Τύποι, Σταθερές και Μεταβλητές

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τύποι, Σταθερές και Μεταβλητές"

Transcript

1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Τύποι, Σταθερές και Μεταβλητές Η έννοια της μεταβλητής Γενικά μπορούμε να πούμε ότι η έννοια της μεταβλητής στον προγραμματισμό είναι άμεσα συνδεδεμένη με την έννοια που αυτή έχει σε μαθηματικό επίπεδο. Ως γνωστό από τα Μαθηματικά, ως μεταβλητή χαρακτηρίζεται μια ποσότητα η οποία μπορεί να αλλάζει, κινούμενη εντός ενός συνόλου, το οποίο ονομάζεται πεδίο ορισμού της μεταβλητής. Σε προγραμματιστικό επίπεδο, μια μεταβλητή έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά, τα οποία την χαρακτηρίζουν πλήρως: Το όνομα της Τον τύπο της

2 26 Αναπτυξη Εφαρμογων Σε Προγραμματιστικο Περιβαλλον Ονοματοδοσία μεταβλητών Το όνομα μιας μεταβλητής καθορίζεται αποκλειστικά από τον προγραμματιστή, με μοναδικό περιορισμό τους κανόνες σύνταξης που επιβάλει η γλώσσα προγραμματισμού. Στην ΓΛΩΣΣΑ ισχύουν οι επόμενοι κανόνες για την ονοματοδοσία μιας μεταβλητής: Το όνομα μιας μεταβλητής μπορεί να περιέχει οποιοδήποτε γράμμα από το Ελληνικό ή το Λατινικό αλφάβητο, πεζό ή κεφαλαίο. Για παράδειγμα, τα ονόματα: iter, Εμβαδό, ΗΛΙΚΙΑ, i, j είναι έγκυρα ονόματα για μεταβλητές. Το όνομα μιας μεταβλητής μπορεί να περιέχει οποιοδήποτε από τα ψηφία 0, 1,, 9 με μοναδικό περιορισμό να μην εμφανίζεται στην αρχή του ονόματος της μεταβλητής. Για παράδειγμα, τα ονόματα: Μετ1, β2γ, β12 είναι έγκυρα ονόματα για μεταβλητές, ενώ τα 1Μετ, 2βγ, 12β δεν είναι. Το όνομα μιας μεταβλητής δεν μπορεί να περιέχει οποιοδήποτε άλλο χαρακτήρα πέραν της κάτω παύλας (_). Για παράδειγμα, το όνομα Αριθμός Μαθητών, δεν είναι έγκυρο όνομα μεταβλητής (διότι περιέχει κενό χαρακτήρα). Αντίθετα είναι έγκυρα τα ονόματα: ΑριθμόςΜαθητών ή Αριθμός_Μαθητών. Επίσης τα ονόματα: #Α, Ύ!ψος, Β#ΑΡΟΣ δεν είναι έγκυρα. ονόματα μεταβλητών Το όνομα μιας μεταβλητής δεν μπορεί να περιέχει τελεστές. Για παράδειγμα τα ονόματα Αριθμός-Μαθητών, Αριθμός*Μαθητών, Αριθμός+Μαθητών δεν είναι έγκυρα ονόματα μεταβλητών. Το όνομα μιας μεταβλητής δεν μπορεί να είναι κάποιο από τις λέξεις-κλειδιά της ΓΛΩΣΣΑ. Ως λέξεις-κλειδιά (keywords) χαρακτηρίζονται όλες οι εντολές της ΓΛΩΣΣΑΣ ή άλλες δεσμευμένες λέξεις που χρησιμοποιεί η ΓΛΩΣΣΑ. Μερικά παραδείγματα τέτοιων δεσμευμένων από τη ΓΛΩΣΣΑ λέξεων είναι: ΑΝ (αποτελεί εντολή της ΓΛΩΣΣΑΣ) ΓΙΑ (αποτελεί εντολή της ΓΛΩΣΣΑΣ) ΑΚΕΡΑΙΕΣ (αποτελεί δηλωτική εντολή της ΓΛΩΣΣΑΣ) ΑΛΗΘΗΣ (αποτελεί δεσμευμένη λέξη της ΓΛΩΣΣΑΣ) Κατά μήκος του κειμένου όλες οι δεσμευμένες λέξεις από τη ΓΛΩΣΣΑ είναι γραμμένες με γκρί σκούρο χρώμα, όπως παραπάνω.

3 Τυποι, Σταθερες Και Μεταβλητες 27 Επιπλέον οι χαρακτήρες: +, -, /, *,., <-,! και & είναι δεσμευμένοι από τη ΓΛΩΣΣΑ. Θα δούμε την σημασία καθενός από αυτούς στην συνέχεια. Είναι καλή προγραμματιστική ταχτική το όνομα μιας μεταβλητής να περιγράφει τον σκοπό χρήσης της μεταβλητής, δηλαδή το περιεχόμενο της μεταβλητής. Για παράδειγμα αν χρησιμοποιήσουμε μια μεταβλητή η οποία αναφέρεται στο εμβαδό ενός γεωμετρικού σχήματος να την ονοματοδοτήσουμε με το όνομα π.χ. Εμβαδό. Αν χρησιμοποιήσουμε ονόματα μεταβλητών τα οποία δεν περιγράφουν την μεταβλητή τότε, αργά ή γρήγορα, θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα στην ανάπτυξη του προγράμματος μας μιας και δεν θα θυμόμαστε τις ακριβώς παριστάνει μια μεταβλητή την οποία έχουμε δηλώσει στο τμήμα δήλωσης μεταβλητών. Συνίσταται επίσης να μην χρησιμοποιούμε μακροσκελή ονόματα μεταβλητών. Για παράδειγμα έστω ότι θέλουμε να ονοματοδοτήσουμε μια μεταβλητή η οποία αναφέρεται στο σύνολο των μαθητών μιας τάξης. Αν ονοματοδοτήσουμε τη μεταβλητή π.χ. ως ΣύνολοΜαθητώνΤάξης τότε, μάλλον, έχουμε ένα μακροσκελές όνομα για την μεταβλητή. Θα μπορούσαμε να ονοματοδοτήσουμε την μεταβλητή για παράδειγμα ως ΣνλΜαθ ή ως ΣυνΜαθ κ.ο.κ. 3 Τύποι μεταβλητών Ο τύπος μιας μεταβλητής καθορίζει τον τύπο δεδομένων στον οποίον αναφέρεται η μεταβλητή ή αν προτιμάτε καθορίζει το είδος του δεδομένου που αποθηκεύει η μεταβλητή. Στο επίπεδο της ΓΛΩΣΣΑΣ υπάρχουν οι εξής τύποι μεταβλητών: ακέραιος, πραγματικός, λογικός και χαρακτήρας. Εξετάζουμε αναλυτικά κάθε τύπο παρακάτω. Ακέραιος τύπος Οι μεταβλητές αυτό του τύπου μπορούν να λάβουν τιμές από το σύνολο των ακεραίων αριθμών. Υπενθυμίζουμε ότι το σύνολο των ακεραίων περιέχει και τους αρνητικούς φυσικούς όσο και το 0. Για παράδειγμα οι αριθμοί 10, -190, 0, 156 είναι ακέραιοι. Πραγματικός τύπος Οι μεταβλητές αυτό του τύπου μπορούν να λάβουν τιμές από το σύνολο των πραγματικών αριθμών. Σημειώνουμε ότι η υποδιαστολή σε έναν πραγματικό αριθμό συμβολίζεται με το σύμβολο της τελείας (.) και όχι με κόμμα (,). Για παράδειγμα 1.2 και όχι 1,2. Επίσης και όχι -12,45.

4 28 Αναπτυξη Εφαρμογων Σε Προγραμματιστικο Περιβαλλον Χαρακτήρας Σε αυτή την κατηγορία έχουμε μεταβλητές οι οποίες μπορούν να περιέχουν ένα ή και περισσότερους διαδοχικούς χαρακτήρες. Με την έννοια χαρακτήρας αναφερόμαστε σε κάθε σύμβολο το οποίο μπορεί να παραχθεί από το πληκτρολόγιο του υπολογιστή. Με βάση αυτό όλα τα γράμματα του αλφαβήτου, οι αριθμοί καθώς και κάθε σύμβολο που μπορεί να παραχθεί μέσω του πληκτρολογίου (όπως για #, $, %, ^, & κ.λ.π.) θεωρούνται χαρακτήρες. Μια μεταβλητή αυτού του τύπου μπορεί να περιέχει οποιαδήποτε αλληλουχία χαρακτήρων, γι αυτό και συχνά αναφέρεται ως αλφαριθμητικό ή συμβολοσειρά (string). Σε κάθε περίπτωση όταν χρησιμοποιούμε αλφαριθμητικά αυτά πρέπει να γράφονται εντός ζεύγους αποστρόφων ( ). Για παράδειγμα: Το όνομα μου είναι: Νίκος, ***Formula 1***, 1+1=; κ.λ.π. Λογικός τύπος Σε αυτή την κατηγορία έχουμε μεταβλητές οι οποίες μπορούν να λάβουν μόνο δύο τιμές οι οποίες είναι η τιμή ΑΛΗΘΗΣ και η τιμή ΨΕΥΔΗΣ. Οι λογικές μεταβλητές 1 χρησιμοποιούνται όταν εκτελούνται έλεγχοι, όπως θα δούμε στα επόμενα. Σε μια μεταβλητή λογικού τύπου οι τιμές ΑΛΗΘΗΣ και ΨΕΥΔΗΣ είναι τυπικές, στην έννοια ότι: δεν ενδιαφέρει πως ονομάζουμε τις τιμές που μπορεί να λάβουν αυτές οι μεταβλητές, αλλά ενδιαφέρει ότι αυτές οι μεταβλητές μπορεί να λάβουν δύο και μόνο τιμές. Με βάση αυτό θα μπορούσε κανείς να ορίσει ότι μια μεταβλητή λογικού τύπου λαμβάνει μόνο τις τιμές 0 και 1 ή ακόμα μόνο τις τιμές ναι και όχι κ.ο.κ. Πάντα όμως οι δυνατές τιμές που μπορεί να λάβει μια λογική μεταβλητή είναι δύο και μοναδικές και μάλιστα αμοιβαία αποκλειόμενες. Πως επιλέγουμε τον τύπο μιας μεταβλητής Το μοναδικό κριτήριο για να επιλέξουμε τον τύπο μιας μεταβλητής είναι με βάση το τι αναπαριστά η μεταβλητή αυτή. Υποθέστε ότι θέλετε μια μεταβλητή η οποία θα αναφέρεται στο ύψος ενός ατόμου. Προφανώς αυτή η μεταβλητή αναφέρεται σε έναν αριθμό, άρα θα πρέπει να είναι αριθμητικού τύπου (δηλαδή ακέραια ή πραγματική). Αν θέλουμε να αναφερόμαστε στο ύψος σε εκατοστά τότε ο καταλληλότερος τύπος είναι ο ακέραιος τύπος. Από την άλλη, αν θέλουμε να αναφερόμαστε στο ύψος σε μέτρα, τότε χρειαζόμαστε πραγματικό τύπο. Ας δούμε ένα άλλο παράδειγμα. Έστω ότι θέλουμε μια μεταβλητή η οποία αναφέρεται 1] Επίσης αναφέρονται ως μεταβλητές Bool ή Μπουλιανές μεταβλητές προς τιμή του Άγγλου μαθηματικού George Boole ο οποίος κατασκεύασε την λεγόμενη Άλγεβρα Bool.

5 Τυποι, Σταθερες Και Μεταβλητες 29 στα ονόματα των μαθητών μιας τάξης. Φανερά σε αυτή την περίπτωση η μεταβλητή πρέπει να είναι αλφαριθμητικού τύπου. Θεωρείστε τώρα την εξής περίπτωση: έστω ότι θέλουμε μια μεταβλητή η οποία να περιγράφει εάν ένας μαθητής πέρασε σε μια εξεταστική διαδικασία ή όχι. Μας ενδιαφέρουν μόνο δυο αποτελέσματα: πέρασε ή δεν πέρασε. Άρα μια μεταβλητή λογικού τύπου είναι κατάλληλη για αυτή την περίπτωση. Αν μας ενδιέφερε ο ακριβής βαθμός του μαθητή τότε ο λογικός τύπος μεταβλητής δεν θα ήταν κατάλληλος. Ανάλογα με το πώς γίνετε η βαθμολόγηση θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε μια μεταβλητή ακέραιου ή πραγματικού τύπου. Για παράδειγμα στις Πανελλήνιες εξετάσεις οι βαθμοί είναι ακέραιοι αριθμοί, οπότε σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια μεταβλητή ακέραιου τύπου. Από την άλλη στις εξετάσεις του σχολείου οι βαθμοί περιέχουν δεκαδικά, επομένως σε αυτή την περίπτωση πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μια μεταβλητή πραγματικού τύπου. 3 Δήλωση μεταβλητών Για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε μια μεταβλητή στο πρόγραμμα μας θα πρέπει πριν απ όλα να την δηλώσουμε. Η δήλωση μιας μεταβλητής εμπεριέχει δυο πράγματα: αφενός καθορισμό του ονόματος της και αφεδύο καθορισμό του τύπου της. Η δήλωση μεταβλητών δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε οποιοδήποτε σημείο. Υλοποιείτε σε ένα συγκεκριμένο σημείο του προγράμματος το οποίο, όπως είδαμε, ονομάζεται τμήμα δήλωσης μεταβλητών. Υπενθυμίζουμε ότι η αρχή του τμήματος δήλωσης μεταβλητών καθορίζεται με χρήση της λέξης. Η δήλωση μιας μεταβλητής επιτυγχάνετε με χρήση μιας εντολής η οποία ονομάζεται δηλωτική, και η γενική της σύνταξη στη ΓΛΩΣΣΑ είναι: Τύπος_Μεταβλητής: Όνομα_Μεταβλητής όπου: Τύπος_Μεταβλητής καθορίζει τον τύπο της μεταβλητής και μπορεί να είναι μια από τις επόμενες λέξεις: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ, για δήλωση μεταβλητής (μεταβλητών) πραγματικού τύπου ΑΚΕΡΑΙΕΣ, για δήλωση μεταβλητής (μεταβλητών) ακέραιου τύπου ΛΟΓΙΚΕΣ, για δήλωση μεταβλητής (μεταβλητών) λογικού τύπου ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ, για δήλωση μεταβλητής (μεταβλητών) τύπου χαρακτήρα Όνομα_Μεταβλητής το όνομα της μεταβλητής που θέλουμε να δηλώσουμε. Φυσικά αυτό πρέπει να υπακούει στους κανόνες που αναφέραμε στην ονοματοδοσία μεταβλητών. Σημειώστε ότι μια μεταβλητή μπορεί να αλλάζει τιμή (άλλωστε γι αυτό ονομάζεται

6 30 Αναπτυξη Εφαρμογων Σε Προγραμματιστικο Περιβαλλον και μεταβλητή, γιατί μεταβάλλεται) κατά μήκος του προγράμματος (όπως θα δούμε παρακάτω αυτό γίνετε μέσω της εντολής εκχώρησης), αλλά αυτό που δεν αλλάξει είναι ο τύπος της. Θεωρείστε το επόμενο τμήμα κώδικα: 3: 4: 5: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ: χ ΑΚΕΡΑΙΕΣ: χ2 ΛΟΓΙΚΕΣ: ΛΓΚ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ: Char Σε αυτό το τμήμα κώδικα δηλώσαμε τέσσερις μεταβλητές. Στη γραμμή 2 δηλώνουμε ότι η μεταβλητή με όνομα χ είναι πραγματικού τύπου. Στη γραμμή 3 δηλώνουμε ότι η μεταβλητή με όνομα χ2 είναι ακέραιου τύπου. Στη γραμμή 4 δηλώνουμε ότι η μεταβλητή με όνομα ΛΓΚ είναι λογικού τύπου. Τέλος στη γραμμή 5 δηλώνουμε ότι η μεταβλητή με όνομα Char είναι αλφαριθμητικού τύπου. Δηλώνοντας πολλές μεταβλητές μαζί Υποθέστε τώρα ότι θέλουμε να δηλώσουμε τρεις μεταβλητές πραγματικού τύπου. Με την παραπάνω μορφή δηλωτικής εντολής θα έπρεπε να γράψουμε: 3: 4: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ: Sum1 ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ: Sum2 ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ: Sum3 Αυτό δεν είναι πολύ βολικό. Σε ένα μακροσκελές πρόγραμμα μπορεί να εμφανίζονται δεκάδες μεταβλητές, οπότε μια τέτοια μορφή δήλωσης μεταβλητών θα ήταν πολύ μακροσκελής. Όταν θέλουμε να δηλώσουμε πολλές μεταβλητές, του ίδιου τύπου, χρησιμοποιούμε την εξής μορφή δηλωτικής εντολής: Τύπος_Μεταβλητής: Λίστα_ Μεταβλητών όπου Λίστα_Μεταβλητών είναι μια λίστα, χωρισμένων με κόμμα, μεταβλητών. Με αυτή τη σύνταξη οι μεταβλητές Sum1, Sum2, Sum3 του προηγούμενου παραδείγματος θα μπορούσαν να δηλωθούν ως εξής: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ: Sum1, Sum2, Sum3 Σαφώς πιο κομψό αποτέλεσμα. Αντίστοιχα ενεργούμε όταν θέλουμε να δηλώσουμε πολλές μεταβλητές και των άλλων τύπων της ΓΛΩΣΣΑΣ. Για παράδειγμα:

7 Τυποι, Σταθερες Και Μεταβλητες 31 3: 4: 5: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ: Sum1, Sum2, Sum3 ΑΚΕΡΑΙΕΣ: Κ1, Κ2, Κ3, Κ4 ΛΟΓΙΚΕΣ: Λ1, Λ2 ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ: Ch1, Ch2, Ch3 Εντολή εκχώρησης Όπως είδαμε μια δηλωτική εντολή δηλώνει μια μεταβλητή και καθορίζει και τον τύπο της. Ωστόσο, σε ένα πρόγραμμα αυτό δεν είναι αρκετό. Το πρόγραμμα θα χρησιμοποιήσει την μεταβλητή για να εκτελέσει πράξεις και να παράγει αποτελέσματα. Άρα απαιτείται κάποιος τρόπος με τον οποίο να δώσουμε τιμές στις μεταβλητές μας. Η απόδοση τιμών σε μεταβλητές επιτυγχάνεται με την εντολή εκχώρησης. Η εντολή εκχώρησης, στη ΓΛΩΣΣΑ, έχει την εξής μορφή: Μεταβλητή <- Τιμή 3 Το σύμβολο <- ονομάζεται τελεστής εκχώρησης και έχει την εξής σημασία: η Μεταβλητή που εμφανίζεται αριστερά του συμβόλου λαμβάνει την Τιμή που εμφανίζεται δεξιά του συμβόλου. Πάντα η κατεύθυνση δράσης είναι από δεξιά προς τα αριστερά και ποτέ από αριστερά προς τα δεξιά. Επομένως δεν υφίσταται εντολή της μορφής: Μεταβλητή -> Τιμή Επίσης, εκχώρηση τιμής γίνετε στην μεταβλητή και όχι στην τιμή, δηλαδή δεν υφίσταται εντολή της μορφής: Τιμή <- Μεταβλητή Η μορφή της εντολής εκχώρησης παρουσιάζουμε εδώ δεν είναι η γενικότερη, ωστόσο είναι αρκετή προς στιγμή. Θα δούμε την γενικότερη μορφή σύνταξης της εντολής εκχώρησης αφού πρώτα αναφερθούμε στην έννοια της έκφρασης. Θεωρούμε το επόμενο τμήμα κώδικα: 3: 4: 5: 6: 7: ΑΚΕΡΑΙΕΣ: χ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ: ρ ΛΟΓΙΚΕΣ: Λόγ χ <- 1 ρ < Λογ <- ΑΛΗΘΗΣ Στην γραμμή 2 ορίζουμε μια μεταβλητή με όνομα χ, ακέραιου τύπου. Στη γραμμή 3 ορίζουμε μια μεταβλητή με όνομα ρ, πραγματικού τύπου. Στη γραμμή 4 ορίζουμε μια μεταβλητή με όνομα Λογ, λογικού τύπου.

8 32 Αναπτυξη Εφαρμογων Σε Προγραμματιστικο Περιβαλλον Στη γραμμή 3 στη μεταβλητή χ εκχωρείται η τιμή 1 (δηλαδή η χ λαμβάνει την τιμή 1). Στη γραμμή 4 στη μεταβλητή ρ εκχωρείται η τιμή (δηλαδή η ρ λαμβάνει την τιμή 12.45). Στη γραμμή 6 στη μεταβλητή Λογ εκχωρείται η τιμή ΑΛΗΘΗΣ (δηλαδή η Λογ λαμβάνει την τιμή ΑΛΗΘΗΣ). ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ Σύμφωνα με το σχολικό βιβλίο η τιμή που εκχωρείτε σε μια μεταβλητή πρέπει να είναι ίδιου τύπου με την μεταβλητή. Με βάση αυτό η εντολή εκχώρησης: ΑΚΕΡΑΙΕΣ: x x < είναι λανθασμένη, γιατί στην ακέραιου τύπου μεταβλητή x εκχωρεί την πραγματικού τύπου τιμή Παρότι αυτό δεν είναι γενικά ορθό, θα ευθυγραμμιστούμε πλήρως με το σχολικό βιβλίο οπότε πάντα θα εφαρμόζουμε τον κανόνα : δεξιά και αριστερά του τελεστής εκχώρησης θα πρέπει να εμφανίζονται ποσότητες του ίδιου τύπου. Δύο λόγια για τη μνήμη Αν κάποια μέρα μάθετε μια σημαντική πληροφορία τότε πιθανόν να τη θυμάστε για πολύ καιρό. Πιθανόν να τη θυμάστε για όλη σας τη ζωή, αλλά επίσης είναι πιθανόν να την ξεχάσετε. Η δυνατότητα να θυμόμαστε πράγματα οφείλεται σε μια ιδιότητα του εγκεφάλου μας, η οποία ονομάζεται μνήμη. Αντίστοιχη ικανότητα διαθέτει και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής. Διαθέτει και αυτός μνήμη, φυσικά όχι αντίστοιχης λειτουργίας με την ανθρώπινη. Η πρωτεύουσα μνήμη (ή κύρια μνήμη) του υπολογιστή (Random Access Memory - RAM) αποτελεί έναν τρόπο με τον οποίο μπορεί να αποθηκεύει προσωρινά πληροφορίες. Πως λέτε στον υπολογιστή ότι θέλετε να κρατήσει μια πληροφορία στη πρωτεύουσα μνήμη του; Απλά δηλώνοντας μια μεταβλητή. Επομένως με την δήλωση μιας μεταβλητής λέτε στον υπολογιστή ότι πρόκειται να του ζητήσετε να υποθηκεύσει μια πληροφορία. Η πληροφορία αυτή υπάρχει για όσο εκτελείται το πρόγραμμα σας. Όταν ολοκληρωθεί η εκτέλεση του ο υπολογιστής παύει να θυμάται οτιδήποτε του ζήτησε το πρόγραμμα σας. Άρα η πρωτεύουσα μνήμη του υπολογιστή είναι ένα προσωρινό μέσο αποθήκευσης. Αν θέλετε κάποια πληροφορία να υπάρχει ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σας πρέπει να την αποθηκεύετε σε ένα αρχείο, σε κάποιο μαγνητικό ή/και οπτικό δίσκο, αλλά αυτή η περίπτωση δεν μας ενδιαφέρει εν προκειμένω.

9 Τυποι, Σταθερες Και Μεταβλητες 33 Πως είναι η πρωτεύουσα μνήμη του υπολογιστή; Μας είναι αρκετό να φανταζόμαστε ότι είναι σαν μια μεγάλη σειρά από κουτιά, το ένα δίπλα στο άλλο. Κάθε κουτί από αυτά έχει συγκεκριμένο χώρο και μπορεί να χωρέσει συγκεκριμένο μέγεθος πληροφορίας. Για την ακρίβεια, κάθε κουτί μπορεί να αποθηκεύσει πληροφορία ενός byte. Έτσι για παράδειγμα όταν δηλώνεται μια μεταβλητή ακέραιου τύπου 2 δεν αρκεί ένα κουτί για να χωρέσει όλη την πληροφορία. var Διεύθυνση Αποθήκευση της μεταβλητής var στην κεντρική μνήμη (RAM). 3 Το πόσα κουτιά χρειάζονται δεν μας απασχολεί και μάλιστα είναι και εξαρτώμενο από την ενίοτε γλώσσα προγραμματισμού ή/και το λειτουργικό σύστημα. Είναι ένα θέμα το οποίο το ξέρει ο μεταγλωττιστής και αναλαμβάνει αυτός να υπολογίσει πόσα κουτιά χρειάζεται. Έστω τώρα ότι θέλουμε να τοποθετήσουμε μια πληροφορία στα κουτιά. Πώς μπορούμε να το επιτύχουμε; Σε προγραμματιστικό επίπεδο μπορούμε να το επιτύχουμε με την εντολή εκχώρησης. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι: η δήλωση μιας μεταβλητής λέει απλά ότι θα χρειαστούμε κάποια κουτιά στη πρωτεύουσα μνήμη για να τοποθετήσουμε μια πληροφορία, οπότε ο μεταγλωττιστής θα αναλάβει την ευθύνη να τα βρει. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πρέπει να ορίζουμε τον τύπο μιας μεταβλητής. η εντολή εκχώρησης είναι αυτή η οποία θα πάει στα κουτιά και θα τοποθετήσει τη συγκεκριμένη πληροφορία. Τώρα γεννάται το εξής ερώτημα: πως ο υπολογιστής ξέρει σε ποια κουτιά αντιστοιχεί η κάθε μεταβλητή τη οποία έχουμε ορίσει; Βασικά είναι πολύ απλό να το ξέρει. Όλα τα κουτιά της μνήμης είναι, ας πούμε σε πρώτη προσέγγιση, αριθμημένα. Όταν δηλώνουμε μια μεταβλητή ο μεταγλωττιστής αποφασίζει ότι στα κουτιά από κάποιο σημείο μέχρι κάποιο άλλο σημείο αποθηκεύεται η μεταβλητή με το ενίοτε όνομα το οποίο της έχουμε δώσει. Το όλο θέμα είναι ιδιαίτερα τεχνικό και προχωρημένο και δεν θα μπούμε σε περαιτέρω λεπτομέρειες. 2] Θεωρούμε τη περίπτωση ενός λειτουργικού συστήματος 32-bit, στην οποία ο ακέραιος τύπος είναι μεγέθους 4 bytes.

10 34 Αναπτυξη Εφαρμογων Σε Προγραμματιστικο Περιβαλλον Σταθερές Σαν σταθερά μπορούμε να χαρακτηρίσουμε μια ποσότητα η οποία έχει μια συγκεκριμένη τιμή, η οποία δεν αλλάζει. Για παράδειγμα στα Μαθηματικά ο αριθμός π = 3.14 είναι μια σταθερά. Ανάλογο παράδειγμα από την Φυσική είναι η επιτάχυνση της βαρύτητας η οποία έχει την σταθερή τιμή 3 g = 9.81 m/s 2. Άλλο παράδειγμα σταθεράς είναι η παγκόσμια σταθερά των αερίων που έχει τιμή R = Joule/ mol.k. Δήλωση σταθερών Η δήλωση όλων των σταθερών που χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα γίνετε στο τμήμα δήλωσης σταθερών, όπως αναφέραμε όταν εξετάσαμε την δομή προγραμμάτων. Υπενθυμίζουμε ότι το τμήμα αυτό ξεκινάει με τη λέξη ΣΤΑΘΕΡΕΣ. Κάτω από τη λέξη αυτή γράφονται μια-μια όλες οι σταθερές με τις τιμές στις οποίες αντιστοιχούν. Η γενική σύνταξη στη ΓΛΩΣΣΑ είναι: ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΌνομαΣταθεράς1 = Τιμή1 ΌνομαΣταθεράς2 = Τιμή2 ΌνομαΣταθεράςΝ = ΤιμήΝ όπου ΌνομαΣταθεράς1, ΌνομαΣταθεράς2,, ΌνομαΣταθεράςΝ είναι έγκυρα ονόματα για τις σταθερές και Τιμή1, Τιμή2,, ΤιμήΝ είναι οι τιμές που τους αντιστοιχίζουμε. Οι κανόνες ονοματοδοσίας των σταθερών είναι ακριβώς ίδιοι με αυτές των μεταβλητών, στους οποίους αναφερθήκαμε παραπάνω. Ένα παράδειγμα δήλωσης σταθερών δίνετε στο επόμενο τμήμα κώδικα: 3: 4: ΣΤΑΘΕΡΕΣ Πι = 3.14 Έτος = 2006 Πιλότος = *** Μίκαελ Σουμάχερ**** Παρατηρείστε ότι στη περίπτωση των σταθερών δεν χρησιμοποιούμε το σύμβολο <- (τελεστής εκχώρησης). Επομένως οι εκφράσεις: εκχώρηση τιμής σε σταθερά ή/και απόδοση τιμής σε σταθερά είναι λανθασμένες. Με βάση αυτό είναι ορθό να μιλάμε για ταύτιση ή αντιστοίχηση ενός συμβόλου (που είναι το όνομα της σταθεράς) με μια τιμή. 3] Στην πραγματικότητα η επιτάχυνση της βαρύτητας δεν είναι σταθερή, αλλά είναι συνάρτηση της απόστασης από το κέντρο της Γης. Ωστόσο, σε απλά προβλήματα θεωρούμε ότι η μεταβολή της είναι μικρή και την προσεγγίζουμε ως σταθερά.

11 Τυποι, Σταθερες Και Μεταβλητες 35 Παράδειγμα 3.1 Λανθασμένη δήλωση σταθερών Δίνετε το επόμενο πρόγραμμα στη ΓΛΩΣΣΑ: 3: 4: 5: 6: 7: 8: 9: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Δομή ΣΤΑΘΕΡΕΣ Φύλο1 = Αγόρι ΑΚΕΡΑΙΕΣ: Ύψος, Βάρος Φύλο2 = Κορίτσι ΑΡΧΗ ΤΕΛΟΣ_ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Δομή Να ελέγξετε αν είναι δομικά σωστό και να εξηγήσετε. AΠΑΝΤΗΣΗ Το πρόγραμμα είναι δομικά λάθος, γιατί το σημείο στο οποίο ορίζεται η αλφαριθμητική σταθερά Φύλο2 βρίσκετε εκτός του τμήματος δήλωσης σταθερών. 3 Έχουν οι σταθερές τύπο; Όπως είδαμε μια μεταβλητή καθορίζεται πλήρως από το όνομα και τον τύπο της. Από την άλλη στην δηλωτική εντολή μιας σταθεράς παρατηρούμε ότι δεν εμφανίζεται τύπος. Άρα τίθεται το ερώτημα: οι σταθερές δεν έχουν τύπο; Γενικά, υπάρχουν γλώσσες προγραμματισμού στις οποίες οι σταθερές μπορεί να έχουν ή να μην έχουν τύπο, ανάλογα με το πώς ορίζονται. Η προσέγγιση του σχολικού βιβλίου ταιριάζει περισσότερο στις λεγόμενες συμβολικές σταθερές (symbolic constants). Στις σταθερές αυτού του τύπου το όνομα της σταθεράς παίζει τον ρόλος ενός συμβόλου (identifier) για μια σταθερή τιμή. Για το λόγο αυτό το σχολικό βιβλίο αναφέρεται σε αντιστοίχηση σταθερών τιμών με ονόματα (βλέπε σελίδα 149 του σχολικού βιβλίου). Για να καταλάβουμε πως δουλεύουν αυτές οι σταθερές θεωρείστε ότι έχουμε δηλώσει μια σταθερά ως ΦΠΑ = Ανάλογα με την εκάστοτε γλώσσα προγραμματισμού ο μεταγλωττιστής ή ο προεπεξεργαστής (ένα πρόγραμμα το οποίο εμπλέκετε σε κάποιες γλώσσες προγραμματισμού πριν το μεταγλωττιστή) ψάχνει όλο το πηγαίο κώδικα και όπου βρει το σύμβολο ΦΠΑ το αντικαθιστά από το σύμβολο Για παράδειγμα, αν ο πηγαίος κώδικας περιέχει ένα τμήμα όπως το:

12 36 Αναπτυξη Εφαρμογων Σε Προγραμματιστικο Περιβαλλον ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΦΠΑ = 0.18 ΧΑΡ = Bye ΑΡΧΗ χ <- ΦΠΑ Char <- ΧΑΡ αυτό μετά την προεπεξεργασία θα έδειχνε ως εξής: ΑΡΧΗ χ < Char <- Bye Άρα στην πραγματικότητα αντί να γράψουμε εμείς το 0.18 σε διάφορα σημεία του προγράμματος ορίζουμε μια σταθερά με όνομα ΦΠΑ και αφήνουμε τον προεπεξεργαστή να αντικαταστήσει το σύμβολο ΦΠΑ με το σύμβολο Αυτό είναι βολικό, γιατί αν δεν είχαμε χρησιμοποιήσει τη σταθερά και κάποια μέρα θέλαμε αντί του 0.18 να χρησιμοποιήσουμε την τιμή 0.25 θα έπρεπε να διατρέξουμε εμείς όλο τον πηγαίο κώδικα και να κάνουμε την αλλαγή. Σχόλια Είναι καλή προγραμματιστική τακτική στα προγράμματα που γράφουμε να χρησιμοποιούμε σχόλια. Οι βασικοί λόγοι είναι: Βοηθούν στην συντήρηση ενός προγράμματος. Αν πάμε να ξαναδουλέψουμε ένα πρόγραμμα που έχουμε γράψει πριν από καιρό είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βρούμε τμήματα κώδικα τα οποία δεν θυμόμαστε ακριβώς τι σκοπό εξυπηρετούν. Έχοντας γράψει όμως ένα σχόλιο για το σκοπό τους θα είναι πιο εύκολο να ξαναθυμηθούμε τι ακριβώς συμβαίνει. Κάνουν το κώδικα μας πιο εύκολα αναγνώσιμο από κάποιο άλλο άτομο. Στο επίπεδο το οποίο μας απασχολεί δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος να χρησιμοποιούμε σχόλια στα προγράμματα που γράφουμε. Ωστόσο, όποτε κρίνουμε ότι πρέπει να επεξηγήσουμε κάτι τότε καλό είναι να γράφουμε κάποιο σχόλιο. Σα κανόνα μπορούμε να έχουμε στο μυαλό μας ότι η ύπαρξη σχολίων μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. Για να γράψουμε ένα σχόλιο στο επίπεδο της ΓΛΩΣΣΑΣ χρησιμοποιούμε ένα θαυμαστικό (!). Ό,τι γράψουμε δεξιά από το θαυμαστικό θεωρείται σχόλιο. Για παράδειγμα:!αυτό είναι ένα σχόλιο σε κενή γραμμή Εκτός από σχόλια σε κενές γραμμές μπορούμε να γράφουμε και σχόλια δίπλα από

13 Τυποι, Σταθερες Και Μεταβλητες 37 εντολές αρκεί να χρησιμοποιήσουμε πριν το σχόλιο το!. Για παράδειγμα μπορούμε να γράψουμε: χ <- 10!Εδώ έχουμε ένα σχόλιο δίπλα σε εντολή Ανάλογα με την γλώσσα προγραμματισμού υπάρχουν αυστηρά ορισμένοι κανόνες για το που έχουμε το δικαίωμα να τοποθετούμε σχόλια και με ποια μορφή αυτά διαχωρίζονται από τον πηγαίο κώδικα. Στο επίπεδο της ΓΛΩΣΣΑΣ θα χρησιμοποιούμε μόνο τις δύο παραπάνω μορφές σχολίων. Σε πιθανή περίπτωση όπου θέλουμε να γράψουμε ένα μακροσκελές σχόλιο το οποίο δεν χωράει σε μια γραμμή θα χρησιμοποιούμε την επόμενη σύνταξη: χ <- 10!Ένα σχόλιο το οποίο είναι αρκετά μεγάλο ώστε να!χωρέσει σε μια γραμμή Πάντως καλό είναι, για το επίπεδο που συζητάμε, τα μακροσκελή σχόλια να αποφεύγονται. Φυσικά και ένα σχόλιο δεν αποτελεί εκτελέσιμο κώδικα (ή αυστηρότερα: δεν αποτελεί τμήμα του πηγαίου κώδικα το οποίο θα μεταγλωττιστεί σε εκτελέσιμο κώδικα). Είναι κάτι με το οποίο ο μεταγλωττιστής ούτε καν ασχολείται (βέβαια, ακόμα και αν ήταν περίεργος και ασχολούνταν με τα σχόλια μας, δεν θα μπορούσε να καταλάβει ). Όταν ο μεταγλωττιστής συναντήσει το σύμβολο! σε κάποιο σημείο του προγράμματος τότε την αγνοεί τελείως ό,τι υπάρχει δεξιά του. Τα σχόλια που κάνουμε κατά μήκος του κώδικα πρέπει να είναι ουσιαστικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε σχόλια για να εξηγήσουμε το προφανές. Ας δούμε ένα παράδειγμα. Θεωρείστε το επόμενο σχόλιο: α <- 12!Το α λαμβάνει την τιμή 12 3 Το σχόλιο αυτό είναι περιττό. Οποιοσδήποτε οικείος με τη ΓΛΩΣΣΑ διαβάσει την εντολή α <- 12 αντιλαμβάνεται ότι στην μεταβλητή α εκχωρείται η τιμή 12. Δεν χρειάζεται να του το εξηγήσουμε. Αντίθετα το σχόλιο: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ: ΒασΜισθ!Βασικός μισθός υπαλλήλου είναι ουσιαστικό μιας και μας εξηγεί τι συμβολίζει η μεταβλητή ΒασΜισθ. Καλό είναι στις Εξετάσεις, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις μεταβλητές του προγράμματος μας, να εξηγούμε τι συμβολίζει η κάθε μια με ένα σχόλιο δίπλα στην μεταβλητή. Κάνουμε την ζωή του βαθμολογητή πιο εύκολη και αυτό μόνο σε καλό μπορεί να μας βγει

ΓΛΩΣΣΑ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΤΥΠΟΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ

ΓΛΩΣΣΑ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΤΥΠΟΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΓΛΩΣΣΑ ΑΛΦΑΒΗΤΟ Κεφαλαία και μικρά γράμματα ελληνικού αλφαβήτου: Α Ω και α ω Κεφαλαία και μικρά γράμματα λατινικού αλφαβήτου: A Z και a z Αριθμητικά ψηφία: 0 9 Ειδικοί χαρακτήρες: + - * / =. ( ),! & κενός

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασιακός Προγραμματισμός

Διαδικασιακός Προγραμματισμός Τμήμα ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Διαδικασιακός Προγραμματισμός Διάλεξη 2 η Τύποι Δεδομένων Δήλωση Μεταβλητών Έξοδος Δεδομένων Οι διαλέξεις βασίζονται στο βιβλίο των Τσελίκη και Τσελίκα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7 ο Βασικές Έννοιες Προγραμματισμού (σελ )

Κεφάλαιο 7 ο Βασικές Έννοιες Προγραμματισμού (σελ ) Κεφάλαιο 7 ο Βασικές Έννοιες Προγραμματισμού (σελ. 147 159) Για τις γλώσσες προγραμματισμού πρέπει να έχουμε υπόψη ότι: Κάθε γλώσσα προγραμματισμού σχεδιάζεται για συγκεκριμένο σκοπό, δίνοντας ιδιαίτερη

Διαβάστε περισσότερα

επιµέλεια Θοδωρής Πιερράτος

επιµέλεια Θοδωρής Πιερράτος Βασικές έννοιες προγραµµατισµού Η ύλη που αναπτύσσεται σε αυτό το κεφάλαιο είναι συναφής µε την ύλη που αναπτύσσεται στο 2 ο κεφάλαιο. Όπου υπάρχουν διαφορές αναφέρονται ρητά. Προσέξτε ιδιαίτερα, πάντως,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ο. Έτσι ο προγραµµατισµός µε τη ΓΛΩΣΣΑ εστιάζεται στην ανάπτυξη του αλγορίθµου και τη µετατροπή του σε σωστό πρόγραµµα.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ο. Έτσι ο προγραµµατισµός µε τη ΓΛΩΣΣΑ εστιάζεται στην ανάπτυξη του αλγορίθµου και τη µετατροπή του σε σωστό πρόγραµµα. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ο 1. Επιλογή της κατάλληλης γλώσσας προγραµµατισµού Εκατοντάδες γλώσσες προγραµµατισµού χρησιµοποιούνται όπως αναφέρθηκε σήµερα για την επίλυση των προβληµάτων µε τον υπολογιστή, τη δηµιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικές και τεχνητές γλώσσες. Το αλφάβητο της ΓΛΩΣΣΑΣ, Τύποι Δεδομένων. Σταθερές, Μεταβλητές, Τελεστές, Συναρτήσεις, Δομή Προγράμματος

Φυσικές και τεχνητές γλώσσες. Το αλφάβητο της ΓΛΩΣΣΑΣ, Τύποι Δεδομένων. Σταθερές, Μεταβλητές, Τελεστές, Συναρτήσεις, Δομή Προγράμματος Φυσικές και τεχνητές γλώσσες. Το αλφάβητο της ΓΛΩΣΣΑΣ, Τύποι Δεδομένων. Σταθερές, Μεταβλητές, Τελεστές, Συναρτήσεις, Δομή Προγράμματος Ενότητες βιβλίου: 6.3, 7.1-7.6, 7.10, 8.1 Ώρες διδασκαλίας: 2 Φυσικές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Η ΓΛΩΣΣΑ PASCAL

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Η ΓΛΩΣΣΑ PASCAL 8.1. Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Η ΓΛΩΣΣΑ PACAL Πως προέκυψε η γλώσσα προγραμματισμού Pascal και ποια είναι τα γενικά της χαρακτηριστικά; Σχεδιάστηκε από τον Ελβετό επιστήμονα της Πληροφορικής Nicklaus Wirth to

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον

Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 2.4 Βασικές συνιστώσες/εντολές ενός αλγορίθμου 2.4.1 Δομή ακολουθίας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 7.1 7.9 Σταθερές (constants): Προκαθορισμένες τιμές που παραμένουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ Μέρος 2ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1 ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΜΕΤΑΓΛΩΤΤΙΣΗΣ Η γλώσσα C κάνει αυστηρή διάκριση μεταξύ πεζών

Διαβάστε περισσότερα

C: Από τη Θεωρία στην Εφαρµογή 2 ο Κεφάλαιο

C: Από τη Θεωρία στην Εφαρµογή 2 ο Κεφάλαιο C: Από τη Θεωρία στην Εφαρµογή Κεφάλαιο 2 ο Τύποι Δεδοµένων Δήλωση Μεταβλητών Έξοδος Δεδοµένων Γ. Σ. Τσελίκης Ν. Δ. Τσελίκας Μνήµη και Μεταβλητές Σχέση Μνήµης Υπολογιστή και Μεταβλητών Η µνήµη (RAM) ενός

Διαβάστε περισσότερα

7.1 Αλφάβητο. 7.2 Τύποι δεδομένων. 7.3 Σταθερές. 7.4 Μεταβλητές. 7.5 Αριθμητικοί τελεστές. 7.6 Συναρτήσεις. 7.7 Αριθμητικές εκφράσεις. 7.

7.1 Αλφάβητο. 7.2 Τύποι δεδομένων. 7.3 Σταθερές. 7.4 Μεταβλητές. 7.5 Αριθμητικοί τελεστές. 7.6 Συναρτήσεις. 7.7 Αριθμητικές εκφράσεις. 7. 7.1 Αλφάβητο. 7.2 Τύποι δεδομένων. 7.3 Σταθερές. 7.4 Μεταβλητές. 7.5 Αριθμητικοί τελεστές. 7.6 Συναρτήσεις. 7.7 Αριθμητικές εκφράσεις. 7.8 Εντολή εκχώρησης. 7.1 7.9 Εντολές εισόδου εξόδου. 7.10 Δομή προγράμματος.

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον

Ανάπτυξη εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον Γ Λυκείου Ανάπτυξη εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον ΜΕΡΟΣ I. ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΦΥΣΙΚΕΣ & ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ Περιεχόμενα Κεφάλαιο 2: 2.1-2.3 2.4.1 Κεφάλαιο6: 6.3 Κεφάλαιο 7: όλο Κατηφόρης Παναγιώτης

Διαβάστε περισσότερα

Πρόβλημα 29 / σελίδα 28

Πρόβλημα 29 / σελίδα 28 Πρόβλημα 29 / σελίδα 28 Πρόβλημα 30 / σελίδα 28 Αντιμετάθεση / σελίδα 10 Να γράψετε αλγόριθμο, οποίος θα διαβάζει τα περιεχόμενα δύο μεταβλητών Α και Β, στη συνέχεια να αντιμεταθέτει τα περιεχόμενά τους

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Υπολογιστών & Υπολογιστική Φυσική

Προγραμματισμός Υπολογιστών & Υπολογιστική Φυσική ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Προγραμματισμός Υπολογιστών & Υπολογιστική Φυσική Ενότητα 2: Μεταβλητές και Σταθερές Νικόλαος Στεργιούλας Τμήμα Φυσικής Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Αλγοριθμική & Δομές Δεδομένων- Γλώσσα Προγραμματισμού Ι (PASCAL) (PASCAL ) Μεταβλητές- Τύποι- Τελεστές

Αλγοριθμική & Δομές Δεδομένων- Γλώσσα Προγραμματισμού Ι (PASCAL) (PASCAL ) Μεταβλητές- Τύποι- Τελεστές Αλγοριθμική & Δομές Δεδομένων- Γλώσσα Προγραμματισμού Ι (PASCAL) (PASCAL ) Μεταβλητές- Τύποι- Τελεστές Μεταβλητές 2 Δήλωση μεταβλητών Η δήλωση (declaration) πληροφορεί το μεταγλωττιστή για το όνομα και

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικό Βιβλίο - Κεφάλαιο 7 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕ PASCAL ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 13

Σχολικό Βιβλίο - Κεφάλαιο 7 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕ PASCAL ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 13 Σχολικό Βιβλίο - Κεφάλαιο 7 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕ PASCAL ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 13 ΙΣΤΟΡΙΚΑ Παρουσιάστηκε το 1970 από το Niklaus Wirth Προγενέστερη γλώσσα ήταν η Algol 60 Είναι δομημένη γλώσσα προγραμματισμού υψηλού

Διαβάστε περισσότερα

2ο ΓΕΛ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΕΠΠ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΔΙΟΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

2ο ΓΕΛ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΕΠΠ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΔΙΟΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΤΑΘΕΡΕΣ είναι τα μεγέθη που δεν μεταβάλλονται κατά την εκτέλεση ενός αλγόριθμου. Εκτός από τις αριθμητικές σταθερές (7, 4, 3.5, 100 κλπ), τις λογικές σταθερές (αληθής και ψευδής)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Αλφάβητο και τύποι δεδομένων Σταθερές και μεταβλητές Τελεστές, συναρτήσεις και εκφράσεις Εντολή εκχώρησης Εντολές εισόδου - εξόδου Δομή

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Αλφάβητο και τύποι δεδομένων Σταθερές και μεταβλητές Τελεστές, συναρτήσεις και εκφράσεις Εντολή εκχώρησης Εντολές εισόδου - εξόδου Δομή ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Αλφάβητο και τύποι δεδομένων Σταθερές και μεταβλητές Τελεστές, συναρτήσεις και εκφράσεις Εντολή εκχώρησης Εντολές εισόδου - εξόδου Δομή προγράμματος Εισαγωγή Κάθε γλώσσα προγραμματισμού, όπως

Διαβάστε περισσότερα

7. Βασικά στοιχεία προγραµµατισµού.

7. Βασικά στοιχεία προγραµµατισµού. 7. Βασικά στοιχεία προγραµµατισµού. ΗΜ01-Θ1Γ Δίνονται οι παρακάτω έννοιες: 1. Λογικός τύπος δεδοµένων 2. Επιλύσιµο 3. Ακέραιος τύπος δεδοµένων 4. Περατότητα 5. Μεταβλητή 6. Ηµιδοµηµένο 7. Πραγµατικός τύπος

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Γ Λυκείου. Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον

Διαγώνισμα Γ Λυκείου. Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον Διαγώνισμα Γ Λυκείου Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον Όνομα :. Ημερομηνία:.. Θέμα Α (μοναδες 30) Α1. Να αναφέρετε τα έξι πλεονεκτήματα του δομημένου προγραμματισμού. Μονάδες 6 Α2. Να βαλετε

Διαβάστε περισσότερα

Δομές Ακολουθίας- Επιλογής - Επανάληψης. Δομημένος Προγραμματισμός

Δομές Ακολουθίας- Επιλογής - Επανάληψης. Δομημένος Προγραμματισμός Δομές Ακολουθίας- Επιλογής - Επανάληψης Δομημένος Προγραμματισμός 1 Βασικές Έννοιες αλγορίθμων Σταθερές Μεταβλητές Εκφράσεις Πράξεις Εντολές 2 Βασικές Έννοιες Αλγορίθμων Σταθερά: Μια ποσότητα που έχει

Διαβάστε περισσότερα

3ο σετ σημειώσεων - Πίνακες, συμβολοσειρές, συναρτήσεις

3ο σετ σημειώσεων - Πίνακες, συμβολοσειρές, συναρτήσεις 3ο σετ σημειώσεων - Πίνακες, συμβολοσειρές, συναρτήσεις 5 Απριλίου 01 1 Πίνακες Είδαμε ότι δηλώνοντας μία μεταβλητή κάποιου συγκεκριμένου τύπου δεσμεύουμε μνήμη κατάλληλη για να αποθηκευτεί μία οντότητα

Διαβάστε περισσότερα

! Δεν μπορούν να λυθούν όλα τα προβλήματα κάνοντας χρήση του παρ/λου προγ/σμου ΑΡΧΗ ΝΑΙ Διάβα σε a Εκτύπ ωσε a > a 0 ΟΧΙ ΤΕΛΟΣ Σύμβολα διαγράμματος ροής 1 Ακέραιος τύπος 14 0-67 2 Πραγματικός τύπος

Διαβάστε περισσότερα

Αλγόριθμοι Αναπαράσταση αλγορίθμων Η αναπαράσταση των αλγορίθμων μπορεί να πραγματοποιηθεί με:

Αλγόριθμοι Αναπαράσταση αλγορίθμων Η αναπαράσταση των αλγορίθμων μπορεί να πραγματοποιηθεί με: Αλγόριθμοι 2.2.1. Ορισμός: Αλγόριθμος είναι μια πεπερασμένη σειρά εντολών, αυστηρά καθορισμένων και εκτελέσιμων σε πεπερασμένο χρόνο, που στοχεύουν στην επίλυση ενός προβλήματος. Τα κυριότερα χρησιμοποιούμενα

Διαβάστε περισσότερα

2 ΟΥ και 7 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

2 ΟΥ και 7 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ Σ. ΖΙΩΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑ 2 ΟΥ και 7 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ και ΔΟΜΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΣ 2.1 Να δοθεί ο ορισμός

Διαβάστε περισσότερα

Η πρώτη παράμετρος είναι ένα αλφαριθμητικό μορφοποίησης

Η πρώτη παράμετρος είναι ένα αλφαριθμητικό μορφοποίησης Η συνάρτηση printf() Η συνάρτηση printf() χρησιμοποιείται για την εμφάνιση δεδομένων στο αρχείο εξόδου stdout (standard output stream), το οποίο εξ ορισμού συνδέεται με την οθόνη Η συνάρτηση printf() δέχεται

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός (ΤΛ1006)

Δομημένος Προγραμματισμός (ΤΛ1006) Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τομέας Αυτοματισμού και Πληροφορικής Δομημένος Προγραμματισμός (ΤΛ1006) Δρ. Μηχ. Νικόλαος Πετράκης, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις Σωστού-Λάθους

Ερωτήσεις Σωστού-Λάθους Τάξη: Γ Λυκείου Τεχνολογική Κατεύθυνση Ενότητες: Εισαγωγή στον προγραμματισμό (7.1-7.8) Ερωτήσεις Σωστού-Λάθους 1. Οι μεταβλητές που χρησιμοποιούνται σ ένα πρόγραμμα αντιστοιχίζονται από το μεταγλωττιστή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ 9.1 Εντολές Εισόδου/εξόδου Στην Pascal, 1. Tα δεδομένα των προγραμμάτων λαμβάνονται: είτε από το πληκτρολόγιο είτε από ένα αρχείο με τη χρήση των διαδικασιών read και readln,

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 )

Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 ) Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε.Ι. Κρήτης Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 ) Δρ. Μηχ. Νικόλαος Πετράκης (npet@chania.teicrete.gr) Ιστοσελίδα Μαθήματος: https://eclass.chania.teicrete.gr/ Εξάμηνο: Εαρινό 2015-16

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2 ο Βασικές Έννοιες Αλγορίθμων (σελ )

Κεφάλαιο 2 ο Βασικές Έννοιες Αλγορίθμων (σελ ) Κεφάλαιο 2 ο Βασικές Έννοιες Αλγορίθμων (σελ. 25 48) Τι είναι αλγόριθμος; Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Αλγόριθμος είναι μία πεπερασμένη σειρά ενεργειών, αυστηρά καθορισμένων και εκτελέσιμων σε πεπερασμένο χρονικό διάστημα,

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές έννοιες προγραμματισμού

Βασικές έννοιες προγραμματισμού Βασικές έννοιες προγραμματισμού Αλφάβητο Γράμματα Κεφαλαία Ελληνικά ( Α Ω ) Πεζά Ελληνικά ( α ω ) Κεφαλαία Λατινικά ( A Z ) Πεζά Ελληνικά ( a z) Ψηφία 0-9 Ειδικοί χαρακτήρες ( +, -, *,/, =,.,,!, κενό )

Διαβάστε περισσότερα

Πρόβλημα είναι μια κατάσταση η οποία χρήζει αντιμετώπισης, απαιτεί λύση, η δε λύση της δεν είναι γνωστή, ούτε προφανής.

Πρόβλημα είναι μια κατάσταση η οποία χρήζει αντιμετώπισης, απαιτεί λύση, η δε λύση της δεν είναι γνωστή, ούτε προφανής. Κεφάλαιο 2 - Πρόβλημα 2.1.1. Η έννοια του προβλήματος Πρόβλημα είναι μια κατάσταση η οποία χρήζει αντιμετώπισης, απαιτεί λύση, η δε λύση της δεν είναι γνωστή, ούτε προφανής. 2.1.2. Κατηγορίες προβλημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγικά στοιχεία αλγορίθμων -Δομή Ακολουθίας Δομή Επιλογής ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 10/ 07/ 2017 ΟΝΟΜΑΤ/ΜΟ ΒΑΘΜΟΣ

Εισαγωγικά στοιχεία αλγορίθμων -Δομή Ακολουθίας Δομή Επιλογής ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 10/ 07/ 2017 ΟΝΟΜΑΤ/ΜΟ ΒΑΘΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑ Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 1o Επαναληπτικό Διαγώνισμα ΥΛΗ Εισαγωγικά στοιχεία αλγορίθμων -Δομή Ακολουθίας Δομή Επιλογής ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 10/ 07/ 2017 ΟΝΟΜΑΤ/ΜΟ ΒΑΘΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

3 ο Εργαστήριο Μεταβλητές, Τελεστές

3 ο Εργαστήριο Μεταβλητές, Τελεστές 3 ο Εργαστήριο Μεταβλητές, Τελεστές Μια μεταβλητή έχει ένα όνομα και ουσιαστικά είναι ένας δείκτης σε μια συγκεκριμένη θέση στη μνήμη του υπολογιστή. Στη θέση μνήμης στην οποία δείχνει μια μεταβλητή αποθηκεύονται

Διαβάστε περισσότερα

Αλγόριθμος. Αλγόριθμο ονομάζουμε τη σαφή και ακριβή περιγραφή μιας σειράς ξεχωριστών οδηγιών βημάτων με σκοπό την επίλυση ενός προβλήματος.

Αλγόριθμος. Αλγόριθμο ονομάζουμε τη σαφή και ακριβή περιγραφή μιας σειράς ξεχωριστών οδηγιών βημάτων με σκοπό την επίλυση ενός προβλήματος. Αλγόριθμος Αλγόριθμο ονομάζουμε τη σαφή και ακριβή περιγραφή μιας σειράς ξεχωριστών οδηγιών βημάτων με σκοπό την επίλυση ενός προβλήματος. Εντολές ή οδηγίες ονομάζονται τα βήματα που αποτελούν έναν αλγόριθμο.

Διαβάστε περισσότερα

7. Βασικά στοιχεία προγραμματισμού

7. Βασικά στοιχεία προγραμματισμού 7. Βασικά στοιχεία προγραμματισμού 146 Ανάπτυξη εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον Εισαγωγή Κάθε γλώσσα προγραμματισμού, όπως αναφέρθηκε, έχει το δικό της λεξιλόγιο και τα προγράμματα της ακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 18/02/2013 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α

ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 18/02/2013 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΑΕΠΠ / ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 18/02/2013 ΘΕΜΑ Α ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α1. α. Παραβιάζει τα κριτήρια της καθοριστικότητας και της περατότητας β. Αιτιολόγηση: ο αλγόριθμος παραβιάζει το κριτήριο

Διαβάστε περισσότερα

18/ 07/ Σελίδα 1 6

18/ 07/ Σελίδα 1 6 ΜΑΘΗΜΑ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΥΛΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ Ανάπτυξη Εφαρµογών σε Προγραµµατιστικό Περιβάλλον 1o Επαναληπτικό ιαγώνισµα Εισαγωγικά στοιχεία αλγορίθµων - οµή Ακολουθίας 18/ 07/ 2016 Θέµα Α A1. Να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

1. Τι ονομάζουμε αλγόριθμο; Δώστε παράδειγμα.

1. Τι ονομάζουμε αλγόριθμο; Δώστε παράδειγμα. 1. Τι ονομάζουμε αλγόριθμο; Δώστε παράδειγμα. ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ορισμός: Αλγόριθμος είναι μια πεπερασμένη σειρά ενεργειών, αυστηρά καθορισμένων και εκτελέσιμων σε πεπερασμένο χρόνο, που στοχεύουν στην επίλυση ενός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 2: ΔΟΜΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ C, ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΥ

ΑΣΚΗΣΗ 2: ΔΟΜΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ C, ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΥ ΑΣΚΗΣΗ 2: ΔΟΜΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ C, ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΥ Σκοπός της Άσκησης Ο σκοπός αυτής της εργαστηριακής άσκησης είναι η ανάλυση των βασικών χαρακτηριστικών της Γλώσσας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Κεφάλαιο 2 ο. Επικοινωνία:

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Κεφάλαιο 2 ο. Επικοινωνία: Επικοινωνία: spzygouris@gmail.com Να δοθεί ο ορισμός του Αλγορίθμου. Αλγόριθμος, σύμφωνα με το βιβλίο, είναι μια πεπερασμένη σειρά ενεργειών (όχι άπειρες), αυστηρά καθορισμένων και εκτελέσιμων σε πεπερασμένο

Διαβάστε περισσότερα

Τιμή Τιμή. σκορ. ζωές

Τιμή Τιμή. σκορ. ζωές Εισαγωγή στην έννοια των μεταβλητών Οι μεταβλητές Θα πρέπει να έχετε παρατηρήσει ότι έχουμε φτιάξει τόσα παιχνίδια μέχρι αυτό το σημείο και δεν έχουμε αναφερθεί πουθενά για το πως μπορούμε να δημιουργήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ 2. Βασικές Έννοιες Αλγορίθμων

Κεφ 2. Βασικές Έννοιες Αλγορίθμων Κεφ 2. Βασικές Έννοιες Αλγορίθμων 2.7 Τι είναι οι μεταβλητές και τι οι σταθερές; ΑΠΑΝΤΗΣΗ Μεταβλητές: Μια μεταβλητή είναι μια θέση μνήμης του υπολογιστή με συγκεκριμένο όνομα, που χρησιμοποιείται για να

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις Αρχές της επιστήμης των ΗΥ

Εισαγωγή στις Αρχές της επιστήμης των ΗΥ Εισαγωγή στις Αρχές της επιστήμης των ΗΥ Ερωτήσεις και ασκήσεις για επανάληψη 1. Τι είναι πρόβλημα (σελ 14) 2. Ποιες είναι οι κατηγορίες προβλημάτων με βάση την επίλυση; Δώστε τον ορισμό για κάθε μια κατηγορία.

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού

Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού Η γλώσσα προγραμματισμού C Γεώργιος Δημητρίου Βασικά Στοιχεία Το αλφάβητο της C Οι βασικοί τύποι της C Δηλώσεις μεταβλητών Είσοδος/Έξοδος Βασικές εντολές της C Αλφάβητο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη γλώσσα προγραμματισμού Fortran 95

Εισαγωγή στη γλώσσα προγραμματισμού Fortran 95 Εισαγωγή στη γλώσσα προγραμματισμού Fortran 95 Σταμάτης Σταματιάδης Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, Πανεπιστήμιο Κρήτης Διεξαγωγή μαθήματος Διαλέξεις Πέμπτη 14:00-16:00 στο αμφιθέατρο A του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ Μέρος 3ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1 ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ Ένα κείμενο μπορεί να εκχωρηθεί ως τιμή μιας μεταβλητής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤOΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤOΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤOΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ Στόχοι του μαθήματος Μετά το τέλος του μαθήματος οι μαθητές πρέπει να είναι σε θέση: Να περιγράφουν τι είναι πρόγραμμα Να εξηγούν την αναγκαιότητα για τη δημιουργία γλωσσών

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασιακός Προγραμματισμός

Διαδικασιακός Προγραμματισμός Τμήμα ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Διαδικασιακός Προγραμματισμός Διάλεξη 9 η Χαρακτήρες Οι διαλέξεις βασίζονται στο βιβλίο των Τσελίκη και Τσελίκα C: Από τη Θεωρία στην Εφαρμογή Σωτήρης

Διαβάστε περισσότερα

1 Ο Λύκειο Ρόδου. Β ΓΕΛ ΕισΑρχΕπ Η/Υ. Γεωργαλλίδης Δημήτρης

1 Ο Λύκειο Ρόδου. Β ΓΕΛ ΕισΑρχΕπ Η/Υ. Γεωργαλλίδης Δημήτρης 1 Ο Λύκειο Ρόδου Β ΓΕΛ ΕισΑρχΕπ Η/Υ Γεωργαλλίδης Δημήτρης Μάθημα 2 Παράγραφοι: 2.2.7 Εντολές και δομές αλγορίθμου (σελ.. 31-34): 34): Δεδομένα, Αποτελέσματα, Μεταβλητές, εκφράσεις, σταθερές, DIV, MOD Συντάξτε

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1. Ποια από τα κάτω αλφαριθμητικά είναι αποδεκτά ως ονόματα μεταβλητών σε έναν αλγόριθμο i. Τιμή

Άσκηση 1. Ποια από τα κάτω αλφαριθμητικά είναι αποδεκτά ως ονόματα μεταβλητών σε έναν αλγόριθμο i. Τιμή Θεωρία επισκόπηση 1 Η μεταβλητή είναι ένα συμβολικό όνομα κάτω από το οποίο βρίσκεται μια τιμή, η οποία μπορεί να μεταβάλλεται κατά την εκτέλεση του αλγορίθμου 1. Τύποι Δεδομένων (Μεταβλητών και Σταθερών)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΓΛΩΣΣΑ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΓΛΩΣΣΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τεχνικές Σχεδίασης Αλγορίθμων Εισαγωγή στον Προγραμματισμό - ΓΛΩΣΣΑ Επιμέλεια: Ομάδα Διαγωνισμάτων από Το στέκι των πληροφορικών ο Θέμα 1 Α. α) Ποια είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μεταβλητές τύπου χαρακτήρα

Μεταβλητές τύπου χαρακτήρα Μεταβλητές τύπου χαρακτήρα 31 Μαρτίου 014 1 Μεταβλητές τύπου char Για χειρισμό χαρακτήρων η C διαθέτει τον τύπο char. Ο τύπος είναι βαθμωτός δηλαδή ακέραιης αναπαράστασης. Τυπικά έχει μέγεθος ενός byte

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Αναφοράς της Γλώσσας. Μανώλης Κιαγιάς, MSc

Εγχειρίδιο Αναφοράς της Γλώσσας. Μανώλης Κιαγιάς, MSc Εγχειρίδιο Αναφοράς της Γλώσσας Μανώλης Κιαγιάς, MSc 21/11/2009 ii Κάθε γνήσιο αντίτυπο φέρει την υπογραφή του συγγραφέα: 1η Έκδοση Χανιά, 21/11/2009 Copyright 2009 Μανώλης Κιαγιάς Το Έργο αυτό διατίθεται

Διαβάστε περισσότερα

2 ΟΥ και 8 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

2 ΟΥ και 8 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ Σ. ΖΙΩΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑ 2 ΟΥ και 8 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΔΟΜΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 1) Ποιοι είναι οι τελεστές σύγκρισης και

Διαβάστε περισσότερα

3.1 Αριθμητικοί και Λογικοί Τελεστές, Μετατροπές Τύπου (Casting)

3.1 Αριθμητικοί και Λογικοί Τελεστές, Μετατροπές Τύπου (Casting) Εργαστήριο 3: 3.1 Αριθμητικοί και Λογικοί Τελεστές, Μετατροπές Τύπου (Casting) Η C++, όπως όλες οι γλώσσες προγραμματισμού, χρησιμοποιεί τελεστές για να εκτελέσει τις αριθμητικές και λογικές λειτουργίες.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 6/04/2014

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 6/04/2014 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 6/04/2014 ΘΕΜΑ 1 Ο Α. Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω προτάσεις και δίπλα τη λέξη Σωστό, αν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Πληροφορική ΙΙ (Θ) Είσοδος/Έξοδος Μεταβλητές Τύποι Μεταβλητών Τελεστές και Προτεραιότητα Μετατροπές Μεταξύ Τύπων

Εφαρμοσμένη Πληροφορική ΙΙ (Θ) Είσοδος/Έξοδος Μεταβλητές Τύποι Μεταβλητών Τελεστές και Προτεραιότητα Μετατροπές Μεταξύ Τύπων Εφαρμοσμένη Πληροφορική ΙΙ (Θ) Είσοδος/Έξοδος Μεταβλητές Τύποι Μεταβλητών Τελεστές και Προτεραιότητα Μετατροπές Μεταξύ Τύπων 1 Είσοδος/Έξοδος Είσοδος/Έξοδος ανάλογα με τον τύπο του προγράμματος Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Βασικοί τύποι δεδομένων (Pascal) ΕΠΑ.Λ Αλίμου Γ Πληροφορική Δομημένος Προγραμματισμός (Ε) Σχολ. Ετος Κων/νος Φλώρος

Βασικοί τύποι δεδομένων (Pascal) ΕΠΑ.Λ Αλίμου Γ Πληροφορική Δομημένος Προγραμματισμός (Ε) Σχολ. Ετος Κων/νος Φλώρος Βασικοί τύποι δεδομένων (Pascal) ΕΠΑ.Λ Αλίμου Γ Πληροφορική Δομημένος Προγραμματισμός (Ε) Σχολ. Ετος 2012-13 Κων/νος Φλώρος Απλοί τύποι δεδομένων Οι τύποι δεδομένων προσδιορίζουν τον τρόπο παράστασης των

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Κεφάλαιο 8 : H γλώσσα προγραµµατισµού Pascal 1 ο Μέρος σηµειώσεων (Ενότητες 8.1 & 8.2 σχολικού βιβλίου)

ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Κεφάλαιο 8 : H γλώσσα προγραµµατισµού Pascal 1 ο Μέρος σηµειώσεων (Ενότητες 8.1 & 8.2 σχολικού βιβλίου) ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Κεφάλαιο 8 : H γλώσσα προγραµµατισµού Pascal 1 ο Μέρος σηµειώσεων (Ενότητες 8.1 & 8.2 σχολικού βιβλίου) 1. Εισαγωγή Χαρακτηριστικά της γλώσσας Τύποι δεδοµένων Γλώσσα προγραµµατισµού

Διαβάστε περισσότερα

β. Ποιοι λόγοι θα μας οδηγούσαν στο να αναθέσουμε την επίλυση προβλημάτων στον υπολογιστή; (μονάδες 4) (Μονάδες 6)

β. Ποιοι λόγοι θα μας οδηγούσαν στο να αναθέσουμε την επίλυση προβλημάτων στον υπολογιστή; (μονάδες 4) (Μονάδες 6) ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΑΕΠΠ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΡΙΝΑ ΣΕΙΡΑ: 1 η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 08/09/2014 ΘΕΜΑ Α Α1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας δίπλα στο γράμμα που αντιστοιχεί σε κάθε πρόταση, τη λέξη Σωστό,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015-2016 Θέμα Α Α1. Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις προτάσεις 1-4 και δίπλα τη λέξη ΣΩΣΤΟ,

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασιακός Προγραμματισμός

Διαδικασιακός Προγραμματισμός Τμήμα ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Διαδικασιακός Προγραμματισμός Διάλεξη 8 η Δείκτες Οι διαλέξεις βασίζονται στο βιβλίο των Τσελίκη και Τσελίκα C: Από τη Θεωρία στην Εφαρμογή Σωτήρης Χριστοδούλου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Η γλώσσα προγραμματισμού C ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2: Εκφράσεις, πίνακες και βρόχοι 14 Απριλίου 2016 Το σημερινό εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. Εκφράσεις, τελεστές, σχόλια. 3.1 Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. Εκφράσεις, τελεστές, σχόλια. 3.1 Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Εκφράσεις, τελεστές, σχόλια Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό εισάγουμε τον τρόπο τέλεσης πράξεων μεταξύ μεταβλητών και σταθερών, εκφράσεις μεταξύ αυτών καθώς και το σχολιασμό της λογικής ενός προγράμματος.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΩΡΗ ΓΡΑΠΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ

ΤΡΙΩΡΗ ΓΡΑΠΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΡΙΩΡΗ ΓΡΑΠΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΘΕΜΑ 1 ο Α. Δίνεται η εντολή εκχώρησης: τ κ < λ Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και ποιες λάθος. Να δικαιολογήσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ Θέμα Α ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2016-2017 Πάτρα 3/5/2017 Ονοματεπώνυμο:.. Α1. Να γράψετε στην κόλλα σας τον αριθμό

Διαβάστε περισσότερα

Εντολές της LOGO (MicroWorlds Pro)

Εντολές της LOGO (MicroWorlds Pro) Εντολές της LOGO (MicroWorlds Pro) Εντολές εμφάνισης (εξόδου) και αριθμητικές πράξεις δείξε Εμφανίζει στην οθόνη έναν αριθμό, το αποτέλεσμα πράξεων, μια λέξη ή μια λίστα (ομάδα) λέξεων. δείξε 200 200 δείξε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. Διδάσκουσα Δρ Β.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. Διδάσκουσα Δρ Β. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Διδάσκουσα Δρ Β. Καβακλή Χειμερινό Εξάμηνο 2001 1 Σύνολο χαρακτήρων της Pascal Για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ. Εισαγωγή στην FORTRAN. Δρ. Ιωάννης Λυχναρόπουλος 2014-2015

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ. Εισαγωγή στην FORTRAN. Δρ. Ιωάννης Λυχναρόπουλος 2014-2015 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Εισαγωγή στην FORTRAN Δρ. Ιωάννης Λυχναρόπουλος 2014-2015 Fortran FORmula TRANslation: (Μία από τις πρώτες γλώσσες τρίτης γενιάς) Εκδόσεις FORTRAN (1957) FORTRAN II (1958) FORTRAN III

Διαβάστε περισσότερα

Πατώντας την επιλογή αυτή, ανοίγει ένα παράθυρο που έχει την ίδια μορφή με αυτό που εμφανίζεται όταν δημιουργούμε μία μεταβλητή.

Πατώντας την επιλογή αυτή, ανοίγει ένα παράθυρο που έχει την ίδια μορφή με αυτό που εμφανίζεται όταν δημιουργούμε μία μεταβλητή. Λίστες Τι είναι οι λίστες; Πολλές φορές στην καθημερινή μας ζωή, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, χρησιμοποιούμε λίστες. Τέτοια παραδείγματα είναι η λίστα του super market η οποία είναι ένας κατάλογος αντικειμένων

Διαβάστε περισσότερα

7 ο Γυμνάσιο Καβάλας Καλλιόπη Παρσέλια Σχολ. έτος: Το περιβάλλον προγραμματισμού MicroWorlds Pro

7 ο Γυμνάσιο Καβάλας Καλλιόπη Παρσέλια Σχολ. έτος: Το περιβάλλον προγραμματισμού MicroWorlds Pro Το περιβάλλον προγραμματισμού MicroWorlds Pro 1 Εντολές στο Microworlds Pro Η εντολή εξόδου δείξε χρησιμοποιείται: 1. Για να εκτελέσουμε αριθμητικές πράξεις Παραδείγματα Εντολές στο κέντρο εντολών Αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑ Καλλιόπη Μαγδαληνού ΕΠΙΚΕΦΑΛΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑΘΕΡΩΝ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ ΕΝΤΟΛΕΣ πρόγραμμα τεστ σταθερές π = 3.14 μεταβλητές πραγματικές : εμβαδό, ακτίνα αρχή

Διαβάστε περισσότερα

Προβλήματα, αλγόριθμοι, ψευδοκώδικας

Προβλήματα, αλγόριθμοι, ψευδοκώδικας Προβλήματα, αλγόριθμοι, ψευδοκώδικας October 11, 2011 Στο μάθημα Αλγοριθμική και Δομές Δεδομένων θα ασχοληθούμε με ένα μέρος της διαδικασίας επίλυσης υπολογιστικών προβλημάτων. Συγκεκριμένα θα δούμε τι

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός I (Θ)

Προγραμματισμός I (Θ) Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κεντρικής Μακεδονίας - Σέρρες Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Προγραμματισμός I (Θ) Δρ. Δημήτρης Βαρσάμης Επίκουρος Καθηγητής Οκτώβριος 2017 Δρ. Δημήτρης Βαρσάμης Οκτώβριος

Διαβάστε περισσότερα

Ψευδοκώδικας. November 7, 2011

Ψευδοκώδικας. November 7, 2011 Ψευδοκώδικας November 7, 2011 Οι γλώσσες τύπου ψευδοκώδικα είναι ένας τρόπος περιγραφής αλγορίθμων. Δεν υπάρχει κανένας τυπικός ορισμός της έννοιας του ψευδοκώδικα όμως είναι κοινός τόπος ότι οποιαδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΑΞΗ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΠΟΥΔΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΑΞΗ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΠΟΥΔΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΑΞΗ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΠΟΥΔΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ : 7 ΘΕΜΑ Α :

Διαβάστε περισσότερα

Τύποι δεδομένων, τελεστές, μεταβλητές

Τύποι δεδομένων, τελεστές, μεταβλητές Τύποι δεδομένων, τελεστές, μεταβλητές Βασικά στοιχεία της γλώσσας Η Java χαρακτηρίζεται από ένα αρκετά καλά οργανωμένο σύνολο εντολών κι ένα μέρος της επιτυχίας της οφείλεται στα διάφορα APIs (βιβλιοθήκες)

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασιακός Προγραμματισμός

Διαδικασιακός Προγραμματισμός Τμήμα ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Διαδικασιακός Προγραμματισμός Διάλεξη 3 η Είσοδος Δεδομένων Οι διαλέξεις βασίζονται στο βιβλίο των Τσελίκη και Τσελίκα C: Από τη Θεωρία στην Εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΔΟΜΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΣ ΘΕΩΡΙΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΔΟΜΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΣ ΘΕΩΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΔΟΜΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΣ ΘΕΩΡΙΑ Ερωτήσεις Σωστό / Λάθος 1. Η έννοια του αλγορίθμου συνδέεται αποκλειστικά και μόνο με προβλήματα της Πληροφορικής (ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2003, 2007) 2. Ο αλγόριθμος μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013-2014

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013-2014 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013-2014 Επιμέλεια: Ομάδα Διαγωνισμάτων από το Στέκι των Πληροφορικών Θέμα Α A1. Να γράψετε στο τετράδιό σας τους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ Μέρος 4ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1 ΟΙ ΤΕΛΕΣΤΕΣ ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ Με τους τελεστές σύγκρισης, συγκρίνουμε τις

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ 1 (Εργαστήριο)

Προγραμματισμός Η/Υ 1 (Εργαστήριο) Προγραμματισμός Η/Υ 1 (Εργαστήριο) Ενότητα 2: Δομή ενός προγράμματος C Καθηγήτρια Εφαρμογών: Τσαγκαλίδου Ροδή Τμήμα: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Α.1 Τι γνωρίζετε για τον διερμηνευτή, τον μεταγλωττιστή και ποιες οι διαφορές τους. 15 ΜΟΝΑΔΕΣ

Α.1 Τι γνωρίζετε για τον διερμηνευτή, τον μεταγλωττιστή και ποιες οι διαφορές τους. 15 ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΑΞΗ ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΜΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΕΠΠ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 12 ΜΑΪΟΥ 2018 ΘΕΜΑ Α Α.1 Τι γνωρίζετε για τον διερμηνευτή, τον μεταγλωττιστή και ποιες οι διαφορές τους. 1 Α.2 Δίνεται ο κώδικας για την ταξινόμηση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015 Πάτρα 5/5/2015 Ονοματεπώνυμο:.. Θέμα Α Α1. α. Να γράψετε στο τετράδιό σας τον

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Ανάπτυξης Εφαρμογών Σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον

Διαγώνισμα Ανάπτυξης Εφαρμογών Σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον Διαγώνισμα Ανάπτυξης Εφαρμογών Σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον ΘΕΜΑ Α A1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας στο τετράδιό σας δίπλα στο γράμμα που αντιστοιχεί σε κάθε πρόταση, τη λέξη

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Εισαγωγή ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Όπως για όλες τις επιστήμες, έτσι και για την επιστήμη της Πληροφορικής, ο τελικός στόχος της είναι η επίλυση προβλημάτων. Λύνονται όμως όλα τα προβλήματα;

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Η ΓΛΩΣΣΑ PASCAL ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Απλοί ή στοιχειώδης Τ.Δ. Ακέραιος τύπος Πραγματικός τύπος Λογικός τύπος Χαρακτήρας Σύνθετοι Τ.Δ. Αλφαριθμητικός 1. Ακέραιος (integer) Εύρος: -32768 έως 32767 Δήλωση

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1. 1. Συμβολική γλώσσα 2. Γλώσσες υψηλού επιπέδου 3. Γλώσσες τέταρτής γενιάς 4. Γλώσσα μηχανής

ΘΕΜΑ 1. 1. Συμβολική γλώσσα 2. Γλώσσες υψηλού επιπέδου 3. Γλώσσες τέταρτής γενιάς 4. Γλώσσα μηχανής ΘΕΜΑ 1 Α1Να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό καθεμίας από τις παρακάτω προτάσεις και δίπλα τη λέξη Σώστο,αν είναι σωστή και τη λέξη Λάθος, αν είναι λανθασμένη. 1.ο αλγόριθμος του πολλαπλασιασμού αλά

Διαβάστε περισσότερα

Οικονόμου Βαγγέλησ Διάλεξη Νο 2. Δομημένοσ Προγραμματιςμόσ - Διάλεξη 2

Οικονόμου Βαγγέλησ Διάλεξη Νο 2. Δομημένοσ Προγραμματιςμόσ - Διάλεξη 2 Οικονόμου Βαγγέλησ Διάλεξη Νο 2 Δομημένοσ Προγραμματιςμόσ - Διάλεξη 2 1 Η έννοια τησ μεταβλητήσ έδωςε λύςη ςτο πρόβλημα τησ αναφοράσ ςτην κύρια μνήμη του υπολογιςτή. Οι γλώςςεσ προγραμματιςμού υποςτηρίζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Δομή Ακολουθίας

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Δομή Ακολουθίας ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Δομή Ακολουθίας Θέμα Α Α1. Να απαντήσετε με Σ ή Λ στα παρακάτω: 1. Όλες οι εντολές σε μία δομή ακολουθίας εκτελούνται υποχρεωτικά. 2. Η Δευτέρα αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Επιλέξτε Σωστό ή Λάθος για καθένα από τα παρακάτω:

Επιλέξτε Σωστό ή Λάθος για καθένα από τα παρακάτω: Επιλέξτε Σωστό ή Λάθος για καθένα από τα παρακάτω: 1ο ΓΕΛ Καστοριάς Βασικές Έννοιες Αλγορίθμων Δομή Ακολουθίας (κεφ. 2 και 7 σχολικού βιβλίου) 1. Οι μεταβλητές αντιστοιχίζονται από τον μεταγλωττιστή κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός με Logo στο MicroWorlds Pro

Προγραμματισμός με Logo στο MicroWorlds Pro 1 Προγραμματισμός με Logo στο MicroWorlds Pro Η Logo είναι μια γλώσσα προγραμματισμού ειδικά σχεδιασμένη για τους μαθητές. Το πιο βασικό ίσως εργαλείο της Logo είναι η χελώνα. Κάποιες βασικές εντολές της

Διαβάστε περισσότερα

1. Τι ονομάζουμε αλγόριθμο; Δώστε παράδειγμα.

1. Τι ονομάζουμε αλγόριθμο; Δώστε παράδειγμα. 1. Τι ονομάζουμε αλγόριθμο; Δώστε παράδειγμα. ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ορισμός: Αλγόριθμος είναι μια πεπερασμένη σειρά ενεργειών, αυστηρά καθορισμένων και εκτελέσιμων σε πεπερασμένο χρόνο, που στοχεύουν στην επίλυση ενός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι JAVA Τμήμα θεωρίας με Α.Μ. σε 3, 7, 8 & 9 25/10/07

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι JAVA Τμήμα θεωρίας με Α.Μ. σε 3, 7, 8 & 9 25/10/07 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι JAVA Τμήμα θεωρίας με Α.Μ. σε 3, 7, 8 & 9 25/10/07 Αριθμητική στο δυαδικό σύστημα (γενικά) Συμπληρωματικά για δυαδικό σύστημα Η πρόσθεση στηρίζεται στους κανόνες: 0 + 0 = 0, 0 + 1 = 1, 1

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Αρχές Προγραμματισμού

Βασικές Αρχές Προγραμματισμού Βασικές Αρχές Προγραμματισμού Κεφάλαιο 2 ΗγλώσσαC Ιστορική Αναδρομή ΗανάπτυξητηςC ξεκίνησε το 1972 στα εργαστήρια Bell από τον Dennis Ritchie με σκοπό την ανάπτυξη ενός λειτουργικού συστήματος για τον

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασιακός Προγραμματισμός

Διαδικασιακός Προγραμματισμός Τμήμα ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Διαδικασιακός Προγραμματισμός Διάλεξη 7 η Πίνακες Οι διαλέξεις βασίζονται στο βιβλίο των Τσελίκη και Τσελίκα C: Από τη Θεωρία στην Εφαρμογή Σωτήρης Χριστοδούλου

Διαβάστε περισσότερα

Η-Υ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ. Εργαστήριο 1 Εισαγωγή στη C. Σοφία Μπαλτζή s.mpaltzi@di.uoa.gr

Η-Υ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ. Εργαστήριο 1 Εισαγωγή στη C. Σοφία Μπαλτζή s.mpaltzi@di.uoa.gr Η-Υ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Εργαστήριο 1 Εισαγωγή στη C Σοφία Μπαλτζή s.mpaltzi@di.uoa.gr Διαδικαστικά Ιστοσελίδα μαθήματος: http://eclass.uoa.gr/courses/f30/ Υποχρεωτική παρακολούθηση: Παρασκευή 14:00 16:00 στην

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. Τιμές, τύποι, μεταβλητές, λέξεις-κλειδιά, εντολές. 2.1 Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. Τιμές, τύποι, μεταβλητές, λέξεις-κλειδιά, εντολές. 2.1 Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Τιμές, τύποι, μεταβλητές, λέξεις-κλειδιά, εντολές Σύνοψη Το κεφάλαιο αυτό εισάγει τον αναγνώστη σε βασικές έννοιες που είναι χρήσιμες για την απόκτηση μιας πρώτης εμπειρίας με την Python. Προαπαιτούμενη

Διαβάστε περισσότερα