Πρόσκληση 10: Προηγμένες Τηλεματικές Υπηρεσίες Τ.Ε.Ι. Ηπείρου Δίκτυο Τ.Ε.Ι. Ηπείρου ΙΙ ΛΕΞΙΚΟ ΟΡΩΝ

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Πρόσκληση 10: Προηγμένες Τηλεματικές Υπηρεσίες Τ.Ε.Ι. Ηπείρου Δίκτυο Τ.Ε.Ι. Ηπείρου ΙΙ ΛΕΞΙΚΟ ΟΡΩΝ"

Transcript

1 100baseT ΛΕΞΙΚΟ ΟΡΩΝ Το πρότυπο Ethernet για τα τοπικά δίκτυα που χρησιμοποιούν καλώδιο συνεστραμμένου ζεύγους για τη μεταφορά δεδομένων με ταχύτητα 100 megabit ανά δευτερόλεπτο (Mbps). 10base2 Το πρότυπο Ethernet και IEEE για τα τοπικά δίκτυα και δίκτυα υψηλής ταχύτητας που χρησιμοποιούν λεπτό ομοαξονικό καλώδιο με μήκος έως 200 μέτρα, για τη μεταφορά δεδομένων με ταχύτητα 10 megabit ανά δευτερόλεπτο (Mbps). Τα καλώδια συνδέονται στους προσαρμογείς δικτύου μέσω σύνδεσης BNC. 10baseT Το πρότυπο Ethernet για τα τοπικά δίκτυα που χρησιμοποιούν καλώδιο συνεστραμμένου ζεύγους για τη μεταφορά δεδομένων με ταχύτητα 10 megabit ανά δευτερόλεπτο (Mbps). Address Resolution Protocol (ARP) Στο TCP/IP, ένα πρωτόκολλο που χρησιμοποιεί μετάδοση κυκλοφορίας στο τοπικό δίκτυο για την επίλυση μιας λογικά αντιστοιχισμένης διεύθυνσης IP στη φυσική διεύθυνση υλικού ή επιπέδου ελέγχου πρόσβασης μέσων. Στο ATM, το πρωτόκολλο ARP χρησιμοποιείται με δύο διαφορετικούς τρόπους. Για κλασική διεύθυνση IP σε ATM, το πρωτόκολλο ARP χρησιμοποιείται για την επίλυση διευθύνσεων σε διευθύνσεις υλικού ATM. Για εξομοίωση τοπικού δικτύου ATM, το πρωτόκολλο ARP χρησιμοποιείται για την επίλυση διευθύνσεων Ethernet/802.3 ή Token Ring σε διευθύνσεις υλικού ATM. Bridge (γέφυρα) Μία συσκευή η οποία συνδέει μεταξύ τους διαφορετικά δίκτυα έτσι ώστε να αποτελούν ένα ενιαίο λογικό δίκτυο. Χάρη στη γέφυρα μπορούμε να επεκτείνουμε τα τοπικά δίκτυα ή να δημιουργήσουμε ένα διευρυνόμενο δίκτυο. Client/server (πελάτης / διακομιστής) Μία αρχιτεκτονική δικτύου στην οποία η επεξεργασία κατανέμεται μεταξύ ενός διακομιστή (server) και ενός πελάτη (client), κάθε ένας εκ των οποίων έχει συγκεκριμένους ρόλους. Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται επίσης για να περιγράψει δίκτυα με servers αποκλειστικής λειτουργίας. Είναι αντίθετος του όρου peer-to-peer (ομότιμο). DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) Ένα πρωτόκολλο υπηρεσίας TCP/IP το οποίο παρέχει δυναμικό καθορισμό παραμέτρων για μισθωμένες διευθύνσεις IP κεντρικών υπολογιστών και το οποίο διανέμει άλλες παραμέτρους στους κατάλληλους υπολογιστές-πελάτες του δικτύου. Το DHCP παρέχει ασφαλή, αξιόπιστο και απλό καθορισμό παραμέτρων δικτύου TCP/IP, αποτρέπει τις διενέξεις διευθύνσεων και βοηθά στη διατήρηση της χρήσης διευθύνσεων IP υπολογιστώνπελατών στο δίκτυο.το DHCP χρησιμοποιεί ένα μοντέλο υπολογιστή-πελάτη/διακομιστή,

2 DNS Server όπου ο διακομιστής DHCP διατηρεί την κεντρική διαχείριση διευθύνσεων IP που χρησιμοποιούνται στο δίκτυο. Οι υπολογιστές-πελάτες υποστήριξης DHCP μπορούν στη συνέχεια να ζητήσουν και να αποκτήσουν μίσθωση μιας διεύθυνσης IP από ένα διακομιστή DHCP, ως μέρος της διαδικασίας εκκίνησης στο δίκτυο. Μια υπηρεσία όπου διατηρούνται πληροφορίες σχετικά με ένα τμήμα της βάσης δεδομένων του Συστήματος ονομάτων τομέα (DNS) και που αποκρίνεται σε και επιλύει ερωτήματα DNS. Ένας υπολογιστής όπου εκτελείται αυτή η υπηρεσία είναι επίσης γνωστός ως διακομιστής DNS. Ethernet Ένα πρότυπο IEEE για δίκτυα με διένεξη. Το Ethernet χρησιμοποιεί τοπολογία αστέρα ή διαύλου και στηρίζεται στη μορφή πρόσβασης που είναι γνωστή ως Carrier Sense Multiple Access with Collision Detection (CSMA/DC) για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας μιας γραμμής επικοινωνίας. Οι κόμβοι δικτύου συνδέονται με ομοαξονικό καλώδιο, καλώδιο οπτικών ινών ή καλώδιο συνεστραμμένου ζεύγους. Τα δεδομένα μεταδίδονται σε πλαίσια μεταβλητού μήκους, τα οποία περιέχουν πληροφορίες παράδοσης και ελέγχου, με μέγεθος έως και byte. Το πρότυπο Ethernet παρέχει δυνατότητα μετάδοσης ζώνης βάσης στα 10 megabit (10 εκατομμύρια bit) ανά δευτερόλεπτο. Gateway (πύλη επικοινωνίας) Γενικευμένος όρος ο οποίος χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα σύστημα το οποίο ουσιαστικά "γεφυρώνει" δύο άλλα συστήματα. Οι πύλες επικοινωνίας μπορούν να διακινούν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, να μεταφράζουν πρωτόκολλα, να προωθούν πακέτα και να εκτελούν άλλες εργασίες. Hub (διανομέας) Το Hub είναι δικτυακή συσκευή που χρησιμοποιείται για τη διασύνδεση των υπολογιστών. Τα Hubs χρησιμοποιούνται συνήθως για να συνδέσουν τμήματα ενός LAN (local area network). Hypertext Markup Language (HTML) Μια απλή γλώσσα που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εγγράφων hypertext, τα οποία είναι δυνατό να μεταφέρονται σε διαφορετικές πλατφόρμες. Τα αρχεία HTML είναι απλά αρχεία κειμένου ASCII με ενσωματωμένους κωδικούς (εμφανιζόμενους ως ετικέτες HTML) που υποδεικνύουν τη μορφοποίηση, καθώς και συνδέσεις hypertext. Hypertext Transfer Protocol (HTTP) Το πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά πληροφοριών στο World Wide Web. Μια διεύθυνση HTTP (ένας είδος Uniform Resource Locator [URL]) έχει τη μορφή: ( Integrated Services Digital Network (ISDN)

3 Μια υπηρεσία ψηφιακής τηλεφωνίας υψηλής ταχύτητας που μπορεί να αυξήσει εντυπωσιακά την ταχύτητα με την οποία συνδέεστε στο Internet ή στο τοπικό δίκτυο της εταιρείας σας. Η γραμμή ISDN λειτουργεί με ταχύτητα 128 kilobyte ανά δευτερόλεπτο (Kbps), η οποία είναι περισσότερο από πέντε φορές υψηλότερη από αυτή πολλών αναλογικών μόντεμ Internet internet. Δύο ή περισσότερα τμήματα δικτύου που συνδέονται με δρομολογητές. Ένας άλλος όρος για τη λέξη δια-δίκτυο. Internet. Παγκόσμιο δίκτυο υπολογιστών. Εάν έχετε πρόσβαση στο Internet, μπορείτε να ανακτήσετε πληροφορίες από εκατομμύρια πηγές, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και ατόμων. Intranet Ένα δίκτυο, στο πλαίσιο μιας εταιρείας που χρησιμοποιεί τεχνολογίες και πρωτόκολλα Internet, αλλά που είναι διαθέσιμο μόνο σε συγκεκριμένους ανθρώπους, όπως τους υπαλλήλους μιας εταιρείας. Το intranet ονομάζεται επίσης ιδιωτικό δίκτυο. NetBEUI Ping Ένα πρωτόκολλο δικτύου που υπάρχει σε δίκτυα της Microsoft. Συνήθως χρησιμοποιείται σε μικρά τοπικά δίκτυα τμημάτων με 1 έως 200 υπολογιστές-πελάτες. Ως μοναδική μέθοδος δρομολόγησης μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δρομολόγηση προέλευσης μέσω Token Ring. Αποτελεί την υλοποίηση του προτύπου NetBIOS από τη Microsoft. Ένα βοηθητικό πρόγραμμα που μπορεί να επαληθεύσει συνδέσεις σε έναν ή περισσότερους απομακρυσμένους κεντρικούς υπολογιστές. Η εντολή ping, χρησιμοποιεί την αίτηση echo ICMP και τα πακέτα επιστροφής echo, για να καθορίσει αν είναι λειτουργικό ένα συγκεκριμένο σύστημα IP σε ένα δίκτυο. Η εντολή ping είναι χρήσιμη για τη διάγνωση αποτυχιών στο δίκτυο IP ή στον δρομολογητή. Point-to-Point Protocol (PPP) Ένα σύνολο πρωτοκόλλων βιομηχανικών προδιαγραφών για χρήση σε συνδέσεις point-topoint για τη μεταφορά αυτοδύναμων πακέτων πολλαπλών πρωτοκόλλων. POP3 (Post Office Protocol 3) Ένα δημοφιλές πρωτόκολλο για τη λήψη μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αυτό το πρωτόκολλο χρησιμοποιείται συχνά από τις υπηρεσίες παροχής Internet. Οι διακομιστές POP3 επιτρέπουν την πρόσβαση σε ένα μοναδικό φάκελο "Εισερχομένων" σε αντίθεση με τους διακομιστές IMAP οι οποίοι παρέχουν πρόσβαση σε πολλαπλούς φακέλους από την πλευρά του διακομιστή. Public Switched Telephone Network (PSTN) Τυπικές, αναλογικές τηλεφωνικές γραμμές, διαθέσιμες σε όλο τον κόσμο.

4 Secure/Multipurpose Internet Mail Extensions (S/MIME) Ένα πρωτόκολλο για ασφαλή ηλεκτρονική αλληλογραφία στο Internet. Simple Mail Transfer Protocol (SMTP) Ένα μέλος της ομάδας πρωτοκόλλων TCP/IP, το οποίο διέπει την ανταλλαγή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ παραγόντων μεταφοράς μηνυμάτων. Simple Network Management Protocol (SNMP) Ένα πρωτόκολλο δικτύου που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση δικτύων TCP/IP. Στα Windows, η υπηρεσία SNMP χρησιμοποιείται για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τον κεντρικό υπολογιστή σε ένα δίκτυο TCP/IP. SNR (Λόγος σήματος προς θόρυβο) Switch Telnet Είναι η σχετική ισχύς του μεταδιδόμενου σήματος σε σχέση με το επίπεδο του θορύβου που διαπιστώνεται πάνω στη γραμμή. Συνήθως μετριέται σε db.όσο πιο μεγάλος είναι ο λόγος σήματος προς θόρυβο, τόσο πιο μικρές είναι οι πιθανότητες λαθών στα δυαδικά ψηφία και τόσο καλύτερη είναι η απόδοση του διαύλου επικοινωνίας. Το Switch είναι δικτυακή συσκευή που χρησιμοποιείται για τη διασύνδεση των υπολογιστών καθώς και άλλων δικτυακών συσκευών,όπως και το Hub. Ένα πρωτόκολλο εξομοίωσης τερματικού που χρησιμοποιείται ευρέως στο Internet για τη σύνδεση σε υπολογιστές δικτύου. Telnet ονομάζεται επίσης η εφαρμογή που χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο Telnet για χρήστες που συνδέονται από απομακρυσμένες θέσεις Transmission Control Protocol/Internet Protocol (TCP/IP) Ένα σύνολο πρωτοκόλλων δικτύου που χρησιμοποιούνται ευρέως στο Internet και παρέχουν επικοινωνία μέσω διασυνδεδεμένων δικτύων υπολογιστών διαφόρων αρχιτεκτονικών υλικού και ποικίλων λειτουργικών συστημάτων. Το πρωτόκολλο TCP/IP περιλαμβάνει πρότυπα επικοινωνίας υπολογιστών και συμβάσεις για τη σύνδεση δικτύων και τη δρομολόγηση της κυκλοφορίας. Trivial File Transfer Protocol (TFTP) Ένα πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται για τη λήψη των αρχικών αρχείων που είναι απαραίτητα για τη διαδικασία εγκατάστασης. Uniform Resource Locator (URL)

5 Μια διεύθυνση που προσδιορίζει με μοναδικό τρόπο μια θέση στο Internet. Η διεύθυνση URL μιας τοποθεσίας του World Wide Web χρησιμοποιεί το πρόθεμα όπως για παράδειγμα στην υποθετική διεύθυνση URL Η διεύθυνση URL μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερες λεπτομέρειες, όπως το όνομα μιας σελίδας hypertext, και προσδιορίζεται συνήθως από την επέκταση ονόματος αρχείου.html ή.htm. UTP (unshielded twisted-pair wire) Ένα καλώδιο με τέσσερα ζεύγη αγωγών (μπλε, πορτοκαλί, πράσινο και καφέ), το οποίο χρησιμοποιείται σε δίκτυα Ethernet και Token Ring. VPN (Virtual Private Network, ιδιωτικό εικονικό δίκτυο) Ένα δίκτυο το οποίο υλοποιείται μέσω ψηφιακών τηλεφωνικών γραμμών και συνδέει μεταξύ τους πολλαπλές τοποθεσίες (τοπικά δίκτυα ή μεμονωμένους χρήστες) ενός οργανισμού. Χρησιμοποιείται για την υλοποίηση δικτύων ευρείας περιοχής (WAN) μέσω Internet- μία διευθέτηση η οποία δημιουργεί τελικά ένα ημι-ιδιωτικό δίκτυο. World Wide Web Ένα σύστημα για την εξερεύνηση του Internet με τη χρήση υπερ-συνδέσεων. Όταν χρησιμοποιείτε ένα πρόγραμμα περιήγησης στο Web, το Web εμφανίζεται ως μια συλλογή κειμένων, εικόνων, ήχων και ψηφιακών ταινιών. Διαχειριστής δικτύου Το άτομο που είναι υπεύθυνο για το σχεδιασμό, ρύθμιση παραμέτρων και διαχείριση των καθημερινών λειτουργιών του δικτύου. Ο διαχειριστής δικτύου ονομάζεται επίσης διαχειριστής συστήματος. Διεύθυνση Internet Μια διεύθυνση ενός πόρου στο Internet που χρησιμοποιείται από προγράμματα περιήγησης για τον εντοπισμό πόρων του Internet. Μια διεύθυνση Internet ξεκινά συνήθως με το όνομα ενός πρωτοκόλλου, ακολουθούμενο από το όνομα του οργανισμού που διατηρεί την τοποθεσία και το επίθημα που προσδιορίζει τον τύπο του οργανισμού. Για παράδειγμα, η διεύθυνση παρέχει τις ακόλουθες πληροφορίες: Διεύθυνση IP http: Αυτός ο διακομιστής Web χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο Hypertext Transfer Protocol. www: Αυτή η τοποθεσία είναι μέρος του World Wide Web. edu: Υποδηλώνει εκπαιδευτικό ίδρυμα. Η διεύθυνση Internet ονομάζεται επίσης Uniform Resource Locator (URL). Διεύθυνση 32-bit που χρησιμοποιείται για την αναγνώριση ενός κόμβου σε ένα δίκτυο IP. Σε κάθε κόμβο του δια-δικτύου IP πρέπει να εκχωρείται μια μοναδική διεύθυνση IP, η οποία αποτελείται από το αναγνωριστικό του δικτύου, καθώς και από ένα μοναδικό αναγνωριστικό κεντρικού υπολογιστή. Αυτή η διεύθυνση αναπαρίσταται συνήθως με τη δεκαδική τιμή κάθε οκτάδας που διαχωρίζεται με τελεία (για παράδειγμα, ).

6 Σε αυτήν την έκδοση των Windows, μπορείτε να ρυθμίσετε τις παραμέτρους της διεύθυνσης IP στατικά ή δυναμικά μέσω DHCP. Διεύθυνση IP κλάσης A Μια διεύθυνση IP μονής διανομής που λαμβάνει τιμές από έως 126,255,255,254. Η πρώτη οκτάδα υποδηλώνει το δίκτυο και οι τελευταίες τρεις οκτάδες υποδηλώνουν τον κεντρικό υπολογιστή στο δίκτυο. Διεύθυνση IP κλάσης Β Μια διεύθυνση IP μονής διανομής που λαμβάνει τιμές από έως Οι πρώτες δύο οκτάδες υποδηλώνουν το δίκτυο και οι τελευταίες δύο οκτάδες τον κεντρικό υπολογιστή στο δίκτυο. Διεύθυνση IP κλάσης C Μια διεύθυνση IP μονής διανομής που λαμβάνει τιμές από έως Οι πρώτες τρεις οκτάδες υποδηλώνουν το δίκτυο και η τελευταία οκτάδα υποδηλώνει τον κεντρικό υπολογιστή στο δίκτυο. Η εξισορρόπηση φόρτου δικτύου προσφέρει επιπλέον υποστήριξη περιόδου λειτουργίας για διευθύνσεις IP κλάσης C (επιπλέον της υποστήριξης για μονές διευθύνσεις IP), ώστε να εξυπηρετηθούν οι υπολογιστές-πελάτες που χρησιμοποιούν πολλούς διακομιστές μεσολάβησης στην τοποθεσία του υπολογιστήπελάτη. Δικαίωμα Δίκτυο Ένας κανόνας που σχετίζεται με ένα αντικείμενο, για τον καθορισμό των χρηστών και του τρόπου με τον οποίο μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό. Η εκχώρηση ή η άρνηση των δικαιωμάτων γίνεται μόνο από τον κάτοχο του αντικειμένου. Μια ομάδα υπολογιστών και άλλων συσκευών, όπως εκτυπωτές και σαρωτές, οι οποίες είναι συνδεδεμένες με μια σύνδεση επικοινωνιών, δίνοντας τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης μεταξύ όλων των συσκευών. Τα δίκτυα μπορεί να είναι μικρά ή μεγάλα, μόνιμα συνδεδεμένα μέσω καλωδίων ή περιστασιακά συνδεδεμένα μέσω τηλεφωνικών γραμμών ή ασύρματων μεταδόσεων. Tο ευρύτερο δίκτυο είναι το Internet, το οποίο είναι μια παγκόσμια ομάδα δικτύων. Δίκτυο ευρείας περιοχής (WAN) Ένα δίκτυο επικοινωνιών που συνδέει απομακρυσμένους γεωγραφικά υπολογιστές, εκτυπωτές και άλλες συσκευές. Ένα δίκτυο WAN επιτρέπει σε κάθε συνδεδεμένη συσκευή να επικοινωνεί αμφίδρομα με οποιαδήποτε άλλη συσκευή στο δίκτυο. Δρομολόγηση

7 Η διαδικασία προώθησης ενός πακέτου μέσω διαδικτύου, από έναν κεντρικό υπολογιστή προέλευσης σε έναν κεντρικό υπολογιστή προορισμού. Δρομολογητής Σε ένα περιβάλλον των Windows, το υλικό που βοηθάει τα δίκτυα LAN και WAN να αποκτήσουν διαλειτουργικότητα και συνδεσιμότητα και έχει τη δυνατότητα να συνδέσει τοπικά δίκτυα διαφορετικών τοπολογιών (όπως Ethernet και Token Ring). Οι δρομολογητές ταιριάζουν κεφαλίδες πακέτων σε ένα τμήμα τοπικού δικτύου και επιλέγουν την καλύτερη διαδρομή για το πακέτο, με στόχο τη βελτιστοποίηση των επιδόσεων του δικτύου. Επικεφαλίδα πακέτου Στις επικοινωνίες πρωτοκόλλων δικτύου, ένα ειδικά δεσμευμένο πεδίο με καθορισμένο μέγεθος σε bit, το οποίο είναι προσαρτημένο μπροστά από ένα πακέτο για την μεταφορά πληροφοριών ελέγχου. Κατά την άφιξη του πακέτου στον προορισμό του, το πεδίο αποσυνδέεται και απορρίπτεται, καθώς το πακέτο υπόκειται σε επεξεργασία και αποκωδικοποίηση με ανάλογη αντίστροφη σειρά για το κάθε επίπεδο πρωτοκόλλου. Κάτοχος Στα Windows, το άτομο που ελέγχει τον τρόπο ορισμού δικαιωμάτων σε αντικείμενο και μπορεί να εκχωρεί δικαιώματα σε άλλους. Κλάσεις διεύθυνσης Προκαθορισμένες ομάδες διευθύνσεων Internet, όπου κάθε κλάση ορίζει τα δίκτυα ενός συγκεκριμένου μεγέθους. Η περιοχή των αριθμών που μπορούν να αντιστοιχιστούν στην πρώτη οκτάδα της διεύθυνσης IP βασίζεται στην κλάση διεύθυνσης. Τα δίκτυα της κλάσης Α (τιμές από 1 έως 126) είναι τα μεγαλύτερα, με περισσότερους από 16 εκατομμύρια κεντρικούς υπολογιστές ανά δίκτυο. Τα δίκτυα της κλάσης Β (128 έως 191) έχουν μέχρι κεντρικούς υπολογιστές ανά δίκτυο, και τα δίκτυα της κλάσης Γ (192 έως 223) μπορούν να έχουν μέχρι 254 κεντρικούς υπολογιστές ανά δίκτυο. Κοινόχρηστος εκτυπωτής Ένας εκτυπωτής ο οποίος λαμβάνει δεδομένα εισόδου από περισσότερους από έναν υπολογιστές. Για παράδειγμα, ένας εκτυπωτής που είναι προσαρτημένος σε έναν άλλον υπολογιστή στο δίκτυο μπορεί να γίνει κοινόχρηστος έτσι ώστε να είναι διαθέσιμος για χρήση από άλλους υπολογιστές. Ένας κοινόχρηστος εκτυπωτής ονομάζεται επίσης εκτυπωτής δικτύου. Κοινόχρηστος πόρος Οποιαδήποτε συσκευή, δεδομένα ή πρόγραμμα που χρησιμοποιείται από περισσότερες από μία συσκευές ή προγράμματα. Για τα Windows, οι κοινόχρηστοι πόροι αφορούν οποιονδήποτε πόρο είναι διαθέσιμος στους χρήστες δικτύου, όπως φάκελοι, εκτυπωτές και καθορισμένοι δίαυλοι. Ένας κοινόχρηστος πόρος μπορεί επίσης να αφορά ένα διακομιστή που είναι διαθέσιμος σε χρήστες δικτύου.

8 Κοινόχρηστος φάκελος Φάκελος κάποιου άλλου υπολογιστή που έχει γίνει διαθέσιμος για χρήση από άλλους στο δίκτυο. Κρυπτογράφηση Οι διαδικασίες που αφορούν την προστασία μηνυμάτων και δεδομένων. Η κρυπτογράφηση χρησιμοποιείται για την ενεργοποίηση και την εξασφάλιση του απορρήτου, της ακεραιότητας των δεδομένων, του ελέγχου ταυτότητας (οντότητας και προέλευσης δεδομένων), καθώς και της μη αποποίησης των ευθυνών. Λογαριασμός χρήστη Μια εγγραφή που περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που προσδιορίζουν ένα χρήστη στα Windows. Σε αυτές τις πληροφορίες περιλαμβάνονται το όνομα χρήστη και ο κωδικός πρόσβασης που απαιτούνται για να συνδεθεί ο χρήστης, οι ομάδες στις οποίες είναι μέλος ο χρήστης, καθώς και τα δικαιώματα πρόσβασης και τα δικαιώματα χρήστη που έχει ο χρήστης για τη χρήση του υπολογιστή και του δικτύου, καθώς και την πρόσβαση στους πόρους τους. Μάσκα υποδικτύου Μια τιμή 32-bit που επιτρέπει στον παραλήπτη πακέτων IP να ξεχωρίζει ποιο μέρος της διεύθυνσης IP είναι το αναγνωριστικό δικτύου και ποιο το αναγνωριστικό του κεντρικού υπολογιστή. Τυπικά οι μάσκες υποδικτύου χρησιμοποιούν τη μορφή 255.x.x.x. Μόντεμ (συσκευή διαμόρφωσης/αποδιαμόρφωσης) Μια συσκευή που επιτρέπει σε πληροφορίες υπολογιστών να μεταδίδονται και να λαμβάνονται μέσω μιας τηλεφωνικής γραμμής σύνδεσης. Το μόντεμ μετάδοσης μετατρέπει τα ψηφιακά δεδομένα υπολογιστή σε αναλογικά σήματα τα οποία μπορούν να μεταφερθούν μέσω τηλεφωνικής γραμμής. Το μόντεμ λήψης μετατρέπει τα αναλογικά σήματα σε ψηφιακή μορφή. Ομάδα εργασίας Μια απλή ομαδοποίηση υπολογιστών, με μοναδικό σκοπό να βοηθήσει τους χρήστες να εντοπίσουν στοιχεία όπως εκτυπωτές και κοινόχρηστους φακέλους μέσα σε αυτήν την ομάδα. Οι ομάδες εργασίας στα Windows δεν προσφέρουν τους κεντρικούς λογαριασμούς χρήστη και τον έλεγχο ταυτότητας που προσφέρονται από τους τομείς. Πακέτο δεδομένων Μονάδα μετάδοσης επιπέδου δικτύου με βάση το μοντέλο Open Systems Interconnection- OSI, η οποία αποτελείται από πληροφορίες δυαδικής μορφής οι οποίες αντιπροσωπεύουν και δεδομένα και κεφαλίδα, όπου περιλαμβάνονται ένας αναγνωριστικός αριθμό, διεύθυνση προέλευσης και προορισμού και δεδομένα ελέγχου σφαλμάτων. Προσαρμογέας δικτύου

9 Μια συσκευή που συνδέει τον υπολογιστή σας με ένα δίκτυο. Αυτή η συσκευή ονομάζεται μερικές φορές κάρτα προσαρμογέα ή κάρτα διασύνδεσης δικτύου (NIC). Πρωτόκολλο Internet (IP) Ένα πρωτόκολλο με δυνατότητα δρομολόγησης στην οικογένεια πρωτοκόλλων TCP/IP το οποίο είναι υπεύθυνο για την απόδοση διευθύνσεων IP, τη δρομολόγηση και τον κατακερματισμό και την ανασυγκρότηση πακέτων IP. Πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων (FTP) Πύλη Μέλος της οικογένειας πρωτοκόλλων TCP/IP, το οποίο χρησιμοποιείται για την αντιγραφή αρχείων μεταξύ δύο υπολογιστών στο Internet. Και οι δύο υπολογιστές πτέπει να υποστηρίζουν τους αντίστοιχους ρόλους που προβλέπει το πρωτόκολλο FTP: ο ένας θα πρέπει να έχει το ρόλο υπολογιστή-πελάτη FTP και ο άλλος το ρόλο του διακομιστή FTP. Συσκευή συνδεδεμένη σε πολλαπλά φυσικά δίκτυα TCP/IP, με δυνατότητα δρομολόγησης ή παράδοσης πακέτων ΙΡ μεταξύ των δικτύων αυτών. Η πύλη μεταφράζει ανάμεσα σε διαφορετικά πρωτόκολλα μεταφοράς ή μορφές δεδομένων (για παράδειγμα, IPX και IP) και γενικά προστίθεται σε ένα δίκτυο κυρίως λόγω της δυνατότητας μετάφρασης. Σύστημα αρχείων κρυπτογράφησης (EFS) Μια δυνατότητα αυτής της έκδοσης των Windows που επιτρέπει στους χρήστες να κρυπτογραφούν αρχεία και φακέλους σε ένα δίσκο τόμου NTFS για να τα προστατεύσουν από εισβολείς. Σύστημα ονομάτων τομέα (DNS) Μια ιεραρχική, κατανεμημένη βάση δεδομένων που περιέχει αντιστοιχίσεις ονομάτων τομέα DNS σε διάφορους τύπους δεδομένων, όπως διευθύνσεων IP. Το σύστημα ονομάτων τομέα (DNS) επιτρέπει τον εντοπισμό υπολογιστών και υπηρεσιών μέσω ονομάτων φιλικών προς το χρήστη και επιτρέπει επίσης τον εντοπισμό άλλων πληροφοριών που είναι αποθηκευμένες στη βάση δεδομένων. Τερματικό Τομέας Μια συσκευή που περιλαμβάνει οθόνη και πληκτρολόγιο και χρησιμοποιείται για την επικοινωνία με έναν υπολογιστή. Μια ομάδα από υπολογιστές, οι οποίοι ανήκουν σε ένα δίκτυο και χρησιμοποιούν μια κοινόχρηστη βάση δεδομένων καταλόγου. Για τη διαχείρισή του, ο τομέας θεωρείται μια μονάδα με κοινούς κανόνες και διαδικασίες. Ο κάθε τομέας διαθέτει ένα μοναδικό όνομα. Τοπική ομάδα

10 Για υπολογιστές που εκτελούν τα Windows και διακομιστές μέλη, ομάδα στην οποία μπορούν να εκχωρηθούν δικαιώματα από τον δικό της υπολογιστή και (αν ο υπολογιστής συμμετέχει σε τομέα) από λογαριασμούς χρηστών και καθολικές ομάδες τόσο από τον δικό της τομέα όσο και από αξιόπιστους τομείς. Τοπικό δίκτυο (LAN) Ένα δίκτυο επικοινωνιών που συνδέει μια ομάδα υπολογιστών, εκτυπωτών και άλλων συσκευών που βρίσκονται μέσα σε μια σχετικά περιορισμένη περιοχή (για παράδειγμα, ένα κτήριο). Ένα δίκτυο LAN επιτρέπει σε οποιαδήποτε συνδεδεμένη συσκευή να αλληλεπιδράει με οποιαδήποτε άλλη συσκευή του δικτύου. Τοπολογία Στα Windows, οι σχέσεις ανάμεσα σε ένα σύνολο στοιχείων δικτύου. Σχετικά με την αναπαραγωγή του Active Directory, ο όρος τοπολογία αναφέρεται στο σύνολο των συνδέσεων που οι ελεγκτές τομέα χρησιμοποιούν για την αναπαραγωγή πληροφοριών ανάμεσά τους. Υπηρεσία ονομασίας Internet των Windows (WINS) Μια υπηρεσία λογισμικού που αντιστοιχεί δυναμικά διευθύνσεις IP σε ονόματα υπολογιστών (ονόματα NetBIOS). Αυτό επιτρέπει στους χρήστες να προσπελάσουν πόρους με το όνομά τους αντί να απαιτείται η χρήση των διευθύνσεων IP που δύσκολα αναγνωρίζονται και απομνημονεύονται. Οι διακομιστές WINS υποστηρίζουν υπολογιστέςπελάτες που λειτουργούν με Windows NT 4.0 και προηγούμενες εκδόσεις λειτουργικών συστημάτων της Microsoft. Υπηρεσία παροχής Internet (Internet Service Provider) Εταιρεία που παρέχει σε μεμονωμένα άτομα ή εταιρείες πρόσβαση στο Internet και στο World Wide Web. Μια υπηρεσία παροχής Internet παρέχει έναν αριθμό τηλεφώνου, ένα όνομα χρήστη, έναν κωδικό πρόσβασης και άλλες πληροφορίες σύνδεσης, ώστε οι χρήστες να μπορούν να συνδέσουν τους υπολογιστές τους στους υπολογιστές της υπηρεσίας παροχής Internet. Η υπηρεσία παροχής Internet (ISP) χρεώνει συνήθως τη σύνδεση με την καταβολή ανά μήνα ή ανά ώρα.

Στόχοι. Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Βασικές έννοιες [7]

Στόχοι. Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Βασικές έννοιες [7] Στόχοι ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 1 Να εξηγήσουμε τι είναι τα δίκτυα υπολογιστών, ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες τους και ποιες οι πιο συνηθισμένες τοπολογίες τους. Να περιγράψουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Δίκτυα Υπολογιστών

ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Δίκτυα Υπολογιστών ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Δίκτυα Υπολογιστών Στόχοι 1 Να εξηγήσουμε τι είναι τα δίκτυα υπολογιστών, ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες τους και ποιες οι πιο συνηθισμένες τοπολογίες

Διαβάστε περισσότερα

Δικτύωση υπολογιστών

Δικτύωση υπολογιστών Δικτύωση υπολογιστών Από το 1985 αρχίζει η δικτύωση των υπολογιστών Επικοινωνία μεταξύ των συνδεδεμένων Η/Υ για μεταφορά αρχείων και δεδομένων Διαχειριστής δικτύου (Server) Εκτυπωτής 1 Πλεονεκτήματα δικτύου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 10 Ο ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΠΑΓΓΕ Περιεχόμενα 2 Συνδέσεις και Επικοινωνίες Δίκτυα υπολογιστών Κατηγορίες

Διαβάστε περισσότερα

Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2014-15. Δίκτυα υπολογιστών. (και το Διαδίκτυο)

Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2014-15. Δίκτυα υπολογιστών. (και το Διαδίκτυο) Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2014-15 Δίκτυα υπολογιστών (και το Διαδίκτυο) http://di.ionio.gr/~mistral/tp/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Τι είναι ένα δίκτυο υπολογιστών;

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ένα δίκτυο υπολογιστών; Αρχιτεκτονική επιπέδων πρωτοκόλλων. Δικτυακά πρωτόκολλα

Τι είναι ένα δίκτυο υπολογιστών; Αρχιτεκτονική επιπέδων πρωτοκόλλων. Δικτυακά πρωτόκολλα Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2014-15 Δίκτυα υπολογιστών (και το Διαδίκτυο) http://di.ionio.gr/~mistral/tp/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Τι είναι ένα δίκτυο υπολογιστών;

Διαβάστε περισσότερα

Ethernet Ethernet ΙΕΕΕ CSMA/CD

Ethernet Ethernet ΙΕΕΕ CSMA/CD Ethernet Τα τοπικά δίκτυα είναι συνήθως τύπου Ethernet ή λέμε ότι ακολουθούν το πρότυπο ΙΕΕΕ 802.3 Ακολουθούν το μηχανισμό CSMA/CD (Πολλαπλή πρόσβαση με Ακρόαση Φέροντος και Ανίχνευση Συγκρούσεων). Πολλαπλή

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Υλικό Υπολογιστών Κεφάλαιο 6ο ίκτυα υπολογιστών

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Υλικό Υπολογιστών Κεφάλαιο 6ο ίκτυα υπολογιστών Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών Υλικό Υπολογιστών Κεφάλαιο 6ο ίκτυα υπολογιστών 1 ίκτυα μικρά και μεγάλα Ένα δίκτυο υπολογιστών (computer network) είναι ένας συνδυασμός συστημάτων (δηλαδή, υπολογιστών),

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυα υπολογιστών Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα

ίκτυα υπολογιστών Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα υπολογιστών (Κεφαλαιο 15 στο βιβλιο) Περιγραφή των κύριων θεµάτων σχετικά µε τα δίκτυα υπολογιστών Αναφορά στα διάφορα είδη δικτύων Περιγραφή των διαφόρων τοπολογιών των τοπικών

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική

Εισαγωγή στην Πληροφορική Εισαγωγή στην Πληροφορική Δίκτυα Δεδομένων ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Βασικές Έννοιες Δίκτυο υπολογιστών: ένα σύνολο διασυνδεδεμένων

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο διαδίκτυο

Εισαγωγή στο διαδίκτυο Εισαγωγή στο διαδίκτυο Στόχοι κεφαλαίου Περιγραφή των κύριων θεμάτων σχετικά με τα δίκτυα υπολογιστών Αναφορά στα διάφορα είδη δικτύων Περιγραφή των διαφόρων τοπολογιών των τοπικών δικτύων Περιγραφή των

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Επικοινωνίας και Τείχος Προστασίας

Πρωτόκολλα Επικοινωνίας και Τείχος Προστασίας Β5.1.2 Πρωτόκολλα Επικοινωνίας και Τείχος Προστασίας Τι θα μάθουμε σήμερα: Να ορίζουμε τι είναι πρωτόκολλο επικοινωνίας Να εξηγούμε τη χρησιμότητα των πρωτοκόλλων επικοινωνίας Να ονομάζουμε τα σημαντικότερα

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία TCP/IP ΙΑ ΙΚΤΥΩΣΗ- INTERNET. Τεχνολογίες Τηλεκπαίδευσης & Εφαρµογές - Ιούλιος 09 1 http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.

Τεχνολογία TCP/IP ΙΑ ΙΚΤΥΩΣΗ- INTERNET. Τεχνολογίες Τηλεκπαίδευσης & Εφαρµογές - Ιούλιος 09 1 http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3. Τεχνολογία TCP/IP ΙΑ ΙΚΤΥΩΣΗ- INTERNET Εφαρµογές - Ιούλιος 09 1 Εισαγωγή στην τεχνολογία TCP/IP Τεχνολογία TCP/IP TCP/IP Πρωτόκολλα TCP/IP ή τεχνολογία TCP/IP ή τεχνολογία ιαδικτύου (Internet)( ιαδίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 1

Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 1 Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 1 Ενότητα 8: Εισαγωγή στα Δίκτυα Δρ. Φραγκούλης Γεώργιος Τμήμα Ηλεκτρολογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο 6.2 Επιλεγόμενες τηλεφωνικές γραμμές modems Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Βασική χρήση

6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο 6.2 Επιλεγόμενες τηλεφωνικές γραμμές modems Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Βασική χρήση 6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο Τοπικά δίκτυα (LAN): επικοινωνία με περιορισμένη απόσταση κάλυψης (μικρή εμβέλεια) Δίκτυα Ευρείας Περιοχής (WAN): επικοινωνία σε ευρύτερη γεωγραφική κάλυψη. Από την άποψη του

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ηυιοθέτησητης τεχνολογίαςκαι αρχιτεκτονικής TCP/IP δεν έρχεται σε σύγκρουσηµε το µοντέλο του OSI και αυτό γιατί και τα δυο συστήµατααναπτύχθηκαν συγχρόνως. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισµένες ουσιώδεις διαφορές

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην πληροφορική

Εισαγωγή στην πληροφορική Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Εισαγωγή στην πληροφορική Ενότητα 7: Εισαγωγή στα δίκτυα Η/Υ (μέρος Α) Αγγελίδης Παντελής Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Άδειες Χρήσης Το

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7 Διαδικτύωση-Internet. 7.2 Τεχνολογία TCP/IP

Κεφάλαιο 7 Διαδικτύωση-Internet. 7.2 Τεχνολογία TCP/IP Κεφάλαιο 7 Διαδικτύωση-Internet 7.2 Τεχνολογία TCP/IP Τι δηλώνει ο όρος «TCP/IP»; Ο όρος TCP/IP αναφέρεται σε μια ομάδα ομοειδών πρωτοκόλλων που χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία των δικτύων υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Διαδικτύου Μέρος 2ο. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο

Πρωτόκολλα Διαδικτύου Μέρος 2ο. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο Πρωτόκολλα Διαδικτύου Μέρος 2ο Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο Internet Protocol (IP) Στο επίπεδο δικτύου της τεχνολογίας TCP/IP, συναντάμε το πρωτόκολλο IP. Η λειτουργία του IP βασίζεται αποκλειστικά

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην πληροφορική

Εισαγωγή στην πληροφορική Εισαγωγή στην πληροφορική Ενότητα 4: Δικτύωση και Διαδίκτυο Πασχαλίδης Δημοσθένης Τμήμα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1. Εισαγωγή στις βασικές έννοιες των ικτύων ΗΥ

Ενότητα 1. Εισαγωγή στις βασικές έννοιες των ικτύων ΗΥ Ενότητα 1 Εισαγωγή στις βασικές έννοιες των ικτύων ΗΥ Εισαγωγή στις βασικές έννοιες των δικτύων υπολογιστών ικτυακός Καταµερισµός Εργασίας Το υπόδειγµα του Internet Εξοπλισµός ικτύου Κατηγοριοποίηση ικτύων

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση των βασικών σημείων των διευθύνσεων TCP/IP και της

Κατανόηση των βασικών σημείων των διευθύνσεων TCP/IP και της Page 1 of 8 Αναγν. άρθρου: 164015 - Τελευταία αναθεώρηση: Τρίτη, 29 Μαΐου 2007 - Αναθεώρηση: 4.2 Κατανόηση των βασικών σημείων των διευθύνσεων TCP/IP και της δημιουργίας υποδικτύων Συμβουλή συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Διαδικτύου

Πρωτόκολλα Διαδικτύου Πρωτόκολλα Διαδικτύου Ερωτήσεις Ασκήσεις Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο Ερωτήσεις 1. Τι είναι το intranet και ποια τα πλεονεκτήματα που προσφέρει; 2. Τι δηλώνει ο όρος «TCP/IP»; 3. Να αναφέρετε τα πρωτόκολλα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΤΕΣΤ ΣΤΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΤΕΣΤ ΣΤΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΑ.Λ. Άμφισσας Σχολικό Έτος : 2011-2012 Τάξη : Γ Τομέας : Πληροφορικής Μάθημα : ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ Διδάσκων : Χρήστος Ρέτσας Η-τάξη : tiny.cc/retsas-diktya2 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΤΕΣΤ ΣΤΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ 7.1-7.2

Διαβάστε περισσότερα

7.2.2 Σχέση OSI και TCP/IP

7.2.2 Σχέση OSI και TCP/IP Κεφάλαιο 7 7.2.2 Σχέση OSI και TCP/IP Σελ. 226-230 Γεώργιος Γιαννόπουλος ΠΕ19, ggiannop (at) sch.gr ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ Κομοτηνής http://diktya-epal-g.ggia.info/ Γνωστό μοντέλο OSI διασύνδεσης ανοικτών συστημάτων.

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Πιστοποίησης Γνώσεων και Δεξιοτήτων H/Y ΕΝΟΤΗΤΑ 1: «ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ»

Πρόγραμμα Πιστοποίησης Γνώσεων και Δεξιοτήτων H/Y ΕΝΟΤΗΤΑ 1: «ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ» Πρόγραμμα Πιστοποίησης Γνώσεων και Δεξιοτήτων H/Y ΕΝΟΤΗΤΑ 1: «ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ» Μάθημα 0.2: Το Λογισμικό (Software) Δίκτυα υπολογιστών Αντώνης Χατζηνούσκας 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. Σκοπός του Μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην πληροφορική

Εισαγωγή στην πληροφορική Εισαγωγή στην πληροφορική Ενότητα 4: Δικτύωση και Διαδίκτυο I Πασχαλίδης Δημοσθένης Τμήμα Ιερατικών Σπουδών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Η/Υ Θεωρία. Διάλεξη 2η

Δίκτυα Η/Υ Θεωρία. Διάλεξη 2η Δίκτυα Η/Υ Θεωρία Διάλεξη 2η Kάρτες Δικτύωσης (NIC-Network Interface Controller) Βασικές εντολές δρομολόγησης και ανίχνευσης Η κάρτα δικτύου συνδέει τον υπολογιστή στο τοπικό δίκτυο παράγει και λαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Πληροφορικής

Εφαρμογές Πληροφορικής Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφάλαιο 12 Επικοινωνίες Δίκτυα Διαδίκτυο και ιστοσελίδες ΜΕΡΟΣ Α 1. Επικοινωνίες Αναλογικό Σήμα (analog signal) Eίναι ένα σήμα το οποίο μεταβάλλεται συνεχώς μέσα στο χρόνο. Π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 012. Δίκτυα Τπολογιστών & Διαδίκτυο

ΕΠΛ 012. Δίκτυα Τπολογιστών & Διαδίκτυο ΕΠΛ 012 Δίκτυα Τπολογιστών & Διαδίκτυο Βιβλιογραφία: Nell Dale & John Lewis, Computer Science Illuminated, 2 nd Edition, 2005 Θέματα Η ανάγκη για δίκτυα Αναφορά στα διάφορα είδη δικτύων Περιγραφή των διαφόρων

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου (Αττική οδός)

Τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου (Αττική οδός) Λέξεις Κλειδιά: Δίκτυο υπολογιστών (Computer Network), τοπικό δίκτυο (LAN), δίκτυο ευρείας περιοχής (WAN), μόντεμ (modem), κάρτα δικτύου, πρωτόκολλο επικοινωνίας, εξυπηρέτης (server), πελάτης (client),

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 4 - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

ΜΑΘΗΜΑ 4 - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ 4 - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 1. Οι Η/Υ στο κτίριο που βρίσκεται το γραφείο σας συνδέονται έτσι ώστε το προσωπικό να μοιράζεται τα αρχεία και τους εκτυπωτές. Πως ονομάζεται αυτή η διάταξη των

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 8. Εισαγωγή στην Πληροφορική. Internet: Τότε και Τώρα. Κεφάλαιο 8Α. Τρόπος Λειτουργίας Internet. Χειµερινό Εξάµηνο 2006-07

Ενότητα 8. Εισαγωγή στην Πληροφορική. Internet: Τότε και Τώρα. Κεφάλαιο 8Α. Τρόπος Λειτουργίας Internet. Χειµερινό Εξάµηνο 2006-07 Ενότητα 8 Εισαγωγή στην Πληροφορική Χειµερινό Εξάµηνο 2006-07 ιαδίκτυο: Κεφάλαιο 8Α: Βασικές Έννοιες ιαδικτύου Κεφάλαιο 8Β: ΣύνδεσηκαιΕργασία Online ρ. Παναγιώτης Χατζηδούκας (Π..407/80) Εισαγωγή στηνπληροφορική

Διαβάστε περισσότερα

1.2.2 Το μοντέλο δικτύωσης TCP/IP 1 / 26

1.2.2 Το μοντέλο δικτύωσης TCP/IP 1 / 26 1.2.2 Το μοντέλο δικτύωσης TCP/IP 1 / 26 Το δίκτυο ARPANET ήταν ένα δίκτυο μεταγωγής πακέτων που χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο άμυνας των Η.Π.Α. στα τέλη της δεκαετίας του '60. 2 / 26 Από την αρχή κύριος

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυα - Internet Υπηρεσίες Internet O Παγκόσµιος Ιστός (World Wide Web) Ηλεκτρονική Αλληλογραφία (E-mail) Υπηρεσία FTP (File Transfer Protocol)

ίκτυα - Internet Υπηρεσίες Internet O Παγκόσµιος Ιστός (World Wide Web) Ηλεκτρονική Αλληλογραφία (E-mail) Υπηρεσία FTP (File Transfer Protocol) Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας-Βιβλιοθηκονοµίας Κέρκυρα ίκτυα - Internet 2 Υπηρεσίες Internet O Παγκόσµιος Ιστός (World Wide Web) ΜηχανέςΑναζήτησηςστοWeb Ηλεκτρονική Αλληλογραφία (E-mail) Υπηρεσία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET Κεφάλαιο 6: Συσκευές τηλεπικοινωνιών και δικτύωσης (Θ) Ενεργά στοιχεία δικτύων Δύο συστήματα Η/Υ μπορούν να συνδεθούν χρησιμοποιώντας: Δια-αποδιαμορφωτές

Διαβάστε περισσότερα

Στα windows η εμφάνιση του πίνακα δρομολόγησης γίνεται με τη συνοδεία της διαταγής PRINT C: \>route PRINT -4

Στα windows η εμφάνιση του πίνακα δρομολόγησης γίνεται με τη συνοδεία της διαταγής PRINT C: \>route PRINT -4 Εντολή rute Χρησιμοποιείται για την εμφάνιση και διαχείριση του πίνακα δρομολόγησης σε έναν υπολογιστή και κυρίως για τον ορισμό στατικών δρομολογίων προς συγκεκριμένα δίκτυα και υπολογιστές μέσω μιας

Διαβάστε περισσότερα

PROXY SERVER. Άριστη πύλη διαχωρισμού μεταξύ του εσωτερικού δικτύου και του Internet.

PROXY SERVER. Άριστη πύλη διαχωρισμού μεταξύ του εσωτερικού δικτύου και του Internet. PROXY SERVER Άριστη πύλη διαχωρισμού μεταξύ του εσωτερικού δικτύου και του Internet. Αποτελεσματικό εργαλείο για την απόκρυψη των εσωτερικών λεπτομερειών και διευθύνσεων IP του δικτύου. Αυξάνει τη συνολική

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ A ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 5ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 5ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 5ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ 14. Ποιος είναι ο ρόλος των καρτών δικτύου (Network Interface Card, NIC); Απάντηση: Οι κάρτες δικτύου χρησιμοποιούνται για να συνδέσουν

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική Μάθημα 9

Πληροφορική Μάθημα 9 Πληροφορική Μάθημα 9 ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΙΚΤΥΑ ΕΥΡΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ WAN Τα δίκτυα αυτά χρησιμοποιούνται για την διασύνδεση υπολογιστών, οι οποίοι βρίσκονται σε διαφορετικές πόλεις ή ακόμη και σε διαφορετικές

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρµατος BroadBand Router της Sweex + switch 4 θυρών

Ασύρµατος BroadBand Router της Sweex + switch 4 θυρών Ασύρµατος BroadBand Router της Sweex + switch 4 θυρών ιαχείριση ιαχείριση σε περιβάλλον Web Τηλεδιαχείριση Πλεονεκτήµατα Κοινή χρήση Internet - Μία σύνδεση internet ευρείας περιοχής προσφέρει τη δυνατότητα

Διαβάστε περισσότερα

Νέες Επικοινωνιακές Τεχνολογίες

Νέες Επικοινωνιακές Τεχνολογίες Νέες Επικοινωνιακές Τεχνολογίες Λύσεις Θεμάτων http://nop33.wordpress.com Τι ορίζουμε ως Τοπικό Δίκτυο Υπολογιστών; Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των Τοπικών Δικτύων; Ποιες οι βασικές τοπολογίες

Διαβάστε περισσότερα

Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας Βιβλιοθηκονοµίας. Μοντέλο TCP/IP. Ενότητα E. Συστήµατα Επικοινωνίας

Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας Βιβλιοθηκονοµίας. Μοντέλο TCP/IP. Ενότητα E. Συστήµατα Επικοινωνίας Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας Βιβλιοθηκονοµίας ίκτυα Η/Υ Μοντέλο TCP/IP Ενότητα E ρ. Ε. Μάγκος Συστήµατα Επικοινωνίας (Ε) (PC) (N) Επικοινωνίες: Εφαρµογές Υπολογιστές ίκτυα πολλές πολλοί N A N

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ Δίκτυα Υπολογιστών Δίκτυα τηλεφωνίας (σταθερής, κινητής) Δίκτυα αισθητήρων

ΔΙΚΤΥΑ Δίκτυα Υπολογιστών Δίκτυα τηλεφωνίας (σταθερής, κινητής) Δίκτυα αισθητήρων ΔΙΚΤΥΑ Δίκτυα Υπολογιστών Δίκτυα τηλεφωνίας (σταθερής, κινητής) Δίκτυα αισθητήρων Περισσότερο θα εστιάσουμε στα δίκτυα υπολογιστών τα οποία μπορούμε να τα κατατάξουμε σε κατηγορίες ανάλογα την τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ

ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ 1 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΘΕΜΑ 1 ο Α) Ποια είναι τα βασικά στοιχεία, τα οποία χαρακτηρίζουν το ISDN; Η ψηφιακή μετάδοση. Όλα τα σήματα μεταδίδονται σε ψηφιακή μορφή απ' άκρη σ' άκρη του δικτύου,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I. 8 η ΔΙΑΛΕΞΗ Δίκτυα Υπολογιστών

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I. 8 η ΔΙΑΛΕΞΗ Δίκτυα Υπολογιστών ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I 8 η ΔΙΑΛΕΞΗ Δίκτυα Υπολογιστών ΧΑΣΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Δικτύωση με τα Windows XP

Δικτύωση με τα Windows XP Δικτύωση με τα Windows XP Εισαγωγή Η δημιουργία τοπικού δικτύου σε περιβάλλον Windows XP αποτελεί πλέον απλή υπόθεση, αφού, εκτός από τον απαραίτητο εξοπλισμό, δεν απαιτείται κάτι περισσότερο από το να

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο πως λειτουργεί το διαδίκτυο

Εισαγωγή στο πως λειτουργεί το διαδίκτυο Εισαγωγή στο πως λειτουργεί το διαδίκτυο (και τι θα δούμε στο εργαστήριο δικτύων) Εργαστήριο Δικτύων Υπολογιστών 2014-2015 Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Διαδίκτυο - ένα δίκτυο δεδομένων Σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 1 ου Κεφαλαίου

Φύλλο Εργασίας 1 ου Κεφαλαίου ΒΑΙΚΕ ΕΝΝΟΙΕ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΥΝΔΕΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΕΦΑΑΙΟ 1 ο Φύλλο Εργασίας 1 ου Κεφαλαίου Βοήθημα: 7.2 Τεχνολογία TCP/IP Ερωτήσεις 1. Τι ήταν το δίκτυο ARPANET; Πως «γεννήθηκε» το Internet; 2. Πώς χρησιμοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

SOS Ερωτήσεις Δίκτυα Υπολογιστών ΙΙ

SOS Ερωτήσεις Δίκτυα Υπολογιστών ΙΙ SOS Ερωτήσεις Δίκτυα Υπολογιστών ΙΙ Σκοπός των παρακάτω είναι να σας εφιστήσουν την προσοχή σε σημεία της ύλης που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και σε κάποιες περιπτώσεις ένα ποσοστό απομνημόνευσης. Αν

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Η/Υ ςτην Επιχείρηςη

Δίκτυα Η/Υ ςτην Επιχείρηςη Δίκτυα Η/Υ ςτην Επιχείρηςη Εντολέσ δικτυακών πρωτοκόλλων ςε Windows/Unix Γκάμασ Βαςίλειοσ, Εργαςτηριακόσ υνεργάτησ Εντολζσ δικτφου ςε Windows/Unix ε προηγούμενο εργαςτήριο παρουςιάςτηκαν οι παρακάτω εντολέσ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6. Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο 1.1

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6. Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο 1.1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο 1.1 Οι στόχοι μας σε αυτό το κεφάλαιο: Να περιγράψουμε τι είναι το τοπικό δίκτυο (LAN) και το δίκτυο ευρείας περιοχής (WAN). Να διακρίνουμε ένα απλό διαδίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Πληροφορικής Συστήµατα Επικοινωνίας. Μοντέλο TCP/IP. Ενότητα E. Πόσοι εµπλέκονται σε ένα Σύστηµα Επικοινωνίας

Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Πληροφορικής Συστήµατα Επικοινωνίας. Μοντέλο TCP/IP. Ενότητα E. Πόσοι εµπλέκονται σε ένα Σύστηµα Επικοινωνίας Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Πληροφορικής ίκτυα Η/Υ Συστήµατα Επικοινωνίας (Ε) (PC) (N) Επικοινωνίες: Εφαρµογές Υπολογιστές ίκτυα Μοντέλο TCP/IP πολλές πολλοί N A N B Ενότητα E PC A PC B PC D PC E E A E B

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. Μέρος I Βασικά στοιχεία των Microsoft Windows XP Professional. Ευχαριστίες... 17 Εισαγωγή... 19

Περιεχόµενα. Μέρος I Βασικά στοιχεία των Microsoft Windows XP Professional. Ευχαριστίες... 17 Εισαγωγή... 19 Περιεχόµενα Ευχαριστίες... 17 Εισαγωγή... 19 Μέρος I Βασικά στοιχεία των Microsoft Windows XP Professional 1 Εισαγωγή στη διαχείριση των Microsoft Windows XP Professional... 25 Ξεκίνηµα µε τα Windows XP

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Η/Υ στην Επιχείρηση

Δίκτυα Η/Υ στην Επιχείρηση Δίκτυα Η/Υ στην Επιχείρηση Δικτυακά πρωτόκολλα και εφαρμογές, Δρομολόγηση Γκάμας Βασίλειος, Εργαστηριακός Συνεργάτης Μοντέλο πελάτη-εξυπηρετητή Προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε μια υπηρεσία του Internet

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Χ. ΖΙΟΥΛΑΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Χ. ΖΙΟΥΛΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (ΕΠΙΛΟΓΗΣ - Α ΛΥΚΕΙΟΥ) ΚΕΦ. 8 ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 2014-2015 Καθηγητής ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Χ. ΖΙΟΥΛΑΣ e-mail: vczioulas@yahoo.com site: http://www.zioulas.gr ΚΕΦ.8 ΔΙΚΤΥΑ

Διαβάστε περισσότερα

Για τη λειτουργία των δικτύων εκτός από την απαραίτητη υλικοκατασκευή, απαιτείται και το απαραίτητο λογισμικό.

Για τη λειτουργία των δικτύων εκτός από την απαραίτητη υλικοκατασκευή, απαιτείται και το απαραίτητο λογισμικό. ΕΝΟΤΗΤΑ 9 9.0 ΔΙΚΤΥΑ ΜΕΣΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα δίκτυο μέσων πληροφορικής περιλαμβάνει δύο ή περισσότερες συσκευές πληροφορικής (Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εκτυπωτές, άλλες περιφερειακές μονάδες ή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.7. Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.7. Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.7 Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου Επικοινωνία δύο σταθμών Ύπαρξη διαδρομής Αποκατάσταση σύνδεσης Ο σταθμός-πηγή πρέπει να ξέρει πότε ο σταθμός-προορισμός είναι έτοιμος να λάβει δεδομένα.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ-ΔΙΚΤΥΑΔΙΑΔΙΚΤΥΟ-ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ. Κεφάλαιο 12ο

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ-ΔΙΚΤΥΑΔΙΑΔΙΚΤΥΟ-ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ. Κεφάλαιο 12ο Σελίδες σχολικού βιβλίου : 357-4001 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ-ΔΙΚΤΥΑΔΙΑΔΙΚΤΥΟ-ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ Κεφάλαιο 12ο 2 12.1 Η εξέλιξη των μέσων επικοινωνίας Οπτικά Ακουστικά μηνύματα (σήματα καπνού φωνή) Γραπτά μηνύματα ταχυδρομική

Διαβάστε περισσότερα

1.5.1 ΓΕΦΥΡΑ (BRIDGE) Εικόνα Επίπεδα λειτουργίας επαναλήπτη, γέφυρας, δρομολογητή και πύλης ως προς το μοντέλο OSI.

1.5.1 ΓΕΦΥΡΑ (BRIDGE) Εικόνα Επίπεδα λειτουργίας επαναλήπτη, γέφυρας, δρομολογητή και πύλης ως προς το μοντέλο OSI. 40 Σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά και δικτυακά πρωτόκολλα Εικόνα 1.5.1 Επίπεδα λειτουργίας επαναλήπτη, γέφυρας, δρομολογητή και πύλης ως προς το μοντέλο OSI. 1.5.1 ΓΕΦΥΡΑ (BRIDGE) Οι γέφυρες λειτουργούν τόσο

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρµατος BroadBand Router της Sweex + switch 4 θυρών + print server

Ασύρµατος BroadBand Router της Sweex + switch 4 θυρών + print server Ασύρµατος BroadBand Router της Sweex + switch 4 θυρών + print server Πλεονεκτήµατα Κοινή χρήση Internet - Μία σύνδεση internet ευρείας περιοχής προσφέρει τη δυνατότητα ταυτόχρονης χρήσης internet από πολλά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Επικοινωνιακό υποδίκτυο ονομάζεται το σύνολο των κόμβων που παρεμβάλλονται κατά την αποστολή ενός πακέτου από τη πηγή στο προορισμό. Το επικοινωνιακό υποδίκτυο μπορεί να βασίζεται είτε στη φιλοσοφία των

Διαβάστε περισσότερα

SNMP ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ

SNMP ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Κεφάλαιο 4 SNMP ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 1 4.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...3 4.2 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ...3 4.2.1 Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ...3 4.2.1.1 ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ...4 4.2.1.2 ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας - Βιβλιοθηκονοµίας. Υπηρεσίες Internet. ίκτυα Η/Υ. Επίπεδο Εφαρµογής. Ενότητα θ

Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας - Βιβλιοθηκονοµίας. Υπηρεσίες Internet. ίκτυα Η/Υ. Επίπεδο Εφαρµογής. Ενότητα θ Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας - Βιβλιοθηκονοµίας Υπηρεσίες Internet ίκτυα Η/Υ Επίπεδο Εφαρµογής O Παγκόσµιος Ιστός (World Wide Web) Ηλεκτρονική Αλληλογραφία (E-mail) Υπηρεσία FTP (File Transfer

Διαβάστε περισσότερα

J. Glenn Brookshear. Copyright 2008 Pearson Education, Inc. Publishing as Pearson Addison-Wesley

J. Glenn Brookshear. Copyright 2008 Pearson Education, Inc. Publishing as Pearson Addison-Wesley Κεφάλαιο 4: ικτύωση και ιαδίκτυο Η Επιστήµη των Υπολογιστών: Μια Ολοκληρωµένη Παρουσίαση (δέκατη αµερικανική έκδοση) J. Glenn Brookshear Copyright 2008 Pearson Education, Inc. Publishing as Pearson Addison-Wesley

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές Διασύνδεσης. Θα εξετάσουμε: Τον επαναλήπτη (repeater) Το διανομέα (hub) Την γέφυρα (bridge) Το Switch Το δρομολογητή (router)

Συσκευές Διασύνδεσης. Θα εξετάσουμε: Τον επαναλήπτη (repeater) Το διανομέα (hub) Την γέφυρα (bridge) Το Switch Το δρομολογητή (router) Συσκευές Διασύνδεσης Οι βασικές συσκευές που θα παρουσιάσουμε παρακάτω, χρησιμοποιούνται για την διασύνδεση τοπικών δικτύων. Θα δούμε τις βασικές λειτουργίες τους, τις βασικές διαφορές μεταξύ τους και

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Αρχές. Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ

Γενικές Αρχές. Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ 7.1.1. Γενικές Αρχές 1. Τι ονοµάζεται επικοινωνιακό υποδίκτυο και ποιο είναι το έργο του; Το σύνολο όλων των ενδιάµεσων κόµβων που εξασφαλίζουν την επικοινωνία µεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Internet Τοπικό δίκτυο LAN Δίκτυο Ευρείας Περιοχής WAN Διαδίκτυο Πρόγραμμα Πλοήγησης φυλλομετρητής Πάροχοι Υπηρεσιών Internet URL HTML links

Internet Τοπικό δίκτυο LAN Δίκτυο Ευρείας Περιοχής WAN Διαδίκτυο Πρόγραμμα Πλοήγησης φυλλομετρητής Πάροχοι Υπηρεσιών Internet URL HTML links Internet Τοπικό δίκτυο (LAN Local Area Network): Δίκτυο όπου οι υπολογιστές βρίσκονται κοντά μεταξύ τους (μία εταιρία ή στην ίδια αίθουσα). Δίκτυο Ευρείας Περιοχής (WAN Wide Area Network) Δίκτυο όπου οι

Διαβάστε περισσότερα

To λεξικό του Internet

To λεξικό του Internet To λεξικό του Internet A Address: Ο τόπος που βρίσκεται μια πηγή του Internet. Μια e-mail address μπορεί να έχει την εξής μορφή : georgepapado@hotmail.com. Μια web address είναι κάπως έτσι: http://www.in.gr.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ (INTERNETWORKING)

ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ (INTERNETWORKING) ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ (INTERNETWORKING) Α. Α. Οικονομίδης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Διασυνδεδεμένο δίκτυο διασύνδεση δικτύων που το καθένα διατηρεί την ταυτότητά του χρησιμοποιώντας ειδικούς μηχανισμούς διασύνδεσης

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3.3: Δίκτυα. Επιστήμη ΗΥ Κεφ. 3.3 Καραμαούνας Πολύκαρπος

Κεφάλαιο 3.3: Δίκτυα. Επιστήμη ΗΥ Κεφ. 3.3 Καραμαούνας Πολύκαρπος Κεφάλαιο 3.3: Δίκτυα 1 3.3.1 Τι είναι ένα Δίκτυο Υπολογιστών Δίκτυο Υπολογιστών/Επικοινωνιών: ένα σύνολο συνδεδεμένων μεταξύ τους συσκευών με φυσικές συνδέσεις οι οποίες μπορούν να παράγουν, να στέλνουν,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 7ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 7ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 7ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Για να διεκπεραιωθεί η μεταφορά των πακέτων από την πηγή στον προορισμό μεταξύ των κόμβων του επικοινωνιακού υποδικτύου απαιτείται η

Διαβάστε περισσότερα

Επίπεδο δικτύου IP Forwading κτλ

Επίπεδο δικτύου IP Forwading κτλ Επίπεδο δικτύου IP Forwading κτλ (IP για που το έβαλες) Εργαστήριο Δικτύων Υπολογιστών 2014-2015 Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Επίπεδο δικτύου (Network layer) Επίπεδο εφαρμογής (Application layer):

Διαβάστε περισσότερα

7.5 Διευθυνσιοδότηση 7.6.1. Διεύθυνση Ελέγχου Προσπέλασης στο Μέσο

7.5 Διευθυνσιοδότηση 7.6.1. Διεύθυνση Ελέγχου Προσπέλασης στο Μέσο Κεφάλαιο 7 7.5 Διευθυνσιοδότηση 7.6.1. Διεύθυνση Ελέγχου Προσπέλασης στο Μέσο Σελ. 247-249 Γεώργιος Γιαννόπουλος ΠΕ19, ggiannop (at) sch.gr ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ Κομοτηνής http://diktya-epal-g.ggia.info/ Διευθυνσιοδότηση

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Θεωρία Δικτύων. Δίκτυα (Αρχές & Θεωρία)

Αρχές Θεωρία Δικτύων. Δίκτυα (Αρχές & Θεωρία) Αρχές Θεωρία Δικτύων 1 Εισαγωγή Έννοια Ιδιότητες Κατηγορίες Τοπολογία Ακτινωτό Κομβικό Βροχικό Γεωγραφία LAN WAN MAN Τύπος Κοινό τηλεφωνικό δίκτυο Ιδιωτικό δίκτυο (Αρχές & Θεωρία) ΔημόσιοΔίκτυα δίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΑΡΤΙΟΣ ΜΑΙΟΣ 2010 ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΜΠΑΡΙΩΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΙΑΜΜΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΨΙΑΧΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΑΡΤΙΟΣ ΜΑΙΟΣ 2010 ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΜΠΑΡΙΩΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΙΑΜΜΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΨΙΑΧΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΑΡΤΙΟΣ ΜΑΙΟΣ 2010 ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΜΠΑΡΙΩΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΙΑΜΜΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΨΙΑΧΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων ΙΙ

Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων ΙΙ Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων ΙΙ Μάθημα 8ο Δικτύωση TCP/IP Μιχαηλίδης Παναγιώτης Περιεχόμενα Δικτύωση TCP/IP Τι είναι το TCP/IP; Επίπεδα, διευθύνσεις, ΝΑΤ Πρωτόκολλα: ARP, DHCP TCP/IP H πιο κοινή

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόλογος Εισαγωγή 21

Περιεχόμενα. Πρόλογος Εισαγωγή 21 Περιεχόμενα Πρόλογος 17 1 Εισαγωγή 21 1.1 Χρήσεις των δικτύων υπολογιστών...23 1.1.1 Επιχειρηματικές εφαρμογές... 23 1.1.2 Οικιακές εφαρμογές... 26 1.1.3 Μετακινούμενοι χρήστες... 31 1.1.4 Κοινωνικά ζητήματα...

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Προγραµµατιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΣΠΗΥ) Τµήµα Προγραµµατιστών Σειρά 112

Σχολή Προγραµµατιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΣΠΗΥ) Τµήµα Προγραµµατιστών Σειρά 112 Σχολή Προγραµµατιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΣΠΗΥ) Τµήµα Προγραµµατιστών Σειρά 112 Πλωτάρχης Γ. ΚΑΤΣΗΣ ΠΝ Γιατί χρησιµοποιούµε δίκτυα? Δίκτυο Σύνολο Η/Υ και συσκευών Συνδεδεµένα µε κάποιο µέσο Stand-alone

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Δασική Πληροφορική

Εισαγωγή στη Δασική Πληροφορική ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στη Δασική Πληροφορική Ενότητα 8: Εισαγωγή στα Δίκτυα Υπολογιστών Ζαχαρούλα Ανδρεοπούλου Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών Firewalls. Χάρης Μανιφάβας

Δίκτυα Υπολογιστών Firewalls. Χάρης Μανιφάβας Δίκτυα Υπολογιστών Firewalls Χάρης Μανιφάβας 1 Επικοινωνία Βασίζεται στη μεταβίβαση μηνυμάτων (λόγω απουσίας διαμοιραζόμενης μνήμης) Απαιτείται συμφωνία φόρμας μηνυμάτων Πρότυπο Στόχος τυποποίησης = Συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική

Εισαγωγή στην Πληροφορική Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Εισαγωγή στην Πληροφορική Ενότητα 9: [από τις σημειώσεις του Καθηγητή Ι. Βενιέρη, συγγραφέα του βιβλίου ΔΙΚΤΥΑ ΕΥΡΕΙΑΣ ΖΩΝΗΣ: ΤΕΧΝΟΛΟΓIΕΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓEΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΑ.Λ. Άμφισσας Σχολικό Έτος : 2011-2012 Τάξη : Γ Τομέας : Πληροφορικής Μάθημα : ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ Διδάσκων : Χρήστος Ρέτσας Η-τάξη : tiny.cc/retsas-diktya2 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Ευρείας Περιοχής

Δίκτυα Ευρείας Περιοχής Κεφάλαιο 6 Δίκτυα Ευρείας Περιοχής 6.6 Frame Relay 6.7 ATM 6.8 xdsl 6.9 Εικονικά ιδιωτικά δίκτυα 6.10 Κριτήρια Επιλογής τεχνολογιών WAN Σελ. 205-216 Γεώργιος Γιαννόπουλος ΠΕ19, ggiannop (at) sch.gr ΕΣΠΕΡΙΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΠΘ Εργαστήριο Πληροφορικής στη Γεωργία

ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΠΘ Εργαστήριο Πληροφορικής στη Γεωργία ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΠΘ Εργαστήριο Πληροφορικής στη Γεωργία Δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι υπολογιστές της ίδιας ή και διαφορετικής μάρκας συνδεδεμένοι μεταξύ τους σε τοπικό (local) ή ευρύ (wide) επίπεδο

Διαβάστε περισσότερα

α. Συνόδου β. Μεταφοράς γ. Δικτύου δ. Διασύνδεσης δεδομένων ε. Φυσικού Επιπέδου (Μονάδες 5)

α. Συνόδου β. Μεταφοράς γ. Δικτύου δ. Διασύνδεσης δεδομένων ε. Φυσικού Επιπέδου (Μονάδες 5) ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ / ΕΠΑΛ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 30/11/2014 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Ι. ΜΙΧΑΛΕΑΚΟΣ, Α. ΙΛΕΡΗ ΘΕΜΑ Α Α1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν γράφοντας δίπλα στο

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών ΙΙ (Ασκήσεις Πράξης)

Δίκτυα Υπολογιστών ΙΙ (Ασκήσεις Πράξης) TEI Σερρών Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών Δίκτυα Υπολογιστών ΙΙ (Ασκήσεις Πράξης) Ανάλυση Πρωτοκόλλων Τομέας Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων Δρ. Αναστάσιος Πολίτης Καθηγητής Εφαρμογών anpol@teiser.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Τμ. Ηλ.γων Μηχ/κων ΤΕ. Δίκτυα Υπολογιστών. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές

ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Τμ. Ηλ.γων Μηχ/κων ΤΕ. Δίκτυα Υπολογιστών. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Τμ. Ηλ.γων Μηχ/κων ΤΕ Δίκτυα Υπολογιστών Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές Γενικά Τα αρχεία των διαλέξεων του μαθήματος μπορείτε να βρείτε στο: http://eclass.gunet.gr/

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7. 7.1 7.4 -> Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Επικοινωνιακό Υποδίκτυο / TCP / UDP. Σελ. 220-241

Κεφάλαιο 7. 7.1 7.4 -> Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Επικοινωνιακό Υποδίκτυο / TCP / UDP. Σελ. 220-241 Κεφάλαιο 7 7.1 7.4 -> Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Επικοινωνιακό Υποδίκτυο / TCP / UDP. Σελ. 220-241 Γεώργιος Γιαννόπουλος ΠΕ19, ggiannop (at) sch.gr ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ Κομοτηνής http://diktya-epal-g.ggia.info/ Δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πειραιά Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων. ίκτυα Υπολογιστών Ι. To Μοντέλο OSI. Αναπλ. Καθηγ. Π. εμέστιχας

Πανεπιστήμιο Πειραιά Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων. ίκτυα Υπολογιστών Ι. To Μοντέλο OSI. Αναπλ. Καθηγ. Π. εμέστιχας Πανεπιστήμιο Πειραιά To Μοντέλο OSI pdemest@unipi.gr ιάρθρωση Το μοντέλο αναφοράς OSI Επίπεδα Πρωτόκολλα, κατανομή πρωτοκόλλων σε στοιχεία δικτύου Αντιστοιχία τστοχα μοντέλων OSI και Internet Ανάλυση Επιπέδων

Διαβάστε περισσότερα

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμβατότητα του λογισμικού με άλλα λειτουργικά συστήματα, επικοινωνήστε με το τμήμα υποστήριξης πελατών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμβατότητα του λογισμικού με άλλα λειτουργικά συστήματα, επικοινωνήστε με το τμήμα υποστήριξης πελατών. Σελίδα 1 από 5 Οδηγός σύνδεσης Υποστηριζόμενα λειτουργικά συστήματα Μπορείτε να πραγματοποιήσετε εγκατάσταση του λογισμικού του εκτυπωτή χρησιμοποιώντας το CD Λογισμικό και τεκμηρίωση για τα ακόλουθα λειτουργικά

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις ΤΠΕ ΙΙ Γιάννης Βρέλλης ΠΤΔΕ-Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. World Wide Web. Παγκόσμιος Ιστός

Εισαγωγή στις ΤΠΕ ΙΙ Γιάννης Βρέλλης ΠΤΔΕ-Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. World Wide Web. Παγκόσμιος Ιστός Εισαγωγή στις ΤΠΕ ΙΙ Γιάννης Βρέλλης ΠΤΔΕ-Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων World Wide Web Παγκόσμιος Ιστός Internet - WWW Internet: παγκόσμιο δίκτυο υπολογιστών που βασίζεται στο πρωτόκολο επικοινωνίας TCP/IP και

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Βελώνης Γεώργιος ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. Μάθημα 5ο. Βελώνης Γεώργιος - 1ο Τ.Ε.Ε. Κατερίνης. Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ20 5-1

ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Βελώνης Γεώργιος ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. Μάθημα 5ο. Βελώνης Γεώργιος - 1ο Τ.Ε.Ε. Κατερίνης. Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ20 5-1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Βελώνης ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Μάθημα 5ο Βελώνης - 1ο Τ.Ε.Ε. Κατερίνης Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ20 5-1 Σύνδεση με το Internet PSTN, ISDN, xdsl, Leased Line 5-2 Τρόποι Σύνδεσης 1. Σύνδεση μέσω

Διαβάστε περισσότερα

MF = 0 Μήκος Επικεφαλίδας = 5

MF = 0 Μήκος Επικεφαλίδας = 5 ΑΣΚΗΣΗ 1 Ένα ΙΡ αυτοδύναμο πακέτο έχει διασπαστεί σε τέσσερα (4) κομμάτια Α, Β, Γ, Δ, τα οποία φτάνουν στον προορισμό, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα: Κατά την επανασύνθεση του αυτοδύναμου πακέτου:

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Πληροφορική Ι. Ενότητα 7 : Δίκτυα Υπολογιστών. Δρ. Γκόγκος Χρήστος

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Πληροφορική Ι. Ενότητα 7 : Δίκτυα Υπολογιστών. Δρ. Γκόγκος Χρήστος 1 Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Πληροφορική Ι Ενότητα 7 : Δίκτυα Υπολογιστών Δρ. Γκόγκος Χρήστος 2 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Ενότητα Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου)

Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Ενότητα Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου) Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Ενότητα 1.7 - Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου) Πρωτόκολλο είναι ένα σύνολο κανόνων που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι σταθμοί εργασίας σε ένα δίκτυο ώστε να μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση 10: Προηγμένες Τηλεματικές Υπηρεσίες Τ.Ε.Ι. Ηπείρου Δίκτυο Τ.Ε.Ι. Ηπείρου ΙΙ

Πρόσκληση 10: Προηγμένες Τηλεματικές Υπηρεσίες Τ.Ε.Ι. Ηπείρου Δίκτυο Τ.Ε.Ι. Ηπείρου ΙΙ H ΥΠΗΡΕΣΙΑ DHCP Αν είστε ένας διαχειριστής δικτύου (network administrator),σίγουρα θα έχετε αντιμετωπίσει το πρόβλημα των "ip conflicts", εν όσο προσπαθείτε να ρυθμίσετε τις διευθύνσεις ip των hosts στο

Διαβάστε περισσότερα

Ως Διαδίκτυο (Internet) ορίζεται το παγκόσμιο (διεθνές) δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών (international network).

Ως Διαδίκτυο (Internet) ορίζεται το παγκόσμιο (διεθνές) δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών (international network). ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Καλαμάτα, 2015 Το Διαδίκτυο Ως Διαδίκτυο (Internet) ορίζεται το παγκόσμιο (διεθνές) δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών (international network). Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα