Λιθόρριπτα Φράγµατα µε ανάντη πλάκα σκυροδέµατος : Εµπειρίες από τον Θεσσαλικό χώρο και σύγχρονη τεχνογνωσία

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Λιθόρριπτα Φράγµατα µε ανάντη πλάκα σκυροδέµατος : Εµπειρίες από τον Θεσσαλικό χώρο και σύγχρονη τεχνογνωσία"

Transcript

1 Λιθόρριπτα Φράγµατα µε ανάντη πλάκα σκυροδέµατος : Εµπειρίες από τον Θεσσαλικό χώρο και σύγχρονη τεχνογνωσία Ι. Θανόπουλος ρ. Πολιτικός Μηχανικός, ΕΗ/ ΥΗΠ/ΚΕΨΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Κ. Αναστασόπουλος Πολ. Μηχανικός MSc, ΕΗ Α.Ε / ΥΗΠ ΠΕΡΙΛΗΨΗ : Στο άρθρο αναπτύσσονται τα κύρια σηµεία των αρχών σχεδιασµού λιθόρριπτων φραγµάτων µε ανάντη πλάκα σκυροδέµατος (CFRD) που κατασκευάσθηκαν στην Θεσσαλία και γίνεται προσπάθεια επαναξιολόγησης των, σύµφωνα µε την εµπειρία που αποκτήθηκε διεθνώς τα τελευταία χρόνια. Στην περίπτωση του φράγµατος Μεσοχώρας, το οποίο υλοποιήθηκε την περίοδο σύµφωνα µε την διεθνή πρακτική και τις αρχές σχεδιασµού της εποχής, εντοπίζονται οι κυριότερες «αδυναµίες» του έργου & διατυπώνονται προτάσεις βελτίωσης της συµπεριφοράς του κατά την φάση της πλήρωσης του ταµιευτήρα. 1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αρκετές εφαρµογές του λιθόρριπτου φράγµατος µε ανάντη πλάκα σκυροδέµατος (CFRD) συναντώνται στην παγκόσµια κατασκευαστική δραστηριότητα. Εµπειρίες από Φράγµατα µεγάλου ύψους όπως το πρόσφατα περατωθέν 200m ύψους Karahnjukar στην Ισλανδία, το Campos Novos ύψους 202m (κατασκευή 2001~2006) και το 185m ύψους Barra Grande στην Βραζιλία, έχουν σηµαντικά συµβάλει στην κατανόηση της συµπεριφοράς των υψηλών επιχωµάτων και της πλάκας υπό την φόρτιση του ταµιευτήρα. Στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Θεσσαλία έχουν κατασκευασθεί τα φράγµατα Μεσοχώρας (150m) και Παναγιώτικο (45m). Ο σχεδιασµός του έργου Μεσοχώρας έγινε στις αρχές της δεκαετίας του 90 και του έργου Παναγιώτικο προς τα τέλη της. Και στα δύο έργα συναντώνται τα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδιασµού των CFRD s όπως αυτά καθορίσθηκαν από την εµπειρία των B. Cooke & J. Sherard (Fitzpatrick&al ): Το συµπυκνωµένο λιθόρριπτο επίχωµα µε τις µεταβατικές ζώνες, ικανό να παροχετεύσει χωρίς προβλήµατα µεγάλες ροές διαµέσου του σώµατος του χωρίς την ανάπτυξη πίεσης πόρων, Την πλάκα σκυροδέµατος, πάχους µεταβαλλόµενου ανάλογα µε το ύψος νερού, µε ειδικά σχεδιασµένους κατακόρυφους αρµούς, Την πλίνθο, εδραζόµενη σε υγιή βράχο, µε πλάτος υπολογισµένο ανάλογα µε το υδραυλικό φορτίο και τον αρµό πλίνθου-πλάκας ικανό να παραλάβει τις παραµορφώσεις 2. ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ Το υδροηλεκτρικό Έργο της Μεσοχώρας είναι το πρώτο κατά την ροή έργο ταµίευσης και αξιοποίησης των νερών του ποταµού Αχελώου. Περιλαµβάνει ένα λιθόρριπτο φράγµα µε ανάντη πλάκα σκυροδέµατος, έναν εκχειλιστή τύπου ανοικτής διώρυγας δυνατότητας 3000 m 3 /sec, σήραγγα προσαγωγής, µήκους 7,4 km και σταθµό παραγωγής 2 χ 80MW (Ι. Θανόπουλος,N. Καζίλης, Σ. Φελέκος ). Στη Μεσοχώρα η επιλογή του συγκεκριµένου τύπου φράγµατος, υπαγορεύτηκε από τεχνικοοικονοµικά κριτήρια ένα από τα οποία είναι η ανυπαρξία εκµεταλλεύσιµου αργιλικού υλικού στην κοντινή περιοχή του έργου. Το φράγµα, ύψους 150m (Σχήµα 1) είναι το πρώτο λιθόρριπτο επίχωµα µε πλάκα σκυροδέµατος στην Ελλάδα και όταν κατασκευάσθηκε ήταν το υψηλότερο φράγµα του τύπου αυτού στην Ευρώπη. Το απόλυτο υψόµετρο της στέψης είναι 775,00m και το µήκος της 300 m. O συνολικός

2 όγκος του επιχώµατος είναι περίπου 5,5χ10 6 m 3. Η κλίση ανάντη είναι 1,4:1 (ορ:κατ) ενώ κατάντη 1,4:1 µεταβαλλόµενη προς 1,55:1 στα 40 τελευταία µέτρα προς τη στέψη. Η αλλαγή αυτή έγινε αφού είχε ληφθεί υπόψη η σεισµική καταπόνηση & η ενίσχυση του σεισµικού κύµατος κοντά στην στέψη λόγω της στενής κοιλάδας. 1Α Αδιαπέρατα υλικά από δανειοθαλάµους 1Β Τυχαία υλικά.προϊόντα εκσκαφών η υλικά από δανειοθαλάµους. 2Α Ειδικό υλικό φίλτρου διαβαθµισµένο 2Β Αµµοχάλικα ποταµού διαβαθµισµένα και από αµµοχάλικα ποταµού εµπλουτισµένα. 3Α Επιλεγµένο υλικό λιθορριπής από 3Β Υλικό λιθορριπής από λατοµεία η απαιτούµενες λατοµεία η απαιτούµενες εκσκαφές. εκσκαφές. 3C Υλικό λιθορριπής από λατοµεία η απαιτούµενες εκσκαφές. 4 Επιλεγµένο υλικό λιθορριπής από λατοµεία η απαιτούµενες εκσκαφές. Σχήµα 1: Φράγµα Μεσοχώρας και διαζώνιση Τα υλικά κατασκευής προέρχονται κυρίως από ασβεστολιθικά λατοµεία που βρίσκονται στην κατακλυζόµενη ζώνη. Συνολικά 5,4 χ 10 6 m 3 λιθορριπής τοποθετήθηκαν στο επίχωµα Σκυρόδεµα και Αρµοί Η ανάντη πλάκα από σκυρόδεµα έχει πάχος Η (m) όπου Η το υδραυλικό φορτίο σε µέτρα νερού (30cm στη στέψη, 75cm στην κοίτη).o οπλισµός τοποθετείται στο µέσον της διατοµής και έχει επιφάνεια ίση µε το 0.4% της διατοµής σκυροδέµατος. Η πλάκα κατασκευάστηκε µετά την ολοκλήρωση του επιχώµατος από σκυρόδεµα C20/25 και έχει κατακόρυφους κατασκευαστικούς αρµούς ανά 15m, χωρίς συνέχεια οπλισµού. Οι σκυροδετήσεις ήταν συνεχείς, αρχίζοντας από την επαφή µε την πλίνθο και καταλήγοντας στην στέψη. Μία περίπου εβδοµάδα συνεχούς σκυροδέτησης απαιτείτο για την ολοκλήρωση των µεσαίων πλακών, µε µέση ταχύτητα σκυροδέτησης τα 1,7m/hr. Ο ειδικός αναρριχόµενος µεταλλότυπος που κατασκευάστηκε για το έργο (Εικόνα 2) περιελάµβανε διάταξη διανοµής του σκυροδέµατος, εξέδρες εργασιών συµπύκνωσης και φινιρίσµατος και διάταξη συντήρησης.

3 Εικόνα 1: Ανάντη όψη του φράγµατος Εικόνα 2 :Μεταλλότυπος Τριών ειδών αρµοί κατασκευάσθηκαν στο έργο Περιµετρικός αρµός πλίνθου-πλάκας, µε οπλισµό, εκτός από την κεντρική εσχάρα και στις επιφάνειες επαφής των δύο στοιχείων. Στον αρµό ο οποίος αναµένεται να ανοίξει κατά µερικά εκατοστά κατά την πλήρωση της λίµνης, τοποθετήθηκε στεγανωτική ταινία χαλκού στην κάτω παρειά της πλάκας, υλικό τύπου Flexcell πάχους 12mm στην επιφάνεια επαφής των σκυροδεµάτων και επιφανειακή σφράγιση µε ασφαλτική µαστίχη τύπου Igas Αρµός πλάκας τύπου Α, θλιπτικής καταπόνησης, στις 5 κεντρικές θέσεις µεταξύ των πλακών 10και 12 και 14 και 15. Στον αρµό αυτό υπάρχει η στεγανωτική ταινία χαλκού αλλά δεν τοποθετήθηκε υλικό τύπου Flexcell στην επιφάνεια επαφής µεταξύ των γειτονικών πλακών, καθώς επίσης ούτε έγινε επιφανειακή σφράγιση µε ασφαλτική µαστίχη τύπου Igas Αρµός πλάκας τύπου Β, εφελκυστικής καταπόνησης, στις υπόλοιπες θέσεις δεξιά και αριστερά των κεντρικών αρµών προς τα αντερείσµατα. Η διάταξη των υλικών στον αρµό αυτό είναι ίδια µε αυτή του αρµού τύπου Α µε επιπλέον την επιφανειακή σφράγιση µε ασφαλτική µαστίχη τύπου Igas Η τυπική διατοµή των αρµών πλίνθου-πλάκας και του αρµού τύπου Β φαίνεται στα παρακάτω σχήµατα 2 και 3 (Λεπτοµέρειες Α και Β). Neoprene Φ12 πάχος Πλάκας Ασφαλτόπανο Joint piller 15mm Χάλκινο WS τύπου Β Ζώνη 2Β Εκτοξευοµενο σκυρόδεµα Σχήµα 2 : Αρµός τύπου Β µεταξύ πλακών (θλιπτικός)

4 Σχ. 3:Τυπική διάταξη αρµού Πλίνθου-Πλάκας Λεπτοµέρεια Α (Σχ. 3) Λεπτοµέρεια Β (Σχ. 3) Είναι σηµαντικό να παρατηρήσει κανείς ότι στις θέσεις των αρµών σηµειώνεται µια αποµείωση της διατοµής σκυροδέµατος λόγω της προς τα πάνω καµπύλωσης πάχους 50mm της διατοµής του χαλκού, της διαµόρφωσης της επιφανειακής εγκοπής τύπου V στην πλάκα και της τοπικής διείσδυσης των οδηγών τσιµεντοκονίας στο θεωρητικό πάχος της πλάκας. Τα παραπάνω σηµεία αποτελούσαν κοινή πρακτική της περιόδου άλλα έχουν σηµαντικές συνέπειες στην αντοχή της πλάκας σε θλιπτική καταπόνηση. 2.2 Μεταβατικές Ζώνες Ανάντη Στην ανάντη επιφάνεια της πλάκας από το κατώτερο σηµείο θεµελίωσης της πλίνθου στο υψόµετρο 624m και µέχρι το υψόµετρο 680m τοποθετήθηκε η λεπτόκοκκη ζώνη 1Α ως πρόσθετη προστασία έναντι διαρροών ( ιερχόµενα στο κόσκινο Νο200>30%). Το ιλυοαµµώδες αυτό υλικό αποτελεί µια τρίτη γραµµή άµυνας και έχει προβλεφθεί να διεισδύσει και να φράξει το άνοιγµα µιας πιθανής διαρροής. Μία ζώνη πλάτους 4m (ζώνη 2Β) από επεξεργασµένο καλά διαβαθµισµένο αµµοχάλικο µέγιστου κόκκου 75mm κατασκευάστηκε στην ανάντη παρειά του επιχώµατος, πριν την σκυροδέτηση της πλάκας, για να εξασφαλίσει την οµαλή κατανοµή των φορτίων της. Η ζώνη αυτή έχει επίσης σαν στόχο να ελέγχει σε κάποιο βαθµό τις διαρροές που πιθανόν να εµφανισθούν από αστοχία κάποιου αρµού της πλάκας (λειτουργία φίλτρου ως προς το υλικό 1Α). Όπως φαίνεται από την κοκκοµετρία η ζώνη 2Β στο φράγµα Μεσοχώρας είναι σχετικά πλούσια σε άµµο (35~55%), ενώ η αντίστοιχη ζώνη σε πιο σύγχρονα µεγάλα έργα είναι λιγότερο πλούσια σε κόκκους κάτω του Νο4. (Mohale, Karahnjukar).

5 ΙΑΓΡΑΜΜΑ ΚΟΚΚΟΜΕΤΡΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ Karahnjukar UL Karahnjukar LL Mohale UL Mohale LL Mohale Z3 Mohale Z4 Messohora UL Messohora LL 0,01 0, Σχήµα 4: Κοκκοµετρία ανάντη µεταβατικής ζώνης 2Β σε σύγκριση µε αυτή άλλων έργων (P. Johannesson ) Εκτός της οριζόντιας συµπύκνωσης της ζώνης 2Β µε τον 12t δονητικό συµπυκνωτή το υλικό συµπυκνώθηκε και στην ανάντη παρειά µε ελαφρύτερο συµπυκνωτή κεκλιµένης επιφάνειας. Κατασκευαστικές πυκνότητες της τάξεως των 2,25 έως 2,30t/m 3 καταγράφηκαν στον ποιοτικό έλεγχο. Κατάντη του αρµού πλίνθου-πλάκας και σε περιορισµένο πλάτος εκατέρωθεν, τοποθετήθηκε η ζώνη άµµου-αµµοχάλικου 2Α µε µέγιστο κόκκο 19,5mm ώστε να αποτελέσει φίλτρο συγκράτησης των λεπτόκοκκων της ζώνης 1 Α σε περίπτωση µεγάλων παραµορφώσεων. Η ζώνη 2Α αναµείχθηκε µε τσιµέντο σε αναλογία 5% για να προσφέρει καλύτερη υποστήριξη της πλάκας στην θέση του περιµετρικού αρµού. 2.3 Προσωρινή προστασία ανάντη πρανούς ζώνης 2Β Εκτοξευόµενο σκυρόδεµα πάχους 5cm εφαρµόσθηκε σταδιακά, µε την πρόοδο της κατασκευής, ως προστασία της ανάντη επιφάνειας της ζώνης 2Β µέχρι την σκυροδέτηση της πλάκας. Στο σηµείο αυτό πρέπει να γίνει αναφορά στις σηµαντικές ζηµιές του εκτοξευόµενου σκυροδέµατος (παραµορφώσεις, ρηγµατώσεις, ολισθήσεις) που άρχισαν να εµφανίζονται την Άνοιξη του 1993 στην περιοχή των υψοµέτρων 660,00 έως 670,00m και στη συνέχεια και στην υπόλοιπη επιφάνεια της ανάντη παρειάς όσο προχωρούσε η κατασκευή προς την στέψη. Κύριες αιτίες του φαινοµένου (J. Thanopoulos, J. Tikof, ) φαίνεται να ήταν Η παραµόρφωση του επιχώµατος, Οι διαβρώσεις από απορροές των βρόχινων νερών, Κατασκευαστικές ατέλειες και οι Καιρικές µεταβολές, ιδιαίτερα οι κύκλοι παγετού-υψηλης θερµοκρασίας. Κατά τα τελευταία 10 χρόνια περίπου, για την προστασία της ανάντη παρειάς της ζώνης 2Β έχει αναπτυχθεί η τεχνική κατασκευής στοιχείων εγκιβωτισµού του υλικού από σκυρόδεµα ανάλογου των κρασπέδων οδοποιίας (extruded curbs). Τα στοιχεία αυτά σκυροδετούνται µε συνεχή τρόπο σε οριζόντιες στρώσεις ακολουθώντας την πρόοδο του αναχώµατος. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται εκτός της προστασίας και η καλύτερη συµπύκνωση της ζώνης 2Β στο ανάντη όριο. Προβλήµατα στην περίπτωση αυτή είναι:

6 Η συνάφεια της πλάκας µε τα στοιχεία που πρέπει να ελαχιστοποιείται, µε τοποθέτηση υλικού µείωσης της τριβής, ώστε η παραµόρφωση του αναχώµατος να µην εισάγει έντονη καταπόνηση στην πλάκα λογω επιβολής διατµητικών τάσεων. Η ακαµψία των στοιχείων που πρέπει να παραµένει σαφώς µικρότερη αυτής του σκυροδέµατος της πλάκας. 2.3 Λιθορριπή Το υλικό λιθορριπής των ζωνών 3Α, 3Β & 3C ήταν υγιής έως ελαφρά αποσαθρωµένος ασβεστόλιθος που προερχόταν κυρίως από λατοµεία & εκσκαφές του έργου (εκχειλιστής κλπ). Ο µέγιστος κόκκος & το ύψος στρώσης για την συµπύκνωση φαίνονται στον πίνακα 1, ενώ τα λεπτόκοκκα προδιαγράφονται στο 5% µέγιστο διερχ. στο Νο 200 για όλες τις ζώνες. Υλικό Ζώνη Πάχος Στρώσης(m) Μέγιστος κόκκος (m) Επιτόπου Πυκνότητα (t/m3) Συµπύκνωση ιελεύσεις ονητ.συµπ. Λιθορριπή 3B Λιθορριπή 3C Επεξεργασµένη Λιθορριπή 3A Επεξεργασµένα Αµµοχάλικα 2B Επεξεργασµένα Αµµοχάλικα 2A Ιλυώδης Αργιλος 1A 0.30 #200>30% Προωθητής Τυχαία Υλικά 1B Πίνακας 1: Ζώνες Φράγµατος Μεσοχώρας, Απαιτήσεις προδιαγραφών και επιτόπου πυκνότητες Οι καταγραφείσες πυκνότητες στην κατασκευή ήταν της τάξης του 1,9 έως 2,0 t/m 3.Ο δείκτης κενών που αντιστοιχεί στις τιµές αυτές είναι ίσος µε 0,38. Στο σηµείο αυτό είναι ενδιαφέρον να συγκριθούν τα δεδοµένα των κοκκοµετρικών αναλύσεων και συµπυκνώσεων του φράγµατος Μεσοχώρας µε αυτά αντιστοίχων µεγάλων έργων. Παρακάτω παρουσιάζονται οι απαιτήσεις κοκκοµετρίας των αντίστοιχων ζωνών λιθορριπής για τα έργα Karahnjukar, Mohale και Μεσοχώρας. Φράγµα Κόσκινο mm Ζώνη 2Β Ζώνη 3C Mohale Karahnjukar 40 <55% <40% 5 <30% <20% 0,074 <7% <5% 25 <30% <30% 0,074 <10% <10% Μεσοχώρα 25 <40% <40% 0,074 <5% <5% Πίνακας 2. Κοκκοµετρική διαβάθµιση λιθορριπής, απαίτηση προδιαγραφών (P. Johannesson )

7 Από την σύγκριση φαίνεται ότι σε µερικά πιο σύγχρονα υψηλά έργα έχει επιτραπεί η χρήση υλικού πλουσιοτέρου σε λεπτόκοκκα µε ευνοϊκές συνέπειες στην πυκνότητα. Στην περίπτωση του έργου Μεσοχώρας η απουσία λεπτοκόκκων είχε συνέπειες στην πυκνότητα και αυτό επιβεβαιώθηκε από τα αποτελέσµατα του δοκιµαστικού επιχώµατος που κατασκευάσθηκε στην αρχική φάση των εργασιών µε σκοπό τη διερεύνηση της επιρροής των διαφόρων παραγόντων στη συµπύκνωση καθώς και τον επανέλεγχο των προδιαγραφών: Στο δοκιµαστικό επίχωµα διερευνήθηκαν οµάδες υλικών µε διαφορετική κοκκοµετρία και διαπιστώθηκε ότι, εκτός της σηµαντικής επιρροής των άλλων παραµέτρων (ύψος στρώσης, διελεύσεις δονητικού οδοστρωτήρα, διαβροχή) η ξηρά πυκνότητα του υλικού αυξάνει µε την περιεκτικότητα των λεπτόκοκκων υλικών (Σχήµα 5) Ξηρή Πυκνότητα γ (Τ/Μ3) οκ. Επίχωµα οκιµές Εργου ιερχόµενο στο Νο 4 (%) Σχηµα 5: Μεσοχώρα: Πυκνότητα επιχώµατος και κοκκοµετρία (Ι. Θανόπουλος,N. Καζίλης, Σ. Φελέκος ) Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι για την καλύτερη συµπύκνωση του υλικού απαιτείται ικανή διαβροχή του, µε ποσότητα ύδατος µεταξύ 50 και 100 l/m 3, ενώ η πυκνότητα του υλικού µειώνεται µε την αύξηση του πάχους της στρώσης, αυξάνει δε µε τον αριθµό των διελεύσεων του δονητικού οδοστρωτήρα. Με 4 διελεύσεις του δονητικού οδοστρωτήρα, όπως προδιαγράφεται στη µελέτη, επιτυγχάνεται περί το 85% της µεγίστης ξηράς πυκνότητας, θεωρούµενης ότι αυτή αντιστοιχεί στις 12 διελεύσεις. 2. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ CFRD Η µέγιστη καθίζηση στην διάρκεια της κατασκευής των επιχωµάτων των λιθόρριπτων φραγµάτων µε πλάκα σκυροδέµατος καταγράφεται στο µέσον περίπου του ύψους στην µέγιστη διατοµή τους και λίγο πιο κατάντη από τον άξονα, λόγω της µικρότερης ακαµψίας της ζώνης 3C. Οι καθιζήσεις και τα συνεπαγόµενα µέτρα «ελαστικότητας» κατά την κατασκευή (Ε κατ ) εξαρτώνται από µία σειρά παραµέτρων (ύψος στρώσης, ενέργεια συµπύκνωσης, ποσοστό λεπτοκόκκων) οι οποίες συνοψίζονται τελικά στην τιµή της πυκνότητας η τον δείκτη κενών του συµπυκνωµένου αναχώµατος. Χαρακτηριστικές τιµές του Ε κατ για διάφορα έργα, αντίστοιχα του φράγµατος Μεσοχώρας κινούνται µεταξύ 28 και 70MPa

8 ΦΡΑΓΜΑ TSQ-1 (178m) Μέτρο Ελαστικότητας Ε κατ ( MPa) Ανάντη Κατάντη Μετακίνηση Πλάκας στη στέψη κατά την πλήρωση (cm) 95 Xingo (150m) Ita (125m) Itapebi (100m) Segredo (145m) ,3 Foz doareia(160m) Πίνακας 4: Μέτρα Ελαστικότητας κατά την κατασκευή και µετακινήσεις πλάκας στην πλήρωση (P. Marques Filho, N. L. De S. Pinto ) Στην διαµόρφωση της τιµής αυτής του µέτρου Ελαστικότητας σηµαντικός είναι ο ρόλος της θραύσης των κόκκων υπό το βάρος των υπερκειµένων στρώσεων λιθορριπής. Το φαινόµενο εµφανίζεται µετά από κάποιο όριο πίεσης (0,5 έως 1 MPa) και αφορά κυρίως σε ανθεκτικού κόκκου υλικά, καθαρής λιθορριπής. Εφόσον ο δείκτης κενών διατηρηθεί σε τιµές κάτω του 0,30 το φαινόµενο της θραύσης των κόκκων ελαχιστοποιείται. Με την πλήρωση του ταµιευτήρα η πίεση της λίµνης παραµορφώνει περαιτέρω το επίχωµα. Οι κύριες τάσεις στο σώµα του φράγµατος, στην ανάντη περιοχή, τείνουν να γίνουν κάθετες και παράλληλες µε την ανάντη παρειά. Η στροφή αυτή στην κατεύθυνση κύριας φόρτισης έχει σαν συνέπεια να εµφανίζεται το επίχωµα περισσότερο άκαµπτο, αφού η διαδροµή του σηµείου που απεικονίζει τις ενεργές τάσεις (stress path) πλησιάζει στην ισότροπη κατάσταση φόρτισης. Παρατηρήσεις σε µία σειρά φραγµάτων που λειτουργούν οδήγησαν στο συµπέρασµα ότι ο λόγος του µέτρου Ελαστικότητας κατά την πλήρωση προς αυτό της κατασκευής (Ε πλ /Ε κατ ) είναι της τάξης του 2 έως 2,9. Η πλάκα παραµορφώνεται κατά την πλήρωση υποχωρώντας σε κατεύθυνση κάθετη προς το επίπεδό της, µε την µέγιστη υποχώρηση να καταγράφεται στο µέσον περίπου του ύψους της. Στην περιοχή της στέψης, λόγω της µικρότερης ακαµψίας του κατάντη τµήµατος του φράγµατος (ζώνη 3C), παρατηρείται µια πιο έντονη µετακίνηση της πλάκας προς τα κατάντη, συνοδευόµενη από κάποια κάµψη και την εµφάνιση οριζόντιων εφελκυστικών ρηγµατώσεων σε ορισµένα έργα, παράλληλων µε τη στέψη (TSQ-1, Aquamilpa) Άλλη αιτία εφελκυστικών ρηγµατώσεων που έχει παρατηρηθεί είναι η ανάπτυξη καµπτικών καταπονήσεων στην περιοχή της πλάκας κοντά στην πλίνθο, στην περίπτωση που υπάρχει έντονη µορφολογική µεταβολή του βράχου θεµελίωσης: Πράγµατι, όταν το πάχος του επιχώµατος µεταβάλλεται πολύ σε µικρή σχετικά απόσταση (µορφολογία χαράδρας) τότε η ανισοµερής καθίζηση του επιχώµατος ευνοεί την ανάπτυξη εφελκυστικών ρωγµών παράλληλων µε την πλίνθο, σε απόσταση 10 έως 20m από αυτήν (φράγµατα Xingo, Ita, Itapebi) Φράγµα Μεσοχώρας Οι µέγιστη µετρηθείσα καθίζηση του φράγµατος στην διάρκεια της κατασκευής πλησιάζει τα 2,7m και καταγράφηκε στο µέσον περίπου του ύψους, στο όργανο τύπου IDEL που τοποθετήθηκε στην κεντρική διατοµή του. Το µέτρο ελαστικότητας στην κατασκευή υπολογίστηκε ότι κυµαίνεται µεταξύ 38 και 45 MPa. Οι τιµές αυτές είναι αντίστοιχες

9 ανάλογων έργων που κατασκευάσθηκαν µε σκληρά, γωνιώδη υλικά λιθορριπής µε σχετικά µεγάλο δείκτη κενών, όπως τα υλικά από βασάλτη και ασβεστόλιθο, όπως φαίνεται στο σχετικό διάγραµµα ( P. Johannesson, ) Σχήµα 6: Μέτρο Ελαστικότητας σε σχέση µε το ύψος στρώσης: Στατιστικές (P. Johannesson, ) Οι µέγιστη µετρηθείσα καθίζηση του φράγµατος στην διάρκεια της κατασκευής πλησιάζει τα 2,7m και καταγράφηκε στο όργανο τύπου IDEL που τοποθετήθηκε στην κεντρική διατοµή του. Το µέτρο ελαστικότητας στην κατασκευή υπολογίστηκε ότι κυµαίνεται µεταξύ 38 και 45MPa. Οι τιµές αυτές είναι αντίστοιχες ανάλογων έργων που κατασκευάσθηκαν µε σκληρά υλικά λιθορριπής µε σχετικά µεγάλο δείκτη κενών, όπως τα υλικά από βασάλτη. Μετά το πέρας της κατασκευής το επίχωµα συνεχίζει να παραµορφώνεται µε ρυθµό µειούµενο µε τον χρόνο. Οι µικρές ερπυστικές παραµορφώσεις που έχουν σηµειωθεί µετα την ολοκλήρωση της κατασκευής είναι της τάξεως των 12cm στην διάρκεια 10 ετών. Η τιµή αυτή είναι κοντά στο κάτω όριο µιας σειράς µετρήσεων σε φράγµατα στα οποία καταγράφηκε ο ερπυσµός µετά την πλήρωση της λίµνης και έδωσε τιµές από 12 έως 45cm στη διάρκεια 10 ετών. Για την εκτίµηση των παραµορφώσεων της πλάκας µετα την πλήρωση έγινε µια τρισδιάστατη µη γραµµική προσοµοίωση της συµπεριφοράς του επιχώµατος κατά την οποία ελήφθησαν υπόψη τα δεδοµένα των καταγραφών των µέχρι πέρατος της κατασκευής παραµορφώσεων (P. Dakoulas, Y. Thanopoulos, K. Anastasopoulos ). Η ανάλυση έδωσε τιµές της τάξεως των 40cm για την µέγιστη υποχώρηση της πλάκας στο µέσον του ύψους και 30cm περίπου στην στέψη. 2.2 Φραγµα Παναγιώτικο Το φράγµα Παναγιώτικο είναι ένα λιθόρριπτο επίχωµα µε πλάκα σκυροδέµατος ύψους 41m που κατασκευάσθηκε στην περιοχή του ήµου Αφετών στο Πήλιο. Οι ζώνες του επιχώµατος είναι ανάλογες των ζωνών της Μεσοχώρας όπως επίσης ανάλογη είναι και η διαµόρφωση των αρµών, αλλά οι κλίσεις των πρανών είναι ηπιότερες, 1,6:1 ανάντη και κατάντη. Ως υλικό λιθορριπής χρησιµοποιήθηκε ελαφρά αποσαθρωµένο γνευσιακό πέτρωµα το οποίο περιείχε µεγαλύτερο ποσοστό λεπτοκόκκων από αυτό της Μεσοχώρας. Στο επίχωµα κρίθηκε αναγκαίο να ενσωµατωθούν οριζόντιες στρώσεις υγιούς βραχώδους υλικού σε δύο επίπεδα στην διάρκεια της κατασκευής για την διασφάλιση της ελεύθερης αποστράγγισης.

10 180 2B A 1,6 1 3B 3C 1, B 1A A Σχήµα 7: Τυπική ιατοµή Φράγµατος Παναγιώτικο Στο φράγµα δεν είχαν τοποθετηθεί όργανα µέτρησης της καθίζησης κατά την διάρκεια της κατασκευής. Ωστόσο µετρήσεις σε τοπογραφικά βάθρα που έγιναν έδειξαν µικρή παραµόρφωση µετά την πλήρωση της λίµνης, της τάξεως των 2~3cm ενώ δεν παρουσιάσθηκαν ρηγµατώσεις η άλλα προβλήµατα στην πλάκα. Αναλύοντας την τελικά καταγραφείσα καθίζηση αλλά και λαµβάνοντας υπόψη την πιο οµαλή κοκκοµετρία των υλικών λιθορριπής µπορεί κανείς να εκτιµήσει ότι το µέτρο ελαστικότητας στην κατασκευή του φράγµατος είναι αρκετά µεγαλύτερο αυτού της Μεσοχώρας. Στον κατάντη πόδα του φράγµατος υπάρχει µετρητική διάταξη η οποία καταγράφει τις διαρροές από το επίχωµα και την γειτονική περιοχή των αντερεισµάτων. Φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση των παροχών οι οποίες µεταβάλλονται από 8 έως 17lt/sec, µε τη στάθµη του ταµιευτήρα, καθώς επίσης και µε τη στάθµη ενός πιεζοµετρικού φρέατος στο αριστερό αντέρεισµα Γενικά οι τιµές της παροχής διαρροών είναι µικρές και χρήζουν παρακολούθησης και αξιολόγησης. 4. ΥΨΗΛΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΣΕ ΣΤΕΝΕΣ ΚΟΙΛΑ ΕΣ. Το 2005 το φράγµα Barra Grande στην Βραζιλία υπέστη µία αστοχία σε έντονη θλιπτική καταπόνηση κατά µήκος του κεντρικού του αρµού στην διάρκεια της πλήρωσής του και ενώ το υδραυλικό φορτίο βρισκόταν στο 85% της µέγιστης τιµής του. Αντίστοιχη θραύση συνέβη και στο φράγµα Campos Novos στο 90% του µέγιστου φορτίου νερού. Τον Φεβρουάριο του 2006 παρόµοια αστοχία συνέβη στο Mohale στην Νότιο Αφρική µε εκδήλωση φαινοµένων διατάραξης του τοίχου στέψεως και του δρόµου. Τα φράγµατα αυτά κατασκευάστηκαν σε στενές κοιλάδες µε µέτρα συµπιεστότητας της λιθορριπής µεταξύ 40 & 65MPα. Τα κύρια χαρακτηριστικά των έργων αυτών φαίνονται στον παρακάτω πίνακα: ΦΡΑΓΜΑ ΥΨΟΣ (m) A/H 2 E κατ (Mpa) Barra Grande 185 3,1 50 Campos Novos 202 2,6 67 Mohale 145 3,6 40 Πίνακας 5: Παράγοντας µορφής κοιλάδας Α/Η 2 και Ε κατ σε φράγµατα µε ρηγµατώσεις της πλάκας Ο λόγος Α/Η 2 της επιφάνειας της πλάκας Α προς το τετράγωνο του ύψους επιλέχθηκε από τους ερευνητές (Β.Materon ) ώστε να δίνει µία εκτίµηση του πιθανού προβλήµατος. Στην περίπτωση που θα είναι Α/Η 2 <4 φαίνεται ότι υπάρχει σηµαντική επιρροή του πλάτους κοιλάδας στην συµπεριφορά της πλάκας. Στο έργο Μεσοχώρας αντιστοιχεί η τιµή Α/Η 2 ~ 2,6 και σε συνδυασµό µε το χαµηλό µέτρο ελαστικότητας του επιχώµατος είναι πολύ πιθανόν να εµφανισθούν κατά την πλήρωση της

11 λίµνης προβλήµατα έντονης θλιπτικής καταπόνησης της κεντρικής περιοχής της πλάκας η και αστοχιών, αντίστοιχα µε αυτά των προαναφεροµένων έργων. Σχήµα 8: Καθιζήσεις Μεγάλων CFRD σε σχέση µε τον παράγοντα Α/Η 2 (P. Johannesson ) 5. ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΑΡΜΩΝ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΘΛΙΠΤΙΚΩΝ ΑΣΤΟΧΙΩΝ. Συνεκτιµώντας τα προβλήµατα που παρουσιάσθηκαν σε ανάλογα έργα και λόγω του γεγονότος ότι ο ταµιευτήρας Μεσοχώρας δεν έχει πληρωθεί διαµορφώθηκε από τον τον ειδικευµένο οίκο Carpi S.A. (Carpi ) σε συνδυασµό µε την γνωµάτευση του Σύµβουλου B. Materon µία πρόταση επισκευής και αναβάθµισης της αναµενόµενης συµπεριφοράς της πλάκας που περιλαµβάνει: Επισκευαστικές παρεµβάσεις στους αρµούς, τα υλικά των οποίων έχουν υποστεί γήρανση από την έκθεσή τους στις έντονες θερµοκρασιακές µεταβολές. Θα αντικατασταθούν τα υλικά σφράγισης µα ένα αξιόπιστο σύστηµα κάλυψης µε µεµβράνη PVC. ιεύρυνση µε κοπή δύο κεντρικών αρµών (µε κόκκινο χρώµα στο σχήµα9) στο τµήµα τους πάνω από το ανάντι προστατευτικό επίχωµα, ώστε να απορροφηθούν οι θλιπτικές τάσεις. Η κοπή σε εύρος 5cm θα γίνει µε δίσκο έως το κάτω όριο της πλάκας χωρίς να επηρεασθεί η στεγανωτική ταινία χαλκού. Ο αρµός θα πληρωθεί µε µαστίχη ενώ επιφανειακά θα εφαρµοσθεί το σύστηµα προστασίας µε PVC. Κάλυψη µέρους της επιφάνειας της πλάκας µε µεµβράνη για την αντιµετώπιση των αναµενόµενων, πιθανών αστοχιών της από εφελκυσµό λόγω κάµψης κοντά στα αντερείσµατα και από θλιπτική αστοχία στο κεντρικό, χαµηλό σηµείο της. Με την εφαρµογή µεµβράνης έως το υψόµετρο 735m δεν απαιτείται η ανύψωση του ανάντη προστατευτικού επιχώµατος κατά 10 ακόµη µέτρα. Σχήµα 9: Πρόταση επισκευής αρµών φράγµατος Μεσοχώρας

12 6. ΓΕΝΙΚΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΩΝ CFRD. Τα Φράγµατα από λιθορριπή µε ανάντη πλάκα σκυροδέµατος αναπτύχθηκαν έντονα κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Ο τύπος αυτός φράγµατος παρουσιάζει αναµφίβολα πολλά πλεονεκτήµατα όπως: Εύκολη προσαρµοστικότητα σε διαφορετικές γεωλογικές και τοπογραφικές συνθήκες υνατότητα εργασίας µε βροχερό καιρό, γρήγορη κατασκευή Μικρότερο όγκο επιχώµατος και λίγα υλικά προς µεταφορά από άλλες περιοχές Εύκολη συντήρηση και επισκευή σε περίπτωση που απαιτηθεί Οι θετικές εµπειρίες από την συµπεριφορά πολλών έργων και η σηµαντική προσφορά του «πατέρα του CFRD», Barry Cooke, κατά την περίοδο , οδήγησαν στην κατασκευή όλο και περισσότερων φραγµάτων, µε ύψη που προσεγγίζουν τα 200m. Έως το τέλος του 2005 περισσότερα από 150 CFRD ολοκληρώθηκαν ή ήταν υπό κατασκευή στην Κίνα, µε 37 από αυτά σε ύψη άνω των 100m. Η αύξηση αυτή του ύψους των έργων αλλά και η υιοθέτηση ταχύτερων ρυθµών κατασκευής µε σταδιακή σκυροδέτηση της πλάκας, ανέδειξε κατά τα τελευταία χρόνια προβλήµατα έντονης παραµόρφωσης του επιχώµατος και αστοχίες στην πλάκα σκυροδέµατος: Οι εφελκυστικές ρηγµατώσεις λόγω ανοµοιογενών καθιζήσεων που παρουσιάσθηκαν σε µερικά φράγµατα όπως στα Aquamilpa(187m) και TSQ-1(178m) καθώς και οι θλιπτικές αστοχίες στο σκυρόδεµα των Barra Grande(185m), Campos Novos(202m) και σε άλλα έργα που κατασκευάσθηκαν σε στενές κοιλάδες, ήταν µερικά φαινόµενα που έδωσαν την ευκαιρία να διερευνηθούν βαθύτερα οι µηχανισµοί και οι παράµετροι που επηρεάζουν την συµπεριφορά. Η κατασκευή των φραγµάτων CFRD κατά τα τελευταία 40 χρόνια στηρίχτηκε σε εµπειρικά κριτήρια σχεδιασµού και σε επιτυχηµένες εφαρµογές. Εν τούτοις οι εξελίξεις στις αναλυτικές µεθόδους προσοµοίωσης της τρισδιάστατης συµπεριφοράς είναι σηµαντικές και φαίνεται ότι θα αποτελέσουν χρήσιµο εργαλείο στην µελέτη των µελλοντικών µεγάλων έργων. Ενδιαφέρον επίσης για τα υψηλά φράγµατα έχουν και οι εργαστηριακές δοκιµές προσδιορισµού των µηχανικών χαρακτηριστικών της λιθορριπής σε δοκίµια µεγάλης διαµέτρου, δεδοµένου ότι αυτά εξαρτώνται από την µέση τιµή της τάσης σ is που επικρατεί στο επίχωµα. Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατόν να µεταβάλλονται οι κλίσεις των πρανών για να επιτυγχάνεται ο επιθυµητός συντελεστής ασφάλειας. (R. Albert, E. Frossard ) Ορισµένοι πρακτικοί κανόνες είναι ωστόσο χρήσιµο να υιοθετηθούν στον σχεδιασµό των νέων έργων και κάποιες σηµαντικές βελτιώσεις έχουν ήδη γίνει σε πρόσφατα κατασκευασµένα φράγµατα όπως το Karahnukar(202m) και το Shuibuya(233m). Οι βελτιώσεις αυτές αφορούν σε (MA Hongqi, CAO Keming ): Αύξηση της ακαµψίας του επιχώµατος στην ανάντη περιοχή στα 2/3 της διατοµής και στο πάνω 1/4Η τµήµατος του φράγµατος, µε βελτίωση της πυκνότητας του. Υιοθέτηση δηλαδή στα τµήµατα αυτά καλύτερης διαβάθµισης στην λιθορριπή, στρώσης συµπύκνωσης 0,6~0,8m, περισσότερες διελεύσεις δονητικού οδοστρωτήρα (6~8) και συστηµατικής διαβροχής. Ενίσχυση της πλάκας ώστε να αντιµετωπίζονται τα φαινόµενα θλιπτικής αστοχίας της. Στο µέτρο αυτό περιλαµβάνονται: Αύξηση του πάχους της, Τοποθέτηση οπλισµού σε 2 εσχάρες και στις παρειές των αρµών, Πρόβλεψη ανοίγµατος για απορρόφηση των παραµορφώσεων σε 2 κατακόρυφους αρµούς, Επανασχεδιασµό των λεπτοµερειών που αδυνατίζουν το πάχος της πλάκας, κλπ Καθορισµό των σταδίων κατασκευής του φράγµατος ώστε να προβλέπεται χρόνος για ολοκλήρωση του µέγιστου µέρους των καθιζήσεων πριν την κατασκευή της πλάκας.

13 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ 1. Fitzpatrick F.D., Bruce A.C., Kinstler F.L.,Knoop B.P.(1985): Design of Concrete Faced Rockfill Dams, p.p. 410, 434 CFRD Design, Construction and Performance Edited by J.B.Cooke & J.Sherard 2. Ι. Θανόπουλος,N. Καζίλης,Σ. Φελέκος (1992): Το Επίχωµα του Λιθόρριπτου Φράγµατος µε Πλάκα Σκυροδέµατος της Μεσοχώρας, 2 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεωτεχνικής Μηχανικής 3. Palmi Johannesson (2007): Assessing the performance of high CFRDs: Rockfill properties and creep, Hydropower & Dams, Issue 5, J. Thanopoulos, J. Tikof, (1998): Erosion problems of CFRDs during construction: The case of Messochora Dam, Proceedings of the International Symposium on Dam Safety, ICOLD, Barcelona, June P. Marques Filho, N. L. De S. Pinto (2005): CFRD dam characteristics learned from experience, Hydropower & Dams. Issue 1, P. Dakoulas, Y. Thanopoulos, K. Anastasopoulos (2008): Non-linear 3D simulation of the construction and impounding of a CFRD, Hydropower & Dams, Issue 2, Β.Materon (2006): Consulting Report on the Messochora Dam behaviour and necessary measures before reservoir filling, PPC internal report, October Carpi S. A. (2007) : Carpi patented Geomembrane system, waterproofing of the joints and upstream face, Proposal to PPC, Report April R. Albert, E. Frossard (2008): Considerations on materials for high embankment dams, Hydropower & Dams, Issue 2, MA Hongqi, CAO Keming (2008): Key technical problems of extra high CFRDs, State of the Art, Dam Construction in China, Chinese Committee Of Large Dams, 2008.

14 Concrete Faced Rockfill Dams: Examples from Thessaly area and current trends Yiannis Thanopoulos Civil Engineer Phd, Public Power Corporation of Greece / DYHP K. Anastassopoulos Civil Engineer MSc, Public Power Corporation of Greece / DYHP ABSTRACT: The main aspects of the design of the Concrete Faced Rockfill Dams build in Greece, in the region of Thessaly, are discussed in the paper. An interpretation of their performance according to recently gained experience in the field of large CFRDams is also attempted. In the case of the 150m high Messochora dam, build in according to the design principles of that period, an effort is made to spot the potential weaknesses of the project and to propose the necessary measures to be taken before reservoir filling.

ΣΥMΠΕΡΙΦΟΡΑ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΛΙΘΟΡΡΙΠΗΣ ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΕΝΕΡΓΟ ΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΡΗΓΜΑ

ΣΥMΠΕΡΙΦΟΡΑ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΛΙΘΟΡΡΙΠΗΣ ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΕΝΕΡΓΟ ΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΡΗΓΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ» ΣΥMΠΕΡΙΦΟΡΑ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΛΙΘΟΡΡΙΠΗΣ ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΕΝΕΡΓΟ ΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΡΗΓΜΑ Ιωάννης Ε. Βρόντζος Επιβλέπων: Αν. καθηγητής Π.

Διαβάστε περισσότερα

Ταμιευτήρες Τύποι Φραγμάτων:

Ταμιευτήρες Τύποι Φραγμάτων: Τεχνική Γεωλογία 10. Εφαρμογές Τεχνικής Γεωλογίας Ταμιευτήρες Ταμιευτήρες Τύποι Φραγμάτων: Άκαμπτα φράγματα: βαρύτητας σκυροδέματος Μια μονολιθική κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα τριγωνικής διατομής.

Διαβάστε περισσότερα

Υδραυλικές κατασκευές - φράγματα

Υδραυλικές κατασκευές - φράγματα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Υδραυλικές κατασκευές - φράγματα Φράγματα χωμάτινα & λιθόρριπτα (2) Ν.Ι.Μουτάφης, Λέκτορας Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Άδεια

Διαβάστε περισσότερα

Επίδραση της Δυσκαμψίας της Λιθορριπής στην Συμπεριφορά Φραγμάτων με Ανάντη Πλάκα Σκυροδέματος

Επίδραση της Δυσκαμψίας της Λιθορριπής στην Συμπεριφορά Φραγμάτων με Ανάντη Πλάκα Σκυροδέματος Επίδραση της Δυσκαμψίας της Λιθορριπής στην Συμπεριφορά Φραγμάτων με Ανάντη Πλάκα Σκυροδέματος Effect of Rockfill Stiffness on the Behavior of Concrete Face Rockfill Dams ΝΤΑΚΟΥΛΑΣ, Π. Πολιτικός Μηχανικός,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Κ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Κ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Κ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Διευθυντής Κλιμακίου Επίβλεψης Έργων Δυτικής Μακεδονίας Αιανή 50004, Κοζάνη. 1 Ταμιευτήρας Elati basin Ιλαρίωνα Φραγμα

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΜΣ : Επιστήμη & Τεχνολογία Υδατικών Πόρων. Μάθημα: ΦΡΑΓΜΑΤΑ

Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΜΣ : Επιστήμη & Τεχνολογία Υδατικών Πόρων. Μάθημα: ΦΡΑΓΜΑΤΑ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΜΣ : Επιστήμη & Τεχνολογία Υδατικών Πόρων Μάθημα: ΦΡΑΓΜΑΤΑ Κελύφη Γεωφραγμάτων Ν. Ι. Μουτάφης Ροή λάβας - Galapagos Κελύφη ή Σώματα Φράγματος ή Αντιπυρήνες Ζώνη 1 - Πυρήνας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ RCC ΣΥΜΠΑΓΟΥΣ ΕΠΙΧΩΣΗΣ (FACE SYMMETRICAL HARDFILL DAMS - FSHD)

ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ RCC ΣΥΜΠΑΓΟΥΣ ΕΠΙΧΩΣΗΣ (FACE SYMMETRICAL HARDFILL DAMS - FSHD) ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ RCC ΣΥΜΠΑΓΟΥΣ ΕΠΙΧΩΣΗΣ (FACE SYMMETRICAL HARDFILL DAMS - FSHD) Όταν οι συνθήκες θεμελίωσης δεν είναι ιδεώδεις ή τα σεισμικά φορτία είναι πολύ μεγάλα, το σύνηθες τριγωνικό σχήμα των

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΑΓΜΑΤΑ. Γεωφράγματα με Πυρήνα ΜΕΡΟΣ Β - ΦΙΛΤΡΑ. ΔΠΜΣ : Επιστήμη και Τεχνολογία Υδατικών Πόρων Σχολή Πολιτικών Μηχανικών - Τ.Υ.Π.& Π.

ΦΡΑΓΜΑΤΑ. Γεωφράγματα με Πυρήνα ΜΕΡΟΣ Β - ΦΙΛΤΡΑ. ΔΠΜΣ : Επιστήμη και Τεχνολογία Υδατικών Πόρων Σχολή Πολιτικών Μηχανικών - Τ.Υ.Π.& Π. ΦΡΑΓΜΑΤΑ Γεωφράγματα με Πυρήνα ΜΕΡΟΣ Β - ΦΙΛΤΡΑ ΔΠΜΣ : Επιστήμη και Τεχνολογία Υδατικών Πόρων Σχολή Πολιτικών Μηχανικών - Τ.Υ.Π.& Π. Ν. Ι. ΜΟΥΤΑΦΗΣ 2016 Ναύπλιο Αδιαπέρατος (πρακτικά) πυρήνας Ζώνη 1 -

Διαβάστε περισσότερα

Μη γραµµική 3 προσοµοίωση της σταδιακής κατασκευής και πλήρωσης του Φράγµατος Μεσοχώρας

Μη γραµµική 3 προσοµοίωση της σταδιακής κατασκευής και πλήρωσης του Φράγµατος Μεσοχώρας Μη γραµµική 3 προσοµοίωση της σταδιακής κατασκευής και πλήρωσης του Φράγµατος Μεσοχώρας Π. Ντακούλας Αναπληρωτής Καθηγητής, Τµήµα Πολιτικών Μηχανικών, Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Γ. Θανόπουλος ηµόσια Επιχείρηση

Διαβάστε περισσότερα

Εσπερίδα ΑΞΟΝΟΣΥΜΜΕΤΡΙΚΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΣΚΛΗΡΟΥ ΕΠΙΧΩΜΑΤΟΣ Αθήνα 27 Σεπτεµβρίου 2012 ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΑΚΣΕ: ΑΞΟΝΟΣΥΜΜΕΤΡΙΚΑ ΚΥΛΙΝ ΡΟΥΜΕΝΟΥ Ν. Ι.

Εσπερίδα ΑΞΟΝΟΣΥΜΜΕΤΡΙΚΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΣΚΛΗΡΟΥ ΕΠΙΧΩΜΑΤΟΣ Αθήνα 27 Σεπτεµβρίου 2012 ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΑΚΣΕ: ΑΞΟΝΟΣΥΜΜΕΤΡΙΚΑ ΚΥΛΙΝ ΡΟΥΜΕΝΟΥ Ν. Ι. Εσπερίδα ΑΞΟΝΟΣΥΜΜΕΤΡΙΚΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΣΚΛΗΡΟΥ ΕΠΙΧΩΜΑΤΟΣ Αθήνα 27 Σεπτεµβρίου 202 ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΑΚΣΕ: ΑΞΟΝΟΣΥΜΜΕΤΡΙΚΑ ΚΥΛΙΝ ΡΟΥΜΕΝΟΥ ΣΚΛΗΡΟΥ ΕΠΙΧΩΜΑΤΟΣ Ν. Ι. ΜΟΥΤΑΦΗΣ Αρχαία φράγµατα - Χωµάτινα Sadd el-kafara

Διαβάστε περισσότερα

Γεωφράγματα με Πυρήνα ΜΕΡΟΣ Α - ΠΥΡΗΝΕΣ

Γεωφράγματα με Πυρήνα ΜΕΡΟΣ Α - ΠΥΡΗΝΕΣ ΦΡΑΓΜΑΤΑ Γεωφράγματα με Πυρήνα ΜΕΡΟΣ Α - ΠΥΡΗΝΕΣ ΔΠΜΣ : Επιστήμη και Τεχνολογία Υδατικών Πόρων Σχολή Πολιτικών Μηχανικών - Τ.Υ.Π.&Π. Ν. Ι. ΜΟΥΤΑΦΗΣ 2016 Χαμηλής διαπερατότητας κεντρικός πυρήνας Ζώνη 1

Διαβάστε περισσότερα

Υδραυλικές κατασκευές - φράγματα

Υδραυλικές κατασκευές - φράγματα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Υδραυλικές κατασκευές - φράγματα Φράγματα από Κυλινδρούμενο Σκυρόδεμα (RCC) Ιωάννης Στεφανάκος, Λέκτορας Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών

Διαβάστε περισσότερα

Υδραυλικές κατασκευές - φράγματα

Υδραυλικές κατασκευές - φράγματα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Υδραυλικές κατασκευές - φράγματα Φράγματα βαρύτητας Ν.Ι.Μουτάφης, Λέκτορας Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Άδεια Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΛΕΞΗ 2 Ανάλυση της ευστάθειας γεωφραγμάτων

ΔΙΑΛΕΞΗ 2 Ανάλυση της ευστάθειας γεωφραγμάτων ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΕΙΔΙΚΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ - Γεωτεχνική Φραγμάτων» 9ο Εξ. ΠΟΛ. ΜΗΧ. - Ακαδ. Ετος 2006-07 ΔΙΑΛΕΞΗ 2 Ανάλυση της ευστάθειας γεωφραγμάτων 20.10.2006 Μέθοδος λωρίδων για

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΜΣ - Επιστήμη & Τεχνολογία Υδατικών Πόρων ΦΡΑΓΜΑΤΑ. Γιβραλτάρ

Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΜΣ - Επιστήμη & Τεχνολογία Υδατικών Πόρων ΦΡΑΓΜΑΤΑ. Γιβραλτάρ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΜΣ - Επιστήμη & Τεχνολογία Υδατικών Πόρων ΦΡΑΓΜΑΤΑ Γιβραλτάρ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΥΨΟΣ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ - freeboard - Κατακόρυφη απόσταση μεταξύ ΑΣΠ & στέψης του φράγματος ανύψωση στάθμης ταμιευτήρα

Διαβάστε περισσότερα

Δδά Διδάσκοντες: Δημήτριος Ρόζος, Επικ. Καθηγητής ΕΜΠ Τομέας Γεωλογικών Επιστημών, Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών

Δδά Διδάσκοντες: Δημήτριος Ρόζος, Επικ. Καθηγητής ΕΜΠ Τομέας Γεωλογικών Επιστημών, Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 9 15780 ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΘΗΝΑ Δδά Διδάσκοντες: Δημήτριος Ρόζος, Επικ. Καθηγητής ΕΜΠ Τομέας Γεωλογικών

Διαβάστε περισσότερα

Τύποι χωμάτινων φραγμάτων (α) Με διάφραγμα (β) Ομογενή (γ) Ετερογενή ή κατά ζώνες

Τύποι χωμάτινων φραγμάτων (α) Με διάφραγμα (β) Ομογενή (γ) Ετερογενή ή κατά ζώνες Χωμάτινα Φράγματα Κατασκευάζονται με γαιώδη υλικά που διατηρούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους Αντλούν την αντοχή τους από την τοποθέτηση, το συντελεστή εσωτερικής τριβής και τη συνάφειά τους. Παρά τη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΞΟΝΟΣΥΜΜΕΤΡΙΚΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΣΚΛΗΡΟΥ ΕΠΙΧΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΤΑ ΑΞΟΝΟΣΥΜΜΕΤΡΙΚΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΣΚΛΗΡΟΥ ΕΠΙΧΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΑ ΑΞΟΝΟΣΥΜΜΕΤΡΙΚΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΣΚΛΗΡΟΥ ΕΠΙΧΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ Ι ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΙΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕΛΕΤΗΘΕΝΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΘΕΝΤΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Φίλτρων - Στραγγιστηρίων

Μελέτη Φίλτρων - Στραγγιστηρίων Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Μελέτη Φίλτρων - Στραγγιστηρίων Φώτης Π. Μάρης

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά και τρόπος κατασκευής χωμάτινων φραγμάτων

Υλικά και τρόπος κατασκευής χωμάτινων φραγμάτων Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Υλικά και τρόπος κατασκευής χωμάτινων φραγμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Αξονοσυµµετρικό Φράγµα Στενού Σερίφου από κυλινδρούµενο σκληρό επίχωµα

Αξονοσυµµετρικό Φράγµα Στενού Σερίφου από κυλινδρούµενο σκληρό επίχωµα Αξονοσυµµετρικό Φράγµα Στενού Σερίφου από κυλινδρούµενο σκληρό επίχωµα Σ.Γ. Φελέκος Πολιτικός Μηχανικός, ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΩΝ Ε.Π.Ε. Α.Ν. Γιάγκος ρ. Πολιτικός Μηχανικός, ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΩΝ Ε.Π.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΥΡΗΝΕΣ ΓΕΩΦΡΑΓΜΑΤΩΝ

ΠΥΡΗΝΕΣ ΓΕΩΦΡΑΓΜΑΤΩΝ Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ΠΥΡΗΝΕΣ ΓΕΩΦΡΑΓΜΑΤΩΝ Φώτης Π. Μάρης Αναπλ. Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ & ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ & ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ & ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ Αντιπλημμυρικά έργα Μέρος Γ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τ.Υ.Π.&.Περ.- ΔΠΜΣ Μάθημα: Πλημμύρες & Αντιπλημμυρικά Έργα - Ν.Ι.Μουτάφης Λίμνη ΥΗΕ Καστρακίου Τεχνικό έργο υπερχείλισης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟ: 7 ο Β. ΜΑΡΙΝΟΣ, Επ. ΚΑΘ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Β. ΧΡΗΣΤΑΡΑΣ, ΚΑΘ. Φεβρουάριος 2015 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΣΚΛΗΡΟΥ ΕΠΙΧΩΜΑΤΟΣ. Ν. Ι. Μουτάφης

ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΣΚΛΗΡΟΥ ΕΠΙΧΩΜΑΤΟΣ. Ν. Ι. Μουτάφης Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΜΣ : Επιστήμη & Τεχνολογία Υδατικών Πόρων Μάθημα: ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΣΚΛΗΡΟΥ ΕΠΙΧΩΜΑΤΟΣ Ν. Ι. Μουτάφης Λίμνη Καστρακίου Ανάγκη εγκιβωτισμού υλικού Σ.Ε. στο εκάστοτε

Διαβάστε περισσότερα

. Υπολογίστε το συντελεστή διαπερατότητας κατά Darcy, την ταχύτητα ροής και την ταχύτητα διηθήσεως.

. Υπολογίστε το συντελεστή διαπερατότητας κατά Darcy, την ταχύτητα ροής και την ταχύτητα διηθήσεως. Μάθημα: Εδαφομηχανική Ι, 7 ο εξάμηνο. Διδάσκων: Ιωάννης Ορέστης Σ. Γεωργόπουλος, Επιστημονικός Συνεργάτης Τμήματος Πολιτικών Έργων Υποδομής, Δρ Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. Θεματική περιοχή: Υδατική ροή

Διαβάστε περισσότερα

Εµπειρίες από τη Μελέτη και Κατασκευή Υψηλών Οπλισµένων Επιχωµάτων Αυτοκινητοδρόµων, µε Χρήση Γεωπλεγµάτων

Εµπειρίες από τη Μελέτη και Κατασκευή Υψηλών Οπλισµένων Επιχωµάτων Αυτοκινητοδρόµων, µε Χρήση Γεωπλεγµάτων ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ ΓΕΩΣΥΝΘΕΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ Εµπειρίες από τη Μελέτη και Κατασκευή Υψηλών Οπλισµένων Επιχωµάτων Αυτοκινητοδρόµων, µε Χρήση Γεωπλεγµάτων Γιάννης Φίκιρης Πολιτικός

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Γεωφραγμάτων

Τεχνολογία Γεωφραγμάτων Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Τεχνολογία Γεωφραγμάτων Φώτης Π. Μάρης Αναπλ. Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε. ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΕΤΕΠ 13-02-08-01 13 Κατασκευή Φραγµάτων 02 Φράγµατα µε ανάντη πλάκα σκυροδέµατος (CFRD) 08 Ανάντη πλάκα από σκυρόδεµα 01 Κατασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικοοικονοµική Ανάλυση Έργων

Τεχνικοοικονοµική Ανάλυση Έργων Τεχνικοοικονοµική Ανάλυση Έργων Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο 2 Ο Γ Ε Φ Υ Ρ Ε Σ Ρ Λ Ε Ω Ν Ι Α Σ Α Ν Θ Ο Π Ο Υ Λ Ο Σ Ε Π Ι Κ Ο Υ Ρ Ο Σ Κ Α Θ Η Γ Η Τ Η Σ Τ Μ Η Μ Α Ι Ο Ι Κ Η Σ Η Σ Κ Α Ι Ι Α Χ Ε Ι Ρ Ι Σ Η Σ Ε Ρ Γ Ω Ν Τ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ. Διδάσκων Καθηγητής Γιάννακας Νικόλαος Δρ. Πολιτικός Μηχανικός

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ. Διδάσκων Καθηγητής Γιάννακας Νικόλαος Δρ. Πολιτικός Μηχανικός ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ Διδάσκων Καθηγητής Γιάννακας Νικόλαος Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Κεφαλαιο 2 Μηχανισμοί μεταφοράς δυνάμεων Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει συστηματική προσπάθεια για

Διαβάστε περισσότερα

Επίδραση της δυσκαμψίας στη συμπεριφορά λιθόρριπτων φραγμάτων με ανάντη πλάκα σκυροδέματος (CFRDs)

Επίδραση της δυσκαμψίας στη συμπεριφορά λιθόρριπτων φραγμάτων με ανάντη πλάκα σκυροδέματος (CFRDs) ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Επίδραση της δυσκαμψίας στη συμπεριφορά λιθόρριπτων φραγμάτων με ανάντη πλάκα σκυροδέματος (CFRDs) Εκπόνηση : Πουλάκη Αναστασία Επιβλέπων : Ντακούλας Παναγιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικοοικονοµική Ανάλυση Έργων

Τεχνικοοικονοµική Ανάλυση Έργων Τεχνικοοικονοµική Ανάλυση Έργων Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο 3 Ο Υ Ρ Α Υ Λ Ι Κ Α Φ Ρ Α Γ Μ Α Τ Α - Σ Υ Μ Π Λ Η Ρ Ω Μ Α Τ Ι Κ Ε Σ Υ Π Ο Ο Μ Ε Σ Ρ Λ Ε Ω Ν Ι Α Σ Α Ν Θ Ο Π Ο Υ Λ Ο Σ Ε Π Ι Κ Ο Υ Ρ Ο Σ Κ Α Θ Η Γ Η Τ Η Σ

Διαβάστε περισσότερα

Βελτίωση του αντισεισμικού σχεδιασμού μεγάλων φραγμάτων λιθορριπής με ανάντη πλάκα σκυροδέματος

Βελτίωση του αντισεισμικού σχεδιασμού μεγάλων φραγμάτων λιθορριπής με ανάντη πλάκα σκυροδέματος Βελτίωση του αντισεισμικού σχεδιασμού μεγάλων φραγμάτων λιθορριπής με ανάντη πλάκα σκυροδέματος Ε. Σταυροθεοδώρου Πολιτικός Μηχανικός, Υ.Δ., Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Π. Ντακούλας

Διαβάστε περισσότερα

Υδραυλικές κατασκευές - φράγματα

Υδραυλικές κατασκευές - φράγματα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Υδραυλικές κατασκευές - φράγματα Τύποι φραγμάτων Ν.Ι.Μουτάφης, Λέκτορας Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Άδεια Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ε Χ Ν Ι Κ Η Ε Κ Θ Ε Σ Η

Τ Ε Χ Ν Ι Κ Η Ε Κ Θ Ε Σ Η Τ Ε Χ Ν Ι Κ Η Ε Κ Θ Ε Σ Η Η παρούσα τεχνική έκθεση αφορά στα έργα αποκατάστασης για την εξασφάλιση της λειτουργικότητάς τόσο της οδού Αγίου Δημητρίου της Δημοτικής Ενότητας Ευκαρπίας του Δήμου Παύλου Μελά,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών Επισκευές-ενισχύσεις δοµικών στοιχείων Επισκευές δοκών και πλακών Ελαφρές βλάβες -> Ενέσεις κόλλας και επισκευαστικά

Διαβάστε περισσότερα

) θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη ή ίση από την αντίστοιχη τάση μετά από την κατασκευή της ανωδομής ( σ. ). Δηλαδή, θα πρέπει να ισχύει : σ ΚΤΙΡΙΟ A

) θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη ή ίση από την αντίστοιχη τάση μετά από την κατασκευή της ανωδομής ( σ. ). Δηλαδή, θα πρέπει να ισχύει : σ ΚΤΙΡΙΟ A ΜΑΘΗΜΑ : ΕΔΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Ι - 5 ο Εξ. Πολιτικών Μηχανικών - Ακαδημαϊκό Έτος : 001 00 1η ΣΕΙΡΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ Επιμέλεια : Γιάννης Κουκούλης, Υποψήφιος Διδάκτορας ΕΜΠ Για την επίλυση των ασκήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Υδραυλικές κατασκευές - φράγματα

Υδραυλικές κατασκευές - φράγματα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Υδραυλικές κατασκευές - φράγματα Εισαγωγή Ν.Ι.Μουτάφης, Λέκτορας Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΛΕΞΗ 3 Κατασκευαστικά θέματα γεωφραγμάτων

ΔΙΑΛΕΞΗ 3 Κατασκευαστικά θέματα γεωφραγμάτων ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΕΙΔΙΚΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ - Γεωτεχνική Φραγμάτων» 9ο Εξ. ΠΟΛ. ΜΗΧ. - Ακαδ. Ετος 2006-07 ΔΙΑΛΕΞΗ 3 Κατασκευαστικά θέματα γεωφραγμάτων 1. Στεγάνωση βάσης και αντερεισμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισμός Διαπερατότητας Εδαφών

Υπολογισμός Διαπερατότητας Εδαφών ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΔΟΚΙΜΗΣ: Υπολογισμός Διαπερατότητας Εδαφών Επιστημονικός Συνεργάτης: Δρ. Αλέξανδρος Βαλσαμής, Πολιτικός Μηχανικός Εργαστηριακός Υπεύθυνος: Παναγιώτης Καλαντζάκης, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Ε. Μ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ - ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗΣ

Ε. Μ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ - ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗΣ Ε. Μ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ - ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΕΔΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Ι (5 ο Εξαμ. ΠΟΛ. ΜΗΧ) 2 η ΣΕΙΡΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ (Φυσικά Χαρακτηριστικά Εδαφών) 1. (α) Να εκφρασθεί το πορώδες (n) συναρτήσει

Διαβάστε περισσότερα

6/5/2017. Δρ. Σωτήρης Δέμης. Σημειώσεις Εργαστηριακής Άσκησης Θλίψη Σκυροδέματος. Πολιτικός Μηχανικός (Λέκτορας Π.Δ.

6/5/2017. Δρ. Σωτήρης Δέμης. Σημειώσεις Εργαστηριακής Άσκησης Θλίψη Σκυροδέματος. Πολιτικός Μηχανικός (Λέκτορας Π.Δ. Σημειώσεις Εργαστηριακής Άσκησης Θλίψη Σκυροδέματος Δρ. Σωτήρης Δέμης Πολιτικός Μηχανικός (Λέκτορας Π.Δ. 407/80) Έως τώρα Καταστατικός νόμος όλκιμων υλικών (αξονική καταπόνιση σε μία διεύθυνση) σ ε Συμπεριφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ & ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ & ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ & ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ Αντιπλημμυρικά έργα Μέρος Γ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τ.Υ.Π.&.Περ.- ΔΠΜΣ Μάθημα: Πλημμύρες & Αντιπλημμυρικά Έργα - Ν.Ι.Μουτάφης Λίμνη ΥΗΕ Καστρακίου Τεχνικό έργο υπερχείλισης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΕΠ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε.

ΠΕΤΕΠ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε. ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΕΤΕΠ 05-02-06-00 05 Έργα Οδοποιίας 02 Λοιπά τεχνικά έργα 06 Βαθµιδωτά ρείθρα πρανών φρεάτια εισροής & εκροής 00 - Έκδοση 1.0 - Μάιος

Διαβάστε περισσότερα

ΒΛΑΒΕΣ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑΣ Τεκμηρίωση Βλαβών περιλαμβάνει : Αποτύπωση φερόντων στοιχείων κατασκευής. Πιθανές επεμβάσεις λόγω της μεγάλης διάρκειας ζωής κτιρίων από τοιχοποιία την καθιστούν δύσκολη. Αναζήτηση αρχικών

Διαβάστε περισσότερα

Λέξεις κλειδιά: ανακύκλωση µε τσιµέντο, φρεζαρισµένο ασφαλτόµιγµα, παιπάλη, αντοχή σε εφελκυσµό, µέτρο ελαστικότητας

Λέξεις κλειδιά: ανακύκλωση µε τσιµέντο, φρεζαρισµένο ασφαλτόµιγµα, παιπάλη, αντοχή σε εφελκυσµό, µέτρο ελαστικότητας Επίδραση του είδους των αδρανών και της παιπάλης στα µηχανικά χαρακτηριστικά των ανακυκλωµένων µε τσιµέντο µιγµάτων φρεζαρισµένου ασφαλτοµίγµατος και θραυστών αµµοχαλίκων Σ. Κόλιας Αν. Καθηγητής ΕΜΠ Μ.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΛΙΘΟΡΡΙΠΤΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΛΙΘΟΡΡΙΠΤΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΛΙΘΟΡΡΙΠΤΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Φράγματα: Ταξινόμηση κατασκευαστικές απαιτήσεις. Νικόλαος Σαμπατακάκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας

Φράγματα: Ταξινόμηση κατασκευαστικές απαιτήσεις. Νικόλαος Σαμπατακάκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Φράγματα: Ταξινόμηση κατασκευαστικές απαιτήσεις Νικόλαος Σαμπατακάκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Ορισμός 2 Ταξινόμηση ανάλογα με το σκοπό 3 Ταξινόμηση ανάλογα με τη χρήση Υδροηλεκτρικά (Ενεργειακά)

Διαβάστε περισσότερα

Πάνος ΝΤΑΚΟΥΛΑΣ 1. 3 o Πανελλήνιο Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής & Τεχνικής Σεισμολογίας 5 7 Νοεμβρίου, 2008 Άρθρο 2111

Πάνος ΝΤΑΚΟΥΛΑΣ 1. 3 o Πανελλήνιο Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής & Τεχνικής Σεισμολογίας 5 7 Νοεμβρίου, 2008 Άρθρο 2111 o Πανελλήνιο Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής & Τεχνικής Σεισμολογίας 5 7 Νοεμβρίου, 2008 Άρθρο 2111 Μη γραμμική Δ προσομοίωση της κατασκευής, πλήρωσης και σεισμικής απόκρισης φράγματος λιθορριπής με ανάντη

Διαβάστε περισσότερα

Θεμελιώσεις τεχνικών έργων. Νικόλαος Σαμπατακάκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας

Θεμελιώσεις τεχνικών έργων. Νικόλαος Σαμπατακάκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Θεμελιώσεις τεχνικών έργων Νικόλαος Σαμπατακάκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Ορισμός Θεμελίωση (foundation) είναι το κατώτερο τμήμα μιας κατασκευής και αποτελεί τον τρόπο διάταξης των δομικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΡΕΙΝΩΝ ΥΔΑΤΩΝ. Υπεύθυνος Μαθήματος Δρ. Γ. Ζαΐμης

ΕΡΓΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΡΕΙΝΩΝ ΥΔΑΤΩΝ. Υπεύθυνος Μαθήματος Δρ. Γ. Ζαΐμης ΕΡΓΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΡΕΙΝΩΝ ΥΔΑΤΩΝ Υπεύθυνος Μαθήματος Δρ. Γ. Ζαΐμης ΕΡΓΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΡΕΙΝΩΝ ΥΔΑΤΩΝ Υπεύθυνος Μαθήματος Δρ. Γ. Ζαΐμης ΚEΦΑΛΑΙΟ 2 Ο ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΩΝ ΧΕΙΜΑΡΡΙΚΩΝ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΩΝ Χωμάτινα Φράγματα Γαιώδη

Διαβάστε περισσότερα

Στεγάνωση φραγμάτων βαρύτητας με γεωσυνθετικά υλικά

Στεγάνωση φραγμάτων βαρύτητας με γεωσυνθετικά υλικά Ημερίδα Γεωσυνθετικά Υλικά σε Εργα Πολιτικού Μηχανικού Ξάνθη 19 Μαΐου 2017 Στεγάνωση φραγμάτων βαρύτητας με γεωσυνθετικά υλικά Νικόλαος Ι. Μουτάφης Σύμβουλος Μηχανικός Φράγματα: Τεχνικά έργα για συγκράτηση

Διαβάστε περισσότερα

12 η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑ

12 η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ ΤΕΧΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ 12 η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑ Ε. Βιντζηλαίου (Συντονιστής), Ε. Βουγιούκας, Ε. Μπαδογιάννης Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες Χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτικοί Μηχανικοί ΕΜΠ Τεχνική Γεωλογία Διαγώνισμα 10/ ΘΕΜΑ 1 ο (4 βαθμοί)

Πολιτικοί Μηχανικοί ΕΜΠ Τεχνική Γεωλογία Διαγώνισμα 10/ ΘΕΜΑ 1 ο (4 βαθμοί) Πολιτικοί Μηχανικοί ΕΜΠ Τεχνική Γεωλογία Διαγώνισμα 10/2006 1 ΘΕΜΑ 1 ο (4 βαθμοί) 1. Σε μια σήραγγα μεγάλου βάθους πρόκειται να εκσκαφθούν σε διάφορα τμήματά της υγιής βασάλτης και ορυκτό αλάτι. α) Στο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΟΧΗ ΤΗΣ ΒΡΑΧΟΜΑΖΑΣ

ΑΝΤΟΧΗ ΤΗΣ ΒΡΑΧΟΜΑΖΑΣ ΑΝΤΟΧΗ ΤΗΣ ΒΡΑΧΟΜΑΖΑΣ ΟΡΙΣΜΟΙ ΑΝΤΟΧΗ = Οριακή αντίδραση ενός στερεού μέσου έναντι ασκούμενης επιφόρτισης F F F F / A ΑΝΤΟΧΗ [Φέρουσα Ικανότητα] = Max F / Διατομή (Α) ΑΝΤΟΧΗ = Μέτρο (δείκτης) ικανότητας

Διαβάστε περισσότερα

Συμπύκνωση εδαφών κατασκευή επιχωμάτων. Νικόλαος Σαμπατακάκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας

Συμπύκνωση εδαφών κατασκευή επιχωμάτων. Νικόλαος Σαμπατακάκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Συμπύκνωση εδαφών κατασκευή επιχωμάτων Νικόλαος Σαμπατακάκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Συμπύκνωση εδαφικών υλικών Με τον όρο συμπύκνωση (compaction) των εδαφών εννοείται η αύξηση της πυκνότητάς

Διαβάστε περισσότερα

Στέλιος Φελέκος, Πολιτικός Μηχανικός, Γεωτεχνική Θεμελιώσεων Ε.Π.Ε. Αλέξανδρος Γιάγκος, Δρ Πολιτικός Μηχανικός, Γεωτεχνική Θεμελιώσεων Ε.Π.Ε.

Στέλιος Φελέκος, Πολιτικός Μηχανικός, Γεωτεχνική Θεμελιώσεων Ε.Π.Ε. Αλέξανδρος Γιάγκος, Δρ Πολιτικός Μηχανικός, Γεωτεχνική Θεμελιώσεων Ε.Π.Ε. ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑΣ ΑΡΤΖΑΝ - ΑΜΑΤΟΒΟΥ Ν. ΚΙΛΚΙΣ Στέλιος Φελέκος, Πολιτικός Μηχανικός, Γεωτεχνική Θεμελιώσεων Ε.Π.Ε. Αλέξανδρος Γιάγκος, Δρ Πολιτικός Μηχανικός, Γεωτεχνική Θεμελιώσεων Ε.Π.Ε. ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στην παρούσα

Διαβάστε περισσότερα

Φράγματα: Βασικά κριτήρια επιλογής θέσης κατασκευής. Νικόλαος Σαμπατακάκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας

Φράγματα: Βασικά κριτήρια επιλογής θέσης κατασκευής. Νικόλαος Σαμπατακάκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Φράγματα: Βασικά κριτήρια επιλογής θέσης κατασκευής Νικόλαος Σαμπατακάκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Παράγοντες που καθορίζουν τη δυνατότητα κατασκευής φράγματος Γεωλογικοί παράγοντες Κοινωνικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ ΕΔΑΦΩΝ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΠΙΧΩΜΑΤΩΝ. Ν. Σαμπατακάκης Καθηγητής Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας Παν/μιο Πατρών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ ΕΔΑΦΩΝ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΠΙΧΩΜΑΤΩΝ. Ν. Σαμπατακάκης Καθηγητής Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας Παν/μιο Πατρών ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ ΕΔΑΦΩΝ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΠΙΧΩΜΑΤΩΝ φυσικά γεωλογικά υλικά (γεωλογικοί σχηματισμοί εδάφη & βράχοι) Υλικά κατασκευής τεχνικών έργων 1. γεώδη υλικά (κυρίως εδαφικά) για την κατασκευή επιχωμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΑΦΡΟΣ - ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ

ΓΕΩΑΦΡΟΣ - ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΓΕΩΑΦΡΟΣ - ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ Η χρήση του γεωαφρού EPS (διεθνής ονομασία «geofoam EPS») σε γεωτεχνικές εφαρμογές σε συνεργασία με εδαφικά υλικά ξεκίνησε σε Ευρώπη και ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκός Κανονισµός Εκτοξευόµενου Σκυροδέµατος: Απαιτήσεις, Οδηγίες και Έλεγχοι

Ευρωπαϊκός Κανονισµός Εκτοξευόµενου Σκυροδέµατος: Απαιτήσεις, Οδηγίες και Έλεγχοι Ευρωπαϊκός Κανονισµός Εκτοξευόµενου Σκυροδέµατος: Απαιτήσεις, Οδηγίες και Έλεγχοι Α.Γ. Σακελλαρίου ρ. Πολιτικός Μηχανικός ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Το άρθρο αυτό αποτελεί ένα σχολιασµό του Ευρωπαϊκού Κανονισµού Εκτοξευόµενου

Διαβάστε περισσότερα

Δδά Διδάσκοντες: Δημήτριος Ρόζος, Επικ. Καθηγητής ΕΜΠ Τομέας Γεωλογικών Επιστημών, Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών

Δδά Διδάσκοντες: Δημήτριος Ρόζος, Επικ. Καθηγητής ΕΜΠ Τομέας Γεωλογικών Επιστημών, Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝΛΟΥΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 9 15780 ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΘΗΝΑ Δδά Διδάσκοντες: Δημήτριος Ρόζος, Επικ. Καθηγητής ΕΜΠ Τομέας

Διαβάστε περισσότερα

Y- 4.1 ΚΛΙΜΑΚΑ : ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΧΕΡΣAIΑ ΖΩΝΗ ΛΙΜΕΝΑ 1 : 20

Y- 4.1 ΚΛΙΜΑΚΑ : ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΧΕΡΣAIΑ ΖΩΝΗ ΛΙΜΕΝΑ 1 : 20 . ΤΥΠΙΚΟ ΣΚΑΜΜΑ ΑΓΩΓΩΝ ΟΜΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟΣΩΛΗΝΕΣ. ΤΥΠΙΚΟ ΣΚΑΜΜΑ ΑΓΩΓΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ 1. TΥΠΙΚΗ ΔΙΑΤΟΜΗ 2. TΥΠΙΚΗ ΔΙΑΤΟΜΗ 1. TΥΠΙΚΗ ΔΙΑΤΟΜΗ 2. TΥΠΙΚΗ ΔΙΑΤΟΜΗ α)το ύψος επίχωσης είναι μεγαλύτερο απο 0,80m

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΑΓΜΑ 1 Υψόμετρο πόδα Ύψος φράγματος Συντεταγμένες πόδα X = Y =

ΦΡΑΓΜΑ 1 Υψόμετρο πόδα Ύψος φράγματος Συντεταγμένες πόδα X = Y = Χωρητικότητες μήκη αναχωμάτων επιφάνειες ταμιευτήρων Το έργο αποτελείται από τρείς ταμιευτήρες συνολικής χωρητικότητας 7.250.000 μ3. Η επιμέρους χωρητικότητα κάθε ταμιευτήρα αναλύεται στους παρακάτω πίνακες:

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 4 η : Γεωφράγματα (Β μέρος)

Διάλεξη 4 η : Γεωφράγματα (Β μέρος) Φράγματα Υδραυλικές κατασκευές 9ο εξάμηνο Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Διάλεξη 4 η : Γεωφράγματα (Β μέρος) Σπύρος Μίχας, Δημήτρης Δερματάς, Ανδρέας Ευστρατιάδης Τομέας Υδατικών Πόρων & Περιβάλλοντος, Εθνικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ 10. Εφαρμογές Τεχνικής Γεωλογίας Διδάσκων: Μπελόκας

Διαβάστε περισσότερα

Ν. Σαμπατακάκης Αν. Καθηγητής Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας Παν/μιο Πατρών

Ν. Σαμπατακάκης Αν. Καθηγητής Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας Παν/μιο Πατρών ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ Ε ΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΠΙΧΩΜΑΤΩΝ (1 ο ΜΕΡΟΣ) Τεχνική Γεωλογία - Γεωτεχνική Μηχανική 1. Υλικά έδρασης (θεμελίωσης) κατασκευών 2. Υλικά κατασκευής τεχνικών έργων (επιχώματα,φράγματα,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΚΙΜΗ ΕΡΠΥΣΜΟΥ. Σχήµα 1: Καµπύλη επιβαλλόµενης τάσης συναρτήσει του χρόνου

ΟΚΙΜΗ ΕΡΠΥΣΜΟΥ. Σχήµα 1: Καµπύλη επιβαλλόµενης τάσης συναρτήσει του χρόνου ΟΚΙΜΗ ΕΡΠΥΣΜΟΥ Ερπυσµός ονοµάζεται το φαινόµενο της συνεχούς παραµόρφωσης ενός υλικού υπό την επίδραση σταθερής τάσης µε την πάροδο του χρόνου (Σχήµατα 1 και 2). Σχήµα 1: Καµπύλη επιβαλλόµενης τάσης συναρτήσει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ & ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ & ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΜΣ : Επιστήμη & Τεχνολογία Υδατικών Πόρων ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ & ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ Αντιπλημμυρικά έργα Μέρος Β Διδάσκων : Ν. Ι. Μουτάφης Αιθιοπία Θέσεις εγκατάστασης υπερχειλιστών Εγκάρσια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΡΑΓΓΑ ΑΝΗΛΙΟΥ ΑΣΤΟΧΙΑ ΠΡΑΝΟΥΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

ΣΗΡΑΓΓΑ ΑΝΗΛΙΟΥ ΑΣΤΟΧΙΑ ΠΡΑΝΟΥΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΗΡΑΓΓΑ ΑΝΗΛΙΟΥ ΑΣΤΟΧΙΑ ΠΡΑΝΟΥΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ Η.Σωτηρόπουλος Δρ.Ν.Μουρτζάς 1. Εισαγωγή Ο όρος «αστοχία» χρησιμοποιείται εδώ με την έννοια μιάς μή «αποδεκτής απόκλισης» ανάμεσα στην πρόβλεψη και τη

Διαβάστε περισσότερα

Φράγµατα Θεσσαλίας: Λογγά, Λιβαδίου, Παναγιώτικου. Προβλήµατα κατά την κατασκευή και αντιµετώπιση τους

Φράγµατα Θεσσαλίας: Λογγά, Λιβαδίου, Παναγιώτικου. Προβλήµατα κατά την κατασκευή και αντιµετώπιση τους Φράγµατα Θεσσαλίας: Λογγά, Λιβαδίου, Παναγιώτικου. Προβλήµατα κατά την κατασκευή και αντιµετώπιση τους Ι. Θανόπουλος ρ. Μηχανικός, ΕΗ/ ΥΗΠ/ΚΕΨΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Π. ούβλης Γεωλόγος, ΕΗ/ ΥΗΠ/ΚΕΨΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Συνεκτικότητα (Consistency) Εργάσιμο (Workability)

Συνεκτικότητα (Consistency) Εργάσιμο (Workability) Συνεκτικότητα (Consistency) Εργάσιμο (Workability) Η συνεκτικότητα είναι η φυσική ιδιότητα του σκυροδέματος που καθορίζει τη συνοχή του νωπού μίγματος και των επί μέρους υλικών, και σχετίζεται έμμεσα με

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΕΙΔΙΚΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ - Γεωτεχνική Φραγμάτων» 9ο Εξ. ΠΟΛ. ΜΗΧ. - Ακαδ. Ετος 2006-07 Μ.

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα ΤΕΕ/ΤΚΜ «Περιπτώσεις Εφαρμογής του Κανονισμού Επεμβάσεων (ΚΑΝ.ΕΠΕ.) - Παραδείγματα».

Ημερίδα ΤΕΕ/ΤΚΜ «Περιπτώσεις Εφαρμογής του Κανονισμού Επεμβάσεων (ΚΑΝ.ΕΠΕ.) - Παραδείγματα». Ημερίδα ΤΕΕ/ΤΚΜ «Περιπτώσεις Εφαρμογής του Κανονισμού Επεμβάσεων (ΚΑΝ.ΕΠΕ.) - Παραδείγματα». Παρουσίαση «Έρευνα Υφιστάμενης Αντοχής Κατασκευών βάσει των Απαιτήσεων του ΚΑΝΕΠΕ Διακεκριμένα Παραδείγματα

Διαβάστε περισσότερα

Σ. Η. Δ Ρ Ι Τ Σ Ο Σ Σ. Η. Δ Ρ Ι Τ

Σ. Η. Δ Ρ Ι Τ Σ Ο Σ Σ. Η. Δ Ρ Ι Τ ΕΚΤΟΞΕΥΟΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟ ΕΜΑ ΕΚΤΟΞΕΥΟΜΕΝΟ Τι Είναι; ΣΚΥΡΟ ΕΜΑ Γιατί Χρησιµοποιείται; Υψηλή Θλιπτική Αντοχή Στέφανος ρίτσος Πολύ Καλή Πρόσφυση Αυτοστηρίζεται Τµήµα Πολιτικών Μηχανικών, Πανεπιστήµιο Πατρών Κινητή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: ,00 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: ,00 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΡΓΟ: ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΕΦΥΡΑΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ - ΣΥΧΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ: ΣΑΕΠ 566 (2014ΕΠ56600008)

Διαβάστε περισσότερα

10,2. 1,24 Τυπική απόκλιση, s 42

10,2. 1,24 Τυπική απόκλιση, s 42 Ασκηση 3.1 (a) Αν μία ράβδος οπλισμού θεωρηθεί ότι λυγίζει μεταξύ δύο διαδοχικών συνδετήρων με μήκος λυγισμού το μισό της απόστασης, s w, των συνδετήρων, να υπολογισθεί η απόσταση συνδετήρων, s w, πέραν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ. Ασκήσεις προηγούμενων εξετάσεων ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ. Ασκήσεις προηγούμενων εξετάσεων ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΟΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Ασκήσεις προηγούμενων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗ ΣΑΜΟΥ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗ ΣΑΜΟΥ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΣΑΜΟΥ ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΥ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΡΓΟ: ΠΡ/ΣΜΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΩΝ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ (ΧΘ 3+850, 5+900, 6+370) 700.000,00 ΕΥΡΩ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗ ΣΑΜΟΥ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Υδροσύστηµα Αώου. Επίσκεψη στα πλαίσια του ΜΠΣ «Περιβάλλον και Ανάπτυξη» του ΕΜΠ

Υδροσύστηµα Αώου. Επίσκεψη στα πλαίσια του ΜΠΣ «Περιβάλλον και Ανάπτυξη» του ΕΜΠ Υδροσύστηµα Αώου Επίσκεψη στα πλαίσια του ΜΠΣ «Περιβάλλον και Ανάπτυξη» του ΕΜΠ Ιούνιος 2014 Θέση Υδροσυστήµατος Πηγή:ΛεονταρίτηςΑ.., Υδρολογική Ανάλυση και ιερεύνηση Υδροσυστήµατος Αώου- Βοϊδοµάτη Υδροσύστηµα

Διαβάστε περισσότερα

Επαλήθευση πεδιλοδοκού Εισαγωγή δεδομένων

Επαλήθευση πεδιλοδοκού Εισαγωγή δεδομένων Επαλήθευση πεδιλοδοκού Εισαγωγή δεδομένων Μελέτη Ημερομηνία : 02.11.2005 Ρυθμίσεις (εισαγωγή τρέχουσας εργασίας) Υλικά και πρότυπα Κατασκευές από σκυρόδεμα : Συντελεστές EN 199211 : Καθιζήσεις Μέθοδος

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές αρχές ενίσχυσης κατασκευών από λιθοδοµή

Βασικές αρχές ενίσχυσης κατασκευών από λιθοδοµή ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονοµιάς Βασικές αρχές ενίσχυσης κατασκευών από λιθοδοµή Βλάσης Κουµούσης Καθηγητής ΕΜΠ Εργαστήριο Στατικής & Αντισεισµικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΟΧΗ ΥΛΙΚΩΝ Πείραμα Ερπυσμού. ΕργαστηριακήΆσκηση 4 η

ΑΝΤΟΧΗ ΥΛΙΚΩΝ Πείραμα Ερπυσμού. ΕργαστηριακήΆσκηση 4 η ΑΝΤΟΧΗ ΥΛΙΚΩΝ Πείραμα Ερπυσμού ΕργαστηριακήΆσκηση 4 η Σκοπός Σκοπός του πειράµατος είναι ο πειραµατικός προσδιορισµός της καµπύλης ερπυσµού, υπό σταθερό εξωτερικό φορτίο και ελεγχοµένη θερµοκρασία εκτέλεσης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΔΙΑΤΜΗΤΙΚΗ ΑΝΤΟΧΗ ΕΔΑΦΩΝ ΑΣΤΟΧΙΑ ΕΔΑΦΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΔΙΑΤΜΗΤΙΚΗ ΑΝΤΟΧΗ ΕΔΑΦΩΝ ΑΣΤΟΧΙΑ ΕΔΑΦΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΔΙΑΤΜΗΤΙΚΗ ΑΝΤΟΧΗ ΕΔΑΦΩΝ ΑΣΤΟΧΙΑ ΕΔΑΦΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ σ1 σ3 σ3 Εντατικές καταστάσεις που προκαλούν αστοχία είναι η ταυτόχρονη επίδραση ορθών (αξονικών και πλευρικών) τάσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΜ 451 ΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. /ΝΣΗ ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

ΝΕΜ 451 ΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. /ΝΣΗ ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. /ΝΣΗ ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 1 ΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. /ΝΣΗ ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΑΡΘ. : ΝΕΜ 451 ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΡΙΘΜ. : ΝΕΜ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΠΑΡΚΩΝ ΜΗΚΩΝ ΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΜΕ ΣΥΝΘΕΤΑ ΥΛΙΚΑ. ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΚΑΙ EC8-3.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΠΑΡΚΩΝ ΜΗΚΩΝ ΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΜΕ ΣΥΝΘΕΤΑ ΥΛΙΚΑ. ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΚΑΙ EC8-3. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΠΑΡΚΩΝ ΜΗΚΩΝ ΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΜΕ ΣΥΝΘΕΤΑ ΥΛΙΚΑ. ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΚΑΙ EC8-3. ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑ Περίληψη Οι κανονισμοί που ασχολούνται με τις επεμβάσεις κτιρίων στη χώρα μας είναι ο ΚΑΝ.ΕΠΕ. και

Διαβάστε περισσότερα

Περατότητα και Διήθηση διαμέσου των εδαφών

Περατότητα και Διήθηση διαμέσου των εδαφών Περατότητα και Διήθηση διαμέσου των εδαφών Costas Sachpazis, (M.Sc., Ph.D.) Διάρκεια = 17 λεπτά 1 Τι είναι Περατότητα των εδαφών? Ένα μέτρο για το πόσο εύκολα ένα ρευστό (π.χ., νερό) μπορεί να περάσει

Διαβάστε περισσότερα

Σ. Δ Ρ Ι Τ Σ Ο Σ Σ. Δ Ρ Ι Τ Σ Ο Σ

Σ. Δ Ρ Ι Τ Σ Ο Σ Σ. Δ Ρ Ι Τ Σ Ο Σ ΕΚΤΟΞΕΥΟΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟ ΕΜΑ ΕΚΤΟΞΕΥΟΜΕΝΟ Τι Είναι; ΣΚΥΡΟ ΕΜΑ Στέφανος ρίτσος Αναπλ. Καθηγητής Γιατί Χρησιμοποιείται; Υψηλή Θλιπτική Αντοχή Πολύ Καλή Πρόσφυση Αυτοστηρίζεται Κινητή Εγκατάσταση Τμήμα Πολιτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών Δεξαμενές Ο/Σ (Μέρος 2 ο ) -Σιλό Ορθογωνικές δεξαμενές Διάκριση ως προς την ύπαρξη ή μη επικάλυψης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΙΑΧ/ΣΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε. /ΝΣΗ ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΙΑΧ/ΣΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε. /ΝΣΗ ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΙΑΧ/ΣΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε. /ΝΣΗ ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε /ΝΣΗ ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΑΡΘ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε. ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΕΤΕΠ 13-02-08-05 13 Κατασκευή Φραγµάτων 02 Φράγµατα µε ανάντη πλάκα σκυροδέµατος (CFRD) 08 Ανάντη πλάκα από σκυρόδεµα 05 Πλήρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΚΑΝΕΠΕ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΔΟΚΩΝ ΜΕ ΙΟΠ

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΚΑΝΕΠΕ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΔΟΚΩΝ ΜΕ ΙΟΠ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΚΑΝΕΠΕ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΔΟΚΩΝ ΜΕ ΙΟΠ ΜΠΕΡΝΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ Περίληψη Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η πρακτική εφαρμογή αναλυτικών προβλέψεων του ΚΑΝΕΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ. Dr. Βανδαράκης Δημήτριος (dbandarakis@hua.gr) Dr. Παυλόπουλος Κοσμάς Καθηγητής (kpavlop@hua.

ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ. Dr. Βανδαράκης Δημήτριος (dbandarakis@hua.gr) Dr. Παυλόπουλος Κοσμάς Καθηγητής (kpavlop@hua. ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ Dr. Βανδαράκης Δημήτριος (dbandarakis@hua.gr) Dr. Παυλόπουλος Κοσμάς Καθηγητής (kpavlop@hua.gr) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΩΝ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩ ΔΙΑΒΑΣΗ ver.1. Φακής Κωνσταντίνος, Πολιτικός μηχανικός 1/14

ΑΝΩ ΔΙΑΒΑΣΗ ver.1. Φακής Κωνσταντίνος, Πολιτικός μηχανικός 1/14 ΑΝΩ ΔΙΑΒΑΣΗ ver. Πρόκειται για ένα υπολογιστικό φύλλο που εφαρμόζει διαδικασία στατικού και αντισεισμικού υπολογισμού ενός φορέα 3 ανοιγμάτων με συνεχές προεντεταμένο κατάστρωμα (συνήθως αφορά οδικές άνω

Διαβάστε περισσότερα

Ασύνδετοι τοίχοι. Σύνδεση εγκάρσιων τοίχων. Σύνδεση εγκάρσιων τοίχων & διάφραγμα στη στέψη τοίχων

Ασύνδετοι τοίχοι. Σύνδεση εγκάρσιων τοίχων. Σύνδεση εγκάρσιων τοίχων & διάφραγμα στη στέψη τοίχων ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟΥ ΚΙΒΩΤΙΟΥ Οι σεισμικές δυνάμεις ασκούνται στο κτίριο κατά τις 2 οριζόντιες διευθύνσεις. Για ένα τοίχο η μία δύναμη είναι παράλληλη στο επίπεδό του (εντός επιπέδου) και η άλλη κάθετη

Διαβάστε περισσότερα

Κατακόρυφος αρμός για όλο ή μέρος του τοίχου

Κατακόρυφος αρμός για όλο ή μέρος του τοίχου ΤΥΠΟΙ ΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ ΚΑΤΑ EC6 Μονόστρωτος τοίχος : τοίχος χωρίς ενδιάμεσο κενό ή συνεχή κατακόρυφο αρμό στο επίπεδό του. Δίστρωτος τοίχος : αποτελείται από 2 παράλληλες στρώσεις με αρμό μεταξύ τους (πάχους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ Ε ΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ Ε ΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗ εκέµβριος 2006 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ Ε ΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗ 1. Ε ΑΦΟΤΕΧΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ Γίνεται µε τους εξής τρόπους: 1.1. Γεωτρύπανο 1.2. Στατικό Πενετρόµετρο Ολλανδικού Τύπου 1.3. Επίπεδο Ντιλατόµετρο Marchetti 1.4. Πρεσσιόµετρο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟ : «ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ Ο ΙΚΟΥ ΙΚΤΥΟΥ Π.Ε ΛΕΥΚΑ ΑΣ»

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟ : «ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ Ο ΙΚΟΥ ΙΚΤΥΟΥ Π.Ε ΛΕΥΚΑ ΑΣ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΥΠΟ ΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ /ΝΣΗ ΤΕΧΝ. ΕΡΓΩΝ Π.Ε. ΛΕΥΚΑ ΟΣ TMHMA ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΡΓΟ : «ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ Ο ΙΚΟΥ ΙΚΤΥΟΥ Π.Ε

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΑΓΜΑ ΑΠΟΣΕΛΕΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

ΦΡΑΓΜΑ ΑΠΟΣΕΛΕΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΦΡΑΓΜΑ ΑΠΟΣΕΛΕΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ Αξιολόγηση των γεωτεχνικών χαρακτηριστικών των υλικών κατασκευής, της κουρτίνας τσιμεντενέσεων και των μετρήσεων των οργάνων του φράγματος. Λάμπρος Σωμάκος, Ιωάννης

Διαβάστε περισσότερα