ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ"

Transcript

1 29071 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου Οκτωβρίου 2007 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ /Γ2 Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών των μαθημάτων της ει δικότητας «Σχεδίασης και Παραγωγής Ενδύματος» της Α Τάξης ΕΠΑ.Σ. Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Έχοντας υπόψη: 1. Το άρθρο 18 του ν. 3475/2006 (ΦΕΚ 146, Τεύχος Α ) «Οργάνωση και λειτουργία της δευτεροβάθμιας επαγ γελματικής εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις». 2. Την εισήγηση του Τμήματος Δευτεροβάθμιας Τεχνι κής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, όπως αυτή διατυπώθηκε με την υπ αριθμ. 20/ συνεδρίασή του. 3. Την υπ αριθμ. Γ2/85027/ υπουργική απόφαση με θέμα «Ωρολόγιο Πρόγραμμα της A Τάξης ΕΠΑ.Σ». 4. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του Κώδικα νομοθε σίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 ΦΕΚ Α 98 και το γεγονός ότι από την απόφαση αυτή δεν προκαλείται δαπάνη εις βάρους του κρατικού προ ϋπολογισμού. 5. Την αναγκαιότητα καθορισμού Αναλυτικών Προ γραμμάτων Σπουδών για την Α Τάξη ΕΠΑ.Σ., αποφα σίζουμε: Τον καθορισμό του Προγράμματος Σπουδών των μα θημάτων της ειδικότητας «Σχεδίασης και Παραγωγής Ενδύματος» της A Τάξης ΕΠΑ.Σ. 1. Μάθημα: «Τεχνολογία Προτύπων Κοπής (Πατρόν) Ι». Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Σκοπός του μαθήματος είναι να εφοδιάσει και να αναπτύξει στους μαθητές/τριες τις γνώσεις και τις δε ξιότητες που χρειάζονται για να κατασκευάζουν βασικά γυναικεία πρότυπα κοπής (πατρόν), αλλά και να είναι σε θέση να ερμηνεύουν σχέδια ενδυμάτων από φωτο γραφίες, δείγματα και σκίτσα και κατασκευάζουν το αντίστοιχο πατρόν για βιομηχανική παραγωγή. Β. ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ: Στο τέλος του μαθήματος οι μαθητές/μαθήτριες πρέ πει να είναι σε θέση: Να γνωρίζουν τις μεθόδους παραγωγής προτύπων κοπής. Να κατασκευάζουν τα πρότυπα κοπής (βάσεις πα τρόν) για τα διάφορα είδη ενδυμάτων. Να ερμηνεύουν σχέδια μοντέλων και να παράγουν το αντίστοιχο πατρόν βιομηχανικά πατρόν. Να κάνουν τεχνικές αναλύσεις των σχεδίων που σχε τίζονται με την παραγωγή του ετοίμου ενδύματος. Να μετατρέπουν τα βασικά σχέδια πατρόν σε άλλα πρωτότυπα σχέδια πατρόν. Να δημιουργούν μεγεθύνσεις των πατρόν. Να δημιουργούν τοποθέτηση πατρόν (φύλλο σχε δίασης για κοπή).

2 29072 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣTΟΧΟΙ Να κατανοούν τις βασικές αρχές αλλά και την πλαστικότητα του ανθρωπίνου σώματος. Να περιγράφουν την έννοια και την ση μασία του πατρόν για την δημιουργία του ενδύματος. 1.1 Γενικές αρχές για το ανθρώπινο σώμα. 1.2 Ή έννοια του πατρόν του ενδύματος. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο: ΥΛΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ Επίδειξη εικόνων και προβολή διαφανειών με ανδρικό γυναικείο και παιδικό σώμα. Επίδειξη διαφόρων απλών πατρόν και εν δυμάτων για την καλύτερη κατανόηση και εμπέδωση του μαθήματος. Συζήτηση ΣΤΟΧΟΙ Να είναι σε θέση οι μαθη τές: Να χρησιμοποιούν σωστά τα διάφορα όργανα, υλικά και μέσα, που θα χρειαστούν για το συγκεκριμένο μάθημα. 2.1 Υλικά, όργανα και μέσα για την δημιουρ γία πατρόν. Επίδειξη των οργάνων, υλικών, και στο εργαστήριο. Επίδειξη εικόνων, φωτογραφιών, και slides με τις κυρι ότερες εφαρμογές των οργάνων και των μέσων για την κατασκευή πατρόν. Εργαστηριακή άσκηση 1 Χρήση και λειτουργία των υλικών, των οργάνων και των μέσων δημιουργίας Πατρόν. μέσων εκ του φυσικού τους. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο: ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΟΧΟΙ Να περιγράφουν τον τρόπο που λαμβάνονται τα μέτρα στο ανθρώπινο σώμα. Να εφαρμόζουν σωστά τον τρόπο που παίρνονται τα μέ τρα. 3.1 Πως πρέπει να λαμβάνονται τα μέ τρα. 3.2 Μέτρα για κανονι κά σώματα. 3.3 Πίνακες μεγεθών Επίδειξη σε κούκλα του τρόπου και των σημείων που παίρνουμε τα μέτρα, καθώς και διανομή πίνακα μέτρων για κανονικά σώματα., slides ή video για τον σωστό τρόπο απόκτησης σωστών μεγεθών, χαρακτηριστικών σημείων στο ανθρώπινο σώμα, αναλογίες, γραμμές. Εργαστηριακή άσκηση 2 Να δημιουργηθεί πίνακας μέτρων όπου θα αναγραφούν από τους μαθητές μέτρα συμμαθητών τους. Εργαστηριακή άσκηση 3 Σύγκριση των ατομικών μέτρων που έλαβαν οι μαθητές με τα βιομηχανικά μεγέθη. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο: ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΠΑΤΡΟΝ ΦΟΥΣΤΑΣ ΣΤΟΧΟΙ Να εφαρμόζουν τις μεθό δους κατασκευής των πατρόν του περιεχομένου. Να κατασκευάζουν τα πα τρόν από τις φούστες που έχουν διδαχθεί. Να μπορούν, να κάνουν μι κρές μετατροπές, βελτίωσης ή αλλαγής των απλών βάσεων των συγκεκριμένων πατρόν. 4.1 Φούστα Κλος 4.2 Φούστα Ομπρέλα 4.3 Φούστα Κλασσική 4.4 Φούστα Εβαζέ 4.5 Φούστα Φάκελος 4.6 Φούστα Με Κεντρι κή Πιέτα 4.7 Φούστα Με Πιέτες 4.8 Φούστα Με Φύλλα 4.9 Φούστα Με Τρίγω να 4.10 Φούστα Παντελόνι Κατασκευή στον πίνακα ή με προβολή διαφανειών, επίδειξης του τρόπου κατασκευής των βασικών πατρόν για τις φούστες. Προβολή slides, video ή φωτογραφιών με θέμα είδη από φούστες που περιλαμβάνει το κεφάλαιο. Διαμόρφωση και οργάνωση ομάδων από τον καθηγητή για επίσκεψη σε βιομηχανία ή βιοτεχνία ετοίμου ενδύμα τος όπου να διαθέτει τμήμα κατασκευής πατρόν. Εργαστηριακή άσκηση 4 Ασκήσεις κατασκευής πατρόν φούστας με συγκεκριμένο μέγεθος, όπου θα καλύπτουν όλο το φάσμα διδασκαλίας του κεφαλαίου.

3 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5ο: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΚΟΡΣΑΖ ΣΤΟΧΟΙ Να εφαρμόζουν τις πιο απλές μεθόδους κατασκευής βάσεων κορσάζ που εφαρμόζονται στην βιοτεχνία και βιομηχανία. Να κατασκευάζουν την βάση του πατρόν γυναικείου κορσάζ και τα παράγωγα αυτού. Να μπορούν να κάνουν μικρές με τατροπές, βελτιώσεις ή αλλαγές των απλών βάσεων των συγκεκρι μένων πατρόν του περιεχομένου. 5.1 Προσδιορισμός βασικών στοιχείων για την κατασκευή του κορσάζ. 5.2 Μέθοδοι κατασκευής της βάσης του γυναικείου κορ σάζ. 5.3 Απλό Κορσάζ 5.4 Βάση Φορέματος 5.5 Κλασσική Ζακέτα 5.6 Γιλέκο 5.7 Κιμονό 5.8 Κορσάζ Με Πένσες 5.9 Μεταφορές Πενσών (Ρε ντιγκότα, Princes.) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ο : ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΤΡΟΝ ΜΑΝΙΚΙΟΥ Κατασκευή στον πίνακα ή με προβολή δι αφανειών, επίδειξης του τρόπου κατασκευής των πατρόν. Χρησιμοποίηση οποιοδήποτε άλλου εκπαιδευ τικού μέσου που θα μπορούσε να βοηθήσει την κατανόηση του κεφαλαίου. Προβολή slides, video ή φωτογραφιών με θέμα «το γυναικείο κορσάζ». Εργαστηριακή άσκηση 5 Ασκήσεις κατασκευής πατρόν με συγκεκριμένο μέγεθος, όπου θα καλύπτουν όλο το φάσμα διδασκαλίας του κεφαλαίου. ΣΤΟΧΟΙ Να εφαρμόζουν την βάση του μανικιού. Να κατασκευάσουν όλα τα είδη των μανικιών του περιεχομένου. 6.1 Μέθοδος Κατασκευής της Βάσης Μανικιού 6.2 Μανίκι Κλασικό 6.3 Μανίκι Κοντό 6.4 Μανίκι σε Κορσάζ με Πέν σες 6.5 Μανίκι με Πένσα στον Αγκώνα 6.6 Μανίκι με Μανσέτα 6.7 Μανίκι Πουκαμίσου ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7ο: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΤΡΟΝ ΓΙΑΚΑ Κατασκευή στον πίνακα ή με προβολή δι αφανειών, επίδειξης του τρόπου κατασκευής των πατρόν. Επίδειξη εικόνων, slides, φωτογραφιών ή δι αφανειών με διάφορα είδη μανικιών. Εργαστηριακή άσκηση 6 Ασκήσεις κατασκευής πατρόν μανικιού με συ γκεκριμένο μέγεθος, όπου θα καλύπτουν όλο το φάσμα διδασκαλίας του κεφαλαίου. ΣΤΟΧΟΙ Να κατανοούν τον τρόπο κατα σκευής των γιακάδων. Να κατασκευάσουν όλα τα είδη των γιακάδων που διδάχθηκάν. 7.1 Γιακάς Ψηλός 7.2 Γιακάς Ίσιος 7.3 Γιακάς Σπορ 7.4 Γιακάς Μπε Μπε 7.5 Γιακάς Ανφόρ μ 7.6 Γιακάς Ανφόρ Στρογγυλός 7.7 Γιακάς Στρογγυλός 7.8 Γιακάς Όρθιος 7.9 Γιακάς Γυριστός 7.10 Γιακάς Ρουλέ 7.11 Γιακάς Κλασικός 7.12 Γιακάς Σμόκιν 7.13 Γιακάς Όρθιος Μονοκόμματος ΔΡΑ ΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Κατασκευή στον πίνακα ή με προβολή διαφανειών, επίδειξης του τρόπου κατασκευής πατρόν των γιακάδων. Επίδειξη εικόνων, video, φωτο γραφιών ή διαφανειών με διάφορα είδη γιακάδων. Συζήτηση Εργαστηριακή άσκηση 7 Ασκήσεις κατασκευής πατρόν για κά με συγκεκριμένο μέγεθος, όπου θα καλύπτουν όλο το φάσμα διδα σκαλίας του κεφαλαίου.

4 29074 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ο : ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΒΑΣΙΚΟΥ ΠΑΤΡΟΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΟΥ ΣΤΟΧΟΙ Να κατανοούν τον τρόπο κα τασκευής του βασικού πατρόν του παντελονιού. Να κατασκευάσουν το πατρόν του παντελονιού σε οποιοδήπο τε μέγεθος. 8.1 Βασικό Πατρόν Παντελονιού. Κατασκευή στον πίνακα ή με προβολή διαφανειών, επί δειξης του τρόπου κατασκευής πατρόν παντελονιού. Επίδειξη εικόνων, video, φωτογραφιών ή διαφανειών με διάφορα είδη παντελονιών. Εργαστηριακή άσκηση 8 Κατασκευή πατρόν του βασικού σκελετού παντελονιού. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9ο: ΜΕΘΟΔΟΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΠΑΤΡΟΝ ΜΕΓΕΘΥΝΣΕΙΣ ΣΤΟΧΟΙ Να είναι σε θέση οι μα θητές: Να κατανοούν τον τρό πο μετατροπής των βασικών πατρόν Να εκτελούν μετατροπές στα βασικά πατρόν. Να κατανοούν τον τρόπο δημιουργίας μεγεθύνσεων. Να εκτελούν μεγεθύνσεις στα βασικά πατρόν. 2. Μάθημα: «Τεχνικό Σχέδιο». 9.1 Μετατροπή βασικού πατρόν: Φούστας Κορσάζ Μανικιού Γιακά Παντελονιού 9.2 Μεγεθύνσεις βασικών πα τρόν Φούστας Κορσάζ Μανικιού Γιακά Παντελονιού Κατασκευή στον πίνακα ή με προβολή δι αφανειών, επίδειξης του τρόπου κατασκευής πατρόν παντελονιού. Επίδειξη εικόνων, video, φωτογραφιών ή δι αφανειών με διάφορα είδη παντελονιών. Εργαστηριακή άσκηση 9 Δημιουργία μετατροπώνν των βασικών πα τρόν των ενοτήτων του κεφαλαίου. Εργαστηριακή άσκηση 10 Δημιουργία μεγεθύνσεων των βασικών πα τρόν των ενοτήτων του κεφαλαίου. Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Η διδασκαλία του μαθήματος του Τεχνικού σχεδίου έχει ως σκοπό να αναπτύξει στους μαθητές/μαθήτριες την ικανότητα της γραφικής επικοινωνίας και έκφρασης που αποτελεί τη βάση για όλα τα σχεδιαστικά και τεχνικά μαθήματα. Β. ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ: Στο τέλος του μαθήματος οι μαθητές/μαθήτριες πρέπει να είναι σε θέση: Να γνωρίζουν τα μέσα τις μεθόδους και τα είδη του Τεχνικού Σχεδίου, τους κανόνες και τα ιδιαίτερα χαρα κτηριστικά κάθε είδους και να εξοικειωθούν με τις χρήσεις τους. Να διαβάζουν και να ερμηνεύουν σχέδια και γραφήματα διαφόρων ειδών (σχέδιο υφάσματος, τεχνικό σχέδιο ενδύματος, μηχανολογικό σχέδιο οργάνου ή μηχανήματος παραγωγής, ηλεκτρολογικό και ηλεκτρονικό σχέδιο μηχανήματος κλπ.) Να σχεδιάζουν με ελεύθερο χέρι και με τη χρήση των οργάνων και των μέσων του Τεχνικού Σχεδίου. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ Να είναι σε θέση ο μα θητής: Να αναφέρει τα δι άφορα είδη τεχνικού σχεδίου Να ερμηνεύει σχήμα τα συμβολικής αναπα ράστασης αφηρημένων εννοιών σε παγκόσμια γλώσσα Να διαβάζει γραφή ματα, γραφικές παρα στάσεις ή διαγράμμα τα ροής 1.1 Εισαγωγικά Στοιχεία 1.2 Η Γραφική Επικοινωνία 1.3 Το Σχέδιο 1.4 Το Τεχνικό Σχέδιο Διάλεξη Συζήτηση Παρουσίαση CD ROM Σχετικά με τη σύγχρονη εποχή γραφική επικοινωνία. Συμβολική παράσταση σε παγκόσμια γλώσσα: 1. Αφηρημένων εννοιών π.χ. ησυχία, κίνδυνος, πληροφορίες, προσοχή κλπ. 2. Γραφημάτων όπως χάρτες, σήματα παροχής πληροφορι ών, γραφικές παραστάσεις φυσικών οικονομικών και άλλων ειδών μεγεθών, σκίτσα με ή χωρίς λόγια, οργανογράμματα δομών οργανισμών ή διαγράμματα ροής που επεξηγούν την αλληλουχία δράσεων ή λειτουργιών κλπ Παρουσίαση των διαφόρων ειδών σχεδίου

