ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ & ΦΥΤΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 9 ο

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ & ΦΥΤΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 9 ο"

Transcript

1 ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ & ΦΥΤΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 9 ο

2 ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ Μύκητες Κορυφοξήρα, Κομμίωση του λαιμού (Φυτόφθορα), Σηψιρριζίες, Σεπτορίωση, Σήψεις καρπών, Νέκρωση βραχιόνων (Ευτυπίωση). Βακτήρια Προσβολή κλάδων και κηλίδωση καρπών, Μεταδοτική μικροφυλλία, Πρασίνισμα. Ιώσεις Λιθίαση των καρπών, Ψωρώσεις, Εξώκορτη, Ξυλοπόρωση, Τριστέτσα.

3 ΚΟΡΥΦΟΞΗΡΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ Γενικά: Προκαλεί σοβαρές ζημιές σε κιτριά, νεραντζιά, λεμονιά, περγαμόντο (σπάνια σε πορτοκαλιά, μανδαρινιά, γρέϊπ φρουτ). Είναι ασθένεια των αγγείων (Αδρομύκωση). Προκαλεί απόφραξη των αγγείων του ξύλου με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η απορρόφηση νερού και θρεπτικών στοιχείων από το δέντρο. ***Το παθογόνο έχει 1. ανοδική (mal nero) και 2. καθοδική (mal secco) μορφή!!! ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ 1. Χλώρωση, ξήρανση φύλλων, φυλλόπτωση. 2. Ξηράνσεις και νεκρώσεις κλαδίσκων. 3. Τεφρός χρωματισμός κλάδων (στρώμα αέρα)-πολυστιγμία από πυκνίδια. 4. Σκούρος καστανός ή Μαύρος μεταχρωματισμός των αγγείων του ξύλου στον κορμό (ανοδική μορφή-αποπληξία). 5. Πορτοκαλί μεταχρωματισμός (παθογνωμονικό) των αγγείων του ξύλου στους κλαδίσκους και κλάδους (καθοδική μορφή-τυπικά συμπτώματα). 6. Ημιπληγία (ξήρανση μέρους της κόμης των δένδρων). 7. Νέκρωση κλάδων και βραχιόνων. 8. Νέκρωση ολόκληρου του δένδρου. 9. Σύνδρομο βραδέως μαρασμού (1-2 χρόνια) ή αποπληξίας. *Υπάρχουν φυλές του μύκητα που ΔΕΝ προκαλούν μεταχρωματισμό των αγγείων (μη χρωμογόνες).

4 Ξηράνσεις κλάδων, αποφύλλωση Πορτοκαλί μεταχρωματισμός αγγείων, καθοδική μορφή (mal secco) Φυαλιδοσπόρια σε αγγεία ξύλου Σκούρος μεταχρωματισμός, ανοδική μορφή (mal nero) Πυκνίδια-πυκνιδιοσπόρια σε φλοιό

5 ΠΑΘΟΓΟΝΟ - ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ Παθογόνο: ο Αδηλομύκητας Phoma tracheiphila (Coelomycetes). Διαχείμαση: με πυκνίδια κάτω από την επιδερμίδα των ξερών κλάδων ήως μυκήλιο στους βλαστούς. Μόλυνση: Ο μύκητας παράγει πυκνίδια με πυκνιδιοσπόρια και ελεύθερους κονιδιοφόρους (φυαλίδια) με κονίδια (φυαλιδοσπόρια): 1. Τα πυκνίδια σχηματίζονται κάτω από την επιδερμίδα των ξερών βλαστών και φέρουν υαλώδη, μονοκύτταρα, πολύ μικρά πυκνιδιοσπόρια (μυξοσπόρια) τα οποία για να ελευθερωθούν έχουν ανάγκη υγρασίας-βροχής. Αυτά με το ανεμόβροχο μεταφέρονται σε άλλα μέρη του δένδρου ή σε γειτονικά δένδρα και εισέρχονται στα υπέργεια όργανα των δένδρων από πληγές (παγετός, χαλάζι, εργαλεία, στομάτια) και εγκαθίστανται στα αγγεία (καθοδική κίνηση - ηασθένεια εξελίσσεται αργά). 2. Τα φυαλιδοσπόρια σχηματίζονται μέσα στα αγγεία του ξύλου και από το μυκήλιο του παθογόνου που βρίσκεται πάνω σε προσβεβλημένους ιστούς στο δένδρο ή στο έδαφος, μεταφέρονται με το ανοδικό ρεύμα και παίζουν σημαντικό ρόλο στη γρήγορη εξάπλωση του παθογόνου σε ολόκληρο το δένδρο (ανοδική κίνηση - η ασθένεια εξελίσσεται ταχύτατα). Μετάδοση: με το ανεμόβροχο στα γειτονικά δένδρα. Σε μεγάλες αποστάσεις η μετάδοση γίνεται με το μολυσμένο πολλ/κό υλικό και με τις καρακάξες (Pica pica) που μεταφέρουν μολυσμένους κλαδίσκους για να φτιάξουν τις φωλιές τους. Ευνοϊκές συνθήκες: υγρασία (βροχοπτώσεις) και Θ=20-25 ο C. Η μέγιστη ευπάθεια στις μολύνσεις παρατηρείται το Φθινόπωρο-Χειμώνα.

6 ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΚΟΡΥΦΟΞΗΡΑΣ 1. Αφαίρεση και κάψιμο προσβεβλημένων κλάδων με τμήμα υγιούς βλαστου. 2. Εκρίζωση και κάψιμο προσβεβλημένων δένδρων. 3. Το κλάδεμα να γίνεται μετά το τέλος της βροχερής περιόδου (αργά την άνοιξη) και οι τομές κλαδέματος να καλύπτονται με κατάλληλη αλοιφή. 4. Αποφυγή τραυματισμού ριζών, κορμού και κλάδων και προστασία των δένδρων με ανεμοθραύστες. 5. Εκτέλεση 3-4 ψεκασμών από τέλη Οκτωβρίου και κάθε μήνα με χαλκούχα (βορδιγάλειο πολτό ή οξυχλωριούχα χαλκό). Ψεκασμός και μετά από χαλαζόπτωση ή παγετό. 6. Χρήση αν(θ)εκτικών ποικιλιών (Αδαμοπούλου, Καρυστινή, Santa Teresa, Interdonato). 7. Βιολογική καταπολέμηση με επιφυτικές ζύμες (Debaryomyces hansenii) ήβακτήρια(paenibacillus alvei). * Η καθοδικήμορφή της Κορυφοξήρας είναι πιό εύκολα αντιμετωπίσιμη!!!

7 ΕΛΚΗ Ή ΣΗΨΕΙΣ ΤΟΥ ΛΑΙΜΟΥ (ΦΥΤΟΦΘΟΡΑ) Η ασθένεια εμφανίζεται συχνά στα εσπεριδοειδή (κομμίωση), μηλοειδή, πυρηνόκαρπα, φιστικιά, καστανιά, αμπέλι, θάμνους και ποώδη φυτά. Σε συνθήκες υψηλής υγρασίας το παθογόνο εισχωρεί και αναπτύσσεται στο κάμβιο. Προσβάλλει συνήθως το λαιμό, βάση κορμού, ρίζες, καρπούς και φύλλα (λιγότερο). ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Η προσβολή συνήθως ξεκινάει από το λαιμό ήτιςκύριες ρίζες (έλκη-σήψεις). Φλοιός: ενυδάτωση (καστανός μεταχρωματισμός, σαν βρασμένος σε μορφή ανεστραμμένου V ), βύθιση, (η αλοίωση μπορεί να φτάσει εως 80 cm σε ύψος και ώς τις κεντρικές ρίζες σε βάθος και να περιβάλλει ολόκληρο τον κορμό ή μέρος της περιφέρειας αυτού), σχίσιμο, απολέπιση, νέκρωση. Κάμβιο: μεταχρωματισμός και νέκρωση. Ξύλο: μεταχρωματισμός-νέκρωση κάτω από τον αλοιωμένο φλοιό. Φύλλα: χλώρωση, καχεκτική βλάστηση, ξήρανση, φυλλόπτωση. Έκκριση κόμμεος. Σύνδρομο βραδέως μαρασμού (Χειμώνας) ή αποπληξίας (Καλοκαίρι). Η ασθένεια εμφανίζεται διάσπαρτα ή κατά μήκος των γραμμών άρδευσης. *Σημείο δεν έχουμε. Για ασφαλή διάγνωση απαιτείται η απομόνωση του παθογόνου σε εκλεκτικά θρεπτικά υλικά.

8 Ενυδατωμένος φλοιός Μεταχρωματισμός-ενυδάτωση τουφλοιούσεμορφή ανεστραμμένου V Έκκριση κόμμεος Μεταχρωματισμός-νέκρωση φλοιού, ριζών και καμβίου Μεταχρωματισμός, απολέπιση, σχίσιμο φλοιού

9 Phytopthrora citrophthora-σε καρπούς Phytophthora hibernalisσε φύλλα εσπεριδοειδών «Περονόσπορος εσπεριδοειδών» Phytophthora spp. - Ξηρή σήψη σε καρπούς εσπεριδοειδών με χαρακτηριστική οσμή «ταγκίλας»

10 ΠΑΘΟΓΟΝΟ - ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ Παθογόνα: Ωομύκητες του γένους Phytophthora (Pythiaceae). Είναι παθογόνα εδάφους. Διαχείμαση: ως ωοσπόρια στο έδαφος για πολλά χρόνια και ως μυκήλιο μέσα στους προσβεβλημένους ιστούς. Μόλυνση: από τα ωοσπόρια τα οποία διαχειμάζουν στο έδαφος προκύπτουν τα ζωοσπόρια ενώ από το διαχειμάζων μυκήλιο προκύπτουν τα σποριάγγεια με τα οποία πραγματοποιούνται οι μολύνσεις. Γιανααναπτυχθούν, διασπαρούν και να μολύνουν έχουν την ανάγκη μεγάλης εδαφικής υγρασίας. Υπάρχουν θερμόφιλα (π.χ. P. cactorum, P. citrophthora) και ψυχρόφιλα είδη (π.χ. P. syringae, P. megasperma). Ευνοϊκές συνθήκες: υψηλή εδαφική υγρασία και θερμοκρασίες ανάλογα με το είδος του παθογόνου (ψυχρόφιλο-θερμόφιλο).

