Λίγα λόγια για τη Διαμεσολάβηση. εμπλεκόμενων, μερών, καθώς και στις έννοιες της νομιμότητας, της εμπιστευτικότητας και της

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Λίγα λόγια για τη Διαμεσολάβηση. εμπλεκόμενων, μερών, καθώς και στις έννοιες της νομιμότητας, της εμπιστευτικότητας και της"

Transcript

1 Λίγα Λόγια... Λίγα λόγια για τη Διαμεσολάβηση Η Διαμεσολάβηση είναι μία διαρθρωμένη διαδικασία Εξωδικαστικής Επίλυσης Διαφορών κατά την οποία ένα τρίτο, ουδέτερο μέρος, ειδικά εκπαιδευμένο προς αυτό, ο Διαμεσολαβητής, βοηθά τα εμπλεκόμενα μέρη να διαπραγματευθούν την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής, επωφελούς λύσης της διαφοράς τους. Βασίζεται στις αρχές επίλυσης προβλημάτων που εστιάζουν στις ανάγκες και τα συμφέροντα των εμπλεκόμενων, μερών, καθώς και στις έννοιες της νομιμότητας, της εμπιστευτικότητας και της αυτοδιάθεσης. Η Διαμεσολάβηση επιτρέπει στα εμπλεκόμενα μέρη να λύσουν το πρόβλημά τους σε ένα ουδέτερο περιβάλλον, όπου η εξουσία λήψης αποφάσεων εναπόκειται στα ίδια. Ο ρόλος του διαμεσολαβητή συνίσταται μεταξύ άλλων και στα ακόλουθα: 1 Μειώνει τα εμπόδια επικοινωνίας 2 Διευρύνει την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων 3 Απευθύνεται στις ανάγκες και τα συμφέροντα των εμπλεκομένων μερών. Η Διαμεσολάβηση εφαρμόζεται σε όλες τις διαφορές ιδιωτικού δικαίου, όπου τα μέρη έχουν εξουσία διάθεσης, όπως για παράδειγμα, διαφορές εμπορικές, οικογενειακές, κληρονομικές,διαφορές ακίνητης περιουσίας, πνευματικής ή βιομηχανικής ιδιοκτησίας, ιατρικής ευθύνης, τραπεζικές, εργασιακές και εταιρικές.

2 Η Διαμεσολάβηση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιαδήποτε χρονική φάση εξέλιξης της διαφοράς, κατά τη διάρκεια, πριν ή και μετά την εκδίκαση μίας υπόθεσης. Τα οφέλη της Διαμεσολάβησης είναι μεταξύ άλλων: Ø Η διαδικασία οδηγεί σε συναινετική επίλυση μεταξύ των μερών, ΕΞΟΥΣΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗΣ. Ø Είναι μια διαδικασία ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ από την προσφυγή στο δικαστήριο. Ø Τα μέρη αποφασίζουν για την ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ τους. Ø Είναι μία διαδικασία με πολύ ΥΨΗΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ. Ø Παράγει αποτελέσματα σε πολύ ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ. Ø Είναι ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΗ. Ø Η Συμφωνία που προκύπτει έχει την ΙΣΧΥ ΤΙΤΛΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΟΥ και σε κάθε περίπτωση είναι μία εφαρμόσιμη συμφωνία. Ø Θέτει τα θεμέλια για τη ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ή/και τη ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.

3 Λίγα Λόγια για τη Σχολική Διαμεσολάβηση Οι συγκρούσεις αποτελούν ένα φυσιολογικό και αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής μας. Οι μαθητές, όπως και οι ενήλικες είναι βέβαιο ότι έρχονται αντιμέτωποι με συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των σχολικών τους χρόνων. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο οι συγκρούσεις αυτές να είναι μη παραγωγικές, να καταστρέφουν σχέσεις, να αφαιρούν σημαντικό χρόνο από την καθημερινότητα των δασκάλων, των καθηγητών ή των γονιών ή να οδηγούν σε βία. Ενα Πρόγραμμα Σχολικής Διαμεσολάβησης μεταξύ Συνομηλίκων είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθεί η σχολική βία και να ενδυναμώσει τους μαθητές στο να διαχείριζονται καλύτερα δύσκολες καταστάσεις που προκύπτουν στο σχολικό περιβάλλον και που αργότερα θα βιώσουν ως μέλη της κοινωνίας. Η σχολική διαμεσολάβηση είναι μια εθελοντική διαδικασία κατά την οποία, ένας εκπαιδευμένος μαθητής, ως ουδέτερο τρίτο μέρος, βοηθά άλλους μαθητές οι οποίοι βρίσκονται σε σύγκρουση μεταξύ τους, να κατανοήσουν τις ανησυχίες τους, να καταλάβουν καλύτερα ο ένας τον άλλο και να έρθουν σε μια αμοιβαία συμφωνία για το πώς θα διαχειριστούν τα ζητήματά τους. Χρησιμοποιώντας τις δεξιότητες της επίλυσης διαφορών και τη διαδικασία της σχολικής διαμεσολάβησης, οι μαθητές θα μάθουν να αντιμετωπίζουν τη σύγκρουση σαν μια ευκαιρία για να εξελιχθούν και να μάθουν, και όχι σαν κάτι που απαραίτητα θα προκαλέσει θυμό, απογοήτευση ή ακόμα, κάποιες φορές, βία και παρενόχληση. Κατά τη διαμεσολάβηση, ο μαθητής (ή το ζεύγος των μαθητών) ακούει τους άλλους μαθητές, να εκθέτουν ο καθένας την δική του πλευρά ως προς τη διαφωνία τους και τους βοηθά να βρουν κοινό έδαφος. Πολλές σχολικές διαφορές προκύπτουν από παρανοήσεις ή από φήμες μεταξύ φίλων. Ακούγοντας καλά ώστε να κατανοήσει ο ένας τον άλλο καλύτερα, προετοιμάζεται το πλαίσιο το οποίο θα ενδυναμώσει τους μαθητές στο να επανασυνδεθούν ως άνθρωποι και θα τους διδάξει πως θα αξιολογήσουν διαφορετικές προοπτικές.

4 Η σχολική διαμεσολάβηση βοηθά τους μαθητές να αναπτύξουν δεξιότητες επίλυσης διαφορών όπως η κατανόηση της σύγκρουσης, η εμπιστευτικότητα, η αποτελεσματική επικοινωνία, η μη βίαιη επικοινωνία και η ενεργητική ακρόαση. Η ίδια η διαδικασία προωθεί τη χρήση αυτών των δεξιοτήτων σε καταστάσεις που αφορούν στην πραγματική ζωή μέσω της πρακτικής εξάσκησης (παίγνια ρόλων) και βοηθά τους μαθητές να διευθετήσουν έντονες καταστάσεις με ένα θετικό και εποικοδομητικό τρόπο. Η διαμεσολάβηση ενθαρρύνει και βοηθά τους μαθητές να μετατρέψουν μια δύσκολη συγκυρία σε μια κατάσταση αμοιβαίας ωρίμανσης και κατανόησης για τους διαφωνούντες. Ένα Πρόγραμμα Σχολικής Διαμεσολάβησης μεταξύ Συνομηλίκων προάγει την κριτική σκέψη και δημιουργεί δεξιότητες λήψης αποφάσεων, αναπτύσσει υγιή πρότυπα μέσα στα πλαίσια της σχολικής κοινότητας και στηρίζει την αυτοδιάθεση του μαθητή αντί να απομακρύνει τους μαθητές από το σχολικό περιβάλλον, όπως συμβαίνει με τα παραδοσιακά τιμωρητικά συστήματα, όπως η αποβολή και η μόνιμη απομάκρυνση από το σχολείο. Θέτοντας σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Σχολικής Διαμεσολάβησης μεταξύ συνομηλίκων βοηθάμε τα σχολεία να αποκτήσουν ένα ασφαλές και γεμάτο σεβασμό εκπαιδευτικό περιβάλλον, με μαθητές οι οποίοι ασχολούνται ενεργά με τον μετασχηματισμό του σχολικού περιβάλλοντος με το να γίνονται οι ίδιοι παράγοντες αλλαγής. Τελικά, οι σχολικοί διαμεσολαβητές μπορούν να γίνουν μοντέλα αποκατάστασης της ειρήνης, όπου κι αν βρεθούν, βοηθώντας να γίνουν τα σπίτια και οι οικογένειες τους καλύτερες.

