5 ο Γ/ΣΙΟ ΕΥΟΣΜΟΥ. ΤΑΞΗ Γ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ :

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "5 ο Γ/ΣΙΟ ΕΥΟΣΜΟΥ. ΤΑΞΗ Γ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ :"

Transcript

1 5 ο Γ/ΣΙΟ ΕΥΟΣΜΟΥ. ΤΑΞΗ Γ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ :

2 Στόχος αυτού του πολιτιστικού προγράμματος είναι να παρουσιάσει τις πόλεις εκείνες της Ιταλίας, στις οποίες ιδρύθηκαν, ευδοκίμησαν και μεγαλούργησαν οι κοινότητες των Ελλήνων από το 1453 και ύστερα. Γιατί μετά την πτώση της βυζαντινής Αυτοκρατορίας το 1453, οι συνεχείς επαφές και από τις δυο πλευρές, αποτέλεσαν σημαντικό μέρος της εθνικής ιστορίας της κάθε χώρας, οι Έλληνες λόγιοι συνέβαλαν ουσιαστικά στην Αναγέννηση, μεταφέροντας στην Ιταλία τις θαυμαστές αρχές του αρχαιοελληνικού πνεύματος.

3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Άλωση της Πόλης, το 1453, προκάλεσε αλλεπάλληλα κύματα Ελλήνων προσφύγων προς την Ιταλία, οι οποίοι αφενός μεν ενίσχυσαν τις προϋπάρχουσες ελληνικές παροικίες, κυρίως όμως δημιούργησαν νέες. Η καταφυγή τους στην Ιταλία στάθηκε σωτήρια για τους ίδιους, αλλά και ωφέλησε σε μεγάλο βαθμό και τους πληθυσμούς που τους υποδέχθηκαν. Η αίγλη της αρχαίας Ελλάδας φώτισε τον ρωμαϊκό πολιτισμό από τα πρώτα βήματά του, εμπνέοντας στον ποιητή Οράτιο τους περίφημους στίχους Graecia capta ferum victorem cepit ( η Ελλάδα, ηττημένη, κατέκτησε τον νικητή ). η πειθαρχημένη και σφριγηλή ρωμαϊκή Αυτοκρατορία οικειοποιήθηκε αργότερα τον ελληνικό κλασσικό κανόνα και τον διέδωσε σε όλο τον κόσμο.

4 Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας αποτέλεσαν τη βάση, πάνω στην οποία θεμελιώθηκε ο δυτικός πολιτισμός. Η συμβολή των Ελλήνων στην ιταλική Αναγέννηση θεωρείται καθοριστική- Οι Έλληνες λόγιοι ( Πλήθων Γεμιστός, Μιχαήλ Ψελλός, Μανουήλ Χρυσολωράς, Ιανός Λάσκαρης και πολλοί άλλοι), οι οποίοι έφθασαν σε αυτή τη χώρα κατά τον 15ο αι., έφεραν μαζί τους βαρύτιμα χειρόγραφα και μία μακραίωνη παράδοση πνεύματος. Το πνεύμα αυτό, ανέλαβαν να μεταλαμπαδεύσουν στην Εσπερία (δηλ. τη Δύση), μεταφράζοντας και διδάσκοντας τους αρχαίους συγγραφείς και φιλοσόφους στα πανεπιστήμια της Ρώμης, της Φλωρεντίας, της Πάδοβας, του Μιλάνου, αλλά και άλλων πόλεων.

5 Οι σημειώσεις του Ισαάκ Νιούτον (Νεύτων), όπου γράφει ελληνικά και κρατάει σημειώσεις από μαθηματικά των Ελλήνων, το 1661 ( από την βιβλιοθήκη Cambridge) Απόσπασμα από έργο του Πλάτωνα στην λατινική γλώσσα

6 Η Ρώμη (1493) Η Φλωρεντία, από εικονογράφηση χάρτη την εποχή της Αναγέννησης

7 Βενετία - Venezia. Το ελληνικό στοιχείο ήταν παρόν στη Βενετία «την Γαληνοτάτη», από πολλούς αιώνες πριν την Άλωση, δεδομένου ότι η πόλη αυτή θεωρούνταν η κόρη του Βυζάντιου (όφειλε υπακοή στον Βυζαντινό αυτοκράτορα, στην ουσία όμως τελούσε υπό ελεύθερο καθεστώς). Με την ανάπτυξη του εμπορίου με το Βυζάντιο, εγκαταστάθηκαν στη Βενετία οι πρώτοι Έλληνες έμποροι και ναυτικοί, ενώ κατά τους αιώνες που αυτή κυριαρχούσε στη Μεσόγειο (Ενετοκρατία), πολλοί Έλληνες καλλιτέχνες και λόγιοι ζούσαν στη βενετσιάνικη λιμνοθάλασσα. Η μετανάστευση των Ελλήνων προς τη Βενετία από την Άλωση και μετά αυξάνονταν συνεχώς, φθάνοντας τις σαράντα χιλιάδες άτομα το Η Βενετία

8 Πολύ γρήγορα οι απόδημοι αυτοί Έλληνες, έμποροι και εφοπλιστές, συναγωνίστηκαν με τη βενετική αριστοκρατία σε πλούτο και χλιδή, ενώ με τις ενίοτε πλουσιοπάροχες δωρεές τους επέτρεπαν στην Αδελφότητα να εκτελεί το σπουδαίο φιλανθρωπικό της έργο, αλλά και να χρηματοδοτήσει την ανέγερση και τη διακόσμηση των μνημείων της. Το 1574 ο Κρητικός ζωγράφος Μιχαήλ Δαμασκηνός φιλοτέχνησε τον νεόκτιστο ναό του Αγίου Γεωργίου ( San Giorgio de Greci ), το διάστημα εργάστηκε στη Βενετία και ο μεγάλος καλλιτέχνης Δομίνικος Θεοτοκόπουλος (El Greco). Η Αδελφότητα και η Μητρόπολη της Βενετίας, υπό την καθοδήγηση λόγιων ιεραρχών, όπως ήταν ο Γαβριήλ Σεβήρος, απέκτησαν τέτοιο κύρος και λαμπρότητα, ώστε το 1616 ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας μετέφερε εκεί και την έδρα της μεγάλης Μητρόπολης της Φιλαδέλφειας. Σπουδαιότατη υπήρξε επίσης η κοινωνική και εκπαιδευτική δραστηριότητα της Αδελφότητας. Σημαντική ήταν η ίδρυση της περίφημης Φλαγγίνειου Σχολής (1622), όπου κατά τη διάρκεια των δύο και πλέον αιώνων λειτουργίας της, φιλοξενήθηκαν πάνω από πεντακόσιοι φοιτητές από όλη την Ελλάδα.

9 Οι σχολές της Βενετίας αποτέλεσαν βασικούς θύλακες ουμανιστικής παιδείας για τους Έλληνες, ενώ η βενετική παροικία αναδείχθηκε ως η μεγάλη παιδευτική εστία του υπόδουλου Ελληνισμού. Ο τυπογράφος και εκδότης Άλδος Μανούτιος, έφερε σε επαφή για πρώτη φορά τον δυτικό κόσμο με τους αρχαίους συγγραφείς, αλλά και με τους σύγχρονους Έλληνες λόγιους. Τα βιβλία αυτά τυπώνονταν κατά χιλιάδες αντίτυπα και τροφοδοτούσαν όλο τον Ελληνισμό, η καρδιά του οποίου για πολύ καιρό χτυπούσε στα περίφημα ελληνικά τυπογραφεία της Βενετίας, όπου εργάστηκαν γενεές Ελλήνων τεχνιτών και καλλιτεχνών. Τον 18ο αι. όμως η ζωή της κοινότητας περιήλθε σε περιπέτειες και δογματικούς διχασμούς, οι οποίοι υπονόμευσαν τις σχέσεις της με το Κράτος. Το 1797, με την κατάκτηση της Βενετίας από τον Ναπολέοντα, όλη η περιουσία της Αδελφότητας κατασχέθηκε από τους Γάλλους. Η μετατόπιση του εμπορίου και των οικονομικών δραστηριοτήτων προς τη Βόρεια Ευρώπη, αλλά και η ίδρυση του ελληνικού Κράτους το 1830, διαδραμάτισαν αποφασιστικό ρόλο στην αποχώρηση των Ελλήνων από τη Βενετία. Η διάλυση της κοινότητας συντελέστηκε με το τέλος της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας και την επακόλουθη Ενοποίηση της Ιταλίας (1871).

10 Οι Έλληνες της Ιταλίας σήμερα. Σύμφωνα με πηγές του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, οι Έλληνες διαμένοντες σήμερα στην Ιταλία είναι περίπου στις άτομα, διασκορπισμένοι σε διάφορα κέντρα της χώρας, κυρίως στις βόρειες βιομηχανικές πόλεις Μιλάνο και Τορίνο. Στη Μπολόνια, Φλωρεντία και Νάπολη διαμένουν κυρίως οι φοιτητές, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται στις σε όλη τη χώρα. Σε άλλες εποχές οι Έλληνες φοιτητές στην Ιταλία ήταν οργανωμένοι σε σωματεία (nazioni), τα οποία έγραψαν λαμπρές σελίδες στην ιστορία των πανεπιστημίων. Τομείς ενασχόλησης των Ελλήνων στην Ιταλία είναι σήμερα το εμπόριο (υφαντουργία, κατεργασία γούνας, χρυσοχοϊα) και τα ελεύθερα επαγγέλματα (φαρμακοποιοί, γιατροί, αρχιτέκτονες, μηχανικοί), ενώ ικανός αριθμός Ελλήνων είχαν αρχίσει να απασχολούνται στην ιταλική δημόσια διοίκηση,πριν ακόμη εφαρμοστούν οι διατάξεις της Ε.Ε. περί της ελεύθερης διακίνησης εργασίας.

11 Επίσημες πηγές (ΥΠΕΞ, Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού) χαρτογραφούν σήμερα τις ελληνικές κοινότητες της Ιταλίας με βάση τις προξενικές αρχές. Συγκεκριμένα αναφέρουν τα εξής προξενεία: Ρώμη, Μιλάνο, Γένοβα (Φλωρεντία Λιβόρνο), Νάπολη και Βενετία, Τεργέστη, Μπάρι και στην Κατάνη. Η πιο αξιόλογη και αποτελεσματική δραστηριότητα στον πολιτιστικό και εκπαιδευτικό τομέα, επιτελείται από τις έδρες Νεοελληνικής Γλώσσας και Φιλολογίας στα ιταλικά Πανεπιστήμια, με προεξάρχουσα την έδρα της Νάπολης, και από τα Ινστιτούτα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών της Ρώμης, του Παλέρμο και της Πάδοβας, καθώς επίσης, από ελληνική πλευρά, από το Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας.