11 Βιολογικός κύκλος του ωομύκητα Phytophthora sp.

12 ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΦΥΤΟΦΘΟΡΑΣ 1. Χρήση ανθεκτικών υποκειμένων (νεραντζιά για εσπεριδοειδή, κυδωνιά για μηλοειδή και Pistacia terebinthus για φιστικιά). Ο εμβολιασμός να γίνεται σε ύψος cm. 2. Φύτευση υγιών δένδρων στο δενδροκομείο σε κατάλληλο βάθος (όπως και στο φυτώριο). 3. Επάλειψη του κορμού με βορδιγάλειο πάστα (λίγο πρίν τη βροχερή περίοδο). 4. Αποφυγή επαφής του νερού αρδεύσεως με τον κορμό των δένδρων κατασκευάζοντας πρόχωμα γύρω από τον κορμό. 5. Καλή αποστράγγιση του δενδροκομείου. 6. Εκρίζωση και απομάκρυνση των ξερών ή έντονα μολυσμένων δένδρων από το δενδροκομείο. 7. Αφαίρεση και καταστροφή του μεταχρωματισμένου φλοιού και καμβίου μαζί με υγιή ιστό και επάλειψη των πληγών με βορδιγάλειο πάστα, στααρχικάστάδιατηςασθένειας. 8. Απολύμανση του νερού άρδευσης με θειϊκό χαλκό. 9. Ριζοπότισμα ή επάλειψη του κορμού με metalaxyl ή ψεκασμός του φυλλώματος με phosetyl-al.

13 ΚΥΑΝΗ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΗΨΗ ΚΑΡΠΩΝ Η ασθένεια εμφανίζεται συνήθως ΜΕΤΑΣΥΛΛΕΚΤΙΚΑ και προκαλεί σήψη καρπών σε εσπεριδοειδή καθώς και σε πολλά άλλα φρούτα (μήλα, αχλάδια, κυδώνια, σταφύλλια) και λαχανικά. Οι σήψεις από Πενικίλλια παρατηρούνται σπανίως πάνω στα δένδρα αλλά συχνότατα σε συσκευαστήρια, μεταφορές και αποθήκες με απώλειες έως και 100%. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Στην επιφάνεια του καρπού αρχικά παρατηρείται υδατώδης, μαλακή, ελαφρά βυθισμένη κηλίδα («ενυδατωμένη») που σύντομα καλύπτει ολόκληρο τον καρπό. Οι ιστοί γίνονται μαλακοί ενώ στην επιφάνειά τους σχηματίζεται χαρακτηριστική εξάνθηση (κυανή ή πράσινη σήψη), η οποία περιβάλλεται από μία λευκή λεπτή ζώνη. Σε συνθήκες υψηλής υγρασίας ο καρπός γίνεται μαλακός και αποσυντίθεται τελείως ενώ σε συνθήκες χαμηλής υγρασίας αφυδατώνεται, συρρικνώνεται και «μουμιοποιείται». Οι προσβεβλημένοι καρποί αναδύουν οσμή μούχλας και πικρήδυσάρεστη γεύση.

14 Σήψεις καρπών-κυανές & πράσινες εξανθήσεις Υδατώδης, μαλακή, ελαφρά βυθισμένη κηλίδα Επαφή-μόλυνση υγιούς καρπού από μολυσμένο

15 ΠΑΘΟΓΟΝΟ - ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ Παθογόνα: αδηλομύκητες του γένους Penicillium: - P. italicum (μπλέ σήψη, παράγει κονιδιοφόρους και κονίδια στην επιφάνεια και στο εσωτερικό του καρπού), - P. digitatum(πράσινη σήψη, παράγει κονιδιοφόρους και κονίδια μόνο στην επιφάνεια του καρπού). Διαχείμαση: στους προσβεβλημένους καρπούς στα συσκευαστήρια ή στο έδαφος. Μόλυνση: τα κονίδια (ξηροσπόρια) ελευθερώνονται με τον αέρα ή ελαφρά μετακίνηση ή χτύπημα των μολυσμένων καρπών, μεταφέρονται και αιωρούνται στην ατμόσφαιρα. Η είσοδος και μόλυνση των καρπών γίνεται από πληγές ή ακόμη από την επαφή των ασθενών καρπών με υγιείς. Ευνοϊκές συνθήκες: θερμοκρασίες ο C. Όσο χαμηλότερες είναι οι θερμοκρασίες τόσο οι σήψεις επιβραδύνονται. Χαρακτηριστικοί κονιδιοφόροι με διακλαδώσεις σε μορφή «πινέλου» και μονοκύτταρα, σφαιρικά, υαλώδη κονίδια σε αλυσίδες.

16 ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΠΕΝΙΚΙΛΛΙΩΝ 1. Προσεκτικοί χειρισμοί των καρπών ώστε να μη δημιουργούνται τραυματισμοί στο φλοιό. 2. Μείωση του αριθμού των κονιδίων που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα και τους χώρους των συσκευαστηρίων και αποθηκών με: α) απολύμανση με διάλυμα φορμόλης 2 %, υποχλωριώδους νατρίου ή ασβεστίου κ.α., β) καταστοφή με παράχωμα των καρπών που απορρίπτωνται στα συσκευαστήρια και γ) αποφυγή εγκατάλειψης των καρπών στην ύπαιθρο. 3. Απολύμανση των καρπών στα συσκευαστήρια με κατάλληλο απολυμαντικό (εμβάπτιση καρπών σε υδατικό διάλυμα μυκητοκτόνουthiabendazole, carbendazim, thiophanate methyl, benomyl, imazalil). 4. Αποθήκευση των καρπών το συντομότερο δυνατόν σε χαμηλές θερμοκρασίες και υπό κανονικές συνθήκες αερισμού και σχετικής υγρασίας.

17 ΤΡΙΣΤΕΤΣΑ ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ Αποτελεί τη ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ιολογική ασθένεια των εσπεριδοειδών στην Ελλάδα. Η ασθένεια εισήχθη στη χώρα μας από τη γειτονική Ισπανία και είναι σύμπλοκο φυλών του ιού tristeza (=θλίψη). Προκαλεί καταστροφή των αγγείων του ηθμού καιπροκαλείσυμπτώματαλόγωαδυναμίας μετακίνησης των προϊόντων της φωτοσύνθεσης από τα φύλλα πρός τη ρίζα. Αποτελεί μεγάλη απειλή για την εσπεριδοκαλιέργεια στη χώρα μας καθώς στην Ελλάδα χρησιμοποιείται ως κύριο υποκείμενο η νεραντζιά η οποία είναι το πιό ευπαθές υποκείμενο. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Καχεκτική βλάστηση, αραιό χλωρωτικό φύλλωμα, μικροφυλλία, μικροί καρποί κακής ποιότητας με παχύ φλοιό. Καχεξία-νανισμός δένδρων. Βοθρίωση του ξύλου στο υποκείμενο. Νέκρωση του ηθμού με συνέπεια τη νέκρωση των ριζών. Νέκρωση κλαδίσκων και κλάδων από πάνω πρός τα κάτω. Αποπληξία νεαρών δένδρων (<5 ετών) χωρίς απώλεια φυλλώματος και καρπών, βραδύς μαρασμός μεγαλύτερων δένδρων (>5 ετών). *Τα συμπτώματα της ασθένειας ομοιάζουν με προσβολές από άλλα αίτια (π.χ. Phytopthora sp., σηψιρριζίες, τροφοπενίες, νηματώδης, υπερβολική υγρασία κ.α.).

18 Αποπληξία Συμπτώματα σε καρπούς και φύλλα Έντομα φορείς Βοθρίωση ξύλου Νέκρωση υποκειμένου Ξηράνσεις κλαδίσκων και κλάδων

19 ΠΑΘΟΓΟΝΟ - ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ Παθογόνo: οιόςcitrus tristeza virus. Η ασθένεια οφείλεται σε σύμπλοκο φυλών του ιού το οποίο ποικίλλει στις διάφορες περιοχές και προκαλεί διαφορετικά συμπτώματα (νέκρωση φλοιού στο σημείο εμβολιασμού, βοθρίωση στελέχους, χλώρωση δενδρυλλίων). Μετάδοση: ο ιός μεταδίδεται με τον εμβολιασμό και με διάφορα είδη αφίδων κατά μή έμμονο τρόπο (Toxoptera citricidus, Aphis gossypii). Η διακίνηση του ιού μέσα στον ξενιστή επιτυγχάνεται μέσω των αγγείων του ηθμού. Οι ζημιές σε μια ορισμένη περιοχή εξαρτώνται κυρίως από το συνδυασμό εμβολίου (ποικιλίας)-υποκειμένου, την φυλή του ιού, τον πληθυσμό και την αποτελεσματικότητα των εντόμων-φορέων. Μέθοδοι διάγνωσης: -φυτά δείκτες που εμφανίζουν χαρακτηριστικά συμπτώματα -ορρολογικές μέθοδοι (ανοσοφθορισμός, ορρολογική αντίδραση σε ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, μέθοδος ELISA, ορρολογική δοκιμή με ραδιοϊσότοπα) -μοριακοί δείκτες PCR.

