Σημαντικές ερωτήσεις για την Ολοκλήρωση πράξεων ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σημαντικές ερωτήσεις για την Ολοκλήρωση πράξεων ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ"

Transcript

1 Σημαντικές ερωτήσεις για την Ολοκλήρωση πράξεων ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑ 1. Η κατηγορία 4 του σχεδίου εξυγίανσης (εγκύκλιος ΕΥΣΕ /αρ. πρωτ / ) αφορά στα έργα για τα οποία θα απαιτηθούν εθνικοί πόροι για την ολοκλήρωση τους μέσα στο 2016 έτσι ώστε να περιληφθούν ως ολοκληρωμένα στην έκθεση κλεισίματος. Παρακαλούμε όπως μας διευκρινίσετε: 1) Εάν απαιτείται τροποποίηση της απόφασης ένταξης της πράξης, έτσι ώστε να συμπεριληφθεί στη συνολική δημόσια δαπάνη της πράξης και το ποσό των εθνικών πόρων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση αυτών των πράξεων. 1) Οι πόροι που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των πράξεων κατηγορίας 4, περιλαμβάνονται στη συνολική δημόσια δαπάνη του έργου, κατά συνέπεια δεν απαιτείται τροποποίηση της απόφασης ένταξης 2) Η τροποποίηση/διαχωρισμός του ύψους των επιλέξιμων και μη δαπανών των έργων για τα έργα αυτά, δύναται να πραγματοποιηθεί κατά το στάδιο της ολοκλήρωσης (έκθεση ολοκλήρωσης). 2) Εφόσον απαιτείται η τροποποίηση της απόφασης ένταξης της πράξης έτσι ώστε να συμπεριλάβει την συνολική δημόσια δαπάνη της πράξης και το ποσό των εθνικών πόρων για την ολοκλήρωση, πρέπει να γίνει πριν την 31/12/2015 ημερομηνία λήξης του ΕΣΠΑ ή και μεταγενέστερα κατά την δήλωση ολοκλήρωσης της πράξης; Αγ. Φιλοθέης 2, ΑΘΗΝΑ, e mail: sec.ops@mnec.gr, Τηλ. Κέντρο: , Fax:

2 2. Σε πράξη η οποία θα ολοκληρωθεί μετά την 31 η /12/2015, πως θα αποτυπωθεί η ενσωμάτωση των υλικών επί τόπου της παρ. 5 του άρθρου 53 του Ν.3669/2008? 1. Εφόσον το έργο συνεχιστεί στην νέα περίοδο ως phasing, θα πρέπει η α φάση και β φάση να έχουν πλήρως διαχωρισμένο και διακριτό φυσικό αντικείμενο. Αυτό δεν εξασφαλίζεται με τη δήλωση δαπάνης των υλικών επί τόπου στην α φάση (ΠΠ ) και συνεπώς θα πρέπει να δηλωθούν στην β φάση (ΠΠ ) στην οποία πρόκειται να ενσωματωθούν και στο έργο. 2. Στην περίπτωση που το έργο δεν συνεχιστεί στη νέα περίοδο ως phasing, θα πρέπει μέχρι την υποβολή των εγγράφων κλεισίματος την Ε.Ε. ( ) να έχει ολοκληρώσει το φυσικό και οικονομικό του αντικείμενο. Θα μπορούσε δηλαδή να πιστοποιηθεί στην ΕΕ η δαπάνη των υλικών επιτόπου μέχρι τις 31/12/2015, εφόσον τα υλικά αυτά ενσωματωθούν μέχρι Τέλος, σημειώνεται ότι ειδικές περιπτώσεις πράξεων (πχ έργα με κατ' αποκοπή τίμημα) θα εξετάζονται κατά περίπτωση μέσω ερωτημάτων helpdesk 3. Για τον υπολογισμό του συνολικού κόστους μίας πράξης, συνυπολογίζεται το ΦΠΑ ( άσχετα από την επιλεξιμότητά του πχ έργα ΔΕΥΑ) 4. Πως εφαρμόζονται οι διαδικασίες τροποποίησης συμβάσεων (χρονοδιάγραμμα, ΑΠΕ) σε πράξης που θα ολοκληρωθούν μετά την 31η/12/2015; Ο μη επιλέξιμος ΦΠΑ συνυπολογίζεται στο συνολικό κόστος μίας πράξης Για τις πράξεις που περιλαμβάνονται στα Ε.Π. ΕΣΠΑ, οι αρμόδιες Αρχές Διαχείρισης οφείλουν να εφαρμόζουν το σύνολο των διαδικασιών του ΣΔΕ ανεξάρτητα εάν οι πράξεις δηλωθούν ως ολοκληρωμένες, ημιτελείς ή τμηματοποιημένες Αγ. Φιλοθέης 2, ΑΘΗΝΑ, e mail: sec.ops@mnec.gr, Τηλ. Κέντρο: , Fax:

3 5. Σύμφωνα με τις ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΠΟΥ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠ ΤΟΥ ΕΣΠΑ , για τα έργα γέφυρες, το κλείσιμο της α φάσης θα γίνει εκείνη τη χρονική στιγμή (έως 30/9/2016) κατά την οποία, η αξία των εκτελεσθεισών εργασιών εντός του 2016 είναι ισόποση με την μη αποσβεσθείσα προκαταβολή. Στην αναφορά αξία εκτεκεσθεισών εργασιών, περιλαμβάνονται εργασίες με ΦΠΑ ή εργασίες χωρίς ΦΠΆ ; 6. Τα Δελτία Δήλωσης Δαπανών εξακολουθούν να υποβάλλονται μετά την 31 η /12/2015 Το ίδιο για τα δελτία παρακολούθησης προόδου? 7. Επιλεξιμότητα υλικών επί τόπου τόπου της παρ. 5 του άρθρου 53 του Ν.3669/2008 σε ημιτελές έργο Η αξία των εκτελεσθεισών εργασιών περιλαμβάνει τον ΦΠΑ εφόσον αυτός είναι επιλέξιμος για συγχρηματοδότηση. Συνεχίζεται η υποβολή μηνιαίων δελτίων δήλωσης δαπανών και για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται μετά τις 31/12/2015. Στο υπόδειγμα της έκθεσης ολοκλήρωσης της πράξης αναφέρονται τα συνημμένα έγγραφα μεταξύ των οποίων είναι και το τελικό δελτίο παρακολούθησης, το οποίο, με δεδομένη την προθεσμία της 30ης /6/2016 είναι πρακτικά το δελτίο του Α εξαμήνου Οι πληρωμές υλικών επιτόπου τόπου της παρ. 5 του άρθρου 53 του Ν.3669/2008 είναι επιλέξιμες, στην προοπτική ότι όταν θα ολοκληρωθεί το έργο, θα έχουν ενσωματωθεί. Σε διαφορετική περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί το ημιτελές, καθίσταται μη επιλέξιμο το σύνολο των δαπανών του έργου, συμπεριλαμβανομένων των υλικών. Αγ. Φιλοθέης 2, ΑΘΗΝΑ, e mail: sec.ops@mnec.gr, Τηλ. Κέντρο: , Fax:

4 8. Στην εγκύκλιο υπ'αριθμ /ΕΥΘΥ 1227/ "ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΠΟΥ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠ ΤΟΥ ΕΣΠΑ " και ειδικότερα στην παράγραφο Α "Ολοκλήρωση α φάσης τμηματοποιημένων πράξεων" αναφέρεται ότι "Η ολοκλήρωση της α φάσης μίας πράξης προϋποθέτει σύμφωνα με το έγγραφο «Οδηγίες για την έναρξη υλοποίησης των Ε.Π. του ΕΣΠΑ » (αρ. πρωτ /ΕΥΘΥ1153/ ) ότι έχει αξιολογηθεί η επιλεξιμότητα της β φάσης για την προγραμματική περίοδο " Παρακαλούμε όπως προσδιορίσετε τα έντυπα με τα οποία γίνεται η αξιολόγηση της επιλεξιμότητας της β' φάσης προκειμένου να εκδοθεί βεβαίωση ολοκλήρωσης της α' φάσης. Έχει προβλεφθεί ειδικό φύλλο, γίνεται εισήγηση ή πρέπει να συμπληρωθεί η Λίστα Ελέγχου Πληρότητας και Επιλεξιμότητας Πράξης (ΛΕΠ) του ΣΔΕ ; Ή απαιτείται περαιτέρω και η συμπλήρωση του Φύλλου Αξιολόγησης Πράξης (ΦΑΠ) στου ΣΔΕ ; Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η αξιολόγηση της επιλεξιμότητας της β φάσης αποτελεί μία καταρχήν εξέταση της επιλεξιμότητας της Β φάσης και της δυνατότητας ένταξης αυτής σε ΕΠ του ΕΣΠΑ Η αξιολόγηση της β φάσης μίας τμηματοποιημένης πράξης θα γίνει σύμφωνα με το ΣΔΕ και τα σχετικά έντυπα, όταν η β φάση υποβληθεί για ένταξη. Η αξιολόγηση της επιλεξιμότητας της Β φάσης αποτυπώνεται στο δελτίο διαχωρισμού φάσεων και ειδικότερα στον πίνακα «Εξασφάλιση χρηματοδότησης Β φάσης στην ΠΠ ». Εφόσον η β φάση μίας τμηματοποιημένης πράξης, μπορεί άμεσα να ενταχθεί σε ένα Ε.Π και προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της β φάσης, θα πρέπει η ολοκλήρωση της α φάσης και η ένταξη της β φάσης να ολοκληρωθούν σε μικρό χρονικό διάστημα. Οι ενέργειες που θα πρέπει να αναληφθούν είναι: 1. Συμπλήρωση του δελτίου διαχωρισμού φάσεων 2. Τροποποίηση της απόφασης ένταξης της πράξης (α φάση) 3. Έκδοση πρόσκλησης για την β φάση (μπορεί να προηγείται της τροποποίησης) 4. Ένταξη της β φάσης σύμφωνα με το ΣΔΕ 5. Ολοκλήρωση α φάσης. Οι ενέργειες 2-5 δεν υποδηλώνουν απαραίτητα χρονική αλληλουχία. Σε περίπτωση όπου δεν είναι δυνατή η άμεση ένταξη της β φάσης θα πρέπει, να ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται στο με αρ. πρωτ / έγγραφο της ΕΥΣΕ ( παρ. 3Αγ). Αγ. Φιλοθέης 2, ΑΘΗΝΑ, e mail: sec.ops@mnec.gr, Τηλ. Κέντρο: , Fax:

5 9. Με τη λήξη του ΕΠ, σε αριθμό πράξεων δεν ολοκληρώθηκε το φυσικό και οικονομικό τους αντικείμενο εντός της επιλέξιμης περιόδου (έργα με κατάσταση 4a του Πίνακα κλεισίματος του ΕΠ του ΕΣΠΑ ). Το φυσικό αντικείμενο που υπολείπεται, σύμφωνα με τον σχεδιασμό για το κλείσιμο του προγράμματος, προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως με χρήση των υπολοίπων από τις εγκεκριμένες πιστώσεις. Παρακαλούμε για τις διευκρινίσεις ως προς τα ζητήματα: Θα πρέπει να γίνει τροποποίηση ΤΔΠ και Ένταξης ως προς την Ημερομηνία λήξης και τη χρονική διάρκεια Πράξης (πεδία 71 και 72 αντίστοιχα του ΤΔΠ) (?) Θα πρέπει να υποβληθούν ΔΠΠΠ και για τα εξάμηνα του έτους 2016 έως την ολοκλήρωση της Πράξης (?) Τα ΔΔΔ (έτους 2016) υποβάλλονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα (?) Γενικά, για το υπόλοιπο του αντικειμένου τους και μέχρι την ολοκλήρωσή τους (εντός του 2016) ακολουθούνται οι διαδικασίες του Συστήματος διαχείρισης. Για τις πράξεις που περιλαμβάνονται στα Ε.Π. ΕΣΠΑ, οι αρμόδιες Αρχές Διαχείρισης οφείλουν να εφαρμόζουν το σύνολο των διαδικασιών του ΣΔΕ ανεξάρτητα εάν οι πράξεις δηλωθούν ως ολοκληρωμένες, ημιτελείς ή τμηματοποιημένες. 1. Γενικά ισχύει ο Διευκρινιστικός Οδηγός για τη διαδικασία «Τροποποίηση της Απόφασης Ένταξης». Όμως προκειμένου να μειωθεί ο διαχειριστικός φόρτος των ΔΑ επισημαίνεται ότι: Α. Για τις τμηματοποιημένες πράξεις, η τροποποίηση της απόφασης ένταξης, ώστε να αποτυπώνεται η α φάση, δεν απαιτείται επαναξιολόγηση της πράξης. Β. Για τις μη τμηματοποιημένες πράξεις οι οποίες όμως θα ολοκληρωθούν μετά την 31η/12/2015, επομένως θα αυξηθεί η χρονική διάρκεια υλοποίησης τους δεν απαιτείται επαναξιολόγηση της πράξης. Γενικά δεν απαιτείται να γίνει επικαιροποίηση της απόφασης ένταξης και του ΤΔΠ δεδομένου ότι θα εκδοθεί τελικό ΤΔΠ και απόφαση ολοκλήρωσης 2. Εφόσον το τελευταίο ΔΠΠΠ που έχει υποβληθεί, δεν αποτυπώνει πλήρως την υλοποίηση της πράξης, ο Δικαιούχος υποβάλει τελευταίο εξαμηνιαίο πριν την υποβολή της έκθεσης ολοκλήρωσης 3. Σύμφωνα με τις από 16/2/2016 και 11/3/2016 ανακοινώσεις της ΕΥ ΟΠΣ ισχύει: Οι Δαπάνες και Πληρωμές του 2016 θα πρέπει να δηλώνονται κανονικά στα Μηνιαία Δελτία. Η Διαχειριστική Αρχή θα αφαιρεί τυχόν Μη Επιλέξιμα Ποσά της Διοικητικής Επαλήθευσης, αναλόγως του ευρήματος κατά τα γνωστά και όλο το υπόλοιπο Ποσό Δήλωσης Δικαιούχου μέσω του ερωτήματος Γ3: Η δαπάνη πραγματοποιήθηκε εντός της επιλέξιμης περιόδου. Έγινε ανάπτυξη αυτοματισμού στο ΟΠΣ που μηδενίζει το Αποδεκτό Διαχείρισης των Συσχετισμών που εμπλέκουν παραστατικά με ημερομηνία >31/12/2015. Ο τρόπος που υλοποιείται είναι υπολογίζοντας τη διαφορά του Ποσού Δήλωσης από το άθροισμα των υπόλοιπων διορθώσεων Διοικητικής Επαλήθευσης και εισάγοντάς το ως διόρθωση του ερωτήματος «Γ3: Η δαπάνη πραγματοποιήθηκε εντός της επιλέξιμης περιόδου;» (βλ. και ερωτήματα Λίστας Γ κα Δ, στην Καρτέλα του ΜΔΔΔ). Αγ. Φιλοθέης 2, ΑΘΗΝΑ, e mail: sec.ops@mnec.gr, Τηλ. Κέντρο: , Fax:

6 10. Πως αποτυπώνεται στο τεχνικό δελτίο υποέργου η μείωση του συμβατικού οικονομικού αντικειμένου λόγω τόκων προκαταβολής 11. Είναι δυνατόν να υποβληθεί εκ των υστέρων υπογεγραμμένη νομική δέσμευση σε μία πράξη; Προτείνεται η προσθήκη διακριτού τμήματος με τίτλο "τόκοι προκαταβολής" στο οποίο θα καταχωρείται με αρνητικό πρόσημο το ποσό των τόκων Σύμφωνα με το με αρ. πρωτ / έγγραφο της ΕΥΣΕ (παρ. 3ΙΙΙ3.β), δεν επιτρέπεται: α) η τροποποίηση αποφάσεων ένταξης όταν αυτές αφορούν αύξηση του προϋπολογισμού της πράξης ή προσθήκη νέων υποέργων ή έκδοση νέας προέγκρισης που οδηγεί στην ανάληψη νέων νομικών δεσμεύσεων. Επιπλέον δεν επιτρέπεται καμία τροποποίηση για έργα κατηγορίας 2 (2a και 2b). β) η έκδοση νέας προέγκρισης που οδηγεί στην ανάληψη νέας νομικής δέσμευσης και εισαγωγή νέου ΤΔΥ. Συνεπώς για τα μη συμβασιοποιοημένα Υ/Ε στο ΟΠΣ οι ΕΥΔ/ΕΦΔ οφείλουν να μηδενίσουν τον Π/Υ τους στο εγκεκριμένο ΤΔΠ μέχρι τις 26/2/2016. Σε διαφορετική περίπτωση ο μηδενισμός θα γίνει από την ΕΥΟΠΣ σε συνεργασία με την ΕΥΣΕ. Για τα ανωτέρω θα πρέπει να ενημερωθούν σχετικά οι Δικαιούχοι. Σε περιπτώσεις που προκύπτει ανάγκη για αύξηση του π/υ της πράξης (αναθεωρήσεις, δικαστικές αποφάσεις, διαιτητικές αποφάσεις, απαλλοτριώσεις, εργασίες αρχαιολογίας, αποζημιώσεις και υποχρεώσεις στη βάση συμβατικών ρητρών κ.λ.π.) αυτή θα εξετάζεται κατά περίπτωση και προϋποθέτει, εκτός από την τροποποίηση της απόφασης ένταξης, την έγκριση της ΕΥΣΕ κατόπιν αιτήματος των ΕΥΔ/ΕΦΔ μέσω helpdesk με επαρκή αιτιολόγηση της αναγκαιότητας αύξησης του προϋπολογισμού, η οποία κοινοποιείται στη ΔΔΕ από την ΕΥΣΕ. Αγ. Φιλοθέης 2, ΑΘΗΝΑ, e mail: sec.ops@mnec.gr, Τηλ. Κέντρο: , Fax:

7 12. Στο πλαίσιο του Ε.Π. «ΧΧΧ» λειτούργησε η πράξη «ΑΑΑΑ» με διάρκεια 1/7/2010 έως 31/10/2015. Σύμφωνα με τροποποίηση, η πράξη χαρακτηρίστηκε ως τμηματοποιημένο έργο (phasing) με την α φάση να λήγει την 31/10/2015 και τη β φάση να καλύπτει το διάστημα από 1/11/2015 έως 31/5/2016. Η β φάση εμφανίζεται στην πράξη ως διακριτό υποέργο. Κατά την υλοποίηση της β φάσης συνέχισε να απασχολείται προσωπικό που είχε αρχικά προσληφθεί, δεδομένου ότι οι σχετικές συμβάσεις υπογράφτηκαν στο πλαίσιο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην οποία ρητά προβλεπόταν ότι «σε περίπτωση παράτασης του έργου παρατείνονται αντίστοιχα και οι συμβάσεις των συνεργατών». Η β' φάση του έργου εντάσσεται στο ΕΠ της περιόδου όχι ως νέο έργο αλλά ως έργο phasing. Αυτό σημαίνει ότι οι συμβάσεις που έχουν συναφθεί για την υλοποίηση της πράξης στο πλαίσιο της περιόδου και δεν έχουν ολοκληρωθεί, συνεχίζουν να παράγουν νόμιμες και κανονικές δαπάνες και στην περίοδο Σήμερα και δεδομένου ότι η β φάση θα αποτελέσει ανεξάρτητη πράξη που θα ενταχθεί στο ΕΠ της ΠΠ , ο ΕΛΚΕ του δικαιούχου Ιδρύματος θα προχωρήσει σε υπογραφή νέων συμβάσεων και προς τούτο ζητά έγκριση για απλή ανανέωση των συμβάσεων και την πληρωμή του εν λόγω προσωπικού. Αγ. Φιλοθέης 2, ΑΘΗΝΑ, e mail: sec.ops@mnec.gr, Τηλ. Κέντρο: , Fax:

8 13. Στις πράξεις των ΤΟΠΣΑ/ΤΟΠΕΚΟ της περιόδου πραγματοποιήθηκαν ηλεκτρονικές πληρωμές μεταξύ εταίρων και τελικών αποδεκτών μέσω ιδιωτικών τραπεζών. Στις πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν στις μέσω WEB BANKING με εντολή εκτέλεσης ΑΜΕΣΑ, όταν η μεταφορά του ποσού γίνεται στην ίδια ιδιωτική τράπεζα, η πληρωμή στον αποδέκτη εμφανίζεται την ίδια μέρα. Όταν όμως η εντολή πληρωμής, αν και είναι πάλι ΑΜΕΣΑ, αφορά μεταφορά του ποσού σε άλλη τράπεζα τότε το αποδεικτικό τράπεζας εμφανίζει το μήνυμα «Η συναλλαγή σας εκτελέστηκε επιτυχώς» αλλά ως ημερομηνία εκτέλεσης εμφανίζεται η Σε αυτή την περίπτωση η αναφερόμενη δαπάνη είναι επιλέξιμη; 14. Σε περίπτωση τμηματοποιημένης πράξης, στην οποία η β φάση θα ενταχθεί σε διαφορετικό ΕΠ από αυτό στο οποίο είναι ενταγμένη η Α φάση, ποια Ειδική Υπηρεσία θα δίνει προεγκρίσεις τροποποίησης νομικών δεσμεύσεων; H δαπάνη είναι επιλέξιμη αφού η εντολή ηλεκτρονικής πληρωμής δόθηκε για άμεση εκτέλεση στις 31/12/2015 και εφόσον αποτελεί την τελική πληρωμή που καταχωρείται στο ΟΠΣ (π.χ δεν εκκρεμεί πληρωμή σε ανάδοχο που είναι ο λήπτης της ενίσχυσης). Για τις τμηματοποιημένες πράξεις των οποίων η αρμόδια υπηρεσία διαχείρισης της β φάσης είναι διαφορετική από αυτή της α φάσης, θα ήταν σκόπιμο να υπάρχει μία συνεννόηση μεταξύ των υπηρεσιών, για ενέργειες οι οποίες επηρεάζουν και την β φάση. Σε κάθε περίπτωση, και εφόσον δεν έχει ενταχθεί η Β φάση, η αρμοδιότητα για την παροχή προεγκρίσεων ανήκει στην υπηρεσία διαχείρισης της α φάσης. 15. Ποια μονάδα έχει την αρμοδιότητα να επεξεργαστεί και ελέγξει το ΤΔΠ ολοκλήρωσης από την στιγμή που η Μονάδα Α είναι αρμόδια για τις τροποποιήσεις και η Μονάδα Β για την ολοκλήρωση της Πράξης ; Οι τροποποιήσεις (με επαναξιολόγηση) γίνονται από την Μονάδα Α. Η άποψη της Υπηρεσίας μας είναι ότι τη διαδικασία ολοκλήρωσης θα πρέπει να την κάνει η αρμόδια για την παρακολούθηση της πράξης μονάδα, με την επιφύλαξη βέβαια των προβλέψεων της ΥΑ αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας σας Αγ. Φιλοθέης 2, ΑΘΗΝΑ, e mail: sec.ops@mnec.gr, Τηλ. Κέντρο: , Fax:

9 16. Σε περιπτώσεις έργων που υπάρχουν μη επιλέξιμες δαπάνες (π.χ. φπα τιμολογίων, ιδιωτικές συνδέσεις έργων ΔΕΥΑ, αποπληρωμή απαλλοτριώσεων κλπ) οι οποίες δεν έχουν ακόμη πληρωθεί και καταβάλλονται από πόρους του δικαιούχου, μπορεί η Διαχειριστική Αρχή να προχωρήσει στην διαδικασία ολοκλήρωσης χωρίς αυτές να έχουν πληρωθεί; Επισημαίνεται ότι το ερώτημα αφορά έργα τα οποία είναι ολοκληρωμένα και λειτουργικά, απλά δεν έχουν αποπληρωθεί. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα έργα είναι ολοκληρωμένα και λειτουργικά σας γνωρίζουμε ότι: Εφόσον οι δαπάνες δεν αφορούν σε φυσικό και αντικείμενο της πράξης, η αποπληρωμή τους δεν επηρεάζει την διαδικασία ολοκλήρωσης (ιδιωτικές συνδέσεις). Ο ΦΠΑ σε τιμολόγια που αφορούν εργασίες επιλέξιμες για συγχρηματοδότηση πρέπει να αποδοθεί έτσι ώστε τα τιμολόγια να είναι εξοφλημένα. Εφόσον η μη αποπληρωμή των απαλλοτριώσεων οφείλεται σε εκκρεμείς δικαστικές διεκδικήσεις, η διαδικασία ολοκλήρωσης μπορεί να προχωρήσει. Αγ. Φιλοθέης 2, ΑΘΗΝΑ, e mail: sec.ops@mnec.gr, Τηλ. Κέντρο: , Fax:

10 17. ΔΕΥΑ είναι κύριος έργου επεξ/σίας λυμάτων κι έχει χρηματοδοτηθεί από το ΠΔΕ με το ποσό των ,18 για ανεξόφλητο (μη επιλέξιμο) ΦΠΑ των ετών 2013, 2014 & Η 1η καταβολή από το ΠΔΕ για το ΦΠΑ έγινε το Σεπτέμβριο του Η ΔΕΥΑ, λόγω υψηλού πιστωτικού υπολοίπου Φ.Π.Α., το Φεβρουάριο του 2015 υπέβαλλε στη Δ.Ο.Υ. αίτημα επιστροφής Φ.Π.Α. για τα έτη 2013 & Το Φεβρουάριο του 2016 επιστράφηκε από τη Δ.Ο.Υ. το ποσό ,98 για το έτος Ο έλεγχος για την επιστροφή ΦΠΑ για το 2014 είναι σε εξέλιξη. Σύμφωνα με την ΚΥΑ 50244/ΕΥΘΥ 1125 (ΦΕΚ 2856/Β/ ), και ειδικότερα με την παρ. 3 του άρθρου 3 αυτής, προβλέπεται ο τρόπος υπολογισμού και επιστροφής του μη επιλέξιμου ΦΠΑ. Σε κάθε περίπτωση ο δικαιούχος οφείλει να επιστρέψει άμεσα το ποσό των ,98, δεδομένου ότι είναι μεγαλύτερο από αυτό που έλαβε ως χρηματοδότηση. Σε περίπτωση μη επιστροφής θα του επιβληθούν τόκοι σύμφωνα με την παρ. 6 του ιδίου άρθρου. Η ΔΕΥΑ διατυπώνει το ερώτημα αν μπορεί να αποδώσει άμεσα το σύνολο του ποσού επιστροφής που έλαβε από τη Δ.Ο.Υ. «πριν την εκκαθάριση κλείσιμο του έργου, ασχέτως με το ποια περίοδο (χρήση) αφορά και ασχέτως με το ύψος του πιστωτικού υπολοίπου της τελευταίας περιοδικής μας δήλωσης;» Επίσης, ρωτά σε περίπτωση που δεν επιστρέψει άμεσα ποσό από τη Δ.Ο.Υ., αν μπορεί να το τοποθετήσει το σε προθεσμιακό λογαριασμό μέχρι τον Ιανουάριο του επόμενου έτους (άρθρο 3, παρ. 2 της ΚΥΑ και τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται; Αγ. Φιλοθέης 2, ΑΘΗΝΑ, e mail: sec.ops@mnec.gr, Τηλ. Κέντρο: , Fax:

11 18. Παρακαλούμε να διευκρινίσετε αν απαιτείται η διαδικασία Τροποποίηση-Επικαιροποίηση των Αποφάσεων Ένταξης στο ΕΣΠΑ πριν την έκδοση της Απόφασης Ολοκλήρωσης των πράξεων στις κάτωθι περιπτώσεις: α) μείωση του φυσικού αντικειμένου, μεταβολή δεικτών και μείωση αντίστοιχου οικονομικού αντικειμένου χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργικότητα της πράξης, (αφορά κυρίως πράξεις Τεχνικής βοήθειας και μεμονωμένες πράξεις έργων υποδομής) b) τροποποίηση του συντελεστή ελλείμματος χρηματοδότησης (περίπτωση έργου όπου τελικά δεν προβλέπονται έσοδα και ο συντελεστής από 92% θα πρέπει να μεταβληθεί σε 100%). Σύμφωνα με τον Διευκρινιστικό Οδηγό Διευκρινιστικό Οδηγό για τη διαδικασία «Τροποποίηση της Απόφασης Ένταξης» «Α2. Μεταβολές στο φυσικό αντικείμενο της πράξης, στα παραδοτέα, στους δείκτες και στις τιμές εκροών Στην Απόφαση Ένταξης περιγράφεται το φυσικό αντικείμενο, τα παραδοτέα του, οι δείκτες και οι τιμές των εκροών. Μεταβολές στο φυσικό αντικείμενο που αφορούν στα βασικά τεχνικά, λειτουργικά κλπ χαρακτηριστικά, τη μεθοδολογία και τα παραδοτέα της πράξης, όπως επίσης στους δείκτες ή στις τιμές εκροών, επισύρουν τροποποίηση της Απόφασης Ένταξης. Επισημαίνεται ότι η εισαγωγή συναφών πρόσθετων δεικτών εκροών δεν απαιτεί τροποποίηση ή επικαιροποίηση της Απόφασης Ένταξης της πράξης. Ωστόσο αν πρόκειται για μεταβολές που δεν αλλοιώνουν το αποτέλεσμα της αξιολόγησης της πράξης τότε δεν απαιτείται τροποποίηση αλλά επικαιροποίηση της Απόφασης Ένταξης». Εφόσον το έργο αρχικά εντάχθηκε με συντελεστή ελλείμματος χρηματοδότησης 92% αυτό σημαίνει ότι αρχικά προβλέπονταν πηγές εσόδων και μέσω της χ/ο ανάλυσης προέκυπτε ότι τα έσοδα της πράξης ήταν περισσότερα από τα λειτουργικά της έξοδα. Τώρα που η πράξη ολοκληρώθηκε και ο συντελεστής ελλείμματος χρηματοδότησης είναι 100% είτε α) επειδή τα έσοδα της πράξης είναι λιγότερα από τα λειτουργικά της έξοδα ή β) δεν υπάρχουν πια πηγές εσόδων τότε ο συντελεστής ελλείμματος χρηματοδότησης τροποποιείται. Στην περίπτωση α) το γεγονός αυτό θα πρέπει να στοιχειοθετείται μέσω της εκπόνησης χ/ο ανάλυσης από τον δικαιούχο ώστε η ΔΑ να έχει την εύλογη βεβαιότητα για τον ισχυρισμό του δικαιούχου και στην περίπτωση β) ο δικαιούχος υποβάλει βεβαίωση περί μη παραγωγής εσόδων. Για την αλλαγή του συντελεστή ελλείμματος δεν απαιτείται τροποποίηση/επικαιροποίηση της απόφασης ένταξης νέος συντελεστής θα αποτυπωθεί στο τελικό ΤΔΕ. Εάν όμως πρόκειται να εκδώσετε απόφαση ολοκλήρωσης πράξης μετά το αίτημα πληρωμής του 6/2016, θα ήταν σκόπιμο να επικαιροποιήσετε το ΤΔΠ της πράξης με τον νέο συντελεστή ελλείμματος χρηματοδότησης. Αγ. Φιλοθέης 2, ΑΘΗΝΑ, e mail: sec.ops@mnec.gr, Τηλ. Κέντρο: , Fax:

12 19. Οι αποφάσεις τροποποίησης πράξεων με ένδειξη - «Ανάκληση της συγχρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ και - Ένταξη ως ΕΡΓΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΕΣΠΑ » μπορούν να υποκαταστήσουν την απόφαση ανάκλησης Προκειμένου η πράξη να ενταχθεί σε ΕΠ του , θα πρέπει προηγουμένως η πράξη που είναι ενταγμένη σε ΕΠ του να απενταχθεί, ακόμη και εάν είναι ενταγμένη με το καθεστώς του έργου υποψήφιου προς ένταξη σε ΕΠ του Κατά συνέπεια, πριν την ένταξη του έργου σε ΕΠ του ΕΣΠΑ θα πρέπει προηγουμένως να έχει εκδοθεί η ανάκληση της απόφασης ένταξης του έργου από το ΕΣΠΑ Αγ. Φιλοθέης 2, ΑΘΗΝΑ, e mail: sec.ops@mnec.gr, Τηλ. Κέντρο: , Fax:

13 20. Στο άρθρο 25, παρ. 9 του Ν. 3614/2007, σχετικά με τις δαπάνες αρχαιολογικών ερευνών & εργασιών που προκαλούνται κατά την εκτέλεση συγχρηματοδοτούμενων τεχνικών έργων, αναφέρεται: "Εφόσον ο προϋπολογισμός των δαπανών αυτών υπερβαίνει το 5% επί του συνολικού προϋπολογισμού του έργου, εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού & Τουρισμού μετά από αιτιολογημένη γνώμη των αρμόδιων Κεντρικών Συμβουλίων του ίδιου Υπουργείου". Στη αρ. 3785/ εγκύκλιο της Γ.Γ. Πολιτισμού περιγράφονται οι απαιτούμενες διαδικασίες για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των σχετικών υποέργων αρχαιολογίας. Έχοντας υπόψη το παραπάνω νομικό πλαίσιο θα παρακαλούσα για τις απαντήσεις σας στα εξής ερωτήματα: 1. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου επί του οποίου υπολογίζεται το 5%, είναι ο προϋπολογισμός του κύριου τεχνικού υποέργου μόνο ή περιλαμβάνει και το σύνολο των λοιπών υποέργων (απαλλοτριώσεις, ΟΚΩ κλπ) που συνοδεύουν την εργολαβία; 2. Το ανωτέρω νομικό πλαίσιο εξακολουθεί να ισχύει και για τη νέα Προγραμματική Περίοδο ; 3. Στην περίπτωση πράξης phasing το όριο του 5% θα πρέπει να τηρείται για κάθε Φάση ξεχωριστά ή υπολογίζεται στο σύνολο της αρχικής Πράξης; Συγκεκριμένα, εάν στην αρχική ένταξη στην Π.Π δεν απαιτήθηκε έγκριση Υπουργού για τον προϋπολογισμό του υποέργου αρχαιολογίας (μικρότερο του 5%), αλλά κατά το διαχωρισμό της Πράξης σε φάσεις προκύπτουν δαπάνες αρχαιολογίας άνω του 5% για την Α' Φάση θα πρέπει να γίνουν σχετικές ενέργειες (περιορισμού του προϋπολογισμού του υποέργου αρχαιολογίας στο 5% της Α' Φάσης ή εναλλακτικά εκ νέου έγκριση του προϋπολογισμού αρχαιολογίας από τον αρμόδιο Υπουργό) ή εφόσον αθροιστικά για την Α' και Β' Φάση δεν υπάρχει υπέρβαση του 5% δεν απαιτείται καμία ενέργεια; 1. Ο νόμος 3614/2007, όπως τροποποιήθηκε, αναφέρει: «δαπάνες αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών που προκαλούνται κατά την εκτέλεση συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση δημόσιων τεχνικών έργων υπό την έννοια του ν. 1418/1984 (ΦΕΚ 55 Α )» Ο νόμος 4314/2014 δεν αναφέρει αντίστοιχη πρόβλεψη. Μετά από τα παραπάνω, η άποψη της Υπηρεσίας μας είναι ότι το ποσοστό των δαπανών των αρχαιολογικών ερευνών & εργασιών που προκαλούνται κατά την εκτέλεση συγχρηματοδοτούμενων τεχνικών έργων υπολογίζεται επί του π/υ του αντίστοιχου τεχνικού έργου. Ο προϋπολογισμός των ως άνω έργων προκύπτει σύμφωνα με το άρθρο 17 του ν.3669/ Κατά την άποψη μας η εγκύκλιος αυτή δεν περιέχει κάποια διάταξη που εμποδίζει την εφαρμογή της κατά την περίοδο , με την επιφύλαξη πιθανής τροποποίησής της από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. 3. Στις τμηματοποιημένες πράξεις δεν μπορεί να ισχύει το όριο του 5% για κάθε φάση. Το ποσοστό 5% θα πρέπει να ισχύσει στο σύνολο του δημόσιου τεχνικού έργου υπό την έννοια του ν. 1418/1984 (ΦΕΚ 55 Α ) ανεξάρτητα από την περίοδο χρηματοδότησης Αγ. Φιλοθέης 2, ΑΘΗΝΑ, e mail: sec.ops@mnec.gr, Τηλ. Κέντρο: , Fax:

14 21. Επιτρέπεται η παράλληλη υλοποίηση της α και Β φάσης μίας τμηματοποιημένης πράξης? Δεδομένου του ότι κατά τα έτη 2014 και 2015 ισχύει η επιλεξιμότητα δαπανών, τόσο του ΕΣΠΑ όσο και του ΕΣΠΑ , είναι δυνατή η παράλληλη υλοποίηση της Α και Β φάσης ενός τμηματοποιημένου έργου. Θα πρέπει ωστόσο να εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις που θέτουν οι κατευθυντήριες οδηγίες της Ε.Ε. για την τμηματοποίηση -παράγραφος (σαφής διαχωρισμός φυσικού και οικονομικού αντικειμένου, η περιγραφή να αποτελεί μέρος της διαδρομής ελέγχου κλπ). Επιπλέον, πριν την ένταξη της Β φάσης θα πρέπει να έχει προηγηθεί η τροποποίηση του έργου συνοδευόμενη από το δελτίο διαχωρισμού φάσεων. Σημειώνεται τέλος, ότι η παράλληλη υλοποίηση της Α και Β φάσης δημιουργεί επιβάρυνση στην παρακολούθηση και θα πρέπει να εξεταστεί εάν είναι εφικτό η ολοκλήρωση της Α φάσης να γίνει για όλα τα υποέργα ταυτόχρονα. 22. Παρακαλούμε να μας διευκρινιστεί το εξής ερώτημα: Είναι απαραίτητη - και αν ναι κάτω από ποιές προϋποθέσεις - η τροποποίηση της απόφασης ένταξης εφόσον διαπιστωθούν αποκλίσεις στα ΤΔΥ ολοκλήρωσης των υποέργων της πράξης σε σχέση με Π/Υ, χρονοδιαγράμματα, δείκτες, παραδοτέα, όπως αυτά περιγράφονται στο εγκεκριμένο ΤΠΔ; Ευχαριστούμε. Η τροποποίηση αποφάσεων ένταξης στο πλαίσιο της διαδικασίας ολοκλήρωσης (μετά το πέρας της υλοποίησής της από το δικαιούχο) και με μόνο σκοπό να ταυτιστεί το τελικά υλοποιηθέν φυσικό και οικονομικό αντικείμενο με το εγκεκριμένο στην απόφαση ένταξης δεν προβλέπεται. Τυχόν όμως διαφοροποιήσεις στον π/υ και στο χρονοδιάγραμμα μίας πράξης δύνανται να αποτυπωθούν στο τελικό τεχνικό δελτίο χωρίς προηγούμενη τροποποίηση/επικαιροποίηση της απόφασης ένταξης Στο πρότυπο της απόφασης ολοκλήρωσης μίας πράξης η ΔΑ καλείται να προσδιορίσει το ποσοστό υλοποίησης των στόχων/δεικτών της πράξης σε σχέση με αυτούς όπως έχουν αποτυπωθεί στην απόφαση ένταξης. Για τον υπολογισμό του ποσοστού υλοποίησης η ΔΑ θα πρέπει να συγκρίνει τον δείκτη/στόχο ( ή δείκτες/στόχους) της τελευταίας ισχύουσας απόφασης ένταξης με την τιμή επίτευξης που αποτυπώνεται στο τελικό ΔΠΠΠ Πίνακας Γ ΔΕΙΚΤΕΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΠΡΑΞΗΣ Αγ. Φιλοθέης 2, ΑΘΗΝΑ, e mail: sec.ops@mnec.gr, Τηλ. Κέντρο: , Fax:

15 23. Σύμφωνα με τον Οδηγό Ολοκλήρωσης Πράξεων (Πλην Κρατικών Ενισχύσεων) στο ΟΠΣ, για την ολοκλήρωση της πράξης πρέπει να έχει καταχωρηθεί το τελευταίο Δελτίο Παρακολούθησης Προόδου Πράξης και στο οποίο να έχει αποτυπωθεί η ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου μέσω των τιμών υλοποίησης των δεικτών. Tο ΔΠΠΠ θα πρέπει να έχει εισαχθεί στο ΟΠΣ και να ελεγχθεί προ της έκδοσης Απόφασης Ολοκλήρωσης. Το ΔΠΠΠ που καταχωρείται σχετίζεται αυτόματα με το τελευταίο ΤΔΠ που είναι συσχετισμένο με Απόφαση ή Τροποποίηση Απόφασης Ένταξης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το ΔΠΠΠ να λαμβάνει στοιχεία από το παλαιότερο ΤΔΠ (ημερομηνίες, δείκτες, κλπ). Ιδιαίτερο πρόβλημα δημιουργείται με τους δείκτες όταν οι δείκτες του Τεχνικού Δελτίου Ολοκλήρωσης Πράξης επικαιροποιούνται ώστε να αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Τότε, όταν εισαχθούν οι πραγματικές τιμές των δεικτών στο ΔΠΠΠ παρουσιάζεται ασυμφωνία με το ΤΔΠ και κατά συνέπεια δεν προκύπτει η στο 100% επίτευξη ολοκλήρωσης του φυσικού αντικειμένου που ζητείται σαν στοιχείο εισαγωγής κατά τη δημιουργία της Απόφασης Ολοκλήρωσης. Μάλιστα δε, στην περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι από ένας δείκτες ή κάποιοι δείκτες αυξάνονται και άλλοι μειώνονται δεν είναι καν δυνατόν να υπολογιστεί ποσοστό. Στην περίπτωση αυτή το ΔΠΠΠ δεν είναι δυνατόν να έχει ως ΤΔΠ αναφοράς το Τεχνικό Δελτίο Ολοκλήρωσης Πράξης, καθώς εκτιμούμε ότι θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει η δυνατότητα το ΔΠΠΠ να συνδέεται με ΤΔΠ αναφοράς που θα επιλέγεται από τον χρήστη και όχι αυτόματα. Εναλλακτικά θα ήταν δυνατόν να δοθεί η δυνατότητα εισαγωγής και ελέγχου του ΔΠΠΠ και μετά την Απόφαση Ολοκλήρωση της Πράξης. Σύμφωνα με την απάντηση που έχει δοθεί στην ερώτηση με αρ 9 ανωτέρω: «Εφόσον το τελευταίο ΔΠΠΠ που έχει υποβληθεί, δεν αποτυπώνει πλήρως την υλοποίηση της πράξης, ο Δικαιούχος υποβάλει τελευταίο εξαμηνιαίο πριν την υποβολή της έκθεσης ολοκλήρωσης». Το τελευταίο ΔΠΠΠ αντλεί στοιχεία από το τελευταίο εν ισχύ ΤΔΠ. Όσον αφορά στην αποτύπωση της επίτευξης των δεικτών, στην ερώτηση με αρ. 22 ανωτέρω διευκρινίζεται ότι: Η τροποποίηση αποφάσεων ένταξης στο πλαίσιο της διαδικασίας ολοκλήρωσης (μετά το πέρας της υλοποίησής της από το δικαιούχο) και με μόνο σκοπό να ταυτιστεί το τελικά υλοποιηθέν φυσικό και οικονομικό αντικείμενο με το εγκεκριμένο στην απόφαση ένταξης δεν προβλέπεται. Τυχόν όμως διαφοροποιήσεις στον π/υ και στο χρονοδιάγραμμα μίας πράξης δύνανται να αποτυπωθούν στο τελικό τεχνικό δελτίο χωρίς προηγούμενη τροποποίηση/επικαιροποίηση της απόφασης ένταξης. Για τον υπολογισμό του ποσοστού υλοποίησης η ΔΑ θα πρέπει να συγκρίνει τον δείκτη/στόχο (ή δείκτες/στόχους) της τελευταίας ισχύουσας απόφασης ένταξης με την τιμή επίτευξης που αποτυπώνεται στο τελικό ΔΠΠΠ Πίνακας Γ ΔΕΙΚΤΕΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΠΡΑΞΗΣ. Επομένως το ποσοστό υλοποίησης που θα αναγραφεί στην απόφαση ολοκλήρωσης προκύπτει από την σύγκριση μεταξύ τελευταίας εν ισχύ απόφασης ένταξης και τελικού ΔΠΠΠ. Αγ. Φιλοθέης 2, ΑΘΗΝΑ, e mail: sec.ops@mnec.gr, Τηλ. Κέντρο: , Fax:

16 24. Είναι απαραίτητη η εισήγηση ολοκλήρωσης πράξης για την έκδοση της απόφασης ολοκλήρωσης; Η Λίστα Διοικητικού Ελέγχου Ολοκλήρωσης της Πράξης, μπορεί να αποτελεί την εισήγηση της ΕΥΔ για την έκδοση της Απόφασης Ολοκλήρωσης 25. Από τα υλικά που πληρώθηκαν σε λογαριασμούς που αφορούσαν την περίοδο , μπορούμε να λάβουμε υπόψη μας ως επιλέξιμα στην Α φάση όσα ενσωματωθούν στο έργο μέχρι την Έκδοση της Έκθεσης Ολοκλήρωσης της Α φάσης και όχι έως την 31η Δεκεμβρίου 2015? Επίσης τα υπολειπόμενα υλικά που δεν θα ενσωματωθούν μέχρι την έκθεση ολοκλήρωσης μπορούν να θεωρηθούν ως δαπάνη ότι ανήκουν στη Β φάση παρότι έχουν πληρωθεί το 2015 ή το 2014 και ως ημερομηνία ολοκλήρωσης της Α φάσης είναι η ? Για την αντιμετώπιση του θέματος υπάρχουν 2 δυνατότητες: 1. Η δαπάνη των υλικών επιτόπου που καταβλήθηκε μέχρι , τα οποία υλικά θα ενσωματωθούν στο έργο μέχρι την ολοκλήρωση της Α φάσης της πράξης είναι επιλέξιμη στην Α φάση. Οι δαπάνες της ενσωμάτωσης αυτών των υλικών που πραγματοποιήθηκαν μετά την 1/1/2016 δεν μπορούν να δηλωθούν ως επιλέξιμες ούτε στην Α ούτε στην Β φάση. 2. Η δαπάνη των υλικών επιτόπου που πραγματοποιήθηκε μετά την 1/1/2014 και η δαπάνη ενσωμάτωσής τους μπορεί να βαρύνει την Β φάση. Κρίσιμο στοιχείο για τον επιμερισμό των δαπανών στην Α και Β φάση αποτελεί η κατά το δυνατό διακριτή παρακολούθησή τους («εξωλογιστικά») από τα δικαιούχο και τη ΔΑ, σε κάθε επίπεδο (φυσικό και οικονομικό) με την τήρηση διακριτών επιμετρήσεων, λογαριασμών, πιστοποιήσεων, τιμολογίων, πληρωμών. Αγ. Φιλοθέης 2, ΑΘΗΝΑ, e mail: sec.ops@mnec.gr, Τηλ. Κέντρο: , Fax:

17 26. Εν όψει του κλεισίματος των έργων που είναι ενταγμένα σε ΕΠ του ΕΣΠΑ , παρακαλούμε να μας διευκρινίσετε πως αντιμετωπίζονται ποσά που προέρχονται από καταπτώσεις εγγυητικών επιστολών. (σχετ. έγγραφο Α. Πλ. 7953/ ) Ειδικότερα ζητάμε να διευκρινιστεί : (α) Στην περίπτωση που από το δικαιούχο έχει ζητηθεί από την τράπεζα η επιστροφή της εγγύησης, αλλά μέχρι τη στιγμή του κλεισίματος της πράξης αυτό δεν έχει συντελεστεί, εάν οι επιλέξιμες δαπάνες πρέπει να μειωθούν κατά το ποσό εγγυητικής. (β) Η «μείωση» του επιλέξιμου ποσού δαπανών λόγω κατάπτωσης εγγυητικών, σε ποια κατηγορία ΔΚΔ αντιστοιχεί? (γ) Τέλος ποια είναι η δόκιμη διαδικασία ανάκτησης της αξίας εγγυητικής ως προς το ΠΔΕ (για περιπτώσεις πράξεων με δικαιούχο Α.Ε, ή δημόσια υπηρεσία) Μείωση της επιλέξιμης δαπάνης πραγματοποιείται στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται παρατυπία που σχετίζεται με την υλοποίηση της πράξης και επιβάλλεται προς τούτο δημοσιονομική διόρθωση μετά από αποτίμηση της οικονομικής της επίπτωσης. Οι καταπτώσεις εγγυητικών επιστολών από μόνες τους δεν οδηγούν σε μείωση της επιλέξιμης δαπάνης του έργου και εξετάζονται ανεξάρτητα από την υλοποίηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου. Tο ποσό της κατάπτωσης εγγυητικών κατατίθεται στο σχετικό κωδικό εσόδων 7995 του ΠΔΕ. Αυτό ισχύει και για τις περιπτώσεις πράξεων που ο δικαιούχος είναι ΝΠ, εφόσον οι πράξεις αυτές είναι 100% συγχρηματοδοτούμενες από το ΠΔΕ. Σε περίπτωση που το ποσό της κατάπτωσης κατατέθηκε στο λογαριασμό του ΝΠ, τότε οι πιστώσεις του ΠΔΕ που χρηματοδοτούν το έργο, θα πρέπει να μειωθούν κατά το ποσό της κατάπτωσης. Αν δεν μειωθούν ανάλογα οι πιστώσεις του ΠΔΕ, ο κύριος του έργου (δικαιούχος ΝΠ) πρέπει να επιστρέφει το ποσό στο λογαριασμό αδιάθετων του ΠΔΕ. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να ενημερωθεί ο φορέας χρηματοδότησης προκειμένου αυτός να κινήσει τη διαδικασία επιστροφής του ποσού της εγγυητικής επιστολής που έχει επιστραφεί. Αγ. Φιλοθέης 2, ΑΘΗΝΑ, e mail: sec.ops@mnec.gr, Τηλ. Κέντρο: , Fax:

Σημαντικές ερωτήσεις για την Ολοκλήρωση πράξεων ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Σημαντικές ερωτήσεις για την Ολοκλήρωση πράξεων ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ Σημαντικές ερωτήσεις για την Ολοκλήρωση πράξεων 2007-2013 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 8-6-2016 ΕΡΩΤΗΜΑ 1. Η κατηγορία 4 του σχεδίου εξυγίανσης (εγκύκλιος ΕΥΣΕ /αρ. πρωτ. 104415/13-10-2015) αφορά στα έργα για τα οποία θα

Διαβάστε περισσότερα

Σημαντικές ερωτήσεις για την Ολοκλήρωση πράξεων ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Σημαντικές ερωτήσεις για την Ολοκλήρωση πράξεων ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ Σημαντικές ερωτήσεις για την Ολοκλήρωση πράξεων 2007-2013 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 24-10-2016 ΕΡΩΤΗΜΑ 1. Η κατηγορία 4 του σχεδίου εξυγίανσης (εγκύκλιος ΕΥΣΕ /αρ. πρωτ. 104415/13-10-2015) αφορά στα έργα για τα οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΠΣ ΕΣΠΑ 2007-2013 ΟΔΗΓΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ (Πλην Κρατικών Ενισχύσεων) στο ΟΠΣ

ΟΠΣ ΕΣΠΑ 2007-2013 ΟΔΗΓΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ (Πλην Κρατικών Ενισχύσεων) στο ΟΠΣ ΟΠΣ ΕΣΠΑ 2007-2013 ΟΔΗΓΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ (Πλην Κρατικών Ενισχύσεων) στο ΟΠΣ Περιεχόμενα 1. Γενικά... 2 2. Δελτία Δήλωσης Δαπανών... 3 3. Τακτοποίηση υπόλοιπων κατανομών, Ελέγχων, Εξαιρέσεων & Δεικτών...

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΕΣΠΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΕΣΠΑ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΕΣΠΑ Υπηρεσία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος ΟΠΣ ΕΣΠΑ Μεταφορά πράξεων πλην κρατικών ενισχύσεων Εκπαιδευτικός Οδηγός Έκδοση 2.0 Δεκέμβριος 2013 [Ο παρών οδηγός

Διαβάστε περισσότερα

Αρ. πρωτ.: 38140/ΕΥΘΥ /09/ Οδηγίες προς τους φορείς δ

Αρ. πρωτ.: 38140/ΕΥΘΥ /09/ Οδηγίες προς τους φορείς δ Πίνακας περιεχομένων ΘΕΜΑ: Οδηγίες προς τους φορείς διαχείρισης σχετικές με τη χρηματοδότηση του μη επιλέξιμου ΦΠΑ σε συγχρηματοδοτούμενα έργα των Ε.Π. του Ε.Σ.Π.Α. Εισαγωγή Α1. Περίοδοι επιλεξιμότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΠΣ ΕΣΠΑ ΟΔΗΓΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ (Πλην Κρατικών Ενισχύσεων) στο ΟΠΣ

ΟΠΣ ΕΣΠΑ ΟΔΗΓΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ (Πλην Κρατικών Ενισχύσεων) στο ΟΠΣ ΟΠΣ ΕΣΠΑ 2007-2013 ΟΔΗΓΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ (Πλην Κρατικών Ενισχύσεων) στο ΟΠΣ Περιεχόμενα 1. Γενικά... 2 2. Δελτία Δήλωσης Δαπανών... 3 3. Τακτοποίηση υπόλοιπων κατανομών, Ελέγχων, Εξαιρέσεων & Δεικτών...

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ - ΕΣΠΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ - ΕΣΠΑ ΟΔΗΓΟΣ για τον υπολογισμό χρηματοδότησης του μη επιλέξιμου ΦΠΑ συγχρηματοδοτουμένων πράξεων και της επιστροφής του Μάιος 2016 Εθνική Αρχή Συντονισμού (Ε.Α.Σ.) Ειδική Υπηρεσία Θεσμικής Υποστήριξης (Ε.Υ.Θ.Υ.)

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ Α: ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΔΕΛΤΙΟΥ ΔΗΛΩΣΗΣ ΔΑΠΑΝΩΝ

ΤΜΗΜΑ Α: ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΔΕΛΤΙΟΥ ΔΗΛΩΣΗΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΔΗΛΩΣΗΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΥΠΟΕΡΓΟΥ για τον Δικαιούχο ΕΚΔΟΣΗ : 1 25.11.2016 1/11 Εισαγωγή Κατόπιν συνεργασίας των ΕΥ ΟΠΣ, ΕΥΘΥ και της Αρχής Πιστοποίησης, παρέχονται με το παρόν αναλυτικές

Διαβάστε περισσότερα

1. Σημείο Ελέγχου 3: Τυπική πληρότητα της υποβαλλόμενης πρότασης

1. Σημείο Ελέγχου 3: Τυπική πληρότητα της υποβαλλόμενης πρότασης ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ Με την από 30/06/2015 Απόφαση της 1ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ε.Π. «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ» (ΑΔΑ:72ΡΑ465ΦΘΘ-314), εγκρίθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β: ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ, ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΝΤΥΠΑ ΟΠΣ Η βασική φιλοσοφία των διαδικασιών αλλά και οι σηµαντικότερες διαφοροποιήσεις σε σχέση µε την προηγούµενη περίοδο αποτυπώνονται στα συνηµµένα έντυπα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΔΕ ΕΣΠΑ Σημεία αναφοράς για δικαιούχους: Τεχνικό Δελτίο Πράξης

ΣΔΕ ΕΣΠΑ Σημεία αναφοράς για δικαιούχους: Τεχνικό Δελτίο Πράξης ΣΔΕ ΕΣΠΑ 2014 2020 Σημεία αναφοράς για δικαιούχους: Τεχνικό Δελτίο Πράξης Οκτώβριος 2016 Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΑΞΗΣ Τι είναι το Τεχνικό Δελτίο Πράξης (ΤΔΠ) Τυποποιημένο έντυπο υποβολής

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΥΠΟΕΡΓΟΥ (Τ.Δ.Υ.) ΕΤΠΑ, ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΥΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΥΠΟΕΡΓΟΥ (Τ.Δ.Υ.) ΕΤΠΑ, ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΥΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΥΠΟΕΡΓΟΥ (Τ.Δ.Υ.) ΕΤΠΑ, ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΥΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤ ΓΕΝΙΚΑ Το Τεχνικό Δελτίο Υποέργου συμπληρώνεται και υποβάλλεται μετά τη σύναψη της νομικής δέσμευσης, δηλαδή μετά την

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 04/09/2012 Αρ. Πρωτ.: 38140/ΕΥΘΥ 760

Αθήνα, 04/09/2012 Αρ. Πρωτ.: 38140/ΕΥΘΥ 760 Αθήνα, 04/09/2012 Αρ. Πρωτ.: 38140/ΕΥΘΥ 760 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟ ΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΙΚΤΥΩΝ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΘΕΣΜΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Ταχ. /νση : Νίκης 10, Σύνταγµα

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα Γ. Λίστες ελέγχου ολοκλήρωσης υποέργων

Παράρτημα Γ. Λίστες ελέγχου ολοκλήρωσης υποέργων Παράρτημα Γ Λίστες ελέγχου ολοκλήρωσης υποέργων Έργων κατασκευών Μελετών και Υπηρεσιών Ν. 3316 Προμηθειών/Υπηρεσιών Υλοποίησης με ίδια μέσα Αρχαιολογικών εργασιών και ερευνών, που υλοποιούνται με την μέθοδο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΠΣ ΕΣΠΑ/ Παρακολούθηση. Υπηρεσία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος. Εκπαιδευτικός Οδηγός Έκδοση 2 Μάιος 2009

ΟΠΣ ΕΣΠΑ/ Παρακολούθηση. Υπηρεσία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος. Εκπαιδευτικός Οδηγός Έκδοση 2 Μάιος 2009 Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιφερειακής Πολιτικής & Δημοσίων Επενδύσεων- Εθνική Αρχή Συντονισμού Υπηρεσία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος ΟΠΣ ΕΣΠΑ/ Παρακολούθηση Εκπαιδευτικός

Διαβάστε περισσότερα

ΟΠΣ-ΕΣΠΑ : Ειδική Υπηρεσία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΔΗΛΩΣΗΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ

ΟΠΣ-ΕΣΠΑ : Ειδική Υπηρεσία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΔΗΛΩΣΗΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΕΣΠΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ Ειδική Υπηρεσία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος ΟΠΣ-ΕΣΠΑ 2014-2020: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΔΗΛΩΣΗΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ 2007-2013 ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ:

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ 2007-2013 ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ 2007-2013 ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ: «ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ-ΑΝΕΡΓΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΩΝ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΩΝ Έναρξη Ισχύος: Σελίδα 1 από 8 1. ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός της παρούσας διαδικασίας είναι ο εντοπισμός τυχόν αποκλίσεων ή προβλημάτων που προκύπτουν κατά τη διάρκεια υλοποίησης και μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΑΞΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΑΞΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΑΞΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ 1 ΜΕΡΟΣ Α : ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΑΞΗΣ ΤΜΗΜΑ A: ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΡΑΞΗΣ ΠΡΑΞΗΣ (ΟΠΣ) ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ * ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΑΞΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΑΞΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΡΓΟΥ (ΤΔΕ) ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΥΠΟΕΡΓΩΝ (ΤΔΥ) ΥΠΟΔΟΜΩΝ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΑΞΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΡΓΟΥ (ΤΔΕ) ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΥΠΟΕΡΓΩΝ (ΤΔΥ) ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΕΡΓΟ: ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΑΞΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΡΓΟΥ (ΤΔΕ) ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΥΠΟΕΡΓΩΝ (ΤΔΥ) ΥΠΟΔΟΜΩΝ 1 ΜΕΡΟΣ Α : ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΑΞΗΣ ΤΜΗΜΑ A: Ταυτότητα Πράξης ΠΡΑΞΗΣ (ΟΠΣ) ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ 1 ης ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΕΛΙΔΕΚ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΕΣ 1. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007 2013»

ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007 2013» ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007 2013» ΑΘΗΝΑ 2013 ΜΕΡΟΣ Α : ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΑΞΗΣ ΤΜΗΜΑ A: ΓΕΝΙΚΑ ΠΡΑΞΗΣ ΚΩΔ. ΠΡΑΞΗΣ (Ο.Π.Σ.A.Α.)* ΚΩΔ. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΠΡΑΞΗΣ (ΒΑΚΧΕΠ)

ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΠΡΑΞΗΣ (ΒΑΚΧΕΠ) ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΠΡΑΞΗΣ (ΒΑΚΧΕΠ) ΕΝΤΑΓΜΕΝΗΣ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΚΠΣ 2000 2006 ΑΘΗΝΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2001 ΣΕΛΙΔΑ 1 η ΑΡΧΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΦΩΝΟ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΟΡΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΗΣ

ΣΥΜΦΩΝΟ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΟΡΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΣΥΜΦΩΝΟ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΟΡΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΗΣ Άρθρο 1: Αντικείμενο Συμφώνου Αποδοχής Ο Δικαιούχος ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΙΛΚΙΣ αναλαμβάνει την υποχρέωση εκτέλεσης της πράξης "ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος

Υπηρεσία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ - ΕΣΠΑ Υπηρεσία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος ΟΠΣ-ΕΣΠΑ/ Δελτίο καταχώρισης διορθώσεων Εκπαιδευτικός Οδηγός Έκδοση 2.2 Οκτώβριος 2013 [Ο παρών οδηγός συντάχθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΜΕΑΚΩΝ ΕΠ ΤΟΥ ΕΚΤ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ Ταχ. Δ/νση : Μεναίχμου

Διαβάστε περισσότερα

Ειδική Υπηρεσία Θεσμικής Υποστήριξης (Ε.Υ.Θ.Υ.)

Ειδική Υπηρεσία Θεσμικής Υποστήριξης (Ε.Υ.Θ.Υ.) ΟΔΗΓΟΣ για τον υπολογισμό χρηματοδότησης του μη επιλέξιμου ΦΠΑ συγχρηματοδοτουμένων πράξεων και της επιστροφής του Μάιος 2013 Ειδική Υπηρεσία Θεσμικής Υποστήριξης (Ε.Υ.Θ.Υ.) Νίκης 10, 105 63 ΑΘΗΝΑ, τηλ:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΔΕ ΕΣΠΑ Βασικά στοιχεία που αφορούν τους δικαιούχους : Παρακολούθηση πράξεων Οκτώβριος 2016

ΣΔΕ ΕΣΠΑ Βασικά στοιχεία που αφορούν τους δικαιούχους : Παρακολούθηση πράξεων Οκτώβριος 2016 Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία ΣΔΕ ΕΣΠΑ 2014 2020 Βασικά στοιχεία που αφορούν τους δικαιούχους : Παρακολούθηση πράξεων Οκτώβριος 2016 ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ ΠΡΑΞΕΩΝ Παρακολούθηση πορείας υλοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ & ΕΣΠΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ο.Π.Σ.

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ & ΕΣΠΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ο.Π.Σ. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ & ΕΣΠΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ο.Π.Σ. Υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (Ο.Π.Σ.) σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Προγραμματικής Περιόδου

Διαβάστε περισσότερα

8 η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ 2000-2006 5 Μαρτίου 2009 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

8 η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ 2000-2006 5 Μαρτίου 2009 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 1 ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ 1. ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ 2. ΠΟΡΕΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 3. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΕΡΓΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΜΕΑΚΩΝ ΕΠ ΤΟΥ ΕΚΤ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ Ταχ. Δ/νση : Μεναίχμου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΩΝ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΩΝ Έναρξη Ισχύος: 09/01/2009 Σελίδα 1 από 9 1. ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός της παρούσας διαδικασίας είναι ο εντοπισμός τυχόν αποκλίσεων ή προβλημάτων που προκύπτουν κατά τη διάρκεια υλοποίησης και μπορούν να θέσουν σε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ » ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ » ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Ταχ. Δ/νση : Λ. Γεωργικής Σχολής 65 Ταχ. Κώδικας :57001 Πληροφορίες: Χριστίνα Εδιππίδη Τηλέφωνο :2313 321 723 Fax :2313

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΦΩΝΟ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΟΡΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΗΣ

ΣΥΜΦΩΝΟ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΟΡΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΣΥΜΦΩΝΟ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΟΡΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΗΣ Άρθρο 1: Αντικείμενο Συμφώνου Αποδοχής Ο Δικαιούχος ΔΕΥΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ (Κρανιδίου) αναλαμβάνει την υποχρέωση εκτέλεσης της πράξης " ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΠΣ-ΕΣΠΑ : Ειδική Υπηρεσία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΔΗΛΩΣΗΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ

ΟΠΣ-ΕΣΠΑ : Ειδική Υπηρεσία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΔΗΛΩΣΗΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΕΣΠΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ Ειδική Υπηρεσία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος ΟΠΣ-ΕΣΠΑ 2014-2020: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΔΗΛΩΣΗΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΠΟΥ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠ ΤΟΥ ΕΣΠΑ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΠΟΥ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠ ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΠΟΥ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠ ΤΟΥ ΕΣΠΑ 2007-2013 Περιεχόμενα ΤΜΗΜΑ Α: ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ (περιλαμβάνονται και τα έργα κρατικών ενισχύσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΜΕΑΚΩΝ ΕΠ ΤΟΥ ΕΚΤ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ Ταχ. Δ/νση : Μεναίχμου

Διαβάστε περισσότερα

Ενημέρωση αλλαγών στην Ηλεκτρονική Υποβολή ΕΣΠΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ενημέρωση αλλαγών στην Ηλεκτρονική Υποβολή ΕΣΠΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. ΓΕΝΙΚΑ... 2 Α1. ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΔΕΛΤΙΟΥ... 2 Α2. ΕΠΙΣΥΝΑΨΗ ΑΡΧΕΙΩΝ... 3 Α3. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΕΛΤΙΟΥ ΜΕΣΩ XML... 3 Α4. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ... 3 Β. ΑΝΤΛΗΣΗ ΑΠΟ ΟΠΣ... 4

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΤΡΩΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΟΥ

ΚΑΤΑΣΤΡΩΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΟΥ Δ.04.01 ΚΑΤΑΣΤΡΩΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΟΥ 1. ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός της παρούσας διαδικασίας είναι ο αναλυτικός σχεδιασμός και η καταγραφή του συνόλου των ενεργειών, παραμέτρων και απαιτήσεων για την ομαλή και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΩΝ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΩΝ Έναρξη Ισχύος: 5/2009 Σελίδα 1 από 11 1. ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός της παρούσας διαδικασίας είναι ο εντοπισμός τυχόν αποκλίσεων ή προβλημάτων που προκύπτουν κατά τη διάρκεια υλοποίησης και μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Ταχ. Δ/νση: Λεωφ. Συγγρού 98-100, 117-41, Αθήνα Πληροφορίες: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ Τηλ.: 213-150.15.09

Διαβάστε περισσότερα

ΟΠΣ ΕΣΠΑ Παρακολούθηση πράξεων πλην κρατικών ενισχύσεων. Εκπαιδευτικός Οδηγός Έκδοση 5 Νοέμβριος 2013

ΟΠΣ ΕΣΠΑ Παρακολούθηση πράξεων πλην κρατικών ενισχύσεων. Εκπαιδευτικός Οδηγός Έκδοση 5 Νοέμβριος 2013 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΕΣΠΑ Υπηρεσία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος ΟΠΣ ΕΣΠΑ Παρακολούθηση πράξεων πλην κρατικών ενισχύσεων Εκπαιδευτικός Οδηγός Έκδοση 5 Νοέμβριος 2013 [Ο παρών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΤΟΥ Ε.Π. «ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ »

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΤΟΥ Ε.Π. «ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ » ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΤΟΥ Ε.Π. «ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ 2007-2013» ΑΞΟΝEΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 04, 05, 06: Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης Κατηγορία Πράξης: 2.2.1: «Δράσεις βελτίωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ & ΕΣΠΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ο.Π.Σ.

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ & ΕΣΠΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ο.Π.Σ. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ & ΕΣΠΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ο.Π.Σ. Υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (Ο.Π.Σ.) σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Προγραμματικής Περιόδου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΠΣ-ΕΣΠΑ/ Παρακολούθηση πράξεων πλην κρατικών ενισχύσεων. Ειδική Γραμματεία Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς

ΟΠΣ-ΕΣΠΑ/ Παρακολούθηση πράξεων πλην κρατικών ενισχύσεων. Ειδική Γραμματεία Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς Ειδική Γραμματεία Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς Υπηρεσία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος ΟΠΣ ΕΣΠΑ/ Παρακολούθηση πράξεων πλην κρατικών ενισχύσεων Εκπαιδευτικός Οδηγός Έκδοση 4 Δεκέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΜΕΑΚΩΝ ΕΠ ΤΟΥ ΕΚΤ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ Ταχ. Δ/νση : Μεναίχμου

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Ένταξη /Τροποποίηση της Πράξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα « »

ΘΕΜΑ: Ένταξη /Τροποποίηση της Πράξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα « » ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ /ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. ή Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή ή Ταχ. Δ/νση : Ταχ. Κώδικας : Πληροφορίες: Τηλέφωνο : Fax : Email : ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Ευρωπαϊκό Ταμείο

Διαβάστε περισσότερα

Εγκύκλιος Μέτρου 3.1 του Ε.Π.ΑΛ Οδηγίες για τη διαδικασία πληρωμής του Μέτρου 3.1 «Μέτρα κοινού ενδιαφέροντος Συλλογικές Δράσεις»

Εγκύκλιος Μέτρου 3.1 του Ε.Π.ΑΛ Οδηγίες για τη διαδικασία πληρωμής του Μέτρου 3.1 «Μέτρα κοινού ενδιαφέροντος Συλλογικές Δράσεις» ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ Δ.Σ. Αθήνα, 18.03.2014 Αρμόδια Δ/νση: Αγροτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ & ΕΣΠΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ο.Π.Σ.

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ & ΕΣΠΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ο.Π.Σ. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ & ΕΣΠΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ο.Π.Σ. Υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (Ο.Π.Σ.) σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Προγραμματικής Περιόδου

Διαβάστε περισσότερα

3 η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ / Μ.Ο.Δ.Υ. Ε.Λ.Κ.Ε Πολυτεχνείου Κρήτης

3 η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ / Μ.Ο.Δ.Υ. Ε.Λ.Κ.Ε Πολυτεχνείου Κρήτης 3 η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ / 24.07.2018 Μ.Ο.Δ.Υ. Ε.Λ.Κ.Ε Πολυτεχνείου Κρήτης Σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων μας σχετικά με την πραγματοποίηση πάσης φύσεως δαπανών για την οικονομική διαχείριση των έργων, από

Διαβάστε περισσότερα

Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. αρ. πρωτ.: /12/ Εγκύκλιος οδηγιών γι

Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. αρ. πρωτ.: /12/ Εγκύκλιος οδηγιών γι Πίνακας περιεχομένων ΘΕΜΑ: Εγκύκλιος οδηγιών για τη διαδικασία πληρωμής επενδύσεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις του Μέτρου 1.2.1. "Εκσυγχρονισμός Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων" του Π.Α.Α. 2007-2013. 1. Νομικό

Διαβάστε περισσότερα

Ενημέρωση αλλαγών στην Ηλεκτρονική Υποβολή ΕΣΠΑ Μάιος 2013

Ενημέρωση αλλαγών στην Ηλεκτρονική Υποβολή ΕΣΠΑ Μάιος 2013 Περιεχόμενα 1 ΝΕΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΕΣ... 2 1.1 Επισήμανση των ΤΔΠ, ΤΔΥ που δημιουργούνται με άντληση από ΟΠΣ... 2 1.2 ΤΔΠ προσθήκη λίστας τιμών στο πεδίο Κωδικός ΣΑ... 2 1.3 ΤΔΥ Ολοκλήρωσης... 3 1.4 Μηδενικό

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ & ΕΣΠΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ο.Π.Σ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ & ΕΣΠΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ο.Π.Σ. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ & ΕΣΠΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ο.Π.Σ. Υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (Ο.Π.Σ.) σύμφωνα με τις

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα GR02: Ολοκληρωμένη Διαχείριση Εσωτερικών & Θαλασσίων Υδάτων Παρακολούθηση της υλοποίησης των πράξεων

Πρόγραμμα GR02: Ολοκληρωμένη Διαχείριση Εσωτερικών & Θαλασσίων Υδάτων Παρακολούθηση της υλοποίησης των πράξεων Πρόγραμμα GR02: Ολοκληρωμένη Διαχείριση Εσωτερικών & Θαλασσίων Υδάτων Παρακολούθηση της υλοποίησης των πράξεων Δημήτρης Σταματιάδης, προϊστάμενος Μονάδας Β - Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ ΥΠΕΚΑ (πρώην Ε.Υ.Σ.ΠΕ.Δ.)

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις Απαντήσεις Πότε χρειάζεται η ανάληψη υποχρέωσης; Πότε υποβάλλουμε το αίτημα ανάληψης υποχρέωσης;

Ερωτήσεις Απαντήσεις Πότε χρειάζεται η ανάληψη υποχρέωσης; Πότε υποβάλλουμε το αίτημα ανάληψης υποχρέωσης; Ερωτήσεις Απαντήσεις Πότε χρειάζεται η ανάληψη υποχρέωσης; Οποιαδήποτε δαπάνη (αμοιβές, μετακινήσεις, προμήθειες αγαθών, υπηρεσιών) αφορά ερευνητικό πρόγραμμα, πρέπει να αντιστοιχεί και να συνδέεται με

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Ταχ. Δ/νση: Λεωφ. Συγγρού 98-100, 117-41, Αθήνα Πληροφορίες: Άγγελος Σπηλιώτης Τηλ.:

Διαβάστε περισσότερα

ημερομηνία λήξης της Πρόσκλησης Α - τα παρακάτω δικαιολογητικά προκειμένου να λάβουν την αποπληρωμή των Κλαδικών Σχεδίων.

ημερομηνία λήξης της Πρόσκλησης Α - τα παρακάτω δικαιολογητικά προκειμένου να λάβουν την αποπληρωμή των Κλαδικών Σχεδίων. 16/12/2015 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Με την από 14/12/2015 Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού οι Κλαδικοί Φορείς που συμμετέχουν στην Πρόσκληση Α με τίτλο: «Σύνταξη

Διαβάστε περισσότερα

«ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ. η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

«ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ. η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Στερεάς Ελλάδας Ταχ. Δ/νση : Υψηλάντη 12 Λαμία Ταχ. Κώδικας : 35100

Διαβάστε περισσότερα

ΟΠΣ ΕΣΠΑ/ Επιλογή Έγκριση

ΟΠΣ ΕΣΠΑ/ Επιλογή Έγκριση Γενική Γραμματεία Επενδύσεων & Ανάπτυξης Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιφερειακής Πολιτικής & Δημοσίων Επενδύσεων- Εθνική Αρχή Συντονισμού Υπηρεσία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΠΣ ΕΣΠΑ/ Αναφορές. Υπηρεσία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος. Εκπαιδευτικός Οδηγός Έκδοση 5 Μάιος 2012

ΟΠΣ ΕΣΠΑ/ Αναφορές. Υπηρεσία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος. Εκπαιδευτικός Οδηγός Έκδοση 5 Μάιος 2012 Ειδική Γραμματεία Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς Υπηρεσία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος ΟΠΣ ΕΣΠΑ/ Αναφορές Εκπαιδευτικός Οδηγός Έκδοση 5 Μάιος 2012 [Ο παρών οδηγός συντάχθηκε για τους χρήστες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ( ΕΤΠΑ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΥΝΟΧΗΣ ΕΚΤ)

ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ( ΕΤΠΑ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΥΝΟΧΗΣ ΕΚΤ) ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΠΡΑΞΗΣ (ΤΔΠΠ) ΕΤΠΑ - ΤΑΜΕΙΟY ΣΥΝΟΧΗΣ - ΕΚΤ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΤΜΗΜΑ A: ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΡΑΞΗΣ... 3 ΤΜΗΜΑ Β: ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ... 5 ΤΜΗΜΑ Γ: ΔΕΙΚΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΜΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΝΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

ΘΕΜΑ: ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΜΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΝΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 12.1.2018 C(2018) 46 final ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 12.1.2018 για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 908/2014 για τη θέσπιση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΠΣ ΕΣΠΑ 2014 2020: Ειδική Υπηρεσία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΠΡΑΞΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ

ΟΠΣ ΕΣΠΑ 2014 2020: Ειδική Υπηρεσία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΠΡΑΞΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΕΣΠΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ Ειδική Υπηρεσία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος ΟΠΣ ΕΣΠΑ 2014 2020: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΠΡΑΞΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασίες Ολοκλήρωσης των έργων των ολοκληρωμένων παρεμβάσεων.

Διαδικασίες Ολοκλήρωσης των έργων των ολοκληρωμένων παρεμβάσεων. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Π.Ε.Π. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Θεσσαλονίκη 19/02/2008 Αρ. Πρ. 1998 Πληρ. Τηλ. FAX e-mail Δ/νση Τ.Κ. Φίλιππος Χανοζίδης Ελένη

Διαβάστε περισσότερα

Α. Χαρακτηρισµός πράξης

Α. Χαρακτηρισµός πράξης Σε συνέχεια της υπ αριθµό πρωτ. 51760/20-10-2014 εγκυκλίου της ΓΓ Ε-ΕΣΠΑ, µε θέµα «Οδηγίες διαχείρισης των έργων των ΕΠ του ΕΣΠΑ σε συνέχεια των σχεδίων εξυγίανσης για το οµαλό κλείσιµο της περιόδου 2007-2013

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Στερεάς Ελλάδας Ταχ. Δ/νση : Υψηλάντη 12 Λαμία Ταχ. Κώδικας : 35100

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ Α: ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΡΑΞΗΣ 1. ΚΩΔ. ΠΡΑΞΗΣ/MIS (ΟΠΣ): 2. ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΡΑΞΗΣ (Ε.Φ.): 3. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΩΔΙΚΟΣ: 4. ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ: 5. ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ (στα αγγλικά): 6. Η ΠΡΑΞΗ ΑΦΟΡΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ; 7. ΚΚΑ (CCI): 8. Η ΠΡΑΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

Δ10 Διαδικασία Παρακολούθησης Εκτέλεσης Έργου

Δ10 Διαδικασία Παρακολούθησης Εκτέλεσης Έργου Δ10 Διαδικασία Παρακολούθησης Εκτέλεσης Έργου Επάρκειας για την υλοποίηση Συγχρηµατοδοτούµενων Έργων Σύµφωνα µε το Πρότυπο ΕΛΟΤ 1429: 2008 Έκδοση Έγκριση 3 η 3 η Ηµεροµηνία 03/06/2016 03/06/2016 Από Εκπρόσωπος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΣΥΛΟΥ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΣΥΛΟΥ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΣΥΛΟΥ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΟΡΩΝ Ερωτήσεις _ Απαντήσεις σχετικά με την Πρόσκληση με Κωδ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» 2007-2013 ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» 2007-2013 ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ειδική Υπηρεσία Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Ταχ. Δ/νση :Υψηλάντη 12- Λαμία Ταχ. Κώδικας :35 100 Πληροφορίες:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΛ4Ρ46ΨΧΨΤ-ΛΒΘ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΜΟΔ Α.Ε. ΜΟΔ Α.Ε.

ΑΔΑ: ΒΛ4Ρ46ΨΧΨΤ-ΛΒΘ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΜΟΔ Α.Ε. ΜΟΔ Α.Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΟΔ Α.Ε. ΜΟΔ Α.Ε. Ταχ. Δ/νση : ΛΟΥΙΖΗΣ ΡΙΑΝΚΟΥΡ 78Α ΑΘΗΝΑ Ταχ.Κώδικας : 115 27 Πληροφορίες : ΙΩΑΝΝΑ ΠΡΙΦΤΗ Τηλέφωνο : 210-7499209 2131310146 Fax : 2107488160 Email : efd@mou.gr ΑΘΗΝΑ,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΤΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΠΡΑΞΕΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΔΗΛΩΣΗΣ ΔΑΠΑΝΩΝ (ΕΕΣ)

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΤΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΠΡΑΞΕΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΔΗΛΩΣΗΣ ΔΑΠΑΝΩΝ (ΕΕΣ) ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ & ΕΣΠΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ο.Π.Σ. Υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (Ο.Π.Σ.) σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Προγραμματικής Περιόδου

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ & ΕΣΠΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ο.Π.Σ.

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ & ΕΣΠΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ο.Π.Σ. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ & ΕΣΠΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ο.Π.Σ. Υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (Ο.Π.Σ.) σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Προγραμματικής Περιόδου

Διαβάστε περισσότερα

Η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ ΕΤΠΑ και ΤΣ

Η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ ΕΤΠΑ και ΤΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΜΕΑΚΩΝ ΕΠ ΤΟΥ ΕΤΠΑ ΚΑΙ ΤΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ. 1. Τις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΚ) 1083/2006 του Συμβουλίου της Ε.Ε. περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το

ΑΠΟΦΑΣΗ. 1. Τις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΚ) 1083/2006 του Συμβουλίου της Ε.Ε. περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το ΑΔΑ: Ω20Φ465Θ1Ω-ΞΟ0 INFORMATICS DEVELOPMEN T AGENCY Digitally signed by INFORMATICS DEVELOPMENT AGENCY Date: 2016.11.28 17:07:25 EET Reason: Location: Athens ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Διαβάστε περισσότερα

Σύµφωνα µε την ανωτέρω απόφαση προϋποθέσεις για την ένταξη των εν λόγω έργων (δυνητικά εντασσόµενα), αποτελούν:

Σύµφωνα µε την ανωτέρω απόφαση προϋποθέσεις για την ένταξη των εν λόγω έργων (δυνητικά εντασσόµενα), αποτελούν: Ηµεροµηνία: 22-11-2013 ΑΠ 8524/2192/Α2 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ - ΕΣΠΑ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η ικανότητα των δικαιούχων στο ΕΣΠΑ

Η ικανότητα των δικαιούχων στο ΕΣΠΑ ΕΣΠΑ 2014-2020: ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ για τα ΕΠ του ΕΤΠΑ, ΕΚΤ & ΤΣ ΣΤΟΧΟΣ: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ Το ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ και ΕΛΕΓΧΟΥ Η ικανότητα των δικαιούχων στο ΕΣΠΑ 2014

Διαβάστε περισσότερα

2. Την Απόφαση της Επιτροπής των ΕΚ με αριθμό Ε/2007/5634/ που αφορά την έγκριση του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

2. Την Απόφαση της Επιτροπής των ΕΚ με αριθμό Ε/2007/5634/ που αφορά την έγκριση του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση». ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. "ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ" Ταχ. Δ/νση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΜΕΑΚΩΝ ΕΠ ΤΟΥ ΕΚΤ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ Ταχ. Δ/νση : Μεναίχμου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΕΝΕ9-ΖΑΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΔΑ: ΒΕΝΕ9-ΖΑΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. "ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ" Ταχ. Δ/νση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΛ9046ΨΧΞΧ-ΤΣΣ. Ιστορικότητα Εκδόσεων. Έκδοση Ημερομηνία Εκδότης Υπεύθυνος Σύνταξης Σχόλια. Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης & Αλιείας

ΑΔΑ: ΒΛ9046ΨΧΞΧ-ΤΣΣ. Ιστορικότητα Εκδόσεων. Έκδοση Ημερομηνία Εκδότης Υπεύθυνος Σύνταξης Σχόλια. Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης & Αλιείας ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑ Δ/ΝΣΗ : Αγροτικής Ανάπτυξης & Αλιείας Αθήνα : 16/09/2013 ΤΜΗΜΑ: Βελτίωση της Ανταγωνιστικότητας Αρ. Πρωτ : 101137 Πληροφορίες: Σ. Δουκοπούλου ΔΗΜΟΣΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Λάρισα, 17 Φεβρουαρίου Αριστείδης Βούλγαρης Στέλεχος Μονάδας Α

Λάρισα, 17 Φεβρουαρίου Αριστείδης Βούλγαρης Στέλεχος Μονάδας Α Λάρισα, 17 Φεβρουαρίου 2016 Αριστείδης Βούλγαρης Στέλεχος Μονάδας Α Τι είναι; Αποτελεί ένα από τα βασικά έντυπα του Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου. Έγγραφο αποτύπωσης των στοιχείων και χαρακτηριστικών

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασίες Λειτουργίας ΓΔ-11 «ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ/ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ»

Διαδικασίες Λειτουργίας ΓΔ-11 «ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ/ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΔ-11 «ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ/ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ» Έκδοση: 1 η Αναθ: 4 Ημερομηνία Έγκρισης: 20/1/2016 Σελίδα 2 από 12 Έγκριση:

Διαβάστε περισσότερα

Η ικανότητα των δικαιούχων στο ΕΣΠΑ

Η ικανότητα των δικαιούχων στο ΕΣΠΑ ΕΣΠΑ 2014-2020: ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ για τα ΕΠ του ΕΤΠΑ, ΕΚΤ & ΤΣ ΣΤΟΧΟΣ: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ Το ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ και ΕΛΕΓΧΟΥ Η ικανότητα των δικαιούχων στο ΕΣΠΑ 2014

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΟΛΟΓΟΣ ΣΗΜΕΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΥ ΦΟΡΕΑ:

ΚΑΤΟΛΟΓΟΣ ΣΗΜΕΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΥ ΦΟΡΕΑ: ΚΑΤΟΛΟΓΟΣ ΣΗΜΕΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΥ ΦΟΡΕΑ: ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ Η ΔΑ ΘΑ ΑΝΑΘΕΣΕΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΗΤΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ για πράξεις του Επιχειρησιακού

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΑ 26931/ΕΥΘΥ 580 (ΦΕΚ 1968/Β/18-6-2012) ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΚΥΑ 26931/ΕΥΘΥ 580 (ΦΕΚ 1968/Β/18-6-2012) ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΥΑ 26931/ΕΥΘΥ 580 (ΦΕΚ 1968/Β/18-6-2012) Θέμα: «Ρυθμίσεις για τη χρηματοδότηση του μη επιλέξιμου ΦΠΑ σε συγχρηματοδοτούμενα έργα ΕΣΠΑ περιόδου 2007 2013.» ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση Υποβολής Προσφοράς για την απευθείας ανάθεση Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου, στο πλαίσιο του Υποέργου 1 (ΑΥΙΜ) της Πράξης MIS

Πρόσκληση Υποβολής Προσφοράς για την απευθείας ανάθεση Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου, στο πλαίσιο του Υποέργου 1 (ΑΥΙΜ) της Πράξης MIS ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΤΜΗΜΑ Τηλέφωνο: E-mail: ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Μελετών, Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου 210 4170529 studies@pcci.gr Πειραιάς, 18-06-2019 Αριθμ. Πρωτ.: 2511 Προς: Κάθε ενδιαφερόμενο Πρόσκληση Υποβολής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. "ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ" Ταχ. Δ/νση

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Ένταξη της Πράξης "Τεχνική Βοήθεια του Δήμου Λειψών " με κωδικό MIS στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Κρήτη & Νήσοι Αιγαίου" ΑΠΟΦΑΣΗ

ΘΕΜΑ: Ένταξη της Πράξης Τεχνική Βοήθεια του Δήμου Λειψών  με κωδικό MIS στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτη & Νήσοι Αιγαίου ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΟΔ Α.Ε. ΜΟΔ Α.Ε. Ταχ. Δ/νση : ΛΟΥΙΖΗΣ ΡΙΑΝΚΟΥΡ 78Α ΑΘΗΝΑ Ταχ.Κώδικας : 115 27 Πληροφορίες : ΙΩΑΝΝΑ ΠΡΙΦΤΗ Τηλέφωνο : 210-7499209 2131310146 Fax : 2107488160 Email : efd@mou.gr ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΜΕΑΚΩΝ ΕΠ ΤΟΥ ΕΚΤ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ Ταχ. Δ/νση : Μεναίχμου

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Ένταξη των Πράξεων με τα στοιχεία του Παραρτήματος ΙΙ της παρούσας, στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΑΑ) » ΑΠΟΦΑΣΗ

ΘΕΜΑ: Ένταξη των Πράξεων με τα στοιχεία του Παραρτήματος ΙΙ της παρούσας, στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΑΑ) » ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠ ΚΜ 2014-2020 Ταχ. Δ/νση : Ταχ. Κώδικας : Πληροφορίες: Τηλέφωνο : Fax : Email : , Α.Π.: Προς:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΔΒΜ 34 «Υποστήριξη ερευνητών με έμφαση στους νέους ερευνητές»

ΟΔΗΓΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΔΒΜ 34 «Υποστήριξη ερευνητών με έμφαση στους νέους ερευνητές» 1 ΟΔΗΓΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΔΒΜ 34 «Υποστήριξη ερευνητών με έμφαση στους νέους ερευνητές» 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αντικείμενο της δράσης «Υποστήριξη ερευνητών με έμφαση στους νέους ερευνητές» είναι η δυνατότητα

Διαβάστε περισσότερα

Απόφαση 23979/ΔΕ264/13 (ΦΕΚ 1367/Β/ )

Απόφαση 23979/ΔΕ264/13 (ΦΕΚ 1367/Β/ ) Απόφαση 23979/ΔΕ264/13 (ΦΕΚ 1367/Β/5-6-2013) Θέμα: «Ρυθμίσεις για τις ανακατανομές πιστώσεων των συλλογικών αποφάσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και ειδικότερες ρυθμίσεις του περιφερειακού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Εισαγωγής Στοιχείων στο Πληροφοριακό Σύστημα του προγράμματος Εξοικονόμηση Κατ Οίκον ΙΙ - Διαχείριση αίτησης μετά την Έκδοση της Απόφασης

Εγχειρίδιο Εισαγωγής Στοιχείων στο Πληροφοριακό Σύστημα του προγράμματος Εξοικονόμηση Κατ Οίκον ΙΙ - Διαχείριση αίτησης μετά την Έκδοση της Απόφασης Εγχειρίδιο Εισαγωγής Στοιχείων στο Πληροφοριακό Σύστημα του προγράμματος Εξοικονόμηση Κατ Οίκον ΙΙ - Διαχείριση αίτησης μετά την Έκδοση της Απόφασης Υπαγωγής Έκδοση 2 η / Νοέμβριος 2018 Πίνακας Περιεχομένων

Διαβάστε περισσότερα

1. ΚΩΔ. ΠΡΑΞΗΣ/MIS (ΟΠΣ): 2. ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΡΑΞΗΣ (Ε.Φ.):

1. ΚΩΔ. ΠΡΑΞΗΣ/MIS (ΟΠΣ): 2. ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΡΑΞΗΣ (Ε.Φ.): ΤΜΗΜΑ Α: ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΡΑΞΗΣ 1. ΚΩΔ. ΠΡΑΞΗΣ/MIS (ΟΠΣ): 2. ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΡΑΞΗΣ (Ε.Φ.): 3. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΩΔΙΚΟΣ: 4. ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ: 5. ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ (στα αγγλικά): 6. Η ΠΡΑΞΗ ΑΦΟΡΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ; 7. ΚΚΑ (CCI): 8. Η ΠΡΑΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ο.Π.Σ. ΟΔΗΓΟΣ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΟΠΣ ΕΣΠΑ ΟΔΗΓΟΣ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΟΠΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΕΛΤΙΩΝ ΕΣΠΑ (ΔΑ - ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ)

ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ο.Π.Σ. ΟΔΗΓΟΣ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΟΠΣ ΕΣΠΑ ΟΔΗΓΟΣ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΟΠΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΕΛΤΙΩΝ ΕΣΠΑ (ΔΑ - ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ) ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΕΣΠΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ Ειδική Υπηρεσία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος ΟΠΣ-ΕΣΠΑ 2014-2020: ΟΔΗΓΟΣ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΟΠΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΕΛΤΙΩΝ ΕΣΠΑ 2014-2020 (ΔΑ -

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΤΟΥ Ε.Π. «ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ 2007-2013»

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΤΟΥ Ε.Π. «ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ 2007-2013» ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΤΟΥ Ε.Π. «ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ 2007-2013» ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΕΥΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΡΑΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ: Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ενημέρωση αλλαγών στην Ηλεκτρονική Υποβολή ΕΣΠΑ Ιούλιος 2013

Ενημέρωση αλλαγών στην Ηλεκτρονική Υποβολή ΕΣΠΑ Ιούλιος 2013 Βελτιώσεις στη συμπλήρωση δελτίων και σε λειτουργικότητες της εφαρμογής που υλοποιήθηκαν: 1. Επιστροφή δελτίων 2. Τεχνικό Δελτίο Πράξης 3. Τεχνικό Δελτίο Υποέργου 4. Δελτίο Δήλωσης Δαπανών 5. Δελτίο Παρακολούθησης

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική Υποβολή ΕΣΠΑ Δελτία Παρακολούθησης-Αξιολόγησης Πράξης/ Υποέργων. Εκπαιδευτικός Οδηγός Έκδοση 1.0 Δεκέμβριος 2010

Ηλεκτρονική Υποβολή ΕΣΠΑ Δελτία Παρακολούθησης-Αξιολόγησης Πράξης/ Υποέργων. Εκπαιδευτικός Οδηγός Έκδοση 1.0 Δεκέμβριος 2010 Γενική Γραμματεία Επενδύσεων & Ανάπτυξης Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιφερειακής Πολιτικής & Δημοσίων Επενδύσεων- Εθνική Αρχή Συντονισμού Υπηρεσία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος

Διαβάστε περισσότερα