5 Λίγα Λόγια για την Εκπαίδευση στη Σχολική Διαμεσολάβηση μεταξύ Συνομηλίκων Η Εκπαίδευση στη Σχολική Διαμεσολάβηση μεταξύ συνομιλίκων, απευθύνεται τόσο στους μαθητές κάθε βαθμίδας όσο και στους εκπαιδευτικούς, στους σχολικούς ψυχολόγους και λοιπούς σχολικούς λειτουργούς και διοικητικό προσωπικό του σχολείου. Καθώς, ορισμένα σχολεία επιλέγουν να εκπαιδεύσουμε απευθείας τους μαθητές τους, ενώ κάποια άλλα προτιμούν να εκπαιδευτούν πρώτα οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα ενεργούν ως Συντονιστές Διαμεσολαβητές και θα εκπαιδεύσουν εν συνεχεία τους μαθητές μαζί με εμάς, έχουμε φροντίσει ώστε το πρόγραμμά μας να προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε σχολείου. Στην περίπτωση που εκπαιδεύονται αρχικά οι εκπαιδευτικοί, μετά την 16 ώρη εκπαίδευσή τους, συνδιοργανώνουμε την παρουσιάση του προγράμματος στους μαθητές, ζητώντας τους να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την δική τους εκπαίδευση και συμμετοχή στο Πρόγραμμα Σχολικής Διαμεσολάβησης. Οι μαθητές που ενδιαφέρονται να γίνουν σχολικοί διαμεσολαβητές, κατόπιν προηγούμενης συναίνεσης των γονέων τους, εκπαιδεύονται επίσης για 16 ώρες συνολικά, συνήθως ένα δίωρο ανά εβδομάδα για οκτώ εβδομάδες. Αργότερα, μπορούν οι ίδιοι οι εκπαιδευμένοι Σχολικοί Διαμεσολαβητές να συστήσουν ένα club/όμιλο Διαμεσολαβητών για να να προωθήσουν μαζί με τους Συντονιστές Διαμεσολαβητές του σχολείου (εκπαιδευτικούς) το Πρόγραμμα Σχολικής Διαμεσολάβησης, το οποίο μπορεί ενδεικτικά να περιλαμβάνει α) τον προσδιορισμό δύο ή τριών σημείων Διαμεσολάβησης στο χώρο του Σχολείου με την αντίστοιχη σήμανση, β) την εκ περιτροπής εναλλαγή των διαθέσιμων διαμεσολαβητών σε κάθε διάλειμμα, ώστε στα Σημεία Διαμεσολάβησης να υπάρχουν πάντα Σχολικοί Διαμεσολαβητές, γ) την ενημέρωση των υπολοίπων μαθητών για τον θεσμό της Σχολικής Διαμεσολάβησης και την ενθάρρυνση των τελευταίων να τον χρησιμοποιούν για την επίλυση των θεμάτων που τους προκύπτουν, δ) τη χρήση ειδικών γιλέκων ή μπλούζας με το διακριτικό Σχολικός Διαμεσολαβητής κλπ.

6 Καθώς η Σχολική Διαμεσολάβηση είναι μία μακρόχρονη διαδικασία, προτείνουμε πάντοτε στα σχολεία να αρχίζουν το πρόγραμμα και την εκπαίδευση, νωρίς μέσα στο ακαδημαϊκό έτος, ούτως ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος τόσο για τους εκπαιδευτικούς, όσο και για τους μαθητές να εκπαιδευτούν και να εξοικειωθούν με την διαδικασία, να την εφαρμόσουν και να την ενσωματώσουν στην συμπεριφορά τους μέσα στο σχολικό περιβάλλον. Τα θετικά αποτελέσματα της Σχολικής Διαμεσολάβησης καθίστανται μετρήσιμα προς το τέλος του πρώτου σχολικού έτους εφαρμογής του προγράμματος. Η 16ωρη εκπαίδευση καλύπτει θεωρία και πρακτική. Η θεωρία περιλαμβάνει την εκμάθηση της διαδικασίας της διαμεσολάβησης και πολλών δεξιοτήτων απαραίτητων για να καταστούν οι εκπαιδευόμενοι, αποτελεσματικοί διαμεσολαβητές. Η πρακτική ενισχύει τις δεξιότητες αυτές με οπτικά ερεθίσματα, ομάδες εργασίας, παίγνια ρόλων, σπαζοκεφαλιές και άλλες σχετικές δραστηριότητες. Οπτικά ερεθίσματα: συμπεριλαμβάνονται τα φυλλάδια, οι αφίσες και η χρήση πίνακα για τα διαγράμματα των σχολίων. Ομάδες εργασίας: για να μεγιστοποιηθεί η αποδοτικότητα, η εκπαίδευση ενθαρρύνει την σύσταση αρκετών μικρών ομάδων με 4-5 συμμετέχοντες. Οι μικρές ομάδες ενθαρρύνουν τον υγιή συναγωνισμό που επιτρέπει στα άτομα να δουλεύουν πιο σκληρά και συνεπώς να βελτιώνουν την εκπαιδευτική εμπειρία. Παίγνια ρόλων: για την ενδυνάμωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας ο κάθε συμμετέχων απαιτείται να παίξει τους ρόλους του διαμεσολαβητή και του εμπλεκόμενου μέρους αρκετές φορές. Σπαζοκεφαλιές: στην αρχή του κάθε μαθήματος υπάρχουν δραστηριότητες αφύπνισης σπαζοκεφαλιές που είναι σχεδιασμένες για να προτρέψουν σε έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης. Οι δραστηριότητες πρακτικής εξάσκησης δίνουν στους συμμετέχοντες τόσο χρόνο όσο χρειάζονται για να σκεφτούν γρήγορα και να βασιστούν στην κοινή λογική τους. Εάν έδιναν περισσότερο χρόνο, οι συμμετέχοντες θα είχαν δεύτερες σκέψεις για τις απαντήσεις τους.

7 Μέσω αυτής της προσέγγισης, οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται στις δεξιότητες και τις θεωρίες της διαμεσολάβησης, της ειρήνευσης και των ζητημάτων δικαιοσύνης καθώς και της πρακτικής διαχείρισης των συγκρούσεων. Η εκπαίδευση εξετάζει τις αιτίες της σύγκρουσης, αναγνωρίζει τους τύπους της διαχείρισης της σύγκρουσης, αναπτύσσει δεξιότητες διαπολιτισμικής διαμεσολάβησης, εξερευνά τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της συν- διαμεσολάβησης και της σόλο διαμεσολάβησης, διδάσκει τις τεχνικές διαμεσολάβησης, την ουδετερότητα και την εμπιστευτικότητα. Τέλος, δίνει χρήσιμες πληροφορίες για τη σύνταξη μιας αποτελεσματικής και λειτουργικής συμφωνίας. Εκτός από τη διδασκαλία δεξιοτήτων κριτικής σκέψης, η εκπαίδευση επίσης, βοηθά στην ανάπτυξη: Επικοινωνιακών δεξιοτήτων. Οι επικοινωνιακές δεξιότητες ενισχύουν την ικανότητα των συμμετεχόντων να μιλούν και να γράφουν αποτελεσματικά και μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή υποθέσεων και άλλων εμποδίων στην αποτελεσματική διαπροσωπική ανταλλαγή απόψεων. Η εκπαίδευση εξετάζει παραγωγικές και μη δεξιότητες ακρόασης, διδάσκει τους συμμετέχοντες να συλλέγουν πληροφορίες πριν πάρουν αποφάσεις και τονίζει την αναγκαιότητα για ουδετερότητα. Δεξιοτήτων Επίλυσης Προβλημάτων. Οι δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων βελτιώνουν την ικανότητα των συμμετεχόντων να αναγνωρίζουν το πρόβλημα και τα βασικά του ζητήματα ώστε να βρεθεί μία ικανοποιητική λύση. Αυτή η εκπαίδευση διδάσκει τον καταιγισμό ιδεών και τις τεχνικές ερωτήσεων, θετικούς και δομημένους τρόπους στην προσέγγιση του προβλήματος και τρόπους να οργανώσουν τα δεδομένα με κατανοητό τρόπο. Η εκπαίδευση επίσης βοηθά τους συμμετέχοντες να μάθουν πώς να αναλύουν τη συγκρουσιακή κατάσταση και να χρησιμοποιούν την κοινή λογική σε καταστάσεις επίλυσης σύνθετων προβλημάτων. Δεξιοτήτων Δημόσιας Ομιλίας. Οι δεξιότητες δημόσιας ομιλίας εισάγουν τους συμμετέχοντες στη δημόσια ομιλία, τους βοηθούν να γνωρίσουν καλύτερα τους πιθανούς φόβους ομιλίας μπροστά σε ακροατήριο και τους διδάσκουν πώς να αντιμετωπίζουν τη νευρικότητά τους όταν μιλούν.