20 ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΡΙΣΤΕΤΣΑΣ 1. Λήψη αυστηρών μέτρων παρεμποδίσεως (καραντίνα) εισαγωγής πολλ/κού υλικού από περιοχές που έχουν την ασθένεια. 2. Χρήση ανθεκτικών υποκειμένων: -το Poncirus trifoliata - τρίπτερο (ανθεκτικό στην τριστέτσα και φυτόφθορα αλλά ευπαθές στην εξώκορτη), -οι ποικιλίες πορτοκαλιάς Parson Brown, Florida Sweet Seedling, Hamlin, Caipera, Pineaplle, -η ποικιλία Sweet lime της λιμεττίας, -η ποικιλία Cleopatra της μανδαρινιάς. 3. Τεχνητή μόλυνση των δένδρων με ήπιες φυλές του ιού φαίνεται ότι προστατεύει τα δένδρα από τις καταστρεπτικές φυλές του ιού. *Η καταπολέμηση των εντόμων φορέων που μεταφέρουν τον ιό κατά μή έμμονο τρόπο ΔΕΝ έχει έννοια!!!

21 ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΦΥΤΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ Μύκητες Σκωρίαση των σιτηρών, Άνθρακες και δαυλίτες, Ωίδιο των σιτηρών, Γυμνός άνθρακας του αραβοσίτου, Αδρομυκώσεις, Κηλιδώσεις φύλλων, Ελμινθοσπόριο, Σήψεις λαιμού και ριζών, Κερκοσπορίωση τεύτλων. Βακτήρια Διάφορες ασήμαντες. Ιώσεις Ιός του μωσαϊκού του καπνού, ΙόςΥτηςπατάτας, Ιός του κρωταλίσματος του καπνού, Ιός της ριζομανίας των τεύτλων.

22 ΣΚΩΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΣΙΤΗΡΩΝ Προσβάλλει ΟΛΑ τα υπέργεια μέρη των σιτηρών και σχηματίζει επάνω τους κηλίδες ή γραμμώσεις σε χρώμα «σκουριάς». Λόγω καταστροφής της επιδερμίδας η ασθένεια αυξάνει τη διαπνοή και αναπνοή και ελαττώνει το ρυθμό της φωτοσύνθεσης, τη ζωηρότητα των φυτών, το γέμισμα των κόκκων και την αύξηση του ριζικού συστήματος. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Προσβαλλόμενα όργανα: φύλλα, κολεοί, στελέχη, ανθικά όργανα, λέπυρα, κόκκοι. Προκαλούνται φλύκταινες (=φουσκάλες) ουρεδοσωρών και τελειοσωρών σε διάφορα σχήματα και χρώματα, απλές ή συνενωμένες. Αρχικά η επιφάνεια της φλύκταινας είναι ασημόχρωη-λευκωπή καθώς το παθογόνο αναπτύσσεται υπο-επιδερμικά, πιέζει την επιδερμίδα και λεπτό στρώμα αέρα εισέρχεται και διαθλά το φώς. Στη συνέχεια η επιδερμίδα διαρρηγνύεται λόγω της πίεσης που δέχεται από το παθογόνο και έχουμε την αποκάλυψη των σωρών (πορτοκαλί ουρεδοσωροί ή μαύροι τελειοσωροί) του παθογόνου (σημείο).

23 Εξέλιξη συμπτωμάτων σε φύλλα Τελειοσωροί Ασημόχρωες φλύκταινες Ουρεδοσωροί σε στελέχη Αικιδιακό στάδιο (αικίδιο) σε βερβερίδα Έντονη προσβολλή σε στελέχη και φύλλα τελειοσπόρια

24 ΠΑΘΟΓΟΝΟ - ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ Παθογόνα: ο Βασιδιομύκητας Puccinia gramminis (Pucciniaceae-Uredinales). Το παθογόνο έχει πολλές ειδικές μορφές: - P. g. f.sp. tritici (μαύρη σκωρίαση του σιταριού) - P. g. f.sp. avenae (σκωρίαση της βρώμης) - P. g. f.sp. hordei (σκωρίαση του κριθαριού) - P. g. f.sp. secalis (σκωρίαση της σίκαλης). Διαχείμαση: ως τελειοσπόρια στα υπολείμματα της καλλιέργειας. Ο μύκητας είναι μακροκυκλικός και ετερόοικος (έχει ως δεύτερο ξενιστή τη βερβερίδα). Πυκνιακό (πυκνιοσπόρια) και αικιδιακό (αικιδιοσπόρια) στάδιο σχηματίζει στη βερβερίδα. Ουρεδιακό (ουρεδοσπόρια), τελειακό (τελειοσπόρια) και βασιδιακό (βασιδιοσπόρια) στάδιο σχηματίζει στα σιτηρά. Μόλυνση: τα αικιδιοσπόρια που σχηματίστηκαν στη βερβερίδα, παρασύρονται από τον αέρα και μολύνουν τα σιτηρά την άνοιξη (από τα στομάτια). Τα βασιδιοσπόρια που σχηματίστηκαν στα σιτηρά μολύνουν τη βερβερίδα επίσης την άνοιξη. Τα ουρεδοσπόρια (επαναληπτικά σπόρια) μπορούν να μολύνουν τα σιτηρά πολλές φορές μέσα σε μια καλλιεργητική περίοδο. Ευνοϊκές συνθήκες: θερμοκρασία ο C και ύπαρξη σταγόνας νερού.

25 Βιολογικός κύκλος του μύκητα Puccinia gramminis f.sp. tritici

26 ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΣΚΩΡΙΑΣΗΣ ΣΙΤΗΡΩΝ 1. Χρήση ανθεκτικών ποικιλιών. 2. Καταστροφή του δεύτερου ξενιστή (βερβερίδα). 3. Χαμηλού κόστους προστατευτικά ή θεραπευτικά μυκητοκτόνα. 4. Χρήση μίγματος σπόρων διαφορετικών ποικιλιών (περιορίζεται η δυνατότητα ανάπτυξης του μύκητα και ελαττώνει τον κίνδυνο επιδημίας). 5. Χρήση πρώιμων ποικιλιών.

27 ΓΥΜΝΟΣ ΑΝΘΡΑΚΑΣ ΤΩΝ ΣΙΤΗΡΩΝ Πολύ σοβαρή ασθένεια που έχει μελετηθεί για περισσότερο από δύο αιώνες. Η ασθένεια αναπτύσσει σωρούς μαύρων τελειοσπορίων στην ωοθήκη των σιτηρών αντικαθιστώντας τους κόκκους των στάχεων. Η εμφάνιση των στάχεων δίνει την εντύπωση ότι έχουν απανθρακωθεί. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Προσβαλλόμενα όργανα: κόκκοι, στάχεις, φύλλα. Στάχεις: τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται μετά το ξεστάχυασμα και πρίν την ωρίμανση. Τα άνθη των στάχεων μεταβάλλονται σε μαύρη μάζα τελειοσπορίων που στην αρχή περιβάλλονται από λεπτή μεμβράνη η οποία σχίζεται αργότερα. Τα τελειοσπόρια διασκορπίζονται από τον άνεμο και με τη βροχή και σε διάστημα λίγων ημερών μένει η γυμνήράχητουστάχυ. Μερικές φορές μένουν μερικά άγανα ή λέπυρα αν η καταστοφή δεν είναι καθολική. Στους σπάδικες καλαμποκιού εμφανίζονται χαρακτηριστικοί όγκοι, με λεία επιφάνεια, ασημόασπροι που αργότερα γίνονται μαύροι από το σχηματισμό των τελειοσπορίων. Φύλλα: πριν από το ξεστάχυασμα τα μολυσμένα φυτά μπορεί να έχουν σκοτεινοπράσινα ανορθωμένα φύλλα, ίσως με χλωρωτικές ραβδώσεις που αργότερα μεταβάλλονται σε σωρούς σπορίων.

28 Μαύροι τελειοσωροί Ασημόασπροι όγκοι σε σπάδικες Απανθρακωμένοι κόκκοι Γυμνή ράχη στάχυ με απανθρακωμένους κόκκους

29 ΠΑΘΟΓΟΝΟ - ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ Παθογόνα: Βασιδιομύκητες του γένους Ustilago (Ustilaginales). -U.maydis (Γυμνός άνθρακας του αραβοσίτου), - U. tritici (Γυμνός άνθρακας του σιταριού). Διαχείμαση: ως μυκήλιο εντός ή επί του σπόρου ήστοέδαφος. Μόλυνση: με τη βλάστηση των σπόρων, το μυκήλιο ενεργοποιείται και αναπτύσσεται πρός την κορυφή των φυτών, αποικίζοντας την ταξιανθία. Οι μύκητες μολύνουν με απευθείας διάτρηση και αναπτύσσονται διασυστηματικά, ενδοκυτταρικά ή μεσοκυττάρια. Συνήθως προσβάλλονται όλοι οι ιστοί του στάχυ εκτός από τη ράχη, αποικίζονται ενδοκυτταρικά και μεταβάλλονται σε σωρούς τελειοσπορίων. Τα τελειοσπόρια μεταφέρονται με το ανεμόβροχο στα γειτονικά φυτά, και διατρυπούν την ωοθήκη και το στίγμα, και έτσι ο μύκητας επανεγκαθίσταται στους κόκκους οι οποίοι φαίνονται κανονικοί και δεν χάνουν τη βλαστικότητά τους. Μολύνσεις πραγματοποιούνται μόνο κατά τη διάρκεια της άνοιξης. Διασπορά: τα τελειοσπόρια διασπείρονται με τη βροχή και τον άνεμο. Σε μεγάλες αποστάσεις η διασπορά επειτυγχάνεται με το σπόρο. Ευνοϊκές συνθήκες: υγρόςνεφοσκεπήςκαιρόςκαι Θ=16-22 ο C. Μονοκύτταρα τελειοσπόρια με επάρματα στην επιφάνεια.

30 ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΓΥΜΝΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ 1. Αμειψισπορά για 2-3 χρόνια. 2. Πρώϊμη σπορά. 3. Όχι πολύ βαθειά σπορά ώστε το νεαρό φυτάριο να εκτπυχθεί σύντομα από το έδαφος. 4. Περιορισμός της υψηλής εδαφικής υγρασίας. 5. Χρήση ανθεκτικών ποικιλιών. 6. Σπορά πιστοποιημένου σπόρου. 7. Απολύμανση του σπόρου με απολυμαντικά σπόρων (μη αποτελεσματικό αφού το μυκήλιο διαχειμάζει στο έμβρυο).

31 ΙΟΣ ΤΟΥ ΜΩΣΑΪΚΟΥ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ Είναι ο πρώτος ιός που ανακαλύφθηκε. Προσβάλλει 150 γένη καλλιεργούμενων φυτών (τομάτα, πιπεριά) και έχει παγκόσμια διάδοση. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ 1. Διαφάνεια νευρώσεων, 2. Μωσαϊκό με σκουροπράσινες ή ανοικτοπράσινες περιοχές, 3. Ποικοιλοχλώρωση, 4. Φλύκταινες στις σκουροπράσινες περιοχές του ελάσματος, 5. Περινεύριος αποχρωματισμός, 6. Καψάλισμα των φύλλων της βάσης, 7. Συστροφή των φύλλων πρός τα κάτω, 8. Παραμόρφωση του ελάσματος (νημάτωση, στενά και επιμήκη φύλλα), 9. Μικροφυλλία, 10.Νανισμός. *Ορισμένες γενετικές ανωμαλίες (χίμαιρες) συχνά εμφανίζουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά του TMV.

32 Μωσαϊκό-φλύκταινες Καψάλισμα φύλλων-συστροφή Μωσαϊκό-διαφάνεια νεύρων Νανισμός Νανισμός

33 ΠΑΘΟΓΟΝΟ - ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ Παθογόνo: οιόςtobacco mosaic virus (TMV) των Tobamovirus. Είναι ραβδόμορφος ιός. *Είναι ο πλέον θερμοανθεκτικός φυτικός ιός (σημείο θερμικής αδρανοποίησης σε χυμό καπνού 93 o C, σε αποξηραμένα μολυσμένα φύλλα καπνού διατηρεί μολυσματική ικανότητα για 30 min σε 120 o C ενω σε θερμοκρασία δωματίου για 50 χρόνια.) Μετάδοση: ο ιός μεταδίδεται αποκλειστικά με την επαφή κατά τη διάρκεια των καλλιεργητικών φροντίδων (με χέρια, ρούχα, καλλιεργητικά εργαλεία, τριβή μολυσμένων με υγιή φύλλα). Διαχειμαση: στο σπόρο (επιφανειακά) και στα φυτικά υπολείμματα που έχουν ενσωματωθεί στο έδαφος. Ευνοϊκές συνθήκες: η εμφάνιση τυπικών συμπτωμάτων πραγματοποιείται με υγρό νεφοσκεπή καιρό και θερμοκρασίες o C. * Οι καπνιστές μπορεί να μεταφέρουν με τα χέρια τους τον ιό σε υγιή φυτά αν το τσιγάρο που έχουν καπνίσει πρίν έχει μολυσμένο καπνό!!!

34 ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ ΜΩΣΑΪΚΟΥ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ 1. Χρήση ανθεκτικών ποικιλιών. 2. Αποφυγή επανασποράς για 2 τουλάχιστον χρόνια σε μολυσμένα σπορεία. 3. Μεταφορά στον αγρό (από το σπορείο) αποκλειστικά υγιών φυταρίων. 4. Απομάκρυνση φυτών και ζιζανίων που εμφανίζουν συμπτώματα (ΟΧΙ καταστοφή με κάψιμο). 5. Πλύσιμο των χεριών με σαπούνι. 6. Αποφυγή καπνίσματος κατά τη διάρκεια των καλλιεργητικών εργασιών. 7. Εμβάπτιση των φυταρίων σε γάλα πρίναπότημεταφύτευση. 8. Εμβάπτιση των χεριών σε γάλα (αδρανοποίηση του ιού). 9. Αποφυγή χρήσης γεωργικών μηχανημάτων αμέσως μετά από άρδευση ή βροχή (τα κύτταρα τριχιδίων βρίσκονται σε σπαργή καί σπάνε εύκολαπληγές-μετάδοση-μόλυνση). 10. Απομάκρυνση φυτικών υπολειμμάτων από τα μηχανήματα και απολύμανση των λεπίδων κοπής με χλωρίνη. 11. Αποφυγή απόρριψης υπολειμμάτων ξηρού καπνού στο έδαφος των σπορείων ή στους αγρούς. *** ΔΕΝ υπάρχουν χημικά σκευάσματα κατά των ιώσεων!!!

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme econteplusproject Organic.Edunet ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΧΘΡΩΝ ΣΕ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΕΩΝΕΣ 1. ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ειδική φυτοπαθολογία οπωροκηπευτικών και φυτών μεγάλης καλλιέργειας 3. Περονόσποροι

ειδική φυτοπαθολογία οπωροκηπευτικών και φυτών μεγάλης καλλιέργειας 3. Περονόσποροι ειδική φυτοπαθολογία οπωροκηπευτικών και φυτών μεγάλης καλλιέργειας 3. κλάση: Oomycetes θαλλός: κοινοκύτταρο μυκήλιο με πλούσια διακλάδωση κυτταρικά τοιχώματα με κυτταρίνη αντί για χιτίνη σαπρόφυτα παράσιτα

Διαβάστε περισσότερα

φυτοπαθολογία ανθοκηπευτικών

φυτοπαθολογία ανθοκηπευτικών φυτοπαθολογία ανθοκηπευτικών κλάση: Deuteromycetes θαλλός: πολυκύτταρο μυκήλιο σαπρόφυτα παράσιτα αναπαραγωγή: κυρίως αγενώς (ατελής μορφή) τέλεια μορφή: Ασκομύκητες (κυρίως), Βασιδιομύκητες τάξη: Moniliales

Διαβάστε περισσότερα

φυτοπαθολογία ανθοκηπευτικών

φυτοπαθολογία ανθοκηπευτικών φυτοπαθολογία ανθοκηπευτικών κλάση: Oomycetes θαλλός: κοινοκύτταρο μυκήλιο με πλούσια διακλάδωση κυτταρικά τοιχώματα με κυτταρίνη αντί για χιτίνη σαπρόφυτα παράσιτα περιβάλλον: υψηλή υγρασία αγενής αναπαραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΩΝ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 10 o

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΩΝ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 10 o ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 10 o ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΩΝ Μύκητες Ωίδιο τριανταφυλλιάς, Σκωρίαση τριανταφυλιάς, Σκωρίαση γαρυφαλλιάς, Μελανή κηλίδωση τριανταφυλλιάς, Σκωρίαση χρυσάνθεμου, Βοτρύτης, Αδρομυκώσεις,

Διαβάστε περισσότερα

ειδική φυτοπαθολογία οπωροκηπευτικών και φυτών μεγάλης καλλιέργειας 5. Rhizoctonia spp. Sclerotium spp. Sclerotinia spp.

ειδική φυτοπαθολογία οπωροκηπευτικών και φυτών μεγάλης καλλιέργειας 5. Rhizoctonia spp. Sclerotium spp. Sclerotinia spp. ειδική φυτοπαθολογία οπωροκηπευτικών και φυτών μεγάλης καλλιέργειας 5. Rhizoctonia spp. Sclerotium spp. Sclerotinia spp. Rhizoctonia spp. R. solani τέλεια μορφή Βασιδιομύκητας Thanatephorus cucumeris ασθένεια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Γ Ε Ω Ρ Γ Ι Κ Ε Σ Π Ρ Ο Ε Ι Δ Ο Π Ο Ι Η Σ Ε Ι Σ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων: ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - βλάπτει την υγεία των & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΤΥΠΙΩΣΗ (Ή ΝΕΚΡΩΣΗ ΒΡΑΧΙΟΝΩΝ)

ΕΥΤΥΠΙΩΣΗ (Ή ΝΕΚΡΩΣΗ ΒΡΑΧΙΟΝΩΝ) ΕΥΤΥΠΙΩΣΗ (Ή ΝΕΚΡΩΣΗ ΒΡΑΧΙΟΝΩΝ) Πολύ διαδεδομένη ασθένεια στο αμπέλι, πυρηνόκαρπα, ελιά, εσπεριδοειδή, μαστιχόδενδρο. Το παθογόνο και εισέρχεται κυρίως από τις τομές κλαδέματος, εγκαθίσταται αρχικά στο

Διαβάστε περισσότερα

φυτοπαθολογία ανθοκηπευτικών

φυτοπαθολογία ανθοκηπευτικών φυτοπαθολογία ανθοκηπευτικών Pythium spp. Phytophthora spp. κλάση: Oomycetes θαλλός: κοινοκύτταρο μυκήλιο με πλούσια διακλάδωση κυτταρικά τοιχώματα με κυτταρίνη αντί για χιτίνη σαπρόφυτα παράσιτα περιβάλλον:

Διαβάστε περισσότερα

Ασθένειες της μηλιάς

Ασθένειες της μηλιάς Ασθένειες της μηλιάς Οι ασθένειες μηλιάς με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από δενδροκομικής και οικονομικής πλευράς είναι: το φουζικλάδιο, το ωίδιο, το βακτηριακό κάψιμο και οι σηψιριζίες (σημαντικότερη η Φυτόφθορα).

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Γ Ε Ω Ρ Γ Ι Κ Ε Σ Π Ρ Ο Ε Ι Δ Ο Π Ο Ι Η Σ Ε Ι Σ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων: & ΤΡΟΦΙΜΩΝ - βλάπτει την υγεία των καταναλωτών Δ/ΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μυκητολογικές ασθένειες φυτών μεγάλης καλλιέργειας

Μυκητολογικές ασθένειες φυτών μεγάλης καλλιέργειας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Μυκητολογικές ασθένειες φυτών μεγάλης καλλιέργειας Ενότητα 2 η : Σκωριάσεις Αναστασία Λαγοπόδη Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Γ Ε Ω Ρ Γ Ι Κ Ε Σ Π Ρ Ο Ε Ι Δ Ο Π Ο Ι Η Σ Ε Ι Σ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων: & ΤΡΟΦΙΜΩΝ - βλάπτει την υγεία των καταναλωτών Δ/ΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme econteplusproject Organic.Edunet ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΧΘΡΩΝ ΣΤΗΝ ΟΠΩΡΟΚΟΜΙΑ 1. ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΣΤΙΓΜΩΣΗ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑΣ

ΠΟΛΥΣΤΙΓΜΩΣΗ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑΣ ΠΟΛΥΣΤΙΓΜΩΣΗ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑΣ Η ασθένεια προσβάλλει αποκλειστικά τα φύλλα της αμυγδαλιάς και μπορεί να προκαλέσει έντονη φυλλόπτωση και εξασθένηση του δέντρου. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Αργά την άνοιξη ή αρχές του καλοκαιριού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Γ Ε Ω Ρ Γ Ι Κ Ε Σ Π Ρ Ο Ε Ι Δ Ο Π Ο Ι Η Σ Ε Ι Σ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων: & ΤΡΟΦΙΜΩΝ - βλάπτει την υγεία των καταναλωτών Δ/ΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Forum 15 DC. Διασυστηματική προστασία από τη φυτόφθορα

Forum 15 DC. Διασυστηματική προστασία από τη φυτόφθορα Forum 15 DC Διασυστηματική προστασία από τη φυτόφθορα Προστασία διαρκείας από τη φυτόφθορα Εργαλείο πρόληψης της ανθεκτικότητας Με προληπτική, θεραπευτική και αντισποριογόνο δράση Forum 15 DC Φυτόφθορα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΕΛΙΑΣ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 o

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΕΛΙΑΣ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 o ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΕΛΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 o ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΕΛΙΑΣ Μύκητες Κυκλοκόνιο, Βούλα, Γλοιοσπόριο, Βερτισιλλίωση, Σηψιρριζίες, Φόμα, Κερκόσπορα, Καπνιά. Βακτήρια Φυματίωση-Καρκίνωση. Ιώσεις Διάφορες-ασήμαντες. ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Μυκητολογικές ασθένειες φυτών μεγάλης καλλιέργειας

Μυκητολογικές ασθένειες φυτών μεγάλης καλλιέργειας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Μυκητολογικές ασθένειες φυτών μεγάλης καλλιέργειας Ενότητα 22 η : Κηλιδώσεις σιτηρών Αναστασία Λαγοπόδη Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Αναστασία Λαγοπόδη Επίκουρη Καθηγήτρια Φυτοπαθολογίας Γεωπονική Σχολή ΑΠΘ

Αναστασία Λαγοπόδη Επίκουρη Καθηγήτρια Φυτοπαθολογίας Γεωπονική Σχολή ΑΠΘ Αναστασία Λαγοπόδη Επίκουρη Καθηγήτρια Φυτοπαθολογίας Γεωπονική Σχολή ΑΠΘ Ασθένειες των κηπευτικών-κατηγορίες παθογόνων μικροοργανισμών 1. Παθογόνα που διαβιούν στο έδαφος μολύνουν από τις ρίζες ή το λαιμό

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme econteplusproject Organic.Edunet ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΧΘΡΩΝ ΣΤΗΝ ΟΠΩΡΟΚΟΜΙΑ 2. ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΑΣΙΔΙΟΜΥΚΗΤΕΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΑΣΙΔΙΟΜΥΚΗΤΕΣ ΓΕΝΙΚΗ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4 ΒΑΣΙΔΙΟΜΥΚΗΤΕΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΜΥΚΗΤΩΝ ΒΑΣΙ ΙΟΜΥΚΗΤΗΤΕΣ (BASIDIOMYCETES) Στην κλάση αυτή ταξινομούνται πολλοί παθογόνοι μύκητες με βάση τις εγγενείς καρποφορίες τους. Οι εγγενείς

Διαβάστε περισσότερα

φυτοπαθολογία ανθοκηπευτικών

φυτοπαθολογία ανθοκηπευτικών φυτοπαθολογία ανθοκηπευτικών Sclerotinia spp. - Rhizopus spp. κλάση: Ascomycetes θαλλός: πολυκύτταρο μυκήλιο προαιρετικά παράσιτα ή προαιρετικά σαπρόφυτα εγγενής αναπαραγωγή: ασκοί, ελεύθεροι ή σε καρποφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Μυκητολογικές ασθένειες φυτών μεγάλης καλλιέργειας

Μυκητολογικές ασθένειες φυτών μεγάλης καλλιέργειας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Μυκητολογικές ασθένειες φυτών μεγάλης καλλιέργειας Ενότητα 21 η : Κηλιδώσεις φύλλων μηδικής - Ασκοχυτώσεις ψυχανθών Αναστασία Λαγοπόδη

Διαβάστε περισσότερα

Μυκητολογικές ασθένειες φυτών μεγάλης καλλιέργειας

Μυκητολογικές ασθένειες φυτών μεγάλης καλλιέργειας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Μυκητολογικές ασθένειες φυτών μεγάλης καλλιέργειας Ενότητα 12 η : Σηψιρριζίες- Σήψεις λαιμού καπνού Αναστασία Λαγοπόδη Άδειες Χρήσης Το

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

Μυκητολογικές ασθένειες φυτών μεγάλης καλλιέργειας

Μυκητολογικές ασθένειες φυτών μεγάλης καλλιέργειας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Μυκητολογικές ασθένειες φυτών μεγάλης καλλιέργειας Ενότητα 4 η : Άνθρακες και Δαυλίτες Αναστασία Λαγοπόδη Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΠΙΠΕΡΙΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΩΙΔΙΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ Είναι η σπουδαιότερη ασθένεια της τριανταφυλλιάς και προσβάλει τις υπαίθριες και τις υπό κάλυψη καλλιέργειες. Προκαλεί μεγάλη εξασθένηση των φυτών

Διαβάστε περισσότερα

Μυκητολογικές ασθένειες φυτών μεγάλης καλλιέργειας

Μυκητολογικές ασθένειες φυτών μεγάλης καλλιέργειας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Μυκητολογικές ασθένειες φυτών μεγάλης καλλιέργειας Ενότητα 5 η : Περονόσποροι Αναστασία Λαγοπόδη Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ & ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. Ειρήνη Βλουτόγλου LIFE09 ENV/GR/000302/SAGE10

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ & ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. Ειρήνη Βλουτόγλου LIFE09 ENV/GR/000302/SAGE10 LIFE09 ENV/GR/000302 SAGE10 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ & ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Ειρήνη Βλουτόγλου LIFE09 ENV/GR/000302/SAGE10 ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ (FinalReport) Ιούνιος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2018 Σελίδα 1 από 5 ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

φυτοπαθολογία ανθοκηπευτικών

φυτοπαθολογία ανθοκηπευτικών φυτοπαθολογία ανθοκηπευτικών κλάση: Deuteromycetes θαλλός: πολυκύτταρο μυκήλιο σαπρόφυτα παράσιτα αναπαραγωγή: κυρίως αγενώς (ατελής μορφή) τέλεια μορφή: Ασκομύκητες (κυρίως), Βασιδιομύκητες τάξη: Tuberculariales

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΣΤΙΚΙΑ ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΟΡΜΟΥ ΚΑΙ ΡΙΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΦΙΣΤΙΚΙΑ ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΟΡΜΟΥ ΚΑΙ ΡΙΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Γ Ε Ω Ρ Γ Ι Κ Ε Σ Π Ρ Ο Ε Ι Δ Ο Π Ο Ι Η Σ Ε Ι Σ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων: ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ - βλάπτει την υγεία των καταναλωτών Δ/ΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΩΙΔΙΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ Είναι η σπουδαιότερη ασθένεια της τριανταφυλλιάς και προσβάλλει τις υπαίθριες και τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Προκαλεί μεγάλη εξασθένηση των

