ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΟΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΟΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ"

Transcript

1 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΟΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΘΕΜΑ : ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Ε/Τ.Α.Κ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΧΑΡΑΞΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΥΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ Β Φάση ΜΕΛΗ ΟΜΑ ΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Αρναουτάκη Μαρία Αρχιτέκτων Νεονάκης Γιάννης Αρχιτέκτων Μ.Sc. Τρουλλινού Τζωρτζακάκη Άννα Αγρ. Τοπ. Μηχανικός Ηράκλειο, Αύγουστος 2004

2 1 Η οµάδα εργασίας που συστήθηκε µετά από την απόφαση της.ε. του τµήµατος του Τ.Ε.Ε/Τ.Α.Κ και σύµφωνα µε την οποία οριστήκαµε µέλη της οι παρακάτω : 1. Αρναουτάκη Μαρία Αρχιτέκτων 2. Νεονάκης Ιωάννης Αρχιτέκτων Μ. Sc. 3. Τρουλλινού Τζωρτζακάκη Άννα Αγρ. Τοπ. µηχανικός αφού παρέλαβε το τεύχος της Β Φάσης της Μελέτης χάραξης Αναπτυξιακών κατευθύνσεων για τις υποβαθµισµένες περιοχές του υτικού παραλιακού µετώπου Ηρακλείου Κρήτης το οποίο συντάχθηκε από τους µελετητές Αλέξανδρο Κοτζαµπόπουλο οικονοµολόγο & Γεράσιµο Σκλαβούνο πολεοδόµο Χωροτάκτη, προχώρησε στις παρακάτω εργασίες: 1. Επισκέφθηκε τον υπεύθυνο του Γραφείου της Παλιάς Πόλης Ηρακλείου συν. Γ. Φουρναράκη στις 3/08/04 για τη συγκέντρωση στοιχείων, πληροφοριών και διευκρινήσεων σχετικά µε την προαναφερόµενη µελέτη και παρέλαβε αντίγραφα της µελέτης «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ» 2. Μελέτησε προσεκτικά το τεύχος της β φάσης της µελέτης καθώς και τα τεύχη που παρέλαβε από το Γραφείο της Παλιάς Πόλης Ηρακλείου. Στην συνέχεια προχώρησε στη σύνταξη του κειµένου της εργασίας που της ανετέθη η οποία χωρίζεται σε τρία µέρη, τα εξής : 1 ο Μέρος Εισαγωγή. 2 ο Μέρος Περίληψη του κειµένου της Β Φάσης της προαναφερόµενης µελέτης. 3 ο Μέρος Συµπεράσµατα, παρατηρήσεις, επισηµάνσεις, τοποθετήσεις επί του κειµένου της Β Φάσης της µελέτης.

3 2 1 Ο ΜΕΡΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σύµφωνα µε την Ειδική Συγγραφή Υποχρεώσεων µεταξύ ήµου Ηρακλείου και µελετητών είναι η εκπόνηση της «Μελέτη Χάραξης Αναπτυξιακών Κατευθύνσεων» για τις υποβαθµισµένες περιοχές του δυτικού παραλιακού µετώπου Ηρακλείου Κρήτης. Αντικείµενο της B Φάσης της µελέτης είναι : Κεφάλαιο 1 ο Στόχοι και στρατηγική της ανάπτυξης της περιοχής 1.1. Συνοπτική αξιολόγηση αναπτυξιακών προοπτικών της περιοχής Παρουσίαση δύο σεναρίων : 1 ο σενάριο - υναµικό σενάριο (απορρίπτεται) 2 ο σενάριο - Ήπιο σενάριο (έγινε αποδεκτό) - Κατευθύνσεις ήπιου σεναρίου σε ότι αφορά τις υπερτοπικές χρήσεις. - Κατευθύνσεις ήπιου σεναρίου σε επίπεδο γειτονιάς. - Πιο δραστικές παρεµβάσεις. 1.2.Εξειδίκευση κριτηρίων επιλογής της αναπτυξιακής στρατηγικής για την περιοχή µελέτης 1.3. Στόχοι και στρατηγικές ανάπτυξης 1.4. Οι αναπτυξιακοί στρατηγικοί στόχοι του προγράµµατος Γενικοί στόχοι Τακτικοί επιχειρησιακοί στόχοι Ειδικοί στόχοι ανά τοµέα και Στρατηγικές για την επίτευξη τους 1.5. Ορισµός κριτηρίων επιλογής των αναλυτικών αναπτυξιακών παρεµβάσεων ανά τοµέα Γενικά διατοµεακά κριτήρια Ειδικά κριτήρια ανά τοµέα Κεφάλαιο 2 ο οµή του αναπτυξιακού προγράµµατος - Άξονες Προτεραιότητας Κατευθύνσεις Μέτρα Παρεµβάσεις Κεφάλαιο 3 ο Αναλυτική Παρουσίαση Παρεµβάσεων - Τεχνικά ελτία Παρεµβάσεων Τα παραδοτέα της Β Φάσης της µελέτης είναι: Στόχοι και Στρατηγική της Ανάπτυξης της Περιοχής, οµή του Αναπτυξιακού προγράµµατος της Περιοχής (Άξονες Προτεραιότητας Κατευθύνσεις Μέτρα Παρεµβάσεις), Αναλυτική Παρουσίαση Παρεµβάσεων (Τεχνικά ελτία), Παράρτηµα Χαρτών.

4 3 2 ο ΜΕΡΟΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΗΣ Β ΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 1. Στόχοι και Στρατηγική της Ανάπτυξης της Περιοχής 1.1 Συνοπτική Αξιολόγηση Αναπτυξιακών Προοπτικών της Περιοχής. Γίνεται αναφορά στις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής µελέτης και οι οποίες βασίζονται στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτηµάτων της περιοχής. Επίσης αναφέρονται οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών για την αναβάθµιση της Παλιάς Πόλης. Σηµειώνεται ότι οι προτάσεις του αναπτυξιακού σχεδιασµού πρέπει να στοχεύουν στην άρση των κυριοτέρων προβληµάτων που χαρακτηρίζουν την περιοχή της µελέτης και στην εναρµόνισή τους µε τις αναπτυξιακές ανάγκες και τάσεις της πόλης του Ηρακλείου συνολικά. Προϋπόθεση επίσης είναι οι υπερτοπικές δραστηριότητες να µην επικυριαρχούν στην περιοχή µέσω αλόγιστων και µεγάλων παρεµβάσεων. Επίσης γίνεται αναφορά στο κεφάλαιο 9 της Α φάσης και υπενθυµίζεται ότι η ουσιαστική διαφοροποίηση των δύο βασικών σεναρίων που εξετάσθηκαν βασίζεται στο βαθµό ηπιότητας της έντασης των παρεµβάσεων που έχουν υπερτοπική σηµασία και στη θεώρηση του ρόλου της περιοχής στον ευρύτερο χωροταξικό πολεοδοµικό σχεδιασµό της πόλης. Πιο αναλυτικά διευκρινίζεται ότι στο πλέον δυναµικό σενάριο που εξετάσθηκε, διδόταν έµφαση στην ένταση της ανάπτυξης που θα βασιζόταν κυρίως σε µεγάλες επεµβάσεις σε υπερτοπικές χρήσεις και λειτουργίες κυρίως στο παράλιο µέτωπο και στις τεχνικές υποδοµές. Το σενάριο αυτό απορρίφθηκε, διότι ενώ έχει το πλεονέκτηµα ότι δηµιουργεί όρους και προϋποθέσεις εντονότερης ανάπτυξης, από την άλλη µεριά αποκλείει την περιοχή από τα οφέλη αυτής της ανάπτυξης, αλλοιώνει το χαρακτήρα και εντείνει τα περιβαλλοντικά προβλήµατα. Τελικά η Οµάδα Μελέτης σε συνεργασία µε το Γραφείο της Παλιάς Πόλης του ήµου Ηρακλείου πρόκρινε και υιοθέτησε το σενάριο ανάπτυξης που αναφέρεται στην ενίσχυση της βιωσιµότητας του βασικού προτύπου ανάπτυξης και οργάνωσης της τοπικής κοινωνίας, µε την αναβάθµιση και τον εµπλουτισµό του µε επεµβάσεις ήπιας έντασης σε ότι αφορά τις υπερτοπικές χρήσεις και λειτουργίες, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήµατα της περιοχής και στοχεύοντας στην περιβαλλοντική προστασία και στη µεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία. Ερµηνεύει τις προβλέψεις του Γ.Π.Σ. µε λιγότερο ελαστική και ακραία αναπτυξιακή λογική και µεριµνά για την αξιοποίηση, προς όφελος των κατοίκων της περιοχής, τυχόν αναθεώρησης του Γ.Π.Σ. της πόλης. 1.2 Εξειδίκευση κριτηρίων επιλογής της αναπτυξιακής στρατηγικής για την περιοχή µελέτης 1.3 ιευκρινίζεται ότι τα κριτήρια της αναπτυξιακής στρατηγικής καθορίστηκαν µε βάση κάποιες γενικές αρχές για την ανάπτυξη αστικών περιοχών και σε συνδυασµό µε την αξιολόγηση των προβληµάτων και των δυνατοτήτων της περιοχής και έχουν σκοπό τη διαµόρφωση των στρατηγικών και ειδικών αναπτυξιακών στόχων και προτεραιοτήτων.

5 Στόχοι και στρατηγικές ανάπτυξης Επισηµαίνεται ότι ο Στρατηγικός Σχεδιασµός του Προγράµµατος Ανάπτυξης στηρίχθηκε καταρχήν στα συµπεράσµατα της αναλυτικής φάσης, τα οποία βασίστηκαν σε ανάλυση και αξιολόγηση των αναπτυξιακών, παραγωγικών, πολεοδοµικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών δεδοµένων όπως προκύπτουν συνολικά για την περιοχή µελέτης και αποτυπώνονται στην SWOT Ανάλυση. Η συγκεκριµένη πολιτική που υιοθετείται ακολουθεί τις κατευθύνσεις και τις βασικές προτεραιότητες της Ε.Ε. για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των µειονεκτικών περιοχών και την προώθηση της κοινωνικής και οικονοµικής συνοχής στον Ευρωπαϊκό χώρο, µέσω της αναβάθµισης και εµπλουτισµού του παραγωγικού προτύπου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Στα παραπάνω συµπεράσµατα της ανάλυσης και στους στόχους και τις προτεραιότητες του URBAN, βασίσθηκε ο προσδιορισµός των στρατηγικών και των ειδικών αναπτυξιακών στόχων του Προγράµµατος και αναδείχθηκαν οι αναπτυξιακές κατευθύνσεις καθώς και οι βασικοί άξονες προτεραιότητας του. 1.4.Οι αναπτυξιακοί στρατηγικοί στόχοι του προγράµµατος Τονίζεται ότι ο γενικός σκοπός του προγράµµατος είναι η βιώσιµη ανάπτυξη µε γνώµονα την προστασία του περιβάλλοντος η ορθολογική αναδιάρθρωση της χρήσης του χώρου και η κοινωνική συνοχή Καταγράφονται οι γενικοί στόχοι του προγράµµατος ανάπτυξης της περιοχής που είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής για τους κατοίκους της περιοχής, η οικονοµική και πολεοδοµική ανάπτυξη, η περιβαλλοντική και κοινωνικό οικονοµική ανασυγκρότηση, το άνοιγµα της πόλης του Ηρακλείου στη θάλασσα, η ένταξη της περιοχής στις υπερτοπικές λειτουργίες επιπέδου πόλης, και η αναβάθµιση του ανθρώπινου δυναµικού Καθορίζεται ότι οι Αναπτυξιακοί Στρατηγικοί Στόχοι εξειδικεύονται στους παρακάτω Τακτικούς Επιχειρησιακούς Αναπτυξιακούς Στόχους : Αναβάθµιση των κοινωνικών τεχνικών και πολιτιστικών υποδοµών, προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, αναβάθµιση του αστικού περιβάλλοντος και οργάνωση των χρήσεων γης, διάσωση, προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση στοιχείων του πολιτιστικού περιβάλλοντος, ενίσχυση της απασχόλησης και µείωση της ανεργίας, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιµότητας των επιχειρήσεων, εκσυγχρονισµό και αναδιάρθρωση του µεταποιητικού και εµπορικού δικτύου της περιοχής για την καλύτερη εξυπηρέτηση των τοπικών αναγκών, εµπλουτισµό του παραγωγικού προτύπου µε την προώθηση της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης αναψυχής σε συνδυασµό µε την προστασία και ανάδειξη των στοιχείων του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος µε αιχµή το παραλιακό µέτωπο, βελτίωση των υποδοµών για την ενίσχυση της λειτουργίας βασικών παραγωγικών δραστηριοτήτων, δηµιουργία µηχανισµών υποστήριξης της ανάπτυξης της περιοχής.

6 Ειδικοί Στόχοι ανά τοµέα και στρατηγικές για την επίτευξη τους οµηµένο περιβάλλον Αναφέρεται ότι κατά την προσέγγιση αυτή δίνεται έµφαση σε συγκεκριµένες περιοχές οι οποίες χαρακτηρίζονται από όξυνση των δυσλειτουργιών και καταγράφονται οι ειδικοί αναπτυξιακοί στόχοι που αφορούν στο δοµηµένο περιβάλλον της περιοχής µελέτης, προσδιορίζονται οι στρατηγικές για την επίτευξη τους που είναι η ενίσχυση της δυναµικής των κέντρων γειτονιάς, η ορθολογική αναδιάρθρωση του ελεύθερου δηµόσιου χώρου, η ανάπτυξη χρήσεων αναψυχής, αθλοπαιδιών κλπ στο παραλιακό µέτωπο, η σύνδεση µε τον αστικό ιστό, η οργάνωση των χρήσεων γης στον αστικό ιστό των Καµινίων, η ενίσχυση της οργανωµένης παρουσίας του φυσικού περιβάλλοντος µέσα στον αστικό ιστό, η ανάδειξη στοιχείων πολιτιστικού περιβάλλοντος και η ανάπτυξη υποδοµών Βιοτεχνία Εµπόριο Οι ειδικοί στόχοι που τίθενται για τους παραγωγικούς τοµείς και οι στρατηγικές µε τις οποίες θα εξυπηρετηθούν είναι η διερεύνηση της παραγωγικής δραστηριότητας, η ενίσχυση της βιωσιµότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, η ενίσχυση της απασχόλησης, η διατήρηση του υπερτοπικού χαρακτήρα του εµπορίου, η διατήρηση του µεταποιητικού εµπορικού δικτύου σε επίπεδο γειτονιάς για εξυπηρέτηση τοπικών αναγκών, η βελτίωση συνθηκών εργασίας και προστασία του περιβάλλοντος. Για την επίτευξη όλων των παραπάνω στόχων είναι απαραίτητη η ίδρυση και λειτουργία ενός Φορέα Μηχανισµού Τοµέας Ανθρώπινου υναµικού Οι ειδικοί στόχοι και οι στρατηγικές που τίθενται για τον τοµέα του ανθρώπινου δυναµικού είναι η αναβάθµιση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων και η ενίσχυση της απασχόλησης (δράσεις κατάρτισης και επανακατάρτισης ανέργων, εργαζοµένων και επιχειρηµατιών), προώθηση ίσων ευκαιριών στην εργασία και την επιχειρηµατικότητα (επιδοτήσεις επιχειρήσεων για πρόσληψη εργαζοµένων κατά προτεραιότητα ΑΜΕΑ, νέων και γυναικών και εφαρµογή ειδικών προγραµµάτων), η ενίσχυση της βιωσιµότητας των επιχειρήσεων µε την προώθηση σύγχρονων δοµών και πολιτικών για τη βελτίωση πρόσβασης στην αγορά εργασίας και καλύτερη ενηµέρωση για τις δυνατότητες που υπάρχουν Κοινωνικός εξοπλισµός Οι ειδικοί στόχοι και οι στρατηγικές που τίθενται για τον τοµέα του κοινωνικού εξοπλισµού είναι η προώθηση ίσων ευκαιριών ανδρών γυναικών, η ενίσχυση ευπαθών οµάδων του πληθυσµού, η ενίσχυση της απασχόλησης, η αποτελεσµατική αντιµετώπιση κοινωνικών αναγκών όπως η πρόνοια και η υγεία. Οι στρατηγικές είναι η ενίσχυση των δηµοσίων υποδοµών πρόνοιας & υγείας, η δηµιουργία νέων ευέλικτων δοµών ένταξης, η προστασίας, η περίθαλψης και η ενηµέρωσης ευπαθών κοινωνικών οµάδων, δράσεις για την ευαισθητοποίησης και ενηµέρωση του πολίτη, κινητοποίηση των τοπικών Φορέων και της τοπικής κοινωνίας.

7 Πολιτισµός Οι ειδικοί στόχοι και οι στρατηγικές που τίθενται για τον τοµέα του πολιτισµού είναι η ενίσχυση της πολιτιστικής δραστηριότητας σε όλη την περιοχή, η ανάδειξη νέων µορφών σύγχρονου πολιτισµού αλλά και η διατήρηση τυχόν στοιχείων παράδοσης, η δηµιουργία νέων πολιτιστικών υποδοµών µε προτεραιότητα την αξιοποίηση ανενεργών κτιριακών υποδοµών σηµαντικής ιστορικής αρχιτεκτονικής αξίας, και την µεταφορά πολιτιστικών υπηρεσιών στην περιοχή από την πόλη του Ηρακλείου. Στρατηγικές είναι η αξιοποίηση των µεγάλων υποδοµών που ήδη γίνονται στην παραλία, η δηµιουργία σύγχρονου δικτύου πολιτιστικών υποδοµών στην συνοικία των Καµινίων, η ίδρυση και λειτουργία ευέλικτων δηµοσίων υποδοµών - µε την επαναχρησιµοποίηση σηµαντικών κτιρίων για πολιτιστικούς σκοπούς - κυρίως στο παραλιακό µέτωπο, η ανάπτυξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων σε επιλεγµένα σηµεία της περιοχής όπως τον Γιόφυρο η τα τείχη, η ενεργοποίηση του ιδιωτικού τοµέα, η ουσιαστική ενηµέρωση ευαισθητοποίηση κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας Τεχνικές υποδοµές Οι ειδικοί στόχοι και οι στρατηγικές που τίθενται για τον τοµέα των τεχνικών υποδοµών είναι η αναβάθµιση της ποιότητας ζωής (συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση µε µέσα µαζικής µεταφοράς, στάθµευση, ύδρευση), η αντιµετώπιση των περιβαλλοντικών προβληµάτων που προκαλούνται κυρίως από τα όµβρια ύδατα και τα εναέρια δίκτυα της ΕΗ, η ενιαία λειτουργία του πολεοδοµικού συγκροτήµατος, τόσο µε το δίκτυο µέσων µαζικών µεταφορών και το οδικό δίκτυο, όσο και µε τα υπόγεια δίκτυα τεχνικής υποδοµής, η αντιµετώπιση φυσικών καταστροφών (κυρίως σεισµών). Στρατηγικές είναι η προώθηση της ολοκλήρωση των τεχνικών έργων υποδοµής (ύδρευσης αποχέτευσης όµβριων), η ολοκλήρωση της µελέτη κυκλοφορίας και στάθµευσης (σε συνάρτηση µε τις προηγούµενες που έχουν γίνει), η εκπόνηση γεωλογικής αντισεισµικής µελέτης Ορισµός κριτηρίων επιλογής των αναλυτικών αναπτυξιακών παρεµβάσεων ανά τοµέα Αναφέρεται ότι η επιλογή των επιµέρους µέτρων παρεµβάσεων και δράσεων βασίσθηκε σε ένα σύστηµα προσέγγισης µε πολλά κριτήρια. Τα κριτήρια επιλογής διακρίνονται σε: Γενικά διατοµεακά κριτήρια Ειδικά κριτήρια ανά τοµέα Τα κριτήρια επιλογής των επιµέρους παρεµβάσεων ανά βασικό τοµέα περιλαµβάνουν τους εξής τοµείς : Α. οµηµένο περιβάλλον (αναβάθµιση ποιότητας οργάνωση της κυκλοφορίας εξυγίανση προβληµατικών περιοχών ενίσχυση οργανωµένης παρουσίας του φυσικού περιβάλλοντος) Β. Κριτήρια επιλογής παρεµβάσεων στους παραγωγικούς τοµείς (επένδυση απασχόληση διαχείριση φυσικών πόρων)

8 7 Γ. Τοµέας ανθρώπινου δυναµικού (δυνατότητες απορρόφησης - ενίσχυση απασχόλησης). Φυσικό περιβάλλον (προστασία αξιοποίηση ευαισθητοποίηση του πληθυσµού) Ε. Πολιτιστικό Περιβάλλον (προστασία ανάδειξη αξιοποίηση παρέµβαση) ΣΤ. Τεχνικές υποδοµές (βελτίωση ποιότητας ζωής προστασία περιβάλλοντος σκοπιµότητα έργου / σχέση κόστους ωφέλειας) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΟΜΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Άξονες Προτεραιότητας Κατευθύνσεις Μέτρα Παρεµβάσεις Αναφέρεται ότι µε βάση τους γενικούς στόχους που ετέθησαν όσο και τους ειδικούς στόχους ανά τοµέα παρέµβασης, οι άξονες προτεραιότητας για την περιοχή µελέτης διαµορφώνονται ως εξής : Άξονας 1 : Ανάπλαση Παραλιακού Μετώπου Παρουσιάζονται τα προβλήµατα πολεοδοµικής και περιβαλλοντικής υποβάθµισης τα οποία σε γενικές γραµµές οφείλονται στην άναρχη ανάπτυξη της πόλης και δίνονται οι κατευθύνσεις οι οποίες στοχεύουν στην αναβάθµιση της παράκτιας ζώνης έτσι ώστε να αποτελέσει χώρο εκτόνωσης αλλά και ουσιαστική λειτουργική είσοδο για τα Καµίνια (δηµιουργία αστικού πρασίνου για χρήσεις αναψυχής, ποδηλατόδροµοι, πεζόδροµοι, διερεύνηση της δυνατότητας ενίσχυσης των εγκαρσίων συνδέσεων µε τον αστικό ιστό των Καµινίων µε τον υποβιβασµό της στάθµης του νέου παραλιακού άξονα σε συγκεκριµένα σηµεία σε συνδυασµό µε την ολοκλήρωση του παραλιακού άξονα, επεξεργασία κινήτρων για την αποκατάσταση και επαναχρησιµοποίηση ενδιαφερόντων υφιστάµενων κελυφών). Σηµειώνεται ότι έχει ήδη εκπονηθεί σχέδιο ανάπλασης του παραλιακού µετώπου από τον Ο.ΑΝ.Α.Κ. το οποίο είναι εναρµονισµένο µε τις πλέον κρίσιµες κατευθύνσεις της παρούσας µελέτης, αλλά δεν υπεισέρχεται σε λεπτοµερή σχεδιασµό του χώρου µε αποτέλεσµα σηµαντικό ποσοστό της επιφάνειας του µετώπου να µένει πλήρως ανεπεξέργαστο ή µερικώς επεξεργασµένο. Καθώς υπάρχουν κι άλλες ελλείψεις που δεν αντιµετωπίζονται χαρακτηρίζεται περισσότερο ως προµελέτη ανάπλασης η οποία πρέπει να υποστεί περαιτέρω επεξεργασία ώστε να καταστεί ικανή για εφαρµογή. Μέτρα : 1. Μελέτη ανάπλασης του παραλιακού µετώπου. 2.Υλοποίηση της Μελέτης Ανάπλασης του παραλιακού µετώπου. Άξονας 2 : Ανάπλαση Καµινίων και σύνδεση µε την Παλιά Πόλη Εντοπίζονται οι δυσλειτουργίες και τα προβλήµατα που επενεργούν αρνητικά στην περιοχή των Καµινίων (έντονες συγκρούσεις χρήσεων γης, κακή χρήση του δηµόσιου και ελεύθερου χώρου, αδυναµία για εφαρµογή της Πολεοδοµικής Μελέτης των υτικών Καµινίων, χαµηλή αισθητική αξία του αστικού τοπίου, οξυµένες ελλείψεις σε κάθε είδους υποδοµές) και δίνονται οι κατευθύνσεις οι οποίες στοχεύουν στην αναβάθµιση της περιοχής των Καµινίων.

9 8 Προτείνεται να γίνει Αρχιτεκτονικός ιαγωνισµός Ιδεών για τη δηµιουργία συνδέσεων µε την Παλιά Πόλη µέσω των τειχών, για να επιλεχθεί η πλέον κατάλληλη µε τη φυσιογνωµία του µνηµείου µορφή των ήπιων κατασκευών. Άξονας 3 : Οικονοµική Ανασυγκρότηση Εντοπίζονται τα προβλήµατα στη λειτουργία των επιχειρήσεων που είναι η αποδυνάµωση του µεταποιητικού και µικρο - εµπορικού δικτύου στον αστικό ιστό στα Καµίνια, στην Αγ.Τριάδα και στον Αγ.Μηνά, το χαµηλό επίπεδο οργάνωσης των επιχειρήσεων, η χαµηλή πρόσβαση σε συµβουλευτικές υπηρεσίες και χρηµατοδοτήσεις, το σχετικά χαµηλό επίπεδο ανθρώπινου δυναµικού, το χαµηλό επίπεδο ανταγωνιστικότητας πολλών επιχειρήσεων, η λειτουργία επιχειρήσεων οριακής βιωσιµότητας λόγω αναποτελεσµατικής οργάνωσης, υψηλού λειτουργικού κόστους και χαµηλής ζήτησης, έλλειψη χώρων στάθµευσης τα προβλήµατα στις δυνατότητες τροφοδοσίας των καταστηµάτων, ο κυκλοφοριακός φόρτος, κυρίως, στην οδό 62 Μαρτύρων, στην Καλοκαιρινού και ευρύτερα στους περιµετρικούς δρόµους. ίνονται οι κατευθύνσεις τα µέτρα και οι παρεµβάσεις ενίσχυσης της παραγωγικής δραστηριότητας. Σηµειώνεται ότι στην περιοχή δεν έχει εκδηλωθεί κανένα επενδυτικό ενδιαφέρον στο πλαίσιο του Γ ΚΠΣ και εποµένως κρίνεται σηµαντική η λειτουργία του ενδιάµεσου φορέα διαχείρισης του µέτρου ως µηχανισµού ενηµέρωσης και στήριξης των επιχειρήσεων της περιοχής (ενδιάµεσος φορέας URBAN). Υπάρχουν χρηµατοδοτήσεις που προσανατολίζονται σε διάφορους τοµείς. Οι επενδύσεις αυτές µπορούν να χρηµατοδοτηθούν µέσα από ένα µεγάλο εύρος χρηµατοδοτικών πηγών όπως είναι ο Ν.2601, το ΠΕΠ (διάφορα µέτρα), το ΕΠΑΝ (διάφορα µέτρα), η κοινωνία της πληροφορίας κ.λ.π. Άξονας 4 : Τεχνικές Υποδοµές Καταγράφονται τα προβλήµατα και οι ελλείψεις στις τεχνικές υποδοµές της περιοχή όπως η έλλειψη λεωφορειακής εξυπηρέτησης στον παραλιακό άξονα και στο εσωτερικό της περιοχής (δυσλειτουργικό εσωτερικό οδικό δίκτυο λόγω άναρχης οικιστικής ανάπτυξης), η έλλειψη πεζόδροµων και άλλων δικτύων ροής πεζών και ποδηλάτων καθώς και δρόµων ήπιας κυκλοφορίας και η έλλειψη χώρων στάθµευσης σε περιοχές πύκνωσης χρήσεων (π.χ. 62 Μαρτύρων). ίνονται οι κατευθύνσεις για την αναβάθµιση των τεχνικών υποδοµών. Σηµειώνεται ότι το ίκτυο Ύδρευσης πρέπει να εκσυγχρονισθεί µε βάση τη µελέτη της ΕΥΑΗ που έχει ήδη ολοκληρωθεί. Για την υλοποίηση του ικτύου Ύδρευσης και του δικτύου συλλεκτηρίων όµβριων αρµόδιος φορέας είναι η ΕΥΑΗ και µπορεί να χρηµατοδοτηθεί από το ΠΕΠ. Άξονας 5: Αναβάθµιση Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος Καταγράφονται τα δύο προβλήµατα - ζητήµατα της περιοχής : Α. Προστασία Ακτής και Θαλάσσιου Περιβάλλοντος και Β. Αποκατάσταση φυσικών λειτουργιών και ανάδειξη ρέµατος Γιόφυρου και λαµβάνονται τα Μέτρα για την προστασία, αξιοποίηση και αναβάθµιση τους. Φορείς : ΟΑΝΑΚ, ήµος.

10 9 Άξονας 6: Κοινωνικός και Πολιτιστικός Εξοπλισµός Παρουσιάζονται ελλείψεις κυρίως στις υποδοµές πρόνοιας και δευτερευόντως σε ζητήµατα υγείας, ενώ ανεπαρκείς είναι και οι πολιτιστικές υποδοµές και δραστηριότητες ειδικά στην περιοχή των Καµινίων και λαµβάνονται τα Μέτρα για την αναβάθµιση των κοινωνικών υποδοµών πρόνοιας και υγείας για την ενίσχυση των πολιτιστικών υποδοµών και πρωτοβουλιών. Η διαχείριση του µέτρου προτείνεται να γίνει από τη ΕΠΤΑΗ. Κάποιες από τις παρεµβάσεις µπορούν να γίνουν µε τη συνεργασία και τη χρηµατοδότηση του ιδιωτικού τοµέα. Άξονας 7: Ανθρώπινο υναµικό : Ανάπτυξη δεξιοτήτων και προώθηση της απασχόλησης Αναφέρονται οι στόχοι οι οποίοι είναι η αύξηση της απασχόλησης των νέων και των γυναικών, η βελτίωση και η προσαρµογή των δεξιοτήτων τους σε νέες συνθήκες, µε τελικό στόχο την προώθηση τους σε νέες θέσεις εργασίας. Λαµβάνονται τα Μέτρα για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναµικού, για την προώθηση των ανέργων και αυτοαπασχολούµενων σε δράσεις απασχόλησης (υλοποίηση από τον ΟΑΕ και τις Περιφέρειας µέσω των ΚΠΑ) και για την προώθηση νέων δοµών για τη στήριξη των ευπαθών οµάδων. Άξονας 8: Φορείς Εφαρµογής του Προγράµµατος Επισηµαίνεται ότι για την επιτυχία ενός αναπτυξιακού προγράµµατος πρέπει να υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης του. Αυτό προϋποθέτει την ίδρυση και λειτουργία νέων δοµών διαχείρισης και παρακολούθησης του Προγράµµατος και ενηµέρωση του ενδογενούς δυναµικού σχετικά µε τις προβλέψεις του αναπτυξιακού σχεδίου και τις δυνατότητες χρηµατοδότησης για διάφορες δράσεις και πρωτοβουλίες. Προτείνονται δύο νέες βασικές δοµές : 1. Φορέας Υλοποίησης του Προγράµµατος Ανάπλασης του Μέτρου 2.1. (Πολεοδοµική Ανάπλαση Καµινίων) 2. Φορέας ιαχείρισης του Άξονα 2, Μέτρο 2.1. του URBAN II. Για την αποτελεσµατική υλοποίηση του Μέτρου απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ενός ευέλικτου και δυναµικού τοπικού µηχανισµού ή δοµής τεχνικής διαχειριστικής και συµβουλευτικής υποστήριξης επιχειρηµατιών, κατοίκων και φορέων. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται αναλυτικά σε µορφή τεχνικών δελτίων τα περιεχόµενα των µέτρων ανά άξονα προτεραιότητας του Προτεινόµενου Προγράµµατος Ανάπτυξης. Αναφέρονται οι στόχοι ανά µέτρο και οι κατηγορίες έργων, προσεγγίζονται οι πηγές χρηµατοδότησης, προσδιορίζεται ο βαθµός προτεραιότητας υλοποίησης κάθε κατηγορίας έργου ή παρέµβασης και ένα ενδεικτικό χρονοδιάγραµµα υλοποίησης ενός µέτρου. Η τρέχουσα προγραµµατική περίοδος καλύπτεται από το Γ ΚΠΕ και εποµένως αναφερόµαστε χρονικά από το 2004 έως το 2008). Στο πρόγραµµα ενσωµατώνονται µέτρα παρεµβάσεις που

11 10 εκτείνονται µετά το 2008 ( ΚΠΕ ). Επίσης προσδιορίζονται οι ωφελούµενοι από κάθε µέτρο ή παρέµβαση και οι συνέργιες µε άλλες παρεµβάσεις του προγράµµατος. Σε µορφή συγκεντρωτικών πινάκων παρουσιάζονται οι άξονες, οι προτεραιότητες, τα µέτρα και οι πηγές χρηµατοδότησης του αναπτυξιακού προγράµµατος, παράδειγµα ως άξονας προτεραιότητας 1 αναφέρεται η Ανάπλαση του Παραλιακού µετώπου, ως µέτρα 1.1 η Εκπόνηση Μελέτης Ανάπλασης Παράκτιου Μετώπου και 1.2 η Υλοποίηση της Μελέτης Ανάπλασης του Παράκτιου Παραλιακού Μετώπου, και ως πηγή χρηµατοδότησης το ΠΕΠ ( Μέτρο 4.1, 44 ) και το ΕΠΠΕΡ ( Μέτρο 7.2 ). Εκτιµώντας τους άξονες προτεραιότητας, τα µέτρα και τις πηγές χρηµατοδότησης βλέπουµε ότι όλα βασίζονται στην επισταµένη µελέτη και ανάλυση των στοιχείων που έγινε στις προηγούµενες φάσεις της µελέτης µε την επιλογή ενός από τα αρχικά σενάρια (συγκεκριµένα του σεναρίου 3) όπως αναλυτικά αιτιολογείται στο κεφάλαιο 1 σελ. -1 έως -5 της παρούσας µελέτης. ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΛΤΙΑ Στα τεχνικά δελτία γίνεται αναλυτική παρουσίαση των αξόνων προτεραιότητας, αιτιολογείται το προτεινόµενο µέτρο παρέµβαση, αναφέρεται ο σκοπός του έργου, περιγράφεται το αντικείµενο της προτεινόµενης µελέτης, τι πρέπει να περιλαµβάνει ο προϋπολογισµός, οι πηγές χρηµατοδότησης κ.λ.π., ο βαθµός προτεραιότητας και ωριµότητας, οι προϋποθέσεις επιτυχούς υλοποίησης, και τα αναµενόµενα οφέλη. Ο πρώτος άξονας προτεραιότητας στοχεύει στην λειτουργική και αισθητική οργάνωση του παράκτιου µετώπου προτείνεται η συνέχιση της προκαταρκτικής µελέτης ανάπλασης του Ο.ΑΝ.Α.Κ. µε την επισήµανση ότι ως ειδική αρχιτεκτονική µελέτη πρέπει να περιλαµβάνει συγκεκριµένους χώρους και λειτουργίες, χρήσεις γης κ.λ.π. Επίσης προσδιορίζεται ο τρόπος υλοποίησης της µελέτης Ανάπλασης του Παράκτιου Μετώπου, µε προϋποθέσεις επιτυχίας, την πληρότητα της µελέτης, τις κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων κτισµάτων και τον καθαρισµό της περιοχής από µπάζα, ώστε να αποφθεχθεί η ρύπανση των ακτών. Ο 2 ος Άξονας προτεραιότητας στοχεύει στην λειτουργική και αισθητική οργάνωση της περιοχής των Καµινίων και η σύνδεση της περιοχής µε την παλαιά πόλη. Προτείνεται η εκπόνηση µελέτης για την Ανάπλαση τω Καµινίων και σύνδεση µε την Παλιά Πόλη που θα προσδιορίζει την οργάνωση των χρήσεων γης, των κοινόχρηστων χώρων, την ενίσχυση των κέντρων της γειτονιάς, την οργάνωση των υποδοµών, την σύνδεση του αστικού ιστού µε το παράκτιο µέτωπο και επιµέρους µέτρα για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων. Προτείνονται η αναθεώρηση του Ρυµοτοµικού σχεδίου υτικών Καµινίων, η Αναβάθµιση αστικού τοπίου, και προκήρυξη Αρχιτεκτονικού διαγωνισµού ιδεών για την σύνδεση της Παλαιάς Πόλης µε τα Καµίνια µέσω των τειχών. Ο Άξονας 3 που αναφέρεται στην οικονοµική ανασυγκρότηση περιοχής και προτείνει 6 συνολικά µέτρα που είναι : 1. Ενίσχυση του εκσυγχρονισµού και της οργάνωσης των Μικροµεσαίων Επιχειρήσεων ( ΜΜΕ ) και των πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΠΜΕ) µέσα από επενδύσεις σε κτιριακό, τεχνολογικό εξοπλισµό, εξοπλισµό πληροφορικής και δικτύωσης τους, αναδιοργάνωση και προώθηση της εµπορίας των προϊόντων τους, προώθηση προϊόντων ποιότητας και συστηµάτων ISO και HACCP, µελέτες, συµβουλευτικές υπηρεσίες επενδύσεων για την προστασία του

12 11 περιβάλλοντος. 2. Ίδρυση νέων µικρών επιχειρήσεων µέτρο που θεωρείται υψηλής προτεραιότητας. 3. ηµιουργία µικρών επιχειρηµατικών µονάδων αναψυχής, πολιτισµού και εστίασης. Στα πλαίσια αυτού του µέτρου προβλέπεται η αξιοποίηση µικρών ανενεργών υποδοµών ειδικού αρχιτεκτονικού και πολεοδοµικού ενδιαφέροντος. Επενδύσεις αυτού του τύπου είναι δυνατές στην περιοχή Αγ. Μηνά και Αγ. Τριάδα. 4. Ενισχύσεις για τις µετεγκαταστάσεις ρυπογόνων επιχειρήσεων στην βιοτεχνία και στο χονδρικό εµπόριο. Με αυτό το µέτρο σκοπός είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η αναβάθµιση του αστικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. 5. Ενίσχυση των τουριστικών υποδοµών και δραστηριοτήτων σε όλη την περιοχή µελέτης αλλά κυρίως της περιοχής Αγ. Μηνά και Αγ. Τριάδα µε ήπια τουριστική δραστηριότητα µε την µετατροπή παραδοσιακών η διατηρητέων κτισµάτων σε τουριστικά καταλύµατα. 6. Υποστηρικτικές ενέργειες για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων µε την εκπόνηση ενός προγράµµατος προβολής των συγκριτικών πλεονεκτηµάτων και των πόρων όλης της περιοχής µελέτης. Αυτές οι δράσεις δεν θεωρούνται υψηλής προτεραιότητας και µπορούν να υλοποιηθούν σταδιακά. Ο Άξονας 4 αναφέρεται στην αναβάθµιση των τεχνικών υποδοµών και προβλέπει 5 µέτρα: 1. Η αναδιάρθρωση και βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας και των δηµοτικών συγκοινωνιών στην περιοχή των Καµινίων µε δυο διακριτές δράσεις : α) την εκπόνηση κυκλοφοριακής µελέτης και β) την λειτουργία γραµµής µικρών λεωφορείων για την περιοχή Καµινίων. 1.1 Η εκπόνηση µελέτης κυκλοφοριακής οργάνωσης και στάθµευσης στην περιοχή Καµινίων σε δυο φάσεις α) την ανάλυση και κατευθύνσεις εναλλακτικών προτάσεων και β) τις οριστικές προτάσεις. 1.2 Λειτουργία γραµµής µικρών λεωφορείων για την περιοχή των Καµινίων, εδώ γίνεται συγκεκριµένη πρόταση για την λεωφορειακή γραµµή εντός της περιοχής και η αγορά τριών µικρών λεωφορείων (του ήµου). 2. Εκσυγχρονισµός και συµπλήρωση του δικτύου ύδρευσης δυτικά της οδού Καντάνου. Η µελέτη είναι έτοιµη, προϋπόθεση είναι η αναθεώρηση του πολεοδοµικού σχεδίου ώστε οι αγωγοί να τοποθετηθούν σε εγκεκριµένους δρόµους. 3. Εκσυγχρονισµός και συµπλήρωση του δικτύου αποχέτευσης όµβριων και ακαθάρτων στην ανατολική περιοχή της µελέτης. Κατασκευή δικτύου συλλεκτήριων αγωγών όµβριων και δευτερευόντων αγωγών στην Αγ. Τριάδα και τον Αγ. Μηνά, δευτερευόντων αγωγών ακαθάρτων στην Αγ. Τριάδα και τον Αγ. Μηνά. Αποκοπεί των παράνοµων συνδέσεων στον αγωγό όµβριων Καράβολα, θα ωφεληθεί η περιοχή µε την προστασία από τις πληµµύρες και την απορρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των εδαφών. 4. Υπογειοποίηση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας για λόγους αισθητικής και ασφάλειας. Προϋπόθεση είναι η εκπόνηση µελέτης από την ΕΗ. 5. Σύνταξη γεωλογικής αντισεισµικής µελέτης ώστε να καθορισθούν όροι και περιορισµοί δόµησης και άλλα µέτρα αντισεισµικής προστασίας. Αυτό το µέτρο θεωρείται υψηλού βαθµού προτεραιότητας και ωριµότητας. Ο 5 ος Άξονας Προτεραιότητας αφορά την Αναβάθµιση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και στοχεύει στην αντιµετώπιση και πρόληψη των µειζόνων περιβαλλοντικών προβληµάτων στην περιοχή µελέτης κυρίως στην ακτή και στο Γιόφυρο, µε πρώτο µέτρο την Αποκατάσταση των φυσικών λειτουργιών και ανάδειξη του ρεύµατος Γιόφυρου. Το έργο περιλαµβάνει την καταγραφή και αποτύπωση των ορίων του ρεύµατος και της παρόχθιας ζώνης σε χάρτες κατάλληλης

13 12 κλίµακας, την παρακολούθηση και καταγραφή των γεωµορφολογικών, υδρογεωλογικών, υδρολογικών και φυσικοχηµικών παραµέτρων του ρέµατος, την παρακολούθηση παραµέτρων βιοτικού περιβάλλοντος και σχεδιασµό έργων αποκατάστασης των υγροτοπικών λειτουργιών φύτευσης κ.λ.π., χάραξη και σήµανση περιπατητικής διαδροµής και κατασκευή πεζογεφυρών µε ελαφρά υλικά. Το έργο αποτελεί δράση προτεραιότητας δεδοµένου ότι συγκαταλέγεται στους σκοπούς του νόµου - πλαισίου για το περιβάλλον και του Γ.Π.Σ. Ηρακλείου. Απαιτείται µελέτη για να θεωρηθεί ώριµο. 2. Προστασία της ακτής και του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Σκοπός των έργων είναι η προστασία και ανάδειξη της ακτής και του θαλάσσιου περιβάλλοντος µε βάση και τις κοινοτικές οδηγίες, τις διεθνείς συµβάσεις και την ελληνική νοµοθεσία. Θεωρείται έργο υψηλής προτεραιότητας. 3.Αποκατάσταση και προστασία στοιχείων βιοµηχανικής αρχιτεκτονικής και παραδοσιακών τεχνικών έργων. Το µέτρο προτείνει την κήρυξη διατηρητέων των εναποµεινάντων αξιόλογων στοιχείων βιοµηχανικής αρχιτεκτονικής (όπως τα Ταµπακαριά και τεχνικών έργων (όπως παλαιές γέφυρες). Ο Άξονας 6 στοχεύει στην αναβάθµιση του κοινωνικού εξοπλισµού και πολιτιστικών υποδοµών και δραστηριοτήτων. Ως 1 ο µέτρο προτείνεται η αναβάθµιση των κοινωνικών υποδοµών πρόνοιας και υγείας µε σκοπό την αναβάθµιση της ποιότητας, την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των κατοίκων, την στήριξη ευπαθών οµάδων, συγκράτηση του πληθυσµού στην περιοχή κ.λ.π. προϋπόθεση για την υλοποίηση αυτού του µέτρου είναι ο σωστός σχεδιασµός των υποδοµών µε επαρκή στελέχωση και αποτελεσµατική λειτουργία. 2. Κτιριακό συγκρότηµα Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Αυτό το έργο ήδη υλοποιείται µέσω του URBAN II. Στο πλαίσιο ειδικού σχεδιασµού προβλέπεται η εφαρµογή συστηµάτων εξοικονόµησης ενέργειας. Θεωρείται ότι η υλοποίησή του θα λειτουργήσει καταλυτικά για την επιτάχυνση της ανάπλασης στην ευρύτερη περιοχή. 3. Μελέτη δηµιουργίας υποδοµών δικτύου πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Είναι µελέτη σύνθετη πολιτιστικής, πολιτικής, χωροθέτησης υποδοµών πολιτισµού και οικονοµοτεχνική. Προτείνεται να χρησιµοποιηθούν κελύφη διαθέσιµων παλαιών κτηρίων της περιοχής και ανέγερση νέων. Είναι µελέτη υψηλής προτεραιότητας λόγω παντελούς ένδειας πολιτιστικών υποδοµών στην περιοχή. 4. Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στα υτικά Καµίνια. Σκοπός είναι η αναβάθµιση των πολιτιστικών υποδοµών για την ψυχαγωγία και της νεολαίας της περιοχής µε την δηµιουργία βιβλιοθήκης, αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων και ψυχαγωγίας. 5. Ενίσχυση για πολιτιστικές πρωτοβουλίες. Το µέτρο περιλαµβάνει την υποστήριξη πολιτιστικών πρωτοβουλιών και εκδηλώσεων που θα πραγµατοποιηθούν στην περιοχή κατά προτεραιότητα από συλλογικούς φορείς αλλά και από ιδιώτες. Ο Άξονας προτεραιότητας 7 στοχεύει στην µείωση της ανεργίας, την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, την ενίσχυση της απασχόλησης. Το 1 ο µέτρο για την Αποκατάσταση Ανακατασκευή ιαµόρφωση Χώρων Περιβαλλοντικής Επιµόρφωσης Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης έχει σκοπό την διατήρηση της αρχιτεκτονικής ιστορικής κληρονοµιάς, την περιβαλλοντική επιµόρφωση των στελεχών του Μουσείου. Προτείνεται η ανακατασκευή και διαµόρφωση του δυτικού τµήµατος της παλαιάς Ηλεκτρικής. 2. Η επιµόρφωση Κατάρτιση µε την υλοποίηση διαφόρων σεµιναρίων κατάρτισης και επαγγελµατικής επιµόρφωσης σε διάφορα πεδία και για διαφορετικές οµάδες ενδιαφεροµένων. Το µέτρο αφορά την βιοτεχνία, το εµπόριο και τις υπηρεσίες στον τουρισµό. Είναι µέτρο υψηλού βαθµού

14 13 προτεραιότητας λόγω της υψηλής ανεργίας. 3. Προώθηση της απασχόλησης µέσω της Επιδότησης για νέες θέσεις εργασίας, απόκτηση εργασιακής εµπειρίας και δηµιουργία νέων προσωπικών επιχειρήσεων. Αυτό το µέτρο συσχετίζεται µε τα δυο προηγούµενα. 4. ηµιουργία οµών, στήριξη ευπαθών κοινωνικών οµάδων για την ευκολότερη ένταξη στην αγορά εργασίας. Οι δοµές περιλαµβάνουν Συµβουλευτικό κέντρο απασχόλησης, κέντρο γειτονιάς, κέντρο ενηµέρωσης και ένταξης αλλοδαπών, µεταναστών κ.λ.π. Αυτές οι δοµές µπορούν να λειτουργήσουν στον διαµορφούµενο χώρο της παλαιάς λαχαναγοράς. 5. Ενηµέρωση Ευαισθητοποίηση Ενεργοποίηση Πολιτών είναι µέτρο που στοχεύει στην ενηµέρωση ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών για ενεργοποίηση τους σε συµβούλια γειτονιάς, πολεοδοµικές επιτροπές κ.λ.π. Ο Άξονας Προτεραιότητας 8 στοχεύει στην ίδρυση των απαραίτητων φορέων διαχείρισης του προγράµµατος. Το 1 ο µέτρο προτείνει την ίδρυση φορέα υλοποίησης του προγράµµατος ανάπλασης του µέτρου 2.1. Το πρόγραµµα περιλαµβάνει την χρονική κυρίως και οικονοµική εκτίµηση, τους σχετικούς προϋπολογισµούς, τις ιεραρχήσεις και προτεραιότητες για την κτηµατογράφηση της περιοχής, την σύνταξη και έγκριση της πολεοδοµικής µελέτης ανάπλασης και των ειδικών µελετών, τον τρόπο και τα µέσα επέµβασης, τα σχετικά έργα κοινωνικής και τεχνικής υποδοµής, την απόκτηση τυχών απαιτούµενων ακινήτων, την διάθεση ή παραχώρηση από τον φορέα οικοδοµήσιµων χώρων ή οικοδοµών σε τρίτους. Το µέτρο θεωρείται υψηλού βαθµού προτεραιότητας. 2. Φορέας στήριξης και λειτουργίας ΜΜΕ και ΠΜΕ. Το µέτρο περιλαµβάνει την δηµιουργία και τον εξοπλισµό της νέας δοµής και την ενίσχυση της λειτουργίας της µε σκοπό την υποβάθµιση της επιτυχούς υλοποίησης των µέτρων του άξονα 3. Είναι µέτρο υψηλού βαθµού προτεραιότητας. Προϋπόθεση επιτυχούς υλοποίησης του άξονα 3 θα είναι η ικανότητα του υπό σύσταση φορέα να προωθήσει, ενηµερώσει, ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει τους ενδιαφερόµενους φορείς (ΜΜΕ & ΠΜΕ), να εκλαϊκεύσει και να συµβουλεύσει τις ενδιαφερόµενες επιχειρήσεις για τις δυνατότητες και τις απαιτήσεις του προγράµµατος.

15 14 3 ο ΜΕΡΟΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΗΣ Β ΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ. Είναι ξεκάθαρο ότι έγινε προσπάθεια από τους µελετητές να µην αφήσουν κενά στις προτάσεις που κάνουν για την ανάπτυξη της περιοχής στηριζόµενοι στα στοιχεία της ανάλυσης που έγινε στην πρώτη φάση της µελέτης. Συχνά φαίνεται να γίνονται υπερβολικά λεπτοµερείς αναφορές και να επαναλαµβάνονται ίδιες εκφράσεις και προτάσεις, όµως µια µελέτη χάραξης αναπτυξιακών κατευθύνσεων πρέπει να είναι συγκεκριµένη στα σηµεία, να τεκµηριώνει επιστηµονικά τις προτάσεις που κάνει και να βρίσκει λύσεις υλοποίησης των προτάσεων. Σηµειώσουµε ότι η σειρά των Αξόνων προτεραιότητας θα µπορούσε να αλλάξει δίνοντας βάρος στον τοµέα των τεχνικών υποδοµών σε συνδυασµό µε την ανάγκη αναθεώρησης του σχεδίου πόλεως και ανάπλασης της περιοχής Καµινίων. Επίσης θα πρέπει να ολοκληρωθεί η µελέτη της Παλαιάς Πόλης και η εφαρµογή των προτάσεων που προβλέπονται από αυτή. Ένα σηµαντικό συµπέρασµα που βγαίνει από αυτήν την µελέτη είναι ότι επιµέρους µελέτες που αφορούν την περιοχή και που κάποιες από αυτές έχουν υπερτοπικό χαρακτήρα όπως η Μελέτη Ανάπλασης του Παραλιακού Μετώπου ή η Μελέτη Ανάπλασης των Καµινίων και Σύνδεση µε την Παλαιά Πόλη θα έπρεπε να έπονται αυτής της µελέτης, να λαµβάνουν υπ όψιν τους τις κατευθύνσεις και τις προτάσεις που γίνονται και να συνάδουν µε το Γενικό Πολεοδοµικό Σχέδιο της Πόλης του Ηρακλείου. Υπάρχει άµεση ανάγκη εκπόνησης του Ρυθµιστικού Σχεδίου του οικιστικού συγκροτήµατος Ηρακλείου για την οικιστική οργάνωση της πόλης, την γενικότερη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του αστικού συγκροτήµατος Ηρακλείου και την προστασία του περιβάλλοντος (Ν. 2508/97 άρθρο 2). Οι όποιες παρεµβάσεις θα πρέπει να στηρίζονται σε συγκεκριµένες προδιαγραφές, κανόνες, νόµους, να µην έχουν το χαρακτήρα του εξωραϊσµού και µόνο µιας περιοχής αλλά προοπτική στο µέλλον και δεν θα µπορούσαν να υλοποιηθούν µέσα σε ένα καθεστώς Οργανισµών Ανάπτυξης Τύπου Ο.ΑΝ.Α.Κ. αλλά µέσα από διαδικασίες Αρχιτεκτονικών ιαγωνισµών ή αναθέσεων µε εκδηλώσεις ενδιαφέροντος όπως προβλέπεται από την σχετική Νοµοθεσία. Στον Άξονα 8 της µελέτης επισηµαίνεται η ανάγκη και προτείνεται η δηµιουργία φορέων διαχείρισης ή εφαρµογής του προγράµµατος µε στόχο την υποβοήθηση για την οµαλή έγκαιρη και αποτελεσµατική υλοποίηση του. Πιστεύουµε ότι η ανάγκη ίδρυσης φορέων για το κάθε έργο ίσως να βοηθούσε αλλά δεν είναι η λύση του προβλήµατος και παράλληλα οι διάφορες υπηρεσίες του ήµου (Τεχνική Υπηρεσία, Πολεοδοµικό Γραφείο, Γραφείο Παλιάς Πόλης κ.λ.π.) λόγω φόρτου εργασίας αλλά και οργάνωσης δεν είναι σε θέση να διαχειρισθούν όλο το πακέτο των µέτρων που προβλέπονται για την περιοχή, πόσο µάλλον για την πόλη του Ηρακλείου. Επανερχόµαστε στην ανάγκη ίδρυσης ενός ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 1 η ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (Ν. 2508/97 άρθρο 2). Πάνω από µια δεκαετία το Τ.Ε.Ε./Τ.Α.Κ., ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ν. Ηρακλείου και ο ήµος Ηρακλείου επισηµαίνουν την ανάγκη δηµιουργίας ενός τέτοιου οργανισµού. 1 Περιοδικό ΤΑΥ Τ.Ε.Ε./Τ.Α.Κ. Τεύχος σελίδα 25

16 Έργο του οργανισµού θα είναι η συστηµατική ενεργοποίηση και παρακολούθηση της εφαρµογής του Γενικού πολεοδοµικού Σχεδίου, οι επεκτάσεις του σχεδίου πόλεως, οι µελέτες ανάπλασης στις συνοικίες της πόλης, η παρακολούθηση υλοποίησης της µελέτης για την παλαιά πόλης και όλων των επί µέρους αναπτυξιακών µελετών. Αυτός ο οργανισµός θα πρέπει να λειτουργεί ορθολογικά, αντιγραφειοκρατικά, να είναι ένας οργανισµός απαλλαγµένος από πρακτικές πελατειακών σχέσεων, να µην υπάρχει για να εκπονεί µελέτες αλλά να µπορεί να διαχειρισθεί τα σοβαρά προβλήµατα που αφορούν το πολεοδοµικό συγκρότηµα της ευρύτερης περιοχής Ηρακλείου, που διογκώνονται µε γεωµετρική πρόοδο, να είναι ένας οργανισµός που να παρεµβαίνει δραστικά για την χωροταξική, ρυθµιστική και πολεοδοµική οργάνωση της πόλης, την προστασία του περιβάλλοντος και εν γένει την ανάπτυξη. Οι συµµετέχοντες στην διοίκηση του παραπάνω οργανισµού θα πρέπει να είναι πρώτα οι ήµου του ευρύτερου πολεοδοµικού συγκροτήµατος του Ηρακλείου (Ηράκλειο-Αλικαρνασσός-Γάζι), εκπρόσωποι του Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε. και το ΤΕΕ/ΤΑΚ. Μέχρι την σύσταση και λειτουργία του οργανισµού θα πρέπει να λειτουργήσει µία προσωρινή επιτροπή µε εκπροσώπους από τους φορείς που θα µετέχουν στην διοίκηση του µε αντικείµενο την προώθηση της σύστασης του οργανισµού, την διερεύνηση των θεµάτων που θα πρέπει να ασχολείται και τον τρόπο στελέχωσής του. 15

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΟΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΟΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΟΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΘΕΜΑ : ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Ε/Τ.Α.Κ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΧΑΡΑΞΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΟΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΟΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΟΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΘΕΜΑ : ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Ε/Τ.Α.Κ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΧΑΡΑΞΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΕΝΟΥ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΕΝΟΥ Α. Στοιχεία ερωτηθέντος: (Η συμπλήρωση των στοιχείων αυτών δεν είναι υποχρεωτική). 1. Δημότης Φύλο Άνδρας Γυναίκα Ηλικία 18-24

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία του Πολεοδοµικού Σχεδιασµού ΓΠΣ - ΣΧΟΟΑΠ

Εργαλεία του Πολεοδοµικού Σχεδιασµού ΓΠΣ - ΣΧΟΟΑΠ Εργαλεία του Πολεοδοµικού Σχεδιασµού ΓΠΣ - ΣΧΟΟΑΠ ΘΕΟ ΟΣΗΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Τοπ. Μηχ/κός Πολεοδόµος Προϊστάµενος Τµήµατος Σχεδιασµού Οργανισµού Ρυθµιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007-2013 «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» (ΠΑΑ) Άξονας 3 3 ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ 2015-2019 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ Τι είναι το Ε.Π. του Δήμου και ποιος είναι ο σκοπός του Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Ε.Π.) είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία του Πολεοδοµικού Σχεδιασµού ΓΠΣ - ΣΧΟΟΑΠ

Εργαλεία του Πολεοδοµικού Σχεδιασµού ΓΠΣ - ΣΧΟΟΑΠ Εργαλεία του Πολεοδοµικού Σχεδιασµού ΓΠΣ - ΣΧΟΟΑΠ Θ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ Τοπ. Μηχ/κός Πολεοδόµος Προϊστάµενος Τµήµατος Σχεδιασµού Οργανισµού Ρυθµιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας ΕΠΙΠΕ Α ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΧΕΔΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ» Ιωάννης Αναστασάκης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Αυτεπιστασίας & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

«ΣΧΕΔΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ» Ιωάννης Αναστασάκης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Αυτεπιστασίας & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων «ΣΧΕΔΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ» Ιωάννης Αναστασάκης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Αυτεπιστασίας & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΣΟΑΠ Το Σχέδιο Ολοκληρωμένων Αστικών Παρέμβασεων

Διαβάστε περισσότερα

Το Αναπτυξιακό-Στρατηγικό Όραµα για το 5ετές Επιχειρησιακό Πρόγραµµα 2014-2019

Το Αναπτυξιακό-Στρατηγικό Όραµα για το 5ετές Επιχειρησιακό Πρόγραµµα 2014-2019 Το Αναπτυξιακό-Στρατηγικό Όραµα για το 5ετές Επιχειρησιακό Πρόγραµµα 2014-2019 Το στρατηγικό - αναπτυξιακό όραµα του ήµου Χανίων για την προγραµµατική περίοδο 2015 2019 διαµορφώθηκε µε βάση τις τοπικές,

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων στην Περιφέρεια Αττικής

Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων στην Περιφέρεια Αττικής ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Σύμβουλοι Εξειδίκευσης Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) του ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ 2014-2020 Στρατηγική Ολοκληρωμένων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΠΑΑ )

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΠΑΑ ) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η Ευρώπη επενδύει στις Αγροτικές περιοχές ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2014-2020 (ΠΑΑ 2014-2020) ΜΕΤΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΥΠΛΙΟ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΗΠΑΛΙΑΠΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ

ΝΑΥΠΛΙΟ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΗΠΑΛΙΑΠΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ ΝΑΥΠΛΙΟ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΗΠΑΛΙΑΠΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ 1 Η ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 2 Τα εργαλεία ανάγνωσης της ταυτότητας της πόλης. Τα εργαλεία

Διαβάστε περισσότερα

43,97 % 43,97 % 1698/2005,

43,97 % 43,97 % 1698/2005, 5.3.3. Άξονας 3: Ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονοµίας Κατά τη Γ Προγραµµατική Περίοδο στο πλαίσιο του µονοταµειακού Επιχειρησιακού Προγράµµατος (Ε.Π.) «Αγροτική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΛΕΒΑΔΕΩΝ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΛΕΒΑΔΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΛΕΒΑΔΕΩΝ 2015-2019 ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Α ΦΑΣΗΣ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ» ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Φύλο Άνδρας Γυναίκα Ηλικία 18-30 30-65 65- και πάνω Περιοχή Κατοικίας Προσωπικά Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΣΒΑΑ ΔΗΜΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ. Επιχειρησιακό Σχέδιο Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Δήμου Εορδαίας. Εδώ ζούμε.

ΕΣΣΒΑΑ ΔΗΜΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ. Επιχειρησιακό Σχέδιο Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Δήμου Εορδαίας. Εδώ ζούμε. ΕΣΣΒΑΑ ΔΗΜΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ Επιχειρησιακό Σχέδιο Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Δήμου Εορδαίας Εδώ ζούμε. Καλύτερα» Η περιοχή παρέμβασης του σχεδίου ΒΑΑ, με βάση τα χαρακτηριστικά των

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ (ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΚΑΡΝΑΓΙΟΥ) ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ (ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΚΑΡΝΑΓΙΟΥ) ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Ο Λ Ο Κ Λ Η Ρ Ω Μ Ε Ν Ω Ν Π Α Ρ Ε Μ Β Α Σ Ε Ω Ν Α Σ Τ ΙΙ Κ Η Σ Α Ν Α Π Τ Υ Ξ Η Σ Ε.. Τ.. Π.. Α.. & Ε.. Κ.. Τ.. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Georgios Tsimtsiridis

Georgios Tsimtsiridis Sustainable Touristic Development in the Municipality of Almopia Georgios Tsimtsiridis Vice Mayor of Almopia Δήμος Αλμωπίας Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη Η τουριστική ανάπτυξη σε οποιαδήποτε μορφή της προϋποθέτει

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΟΔΟΥ TOY ΠΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2000-2006

ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΟΔΟΥ TOY ΠΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2000-2006 ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΟΔΟΥ TOY ΠΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2000-2006 Διανύουμε το τελευταίο έτος εφαρμογής της Γ Προγραμματικής Περιόδου και κατ ακολουθία και αν δεν εδίδετο παράταση λόγω των καταστροφικών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 2000 2006 Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 2: ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ - ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΤΡΟ 2.5 Ενίσχυση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΩΝ - ΡΑΣΕΩΝ

ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΩΝ - ΡΑΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΗΜΟΣ ΑΡΧΑΝΩΝ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΩΝ - ΡΑΣΕΩΝ ΗΜΟΥ ΑΡΧΑΝΩΝ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ ΕΤΟΥΣ 2012 ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 1 ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ & ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Αποστολή του ήµου Αρχανών - Αστερουσίων,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ 2012-2014 ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ Η διασυνοριακή θέση του Δήμου, αποτελεί μέγιστο πλεονέκτημα και δεν πρέπει να δίνει τροφή σε ξενοφοβικά στερεότυπα,

Διαβάστε περισσότερα

1.1.1 Διαχείριση και αποκατάσταση των προβλημάτων ρύπανσης των υδάτων για ύδρευση και άρδευση, καθώς και των θαλάσσιων υδάτων

1.1.1 Διαχείριση και αποκατάσταση των προβλημάτων ρύπανσης των υδάτων για ύδρευση και άρδευση, καθώς και των θαλάσσιων υδάτων Σύμφωνα με τα υπ αριθμόν 1.Π.Δ 185/2007 ''Όργανα και διαδικασία κατάρτισης, παρακολούθησης και των επιχειρησιακών προγραμμάτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α) α' βαθμού'' με το οποίο καθορίστηκε

Διαβάστε περισσότερα

"Σχεδιασμός και χάραξη πολιτικής για έργα βελτίωσης κτιριακών εγκαταστάσεων και κοινοχρήστων χώρων"

Σχεδιασμός και χάραξη πολιτικής για έργα βελτίωσης κτιριακών εγκαταστάσεων και κοινοχρήστων χώρων ΑΝΟΙΚΤΗ ΗΜΕΡΙΔΑ "Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Δημόσιων Χώρων: Καινοτόμες Μέθοδοι και Προοπτικές "Σχεδιασμός και χάραξη πολιτικής για έργα βελτίωσης κτιριακών εγκαταστάσεων και κοινοχρήστων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ 2012-2014

ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ 2012-2014 ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ 2012-2014 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011 Σελίδα 1 ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Ε.Π. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η συμπλήρωση των στοιχείων που ακολουθεί

Διαβάστε περισσότερα

Φισκάρδο: προβλήματα ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος σε έναν τουριστικό παραδοσιακό οικισμό

Φισκάρδο: προβλήματα ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος σε έναν τουριστικό παραδοσιακό οικισμό EYNOΪΚΟΙ & ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ Θέμα εργασίας: Φισκάρδο: προβλήματα ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος σε έναν τουριστικό παραδοσιακό οικισμό Μάνια Μπεριάτου

Διαβάστε περισσότερα

16PROC

16PROC Αταλάντη 8-11-2016 Αρ. πρωτ: 13945 Αριθµός Μελέτης: 1/2016 Κ.Α.: 30-6112.0012 30-6112.0009 ΜΕΛΕΤΗ: «Πολεοδοµική µελέτη επέκτασης σχεδίου πόλης Αταλάντης στην Π.Ε. 1 σύµφωνα µε το εγκεκριµένο ΓΠΣ Απ. 5047/222905

Διαβάστε περισσότερα

Αστική αειφορία. ιαµόρφωση και εφαρµογή ολοκληρωµένων πιλοτικών προγραµµάτων βιώσιµης αστικής ανάπτυξης. Το πρόγραµµα URBAN Κερατσίνι - ραπετσώνα.

Αστική αειφορία. ιαµόρφωση και εφαρµογή ολοκληρωµένων πιλοτικών προγραµµάτων βιώσιµης αστικής ανάπτυξης. Το πρόγραµµα URBAN Κερατσίνι - ραπετσώνα. Ε.Μ.Π. ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΟΜΩΝ ΚΑΙ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΧΕ / ΒΑΑ Νότιου Τομέα Περιφέρειας Αττικής. 3 Δήμοι με τον Πολιτισμό για τον Τουρισμό και την Βιώσιμη Ανάπτυξη

ΟΧΕ / ΒΑΑ Νότιου Τομέα Περιφέρειας Αττικής. 3 Δήμοι με τον Πολιτισμό για τον Τουρισμό και την Βιώσιμη Ανάπτυξη ΟΧΕ / ΒΑΑ Νότιου Τομέα Περιφέρειας Αττικής 3 Δήμοι με τον Πολιτισμό για τον Τουρισμό και την Βιώσιμη Ανάπτυξη 2 Η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ) μέσα από Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) στο ΠΕΠ Αττικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΟΥ ΕΡΕΤΡΙΑΣ 2014-2019 ΗΜΟΣΙΑ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Α ΦΑΣΗΣ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ» ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΟΥ ΕΡΕΤΡΙΑΣ 2014-2019 ΗΜΟΣΙΑ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Α ΦΑΣΗΣ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ» ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΟΥ ΕΡΕΤΡΙΑΣ 2014-2019 ΗΜΟΣΙΑ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Α ΦΑΣΗΣ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ» ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Φύλο Άνδρας Γυναίκα Ηλικία 18-30 30-65 65-και πάνω Περιοχή Κατοικίας: Προσωπικά Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

1.2.2 ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ

1.2.2 ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ 1.2.2 ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Κέρκυρας περιλαμβάνει τον προσδιορισμό των Μεσοπρόθεσμων Γενικών Προτεραιοτήτων (άξονες-θεματικοί τομείς) και τις προκύπτουσες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ Κλειτώ Λεοντίδου- Γεράρδη

ΠΡΟΛΟΓΟΣ Κλειτώ Λεοντίδου- Γεράρδη ΠΡΟΛΟΓΟΣ Με το παρόν ερευνητικό πρόγραµµα «Στρατηγικό Πλαίσιο Χωρικής Ανάπτυξης για την Αθήνα Αττική» και µε τη συµµετοχή ενός ευρέως φάσµατος πανεπιστηµιακών δασκάλων και άλλων ερευνητών και συνεργατών,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΥΣΤΟΥ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΥΣΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΥΣΤΟΥ 2016-2020 ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Α ΦΑΣΗΣ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ» ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Φύλο Άνδρας Γυναίκα Ηλικία 18-30 30-65 65- και πάνω Περιοχή Κατοικίας Προσωπικά Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ Αναγνώριση της περιοχής μελέτης Προβλήματα και ελλείψεις στην κυκλοφοριακή λειτουργία και τις μεταφορικές υποδομές Αυξημένος φόρτος διέλευσης

Διαβάστε περισσότερα

URBAN II URBAN II

URBAN II URBAN II URBAN II 2000 2006 URBAN II 2000 2006 ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΗΣΗ ΑΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΡΩ Πρόγραµµα Συνολικό κόστος Σύνολο ηµ. απ. Κοινοτική Συµµετοχή Εθνική Συµµετοχή Αναµενόµεν η Ιδιωτική Συµµετοχή Πέραµα 12.733.334

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2011-2014

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2011-2014 ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2011-2014 Η Αποστολή του Δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης που αποτελεί τον λειτουργίας του ή αλλιώς τον υπέρτατο λόγο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ Σελ. 1 ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΕΠ Τον Ιούλιο του 2004, υποβλήθηκε στην Ε.Ε. το τελικό προτεινόµενο κείµενο για την αναθεώρηση του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας. Το προτεινόµενο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ & ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΧΩΡΙΩΝ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ & ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΧΩΡΙΩΝ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ & ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΧΩΡΙΩΝ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Κωδικός υπό δράσης 19.2.4.1 Στήριξη για υποδομές μικρής κλίμακας (π.χ. ύδρευση, αποχέτευση, οδοποιία εντός οικισμού, κλπ), συμπεριλαμβανομένης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΟΝΕΣ ΜΕΤΡΑ ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

ΑΞΟΝΕΣ ΜΕΤΡΑ ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΜΕΤΡΑ ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΜΕΤΡΑ ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΑΞΟΝΑΣ 1 : ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ Μέτρο 1.1 : Φυσικό Περιβάλλον - Πράσινο Μέτρο 1.2 : Οικιστική και πολεοδομική

Διαβάστε περισσότερα

ράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου»

ράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου» ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Οδηγός ιαχείρισης Χρηµατοδοτικού Προγράµµατος «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015 / ράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου» εκέµβριος 2014

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ 2009-2010 2010 Α Φάση: Στρατηγικός Σχεδιασµός Αύγουστος 2009 1 Εκπόνηση Επιχειρησιακού Προγράµµατος Μια από τις καινοτοµίες που εισάγει ο Νέος Κώδικας ήµων και Κοινοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 2000 2006 Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 3: ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ Ε.Π. «EΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ 2007-2013»

ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ Ε.Π. «EΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ 2007-2013» ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ Ε.Π. «EΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ 2007-2013» ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 1 «Μέσο-μακροπρόθεσμη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού που υφίσταται τις συνέπειες απρόβλεπτων τοπικών η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ. Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ. Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ & ΜΕΛΕΤΩΝ Τμήμα Προστασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ Επιστημονικός υπεύθυνος: καθ. Χ. Κοκκώσης Εργαστήριο Περιβάλλοντος και Χωρικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤAΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ 2007 2013 ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ & ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΧΩΡΙΩΝ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ & ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΧΩΡΙΩΝ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ & ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΧΩΡΙΩΝ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Κωδικός υπό δράσης 19.2.4.1 Στήριξη για υποδομές μικρής κλίμακας (π.χ. ύδρευση, αποχέτευση, οδοποιία εντός οικισμού, κλπ), συμπεριλαμβανομένης

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΕΝΤΑΕΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ ΜΕΡΟΣ Β ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕ ΙΟ & ΕΙΚΤΕΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ»

«ΠΕΝΤΑΕΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ ΜΕΡΟΣ Β ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕ ΙΟ & ΕΙΚΤΕΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ» «ΠΕΝΤΑΕΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ 2014-2019 ΜΕΡΟΣ Β ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕ ΙΟ & ΕΙΚΤΕΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ» ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το παρόν αποτελεί το Μέρος Β του πενταετούς Επιχειρησιακού

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρίες Πολεοδομικού Σχεδιασμού

Θεωρίες Πολεοδομικού Σχεδιασμού ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διδακτική ομάδα: Ελένη Ανδρικοπούλου, Γρηγόρης Καυκαλάς 9 ο Μάθημα Αστικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ. ΜΕΤΡΟ 2.7: Ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων (υποδομές, επιχειρηματικές δραστηριότητες, προώθηση -προβολή)

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ. ΜΕΤΡΟ 2.7: Ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων (υποδομές, επιχειρηματικές δραστηριότητες, προώθηση -προβολή) ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 2000 2006 Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 2: ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ - ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΤΡΟ 2.7: Ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΜΟΝΑΔΑ Α Ταχ. Δ/νση: Πληροφορίες: Τηλ.: Fax : E-mail: Παπαναστασίου & Βελή, 41222 Λάρισα Κ. Πούλιου 2413

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ 2 ΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΤΑΣΗ 2 ΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Σελ. 1 ΠΡΟΤΑΣΗ 2 ΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΠ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Στόχος της αναθεώρησης του Προγράµµατος είναι η διασφάλιση ρεαλιστικών προϋποθέσεων υλοποίησης των στόχων και των έργων, µε

Διαβάστε περισσότερα

ΦΕΚ 3313/B/ Αθήνα, Αρ. Πρωτ.: 2635 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΦΕΚ 3313/B/ Αθήνα, Αρ. Πρωτ.: 2635 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΦΕΚ 3313/B/20-09-2017 Αθήνα, 13-09-2017 Αρ. Πρωτ.: 2635 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πλαίσια Χωρικού Σχεδιασµού στον Ευρωπαϊκό και Ελληνικό χώρο: πολιτικές και θεσµοί Αθηνά Γιαννακού ρ. Χωροτάκτης-Πολεοδόµος (M.Sc.&Ph.D.

Πλαίσια Χωρικού Σχεδιασµού στον Ευρωπαϊκό και Ελληνικό χώρο: πολιτικές και θεσµοί Αθηνά Γιαννακού ρ. Χωροτάκτης-Πολεοδόµος (M.Sc.&Ph.D. Πλαίσια Χωρικού Σχεδιασµού στον Ευρωπαϊκό και Ελληνικό χώρο: πολιτικές και θεσµοί Αθηνά Γιαννακού ρ. Χωροτάκτης-Πολεοδόµος (M.Sc.&Ph.D. LSE) ΜΕΡΟΣ 2 To πλαίσιο του χωρικού σχεδιασµού στην Ελλάδα Το κανονιστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ Βίκυ Φλέγγα Οικονομολόγος, Μ sc περιφερειακή ανάπτυξη Στέλεχος διεύθυνσης οργάνωσης και πληροφορικής Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΣΕ 9 ΒΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ- ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. m npcf ρπμμη ψβ tjw σ^πτυξπι

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ- ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. m npcf ρπμμη ψβ tjw σ^πτυξπι ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ- ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007-2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΣΠΑ 2007-2013 m npcf ρπμμη ψβ tjw σ^πτυξπι ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : ΚΟΡΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ^ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ Ε.Υ. ΕΝΔΙΑΜΕΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 4 «ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ» ΤΟΥ ΕΠΑΛΘ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΕΤΘΑ:

ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 4 «ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ» ΤΟΥ ΕΠΑΛΘ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΕΤΘΑ: ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΠΡΩΤΗ (1 η ) ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ: ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΣ ΤΟΠΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ 19:00 ΚΟΜΝΗΝΑ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΜΙΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ. Πέμπτη 25/8/ :00 ΣΕΡΒΙΩΝ- ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΣ ΤΟΠΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ 19:00 ΚΟΜΝΗΝΑ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΜΙΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ. Πέμπτη 25/8/ :00 ΣΕΡΒΙΩΝ- ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μετά την ολοκλήρωση και την επιτυχημένη υποβολή της Α Φάσης του Τοπικού Προγράμματος Κοζάνης Γρεβενών CLLD/ του ΠΑΑ και του ΕΠΑλΘ στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση στην πόλη της Κέρκυρας με εστίαση στην πολιτιστική & δημιουργική οικονομία

Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση στην πόλη της Κέρκυρας με εστίαση στην πολιτιστική & δημιουργική οικονομία ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Π.Ι.Ν. Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση στην πόλη της Κέρκυρας με εστίαση στην πολιτιστική & δημιουργική οικονομία εισήγηση στην 1 η συνάντηση για την ΟΧΕ πόλης Κέρκυρας -ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση στην πόλη της Κέρκυρας με εστίαση στην πολιτιστική & δημιουργική οικονομία

Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση στην πόλη της Κέρκυρας με εστίαση στην πολιτιστική & δημιουργική οικονομία ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Π.Ι.Ν. Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση στην πόλη της Κέρκυρας με εστίαση στην πολιτιστική & δημιουργική οικονομία εισήγηση στην 1 η συνάντηση για την ΟΧΕ πόλης Κέρκυρας -ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Π. Κ.Π. «LEADER+» ( )

Ε.Π. Κ.Π. «LEADER+» ( ) Ε.Π. Κ.Π. «LEADER+» (2000-2006) Το τοπικό πρόγραμμα Leader+ της Αναπτυξιακής Κιλκίς δομήθηκε γύρω από την έννοια της υπεροχής συγκεράζοντας σε αυτή έννοιες όπως αυτή της ολικής ποιότητας, της αειφορείας,

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ

Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων 2014-2020 ΚουζούκοςΚωνσταντίνος Δημοσυνεταιριστική Έβρος Α.Ε. Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων H ΤΑΠΤοΚ αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ» Ποσοστό στη.. του Μέτρου. Ποσό (σε ΕΥΡΩ)

ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ» Ποσοστό στη.. του Μέτρου. Ποσό (σε ΕΥΡΩ) ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΜΕΤΡΟΥ 7.9 : «EΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ» Α. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΕΤΡΟΥ Κ.Π.Σ. 2000-2006 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΡΟ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργασίες με τον Λευτέρη Παπαγιαννάκη. Ερευνητικά προγράμματα Ε.Μ.Π. για την. Ερευνητικό πρόγραμμα Ε.Μ.Π. για ένα. Αθήνας Αττικής (δεκαετία 2000)

Συνεργασίες με τον Λευτέρη Παπαγιαννάκη. Ερευνητικά προγράμματα Ε.Μ.Π. για την. Ερευνητικό πρόγραμμα Ε.Μ.Π. για ένα. Αθήνας Αττικής (δεκαετία 2000) Ημερίδα Τ.Ε.Ε. / 11 Φεβρουαρίου 2010 Λουδοβίκος Κ. Βασενχόβεν Ομότιμος Καθηγητής Ε.Μ.Π. Συνεργασίες με τον Λευτέρη Παπαγιαννάκη Ερευνητικά προγράμματα Ε.Μ.Π. για την περιοχή του Ελαιώνα (δεκαετία του 1990)

Διαβάστε περισσότερα

211950LP68 ΜΕΛΕΤΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΗΜΕΙΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΕΡΙΞ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

211950LP68 ΜΕΛΕΤΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΗΜΕΙΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΕΡΙΞ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΛΕΤΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΗΜΕΙΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΕΡΙΞ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ 211950LP68 Σπύρος Μαρτίνης Αρχιτέκτων

Διαβάστε περισσότερα

Εξειδίκευση Αξόνων Στρατηγικής 2014-2020.

Εξειδίκευση Αξόνων Στρατηγικής 2014-2020. Εξειδίκευση Αξόνων Στρατηγικής 2014-2020. Γεώργιος Γιαννούσης Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων - ΕΣΠΑ Κατευθύνσεις Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής Αναπτυξιακό όραμα: «Η συμβολή στην αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑ ΕΛΦΕΙΑΣ-ΧΑΛΚΗ ΟΝΑΣ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑ ΕΛΦΕΙΑΣ-ΧΑΛΚΗ ΟΝΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑ ΕΛΦΕΙΑΣ-ΧΑΛΚΗ ΟΝΑΣ 2012 ΣΥΝΟΛΑ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2012 Συνεχιζόµενα Οικοδοµικά Οδοποιία Αποχέτευση ΣΥΝΟΛΟ Αθροισµα : Η-Μ 397.176,52 12.10 4.178.117,20 10 78.781,83 20 4.654.075,55

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΠ 2000-2006 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2000 2006 NOΕΜΒΡΙΟΣ 2006 2 ΑΞΟΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη Δήμος Λαρισαίων Ο Δήμος Λαρισαίων είναι δικαιούχος χρηματοδότησης προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης από το Περιφερειακό

Διαβάστε περισσότερα

Το όραμα του Δήμου Καλαμάτας για την ταυτότητα της Καλαμάτας στη νέα εποχή

Το όραμα του Δήμου Καλαμάτας για την ταυτότητα της Καλαμάτας στη νέα εποχή Α ΦΑΣΗ Το όραμα του Δήμου Καλαμάτας για την ταυτότητα της Καλαμάτας στη νέα εποχή Η εκπόνηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των Δήμων είναι μια νέα πρόταση υποχρέωση που απορρέει από τα άρθρα 203-207

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΠ 2000-2006 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2000 2006 NOΕΜΒΡΙΟΣ 2006 2 ΑΞΟΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΕΒΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΕΒΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Πληροφορίες: ρ. Μ. Σταµπουλής Θεσσαλονίκη, 13/2/2002 Α.Π.: Β 4 / 1021 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΕΒΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η ολοκλήρωση του

Διαβάστε περισσότερα

Θαλάσσια Αστική Συγκοινωνία Θεσσαλονίκης

Θαλάσσια Αστική Συγκοινωνία Θεσσαλονίκης Θαλάσσια Αστική Συγκοινωνία Θεσσαλονίκης Δρ. Παναγιώτης Παπαϊωάννου Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ Πρόεδρος Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη 26-05-2010

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠ/ΔΠΜΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Σύστημα πολεοδομικών μελετών στην Ελλάδα

ΕΜΠ/ΔΠΜΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Σύστημα πολεοδομικών μελετών στην Ελλάδα ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Θεσ/νίκη Εθνική οδός Τύρναβος Τρίκαλα Βόλος Εθνική οδός Λαμία Αθήνα Πάτρα Βέροια, Θεσ/νίκη Σέρβια, Λάρισα, Αθήνα Εθνική οδός Αθήνας - Πάτρας Σιάτιστα, Καστοριά,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ- ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ- ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ- ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟ 5 ο Ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ Ι ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Εκτός από το γεγονός ότι όπως και αποδείχθηκε από την προηγούµενη οικονοµική ανάλυση η λειτουργία του ΒΙΟΠΑ Πτολεµαΐδας, αναµένεται να είναι οικονοµικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. με τη διατύπωση συγκεκριμένου Αναπτυξιακού Σχεδίου, με την στήριξη του Σχεδίου από μια ισχυρή και βιώσιμη εταιρική σχέση και

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. με τη διατύπωση συγκεκριμένου Αναπτυξιακού Σχεδίου, με την στήριξη του Σχεδίου από μια ισχυρή και βιώσιμη εταιρική σχέση και ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Π 1. SWOT ΑΝΑΛΥΣΗ Στα πλαίσια του παρόντος επιχειρησιακού προγράμματος πρωτοβουλίας LEADER+ θα ενταχθούν περιοχές που θέλουν και μπορούν να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν μια ολοκληρωμένη, βιώσιμη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Σελ. 1

ΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Σελ. 1 Η πολιτική αστικής ανάπτυξης περιλαμβάνει δράσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση των συνθηκών του αστικού περιβάλλοντος και διαβίωσης του πληθυσμού. Η βελτίωση επηρεάζει την ελκυστικότητα της πόλης και αυξάνει

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη διεθνή και ελληνική εμπειρία από την εφαρμογή προγραμμάτων αστικής αναγέννησης. Προτάσεις για το μέλλον

Εισαγωγή στη διεθνή και ελληνική εμπειρία από την εφαρμογή προγραμμάτων αστικής αναγέννησης. Προτάσεις για το μέλλον Προγράμματα αστικής αναγέννησης και βιώσιμη ανάπτυξη. Ελληνικές και Βρετανικές εμπειρίες ΤΕΕ / ΤΚΜ ΣΕΜΠΧΠΑ Εισαγωγή στη διεθνή και ελληνική εμπειρία από την εφαρμογή προγραμμάτων αστικής αναγέννησης. Προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

Ο ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΕΛΕΝΗ ΜΑΙΣΤΡΟΥ 1 Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ: ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΙΣ Ο ΟΥΣ Γ. ΧΑΛΚΙ Η ΚΑΙ ΜΕΓ. ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΥ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

ΜΕΛΕΤΗ: ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΙΣ Ο ΟΥΣ Γ. ΧΑΛΚΙ Η ΚΑΙ ΜΕΓ. ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΥ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΜΕΛΕΤΗ: ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΙΣ Ο ΟΥΣ Γ. ΧΑΛΚΙ Η ΚΑΙ ΜΕΓ. ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΥ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ Α ΣΤΑ ΙΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕΛΕΤΗΣ Η µελέτη έχει ως

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Μάθημα 2Σ6 01. ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Ελένη ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ, Γρηγόρης ΚΑΥΚΑΛΑΣ Χ Ε Ι Μ Ε Ρ Ι Ν Ο Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Μάθημα 2Σ6 01. ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Ελένη ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ, Γρηγόρης ΚΑΥΚΑΛΑΣ Χ Ε Ι Μ Ε Ρ Ι Ν Ο Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Μάθημα 2Σ6 01 ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Ελένη ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ, Γρηγόρης ΚΑΥΚΑΛΑΣ Χ Ε Ι Μ Ε Ρ Ι Ν Ο Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο 2 0 1 3-2014 1 Α. ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΑ Δίκτυο οικισμών και

Διαβάστε περισσότερα

«Συνεχιζόµενη επαγγελµατική κατάρτιση Εκπαίδευση και αρχική κατάρτιση»

«Συνεχιζόµενη επαγγελµατική κατάρτιση Εκπαίδευση και αρχική κατάρτιση» «Συνεχιζόµενη επαγγελµατική κατάρτιση Εκπαίδευση και αρχική κατάρτιση» Ελένη Κρικέλα, Προϊσταµένη Μονάδας Γ ΕΥΣΕΚΤ ράσεις Επαγγελµατικής Κατάρτισης Συγχρηµατοδοτούµενες από το ΕΚΤ στα Επιχειρησιακά Προγράµµατα

Διαβάστε περισσότερα

2η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ 3 ΤΟΥ ΠΑΑ ΕΛΛΑ Α 2007-2013 ΜΕΤΡΑ 311, 312, 313

2η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ 3 ΤΟΥ ΠΑΑ ΕΛΛΑ Α 2007-2013 ΜΕΤΡΑ 311, 312, 313 2η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ 3 ΤΟΥ ΠΑΑ ΕΛΛΑ Α 2007-2013 ΜΕΤΡΑ 311, 312, 313 Περιγραφή προγράµµατος Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων δηµοσίευσε την 2η πρόσκληση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Δήμος Σοφάδων ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Δήμος Σοφάδων ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2014-2019 Δήμος Σοφάδων ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 90 ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Με την ολοκλήρωση της Α φάσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης. Ειδικά Πλαίσια για. Βιομηχανία

Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης. Ειδικά Πλαίσια για. Βιομηχανία ΗΜΕΡΙΔΑ TEE «Ορυκτός Πλούτος και Τοπικές Κοινωνίες» Θέμα: Χωρικός Σχεδιασμός και Αξιοποίηση Ορυκτού Πλούτου: Συγκλίσεις και αποκλίσεις μεταξύ χωρικών επιπέδων Κάρκα Λένα Αρχιτέκτων Μηχ Ε.Μ.Π. - Δρ Γεωγραφίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014 2020

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014 2020 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ 1 1. ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ 1.1 Αναφερθείτε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 2000 2006 Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 2: ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ - ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΤΡΟ 2.3 Υποδομές

Διαβάστε περισσότερα

1. Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ

1. Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ 1 Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΠ ΔΕΠΙΝ 2007-2013 ΚΕΡΚΥΡΑ 6 3-2008 1. Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΠ 2000-2006 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2000 2006 NOΕΜΒΡΙΟΣ 2006 2 ΑΞΟΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρίες Πολεοδομικού Σχεδιασμού

Θεωρίες Πολεοδομικού Σχεδιασμού ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διδακτική ομάδα: Ελένη Ανδρικοπούλου, Γρηγόρης Καυκαλάς 8 ο Μάθημα Αστικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Αειφόρος ανάπτυξη αλιευτικών περιοχών» του ΕΠΑΛ 2007-2013 (Leader)

Αειφόρος ανάπτυξη αλιευτικών περιοχών» του ΕΠΑΛ 2007-2013 (Leader) Αειφόρος ανάπτυξη αλιευτικών περιοχών» του ΕΠΑΛ 2007-2013 (Leader) Αναμενέται σύντομα να προκυρηχθούν τοπικά προγράμματα Leader «Αειφόρου Ανάπτυξης Αλιευτικών Περιοχών», για τις περιοχές Εύβοιας και Χίου.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΑΠ Δυτικής Αθήνας. Π.Ε. Δυτικός Τομέας

ΣΟΑΠ Δυτικής Αθήνας. Π.Ε. Δυτικός Τομέας ΣΟΑΠ Δυτικής Αθήνας Π.Ε. Δυτικός Τομέας Το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Τα ΣΟΑΠ προβλέφτηκαν πρώτη φορά από το Νόμο 2742/1999 Οι προδιαγραφές δημοσιεύτηκαν μόλις το 2012 Ενώ η απαίτηση για πρόβλεψη από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ 7 ο ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2011-2012 ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ: ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Σ. ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ-ΚΟΛΩΝΙΑ, ΛΕΚΤΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Π.4.1 ΦΟΡΕΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΓΠΣ.Ε. ΜΕΣΣΑΤΙ ΟΣ...2 Π.4.2 ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΕΡΓΑ, ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...3

Π.4.1 ΦΟΡΕΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΓΠΣ.Ε. ΜΕΣΣΑΤΙ ΟΣ...2 Π.4.2 ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΕΡΓΑ, ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...3 Π.4. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΠΣ Π.4. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΠΣ...1 Π.4.1 ΦΟΡΕΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΓΠΣ.Ε. ΜΕΣΣΑΤΙ ΟΣ...2 Π.4.2 ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΕΡΓΑ, ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...3 Σελ. 1/8 Π.4.1 ΦΟΡΕΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΠ 2000-2006 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2000 2006 NOΕΜΒΡΙΟΣ 2006 2 ΑΞΟΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγματα δεικτών για την παρακολούθηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος των Δήμων

Παραδείγματα δεικτών για την παρακολούθηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος των Δήμων Π.Ε.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας Παραδείγματα δεικτών για την παρακολούθηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος των Δήμων Ηλίας Λίτσος Μηχανικός Παραγωγής, Msc Περιφ. Ανάπτυξη Περιεχόμενο εισήγησης I. Βασικές έννοιες

Διαβάστε περισσότερα

Η περιοχή του ήµου Μενεµένης βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Πολεοδοµικού Συγκροτήµατος

Η περιοχή του ήµου Μενεµένης βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Πολεοδοµικού Συγκροτήµατος 2 ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΗΜΟΥ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ Η ανάπτυξη των Λαχανοκήπων και της ευρύτερης περιοχής Α. ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΗΜΟΥ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ Η περιοχή του ήµου Μενεµένης βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Πολεοδοµικού

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΜΕΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΛΙΜΕΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Ρομπογιαννάκης Δημήτριος, MSc Πολιτικός Μηχανικός Καλησπερίδων 10, Ηράκλειο, τηλ: 6945 552852 email: drompogiannakis@gmail.com Απρίλιος 2017

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012, ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ»

ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012, ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ» ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ο.Κ.Ε. κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012, ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ» Η Αθήνα, και ειδικότερα

Διαβάστε περισσότερα

Ο στόχος αυτός είναι σε άμεση συνάρτηση με τη στρατηγική της Λισαβόνας, και συγκεκριμένα την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής μέσω:

Ο στόχος αυτός είναι σε άμεση συνάρτηση με τη στρατηγική της Λισαβόνας, και συγκεκριμένα την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής μέσω: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δελτίο Τύπου Ομιλία Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών & Άλλων Πόρων Του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Κυρίου Κωνσταντίνου

Διαβάστε περισσότερα