Φακοί Φωτογραφικής Μηχανής & Ιστόγραμμα Φωτογραφίας. Μιχάλης Ππαλής EFIAP/b

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Φακοί Φωτογραφικής Μηχανής & Ιστόγραμμα Φωτογραφίας. Μιχάλης Ππαλής EFIAP/b"

Transcript

1 Φακοί Φωτογραφικής Μηχανής & Ιστόγραμμα Φωτογραφίας Μιχάλης Ππαλής EFIAP/b

2 Φακοί Φωτογραφικής μηχανής Χρήση φακών στις φωτογραφικές μηχανές Είδη φακών. Χαρακτηριστικά φακών Διάφραγμα & Βάθος Πεδίου

3 Χρήση Φακού στην Φωτογραφική Μηχανή Όταν το φως πέσει πάνω σε ένα αντικείμενο τότε αυτό από κάθε του σημείο ανακλά το φως προς όλες τις κατευθύνσεις. Για να σχηματιστεί μια εικόνα είναι απαραίτητο να μεσολαβήσει μια συσκευή που θα ελέγχει το φως, και η οποία θα οδηγεί τις φωτεινές ακτίνες ώστε αυτές να μην πέφτουν τυχαία και σε όλη την επιφάνεια του αισθητήρα, μια συσκευή που θα συγκεντρώνει και θα οδηγεί τις ακτίνες ώστε να σχηματίζουν μια ορατή εικόνα (είδωλο) που θα φέρνει τις ακτίνες, του κάθε σημείου του αντικειμένου, στη σωστή τους θέση. Αυτή η συσκευή είναι ο ΦΑΚΟΣ.

4 Χρήση Φακού στην Φωτογραφική Μηχανή Είναι ο μηχανισμός εκείνος που μετατρέπει τον τρισδιάστατο κόσμο που ζούμε σε ένα είδωλο δύο διαστάσεων που αποτυπώνεται πάνω στο αισθητήρα. Οι φακοί δημιουργούν τα είδωλα πάνω στον αισθητήρα, με τον ίδιο τρόπο που ένας μεγεθυντικός φακός μαζεύει το φώς του ήλιου για να κάψει ένα κομμάτι χαρτί.

5

6 ΦΑΚΟΣ Το σημαντικότερο εργαλείο για κάθε φωτογραφική μηχανή, ανεξάρτητα από το είδος και την ποιότητα της. O φακός είναι το μέσο που επιδρά άμεσα και καταλυτικά στην τελική ποιότητα της φωτογραφίας. Η ποιότητα των φακών δημιουργεί την καθαρή και ακριβή εικόνα. Ένας πολύ καλός φακός ακόμα και σε μια μέτρια μηχανή, θα βγάλει τεχνικά καλές και ποιοτικές φωτογραφίες. Αντίθετα, η τοποθέτηση ενός φακού χαμηλής ποιότητας σε μια καλή μηχανή, θα δίνει πάντα χαμηλότερης ποιότητας φωτογραφίες. (Το ίδιο ισχύει με τα κακής ποιότητας φίλτρα που τοποθετούνται μπροστά από τον φακό).

7 Μηχανικά και ηλεκτρικά μέρη φακού Ο φακός αποτελείτε από αριθμό οπτικών στοιχείων τα οποία συνδυάζονται μαζί σχηματίζοντας ένα σύστημα που κινείται με ακρίβεια για να ζουμάρει και να εστιάσει (focus). Εξωτερικό περίβλημα. Αποτελείται από αριθμό αμφίκοιλων και αμφίκυρτων οπτικών στοιχείων. Δακτύλιο εστίασης. Δακτύλιο για το zoom (σε φακούς zoom). Στο μπροστινό μέρος, πάσα για να βιδώνουν φίλτρα. 1: αμφίκυρτος φακός 2: αμφίκοιλος φακός

8 Μηχανικά και ηλεκτρικά μέρη φακού Σταθεροποιητή εικόνας (Image stabilization). Επιλογή εστίασης (Auto Manual Focus) Στο πίσω μέρος, μηχανισμό σύνδεσης με το σώμα της μηχανής. Ηλεκτρικές επαφές για μεταφορά των πληροφοριών από το σώμα της μηχανής στο φακό. Διάφραγμα με τον μηχανισμό ελέγχου. Ηλεκτρονικά μέρη για τον έλεγχο του μοτέρ της αυτόματης εστίασης. κτλ

9 NIKON 24-70mm

10 Lens cut in Half

11

12

13 Χαρακτηριστικά φακών Εστιακή απόσταση σε mm Εύρος εστιακών αποστάσεων σε φακούς zoom (28-70mm, mm, 16-35mm κοκ) Μέγιστο άνοιγμα διαφράγματος f/1.8, 2.8, 4, 5.6 κοκ Διάμετρος του φακού σε mm (49mm, 52mm, 55mm, 58mm, 67mm, 77mm κοκ). Η διάμετρός καθορίζει και τα φίλτρα που μπορούν να βιδωθούν μπροστά στον φακό.

14 Είδη φακών Έχουν κατασκευαστεί διάφορα είδη φακών που μας βοηθούν ανάλογα με το τι θα θέλαμε να φωτογραφίσουμε. Κατηγορίες: Φακοί σταθερής εστιακής απόστασης (π.χ. 50mm, 200mm) Φακοί μεταβλητής εστιακής απόστασης (π.χ mm, 16-35mm) Φακοί για κοντινές λήψεις, macro. Φακοί εξειδικευμένοι για την αρχιτεκτονική φωτογραφία, οι φακοί tilt-shift.

15 Διαχωρισμός φακών σταθερής Εστιακής απόστασης Standard (κανονικός) Είναι ο φακός με εστιακή απόσταση 50mm. Μας δίνει εικόνες με μέγεθος και προοπτική που φαίνονται κανονικές στο μάτι. Wide angle (ευρυγώνιος) Ο φακός με εστιακή απόσταση μικρότερη από 50mm. Δηλαδή 35mm, 28mm, 18mm, 10mm. Μας δίνει μικρότερη εικόνα από αυτή που βλέπουμε αλλά με μεγαλύτερη γωνία λήψης. Telephoto (τηλεφακός) Ο φακός με εστιακή απόσταση μεγαλύτερη από 50mm. Δηλαδή 70mm 105mm 200mm 400mm. Ο τηλεφακός μεγεθύνει την εικόνα μακρινών αντικειμένων και έχει μικρότερη γωνία παρατήρησης.

16 Φακός zoom- μεταβλητών εστιακών αποστάσεων Φακός πολλαπλών εστιακών αποστάσεων που ορίζεται από την ελάχιστη και μέγιστη εστιακή απόσταση που μπορεί να επιτύχει. Μπορεί να είναι 2Χ δηλαδή να διπλασιάζει την εστιακή απόσταση (π.χ ) ή 3Χ (π.χ ) ή και μεγαλύτερος. Ένας φακός ζουμ μπορεί να έχει δύο δακτυλίους, ένα για την εστίαση και ένα για την αλλαγή εστιακών αποστάσεων ή και οι δύο λειτουργίες να γίνονται με τον ίδιο δακτύλιο (περιστροφικά και μπρος πίσω). Σε φακούς zoom συναντούμε και μεταβλητά μέγιστα διαφράγματα π.χ. f/ Το μεγαλύτερο μέγιστο διάφραγμα είναι στη μικρή εστιακή απόσταση και το μικρότερο μέγιστο στη μεγάλη εστιακή απόσταση.

17

18

19 Η Εστιακή Απόσταση (Focal length) Η πιο σημαντική διαφορά μεταξύ των φακών είναι η εστιακή τους απόσταση, δηλαδή η απόσταση ανάμεσα στο οπτικό κέντρο του φακού και του αισθητήρα της μηχανής*. Αυτή η απόσταση μετριέται όταν ο φακός είναι εστιασμένος στο άπειρο (δηλαδή σε μια απόσταση απομακρυσμένη, ώστε το φως να φτάνει σε αυτόν με ακτίνες σχεδόν παράλληλες). *Ο αισθητήρας είναι τοποθετημένος στο εστιακό επίπεδο του φακού.

20 Οπτικό κέντρο

21

22 Διαχωρισμός Φακών Image Stabilization Φακός με Σταθεροποιητή εικόνας (image stabilization lens): Μειώνει τις δονήσεις κατά τη λήψη (IS-Canon, VR-Nikon, O.I.S- Panasonic, OS-Sigma, VC-Tamron). Χρήσιμο όταν απαιτείται μεγάλος χρόνος έκθεσης και δεν υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης σε τρίποδα. Όταν η μηχανή είναι τοποθετημένη σε τρίποδα συστήνεται από τους κατασκευαστές να απενεργοποιούμε το Image Stabilization. Σήμερα υπάρχει και σύστημα σταθεροποίησης της εικόνας, το οποίο βρίσκεται στο σώμα της μηχανής π.χ. SONY

23 NIKON VR & VR II Sigma OS Canon IS

24 Διαχωρισμός Φακών- Φακοί Crop Ο επόμενος διαχωρισμός των φακών έχει να κάνει με το μέγεθος του αισθητήρα της μηχανής μας. Υπάρχουν φακοί που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις μηχανές ανεξάρτητα από το μέγεθος του αισθητήρα της μηχανής (full frame ή μικρότερο) και φακοί που χρησιμοποιούνται μόνο σε μηχανές με αισθητήρα μικρότερο από full frame (24Χ36mm). (Canon EF-S, Nikon DX, SONY DT, Pentax DA, Sigma DC, Tamron Di- II) H περισσότερες φωτογραφικές μηχανές έχουν την δυνατότητα να αναγνωρίζουν και τα δύο είδη φακών.

25 Crop factor Γωνία παρατήρησης, όλων των φακών όταν αυτοί χρησιμοποιούνται σε μηχανές με αισθητήρα μικρότερο από 24Χ36mm ή full frame, μειώνεται!!!

26 30

27

28

29 Διαχωρισμός φακών - Ειδικοί φακοί Φακός «μάτι ψαριού» (fisheye lens): Υπερευρυγώνιος φακός 180 μοιρών. Έχει συνήθως εστιακή απόσταση 8 ή 10 mm. Φακός μάκρο (macro lens): Φακός ικανός να εστιάσει σε πολύ κοντινή απόσταση (π.χ. μέχρι και 25 εκ.). Ιδανικά, ένας macro φακός πρέπει να δίνει είδωλο με σχέση μεγέθυνσης 1:1 προς το αντικείμενο. Φακοί μάκρο είναι σταθερής εστιακής απόστασης. Φακός Tilt: Φακός που χρησιμοποιείτε στην αρχιτεκτονική φωτογραφία για την αποφυγή των παραμορφώσεων που δημιουργούν οι ευρυγώνιοι φακοί όταν φωτογραφίζουμε ψηλά κτήρια.

30 Sigma 10mm fisheye

31 Nikon 105mm micro

32

33 Διάφραγμα φακών-aperture Το διάφραγμα είναι ένα από τα πλέον χρήσιμα μέρη του φακού και της φωτογραφικής μηχανής γενικότερα. Η μέγιστη τιμή του καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη ποιότητα και τη τιμή του φακού. Χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της ποσότητας του φωτός που περνά από το φακό στο σώμα της μηχανής για να γράψει στον αισθητήρα και είναι χρήσιμο για τον έλεγχο του βάθους πεδίου.

34 Τι είναι το διάφραγμα του φακού; Είναι η οπή στη βάση του φακού μεταβλητής διαμέτρου που διαμέσου αυτής περνά το φως στην μηχανή. Συμβολίζεται με το λατινικό γράμμα f και αναφέρεται σαν f/stop. Είναι ο λόγος της εστιακής απόστασης του φακού προς τη διάμετρο του κύκλου ανοίγματος. Είναι αντιστρόφως ανάλογη με το πραγματικό άνοιγμα. Δηλαδή f/2.8 είναι μεγαλύτερο άνοιγμα, μας δίνει περισσότερο φως και f/22 είναι μικρότερο άνοιγμα, μας δίνει λιγότερο φως. Επίσης, θα πούμε ότι μεγαλύτερο διάφραγμα μας δίνει μικρότερο βάθος πεδίου και μικρότερο f/stop αντίστοιχα μεγαλύτερο βάθος πεδίου. Μπορείτε εξάλλου να το διαπιστώσετε και μόνοι σας τραβώντας το ίδιο κάδρο με διαφορετικά f/stop.

35

36

37 Η ποσότητα του φωτός που περνά μέσα από κάθε άνοιγμα διαφράγματος είναι η διπλάσια από την ποσότητα που περνά μέσα από το επόμενο άνοιγμα και η μισή από αυτή που περνά μέσα από το προηγούμενο άνοιγμα.

38 Βάθος πεδίου Από ολόκληρη την εικόνα που βλέπουμε την ώρα της φωτογράφησης μόνο ένα επίπεδο αποτυπώνεται με απόλυτη ευκρίνεια πάνω στον αισθητήρα της μηχανής μας. Είναι το επίπεδο στο οποίο επιλέγουμε να εστιάσουμε με το φακό μας. Θέματα που βρίσκονται μέσα σε μια απόσταση, μπροστά και πίσω από το σημείο απόλυτης ευκρίνειας εμφανίζονται να είναι, απόλυτα εστιασμένα. Η απόσταση αυτή ονομάζεται βάθος πεδίου.

39 Βάθος πεδίου άνοιγμα διαφράγματος 50mm f/4.5 50mm f/11 50mm f/22

40 Συντήρηση φακών Όταν αγοράζουμε ένα ακριβό φακό σήμερα, εκτός από το εξαιρετικής ποιότητα κρύσταλλο, πληρώνουμε και για την επίστρωση αυτών των κρυστάλλων, για την μέγιστη απόδοση του κοντράστ και την αποφυγή αντανακλάσεων. 3 πιο βασικά εργαλεία συντήρησης Πινέλο πανάκι Microfiber φυσερό Χρήση ειδικού υγρού το όποιο βάζουμε στο Microfiber μετά που θα απομακρύνουμε την σκόνη.

41 Συντήρηση φακών Προσοχή λοιπόν στο μπροστινό και πίσω στοιχείο. Επιβάλλετε συχνός καθαρισμός ειδικά του μπροστινού μέρους. Δακτυλιές: Αποτελούνται από υγρά και λίπος που περιέχουν συνήθως κάποια οξέα- ό,τι πιο δυσάρεστο για την ακριβή και ευαίσθητη μπροστινή επίστρωση του φακού μας! Γι αυτό συνίσταται πάντα η χρήση κάποιου καλής ποιότητας φίλτρου, είτε ενός UV είτε ενός Skylight, για την υλική προστασία του μπροστινού στοιχείου, το οποίο μπορούμε να το βγάζουμε όποτε απαιτείται απόλυτη οπτική ποιότητα.

42 Επιλογή φωτογραφικού φακού Τι θέλω να φωτογραφίζω και που θα χρησιμοποιώ τις φωτογραφίες? Φακοί ταξιδιού (Travel lenses) Μεγάλο εύρος εστιακής απόστασης π.χ mm. Ευελιξία (φακός για όλες τις χρήσεις π.χ τοπίο, πορτραίτο, ζώα κοκ), χαμηλού βάρους και κόστους. Μειωμένη ποιότητα. Φακοί για τοπία Τοπίο = Ποιότητα => Φακός για τοπίο. πχ, 14-24, 10-20mm, 16-35mm Φακοί για ζώα / πουλιά = Τηλεφακοί ή Ζοοm φακοί μεγάλης εστιακής απόστασης + Φακοί ποιότητας. π.χ 300mm f4, 500mmF mm κοκ. Φακοί Macro.

43 Επιλογή φωτογραφικού φακού Επιλογή σε σχέση με μέγιστο διάφραγμα. Φωτογραφία σε χαμηλούς φωτισμός = φακός με διάφραγμα f2.8, f1.8, f1.4. Συνήθως μεγάλο μέγιστο διάφραγμα = ποιοτικός φακός. Φακοί prime Γενικά αποδεκτό ότι είναι οι ποιο ποιοτικοί φακοί 20mm, 50mm, 85mm 200mm κοκ. ΤΙΜΗ - Δεν θα αγοράσω ένα ακριβό φακό τοπίου η φακό Macro αν θα τους χρησιμοποιώ μια 1 φορά τον χρόνο.

44 Εισαγωγή στην κατανόηση του Ιστογράμματος (Histogram) της φωτογραφικής μηχανής Μιχάλης Ππαλής ΕFIAP/b

45 Digital/Film O ψηφιακός αισθητήρας είναι παρόμοιος με το φιλμ. Μπορεί αν γίνει υπερέκθεση (overexpose) της εικόνας (blown highlights) Μπορεί να γίνει υπο-έκθεση (underexpose) της εικόνας image (too dark) Το φωτόμετρο φωτομετρά με βάση το 18% γκρίζο gray Η ψηφιακή εικόνα φυλάει τις χρωματικές πληροφορίες σε αριθμούς.

46 Dynamic Range of Light Values

47 Τι είναι το ιστόγραμμα? Το ιστόγραμμα για μια ψηφιακή εικόνα είναι ένα γράφημα που απεικονίζει τις τονικές τιμές των pixel μέσα στην εικόνα από το αμιγώς μαύρο στο άσπρο (pure black to pure white) για κάθε φωτεινό επίπεδο (brightness level).. Το ιστόγραμμα δείχνει τον αριθμό των pixel στην εικόνα με μια συγκεκριμένη φωτεινότητα και αναπαριστά αυτούς τους αριθμούς σε γράφημα.

48 Πως διαβάζεται το Ιστόγραμμα? Η κλίμακα της φωτεινότητας εκτείνεται στον οριζόντιο άξονα x και κυμαίνεται από Ο αριθμός 0 στην αριστερή πλευρά αντιπροσωπεύει το αμιγώς μαύρο χρώμα και ο αριθμός 255 στη δεξιά πλευρά αντιπροσωπεύει το αμιγώς λευκό χρώμα. Ο κατακόρυφος άξονας y αποτελεί τον αριθμό των pixel που περιλαμβάνονται σε ένα συγκεκριμένο τόνο. Όσο υψηλότερη είναι η τιμή στον κατακόρυφο άξονα τόσο περισσότερα είναι τα pixel που έχει ένας συγκεκριμένος τόνος. Το διπλανό ιστόγραμμα δείχνει πως υπάρχουν πολλά pixel στο μεσαίο εύρος του γκρίζου τόνου, αλλά όχι και τόσα πολλά στο φωτεινότερο ή σκοτεινότερο εύρος.

49 Πως διαβάζεται το Ιστόγραμμα? Μια εικόνα με ισορροπημένη έκθεση θα δείχνει ένα γράφημα που μπορεί να περιλαμβάνει υψηλά και χαμηλά σημεία, αλλά το τονικό εύρος θα εξακολουθεί να δείχνει μια κατανομή των τιμών pixel περίπου εντός του πλήρους εύρους φωτεινότητας Εικόνες στις οποίες το γράφημα παρουσιάζει μεγαλύτερη κλίση προς τα αριστερά του ιστογράμματος (μαύρο) ή προς τα δεξιά (άσπρο), θα έχει μεγάλα τμήματα της εικόνας που δεν περιλαμβάνουν καθόλου λεπτομέρειες. Αυτό υποδεικνύει υπό- ή υπερέκθεση και η επεξεργασία σε επόμενο στάδιο γίνεται πιο δύσκολη εξαιτίας της απουσίας λεπτομερειών στην εικόνα. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχήμα για να είναι ορθό ένα ιστόγραμμα. Όλα εξαρτώνται από την φωτεινότητα του θέματος και του γύρο περιβάλλοντος

50 Ιστόγραμμα Ομαδοποίηση τόνων.

51

52 Ιστόγραμμα - Παραδείγματα

53

54

55

56

57 Χρήση ιστογράμματος Τα ιστογράμματα μπορούν να είναι χρήσιμα κατά τη φωτογράφιση σε συνθήκες έντονου φωτισμού όταν είναι δύσκολο να δείτε την οθόνη της φωτογραφικής μηχανής και να κρίνετε σωστά την έκθεσή σας. Όταν δεν είναι calibrated η οθόνη της μηχανής με αποτέλεσμα η εικόνα στην μηχανή μας να μην είναι σωστής φωτεινότητας. Αποφυγή των highlight και lowlight clipping. Η ικανότητα να ερμηνεύετε ένα ιστόγραμμα είναι βασική στην κατανόηση του τρόπου χρήσης του για την εκτίμηση της έκθεσης. Μόνο το ιστόγραμμα δεν αρκεί για να εκτιμήσει κανείς την έκθεση, αλλά όταν γνωρίζετε τη φιλοσοφία του γραφήματος, μπορείτε να κρίνετε την έκθεση της εικόνας

58 Παραδείγματα διόρθωσης ιστογράμματος

59 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Φωτογραφική μηχανή - Αρχή λειτουργίας.

Φωτογραφική μηχανή - Αρχή λειτουργίας. Ο25 Φωτογραφική μηχανή - Αρχή λειτουργίας. 1 Σκοπός Στην άσκηση αυτή γίνεται μία παρουσίαση των βασικών στοιχείων της φωτογραφικής μηχανής (φακός φωτοφράκτης - διάφραγμα αισθητήρας) καθώς και μία σύντομη

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Εν Αθήναις e-book 2012

ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Εν Αθήναις e-book 2012 ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Εν Αθήναις e-book 2012 Συγγραφέας: dimdom 2 ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Εν Αθήναις e-book 2012 ΦΑΚΟΙ Τό φῶς ἀπό τά κοντινά ἀντικείμενα συγκλίνει πίσω ἀπό τό φακό, στό ἐπίπεδό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΗ & ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΑΚΩΝ Ο ΦΑΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ... 58... Επιμέλεια, παρουσίαση: Σταυρίδης Ιορδάνης - editor@dpmag.

ΕΙΔΗ & ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΑΚΩΝ Ο ΦΑΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ... 58... Επιμέλεια, παρουσίαση: Σταυρίδης Ιορδάνης - editor@dpmag. ... 58... ΕΙΔΗ & ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΑΚΩΝ Ο ΦΑΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗΧΑΝΗ Επιμέλεια, παρουσίαση: Σταυρίδης Ιορδάνης - editor@dpmag.gr Tα πάντα για την Ψηφιακή Φωτογραφία Canon www.digitalphotos.gr Η επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργική Φωτογράφηση

Δημιουργική Φωτογράφηση Φωτογραφική Ομάδα «Πολύμορφο» 2η Παρουσίαση: Δημιουργική Φωτογράφηση Πάτρα, Νοέμβρης 2010 Σύνοψη Παρουσίαση 1η: Βασικοί κανόνες αισθητικής στη φωτογραφία. Παρουσίαση 2η: Τεχνικές Δημιουργικής Φωτογράφησης.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 33 ΦακοίκαιΟπτικάΣτοιχεία. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Κεφάλαιο 33 ΦακοίκαιΟπτικάΣτοιχεία. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Κεφάλαιο 33 ΦακοίκαιΟπτικάΣτοιχεία ΠεριεχόµεναΚεφαλαίου 33 Λεπτοί Φακοί- ιάδοση Ακτίνας Εξίσωση Λεπτού Φακού-Μεγέθυνση Συνδυασµός Φακών ΟιεξίσωσητουΟπτικού Φωτογραφικές Μηχανές : Ψηφιακές και Φιλµ ΤοΑνθρώπινοΜάτι;

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΦΑΚΟΥ ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ CANON. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΠΡΟΣΜΕΝΟ. 0189W880

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΦΑΚΟΥ ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ CANON. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΠΡΟΣΜΕΝΟ. 0189W880 ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΦΑΚΟΥ ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ CANON. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΠΡΟΣΜΕΝΟ. 0189W880 ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΩΣ ΚΑΙ 300 ΓΙΑ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΦΑΚΟΥΣ Αγοράστε την Canon EOS 7D Mark II και οποιονδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΟΠΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΟΠΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΟΠΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ Άσκηση 4. Διαφράγματα. Θεωρία Στο σχεδιασμό οπτικών οργάνων πρέπει να λάβει κανείς υπόψη και άλλες παραμέτρους πέρα από το πού και πώς σχηματίζεται το είδωλο ενός

Διαβάστε περισσότερα

I AM YOUR 1 NIKKOR FINDER

I AM YOUR 1 NIKKOR FINDER I AM YOUR FINDER I AM VISUAL PERFECTION Οι φωτογραφικές μηχανές συστήματος Nikon 1 σάς χαρίζουν έναν υπέροχο τρόπο να αποτυπώνετε την ταχύτητα της ζωής. Με απόδοση εκπληκτικής ταχύτητας, εντυπωσιακή ποιότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2013-14 «ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ»

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2013-14 «ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ» ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2013-14 «ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ» Το ανθρώπινο μυαλό ξεχωρίζει και κρατάει τα σημαντικότερα, ο φακός- φιλμ γράφει τα πάντα Μια φωτογραφία καταγράφει περισσότερα απ αυτά

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Project σε 2 βασικές τεχνικές φωτογραφίας! Αγγελοπούλου Αφροδίτη Αρμάου Αλίκη Αναγνωστοπούλου Φωτεινή Γαλάνη Χρυσάνθη Γκοντζή Ελένη

Παρουσίαση Project σε 2 βασικές τεχνικές φωτογραφίας! Αγγελοπούλου Αφροδίτη Αρμάου Αλίκη Αναγνωστοπούλου Φωτεινή Γαλάνη Χρυσάνθη Γκοντζή Ελένη Παρουσίαση Project σε 2 βασικές τεχνικές φωτογραφίας! Αγγελοπούλου Αφροδίτη Αρμάου Αλίκη Αναγνωστοπούλου Φωτεινή Γαλάνη Χρυσάνθη Γκοντζή Ελένη Καθηγητης: κ.μαυροειδής Τμήμα: Α1 Το βάθος πεδίου (Depth of

Διαβάστε περισσότερα

CINEMATOGRAPHY - Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ. ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

CINEMATOGRAPHY - Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ. ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ CINEMATOGRAPHY - Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ. ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Παράγοντες που επηρεάζουν την έκθεση στο φως Η φωτογραφία είναι η τέχνη και η τεχνική της καταγραφής μιας εικόνας πάνω σε μια φωτοευαίσθητη

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΘΕΜΑ: Επεξεργασία φωτογραφίας Αρχές λειτουργίας φωτογραφικών μηχανών

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΘΕΜΑ: Επεξεργασία φωτογραφίας Αρχές λειτουργίας φωτογραφικών μηχανών ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΘΕΜΑ: Επεξεργασία φωτογραφίας Αρχές λειτουργίας φωτογραφικών μηχανών 1ο ΓΕΛ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΤΜΗΜΑ: PR-4 ΜΑΘΗΤΕΣ: ΣΟΦΙΑΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΟΥΣΙΔΗΣ ΤΙΜΟΛΕΩΝ ΤΖΑΦΕΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΟΜΠΑΝΗ ΘΩΜΑΗ

Διαβάστε περισσότερα

Επιλέγοντας τον σωστό φακό

Επιλέγοντας τον σωστό φακό Επιλέγοντας τον σωστό φακό Αφού έχομε επιλέξει την κάμερα κλειστόυ κυκλώματος, το επόμενο βήμα είναι να επιλέξουμε το σωστό φακό και τα σωστά υλικά για το σύστημα σας. Αυτός ο σύντομος οδηγός στοχεύει

Διαβάστε περισσότερα

Compact Digital Cameras

Compact Digital Cameras Compact Digital Cameras How-to and tips Φωτογραφική οµάδα «Πολύµορφο» Πάτρα, Ιανουάριος 2012 ηµήτρης Σ. Compact ψηφιακή µηχανή Βασικά πλεονεκτήµατα: 1. Μικρότερο κόστος από τις D-SLR 2. Μικρότερο µέγεθος

Διαβάστε περισσότερα

Long-Exposure Photography

Long-Exposure Photography Long-Exposure Photography Φωτογραφία Μακράς έκθεσης Μιχάλης Ππαλής - EFIAP ΟΡΙΣΜΟΣ Στην Φωτογραφία Μακράς Έκθεσης ή Long-exposure photography ή Τime-Exposure photography χρησιμοποιείται μακράς διάρκειας

Διαβάστε περισσότερα

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ http://www.samsung.com/gr/article/revealing-the-secrets-of-taking-night-time-photos Παρουσίαση: Θάνος Παπαδημητρίου Η νυχτερινή φωτογραφία είναι πραγματικά γοητευτική. Τα υπέροχα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΩ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΩ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΩ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ Γαλαξίας(Milky way)& Star trail ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ: ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ Α ΜΕΡΟΣ Τι είναι ο Γαλαξίας. Πως εντοπίζουμε τον Γαλαξία. Ποιες μέρες και ώρες μπορούμε να φωτογραφίσουμε. Τι πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ. 1. Εξέδρες για αεροφωτογράφηση

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ. 1. Εξέδρες για αεροφωτογράφηση ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ 1. Εξέδρες για αεροφωτογράφηση Από τη στιγμή που άνθρωπος ανακάλυψε τη σπουδαιότητα της αεροφωτογραφίας, άρχισε να αναζητά τρόπους και μέσα που θα του επέτρεπαν

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεπισκόπηση - Φωτοερμηνεία

Τηλεπισκόπηση - Φωτοερμηνεία ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Τηλεπισκόπηση - Φωτοερμηνεία Ενότητα 2: Εισαγωγή στην Αεροφωτογραφία. Κωνσταντίνος Περάκης Ιωάννης Φαρασλής Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΑΒΑΤΗΡΙΑ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΑΒΑΤΗΡΙΑ Μαζί με την αίτηση έκδοσης διαβατηρίου πρέπει να υποβάλλεται μία (1) πρόσφατη φωτογραφία. Οι φωτογραφίες των αιτουμένων διαβατήριο πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

1. Το κυνήγι των άστρων.

1. Το κυνήγι των άστρων. Η αστροφωτογραφία στο παρελθόν με αναλογικά μέσα ήταν μια πολύπλοκη διαδικασία..σήμερα με την αλματώδη ανάπτυξη των ψηφιακών μηχανών και των ρομποτικών στηρίξεων η αστροφωτογραφία έχει γίνει προσιτή σχεδόν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΟΠΤΙΚΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ Καθ. Η. Ν. Γλύτσης, Tηλ.: 210-7722479 - e-mail:

Διαβάστε περισσότερα

OLYMPUS FE-170. Τύπος Τύπος Compact

OLYMPUS FE-170. Τύπος Τύπος Compact OLYMPUS FE-170 Τύπος Τύπος Compact Υπάρχουν 3 βασικοί τύποι ψηφιακών φωτογραφικών µηχανών: - Οι compact: προσεγµένο σχέδιο, µικρές διαστάσεις και άνετη χρήση. - Οι reflex: υψηλές επιδόσεις, εξαιρετικό

Διαβάστε περισσότερα

Ναι. +/- 2 επίπεδα. Σύστημα εστίασης Αυτόματη εστίαση TTL iesp με ανίχνευση της αντίθεσης Ανίχνευση Προσώπων AF, iesp, Σημειακή, AF Tracking

Ναι. +/- 2 επίπεδα. Σύστημα εστίασης Αυτόματη εστίαση TTL iesp με ανίχνευση της αντίθεσης Ανίχνευση Προσώπων AF, iesp, Σημειακή, AF Tracking µ TOUGH-3000 - Χαρακτηριστικά Αισθητήρας εικόνας Ενεργά pixels Διάταξη φίλτρου Πλήρης ανάλυση Τύπος 12 Megapixels Φίλτρο βασικών χρωμάτων (RGB) 12,7 Megapixels 1/2,33 '' Αισθητήρας CCD Φακός Οπτικό zoom

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ I Β Ενιαίου Λυκείου. (μάθημα ενδιαφέροντος)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ I Β Ενιαίου Λυκείου. (μάθημα ενδιαφέροντος) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ I Β Ενιαίου Λυκείου (μάθημα ενδιαφέροντος) 1 ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ Με τη διδασκαλία του μαθήματος επιδιώκεται η μύηση των μαθητών στον κόσμο της φωτογραφίας ώστε να: 1. Αντιλαμβάνονται οι

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ ΔΡ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΠΙΝΑΣ Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης Email: binasbill@iesl.forth.gr Thl. 1269 Crete Center for Quantum Complexity and Nanotechnology Department of Physics, University

Διαβάστε περισσότερα

I AM YOUR EYES. iamnikon.gr

I AM YOUR EYES. iamnikon.gr I AM YOUR EYES iamnikon.gr Δείτε τον κόσμο με διαφο Κάθε φωτογράφος είναι μοναδικός, με διαφορετικές ιδέες, εμπειρίες και δημιουργική οπτική. Για όλες αυτές τις ιδιότητές σας υπάρχει ένας φακός NIKKOR

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση των Canon cine-primes mm

Παρουσίαση των Canon cine-primes mm Παρουσίαση Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Αν. Καθηγητής, ΑΠΘ, Διευθυντής φωτογραφίας, GSC, www.theodoropoulos.info Παρουσίαση των Canon cine-primes 14-24-35-50-85-135mm Μας δόθηκε πρόσφατα η ευκαιρία να δοκιμάσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Φιλοσοφία design μίας μοναδικής γραμμής. Η Olympus εγκαθιδρύει τη σειρά M.Zuiko F1.2 PRO prime με δύο νέους φακούς.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Φιλοσοφία design μίας μοναδικής γραμμής. Η Olympus εγκαθιδρύει τη σειρά M.Zuiko F1.2 PRO prime με δύο νέους φακούς. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Φιλοσοφία design μίας μοναδικής γραμμής Η Olympus εγκαθιδρύει τη σειρά M.Zuiko F1.2 PRO prime με δύο νέους φακούς. Αθήνα 25. Οκτωβρίου 2017 Η Olympus μόλις κυκλοφόρησε δύο νέους prime φακούς

Διαβάστε περισσότερα

Φωτογραφία Λουλουδιών

Φωτογραφία Λουλουδιών Φωτογραφία Λουλουδιών Μιχάλης Ππαλής - EFIAP 2014 Michalis Ppalis www.mpalis.com MPpalis MPpalis MPpalis MPpalis MPpalis MPpalis MPpalis MPpalis MPpalis MPpalis MPpalis ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ-FLOWERS Τα λουλούδια είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κάμερες CCTV Ευαισθησία Ανάλυση Αντιστάθμιση οπίσθιου φωτισμού (BLC, Back Light Control) Ισορρόπηση χρώματος Συντελεστής Gamma

Κάμερες CCTV Ευαισθησία Ανάλυση Αντιστάθμιση οπίσθιου φωτισμού (BLC, Back Light Control) Ισορρόπηση χρώματος Συντελεστής Gamma Κάμερες CCTV Ευαισθησία Η ευαισθησία μιας κάμερας CCD, είναι η μέτρηση της απόδοσής της σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Οι περισσότεροι κατασκευαστές δηλώνουν τη στάθμη ευαισθησίας των καμερών τους, ως μια

Διαβάστε περισσότερα

Ανάκλαση Είδωλα σε κοίλα και κυρτά σφαιρικά κάτοπτρα. Αντώνης Πουλιάσης Φυσικός M.Sc. 12 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Ανάκλαση Είδωλα σε κοίλα και κυρτά σφαιρικά κάτοπτρα. Αντώνης Πουλιάσης Φυσικός M.Sc. 12 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Ανάκλαση Είδωλα σε κοίλα και κυρτά σφαιρικά κάτοπτρα Αντώνης Πουλιάσης Φυσικός M.Sc. 12 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Πουλιάσης Αντώνης Φυσικός M.Sc. 2 Ανάκλαση Είδωλα σε κοίλα και κυρτά σφαιρικά κάτοπτρα Γεωμετρική

Διαβάστε περισσότερα

Εξοπλισμός για τον Ερασιτέχνη Αστρονόμο. Χάρης Καμπάνης

Εξοπλισμός για τον Ερασιτέχνη Αστρονόμο. Χάρης Καμπάνης Εξοπλισμός για τον Ερασιτέχνη Αστρονόμο Χάρης Καμπάνης Τι μας ενδιαφέρει να παρατηρούμε πώς και από πού. Μας Ενδιαφέρει Παρατήρηση Πλανητών, Ηλιακή Παρατήρηση, Βαθύς Ουρανός; Θα Παρατηρούμε μέσα από την

Διαβάστε περισσότερα

I AM YOUR EYES. iamnikon.gr

I AM YOUR EYES. iamnikon.gr I AM YOUR EYES iamnikon.gr Δείτε τον κόσμο με διαφο ρετική ματιά Κάθε φωτογράφος είναι μοναδικός, με διαφορετικές ιδέες, εμπειρίες και δημιουργική οπτική. Για όλες αυτές τις ιδιότητές σας υπάρχει ένας

Διαβάστε περισσότερα

I AM YOUR EYES.

I AM YOUR EYES. I AM YOUR EYES www.nikon.gr Δείτε τον κόσμο με διαφο ρετική ματιά Κάθε φωτογράφος είναι μοναδικός, με διαφορετικές ιδέες, εμπειρίες και δημιουργική οπτική. Για όλες αυτές τις ιδιότητές σας υπάρχει ένας

Διαβάστε περισσότερα

7.1 ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ ΦΑΚΩΝ

7.1 ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ ΦΑΚΩΝ 7.1 ΑΣΚΗΣΗ 7 ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ ΦΑΚΩΝ ΘΕΩΡΙΑ Όταν φωτεινή παράλληλη δέσμη διαδιδόμενη από οπτικό μέσο α με δείκτη διάθλασης n 1 προσπίπτει σε άλλο οπτικό μέσο β με δείκτη διάθλασης n 2 και

Διαβάστε περισσότερα

Φωτογράφηση υψηλής ταχύτητας με φλας. High speed Flash Photography ΜΑΡΩ ΚΑΡΑΒΑ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΚΟΥΛΑ ΚΟΜΟΔΡΟΜΟΥ Χ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ

Φωτογράφηση υψηλής ταχύτητας με φλας. High speed Flash Photography ΜΑΡΩ ΚΑΡΑΒΑ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΚΟΥΛΑ ΚΟΜΟΔΡΟΜΟΥ Χ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ Φωτογράφηση υψηλής ταχύτητας με φλας High speed Flash Photography ΜΑΡΩ ΚΑΡΑΒΑ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΚΟΥΛΑ ΚΟΜΟΔΡΟΜΟΥ Χ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ Περίληψη 2 Ορισμός φωτογραφίας Ορισμός High-speed photography Ιστορική Αναδρομή High-speed

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ ΔΡ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΠΙΝΑΣ Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης Email: binasbill@iesl.forth.gr Thl. 1269 Crete Center for Quantum Complexity and Nanotechnology Department of Physics, University

Διαβάστε περισσότερα

I AM YOUR EYES. www.nikon.gr

I AM YOUR EYES. www.nikon.gr I AM YOUR EYES www.nikon.gr Δείτε τον κόσμο με διαφο ρετική ματιά Κάθε φωτογράφος είναι μοναδικός, με διαφορετικές ιδέες, εμπειρίες και δημιουργική οπτική. Για όλες αυτές τις ιδιότητές σας υπάρχει ένας

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ ΔΡ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΠΙΝΑΣ Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης Email: binasbill@iesl.forth.gr Thl. 1269 Crete Center for Quantum Complexity and Nanotechnology Department of Physics, University

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Αστροφωτογραφία ένα ταξίδι στο σύμπαν. Ανδρέας Παπαλάμπρου Πάτρα, 2 Νοεμβρίου 2016

Εισαγωγή στην Αστροφωτογραφία ένα ταξίδι στο σύμπαν. Ανδρέας Παπαλάμπρου Πάτρα, 2 Νοεμβρίου 2016 Εισαγωγή στην Αστροφωτογραφία ένα ταξίδι στο σύμπαν Ανδρέας Παπαλάμπρου Πάτρα, 2 Νοεμβρίου 2016 Αστροφωτογραφία Είδη αστροφωτογραφίας Τρία βασικά είδη (με απλουστευτική προσέγγιση) Ηλιακού συστήματος Βαθέως

Διαβάστε περισσότερα

2. Ο οφθαλμός ως οπτικό σύστημα

2. Ο οφθαλμός ως οπτικό σύστημα 2. Ο οφθαλμός ως οπτικό σύστημα 2 Απριλίου 20 Η δομή του οφθαλμού Ιδωμένος ως ένα οπτικό όργανο, ο ανθρώπινος οφθαλμός επιτελεί την ακόλουθη λειτουργία. Δέχεται εισερχόμενες ακτίνες φωτός από απομακρυσμένα

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας ιδάσκων: Βασίλειος Γαργανουράκης. Ανθρώπινη Όραση - Χρωµατικά Μοντέλα

Α.Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας ιδάσκων: Βασίλειος Γαργανουράκης. Ανθρώπινη Όραση - Χρωµατικά Μοντέλα Ανθρώπινη Όραση - Χρωµατικά Μοντέλα 1 Τι απαιτείται για την όραση Φωτισµός: κάποια πηγή φωτός Αντικείµενα: που θα ανακλούν (ή διαθλούν) το φως Μάτι: σύλληψη του φωτός σαν εικόνα Τρόποι µετάδοσης φωτός

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλη συλλογή φακών για άριστο οπτικό αποτέλεσμα Κατάλογος αξεσουάρ E-System

Μεγάλη συλλογή φακών για άριστο οπτικό αποτέλεσμα Κατάλογος αξεσουάρ E-System Μεγάλη συλλογή φακών για άριστο οπτικό αποτέλεσμα Κατάλογος αξεσουάρ E-System Περιεχόμενα Εισαγωγή... 4 Zoom πλήρους φάσματος... 8 Ευρυγώνιοι φακοί zoom... 10 Βασικοί φακοί zoom... 12 Τηλεφακοί zoom...

Διαβάστε περισσότερα

TFT TV. Τι είναι οι TFT και πως λειτουργούν;

TFT TV. Τι είναι οι TFT και πως λειτουργούν; TFT TV Τι είναι οι TFT και πως λειτουργούν; Η ετυμολογία του όρου TFT (Thin Film Transistor ή τρανζίστορ λεπτού φιλμ) μας παραπέμπει στο δομικό στοιχείο ελέγχου της οθόνης, που είναι το τρανζίστορ. Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ Άσκηση 4: Σφάλματα φακών: Ι Σφαιρική εκτροπή Εξεταζόμενες γνώσεις: σφάλματα σφαιρικής εκτροπής. Α. Γενικά περί σφαλμάτων φακών Η βασική σχέση του Gauss 1/s +1/s = 1/f που

Διαβάστε περισσότερα

ΌΡΑΣΗ. Εργασία Β Τετράμηνου Τεχνολογία Επικοινωνιών Μαρία Κόντη

ΌΡΑΣΗ. Εργασία Β Τετράμηνου Τεχνολογία Επικοινωνιών Μαρία Κόντη ΌΡΑΣΗ Εργασία Β Τετράμηνου Τεχνολογία Επικοινωνιών Μαρία Κόντη Τι ονομάζουμε όραση; Ονομάζεται μία από τις πέντε αισθήσεις Όργανο αντίληψης είναι τα μάτια Αντικείμενο αντίληψης είναι το φως Θεωρείται η

Διαβάστε περισσότερα

Σχηματισμός ειδώλων. Εισαγωγή

Σχηματισμός ειδώλων. Εισαγωγή Σχηματισμός ειδώλων Είδωλα πραγματικών αντικειμένων σχηματίζονται όταν οι ακτίνες φωτός (που εκπέμπονται από αυτά τα αντικέιμενα) συναντούν επίπεδες ή καμπύλες επιφάνειες που βρίσκονται μεταξύ δύο μέσων.

Διαβάστε περισσότερα

Το οπτικό μικροσκόπιο και ο τρόπος χρήσης του

Το οπτικό μικροσκόπιο και ο τρόπος χρήσης του Το οπτικό μικροσκόπιο και ο τρόπος χρήσης του Το ανθρώπινο μάτι μπορεί να διακρίνει λεπτομέρειες της τάξης των 50-200 μm. Ο άνθρωπος με τις πρωτοποριακές εφευρέσεις των Malpighi, Hooke, Van Leeuwenhook

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Ψηφιακής Φωτογραφίας Σημειώσεις

Εργαστήριο Ψηφιακής Φωτογραφίας Σημειώσεις Εργαστήριο Ψηφιακής Φωτογραφίας Σημειώσεις 1η Εβδομάδα: - Βσικές Έννοιες & Αρχές - Φωτογραφικός Εξοπλισμός Κίνηση ΔΙΑ ΛΟΓΟΣ ΔΡΑΣΗ... Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012 Εργαστήριο Ψηφιακής Φωτογραφίας Πρόγραµµα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ Ορισμός Με τον όρο κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης (Closed Circuit TV System) όπως χρησιμοποιείται ευρέως για παροχή Υπηρεσιών Ασφαλείας, εννοούμε κάθε σύστημα που χρησιμοποιεί κάμερες

Διαβάστε περισσότερα

Στα 1849 ο Sir David Brewster περιγράφει τη μακροσκοπική μηχανή λήψης και παράγονται οι πρώτες στερεοσκοπικές φωτογραφίες (εικ. 5,6).

Στα 1849 ο Sir David Brewster περιγράφει τη μακροσκοπική μηχανή λήψης και παράγονται οι πρώτες στερεοσκοπικές φωτογραφίες (εικ. 5,6). ΣΤΕΡΕΟΣΚΟΠΙΑ Η στερεοσκοπία είναι μια τεχνική που δημιουργεί την ψευδαίσθηση του βάθους σε μια εικόνα. Στηρίζεται στο ότι η τρισδιάστατη φυσική όραση πραγματοποιείται διότι κάθε μάτι βλέπει το ίδιο αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

HMY 333 Φωτονική. Διάλεξη 04 Απεικόνιση. Οι λόγοι για τους οποίους χρησιμοποιούμε τους φακούς:

HMY 333 Φωτονική. Διάλεξη 04 Απεικόνιση. Οι λόγοι για τους οποίους χρησιμοποιούμε τους φακούς: 1 2 HMY 333 Φωτονική Διάλεξη 04 Απεικόνιση Το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις επικοινωνίες (π.χ. ραδιοκύματα ή οπτικές ίνες). Ένας άλλος τομέας χρήσης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας

Διαβάστε περισσότερα

Μιχάλης Μακρή EFIAP. www.michalismakri.com

Μιχάλης Μακρή EFIAP. www.michalismakri.com Μιχάλης Μακρή EFIAP www.michalismakri.com Γιατί κάποιες φωτογραφίες είναι πιο ελκυστικές από τις άλλες; Γιατί κάποιες φωτογραφίες παραμένουν κρεμασμένες σε γκαλερί για μήνες ή και για χρόνια για να τις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΕΡΑΣΤΗΡΙ ΕΦΑΡΜΣΜΕΝΗΣ ΠΤΙΚΗΣ Άσκηση 1: Λεπτοί φακοί Εξεταζόμενες γνώσεις. Εξίσωση κατασκευαστών των φακών. Συστήματα φακών. Διαγράμματα κύριων ακτινών. Είδωλα και μεγέθυνση σε λεπτούς φακούς. Α. Λεπτοί

Διαβάστε περισσότερα

Μεγεθυντικός φακός. 1. Σκοπός. 2. Θεωρία. θ 1

Μεγεθυντικός φακός. 1. Σκοπός. 2. Θεωρία. θ 1 Μεγεθυντικός φακός 1. Σκοπός Οι μεγεθυντικοί φακοί ή απλά μικροσκόπια (magnifiers) χρησιμοποιούνται για την παρατήρηση μικροσκοπικών αντικειμένων ώστε να γίνουν καθαρά παρατηρήσιμες οι λεπτομέρειες τους.

Διαβάστε περισσότερα

MIC400 Κάμερα PTZ εμβύθισης σε νερό

MIC400 Κάμερα PTZ εμβύθισης σε νερό Κλειστά κυκλώματα τηλεοράσεως MIC400 Κάμερα TZ εμβύθισης MIC400 Κάμερα TZ εμβύθισης Δυνατότητα πλήρους εμβύθισης σε βάθος 25 μέτρων Τεχνολογία κινητήρα χωρίς ψήκτρες Ποικιλία επιλογών στερέωσης και προβολής

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΦΑΚΩΝ. Ηλεκτροστατικοί και Μαγνητικοί Φακοί Βασική Δομή Μαγνητικών Φακών Υστέρηση Λεπτοί Μαγνητικοί Φακοί Εκτροπές Φακών

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΦΑΚΩΝ. Ηλεκτροστατικοί και Μαγνητικοί Φακοί Βασική Δομή Μαγνητικών Φακών Υστέρηση Λεπτοί Μαγνητικοί Φακοί Εκτροπές Φακών ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΦΑΚΩΝ Βασική Δομή Μαγνητικών Φακών Υστέρηση Λεπτοί Μαγνητικοί Φακοί Εκτροπές Φακών ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ ΓΥΑΛΙΝΟΙ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΦΑΚΟΙ Οι φακοί χρησιμοποιούνται για να εκτρέψουν μία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ. Θέμα ομάδας: Τεχνικές φωτογραφίας

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ. Θέμα ομάδας: Τεχνικές φωτογραφίας ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Θέμα ομάδας: Τεχνικές φωτογραφίας ΟΜΑΔΑ: Φωτογραφική μηχανή ονομάζεται η συσκευή που χρησιμοποιείται για τη λήψη φωτογραφιών. Οι ευρύτερα χρησιμοποιούμενες σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία της φωτογραφίας

Ιστορία της φωτογραφίας Ιστορία της φωτογραφίας Όνομα Ομάδας: Photo Historians Τμήμα: Project_4 Θέμα: Επάγγελμα + Μαθηματικά + Τεχνολογία = Φωτογραφία Υπόθεμα: Μια ματιά στο παρελθόν της φωτογραφίας Ονόματα: Τσαχαλίδης Σάββας

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική των οφθαλμών και της όρασης. Κική Θεοδώρου

Φυσική των οφθαλμών και της όρασης. Κική Θεοδώρου Φυσική των οφθαλμών και της όρασης Κική Θεοδώρου Περιεχόμενα Στοιχεία Γεωμετρικής Οπτικής Ανατομία του Οφθαλμού Αμφιβληστροειδής Ο ανιχνευτής φωτός του οφθαλμού Το κατώφλι της όρασης Φαινόμενα περίθλασης

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η φωτογραφία

Τι είναι η φωτογραφία ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ Φωτογραφική μηχανή ονομάζεται η συσκευή που χρησιμοποιείται για τη λήψη φωτογραφιών. Διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: τις συμπαγείς (compact) και στις μονοοπτικές ρεφλέξ (SLR).

Διαβάστε περισσότερα

Μια διαφορετική ματιά

Μια διαφορετική ματιά Μια διαφορετική ματιά Κάθε φωτογράφος είναι μοναδικός, με διαφορετικές ιδέες, εμπειρίες και δημιουργική οπτική. Για όλες αυτές τις ιδιότητές σας υπάρχει ένας φακός NIKKOR για να αξιοποιήσετε κάθε σας δυνατότητα

Διαβάστε περισσότερα

1. Ιδιότητες φακών. 1 Λεπτοί φακοί. 2 Απριλίου Βασικές έννοιες

1. Ιδιότητες φακών. 1 Λεπτοί φακοί. 2 Απριλίου Βασικές έννοιες . Ιδιότητες φακών 2 Απριλίου 203 Λεπτοί φακοί. Βασικές έννοιες Φακός είναι ένα οπτικό σύστημα με δύο διαθλαστικές επιφάνειες. Ο απλούστερος φακός έχει δύο σφαιρικές επιφάνειες αρκετά κοντά η μία με την

Διαβάστε περισσότερα

Ορολογία και χαρακτηριστικά στις κάμερες επιτήρησης

Ορολογία και χαρακτηριστικά στις κάμερες επιτήρησης Ορολογία και χαρακτηριστικά στις κάμερες επιτήρησης Τα τεχνικά εγχειρίδια περιέχουν ένα πλήθος συντομογραφιών που είναι απαραίτητο να μπορούμε να ερμηνεύουμε, έτσι ώστε να επιλέγουμε την κατάλληλη λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Μετατροπή του smartphone σε ψηφιακό μικροσκόπιο

Μετατροπή του smartphone σε ψηφιακό μικροσκόπιο Μετατροπή του smartphone σε ψηφιακό μικροσκόπιο Δείτε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κινητό μας τηλέφωνο ως μικροσκόπιο με αρκετά ικανοποιητικη μεγέθυνση. Τα υλικά που χρειάζονται είναι απλά και μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Νο. 4 Ψηφιακή Καταγραφή Εικόνας

Παρουσίαση Νο. 4 Ψηφιακή Καταγραφή Εικόνας Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας Παρουσίαση Νο. 4 Ψηφιακή Καταγραφή Εικόνας Εισαγωγή (1/2) Για την καταγραφή εικόνας απαιτούνται «Φωτεινή» πηγή Αντικείμενο Σύστημα καταγραφής «Φωτεινή» πηγή Πηγή

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ. G. Mitsou

ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ. G. Mitsou ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ Διάθλαση σε σφαιρική επιφάνεια Φακοί Ορισμοί Λεπτοί φακοί Συγκλίνοντες φακοί Δημιουργία ειδώλων Αποκλίνοντες φακοί Γενικοί τύποι φακών Σύστημα λεπτών φακών σε επαφή Ασκήσεις Διάθλαση

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη συστήματος φακών με τη Μέθοδο του Newton

Μελέτη συστήματος φακών με τη Μέθοδο του Newton Μελέτη συστήματος φακών με τη Μέθοδο του Newton.Σκοπός Σκοπός της άσκησης είναι η μελέτη της εστιακής απόστασης συστήματος φακών, η εύρεση της ισοδύναμης εστιακής απόστασης του συστήματος αυτού καθώς και

Διαβάστε περισσότερα

Ολογραφία. Ιστορία, χρήση και µέλλον της ολογραφίας

Ολογραφία. Ιστορία, χρήση και µέλλον της ολογραφίας Ολογραφία Ιστορία, χρήση και µέλλον της ολογραφίας Σπουδαστική Οµάδα: Κότσιαρη Αγγελική Μαϊµάρης Ανδρέας Μπουγουλιά Ειρήνη Παπαβασιλείου Ζέτα Σφύρα Κατερίνα Φωτογραφία-Ολογραφία : δύο απόψεις του ίδιου

Διαβάστε περισσότερα

Η πρώτη παγκοσμίως* βιντεοκάμερα τσέπης HD 3D

Η πρώτη παγκοσμίως* βιντεοκάμερα τσέπης HD 3D Μοντέλο: MHS-FS3 Bloggie 3D Βιντεοκάμερα Mobile HD Snap Η πρώτη παγκοσμίως* βιντεοκάμερα τσέπης HD 3D Πλήρης ανάλυση HD 1920x1080, βίντεο 3D, 5,1MP, 8GB, βραχίονας USB και λογισμικό διαμοιρασμού, οθόνη

Διαβάστε περισσότερα

Η διάβαση της Αφροδίτης μπροστά από τον Ήλιο στις 8 Ιουνίου του 2004 Γ. Φωτογράφηση

Η διάβαση της Αφροδίτης μπροστά από τον Ήλιο στις 8 Ιουνίου του 2004 Γ. Φωτογράφηση Η διάβαση της Αφροδίτης μπροστά από τον Ήλιο στις 8 Ιουνίου του 2004 Γ. Φωτογράφηση Επίσημο μέλος. Εισαγωγή Η φωτογράφηση με film ή ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές με τηλεφακό ο οποίος φέρει Ηλιακό φίλτρο

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ. Φώς + Γραφή

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ. Φώς + Γραφή ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Φώς + Γραφή Τι είναι η φωτογραφία; Με τον όρο φωτογραφία αναφερόμαστε στην τέχνη και επιστήμη της δημιουργίας οπτικών εικόνων μέσω της καταγραφής και αποτύπωσης του φωτός, με χρήση κατάλληλων

Διαβάστε περισσότερα

Βαθμονόμηση κάμερας Camera Calibration. Κ Δελήμπασης 1

Βαθμονόμηση κάμερας Camera Calibration. Κ Δελήμπασης 1 Βαθμονόμηση κάμερας Camera Calibration Κ Δελήμπασης 1 Βασικές αρχές σχηματισμού εικόνας Σκοτεινός θάλαμος Pinhole camera camera obscura Απόσταση αντικ - κάμ Απόσταση κάμ - είδωλο Ομοια τριγωνα Ομοια τριγωνα

Διαβάστε περισσότερα

Προσανατολισμός. Γιώργος Τσεβεκίδης. Υπεύθυνοι Καθηγητές: Σμυρλή Ιωάννα. Πιτένη Αναστασία. Καραγιάννης Στέργιος

Προσανατολισμός. Γιώργος Τσεβεκίδης. Υπεύθυνοι Καθηγητές: Σμυρλή Ιωάννα. Πιτένη Αναστασία. Καραγιάννης Στέργιος Προσανατολισμός Γιώργος Τσεβεκίδης Υπεύθυνοι Καθηγητές: Σμυρλή Ιωάννα Πιτένη Αναστασία Καραγιάννης Στέργιος ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ Προσανατολισμός είναι η διαδικασία με την οποία καθορίζουμε τη θέση του Βορρά

Διαβάστε περισσότερα

SP 100EE Black. Οξύτατη οπτική. Υπερευρυγώνιο οπτικό zoom 50x ( mm*) 100x με zoom σούπερ ανάλυσης

SP 100EE Black. Οξύτατη οπτική. Υπερευρυγώνιο οπτικό zoom 50x ( mm*) 100x με zoom σούπερ ανάλυσης SP 100EE Black Υπερευρυγώνιο οπτικό zoom 50x (24-1200mm*) Τεχνολογία ihs Αισθητήρας εικόνας TruePic VI Ηλεκτρονικό σκόπευτρο (EVF) μεγάλου μεγέθους/ υψηλής ευκρίνειας 920.000 κουκκίδων 100x με zoom σούπερ

Διαβάστε περισσότερα

Αποτυπώνοντας Φυσικά και τεχνητά μνημεία στο Οροπέδιο Λασιθίου

Αποτυπώνοντας Φυσικά και τεχνητά μνημεία στο Οροπέδιο Λασιθίου ΓΕΛ Τζερμιάδων Αποτυπώνοντας Φυσικά και τεχνητά μνημεία στο Οροπέδιο Λασιθίου ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2015-2016 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΧΑΣΚΟΣ ΠΕ02 ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ 1 Ομάδες Υλοποίησης προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή ενδεικτικών φωτογραφιών SB-700

Συλλογή ενδεικτικών φωτογραφιών SB-700 Συλλογή ενδεικτικών φωτογραφιών SB-700 Στο παρόν φυλλάδιο παρουσιάζονται διάφορες τεχνικές με τη μονάδα φλας SB-700 και ενδεικτικές φωτογραφίες. Gr Διασκέδαση με το φωτισμό Ο φωτισμός είναι το μυστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΣΧΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ και ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ (Λ Ε Φ Κ Κ)

ΛΕΣΧΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ και ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ (Λ Ε Φ Κ Κ) ΛΕΣΧΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ και ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ (Λ Ε Φ Κ Κ) www.lefkk.gr μαθήματα φωτογραφίας Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Τα μάτια μας αποτελούν το κυριότερο αισθητήριο όργανο. Αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4.10: Οπτικά Αποθηκευτικά Μέσα

Μάθημα 4.10: Οπτικά Αποθηκευτικά Μέσα Κεφάλαιο 4 ο Ο Προσωπικός Υπολογιστής Μάθημα 4.10: Οπτικά Αποθηκευτικά Μέσα Όταν ολοκληρώσεις το κεφάλαιο θα μπορείς: Να εξηγείς τις αρχές λειτουργίας των οπτικών αποθηκευτικών μέσων. Να περιγράφεις τον

Διαβάστε περισσότερα

2.0 ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ-ΟΡΟΛΟΓΙΕΣ

2.0 ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ-ΟΡΟΛΟΓΙΕΣ 2.0 ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ-ΟΡΟΛΟΓΙΕΣ Η σάρωση ενός εγγράφου εισάγει στον υπολογιστή μια εικόνα, ενώ η εκτύπωση μεταφέρει στο χαρτί μια εικόνα από αυτόν. Για να αντιληφθούμε επομένως τα χαρακτηριστικά των σαρωτών

Διαβάστε περισσότερα

I AM YOUR EYES.

I AM YOUR EYES. I AM YOUR EYES www.nikon.gr Δείτε τον κόσμο με διαφο ρετική ματιά Κάθε φωτογράφος είναι μοναδικός, με διαφορετικές ιδέες, εμπειρίες και δημιουργική οπτική. Για όλες αυτές τις ιδιότητές σας υπάρχει ένας

Διαβάστε περισσότερα

Γεωμετρική Οπτική ΚΕΦΑΛΑΙΟ 34

Γεωμετρική Οπτική ΚΕΦΑΛΑΙΟ 34 Γεωμετρική Οπτική ΚΕΦΑΛΑΙΟ 34 Γεωμετρική Οπτική Γνωρίζουμε τα βασικά Δηλαδή, πως το φως διαδίδεται και αλληλεπιδρά με σώματα διαστάσεων πολύ μεγαλύτερων από το μήκος κύματος. Ανάκλαση: Προσπίπτουσα ακτίνα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΛΟΓΗ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΛΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΜΕ ΧΡΩΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΣΗΣ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΒΑΣΙΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΧΡΩΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΕΠΙΛΟΓΗ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΛΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΜΕ ΧΡΩΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΣΗΣ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΒΑΣΙΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΧΡΩΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΛΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΜΕ ΧΡΩΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΣΗΣ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΒΑΣΙΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΧΡΩΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΓΕΝΙΚΑ ΛΗΨΗΣ ΧΡΩΜΑΤΟΣ (ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ- ΣΥΝΘΗΚΕΣ) ΑΠΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ ΤΟΠΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ»

«Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ ΤΟΠΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ» ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-PROJECT ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΥΔΡΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ «Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ ΤΟΠΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ» ΣΧ. ΕΤΟΣ 2014-2015 ΤΑΞΗ Β2 ΔΙΑΣΗΜΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ Steve McCurry Ο Steve McCurry είναι διάσημος

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιότητες Χρωμάτων. 1 ο ΕΠΑ.Λ. Ιλίου / 5 ο ΣΕΚ Γ Αθήνας

Ιδιότητες Χρωμάτων. 1 ο ΕΠΑ.Λ. Ιλίου / 5 ο ΣΕΚ Γ Αθήνας Ιδιότητες Χρωμάτων Στοιχεία Σύνθεσης 1 ο ΕΠΑ.Λ. Ιλίου / 5 ο ΣΕΚ Γ Αθήνας Χατζηγιαννάκη Βασιλική Ιδιότητες Χρωμάτων Κόκκινο Μπλε Κίτρινο Πράσινο Γκρι Μαύρο Άσπρο Κόκκινο Απαλό κόκκινο δείχνει χαρά, σεξουαλικότητα,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΑΧΥΜΕΤΡΟΥ SOUTH, ET-05

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΑΧΥΜΕΤΡΟΥ SOUTH, ET-05 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΑΧΥΜΕΤΡΟΥ SOUTH, ET-05 Το ψηφιακό ταχύμετρο που χρησιμοποιείται στο τμήμα Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας είναι της εταιρείας South και το μοντέλο το ET-05. Τα χαρακτηριστικά του ταχυμέτρου

Διαβάστε περισσότερα

Ευαιθησιομετρία Sensitometry ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ Ι-6

Ευαιθησιομετρία Sensitometry ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ Ι-6 Ευαιθησιομετρία Sensitometry ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ Ι-6 Ακτινοβολία Χ και φιλμ Οι ακτίνες- X προκαλούν στο ακτινολογικό φιλμ κατανομή διαφορετικών ΟΠ επειδή Η ομοιόμορφη δέσμη που πέφτει πάνω στο ΑΘ εξασθενεί σε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΠΤΙΚΗ Ι ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ. ηµήτρης Παπάζογλου. ιατµηµατικό Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα Σπουδών «Οπτική και Όραση»

ΟΠΤΙΚΗ Ι ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ. ηµήτρης Παπάζογλου. ιατµηµατικό Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα Σπουδών «Οπτική και Όραση» ΟΠΤΙΚΗ Ι ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ηµήτρης Παπάζογλου ιατµηµατικό Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα Σπουδών «Οπτική και Όραση» Πανεπιστήµιο Κρήτης 2005 Διατμηματικό Μεταπτυχιακό πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΕ ΕΥΒΟΙΑΣ. ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ 13 η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ EUSO 2015 ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ

ΕΚΦΕ ΕΥΒΟΙΑΣ. ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ 13 η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ EUSO 2015 ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΕΚΦΕ ΕΥΒΟΙΑΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ 13 η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ EUSO 2015 Διάρκεια: 60 min ΣΑΒΒΑΤΟ 06/12/2014 ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ Μαθητές: Σχολική Μονάδα 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ OΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ OΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ 693 946778 ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ OΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Συγγραφή Επιμέλεια: Παναγιώτης Φ. Μοίρας ΣΟΛΩΜΟΥ 9 - ΑΘΗΝΑ 693 946778 www.pmoira.weebly.com ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

University of Cyprus. Σχεδιασμός Οπτικών Συστημάτων (Απεικόνιση) ό

University of Cyprus. Σχεδιασμός Οπτικών Συστημάτων (Απεικόνιση) ό University o Cyprus Biomedical Imaging and Applied Optics Σχεδιασμός Οπτικών Συστημάτων (Απεικόνιση) ό Φακοί για Απεικόνιση Δημιουργία εικόνας με ένα φακό Ιδανικός (Ideal) λεπτός (thin) φακός 1 1 1 = +

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος: Διορθωτικά Γυαλιά Οράσεως. Ηλικία: Χρόνος: 90 Λεπτά (2 Μαθήματα) Θέματα: Διορθωτικά Γυαλιά οράσεως , χρονών

Τίτλος: Διορθωτικά Γυαλιά Οράσεως. Ηλικία: Χρόνος: 90 Λεπτά (2 Μαθήματα) Θέματα: Διορθωτικά Γυαλιά οράσεως , χρονών Πλάνο Τίτλος: Διορθωτικά Γυαλιά Οράσεως Θέματα: Διορθωτικά Γυαλιά οράσεως Χρόνος: 90 Λεπτά (2 Μαθήματα) Ηλικία: 15 16, χρονών Διαφοροποίηση: Μπορεί να ζητηθεί από τους πιο ικανούς μαθητές, να υπολογίσουν

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγή

Περιεχόμενα. Εισαγωγή Τεχνικός Οδηγός Εισαγωγή Σε αυτόν τον "Τεχνικό Οδηγό" περιλαμβάνονται λεπτομέρειες σχετικά με τις βασικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία των δύο από τις πιο τεχνικά προηγμένες φωτογραφίες

Διαβάστε περισσότερα

Οι δύο θεμελιώδεις παράμετροι προσδιορισμού της ταχύτητας του φωτός στο κενό: Διηλεκτρική σταθερά ε0 Μαγνητική διαπερατότητα μ0

Οι δύο θεμελιώδεις παράμετροι προσδιορισμού της ταχύτητας του φωτός στο κενό: Διηλεκτρική σταθερά ε0 Μαγνητική διαπερατότητα μ0 Οι δύο θεμελιώδεις παράμετροι προσδιορισμού της ταχύτητας του φωτός στο κενό: Διηλεκτρική σταθερά ε0 Μαγνητική διαπερατότητα μ0 1 c 0 0 Όταν το φως αλληλεπιδρά με την ύλη, το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του

Διαβάστε περισσότερα

Η έλξη είναι αμοιβαία.

Η έλξη είναι αμοιβαία. Η έλξη είναι αμοιβαία. Φωτογραφήστε το πάθος σας από μια νέα οπτική. Η σειρά EXPEED σηματοδοτεί την αποκορύφωση των ετών ανάπτυξης στη Nikon για τη δημιουργία της επαναστατικής έννοιας της επεξεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Ευθυγραµµίζοντας ένα τηλεσκόπιο

Ευθυγραµµίζοντας ένα τηλεσκόπιο Ευθυγραµµίζοντας ένα τηλεσκόπιο Τι είναι ευθυγράµµιση Πρόκειται για τη διαδικασία ευθυγράµµισης των οπτικών και µηχανικών αξόνων όλων των οπτικών στοιχείων του τηλεσκοπίου. Όταν τα στοιχεία αυτά ευθυγραµµιστούν

Διαβάστε περισσότερα

Είδη Φωτογραφικών Μηχανών

Είδη Φωτογραφικών Μηχανών ΘΕΜΑΤΑ Ιστορική αναδρομή Είδη φωτογραφικών μηχανών Είδη φιλμ φακών Λειτουργίες της φωτογραφικής μηχανής Φωτομέτρηση Τεχνικές λήψεις Είδη φωτογραφίας Τέχνη της φωτογραφίας Είδη Φωτογραφικών Μηχανών Αναλογικές

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεπισκόπηση. Ψηφιακή Ανάλυση Εικόνας Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ εικόνας

Τηλεπισκόπηση. Ψηφιακή Ανάλυση Εικόνας Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ εικόνας Τηλεπισκόπηση Ψηφιακή Ανάλυση Εικόνας Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ εικόνας Η βελτίωση εικόνας ασχολείται με την τροποποίηση των εικόνων ώστε να είναι πιο κατάλληλες για την ανθρώπινη όραση. Ανεξάρτητα από το βαθμό της ψηφιακής

Διαβάστε περισσότερα