(Lehrstuhl fuer Bodenkunde und Standortslehre) του Ludwig Maximilians Universitaet

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "(Lehrstuhl fuer Bodenkunde und Standortslehre) του Ludwig Maximilians Universitaet"

Transcript

1 ΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΣΕΪΛΟΠΟΥΛΟΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Ι. ΓΕΝΙΚΑ Γεννήθηκα το έτος 1949 στη Θεσσαλονίκη, όπου τελείωσα το ηµοτικό Σχολείο. Αποφοίτησα από το Ε Γυµνάσιο Αρρένων Θεσ/νίκης (Τµήµα Πρακτικό) το έτος Το ίδιο έτος κατόπιν εισαγωγικών εξετάσεων εισήχθηκα στο Τµήµα ασολογίας της πρώην Γεωπονοδασολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Από τον Ιανουάριο του 1973 µέχρι το Σεπτέµβριο του 1975 υπηρέτησα τη στρατιωτική µου θητεία στην Αεροπορία ως έφεδρος υπαξιωµατικός. Γνωρίζω πολύ καλά Γερµανικά και µέτρια Αγγλικά. Είµαι παντρεµένος και έχω δύο παιδιά. ΙΙ. ΤΙΤΛΟΙ - ΣΠΟΥ ΕΣ 1. Πτυχίο ασολογίας της πρώην Γεωπονοδασολογικής Σχολής του ΑΠΘ κατόπιν πτυχιακών εξετάσεων τον Ιανουάριο του 1973 µε βαθµό «Λίαν Καλώς». 2. ιδακτορικό δίπλωµα του Τµήµατος ασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Τον Ιούλιο του 1991 υπέβαλα στο Τµήµα ασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος διδακτορική διατριβή µε θέµα «Επίδραση ασικών Πυρκαγιών στις Εδαφικές Ιδιότητες» και το Σεπτέµβριο του ίδιου έτους µετά από τη σχετική δοκιµασία και διαδικασία αναγορεύτηκα διδάκτορας µε βαθµό «άριστα». 3. Μετά από αίτησή µου και σχετική Πρυτανική (Γ 9949/ ) πράξη έλαβα εκπαιδευτική άδεια για τη Γερµανία διάρκειας 6 µηνών. Κατά το παραπάνω χρονικό διάστηµα παρέµεινα και εργάσθηκα ερευνητικά στην έδρα της Εδαφολογίας και Σταθµολογίας (Lehrstuhl fuer Bodenkunde und Standortslehre) του Ludwig Maximilians Universitaet της πόλης του Μονάχου. Α) Συγκεκριµένα ασχολήθηκα µε τα ακόλουθα ερευνητικά προγράµµατα της έδρας, για τα οποία εκτός των άλλων επισκέφθηκα τις πειραµατικές επιφάνειές των σε όλη την περιοχή της Βαυαρίας και των Άλπεων : - Παραγωγή βιοµάζας από λεύκες και ιτιές σε µικρό χρονικό διάστηµα στο Abbachhof του Regensburg. Χρησιµοποιούνται φυτευτικοί συνδυασµοί 2,0 Χ 0,3m και περίτροποι χρόνοι 5 ετών και η παραγόµενη βιοµάζα χρησιµοποιείται κυρίως στην βιοµηχανία µοριοσανίδων αλλά και για ενέργεια. - Επίδραση της όξινης βροχής και της ασβέστωσης σε οικοσύστηµα δάσους ερυθρελάτης στο Hoeglwald. Πρόκειται για ένα από τα µεγαλύτερα προγράµµατα του είδους του στην Ευρώπη διάρκειας 10 ετών και στο οποίο εργάσθηκαν ερευνητές από 4 πανεπιστήµια και 4 ερευνητικά κέντρα. - Απώλειες αζώτου (και SO 4 2- Cl - ) σε κατεστραµµένα από τις ισχυρές ανεµορριψίες του 1990 οικοσυστήµατα ερυθρελάτης στην περιοχή του Freising και του πανεπιστηµιακού δάσους στο Seeberg και Oberharztal.