12 Στην Ιταλία λειτουργούν επίσης σχολεία μητρικής γλώσσας για Έλληνες (παιδιά και ενήλικες) στις κοινότητες των πόλεων Τορίνο, Μιλάνο και Γένοβα. Η διδασκαλία παρέχεται από Έλληνες δασκάλους απεσταλμένους του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας. Τέλος, όσον αφορά την ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ιταλίας, υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας και είναι παρούσα στη χώρα με δύο επισκόπους (Ρώμης και Νεαπόλεως), ενώ οι υπόλοιπες κοινότητες καλύπτονται από ιερείς. Η Γέφυρα των Ελλήνων στο Campo dei Greci ( Βενετία)

13 Οι μαθητές της Γ τάξης Την Ελλάδα του πολιτισμού, την Ελλάδα της γνώσης και της παιδείας την Ελλάδα της περηφάνιας αλλά και την Ελλάδα της ελπίδας. του 5 ου Γυμνασίου Ευόσμου ταξιδεύουν στην Ιταλία και Ελβετία μαθαίνουν, γνωρίζουν, προβληματίζονται και αναγνωρίζουν την Ελλάδα παντού!

14 Ιταλία : Ταξίδι στην γνώση, στην ιστορία και. στο όνειρο

15

16

17

18 Στο Μιλάνο: πρωτεύουσα της Λοµβαρδίας, με κατοίκους και σπουδαίο εμπορικό κέντρο.

19 «La Madonnina»,το χρυσό άγαλμα της Παναγίας, στον καθεδρικό ναό, Duomo Είναι ο δεύτερος µεγαλύτερος γοτθικός ναός του κόσµου. Έχει 135 κωδωνοστάσια, ενώ αγάλματα διακοσµούν την οροφή και την πρόσοψη.

20 Galleria Vittorio Emanuele II. Ιστορική Στοά Μαγαζιών. Στο Μιλάνο, που παλιότερα λεγόταν Μεδιόλανο, υπογράφτηκε το 313 µ.χ. το διάταγµα των Μεδιολάνων, από το Μέγα Κωνσταντίνο και τον Λικίνιο, για την ανεξιθρησκία και την ελευθερία της Εκκλησίας.

21 Το θέατρο της «Σκάλας», του Μιλάνου PIAZZA DELLA SCALA

22 Μαρία Κάλλας

23

24 Η ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέττας, είναι μια ιστορία που συγκινεί όλους, ακόμα κι αν δεν αποδεικνύεται από πουθενά η ύπαρξη τους. Ένα ζευγάρι που η μοίρα δεν το θέλησε μαζί, παρά μόνο στο θάνατο. Το αρχοντικό των Καπουλέτων, το σπίτι της Ιουλιέττας, το πιο γνωστό μπαλκόνι του παγκόσμιου θεάτρου. Κτίστηκε τον 13ο αι. και ανήκε στην οικογένεια των Dell Capello. Η ομοιότητα των ονομάτων, των Capelli με των Capoulletti, είναι αυτή που έδωσε την πεποίθηση, ότι το σπίτι αυτό, είναι όντως το σπίτι της Ιουλιέττας του Σαίξπηρ.

25 Ήταν η τρίτη μεγαλύτερη αρένα στον κόσμο. Χτίστηκε το 30 μ.χ. και είχε χωρητικότηα θεατών. Η Αρένα της Βερόνα Arena di Verona

26 Στην Βενετία (Venezia) Είναι χτισμένη πάνω σε μια ομάδα 118 μικρών νησιών, που χωρίζονται από κανάλια και ενώνονται μεταξύ τους με γέφυρες.

27 Βενετία: Η Όμορφη και ρομαντική. Τα μνημεία και τα σπίτια της, οι πλατείες και τα στενά δρομάκια της, τα κανάλια και οι γέφυρες, τα μαγαζιά με τις περίφημες μάσκες, τις στολές, τα μουράνο.

28

29

30

31 Η Γέφυρα των Στεναγμών: Από εδώ περνούσαν τους κρατούμενους,που πήγαιναν για εκτέλεση και έβλεπαν για τελευταία φορά τον έξω κόσμο.

32 Οι γόνδολες χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν επιβάτες στα κανάλια της Βενετίας εδώ και αιώνες. Το επάγγελμα του γονδολιέρη θεωρείται ένα ευγενές επάγγελμα,το οποίο περνάει από γενιά σε γενιά.

33

34

35

36

37 Άγιος Μάρκος Basilica di San Marco Τα τέσσερα μπρούτζινα άλογα, στην πρόσοψη του Ναού, φημολογείται,ότι «πάρθηκαν» από τον Ιππόδρομο της Κωνσταντινούπολης.

38 Το καρναβάλι της Βενετίας Το πιο δημοφιλές καρναβάλι στην Ευρώπη. Ξεκίνησε τον 14 ο αιώνα και για δύο περίπου εβδομάδες, που διαρκούσε η γιορτή, οι κάτοικοι ήταν ελεύθεροι να σατιρίζουν τους άρχοντες της εποχής, να παίζουν τυχερά παιχνίδια και να συμμετάσχουν σε χορούς, κρυμμένοι πίσω από τις μάσκες τους.

39 H πλατεία του Αγίου Μάρκου Ο Πύργος του Ρολογιού Ο Ναός του Αγίου Μάρκου

40 Ο Άγιος Γεώργιος των Ελλήνων (San Giorgio dei Greci), είναι ορθόδοξη εκκλησία της Βενετίας, στη συνοικία Καστέλο. Ανήκει στην Ορθόδοξη Μητρόπολη Ιταλίας καί Μελίτης (Μάλτας) Στα τέλη του 17ου αιώνα, περίπου Έλληνες ζούσαν και δραστηριοποιούνταν στη Βενετία. Σήμερα η Ελληνική παροικία αριθμεί γύρω στα 150 μέλη. Η ίδρυση του ελληνικού ινστιτούτου μεταβυζαντινών σπουδών το 1948, επέτρεψε την επιβίωση της μεγάλης πολιτιστικής κληρονομιάς, που η ελληνική αδελφότητα είχε διασώσει επί τόσα χρόνια στην Ιταλία.

41

42 Στην Φλωρεντία: την πρωτεύουσα της Τοσκάνης. Στο πιο ζωντανό μουσείο του κόσμου. Πόλη της τέχνης και της αισθητικής. Πατρίδα της Αναγέννησης και του Μποτιτσέλι, πόλη του Λεονάρντο ντα Βίντσι και του Γαλιλαίου, «καλλιτεχνικό ορμητήριο» του Μιχαήλ Άγγελου και μούσα του Δάντη, πόλη των Μεδίκων και του Μακιαβέλι.

43 Ο καθεδρικός Ναός της Φλωρεντίας. Santa Maria del Fiore ( Αγία Μαρία των Λουλουδιών), ή απλά Duomo Ένα αριστούργημα τις μεσαιωνικής και αναγεννησιακής μηχανικής. Υπερμεγέθης, με τον εντυπωσιακό τρούλο του Μπρουνελέσκι, σε σχήμα αυγού (108 μέτρα από το έδαφος) και χωρητικότητα πάνω από ανθρώπων. Δίπλα, το Καμπαναριό του Τζιότο.

44

45 «Το Βαπτιστήριο του Αγίου Ιωάννη» (11ος - 13ος αιώνας), οι τρεις από τις όψεις του οποίου, κοσμούνται με ανάγλυφες παραστάσεις σε μπρούντζο, με θέματα από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Είναι τα πρώτα έργα της αναγεννησιακής περιόδου. Για να τις ολοκληρώσει ο καλλιτέχνης χρειάστηκε 28 ολόκληρα χρόνια! Οι θύρες του Βαπτιστηρίου, τις οποίες φιλοτέχνησε ο Γκιμπέρτι και ο Μικελάντζελο, ονομάζονται «Πύλες του Παραδείσου».

46

47 Palazzo Vecchio, το Παλιό Παλάτι, με τον πύργο του Arnolfo, ύψους 94μ., αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα κάστρα της περιοχής και στεγάζει σήμερα το δημαρχείο της πόλης. Εδώ γυρίστηκαν και πολλές σκηνές, από την ταινία "Hannibal".

48 «Ο Δαυίδ» του Μιχαήλ Αγγελου (1504), ύψους 5 μ. Το πιο διάσημο μαρμάρινο γλυπτό. Ηρακλής και Κάκος του Μπαντινέλι (1534)

49 Στην Φλωρεντία του 15ου αιώνα, στη νέα Αθήνα της Ιταλίας. Η Ελληνική Αρχαιότητα είναι εδώ. Η Ελλάδα είναι εδώ. Εδώ που η Ευρώπη ανακάλυψε ξανά, τα παραδομένα για αιώνες στην λήθη, αρχαία ελληνικά ιδεώδη.

50 Piazza della Signoria ή Signoria ή Loggia dei Lanzi Περιστύλιο των Λογχών (1382) Η πιο «προικισμένη» πλατεία, ένα υπαίθριο μουσείο, με το μεγαλύτερο παλάτι, το μεγαλύτερο μουσείο, το πιο περίτεχνο σιντριβάνι και το πιο φημισμένο γλυπτό ίσως σε ολόκληρο τον πλανήτη, τον «Δαυίδ» του Μιχαήλ Άγγελου.

51 Ο «Περσέας» του Τσελίνι (1554), να αποκεφαλίζει την Μέδουσα. Η «Αρπαγή των Σαβίνων» (1583), του Τζαμπολόνια.

52 Η «κρήνη του Ποσειδώνα» (Fontana del Nettuno) του Αμανάτι (1575).

53 «Να μιμείστε όσο μπορείτε τους Έλληνες και τους Λατίνους, και τον τρόπο με τον οποίο αποκαλύπτουν τα μέλη, όπως ο άνεμος ακουμπάει το ύφασμα επάνω τους», γράφει ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ( Ο Μιχαήλ Άγγελος ( ) είπε για τον εαυτό του, ότι χρωστάει τα πάντα στην Ελληνική Αρχαιότητα. Ο Γκαίτε θα πει για τον τον Ραφαήλ ( ): «Δεν ελληνοποιεί τίποτε, σκέπτεται, ενεργεί, αισθάνεται πέρα για πέρα σαν Έλληνας»

54 Ένα από τα σημαντικότερα έργα του μουσείου είναι ο πίνακας του Μποτιτσέλι με τίτλο: "Η γέννηση της Αφροδίτης". Η Γκαλερία Uffizi. Πινακοθήκη. Φιλοξενεί αριστουργήματα των πιο μεγάλων Ιταλών αλλά και Ευρωπαίων καλλιτεχνών.

