H ζωντανή σκέψη του Τρότσκι στην Ελλάδα σήµερα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "H ζωντανή σκέψη του Τρότσκι στην Ελλάδα σήµερα"

Transcript

1 H ζωντανή σκέψη του Τρότσκι στην Ελλάδα σήµερα «Αν η εργατική τάξη συνδέσει την τύχη της µέσα στο σηµερινό πόλεµο µε την τύχη της ιµπεριαλιστικής δηµοκρατίας αυτό θα έχει σαν επακόλουθο µια σειρά από ήττες» (Λ. Τρότσκι, 1940) Πληθαίνουν οι φωνές που αναφέρονται σε καθεστώς «ξένης κατοχής» στη χώρα µας, σε ιµπεριαλιστική επέµβαση και εκµετάλλευση της Ελλάδας µε α- φορµή τη κρίση του ηµόσιου Χρέους και των δηµόσιων οικονοµικών της. Αυτό όπως είναι φυσικό µας αναγκάζει να διαχωρίζουµε τις εκµεταλλεύτριες από τι εκµεταλλευόµενες χώρες, να προσεγγίζουµε διαφορετικά το πρόβληµα της επανάστασης και της προετοιµασίας της σε µια ιµπεριαλιστική και σε µια εξαρτηµένη από τον ιµπεριαλισµό χώρα. Στην δεύτερη περίπτωση το εθνικοαπελευθερωτικό ζήτηµα είναι στενά δεµένο µε το ταξικό. Με άλλα λόγια το ταξικό ζήτηµα δεν µπορεί να τεθεί τουλάχιστον στην αρχή ξεχωριστά από το εθνικοαπελευθερωτικό ζήτηµα. 1 Τίθεται πραγµατικά σήµερα εθνικοαπελευθερωτικό ζήτηµα και αν ναι, τότε ποιες είναι οι πολιτικές του συνέπειες; 1 ηµήτρης Καζάκης, Εισήγηση στην παρουσίαση του 4ου τόµου της βιογραφίας του Τρότσκι από τον Τόνι Κλιφ, εκδόσεις Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο, 10/12/2010.

2 Ας ξεκινήσουµε από τις πολιτικές συνέπειες καταρχάς. Όπως γράφει ο κ. Καζάκης: Και ζήτηµα εθνικής απελευθέρωσης δεν τίθεται µόνο υπό καθεστώς στρατιωτικοπολιτικής κατοχής, αλλά κάθε φορά που ο ιµπεριαλιστικός ζυγός γίνεται αφόρητος για τον λαό µιας εκµεταλλευό- µενης χώρας. Όπως συµβαίνει σήµερα µε την Ελλάδα. Μόνο που σ αυτή την περίπτωση το εθνικοαπελευθερωτικό ζήτηµα δεν είναι υπόθεση της αστικής τάξης, αλλά κατεξοχήν της ίδιας της εργατικής τάξης, που πρέπει να το σηκώσει, να το αναδείξει και να συσπειρώσει γύρω της τα υπόλοιπα καταπιεσµένα τµήµατα του έ- θνους της. Αλλά αν η εργατική τάξη προτάξει τα εθνικοαπελευθερωτικά αιτήµατα, είτε αυτά υπάρχουν είτε όχι, τότε πρέπει να κάνει και τις κατάλληλες συµµαχίες για να τα πετύχει. Αυτές δεν αποκλείουν µερίδες της αστικής τάξης, κατ αρχήν, όχι γιατί αυτές είναι προοδευτικές αλλά γιατί υπολογίζουν στα δικά τους συµφέροντα. Μ αυτόν τον τρόπο, στην πραγµατικότητα, η εργατική τάξη για να ανατρέψει τον ιµπεριαλιστικό ζυγό θα πρέπει να έχει τα ανάλογα µεταβατικά αιτήµατα. Αλλά στην περίπτωση αυτή τα µεταβατικά αιτήµατα περιορίζονται αποκλειστικά και µόνο στην ανατροπή του ιµπεριαλιστικού ζυγού. Χωρίς αυτή την ανατροπή, υπονοείται, η εργατική τάξη δεν µπορεί να αναδείξει και να συσπειρώσει γύρω της τα υπόλοιπα καταπιεσµένα τµήµατα του έθνους της µε βάση διαφορετικά µεταβατικά αιτή- µατα, εκείνα που οδηγούν στον σοσιαλισµό στη βάση της διαρκούς επανάστασης. Ας διαβάσουµε παρακάτω: [O] ίδιος ο Τρότσκι έλεγε: «Η διαρκής επανάσταση δεν είναι ένα άλµα για το προλεταριάτο, αλλά η ανοικοδόµηση του έθνους κάτω από την ηγεσία του προλεταριάτου.» Αλήθεια, τι σηµαίνει αυτή η αποστροφή του Τρότσκι, την οποία είχε αφιερώσει σε όλους εκείνους που τον κατηγορούσαν ότι µε τη «διαρκή επανάσταση» προσπαθούσε να αποφύγει, να «υπερπηδήσει» τις δηµοκρατικές διεκδικήσεις του προλεταριάτου στο όνοµα του σοσιαλισµού; Μήπως σηµαίνει ότι το προλεταριάτο δεν πρέπει να αναδείξει στην πάλη του για το σοσιαλισµό όλα εκείνα τα ενδιάµεσα και µεταβατικά αιτήµατα που του χρειάζονται για να αναδειχθεί σε ηγέτιδα δύναµη του έθνους; Για το ακριβώς αντίθετο µιλούσε ο Τρότσκι. Όπως άλλωστε έκανε ανέκαθεν κάθε αληθινός µαρξιστής, λενινιστής, κοµ- µουνιστής.

3 Ασφαλώς, το προλεταριάτο στην πάλη του πρέπει να αναδείξει συγκεκριµένα µεταβατικά και ενδιάµεσα αιτήµατα, που να οδηγούν όµως στον σοσιαλισµό, που να χρησιµεύουν άµεσα και πρακτικά σαν συνθήµατα οργάνωσης και διαπαιδαγώγησης των µαζών, και όχι οποιαδήποτε µεταβατικά αιτήµατα. Η α- ποστροφή του Τρότσκι παραπάνω δεν είναι παρά ο τίτλος του 2 ου κεφαλαίου της «ιαρκούς Επανάστασης». Στο 4 ο κεφάλαιο του έργου, ο Τρότσκι παραθέτει το ακόλουθο απόσπασµα από την εφηµερίδα Νατσάλο : «Η πλήρη νίκη της επανάστασης σηµαίνει τη νίκη του προλεταριάτου, γράφει ο σύντροφος Τρότσκι. Αλλά αυτή η νίκη µε τη σειρά της σηµαίνει την αδιάκοπη επανάσταση στο µέλλον. Το προλεταριάτο πραγµατώνει στη ζωή τα θεµελιώδη δηµοκρατικά καθήκοντα, και η ίδια η λογική της άµεσης πάλης του για τη σταθεροποίηση της πολιτικής κυριαρχίας του θέτει µπροστά στο προλεταριάτο, σε µια δοσµένη στιγµή, προβλήµατα καθαρά σοσιαλιστικά. Ανάµεσα στο µίνιµουµ και στο µάξιµουµ πρόγραµµα (της Σοσιαλδηµοκρατίας) εγκαθιδρύεται µια επαναστατική συνέχεια. εν τίθεται ζήτηµα ενός µόνου χτυπήµατος, ή µιας µόνης µέρας ή ενός µήνα, αλλά µιας ολόκληρης ιστορικής εποχής. Και θα ήταν παράλογο να προσπαθήσουµε να καθορίσουµε από τα πριν τη διάρκειά της.». Αυτή είναι η θεωρία της διαρκούς επανάστασης. Η εργατική τάξη, σαν ηγέτιδα δύναµη όλων των καταπιεσµένων τάξεων αναλαµβάνει, στον δρόµο της προς τον σοσιαλισµό, να πραγµατώσει όλα τα άλυτα αστικοδηµοκρατικά προβλήµατα. Στην Ρωσία του 1905 και 1917 αυτό σήµαινε ότι η εργατική τάξη δεν µπορεί να υποτάξει τον εαυτό της σε δηµοκρατικές συµµαχίες µε τα κόµµατα της αστικής τάξης, αλλά αντίθετα ότι η εργατική τάξη θα αναλάµβανε την λύση των αστικοδηµοκρατικών προβληµάτων στην πορεία της δικτατορίας της. Ασφαλώς η θεωρία δεν αναφέρεται σε άλµατα αλλά σε προτσές που µπορούν να εκτείνονται σε µια ολόκληρη ιστορική εποχή. Την εποχή που ο Στάλιν είχε επιβάλλει στο Κινέζικο και τα Ευρωπαϊκά ΚΚ την πολιτική των λαϊκών µετώπων (η οποία στην Ελλάδα υλοποιήθηκε µε τη συµµαχία ΚΚΕ και Σοφούλη) η θεωρία της διαρκούς επανάστασης προέβαλλε την αναγκαιότητα της ανεξάρτητης ταξικής δράσης του προλεταριάτου, σε συµµαχία µε τη µεγάλη δύναµη της αγροτιάς για την υλοποίηση της δικτατορίας του προλεταριάτου που θα λύσει στο διάβα της όλα τα αστικοδηµοκρατικά καθήκοντα (όπου υπήρχαν) και τα καθήκοντα της εθνικής απελευθέρωσης (όπως στην Κίνα). Η εφαρµογή της πολιτικής των λαϊκών µετώπων οδήγησε στην Ελληνική 4 η Αυγούστου και στις ήττες της επανάστασης στη Γερµανία, την Ισπανία και την Κίνα. Παρό- µοια στη Γαλλία και στην Αγγλία µε την αποτυχία της µεγάλης γενικής απεργίας. Στο Μεταβατικό Πρόγραµµα της 4 ης ιεθνούς, ο Τρότσκι εξειδίκευσε παραπέρα τα θεµελιώδη µεταβατικά καθήκοντα των επαναστατών µαρξιστών µε