5 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο : ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ Να αναφέρει τα χαρακτηριστικά στοι χεία του ελευθέρου σχεδίου Να αναφέρει τις εφαρμογές ελευ θέρου σχεδίου και τη σημασία του σχεδίου ως μέσου επικοινωνίας και επαγγελματικού εργαλείου. Να χρησιμοποιεί ορθά τα σχεδιαστικά όργανα, υλικά και μέσα σχεδιασμού. Να αναφέρει τα χαρακτηριστικά της ανάλυσης και σύνθεσης στο ελεύθερο σχέδιο. Να σχεδιάζει ελεύθερα φυσικά σχή ματα, υφάσματα, ενδύματα εκ του φυ σικού. Να αναφέρει τους κανόνες χρήσης των αναλογιών και των αξόνων. Να αναπτύξει τις πρώτες σχεδιαστι κές δεξιότητες σχεδιασμού σκίτσου ανθρώπινου σώματος. Να σχεδιάζει απλές μορφές, σώματα, μηχανήματα, εφαρμόζοντας σωστά τις αναλογίες απεικόνισης. Να γνωρίζει τους κανόνες ορθολο γικής και αισθητικής οργάνωσης ενός σχεδίου στο σχεδιαστικό χώρο. Να αναφέρει τις τεχνικές φωτοσκία σης και τους διαφορετικούς τόνους Να εφαρμόζει τις τεχνικές φωτοσκί ασης και τους διαφορετικούς τόνους σε διάφορα σχέδια Να διακρίνει τις ιδιαιτερότητες της απεικόνισης απλών μορφών, σωμάτων, μοτίβων και σχεδίων υφασμάτων σε σχέση με άλλα αντικείμενα. Να σχεδιάζει σχέδια για υφάσματα. Να σχεδιάζει μοτίβα από διάφορες εποχές, λαϊκές παραδόσεις. Να σχεδιάζει μοτίβα για τύπωμα σε ύφασμα σύμφωνα με τις σύγχρονες τάσεις μόδας. Να σχεδιάζει μοντέλα εφαρμόζοντας τις αρχές του ελευθέρου σχεδίου. 2.1 Εισαγωγή στο Ελεύθερο Σχέδιο Χαρακτηριστικά στοιχεία Εφαρμογές ελευθέ ρου σχεδίου 2.2 Υλικά, Μέσα και όργανα σχεδίασης. 2.3 Μέθοδος Σχεδί ασης Ανάλυση Σύνθεση Τρόπος Εργασίας Παρατήρηση και αναγνώριση φυσικών σχημάτων 2.4 Μελέτη αναλογι ών άξονες 2.5 Ορθή τοποθέτη ση στο σχεδιαστικό χώρο. 2.6 Φωτοσκίαση Τό νοι 2.7 Πλαστικά Στοι χεία Σημείο Γραμμή Σχήμα Το φως 2.8 Εφαρμογές θεμά των ασκήσεων Διάλεξη Παρουσίαση σχεδίων μελέτης και λεπτομερειών διαφορετικών τύπων, όπως μοντέλα, σχέδια υφα σμάτων, μοτίβων, μηχανημάτων και συσχετισμός με τα αντικείμενα που αναπαριστούν. Υλικά, μέσα και όργανα σχεδίασης εκ του φυ σικού και από φωτογραφίες βιβλίων περιοδικών ή από διαφάνειες. 1. Χαρτί σχεδίασης (35Χ50 cm, κολλές ingres για κάρβουνο κλπ. 2. Μολύβια σχεδίασης (με μύτες διαφορετικής σκληρότητας: Β, ΗΒ,2Β,3Β) 3. Χρώματα σχεδίασης (ξυλομπογιές, ειδικοί μαρ καδόροι, ακουαρέλα, παστέλ κλπ). 4. Ξύστρα, γόμα 5. Πινακίδα σχεδίασης 50Χ70 cm,(ξυλοτέξ) 6. Σελο τεϊπ κλιπς (πιαστράκια 7. Σπρέι (στερεωτικό) 8. Βελόνα Άσκηση Νο 1: Εξάσκηση στη χρήση των υλικών, μέσων και οργάνων σχεδίασης. Παρουσίαση φυσικών σχημάτων διαφόρων με γεθών Άσκηση Νο2: Σχεδιασμός φυσικών σχημάτων. Παρουσίαση κούκλας για μελέτη αναλογιών Προβολή σχεδίων σε διαφάνειες. Άσκηση Νο 3: Σχεδίαση με αναλογίες. Παρουσίαση διαφόρων τύπων σχεδίων, πινάκων καθώς και εντύπων, εξώφυλλων, σελίδων, αφισών και άλλων παραδειγμάτων Άσκηση Νο 4: Ορθολογική και αισθητική οργά νωση ενός σχεδίου, με διαφόρων μεγεθών στοι χεία από χαρτόνι. Παρουσίαση παραδειγμάτων φωτοσκίασης δια φόρων τύπων σχεδίων, και επεξήγηση των τεχνι κών φωτοσκίασης και τους διαφορετικούς τόνους σε διάφορα σχέδια. ανάλογων παραδειγμάτων Άσκηση Νο 5: Σχεδίαση διαφόρων τόνων φω τοσκίασης. Άσκηση Νο 6: Σχεδίαση στερεομετρικών σχη μάτων. Παρουσίαση και ανάλυση σχεδίων. Ανάλυση ιδιαιτεροτήτων διαφόρων σχεδίων που προορίζονται για τύπωμα σε ύφασμα ή για τη δημιουργία υφασμάτων καθώς και σχεδίων μοντέλων. Άσκηση Νο 7: Σχεδιασμός μοτίβων ή σχεδίων για τη δημιουργία υφάσματος. Άσκηση Νο 8: Σχεδιασμός μοτίβων για τύπωμα σε ύφασμα με θέματα παρμένα από τις σύγχρο νες τάσεις μόδας.

6 29076 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο : ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΡΑΜΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ Να γνωρίζει τη λειτουργία του σχεδίου ως μέσου απει κόνισης. Να γνωρίζει τη σημασία του σχεδίου ως μέσου επικοινω νίας και επαγγελματικού ερ γαλείου. Να χρησιμοποιεί σωστά τα σχεδιαστικά όργανα, υλικά και μέσα σχεδιασμού, για την ακριβή απεικόνιση των μορ φών και των αντικειμένων. Να κατονομάζει τα διάφορα είδη γραμμών Να διακρίνει την σημασία των γραμμών στο σχέδιο και των διαφόρων ιδιοτήτων και χα ρακτηριστικών τους. Χρησιμό τητα τους στο σχεδιασμό και την απεικόνιση. Να σχεδιάζει σωστά τα είδη γραμμών σε διαφορετι κά πάχη Να αναφέρουν τους αισθητι κούς κανόνες που οδηγούν σε ποιοτική γραφή γραμμάτων και αριθμών. Να διακρίνει τους διαφορε τικούς τρόπους γραφής οικο γενειών και ειδών γραμμάτων και αριθμών. Να αναπτύξει τις πρώτες σχεδιαστικές δεξιότητες για ορθή ελεύθερη γραφή καθώς και γραφή με όργανα εφαρ μόζοντας τους κανόνες τυπο ποίησης. Να αναφέρει τους κανόνες τυποποίησης και τους διαφό ρους τρόπους διαστασιολόγη σης των σχεδίων. Να διακρίνει την σχέση φυ σικού και σχεδιαστικού με γέθους, και τις συνηθέστερα χρησιμοποιούμενες κλίμακες. Να σχεδιάζει σε διάφορες κλίμακες Να κατασκευάζει σχέδια εφαρμόζοντας τους κανόνες Οργάνωσης και παρουσίασης σχεδίου. 3.1 Εισαγωγή στο Γραμμι κό Σχέδιο 3.2 Υλικά, Μέσα και Όργα να Σχεδίασης Περιγραφή και χρήση των υλικών, των μέσων και των οργάνων σχεδί ασης (Χαρτιά, Μολύβια, Μελάνι, Σχεδιαστική επι φάνεια, Όργανα σχεδία σης, Στενσιλ γραμμάτων και συμβόλων) 3.3 Συντήρηση των οργά νων σχεδίασης. 3.4 Γραμμές Ευθείες γραμμές Καμπύλες Γραμμές Είδη Γραμμών Πάχη Γραμμών 3.5 Γράμματα και Αριθ μοί 3.6 Κλίμακες Διαστασιολόγηση σχε δίων 3.7 Οργάνωση Παρουσί αση Σχεδίου Τίτλοι Σχεδίων Θέση Σχεδίων. Υπομνήματα Παρουσίαση σχεδίων μελέτης και λεπτομερειών διαφορετικών τύπων, όπως μοντέλα, σχέδια υφα σμάτων, μοτίβων, και συσχετισμός με τα αντικεί μενα που αυτά αναπαριστούν. Παρουσίαση, επίδειξη και περιγραφή υλικών μέ σων και οργάνων σχεδίασης. Αναφορά σε κανόνες τυποποίησης. Παρουσίαση και αξιολόγηση σχεδίων με καλή και κακή χρήση των σχεδιαστικών οργάνων και υλικών Άσκηση Νο 1: Εξάσκηση στη χρήση των υλικών, μέσων και οργάνων σχεδίασης και συντήρηση. Βιβλίο μαθήματος Ανάλυση του ρόλου και της σημασίας των δια φόρων τύπων γραμμών με παραδείγματα Υπόδειξη ορθού τρόπου σχεδίασης γραμμών, τοποθέτησης χαρτιού και χρήσης οργάνων. Άσκηση Νο 2: Σχεδιασμός των διαφόρων τύπων γραμμών. Παρουσίαση παραδειγμάτων γραμματογραφίας, τύπων γραμμάτων και γραμματοσειρών και επε ξήγηση της δομής και αισθητικής τους. Τυποποίηση γραμμάτων Άσκηση Νο 3: Σχεδίαση συνόλων γραμμάτων βάσει κανόνων, με ή χωρίς όργανα. Παρουσίαση σχεδίων αντικειμένων σε διαφο ρετικές κλίμακες. Παρουσίαση και ανάλυση του τρόπου διαστα σιολόγησης διαφόρων σχεδίων. Μετατροπές μεγεθών, από την πραγματικότητα στο σχέδιο, από το σχέδιο στην πραγματικότητα καθώς και από τη μία κλίμακα στην άλλη. Άσκηση Νο 4: Σχεδίαση απλών θεμάτων (πατρόν) σε διάφορες κλίμακες. Παρουσίαση διαφόρων τύπων σχεδίων, πινάκων καθώς και εντύπων, εξώφυλλων, σελίδων, αφισών και άλλων παραδειγμάτων Άσκηση Νο 5: Ορθολογική και αισθητική οργά νωση ενός σχεδίου, με διαφόρων μεγεθών στοι χεία

7 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) Να διακρίνει τις δυνατότητες των γεωμετρικών κατασκευών για ακριβή σχεδιασμό διαφό ρων θεμάτων, με ορθή χρήση των οργάνων. Να κατασκευάζει γεωμετρι κές κατασκευές. Να χρησιμοποιεί τις γεωμε τρικές κατασκευές στην σχε δίαση πατρόν, μοτίβων κλπ. Να διακρίνει την μορφή απλών στερεών και αντικει μένων, μέσα από τους διαφό ρους τρόπους σχεδίασης. Να χρησιμοποιεί τις μεθό δους ορθής απεικόνισης τρισ διάστατων αντικειμένων βάσει των κανόνων και συμβάσεων της παραστατικής γεωμετρί ας. Να διακρίνει την άμεση σχέση όψεων κατόψεων και τομών. Να ορίζει την τομή Να αναφέρει τα είδη τομών Να σχεδιάζει τα διάφορα είδη τομών περιγράφει τι. Να σχεδιάζει τεχνικά σχέ δια προτύπων κοπής χρησιμο ποιώντας όλες τις παραπάνω γνώσεις. 3.8 Γεωμετρικές Κατα σκευές. Διχοτόμηση Τριχοτόμηση Πολύγωνα, Κύκλοι, Τόξα και Ελλείψεις. 3.9 Προβολές 3.10 ΟΙ ΤΟΜΕΣ Ορισμοί και Τεχνική της τομής Είδη τομών. Παρουσίαση επίλυσης προβλημάτων με γεωμε τρικές κατασκευές και μη κατασκευές, ώστε να αναδειχθεί η χρησιμότητα τους. Εφαρμογές γεωμετρικών κατασκευών στο το μέα. Άσκηση Νο 6: Σχεδίασης απλών θεμάτων (πα τρόν) και μοτίβων με γεωμετρικές κατασκευές Παρουσίαση αξονομετρικών σχεδίων απλών στε ρεών ταυτόχρονα με τις όψεις τους στα επίπεδα προβολής Ανάλυση των βασικών μεθόδων παράστασης απλών γεωμετρικών στοιχείων (σημείο,ευθεία, κλπ.) με τυχαία και ειδική σχέση ως προς τα επί πεδα προβολής και Παρουσίαση παραδειγμάτων. Εφαρμογές Άσκηση Νο 7: Σχεδίασης κατόψεων απλών στε ρεών. Άσκηση Νο 8: Σχεδίασης όψεων Παρουσίαση σχεδίων διαφόρων ειδών τομών. Ο ρόλος των τομών στο σχέδιο. Εφαρμογές Ανάλυση των βασικών μεθόδων σχεδίασης των τομών Παρουσίαση τεχνικών σχεδίων προτύπων κο πής. Παρουσίαση των καθιερωμένων συμβολισμών (σχεδιαστικών και παραγωγής του ενδύματος) σε ένα τεχνικό σχέδιο. Άσκηση Νο 10: σχεδιασμού τεχνικών σχεδίων προτύπων κοπής, χρήση των καθιερωμένων συμ βολισμών (σχεδιαστικών και παραγωγής του ενδύ ματος) σε ένα τεχνικό σχέδιο, Διαστασιολογημένα και υπό κλίμακα.

