σύνολο από µεταβoλές που παρατηρούνται µέσα στο χρόνο και αφορούν τη γενετική των οργανισµών.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "σύνολο από µεταβoλές που παρατηρούνται µέσα στο χρόνο και αφορούν τη γενετική των οργανισµών."

Transcript

1 ΕΞΕΛΙΞΗ

2 Eξέλιξη σύνολο από µεταβoλές που παρατηρούνται µέσα στο χρόνο και αφορούν τη γενετική των οργανισµών. Η εξέλιξη είναι πολύπλοκη και περιλαµβάνει πολλά φαινόµενα. Στις διαδικασίες που καταλήγουν στην εξέλιξη ενός οργανισµού συµβάλλουν διάφοροι παράγοντες.

3 Μηχανισµός της κληρονοµικότητας Η διαδικασια της µεταβίβασης των γονιδίων από τους γονείς στα τέκνα, καθώς και η έκφραση και η αλληλεπίδρασή τους σε σχέση µε τη συµπεριφορά των χρωµοσωµάτων κατά την ισοκατανοµή του γενετικού υλικού από τα πατρικά στα θυγατρικά κύτταρα επηρεάζουν τις διαδικασίες εξέλιξης ενός οργανισμού. Η φυλετική αναπαραγωγή έχει αποτέλεσµα την ανάµειξη των γνωριοµάτων των διαφόρων ατόµων ενός οργανισµού µε αποτέλεσµα τη δηµιουργια ποικιλοµορφίας και νέων συνδυασµών. Λόγω της δυνατότητας αυτής, η φυλετική αναπαραγωγή αποτέλεσε τον κατ' εξοχήν µηχανισµό των φυτικών και ζωικών οργανισµών και εµφανίστηκε πολύ νωρίς κατά τη διαδικασία της εξέλιξης των οργανισµών.

4 Σταδιακή ανάπτυξη εµποδίων (γεωγραφικών, οικολογικών, συµπεριφοράς ή και γενετικών) Η σταδιακή µετατόπιση των περιοχών ξηράς, καθώς και οι κλιµατολογικές µεταβολές που συντελέστηκαν από την αρχική εµφάνιση των πρώτων οργανισµών µέχρι σήµερα, ήταν βασικοί παράγοντες για τη διαφορετική εξέλιξη των ίδιων οργανισµών σε διαφορετικές περιοχές. Μια πιθανή δυνατότητα των πρώτων απλών µορφών ζωής να αναµειγνύονται και να ανταλλάσσουν γενετικό υλικό ίσως αποτέλεσε έναν πρόσθετο παράγοντα για την ποικιλόµορφη εξέλιξή τους. Σήµερα µε τις διαστάσεις που έχει λάβει η εξέλιξη και η ανάπτυξη των οργανισµών δεν παρέχεται η δυνατότητα για την ανταλλαγή αυτή του γενετικού υλικού, αλλά και όπου παρέχεται το αποτέλεσµα είναι είτε ο θάνατος του νέου αναπτυσσόµενου οργανισµού είτε η ανάπτυξη βιώσιµου µεν αλλά στείρου οργανισµού.

5 Η επίδραση διαφόρων ειδών εµποδίων στη διαδικασία της εξέλιξης καθιστά κατανοητή την επίδραση περιβαλλοντικών παραγόντων σ' αυτήν, καθώς η διαφορετική βιωσιµότητα του ίδιου οργανισµού σε διαφορετικό περιβάλλον είναι παράγοντας προσαρµοστικότητας που επηρεάζει σηµαντικά τη διαδικασία της εξέλιξης. Στην οργάνωση των ζωντανών σήµερα οργανισµών πάνω στη γη συνέβαλαν δύο εξελικτικές διαδικασίες: η χηµική η οργανική.

6 Η χηµική πρέπει να έλαβε χώρα κατά τα πρώτα στάδια της οργάνωσης του φλοιού της γης, οπότε η διάπυρη γήινη µάζα ψύχθηκε σταδιακά και άρχισε να συγκεντρώνεται νερό στις διάφορες κοιλότητές της. Φυσιολογικά, η οργανική εξέλιξη πρέπει να ακολούθησε τη χηµική µε αποτέλεσµα να εµφανιστεί στη γη όλο εκείνο το βιολογικό σύστηµα που από τις πρωτοβιοτικές µορφές κατέληξε µε την πάροδο του χρόνου στη σηµερινή ποικιλοµορφία των ζωντανών οργανισµών.

7 1. Εξελικτικοί περιορισµοί Ολοι οι ζώντες οργανισµοί είναι πολύπλοκα συστήµατα που συλλέγουν ενέργεια και απλές χηµικές ενώσεις από το περιβάλλον τους και τα µετατρέπουν σε σωµατική διάπλαση και απογόνους. Όµως η ενέργεια και οι χηµικές ενώσεις δεν είναι πηγές ανεξάντλητες και ισοκατανεµηµένες σε όλη την έκταση της γης. Η ανοµοιογενής κατανοµή των πρώτων αυτών υλών για τους ζωντανούς οργανισµούς αποτελεί περιοριστικό παράγοντα για την εξέλιξη των οργανισµών µιας περιοχής.

8 Υπάρχουν δύο ενεργειακές πηγές που µπορούν να εκµεταλλευτούν οι οργανισµοί: η ενέργεια που παρέχεται από την ακτινοβολία του ήλιου, η ενέργεια που παρέχεται από µερικές πλούσιες σε ενέργεια νιτρικές και θειικές ενώσεις, αλλά κυρίως από χηµικές ενώσεις που βρίσκονται µέσα στο σώµα των ζωντανών και των νεκρών οργανισµών

9 Και οι δύο αυτές πηγές ενέργειας έχουν άνιση κατανοµή. Η ηλιακή ενέργεια ανισοκατανέµεται µεταξύ ηµέρας και νύχτας και υφίσταται και την τυχαία εξάρτηση από άλλους περιβαλλοντικούς ή κλιµατολογικούς παράγοντες Τα ανόργανα χηµικά µόρια που είναι απαραίτητα στους οργανισµούς ανισοκατανέµονται µεταξύ περιβάλλοντος και οργανισµών, o στο περιβάλλον βρίσκονται σε χαµηλή συγκέντρωση, o σε στερεά µορφή στο έδαφος o σε διαλυµένη µορφή στον υδάτινο χώρο, βρίσκονται σε µεγαλύτερη συγκέντρωση µέσα στους ζωντανούς οργανισµούς.

10 Η πρωτογενής δέσµευση της ενέργειας γίνεται από τους φυτικούς οργανισµούς. Για το λόγο αυτόν οι οργανισµοί αυτοί έχουν αναπτύξει τους καταλληλους µηχανισµούς όπως ριζικό σύστηµα για τη δέσµευση των αλάτων και του νερού από το έδαφος εξειδικευµένες φωτοευαίσθητες επιφάνειες, το φύλλωµα, για τη δέσµευση της ηλιακής ενέργειας.

11 Από την προσπίπτουσα στην επιφάνεια της γης ηλιακή ενέργεια οι φυτικοί οργανισµοί εκµεταλλεύονται µόνο το 5%, ενώ η υπόλοιπη ενέργεια χάνεται στο περιβάλλον µε τη µορφή θερµότητας. Η διάταξη και δοµή του φυλλώµατος είναι τέτοια ώστε να γίνεται η καλύτερη δυνατή εκµετάλλευση της ενέργειας και να παρουσιάζει σταθερότητα στους περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως ρεύµατα του αέρα, βροχή, χιόνι και άλλα. Η ενέργεια που δεσµεύεται από το φύλλωµα των φυτών µετατρέπεται µέσα σ' αυτά σε πολύπλοκες χηµικές ενώσεις µε τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης

12 Την ενέργεια που δεσµεύεται πρωτογενως µ' αυτόν τον τρόπο εκµεταλλεύονται άλλοι οργανισµοί που έχουν αναπτυξει κατάλληλα διαµορφωµένα οργανικά συστήµατα για τη συλλογή (στόµα) και την απορρόφησή της (πεπτικό σύστηµα). Οι οργανισµοί αυτοί που καλούνται φυτοφάγοι, για να καλύψουν τις µεγάλες απαιτήσεις τους σε ενέργεια δαπανούν πολύ µεγάλο χρονικό διάστηµα στη συλλογή φυτών. Οµως, αν και δεσµεύουν µεγάλα ποσά ενέργειας πρωτογενώς από το περιβαλλον, η ενέργεια αυτή δεν είναι όλη εκµεταλλεύσιµη από τους φυτοφάγους οργανισµούς για δύο λόγους.

13 1) γιατί ένα µεγάλο µέρος του φυτικού σώµατος δεν είναι δυνατόν να υποστεί πέψη και κατά συνέπεια να το εκµεταλλευτούν οι φυτοφάγοι οργανισµοί 2) γιατί η ποσοστιαία σύσταση σε ποωτεϊνες και λίπη είναι πολύ χαµηλή, εκτός από ορισµένους εξειδικευµένους ιστούς όπως τα σπέρµατα, το νέκταρ και η γύρη. Την εξειδίκευση αυτή των φυτοφάγων οργανισµών εκµεταλλεύονται άλλοι οργανισµοί, οι σαρκοφάγοι. Οι οργανισµοί αυτοί εκµεταλλεύονται την ενέργεια των φυτοφάγων που είναι πολύ πιο πλούσια ανά γραµµάριο σώµατος σε σύγκριση µε τα φυτά. Συγχρόνως οι σαρκοφάγοι οργανισµοί πρέπει να έχουν καταλληλα ανεπτυγµένη σωµατική διάπλαση για να µπορούν να συλλάβουν και να υπερνικήσουν τους φυτοφάγους.

14 Η δομή της τροφικής αυτής αλυσίδας αποτελεί μέσο εξελικτικής ποικιλότητας, αλλά όχι το μόνο. Υπάρχει δε, γιατί οι οργανισμοί απαιτούν ενέργεια για να επιβιώσουν. Ο ρυθμός και ο τρόπος δέσμευσης της ενέργειας αποτελούν περιοριστικούς παράγοντες ως προς το τι μπορούν να κάνουν οι διάφοροι οργανισμοί και το πώς είναι η διάπλασή τους. Έτσι οι σαρκοφάγοι οργανισμοί είναι ανεπτυγμένοι ανάλογα με τον τρόπο που βρίσκουν τους φυτοφάγους, δηλαδή, αν κυνηγούν, ενεδρεύουν ή στήνουν παγίδες για να πιάσουν την τροφή τους. Οι φυτοφάγοι, ανάλογα µε τους φυτικούς ιστούς που εκµεταλλεύονται, δηλαδή, αν είναι φυλλοφάγοι, ανθοφάγοι, ξυλοφάγοι ή καρποφάγοι. Επίσης ανάλογα µε τη δυνατότητά τους να δεσµεύουν ενέργεια κάτω από υψηλή ή χαµηλή φωτεινότητα, θερµοκοασία ή και προσφορά νερού.