8 Αποτελέσματα Φορείς που ασχολούνται με μαθητές και παιδιά, όπως τα σχολεία, μπορούν να επωφεληθούν ιδιαίτερα από αυτή την εκπαίδευση. Για τους εκπαιδευτικούς η διαμεσολάβηση και οι δεξιότητες αντιμετώπισης της σύγκρουσης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση τιμωριών και αποβολών, επιτρέποντας έτσι την καλύτερη και πιο γόνιμη διαχείριση του σχολικού χρόνου. Για τους μαθητές, η σχολική διαμεσολάβηση μεταξύ συνομηλίκων παρέχει μία σειρά πλεονεκτημάτων όπως: Γνώση της διαχείρισης των συγκρούσεων που βελτιώνει τις σχέσεις μεταξύ των ομάδων. Βελτίωση των δεξιοτήτων της επικοινωνίας, της επίλυσης προβλημάτων, της δημόσιας ομιλίας και της επίλυσης συγκρούσεων. Μείωση της σύγκρουσης και της ενδεχόμενης βίας στα πιο προσφιλή τους περιβάλλοντα: σχολεία, σπίτι και ευρύτερη κοινωνία. Την ικανότητα να αναγνωρίζουν μία αναδυόμενη διαφορά και να στρέφουν την προσοχή των αρμόδιων ενηλίκων σε αυτή πριν κλιμακωθεί και μετατραπεί σε σύγκρουση. Την εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας και την μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της σύγκριυσης καθως και την ταυτόχρονη ανάδειξη της θετικής αντιμετώπισης αυτής. Έμπνευση και πληροφορίες που δημιουργούν ένα κλίμα ανεκτικότητας της διαφορετικότητας και των ατομικών διαφορών προς την κατεύθυνση της διαχείρισης της σύγκρουσης και όχι προς αυτήν της κλιμάκωσης. Εμπνευση και πληροφορίες οι οποίες κτίζουν γέφυρες αντί να υψώνουν τοίχους.

9 Συνοπτικά, η εκπαίδευση της διαμεσολάβησης μεταξύ συνομηλίκων μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να ωριμάσουν σε προσωπικό επίπεδο και να γίνουν πιο υπεύθυνοι. Παρομοίως, οι μαθητές που εκπαιδεύονται σε αυτές τις πολύτιμες δεξιότητες μπορούν να παρέχουν βοήθεια στους εκπαιδευτικούς και στο σχολικό περιβάλλον.

10 Λίγα Λόγια για μας The Mediation Lab Το Mediation Lab είναι μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση, υπό την αιγίδα της οποίας σχεδιάζουμε, προάγουμε και εκπονούμε προγράμματα και δραστηριότητες Διαμεσολάβησης. Προς το παρόν, βρίσκονται σε εξελιξη δύο μακροπρόθεσμα προγράμματα, α) Σχολική Διαμεσολάβηση μεταξύ Συνομιλίκων και β) Διαμεσολάβηση και Εναλλακτική Επίλυση Διαφορών σε θέματα Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Μέσω του Mediation Lab διερευνούμε και μελετάμε τις μεθόδους Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών, σχεδιάζοντας εκπαιδεύσεις για Διαμεσολαβητές και μη- Διαμεσολαβητές, συγγράφουμε, μεταφράζουμε και εκδίδουμε Εγχειρίδια Εκπαίδευσης για τη Διαμεσολάβηση και άλλη σχετική βιβλιογραφία. Επίσης, δημιουργούμε και διατηρούμε συνεργασίες με ακαδημαϊκά ιδρύματα και διεθνώς αναγνωρισμένους φορείς που ασχολούνται με τη Διαμεσολάβηση, όπως είναι το Harvard MIT Program on Negotiation (Πρόγραμμα για τις Διαπραγματεύσεις), το ICC (Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο) και το IMI (Διεθνές Ινστιτούτο Διαμεσολάβησης) με στόχο να προάγουμε και να προωθήσουμε τη Διαμεσολάβηση ως Εναλλακτική Μέθοδο Επίλυσης Διαφορών στα πλαίσια της Ελληνικής Εννομης Τάξης.

11 ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΛΕΩΝΙΔΑ Δικηγόρος (LLM) Διαπιστευμένη Διαμεσολάβητρια (ΥΔΔΑΔ, UK) Διαπιστευμένη Εκπαιδεύτρια Διαμεσολάβησης Καρόλου Ντηλ 20, Τ.Κ , Θεσσαλονίκη Τηλ Κιν Fax E- mail m.chatzileonida@gmail.com H Μαρία Χατζηλεωνίδα είναι Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια του ΥΔΔΑΔ (2012) και του Chartered Institute of Arbitration, UK (2009) και Διαπιστευμένη Εκπαιδεύτρια Διαμεσολάβησης από την Toolkit Company, Τhe Netherlands (2011). Έχει εξειδικευθεί και πιστοποιηθεί στη Διαμεσολάβηση (Εμπορική, Οικογενειακή) και στις Διαπραγματεύσεις από διεθνώς αναγνωρισμένους διαμεσολαβητές και σχετικούς φορείς (Chartered Institute of Arbitration, UK, MATA Mediation and Training Alternatives, UK, Toolkit Company, The Netherlands, MiKK e.v. MiKK- MEDIATION BEI INTERNATIONALEN KINDSCHAFTSKONFLIKTEN, Germany, Maria Damianakis, IMI Certified Family Mediator, Member of the Family Mediation Canada, AMFQ Board, ACR (AFM/SPDR) International, Family and Commercial Sections, Mediators Beyond Borders, ABA Dispute Resolution Section, JAMS International ADR CENTER, Union International des Avocats (UIA), Cross Border Family Mediators, ADR Group, κ.α.). Έχει λάβει εκπαίδευση και πιστοποίηση από τους Mediators Beyond Borders International στους Δημόσιους Διαλόγους, ως εκπαιδεύτρια και συντονίστρια. Εκπαιδεύει από το 2013 στο Κέντρο Διαμεσολάβησης Πειραιά (ΚΕ.ΔΙ.Π) στο Πρόγραμμα Βασικής Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών στην Αστική και Εμπορική Διαμεσολάβηση σε συνεργασία με την Toolkit Company και στο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Οικογενειακής Διαμεσολάβησης σε συνεργασία με την MiKK e.v. MiKK- MEDIATION BEI INTERNATIONALEN KINDSCHAFTSKONFLIKTEN, έχοντας εκπαιδεύσει άνω των 500 Διαμεσολαβητών μεταξύ των οποίων και ανώτατους Έλληνες Δικαστές. Έχει αξιολογήσει κατά τη Διαδικασία Πιστοποίησης Διαμεσολαβητών στο Κέντρο Διαμεσολάβησης Πειραιώς (ΚΕ.ΔΙ.Π.). Συντονίζει Εκπαιδευτικά Εργαστήρια Οικογενειακής και Εμπορικής Διαμεσολάβησης και συμμετέχει σε προσομοιώσεις διαμεσολάβησης για εκπαιδευτικούς σκοπούς σε συνέδρια και ημερίδες.

12 Έχει σχεδιάσει, οργανώσει, εκπονήσει και εκπαιδεύει σε Πρόγραμμα Σχολικής Διαμεσολάβησης σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Έχει προσκληθεί ως Εισηγήτρια Εκπαίδευσης Διαμεσολάβησης σε συνέδρια, ημερίδες και εκπαιδευτικά προγράμματα, μεταξύ των οποίων στο New York College και στο State University of New York, Empire State College, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας, στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, στον ΟΠΕΜΕΔ (Οργανισμός Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών), κ.α. Έχει λάβει μέρος ως Κριτής στον Διεθνή Διαγωνισμό Εμπορικής Διαμεσολάβησης του Διεθνούς Επιμελητηρίου Εμπορίου (ICC Paris) και στον Διεθνή Διαγωνισμό Διαμεσολάβησης του International Academy of Dispute Resolution (InADR). Συμμετέχει ως ομιλήτρια και παρακολουθεί ανελλιπώς διεθνή και εθνικά συνέδρια και fora για τη Διαμεσολάβηση, όπως αυτά του ICC, του IMI, του JAMS, του UIA και άλλων Διεθνών Φορέων Διαμεσολάβησης. Αρθρογραφεί σχετικά με τη διαμεσολάβηση σε διάφορα έντυπα και συμμετέχει σε εκπομπές στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο για την ενημέρωση και προώθηση του θεσμού. Είναι διαμεσολαβήτρια και νομική παραστάτις σε αστικές, εμπορικές, επιχειρηματικές και οικογενειακές διαμεσολαβήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι Μέλος της Επιτροπής Διαμεσολάβησης του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, της «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ», της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Business Mediation Network» (έως το έτος 2016), της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Family Mediation Center» (έως το έτος 2016), του «Association of Mediation Assessors, Trainers and Instructors» (AMATI), του ICC HELLAS και του ΟΠΕΜΕΔ (Οργανισμός Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών). Είναι Δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακό τίτλο LL.M στο Διεθνές και Συγκριτικό Επιχειρηματικό Δίκαιο από το London Guildhall (Metropolitan) University, UK.

13 ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΟΠΟΥΛΟΥ Δικηγόρος (LL.M) Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια (ΥΔΔΑΔ, UK, Harvard Law School) Διαπιστευμένη Εκπαιδεύτρια Διαμεσολάβησης Σκουφά 24 Τ.Κ.10673, Αθήνα Τηλ Κιν Fax Η Μαρία Φαροπούλου είναι Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια του ΥΔΔΑΔ (2013) και του Centre of Effective Dispute Resolution, CEDR, UK (2011) και Διαπιστευμένη Εκπαιδεύτρια Διαμεσολάβησης από τo International Mediation Consulting, Canada (2015). Έχει εξειδικευθεί και πιστοποιηθεί στο Harvard Law School, Program on Negotiations στη «Διαμεσολάβηση Σύνθετων και Πολύπλευρων Διαφορών». Εχει μετεκπαιδευθεί και πιστοποιηθεί στην Εμπορική, Οικογενειακή και Σχολική Διαμεσολάβηση από διεθνώς αναγνωρισμένους διαμεσολαβητές και φορείς : 1) Centre of Effective Dispute Resolution, UK, 2) JAMS International ADR CENTER (Prof. Giuseppe de Palo) 3) Harvard Law School, (Prof. David Hoffman, Prof Lawrence Susskind, MIT) 4) International Mediation Consulting, Canada, (Dr. Maria Damianakis, IMI Certified Family Mediator, Mediators Beyond Borders, ABA Dispute Resolution Section), 5) MiKK e.v. MiKK- MEDIATION BEI INTERNATIONALEN KINDSCHAFTSKONFLIKTEN., Germany, 6) Dr. Jamie Walker, Mediator, Mediation Trainer, 7) Union Internationale des Avocats (UIA), 8) Mediators beyond Borders, 9) Cross Border Family Mediators κ.α. Διεξάγει διαμεσολαβήσεις, συνδιαμεσολαβήσεις και παρίσταται ως νομική παραστάτης σε εμπορικές και οικογενειακές διαφορές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εχει σχεδιάσει, οργανώσει, εκπονήσει και εκπαιδεύει σε Πρόγραμμα Σχολικής Διαμεσολάβησης σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Συμμετέχει ως συντονίστρια (coach) σε Εκπαιδευτικά Εργαστήρια Οικογενειακής Διαμεσολάβησης και σε δημόσιες προσομοιώσεις διαμεσολάβησης για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Έχει προσκληθεί ως εισηγήτρια σε θέματα Διαμεσολάβησης σε Eυρωπαϊκά και Eθνικά συνέδρια, ημερίδες και εκπαιδευτικά προγράμματα μεταξύ των οποίων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας, στον Δικηγορικό Σύλλογο

14 Αθηνών, στο 1 ο Forum Νομικών Επαγγελμάτων, στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, στην ημερίδα προώθησης της Διαμεσολάβησης «Η Διαμεσολάβηση στην καθημερινότητα του Δικηγόρου» κ.α. Έχει λάβει μέρος ως κριτής στον Διεθνή Διαγωνισμό Διαμεσολάβησης του Διεθνούς Επιμελητηρίου Εμπορίου (ICC Paris) και στον Διεθνή Διαγωνισμό Διαμεσολάβησης του International Academy of Dispute Resolution (INADR). Αρθρογραφεί για τη Διαμεσολάβηση σε Εφημερίδες και Περιοδικά έχει συμμετάσχει σε εκπομπές στην τηλεόραση για την ενημέρωση και προώθηση του θεσμού. Συμμετέχει και παρακολουθεί ανελλιπώς Διεθνή και Εθνικά Συνέδρια και Fora για τη Διαμεσολάβηση, όπως αυτά του ICC, του IMI, του JAMS, του UIA και άλλων Διεθνών Φορέων Διαμεσολάβησης. Είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του ΔΣ της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Business Mediation Network» από το 2012 καθώς και ιδρυτικό μέλος και μέλος του ΔΣ της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Family Mediation Center» από το έτος 2012 μέχρι το Είναι Μέλος του International Bar Association (ΙΒΑ), του ICC Hellas, του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ) και της «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ». Είναι Δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, με μεταπτυχιακό τίτλο LL.M στο Διεθνές Επιχειρηματικό Δίκαιο από το London School of Economics and Political Science και το School of Oriental and African Studies, University of London, UK.

15 Επικοινωνία The Mediation Lab Αθήνα: Σκουφά Αθήνα, Tηλ , Fax Κιν (Πρόσωπο Επικοινωνίας Μαρία Φαροπούλου) Θεσσαλονίκη: Καρόλου Ντηλ 20, Θεσσαλονίκη Tηλ , Fax , (Πρόσωπο Επικοινωνίας Μαρία Χατζηλεωνίδα) s:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ (Ν. 4224/2013, ΦΕΚ 02/08/2016)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ (Ν. 4224/2013, ΦΕΚ 02/08/2016) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ (Ν. 4224/2013, ΦΕΚ 02/08/2016) ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΥΣΟΙΠ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ Απευθυνόμενη σε Νομικούς Συμβούλους και Δικηγόρους που πρόκειται να παρασταθούν ως νομικοί παραστάτες σε διαδικασίες διαμεσολάβησης για την

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ Απευθυνόμενη σε Διαπιστευμένους Διαμεσολαβητές του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 10 & 11 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2ης ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ Απευθυνόµενη σε Διαπιστευµένους Διαµεσολαβητές του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων 17 & 18 Δεκεµβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Ανακοίνωση Προγραμμάτων Οικογενειακής Διαμεσολάβησης. Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2016

Ανακοίνωση Προγραμμάτων Οικογενειακής Διαμεσολάβησης. Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2016 Ανακοίνωση Προγραμμάτων Οικογενειακής Διαμεσολάβησης Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2016 ------------------------------------------------------------------------------------ 10 ο Δωρεάν Εργαστήρι Οικογενειακής

Διαβάστε περισσότερα

Ανακοίνωση Εκπαίδευσης στην Οικογενειακή Διαμεσολάβηση. Απρίλιος 2016

Ανακοίνωση Εκπαίδευσης στην Οικογενειακή Διαμεσολάβηση. Απρίλιος 2016 Ανακοίνωση Εκπαίδευσης στην Οικογενειακή Διαμεσολάβηση Απρίλιος 2016 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Διαβάστε περισσότερα

«INTERNATIONAL ADVANCED MEDIATION TRAINING IN BANKING»

«INTERNATIONAL ADVANCED MEDIATION TRAINING IN BANKING» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ADR HELLENIC CENTER «INTERNATIONAL ADVANCED MEDIATION TRAINING IN BANKING» ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (QAP) ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ INTERNATIONAL MEDIATION INSTITUTE (I.M.I) ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (QAP) ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ INTERNATIONAL MEDIATION INSTITUTE (I.M.I)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (QAP) ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ INTERNATIONAL MEDIATION INSTITUTE (I.M.I) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ 30/5-4/6/2016 ΑΠΟ ΤΟ ADR Hellenic Center ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (QAP) ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ INTERNATIONAL MEDIATION INSTITUTE (I.M.I) ΓΙΑ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΩΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ» ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΩΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ» ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΩΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ» ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Σας προσκαλούμε στην Ημερίδα με τίτλο «Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Is είναι βιώσιμη η επιχείρηση

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Is είναι βιώσιμη η επιχείρηση ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Is είναι βιώσιμη η επιχείρηση Ent-teach κεφαλαιο 3 - Ανάλυση Αγοράς Περιγραφή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας Αυτή η εκπαιδευτική δραστηριότητα απευθύνεται σε μαθητές από όλους

Διαβάστε περισσότερα

6ο Γυμνάσιο Αγίου Δημητρίου Σχολικό Έτος

6ο Γυμνάσιο Αγίου Δημητρίου Σχολικό Έτος 6ο Γυμνάσιο Αγίου Δημητρίου Σχολικό Έτος 2018 2019 Παρουσίαση δύο προγραμμάτων Αγωγής Υγείας με τίτλο: «Σχολική διαμεσολάβηση: καλλιέργεια δεξιοτήτων επικοινωνίας και διαχείρισης συγκρούσεων στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Γιατί ακόμα και όταν η αγάπη είναι δεδομένη, η επικοινωνία είναι κάτι που μαθαίνεται* *Προγράμματα βασισμένα στην «Επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση

Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση Πρόγραμμα Eξ Aποστάσεως Eκπαίδευσης (E learning) Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning. Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη. E-learning. Οδηγός Σπουδών

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning. Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη. E-learning. Οδηγός Σπουδών Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

«Τι είναι η Διαμεσολάβηση;»

«Τι είναι η Διαμεσολάβηση;» «Τι είναι η Διαμεσολάβηση;» ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΗΣ Δ.Ν., ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΟΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ ΜΠΕΡΝΑΝΤΕΤ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ- ΣΡΕΚΕΝΜΠΕΡΓΚ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΡΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Νέοι τρόποι επίλυσης των αστικών & εμπορικών διαφορών μας

Νέοι τρόποι επίλυσης των αστικών & εμπορικών διαφορών μας Νέοι τρόποι επίλυσης των αστικών & εμπορικών διαφορών μας Στέλλα Γαμβρέλλη, Δικηγόρος, LL.M., Μ.Δ.Ε. Εσπερίδα innovation-community.gr «Καινοτομία και Εξωστρέφεια» Πολυσυνέδριο Capital & Vision, HILTON

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα Ι. Κλίμακα Διερεύνησης Προσδοκιών. Ερωτηματολόγιο Οι Προσδοκίες μου από το σεμινάριο

Παράρτημα Ι. Κλίμακα Διερεύνησης Προσδοκιών. Ερωτηματολόγιο Οι Προσδοκίες μου από το σεμινάριο Παράρτημα Ι Κλίμακα Διερεύνησης Προσδοκιών Ερωτηματολόγιο Οι Προσδοκίες μου από το σεμινάριο Σημειώστε τον βαθμό συμφωνίας ή διαφωνίας σας με τις παρακάτω προτάσεις, με βάση την επεξήγηση που ακολουθεί:

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Κατάρτισης Αστικής-Εμπορικής Διαμεσολάβησης

Πρόγραμμα Κατάρτισης Αστικής-Εμπορικής Διαμεσολάβησης Πρόγραμμα Κατάρτισης Αστικής-Εμπορικής Διαμεσολάβησης H ADR-ODR International είναι ο πρώτος οργανισμός επίλυσης διαφορών που επιχειρεί γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της παραδοσιακής διά ζώσης Εναλλακτικής

Διαβάστε περισσότερα

Beda Hallberg στην πόλη Kungsbacka Νέο σχολείο εναλλακτικής μορφής Frida Fogelmark και Pernilla Vilumsons (διευθύντρια και εκπαιδευτικός στο σχολείο Beda Hallberg) Πληροφορίες σχετικά με το σχολείο Το

Διαβάστε περισσότερα

Παρακάτω, έχετε μια λίστα με ερωτήσεις για κάθε θέμα, οι οποίες θα σας βοηθήσουν.

Παρακάτω, έχετε μια λίστα με ερωτήσεις για κάθε θέμα, οι οποίες θα σας βοηθήσουν. ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ Οδηγός για τον δάσκαλο / εκπαιδευτικό / μέντορα Πριν ξεκινήσετε με τα αναφερόμενα θέματα, πρέπει να ζητήσετε από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν τα Ερωτηματολόγια για τους εκπαιδευτικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013 2014 Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ Κατά το τρέχον σχολικό έτος, οι μαθητές των Δ2 και Ε τάξεων του σχολείου μας, στα πλαίσια της υλοποίησης προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων, προχώρησαν στην

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το ΕΠΜ_2014 Εκπαιδευτικό Έργο «Το Κινητό Μουσείο»

Διαβάστε περισσότερα

1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ EUROLTA;

1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ EUROLTA; ΕΚΠΑΙΔΕΥTIKO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ EUROLTA ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ICC - INTERNATIONAL LANGUAGE NETWORK & ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ EUROLTA; To

Διαβάστε περισσότερα

Ενέργεια 2.4.2 : Πρακτική Άσκηση και Γραφεία Διασύνδεσης Η παρούσα Ενέργεια στοχεύει, μέσω δύο διακριτών παρεμβάσεων, στην ουσιαστική σύζευξη της

Ενέργεια 2.4.2 : Πρακτική Άσκηση και Γραφεία Διασύνδεσης Η παρούσα Ενέργεια στοχεύει, μέσω δύο διακριτών παρεμβάσεων, στην ουσιαστική σύζευξη της Ενέργεια 2.4.2 : Πρακτική Άσκηση και Γραφεία Διασύνδεσης Η παρούσα Ενέργεια στοχεύει, μέσω δύο διακριτών παρεμβάσεων, στην ουσιαστική σύζευξη της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Η πρώτη παρέμβαση αφορά

Διαβάστε περισσότερα

Πειραματικό εργαστήρι στη βιωματική μάθηση και στη σχολική θρησκευτική αγωγή

Πειραματικό εργαστήρι στη βιωματική μάθηση και στη σχολική θρησκευτική αγωγή Πειραματικό εργαστήρι στη βιωματική μάθηση και στη σχολική θρησκευτική αγωγή Εργαστήριο Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αιγαίου Διδάσκουν: Πολύκαρπος Καραμούζης, (Πανεπιστήμιο Αιγαίου)

Διαβάστε περισσότερα

Visual arts, creativity and intercultural education based on local artistic repository. COMENIUS Regio

Visual arts, creativity and intercultural education based on local artistic repository. COMENIUS Regio Visual arts, creativity and intercultural education based on local artistic repository COMENIUS Regio Φλώρινα, 2013 COMENIUS Regio - Σκοπός Ενισχύουν την ευρωπαϊκή διάσταση της εκπαίδευσης μέσα από την

Διαβάστε περισσότερα

Παναής Κασσιανός, δάσκαλος Διευθυντής του 10ου Ειδικού Δ.Σ. Αθηνών (Μαρασλείου)

Παναής Κασσιανός, δάσκαλος Διευθυντής του 10ου Ειδικού Δ.Σ. Αθηνών (Μαρασλείου) Παναής Κασσιανός, δάσκαλος Διευθυντής του 10ου Ειδικού Δ.Σ. Αθηνών (Μαρασλείου) Ομιλία-συζήτηση με βασικό άξονα προσέγγισης το Φάσμα του Αυτισμού και με αφορμή το βιβλίο της Εύας Βακιρτζή «Το Αυγό» στο

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Σκοποί ενότητας Να συζητηθούν βασικές παιδαγωγικές αρχές της προσχολικής εκπαίδευσης Να προβληματιστούμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στη νέα σειρά δωρεάν Προγραμμάτων Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης που

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα PROFILES ανακοινώνει τη δυνατότητα δήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο δεύτερο κύκλο βιωματικών εργαστηρίων (2012-2013) με θέμα το σχεδιασμό και

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΜΙΚΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ

ΘΕΣΜΙΚΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Θεσµική συµµαχία για τη διαµεσολάβηση Λύσε τις διαφορές σου ΘΕΣΜΙΚΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ Με τη ΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ µπορείς να δώσεις εξωδικαστική

Διαβάστε περισσότερα

Συγκρούσεις μεταξύ συνομηλίκων στο σχολικό πλαίσιο. Προτάσεις ερμηνείας και αποτελεσματικής αντιμετώπισης

Συγκρούσεις μεταξύ συνομηλίκων στο σχολικό πλαίσιο. Προτάσεις ερμηνείας και αποτελεσματικής αντιμετώπισης Συγκρούσεις μεταξύ συνομηλίκων στο σχολικό πλαίσιο. Προτάσεις ερμηνείας και αποτελεσματικής αντιμετώπισης Πηλείδου Κωνσταντίνα Σχολική Σύμβουλος ΕΑΕ 10 ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙΝΩΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ» (INOV) Ζ ΚΥΚΛΟΣ To Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός εκπαιδευτή. Ενότητα κατάρτισης. Ένταξη και αποδοχή. Επιμέλεια Miguel Santos. Συγγραφείς Stefano Cobello Roberto Grison Maria Rosa Aldrighetti

Οδηγός εκπαιδευτή. Ενότητα κατάρτισης. Ένταξη και αποδοχή. Επιμέλεια Miguel Santos. Συγγραφείς Stefano Cobello Roberto Grison Maria Rosa Aldrighetti Οδηγός εκπαιδευτή Ενότητα κατάρτισης Ένταξη και αποδοχή Επιμέλεια Miguel Santos Συγγραφείς Stefano Cobello Roberto Grison Maria Rosa Aldrighetti 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Ενότητα κατάρτισης για γονείς και

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning. Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη. E-learning. Οδηγός Σπουδών

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning. Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη. E-learning. Οδηγός Σπουδών Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Δράσεις στη Δημοτική Εκπαίδευση

Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Δράσεις στη Δημοτική Εκπαίδευση Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Δράσεις στη Δημοτική Εκπαίδευση Επιχορηγήσεις δράσεων Αγωγής Υγείας Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προβαίνει στην επιχορήγηση δράσεων Αγωγής Υγείας που αναπτύσσουν τα

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το Σύντομη περιγραφή Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

2000: Master of Laws (LL.M.): Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου, 1999: Πτυχίο Νομικής (LL.B.): Τμήμα Νομικής, Σχολή Νομικών,

2000: Master of Laws (LL.M.): Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου, 1999: Πτυχίο Νομικής (LL.B.): Τμήμα Νομικής, Σχολή Νομικών, Σπουδές 2000: Master of Laws (LL.M.): Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου, Ηνωμένο Βασίλειο. 1999: Πτυχίο Νομικής (LL.B.): Τμήμα Νομικής, Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Εθνικό και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ανακαλύψτε νέες επιχειρήσεις

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ανακαλύψτε νέες επιχειρήσεις ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ανακαλύψτε νέες επιχειρήσεις Ent-teach Κεφάλαιο 2 Αναγνώριση ευκαιριών Περιγραφή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας Αυτή η εκπαιδευτική δραστηριότητα στοχεύει να βοηθήσει τους

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ρόλος του Κριτικού Στοχασμού στη Μάθηση και Εκπαίδευση Ενηλίκων

Ο Ρόλος του Κριτικού Στοχασμού στη Μάθηση και Εκπαίδευση Ενηλίκων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ο Ρόλος του Κριτικού Στοχασμού στη Μάθηση και Εκπαίδευση Ενηλίκων Ενότητα 5: Η Έννοια της Κριτικής Συνειδητοποίησης Γιώργος Κ. Ζαρίφης

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς. Δ/ντης Διεύθυνσης Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Δικτυακών Τεχνολογιών

Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς. Δ/ντης Διεύθυνσης Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Δικτυακών Τεχνολογιών Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο Το Δίκτυο στην υπηρεσία της Εκπαίδευσης Οι υπηρεσίες και ο ρόλος του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου στη δομούμενη Κοινωνία της Γνώσης Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Δ/ντης Διεύθυνσης Πανελλήνιου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Εσπερινά σχολεία, μια διαφορετική προσέγγιση στην εκπαιδευτική διαδικασία Δρ. ΖΑΡΚΑΔΟΥΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Διευθυντής 1 ου Εσπερινού ΓΕΛ Αθηνών zarknick@hotmail.com

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάπτυξη μαθημάτων επιχειρηματικότητας στην ανώτατη εκπαίδευση. Διεθνής και Ελληνική εμπειρία.

Η ανάπτυξη μαθημάτων επιχειρηματικότητας στην ανώτατη εκπαίδευση. Διεθνής και Ελληνική εμπειρία. Η ανάπτυξη μαθημάτων επιχειρηματικότητας στην ανώτατη εκπαίδευση. Διεθνής και Ελληνική εμπειρία. Λ. Παπαγιαννάκης, καθηγητής ΕΜΠ Δ. Δαμίγος, λέκτορας ΕΜΠ Ι. Καστέλλη, ερευνήτρια ΕΜΠ Γ. Μαυρωτάς, λέκτορας

Διαβάστε περισσότερα

Δίπλωμα στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (Diploma of Social Entrepreneurship)

Δίπλωμα στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (Diploma of Social Entrepreneurship) Δίπλωμα στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (Diploma of Social Entrepreneurship) Οι αιτήσεις ξεκίνησαν (1ος κύκλος εγγραφών μέχρι 20 Ιουνίου 2015) Έναρξη μαθημάτων: 29 Σεπτεμβρίου 2015 Επιστημονικές υπεύθυνες:

Διαβάστε περισσότερα

E-learning. Αναπτυξιακές Διαταραχές-Αυτισμός- Αsperger: Ανίχνευση, Υποστήριξη, Παρέμβαση. Οδηγός Σπουδών

E-learning. Αναπτυξιακές Διαταραχές-Αυτισμός- Αsperger: Ανίχνευση, Υποστήριξη, Παρέμβαση. Οδηγός Σπουδών Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Πρόγραμμα εξ Εκπαίδευσης Αποστάσεως E-Learning Εκπαίδευσης Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως E-Learning Εκπαίδευσης E-Learning Αναπτυξιακές Διαταραχές-Αυτισμός- Αsperger: Ανίχνευση, Υποστήριξη,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Το Όραμα του Πανεπιστημίου Πειραιώς είναι: να είναι ένα Ίδρυμα διεθνούς κύρους στο σύγχρονο Ακαδημαϊκό Χάρτη και να αναγνωρίζεται για: την αριστεία στην εκπαίδευση και

Διαβάστε περισσότερα

Συναισθηματική Νοημοσύνη

Συναισθηματική Νοημοσύνη Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning Συναισθηματική Νοημοσύνη E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Βασικό εργαλείο αυτοαξιολόγησης Ερωτηματολόγιο για γονείς και κηδεμόνες

Βασικό εργαλείο αυτοαξιολόγησης Ερωτηματολόγιο για γονείς και κηδεμόνες Βασικό εργαλείο αυτοαξιολόγησης Ερωτηματολόγιο για γονείς και κηδεμόνες Σημερινή ημερομηνία Παρακαλείσθε όπως συμπληρώσετε. Αριθμός ερωτηματολογίου Συμπληρώνεται από το σχολείο. Αγαπητοί γονείς, αγαπητοί

Διαβάστε περισσότερα

Ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς. Στηρίζεται στην ενεργητική παρουσία των συμμετεχόντων, στην

Ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς. Στηρίζεται στην ενεργητική παρουσία των συμμετεχόντων, στην Ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς. Στηρίζεται στην ενεργητική παρουσία των συμμετεχόντων, στην ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών και στην αξιοποίηση της

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδεύτρια: Ελένη Παπαϊωάννου

Εκπαιδεύτρια: Ελένη Παπαϊωάννου Εκπαιδεύτρια: Ελένη Παπαϊωάννου Αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων Χαρακτηριστικά ενήλικων εκπαιδευομένων Ο αποτελεσματικός εκπαιδευτής ενηλίκων Διάλειμμα Αποτελεσματική προετοιμασία μαθήματος στην ενήλικη εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΜΕΝΤΟΡΑΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΜΕΝΤΟΡΑΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΜΕΝΤΟΡΑΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF Πρόγραμμα LLP LDV TOI 12 AT 0015 Συντονιστής προγράμματος: Schulungszentrum Fhnsdrf Εταίροι: University f Gthenburg Municipality f Tjörns

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραµµα Κατάρτισης Αστικής-Εµπορικής Διαµεσολάβησης

Πρόγραµµα Κατάρτισης Αστικής-Εµπορικής Διαµεσολάβησης Πρόγραµµα Κατάρτισης Αστικής-Εµπορικής Διαµεσολάβησης H ADR-ODR International είναι ο πρώτος οργανισµός επίλυσης διαφορών που επιχειρεί γεφύρωση του χάσµατος µεταξύ της παραδοσιακής διά ζώσης Εναλλακτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ERASMUS + Πρόγραμμα της Ε.Ε. Erasmus + για τον τομέα Νεολαία Σεμινάριο κατάρτισης αιτούντων Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ERASMUS + Πρόγραμμα της Ε.Ε. Erasmus + για τον τομέα Νεολαία Σεμινάριο κατάρτισης αιτούντων Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2014 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ERASMUS + Πρόγραμμα της Ε.Ε. Erasmus + για τον τομέα Νεολαία Σεμινάριο κατάρτισης αιτούντων Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2014 Αναστασία Φιλίνη Συντονίστρια Ε.Μ.Σ. Πρόγραμμα της Ε.Ε. Erasmus

Διαβάστε περισσότερα

1. Έρευνα για το Σχολικό κλίμα

1. Έρευνα για το Σχολικό κλίμα Βασικές Πληροφορίες ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Έρευνα για το Σχολικό κλίμα...2 1.1 Αναγκαιότητα...2 1.2 Στόχοι της έρευνας...2 2. Το Ερωτηματολόγιο...3 2.1 Δομή...3 2.2 Δείγμα...3 2.3 Μορφή...3 3. Φορέας Υλοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3 ΟΔΗΓΌΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΉ. Ένταξη και αποδοχή. Επιμέλεια Miguel Santos. Συγγραφείς Stefano Cobello Roberto Grison Maria Rosa Aldrighetti ΙΤΑΛΊΑ

Ενότητα 3 ΟΔΗΓΌΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΉ. Ένταξη και αποδοχή. Επιμέλεια Miguel Santos. Συγγραφείς Stefano Cobello Roberto Grison Maria Rosa Aldrighetti ΙΤΑΛΊΑ Ενότητα 3 ΟΔΗΓΌΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΉ Ένταξη και αποδοχή Επιμέλεια Miguel Santos Συγγραφείς Stefano Cobello Roberto Grison Maria Rosa Aldrighetti ΙΤΑΛΊΑ Το Έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 2: Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 2: Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 2: Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην

Διαβάστε περισσότερα

Η Αξιολογηση του Εκπαιδευτικού Έργου- Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη σχολική μονάδα

Η Αξιολογηση του Εκπαιδευτικού Έργου- Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη σχολική μονάδα ΥΠΑΙΘΠΑ / ΙΕΠ ΕΡΓΟ : Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου της σχολικής μονάδας: Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης (ΑΕΕ) Η Αξιολογηση του Εκπαιδευτικού Έργου- Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη σχολική μονάδα Ιανουάριος

Διαβάστε περισσότερα

Πί νακας περίεχομε νων

Πί νακας περίεχομε νων Πί νακας περίεχομε νων Πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων... 3 Περιγραφή Προγράμματος... 3 Δομή Προγράμματος... 3 Επαγγελματικές Προοπτικές... 5 Διάρκεια Σπουδών... 5 Πτυχίο Τραπεζικής, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών...

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι προσδοκίες, που καλλιεργούμε για τα παιδιά, εμείς οι εκπαιδευτικοί, αναφέρονται σε γενικά κοινωνικά χαρακτηριστικά και παράλληλα σε ατομικά ιδιοσυγκρασιακά. Τέτοια γενικά κοινωνικο-συναισθηματικά

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις διάφορες μεθόδους επίλυσης διαφορών. Μαρίνα Κυπριανού ράκου RIBA, ARB, FCIArb, DipArb

Εισαγωγή στις διάφορες μεθόδους επίλυσης διαφορών. Μαρίνα Κυπριανού ράκου RIBA, ARB, FCIArb, DipArb Εισαγωγή στις διάφορες μεθόδους επίλυσης διαφορών Μαρίνα Κυπριανού ράκου RIBA, ARB, FCIArb, DipArb Εναλλακτικοί μέθοδοι επίλυσης διαφορών Πρόθεση στα οικοδομικά συμβόλαια: όλα να γίνουν βάση συμφωνίας

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακό στην Κοινωνική Εργασία

Μεταπτυχιακό στην Κοινωνική Εργασία Μεταπτυχιακό στην Κοινωνική Εργασία Εισαγωγικό Μήνυμα Καλώς ήλθατε στο εξ αποστάσεως πρόγραμμα «Μεταπτυχιακό στην Κοινωνική Εργασία». Αποστολή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στη Κοινωνική Εργασία

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών MA in Education (Education Sciences) ΑΣΠΑΙΤΕ-Roehampton ΠΜΣ MA in Education (Education Sciences) Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Εκπαίδευση (Επιστήμες της Αγωγής),

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Διαγώνισµα 01.04. Διάλογος Α. ΚΕΙΜΕΝΟ Η τυπική διαδικασία καθηµερινής επικοινωνίας εκπαιδευτικού - µαθητή στην τάξη και στο σχολείο δεν αφήνει πολλά περιθώρια

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ. Έκφραση-Έκθεση Α Λυκείου. Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου [Το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας]

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ. Έκφραση-Έκθεση Α Λυκείου. Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου [Το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας] ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Έκφραση-Έκθεση Α Λυκείου Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015 [Το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας] Κείμενο Το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας στοχεύει στο να ελέγξει τον βαθμό, στον οποίο οι υποψήφιοι,

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού www.hcc.edu.gr οργανώνει από το 2000 σε σταθερή βάση, κάθε φθινόπωρο, άνοιξη

Διαβάστε περισσότερα

Σε συνεργασία με το. Επικοινωνία: sgounar@aueb.gr Τηλ. 2108203712

Σε συνεργασία με το. Επικοινωνία: sgounar@aueb.gr Τηλ. 2108203712 Σε συνεργασία με το Επικοινωνία: sgounar@aueb.gr Τηλ. 2108203712 Δυο Λόγια για το Εργαστήριο Μάρκετινγκ To Εργαστήριο Μάρκετινγκ (ALARM) ανήκει στο Τμήμα Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕ 9. Παιδαγωγικές Παρεμβάσεις για Ενίσχυση της Ένταξης. Μαρία Θ. Παπαδοπούλου, PhD Σχολική Σύμβουλος Π.Ε. 6η Περιφέρεια ν.

ΘΕ 9. Παιδαγωγικές Παρεμβάσεις για Ενίσχυση της Ένταξης. Μαρία Θ. Παπαδοπούλου, PhD Σχολική Σύμβουλος Π.Ε. 6η Περιφέρεια ν. ΘΕ 9. Παιδαγωγικές Παρεμβάσεις για Ενίσχυση της Ένταξης Μαρία Θ. Παπαδοπούλου, PhD Σχολική Σύμβουλος Π.Ε. 6η Περιφέρεια ν. Λάρισας Η αρχιτεκτονική της ένταξης Προσπελάσιμα κτίρια Εξοπλισμένες αίθουσες

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργατικές πρακτικές: Συνεργασία μεταξύ γενικών και ειδικών παιδαγωγών

Συνεργατικές πρακτικές: Συνεργασία μεταξύ γενικών και ειδικών παιδαγωγών Συνεργατικές πρακτικές: Συνεργασία μεταξύ γενικών και ειδικών παιδαγωγών Αναστασία Βλάχου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Γιατί η συνεργασία είναι αναγκαία;

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Οργανισμού

Παρουσίαση Οργανισμού Παρουσίαση Οργανισμού Ο Οργανισμός μας Ένας εκπαιδευτικός μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που σχεδιάζει και υλοποιεί πρωτοποριακά εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και φοιτητές όλων των ηλικιών. Ιδρύθηκε

Διαβάστε περισσότερα

To project στην εκπαίδευση

To project στην εκπαίδευση Πρόγραμμα Eξ Aποστάσεως Eκπαίδευσης (E learning) To project στην εκπαίδευση Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΩΡΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ (Π.Ε.Σ.) ΠΡΑΓΑ 25-29/1/2016

ΠΡΟΩΡΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ (Π.Ε.Σ.) ΠΡΑΓΑ 25-29/1/2016 ΠΡΟΩΡΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ (Π.Ε.Σ.) ΠΡΑΓΑ 25-29/1/2016 ΣΚΟΠΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ Βασικός σκοπός ήταν η απόκτηση νέων και εμβάθυνση ήδη γνωστών τεχνικών για την πρόληψη της μαθητικής διαρροής.

Διαβάστε περισσότερα

(Υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Υπουργών στις 11Μαίου 2010 στην 120 η Συνεδρία)

(Υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Υπουργών στις 11Μαίου 2010 στην 120 η Συνεδρία) Σύσταση CM/Rec(2010)7 Της Επιτροπής Υπουργών προς τα κράτη-μέλη για το Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Παιδεία της Δημοκρατίας και την Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Υιοθετήθηκε από την

Διαβάστε περισσότερα

Τ , , Νέος κύκλος Σεµιναρίου Εκπαίδευση Αποτελεσµατικού Γονέα

Τ , , Νέος κύκλος Σεµιναρίου Εκπαίδευση Αποτελεσµατικού Γονέα www.apotinarxi.gr Τ. 210 7211953, 6944841313, Νέος κύκλος Σεµιναρίου Εκπαίδευση Αποτελεσµατικού Γονέα Το σεµινάριο έχει βοηθήσει εκατοµµύρια γονείς να βελτιώσουν τη σχέση τους µε τα παιδιά τους. Το σεµινάριο

Διαβάστε περισσότερα

Αντεστραμμένη Διδασκαλία (flipped classroom) και Τεχνητή Νοημοσύνη (Α.Ι.) στην εκπαίδευση

Αντεστραμμένη Διδασκαλία (flipped classroom) και Τεχνητή Νοημοσύνη (Α.Ι.) στην εκπαίδευση 17 ο Ετήσιο Συνέδριο «Βελτίωση Μαθησιακών Αποτελεσμάτων στο δημόσιο σχολείο. Προτάσεις και Προοπτικές» Αντεστραμμένη Διδασκαλία (flipped classroom) και Τεχνητή Νοημοσύνη (Α.Ι.) στην εκπαίδευση ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ EUROLTA;

1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ EUROLTA; ΕΚΠΑΙ ΕΥTIKO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ EUROLTA ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΘΝΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ICC - INTERNATIONAL LANGUAGE NETWORK & ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ EUROLTA; To

Διαβάστε περισσότερα

Δυο λόγια για τον υπεύθυνο

Δυο λόγια για τον υπεύθυνο Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ Διοργανώνει το e-learning καινοτοµικό Επιµορφωτικό Πρόγραµµα «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» Σχεδιασµός και υλοποίηση : Αλέξης Κόκκος Διάρκεια : 200 ώρες

Διαβάστε περισσότερα

CERTIFICATE IN COACHING - AC ACCREDITED Διεθνώς Πιστοποιημένη εκπαίδευση επιπέδου Certificate από τον Association for Coaching

CERTIFICATE IN COACHING - AC ACCREDITED Διεθνώς Πιστοποιημένη εκπαίδευση επιπέδου Certificate από τον Association for Coaching CERTIFICATE IN COACHING - AC ACCREDITED Διεθνώς Πιστοποιημένη εκπαίδευση επιπέδου Certificate από τον Association for Coaching Certificate in Coaching AC Accredited διεθνής αναγνώριση Ανάλυση προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις Νόμος 3898/2010

Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις Νόμος 3898/2010 Εύη Αυλογιάρη Δικηγόρος Διαμεσολαβητής (CIArb London) Ειδική Συμβούλος Τεχνικής Διαπραγματεύσεων Το παρόν δημοσιεύθηκε στο τεύχος Δεκεμβρίου 2010 του νομικού περιοδικού «ΑΡΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ» και στο site: diamesolavisi.com

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΈΝΩΣΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ ευχαρίστως. συνεργασία με τον Δήμο Λοκρών, στο Κωνσταντίνειο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΈΝΩΣΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ ευχαρίστως. συνεργασία με τον Δήμο Λοκρών, στο Κωνσταντίνειο ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΈΝΩΣΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ ευχαρίστως ανακοινώνει ότι, την 7 η Απριλίου 2017, διοργάνωσε, σε συνεργασία με τον Δήμο Λοκρών, στο Κωνσταντίνειο Πνευματικό Κέντρο Αταλάντης Φθιώτιδας, Ημερίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ

ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2015 Αριθ. Πρωτ. Φ. 1500.2/46831/2015 Πληροφορίες: Νίκη Μπαφέ, Ματούλα Παπαδημητρίου τηλ. 2131306817, 213 1306816 Προς: Πίνακα αποδεκτών Αξιότιμες

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μαρία Γραβάνη «Νέες προσεγγίσεις στην εκπαίδευση ενηλίκων», Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Σάββατο, 20 Μαΐου 2017

Δρ. Μαρία Γραβάνη «Νέες προσεγγίσεις στην εκπαίδευση ενηλίκων», Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Σάββατο, 20 Μαΐου 2017 Δρ. Μαρία Γραβάνη «Νέες προσεγγίσεις στην εκπαίδευση ενηλίκων», Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Σάββατο, 20 Μαΐου 2017 1 Επισκόπηση της Παρουσίασης Βασικά βήματα οργάνωσης και σχεδιασμού διδακτικής ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Παιδεία Ομαδικο-Αναλυτικής Οικογενειακής Θεραπειας

Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Παιδεία Ομαδικο-Αναλυτικής Οικογενειακής Θεραπειας Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2016-17 Παιδεία Ομαδικο-Αναλυτικής Οικογενειακής Θεραπειας Επωνυμία και Βασική Περιγραφή Εκπαιδευτικού Προγράμματος Η ομαδικο-αναλυτική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 1. Γονείς δημογραφικά στοιχεία, φύλο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο ψυχολογικοί παράγοντες (συστολή, αρν. εμπειρίες, αδεξιότητα) προσδοκίες, στάσεις,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ και ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ Αξιότιμοι συνάδελφοι, σε συνέχεια της εκδήλωσης με θέμα

Διαβάστε περισσότερα

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σας καλωσορίζει στα Προγράμματα εξ Αποστάσεως

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σας καλωσορίζει στα Προγράμματα εξ Αποστάσεως 1. Εισαγωγή Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σας καλωσορίζει στα Προγράμματα εξ Αποστάσεως Επιμόρφωσης για ημοσίους Υπαλλήλους και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Ανάπτυξη Επικοινωνιακών

Διαβάστε περισσότερα

1. Σχολή Οικονομικών, Διοίκησης και Πληροφορικής

1. Σχολή Οικονομικών, Διοίκησης και Πληροφορικής Κατάλογος νέων προγραμμάτων (πιστοποιημένα και στο τελικό στάδιο πιστοποίησης από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ). Σήμανση με αστερίσκο): 1. Σχολή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΕΔΕ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΕΔΕ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΕΔΕ ΑΘΗΝΑ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010 Εισαγωγικό Σημείωμα Η Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) είναι μη κερδοσκοπικό Σωματείο, που ως σκοπό έχει τη «διάδοση των αρχών και της σωστής

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων]

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] 1. Είστε ικανοποιημένος/η από το Πρόγραμμα; Μ. Ο. απαντήσεων: 4,7 Ικανοποιήθηκαν σε απόλυτο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΧΡ. ΜΠΟΥΡΑΣ Σκοπός του Μαθήματος Σκοπός του μαθήματος είναι η εισαγωγή στη

Διαβάστε περισσότερα

(Lifelong Learning Programme - LLP) 2007-2013

(Lifelong Learning Programme - LLP) 2007-2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ (Lifelong Learning Programme - LLP) 2007-2013 Νοέµβριος 2011 Πρόγραµµα ιά Βίου Μάθησης Το κοινοτικό Πρόγραμμα Δράσης στους τομείς της Εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Απευθύνεται

Διαβάστε περισσότερα

Ο πολλαπλός ρόλος του Διευθυντή στο νέο σχολείο 1. Εισαγωγή 2. Τα καθήκοντα του Διευθυντή της σχολικής μονάδας.

Ο πολλαπλός ρόλος του Διευθυντή στο νέο σχολείο 1. Εισαγωγή 2. Τα καθήκοντα του Διευθυντή της σχολικής μονάδας. Ο πολλαπλός ρόλος του Διευθυντή στο νέο σχολείο 1. Εισαγωγή 2. Τα καθήκοντα του Διευθυντή της σχολικής μονάδας. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων 1 Εισαγωγή Στη σημερινή παρουσίαση εξετάζεται και αναλύεται μέσα

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Ετήσιο Συνέδριο Διαμεσολάβησης Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015, Θεσσαλονίκη. Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Θεσσαλονίκης

2 ο Ετήσιο Συνέδριο Διαμεσολάβησης Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015, Θεσσαλονίκη. Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Θεσσαλονίκης 2 ο Ετήσιο Συνέδριο Διαμεσολάβησης Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015, Θεσσαλονίκη Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη Συνδιοργάνωση με το American College of Thessaloniki

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Ξένων Γλωσσών

Κέντρο Ξένων Γλωσσών Κέντρο Ξένων Γλωσσών Αυτή η περίοδος για τους κηδεμόνες των μαθητών/τριών είναι περίοδος σχολαστικής αναζήτησης και έρευνας. Είναι περίοδος άγχους ποιο Κέντρο Ξένων Γλωσσών θα διαλέξουν προκειμένου τα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Το εργαστήρι για εκπαιδευτικούς σχολικών μονάδων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς προσφέρει μεθοδολογικά εργαλεία και στρατηγικές ενίσχυσης των

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ & ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ «ΕΛΠΙΔΑ» Σε συνεργασία με τον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ (ΟΚΑΝΑ) ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτύσσοντας δεξιότητες επικοινωνίας, συνεργασίας και ενσυναίσθησης μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων

Αναπτύσσοντας δεξιότητες επικοινωνίας, συνεργασίας και ενσυναίσθησης μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων Αναπτύσσοντας δεξιότητες επικοινωνίας, συνεργασίας και ενσυναίσθησης μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-17 ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ-ΔΡΑΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π. Κωνσταντινίδου,

Διαβάστε περισσότερα

EUROPEAN YOUTH PARLIAMENT ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΝΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

EUROPEAN YOUTH PARLIAMENT ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΝΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Αρ. Πρωτ.: 2115 Θεσσαλονίκη, 21 Σεπτεμβρίου 2015 Προς: Θέμα: Γενικά Λύκεια (Ημερήσια & Εσπερινά) & Λυκειακές Τάξεις Γυμνασίων Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου,

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοβουλία για την Καινοτομία

Πρωτοβουλία για την Καινοτομία Πρωτοβουλία για την Καινοτομία Ολοκληρωµένα Προγράµµατα, Πρωτοβουλίες και Δικτυώσεις για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων Καινοτομίας Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακό στην Εφαρμοσμένη Θετική Ψυχολογία και Ψυχολογία Coaching

Μεταπτυχιακό στην Εφαρμοσμένη Θετική Ψυχολογία και Ψυχολογία Coaching Θετική Ψυχολογία και Ψυχολογία Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο με ιστορία 35 ετών, πρωτοπορεί από το 1982 στην ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι το μοναδικό Κολλέγιο στην Ελλάδα μέλος

Διαβάστε περισσότερα

Το Ινστιτούτο Τραυµατοθεραπείας Αθηνών έχει την ευχαρίστηση να φιλοξενήσει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τον διεθνούς φήµης Dr. Ricky Greenwald, ιδρυτή

Το Ινστιτούτο Τραυµατοθεραπείας Αθηνών έχει την ευχαρίστηση να φιλοξενήσει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τον διεθνούς φήµης Dr. Ricky Greenwald, ιδρυτή Εντατικό Εκπαιδευτικό Πρόγραµµα στην Τραυµατοθεραπεία για παιδιά και εφήβους: Εκµάθηση ανώτερων θεραπευτικών δεξιοτήτων Εισηγητής: Dr. Ricky Greenwald Child Trauma Institute, New York 7 11 Ιουνίου 2008

Διαβάστε περισσότερα