4 βάση τη θεωρία της διαρκούς επανάστασης. Ούτε ο Λένιν, ούτε ο Τρότσκι αρνήθηκαν ποτέ ότι η αντι-ιµπεριαλιστική πάλη είναι το κλειδί για την απελευθέρωση (τίτλος ενός άρθρου του Τρότσκι, 1938). Αλλά ο Λένιν και ο Τρότσκι αναφέρονταν στις αποικίες και όχι γενικά και αφηρηµένα στην αντιιµπεριαλιστική πάλη ενάντια στον ναζισµό. Στο άρθρο αυτό ο Τρότσκι τονίζει ότι για τις γαλλικές αποικίες µια δηµοκρατική ή µια φασιστική Γαλλία δεν θα έχουν καµιά διαφορά και εποµένως στην ανεξάρτητη ταξική πάλη του προλεταριάτου των αποικιών βάζει σαν βασικό καθήκον την αντιιµπεριαλιστική πάλη. Ο Τρότσκι ήξερε πολύ καλά να κάνει τη διάκριση ανάµεσα στις κυρίαρχες δυνάµεις που βρίσκονται πίσω από τον παγκόσµιο ανταγωνισµό. Το ζήτηµα για τον Τρότσκι ήταν, ακριβώς, να µην αναχθεί το ζήτηµα σ ένα ζήτηµα ανταγωνισµού ανάµεσα στον φασισµό και την αστική δηµοκρατία. Ούτε ανάµεσα στον ιµπεριαλιστικό ζυγό και την εθνική απελευθέρωση σχηµατικά και µηχανιστικά. Αυτό που έχει σηµασία στη θεωρία της διαρκούς επανάστασης είναι η ταξική ανεξαρτησία της εργατικής τάξης, και αναπόφευκτα δεµένο µ αυτό είναι το ζήτηµα της ταξικής ανεξαρτησίας της παγκόσµιας εργατικής τάξης, και εποµένως των συµφερόντων της παγκόσµιας επανάστασης. Γράφει σχετικά δίνοντας ένα καλό παράδειγµα, στο οποίο χρησιµοποιεί την περίπτωση της Βραζιλίας αλλά εξίσου καλά θα µπορούσε να ήταν στη θέση της η Ιταλία ή η Γερµανία: Θα πάρω το πιο απλό και προφανές παράδειγµα. Στη Βραζιλία βασιλεύει, υπάρχει πλέον ένα µισο-φασιστικό καθεστώς το ο- ποίο κάθε επαναστάτης µπορεί να βλέπει µόνο µε µίσος. Ας υποθέσουµε, ωστόσο, ότι στο προσεχές µέλλον η Αγγλία µπαίνει σε µια στρατιωτική σύγκρουση µε τη Βραζιλία. Ρωτώ στο όνοµα ποιας πλευράς της σύγκρουσης θα είναι η εργατική τάξη ; Θα απαντήσω για µένα προσωπικά- σε αυτή την περίπτωση θα είµαι στο πλευρό της «φασιστικής» Βραζιλίας εναντίον της «δηµοκρατικής» Μεγάλης Βρετανίας. Γιατί; Γιατί η σύγκρουση µεταξύ τους δεν θα είναι ένα πρόβληµα δηµοκρατίας ή φασισµού. Εάν η Αγγλία νικήσει, θα βάλει έναν άλλον φασίστα στο Ρίο ντε Τζανέιρο και θα δέσει µε διπλές αλυσίδες την Βραζιλία. Αν η Βραζιλία, αντίθετα, νικήσει, τότε θα δώσει µια ισχυρή ώθηση στην εθνική και δηµοκρατική συνείδηση της χώρας και θα οδηγήσει στην ανατροπή της δικτατορίας του Βάργκας. Η ήττα της Αγγλίας, την ίδια στιγµή, θα δώσει ένα πλήγµα στον βρετανικό ιµπεριαλισµό και ώθηση για το επαναστατικό κίνηµα του βρετανικού προλεταριάτου. Πραγµατικά, πρέπει να έχει ένα άδειο κεφάλι κανείς ώστε να ανάγει τους παγκόσµιους ανταγωνισµούς και τις στρατιωτικές συγκρούσεις στον αγώνα µεταξύ του φασισµού και της δηµοκρατίας. Κάτω απ όλες τις µάσκες πρέπει κανείς να ξέρει να διακρίνει εκµεταλλευτές, ιδιοκτήτες σκλάβων και ληστές!

5 Τα ζητήµατα στον αγώνα µεταξύ του φασισµού και της δηµοκρατίας ανάγονται, στην πραγµατικότητα, σε ζητήµατα της παγκόσµιας επανάστασης. Η θέση των µαρξιστών στις πολεµικές συγκρούσεις και τους εθνικούς ανταγωνισµούς δεν εξαρτάται από το ποιος έχει δίκιο ή άδικο ή ποιος χρησιµοποιεί την καλή και δηµοκρατική µάσκα κάθε φορά. Τα ζητήµατα ανάγονται στα συµφέροντα της παγκόσµιας επανάστασης και της ταξικής πάλης της παγκόσµιας εργατικής τάξης. Ο πόλεµος αποτελεί για τον µαρξισµό τη λυδία λίθο ώστε να γίνει η διάκριση ανάµεσα στους σοσιαλπατριώτες και τους κοµµουνιστές, που υπηρετούν µε συνέπεια τα συµφέροντα της παγκόσµιας εργατικής τάξης. Στο ζήτηµα της Τσεχοσλοβακίας πχ, ο Τρότσκι υπογράµµισε ότι η Τσεχοσλοβακία ήταν µια ιµπεριαλιστική χώρα που καταπίεζε διάφορες εθνότητες. Ο Τρότσκι δεν πήρε αποµονωµένα την περίπτωση της Τσεχοσλοβακίας αλλά υπογράµµισε ότι µια γερµανική εισβολή στην Τσεχοσλοβακία θα ήταν το πρελούντιο ενός µεγαλύτερου πολέµου, όπως και πραγµατικά έγινε. Το να προβάλλει κανείς τα εθνικοαπελευθερωτικά καθήκοντα στην εργατική τάξη θα ήταν καθαρή ανοησία. Το ζήτηµα ήταν αν οι κοµµουνιστές έπρεπε να υπερασπισθούν την «εθνική ανεξαρτησία» της Τσεχοσλοβακία κάτω από την ηγεσία του Μπένες. Φυσικά δεν χρειάστηκε γιατί δεν έριξαν ούτε µια ντουφεκιά ενάντια στα ναζιστικά στρατεύµατα. Αλλά το επιχείρηµα του Τρότσκι ήταν διαφορετικό: Είναι απαράδεκτο να θεωρήσουµε έναν πόλεµο α- νάµεσα στην Τσεχοσλοβακία και τη Γερµανία, ακόµα κι αν δεν α- ναµιχθούν άλλα ιµπεριαλιστικά κράτη, έξω από τη συνάρτηση των Ευρωπαϊκών και παγκόσµιων ιµπεριαλιστικών σχέσεων από τις ο- ποίες αυτός ο πόλεµος µπορεί να ξεσπάσει σαν επεισόδιο. Ένα ή δυο µήνες µετά τον Τσεχο Γερµανικό πόλεµο αν η Τσέχικη µπουρζουαζία µπορούσε να πολεµήσει και ήθελε να νικήσει θα περιλάµβανε σχεδόν αναπόφευκτα κι άλλα κράτη. Θα ήταν εποµένως το µεγαλύτερο σφάλµα για έναν Μαρξιστή να ορίσει τη θέση του στη βάση παροδικών και συγκυριακών διπλωµατικών και στρατιωτικών συµµαχιών, αντί να τα ορίσει στη βάση του γενικού χαρακτήρα των κοινωνικών δυνάµεων που βρίσκονται πίσω από τον πόλεµο. 2 Και συνεχίζει καταγγέλλοντας την σοσιαλπατριωτική στάση: Η ολοκληρωτική καταστροφή της Τσεχοσλοβακίας είναι φυσικά πιθανή. Αλλά είναι επίσης πιθανό πριν απ αυτή την καταστροφή ένας ευρωπαϊκός πόλεµος θα ξεσπάσει και η Τσεχοσλοβακία που θα είναι µε το µέρος των νικητών θα συµµετάσχει σε µια νέα διαίρεση της Γερµανίας. Είναι ο ρόλος ενός επαναστατικού κόµµατος 2 Τρότσκι, Social patriotic sophistry, Οκτώβρης 1938.

6 να κάνει τη νοσοκόµα των «θυµατοποιηµένων» - γκάνγκστερ του ιµπεριαλισµού ; Ο ιµπεριαλιστικός πόλεµος δεν ξεκίνησε για να υπερασπισθεί την «εθνική α- νεξαρτησία» κανενός κράτους αλλά για να ξαναµοιραστεί ο κόσµος σε σφαίρες επιρροής. Ο πόλεµος ωφελεί ορισµένα κράτη και βλάπτει άλλα. Η συνθήκη των Βερσαλλιών διάλυσε τη Γερµανία, µπορούσε να διαλύσει και τη Γαλλία σε 2-3 µικρότερα κράτη. Ή την Τσεχοσλοβακία σε άλλα 4-5. Οι σοσιαλπατριώτες χρησιµοποιούν αυτά τα επιχειρήµατα της «εθνικής ανεξαρτησίας» για να συγκαλύψουν την ουσία του ιµπεριαλιστικού πολέµου και το γεγονός ότι ο εχθρός είναι στη δική µας χώρα όπως έλεγε ο Λένιν το Η ανάλυση του Τρότσκι υπογραµµίζει ότι: Θα ήταν εποµένως το µεγαλύτερο σφάλµα για έναν Μαρξιστή να ορίσει τη θέση του στη βάση παροδικών και συγκυριακών διπλω- µατικών και στρατιωτικών συµµαχιών, αντί να τα ορίσει στη βάση του γενικού χαρακτήρα των κοινωνικών δυνάµεων. Είτε πρόκειται για πόλεµο είτε για την σηµερινή κατάσταση. Αν πάρουµε την κρίση του χρέους στην Ελλάδα θα δούµε ότι πρόκειται για µια συνειδητή επιλογή της αστικής τάξης που αποχαλίνωσε τα δηµοσιονοµικά της προκειµένου να χτίσει έναν ορισµένου τύπου δηµόσιο τοµέα, χωρίς παραγωγικές επενδύσεις, συνεχίζοντας την οθωµανική παράδοση του ρουσφετιού, το πελατειακό κόµµα κ.ά. Σήµερα εποµένως έχουµε ξένη κατοχή επειδή το διεθνές χρηµατοπιστωτικό κεφάλαιο απαιτεί τα χρήµατά του (µε κεφαλαιοποιηµένους τόκους) εκατό φορές παραπάνω; Αλλά αυτοί είναι οι όροι της συµµετοχής στον παγκόσµιο καταµερισµό εργασίας για το χρηµατοπιστωτικό κεφάλαιο. Την ίδια στιγµή υπάρχει κερδοφορία πολλών καπιταλιστικών επιχειρήσεων, ο τραπεζικός το- µέας έχει κέρδη και συµµετέχει ενεργητικά στον παγκόσµιο καταµερισµό και την παγκόσµια αναδιανοµή της υπεραξίας στα Βαλκάνια, τα εργασιακά δικαιώµατα πλήττονται για να αυξηθούν τα κέρδη ακόµη περισσότερο, και η κρίση έχει τα τυπικά συµπτώµατα µιας κλασσικής κρίσης υπερπαραγωγής όπως έχουµε αναλύσει αλλού. Το παγκόσµιο χρηµατοπιστωτικό κεφάλαιο έρχεται, σαν συνέπεια, να διεκδικήσει στο πολλαπλάσιο την υπεραξία που δανείστηκε κατά καιρούς η Ελληνική αστική τάξη υπεραξία που έχει παραχθεί σε παγκόσµιο επίπεδο. Εποµένως, εδώ µπαίνει ζήτηµα εθνικής ανεξαρτησίας και εθνικής απελευθέρωσης επειδή η Ελληνική αστική τάξη τέθηκε κάτω από τους περιοριστικούς όρους του παγκόσµιου ιµπεριαλισµού, στον οποίο συµµετείχε και συµµετέχει και η ίδια; Αλλά, θα αντιτάξει κανείς, εκχωρήθηκαν κυριαρχικά µας δικαιώµατα και επιβλήθηκε µια σκληρή πολιτική λιτότητας. Αυτό είναι αλήθεια. Αλλά ήδη από

7 το 1985 δεν εφαρµόζεται τίποτε άλλο παρά µια σκληρή πολιτική λιτότητας, για όποιον δεν το ξέρει, χωρίς η παραγωγικότητα και η εκµετάλλευση της Ελληνικής εργατικής τάξης να έχει υποχωρήσει ούτε κατά ένα εκατοστό. Ίσα ίσα έχουν αυξηθεί µε δραµατικούς ρυθµούς. Αλλά και πάλι, θα αντιτάξει κανείς, εκχωρήθηκαν κυριαρχικά µας δικαιώµατα στο ΝΤ και επίκειται παρόµοια εκχώρηση στο Αιγαίο. Όποια χώρα συµµετέχει στο ΝΤ και θεωρεί ότι δεν αποτελεί µέρος µιας οµάδας των καπιταλιστών αλλά ανεξάρτητη οντότητα είναι, φυσικά, βαθιά γελασµένη. Οι αστικές τάξεις το ξέρουν πολύ καλά και έρχεται η ώρα να το ανακαλύψει και η εργατική τάξη. Οι αναπτυσσόµενες χώρες κατηγορούν το ΝΤ ότι καταχρηστικά έδωσε δάνειο στην Ελλάδα µε τόσο ευνοϊκούς όρους τη στιγµή που προηγούνται αυτές κι έχουν µεγαλύτερες ανάγκες, παρά οι αναπτυγµένες καπιταλιστικές οικονοµίες της Ελλάδας και της Ιρλανδίας. Όταν δηµιουργήθηκε η ευρωζώνη (η γνωστή ΟΝΕ) πολλοί αστοί οικονοµολόγοι έφεραν το λογικό ερώτηµα: Πως είναι δυνατόν να ασκηθεί κοινή δηµοσιονοµική και νοµισµατική πολιτική σε χώρες που είναι τόσο διαφορετικές µεταξύ τους; Τι θα γίνει αν κάποια χώρα δεχτεί ασυµµετρικά shock που κάτω από άλλες συνθήκες θα την ανάγκαζαν σε δηµοσιονοµική και νοµισµατική χαλάρωση ή υποτίµηση; Η δηµιουργία της ΟΝΕ ήταν µια πολιτική επιλογή του Ευρωπαϊκού ιµπεριαλισµού και εξαιτίας αυτής της επιλογής οι χώρες του νότου, µε την ασθενέστερη και πιο ευάλωτη οικονοµική διάρθρωση, ασφαλώς θα υποφέρουν από τον δηµοσιονοµικό και νοµισµατικό ζουρλοµανδύα που φόρεσαν η Γαλλία και η Γερµανία στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση για να ανταγωνιστούν τον Αµερικάνικο ιµπεριαλισµό. Επόµενο είναι, λοιπόν, τα οικονοµικά της χώρας να εποπτεύονται και να δυναστεύονται από την Τρόικα, όπως κάθε δανειστής κάνει στον οφειλέτη του. Περιορίζεται εξαιτίας αυτού η εθνική ανεξαρτησία ; Θα ήταν ανόητο να ι- σχυρισθεί κανείς κάτι τέτοιο. Η χώρα δεν είναι κάτω από ιµπεριαλιστικό ζυγό αλλά κάτω από τον ζυγό των δανειστών της στα πλαίσια της παγκοσµιοποίησης, της ΟΝΕ κοκ, πράγµατα που ήταν γνωστά από τις πρώτες δεκαετίες του 20 ου αιώνα στη χώρα µας, ό- ταν οι ξένοι ιµπεριαλιστές απειλούσαν τους ντόπιους µε τις κανονιοφόρους προκειµένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των οµολογιούχων όπως ήταν τότε γνωστό το δηµόσιο χρέος. Ο ίδιος ο Μεταξάς χρειάστηκε να δώσει πολλές διαβεβαιώσεις στον Άγγλο πρεσβευτή σχετικά µε το ζήτηµα αυτό ώστε να κρατηθεί στην εξουσία το καθεστώς της 4 ης Αυγούστου. Μίλησε τότε κανείς για ιµπεριαλιστικό ζυγό και έθεσε θέµατα εθνικής απελευθέρωσης όπως επιχειρούν να κάνουν ορισµένοι σήµερα, ακόµα και στο όνοµα του Τρότσκι; Αλίµονο αν ο ρόλος των Ελλήνων µαρξιστών περιορισθεί εξαιτίας τέτοιων αναλύσεων στον ρόλο της νοσοκόµας

8 των «θυµατοποιηµένων» - γκάνγκστερ του ιµπεριαλισµού µας. Αλίµονο, επίσης, αν στο επεισόδιο της Ελληνικής κρίσης του δηµόσιου χρέους, δεν δούµε την αντανάκλαση της παγκόσµιας κρίσης του καπιταλισµού, αλλά µείνουµε στην ιδιαιτερότητα τάχα της Ελληνικής ή Ιρλανδικής (και αύριο της Πορτογαλικής, Ισπανικής και Ιταλικής) κρίσης του χρέους και δεν α- ναγνωρίσουµε την πραγµατική γενεσιουργό αιτία που είναι η υπερσυσσώρευση του κεφαλαίου που ξεκίνησε το 1985 περίπου και εντατικοποιήθηκε µετά την παλινόρθωση του καπιταλισµού στην ΕΣΣ και τις πρώην Λ. Ήδη στις αρχές και τα µέσα της δεκαετίας του 1930 οι επαναστάτες µαρξιστές χαρακτήριζαν την Ελλάδα ως χώρα του ώριµου καπιταλισµού και µάλιστα ως χώρα που έχει περάσει στο ιµπεριαλιστικό στάδιο (σύµφωνα µε τα γνωστά κριτήρια του Λένιν). Εποµένως, χαρακτήριζαν την επερχόµενη επανάσταση ως σοσιαλιστική (και όχι αστικοδηµοκρατική). Σήµερα, το 2011, εξαιτίας της επεισοδιακής έκρηξης των δηµοσιονοµικών σε µια περιφερειακή χώρα του ιµπεριαλισµού (την Ελλάδα ή την Ιρλανδία και την Πορτογαλία) πρέπει να αναθεωρήσουµε την άποψη αυτή και να βάλουµε στην εργατική τάξη το µεταβατικό αίτηµα να λύσει το εθνικοαπελευθερωτικό ζήτηµα της απαλλαγής από την ξένη κατοχή, στο διάβα θα µας πούνε- της σοσιαλιστικής επανάστασης. Κι αυτό είναι εφαρµογή της θεωρίας της διαρκούς επανάστασης του Τρότσκι, ξεχνώντας ωστόσο ότι είναι κεφαλαιώδες λάθος αρχής ο ι- σχυρισµός ότι τάχα: Το ζήτηµα της εθνικής κυριαρχίας της, της εθνικής ανεξαρτησίας της, τίθεται εκ των πραγµάτων από το καθεστώς κατοχής που έχει θεσµοθετήσει το.ν.τ. και η Ε.Ε.. Το καινούργιο στοιχείο που υ- πάρχει είναι ότι το ζήτηµα αυτό δεν µπορεί να το σηκώσει σήµερα η αστική τάξη, η οποία ένα κοµµάτι της έχει ταυτιστεί µε καθεστώς κατοχής, ενώ ένα άλλο κοµµάτι της ιδίως το µη µονοπωλιακό διαλύεται µαζί µε την αποσύνθεση της εσωτερικής αγοράς. 3 Είναι καθαρό και ξάστερο ότι τα ζητήµατα της εθνικής κυριαρχίας [και] της εθνικής ανεξαρτησίας τέλειωσαν όταν απέκτησαν την ανεξαρτησία τους οι πρώην αποικιακές χώρες στην Αφρική και την Ασία. Αλλά, απ ότι φαίνεται, µέσα στον ιµπεριαλιστικό κόσµο δηµιουργούνται νέες αποικίες. Αυτό δεν το λέει ανοιχτά ο κ. Καζάκης αλλά αυτό υπονοεί. Ότι στον ιµπεριαλιστικό κόσµο υπάρχουν στρώµατα, συµφέροντα και συµµαχίες, αυτό µας το έχει αναλύσει ο Λένιν ήδη από το Αλλά ποιες νέες συνθήκες είναι εκείνες που σήµερα οδηγούν σε αποικιοποίηση της Ελλάδας µέσα στον ιµπεριαλιστικό κόσµο; Επιπλέον ο κ. Καζάκης µας λέει ότι ένα µέρος της αστικής τάξης ι- 3. Καζάκης, όπ.π.

9 δίως το µη µονοπωλιακό διαλύεται µαζί µε την αποσύνθεση της εσωτερικής αγοράς. αλλά αυτό αφορά την µικροµεσαία αστική τάξη ειδικά και όχι την αστική τάξη γενικά, ούτε ένα κοµµάτι της. ιαφορετικά, η εργατική τάξη θα έπρεπε να βρει τον εαυτό της σε συµµαχία µε τα πολιτικά κόµµατα που εκφράζουν κατά πλειοψηφία αυτό το µη µονοπωλιακό κοµµάτι της αστικής τάξης. Σε τέτοιες αναλύσεις στηρίζεται και ο Ριζοσπάστης για να υποστηρίξει ότι κανένα µεταβατικό αίτηµα δεν είναι σωστό (πχ διαγραφή του χρέους) αλλά ότι όλα αυτά είναι καθήκοντα που θα λύσει η λαϊκή εξουσία. Ασφαλώς εδώ είναι η ουσία της ανάλυσης. Θέλουµε ή όχι συµµαχίες και συ- µπράξεις µε τα πολιτικά κόµµατα αυτής της µη µονοπωλιακής αστικής τάξης; Το ερώτηµα θα ήταν αδιάφορο αν δεν υπήρχαν τέτοια κόµµατα, αλλά στην πραγµατικότητα όχι µόνον υπάρχουν αλλά αναπτύσσονται δυναµικά µαζί µε τα υπόλοιπα αστικά κόµµατα που προσπαθούν να καλύψουν το κενό αυτό και να εκφράσουν τέτοια στρώµατα. Όχι επειδή αυτά τα στρώµατα είναι πολυπληθή αλλά επειδή µπορούν να συµπαρασύρουν τον βασικό κορµό της (εµπορικής και µικρο-βιοµηχανικής) µικροαστικής τάξης. Τέτοια πολιτικά µορφώµατα είναι υπαρκτά και αναδεικνύονται ακριβώς πάνω σε µια αντι-µνηµονιακή πολιτική µε εθνικιστικές αιχµές και αιχµές σε ότι αφορά τα ζητήµατα της εθνικής κυριαρχίας [και] της εθνικής ανεξαρτησίας (πχ κινήσεις Θεοδωράκη και ηµαρά από τα αριστερά καθώς και ΛΑΟΣ Χρυσή Αυγή από τα δεξιά). Για τους επαναστάτες µαρξιστές αυτά τα ζητήµατα ολοκληρώθηκαν στη δεκαετία του 60 µε την α- νεξαρτησία των πρώην αποικιών. Εφεξής δεν υπάρχουν αποικίες αλλά µια ντόπια αστική τάξη της οποίας τα συµφέροντα είναι άρρηκτα δεµένα µε τα συµφέροντα του ι- µπεριαλισµού. Η εξάρτηση των ντόπιων αστικών τάξεων από το ΝΤ (πχ Αργεντινή) ή την τρόικα ΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ δεν θέτει ζητήµατα εθνικής κυριαρχίας [και] εθνικής ανεξαρτησίας αλλά ζητήµατα ταξικής ανεξαρτησίας της εργατικής τάξης στον αγώνα της για τον σοσιαλισµό, στην πορεία των οποίων αυτά τα προβλήµατα θα λυθούν στη βάση του Μεταβατικού Προγράµµατος. Συγκεκριµένα, πουθενά το Μεταβατικό Πρόγραµµα δεν έλεγε, και δεν λέγει, ότι στις µη αποικιακές χώρες τίθεται µπροστά στην εργατική τάξη το µεταβατικό καθήκον της εθνικής απελευθέρωσης. Αντίθετα, τα µεταβατικά και ενδιάµεσα αιτήµατα, όπως έχουµε επανειληµµένα αναλύσει, είναι εντελώς διαφορετικά.

10 Ακόµη και το παράδειγµα του κ. Καζάκη για τον Σινο Ιαπωνικό πόλεµο είναι ατυχές εφόσον η Κίνα ήταν αποικία. Όπως γράφει: Χωρίς να ηγηθεί της σωτηρίας της χώρας, της ανόρθωσης του έ- θνους, της κατάχτησης της εθνικής ανεξαρτησίας δεν µπορεί να ανοίξει το δρόµο για την δική της εξουσία. Το να αγνοούν αυτό το γεγονός σήµερα ορισµένοι στην κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα, υπερασπιζόµενοι υποτίθεται την καθαρότητα των ταξικών στόχων του κινήµατος, τότε να µε συγχωρείτε αλλά ισχύει αυτό που σε µια ανάλογη περίπτωση είχε πει µε τον δικό του πολύ ιδιαίτερο τρόπο ο ίδιος ο Τρότσκι: «Εδώ πρόκειται είτε για πραγµατικούς προδότες, είτε για παντελώς ηλίθιους. Όµως η ηλιθιότητα, ανεβασµένη σ αυτό το επίπεδο, ισοδυναµεί µε προδοσία.» Στην αρχή του κειµένου µας είδαµε βέβαια ότι ο κ. Καζάκης µιλά για το έθνος της εργατικής τάξης στον καπιταλισµό. Το προσπεράσαµε τότε, αλλά τώρα έχει µια αποφασιστική σηµασία. Άραγε µας καλεί σε νέο ΕΑΜ ο κ. Καζάκης λέγοντας ότι η εργατική µας τάξη πρέπει να ηγηθεί της σωτηρίας της χώρας, της ανόρθωσης του έθνους, της κατάχτησης της εθνικής ανεξαρτησίας και ότι αν δεν το κάνει αυτό τότε δεν µπορεί να ανοίξει το δρόµο για την δική της εξουσία ; Το ερώτηµα είναι σε ποιους απευθύνεται. Αν απευθύνεται στο ΚΚΕ έχει δίκιο ως προς το γεγονός ότι το ΚΚΕ δεν θέτει κανένα απολύτως µεταβατικό αίτηµα αλλά µιλά αφηρηµένα για ένταση της ταξικής πάλης, λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονοµία. Τα µεταβατικά αιτήµατα είναι απαραίτητα αν κανείς παίρνει στα σοβαρά τον χαρακτήρα τους σαν µεταβατικά αιτήµατα προς τον σοσιαλισµό στη σύγχρονη εποχή. Αλλά σε µια χώρα που δεν είναι αποικία το να βάζει κανείς σαν τάχα µεταβατικά αιτήµατα εκείνα της εθνικής απελευθέρωσης είναι καθαρή ανοησία. Αν απευθύνεται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΝΑΡ και άλλες τέτοιες δυνάµεις, η ουσία της κριτικής του είναι: Βάλτε ζητήµατα εθνικής απελευθέρωσης µε στόχο τη µαζικοποίησή σας. Και πάλι αυτό είναι καθαρή οπορτουνιστική ανοησία. Το ζήτηµα δεν είναι να βάλει κανείς όποια µεταβατικά αιτήµατα θέλει αλλά να βάλει τα σωστά, συγκεκριµένα µεταβατικά αιτήµατα που ανταποκρίνονται στην εποχή µας και τις ανάγκες του εργατικού κινήµατος. Τα προβλήµατα στην Ελλάδα δεν είναι εθνικά αλλά ταξικά και το ζητούµενο είναι ποια πολιτική δύναµη της Αριστεράς θα θέσει τα σωστά µεταβατικά αιτήµατα ώστε να συσπειρώσει την πρωτοπορία της εργατικής τάξης σ ένα Ε- νιαίο Μέτωπο, όπως αυτό εκφράζεται συνολικά µέσα από

11 τις πολιτικές οργανώσεις, τα κόµµατα και τα συνδικάτα της εργατικής τάξης. Αν πρέπει να µιλάµε ακόµα και σήµερα για εθνική ανεξαρτησία σαν καθήκον που η εργατική τάξη πρέπει να εκπληρώσει, αυτό σηµαίνει ότι είµαστε απίστευτα µπερδεµένοι σχετικά µε την ίδια τη θεωρία της διαρκούς επανάστασης που υποτίθεται ότι υπερασπιζόµαστε. Στην Αργεντινή µπήκε ποτέ κανένα ζήτηµα εθνικής ανεξαρτησίας από το ΝΤ; Μπήκε ποτέ τέτοιο ζήτηµα στις πρώην αποικιακές χώρες της Αφρικής, ή στην Βολιβία και την Βενεζουέλα; Πρέπει να αγνοούµε τα ίδια τα κινήµατα σε τέτοιες χώρες και να αγνοούµε ότι ακόµα κι εκεί ποτέ δεν τέθηκε καν θέµα εθνικής ανεξαρτησίας και εθνικής κυριαρχίας ; Θα πρέπει να υπενθυµίσουµε ένα άλλο απόσπασµα του Τρότσκι σχετικά µε την Ναζιστική εισβολή και κατοχή της Γαλλίας, µιας ιµπεριαλιστικής χώρας. Στις 30/6/1940 ο Λ. Τρότσκι έγραψε ένα άρθρο µε αφορµή που τα Γερµανικά στρατεύµατα κατέλαβαν όλη την Ευρωπαϊκή ήπειρο ίσαµε τις όχθες του Ατλαντικού. Σ αυτό ο Τρότσκυ διακήρυξε το σύνθηµα που έβαλε και στον τίτλο του άρθρου του: «Ο δρόµος µας µένει ο ίδιος». «Στο αυλάκι πολλών άλλων µικρότερων ευρωπαϊκών εθνών η Γαλλία πάει να γίνει ένα καταπιεζόµενο έθνος ( ) [Η ιµπεριαλιστική δηµοκρατία] δεν µπορεί να διασωθεί απ το φασισµό. Μπορεί ν αντικατασταθεί µονάχα απ την προλεταριακή δη- µοκρατία. Αν η εργατική τάξη συνδέσει την τύχη της µέσα στο ση- µερινό πόλεµο µε την τύχη της ιµπεριαλιστικής δηµοκρατίας αυτό θα έχει σαν επακόλουθο µια σειρά από ήττες [ ]. Είναι βέβαια α- λήθεια ότι ο Χίτλερ υποσχέθηκε µε κοµπασµό να επιβάλλει την κυριαρχία του Γερµανικού λαού πάνω σ ολόκληρη την Ευρώπη κι ακόµη σ ολόκληρο τον κόσµο για «χίλια χρόνια». Μα όπως και να έχει, αυτή η θαυµάσια προοπτική δεν πρόκειται να κρατήσει ούτε δέκα χρόνια [ ]. Το καθήκον του επαναστατικού προλεταριάτου δεν είναι να βοηθήσει τους ιµπεριαλιστικούς στρατούς να δηµιουργήσουν µια επαναστατική κατάσταση, αλλά να προετοιµάσει, να σφυρηλατήσει, και να οργανώσει τις διεθνείς γραµµές του για επαναστατικές καταστάσεις που αναπόφευχτα θα παρουσιαστούν. Ο νέος στρατιωτικός χάρτης της Ευρώπης δεν ακυρώνει τις επαναστατικές αρχές της πάλης των τάξεων. Η 4 η ιεθνής δεν παραµερίζει απ το δρόµο της». 4 4 Τρότσκι, We do not change our course!, 30/6/1940.

12 Παρόµοια, ο νέος παγκόσµιος καταµερισµός που διαφαίνεται µέσα από το χρέος δεν ακυρώνει τις επαναστατικές αρχές της πάλης των τάξεων. Η 4 η ιεθνής δεν παραµερίζει απ το δρόµο της.

Τρίτη (Κοµµουνιστική) ιεθνής εύτερο Συνέδριο 1920. ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟ Κοµµουνιστική Αποχική Φράξια του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόµµατος

Τρίτη (Κοµµουνιστική) ιεθνής εύτερο Συνέδριο 1920. ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟ Κοµµουνιστική Αποχική Φράξια του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόµµατος Τρίτη (Κοµµουνιστική) ιεθνής εύτερο Συνέδριο 1920 ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟ Κοµµουνιστική Αποχική Φράξια του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόµµατος 1. Ο κοινοβουλευτισµός είναι η µορφή πολιτικής εκπροσώπησης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ISBN 978-960-518-389-9 Παραγωγή: ΙΝΔΙΚΤΟΣ Καλλιδρομίου 64, 114 73 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.: 210 8838007, e-mail: indiktos@indiktos.gr Ἑξαδακτύλου 5, 546 35 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΤΗΛ.: 2310 231083,

Διαβάστε περισσότερα

Η λαϊκή εξουσία και το ΚΚΕ

Η λαϊκή εξουσία και το ΚΚΕ Η λαϊκή εξουσία και το ΚΚΕ Ένα εργατικό κόµµα δεν µπορεί ν ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, και δεν µπορεί πραγµατικά να είναι ένα κόµµα της εργατικής τάξης, αν δεν έχει το αναγκαίο Πρόγραµµα που όχι µόνο

Διαβάστε περισσότερα

Τρία ιαγράµµατα, Μία Ιστορία

Τρία ιαγράµµατα, Μία Ιστορία Τρία ιαγράµµατα, Μία Ιστορία Ευκλείδης Τσακαλώτος Ειδική Έκδοση Οικονοµία και Κρίση ΑΥΓΗ 28/2/10 Αν, όπως λένε, µια εικόνα ισοδυναµεί µε χίλιες ιστορίες, σκεφτείτε πόσες ιστορίες εµπεριέχονται σε τρία

Διαβάστε περισσότερα

KKE και η συνδιαχείριση του συστήµατος

KKE και η συνδιαχείριση του συστήµατος KKE και η συνδιαχείριση του συστήµατος Όπως έγραφε ο Τρότσκι : «Τον περασµένο χρόνο υποστήκαµε δυο σκληρές ήττες στη Βουλγαρία: αρχικά το ΚΚ Βουλγαρίας, στη βάση φαταλιστικών δογµατικών αντιλήψεων, άφησε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΣΤ Ο ΕΥΤΕΡΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΣΤ Ο ΕΥΤΕΡΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΣΤ Ο ΕΥΤΕΡΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 152 Α. ΚΛΕΙΣΤΕΣ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (ενδεικτικά παραδείγµατα) Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Να βάλετε σε κύκλο το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή

Διαβάστε περισσότερα

Β. Ι. Λένιν

Β. Ι. Λένιν http://hallofpeople.com/gr/bio/lenin.php Β. Ι. Λένιν Νοέμβρης του 1900 από «Άπαντα BI Λένιν», εκδ. «Σύγχρονη Εποχή», ΤΑ ΖΩΤΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Σοσιαλδημοκρατία είναι η συνένωση του εργατικού κινήματος

Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση 21 θέσεων του Λένιν.

Εισήγηση 21 θέσεων του Λένιν. Εισήγηση 21 θέσεων του Λένιν. 1. Όλη η προπαγάνδα και η αναταραχή, πρέπει να φέρουν έναν πραγματικά κομμουνιστικό χαρακτήρα και σύμφωνα με το πρόγραμμα και τις αποφάσεις της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Όλα

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912)

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-1913 Ιστορία Γ Γυμνασίου Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Χρονολόγιο 1897-1908 Μακεδόνικος Αγώνας 1912-1913 Βαλκανικοί πόλεμοι 1914-1918 Α' Παγκόσμιος

Διαβάστε περισσότερα

Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - I ΡΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞEΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚHΣ EΝΩΣΗΣ

Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - I ΡΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞEΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚHΣ EΝΩΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΓ Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - I ΡΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞEΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚHΣ EΝΩΣΗΣ ΩΣ ΤΟ 1941 100 Α. ΚΛΕΙΣΤΕΣ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (ενδεικτικά παραδείγµατα) Ερωτήσεις διαζευκτικής απάντησης ή του τύπου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΑΚΕΛΟΣ ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΑΚΕΛΟΣ ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΑΚΕΛΟΣ ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 110398 2015-2016 ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΟΣΧΟΝΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι. ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ - ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 13 - Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης

Ενότητα 13 - Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης Ενότητα 13 - Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης Ιστορία Γ Γυμνασίου Απεικόνιση των γεγονότων στην Haymarket Square Σικάγο - Μάιος 1886 Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ Όλοι στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιδρομή κατά της Συρίας! ΤΡΙΤΗ 17/4/2018 ΑΘΗΝΑ στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ στις 7 μ.μ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ στο ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ στις 7 μ.μ. Οι Ιμπεριαλιστές Τη Γη Ξαναμοιράζουν

Διαβάστε περισσότερα

1) Σχετικά με την έννοια του ιμπεριαλισμού: Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει αυτήν την έννοια, όπως την έχει

1) Σχετικά με την έννοια του ιμπεριαλισμού: Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει αυτήν την έννοια, όπως την έχει Επιστολή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας σχετικά με το σχέδιο Τελικής Ανακοίνωσης Αθήνα 26/10/2013 - Προς τα μέλη της Ομάδας Εργασίας - Κοινοποίηση στα ΚΚ του SOLIDNET Αγαπητοί σύντροφοι, Το κόμμα

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελλάδα από το 1914 ως το 1924

Η Ελλάδα από το 1914 ως το 1924 Γ. ΕΡΓΑΣΙΕΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ (ενδεικτικά παραδείγµατα) Η Ελλάδα από το 1914 ως το 1924 Με βάση τα στοιχεία που παρέχει το κεφάλαιο ΚΒ του σχολικού σας βιβλίου (σσ. 73-119) να συντάξετε έναν χρονολογικό πίνακα

Διαβάστε περισσότερα

Εργατική Πρωτομαγιά: Δεν είναι αργία, είναι ΑΠΕΡΓΙΑ!

Εργατική Πρωτομαγιά: Δεν είναι αργία, είναι ΑΠΕΡΓΙΑ! Εργατική Πρωτομαγιά: Δεν είναι αργία, είναι ΑΠΕΡΓΙΑ! Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, τα πλατιά λαϊκά στρώματα να συνεχίζουν να φτωχοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 2.4 Το σοσιαλιστικό σύστημα ή η σχεδιασμένη οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4. Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσµιο Πόλεµο (σελ )

Κεφάλαιο 4. Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσµιο Πόλεµο (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης Ε Ενότητα «Η Ελλάδα στον 20 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 4 Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσµιο Πόλεµο (σελ. 190 193) Το 1914 ξέσπασε στην Ευρώπη ο Α' Παγκόσµιος Πόλεµος. Η Ελλάδα, αφού οδηγήθηκε σε διχασµό

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑ.Λ. (ΟΜΑ Α Β ) 2012 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑ.Λ. (ΟΜΑ Α Β ) 2012 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑ.Λ. (ΟΜΑ Α Β ) 2012 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α1 ΟΜΑ Α ΠΡΩΤΗ Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω διεθνών συµφωνιών: α. Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου (1878) β. Σύµφωνο Μολότοφ Ρίµπεντροπ (1939) γ. Συνθήκη

Διαβάστε περισσότερα

3. Να εξηγήσετε γιατί η αστική επανάσταση δεν κατόρθωσε να επιβληθεί και να οδηγήσει τη Ρωσία σ ένα φιλελεύθερο δηµοκρατικό πολίτευµα.

3. Να εξηγήσετε γιατί η αστική επανάσταση δεν κατόρθωσε να επιβληθεί και να οδηγήσει τη Ρωσία σ ένα φιλελεύθερο δηµοκρατικό πολίτευµα. Β. ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (ενδεικτικά παραδείγµατα) Ερωτήσεις ανάπτυξης 1. Λαµβάνοντας υπόψη σας τα εθνικά, κοινωνικά, οικονοµικά και πολιτικά χαρακτηριστικά της τσαρικής Ρωσίας καθώς και τις ιδιαίτερες συνθήκες

Διαβάστε περισσότερα

ζωή για τη δική της ευδαιμονία. Μας κληροδοτεί για το μέλλον προοπτικές χειρότερες από το παρελθόν. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά.

ζωή για τη δική της ευδαιμονία. Μας κληροδοτεί για το μέλλον προοπτικές χειρότερες από το παρελθόν. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά. Φίλες και Φίλοι, Από το 2007, όταν έθεσα για πρώτη φορά υποψηφιότητα για την ηγεσία της προοδευτικής παράταξης, χάσαμε πολλά. Μία ολόκληρη δεκαετία. Γύρω μας, ο κόσμος αλλάζει. Δυστυχώς,τώρα που ξαναγράφεται

Διαβάστε περισσότερα

. ΣΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ

. ΣΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ . ΣΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ 1ο ΣΧΕ ΙΟ Ι ΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ιάρκεια: Ολιγόλεπτο Θέµατα: 4 Η πορεία προς τον πόλεµο ΘΕΜΑ 1ο Να βάλετε σε κύκλο το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Α.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΡΙΣΗ ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ ΚΑΘΩΣ ΛΕΝΕ;

Η ΚΡΙΣΗ ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ ΚΑΘΩΣ ΛΕΝΕ; Η ΚΡΙΣΗ ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ ΚΑΘΩΣ ΛΕΝΕ; Καθώς έχουν περάσει, από το 2008 οπότε και ξέσπασε η μεγαλύτερη καπιταλιστική κρίση μετά την κρίση του 1929, οι πάντες σχεδόν συμπεριφέρονται σαν να έχει ξεπεραστεί η κρίση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΑΕΑ 15/10/ ΔΣΕ

ΠΕΑΕΑ 15/10/ ΔΣΕ ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΕΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΒΟΥΛΙΟΥ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΞΕ Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η κρίση της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων Η ιταλική και γερμανική ενοποίηση. Φύλλο Εργασίας

Η κρίση της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων Η ιταλική και γερμανική ενοποίηση. Φύλλο Εργασίας Η κρίση της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων Η ιταλική και γερμανική ενοποίηση Φύλλο Εργασίας 1. Αφού συμβουλευτείτε τη σελίδα 44 του βιβλίου σας καθώς και το χάρτη που παρατίθεται, να συμπληρώσετε την πιο

Διαβάστε περισσότερα

Το ΠΑΜΕ βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των λαών που αγωνίζονται ενάντια στον

Το ΠΑΜΕ βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των λαών που αγωνίζονται ενάντια στον 1 Συγκέντρωση Πρωτομαγιάς 2017 Το ΠΑΜΕ βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των λαών που αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Με συνέπεια για 20 χρόνια έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για τον συντονισμό και την κοινή

Διαβάστε περισσότερα

Η σύγχρονη εργατική τάξη και το κίνημά της (2) Συντάχθηκε απο τον/την ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή, 11 Σεπτέμβριος :57

Η σύγχρονη εργατική τάξη και το κίνημά της (2) Συντάχθηκε απο τον/την ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή, 11 Σεπτέμβριος :57 Για την πληρέστερη κατανόηση της μεθοδολογίας, με την οποία γίνεται από το μαρξισμό ο διαχωρισμός της αστικής κοινωνίας στο σύνολό της σε τάξεις, είναι απαραίτητο να αναφέρουμε τον κλασικό ορισμό που έδωσε

Διαβάστε περισσότερα

Στη συνείδηση όλων μας μένει η πρωτομαγιά των εργατών στο Σικάγο, το1886, που τρία χρόνια αργότερα, το 1889, καθιερώθηκε ως διεθνής εργατική γιορτή.

Στη συνείδηση όλων μας μένει η πρωτομαγιά των εργατών στο Σικάγο, το1886, που τρία χρόνια αργότερα, το 1889, καθιερώθηκε ως διεθνής εργατική γιορτή. Πρωτομαγιά: Από γιορτή εργατών, εορτή τελετών Η βιομηχανική επανάσταση δεν άλλαξε μόνον τον τρόπο παραγωγής και διάθεσης των αγαθών αλλά και δημιούργησε εργασιακές σχέσεις, που έρχονται σε αντίθεση με

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ρεβιζιονισμός;

Τι είναι ρεβιζιονισμός; Τι είναι ρεβιζιονισμός; Τι είναι ρεβιζιονισμός; Κάποιοι, εσφαλμένα, θεωρούν ότι ρεβιζιονισμός είναι η απομάκρυνση από κάποια ορθόδοξη σκέψη, η «αναθεώρηση» κάποιας παράδοσης. Σε μαρξιστικό πλαίσιο, η θεώρηση

Διαβάστε περισσότερα

Παντελής Πουλιόπουλος ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΣΣΔ!

Παντελής Πουλιόπουλος ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΣΣΔ! Παντελής Πουλιόπουλος ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΣΣΔ! ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ! Γράφτηκε: Ιούλης 1941 Online Έκδοση: Ελληνικό Αρχείο Παντελή Πουλιόπουλου, Μάης 2003 HTML Markup:

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3. Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ )

Κεφάλαιο 3. Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης 5 η ενότητα «Η Ελλάδα στον 20 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 3 Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ. 186 189) Οι προσδοκίες, που καλλιέργησε στους υπόδουλους χριστιανικούς λαούς το κίνηµα των Νεοτούρκων το

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΫΜΕΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (ΤΟΥ) ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ (ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ, ΚΟΜΜΑΤΑ κ.α.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΫΜΕΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (ΤΟΥ) ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ (ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ, ΚΟΜΜΑΤΑ κ.α. ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΫΜΕΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (ΤΟΥ) ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ (ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ, ΚΟΜΜΑΤΑ κ.α.) Α) Με διαφάνεια και δηµοσιότητα: Ναι στη συµµετοχή και στα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΔΟΣΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΦΟΡΩΝ ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ

ΕΚΔΟΣΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΦΟΡΩΝ ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ 2012 / 4 ΕΚΔΟΣΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΦΟΡΩΝ ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ του Philip Pilkington και Warren Mosler Εισαγωγή Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να προσφέρει µια

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4Ο ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ 4.4 ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ 4.4 ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ 1/12 Σοσιαλισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ. Γ. ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ. Γ. ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ Γ. ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Α. Ερωτήσεις σύντομης απάντησης 1. Το αγροτικό ζήτημα

Διαβάστε περισσότερα

ηµόσια ιδιοκτησία και Κοινοκτηµοσύνη

ηµόσια ιδιοκτησία και Κοινοκτηµοσύνη Άντον Πάννεκουκ ηµόσια ιδιοκτησία και Κοινοκτηµοσύνη Πηγή:http://sites.google.com/site/syrizaorizontia/in-thenews/ademosieutastaellenikaarthratouantonpanekouk ( ηµοσιεύτηκε στο περιοδικό Western Socialist,

Διαβάστε περισσότερα

ÖÑÏÍÔÉÓÔÇÑÉÏ ÈÅÙÑÇÔÉÊÏ ÊÅÍÔÑÏ ÁÈÇÍÁÓ - ÐÁÔÇÓÉÁ

ÖÑÏÍÔÉÓÔÇÑÉÏ ÈÅÙÑÇÔÉÊÏ ÊÅÍÔÑÏ ÁÈÇÍÁÓ - ÐÁÔÇÓÉÁ ΘΕΜΑ Α1 ΙΣΤΟΡΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ 2008 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑ Α Α Α1.1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν γράφοντας στο τετράδιό σας τη λέξη Σωστό ή Λάθος δίπλα στο γράµµα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

Ι. Β. ΣΤΑΛΙΝ Η ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ

Ι. Β. ΣΤΑΛΙΝ Η ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ Ι. Β. ΣΤΑΛΙΝ Η ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ Η Οκτωβριανή Επανάσταση και η τακτική των Ρώσων Κοµµουνιστών Πρόλογος στο βιβλίο «Στο δρόµο προς τον Οκτώβρη» Ι Οι εξωτερικές και

Διαβάστε περισσότερα

«Τα Βήματα του Εστερναχ»

«Τα Βήματα του Εστερναχ» «Τα Βήματα του Εστερναχ» Τοποθέτηση του ΔΗΜ.ΓΚΟΥΝΤΟΠΟΥΛΟΥ στη παρουσίαση του βιβλίου ΑΛΕΚΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ-Λάρισα 16/1/2009 Κυρίες και κύριοι. Σε κάθε βιβλίο, μελέτη,διήγημα η ποίημα ο συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Πολιτικού Λόγου

Ανάλυση Πολιτικού Λόγου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 9η: Ο λόγος της Πολιτικής Οικολογίας 2 Γιάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ. Γενικά στοιχεία Περιεχόµενα Οδηγός για µελέτη

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ. Γενικά στοιχεία Περιεχόµενα Οδηγός για µελέτη ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ Γενικά στοιχεία Περιεχόµενα Οδηγός για µελέτη Το παρόν ηλεκτρονικό εγχειρίδιο έχει ως στόχο του να παρακολουθήσει τις πολύπλοκες σχέσεις που συνδέουν τον

Διαβάστε περισσότερα

Σας µεταφέρω τον χαιρετισµό του Προέδρου µας, Γ. Παπανδρέου και σας εύχοµαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας.

Σας µεταφέρω τον χαιρετισµό του Προέδρου µας, Γ. Παπανδρέου και σας εύχοµαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας. , Σας µεταφέρω τον χαιρετισµό του Προέδρου µας, Γ. Παπανδρέου και σας εύχοµαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας. Τα Συνέδρια αποτελούν την κορυφαία διαδικασία για όλα τα κόµµατα. Μια διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Ανατολικο ζητημα κριμαϊκοσ πολεμοσ. Μάθημα 4ο

Ανατολικο ζητημα κριμαϊκοσ πολεμοσ. Μάθημα 4ο Ανατολικο ζητημα κριμαϊκοσ πολεμοσ Μάθημα 4ο Ανατολικο ζητημα = η πολύπλοκη πολιτική κατάσταση που δημιουργήθηκε στα Βαλκάνια και στην Εγγύς Ανατολή, κυρίως μετά τον 18ο αιώνα, ως αποτέλεσμα της παρακμής

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΙΝΑ ΣΤΟΝ 21 Ο ΑΙΩΝΑ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ

Η ΚΙΝΑ ΣΤΟΝ 21 Ο ΑΙΩΝΑ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ Η ΚΙΝΑ ΣΤΟΝ 21 Ο ΑΙΩΝΑ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΧΟΥΧΛΙΑ ΜΑΡΘΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΙΝΑΣ Προσπάθεια

Διαβάστε περισσότερα

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα στο οποίο η εξουσία πηγάζει από το λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντά του. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι η λήψη αποφάσεων με ψηφοφορία

Διαβάστε περισσότερα

Η εκδήλωση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα που επιχειρείται όλο και πιο έντονα η διαστρέβλωση και το ξαναγράψιμο της ιστορίας του Δευτέρου

Η εκδήλωση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα που επιχειρείται όλο και πιο έντονα η διαστρέβλωση και το ξαναγράψιμο της ιστορίας του Δευτέρου Η εκδήλωση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα που επιχειρείται όλο και πιο έντονα η διαστρέβλωση και το ξαναγράψιμο της ιστορίας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και γενικότερα, από την αστική τάξη, τις

Διαβάστε περισσότερα

The Economist Events The 17th Roundtable with the Government of Greece

The Economist Events The 17th Roundtable with the Government of Greece A. BELKE: Καλησπέρα, ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Χαίρομαι που συμμετέχω σε αυτό το πάνελ μαζί με άλλους Καθηγητές και αξιότιμα μέλη. Είμαι ο πρώτος Γερμανός ο οποίος θα μιλήσει σήμερα. Νομίζω ότι

Διαβάστε περισσότερα

Αυτή η πλατφόρμα πολιτικών θέσεων μας βοηθάει όχι μόνο να αποσαφηνίσουμε τις προτάσεις μας για μια αταξική-ακρατική κοινωνία, αλλά μας βοηθάει στο να

Αυτή η πλατφόρμα πολιτικών θέσεων μας βοηθάει όχι μόνο να αποσαφηνίσουμε τις προτάσεις μας για μια αταξική-ακρατική κοινωνία, αλλά μας βοηθάει στο να Επειδή βρισκόμαστε σε μια εποχή σύγχυσης όπου οι λέξεις έχουν χάσει το νόημα τους θα πρέπει να επανακαθορίσουμε και να επανανοηματοδοτήσουμε το τι είναι Επανάσταση. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΑΖΙΩΤΗ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΥΤΕΡΑ 27 ΜΑΪΟΥ 2002 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5)

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΥΤΕΡΑ 27 ΜΑΪΟΥ 2002 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΥΤΕΡΑ 27 ΜΑΪΟΥ 2002 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΟΜΑ Α Α ΘΕΜΑ Α1 α. Να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

Η λαϊκή άνοιξη του και οι αιτίες της ήττας.

Η λαϊκή άνοιξη του και οι αιτίες της ήττας. Η λαϊκή άνοιξη του 2010-2012 και οι αιτίες της ήττας. Παρέμβαση της Κίνησης Κομμουνιστών Εργατικός Αγώνας στο επιστημονικό 3ήμερο του ΜΑΧOΜΕ που πραγματοποιήθηκε 12-13- 14 Γενάρη στην Αθήνα Το θέμα της

Διαβάστε περισσότερα

WORLD FEDERATION OF TRADE UNIONS

WORLD FEDERATION OF TRADE UNIONS Αθήνα, 30 Οκτώβρη 2013 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΠΣΟ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΥΡΙΚΟΥ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΜΙΑΝΤΟ Αγαπητοί συνάδελφοι και συναγωνιστές, Είναι μεγάλη μας χαρά να σας

Διαβάστε περισσότερα

Από τον ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιωάννη Κουκιάδη, αντιπρόεδρο της. Επιτροπής Νοµικών Θεµάτων και Εσωτερικής Αγοράς

Από τον ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιωάννη Κουκιάδη, αντιπρόεδρο της. Επιτροπής Νοµικών Θεµάτων και Εσωτερικής Αγοράς Από τον ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιωάννη Κουκιάδη, αντιπρόεδρο της Επιτροπής Νοµικών Θεµάτων και Εσωτερικής Αγοράς εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση µε αφορµή την τροπολογία που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ Η Μάχη της Κρήτης έχει µια ξεχωριστή θέση στη ροή των γεγονότων του Β' Παγκοσµίου Πολέµου. Ο Ελληνικός λαός στη Κρήτη, εγκαταλελειµµένος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΣΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ (TEL)

ΤΕΣΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ (TEL) ΤΕΣΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ (TEL) 1. Κατά τους οικονομολόγους ποιο από τα παρακάτω είναι ένας παραγωγικός συντελεστής; I. Μια κοινή μετοχή μιας εταιρείας υπολογιστών. II. Ένα εταιρικό ομόλογο μιας πετρελαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Προέδρου του Δ.Σ του ΕΚΝΛ, Τάσου Tσιαπλέ, στην αντιπολεμική συγκέντρωση του ΕΚΝΛ 1/9/2017

Ομιλία του Προέδρου του Δ.Σ του ΕΚΝΛ, Τάσου Tσιαπλέ, στην αντιπολεμική συγκέντρωση του ΕΚΝΛ 1/9/2017 Ομιλία του Προέδρου του Δ.Σ του ΕΚΝΛ, Τάσου Tσιαπλέ, στην αντιπολεμική συγκέντρωση του ΕΚΝΛ 1/9/2017 Η 1 η Σεπτέμβρη, έχει καθιερωθεί με απόφαση της ΠΣΟ, ως παγκόσμια ημέρα πάλης των συνδικάτων ενάντια

Διαβάστε περισσότερα

χρεωκοπημένες πολιτικές τους...

χρεωκοπημένες πολιτικές τους... μπροστά στις χρεωκοπημένες πολιτικές τους... Οι φοιτητικές εκλογές φέτος διεξάγονται σε ένα ανατρεπτικό κλίμα. Τόσο τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών και η συντριβή του δικομματισμού, όσο και οι

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Μηλιός, Συνέντευξη στα Επίκαιρα 28/07/2012

Γιάννης Μηλιός, Συνέντευξη στα Επίκαιρα 28/07/2012 Γιάννης Μηλιός, Συνέντευξη στα Επίκαιρα 28/07/2012 1. Κατά τα φαινόμενα, οι δανειστές θα τραβήξουν στα άκρα τον χρηματοδοτικό στραγγαλισμό της χώρας, με μη καταβολή της δανειακής δόσης. Δημιουργείται ένα

Διαβάστε περισσότερα

e- EΚΦΡΑΣΗ- ΕΚΘΕΣΗ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ για ΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ εξετάσεις Γ λυκείου ΕΠΑ.Λ.

e- EΚΦΡΑΣΗ- ΕΚΘΕΣΗ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ για ΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ εξετάσεις Γ λυκείου ΕΠΑ.Λ. ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ για ΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ εξετάσεις Γ λυκείου ΕΠΑ.Λ. ΜΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Ποτέ, πια, πόλεμος! Μετά τις οδυνηρές εμπειρίες του τελευταίου Παγκοσμίου Πολέμου, θα περίμενε κανείς

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ Page 1 of 5 Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ Του Θάνου Κατσάμπα Σε λιγότερο από δύο μήνες συμπληρώνονται έξι χρόνια αφότου η Ελλάδα περιέπεσε στη δίνη των προγραμμάτων στήριξης από

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 2.1 Εισαγωγή Η έρευνα διεξήχθη κατά την χρονική περίοδο Φεβρουαρίου έως και Ιουνίου του 2003. Ο συνολικός αριθµός των ευρωπαίων πολιτών που απάντησε

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 5η: Προβολή ταινίας: Φασισμός Α.Ε.

Ενότητα 5η: Προβολή ταινίας: Φασισμός Α.Ε. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 5η: Προβολή ταινίας: Φασισμός Α.Ε. Σπύρος Μαρκέτος, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Οι αιτίες του χρέους των χωρών της περιφέρειας: Συμμετοχή στην ΟΝΕ και ελλείμματα του ιδιωτικού τομέα

Οι αιτίες του χρέους των χωρών της περιφέρειας: Συμμετοχή στην ΟΝΕ και ελλείμματα του ιδιωτικού τομέα ΣΥΝΟΨΗ 21 ΣΥΝΟΨΗ Οι αιτίες του χρέους των χωρών της περιφέρειας: Συμμετοχή στην ΟΝΕ και ελλείμματα του ιδιωτικού τομέα 1. Η αναταραχή στην Ευρωζώνη οφείλεται στην παγκόσμια κρίση χρηματιστικοποίησης η

Διαβάστε περισσότερα

2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες 2.2.2 Ιστορική εξέλιξη τον µάνατζµεντ.

2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες 2.2.2 Ιστορική εξέλιξη τον µάνατζµεντ. 2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες Έχει παρατηρηθεί ότι δεν υπάρχει σαφής αντίληψη της σηµασίας του όρου "διοίκηση ή management επιχειρήσεων", ακόµη κι από άτοµα που

Διαβάστε περισσότερα

Ταξική Πάλη, το Ενιαίο Μέτωπο και τον Επαναστατικό Μαρξισμό

Ταξική Πάλη, το Ενιαίο Μέτωπο και τον Επαναστατικό Μαρξισμό Κείμενα για την Ταξική Πάλη, το Ενιαίο Μέτωπο και τον Επαναστατικό Μαρξισμό ΑΘΗΝΑ 2012 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ Κείμενα για την Ταξική Πάλη, το Ενιαίο Μέτωπο και τον Επαναστατικό Μαρξισμό ΑΘΗΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΠΟΚΠ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Πανεπιστημίου Αθήνα. Τηλ:

ΠΟΠΟΚΠ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Πανεπιστημίου Αθήνα. Τηλ: ΠΟΠΟΚΠ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Πανεπιστημίου 67 105 64 Αθήνα Τηλ: 2103313732 2103314570 Fax: 2103314179 grammateia@popokp.gr Αθήνα, 2/7/2015 Αρ. Πρωτ: 3446 1 /

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο και κράτος: Από τα Grundrisse στο Κεφάλαιο και πίσω πάλι

Κεφάλαιο και κράτος: Από τα Grundrisse στο Κεφάλαιο και πίσω πάλι Κεφάλαιο και κράτος: Από τα Grundrisse στο Κεφάλαιο και πίσω πάλι Γιώργος Οικονομάκης geconom@central.ntua.gr Μάνια Μαρκάκη maniam@central.ntua.gr Συνεργασία: Φίλιππος Μπούρας Κομβικό-συστατικό στοιχείο

Διαβάστε περισσότερα

Κρίση στην Ευρωζώνη. Συνέπειες για τη στρατηγική θέση της Ευρώπης στον παγκόσμιο χάρτη.

Κρίση στην Ευρωζώνη. Συνέπειες για τη στρατηγική θέση της Ευρώπης στον παγκόσμιο χάρτη. Κρίση στην Ευρωζώνη. Συνέπειες για τη στρατηγική θέση της Ευρώπης στον παγκόσμιο χάρτη. Ιωάννης Τσαμουργκέλης Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστήμιο Αιγαίου Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών, Οικονομική Διάσκεψη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α. ΚΑΙ ΤΗΣ Π.Ο.Π. Ο.Τ.Α. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2007 Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Π.Ο.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ (ΛΙΣΑΒΟΝΑ, 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013)

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ (ΛΙΣΑΒΟΝΑ, 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013) ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ (ΛΙΣΑΒΟΝΑ, 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013) (Ανεπίσημη μετάφραση) Πίστευα και πιστεύω, ότι υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

KKE Χρεοκοπία του λαού ή των μονοπωλίων; Παπαδόπουλος Μάκης

KKE Χρεοκοπία του λαού ή των μονοπωλίων; Παπαδόπουλος Μάκης Καθώς αυξάνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια που προκαλούν οι συνέπειες της κρίσης και η αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης, μεγαλώνουν και οι πιθανότητες να δημιουργηθεί ρωγμή στο πολιτικό σύστημα κυριαρχίας της

Διαβάστε περισσότερα

«Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή»

«Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή» ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25 ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 (2015) «Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή» Ο Θούριος του Ρήγα Φεραίου εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο την ανάγκη

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής συνάντηση Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ, RProject, 4/11/2016: Για μια στρατηγική υπέρ της εργασίας μέσα στην κρίση

Διεθνής συνάντηση Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ, RProject, 4/11/2016: Για μια στρατηγική υπέρ της εργασίας μέσα στην κρίση Διεθνής συνάντηση Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ, RProject, 4/11/2016: Για μια στρατηγική υπέρ της εργασίας μέσα στην κρίση Γιάννης Μηλιός 1. Λιτότητα Η λιτότητα δεν είναι ούτε «εσφαλμένη», ούτε «ορθή» πολιτική. Στην

Διαβάστε περισσότερα

Τηλ.: Πάτρα 21/4/2018 ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Τηλ.: Πάτρα 21/4/2018 ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Τηλ.: 2613 610210 Πάτρα 21/4/2018 E mail: dimospatras@gmail.com ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ «Αγαπητές φίλες και φίλοι, 51 χρόνια μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, ο καλύτερος τρόπος για

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο. Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ΚΑΖΑΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΠΕ09 ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο. Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ΚΑΖΑΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΠΕ09 ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων 2 3.3.1. - Ηγεσία 3 Καθημερινά χρησιμοποιείται η έννοια του ηγέτη, όταν αναφερόμαστε σε άτομα που μέσα σε μία ομάδα καθοδηγούν τους άλλους, αναλαμβάνουν

Διαβάστε περισσότερα

Η πολιτική και τα καθήκοντα του εργατικού κινήµατος

Η πολιτική και τα καθήκοντα του εργατικού κινήµατος Η πολιτική και τα καθήκοντα του εργατικού κινήµατος Σοσιαλιστικός Τύπος Αθήνα 2010 Σοσιαλιστικός Τύπος Αθήνα 2010 2 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α 1. Η πολιτική και τα άµεσα καθήκοντα του εργατικού κινήµατος 3

Διαβάστε περισσότερα

Marx, Διαρθρωτική Προσέγγιση Κεφάλαιο 4

Marx, Διαρθρωτική Προσέγγιση Κεφάλαιο 4 Ιδέες του Μαρξ παραµένουν πανίσχυρες Marx, Διαρθρωτική Προσέγγιση Κεφάλαιο 4 Ο Marx αποτελεί µία από τις σηµαντικότερες προσωπικότητες στην ιστορία της πολιτικής οικονοµίας Θεωρίες που ενσωµατώνουν τις

Διαβάστε περισσότερα

Συγκριτική Ανάλυση των Στοιχείων Η θέση των συµβουλίων στη διάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήµατος

Συγκριτική Ανάλυση των Στοιχείων Η θέση των συµβουλίων στη διάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήµατος 4. Συγκριτική Ανάλυση των Στοιχείων Από τη σύντοµη επισκόπηση που προηγήθηκε προκύπτει ότι στον ορισµό και στα χαρακτηριστικά ενός συµβουλίου παιδείας που θέσαµε στην αρχή της µελέτης ανταποκρίνονται αρκετά

Διαβάστε περισσότερα

Η Γαλλική επανάσταση (1789-1794)

Η Γαλλική επανάσταση (1789-1794) Η Γαλλική επανάσταση (1789-1794) Το πλαίσιο 18 ος αιώνας, Γαλλία: Παλαιό Καθεστώς, δηλ. 3 θεσμοθετημένες τάξεις: Κλήρος (0,5%) Ευγενείς (1,5%) Υπόλοιποι, δηλ. αστοί, αγρότες εργάτες (98%) Κριτήρια ένταξης:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Σελ. ΠΡΟΛΟΓΟΣ... ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ... ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Σελ. ΠΡΟΛΟΓΟΣ... ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ... ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελ. ΠΡΟΛΟΓΟΣ... ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ... VII XV ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. Ο επιστημολογικός τόπος και το αντικείμενο της πολιτειολογίας: Κράτος, Πολιτεία και Πολίτευμα... 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΝΩΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 2.

Διαβάστε περισσότερα

Διαφωτισμός και διαμόρφωση των πολιτικών ιδεολογιών στην Ελλάδα

Διαφωτισμός και διαμόρφωση των πολιτικών ιδεολογιών στην Ελλάδα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διαφωτισμός και διαμόρφωση των πολιτικών ιδεολογιών στην Ελλάδα Ενότητα 10: Το φεμινιστικό κίνημα στην Ελλάδα Σπύρος Μαρκέτος Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

φούχτα Πριν που έφτασε µέσα από την συνεχιζόµενη εξάρτησή του στο µονοπωλιακό-ιµπεριαλιστικό του στάδιο)

φούχτα Πριν που έφτασε µέσα από την συνεχιζόµενη εξάρτησή του στο µονοπωλιακό-ιµπεριαλιστικό του στάδιο) «ύο είναι τα κρίσιµα ζητήµατα: Το πρώτο αφορά στη θεώρηση του ιµπεριαλισµού ως σύστηµα, το δεύτερο στη θεώρηση της Ελλάδας σαν ιµπεριαλιστικής χώρας ή επί λέξει σαν χώρας µε ενδιάµεση και εξαρτηµένη θέση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ TETAΡTH 24 ΜΑΪΟΥ 2006 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5)

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ TETAΡTH 24 ΜΑΪΟΥ 2006 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ TETAΡTH 24 ΜΑΪΟΥ 2006 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ Α1 ΟΜΑ Α Α Α.1.1 Πότε, για ποιο λόγο

Διαβάστε περισσότερα

Β Παγκόσµιος Πόλεµος Ο.Η.Ε.

Β Παγκόσµιος Πόλεµος Ο.Η.Ε. Γ. ΕΡΓΑΣΙΕΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ (ενδεικτικά παραδείγµατα) Α Παγκόσµιος Πόλεµος Κ.Τ.Ε. Β Παγκόσµιος Πόλεµος Ο.Η.Ε. Να συνθέσετε ένα κείµενο 150 περίπου λέξεων στο οποίο να αναφερθείτε στους αρχικούς στόχους και

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 8. Η γερµανική επίθεση και ο Β' Παγκόσµιος Πόλεµος (σελ )

Κεφάλαιο 8. Η γερµανική επίθεση και ο Β' Παγκόσµιος Πόλεµος (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης Ενότητα Ε - «Η Ελλάδα στον 20 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 8 Η γερµανική επίθεση και ο Β' Παγκόσµιος Πόλεµος (σελ. 208 211) Μετά την αποτυχία των Ιταλών να καταλάβουν την Ελλάδα, έσπευσαν να τους

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ Δεν παραγνωρίζουμε τη διαστρωμάτωση μέσα και γύρω από την τάξη των μισθωτών εργαζομένων, τις δυσκολίες που δημιουργεί στη συνειδητοποίηση των εργατών και τα εμπόδια

Διαβάστε περισσότερα

145 Leof.Irakliou Gr.-14231-Athens-Tel:(+30) 210 2592111-Fax: 210 2592298, http://inter.kke.gr, e-mail: cpg.kke@gmail.com, cpg@int.kke.

145 Leof.Irakliou Gr.-14231-Athens-Tel:(+30) 210 2592111-Fax: 210 2592298, http://inter.kke.gr, e-mail: cpg.kke@gmail.com, cpg@int.kke. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ COMMUNIST PARTY OF GREECE ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ CENTRAL COMMITTEE 145 Leof.Irakliou Gr.-14231-Athens-Tel:(+30) 210 2592111-Fax: 210 2592298, http://inter.kke.gr, e-mail: cpg.kke@gmail.com,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 15 Αντικείµενο του βιβλίου αυτού είναι οι ιεθνείς Οικονοµικές Σχέσεις οι οποίες αναλύονται τόσο στο θεωρητικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο των συνθηκών του πραγµατικού κόσµου µε έµφαση στο σύγχρονο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΓΛΗΣ ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ. Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

ΒΟΓΛΗΣ ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ. Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βιογραφικό σημείωμα Ο Πολυμέρης Βόγλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπόνησε τη διατριβή του στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ 2011 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ 2011 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ 2011 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑ Α ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑ Α1 Να δώσετε το περιεχόµενο των ακόλουθων όρων: α. Εξαρχία β. Σοβιέτ γ. όγµα Τρούµαν Μονάδες 15 ΘΕΜΑ Α2 Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

Η Αγγλία και οι αποικίες της στην Αμερική.

Η Αγγλία και οι αποικίες της στην Αμερική. Η Αγγλία και οι αποικίες της στην Αμερική. Κατά το 18 ο αιώνα η Αγγλία κατείχε δεκατρείς αποικίες στην Αμερική. Οι αποικίες αυτές παρουσίαζαν σημαντικές διαφορές που οφείλονταν: - Στη διαφορετική προέλευση

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6. Η κρίση στα Βαλκάνια (σελ )

Κεφάλαιο 6. Η κρίση στα Βαλκάνια (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης 4 η Ενότητα «Η Ελλάδα στον 19 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 6 Η κρίση στα Βαλκάνια (σελ. 170 173) Στη διάρκεια του 19ου αιώνα η Οθωµανική Αυτοκρατορία αντιµετώπισε πολλά προβλήµατα και άρχισε σταδιακά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚZ Η ΕΛΛΑ Α ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟ Ο 1940-1949. ο θρίαµβος της εθνικής αντίστασης και η τραγωδία του εµφυλίου πολέµου

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚZ Η ΕΛΛΑ Α ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟ Ο 1940-1949. ο θρίαµβος της εθνικής αντίστασης και η τραγωδία του εµφυλίου πολέµου ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚZ Η ΕΛΛΑ Α ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟ Ο 1940-1949 ο θρίαµβος της εθνικής αντίστασης και η τραγωδία του εµφυλίου πολέµου 180 Α. ΚΛΕΙΣΤΕΣ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (ενδεικτικά παραδείγµατα) Ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός Ghassan Ghosn Γενικός Γραμματέας Διεθνούς Συνομοσπονδίας Αραβικών Συνδικάτων.

Χαιρετισμός Ghassan Ghosn Γενικός Γραμματέας Διεθνούς Συνομοσπονδίας Αραβικών Συνδικάτων. Χαιρετισμός Ghassan Ghosn Γενικός Γραμματέας Διεθνούς Συνομοσπονδίας Αραβικών Συνδικάτων. Κατ αρχήν θα ήθελα να σας χαιρετίσω από τα βάθη της καρδιάς μου και εκ μέρους των 100 εκατομμυρίων Αράβων εργαζομένων

Διαβάστε περισσότερα

Θέσεις - τριμηνιαία επιθεώρηση Mea culpa (?) Γιώργος Η. Οικονομάκης

Θέσεις - τριμηνιαία επιθεώρηση Mea culpa (?) Γιώργος Η. Οικονομάκης MEA CULPA (?) του Γιώργου Η. Οικονομάκη Κύριε Διευθυντή. Μέχρι τη στιγμή που γράφω το σημείωμα τούτο γνωρίζω ότι για μια, τουλάχιστο, διατύπωση - θέση του τελευταίου άρθρου μου στο περιοδικό έγινα αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Τάσου Τσιαπλέ, Προέδρου του ΕΚΝΛ, στην αντιπολεμική εκδήλωση 1/9/15

Ομιλία του Τάσου Τσιαπλέ, Προέδρου του ΕΚΝΛ, στην αντιπολεμική εκδήλωση 1/9/15 Ομιλία του Τάσου Τσιαπλέ, Προέδρου του ΕΚΝΛ, στην αντιπολεμική εκδήλωση 1/9/15 Αγαπητοί συνάδελφοι-συναδέλφισσες Εκ μέρους της διοίκησης του ΕΚΝΛ, σας καλωσορίζω στην αποψινή αντιπολεμική εκδήλωσή μας

Διαβάστε περισσότερα

Η ελληνική οικονοµία ως µια αποτυχία της καπιταλιστικής πατριαρχίας & η επιλογή της δυστοπίας

Η ελληνική οικονοµία ως µια αποτυχία της καπιταλιστικής πατριαρχίας & η επιλογή της δυστοπίας 3ο Συνέδριο Επιστηµονικής Εταιρείας Πολιτικής Οικονοµίας «Η Ελληνική οικονοµία &ι ι η πολιτική των Μνηµονίων: κατάσταση & προοπτικές» Πάτρα, 14-15 15 Ιανουαρίου 2014 Η ελληνική οικονοµία ως µια αποτυχία

Διαβάστε περισσότερα

εργατική τάξη, η νεολαία. Είναι μάχη που θα δυναμώσει τη μεγάλη υπόθεση της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, της συγκρότησης της κοινωνικής

εργατική τάξη, η νεολαία. Είναι μάχη που θα δυναμώσει τη μεγάλη υπόθεση της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, της συγκρότησης της κοινωνικής ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΠΡΩΤΟΥΛΗ «Φίλοι και φίλες, συντρόφισσες και σύντροφοι Σας καλωσορίζουμε στην παρουσίαση της έκδοσης της ΚΕ του ΚΚΕ για τα επιτεύγματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό. Αυτή

Διαβάστε περισσότερα

Αριστερή κυβέρνηση, μεταβατικό πρόγραμμα και σοσιαλιστική προοπτική*

Αριστερή κυβέρνηση, μεταβατικό πρόγραμμα και σοσιαλιστική προοπτική* 1 Αριστερή κυβέρνηση, μεταβατικό πρόγραμμα και σοσιαλιστική προοπτική* Γιάννης Τόλιος, διδάκτωρ οικονομικών επιστημών, συντονιστής ΜΑΧΩΜΕ Στο αριστερό κίνημα έχουν γίνει πολλές συζητήσεις διαχρονικά για

Διαβάστε περισσότερα

Αθώος παμψηφεί ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης

Αθώος παμψηφεί ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης Αθώος παμψηφεί ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης https://www.facebook.com/dim.sinog/videos/10208791454723855/?l =8660745144145563720 Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης αμέσως μετά την απόφαση του Δικαστηρίου,

Διαβάστε περισσότερα

Σήμερα, ακούστηκε η φωνή του Έλληνα, η φωνή της Ελληνίδας.

Σήμερα, ακούστηκε η φωνή του Έλληνα, η φωνή της Ελληνίδας. ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ Σήμερα, ακούστηκε η φωνή του Έλληνα, η φωνή της Ελληνίδας. Φωνή δυνατή. Φωνή

Διαβάστε περισσότερα