Κοπή πίτας Καλή χρονιά σε όλους. Αποκριάτικη βραδιά. Διήμερη εκδρομή του Συλλόγου 1 και 2 Δεκεμβρίου 2012

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κοπή πίτας 2013. Καλή χρονιά σε όλους. Αποκριάτικη βραδιά. Διήμερη εκδρομή του Συλλόγου 1 και 2 Δεκεμβρίου 2012"

Transcript

1 Ταχ.Γραφείο Βιλίων Αριθμός Αδείας 502 Τριμηνιαία έκδοση επικοινωνίας και ενημέρωσης του Εξωραϊστικού Συλλόγου <<ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ>> Βιλίων Αττικής Τ.Κ Αριθμός Φύλλου 64* Οκτώβριος- Νοέμβριος- Δεκέμβριος 2012 Κοπή πίτας 2013 Πολλά μέλη-οικιστές-φίλοι και στην φετινή εκδήλωση Κοπής Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Συλλόγου Διήμερη εκδρομή του Συλλόγου 1 και 2 Δεκεμβρίου 2012 στα πανέμορφα Αμπελάκια, στον γραφικό Παλαιό Παντελεήμονα, στο αρχαιολογικό μουσείο του Δίου, στο επιβλητικό μοναστήρι του Οσίου Εφραίμ και σε άλλα πολλά Καλή χρονιά σε όλους Τιμητική πλακέτα στον επίτιμο Πρόεδρο του Συλλόγου Θανάση Μπαλλά Αποκριάτικη βραδιά Το Σάββατο 9 Μαρτίου 2013 στο Πνευματικό-Πολιτιστικό Κέντρο του οικισμού μας καλούμε όλα τα μέλη - οικιστές σε αποκριάτικη βραδιά. Φέρτε το δικό σας φαγητό για το δικό σας τραπέζι. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει ο Σύλλογος

2 Κιθαιρώνας 2 ΚΙΙΘΑΙΙΡΩΝΑΣ Τριμηνιαία έκδοση του εξωραϊστικού 697 συλλόγου Βιλίων «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ». Ιδιοκτήτης :Σύλλογος «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ» Τιμή φύλλου 0,01 ευρώ *** Εκδότης Ρουμπάκης Γιώργος Άγιος Νεκτάριος Βίλια Τηλ: Υπεύθυνοι Ύλης:Συντακτική επιτροπή Τα άρθρα που έχουν υπογραφή εκφράζουν προσωπικές απόψεις του υπογράφοντος *** Ηλεκτρονική σχεδίαση εντύπου : Κατερίνα Μιχαλιτσιάνου Τηλ: Εκτυπώσεις : Ταμπακόπουλος Δημ. Περισσός Τηλ: ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ (Ταμίας: Μαρία Δεσύπρη: ) ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΜΕΛΩΝ Νίκος Βασιλείου : Γεν. Γραμματέας :Χρήστος Κυπριάδης: ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ» Οικισμός Άγιος Νεκτάριος Ταχ.Θυρίδα 2304 Βίλια Αττικής Τ.Κ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ Ότι κάποιες επιχειρήσεις μαγαζιά επαγγελματίες της περιοχής κυρίως, αλλά και πέρα από τα όρια του Δήμου μας, στηρίζουν τις προσπάθειες του Συλλόγου μας, συνδράμοντας με καταχωρήσεις τους στην εφημερίδα μας. Ανταποδώστε αυτή την συνεισφορά τους και υποστηρίξτε τoυς ανάλογα. ΧΧΡΡΗΗΣΣΙΙΜΜΑΑ ΤΤΗΗΛΛΕΕΦΦΩΩΝΝΑΑ Αστυνομία Βιλίων Πυροσβεστική :. 199 Δημοτική Κοινότητα Βιλίων : Δήμος Μάνδρας -Ειδυλλίας: Ασθενοφόρο Δήμου Βιλίων : Πρώτες Βοήθειες : 166 Αγροτικό Ιατρείο Βιλίων: Θριάσιο Νοσοκομείο: ΔΕΗ Βλάβες: ΚΤΕΛ Βιλίων : ΚΤΕΛ Βιλίων Τηλ.Αθήνας : Γραφείο Συλλόγου: Τηλ.Φύλακα Ιστοσελίδες: Συλλόγου: Δήμου: Δημ. Κοιν. Βιλίων: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Για οτιδήποτε αφορά ύλη εφημερίδας Ρουμπάκης Γιώργος Μιχαλιτσιάνος Περικλής agiosnektarios.vilia@gmail.com Υπεύθυνη διαφημιστικών καταχωρίσεων εφ/δας Αναστασία Καλλιδώνη τηλ: ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Πρόεδρος : Ρουμπάκης Γιώργος ( ) Αντ/δρος : Μιχαλιτσιάνος Περικλής ( ) Γεν.Γραμματέας : Χρήστος Κυπριάδης ( ) Ταμίας: Δεσύπρη Μαρία ( ) Μέλος : Παντελής Μυκιαδάκης ( ) Μέλος: Καλλιδώνη Αναστασία ( ) Ειδικός Γραμματέας: Βασιλείου Νίκος ( ) ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ευχαριστεί θερμά: 1) Τον οικιστή μέλος και μόνιμο χορηγό εκδηλώσεων του Συλλόγου κ. Θεοδωρόπουλο Κώστα, 2) τον οικιστή και μέλος κ. Σαγιόγλου Σωτήρη και 3) τον κ. Γκιούλμπα Παναγιώτη, για την προσφορά γλυκών και snacks που τιμήθηκαν δεόντως από τους συμμετέχοντες στην διήμερη εκδρομή του Συλλόγου στις 1 και 2/12/2012 στον Όλυμπο. 4) Στην ίδια εκδρομή, το τσίπουρο (7λίτρα) που καταναλώθηκε στο πούλμαν (μετάβαση και επιστροφή) προσέφερε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Βιλίων κ. Σπύρος Δρίκος που συμμετείχε και στην εκδρομή. Ο Σύλλογός μας προσέφερε στους συμμετέχοντες στην εκδρομή, πλέον των ανωτέρω και τα κρασιά στο βραδινό τραπέζι του ξενοδοχείου, ξηρούς καρπούς, καραμέλες, μανταρίνια και όλα τα αναλώσιμα που χρειάστηκαν. Γ.Ρ. Το ΔΣ του συλλόγου ανταποκρινόμενο σε αίτημα του Αστυνομικού Σταθμού Βιλίων, προσέφερε δυο θερμαντικά σώματα για ιδίαν χρήση.

3 Κιθαιρώνας 3 Λόγος προέδρου στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας Χρόνια πολλά, καλή χρονιά σε όλους.δεν θα βαρεθώ να το λέω συνέχεια, μας δίνει πάντα μεγάλη χαρά και κουράγιο η παρουσία τόσου κόσμου. Κυρίως, γιατί η συντριπτική πλειονότητα είναι οικιστές και μέλη. Αλλά και φίλοι, Bιλιώτες, από τους γύρω οικισμούς και επίσημοι προσκεκλημένοι που μας τιμούν πάντα με την παρουσία τους. Αιρετοί κυρίως και εκπρόσωποι φορέων, θεσμών, υπηρεσιών, συλλόγων που είναι κοντά μας, μας ξέρουν, γνωρίζουν το συλλογό μας, βοηθούν και ασχολούνται με τα προβλήματα και τις ανάγκες μας, που άλλα λύνουν, άλλα όχι.είναι αυτοί που στην τελική όπως λένε, απευθυνόμαστε για τα μικρά και μεγάλα. Τα λέω όλα αυτά γιατί, παρά τις περί του αντιθέτου απόψεις που ακούστηκαν στην πρόσφατη γενική μας συνέλευση όσοι ήσασταν γνωρίζετε εμείς ανταποδίδουμε με τιμή, την τιμή που μας κάνουν. Καλωσορίζουμε λοιπόν, σήμερα στην κοπή της πίτας μας, τη μεγαλύτερη εκδήλωση που θεωρητικά έχουν οι σύλλογοι, τους: Τους Πατέρες Κύριλλο, Γαβριήλ, Δαμασκηνό, που ευλόγησαν τη σημερινή μας εκδήλωση. Το Δήμαρχο Μάνδρας Ειδυλλίας κ. Γεώργιο Δρίκο. Τον Περιφερειακό Σύμβουλο και εκπρόσωπο σήμερα της Περιφέρειας, Διοικητή του Θριασίου Νοσοκομείου κ. Άγγελο Λιόση. Τους Αντιδημάρχους κ. Παναγιώτη Κολοβέτζο, κ. Αθανάσιο Τώρο και κ. Δημήτρη Δουδέση. Τους Δημοτικούς Συμβούλους και επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης κ. Γιάννα Κριεκούκη και κ. Θανάση Πανωλιάσκο. Τους Δημοτικούς Συμβούλους κ. Κων/να Μπεθάνη, κ. Αγγελική Παπακωνσταντίνου, κ. Αγλαΐα Κώνστα, κ. Ευάγγελο Κώνστα. Την Πρόεδρο της Δημοτικής ενότητας Βιλίων κ. Ξανθή Ρούσση Παππά και τους τοπικούς συμβούλους κ. Σπύρο Δρίκο και κ. Δήμητρα Κώνστα. Τον Διοικητή Αστυνομικού Σταθμού Βιλίων κ. Χρήστο Γκιόκα και τον Προϊστάμενο πυροσβεστικού Κλιμακίου Βιλίων κ. Γιώργο Παπανικολάου. Τους Προέδρους Αλεποχωρίου κ. Γιάννη Ζουμπουλάκη, Πόρτο Γερμενό κ. Παναγιώτη Λιάρο και Μύτικα κ. Κώστα Καλαμίτση, την Πρόεδρο Συλλόγου Γονέων &Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Βιλίων κ. Αθηνά Μπεθάνη-Τώρου και την εκπρόσωπο του αντίστοιχου συλλόγου Γυμνασίου Λυκείου κ. Λίτσα Μεϊντάνη - Πλούμπη. Τον πρώην Δήμαρχο Βιλίων κ Παναγιώτη Ρούσση. Τον πρώην Αντιδήμαρχο Μάνδρας Ειδυλλίας κ. Κώστα Πλούμπη. Και τον Δασικό υπάλληλο κ. Γιώργο Κούτσικο. Θα κλείσουμε τις προσφωνήσεις μας πάλι, όπως αρχίσαμε, με τον Πατέρα Κύριλλο, να τον ευχαριστήσουμε για μια ακόμα φορά για την παρουσία του στις εκδηλώσεις μας και να του την εκφράσουμε, προσφέροντάς του ένα μικρό συμβολικό χρηστικό δωράκι και με την ευκαιρία της προ διημέρου ονομαστικής του εορτής, αν και όπως μας είπε εορτάζει κανονικά στις 9 Ιουνίου. (Ακολουθούν ευχές και ευχαριστίες από τον πατέρα Κύριλλο). (Συνέχεια στην επόμενη σελίδα)

4 Κιθαιρώνας 4 Βραβεύσεις παιδιών Όπως κάθε χρόνο ο σύλλογος επιβραβεύει όσα παιδιά οικιστώνμελών πετυχαίνουν σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, δίνοντάς τους ένα μικρό συμβολικό δωράκι. Και φέτος είχαμε αρκετές πάλι επιτυχίες.πέντε παιδιά θα τιμήσουμε σήμερα. Τέσσερα που πέτυχαν φέτος και ένα προηγούμενων ετών που μας είχε ξεφύγει και θα του δώσουμε αναδρομικά το δωράκι του. Τα παιδιά αυτά είναι: 1) Λουλουδάκη Δήμητρα ( τμήμα Αγγλικής φιλολογίας Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) 2) Λεβαντή Αγγελική (Σχολή περιβαλλοντολόγων Πανεπιστημίου Αιγαίου) 3) Μπεστεμιώτη Λαμπρινή (Σχολή γραφικών τεχνών ΤΕΙ Αθηνών τμήμα φωτογραφίας και οπτικοακουστικών μέσων) 4) Ματζουράνης Ιωάννης -Χρυσοβαλάντης (Σχολή Ναυτικών Δοκίμων Πολεμικού Ναυτικού) 5) Ματζουράνης Εμμανουήλ- Παναγιώτης (Στρατιωτική Ιατρική) ( γιοι του μέλους του συλλόγου Κώστα Ματζουράνη, καρδιολόγου και πρώην Δημάρχου Αλίμου) που σήμερα είναι και αυτός μαζί μας. ( Ακολουθούν οι βραβεύσεις όλων των παιδιών) Ανακήρυξη του Θανάση Μπαλλά σε επίτιμο Πρόεδρο του συλλόγου Στη Γενική Συνέλευση του περασμένου Σεπτεμβρίου όλα τα μέλη ομόφωνα συμφώνησαν με την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου για την ανακήρυξη του Θανάση Μπαλλά σε επίτιμο Πρόεδρο του συλλόγου. Σήμερα όπως είχαμε αποφασίσει θα του επιδίδαμε και μια τιμητική πλακέτα. Θα θέλαμε να τη δίναμε στον ίδιο και αυτός επίσης, όμως, όπως πολλοί γνωρίζετε ένα πρόβλημα υγείας μια επέμβαση που έκανε - δεν του επιτρέπει να παρευρίσκεται. Ο Θανάσης Μπαλλάς, λοιπόν, προσέφερε μέγιστες εξαιρετικές υπηρεσίες στο σύλλογο και στον οικισμό. Με πολυετή και πολύπλευρη προσφορά όπως αναγράφουμε στην πλακέτα του. Ο ίδιος μου ζήτησε να μεταφέρω τις ευχαριστίες του στο Διοικητικό Συμβούλιο και σε όλα τα μέλη του συλλόγου που ομόφωνα τον ανακήρυξαν επίτιμο Πρόεδρο και να μας διαβεβαιώσει όταν με το καλό ορθοποδήσει, έτσι μου το είπε, θα συνεχίσει την ίδια αμέριστη προσφορά του. Σαν παρένθεση να πω ότι υπάρχουν και άλλα μέλη του συλλόγου που αξίζουν και σκεφτόμαστε κάποια στιγμή να τιμήσουμε. Εν καιρώ όμως και ανά χρονικά διαστήματα τέτοια, που ίδιοι και οι πλακέτες να έχουν την αξία που τους αρμόζει. Επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου λοιπόν ο Θανάσης Μπαλλάς. Την πλακέτα θα παραλάβει ο καλός του φίλος Γιώργος Κουλιζάκος. (ακολουθεί η επίδοση της πλακέτας) Φέτος αποφασίσαμε να μη μοιράσουμε σε όλους τους παρευρισκομένους αυτά τα μικρά εορταστικά δωράκια. Λίγα που έμειναν από τα περσινά, θα τα μοιράσουμε σε μερικούς από τους παρόντες που δεν είχαν πάρει πέρυσι. Μπορείτε να το επισημαίνετε αυτό στα μέλη που θα τα μοιράζουν. Επίσης αποφασίσαμε να μην ζητήσουμε από τα μέλη να ετοιμάσουν φαγητά για τη σημερινή εκδήλωση να αποφύγουν έτσι ταλαιπωρία και έξοδα, και να νοιώσουν ότι υπάρχουν και περιπτώσεις στη σημερινή εποχή που μόνο θα πάρουν, δεν θα δώσουν τίποτα. (Συνέχεια στην επόμενη σελίδα)

