ΤΕΥΧΟΣ 7 / και.. επίκαιρα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΕΥΧΟΣ 7 / και.. επίκαιρα"

Transcript

1 ΤΕΥΧΟΣ 7 / Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2008 Φαρμακευτικά και... επίκαιρα Επίσημη έκδοση του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Στιγμιότυπα από το 8ο PHARMA point ΣΥ. ΦΑ. News Εκδρομή στη Συρία Στα Ζαγοροχώρια με τον Ορειβατικό Όμιλο Φαρμακευτική αγορά Ανακλήσεις και απαγορεύσεις διακίνησης και διάθεσης προϊόντων από τον ΕΟΦ Επιστημονική ενημέρωση Η ανεπάρκεια βιταμίνης D προδιαθέτει σε εκδήλωση υπέρτασης Εκδηλώσεις - διοργανώσεις Συνέδρια & ημερίδες φαρμακευτικού ενδιαφέροντος Χαρούμενα Χριστούγεννα & Ευτυχισμένο το 2009 ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Εθνικής Αντίστασης , Εμπορικό Κέντρο «Φοίνικας», 55134, Θεσσαλονίκη, τηλ.:

2 Περιεχόμενα #7 w Σελ. 4 w Σελ. 6 w Σελ. 8 w Σελ. 13 w Σελ. 28 w Σελ. 30 w Σελ. 32 w Σελ. 34 w Σελ. 38 w Σελ. 40 w Σελ. 42 ΕDITORIAL ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Φ. Σ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Συμπεράσματα από το 8o PHARMA point ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Φαρμακοποιών ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Ενημέρωση από τον ΦΣΘ. Συμπλήρωση του καταλόγου φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΙΚΑ. Φάρμακα για ενδείξεις που δεν καλύπτει η Κοινωνική Ασφάλιση. Προεδρικό Διάταγμα 121/ Ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τον ΕΟΦ, το ΙΚΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ Δελτία Τύπου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ Ανακλήσεις και απαγορεύσεις διακίνησης και διάθεσης προϊόντων από τον ΕΟΦ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΥ. ΦΑ. News Εκδρομή του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης στη Συρία. Στα Ζαγοροχώρια με τον Ορειβατικό Όμιλο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ 3 Επίσημη έκδοση του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης ΤΕΥΧΟΣ 7 Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2008 Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συγγραφέων. Το περιοδικό διατηρεί το δικαίωμα συντόμευσης των δελτίων Tύπου που λαμβάνει. Ιδιοκτήτης Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης Εθνικής Αντίστασης , Εμπορικό Κέντρο «Φοίνικας», 55134, Θεσσαλονίκη τηλ.: , fax: fsth@otenet.gr Διοικητικό Συμβούλιο Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Πρόεδρος: Κυριάκος Θεοδοσιάδης Αντιπρόεδρος: Βασίλειος Νικόλτσιος Γραμματέας: Διονύσιος Ευγενίδης Ταμίας: Αρετή Βουγιουκλή Μέλη: Λάζαρος Φαρσάκης Αθανάσιος Παπαδόπουλος Ιωάννης Συλλιγνάκης Νικόλαος Δατσέρης Χρήστος Νώτας Υπεύθυνος Σύνταξης Διονύσιος Ευγενίδης: Γραμματέας ΦΣΘ evgenidi@internet.gr Εκδόσεις Κ-GROUP Σμύρνης 21, 11431, Ν. Ιωνία, τηλ.: , fax: info@kprovoli.gr ΚΩΔΙΚΟΣ: 8301 Εκδότης - Διευθυντής Γιάννης Κούνουπας Εμπορικός Διευθυντής Γιάννης Ευφραιμίδης, efremidis@kprovoli.gr Επιμέλεια Ύλης Ειρήνη Ζυγκοπούλου, eirini@kprovoli.gr Επιμέλεια-Διόρθωση κειμένων Δημήτρης Αλεξάκης Υπεύθυνος Διαφήμισης Αλέξανδρος Μάραγκος, alex@kprovoli.gr Art Director Κωνσταντίνα Ζάγκλη, konstantina@kprovoli.gr Εκτύπωση Ε. Μανώλης - Γ. Παραλυκούδης & ΣΙΑ Ε.Ε.

3 Editorial Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι Οι μήνες που πέρασαν από την τελευταία μας επικοινωνία ήταν πολύ δημιουργικοί. Με μεγάλη επιτυχία υλοποιήθηκε το 8ο PHARMA point, που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον φαρμακοποιών, εκπροσώπων της φαρμακευτικής αγοράς και φορέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Για πρώτη χρονιά κάναμε ένα μεγάλο άλμα όσον αφορά τη διεθνοποίηση αυτού του φαρμακευτικού θεσμού, με τη συμμετοχή ευρωπαίων φαρμακοποιών στις εργασίες του συνεδρίου. Ακόμη, πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, οι οποίες ανέδειξαν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που θα μας εκπροσωπεί για τρία χρόνια στις συναντήσεις μας με τους φορείς της υγείας και θα υπερασπίζεται τα κεκτημένα δικαιώματά μας. Σε ό,τι αφορά στο τεύχος που έχετε στα χέρια σας, θα βρείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το 8ο PHARMA point, καθώς και τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συνδιάσκεψης Φαρμακοποιών που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Επίσης, στις κεντρικές σελίδες του θα διαβάσετε τις ανακλήσεις και απαγορεύσεις διακίνησης φαρμάκων από τον ΕΟΦ, το Προεδρικό Διάταγμα 121/2008, το οποίο αντικαθιστά το 67/2000 που ίσχυε μέχρι τώρα, το Προεδρικό Διάταγμα για τον τρόπο χορήγησης των κωδεϊνούχων, τον πλήρη κατάλογο των φαρμάκων για ενδείξεις που δεν καλύπτει η κοινωνική ασφάλιση, τα νέα στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και πάρα πολλές πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Tο Διοικητικό Συμβούλιο και το προσωπικό του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης σας εύχονται ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2009! 04 Επισήμανση Αγαπητοί συνάδελφοι, μετά το ενδιαφέρον που εκδηλώσατε για τις στήλες της επικαιρότητας και της φαρμακευτικής αγοράς, έχετε πλέον τη δυνατότητα να αφαιρείτε τις σχετικές σελίδες και να τις αρχειοθετείτε, ώστε σε καθημερινή βάση να αντλείτε τις πληροφορίες που χρειάζεστε.

4 Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Συμπεράσματα από το 8ο PHARMA point Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή φαρμακοποιών από την Ευρώπη και τα Βαλκάνια πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το μεγαλύτερο φαρμακευτικό συνέδριοέκθεση της βόρειας Ελλάδας, το 8ο PHARMA point, που διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και με μεγάλο χορηγό την εταιρεία SPECIFAR. Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν ενεργά εκπρόσωποι ευρωπαϊκών φαρμακευτικών συλλόγων, καθώς και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών. Μιλώντας για την πρωτοβουλία αυτή του ΦΣΘ και του ΠΦΣ, στα εγκαίνια του συνεδρίου, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με δεδομένες τις παγκόσμιες εξελίξεις, δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη ευκαιρία για τη διεθνοποίηση του PHARMA point. Οι διεργασίες και οι κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο αφορούν άμεσα και τη χώρα μας, και το συνέδριό μας τις παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή. Οι φαρμακοποιοί, ως λειτουργοί της δημόσιας υγείας, δεν μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι στα θέματα που αφορούν τον κοινωνικό ιστό, αλλά και την επαγγελματική μας υπόσταση. Είμαστε έτοιμοι ως κλάδος να αναλάβουμε το μερίδιο που μας αναλογεί στην κοινωνική υπευθυνότητα». Και συμπλήρωσε ο κ. Θεοδοσιάδης: «Καλοδεχόμαστε ό,τι συμβάλλει στην ενίσχυση του ρόλου του φαρμακοποιού, στο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης, αλλά αγωνιζόμαστε ενάντια σε όσους θίγουν την πρωτοβάθμια φαρμακευτική περίθαλψη και τα συμφέροντά του. Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε μαζί με τους συναδέλφους μας των ευρωπαϊκών χωρών, των οποίων εκπρόσωποί τους είναι εδώ για να συντονίσουμε τα επόμενα βήματά μας. Και η απάντησή μας σε κάθε πρόκληση είναι επαγρύπνηση, εποικοδομητικός διάλογος με τεκμηριωμένες προτάσεις και συνεχής προσπάθεια για την αναβάθμιση του ρόλου μας». Στα εγκαίνια του PHARMA point παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Δημήτρης Βαγιωνάς, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών δρ Αντώνιος Αυγερινός, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχάνων και Αντιπροσώπων Αρωμάτων και Καλλυντικών κ. Θεόδωρος Γιαρμενίτης, ο γενικός γραμματέας του ΠΦΣ κ. Δημήτρης Καραγεωργίου, οι βουλευτές της περιφέρειας της Θεσσαλονίκης κ.κ. Κώστας Γκιουλέκας και Απόστολος Τζιτζικώστας, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, εκπρόσωπος του δημάρχου, καθώς και καθηγητές πανεπιστημίων, εκπρόσωποι των ασφαλιστικών ταμείων, των φαρμακοβιομηχάνων, των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και πάρα πολλοί φαρμακοποιοί. 6 Την κορδέλα των εγκαινίων κόβουν ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σταύρος Καλαφάτης και ο πρόεδρος του ΦΣΘ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης. Διακρίνονται, επίσης, ο γενικός γραμματέας του ΦΣΘ κ. Διονύσιος Ευγενίδης, ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Δημήτριος Βαγιωνάς και ο πρόεδρος του ΣΥ. ΦΑ. Θεσσαλονίκης κ. Λάζαρος Φαρσάκης.

5 Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σταύρος Καλαφάτης απευθύνει χαιρετισμό στους συνέδρους. «Η διεθνοποίηση του PHARMA point αποδεικνύει τη σημασία της διοργάνωσης, αλλά και την αναβάθμισή της στο διεθνές προσκήνιο, σε μια κρίσιμη συγκυρία, όπου η διεθνής οικονομία δοκιμάζεται και η εμπιστοσύνη των πολιτών κλονίζεται. Η σημερινή διοργάνωση εμπεριέχει το στοιχείο της διεθνοποίησης, της κοινής στόχευσης, με στόχο να αναδειχθεί το καινούργιο, το καινοτόμο, που θα τονώσει την αγορά, θα προσδώσει κύρος στην επιστήμη και θα ανοίξει νέους δρόμους προόδου», επισήμανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, εγκαινιάζοντας τις εργασίες του 8ου PHARMA point. Παίρνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Δημήτρης Βαγιωνάς, αναφέρθηκε στον ρόλο του φαρμακοποιού και τόνισε ότι «κάποτε πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι ο φαρμακοποιός είναι επιστήμονας κοινωνικός λειτουργός και προστάτης της δημόσιας υγείας, και ότι τα φαρμακεία μας προσφέρουν πρωτοβάθμια φαρμακευτική περίθαλψη». Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων τιμήθηκαν ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Χρήστος Ζερεφός, για τη βράβευσή του με το Νόμπελ Ειρήνης, ο πρόεδρος του ΠΣΒΑΚ κ. Θεόδωρος Γιαρμενίτης, για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ φαρμακείων και αγοράς των καλλυντικών, και οι κ.κ. Ιγνάτιος Αβαγιανός και Νικόλαος Λιάπης, για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της φαρμακευτικής αγοράς. Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο πρόγραμμα του συνεδρίου, στο στρογγυλό τραπέζι για τις εξελίξεις στα φαρμακεία της Ευρώπης εκπρόσωποι φαρμακευτικών συλλόγων και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών συζήτησαν για τις εξελίξεις στα φαρμακεία της Ευρώπης, για τα όρια και τις ιδιαιτερότητες του φαρμακευτικού επαγγέλματος και για την πορεία της φαρμακευτικής αγοράς. Στιγμιότυπο από τον αγιασμό. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης.

6 Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Στιγμιότυπο από τη συζήτηση για τις εξελίξεις στα φαρμακεία της Ευρώπης. Στιγμιότυπο από τη Διαβαλκανική Φαρμακευτική Ημερίδα. Οι σύνεδροι παρακολουθούν τις εργασίες. 8 Στο στρογγυλό τραπέζι για τη διάθεση των προϊόντων OTC και την ιταλική εμπειρία, την Κυριακή το μεσημέρι, συμμετείχε εκπρόσωπος του Ιταλικού Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο οποίος και μετέφερε στους συνέδρους την εμπειρία του από τη γείτονα χώρα. Βαλκανικό χρώμα στο συνέδριο προσέδωσε η Διαβαλκανική Φαρμακευτική Ημερίδα, που διοργάνωσε για πρώτη φορά η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών και φαρμακοποιών. Στην ημερίδα αυτή, που πραγματοποιήθηκε παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου, συζητήθηκαν διεξοδικά τα θέματα παραγωγής και διάθεσης φαρμάκων. Επίσης, κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, πανεπιστημιακοί παρουσίασαν στοιχεία και συμπεράσματα ερευνών, και έδωσαν πειστικές απαντήσεις σε φλέγοντα ιατρικά ερωτήματα, όπως «πώς μπορεί να σταματήσει κάποιος το κάπνισμα;», «ποιος είναι ο ρόλος των γενόσημων στην καθημερινή ιατρική πράξη;», «πώς σχετίζονται τα φάρμακα με το περιβάλλον;» κ.λπ. Σε ό,τι αφορά στον εκθεσιακό χώρο της Helexpo, 120 εταιρείες από τον χώρο των φαρμάκων και των καλλυντικών παρουσίασαν νέα φάρμακα, καινοτόμα καλλυντικά και πρωτότυπες υπηρεσίες. Χορηγοί επικοινωνίας ήταν η εφημερίδα «Μακεδονία» και το περιοδικό «Με Υγεία».

7 Δραστηριότητες Φαρμακευτικών Συλλόγων Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Φαρμακοποιών Στο φετινό 8o Pharma Point δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στις εξελίξεις που συντελούνται στο φαρμακευτικό επάγγελμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο πλαίσιο, λοιπόν, του 8ου PHARMA Point, ο ΠΦΣ διοργάνωσε ημερίδα στο ξενοδοχείο HYATT, το Σάββατο 18 Οκτωβρίου, με προσκεκλημένους εκπροσώπους ευρωπαϊκών φαρμακευτικών συλλόγων, εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών (PGEU) και έλληνες προέδρους φαρμακευτικών συλλόγων. Τις ομιλίες παρακολούθησε η συνάδελφος Άννα Σιδηροπούλου, η οποία και μας μεταφέρει τον απόηχο αυτών των τόσο σημαντικών συναντήσεων. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η βασική αρχή της ευρωπαϊκής αγοράς είναι η ελεύθερη διακίνηση αγαθών. Στο πλαίσιο αυτής της βασικής της αρχής, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει πέντε βασικές αρχές-ελευθερίες, οι οποίες είναι και ο θεμέλιος λίθος της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς. Επιγραμματικά, είναι οι εξής: ελευθερία του κεφαλαίου ελευθερία των αγαθών ελευθερία των υπηρεσιών ελευθερία του εργατικού δυναμικού και, τέλος, ελευθερία της εγκατάστασης. Οποιοδήποτε πιθανό θεωρητικό ή πρακτικό εμπόδιο σε κάποια από αυτές τις πέντε ελευθερίες ή οτιδήποτε θα μπορούσε να εμποδίσει την εφαρμογή τους δεν είναι συμβατό με τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός κι αν δικαιολογείται από το εκάστοτε δημόσιο συμφέρον. Ειδικότερα για τα φαρμακεία, η πραγματικότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι στις μέρες μας διττή. Από τη μια, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 65-70% των φαρμακείων λειτουργεί υπό καθεστώς νομοθεσίας δεσμευτικής για την ίδρυση νέων φαρμακείων. Παρ όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της ελεύθερης διακίνησης του κεφαλαίου, πρεσβεύει την ελευθερία ίδρυσης νέων φαρμακείων! 10 Στιγμιότυπο από την Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Φαρμακοποιών.

8 #7 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ Οι περιπτώσεις παραπομπής μιας χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι δύο: Πρώτον, η διαδικασία παραβατικότητας. Η διαδικασία παραβατικότητας περιλαμβάνει τρία στάδια. Τα δύο πρώτα αφορούν τους διακανονισμούς μεταξύ της εκάστοτε χώρας και της Κομισιόν. Το τελευταίο στάδιο, αν δεν υπάρξει συμμόρφωση, είναι η αναφορά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με απώτερο στόχο τη λήψη απόφασης μέσω αυτού του οργάνου. Δεύτερον, η διαδικασία προδικαστικής αναφοράς. Σε αυτή την περίπτωση, μία εθνική υπόθεση αποστέλλεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και κρίνεται απ ευθείας απ αυτό, ώστε να ληφθεί απόφαση. Η πρώτη κατηγορία περιπτώσεων-προσφυγών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι οι περιπτώσεις που αφορούν μόνο το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων. Στις μέρες μας είναι σε εκκρεμότητα οι υποθέσεις της Ιταλίας και της Γερμανίας (και οι δύο μέσω της διαδικασίας παραβατικότητας), οι οποίες έχουν περάσει στο στάδιο αναφοράς στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και αναμένεται η λήψη της πρώτης απόφασης σε δύο περίπου μήνες. Ειδικότερα, η προσφυγή της Ιταλίας αφορά τα πληθυσμιακά και χωροταξικά κριτήρια που ισχύουν αυτήν τη στιγμή για την ίδρυση των φαρμακείων, ενώ η προσφυγή της Γερμανίας αφορά το υπάρχον ιδιοκτησιακό καθεστώς, το οποίο καθορίζεται από την αντίληψη ένας φαρμακοποιόςένα φαρμακείο. Η επιδίωξη είναι το επάγγελμα να ανοίξει και να υπάρχει η δυνατότητα ο οποιοσδήποτε, φαρμακοποιός ή μη, να γίνει ιδιοκτήτης φαρμακείου. Παράλληλα, εκκρεμούν οι υποθέσεις της Ισπανίας και της Αυστρίας, που βρίσκονται στο στάδιο του διακανονισμού, ενώ έχει εκδοθεί απόφαση για την προσφυγή της Πολωνίας. Οι προσφυγές των παραπάνω χωρών αφορούν επίσης το ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς και τα πληθυσμιακάχωροταξικά κριτήρια που ισχύουν για την ίδρυση φαρμακείων. Τα αποτελέσματα για την Πολωνία ήταν θετικά όσον αφορά την κατάργηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, αλλά αρνητικά για τη δυνατότητα ίδρυσης αλυσίδων φαρμακείων. Με βάση τις υποθέσεις που εκκρεμούν, στην παρούσα συγκυρία τα πιθανά σενάρια είναι τα εξής: Σύμφωνα με το πρώτο πιθανό σενάριο, η Κομισιόν χάνει John Chave, γενικός γραμματέας της PGEU. όλες τις υποθέσεις που εκκρεμούν αυτήν τη στιγμή, οπότε δεν αλλάζει τίποτα σε καμία από τις εναγόμενες χώρες, ούτε όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, ούτε όσον αφορά τα πληθυσμιακά και χωροταξικά κριτήρια ίδρυσης φαρμακείων. Αυτό, αν και απίθανο, είναι το πιο θετικό και αισιόδοξο σενάριο. Σύμφωνα με το δεύτερο πιθανό σενάριο, η Κομισιόν κερδίζει την Ιταλική περίπτωση (καθώς και την υπόθεση της Γερμανικής αναφοράς), αλλά χάνει τις υποθέσεις διαδικασίας παραβατικότητας της Πορτογαλίας και της Γερμανίας. Αυτό σημαίνει απελευθέρωση μεν του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, με δεσμεύσεις όμως όσον αφορά την ίδρυση νέων φαρμακείων, αλλά και με περιορισμούς όσον αφορά την οριζόντια και κάθετη επέκτασή τους. Σύμφωνα με το τρίτο σενάριο, η Κομισιόν κερδίζει την περίπτωση της Ιταλίας και της Γερμανίας, χάνει την υπόθεση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά κερδίζει τις υποθέσεις διαδικασίας παραβατικότητας της Πορτογαλίας και της Γερμανίας. Αυτό σημαίνει εκ νέου ελεύθερη ιδιοκτησία των φαρμακείων, ακόμα και από επιχειρηματίες - μη φαρμακοποιούς, ελεύθερη, οριζόντια και κάθετη, επέκταση, αλλά περιορισμό όσον αφορά την ίδρυση νέων φαρμακείων. Τέλος, σύμφωνα με το τελευταίο και πιο απαισιόδοξο σενάριο, η Κομισιόν κερδίζει όλες ανεξαιρέτως τις υποθέσεις προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, οπότε έχουμε πλήρη άρση όλων των εμποδίων στο να ανοίξει οποιοσδήποτε όσα φαρμακεία οπουδήποτε θέλει! 11

9 Δραστηριότητες Φαρμακευτικών Συλλόγων 12 ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Το 2008, στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρατηρείται διαφοροποίηση ανάμεσα στα κράτη-μέλη τόσο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τα γεωγραφικά-πληθυσμιακά κριτήρια που ισχύουν για την ίδρυση νέων φαρμακείων, όσο και για τη λειτουργία φαρμακευτικών αλυσίδων. Ενδεικτικά, αναφέρεται παρακάτω τι ισχύει σε ορισμένες χώρες-μέλη. ΒΕΛΓΙΟ Στο Βέλγιο ισχύει το καθεστώς της ελεύθερης ιδιοκτησίας, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν πληθυσμιακοί και χωροταξικοί περιορισμοί όσον αφορά την ίδρυση νέων φαρμακείων. Σε αυτήν τη χώρα παρατηρείται χαμηλή επέκταση αλυσίδων φαρμακείων. ΙΡΛΑΝΔΙΑ Στην Ιρλανδία δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ούτε όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ούτε όσον αφορά τα πληθυσμιακά κριτήρια. Οποιοσδήποτε μπορεί ν ανοίξει οπουδήποτε όσα φαρμακεία θέλει. Υπάρχει εκτεταμένη επέκταση αλυσίδων φαρμακείων σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. ΓΕΡΜΑΝΙΑ Στη Γερμανία υπάρχουν ισχυροί περιορισμοί όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά όχι το πληθυσμιακό επίπεδο. ΝΟΡΒΗΓΙΑ Κανένας περιορισμός δεν ισχύει σε αυτήν τη σκανδιναβική χώρα, σε όλα τα επίπεδα. Πάντως, το επίπεδο διείσδυσης των αλυσίδων φαρμακείων στη Νορβηγία είναι το υψηλότερο ανάμεσα σε όλα τα κράτη-μέλη (αγγίζει περίπου το 80%!). ΑΥΣΤΡΙΑ Η περίπτωση της Αυστρίας εμφανίζει πολλές ομοιότητες με αυτήν της Ελλάδας. Μία άδεια αντιστοιχεί σε έναν φαρμακοποιό. Μόνο φυσικά πρόσωπα έχουν το δικαίωμα ν ανοίξουν φαρμακείο. Η πώληση των φαρμάκων είναι αυστηρά περιορισμένη στον χώρο του φαρμακείου. Επίσης, απαγορεύεται η πώληση των φαρμάκων μέσω Διαδικτύου ή αλυσίδων καταστημάτων. Στις μέρες μας, στην Αυστρία υπάρχουν φαρμακεία (αντιστοιχεί περίπου 1 φαρμακείο σε κατοίκους). Από αυτά, τα 46 είναι νοσοκομειακά φαρμακεία, ενώ υπάρχουν και 18 αλυσίδες φαρμακείων. ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Σε αυτήν τη χώρα, όλα τα φαρμακεία ήταν κρατικά, έως την ψήφιση ενός νόμου, τον Απρίλιο του 2007, ο οποίος και καθιέρωσε την πλήρη ελευθερία όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Πλέον, δεν υφίσταται κανένας περιορισμός στο να ανοίξουν νέα φαρμακεία απ οποιονδήποτε, ανεξάρτητα αν είναι φαρμακοποιός ή όχι. Ο μέγιστος αριθμός φαρμακείων που μπορεί να ανοίξει κάποιος είναι μέχρι τέσσερα. ΙΤΑΛΙΑ Στη γειτονική μας χώρα υπάρχουν φαρμακεία και ισχύει καθεστώς μερικής απελευθέρωσης όσον αφορά τα σημεία πώλησης των φαρμάκων. Μετά την Υπουργική Απόφαση του 2006, καταστήματα πώλησης παραφαρμακευτικών προϊόντων άνοιξαν, τα οποία λειτουργούν υπό την εποπτεία φαρμακοποιών που απασχολούνται σε αυτά ως υπάλληλοι. Παρότι η κατανομή τους σε όλη την ιταλική επικράτεια είναι άνιση, ο συνολικός τους τζίρος δεν ξεπερνάει τα 40 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το 25% των ιταλών πολιτών χρησιμοποίει αυτά τα καταστήματα. Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ coop, εδώ και δύο περίπου χρόνια, ζήτησε και πέτυχε να τοποθετήσει otc (over the counter) φάρμακα στα ράφια της. Σήμερα, 646 προϊόντα (από αυτά τα 317 είναι φαρμακευτικά) πωλούνται σε 83 διαφορετικά σημεία. Για όλα αυτά τα προϊόντα, έως τις αρχές του τρέχοντος έτους, υπήρχε συγκεκριμένη ανώτερη τιμή, επί της οποίας γινόταν έκπτωση. Αυτό το καθεστώς, εδώ και περίπου δέκα μήνες, καταργήθηκε. Το αποτέλεσμα της πλήρους απελευθέρωσης των τιμών ήταν αφενός να καταστεί δυσχερέστερη η σύγκριση της τιμής του ίδιου προϊόντος σε διαφορετικά σημεία πώλησης και αφετέρου να καταγραφούν κερδοσκοπικές τάσεις. Ενδεικτικά, η τιμή της ασπιρίνης, που στην Ελλάδα πωλείται προς 0,66 ευρώ, έφτασε σε κάποια σημεία να πωλείται 5 και 6 ευρώ! Στιγμιότυπο από την Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Φαρμακοποιών.

10 Επικαιρότητα Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2008 #7 Ενημέρωση από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης w Από την τοπική υπηρεσία του ΟΓΑ ενημερώθηκαν ορισμένοι συνάδελφοι (ΟΧΙ το Δ. Σ. του Συλλόγου, και πάντως όχι επισήμως και εγγράφως) ότι δήθεν κάποια φάρμακα, που χαρακτηρίζονται ως μη συνταγογραφούμενα, δεν καλύπτονται από τον ΟΓΑ. Η «πληροφόρηση» αυτή, όπως είναι φυσικό, προκάλεσε αναστάτωση. Η αλήθεια έχει ως εξής: Ο νόμος 3457/2006 καθορίζει ότι η κοινωνική ασφάλιση δεν καλύπτει φάρμακα που έχουν άδεια κυκλοφορίας και διάθεσης ως μη συνταγογραφούμενα. Για την υλοποίηση, όμως, αυτής της νομοθετικής διάταξης απαιτείται να καθορισθεί με πρόταση του ΕΟΦ και απόφαση των αρμόδιων υπουργών ποια είναι αυτά τα φάρμακα. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα κοινοποιηθεί η Υπουργική Απόφαση στα ασφαλιστικά ταμεία. Έως ότου ολοκληρωθεί δεν ισχύει κανένας περιορισμός. Γι αυτό το ζήτημα, όμως, ενημερώθηκε ο υποδιοικητής του ΟΓΑ, κ. Κ. Ζαχαράκης, και, φυσικά, συμφώνησε με όσα επισημαίνουμε παραπάνω. Με την ευκαιρία, επαναλαμβάνουμε για μία ακόμη φορά να μην υιοθετείτε φήμες, δήθεν πληροφορίες ή απαντήσεις διάφορων υπαλλήλων ασφαλιστικών ταμείων. Ο Σύλλογος σάς ενημερώνει υπεύθυνα και έγκαιρα για οποιαδήποτε αλλαγή. Σας υπενθυμίζουμε ότι ο ΟΓΑ δεν καλύπτει την προμήθεια για σκιαγραφικά φάρμακα από τα φαρμακεία, γιατί θεωρεί ότι περιλαμβάνονται στη νοσοκομειακή περίθαλψη και ότι η αξία τους καταβάλλεται στα νοσοκομεία. Για τους ίδιους λόγους δεν αποδίδει τη δαπάνη των σκιαγραφικών στους ασφαλισμένους, ούτε με απόδειξη αγοράς από φαρμακείο. w Τις τελευταίες μέρες, ορισμένοι γιατροί συνταγογραφούν φάρμακα με διφωσφονικά άλατα (tevanate, alefos κ.λπ.) σε συσκευασίες με δισκία που καλύπτουν θεραπεία τριών μηνών. Για τις συνταγές αυτές ενημερωθήκαμε προφορικά από τη Φαρμακευτική Υπηρεσία του ΙΚΑ, ότι δεν γίνονται δεκτές και ότι πρέπει ο φαρμακοποιός να χορηγήσει τη μικρή συσκευασία. Εάν ο γιατρός θέλει να καλύψει τρίμηνη θεραπεία, έχει τη δυνατότητα να εκδώσει τρίμηνη συνταγή (1 φύλλο για κάθε 30 μέρες). Αντίθετα, από τη Φαρμακευτική Υπηρεσία του ΟΑΕΕ ενημερωθήκαμε, εκ νέου προφορικά, ότι συνταγές αυτού του περιεχομένου γίνονται δεκτές, καθώς το ταμείο θεωρεί ότι η συνταγή επέχει θέση τρίμηνης συνταγής. Προσπαθούμε να πετύχουμε την έκδοση ενιαίας απόφασης από το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης. w Από τον Οίκο Ναύτου μάς πληροφόρησαν ότι: 1. Από την 1η Νοεμβρίου 2008 αποζημιώνονται τα φάρμακα που αναφέρονται στον κατάλογο των ενδείξεων, των οποίων τη δαπάνη δεν καλύπτουν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί (π.χ., παχυσαρκία, στυτική δυσλειτουργία, ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία κ.λπ.). Ο ιατρός, εφόσον κρίνει ότι είναι απαραίτητο να χορηγηθούν για οποιαδήποτε άλλη ένδειξη, πέραν των αναφερομένων στον σχετικό κατάλογο, θα μπορεί να τα χορηγεί, αρκεί η συνταγή να συνοδεύεται από ιατρική γνωμά τευση, η οποία θα τεκμηριώνει την αναγκαιότητα χορήγησής τους. 2. Από , τα φάρμακα για την κύηση, τον τοκετό και τη λοχεία χορηγούνται δωρεάν. 13

11 Επικαιρότητα Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2008 w Από τον ΟΠΑΔ μάς πληροφόρησαν ότι τα εμβόλια κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας χορηγούνται: 1. Σε άτομα ετών, γραμμένα από γενικό ιατρό, παθολόγο, γυναικολόγο και παιδίατρο. 2. Σε άτομα ετών, γραμμένα από γενικό ιατρό, παθολόγο και γυναικολόγο. 3. Σε άτομα άνω των 18 ετών, μόνο από γυναικολόγο, με γνωμάτευση ότι δεν έχει προσβληθεί απ όλα τα στελέχη του ιού. Για όλες τις ηλικίες απαιτείται η αναγραφή της ακριβούς ημερομηνίας γέννησης (π.χ., 08/10/1990) w Από τον ΟΑΕΔ μάς πληροφόρησαν ότι οι μαθητές της ειδικότητας βοηθού φαρμακείου υποχρεούνται σε πρακτική άσκηση σε φαρμακεία, τις ώρες που δεν έχουν μάθημα στη σχολή τους, και συγκεκριμένα το πρωινό της Τρίτης, της Τετάρτης, της Πέμπτης και της Παρασκευής. Η αμοιβή τους είναι 9,20 ευρώ την ημέρα στο 1ο από τα 4 εξάμηνα. Επιπλέον, ο ΟΑΕΔ καλύπτει το μαθητικό ένσημο, το οποίο είναι 6 ευρώ την ημέρα. Όσοι συνάδελφοι ενδιαφέρονται να απασχολήσουν νόμιμα εργαζόμενους υπαλλήλους μερικής απασχόλησης με πολύ χαμηλή αμοιβή, μπορούν να επικοινωνήσουν με το αρμόδιο τμήμα του ΟΑΕΔ στο τηλ.: (κ. Έλλη Σιμώτα). w Από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών ενημερωθήκαμε ότι σύμφωνα με τη συλλογική σύμβαση μεταξύ του ΟΑΕΕ και του ΠΦΣ πρέπει να γίνεται πιστή και σωστή αναγραφή των εξωτερικών στοιχείων του φακέλου κατάθεσης συνταγών προς τον Οργανισμό (κωδ. Διανεμητικού, ποσό πληρωμής και πλήθος συνταγών), διότι οι φάκελοι υφίστανται συνεχόμενους ελέγχους και πρέπει τα στοιχεία να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Τα στοιχεία αυτά πρέπει να αναγράφονται σε όλους του φακέλους των ασφαλιστικών ταμείων που καταθέτουμε στο Διανεμητικό. 14 w Από τη Διεύθυνση Α Τομέα Θεσσαλονίκης του ΟΑΕΕ πληροφορηθήκαμε ότι για θέματα που αφορούν φάρμακα (τρόπος χορήγησης ή συμμετοχές κ.λπ.) θα ενημερωνόμαστε από τον ελεγκτή φαρμακοποιό της Β Διεύθυνσης ΟΑΕΕ, στο τηλέφωνο , καθώς και από τους ελεγκτές φαρμακοποιούς της Γενικής Διεύθυνσης Αθηνών, στο τηλέφωνο

12 Επικαιρότητα Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2008 Συμπλήρωση του καταλόγου φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που χορηγούνται από τα φαρμακεία του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων Στις 3 Νοεμβρίου απεστάλη από το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο συμπληρωματικός πίνακας με τα ιδιοσκευάσματα που θα χορηγούνται από τα φαρμακεία του Ιδρύματος. α/α Φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα Δραστική ουσία Θεραπευτική κατηγορία 1 BINOCRIT Εpoetin alfa Φάρμακα αναιμιών Φαρμακείο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ 1ο, 2ο, 3ο, 6ο, Κ. Φ. Tρόπος διάθεσης Ν. Χ. 2 INTRATECT Human Plasma Protein Ανοσοσφαιρίνες 7ο, 2ο Ν. Χ. 3 PLAXITIN Oxaliplatin Αντινεοπλασματικά 6ο, 2ο 4 REVATIO Sildenafil Αναστολείς διαύλων ενδοθηλίνης Κ. Φ., 2ο 5 TYVERB 1 Lapatinib Αντινεοπλασματικά 6ο, 2ο 6 VOLIBRIS Ambrisertan Αναστολείς διαύλων ενδοθηλίνης Κ. Φ., 2ο 1. H διάθεση του φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος TYVERB απαιτεί την προσκόμιση αντιγράφου εξέτασης, το οποίο αποδεικνύει την εκδήλωση των υποδοχέων ErbB1 (EGFR) και ErbB2 (HER2). Όλα τα ιδιοσκευάσματα, με την ίδια δραστική και τις ίδιες θεραπευτικές ενδείξεις με εκείνα που συμπεριλαμβάνονται στον ανωτέρω κατάλογο και που ενδεχομένως να κυκλοφορήσουν στο μέλλον, εξυπακούεται ότι θα χορηγούνται από τα αντίστοιχα φαρμακεία του Ιδρύματος. Η ισχύς του εγγράφου θα είναι από την 1η Ιανουαρίου Οι συνταγές από την επαρχία θα εκτελούνται στο παράρτημα του Κεντρικού Φαρμακείου και τα φάρμακα θα αποστέλλονται στο υποκατάστημα που έχει στείλει τη συνταγή. 16 Συνταγογράφηση φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που περιέχουν κωδεΐνη Σε έγγραφο που λάβαμε από το Τμήμα Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Φαρμάκων και Φαρμακείων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (αριθμ. πρωτ. ΔΥΓ3γ/οικ ), μας γνωστοποιήθηκε η υπ αριθμ. ΔΥΓ3γ/86706/ Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2220 Β / και αναφέρεται στη συνταγογράφηση των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων με κωδεΐνη. Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα: «Τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που περιέχουν κωδεΐνη χορηγούνται ως ακολούθως: 1. Με απλή ιατρική συνταγή, φυλασσόμενη επί διετία, μπορεί να χορηγηθεί αριθμός συσκευασιών τόσων ώστε η ποσότητα της κωδεΐνης ανά συνταγή να μην υπερβαίνει τα 200 ml. 2. Με συνταγή του Ν1729/1987 (μονόγραμμη θεωρημένη από τη Νομαρχία), φυλασσόμενη επί τριετία, μπορεί να χορηγηθεί αριθμός συσκευασιών τόσων ώστε η ποσότητα της κωδεΐνης ανά συνταγή να μην υπερβαίνει τα 400 ml. 3. Με ειδική συνταγή ναρκωτικών (δίγραμμη θεωρημένη από τη Νομαρχία), φυλασσόμενη επί τριετία, μπορεί να χορηγηθεί αριθμός συσκευασιών όταν η ποσότητα της κωδεΐνης ανά συνταγή υπερβαίνει τα 400 ml. Κάθε άλλη απόφαση που ορίζει διαφορετικά τα προαναφερόμενα παύει να ισχύει.

13 #7 Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2008 Φάρμακα για ενδείξεις που δεν καλύπτει η κοινωνική ασφάλιση Παρατίθεται ο πλήρης κατάλογος φαρμάκων για ενδείξεις που δεν καλύπτει η κοινωνική ασφάλιση. 1. Φάρμακα κατά της παχυσαρκίας Όλες οι μορφές, περιεκτικότητες, συσκευασίες ACOMPLIA REDUCTIL XENICAL 2. Φάρμακα για τη θεραπεία της ανδρογενετικού τύπου αλωπεκίας Προϊόντα εξωτερικής χρήσης (δερματικό διάλυμα, γέλη, λοσιόν) σε όλες τις περιεκτικότητες, συσκευασίες AXELAN BOTAFEX EBERSEDIN HAIRWAY LOTORIN MINODRIL MINOXIDIL/TARGET NEO PRURISTAM NHEREA OXOFENIL REGAINE VIUS Τα παρακάτω από του στόματος προϊόντα σε όλες τις συσκευασίες PERVIL (f.c. tab 1mg/tab) PROPECIA (f.c. tab 1mg/tab) 3. Φάρμακα για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας Όλες οι μορφές, περιεκτικότητες, συσκευασίες CAVERJECT CIALIS LEVITRA MUSE VIAGRA VIVANZA 4. Αντισυλληπτικά φάρμακα συστηματικής χρήσης Όλες οι μορφές, περιεκτικότητες, συσκευασίες CERAZETTE CILEST GRACIAL HARMONETTE LAURINA LIOFORA LOETTE MELIANE MERCILON MINESSE MINULET MIRENA NORLEVO NOVYNETTE POSTINOR REGULON RIGEVIDON TRI-MINULET TRIGYNERA TRIREGOL YASMIN YASMINELLE 5. Θεραπεία δερματικής γήρανσης ή ρυτίδων του δέρματος VISTABEL 6. Κοινές στοματίτιδες, άφθες Τα παρακάτω προϊόντα σε όλες τις συσκευασίες AFTAID (mouth past 5% w/w) BETADINE (sol. ga. mw 1%) DRAPIX (sol. ga. mw 1%) EVINOLUT (sol. ga. mw 1%) LYSOPAINE-N (subl. tab mg/ tab) MUNDISAL (gel or. top 8,71%+0,01%) OXISEPT (or. t. sol. 1% w/v) POVIODINE (gargle 1%) PYRALVEX (or. t. sol. 1%+5% w/v) RIPOSON (mouth wash 0,5mg/1ml) RIPOSON (loz 5mg/loz) STREPSILS PLUS (mouth spray 0,58+1,16+1,88 mg/d) UNISEPT (sol. ga. mw 10%) 7. Βιταμινοθεραπεία από του στόματος για τόνωση ή υποκατάσταση βιταμινών Όλες οι από του στόματος μορφές, περιεκτικότητες, συσκευασίες ADDITIVA VITAMIN C ARCALION BESIX BETRIMINE EPHYNAL EVATON B12 EVIOL EVIOL-A FARASIN ISSOBEVIT NECTADON-C NEO-SARKOL NEUROBION PHARMATON GERIATRIC PHOSPHOVITAM FORT SOPALAMIN-3B TRIFORTE TRIPLOVIT TRIVIMINE UPSATON VICEF VIONEURIN-6 VITORANGE VITORANGE+CALCIUM 8. Φάρμακα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων εξάρτησης από τη νικοτίνη Τα παρακάτω προϊόντα σε όλες τις μορφές, περιεκτικότητες, συσκευασίες CAMRYN CAVALAR CHAMPIX ZYBAN Τα παρακάτω προϊόντα (μορφές, περιεκτικότητες) σε όλες τις συσκευασίες NICOPATCH (TTS 21MG/24 HRS) NICORETTE (CHW TAB 4MG/TAB) NICORETTE (INHALAT 10MG/UNIT) NICORETTE NAS. SPRAY 500MCG/ DOSE NICORETTE (MICROTAB) SUBL. TAB 4MG/TAB NICORETTE (MINT) CHW TAB 4MG/ TAB NICORETTE FRESHMINT (CHW TAB 4MG/TAB) NICORETTE MICROTAB LEMON (SUBL. TAB 4MG/ TAB) NICOTINELL FRUIT (CHW GUM 4MG/GUM) NICOTINELL LIQUORICE (CHW GUM 4MG/GUM) NICOTINELL MINT (CHW GUM 4MG/GUM) NIQUITIN CLEAR (TTS 21 MG / 24 HRS) 9. Φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων ABANIFAN ANTICAN BIOFLEVIN CIDOSTON CYCLO 3 FORT DAFLON DIOSMINE/VOCATE DIOSPER DISPEDROL DOXYTREX FLEVION FLEVOSTOL GAMOPHEN HEMARAN LASONIL-Ν MECATON NOXAREL/GENEPHARM OFLAZET OPINO PELETHROCIN PYCNOGENOL RADIAVIT RIOVEN ROXYDRAL SMUDAL VENORUTON VENOSMAN 17

14 Επικαιρότητα Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2008 Σχετικά με το νέο έντυπο συνταγής χορήγησης φαρμάκων Με έγγραφο που λάβαμε από τη Διεύθυνση Ασφάλισης Ασθένειας και Μητρότητας του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, ενημερωθήκαμε ότι στο ΦΕΚ 1467/ , τεύχος Β, δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση Φ /οικ.30285/3116/08, σύμφωνα με την οποία, στο ενιαίο έντυπο-συνταγή χορήγησης φαρμάκων σε ασφαλισμένους ασφαλιστικών οργανισμών, που θεσπίστηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 88/1998, επέρχονται ορισμένες τροποποιήσεις-συμπληρώσεις στοιχείων, τα οποία είναι αναγκαία για τη μηχανογραφική του επεξεργασία (πεδία με barcode). Ειδικότερα: Καθορίζονται νέες διαστάσεις της συνταγής. Επίσης, στη δεξιά πλευρά, ιριδίζουσα ταινία για την ασφάλεια και τη γνησιότητα του εντύπου. Σε κάθε συνταγή αναγράφονται υποχρεωτικά τα στοιχεία που αναφέρονται στην παρ. 2, του άρθρου 2, του Προεδρικού Διατάγματος 88/1998, και επιπλέον: 1. Στο επάνω μέρος της συνταγής, μετά τον τίτλο «ΣΥΝΤΑΓΗ», προστίθεται πεδίο με την ένδειξη «ΘΕΣΗ BARCODE», στο οποίο εισάγεται ο αριθμός συνταγολογίου με τη μορφή γραμμωτού κώδικα. Επίσης, κάτω από τον Αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένου τίθεται πεδίο με την ένδειξη «ΑΜΚΑ». 2. Πεδία με τις ενδείξεις για «ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗ ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΘΗΣΗ ΑΠΟ ΕΩΣ - ΕΚΑΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗ». 3. Μετά την ένδειξη «ΔΙΑΓΝΩΣΗ» εισάγεται και πεδίο «ΚΩΔΙΚΟΣ ΝΟΣΟΥ». 4. Επί της συνταγής αναγράφονται αναλυτικά σε πεδία τα ποσοστά συμμετοχής και υπάρχει ένδειξη «ΠΟΣΟΤΗ- ΤΑ 1, 2, 3, 4» και πεδίο «ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΓΙΑΤΡΟΥ». Από και εφεξής, καμία παροχή δεν μπορεί να εισπραχθεί αν δεν αναγράφεται ο ΑΜΚΑ επί των αντίστοιχων παραστατικών. Ενημέρωση από το ΙΚΑ για τον τρόπο απόδοσης της δαπάνης για συσκευές παροχής οξυγονοθεραπείας Σε έγγραφο που λάβαμε από το Τμήμα Παροχών Ασθενείας της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλιστικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ μάς ενημερώνουν για τα εξής: «Σύμφωνα με τα άρθρα 12 και 13 του Α. Ν. 1846/51, τα είδη για τα οποία δεν υπάρχει σύμβαση, ούτε υπάρχουν στις αποθήκες του Ιδρύματος, όπως και αυτά που δεν έχει καθορίσει τιμές το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, οι δικαιούχοι τα προμηθεύονται από το ελεύθερο εμπόριο και το Ίδρυμα αναλαμβάνει την οικονομικότερη προσφερόμενη τιμή ύστερα από διερεύνηση της αγοράς που γίνεται με ευθύνη του Τμήματος Παροχών (Π. Δ. 34/81 Εγκ. 14/81 και 204/84). Ειδικότερα, για την απόδοση της δαπάνης, της αγοράς του νεφελοποιητή και της ενοικίασης του συμπυκνωτή, που αφορά επαναλαμβανόμενη παροχή, το ύψος της παροχής τους διαμορφώνεται και από τα τιμολόγια που καταθέτουν οι ασφαλισμένοι, χωρίς να απαιτείται κάθε φορά η συλλογή προσφορών από το Υποκατάστημα, οι οποίες, σύμφωνα με τα παραπάνω, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ζητούνται από τον ασφαλισμένο. Για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, στα οποία υπάγεται και η συσκευή νεφελοποίησης, για τον προσδιορισμό του αποδοτέου ποσού θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, εκτός του ποσού προσφοράς, και ο χρόνος εγγύησης που δίνεται για το είδος, η επάρκειά του σε ανταλλακτικά, απαραιτήτως δε να φέρει τη σήμανση CE. Το είδος χορηγείται, σύμφωνα με το άρθρο 28, παρ. 5, του Κανονισμού Ασθενείας, ύστερα από γνωμάτευση πνευμονολόγου του Ιδρύματος (και για παιδιά, όχι παιδίατρος) και έγκριση του αρμόδιου ελεγκτή. Επειδή οι συσκευές ανήκουν στην κυριότητα του Ιδρύματος, για τον λόγο αυτό παρακρατείται από τους ασφαλισμένους 10% ως εγγύηση. Μέριμνα της Μονάδας είναι η διάθεση των επιστρεφόμενων συσκευών σε νέα αιτήματα ασφαλισμένων, για την αποφυγή επιβάρυνσης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τη δαπάνη αγοράς τους. Ως προς τις λοιπές υποδείξεις της Επιθεώρησης Υγείας, αρμόδια να επιληφθεί είναι η Διεύθυνση Υγειονομικών Υπηρεσιών». 18 Προεδρικό Διάταγμα 121/08 Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 183/ , τεύχος Α, το Προεδρικό Διάταγμα 121/ «Καθορισμός των υποχρεώσεων των ασφαλιστικών οργανισμών, των θεραπόντων και ελεγκτών ιατρών, των φαρμακοποιών, καθώς και των σχετικών κυρώσεων». Σας το παραθέτουμε όπως δημοσιεύθηκε στο φύλλο της «Εφημερίδας της Κυβερνήσεως». Το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα αντικαθιστά το Προεδρικό Διάταγμα 67/2000.

15

16

17

18

19

20 Επικαιρότητα Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2008 Χρωματική διαφοροποίηση των στοιχείων της ταινίας γνησιότητας Με έγγραφο που είχαμε λάβει τον Ιούλιο, από το Τμήμα Παρακολούθησης Κατανάλωσης και Επάρκειας Προϊόντων του ΕΟΦ, ενημερωθήκαμε για την καθιέρωση χρωματικής διαφοροποίησης, με ανεξίτηλα χρώματα, των στοιχείων που αναγράφει ο υπεύθυνος κυκλοφορίας κάθε προϊόντος επί της ταινίας γνησιότητας. Συγκεκριμένα: Στα φάρμακα που προορίζονται για νοσοκομειακή χρήση, τα στοιχεία θα έχουν ΜΠΛΕ χρώμα. Στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα στοιχεία θα έχουν ΜΑΥΡΟ χρώμα. Στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα στοιχεία θα έχουν ΚΑΦΕ χρώμα. Στα φάρμακα που χορηγούνται με φυλασσόμενη συνταγή, τα στοιχεία θα έχουν ΠΡΑΣΙΝΟ χρώμα. Στα παραλλήλως εισαγόμενα φάρμακα, τα στοιχεία θα έχουν ΦΟΥΞΙΑ χρώμα. Στα φάρμακα που ανήκουν σε περισσότερες από μία από τις άνω αναφερόμενες κατηγορίες, όπως συνταγογραφούμενα και παραλλήλως εισαγόμενα φάρμακα, τα στοιχεία θα έχουν το χρώμα των παραλλήλως εισαγόμενων φαρμάκων, δηλαδή ΦΟΥΞΙΑ. Ως ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής του μέτρου έχει οριστεί η 1η Ιανουαρίου Σε διευκρινιστική εγκύκλιο του ίδιου τμήματος, που απεστάλη στις 28 Νοεμβρίου 2008, αναφέρονται τα παρακάτω: Α) Η κατάταξη των προϊόντων γίνεται με βάση τον τρόπο διάθεσης που αναφέρεται στην άδεια κυκλοφορίας ή στο «lkue box» κάθε προϊόντος. Β) Ταινία γνησιότητας με ΜΑΥΡΑ στοιχεία θα φέρουν τα προϊόντα στα οποία ο τρόπος διάθεσης είναι «Με απλή ιατρική συνταγή». Γ) Ταινία γνησιότητας με ΚΑΦΕ στοιχεία θα φέρουν τα προϊόντα τα οποία ως τρόπο διάθεσης έχουν «Και χωρίς ιατρική συνταγή» (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.). Δ) Ταινία γνησιότητας με ΦΟΥΞΙΑ στοιχεία θα φέρουν τα προϊόντα τα οποία έχουν άδεια κυκλοφορίας «Παραλλήλως εισαγόμενου φαρμάκου», ανεξάρτητα από τον τρόπο διάθεσης της άδειας κυκλοφορίας. Ε) Ταινία γνησιότητας με ΜΠΛΕ στοιχεία θα φέρουν τα προϊόντα στα οποία ο τρόπος διάθεσης είναι η χρήση σε νοσοκομεία ή νοσηλευτικά ιδρύματα ή ειδικά κέντρα. Επίσης, όταν η χρήση του προϊόντος πρέπει να ξεκινάει στο νοσοκομείο και η συνέχιση της θεραπείας να πραγματοποιείται εκτός νοσοκομείου. ΣΤ) Ταινία γνησιότητας με ΠΡΑΣΙΝΑ στοιχεία θα φέρουν τα προϊόντα που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, και ο τρόπος διάθεσής τους απαιτεί κάποιου είδους ειδική συνταγή (ελεγχόμενη, ειδική, περιορισμένη ανανεώσιμη ή μη, φυλασσόμενη), ή όταν η διάγνωση πρέπει να γίνεται σε νοσοκομείο και η θεραπεία εκτός νοσοκομείου.

21 Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2008 #7 Νέα στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων Σας ενημερώνουμε για τις αλλαγές στοιχείων στα τιμολόγια που εκδίδετε στα παρακάτω ασφαλιστικά ταμεία: 5. Ασφαλιστικό Ταμείο ΤΑΣ (ΣΥΜΒΟΛ.) Ε.Τ.Α.Α. Κάνιγγος 27, Τ. Κ , Αθήνα ΑΦΜ , ΔΟΥ ΚΒ ΑΘΗΝΩΝ 1. Ασφαλιστικό Ταμείο ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΤΑΥΤΕΚΩ Τ.Α.Α.Π.Τ.Π.Γ.Α.Ε. Χαρ. Τρικούπη 6-10, Τ. Κ , Αθήνα ΑΦΜ , ΔΟΥ ΙΑ ΑΘΗΝΩΝ 2. Ασφαλιστικό Ταμείο ΔΕΗ ΤΑΥΤΕΚΩ Τ. Ε. Α. Π. Α. Π. ΔΕΗ Μυλλέρου 13, Τ. Κ , Αθήνα ΑΦΜ , ΔΟΥ ΙΑ ΑΘΗΝΩΝ 3. Ασφαλιστικό Ταμείο ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΑΥΤΕΚΩ ΤΟΜΕΑΣ ΤΑΠ-ΕΤΕ Γ Σεπτεμβρίου 8, Τ. Κ , Αθήνα ΑΦΜ , ΔΟΥ ΙΑ ΑΘΗΝΩΝ 4. Ασφαλιστικό Ταμείο ΤΑΠΟΤΕ ΤΑΥΤΕΚΩ (ΤΑΠΟΤΕ) Απ. Παύλου 12, Τ. Κ , Ν. Φιλοθέη Αμαρουσίου ΑΦΜ , ΔΟΥ ΙΑ ΑΘΗΝΩΝ 6. Ασφαλιστικό Ταμείο ΤΣΑΥ Ε.Τ.Α.Α. (Κλάδος Πρόνοιας του ΤΣΑΥ) Αχαρνών 27, Τ. Κ , Αθήνα ΑΦΜ , ΔΟΥ ΚΒ ΑΘΗΝΩΝ 7. Ασφαλιστικό Ταμείο ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΕΠΑΡΧΙΩΝ Ε.Τ.Α.Α. Ηπείρου 64, Τ. Κ , Αθήνα ΑΦΜ , ΔΟΥ ΚΒ ΑΘΗΝΩΝ 8. Ασφαλιστικό Ταμείο ΤΥΔΚΥ ΟΠΑΔ-ΥΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ Καζαντζάκη 4, Τ. Κ , Θεσσαλονίκη ΑΦΜ , ΔΟΥ ΙΑ ΑΘΗΝΩΝ Προσοχή: Τα ασφαλιστικά ταμεία που καταθέτετε μέσω ΔΙΛΟΦ θα εξακολουθήσετε να τα καταθέτετε στον ΔΙΛΟΦ με τα νέα στοιχεία και σε ξεχωριστό φάκελο για κάθε ένα από αυτά. 25

22 Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2008 Ενημέρωση από τον ΕΟΦ Ο ΕΟΦ μάς ενημέρωσε ότι, ύστερα από έρευνα που διεξήχθη στον Καναδά, βρέθηκε να διακινείται το προϊόν JIN BU HUAN ANODYNE TABLETS (κινεζικής προέλευσης). Σημειώνεται ότι στην προαναφερθείσα χώρα, κατά τη χρονική περίοδο 1/1/ /7/2008, έχουν αναφερθεί δύο περιπτώσεις ασθενών με τοξικότητα στο ήπαρ, η οποία συνδέεται με τη χρήση του συγκεκριμένου προϊόντος. Ύστερα από εργαστηριακό έλεγχο, που διενεργήθηκε στον Καναδά, διαπιστώθηκε ότι στο εν λόγω προϊόν υπάρχει η ουσία tetrahydropalmatine σε περιεκτικότητα 27 mg - 29,9 mg, γεγονός που δεν δηλώνεται στην επισήμανση του προϊόντος. Η ημερήσια πρόσληψη της ουσίας tetrahydropalmatine από 27 mg έως 324 mg μπορεί να επιφέρει ανεπιθύμητες βλάβες στον οργανισμό. Έχουν αναφερθεί περιστατικά ηπατικής βλάβης σε ενήλικες, αλλά και νευροτοξικότητας σε παιδιά και ενήλικες. Αν και δεν έχει εντοπιστεί στη χώρα μας διακίνηση του ανωτέρω προϊόντος, εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που περιέλθει στην κατοχή τους, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ. Ενημέρωση για το PROSPAN πόσιμο διάλυμα 35 mg/ml Με έγγραφό της, η εταιρεία ΦΑΡΜΑΣΥΝ Α. Ε. μάς ενημέρωσε ότι το προϊόν Prospan πόσιμο διάλυμα 35 mg/ml, του οποίου είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία, αποζημιώνεται από όλα τα ταμεία υγείας, διότι η άδεια κυκλοφορίας του αναφέρει ότι χορηγείται με ιατρική συνταγή. Για τον λόγο αυτό μας επισύναψαν αντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας. Επίσης, επισήμαναν ότι «το γεγονός ότι αυτό δεν αναγράφεται ακόμα στα υλικά συσκευασίας οφείλεται στο ότι η αναθεώρηση της άδειάς του έγινε πρόσφατα και έπρεπε να εξαντληθεί το υπάρχον απόθεμα, κάτι που θα γίνει πολύ σύντομα». Ενημέρωση από το ΤΑΥΤΕΚΩ - ΤΑΠΟΤΕ Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με έγγραφο που λάβαμε από το ΤΑΥΤΕΚΩ, θα πρέπει να καταθέσετε τους λογαριασμούς φαρμάκων του 2008, που αφορούν το εν λόγω ταμείο, το πολύ έως τον Ιανουάριο Ενημέρωση από το ΤΕΑΥΦΕ Από 1/10/2008, σύμφωνα με τον Ν. 3655/2008, έγινε ο διαχωρισμός των κλάδων Σύνταξης και Πρόνοιας του ΤΕΑΥΦΕ, και η σύσταση δύο νέων ταμείων: του ΤΕΑΙΤ [επικουρική ασφάλιση (Σύνταξη)] και του ΤΑΠΙΤ [Πρόνοια (εφάπαξ)], των οποίων εφεξής οι καταβολές των εισφορών θα γίνονται ξεχωριστά (με διαφορετικές καταστάσεις και σε ξεχωριστούς λογαριασμούς τράπεζας). 26 Για το ΤΕΑΙΤ, η πληρωμή εισφορών θα γίνεται ΜΟΝΟ στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και στον λογαριασμό ή ΙΒΑΝ: GR Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε με το ταμείο στα τηλ.: / / ή μέσω esoda@teayfe.gr Για τις εισφορές του κλάδου Πρόνοιας στο νέο ταμείο (ΤΑΠΙΤ) μπορείτε να απευθύνεστε στη διεύθυνση: Ακαδημίας 58, και στο τηλ.:

23 Εξελίξεις Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2008 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 18/11/2008 ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Γενική Διεύθυνση Υπηρεσιών Υγείας Διεύθυνση Φαρμακευτική Αριθ. Πρωτ. Π66/272 Τμήμα Συνταγογραφίας & Φαρμακευτικής Ενημέρωσης Θέμα: «Υπαγωγή ουσίας στις διατάξεις του Ν. 3459/06 περί ναρκωτικών» Σας γνωστοποιούμε ότι στο ΦΕΚ 2233 Β / δημοσιεύτηκε η υπ αριθμ. ΔΥΓ3γ/120064/ Υπουργική Απόφαση, η οποία αφορά στην υπαγωγή του φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος IONSYS (δραστική ουσία: Fentanyl Hydrochloride) στον πίνακα Γ της παραγράφου 2, του άρθρου 1, του Ν. 3459/2006 περί ναρκωτικών. Οι κ. κ. διευθυντές των Μονάδων Υγείας και ΠΥΥ παρακαλούνται να φροντίσουν για την κοινοποίηση αυτού του εγγράφου στους ιατρούς (από 1 αντίγραφο). Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Υπηρεσιών Υγείας ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 23/10/2008 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Γενική Διεύθυνση Υπηρεσιών Υγείας Διεύθυνση Φαρμακευτική Αριθ. Πρωτ. Γ32/379 Τμήμα Συνταγογραφίας & Φαρμακευτικής Ενημέρωσης Θέμα: «Εμβολιασμός κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)» Επειδή έχουν διατυπωθεί διαμαρτυρίες σχετικά με το ανώτερο θέμα, σας ενημερώνουμε ότι η διοίκηση του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένες του, παρέχει τη δυνατότητα σε όσες εξ αυτών ξεκίνησαν τον εμβολιασμό πριν από τις , με τη διαδικασία της συνταγογράφησης των εμβολίων HPV, να ολοκληρώσουν το εμβολιαστικό τους σχήμα με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με συνταγογράφηση του εμβολίου και χορήγηση από ιδιωτικό φαρμακείο άνευ συμμετοχής, κατόπιν θεώρησης από ελεγκτή ιατρό του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Το ίδιο ισχύει και για τις πρώην ασφαλισμένες του ΤΑΞΥ. Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Υπηρεσιών Υγείας ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 14/10/2008 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Διεύθυνση Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας Θέμα: «Σχετικά με την πρακτική άσκηση των φαρμακοποιών από χώρες της Ε. Κ.» 28 Σχετικά με την πρακτική άσκηση στη χώρα μας των φαρμακοποιών υπηκόων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, που έχουν αποκτήσει πτυχίο φαρμακοποιού σε χώρα της Ε. Κ., σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου μας, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την απαιτούμενη πρακτική άσκηση διάρκειας ενός έτους στη χώρα μας, όπως ακριβώς αναφέρεται στο Π. Δ. 213/03, εφόσον έχει προηγηθεί η αναγνώριση του πτυχίου τους από το ΔΟΑΤΑΠ. Σας διαβιβάζουμε το γνωμοδοτικό έγγραφο του Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε σχετικό ερώτημα της Διεύθυνσής μας και παρακαλούμε για την εφαρμογή των διατάξεων του Π. Δ. 213/2003 «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας προς τις διατάξεις των Οδηγιών 85/432/ΕΟΚ, 85/433/ΕΟΚ, 85/584/ΕΟΚ, 90/658/ΕΟΚ και προς την Οδηγία 2001/19/ ΕΚ, που αφορούν το επάγγελμα του φαρμακοποιού» (ΦΕΚ 172/τ.Α/ ) σε ανάλογες περιπτώσεις. Ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Υγείας Χ. ΠΑΠΑΓΕΩΓΙΟΥ

24 Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2008 #7 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 15/9/2008 ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Γενική Διεύθυνση Υπηρεσιών Υγείας Διεύθυνση Φαρμακευτική Αριθ. Πρωτ. Γ55/648 Τμήμα Συνταγογραφίας & Φαρμακευτικής Ενημέρωσης Θέμα: «Διάθεση του φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος VIREAD» Το φαρμακευτικό προϊόν VIREAD ανήκε έως πρότινος στην κατηγορία των αντιρετροϊκών φαρμάκων, με εγκεκριμένη ένδειξη τη χορήγηση σε HIV θετικούς ασθενείς, και με βάση την Υπουργική Απόφαση Υ1/Γ.Π / , χορηγείται δωρεάν σε HIV θετικούς ασθενείς από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων και του 1ου Νοσοκομείου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όπου και παρακολουθούνται οι ανωτέρω ασθενείς. Πρόσφατα, το προϊόν έλαβε επέκταση των ενδείξεών του και για τη θεραπεία της λοίμωξης από τον ιό της ηπατίτιδας Β σε ασθενείς με αντιρροπούμενη ηπατική νόσο. Στην περίπτωση της ηπατίτιδας Β και μόνο, η διάθεση του VIREAD θα γίνεται από ιδιωτικό φαρμακείο άνευ συμμετοχής, όπως καθορίζεται από το άρθρο 59, παρ. 6, του Ν.3518/06. Όσον αφορά στους συνταγογράφους ιατρούς, ο τρόπος διάθεσης για την ένδειξη της ηπατίτιδας Β ορίζεται από τον ΕΟΦ με την υπ αριθμ / απόφασή του ως εξής: «Το φαρμακευτικό προϊόν χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενών, της οποίας η έναρξη πρέπει να γίνεται σε νοσοκομείο από ιατρό έμπειρο στην αντιμετώπιση της χρόνιας ηπατίτιδας Β, αλλά η χορήγησή του και η παρακολούθηση των ασθενών μπορεί να γίνεται και εκτός νοσοκομείου». Οι ασφαλισμένοι, προκειμένου να τους συνταγογραφηθεί το VIREAD για την ηπατίτιδα Β από γιατρό του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, θα πρέπει να προσκομίζουν γνωμάτευση από ιατρό έμπειρο στην αντιμετώπιση της χρόνιας ηπατίτιδας [στην οποία θα πρέπει να αναφέρονται η ένδειξη ενεργού ιικής αντιγραφής, τα επίπεδα αλανίνης αμινοτρασφεράσης (ALT) στον ορό και η ιστολογική ένδειξη ενεργούς φλεγμονής/ ή και ίνωσης]. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 8/7/2008 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Γενική Διεύθυνση Υγείας Διεύθυνση Φαρμάκων & Φαρμακείων Τμήμα Ναρκωτικών Θέμα: Καθορισμός τρόπου διάθεσης των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που περιέχουν την ουσία GHB (Ν. 3459/06, Γ Πίνακας). ΣΧΕΤΙΚΑ: 1. Η υπ αριθμ. ΔΥΓ3γ/118810/07, Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1287 Β / ) 2. Τα άρθρα 15 και 120 του Π. Δ. 95/2000, ΦΕΚ 76 Α «Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας» Σας γνωστοποιούμε ότι στο ΦΕΚ 1287 Β / δημοσιεύθηκε η υπ αριθμ. ΔΥΓ3γ/118810/07, , Υπουργική Απόφαση καθορισμού του τρόπου διάθεσης των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που περιέχουν την ουσία GHB (Ν. 3459/06, Γ Πίνακας) της παρ. 2, του άρθρου 1, του Ν. 3459/06 περί ναρκωτικών. Η προϊσταμένη της διεύθυνσης Π. ΚΑΡΑΒΑΡΣΑΜΗ 29

25 Φαρμακευτική αγορά Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2008 ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΩΝ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ, ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ, ΑΡΣΕΙΣ ΑΝΑΚΛΗΣΕΩΝ Κ.Α. ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΦ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑ- EΙΔΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΤΙΔΕΣ/ ΚΩΔΙΚΟΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΟΦ - ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ACOMPLIA (rimonabant) επικαλυμμένο με λεπτό υμένιο δισκίο 20 mg/tab Φαρμακευτικό προϊόν Sanofi-Aventis AEBE Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση του εν λόγω φαρμακευτικού προϊόντος, εξαιτίας σοβαρών ψυχιατρικών διαταραχών, ιδιαίτερα της κατάθλιψης, που έχουν παρατηρηθεί κατά τη θεραπεία των ασθενών. CLEXANE Ενέσιμο διάλυμα anti-xa IU/1ML Sanofi-Aventis AEBE Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση της άδειας κυκλοφορίας του εν λόγω φαρμακευτικού προϊόντος, ύστερα από σχετική αίτηση της εταιρείας. CLEXANE Ενέσιμο διάλυμα anti-xa IU/0,8ML Sanofi-Aventis AEBE Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση της άδειας κυκλοφορίας, μόνο ως προς τη συσκευασία BTx10PF.SYR.x0,8ML, του εν λόγω φαρμακευτικού προϊόντος, ύστερα από σχετική αίτηση της εταιρείας. CosmoFer inj. 50mg/ml Φαρμακευτικό προϊόν DEMO ABEE Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση των εν λόγω παρτίδων του φαρμακευτικού προϊόντος, διότι, σύμφωνα με ενημέρωση της αρμόδιας αρχής της Δανίας, εμφανίζεται ίζημα στο φιαλίδιο των αναφερόμενων παρτίδων. TITANOX INJ. SOL. 50MG GL. AMP.2ML (Promethazine Hydrocloride) Φαρμακευτικό προϊόν DEMO S. A. Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση του εν λόγω φαρμακευτικού προϊόντος, διότι σε φύσιγγες διάφορων παρτίδων του προϊόντος παρατηρήθηκε σχηματισμός κρυστάλλων. Σύριγγα 10cc Ιατροτεχνολογικό προϊόν Shandong Qiaopai Group-China Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση του εν λόγω ιατροτεχνολογικού προϊόντος, διότι σε κλειστά δείγματα υπήρχαν ξένα σώματα. 30 Σύριγγα 5cc Ιατροτεχνολογικό προϊόν Shandong Qiaopai Group-China Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση του εν λόγω ιατροτεχνολογικού προϊόντος, διότι σε κλειστά δείγματα υπήρχαν ξένα σώματα.

26 Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2008 #7 ΟΝΟΜΑΣΙΑ- EΙΔΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΤΙΔΕΣ/ ΚΩΔΙΚΟΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΟΦ - ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ NICORETTE Freshmint 4mg btx30 Φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα Johnson & Johnson Hellas KE893B Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση του εν λόγω φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος, διότι σε σημείο της εξωτερικής επισήμανσης του προϊόντος αναγράφεται 2 mg, αντί του ορθού 4 mg. ACCUSOL 35 Διάλυμα για αιμοδιήθηση, αιμοδιαπίδυση και αιμοδιαδιήθηση Baxter 07Ι19G70B 07J12G70B 08C06G70B 08D03G71 08D15G70 08F25G70 08G02G70 07J09G70B 08D29G71 Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση των εν λόγω παρτίδων του φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος, διότι, μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης του θέματος, μόνο σε αυτές τις παρτίδες διαπιστώθηκε σχηματισμός ιζήματος στη διάρκεια της αιμοδιήθησης σε θεραπεία συνεχούς νεφρικής υποκατάστασης. TOP GLOVE, μέγεθος 8 Latex αποστειρωμένα χειρουργικά γάντια ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥ- ΤΙΚΗ ΕΠΕ Ο ΕΟΦ απαγορεύει τη διακίνηση και διάθεση της εν λόγω παρτίδας αποστειρωμένων χειρουργικών γαντιών, διότι βρέθηκαν εκτός προδιαγραφών ως προς την υδατοστεγανότητα (έλεγχος οπών) και τη δύναμη θραύσης (αντοχή) PREVENTOR X TRA STRONG Προφυλακτικά REMED Pharma (Βέλγιο) Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση της εν λόγω παρτίδας προφυλακτικών, διότι βρέθηκαν εκτός προδιαγραφών ως προς τη δύναμη θραύσης (η οποία σχετίζεται με την αντοχή). 31

27 Ανακοινώσεις Απώλειες & κλοπές συνταγολογίων, σφραγίδων ιατρών κ.λπ. Μικρές Αγγελίες Από την ΤΜΥ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Νεάπολης ενημερωθήκαμε ότι χάθηκε το συνταγολόγιο ΙΚΑ, με αριθμό , από το Κέντρο Υγείας Νέας Μαδύτου. Το συνταγολόγιο ανήκε στον γιατρό Δημήτριο Καρανάσιο. Από την ΤΜΥ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Νεάπολης ενημερωθήκαμε ότι χάθηκαν λόγω διάρρηξης: 1 σφραγίδα επαναλαμβανόμενων συνταγών 2 σφραγίδες χορήγησης φαρμάκων από το Β Νοσοκομείο ΙΤΑ-ΕΤΑΜ 1 σφραγίδα συμμετοχής 10% Συνταγολόγια κωδεϊνούχων: , , , , , , , , ειδικό συνταγολόγιο αιτιολογημένων συνταγών (κινολόνες), με αριθμό 30046, χρεωμένο στον κ. Χαριστό από τις 14/9/2004 Από την ΤΜΥ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Νεάπολης ενημερωθήκαμε ότι χάθηκαν 2 συνταγολόγια ΙΚΑ, με αριθμούς και , από το Κέντρο Υγείας Νέας Μαδύτου. Τα συνταγολόγια ανήκαν στον ειδικευόμενο ιατρό κ. Βασίλειο Τζορντανίδη. Από τη Βιοκλινική Θεσσαλονίκης, Μητροπόλεως 86, μάς ενημέρωσαν ότι χάθηκαν οι σφραγίδες των ιατρών: Δημήτριου Φωτόπουλου, παθολόγου Λέανδρου Βατάκα, οφθαλμίατρου Νικόλαου Μόσχου, ορθοπαιδικού Ζαν Τζέχα, χειρουργού Παύλου Γρηγοριάδη, χειρουργού Νικόλαου Τομπουλίδη, μαιευτήρα-γυναικολόγου Παναγιώτας Χατζηευγενίδου, ΩΡΛ Παρασκευά Ανδρίκου, ουρολόγου Δημήτριου Αβραμίδη, ουρολόγου Παρακαλούμε να μην εκτελεστεί καμία συνταγή με τα παραπάνω στοιχεία ή σφραγίδες. ΠΡΟΣΦΟΡΑ Πτυχιούχος Φαρμακευτικής Σχολής ΑΠΘ, με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, ζητάει εργασία σε κληρονομικό φαρμακείο ή συνεργασία με φαρμακοποιό που πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί. Τηλ.: , Αδειούχος φαρμακοποιός με διετή εμπειρία ζητάει συνεργασία με συνάδελφο που διατηρεί φαρμακείο στον νομό Θεσσαλονίκης και πρόκειται άμεσα να αποχωρήσει. Τηλ.: Φαρμακοποιός με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ζητάει συνεργασία με φαρμακείο της ενιαίας φαρμακευτικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης. Τηλ.: Φοιτητής επί πτυχίω της Φαρμακευτικής Σχολής του ΑΠΘ, με ευχέρεια στην ανάγνωση συνταγών, εμπειρία στον χώρο του φαρμακείου (2 ετών), ζητάει ημιαπασχόληση σε φαρμακείο (ωράριο απογευματινό ή πρωινό, ή και εφημερίες). Τηλ.: Πτυχιούχος φαρμακοποιός, με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, ζητάει συνεργασία σε κληρονομικό φαρμακείο ή υπό συνταξιοδότηση. Τηλ.: Υπάλληλος φαρμακείο με οκταετή πείρα ζητάει εργασία στη δυτική Θεσσαλονίκη-κέντρο. Τηλ.: / ΖΗΤΗΣΗ Ζητείται νέα φαρμακοποιός για πλήρη ή μερική απασχόληση σε κεντρικό φαρμακείο. Το βιογραφικό της να συνοδεύεται από τα κατάλληλα δικαιολογητικά. Τηλ.: , Ζητείται βοηθός φαρμακείου για ημιαπασχόληση στο Φίλυρο. Απαρίτητη η γνώση Η/Υ και επιθυμητή η γνώση ξένης γλώσσας. Αποστολή βιογραφικών στο info@filiropharmacy.gr, τηλ.: , Βασίλης Βασιλείου 32 Ζητείται βοηθός φαρμακείου, για μερική απασχόληση, σε φαρμακείο περιφερειακά της Θεσσαλονίκης. Απαραίτητη γνώση Η/Υ, επιθυμητή η ξένη γλώσσα. Αποστολή βιογραφικών συστατικών στο vasvas88@yahoo.com. Τηλ.:

Περιεχόμενα. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Φ. Σ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Συμπεράσματα από το 8o PHARMA point

Περιεχόμενα. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Φ. Σ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Συμπεράσματα από το 8o PHARMA point ΤΕΥΧΟΣ 7 / Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2008 Φαρμακευτικά και... επίκαιρα Επίσημη έκδοση του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Στιγμιότυπα από το 8ο PHARMA point ΣΥ. ΦΑ. News Εκδρομή στη Συρία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ (25-01-2012)

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ (25-01-2012) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Εθνικός Οργανισμός Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Παροχής Υπηρεσιών Υγείας www.eopyy.gov.gr ΑΘΗΝΑ, 25/01/2012 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Προς: Θέμα: «Ένταξη του κλάδου ασθενείας ΤΑΥΤΕΚΩ στον ΕΟΠΥΥ». Σχετικό: 1.Νόμος υπ αρίθμ. 4052 /2012 άρθρο 13 παρ.17 (ΦΕΚ 41/Α/1-3- 2012).

Προς: Θέμα: «Ένταξη του κλάδου ασθενείας ΤΑΥΤΕΚΩ στον ΕΟΠΥΥ». Σχετικό: 1.Νόμος υπ αρίθμ. 4052 /2012 άρθρο 13 παρ.17 (ΦΕΚ 41/Α/1-3- 2012). ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας www.eopyy.gov.gr Αθήνα, 30 Απριλίου 2012 Αρ. Πρωτ.: 20589 Γενική Δ/νση: Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 121/2008. Άρθρο 1 - ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΚΟΠΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 121/2008. Άρθρο 1 - ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΚΟΠΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 121/2008 Άρθρο 1 - ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΚΟΠΟΣ Καθορίζονται ενιαία για τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) και όλους τους φορείς και κλάδους ασθένειας αρμοδιότητας Γενικής

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος Αυτοματοποιημένης Διαχείρισης Συνταγών ΙΚΑ-ΕΤΑΜ»

ΘΕΜΑ: «Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος Αυτοματοποιημένης Διαχείρισης Συνταγών ΙΚΑ-ΕΤΑΜ» Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΘΗΝΑ : 19-3-2010 ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ Αριθ. Πρωτ.: Γ 55/747 ΤΜΗΜΑ : ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ Ταχ. Δ/νση: Aγ. Κων/νου 8/10241 ΑΘΗΝΑ Πληροφορίες: 2103891604,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Ένταξη των κλάδων ασθενείας ΕΤΑΑ, ΤΑΠ-ΕΤΒΑ, ΤΑΠ-ΕΤΕ, ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ».

ΘΕΜΑ : «Ένταξη των κλάδων ασθενείας ΕΤΑΑ, ΤΑΠ-ΕΤΒΑ, ΤΑΠ-ΕΤΕ, ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ». Αθήνα 14.11.2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Δ/ΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : ΚΗΦΙΣΙΑΣ 39 Τ. Κ. : 151

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΗΝΑ: 30/08/2011. Aριθμ. Πρωτ.: Γ55/856

ΑΘΗΝΑ: 30/08/2011. Aριθμ. Πρωτ.: Γ55/856 ΑΝΑΡΤΗΤΈΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΘΗΝΑ: 30/08/2011 Aριθμ. Πρωτ.: Γ55/856 Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΤΜΗΜΑ: ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8, 10241 ΑΘΗΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Σεπτέμβριος 2008. Ως εδώ! Αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους των ταμείων ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ και Δικηγόροι Αθηνών από 1-9-2008

Σεπτέμβριος 2008. Ως εδώ! Αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους των ταμείων ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ και Δικηγόροι Αθηνών από 1-9-2008 Σεπτέμβριος 2008 Ως εδώ! Αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους των ταμείων ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ και Δικηγόροι Αθηνών από 1-9-2008 Αρνήσεις εξόφλησης των «lifestyle» φαρμάκων από ασφαλιστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞ.ΕΠΕΙΓΟΝ. Αριθ. Πρωτ. Γ55/838 ΠΡΟΣ. 11 525 Αθήνα. 11525 Αθήνα. ΘΕΜΑ: «Σχετικά με τη μη αποζημίωση φαρμάκων των οποίων οι ενδείξεις δεν

ΕΞ.ΕΠΕΙΓΟΝ. Αριθ. Πρωτ. Γ55/838 ΠΡΟΣ. 11 525 Αθήνα. 11525 Αθήνα. ΘΕΜΑ: «Σχετικά με τη μη αποζημίωση φαρμάκων των οποίων οι ενδείξεις δεν ΑΔΑ: 4Α124691ΩΓ 9Α Αθήνα, 21 Μαρτίου 2011 ΕΞ.ΕΠΕΙΓΟΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΤΜΗΜΑ: ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 16, 10241

Διαβάστε περισσότερα

Σχετικό: 1.Τα Γ55/863/ και Γ55/864/ έγγραφα με τίτλο: «Διανομή συνταγολογίων σε ιατρούς ΟΠΑΔ-ΟΑΕΕ»

Σχετικό: 1.Τα Γ55/863/ και Γ55/864/ έγγραφα με τίτλο: «Διανομή συνταγολογίων σε ιατρούς ΟΠΑΔ-ΟΑΕΕ» Διευκρινίσεις που αφορούν στη διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους, στην έκδοση συνταγών Ε.Ο.Π. Σχετικό: 1.Τα Γ55/863/30.09.2011 και Γ55/864/30.09.2011 έγγραφα με τίτλο: «Διανομή συνταγολογίων σε ιατρούς ΟΠΑΔ-ΟΑΕΕ»

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Διαδικασία για την απόδοση δαπάνης- Άρθρο 17 Ειδική Αγωγή»

ΘΕΜΑ : «Διαδικασία για την απόδοση δαπάνης- Άρθρο 17 Ειδική Αγωγή» Αθήνα, 7/2/13 Αρ. Πρωτ.: 6046 Γενική Δ/νση: Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Υπηρεσιών Υγείας Δ/νση: Σχεδιασμού Πληροφορίες: Ευαγγελία Λαρεντζάκη Τηλ.: 2106871714 Fax: 2106871795 Ταχ. Δ/νση: Κηφισίας 39, Τ.Κ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: Β41ΞΛ-Ο1Ρ. Αθήνα Αριθ. Πρωτ / 378

ΑΔΑ: Β41ΞΛ-Ο1Ρ. Αθήνα Αριθ. Πρωτ / 378 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ Ταχ. Δ/νση: Πειραιώς 40 Ταχ. Κώδικας: 10182 FAX: 210 5295400 Τηλέφωνο: 2131516037 Αθήνα 13 7-2012

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΕΑ ΠΥΛΗ E-ΔΑΠΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΕΑ ΠΥΛΗ E-ΔΑΠΥ Αθήνα, 24/2/2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Αρ. Πρωτ. 577 ΝΠΔΔ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΕΑ ΠΥΛΗ E-ΔΑΠΥ H εφαρμογή η οποία αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από τον ΕΟΠΥΥ παρουσίασε αρκετά προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

Aύγουστος 2008. Αναστολή πίστωσης σε ασφαλιστικά ταμεία από 1-9-2008. Σύγκρουση του Φ.Σ.Α. με το σωματείο των υπαλλήλων του ΟΠΑΔ

Aύγουστος 2008. Αναστολή πίστωσης σε ασφαλιστικά ταμεία από 1-9-2008. Σύγκρουση του Φ.Σ.Α. με το σωματείο των υπαλλήλων του ΟΠΑΔ Aύγουστος 2008 Αναστολή πίστωσης σε ασφαλιστικά ταμεία από 1-9-2008 Σύγκρουση του Φ.Σ.Α. με το σωματείο των υπαλλήλων του ΟΠΑΔ Ο ΟΑΕΕ και τα νοσοκομειακά φάρμακα Χάος με τα λεγόμενα «lifestyle» φάρμακα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ» Αρθρο 1. Εννοιολογικοί Προσδιορισμοί

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ» Αρθρο 1. Εννοιολογικοί Προσδιορισμοί ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ» Αρθρο 1 Εννοιολογικοί Προσδιορισμοί Για τους σκοπούς του παρόντος νόμου νοούνται ως: α) Εγγραφή: η διαδικασία που συνίσταται στη δήλωση βούλησης

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 18 Ιουνίου 2010

Αθήνα, 18 Ιουνίου 2010 Αθήνα, 18 Ιουνίου 2010 ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 Πληροφορίες: Ε. Αλεξοπούλου Αριθμ. τηλ.:

Διαβάστε περισσότερα

146/ : 146/ / (2) .).

146/ : 146/ / (2) .). Τροποποίηση και συµπλήρωση του Κανονισµού Παροχών του ΟΠΑ (ΦΕΚ 146/10-2-2011 τ. Β ) Πέµπτη, 24 Φεβρουάριος 2011 06:50 ΦΕΚ: 146/10-2-2011 Τεύχος Β ΚΥΑ Αριθµ. Υ9/137380 (2) Τροποποίηση και συµπλήρωση του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΤΜΗΜΑ Α' Ταχ. Διεύθυνση : Αριστοτέλους 17 Ταχ. Κώδικας : 101 87 Τηλέφωνο : 210 5237483

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Θέμα : «Παροχή πρόσθετων οδηγιών για τη διαδικασία απόδοσης δαπάνης αγοράς

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Θέμα : «Παροχή πρόσθετων οδηγιών για τη διαδικασία απόδοσης δαπάνης αγοράς ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Εθνικός Οργανισμός Αθήνα, 12-07-12 Παροχής Υπηρεσιών Αρ. Πρωτ.: 31596 Υγείας www.eopyy.gov.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ. Σε περίπτωση μη απαρτίας η ΓΣ θα επαναληφθεί την Τετάρτη 8 Απριλίου 2009 και ώρα 19.00μμ στον ίδιο τόπο και με τα ίδια θέματα.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ. Σε περίπτωση μη απαρτίας η ΓΣ θα επαναληφθεί την Τετάρτη 8 Απριλίου 2009 και ώρα 19.00μμ στον ίδιο τόπο και με τα ίδια θέματα. Βόλος 24/3/09 Αριθ.πρωτ 5021 Φ5,1 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Καλούνται όλα τα μέλη του ΦΣΜ στην Ά ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση που θα γίνει την Παρασκευή 3 Απριλίου 2009 και ώρα 21.30μμ στα γραφεία του Συλλόγου μας

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακευτική Περίθαλψη. {googleads left}

Φαρμακευτική Περίθαλψη. {googleads left} Φαρμακευτική Περίθαλψη {googleads left} 1) Ο ΟΑΕΕ παρέχει στους ασφ/νους του τα ενδεδειγμένα φάρμακα (εντός ενδείξεων ΕΟΦ) για την αποκατάσταση της υγείας τους ή την ανακούφισή τους από τη νοσηρή κατάστασή

Διαβάστε περισσότερα

ΦΣΑ: «ΟΡΘΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΚΩΔΕΪΝΟΥΧΑ ΚΑΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ» Τετάρτη, 14 Οκτώβριος :31

ΦΣΑ: «ΟΡΘΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΚΩΔΕΪΝΟΥΧΑ ΚΑΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ» Τετάρτη, 14 Οκτώβριος :31 Η Περιφέρεια Αττικής, απέστειλε έγγραφο τόσο προς τους Ιατρικούς Συλλόγους όσο και τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της Αττικής, με το οποίο εφιστούσε την προσοχή στην σωστή συνταγογράφηση και εκτέλεση συνταγών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: 4Α8ΨΛ-ΨΑΡ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΔΑ: 4Α8ΨΛ-ΨΑΡ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ Τμήμα ΙΙΙ Ταχ. Δ/νση: Πειραιώς 40 Ταχ. Κώδικας: 10182 FAX: 210 5295400 THΛ: 2131516037 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Γνωστοποίηση των διατάξεων του άρθρου 94 του ν. 4387/2016»

ΘΕΜΑ : «Γνωστοποίηση των διατάξεων του άρθρου 94 του ν. 4387/2016» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Δ/ΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ (Δ13) Δ/ΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ( )

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ( ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Εθνικός Οργανισμός Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ΑΘΗΝΑ, 18/01/2012 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ (18-01-2012)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΦΣ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΦΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ

ΠΦΣ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΦΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ Αθήνα, 27/1/2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Αρ. Πρωτ. 224 ΝΠΔΔ ΠΡΟΣ Φαρμακευτικούς Συλλόγους της Χώρας 1 / 10 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Θέμα : «Εκτέλεση και τιμολόγηση των αναλωσίμων και ιατροτεχνολογικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Π Ε Ι Ρ Α Ι Ω Σ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 59 & ΥΨΗΛΑΝΤΟΥ ΤΗΛΕΦ (FAX) Τ.Θ Τ.Κ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Π Ε Ι Ρ Α Ι Ω Σ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 59 & ΥΨΗΛΑΝΤΟΥ ΤΗΛΕΦ (FAX) Τ.Θ Τ.Κ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Π Ε Ι Ρ Α Ι Ω Σ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 59 & ΥΨΗΛΑΝΤΟΥ ΤΗΛΕΦ. 41.22.331-41.25.354-41.74.733 (FAX) Τ.Θ. 80267 - Τ.Κ. 185 32 ΝΟΜΟΣ ΙΔΡ. 3601/1928 ΑΦΜ 90251633 1 / 6 Αρ.Πρωτ

Διαβάστε περισσότερα

Στην ανάγκη αλλαγών στη δομή του ασφαλιστικού συστήματος έχει επανειλημμένα αναφερθεί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Στην ανάγκη αλλαγών στη δομή του ασφαλιστικού συστήματος έχει επανειλημμένα αναφερθεί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Αλλάζει πλήρως ο ασφαλιστικός «χάρτης» με τη δημιουργία τριών μόλις Ταμείων, που θα έχουν την ευθύνη χορήγησης τόσο της κύριας σύνταξης όσο και της επικουρικής και του εφάπαξ. Στην ανάγκη αλλαγών στη δομή

Διαβάστε περισσότερα

Οι λογαριασμοί που θα υποβληθούν στον ΕΟΠΥΥ αφορούν δαπάνες υγείας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από 1-1-12.

Οι λογαριασμοί που θα υποβληθούν στον ΕΟΠΥΥ αφορούν δαπάνες υγείας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από 1-1-12. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας www.eopyy.gov.gr Γενική Δ/νση: Σχεδιασμού και ανάπτυξης Δ/νση:

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 10 Μαΐου Αριθ. Πρωτ. Γ55/ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα, 10 Μαΐου Αριθ. Πρωτ. Γ55/ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΝ Αθήνα, 10 Μαΐου 2010 Αριθ. Πρωτ. Γ55/766 --------------- ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Ταχ. Δ/νση:

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 10 Μαΐου Αριθ. Πρωτ. Γ55/ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα, 10 Μαΐου Αριθ. Πρωτ. Γ55/ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΝ Αθήνα, 10 Μαΐου 2010 Αριθ. Πρωτ. Γ55/766 --------------- ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Ταχ. Δ/νση:

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 18 Ιουνίου Αριθ. Πρωτ. Γ55/778

Αθήνα, 18 Ιουνίου Αριθ. Πρωτ. Γ55/778 Αθήνα, 18 Ιουνίου 2010 Αριθ. Πρωτ. Γ55/778 ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 Πληροφορίες: Ε.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Αθήνα,14/7/2017. Αρ.Πρωτ.: Β4Γ/Γ55/12/οικ.30432

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Αθήνα,14/7/2017. Αρ.Πρωτ.: Β4Γ/Γ55/12/οικ.30432 ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ 18-7-2017 Αθήνα,14/7/2017 Αρ.Πρωτ.: Β4Γ/Γ55/12/οικ.30432 ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ: ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΑΓΟΡΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ /ΝΣΗ: ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑ: ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ, ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

1. Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου χρησιμοποιούνται οι όροι με την ακόλουθη έννοια:

1. Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου χρησιμοποιούνται οι όροι με την ακόλουθη έννοια: ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΦΑΡΜΑΚΑ, ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ Άρθρο 34 Καθιέρωση ποσού επιστροφής από ιδιωτικά φαρμακεία υπέρ των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης 1. Για τους σκοπούς του παρόντος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΕΑ ΠΥΛΗ E-ΔΑΠΥ. (Επικαιροποίηση: )

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΕΑ ΠΥΛΗ E-ΔΑΠΥ. (Επικαιροποίηση: ) 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Ν.Π.Δ.Δ. Μυλλέρου 1 & Αγησιλάου - 104 36 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ. 210 5220955 ΦΑΞ. 210 5220721 Email: grfsa@otenet.gr Πληροφορίες : Νιάρχου Κατερίνα Αριθ. Πρωτ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΙΚΖΘ-6ΤΕ ΕΓΚΥΛΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΔΑ: ΒΙΚΖΘ-6ΤΕ ΕΓΚΥΛΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Αθήνα, 17/03/2014 Αριθ. Πρωτ.: Υ3/Γ.Π./οικ.23726 Ταχ. Διεύθυνση :Αριστοτέλους 17 Ταχ. Κώδικας

Διαβάστε περισσότερα

TEYXOΣ 11 ΜΑΡΤΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2017 ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

TEYXOΣ 11 ΜΑΡΤΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2017 ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ TEYXOΣ 11 ΜΑΡΤΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2017 ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Ολιγοήμερη παράταση από τον ΕΦΚΑ στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών Μικρή χρονική παράταση δόθηκε από τον ΕΦΚΑ για τους ασφαλισμένους με μπλοκάκι,

Διαβάστε περισσότερα

Ε Τ Α Ι Ρ Ι Α Μ Ε Λ Ε Τ Η Σ Π Α Θ Η Σ Ε Ω Ν Δ Ι Α Β Η Τ Ι Κ Ο Υ Π Ο Δ Ι Ο Υ. µε διεθνή συµµετοχή

Ε Τ Α Ι Ρ Ι Α Μ Ε Λ Ε Τ Η Σ Π Α Θ Η Σ Ε Ω Ν Δ Ι Α Β Η Τ Ι Κ Ο Υ Π Ο Δ Ι Ο Υ. µε διεθνή συµµετοχή Ε Τ Α Ι Ρ Ι Α Μ Ε Λ Ε Τ Η Σ Π Α Θ Η Σ Ε Ω Ν Δ Ι Α Β Η Τ Ι Κ Ο Υ Π Ο Δ Ι Ο Υ Πανελλήνιο Συμπόσιο µε διεθνή συµµετοχή 21-23 Φεβρουαρίου 2013 Ξενοδοχείο «THE MET» Θεσσαλονίκη Διοργάνωση Εταιρία Μελέτης Παθήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ- ΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΟΣ ΛΟΓ/ΣΜΟΣ_ ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. Δευτέρα, 25 Ιούνιος :14

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ- ΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΟΣ ΛΟΓ/ΣΜΟΣ_ ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. Δευτέρα, 25 Ιούνιος :14 Υπογράφηκε Συλλογική Σύμβαση παροχής φαρμάκων μεταξύ ΠΦΣ και του ταμείου των δημοσιογράφων ΕΔΟΕΑΠ. Από την εφαρμογή του δεν ισχύουν πια άλλες συμβάσεις. Όποιο φαρμακείο δεν θέλει τη σύμβαση μπορεί να αρνηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιο Συνέδριο. Εταιρίας Μελέτης Παθήσεων ιαβητικού Ποδιού 6-8. Φεβρουαρίου 2014. Royal Olympic Hotel. Αθήνα. Α Ανακοίνωση

Πανελλήνιο Συνέδριο. Εταιρίας Μελέτης Παθήσεων ιαβητικού Ποδιού 6-8. Φεβρουαρίου 2014. Royal Olympic Hotel. Αθήνα. Α Ανακοίνωση o Πανελλήνιο Συνέδριο Εταιρίας Μελέτης Παθήσεων ιαβητικού Ποδιού Με διεθνή συµµετοχή 6-8 Φεβρουαρίου 2014 Royal Olympic Hotel Αθήνα Α Ανακοίνωση Χαιρετισμός Η Εταιρία Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού

Διαβάστε περισσότερα

10 Φεβρουαρίου 2012 Αριθµ. Πρωτ.: ****/**** Πληροφορίες: Ειρήνη Κυριακάκη (τηλ.:2107289802), Σαµάνθα Στρατιδάκη (τηλ.:2107289713)

10 Φεβρουαρίου 2012 Αριθµ. Πρωτ.: ****/**** Πληροφορίες: Ειρήνη Κυριακάκη (τηλ.:2107289802), Σαµάνθα Στρατιδάκη (τηλ.:2107289713) 10 Φεβρουαρίου 2012 Αριθµ. Πρωτ.: ****/**** Πληροφορίες: Ειρήνη Κυριακάκη (τηλ.:2107289802), Σαµάνθα Στρατιδάκη (τηλ.:2107289713) ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΟΦ Μεσογείων 284 ΤΚ 15 562 Χολαργός Γενική Γραµµατεία

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε νέο δικαιολογητικό, από την 1/2/2011, θα αποστέλλεται στις Κεντρικές Υπηρεσίες, σύμφωνα με την πιο κάτω περιγραφόμενη διαδικασία.

Κάθε νέο δικαιολογητικό, από την 1/2/2011, θα αποστέλλεται στις Κεντρικές Υπηρεσίες, σύμφωνα με την πιο κάτω περιγραφόμενη διαδικασία. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΖΩΗΣ ΠΡΟΣ: - Τις Περιφερειακές Υπηρεσιακές Ενότητες - Όλο το Παραγωγικό Δίκτυο Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2011 ΘΕΜΑ: Κεντροποίηση διαχείρισης των αποζημιώσεων των Ομαδικών Συμβολαίων

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & Αθήνα, 27/11/2018 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Α.Π.: οικ. 62125/1415 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ, ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ- ΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΟΣ ΛΟΓ/ΣΜΟΣ_ ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ Τ.Υ.Π.Ε.Τ. (ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ) Δευτέρα, 27 Απρίλιος :00

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ- ΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΟΣ ΛΟΓ/ΣΜΟΣ_ ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ Τ.Υ.Π.Ε.Τ. (ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ) Δευτέρα, 27 Απρίλιος :00 Σας ενημερώνουμε ότι από 1-5-2015 τίθεται σε ισχύ η νέα σύμβαση προμήθειας φαρμάκων που υπογράφηκε μεταξύ του ΠΦΣ και του ΤΥΠΕΤ (Ταμείο Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας). Για περαιτέρω πληροφορίες διαβάστε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: 4ΑΚΠ4691Ω3-Θ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΘΗΝΑ 22/2/2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΡΙΘ.ΠΡΩΤ.: ΔΙΕΣ/Φ10/57/19220 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΑΔΑ: 4ΑΚΠ4691Ω3-Θ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΘΗΝΑ 22/2/2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΡΙΘ.ΠΡΩΤ.: ΔΙΕΣ/Φ10/57/19220 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΔΑ: 4ΑΚΠ4691Ω3-Θ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΘΗΝΑ 22/2/2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΡΙΘ.ΠΡΩΤ.: ΔΙΕΣ/Φ10/57/19220 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓ/ΤΙΩΝ (ΟΑΕΕ) ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΡΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Αρ.Πρωτ.Α ΚΟΙΝ: Αποδέκτες πίνακα διανοµής Α..07/2009 ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΗ ΙΑΤΑΞΗ ΑΡΙΘΜ. 2

Αρ.Πρωτ.Α ΚΟΙΝ: Αποδέκτες πίνακα διανοµής Α..07/2009 ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΗ ΙΑΤΑΞΗ ΑΡΙΘΜ. 2 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ /ΝΣΗ ΤΙΜΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑ Γ' Tαχ. /νση: Κάνιγγος 20 Τ.Κ.: 101 81 Πληροφορίες : Ν. ηµητρακόπουλος Τηλέφωνο : 210 3840153

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (Σ.Δ.Ζ.Υ.Υ)

Α. ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (Σ.Δ.Ζ.Υ.Υ) ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ Αθήνα, 27/2/2013 Αρ. Πρωτ.: οικ. 8501 Γενική Δ/νση: Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Υπηρεσιών Υγείας Δ/νση: Σχεδιασμού Τμήμα: Πρόληψης & Προαγωγής Υγείας Πληροφορίες: Ευαγγελία Λαρεντζάκη Τηλ.:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 67/2000

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 67/2000 ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 67/2000 Καθορισμός υποχρεώσεων των ασφαλιστικών οργανισμών, των θεραπόντων και ελεγκτών ιατρών και των φαρμακοποιών και επιβολή κυρώσεων για παράβαση των υποχρεώσεων. έχοντας υπόψη:

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Γνωστοποίηση δημοσίευσης Υπουργικής Απόφασης και παροχή οδηγιών.

ΘΕΜΑ: Γνωστοποίηση δημοσίευσης Υπουργικής Απόφασης και παροχή οδηγιών. Αθήνα 11/ 4 /2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙO ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝ/ΚΩΝ ΑΣΦ/ΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝ/ΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 17 Ειδική Αγωγή

Άρθρο 17 Ειδική Αγωγή ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΘΗΝΑ 1/6/2012 Αρ. Πρωτ. : 26528 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΕΙΣ: 1. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 2. ΠΑΡΟΧΩΝ & ΚΑΤ. ΣΥΝΒΑΣΕΩΝ ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : ΚΗΦΙΣΙΑΣ 39 Τ. Κ: 151 23 ΜΑΡΟΥΣΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: 4ΑΧΖΛ-Η8Λ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΑΔΑ: 4ΑΧΖΛ-Η8Λ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ C:\Documents and Settings\user\Επιφάνεια εργασίας\καμ1371\20259-1371 Εγκύκλιος άρθρου 38 του ν.3996 περί επιτάχυνσης διαδικασίας απονομής σύνταξης.doc ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 6-9-2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΑΡΟΧΩΝ Τ.Υ.Π.Ε.Τ.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΑΡΟΧΩΝ Τ.Υ.Π.Ε.Τ. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΑΡΟΧΩΝ Τ.Υ.Π.Ε.Τ. (Σημειώνεται ότι αλλαγές ή/και προσθήκες στα ήδη ισχύοντα άρθρα ή εδάφια εμφανίζονται με κόκκινο χρώμα) Άρθρο 3 Β. 5. Όλο το μόνιμο προσωπικό

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα : «Υποβολή αιτήσεων συνταξιούχων για την ένταξή τους στο «Πρόγραμμα Κατ Οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων»

Θέμα : «Υποβολή αιτήσεων συνταξιούχων για την ένταξή τους στο «Πρόγραμμα Κατ Οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων» ΑΔΑ :Β4344691ΩΓ-ΖΗΨ Βαθμός Ασφαλείας Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2012 ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΣΥΝ/ΧΩΝ Ταχ. Δ/νση : Μενάνδρου 41-43 Ταχ. Κώδικας : 104 37 ΑΘΗΝΑ Τηλέφωνο

Διαβάστε περισσότερα

Το φαρμακείο στην εποχή του internet. Παπαδόπουλος Γιάννης Φαρμακοποιός Οικονομολόγος Υγείας

Το φαρμακείο στην εποχή του internet. Παπαδόπουλος Γιάννης Φαρμακοποιός Οικονομολόγος Υγείας Το φαρμακείο στην εποχή του internet Παπαδόπουλος Γιάννης Φαρμακοποιός Οικονομολόγος Υγείας Χαρακτηριστικά της εποχής μας Χαρακτηριστικά της εποχής μας είναι: η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας η ευρεία

Διαβάστε περισσότερα

Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων Ταμείο Εθνικής Οδοποιΐας

Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων Ταμείο Εθνικής Οδοποιΐας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΣΟΔΩΝ ΤΜΗΜΑ : ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Πληροφορίες : M. Προδρομίδου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞ ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΕΞ ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΞ ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Α Πληροφορίες: Ε. Γκαρέτσου Ταχ. Διεύθυνση: Αριστοτέλους

Διαβάστε περισσότερα

Μυτιλήνη, 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011. http://www.e-syntagografisi.gr

Μυτιλήνη, 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011. http://www.e-syntagografisi.gr Μυτιλήνη, 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011 http://www.e-syntagografisi.gr Η διασφάλιση της υγείας των ασθενών και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους Πολίτες Η επίτευξη σημαντικών οικονομιών στον τομέα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: 4ΑΓΒΘ-Η. ΑΘΗΝΑ 1 /04/2011 Αριθ.Πρωτ.: Δ.ΥΓ3(β)/ΓΠ.οικ.37105

ΑΔΑ: 4ΑΓΒΘ-Η. ΑΘΗΝΑ 1 /04/2011 Αριθ.Πρωτ.: Δ.ΥΓ3(β)/ΓΠ.οικ.37105 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ-ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΑΔΑ: 4ΑΓΒΘ-Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ Τμήμα Β Ταχ. Διεύθυνση : Αριστοτέλους

Διαβάστε περισσότερα

Επιβαρύνσεις τουλάχιστον 20% για πολλές κατηγορίες εργαζομένων, καθώς και για δημοσίους υπαλλήλους με παράλληλη εργασία

Επιβαρύνσεις τουλάχιστον 20% για πολλές κατηγορίες εργαζομένων, καθώς και για δημοσίους υπαλλήλους με παράλληλη εργασία ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ECON ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ Σας ενημερώνει και σας υπενθυμίζει Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ Διπλή απασχόληση, διπλές εισφορές Επιβαρύνσεις τουλάχιστον 20% για πολλές κατηγορίες εργαζομένων, καθώς και για δημοσίους

Διαβάστε περισσότερα

TEYXOΣ 2 ΜΑΙΟΣ/ΙΟΥΝΙΟΣ 2016

TEYXOΣ 2 ΜΑΙΟΣ/ΙΟΥΝΙΟΣ 2016 TEYXOΣ 2 ΜΑΙΟΣ/ΙΟΥΝΙΟΣ 2016 Τρίτη 31 Μαΐου: Έκδοση ΦΕΚ ορισμού μελών του Δ.Σ. του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης Δημοσιεύεται στο υπ αριθμόν 274 Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως η απόφαση του υφυπουργού

Διαβάστε περισσότερα

Εγκύκλιος Ε.Φ.Κ.Α. αρ. 4/2018 Προσωρινή σύνταξη. Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 2 του Ν. 4499/2017

Εγκύκλιος Ε.Φ.Κ.Α. αρ. 4/2018 Προσωρινή σύνταξη. Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 2 του Ν. 4499/2017 Πίνακας περιεχομένων Εγκύκλιος Ε.Φ.Κ.Α. αρ. 4/2018 Προσωρινή σύνταξη για αιτήσεις που υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 2 του Ν. 4499/2017 Αθήνα, 22.1.2018 Αριθ. Πρωτ. Σ40/9/107633

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Έκδοση 1.0 1 1. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ Στα πλαίσια των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων, η Εταιρεία «MEDIPRIME ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ»,

Διαβάστε περισσότερα

Τροποποίηση και συμπλήρωση του Κανονισμού Παροχών του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (Ο.Π.Α.Δ.) Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Τροποποίηση και συμπλήρωση του Κανονισμού Παροχών του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (Ο.Π.Α.Δ.) Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝ. ΑΣΦ/ΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝ. ΑΣΦ/ΣΕΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΤΜΗΜΑ : Α Ταχ. Δ/νση : Σταδίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 26 Μαΐου 2017 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ Αριθμ. πρωτ. 257 ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ----------- Ταχ.Δ/νση

Διαβάστε περισσότερα

- ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣIA ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ- ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΡΧΩΝ ΝΕΑΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ Κ.Α.

- ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣIA ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ- ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΡΧΩΝ ΝΕΑΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ Κ.Α. - ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣIA ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ- ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΡΧΩΝ ΝΕΑΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ Κ.Α. Εισαγωγή Η αλματώδης αύξηση το τελευταίο διάστημα των αιτήσεων για επιστημονικές εκδηλώσεις που επιχορηγούνται από τις φαρμακευτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : Χορήγηση ασφαλιστικής κάλυψης για παροχές υγειονομικής περίθαλψης, ως μελών οικογένειας, προσώπων που έχουν συνάψει «Σύμφωνο Συμβίωσης»

ΘΕΜΑ : Χορήγηση ασφαλιστικής κάλυψης για παροχές υγειονομικής περίθαλψης, ως μελών οικογένειας, προσώπων που έχουν συνάψει «Σύμφωνο Συμβίωσης» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ Ταχ. Διεύθυνση : Αγ. Κων/νου 8 10241

Διαβάστε περισσότερα

Εγκύκλιος Ι.Κ.Α. αρ. 5-15/01/ Αναγνώριση χρόνου εκπαιδευτικ

Εγκύκλιος Ι.Κ.Α. αρ. 5-15/01/ Αναγνώριση χρόνου εκπαιδευτικ Πίνακας περιεχομένων ΘΕΜΑ: Αναγνώριση χρόνου εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών και μέχρι δύο έτη, κατ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 40 του ν.3996/2011, ως χρόνου ασφάλισης στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. Ι. ΕΝΝΟΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Παράταση του προγράμματος ειδικής επιδότησης ανεργίας πρώην εργαζομένων της επιχείρησης «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης Α.Ε.(Ε.Β.Ζ. Α.Ε.

ΘΕΜΑ: «Παράταση του προγράμματος ειδικής επιδότησης ανεργίας πρώην εργαζομένων της επιχείρησης «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης Α.Ε.(Ε.Β.Ζ. Α.Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης Κ Ε Ν Τ Ρ Ι Κ Η Υ Π Η Ρ Ε Σ Ι Α ΓΕΝ.Δ/ΝΣΕΙΣ: ΕΙΣΦΟΡΩΝ & ΕΛΕΓΧΩΝ : AΠΟΝΟΜΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΩΝ

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ 2 Αθήνα, Μάιος 2018 ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΩΝ [1] ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελ. 1. ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ.. 3 1.1 ΦΑΡΜΑΚΑ.. 3 1.2 ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Κανονιστικής Πράξης για τις Τιμές Αποζημίωσης

Σχέδιο Κανονιστικής Πράξης για τις Τιμές Αποζημίωσης Σχέδιο Κανονιστικής Πράξης για τις Τιμές Αποζημίωσης Τρόπος ορισμού των τιμών αναφοράς που αποτελούν ασφαλιστικές τιμές αποζημίωσης για τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) και τον ΕΟΠΥΥ. Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ι. Οι ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.για ιατρική εξέταση, συνταγογράφηση και αναγραφή εξετάσεων μπορούν να εξυπηρετούνται:

Ι. Οι ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.για ιατρική εξέταση, συνταγογράφηση και αναγραφή εξετάσεων μπορούν να εξυπηρετούνται: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Εθνικός Οργανισμός Ε.Ο.Π.Υ.Υ Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : ΚΗΦΙΣΙΑΣ 39 Τ. Κ: 151 23 ΜΑΡΟΥΣΙ ΤΗΛ. 210 6871719

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιο Συνέδριο Εταιρίας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού 5-7. Α Ανακοίνωση. Φεβρουαρίου 2016 Athenaeum Intercontinental Αθήνα.

Πανελλήνιο Συνέδριο Εταιρίας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού 5-7. Α Ανακοίνωση. Φεβρουαρίου 2016 Athenaeum Intercontinental Αθήνα. Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας 5o 5-7 Φεβρουαρίου Athenaeum Intercontinental Αθήνα Oργάνωση - Γραμματεία: free spιrιt Getting you there! Α Ανακοίνωση Χαιρετισμός Η Εταιρία Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Σύσταση Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Σύσταση Λογαριασμού Παροχών σε Χρήμα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Κοινοποίηση σχετικών διατάξεων και παροχή οδηγιών»

ΘΕΜΑ: «Σύσταση Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Σύσταση Λογαριασμού Παροχών σε Χρήμα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Κοινοποίηση σχετικών διατάξεων και παροχή οδηγιών» ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝ.Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αθήνα 27 /01/ 2012 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ Αρ.Πρωτ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Ταχ.Διεύθυνση :Αγ. Κων/νου 8 (102 41) Γ99/22 ΑΡ. 8 Αρ.Τηλεφώνου

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Σύσταση Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Σύσταση Λογαριασμού Παροχών σε Χρήμα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Κοινοποίηση σχετικών διατάξεων και παροχή οδηγιών»

ΘΕΜΑ: «Σύσταση Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Σύσταση Λογαριασμού Παροχών σε Χρήμα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Κοινοποίηση σχετικών διατάξεων και παροχή οδηγιών» ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝ.Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αθήνα 27 /01/ 2012 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ Αρ.Πρωτ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Ταχ.Διεύθυνση :Αγ. Κων/νου 8 (102 41) Γ99/22 ΑΡ. 8 Αρ.Τηλεφώνου

Διαβάστε περισσότερα

Μπερμπέρογλου Ελευθέριος. Κανόνες λειτουργίας Φαρμακείου

Μπερμπέρογλου Ελευθέριος. Κανόνες λειτουργίας Φαρμακείου Μπερμπέρογλου Ελευθέριος Κανόνες λειτουργίας Φαρμακείου Κανόνες λειτουργίας Φαρμακείου ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ Mark up ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟ ἄκος = ίαση Φάρμακο φέρει την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΦΣ: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ

ΠΦΣ: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα, 2/2/2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Αρ. Πρωτ. 310 ΝΠΔΔ ΠΡΟΣ Φαρμακευτικούς Συλλόγους της Χώρας 1 / 5 Ενημερωτικό Σημείωμα Σχετικά με τα νεότερα δεδομένα που αφορούν τα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Παράλληλη ασφάλιση κατ εφαρμογή των άρθρ. 17 παρ.1 και 36 παρ.1,2,6 και 7 του Ν. 4387/16»

ΘΕΜΑ: «Παράλληλη ασφάλιση κατ εφαρμογή των άρθρ. 17 παρ.1 και 36 παρ.1,2,6 και 7 του Ν. 4387/16» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ & ΕΛΕΓΧΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Aρ. Πρωτ. Α3γ/Γ.Π.οικ.53790/ ΘΕΜΑ: Φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Aρ. Πρωτ. Α3γ/Γ.Π.οικ.53790/ ΘΕΜΑ: Φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Aρ. Πρωτ. Α3γ/Γ.Π.οικ.53790/15-07-2016 ΘΕΜΑ: Φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. ΣΧΕΤ.: 1.Το άρθρο 33 του Ν. 4368/2016 (ΦΕΚ 21/Α/16). 2. Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης

Διαβάστε περισσότερα

Η Εταιρία και ο Σύλλογος Εργαζομένων συμφωνούν τα ακόλουθα:

Η Εταιρία και ο Σύλλογος Εργαζομένων συμφωνούν τα ακόλουθα: Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τα έτη 2010 & 2011 για τη ρύθμιση των όρων αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στην εταιρία «COSMOTE-ΚΙΝΗΤΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.» Στο Μαρούσι Αττικής σήμερα,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΘΕΜΑ : Ασφαλιστικά Θέματα Μηχανικών Ιωάννης Γιαννακουδάκης, μηχανολόγος μηχανικός Αγγελική Μυρίλλα, πολιτικός μηχανικός Μαρία Σαρτζετάκη, αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός Ελένη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Αναφορών 28.11.2014 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά 0824/2008, του Kroum Kroumov, βουλγαρικής ιθαγένειας, η οποία συνοδεύεται από 16 υπογραφές, σχετικά με

Διαβάστε περισσότερα

2. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

2. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ 2. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ 2.1. Ασφάλιση σπουδαστών Τ.Ε.Ι. κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης. Στους σπουδαστές των Τ.Ε.Ι. σύμφωνα με το Π.Δ. 185/84 (ΦΕΚ 61/τ.Α'/8.5.84) παρέχεται ιατροφαρμακευτική

Διαβάστε περισσότερα

TEYXOΣ 3 A 15νθήμερο ΙΟΥΛΙΟΣ 2016 Παρασκευή 1 Ιουλίου: Συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας

TEYXOΣ 3 A 15νθήμερο ΙΟΥΛΙΟΣ 2016 Παρασκευή 1 Ιουλίου: Συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας TEYXOΣ 3 A 15νθήμερο ΙΟΥΛΙΟΣ 2016 Παρασκευή 1 Ιουλίου: Συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Πραγματοποιήθηκε αναλυτική ενημέρωση εκ μέρους του Προέδρου της Ελληνικής Οδοντιατρικής

Διαβάστε περισσότερα

Βοηθός Φαρμακοποιού ΣΟΥΡΜΑΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΕ ΜΑΣΤΕR IN ARTS OF EDUCATION ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΡΕΥΝΑ: ΣΟΥΡΜΑΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΕ 87.01

Βοηθός Φαρμακοποιού ΣΟΥΡΜΑΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΕ ΜΑΣΤΕR IN ARTS OF EDUCATION ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΡΕΥΝΑ: ΣΟΥΡΜΑΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΕ 87.01 Βοηθός Φαρμακοποιού ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΡΕΥΝΑ: Επαγγελματικές Προοπτικές: Ο Βοηθός Φαρμακείου μπορεί να εργαστεί σε φαρμακεία ή εταιρείες παρασκευής φαρμάκων, σε κρατικά νοσοκομεία, στο φαρμακείο του ιδρύματος και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Φ.Σ.Α. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Πηγαίνετε στις «εφαρμογές», επιλέγετε e-δαπυ και αμέσως μετά επιλέγετε «e-δαπυ ΠΑΡΟΧΩΝ».

ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Φ.Σ.Α. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Πηγαίνετε στις «εφαρμογές», επιλέγετε e-δαπυ και αμέσως μετά επιλέγετε «e-δαπυ ΠΑΡΟΧΩΝ». 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Ν.Π.Δ.Δ. Μυλλέρου 1 & Αγησιλάου - 104 36 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ. 210 5220955 ΦΑΞ. 210 5220721 Email: grfsa@otenet.gr Πληροφορίες : Νιάρχου Κατερίνα Αριθ. Πρωτ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ. Ταχ. Δ/νση : Αριστοτέλους 17 Ταχ. Κώδικας : Αθήνα Τηλέφωνο : FAX :

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ. Ταχ. Δ/νση : Αριστοτέλους 17 Ταχ. Κώδικας : Αθήνα Τηλέφωνο : FAX : ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 26-07 -2017 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Αριθμ. Πρωτ.: Γ5(α)οικ. 57940 ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ & ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ &ΤΙΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: Β44Θ4691Ω3-ΙΙΟ ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : ΣΑΤΩΒΡΙΑΝΔΟΥ 18 10432 ΑΘΗΝΑ : Β. ΜΠΕΡΟΥΤΣΟΥ ΠΡΟΣ: ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΠΙΝΑΚΑ Α ΤΗΛ. : 210-5285569 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ : 14

ΑΔΑ: Β44Θ4691Ω3-ΙΙΟ ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : ΣΑΤΩΒΡΙΑΝΔΟΥ 18 10432 ΑΘΗΝΑ : Β. ΜΠΕΡΟΥΤΣΟΥ ΠΡΟΣ: ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΠΙΝΑΚΑ Α ΤΗΛ. : 210-5285569 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ : 14 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Οργανισμός ΑΘΗΝΑ, 2/3/2012 Ασφάλισης Ο.Α.Ε.Ε. Ελευθέρων ΑΡ. ΠΡΩΤ.ΔΙΑΣΦ/Φ24/14/19118 Επαγγελματιών ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 93 του νόμου υπ αρίθμ (ΦΕΚ 74/ ) Άρθρο 93. Έλεγχος συνταγογράφησης από Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Άρθρο 93 του νόμου υπ αρίθμ (ΦΕΚ 74/ ) Άρθρο 93. Έλεγχος συνταγογράφησης από Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Άρθρο 93 του νόμου υπ αρίθμ. 4472 (ΦΕΚ 74/19-05-2017) Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ Όπως ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ 2 Πίνακας Αποδεκτών Τ ΗΛ.: ΚΟΙΝ.: Φ. : 838.1/ 225 /13 Σ. : 17186

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ Όπως ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ 2 Πίνακας Αποδεκτών Τ ΗΛ.: ΚΟΙΝ.: Φ. : 838.1/ 225 /13 Σ. : 17186 ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΟ ΠΡΟΣ: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ Όπως ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ 2 Πίνακας Αποδεκτών ΤΜΗΜΑ: Ι Τ ΗΛ.: 210-6551248 ΚΟΙΝ.: Φ. : 838.1/ 225 /13 Σ. : 17186 ΑΘΗΝΑ, 25 Ιουλίου 2013 ΣΥΝ.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: 1. Γενική Δ/νση Πληροφορικής Δ/νση Εκμετάλλευσης Τμήμα Παραγωγής και Διακίνησης Αναφορών (Συντάξεις)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: 1. Γενική Δ/νση Πληροφορικής Δ/νση Εκμετάλλευσης Τμήμα Παραγωγής και Διακίνησης Αναφορών (Συντάξεις) ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ 3-3-2011 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αθήνα, 25-2-2011 ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Αριθ. Πρωτ. ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 (10241) Σ78/8 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡΙΘ. 5 /2011

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡΙΘ. 5 /2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 13-4-2011 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ (ΟΓΑ) ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΛΑΔΟΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΑ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

Με το άρθρο 16 παρ. 1 του ν. 4238/2014 ορίστηκε ότι : «Το σύνολο του μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.

Με το άρθρο 16 παρ. 1 του ν. 4238/2014 ορίστηκε ότι : «Το σύνολο του μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ. ΑΙΤΗΣΗ Του/Της, (όνομα πατρός), ιατρού του ΕΟΠΥΥ στη μονάδα υγείας, που ανήκει στη χωρική αρμοδιότητα της κατωτέρω αναφερόμενης Δ.Υ.Πε., με την ειδικότητα του/ της, κατοίκου Θεσσαλονίκης, επί της οδού,

Διαβάστε περισσότερα

Ε Φ Κ Α ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Ε Φ Κ Α ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Ε Φ Κ Α ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ Χ Α Ρ. Τ Ρ Ι Κ Ο Υ Π Η 6-8-10 106 79 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΟ : 210-3606283,

Διαβάστε περισσότερα

Τραπεζα Φορολογικής Ενημέρωσης από την Epsilon Net

Τραπεζα Φορολογικής Ενημέρωσης από την Epsilon Net Τραπεζα Φορολογικής Ενημέρωσης από την Epsilon Net ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 24/3/2017 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Αρ.Πρωτ.: Φ.10043/οικ.14226/431 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

25-26 Νοεμβρίου 2017 GRAND METEORA HOTEL ΝΟΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ

25-26 Νοεμβρίου 2017 GRAND METEORA HOTEL ΝΟΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ 25-26 Νοεμβρίου 2017 GRAND METEORA HOTEL ΝΟΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: η ώρα των φαρμακείων» Με την ευθύνη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τρικάλων Διοργάνωση Φαρμακευτικοί Σύλλογοι

Διαβάστε περισσότερα

2. Τα Περιφερειακά Υποκαταστήματα ΟΓΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡΙΘ. 2

2. Τα Περιφερειακά Υποκαταστήματα ΟΓΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡΙΘ. 2 Αθήνα 04/09/2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΛΑΔΟΣ: Ι ΜΗΤΡΩΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ Ταχ. Δ/νση: Πατησίων 30 10170 ΑΘΗΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : Χορήγηση λουτροθεραπείας στους ασφαλισμένους του Ε.ΟΠ.Π.Υ.Υ. για το έτος 2012. ΣΧΕΤ. : Η αρ. 347/40/28-5-2012 Απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

ΘΕΜΑ : Χορήγηση λουτροθεραπείας στους ασφαλισμένους του Ε.ΟΠ.Π.Υ.Υ. για το έτος 2012. ΣΧΕΤ. : Η αρ. 347/40/28-5-2012 Απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας www.eopyy.gov.gr Γενική Δ/νση: Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ Η διαρκώς παρατηρούμενη σύγχυση στο πρόβλημα της αναγνώρισης των ιατροτεχνολογικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται στις εγκαταστάσεις των ιατρικών

Διαβάστε περισσότερα