Μελέτη των Στάσεων των Μαθητών του Τοµέα Πληροφορικής των ΤΕΕ απέναντι στον Προγραµµατισµό των Υπολογιστών

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μελέτη των Στάσεων των Μαθητών του Τοµέα Πληροφορικής των ΤΕΕ απέναντι στον Προγραµµατισµό των Υπολογιστών"

Transcript

1 Μελέτη των Στάσεων των Μαθητών του Τοµέα Πληροφορικής των ΤΕΕ απέναντι στον Προγραµµατισµό των Υπολογιστών Παναγιώτα Παπαλεωνίδα, Θεόδωρος Μπεχράκης Τµήµα Ψυχολογίας, Πάντειο Πανεπιστήµιο ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η εργασία αυτή στηρίχθηκε σε έρευνα που πραγµατοποιήθηκε στο χώρο της δευτεροβάθµιας επαγγελµατικής εκπαίδευσης (ΤΕΕ) και αφορά τις αντιλήψεις των µαθητών του τοµέα Πληροφορικής- ικτύων ΗΥ για το γνωστικό αντικείµενο Προγραµµατισµός Υπολογιστών και τη διδασκαλία του. Παρουσιάζουµε τα αποτελέσµατα από την ενότητα του ερωτηµατολογίου τη σχετική µε τις στάσεις των µαθητών. Από την ανάλυση των απαντήσεων των µαθητών προκύπτει ότι η πλειονότητα διάκειται θετικά απέναντι στον Προγραµµατισµό. Η Παραγοντική Ανάλυση Αντιστοιχιών και η Ιεραρχική Ταξινόµηση ανέδειξαν διαφοροποιήσεις στις θετικές και τις αρνητικές στάσεις. Αυτές αφορούν τις διαστάσεις συναίσθηµα, δυσκολία, γνωστική ικανότητα και αξία - χρησιµότητα του Προγραµµατισµού, την κοινωνική και µορφωτική προέλευση των µαθητών, το φύλο, το βαθµό κατανόησης της ελληνικής ή/και της αγγλικής γλώσσας, την εξοικείωση µε τον ΗΥ και τον Προγραµµατισµό καθώς και τις προσδοκίες τους από το συγκεκριµένο γνωστικό αντικείµενο. ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙ ΙΑ: ιδασκαλία προγραµµατισµού υπολογιστών, Στάσεις µαθητών, Επαγγελµατική εκπαίδευση ΕΙΣΑΓΩΓΗ «Καθηγητές ακούτε ακόµα και τους πιο αδιάφορους µαθητές... Θα µάθετε πολλά!», είπε ένας µαθητής του 6 ου ΤΕΕ Πειραιά. Και πράγµατι, η έρευνα πραγµατοποιήθηκε για να δώσει τη δυνατότητα να «µιλήσουν» οι µαθητές, να εντοπιστούν τα προβλήµατα ώστε να παρέµβουµε -όπου µπορούµε- διορθωτικά. Είναι πολύ εύκολο να πέσει κανείς στη παγίδα τού να θεωρεί ότι γνωρίζει, στην «αυταπάτη της άµεσης γνώσης» όπως την αποκαλεί ο Π. Μπουρντιέ, µια και οι µαθητές, ιδίως για τους καθηγητές, είναι οικείοι και γνώριµοι λόγω της καθηµερινής επαφής µαζί τους... Επιλέξαµε την επαγγελµατική εκπαίδευση για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος αφορά την ιδιαιτερότητα του µαθητικού πληθυσµού της. Περιλαµβάνει κυρίως µαθητές µε χαµηλή κοινωνική ή/και µορφωτική προέλευση (χαµηλή επαγγελµατική και κοινωνική κατηγορία της οικογένειάς τους, χαµηλό εισόδηµα ή/και χαµηλό µορφωτικό επίπεδο Πρακτικά Εργασιών 3 ου Πανελλήνιου Συνεδρίου «ιδακτική της Πληροφορικής» Α. Τζιµογιάννης (επιµ.) Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου Κόρινθος, 7-9 Οκτωβρίου 2005

2 3 ο Πανελλήνιο Συνέδριο γονέων), µε χαµηλή αυτοεκτίµηση και περιορισµένες φιλοδοξίες κοινωνικής επιτυχίας. Στη σχολική τους καριέρα υπάρχουν συχνά χρονικές καθυστερήσεις (επανάληψη τάξης, διακοπή φοίτησης). Έχουν µάλλον χαµηλές επιδόσεις στα µαθήµατα και «κακή» σχέση µε το διάβασµα. Στην πλειοψηφία τους εργάζονται παράλληλα µε το σχολείο. Είναι µαθητές που έχουν υποστεί τον «αποκλεισµό» από το Ενιαίο Λύκειο και τις περαιτέρω σπουδές. Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι ο Προγραµµατισµός αποτελεί αυτόνοµο γνωστικό αντικείµενο και επιπλέον, από όσο γνωρίζουµε, δεν υπάρχει σχετική έρευνα. Θεωρήσαµε ιδιαίτερα ενδιαφέρον να µελετήσουµε τις απόψεις και τις στάσεις των µαθητών της επαγγελµατικής εκπαίδευσης, απέναντι σε ένα µάθηµα που θεωρείται «δύσκολο» αλλά που ταυτόχρονα µπορεί να αποτελέσει ένα «διανοητικό εργαλείο µεγάλης σηµασίας» (Σατρατζέµη, αγδιλέλης & Ευαγγελίδης 2002, Εφόπουλος, αγδιλέλης & Ευαγγελίδης 2004). Επιλέξαµε τον Προγραµµατισµό, διότι παρουσιάζει ως µάθηµα την ιδιαιτερότητα του περάσµατος από το «κάνω» στο «κάνω να κάνει» (Κόµης 2005) και ως εκ τούτου συντελεί στη συνειδητοποίηση των διαδικασιών της σκέψης και στην καλλιέργεια πολύτιµων µεταγνωστικών ικανοτήτων. Οι στάσεις των µαθητών απέναντι σε ένα µάθηµα εκφράζουν ένα γενικό προσανατολισµό θετικό ή αρνητικό, µια καταρχήν τοποθέτηση απέναντί του. Στην προκειµένη περίπτωση, υπόθεση εργασίας µας είναι ότι οι στάσεις απέναντι στον Προγραµµατισµό επηρεάζουν σηµαντικά τη διαδικασία εκµάθησής του. Η γνώση των πραγµατικών τους διαστάσεων εποµένως, µπορεί να συντελέσει στη δηµιουργία καλύτερων προϋποθέσεων διδασκαλίας και µάθησης. Στη διαδικασία της µάθησης ο συναισθηµατικός µε το γνωστικό τοµέα διαπλέκονται στενά. Ένας στόχος στον γνωστικό τοµέα έχει τον αντίστοιχο στο συναισθηµατικό και αντίστροφα. Ένα µεγάλο µέρος αυτού που ονοµάζουµε «καλή διδασκαλία» συνίσταται στην ικανότητα του δασκάλου να πετυχαίνει συναισθηµατικούς στόχους αµφισβητώντας τις σταθερές πεποιθήσεις των σπουδαστών και αναγκάζοντάς τους να καταλήξουν σε συµπεράσµατα (Bloom 1991). Το θετικό συναίσθηµα κατευθύνει το µαθητή στη µάθηση. εν µπορείς να µάθεις όταν πλησιάζεις τη γνώση µε φόβο. Θεραπεία πρέπει να είναι η ανάπτυξη νέας σχέσης, θετικής σχέσης µε το αντικείµενο, που µπορεί να βάλει το µαθητή σε θετική σχέση µε οτιδήποτε αναγνωρίζει ως όµοιο (Papert 1991). Από την άλλη, η επιτυχία σε ένα δύσκολο για το µαθητή έργο, γεννά αισθήµατα ικανότητας και εµπιστοσύνης στον εαυτό, που επιτρέπουν την επανάληψη της ενασχόλησης µε αυτό (Κωσταρίδου 1999). Οι αντιλήψεις τέλος του µαθητή για την αξία και χρησιµότητα που µπορεί να έχει ένα γνωστικό αντικείµενο στη ζωή του, επιδρούν τόσο στη διατήρηση του ενδιαφέροντός του γι αυτό, όσο και στην εκµάθησή του. Συµµεριζόµαστε την άποψη ότι στην εκπαίδευση το ζητούµενο είναι οι µαθητές να επιδίδονται σε έργα µάθησης για την αξία που αυτά έχουν και όχι για εξωτερικές αµοιβές (Κωσταρίδου 1999).

3 ιδακτική της Πληροφορικής Η ΕΡΕΥΝΑ Το δείγµα Η έρευνα διεξήχθη σε δεκατρία TEE (Τεχνικά Επαγγελµατικά Εκπαιδευτήρια) του νοµού Αττικής κατά τους µήνες Μάρτιο έως Ιούνιο Απευθύνθηκε σε 227 µαθητές της Β τάξης του τοµέα Πληροφορικής- ικτύων Η/Υ που είχαν διδαχθεί Προγραµµατισµό Υπολογιστών στη διάρκεια του έτους, µε στόχο να καταγράψει τις απόψεις και στάσεις τους σχετικά µε το αντικείµενο και τη διδασκαλία του µαθήµατος. Περιέλαβε συνεντεύξεις από αντιπροσωπευτικές οµάδες µαθητών και συµπλήρωση ερωτηµατολογίου από το σύνολο των µαθητών. Το ερωτηµατολόγιο Το ερωτηµατολόγιο αποτελείται από πέντε θεµατικές ενότητες: «Σπίτι-Οικογένεια», «ιαδικασία µάθησης», «Στάσεις απέναντι στον Προγραµµατισµό των Υπολογιστών», «Επιλογή ΤΕΕ-Επάγγελµα» και «Ελεύθερος χρόνος». Περιλαµβάνει συνολικά 118 ερωτήσεις, κλειστές και ανοικτές. Στην παρούσα εργασία αναλύουµε την ενότητα «Στάσεις απέναντι στον Προγραµµατισµό των Υπολογιστών», η οποία περιλαµβάνει 37 ερωτήσεις, εκ των οποίων 32 είναι κλειστές και 5 ανοικτές. Οι απαντήσεις των ανοικτών ερωτήσεων, µέσω της ανάλυσης του περιεχοµένου τους, κωδικοποιήθηκαν και κατηγοριοποιήθηκαν. Έτσι οι ανοικτές ερωτήσεις συµµετείχαν στην ανάλυση ως κατηγορικές µεταβλητές, µαζί µε τις κλειστές. Η ενότητα αυτή πραγµατεύεται τέσσερις διαστάσεις των στάσεων προς το γνωστικό αντικείµενο του Προγραµµατισµού Υπολογιστών: (1) το Συναίσθηµα, µε 12 ερωτήσεις που ερευνούν τα συναισθήµατα των µαθητών ως προς το µάθηµα, (2) τη Γνωστική Ικανότητα, µε 4 ερωτήσεις ως προς τις αντιλήψεις των µαθητών για τις απαραίτητες ικανότητες για την εκµάθησή του, (3) τη υσκολία, µε 8 ερωτήσεις για τη δυσκολία του και (4) την Αξία-Χρησιµότητα, µε 13 ερωτήσεις σχετικές µε την αξία και τη χρησιµότητά του στις σπουδές, το επάγγελµα και γενικότερα στη ζωή τους. Η ενότητα αυτή του ερωτηµατολογίου βασίστηκε στο εργαλείο «έρευνας διαθέσεων προς τη Στατιστική» SATS (Shau et al. 1992), το οποίο έχει χρησιµοποιηθεί από την Αναστασιάδου Σοφία, αφενός για τον «Προσδιορισµό των διαθέσεων των φοιτητών προς τη Στατιστική» (Αναστασιάδου 2000), αφετέρου για τη «ιερεύνηση των στάσεων των φοιτητών απέναντι στον Προγραµµατισµό Υπολογιστών» (Καράκος & Αναστασιάδου 2002). Αντικαταστήσαµε την επτάβαθµη κλίµακα Likert µε κλειστές ερωτήσεις µεταβλητού αριθµού απαντήσεων. Το τελευταίο έγινε, διότι από πιλοτική έρευνα διαπιστώσαµε ότι οι µαθητές επέλεγαν µε πιο συνειδητό τρόπο και µεγαλύτερη ευκολία την απάντηση που τους ταίριαζε, αν αυτή ήταν διατυπωµένη σε µορφή κειµένου αντί αριθµού. «Οι απαντήσεις είναι όπως µιλάµε, οπότε ο καθένας βρίσκει εύκολα κάτι που του ταιριάζει. Με τους αριθµούς δεν ξέρεις τι ακριβώς σηµαίνει αυτό που κυκλώνεις. Είναι πιο πιθανό να το συµπληρώσεις στην τύχη», είπε µια µαθήτρια.

4 3 ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Η ανάλυση περιλαµβάνει δύο επίπεδα. Στο πρώτο γίνεται Περιγραφική Στατιστική Ανάλυση των δεδοµένων και στο δεύτερο χρησιµοποιούνται µέθοδοι της Πολυδιάστατης Ανάλυσης εδοµένων: (1) Ανάλυση Πολλαπλών Αντιστοιχιών και (2) Ιεραρχική Ταξινόµηση. Περιγραφική Στατιστική Θα παρουσιάσουµε ορισµένα στοιχεία -υπό µορφή ραβδογραµµάτων- θέλοντας να δώσουµε µια εικόνα του µαθητικού πληθυσµού. Αυτά αφορούν τον τόπο γέννησης, το φύλο, το σχολικό ωράριο καθώς και την επαγγελµατική δραστηριότητα παράλληλα µε το σχολείο, η οποία είναι αξιοσηµείωτα µεγάλη (54%). Τόπος γέννησης Φύλο 72,69 61,67 38,33 6,48 12,50 4,17 4,17 Αττική Εκτός Αττικής Αλβανία Πρώην ΕΣΣ - Ανατολ. Άλλες χώρες εξωτ. Αγόρι Κορίτσι 62,56 Σχολικό ωράριο Επαγγελµατική δραστηριότητα παράλληλα µε το σχολείο 53,64 44,55 26,87 10,57 1,82 Πρωϊνό Απογευµατινό Εσπερινό ναι όχι δεν απαντώ Ανάλυση Πολλαπλών Αντιστοιχιών Η Ανάλυση Πολλαπλών Αντιστοιχιών είναι µια παραγοντική µέθοδος κατάλληλη για την επεξεργασία δεδοµένων που προέρχονται από έρευνες µε ερωτηµατολόγια, «αναντικατάστατη» στην περίπτωση που έχουµε κατηγορικές (ποιοτικές) µεταβλητές (Μπεχράκης 1999). Η ανάλυσή µας έγινε χρησιµοποιώντας το λογισµικό SPAD. Οι 37 ερωτήσεις που αφορούν τις Στάσεις απέναντι στον Προγραµµατισµό χρησιµοποιούνται ως κύριες µεταβλητές και οι ερωτήσεις των υπολοίπων ενοτήτων του ερωτηµατολογίου ως συµπληρωµατικές, για τον εµπλουτισµό της ερµηνείας των αξόνων. Οι δύο πρώτοι άξονες είναι οι βέλτιστοι για την απεικόνιση του νέφους των ατόµων του δείγµατός µας σε ένα χώρο δύο διαστάσεων (Σχήµα 1).

5 ιδακτική της Πληροφορικής Ο 1 ος παραγοντικός άξονας (λ1=0.2681, τ1=11.89), εκφράζει την αντίθεση ανάµεσα στους µαθητές που έχουν αρνητικές στάσεις (θετικός ηµιάξονας) και σε αυτούς που έχουν θετικές (αρνητικός ηµιάξονας). Χαρακτηρίζεται ως ο άξονας της στάσης. Πιο συγκεκριµένα, ως αρνητική στάση θεωρούµε µαθητές που: δεν κατάλαβαν τίποτα από το µάθηµα, δεν τους άρεσε τίποτα, το αντιµετώπισαν µε πολύ φόβο, δυσκολεύτηκαν πολύ, είχαν προβλήµατα στην κατανόηση που οφείλονται στον τρόπο σκέψης τους, θεωρούν ότι δεν θα τους βοηθήσει πουθενά και εκτιµούν ότι είναι µετρίως αναγκαία η διδασκαλία του στο σχολείο. Εποµένως από κάθε πλευρά (συναισθηµάτων, γνωστικής ικανότητας, δυσκολίας και αξίας), είναι αρνητικοί απέναντι στο γνωστικό αντικείµενο. Σχήµα 1: Παραγοντικό διάγραµµα δύο πρώτων αξόνων µε τις στάσεις µαθητών Ως θετική, µαθητές που: θεωρούν πολύ αναγκαία τη διδασκαλία του Προγραµµατισµού στο σχολείο, τους άρεσε πολύ, δεν τον αντιµετώπισαν µε φόβο, δεν δυσκολεύτηκαν καθόλου, δεν θεωρούν ότι ο τρόπος σκέψης τους τούς δηµιούργησε προβλήµατα στην κατανόηση, εκτιµούν ότι θα τους βοηθήσει σε σπουδές - δουλειά µαθήµατα - ζωή και ότι µπήκαν στο νόηµα. Εποµένως από κάθε πλευρά διάκεινται θετικά απέναντί του. Ο 2 ος παραγοντικός άξονας (λ2=0.1243, τ2=5.51), εκφράζει την κοινωνικοοικονοµική διαφοροποίηση των µαθητών. Στον µεν θετικό του ηµιάξονα παρατηρείται χαµηλή κοινωνική ή/και µορφωτική προέλευση και υψηλό ποσοστό αλλοδαπών (17-30%), στον δε αρνητικό του, υψηλότερη κοινωνική ή/και µορφωτική προέλευση και χαµηλό ποσοστό αλλοδαπών (7-16%). Χαρακτηρίζεται ως ο άξονας της κοινωνικής διαστρωµάτωσης (Σχήµα 2).

6 3 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σχήµα 2: Παραγοντικό διάγραµµα δύο πρώτων αξόνων µε τα κοινωνικοοικονοµικά χαρακτηριστικά των µαθητών Ιεραρχική ταξινόµηση Με την ιεραρχική ταξινόµηση δηµιουργείται ένα ιεραρχηµένο σύστηµα οµάδων ατόµων, µε οµοειδή χαρακτηριστικά. Το αποτέλεσµα είναι ένα δενδρόγραµµα στο οποίο απεικονίζονται οι διαδοχικές ενώσεις στοιχείων (Σχήµα 3). 5 19% 10% 21% 24% 27% Σχήµα 3: ενδρόγραµµα στάσεων απέναντι στον Προγραµµατισµό 5 οµάδες

7 ιδακτική της Πληροφορικής Επιλογή τελικής τοµής και περιγραφή οµάδων Η τοµή στο επίπεδο του 4 ου κόµβου του δενδρογράµµατος, αφενός αντιστοιχεί σε σηµαντική αύξηση του δείκτη αύξησης της ενδοοµαδικής αδράνειας (κριτήριο για καλή ταξινόµηση), αφετέρου δηµιουργεί µια ταξινόµηση σε πέντε οµάδες η οποία αποδεικνύεται ενδιαφέρουσα για τους σκοπούς της έρευνάς µας (Μπεχράκης 1999). Για τους λόγους αυτούς την επιλέγουµε ως τελική και θα περιγράψουµε την οµαδοποίηση που προκύπτει. Για την περιγραφή των οµάδων σηµαντικό ρόλο έπαιξαν οι χαρακτηριστικές απαντήσεις που µας έδωσε η Αυτόµατη Περιγραφή Οµάδων. Οι χαρακτηριστικές απαντήσεις προκύπτουν µε ένα µαθηµατικό κριτήριο που τις κατατάσσει ως προς τη δυνατότητά τους να χαρακτηρίσουν την κάθε οµάδα. Επίσης η δηµιουργία πινάκων διασταύρωσης µεταβλητών µε την οµαδοποίηση στην οποία καταλήξαµε, µας έδωσε τη δυνατότητα να έχουµε τα ποσοστά του συνόλου των απαντήσεων για κάθε οµάδα και να συµπληρώσουµε το προφίλ της. Παρατηρούνται δύο οµάδες µαθητών µε «πολύ θετικές» στάσεις απέναντι στον Προγραµµατισµό (41% του δείγµατος), δύο µε «πολύ αρνητικές» (35%) και µια µε «µετριοπαθώς θετικές» στάσεις (24%), βλέπε σχήµα 4. Η πλειονότητα των µαθητών διάκειται θετικά απέναντι στον Προγραµµατισµό, γεγονός κατ αρχήν αναµενόµενο, λόγω της σύνθεσης του δείγµατός µας (µαθητές τµηµάτων Πληροφορικής). Στις οµάδες µε θετικές στάσεις αναφέρεται η διευκόλυνση από τη χρήση λογικού διαγράµµατος καθώς και εκπαιδευτικού λογισµικού (Γλωσσοµάθεια). Σχήµα 4: Προβολή κέντρων οµάδων µε συµπληρωµατικά στοιχεία

8 3 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οι οµάδες µε τις «πολύ θετικές» στάσεις προβάλλονται στο αρνητικό τµήµα του 1 ου άξονα. Η 3 η µε έµφαση στα συναισθήµατα, τη δυσκολία και τη γνωστική ικανότητα και η 5 η µε έµφαση στην αξία - χρησιµότητα του Προγραµµατισµού. Και στις δύο, οι µαθητές θεωρούν ότι µπήκαν στο νόηµα του Προγραµµατισµού και ότι είναι πολύ αναγκαία η διδασκαλία του στο σχολείο. Στη µεν 3 η (αρνητικό τµήµα του 2 ου άξονα), οι µαθητές έχουν την υψηλότερη µορφωτική και κοινωνική προέλευση και το χαµηλότερο ποσοστό εργαζοµένων από όλες τις οµάδες. Τα µεγαλύτερα ποσοστά: φοίτησης σε πρωινά σχολεία, προσιδιάζουσας για την τάξη που φοιτούν ηλικίας και προϋπάρχουσας γνώσης Προγραµµατισµού. Είναι «καλοί» έως «πολύ καλοί» στον Προγραµµατισµό. Όλοι προσδοκούν να µάθουν «καινούρια πράγµατα» από το µάθηµα, θέλουν να συνεχίσουν στην Γ τάξη τον Προγραµµατισµό και σκοπεύουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους. εν αντιµετωπίζουν καθόλου προβλήµατα κατανόησης της χρησιµοποιούµενης στο σχολείο γλώσσας. Έχουν αποκτήσει ΗΥ από µικρή ηλικία, ασχολούνται µε τον Προγραµµατισµό ή/και το υλικό του υπολογιστή στο σπίτι, καθώς και µε διάβασµα βιβλίων και περιοδικών Πληροφορικής. Στη δε 5 η (θετικό τµήµα του 2 ου άξονα), οι µαθητές έχουν σχετικά χαµηλή κοινωνική και µορφωτική προέλευση, το υψηλότερο ποσοστό εργαζοµένων και σηµαντικό ποσοστό αλλοδαπών. Μεγάλο ποσοστό φοίτησης σε απογευµατινά και εσπερινά σχολεία και το µεγαλύτερο µε ηλικία ετών. Στην πλειοψηφία τους διδάσκονται για πρώτη φορά Προγραµµατισµό και θα ήθελαν να είχαν αρχίσει από την Α τάξη. Είναι «µέτριοι» έως «καλοί», προσδοκούν κυρίως να µάθουν «καινούρια πράγµατα», και χαρακτηρίζουν σηµαντικά θετικό το κλίµα στην τάξη. Έχουν µικρή δυσκολία στην κατανόηση της γλώσσας που χρησιµοποιείται στο σχολείο. Απέκτησαν σε µεγάλη ηλικία υπολογιστή. Παρατηρούνται τα µεγαλύτερα ποσοστά ασχολίας ανθρώπων του στενού τους περιβάλλον µε τον ΗΥ και προσωπικής µελέτης στο σπίτι. Οι οµάδες µε τις «πολύ αρνητικές» στάσεις προβάλλονται στο θετικό τµήµα του 1 ου άξονα. Η 1 η µε έµφαση στη δυσκολία, τα συναισθήµατα και τη γνωστική ικανότητα και η 2 η µε έµφαση στην αξία - χρησιµότητα του Προγραµµατισµού. Και στις δύο, υπερισχύουν οι µαθητές που κάνουν για πρώτη φορά Προγραµµατισµό, θεωρούν µετρίως αναγκαία τη διδασκαλία του και εκτιµούν από αδιάφορο έως αρνητικό το κλίµα στην τάξη τους. Περίπου οι µισοί εργάζονται και σηµαντικά ποσοστά φοιτούν σε απογευµατινά και εσπερινά σχολεία. Πιο αναλυτικά, στη µεν 1 η οµάδα (θετικό τµήµα του 2 ου άξονα), έχουµε µαθητές µε χαµηλή κοινωνική και µορφωτική προέλευση και αρκετά σηµαντικό ποσοστό αλλοδαπών. Αντιµετωπίζουν έντονα προβλήµατα µε την κατανόηση της γλώσσας. εν είναι εξοικειωµένοι µε τον υπολογιστή, είναι «πολύ αδύνατοι» στον Προγραµµατισµό και προσδοκούν µόνο «να περάσουν». Το 1/3 έχει επαναλάβει κάποια τάξη, σκέφτονται ότι µετά το ΤΕΕ θα εργαστούν ή θα πάνε σε ΙΕΚ. Σηµαντικό ποσοστό δεν έχει δικό του ΗΥ και δεν ασχολείται καθόλου µε το µάθηµα. Θεωρούν ότι δεν κατάλαβαν τίποτα από το µάθηµα.

9 ιδακτική της Πληροφορικής Στη δε 2 η (αρνητικό τµήµα του 2 ου άξονα), µαθητές µε αρκετά υψηλή κοινωνική και µορφωτική προέλευση και το µικρότερο ποσοστό αλλοδαπών. εν αντιµετωπίζουν προβλήµατα κατανόησης της γλώσσας. Είναι πιο εξοικειωµένοι µε τους υπολογιστές, είναι «αδύνατοι» έως «µέτριοι» στον Προγραµµατισµό (ενώ στα Μαθηµατικά είναι «καλοί» έως «πολύ καλοί») και αυτό που προσδοκούν από το µάθηµα είναι «να πάρουν καλό βαθµό». Συναντάµε το µεγαλύτερο ποσοστό αγοριών, καθώς και µαθητών που έχουν επαναλάβει κάποια τάξη ή/και έχουν πάρει απολυτήριο της Α Ενιαίου Λυκείου. Η οµάδα µε τις «µετριοπαθώς θετικές» στάσεις (4 η ), βρίσκεται µεταξύ θετικού και αρνητικού τµήµατος του 1 ου άξονα και στο θετικό τµήµα του 2 ου. Χαρακτηρίζεται από µέτριο άγχος για τις εξετάσεις και φόβο, µέτρια δυσκολία, µη ικανοποιητική γνωστική ικανότητα (προβλήµατα τρόπου σκέψης), παράλληλα µε αρκετή ευχαρίστηση, ικανοποίηση και χαρά δηµιουργίας. Η εκτίµηση τους για την αξία του Προγραµµατισµού είναι ότι θα τους βοηθήσει σε ενδεχόµενες σπουδές και εργασία του τοµέα Πληροφορικής και ότι τους δίνει τη δυνατότητα απόκτησης ιδιαίτερων ικανοτήτων σκέψης. Προσδοκούν από το µάθηµα «να πάρουν καλό βαθµό» και να µάθουν «καινούρια πράγµατα». Θεωρούν ότι πήραν µια ιδέα από Προγραµµατισµό. Έχουµε το σηµαντικότερο ποσοστό µαθητών που απέκτησαν ΗΥ σε µεγάλη ηλικία ή που δεν έχουν καθόλου. ιδάχθηκαν για πρώτη φορά Προγραµµατισµό, θα ήθελαν όµως να είχαν διδαχθεί και στην Α τάξη. Είναι επιµελείς και «µέτριοι» µαθητές. Έχουν χαµηλή κοινωνική και µορφωτική προέλευση και σηµαντικό ποσοστό αλλοδαπών. Είναι η µόνη οµάδα στην οποία πλειοψηφούν τα κορίτσια και οι στάσεις τους φαίνεται ότι έχουν σχέση και µε το φύλο τους. Παρά τη δυσκολία, το φόβο και το άγχος, ένοιωσαν ικανοποίηση διότι ανακάλυψαν δυνάµεις σε ένα «αντρικό» τοµέα. Επίσης, παρά το ότι έχουν σχετικά ικανοποιητική επίδοση, «κατηγορούν» τις ικανότητές τους, αντιλαµβάνονται τον εαυτό τους ως λιγότερο ικανό από τα αγόρια (Siegler 2002). Ενδεικτική είναι και η σηµαντική «παρουσία» του άγχους στις εξετάσεις για το λόγο ότι τα κορίτσια είναι πιο ευαίσθητα στην κρίση των άλλων (Κωσταρίδου 1999). ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Συνοψίζοντας θα θέλαµε να επισηµάνουµε ότι από την έρευνα που πραγµατοποιήθηκε, µε αντικείµενο τις στάσεις των µαθητών Πληροφορικής των ΤΕΕ για τον Προγραµµατισµό Υπολογιστών, αναδύονται ζητήµατα τα οποία έχουν απασχολήσει και άλλους ερευνητές όπως το θέµα της σχέσης των στάσεων καθώς και της κοινωνικής και µορφωτικής προέλευσης µε την επίδοση. Επίσης το θέµα των διαφορών φύλου στην προσέγγιση του ΗΥ και του Προγραµµατισµού (Αναστασιάδου 2000, Φραγκουδάκη 1985, Κορδάκη 2004). Η συγκεκριµένη όµως, φέρνει στο φως άγνωστες πτυχές ενός µαθητικού πληθυσµού µε µεγάλες διαφοροποιήσεις από αυτόν της γενικής εκπαίδευσης και ο οποίος έχει συγκεντρώσει µικρό ερευνητικό ενδιαφέρον. Από την έρευνά µας προκύπτει άµεση σχέση των στάσεων µε την επίδοση. Ειδικότερα στις οµάδες των «πολύ αδύνατων» και των «πολύ καλών», κυριαρχούν οι διαστάσεις: δυσκολία, συναίσθηµα και γνωστική ικανότητα. Πολύ χαρακτηριστική είναι

10 3 ο Πανελλήνιο Συνέδριο και η σηµαντική παρουσία του αισθήµατος της «ικανοποίησης και χαράς δηµιουργίας» στις οµάδες θετικών στάσεων και ταυτόχρονα χαµηλής κοινωνικής προέλευσης. ιαφαίνεται ότι υπάρχει σύνδεση της κοινωνικής ή/και µορφωτικής προέλευσης µε την επίδοση των µαθητών. Αξίζει να υπογραµµίσουµε την ιδιαίτερη σηµασία του επαγγέλµατος και της µόρφωσης της µητέρας. Η οµάδα των «πολύ αδύνατων» µαθητών έχει το µεγαλύτερο ποσοστό µητέρων µε «επάγγελµα» τα οικιακά καθώς και απασχολούµενων σε χειρωνακτικές - ανειδίκευτες εργασίες. Αντίθετα η οµάδα των «πολύ καλών» έχει το µικρότερο ποσοστό µητέρων µε «επάγγελµα» τα οικιακά, το µεγαλύτερο αποφοίτων ΑΕΙ καθώς και απασχολούµενων σε επιστηµονικά επαγγέλµατα. Τέλος ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύγκριση των οµάδων των οποίων η στάση καθορίζεται κυρίως από τη διάσταση της αξίας - χρησιµότητας του Προγραµµατισµού. Η 2 η που έχει πολύ αρνητική στάση, έχει υψηλή κοινωνική προέλευση και περιλαµβάνει «αδύνατους» µαθητές που έχουν «δοκιµάσει» να φοιτήσουν στο Ενιαίο πριν πάνε στο ΤΕΕ. Η απαξία τους για το µάθηµα θεωρούµε ότι οφείλεται στο ότι δεν εξαρτούν σε τόσο µεγάλο βαθµό το µέλλον τους από τις σπουδές τους στο ΤΕΕ, σε αντίθεση µε την 5 η που χαρακτηρίζεται από ανεπιφύλακτα θετική άποψη για την αξία του Προγραµµατισµού και η οποία θεωρούµε ότι οφείλεται στο ότι προσβλέπει σε µελλοντικό όφελος από τη φοίτηση στο ΤΕΕ. Πρόκειται για µαθητές µε σχετικά χαµηλή κοινωνική προέλευση, εργαζόµενους, που εκτιµούµε ότι επέλεξαν πιο συνειδητά τις σπουδές Πληροφορικής στο ΤΕΕ για να βελτιώσουν το εργασιακό τους µέλλον. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Bloom B. S. & Krathwohl D. R. (1991), Ταξινοµία διδακτικών στόχων, Τόµος Β, Συναισθηµατικός τοµέας, Θεσσαλονίκη: Κώδικας Papert S. (1991), Νοητικές θύελλες. Παιδιά, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και δυναµικές ιδέες, Αθήνα: Οδυσσέας Shau C., Dauphine T. L., Del Vecchio A. & Stenvens S. (1992), Survey of attitudes toward statistics (SATS), Unpublished manuscript, University of New Mexico Siegler R. (2002), Πώς σκέφτονται τα παιδιά, Αθήνα: Gutenberg Αναστασιάδου Σ. (2000), Προσδιορισµός των διαθέσεων των φοιτητών προς τη Στατιστική µε µεθόδους της Πολυδιάστατης Στατιστικής Ανάλυσης, ιδακτορική διατριβή, Πανεπιστήµιο Μακεδονίας αγλιλέλης Β., Παυλοπούλου Κ. & Τρίγγα Π. (1998), ιδακτική: Μέθοδοι και Εφαρµογές, Αθήνα: Μπένος Εφόπουλος Β., αγδιλέλης Β. & Ευαγγελίδης Γ. (2004), Ένα περιβάλλον για τη συστηµατική διδασκαλία του προγραµµατισµού σε αρχάριους, στο Γρηγοριάδου Μ., Ράπτης Α., Βοσνιάδου Σ., Κυνηγός Χ. (επιµ.), Πρακτικά 4 ου Πανελλήνιου συνεδρίου µε διεθνή συµµετοχή «Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση», Τόµος Β, , Αθήνα: Νέες Τεχνολογίες Καράκος Α. & Αναστασιάδου Σ. (2002), Έρευνα των στάσεων των φοιτητών απέναντι στον προγραµµατισµό των υπολογιστών µε τη βοήθεια της AFC, Πρακτικά 15 ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Στατιστικής, Τόµος Α, , Ιωάννινα

11 ιδακτική της Πληροφορικής Κόµης Β. (2005), Εισαγωγή στη ιδακτική της Πληροφορικής, Αθήνα: Κλειδάριθµος Κορδάκη Μ. (2004), ιαφορές φύλου στη διδασκαλία της Πληροφορικής: αντιλήψεις υποψηφίων µηχανικών Πληροφορικής, στο Μ. Γρηγοριάδου, Α. Ράπτης, Σ. Βοσνιάδου & Χ. Κυνηγός (επιµ.), Πρακτικά 4 ου Πανελλήνιου Συνεδρίου µε διεθνή συµµετοχή «Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση», Τόµος Β, , Αθήνα: Νέες Τεχνολογίες Κωσταρίδου- Ευκλείδη Α. (1999), Ψυχολογία κινήτρων, Ελληνικά Γράµµατα, Αθήνα Μπεχράκης Θ. (1999), Πολυδιάστατη Ανάλυση εδοµένων. Μέθοδοι και Εφαρµογές, Αθήνα: Λιβάνης «Νέα Σύνορα» Σατρατζέµη Μ., αγλιλέλης Β. & Ευαγγελίδης Γ. (2002), Μια εναλλακτική πρόταση διδασκαλίας του προγραµµατισµού στη δευτεροβάθµια εκπαίδευση, στο ηµητρακοπούλου Α. (επιµ.), Πρακτικά 3ου Πανελλήνιου συνεδρίου µε διεθνή συµµετοχή Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση, Τόµος Α, , Ρόδος: Καστανιώτης Φραγκουδάκη Α. (1985), Κοινωνιολογία της εκπαίδευσης. Θεωρίες για την κοινωνική ανισότητα στο σχολείο, Αθήνα: Παπαζήσης

4.2 Μελέτη Επίδρασης Επεξηγηματικών Μεταβλητών

4.2 Μελέτη Επίδρασης Επεξηγηματικών Μεταβλητών 4.2 Μελέτη Επίδρασης Επεξηγηματικών Μεταβλητών Στο προηγούμενο κεφάλαιο (4.1) παρουσιάστηκαν τα βασικά αποτελέσματα της έρευνάς μας σχετικά με την άποψη, στάση και αντίληψη των μαθητών γύρω από θέματα

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Εκπαιδευτική Σχέση: Απόψεις και Στάσεις των Μαθητών του Τομέα Πληροφορικής της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Εκπαιδευτική Σχέση: Απόψεις και Στάσεις των Μαθητών του Τομέα Πληροφορικής της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Εκπαιδευτική Διαδικασία και Εκπαιδευτική Σχέση: Απόψεις και Στάσεις των Μαθητών του Τομέα Πληροφορικής της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Π. Παπαλεωνίδα 1, Θ. Μπεχράκης 2 1 Εκπαιδευτικός Υπ. Διδάκτωρ, 2 Αναπληρωτής

Διαβάστε περισσότερα

2000-2006 ( 2) 4, 4.1, 4.1.1, 4.1.1.

2000-2006 ( 2) 4, 4.1, 4.1.1, 4.1.1. 2000-2006 ( 2) 4, 4.1, 4.1.1, 4.1.1. : - :. : : ( /,, ) :...., -, -.,,... 1.,, 2,,,....,,,...,, 2008 1. 2. - : On Demand 1. 9 2. 9 2.1 9 2.2 11 2.3 14 3. 16 3.1 16 3.1.1 16 3.1.1. 16 3.1.1. 25 3.1.2 26

Διαβάστε περισσότερα

Παράγοντες που επηρεάζουν την εκµάθηση των µαθηµατικών από τους µαθητές του Λυκείου

Παράγοντες που επηρεάζουν την εκµάθηση των µαθηµατικών από τους µαθητές του Λυκείου ΤΕΤΡΑ ΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ, ΤΕΥΧΟΣ 15 (σσ. 111-121) DATA ANALYSIS BULLETIN, ISSUE 15 (pp. 111-121) Παράγοντες που επηρεάζουν την εκµάθηση των µαθηµατικών από τους µαθητές του Λυκείου Σπύρος Παπαγεωργάκης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ 17 ΠΡΟΛΟΓΟΣ 19 ΠΡΟΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ 25 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 27

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ 17 ΠΡΟΛΟΓΟΣ 19 ΠΡΟΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ 25 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 27 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ 17 ΠΡΟΛΟΓΟΣ 19 ΠΡΟΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ 25 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 27 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ 37 1.1. Λειτουργικός ορισµός των εννοιών 38 1.1.1. Λειτουργικός ορισµός της έννοιας παλιννοστούντες 38 1.1.2.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Ελληνικό Στατιστικό Ινστιτούτο Πρακτικά 18 ου Πανελληνίου Συνεδρίου Στατιστικής (2005) σελ.49-54 ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ελληνικό Στατιστικό Ινστιτούτο Πρακτικά 20 ου Πανελληνίου Συνεδρίου Στατιστικής (2007), σελ 321-328 ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Παναγιώτα

Διαβάστε περισσότερα

Φύλο και διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών

Φύλο και διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών Πηγή: Δημάκη, Α. Χαϊτοπούλου, Ι. Παπαπάνου, Ι. Ραβάνης, Κ. Φύλο και διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών: μια ποιοτική προσέγγιση αντιλήψεων μελλοντικών νηπιαγωγών. Στο Π. Κουμαράς & Φ. Σέρογλου (επιμ.). (2008).

Διαβάστε περισσότερα

Είδαμε τη βαθμολογία των μαθητών στα Μαθηματικά της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Ας δούμε τώρα πώς οι ίδιοι οι μαθητές αντιμετωπίζουν τα Μαθηματικά.

Είδαμε τη βαθμολογία των μαθητών στα Μαθηματικά της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Ας δούμε τώρα πώς οι ίδιοι οι μαθητές αντιμετωπίζουν τα Μαθηματικά. Γ. Οι μαθητές και τα Μαθηματικά. Είδαμε τη βαθμολογία των μαθητών στα Μαθηματικά της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Ας δούμε τώρα πώς οι ίδιοι οι μαθητές αντιμετωπίζουν τα Μαθηματικά. ΠΙΝΑΚΑΣ 55 Στάση

Διαβάστε περισσότερα

ιαχρονική Μελέτη των Στάσεων Φοιτητών απέναντι στον Προγραµµατισµό των Υπολογιστών

ιαχρονική Μελέτη των Στάσεων Φοιτητών απέναντι στον Προγραµµατισµό των Υπολογιστών ιαχρονική Μελέτη των Στάσεων Φοιτητών απέναντι στον Προγραµµατισµό των Υπολογιστών Καράκος Αλέξανδρος Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης karakos@ee.duth.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ 556 3 Ο ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ Ματούλας Γεώργιος άσκαλος Σ Ευξινούπολης

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. ΠΡΟΛΟΓΟΣ (Παντελής Γεωργογιάννης) 19

Περιεχόμενα. ΠΡΟΛΟΓΟΣ (Παντελής Γεωργογιάννης) 19 έσπω Κυπριανού 5 Περιεχόμενα ΠΡΟΛΟΓΟΣ (Παντελής Γεωργογιάννης) 19 ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 23 ιατύπωση του προβλήµατος 25 Οριοθέτηση του προβλήµατος 28 Αναγκαιότητα και χρησιµότητα της έρευνας 29 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία

Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία Συμμετοχή στο Πρόγραμμα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΕΡΕΥΝΑΣ-ΔΡΑΣΗΣ Σχολική χρονιά: 2015-2016 ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οι µαθητές δήλωσαν ολογράφως το σχολείο τους. Τα δεδοµένα κωδικοποιήθηκαν ως εξής : ΠΙΝΑΚΑΣ 1

Οι µαθητές δήλωσαν ολογράφως το σχολείο τους. Τα δεδοµένα κωδικοποιήθηκαν ως εξής : ΠΙΝΑΚΑΣ 1 3 ΙΙ. ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΤΑ Ε ΟΜΕΝΑ. Σχολείο Οι µαθητές δήλωσαν ολογράφως το σχολείο τους. Τα δεδοµένα κωδικοποιήθηκαν ως εξής : ΠΙΝΑΚΑΣ 1 Συχνότητα Γυµνάσιο 773 37.93% Λύκειο 1006 49.36% ΤΕΕ 259 12.71%

Διαβάστε περισσότερα

Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας

Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας 1 2 Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας μας, διεξήγαγε έρευνα ανάμεσα στους συμμαθητές μας.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Διπλωματική Εργασία ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΙΛΚΟΥ Επιβλέπων καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

Μαθητές και πολιτισµική ετερότητα: Εµπειρίες, αντιλήψεις και στάσεις των µαθητών απέναντι στο διαφορετικό 2. Ιωάννινα 2004

Μαθητές και πολιτισµική ετερότητα: Εµπειρίες, αντιλήψεις και στάσεις των µαθητών απέναντι στο διαφορετικό 2. Ιωάννινα 2004 Αθανάσιος E. Γκότοβος 1 Μαθητές και πολιτισµική ετερότητα: Εµπειρίες, αντιλήψεις και στάσεις των µαθητών απέναντι στο διαφορετικό 2 Ιωάννινα 2004 1 Για τις επιστηµονικές θέσεις και απόψεις που διατυπώνονται

Διαβάστε περισσότερα

Η Πληροφορική στη ευτεροβάθµια Εκπαίδευση: Προγράµµατα Σπουδών, ιδακτικές Προσεγγίσεις, Επιµόρφωση Εκπαιδευτικών

Η Πληροφορική στη ευτεροβάθµια Εκπαίδευση: Προγράµµατα Σπουδών, ιδακτικές Προσεγγίσεις, Επιµόρφωση Εκπαιδευτικών Η Πληροφορική στη ευτεροβάθµια Εκπαίδευση: Προγράµµατα Σπουδών, ιδακτικές Προσεγγίσεις, Επιµόρφωση Εκπαιδευτικών Μαρία Γρηγοριάδου 1, Βασίλειος αγδιλέλης 2, Γεώργιος Παπαδόπουλος 3, Παύλος Σπυράκης 4,

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση Προγράμματος Αλφαβητισμού στο Γυμνάσιο Πρώτο Έτος Αξιολόγησης (Ιούλιος 2009)

Αξιολόγηση Προγράμματος Αλφαβητισμού στο Γυμνάσιο Πρώτο Έτος Αξιολόγησης (Ιούλιος 2009) Αξιολόγηση Προγράμματος Αλφαβητισμού στο Γυμνάσιο Πρώτο Έτος Αξιολόγησης (Ιούλιος 2009) 1. Ταυτότητα της Έρευνας Το πρόβλημα του λειτουργικού αναλφαβητισμού στην Κύπρο στις ηλικίες των 12 με 15 χρόνων

Διαβάστε περισσότερα

Οι Νέοι/ες και η στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι Νέοι/ες και η στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση Οι Νέοι/ες και η στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση VPRC Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 1/2 Ανάθεση: ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Σκοπός της έρευνας: Η διερεύνηση των απόψεων μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος του Γιώργου Τσιάκαλου 25. ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ Εισαγωγή 29

Πρόλογος του Γιώργου Τσιάκαλου 25. ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ Εισαγωγή 29 Περιεχόµενα Πρόλογος του Γιώργου Τσιάκαλου 25 ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ Εισαγωγή 29 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Κοινωνικός αποκλεισµός και εκπαίδευση Θεωρητικές προσεγγίσεις 30 1.1 Κοινωνικός αποκλεισµός 30 1.1.1 Η εκπαίδευση ως παράγοντας

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο για Μαθητές Σχετικά με την Επιχειρηματικότητα

Ερωτηματολόγιο για Μαθητές Σχετικά με την Επιχειρηματικότητα Ερωτηματολόγιο για Μαθητές Σχετικά με την Επιχειρηματικότητα. *Obrigatório 1. 1. Ηλικία: * 15 16 17 18 19 + 2. 2. Σχολική τάξη: * 1η επαγγελματικού λυκείου 2η επαγγελματικού λυκείου 3η επαγγελματικού λυκείου

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγικές εφαρμογές Η/Υ. Μάθημα 1 ο

Παιδαγωγικές εφαρμογές Η/Υ. Μάθημα 1 ο Παιδαγωγικές εφαρμογές Η/Υ Μάθημα 1 ο 14/3/2011 Περίγραμμα και περιεχόμενο του μαθήματος Μάθηση με την αξιοποίηση του Η/Υ ή τις ΤΠΕ Θεωρίες μάθησης Εφαρμογή των θεωριών μάθησης στον σχεδιασμό εκπαιδευτικών

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Διδακτική της Πληροφορικής. Περιγραφή μαθήματος. Διδάσκων: Παλαιγεωργίου Γ. Διαλέξεις: Παρασκευή 17:00-20:00

Μάθημα: Διδακτική της Πληροφορικής. Περιγραφή μαθήματος. Διδάσκων: Παλαιγεωργίου Γ. Διαλέξεις: Παρασκευή 17:00-20:00 Μάθημα: Διδακτική της Πληροφορικής Διδάσκων: Παλαιγεωργίου Γ. Διαλέξεις: Παρασκευή 17:00-20:00 email: gpalegeo@gmail.com Περιγραφή μαθήματος Με τον όρο "Διδακτική της Πληροφορικής" εννοούμε τη μελέτη,

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική ομάδα: Οι μαθητές της Στ τάξης του Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου Πολεμίου

Ερευνητική ομάδα: Οι μαθητές της Στ τάξης του Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου Πολεμίου Ερευνητική ομάδα: Οι μαθητές της Στ τάξης του Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου Πολεμίου Επιμέλεια-καταγραφή-σχεδιασμός: Ο δάσκαλος της Στ τάξης, Χρίστος Χατζηλοΐζου Απρίλιος 2015 Θέμα: Η αξιοποίηση του

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ 556 3 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ Ματούλας Γεώργιος Δάσκαλος ΔΣ Ευξινούπολης

Διαβάστε περισσότερα

Ενστάσεις για προγράμματα, οργάνωση, μεθοδολογία αλλά και τους επιμορφωτές

Ενστάσεις για προγράμματα, οργάνωση, μεθοδολογία αλλά και τους επιμορφωτές Ημερησία 12/10/2010 Ενστάσεις για προγράμματα, οργάνωση, μεθοδολογία αλλά και τους επιμορφωτές Της Χαράς Καλημέρη Βαθμό «κάτω από τη βάση» βάζει ο ένας στους τρεις εκπαιδευτικούς στα προγράμματα επιμόρφωσης.

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση των δραστηριοτήτων κατά γνωστική απαίτηση

Ανάλυση των δραστηριοτήτων κατά γνωστική απαίτηση Ανάλυση των δραστηριοτήτων κατά γνωστική απαίτηση Πέρα όµως από την Γνωσιακή/Εννοιολογική ανάλυση της δοµής και του περιεχοµένου των σχολικών εγχειριδίων των Μαθηµατικών του Δηµοτικού ως προς τις έννοιες

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Θετικών Επιστημών 1 Ιδρυματικά Υπεύθυνη Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ.: Νόρμα Βαβάτση - Χριστάκη, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Ερευνητής:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ονοματεπώνυμα Σπουδαστριών: Μποτονάκη Ειρήνη (5422), Καραλή Μαρία (5601) Μάθημα: Β06Σ03 Στατιστική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΙΑΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ. Εισαγωγή

ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΙΑΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ. Εισαγωγή ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΙΑΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ Αθανάσιος Γαγάτσης Τµήµα Επιστηµών της Αγωγής Πανεπιστήµιο Κύπρου Χρήστος Παντσίδης Παναγιώτης Σπύρου Πανεπιστήµιο

Διαβάστε περισσότερα

Ενδιάμεση Έκθεση: Ποσοτικά Ευρήματα Έρευνας απόψεων Σχολικών Συμβούλων για τα Γνωστικά Αντικείμενα του Δημοτικού

Ενδιάμεση Έκθεση: Ποσοτικά Ευρήματα Έρευνας απόψεων Σχολικών Συμβούλων για τα Γνωστικά Αντικείμενα του Δημοτικού Ενδιάμεση Έκθεση: Ποσοτικά Ευρήματα Έρευνας απόψεων Σχολικών Συμβούλων για τα Γνωστικά Αντικείμενα του Δημοτικού ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Η παρούσα έρευνα έχει σκοπό τη συλλογή εμπειρικών δεδομένων σχετικά με

Διαβάστε περισσότερα

Γουλή Ευαγγελία. 1. Εισαγωγή. 2. Παρουσίαση και Σχολιασµός των Εργασιών της Συνεδρίας

Γουλή Ευαγγελία. 1. Εισαγωγή. 2. Παρουσίαση και Σχολιασµός των Εργασιών της Συνεδρίας 1. Εισαγωγή Σχολιασµός των εργασιών της 16 ης παράλληλης συνεδρίας µε θέµα «Σχεδίαση Περιβαλλόντων για ιδασκαλία Προγραµµατισµού» που πραγµατοποιήθηκε στο πλαίσιο του 4 ου Πανελλήνιου Συνεδρίου «ιδακτική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΗΠ. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΗΠ. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΗΠ. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΕΡΕΥΝΑΣ-ΔΡΑΣΗΣ «Η Δημιουργική χρήση της τεχνολογίας στα Μαθηματικά μέσω της αυτενέργειας των παιδιών.» Συντονίστρια: Στέλια Δημητρίου-Μιχαηλίδου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ! Δ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ. το ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΣΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ. @ Επιστήμες της αγωγής Διευθυντής Μιχάλης Κασσωτάκης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ! Δ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ. το ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΣΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ. @ Επιστήμες της αγωγής Διευθυντής Μιχάλης Κασσωτάκης. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ! Δ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ το ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΣΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ @ Επιστήμες της αγωγής Διευθυντής Μιχάλης Κασσωτάκης ί>ηγο^η 26 Επιστήμες της Αγωγής 26 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Θετικών Επιστημών 1 Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Στάσεις και συνήθειες γονέων με παιδιά μαθητές Λυκείου απέναντι στα φροντιστήρια και την ενισχυτική διδασκαλία. Μάρτιος 2007

Στάσεις και συνήθειες γονέων με παιδιά μαθητές Λυκείου απέναντι στα φροντιστήρια και την ενισχυτική διδασκαλία. Μάρτιος 2007 Στάσεις και συνήθειες γονέων με παιδιά μαθητές Λυκείου απέναντι στα φροντιστήρια και την ενισχυτική διδασκαλία Μάρτιος 2007 Η ταυτότητα της έρευνας [σε γονείς μαθητών Λυκείου] Ανάθεση :Σύνδεσμος φροντιστών

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Μουσικού Σχολείου (Οκτώβριος 2015)

Αξιολόγηση του Μουσικού Σχολείου (Οκτώβριος 2015) Αξιολόγηση του Μουσικού Σχολείου (Οκτώβριος 2015) 1. Ταυτότητα της έρευνας Το Μουσικό Σχολείο (Μ.Σ.) λειτουργεί στην Κύπρο από το 2006. Η ίδρυσή του έγινε στα πλαίσια της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, με

Διαβάστε περισσότερα

«Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.»

«Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.» «Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.» «Ποιο είναι το αγαπημένο σου μάθημα;» Μία κλασσική ερώτηση για κάθε παιδί οποιασδήποτε βαθμίδας της εκπαίδευσης. Ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΙΙ. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ.

ΙΙΙ. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ. ΙΙΙ. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ. Είδαμε πως το 4.2% των μαθητών στο δείγμα μας δεν έχουν ελληνική καταγωγή. Θα μπορούσαμε να εξετάσουμε κάποια ειδικά χαρακτηριστικά αυτών των ξένων μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση και Αυτοαξιολόγηση Εκπαιδευομένων- Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού

Αξιολόγηση και Αυτοαξιολόγηση Εκπαιδευομένων- Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Αξιολόγηση και Αυτοαξιολόγηση Εκπαιδευομένων- Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Σεντελέ Αικατερίνη, Εκπαιδευτικός Β/θμιας Εκπαίδευσης ΠΡΟΛΟΓΟΣ Αξιολόγησα τους μαθητές μου θεωρώντας την αξιολόγηση σαν μια διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή μαθήματος. Εαρινό εξάμηνο 2009-2010. Διδάσκων: Παλαιγεωργίου Γ. Διαλέξεις: Δευτέρα 14:00-18:00 email: gpalegeo.teaching@gmail.

Περιγραφή μαθήματος. Εαρινό εξάμηνο 2009-2010. Διδάσκων: Παλαιγεωργίου Γ. Διαλέξεις: Δευτέρα 14:00-18:00 email: gpalegeo.teaching@gmail. Μάθημα: Διδακτική της Πληροφορικής I Εαρινό εξάμηνο 2009-2010 Διδάσκων: Παλαιγεωργίου Γ. Διαλέξεις: Δευτέρα 14:00-18:00 email: gpalegeo.teaching@gmail.com Περιγραφή μαθήματος Με τον όρο "Διδακτική της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ 2016-2017 Μάθημα 1 ο Εισαγωγή στις βασικές έννοιες Προτεινόμενη Βιβλιογραφία Elliot, S. N., Kratochwill, T. R., Cook, J. L., & Travers, J. F. (2008). Εκπαιδευτική Ψυχολογία: Αποτελεσματική

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Θετικών Επιστημών 1 Ιδρυματικά Υπεύθυνη Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ.: Νόρμα Βαβάτση - Χριστάκη, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Ερευνητής:

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία των Επιστημών του Ανθρώπου: Στατιστική

Μεθοδολογία των Επιστημών του Ανθρώπου: Στατιστική Μεθοδολογία των Επιστημών του Ανθρώπου: Στατιστική Ενότητα 1: Βασίλης Γιαλαμάς Σχολή Επιστημών της Αγωγής Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Περιεχόμενα ενότητας Παρουσιάζονται βασικές

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηµατολόγιο PMP , +

Ερωτηµατολόγιο PMP , + Ερωτηµατολόγιο PMP Διαβάστε προσεκτικά κάθε ένα από τα παρακάτω προβλήµατα. Για κάθε πρόβληµα υπάρχουν τέσσερις εναλλακτικές απαντήσεις από τις οποίες µόνο µία είναι η σωστή. Παρακαλώ επιλέξτε τη σωστή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Μάθημα 1 ο Εισαγωγή στις βασικές έννοιες Προτεινόμενη Βιβλιογραφία Elliot, S. N., Kratochwill, T. R., Cook, J. L., & Travers, J. F. (2008). Εκπαιδευτική Ψυχολογία: Αποτελεσματική

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Αποτελεσµάτων Έργου SPERO. Παρασκευή Τζούβελη Υποψήφια ιδάκτωρ ΕΜΠ

Παρουσίαση Αποτελεσµάτων Έργου SPERO. Παρασκευή Τζούβελη Υποψήφια ιδάκτωρ ΕΜΠ Παρουσίαση Αποτελεσµάτων Έργου SPERO Παρασκευή Τζούβελη Υποψήφια ιδάκτωρ ΕΜΠ οµή Συστήµατος SPERO Βάση εδοµένων Εκπαιδευτικό Υλικό Στατιστική Ανάλυση Ερωτηµατολόγια Προγραµµατιστές Ειδικοί σε συστήµατα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ Φορέας Υλοποίησης Έκθεσης

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσµατα Ποσοτικής Έρευνας σχετικά µε τα Υποστηρικτικά Μέσα για τη ιδασκαλία του Μαθήµατος Ανάπτυξη Εφαρµογών σε Προγραµµατιστικό Περιβάλλον

Αποτελέσµατα Ποσοτικής Έρευνας σχετικά µε τα Υποστηρικτικά Μέσα για τη ιδασκαλία του Μαθήµατος Ανάπτυξη Εφαρµογών σε Προγραµµατιστικό Περιβάλλον Αποτελέσµατα Ποσοτικής Έρευνας σχετικά µε τα Υποστηρικτικά Μέσα για τη ιδασκαλία του Μαθήµατος Ανάπτυξη Εφαρµογών σε Προγραµµατιστικό Περιβάλλον Εµµανουήλ Β. Μόρµορης 2 ο Ενιαίο Λύκειο Βριλησσίων emormoris@sch.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ - ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΧΡ. ΜΠΟΥΡΑΣ Μάρτιος 2005 Σκοπός της

Διαβάστε περισσότερα

«Μαθησιακές δυσκολίες και παραβατική συμπεριφορά»

«Μαθησιακές δυσκολίες και παραβατική συμπεριφορά» «Μαθησιακές δυσκολίες και παραβατική συμπεριφορά» Θεοδώρα Πάσχου α.μ 12181 Τμήμα Λογοθεραπείας-Τ.Ε.Ι ΗΠΕΙΡΟΥ Εισαγωγικές επισημάνσεις 1) η εκδήλωση διαταραχών στην κατάκτηση μαθησιακών δεξιοτήτων προκαλεί

Διαβάστε περισσότερα

Η στάση των µαθητών της Β/θµιας Εκπαίδευσης της Ρόδου απέναντι στην Πληροφορική

Η στάση των µαθητών της Β/θµιας Εκπαίδευσης της Ρόδου απέναντι στην Πληροφορική Η στάση των µαθητών της Β/θµιας Εκπαίδευσης της Ρόδου απέναντι στην Πληροφορική Αθανασιάδης Ηλίας, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστηµίου Αιγαίου athanasiadis@rhodes.aegean.gr Τσολακίδης Κώστας, Λέκτορας Πανεπιστηµίου

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο προς εκπαιδευτικούς

Ερωτηματολόγιο προς εκπαιδευτικούς Ερωτηματολόγιο προς εκπαιδευτικούς Σκοπός της έρευνας αυτής είναι η διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτικών αναφορικά με την ιδιαίτερη πολιτική του σχολείου τους. Η έρευνα αυτή εξετάζει, κυρίως, την πολιτική

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση της διδακτικής πράξης

Αξιολόγηση της διδακτικής πράξης Αξιολόγηση της διδακτικής πράξης 1 } Ορισµός: Απόδοση αξίας Απόδοση προσήµου σε κάτι που αξιολογείται Σύγκρισης δύο πραγµάτων } Αξιολόγηση Αποτίµηση στόχου (σύγκριση του στόχου µε το αποτέλεσµα) Σηµασία

Διαβάστε περισσότερα

Προσανατολισμός των Millennials απέναντι στην καριέρα σε περίοδο οικονομικής κρίσης

Προσανατολισμός των Millennials απέναντι στην καριέρα σε περίοδο οικονομικής κρίσης Προσανατολισμός των Millennials απέναντι στην καριέρα σε περίοδο οικονομικής κρίσης Ονοματεπώνυμο: Πανοπούλου Ελένη Σειρά: 13 Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Κυριακίδου Ολίβια Δεκέμβριος, 2016 Στόχοι Εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Το µικρό σχολείο των Κυκλάδων. Απόψεις των µαθητών και µαθητριών Γυµνασίου, Λυκείου, ΤΕΕ για το σχολείο τους και το περιεχόµενο σπουδών τους.

Το µικρό σχολείο των Κυκλάδων. Απόψεις των µαθητών και µαθητριών Γυµνασίου, Λυκείου, ΤΕΕ για το σχολείο τους και το περιεχόµενο σπουδών τους. Το µικρό σχολείο των Κυκλάδων. Απόψεις των µαθητών και µαθητριών Γυµνασίου, Λυκείου, ΤΕΕ για το σχολείο τους και το περιεχόµενο σπουδών τους. Οµάδα Εργασίας: Γιατράκος Ιωάννης Ζαχαριάδου έσποινα Κωστάκη

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών 1 Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΡΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΜΙΛΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ. Βαρβάρα Δερνελή ΕΚΠ/ΚΟΥ. Β Τάξη Λυκείου

ΦΟΡΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΜΙΛΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ. Βαρβάρα Δερνελή ΕΚΠ/ΚΟΥ. Β Τάξη Λυκείου ΦΟΡΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΜΙΛΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ Βαρβάρα Δερνελή ΕΚΠ/ΚΟΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΕ02 (φιλόλογος) ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΙΛΟΥ ΟΜΙΛΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ: ΜΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΤΑΞΗ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ιπλωµατική εργασία: Νικόλαος Ματάνας Επιβλέπων Καθηγήτρια: Μπούσιου έσποινα

ιπλωµατική εργασία: Νικόλαος Ματάνας Επιβλέπων Καθηγήτρια: Μπούσιου έσποινα ιπλωµατική εργασία: Νικόλαος Ματάνας Επιβλέπων Καθηγήτρια: Μπούσιου έσποινα ΤµήµαΕφαρµοσµένης Πληροφορικής Πανεπιστήµιο Μακεδονίας Θεσσαλονίκη Ιούνιος 2006 εισαγωγικού µαθήµατος προγραµµατισµού υπολογιστών.

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Παιδαγωγική Σχολή Τμήμα: Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης 1 Ιδρυματικά Υπεύθυνη Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ.: Νόρμα Βαβάτση Χριστάκη, καθηγήτρια

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Επιστήμες Επικοινωνίας Τμήμα Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε. 1 2 Ιδρυματικά Υπεύθυνη Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ.: Νόρμα Βαβάτση - Χριστάκη,

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ. 1.1 Σκοπός Έρευνας

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ. 1.1 Σκοπός Έρευνας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1 Σκοπός Έρευνας 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο βασικός σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η αξιολόγηση των παραγόντων που επιδρούν και διαμορφώνουν τη γνώμη, στάση και αντίληψη των νέων (μαθητών)

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1: Παρουσίαση μαθήματος. Διδάσκων: Βασίλης Κόμης, Καθηγητής

Ενότητα 1: Παρουσίαση μαθήματος. Διδάσκων: Βασίλης Κόμης, Καθηγητής Διδακτική της Πληροφορικής: Ερευνητικές προσεγγίσεις στη μάθηση και τη διδασκαλία Μάθημα επιλογής B εξάμηνο, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική

Διαβάστε περισσότερα

Ησυµβολή των Έργων ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ των Ακαδηµαϊκών Βιβλιοθηκών. Τίτλος Εργασίας: Πληροφοριακή Παιδεία και Ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση:

Ησυµβολή των Έργων ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ των Ακαδηµαϊκών Βιβλιοθηκών. Τίτλος Εργασίας: Πληροφοριακή Παιδεία και Ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση: 1 ο Επιστηµονικό Συµπόσιο Πληροφοριακή Παιδεία και Ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση: Ησυµβολή των Έργων ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ των Ακαδηµαϊκών Βιβλιοθηκών Τίτλος Εργασίας: Πληροφοριακή Παιδεία και Ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση:

Διαβάστε περισσότερα

5.4. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΜΕ ΡΗΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

5.4. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΜΕ ΡΗΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ 5.4. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΜΕ ΡΗΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ 5.4.1. Αποτελέσματα από το πρόγραμμα εξ αποστάσεως επιμόρφωσης δασκάλων και πειραματικής εφαρμογής των νοερών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙ ΡΟΥΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙ ΡΟΥΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙ ΡΟΥΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Με την ολοένα και ταχύτερη ανάπτυξη των τεχνολογιών και των επικοινωνιών και ιδίως τη ραγδαία, τα τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

3.2 Μελέτη Επίδρασης Επεξηγηματικών Μεταβλητών

3.2 Μελέτη Επίδρασης Επεξηγηματικών Μεταβλητών 3.2 Μελέτη Επίδρασης Επεξηγηματικών Μεταβλητών Στο προηγούμενο κεφάλαιο (3.1) παρουσιάστηκαν τα βασικά αποτελέσματα της έρευνάς μας σχετικά με την άποψη, στάση και αντίληψη των μαθητών γύρω από θέματα

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Οικονομική Επιστήμη Τμήμα Οικονομικών

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Φαρμακευτική 1 Ιδρυματικά Υπεύθυνη Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ.: Νόρμα Βαβάτση Χριστάκη, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Ερευνητής: Δρ.

Διαβάστε περισσότερα

Στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος «Αναμόρφωση του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του ΠΤΔΕ» (ΕΠΕΑΕΚ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ) και με την

Στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος «Αναμόρφωση του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του ΠΤΔΕ» (ΕΠΕΑΕΚ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ) και με την ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΤΟ ΠΤΔΕ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή και αξιολόγηση προγράμματος συνεκπαίδευσης στην αγγλική γλώσσα σε ένα σχολικό έτος

Εφαρμογή και αξιολόγηση προγράμματος συνεκπαίδευσης στην αγγλική γλώσσα σε ένα σχολικό έτος Εφαρμογή και προγράμματος συνεκπαίδευσης στην αγγλική γλώσσα σε ένα σχολικό έτος Δρ Σύρου Νίκη ΠΕ 25 Νούλα Ιωάννα ΠΕ 06 Μακρυγιάννη Κων/να ΠΕ 71 Μέκρας Δημήτριος ΠΕ 70 Εισαγωγή Η συνεκπαίδευση είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

Γενικός προγραμματισμός στην ολομέλεια του τμήματος (διαδικασία και τρόπος αξιολόγησης μαθητών) 2 ώρες Προγραμματισμός και προετοιμασία ερευνητικής

Γενικός προγραμματισμός στην ολομέλεια του τμήματος (διαδικασία και τρόπος αξιολόγησης μαθητών) 2 ώρες Προγραμματισμός και προετοιμασία ερευνητικής Γενικός προγραμματισμός στην ολομέλεια του τμήματος (διαδικασία και τρόπος αξιολόγησης μαθητών) 2 ώρες Προγραμματισμός και προετοιμασία ερευνητικής ομάδας 2 ώρες Υλοποίηση δράσεων από υπο-ομάδες για συλλογή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ. 1.1 Γενικά

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ. 1.1 Γενικά ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1 Γενικά Η γραπτή επίδοση στις Πανελλήνιες εξετάσεις της Β και Γ τάξης Λυκείου έχει πολύ µεγάλη βαρύτητα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθµια εκπαίδευση. Αυτό συµβαίνει επειδή ο γραπτός

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Τοπογράφοι Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών 1 Μελέτη απορρόφησης

Διαβάστε περισσότερα

«Ολοήµερη εκπαίδευση. Η ευρωπαϊκή εµπειρία»

«Ολοήµερη εκπαίδευση. Η ευρωπαϊκή εµπειρία» «Ολοήµερη εκπαίδευση. Η ευρωπαϊκή εµπειρία» H έρευνα του Ο.Ο.Σ.Α. «PISA» (Programme for International Student Assesment, Πρόγραµµα ιεθνούς Αξιολόγησης Μαθητών) αναζωπύρωσε τη συζήτηση για τα προγράµµατα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΧΡΗΣΤΩΝ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΧΡΗΣΤΩΝ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΧΡΗΣΤΩΝ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΕ S.P.S.S. Υβόννη Νικολάου Ελένη Σακαρέλη Επιβλέπουσα:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ OΣ Πειραιάς, Μάρτιος 2009 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ Η Γενική Γραµµατεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος ανακοινώνει

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Θετικών Επιστημών 1 Ιδρυματικά Υπεύθυνη Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ.: Νόρμα Βαβάτση - Χριστάκη, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Ερευνητής:

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Φιλολογία-Φιλοσοφία 1 Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Μια στατιστική έρευνα των παραµέτρων διδασκαλίας του µαθήµατος "Ανάπτυξη Εφαρµογών σε Προγραµµατιστικό Περιβάλλον"

Μια στατιστική έρευνα των παραµέτρων διδασκαλίας του µαθήµατος Ανάπτυξη Εφαρµογών σε Προγραµµατιστικό Περιβάλλον 106 2 η Πανελλήνια ιηµερίδα µε διεθνή συµµετοχή «ιδακτική της Πληροφορικής» Μια στατιστική έρευνα των παραµέτρων διδασκαλίας του µαθήµατος "Ανάπτυξη Εφαρµογών σε Προγραµµατιστικό Περιβάλλον" Χρήστος Κοίλιας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ 1. Αγόρι 390 (51.25%) 360 (43.11%) 750 Κορίτσι 371 (48.75%) 475 (56.89%) (100%) 835 (100%) 1596

ΠΙΝΑΚΑΣ 1. Αγόρι 390 (51.25%) 360 (43.11%) 750 Κορίτσι 371 (48.75%) 475 (56.89%) (100%) 835 (100%) 1596 ΙΙ. ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Α. Γενικά στοιχεία. Όπως φαίνεται παραπάνω, το 4.55% των ερωτηθέντων μαθητών πηγαίνουν στο Γυμνάσιο ενώ 47.48% αυτών φοιτούν στο Λύκειο ( για το 11.97% των μαθητών του δείγματος

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικοί Όμιλοι: Συμπεράσματα από την πρώτη υλοποίησή τους.

Εκπαιδευτικοί Όμιλοι: Συμπεράσματα από την πρώτη υλοποίησή τους. Εκπαιδευτικοί Όμιλοι: Συμπεράσματα από την πρώτη υλοποίησή τους. Γ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Εδώ, σας παρακαλούμε να μας πείτε ορισμένα στοιχεία για τον εαυτό σας και το παιδί σας. Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα

Διαβάστε περισσότερα

Οι Διαστάσεις του Λειτουργικού Αναλφαβητισμού στην Κύπρο [Σχολική χρονιά ]

Οι Διαστάσεις του Λειτουργικού Αναλφαβητισμού στην Κύπρο [Σχολική χρονιά ] Οι Διαστάσεις του Λειτουργικού Αναλφαβητισμού στην Κύπρο [Σχολική χρονιά 2010-2011] 1. Ταυτότητα της Έρευνας Η έρευνα «Οι Διαστάσεις του Λειτουργικού Αναλφαβητισμού στην Κύπρο» διεξήχθη από το ΚΕΕΑ για

Διαβάστε περισσότερα

Word 2. Excel 3. Powerpoint 4. Access 5. SPSS

Word 2. Excel 3. Powerpoint 4. Access 5. SPSS Πανεπιστήµιο Κρήτης Τµήµα Κοινωνιολογίας Πρακτική Άσκηση Επιστηµονικά Υπεύθυνος: Γιάννης Ζαϊµάκης Τηλ. επικοινωνίας: 28310 77495 Email: zaimakis@social.soc.uoc.gr Σε παρακαλώ πολύ να αφιερώσεις λίγο χρόνο

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Ξένων Γλωσσών

Κέντρο Ξένων Γλωσσών Κέντρο Ξένων Γλωσσών Αυτή η περίοδος για τους κηδεμόνες των μαθητών/τριών είναι περίοδος σχολαστικής αναζήτησης και έρευνας. Είναι περίοδος άγχους ποιο Κέντρο Ξένων Γλωσσών θα διαλέξουν προκειμένου τα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ. Επικαιροποίηση γνώσεων αποφοίτων ΑΕΙ στην οργάνωση, διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων και στην προώθηση τουριστικών προορισμών

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ. Επικαιροποίηση γνώσεων αποφοίτων ΑΕΙ στην οργάνωση, διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων και στην προώθηση τουριστικών προορισμών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Εσωτερική Αξιολόγηση Προγράμματος Ανάλυση Αποτελεσμάτων Ερωτηματολογίου Αποφοίτων του Προγράμματος Επικαιροποίησης Γνώσεων Αποφοίτων Α.Ε.Ι. (Π.Ε.Γ.Α.) Επικαιροποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρµοσµένη ιδακτική των Φυσικών Επιστηµών (Πρακτικές Ασκήσεις Β Φάσης)

Εφαρµοσµένη ιδακτική των Φυσικών Επιστηµών (Πρακτικές Ασκήσεις Β Φάσης) Πανεπιστήµιο Αιγαίου Παιδαγωγικό Τµήµα ηµοτικής Εκπαίδευσης Μιχάλης Σκουµιός Εφαρµοσµένη ιδακτική των Φυσικών Επιστηµών (Πρακτικές Ασκήσεις Β Φάσης) Παρατήρηση ιδασκαλίας και Μοντέλο Συγγραφής Έκθεσης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΑ Π.Π ΓΥΜΝΑΣΙΑ-ΛΥΚΕΙΑ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ Λαλαζήση Χρυσούλα, Αρχιτέκτων- Πολιτικός Μηχανικός Σχολική Σύμβουλος ΠΔΕ Αττικής Αργύρη Παναγιώτα, Μαθηματικός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ ΟΥΣΑ: ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ:. Σας παρακαλούμε, απαντώντας στα δύο ερωτηματολόγια που ακολουθούν,

Διαβάστε περισσότερα

Διαμορφωτική Αξιολόγηση του Μαθητή: Από τη Θεωρία στη Χάραξη Πολιτικής. Λεωνίδας Κυριακίδης, Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Διαμορφωτική Αξιολόγηση του Μαθητή: Από τη Θεωρία στη Χάραξη Πολιτικής. Λεωνίδας Κυριακίδης, Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου Διαμορφωτική Αξιολόγηση του Μαθητή: Από τη Θεωρία στη Χάραξη Πολιτικής Λεωνίδας Κυριακίδης, Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου 1 Δομή παρουσίασης Αξιολόγηση: Έννοια & Σημασία Σκοποί Αξιολόγησης

Διαβάστε περισσότερα

Α.1. Ερωτηματολόγιο Σταδίου Α

Α.1. Ερωτηματολόγιο Σταδίου Α ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α.1. Ερωτηματολόγιο Σταδίου Α Στις σελίδες που ακολουθούν παρατίθεται το ερωτηματολόγιο το οποίο δόθηκε προς συμπλήρωση στους μαθητές του δείγματος στο στάδιο Α. 471 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Ιστορία-Αρχαιολογία Τμήμα Ιστορίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III. Αξιολόγηση Τµήµατος από τους Αποφοίτους

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III. Αξιολόγηση Τµήµατος από τους Αποφοίτους ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III Αξιολόγηση Τµήµατος από τους Αποφοίτους ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Το Τµήµα ιαχείρισης Πληροφοριών του Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ στο πλαίσιο του έργου «Ενίσχυση

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Καλών Τεχνών Τμήματα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών, Θεάτρου, Μουσικών Σπουδών 1 Ιδρυματικά Υπεύθυνη Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ.:

Διαβάστε περισσότερα

Φεβρουάριος ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Π.2: Αξιολογήσεις ανά Πράξη

Φεβρουάριος ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Π.2: Αξιολογήσεις ανά Πράξη Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης των Πράξεων με τίτλο «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά» στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, με MIS 303169 και 303167 Στο

Διαβάστε περισσότερα

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom Στις 28 Φεβρουαρίου, δύο από τους εθελοντές του Edurom από το Μεσογειακό Σχολείο της Ταρραγόνα βρέθηκαν στην Ημέρα Εκπαίδευσης του «Δικτύου για τη δημοκρατική εκπαίδευση των ενηλίκων: μπροστά με τη δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΠΑΙΤΕ ΕΠΠΑΙΚ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Δρ. Κατσιφή Χαραλαμπίδη Σπυριδούλα Σχολική Σύμβουλος

ΑΣΠΑΙΤΕ ΕΠΠΑΙΚ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Δρ. Κατσιφή Χαραλαμπίδη Σπυριδούλα Σχολική Σύμβουλος ΑΣΠΑΙΤΕ ΕΠΠΑΙΚ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ 1ο ΜΑΘΗΜΑ: «Εκπαιδευτική Ψυχολογία, Σκοπός εκπαίδευσης, Δάσκαλοι και Διδασκαλία» Δρ. Κατσιφή Χαραλαμπίδη Σπυριδούλα Σχολική Σύμβουλος ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2016-17 Β ΕΞΑΜΗΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Ψυχολογία 1 Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Ηλεκτρολόγοι Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών 1 2 Ιδρυματικά Υπεύθυνη Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ.: Νόρμα Βαβάτση - Χριστάκη,

Διαβάστε περισσότερα