5 Κιθαιρώνας 5 Είπαμε λοιπόν τα χρήματα ατομικών δώρων να τα διαθέσουμε για φαγητό και ποτό. Ο σύλλογος λοιπόν καλύπτει όλα τα φαγώσιμα της σημερινής γιορτής συμπεριλαμβανομένων και 20 κιλά κοντοσούβλι χοιρινό (3 σούβλες )καθώς και όλα τα αναψυκτικά ποτά μπύρες. Άλλωστε σκεφτόμαστε να κάνουμε μια αποκριάτικη γιορτή εδώ στο πολιτιστικό που θα χρειαστεί να φτιάξετε φαγητά. Θα σας ενημερώσουμε. Να πούμε ακόμα και να ευχαριστήσουμε τους Βιλιώτες: 1) Το Σπύρο Δρίκο που προσέφερε τα τσίπουρα 2) Τον Τάσο Μειντάνη που προσέφερε τα κρασιά 3) Τον Παναγιώτη Ρούσση που προσέφερε τα γλυκά, για την εκδήλωση 4) Και φυσικά το μέλος μας Κώστα Θεοδωρόπουλο που προσέφερε και φέτος, μόνιμο χορηγό τον λέω εγώ, τις τρεις πίτες. Και όσον αφορά την σημερινή προετοιμασία της σημερινής εκδήλωσης, εντάξει όλοι τρέξαμε για αυτήν την εκδήλωση από το ΔΣ,αλλά αν μου επιτρέπεται,να αναφέρω ιδιαίτερα το Χρήστο και τη Μυρτώ Κυπριάδη που καθάρισαν, τακτοποίησαν και στόλισαν το χώρο αυτό. ΥΔΡΕΥΣΗ Θα ήθελα να σας πω δυο λόγια για την ύδρευση του οικισμού. Από τα μέσα Οκτωβρίου και μέχρι σήμερα ο εργολάβος συνεχίζει κανονικά χωρίς διακοπές. Έχει τελειώσει το εσωτερικό δίκτυο του οικισμού. Λίγα μέτρα σωληνώσεων έχουν απομείνει στην ανατολική πλευρά του οικισμού, έχει τελειώσει το εσωτερικό δίκτυο της Μπέλιζας, τώρα προχωρούν στην Αγία Παρασκευή και το Κρύο πηγάδι. Ακολουθούν οι συνδέσεις, η κατασκευή της δεξαμενής και ο κεντρικός αγωγός από τη διασταύρωση της Τσίας μέχρι τη δεξαμενή. Για τη δεξαμενή, αν και υπάρχει κάποια καθυστέρηση στην οριστικοποίηση της παραχώρησης χώρου για την κατασκευή της, και θα πρέπει Δήμαρχε να το τρέξουμε, γιατί ακολουθεί και η έγκριση του Δασαρχείου, να μην πάμε πολύ πίσω. Θέλω ακόμα, να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Βιλιώτη Λεμπέση Μελέτη που με την παρότρυνση του Αντιδημάρχου Δουδέση Δημήτρη, και φυσικά του Δημάρχου Γιώργου Δρίκου, μας παραχωρεί όση γη θα χρειαστεί για την κατασκευή της δεξαμενής και του δρόμου 70 μέτρων για να είναι προσβάσιμη. Απλά μένει να το τελειώνουμε, με συμβολαιογραφική παραχώρηση που το κόστος της δεν έχει σημασία μικρό ή μεγάλο, θα καλύψει ο Δήμος. Και δεν ξέρω αν είναι πρόωρο σαν αίτημα Δήμαρχε, θέλουμε το κόστος των συνδέσεων των ρολογιών να είναι το ίδιο που ισχύει για όλους τους δημότες. Λοιπόν όλα δείχνουν να πηγαίνουν καλά. Και η Αντιπεριφερειάρχης και ο Δήμαρχος, στις επαφές που είχαμε μαζί τους μας διαβεβαιώνουν για αυτό. Ο Δήμαρχος είχε δηλώσει ότι το πολύ σε 8 μήνες θα είχαμε νερό, εμείς πιστεύουμε-περιμένουμε, αντέχουμε ίσως και καμιά μικρή καθυστέρηση. Άλλωστε, ο Δήμαρχος είναι εδώ, θα μας τα πει ο ίδιος, η Αντιπεριφερειάρχης έστειλε και μια επιστολή που θα σας διαβάσω και είναι σχετική με την ύδρευση (ολόκληρη η επιστολή στη σελίδα 6). Χαιρετισμούς στη εκδήλωση μας απηύθυναν: Ο Δήμαρχος κ Γιώργος Δρίκος στον οποίο έπεσε το πρώτο φλουρί -που διαβεβαίωσε για μια ακόμα φορά ότι θα συνεχίσει να είναι κοντά στο σύλλογο, θα τελειώσει το έργο ύδρευσης το γρηγορότερο, ενώ αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας. Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Άγγελος Λιόσης Ξανθή Ρούσση- Παππά Γιάννα Κριεκούκη Θανάσης Πανωλιάσκος Παναγιώτης Ρούσσης. Ευχές στους παρόντες έδωσαν από βήματος ο Αντιπρόεδρος Μιχαλιτσιάνος Περικλής, η ταμίας Δεσύπρη Μαρία και ο υπεύθυνος του ΠΠΚ-μέλος του συλλόγου Μυκιαδάκης Παντελής. Θα κλείσω λέγοντας σας, διαδικαστικά, πως δεν χρειάζεται να σηκωθείτε για να σερβιριστείτε, μέλη του συλλόγου θα σας τα φέρουν στα τραπέζια και πίτα και φαγητά, ποτά-αναψυκτικά-κρασιά-γλυκά υπάρχουν στον πάγκο πίσω. Στις πίτες μας υπάρχουν 3 φλουριά αντιστοιχούν σε 3 δωράκια-γούρια, επάργυρα. Καλή χρονιά να έχουμε. Να είναι η χρονιά που θα έχουμε πόσιμο νερό στις βρύσες μας. Υγεία σε όλους σας. Οι χαιρετισμοί και οι ευχές των επισήμων τελείωσαν με έντονη λεκτική διαμάχη του πρώην Δημάρχου Παναγιώτη Ρούσση και του Δήμαρχου Μάνδρας Ειδυλλίας Γιώργου Δρίκου σχετικά με την ύδρευση του οικισμού και για την οποία δεν αναφέρουμε τίποτα αφού όλοι επιθυμούμε να ξεχαστεί το γρηγορότερο.. Γιώργος Ρουμπάκης

6 Κιθαιρώνας 6 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ελευσίνα ΠΡΟΣ: Πρόεδρο Διοικητικού Συμβουλίου Εξωραϊστικού ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Συλλόγου «Ο Άγιος Νεκτάριος Βιλίων» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ κ. Γιώργο Ρουμπάκη ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ Κύριε Πρόεδρε, Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκλησή σας να παραστώ στην εκδήλωση Κοπής πίτας του Συλλόγου σας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Ιανουαρίου, στην οποία δυστυχώς δεν θα μπορέσω να παραβρεθώ λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Σας ενημερώνω ότι στην εκδήλωση θα παραστεί ως εκπρόσωπός μου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κος. Άγγελος Λιόσης. Με την επιστολή μου αυτή θα ήθελα επίσης να σας ενημερώσω σχετικά με την πορεία του σημαντικού για την περιοχή σας έργου της Υδροδότησης του οικισμού του Αγ. Νεκταρίου. Το συγκεκριμένο έργο προχωρά κανονικά έχοντας εκτελεστεί το 30% του συμβατικού αντικειμένου, ο εργολάβος έχει ήδη εισπράξει , ενώ πρόσφατα κατέθεσε λογαριασμό επιπλέον ο οποίος θα εξοφληθεί το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα. Τέλος θα ήθελα να ευχηθώ σε εσάς και τα μέλη σας προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και κάθε επιτυχία στο έργο σας.. Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΕΙΣ... Γράφει η Μαρία Δεσύπρη Όλοι έφτασαν εγκαίρως. Το πούλμαν ξεκίνησε στην ώρα του και όλοι γελαστοί ξεκίνησαν το διήμερο της ανεμελιάς και της φυγής από την μιζέρια και την καθημερινότητα. Πρώτο σαββατοκύριακο του Δεκέμβρη, οι οικιστές μας, έδωσαν για μια ακόμη φορά την ζεστή παρουσία τους στην εκδρομή μας. Ίσως κάποιοι να διερωτώνται, τι θέλουν τώρα και πάνε εκδρομές, τι όρεξη μπορεί κάποιος να έχει για γλέντια, τόσο δρόμο ταξίδι μέσα σε ένα διήμερο. Και όμως δεν πρέπει να αφήνουμε να μας πάρει από κάτω η κατάσταση που επικρατεί. Εμείς θα αντιδράσουμε και με τα λίγα θα πάμε και εκδρομές και θα περνάμε και καλά. Το σημαντικό είναι να βλέπουμε τα πράγματα με μια θετική προοπτική. Έτσι λοιπόν το μακρύ ταξίδι έγινε μικρό, γιατί είχαμε καλή διάθεση και με την μουσική τα ανέκδοτα τα κεράσματα και τα ποτά φτάσαμε στον προορισμό μας ξεκούραστα. Τα χρήματα που κόστισε η εκδρομή φάνηκαν τελικά λίγα γιατί πέρα από τα υπέροχα χωριά, το επιβλητικό μουσείο, το μοναστήρι, τα μέρη όλα που είδαμε την ποιότητα του ξενοδοχείου και των φαγητών υπήρχε μια περιρρέουσα αφθονία, με πολλά γλυκά πρόσωπα να σου ανοίγουν τον δρόμο, για να προσφέρεις ακόμα πιο πολλά. Δεν πίστευα ότι θα μπορούσε αυτός ο τόπος, αυτοί οι άνθρωποι, όλοι εσείς να με εμπνεύσετε και να μου δώσετε τόση ώθηση στην προσφορά και την δημιουργία. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι ακολούθησαν την εκδρομή μας και όσοι δεν μπόρεσαν να έρθουν, να είναι μαζί μας στις επόμενες που ο σύλλογος μας θα οργανώσει. Επιστολή Ιωάννη Χριστόπουλου Άγ. Νεκτάριος Προς: Το Διοικητικό Συμβούλιο Εξωραϊστικού Συλλόγου «Άγιος Νεκτάριος», Ενταύθα Αγαπητοί φίλοι, Θερμά συγχαρητήρια σ όλους σας, εκ μέρους της οικογενείας μου και των μελών φίλων μας, για την καθόλα άψογα επιμελημένη διοργάνωση και παρουσίαση της εκδήλωσης, για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του συλλόγου μας, την , καθώς και για το πλούσιο σε νόστιμα εδέσματα γεύμα, που προσφέρατε. Την όλη εκδήλωση λάμπρυνε περισσότερο η εθελοντική συμμετοχή συζύγων, παιδιών και φίλων σας στην περιποίηση των προσκεκλημένων. «Ως πρεσβύτερος» χαίρομαι ιδιαιτέρως και σας καμαρώνω που ως νεώτεροι είστε κάθε χρόνο και καλύτεροι. Έχετε την αγάπη μας και τη συμπαράστασή μας. Με εκτίμηση και αγάπη, Ιωάννης Χριστόπουλος ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ: ΝΙΚΟΣ Γ. ΝΙΝΙΟΣ ΤΗΛ ΚΙΝ e mail: n-ninios@otenet.gr

7 Κιθαιρώνας 7 ΣΤΗΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ Η υδροδότηση με το μάτι ενός οικιστή Γράφει ο Χρήστος Κυπριάδης Με αφορμή την αναμπουμπούλα που δημιουργήθηκε, στη γιορταστική ατμόσφαιρα της κοπής της πίτας του συλλόγου μας, εξαιτίας φραστικών αντιπαραθέσεων, θέλω να εκφράσω κάποιες σκέψεις και πιστεύω ότι όλοι οι οικιστές θα συμφωνούν μαζί μου. Ο οικισμός μας, ένας νόμιμος οικισμός, πράγμα σπάνιο για τα Ελληνικά δεδομένα, που αποτελείται σήμερα από 150 περίπου οικογένειες, ζητούσε μέσω του ΔΣ του συλλόγου του, από τον πρώην Δήμο Βιλίων, εδώ και πολλά χρόνια, την υδροδότησή του, προκειμένου να απαλλαχτεί όχι μόνο από το δυσβάσταχτο κόστος που έχει η μεταφορά του νερού μέσω των υδροφόρων, αλλά και όλων των παρελκόμενων όπως, η κατασκευή και ο καθαρισμός δεξαμενών, η αγορά και συντήρηση πιεστικών μηχανημάτων, κλπ. Ήρθε η στιγμή που έγινε η αρχή του θαύματος. Δηλαδή ο πρώην Δήμαρχος Βιλίων Παναγιώτης Ρούσσης αποφάσισε να ανταποκριθεί στο δίκαιο αυτό αίτημά μας και να ξεκινήσει τη διαδικασία της υδροδότησης του οικισμού. Συγκεκριμένα, ανέθεσε την εκπόνηση της σχετικής μελέτης σε μελετητικό γραφείο, πήρε τις ανάλογες εγκρίσεις από τις διάφορες Υπηρεσίες και τελικά δημοπράτησε το έργο.βέβαια αυτό εμάς μας φαινόταν πάλι απίστευτο μέχρι που είδαμε να μπαίνουν στον οικισμό οι μπουλντόζες και να σκάβουν. Η αλήθεια είναι ότι χαρήκαμε πολύ, αλλά και πάλι ήμασταν διστακτικοί, ώσπου κάποια στιγμή συνέβη αυτό που φοβόμασταν. Το έργο σταμάτησε, οπότε αρχίσαμε πάλι να αναρωτιόμαστε τι έχει γίνει. Δεν προλάβαμε καλά - καλά να το συνειδητοποιήσουμε ώσπου εμφανίζεται η νέα Καλλικρατική Δημοτική Αρχή με Δήμαρχο το Γιώργο Δρίκο και μας έδωσε πάλι ελπίδες. Οι εργασίες ξανάρχισαν με «τις μηχανές πρόσω ολοταχώς». Με πολύ κέφι, προθυμία και δύναμη ο Δήμαρχος προσπαθεί να λύσει τα εμπόδια που παρουσιάζονται προκειμένου να αποπερατωθεί το έργο. Από την άλλη πάλι η Αντιπεριφερειάρχης Δυτ. Αττικής κ. Σταυρούλα Δήμου με πολύ προθυμία και χαρά ενέκρινε όλο το ποσό που απαιτείται για την αποπεράτωση του έργου έτσι ώστε να φτάσει στο τέλος του και να πάψει πια η ταλαιπωρία των οικιστών μας σε ένα τόσο ζωτικό και απαραίτητο έργο. Για όλους τους παραπάνω λόγους σε αυτό το σημαντικό για τον οικισμό μας έργο δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς και να μην πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους προαναφερόμενους στο βαθμό που τους αναλογεί. Για μας, τους οικιστές, δεν έχουν καμία σημασία οι λεκτικές φράσεις του τύπου εντάχθη, επανεντάχθη, ουδέποτε απεντάχθη κλπ που ειπώθηκαν στην πίτα και δημιούργησαν την αναμπουμπούλα. Για μας έχει σημασία ότι όλοι οι προαναφερόμενοι βοήθησαν και συνεχίζουν να βοηθούν να αποπερατωθεί, με πολύ προθυμία και κέφι, το απαραίτητο για τον οικισμό μας έργο. Εκδρομή του εξωραϊστικού-φάρμακο κατά της πλήξης και της κατάθλιψης Γράφει η Δήμητρα Αναστασοπούλου-Κοντογιώργη Το τρίο της επιτυχίας που αποτελείτο από την Δεσύπρη που μας έσκασε στα κεράσματα, τον Μυκιαδάκη που μας πέθανε στα γέλια με τα ανέκδοτά του και τον Μιχαλιτσιάνο που επιμελήθηκε του μουσικού προγράμματος, διοργάνωσε την ωραιότερη εκδρομή που έχουμε πάει μέχρι στιγμής. Με ένα πολύ άνετο πούλμαν, χωρίς ούτε μία κενή θέση και με πολλούς εκτός οικισμού να μένουν εκτός, ξεκινήσαμε ακριβώς 7:30 το Σάββατο, που ήταν μια ηλιόλουστη ημέρα. Χαιρετισμό ο πρόεδρος, προσευχή εγώ και όλη την διαδρομή δεν βαρεθήκαμε καθόλου γιατί ακούγαμε όλη την ώρα τραγούδια διανθισμένα ανάμεσα με πολύ προχωρημένα ανέκδοτα. Το ξενοδοχείο υπερπολυτελέστατο, με πισίνες, με δωμάτια για νεόνυμφους. Ο μπουφές για όλα τα γούστα όπως και ο χορός που ακολούθησε. Το μοναστήρι του Οσίου Εφραίμ έκανε σε όλους εντύπωση για την μεγαλοπρέπειά του και τα έργα που έχουν γίνει από τα τάματα πιστών και πολύ προσωπική εργασία των αξιόλογων μοναχών. Όσα είδαμε ήταν ελάχιστα γιατί φύγαμε πριν τελειώσει η λειτουργία και δεν είχαμε την ευκαιρία να μας μιλήσει η ηγουμένη και να μας ξεναγήσουν. Η επιστροφή ήταν υπό ψιλόβροχο, αυτό όμως δεν μας εμπόδισε να επισκεφθούμε το Δίον και το Λιτόχωρο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους διοργανωτές και θέλουμε και άλλα και όχι δικαιολογίες ότι δεν κάνουμε τίποτα γιατί υπάρχει κρίση, διότι ως γνωστόν η φτώχεια θέλει καλοπέραση.

8 Κιθαιρώνας 8 Στοχασμοί με αφορμή την εκδρομή στον Όλυμπο Γράφει ο Περικλής Μιχαλιτσιάνος Άλλη μία επιτυχημένη εκδρομή διοργάνωσε ο Σύλλογός μας σύμφωνα και με τις απόψεις όλων των συμμετασχόντων. Επιτυχημένη εκδρομή νοείται αυτή που επιτυγχάνει τους στόχους της, που είναι κατά πρώτον το πολιτιστικό μέρος και οι προς επίσκεψη τοποθεσίες, η ευχάριστη, άνετη, ασφαλής μετάβαση και επιστροφή, η ευχάριστη διαμονή και ψυχαγωγία στο ξενοδοχείο όπως και η καλή διατροφή σ αυτό, η τήρηση του προγράμματος χωρίς παρεκκλίσεις και το ομαδικό πνεύμα των εκδρομέων χωρίς παρεκτροπές και παρεξηγήσεις. Δεν θα αναλύσω τα γεγονότα της εκδρομής αλλά θα σταθώ σε στοιχεία που για μένα προσωπικά έχουν μεγάλη σημασία όταν κάνουμε ταξίδια ή όταν πάμε σε μια εκδρομή. Κατ αρχάς γνωρίζουμε καλύτερα τη χώρα μας (μιλώντας για εκδρομές στο εσωτερικό) η οποία παρότι δεν έχει μεγάλη έκταση έχει να σου δείξει τόσα πολλά, όμορφα και διαφορετικά. Η Ελλάδα είναι η μικρογραφία ολόκληρης της γης σε τοπία! Φαράγγια, δάση, βουνά, πεδιάδες, καταρράκτες, θερμές πηγές, ηφαίστεια, ποτάμια, λίμνες, νησιά, ακτές, άγονα μέρη, πλούσια βλάστηση, παράξενα τοπία κ.ά. βρίσκει κανείς στη χώρα των 132 χιλιάδων τετρ. χιλιομέτρων. Διαφορετικές κουλτούρες όσον αφορά στα κτίσματα, στον τρόπο ζωής, στη μουσική, στους χορούς και γενικότερα στον πολιτισμό συναντάμε σε διάφορες περιοχές αυτής της μικρής Ελλάδας.Τα Αμπελάκια και ο Παλαιός Παντελεήμων ήταν δύο από τα ομορφότερα χωριά που έχουμε επισκεφθεί ποτέ (οι περισσότεροι από εμάς για πρώτη φορά), με άκρως παραδοσιακό τρόπο κατασκευής των σπιτιών και με τα στενά λιθόστρωτα σοκάκια, με την πέτρα και το ξύλο να δεσπόζουν παντού. Εκεί η φύση έδωσε απλόχερα τα στοιχεία της όπως τα επιβλητικά Π. Παντελεήμων πλατάνια και άλλα δέντρα που δημιουργούν τον απαραίτητο ανοιξιάτικο και καλοκαιρινό ίσκιο στις πλατείες, αλλά και η φθινοπωρινή και χειμωνιάτικη εικόνα τους δίνει έναν νοσταλγικό τόνο δημιουργώντας το ανάλογο συναίσθημα. Είδαμε τις ομοιότητες και διαφορές βίωσης της κρίσης εκτός Αθήνας, βγάζοντας τα συμπεράσματά μας για τα μελλοντικά αποτελέσματα. Πάντοτε σε μία εκδρομή εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας γύρω από πολλά θέματα και παίρνουμε ιδέες για δικούς μας προγραμματισμούς. Ένα άλλο στοιχείο που έχουν οι εκδρομές, είναι οι νέες γνωριμίες και η σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των εκδρομέων αλλά και των ζευγαριών που οι συνθήκες της ζωής δεν επιτρέπουν να αναπτύσσονται όπως πρέπει, αλλά και η δραπέτευση από την καθημερινότητα έστω και για λίγο είναι μία ψυχική τόνωση και εκτόνωση του συσσωρευμένου καθημερινού μας άγχους. Πολύ σημαντικό στοιχείο στις εκδρομές είναι τα αρχαιολογικά πολιτιστικά στοιχεία τα οποία δεν πρέπει να λείπουν από καμία εκδρομή, αφού η Ελλάδα είναι σχεδόν γεμάτη από αυτά και ο αρχαίος μας πολιτισμός είναι ένας πολύ καλός δάσκαλος σε πάρα πολλούς τομείς για μας και για όλο τον κόσμο. Το Δίον που επισκεφθήκαμε είναι μία περιοχή που σχετικά πρόσφατα αξιοποιήθηκε άριστα από τον καθηγητή κ. Δημ. Παντερμαλή με πολύ ενδιαφέρον και σύγχρονο μουσείο. Οι αρχαιολογικοί μας χώροι είναι αξιόλογοι και μας κάνουν υπερήφανους για του προγόνους μας (αφού δεν μπορούμε να είμαστε τόσο υπερήφανοι για τους περισσότερους σύγχρονους, ιδίως τους πολιτικούς, με εξαιρέσεις βέβαια κυρίως στον Δίον Μουσείο επιστημονικό τομέα) με τα επιτεύγματά τους, τον τρόπο ζωής τους και τον πολιτισμό που ακόμη και σήμερα φωτίζει το παγκόσμιο πολιτιστικό, επιστημονικό και τεχνολογικό γίγνεσθαι. Αναφορικά με το Ξενοδοχείο ήταν άψογο σε όλους τους τομείς (κτιριακά, υπηρεσίες, καθαριότητα, φαγητό) και δεν υπήρξε κανένα παράπονο από τους εκδρομείς, κάθε άλλο μάλιστα. Το πρόγραμμα της εκδρομής ακολουθήθηκε με ευλάβεια χωρίς παρεκκλίσεις και καθυστερήσεις. Το πούλμαν πολύ καλό και ο οδηγός άριστος σε όλα τα επίπεδα. Η ψυχαγωγία μέσα στο πούλμαν αλλά και στο ξενοδοχείο ήταν σε πολύ καλό επίπεδο και βοήθησε στο να συμπληρωθεί το puzzle της εκδρομής. Ο σύλλογος είχε ένα καλό οικονομικό όφελος αλλά και οφέλη από την παρουσία ανθρώπων εκτός οικισμού που μπορεί να τον βοηθήσουν. Όλα λοιπόν αυτά τα στοιχεία που συνθέτουν μία επιτυχημένη εκδρομή τα είχε και η εκδρομή του Συλλόγου μας στον Όλυμπο και αυτό μας δημιουργεί την υποχρέωση καθιέρωσης τουλάχιστον μίας διήμερης (ίσως και τριήμερης) φθινοπωρινής ή χειμερινής εκδρομής το χρόνο και ίσως μίας μονοήμερης ανοιξιάτικης.

9 Κιθαιρώνας 9 ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ Γράφει ο Μυκιαδάκης Παντελής Αμέσως μόλις ανακοινώθηκε ότι το ΔΣ του Συλλόγου πήρε απόφαση να γίνει διήμερη εκδρομή, η συμμετοχή ήταν άμεση και αθρόα. Έτσι το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012 στις 7:30 το πρωί, ξεκινήσαμε από τον οικισμό μας γι αυτή τη Σαββατοκύριακη περιπέτεια 60 άτομα όλα κεφάτα και με διάθεση να περάσουμε καλά. Αυτό φάνηκε από την αρχή διότι αρχίσαμε αμέσως όλοι τα πειράγματα, τα κεράσματα, τα ανέκδοτα, τα καλαμπούρια και ούτε καταλάβαμε πως φτάσαμε κιόλας στα Καμένα Βούρλα για την πρώτη στάση για καφέ. Με διάθεση ακόμα καλύτερη φύγαμε για την επόμενη στάση στο Βελεστίνο. Όμορφο χωριό γεμάτο ζωή, πατρίδα του Ρήγα Φεραίου όπου δέσποζε και η προτομή του στην κεντρική του πλατεία, που αφού το χαρήκαμε επιβιβαστήκαμε στο πούλμαν για την επόμενη στάση για φαγητό στο χωριό Αμπελάκια. Υπέροχο μέρος με ιστορία, πολλά αξιοθέατα, καταπληκτική θέα προς την κοιλάδα των Τεμπών και τον Πηνειό ποταμό. Φαγητό ωραίο, χορός, τραγούδι, κέφι πολύ και φεύγουμε χορτάτοι απ όλα για την Ολυμπιακή Ακτή Κατερίνης όπου ήταν το ξενοδοχείο που θα μέναμε τη νύχτα. Πριν όμως από αυτό ο καλός οδηγός μας, μας έκανε μία περιήγηση στην πόλη της Κατερίνης. Το ξενοδοχείο με μια λέξη «φανταστικό», οικογενειακό περιβάλλον, άψογο service, πεντακάθαρο, ολοκαίνουργιο. Χρόνος αρκετός για ξεκούραση, βολτούλες και χαλάρωση γενικά πριν από το νυχτερινό γλεντάκι μας μέσα στο χώρο του ξενοδοχείου, με καλό φαγητό, χορό, τραγούδι, που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Το επόμενο πρωί αποχαιρετώντας το υπέροχο ξενοδοχείο κατευθυνθήκαμε προς το μοναστήρι του Οσίου Εφραίμ, μετά από πρόταση του ζεύγους Κοντογιώργη που το είχαν επισκεφθεί και στο παρελθόν. Πολύ όμορφη γυναικεία μονή, εντυπωσιακή, πλούσια, πεντακάθαρη, πετρόχτιστη, δεσπόζει στις ανατολικές παρυφές του Ολύμπου. Επόμενος σταθμός το Ιερό Δίον, τόπος λατρευτικός για τους αρχαίους Έλληνες, προς τιμήν του Θεού Δία με πολλά αρχαιολογικά ευρήματα. Επισκεφθήκαμε το εντυπωσιακό μουσείο όπου είχαμε και προβολή ταινίας για τον αρχαιολογικό χώρο. Πήραμε ξανά το πούλμαν με κατεύθυνση τη θέση Πριόνια του Ολύμπου και φθάσαμε ψηλά όσο μπορούσε το πούλμαν να φθάσει λόγω του όγκου του και θαυμάσαμε τη θέα προς το φαράγγι του ποταμού Ενιπέα. Χορτάτοι από την ωραία θέα κατεβήκαμε στο βροχερό Λιτόχωρο για καφεδάκι και χαλάρωση. Στη συνέχεια επιβιβαστήκαμε στο πούλμαν και δρόμο για τον Παλαιό Παντελεήμονα ορεινό χωριό σκαρφαλωμένο στον Όλυμπο, με πολύ χρόνο στη διάθεσή μας για φαγητό, περπάτημα ανάμεσα στα πετρόχτιστα σπίτια, στους καλντεριμένιους δρόμους. Στο χειμωνιάτικο τοπίο με τα αναμένα τζάκια και γενικά χωριό που όλους μας ενθουσίασε και είπαμε θα ξαναεπισκεφθούμε όταν μας δοθεί η ευκαιρία. Μετά από δυόμισυ ώρες πήραμε το δρόμο της επιστροφής ενώ τα αστεία, η πλάκα και το τραγούδι μέσα στο λεωφορείο δεν σταματούσαν καθόλου. Με ενδιάμεση στάση στη Λαμία φτάσαμε κατά τις 9 το βράδυ της Κυριακής στον οικισμό μας μετά από ένα κατά γενική ομολογία καταπληκτικό διήμερο και με το ερώτημα όλων για το χρόνο της επόμενης εκδρομής. Αυτό για μένα ήταν η καλύτερη αμοιβή για όλη τη δουλειά που έγινε από το ΔΣ του Συλλόγου μας και τις προσπάθειες εβδομάδων για την οργάνωση μιας εκδρομής με τις λιγότερες δυνατές ατέλειες, σαν ερασιτέχνες βεβαίως που είμαστε και όχι σαν επαγγελματίες του είδους. Ως «αρχηγός» αυτής της εκδρομής θέλω να ευχαριστήσω και τα 60 άτομα που συμμετείχαν γιατί με τη διάθεση, το κέφι, την τήρηση του ωραρίου και την συμπεριφορά τους γενικότερα, βοήθησαν στο να μην υπάρξει το παραμικρό παρατράγουδο και να γυρίσουμε όλοι ευχαριστημένοι και με την επιθυμία για την επόμενη απόδραση που θα γίνει πολύ σύντομα γιατί όλοι το θέλουμε. Θέλω ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω τους φίλους Βιλιώτες αλλά και φίλους από το Κριεκούκι για τη συμμετοχή τους, αλλά και την έμπρακτη αγάπη προς τον οικισμό μας. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τους οικιστές Θεοδωρόπουλο Κώστα και Μαρία για τα κεράσματα που προσέφεραν δωρεάν αν και δεν μπόρεσαν να είναι μαζί μας. Εκ μέρους όλων των μελών του ΔΣ ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συμμετάσχοντες και ευχές για καλή χρονιά 2013.

10 Κιθαιρώνας 10 ΣΤΗΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ Γράφει ο Νίκος Βασιλείου Ως ένας από τους παλιότερους οικιστές του Αγίου Νεκταρίου, έχοντας ουσιαστικά μεγαλώσει μέσα στον οικισμό μας και ως ένα νέο μέλος στο ΔΣ θα ήθελα να γράψω δύο λόγια για τον Εξωραϊστικό Σύλλογο. Είναι γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των οικιστών επισκέπτονται και διαμένουν σε αυτόν περιστασιακά, κυρίως κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών και αποσκοπούν στη χαλάρωση, την πνευματική αποσυμπίεση και την ξεκούραση τους, απομακρυνόμενοι από την πόλη και την καταιγιστική και εξοντωτική καθημερινή πραγματικότητα. Η ευρύτερη περιοχή του οικισμού και των Βιλίων παρέχει αυτή τη δυνατότητα χωρίς μάλιστα να απαιτείται ένα κουραστικό ταξίδι για την πρόσβαση σε αυτήν.κατα τους χειμερινούς μήνες η παραμονή οικιστών στον Άγιο Νεκτάριο μειώνεται δραματικά για διαφόρους λόγους που εικάζω ότι έχουν να κάνουν με τις καιρικές συνθήκες, τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών, τις γενικότερες υποχρεώσεις, την οικονομική κατάσταση, την έλλειψη ελεύθερου χρόνου κλπ.. Το σημείο στο οποίο θα ήθελα να καταλήξω και να επικεντρώσω είναι ότι ούτε κατά τη διάρκεια του χειμώνα αλλά ούτε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχει έντονη παρουσία νεολαίας στον οικισμό, κάτι το οποίο δεν έχω καταφέρει να εξηγήσω. Τα παιδιά από κάποια ηλικία και πέρα αλλά και οι νεαροί/ές οικιστές αποφεύγουν τον οικισμό. Δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται στις περιορισμένες επιλογές νυκτερινής διασκέδασης είτε σε έλλειψη πληθώρας κέντρων ψυχαγωγίας ή καφετεριών Θα ήθελα όμως να καταγράψω την άποψη μου επί του θέματος. Οπωσδήποτε ο οικισμός δεν ανταγωνίζεται την πόλη σε επιλογές διασκέδασης, πολύ περισσότερο μαζικής «σύγχρονης» διασκέδασης, όμως παρέχει άπειρες άλλες δυνατότητες τις οποίες δεν θα ήταν άσχημο οι νέοι μας να δοκιμάσουν έστω για μία φορά. Οι δυνατότητες πεζοπορίας ακόμα και σε ορειβατικά μονοπάτια είναι πολλές, ενώ η ποδηλασία εντός ή εκτός δρόμου είναι κάτι πανεύκολο με βάση τον οικισμό. Αφήστε για μια φορά το αυτοκίνητο στο καταφύγιο και περπατήστε σε αυτό το ύψος του Κιθαιρώνα για μια ώρα. Να στε σίγουροι πως δε θα απογοητευτεί κανείς. Κατεβείτε ένα καλοκαιρινό απόγευμα περπατώντας από τον οικισμό μέχρι το παλιό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στην κοιλάδα με τα αμπέλια απέναντι από το κάτω άκρο του οικισμού. Θα επιστρέψετε εξαιρετικά ανακουφισμένοι και ανανεωμένοι. Φυτέψτε δύο λουλούδια εποχής στον κήπο σας, καλλιεργήστε δύο ριζούλες ντομάτας ή κλαδέψτε ένα θάμνο ή ένα οπωροφόρο δέντρο και παρατηρήστε μήνα το μήνα να μεγαλώνουν. Χαρείτε τη θέα των πουλιών που θα πιουν νερό από ένα κουπάκι που θα αφήσετε με αυτό το σκοπό στον κήπο σας. Ένα βράδυ αντί να πιείτε το ποτό σας κάπου αλλού πιείτε στο κήπο ή το μπαλκόνι σας ακούγοντας τις κουκουβάγιες ή το Γκιώνη. Ψήστε λουκάνικα με τη παρέα σας στο τζάκι ένα χειμωνιάτικο σαββατοκύριακο και απολαύστε το σφύριγμα του Γραίγου ή του Μαΐστρου που χτυπάει τις βορεινές πλευρές του σπιτιού σας. Ελπίζω να μην έγινα κουραστικός αλλά με αφορμή την εκδρομή του Συλλόγου στην οποία συμμετείχα την 1 και 2 Δεκεμβρίου στην Πιερία, συνειδητοποίησα για άλλη μια φορά, την απόλυτη αποχή των νεότερων σε ηλικία οικιστών από τις δραστηριότητες του Συλλόγου. Παιδιά, μας λείπει η φρεσκάδα σας. Η εκδρομή είχε πολλά χιλιόμετρα και αρκετές ώρες στο πούλμαν, όμως είχε εξαιρετική ζωντάνια που προσέφεραν τα μέλη του ΔΣ που ασχολήθηκαν με την οργάνωση της, η κα Δεσύπρη, ο κος Μιχαλιτσιάνος και ο κος Μυκιαδάκης αλλά και όλη η παρέα των συμμετεχόντων σε αυτή. Είχε εξαιρετικές μουσικές επιλογές για όλα τα γούστα και το σημαντικότερο είχε περίσσια εκδήλωση αγάπης από όλους τους πρεσβύτερους προς εμένα και την αρραβωνιαστικιά μου που τύγχανε να είμαστε οι νεότεροι συμμετέχοντες. Μας λείπει η νεολαία. Ελπίζω την επόμενη φορά να μας ακολουθήσουν και άλλοι νέοι για να δώσουμε ακόμα περισσότερη ζωντάνια και να περάσουμε ακόμα πιο όμορφα. Η αλήθεια είναι πως δεν έχω πάει σε πολλές εκδρομές που ολόκληρο το πούλμαν τραγουδούσε για ώρες, ούτε που να έκαναν διαγωνισμό καραόκε κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Ας μην αναφέρω τίποτα για τα ανέκδοτα που άκουσα. Η εκδρομές του Συλλόγου πιστεύω ότι είναι η καλύτερη δυνατή ευκαιρία γνωριμιών. Όσοι έχουν μικρά παιδιά και μπορούν να τα έχουν μαζί, θα τους δώσουν τη δυνατότητα να γνωριστούν με άλλα παιδιά, να αναπτύξουν φιλίες και να είναι μετά από λίγα χρόνια οι νέες παρέες στον οικισμό. Είναι σίγουρο ότι ο πρώτος και σημαντικότερος σκοπός της ύπαρξης των οικιών στον Άγιο Νεκτάριο είναι η αποτοξίνωση από την καθημερινότητα. Όμως η προσπάθεια όλων μας για τη δημιουργία, εκτός του πανέμορφου φυσικού περιβάλλοντος που αντικειμενικά υπάρχει, ενός δημιουργικού δραστήριου και διασκεδαστικού κοινωνικού περιβάλλοντος, μόνο οφέλη μπορεί να επιφέρει στους οικιστές και τις οικογένειες τους.. Χωρίς καμία διάθεση κριτικής αλλά με πολύ αγάπη

11 Κιθαιρώνας 11 ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Γράφει ο Περικλής Μιχαλιτσιάνος Συνεχίζουμε να παρουσιάζουμε τα τοπικά προϊόντα του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας, δίνοντας έμφαση στους ντόπιους παραγωγούς που μάχονται να κρατήσουν την υψηλή ποιότητα σε συνάρτηση και με προσιτές τιμές για τον πολύ κόσμο. Αυτή τη φορά παρουσιάζουμε τα τυροκομικά προϊόντα, τα οποία παρά τις μικρές σχετικά ποσότητες παραγωγής, όσον αφορά στην ποιότητα κατά καθολική ομολογία βρίσκονται στην κορυφή σε Πανελλήνιο επίπεδο! ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ Ένας από τους δύο μόνο υπάρχοντες παραδοσιακούς παραγωγούς τυροκομικών προϊόντων του Δήμου (υπάρχει και ένας τρίτος που παράγει μόνο γιαούρτια) και από τους τέσσερις ολόκληρης της Αττικής, είναι και ο Προκόπης Πλούμπης (ο άλλος είναι η οικογένεια Παγώνη) από τον οποίο άντλησα τις πληροφορίες για τα προϊόντα του τα οποία χαρακτηρίζουν την περιοχή, αφού στην περιοχή αυτή της Αττικής (Βίλια-Μάνδρα-Οινόη-Πόρτο Γερμενό-Ψάθα) εκτρέφονται αρκετά γιδοπρόβατα, που δεν είναι άλλα από τα τυροκομικά. Η διάθεση των προϊόντων γίνεται τοπικά αλλά και στην Αθήνα σε ιδιώτες και ταβέρνες. Σε ερώτησή μου για την ποιότητα των προϊόντων συγκριτικά και με τα αντίστοιχα μεγάλων εταιρειών απάντησε εύστοχα: «το κρίνει ο πελάτης». Η Φέτα, η γραβιέρα, το κεφαλοτύρι, η κεφαλογραβιέρα, η μυζήθρα, το ανθότυρο, το γιαούρτι και το βούτυρο γάλακτος είναι τα προϊόντα του συγκεκριμένου παραγωγού. Η πρώτη ύλη το γάλα, επαρκεί από τα κοπάδια της περιοχής αφού η παραγωγή όπως προανέφερα δεν είναι σε επίπεδο χονδρικής. Υπάρχουν περί τους 100 παραγωγούς γάλακτος στην ευρύτερη περιοχή οι οποίοι βέβαια τροφοδοτούν αρκετές βιοτεχνίες αλλά και βιομηχανίες γαλακτοκομικών! Τα κοπάδια των γύρω περιοχών βρίσκουν αρκετή και άριστη φυσική τροφή, το Χειμώνα όμως ταΐζονται και με ζωοτροφές. Η Εθνική Επιτροπή γάλακτος η οποία έχει σαν κύριο σκοπό να παρέχει στις ελληνικές βιομηχανίες γάλακτος και τους σχετικούς με τη γαλακτοκομία φορείς, πληροφορίες που αφορούν στις προδιαγραφές παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, έχει καθορίσει τις προδιαγραφές των τυριών και ιδιαίτερα για τη φέτα υπάρχει ο δεκαπεντάλογος ο οποίος είναι αναρτημένος σε όλα τα τυροκομεία και σημεία πώλησης. Ο δεκαπεντάλογος της φέτας αναφέρεται στις προδιαγραφές παραγωγής αφού πλέον αναγνωρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ελληνικό παραδοσιακό προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Χαρακτηριστικά παραθέτω τα 10 από τα 15 σημεία του δεκαπεντάλογου γιατί πραγματικά έχουν ενδιαφέρον: 1. Αποτελεί σημαντικό τμήμα του διαιτολογίου μας καθώς καθένας καταναλώνει περισσότερο από 10 κιλά τον χρόνο κάτι που δεν συμβαίνει με κανένα άλλο τυρί στον κόσμο. 2.Παρασκευάζεται και ωριμάζει αποκλειστικά και μόνο σε νομοθετικά οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή που συγκροτούν η Θράκη, η Μακεδονία, η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα, η Πελοπόννησος και ο νομός Λέσβου από νωπό πρόβειο γάλα ή μίγματά του με γίδινο σε αναλογία μέχρι 30% που παράγεται από φυλές ζώων εκτρεφόμενες παραδοσιακά στην παραπάνω περιοχή και των οποίων η διατροφή βασίζεται στη φυσική της χλωρίδα. 3. Ωριμάζει για τουλάχιστον 60 ημέρες. 4. Η υγρασία της δεν πρέπει να υπερβαίνει το 56% ενώ η λιποπεριεκτικότητά της επί ξηρού, πρέπει να είναι τουλάχιστον 43%. 5. Απαγορεύεται η παρασκευή της εκτός της νομοθετικά οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής παραγωγής της. 6. Απαγορεύεται η παρασκευή της, εντός της οριοθετημένης περιοχής από πρόβειο και γίδινο γάλα που δεν παράγεται σε αυτήν. 7. Απαγορεύεται η παρασκευή της από άλλα είδη γάλακτος εκτός του πρόβειου και του γίδινου. 8. Απαγορεύεται η προσθήκη στο γάλα της τυροκόμησης, αγελαδινού γάλακτος, συμπυκνωμένου γάλακτος, σκόνης γάλακτος, πρωτεϊνών γάλακτος και καζεϊνικών αλάτων. 9. Απαγορεύεται η χρήση αντιβιοτικών, συντηρητικών και χρωστικών σε όλα τα στάδια της παρασκευής της. 10. Απαγορεύεται με αγορανομική διάταξη, το τυρί στην ελληνική χωριάτικη σαλάτα να είναι άλλο εκτός από ΦΕΤΑ. Εργασίες στο Πολιτιστικό-Πνευματικό Κέντρο-Ευχαριστήρια Το ΔΣ του συλλόγου ευχαριστεί για την εθελοντική τους προσφορά: Τον Παντελή Μυκιαδάκη για την προσωπική εργασία τοποθέτησης ραφιών στον αποθηκευτικό χώρο του ΠΠΚ και τον Θεόδωρο Βογιατζόπουλο για την αντικατάσταση 12 σπασμένων κεραμιδιών στη στέγη του ΠΠΚ.

12 Κιθαιρώνας 12 Η βελτίωση του τρόπου ζωής στην αντιμετώπιση της υπέρτασης σε εφήβους και ενήλικες Υψηλή αρτηριακή πίεση του αίματος είναι σημαντική αιτία εμφάνισης πρόωρης καρδιαγγειακής νόσου, που μπορεί να οδηγήσει σε αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, ισχαιμική καρδιακή και περιφερική αγγειακή νόσο. Η πίεση του αίματος είναι χαρακτηριστική για το κάθε ατόμο, όπως το ύψος και το βάρος, με συνεχείς ατομικές παραλλαγές. Τα επίπεδα της πίεσης του αίματος που παρατηρούνται, εξαρτώνται από τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού και ειδικότερα απο την ηλικία και την εθνική καταγωγή. Η πίεση του αίματος στις αναπτυγμένες χώρες αυξάνεται με την ηλικία μέχρι την έβδομη δεκαετία, με την αύξηση να είναι πιο έντονη για την συστολική πίεση (δηλαδή την γνωστή ως «μεγάλη») και ειδικότερα στους άνδρες. Ανάλογα με τα διαγνωστικά κριτήρια, η υπέρταση είναι παρούσα στο 20-30% του ενήλικου πληθυσμού και το ποσοστό υπέρτασης φαίνεται να είναι πολύ υψηλότερο σε άτομα καταγόμενα απο την Αφρική σε ποσοστό 40-45% των ενηλίκων. Ο κίνδυνος της θνησιμότητας ή της νοσηρότητας αυξάνεται προοδευτικά με την αύξηση της συστολική και της διαστολική πίεση, με κάθε μέτρο να έχει ανεξάρτητη προγνωστική αξία. Για παράδειγμα η μεμονωμένη συστολική πίεση συνδέεται δύο έως τρεις φορές περισσότερο με την αύξηση της καρδιακής θνησιμότητας. Όλοι οι ενήλικες θα πρέπει να έχουν ρυθμισμένη αρτηριακή πίεση, η οποία θα πρέπει να μετριέται συνήθως κάθε τουλάχιστον 6 μήνες ακόμη και σε εκείνους χωρίς ιστορικό υπέρτασης. Η ορθή θέση μέτρηση της πίεσης είναι η καθιστή με το άκρο να βρίσκετε σε κάμψη και υποστήριξη σε σταθερό σημείο, στο ύψος περίπου της καρδιάς, ενώ έχουν μεσολαβήσει 5 λεπτά ανάπαυσης απο οποιαδήποτε δραστηριότητα. Η όρθια θέση μέτρησης της αρτηριακής πίεσης θα πρέπει να ακολουθείται σε διαβητικούς και ηλικιωμένους ασθενείς, σε συνδυασμό με την καθιστή μέτρηση για να αποκλειστεί η ορθοστατική υπόταση, με την μέγιστη απόκλειση να είναι τα 20mmHg. Δύο συνεχείς μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης απαιτούνται για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης όταν υπάρχει σημαντική μεταβολή στη πίεση με το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ των μετρήσεων να είναι τα 5 λεπτά. Η πλειοψηφία των ασθενών, σε ποσοστό 80-90%, με υπέρταση έχουν πρωτογενή ανύψωση της πίεσης του αίματος με την συστολική (μεγάλη) και διαστολική (μικρή) αρτηριακή πίεση να είναι ισχυροί και ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου. Είναι λοιπόν σαφές ότι η μέση αρτηριακή πίεση πρέπει να είναι 115/75 mmhg (συστολική / διαστολική) και ότι πάνω από 20 mmhg αύξηση της συστολικής πίεσης, ή αντίστοιχα 10 mmhg της διαστολικής, οδηγούν σε διπλασιασμό του κινδύνου, τόσο για θανατηφόρο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο όσο και για στεφανιαία νόσο. Επίσης φαίνεται ότι σε άτομα άνω των 50 ετών η συστολική πίεση είναι πολύ ισχυρότερος δείκτης καρδιαγγειακού κινδύνου σε σχέση με την διαστολική πίεση. Σε περιπτώσεις αυξημένης πίεσης, η οριστική επιβεβαίωση της διάγνωσης απαιτεί επαναληπτικές μετρήσεις σε ακόμη 1-2 επισκέψεις στο γιατρό, σε διαστήματα τουλάχιστον μιας εβδομάδας απο την πρωτογενή διάγνωση, ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα μιας παροδικής μεταβολής. Συνήθως, η διάγνωση της υπέρτασης και η απόφαση να ξεκινήσει αντιυπερτασική θεραπεία δεν θα πρέπει να βασίζονται σε μετρήσεις που έγιναν με μια μοναδική εκτίμηση. Ακόμα και σε ασθενείς με μεγάλη αύξηση της αρτηριακής πίεσης (συστολική / διαστολική> 180/110 mmhg), υπάρχει συνήθως μερικές μέρες περιθώριο για την επαναξιολόγηση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης και της οριστικοποίηση της φαρμακευτικής ή μη θεραπείας. Συμπερασματικά οι γενικοί θεραπευτικοί στόχοι που εστιάζουν στην αλλαγή του τρόπου ζωής των ασθενών (πριν την έναρξη φαρμακευτικής θεραπείας) συνοψίζονται: Σε όλα τα υπερτασικά άτομα, η πίεση-στόχος, είναι λιγότερο απο 140 mmhg η συστολική ή μεγάλη πίεση και 90 mmhg η διαστολική η μικρή πίεση. Για τους ασθενείς με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο όπως διαβητικοί και καπνιστές, η πίεση στόχος είναι <130/80 mmhg. Στους ηλικιωμένους και νέους υπερτασικούς (> 65 ετών), στόχος είναι η πίεση να είναι <130/80 mmhg. Μαζί με την υπέρταση πρέπει να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και οι άλλοι κινδυνοι καρδιαγγειακής νόσου (κάπνισμα, υπερχοληστερολαιμία, διαβήτης, κ.λπ.). Το κάπνισμα επηρεάζει σημαντικά την πίεση του αίματος ακόμη και σε νέους ασθενείς οι οποίο μπορεί να ξεκινούν το κάπνισμα στην εφηβική ηλικία. Η παύση η ο δυνατός περιορισμός του καπνίσματος, είναι ο πρώτος στόχος για υπερτασικούς καπνιστές, δεδομένου ότι σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου εμφάνισης της υπέρτασης. Για να μειωθεί η αρτηριακή πίεση, στα πιο αποτελεσματικά μη φαρμακευτικά μέσα, ανήκει η μείωση του σωματικού βάρους σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα υπερτασικά άτομα. Έχει βρεθεί ότι η μείωση του βάρους κατά 10 κιλά μειώνει τον παράγοντα καρδιαγγεικού κινδύνου κατά 30% σε ασθενείς υπέρβαρους και κατά 10% κάθε 10 κιλά σε ασθενείς παχύσαρκους (δηλαδή με δείκτη μάζας σωματος μεγαλύτερη απο 28 kg/m 2). Ακόμη και μια μικρή μείωση του βάρους (5 kg) μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του άγχους και στη βελτίωση άλλων παραγόντων κινδύνου όπως την εμφάνιση ισχαιμικού επεισοδίου. Άλλα αποτελεσματικά συντηρητικά μέσα για τη μείωση της πίεσης είναι: μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, άπαχο γάλα, γαλακτοκομικά τρόφιμα, κάλιο και ασβέστιο και χαμηλή παράλληλα χαμηλή σε λιπαρά και τριγλυκερίδια. Η περιορισμένη πρόσληψη αλατιού στη διατροφή μειώνει σημαντική την αρτηριακή πίεση σε ποσοστό 20-30% και καθίσταται απο τα πρώτα σημεία αντιμετώπισης της αρτηριακής υπέρτασης. Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ (2-3 ποτήρια του κρασίου την ημέρα για τους άνδρες το πολύ, και 1-2 για τις γυναίκες) Η τακτική σωματική άσκηση είναι καθοριστική για την μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου καθώς έστω και μισή ώρα ήπιας άσκησης όπως περπάτημα την ημέρα μειώνει σημαντικά εώς και 10-15mmHg την αρτηριακή πίεση, περιορίζοντας παράλληλα και την υπεργλυκαιμία σε διαβητικούς ασθενείς. Απόψεις και στάσεις όπως ότι οι υπερτασικοί δεν πρέπει να πίνουν καθόλου καφέ (ο οποίος ενδείκνυται εως ένας την ημέρα) ή να τρώνε πορτοκάλια κατά την διάρκεια της ημέρας (η λήψη χυμού πορτοκαλιού δεν συνιστάται πριν την βραδυνή κατάκλιση σε χρονικό διάστημα μικρότερο της μιας ώρας, λόγω της αυξημένης πιθανότητας παλινδρόμησης και του όξινου περιεχομένου), ή ότι είναι χρήσιμο να τρώμε σκόρδο αποτελούν δημοφιλείς απόψεις χωρίς όμως να έχουν κάποια επιστημονική τεκμηρίωση. Δρ. Ιωάννης Δρίκος ΜD, B.Sc., M.Sc., Ph.D. Διδάκτωρ Ιατρικής Βιοχημείας-Μοριακής Βιολογίας Βιολόγος-Ιατρός

13 Κιθαιρώνας Ακονίζω το μυαλό μου -Γελάω - Διασκεδάζω -Μαθαίνω Επιμέλεια στήλης: Περικλής Μιχαλιτσιάνος ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ Θέμα: Χρώματα Ανέκδοτα 1." -Λυπάμαι κύριε, δεν μπορείτε να μπείτε χωρίς γραβάτα στο Καζίνο... - Κι αυτός ο κύριος εκεί που είναι μόνο με τα εσώρουχα? - Αυτός βγαίνει..." 2. -Αγάπη μου αύριο έχει champions league? -Ναι μωρό μου. -Αχ ωραία θα βγω με τις φίλες μου. Πότε τελειώνει να ξέρω πότε να γυρίσω περίπου? -Τέλη Μαΐου υπολόγισε. 3. Η σύζυγος στο σύζυγο: - Κοίτα, με το να ρουφάς την κοιλιά σου την ώρα που ζυγίζεσαι, δεν πρόκειται να δείξει λιγότερα κιλά η ζυγαριά! - Το ξέρω, βρε Μαρίκα! - Τότε γιατί τη ρουφάς; - Για να δω τι γράφει η ζυγαριά! 4. Είναι ο τύπος και ψάχνει να παρκάρει στη Μιχαλακοπούλου για 3 τέταρτα. Ξενερωμένος εντελώς πια κι αφού έχει ρίξει διάφορα «γαλλικά» από τα νεύρα του, αρχίζει: 'Θεέ μου... σε παρακαλώ... βοήθησε με να βρω πάρκινγκ. Δεν αντέχω άλλο. Κι εγώ, παρόλο που ήμουν τόσα χρόνια άπιστος, θα κάνω τα πάντα για σένα. Θα αλλάξω, θα πηγαίνω κάθε Κυριακή στην εκκλησία. Σε παρακαλώ Θεούλη μου, κάνε μόλις στρίψω στην γωνία να έχει μια θεσούλα. Σε παρακαλώ... 'Μόλις στρίβει λοιπόν στην γωνία, να σου η θεσούλα ελεύθερη. Κοιτάζει ο τύπος τον ουρανό και λέει: -'Αστο μεγάλε...βρήκα' ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ 1.Το χρώμα ενός φρούτου 2. Πόλη και ακρωτήριο στην Πελοπόννησο - Αυτές χαρακτηρίζουν σχέδια υφασμάτων 3.Περιοχές κρατών με αποκλειστικό οικονομικό ενδιαφέρον -Υποδέχεται λάμπες 4.Σύμφωνα..ησυχίας-Αυτές δεν ισχύουν πλέον (αντίστ) 5. Αυτό γίνεται σε ακατάλληλο χρόνο 6. Με το Α στην αρχή και το τέλος ρουφάει υγρά - Δείχνει 7. Το πετρέλαιο.. αγγλιστί - Άρνηση ξένων - Συνεχόμενα στο αλφάβητο 8.Εργάζεται σε πλοίο (αιτιατ) 9.Το πιο σκούρο χρώμα - Εκπαιδευτική Ομοσπονδία. ΚΑΘΕΤΑ 1.Το χρώμα των χόρτων 2. Ο οποίος (αρχ) Αρχή σε μία από τις Δέκα Εντολές 3. Αισθησιακό χρώμα Όχι εδώ, ούτε εκεί.. 4. Χειμερινό σπορ Βρίσκονται μέσα στα ούρα 5.Αρπακτικά πουλιά -Μουσική νότα 6. Έτσι χαρακτηρίζεται ο Κινέζος λόγω..χρώματος 7. Ανώριμα φρούτα -Ο αριθμός Το χρώμα του καθαρού ποινικού μητρώου 9. Αυτά δεν είναι στραβά Το χρώμα της θάλασσας ( Η λύση στη σελίδα 9 ) (Σημ.: Τα σταυρόλεξα της στήλης είναι πρωτότυπα) Μεγαλοφυΐα είναι κάποιος που σε μια παραλία γυμνιστών μπορεί να θυμάται φάτσες. Η εικόνα του τριμήνου

14 Κιθαιρώνας 14 DEPON Η ΑΛΛΙΩΣ ΠΑΡΑΚΕΤΑΜΟΛΗ Το γνωστό σε όλους μας depon,περιέχει ως κύριο συστατικό του την παρακεταμόλη. Αποτελεί την πλέον πιο διαδεδομένη και χρησιμοποιουμένη κατηγορία φαρμάκων,αφού καθένας από εμάς μπορεί να την προμηθευτεί ακόμα και από το κοντινότερο περίπτερο χωρίς την χορήγηση κάποιας ιατρικής συνταγής.θεωρείται ένα ήπιο παυσίπονο για το λόγο αυτό πολλοί από εμάς κάνουμε καθημερινή χρήση του, αγνοώντας το γεγονός ότι είναι φάρμακο και έχει κ αυτό τις παρενέργειες του!συγκεκριμένα η καθημερινή και επί καιρώ λήψη της παρακεταμόλης σε δόση λίγο μεγαλύτερη από την συνιστώμενη μπορεί να αποδειχθεί μοιραία,προειδοποιούν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.(η επικίνδυνη δόση μπορεί να είναι 1-2 χάπια παραπάνω από την απαιτούμενη δοσολογία).αυτό λοιπόν που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε με σκοπό την αποφυγή τέτοιων περιστατικών είναι πως η παρακεταμόλη έχει παυσίπονη και αντιπυρετική δράση αλλά όχι αντιφλεγμονώδη!επομένως,εάν για παράδειγμα σε ένα εμπύρετο περιστατικό χορηγήσουμε παρακεταμόλη,αλλά δεν ανακουφιστούμε,δεν αυξάνουμε την δόση γιατί πολύ απλά είτε βρισκόμαστε σε αρχικό στάδιο κάποιας φλεγμονής,είτε πρέπει να καταφύγουμε σε διαφορετική λύση,γιατί το συγκρεκριμένο παυσίπονο δεν μας πιάνει.ένα ήπιο αναλγητικό,όπως η παρακεταμόλη δεν ενοχλεί το στομάχι παρ όλα αυτά απαγορεύεται αυστηρά η χρήση του σε άτομα με ευαισθησία στη συγκεκριμένη ουσία,και σε άτομα με βαριά ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια.σημαντικό είναι να σημειωθεί πως η απειλητική για τη ζωή χρόνια υπερδοσολογία μπορεί εύκολα να διαφύγει της προσοχής των ιατρών καθώς στις αιματολογικές εξετάσεις δεν φαίνεται να υπάρχουν υψηλά επίπεδα παρακεταμόλης στον οργανισμό,όπως θα φαινόταν εάν κάποιος είχε καταπιεί μονομιάς ολόκληρα κουτιά από το φάρμακο. ΠΡΟΣΟΧΗ σε: 1)χορήγηση παρακεταμόλης σε συνδυασμό με ιβουπροφαίνη(brufen,nurofen,aspirini,motrin κ.α.) στον ήπιο παιδικό πυρετό καθώς έχει αποδειχθεί οτι οδηγεί σε επιμήκυνση της διάρκειας της ασθένειας του παιδιού αντί της ανακούφισης 2)συνδυασμό φαρμάκου-κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών.δεν ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ!ο οργανισμός επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό καθώς για τα παυσίπονα συγκεκριμένα αυξάνονται οι πιθανότητες για αιμορραγίες στο στομάχι,η δράση του ποτού αντί να μειώνεται,αυξάνεται και πιο ιδιαίτερα για την παρακεταμόλη παρατηρείται αυξημένη βλάβη στο συκώτι 3)συνδυασμό παρακεταμόλης και καφεΐνης αυξάνει την τοξικότητα του παυσίπονου(τα panadol extra,aspirini extra,algon περιέχουν εκτός από παρακεταμόλη και καφεί νη στη σύσταση τους) Ασπιρίνη η depon;; Η ασπιρίνη(ή αλλιώς ακετυλοσαλικυλικό οξύ) κατατάσσεται στην κατηγορία των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (μη στεροειδή δηλαδή όχι κορτιζόνη και αντιφλεγμονώδη δηλαδή μείωση επιδείνωσης φλεγμονής)ενώ το depon ανήκει στην κατηγορία των αναλγητικών αντιπυρετικών.είναι αναμφισβήτητα τα πιο γνωστά σε όλους φάρμακα για την αντιμετώπιση του πόνου ή του πυρετού.παρ όλα αυτά είναι καλό να γνωρίζουμε ότι δεν είναι τα ίδια,αντιθέτως,διαφέρουν σημαντικά..στο δίλημμα για το ποιο από τα δύο θα πρέπει να προμηθευτούμε σε περίπτωση ανάγκης, καλό είναι να ξέρουμε ότι: --όσοι έχουν προβλήματα με το στομάχι τους να αποφεύγουν την λήψη ασπιρίνης --σε παιδιά,με ιδιαίτερη προσοχή στη χορήγηση,σε κατάσταση πυρετού προτιμάται το depon --όταν παράλληλα με τον πυρετό υπάρχουν και πόνοι στις αρθρώσεις,η ασπιρίνη είναι προτιμότερη γιατί ασκεί και αντιφλεγμονώδη δράση,ενώ το depon όχι! --η χρήση παρακεταμόλης-depon συνίσταται σε ελαφρείς πονοκεφάλους, και στους πόνους τις περιόδου --η ασπιρίνη σε μικρές δόσεις(π.χ. 100mg ημερησίως)ασκεί προστατευτική δράση εναντίον των θρόμβων και χρησιμοποιείται και ως καρδιοπροστατευτικό,όταν ο γιατρός το ορίζει αναγκαίο. Poυμπάκη Αναστασία, τριτοετής φοιτήτρια Ιατρικής Σχολής Αθηνών

15 Κιθαιρώνας 15 Ελληνικό Τραγούδι Επιμέλεια: Περικλής Μιχαλιτσιάνος Που θα πάει που θα βγει Μητσιάς Μανώλης & χορωδία Μουσική: Χατζηνάσιος Γιώργος Στίχοι :Οικονόμου Τάσος Ξέρεις τι είναι να' χεις ένα φίλο ξέρεις τι είναι να κοιμάσαι νηστικός ξέρεις τι είναι να μαραίνεσαι σαν φύλλο και να είσαι πάντα εσύ ο βολικός. Πού θα πάει πού θα πάει πού θα βγει θα γυρίσεις και για μας παλιοζωή ] 2x Ξέρεις τι είναι να' χεις τρύπιο παντελόνι ξέρεις τι είναι να σε δέρνει ο χιονιάς ξέρεις τι είναι να κοιμάσαι σε βαγόνι κι από πάνω να σε δέρνει κι ο ντουνιάς Πού θα πάει πού θα πάει πού θα βγει Σημ. Ο στιχουργός Οικονόμου Τάσος είναι Βιλιώτης και έχει γράψει πολλά και γνωστά τραγούδια. Σε άλλο φύλλο θα αναφερθούμε εκτενέστερα σ αυτόν. Στήλη Ελληνικής γλώσσας-αρχαίας ζωής. Γράφει ο Σπύρος Τσανάκας-φιλόλογος Η γέννηση των παιδιών -Η τελετή των Αμφιδρομίων Η επίσημη αποδοχή του παιδιού από την οικογένεια γινόταν με τα Αμφιδρόμια, μια τελετή κατά την πέμπτη ή την έβδομη ημέρα από την γέννηση. Ο πατέρας κρατούσε το νεογέννητο και το περιέφερε γύρω από την πατρική εστία. Με αυτό το τελετουργικό παρουσίαζε το νέο μέλος στην οικογένεια. Την ίδια ημέρα ανακοίνωνε και δημόσια το χαρμόσυνο γεγονός κρεμώντας στην εξώθυρα στεφάνια ή κλαδιά διακοσμημένα με μαλλί. Συχνά κατά τη διάρκεια αυτού του τελετουργικού, στις φτωχές οικογένειες, έδιναν και το όνομα στο βρέφος. Οι πλουσιότερες οικογένειες διάλεγαν το όνομα σε ξεχωριστή τελετή τη Δεκάτη, τη δέκατη ημέρα από τη γέννηση. Ακολουθούσε θυσία ζώου σε δημόσιο ιερό από τον πατέρα. Αυτή η τελετή πιθανότατα σηματοδοτούσε και το τέλος της περιόδου μόλυνσης για τη μητέρα (η μητέρα κατά τη γέννηση του παιδιού θεωρούνταν μολυσμένη,μιαρή, και της απαγορεύονταν οι δημόσιες εμφανίσεις) και παρουσίαζε το βρέφος ως μέλος της ευρύτερης κοινωνίας. Λατινικές φράσεις στη νέα ελληνική homo sapiens: σοφός άνθρωπος imperium: κοσμοκρατορία in vitro: πείραμα σε εργαστήριο in vivo: πείραμα σε ζωντανούς οργανισμούς (τα δύο τελευταία αφορούν ετικέτες καλλυντικών) mondus vivendi: τρόπος ζωής, συμβιβασμός mutatis mutandis: τηρουμένων των αναλογιών Ε Υ Κ Α Ι Ρ Ι Α ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟ 420m 2 ΜΕ ΟΙΚΙΑ 100m 2 ΠΡΟΚΑΤ (ΧΡΗΖΕΙ ΑΝΑΓΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΥΩΝ), ΜΕ ΜΑΝΔΡΑ ΚΑΙ ΚΑΓΚΕΛΑ. ΤΙΜΗ Αθανασέλη Σταθούλα, τηλ: και

16 Κιθαιρώνας 16 ΔΗΜΟΣ ΜΑΝΔΡΑΣ-ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012 ΠΑΡΟΧΗ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΒΙΛΙΩΝ Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δημότες του, ο Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας, έδωσε λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα που χρόνιζε και δυσχέραινε τη διαβίωση αρκετών συνδημοτών μας. Η υδροδότηση του οικισμού Αγ. Νεκταρίου των Βιλίων αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων του για πολλά χρόνια. Ένα έργο προϋπολογισμού άνω των από τις Δημόσιες Επενδύσεις και το οποίο για καιρό τώρα, είχε παγώσει με τον κίνδυνο της απένταξής του να είχε καταστεί ορατός. Ύστερα από πολλές προσπάθειες και πιεστικές προσωπικές παρεμβάσεις του Δημάρχου προς τις ηγεσίες των Υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, το έργο επανήλθε στην ατζέντα. Καταβλήθηκε η πίστωση στον εργολάβο και αρχίζει άμεσα η υλοποίηση του. Η ολοκλήρωση των έργων και των συνδέσεων των αγωγών της ΕΥΔΑΠ υπολογίζεται σε 8 μήνες και με το πέρας των εργασιών ο οικισμός Αγ. Νεκταρίου θα υδροδοτείται κανονικά με πόσιμο νερό. Ο Δήμαρχος Μάνδρας Ειδυλλίας, Γεώργιος Δρίκος δήλωσε: «Για χρόνια, συνδημότες μας ζούσαν και διαβίωναν σε έναν οικισμό εντός Αττικής χωρίς να τους προσφέρεται η στοιχειώδης δυνατότητα παροχής πόσιμου νερού. Για χρόνια αυτοί οι συνδημότες μας άκουγαν συνεχώς υποσχέσεις και μεγάλα λόγια. Ανέξοδα «θα», φιλικά χτυπήματα στην πλάτη, που όμως ξεχνιόντουσαν την επομένη των εκλογών». ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ελευσίνα, 31 Οκτωβρίου 2012 Με 100% χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής η κατασκευή του κεντρικού αγωγή ύδρευσης στον οικισμό Αγίου Νεκταρίου Η Περιφέρεια Αττικής είναι τελικά ο αποκλειστικός χρηματοδότης του έργου κατασκευής του κεντρικού αγωγού υδροδότησης του οικισμού Αγίου Νεκταρίου Βιλίων. Η Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής κα Σταυρούλα Δήμου αντιλαμβανόμενη το αδιέξοδο σε ότι αφορούσε τη χρηματοδότηση του έργου από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και παράλληλα συναισθανόμενη το μεγάλο πρόβλημα που χρόνιζε και δυσχέραινε τη διαβίωση των κατοίκων του προαναφερθέντος οικισμού, με εισήγησή της προς τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιάννη Σγουρό ζήτησε την εξεύρεση λύσης. Ο Περιφερειάρχης μπροστά στο πρόβλημα της διακοπής των εργασιών λόγω της μη πληρωμής του αναδόχου, έκανε δεκτό το αίτημά της αποφασίζοντας να πληρωθεί το έργο στο σύνολό του από πόρους της Περιφέρειας Αττικής. Η πίστωση ανέρχεται στο ποσό των Ήδη έχει εξοφληθεί ο οφειλόμενος λογαριασμός του αναδόχου κι από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν ξαναρχίσει οι εργασίες. Το έργο αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους κι όταν ολοκληρωθεί θα αναβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής τους. Παράλληλα όμως για να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις θα πρέπει ο Δήμος Μάνδρας Ειδυλλίας να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για τη σύσταση εργολαβίας συνδέσεων των ακινήτων με τον κεντρικό αγωγό ύδρευσης, αρμοδιότητα που υπάγεται κατά αποκλειστικότητα στους Δήμους λόγω της είσπραξης των αντισταθμιστικών οφελών από τα δημοτικά τέλη.

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2017 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Τι θέλεις να σπουδάσεις του χρόνου; Θέλω να γίνω φαρμακοποιός. Σε ποιο πανεπιστήμιο;

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Πέννυ Εμμανουήλ Κυβερνήτης Θ117Α

Πέννυ Εμμανουήλ Κυβερνήτης Θ117Α Αθήνα 31-7-2012 Αρ. πρωτ. 12 Προς την Επιτροπή Ανταλλαγών Νέων Αγαπητέ Πρόεδρε Τάσο Γρηγορίου, Με την Παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την εγκάρδια φιλοξενία των 4 παιδιών του Θέματός μας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ

ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ Αρτηριακή Υπέρταση είναι η επίμονη αύξηση της αρτηριακής πίεσης πάνω από τα φυσιολογικά όρια και ενώ το άτομο βρίσκεται σε ηρεμία, συστολική πάνω από 150 mmhg και διαστολική

Διαβάστε περισσότερα

Υπέρταση. Τι Είναι η Υπέρταση; Από Τι Προκαλείται η Υπέρταση; Ποιοι Είναι Οι Παράγοντες Κινδύνου Για Την Υπέρταση;

Υπέρταση. Τι Είναι η Υπέρταση; Από Τι Προκαλείται η Υπέρταση; Ποιοι Είναι Οι Παράγοντες Κινδύνου Για Την Υπέρταση; Υπέρταση Τι Είναι η Υπέρταση; Η πίεση του αίματος είναι η δύναμη που ασκεί το αίμα στις αρτηρίες όταν μεταφέρεται από την καρδιά στην κυκλοφορία. Η σταθερά αυξημένη πίεση, άνω των φυσιολογικών ορίων, αποκαλείται

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Β1 1 Επίπεδο Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 40 λεπτά Ερώτημα 1 (6 μονάδες) Διαβάζετε σ ένα περιοδικό οδηγίες για να μάθουν σωστά τα παιδιά σας σκι. Το περιοδικό όμως είναι παλιό κι έτσι βλέπετε καθαρά μόνο

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014-15 Μάθημα: Ελληνικά για ξενόγλωσσους Επίπεδο: Ε1 Διάρκεια:

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτική Στέγη Ενηλίκων Αθηένου Κλεάνθειος Κοινοτική Στέγη Ενηλίκων Πρόγραμμα Συμβουλίου Κοινοτικού Εθελοντισμού

Δημοτική Στέγη Ενηλίκων Αθηένου Κλεάνθειος Κοινοτική Στέγη Ενηλίκων Πρόγραμμα Συμβουλίου Κοινοτικού Εθελοντισμού Χαιρετίζοντας την ανοιξιάτικη έκδοση του Ημερολογίου μας, νοιώθουμε την ανάγκη να υπερευχαριστήσουμε τους εθελοντές μας, χωρίς την ενεργό στήριξη των οποίων η Στέγη μας δε θα μπορούσε να ανθίσει και να

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΟΥΤΣΙΟΥ ΑΠΟ ΝΕΑ ΓΕΩΤΡΗΣΗ

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΟΥΤΣΙΟΥ ΑΠΟ ΝΕΑ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΟΥΤΣΙΟΥ ΑΠΟ ΝΕΑ ΓΕΩΤΡΗΣΗ Το χρόνιο πρόβλημα της τοπικής κοινότητας του Λουτσίου του Δήμου Ορχομενού, επιτέλους ανήκει στο παρελθόν. Είναι αυτονόητο σε όλους μας πως

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΣΕ ΣΚΙΤΣΑ Γ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ Θ. ΜΟΥΝΤΟΚΑΛΑΚΗΣ

ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΣΕ ΣΚΙΤΣΑ Γ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ Θ. ΜΟΥΝΤΟΚΑΛΑΚΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΣΕ ΣΚΙΤΣΑ Γ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ Θ. ΜΟΥΝΤΟΚΑΛΑΚΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΣΕ ΣΚΙΤΣΑ Η υπέρταση είναι ένα από τα συνηθέστερα και σπουδαιότερα προβλήματα υγείας. Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο (σχεδόν

Διαβάστε περισσότερα

Ένα γιορτινό καράβι «έδεσε» στην πλατεία του Ορχομενού!

Ένα γιορτινό καράβι «έδεσε» στην πλατεία του Ορχομενού! Ένα γιορτινό καράβι «έδεσε» στην πλατεία του Ορχομενού! Για πρώτη φορά την κεντρική πλατεία του Ορχομενού δεν στολίζει για τις γιορτές ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, αλλά ένα πραγματικά εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο

Διαβάστε περισσότερα

Γλωσσικές πράξεις στη διαγλώσσα των μαθητών της Ελληνικής ως Γ2

Γλωσσικές πράξεις στη διαγλώσσα των μαθητών της Ελληνικής ως Γ2 Γλωσσικές πράξεις στη διαγλώσσα των μαθητών της Ελληνικής ως Γ2 Σπυριδούλα Μπέλλα Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Πανεπιστήμιο Αιγαίου 9/5/2017 Επικοινωνιακή ικανότητα γνώση ενός ομιλητή ως

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

Θαύματα Αγίας Ζώνης (μέρος 4ο)

Θαύματα Αγίας Ζώνης (μέρος 4ο) 18 Ιουνίου 2019 Θαύματα Αγίας Ζώνης (μέρος 4ο) Θεοτόκος / Θαύματα της Θεοτόκου 12. Παντελώς αδύνατο γιατί ήταν????????????????? Λευκωσία «Παντρεύτηκα το 1981 και μετά παρέλευση τεσσάρων χρόνων διεπίστωσα

Διαβάστε περισσότερα

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Χρήστος Τσιαλούκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Χρήστος Τσιαλούκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: Τις εντυπώσεις τους από την οργάνωση του 35 ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας (που πραγματοποιεί η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού από 14 έως 23 Μαρτίου στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο)

Διαβάστε περισσότερα

15 η Ομάδα Προσκόπων Αθηνών

15 η Ομάδα Προσκόπων Αθηνών 15 η Ομάδα Προσκόπων Αθηνών Κατασκήνωση 15 ης Ομάδας Προσκόπων Αθηνών 7-16 Ιουλίου 2015 Λίμνη Ηραίου, Λουτράκι Αγαπητοί γονείς, Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Ομάδα έχει ξεκινήσει τις ετοιμασίες της

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Κύριε συνάδελφε, αναφέρεστε σε υπαρκτό πρόβλημα. Εύστοχα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Κύριε συνάδελφε, αναφέρεστε σε υπαρκτό πρόβλημα. Εύστοχα ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε. Κύριε συνάδελφε, αναφέρεστε σε υπαρκτό πρόβλημα. Εύστοχα καταθέσατε την ερώτησή σας. Είναι σαφές ότι αναφερόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2016 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Καλημέρα. Καλημέρα σας. Μπορώ να σας βοηθήσω; Ήρθα να πάρω αυτό το δέμα. Σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Τετραήμερη εξόρμηση στα Τζουμέρκα

Τετραήμερη εξόρμηση στα Τζουμέρκα 25-28 Δεκεμβρίου 2014 1 η Ημέρα: Πέμπτη 25/12/14: Αναχώρηση από το Πεδίον του Άρεως στις 07:00 με προορισμό τα Τζουμέρκα (432 χμ.) στην Νότια Πίνδο. Τα Τζουμέρκα αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους ορεινούς

Διαβάστε περισσότερα

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Ήταν ο Σοτός στην τάξη και η δασκάλα σηκώνει την Αννούλα στον χάρτη και τη ρωτάει: Αννούλα, βρες μου την Αμερική. Σην βρίσκει η Αννούλα και ρωτάει μετά τον Σοτό η δασκάλα: -Σοτέ, ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

Συμμετέχοντας στις δράσεις Free Mobility

Συμμετέχοντας στις δράσεις Free Mobility Συμμετέχοντας στις δράσεις Free Mobility Τη Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου διοργανώσαμε στο σχολείο μας δράσεις στα πλαίσια του Free mobility, σε συνεργασία με το ΕΕΕΕΚ Ποτίδαιας. Τα παιδιά, μαζί με τους καθηγητές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Για την υγεία της καρδιάς μας

Για την υγεία της καρδιάς μας Για την υγεία της καρδιάς μας Ο καρδιαγγειακός κίνδυνος επηρεάζει όλες τις ηλικίες, άνδρες και γυναίκες και όλες τις κοινωνικές ομάδες και βέβαια αποτελεί ένα μύθο ότι πλήττει μόνο ηλικιωμένους, άνδρες

Διαβάστε περισσότερα

Ηπειρος Προτάσεις για πιλοτικό πρόγραµµα πρόληψης και αντιµετώπισης των καρδιαγγειακών νοσηµάτων

Ηπειρος Προτάσεις για πιλοτικό πρόγραµµα πρόληψης και αντιµετώπισης των καρδιαγγειακών νοσηµάτων Ηπειρος Προτάσεις για πιλοτικό πρόγραµµα πρόληψης και αντιµετώπισης των καρδιαγγειακών νοσηµάτων Λάµπρος Μιχάλης Καθηγητής Καρδιολογίας, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων Σκοπός πιλοτικού προγράµµατος

Διαβάστε περισσότερα

«Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου»

«Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου» Γράψε ένα Τίτλο για την εφημερίδα εδώ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ τα ΠΑΙΔΙΑ ΤΕΧΝΗ σελ. 4 γράψε την ημερομηνία εδώ «Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου» Αφιέρωμα για την σχέση «Πόλη + Φύση» «Να μεγάλωναν ας πούμε οι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση για την Ιταλία από τη

Παρουσίαση για την Ιταλία από τη Παρουσίαση για την Ιταλία από τη Ιταλία Τι είδαμε, τι κάναμε και πώς περάσαμε στην Ιταλία? Ημερολόγιο Comenius Ιταλία Για να δείξω πως περάσαμε στην Ιταλία θα φτιάξω ένα ημερολόγιο. Το ημερολόγιο θα έχει

Διαβάστε περισσότερα

Ηκοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας

Ηκοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας Άνοιξη 2009 Αγαπητοί συγχωριανοί, φίλοι και μέλη του συλλόγου μας, Θα θέλαμε να ξεκινήσουμε με τις καλύτερες ευχές του Δ.Σ. προς όλους σας για τις άγιες ημέρες του Πάσχα. Επικοινωνούμε ξανά μαζί σας με

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Stage 6 Part 2 Transcript

Modern Greek Stage 6 Part 2 Transcript 1. Announcement Καλημέρα, παιδιά. Θα ήθελα να δώσετε μεγάλη προσοχή σε ό,τι πω σήμερα, γιατί όλες οι ανακοινώσεις είναι πραγματικά πολύ σημαντικές. Λοιπόν ξεκινάμε: Θέμα πρώτο: Αύριο η βιβλιοθήκη του σχολείου

Διαβάστε περισσότερα

Ρίξτε την αρτηριακή πίεση χωρίς φάρμακα

Ρίξτε την αρτηριακή πίεση χωρίς φάρμακα Ρίξτε την αρτηριακή πίεση χωρίς φάρμακα Κοιμάστε αγκαλιά με το πιεσόμετρο και έχετε γεμίσει τον οργανισμό σας με χάπια προκειμένου να κρατήσετε την αρτηριακή σας πίεση σε χαμηλά επίπεδα; Χαλαρώστε! Υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

Η αυθεντική Τήνος μέσα από τη ματιά του Vega Apartments

Η αυθεντική Τήνος μέσα από τη ματιά του Vega Apartments Η αυθεντική Τήνος μέσα από τη ματιά του Vega Apartments Ημέρες Ταξιδιού 4 στην καρδιά της Τηνιακής γης! Πολιτισμός, φύση και γαστρονομία που ξαφνιάζει! Από: Wondergreece Traveler ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙΟΥ Μέρα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Α1 Κατανόηση προφορικού λόγου Διάρκεια: 25 λεπτά (25 μονάδες) Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Ο Δημήτρης και ο φίλος του ο Πέτρος αυτό το σαββατοκύριακο θα πάνε εκδρομή στο βουνό. Θα ακούσετε δύο (2) φορές το Δημήτρη

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Μάθημα: Ελληνικά σε Ξενόγλωσσους Επίπεδο: Ε3 Διάρκεια:

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

Ξενοδοχείο Royal Apollonia, Λεμεσός, Κύπρος

Ξενοδοχείο Royal Apollonia, Λεμεσός, Κύπρος Ξενοδοχείο Royal Apollonia, Λεμεσός, Κύπρος Το Royal Apollonia βρίσκεται στο κέντρο της Λεμεσού. Αν δεν έχεις μείνει εκεί -και έχεις πάει Λεμεσό- σίγουρα θα έχεις περάσει από μπροστά. Τότε σίγουρα σε μάγεψε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΑΠ ΑΥΤΟΝ ΑΤΟΜΩΝ ΝΕΑΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΑΠ ΑΥΤΟΝ ΑΤΟΜΩΝ ΝΕΑΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΑΠ ΑΥΤΟΝ ΑΤΟΜΩΝ ΝΕΑΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Δρ Γεώργιος Ι Κούρτογλου Παθολόγος-Διαβητολόγος Διδάκτωρ Ιατρικής ΑΠΘ Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον ο σακχαρώδης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑ TON ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΗΤΕΡΑ. Ζήτησε από τους γονείς σου να απαντήσουν σης παρακάτω ερωτήσεις.

ΠΑ TON ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΗΤΕΡΑ. Ζήτησε από τους γονείς σου να απαντήσουν σης παρακάτω ερωτήσεις. ΠΑ TON ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ m Ζήτησε από τους γονείς σου να απαντήσουν σης παρακάτω ερωτήσεις ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΗΤΕΡΑ Καπνίζεις; Αν καπνίζεις, πόσα τσιγάρα την ημέρα καπνίζεις; Πόσες φορές

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Online Έρευνας για τα Χριστούγεννα

Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Online Έρευνας για τα Χριστούγεννα M A R K E T I N G R E S E A R C H S E R V I C E S Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Online Έρευνας για τα Χριστούγεννα Δεκέμβριος 2010 Εισαγωγή Φέτος, είπαμε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με μια έρευνα που αφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα

Διαβάστε περισσότερα

Ένας οδηγός για τους γονείς, ώστε τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους

Ένας οδηγός για τους γονείς, ώστε τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους Ένας οδηγός για τους γονείς, ώστε τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους Τι θα βρείτε σε αυτό το φυλλάδιο Επιστροφή στο σχολείο Σωματική άσκηση και παιχνίδι Πάρτι και γιορτές

Διαβάστε περισσότερα

4ήμερη πεζοπορική. 28 Απριλίου 1 Μαΐου Στενά Νέστου καταρράκτης Λειβαδίτη περιαστικά ιστορικά μονοπάτια της Ξάνθης Πόρτο Λάγος λίμνη Βιστωνίδα

4ήμερη πεζοπορική. 28 Απριλίου 1 Μαΐου Στενά Νέστου καταρράκτης Λειβαδίτη περιαστικά ιστορικά μονοπάτια της Ξάνθης Πόρτο Λάγος λίμνη Βιστωνίδα Θρακικά Τέμπη 4ήμερη πεζοπορική 28 Απριλίου 1 Μαΐου 2018 Στενά Νέστου καταρράκτης Λειβαδίτη περιαστικά ιστορικά μονοπάτια της Ξάνθης Πόρτο Λάγος λίμνη Βιστωνίδα Πρωτομαγιά 2018 και η παρέα του ΦΟΝΙ αποφάσισε

Διαβάστε περισσότερα

Η Οργάνωσή µας συνέχισε και φέτος το θεσµό της διοργάνωσης παιδικών

Η Οργάνωσή µας συνέχισε και φέτος το θεσµό της διοργάνωσης παιδικών π π ø π 2 03-10-07 23:22 Page 1 π π øσ π À π ª π π Η Οργάνωσή µας συνέχισε και φέτος το θεσµό της διοργάνωσης παιδικών Κατασκηνώσεων στην Κύπρο για τα παιδιά των συναδέλφων. Η κατασκήνωση από φέτος αναβαθµίστηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί;

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί; www.agaliazo.gr ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Λεωσθένους 21-23, 18536 Πειραιάς - Τ: 210 4181641 - F: 210 4535343 e: oekk@otenet.gr - www.oekk.gr ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΑΧΑΙΑΣ Πατρέως 8-10, 26221 Πάτρα - Τ/F: 2610 226122 e:

Διαβάστε περισσότερα

Πού είναι η κύρια κατοικία σας: Η ηλικία σας είναι: Το φύλο σας είναι: Ανήκετε στα εγγεγραμμένα μέλη του Συλλόγου; Μεταξύ 20 και 30 ετών, [3], 8%

Πού είναι η κύρια κατοικία σας: Η ηλικία σας είναι: Το φύλο σας είναι: Ανήκετε στα εγγεγραμμένα μέλη του Συλλόγου; Μεταξύ 20 και 30 ετών, [3], 8% Πού είναι η κύρια κατοικία σας: Η ηλικία σας είναι: Ελλάδα (εκτός από Αθήνα- Πειραιά- Προάστια), [3], 8% Εξωτερικό, [1], Άγιος Δημήτριος- Φλόκα, [15], 40% Πάνω από 60 ετών, [13], 35% Μεταξύ 20 και 30 ετών,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Μάθημα: Ελληνικά Επίπεδο: Ε1 Διάρκεια: 2 ώρες Υπογραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν διάφορα και σημαντικά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι ο πόλεμος που έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη νερού, φαγητού και ιατρικής περίθαλψης και το χειρότερο

Διαβάστε περισσότερα

Το ένα στα δέκα Ελληνόπουλα είναι παχύσαρκο! Το ένα στα δύο δε συνηθίζει να τρώει πρωινό

Το ένα στα δέκα Ελληνόπουλα είναι παχύσαρκο! Το ένα στα δύο δε συνηθίζει να τρώει πρωινό ΚΕΙΜΕΝΟ: Eίμαστε ό,τι τρώμε Το ένα στα δέκα Ελληνόπουλα είναι παχύσαρκο! Το ένα στα δύο δε συνηθίζει να τρώει πρωινό και όλα σχεδόν έμαθαν να τρώνε σαν τα Αμερικανάκια. Και όλα αυτά όταν στη νότια Ασία

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα!

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα! Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ Κατανόηση γραπτού λόγου Γεια σου, Μαργαρίτα! Έμαθα να γράφω καλά. Ρώτησες πού μένω! Είμαι από την Ελλάδα αλλά μένουμε στην Αυστραλία.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ)

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ : Ελληνικά ΕΠΙΠΕΔΟ : 2 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) Να αναπτύξετε ΕΝΑ από τα πιο κάτω θέματα (150-180 λέξεις ή 15-20 γραμμές) 1. Πώς πέρασα το περασμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Αγαπητέ μαθητή/ αγαπητή μαθήτρια, Διεξάγουμε μια έρευνα και θα θέλαμε να μάθουμε την άποψή σου για τo περιβάλλον μάθησης που επικρατεί στην τάξη σου. Σε παρακαλούμε

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι.

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΑΣ ΠΑΡΕΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. Αμέσως χάρηκαν πολύ, αλλά κι απογοητεύτηκαν ταυτόχρονα όταν έμαθαν ότι θα ήταν ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ

ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΑ ΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΟΥ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ Εργασία από τους μαθητές της Α1 στα πλαίσια του μαθήματος Αγωγή Ζωής. Δασκάλα: Χρυσοβαλάντω Θουκυδίδου Σχολική Χρονιά: 2015-2016 Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2009 2010 Μάθημα: Ελληνικά Επίπεδο: 2 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

1 η μέρα 4/3/12: ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ Συγκέντρωση στο λιμάνι του Ηρακλείου, επιβίβαση στο πλοίο και αναχώρηση για Πειραιά. Διανυκτέρευση εν πλω.

1 η μέρα 4/3/12: ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ Συγκέντρωση στο λιμάνι του Ηρακλείου, επιβίβαση στο πλοίο και αναχώρηση για Πειραιά. Διανυκτέρευση εν πλω. 1 η μέρα 4/3/12: ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ Συγκέντρωση στο λιμάνι του Ηρακλείου, επιβίβαση στο πλοίο και αναχώρηση για Πειραιά. Διανυκτέρευση εν πλω. 2 η μέρα 5/3/12: ΠΕΙΡΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Άφιξη το πρωί στο λιμάνι

Διαβάστε περισσότερα

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Πικρίδου-Λούκα. 2014 Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ «ΕΙΜΑΙ Ο,ΤΙ ΤΡΩΩ:Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ «ΕΙΜΑΙ Ο,ΤΙ ΤΡΩΩ:Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ «ΕΙΜΑΙ Ο,ΤΙ ΤΡΩΩ:Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ» Συμμετέχοντες μαθητές/μαθήτριες από την Α Τάξη: Δάρα Κωσταντίνα Δέδες Γιάννης Καϊταλίδου Αναστασία

Διαβάστε περισσότερα

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την αποδοχή στην Γλώσσα 2 και χαιρετίσματα από την Ιταλία"

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την αποδοχή στην Γλώσσα 2 και χαιρετίσματα από την Ιταλία Aurora Μου άρεσε πολύ Γλώσσα 2. Σπούδασα Ελληνικά όταν ήμουν στο Πανεπιστήμιο και με αυτό το πρόγραμμα μπόρεσα να ασκήσω πάλι αυτή. Ήταν πολύ εύκολο για μένα να σπουδάσω στο σπίτι μου και στον ελεύθερο

Διαβάστε περισσότερα

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES.

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού

Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού Στις 17 Φεβρουαρίου 2014, οι τετάρτες τάξεις του Θ Δημοτικού Σχολείου Πάφου πήγαν εκδρομή στο Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού. Ο σκοπός τους ήταν να περπατήσουν

Διαβάστε περισσότερα

T: Έλενα Περικλέους

T: Έλενα Περικλέους T: 7000 0090 www.greendot.com.cy Έλενα Περικλέους Ο πρασινομπαλίτσας επιστρέφει... γιατί τα παραμύθια λένε πάντα την ΑΛΗΘΕΙΑ Συγγραφή: Έλενα Περικλέους Εποπτεία: Άρτεμις Παλαιογιάννη / Σάκης Θεοδοσίου

Διαβάστε περισσότερα

Μαρούλα Κλιάφα Μελίνα Κ Γεράσιμος Κ.: Μάριος Κ.

Μαρούλα Κλιάφα Μελίνα Κ Γεράσιμος Κ.: Μάριος Κ. Την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017, η συγγραφέας Μαρούλα Κλιάφα επισκέφτηκε το σχολείο μας και συναντήθηκε με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Α2, Β1, Β5. Οι μαθητές/ριες του Α2 ασχολήθηκαν στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ To BookingToGreece.com σε συνεργασία με το ταξιδιωτικό γραφείο PatakisTravel διοργανώνουν ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ 30/9 01/10/2017 ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ (2) ΗΜΕΡΑ 1 η 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ Πολύ νωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο: «ημέρα της αποχώρησης Αγαπημένο μου

Διαβάστε περισσότερα

Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014

Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12 ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 ΒΙΒΛΙΟΠΟΝΤΙΚΕΣ 2013-2014 ΓΕΙΑ ΣΑΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 12 ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ. ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΨΑΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 1η Σελίδα Η Γιώτα θα πάει για πρώτη φορά κατασκήνωση. Φαντάζεται πως θα περάσει πολύ άσχημα μακριά από τους γονείς και τα παιχνίδια της για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αγχώνεσαι ή νοιώθεις άβολα όταν είσαι

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Τύπου 19-10-2015

Δελτίο Τύπου 19-10-2015 Ιβήριδος 9, T.K. 54351 Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 905164, fax: 2310 903721 Email επικοινωνίας: anestis_anastasiadis@yahoo.gr, axmetaloulis@gmail.com Ιστοσελίδα: www.loutropoleis.com Δελτίο Τύπου 19-10-2015

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1. Ποιο από τα παρακάτω αποτυπώνει τη διαμονή σας, αυτό το ακαδημαϊκό έτος;

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1. Ποιο από τα παρακάτω αποτυπώνει τη διαμονή σας, αυτό το ακαδημαϊκό έτος; ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Το παρόν ερωτηματολόγιο αφορά έρευνα για τις συνήθειες των φοιτητών. Οι πληροφορίες που θα συγκεντρωθούν μένουν αυστηρά προσωπικές και χρησιμοποιούνται μόνο για στατιστικούς λόγους. Σας

Διαβάστε περισσότερα

4 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΟΧΡΙΔΑ & ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟ

4 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΟΧΡΙΔΑ & ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΑΘ ΜΩΡΑΙΤΗΣ Ο.Ε. TOURIST AND TRAVEL AGENCY ΠΑΤΡΩΝ 19 ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΤΗΛ. : 27410 28588 FAX: 27410 25073 e mail: moraitis.kor@hotmail.com 4 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΟΧΡΙΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τρύπατζης Νίκος. Μαχιλάϊ Γιαννήσα. Σαράκη Ελένη. Αλεξανδρή Ιωάννα. 2 o Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης Τάξη Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Τρύπατζης Νίκος. Μαχιλάϊ Γιαννήσα. Σαράκη Ελένη. Αλεξανδρή Ιωάννα. 2 o Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης Τάξη Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 2 o Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης Τάξη Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Θέμα : Καταγραφή Πολιτιστικών Σωματείων και Συλλόγων Μυτιλήνης Τρύπατζης Νίκος Μαχιλάϊ Γιαννήσα Σαράκη Ελένη Αλεξανδρή Ιωάννα Σχολικό Έτος : 2011-2012

Διαβάστε περισσότερα

Eνημερωτικό Δελτίο για γονείς Τεύχος 4

Eνημερωτικό Δελτίο για γονείς Τεύχος 4 Δημοτικό Σχολείο Αποστόλου Λουκά Καντάρας 126, 2051 ΣΤΡΟΒΟΛΟΣ Τηλ. 22456940 Fax: 22 323834 Ηλ ταχυδρομείο:dim-ap-loukas-lef@schools.ac.cy Eνημερωτικό Δελτίο για γονείς Τεύχος 4 Iανουάριος 2014 «Καλή Χρονιά!»-

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Η χαρά της αγάπης

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Η χαρά της αγάπης ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Η χαρά της αγάπης Καρδιά που φιλοξενεί όλους Ο Αβραάμ και η Σάρρα Μια μέρα, ο Αβραάμ καθόταν μπροστά στη σκηνή του κάτω από μια βελανιδιά. Ήταν μεσημέρι κι έκανε πολλή ζέστη. Τρεις άγνωστοι

Διαβάστε περισσότερα

European Contest for Young Scientists (EUSYS, https://eucys2017.eu/)

European Contest for Young Scientists (EUSYS, https://eucys2017.eu/) European Contest for Young Scientists (EUSYS, https://eucys2017.eu/) Το Λύκειο Αγίου Ιωάννη έλαβε μέρος στον 29ο Ευρωπαϊκό διαγωνισμό για Νεαρούς Επιστήμονες (29th European Union Contest for Young Scientists-

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις;

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Μια χαρά είμαι. Εσύ; ΑΡΗΣ Κι εγώ πολύ καλά. Πάρα πολύ καλά! ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Σε βλέπω

Διαβάστε περισσότερα

Ο νονός μου είναι ο καλύτερος συγγραφέας τρελών ιστοριών του κόσμου.

Ο νονός μου είναι ο καλύτερος συγγραφέας τρελών ιστοριών του κόσμου. Ο νονός μου είναι ο καλύτερος συγγραφέας τρελών ιστοριών του κόσμου. Ζητήστε του την Κοκκινοσκουφίτσα... δεν την ξέρει, τη Σταχτοπούτα ούτε αυτή την ξέρει, τη Μικρή Γοργόνα ή το λύκο και τα τρία γουρουνάκια

Διαβάστε περισσότερα

Εκείνη την ώρα μπαίνει το διοικητικό συμβούλιο. Ακης Πολύ αργά! Κατά φωνή Μουσίτσα Κι ό γάιδαρος! Μην ανησυχείτε. Θα σας το διαβάζω εγώ στα κρυφά!

Εκείνη την ώρα μπαίνει το διοικητικό συμβούλιο. Ακης Πολύ αργά! Κατά φωνή Μουσίτσα Κι ό γάιδαρος! Μην ανησυχείτε. Θα σας το διαβάζω εγώ στα κρυφά! Σκηνή 1 η Μουσική. Ανοίγει η αυλαία. Σκηνικό δάσους. Η Βάγια η Κουκουβάγια, η δήμαρχος του δάσους κάθεται στο καφέ του δάσους και πίνει το χυμό της. Προσπαθεί να διαβάσει την εφημερίδα της αλλά δεν τα

Διαβάστε περισσότερα

Σκηνή 1 η. Μπαίνει η γραμματέας του φουριόζα και τον διακόπτει. Τι θες Χριστίνα παιδί μου; Δε βλέπεις που ομιλώ στο τηλέφωνο;

Σκηνή 1 η. Μπαίνει η γραμματέας του φουριόζα και τον διακόπτει. Τι θες Χριστίνα παιδί μου; Δε βλέπεις που ομιλώ στο τηλέφωνο; Σκηνή 1 η Βρισκόμαστε στο γραφείο του ψυχίατρου Σωτήριου Σώθηκες! Ο γιατρός μιλά στο τηλέφωνο με έναν πελάτη Τι μου λέτε αγαπητέ μου! `Ώστε έτσι έχουν τα πράγματα λοιπόν! Αν σας καταλαβαίνω; Μα είναι ερώτηση

Διαβάστε περισσότερα

Τι ξέρω για την Ελλάδα Μοιάζει η τάξη σου με αυτή που βλέπεις εδώ; Τι θα ήθελες να αλλάξει στην τάξη σου και στο μάθημα των ελληνικών;

Τι ξέρω για την Ελλάδα Μοιάζει η τάξη σου με αυτή που βλέπεις εδώ; Τι θα ήθελες να αλλάξει στην τάξη σου και στο μάθημα των ελληνικών; Τι ξέρω για την Ελλάδα Μοιάζει η τάξη σου με αυτή που βλέπεις εδώ; Τι θα ήθελες να αλλάξει στην τάξη σου και στο μάθημα των ελληνικών; Η Ελένη, η Ναόκο και οι συμμαθητές τους κάνουν σήμερα το τελευταίο

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά Δράση 2 Σκοπός: Η αποτελεσματικότερη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με όλα τα είδη συμπεριφορικού εθισμού και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή! Οι μαθητές εντοπίζουν και παρακολουθούν εκπαιδευτικά βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα

Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή

Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας. 1 Παίρνετε

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Εργασία Επαγγέλματα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Εργασία Επαγγέλματα ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Εργασία Επαγγέλματα Ενότητα: Εργασία Επαγγέλματα (2 Φύλλα εργασίας) Επίπεδο: A1, A2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες Διάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα: 1

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εργασία για το σπίτι Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απαντά η Μαρίνα Βαμβακίδου Ερώτηση 1. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή μας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη

Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη Οι πρώτες μου σκέψεις Ο Οδυσσέας έφυγε και τώρα είμαι μόνη μου. Πρέπει να τα έχω όλα υπό έλεγχο Όμως, με τους μνηστήρες στα πόδια μου δε μπορώ άλλο!!! Πρέπει κάτι να κάνω γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Ο αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά

Ο αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά Ο αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά Με επισημότητα έγινε τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου η καθιερωμένη τελετή αγιασμού για τη νέα σχολική χρονιά στο σχολικό συγκρότημα 3 ου ΓΕΛ - 3 ου Γυμνασίου Κατερίνης. Τον

Διαβάστε περισσότερα

Οι προσωπικοί στόχοι καθενός μπορούν κατά καιρούς να αποτελούν και να καθορίζουν το success story της ζωής του για μια μικρή ή μεγάλη περίοδο.

Οι προσωπικοί στόχοι καθενός μπορούν κατά καιρούς να αποτελούν και να καθορίζουν το success story της ζωής του για μια μικρή ή μεγάλη περίοδο. 1 3 1 Οι προσωπικοί στόχοι καθενός μπορούν κατά καιρούς να αποτελούν και να καθορίζουν το success story της ζωής του για μια μικρή ή μεγάλη περίοδο. Η επίτευξη του εκάστοτε στόχου είναι η αυταπόδεικτη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΩΔΕΚΑ ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΔΡ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΚΟΥΡΤΟΓΛΟΥ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΘ

ΔΩΔΕΚΑ ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΔΡ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΚΟΥΡΤΟΓΛΟΥ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΘ ΔΩΔΕΚΑ ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΔΡ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΚΟΥΡΤΟΓΛΟΥ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΘ ΙΑΤΡΕΙΟ: ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 46 ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 2310254030 ΠΑΝΟΡΑΜΑ 2310380000 Aρτηριακή

Διαβάστε περισσότερα