55 Το κτίριο είναι πολύ εντυπωσιακό και εξωτερικά, αφού περιτριγυρίζεται από πολλά αγάλματα.

56 Το Ponte Vecchio (Παληά Γέφυρα), είναι ένα από τα σύμβολα της πόλης της Φλωρεντίας και μία από τις πιο διάσημες γέφυρες του κόσμου. Διασχίζει τον ποταμό Αρνο.

57 Στην πόλη της Πίζα, με την Piazza dei Miracoli που περιλαμβάνει το Duomo (καθεδρικός ναός), το Βαπτιστήριο, το Camposanto ( κοιμητήριο) και τον κεκλιμένο πύργο. Piazza dei Miracoli

58 Ο «κεκλιμένος» Πύργος της Πίζας, «καμπανίλε» στα Ιταλικά (καμπαναριό), είναι ανεξάρτητο κωδωνοστάσιο, του καθεδρικού ναού. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1174 και ολοκληρώθηκε το Εμπνευστής του ήταν ο αρχιτέκτονας Μπονάνο ντι Πίζα και είναι χτισμένος όλος από μάρμαρο. Έχει ύψος 56 μ. Αποτελείται από 6 ορόφους και επειδή κτίστηκε σε έδαφος χαλαρό, παρουσιάζει κλίση προς τα νότια, που σταδιακά αυξάνεται.

59

60 Η Ελβετία, των Άλπεων της σοκολάτας

61 Στο Ολυμπιακό Μουσείο στην Λωζάνη της Ελβετίας

62 Στο Ολυμπιακό Πάρκο υπάρχουν αναπαραστάσεις όλων των Ολυμπιακών αθλημάτων.

63 Η Ολυμπιακή Φλόγα

64

65 Στο Cern Το όνομα CERN είναι αρχικά λέξεων: Στα Γαλλικά: Organisation Europeenne pour la Recherche Nucleaire Στα Αγγλικά: European Organization for Nuclear Research. Σημαίνει «Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών».

66 Την ξενάγησή μας ανέλαβαν Έλληνες επιστήμονες, που εργάζονται εκεί. Η κοινότητα των Ελλήνων στον CERN αριθμεί 350 περίπου άτομα, φυσικοί, μηχανικοί, προγραμματιστές, φοιτητές, υπότροφοι και στελέχη διαφόρων ειδικοτήτων, καθώς και νεαροί επιστήμονες, που συμμετέχουν σε πειράματα του Οργανισμού από την Ελλάδα.

67 To CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών), είναι το μεγαλύτερο πειραματικό κέντρο ερευνών σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο. Βρίσκεται δυτικά της Γενεύης, στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας.

68 Tο CERN ιδρύθηκε το 1954 από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες: Βέλγιο, Δανία, Δ. Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Νορβηγία, Σουηδία, Ελβετία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γιουγκοσλαβία και Ελλάδα. Το κάθε κράτος συνεισφέρει ένα Το CERN δημιουργήθηκε στη ποσό Γενεύη για την λειτουργία του της Ελβετίας το 1954 από Οργανισμού 12 και έχει το δικαίωμα ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ να των στέλνει οποίων επιστήμονες, οι οποίοι και η Ελλάδα και ήταν ένας χρησιμοποιούν από τους τις εγκαταστάσεις πρώτους οργανισμούς που για θα την έρευνά τους. προωθούσαν την διευρωπαϊκή ένωση και συνεργασία. Σήμερα τα περισσότερα πειράματα στο CERN γίνονται με διεθνείς συνεργασίες και με άλλες χώρες (ΗΠΑ, Ινδία, Ισραήλ, Ρωσία, Ιαπωνία, Τουρκία αλλά και η UNESCO). Στο CERN απασχολούνται περίπου μόνιμοι εργαζόμενοι και περίπου επιστήμονες και μηχανικοί που αντιπροσωπεύουν 500 πανεπιστήμια από 80 διαφορετικές εθνικότητες. Περίπου το μισό έμψυχο δυναμικό της επιστημονικής κοινότητας της σωματιδιακής φυσικής, απασχολείται στο CERN!

69 Σκοπός του CERN είναι η κατασκευή επιταχυντών και εγκαταστάσεων για πειράματα Φυσικής Υψηλών Ενεργειών. Με τα πειράματα αυτά γίνεται διερεύνηση των πλέον θεμελιωδών ερωτημάτων για τη Φύση: Τι είναι η ύλη; Από πού προέρχεται; Πως συγκρατείται για να σχηματίσει άστρα, πλανήτες και ανθρώπινα όντα; Η κύρια λειτουργία του, αφορά την παροχή επιταχυντών σωματιδίων και άλλων υλικοτεχνικών υποδομών, που χρειάζονται για την πειραματική έρευνα στο πεδίο της φυσικής υψηλών ενεργειών.

70 Στο CERN λειτουργούν επομένως πολλοί επιταχυντές, ένας εκ των οποίων είναι ο LHC (Μέγας Επιταχυντής Αδρονίων). Είναι ένας μεγάλος (Large) επιταχυντής, ο οποίος αναπτύσσεται σε υπόγεια κυκλική σήραγγα περιφέρειας 27 χλμ., που επιτρέπει στα πρωτόνια να επιταχύνονται σε πολύ υψηλές ενέργειες.

71 Στον επιταχυντή αυτό, σε βάθος 100 περίπου μέτρων κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, δύο αντίθετα κινούμενες ροές πρωτονίων (αδρόνια), με ταχύτητα που φτάνει σχεδόν την ταχύτητα του φωτός ( χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο), συγκρούονται μεταξύ τους, με αποτέλεσμα την δημιουργία τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας.

72

73

74 Τι είναι το ATLAS; Πρόκειται για μία τεράστια ανιχνευτική διάταξη, σε συγκεκριμένο σημείο της περιφέρειας του επιταχυντή LHC. Πρόκειται για έναν κύλινδρο «ξαπλωμένο», με μήκος 46m και διάμετρο 25m και βάρος περίπου τόνους. Στην πραγματικότητα αποτελείται από επιμέρους εσωτερικούς ομοαξονικούς κυλίνδρους καθένας από τους οποίους αποτελεί ένα στρώμα ανιχνευτών. Το ATLAS διαθέτει και διατάξεις ισχυρών μαγνητών, διότι υπό την επίδραση του μαγνητικού πεδίου επιτυγχάνεται διαχωρισμός των τροχιών των σωματιδίων, ανάλογα με το είδος του καθενός. Έτσι καταλαβαίνουμε, τί είδους σωματίδια είναι αυτά που παρατηρούμε.

75 Μελετώντας το αποτέλεσμα της σύγκρουσης με την βοήθεια γιγαντιαίων ανιχνευτών (ATLAS, ALICE, LHCb και CMS), οι επιστήμονες μπορούν να ανιχνεύσουν υποατομικά σωμάτια και να μελετήσουν τις ιδιότητές τους. Το πείραμα,άρχισε να σχεδιάζεται το 1980 και εγκρίθηκε το Η κατασκευή άρχισε το 1998 και ολοκληρώθηκε δέκα χρόνια αργότερα. Το κόστος του ανήλθε σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Το Σεπτέμβριο του 2008 έγινε η πρώτη δοκιμή, αλλά εξαιτίας προβλημάτων που εμφανίστηκαν 3 μέρες αργότερα, ο επιταχυντής σταμάτησε τη λειτουργία του μέχρι το Νοέμβριο του 2009, οπότε ξεκίνησαν τα πρώτα επιτυχημένα πειράματα.

76

77 Το μουσείο Globe of Science and Innovation του CERN

78 Στην Γενεύη, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας και έδρα περισσότερων από 200 διεθνών οργανισμών. Το τεράστιο σιντριβάνι, ο Υδάτινος πίδακας (Jet d'eau), είναι μία από τις πλέον χαρακτηριστικές της εικόνες. Πετάει το νερό σε ύψος τρεις φορές μεγαλύτερο από το Άγαλμα της Ελευθερίας.

79 Το ταξίδι τελείωσε. Το όνειρο συνεχίζεται!!! Η αρχηγός της εκδρομής Χουλιάρα Ανδρομάχη και οι συνοδοί καθηγητές: Στεφανίδου Δέσποινα, Σαπρανίδης Αβραάμ και Μαστορόπουλος Γεώργιος ευχαριστούν τον Διευθυντή του σχολείου Γιαννακουλάκο Αθανάσιο, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και κυρίως τους μαθητές, για την επιτυχία αυτής της εκδρομής ( αλλά και του προγράμματος).

4 ο Λύκειο Ζωγράφου & 5 ο Λύκειο Ζωγράφου

4 ο Λύκειο Ζωγράφου & 5 ο Λύκειο Ζωγράφου 4 ο Λύκειο Ζωγράφου & 5 ο Λύκειο Ζωγράφου Το CERN είναι εγκατεστημένο στην περιοχή Meyrin, δίπλα στη Γενεύη και πάνω στα γαλλο-ελβετικά σύνορα. Για να προσεγγίσετε την επιστημονική έρευνα, όπως αυτή διεξάγεται

Διαβάστε περισσότερα

Duomo: Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κτίσματα της πόλης

Duomo: Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κτίσματα της πόλης Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ιταλίας, που εδώ και χρόνια αποτελεί συνώνυμο της μό δας, έχει πολλές ακόμη «άγνωστες» πτυχές, που προκαλούν τους επισκέπτες να τις ανακαλύψουν. Πέρα από τα επιβλητικά κτήρια,

Διαβάστε περισσότερα

2. Αναγέννηση και ανθρωπισμός

2. Αναγέννηση και ανθρωπισμός κεφάλαιο 6 ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΧΩΡΩΝ ΩΣ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΕΣΤΦΑΛΙΑΣ (1453-1648) 2. Αναγέννηση και ανθρωπισμός Ορισμός Πρόκειται για μια γενικότερη πνευματική

Διαβάστε περισσότερα

2. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ

2. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ 2. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ Συμπλήρωση κενών ακόλουθες λέξεις (τρεις λέξεις περισσεύουν): βιβλιοθήκη, Βαλκανική, ανθρωπιστικός, πανεπιστήμιο, χειρόγραφο, Ιταλική, τυπογραφία, σπάνιος. Η Αναγέννηση και

Διαβάστε περισσότερα

BELLA ITALIA. 8 µέρες / 7 νύχτες. * Βενετία * Φλωρεντία * Σιένα * Ρώµη * 1 η µέρα: ΑΘΗΝΑ - ΠΑΤΡΑ - (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ) - ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ - ΕΝ ΠΛΩ

BELLA ITALIA. 8 µέρες / 7 νύχτες. * Βενετία * Φλωρεντία * Σιένα * Ρώµη * 1 η µέρα: ΑΘΗΝΑ - ΠΑΤΡΑ - (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ) - ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ - ΕΝ ΠΛΩ BELLA ITALIA 8 µέρες / 7 νύχτες * Βενετία * Φλωρεντία * Σιένα * Ρώµη * 1 η µέρα: ΑΘΗΝΑ - ΠΑΤΡΑ - (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ) - ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ - ΕΝ ΠΛΩ Συγκέντρωση και αναχώρηση για το λιµάνι της Πάτρας / Ηγουµενίτσας. Επιβίβαση

Διαβάστε περισσότερα

Δημοκρατία της νότιας Ευρώπης. Επιφάνεια: τ.χμ Πληθυσμός: κατ. Πρωτεύουσα: Ρώμη. Γλώσσα: επίσημη η ιταλική.