15 Δοµή τροφικής αλυσίδας. Τα φυτά δεσµεύουν ενέργεια από τον ήλιο, CO 2 από τον αέρα και Η 2 Ο και θρεπτικά συστατικά από το έδαφος και τα µετατρέπουν σε πλούσιες σε ενέργεια οργανικές ενώσεις. Τα φυτοφάγα ζώα, µε τη σειρά τους, δεσµεύουν την ενέργεια αυτή από τα φυτά και µε τη σειρά τους τη δίνουν στα σαρκοφάγα

16 Αρα, η εξέλιξη είναι το αποτέλεσµα της αλληλεπίδρασης πολλών διαφορετικών παραγόντων που µε τη σειρά τους και αυτοί υπόκεινται σε µεταβολές. Το σύνολο αυτών, πολύ νωρίς στην εξελικτική ιστορία καθενός φυτικού ή ζωικού συστήµατος, έχει επιδράσει έτσι ώστε να εµφανίζεται η σηµερινή ποικιλοµορφία οργανισµών, αλλά και διαµέσου των απολιθωµένων µορφών που βρίσκουµε, να µπορούµε να µελετήσουµε την πρόοδο και την εξέλιξη των διαφόρων οργανισµών από τη στιγµή της εµφάνισης τους µέχρι σήµερα.

17 2. Η θεωρία της εξέλιξης διαµέσου της φυσικής επιλογής Σε κάθε σηµείο γύρω µας βλέπουµε αναοίθµητους οργανισµούς µε ποικίλες µορφές, σχήµατα και τρόπο διαβίωσης. Όλη αυτή η πολυπλοκότητα δεν είναι τίποτε άλλο παρά η έκφραση ενός υψηλού βαθµού χηµικής οργάνωσης που µε µια λέξη ονοµάζουµε ζωή. Ο άνθρωπος από την εποχή που άρχισε να αντιλαµβάνεται το περιβάλλον και τον εαυτό του µέσα σ' αυτό, προσπάθησε να δώσει εξηγήσεις γι' αυτή την πολυπλοκότητα αναπτύσσοντας διάφορες φιλοσοφίες, θρησκευτικές αντιλήψεις και µύθους. Οι τεχνολογικές ανακαλύψεις δηµιούργησαν ένα νέο κλίµα στη φιλοσοφική σκέψη σχετικά µε τη φύση.

18 Παρατηρήθηκε ότι: 1. Μεταξύ των οργανισµών υπήρχαν µέχρι ένα βαθµό οµοιότητες µορφολογικές, δοµικές και συµπεριφοράς. 2. Με βάση αυτές τις οµοιότητες φυτά και ζώα µπορούσαν να κατανεµηθούν σε οµάδες και, στη συνέχεια, οι οµάδες σε σειρές από τους απλούστερους προς τους πολυπλοκότερους οργανισµούς. 3. Απολιθωµένα οστά από ζώα που είχαν εξαφανιστεί µπορούσαν να κατανεµηθούν σε οµάδες που ταίριαζαν στις σειρές των ζωντανών οργανισµών. 4. Μερικές φορές οι απόγονοι παρουσίαζαν µικρότερες ή µεγαλύτερες διαφορές από τους προγόνους τους. Οι διαφορές αυτές ονοµάστηκαν αρχικά µεταλλαγές, όρος που δεν πρέπει να συγχέεται µε τον όρο µεταλλάξεις

19 Οι παρατηρήσεις αυτές γέννησαν σταδιακά την ιδέα ότι η ποικιλοµορφία των ζωντανών οργανισµών είναι το αποτέλεσµα µιας εξελικτικής διαδικασίας. Απαρχή της θεωρίας της εξέλιξης

20 Darwin οι οργανισµοί γεννούν πολύ περισσότερους απογόνους από όσους χρειάζονταν για να επιβιώσουν και παρουσιάζεται ένας ανταγωνισµός µεταξύ τους για το ποιος θα επιβιώσει, θεωρία της εξέλιξης των οργανισµών. Ένα χαρακτηριστικό περνάει σε όλα τα άτοµα µιας οµάδας οργανισµών όταν, παρουσιαζόµενο σε ένα άτοµο, του δίνει µεγαλύτερη πιθανότητα για επιβίωση σε ορισµένο περιβάλλον οπότε ο οργανισµός αυτός και οι απόγονοί του πολλαπλασιάζονται κάτω από καλύτερες συνθήκες. φυσική επιλογή

21 Φυσική επιλογή, επιστηµονική υπόθεση που εξηγεί την ποικιλοµορφία που παρατηρείται στους ζωντανούς οργανισµούς. Με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν ορισµένοι απαραίτητοι όροι όπως: αναπαραγωγή, κληρονοµικότητα, συσχέτιση µεταξύ επιβίωσης και ατοµικών χαρακτηριστικών, απαρχή της δηµιουργίας της ποικιλότητας

22 Για να υπάρξει φυσική επιλογή, πρώτη απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι οργανισµοί να δίνουν πολύ περισσότερους απογόνους από όσους χρειάζονται για να τους αντικαταστήσουν. Εάν κάθε οργανισµός δίνει τόσους απογόνους όσους χρειάζονται για να τον αντικαταστήσουν, τότε µετά την πάροδο ορισµένου χρονικού διαστήµατος θα επέλθει εξισορρόπηση στον οργανισµό. Η εξισορρόπηση αυτή θα γίνει µόνο µε την προϋπόθεση ότι δεν θα συµβεί κανένα τυχαίο γεγονός που θα έχει αποτέλεσµα την απώλεια έστω και ενός ατόµου.

23 Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο οργανισµός αυτός δεν είναι δυνατόν να εξελιχθεί και σταδιακά θα εξαφανιστεί. Για να υπάρξει δυνατότητα κάθε οργανισµός να εξελίσσεται πρέπει να δίνει περισσότερους απογόνους από όσους χρειάζονται για την αντικατάστασή του έτσι ώστε να δίνει την ευχέρεια στους απογόνους του να αντεπεξέρχονται στις πιθανές αντίξοες συνθηκες.

24 Οι πλέον αντίξοες συνθήκες για κάθε οργανισµό παρουσιάζονται πριν από την εποχή που αυτός είναι ώριµος για αναπαραγωγή. Την περίοδο αυτή, καθώς ο οργανισµός είναι λιγότερο ισχυρός, γίνεται πιο ευάλωτος από τους εχθρούς του και έτσι δεν του δίνεται πάντοτε η δυνατότητα να αναπαραχθει Αν ο οργανισµός πεθάνει πριν από την αναπαραγωγή του, τότε, εφόσον δίνει ίσο αριθµό απογόνων µε αυτούς που χρειάζονται για να επιβιωσει, φυσιολογικά θα εξαφανιστεί. Είναι γεγονός όµως ότι κανένας γνωστός οργανισµός δεν δίνει τόσους απογόνους όσους χρειάζονται για να αντικατασταθεί.

25 Επίσης ότι ο αριθµός των απογόνων που δίνουν οι διάφοροι οργανισµοί ποικίλλει, καθώς υπάρχουν οργανισµοί που δίνουν αστρονοµικά νουµερα απογόνων, ενώ άλλοι δίνουν ελάχιστους. Επίσης, ορισµένοι οργανισµοί δίνουν πολλή από την ενεργητικότητά τους για τους απογόνους τους, όπως µερικά φυτά που δίνουν µέχρι και το 30%, ενώ άλλοι δίνουν µόλις µέχρι και το 1 % της ενεργητικότητάς τους. Ο ρυθµός αναπαραγωγής και ο αριθµός των απογόνων επηρεάζουν κατά πολύ τις διαδικασίες της φυσικής επιλογής και της εξέλιξης κάθε οργανισµού

26 Η συσχέτιση των διαφόρων ατοµικών χαρακτηριστικών και της πιθανότητας για επιβίωση, καθώς και η συµµετοχή της κληρoνoµικότητας γίνονται κατανοητές µόνο αν παρατηρήσουµε την επιβίωση ορισµένων οργανισµών κάτω από µεταβαλλόµενες περιβαλλοντικές συνθήκες. Κατά την απαρχή της εκβιοµηχάνισης στην Αγγλία παρατηρήθηκε σε ορισµένες περιοχές µεταβολή στους πληθυσµούς από νυχτοπεταλούδες. Πριν από την εκβιοµηχάνιση της περιοχής του Birmingham, τα δένδρα καλύπτονταν από άσπρες λειχήνες που έφεραν γκριζωπά στίγµατα. Μετά την εκβιοµηχάνιση της περιοχής εξαιτίας της περιβαλλοντικής µόλυνσης, οι λειχήνες καταστράφηκαν και οι κορµοί των δένδρων που έµεναν γυµνοί πήραν σκουρόχρωµη απόχρωση.

27 Επίσης πριν από την εκβιοµηχάνιση, στην ίδια περιοχή ζούσαν οι νυχτοπεταλούδες Biston betularia που κατά την ηµέρα αναπαύονταν στους κορµούς των δένδρων. Οι πεταλούδες αυτές ήταν άσπρες µε γκριζωπές ανταύγειες. Λόγω της εµφάνισής τους οι πεταλούδες δεν ήταν εύκολο να γίνουν αντιληπτές από τα πουλιά της περιοχής και να φαγωθούν µε αποτέλεσµα ο πληθυσµός τους να είναι µεγάλος και να µην εξαφανίζονται. Μετά την εκβιοµηχάνιση και τη σταδιακή εξαφάνιση των λειχήνων από τους κορµούς των δένδρων, οι πεταλούδες αυτές σταδιακά µειώνονταν.

28 Έπειτα από 100 περίπου χρόνια αυτοί που συνέλεγαν πεταλούδες της περιοχής αυτής παρατήρησαν ότι η πεταλούδα Β. betularia είχε σχεδόν εξαφανιστεί και τη θέση της είχε καταλάβει η πεταλούδα Β. cαrbonaria. Η πεταλούδα αυτή έµοιαζε µε την προηγούµενη αλλά είχε γκριζόµαυρες φτερούγες. Συγχρόνως όµως, µε την πάροδο του χρόνου σταδιακά εντοπίστηκε και µια τρίτη µε ενδιάµεσο χρωµατισµό που ονοµάστηκε Β. insulαriα Με τη σταδιακή εξαφάνιση των λειχήνων από τους κορµούς των δένδρων η Β. betulαriα φαινόταν πολύ καλά από τα πουλιά που τελικά την έτρωγαν.

29 Η τυχαία αλλοίωση στο χρώµα των φτερούγων αποτέλεσε προνοµιακό γνώρισµα για το άτοµο που έφερε αυτή την αλλαγή έτσι ώστε να επικρατήσει η Β. cαrbonαriα ως προς την Β. betulαriα, επειδή ήταν καλύτερα προσαρµοσµένη προς το καινούργιο περιβάλλον. Συγχρόνως η επαφή µεταξύ των δύο αυτών εντόµων έδωσε γένεση στην τρίτη, την Β. insulαriα. Αν θέλουµε να δούµε την κατανοµή των τριών αυτών ειδών πεταλούδας τότε παρατηρούµε ότι στη µη εκβιοµηχανισµένη περιοχή απαντάται η Β. betulαriα, στην εκβιοµηχανισµένη η Β. cαrbonαriα και ενδιάµεσα η Β. insulαriα. Από αυτές τις παρατηρήσεις γίνεται εύκολα κατανοητή η συµβολή της κληρονοµικότητας, αλλά και της συσχέτισης των ατοµικών χαρακτηριστικών µε την πιθανότητα για επιβίωση στην όλη διαδικασία της εξέλιξης διαµέσου της φυσικής επιλογής.

30 Από το προηγούµενο παράδειγµα γίνεται κατανοητό ότι για να µπορέσει να δράσει η φυσική επιλογή θα πρέπει οι περιβαλλοντικοί παράγοντες να µην µεταβάλλονται συνεχώς, αλλά να παραµένουν σταθεροί. Από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες άλλοι παραµένουν σχετικά σταθεροί, όπως η εποχικότητα και η διάρκεια της ηµέρας και της νύχτας, ενώ άλλοι όπως οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ ευµετάβλητοι. Έτσι, οι οργανισµοί µπορούν να προσαρµοστούν ως προς τη διάρκεια του φωτός (κατάλληλη ανάπτυξη µατιών στους ζωικούς οργανισµούς ή αντίστοιχου φυλλώµατος στους φυτικούς), αλλά δεν µπορούν να προσαρµοστούν π.χ, στην αντοχή προς κάποια τυχαία χαλαζόπτωση σε µια περιοχή. Έτσι, παρέχεται στους οργανισµούς ο κατάλληλος χρόνος και οι συνθήκες για να αναπτύσσουν διαφοοοποιήσεις ανάλογα µε τις περιβαλλοντικές συνθήκες και να δηµιουργείται µια µεγάλη ποικιλοµορφία.

31 Η διαδικασία για τη δηµιουργία της ποικιλοµορφίας είναι διττή. Η πρώτη πηγή προέρχεται από τους οργανισµούς µε βάση τη γενετική τους σύσταση. Δηλαδή, το DNA κάθε οργανισµού µε τις συνεχείς αλλοιώσεις που υφίσταται από τη δράση κυρίως της κοσµικής ακτινοβολίας παρέχει στους οργανισµούς όλο και νέες δυνατότητες που πρέπει να επιλεχθούν από αυτούς. Άλλες από αυτές καταλήγουν στην καταστροφή του οργανισµού ενώ άλλες του παρέχουν το µέσο για να δράσει σταδιακά η φυσική επιλογή. Η δεύτερη πηγή προέρχεται από το περιβάλλον που αν και άµεσα δεν δηµιουργεί µεταβολές στους οργανισµούς, έµµεσα όµως συµβάλλει στη διατήρηση ή µη των επιλογών που έχουν ήδη εµφανιστεί στους οργανισµούς, από την πρώτη πηγή,

32 Σύνοψη απαραίτητων συνθηκών για την ύπαρξη δυνατότητας προς εξέλιξη σύµφωνα µε τη θεωρία της φυσικής επιλογής 1. Να γεννώνται περισσότεροι απόγονοι από όσους χρειάζονται για επιβίωση. 2. Να µεταδίδουν οι γονείς τα χαρακτηριστικά τους στους απογόνους τους. 3. Να υπάρχουν περισσότερα από ένα άτοµα στον πληθυσµό σε σχέση προς ένα ή περισσότερα χαρακτηριστικά.

33 4. Να υπάρχει αυξηµένη πιθανότητα για επιβίωση στους απογόνους που φέρουν κάποιο δεδοµένο χαρακτηριστικό. 5. Να υπάρχει αρκετή περιβαλλοντική σταθερότητα σε σχέση µε το χρόνο. Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές, τότε άτοµα που φέρουν ένα πιο βελτιωµένο χαρακτηριστικό σταδιακά θα πολλαπλασιαστούν και θα επικρατήσουν στον πληθυσµό.

34 3. Εξελικτικές µονάδες Σήµερα ως εξελικτικές µονάδες µπορούµε να θεωρήσουµε τους γαµέτες, τις οικογένειες, τους πληθυσµούς, αλλά και το φύλο. Αντίστοιχα και η εξέλιξη µπορεί να είναι γαµετική, συγγενική, κοινωνική (ενδηµική), αλλα και φυλετική (σεξουαλική). Γαμετική επιλογή Οι γαµέτες, ως οργανισµοί έχουν γενετική σύσταση που διαφέρει από τους διπλοειδείς οργανισµούς που τους παράγουν. Υπάρχει µεγάλος αριθµός από αυτούς, έχουν εξειδικευµένα χαρακτηριστικά και επίσης µπορούν να τα µεταβιβάσουν σε νέους γαµέτες διαµέσου του ζυγώτη που προκύπτει από τη σύντηξη δύο αντίθετου φύλου γαµετών.

35 Διαθέτουν έτσι τις απαραίτητες προϋποθέσεις για φυσική επιλογή που είναι δυνατόν να γίνει ανεξάρτητα από αυτήν που επιδρά στους οργανισµούς που τους παράγουν. Γνωρίσµατα των γαµετών που υπόκεινται σε επιλεκτικές διαδικασίες είναι η κινητικότητα των αρρένων γαµετών, η χρονική διάρκεια και η ικανότητα επιβίωσης των γαµετών σε διάφορα περιβάλλοντα, καθώς και η δυνατότητα σύντηξης µε τον αντίθετο γαµέτη για τη δηµιουργία του ζυγώτη. Επειδή οι γαµέτες είναι απλοειδή κύτταρα, όλο το γενετικό υλικό τους είναι άµεσα εκτεθειµένο στην επιλεκτική διαδικασία και, κατά συνέπεια, η γαµετικη επιλογή είναι πολύ αποτελεσµατική.

36 Συγγενική επιλογή γίνεται δυσκολότερα κατανοητή, αλλά είναι εµφανής αν κάποιος µελετά επισταµένως τη µεταβίβαση κάποιων γνωρισµάτων µεταξύ µελών διαφόρων οικογενειών από οργανισµούς. Για παράδειγµα, µια οικογένεια χορτοφάγων ζώων που ζει σε µια περιοχή µε σαρκοφάγα ζώα. Στην ίδια περιοχή έστω ότι ζουν και άλλες οικογένειες από το ίδιο χορτοφάγο ζώο. Κάποια στιγµή, και ενώ η οικογένεια ασχολείται µε τη συλλογή τροφής της, επιτίθεται ένα σαρκοφάγο.

37 Αν στην πρώτη οικόγένεια για κάποιο γενετικό λόγο έχει αναπτυχθεί η ικανότητα να φωνάζει σε ώρα κινδύνου µε ιδιαίτερο τρόπο ώστε να ειδοποιούνται τα µέλη της οικογένειας για να καλυφθούν σύντοµα και να αποφύγουν τον κίνδυνο, τότε τα µέλη της οικογένειας αυτής έχουν µεγαλύτερη πιθανότητα να επιβιώσουν στην περιοχή αυτή απ' ό,τι τα µέλη άλλων οικογενειών που δεν έχουν τη δυνατότητα αυτή. Το τελικό αποτέλεσµα θα είναι σταδιακά στην περιοχή αυτή να επικρατήσουν οι διαδοχικοί απόγονοι της πρώτης οικογένειας. Με τον τρόπο αυτόν λειτουργεί η συγγενική επιλογή.

38 Κοινωνική ή ενδηµική επιλογή συγχέεται και µελετάται µε την ατοµική ή µε τη συγγενική επιλογή. Ο λόγος είναι ότι για να επιδράσει η ενδηµική επιλογή πρέπει τα χαρακτηριστικά να εµφανιστούν σταδιακά σε κάποιο η κάποια άτοµα της κοινωνικής οµάδας και µετά να επιδράσουν σε όλη την οµάδα. Χαρακτηριστικά που εµπίπτουν στη διαδικασία της κοινωνικής επιλογής είναι κατά κανόνα αυτά που συνδέονται µε θέµατα συµπεριφοράς.

39 Παρόλο που η φυλετική ή σεξουαλική επιλογή δεν έχει γίνει γενικά αποδεκτή, συµβάλλει όµως κατά πολύ στη µετάδοση ιδιαίτερων γνωρισµάτων κυρίως κοινωνικής συµπεριφοράς. Στηρίζεται στο γεγονός ότι κάθε θήλυ άτοµο έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάλογα µε την αρέσκειά του ένα άρρεν άτοµο ανάµεσα στο γενικό πληθυσµό. Επίσης, ανάµεσα στα άρρενα άτοµα της κοινωνικής οµάδας παρατηρείται µια διαµάχη για την κατάκτηση ενός θήλεος ατόµου. Αποτέλεσµα είναι ότι ο πλέον επιτυχής αντιπρόσωπος κάθε φύλου έχει και τη δυνατότητα να διαιωνίσει και τα ιδιαίτερα γνωρίσµατα που διαθέτει.

40 4. Εξέλιξη των οργανισμών Η σταδιακή µετάπτωση του αρχέγονου κυττάρου στη σηµερινή γνωστή ποικιλία των ζωντανών οργανισµών, αλλά και αυτών που εξαφανίστηκαν κατά τη µακραίωνη προϊστορία της γης, προήλθε από τις διαδικασίες της εξέλιξης Η σταδιακή εξέλιξη του αρχέγονου κυττάρου έδωσε γένεση σε µια ποικιλία οργανωµένων µορφών που η καλύτερη µελέτη τους είναι δυνατή µόνο αν διαχωριστούν σε οµάδες οργανισµών που φέρουν κοινά χαρακτηριστικά. Ο διαχωρισµός αυτός αποτελεί την κατάταξη ή ταξινόµηση των οργανισµών µε βάση ορισµένα κριτήρια.

41 Μελετώντας τις διαφορές ή τις οµοιότητες που παρουσιάζουν οι διάφορες οµάδες µεταξύ τους µπορούµε να δηµιουργήσουµε την όλη εικόνα της εξέλιξης των οργανισµών. Η µελέτη των οργανισµών που οήµερα βρίσκονται στη ζωή είναι εύκολη καθόσον µπορούµε να βρούµε τους οργανισµούς και να τους µελετήσουµε. Η µελέτη όµως των οργανισµών που έζησαν κατά το παρελθόν, νεότερο ή απώτερο, είναι δυσκολότερη καθόσον βασίζεται στην εξεύρεση υπολειµµάτων τους µέσα στα διάφορα γεωλογικά στρώµατα. Κατά κανόνα, µπορούµε να πούµε ότι σήµερα έχουµε µια καλη εικόνα της όλης εξέλιξης των οργανισµών από την πρωταρχική εµφάνιση της ζωής πάνω στον πλανήτη γη µέχρι σήµερα.

42 Η µελέτη της εξέλιξης των οργανισµών στηρίζεται στη συγκριτική µελέτη µε βάση κοινά χαρακτηριστικά. Τα χαρακτηριστικά αυτά σε µια οµάδα ατόµων που είναι κοινά, σταθερά, κληρονοµήσιµα και επιτυγχάνουν την κατά το δυνατόν µεγαλύτερη αναπαραγωγική αποµόνωση της οµάδας ορίζουν τη θεµελιώδη ταξινοµική βαθµίδα που αποτελεί το είδος ενός οργανισµού. Οι µικρότερες βαθµίδες από το είδος που διαχωρίζουν τα µέλη του είδους σε οµάδες διακριτές είναι το υποείδος, η ποικιλία και η µορφή. Οι µεγαλύτερες βαθµίδες από το είδος, συνδέουν διάφορα είδη σε µεγαλύτερες οµάδες µέχρι τη συγκρότηση του συνόλου των ζωντανών οργανισµών κατά το δυνατόν στην πρωταρχική µορφή ζωής. Οι µεγαλύτερες σταδιακά βαθµίδες ειναι το γένος, η οικογένεια, η τάξη, η κλάση, το άθροισµα και το βασίλειο.

43 Η εξέλιξη των οργανισµών ακολούθησε µια σταδιακή µετάπτωση από έναν οργανισµό σε άλλον σύµφωνα µε ορισµένους κανόνες. Δύο είναι οι θεωριες που εξηγούν τη δηµιουργία των διαφόρων ειδών. Αυτές είναι η θεωρία του µετασχηµατισµού ή φυλετικής δηµιουργίας των ειδών η θεωρία του πολλαπλασιασµού των ειδών ή πραγµατικής δηµιουργίας των ειδών. Η πρώτη δέχεται ότι τα είδη προκύπτουν µέσω µεταλλάξεων και επιλογής ή σύγκλισης και επίµειξης ειδών. Αυτή η θεωρία δεν αντιµετωπίζει την ανάπτυξη µηχανισµών αποµόνωσης και το µεγάλο πολλαπλασιασµό των ειδών.