8 29078 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Να αναφέρει τα είδη μηχανο λογικού σχεδίου Να ερμηνεύει ένα μηχανολογι κό σχέδιο Να εφαρμόζει τις τεχνικές σχε δίασης μηχανολογικού σχεδίου Να ερμηνεύει όψεις και τομές μηχανολογικών εξαρτημάτων Να σχεδιάζει ορθά όψεις και τομές μηχανολογικών εξαρτη μάτων Να διαβάζει τη αναγραφή των διαστάσεων σε ένα μηχανολο γικό σχέδιο Να κάνει διαστασιολόγηση μιας όψης εξαρτήματος Να ερμηνεύει διαφόρους τύ πους υπομνημάτων Να σχεδιάζει υπομνήματα δια φόρων τύπων Να αναφέρει τις βασικές πρα κτικές σχεδίασης ενός σκαριφή ματος Να σχεδιάζει ένα σκαρίφημα εφαρμόζοντας τις βασικές πρα κτικές σχεδίασης Να αναγνωρίζει τα σχέδια τυ ποποιημένων στοιχείων. Να σχεδιάζει τυποποιημένα στοιχεία (σπειρώματα, οδοντω τούς τροχούς, ελατήρια) Να διακρίνει το ρόλο του χρώματος στο μηχανολογικό σχέδιο Να διακρίνουν την αντιστοιχία χρωμάτων και υλικού Να διακρίνουν την αντιστοιχία χρωμάτων και ρευστών 4.1 Είδη Μηχανολογικού Σχεδίου Το κατασκευαστικό σχέ διο αντικειμένων Το κατασκευαστικό σχέ διο εγκαταστάσεων Το λειτουργικό σχέδιο εγκαταστάσεων Το σχέδιο ομάδων 4.2 Όψεις και τομές μηχα νολογικών εξαρτημάτων Μηχανολογικό εξάρτημα σε αξονομετρική και ορθο γραφική σχεδίαση Σχεδίαση όψεων απλών μηχανολογικών μάτων εξαρτη 4.3 Η διαστασιολόγηση στο μηχανολογικό σχέδιο Αναγραφή διαστάσεων: Σε όψεις μηχανολογικών εξαρτημάτων Κατά τάξη μεγέθους Σε αξονικές γραμμές Διαστασιολογηση όψης εξαρτήματος 4.4 Υπόμνημα 4.5 Σκαρίφημα 4.6 Συμβολισμοί και Σημάν σεις Σύμβολα ποιότητας κα τεργασίας Σχεδίαση τυποποιημένων στοιχείων (σπειρωμάτων, οδοντωτών τροχών, ελα τηρίων) Σύμβολα στοιχείων δι κτύων Το χρώμα στο μηχανολο γικό σχέδιο Παρουσίαση μηχανολογικών σχεδίων διαφόρων ειδών. Ο ρόλος του μηχανολογικού σχεδίου. Εφαρμογές Ανάλυση των βασικών μεθόδων σχεδίασης των διαφόρων ειδών μηχανολογικού σχεδίου Άσκηση Νο 1: Σχεδίαση του κατασκευαστικού σχεδίου μηχανολογικού εξαρτήματος κλωστοϋ φαντουργικού μηχανήματος Άσκηση Νο 2: Σχεδίαση του κατασκευαστικού σχεδίου μιας μηχανολογικής εγκατάστασης Άσκηση Νο 3: Σχεδίαση του λειτουργικού σχεδίου μιας μηχανολογικής εγκατάστασης βαφής Άσκηση Νο 4: Μελέτη ερμηνεία σχεδίου ομάδων, σύστημα μετάδοσης κίνησης μιας ραπτομηχανής ή ενός αργαλειού υφαντήριου. Παρουσίαση μηχανολογικών εξαρτημάτων σε σχέδια όψεων και τομών Ανάλυση των βασικών μεθόδων σχεδίασης. Άσκηση Νο 5: Σχεδίαση μηχανολογικών εξαρτη μάτων όψεων και τομών Παρουσίαση μηχανολογικών εξαρτημάτων με αναγραφή διαστάσεων σε σχέδια όψεων και το μών Ανάλυση των διαστασιολογημένων εξαρτημά των. Οδηγίες διαστασιολόγησης μηχανολογικών εξαρτημάτων. Άσκηση Νο 6: Μελέτη ερμηνεία διαστασιολογη μένων σχεδίων μηχανολογικών εξαρτημάτων Άσκηση Νο 7: Διαστασιολόγηση όψης εξαρτή ματος. Παρουσίαση μηχανολογικών σχεδίων με διαφό ρους τύπους υπομνημάτων Ανάλυση και μελέτη των υπομνημάτων Άσκηση Νο 8: Σχεδίαση υπομνήματος. Παρουσίαση σκαριφημάτων μηχανολογικών εξαρ τημάτων Παρουσίαση βασικές πρακτικές σχεδίασης ενός σκαριφήματος Άσκηση Νο 9: Σχεδίαση σκαριφήματος εφαρμό ζοντας τις βασικές πρακτικές σχεδίασης. Παρουσίαση σχεδίων τυποποιημένων στοιχείων Παρουσίαση Πινάκων συσχέτισης χρώματος και υλικού ή χρώματος και ρευστού. Άσκηση Νο 10: Σχεδίαση τυποποιημένων στοιχεί ων Π.χ. οδοντωτών τροχών Άσκηση Νο 11: Μελέτη Πινάκων συσχέτισης χρώ ματος και υλικού ή χρώματος και ρευστού.

9 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ο : ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Να διακρίνει το ηλεκτρολογικό σχέδιο Να αναφέρει τα είδη Ηλεκτρο λογικών σχεδίων Να αναγνωρίζει τα βασικά είδη απλών κυκλωμάτων Να αναγνωρίζει τα βασικά είδη ασφαλειών σύγχρονες κοινωνί ες. Να αναγνωρίζει τα βασικά είδη ρευματοδοτών Να αναγνωρίζει τα βασικά είδη Διακόπτων κυκλωμάτων φωτι σμού. 5.1 Διαφορά ηλεκτρολογικού σχεδίου και των άλλων ειδών τεχνικού σχεδίου 5.2 Είδη Ηλεκτρολογικών σχεδίων Πολυγραμμικό σχέδιο (συνδεσμολογίας) Λειτουργικό σχέδιο Μονογραμμικό σχέδιο (κατασκευαστικό) 5.3 Απλά κυκλώματα, Ασφάλειες, Ρευματο δότες 5.4 Διακόπτες Κυκλωμάτων φωτισμού ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ο: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Παρουσίαση διαφόρων ειδών ηλεκτρολογικών σχεδίων Ανάλυση και ερμηνεία των ει δών ηλεκτρολογικών σχεδίων Άσκηση Νο 1: Μελέτη ερμη νεία ηλεκτρολογικού σχεδίου ραπτομηχανής Παρουσίαση ηλεκτρολογικών σχεδίων με απλά κυκλώματα, ασφάλειες, ρευματοδότες και διακόπτες κυκλωμάτων φωτι σμού. Ανάλυση και ερμηνεία των ηλε κτρολογικών σχεδίων Άσκηση Νο 2: Μελέτη ερμη νεία ηλεκτρολογικών σχεδίων Να αναγνωρίζει τα βασικά είδη ηλε κτρονικών σχεδίων Να αναγνωρίζει τα βασικά σύμβολα που χρησιμοποιούνται σε ένα ηλεκτρο νικό σχέδιο Να ερμηνεύει το ηλεκτρονικό σχέδιο μιας αυτόματης ραπτομηχανής Να διακρίνει ένα Βιομηχανικό αντικείμενο από ένα χειροποίητο Να Προσδιορίζει τα χαρακτηριστικά ενός βιομηχανικού προϊόντος Να αναφέρει τις κατηγορίες προϊόντων που χρησιμοποιείται ο βιομηχανικός σχεδιασμός Να αναφέρει τα στοιχεία που καθορίζουν την αισθητική ενός βιομηχανικού σχεδίου Να αναφέρει τους παράγοντες που επηρε άζουν το βιομηχανικό σχέδιο 6.1 Εισαγωγή 6.2 Είδη Ηλεκτρονι κού Σχεδίου ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ο : ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Παρουσίαση ηλεκτρονικών σχεδίων με αναλυτικό ηλεκτρονικό σχέδιο, σχέδιο πλακέτας, μπλοκ δι άγραμμα, και σχέδιο κυματομορφών. Παρουσίαση πίνακα συμβόλων Ανάλυση και ερμηνεία των ηλεκτρονικών σχεδίων Άσκηση Νο 1: Μελέτη ερμηνεία ηλεκτρονικών σχεδίων οργάνων ποιοτικού ελέγχου, ή αυτόματης ραπτομηχανής ή πλεκτομηχανης 7.1 Εισαγωγή 7.2 Βιομηχανικό αντικείμενο και χειροποίητο αντικείμενο 7.3 Σχεδιασμός ενός Βιομηχα νικά παραγόμενου αντικειμέ νου (μορφή και λειτουργία) 7.4 Αισθητική των βιομηχανι κών αντικειμένων 7.5 Παράγοντες που επηρεά ζουν το βιομηχανικό σχέδιο Παρουσίαση και συσχέτιση βιο μηχανικών και χειροποίητων αντι κείμενων Παρουσίαση σχεδίων βιομηχανι κών αντικειμένων, συσχέτιση μορ φής και λειτουργίας, αισθητική Άσκηση Νο 1: Παρουσίαση μιας συλλογής Βιομηχανικών και χειρο ποίητων αντικείμενων

10 29080 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) Να αναφέρει τα πλεονεκτήματα σχεδίασης με Η/Υ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ο : Ο Η/Υ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 8.1 Γενικά 8.2 Σχεδιασμός προϊόντων με Η/Υ 3. Μάθημα: «Εργασιακό Περιβάλλον Ασφάλεια και Υγιεινή στο Εργασιακό Περιβάλλον». Παρουσίαση σχεδίων ενδυμάτων και σχεδίων πατρόν, σχεδιασμένα με Η/Υ Ανάλυση πλεονεκτημάτων της Ηλεκτρο νικής Σχεδίασης Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Η διδασκαλία του μαθήματος, Εργασιακό Περιβάλλον Ασφάλεια και Υγιεινή στο Εργασιακό Περιβάλλον, έχει ως σκοπό να εξοικειώσει τους μαθητές/μαθήτριες με τον επαγγελματικό χώρο στον οποίο θα ασκήσουν το επάγγελμα τους, τομείς απασχόλησης, επαγγελματικές υποχρεώσεις και τις ειδικές γνώσεις για κάθε ειδικότητα, με τους βασικούς κανόνες ασφάλειας και υγιεινής του εργασιακού χώρου για την αποφυγή ατυχημάτων, καθώς επίσης με τις προοπτικές που διαγράφονται για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία και δυνατότητες εξέλιξης. Β. ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ Στο τέλος του μαθήματος οι μαθητές/μαθήτριες πρέπει να είναι σε θέση: Να περιγράφουν τους χώρους παραγωγής και επεξεργασίας των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων (Τομείς Κλωστοϋφαντουργίας & Ένδυσης). Να γνωρίζουν τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις και τις ειδικές γνώσεις που απαιτούνται για κάθε ει δικότητα, τον μηχανολογικό εξοπλισμό των διαφόρων σταδίων παραγωγής και επεξεργασίας των κλωστοϋφα ντουργικών προϊόντων. Να εξοικειωθούν με το Εργασιακό Περιβάλλον του τομέα (με επισκέψεις στον εργασιακό χώρο). Να τηρούν κανόνες υγιεινής & ασφάλειας στον εργασιακού χώρου για την αποφυγή ατυχημάτων. Να γνωρίζουν τα μέτρα πρόληψης προστασίας του περιβάλλοντος για την αποφυγή περιβαλλοντικών προ βλημάτων από την εγκατάσταση και λειτουργία βιομηχανικών μονάδων παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Να γνωρίζουν το νομοθετικό πλαίσιο και διαμορφώνουν επαγγελματική ηθική και δεοντολογία. Να γνωρίζουν τις προοπτικές που προδιαγράφονται για την επαγγελματική αποκατάσταση τους στη σύγ χρονη αγορά εργασίας. ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο : ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΛΑΔΟΙ ΚΑΙ Να είναι σε θέση οι μα θητές: Να αναφέρουν τους κυ ριότερους σταθμούς της εξέλιξης της Ελληνικής Κλωστοϋφαντουργίας. Να αναφέρουν τους κυ ριότερους κλάδους της Κλωστοϋφαντουργίας Να τοποθετούν χωρο ταξικά τις κυριότερες κατηγορίες κλωστοϋφα ντουργικών βιομηχανιών και να τις συνδέουν με την ύπαρξη των αντιστοί χων πρώτων υλών. 1.5 Παρουσίαση της Κλωστοϋφαντουργι κής Βιομηχανίας 1.6 Κυριότεροι κλάδοι της Κλωστοϋφα ντουργίας Κλωστήριο Υφαντήριο Πλεκτήριο Βαφείο Τυποβαφείο Φινιριστήριο Έτοιμο Ένδυμα 1.7 Το παρόν και το μέλλον της Ελληνικής Κλωστοϋφαντουργίας 1.8 Επίδραση της τεχνολογικής ανάπτυξης και της οικονομίας στην παραγωγή νέων και βελτιωμένων κλωστ/κών προϊόντων. 1.9 Συγκριτικά στοιχεία για την εξέλιξη της Κλωστοϋφαντουργικής βιομηχανίας στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βιβλίο μαθήματος Προβολή βίντεο ή Παρουσίαση CD ROM Βιβλιογραφική Εργασία: 1. «Η Κλωστοϋφαντουργία και ο κλάδος της Ένδυσης σήμερα στον Ελληνικό Χώρο» Συλλογή στοιχείων σχετικά με τις δραστη ριότητες του τομέα και δυναμικότητα των επιχειρήσεων, από το βιομηχανικό επιμε λητήριο, στατιστική υπηρεσία, κλπ. Παρουσίαση των εργασιών. Παρουσίαση των αποτελεσμάτων στην ιστοσελίδα του σχολείου. 2. «Η Κλωστοϋφαντουργία και ο κλάδος της Ένδυσης σήμερα στην Ελλάδα και την Ε.Ε.» Συλλογή πρόσφατων στατιστικών στοιχεί ων από τα γραφεία της Ε.Ε. ή μέσω δια δικτύου. Παρουσίαση πινάκων και επεξεργασία τους.