Δημοκρατία της νότιας Ευρώπης. Επιφάνεια: τ.χμ Πληθυσμός: κατ. Πρωτεύουσα: Ρώμη. Γλώσσα: επίσημη η ιταλική. ΙΤΑΛΙΑ Δημοκρατία της νότιας Ευρώπης. Επιφάνεια: 301.230 τ.χμ Πληθυσμός: 58.057.477 κατ. Πρωτεύουσα: Ρώμη. Γλώσσα: επίσημη η ιταλική. Ανάμεσα στις αλλόγλωσσες ομάδες είναι η γερμανική, η αλβανική, η ελληνική,

Διαβάστε περισσότερα

Καλώς Ήρθατε στο CERN

Καλώς Ήρθατε στο CERN Καλώς Ήρθατε στο CERN Δρ. Γιάννης Παπαφιλίππου Τμήμα Επιταχυντών 05 Novembre 2003 1 1949-1950: Πρώτες προσπάθειες δημιουργίας Ευρωπαϊκού κέντρου έρευνας στη Φυσική 1952: Ίδρυση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για

Διαβάστε περισσότερα

Κατηφορίζοντας μέσω της παραλίας Giardini Naxos (οι κήποι της Νάξου), κατευθυνθήκαμε προς την Ταορμίνα, τη γραφικότερη και με κοσμοπολίτικο αέρα

Κατηφορίζοντας μέσω της παραλίας Giardini Naxos (οι κήποι της Νάξου), κατευθυνθήκαμε προς την Ταορμίνα, τη γραφικότερη και με κοσμοπολίτικο αέρα Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος "Σικελία:Δώρο-Αντίδωρο", ομάδα μαθητριών της Γ γυμνασίου πραγματοποίησε ταξίδι στη Σικελία, το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, από τις 5 έως τις 9 Απριλίου 2017.

Διαβάστε περισσότερα

Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë

Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë Σπάνια έχει κάποιος την ευκαιρία να διαβεί 2400 χρόνια ιστορίας, συγκεντρωµένα σε µια έκταση 58,37 εκταρίων που περικλείεται ανάµεσα στα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης. Έναν

Διαβάστε περισσότερα

LA SERENISSIMA REPUBBLICA DI VENEZIA Η ΓΑΛΗΝΟΤΑΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ. Η σημαία της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας

LA SERENISSIMA REPUBBLICA DI VENEZIA Η ΓΑΛΗΝΟΤΑΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ. Η σημαία της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας LA SERENISSIMA REPUBBLICA DI VENEZIA Η ΓΑΛΗΝΟΤΑΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ Η σημαία της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας Η ιδέα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων Πολιτιστικών Θεμάτων 1. Ο ελληνισμός

Διαβάστε περισσότερα

3 η µέρα: ΠΕΡΟΥΤΖΙΑ ΑΣΙΖΗ ΓΚΟΥΜΠΙΟ. 4 η µέρα: ΠΕΡΟΥΤΖΙΑ ΣΙΕΝΑ ΣΑΝ ΤΖΙΜΙΝΙΑΝΟ ΜΟΝΤΕΚΑΤΙΝΙ. 5η µέρα: ΜΟΝΤΕΚΑΤΙΝΙ ΛΟΥΚΑ ΠΙΖΑ

3 η µέρα: ΠΕΡΟΥΤΖΙΑ ΑΣΙΖΗ ΓΚΟΥΜΠΙΟ. 4 η µέρα: ΠΕΡΟΥΤΖΙΑ ΣΙΕΝΑ ΣΑΝ ΤΖΙΜΙΝΙΑΝΟ ΜΟΝΤΕΚΑΤΙΝΙ. 5η µέρα: ΜΟΝΤΕΚΑΤΙΝΙ ΛΟΥΚΑ ΠΙΖΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΑΚΗ ΤΟΣΚΑΝΗ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΟΥΜΒΡΙΑ 8 µέρες / 7 νύχτες Περούτζια * Ασίζη * Γκούµπιο * Σιένα * Σαν Τζιµινιάνο * Μοντεκατίνι * Λούκα * Πίζα * Φλωρεντία * 1η µέρα: ΑΘΗΝΑ ΠΑΤΡΑ (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ) ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

Το ρωμαϊκό κράτος κλονίζεται

Το ρωμαϊκό κράτος κλονίζεται Ι. Η ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΡΩΜΑΪΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 1. Από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη Ας διαβάσουμε τι θα μάθουμε στο σημερινό μάθημα: Σκοπός: Σκοπός του παρόντος μαθήματος είναι να απαντήσουμε σε ένα «γιατί»: Γιατί χρειάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ 38 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ 38 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ 38 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ Η εξαήμερη εκπαιδευτική εκδρομή των μαθητών που συμμετείχαν στα προγράμματα Αγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΙΤΑΛΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ 7 ΜΕΡΕΣ ΟΔΙΚΩΣ (23,24,30.12.15 & 03.01.16)

ΙΤΑΛΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ 7 ΜΕΡΕΣ ΟΔΙΚΩΣ (23,24,30.12.15 & 03.01.16) ΙΤΑΛΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ 7 ΜΕΡΕΣ ΟΔΙΚΩΣ (23,24,30.12.15 & 03.01.16) 1η ΜΕΡΑ : ΑΘΗΝΑ - ΠΑΤΡΑ - ΕΝ ΠΛΩ (220χλμ.) Συγκέντρωση, επιβίβαση στο πούλμαν και αναχώρηση για Πάτρα με στάσεις καθοδόν για καφέ. Άφιξη στην

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΙΤΑΛΙΑΣ 7ημ.

ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΙΤΑΛΙΑΣ 7ημ. ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΙΤΑΛΙΑΣ 7ημ. Μιλάνο, Βερόνα, Πάντοβα, Βενετία, Φλωρεντία, Πίζα, Λούκα, Σιένα, Ρώμη, Βατικανό. Αναχωρήσεις : 02, 09, 16, 23, 30 Ιουλίου 18 06, 13, 20, 27 Αυγούστου 18 03 Σεπτεμβρίου 18 1η

Διαβάστε περισσότερα

Η Τέχνη της Αναγέννησης-Μανιερισμός

Η Τέχνη της Αναγέννησης-Μανιερισμός Η Τέχνη της Αναγέννησης-Μανιερισμός Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης Σχολή Καλών Τεχνών Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Διδάσκουσα: Δρ Βικτώρια Φερεντίνου 3. Η Τέχνη της Πρώιμης Αναγέννησης στην

Διαβάστε περισσότερα

Η Παγκόσμια Κληρονομιά της Κύπρου

Η Παγκόσμια Κληρονομιά της Κύπρου Η Παγκόσμια Κληρονομιά της Κύπρου Η Συνθήκη για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, που υιοθετήθηκε από την UNESCO το 1972, σηματοδότησε μια νέα εποχή στη διατήρηση των πολιτιστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ 38 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ 38 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ 38 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ Η επταήμερη εκπαιδευτική εκδρομή των μαθητών που συμμετείχαν στα προγράμματα Αγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΚΔΡΟΜΕΣ PST ΙΤΑΛΙΑ. Μπείτε στην Pentagon... βγείτε στον Κόσμο του Ποδοσφαίρου!!! WWW.PENTAGON.GR

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΚΔΡΟΜΕΣ PST ΙΤΑΛΙΑ. Μπείτε στην Pentagon... βγείτε στον Κόσμο του Ποδοσφαίρου!!! WWW.PENTAGON.GR ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΙΤΑΛΙΑ Ενδεικτικό Πρόγραμμα #1 Ιταλία (Ρώμη / Φλωρεντία) 6 ημέρες / 5 διανυκτερεύσεις Ημέρα 1 (Ελλάδα-Ρώμη) Αναχώρηση από την Ελλάδα, άφιξη στη Ρώμη και μεταφορά στο ξενοδοχείο. Check

Διαβάστε περισσότερα

Το CERN, η Ελλάδα και η Διεθνής Συνεργασία

Το CERN, η Ελλάδα και η Διεθνής Συνεργασία Το CERN, η Ελλάδα και η Διεθνής Συνεργασία Emmanuel Tsesmelis Deputy Head of International Relations, CERN FloratosFest 2014 University of Athens 10 October 2014 1 Προς τιμήν του Εμμανουήλ Φλωράτου Εθνικός

Διαβάστε περισσότερα

Ένα Εργαστήριο για την Υφήλιο

Ένα Εργαστήριο για την Υφήλιο Ένα Εργαστήριο για την Υφήλιο Το CERN 1 είναι το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο για την Έρευνα στη Φυσική των Στοιχειωδών Σωματιδίων, το μεγαλύτερο στον κόσμο ερευνητικό κέντρο στον τομέα του. Η ίδρυσή του, το έτος

Διαβάστε περισσότερα

To CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισµός Πυρηνικών Ερευνών) είναι το µεγαλύτερο σε έκταση (πειραµατικό) κέντρο πυρηνικών ερευνών και ειδικότερα επί της σωµατιδι

To CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισµός Πυρηνικών Ερευνών) είναι το µεγαλύτερο σε έκταση (πειραµατικό) κέντρο πυρηνικών ερευνών και ειδικότερα επί της σωµατιδι To CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισµός Πυρηνικών Ερευνών) είναι το µεγαλύτερο σε έκταση (πειραµατικό) κέντρο πυρηνικών ερευνών και ειδικότερα επί της σωµατιδιακής φυσικής στον κόσµο. Η ίδρυσή του το έτος 1954

Διαβάστε περισσότερα

Τι σημαίνει ο όρος «βυζαντινόν»;

Τι σημαίνει ο όρος «βυζαντινόν»; Τι σημαίνει ο όρος «βυζαντινόν»; Ο όρος«βυζαντινόν» αναφέρεται στο Μεσαιωνικό κράτος που εδιοικείτο από την Κωνσταντινούπολη, τη μεγάλη πόλη των ακτών του Βοσπόρου. Οι ιστορικοί χρησιμοποιούν τον όρο αυτόν

Διαβάστε περισσότερα

ΓΑΛΛΟΙΤΑΛΙΚΗ ΡΙΒΙΕΡΑ. Αναχωρήσεις: 24/7, 31/7, 7/8, 14/8, 21/8. Με πτήσεις της Aegean. Λάρνακα Αθήνα Α :10 06:55

ΓΑΛΛΟΙΤΑΛΙΚΗ ΡΙΒΙΕΡΑ. Αναχωρήσεις: 24/7, 31/7, 7/8, 14/8, 21/8. Με πτήσεις της Aegean. Λάρνακα Αθήνα Α :10 06:55 ΓΑΛΛΟΙΤΑΛΙΚΗ ΡΙΒΙΕΡΑ Βενετία-Πάντοβα-Βερόνα-Μιλάνο-Κόμο- Λάγκο Ματζόρε-Νίκαια-Σαν Πωλ Ντεβάνς- Κάννες-Εζ-Μόντε Κάρλο-Μονακό-Ράπαλο- Πόρτο Φίνο-Μπολόνια Αναχωρήσεις: 24/7, 31/7, 7/8, 14/8, 21/8 Με πτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Μιχάλης Κοκοντίνης. 1 Πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης Ε'1 τάξη Οι Ρωμαίοι κυβερνούν τους Έλληνες

Μιχάλης Κοκοντίνης. 1 Πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης Ε'1 τάξη Οι Ρωμαίοι κυβερνούν τους Έλληνες Μιχάλης Κοκοντίνης 1 Πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης Ε'1 τάξη 2017-18 1. Οι Ρωμαίοι κυβερνούν τους Έλληνες Πρώτη φροντίδα των Ρωμαίων ήταν να κρατήσουν τους Έλληνες διχασμένους και να τους εμποδίσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ εμφανίζεται ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΙΤΑΛΙΑ Επηρεάζεται από το ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό ΟΥΜΑΝΙΣΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ Αξία στον ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ ΣΑΙΞΠΗΡ ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ Άνθρωπο ΜΙΧΑΗΛ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΟΤΘΙΚΗ ΤΕΧΝΗ Uccello: Η μάχη του Αγίου Ρωμανού Paris.

ΓΟΤΘΙΚΗ ΤΕΧΝΗ Uccello: Η μάχη του Αγίου Ρωμανού Paris. ΓΟΤΘΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΓΟΤΘΙΚΗ ΤΕΧΝΗ Uccello: Η μάχη του Αγίου Ρωμανού. 1460 Paris. ΓΟΤΘΙΚΗ ΤΕΧΝΗ Γοτθική τέχνη Με τον όρο γοτθική τέχνη αναφερόμαστε στο καλλιτεχνικό ρεύμα που εμφανίστηκε την περίοδο του Μεσαίωνα.

Διαβάστε περισσότερα

The Large Hadron Collider @ CERN Εισαγωγή στη Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων

The Large Hadron Collider @ CERN Εισαγωγή στη Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων The Large Hadron Collider @ CERN Εισαγωγή στη Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων Αντώνης Παπανέστης Rutherford Appleton Laboratory Μεγάλη Βρετανία Rutherford Appleton Laboratory Σύντομο βιογραφικό 44 ο Γυμνάσιο

Διαβάστε περισσότερα

Πέτερ Μπρέγκελ ( ):

Πέτερ Μπρέγκελ ( ): ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Πέτερ Μπρέγκελ (1525 1569) Πέτερ Μπρέγκελ (1525 1569): Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Ολλανδούς ζωγράφους και χαράκτες της εποχής του, πρωτοπόρος της Βορειοευρωαπαϊκής Αναγέννησης. Ασχολήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Ορτυγία. Κάντε κλικ για να επεξεργαστείτε τον υπότιτλο του υποδείγματος

Ορτυγία. Κάντε κλικ για να επεξεργαστείτε τον υπότιτλο του υποδείγματος Ορτυγία Κάντε κλικ για να επεξεργαστείτε τον υπότιτλο του υποδείγματος Τοποθεσία Πού βρίσκεται; Το νησί της Ορτυγίας βρίσκεται στην κάτω Ιταλία στις Συρακούσες. Τα αξιοθέατα: Ο ναός του Απόλλωνα üη πλατεία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Επιταχύνοντας» την Επιστήμη Η διαδραστική έκθεση του CERN στην Αθήνα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Επιταχύνοντας» την Επιστήμη Η διαδραστική έκθεση του CERN στην Αθήνα ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Επιταχύνοντας» την Επιστήμη Η διαδραστική έκθεση του CERN στην Αθήνα Δελτίο Τύπου Επιταχύνοντας την Επιστήμη H διαδραστική έκθεση του CERN στην Αθήνα Την εντυπωσιακή διαδραστική έκθεση που

Διαβάστε περισσότερα

32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή

32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή 32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή Η Θεσσαλονίκη, από τα πρώτα βυζαντινά χρόνια, είναι η δεύτερη σημαντική πόλη της αυτοκρατορίας. Αναπτύσσει σπουδαία εμπορική, πνευματική και πολιτική κίνηση, την

Διαβάστε περισσότερα

Ευτράπελα σχετικά με τον επιταχυντή LHC και τους ελέφαντες. Μετάφραση του Fun facts about LHC and elephants του Πανεπιστημίου του Birmingham

Ευτράπελα σχετικά με τον επιταχυντή LHC και τους ελέφαντες. Μετάφραση του Fun facts about LHC and elephants του Πανεπιστημίου του Birmingham Ευτράπελα σχετικά με τον επιταχυντή LHC και τους ελέφαντες Μετάφραση του Fun facts about LHC and elephants του Πανεπιστημίου του Birmingham LHC Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων O LHC είναι ο μεγαλύτερος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» - Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» - Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» - Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού Πειραιώς 254, 177 78, Ταύρος tel: +30 212 254 0000 Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού καλωσορίζει

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Αξιοποίηση του CERN στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Εκπαιδευτική Αξιοποίηση του CERN στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Εκπαιδευτική Αξιοποίηση του CERN στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ράπτη Μαρία Φυσικός - Πληροφορικός Δρ Καλαθάκη Μαρία Σχολική Σύμβουλος ΦΕ Δυτικής Κρήτης To CERN («Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών»)

Διαβάστε περισσότερα

να προσεγγίσετε μέσω της γέφυρας Ponte Vecchio.Η κοντινότερη στάση μετρό είναι η Lepanto linea A.

να προσεγγίσετε μέσω της γέφυρας Ponte Vecchio.Η κοντινότερη στάση μετρό είναι η Lepanto linea A. Το κέντρο της Ρώμης είναι ένα μεγάλο αρχαιολογικό πάρκο γεμάτο με καλά κρυμένα μυστικά αλλά και σημαντικά ιστορικά μνημεία. Το Κολοσσαίο Αυτό το επιβλητικό αμφιθέατρο της αρχαιότητας ήταν χωρητικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Κωστής Χαλκιαδάκης, φυσικός. Συσκάκης Γιάννης, φυσικός. 10 Ερωτήσεις και 10 απαντήσεις για το CERN

Κωστής Χαλκιαδάκης, φυσικός. Συσκάκης Γιάννης, φυσικός. 10 Ερωτήσεις και 10 απαντήσεις για το CERN Κωστής Χαλκιαδάκης, φυσικός Συσκάκης Γιάννης, φυσικός 10 Ερωτήσεις και 10 απαντήσεις για το CERN 1. Τι είναι το CERN To CERN είναι Ευρωπαϊκό Ερευνητικό κέντρο που ασχολείται με τη μελέτη της φυσικής των

Διαβάστε περισσότερα

Μητρ. Βελγίου: «Αναμένοντες τον Πατριάρχη του Γένους»

Μητρ. Βελγίου: «Αναμένοντες τον Πατριάρχη του Γένους» 27/09/2019 Μητρ. Βελγίου: «Αναμένοντες τον Πατριάρχη Γένους» Οικουμενικό Πατριαρχείο / Μητροπόλεις Οικουμενικού Θρόνου Το έτος 2019, με συμπλήρωση πενήντα ετών από ίδρυση Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου, Εξαρχίας

Διαβάστε περισσότερα

Καλώς Ορίσατε στο CERN

Καλώς Ορίσατε στο CERN Καλώς Ορίσατε στο CERN Το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Κέντρο Σωματιδιακής Φυσικής CERN - Σήμερα και στο Μέλλον... Ευάγγελος ΓΑΖΗΣ Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο CERN / 21 Αυγούστου 2016 1 Περιεχόμενα της Ομιλίας

Διαβάστε περισσότερα

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 ΔΕΥΤΕΡΑ, 1 Ιουλίου Άφιξη στο ξενοδοχείο Ιλισός και τακτοποίηση στα δωμάτια 17:30 Κέρασμα και συνάντηση με τους υπεύθυνους των Θερινών Σχολείων 20:30-23:00 ΤΡΙΤΗ, 2 Ιουλίου 09:30-10:00

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ 3 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Β 5 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ Των μαθητριών: Στέλλα Κουρκουρίδου Μαρίνα Κουσικιάν ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΓΙΑΝΤΟΥΡΗ ΧΡΥΣΑ ΑΝΤΕΜΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΟΥΖΟΥΝΑΚΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ Υπεύθυνη Καθηγήτρια:

Διαβάστε περισσότερα

Η Πόλη έξω από τα Â Ë

Η Πόλη έξω από τα Â Ë Η Πόλη έξω από τα Â Ë Είναι τόσα πολλά αυτά που έχει να κάνει και να δει ο επισκέπτης της Πόλης της Ρόδου, τόσες πολλές οι επιλογές που σίγουρα δεν θα πλήξει. Μέρες ολόκληρες θα µπορούσε κανείς να περάσει

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία Μεσαιωνικού και Νεότερου κόσμου Γλυπτική της Αναγέννησης Εργασία των μαθητριών : Μενεγή Νίνα

Ιστορία Μεσαιωνικού και Νεότερου κόσμου Γλυπτική της Αναγέννησης Εργασία των μαθητριών : Μενεγή Νίνα Ιστορία Μεσαιωνικού και Νεότερου κόσμου Γλυπτική της Αναγέννησης Εργασία των μαθητριών : Μενεγή Νίνα Καθηγήτρια: Α.Παπαμελετίου Σχολικό έτος: 2013-14 Λιότση Σωτηρία Αναγέννηση 14 ος -15 ος αιώνας Για πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

CERN CMS Virtual Visit

CERN CMS Virtual Visit CERN CMS Virtual Visit 2 ο Γυμνάσιο Χορτιάτη 19/02/2015 Την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015 οι μαθητές της Γ τάξης του 2 ου Γυμνασίου Χορτιάτη (Φίλυρο Θεσσαλονίκης) είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια μοναδική

Διαβάστε περισσότερα

Καπελιάρη Ιωάννα Καραγιάννη Λίδα Βασιλείου Αθηνά

Καπελιάρη Ιωάννα Καραγιάννη Λίδα Βασιλείου Αθηνά ΣΚΩΤΙΑ ΟΥΑΛΙΑ ΑΓΓΛΙΑ Καπελιάρη Ιωάννα Καραγιάννη Λίδα Βασιλείου Αθηνά Ι σ τ ο ρ ί α ημάδια ανθρώπινης δραστηριότητας στην Αγγλία υπάρχουν για παραπάνω από 500.000 χρόνια πριν. 4 ο αι. μ.χ 450 μ.χ. Επιθέσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ. Ολυμπία Μπάρμπα Μπάμπης Χιώτης Κων/να Μάγγου 2017, Β3 Γυμνασίου

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ. Ολυμπία Μπάρμπα Μπάμπης Χιώτης Κων/να Μάγγου 2017, Β3 Γυμνασίου ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ Ολυμπία Μπάρμπα Μπάμπης Χιώτης Κων/να Μάγγου 2017, Β3 Γυμνασίου ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ H Βυζαντινή Αυτοκρατορία (αλλιώς Βυζάντιο, Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία

Διαβάστε περισσότερα

Η Τέχνη της Αναγέννησης-Μανιερισμός

Η Τέχνη της Αναγέννησης-Μανιερισμός Η Τέχνη της Αναγέννησης-Μανιερισμός Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης Σχολή Καλών Τεχνών Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Διδάσκουσα: Δρ Βικτώρια Φερεντίνου 1. Εισαγωγή στην τέχνη της Αναγέννησης Αναγέννηση

Διαβάστε περισσότερα

Ρώμη. (Φλωρεντία) Civilization. Ρώμη, Κατακόμβες, Μουσεία Βατικανού, Βασιλική Αγίου Πέτρου, (Φλωρεντία) Ιστορικές Πόλεις. Ομαδικό ταξίδι - 4, 5 μέρες

Ρώμη. (Φλωρεντία) Civilization. Ρώμη, Κατακόμβες, Μουσεία Βατικανού, Βασιλική Αγίου Πέτρου, (Φλωρεντία) Ιστορικές Πόλεις. Ομαδικό ταξίδι - 4, 5 μέρες Ρώμη. (Φλωρεντία) Ομαδικό ταξίδι - 4, 5 μέρες Ρώμη, Κατακόμβες, Μουσεία Βατικανού, Βασιλική Αγίου Πέτρου, (Φλωρεντία) Ιστορικές Πόλεις Fontana di Trevi - Rome Civilization Πτήση για τη Ρώμη - Περιήγηση

Διαβάστε περισσότερα

www.kalymnikifilia.gr

www.kalymnikifilia.gr Η επιρροή του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση του ρωσικού εκπαιδευτικού συστήματος (το παράδειγμα των Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Μόσχας) ΒΑΝΤΙΜ ΓΙΑΡΟΒΟÏ Kαθηγητής μουσικής

Διαβάστε περισσότερα

Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά

Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά Η Αγορά ήταν η μεγαλύτερη πλατεία της πόλης. Η πλατεία άρχισε να χρησιμοποιείται ως δημόσιος χώρος από τα αρχαϊκά χρόνια. Μέχρι τότε στην περιοχή υπήρχαν σπίτια και τάφοι. Ο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΑΛΛΙΑ ERASMUS + ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Η ΓΑΛΛΙΑ ERASMUS + ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ Η ΓΑΛΛΙΑ ERASMUS + ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ Η Γαλλία είναι μία μεγάλη χώρα της δυτικής Ευρώπης. Ο πληθυσμός της ανέρχεται στα 66,6 εκατομμύρια και το νόμισμα της είναι το ευρό.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ. Ρίγα-Πάρνου-Ταλλίν-Σιγκούλντα- Ρουντάλε-Βίλνιους-Τρακάι. Αναχωρήσεις: 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8, 18/8

ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ. Ρίγα-Πάρνου-Ταλλίν-Σιγκούλντα- Ρουντάλε-Βίλνιους-Τρακάι. Αναχωρήσεις: 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8, 18/8 ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ Ρίγα-Πάρνου-Ταλλίν-Σιγκούλντα- Ρουντάλε-Βίλνιους-Τρακάι Αναχωρήσεις: 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8, 18/8 Με πτήσεις των Βαλτικών Αερογραμμών Λάρνακα Ρίγα BT 658 03:10 06:55 Ρίγα Λάρνακα

Διαβάστε περισσότερα

Ένα μουσείο για τον μαθητή και το σχολείο

Ένα μουσείο για τον μαθητή και το σχολείο ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ένα μουσείο για τον μαθητή και το σχολείο «Ένα λιθαράκι για το σχολείο του μουσείου μας» Το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας ανήκει σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ CERN

ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ CERN ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ CERN ΓΕΝΕΥΗ ΛΩΖΑΝΝΗ VEVEY - MONTREUX - ΚΑΣΤΡΟ ΣΙΓΙΟΝ - ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ CERN ΑΝΝΕΣΥ ΣΑΜΟΝΥ MONT BLANC ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΑΛΠΕΙΣ ΜΙΛΑΝΟ 4 ΗΜΕΡΕΣ 3 ΧΩΡΕΣ Πραγματοποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΣ ΔΥΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. Επιμέλεια: Μ. Γραφιαδέλλη

ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΣ ΔΥΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. Επιμέλεια: Μ. Γραφιαδέλλη ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΣ ΔΥΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Επιμέλεια: Μ. Γραφιαδέλλη α. Γράμματα Μοναστήρια και αυλές βασιλιάδων: οι μόνοι χώροι όπου μπορούσαν να καλλιεργηθούν τα γράμματα και οι τέχνες μέχρι τα μέσα του 9ου αι.

Διαβάστε περισσότερα

Οι Μαθητές: Αγγελόπουλος Ηρακλής Ανδρεσάκης Κωνσταντίνος

Οι Μαθητές: Αγγελόπουλος Ηρακλής Ανδρεσάκης Κωνσταντίνος Οι Μαθητές: Αγγελόπουλος Ηρακλής Ανδρεσάκης Κωνσταντίνος Ο Πειραιάς (Αρχαία Ελληνικά: Πειραιεύς) είναι πόλη της περιφέρειας Αττικής και διαθέτει τον σημαντικότερο λιμένα της Ελλάδας και της ανατολικής

Διαβάστε περισσότερα

Ύλη Β Γυμνασίου ομάδα μαθημάτων Α (τμήμα ένταξης)

Ύλη Β Γυμνασίου ομάδα μαθημάτων Α (τμήμα ένταξης) 5 ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας Σχολ. Έτος 2017-18 Εξεταστέα ύλη προαγωγικών εξετάσεων περιόδου Ιουνίου ΜΑΘΗΜΑ: ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Γιώργος Ιωάννου «Να σαι καλά δάσκαλε» σελ 32 Άννα Φράνκ «Το ημερολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ στα αποσπάσματα των εγχειριδίων που ακολουθούν : 1]προσέξτε α) το όνομα του Βυζαντίου β) το μέγεθος

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ στα αποσπάσματα των εγχειριδίων που ακολουθούν : 1]προσέξτε α) το όνομα του Βυζαντίου β) το μέγεθος ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ στα αποσπάσματα των εγχειριδίων που ακολουθούν : 1]προσέξτε α) το όνομα του Βυζαντίου β) το μέγεθος και τον τόνο της αποτίμησης γ) τα στοιχεία της ιστορικής

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ ΣΤΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Η ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ ΣΤΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ Η ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ ΣΤΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ Τα µαθηµατικά και η τέχνη, αν και φαινοµενικά τουλάχιστον, αποτελούν δύο ξεχωριστά πεδία της ανθρώπινης δραστηριότητας, είναι δυνατόν να συνδυαστούν και να δώσουν δηµιουργίες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ. Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογοςιστορικός

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ. Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογοςιστορικός ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ 1 ΒΥΖΑΝΤΙΟ Η ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΕΡΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ 2 ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ Συνομωσίες, ίντριγκες και μηχανορραφίες. Θρησκευτικός φανατισμός Δεισιδαιμονία.

Διαβάστε περισσότερα

Γενικό Λύκειο Καρπερού Δημιουργική Εργασία: Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Γενικό Λύκειο Καρπερού Δημιουργική Εργασία: Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ Γενικό Λύκειο Καρπερού Δημιουργική Εργασία: Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Ο ναός ήταν αφιερωμένος στη Σοφία του Θεού, κτίστηκε στη θέση αυτή από το Μεγάλο Κωνσταντίνο (306-339) αλλά πολύ σύντομα, το 404, καταστράφηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΚΕΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ

ΛΥΚΕΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΛΥΚΕΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη 3085 ΛΕΜΕΣΟΣ Τηλέφωνα επικοινωνίας: Γραμματεία: 25692110, Διεύθυνση: 25692111 Τηλεομοιότυπο: 25692115 Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: lyk-ap-petros-pavlos-lem@schools.ac.cy

Διαβάστε περισσότερα

Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Μια εργασια του Νικολαου Σιδερα

Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Μια εργασια του Νικολαου Σιδερα Λεονάρντο Ντα Βίντσι Μια εργασια του Νικολαου Σιδερα Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι (15 Απριλίου 1452 2 Μαΐου 1519) ήταν Ιταλός αρχιτέκτονας, ζωγράφος, γλύπτης, μουσικός, εφευρέτης, μηχανικός, ανατόμος, γεωμέτρης,

Διαβάστε περισσότερα

Η Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη

Η Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη Η Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ Ε ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Σελίδα 1 Κωνσταντινούπολη Η ξακουστή και δοξασµένη πολιτεία, µε τη λαµπρή, χιλιόχρονη ιστορία, που για δέκα αιώνες δέσποζε πρωτεύουσα της

Διαβάστε περισσότερα

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Της Μαρίας Αποστόλα

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Της Μαρίας Αποστόλα ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Της Μαρίας Αποστόλα Η Ελλάδα υπήρξε από τους πρώτους δέκτες του Χριστιανισμού και τα μνημεία της ελληνικής ορθοδοξίας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής κληρονομιάς, αποτελώντας

Διαβάστε περισσότερα

Φρούρια, Κάστρα Κέρκυρα. Παλαιό Φρούριο

Φρούρια, Κάστρα Κέρκυρα. Παλαιό Φρούριο Παλαιό Φρούριο Είναι χτισμένο σε μια δίκορφη φυσική τοποθεσία από τον 16ο αιώνα στην άλλοτε Βυζαντινή πόλη της Κέρκυρας. Το Παλιό φρούριο είναι ένα χαρακτηριστικό σύμβολο της παλιάς πόλης και οι δύο κορυφές

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια στη Σόφια 3-4 ηµέρες

Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια στη Σόφια 3-4 ηµέρες Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια στη Σόφια 3-4 ηµέρες από 119 1η ηµέρα: ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ - Μ. ΡΙΛΛΑ - ΣΟΦΙΑ (330χλµ) Νωρίς το πρωί αναχώρηση για τα σύνορα Προµαχώνα. Κάνοντας µία σύντοµη στάση στα αφορολόγητα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΑΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ. Πολιτιστικό πρόγραμμα με βάση την Ιστορία της Ε Δημοτικού

ΠΕΡΙΑΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ. Πολιτιστικό πρόγραμμα με βάση την Ιστορία της Ε Δημοτικού ΠΕΡΙΑΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ Πολιτιστικό πρόγραμμα με βάση την Ιστορία της Ε Δημοτικού Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Χρύσα Κουράκη, Δασκάλα, Δρ. Παιδικής Λογοτεχνίας Παν/μίου Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα

ΡΩΜΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΑΚΗ ΤΟΣΚΑΝΗ

ΡΩΜΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΑΚΗ ΤΟΣΚΑΝΗ ΡΩΜΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΑΚΗ ΤΟΣΚΑΝΗ Αναχωρήσεις: 7/7, 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8, 18/8, 25/8 Με απευθείας πτήσεις της Alitalia Λάρνακα Ρώμη AZ 743 05:00 07:15 Ρώμη Λάρνακα AZ 742 23:05 03:10+1 1η μέρα: ΛΑΡΝΑΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος εργασίας: Γνωρίζω μερικές χώρες της Ευρώπης ταξιδεύοντας! Ταξιδιωτικός Οδηγός της Ευρώπης

Τίτλος εργασίας: Γνωρίζω μερικές χώρες της Ευρώπης ταξιδεύοντας! Ταξιδιωτικός Οδηγός της Ευρώπης Τίτλος εργασίας: Γνωρίζω μερικές χώρες της Ευρώπης ταξιδεύοντας! Ταξιδιωτικός Οδηγός της Ευρώπης Ονοματεπώνυμο εκπαιδευτικού : Ροζολή Μαρία Ονοματεπώνυμο επιμορφωτή : Χρύσα Σαββάκη Σχολείο ιεξαγωγής Προγράµµατος:

Διαβάστε περισσότερα

Εκείνη την εποχή όμως κανείς δεν χρησιμοποιούσε τον όρο rinascità ως δηλωτικό μιας συνολικής αναγέννησης ή αναβίωσης όλων των όψεων της κοινωνίας.

Εκείνη την εποχή όμως κανείς δεν χρησιμοποιούσε τον όρο rinascità ως δηλωτικό μιας συνολικής αναγέννησης ή αναβίωσης όλων των όψεων της κοινωνίας. Rinascità Αναβίωση Στα έργα των Φλωρεντινών της εποχής διαπιστώνεται έντονη αίσθηση ζωντάνιας και ενθουσιασμού. Συχνά χρησιμοποιούν τη λέξη rinascità. Η ιδέα της rinascità συνδεόταν για τους φλωρεντινούς

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΡΟΣ ΙΤΑΛΙΑΣ. Αναχωρήσεις

ΓΥΡΟΣ ΙΤΑΛΙΑΣ. Αναχωρήσεις ΓΥΡΟΣ ΙΤΑΛΙΑΣ Στο ταξίδι αυτό θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε εμβληματικούς προορισμούς της βόρειας και κεντρικής Ιταλίας, ξεκινώντας από το Βένετο με τη Γαληνοτάτη Βενετία και τη Βερόνα, την πόλη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΡΩΜΑΪΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ: 323 Π.Χ. 324 Μ.Χ.

ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΡΩΜΑΪΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ: 323 Π.Χ. 324 Μ.Χ. ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΡΩΜΑΪΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ: 323 Π.Χ. 324 Μ.Χ. Α.ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑ Β. ΑΠΟΤΗΡΩΜΗΣΤΟΒΥΖΑΝΤΙΟ 1 Τα ελληνιστικά βασίλεια Ελληνιστικός : από το ρήµα ελληνίζω, δηλ. µιµούµαι τους Έλληνες Ήταν τα βασίλεια

Διαβάστε περισσότερα

Η λειτουργία των Εδρών Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού και τα προγράμματα Ελληνικών σπουδών στη Λετονία

Η λειτουργία των Εδρών Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού και τα προγράμματα Ελληνικών σπουδών στη Λετονία Η λειτουργία των Εδρών Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού και τα προγράμματα Ελληνικών σπουδών στη Λετονία ΣΑΝΤΡΑ ΚΡΟΠΑ Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλελλήνων της Λετονίας «Ο Ερμής» Ο ελληνισμός για τον καθένα

Διαβάστε περισσότερα

Σε διακρατική συνάντηση το Εσπερινό Γυμνάσιο - Λύκειο Τρικάλων

Σε διακρατική συνάντηση το Εσπερινό Γυμνάσιο - Λύκειο Τρικάλων Σε διακρατική συνάντηση το Εσπερινό Γυμνάσιο - Λύκειο Τρικάλων Αρθρογράφος: trikalanews 31/12/2016 08:20 Το άρθρο έχει διαβαστεί: 498 φορές Το Εσπερινό Γυμνάσιο Λυκειακές Τάξεις Τρικάλων, για τη διετία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΒΙΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΒΙΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Μαθητικό Συνέδριο Ιστορίας "Το Βυζάντιο ανάμεσα στην αρχαιότητα και τη σύγχρονη Ελλάδα" ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΒΙΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Η επίδραση της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας στο Βυζαντινό Πολιτισμό Μαθητική Κοινότητα

Διαβάστε περισσότερα

Βοηθητική εργασία 1.α. Εξερευνώ την Ευρώπη ανακρίνοντας τους χάρτες

Βοηθητική εργασία 1.α. Εξερευνώ την Ευρώπη ανακρίνοντας τους χάρτες στον κόσμο Βοηθητική εργασία 1.α. Εξερευνώ την Ευρώπη ανακρίνοντας τους χάρτες Η Ευρώπη: είναι η πέμπτη σε μέγεθος ήπειρος του πλανήτη μας, όμορφη, με μακραίωνη ιστορία και έχει δώσει στον κόσμο πολλούς

Διαβάστε περισσότερα

αρχιτεκτονική της πόλης είναι μοναδική καθώς συνδυάζει το ενετικό γοτθικό στυλ που είναι μία μίξη γοτθικού και βυζαντινού ρυθμού.

αρχιτεκτονική της πόλης είναι μοναδική καθώς συνδυάζει το ενετικό γοτθικό στυλ που είναι μία μίξη γοτθικού και βυζαντινού ρυθμού. Τοποθεσία: Βενετία Η Βενετία είναι πραγματικά μοναδική στον κόσμο πόλη. Κάποτε υπήρξε το κέντρο μιας πανίσχυρης ναυτικής αυτοκρατορίας, που απέφερε στην πόλη τον πλούτο που μαρτυρούν μέχρι και σήμερα τα

Διαβάστε περισσότερα

1 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ...1913-2013 Τα Κεντρα Του Ελληνισμού, Η Εκκλησία Και Οι Κρήτες Της Αφρικής Με Ιδιαίτερη Έμφαση Στην Νότια Αφρική

1 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ...1913-2013 Τα Κεντρα Του Ελληνισμού, Η Εκκλησία Και Οι Κρήτες Της Αφρικής Με Ιδιαίτερη Έμφαση Στην Νότια Αφρική 1 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ...1913-2013 Τα Κεντρα Του Ελληνισμού, Η Εκκλησία Και Οι Κρήτες Της Αφρικής Με Ιδιαίτερη Έμφαση Στην Νότια Αφρική Δρ Μιχαήλ Παυλάκης, Αδελφότης Κρητών Νοτιωτέρας Αφρικής 1. Ο Ελληνισμός

Διαβάστε περισσότερα

2ο Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου Σχολικό έτος ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ "ΣΠΑΡΤΗ" ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 5 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

2ο Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου Σχολικό έτος ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΠΑΡΤΗ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 5 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 2ο Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου Σχολικό έτος 2017-2018 ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ "ΣΠΑΡΤΗ" ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 5 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: κα ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ Πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

Το έδαφος της Ελβετίας είναι ορεινό, καθώς καλύπτεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την οροσειρά των Άλπεων και την οροσειρά του Ιούρα.

Το έδαφος της Ελβετίας είναι ορεινό, καθώς καλύπτεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την οροσειρά των Άλπεων και την οροσειρά του Ιούρα. Η Ελβετία, είναι χώρα της δυτικοκεντρικής Ευρώπης. Συνορεύει δυτικά με τη Γαλλία, νότια και νοτιοανατολικά με την Ιταλία, βόρεια και βορειοανατολικά με τη Γερμανία και αvατολικά με την Αυστρία και το Λιχτενστάιν.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΟΠΟΣ: Η σύνδεση της καλλιτεχνικής δημιουργίας με το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία ενός πολιτισμού.

ΣΚΟΠΟΣ: Η σύνδεση της καλλιτεχνικής δημιουργίας με το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία ενός πολιτισμού. ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ (file://localhost/c:/documents%20and%20settings/user/επιφάνεια%20εργασίας/κ έντρο%20εξ%20αποστάσεως%20επιμόρφωσης%20- %20Παιδαγωγικό%20Ινστιτούτο.mht) Κέντρο Εξ Αποστάσεως Επιμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΕΨΗ ΣΟΤ ΟΜΙΛΟΤ ΟΙΚΟΤΜΕΝΙΚΩΝ ΧΕΕΩΝ ΣΗ ΓΕΝΕΤΗ

ΕΠΙΚΕΨΗ ΣΟΤ ΟΜΙΛΟΤ ΟΙΚΟΤΜΕΝΙΚΩΝ ΧΕΕΩΝ ΣΗ ΓΕΝΕΤΗ ΕΠΙΚΕΨΗ ΣΟΤ ΟΜΙΛΟΤ ΟΙΚΟΤΜΕΝΙΚΩΝ ΧΕΕΩΝ ΣΗ ΓΕΝΕΤΗ Οι Όμιλοι Οικουμενικών χέσεων του Κολλεγίου Αθηνών και του Κολλεγίου Ψυχικού πραγματοποίησαν από κοινού εκπαιδευτική επίσκεψη στη Γενεύη. Σα μέλη της αποστολής

Διαβάστε περισσότερα

Π Ρ Ω Τ Ο Χ Ρ Ο Ν Ι Α Τ Ι Κ Η Ε Κ Δ Ρ Ο Μ Η

Π Ρ Ω Τ Ο Χ Ρ Ο Ν Ι Α Τ Ι Κ Η Ε Κ Δ Ρ Ο Μ Η www.enallaktiki-drasi.gr Π Ρ Ω Τ Ο Χ Ρ Ο Ν Ι Α Τ Ι Κ Η Ε Κ Δ Ρ Ο Μ Η ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ 26 Δεκεμβρίου 2014 έως 3 Ιανουαρίου 2015 Η εκδρομή έχει σχεδιασθεί από την ομάδα ιστορίας και

Διαβάστε περισσότερα

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ο Έλληνας, ο Ευρωπαίος, Homo Universalis ΠΕΡΙΟΔΕΥΟΥΣΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ο Έλληνας, ο Ευρωπαίος, Homo Universalis ΠΕΡΙΟΔΕΥΟΥΣΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ο Έλληνας, ο Ευρωπαίος, Homo Universalis ΠΕΡΙΟΔΕΥΟΥΣΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Η Ευρωπαϊκή διάσταση του έργου του Ιωάννη Καποδίστρια στην Ευρώπη του 19ο αιώνα Ο Ιωάννης Καποδίστριας,

Διαβάστε περισσότερα

Καλαμπάκας, σε ένα χώρο περίπου 1000 τ.μ και έχει εκπαιδευτικό και πολιτιστικό προσανατολισμό.

Καλαμπάκας, σε ένα χώρο περίπου 1000 τ.μ και έχει εκπαιδευτικό και πολιτιστικό προσανατολισμό. To Μουσείο Ελληνικής Παιδείας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Καλαμπάκας, σε ένα χώρο περίπου 1000 τ.μ και έχει εκπαιδευτικό και πολιτιστικό προσανατολισμό. Σκοπός: Στο γεωγραφικό χώρο του ελληνισμού

Διαβάστε περισσότερα

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα Ηφαίστειο της Θήρας Η Μινωική Κρήτη λόγω της εμπορικής αλλά και στρατηγικής θέσης της έγινε γρήγορα μεγάλη ναυτική και εμπορική δύναμη. Οι Μινωίτες πωλούσαν τα προϊόντα τους σε όλη τη Μεσόγειο με αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

EL.VENIZELOU 38 ATHENS 106 79 ΤEL.0030.2103305215-6, www.kritsia.gr FAX 0030.2103305217, Email kritsia@kritsia.gr

EL.VENIZELOU 38 ATHENS 106 79 ΤEL.0030.2103305215-6, www.kritsia.gr FAX 0030.2103305217, Email kritsia@kritsia.gr EL.VENIZELOU 38 ATHENS 106 79 ΤEL.0030.2103305215-6, www.kritsia.gr FAX 0030.2103305217, Email kritsia@kritsia.gr Ρώμη, κάθε Παρασκευή 4 ή 5 μέρες Ρώμη και Βασιλική Αγίου Πέτρου. Διαμονή σε ξενοδοχεία

Διαβάστε περισσότερα

Ένα ξεχασμένο θέατρο. (το Ρωμαϊκό Ωδείο) Έφη Νικολοπούλου, ΒΠΠΓ

Ένα ξεχασμένο θέατρο. (το Ρωμαϊκό Ωδείο) Έφη Νικολοπούλου, ΒΠΠΓ Ένα ξεχασμένο θέατρο. (το Ρωμαϊκό Ωδείο) Έφη Νικολοπούλου, ΒΠΠΓ Στο ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας στη Κρήτη, έχουν εντοπιστεί από τους αρχαιολόγους τέσσερις θεατρικοί χώροι διαφορετικών εποχών.

Διαβάστε περισσότερα

6 ήμερη ΟΔΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ στη ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ (- Πίζα Λούκα- Σαν Τζιμινιάνο) 1-6 Απριλίου 2015

6 ήμερη ΟΔΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ στη ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ (- Πίζα Λούκα- Σαν Τζιμινιάνο) 1-6 Απριλίου 2015 Το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνει 6 ήμερη ΟΔΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ στη ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ (- Πίζα Λούκα- Σαν Τζιμινιάνο) 1-6 Απριλίου 2015 Τιμή κατ άτομο σε δίκλινο τρίκλινο δωμάτιο: ΣΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ ΣΕ

Διαβάστε περισσότερα

H ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ Γ ΚΑΙ Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ

H ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ Γ ΚΑΙ Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ H ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ Γ ΚΑΙ Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ ΓΙΑΤΙ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΣXOΛEIO; ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ!!! Ο Μιχαήλ Γ (842-867) ήταν ο τελευταίος αυτοκράτορας της δυναστείας του Αμορίου. Όταν

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ. Οι πρεσβευτές πρόσωπα σεβαστά και απαραβίαστα

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ. Οι πρεσβευτές πρόσωπα σεβαστά και απαραβίαστα Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ Α. Η βυζαντινή διπλωματία Οι πρεσβευτές πρόσωπα σεβαστά και απαραβίαστα Μέθοδοι της βυζαντινής διπλωματίας: Ευκαιριακές αποστολές πρέσβεων Χορηγίες ( χρήματα ή δώρα

Διαβάστε περισσότερα

ΡΩΜΗ ΜΕ ΔΩΡΟ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΣΕ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ-ΣΙΕΝΑ

ΡΩΜΗ ΜΕ ΔΩΡΟ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΣΕ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ-ΣΙΕΝΑ ΡΩΜΗ ΜΕ ΔΩΡΟ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΣΕ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ-ΣΙΕΝΑ 6 ΗΜΕΡΕΣ 14-19/3/014 1η ημέρα : ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΡΩΜΗ (ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΠΟΛΕΩΣ) Συγκέντρωση και αναχώρηση για το αεροδρόμιο απ όπου ακολουθεί πτήση για την αιώνια πόλη, τη Ρώμη.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΡΑΝΑ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ ΝΗΣΙ ΛΟΚΡΟΥΜ ΜΟΣΤΑΡ

ΤΙΡΑΝΑ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ ΝΗΣΙ ΛΟΚΡΟΥΜ ΜΟΣΤΑΡ ΤΙΡΑΝΑ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ ΝΗΣΙ ΛΟΚΡΟΥΜ ΜΟΣΤΑΡ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: 6/46 ΗΜΕΡΕΣ Περιλαμβάνονται: Μεταφορές/περιηγήσεις με πολυτελή κλιματιζόμενα πούλμαν Διαμονή σε επιλεγμένα ξενοδοχεία 3*. Ημιδιατροφή

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΟΣ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ 3 o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Σ.Χ. ΕΤΟΣ 2011-2012 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ» ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΙΕΡΟΣ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ Εργασία του μαθητή: Μαγγιώρου

Διαβάστε περισσότερα

Ραφαέλο Σάντσιο. Raffaello Sanzio

Ραφαέλο Σάντσιο. Raffaello Sanzio Ραφαέλο Σάντσιο Raffaello Sanzio Ιταλός ζωγράφος αρχιτέκτονας Γεννήθηκε στο Ουρμπίνο Μαθήτευσε στο πλευρό του πατέρα του, Τζιοβάνι Σάντι Εκπαιδεύτηκε στο εργαστήριο του Περουτζίνο Ο πατέρας του, Τζοβάνι

Διαβάστε περισσότερα

Εκλαϊκευτική Ομιλία. Θεοδώρα. Παπαδοπούλου, Ομ. Καθηγήτρια Φυσικής, ΕΜΠ Μέλος του Συμβουλίου Πελοποννήσου. Ημερίδα CERN Τρίπολη, 13 Νοεμβρίου 2013

Εκλαϊκευτική Ομιλία. Θεοδώρα. Παπαδοπούλου, Ομ. Καθηγήτρια Φυσικής, ΕΜΠ Μέλος του Συμβουλίου Πελοποννήσου. Ημερίδα CERN Τρίπολη, 13 Νοεμβρίου 2013 Εκλαϊκευτική Ομιλία Θεοδώρα. Παπαδοπούλου, Ομ. Καθηγήτρια Φυσικής, ΕΜΠ Μέλος του Συμβουλίου Πελοποννήσου Ημερίδα CERN Τρίπολη, 13 Νοεμβρίου 2013 1 Περιεχόμενα Η γνώση μας για τα Στοιχειώδη Σωματίδια σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΓΕΑ. Γνωριμία με μια πόλη της αρχαίας Αρκαδίας ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΕΓΕΑ

ΤΕΓΕΑ. Γνωριμία με μια πόλη της αρχαίας Αρκαδίας ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΕΓΕΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΕΓΕΑ ΤΕΓΕΑ Γνωριμία με μια πόλη της αρχαίας Αρκαδίας Εύη Αργυροπούλου Αρχαιολόγος MA- Διπλωματούχος ξεναγός Τ: 697.323.2989 email: evan.argyropoulou@gmail.com Στάση 1η Αρχαιολογικό

Διαβάστε περισσότερα

Μετανάστευση. Ορισμός Είδη Ιστορική αναδρομή

Μετανάστευση. Ορισμός Είδη Ιστορική αναδρομή Μετανάστευση Ορισμός Είδη Ιστορική αναδρομή ΟΡΙΣΜΟΣ Μετανάστευση Μετακίνηση ανθρώπων μεμονωμένα ή κατά ομάδες Σε χώρους διαφορετικούς από την κατοικία τους Λόγοι οικονομικοί, κοινωνικοί, εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία Β Γυμνασίου - Επαναληπτικές ερωτήσεις εφ όλης της ύλης Επιμέλεια: Νεκταρία Ιωάννου, φιλόλογος

Ιστορία Β Γυμνασίου - Επαναληπτικές ερωτήσεις εφ όλης της ύλης Επιμέλεια: Νεκταρία Ιωάννου, φιλόλογος ΙΣΤΟΡΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Ερωτήσεις ανά ενότητα του σχολικού εγχειριδίου Μεσαιωνική και Νεότερη Ιστορία 1.1.1. Από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη [σ. 7-9] α] Ποια μέτρα πήρε ο Κωνσταντίνος Α για την ανόρθωση του κράτους;

Διαβάστε περισσότερα