2 - Επίδραση των κλιµατικών αλλαγών της γης στην οικονοµία του αζώτου των δασικών εδαφών. Αποτελεί ένα από τα 52 υποπρογράµµατα ενός µεγαλυτέρου και διεξάγεται στις Άλπεις. - Οικολογικές επιδράσεις στο έδαφος µετά από αναγωγή αµιγών συστάδων ερευθρελάτης σε µικτό δάσος, στην περιοχή του Leonhardstein. Β)Κατά το ίδιο χρονικό διάστηµα συµµετείχα ενεργά στις ακόλουθες επιστηµονικής φύσεως εκδροµές: - Στην λεκάνη του Thuringen και στα όρη Harz και Kyffhauser όπου µελετήθηκαν οι οικολογικές ιδιότητες και οι εδαφικές συνθήκες σε περιοχές µε ανυδρίτη, γύψο, τραβερτίνη και Salzton του Παλαιο- και Καινοζωϊκού αιώνα, συχνά καλυµένα από Loess. Επίσης στην περιοχή του όρους Harz σε ασβεστολιθική περιοχή µε έντονα καρστικά φαινόµενα. - Στην περιοχή του δασαρχείου Kreuth όπου παρουσιάσθηκαν και µελετήθηκαν οι ιδιότητες και αλληλεπιδράσεις µεταξύ της βλάστησης και των εδαφικών πόρων των ασβεστολιθικών τµηµάτων των Αλπεων. Γ) Συµµετείχα επί πλέον στις παρακάτω εκπαιδευτικές εκδροµές και ασκήσεις υπαίθρου. - Στην περιοχή Oberhummel του ποταµού Isar, µε αντικείµενο µελέτης τις διάφορες µορφές των αλλουβιακών εδαφών και τις δυνατότητες χρήσης των. - Στην επαρχία του Freising, στην λοφώδη τριτογενούς περιόδου περιοχή της λεκάνης της Μολάσσας, που εκτείνεται από τις Άλπεις έως το ούναβη µε µεγάλη ποικιλία υλικών απόθεσης. - Στο µολασσικό βουνό Taubenberg και τις βαθµίδες του ποταµού Mangfall, όπου υπάρχει ένα µωσαϊκό από µικτά δάση µε µεγάλη ποικιλία ειδών, που διαχειρίζονται µε προστατευτικό υδρολογικό σκοπό, καθ όσο από εκεί υδρεύεται το Μονάχο. - Στην παγετωνικής προέλευσης περιοχή της λίµνης Starnberger See, όπου αντικείµενο µελέτης ήταν η βλάστηση, το έδαφος και η χρήση γης σε εκτάσεις που διαµορφώθηκαν ισχυρά από παγετώνες και επηρεάζονται άµεσα ή έµµεσα από το νερό. - Στο Achenpass, µία οροσειρά από φλύσχη και δολοµίτη προ των Άλπεων, όπου µελετήθηκαν οι µεγάλες µεταβολές των εµφανιζόµενων εδαφικών τύπων σε συνδυασµό µε τις µεταβολές της βλάστησης και του κλίµατος. Επίσης αναλύθηκαν τα έντονα προβλήµατα της φυσικής αναγέννησης της ελάτης, οξυάς και ψευδοπλατάνου και τις επιπτώσεις των χιονολισθήσεων στις υψηλές θέσεις. -Στην πενθήµερη εκδροµή στο κρατίδιο Βάδης-Βυτεµβέργης, όπου αντικείµενο µελέτης ήταν οι εδαφικές συνθήκες και η χρήση γης διαφόρων περιοχών όπως ο µέλανας δρυµός, οι αλλουβιακές εκτάσεις του Ρήνου, τα όρη Schwaebische Alb, κλπ. ) Επισκέφθηκα το ερευνητικό κέντρο GSF-Forschungzentrum fuer Umwelt und Gesundheit, ένα από τα µεγαλύτερα της Ευρώπης µε 1700 άτοµα προσωπικό, όπου ξεναγήθηκα στους θαλάµους Phytotron και στις πειραµατικές εγκαταστάσεις και εργαστήρια των Ινστιτούτων Εδαφοοικολογίας και Βιοχηµικής Φυτοπαθολογίας. Παράλληλα ενηµερώθηκα για τα τρέχοντα προγράµµατα και τις µεθόδους ερεύνης των παραπάνω Ινστιτούτων, ως και για ένα πείραµα στους θαλάµους Phytotron για την επίδραση της αύξησης του ατµοσφαιρικού CO 2 στην υπέργεια και υπόγεια παραγωγή βιοµάζας της ερυθρελάτης.

