποι του το ανέδειξαν και ο κόσμος το αγάπησε Τριάντα χρόνια η καρδιά της Λευκωσίας! Φέτος είναι μια ξεχωριστή χρονιά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΩΝ-ICOMOS

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΩΝ-ICOMOS Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Συνεδρίων ICOMOS: International Council of Monuments and Sites-Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών Πληροφορίες: Νοτίνα Κοντογιάννη ICOMOS ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΝΗΜΕΙΩΝ & ΤΟΠΟΘΕΣΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΘΟΥΛΑ ΜΠΑΚΟΛΗ ΕΛΕΝΗ-ΜΑΡΙΑ ΑΡΜΕΝΗ

ΑΝΘΟΥΛΑ ΜΠΑΚΟΛΗ ΕΛΕΝΗ-ΜΑΡΙΑ ΑΡΜΕΝΗ Η ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΕΘΝΟΤΟΠΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΝΘΟΥΛΑ ΜΠΑΚΟΛΗ ΕΛΕΝΗ-ΜΑΡΙΑ ΑΡΜΕΝΗ Η παρούσα βάση δεδομένων έχει ως αντικείμενο την καταγραφή των πατριδοτοπικώνεθνοτοπικών-πολιτιστικών σωματείων που εδρεύουν σ όλο τον

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση απασχόλησης στο έργο ''Πανδέκτης: Ψηφιακός θησαυρός πρωτογενών τεκµηρίων ελληνικής ιστορίας και πολιτισµού''

Πρόσκληση απασχόλησης στο έργο ''Πανδέκτης: Ψηφιακός θησαυρός πρωτογενών τεκµηρίων ελληνικής ιστορίας και πολιτισµού'' Πρόσκληση απασχόλησης στο έργο ''Πανδέκτης: Ψηφιακός θησαυρός πρωτογενών τεκµηρίων ελληνικής ιστορίας και πολιτισµού'' Οι παρακάτω προσκλήσεις εντάσσονται στο Έργο «ΠΑΝ ΕΚΤΗΣ Νο2- Ψηφιακός Θησαυρός Πρωτογενών

Διαβάστε περισσότερα

Τοµπάζης /Τουµπάζης - Γιακουµάκης

Τοµπάζης /Τουµπάζης - Γιακουµάκης Επώνυµο Τοµπάζης /Τουµπάζης - Γιακουµάκης Όνοµα Υπογραφή Μανώλης Σφραγίδα Υπογραφές Αγωνιστών της Ελληνικής Επαναστάσεως, ΙΕΕΕ, Αθήνα, 1984 Σφραγίδες Ελευθερίας, ΙΕΕΕ, Αθήνα, 1983 Ιδιότητα Γέννησης Χρόνος

Διαβάστε περισσότερα

Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1 ο Συνέδριο στην Παιδική Ευημερία.

Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1 ο Συνέδριο στην Παιδική Ευημερία. Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019 Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019 Φορέας Υποδοχής: Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών Συνεργαζόμενος Φορέας: Το Χαμόγελο του Παιδιού Επιστημονική Υπεύθυνη: Ειρήνη Λεριού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ Μήνυμα Μιχάλη Χατζημιχαήλ για τον εθελοντισμό Όταν ένας συνάνθρωπος μας ή μια ομάδα ανθρώπων γύρω μας χρειάζεται βοήθεια κι εμείς αρνηθούμε, τότε οι λέξεις αλληλεγγύη, ανιδιοτέλεια,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ

ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ Α Ανακοίνωση 7-8 Νοεμβρίου 2014 Αίθουσα Τελετών, Πανεπιστήμιο Κύπρου Μήνυμα Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής Αγαπητοί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 1974

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 1974 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 1974 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΌ ΣΥΝΈΔΡΙΟ Παρασκευή & Σάββατο 12-13 Οκτωβρίου 2018 Αμφιθέατρο UNESCO, ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και το περιοδικό

Διαβάστε περισσότερα

Τελετή Αποφοίτησης 29 Ιουνίου 2017 Βραβεία

Τελετή Αποφοίτησης 29 Ιουνίου 2017 Βραβεία Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας Τελετή Αποφοίτησης 29 Ιουνίου 2017 Βραβεία 1. Βραβείο Συνεργατισμού ( 350) Απονέμεται στον άριστο σε ήθος τελειόφοιτο μαθητή με την υψηλότερη γενική βαθμολογία. Σταύρου

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία Δικτύου Επικοινωνίας Αποφοίτων

Δημιουργία Δικτύου Επικοινωνίας Αποφοίτων Δημιουργία Δικτύου Επικοινωνίας Το Δίκτυο Επικοινωνίας δημιουργήθηκε το 2012, μετά από προτροπή της Προέδρου και Καθηγήτριας του Τμήματος κας Άλκηστις Κοντογιάννη, η οποία είναι και Επιστημονική Υπεύθυνη

Διαβάστε περισσότερα

!!! Ιστορικό και Σκοποί Μουσείου Καποδίστρια - Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών

!!! Ιστορικό και Σκοποί Μουσείου Καποδίστρια - Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών Ιστορικό και Σκοποί Μουσείου Καποδίστρια - Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών Το Μουσείο Καποδίστρια - Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών αποτελεί το πρώτο και μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα που είναι αφιερωμένο αποκλειστικά

Διαβάστε περισσότερα

Θεσ/νικη, 14/10/2015 Αριθμός Πρωτ. 388. Προς

Θεσ/νικη, 14/10/2015 Αριθμός Πρωτ. 388. Προς ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 1 Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ατζέντα 2030: Προς μια Βιωσιμότητα για Όλους

Ατζέντα 2030: Προς μια Βιωσιμότητα για Όλους Ευρωπαϊκό Κέντρο Έρευνας και Κατάρτισης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Ανθρωπιστικής Δράσης ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Χειμερινό Σχολείο Κατάρτισης Νέων

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά Αρχεία του Κράτους Αρχεία Νομού Λευκάδας

Γενικά Αρχεία του Κράτους Αρχεία Νομού Λευκάδας Γενικά Αρχεία του Κράτους Αρχεία Νομού Λευκάδας Ελένη Δ. Γράψα Προϊσταμένη Γ.Α.Κ. Αρχείων Ν. Λευκάδας e-mail: mail@gak. lef.sch. g Ιστορικά στοιχεία Τον Ιούλιο του 1684 ο Βενετός αρχιστράτηγος Φραγκίσκος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ιουνίου 2016 ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ιουνίου 2016 ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 13/6/2016 ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή 500 περίπου συνέδρων ολοκληρώθηκε στις 12 Ιουνίου το τριήμερο Ανοικτό Συνέδριο Κοινωνίας Πολιτών για την

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη

ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος 2015-2016 ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Της Μαρίας Αποστόλα

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Της Μαρίας Αποστόλα ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Της Μαρίας Αποστόλα Η Ελλάδα υπήρξε από τους πρώτους δέκτες του Χριστιανισμού και τα μνημεία της ελληνικής ορθοδοξίας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής κληρονομιάς, αποτελώντας

Διαβάστε περισσότερα

Συνθέσεις από το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, Ποίηση και ζωγραφική κ ά. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνθέσεις από το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, Ποίηση και ζωγραφική κ ά. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του ήµου Ρόδου, µε χαρά ανακοινώνει την ατοµική εικαστική έκθεση, του γνωστού «δικού µας» ζωγράφου Μάνου Αναστασιάδη, που θα φιλοξενήσει στην "Νέα Πτέρυγά" του,

Διαβάστε περισσότερα

Εγγραφές Χαιρετισμοί

Εγγραφές Χαιρετισμοί ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ 6ο Συνέδριο Εργαστηρίου Στρατηγικής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΡΑΤΩΝ «Διεθνής Πολιτική, Στρατηγική Επικοινωνία και Μέσα Ενημέρωσης» Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017 Πορτοκαλί

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορική εξέλιξη των μουσείων από την Αρχαία Ελλάδα έως και τον 20ο αιώνα

Η ιστορική εξέλιξη των μουσείων από την Αρχαία Ελλάδα έως και τον 20ο αιώνα 1 Απριλίου 2014 Η ιστορική εξέλιξη των μουσείων από την Αρχαία Ελλάδα έως και τον 20ο αιώνα Πολιτισμός / Μουσεία Αναστασία Ματσαρίδου, Εικαστικός Νέο μουσείο Ακρόπολης Αθηνών Το μουσείο χαράζει μια μακραίωνη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ-ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ» IΣΤΟΡΙΚΟ Tο Κοινωφελές Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», αναγνωρίζοντας τις δραστηριότητές

Διαβάστε περισσότερα

Συνέδριο Η πολιτική κληρονομιά του Ελευθερίου Βενιζέλου Συνέχειες και ασυνέχειες Νοεμβρίου 2016 αίθουσα Γερουσίας, Βουλή των Ελλήνων, Αθήνα

Συνέδριο Η πολιτική κληρονομιά του Ελευθερίου Βενιζέλου Συνέχειες και ασυνέχειες Νοεμβρίου 2016 αίθουσα Γερουσίας, Βουλή των Ελλήνων, Αθήνα - Με την υποστήριξη του Παραρτήματος Αττικής του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Συνέδριο Η πολιτική κληρονομιά του Ελευθερίου Βενιζέλου Συνέχειες και ασυνέχειες 24-26 Νοεμβρίου 2016 αίθουσα

Διαβάστε περισσότερα

με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα δημιουργήσουμε εκπαιδευτικά και άλλα προγράμματα. Με τον τρόπο αυτό θα συμβάλλουμε στην διάχυση

με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα δημιουργήσουμε εκπαιδευτικά και άλλα προγράμματα. Με τον τρόπο αυτό θα συμβάλλουμε στην διάχυση Κυρίες και κύριοι: Σε μια εποχή όπου η οικονομική κρίση διαπερνά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και τείνει να λάβει μόνιμα χαρακτηριστικά, σε μια εποχή όπου η λέξη Ανάπτυξη ακούγεται διαρκώς, ωστόσο

Διαβάστε περισσότερα

Γρ. Δημοσίων Σχέσεων ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γρ. Δημοσίων Σχέσεων ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Γρ. Δημοσίων Σχέσεων Κέρκυρα, 25. 05.2015 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Συνεργασία με φορείς της Αμερικανικής Ομογένειας ετοιμάζει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο μετά το πρόσφατο ταξίδι της

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ. Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη. Προκλήσεις για την Οικονομία, Κοινωνία, Πολιτισμό και Διεθνή Πολιτική

ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ. Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη. Προκλήσεις για την Οικονομία, Κοινωνία, Πολιτισμό και Διεθνή Πολιτική 1 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ Περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας

Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας Γραφεία: Κτήριο Αποστολίδη, Καλλιπόλεως και Ερεσού 1 T.K. 20537, 1678 Λευκωσία, Τηλ.: + 357 22893850, Τηλομ.: + 357 22 894491 Παρουσίαση 26 Ιανουαρίου 2014 2. ΣΚΟΠΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ [επιστήμης κοινωνία]

ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ [επιστήμης κοινωνία] ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ [επιστήμης κοινωνία] ειδικές μορφωτικές εκδηλώσεις 2014 2015 www.eie.gr Νέες προσεγγίσεις στην Ιστορία του Νότου της Ρωσικής Aυτοκρατορίας, 1784-1914 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΟΜΙΚΟ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΑΤΟΜΙΚΟ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Α. Ι.Π. 1 ΑΤΟΜΙΚΟ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Πανεπιστήμιο Σχολή Τμήμα: Τομέας: Όνομα και τίτλος διδάσκοντος: Επιστημονική ειδίκευση Τίτλοι και κωδικοί διδασκόμενων μαθημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ Λεωφόρος Δημητρίου Βικέλα 52 152 33 Χαλάνδρι Τηλ: 210 6878952, Fax: 210 6878840 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Ερυθρού Σταυρού 28 & Καρυωτάκη 22 100 ΤΡΙΠΟΛΗ Τηλ : 2710-230000,Fax:

Διαβάστε περισσότερα

Θέλετε να διαθέσετε ένα αρχείο στο διαδίκτυο;

Θέλετε να διαθέσετε ένα αρχείο στο διαδίκτυο; Θέλετε να διαθέσετε ένα αρχείο στο διαδίκτυο; Θέλετε να διαθέσετε ένα αρχείο στο διαδίκτυο; Ένας σύντομος οδηγός για να σας διευκολύνει στη λήψη αποφάσεων για τη διάθεση του αρχείου σας σε αποθετήριο του

Διαβάστε περισσότερα

Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων

Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Κέρκυρα, 16.12.2014 Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου, στην Κέρκυρα, μία επίσκεψη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΠΑΤΙΧΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ-ΜΟΥΣΕΙΟ & ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ «5 Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» Θέμα: «Η ΛΕΜΕΣΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ:

ΔΗΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΠΑΤΙΧΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ-ΜΟΥΣΕΙΟ & ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ «5 Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» Θέμα: «Η ΛΕΜΕΣΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: ΔΗΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΠΑΤΙΧΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ-ΜΟΥΣΕΙΟ & ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ «5 Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» Θέμα: «Η ΛΕΜΕΣΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: ΠΡΟΣΩΠΑ, ΓΕΓΟΝΟΤΑ, ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Καθήλωσε το κοινό το Ορατόριο «Παναγία η Μητέρα του Φωτός»

Καθήλωσε το κοινό το Ορατόριο «Παναγία η Μητέρα του Φωτός» 12 Φεβρουαρίου 2019 Καθήλωσε το κοινό το Ορατόριο «Παναγία η Μητέρα του Φωτός» Πολιτισμός / Εκδηλώσεις ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ Καθήλωσε το κοινό το σύγχρονο ορατόριο του Γιώργου Θεοφάνους στο Μέγαρο

Διαβάστε περισσότερα

Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία

Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία ΞΕΝΙΑ ΑΡΤΑΜΟΝΟΒΑ Κυριακάτικο Σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας του Χαρκόβου (Ουκρανία) Οι κοινωνικές αναταραχές του 20 ου αιώνα επηρέασαν και τις ελληνικές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΣΧΟΛΩΝ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ (ΦΕΚ 2995) ΤΗΣ 31 ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΣΧΟΛΩΝ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ (ΦΕΚ 2995) ΤΗΣ 31 ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017 1 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΣΧΟΛΩΝ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ (ΦΕΚ 2995) ΤΗΣ 31 ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017 1. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ, ΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (Σχολές - Πόλεις -

Διαβάστε περισσότερα

1. Η 17 η Διεθνής Εκπαιδευτική Έκθεση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ Φεβρουαρίου 2010 στο χώρο της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων στη Μακεδονίτισσα.

1. Η 17 η Διεθνής Εκπαιδευτική Έκθεση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ Φεβρουαρίου 2010 στο χώρο της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων στη Μακεδονίτισσα. ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Αρ. Φακ.: 7.1.17.1.7 Αρ. Τηλ.:22800642 Αρ. Φαξ:22800638 E-mail : circularsec@schools.ac.cy 10 Δεκεμβρίου 2009 Διευθυντές/ Διευθύντριες Δημόσιων και

Διαβάστε περισσότερα

Η εποχή του Ναπολέοντα ( ) και το Συνέδριο της Βιέννης (1815)

Η εποχή του Ναπολέοντα ( ) και το Συνέδριο της Βιέννης (1815) Η εποχή του Ναπολέοντα (1799 1815) και το Συνέδριο της Βιέννης (1815) 1799 1804: Πρώτος Ύπατος «ένας ισχυρός λαϊκός ηγέτης που δεν ήταν βασιλιάς» Ο Ναπολέων «σώζει» το Διευθυντήριο Μάρτιος 1797: οι πρώτες

Διαβάστε περισσότερα

INTERREG III A

INTERREG III A INTERREG III A 2000-2006 ΕΛΛΑΔΑ - ΙΤΑΛΙΑ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ Πρόγραμμα Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG III A 2000-2006 ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 003 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΣΧΟΛΩΝ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ (ΦΕΚ 982) ΤΗΣ 20ης ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΣΧΟΛΩΝ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ (ΦΕΚ 982) ΤΗΣ 20ης ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 1 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΣΧΟΛΩΝ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ (ΦΕΚ 982) ΤΗΣ 20ης ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 1. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ, ΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (Σχολές - Πόλεις - ΑΕΙ/ΤΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

Από τη Λίρα στο Ευρώ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑ ΡΟΜΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Από τη Λίρα στο Ευρώ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑ ΡΟΜΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 1 Από τη Λίρα στο Ευρώ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑ ΡΟΜΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 2 1960 Ίδρυση της Κυπριακής ηµοκρατίας Nοµισµατική µονάδα - Κυπριακή Λίρα εκαδικό σύστηµα -Mιλς 3 1961 - Πρώτα χαρτονοµίσµατα

Διαβάστε περισσότερα

Ενωμένοι αγωνιζόμαστε για τη ΖΩΗ

Ενωμένοι αγωνιζόμαστε για τη ΖΩΗ Ενωμένοι αγωνιζόμαστε για τη ΖΩΗ Θέλοντας να διαδώσουμε το μήνυμα της έγκαιρης διάγνωσης και εμπνευσμένοι από την τεράστια επιτυχία διαφόρων εκστρατειών που πραγματοποιούνται διεθνώς με σκοπό την επαγρύπνηση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 75 % ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΤΑ 25 %

ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 75 % ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΤΑ 25 % ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ, ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος: ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 6oΓΕΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος: ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 6oΓΕΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος:2015-2016ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 6oΓΕΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝOY ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚOY ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΔΙΑΤΙΘΕΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΉ ΣΚΈΨΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΌΤΗΤΑ 19-20 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2011

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΉ ΣΚΈΨΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΌΤΗΤΑ 19-20 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2011 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΉ ΣΚΈΨΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΌΤΗΤΑ 19-20 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2011 ΤΙΤΛΟΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΉ ΣΚΈΨΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΌΤΗΤΑ ΑNALYTICAL THOUGHT AND CREATIVITY Η διεπιστημονική προσέγγιση των αντικειμένων

Διαβάστε περισσότερα

«Άγιος Μάξιμος ο Γραικός» 500 χρόνια από τη μετάβασή του στην Ρωσία. Διεθνής Ημερίδα, με τη στήριξη της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου (βίντεο)

«Άγιος Μάξιμος ο Γραικός» 500 χρόνια από τη μετάβασή του στην Ρωσία. Διεθνής Ημερίδα, με τη στήριξη της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου (βίντεο) 17/12/2018 «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός» 500 χρόνια από τη μετάβασή του στην Ρωσία. Διεθνής Ημερίδα, με τη στήριξη της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου (βίντεο) / Αγιορείτικα Η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου

Διαβάστε περισσότερα

Ανατολικο ζητημα κριμαϊκοσ πολεμοσ. Μάθημα 4ο

Ανατολικο ζητημα κριμαϊκοσ πολεμοσ. Μάθημα 4ο Ανατολικο ζητημα κριμαϊκοσ πολεμοσ Μάθημα 4ο Ανατολικο ζητημα = η πολύπλοκη πολιτική κατάσταση που δημιουργήθηκε στα Βαλκάνια και στην Εγγύς Ανατολή, κυρίως μετά τον 18ο αιώνα, ως αποτέλεσμα της παρακμής

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ.

Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ. Στην κεντρική είσοδο σας υποδέχονται με τα τραγούδια τους τα παιδιά της χορωδίας του Δημοτικού σχολείου και ο όμιλος μουσικής του Γυμνασίου. Επίσης, θα συναντήσετε την ομάδα μαθητών Smilers που καλύπτουν

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητή Σύλβια, Διευθύντρια του Ιδρύματος Σύλβια Ιωάννου, Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, Αγαπητές φοιτήτριες και αγαπητοί φοιτητές,

Αγαπητή Σύλβια, Διευθύντρια του Ιδρύματος Σύλβια Ιωάννου, Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, Αγαπητές φοιτήτριες και αγαπητοί φοιτητές, Χαιρετισμός Πρύτανη, Καθηγητή Κωνσταντίνου Χριστοφίδη Υπογραφή Συμφωνίας με Sylvia Ioannou Foundation Έδρα Σύλβια Ιωάννου στις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017, 12μ. Αίθουσα Συγκλήτου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ

ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΤΜΗΜΑ Α2 ΟΜΑΔΑ Δ ΜΙΣΤΗΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΑΠΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΧΑΡΑΤΣΗ ΕΥΗ ΜΑΤΑΝΟΒΙΤΣ ΖΩΗ ΜΠΑΡΤΣΩΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Εκπαιδευτικός: Μακρυγιάννη Νικολέτα ΠΕ02 Υπήρξε επιχειρηματίας, τραπεζίτης και

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΣΠΑ Ρόδος, Μεσαιωνική Πόλη, ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ, οδός Ιπποτών. Παρασκευή 18 και Σάββατο 19 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΠΡΩΤΕΥΣΑΝΤΩΝ/ΑΡΙΣΤΕΥΣΑΝΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΧΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΠΡΩΤΕΥΣΑΝΤΩΝ/ΑΡΙΣΤΕΥΣΑΝΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΧΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Επικοινωνία: Γραφείο Επικοινωνίας Τομέας Προώθησης και Προβολής, Πανεπιστήμιο Κύπρου Τηλ. 22894304 ηλ. διεύθυνση: dionysiou.despo@ucy.ac.cy ιστοσελίδα: www.pr.ucy.ac.cy ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Λευκωσία,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Ιεράς Μητροπόλεως Κύκκου και Τηλλυρίας. Προσκυνηματική εκδρομή στους Αγίους Τόπους

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Ιεράς Μητροπόλεως Κύκκου και Τηλλυρίας. Προσκυνηματική εκδρομή στους Αγίους Τόπους ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Ιεράς Μητροπόλεως Κύκκου και Τηλλυρίας Αναμνηστική φωτογραφία με τα παιδιά του κατηχητικού και τους συνοδούς. Προσκυνηματική εκδρομή στους Αγίους Τόπους Με πρωτοβουλία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη

Διαβάστε περισσότερα

Με ιδιαίτερη χαρά ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΡΙΑΝΩΝ παρουσιάζει το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Με ιδιαίτερη χαρά ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΡΙΑΝΩΝ παρουσιάζει το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ Ημερολόγιο 2017 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Με ιδιαίτερη χαρά ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΡΙΑΝΩΝ παρουσιάζει το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ του, για το έτος 2017. Η φετινή έκδοση με τοπία, όλα επιλεγμένα από την ΠΡΩΤΟΠΟΡΟ ΕΡΜΟΥΠΟ- ΛΗ, δεν

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικό Κέντρο Λεμεσού Νέες προοπτικές στην αρχειακή και ιστορική έρευνα

Ερευνητικό Κέντρο Λεμεσού Νέες προοπτικές στην αρχειακή και ιστορική έρευνα Νέες προοπτικές στην αρχειακή και ιστορική έρευνα Με την έναρξη των εργασιών του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου, Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών Λεμεσού στην ανακαινισμένη πρώην Οικία Έπαρχου, ο Δήμος

Διαβάστε περισσότερα

4, 5 και 6 Νοεμβρίου 2005

4, 5 και 6 Νοεμβρίου 2005 ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΑΥΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ & ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 3ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΦΘΙΩΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (Ιστορία - Αρχαιολογία - Λαογραφία) 4, 5 και 6 Νοεμβρίου 2005 ΛΑΜΙΑ 2007 2 Πνευματικό

Διαβάστε περισσότερα

Ο θεσμός των Ευρωπαϊκών Σχολείων. οργάνωση και λειτουργία

Ο θεσμός των Ευρωπαϊκών Σχολείων. οργάνωση και λειτουργία Ο θεσμός των Ευρωπαϊκών Σχολείων οργάνωση και λειτουργία Μαρία Φουσέκα, φιλόλογος 1 Τα Ευρωπαϊκά Σχολεία είναι επίσημα εκπαιδευτικά ιδρύματα που συστάθηκαν, αρχικά, για τα παιδιά των υπαλλήλων της Ε.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

Κύρωση του Μνηµονίου Κατανόησης Πολιτιστικής Συνεργασίας µεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής

Κύρωση του Μνηµονίου Κατανόησης Πολιτιστικής Συνεργασίας µεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ στο σχέδιο νόµου «Κύρωση του Μνηµονίου Κατανόησης Πολιτιστικής Συνεργασίας µεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δηµοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωµένων Αραβικών Εµιράτων» Προς τη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2016 Ο

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2016 Ο Πρώτα οι Πολίτες ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2016 Ο Πρώτος Λόγος στους Πολίτες Δήμος Αγλαντζιάς...Πρώτα η Αγλαντζιά Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι - ΔΗΜΟΣ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ 1. Αβάνης Σάββας Γεννήθηκε στο Προδρόμι της Επαρχίας

Διαβάστε περισσότερα

Δ ΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ Ν ΕΟΕΛΛΗΝΙΣΤΡΙΑ Ε ΛΣΗ Μ ΑΘΙΟΠΟΥΛΟΥ -Τ ΟΡΝΑΡΙΤΟΥ

Δ ΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ Ν ΕΟΕΛΛΗΝΙΣΤΡΙΑ Ε ΛΣΗ Μ ΑΘΙΟΠΟΥΛΟΥ -Τ ΟΡΝΑΡΙΤΟΥ Τ ΙΜΗΤΙΚΗ Ε ΚΔ ΗΛΩΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ Δ ΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ Ν ΕΟΕΛΛΗΝΙΣΤΡΙΑ Ε ΛΣΗ Μ ΑΘΙΟΠΟΥΛΟΥ -Τ ΟΡΝΑΡΙΤΟΥ Λίγες εκδηλώσεις θα ήταν τόσο κατάλληλες για να τιµηθεί η παγκόσµια ηµέρα του βιβλίου, η 23η Απριλίου, όσο εκείνη

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΚΘΕΣΗ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ

Η ΕΚΘΕΣΗ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ Ημερομηνία Ανάρτησης: 12/12/2014 Η ΕΚΘΕΣΗ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ Η έκθεση καταγράφει και παρουσιάζει αντιπροσωπευτικές, συχνά εμβληματικές εικόνες και ντοκουμέντα που υπογραμμίζουν τον καίριο ρόλο

Διαβάστε περισσότερα

1ο ΕΠΑΛ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ: «Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ, Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ»

1ο ΕΠΑΛ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ: «Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ, Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ» 1ο ΕΠΑΛ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ: «Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ, Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-10 Ονοματεπώνυμα συμμετεχόντων μαθητών: 1. Απαζίδης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. 25 Απριλίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. 25 Απριλίου 2018 1 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 25 Απριλίου 2018 Η διάδοση της φιλαναγνωσίας, η συμμετοχή στους προβληματισμούς αιχμής που θέτει η εποχή μας, η ουσιαστική ένταξή της στον χάρτη των διεθνών εκθέσεων και η διάδοση του ελληνικού

Διαβάστε περισσότερα