Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download ""

Transcript

1

2

3 Περιεχόμενα

4

5

6

7

8

9

10

11 1 Εισαγωγή Η φράση επιστήµη των υπολογιστών σήµερα έχει αποκτήσει ευρύτατο νόηµα. Ωστόσο, στο βιβλίο αυτό ορίζουµε τη φράση ως "θέµατα που σχετίζονται µε τον υπολογιστή". Αυτό το εισαγωγικό κεφάλαιο προσπαθεί καταρχήν να διαπιστώσει τι είναι ένας υπολογιστής, και µετά ασχολείται µε άλλα θέµατα που σχετίζονται άµεσα µε τους υπολογιστές. Πρώτα εξετάζουµε το µοντέλο Turing ως µαθηµατικό και φιλοσοφικό ορισµό του υπολογισµού, και έπειτα δείχνουµε πώς οι σύγχρονοι υπολογιστές βασίζονται στο µοντέλο von Neumann. Το κεφάλαιο ολοκληρώνεται µε ένα σύντοµο ιστορικό αυτής της επαναστατικής συσκευής: του υπολογιστή. Μετά την ολοκλήρωση αυτού του κεφαλαίου, ο σπουδαστής θα είναι σε θέση: Να ορίζει το µοντέλο Turing ενός υπολογιστή. Να ορίζει το µοντέλο von Neumann ενός υπολογιστή. Να περιγράφει τα τρία συστατικά στοιχεία ενός υπολογιστή: το υλικό, τα δεδοµένα, και το λογισµικό. Να παραθέτει θέµατα που σχετίζονται µε το υλικό του υπολογιστή.

12 Να παραθέτει θέµατα που σχετίζονται µε δεδοµένα. Να παραθέτει θέµατα που σχετίζονται µε λογισµικό. Να περιγράφει ορισµένα κοινωνικά και ηθικά ζητήµατα που σχετίζονται µε τη χρήση υπολογιστών. Να δίνει ένα σύντοµο ιστορικό των υπολογιστών. Η ιδέα µιας καθολικής υπολογιστικής συσκευής περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Alan Turing το Ο Turing πρότεινε ότι όλοι οι υπολογισµοί µπορούσαν να εκτελεστούν από µια ειδική µηχανή, η οποία πλέον ονοµάζεται µηχανή Turing. Παρόλο που ο Turing παρουσίασε µια µαθηµατική περιγραφή µιας τέτοιας µηχανής, αυτό που τον ενδιέφερε περισσότερο ήταν ο φιλοσοφικός ορισµός του υπολογισµού παρά η δηµιουργία της πραγµατικής µηχανής. Το µοντέλο του βασίστηκε στις ενέργειες που εκτελούν οι άνθρωποι όταν ασχολούνται µε υπολογισµούς, οι οποίες προσαρµόστηκαν σε ένα µοντέλο για την υλοποίηση µιας υπολογιστικής µηχανής που πραγµατικά άλλαξε τον κόσµο. Πριν περιγράψουµε το µοντέλο Turing, ας ορίσουµε τον υπολογιστή ως επεξεργαστή δεδοµένων. Κατ' αυτόν τον ορισµό, ο υπολογιστής λειτουργεί σαν ένα µαύρο κουτί που δέχεται δεδοµένα εισόδου, τα επεξεργάζεται, και παράγει τα δεδοµένα εξόδου (Εικόνα 1.1). Παρόλο που αυτό το µοντέλο µπορεί να ορίσει τον τρόπο λειτουργίας ενός σύγχρονου υπολογιστή, είναι πάρα πολύ γενικό. Σύµφωνα µε αυτό το µοντέλο, υπολογιστής είναι και µια αριθµοµηχανή τσέπης (το οποίο κυριολεκτικά είναι σωστό). Ένα άλλο πρόβληµα µε αυτό το µοντέλο είναι ότι δεν προσδιορίζει το είδος της επεξεργασίας, ή το αν είναι δυνατόν να υπάρχουν περισσότεροι από ένας τύποι επεξεργασίας. Με άλλα λόγια, δεν είναι σαφές πόσα είδη ή σύνολα λειτουργιών µπορεί να εκτελεί ένα µηχάνηµα που βασίζεται σε αυτό το µοντέλο. Πρόκειται για ένα εξειδικευµένο µηχάνηµα ή για ένα µηχάνηµα γενικής χρήσης;

13 Αυτό το µοντέλο θα µπορούσε να αναπαραστήσει έναν εξειδικευµένο υπολογιστή (ή επεξεργαστή) που έχει σχεδιαστεί για να κάνει µια συγκεκριµένη εργασία, όπως ο έλεγχος της θερµοκρασίας ενός κτηρίου ή ο έλεγχος της ροής καυσίµων σε ένα αυτοκίνητο. Ωστόσο, οι υπολογιστές όπως χρησιµοποιούνται σήµερα είναι µηχανές γενικής χρήσης, και µπορούν να κάνουν πολλές διαφορετικές εργασίες. Αυτό σηµαίνει ότι πρέπει να αλλάξουµε το µοντέλο Turing ώ- στε να αντικατοπτρίζει τους πραγµατικούς υπολογιστές της εποχής µας. Το µοντέλο Turing είναι ένα καλύτερο µοντέλο για έναν υπολογιστή γενικής χρήσης. Το µοντέλο αυτό προσθέτει ένα επιπλέον στοιχείο στη συγκεκριµένη υπολογιστική µηχανή: το πρόγραµµα. Ένα πρόγραµµα είναι ένα σύνολο οδηγιών (εντολών) που υποδεικνύουν στον υπολογιστή τι να κάνει µε τα δεδοµένα. Στην Εικόνα 1.2 παρουσιάζεται το µοντέλο Turing. Στο µοντέλο Turing, τα δεδοµένα εξόδου εξαρτώνται από τον συνδυασµό δύο παραγόντων: τα δεδοµένα εισόδου (input data) και το πρόγραµµα. Αν αλλάξουµε το πρόγραµµα, µε τα ίδια δεδοµένα εισόδου µπορούµε να παραγάγουµε διαφορετικές εξόδους. Παρόµοια, αν αλλάξουµε τα δεδοµένα εισόδου, µε το ίδιο πρόγραµµα µπορούµε να παραγάγουµε διαφορετικές εξόδους. Τέλος, αν χρησιµοποιήσουµε τα ίδια δεδοµένα εισόδου και το ίδιο πρόγραµµα, η έξοδος θα πρέπει επίσης να είναι η ίδια. Ας εξετάσουµε τις τρεις αυτές περιπτώσεις. Στην Εικόνα 1.3 παρουσιάζεται το ίδιο πρόγραµµα ταξινόµησης µε διαφορετικά δεδοµένα εισόδου. Παρόλο που χρησιµοποιείται το ίδιο πρόγραµµα, οι έξοδοι διαφέρουν επειδή τα δεδοµένα εισόδου που υπέστησαν επεξεργασία είναι διαφορετικά.

14 Στην Εικόνα 1.4 παρουσιάζονται τα ίδια δεδοµένα εισόδου µε διαφορετικά προγράµµατα. Με κάθε πρόγραµµα, ο υπολογιστής εκτελεί διαφορετικές ενέργειες στα δεδοµένα εισόδου. Έτσι, το πρώτο πρόγραµµα ταξινοµεί τα δεδοµένα, το δεύτερο τα αθροίζει, και το τρίτο εντοπίζει τον µικρότερο αριθµό.

15 Είναι προφανές ότι όταν είναι ίδια τόσο τα δεδοµένα εισόδου όσο και το πρόγραµµα, έχουµε το ίδιο αποτέλεσµα. Με άλλα λόγια, όταν το ίδιο πρόγραµµα εκτελείται µε τα ίδια δεδοµένα εισόδου, η έξοδος θα είναι η ίδια. Η πρώτη περιγραφή ενός σύγχρονου υπολογιστή, δηλαδή ενός µηχανήµατος το οποίο µπορεί να εκτελέσει οποιονδήποτε υπολογισµό αν χρησιµοποιηθεί το κατάλληλο πρόγραµµα, ήταν η καθολική µηχανή Turing. Μάλιστα, µπορεί να αποδειχθεί ότι τόσο ένας πανίσχυρος υπολογιστής όσο και µια καθολική µηχανή Turing µπορούν να εκτελέσουν τους ίδιους υπολογισµούς. Το µόνο που χρειάζεται είναι να παράσχουµε τα δεδοµένα και το πρόγραµµα δηλαδή, τον τρόπο εκτέλεσης του υπολογισµού σε κάθε µηχάνηµα. Στην πραγµατικότητα, η καθολική µηχανή Turing έχει τη δυνατότητα να υπολογίσει οτιδήποτε που µπορεί να υπολογιστεί. Οι υπολογιστές που βασίζονται στη καθολική µηχανή Turing αποθηκεύουν δεδοµένα στη µνήµη τους. Γύρω στο , ο John von Neumann πρότεινε ότι τα προγράµµατα θα πρέπει και αυτά να αποθηκεύονται στη µνήµη του υπολογιστή, αφού τόσο αυτά όσο και τα δεδοµένα είναι λογικά το ίδιο πράγµα. Οι υπολογιστές που βασίζονται στο µοντέλο von Neumann αποτελούνται από τέσσερα υποσυστήµατα: µνήµη, αριθµητική και λογική µονάδα, µονάδα ελέγχου, και είσοδος/έξοδος (Εικόνα 1.5).

16 Η µνήµη (memory) είναι η περιοχή αποθήκευσης. Σε αυτήν αποθηκεύονται τα προγράµµατα και τα δεδοµένα κατά την επεξεργασία. Αργότερα σε αυτό το κεφάλαιο θα εξηγήσουµε τον λόγο για τον οποίο πρέπει να αποθηκεύονται και τα προγράµµατα. Η αριθµητική και λογική µονάδα (arithmetic logic unit ALU), ή ΑΛΜ για συντοµία, είναι το µέρος όπου εκτελούνται οι υπολογισµοί και οι λογικές πράξεις. Για να λειτουργεί ως επεξεργαστής δεδοµένων ένας υπολογιστής, πρέπει να είναι σε θέση να εκτελεί αριθµητικές πράξεις σε δεδοµένα (όπως η πρόσθεση των αριθµών µιας λίστας). Επίσης, θα πρέπει να µπορεί να εκτελεί λογικές πράξεις στα δεδοµένα, όπως θα δούµε στο Κεφάλαιο 4. Η µονάδα ελέγχου (control unit) ελέγχει τις λειτουργίες της µνήµης, της ΑΛΜ, και του υποσυστήµατος εισόδου/εξόδου. Το υποσύστηµα εισόδου δέχεται δεδοµένα εισόδου και το πρόγραµµα από έξω από τον υπολογιστή, ενώ το υποσύστηµα εξόδου στέλνει πάλι προς τα έξω το αποτέλεσµα της επεξεργασίας. Ο ορισµός του υποσυστήµατος εισόδου/εξόδου είναι πολύ ευρύς: περιλαµβάνει επίσης τις δευτερεύουσες συσκευές αποθήκευσης, όπως δίσκους ή ταινίες, στις οποίες αποθηκεύονται δεδοµένα και προγράµµατα για επεξεργασία. Όταν σε έναν δίσκο αποθηκεύονται δεδοµένα που προέρχονται από επεξεργασία, τότε θεωρείται συσκευή εξόδου, ενώ όταν χρησιµοποιείται για την ανάγνωση δεδοµένων, τότε θεωρείται συσκευή εισόδου. Το µοντέλο von Neumann ορίζει ότι το πρόγραµµα πρέπει να αποθηκεύεται στη µνήµη. Αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την αρχιτεκτονική των πρώτων υπολογιστών, σύµφωνα µε την οποία το µόνο που αποθηκευόταν στη µνήµη ήταν τα δεδοµένα: το πρόγραµµα για µια εργασία υλοποιούνταν µε το χειρισµό ενός συνόλου διακοπτών ή µε την αλλαγή του συστήµατος καλωδίωσης. Η µνήµη των σύγχρονων υπολογιστών φιλοξενεί τόσο το πρόγραµµα όσο και τα αντίστοιχα δεδοµένα του. Αυτό σηµαίνει ότι και τα δεδοµένα και τα προγράµµατα πρέπει να είναι της ίδιας µορφής, επειδή αποθηκεύονται στη µνήµη. Για την ακρίβεια, αποθηκεύονται στη µνήµη ως δυαδικά σχήµατα (ακολουθίες από µηδενικά και άσσους).

17 Ένα πρόγραµµα στο µοντέλο von Neumann αποτελείται από έναν πεπερασµένο αριθµό εντολών. Στο µοντέλο αυτό, η µονάδα ελέγχου ανακαλεί µια εντολή από τη µνήµη, την αποκωδικοποιεί, και κατόπιν την εκτελεί. ηλαδή, οι εντολές εκτελούνται η µία µετά την άλλη. Βέβαια, κάποια εντολή µπορεί να ζητήσει από τη µονάδα ελέγχου να εκτελέσει µια προηγούµενη ή µια επόµενη εντολή, αλλά αυτό δεν σηµαίνει ότι οι εντολές δεν εκτελούνται ακολουθιακά. Η δυνατότητα ακολουθιακής εκτέλεσης ενός προγράµµατος ήταν η βασική προϋπόθεση ενός υπολογιστή που βασιζόταν στο µοντέλο von Neumann. Οι σύγχρονοι υπολογιστές εκτελούν προγράµµατα µε την πιο αποδοτική σειρά. Ένας υπολογιστής αποτελείται από τρία συστατικά στοιχεία: υλικό (hardware), δεδοµένα (data), και λογισµικό (software). Σύµφωνα µε το µοντέλο von Neumann, το υλικό των σύγχρονων υπολογιστών αποτελείται από τέσσερα συστατικά στοιχεία, παρόλο που µπορεί να υπάρχουν διαφορετικοί τύποι µνήµης, υποσυστηµάτων εισόδου/εξόδου, κτλ. Το υλικό υπολογιστών περιγράφεται µε περισσότερες λεπτοµέρειες στο Κεφάλαιο 5. Το µοντέλο αυτό ορίζει µε σαφήνεια έναν υπολογιστή ως µηχανή επεξεργασίας δεδοµένων η οποία δέχεται τα δεδοµένα εισόδου, τα επεξεργάζεται, και εξάγει το αποτέλεσµα. Το µοντέλο von Neumann δεν καθορίζει τον τρόπο µε τον οποίο πρέπει να α- ποθηκεύονται τα δεδοµένα σε έναν υπολογιστή. Αν ο υπολογιστής είναι ηλεκτρονική συσκευή, ο καλύτερος τρόπος για την αποθήκευση των δεδοµένων είναι µε τη µορφή ηλεκτρικών σηµάτων, και πιο συγκεκριµένα µε την παρουσία ή την απουσία τους. Αυτό σηµαίνει ότι ένας υπολογιστής µπορεί να αποθηκεύει δεδοµένα σε µία από δύο δυνατές καταστάσεις. Προφανώς, τα δεδοµένα που χρησιµοποιούµε στην καθηµερινή µας ζωή δεν βρίσκονται µόνο σε µία από δύο δυνατές καταστάσεις. Για παράδειγµα, το

18 αριθµητικό µας σύστηµα χρησιµοποιεί ψηφία που µπορούν να πάρουν µία από δέκα δυνατές καταστάσεις (από 0 έως 9). Τέτοιου είδους πληροφορίες δεν µπορούν να αποθηκευτούν σε έναν υπολογιστή, τουλάχιστον προς το παρόν. Πρέπει πρώτα να µετατραπούν σε κάποιο άλλο σύστηµα το οποίο χρησιµοποιεί µόνο δύο καταστάσεις (0 και 1). Επίσης, πρέπει να υπάρχει δυνατότητα επεξεργασίας και άλλων τύπων δεδοµένων (κειµένου, εικόνων, ήχου, βίντεο). Και αυτού του είδους τα δεδοµένα δεν µπορούν να αποθηκευτούν σε έναν υπολογιστή απευθείας, αλλά είναι απαραίτητο να µετατραπούν πρώτα στην κατάλληλη µορφή (µηδενικά και άσσους). Στο Κεφάλαιο 3 θα δούµε µε ποιον τρόπο αποθηκεύονται οι διάφοροι τύποι δεδοµένων ως δυαδικά σχήµατα, δηλαδή ως ακολουθίες από µηδενικά και άσσους. Στο Κεφάλαιο 4 θα σας δείξουµε πώς γίνεται ο χειρισµός των δεδοµένων, ως δυαδικών σχηµάτων, στο εσωτερικό του υπολογιστή. Παρόλο που στο εσωτερικό του υπολογιστή τα δεδοµένα πρέπει να αποθηκεύονται µόνο σε µία µορφή (ως δυαδικά σχήµατα), τα δεδοµένα έξω από τον υ- πολογιστή έχουν πολλές µορφές. Επιπλέον, οι υπολογιστές (και η έννοια της επεξεργασίας δεδοµένων) έχουν δηµιουργήσει ένα νέο πεδίο µελέτης που είναι γνωστό µε τον όρο οργάνωση δεδοµένων, το οποίο απαντά στην εξής ερώτηση: πώς µπορούµε να οργανώσουµε τα δεδοµένα µας σε διαφορετικές οντότητες και µορφές πριν τα αποθηκεύσουµε µέσα στον υπολογιστή; Στις µέρες µας τα δεδοµένα δεν αντιµετωπίζονται ως ενιαίες ακολουθίες πληροφοριών. Αντίθετα, οργανώνονται σε µικρές µονάδες, οι µικρές µονάδες οργανώνονται σε µεγαλύτερες µονάδες, κ.ο.κ. Στα Κεφάλαια 11 έως 14 θα εξετάσουµε τα δεδοµένα από αυτή την οπτική γωνία. Το κύριο χαρακτηριστικό των µοντέλων Turing και von Neumann είναι η έννοια του προγράµµατος. Παρόλο που στους πρώτους υπολογιστές τα προγράµ- µατα δεν αποθηκεύονταν στη µνήµη του υπολογιστή, η έννοια των προγραµ- µάτων χρησιµοποιούνταν. Ο προγραµµατισµός σε αυτούς τους πρώτους υπολογιστές γινόταν µε την αλλαγή των συστηµάτων καλωδίωσης ή το κλείσι- µο και το άνοιγµα µιας οµάδας διακοπτών. ηλαδή, ο προγραµµατισµός ήταν µια εργασία που γινόταν από έναν χειριστή ή µηχανικό πριν ξεκινήσει η πραγ- µατική επεξεργασία των δεδοµένων. Στο µοντέλο von Neumann τα προγράµµατα αποθηκεύονται στη µνήµη του υπολογιστή. Η µνήµη δηλαδή δεν είναι απαραίτητη µόνο για την αποθήκευση δεδοµένων, αλλά και για την αποθήκευση των προγραµµάτων (Εικόνα 1.6).

19 Άλλη µια απαίτηση του µοντέλου είναι ότι το πρόγραµµα πρέπει να έχει τη µορφή µιας ακολουθίας εντολών. Κάθε εντολή χειρίζεται ένα ή περισσότερα στοιχεία δεδοµένων. Έτσι, µια εντολή µπορεί να αλλάξει το αποτέλεσµα µιας προηγούµενης εντολής. Για παράδειγµα, στην Εικόνα 1.7 µπορείτε να δείτε ένα πρόγραµµα που δέχεται δύο αριθµούς, τους προσθέτει, και τυπώνει το αποτέλεσµα. Το πρόγραµµα αποτελείται από τέσσερις ξεχωριστές εντολές. Κάποιος µπορεί να αναρωτηθεί γιατί ένα πρόγραµµα πρέπει να αποτελείται από εντολές. Η απάντηση είναι η δυνατότητα επαναχρησιµοποίησης. Οι σύγχρονοι υπολογιστές πραγµατοποιούν εκατοµµύρια εργασίες. Αν κάθε πρόγραµµα για µια εργασία αποτελούσε ανεξάρτητη οντότητα χωρίς ένα κοινό τµήµα µε τα άλλα προγράµµατα, ο προγραµµατισµός θα ήταν δυσχερής. Τα µοντέλα Turing και von Neumann κάνουν τον προγραµµατισµό ευκολότερο καθορίζοντας τις διάφορες εντολές που µπορούν να χρησιµοποιηθούν στους υπολογιστές. Έτσι, ένας προγραµµατιστής µπορεί να συνδυάσει αυτές τις εντολές για να κατασκευάσει οποιοδήποτε πλήθος από προγράµµατα. Κάθε πρόγραµµα µπορεί να είναι ένας διαφορετικός συνδυασµός διαφορετικών εντολών.

20 Η προηγούµενη απαίτηση κατέστησε τον προγραµµατισµό δυνατό, αλλά ανέδειξε άλλη µία διάσταση στη χρήση ενός υπολογιστή. Ο προγραµµατιστής δεν αρκεί µόνο να γνωρίζει την εργασία που κάνει κάθε εντολή, αλλά και τον τρόπο µε τον οποίο πρέπει να συνδυάσει αυτές τις εντολές για να πραγµατοποιήσει µια συγκεκριµένη εργασία. Αν δούµε το θέµα από µια διαφορετική σκοπιά, ο προγραµµατιστής πρέπει πρώτα να λύσει το πρόβληµα βήµα προς βήµα και µετά να προσπαθήσει να βρει την κατάλληλη εντολή (ή σειρά από εντολές) για την επίλυση του προβλήµατος. Αυτή η βήµα προς βήµα επίλυση ονοµάζεται αλγόριθµος (algorithm). Οι αλγόριθµοι, οι οποίοι παίζουν πολύ σηµαντικό ρόλο στην επιστήµη των υπολογιστών, περιγράφονται στο Κεφάλαιο 8. Στην αυγή της εποχής των υπολογιστών υπήρχε µόνο µία γλώσσα προγραµµατισµού, η γλώσσα µηχανής (machine language). Για την επίλυση προβληµάτων, οι προγραµµατιστές έγραφαν εντολές (χρησιµοποιώντας δυαδικά σχήµατα). Ωστόσο, καθώς τα προγράµµατα γίνονταν όλο και µεγαλύτερα, η συγγραφή τους µε τη χρήση αυτών των σχηµάτων έγινε µια πολύ κουραστική δουλειά. Οι επιστήµονες των υπολογιστών είχαν τότε την ιδέα να χρησιµοποιήσουν σύµβολα για την αναπαράσταση των δυαδικών σχηµάτων, ακριβώς όπως οι άνθρωποι χρησιµοποιούν σύµβολα (λέξεις) για να επικοινωνούν στην καθηµερινή τους ζωή. Φυσικά, όµως, τα σύµβολα που θα χρησιµοποιούνταν στους υπολογιστές έπρεπε να είναι διαφορετικά από αυτά που χρησιµοποιούνται στην καθηµερινή ζωή. Έτσι γεννήθηκε η έννοια της γλώσσας προγραµµατισµού (computer language). Μια φυσική γλώσσα (π.χ. τα Ελληνικά) είναι πλούσια, µε πολλούς κανόνες για το σωστό συνδυασµό των λέξεων ενώ, από την άλλη, µια γλώσσα υπολογιστή διαθέτει ένα πιο περιορισµένο πλήθος συµβόλων και έναν επίσης περιορισµένο αριθµό λέξεων. Θα µελετήσουµε τις γλώσσες προγραµµατισµού στο Κεφάλαιο 9. Κάτι που δεν ορίζεται στο µοντέλο von Neumann είναι η τεχνολογία λογισµικού (software engineering), δηλαδή η επιστήµη του σχεδιασµού και της συγγραφής δοµηµένων προγραµµάτων. Σήµερα, το να γράψει κάποιος ένα πρόγραµµα που πραγµατοποιεί µια εργασία δεν είναι αρκετό: το πρόγραµµα πρέπει να ακολουθεί αυστηρές αρχές και κανόνες. Θα συζητήσουµε αυτές τις αρχές, γενικότερα γνωστές ως τεχνολογία λογισµικού, στο Κεφάλαιο 10. Με το πέρασµα του χρόνου οι επιστήµονες των υπολογιστών αντιλήφθηκαν ότι υπήρχε µια οµάδα εντολών οι οποίες ήταν κοινές σε όλα τα προγράµµατα. Για παράδειγµα, οι εντολές που υποδεικνύουν σε έναν υπολογιστή από πού να λάβει δεδοµένα και πού να στείλει δεδοµένα είναι απαραίτητες σχεδόν σε κάθε πρόγραµµα. Είναι λοιπόν πιο αποδοτικό οι εντολές αυτές να γραφούν µόνο µία φορά και να χρησιµοποιούνται από όλα τα προγράµµατα. Έτσι εµφανίστηκε η

21 έννοια του λειτουργικού συστήµατος (operating system). Ένα λειτουργικό σύστηµα αρχικά ενεργούσε ως διαχειριστής για τη διευκόλυνση της πρόσβασης ενός προγράµµατος στα συστατικά στοιχεία του υπολογιστή. Στις µέρες µας, τα λειτουργικά συστήµατα κάνουν πολύ περισσότερα πράγµατα. Θα µάθετε σχετικά µε αυτά στο Κεφάλαιο 7. Σε αυτή την ενότητα θα δούµε ένα σύντοµο ιστορικό των υπολογιστών, το ο- ποίο χωρίζεται σε τρεις περιόδους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εφευρέθηκαν πολλές υπολογιστικές µηχανές, οι οποίες όµως είχαν ελάχιστη σχέση µε τη σύγχρονη έννοια του όρου "υπολογιστής". Τον 17ο αιώνα, ο Blaise Pascal, Γάλλος µαθηµατικός και φιλόσοφος, ε- φηύρε την Πασκαλίν (Pascaline), µια µηχανική αριθµοµηχανή η οποία µπορούσε να εκτελέσει τις πράξεις της πρόσθεσης και της αφαίρεσης. Τον 20ο αιώνα ο Niklaus Wirth δηµιούργησε µια δοµηµένη γλώσσα προγραµ- µατισµού την οποία ονόµασε Pascal προς τιµήν του εφευρέτη της πρώτης µηχανικής αριθµοµηχανής. Στα τέλη του 17ου αιώνα, ο Γερµανός µαθηµατικός Gottfried Leibnitz ε- φηύρε µια πιο σύνθετη µηχανική αριθµοµηχανή, η οποία εκτός από πρόσθεση και αφαίρεση µπορούσε να εκτελέσει και τις πράξεις του πολλαπλασιασµού και της διαίρεσης. Η µηχανή ονοµάστηκε "ο Τροχός του Leibnitz". Η πρώτη µηχανή που χρησιµοποίησε την ιδέα της αποθήκευσης και του προγραµµατισµού ήταν ο αργαλειός του Jacquard, ο οποίος δηµιουργήθηκε από τον Joseph-Marie Jacquard στις αρχές του 19ου αιώνα. Ο αργαλειός χρησιµοποιούσε διάτρητες κάρτες (σαν αποθηκευµένα προγράµµατα) για να ελέγχει την ανύψωση των στηµονιών στην κατασκευή υφαντών. Το 1823, ο Charles Babbage κατασκεύασε τη ιαφορική Μηχανή του, η οποία µπορούσε να κάνει κάτι περισσότερο από απλές αριθµητικές πράξεις µπορούσε να λύσει και πολυωνυµικές εξισώσεις. Αργότερα εφηύρε µια άλλη µηχανή, την Αναλυτική Μηχανή, η οποία, µέχρι κάποιο βαθµό, παραλληλίζεται µε την έννοια του σύγχρονου υπολογιστή. Η µηχανή αυτή είχε τέσσερα συστατικά µέρη: έναν µηχανισµό (αντίστοιχο της σύγχρονης

22 ΑΛΜ), έναν αποθηκευτικό χώρο (µνήµη), έναν χειριστή (µονάδα ελέγχου), και έξοδο (είσοδος/έξοδος). Το 1890, ο Herman Hollerith, ο οποίος εργαζόταν στην Απογραφική Υπηρεσία των Η.Π.Α., σχεδίασε και κατασκεύασε µια προγραµµατιζόµενη µηχανή η οποία µπορούσε αυτόµατα να διαβάζει, να απαριθµεί, και να ταξινοµεί δεδοµένα που ήταν αποθηκευµένα σε διάτρητες κάρτες. Μεταξύ του 1930 και του 1950 κατασκευάστηκαν πολλοί υπολογιστές από επιστήµονες οι οποίοι θα µπορούσαν να θεωρηθούν οι πρωτοπόροι της βιοµηχανίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι πρώτοι υπολογιστές αυτής της περιόδου δεν αποθήκευαν τα προγράµµατά τους στη µνήµη όλοι προγραµµατίζονταν εξωτερικά. Από αυτή την περίοδο αξίζει να αναφέρουµε πέντε υπολογιστές: Ο πρώτος υπολογιστής ειδικής χρήσης που κωδικοποιούσε τις πληροφορίες µε ηλεκτρικό τρόπο δηµιουργήθηκε από τον John V. Atanasoff και τον βοηθό του Clifford Berry το Ονοµάστηκε ABC (Atanasoff Berry Computer), και είχε σχεδιαστεί ειδικά για να λύνει συστήµατα γραµµικών εξισώσεων. Την ίδια εποχή, ένας Γερµανός µαθηµατικός µε όνοµα Konrad Zuse σχεδίασε ένα µηχάνηµα γενικής χρήσης που ονοµάστηκε Z1. Τη δεκαετία του 1930, το Ναυτικό των Η.Π.Α. και η IBM χρηµατοδότησαν από κοινού ένα έργο στο Πανεπιστήµιο του Harvard κάτω από την καθοδήγηση του Howard Aiken, που σκοπό του είχε την κατασκευή ενός τεράστιου υπολογιστή µε όνοµα Mark I. Αυτός ο υπολογιστής χρησιµοποιούσε τόσο ηλεκτρικά όσο και µηχανικά στοιχεία. Στην Αγγλία, ο Alan Turing εφηύρε έναν υπολογιστή που πήρε το όνοµα Colossus, ο οποίος είχε σχεδιαστεί για να σπάσει τον κώδικα "Αίνιγµα" των Γερµανών. Ο πρώτος πλήρως ηλεκτρονικός υπολογιστής γενικής χρήσης κατασκευάστηκε από τον John Mauchly και τον J. Presper Eckert και ονοµάστηκε ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Calculator). Ολοκληρώθηκε το Χρησιµοποιούσε λυχνίες κενού, είχε µήκος 30 µέτρα και ύψος 3, και ζύγιζε 30 τόνους.

23 Οι πέντε προαναφερθέντες υπολογιστές χρησιµοποιούσαν τη µνήµη µόνο για την αποθήκευση δεδοµένων, και προγραµµατίζονταν εξωτερικά µε καλώδια ή διακόπτες. Ο John von Neumann πρότεινε την ιδέα ότι η µνήµη πρέπει να χρησιµοποιείται για την αποθήκευση τόσο του προγράµµατος όσο και των δεδοµένων. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε φορά που ο υπολογιστής χρησιµοποιείται για µια νέα εργασία το µόνο που πρέπει να αλλάζει είναι το πρόγραµµα, και δεν είναι απαραίτητη η νέα καλωδίωση της µηχανής ή το άναµµα και το σβήσιµο εκατοντάδων διακοπτών. Ο πρώτος υπολογιστής που βασιζόταν στην ιδέα του von Neumann κατασκευάστηκε το 1950 στο Πανεπιστήµιο της Pennsylvania, και ονοµάστηκε EDVAC. Την ίδια εποχή, ένας παρόµοιος υπολογιστής µε όνοµα EDSAC κατασκευαζόταν στο Πανεπιστήµιο του Cambridge της Αγγλίας από τον Maurice Wilkes. Οι υπολογιστές µετά το 1950 ακολουθούν λίγο-πολύ το µοντέλο von Neumann. Τα µηχανήµατα γίνονται γρηγορότερα, µικρότερα, και φθηνότερα, αλλά η αρχή παραµένει σχεδόν η ίδια. Οι ιστορικοί διαιρούν αυτή την περίοδο σε γενιές, µε κάθε γενιά να χαρακτηρίζεται από κάποια σηµαντική αλλαγή στο υλικό ή το λογισµικό (αλλά όχι και στο µοντέλο). Η πρώτη γενιά (περίπου µεταξύ 1950 και 1959) χαρακτηρίζεται από την εµφάνιση των εµπορικών υπολογιστών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι υπολογιστές χρησιµοποιούνταν µόνο από επαγγελµατίες. Ήταν κλειδωµένοι σε δωµάτια στα οποία είχαν πρόσβαση µόνο ο χειριστής και εξειδικευµένο προσωπικό. Οι υπολογιστές ήταν ογκώδεις και χρησιµοποιούσαν ως ηλεκτρονικούς διακόπτες λυχνίες κενού. Εκείνη την εποχή, υπολογιστές διέθεταν µόνο οι µεγάλοι οργανισµοί. Οι υπολογιστές της δεύτερης γενιάς (περίπου µεταξύ 1959 και 1965) χρησιµοποιούσαν τρανζίστορ αντί για λυχνίες κενού. Αυτό είχε ως αποτέλεσµα τη µείωση του µεγέθους των υπολογιστών, καθώς επίσης και του κόστους τους, και τους έκανε προσιτούς σε µικρές και µικροµεσαίες επιχειρήσεις. ηµιουργήθηκαν δύο γλώσσες προγραµµατισµού υψηλού επιπέδου, η FORTRAN και η COBOL (δείτε το Κεφάλαιο 9), γεγονός που έκανε τον προγραµµατισµό ευκολότερο. Αυτές οι δύο γλώσσες διαχώρισαν την προγραµµατιστική εργασία από τον χειρισµό του υπολογιστή. Έτσι, ένας πολιτικός µηχανικός µπορούσε πλέον να γράψει ένα πρόγραµµα FORTRAN για να λύσει κάποιο πρόβληµα χωρίς να

24

Διδάσκων:Μ.Χατζόπουλος, Παραδόσεις:Τρίτη 4-6, Τετάρτη 1-3; (Αμφιθέατρο Α15) Πληροφορίες στην ιστοσελίδα του μαθήματος http://www.di.uoa.

Διδάσκων:Μ.Χατζόπουλος, Παραδόσεις:Τρίτη 4-6, Τετάρτη 1-3; (Αμφιθέατρο Α15) Πληροφορίες στην ιστοσελίδα του μαθήματος http://www.di.uoa. Πληροφορική 1 Διδάσκων:Μ.Χατζόπουλος, Παραδόσεις:Τρίτη 4-6, Τετάρτη 1-3; (Αμφιθέατρο Α15) Πληροφορίες στην ιστοσελίδα του μαθήματος http://www.di.uoa.gr/~organosi/ 2 Η δομή του μαθήματος Εισαγωγή στην

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής και των Υπολογιστών

Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής και των Υπολογιστών Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής και των Υπολογιστών 1 Υπεύθυνη Μαθήματος και Διδάσκουσα ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΣΑΛΓΑΤΙΔΟΥ Αναπλ. Καθηγήτρια, Τμ. Πληροφορικής και Υπολογιστών ΕΚΠΑ E-mail: atsalga@di.uoa.gr 2

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήµη της Πληροφορικής και των Υπολογιστών

Εισαγωγή στην Επιστήµη της Πληροφορικής και των Υπολογιστών 1 Εισαγωγή στην Επιστήµη της Πληροφορικής και των Υπολογιστών 2 Υπεύθυνη Μαθήµατος και Διδάσκουσα ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΣΑΛΓΑΤΙΔΟΥ Αναπλ. Καθηγήτρια, Τµ. Πληροφορικής και Υπολογιστών ΕΚΠΑ E-mail: atsalga@di.uoa.gr

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη των Η/Υ και Προγραμματισμός. Πρώτο Μάθημα - Εισαγωγικό

Εισαγωγή στην Επιστήμη των Η/Υ και Προγραμματισμός. Πρώτο Μάθημα - Εισαγωγικό Εισαγωγή στην Επιστήμη των Η/Υ και Προγραμματισμός Πρώτο Μάθημα - Εισαγωγικό 1 Το μάθημα στο e-class http://eclass.uoa.gr/courses/f30/ 2 Τρόπος διεξαγωγής του μαθήματος Τρίτη 4-6 -> Παραδόσεις } Βιβλία:

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας. Πληροφορική Ι ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ. Δρ.

Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας. Πληροφορική Ι ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ. Δρ. Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας Πληροφορική Ι ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Δρ. Γκόγκος Χρήστος Επιστήμη των υπολογιστών Computer Science (CS) ή Information

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ kv@hua.gr Στόχος Μαθήματος Εισαγωγή σε Βασικούς Όρους Πληροφορικής και Τηλεματικής. Εφαρμογές Τηλεματικής. Αναφορά στις κοινωνικές επιπτώσεις των Υπολογιστών.

Διαβάστε περισσότερα

Χειµερινό εξάµηνο

Χειµερινό εξάµηνο Χειµερινό εξάµηνο 2014-2015 ! Διδάσκοντες: Λευτέρης Μαµάτας και Σταύρος Σουραβλάς! E-mails: emamatas@uom.gr και sourstav@uom.gr! Υλικό Μαθήµατος: G. Βeekman & M.J. Quinn (2009), Εισαγωγη στην πληροφορικη,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών Υπολογιστές και Δεδομένα 1 Ο Υπολογιστής ως Μαύρο Κουτί Υπάρχουν δύο μοντέλα υπολογιστή Επεξεργαστής Δεδομένων Προγραμματιζόμενος Επεξεργαστής Δεδομένων 2 Επεξεργαστής

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Πληροφορική Ι. Ενότητα 1 : Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Δρ.

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Πληροφορική Ι. Ενότητα 1 : Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Δρ. 1 Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Πληροφορική Ι Ενότητα 1 : Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών Δρ. Γκόγκος Χρήστος 2 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος 13. Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή 19. Κεφάλαιο 2: Αριθμητικά συστήματα 37. Κεφάλαιο 3: Αποθήκευση δεδομένων 61

Πρόλογος 13. Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή 19. Κεφάλαιο 2: Αριθμητικά συστήματα 37. Κεφάλαιο 3: Αποθήκευση δεδομένων 61 Περιεχόμενα Πρόλογος 13 Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή 19 1.1 Το μοντέλο Turing...20 1.2 Το μοντέλο von Neumann...22 1.3 Τα συστατικά στοιχεία των υπολογιστών...24 1.4 Ιστορικό...27 1.5 Κοινωνικά και ηθικά ζητήματα...29

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήµη των Η/Υ

Εισαγωγή στην Επιστήµη των Η/Υ Εισαγωγή στην Επιστήµη των Η/Υ Εισαγωγή στην Επιστήµη των Η/Υ Εισαγωγή Καθ. Κ. Κουρκουµπέτης Σηµείωση: Οι διαφάνειες βασίζονται σε µεγάλο βαθµό σε αυτές που συνοδεύονται µε το προτεινόµενο σύγγραµµα. 1

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήµη των Η/Υ

Εισαγωγή στην Επιστήµη των Η/Υ Εισαγωγή στην Επιστήµη των Η/Υ Καθ. Κ. Κουρκουµπέτης Οι διαφάνειες βασίζονται σε µεγάλο βαθµό σε αυτές που συνοδεύονται µε το προτεινόµενο σύγγραµµα. 1 Εισαγωγή στην Επιστήµη των Η/Υ Εισαγωγή 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

κεφάλαιο Βασικές Έννοιες Επιστήμη των Υπολογιστών

κεφάλαιο Βασικές Έννοιες Επιστήμη των Υπολογιστών κεφάλαιο 1 Βασικές Έννοιες Επιστήμη 9 1Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ Στόχοι Στόχος του κεφαλαίου είναι οι μαθητές: να γνωρίσουν βασικές έννοιες και τομείς της Επιστήμης. Λέξεις κλειδιά Επιστήμη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ Της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Εισαγωγή

ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ Της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Εισαγωγή ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ Της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Εισαγωγή Στόχοι 1 Να ορίσουμε τι είναι υπολογιστικό σύστημα και να απαριθμήσουμε τα στρώματά του. Να περιγράψουμε την έννοια της αφαίρεσης στη μελέτη των

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Δρ. Κωνσταντίνος Κούτσικος - Δρ. Ιάσων Κουφοδόντης

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Δρ. Κωνσταντίνος Κούτσικος - Δρ. Ιάσων Κουφοδόντης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ Δρ. Κωνσταντίνος Κούτσικος - Δρ. Ιάσων Κουφοδόντης 1.1 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝA ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Βασικές εξελίξεις

Διαβάστε περισσότερα

Σύντοµη Ιστορία της Πληροφορικής

Σύντοµη Ιστορία της Πληροφορικής Σύντοµη Ιστορία της Πληροφορικής Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Αγρονόµων και Τοπογράφων Μηχανικών Ρ. Κορακίτης Οκτώβριος 2004 Περίληψη Επειδή το παρόν προσδιορίζεται, σε µεγάλο βαθµό, από το παρελθόν,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές

Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές 1 ο Εξάμηνο Σπουδών Χειμερινό Εξάμηνο 2012/13 Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, Πανεπιστήμιο Κρήτης Διδάσκων: Χαρμανδάρης Ευάγγελος, email: vagelis@tem.uoc.gr, Ιστοσελίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 1 Ο ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΠΑΓΓΕ Πληροφορική Η επιστήμη που ασχολείται με: τη συλλογή την αποθήκευση την

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Σχολικό Βιβλίο - Κεφάλαιο 1 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 2 Ευάγγελος Χρ. Ζιούλας (Καθηγητής Πληροφορικής) ΑΒΑΚΑΣ Πρώτη υπολογιστική μηχανή της ιστορίας (3000 π.χ.) Αρχαίο σύστημα ΑΒΑΚΑ Μοντέρνο

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογιστές από το 16 ο 19 ο αιώνα

Υπολογιστές από το 16 ο 19 ο αιώνα Υπολογιστές από το 16 ο 19 ο αιώνα. Η αναλυτική μηχανή του Charles Babbage Το 1822 κατασκευάστηκε η Διαφορική Μηχανή Νo.1 η οποία υπολόγιζε και εκτύπωνε μαθηματικούς κανόνες. Μετά πέρασε στην Αναλυτική

Διαβάστε περισσότερα

Το υλικό του υπολογιστή

Το υλικό του υπολογιστή Το υλικό του υπολογιστή Ερωτήσεις 1. Τι αντιλαμβάνεστε με τον όρο υλικό; Το υλικό(hardware) αποτελείται από το σύνολο των ηλεκτρονικών τμημάτων που συνθέτουν το υπολογιστικό σύστημα, δηλαδή από τα ηλεκτρονικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ στους Η/Υ. Δρ. Β Σγαρδώνη. Τμήμα Τεχνολογίας Αεροσκαφών ΤΕΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Χειμερινό Εξάμηνο 2013-14

ΕΙΣΑΓΩΓΗ στους Η/Υ. Δρ. Β Σγαρδώνη. Τμήμα Τεχνολογίας Αεροσκαφών ΤΕΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Χειμερινό Εξάμηνο 2013-14 ΕΙΣΑΓΩΓΗ στους Η/Υ Τμήμα Τεχνολογίας Αεροσκαφών ΤΕΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Δρ. Β Σγαρδώνη Χειμερινό Εξάμηνο 2013-14 Εισαγωγικές Έννοιες Τι είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής ; Ιστορία των Η/Υ Αρχιτεκτονική των

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 4. Εισαγωγή στην Πληροφορική. Αναπαράσταση δεδοµένων. Αναπαράσταση πληροφορίας. υαδικοί αριθµοί. Χειµερινό Εξάµηνο 2006-07

Ενότητα 4. Εισαγωγή στην Πληροφορική. Αναπαράσταση δεδοµένων. Αναπαράσταση πληροφορίας. υαδικοί αριθµοί. Χειµερινό Εξάµηνο 2006-07 Ενότητα 4 Εισαγωγή στην Πληροφορική Κεφάλαιο 4Α: Αναπαράσταση πληροφορίας Κεφάλαιο 4Β: Επεξεργαστές που χρησιµοποιούνται σε PCs Χειµερινό Εξάµηνο 2006-07 ρ. Παναγιώτης Χατζηδούκας (Π..407/80) Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής

Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής Ηλεκτρονικός Υπολογιστής Αυτόματη ηλεκτρονική μηχανή που δέχεται, φυλάσσει, επαναφέρει, επεξεργάζεται και παρουσιάζει πληροφορίες σύμφωνα με προκαθορισμένες εντολές. Δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία

ΗΜΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία University of Cyprus ptical Diagnostics ΗΜΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία Διάλεξη 16 Τι λένε τα κομπιούτερ και οι αριθμοί Ιστορική Αναδρομή Αρχαιότητα Πρώτη υπολογιστική μηχανή: άβακας (2000 π.χ.) Αναγέννηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΣΠ Πανεπιστημίου Πειραιά Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών

ΠΑΣΠ Πανεπιστημίου Πειραιά Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιοι είναι οι τομείς της Πληροφορικής; Καθώς αυξάνεται σε πεδία και ευρύτητα η επιστήμη της πληροφορικής, αυξάνονται και οι κλάδοι στους οποίους υποδιαιρείται αλλά και εφαρμόζεται. Συνεπώς

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών 44 Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών Διδακτικοί στόχοι Σκοπός του κεφαλαίου είναι οι μαθητές να κατανοήσουν τα βήματα που ακολουθούνται κατά την ανάπτυξη μιας εφαρμογής.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική

Εισαγωγή στην Πληροφορική Εισαγωγή στην Πληροφορική Χειµερινό Εξάµηνο 2006-07 ρ. Παναγιώτης Χατζηδούκας (Π..407/80) Εισαγωγή στην Πληροφορική 1 Γενικές πληροφορίες Εισαγωγή στην Πληροφορική ιδασκαλία: Παναγιώτης Χατζηδούκας Email:

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές

Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές http://courseware.mech.ntua.gr/ml23021/ 1 ο Μάθημα Λεωνίδας Αλεξόπουλος Λέκτορας ΕΜΠ E-mail: leo@mail.ntua.gr URL: http://users.ntua.gr/leo 1 Θεωρία Εισαγωγικά:

Διαβάστε περισσότερα

Είναι το «μυαλό» του υπολογιστή μας. Αυτός κάνει όλους τους υπολογισμούς και τις πράξεις. Έχει δική του ενσωματωμένη μνήμη, τη λεγόμενη κρυφή

Είναι το «μυαλό» του υπολογιστή μας. Αυτός κάνει όλους τους υπολογισμούς και τις πράξεις. Έχει δική του ενσωματωμένη μνήμη, τη λεγόμενη κρυφή 1 Είναι το «μυαλό» του υπολογιστή μας. Αυτός κάνει όλους τους υπολογισμούς και τις πράξεις. Έχει δική του ενσωματωμένη μνήμη, τη λεγόμενη κρυφή μνήμη(cache). Η cache είναι πολύ σημαντική, πολύ γρήγορη,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Υπολογιστές και Δεδομένα Κεφάλαιο 2ο Αναπαράσταση Δεδομένων

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Υπολογιστές και Δεδομένα Κεφάλαιο 2ο Αναπαράσταση Δεδομένων Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών Υπολογιστές και Δεδομένα Κεφάλαιο 2ο Αναπαράσταση Δεδομένων 1 2.1 Τύποι Δεδομένων Τα δεδομένα σήμερα συναντώνται σε διάφορες μορφές, στις οποίες περιλαμβάνονται αριθμοί,

Διαβάστε περισσότερα

Προβλήματα, αλγόριθμοι, ψευδοκώδικας

Προβλήματα, αλγόριθμοι, ψευδοκώδικας Προβλήματα, αλγόριθμοι, ψευδοκώδικας October 11, 2011 Στο μάθημα Αλγοριθμική και Δομές Δεδομένων θα ασχοληθούμε με ένα μέρος της διαδικασίας επίλυσης υπολογιστικών προβλημάτων. Συγκεκριμένα θα δούμε τι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΡΙΑ Σ. ΖΙΩΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΡΙΑ Σ. ΖΙΩΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ Σ. ΖΙΩΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑ 6 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ 6.1 Τι ονοµάζουµε πρόγραµµα υπολογιστή; Ένα πρόγραµµα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (Τμήματα Υπολογιστή) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ:ΠΟΖΟΥΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΜΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Κάθε ηλεκτρονικός υπολογιστής αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

Βασική δοµή και Λειτουργία Υπολογιστή

Βασική δοµή και Λειτουργία Υπολογιστή Βασική δοµή και Λειτουργία Υπολογιστή Η τεχνολογία των Η/Υ έχει βασιστεί στη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισµού. Οπως ο άνθρωπος πέρνει εξωτερικά ερεθίσµατα από το περιβάλλον τα επεξεργάζεται και αντιδρά

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Προγ/μό Υπολογιστών. Διάλεξη 0

Εισαγωγή στον Προγ/μό Υπολογιστών. Διάλεξη 0 Εισαγωγή στον Προγ/μό Υπολογιστών Διάλεξη 0 Καλωσήρθατε στην «Εισαγωγή στον Καλή αρχή! Προγραμματισμό Υπολογιστών» Εισαγωγική διάλεξη 1. Πληροφορίες για το μάθημα 2. Βασικές έννοιες Πληροφορική, αλγόριθμος

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7 : Είδη, Τεχνικές, και Περιβάλλοντα Προγραµµατισµού

Κεφάλαιο 7 : Είδη, Τεχνικές, και Περιβάλλοντα Προγραµµατισµού ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Κεφάλαιο 7 : Είδη, Τεχνικές, και Περιβάλλοντα Προγραµµατισµού ( Απαντήσεις & Λύσεις Βιβλίου) 1. Σκοποί κεφαλαίου Κύκλος ανάπτυξης προγράµµατος Κατηγορίες γλωσσών προγραµµατισµού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 9 Ο ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΠΑΓΓΕ Περιεχόμενα 2 Η λειτουργία του υπολογιστή Κατηγορίες Εντολών Μορφή Εντολών

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Λογιστικής. Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. Μάθημα 8. 1 Στέργιος Παλαμάς

Τμήμα Λογιστικής. Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. Μάθημα 8. 1 Στέργιος Παλαμάς ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας Τμήμα Λογιστικής Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές Μάθημα 8 Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας και Μνήμη 1 Αρχιτεκτονική του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή Μονάδες Εισόδου Κεντρική

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΘΕΜΑ: Η ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ CHARLES BABBAGE ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ BARBAKEIOΥ

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία από την αρχιτεκτονική των μικροϋπολογιστών

Στοιχεία από την αρχιτεκτονική των μικροϋπολογιστών Στοιχεία από την αρχιτεκτονική των μικροϋπολογιστών Η επεξεργασία των δεδομένων ακολουθεί μια στερεότυπη διαδρομή: τα δεδομένα εισάγονται στο υπολογιστικό σύστημα, υφίστανται μια ορισμένη επεξεργασία και

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των ΗΥ

Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των ΗΥ Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των ΗΥ 2.3.1.1. Παπαγιάννη Νάσια Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών ΕΜΠ 1 περιλαμβάνει: Η έννοια του προγράμματος Επίλυση προβλήματος 1. Ακριβή προσδιορισμό

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 3: Αρχιτεκτονική Υπολογιστών

Μάθημα 3: Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Μάθημα 3: Αρχιτεκτονική Υπολογιστών 3.1 Περιφερειακές μονάδες και τμήμα επεξεργασίας Στην καθημερινή μας ζωή ερχόμαστε συνέχεια σε επαφή με υπολογιστές. Ο υπολογιστής είναι μια συσκευή που επεξεργάζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία ιάλεξη 5

ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία ιάλεξη 5 ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία ιάλεξη 5 22 Σεπτεµβρίου, 2006 Γεώργιος Έλληνας Επίκουρος Καθηγητής ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

H Εξέλιξη των υπολογιστών

H Εξέλιξη των υπολογιστών H Εξέλιξη των υπολογιστών January 2014 Γιάννης Συρίγος Κοντογιάννη Μαρία Κωνσταντίνα Μαυροείδη Ανδριάνα Τζανίδου Γιώργος Παπαδάκος 1. Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων 2. Ανακαλύφθηκε σε ναυάγιο ανοιχτά του

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4: Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας

Μάθημα 4: Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Μάθημα 4: Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας 4.1 Γενικά Ο υπολογιστής επεξεργάζεται δεδομένα ακολουθώντας βήμα βήμα, τις εντολές ενός προγράμματος. Το τμήμα του υπολογιστή, που εκτελεί τις εντολές και συντονίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ Ο όρος είναι συντομογραφία του όρου «Αυτόματος, Ηλεκτρονικός Ψηφιακός Υπολογιστής Γενικού Σκοπού» [1]. Αυτόματος Μετά την έναρξη της λειτουργίας του εργάζεται μόνος του εκτελώντας

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον κεφ.6 Εισαγωγή στον Προγραμματισμό

Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον κεφ.6 Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον κεφ.6 Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Μάριος Αραποστάθης Καθηγητής πληροφορικής Βαρβάκειου Λύκειου http://users.sch.gr/mariosarapostathis 6.1 Η έννοια του

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 3.2: Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας

Μάθημα 3.2: Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Κεφάλαιο 3 ο Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Μάθημα 3.: Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Όταν ολοκληρώσεις το κεφάλαιο θα μπορείς: Να σχεδιάζεις την εσωτερική δομή της ΚΜΕ και να εξηγείς τη λειτουργία των επιμέρους

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών

Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών Ενότητα1: Η επιστήμη των ΗΥ Αρχιτεκτονικές, 3ΔΩ Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Διδάσκων: Θεόδωρος Τσιλιγκιρίδης Μαθησιακοί στόχοι Με την ολοκλήρωση της ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας. Οργάνωση Υπολογιστών

Τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας. Οργάνωση Υπολογιστών Οργάνωση Υπολογιστών Υπολογιστικό Σύστημα Λειτουργικό Σύστημα Αποτελεί τη διασύνδεση μεταξύ του υλικού ενός υπολογιστή και του χρήστη (προγραμμάτων ή ανθρώπων). Είναι ένα πρόγραμμα (ή ένα σύνολο προγραμμάτων)

Διαβάστε περισσότερα

Α. Ερωτήσεις Ανάπτυξης

Α. Ερωτήσεις Ανάπτυξης οµηµένος Προγραµµατισµός-Κεφάλαιο 7 Σελίδα 1 α ό 10 ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙΙ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7: Είδη, Τεχνικές και Περιβάλλοντα Προγραµµατισµού Α. Ερωτήσεις Ανάπτυξης 1. Τι ονοµάζουµε γλώσσα προγραµµατισµού;

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Δρ. Χριστόφορος Χριστοφόρου Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής Υλικό (Hardware)/Δομή του υπολογιστή Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα 1 Επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Δομή Ηλεκτρονικού υπολογιστή

Δομή Ηλεκτρονικού υπολογιστή Δομή Ηλεκτρονικού υπολογιστή Η κλασσική δομή του μοντέλου που πρότεινε το 1948 ο Von Neumann Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Είσοδος Αποθήκη Αποθήκη - Έξοδος Εντολών Δεδομένων Κλασσικό μοντέλο Von Neumann

Διαβάστε περισσότερα

Λιβανός Γιώργος Εξάμηνο 2017Β

Λιβανός Γιώργος Εξάμηνο 2017Β Λιβανός Γιώργος Εξάμηνο 2017Β Υπολογιστικό σύστημα Υλικό (hardware) Λογισμικό (Software) Ολοκληρωμένα κυκλώματα, δίσκοι, οθόνη, κλπ. Λογισμικό συστήματος Προγράμματα εφαρμογών Χρειάζονται ένα συντονιστή!!!

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Μικροϋπολογιστές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Κ. Δεμέστιχας Εργαστήριο Πληροφορικής Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Επικοινωνία μέσω e-mail: cdemest@aua.gr, cdemest@cn.ntua.gr Διαφάνειες: Καθ. Νικόλαος Λορέντζος 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4: Λογισμικό Συστήματος

Κεφάλαιο 4: Λογισμικό Συστήματος Κεφάλαιο 4: Λογισμικό Συστήματος Ερωτήσεις 1. Να αναφέρετε συνοπτικά τις κατηγορίες στις οποίες διακρίνεται το λογισμικό συστήματος. Σε ποια ευρύτερη κατηγορία εντάσσεται αυτό; Το λογισμικό συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ. 1: Εισαγωγή στην έννοια του Αλγορίθμου και στον Προγραμματισμό. Η έννοια του προβλήματος

Κεφ. 1: Εισαγωγή στην έννοια του Αλγορίθμου και στον Προγραμματισμό. Η έννοια του προβλήματος Η έννοια του προβλήματος 1. Αναφέρετε μερικά από τα προβλήματα που συναντάτε στην καθημερινότητά σας. Απλά προβλήματα Ποιο δρόμο θα ακολουθήσω για να πάω στο σχολείο; Πως θα οργανώσω μια εκδρομή; Πως θα

Διαβάστε περισσότερα

Επιµέλεια Θοδωρής Πιερράτος

Επιµέλεια Θοδωρής Πιερράτος Εισαγωγή στον προγραµµατισµό Η έννοια του προγράµµατος Ο προγραµµατισµός ασχολείται µε τη δηµιουργία του προγράµµατος, δηλαδή του συνόλου εντολών που πρέπει να δοθούν στον υπολογιστή ώστε να υλοποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗ10 Κεφάλαιο 2. ΠΛΗ10 Εισαγωγή στην Πληροφορική: Τόμος Α Κεφάλαιο: 2 2.1: Bασική Δομή του Υπολογιστή

ΠΛΗ10 Κεφάλαιο 2. ΠΛΗ10 Εισαγωγή στην Πληροφορική: Τόμος Α Κεφάλαιο: 2 2.1: Bασική Δομή του Υπολογιστή Εισαγωγή στην Πληροφορική: Τόμος Α Κεφάλαιο: 2 2.1: Bασική Δομή του Υπολογιστή Στόχοι Μαθήματος: Να γνωρίσετε τις βασικές λειτουργίες ενός Η/Υ. Να γνωρίσετε τις έννοιες δεδομένα, πληροφορία, επεξεργασία,

Διαβάστε περισσότερα

1 η Γενιά Υπολογιστών

1 η Γενιά Υπολογιστών 1 η Γενιά Υπολογιστών 1946-1956 Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε ένα τεράστιο μηχάνημα που αντί για μηχανικά μέρη χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικές λυχνίες, κατασκευασμένες από τον Λι Ντε Φορέ (Lee DeForest). Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΛ 121 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΜΕΝΗ ΛΟΓΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ: ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2001 ΕΠΛ 121 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΙΑ Α. ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «Η ΦΥΣΗ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ»

ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΙΑ Α. ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «Η ΦΥΣΗ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ» ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΙΑ Α. ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «Η ΦΥΣΗ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ» - Κρυπτογραφία είναι - Κρυπτανάλυση είναι - Με τον όρο κλειδί. - Κρυπτολογία = Κρυπτογραφία + Κρυπτανάλυση - Οι επιστήµες αυτές είχαν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ 1 Ο ΜΑΘΗΜΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ 1 Ο ΜΑΘΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ 1 Ο ΜΑΘΗΜΑ Ηλεκτρονικός Υπολογιστής Πουλιέται οπουδήποτε (ακόμη και σε Super Market) Είναι παντού Ο φορητός έχει τις ίδιες δυνατότητες με τον επιτραπέζιο Γίνονται μικρότεροι και ισχυρότεροι

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Αριθμητική Ανάλυση

Εισαγωγή στην Αριθμητική Ανάλυση Εισαγωγή στην Αριθμητική Ανάλυση Εισαγωγή στη MATLAB ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΚΡΙΒΗΣ ΒΟΗΘΟΙ: ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ, ΣΚΟΡΔΑ ΕΛΕΝΗ E-MAIL: SDIMITRIADIS@CS.UOI.GR, ESKORDA@CS.UOI.GR Τι είναι Matlab Είναι ένα περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Το ολοκληρωμένο κύκλωμα μιας ΚΜΕ. «Φέτα» ημιαγωγών (wafer) από τη διαδικασία παραγωγής ΚΜΕ

Το ολοκληρωμένο κύκλωμα μιας ΚΜΕ. «Φέτα» ημιαγωγών (wafer) από τη διαδικασία παραγωγής ΚΜΕ Το ολοκληρωμένο κύκλωμα μιας ΚΜΕ Η Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (Central Processing Unit -CPU) ή απλούστερα επεξεργαστής αποτελεί το μέρος του υλικού που εκτελεί τις εντολές ενός προγράμματος υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. Τμήμα Λογιστικής. 1 Στέργιος Παλαμάς

Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. Τμήμα Λογιστικής. 1 Στέργιος Παλαμάς ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας Τμήμα Λογιστικής 1 Θεματικές Ενότητες Ιστορική Αναδρομή - Εφαρμογές Αρχιτεκτονική ενός Η/Υ - Υλικό Σύνθεση ενός Προσωπικού Υπολογιστή Λογισμικό Η/Υ - Λειτουργικά Συστήματα

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή στην Πληροφορική

1. Εισαγωγή στην Πληροφορική Πληροφορική και Θεολογία 1. Εισαγωγή στην Πληροφορική Διδάσκοντες 2018-2019: - Χρήστος Κατσάνος (σημερινή διάλεξη) - Παναγιώτης Κατσαρός - Απόστολος Παπαδόπουλος - Θρασύβουλος-Κωνσταντίνος Τσιάτσος Γνωριμία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ. Τι είναι αλγόριθμος

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ. Τι είναι αλγόριθμος ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ Στο σηµείωµα αυτό αρχικά εξηγείται η έννοια αλγόριθµος και παραθέτονται τα σπουδαιότερα κριτήρια που πρέπει να πληρεί κάθε αλγόριθµος. Στη συνέχεια, η σπουδαιότητα των αλγορίθµων συνδυάζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006 Μάθημα : Μικροϋπολογιστές Τεχνολογία Τ.Σ. Ι, Θεωρητικής κατεύθυνσης Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική και Υπολογιστές

Πληροφορική και Υπολογιστές Πληροφορική και Υπολογιστές Πληροφορική είναι η επιστήμη και η τεχνολογία που ασχολείται με τις πληροφορίες, τα μέσα και τους τρόπους επεξεργασίας των πληροφοριών, χρησιμοποιώντας ως βασικό εργαλείο τον

Διαβάστε περισσότερα

Αρβανίτη Κατερίνα Κατζιλιέρη Μαρία Μπεζαντέ Καλλιόπη Παναγοπούλου Κατερίνα

Αρβανίτη Κατερίνα Κατζιλιέρη Μαρία Μπεζαντέ Καλλιόπη Παναγοπούλου Κατερίνα Αρβανίτη Κατερίνα Κατζιλιέρη Μαρία Μπεζαντέ Καλλιόπη Παναγοπούλου Κατερίνα Ήταν ο πρώτος υπολογιστής γενικής χρήσης, δηλαδή μπορούσε να προγραμματιστεί για να λύσει ένα οποιοδήποτε πρόβλημα. Ανακοινώθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Η/Υ. Γιώργος Δημητρίου. Μάθημα 1 ο

Εισαγωγή στους Η/Υ. Γιώργος Δημητρίου. Μάθημα 1 ο Γιώργος Δημητρίου Μάθημα 1 ο Δομή ενός Προσωπικού Υπολογιστή Eπεξεργαστής ΚΜΕ Κρυφή Μνήμη ΜΔΜ Μονάδα Διασύνδεσης Αρτηρίας Κύρια Μνήμη Βοηθητική Μνήμη Οθόνη Πληκτρολόγιο Προσαρμογέας Δικτύου Ελεγκτής Ελεγκτής

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική. Ανδρέας Παπασαλούρος andpapas@aegean.gr

Εισαγωγή στην Πληροφορική. Ανδρέας Παπασαλούρος andpapas@aegean.gr Εισαγωγή στην Πληροφορική Ανδρέας Παπασαλούρος andpapas@aegean.gr Σχετικά με το μάθημα (1) Ώρες Μαθήματος: Δευτέρα 18-20, Κτίριο Εμπορικής, Αιθ. Α1. Τρίτη 9-11,Κτίριο Εμπορικής, Αιθ. Α1. Εργαστήριο: Παρασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. 2 Αριθμητικά συστήματα

Περιεχόμενα. 2 Αριθμητικά συστήματα Περιεχόμενα Πρόλογος 1 Εισαγωγή 1.1 Το μοντέλο Turing 1.2 Το μοντέλο von Neumann 1.3 Συστατικά στοιχεία υπολογιστών 1.4 Ιστορικό 1.5 Κοινωνικά και ηθικά ζητήματα 1.6 Η επιστήμη των υπολογιστών ως επαγγελματικός

Διαβάστε περισσότερα

2 ΟΥ και 7 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

2 ΟΥ και 7 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ Σ. ΖΙΩΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑ 2 ΟΥ και 7 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ και ΔΟΜΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΣ 2.1 Να δοθεί ο ορισμός

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη Ιστορική Αναδρομή των Προγραμματιζόμενων Υπολογιστών

Σύντομη Ιστορική Αναδρομή των Προγραμματιζόμενων Υπολογιστών Δεν φοβάμαι τους υπολογιστές. Φοβάμαι την έλλειψή τους. Isaac Asimov (1920-1992) Αμερικανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας και διανοούμενος 1. Σύντομη Ιστορική Αναδρομή των Προγραμματιζόμενων Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ο. Έτσι ο προγραµµατισµός µε τη ΓΛΩΣΣΑ εστιάζεται στην ανάπτυξη του αλγορίθµου και τη µετατροπή του σε σωστό πρόγραµµα.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ο. Έτσι ο προγραµµατισµός µε τη ΓΛΩΣΣΑ εστιάζεται στην ανάπτυξη του αλγορίθµου και τη µετατροπή του σε σωστό πρόγραµµα. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ο 1. Επιλογή της κατάλληλης γλώσσας προγραµµατισµού Εκατοντάδες γλώσσες προγραµµατισµού χρησιµοποιούνται όπως αναφέρθηκε σήµερα για την επίλυση των προβληµάτων µε τον υπολογιστή, τη δηµιουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Εισαγωγή ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Όπως για όλες τις επιστήμες, έτσι και για την επιστήμη της Πληροφορικής, ο τελικός στόχος της είναι η επίλυση προβλημάτων. Λύνονται όμως όλα τα προβλήματα;

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ακαδηµαϊκό Έτος 2003-2004, Εαρινό Εξάµηνο ιδάσκων

Διαβάστε περισσότερα

ÁÎÉÁ ÅÊÐÁÉÄÅÕÔÉÊÏÓ ÏÌÉËÏÓ

ÁÎÉÁ ÅÊÐÁÉÄÅÕÔÉÊÏÓ ÏÌÉËÏÓ ΘΕΜΑ Α ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) 27 ΜΑΪΟΥ 2016 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Α1. Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω προτάσεις 1-5 και, δίπλα,

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός. Αλγεβρικοί και Λογικοί Υπολογισμοί στη PASCAL

Σκοπός. Αλγεβρικοί και Λογικοί Υπολογισμοί στη PASCAL Αλγεβρικοί και Λογικοί Υπολογισμοί στη PASCAL Δυνατότητα ανάπτυξης, μεταγλώττισης και εκτέλεσης προγραμμάτων στη PASCAL. Κατανόηση της σύνταξης των προτάσεων της PASCAL. Κατανόηση της εντολής εξόδου για

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Λιαπόπουλος Λευτέρης, Λιάρος Ανέστης

ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Λιαπόπουλος Λευτέρης, Λιάρος Ανέστης ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Λιαπόπουλος Λευτέρης, Λιάρος Ανέστης ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ ΑΒΑΚΑΣ Γύρω στο 2200 π.χ. οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι χρειάζονταν κάτι να τους βοηθά στους υπολογισμούς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 2 Ο ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΠΑΓΓΕ Υπολογιστής Συνοπτικό λεξικό Οξφόρδης -> «ηλεκτρονική υπολογιστική μηχανή»

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Έννοια του Αλγορίθμου και στον Προγραμματισμό. Η έννοια του προβλήματος

Εισαγωγή στην Έννοια του Αλγορίθμου και στον Προγραμματισμό. Η έννοια του προβλήματος Εισαγωγή στην Έννοια του Αλγορίθμου και στον Προγραμματισμό Η έννοια του προβλήματος Τι είναι πρόβλημα; ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ Πρόβλημα είναι κάθε κατάσταση που μας απασχολεί και χρήζει αντιμετώπισης,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΠΠ Ερωτήσεις θεωρίας

ΑΕΠΠ Ερωτήσεις θεωρίας ΑΕΠΠ Ερωτήσεις θεωρίας Κεφάλαιο 1 1. Τα δεδομένα μπορούν να παρέχουν πληροφορίες όταν υποβάλλονται σε 2. Το πρόβλημα μεγιστοποίησης των κερδών μιας επιχείρησης είναι πρόβλημα 3. Για την επίλυση ενός προβλήματος

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4 ο. Ο Προσωπικός Υπολογιστής

Κεφάλαιο 4 ο. Ο Προσωπικός Υπολογιστής Κεφάλαιο 4 ο Ο Προσωπικός Υπολογιστής Μάθημα 4.3 Ο Επεξεργαστής - Εισαγωγή - Συχνότητα λειτουργίας - Εύρος διαδρόμου δεδομένων - Εύρος διαδρόμου διευθύνσεων - Εύρος καταχωρητών Όταν ολοκληρώσεις το μάθημα

Διαβάστε περισσότερα

Αλγόριθμος. Αλγόριθμο ονομάζουμε τη σαφή και ακριβή περιγραφή μιας σειράς ξεχωριστών οδηγιών βημάτων με σκοπό την επίλυση ενός προβλήματος.

Αλγόριθμος. Αλγόριθμο ονομάζουμε τη σαφή και ακριβή περιγραφή μιας σειράς ξεχωριστών οδηγιών βημάτων με σκοπό την επίλυση ενός προβλήματος. Αλγόριθμος Αλγόριθμο ονομάζουμε τη σαφή και ακριβή περιγραφή μιας σειράς ξεχωριστών οδηγιών βημάτων με σκοπό την επίλυση ενός προβλήματος. Εντολές ή οδηγίες ονομάζονται τα βήματα που αποτελούν έναν αλγόριθμο.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. 1 ο Μάθημα. Λεωνίδας Αλεξόπουλος Λέκτορας ΕΜΠ. url:

Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. 1 ο Μάθημα. Λεωνίδας Αλεξόπουλος Λέκτορας ΕΜΠ.   url: Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές 1 ο Μάθημα Λεωνίδας Αλεξόπουλος Λέκτορας ΕΜΠ email: leo@mail.ntua.gr url: http://users.ntua.gr/leo Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονικές Υπολογιστών

Αρχιτεκτονικές Υπολογιστών ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Μάθηµα: Αρχιτεκτονικές Υπολογιστών Βασικά Συστατικά ενός Υπολογιστικού Συστήµατος ( οµή Οργάνωση) ιδάσκων:αναπλ.καθ. Κ. Λαµπρινουδάκης clam@unipi.gr Αρχιτεκτονικές Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

ιαφάνειες παρουσίασης #1

ιαφάνειες παρουσίασης #1 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ http://www.corelab.ece.ntua.gr/courses/programming/ ιδάσκοντες: Στάθης Ζάχος (zachos@cs.ntua.gr) Νίκος Παπασπύρου (nickie@softlab.ntua.gr) ιαφάνειες παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Το υπολογιστικό σύστημα Η εξέλιξη του ανθρώπου πραγματοποιήθηκε χάρη στην ικανότητά στον χειρισμό εργαλείων.

Κεφάλαιο Το υπολογιστικό σύστημα Η εξέλιξη του ανθρώπου πραγματοποιήθηκε χάρη στην ικανότητά στον χειρισμό εργαλείων. Α Γενικού Λυκείου Κεφάλαιο 1 1.1 Το υπολογιστικό σύστημα Η εξέλιξη του ανθρώπου πραγματοποιήθηκε χάρη στην ικανότητά στον χειρισμό εργαλείων. Ιδιαίτερη θέση έχουν οι Υπολογιστικές συσκευές. Μηχανισμός

Διαβάστε περισσότερα

6. Εισαγωγή στον προγραµµατισµό

6. Εισαγωγή στον προγραµµατισµό 6. Εισαγωγή στον προγραµµατισµό 6.1 Η έννοια του προγράµµατος. 6.2 Ιστορική αναδροµή. 6.2.1 Γλώσσες µηχανής. ΗΜ04-Θ1Α 1. Ένα πρόγραµµα σε γλώσσα µηχανής είναι µια ακολουθία δυαδικών ψηφίων. 5. Ένα πρόγραµµα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Εισαγωγή

ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Εισαγωγή ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Εισαγωγή Στόχοι 1 Να ορίσουμε τι είναι υπολογιστικό σύστημα και να απαριθμήσουμε τα στρώματά του. Να ορίσουμε τι είναι τα δεδομένα εισόδου, τι είναι το

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 8. Αριθμητική Λογική μονάδα

Κεφάλαιο 8. Αριθμητική Λογική μονάδα Κεφάλαιο 8 Αριθμητική Λογική μονάδα 8.1 Εισαγωγή Στη μηχανική υπολογιστών η αριθμητική/λογική μονάδα (ALU) είναι ένα ψηφιακό κύκλωμα το οποίο εκτελεί αριθμητικούς και λογικούς υπολογισμούς. Η ALU είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Κεφάλαιο 2 ο. Επικοινωνία:

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Κεφάλαιο 2 ο. Επικοινωνία: Επικοινωνία: spzygouris@gmail.com Να δοθεί ο ορισμός του Αλγορίθμου. Αλγόριθμος, σύμφωνα με το βιβλίο, είναι μια πεπερασμένη σειρά ενεργειών (όχι άπειρες), αυστηρά καθορισμένων και εκτελέσιμων σε πεπερασμένο

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική Eckert-von Neumann. Πως λειτουργεί η ΚΜΕ; Κεντρική μονάδα επεξεργασίας [3] ΕΠΛ 031: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ

Αρχιτεκτονική Eckert-von Neumann. Πως λειτουργεί η ΚΜΕ; Κεντρική μονάδα επεξεργασίας [3] ΕΠΛ 031: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ Αρχιτεκτονική Eckert-von Neumann εισόδου μεταφορά δεδομένων από έξω προς τον Η/Υ εξόδου μεταφορά δεδομένων από τον Η/Υ προς τα έξω ΕΠΛ 031: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ Κύκλος Μηχανής κεντρικός έλεγχος/πράξεις

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Η ΓΛΩΣΣΑ PASCAL

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Η ΓΛΩΣΣΑ PASCAL 8.1. Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Η ΓΛΩΣΣΑ PACAL Πως προέκυψε η γλώσσα προγραμματισμού Pascal και ποια είναι τα γενικά της χαρακτηριστικά; Σχεδιάστηκε από τον Ελβετό επιστήμονα της Πληροφορικής Nicklaus Wirth to

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Κεφάλαιο 8 : H γλώσσα προγραµµατισµού Pascal

ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Κεφάλαιο 8 : H γλώσσα προγραµµατισµού Pascal ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Κεφάλαιο 8 : H γλώσσα προγραµµατισµού Pascal Δοµή προγράµµατος 1. Δοµή προγράµµατος program όνοµα_προγράµµατος(αρχείο_1, αρχείο_2,...αρχείο_ν); ΕΠΙΚΕΦΑΛΙΔΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ uses όνοµα_βιβλιοθήκης,όνοµα_βιβλιοθήκης;

Διαβάστε περισσότερα