ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ 50/50 ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ 50/50 ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ"

Transcript

1 ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ 50/50 ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

2 1 ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΑΡΧΙΚΗ ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ Διαχείριση Περιβαλλοντικών Υπηρεσιών, Επαρχιακό Συμβούλιο της Βαρκελώνης ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Jordi Caba ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2016 Η ευθύνη για το περιεχόμενο του παρόντος εγγράφου βαρύνει αποκλειστικά τους συντάκτες του και δεν απηχεί κατ ανάγκη την άποψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο EASME και η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ουδεμία ευθύνη φέρουν για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται στο παρόν έγγραφο.

3 2 ΟΛΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ Αποδοτικότερα δημόσια κτίρια Εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων Δυναμική συμμετοχή των πολιτών στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

4 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 4 Προγράμματα 50/50, παροχή κινήτρων για τη βιώσιμη χρήση της ενέργειας 6 Euronet 50/50max, εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολεία και σε άλλα δημόσια κτίρια 7 Η έννοια 50/50: εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων 8 Τα οφέλη από την εφαρμογή της μεθοδολογίας 50/50 στα δημόσια κτίρια 9 Αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στα σχολεία και σε άλλα δημόσια κτίρια 10 Πώς καταρτίζεται ένα πρόγραμμα 50/50, τι χρειάζεται μια αρχή τοπικής αυτοδιοίκησης; 11 Εννέα βήματα για την επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας 14 Οι βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχία του προγράμματος 50/50 16 Πρόγραμμα Euronet 50/50max τύποι κτιρίων 17 Παραδείγματα δράσεων 50/50 σε δημόσια κτίρια 19 Επικοινωνία 20 Εταίροι του προγράμματος 50/50

5 4 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 50/50 παροχή κινήτρων για τη βιώσιμη χρήση της ενέργειας. Η μεθοδολογία 50/50 είναι μια συμφωνία μεταξύ των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης και των χρηστών/εργαζομένων στα δημόσια κτίρια για την υλοποίηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας κατά την καθημερινή χρήση και διαχείριση των εγκαταστάσεών τους. Οι δαπάνες που εξοικονομούνται αποδίδονται ισομερώς στο δημοτικό συμβούλιο και στις εγκαταστάσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Με τη μεθοδολογία 50/50 όλοι κερδίζουν: οι χρήστες των δημόσιων κτιρίων ενθαρρύνονται να εξοικονομήσουν ενέργεια και να κερδίσουν χρήματα, τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν για τη χρηματοδότηση των δικών τους δράσεων ή να τα επενδύσουν για τη βελτίωση των εγκαταστάσεών τους, οι δημόσιες αρχές μπορούν να μειώσουν τις δαπάνες ενέργειας με τις οποίες βαρύνονται, ενώ το ευρύτερο κοινό κερδίζει με τη μείωση της εκπομπής αερίων διοξειδίου του άνθρακα (CO₂) στην ατμόσφαιρα. Το πρόγραμμα Euronet 50/50max ενσωματώνει μια κοινή μεθοδολογία η οποία έχει εφαρμοστεί σε περισσότερα από 500 σχολεία και άλλα 50 δημόσια κτίρια σε 13 ευρωπαϊκές χώρες, και έχει αποφέρει πραγματικά σημαντικά αποτελέσματα. Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους υλοποίησης του προγράμματος, το 71% των συμμετεχόντων σχολείων και το 60% των άλλων 50 δημόσιων κτιρίων κατόρθωσαν να επιτύχουν εξοικονόμηση ενέργειας και δαπανών που μεταφράζεται αντιστοίχως σε περισσότερες από kwh και περισσότερα από ευρώ. Κατά συνέπεια, η υλοποίηση ενός προγράμματος 50/50 μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην εκπλήρωση τοπικών στόχων στους τομείς του κλίματος και της ενέργειας, και αξίζει να ενσωματώνεται στην πολιτική και στις στρατηγικές βιώσιμης ενέργειας των δημοτικών αρχών. Εάν έχετε προσχωρήσει στην πρωτοβουλία του Συμφώνου των Δημάρχων, μπορείτε να συμπεριλάβετε το πρόγραμμα 50/50 στο οικείο Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια (SEAP) ή σε άλλες τοπικές ή περιφερειακές στρατηγικές. Μπορείτε να κατεβάσετε υπόδειγμα ενημερωτικού δελτίου για τη συμπερίληψη ορισμένων μέτρων 50/50 στο οικείο Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια (SEAP) από τον ακόλουθο σύνδεσμο:

6 5 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 50/50 παροχή κινήτρων για τη βιώσιμη χρήση της ενέργειας. ΓΙΑΤΙ; Τα δημόσια κτίρια διαθέτουν σημαντικές δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας, και η μεθοδολογία 50/50 αποτελεί εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την ενθάρρυνση όλων των χρηστών και των εργαζομένων σε δημόσιες εγκαταστάσεις ώστε να χρησιμοποιούν την ενέργεια με υπεύθυνο τρόπο. Η εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτίρια των δήμων καταδεικνύει τη δέσμευση των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης για ένα πιο βιώσιμο μέλλον και αποτελεί πηγή έμπνευσης για το ευρύτερο κοινό και τις τοπικές ομάδες ώστε να μιμηθούν το παράδειγμά τους και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους στη διαχείριση της ενέργειας. Το πρόγραμμα 50/50 παρέχει στις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης τη δυνατότητα να μειώσουν τις ενεργειακές τους δαπάνες και τις εκπομπές CO₂, εξοικονομώντας παράλληλα για τα σχολεία και τα δημόσια κτίρια συμπληρωματικούς χρηματοδοτικούς πόρους για την υλοποίηση επενδύσεων σε περαιτέρω μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας ή άλλες απαιτήσεις. Το πρόγραμμα 50/50 αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για τις δημοτικές αρχές που έχουν προσχωρήσει στο Σύμφωνο των Δημάρχων όσον αφορά τη συμβολή τους στην επίτευξη των στόχων για την προστασία του κλίματος και τη μείωση των εκπομπών CO₂. Συνιστάται ιδιαιτέρως να συμπεριλάβετε την υλοποίηση ενός προγράμματος 50/50 στο οικείο Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια (ή σε οποιαδήποτε άλλη στρατηγική για την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης), διότι δεν συνεπάγεται μόνο την άμεση μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών CO₂ στα δημόσια κτίρια που εντάσσονται στο πρόγραμμα, αλλά συμβάλλει επίσης σε μεγάλο βαθμό στην αλλαγή της συμπεριφοράς των χρηστών των δημόσιων κτιρίων και των οικογενειών τους. Επιπλέον, απλώς και μόνο η εξασφάλιση της συμμετοχής του ευρύτερου κοινού και των τοπικών ενδιαφερόμενων μερών μπορεί να μας βοηθήσει να επιτύχουμε τους υψηλούς στόχους που θέσαμε κατά την υπογραφή του Συμφώνου των Δημάρχων.

7 6 EURONET 50/50MAX εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολεία και σε άλλα δημόσια κτίρια. Το Euronet 50/50max είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολεία και στα δημόσια κτίρια, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του προγράμματος «Ευφυής ενέργεια για την Ευρώπη» (ΕΕΕ), και υλοποιείται υπό τον συντονισμό του Επαρχιακού Συμβουλίου της Βαρκελώνης (DIBA). Σκοπός του προγράμματος είναι να ενθαρρύνει την εξοικονόμηση ενέργειας σε 500 σχολεία και σε άλλα 48 δημόσια κτίρια σε 13 χώρες της ΕΕ, μέσω της εφαρμογής της μεθοδολογίας 50/50. Κατά την υλοποίηση του προγράμματος για τη χρονική περίοδο , έχουν επιτευχθεί τα ακόλουθα αποτελέσματα: Εδραίωση ενός ευρέος δικτύου συνεργασίας, μέλη του οποίου είναι σχολεία και δημόσια κτίρια που εφαρμόζουν τη μεθοδολογία 50/50 σε 120 δήμους 13 ευρωπαϊκών χωρών. Τεκμηρίωση της μεθοδολογίας 50/50 για την επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας και δαπανών χωρίς να απαιτείται σημαντική οικονομική επένδυση. Ενίσχυση της ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού σε θέματα σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη βελτιστοποίησης της διαχείρισης ενέργειας στα δημόσια κτίρια.

8 7 Η ΕΝΝΟΙΑ 50/50: εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. Η έννοια 50/50 συνίσταται στην εξασφάλιση της συμμετοχής των χρηστών και των διαχειριστών των δημόσιων κτιρίων σε δραστηριότητες εξοικονόμησης ενέργειας με τη δημιουργία οικονομικών κινήτρων. Μεταξύ του κτιρίου δημόσιας χρήσης και του δημοτικού συμβουλίου, ως αρμόδιου φορέα που βαρύνεται με τις δαπάνες κατανάλωσης ενέργειας, συνάπτεται συμφωνία με την οποία προβλέπονται τα εξής: Το 50% των δαπανών που εξοικονομούνται χάρη στα μέτρα ενεργειακής απόδοσης που λαμβάνουν οι χρήστες των εγκαταστάσεων αποδίδεται στις δημόσιες εγκαταστάσεις με την καταβολή μετρητών. Το 50% των δαπανών που εξοικονομούνται αποτελεί καθαρή αποταμίευση για την αρχή της τοπικής αυτοδιοίκησης που βαρύνεται με τις δαπάνες κατανάλωσης ενέργειας.

9 8 ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ της μεθοδολογίας 50/50 στα δημόσια κτίρια. Μείωση της κατανάλωσης και των δαπανών ενέργειας: Εφαρμογή της μεθοδολογίας 50/50 σημαίνει επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων χωρίς να απαιτείται σημαντική οικονομική επένδυση. Το κλειδί της επιτυχίας είναι η δημιουργία ενεργειακών ομάδων, στις οποίες παρέχονται κίνητρα για την καλύτερη διαχείριση της ενέργειας στα δημόσια κτίρια. Βελτίωση της ενεργειακής νοοτροπίας στα δημόσια κτίρια: Στο πλαίσιο των προγραμμάτων 50/50, οι χρήστες και οι εργαζόμενοι στα δημόσια κτίρια διδάσκονται τρόπους για την καλύτερη χρήση των εγκαταστάσεων, ενώ τους παρέχονται παράλληλα η τεχνογνωσία και τα εργαλεία που απαιτούνται για την υπεύθυνη και αποδοτική χρήση της ενέργειας. Ανάληψη έμπρακτης δέσμευσης υπέρ της βιωσιμότητας: Οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης μπορούν να αποδείξουν έμπρακτα τη δέσμευσή τους υπέρ της βιωσιμότητας με την προώθηση και την καθοδήγηση προγραμμάτων τα οποία αποσκοπούν στον προσδιορισμό των δραστηριοτήτων που συνεπάγονται σπατάλη ενέργειας στα δημόσια κτίρια. Δημιουργία πηγών έμπνευσης για το ευρύ κοινό με στόχο την ανάληψη δράσης για την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης: Οι διαχειριστές δημόσιων κτιρίων μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη μεθοδολογία 50/50 για να καλέσουν τους πολίτες να επανεξετάσουν τη σχέση τους με τους κοινόχρηστους χώρους και να τους προσφέρουν πηγές έμπνευσης για την υιοθέτηση καλών συνηθειών όσον αφορά τη διαχείριση ενέργειας. Συμμετοχή στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής: Η μεθοδολογία 50/50 παρουσιάζει μείζονες δυνατότητες για την αύξηση του αριθμού των ευαισθητοποιημένων ατόμων που είναι πρόθυμα να συμμετάσχουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

10 9 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΥΧΘΗΚΑΝ στα σχολεία και σε άλλα δημόσια κτίρια. Χάρη στην εφαρμογή της μεθοδολογίας εργασίας 50/50, τα 500 σχολεία και τα 48 άλλα δημόσια κτίρια που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Euronet 50/50max κατά τα έτη κατόρθωσαν να επιτύχουν αξιοσημείωτα αποτελέσματα και ποσοστά εξοικονόμησης. Εξοικονόμηση δαπανών ύψους περίπου ευρώ Κατά μέσο όρο 2500 ευρώ ετησίως σε κάθε κτίριο Εξοικονόμηση kwh Μείωση του ενεργειακού κόστους κατά 12% Μείωση των εκπομπών CO₂ κατά 1744 τόνους

11 10 ΠΩΣ ΚΑΤΑΡΤΙΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 50/50, τι χρειάζεται ένα δημοτικό συμβούλιο; Τρόπος σχεδιασμού των δράσεων 50/50 Το δημοτικό συμβούλιο διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στην εξασφάλιση ικανοποιητικών αποτελεσμάτων μέσω της υλοποίησης προγράμματος 50/50 σε δημόσιες εγκαταστάσεις. Η τεχνική υποστήριξη και η πολιτική καθοδήγηση εκ μέρους του δημοτικού συμβουλίου αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των χρηστών των δημόσιων εγκαταστάσεων που εντάσσονται στο πλαίσιο προγραμμάτων 50/50. Ο φορέας της τοπικής αυτοδιοίκησης οφείλει να εδραιώσει την παρουσία του ως εμβληματικού φορέα μιας νέας ενεργειακής νοοτροπίας! Για την υλοποίηση ενός προγράμματος 50/50, το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες: υπογραφή συμφωνίας με το σχολείο ή άλλο δημόσιο κτίριο, συγκέντρωση των τιμολογίων κατανάλωσης ενέργειας που εκδίδονται για το συγκεκριμένο κτίριο, συμμετοχή στην ενεργειακή ομάδα και στην ενεργειακή περιήγηση, προώθηση και διευκόλυνση της εφαρμογής της έννοιας 50/50, παροχή συνδρομής για τον υπολογισμό της αντίστοιχης εξοικονόμησης ενέργειας στο τέλος του έτους, απόδοση του 50% των δαπανών που εξοικονομήθηκαν στο σχολείο ή στο δημόσιο κτίριο, ενημέρωση σχετικά με τη μεθοδολογία 50/50 και ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που επιτυγχάνονται.

12 11 ΕΝΝΕΑ ΒΗΜΑΤΑ για την επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας. Η μεθοδολογία 50/50 βασίζεται στην εκτέλεση εννέα βημάτων, τα οποία επικεντρώνονται στην επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας και δαπανών σε ένα κτίριο. Η μεθοδολογία 50/50 προϋποθέτει τη συμμετοχή των χρηστών του κτιρίου στη διαδικασία διαχείρισης της ενέργειας και υποδεικνύει φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους συμπεριφοράς μέσω πρακτικών δράσεων. 1 Δημιουργία άρτιας ενεργειακής ομάδας: το κλειδί της επιτυχίας. Η μεθοδολογία 50/50 καθιστά τους χρήστες και τους διαχειριστές των δημόσιων εγκαταστάσεων συνυπεύθυνους για τη διαχείριση της ενέργειας. Στην ενεργειακή ομάδα ανατίθεται το καθήκον να ενσωματώσει τη μεθοδολογία 50/50 στην ενεργειακή διαχείριση των εγκαταστάσεων. Η ομάδα πρέπει να αποτελείται από άτομα που διαθέτουν τα κίνητρα για την επίτευξη ικανοποιητικών ποσοστών εξοικονόμησης, και πρέπει να συμπεριλαμβάνει εκπροσώπους των ατόμων που επηρεάζουν τις ενεργειακές δαπάνες του κτιρίου. 2 Σύμβαση συνεργασίας. Οι δημοτικές αρχές και οι χρήστες του εξοπλισμού συνεργάζονται για την εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. Είναι σημαντικό να συναφθεί σαφής σύμβαση συνεργασίας, με την οποία καθορίζονται τα καθήκοντα που αναλαμβάνουν οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και τα άτομα που είναι αρμόδια για τη διαχείριση των κτιρίων. Το 50% των δαπανών που εξοικονομούνται επιστρέφεται στις εγκαταστάσεις, ενώ το υπόλοιπο 50% αποβαίνει προς όφελος του δημοτικού συμβουλίου. 3 Παρακολούθηση της κατανάλωσης ενέργειας του κτιρίου: πόση ενέργεια χρησιμοποιούμε; Για την εφαρμογή ενός προγράμματος 50/50, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πόση ενέργεια χρησιμοποιείται στο κτίριο. Η κατανάλωση ενέργειας του κτιρίου πρέπει να παρακολουθείται καθ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, και για τον λόγο αυτό, συνιστάται να ορίσετε κάποιο άτομο του κέντρου, το οποίο θα είναι αρμόδιο για την παρακολούθηση της ενέργειας. Τα μηνιαία τιμολόγια κατανάλωσης ενέργειας παρακολουθούνται καθ όλη τη διάρκεια του προγράμματος 50/50, τοποθετούνται όργανα μέτρησης και οι ενδείξεις των οργάνων μέτρησης ελέγχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η συνεχής παρακολούθηση και ανάλυση της κατανάλωσης ενέργειας παρέχει πληροφορίες που μας επιτρέπουν να προσδιορίσουμε την αποδοτικότητα των δράσεών μας.

13 12 ΕΝΝΕΑ ΒΗΜΑΤΑ για την επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας. 4 Ενεργειακός έλεγχος: πώς χρησιμοποιούμε την ενέργεια. Ο ενεργειακός έλεγχος στο πλαίσιο του προγράμματος 50/50 αποσκοπεί στην παροχή των απαιτούμενων πληροφοριών σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας στις εγκαταστάσεις. Συνιστάται να χρησιμοποιηθεί ως πηγή έμπνευσης για την ενεργειακή ομάδα κατά την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της όσον αφορά τις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Πρέπει να προσδιοριστούν τα κυριότερα ζητήματα ενεργειακής διαχείρισης που αφορούν το κτίριο. Το πρόγραμμα πρέπει να επικεντρώνεται σε δράσεις που απαιτούν μικρή επένδυση, και ειδικότερα σε δράσεις σχετικές με την υιοθέτηση καλών συνηθειών. 5 Ενεργειακή περιήγηση των εγκαταστάσεων. Σκοπός της ενεργειακής περιήγησης είναι η εξοικείωση των μελών της ενεργειακής ομάδα και άλλων χρηστών των εγκαταστάσεων με τις ζώνες του κτιρίου που είναι σημαντικές για το πρόγραμμα, ούτως ώστε να κατανοήσουν τον τρόπο λειτουργίας των εγκαταστάσεων σε σχέση με τη χρήση της ενέργειας. Η περιήγηση θα πρέπει να περιλαμβάνει τον κεντρικό ηλεκτρολογικό πίνακα, το λεβητοστάσιο, μια αντιπροσωπευτική αίθουσα των εγκαταστάσεων, τους κοινόχρηστους χώρους κ.λπ. Η εν λόγω περιήγηση θα πρέπει να παρέχει στα μέλη της ενεργειακής ομάδας μια γενική εικόνα των κυριότερων πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων των εγκαταστάσεων, ούτως ώστε να είναι σε θέση να προτείνουν βελτιωτικές δράσεις. Η περιήγηση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη διενέργεια του ενεργειακού ελέγχου, με ταυτόχρονη εφαρμογή των βημάτων 4 και 5. 6 Πληροφόρηση των χρηστών του κτιρίου. Στη συνέχεια προγραμματίζονται ενημερωτικές δράσεις για όλους τους χρήστες με βάση τα αποτελέσματα του ελέγχου και της ενεργειακής περιήγησης. Στο στάδιο αυτό, η ενεργειακή ομάδα μπορεί να συγκεντρώσει ιδέες, παρατηρήσεις, απόψεις κ.λπ., που μπορούν να αξιοποιηθούν κατά τη σύνταξη προτάσεων για το σχέδιο δράσης (βήμα 7).

14 13 ΕΝΝΕΑ ΒΗΜΑΤΑ για την επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας. 7 Σχέδιο δράσης. Αφού ολοκληρωθούν όλα τα προηγούμενα βήματα, σχεδιάζονται οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν και ορίζονται τα άτομα που θα είναι αρμόδια για την υλοποίησή τους, καθώς και οι αντίστοιχες προθεσμίες. Οι δράσεις μπορούν να καθοριστούν απευθείας από την ενεργειακή ομάδα ή μπορεί να κινηθεί διαδικασία για τη συμμετοχή επίσης χρηστών των εγκαταστάσεων. Μετά την υλοποίηση των δράσεων, απαιτείται η παρακολούθηση της κατανάλωσης ενέργειας με τη βοήθεια των τιμολογίων κατανάλωσης ενέργειας και την παρακολούθηση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων. Κατά τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η δυνατότητα αξιολόγησης της αποδοτικότητας των διαφόρων μέτρων που εφαρμόζονται. 8 Υπολογισμός της εξοικονόμησης Η ετήσια εξοικονόμηση πρέπει να υπολογίζεται σε kwh, τόνους και ευρώ. Εξοικονόμηση ενέργειας = εξοικονόμηση δαπανών. Η χρηματική αξία προκύπτει από την εφαρμογή των τιμών ενέργειας στις τιμές εξοικονόμησης ενέργειας που έχει επιτευχθεί, δηλαδή από τον υπολογισμό του αριθμού των kwh που εξοικονομήθηκαν για κάθε παροχή κοινής ωφελείας (ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο) και τον πολλαπλασιασμό του κατόπιν επί την τρέχουσα μέση ετήσια τιμή που αναγράφεται στο αντίστοιχο τιμολόγιο. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μεθοδολογία εξοικονόμησης ενέργειας παρέχονται στον ακόλουθο σύνδεσμο: 9 Ανακοίνωση αποτελεσμάτων Η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται και ο τρόπος με τον οποίο θα επενδυθούν οι οικονομικοί πόροι που εξοικονομήθηκαν πρέπει να ανακοινώνονται. Χρησιμοποιήστε δημοτικούς διαύλους επικοινωνίας. Διοργανώστε δημόσια παρουσίαση του προγράμματος με την ενεργειακή ομάδα και τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής.

15 14 ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ για την επιτυχία του προγράμματος 50/50. Κίνητρο, ζήλος και δυναμισμός Αναζήτηση ατόμων που επιδεικνύουν ζήλο και επιθυμούν να ηγηθούν του προγράμματος, και εξασφάλιση της απαιτούμενης στήριξης. Η εξασφάλιση της στήριξης, της δέσμευσης και της συμμετοχής των τοπικών πολιτικών αρχών αποτελεί το σημείο αφετηρίας για την υλοποίηση ενός προγράμματος διαχείρισης της ενέργειας. Το ανθρώπινο δυναμικό και οι καλές συνήθειες στο επίκεντρο των δράσεων Στόχος της μεθοδολογίας 50/50 είναι η υλοποίηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας και η άσκηση επιρροής στο ανθρώπινο δυναμικό και στις συνήθειές του, και όχι η πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων σε μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής απόδοσης. Μολαταύτα, ενδέχεται να προσδιοριστούν δράσεις που απαιτούν μικρή επένδυση και να υλοποιηθούν με τη χρήση των εξοικονομούμενων πόρων. Παρακολούθηση της κατανάλωσης ενέργειας του κτιρίου Συνιστάται ιδιαιτέρως η τοποθέτηση συσκευής παρακολούθησης της συνολικής κατανάλωσης στον κεντρικό ηλεκτρολογικό πίνακα. Η παρακολούθηση επιτρέπει τον ποσοτικό προσδιορισμό της εξοικονόμησης που επιτυγχάνεται με τις πραγματοποιούμενες παρεμβάσεις και παρέχει ορατές ενδείξεις, οι οποίες αποβαίνουν ιδιαίτερα χρήσιμες κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων που επιτυγχάνονται σε ολόκληρη την τοπική κοινότητα. Εάν δεν διαθέτετε όργανο στιγμιαίας μέτρησης, υπάρχουν και άλλες, χειροκίνητες εναλλακτικές λύσεις για την παρακολούθηση της κατανάλωσης.

16 15 ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ για την επιτυχία του προγράμματος 50/50. Εξασφάλιση της συμμετοχής των χρηστών των δημόσιων κτιρίων στην αξιοποίηση των εξοικονομούμενων πόρων Η διαχείριση της ενέργειας χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό. Είναι σημαντικό να αξιολογούνται οι δυνατότητες όλων των χρηστών, να τους ανατίθενται ευθύνες και να επιβραβεύονται με ορθό τρόπο στο πλαίσιο των θετικών αποτελεσμάτων που επιτυγχάνονται. Η μέριμνα για την εκτέλεση των εργασιών που έχουν αναλάβει πρόσωπα καίριας σημασίας θα διασφαλίσει και την επιτυχή τους ολοκλήρωση. Η συμμετοχή των χρηστών στη διαδικασία επένδυσης των πόρων που έχουν εξοικονομηθεί αποτελεί επίσης σημαντική παράμετρο για την εξασφάλιση της συμμετοχής τους σε ολόκληρο το πρόγραμμα 50/50. Ενημέρωση Η ενημέρωση ολόκληρης της κοινότητας σχετικά με το πρόγραμμα, τις συναφείς οδηγίες που εφαρμόζονται και την εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται αποτελεί ένα μέσο ενθάρρυνσης για τη συμβολή όλων των ενδιαφερομένων στο πρόγραμμα. Προς τον σκοπό αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι υφιστάμενοι δίαυλοι επικοινωνίας στις εγκαταστάσεις. Επανεπένδυση Η χρήση των πόρων που εξοικονομούνται χάρη στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για τη λήψη μέτρων ενεργειακής απόδοσης μάς επιτρέπει να προχωρήσουμε πέραν της εξοικονόμησης που έχει επιτευχθεί μόνο με τη διαχείριση της κατανάλωσης ενέργειας.

17 16 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ EURONET 50/50MAX - τύποι. κτιρίων. Οι διαδικασίες 50/50 έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να συνδράμουν στη βελτίωση της στάσης και στη δέσμευση των πολιτών έναντι της υπεύθυνης διαχείρισης των δημόσιων χώρων. Με τη μεθοδολογία 50/50 επιδιώκεται η εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής άνεσης με το χαμηλότερο δυνατό κόστος ενέργειας. Ο αριθμός των πολιτών που χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση έναν χώρο δημόσιων εγκαταστάσεων επηρεάζει τη δυνητική εξοικονόμηση που μπορεί να επιτευχθεί στις εν λόγω εγκαταστάσεις: όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των χρηστών τόσο υψηλότερο είναι το ποσοστό της πιθανής εξοικονόμησης. Τα προγράμματα 50/50 συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη ορθολογικής χρήσης της ενέργειας ως πρώτου βήματος για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής 32% 29% 14% 7% 7% 7% 4% Βιβλιοθήκες Άλλοι τύποι κτιρίων Μουσεία Κοινωνικά-πολιτιστικά και κοινοτικά κέντρα Κτίρια εκπαιδευτικών ιδρυμάτων Αθλητικές εγκαταστάσεις Διοικητικές υπηρεσίες και γραφεία

18 17 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΡΑΣΕΩΝ 50/50 σε δημόσια κτίρια. Τα δημόσια κτίρια παρουσιάζουν σημαντικές δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας σε ορισμένους δήμους, ποσοστό άνω του 60% των εκπομπών που παράγονται από τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης προέρχονται από τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις τους. Στην πλειονότητά τους, οι δράσεις 50/50 είναι απλές δράσεις οι οποίες απορρέουν από τη συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι οι πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται στις δημόσιες εγκαταστάσεις αποτελούν ένα περιουσιακό στοιχείο που μας ανήκει και ότι δεν πρέπει να τις σπαταλούμε. Παρακολούθηση της κατανάλωσης ενέργειας. Μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους ενός προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας είναι η παρακολούθηση της κατανάλωσης ενέργειας των οικείων κτιρίων. Η παρακολούθηση αυτή διευκολύνει τη διαπίστωση των επιπτώσεων των μέτρων που λαμβάνονται και των στόχων που επιτυγχάνονται. Επιπλέον, ο έλεγχος των αριθμητικών στοιχείων κατανάλωσης σε μηνιαία βάση μάς διευκολύνει να εντοπίζουμε πολύ γρήγορα δυνητικά προβλήματα στο κτίριο, όπως βλάβες του εξοπλισμού ή διαρροές. Η δυνατότητα αυτή επιτρέπει την κατάλληλη αντίδραση σε αιφνίδιες κατακόρυφες αυξήσεις. Ένα άλλο σημαντικό όφελος αποτελεί το γεγονός ότι οι χρήστες του κτιρίου μπορούν να κινητοποιηθούν πιο εύκολα για την εξοικονόμηση ενέργειας εάν μπορούν να δουν τα αποτελέσματα των δράσεων που αναλαμβάνουν. Εκπαίδευση σε θέματα σχετικά με την ενεργειακή απόδοση για τους επιστάτες, το προσωπικό καθαριότητας και τους χρήστες των εγκαταστάσεων, με σκοπό την ενίσχυση των δράσεων 50/50 και την αύξηση της ευαισθητοποίησης στον τομέα της ενέργειας. Η εκπαίδευση μπορεί να περιλαμβάνει θεωρητικό και πρακτικό μέρος, και ενδείκνυται η ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων σε θέματα όπως η ενέργεια, οι μονάδες ενέργειας, οι πηγές ενέργειας, η μετατροπή της ενέργειας, η ορθολογική χρήση της ενέργειας και άλλων πηγών. Εξίσου χρήσιμος είναι ενδεχομένως και ο καθορισμός κατευθυντήριων γραμμών για τη χρήση, τη συντήρηση και την καθαριότητα των χώρων στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων.

19 18 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΡΑΣΕΩΝ 50/50 σε δημόσια κτίρια. Διοργάνωση εκστρατειών ευαισθητοποίησης ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο κτίριο, με σκοπό την ενημέρωση των χρηστών για τις δράσεις που αναλαμβάνονται, την παροχή συστάσεων, την υιοθέτηση καλών συνηθειών κ.λπ. Η επικοινωνία είναι σκόπιμη για την εξασφάλιση της συμμετοχής όλων των ενδιαφερόμενων μερών των εγκαταστάσεων στις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που έχουν επιτευχθεί και η επεξήγηση του τρόπου με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η εξοικονόμηση θα χρησιμοποιηθούν για την ενθάρρυνση της συμμετοχής σε δράσεις 50/50. Η αξιοποίηση του φωτισμού και της θερμότητας που παρέχει η ηλιακή ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι καίριας σημασίας για την εξοικονόμηση ενέργειας, και μπορούν να διδαχθούν διάφορες απλές συνήθειες για την καλύτερη χρήση των διαθέσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και για την αποφυγή της αδικαιολόγητης χρήσης φωτισμού και θέρμανσης. Από πλευράς θερμοκρασίας, αξίζει να επισημανθεί ότι, κατά τη χειμερινή περίοδο, η θερμοκρασία των 20 C είναι αρκετά υψηλή για να αισθανόμαστε άνετα. Κατά τη θερινή περίοδο, η βέλτιστη θερμοκρασία ανέρχεται στους 26 C. Ανάπτυξη αισθήματος ευαισθησίας και ευθύνης κατά το άναμμα και το σβήσιμο των φώτων, των υπολογιστών και των υπόλοιπων ηλεκτρικών συσκευών των εγκαταστάσεων. Ο ενεργειακός έλεγχος των εγκαταστάσεων παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι πηγές ενέργειας στο κτίριο. Η υλοποίηση απλών δράσεων, όπως το άναμμα και το σβήσιμο των φώτων ανά τομέα, το σβήσιμο των λαμπτήρων φθορισμού που δεν χρησιμοποιούνται και η τήρηση κανόνων για τον τερματισμό της λειτουργίας των υπολογιστών και του εξοπλισμού γραφείου κατά την αποχώρηση από το κτίριο, μπορεί να μας βοηθήσει να επιτύχουμε μεγαλύτερα ποσοστά εξοικονόμησης ενέργειας από τα αναμενόμενα.

20 19 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τα προγράμματα 50/50 βασίζονται σε μια μεθοδολογία που παρέχει τη δυνατότητα επίτευξης σημαντικών αποτελεσμάτων, με την ενίσχυση παράλληλα της ευαισθητοποίησης σχετικά με την ανάγκη αποδοτικότερης διαχείρισης της ενέργειας στα δημόσια κτίρια, ως μέσου συμβολής στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε τοπικό επίπεδο Εάν επιθυμείτε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Euronet 50/50max ή να υλοποιήσετε ένα πρόγραμμα 50/50 στον δήμο σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους διάφορους εταίρους μας που υλοποίησαν το πρόγραμμα στην περιοχή τους κατά την περίοδο Στην Ελλάδα: Περιφέρεια Κρήτης ΕΤΑΙΡΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Ιστότοπος: Διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:

21 20 ΕΤΑΙΡΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 50/50

22

Δήμος Πεντέλης Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας. Χαμηλή Κατανάλωση Ενέργειας Αναβάθμιση ποιότητας ζωής

Δήμος Πεντέλης Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας. Χαμηλή Κατανάλωση Ενέργειας Αναβάθμιση ποιότητας ζωής Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας Χαμηλή Κατανάλωση Ενέργειας Αναβάθμιση ποιότητας ζωής ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ Μάρτιος 2014 O δήμος της Πεντέλης είναι σήμερα μια αλσούπολη 17 km Β.Α της Αθήνας Πληθυσμός: Εκταση:

Διαβάστε περισσότερα

ξεκλειδώνοντας τις δυνατότητες εξοικονόµησης ενέργειας στα σχολεία και σε άλλα δηµόσια κτίρια

ξεκλειδώνοντας τις δυνατότητες εξοικονόµησης ενέργειας στα σχολεία και σε άλλα δηµόσια κτίρια Το νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραµµα Euronet 50/50 max ξεκλειδώνοντας τις δυνατότητες εξοικονόµησης ενέργειας στα σχολεία και σε άλλα δηµόσια κτίρια Δρ Ε. Χατζηγιάννη Δ/νση Περιβάλλοντος& Χωρικού Σχεδιασμού Περιφέρεια

Διαβάστε περισσότερα

ενεργειακό περιβάλλον

ενεργειακό περιβάλλον Προστατεύει το ενεργειακό περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 Το ΕΠΠΕΡΑΑ δημιουργεί ένα βιώσιμο Ενεργειακό Περιβάλλον βελτιώνει την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΏΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ EURONET 50/50

ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΏΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ EURONET 50/50 ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΏΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ EURONET 50/50 ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΏΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ EURONET 50/50 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι ενεργειακοί έλεγχοι οι οποίοι πραγματοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Εδώ είμαστε πάλι! Το EURONET 50/50 γίνεται EURONET 50/50 MAX!

Εδώ είμαστε πάλι! Το EURONET 50/50 γίνεται EURONET 50/50 MAX! Εδώ είμαστε πάλι! Το EURONET 50/50 γίνεται EURONET 50/50 MAX! Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι τα σημαντικά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος EURONET 50/50,

Διαβάστε περισσότερα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη μεθοδολογία 50/50. Εξοικονόμηση ενέργειας σε σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη μεθοδολογία 50/50. Εξοικονόμηση ενέργειας σε σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη μεθοδολογία 50/50 Εξοικονόμηση ενέργειας σε σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια Η ευθύνη για το περιεχόμενο της παρούσας δημοσίευσης βαρύνει αποκλειστικά τους συντάκτες της

Διαβάστε περισσότερα

EURONET 50/50. Μεθοδολογία. Πως μπορείτε να οργανώσετε ένα επιτυχημένο πρόγραμμα 50/50

EURONET 50/50. Μεθοδολογία. Πως μπορείτε να οργανώσετε ένα επιτυχημένο πρόγραμμα 50/50 EURONET 50/50 Μεθοδολογία Πως μπορείτε να οργανώσετε ένα επιτυχημένο πρόγραμμα 50/50 Πώς να ξεκινήσετε: 1. Ποιος είναι ο στόχος του προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας στα σχολεία EURONET 50/50; Οι στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

n0e-sport Project number: IEE/12/017/S

n0e-sport Project number: IEE/12/017/S n0e-sport Project number: IEE/12/017/S12.666718 ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ για Αθλητικές Εγκαταστάσεις Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας για Αθλητικές Εγκαταστάσεις Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (Σ.Δ.Α.Ε.) του Δήμου Αιγιαλείας

Το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (Σ.Δ.Α.Ε.) του Δήμου Αιγιαλείας ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (Σ.Δ.Α.Ε.) του Δήμου Αιγιαλείας Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα των Δημάρχων της Ευρώπης να υπερβούν τον στόχο μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΏΣΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΕΓΓΡΑΦΟ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΏΣΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 24/08/2017 ΕΓΓΡΑΦΟ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΏΣΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Πίνακας περιεχομένων ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 2 Το πλαίσιο του έργου... 2 Το ολοκληρωμένο τοπικό δίκτυο για την εκμάθηση της ενεργειακής βιωσιμότητας...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ:

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ: ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ: ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ Αλέξης Χατζημπίρος, Φυσικός MSc Κων/νος Ψωμόπουλος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ph.D Ειρήνη Σκουλά, Φυσικός MSc Γενικό

Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Πεντέλης Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας. Χαμηλή Κατανάλωση Ενέργειας Αναβάθμιση ποιότητας ζωής

Δήμος Πεντέλης Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας. Χαμηλή Κατανάλωση Ενέργειας Αναβάθμιση ποιότητας ζωής Χαμηλή Κατανάλωση Ενέργειας Αναβάθμιση ποιότητας ζωής ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ Μάρτιος 2014 Ο, σε συνέχεια των αποφάσεων και δράσεων που έχει υιοθετήσει για την εξοικονόμηση ενέργειας και αειφόρο ανάπτυξη υπέγραψε

Διαβάστε περισσότερα

Θεσμικό πλαίσιο και χρηματοδοτικά εργαλεία για Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες. Εκπαιδευτικό Σεμινάριο έργου ProEE 10 Μαρτίου 2010, Αθήνα

Θεσμικό πλαίσιο και χρηματοδοτικά εργαλεία για Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες. Εκπαιδευτικό Σεμινάριο έργου ProEE 10 Μαρτίου 2010, Αθήνα Θεσμικό πλαίσιο και χρηματοδοτικά εργαλεία για Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες Εκπαιδευτικό Σεμινάριο έργου ProEE 10 Μαρτίου 2010, Αθήνα ΕΕ & ΠΔΠ Κατευθυντήριες γραμμές και θεσμικό πλαίσιο Οδηγίες για Δημόσιες

Διαβάστε περισσότερα

Γραφείο Ανάπτυξης, Οργάνωσης, Προγραμματισμού και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων

Γραφείο Ανάπτυξης, Οργάνωσης, Προγραμματισμού και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων Γραφείο Ανάπτυξης, Οργάνωσης, Προγραμματισμού και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων (Αρμοδιότητες μελετών και έρευνας) 1. Συγκεντρώνει, επεξεργάζεται, τεκμηριώνει και ενημερώνει συνεχώς τα γεωγραφικά, δημογραφικά,

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός Προέδρου Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΑΠΕΚ. Γραφεία ΟΕΒ 26 Μαΐου, 2010

Χαιρετισμός Προέδρου Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΑΠΕΚ. Γραφεία ΟΕΒ 26 Μαΐου, 2010 Χαιρετισμός Προέδρου Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΑΠΕΚ Γραφεία ΟΕΒ 26 Μαΐου, 2010 Κυρίες και Κύριοι, Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκλησή σας για να απευθύνω

Διαβάστε περισσότερα

Ενέργεια. Όση χρειάζεται. Όπου χρειάζεται. Ενεργειακές Υπηρεσίες προς ΟΤΑ

Ενέργεια. Όση χρειάζεται. Όπου χρειάζεται. Ενεργειακές Υπηρεσίες προς ΟΤΑ Ενέργεια. Όση χρειάζεται. Όπου χρειάζεται. Ενεργειακές Υπηρεσίες προς ΟΤΑ Γιώργος Πολυμενόπουλος 5/11/2008 Παγκόσμια Συγκυρία Αβεβαιότητα Οικονομία Ενέργεια Περιβάλλον Αντίκτυπος Παγκόσμιο Επίπεδο Τοπικό

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. ΕΠΑΕ Έργα για ΑΠΕ, ΣΗΘ και ΕΞΕ

Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. ΕΠΑΕ Έργα για ΑΠΕ, ΣΗΘ και ΕΞΕ Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα ΕΣΠΑ 2007 2013 ΕΠΑΕ Έργα για ΑΠΕ, ΣΗΘ και ΕΞΕ H νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσιες προμήθειες για εξοικονόμηση ενέργειας

Δημόσιες προμήθειες για εξοικονόμηση ενέργειας Υπουργείο Ανάπτυξης Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας Δημόσιες προμήθειες για εξοικονόμηση ενέργειας Γ. Βουγιουκλάκης Υπ. Τμήματος Ανάπτυξης Αγοράς ΚΑΠΕ Ημερίδα έργου ProEE, 5 Νοεμβρίου 2008, Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Μαμάη 3, 104 40 Αθήνα. Τηλ- Fax. 210 8228795 E-mail:schools@medsos.gr www.medsos.gr www.climateactions.gr

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Μαμάη 3, 104 40 Αθήνα. Τηλ- Fax. 210 8228795 E-mail:schools@medsos.gr www.medsos.gr www.climateactions.gr Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Μαμάη 3, 104 40 Αθήνα. Τηλ- Fax. 210 8228795 E-mail:schools@medsos.gr www.medsos.gr www.climateactions.gr Εισαγωγή Η αλλαγή του κλίματος αποτελεί στις μέρες μας ένα αδιαμφισβήτητο

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακοί Υπεύθυνοι Δημοσίων Σχολικών Κτιρίων Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Ενεργειακοί Υπεύθυνοι Δημοσίων Σχολικών Κτιρίων Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ Ενεργειακοί Υπεύθυνοι Δημοσίων Σχολικών Κτιρίων Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ Ταχ.Δ/νση: Μπότσαρη 2 Τ.Κ. 42100 Τρίκαλα Τηλέφωνο: 24310-46427 Fax: 24310-35950 ΖΥΓΟΛΑΝΗ ΟΛΓΑ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Κινητό: 6972990707 Κινητό:

Διαβάστε περισσότερα

Η Εκστρατεία Procura+: Μια καινοτόμος προσέγγιση για δημόσιες συμβάσεις

Η Εκστρατεία Procura+: Μια καινοτόμος προσέγγιση για δημόσιες συμβάσεις Η Εκστρατεία Procura+: Μια καινοτόμος προσέγγιση για δημόσιες συμβάσεις Αλέξης Χατζημπίρος Διεύθυνση Ανάπτυξης Περιβαλλοντικών & Ενεργειακών Έργων Εθνικός εταίρος Τι είναι οι πράσινες ή οικολογικές συμβάσεις;

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμησης Ενέργειας

Εξοικονόμησης Ενέργειας Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας Πράσινη Επιχειρηματικότητα στον τομέα της Ενέργειας Γ. Βουγιουκλάκης Υπ. Τμήματος Ανάπτυξης Αγοράς ΚΑΠΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝ.

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος των δήμων στην προώθηση των συστημάτων ΑΠΕ στο πλαίσιο της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020

Ο ρόλος των δήμων στην προώθηση των συστημάτων ΑΠΕ στο πλαίσιο της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 Ο ρόλος των δήμων στην προώθηση των συστημάτων ΑΠΕ στο πλαίσιο της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 Τι μπορεί να αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση Οι ΟΤΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κατέχουν πρωταγωνιστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α ΠΕΡΙΟΔΟΥ Διδάσκων: Ιωάννης Ψαρράς

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α ΠΕΡΙΟΔΟΥ Διδάσκων: Ιωάννης Ψαρράς ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α ΠΕΡΙΟΔΟΥ Διδάσκων: Ιωάννης Ψαρράς 1) Με την ενεργειακή διαχείριση: α) εξασφαλίζονται οι αναγκαίες συνθήκες και υπηρεσίες με μικρή υποβάθμιση της

Διαβάστε περισσότερα

Γ. Βουγιουκλάκης Υπ. Τμήματος Ανάπτυξης Αγοράς ΚΑΠΕ Εκπαιδευτικό Σεμινάριο έργου ProEE 10 Μαρτίου 2010, Αθήνα

Γ. Βουγιουκλάκης Υπ. Τμήματος Ανάπτυξης Αγοράς ΚΑΠΕ Εκπαιδευτικό Σεμινάριο έργου ProEE 10 Μαρτίου 2010, Αθήνα Δημόσιες προμήθειες για εξοικονόμηση ενέργειας Έργο ProEE Γ. Βουγιουκλάκης Υπ. Τμήματος Ανάπτυξης Αγοράς ΚΑΠΕ Εκπαιδευτικό Σεμινάριο έργου ProEE 10 Μαρτίου 2010, Αθήνα Το πρόβλημα Η αντιμετώπιση Εκπομπές

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Ν Ο Ι Κ Ο Κ Υ Ρ Ι Α Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Δ ιαχείριση αστικών στερεών

Διαβάστε περισσότερα

EΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

EΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.2.2018 C(2018) 533 final EΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 2.2.2018 σχετικά με τη θέσπιση ενιαίων, λεπτομερών προδιαγραφών για τη συλλογή και την ανάλυση δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

D.3.5 Έκθεση για εφαρμογή καλών πρακτικών σε βιώσιμες ενεργειακές δράσεις

D.3.5 Έκθεση για εφαρμογή καλών πρακτικών σε βιώσιμες ενεργειακές δράσεις D.3.5 Έκθεση για εφαρμογή καλών πρακτικών σε βιώσιμες ενεργειακές δράσεις Τίτλος καλής πρακτικής: Αναβάθμιση οδικού φωτισμού σε 20 Τοπικές Αρχές στην Κύπρο Ημερομηνία Υποβολής: 28 Φεβρουαρίου 2017 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πράσινη ευαισθητοποίηση στην πράξη: εφαρμογές του έργου GAIA στην Ελλάδα

Πράσινη ευαισθητοποίηση στην πράξη: εφαρμογές του έργου GAIA στην Ελλάδα Πράσινη ευαισθητοποίηση στην πράξη: εφαρμογές του έργου GAIA στην Ελλάδα ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ SCIENTIX ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ STEM Ε.Μ.Π., ΑΘΗΝΑ, 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018 Σχολικά κτήρια και ενέργεια Στην Ευρώπη:

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Πάλλας, Ηλ. Μηχανικός Περιβαλλοντολόγος Msc. Μαρία Τερμεντζίδου, Περιβαλλοντολόγος

Χρήστος Πάλλας, Ηλ. Μηχανικός Περιβαλλοντολόγος Msc. Μαρία Τερμεντζίδου, Περιβαλλοντολόγος Εφαρμογές Καλών Πρακτικών σε ΟΤΑ: Η περίπτωση του Ενεργειακού Σχεδιασμού του Δήμου Σερρών Χρήστος Πάλλας, Ηλ. Μηχανικός Περιβαλλοντολόγος Msc Προϊστ. Τμήματος Η/Μ έργων & Ενεργειακών Εφαρμογών Δήμου Σερρών

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Ι Δ Ι Ω Τ Ι Κ Ο Σ Τ Ο Μ Ε Α Σ Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Δ ιαχείριση αστικών

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Μπούρκας Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος Μηχανικός Περιβαλλοντολόγος

Κωνσταντίνος Μπούρκας Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος Μηχανικός Περιβαλλοντολόγος Ολοκληρωμένος Ενεργειακός Σχεδιασμός ΟΤΑ και δυνατότητες χρηματοδότησης σχετικών δράσεων Κωνσταντίνος Μπούρκας Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος Μηχανικός Περιβαλλοντολόγος ΜέλοςΜΕΤΑΠΑ ΜΕΤΑΠΑ τουτεε Γενικός Διευθυντής

Διαβάστε περισσότερα

ηµόσια διαβούλευση για το Σύµφωνο των ηµάρχων

ηµόσια διαβούλευση για το Σύµφωνο των ηµάρχων ηµόσια διαβούλευση για το Σύµφωνο των ηµάρχων Το «Σύµφωνο των ηµάρχων» αποτελεί µία φιλόδοξη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δίνοντας το προβάδισµα σε πρωτοπόρους δήµους της Ευρώπης να αµβλύνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια 2 Ο ενεργειακός σχεδιασµός του κτιριακού κελύφους θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Συμμετοχή των ΟΤΑ σε ενεργειακές επενδύσεις κοινωνικού χαρακτήρα

Συμμετοχή των ΟΤΑ σε ενεργειακές επενδύσεις κοινωνικού χαρακτήρα Συμμετοχή των ΟΤΑ σε ενεργειακές επενδύσεις κοινωνικού χαρακτήρα Γρηγόριος Θ. Τσιούμαρης Δήμαρχος Πτολεμαΐδας Κοζάνη, 04/09/2009 Το Γενικό Όραμα του Δήμου Πτολεμαΐδας Ο Δήμος Πτολεμαΐδας, δυναμικό ενεργειακό

Διαβάστε περισσότερα

«Επιστημονικός Σύμβουλος Παρακολούθησης και Υποστήριξης του ΣΧΥ Ηρακλείου» υποέργο 8 της πράξης με τίτλο «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ»

«Επιστημονικός Σύμβουλος Παρακολούθησης και Υποστήριξης του ΣΧΥ Ηρακλείου» υποέργο 8 της πράξης με τίτλο «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ταχ. Διεύθυνση : Ανδρόγεω 1 & Πλ.Καλλεργών Πληροφορίες : Κ.Μπαριτάκης Τηλ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ EAC/S20/2019. Ο αθλητισμός ως μέσο για την ενσωμάτωση και την κοινωνική ένταξη των προσφύγων

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ EAC/S20/2019. Ο αθλητισμός ως μέσο για την ενσωμάτωση και την κοινωνική ένταξη των προσφύγων ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ EAC/S20/2019 Ο αθλητισμός ως μέσο για την ενσωμάτωση και την κοινωνική ένταξη των προσφύγων Η παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων έχει στόχο την υλοποίηση του ετήσιου προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

(Αρµοδιότητες σχεδιασµού και παρακολούθησης προγραµµάτων) 7. Μελετά, σχεδιάζει και εισηγείται την εφαρµογή προγραµµάτων και

(Αρµοδιότητες σχεδιασµού και παρακολούθησης προγραµµάτων) 7. Μελετά, σχεδιάζει και εισηγείται την εφαρµογή προγραµµάτων και (α) Αρµοδιότητες Γραφείου Προγραµµατισµού και Ανάπτυξης (Γενικές Αρµοδιότητες) 1. Παρέχει γραµµατειακή υποστήριξη προς το Αυτοτελές Τμήμα Προγραμματισμού και Τουρισμού και τα Γραφεία του (διεκπεραίωση

Διαβάστε περισσότερα

3) Δημιουργεί εξειδικευμένες και σταθερές θέσεις εργασίας που δεν υπόκεινται σε μετεγκατάσταση

3) Δημιουργεί εξειδικευμένες και σταθερές θέσεις εργασίας που δεν υπόκεινται σε μετεγκατάσταση Όπως είπε, ο κ. Σμυρνιώτης με την ένταξη του Δήμου Τρίπολη στο Σύμφωνο των Δημάρχων που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόσο μέσω των ευρωπαϊκών ανταγωνιστικών προγραμμάτων όσο και μέσω χρηματοδοτικών

Διαβάστε περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα. Motor Challenge

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα. Motor Challenge ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γενική Διεύθυνση Ενέργειας και Μεταφορών Προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας & Διαχείριση Ζήτησης Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Motor Challenge Ενότητα Συστημάτων Συμπιεσμένου Αέρα 1.

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια της Κοινότητας Κυπερούντας

Παρουσίαση Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια της Κοινότητας Κυπερούντας Παρουσίαση Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια της Κοινότητας Κυπερούντας Ανθή Χαραλάμπους Σάββας Βλάχος Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών 7 Νοεμβρίου 2014 Δομή υποστήριξης του «Συμφώνου των Δημάρχων»

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματική περίοδος 2014-2020

Προγραμματική περίοδος 2014-2020 «Χρηματοδοτικές ευκαιρίες της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014 2020 για την υλοποίηση δράσεων για την Αειφόρο Ενέργεια» Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2015 Γιάννα Νίκου Προϊσταμένη Μονάδας Α Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ EAC/S14/2018. Προώθηση ευρωπαϊκών αξιών μέσω του αθλητισμού σε επίπεδο δήμων

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ EAC/S14/2018. Προώθηση ευρωπαϊκών αξιών μέσω του αθλητισμού σε επίπεδο δήμων ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ EAC/S14/2018 Προώθηση ευρωπαϊκών αξιών μέσω του αθλητισμού σε επίπεδο δήμων Η παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων αποσκοπεί στην υλοποίηση της προπαρασκευαστικής ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Φωτοβολταϊκά σε βιομηχανικές και εμπορικές στέγες

Φωτοβολταϊκά σε βιομηχανικές και εμπορικές στέγες Φωτοβολταϊκά σε βιομηχανικές και εμπορικές στέγες Νέες προοπτικές με την Phoenix Solar Μεγάλες στέγες, μεγάλες δυνατότητες Η τεχνογνωσία μας είναι το μυστικό της επιτυχίας σας Βλέπουμε τις στέγες με άλλη

Διαβάστε περισσότερα

TEE ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

TEE ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ TEE ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Δελτίο Τύπου 06 Φεβρουαρίου 2018 Νέα Τεχνική Οδηγία (ΤΟΤΕΕ) για τον Οδοφωτισμό από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ολοκλήρωσε την επεξεργασία

Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Τανάγρας 2013. Δήμος Τανάγρας

Δήμος Τανάγρας 2013. Δήμος Τανάγρας 2013 2013 ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ & ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΙΚΙΑΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

εσμεύσεις Ευρωπαϊκών πόλεων με Πράσινο Ψηφιακό Χάρτη

εσμεύσεις Ευρωπαϊκών πόλεων με Πράσινο Ψηφιακό Χάρτη εσμεύσεις Ευρωπαϊκών πόλεων με Πράσινο Ψηφιακό Χάρτη Ο χάρτης δεσμεύσεων που ακολουθεί κάνει λόγο για τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής μέσα από προσπάθειες και πρωτοβουλίες των Ευρωπαϊκών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ & ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΓΕΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ακολουθεί το πρότυπό µας, το οποίο ελπίζουµε να βρείτε χρήσιµο. ΟΙΚΙΑΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Ακολουθεί το πρότυπό µας, το οποίο ελπίζουµε να βρείτε χρήσιµο. ΟΙΚΙΑΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Προτάσεις του WWF Ελλάς για το περιεχόµενο του Εθνικού Σχεδίου ράσης Ενεργειακής Απόδοσης σύµφωνα µε την Οδηγία 2006/32/ΕΚ για την ενεργειακή απόδοση κατά την τελική χρήση και τις ενεργειακές υπηρεσίες

Διαβάστε περισσότερα

Η Ενεργειακή πιστοποίηση ως εργαλείο για τα Σχέδια Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ)

Η Ενεργειακή πιστοποίηση ως εργαλείο για τα Σχέδια Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) Η Ενεργειακή πιστοποίηση ως εργαλείο για τα Σχέδια Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) Κώστας Σιούλας Τμήμα Περιβάλλοντος & Μεταφορών, ΚΑΠΕ Αθήνα, 24.02.17 @500001SEAPs Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας Δεσμεύσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ YΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ HYBUILD

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ YΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ HYBUILD Γραφείο Επικοινωνίας Τομέας Προώθησης και Προβολής 14 Νοεμβρίου 2017 Τηλέφωνο: 22894304 Ηλ. Διεύθυνση: prinfo@ucy.ac.cy Ιστοσελίδα: www.ucy.ac.cy/pr ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ενεργειακή βιωσιμότητα των ΟΤΑ

Ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ενεργειακή βιωσιμότητα των ΟΤΑ Ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ενεργειακή βιωσιμότητα των ΟΤΑ Εύη Τζανακάκη Ελευθερία Αλεξανδρή Τμήμα Κτιρίων Διεύθυνση Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Προπαρασκευαστική δράση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Προπαρασκευαστική δράση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Προπαρασκευαστική δράση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Υφιστάμενη και επιθυμητή κατάσταση του οικονομικού δυναμικού σε περιοχές εκτός της περιοχής της ελληνικής πρωτεύουσας 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτή η προπαρασκευαστική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ. Το παρόν κείμενο αποτελεί τον Κανονισμό λειτουργίας της «Μητρώου

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ. Το παρόν κείμενο αποτελεί τον Κανονισμό λειτουργίας της «Μητρώου ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ «ΜΗΤΡΩΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΕΥΡΩΤΑ» Το παρόν κείμενο αποτελεί τον Κανονισμό λειτουργίας της «Μητρώου Εθελοντών» του Δήμου Ευρώτα, όπου περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες τις σχετικές

Διαβάστε περισσότερα

«Ενεργειακά Αποδοτικές Δημόσιες Προμήθειες: Εμπειρία στην Ελλάδα & πρακτικές

«Ενεργειακά Αποδοτικές Δημόσιες Προμήθειες: Εμπειρία στην Ελλάδα & πρακτικές «Ενεργειακά Αποδοτικές Δημόσιες Προμήθειες: Εμπειρία στην Ελλάδα & πρακτικές Παπαμικρούλη Λουΐζα Οικονομολόγος, ΜΑ ΤμήμαςΑνάπτυξης Αγοράς Διεύθυνση Ενεργειακής Πολιτικής και Σχεδιασμού Πράσινη επιχειρηματικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Χτίζοντας Το Μέλλον. Ένα Πρόγραμμα για τα Βιώσιμα κτίρια και την Πράσινη Ανάπτυξη. Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Χτίζοντας Το Μέλλον. Ένα Πρόγραμμα για τα Βιώσιμα κτίρια και την Πράσινη Ανάπτυξη. Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Χτίζοντας Το Μέλλον Ένα Πρόγραμμα για τα Βιώσιμα κτίρια και την Πράσινη Ανάπτυξη Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας ΚΑΠΕ ΥΠΕΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) Δήμου Κηφισιάς. Γιώργος Μαρκογιαννάκης Σύμβουλος Μηχανολόγος - Ενεργειακός Μηχανικός, MSc

Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) Δήμου Κηφισιάς. Γιώργος Μαρκογιαννάκης Σύμβουλος Μηχανολόγος - Ενεργειακός Μηχανικός, MSc Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) Δήμου Κηφισιάς Γιώργος Μαρκογιαννάκης Σύμβουλος Μηχανολόγος - Ενεργειακός Μηχανικός, MSc Κηφισιά 08/09/2017 Τι είναι το ΣΔΑΕ; Ένα Σχέδιο Δράσης το οποίο παρουσιάζει

Διαβάστε περισσότερα

Από τη δέσμευση στην υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας 2020 Σ.Δ.Α.Ε. του Δήμου Φαρσάλων

Από τη δέσμευση στην υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας 2020 Σ.Δ.Α.Ε. του Δήμου Φαρσάλων Από τη δέσμευση στην υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας 2020 Σ.Δ.Α.Ε. του Δήμου Φαρσάλων Καρδίτσα, 10-06-2017 ΆΡΗΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ, Δήμαρχος Φαρσάλων ΘΕΛΟΥΡΑ ΗΛΕΚΤΡΑ, Ειδική Συνεργάτις - Πολιτικός

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια της Κοινότητας Επισκοπής Λεμεσού

Παρουσίαση Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια της Κοινότητας Επισκοπής Λεμεσού Παρουσίαση Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια της Κοινότητας Επισκοπής Λεμεσού Ανθή Χαραλάμπους Ορέστης Κυριάκου Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών 15 Σεπτεμβρίου 2014, Κοινοτικό Συμβούλιο Επισκοπής

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα «Η ενεργειακή αποδοτικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη»

Ημερίδα «Η ενεργειακή αποδοτικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη» Ημερίδα «Η ενεργειακή αποδοτικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη» Δημαρχείο Θεσσαλονίκης 13 Μαρτίου 2014 Θέμα: «Η ανάγκη για οριζόντια τεχνική υποστήριξη των Ελληνικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΜIA IΔΕΑ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. στην

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΜIA IΔΕΑ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 17.12.2013 COM(2013) 913 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΜIA IΔΕΑ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ,

Διαβάστε περισσότερα

Λάρισα - Αίτηση για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας 2016

Λάρισα - Αίτηση για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας 2016 11. Ενεργειακή απόδοση 11Α. Παρουσίαση κατάστασης Ο Δήμος Λαρισαίων έχει θέσει ως στόχο της πολιτικής του με το παρόν Σχέδιο Δράσης την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από τις δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

ESCO s και η συμβολή τους στην εξοικονόμηση ενέργειας

ESCO s και η συμβολή τους στην εξοικονόμηση ενέργειας Ενέργεια. Όση χρειάζεται. Όπου χρειάζεται. ESCO s και η συμβολή τους στην εξοικονόμηση ενέργειας Γιώργος Πολυμενόπουλος 20/6/2008 Agenda 1 Γιατί ιδρύθηκε η HELESCO Υπηρεσίες της Helesco Χρηματοδότηση από

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Λύκειο Ναυπάκτου Έτος: Τμήμα: Α 5 Ομάδα 3 : Σίνης Γιάννης, Τσιλιγιάννη Δήμητρα, Τύπα Ιωάννα, Χριστοφορίδη Αλεξάνδρα, Φράγκος Γιώργος

1 ο Λύκειο Ναυπάκτου Έτος: Τμήμα: Α 5 Ομάδα 3 : Σίνης Γιάννης, Τσιλιγιάννη Δήμητρα, Τύπα Ιωάννα, Χριστοφορίδη Αλεξάνδρα, Φράγκος Γιώργος 1 ο Λύκειο Ναυπάκτου Έτος: 2017-2018 Τμήμα: Α 5 Ομάδα 3 : Σίνης Γιάννης, Τσιλιγιάννη Δήμητρα, Τύπα Ιωάννα, Χριστοφορίδη Αλεξάνδρα, Φράγκος Γιώργος Θέμα : Εξοικονόμηση ενέργειας σε διάφορους τομείς της

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Δελτίο. Oκτώβριος WE-Qualify: Βελτίωση δεξιοτήτων και προσόντων των τεχνιτών για κατασκευή κτηρίων με αυξημένη ενεργειακή απόδοση

Ενημερωτικό Δελτίο. Oκτώβριος WE-Qualify: Βελτίωση δεξιοτήτων και προσόντων των τεχνιτών για κατασκευή κτηρίων με αυξημένη ενεργειακή απόδοση Ενημερωτικό Δελτίο Oκτώβριος 2016 WE-Qualify: Βελτίωση δεξιοτήτων και προσόντων των τεχνιτών για κατασκευή κτηρίων με αυξημένη ενεργειακή απόδοση Το Έργο WE-Qualify Το Έργο WE-Qualify «Improve Skills and

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμηση Ενέργειας σε Κτίρια με χρήση Συστημάτων Ελέγχου

Εξοικονόμηση Ενέργειας σε Κτίρια με χρήση Συστημάτων Ελέγχου Αρθρο προς δημοσίευση στο τεύχος 32 του περιοδικού «Περιβάλλον 21» Εξοικονόμηση Ενέργειας σε Κτίρια με χρήση Συστημάτων Ελέγχου Δρ. Ηλίας Σωφρόνης, Μηχ/γος Μηχ/κος, Thelcon ΕΠΕ (www.thelcon.gr) Η ανάγκη

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων από τα ερωτηματολόγια προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων από τα ερωτηματολόγια προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση Ημερίδες REGEOCITIES : Αβαθής Γεωθερμία και Γεωθερμικές αντλίες θερμότητας (ΓΑΘ) Παρουσίαση των αποτελεσμάτων από τα ερωτηματολόγια προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση Σ. Καρύτσας ΚΑΠΕ Σκοπός ερωτηματολογίου

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ Πράσινο Εστιατόριο είναι εκείνη η επιχείρηση εστίασης που σταδιακά μειώνει το ανθρακικό της αποτύπωμα βάσει ενός βιώσιμου σχεδίου εξέλιξης και στη συνέχεια,

Διαβάστε περισσότερα

D.3.5 Έκθεση για εφαρμογή καλών πρακτικών σε βιώσιμες ενεργειακές δράσεις

D.3.5 Έκθεση για εφαρμογή καλών πρακτικών σε βιώσιμες ενεργειακές δράσεις D.3.5 Έκθεση για εφαρμογή καλών πρακτικών σε βιώσιμες Τίτλος καλής πρακτικής 1 Ενεργειακή απόδοση κτηρίων και ανακαίνιση δημοτικών κτηρίων από Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης Υποβοήθηση Συμβάσεων Ενεργειακής

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή, όραμα, αξίες και στρατηγικοί στόχοι

Αποστολή, όραμα, αξίες και στρατηγικοί στόχοι Αποστολή, όραμα, αξίες και στρατηγικοί στόχοι Αποστολή Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο είναι το θεσμικό όργανο της ΕΕ το οποίο ιδρύθηκε από τη Συνθήκη για τη διενέργεια του ελέγχου των οικονομικών της

Διαβάστε περισσότερα

ENERGYFORUM «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ» Αθήνα Δημήτρης Καλογερόπουλος Πρόεδρος Ε.Ε.Τ.Α.Α. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΊΑ ΚΑΙ ΚΤΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ENERGYFORUM «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ» Αθήνα Δημήτρης Καλογερόπουλος Πρόεδρος Ε.Ε.Τ.Α.Α. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΊΑ ΚΑΙ ΚΤΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ENERGYFORUM «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ» Αθήνα 14-11-2017 Δημήτρης Καλογερόπουλος Πρόεδρος Ε.Ε.Τ.Α.Α. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΊΑ ΚΑΙ ΚΤΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σο μεγάλο θέμα που έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0482/3. Τροπολογία. Sven Giegold, Jordi Solé, Tilly Metz, Bas Eickhout εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0482/3. Τροπολογία. Sven Giegold, Jordi Solé, Tilly Metz, Bas Eickhout εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE 10.1.2019 A8-0482/3 3 Αιτιολογική σκέψη 13 α (νέα) (13α) Το πρόγραμμα InvestEU θα πρέπει να ενισχύσει τη θέση των πολιτών και των κοινοτήτων που επιθυμούν να επενδύσουν σε μια πιο βιώσιμη, απαλλαγμένη

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων από τα ερωτηματολόγια προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων από τα ερωτηματολόγια προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση ΗΜΕΡΙΔΑ Ευρωπαϊκού Έργου REGEOCITIES Γεωθερμικές Αντλίες Θερμότητας Τεχνολογία Αιχμής για το παρόν & το μέλλον Παρουσίαση των αποτελεσμάτων από τα ερωτηματολόγια προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση Σ. Καρύτσας

Διαβάστε περισσότερα

Το Σύμφωνο των Δημάρχων Δήμος Λευκωσίας. Σάββας Βλάχος Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών 07/03/2014 Κοινότητα Λυθροδόντα

Το Σύμφωνο των Δημάρχων Δήμος Λευκωσίας. Σάββας Βλάχος Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών 07/03/2014 Κοινότητα Λυθροδόντα Το Σύμφωνο των Δημάρχων Δήμος Λευκωσίας Σάββας Βλάχος Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών 07/03/2014 Κοινότητα Λυθροδόντα Πρόοδος Εργασιών ΣΔΒΕ Λευκωσίας 1. Υπογραφή του Συμφώνου 8/10/2013 2. Συντονιστής

Διαβάστε περισσότερα

Διαρθρωτικά Ταμεία για την περίοδο 2014-2020

Διαρθρωτικά Ταμεία για την περίοδο 2014-2020 Διαρθρωτικά Ταμεία για την περίοδο 2014-2020 Πρακτικός Οδηγός Πώς να σχεδιάσετε ένα πολυταμειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα για την ενεργειακά αποδοτική ανακαίνιση του κτιριακού δυναμικού Σχεδιάζετε τα επιχειρησιακά

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο της Επιτροπής - SEC(2008) 2863.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο της Επιτροπής - SEC(2008) 2863. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 19 Νοεμβρίου 2008 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2008/0222 (COD) 15906/08 ADD 2 ENER 390 ENV 847 CONSOM 188 CODEC 1585 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Για το

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση της Ενέργειας

Διαχείριση της Ενέργειας Διαχείριση της Ενέργειας Ιωάννης Ψαρράς, Καθηγητής ΕΜΠ Χρυσόστομος Δούκας, Λέκτορα ΕΜΠ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Κυριακή 7 Ιουλίου 2013 06 25 Ξενοδοχείο Stanley Στόχος του μαθήματος Να συνεισφέρει στη γόνιμη

Διαβάστε περισσότερα

Οι δραστηριότητες υποστήριξης και συνεργασίας του Ενεργειακού Κέντρου με τους Δήμους της Κρήτης

Οι δραστηριότητες υποστήριξης και συνεργασίας του Ενεργειακού Κέντρου με τους Δήμους της Κρήτης Συνάντηση εργασίας SEAP+ Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Αθήνα 23 Ιανουαρίου 2013 Οι δραστηριότητες υποστήριξης και συνεργασίας του Ενεργειακού Κέντρου με τους Δήμους της Κρήτης Έργα :ISLE PACT-MEDEEA(MED)-Covenant

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. Ευρωπαϊκό πλαίσιο διαλειτουργικότητας - Στρατηγική εφαρμογής. Σχέδιο δράσης για τη διαλειτουργικότητα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. Ευρωπαϊκό πλαίσιο διαλειτουργικότητας - Στρατηγική εφαρμογής. Σχέδιο δράσης για τη διαλειτουργικότητα ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 23.3.2017 COM(2017) 134 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Σχολείο: Δημοτικό Σχολείο Ύψωνα Β Σχολική χρονιά: 2016-2017 Αρ. Μαθητών: 259 Αρ. Εκπαιδευτικών: 23 Συντονιστές σχολείου:

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλο Συνεργασίας για την παρακολούθηση και διαρκή βελτίωση της Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων στην Ελλάδα

Πρωτόκολλο Συνεργασίας για την παρακολούθηση και διαρκή βελτίωση της Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων στην Ελλάδα Πρωτόκολλο Συνεργασίας για την παρακολούθηση και διαρκή βελτίωση της Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων στην Ελλάδα Στην Αθήνα, σήμερα Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014, 1. Το Ελληνικό Δημόσιο,

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν ερωτηματολόγιο δημιουργήθηκε από το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών (ΕΓΚΠ) σε συνεργασία με το Περιβαλλοντικό Γραφείο της Αυστρίας, ως μέρος της επικοινωνιακής εκστρατείας της Υπηρεσίας Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

EUROCONTRACT Πιλοτικό έργο Σoυηδία Δήμος του Nyköping

EUROCONTRACT Πιλοτικό έργο Σoυηδία Δήμος του Nyköping EUROCONTRACT Πιλοτικό έργο Σoυηδία Δήμος του Nyköping Περίπτωση μελέτης εφαρμογής Ενεργειακών Υπηρεσιών, χωρίς να έχει συμπεριληφθεί χειρισμός και συντήρηση από την ΕΕΥ Χώρα Σουηδία Έργο Η χρηματοδότηση

Διαβάστε περισσότερα

D.3.1.c Επιχειρηματικό Σχέδιο από το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών

D.3.1.c Επιχειρηματικό Σχέδιο από το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών D.3.1.c Επιχειρηματικό Σχέδιο από το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών Τίτλος του έργου: Μέτρα Ενεργειακής απόδοσης και αξιοποίησης των ΑΠΕ στο Δημοτικό Κολυμβητήριο του Δήμου Λακατάμιας. Τοποθεσία: Λακατάμια,

Διαβάστε περισσότερα

Του κ. Κωνσταντίνου Γαγλία Γενικού Διευθυντή του BIC Αττικής

Του κ. Κωνσταντίνου Γαγλία Γενικού Διευθυντή του BIC Αττικής Του κ. Κωνσταντίνου Γαγλία Γενικού Διευθυντή του BIC Αττικής ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΩΝ CLUSTERS Με σκοπό τον εντοπισμό των βασικών παραγόντων επιτυχίας

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμηση ενέργειας & προμήθειες

Εξοικονόμηση ενέργειας & προμήθειες Εξοικονόμηση ενέργειας & προμήθειες Ομάδες προϊόντων με υψηλή ενεργειακή κατανάλωση Μηχανισμοί κοινών προμηθειών Προϊόντα & εξοπλισμός παράμετροι για εξοικονόμηση ενέργειας Συνεχή χρήση Βαθμός Ενεργειακής

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια του Δήμου Δερύνειας

Παρουσίαση Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια του Δήμου Δερύνειας Παρουσίαση Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια του Δήμου Δερύνειας Σάββας Βλάχος Ορέστης Κυριάκου Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών 15 Οκτωβρίου 2014, Δερύνεια Δομή υποστήριξης του «Συμφώνου των Δημάρχων»

Διαβάστε περισσότερα

Μια εργασία Διερευνητικής Μάθησης. Κ. Σιακαβάρα Δρ. Βιολόγος 3 ο Γυμνάσιο Ηρακλείου

Μια εργασία Διερευνητικής Μάθησης. Κ. Σιακαβάρα Δρ. Βιολόγος 3 ο Γυμνάσιο Ηρακλείου «ΠΡΑΣΙΝO» ΦΩΣ Μια εργασία Διερευνητικής Μάθησης Κ. Σιακαβάρα Δρ. Βιολόγος 3 ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Σ Σκοπός αυτού του Προγράμματος είναι: ό ύ Π ά ί να να μάθουν οι μαθητές περισσότερα για τους συμπαγείς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2014 2020 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2014 2020 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2014 2020 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΣΤΟΧΟΥ 4 «Υποστήριξη της μετάβασης προς μία οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Διαβάστε περισσότερα

54% θερμοκρασία χώρου: 20 C 22 C. Κάνοντας τη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος έξυπνη και ευέλικτη

54% θερμοκρασία χώρου: 20 C 22 C. Κάνοντας τη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος έξυπνη και ευέλικτη Σαλόνι 54% Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι φθηνότερο πια, οπότε μπήκαν σε λειτουργία τα θερμαντικά σας σώματα. Σαλόνι: 20 C 09:51 Οικονομία στο ηλεκτρικό ρεύμα αυτόν τον 20 % μήνα: Ικανοποιητική θερμοκρασία χώρου:

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιά-Ζωντας τον Άλιμο 2.0 με επίκεντρο τον Δημότη

Σχεδιά-Ζωντας τον Άλιμο 2.0 με επίκεντρο τον Δημότη Σχεδιά-Ζωντας τον Άλιμο 2.0 με επίκεντρο τον Δημότη Εξοικονόμηση πόρων Υλοποίηση του οράματός μας για τον Άλιμο 2.0 Μια καλύτερη πόλη για όλους Καλύτερη διαχείριση διαθέσιμων πόρων Εξοικονόμηση ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης και χρηματοδότηση δημοσίων έργων μέσω Επιχειρήσεων Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCOs)

Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης και χρηματοδότηση δημοσίων έργων μέσω Επιχειρήσεων Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCOs) Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης και χρηματοδότηση δημοσίων έργων μέσω Επιχειρήσεων Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCOs) Φωτεινή Καραμάνη Χημικός Μηχανικός, Msc Τμήμα Ανάλυσης Ενεργειακής Πολιτικής, ΚΑΠΕ Επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Α. M. Θ. ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΤΟΥ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Α. M. Θ. ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΤΟΥ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Α. M. Θ. ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΤΟΥ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ Αρ. Μελέτης: Έργο: ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ Α.Π.Ε. ΣΤΟ 2 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση όλων των ΔΣΜ για την ενιαία μεθοδολογία τιμολόγησης. ενδοημερήσιας διαζωνικής δυναμικότητας σύμφωνα με το άρθρο 55

Πρόταση όλων των ΔΣΜ για την ενιαία μεθοδολογία τιμολόγησης. ενδοημερήσιας διαζωνικής δυναμικότητας σύμφωνα με το άρθρο 55 Πρόταση όλων των ΔΣΜ για την ενιαία μεθοδολογία τιμολόγησης ενδοημερήσιας διαζωνικής δυναμικότητας σύμφωνα με το άρθρο 55 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2015/1222 της Επιτροπής, της 24ης Ιουλίου 2015, σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΣΔΒΕ) Δήμος Ηγουμενίτσας

ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΣΔΒΕ) Δήμος Ηγουμενίτσας ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΣΔΒΕ) Δήμος Ηγουμενίτσας Το Σύμφωνο των Δημάρχων Οι τοπικές αρχές παίζουν καθοριστικό ρόλο στο μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής: 80% της

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Δ Η Μ Ο Σ Ι Ο Σ Τ Ο Μ Ε Α Σ Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Διαχείριση αστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ Ιούνιος 2008

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ Ιούνιος 2008 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ Ιούνιος 2008 Χρηματοπιστωτική εκπαίδευση: Τάσεις και προοπτικές Του Χρήστου Βλ. Γκόρτσου Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου Γενικός Γραμματέας ΕΕΤ 1. Το πλαίσιο αναφοράς

Διαβάστε περισσότερα

III ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

III ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ C 374/2 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 4.12.2012 III (Προπαρασκευαστικές πράξεις) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της 6ης Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Αλλάζει τη. ζωή μας. www.epperaa.gr. www.ypeka.gr. Προστατεύει από τα Απόβλητα

Αλλάζει τη. ζωή μας. www.epperaa.gr. www.ypeka.gr. Προστατεύει από τα Απόβλητα Προστατεύει από τα Απόβλητα Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 Το ΕΠΠΕΡΑΑ ενισχύει την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αποβλήτων βελτιώνει την Ποιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Χρηµατοδοτικές ευκαιρίες της νέας Προγραµµατικής Περιόδου για την υλοποίηση δράσεων για την Αειφόρο Ενέργεια

Χρηµατοδοτικές ευκαιρίες της νέας Προγραµµατικής Περιόδου για την υλοποίηση δράσεων για την Αειφόρο Ενέργεια Χρηµατοδοτικές ευκαιρίες της νέας Προγραµµατικής Περιόδου 2014-2020 για την υλοποίηση δράσεων για την Αειφόρο Ενέργεια Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2016 Γιάννα Νίκου Προϊσταμένη Μονάδας Α Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ ΥΠΕΝ,

Διαβάστε περισσότερα