11 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο : ΚΛΑΔΟΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ Να περιγράφουν τους χώρους παρα γωγής και τους βοηθητικούς χώρους ενός: Κλωστηρίου, Υφαντηρίου, Πλεκτηρίου, Βαφείου, Παραγωγής Ετοίμου Ενδύματος. Να αναφέρουν το βασικό εξοπλισμό του κάθε κλάδου Να αναφέρουν τις κύριες επαγγελ ματικές δραστηριότητες των εργαζο μένων κάθε κλάδου 2.1 Περιγραφή του χώρου κάθε μιας ειδι κότητας του κλάδου: Κλωστήριο Υφαντήριο Πλεκτήριο Βαφείο Φινιριστήριο Έτοιμο Ένδυμα 2.2 Μηχανολογικός Εξοπλισμός 2.3 Περιγραφή των γνωστικών αντικειμένων ανά ειδικότητα Εδικές γνώσεις 2.4 Κύριες Επαγγελματικές δραστηριότη τες ανά ειδικότητα του τομέα 2.5 Προσόντα και επαγγελματική αποκα τάσταση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο: ΥΓΙΕΙΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ Να αναφέρουν τις πηγές κινδύνου στη βιο μηχανία της Κλωστοϋφαντουργίας Να απαριθμούν τα επαγγελματικά ατυχή ματα Να αναγνωρίζουν τα διεθνή σύμβολα κιν δύνου Να αναφέρουν τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των κινδύνων Να παρέχουν ορισμένες πρώτες βοήθειες Να αναφέρουν τους κυριότερους νόμους που αφορούν την ασφάλεια των εργαζομένων. Να αναφέρουν τα περιβαλλοντι κά προβλήματα που προκύπτουν από την εγκατάσταση και λει τουργία μιας Κλωστοϋφαντουρ γικής βιομηχανικής μονάδας. Να αναφέρουν τα μέτρα προ στασίας του περιβάλλοντος Να αναφέρουν τα χαρακτηρι στικά των οικολογικών προϊό ντων Να κατονομάζει τα κυριότερα 3.1 Κίνδυνοι στο χώρο της Κλωστοϋφαντουργίας & Έν δυσης Μηχανικά Ατυχήματα Χημικά ατυχήματα Ηλεκτρικά Ατυχήματα Πυρασφάλεια Επαγγελματικές Ασθένειες 3.2 Ατομική Προστασία και πρώτες βοήθειες. 3.3 Νομοθεσία που αφορά την ασφάλεια των εργαζομένων. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ 4.1 Περιβαλλοντικά προβλήματα από την λειτουργία βι ομηχανιών του το μέα 4.2 Μέτρα προστα σίας του περιβάλ λοντος 4.3 Οικολογικά Κλω στοϋφαντουργικά προϊόντα και Περι βάλλον Προβολή βίντεο ή Παρουσίαση CD ROM Ανάγνωση σχετικών άρ θρων από Τεχνολογικά ή Κλαδικά Περιοδικά. Επίσκεψη σε αντίστοιχη βι ομηχανική μονάδα ή σε κα θετοποιημένη επιχείρηση Προβολή βίντεο ή Παρουσίαση CD ROM (σχετικά με τα βιομηχανικά ατυχήματα και μέτρα πυρασφάλειας) Ανάγνωση σχετικών άρθρων από Τεχνολογικά ή Κλαδικά Περιοδι κά. Διάλεξη από γιατρό ή νοσηλευτή σε κέντρο υγείας ή νοσοκομείο. Προβολή Πίνακα. Διάλεξη από τεχνικό ασφαλείας. Προβολή βίντεο ή Παρουσίαση CD ROM (π.χ. περιβαλλοντικά προβλήματα, συστήματα προστασίας του περιβάλλοντος) Ανάγνωση σχετικών άρθρων από Τεχνολογικά ή Κλα δικά Περιοδικά. Συζήτηση με θέμα: 1. «περιβάλλον & κλωστοϋφαντουργία» 2. «Οικολογικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και περι βάλλον» Δημιουργία ομάδων μαθητών, η κάθε ομάδα θα εκθέσει τις απόψεις της και θα τις υποστηρίξει Επίσκεψη σε αντίστοιχη βιομηχανική μονάδα με συ στήματα προστασίας του περιβάλλοντος π.χ. Βιολογικό καθαρισμό αποβλήτων βαφείου.

12 29082 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ο : ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Να αναφέρουν τις τρόπους εύ ρεσης εργασίας Να ιεραρχούν τις προσωπικές τους αξίες Να εκτιμήσουν τη σημασία των διαπροσωπικών σχέσεων. Να αποκτήσουν επαγγελματική ηθική και δεοντολογία. Να αναφέρουν τα δικαιώματα και τους περιορισμούς που προ κύπτουν από τα διπλώματα ευρε σιτεχνίας. Να αποκτήσουν εχεμύθεια σε θέματα επαγγελματικού ανταγω νισμού. Να αποκτήσουν δεξιότητες στην ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέ σεων, υπεύθυνη στάση απέναντι στον πελάτη, τον εργοδότη και τους συναδέλφους. Να συνειδητοποιήσουν τα νέα εργασιακά δεδομένα στις σύγχρο νες κοινωνίες. 5.1 Εργασία Προβλήματα Ανεργίας. 5.2 Τεχνολογία και Κοι νωνία 5.3 Τρόποι Εύρεσης ερ γασίας 5.4 Επαγγελματική Συμπε ριφορά 5.5 Κώδικας Επαγγελματι κής Συμπεριφοράς. Ελεύθερος Επαγγελμα τίας Μισθωτός Εργοδότης Ευθύνη προς τον πελά τη Ευθύνη προς τον εργο δότη Ευθύνη προς τους συνα δέλφους 5.6 Διπλώματα Ευρεσιτε χνίας. Βιομηχανικός Αντα γωνισμός. Προβολή βίντεο Παρουσίαση νομοθετικών πλαισίων και Ευ ρωπαϊκών κανονισμών Ανάγνωση σχετικών άρθρων από Τεχνολο γικά ή Κλαδικά Περιοδικά Διάλεξη από ειδικό(κοινωνιολόγο ή ψυχολόγο της σχολικής ) με θέμα «Διαπροσωπικές σχέ σεις στη σύγχρονη κοινωνία Επαγγελματική συμπεριφορά» Συζήτηση με θέμα «Προσωπικές αξίες και επαγγελματικών στόχων». Δημιουργία ομά δων μαθητών: η κάθε ομάδα θα εκθέσει τις απόψεις της και θα τις υποστηρίξει Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας Ατομική άσκηση στη σύνταξη βιογραφικού σημειώματος Παιχνίδι ρόλων με θέμα «Συνέντευξη για πρόληψη» Επικοινωνία με συνδικαλιστικά όργανα και επαγγελματικά σωματεία και ενώσεις Να αναφέρουν τις δυνατότητες τους για συνέχιση σπουδών. Να αναφέρουν τις συναφείς επαγ γελματικές ειδικότητες με τις οποίες σχετίζονται ως εργαζόμενοι Να εκτιμούν πως μπορούν να επηρε άσουν το επάγγελμα τους οι σύγχρο νες αλλαγές συναφών ειδικοτήτων. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ο: ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ 6.1 Σπουδές και προοπτικέςεξέ λιξης 6.2 Συνεχής εκπαίδευση και κα τάρτιση 6.3 Συναφείς ειδικότητες και επαγ γελματικοί τίτλοι. Παρουσίαση και ανάλυση των προο πτικών που προδιαγράφονται για την επαγγελματική αποκατάσταση των μαθητών Παρουσίαση νομοθετικών πλαισίων Ανάγνωση σχετικών άρθρων από Τεχνολογικά ή Κλαδικά Περιοδικά. 4. Μάθημα: «Ηλεκτρονική Σχεδίαση Ενδύματος» Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Η διδασκαλία του μαθήματος της Ηλεκτρονικής Σχεδίασης Ενδύματος έχει ως σκοπός να εισάγει τους μαθητές στη χρήση εξειδικευμένων εφαρμογών στον τομέα της επικοινωνίας, έρευνας και σχεδίασης στο έτοιμο ένδυμα. Ειδικότερα, οι μαθητές της Α Τάξης ΕΠΑ.Σ θα εξοικειωθούν με απλά προγράμματα σχεδίασης, που περιέχονται στο λειτουργικό σύστημα και θα εισαχθούν στις έννοιες του CAD/CAM και θα πραγματοποιήσουν απλά σχέδια. Τέλος οι μαθητές θα εξοικειωθούν με τη χρήση του προγράμματος CAD, για το σχεδιασμό προτύπων κοπής (πατρόν), θα είναι θέση να πραγματοποιούν και να επεξεργάζονται βασικά σχέδια πατρόν. να δημιουργούν πρό τυπα σχέδια πατρόν με Ηλεκτρονική σχεδίαση (σύστημα CAD). Να δημιουργούν μεγεθύνσεις των πατρόν με το σύστημα CAD

13 να γνωρίζουν τα απλά προγράμ ματα σχεδίασης να χρησιμοποιούν τα προγράμ ματα σχεδίασης, δημιουργώντας συνθέσεις να γνωρίζουν τα είδη αρχείων εικόνων και σχεδίων να σχεδιάζουν απλά σχήματα και να χρησιμοποιούν χρώματα να γνωρίζουν τα μέσα εκτύπω σης να διακρίνουν τις τεχνικές βελ τιστοποιήσεως της επικοινωνίας και της ταύτισης του αποτελέ σματος στην οθόνη με αυτό του εκτυπωτή. ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ 1.1 Εισαγωγή στα προγράμμα τα σχεδίασης 1.2 Δημιουργία αρχείων αρχει οθέτηση είδη αρχείων 1.3 Απλά διαγράμματα από βι βλιοθήκες 1.4 Τροποποίηση διαγραμμά των εργαλεία σχεδίασης 1.5 Σχεδιασμός οργανογραμ μάτων και διαγραμμάτων ροής διαδικασίας. 1.6 Δημιουργία προτύπων σχε δίων και απλών πατρόν 1.7 Εκτύπωση χρώματος και βελτιστοποίηση εκτυπωτή επιλογών ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ CAD Η/Υ με λογισμικό Σχεδίασης Εκτυπωτής έγχρωμος με δυνατότητα εκτύ πωσης Παρουσίαση και εξήγηση της χρήσης του προγράμματος σχεδίασης Εργαστηριακή άσκηση 1 Περιήγηση στα προγράμματα σχεδίασης Δημιουργία απλών σχεδίων Εργαστηριακή άσκηση 2 Τροποποίηση σχεδίων και χρήση εργαλείων Εργαστηριακή άσκηση 3 Σχεδιασμός οργανογράμματος και διαγράμ ματος ροής εργασίας Εργαστηριακή άσκηση 4 Δημιουργία απλού πατρόν Εργαστηριακή άσκηση 5 Εκτύπωση χρώματος και βελτιστοποίηση. Χρήση χρώματος σε σχέδια υφασμάτων. να γνωρίζει απλές έννοες του CAD και του CAM. να γνωρίζει τα είδη λογικού που υπάρχουν για εφαρμογές CAD στην κλωστοϋφαντουργία. να πραγματοποιεί απλά σχέδια πα τρόν σε ένα πρόγραμμα CAD. Να είναι σε θέση ο μα θητής: να αναφέρει τα εργα λεία του προγράμμα τος. να περιγράφει τις λει τουργίες του συστήμα τος σχεδίασης. να αναφέρει τις βασι κές λειτουργίες του συ στήματος σχεδίασης. Να χειρίζεται το λογι σμικό των προγραμμά των σχεδίασης πατρόν με Η/Υ (συστήματαcad). 2.1 Εισαγωγή στα συστήματα CAD/CAM 2.2 Προγράμματα CAD για την κλωστο ϋφαντουργία 2.3 Βασικές δυνατότητες προγραμμάτων CAD 2.4 Προγράμματα CAD για τη δημιουργία προτύπων κοπής (Πατρόν) και το σχεδι ασμό ενδυμάτων ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο : ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΚΟΠΗΣ (ΠΑΤΡΟΝ) 3.1 Δομή συστήματος σχεδιασμού πατρόν 3.2 Παρουσίαση προγράμματος 3.3 Περιβάλλον εργασίας 3.4 Θέση εργαλείων προγράμματος 3.5 Διαχείριση περιβάλλοντος εργα σίας Δημιουργία Βιβλιοθηκών Διαχείριση αρχείων Αποθήκευση Back up 3.6 Βασικοί κανόνες Χειρισμού 3.7 Γραμμές Εργαλείων 3.8 Μενού Προγράμματος Παρουσίαση και εξήγηση της χρήσης των προγραμμάτων CAD και CAM Εργαστηριακή άσκηση 6 Επισκόπηση λογισμικού CAD. Δημιουργία και διαχείριση αρ χείων σε σύστημα CAD.Αρχές σχεδίασης. Η/Υ συμβατοί με το λογισμικό Σχεδιασμού πατρόν Εκτυπωτής έγχρωμος με δυνατότητα εκτύ πωσης Ηλεκτρονικό τραπέζι και ειδικό ψηφιακή πο ντίκι για την ψηφιοποίηση του πατρόν. Παρουσίαση και εξήγηση της χρήσης του λο γισμικού των προγραμμάτων σχεδίασης πατρόν με Η/Υ (συστήματα CAD). Εργαστηριακή άσκηση 7 Δημιουργία βιβλιοθηκών αρχειοθέτηση backup. Εργαστηριακή άσκηση 8 Ασκήσεις χειρισμού εργαλείων σχεδίασης.

14 29084 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΚΟΠΗΣ (ΠΑΤΡΟΝ) να εισάγει πατρόν στον Η/Υ. να αναφέρει τις λειτουρ γίες επεξεργασίας πατρόν του προγράμματος. να επεξεργάζεται τα πα τρόν να περιγράφει τις λειτουρ γίες του συστήματος για τη σχεδίαση πατρόν. να δημιουργεί μεγεθύνσεις πατρόν και τοποθέτηση. να μετατρέπει το πατρόν σε μοντέλο ρούχο. να δημιουργεί και να εκτυ πώνει φύλλα σχεδίασης για κοπή. 4.1 Εισαγωγή προτύπων πατρόν στον Η/Υ (ψηφιοποίηση πατρόν που σχεδιάσθηκε με συμβατική τρόπο) 4.2 Επεξεργασία των πατρόν του Μετατροπές πατρόν Διαβάθμιση μεγεθών Τοποθέτηση των κομματιών του πατρόν για κοπή 4.3 Βασικές αρχές σχεδίασης Πατρόν με χρήση των εργαλεί ων του προγράμματος 4.4 Μεγεθύνσεις 4.5 Δημιουργία μοντέλου ρού χου 4.6 Δημιουργία τοποθέτησης 4.7 Εκτύπωση Φύλου σχεδίασης Εργαστηριακή άσκηση 9 Εισαγωγή πρότυπων πατρόν στον Η/Υ(ψηφιοποίηση πατρόν που σχεδιάστηκε με συμβατική τρόπο). Εργαστηριακή άσκηση 10 Επεξεργασία πατρόν Εργαστηριακή άσκηση 11 Δημιουργία μεγεθύνσεων και τοποθέτηση πα τρόν. Εργαστηριακή άσκηση 12 Δημιουργία και επιμέλεια Μοντέλου Ρούχου. Εργαστηριακή άσκηση 13 Δημιουργία πατρόν με τη χρήση των εργαλείων του προγράμματος. Κατασκευή πατρόν. Εργαστηριακή άσκηση 14 Δημιουργία φύλλου σχεδίασης Εργαστηριακή άσκηση 15 Εκτυπώσεις πατρόν και σχεδιαγραμμάτων κοπής σε εκτυπωτή ή σε plotter. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ο : ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΠΑΤΡΟΝ Να αναφέρουν την σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα της νέας τε χνολογίας στο έτοιμο ένδυμα. Ανάλυση του τρόπου σκέψης και λειτουργίας των προγραμμάτων CAD. Να χειρίζονται βασικά προγράμ ματα CAD. Να δημιουργούν βασικά πατρόν μέσο Η/Υ, να κάνουν επεξεργασία και τοποθέτηση. Να χειρίζονται σωστά το πρό γραμμα εκτύπωσης των συστημά των CAD. 5. Μάθημα: «Ιστορία Ενδυμασίας Ι». 5.1 Εισαγωγή Ψηφιοποίηση όλων των βασικών πατρόν Φούστες Κορσάζ Μανικιού Γιακά Παντελόνι 5.2 Επεξεργασία πατρόν Η/Υ. 5.3 Δημιουργία τοποθέτησης 5.4 Μεγεθύνσεις πατρόν 5.5 Προετοιμασία πατρόν για κοπή 5.6 Εκτύπωση των πατρόν 5.7 Εκτύπωση της τοποθέτησης Επίδειξη από τον καθηγητή του τρόπου λειτουργίας και χειρισμού των συστημά των CAD έχοντας ικανό αριθμό υπολογι στών σε σχέση με τους μαθητές. Εργαστηριακή άσκηση 16 Ασκήσεις Ψηφιοποίησης όλων των βα σικών πατρόν Εργαστηριακή άσκηση 17 Ολοκληρωμένες ασκήσεις δημιουργίας, επεξεργασίας, τοποθέτησης και εκτύ πωσης πατρόν συγκεκριμένης παραγω γής. Εργαστηριακή άσκηση 18 Ασκήσεις μεγεθύνσεων Βασικών πα τρόν Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Το μάθημα της Ιστορίας Ενδυμασίας έχει ως σκοπό μέσα από την ιστορική αναδρομή, να αναπτύξει την αισθη τική και την κριτική ικανότητα του μαθητή/τριας. Να δείξει τις ανάγκες που εξυπηρετεί το ένδυμα, την εξέλιξη του καθώς και τις τάσεις που αναπτύχθηκαν σε κάθε εποχή. Μέσα από αυτήν την πορεία και την συλλογιστική ο μαθητής/τρια πρέπει να συνειδητοποιήσει την πολλαπλότητα του κόσμου γύρω μας και κατά προέκταση να μπορέσει να χρησιμοποιήσει αυτά τα οποία χρειάζεται, στην ζωή του και στον επαγγελματικό του χώρο. Να κατανοήσουν την αναγκαιό τητα, και την συνύπαρξη της ενδυ μασίας με τον άνθρωπο. Να περιγράφουν την εξελικτική πορεία της ανθρώπινης ενδυμα σίας. 1 Ένδυμα 2 Το Πρώτο ένδυ μα 3 Βασικά είδη έν δυσης 4 Ιστορική εξέλιξη του ενδύματος ΕΙΣΑΓΩΓΗ Παρουσίαση φωτογραφιών ή εικόνων με ενδυμασίες Επίδειξη διαφανειών με σύντομες ιστορικές αναδρο μές. Συζήτηση Εργασία 1η Ανάθεση σύντομης εργασίας με θέμα, π.χ. «η πορεία εξέλιξης της ανθρώπινης ενδυμασίας».

15 Να αναφέρουν τα κύρια ενδύματα της επο χής, επιρροές. Να περιγράφουν τον τρόπο ντυσίματος και τα υλικά που χρησιμοποιούσαν. ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο : ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ. 1.1 Μεσοποταμία 1.2 Η Ενδυμασία των λαών της Με σοποταμίας 1.3 Πρώτες Ύλες, 1.4 Υφάσματα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο : ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ Να κατανοήσουν τον χαρακτήρα της Αιγυπτιακής εν δυμασίας. Να αναφέρουν τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούσαν για την ενδυμασία οι αιγύπτιοι. Να μπορούν να συγκρίνουν τα κύρια χαρακτηριστικά της ενδυμασίας της Αιγυπτιακής και της Μεσοποταμιακής εποχής (Υλικά, μορφή, χρώματα, αξεσουάρ) Να αναγνωρίζουν τον ανδρικό και γυναικείο τρόπο ντυ σίματος των Αιγυπτίων, καθώς και τα αξεσουάρ. Να αναφέρουν τις ιδιαιτερότητες και της Ελληνικής Ενδυμασίας. Να κατονομάζουν τις επιρροές στην Ελληνική Ενδυμασία. Να περιγράφουν την διαμόρφωση της ενδυμασίας στον Ελλαδικό χώρο. Να κατανοήσουν την σπουδαιότητα και την προσφορά των αρχαίων Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο μέχρι σήμερα. Να αναγνωρίζουν τις ανδρικές και γυναικείες αρχαίες Ελληνικές ενδυμασίες. Να αναφέρουν, τα ενδύματα και αξεσουάρ των αρχαίων Ελληνικών ενδυμασιών. Να περιγράφουν τα ενδύματα των ταξιδιωτών, ιππέων και στρατιωτών στην αρχαία Ελλάδα Να σχεδιάζουν το ύφος και τη μορφή των αρχαίων Ελληνικών ενδυμασιών. 2.1 Η Αίγυπτος 2.2 Χαρακτηριστικά της ενδυμασίας στην αρχαία Αίγυπτο, 2.3 Γυναικεία Ενδυμασία 2.4 Ενδυμασία των Αν δρών 2.5 Υφάσματα 2.6 Αξεσουάρ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ 3.1 Αιγαίο ς Μινωικός Μυκηναϊκός πολιτισμός 3.2 Γενικά χαρακτηριστικά της Εν δυμασίας. 3.3 Ανδρική και γυναικεία ενδυμασία, αξεσουάρ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ 4.1 Ελληνική Εν δυμασία 4.2 Γεωμετρική Περίοδος 4.3 Αρχαϊκή Πε ρίοδος 4.4 Κλασσική Περίοδος 4.5 Ελληνιστική Περίοδος 4.6 Δωρικό και Ιωνικό στυλ. Γυναικεία, αν δρική, στρατιω τική ενδυμασία. 4.7 Υφάσματα Αξεσουάρ Επίδειξη εικόνων από την συγκεκριμένη εποχή. Συζήτηση Επίδειξη εικόνων για την ενδυμασία. Επίδειξη διαφανειών με θέματα από την Αίγυπτο. Συζήτηση Εργασία 2η Να σχεδιαστεί μια γυ ναικεία και μια ανδρική ενδυμασία από την αρ χαία Αίγυπτο. (ελεύθερη σχεδίαση) Επίδειξη εικόνων Επίδειξη διαφανειών Δημιουργία ομάδων μαθητών από τον καθηγητή για τη προετοιμασία και οργάνωση της επίσκεψης. Επίσκεψη σε μουσείο Επίδειξη εικόνων και φωτογραφικού υλικού Επίδειξη διαφανειών Επίδειξη slides Δημιουργία ομάδων μαθητών από τον καθηγητή, με δραστη ριότητες για τη προετοιμασία και οργάνωση της επίσκεψης. Επίσκεψη σε μουσείο ή χώρους με αρχαίες Ελληνικές εν δυμασίες. Επίδειξη διαφανειών Επίδειξη slides με θέματα από την Τέχνη και την ενδυμασία της εποχής. Συζήτηση Εργασία 4η Να αναφέρουν και να σχεδιάσουν μερικά σχέδια και διακο σμήσεις από τις εποχές που αναφερόμαστε. Εργασία 5η Να σχεδιάσουν μια γυναικεία και μια ανδρική αρχαία Ελληνική ενδυμασία Εργασία 6η Να παρουσιάσουν σύντομες εργασίες για την ελληνική αρ χαία ενδυμασία με πληροφορίες από διάφορες πηγές και φωτογραφίες.

16 29086 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) Να αναφέρουν τις επιρροές που δέ χτηκαν οι Ρωμαίοι από τους Αρχαίους Έλληνες Να μπορούν να περιγράφουν τα κύ ρια ενδύματα τις γυναικείας και αν δρικής Ρωμαϊκής ενδυμασίας. Να κατονομάζουν τα υλικά για την κατασκευή των ενδυμάτων, καθώς και τα αξεσουάρ που χρησιμοποιούσαν. Να διατυπώνουν τα κύρια χαρακτη ριστικά τι ανδρικής και γυναικείας ενδυμασίας. Να αναφέρουν τις διαφορές μετα ξύ της άρχουσας τάξης και του λαού στην ενδυμασία. Να διακρίνουν τις επιρροές των Βυ ζαντινών ενδυμασιών στην σημερινή μας εποχή. Να περιγράφουν τον τρόπο, την μορφή διακόσμησης και τα χρώματα των Βυζαντινών ενδυμασιών. Να περιγράφουν τα ενδεικτικά σύμ βολα της κάθε κοινωνικής τάξης. Να μπορούν να σχεδιάσουν με ελεύ θερη σχεδίαση τα κύρια ενδύματα της εποχής. Να κατονομάζουν τα κύρια ανδρικά και γυναικεία αξεσουάρ της Βυζαντι νής εποχής. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5ο: ΡΩΜΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ. 5.1 Ρώμη 5.2 Γενικά χαρακτηριστικά της Ενδυμασίας 5.3 Γυναικεία ενδυμασία. 5.4 Ανδρικά ενδυμασία 5.5 Υφάσματα Αξεσουάρ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ο : ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΠΟΧΗ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕ ΝΑ 6.1 Βυζαντινή Αυτοκρατορία 6.2 Γενικά χα ρακτηριστικά της Ενδυμα σίας 6.3 Συμβολή στον Ευρωπα ϊκό Πολιτισμό. 6.4 Γυναικεία και Ανδρική ενδυμασία 6.5 Υφάσματα Αξεσουάρ κο σμήματα, Να περιγράφουν τα χαρακτηριστικά ενδύματα της γυναικείας και ανδρικής Γερμανικής ενδυμασίας. Να διατυπώνουν τις διαφορές της ενδυμασίας με ταξύ άρχουσας τάξης και λαού καθώς και τις πρώ τες ύλες που χρησιμοποιούσαν στον μεσαίωνα. Να αναφέρουν τα βασικά σημεία διαμόρφωσης της ενδυμασίας στην μεσαιωνική (Ρωμανική) εποχή. Να περιγράφουν τα κύρια χαρακτηριστικά ενδύματα γυναικείας και ανδρικής ενδυμασίας καθώς υλικά και χρώματα που χρησιμοποιούνταν στη Γοτθική εποχή. Να περιγράψουν τα αξεσουάρ κατά την Γοτθική περίοδο. 6. Μάθημα: «Στοιχεία Κλωστοϋφαντουργίας» Επίδειξη εικόνων Επίδειξη διαφανειών ή slides με τα θέμα τα κύρια ενδύματα των ανδρών και των γυ ναικών της Ρωμαϊκής εποχής. Συζήτηση Εργασία 7η Να εντοπιστούν μερικά παραδείγματα της επίδρασης της Ελληνικής Τέχνης και ενδυ μασίας πάνω στην Ρωμαϊκή. Επίδειξη εικόνων με έργα και ενδυμασίες της Βυζαντι νής εποχής. Επίσκεψη των μαθητών σε γνωστές βυζαντινές εκκλησί ες και στην ενορία τους για να γνωρίσουν από κοντά τα σχέδια, τις τοιχογραφίες, τις εικόνες και τα ψηφιδωτά Επίσκεψη σε χώρους με συλλογές βυζαντινών εικόνων και ενδυμασιών. Εργασία 8η Να σχεδιάσουν οι μαθητές μια αντιπροσωπευτική ενδυ μασία της Βυζαντινής εποχής. Εργασία 9η Σύντομη γραπτή μελέτη για τον τρόπο που ζωγραφίζο νται λεπτομέρειες του προσώπου και οι πτυχώσεις στα φορέματα σε μια εικόνα ή τοιχογραφία. Εργασία 10η Να κάνουν σύντομη γραπτή αναφορά των Βυζαντινών ενδυμασιών που χρησιμοποιούνται ακόμη σήμερα. Εργασία 11 η Ατομική εργασία των μαθητών μ ε θέμα π.χ. «η εξέλιξη της ενδυμασίας από την Μεσοποταμία έως την Βυζαντινή εποχή» ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ο : ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ 7.1 Γερμανική πρώ ιμη και μεταγενέ στερη εποχή. 7.2 Ρωμανική και γοτθική εποχή. 7.3 Γενικά χαρα κτηριστικά της Ενδυμασίας 7.4 Γυναικεία και Ανδρική ενδυμασία 7.5 Αξεσουάρ, κο σμήματα, παπού τσια, μαλλιά. Επίδειξη εικόνων, φωτογραφιών κα θώς και άλλου υλικού που θα μπορού σε να βοηθήσει στην καλύτερη κατα νόηση των στόχων του μαθήματος. Σύσταση ομάδων μαθητών από τον καθηγητή για συγκέντρωση πληροφο ριών και τύπων ενδυμασιών της επο χής (κατανομή εργασίας). Εργασία 12η Να σχεδιαστεί μια ανδρική και γυναι κεία ενδυμασία της Γοτθικής εποχής δίνοντας έμφαση στο στυλ και τα χρώματα. Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Σκοπός του μαθήματος είναι να εισάγει τους μαθητές στις βασικές αρχές της κλωστοϋφαντουργίας και να τους εφοδιάσει με γνώσεις σχετικά με την παραγωγική αλυσίδα που έχει αφετηρία τις πρώτες ύλες και εξελίσσεται * *

17 ΦΕΚ 2090 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) στην παραγωγή νημάτων, υφασμάτων πλεκτών και υφαντών, βαφή μέχρι το τελικό προϊόν. Στα τελικά στάδια παραγωγής του υφάσματος, δηλαδή στη βαφή και τον εξευγενισμό, δίνεται ιδιαίτερο βάρος διότι τα στάδια αυτά αποτελούν το αμέσως προηγούμενο βήμα παραγωγής πριν από την ολοκλήρωση του ετοίμου ενδύματος και τα περισσότερα ποιοτικά προβλήματα της παραγωγής των ετοίμων ενδυμάτων εντοπίζονται στα στάδια αυτά. Επομένως η καλή γνώση των μεθόδων και διαδικασιών παραγωγής στο βαφείο και το φινιριστήριο, εξασφαλίζει την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν Β. ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ: Στο τέλος του μαθήματος οι μαθητές/μαθήτριες πρέπει να είναι σε θέση να: γνωρίζουν τα στάδια παραγωγής των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. κατανοούν τις μεθόδούς και τις διαδικασίες παραγωγής των νημάτων, υφασμάτων πλεκτών και υφαντών, και της βαφής φινιρίσματος των προϊόντων. διακρίνουν τις ιδιαιτερότητες του κάθε σταδίου παραγωγής προσδιορίζουν σε ποιο στάδιο παραγωγής έχει προκύψει πρόβλημα της ποιότητας του προϊόντος. διακρίνουν τις ιδιαιτερότητες των τελικών προϊόντων ανάλογα με τη μέθοδο παραγωγής ώστε να είναι σε θέση να επιλέγουν το κατάλληλο προϊόν (νήμα ή ύφασμα, ή μέθοδο επεξεργασίας βαφή φινίρισμα) για τη παραγωγή ετοίμων ενδυμάτων ή άλλων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. ΕΙΣΑΓΩΓΗ να κατανοούν και να περιγράφουν τις βα σικές έννοιες της κλωστοϋφαντουργίας να αναγνωρίζουν τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για τα έτοιμα ενδύματα και την προέλευσή τους να διακρίνουν τους τομείς της κλωστο ϋφαντουργίας να αναφέρουν τη βασική ορολογία που χρησιμοποιείται στην κλωστοϋφαντουργι κή βιομηχανία. να περιγράφουν τις μεθόδους παραγωγής νημάτων να αναγνωρίζουν τη σχέση με ταξύ του νήματος και του παρα γόμενου υφάσματος. να αναφέρουν την ορολογία που περιγράφει τα υφάσματα με βάση τον χρησιμοποιούμενο τύπο νήματος (π.χ. ύφασμα από νήμα πενιέ). Να είναι σε θέση οι μα θητές: να αντιλαμβάνονται τα στάδια της πλέξης και της ύφανσης να κατανοούν και να διακρίνουν τη σχέση των σταδίων ύφανσης και πλέ ξης με τα προηγούμενα και επόμενα στάδια. 1.1 Γενικά για την κλωστοϋφα ντουργία (σημασία του κλάδου στην οικονομία, φυσικές ίνες, πα ραγωγή βαμβακιού) 1.2 Ο κλάδος της κλωστοϋφα ντουργίας και οι τομείς του 1.3 Ίνες και τα χαρακτηριστικά τους (πρωταρχικές ή βασικές ιδιότητες κύριες μέθοδοι πα ραγωγής συνθετικών ινών) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο : ΝΗΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ 1.1 Εισαγωγή στην νηματοποίηση Δομή νή ματος 1.2 Τεχνολογία Παραγωγής νημάτων Παραγωγή νημάτων στο βαμβακερό σύστη μα Παραγωγή νημάτων στο μάλλινο σύστημα Κλωστοποίηση νηματοποίηση συνεχών ινών 1.3 Νεώτερες μέθοδοι νηματοποίησης 1.4 Βασικά χαρακτηριστικά ιδιότητες νημάτων Στρίψη Νούμερο 1.5 Είδη τύποι νημάτων και χρήσεις ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΥΦΑΝΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΕΞΗ Διάλεξη Συζήτηση. Χρήση video για επίδειξη διαφό ρων μηχανημάτων παραγωγής σε διάφορους τομείς της κλωστοϋ φαντουργίας. Επίδειξη διαγραμμάτων ροής της παραγωγικής διαδικασίας σε διαφάνειες. 2.1 Βασικές αρχές ύφανσης 2.2 Προπαρασκευαστικά μηχανήματα (Διάστρα, κολλαρίστρα κ.λ.π) 2.3 Τύποι αργαλειών 2.4 Μετεπεξεργασία των ακατέργαστων υφασμάτων 2.5 Βασικές αρχές πλέξης 2.6 Κυκλικές Πλεκτομηχανές 2.7 Ευθύγραμμες πλεκτομηχανές 2.8 Στημονομηχανές 2.9 Μετεπεξεργασία ακατέργαστων πλεκτών 2.10 Συσχέτιση ύφανσης και πλέξης με τη νηματοποίηση και τη βαφή Διάλεξη Συζήτηση. Επίδειξη διαφορετικών τύ πων νήματος. Παράδειγμα εύρεσης αριθ μήσεως νήματος. Παρουσίαση και περιγραφή των συστημάτων τιτλοδότη σης νημάτων και ινών. ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡ ΓΕΙΕΣ/ Διάλεξη Συζήτηση. Παρουσίαση και περιγρα φή βασικών τύπων υφα ντηρίων και πλεκτηρίων.

Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος. Α Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 3 ώρες /εβδοµάδα. Αθήνα, Απρίλιος 2001

Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος. Α Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 3 ώρες /εβδοµάδα. Αθήνα, Απρίλιος 2001 Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος Α Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. ώρες /εβδοµάδα Αθήνα, Απρίλιος 2001 Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Μάθηµα: «Τεχνικό Σχέδιο». Η διδασκαλία του µαθήµατος του Τεχνικού

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος Β Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 5 ώρες /εβδοµάδα Αθήνα, Απρίλιος 2001 Μάθηµα: «Τεχνολογίας Προτύπων Κοπής (Πατρόν) Ι». Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος. Α Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 2 ώρες /εβδοµάδα. Αθήνα, Απρίλιος 2001

Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος. Α Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 2 ώρες /εβδοµάδα. Αθήνα, Απρίλιος 2001 Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος Α Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 2 ώρες /εβδοµάδα Αθήνα, Απρίλιος 2001 Σελίδα 1 από 8 Μάθηµα: «Ιστορία Ενδυµασίας Ι». Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Το µάθηµα

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος. A Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 2 ώρες /εβδοµάδα. Αθήνα, Απρίλιος 2001

Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος. A Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 2 ώρες /εβδοµάδα. Αθήνα, Απρίλιος 2001 Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος A Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 2 ώρες /εβδοµάδα Αθήνα, Απρίλιος 2001 Μάθηµα: «Εργασιακό Περιβάλλον». Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Η διδασκαλία του µαθήµατος,

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος Β Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 2 ώρες /εβδοµάδα Αθήνα, Απρίλιος 2001 Μάθηµα: «Εφαρµογές Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ΙΙ Ηλεκτρονική Σχεδίαση».

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος A Τάξη 2 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 5 ώρες /εβδοµάδα Αθήνα, Απρίλιος 2001 Μάθηµα: «Σχεδιασµός Ετοίµων Ενδυµάτων ΙI». Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος Β Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 5 ώρες /εβδοµάδα Αθήνα, Απρίλιος 2001 Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Μάθηµα: «Σχεδιασµός Ετοίµων Ενδυµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος Β Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 6 ώρες /εβδοµάδα Αθήνα, Απρίλιος 2001 ΜΑΘΗΜΑ: «Τεχνολογία Παραγωγής Ενδυµάτων» Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ [δύο (2) ώρες την εβδομάδα]

ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ [δύο (2) ώρες την εβδομάδα] ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ [δύο (2) ώρες την εβδομάδα] Εισαγωγικό σημείωμα Οι οδηγίες που ακολουθούν αναφέρονται στο μάθημα «Τεχνικό», που διδάσκεται στην Α τάξη ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑ.Λ. και είναι μάθημα της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Β Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης)

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Β Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης) ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Β Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης) ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ Το μάθημα απευθύνεται σε μαθητές με ειδικό ενδιαφέρον για το ΣΧΕΔΙΟ (Ελεύθερο και Προοπτικό) και που ενδέχεται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΧΟΣ- Ε ΠΙ ΔΙΩ ΞΗ ΠΛΑΙ ΣΙΟ ΧΡΗ ΜΑ ΤΟ ΔΟ ΤΗ ΣΗΣ

ΣΤΟ ΧΟΣ- Ε ΠΙ ΔΙΩ ΞΗ ΠΛΑΙ ΣΙΟ ΧΡΗ ΜΑ ΤΟ ΔΟ ΤΗ ΣΗΣ ΣΤΟ ΧΟΣ- Ε ΠΙ ΔΙΩ ΞΗ Στό χος του Ο λο κλη ρω μέ νου Προ γράμ μα τος για τη βιώ σι μη α νά πτυ ξη της Πίν δου εί ναι η δια μόρ φω ση συν θη κών α ει φό ρου α νά πτυ ξης της ο ρει νής πε ριο χής, με τη δη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 17951 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 1257 1 Ιουλίου 2008 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. 74913/Γ2 Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών, των μαθημάτων της ειδι κότητας Σύγχρονης Επιχειρηματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Γ' Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης) ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ Το μάθημα απευθύνεται σε μαθητές με ειδικό ενδιαφέρον για το ΕΛΕΥΘΕΡΟ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ( Εικαστική και Αρχιτεκτονική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 17155 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 1235 1 Ιουλίου 2008 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. 75271/Γ2 Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών, των μαθημάτων της ει δικότητας Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος Α Τάξη 2 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 2 ώρες /εβδοµάδα Αθήνα, Απρίλιος 2001 Σελίδα 1 από 6 Σελίδα 2 από 6 Μάθηµα: «Εφαρµογές Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος Β Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 3 ώρες /εβδοµάδα Αθήνα, Απρίλιος 2001 Μάθηµα: «Σχέδιο Υφάσµατος Χρώµα Ι». Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Ό λοι οι κα νό νες πε ρί με λέ της συ νο ψί ζο νται στον ε ξής έ να: Μά θε, μό νο προκει μέ νου. Friedrich Schelling. σελ. 13. σελ. 17. σελ.

Ό λοι οι κα νό νες πε ρί με λέ της συ νο ψί ζο νται στον ε ξής έ να: Μά θε, μό νο προκει μέ νου. Friedrich Schelling. σελ. 13. σελ. 17. σελ. σελ. 13 σελ. 17 σελ. 21 σελ. 49 σελ. 79 σελ. 185 σελ. 263 σελ. 323 σελ. 393 σελ. 453 σελ. 483 σελ. 509 σελ. 517 Ό λοι οι κα νό νες πε ρί με λέ της συ νο ψί ζο νται στον ε ξής έ να: Μά θε, μό νο προκει

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος Α Τάξη 2 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 2 ώρες /εβδοµάδα Αθήνα, Απρίλιος 2001 Μάθηµα: «Τεχνική Ανάλυση Οργάνωση Συλλογής». Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος. Α Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 3 ώρες /εβδοµάδα. Αθήνα, Απρίλιος 2001

Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος. Α Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 3 ώρες /εβδοµάδα. Αθήνα, Απρίλιος 2001 Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος Α Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 3 ώρες /εβδοµάδα Αθήνα, Απρίλιος 2001 Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: «Τεχνολογία Υφάσµατος Υφασµατολογία» Η διδασκαλία

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος Α Τάξη 2 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 3 ώρες /εβδοµάδα Αθήνα, Απρίλιος 2001 Σελίδα 1 από 11 Μάθηµα: «Τεχνολογία Ραφής Υφάσµατος» Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ Ι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 18279 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 1270 2 Ιουλίου 2008 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών, των μαθημάτων της ειδικότητας Σχεδιαστών Δομικών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ **********

ΜΕΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ********** ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ********** ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑ: : ΠΕΡΙΟ ΟΙ: ΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ Β ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 4 ΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΒΑΜΒΑΚΙ - ΚΛΩΣΤΙΚΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΒΑΜΒΑΚΙ Ε ΞΑ ΠΛΩ ΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟ ΝΟ ΜΙ ΚΗ ΣΗ ΜΑ ΣΙΑ Γε νι κά

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΒΑΜΒΑΚΙ - ΚΛΩΣΤΙΚΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΒΑΜΒΑΚΙ Ε ΞΑ ΠΛΩ ΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟ ΝΟ ΜΙ ΚΗ ΣΗ ΜΑ ΣΙΑ Γε νι κά Περιεχόμενα ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΒΑΜΒΑΚΙ - ΚΛΩΣΤΙΚΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 17 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΒΑΜΒΑΚΙ... 19 1. Ε ΞΑ ΠΛΩ ΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟ ΝΟ ΜΙ ΚΗ ΣΗ ΜΑ ΣΙΑ... 19 1.1. Γε νι κά... 19 1.2. Η καλ λιέρ γεια του βαμ βα κιού στην Ελ λά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 22559 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 1561 17 Αυγούστου 2007 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. 85038/Γ2 Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών του Τομέα Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

Τι μπορεί να δει κάποιος στο μουσείο της Ι.Μ. Μεγάλου Μετεώρου

Τι μπορεί να δει κάποιος στο μουσείο της Ι.Μ. Μεγάλου Μετεώρου 18/05/2019 Τι μπορεί να δει κάποιος στο μουσείο της Ι.Μ. Μεγάλου Μετεώρου / Ιερές Μονές Η μο νή του Με γά λου Με τε ώ ρου δι α μόρ φω σε μί α σει ρά α πό πε ρι κα λείς μου σεια κούς χώ ρους, για την α

Διαβάστε περισσότερα

φιλόλογος ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Λία Μπουσούνη, ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΣΧΗΜΑΤΩΝ: Βάσια Καυκαλά, αρχιτέκτων

φιλόλογος ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Λία Μπουσούνη, ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΣΧΗΜΑΤΩΝ: Βάσια Καυκαλά, αρχιτέκτων γραμμικό σχέδιο ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Λία Μπουσούνη, φιλόλογος ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΣΧΗΜΑΤΩΝ: Βάσια Καυκαλά, αρχιτέκτων ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ-ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Ελένη Φινέ, γραφίστας ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Στέλιος Ντελής,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 16471 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 1206 30 Ιουνίου 2008 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. 75014/Γ2 Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών, των μαθημάτων της ει δικότητας Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 20565 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. 9342 Έγκριση ωρολογίων και αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών καθώς επίσης και του εξοπλισμού των ερ γαστηρίων των Επαγγελματικών

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος A Τάξη 2 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 2 ώρες /εβδοµάδα (Θεωρία) Αθήνα, Απρίλιος 2001 ΜΑΘΗΜΑ: «Ποιοτικός Έλεγχος Υφάσµατος» Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 16391 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 1201 30 Ιουνίου 2008 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. 75266/Γ2 Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών, των μαθημάτων της ειδικότητας Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΟΝΤΕΛΙΣΤ ΠΑΤΡΟΝΙΣΤ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΟΝΤΕΛΙΣΤ ΠΑΤΡΟΝΙΣΤ Επαγγελματικό προφίλ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΟΝΤΕΛΙΣΤ ΠΑΤΡΟΝΙΣΤ Ο Μοντελίστ Πατρονίστ είναι ο επαγγελματίας ο οποίος είναι ο συνεργάτης βοηθός του Σχεδιαστή/ρια Μόδας Ενδυματολόγου Στιλίστ. Είναι το άτομο που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 18323 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 1272 2 Ιουλίου 2008 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. 75017/Γ2 Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών, των μαθημάτων της ει δικότητας Κτιριακών Έργων,

Διαβάστε περισσότερα

1.2.3 ιαρ θρω τι κές πο λι τι κές...35 1.2.4 Σύ στη μα έ λεγ χου της κοι νής α λιευ τι κής πο λι τι κής...37

1.2.3 ιαρ θρω τι κές πο λι τι κές...35 1.2.4 Σύ στη μα έ λεγ χου της κοι νής α λιευ τι κής πο λι τι κής...37 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕ Φ Α Λ ΑΙΟ ΤΟ ΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ... 21 ΚΕ Φ Α Λ ΑΙΟ 1 o Η ΑΛΙΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1.1 Η Α λιεί α ως Οι κο νο μι κή ρα στη ριό τη τα...25 1.2 Η Κοι νο τι κή Α λιευ τι κή Πο λι τι κή...28

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 20565 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. 9342 Έγκριση ωρολογίων και αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών καθώς επίσης και του εξοπλισμού των ερ γαστηρίων των Επαγγελματικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Κ Υ Κ Λ Ο Υ Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Η Σ Κ Α Ι Υ Π Η Ρ Ε Σ Ι Ω Ν Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 23291 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος «Ευ ρωπαϊκή Ένωση (Θεσμοί και Πολιτικές)» του Κύ κλου Υπηρεσιών της Α Τάξης ΕΠΑ.Λ.....

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΜΕ Η/Υ (CAD) Διαλέξεις και Εργαστηριακές Ασκήσεις ,5

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΜΕ Η/Υ (CAD) Διαλέξεις και Εργαστηριακές Ασκήσεις ,5 1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 2702002 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 o ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΜΕ Η/Υ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 22379 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 1577 6 Αυγούστου 2008 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Προσδιορισμός τυπικών και ουσιαστικών προσόντων του προσωπικού για τη στελέχωση

Διαβάστε περισσότερα

Μ α θ ή μ α τ α Ε π ι λ ο γ ή ς

Μ α θ ή μ α τ α Ε π ι λ ο γ ή ς Μ α θ ή μ α τ α Ε π ι λ ο γ ή ς «Εφαρμογές Υπολογιστών» Β ή Γ Γενικού Λυκείου Λαμβάνοντας υπόψη το Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΣ) του μαθήματος, το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών Πληροφορικής του Γυμνασίου αλλά και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 19175 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 1394 16 Ιουνίου 2011 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Ένταξη της διαδικασίας χορήγησης άδειας ίδρυ σης και λειτουργίας καταστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 6601 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 6o ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙEΧΟΜΕΝΑ. Πρό λο γος...13 ΜΕ ΡΟΣ Ι: Υ ΠΑΙ ΘΡΙΑ Α ΝΑ ΨΥ ΧΗ

ΠΕΡΙEΧΟΜΕΝΑ. Πρό λο γος...13 ΜΕ ΡΟΣ Ι: Υ ΠΑΙ ΘΡΙΑ Α ΝΑ ΨΥ ΧΗ ΠΕΡΙEΧΟΜΕΝΑ Πρό λο γος...13 ΜΕ ΡΟΣ Ι: Υ ΠΑΙ ΘΡΙΑ Α ΝΑ ΨΥ ΧΗ Ει σα γω γή 1 ου Μέ ρους...16 1 ο Κε φά λαιο: Ε ΛΕΥ ΘΕ ΡΟΣ ΧΡΟ ΝΟΣ & Α ΝΑ ΨΥ ΧΗ 1.1 Οι έν νοιες του ε λεύ θε ρου χρό νου και της ανα ψυ χής...17

Διαβάστε περισσότερα

ECVET Αναλυτικό Πρόγραµµα Εκπαίδευσης ανά Ενότητα ΠΡΟΤΥΠΟ. Μαθησιακά Αποτελέσµατα. Με την ολοκλήρωση της ενότητας ο εκπαιδευόµενος αναµένεται να:

ECVET Αναλυτικό Πρόγραµµα Εκπαίδευσης ανά Ενότητα ΠΡΟΤΥΠΟ. Μαθησιακά Αποτελέσµατα. Με την ολοκλήρωση της ενότητας ο εκπαιδευόµενος αναµένεται να: Όνοµα Οργανισµού: ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Τίτλος Προγράµµατος: Τεχνικός Μηχανοτρονικής Όνοµα και κωδικός µαθήµατος: Μηχανολογικό Σχέδιο / Ενότητα 3 Τύπος µαθήµατος (π.χ. κύριο, επιλεγόµενο): Βασικής επαγγελµατικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑ.Σ. ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΣΧΕ ΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ: ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ / ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ ΟΑΕ / ΙΕΥΘΥΝΣΗ Α4 ΕΠΑΣ, ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ

ΕΠΑ.Σ. ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΣΧΕ ΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ: ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ / ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ ΟΑΕ / ΙΕΥΘΥΝΣΗ Α4 ΕΠΑΣ, ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΕΠΑ.Σ. ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΣΧΕ ΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ: ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ - ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στο σχέδιο προδιαγραφών που ακολουθεί στις επόµενες σελίδες καταγράφεται το σύνολο των

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΤΕΜΑΧΙΩΝ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑ CAD ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΤΕΜΑΧΙΩΝ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑ CAD ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΤΕΜΑΧΙΩΝ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑ CAD ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Δρ. Αριστομένης Αντωνιάδης Δρ. Νικόλαος Μπιλάλης Δρ. Παύλος Κουλουριδάκης ΚΑΝΙΑΔΑΚΗ ΑΙΜΙΛΙΑ Τρισδιάστατη μοντελοποίηση Είδη

Διαβάστε περισσότερα

Τομέας Εφαρμοσμένων τεχνών

Τομέας Εφαρμοσμένων τεχνών Τομέας Εφαρμοσμένων τεχνών Ειδικότητα Γραφικών Τεχνών 5 ο Σ.Ε.Κ. Γ Αθήνας Χατζηγιαννάκη Β., εκπαιδευτικός ΠΕ1801 Ρόκου Χ., εκπαιδευτικός ΠΕ1801 Εφαρμοσμένες Τέχνες Το σύνολο των δραστηριοτήτων όπου συναντώνται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ " ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΙΙ "

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ  ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΙΙ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ " ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΙΙ " 1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 2107701 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 21357 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 1817 21 Αυγούστου 2015 Αριθμ. 130085/Δ2 Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων των Α, Β και Γ τάξεων Μουσικού Γυμνασίου και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 7701 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 7o ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 1875 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 1292 3 Ιουλίου 2008 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. 75033/Γ2 Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών, των μαθημάτων της ει δικότητας Σχεδίασης και

Διαβάστε περισσότερα

Τελικός τίτλος σπουδών:

Τελικός τίτλος σπουδών: Επωνυμία προγράμματος: Τελικός τίτλος σπουδών: ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ (ΠΤΥΧΙΟ) Πτυχίο Ο γραφίστας ασχολείται με τη μελέτη, τη διαμόρφωση και γενικότερα την αισθητική επιμέλεια κάθε είδους εκτυπωτικής εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 17903 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 1256 1 Ιουλίου 2008 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. 74908/Γ2 Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών, των μαθημάτων της ει δικότητας Πλοιάρχων Εμπορικού

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΛΥΜΕΣΑ- ΔΙΚΤΥΑ ΚΥΚΛΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΛΥΜΕΣΑ- ΔΙΚΤΥΑ ΚΥΚΛΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΛΥΜΕΣΑ- ΔΙΚΤΥΑ ΚΥΚΛΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Μάρτιος 1998 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το

Διαβάστε περισσότερα

GLOBAL COLLEGE. Γλώσσα Διδασκαλίας

GLOBAL COLLEGE. Γλώσσα Διδασκαλίας GLOBAL COLLEGE 9. Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων (2 Έτη, Δίπλωμα) Εγγεγραμμένος Διάρκεια Σπουδών: 2 Έτη Τίτλος Σπουδών: Δίπλωμα Τεχνικού Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων Στόχοι του κλάδου Σκοπός του Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Τομέας Εφαρμοσμένων τεχνών

Τομέας Εφαρμοσμένων τεχνών Τομέας Εφαρμοσμένων τεχνών Ειδικότητα Γραφικών Τεχνών 5 ο Σ.Ε.Κ. Γ Αθήνας Εφαρμοσμένες Τέχνες Το σύνολο των δραστηριοτήτων όπου συναντώνται οι τομείς: των καλών τεχνών (εικαστικός), του σχεδιασμού, της

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος A Τάξη 2 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 2 ώρες /εβδοµάδα Αθήνα, Απρίλιος 2001 ΜΑΘΗΜΑ: «Ποιοτικός Έλεγχος Υφάσµατος» Εργαστήριο Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

3 ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Εικαστικών Τεχνών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης. Κύπρος Ξανα! Re-Cyprus! Ομαδική εργασία 5 μαθητών. Ομα δα 1 - Γυμνα σιο

3 ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Εικαστικών Τεχνών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης. Κύπρος Ξανα! Re-Cyprus! Ομαδική εργασία 5 μαθητών. Ομα δα 1 - Γυμνα σιο 3 ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Εικαστικών Τεχνών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης Κύπρος Ξανα! Re-Cyprus! Ομαδική εργασία 5 μαθητών Ομα δα 1 - Γυμνα σιο Σκέψεις και προβληματισμοί: Ποίες είναι οι παραδόσεις της

Διαβάστε περισσότερα

ο Θε ος η η µων κα τα φυ γη η και δυ υ υ να α α α µις βο η θο ος ε εν θλι ψε ε ε σι ταις ευ ρου ου ου ου ου σαις η η µα α α ας σφο ο ο ο

ο Θε ος η η µων κα τα φυ γη η και δυ υ υ να α α α µις βο η θο ος ε εν θλι ψε ε ε σι ταις ευ ρου ου ου ου ου σαις η η µα α α ας σφο ο ο ο Ἐκλογή ἀργοσύντοµος εἰς τὴν Ἁγίν Κυρικήν, κὶ εἰς ἑτέρς Γυνίκς Μάρτυρς. Μέλος Ἰωάννου Ἀ. Νέγρη. Ἦχος Νη ε Κ ι δυ υ υ υ ν µι ις Α λ λη λου ου ου ι ι ι ι ο Θε ος η η µων κ τ φυ γη η κι δυ υ υ ν µις βο η θο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 18355 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 1273 2 Ιουλίου 2008 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών των μαθημάτων της ειδικότητας Χημικών Εργαστηρίων

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Τούρλος, ΠΕ 17 Ηλεκτρολόγος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Τεχνολογίας (ΠΕΚΑΤΕ)

Γιάννης Τούρλος, ΠΕ 17 Ηλεκτρολόγος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Τεχνολογίας (ΠΕΚΑΤΕ) Γιάννης Τούρλος, ΠΕ 17 Ηλεκτρολόγος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Τεχνολογίας (ΠΕΚΑΤΕ) 1 Να μπορεί ο μαθητής να εφαρμόζει τον επιστημονικό τρόπο έρευνας. Να κατακτήσει αυτή την ικανότητα συμμετέχοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΛΥΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 Μάθημα: ΣΧΕΔΙΟ ΜΟΔΑΣ (358) Ημερομηνία: Τρίτη, 01 Ιουνίου 2010 Ώρα εξέτασης: 11.00

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Τούρλος, ΠΕ 17 Ηλεκτρολόγος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Τεχνολογίας (ΠΕΚΑΤΕ)

Γιάννης Τούρλος, ΠΕ 17 Ηλεκτρολόγος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Τεχνολογίας (ΠΕΚΑΤΕ) Γιάννης Τούρλος, ΠΕ 17 Ηλεκτρολόγος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Τεχνολογίας (ΠΕΚΑΤΕ) 1 Α Λυκείου Δύο ώρες/εβδομάδα Ατομική έρευνα Ολόκληρο τμήμα (μέχρι 27 έρευνες ταυτόχρονα) Πρόγραμμα Σπουδών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 16763 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 1211 30 Ιουνίου 2008 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. 74918/Γ2 Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών, των μαθημάτων της ειδικότητας Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Τούρλος, ΠΕ 17 Ηλεκτρολόγος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Τεχνολογίας (ΠΕΚΑΤΕ)

Γιάννης Τούρλος, ΠΕ 17 Ηλεκτρολόγος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Τεχνολογίας (ΠΕΚΑΤΕ) Γιάννης Τούρλος, ΠΕ 17 Ηλεκτρολόγος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Τεχνολογίας (ΠΕΚΑΤΕ) 1 Να μπορεί ο μαθητής να εφαρμόζει τον επιστημονικό τρόπο έρευνας. Να κατακτήσει αυτή την ικανότητα συμμετέχοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙEΧΟΜΕΝΑ. Πρό λο γος...13 ΜΕ ΡΟΣ Ι: Υ ΠΑΙ ΘΡΙΑ Α ΝΑ ΨΥ ΧΗ

ΠΕΡΙEΧΟΜΕΝΑ. Πρό λο γος...13 ΜΕ ΡΟΣ Ι: Υ ΠΑΙ ΘΡΙΑ Α ΝΑ ΨΥ ΧΗ ΠΕΡΙEΧΟΜΕΝΑ Πρό λο γος...13 ΜΕ ΡΟΣ Ι: Υ ΠΑΙ ΘΡΙΑ Α ΝΑ ΨΥ ΧΗ Ει σα γω γή 1 ου Μέ ρους...16 1 ο Κε φά λαιο: Ε ΛΕΥ ΘΕ ΡΟΣ ΧΡΟ ΝΟΣ & Α ΝΑ ΨΥ ΧΗ 1.1 Οι έν νοιες του ε λεύ θε ρου χρό νου και της ανα ψυ χής...17

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Τίτλος: Φιλαράκος - Το δικό μου μαλακό υφασμάτινο παιχνίδι Βαθμίδα: 1 Τάξη: Β Διάρκεια: 4 Χ 80 Περιγραφή Ενότητας στη συνέχεια για έκφραση. Οι μαθητές/τριες ανακαλούν εμπειρίες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Εργασία 2η Ανάπτυξη σεναρίου σχεδίου μαθήματος με χρήση εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 8427 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 25 0 Μαΐου 203 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Κατάργηση και διατήρηση κενών οργανικών θέσε ων μόνιμου προσωπικού στο ΝΠΔΔ «Δημοτικός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ Σ.Τ.ΕΦ. Α.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ Τ.Ε. ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 2201502 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Ε ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ & ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑ.Σ. ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΣΧΕ ΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ: ΥΦΑΣΜΑΤΟΣ - ΕΝ ΥΣΗΣ ΑΘΗΝΑ 2017 ΟΑΕ / ΙΕΥΘΥΝΣΗ Α4 ΕΠΑ.Σ.

ΕΠΑ.Σ. ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΣΧΕ ΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ: ΥΦΑΣΜΑΤΟΣ - ΕΝ ΥΣΗΣ ΑΘΗΝΑ 2017 ΟΑΕ / ΙΕΥΘΥΝΣΗ Α4 ΕΠΑ.Σ. ΣΧΕ ΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΘΗΝΑ 2017 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στο σχέδιο προδιαγραφών που ακολουθεί στις επόµενες σελίδες καταγράφεται το σύνολο των γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων, οι οποίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟ ΔΕΠΠΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 1 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 1. Εισαγωγή Το μάθημα εισάγει τους μαθητές και τις μαθήτριες στην σύγχρονη οικονομική επιστήμη, τόσο σε επίπεδο μικροοικονομίας αλλά και σε επίπεδο μακροοικονομίας. Ο προσανατολισμός

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική σχεδίαση με ηλεκτρονικό υπολογιστή

Αρχιτεκτονική σχεδίαση με ηλεκτρονικό υπολογιστή Γ Αρχιτεκτονική σχεδίαση με ηλεκτρονικό υπολογιστή Η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών στο τεχνικό σχέδιο, και ιδιαίτερα στο αρχιτεκτονικό, αποτελεί πλέον μία πραγματικότητα σε διαρκή εξέλιξη, που επηρεάζει

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά Χαρακτηριστικά Αριθμητικών εδομένων

Βασικά Χαρακτηριστικά Αριθμητικών εδομένων ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Βασικά Χαρακτηριστικά Αριθμητικών εδομένων Α ντι κείμε νο του κε φα λαί ου εί ναι: Να κα τα νο ή σου με τα βα σι κά χαρα κτη ρι στι κά των α ριθ μη τι κών δεδο μέ νων (τά ση, δια σπο ρά, α συμ

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Θεοδωράκης & Μαίρη Χασάνδρα ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Γιάννης Θεοδωράκης & Μαίρη Χασάνδρα ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Γιάννης Θεοδωράκης & Μαίρη Χασάνδρα ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2006 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Γιάννης Θεοδωράκης & Μαίρη Χασάνδρα : Εκδόσεις Χριστοδουλίδη Α. & Π. Χριστοδουλίδη

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ I Β Ενιαίου Λυκείου. (μάθημα ενδιαφέροντος)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ I Β Ενιαίου Λυκείου. (μάθημα ενδιαφέροντος) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ I Β Ενιαίου Λυκείου (μάθημα ενδιαφέροντος) 1 ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ Με τη διδασκαλία του μαθήματος επιδιώκεται η μύηση των μαθητών στον κόσμο της φωτογραφίας ώστε να: 1. Αντιλαμβάνονται οι

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΣΧΕΔΙΟ ΜΟΔΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΗ0103 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Ο ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Τούρλος, ΠΕ 17 Ηλεκτρολόγος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Τεχνολογίας (ΠΕΚΑΤΕ)

Γιάννης Τούρλος, ΠΕ 17 Ηλεκτρολόγος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Τεχνολογίας (ΠΕΚΑΤΕ) Γιάννης Τούρλος, ΠΕ 17 Ηλεκτρολόγος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Τεχνολογίας (ΠΕΚΑΤΕ) 1 1.Τα χαρακτηριστικά και το πεδίο εφαρμογής της τεχνολογίας 2. Οι βασικές έννοιες «πυρήνα» της τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 15003 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 1356 3 Ιουλίου 2015 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. 94541/Δ2 Αναθέσεις μαθημάτων Μουσικού Γυμνασίου και Γενικού Μουσικού Λυκείου στους

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενο Εκπαιδευτικής Υποστήριξης για την Προετοιμασία των Μαθητών

Περιεχόμενο Εκπαιδευτικής Υποστήριξης για την Προετοιμασία των Μαθητών Περιεχόμενο Εκπαιδευτικής Υποστήριξης για την Προετοιμασία των Μαθητών Στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης πράξης «Πιλοτικές Παρεμβάσεις υποστήριξης Πιστοποίησης μαθητών Γ τάξης Γυμνασίου για την απόκτηση

Διαβάστε περισσότερα

Γράμματα και αριθμοί

Γράμματα και αριθμοί 5 Γράμματα και αριθμοί 5.1 Γενικά Στα τεχνικά σχέδια χρησιμοποιούμε γράμματα και αριθμούς, όταν θέλουμε να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες, όπως να χαρακτηρίσουμε χώρους ή υλικά, να δείξουμε την πορεία

Διαβάστε περισσότερα

Με τα μάτια του παππού και της γιαγιάς. 63o Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας- Θράκης

Με τα μάτια του παππού και της γιαγιάς. 63o Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας- Θράκης Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας- Θράκης 63o Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Με τα μάτια του παππού και της γιαγιάς 1 Σχολείο: 63 ο Δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης Συμμετέχοντες Τάξη / Τμήμα: ΣΤ

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου

Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου Καθηγήτρια ΦΕΡΦΥΡΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Τμήμα ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ - ΕΠΙΠΛΟΥ Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου Η σχεδίαση με τον παραδοσιακό τρόπο απαιτεί αυξημένο χρόνο, ενώ

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Τίτλος: Ιστορίες δωματίων Βαθμίδα: 2 Τάξη: Ε Διάρκεια: 6 Χ 80 Περιγραφή Ενότητας Οι μαθητές και οι μαθήτριες μέσα από διάφορες δραστηριότητες που αφορούν στο δωμάτιό τους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Digitally signed by THEODOROS MOUMOURIS Date: 2014.04.16 10:35:00 EEST Reason: Signed PDF (embedded) Location: Athens, Ethniko Typografio 14023 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ. ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 o. Διαλέξεις και Εργαστηριακές Ασκήσεις ΕΛΛΗΝΙΚΗ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ. ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 o. Διαλέξεις και Εργαστηριακές Ασκήσεις ΕΛΛΗΝΙΚΗ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 2701005 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 o ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός και Εκπόνηση Εκπαιδευτικής Έρευνας

Σχεδιασμός και Εκπόνηση Εκπαιδευτικής Έρευνας Σχεδιασμός και Εκπόνηση Εκπαιδευτικής Έρευνας Ενότητα 1: Εισαγωγή στην εκπαιδευτική έρευνα Μια ανακεφαλαίωση Δημήτρης Κολιόπουλος Σχολή Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Εξάμηνο. αποτύπωση. Εισαγωγικές έννοιες στην και τεκμηρίωση αντικειμένων. Αποτυπώσεις Τεκμηρίωση Αντικειμένων

1 ο Εξάμηνο. αποτύπωση. Εισαγωγικές έννοιες στην και τεκμηρίωση αντικειμένων. Αποτυπώσεις Τεκμηρίωση Αντικειμένων 1 ο Εξάμηνο 2015-2016 Εισαγωγικές έννοιες στην αποτύπωση και τεκμηρίωση αντικειμένων Αποτυπώσεις Τεκμηρίωση Αντικειμένων Μάθημα 1ο Τζώρτζια Πλατυπόδη Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π. MSc Διαχείριση Μνημείων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Α.Τ.Ε.Ι.) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΙΛΚΙΣ - ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΓΙΑ ΑΝΑΘΕΣΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΕ: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ & ΝΤΟΛΛΗΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ & ΝΤΟΛΛΗΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ & ΝΤΟΛΛΗΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων Εκπαιδευτικές Μουσειοσκευές Οι Μουσειοσκευές είναι βαλίτσες που ταξιδεύουν από σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ, ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

ΑΣΚΗΣΗ, ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ Γιάννης Θεοδωράκης Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΑΣΚΗΣΗ, ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρό λο γος...6 1. Ά σκη ση και ψυ χική υ γεί α Ει σα γω γή...9 Η ψυ χο λο γί α της ά σκη σης...11

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Καθηγητής: Ρετσινάς Σωτήριος

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Καθηγητής: Ρετσινάς Σωτήριος ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Καθηγητής: Ρετσινάς Σωτήριος Η ατομική εργασία Στάδια επιλογής ατομικής εργασίας Επιλογή θέματος (κατασκευής) Ανήκει το έργο σε μία ή περισσότερές τεχνολογικές ενότητες Μπορώ να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «Στελέχη εξυπηρέτησης πελατών μονάδων μαζικής εστίασης και αναψυχής»

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «Στελέχη εξυπηρέτησης πελατών μονάδων μαζικής εστίασης και αναψυχής» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «Στελέχη εξυπηρέτησης πελατών μονάδων μαζικής εστίασης και αναψυχής» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (ΤΙΤΛΟΣ) ΏΡΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ / ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Φορέας υλοποίησης: Φ.Μ.Ε. ΑΛΦΑ

Φορέας υλοποίησης: Φ.Μ.Ε. ΑΛΦΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ, ΜΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΖΩΗΣ» ΣΤΡΑΤΗ ΣΤΑΜΑΤΙΑ Επιβλέπων Καθηγητής: ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Φορέας υλοποίησης: Φ.Μ.Ε. ΑΛΦΑ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ, ΜΑΪΟΣ 2012 ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογραφημένο Λεξικό Το Πρώτο μου Λεξικό

Εικονογραφημένο Λεξικό Το Πρώτο μου Λεξικό ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Ι.Τ.Υ.Ε. «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» Αή Εί Ηίς Δής Μί Μά Ιί Αύ Εέ Λό Τ Πώ Λό Τός 9ς (Μ, (έ) Ν,) Εέ Λό Α, Β, Γ Δύ Τ Πώ Λό Τός 9ς (Μ, (έ) Ν,) ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ Αή

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ -ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ -ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Σχέδιο Διδασκαλίας Τάξη: Β Γυμνασίου Μάθημα: Νεοελληνική Γλώσσα Θέμα: Η συνοχή ενός ευρύτερου Κειμένου Διάρκεια: Μία περίοδος Στην τέταρτη ενότητα ο προγραμματισμός προβλέπει έξι περιόδους. Η συγκεκριμένη

Διαβάστε περισσότερα

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες ΣΧΟΛΕΙΟ Η εκπαιδευτική πρακτική αφορούσε τη διδασκαλία των μεταβλητών στον προγραμματισμό και εφαρμόστηκε σε μαθητές της τελευταίας τάξης ΕΠΑΛ του τομέα Πληροφορικής στα πλαίσια του μαθήματος του Δομημένου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Καθηγητής/τρια: Αρ. Μαθητών/τριών : Ημερομηνία: Χρόνος: Τμήμα: Ενότητα & Θέμα Μαθήματος: Μάθημα: ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Απαραίτητες προϋπάρχουσες/προαπαιτούμενες γνώσεις (προηγούμενοι/προαπαιτούμενοι

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτική Άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Πρακτική Άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πρακτική Άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ενότητα 2: Απόδειξη Δέσποινα Πόταρη, Γιώργος Ψυχάρης Σχολή Θετικών επιστημών Τμήμα Μαθηματικό Η ΔΙΑΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΕΜΒΑΔΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

Διαβάστε περισσότερα