H κοινωνική φωτογραφία

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "H κοινωνική φωτογραφία"

Transcript

1 H κοινωνική φωτογραφία Από την εποχή της εµφάνισης της φωτογραφίας, αρκετοί ήταν εκείνοι που πείστηκαν όχι µόνο ότι η φωτογραφία µεταφέρει την πραγµατικότητα αντικειµενικά και χωρίς παραµορφώσεις, 1 αλλά και πως η φωτογραφία µπορεί να αποτελέσει µια νέα µορφή αφήγησης της ιστορίας του παρόντος. Έτσι, ο Roger Fenton ταξίδεψε στη Ρωσία το 1855 για να φωτογραφίσει τον Κριµαϊκό Πόλεµο (εικ. 3.1). Βεβαίως, όπως επισηµαίνει η Susan Sontag, «η ίδια η αυτούς διεξαγωγή της µάχης ήταν πέρα από τις δυνατότητες του φωτογραφικού φακού» (Sontag, 2003: 27), γεγονός που τον ανάγκασε να περιοριστεί σε φωτογραφίες των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και στρατιωτών που πόζαραν για το φακό (Paschalidis, 1999: 124). 2 Ωστόσο, ακόµη κι 1 «Η ιδέα της αντικειµενικότητας, διατυπωµένη από τους φωτογράφους της πρώτης περιόδου της φωτογραφίας, υποστηριζόταν και από το επιχείρηµα ότι τα ίδια τα αντικείµενα αφήνουν ίχνη στη φωτογραφική πλάκα όταν αυτή εκτεθεί στο φως, έτσι ώστε το αποτέλεσµα να µην είναι δουλειά ανθρώπινων χεριών αλλά του µολυβιού της φύσης» (Burke, 2003: 28). Πράγµατι, το πρώτο βιβλίο φωτογραφιών στον κόσµο ήταν το The Pencil of Nature του William Henry Fox Talbot ( ). Για την αντίληψη αυτή κατά την πρώτη περίοδο της φωτογραφίας, βλ. Jeffrey (1981) σ , Trachtenberg (1989) σ. 14 κ.επ. και Warner Marien (2010) σ Το κείµενο του Πασχαλίδη (1999) προσφέρει εκτενή ανάλυση της ιστορίας της αναπαράστασης του πολέµου, από την Αναγέννηση ως τις µέρες µας. Η Sontag (2003) προβληµατίζεται γενικότερα για την αιτία που µας ωθεί να παρατηρούµε τον πόνο των άλλων, αλλά και για τις χρήσεις των εικόνων που καταγράφουν κάθε λογής βία, εστιάζοντας στη σύγχρονη εποχή. Πρβλ. επίσης Peter Burke (2003), σ Για µια συστηµατική

2 έτσι, ο Fenton δεν περιορίστηκε στην «αποτύπωση» των πεδίων της µάχης ή των στρατιωτών. Αντίθετα, ως δηµοσιογράφος, προσπάθησε να καταγράψει ό,τι συνέβαινε, κυρίως στη δεύτερη µάχη η οποία διεξαγόταν στα µετόπισθεν (Jeffrey, 1981: 50-51). Ακόµη εντονότερη ήταν η παρουσία των φωτογράφων στον αµερικανικό Εµφύλιο Πόλεµο ( ). Ο Mathew Brady 3 οργάνωσε µία οµάδα δέκα φωτογράφων που κάλυπταν τα διάφορα µέτωπα και βρέθηκαν κοντά στις περισσότερες σηµαντικές µάχες (βλ. εικ. 3.2). 4 Ανάµεσά τους ξεχωρίζουν οι George N. Barnard, Timothy H. O Sullivan και Alexander Gardner.5 5 Η φωτογραφία ως ιστορία του παρόντος, που µέσα από τα πορτρέτα των στρατηγών και των αξιωµατικών του Εµφυλίου Πολέµου κατόρθωνε να µετατρέψει το πρόσωπο σε προσωπικότητα (Jeffrey, 1981: 56), ταίριαξε απόλυτα µε το ιδεολόγηµα της Αµερικής, όπως διαµορφωνόταν την ίδια περίοδο µέσα από τα δοκίµια του Ralph Waldo Emerson 6 και την ποίηση του Walt Whitman. 7 Ανάλογες µε παρουσίαση της καταγραφής του Κριµαϊκού Πολέµου, του Αµερικανικού Εµφυλίου και της εξάπλωσης στην Δύση (Far West), βλ. Jeffrey (1981), σ Για τον Mathew Brady ως πορτρετίστα (ξεκίνησε το 1844, σε ηλικία 22 ετών), που δήλωνε το 1891 πως «εξαρχής πίστευα ότι έχω το καθήκον απέναντι στην πατρίδα µου να διατηρήσω τα πρόσωπα των ιστορικών ανδρών και µητέρων», βλ. Trachtenberg (1989) σ O Πασχαλίδης σηµειώνει χαρακτηριστικά πως «η τεράστια επίδραση των εικόνων αυτών στο κοινό κατέστησε σαφές πως ο σύγχρονος πόλεµος δεν θα χαρακτηριζόταν πλέον µόνο από το µαζικό στρατό και τις µηχανές µαζικής καταστροφής, αλλά και από µαζικούς αυτόπτες µάρτυρες» (Paschalidis, 1999: 124). 5 5 Βλ. Trachtenberg (1989) σ και Jeffrey, (1981) σ Άλλωστε, ο Emerson τόνιζε το 1841 πως αφού η δαγγεροτυπία επιβάλλει «ο καλλιτέχνης παραµερίζει και σε αφήνει να ζωγραφίσεις τον εαυτό σου», είναι «το πραγµατικά Δηµοκρατικό στυλ ζωγραφικής» (Trachtenberg, 1989: 29) 7 Για τη σχέση του Whitman µε τη φωτογραφία και τον Mathew Brady, βλ. Trachtenberg (1989) σ

3 το επικό ύφος αυτών των δύο ανδρών είναι, για παράδειγµα, οι φωτογραφίες του Solomon D. Butcher µε τους αποίκους στη Νεµπράσκα τη δεκαετία του 1880 (εικ ). 8 Την ίδια περίοδο εµφανίστηκε στις ΗΠΑ ένα εντελώς διαφορετικό ρεύµα, το οποίο αντί να εξυµνεί το θάρρος των πιονιέρων επιχείρησε να διεκτραγωδήσει τις συνθήκες ζωής στις αµερικανικές πόλεις, αναφερόµενο έµµεσα στο κόστος που πλήρωσαν µεγάλες οµάδες του πληθυσµού για να επιτευχθεί η ιδανική Αµερική του Emerson και του Whitman. Το ρεύµα αυτό ονοµάστηκε κοινωνική φωτογραφία και οι κυριότεροι εκπρόσωποί του παρουσίασαν τα έργα τους από τη δεκαετία του 1880 µέχρι τη δεκαετία του Κεντρικές µορφές της κοινωνικής φωτογραφίας υπήρξαν ο Jacob Α. Riis και ο Lewis Hine, το έργο των οποίων αποσκοπούσε στην προώθηση κοινωνικών µεταρρυθµίσεων. Τα θέµατά τους υπήρξαν εν πολλοίς κοινά: η φτώχεια, οι συνθήκες εργασίας, η έλλειψη σχολείων. Και οι δύο επέλεξαν τη φωτογραφία ως μέσο διάδοσης των απόψεών τους σ ένα ευρύτερο κοινό. Και οι δύο ήθελαν να υποστηρίξουν ένα σκοπό. Έφριτταν με τις συνθήκες διαβίωσης στις πόλεις, με την εκμετάλλευση των παιδιών, με την εγκληματικότητα. Επέλεξαν τα θέματά τους και διευθέτησαν τα διάφορα στοιχεία μέσα στο κάδρο, ώστε η θέση τους να φανεί πειστικότερη. Κανείς τους δεν προσπάθησε να παρουσιάσει αυτές τις συνθήκες «ακριβοδίκαια», ούτε να δείξει το μέσο όρο. Επιδίωξή τους ήταν να κινητοποιήσουν το κοινό και για το σκοπό αυτό παρουσίασαν μια όσο πιο έντονη εικόνα μπορούσαν. (Howard, 1985: 22) 8 Αντίστοιχες περιπτώσεις θα βρούµε σε ολόκληρο τον κόσµο. Για την Ελλάδα χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των αδελφών Μίλτου και Γιαννάκη Μανάκια, οι οποίοι από τη δεκαετία του 1890 φωτογράφισαν την περιοχή της Μακεδονίας (ελληνικής και µη). Οι φωτογραφίες τους κυκλοφορούσαν όχι µόνο σε ολόκληρη την έκταση της Bαλκανικής αλλά και έξω από αυτή. «Οι περισσότερες φωτογραφίες ήταν εικόνες οικογενειών, µαχητών διάφορων εθνοτήτων και τοπία» (για µια παρουσίαση του έργου των αδελφών Μανάκια, βλ. Τουρουντσής, 2003).

4 Παρά τις οµοιότητες των δύο κοινωνικών φωτογράφων, τη χρονική και γεωγραφική σύµπτωση του έργου τους, οι εικόνες που δηµιούργησαν διαφέρουν σηµαντικά µεταξύ τους. Σύµφωνα µε τη Howard, οι εικόνες του Riis «µοιάζουν µε ιστορίες τρόµου. H απελπισία που αποπνέουν προκαλεί σοκ». Αντίθετα, οι φωτογραφίες του Hine φαίνεται να τονίζουν µια εσωτερική ευγένεια και αξιοπρέπεια, η οποία έρχεται σε αντίθεση µε την εξωτερική εξαθλίωση και το υποβαθµισµένο περιβάλλον των ατόµων. H Howard αναζητά την αιτία των διαφορών αυτών στη βιογραφία των δύο δηµιουργών. Jacob A. Riis ( ) O Riis, ο πρώτος αµερικανός φωτορεπόρτερ (Broecker, 1984), 9 γεννήθηκε στη Δανία το Γιος δασκάλου, ο Jacob Riis µορφώθηκε ικανοποιητικά για την εποχή του, αλλά καθώς ενδιαφερόταν για την πράξη περισσότερο από τη θεωρία, µπήκε στη συντεχνία των ξυλουργών από το 1866 έως το 1870, παρά τη θέληση του πατέρα του. Φτάνοντας στην Αµερική το 1870, σε ηλικία 21 ετών, έδινε δηµόσιες διαλέξεις, ενώ οι απόπειρές του να δηµοσιεύσει τις εργασίες του δεν απέδωσαν. Τα πενιχρά του έσοδα τον καταδίκασαν σε στερήσεις έως το 1873, οπότε ξεκίνησε η συνεργασία του µε ένα πρακτορείο ειδήσεων. Το 1877 προσλήφθηκε στη New York Tribune, όπου εργάστηκε στο αστυνοµικό ρεπορτάζ. Την ίδια εποχή άρχισε και η συνεργασία του µε το Associated Press. Δέκα χρόνια αργότερα πέρασε στη New York Sun (1888), ασχολούµενος πάντα µε το αστυνοµικό ρεπορτάζ. Από τη θέση αυτή εξοικειώθηκε µε την εγκληµατικότητα, τη φτώχεια και τα κοινωνικά δεινά. Την ίδια χρονιά άρχισε να 9 Ο χαρακτηρισµός φαντάζει υπερβολικός, αν λάβει κανείς υπόψη του τις φωτογραφίες του Brady και των συνεργατών του από τον Αµερικανικό Εµφύλιο. Είναι ωστόσο ορθή στο βαθµό που ο Riis ήταν κατ επάγγελµα δηµοσιογράφος και αντιλαµβανόταν τις φωτογραφίες του ως µέρος της δουλειάς του, ως έρεισµα του δηµοσιογραφικού λόγου, ως αγκύρωσή του στην πραγµατικότητα. 10 Τα βιογραφικά στοιχεία του Jacob A. Riis προέρχονται από τους Howard (1985), Davis (2000), Broecker (1984), Yochelson (2001)

5 εργάζεται για το βιβλίο του How the other Half Lives. 11 Παράλληλα µε τη δηµοσιογραφία, ο Riis έδινε δηµόσιες διαλέξεις για τα θέµατα που τον απασχολούσαν. Ουσιαστικά στράφηκε στη φωτογραφία για να τεκµηριώσει τα κείµενά του και να δώσει µεγαλύτερη ζωντάνια στις διαλέξεις του. Στο τέλος εγκατέλειψε τη δηµοσιογραφία και ασχολήθηκε αποκλειστικά µε τον αγώνα για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των φτωχών. Δηµοσίευσε αρκετά ακόµη βιβλία, όπως τα The Children of the Poor (1892), Out of Mulberry Street (1898) και Children of the Tenements (1903). To 1901 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του, µε τίτλο The Making of an American. Ως φωτογράφος, ο Riis ήταν αυτοδίδακτος. Άλλωστε, η φωτογραφία το 19ο αιώνα ήταν καταρχήν αντικείµενο ερασιτεχνικής ενασχόλησης, µολονότι το δεύτερο κύµα ερασιτεχνισµού που προέκυψε µε την εµφάνιση των µικρών φωτογραφικών µηχανών και του φιλµ στο οποίο στηρίχθηκε η κατοπινή κυριαρχία της Eastman Kodak έφερε στο προσκήνιο αρκετές αντιδράσεις σ έναν «ψευδεπίγραφο» ερασιτεχνισµό (βλ. Inglesby, 1990). Είναι σαφές πως ο Riis δεν είχε την παραµικρή καλλιτεχνική πρόθεση. Ωστόσο επηρέασε σηµαντικά την τεκµηριωτική φωτογραφία 12 στην Αµερική. Στο βιβλίο How the οther Half Lives, o Riis προσπάθησε να δείξει πως η διαχωριστική γραµµή, το όριο ανάµεσα στους βολεµένους αστούς και το 11 Riis, J. A How the other Half Lives: studies among the tenements of New York. Το βιβλίο εκδόθηκε αρκετές φορές στα 115 χρόνια που µεσολάβησαν. Η πιο πρόσφατη έκδοση χρονολογείται από το 1997, ενώ υπάρχει και online στη διεύθυνση 12 Documentary photography. Ο όρος χρησιµοποιήθηκε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1930, σχεδόν ταυτόχρονα µε τον όρο «τεκµηριωτικός κινηµατογράφος», για να περιγράψει όπως επισηµαίνει ο Burke «σκηνές αpό την καθηµερινή ζωή των απλών ανθρώπων, ιδιαίτερα των φτωχών» (Burke, 2003: 28). Πρόκειται για το βλέµµα του τέλους της δεκαετίας του 1930, που ανακαλύπτει εκ νέου τους δύο κοινωνικούς φωτογράφους και επανερµηνεύει το έργο τους αφαιρώντας εν µέρει τη µεταρρυθµιστική πρόθεση που κινητοποίησε το έργο τους, εγγράφοντάς τους ταυτόχρονα σε ένα µείζον φωτογραφικό εγχείρηµα που θα παρουσιάσουµε στο επόµενο κεφάλαιο.

6 εξαθλιωµένο πλήθος, περνούσε από τα φτηνά ενδιαιτήµατα (tenements) όπου στοιβάζονταν οι φτωχοί και άνεργοι µετανάστες. Αντιστρέφοντας τη λογική που ήθελε τον αλκοολισµό των φτωχών υπεύθυνο για την εγκληµατικότητά τους, τόνισε πως η διασφάλιση αξιοπρεπούς στέγης είναι ο καλύτερος τρόπος καταπολέµησης τόσο του αλκοολισµού όσο και της εγκληµατικότητας. Καθώς ο στόχος του Riis ήταν η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, που καλλιεργούν και συντηρούν την εγκληµατικότητα, οι φωτογραφίες που περιλαµβάνονται στο βιβλίο, όντας σ έναν διαρκή και ουσιαστικό διάλογο µε το κείµενο, αποµακρύνονται από το πρόσωπο προκειµένου να αναδείξουν τη σχέση του ατόµου µε το χώρο που το περιβάλλει. O χώρος είναι ο πραγµατικός πρωταγωνιστής των εικόνων του Riis, άσχετα αν τυπικά το θέµα του είναι ο γυρολόγος που κοιµάται στο υπόγειο (εικ. 1.3), η ιταλίδα µητέρα µε το µωρό της (εικ. 1.4), η οικογένεια (εικ. 1.5), η συµµορία (εικ. 1.6), η παιδική χαρά (εικ. 1.7) ή τα παιδιά που ετοιµάζονται να ξαπλώσουν στο οικοτροφείο του Five Points (εικ. 1.8). Όπως παρατηρεί η Kay Davis (2003), οι εικόνες του Riis βρίσκονται σε άµεσο διάλογο µε το οπτικό ρεπερτόριο αλλά και µε τις αξίες της βικτωριανής περιόδου. Όπως το φλας του ξάφνιαζε τους µισοκοιµισµένους ενοίκους στις τρώγλες της Νέας Υόρκης, έτσι και οι εικόνες του σκόπευαν να σοκάρουν την κοινωνία. Γι αυτό και στα ιδεώδη της τάξης και της καθαριότητας αντιπαράθεσε εικόνες µε βρόµικα παιδιά που παίζουν στους δρόµους χωρίς επίβλεψη, µε ανθρώπους που ζουν σε υγρά και βρόµικα υπόγεια µε νεκρούς από τύφο (εικ. 1.9). Με αυτές τις εικόνες αµφισβήτησε τις αντιλήψεις των συγχρόνων του για τη µητρότητα, την παιδική ηλικία, το σπίτι ως χώρο σωµατικής και ψυχολογικής ασφάλειας. Έτσι, οι φωτογραφίες του Riis γίνονται η κλειδαρότρυπα µέσα από την οποία οι βολεµένοι κοιτάζουν το άλλο µισό της κοινωνίας τους, χωρίς απόσταση ασφαλείας και χωρίς τη δυνατότητα ν αποφύγουν την απειλητική παρουσία ή έστω το βλέµµα τους. Ταυτόχρονα, όµως, γίνονται και ο καθρέφτης πάνω στον οποίο οι αξίες της κοινωνίας τους εµφανίζονται αντεστραµµένες, εφιαλτικές, σαθρές και προπάντων φαρισαϊκές. Lewis Wickes Hine ( ) Ο Lewis W. Hine 13 γεννήθηκε το 1874 στις ΗΠΑ. Όταν πέθανε ο πατέρας του 13 Tα βιογραφικά στοιχεία του Lewis W. Hine προέρχονται από τους Howard (1985), Davis (2000), Broecker (1984), Trachtenberg κ.ά. (1977), Panzer (2002).

7 (1892), αναγκάστηκε να δουλέψει σε διάφορες δουλειές για να στηρίξει τη µητέρα του και τις δύο αδελφές του. Το 1900 γράφτηκε στο Πανεπιστήµιο του Σικάγο. Όταν, όµως, ο συµπατριώτης του Frank Manny διορίστηκε διευθυντής της Ethical Culture School, στη Νέα Υόρκη, τον ακολούθησε. «Η γενικότερη φιλοσοφία της Σχολής ήταν προοδευτική, χαρακτηριζόταν από κοινωνική συνειδητοποίηση, ενώ κύριο µέληµά της ήταν η σύνδεση γνώσης και πράξης. Παλαιότερα, οι µαθητές προέρχονταν από την εργατική τάξη, όταν όµως έφτασε ο Hine η πλειοψηφία ανήκε στη µεσαία τάξη» (Howard, 1985: 26). O Manny ανέθεσε στον Hine να φωτογραφίσει τους µετανάστες που έφταναν στο Ellis Island. Η φωτογραφική ενασχόληση του Hine µε τους µετανάστες ξεκίνησε το 1904 και κράτησε µία πενταετία. 14 Οι φωτογραφίες του χρησιµοποιούνταν ως εποπτικό υλικό στη Σχολή. Όπως παρατηρεί η Howard, ο Hine «ήθελε [µε τις φωτογραφίες του] να δείξει στους µαθητές του τον ηρωισµό και το θάρρος των νέων προσκυνητών» (εικ ). Ακόµη περισσότερο, ο Hine ενεργό µέλος των προοδευτικών κύκλων 15 της εποχής του ήδη από την περίοδο των σπουδών του στο Σικάγο προσπάθησε να συνθέσει στις φωτογραφίες του αυτές τις ποικίλες προσεγγίσεις των προοδευτικών δηµοσιογράφων και κοινωνικών λειτουργών µε τις αναλύσεις των κοινωνιολόγων, οι οποίοι επιχειρούσαν να ερµηνεύσουν όχι µόνο τις συγκεκριµένες περιπτώσεις αλλά τη συνολική δοµή των κοινωνικών συνθηκών και των µεταβολών που συντελούνταν εκείνη την περίοδο. Ταυτόχρονα, προσπάθησε να αναδείξει την αξιοπρέπεια των µεταναστών εστιάζοντας στα πρόσωπα (εικ. 1.11) και συνθέτοντας τα πλάνα του µε τρόπο που συχνά αντλεί από µια οικεία οπτική παράδοση, την οποία ταυτόχρονα αποδοµεί (εικ. 1.12). Όπως παρατηρεί η Mary 14 Ο Hine συνέχισε να φωτογραφίζει κατά καιρούς µετανάστες που έφταναν στο Ellis Island έως το 1926 (McCausland, 1940). 15 «Οι Προοδευτικοί ήταν ένα κίνηµα µεταρρυθµιστικό και όχι επαναστατικό. Θεωρούνταν ως η φιλελεύθερη εναλλακτική στην επαναστατική αλλαγή που πρότεινε το κοµµουνιστικό κίνηµα. [...] Αρκετοί σοσιαλιστές συµµετείχαν σε µεταρρυθµιστικά κινήµατα, όµως οι µεταβολές που υποστήριζε ο Hine αποσκοπούσαν σε νοµοθετική µεταρρύθµιση την οποία θα επέβαλλε µια διαφωτισµένη και ενεργή κοινή γνώµη» (Trachtenberg, 1989: 166).

8 Panzer, τα πρόσωπα κυριαρχούν στο κάδρο. Συχνά στεκόταν τόσο κοντά τους ώστε η απόλυτη εγγύτητα επιτρέπει στις εικόνες του να αποκαλύπτουν πληροφορίες τις οποίες άλλοι φωτογράφοι δεν κατόρθωσαν να συλλάβουν. Τα πρόσωπα είναι καθαρά και οι εκφράσεις αυθόρμητες. Ακόμη και οι πιο φωτισμένοι συνάδελφοι του Hine αντιμετώπιζαν αυτούς τους ανθρώπους πατερναλιστικά, ενώ τα άτομα που φωτογράφισε εκείνος τον κοιτάζουν στα μάτια. Αυτή η ισότιμη σχέση, παρά τον προσωρινό της χαρακτήρα, σημαδεύει τις εικόνες του Hine και τον διακρίνει από τους συγχρόνους του. (Pan- zer, 2002: 6) Πολύ πριν από την Panzer, η Elizabeth McCausland τόνιζε πως οι φωτογραφίες του Hine προσθέτουν στις στατιστικές «ζωτικές εµπειρίες. Κάνουν την ιστορία ανθρώπινη και πραγµατική. [ ] Το παρελθόν δεν θα είναι πια ένας ξερός στατιστικός πίνακας, αλλά η πληµµυρίδα ζωντανών ανθρώπων» (McCausland, 1940). Παράλληλα, ο Hine δίδασκε φωτογραφία στους µαθητές της Σχολής, ενώ το 1905 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα παιδαγωγικά στο Πανεπιστήµιο της Νέας Υόρκης και συνέχισε µε σπουδές κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήµιο του Σικάγο. Ο Hine είναι ο πρώτος κοινωνιολόγος που χρησιµοποίησε τη φωτογραφία ως διδακτικό µέσο και κατέθεσε γραπτά τις απόψεις του για τις εκπαιδευτικές χρήσεις της. 16 Ταυτόχρονα, όµως, αντιλαµβανόταν τη φωτογραφία ως πολιτικό και πολιτισµικό έργο. Έτσι, αντίθετα από τον µεγάλο σύγχρονό του φωτογράφο Alfred Stieglitz, δεν ενδιαφερόταν «για τη φωτογραφία ως έργο τέχνης, αλλά για την αναπαραγµένη εικόνα που είναι µέρος ενός συνόλου εικόνων και λέξεων» (Trachtenberg, 1989: 168). Το 1907, ο Hine συνεργάστηκε ως φωτογράφος σε µία µεγάλης κλίµακας κοινωνιολογική έρευνα στο Pittsburgh, που αφορούσε το σύνολο των κοινωνικών δραστηριοτήτων και κυρίως τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας. Στις φωτογραφίες αυτής της περιόδου αναδεικνύεται η αισιοδοξία του φωτογράφου που εξακολουθεί να 16 Βλ. π.χ. τα κείµενα του L. Hine, «Photography in the School» (1908) και «Social Photography; How the Camera may Help in the Social Uplift» (1909).

9 αποτυπώνει τα πρόσωπα των θεµάτων του µε τρόπο θετικό, κατεβάζοντας τη µηχανή του στο ύψος του προσώπου, αρνούµενος να καδράρει αφ υψηλού (εικ. 1.13). Η αµεσότητα, η ειλικρίνεια, αλλά και το συναίσθηµα που πηγάζει αυθόρµητα στο νου του θεατή συµπαραδηλώνουν βαθύτατα τις εικόνες, καθορίζοντας ουσιαστικά την ανάγνωσή τους. Και είναι αυτή ακριβώς η ισχυρή συµπαραδήλωση που επέτρεψε στη φωτογραφία του αγοριού από το Pittsburgh να χρησιµοποιείται για δέκα και πλέον χρόνια σε αφίσες και έντυπες διαφηµίσεις της National Child Labor Committee, επόµενου εργοδότη του Hine (Panzer, 2002: 24). Από το 1908 άρχισε η µόνιµη συνεργασία του µε τη National Child Labor Committee (NCLC), που διήρκεσε µία δεκαετία. Όλο αυτό το διάστηµα ταξίδευε και φωτογράφιζε σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ. Παράλληλα κρατούσε συστηµατικές σηµειώσεις από τις οποίες αντλούσε τις λεζάντες των φωτογραφιών του, αλλά και υλικό για τις εκθέσεις του. Κεντρικό θέµα της εργασίας του αυτή την περίοδο ήταν η τεκµηρίωση της παιδικής εργασίας στους αγρούς (εικ. 1.14), στα εργοστάσια (εικ. 1.15) και τη βαµβακουργία (εικ. 1.16), στα ανθρακωρυχεία (εικ. 1.17), 17 αλλά και στους δρόµους των µεγάλων πόλεων (εκ. 1.18). Στόχος της Επιτροπής ήταν να αποδείξει τις αρνητικές ηθικές επιπτώσεις της παιδικής εργασίας τόσο στα ίδια τα παιδιά όσο και στο κοινωνικό σύνολο. Η πρόσβαση στους χώρους αυτούς δεν ήταν πάντοτε εύκολη. Έτσι, ο Hine χρησιµοποιούσε διάφορα τεχνάσµατα, παριστάνοντας «άλλοτε τον περιπλανώµενο φωτογράφο που εργαζόταν για κάποια εταιρία παραγωγής καρτών, άλλοτε τον ελεγκτή της πυροσβεστικής, τον πωλητή ασφαλειών ζωής, ακόµη και το δηµοσιογράφο που ενδιαφερόταν για τις µηχανές και την κατασκευή των εργοστασίων» (Panzer, 2002: 8). Από το 1913 και µετά, το έργο του Hine περιέλαβε το σύνολο της παραγωγής της Επιτροπής, τόσο για την ανάδειξη του προβλήµατος της παιδικής εργασίας όσο και για την προβολή της επιτυχίας των προσπαθειών της NCLC. Στο διάστηµα αυτό η νοµοθεσία για την παιδική εργασία άλλαξε σηµαντικά. «Εκτιµάται πως οι φωτογραφίες του [µαζί µε τις φωτογραφίες του Riis] επηρέασαν την κοινή γνώµη» (Henny, 1986: 3), µολονότι η εκτίµηση αυτή µπορεί να οφείλεται εν µέρει στη 17 Πρβλ. Margolis (1998), όπου οι φωτογραφίες του Hine και άλλων αµερικανών και άγγλων φωτογράφων χρησιµοποιούνται για την τεκµηρίωση της εργασίας στα ανθρακωρυχεία.

10 συµπερίληψη των δύο φωτογράφων στον κανόνα της φωτογραφίας. Θα πρέπει, ωστόσο, να συµφωνήσουµε µε την Panzer πως, πέρα από την αλλαγή της νοµοθεσίας, η παιδική εργασία περιορίστηκε στην πράξη «µόνο όταν η κοινή γνώµη δεν ανεχόταν πλέον να βλέπει παιδιά να εργάζονται στα εργοστάσια, στα χωράφια και στους δρόµους» (Panzer, 2002: 8). Και ο Hine εργάστηκε συστηµατικά για την ανάπτυξη αυτής της δυσανεξίας. Η συνεργασία του Hine µε την NCLC διαλύθηκε το 1917 και την επόµενη άνοιξη βρέθηκε στην Ευρώπη για να φωτογραφίσει τις δραστηριότητες του Αµερικανικού Ερυθρού Σταυρού την επαύριο του Α Παγκοσµίου Πολέµου. Αυτό το ταξίδι ξεκίνησε από τη Γαλλία και το Βέλγιο, ενώ το χειµώνα του ο Hine ταξίδεψε στην Ιταλία, την Ελλάδα και τη Σερβία (Kaplan, 1988). Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ το 1919, καταγράφεται µια σηµαντική στροφή στο έργο του, µολονότι η θεµατολογία του παρέµεινε σταθερά η ίδια. Στόχος του πλέον ήταν η παραγωγή «θετικών» εικόνων (Panzer, 2002: 10), που να ανταποκρίνονται στην εικόνα µιας χώρας η οποία απολαµβάνει τους καρπούς της ευηµερίας. Ξανάρχισε να φωτογραφίζει εργαζόµενους την ώρα της εργασίας τους («work portraits»), τονίζοντας ιδιαίτερα τη σχέση ανάµεσα στον άνθρωπο και τη µηχανή (εικ ) (Hine, 1977), θέµα που άλλωστε απασχόλησε έντονα τη σκέψη αλλά και την παραγωγή εικόνων εκείνη την περίοδο. Στην περίοδο αυτή, τόσο στα πορτρέτα των εργατών όσο και στο κατοπινό του έργο την τεκµηρίωση της ανέγερσης του Empire State Building (εικ ) αναδύεται µια νέα, αρρενωπή και µυώδης σωµατικότητα, ενώ ταυτόχρονα στις λεζάντες καταγράφεται µια κίνηση αντίστροφη εκείνης που παρατηρήσαµε στις εικόνες της NCLC: τα ονόµατα εξαφανίζονται και τη θέση τους παίρνουν περιγραφές, αλλά και υποδηλώνονται συµβολισµοί όπως ο «Ίκαρος» (εικ. 1.22). Ωστόσο, το πρόταγµα του Hine παραµένει αναλλοίωτο: «να προβάλλει µια φιλελεύθερη αντίληψη για την Αµερική µέσα από τις φωτογραφίες του, προκειµένου να αναµορφώσει την πραγµατικότητα σύµφωνα µε το φιλελεύθερο όραµα» (Trachtenberg, 1989: 166). Είναι ενδιαφέρουσα η απόσταση που χωρίζει τις φωτογραφίες του Hine εκείνης της περιόδου από τις εικόνες του Metropolis του Fritz Lang (1927) ή των Μοντέρνων Καιρών του Charlie Chaplin (1936), αλλά και από κείµενα όπως «Το δράµα των µηχανών» του Lewis Mumford (1930), που κλείνει µε τη διαπίστωση: «Η µηχανή µας έχει κατακτήσει. Τώρα ήρθε η σειρά µας, όχι να αντεπιτεθούµε, αλλά να

11 απορροφήσουµε τον κατακτητή µας» (Mumford, 1985: 29). Για τον Hine, αντίθετα, την ευθύνη για τα κοινωνικά προβλήµατα δεν την φέρει η µηχανή αλλά το κοινωνικό σύστηµα, το οποίο όµως µπορεί να αλλάξει µέσα από τη συλλογική προσπάθεια. Η απόσταση αυτή οφείλεται εν πολλοίς στην οικονομική κρίση του 1929, που ανέδειξε τον ουτοπικό χαρακτήρα της ιδεολογίας η οποία ανέθετε στις μηχανές την επίλυση των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων. Από την άλλη μεριά, η ίδια αυτή κρίση ξεπέρασε τις εικόνες του Hine, που δεν είχε πια τη δυνατότητα να δημοσιεύει ούτε σε περιοδικά όπως το The Survey, με το οποίο συνεργαζόταν από την εποχή της έρευνας για το Pittsburgh. Είχε φτάσει ο καιρός για τον αναπροσδιορισμό του κοινωνικού και πολιτικού ρόλου της φωτογραφίας, ενώ το κεφάλαιο της κοινωνικής φωτογραφίας έκλεινε για τις ΗΠΑ.

εικόνα και κοινωνία από την κοινωνική φωτογραφία στην οπτική κοινωνιολογία

εικόνα και κοινωνία από την κοινωνική φωτογραφία στην οπτική κοινωνιολογία εικόνα και κοινωνία από την κοινωνική φωτογραφία στην οπτική κοινωνιολογία ΤΟΠΟΣ Επιστημονικές Εκδόσεις Επιμέλεια-Διόρθωση: Μαρία Αποστολοπούλου Ηλεκτρονική επεξεργασία: ΜΟΤΙΒΟ Α.Ε. 2011 Εκδόσεις Τόπος

Διαβάστε περισσότερα

Η Γυναίκα στην Αρχαία Αθήνα. Χουτουρίδου Κλαούντια, καθ. κλ. ΠΕ07

Η Γυναίκα στην Αρχαία Αθήνα. Χουτουρίδου Κλαούντια, καθ. κλ. ΠΕ07 Η Γυναίκα στην Αρχαία Αθήνα Χουτουρίδου Κλαούντια, καθ. κλ. ΠΕ07 Η ιδέα Η θέση και ο ρόλος της γυναίκας στο κοινωνικό σύνολο διαφοροποιείται από κοινωνία σε κοινωνία και από εποχή σε εποχή. Είναι πολύ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ Ο κινηματογράφος ή αλλιώς σινεμά αποτελεί σήμερα την αποκαλούμενη και έβδομη τέχνη, δίπλα στη γλυπτική, τη ζωγραφική, το χορό, την αρχιτεκτονική, τη μουσική και τη λογοτεχνία. Αρχικά

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού

Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού Μένης Θεοδωρίδης Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού Η μικρή εισαγωγή στη φωτογραφική έκφραση για παιδιά 6-12 χρόνων που ακολουθεί, γράφτηκε με σκοπό να ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς

Διαβάστε περισσότερα

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων τα παιδιά θα διαπιστώσουν ότι άλλα παιδιά προχώρησαν µπροστά, άλλα έµειναν πίσω και άλλα είναι κάπου στη µέση. Στο σηµε

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων τα παιδιά θα διαπιστώσουν ότι άλλα παιδιά προχώρησαν µπροστά, άλλα έµειναν πίσω και άλλα είναι κάπου στη µέση. Στο σηµε «Κοινότητα για το Ευρωπαϊκό Έτος Καταπολέµησης της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισµού» ραστηριότητα 1 η : «Ανακαλύπτοντας συµπεριφορές και στάσεις απέναντι στην Φτώχεια και τον Κοινωνικό αποκλεισµό»

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 4. ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΜΦΑΣΗ

Β. ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 4. ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΜΦΑΣΗ Β. ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 4. ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΜΦΑΣΗ Στις πολύπλοκες συνθέσεις πολλά διαφορετικά στοιχεία χρησιμοποιούνται για την ιεράρχηση της σειράς παρατήρησης από τον θεατή. Ο καλλιτέχνης

Διαβάστε περισσότερα

Η σύγχρονη φωτογραφική μηχανή είναι συνδυασμός εξειδικευμένων τεχνολογιών από τρεις τομείς, των λεπτοκατασκευών, της οπτικής και, αφενός της χημικής

Η σύγχρονη φωτογραφική μηχανή είναι συνδυασμός εξειδικευμένων τεχνολογιών από τρεις τομείς, των λεπτοκατασκευών, της οπτικής και, αφενός της χημικής Η σύγχρονη φωτογραφική μηχανή είναι συνδυασμός εξειδικευμένων τεχνολογιών από τρεις τομείς, των λεπτοκατασκευών, της οπτικής και, αφενός της χημικής τεχνολογίας, αφετέρου της μικροηλεκτρονικής. Κατά το

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. 5η Ενότητα: Συζητώντας για την εργασία και το επάγγελμα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Εισαγωγικά κείμενα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. 5η Ενότητα: Συζητώντας για την εργασία και το επάγγελμα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Εισαγωγικά κείμενα ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγικά κείμενα 2. Βαθμοί επιθέτων και επιρρημάτων Η σύγκριση 3. Το β συνθετικό Λεξιλόγιο 4. Οργάνωση και συνοχή της περιγραφής και της αφήγησης 5. Δραστηριότητες παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι μια παιδαγωγική διαδικασία που επιδιώκει αυθεντικές εμπειρίες των εκπαιδευόμενων.

Η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι μια παιδαγωγική διαδικασία που επιδιώκει αυθεντικές εμπειρίες των εκπαιδευόμενων. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι μια παιδαγωγική διαδικασία που επιδιώκει αυθεντικές εμπειρίες των εκπαιδευόμενων. Τις εμπειρίες αυτές τις αναζητούμε βγαίνοντας και από την όποια αίθουσα και από το όποιο

Διαβάστε περισσότερα

Ξεκλειδώνοντας «Το τελευταίο αίνιγμα»

Ξεκλειδώνοντας «Το τελευταίο αίνιγμα» Ημερομηνία 1/11/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://koukidaki.blogspot.gr/ Θεόφιλος Γιαννόπουλος http://koukidaki.blogspot.gr/2015/11/kseklidonontas-to-teleftaio-ainigma-theofilosgiannopoulos.html Ξεκλειδώνοντας

Διαβάστε περισσότερα

Oπου υπάρχουν άνθρωποι

Oπου υπάρχουν άνθρωποι Oπου υπάρχουν άνθρωποι Η Ταυτότητα Η ACT4 PEOPLE αποτελεί μια νέα Ελληνική Μη Κυβερνητική οργάνωση που παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους εκείνους «που δεν έχουν δικαίωμα στη Ζωή» όποιοι και αν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Α φ ά σ η. Φύλλα Εργασίας Α Φάσης. Α φάση: Εμείς και η γειτονιά μας ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου

Α φ ά σ η. Φύλλα Εργασίας Α Φάσης. Α φάση: Εμείς και η γειτονιά μας ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου Φύλλα Εργασίας Α Φάσης 33ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου Α φάση: Εμείς και η γειτονιά μας 61 Δραστηριότητα 1: Η γειτονιά μας! Αξιοποιήστε τις αισθήσεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας, για να αποτυπώσετε την

Διαβάστε περισσότερα

PHOTOVOICE. Κλειώ Κούτρα

PHOTOVOICE. Κλειώ Κούτρα PHOTOVOICE Κλειώ Κούτρα PHOTOVOICE ΤΙ ΕΙΝΑΙ PHOTOVOICE; ΓΙΑΤΊ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΉΣΕΤΕ; ΠΟΙΟΣ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΉΕΙ; ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ; ΠΏΣ ΜΠΟΡΕΊΤΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΉΣΕΤΕ PHOTOVOICE

Διαβάστε περισσότερα

της ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΑΒΕΡΚΙΟΥ Παιδαγωγός MEd, Εκπαίδευση Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος

της ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΑΒΕΡΚΙΟΥ Παιδαγωγός MEd, Εκπαίδευση Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος της ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΑΒΕΡΚΙΟΥ Παιδαγωγός MEd, Εκπαίδευση Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος Περιεχομένα Ενότητες δραστηριοτήτων Μικρή ιστορία για τη δημιουργικότητα Ποιος θέλει

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση και Αυτοαξιολόγηση Εκπαιδευομένων- Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού

Αξιολόγηση και Αυτοαξιολόγηση Εκπαιδευομένων- Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Αξιολόγηση και Αυτοαξιολόγηση Εκπαιδευομένων- Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Σεντελέ Αικατερίνη, Εκπαιδευτικός Β/θμιας Εκπαίδευσης ΠΡΟΛΟΓΟΣ Αξιολόγησα τους μαθητές μου θεωρώντας την αξιολόγηση σαν μια διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11 Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος 2017-11:11 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη Ο ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει περίπου

Διαβάστε περισσότερα

Τράπεζα θεμάτων Νέας Ελληνικής Γλώσσας Β Λυκείου GI_V_NEG_0_18247

Τράπεζα θεμάτων Νέας Ελληνικής Γλώσσας Β Λυκείου GI_V_NEG_0_18247 Τράπεζα θεμάτων Νέας Ελληνικής Γλώσσας Β Λυκείου GI_V_NEG_0_18247 Κείμενο [Η επίδραση της τηλεόρασης στην ανάγνωση] Ένα σημαντικό ερώτημα που αφορά τις σχέσεις τηλεόρασης και προτιμήσεων του κοινού συνδέεται

Διαβάστε περισσότερα

2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες 2.2.2 Ιστορική εξέλιξη τον µάνατζµεντ.

2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες 2.2.2 Ιστορική εξέλιξη τον µάνατζµεντ. 2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες Έχει παρατηρηθεί ότι δεν υπάρχει σαφής αντίληψη της σηµασίας του όρου "διοίκηση ή management επιχειρήσεων", ακόµη κι από άτοµα που

Διαβάστε περισσότερα

Οι Νέοι/ες και η στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι Νέοι/ες και η στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση Οι Νέοι/ες και η στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση VPRC Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 1/2 Ανάθεση: ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Σκοπός της έρευνας: Η διερεύνηση των απόψεων μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

«Τα Βήματα του Εστερναχ»

«Τα Βήματα του Εστερναχ» «Τα Βήματα του Εστερναχ» Τοποθέτηση του ΔΗΜ.ΓΚΟΥΝΤΟΠΟΥΛΟΥ στη παρουσίαση του βιβλίου ΑΛΕΚΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ-Λάρισα 16/1/2009 Κυρίες και κύριοι. Σε κάθε βιβλίο, μελέτη,διήγημα η ποίημα ο συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ Κυρίες και κύριοι Αγαπητοί εργαζόμενοι Φίλες και φίλοι Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ, στο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ. στην Έκφραση-Έκθεση Β Λυκείου Δεκέμβριος 2013

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ. στην Έκφραση-Έκθεση Β Λυκείου Δεκέμβριος 2013 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ στην Έκφραση-Έκθεση Β Λυκείου Δεκέμβριος 2013 Κείμενο Τηλεόραση και νέοι Η τηλεόραση επηρεάζει τις πεποιθήσεις, τις αξίες και τις συμπεριφορές των τηλεθεατών, δεν τους επηρεάζει όλους, όμως,

Διαβάστε περισσότερα

Εικονοαφηγήσεις (Photo Comics)

Εικονοαφηγήσεις (Photo Comics) 58 Εικονοαφηγήσεις (Photo Comics) Σωτήριος Δρομπόνης ΠΕ70 3 ο Δ.Σ. Μεγάρων Τάξη Γ Διάρκεια 4 διδακτικές ώρες Στόχοι Να γνωρίζουν οι μαθητές φυτά κατάλληλα για τη δημιουργία κήπου. Να γνωρίσουν εργαλεία

Διαβάστε περισσότερα

Ηγεσία. 12 ο Κεφάλαιο

Ηγεσία. 12 ο Κεφάλαιο Ηγεσία 12 ο Κεφάλαιο Μαθησιακοί στόχοι (1) Μετά τη μελέτη του κεφαλαίου, θα είστε σε θέση να: 1. Κατανοήσετε τι σημαίνει να είσαι ηγέτης. 2. Συνοψίσετε τι θέλουν οι άνθρωποι και τι χρειάζονται οι επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΤΑΞΗ: ΣΤ ΣΧ. ΕΤΟΣ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΤΑΞΗ: ΣΤ ΣΧ. ΕΤΟΣ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΤΑΞΗ: ΣΤ ΣΧ. ΕΤΟΣ:2012-13 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΣΧ. ΈΤΟΣ: 2012-13 ΤΑΞΗ: ΣΤ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Υπεύθυνος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑς ΤΟΥς ΕΦΗΒΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. Κουσερή Γεωργία

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑς ΤΟΥς ΕΦΗΒΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. Κουσερή Γεωργία ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑς ΤΟΥς ΕΦΗΒΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Κουσερή Γεωργία Φιλόλογος Δρ. Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ΚΕΡΚΥΡΑ ΜΑΙΟΣ 2017 Περιεχόμενα της παρουσίασης Το ιστορικό ερώτημα Το

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2016

ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2016 ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2016 ΘΕΜΑ Α1 ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ α) Απάντηση σελ. 66-67 σχολ. βιβλίου : «Και οι της χώρας.» β) Απάντηση σελ. 107-108 σχολ. βιβλίου : «Η Ελλάδα αυτό αποτέλεσμα.»

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥΣ;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥΣ; Η επαγγελματική ανάπτυξη και η ανθρώπινη ανάπτυξη συνδέονται. Η εξελικτική πορεία του ατόμου δεν κλείνει με την είσοδό του στο επάγγελμα ή σε έναν οργανισμό αλλά αντίθετα, την στιγμή εκείνη αρχίζει μία

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΧΤΕΛΙΔΗΣ, ΥΒΟΝ ΚΟΣΜΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΧΤΕΛΙΔΗΣ, ΥΒΟΝ ΚΟΣΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η παιδική ηλικία είναι ένα ζήτημα για το οποίο η κοινωνιολογία έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 έως σήμερα βρίσκεται υπό εξέλιξη ένα πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Η Καλλιτεχνική Αγωγή στην Εκπαίδευση Ιστορική διαδρομή

Η Καλλιτεχνική Αγωγή στην Εκπαίδευση Ιστορική διαδρομή Η Καλλιτεχνική Αγωγή στην Εκπαίδευση Ιστορική διαδρομή Επιμορφωτικό Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς 1 ης & 2 ης Εκπ. Περιφ. Καβάλας Δρ. Δρ. Θανάσης Διαλεκτόπουλος Η ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΙΣΤΟΡΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Διδακτική παρέμβαση 2-3 ωρών στο μάθημα της Λογοτεχνίας της Β Λυκείου και συγκεκριμένα στο κείμενο «Ζάβαλη Μάϊκω» του Στρατή Μυριβήλη με αξιοποίηση ΤΠΕ (χρήση αρχείων power point, διαδικτύου και

Διαβάστε περισσότερα

Η Επιστήµη της Κοινωνιολογίας

Η Επιστήµη της Κοινωνιολογίας ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Η Επιστήµη της Κοινωνιολογίας 1. Ορισµός και αντικείµενο της Κοινωνιολογίας 1.1. Κοινωνιολογία και κοινωνία Ερωτήσεις του τύπου «σωστό λάθος» Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις ως Σωστές ή Λανθασµένες,

Διαβάστε περισσότερα

14 Δυσκολίες μάθησης για την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και της εκπαιδευτικής πραγματικότητας. Έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες και αιτιολογίες για τις

14 Δυσκολίες μάθησης για την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και της εκπαιδευτικής πραγματικότητας. Έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες και αιτιολογίες για τις ΠΡΟΛΟΓΟΣ Οι δυσκολίες μάθησης των παιδιών συνεχίζουν να απασχολούν όλους όσοι ασχολούνται με την ανάπτυξη των παιδιών και με την εκπαίδευση. Τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι, μέσα στην τάξη τους, βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο. Με αγάπη Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου

Κείμενο. Με αγάπη Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου Κείμενο Αγαπητό μου παιδί Θέλω να σου μιλήσω για ένα φίλο που τρώγεται! Ένα φίλο που, όσο παράξενο κι αν σου φανεί, τον λένε βιβλίο. «Αυτός είναι σωστός βιβλιοφάγος» δε λέμε για όποιον διαβάζει πολλά βιβλία;

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Τερζίδης: Δεν υπάρχει το συναίσθημα της αυτοθυσίας αν μιλάμε για πραγματικά όνειρα

Χρήστος Τερζίδης: Δεν υπάρχει το συναίσθημα της αυτοθυσίας αν μιλάμε για πραγματικά όνειρα Χρήστος Τερζίδης: Δεν υπάρχει το συναίσθημα της αυτοθυσίας αν μιλάμε για πραγματικά όνειρα 21/04/2015 Το φως της λάμπας πάνω στο τραπέζι αχνοφέγγει για να βρίσκουν οι λέξεις πιο εύκολα το δρόμο τους μέσα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΑΡΩΓΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ 1) ΚΟΙΝΟΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ 2) ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ Ο Φιόντορ Ντοστογιέφσκι γεννήθηκε στη Μόσχα το 1821 και όταν ενηλικιώθηκε ακολούθησε στρατιωτική καριέρα. Γρήγορα όμως την εγκατέλειψε για να ασχοληθεί με την λογοτεχνία. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Μιχάλης Μακρή EFIAP. Copyright: 2013 Michalis Makri

Μιχάλης Μακρή EFIAP. Copyright: 2013 Michalis Makri Μιχάλης Μακρή EFIAP Copyright: 2013 Michalis Makri Copyright: 2013 Michalis Makri Less is more Less but better Copyright: 2013 Michalis Makri Ο μινιμαλισμός ορίζεται ως η εξάλειψη όλων των στοιχείων που

Διαβάστε περισσότερα

Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου :20

Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου :20 Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2015-22:20 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη «Μέσω της μυθοπλασίας, αποδίδω τη δικαιοσύνη που θα ήθελα να υπάρχει» μας αποκαλύπτει η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

1. Γένεση, καταβολές καιεξέλιξητηςπε

1. Γένεση, καταβολές καιεξέλιξητηςπε 1. Γένεση, καταβολές καιεξέλιξητηςπε Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση γεννιέται. Πότε; Η ΠΕ γεννιέται και διαµορφώνεται σε αυτόνοµο πεδίο στις δεκαετίες 1960 1970 Πώς; Προέρχεται από τη συνειδητοποίηση του

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ (ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΑ)

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ (ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΑ) 11 0 ΓΕΛ ΠΑΤΡΑΣ Σχ.2014-15 Τμήμα Α1 ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ (ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΑ) 1.Κριτήρια επιλογής θέματος Ενδιαφέρον περιεχόμενο Μας αρέσει αυτό το θέμα Είχαμε συνεργαστεί τα προηγούμενα χρόνια γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Το παιχνίδι των δοντιών

Το παιχνίδι των δοντιών Το παιχνίδι των δοντιών Ρία Φελεκίδου Εικόνες: Γεωργία Στύλου Εκπαιδευτικό υλικό από τη συγγραφέα του βιβλίου [1] EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ - ΤΑΞΙΔΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 6. ΧΩΡΟΣ

Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 6. ΧΩΡΟΣ Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 6. ΧΩΡΟΣ Ο καλλιτέχνης μπορεί να συμπεριλάβει ή να αγνοήσει τη διάσταση του χώρου στην απεικόνιση που εκτελεί. Όταν περιγράφει το βάθος του οπτικού πεδίου με διάφορους

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες:

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες: Πρόταση Διδασκαλίας Ενότητα: Τάξη: 7 η - Τέχνη: Μια γλώσσα για όλους, σε όλες τις εποχές Γ Γυμνασίου Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος Α: Στόχοι Οι μαθητές/ τριες: Να

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο μαθήματος 4 Προβολή ταινίας «Ρεμπέτικο» Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 2016

Σχέδιο μαθήματος 4 Προβολή ταινίας «Ρεμπέτικο» Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 2016 Σχέδιο μαθήματος 4 Προβολή ταινίας «Ρεμπέτικο» Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 2016 Η «ανάγνωση» της ταινίας Στόχοι: Η συνεργασία του εκπαιδευτικού με τους

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ - ΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ - ΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ - ΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Υπάρχει µεγάλη ποικιλία θεµάτων που θα µπορούσαν να δοθούν ως συνθετικές δηµιουργικές εργασίες. Όποιο θέµα όµως και να δοθεί, θα ήταν καλό να έχει ως στόχο τη στροφή του

Διαβάστε περισσότερα

Βασικοί κανόνες σύνθεσης στη φωτογραφία

Βασικοί κανόνες σύνθεσης στη φωτογραφία Βασικοί κανόνες σύνθεσης στη φωτογραφία Πάτρα, Δεκέμβρης 2012 Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στην τέχνη και την πληροφόρηση; Πώς μπορεί η φωτογραφία να είναι τέχνη, εάν είναι στενά συνδεδεμένη με την αυτόματη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΝΕΑ, 25/09/1997. ΕΛΛΗΝΙ ΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ Κάθε ηµέρα λύσεις Ανελέητος ανταγωνισµός

ΤΑ ΝΕΑ, 25/09/1997. ΕΛΛΗΝΙ ΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ Κάθε ηµέρα λύσεις Ανελέητος ανταγωνισµός ΤΑ ΝΕΑ, 25/09/1997 ΕΛΛΗΝΙ ΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ Κάθε ηµέρα λύσεις Ανελέητος ανταγωνισµός Άρωµα γυναίκας Κυρίες της Αυτοδιοίκησης Της ΝΑΤΑΣΑΣ ΜΠΑΣΤΕΑ ΗΛΙΚΙΑ: «"ΤΑ ΝΕΑ" έχουν πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Νίκος Πιλάβιος μιλάει στην Μαίρη Γκαζιάνη για τον «Παραμυθά» των βιβλίων του Πέμπτη, 07 Ιούνιος :11

Ο Νίκος Πιλάβιος μιλάει στην Μαίρη Γκαζιάνη για τον «Παραμυθά» των βιβλίων του Πέμπτη, 07 Ιούνιος :11 Ο Νίκος Πιλάβιος μιλάει στην Μαίρη Γκαζιάνη για τον «Παραμυθά» των βιβλίων του Πέμπτη, 07 Ιούνιος 2018-11:11 Από την Μαίρη Γκαζιάνη Είναι αδύνατον να μην γνωρίζει κάποιος τον «παραμυθά» Νίκο Πιλάβιο είτε

Διαβάστε περισσότερα

ένα φωτοευαισθητοποιημένο χαρτί από άλατα αργύρου. Ωστόσο, ο

ένα φωτοευαισθητοποιημένο χαρτί από άλατα αργύρου. Ωστόσο, ο Είναι γνωστό πως η φωτογραφία αποτελεί πλέον ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης εποχής καθώς κυριαρχεί τόσο στο διαδίκτυο και τα περιοδικά, όσο και στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων που απαθανατίζουν διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

Πένυ Παπαδάκη: «Οι άνθρωποι που αγαπούν το βιβλίο δεν επηρεάζονται από την κρίση» ΘΑΝΑΣΗΣ ΞΑΝΘΟΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Πένυ Παπαδάκη: «Οι άνθρωποι που αγαπούν το βιβλίο δεν επηρεάζονται από την κρίση» ΘΑΝΑΣΗΣ ΞΑΝΘΟΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 Πένυ Παπαδάκη: «Οι άνθρωποι που αγαπούν το βιβλίο δεν επηρεάζονται από την κρίση» ΘΑΝΑΣΗΣ ΞΑΝΘΟΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΟΤΑΝ ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΜΙΛΟΥΝ Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη σε μια εποικοδομητική συνέντευξη στο

Διαβάστε περισσότερα

Ελισάβετ Μουτζά(ν) Μαρτινέγκου «Αυτοβιογραφία»

Ελισάβετ Μουτζά(ν) Μαρτινέγκου «Αυτοβιογραφία» Ελισάβετ Μουτζά(ν) Μαρτινέγκου «Αυτοβιογραφία» Η πρώτη Ελληνίδα συγγραφέας γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1801 Είχε ιδιαίτερη έφεση στα γράµµατα και κατάφερε να µορφωθεί σχεδόν µόνη της Ξεχωρίζει από τους δασκάλους

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΚΥ ΤΣΑΛΑΜΑΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ

ΒΙΚΥ ΤΣΑΛΑΜΑΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ ΒΙΚΥ ΤΣΑΛΑΜΑΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ «Πλάθω τις εικόνες μου χαράζοντας κατευθείαν πάνω στο υλικό μου, όπως ο ζωγράφος σχεδιάζει ή πλάθει τις εικόνες του πάνω στον καμβά.» Η Βίκυ Τσαλαματά γεννήθηκε στην Αθήνα και

Διαβάστε περισσότερα

Αιτιολογική έκθεση. µεγάλων δυσκολιών που η κρίση έχει δηµιουργήσει στον εκδοτικό χώρο και στους

Αιτιολογική έκθεση. µεγάλων δυσκολιών που η κρίση έχει δηµιουργήσει στον εκδοτικό χώρο και στους Αιτιολογική έκθεση Η Επιτροπή Κρατικών Bραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης εργάστηκε για τα βραβεία του 2013, όπως και την προηγούµενη χρονιά, έχοντας επίγνωση α. των µεγάλων δυσκολιών που η κρίση έχει δηµιουργήσει

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικός µετασχηµατισµός:...

Κοινωνικός µετασχηµατισµός:... ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΓ ΟΟ Κοινωνικός Μετασχηµατισµός 1. Ο κοινωνικός µετασχηµατισµός 1.1. Γενικά Ερωτήσεις σύντοµης απάντησης Να προσδιορίσετε µε συντοµία το περιεχόµενο των παρακάτω όρων. Κοινωνικός σχηµατισµός:......

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού Σταύρος Κούλας Γραφίστας - Πώς ορίζεται το επάγγελμά σας, και ποιες είναι οι παραλλαγές του; H γραφιστική είναι ένα επάγγελμα που ορίζει τη σχέση του ανθρώπου

Διαβάστε περισσότερα

Για αυτό τον μήνα έχουμε συνέντευξη από μία αγαπημένη και πολυγραφότατη συγγραφέα που την αγαπήσαμε μέσα από τα βιβλία της!

Για αυτό τον μήνα έχουμε συνέντευξη από μία αγαπημένη και πολυγραφότατη συγγραφέα που την αγαπήσαμε μέσα από τα βιβλία της! Κυριακή, 2 Ιουλίου 2017 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ: ΓΙΩΤΑ ΦΩΤΟΥ Για αυτό τον μήνα έχουμε συνέντευξη από μία αγαπημένη και πολυγραφότατη συγγραφέα που την αγαπήσαμε μέσα από τα βιβλία της! Πείτε μας λίγα λόγια

Διαβάστε περισσότερα

Με ποιούς τρόπους μπορεί να αξιοποιηθεί η τέχνη ως μέσο διδασκαλίας της Ευρωπαϊκής Ιστορίας

Με ποιούς τρόπους μπορεί να αξιοποιηθεί η τέχνη ως μέσο διδασκαλίας της Ευρωπαϊκής Ιστορίας Με ποιούς τρόπους μπορεί να αξιοποιηθεί η τέχνη ως μέσο διδασκαλίας της Ευρωπαϊκής Ιστορίας Europe at Schools through Art and Simulation (EuropeStARTS) Δράσης KA1 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Jean Monnet

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ Διδασκαλία της λογοτεχνίας με τη μέθοδο project ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠ/ΚΟΣ: ΗΛΙΑΔΗ ΑΜΑΛΙΑ ΠΕ02, ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ-ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ: Απελευθέρωση του μαθητή αναγνώστη από το άγχος

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Πολίτης: «Τα καταφέραμε σε πιο δύσκολες εποχές, θα τα καταφέρουμε και τώρα»

Γιώργος Πολίτης: «Τα καταφέραμε σε πιο δύσκολες εποχές, θα τα καταφέρουμε και τώρα» Ο συγγραφέας στο νέο του βιβλίο παρουσιάζει μια ορθολογική θέαση της κρίσης Γιώργος Πολίτης: «Τα καταφέραμε σε πιο δύσκολες εποχές, θα τα καταφέρουμε και τώρα» 23 Jan 201611.00 ΜΕΓΕΝΘΥΝΣΗ Συνέντευξη στη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΡΘΡΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΡΘΡΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΡΘΡΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ. Το άρθρο αυτό έχει ως σκοπό την παράθεση των αποτελεσμάτων πάνω σε μια έρευνα με τίτλο, οι ιδέες των παιδιών σχετικά με το

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3 η - ΦΥΣΗ. Σήμερα (αρνητικά):

Ενότητα 3 η - ΦΥΣΗ. Σήμερα (αρνητικά): Ενότητα 3 η - ΦΥΣΗ Θετικά: μας ηρεμεί μας χαλαρώνει μας ψυχαγωγεί (ταξίδια, εκδρομές, συναντήσεις) μας παρέχει τα βασικά είδη διατροφής και επιβίωσης (αέρας, νερό, τροφή) Σήμερα (αρνητικά): Ο άνθρωπος:

Διαβάστε περισσότερα

Διαφωτισμός και διαμόρφωση των πολιτικών ιδεολογιών στην Ελλάδα

Διαφωτισμός και διαμόρφωση των πολιτικών ιδεολογιών στην Ελλάδα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διαφωτισμός και διαμόρφωση των πολιτικών ιδεολογιών στην Ελλάδα Ενότητα 10: Το φεμινιστικό κίνημα στην Ελλάδα Σπύρος Μαρκέτος Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ περιοδικό Tέταρτο, No.11, 03/1986, σελ.22-3 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ Η ρεαλιστική αναπαράσταση του κόσµου, επιδίωξη πολλών ζωγράφων από πολύ παλιά, κατορθώθηκε µε µοναδική επιτυχία µε την ανακάλυψη της

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ Ημερομηνία 10/3/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://www.in.gr Τζωρτζίνα Ντούτση http://www.in.gr/entertainment/book/interviews/article/?aid=1500064083 Νικόλ Μαντζικοπούλου: Το μυστικό για την επιτυχία είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήµατα. Πώς θα µπορούσε η προσέγγιση των εθνικών επετείων να αποτελέσει δηµιουργική διαδικασία µάθησης και να ενεργοποιήσει διαδικασίες σκέψης;

Ερωτήµατα. Πώς θα µπορούσε η προσέγγιση των εθνικών επετείων να αποτελέσει δηµιουργική διαδικασία µάθησης και να ενεργοποιήσει διαδικασίες σκέψης; ΕΘΝΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ Παραδοχές Εκπαίδευση ως μηχανισμός εθνικής διαπαιδαγώγησης. Καλλιέργεια εθνικής συνείδησης. Αίσθηση ομοιότητας στο εσωτερικό και διαφοράς στο εξωτερικό Αξιολόγηση ιεράρχηση εθνικών ομάδων.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαστάσεις της διαφορετικότητας Τα παιδιά προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ. Κόντου Έλενα. Μητρόπουλος Δημήτρης. Παπαθανασίου Ανθή. Παπακίτσος Αλέξανδρος. Πατρίκιος Σπύρος. Y.K: Κα.Περάκη

ΕΙΔΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ. Κόντου Έλενα. Μητρόπουλος Δημήτρης. Παπαθανασίου Ανθή. Παπακίτσος Αλέξανδρος. Πατρίκιος Σπύρος. Y.K: Κα.Περάκη ΕΙΔΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Κόντου Έλενα Μητρόπουλος Δημήτρης Παπαθανασίου Ανθή Παπακίτσος Αλέξανδρος Πατρίκιος Σπύρος Y.K: Κα.Περάκη 1 Περιεχόμενα Διαφημιστική φωτογραφία Φωτοειδησεογραφία (φωτορεπορτάζ) Αρχιτεκτονική

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαιδευτικό υλικό. Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού. Σημαία στον ορίζοντα

Eκπαιδευτικό υλικό. Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού. Σημαία στον ορίζοντα Eκπαιδευτικό υλικό Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού Σημαία στον ορίζοντα Α) Συζητάμε για εμάς με αφορμή το κείμενο. 1. Τι δώρο θα ονειρευόσουν εσύ να βρεις μέσα σε ένα κουτί; 2. Τι δώρο πιστεύεις ότι

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Γιατί είναι χρήσιμο το παρόν βιβλίο. Πώς να ζήσετε 150 χρόνια µε Υγεία

Εισαγωγή. Γιατί είναι χρήσιμο το παρόν βιβλίο. Πώς να ζήσετε 150 χρόνια µε Υγεία Εισαγωγή «Όποιος έχει υγεία, έχει ελπίδα. Και όποιος έχει ελπίδα, έχει τα πάντα.» Τόμας Κάρλαϊλ Γιατί είναι χρήσιμο το παρόν βιβλίο Ο πατέρας μου είναι γιατρός, ένας από τους καλύτερους παθολόγους που

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία Έρευνας Κοινωνικών Επιστημών

Μεθοδολογία Έρευνας Κοινωνικών Επιστημών Μεθοδολογία Έρευνας Κοινωνικών Επιστημών Dr. Anthony Montgomery Επίκουρος Καθηγητής Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής antmont@uom.gr Ποιός είναι ο σκοπός του μαθήματος μας? Στο τέλος του σημερινού μαθήματος,

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργώ ένα αστικό περιβαλλοντικό μονοπάτι

Δημιουργώ ένα αστικό περιβαλλοντικό μονοπάτι Δημιουργώ ένα αστικό περιβαλλοντικό μονοπάτι Εισηγητές /συντονιστές εργαστηρίων: Χρυσούλα Αθανασίου, Γιώργος Σλαυκίδης, Γιώργος Υφαντής, Κώστας Στυλιάδης, Νικολέτα Ριφάκη Επιμορφωτικό σεμινάριο: 22/10/2016

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 13 - Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης

Ενότητα 13 - Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης Ενότητα 13 - Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης Ιστορία Γ Γυμνασίου Απεικόνιση των γεγονότων στην Haymarket Square Σικάγο - Μάιος 1886 Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΤΕΧΝΗ. Μάριος Ρακόπουλος Κατερίνα Τσακίρη Κατερίνα Χούντσα Δημήτρης Τριτσετάκης Στέλιος Φραγκιαδάκης

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΤΕΧΝΗ. Μάριος Ρακόπουλος Κατερίνα Τσακίρη Κατερίνα Χούντσα Δημήτρης Τριτσετάκης Στέλιος Φραγκιαδάκης ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΤΕΧΝΗ Μάριος Ρακόπουλος Κατερίνα Τσακίρη Κατερίνα Χούντσα Δημήτρης Τριτσετάκης Στέλιος Φραγκιαδάκης ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ Η ΤΕΧΝΗ Η ΤΕΧΝΗ Μέσα από την ανάγκη του ανθρώπου

Διαβάστε περισσότερα

Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - I ΡΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞEΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚHΣ EΝΩΣΗΣ

Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - I ΡΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞEΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚHΣ EΝΩΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΓ Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - I ΡΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞEΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚHΣ EΝΩΣΗΣ ΩΣ ΤΟ 1941 100 Α. ΚΛΕΙΣΤΕΣ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (ενδεικτικά παραδείγµατα) Ερωτήσεις διαζευκτικής απάντησης ή του τύπου

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία της Ιστοριογραφίας

Ιστορία της Ιστοριογραφίας Ιστορία της Ιστοριογραφίας Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 2) Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Πολυμέρης Βόγλης Παραδοσιακή ιστοριογραφία Εδραιώνεται τον 19 ο αιώνα

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το μυθιστόρημα «Ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς» της Μαρούλας Κλιάφα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το μυθιστόρημα «Ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς» της Μαρούλας Κλιάφα Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το μυθιστόρημα «Ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς» της Μαρούλας Κλιάφα Προς τους αναγνώστες Στο σχολικό εγχειρίδιο Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α Γυμνασίου υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

21 Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Δρ. Νάσια Δακοπούλου

21 Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Δρ. Νάσια Δακοπούλου 21 Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Δρ. Νάσια Δακοπούλου Υποστήριξη στην αποτελεσματική διαχείριση του αναλυτικού προγράμματος μέσα από την υλοποίηση ενεργητικών διδακτικών τεχνικών. Γνωριμία

Διαβάστε περισσότερα

The Jobbies. 14ο ΓΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Project Β τριμήνου «Το επάγγελμα που επιλέγω» Αντωνιάδου Δέσποινα. Βάκουλης Παναγιώτης.

The Jobbies. 14ο ΓΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Project Β τριμήνου «Το επάγγελμα που επιλέγω» Αντωνιάδου Δέσποινα. Βάκουλης Παναγιώτης. The Jobbies 1ο ΓΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Project Β τριμήνου 2013-201 «Το επάγγελμα που επιλέγω» Αντωνιάδου Δέσποινα Βάκουλης Παναγιώτης Δοξάκης Δημήτρης Δρούγκας Στάθης Καρβουνίδης Χάρης Η επιρροή που ασκούν οι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΤΩΧΕΙΑ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ Με τον όρο φτώχεια αναφερόμαστε στην οικονομική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από έλλειψη επαρκών πόρων για την ικανοποίηση βασικών ανθρώπινων αναγκών. Το κατώφλι

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία για το μάθημα της Τεχνολογίας

Εργασία για το μάθημα της Τεχνολογίας Εργασία για το μάθημα της Τεχνολογίας Τίτλος : Πως η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει επηρεάσει την φωτογραφική τέχνη Ευγενία Μαρή Α2 Απρίλιος 2010 Εισαγωγή στο θέμα Ρόλος Φωτογραφίας ανά τους αιώνες. Έργο

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ Ημερομηνία 14/4/2015 Μέσο Συντάκτης Link www.thessalikipress.gr Θεοδώρα Τζανή http://www.thessalikipress.gr/eidiseis/biblio/e-stigmoula-einai-dunate-ste-thessalikepress.html MEAT INFO ''Η στιγμούλα είναι

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. Aν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

Η ελληνική οικονοµία ως µια αποτυχία της καπιταλιστικής πατριαρχίας & η επιλογή της δυστοπίας

Η ελληνική οικονοµία ως µια αποτυχία της καπιταλιστικής πατριαρχίας & η επιλογή της δυστοπίας 3ο Συνέδριο Επιστηµονικής Εταιρείας Πολιτικής Οικονοµίας «Η Ελληνική οικονοµία &ι ι η πολιτική των Μνηµονίων: κατάσταση & προοπτικές» Πάτρα, 14-15 15 Ιανουαρίου 2014 Η ελληνική οικονοµία ως µια αποτυχία

Διαβάστε περισσότερα

κέβιν κέβιν κέβιν κάρτερ ο κέβιν κάρτερ γεννήθηκε στη νότιο αφρική το 1960 το 1960 ήταν η χρονιά της σφαγής του σάρπβιλ

κέβιν κέβιν κέβιν κάρτερ ο κέβιν κάρτερ γεννήθηκε στη νότιο αφρική το 1960 το 1960 ήταν η χρονιά της σφαγής του σάρπβιλ κάρτερ ο κάρτερ γεννήθηκε στη νότιο αφρική το 1960 το 1960 ήταν η χρονιά της σφαγής του σάρπβιλ η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν κατά του απαρτχάιντ 69 άνθρωποι σκοτώθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΛΒΑΝΤΟΡ ΜΙΝΟΥΤΣΙΝ Άρθρο του για την οικογενειακή θεραπεία. (2016)

ΣΑΛΒΑΝΤΟΡ ΜΙΝΟΥΤΣΙΝ Άρθρο του για την οικογενειακή θεραπεία. (2016) https://www.hallofpeople.com/gr.php?user=μινούτσιν ΣΑΛΒΑΝΤΟΡ ΜΙΝΟΥΤΣΙΝ Άρθρο του για την οικογενειακή θεραπεία. (2016) Αναδημοσίευση από :psychοlοgynow.gr To κίνημα της οικογενειακής θεραπείας ξεκίνησε

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Χάρτινη αγκαλιά Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Εργασίες 1 α ) Κατά τη γνώμη μου, το βιβλίο που διαβάσαμε κρύβει στις σελίδες του βαθιά και πολύ σημαντικά μηνύματα, που η συγγραφέας θέλει να μεταδώσει

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικές και επαγγελματικές φιλοδοξίες μαθητών Β τάξης Λυκείων Δήμου Παπάγου Χολαργού

Εκπαιδευτικές και επαγγελματικές φιλοδοξίες μαθητών Β τάξης Λυκείων Δήμου Παπάγου Χολαργού Εκπαιδευτικές και επαγγελματικές φιλοδοξίες μαθητών Β τάξης Λυκείων Δήμου Παπάγου Χολαργού Στην εργασία που πραγματοποιήσαμε ενδιαφερθήκαμε για : Τις φιλοδοξίες των νέων Την κατανομή του χρόνου των νέων

Διαβάστε περισσότερα

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων Τίτλος βιβλίου: «Μέχρι το άπειρο κι ακόμα παραπέρα» Συγγραφέας: Άννα Κοντολέων Εκδόσεις: Πατάκη ΕΡΓΑΣΙΕΣ: 1. Ένας έφηβος, όπως είσαι εσύ, προσπαθεί

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ

Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ 4 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012 13 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΤΜΗΜΑ : Α4 ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΡΑΖΑΚΗ, ΜΑΡΙΑ ΜΕΡΑΜΒΕΛΙΩΤΑΚΗ, ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑ ΑΚΗ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ : ΕΥ. ΣΕΡ ΑΚΗ 1 Ο ρόλος του οίκου

Διαβάστε περισσότερα

B ΜΕΡΟΣ Προσεγγίσεις σε θέματα Οπτικοακουστικής Παιδείας ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

B ΜΕΡΟΣ Προσεγγίσεις σε θέματα Οπτικοακουστικής Παιδείας ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ B ΜΕΡΟΣ Προσεγγίσεις σε θέματα Οπτικοακουστικής Παιδείας ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 45 Παράρτημα Ημερολόγιο εκπαιδευτικών και κινηματογραφιστών Σχολική μονάδα:... Ημερομηνία και ώρα συνάντησης:... Συνάντηση εντός ή εκτός

Διαβάστε περισσότερα

Το Αληθινό, το Όμορφο και η απόλυτη σχέση τους με την Νοημοσύνη και τη Δημιουργία Σελ.1

Το Αληθινό, το Όμορφο και η απόλυτη σχέση τους με την Νοημοσύνη και τη Δημιουργία Σελ.1 Το Αληθινό, το Όμορφο και η απόλυτη σχέση τους με την Νοημοσύνη και τη Δημιουργία Σελ.1 (ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ - ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ) Μια σύνοψη: Κατανοώντας ορισμένες λέξεις και έννοιες προκύπτει μια ανυπολόγιστη αξία διαμορφώνεται

Διαβάστε περισσότερα

Σάββατο, 01 Ιουνίου 2002 ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΜΑ Α Α

Σάββατο, 01 Ιουνίου 2002 ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΜΑ Α Α Σάββατο, 01 Ιουνίου 2002 ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΜΑ Α Α ΘΕΜΑ Α1 α. Να περιγράψετε το πρόγραµµα του καθενός από τα παρακάτω πολιτικά κόµµατα: Ραλλικό Κόµµα Λαϊκό Κόµµα (1910) Σοσιαλιστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Αγαπητέ συνάδελφε, ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Κατ αρχάς θα πρέπει

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Αγαπητέ συνάδελφε, ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Κατ αρχάς θα πρέπει ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Αγαπητέ συνάδελφε, ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Κατ αρχάς θα πρέπει να σας πω ότι στο αρχείο μου έχω έγγραφη

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολογήστε την ικανότητα του μαθητή στην κατανόηση των προφορικών κειμένων και συγκεκριμένα να:

Αξιολογήστε την ικανότητα του μαθητή στην κατανόηση των προφορικών κειμένων και συγκεκριμένα να: Αξιολογήστε την ικανότητα του μαθητή στην κατανόηση των προφορικών κειμένων και συγκεκριμένα να: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΡΟΠΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Ανταποκρίνονται στην ακρόαση του προφορικού

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΡΤΣΩΤΑΣ Α 1 Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα ΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΡΤΣΩΤΑΣ Α 1 Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1 ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΡΤΣΩΤΑΣ Α 1 Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Τίτλος βιβλίου: «Παπούτσια με φτερά» Συγγραφέας: Παπαγιάννη Μαρία Εκδόσεις: Πατάκη ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1.Στο βιβλίο παρουσιάζονται δύο διαφορετικοί κόσμοι.

Διαβάστε περισσότερα