3 Ε) Ασχολήθηκα επίσης µε τον εξοπλισµό και τη µεθοδολογία των εργαστηριακών αναλύσεων εδάφους, φυτικών ιστών και νερού στο εργαστήριο της έδρας. Παρακολούθησα και συµµετείχα στις εργαστηριακές ασκήσεις των φοιτητών ασολογίας ως και στο σεµινάριο που διεξήχθη µε τη συµµετοχή των µε θέµα την προσβολή της ερυθρελάτης σ όλη την Γερµανία, που αναφέρεται ως montane Vergilbung der Fichte. Στ) Τέλος παρακολούθησα την εγκατάσταση της πειραµατικής επιφάνειας ενός νέου προγράµµατος, µε την συµµετοχή άλλων 7 ευρωπαϊκών κρατών για τον έλεγχο της µεταβολής της οξύτητας του εδάφους από τις συνεχείς αλλαγές της ύγρανσης-ξήρανσης. 4) Τον Οκτώβριο του 1996 µετέβηκα στο Wexford της Ιρλανδίας όπου συµµετείχα στην τελική συνάντηση του 6ετούς προγράµµατος ΒΑFNET για την αγροδασοπονία, µε σκοπό την αξιολόγηση των αποτελεσµάτων, τα παρουσιασθέντα προβλήµατα στις 5 πειραµατικές επιφάνειες των 4 κρατών που συµµετείχαν, την σύνταξη της τελικής έκθεσης, ως και το µέλλον των πειραµατικών επιφανειών. ΙΙΙ. ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ Από το εκέµβριο του 1975 µέχρι το Νοέµβριο του 1976 εργάσθηκα στο Ίδρυµα ασικών Ερευνών Θεσ/νίκης µε σύµβαση εργασίας περιορισµένου χρόνου. Το Φεβρουάριο του 1978 µετά από επιλογή, διορίσθηκα σαν βοηθός στην έδρα της ασικής Εδαφολογίας της πρώην Γεωπονοδασολογικής Σχολής. Τον Ιούλιο του 1983 εντάχθηκα στον Τοµέα ασικής Παραγωγής - Προστασίας ασών - Φυσικού Περιβάλλοντος του Τµήµατος ασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Με την Α.5568/ Πρυτανική Πράξη που δηµοσιεύθηκε στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 30/ ), µονιµοποιήθηκα σε προσωποπαγή θέση βοηθού στον Τοµέα ασικής Παραγωγής-Προστασίας ασών - Φυσικού Περιβάλλοντος. Με την Α.1643/ Πρυτανική Πράξη που δηµοσιεύθηκε στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 160/ ) εντάχθηκα σε οργανική θέση ΕΠ στη βαθµίδα του λέκτορα του Τοµέα ασικής Παραγωγής - Προστασίας ασών - Φυσικού Περιβάλλοντος. Με την Α8777/ Πρυτανική Πράξη που δηµοσιεύθηκε στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 116/ ) εντάχθηκα σε οργανική θέση ΕΠ στη βαθµίδα του Επίκουρου Καθηγητή του Τοµέα ασικής Παραγωγής Προστασίας ασών - Φυσικού Περιβάλλοντος που διατηρώ µέχρι σήµερα. IV. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1. Κατά τα πρώτα έτη της πανεπιστηµιακής µου θητείας έλαβα ενεργό µέρος στην οργάνωση και λειτουργία του νεοσύστατου τότε Εργαστηρίου της ασικής Εδαφολογίας και συµµετείχα στην διαδικασία της νεοεγκατάστασής του σε χώρους του κτιρίου της πρώην Γεωπονοδασολογικής Σχολής.

4 2. ιδακτικό έργο Από τον διορισµό µου ως βοηθού στο Εργαστήριο ασικής Εδαφολογίας προσέφερα και συνεχίζω µέχρι και σήµερα να προσφέρω τις εξής υπηρεσίες: - συµµετοχή στις πρακτικές ασκήσεις των φοιτητών στο Περτούλι και Ταξιάρχη - οργάνωση και συµµετοχή σε εκπαιδευτικές εκδροµές, - παρακολούθηση και επίβλεψη πτυχιακών, µεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών -συµµετοχή στις ερευνητικές δραστηριότητες του Εργαστηρίου και ενεργό συµµετοχή σε ερευνητικά προγράµµατα µε χρηµατοδότηση άλλων φορέων εκτός του Πανεπιστηµίου, ως µέλος της ερευνητικής οµάδας. Από την ένταξή µου στην βαθµίδα του λέκτορα διδάσκω τα εξής µαθήµατα: -Γενική Εδαφολογία - ασική Εδαφολογία, και -Ταξινόµηση και Χαρτογράφηση Εδαφών και ασικών Τόπων. Από το ακαδηµαϊκό έτος συµµετέχω στο Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα Σπουδών της Σχολής ασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος διδάσκοντας τα εξής τρία µαθήµατα : ασική Εδαφολογία ΙΙΙ(Ταξινόµηση Εδαφών), ασική Εδαφολογία IV(Οργανική ουσία των εδαφών) και Προχωρηµένη Εδαφολογία ΙΙ(Προστασία Εδαφικών Πόρων). Από το ακαδηµαϊκό έτος συµµετέχω στο νέο Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα Σπουδών της Σχολής ασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος διδάσκοντας τα εξής µαθήµατα: α)ορεινά εδάφη, ιαχείριση, προστασία βελτίωση και αποκατάσταση λειτουργιών των, β)γένεση και Ταξινόµηση Εδαφών, γ)αστικό και περιαστικό πράσινο (διεργαστηριακό µάθηµα του Τοµέα). Έχω διατελέσει µέλος τριµελών συµβουλευτικών και επταµελών εξεταστικών επιτροπών για την εκτέλεση διδακτορικών διατριβών ως και επιβλέπων µέλος διδακτορικής διατριβής. ιετέλεσα επίσης επιβλέπων µέλος και µέλος εξεταστικών επιτροπών για την εκπόνηση µεταπτυχιακών διατριβών. Επίσης έχω διατελέσει µέλος εισηγητικής επιτροπής για πλήρωσης θέσης ΕΠ, ως και µέλος εκλεκτορικού σώµατος για εξέλιξη ΕΠ σε άλλες Σχολές και Τµήµατα. Έχω συγγράψει διδακτικές σηµειώσεις µε τίτλο «Σηµειώσεις Ταξινόµησης και Χαρτογράφηση δασικών εδαφών και δασικών τόπων» που χρησιµοποιούνται για υποστήριξη του διδακτικού έργου του µεταπτυχιακού µαθήµατος ασική Εδαφολογία ΙΙΙ και Γένεση και Ταξινόµηση Εδαφών. 3. Συµµετοχή σε ερευνητικά προγράµµατα Συµµετείχα στα εξής ερευνητικά προγράµµατα: α. «Έρευνα για τη χρησιµοποίηση της ελληνικής τύρφης σαν υλικό για την παραγωγή δασικών δενδρυλλίων» (χρηµατοδότηση Υπουργείου Γεωργίας). β. «Ανακύκλωση θρεπτικών στοιχείων-παραγωγή και κατανοµή παραγόµενη οργανικής ουσίας σε δασικά οικοσυστήµατα ελάτης και πεύκης» (χρηµατοδότηση Γενική Γραµµατεία Έρευνας και Τεχνολογίας). γ. Οικολογικές επιπτώσεις και διαχείριση στους υγροτόπους Καλαµά-Αχέροντα-Καλοδικίου (χρηµατοδότηση ΥΠΕΘΘ, Πρόγραµµα ENVIREG).

5 δ. «Επίδραση της αγροδασοπονίας στο κύκλο των κυριοτέρων θρεπτικών στοιχείων και της χρήσεως του νερού, καθώς και τις πιθανές επιπτώσεις τους στο περιβάλλον (χρηµατοδότηση Ευρωπ.Κοινότητα) ε. Βιογαιοχηµικός κύκλος σε αγροδασικά συστήµατα (διάρκεια 6 έτη) (χρηµατοδότηση Ευρωπ.Κοινότητα). στ)αναδιάρθρωση καλλιεργειών-προωθούµενες καλλιέργειες εκτός διατροφής καλλιέργειες. ζ)ερευνα αντιµετώπισης των υδατικών προβληµάτων του ήµου Γιαννιτσών. Πιλοτική εφαρµογή. η) ιερεύνηση των δυνατοτήτων αξιοποίησης του υδατικού δυναµικού του ήµου Νεάπολης. θ) Έρευνα του υδατοστερεοµεταφορικού προβλήµατος και των χωροθετικών δυνατοτήτων των χειµάρρων του ήµου Τυµπακίου στα πλαίσια επίλυσης των υδατικών του προβληµάτων. ι)αρχές και συστήµατα αντιµετώπισης του πληµµυρικού προβλήµατος του χειµάρρου Μάγειρου. Απετέλεσα επίσης µέλος προτάσεων διακρατικών ερευνητικών προγραµµάτων, ως και επιστηµονικός υπεύθυνος µιας πρότασης έργου προς το Υπουργείο Παιδείας. 4. Συµµετοχή σε επιστηµονικά συνέδρια: Παρακολούθησα µεγάλο αριθµό συνεδρίων και συµµετείχα µε ανακοίνωση στα εξής: α) 4 ο Πανελλήνιο Εδαφολογικό Συνέδριο της Ελληνικής Εδαφολογικής Εταιρείας, «Εδαφος- Περιβάλλον», Έδεσσα 6-9/5/1992. β) 1 ο ιεθνές Συνέδριο για το Περιβάλλον, «Μεσόγειος-Περιβάλλον-Αγροτική Ανάπτυξη- Ποιότητα ζωής», Αθήνα 21-24/3/1993. γ) 6 ο Συνέδριο ασολογικής Εταιρείας, «ασική Ανάπτυξη - Ιδιοκτησιακό-Χωροταξικό», Χανιά 6-8/4/1994. δ) 3nd Red Mediterranean Soils Conference, Kriopigi 22-25/5/1995 ε) 6 ο Πανελλήνιο Εδαφολογικό Συνέδριο, Ναύπλιο 29/5-1/6/1996 στ) 2 nd Balkan Scientific Conference on «Study, Conservation and Utilization of Forest resources», Sofia 3-5/6/1996. ζ) 2 nd International Congress of ESSC, «Development and Implementation of Soil Conservation Strategies for Sustainable Land Use», Weihenstephan Munchen 1-7/9/1996. η) 8 ο Πανελλήνιο ασολογικό Συνέδριο, Αλεξ/πολη 6-8/4/1998 «Σύγχρονα προβλήµατα ασοπονίας» θ) 7 ο Εδαφολογικό Συνέδριο, Αγρίνιο 27-30/5/1998 ι) Επιστηµονική ιηµερίδα ΕΘΙΑΓΕ-Ι Ε «Φυτευτικό υλικό δασικών ειδών» Θεσ/νίκη, 28-29/1/1999 ια) 3 ed International Congress of ESSC, Man and Soil at the 3 rd Millennium 28/3-1/4/2000, Valencia, Spain ια) 9 ο Πανελλήνιο ασολογικό Συνέδριο, Κοζάνη 17-20/10/2000 ιβ) 10 ο Πανελλήνιο ασολογικό Συνέδριο, Τρίπολη 26-29/5/2002 ιγ) 14 ο Πανελλήνιο ασολογικό Συνέδριο, Πάτρα 1-4/11/2009 ιδ) 15 ο Πανελλήνιο ασολογικό Συνέδριο, Καρδίτσα 17-20/10/2011 ιε) 16 ο Πανελλήνιο ασολογικό Συνέδριο,Θεσ-νίκη 6-9/10/ ηµοσιεύσεις επιστηµονικών εργασιών

6 Κατά τη διάρκεια της θητείας µου στο Εργαστήριο ασικής Εδαφολογίας δηµοσίευσα έναν αριθµό επιστηµονικών εργασιών. Παραθέτω τµήµα των εργασιών µου από το έτος 2000 και µετά. Παπαϊωάννου Αθ. και ηµοσθ. Σεϊλόπουλος 2000 Έδαφος και αναγέννηση συστάδων χαλεπίου πεύκης (Pinus halepensis Mill) οκτώ χρόνια µετά την πυρκαγιά. Πρακτ. 9 ου Πανελλ. ασ. Συνεδρίου, Κοζάνη 17-20/10/2000 Dimitrakopoulos A.P. and D.Seilopoulos, 2001 Early Post-fire Soil Erosion in Mediterranean Coniferous Ecosystem in Greece. J. of Balkan Ecology. Vol.4 No1, Παπαϊωάννου Αθ. και ηµοσθ. Σεϊλόπουλος 2000 Έδαφος και αναγέννηση συστάδων χαλεπίου πεύκης (Pinus halepensis Mill) οκτώ χρόνια µετά την πυρκαγιά. Πρακτ. 9 ου Πανελλ. ασ. Συνεδρίου, Κοζάνη 17-20/10/2000 Dimitrakopoulos A.P. and D.Seilopoulos, Effects of rainfall and burning intensity on early post-fire erosion in a Mediterranean forest of Greece. Proc. Of 3 rd Intern.Congress of ESSC. Main and Soil at 3 rd Millennium 28/3-1/4/2000 Valencia Spain Παπαϊωάννου Αθ. Σ.Κωστάκης, Σ.Γάκης,.Σεϊλόπουλος, 2002 Συµβολή του δασικού τάπητα στη διατήρηση της γονιµότητας του εδάφους. Πρακτ. 10 ου Πανελλ. ασολ. Συνεδρίου, Τρίπολη 26-29/5/2002 Παπαϊωάννου Αθ., Μ. Βραχνάκης,. Αλιφραγκής, Β. Παπαναστάσης, Ι. Ισπικούδης,. Σεϊλόπουλος, 2002 Επίδραση της βόσκησης σε ορισµένα εδάφη της ζώνης των αειφύλλων-πλατυφύλλων στη Β. Ελλάδα. Γεωτεχνικά Επιστηµονικά Θέµατα 1/2002. Τάντος Β., Αθ.Παπαϊωάννου, Σ.Γάκης,.Σεϊλόπουλος, 2002 Επίδραση της δασικής και λιβαδικής βλάστησης στις χηµικές ιδιότητες του εδάφους σαράντα χρόνια µετά από πυρκαγιά. Γεωτεχνικά Επιστ. Θέµατα 1/2002 Seilopoulos, D.G.2004 Temperature dependent changes in the nitrogen and organic substance of Forest Soils under simulated wildfire conditions.journal of Balkan Ecology, V.7 No. 1 Gakis St.,Matzanas K.,Alifragis D.,Papanastasis., Papaioannou Ath.,Seilopoulos D. and Platis P.,2004. Effects of understory vegetation on tree establishment and growth in a silvopastoral system in northern Greece.Agroforestry Systems 60: Σεϊλόπουλος ηµοσθ.,2006. Λιπάνσεις αναδασώσεων θαλασσίας πεύκης. Επιστ.Επετηρίδα της Σχολής ασολογίας και Φυσ.Περιβάλλοντος,Τόµος Μ,(προς τιµήν Ν.Αθανασιάδη)σελ Σεϊλόπουλος ηµοσθ.,2006. Επίδραση της πυρκαγιάς στη συγκέντρωση ανόργανου αζώτου στο έδαφος δάσους χαλεπίου πεύκης.επιστ.επετηρίδα της Σχολής ασολογίας και Φυσ.Περιβάλλοντος,Τόµος ΜΒ,(προς τιµήν του.κωτούλα)

7 Kitikidou, K., Seilopoulos, D., Papaioannou, A.,2009 Clustering of nursery seedling data in different compost substrates. Journal of Enviromental Protection and Ecology.Vol.10 ηµοσθ.σεϊλόπουλος,νικ.αραµπατζής, Αθαν.Παπαϊωάννου Συγκέντρωση οργανικής ουσίας στην επιφάνεια του εδάφους δασώνχαλεπίου πεύκης 16 ως 25 χρόνια µετά από πυρκαγιά. 14 o ασολογικό Συνέδριο,1-4/11/2009, Πάτρα, Πρακτικά Συνεδρίου σελ Κωνσταντινίδου Ε, Παπαϊωάννου Α, Γάκης Σ, Ορφανουδάκης Μ, και Σεϊλόπουλος Η επίδραση της διαχείρισης δασικών οικοσυστηµάτων ερυθρελάτης (Picea excelsa Link)στις χηµικές ιδιότητες του εδάφους. 14 o ασολογικό Συνέδριο,1-4/11/2009, Πάτρα, Πρακτικά Συνεδρίου σελ Papaioannou, A., Kitikidou, K., Seilopoulos, D. Factor analysis of nursery seedling data in different compost substrates. Bulgarian Journal of Agricultural Science 17(No2)2011, Παπαϊωάννου Α., Γάκης Σ., Ορφανουδάκης Μ., Σεϊλόπουλος., Κιτικίδου Κ., Πιπινής Η., Νικολάου Γ. Επίδραση του τρόπου διαχείρισης της καστανιάς του Αγίου Όρους στις χηµικές ιδιότητες του εδάφους, 15 o ασολογικό Συνέδριο, Καρδίτσα 17-20/10/2011 Παπαϊωάννου Α., Γάκης Σ., Σεϊλόπουλος. Το βάθος του εδάφους ως παράµετρος της ποσοτικής έκφρασης της γονιµότητας του εδάφους σε οικοσυστήµατα µαύρης πεύκης (Pinus nigra Arn),15 o ασολογικό Συνέδριο, Θεσσαλονίκη 6-9/10/ Άλλες επιστηµονικές δραστηριότητες ιετέλεσα µέλος Επιστηµονικών Επιτροπών Συνεδρίων και κριτής επιστηµονικών εργασιών σε Επιστηµονικά Περιοδικά. Συµµετείχα στο Πρόγραµµα κινητικότητας ΡΑΣΗ ΙΙ «Σπουδές ασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Μια σύγχρονη επαγγελµατική επιλογή» στη θεµατική ενότητα «Προστασία και ανόρθωση ασών και Φυσικού Περιβάλλοντος». Συµµετείχα στα µαθήµατα του Ανοιχτού Πανεπιστηµίου του ήµου Ελευθερίου Κορδελιού σε θέµατα περιβαλλοντικά και στα σεµινάρια επαγγελµατικής κατάρτισης του ΑΠΘ µε θέµα «Αναδιάρθρωση καλλιεργειών Προωθούµενες καλλιέργειες Εκτός διατροφής καλλιέργειες» στο θεµατική πεδίο Αγροτικά. Με κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1589 Β 23/12/2002) διετέλεσα ως εδαφολόγος αναπληρωµατικό µέλος της Εθνικής Επιτροπής «Φύση 2000» για τις προστατευόµενες φυσικές περιοχές, που θεσµοθετήθηκε µε την ΚΥΑ 33318/1998 και αποτελεί εναρµόνιση σε Κοινοτικές Οδηγίες.

8 Ύστερα από αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του Τµήµατος ασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος αποτέλεσα µέλος διαφόρων επιτροπών και τακτικός αντιπρόσωπος του Τµήµατος ασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Σύγκλητο. ιετέλεσα τακτικό µέλος εξεταστικής επιτροπής µεταγραφών εξωτερικού ως και της επιτροπής κατατακτηρίων εξετάσεων πτυχιούχων ΑΕΙ και Ανωτέρων Σχολών. Επίσης υπήρξα µέλος εισηγητικής επιτροπής για πρόσληψη επιστηµόνων του Π 407/80. Συµµετείχα ως εξεταστής /εισηγητής στις υποτροφίες Χλωρού του ΕΜΠ Βοήθησα αρκετούς συναδέλφους ή υποψηφίους διδάκτορες σε θέµατα του αντικειµένου µου και έδωσα επιστηµονικής φύσης οµιλίες και διαλέξεις. 7. Μέλος Επιστηµονικών Εταιρειών Είµαι µέλος των: - Γεωτεχνικό Επιµελητήριο Ελλάδος, - Ελληνική ασολογική Εταιρεία, - Ελληνική Εδαφολογική Εταιρεία - European Society for Soil Conservation - ίκτυο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης.

Οδηγός Επαγγέλµατος Τεχνολόγου Γεωπόνου Φυτικής Παραγωγής

Οδηγός Επαγγέλµατος Τεχνολόγου Γεωπόνου Φυτικής Παραγωγής Οδηγός Επαγγέλµατος Τεχνολόγου Γεωπόνου Φυτικής Παραγωγής Λάρισα 2007 Σύνταξη Οδηγού: Ιωάννης Βασιλάκογλου, Ph.D. Επίκουρος Καθηγητής Τµήµατος Φυτικής Παραγωγής Τ.Ε.Ι./Λ Τηλ:2410-684-559 vasilakoglou@teilar.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ N. 2552/1997 ( όπως τροποποιήθηκε από το αρθ. 14 του Ν. 2817/2000*, από το αρθ. 3 του Ν. 3027/2002**, από το αρθ. 13 του Ν. 3260/2004***& από το αρθ. 19

Διαβάστε περισσότερα

Βιογραφικά Στοιχεία Σπουδές Επιστηµονικό Έργο και Ανάλυση Ερευνητικών Εργασιών

Βιογραφικά Στοιχεία Σπουδές Επιστηµονικό Έργο και Ανάλυση Ερευνητικών Εργασιών ΥΠΟΜΝΗΜΑ Προς ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Βιογραφικά Στοιχεία Σπουδές Επιστηµονικό Έργο και Ανάλυση Ερευνητικών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ ΑΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ ΑΣ (στο πλαίσιο του έργου ΕΠΕΑΕΚ «ιεύρυνση τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης Πανεπιστήµιο Στερεάς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.) Ν. 1845/1989

ΕΘΝΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.) Ν. 1845/1989 ΕΘΝΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.) Ν. 1845/1989 Όπως τροποποιήθηκε µε το άρθρο 26 του Ν. 2945/2001 «Εθνικό Σύστηµα Προστασίας της Αγροτικής ραστηριότητας και Άλλες Ρυθµίσεις Θεµάτων Αρµοδιότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΧΕ ΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

ΠΡΟΣΧΕ ΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΣΧΕ ΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ Ι ΡΥΜΑΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α : ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Άρθρο 1: Αποστολή των Α.Ε.Ι. Άρθρο 2: ιάρθρωση των Α.Ε.Ι.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΣΚΗΣΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΣΚΗΣΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Α Ρ ΙΣΤΟΤ ΕΛ ΕΙΟ ΠΑΝ ΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Θ ΕΣ ΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΛΙΒΑΔΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙ ΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΣΚΗΣΗΣ ΣΕ

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικά Ημερίδας Αθήνα, 2011 1

Πρακτικά Ημερίδας Αθήνα, 2011 1 Πρακτικά Ημερίδας Αθήνα, 2011 1 ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ 21 ου ΑΙΩΝΑ Ημερίδα για την παγκόσμια ημέρα του νερού Περιεχόμενα Σελίδα 2 Πέτρος Κερκίδης, Διευθυντής Τομέα Διαχείρισης Υδατικών Πόρων 12-15

Διαβάστε περισσότερα

ΈΚΘΕΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΈΚΘΕΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 1 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ TECHNOLOGICAL EDUCATIONAL INSTITUTE of PELOPONNESE ΈΚΘΕΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (πρώην ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ) Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ν. ΚΕΦΗΣ. Αναπληρωτής Καθηγητής. Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, Αριστοτέλους 3,

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ν. ΚΕΦΗΣ. Αναπληρωτής Καθηγητής. Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, Αριστοτέλους 3, ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ν. ΚΕΦΗΣ Αναπληρωτής Καθηγητής Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, Αριστοτέλους 3, 4 ος όροφος, γραφ. 5, Καλλιθέα e-mail:bkefis@panteion.gr και vassiliskefis@yahoo.gr τηλ. γραφ.:

Διαβάστε περισσότερα

Ακαδηµαϊκό Έτος Αναφοράς

Ακαδηµαϊκό Έτος Αναφοράς ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΕΤΗΣΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Ακαδηµαϊκό Έτος Αναφοράς 2010-2011 Παρουσίαση του Τµήµατος Το Τµήµα ιαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟN Ν. 3848/2010) ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ Δρ. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΠΡΙΝΙΑ Αθήνα, Απρίλιος

Διαβάστε περισσότερα

2009 2010 ΚΕΡΚΥΡΑ 2009

2009 2010 ΚΕΡΚΥΡΑ 2009 2009 2010 ΚΕΡΚΥΡΑ 2009 2009 2010 Επιμέλεια έκδοσης Σαράντος Καπιδάκης, Καθηγητής Ιωάννης Παπαδάκης, Λέκτορας Πέτρος Κωσταγιόλας, Λέκτορας Σχεδιασμός: Διονύσης Κουρτέσης ΚΕΡΚΥΡΑ 2009 Περιεχόμενα Contents

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσ. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσ. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ http://www.elemedu.upatras.gr ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Ακαδημαϊκού Έτους 2012-201 Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσ Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Π.. 344/29-12-00 (ΦΕΚ 297 Α ) : Άσκηση του επαγγέλµατος του γεωτεχνικού.

Π.. 344/29-12-00 (ΦΕΚ 297 Α ) : Άσκηση του επαγγέλµατος του γεωτεχνικού. Π.. 344/29-12-00 (ΦΕΚ 297 Α ) : Άσκηση του επαγγέλµατος του γεωτεχνικού. O ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Έχοντας υπόψη: 1. 1. Τις διατάξεις: α) Της παραγράφου 2 του άρθρου 19, των περιπτώσεων α και

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Επαγγελµάτων Πτυχιούχων

Οδηγός Επαγγελµάτων Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι. Σερρών Σχολή Τεχνολογικών Εφαρµογών Τµήµα Πολιτικών Δοµικών Έργων Οδηγός Επαγγελµάτων Πτυχιούχων Τµήµατος Πολιτικών Δοµικών Έργων Συντάκτης Δηµήτριος Κακαλέτσης Αναπληρωτής Καθηγητής Σέρρες, Φεβρουάριος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Προτάσεις ιυπουργικής Επιτροπής 5 ΙΟΥΛΙΟΥ 2006 1 ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΣΕΤ: Εθνικό Συµβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΙE ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ. Εφαρµογή της Οδηγίας-Πλαίσιο για τα Νερά (2000/60/ΕΚ) σε Περιφερειακό Επίπεδο

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΙE ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ. Εφαρµογή της Οδηγίας-Πλαίσιο για τα Νερά (2000/60/ΕΚ) σε Περιφερειακό Επίπεδο Ε ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΙE ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΤΜΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΕΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Θέµα: Εφαρµογή της Οδηγίας-Πλαίσιο για τα Νερά (2000/60/ΕΚ) σε Περιφερειακό Επίπεδο Επιβλέπουσα: ΛΑΖΑΡΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

14. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑ ΕΙΞΗΣ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ (ΠΕ13)... i

14. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑ ΕΙΞΗΣ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ (ΠΕ13)... i 14. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑ ΕΙΞΗΣ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ (ΠΕ13) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 14. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑ ΕΙΞΗΣ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ (ΠΕ13)... i 14.1 Εισαγωγή... 14-1 14.2 υναµικό νέων επιστηµόνων στο Ιδρυµα κατά κατηγορία εργασιακή σχέση...

Διαβάστε περισσότερα

Ν. 1268/82 (ΦΕΚ Α 87) : Για τη δομή και λειτουργία των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων

Ν. 1268/82 (ΦΕΚ Α 87) : Για τη δομή και λειτουργία των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων of 52 ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟΥ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΑΡΙΘ.: 1268/82 Βλέπετε το πλήρες κείμενο Είδος Εγγράφου: ΝΟΜΟΙ ΦΕΚ: 87Α Μέγεθος κειμένου: 522,126 KB Ν. 1268/82 (ΦΕΚ Α 87)

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΤΕΛΙΚΟ ΠΑΡΑ ΟΤΕΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2008 Α ΜΕΡΟΣ... 3 Ανάλυση της υφιστάµενης κατάστασης... 3 1. Εννοιολογικές

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑTΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 2012-2013

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑTΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 2012-2013 ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑTΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 2012-2013 Συντελεστές Την έντυπη έκδοση του οδηγού επιμελείται συστηματικά κάθε χρόνο η Επιτροπή Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος, την οποία ευχαριστούμε

Διαβάστε περισσότερα

N. 3685/08 (ΦΕΚ 148 Α/16-7-2008) : Θεσμικό πλαίσιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές.

N. 3685/08 (ΦΕΚ 148 Α/16-7-2008) : Θεσμικό πλαίσιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές. 3685/08 1 of 12 ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟΥ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΑΡΙΘ.: 3685/08 Βλέπετε το πλήρες κείμενο Είδος Εγγράφου: ΝΟΜΟΙ ΦΕΚ: 148Α Μέγεθος κειμένου: 1649,757 KB N. 3685/08

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑΤΑ 5 ου ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ

ΤΜΗΜΑΤΑ 5 ου ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑΤΑ 5 ου ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Αθήνα...3 Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Αγ. Νικολάου, Κρήτης...5 Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου...6 Δημόσιας Διοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

Παύλος Κωνσταντινίδης (Ερευνητής: Ινστιτούτο ασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης-ΕΘΙΑΓΕ):

Παύλος Κωνσταντινίδης (Ερευνητής: Ινστιτούτο ασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης-ΕΘΙΑΓΕ): Η Πολιτική της Ε.Ε. για τη ασοπροστασία Παύλος Κωνσταντινίδης (Ερευνητής: Ινστιτούτο ασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης-ΕΘΙΑΓΕ): Πρώτα από όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές της ηµερίδας και ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

Προγραµµατική Περίοδος 2007 2013. Επιχειρησιακό Πρόγραµµα. Τίτλος: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Κωδικός Ε.Π.: 1 CCI: 2007GR161PO005 ΕΠΙΣΗΜΗ ΥΠΟΒΟΛΗ

Προγραµµατική Περίοδος 2007 2013. Επιχειρησιακό Πρόγραµµα. Τίτλος: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Κωδικός Ε.Π.: 1 CCI: 2007GR161PO005 ΕΠΙΣΗΜΗ ΥΠΟΒΟΛΗ Προγραµµατική Περίοδος 2007 2013 Επιχειρησιακό Πρόγραµµα Τίτλος: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Κωδικός Ε.Π.: 1 CCI: 2007GR161PO005 ΕΠΙΣΗΜΗ ΥΠΟΒΟΛΗ Αθήνα, Μάρτιος 2007 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΛΑΜΙΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΛΑΜΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΛΑΜΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΩΝ Ο ΗΓΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΙ ΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΛΑΜΙΑΣ (Εγκρίθηκε από τη Συνέλευση του Τ.Ε.Ι. Λαµίας µε αριθµ.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Λάρισα 2010 Επιμέλεια Έκδοσης 2010 Δρ. Γκαράνη Γεωργία, Επίκουρος Καθηγήτρια Δρ. Αδάμ Γεώργιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Προϊστάμενος Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Εκδίδοµε τον ακόλουθο νόµο που ψήφισε η Βουλή: ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ. Άρθρο 1. Σκοπός.

Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Εκδίδοµε τον ακόλουθο νόµο που ψήφισε η Βουλή: ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ. Άρθρο 1. Σκοπός. ΝΟΜΟΣ: 1650/86 Για την προστασία του περιβάλλοντος (ΦΕΚ 160/Α/16-10-86) Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Εκδίδοµε τον ακόλουθο νόµο που ψήφισε η Βουλή: ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Άρθρο 1. Σκοπός. 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΕΛΩΝ Δ.Ε.Π. ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΕΛΩΝ Δ.Ε.Π. ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΕΛΩΝ Δ.Ε.Π. ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ Περιέχει την ισχύουσα νομοθεσία, εγκυκλίους Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠ.Ε.Π.Θ.) ως και τις αποφάσεις του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα