ογκολογική μοναδα παιδων «Μαριαννα Β. Βαρδινογιαννη-ελπιδα»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ογκολογική μοναδα παιδων «Μαριαννα Β. Βαρδινογιαννη-ελπιδα»"

Transcript

1 ογκολογική μοναδα παιδων «Μαριαννα Β. Βαρδινογιαννη-ελπιδα» αθήνα 2010

2 «Θεμέλιο αυτού του Νοσοκομείου είναι η αγάπη. Κάθε λίθος του, ένα κομμάτι καρδιάς. Κάθε χώρος του, ορμητήριο ελπίδας και ζωής.» (Από την ομιλία της Προέδρου της ΕΛΠΙΔΑΣ κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη στην τελετή θεμελίωσης του Νοσοκομείου στις 24/4/2007)

3 Με τη στήριξη ολόκληρης της κοινωνίας, το μεγάλο όραμα της Ελπίδας είναι πραγματικότητα. Ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» με συγκίνηση και υπερηφάνεια παραδίδει στην ελληνική πολιτεία την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ». Με την ευχή να γίνει, για όλα τα παιδιά που θα περάσουν το κατώφλι της, εφαλτήριο νίκης και αφετηρία νέας ζωής.

4 Ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» συμπληρώνει φέτος είκοσι χρόνια δράσης, είκοσι χρόνια μάχης ενάντια στον παιδικό καρκίνο. Σ αυτά τα χρόνια, τίποτα δεν ήταν για μας πιο επώδυνο από την αγωνία στα μάτια των γονιών και από τα ερωτηματικά στα μάτια των παιδιών. Και τίποτα πιο απογοητευτικό από τη «λίστα αναμονής» η οποία κάποιες φορές λόγω της έλλειψης κλινών, κινδύνευε να γίνει λίστα χωρίς προορισμό. Η πρώτη και ακόμα μοναδική στην Ελλάδα Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών που ο Σύλλογός μας ίδρυσε το 1993, ξαναδίνοντας τη ζωή σε 350, εντελώς αποθεραπευμένα, παιδιά μέχρι σήμερα, μας έδειξε το δρόμο: τη δημιουργία του «πρώτου ογκολογικού νοσοκομείου για παιδιά στη χώρα μας» -όπως συνηθίσαμε να το αποκαλούμε- που έγινε ο μεγάλος σκοπός της ΕΛΠΙΔΑΣ. Και μέσα από την ΕΛΠΙΔΑ, όραμα ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας που το αγκάλιασε και το στήριξε με όλη της την ψυχή. Θεμέλιο αυτού του έργου έγινε η αγάπη. Κάθε λίθος του και ένα κομμάτι καρδιάς. Σήμερα το όραμά μας γίνεται πραγματικότητα. Πραγματικότητα νέας, μεγάλης ελπίδας για εκατοντάδες παιδιά, που θα γίνουν χιλιάδες χαμόγελα ζωής στο πέρασμα των χρόνων. Με 137 κλίνες, τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό και ένα παραμυθένιο περιβάλλον που υπαγορεύεται από τις πιο πρωτοποριακές έρευνες για τη σημασία του χώρου στην ψυχολογία των άρρωστων παιδιών, γίνεται σήμερα κτήμα ολόκληρου του ελληνικού λαού. Οι ευχές της ΕΛΠΙΔΑΣ το συνοδεύουν. Μαζί με την υπόσχεση πως όλοι μας θα γίνουμε αρωγοί στο έργο του. Ότι θα σταθούμε στο πλευρό του. Πάντοτε στο πλευρό των παιδιών που υποφέρουν, στο πλευρό των παιδιών που δικαιούνται τη ζωή και την αξίζουν ευτυχισμένη. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕλΠίδΑ»

5 Η ΟγκολογικΗ μοναδα παιδων «Μαριαννα Β. βαρδινογιαννη-ελπιδα» Μετά τη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών και τον Ξενώνα, η Ογκολογική Μονάδα Παίδων είναι ο τρίτος κρίκος στην αλυσίδα αγάπης του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» προς το άρρωστο παιδί.

6 Στόχος της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων είναι να καλύψει με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και θεραπείες όλες τις ανάγκες νοσηλείας με νεοπλασματικές ασθένειες και κακοήθεις αιματοπάθειες στη χώρα μας και να συμβάλει καθοριστικά στην έρευνα, στον τομέα του παιδικού καρκίνου. Η αρχή έγινε με τη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών που ίδρυσε η «ΕΛΠΙΔΑ» το 1992 μέσα στο Νοσοκομείο Παίδων «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ». Σ αυτήν, 350 παιδιά ξανακέρδισαν, εντελώς αποθεραπευμένα, τη ζωή. Ακολούθησε ο Πρότυπος Ξενώνας της «ΕΛΠΙΔΑΣ», όπου 650 οικογένειες και παιδιά που νοσηλεύονται για νεοπλασματικές ασθένειες και κακοήθεις αιματοπάθειες, φιλοξενήθηκαν για μεγαλύτερο διάστημα και από ένα χρόνο, βρίσκοντας σ αυτόν «το σπίτι» τους στην Αθήνα. Σήμερα η «ΕΛΠΙΔΑ» παραδίδει στο ελληνικό κράτος την Ογκολογική Μονάδα Παίδων της χώρας μας. Και αυτή, πρότυπη στο είδος της. Θα υπάγεται στο Νοσοκομείο Παίδων «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και θα φέρει το όνομα του ευεργέτη της και του δωρητή-συλλόγου: «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ».

7 Η ανέγερση της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει σήμερα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλα τα Βαλκάνια: την περίθαλψη του διαρκώς αυξανόμενου αριθμού των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο. Χτίστηκε και εξοπλίστηκε, ιατρικά και ξενοδοχειακά, αποκλειστικά από την «ΕΛΠΙΔΑ» και θα ενταχθεί διοικητικά και λειτουργικά στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», θα συνδέεται με εναέριο διάδρομο και με τα δύο Παιδιατρικά Νοσοκομεία- το «Αγία Σοφία» και το «Αγλαΐα Κυριακού» και στο Νοσοκομείο θα μεταφερθούν τα υφιστάμενα Ογκολογικά Τμήματα των δύο Νοσοκομείων Παίδων. Στόχος είναι το νέο Νοσοκομείο να αποτελέσει Κέντρο Αριστείας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου με την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου νοσηλευτικών υπηρεσιών στα παιδιά με νεοπλασματικές νόσους και κακοήθεις αιματοπάθειες, ενώ με τη λειτουργία του νέου Νοσοκομείου θα συντομευτεί κατά πολύ ο χρόνος αναμονής για την εισαγωγή των άρρωστων παιδιών στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των οστών, γεγονός που ήταν μέχρι σήμερα εις βάρος της αποκατάστασης της υγείας τους.

8 Επιπροσθέτως, θα δοθεί η δυνατότητα για περαιτέρω ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων και εφαρμογή κυτταρικής και γονιδιακής θεραπείας για την αντιμετώπιση γενετικών και νεοπλασματικών νοσημάτων. Η μελέτη του Νοσοκομείου βασίστηκε στις πιο σύγχρονες επιστημονικές κατευθύνσεις ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες για ολοκληρωμένη διάγνωση, νοσηλεία και θεραπεία των παιδιών σε ένα χώρο που θα είναι συγχρόνως φιλικός προς αυτά. Το Νοσοκομείο αποτελεί κτιριακό συγκρότημα πέντε κτιρίων με συνολικό εμβαδόν τ.μ.

9 Τα λειτουργικά Τμήματα που έχουν περιληφθεί στο νέο Νοσοκομείο είναι τα εξής: Νοσηλευτική Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών δυναμικότητας 18 κλινών. Τρεις ογκολογικές - Αιματολογικές Νοσηλευτικές Μονάδες δυναμικότητας 29 κλινών η καθεμιά. Τρεις Νοσηλευτικές Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (ΝΟ.Μ.Η.Ν.) Ογκολογικών Αιματολογικών Τμημάτων, δυναμικότητας 8 κλινών η καθεμιά. Νοσηλευτική Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας Τμήματος Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, δυναμικότητας 4 κλινών. Νοσηλευτική Μονάδα Ραδιενεργού Θεραπείας, δυναμικότητας 1 κλίνης. Eργαστήρια in vitro. Ιατρείο Πόνου. Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία. Κέντρο Αιμοδοσίας. Διαγνωστικό Τμήμα Positron Emission Technology (P. E.T.). Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής (με γ camera). Αίθουσα συγκεντρώσεων 50 περίπου ατόμων. Σχολείο για την εκπαίδευση των νοσηλευόμενων παιδιών. Ξενώνας για τους γονείς. Χώροι Ψυχολογικής Υποστήριξης με την ευθύνη της ΕΛΠΙΔΑΣ

10 Η Θεραπευτική Προσέγγιση του Κτιριακού Περιβάλλοντος Είναι γνωστή η μεγάλη σημασία του περιβάλλοντος χώρου στην θεραπευτική εξέλιξη του ασθενούς. Σύμφωνα με τις σύγχρονες αντιλήψεις, η σημασία αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη στα παιδιά. Στην Αρχιτεκτονική σύνθεση της Ογκολογικής Μονάδας δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στη δημιουργία ευχάριστου περιβάλλοντος στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο με χρήση πρωτότυπων σχημάτων και εναλλασσόμενων χρωματισμών, κατάλληλων φυτεύσεων και ακόμη πρόβλεψη παιδότοπων και χώρων δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών κ.λ.π. Επιπλέον ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στις διακοσμητικές παρεμβάσεις εσωτερικού χώρου των κτιρίων, με σκοπό τη δημιουργία παραμυθένιας ατμόσφαιρας που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και παρασύρει την παιδική φαντασία μακριά από την σκληρή νοσηλευτική πραγματικότητα.

11 Παραστάσεις διάσπαρτες στους χώρους του κτιρίου, δοσμένες από την Ελπίδα, με την ελπίδα να γίνει λίγο πιο ευχάριστη η παραμονή των παιδιών στο νοσοκομείο. Πάνω απ όλα με την προσδοκία να εδραιώσει μέσα στις καρδιές των παιδιών την πίστη ότι η δοκιμασία τους όσο επίπονη και αν είναι, είναι ωστόσο προσωρινή και ότι δικαιούνται όπως και η ίδια να μην θέτουν όρια στα όνειρά τους.

12 Η Κεντρική Ιδέα των Διακοσμητικών Παρεμβάσεων: «Ένα Παιδικό Ταξίδι» Η Κεντρική Ιδέα της συνθετικής προσέγγισης των διακοσμητικών παρεμβάσεων στους εσωτερικούς χώρους του κτιρίου βασίζεται στην ιδέα ενός παιδικού ταξιδιού. Πρωταγωνιστής του ταξιδιού είναι ένα μικρό κορίτσι, η Ελπίδα, και προορισμός της, ουσιαστικά όλη η γη. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού γνωρίζει υπέροχους τόπους και ακόμα πιο υπέροχους ανθρώπους. Βλέπει εικόνες που μέχρι τότε ζούσαν μόνο στα «όνειρα» της και στον κόσμο των βιβλίων και έρχεται σε επαφή με μακρινούς, πρωτόγνωρους πολιτισμούς. Σε κάθε μέρος της γης γνωρίζει παιδιά της ηλικίας της, μοιράζεται μαζί τους την αγάπη για τη ζωή και την λαχτάρα για γνώση και όμορφες εμπειρίες, και «χτίζει» φιλίες ανεκτίμητης αξίας. Γεμάτη πλούσιες αναμνήσεις και ευγνωμοσύνη για την μοναδική αυτή εμπειρία νοιώθει έντονη την ανάγκη να μοιραστεί τον ενθουσιασμό της με τους αγαπημένους της φίλους, τα παιδιά που νοσηλεύονται στο Ογκολογικό Κέντρο. Θέλει όσο τίποτα άλλο να τους μεταφέρει λίγη από την ευχάριστη συγκίνηση που προκάλεσε στην ίδια η επαφή με τον πολιτισμό, τον φυσικό πλούτο και τους ανθρώπους στις πέντε ηπείρους που επισκέφθηκε.

13

14 Σ ένα παραμυθένιο περιβάλλον, που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, η μικρή Ελπίδα υποδέχεται τους φίλους της και τους ξεναγεί σε ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο. Οι δυσκολες ώρες της αρρώστιας γίνονται για τους μικρούς ασθενείς και ώρες χαράς και παιχνιδιού, όπως υπαγορεύουν οι πιο πρόσφατες έρευνες για τη σημασία του χώρου στη ψυχολογία του άρρωστου παιδιού.

15 τα μεσα τησ απεικονισησ Στους τοίχους των Τμημάτων τοποθετήθηκαν φωτογραφίες που καλύπτουν μεγάλες επιφάνειες με χαρακτηριστικά σημεία του ταξιδιωτικού προορισμού της Ελπίδας, ή γραφιστικές απεικονίσεις χαρακτηριστικών σημείων, ζώων, ανθρώπων κάθε τόπου (π.χ. οι Πυραμίδες της Αιγύπτου, το Σινικό Τείχος, cow-boys, καμήλες, παιδιά με χαρακτηριστικές εθνικές σχολές κ.λ.π.) Ενώ στους τοίχους των διαδρόμων της Μονάδας επιλέχθηκαν εικόνες του ταξιδιού (αεροπλάνα, σύννεφα κ.λ.π.) που προετοιμάζουν τους μικρούς ταξιδιώτες για την άφιξή τους στη χώρα προορισμού. Στα πολύχρωμα δάπεδα αποτυπώνονται με αδρές γραμμές φιγούρες ανθρώπων ή χαρακτηριστικά τοπία π.χ. κάκτοι, άλογα και cow-boys της άγριας Δύσης, στα στοιχεία που καθιστούν μοναδικές τις πιο πάνω φωτογραφικές παραστάσεις αποτελούν οι εικαστικές παρεμβάσεις της αναγνωρισμένης εικονογράφου, κας Λήδας Βαρβαρούση, η οποία συνεργάστηκε με την ομάδα μελέτης για τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος. Δημιούργημα της κας Βαρβαρούση αποτελεί ο εικονογραφικός χαρακτήρας της Ελπίδας, μιας συμπαθέστατης, αξιαγάπητης φιγούρας, η οποία φιλοδοξούμε ότι θα κερδίσει μία τρυφερή θέση στην καρδιά των μικρών επισκεπτών του Νοσοκομείου, όπως έχει συμβεί πολλές φορές με τις φιγούρες που εμφανίζονται στα παιδικά παραμύθια που έχει φιλοτεχνήσει η βραβευμένη καλλιτέχνης. Την φιγούρα της Ελπίδας συναντάμε να «τρυπώνει» στις φωτογραφίες των κοινοχρήστων χώρων με τρόπο εύθυμο και ευρηματικό.

16 Στο ισόγειο του ΚΤΙΡΙΟΥ Β, για παράδειγμα, η φιγούρα της Ελπίδας άλλοτε εμφανίζεται να χαιρετά έναν καμηλιέρη κρατώντας την φωτογραφική της μηχανή, κι άλλοτε να ποζάρει για μια αναμνηστική φωτογραφία μαζί με τους νέους της φίλους που γνώρισε στον συγκεκριμένο προορισμό του ταξιδιού της.

17 Από τις 14 Οκτωβρίου 2010 η καρδιά της Ελπίδας για εκατοντάδες παιδιά με καρκίνο θα χτυπάει στο πρώτο ογκολογικό νοσοκομείο για παιδιά στην Ελλάδα, «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ». Η αγάπη όλων μας τα συνοδεύει. Μαζί με την ευχή: το νέο νοσοκομείο να γίνει για όλα τα παιδιά που θα περάσουν το κατώφλι του εφαλτήριο νίκης και αφετηρία νέας ζωής. Η ΕΛΠΙΔΑ με ευγνωμοσύνη ευχαριστεί όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτού του μεγάλου έργου.

18 Έδρα: Μικράς Ασίας 46, Γουδή Γραφεία: Πινδάρου 10, Αθήνα Τηλ.: , Fax:

19

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.)

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.) 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελίδα Μήνυμα Δημάρχου... 3 Εισαγωγή Προέδρου Ο.Κ.Π.Α.Π.Α... 5 Α. Κρίση και Κοινωνική πολιτική... 7 Β. Γενικές παρατηρήσεις... 9 Γ. Κεντρική υπηρεσία... 10 Γ1. Οικονομικά στοιχεία Ο.Κ.Π.Α.Π.Α...

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙ Α ΑΡΡΩΣΤΟΥ ΠΡΙΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ

ΦΡΟΝΤΙ Α ΑΡΡΩΣΤΟΥ ΠΡΙΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α ΦΡΟΝΤΙ Α ΑΡΡΩΣΤΟΥ ΠΡΙΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΣΕΪΡΑΝΙ ΟΥ ΕΛΕΝΗ ΣΠΥΡΟΛΑΡΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ UNESCO ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΟΜΙΛΟΣ UNESCO ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Η εφημερίδα των νέων μας ΟΜΙΛΟΣ UNESCO ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Η εφημερίδα των νέων μας Τεύχος 2, Οκτώβριος 2006 URL: www.unesco.gr E-mail: info@unesco.gr - - ΓΙΝΕΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΜΕΛΟΣ!!! UNESCO

Διαβάστε περισσότερα

Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Κρήτης Σχολή Επαγγελµάτων Υγείας και Πρόνοιας Τµήµα Κοινωνικής Εργασίας. Ερευνητική Πτυχιακή Εργασία

Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Κρήτης Σχολή Επαγγελµάτων Υγείας και Πρόνοιας Τµήµα Κοινωνικής Εργασίας. Ερευνητική Πτυχιακή Εργασία Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Κρήτης Σχολή Επαγγελµάτων Υγείας και Πρόνοιας Τµήµα Κοινωνικής Εργασίας Ερευνητική Πτυχιακή Εργασία Ανίχνευση Οµάδας υψηλού κινδύνου για άνοια σε άτοµα των 65 ετών

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ρόλος των Συνοδών στο Ελληνικό Νοσοκομείο

Ο Ρόλος των Συνοδών στο Ελληνικό Νοσοκομείο ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Ο Ρόλος των Συνοδών στο Ελληνικό Νοσοκομείο Πτυχιακή Εργασία Αμανατίδου Ευθυμία Καραμάνη

Διαβάστε περισσότερα

EΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

EΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΕΙ ΙΚΗ ΕΚ ΟΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ EΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ Η κρίση, η διαφάνεια και η εταιρική υπευθυνότητα Ενα μεγάλο μέρος από τη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται στη χώρα μας εξαιτίας

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής

Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Μια πρώτη ματιά στο ΝΕΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Μια πρώτη ματιά στο ΝΕΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN Αριθμός Φύλλου 6 ο Νοέμβριος 2014/ Φεβρουάριος 2015 Μια πρώτη ματιά στο ΝΕΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ 2015 Η δική

Διαβάστε περισσότερα

Χωρίς χαρτιά, χωρίς υγεία; Πρώτο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την Πρόσβαση στην Περίθαλψη

Χωρίς χαρτιά, χωρίς υγεία; Πρώτο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την Πρόσβαση στην Περίθαλψη , pas de pas d papiers,sažd em sažde? Se Keine Papiere t? Keine Papi, no G.P?Νο I. Χωρίς χαρτιά, χωρίς υγεία;, no G. sanida in sanidad? si Πρώτο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την Πρόσβαση στην Περίθαλψη

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΑΡΓΩΣ Γ (2011-2020) Σχέδιο αναθεώρησης του Προγράμματος ΨΥΧΑΡΓΩΣ

ΨΥΧΑΡΓΩΣ Γ (2011-2020) Σχέδιο αναθεώρησης του Προγράμματος ΨΥΧΑΡΓΩΣ ΨΥΧΑΡΓΩΣ Γ (2011-2020) Σχέδιο αναθεώρησης του Προγράμματος ΨΥΧΑΡΓΩΣ Νοέμβριος 2011 ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΨΥΧΑΡΓΩΣ Περιεχόμενα Περιεχόμενα... 2 Α. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ... 4 Α.0

Διαβάστε περισσότερα

Ο βασικός σκοπός του μέτρου είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών και η επέκταση των υποδομών όλων των βαθμίδων περίθαλψης και πρόνοιας.

Ο βασικός σκοπός του μέτρου είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών και η επέκταση των υποδομών όλων των βαθμίδων περίθαλψης και πρόνοιας. 2. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ 1. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Υπάρχουσα κατάσταση Η Περιφέρεια Αττικής αποτελεί τον τόπο συγκέντρωσης του κύριου όγκου των υπηρεσιών υγείας πρόνοιας καθώς και του ιατρικού

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΛΕΞΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

ΔΙΑΛΕΞΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΡΤΙΟΣ 2013 ΤΕΥΧΟΣ 47 ΔΙΑΛΕΞΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τη Γιορτή των Γραμμάτων, «μία διοργάνωση του

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ:

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: Ακτή Ποσειδώνος 38, στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά 18531, Πειραιάς. Τηλ. 210 4101601. Φαξ: 210 4101603 ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ: Φιλελλήνων 7, Πλατεία Συντάγματος, 10557, Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

«Πολιτιστικοί Θεσµοί και Τοπική Ανάπτυξη:

«Πολιτιστικοί Θεσµοί και Τοπική Ανάπτυξη: Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης Β Εκπαιδευτική Σειρά Τελική Εργασία «Πολιτιστικοί Θεσµοί και Τοπική Ανάπτυξη: Το Καρναβάλι του ήµου Μοσχάτου» Ελένη Ντηνιακού Τµήµα Εξειδίκευσης : Οργάνωση και ιοίκηση

Διαβάστε περισσότερα

Μία ζωντανή θρησκεία πέρα απο θρησκευτικές και κοινωνικές διακρίσεις

Μία ζωντανή θρησκεία πέρα απο θρησκευτικές και κοινωνικές διακρίσεις «Η ανθρωπότητα πρέπει να αφυπνιστεί μπροστά στην αποτυχία του υφιστάμενου πολιτισμού και να αρχίσει να δημιουργεί ένα νέο πολιτισμό, κατάλληλο για τη νέα εποχή. Θα είναι μια νέα αρχή για το ανθρώπινο είδος.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΔΙΑΖΩΜΑ»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΔΙΑΖΩΜΑ» ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΔΙΑΖΩΜΑ» ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΓΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ, ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΙΑΣΗΣ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

«Ἐγώ εἰμί ὁ ὤν καί ὁ ἦν καί ὁ ἐρχόμενος». «Ο διαμερισμός των ιματίων του Χριστού» (Εspolio), Ελαιογραφία 2,85 Χ 1,73 Τολέδο. ΔΟΜΗΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ

«Ἐγώ εἰμί ὁ ὤν καί ὁ ἦν καί ὁ ἐρχόμενος». «Ο διαμερισμός των ιματίων του Χριστού» (Εspolio), Ελαιογραφία 2,85 Χ 1,73 Τολέδο. ΔΟΜΗΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ Δεκέμβριος 2014 Τεύχος 26 Ο «Ἐγώ εἰμί ὁ ὤν καί ὁ ἦν καί ὁ ἐρχόμενος». (Ἀποκάλυψη Ἰωάννη, Αʹ 8) «Ο διαμερισμός των ιματίων του Χριστού» (Εspolio), Ελαιογραφία 2,85 Χ 1,73 Τολέδο. ΔΟΜΗΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΩΝ: ΓΕΩΡΓΙΑ Η ΕΥΑΝΘΙΑ ΣΑΜΟΛΗ ΕΙΡΗΝΗ ΦΡΙΛΙΓΚΟΥ ΓΚΟΛΦΩ

ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΩΝ: ΓΕΩΡΓΙΑ Η ΕΥΑΝΘΙΑ ΣΑΜΟΛΗ ΕΙΡΗΝΗ ΦΡΙΛΙΓΚΟΥ ΓΚΟΛΦΩ Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ Σ.Ε.Υ.Π ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Κ.Α.Π.Η. ΤΟΥ ΗΜΟΥ ΚΡΟΥΣΩΝΑ» ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΝΟΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 1 2 ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Καρασσαβίδης Σάββας. Καθηγητής (Επιβλέπων) Μηνασίδου Ευγενεία Καθηγήτρια ρ. Μπελλάλη Θάλλεια Επικ. Καθηγήτρια 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή Οικογενειακή

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικές μεταβολές στην Εταιρία. «Βασική Προστασία» το νέο ελκυστικό προϊόν ασφάλισης υγείας

Διοικητικές μεταβολές στην Εταιρία. «Βασική Προστασία» το νέο ελκυστικό προϊόν ασφάλισης υγείας ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β ΤΕΥΧΟΣ 5ο Διοικητικές μεταβολές στην Εταιρία «Βασική Προστασία» το νέο ελκυστικό προϊόν ασφάλισης υγείας Περισσότερα από 500 εκατ. οι αποζημιώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. Σάββας Ξενίδης: Ενας αυτοδημιούργητος ομογενής, πιστός εργάτης της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. Σάββας Ξενίδης: Ενας αυτοδημιούργητος ομογενής, πιστός εργάτης της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ sd Σάββατο 2 - Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013 Σάββας Ξενίδης: Ενας αυτοδημιούργητος ομογενής, πιστός εργάτης της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ Σάββας Ξενίδης: Πορεία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙ ΕΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

ΠΑΙ ΕΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΠΑΙ ΕΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ Γιάννης Ιωαννίδης Οµιλία για την τελετή απονοµής του βραβείου Ξανθόπουλου-Πνευµατικού 14-12-2006 Εξοχότατε Πρόεδρε της Ελληνικής ηµοκρατίας κ. Κάρολε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΤΥΠΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΤΥΠΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΤΥΠΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Με κύριο γνώμονα την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τον πολίτη, οι τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές που

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 2014 ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΘΗΡΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΡΟΥΠ/ΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΚΟ ΠΛΑΝΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση συστήματος ηλεκτρονικών φακέλων ασθενών. Εφαρμογή στο Ιατρείο Ενηλίκων του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Χανίων. Χριστουλάκη Βασιλική

Σχεδίαση συστήματος ηλεκτρονικών φακέλων ασθενών. Εφαρμογή στο Ιατρείο Ενηλίκων του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Χανίων. Χριστουλάκη Βασιλική ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Διπλωματική εργασία Σχεδίαση συστήματος ηλεκτρονικών φακέλων ασθενών. Εφαρμογή στο Ιατρείο Ενηλίκων του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Χανίων.

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα Πτυχιακής Εργασίας: «Σχολικές σχέσεις και δραστηριότητες μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών Ε και Στ Δημοτικού»

Θέμα Πτυχιακής Εργασίας: «Σχολικές σχέσεις και δραστηριότητες μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών Ε και Στ Δημοτικού» Πανεπιστήμιο Πατρών Σχολή Ανθρωπιστικών Και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Θέμα Πτυχιακής Εργασίας: «Σχολικές σχέσεις και δραστηριότητες μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 2.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 6

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 2.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 6 ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ και ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ για την εκπαίδευση Παιδιών µε Βαριά Νοητική Καθυστέρηση ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

απολογισμός έργου 2004-2007 απολογισμός έργου 2004-2007

απολογισμός έργου 2004-2007 απολογισμός έργου 2004-2007 απολογισμός έργου 24-27 απολογισμός έργου 24-27 απολογισμός έργου Ο Απολογισμός, του Χατζηκυριακείου Ιδρύματος αποτελεί μια ξεχωριστή έκδοση, που ξεκίνησε για πρώτη φορά το 23 και περιελάμβανε την πενταετία

Διαβάστε περισσότερα