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΑΤΑΤΑΣ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΑΤΑΤΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΠΑΤΑΤΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΣΤΑ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΣΤΑ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΣΤΑ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ ΚΛΑΔΙΣΚΩΝ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ Χειμώνας / Ανοιξη Άνθηση Ανάπτυξη καρπών ΦΟΥΖΙΚΟΚΚΟ ΜΟΝΙΛΙΑ ΠΤΩΣΗ ΦΥΛΛΩΝ ΦΟΥΣΚΩΜΑ ΜΑΤΙΩΝ ΡΟΔΙΝΗ ΚΟΡΥΦΗ ΑΝΘΗΣΗ-ΠΤΩΣΗ ΠΕΤΑΛΩΝ ΠΤΩΣΗ ΚΑΛΥΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΑΜΠΕΛΟΥ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1 o & 2 o

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΑΜΠΕΛΟΥ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1 o & 2 o ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΑΜΠΕΛΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1 o & 2 o ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ 1. Ασθένεια (Περονόσπορος αμπελιού) 2. Παθογόνο αίτιο (Plasmopara viticola) 3. Προσβαλλόμενα όργανα (φύλλα, βλαστοί, άνθη, ράγες) 4. Συμπτώματα (κηλίδες,

Διαβάστε περισσότερα

Σημαντικές Ασθένειες Εσπεριδοειδών στη Θεσπρωτία ΣΑΓΙΑΔΑ, ΑΣΠΡΟΚΚΛΗΣΙ, ΚΕΣΤΡΙΝΗ ΗΜΕΡΙΔΑ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Σημαντικές Ασθένειες Εσπεριδοειδών στη Θεσπρωτία ΣΑΓΙΑΔΑ, ΑΣΠΡΟΚΚΛΗΣΙ, ΚΕΣΤΡΙΝΗ ΗΜΕΡΙΔΑ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 Σημαντικές Ασθένειες Εσπεριδοειδών στη Θεσπρωτία ΣΑΓΙΑΔΑ, ΑΣΠΡΟΚΚΛΗΣΙ, ΚΕΣΤΡΙΝΗ ΗΜΕΡΙΔΑ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ ΜΥΚΗΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ 1. Κορυφοξήρα 2. Ανθράκωση 3. Κομμίωση του λαιμού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΡΑΧΙΔΑΣ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΣΕΡΡΩΝ

ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΡΑΧΙΔΑΣ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΣΕΡΡΩΝ ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΡΑΧΙΔΑΣ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΣΕΡΡΩΝ Μυλωνόπουλος Ιωάννης, Γεωπόνος Φυτοπαθολόγος MSc Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Σερρών ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Α Χ Λ Α Δ Ι Α - Μ Η Λ Ι Α

Α Χ Λ Α Δ Ι Α - Μ Η Λ Ι Α Γ Ε Ω Ρ Γ Ι Κ Ε Σ Π Ρ Ο Ε Ι Δ Ο Π Ο Ι Η Σ Ε Ι Σ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ Δ/ΝΣΗ ΑΠΟΚ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΣΤ. ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ρ. Γκούµας ηµήτρης ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΑ: Καβουσάκη Μαρίνα

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ρ. Γκούµας ηµήτρης ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΑ: Καβουσάκη Μαρίνα ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΒΑΚΤΗΡΙΟΥ Xanthomonas campestris pv. vesicatoria ΣΕ ΥΒΡΙ ΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΠΙΠΕΡΙΑΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ρ. Γκούµας ηµήτρης ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΑ: Καβουσάκη Μαρίνα ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Α Χ Λ Α Δ Ι Α - Μ Η Λ Ι Α

Α Χ Λ Α Δ Ι Α - Μ Η Λ Ι Α Γ Ε Ω Ρ Γ Ι Κ Ε Σ Π Ρ Ο Ε Ι Δ Ο Π Ο Ι Η Σ Ε Ι Σ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ Δ/ΝΣΗ ΑΠΟΚ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΣΤ. ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μυκητολογικές ασθένειες φυτών μεγάλης καλλιέργειας

Μυκητολογικές ασθένειες φυτών μεγάλης καλλιέργειας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Μυκητολογικές ασθένειες φυτών μεγάλης καλλιέργειας Ενότητα 9 η : Σήψεις ριζών και στελέχους σιτηρών Αναστασία Λαγοπόδη Άδειες Χρήσης Το

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 5 ΩΟΜΥΚΗΤΕΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 5 ΩΟΜΥΚΗΤΕΣ ΓΕΝΙΚΗ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 5 ΩΟΜΥΚΗΤΕΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟ CHROMISTA (=STRAMENOPILA) Στο βασίλειο αυτό κατατάσσονται τα άλγη (φύκια) και οι ωομύκητες = οργανισμοί που μοιάζουν αλλά δεν είναι αληθινοί μύκητες

Διαβάστε περισσότερα

Α Χ Λ Α Δ Ι Α Μ Η Λ Ι Α

Α Χ Λ Α Δ Ι Α Μ Η Λ Ι Α Γ Ε Ω Ρ Γ Ι Κ Ε Σ Π Ρ Ο Ε Ι Δ Ο Π Ο Ι Η Σ Ε Ι Σ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΑΠΟΚ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΣΤ. ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡ/ΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ασθένειες της Κερασιάς

Ασθένειες της Κερασιάς Ασθένειες της Κερασιάς ΚΟΡΥΝΕΟ Stigmina carpophila ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΡΥΝΕΟΥ Συνθήκες αναπτύξεως: Ο υγρός και βροχερός καιρός αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην ανάπτυξη της ασθένειας. Οι μολύνσεις

Διαβάστε περισσότερα

ειδική φυτοπαθολογία οπωροκηπευτικών και φυτών μεγάλης καλλιέργειας 2. Ωίδια

ειδική φυτοπαθολογία οπωροκηπευτικών και φυτών μεγάλης καλλιέργειας 2. Ωίδια ειδική φυτοπαθολογία οπωροκηπευτικών και φυτών μεγάλης καλλιέργειας 2. κλάση: Ascomycetes θαλλός: πολυκύτταρο μυκήλιο διακλαδιζόμενο σχηματίζουν πολύπλοκες μυκηλιακές κατασκευές προαιρετικά σαπρόφυτα ή

Διαβάστε περισσότερα

Ε2: Τέλος άνθισης/ F:Πτώση πετάλων/ G: Απόσπαση κάλυκα / H: Καρπίδιο/ Ι: Αύξηση καρπού/ J1, J2: Αλλαγή χρώματος

Ε2: Τέλος άνθισης/ F:Πτώση πετάλων/ G: Απόσπαση κάλυκα / H: Καρπίδιο/ Ι: Αύξηση καρπού/ J1, J2: Αλλαγή χρώματος Γ Ε Ω Ρ Γ Ι Κ Ε Σ Π Ρ Ο Ε Ι Ο Π Ο Ι Η Σ Ε Ι Σ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑi ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΒΟΛΟΥ Ταχ. /νση: Τορούτζια-Νικολαϊδη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ & ΕΧΘΡΟΙ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΩΝ

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ & ΕΧΘΡΟΙ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΩΝ Γ Ε Ω Ρ Γ Ι Κ Ε Σ Π Ρ Ο Ε Ι Δ Ο Π Ο Ι Η Σ Ε Ι Σ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Δ/ΝΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

A Β C D E1 E2 F G A B C D E1 E2 F G A Β C D E1 E2 F G A Β C D E1 E2 F G

A Β C D E1 E2 F G A B C D E1 E2 F G A Β C D E1 E2 F G A Β C D E1 E2 F G Γ Ε Ω Ρ Γ Ι Κ Ε Σ Π Ρ Ο Ε Ι Δ Ο Π Ο Ι Η Σ Ε Ι Σ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑi ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΒΟΛΟΥ Ταχ. Δ/νση:

Διαβάστε περισσότερα

Μυκητολογικές ασθένειες φυτών μεγάλης καλλιέργειας

Μυκητολογικές ασθένειες φυτών μεγάλης καλλιέργειας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Μυκητολογικές ασθένειες φυτών μεγάλης καλλιέργειας Ενότητα 10 η : Ελμινθοσποριάσεις σιτηρών Αναστασία Λαγοπόδη Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΩΝ

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΩΝ ΕΞΩΑΣΚΟΙ Ασθένειες των πυρηνοκάρπων που χαρακτηρίζονται από υπερπλασίες και υπερτροφίες που οδηγούν σε παραμορφώσεις των οργάνων που προσβάλλουν. Στην χώρα μας ο σοβαρότερος είναι

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΑΤΑΤΑΣ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΑΤΑΤΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΠΑΤΑΤΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

Φυτοπροστασία Αµπέλου

Φυτοπροστασία Αµπέλου Φυτοπροστασία Αµπέλου ΣΤ Εξάµηνο ΤΜΗΜΑ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΤΩΝ Διδάσκων Στέφανος Σ. Ανδρεάδης 1 Ιολογικές Ασθένειες Αµπέλου ΤΜΗΜΑ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΤΩΝ 2 Ιολογικές ασθένειες Είναι γνωστοί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ & ΕΧΘΡΟΙ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΩΝ

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ & ΕΧΘΡΟΙ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΩΝ Γ Ε Ω Ρ Γ Ι Κ Ε Σ Π Ρ Ο Ε Ι Δ Ο Π Ο Ι Η Σ Ε Ι Σ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Δ/ΝΣΗ ΑΠΟΚ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΣΤ. ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΩΝ

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΩΝ ΕΞΩΑΣΚΟΙ Ασθένειες των πυρηνοκάρπων που χαρακτηρίζονται από υπερπλασίες και υπερτροφίες που οδηγούν σε παραμορφώσεις των οργάνων που προσβάλλουν. Στην χώρα μας ο σοβαρότερος είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΛΟΕΙΔΗ Ν ο 2 /

ΜΗΛΟΕΙΔΗ Ν ο 2 / ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Δ/ΝΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ, ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΧΑΪΑΣ Πανεπιστημίου 334,

Διαβάστε περισσότερα

Φυτοπροστασία Αµπέλου

Φυτοπροστασία Αµπέλου Φυτοπροστασία Αµπέλου ΣΤ Εξάµηνο ΤΜΗΜΑ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΤΩΝ Διδάσκων Στέφανος Σ. Ανδρεάδης 1 Βακτηριολογικές Ασθένειες Αµπέλου ΤΜΗΜΑ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΤΩΝ 2 Βακτηριακή νέκρωση Κλάση:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΨΙΡΡΙΖΙΕΣ ΑΣΙΚΩΝ ΕΝΤΡΩΝ ΑΠΟ ΜΥΚΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ARMILLARIA

ΣΗΨΙΡΡΙΖΙΕΣ ΑΣΙΚΩΝ ΕΝΤΡΩΝ ΑΠΟ ΜΥΚΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ARMILLARIA ΣΗΨΙΡΡΙΖΙΕΣ ΑΣΙΚΩΝ ΕΝΤΡΩΝ ΑΠΟ ΜΥΚΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ARMILLARIA Εικ.1. Ελάτη προσβεβληµένη από το µύκητα Armillaria mellea. ιακρίνονται οι λευκές µυκηλιακές πλάκες στη βάση του κορµού. Μαίναλο. Εικ.2. Μυκηλιακές

Διαβάστε περισσότερα

Μυκητολογικές ασθένειες φυτών μεγάλης καλλιέργειας

Μυκητολογικές ασθένειες φυτών μεγάλης καλλιέργειας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Μυκητολογικές ασθένειες φυτών μεγάλης καλλιέργειας Ενότητα 8 η : Αδρομυκώσεις Αναστασία Λαγοπόδη Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Α Χ Λ Α Δ Ι Α Μ Η Λ Ι Α

Α Χ Λ Α Δ Ι Α Μ Η Λ Ι Α Γ Ε Ω Ρ Γ Ι Κ Ε Σ Π Ρ Ο Ε Ι Δ Ο Π Ο Ι Η Σ Ε Ι Σ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ Δ/ΝΣΗ ΑΠΟΚ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΣΤ. ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Α Χ Λ Α Δ Ι Α Μ Η Λ Ι Α

Α Χ Λ Α Δ Ι Α Μ Η Λ Ι Α Γ Ε Ω Ρ Γ Ι Κ Ε Σ Π Ρ Ο Ε Ι Δ Ο Π Ο Ι Η Σ Ε Ι Σ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ Δ/ΝΣΗ ΑΠΟΚ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΣΤ. ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μυκητολογικές ασθένειες φυτών μεγάλης καλλιέργειας

Μυκητολογικές ασθένειες φυτών μεγάλης καλλιέργειας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Μυκητολογικές ασθένειες φυτών μεγάλης καλλιέργειας Ενότητα 1 η : Εισαγωγή Αναστασία Λαγοπόδη Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΜΑΤΑΣ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΜΑΤΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΤΟΜΑΤΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΟΛΑΝΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

Ασθένειες ροδακινιάς

Ασθένειες ροδακινιάς Ασθένειες ροδακινιάς Εξώασκος (Leaf Curl, Taphrina deformans), προκαλεί έντονες παραμορφώσεις των φύλλων τον Απρίλιο. Ακολουθεί φυλλόπτωση των προσβεβλημένων δέντρων. Όχι σοβαρό πρόβλημα τις περισσότερες

Διαβάστε περισσότερα

Ιολογικές ασθένειες κηπευτικών

Ιολογικές ασθένειες κηπευτικών ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ιολογικές ασθένειες κηπευτικών Ενότητα 3: Ιοί της τομάτας που μεταδίδονται με φυτικό εκχύλισμα Νικόλαος Κατής, Βαρβάρα Μαλιόγκα Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ Ή ΗΣΣΟΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΡΟΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Αναφορές και σε παγκόσμια προβλήματα

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ Ή ΗΣΣΟΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΡΟΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Αναφορές και σε παγκόσμια προβλήματα ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ Ή ΗΣΣΟΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΡΟΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Αναφορές και σε παγκόσμια προβλήματα ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ & ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Έκδοση 1η 10/4/2017

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ & ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Έκδοση 1η 10/4/2017 ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ Παθογόνο αίτιο: Plasmopara viticola Σε πολλές αµπελουργικές χώρες θεωρείται η σπουδαιότερη ασθένεια του αµπελιού. Στην Κρήτη κατά κανόνα δεν δηµιουργεί µεγάλα προβλήµατα χωρίς να λείπουν όµως

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΟΛΑΝΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ. Δημήτρης Σάββας Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών

ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ. Δημήτρης Σάββας Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ Δημήτρης Σάββας Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών Καταγωγή του φυτού Η πιπεριά κατάγεται από την κεντρική Αμερική. Αρχικά η πιπεριά χρησιμοποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 7 o & 8 o

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 7 o & 8 o ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 7 o & 8 o ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ ΤΟΜΑΤΑΣ-ΠΑΤΑΤΑΣ Γενικά: Η σπουδαιότερη ασθένεια στα Solanaceae. Προσβάλει όλα τα υπέργεια τμήματα και τους κονδύλους της πατάτας. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Φύλλα:

Διαβάστε περισσότερα

φυτοπαθολογία ανθοκηπευτικών

φυτοπαθολογία ανθοκηπευτικών φυτοπαθολογία ανθοκηπευτικών κλάση: Ascomycetes θαλλός: πολυκύτταρο μυκήλιο διακλαδιζόμενο σχηματίζουν πολύπλοκες μυκηλιακές κατασκευές προαιρετικά σαπρόφυτα ή προαιρετικά παράσιτα εξαίρεση τα ωίδια υποχρεωτικά

Διαβάστε περισσότερα

Μυκητολογικές ασθένειες φυτών μεγάλης καλλιέργειας

Μυκητολογικές ασθένειες φυτών μεγάλης καλλιέργειας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Μυκητολογικές ασθένειες φυτών μεγάλης καλλιέργειας Ενότητα 7 η : Τήξεις Αναστασία Λαγοπόδη Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου, Α Φάση, ΟΤ20, Κ35, Θεσσαλονίκη Free-phone: Τηλ. : Φαξ:

ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου, Α Φάση, ΟΤ20, Κ35, Θεσσαλονίκη Free-phone: Τηλ. : Φαξ: ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου, Α Φάση, ΟΤ20, Κ35, 57022 Θεσσαλονίκη Free-phone: 800 11 820 820 Τηλ. : 2310 553354-7 Φαξ: 2310 545235 e-mail: info@nitrofarm.gr url: www.nitrofarm.gr ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΔΟΣΕΙΣ γρ. σκ./100

Διαβάστε περισσότερα

A Β C D E1 E2 F G A B C D E1 E2 F G A Β C D E1 E2 F G A Β C D E1 E2 F G ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

A Β C D E1 E2 F G A B C D E1 E2 F G A Β C D E1 E2 F G A Β C D E1 E2 F G ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Γ Ε Ω Ρ Γ Ι Κ Ε Σ Π Ρ Ο Ε Ι Δ Ο Π Ο Ι Η Σ Ε Ι Σ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑi ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΒΟΛΟΥ Ταχ. Δ/νση:

Διαβάστε περισσότερα

Εικ. 1: Τέλειο έντομο E. orientalis με χαρακτηριστικό καστανό χρωματισμό.

Εικ. 1: Τέλειο έντομο E. orientalis με χαρακτηριστικό καστανό χρωματισμό. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ Ταχ. Δ/νση : Παρ. οδός Ναυπλίου-Νέας Κίου Ταχ.Κωδ.

Διαβάστε περισσότερα

Α1.Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν με τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση είναι σωστή ή τη λέξη Λάθος, αν η πρόταση είναι λανθασμένη(23 ΜΟΝΑΔΕΣ)

Α1.Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν με τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση είναι σωστή ή τη λέξη Λάθος, αν η πρόταση είναι λανθασμένη(23 ΜΟΝΑΔΕΣ) ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΑΝΘΟΚΗΠΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 21-02-2016 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΜΠΑΣΤΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑ ΘΕΜΑ Α Α1.Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν με τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 1.0.018 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ Αριθμ. πρωτ: 373/513 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Μυκητολογικές ασθένειες φυτών μεγάλης καλλιέργειας

Μυκητολογικές ασθένειες φυτών μεγάλης καλλιέργειας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Μυκητολογικές ασθένειες φυτών μεγάλης καλλιέργειας Ενότητα 6 η : Ωίδια Αναστασία Λαγοπόδη Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Ανθοκομία - Κηποτεχνία ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΣΤΑΝΙΑ. Καταγωγή: Μ. Ασία Βοτανική ταξινόμηση:

ΚΑΣΤΑΝΙΑ. Καταγωγή: Μ. Ασία Βοτανική ταξινόμηση: ΚΑΣΤΑΝΙΑ Καταγωγή: Μ. Ασία Βοτανική ταξινόμηση: Οικ.: Faqgaceae Castanea mollissima (κινέζικη Καστανιά) Α: έλκος και μελάνωση C. crenata (Ιαπωνική Καστανιά) Α: έλκος και μελάνωση C. sativa (Ευρωπαϊκή Καστανιά)

Διαβάστε περισσότερα

Φυτοπροστασία της Ελιάς. ΗΛΙΑΣ Κ. ΡΟΥΜΠΟΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ MSc

Φυτοπροστασία της Ελιάς. ΗΛΙΑΣ Κ. ΡΟΥΜΠΟΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ MSc Φυτοπροστασία της Ελιάς ΗΛΙΑΣ Κ. ΡΟΥΜΠΟΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ MSc Η ασθένεια του κυκλοκόνιου Γνωστή και ως μαύρισμα ή μουτζούρωμα ευρύτατα διαδεδομένη ασθένεια Συμπτώματα: Καφέ - Σταχτί κηλίδες στα φύλλα Φυλλόπτωση

Διαβάστε περισσότερα

Αίτια: Κλιματικοί παράγοντες Εδαφικοί παράγοντες (δυσμενείς συνθήκες υγρασίας, έλλειψη ή περίσσεια θρεπτικών στοιχείων)

Αίτια: Κλιματικοί παράγοντες Εδαφικοί παράγοντες (δυσμενείς συνθήκες υγρασίας, έλλειψη ή περίσσεια θρεπτικών στοιχείων) ΜΗ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ Αίτια: Κλιματικοί παράγοντες Εδαφικοί παράγοντες (δυσμενείς συνθήκες υγρασίας, έλλειψη ή περίσσεια θρεπτικών στοιχείων) Ατμοσφαιρικοί ρυπαντές Ασθένειες που προκαλούνται από κλιματικούς

Διαβάστε περισσότερα

1995).

1995). Συνηθέστερες τροφοπενίες http://www.teilar.gr/schools/steg/agriculture/lessons/lessons_online/int... 1 από 3 30/4/2007 10:58 πµ Συνηθέστερες τροφοπενίες Τροφοπενία φωσφόρου Συµπτώµατα: Εµφάνιση µιας ακανόνιστης

Διαβάστε περισσότερα

ειδική φυτοπαθολογία οπωροκηπευτικών και φυτών μεγάλης καλλιέργειας 8. Νηματώδεις Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας Δρ Βασίλειος Δημόπουλος

ειδική φυτοπαθολογία οπωροκηπευτικών και φυτών μεγάλης καλλιέργειας 8. Νηματώδεις Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας Δρ Βασίλειος Δημόπουλος ειδική φυτοπαθολογία οπωροκηπευτικών και φυτών μεγάλης καλλιέργειας 8. Νηματώδεις χρυσονηματώδης της πατάτας Globodera rostochiensis (συν. Heterodera rostochiensis) οικ. Heteroderidae χρυσονηματώδης της

Διαβάστε περισσότερα

Ποιες από τις παρακάτω επιλογές περιγράφουν καλύτερα τα συμπτώματα;

Ποιες από τις παρακάτω επιλογές περιγράφουν καλύτερα τα συμπτώματα; Ποιες από τις παρακάτω επιλογές περιγράφουν καλύτερα τα συμπτώματα; 1) Φυτά καχεκτικά που παρουσιάζουν μάρανση και κατώτερα φύλλα χλωρωτικά ή/και νεκρωτικά. Α1 2) Συμπτώματα στα φύλλα ή στο στέλεχος που

Διαβάστε περισσότερα

Μυκητολογικές ασθένειες φυτών μεγάλης καλλιέργειας

Μυκητολογικές ασθένειες φυτών μεγάλης καλλιέργειας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Μυκητολογικές ασθένειες φυτών μεγάλης καλλιέργειας Ενότητα 19 η : Πυρικουλάρια ρυζιού Αναστασία Λαγοπόδη Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1 ο ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΣΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1 ο ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΣΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1 ο ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΣΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ Χάρτης βλάστησης Ελλάδος Κίνδυνοι για τα Δασικά Οικοσυστήματα από μεταδοτικές & μη μεταδοτικές ασθένειες Σχέσεις Εντόμων - Φυτών 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΙΟΥ

ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΙΟΥ Γ Ε Ω Ρ Γ Ι Κ Ε Σ Π Ρ Ο Ε Ι Δ Ο Π Ο Ι Η Σ Ε Ι Σ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Δ/ΝΣΗ ΑΠΟΚ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΣΤ. ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΡΑΔΙΚΙΟΥ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΡΑΔΙΚΙΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΡΑΔΙΚΙΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΦΥΛΛΩΔΗ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

[ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΦΥΛΛΩΝ] Για φυλλοδιαγνωστική ανάλυση

[ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΦΥΛΛΩΝ] Για φυλλοδιαγνωστική ανάλυση Agroeco [ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΦΥΛΛΩΝ] Για φυλλοδιαγνωστική ανάλυση Γενικά Για τη λήψη αντιπροσωπευτικού δείγματος είναι απαραίτητο να τηρούνται τα εξής: Συλλέγουμε πλήρως ανεπτυγμένα φύλλα από κύριους

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΦΡΑΟΥΛΑΣ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΦΡΑΟΥΛΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΦΡΑΟΥΛΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΛΥΕΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 11 ο ΜΥΚΟΡΡΙΖΕΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 11 ο ΜΥΚΟΡΡΙΖΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 11 ο ΜΥΚΟΡΡΙΖΕΣ 1 ΜΥΚΟΡΡΙΖΕΣ 2 ΜΥΚΟΡΡΙΖΕΣ Μυκορριζική συμβίωση: Η συμβιωτική σχέση μεταξύ ριζών μυκήτων / εκδηλώνεται με σχηματισμό ξεχωριστών οργάνων =μυκόρριζες Κατηγορίες μυκόρριζων ενδομυκόρριζες

Διαβάστε περισσότερα

Τύποι Φυτών. Ετήσια Διετή Πολυετή. Ποώδη. Ξυλώδη

Τύποι Φυτών. Ετήσια Διετή Πολυετή. Ποώδη. Ξυλώδη Τύποι Φυτών Ετήσια Διετή Πολυετή Ποώδη Ξυλώδη Δένδρα Θάμνοι Ανατομική των αγγειωδών φυτών Κύτταρο Ιστός Όργανο Φυτό Υπόγειο μέρος Υπέργειο μέρος Ρίζα Βλαστοί ή στελέχη Ιστοί του βλαστού Εφυμενίδα Επιδερμίδα

Διαβάστε περισσότερα

ζωικοί εχθροί ανθοκηπευτικών

ζωικοί εχθροί ανθοκηπευτικών ζωικοί εχθροί ανθοκηπευτικών τετράνυχοι Tetranychus urticae (κοινός τετράνυχος) Panonychys citri (κόκκινος τετράνυχος) οικ.: Tetranychidae κοινός τετράνυχος μορφολογία ακμαίο σχήμα ωοειδές μέγεθος 0,5

Διαβάστε περισσότερα

ειδική φυτοπαθολογία οπωροκηπευτικών και φυτών μεγάλης καλλιέργειας 7. Βακτηριολογικές Ασθένειες

ειδική φυτοπαθολογία οπωροκηπευτικών και φυτών μεγάλης καλλιέργειας 7. Βακτηριολογικές Ασθένειες ειδική φυτοπαθολογία οπωροκηπευτικών και φυτών μεγάλης καλλιέργειας 7. Βακτηριολογικές Ασθένειες γενικά για τα μονοκύτταροι μικροσκοπικοί οργανισμοί αναπαράγονται με εγκάρσια διαίρεση (διχοτόμηση) συχνά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ ΤΟΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΑΣ

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ ΤΟΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 7: ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ I ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ ΤΟΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΑΣ Πρόκειται για πολύ σοβαρή ασθένεια, που εξαπλώνεται ταχύτατα και μπορεί να οδηγήσει σε ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής μιας περιοχής. Προσβάλει

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΚΙΝΑΡΑ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΚΙΝΑΡΑ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΑΓΚΙΝΑΡΑ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΛΥΕΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

Opera New 1. Ο νικηφόρος συνδυασμός. Μεγαλύτερη απόδοση. Καλύτερη ποιότητα. Pyraclostrobin (Comet) Epoxiconazole KOΡΥΦΑΙΟ

Opera New 1. Ο νικηφόρος συνδυασμός. Μεγαλύτερη απόδοση. Καλύτερη ποιότητα. Pyraclostrobin (Comet) Epoxiconazole KOΡΥΦΑΙΟ Opera New 1 Ο νικηφόρος συνδυασμός KOΡΥΦΑΙΟ Pyraclostrobin (Comet) Epoxiconazole Το Opera New είναι αποτέλεσμα συνδυασμού δύο δραστικών ουσιών και ελέγχει τις μυκητολογικές ασθένειες. Χάρη στην αποτελεσματικότητά

Διαβάστε περισσότερα