44 Η δεύτερη δέχεται ότι από ένα είδος µπορεί να προκύψουν ένα ή περισσότερα νέα είδη, χωρίς το αρχικό είδος να χάσει τους αρχικούς του χαρακτήρες. Αυτό είναι δυνατόν να γίνει µέσω χρωµοσωµικών ανασυνδυασµών Γενικά η δεύτερη αυτή θεωρία δέχεται αρχική αντιµετώπιση φαινοµένων αποµόνωσης ατόµων του αρχικού πληθυσµού που σταδιακά διαφοροποιούνται γενετικά και χάνουν την ικανότητα της µεταξύ τους γονιµοποίησης.

45 Γενικά, ανεξάρτητα από το µηχανισµό που επιδρά στη δηµιουργία νέων ειδών, χρειάζεται κάποιο σηµαντικό χρονικό διαστηµα για την προσαρµογή τους στις νέες συνθήκες. Απαιτείται επίσης η ανάπτυξη ανταγωνιστικών και συναγωνιστικών φαινοµένων µε άλλους οργανισµούς στην ίδια περιοχή πριν το νέο είδος επιβιώσει σε µια περιοχή και αρχίσει και αυτό µε τη σειρά του να εξελίσσεται προς µια νέα κατεύθυνση. Στη διαδικασία της εξέλιξης των οργανισµών αντιµετωπίζουµε τις εξής τρεις βασικές συνιστώσες:

46 τη γενετική µεταβολή που προσφέρει το γόνιµο έδαφος για να αρχίσει η διαδικασία της εξέλιξης, την επιλογή του πιο κατάλληλα προσαρµοσµένου οργανισµού κάθε φορά και την ποικιλοµορφία του περιβάλλοντος µέσα στο οποίο γίνονται οι προηγούµενες διαδικασίες. Μια τελευταία διάσταση εξίσου σηµαντική µε τις τρεις προηγούµενες είναι και ο χρόνος. Η πραγµατική διάσταση της εξέλιξης των οργανισµών γίνεται αντιληπτή µόνο αν λάβουµε υπόψη µας το χρονικό διάστηµα που είχαν στη διαθεσή τους οι οργανισµοί για να εξελιχθούν από τους πλέον αρχέγονους και πρωταρχικούς στους πιο εξελιγµένους σήµερα οργανισµούς.

47 5. Παλαιοντολογία και εξέλιξη Το χρονικό διάστηµα µέσα στο οποίο έλαβε χώρα η όλη πορεία της εξέλιξης είναι περίπου 3,5 δισεκατοµµύρια έτη. Κατά το χρονικό αυτό διάστηµα οι οργανισµοί πέρασαν από µεγάλα βήµατα ανάπτυξης και σταδιακής εξέλιξης. Δυστυχώς ή ευτυχώς, σ' αυτό το χρονικό διάστηµα το µεγαλύτερο µέρος των οργανισµών που βρέθηκαν πάνω στη γη σταδιακά χάθηκε και έδωσε τη θέση του σε νέες µορφές ζωής. Η αναδροµή στους οργανισµούς που κάποτε έζησαν στη γη και από τους οποίους σταδιακά προέκυψαν οι σηµερινοί ζωντανοί οργανισµοί αποτελεί αντικείµενο του κλάδου της παλαιοντολογιας.

48 Η αναδρομή αυτή βασίζεται στην ανεύρεση και μελέτη υπολειμμάτων των οργανισμών μέσα στα διάφορα γεωλογικά στρώματα. Ο επόμενος Πίνακας μας δίνει μια γενική επισκόπηση της εξέλιξης των οργανισμών σε σχέση με το χρόνο. Αν θα ανευρεθούν υπολείμματα μέσα σε ορισμένο γεωλογικό στρώμα αποτελεί θέμα των ειδικών περιβαλλοντικών συνθηκών της περιόδου που σχηματίστηκε το συγκεκριμένο γεωλογικό στρώμα. Έτσι, για άλλους οργανισμούς που έζησαν κάποια δεδομένη εποχή έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε αδιάκοπα την εξέλιξή τους, δηλαδή από τι προέκυψαν και σε τι εξελίχθηκαν, ενώ για άλλους έχουμε κενά. Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζεται με τη μελέτη των απολιθωμένων οργανισμών είναι και το ότι δεν έχουμε το σύνολο του οργανισμού, αλλά κυρίως τα πλέον σταθερά τμήματά του.

49 Λίγες είναι οι περιπτώσεις που έχουµε έναν οργανισµό ως σύνολο και αυτές είναι εξειδικευµένες Τέτοιες περιπτώσεις µπορεί να προκύψουν είτε µε τον εγκλεισµό ενός οργανισµού µέσα σε ρητινώδεις ουσίες, κυριως εντόµων, είτε µε τον εγκλωβισµό ολόκληρου του οργανισµού µέσα σε στρώµατα πάγων όπως συµβαίνει για ορισµένα είδη που βοίσκονται στους πάγους της ΣιβηρΙας. Οι περιπτώσεις αυτές των εγκλωβισµένων σε πάγους οργανισµών µας βοηθούν να µελετήσουµε όχι µόνο αυτούς τους οργανισµούς, αλλά και άλλους που τυχόν βρέθηκαν την ίδια στιγµή µε αυτούς. Τέτοιοι µπορεί να είναι παράσιτά τους είτε υπολείµµατα της τροφής τους µέσα στο στοµάχι τους αν πρόκειται για ζωικούς οργανισµούς.

50 Συσχέτιση εξέλιξης οργανισμών και χρόνου εξέλιξής τους

51 6. Ταξινόµηση των οργανισµών Η µελέτη της εξέλιξης των οργανισµών συνεπάγεται και τη σταδιακή κατάταξή τους σε οµάδες που παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά. Όσο πιο λεπτοµερής είναι η µελέτη, τόσο µεγαλύτερες ή µικρότερες διαφορές και οµοιότητες δικρίνονται µεταξύ των οργανισµών. Η γνώση µας σήµερα για τους υπάρχοντες οργανισµούς είναι αρκετά πλήρης, όχι όµως ολοκληρωτική. Υπολογίζεται ότι πάνω στη γη ζουν περίπου διαφοοετικοί οργανισµοί, ενώ θα πρέπει να υπάρχει ένας σηµαντικός ακόµη αριθµός οργανισµών που δεν έχει µελετηθεί, Καθηµερινά νέοι οργανισµοί ανακαλύπτονται από τους επιστήµονες σε διάφορα σηµεία της γης.

52 Από την υπάρχουσα ποικιλία των οργανισµών είναι αντιληπτό ότι νωρίς δηµιουργήθηκε η ανάγκη για την κατάταξή τους σε διάφορες µεγαλύτερες η µικρότερες οµάδες. Δύο είναι οι µεγάλες κατηγορίες οργανισµών που ζουν σήµερα πάνω στη γη. Οι δύο αυτές κατηγορίες δικρίνονται µεταξύ τους από την εσωτερική οργάνωσή τους. προκαρυωτικοί οργανισμοί ευκαρυωτικοί οργανισµοί Διακρίνονται από την απλότητα των κυτταρικών δοµών των προκαρυωτικών κυττάρων και την πολυπλοκότητα των ευκαρυωτικών κυττάρων.

53 Εξελικτικές σχέσεις μεταξύ των διαφόρων οργανισμών που ζουν σήμερα

54 Η προέλευση όλων αυτών των οργανισµών ανάγεται στις πρωτοβιοτικές µορφές που πρέπει να εµφανίστηκαν πριν από 3,5 δισεκατοµµύρια έτη. Τρεις πρέπει να ήταν οι συνιστώσες που οδήγησαν στην εµφάνιση των πρωτοβιοτικών µορφών. Αρχικά, θα πρέπει να εµφανίστηκαν τα πρώτα µόρια νουκλεϊνιπών οξέων που ήταν σε θέση να αυτοπολλαπλασιάζονται µε ταίριασµα βάσεων. Στην αρχή ίσως να ήταν µόρια RNA και σταδιακά να µετατράπηκαν σε µόρια DNA.

55 Στη συνέχεια θα πρέπει να αναπτύχθηκε ένας µηχανισµός για το σχηµατισµό ενός πρωτεϊνικού µορίου από τα µόρια RNA και τελικά µια µεµβράνη λιπιδιακής υφής να περιέβαλε το συγκρότηµα το RΝΑ και των ποωτεϊνών σχηµατίζοντας τις πρώτες βιοτικές δοµές. Από τότε µεχρι τη στιγµή που εµφανίστηκε ο πρώτος οργανισµός πραγµατικά ικανός να επιτελεί τις διάφορες λειτουργίες που χαρακτηρίζουν τους ζωντανους οργανισµούς θα πρέπει να πέρασε µεγάλο χρονικό διάστηµα από το οποίο όµως δεν απέχουµε πολύ

56 Αν συγκρίνουµε το υποθετικό αυτό σχήµα της εµφάνισης των πρώτων βιοτικών µορφών µε τα πλέον απλά σηµερινά ζωντανα κύτταρα, τα µυκοπλάσµατα, θα δούµε ότι εξελικτικά δεν είμαστε πολύ μακριά. Αυτοί οι οργανισμοί είναι πολύ απλοί, διαθέτουν DNA ως γενετικό υλικό και ένα περιεχόμενο πληροφοριών για περίπου 750 πρωτεϊνες. Η βασική διαφορά τους με τις πρώτες βιοτικές μορφές ίσως να είναι μόνο το ότι διαθέτουν DNA αντί του RNA που θα πρέπει να είχαν οι πρώτες βιοτικές μορφές.

57 Η αμέσως επόμενη από τα μυκοπλάσματα εξελικτική βαθμίδα οργανισμών είναι τα προκαρυωτικά βακτήρια. Έτσι, παρατηρούμε ότι υπάρχει μια σταδιακή μεταβίβαση από τους απλούστερους στους πιο πολύπλοκους οργανισμούς. Οι προκαρυωτικοί οργανισμοί παρόλο που είναι απλοί στη δομή, διαθέτουν όμως τους μηχανισμούς για όλες τις βιοχημικές διαδικασίες όπως είναι η γλυκόλυση, η οξειδωτική φωσφορυλίωση, η φωτοσύνθεση, η πρωτεϊνοσύνθεση και ο διπλασιασμός του γενετικού τους υλικού.

58 Το επόμενο μεγάλο βήμα έγινε 1,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Οι τότε γνωστοί προκαρυωτικοί οργανισμοί σταδιακά έγιναν πολυπλοκότεροι και τελικά έδωσαν γένεση στους πλέον πολύπλοκους οργανισμούς, τα ευκαρυωτικά κύτταρα. Η πολυπλοκότητά τους δεν είναι μόνο λειτουργική, αλλά και δομική. Οι ευκαρυωτικοί οργανισμοί, με τη σειρά τους, ανάλογα με τη δομική και λειτουργική τους πολυπλοκότητα και εξέλιξη διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τους μονοκύτταρους και τους πολυκύτταρους οργανισμούς

59 Όσο μεταβαίνουμε από τους μονοκύτταρους προς τους πολυκύτταρους ευκαρυωτικούς οργανισμούς τόσο αυξάνει η πολυπλοκότητά τους. Η πολυπλοκότητα αυτή εκδηλώνεται με τη βασική αρχή ότι κάθε κύτταρο σε ένα πολυκύτταρο σύστηµα επιτελεί µόνον ορισµένο αριθµό λειτουργιών που συµβάλλουν στην αρτιότερη έκφραση του συνόλου του οργανισµού.

60 Αυτό συνεπάγεται ότι σε κάθε κύτταρο επέρχεται ελεγχόµενος καταµερισµός εργασίας και όχι αυθαίρετος. Ο καταµερισµός, µε τη σειρά του, ανά πάσα στιγµη προσδιορίζει κυτταρική διαφοροποίηση και εξειδικευµένη γονιδιακή έκφραση. Η κορωνίδα της εξειδίκευσης αυτής γίνεται ορατή στους πολύπλοκους ζωικούς οργανισµούς όπου σταδιακά, ξεκινώντας από ένα πολυδύναµο εµβρυϊκό κύτταρο, καταλήγουµε σε ένα πολυκύτταρο σύστηµα το οποίο συνεχώς υφίσταται έλεγχο στην όλη του λειτουργικότητα. Η παρέκκλιση από το φυσιολογικό έλεγχο στο σύστηµα αυτό συνεπάγεται και το θάνατο του οργανισµού..

ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΕΙΡΑ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΠΡΟΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΔΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΕΙΡΑ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΠΡΟΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΔΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΕΙΡΑ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΠΡΟΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΔΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΖΩΟΛΟΓΙΑ Δ. ΜΑΤΘΟΠΟΥΛΟΣ 1 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΚΑΜΙΝΕΛΛΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Είναι η επιστήμη που μελετά τους ζωντανούς οργανισμούς. (Αποτελούνται από ένα ή περισσότερα κύτταρα).

Β. ΚΑΜΙΝΕΛΛΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Είναι η επιστήμη που μελετά τους ζωντανούς οργανισμούς. (Αποτελούνται από ένα ή περισσότερα κύτταρα). ΒΙΟΛΟΓΙΑ Είναι η επιστήμη που μελετά τους ζωντανούς οργανισμούς. (Αποτελούνται από ένα ή περισσότερα κύτταρα). Είδη οργανισμών Υπάρχουν δύο είδη οργανισμών: 1. Οι μονοκύτταροι, που ονομάζονται μικροοργανισμοί

Διαβάστε περισσότερα

Δασική Γενετική Εισαγωγή: Βασικές έννοιες

Δασική Γενετική Εισαγωγή: Βασικές έννοιες Δασική Γενετική Εισαγωγή: Βασικές έννοιες Χειμερινό εξάμηνο 2014-2015 Γενετική Πειραματική επιστήμη της κληρονομικότητας Προέκυψε από την ανάγκη κατανόησης της κληρονόμησης οικονομικά σημαντικών χαρακτηριστικών

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Η έννοια του οικοσυστήματος αποτελεί θεμελιώδη έννοια για την Οικολογία

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Η έννοια του οικοσυστήματος αποτελεί θεμελιώδη έννοια για την Οικολογία Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Η έννοια του οικοσυστήματος αποτελεί θεμελιώδη έννοια για την Οικολογία Οικολογία Οικολογία είναι η επιστήμη που μελετά τις σχέσεις των οργανισμών (συνεπώς και του ανθρώπου)

Διαβάστε περισσότερα

Ι. ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕIΤΟΥΡΓΙΑ ΚΥΤΤΑΡΟΥ

Ι. ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕIΤΟΥΡΓΙΑ ΚΥΤΤΑΡΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟ Ι. ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕIΤΟΥΡΓΙΑ ΚΥΤΤΑΡΟΥ Η πρώτη µεγάλη επανάσταση στη Βιολογία συµπίπτει µε την ανακάλυψη και εξέλιξη του µικροσκοπίου. Το 1665 χρησιμοποιείται για πρώτη φορά η λέξη κύτταρο για τον προσδιορισμό

Διαβάστε περισσότερα

Μίτωση - Μείωση και φυλετικοί βιολογικοί κύκλοι Γ. Παπανικολάου MD, PhD

Μίτωση - Μείωση και φυλετικοί βιολογικοί κύκλοι Γ. Παπανικολάου MD, PhD Μίτωση - Μείωση και φυλετικοί βιολογικοί κύκλοι Γ. Παπανικολάου MD, PhD Ομοιότητα και διαφορά Κληρονομικότητα: η μεταβίβαση χαρακτηριστικών από τη μια γενιά στην άλλη Ποικιλία: εκτός από την ομοιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση και λειτουργίες του οικοσυστήματος Ο ρόλος της ενέργειας. Κεφάλαιο 2.2

Οργάνωση και λειτουργίες του οικοσυστήματος Ο ρόλος της ενέργειας. Κεφάλαιο 2.2 Οργάνωση και λειτουργίες του οικοσυστήματος Ο ρόλος της ενέργειας Κεφάλαιο 2.2 Ο ρόλος της ενέργειας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2.2 Τροφικές σχέσεις και ροή ενέργειας Τροφικές Σχέσεις και Ροή Ενέργειας Κάθε οργανωμένο σύστημα,

Διαβάστε περισσότερα

Άνθρωπος και Περιβάλλον

Άνθρωπος και Περιβάλλον Άνθρωπος και Περιβάλλον Οικολογία είναι: η επιστήμη που μελετά τις σχέσεις των οργανισμών (και φυσικά του ανθρώπου) με: τους αβιοτικούς παράγοντες του περιβάλλοντός τους, δηλαδή το κλίμα (υγρασία, θερμοκρασία,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α 1 ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018 2019 ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ 1.1 Τα χαρακτηριστικά των οργανισμών... 3,4 1.2 Κύτταρο: Η μονάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 2015 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Επιμέλεια: Aβραμίδου Δέσποινα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 2015 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Επιμέλεια: Aβραμίδου Δέσποινα ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 2015 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Επιμέλεια: Aβραμίδου Δέσποινα ΘΕΜΑ Α 1. γ 2. α 3. β 4. β 5. δ ΘΕΜΑ Β Β1. 1. Β 2. Α 3. Α 4. Β 5. Β 6. Α 7. Α 8. Β Β2. Η απάντηση βρίσκεται στη σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ:ΜΕΙΩΣΗ- ΓΑΜΕΤΟΓΕΝΕΣΗ. Μητρογιάννη Ευαγγελία Βαμβούνης Ιωάννης

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ:ΜΕΙΩΣΗ- ΓΑΜΕΤΟΓΕΝΕΣΗ. Μητρογιάννη Ευαγγελία Βαμβούνης Ιωάννης ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ:ΜΕΙΩΣΗ- ΓΑΜΕΤΟΓΕΝΕΣΗ Μητρογιάννη Ευαγγελία Βαμβούνης Ιωάννης 5/3/2013 Η κυτταρική διαίρεση είναι η διαδικασία κατά την οποία ένα αρχικό κύτταρο διαιρείται σε δύο θυγατρικά. Στους πολυκύτταρους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 20/05/2015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑ Α Α1. γ Α2.

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 10: Κυτταρική Διαίρεση

Ενότητα 10: Κυτταρική Διαίρεση Ενότητα 10: Κυτταρική Διαίρεση Κυτταρική διαίρεση: παραγωγή γενετικά πανομοιότυπων θυγατρικών κυττάρων Κυτταρική διαίρεση Μονοκύτταροι οργανισμοί: η διαίρεση του κυττάρου συνεπάγεται αναπαραγωγή ολόκληρου

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ - ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ - ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑ I ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : Γεράσιμος Π. Βανδώρος ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ - ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ Οι βασικές δομές που εξετάζουμε στην ανατομία μπορούν ιεραρχικά να ταξινομηθούν ως εξής:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ 2013-14

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ 2013-14 ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ Μπορεί να λειτουργήσει ένα οικοσύστημα α) με παραγωγούς και καταναλωτές; β) με παραγωγούς και αποικοδομητές; γ)με καταναλωτές και αποικοδομητές; Η διατήρηση των οικοσυστημάτων προϋποθέτει

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2016

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2016 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2016 ΘΕΜΑ Α Α1. γ Α2. β Α3. β Α4. γ Α5. γ ΘΕΜΑ Β Β1. 1 Α 2 Β 3 Α 4 Α 5 Β 6 Β 7 Α Β2. Ρύπανση είναι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΟΡΟΣΗΜΟ ΘΑΛΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Α1. γ Α2. α Α3. β Α4. β Α5. δ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΟΡΟΣΗΜΟ ΘΑΛΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Α1. γ Α2. α Α3. β Α4. β Α5. δ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑ Α Α1. γ Α2. α Α3. β Α4. β Α5. δ ΘΕΜΑ Β Β1. 1 Β 2 Α 3 Α 4 Β 5 Β 6 Α 7 Α 8 Β Β2. Σελ. 18 Σχολικού βιβλίου Το γενετικό

Διαβάστε περισσότερα

«Μεταλλάξεις και ο ρόλος τους στην γενετική ποικιλότητα»

«Μεταλλάξεις και ο ρόλος τους στην γενετική ποικιλότητα» «Μεταλλάξεις και ο ρόλος τους στην γενετική ποικιλότητα» «Τι είναι Μετάλλαξη» Γενικά με τον όρο μετάλλαξη ονομάζουμε τις αλλαγές στο γενετικό υλικό, το DNA δηλαδή ενός ζωντανού οργανισμού και πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Ζωολογία. Εισηγητής: Ν. Πουλακάκης

Εισαγωγή στη Ζωολογία. Εισηγητής: Ν. Πουλακάκης Εισαγωγή στη Ζωολογία Εισηγητής: Ν. Πουλακάκης Βασικές αρχές της επιστήμης της Ζωολογίας Η ζωολογία είναι η επιστημονική μελέτη των ζώων και στηρίζεται σε παρατηρήσεις εκατοντάδων χρόνων Βασικές αρχές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ Οι αρχές της εξελικτικής σκέψης Η προέλευση των ειδών Ορθές και λανθασµένες αντιλήψεις σχετικά µε τη θεωρία της εξέλιξης Η θεωρία της εξέλιξης

Διαβάστε περισσότερα

«Μεταλλάξεις και ο ρόλος τους στην γενετική ποικιλότητα» Εργασία στο μάθημα της Βιολογίας ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΑΤΕΑΣ

«Μεταλλάξεις και ο ρόλος τους στην γενετική ποικιλότητα» Εργασία στο μάθημα της Βιολογίας ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΑΤΕΑΣ «Μεταλλάξεις και ο ρόλος τους στην γενετική ποικιλότητα» Εργασία στο μάθημα της Βιολογίας ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΑΤΕΑΣ Μια εργασία των: Μακρυδάκη Ελευθερία Μπούρλα Ελένη Τμήμα: Γ 3 Ημερομηνία: 27/1/2015 Γενικά με

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΥΛΗΣ Δρ. Κώστας Ποϊραζίδης, Δασολόγος ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2009-2010 ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΥΛΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 2.1: Ορισμός είδους, Συστηματική, Οικολογία και Εξέλιξη, Φυσική επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Χρωμοσώματα & κυτταροδιαιρέσεις

Χρωμοσώματα & κυτταροδιαιρέσεις Δασική Γενετική Χρωμοσώματα & κυτταροδιαιρέσεις Χειμερινό εξάμηνο 2014-2015 Σύνοψη Το DNA αναπαράγεται, εκφράζεται και μεταλλάσσεται Το DNA είναι οργανωμένα σε χρωμοσώματα Τα ευκαρυωτικά γενώματα έχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Χλωρίδα και Πανίδα

ΤΡΙΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Χλωρίδα και Πανίδα ΤΡΙΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Χλωρίδα και Πανίδα ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Ερωτήσεις της µορφής σωστό-λάθος Σηµειώστε αν είναι σωστή ή λάθος καθεµιά από τις παρακάτω προτάσεις περιβάλλοντας µε ένα κύκλο το αντίστοιχο

Διαβάστε περισσότερα

Προέλευση & Εξέλιξη Των Οργανισμών

Προέλευση & Εξέλιξη Των Οργανισμών Προέλευση & Εξέλιξη Των Οργανισμών Εισαγωγή Στην εργασία μας, θα μιλήσουμε για την προέλευση και την εξέλιξη των οργανισμών. Δηλαδή θα εξηγήσουμε το φαινόμενο της δημιουργίας του κόσμου, αλληλένδετα και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β) ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β) ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 1 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β) ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑ Α Α1. γ (σύφιλη) Α2. α (ερυθρός μυελός των οστών)

Διαβάστε περισσότερα

Ποιος είναι ο ρόλος των πρωτεϊνών στα κύτταρα και ποιες είναι οι δομικές τους μονάδες;

Ποιος είναι ο ρόλος των πρωτεϊνών στα κύτταρα και ποιες είναι οι δομικές τους μονάδες; Ποιος είναι ο ρόλος των πρωτεϊνών στα κύτταρα και ποιες είναι οι δομικές τους μονάδες; Οι πρωτεΐνες αποτελούν δομικά ή λειτουργικά συστατικά των κυττάρων και δομούνται από απλούστερες ενώσεις, τα αμινοξέα.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΥΛΗΣ Δρ. Κώστας Ποϊραζίδης, Δασολόγος ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2009-2010 ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΥΛΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 2.2: Ορισμός είδους, Συστηματική, Οικολογία και Εξέλιξη, Φυσική επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. 1 Η ιστορία της εξελικτικής βιολογίας: Εξέλιξη και Γενετική 2 Η Προέλευση της Μοριακής Βιολογίας 3 Αποδείξεις για την εξέλιξη 89

Περιεχόμενα. 1 Η ιστορία της εξελικτικής βιολογίας: Εξέλιξη και Γενετική 2 Η Προέλευση της Μοριακής Βιολογίας 3 Αποδείξεις για την εξέλιξη 89 Περιεχόμενα Οι Συγγραφείς Πρόλογος της Ελληνικής Έκδοσης Πρόλογος της Αμερικανικής Έκδοσης Σκοπός και Αντικείμενο του Βιβλίου ΜΕΡΟΣ Ι ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 1 Η ιστορία της εξελικτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ. 3η ΙΑΛΕΞΗ ΠΑΡΑΛΛΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΟΣ ΑΝΑΣΥΝ ΥΑΣΜΟΣ

ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ. 3η ΙΑΛΕΞΗ ΠΑΡΑΛΛΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΟΣ ΑΝΑΣΥΝ ΥΑΣΜΟΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΦΥΤΩΝ 3η ΙΑΛΕΞΗ ΠΑΡΑΛΛΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΟΣ ΑΝΑΣΥΝ ΥΑΣΜΟΣ Προϋποθέσεις προόδου σε ένα Πρόγραµµα Γενετικής Βελτίωσης: Ύπαρξη Γενετικής παραλλακτικότητας ως προς το χαρακτηριστικό υνατότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Οργάνωση της ζωής βιολογικά συστήματα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Οργάνωση της ζωής βιολογικά συστήματα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Οργάνωση της ζωής βιολογικά συστήματα 1.2 Κύτταρο: η μονάδα της ζωής Ιστορικά 1665: Ο Ρ.Χουκ μιλά για κύτταρα. Σύγχρονη κυτταρική θεωρία: Το κύτταρο είναι η θεμελιώδης δομική και λειτουργική

Διαβάστε περισσότερα

Κύτταρα πολυκύτταρων οργανισμών

Κύτταρα πολυκύτταρων οργανισμών Μίτωση - Μείωση Τα ευκαρυωτικά κύτταρα διαιρούνται με δύο τρόπους: τη μίτωση και τη μείωση. Η Μίτωση είναι ο τύπος της κυτταρικής διαίρεσης που από ένα πατρικό κύτταρο καταλήγει σε δύο γενετικά πανομοιότυπα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ 2016 2 Το συνώνυμο της αναπαραγωγής είναι ο πολλαπλασιασμός, η δημιουργία νέων ατόμων που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τους γονείς τους. Όλοι οι οργανισμοί κάποια

Διαβάστε περισσότερα

3.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Ανάλυση θεωρίας

3.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Ανάλυση θεωρίας Κεφάλαιο Εξέλιξη 3.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ανάλυση θεωρίας Πολλές από τις επιστημονικές απόψεις που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί δεν γίνονται εύκολα αποδεκτές, διότι αντιβαίνουν την αντίληψη που οι άνθρωποι διαμορφώνουν

Διαβάστε περισσότερα

Γυμνάσιο Κερατέας ΚΑΡΚΙΝΟΣ & ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ. Αναστασία Σουλαχάκη Κωνσταντίνα Πρίφτη

Γυμνάσιο Κερατέας ΚΑΡΚΙΝΟΣ & ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ. Αναστασία Σουλαχάκη Κωνσταντίνα Πρίφτη Γυμνάσιο Κερατέας ΚΑΡΚΙΝΟΣ & ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ Αναστασία Σουλαχάκη Κωνσταντίνα Πρίφτη 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ : Ορολογία και λίγα λόγια για τον καρκίνο Χαρακτηριστικά του καρκίνου Μεταλλάξεις Μεταλλάξεις και καρκίνος

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Ι. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο Βιοχημική εξέλιξη

ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Ι. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο Βιοχημική εξέλιξη ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Ι ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο Βιοχημική εξέλιξη ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ Τι είναι ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ DNA ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ ΑΛΛΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ (Δεσμοί, ενέργεια, δομή) ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Υπάρχει μια συνεχή εξελικτική

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 22 ΜΑΪΟΥ 2015 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 22 ΜΑΪΟΥ 2015 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α1. Β Α2. Γ Α3. Α Α4. Α5. Γ ΘΕΜΑ Β ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 22 ΜΑΪΟΥ 2015 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ B1. Α (Σωµατικά κύτταρα στην αρχή της µεσόφασης): 1, 4, 5, 6 Β (Γαµέτες): 2, 3, 7, 8 Β2. (Κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας. Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου

Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας. Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου Στο 3 ο κεφάλαιο του βιβλίου η συγγραφική ομάδα πραγματεύεται την ενέργεια και την σχέση που έχει αυτή με τους οργανισμούς

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΛΙΒΑΔΙΚΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΛΙΒΑΔΙΚΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΛΙΒΑΔΙΚΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Όλα τα έμβια όντα συνυπάρχουν με αβιοτικούς παράγοντες με τους οποίους αλληλεπιδρούν. Υπάρχουν οργανισμοί: 1. Αυτότροφοι (Δεσμεύουν την ηλιακή ενέργεια και μέσω της

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΜΙΤΩΣΗ. Ζαρφτζιάν Μαριλένα Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Μακεδονίας

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΜΙΤΩΣΗ. Ζαρφτζιάν Μαριλένα Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Μακεδονίας ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΜΙΤΩΣΗ Τι σχέση έχουν η μονογονική αναπαραγωγή Κυτταρική διαίρεση η ανάπτυξη η αμφιγονική αναπαραγωγή η αντικατάσταση των κυττάρων Η σημασία της μίτωσης Η μίτωση ευνοεί την κυτταρική

Διαβάστε περισσότερα

Μαργαρίτα πεταλούδα βάτραχος φίδι

Μαργαρίτα πεταλούδα βάτραχος φίδι 2.2 ΡΟΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Οι οργανισµοί έχουν ανάγκη από ενέργεια την οποία εξασφαλίζουν µε την τροφή τους. Τροφικές σχέσεις : Ποιοτικές :απεικονίζονται µε τροφικές αλυσίδες και τροφικά πλέγµατα Ποσοτικές: απεικονίζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ Β Β1. Στήλη Ι Στήλη ΙΙ 1 Α 2 Β 3 Α 4 Α 5 Β 6 Β 7 Α

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ Β Β1. Στήλη Ι Στήλη ΙΙ 1 Α 2 Β 3 Α 4 Α 5 Β 6 Β 7 Α 1 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α1. γ (συμβάλλουν

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ. Αυτότροφοι και ετερότροφοι οργανισμοί. Καρβουντζή Ηλιάνα Βιολόγος

ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ. Αυτότροφοι και ετερότροφοι οργανισμοί. Καρβουντζή Ηλιάνα Βιολόγος ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ Αυτότροφοι και ετερότροφοι οργανισμοί Η ζωή στον πλανήτη μας στηρίζεται στην ενέργεια του ήλιου. Η ενέργεια αυτή εκπέμπεται με τη μορφή ακτινοβολίας. Ένα πολύ μικρό μέρος αυτής της ακτινοβολίας

Διαβάστε περισσότερα

Οι φάσεις που περιλαμβάνει ο κυτταρικός κύκλος είναι:

Οι φάσεις που περιλαμβάνει ο κυτταρικός κύκλος είναι: ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ 1. Τι είναι ο κυτταρικός κύκλος; ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 4 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΓΕΝΕΤΙΚΗ» 2. Οι φάσεις που περιλαμβάνει ο κυτταρικός κύκλος είναι: 3. Κατά τη

Διαβάστε περισσότερα

Σας αποστέλλουμε τις προτεινόμενες απαντήσεις που αφορούν τα θέματα της Βιολογίας Γενικής Παιδείας των Ημερησίων Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ (Ομάδας Β ).

Σας αποστέλλουμε τις προτεινόμενες απαντήσεις που αφορούν τα θέματα της Βιολογίας Γενικής Παιδείας των Ημερησίων Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ (Ομάδας Β ). Αθήνα, 20/5/2015 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ Σας αποστέλλουμε τις προτεινόμενες απαντήσεις που αφορούν τα θέματα της Βιολογίας Γενικής Παιδείας των Ημερησίων Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ (Ομάδας Β ). Η

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Βιολογίας Γενική Παιδεία Γ Λυκείου 2000

Θέµατα Βιολογίας Γενική Παιδεία Γ Λυκείου 2000 Ζήτηµα 1ο Θέµατα Βιολογίας Γενική Παιδεία Γ Λυκείου 2000 Στις ερωτήσεις 1-5 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Οι ιοί είναι :

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Γενετική και στη Γονιδιωματική Τι είναι η κληρονομικότητα, και πώς μεταβιβάζεται η πληροφορία από γενιά σε γενιά;

Εισαγωγή στη Γενετική και στη Γονιδιωματική Τι είναι η κληρονομικότητα, και πώς μεταβιβάζεται η πληροφορία από γενιά σε γενιά; ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ 12 26/10/2016 Κεφάλαιο 3 Α μέρος Εισαγωγή στη Γενετική και στη Γονιδιωματική Τι είναι η κληρονομικότητα, και πώς μεταβιβάζεται η πληροφορία από γενιά σε γενιά; Ποια είναι η δομή

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Βιολογίας Γενική Παιδεία Γ Λυκείου 2000

Θέµατα Βιολογίας Γενική Παιδεία Γ Λυκείου 2000 Θέµατα Βιολογίας Γενική Παιδεία Γ Λυκείου 2000 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Ζήτηµα 1ο Στις ερωτήσεις 1-5 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Το γενετικό υλικό ΘΕΜΑ: 1 ο (Μονάδες 25 ) Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση στις παρακάτω ερωτήσεις. 1. Το πείραµα των Hershey και Chase ήταν:

Διαβάστε περισσότερα

igenetics ΜΑΘΗΜΑ 3 Το γενετικό υλικό

igenetics ΜΑΘΗΜΑ 3 Το γενετικό υλικό igenetics ΜΑΘΗΜΑ 3 Το γενετικό υλικό ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ Στο DNA (RNA ιών) οι πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά ενός οργανισμού (γονίδια) ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ Από κύτταρο σε κύτταρο και από

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ. Με αναφορά τόσο στους προκαρυωτικούς όσο και στους ευκαρυωτικούς οργανισμούς

ΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ. Με αναφορά τόσο στους προκαρυωτικούς όσο και στους ευκαρυωτικούς οργανισμούς ΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ Με αναφορά τόσο στους προκαρυωτικούς όσο και στους ευκαρυωτικούς οργανισμούς Λειτουργίες Γενετικού Υλικού o Αποθήκευση της γενετικής πληροφορίας. Η οργάνωση της γενετικής πληροφορίας

Διαβάστε περισσότερα

ÃËÕÖÁÄÁ - ÅËËÇÍÉÊÏ ÓÕÃ ÑÏÍÏ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΊΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 20 ΜΑΪΟΥ 2015 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α ΘΕΜΑ Β B1.

ÃËÕÖÁÄÁ - ÅËËÇÍÉÊÏ ÓÕÃ ÑÏÍÏ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΊΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 20 ΜΑΪΟΥ 2015 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α ΘΕΜΑ Β B1. ΘΕΜΑ Α Α1. Γ Α2. Α Α3. Β Α4. Β Α5. ΘΕΜΑ Β B1. ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΊΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 20 ΜΑΪΟΥ 2015 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α (Λυσοζύµη): 2, 3, 6, 7 Β (Πενικιλίνη): 1, 4, 5, 8 Β2. Το γενετικό υλικό ενός ιού µπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΕΩΧΗΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ Βιογεωχημικός κύκλος

ΒΙΟΓΕΩΧΗΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ Βιογεωχημικός κύκλος ΒΙΟΓΕΩΧΗΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ Βιογεωχημικός κύκλος ενός στοιχείου είναι, η επαναλαμβανόμενη κυκλική πορεία του στοιχείου στο οικοσύστημα. Οι βιογεωχημικοί κύκλοι, πραγματοποιούνται με την βοήθεια, βιολογικών, γεωλογικών

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 Ο Α. Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις:

ΘΕΜΑ 1 Ο Α. Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 Ο Α. Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: 1. Μία αλεπού και ένα τσακάλι που ζουν σε ένα οικοσύστημα ανήκουν: Α. Στον ίδιο πληθυσμό Β. Στην

Διαβάστε περισσότερα

1. Να οξειδωθούν και να παράγουν ενέργεια. (ΚΑΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ)

1. Να οξειδωθούν και να παράγουν ενέργεια. (ΚΑΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ) Θάνος Α. Β1 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Όλοι οι οργανισμοί προκειμένου να επιβιώσουν και να επιτελέσουν τις λειτουργίες τους χρειάζονται ενέργεια. Οι φυτικοί οργανισμοί μετατρέπουν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ Α Α1. β Α2. α Α3. α Α4. β Α5. γ. ΘΕΜΑ Β Β1. Στήλη Ι Στήλη ΙΙ 1 Β 2 Α 3 Β 4 Β 5 Α 6 Α

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ Α Α1. β Α2. α Α3. α Α4. β Α5. γ. ΘΕΜΑ Β Β1. Στήλη Ι Στήλη ΙΙ 1 Β 2 Α 3 Β 4 Β 5 Α 6 Α 1 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) ΘΕΜΑ Α Α1. β Α2. α Α3.

Διαβάστε περισσότερα

Διερευνητικό σχέδιο μαθήματος Κυτταρική διαίρεση: Μίτωση - Μείωση Βιολογία Γ Γυμνασίου, 2 διδακτικές ώρες

Διερευνητικό σχέδιο μαθήματος Κυτταρική διαίρεση: Μίτωση - Μείωση Βιολογία Γ Γυμνασίου, 2 διδακτικές ώρες Διερευνητικό σχέδιο μαθήματος Κυτταρική διαίρεση: Μίτωση - Μείωση Βιολογία Γ Γυμνασίου, 2 διδακτικές ώρες Προαπαιτούμενες γνώσεις: Πυρήνας, γενετικό υλικό, χρωμοσώματα, ομόλογα χρωμοσώματα, γαμέτες, αμφιγονία,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΘΕΜΑ Α Α1. γ Α2. β Α3. β Α4. β Α5. γ ΘΕΜΑ Β Β1. 1. Α 2. Β 3. Α 4. Α 5. Β 6. Β 7. Α ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Γενικής Παιδείας 20-5-2015

Βιολογία Γενικής Παιδείας 20-5-2015 ΘΕΜΑ Α Α1. γ Α2. α Α3. β Α4. β Α5. δ ΘΕΜΑ Β Βιολογία Γενικής Παιδείας 20-5-2015 Β1. 1 Β, 2 Α, 3 Α, 4 Β,5 Β, 6 Α, 7 Α, 8 Β Β2. Σχολικό βιβλίο σελ. 18 «Το γενετικό υλικό ενός ιού τον πολλαπλασιασμό του»

Διαβάστε περισσότερα

6.1. Η Αναπαραγωγή στους µονοκύτταρους οργανισµούς 1 ο ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σήµερα: Θα γνωρίσεις τη σηµασία της αναπαραγωγής, τον τρόπο αναπαραγωγής στους µονοκύτταρους οργανισµούς και τα είδη της αναπαραγωγής.

Διαβάστε περισσότερα

Οι μονογονιδιακοί χαρακτήρες στον άνθρωπο και ο τρόπος κληρονόμησης.

Οι μονογονιδιακοί χαρακτήρες στον άνθρωπο και ο τρόπος κληρονόμησης. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΑΤΕΑΣ Οι μονογονιδιακοί χαρακτήρες στον άνθρωπο και ο τρόπος κληρονόμησης. Μαθητές: Όλγα Ντριζάη, Κυριακή Πρίφτη 2013 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Είναι γνωστό και εύκολα µπορεί να παρατηρηθεί ότι όλα τα άτοµα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΑΣΙΚΑ & ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 13/06/2013 Δήμος Βισαλτίας

ΔΑΣΙΚΑ & ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 13/06/2013 Δήμος Βισαλτίας ΔΑΣΙΚΑ & ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 13/06/2013 Δήμος Βισαλτίας Τί είναι ένα Οικοσύστημα; Ένα οικοσύστημα είναι μια αυτο-συντηρούμενη και αυτορυθμιζόμενη κοινότητα ζώντων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ. 1. (α) Ποιο μόριο απεικονίζεται στο σχεδιάγραμμα; (β) Ποια είναι η απλούστερη μορφή του R;

ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ. 1. (α) Ποιο μόριο απεικονίζεται στο σχεδιάγραμμα; (β) Ποια είναι η απλούστερη μορφή του R; ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ 1. (α) Ποιο μόριο απεικονίζεται στο σχεδιάγραμμα; (β) Ποια είναι η απλούστερη μορφή του R; (γ) Ποιο μέρος του μορίου προσδίδει σε αυτό όξινες ιδιότητες; (δ) Ποιο μέρος του μορίου προσδίδει

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Ο.Π. Θετικών Σπουδών Γ' Λυκείου

Βιολογία Ο.Π. Θετικών Σπουδών Γ' Λυκείου Βιολογία Ο.Π. Θετικών Σπουδών Γ' Λυκείου ΘΕΜΑ Α Α1. Η αναλογία Α+G/T+C στο γενετικό υλικό ενός ιού είναι ίση με 2/3. Ο ιός μπορεί να είναι: α. ο φάγος λ. β. ο ιός της πολιομυελίτιδας. γ. φορέας κλωνοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2007 ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2007 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ:

ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2007 ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2007 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2007 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΘΕΜΑ 1ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ηµιτελείς

Διαβάστε περισσότερα

B ΚΥΚΛΟΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΤΙΚΩΝ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΜΑ Α ΘΕΜΑ Β

B ΚΥΚΛΟΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΤΙΚΩΝ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΜΑ Α ΘΕΜΑ Β Α.1 1.1 α Βιολογία ΘΕΜΑ Α γενιικής παιιδείίας 1.2 δ 1.3 ε 1.4 δ 1.5 β A.2 Οι αποικοδοµητές είναι ο πληθυσµός Ε, διότι βέλη από όλους τους υπόλοιπους οργανισµούς καταλήγουν στον πληθυσµό Ε. Τα βέλη υποδηλώνουν

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Βιοενεργητική είναι ο κλάδος της Βιολογίας που μελετά τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί χρησιμοποιούν ενέργεια για να επιβιώσουν και να υλοποιήσουν τις

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία ΘΕΜΑ Α ΘΕΜΑ B

Βιολογία ΘΕΜΑ Α ΘΕΜΑ B Βιολογία προσανατολισμού Α. 1. β 2. γ 3. δ 4. γ 5. δ ΘΕΜΑ Α B1. 4,1,2,6,8,3,5,7 ΘΕΜΑ B B2. Σχολικό βιβλίο σελ. 103 Η γενετική καθοδήγηση είναι.υγιών απογόνων. Σχολικό βιβλίο σελ. 103 Παρ ότι γενετική καθοδήγηση

Διαβάστε περισσότερα

Η έννοια του οικοσυστήματος Ροή ενέργειας

Η έννοια του οικοσυστήματος Ροή ενέργειας ΘΕΜΑ 1 ο Η έννοια του οικοσυστήματος Ροή ενέργειας Α. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Στις παρακάτω ερωτήσεις, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στη

Διαβάστε περισσότερα

3 ΩΡΕΣ. Σελίδα 1 από 3 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΙΑΡΚΕΙΑ

3 ΩΡΕΣ. Σελίδα 1 από 3 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΙΑΡΚΕΙΑ ΜΑΘΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΑΡΚΕΙΑ 3 ΩΡΕΣ ΘΕΜΑ 1 Ο Στις ερωτήσεις 1-5, να γράψετε τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Από τη διασταύρωση

Διαβάστε περισσότερα

Η αναπαραγωγή στον κόσμο των φυτών

Η αναπαραγωγή στον κόσμο των φυτών Η αναπαραγωγή στον κόσμο των φυτών Τζανουδάκης Δημήτριος Καθηγητής τμήματος Βιολογίας Πανεπιστημίου Πάτρας Τηλ. / Fax: 2610997279 Email: tzanoyd@upatras.gr H Αναπαραγωγή στο κόσμο των φυτών Μια από τις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡ. : 19/05/2016 ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ-ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: 2 ΩΡΕΣ (120 ΛΕΠΤΑ) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:... ΤΜΗΜΑ:.. ΑΡ.: ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΘΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡ. : 19/05/2016 ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ-ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: 2 ΩΡΕΣ (120 ΛΕΠΤΑ) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:... ΤΜΗΜΑ:.. ΑΡ.: ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΘΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΛΥΚΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2015-2016 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 ΒΑΘΜΟΣ.../35 ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗ:. ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡ. : 19/05/2016 ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ-ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: 2 ΩΡΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 2003-2013

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 2003-2013 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 2003-2013 ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΕΡΔΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΟΣ (MSc) 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΕΛΙΔΑ Ενότητα 2 : Χημεία της ζωής 4 Ενότητα 3: Ενέργεια και οργανισμοί 13 Ενότητα 4: κυτταρική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΟΝΟΜΑ:ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΕΠΙΘΕΤΟ:ΠΡΙΦΤΗ ΤΑΞΗ:Γ ΤΜΗΜΑ:4

ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΟΝΟΜΑ:ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΕΠΙΘΕΤΟ:ΠΡΙΦΤΗ ΤΑΞΗ:Γ ΤΜΗΜΑ:4 ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΟΝΟΜΑ:ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΕΠΙΘΕΤΟ:ΠΡΙΦΤΗ ΤΑΞΗ:Γ ΤΜΗΜΑ:4 Τι εννοούμε με τον όρο μεταλλάξεις; Το γενετικό υλικό μπορεί να υποστεί αλλαγές με πολλούς διαφορετικούς

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι άμεση ρύπανση?

Τι είναι άμεση ρύπανση? ΡΥΠΑΝΣΗ ΝΕΡΟΥ Τι είναι ρύπανση; Ρύπανση μπορεί να θεωρηθεί η δυσμενής μεταβολή των φυσικοχημικών ή βιολογικών συνθηκών ενός συγκεκριμένου περιβάλλοντος ή/και η βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη βλάβη στην

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2007 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2007 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1ο ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2007 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ηµιτελείς προτάσεις 1 έως 5 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη λέξη ή τη φράση,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 27 ΜΑΪΟΥ 2008 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 27 ΜΑΪΟΥ 2008 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 27 ΜΑΪΟΥ 2008 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 1 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1ο 1. β 2. δ 3. β 4. δ 5. β ΘΕΜΑ 2ο 1. Σχολικό βιβλίο, σελ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ Κ Kάνιγγος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΟΛΛΙΝΤΖΑ 10, (5ος όροφ. Τηλ: 210-3300296-7. www.kollintzas.gr OΙΚΟΛΟΓΙΑ 1. Όσο το ποσό της ενέργειας: α) μειώνεται προς τα ανώτερα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΕΩΧΗΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ. Το σύνολο των μετασχηματισμών βιολογικής ή χημικής φύσης που λαμβάνουν χώρα κατά την ανακύκλωση ορισμένων στοιχείων

ΒΙΟΓΕΩΧΗΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ. Το σύνολο των μετασχηματισμών βιολογικής ή χημικής φύσης που λαμβάνουν χώρα κατά την ανακύκλωση ορισμένων στοιχείων ΒΙΟΓΕΩΧΗΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ Το σύνολο των μετασχηματισμών βιολογικής ή χημικής φύσης που λαμβάνουν χώρα κατά την ανακύκλωση ορισμένων στοιχείων Επιβίωση οργανισμών Ύλη o Η ύλη που υπάρχει διαθέσιμη στη βιόσφαιρα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2004

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2004 ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2004 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ηµιτελείς προτάσεις 1 έως 5 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη φράση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Στο φλοιό της Γης απαντώνται 92 χημικά στοιχεία, από τα οποία 27 μόνο είναι απαραίτητα για τη ζωή. ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 96% ο άνθρακας (C), το υδρογόνο (H), το οξυγόνο (O) και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ Α Α1. γ Α2. α Α3. δ Α4. β Α5. α

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ Α Α1. γ Α2. α Α3. δ Α4. β Α5. α ΘΕΜΑ Α Α1. γ Α2. α Α3. δ Α4. β Α5. α 1 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ- 3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ- 3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΖΑΡΦΤΖΙΑΝ ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ- 3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1. Θεωρία της εξέλιξης: τι υποστηρίζει (σε μια σειρά), για ποιους λόγους

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΚΤΚΛΟ ΠΡΟΟΜΟΙΩΣΙΚΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΜΑΣΩΝ ΤΓΥΡΟΝΟ. Γμδεικηικές Απαμηήζεις Γ Λσκείοσ Ιαμοσάριος Βιολογία ΘΓΜΑ Α ΘΓΜΑ Β

Γ ΚΤΚΛΟ ΠΡΟΟΜΟΙΩΣΙΚΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΜΑΣΩΝ ΤΓΥΡΟΝΟ. Γμδεικηικές Απαμηήζεις Γ Λσκείοσ Ιαμοσάριος Βιολογία ΘΓΜΑ Α ΘΓΜΑ Β Βιολογία γεμικής παιδείας 1. Δ 2. ΘΓΜΑ Α 3. Β 4. Β 5. Α Α2. 1, Β2.Γ, 3Α, 4. Δ ΘΓΜΑ Β Β1. «Τα οικοσυστήματα χαρακτηρίζονται από την τάση εξασφαλίζει τροφή από το οικοσύστημα» Β2. Ο μικροοργανισμός αυτός

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Όλοι οι οργανισμοί, εκτός από αυτούς από αυτούς που έχουν την ικανότητα να φωτοσυνθέτουν, εξασφαλίζουν ενέργεια διασπώντας τις θρεπτικές ουσιές που περιέχονται

Διαβάστε περισσότερα

Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ÏÅÖÅ

Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ÏÅÖÅ 1 Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΜΑ 1 ο Α. 1 - Γ 2 - Β 3-4 - Γ 5 - Β. 1 - Σ 2 - Λ 3 - Λ 4 - Λ 5 - Σ ΘΕΜΑ 2 ο ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1. Κάθε είδος αντισώµατος που αναγνωρίζει έναν αντιγονικό καθοριστή παράγεται

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β )

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α1 β Α2 γ Α3 α Α4 δ Α5 γ ΘΕΜΑ Β Β1: 1 Α 2 Β 3 Β 4 Α 5 Α 6 Α 7 Β 8 Β Β2:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 4 Ο, 7 Ο, 8 Ο, 9 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 4 Ο, 7 Ο, 8 Ο, 9 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 4 Ο, 7 Ο, 8 Ο, 9 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ 1. Η μεταφορά ανθρώπινου γονιδίου σε βακτήριο δίνει διαφορετικό προϊόν μεταγραφής και μετάφρασης, ενώ σε μύκητες μεταγράφεται κανονικά αλλά το προϊόν μετάφρασης εμφανίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 1 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 1 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 1 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015 ΘΕΜΑ 1 Ο 1. γ 2. δ 3. α 4. δ 5. δ ΘΕΜΑ 2 Ο Α) Το γενετικό υλικό των προκαρυωτικών κυττάρων είναι ένα δίκλωνο

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Γενικής Παιδείας Κεφάλαιο 2 ο : Άνθρωπος και Περιβάλλον

Βιολογία Γενικής Παιδείας Κεφάλαιο 2 ο : Άνθρωπος και Περιβάλλον Βιολογία Γενικής Παιδείας Κεφάλαιο 2 ο : Άνθρωπος και Περιβάλλον Οικολογία: η επιστήμη που μελετά τις σχέσεις των οργανισμών, και φυσικά του ανθρώπου, με τους βιοτικούς (ζωντανούς οργανισμούς του ίδιου

Διαβάστε περισσότερα

Σίνος Γκιώκας Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Βιολογίας Πάτρα 2015 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΖΩΩΝ Ι - ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ - Σίνος Γκιώκας - Πανεπιστήμιο Πατρών 2015 1

Σίνος Γκιώκας Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Βιολογίας Πάτρα 2015 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΖΩΩΝ Ι - ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ - Σίνος Γκιώκας - Πανεπιστήμιο Πατρών 2015 1 Σίνος Γκιώκας Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Βιολογίας Πάτρα 2015 2015 1 Αντικείμενο μαθήματος: Περιεχόμενο μαθήματος: Προτεινόμενο σύγγραμμα: Διδάσκοντες: Μέθοδοι διδασκαλίας: Μέθοδοι αξιολόγησης: Τύπος μαθήματος:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Οργάνωση της ζωής βιολογικά συστήματα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Οργάνωση της ζωής βιολογικά συστήματα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Οργάνωση της ζωής βιολογικά συστήματα 1.1 Τα μόρια της ζωής Καινούριες γνώσεις Ποια μόρια συμμετέχουν στη δομή και στις λειτουργίες των οργανισμών. Ποια είναι η σημασία του νερού για τη ζωή

Διαβάστε περισσότερα

1. Να μελετήσετε τους οργανισμούς που φαίνονται στις εικόνες Α-Ε και να απαντήσετε στις ερωτήσεις που ακολουθούν. (μ. 1)

1. Να μελετήσετε τους οργανισμούς που φαίνονται στις εικόνες Α-Ε και να απαντήσετε στις ερωτήσεις που ακολουθούν. (μ. 1) ΓΥΜΝΣΙΟ ΓΙΟΥ ΔΟΜΕΤΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙ 2014-2015 ΓΡΠΤΕΣ ΠΡΟΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 Μάθημα: Φυσιογνωστικά Τάξη: Ημερομηνία: 15/06/2015 Διάρκεια: 1:30 Ονοματεπώνυμο: Τμήμα:.. ρ:. αθμός: Ολογράφως:.. Υπογρ.

Διαβάστε περισσότερα

Πέµπτη, 22 Μαΐου 2008 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ

Πέµπτη, 22 Μαΐου 2008 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Πέµπτη, 22 Μαΐου 2008 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΜΑ 1ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ηµιτελείς προτάσεις 1 έως 5 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη λέξη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι 1 Ι ΕΣΑΓΩΓΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι 1 Ι ΕΣΑΓΩΓΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι 1 Ι ΕΣΑΓΩΓΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ I 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ Ο όρος «µικροοργανισµός ή µικρόβιο» χρησιµοποιήθηκε πρωταρχικά από τον Γάλλο Sedillot. Τα µικρόβια είναι µικροοργανισµοί

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΘΕΜΑ Α Α1. β Α2. γ Α3. α Α4. δ Α5. γ ΘΕΜΑ Β Β1. ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ 2007 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ 2007 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1ο ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ 2007 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ηµιτελείς προτάσεις 1 έως 5 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη λέξη ή τη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ. 1 ο ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΑΥΤΟΤΡΟΦΟΙ ΚΑΙ ΕΤΕΡΟΤΡΟΦΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ-ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ

ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ. 1 ο ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΑΥΤΟΤΡΟΦΟΙ ΚΑΙ ΕΤΕΡΟΤΡΟΦΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ-ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ ΜΕ ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ «ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α & Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1 ο ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΑΥΤΟΤΡΟΦΟΙ ΚΑΙ ΕΤΕΡΟΤΡΟΦΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ-ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ 1 η ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Το σώµα κάθε οργανισµού αποτελείται από κύτταρα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ Α Α1. δ Α2. α Α3. α Α4. γ Α5. β. ΘΕΜΑ Β Β1. Στήλη Ι Στήλη ΙΙ 1. Γ 2. Β 3. Ε 4. Α 5. Δ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ Α Α1. δ Α2. α Α3. α Α4. γ Α5. β. ΘΕΜΑ Β Β1. Στήλη Ι Στήλη ΙΙ 1. Γ 2. Β 3. Ε 4. Α 5. Δ ΘΕΜΑ Α Α1. δ Α2. α Α3. α Α4. γ Α5. β ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΤΡΙΤΗ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικά Συστήματα Ενότητα 8: Οικοσυστήματα (II)

Περιβαλλοντικά Συστήματα Ενότητα 8: Οικοσυστήματα (II) Περιβαλλοντικά Συστήματα Ενότητα 8: Οικοσυστήματα (II) Χαραλαμπίδης Γεώργιος Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα