Έγγραφο δικαιωμάτων. Τα δικαιώματά σας:

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Έγγραφο δικαιωμάτων. Τα δικαιώματά σας:"

Transcript

1 Έγγραφο δικαιωμάτων Το φυλλάδιο αυτό σας παρέχει σημαντικές πληροφορίες όσον αφορά τα δικαιώματά σας όταν βρίσκεστε στο αστυνομικό τμήμα. Με τον όρο δικαιώματα εννοούμε σημαντικές ελευθερίες και δυνατότητες υποστήριξης που διαθέτει κάθε πολίτης σύμφωνα με το νόμο. Γνωρίζοντας τα δικαιώματά σας θα είστε σε θέση να εξασφαλίσετε τη δίκαιη μεταχείρισή σας από την αστυνομία. Διαβάστε αυτές τις πληροφορίες το συντομότερο δυνατόν. Θα σας βοηθήσουν στη λήψη αποφάσεων, όταν βρίσκεστε στο αστυνομικό τμήμα. Ζητήστε βοήθεια σε περίπτωση που δεν κατανοείτε οτιδήποτε από το παρόν φυλλάδιο. Ζητήστε ένα ευανάγνωστο ή μεταφρασμένο αντίγραφο του παρόντος φυλλαδίου, εάν το επιθυμείτε. Τα δικαιώματά σας: 1. Έχετε το δικαίωμα να γνωρίζετε γιατί είστε υπό κράτηση στο αστυνομικό τμήμα. 2. Έχετε το δικαίωμα να γνωρίζετε τι ακριβώς πιστεύει η αστυνομία ότι έχετε κάνει. 3. Έχετε το δικαίωμα να παραμείνετε σιωπηλοί. Δεν είστε υποχρεωμένοι να απαντήσετε στις ερωτήσεις της αστυνομίας. ΟΜΩΣ πρέπει να αναφέρετε το όνομα, τη διεύθυνση, την ημερομηνία γέννησης, τον τόπο γέννησης και την εθνικότητά σας. 4. Έχετε το δικαίωμα να ενημερώσετε έναν δικηγόρο ότι βρίσκεστε στο αστυνομικό τμήμα. Η παροχή αυτή είναι δωρεάν. 5. Έχετε το δικαίωμα να μιλήσετε ιδιαιτέρως με έναν δικηγόρο. Μπορείτε να μιλήσετε με το δικηγόρο σας προτού σας ανακρίνει η αστυνομία. Μπορείτε επίσης να συζητήσετε με το δικηγόρο οποιαδήποτε άλλη στιγμή κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. 6. Έχετε το δικαίωμα να ενημερώσετε κάποιο άλλο άτομο ότι βρίσκεστε στο αστυνομικό τμήμα. Το άτομο αυτό μπορεί να είναι μέλος της οικογένειάς σας, κάποιος που σας φροντίζει ή κάποιος φίλος σας. 7. Εάν είστε κάτω των 16 έχετε το δικαίωμα επίσκεψης από το γονέα ή τον κηδεμόνα σας στο αστυνομικό τμήμα. 8. Εάν είστε κάτω των 18 ετών και τελείτε υπό υποχρεωτική επιτήρηση κάποιου ενήλικα, έχετε το δικαίωμα επίσκεψης από το γονέα ή τον κηδεμόνα σας στο αστυνομικό τμήμα. 9. Έχετε το δικαίωμα επείγουσας ιατρικής φροντίδας.

2 Τα δικαιώματά σας Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η αστυνομία έχει το δικαίωμα στέρησης της πρόσβασής σας σε αυτά τα δικαιώματα. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που η αστυνομία θεωρεί ότι γνωρίζετε σημαντικές πληροφορίες που μπορούν να αποτρέψουν την πρόκληση βλάβης σε κάποιο άλλο άτομο, ενδέχεται να χρειαστεί να σας ανακρίνει πριν την έλευση του δικηγόρου σας. Η αστυνομία δεν μπορεί να σας στερήσει το δικαίωμα στη σιωπή. Περισσότερες πληροφορίες για άτομα που κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα (γνωστή ως «αστυνομική κράτηση») Δικαίωμα να παραμείνετε σιωπηλοί (γνωστό ως δικαίωμα στη σιωπή ) Δεν είστε υποχρεωμένοι να απαντήσετε στις ερωτήσεις της αστυνομίας, όμως πρέπει να αναφέρετε το όνομά σας, τη διεύθυνση, την ημερομηνία γέννησης, τον τόπο γέννησης και την εθνικότητά σας. Οτιδήποτε δηλώσετε θα σημειωθεί ή θα καταγραφεί. Οτιδήποτε δηλώσετε ενδέχεται να παρασχεθεί ως αποδεικτικό στοιχείο στη δίκη, εάν η υπόθεσή σας παραπεμφθεί στο δικαστήριο. Ενημέρωση δικηγόρου ότι βρίσκεστε στο αστυνομικό τμήμα Μπορείτε να ζητήσετε από το αστυνομικό προσωπικό να γνωστοποιήσει σε δικηγόρο ότι βρίσκεστε στο αστυνομικό τμήμα. Αυτός μπορεί να είναι ο δικηγόρος της επιλογής σας ή ο δικηγόρος υπηρεσίας. Η αστυνομία θα φροντίσει να επικοινωνήσει με έναν δικηγόρο το συντομότερο δυνατόν. Η παροχή αυτή είναι δωρεάν. Ενημέρωση κάποιου άλλου ατόμου ότι βρίσκεστε στο αστυνομικό τμήμα Μπορείτε να ζητήσετε από το αστυνομικό προσωπικό να ενημερώσει κάποιο άλλο άτομο ότι βρίσκεστε στο αστυνομικό τμήμα. Αυτό μπορεί να είναι κάποιο μέλος της οικογένειάς σας, ο/η σύντροφός σας, κάποιο άτομο που σας φροντίζει, ένας φίλος ή κάποιο άλλο άτομο που γνωρίζετε. Ενδέχεται να μην σας επιτραπεί να επικοινωνήσετε με αυτό το άτομο, εκτός αν είστε κάτω των 16 ετών (ή κάτω των 18 και τελείτε υπό υποχρεωτική επιτήρηση κάποιου ενήλικα).

3 Εάν είστε: κάτω των 16 ετών ή κάτω των 18 ετών και τελείτε υπό υποχρεωτική επιτήρηση κάποιου ενήλικα Η αστυνομία πρέπει να προσπαθήσει να ενημερώσει το γονέα ή τον κηδεμόνα σας ότι βρίσκεστε στο αστυνομικό τμήμα. Λήψη βοήθειας από διερμηνέα Αν δεν μιλάτε ή δεν κατανοείτε την αγγλική γλώσσα, η αστυνομία θα σας φέρει σε επαφή με ένα άτομο που μιλά τη γλώσσα σας για να σας βοηθήσει, δηλαδή έναν διερμηνέα. Η παροχή αυτή είναι δωρεάν. Είναι σημαντικό να κατανοείτε όσα λέγονται στο αστυνομικό τμήμα. Επικοινωνιακή υποστήριξη Πολλοί δυσκολεύονται να κατανοήσουν τι ακριβώς συμβαίνει στο αστυνομικό τμήμα. Ζητήστε βοήθεια αν δεν είστε σίγουροι για οτιδήποτε. Ζητήστε βοήθεια κατά την ανάγνωση των εγγράφων, εάν χρειάζεται. Εάν είστε κωφοί ή αντιμετωπίζετε προβλήματα επικοινωνίας, η αστυνομία θα σας φέρει σε επαφή με άτομα που μπορούν να σας βοηθήσουν, όπως επαγγελματίες γλωσσικής ή επικοινωνιακής υποστήριξης. Η παροχή αυτή είναι δωρεάν. Εάν δεν είστε από τη Βρετανία Εάν δεν είστε από τη Βρετανία, μπορείτε να ζητήσετε από την αστυνομία να επικοινωνήσει με την Ύπατη αρμοστεία, την Πρεσβεία ή το Προξενείο της χώρας σας, για να τους ενημερώσει πού βρίσκεστε και γιατί είστε στο αστυνομικό τμήμα. Μπορούν επίσης να σας επισκεφτούν ιδιαιτέρως και να κανονίσουν να σας φέρουν σε επικοινωνία με έναν δικηγόρο. Τι συμβαίνει στην περίπτωση που κατηγορηθείτε για κάποιο αδίκημα ή οδηγηθείτε στο αστυνομικό τμήμα κατόπιν εντάλματος; Εάν κατηγορηθείτε για κάποιο αδίκημα, ενδέχεται να αφεθείτε ελεύθεροι ή να παραμείνετε στο αστυνομικό τμήμα και να παραπεμφθείτε στο δικαστήριο την επόμενη διαθέσιμη ημέρα.

4 Αν έχετε οδηγηθεί στο αστυνομικό τμήμα κατόπιν εντάλματος, ενδέχεται να παραμείνετε υπό κράτηση και να παραπεμφθείτε στο δικαστήριο την επόμενη διαθέσιμη ημέρα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις ενδέχεται να σας επιτραπεί να επιστρέψετε στο σπίτι σας. Πρόσβαση σε έγγραφα Τα αποδεικτικά στοιχεία υπέρ σας και εναντίον σας θα παραδοθούν σε εσάς ή στο δικηγόρο σας, εάν η υπόθεσή σας παραπεμφθεί στο δικαστήριο. Έτσι, εσείς ή ο δικηγόρος σας θα μπορέσετε να προετοιμαστείτε για την υπεράσπισή σας. Εάν δεν κατανοείτε την αγγλική γλώσσα, έχετε το δικαίωμα να μεταφράσετε τουλάχιστον τα σχετικά τμήματα σημαντικών εγγράφων. Σε περίπτωση ασθένειας Η αστυνομία θα σας θέσει ερωτήσεις για την υγεία σας. Η αστυνομία ενδέχεται να ζητήσει να εξεταστείτε από ιατρό. Έτσι εξασφαλίζεται η φροντίδα σας, όσο βρίσκεστε στο αστυνομικό τμήμα. Εάν νομίζετε ότι χρειάζεται να σας επισκεφτεί ιατρός, αναφέρετέ το στην αστυνομία. Σε περίπτωση ασθένειας, θα σας παρασχεθεί ιατρική φροντίδα. Φαγητό και ποτό Παρέχεται νερό εάν το ζητήσετε. Παρέχεται φαγητό όταν η παραμονή σας στο αστυνομικό τμήμα υπερβαίνει τις τέσσερις ώρες. Σε περίπτωση ανάγκης ειδικής μεταχείρισης, λόγω διατροφικών συνηθειών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων, ενημερώστε την αστυνομία το συντομότερο δυνατό. Εάν χρειάζεστε επιπλέον υποστήριξη Αυτές οι πληροφορίες αφορούν απλώς μια υπηρεσία. Δεν αποτελούν δικαίωμα. Ενδέχεται να χρειάζεστε βοήθεια, ώστε να κατανοήσετε τι ακριβώς συμβαίνει ενώ βρίσκεστε στο αστυνομικό τμήμα. Τη βοήθεια αυτή μπορεί να σας την παρέχει ένα άτομο που προσφέρει υποστηρικτικές υπηρεσίες και καλείται αρμόδιος ενήλικας (κηδεμόνας/κοινωνικός λειτουργός, Appropriate Adult ). Αυτό μπορεί να είναι απαραίτητο, εάν έχετε κάποια νοητική διαταραχή ή μαθησιακή δυσκολία. Εάν νομίζετε ότι χρειάζεστε τέτοιου είδους υποστήριξη, αναφέρετέ το στην αστυνομία. Αν η αστυνομία θεωρεί ότι χρειάζεστε την υποστήριξη ενός αρμόδιου ενήλικα, θα ζητήσει από κάποιον να παραβρεθεί, ακόμη κι αν δεν τον ζητήσετε.

5 Πληροφορίες για άτομα που πρόκειται να υποβληθούν σε ανάκριση από την αστυνομία Λήψη βοήθειας από δικηγόρο o Αναφέρετε στην αστυνομία εάν θέλετε να μιλήσετε με κάποιον δικηγόρο. Η αστυνομία θα φροντίσει να επικοινωνήσει με έναν δικηγόρο το συντομότερο δυνατόν. o Ο δικηγόρος θα σας εξηγήσει εάν μπορεί να σας συμβουλεύσει δωρεάν ή εάν θα πρέπει να πληρώσετε για τις υπηρεσίες του. Αν πρέπει να πληρώσετε, ο δικηγόρος θα σας εξηγήσει πόσο θα κοστίσουν οι συμβουλευτικές υπηρεσίες του και με ποιον τρόπο μπορείτε να πληρώσετε. o Κανονικά η αστυνομία δεν επιτρέπεται να σας κάνει ερωτήσεις προτού έχετε την ευκαιρία να μιλήσετε με έναν δικηγόρο. o Δεν θα φανείτε ένοχοι για κάτι εάν ζητήσετε να μιλήσετε με έναν δικηγόρο. o Μπορείτε να αλλάξετε τη γνώμη σας όσον αφορά την επικοινωνία σας με κάποιο δικηγόρο. Πείτε το στην αστυνομία το συντομότερο δυνατόν και το προσωπικό της θα φροντίσει ώστε να έρθει σε επικοινωνία με έναν δικηγόρο εκ μέρους σας. o Ο ρόλος του δικηγόρου είναι να προστατεύει τα δικαιώματά σας και να σας παράσχει νομικές συμβουλές. o Μπορείτε να επιλέξετε να μιλήσετε με έναν δικηγόρο που γνωρίζετε ή με το δικηγόρο υπηρεσίας. Ο δικηγόρος υπηρεσίας είναι ανεξάρτητος και δεν εργάζεται για την αστυνομία. o Έχετε το δικαίωμα ιδιωτικής συνομιλίας με το δικηγόρο. Αυτή η συνομιλία μπορεί να είναι τηλεφωνική ή ο δικηγόρος μπορεί να έρθει να σας δει στο αστυνομικό τμήμα. o Μπορείτε να ζητήσετε να είναι παρών στην αίθουσα μαζί σας ένας δικηγόρος, όταν σας κάνει ερωτήσεις η αστυνομία. o Αν ο/η δικηγόρος δεν εμφανιστεί ή εάν θέλετε να μιλήσετε ξανά σε δικηγόρο, ζητήστε από την αστυνομία να επικοινωνήσει ξανά μαζί του/της. Για πόσο χρονικό διάστημα μπορείτε να παραμείνετε υπό κράτηση για ανάκριση; Η αστυνομία μπορεί κανονικά να σας θέσει υπό κράτηση για ανάκριση για έως και 12 ώρες χωρίς να σας απαγγείλει κατηγορία για κάποιο αδίκημα. Η αστυνομία μπορεί να παρατείνει αυτήν την κράτηση για έως 24 ώρες το μέγιστο, αλλά μόνο κατόπιν της σύμφωνης γνώμης του Επιθεωρητή της Αστυνομίας. Είτε εσείς είτε ο δικηγόρος σας έχετε το δικαίωμα να εκφράσετε τη γνώμη σας για αυτήν την απόφαση, εκτός εάν δεν είστε σε κατάλληλη κατάσταση. Για αυτό μπορείτε να συμβουλευτείτε δικηγόρο.

6 Crown copyright 2014 ISBN: APS Group Scotland DPPAS14387 (12/14)

Διαθέσιμες Πληροφορίες πριν από την 1η Συνεδρία:

Διαθέσιμες Πληροφορίες πριν από την 1η Συνεδρία: Διαθέσιμες Πληροφορίες πριν από την 1η Συνεδρία: Γεώργιος Κεσίσογλου, M.Sc., Όνομα: Διεύθυνση: Σταθερό ή Κινητό τηλ.: Τηλ. Εργασίας: Μπορώ να αφήσω μήνυμα σε αυτά τα τηλέφωνα; Email: Ημερομηνία Γέννησης

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Alastair Kent Πρόεδρος της EGAN

Εισαγωγή. Alastair Kent Πρόεδρος της EGAN ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ Εισαγωγή Ασθενείς µε χρόνιες παθήσεις είναι συχνά πρόθυµοι δηλώσουν συµµετοχή σε κλινικές µελέτες, ελπίζοντας ότι η προσφορά τους θα βοηθήσει την έρευνα να ανακαλύψει

Διαβάστε περισσότερα

Special Disability Trusts Ειδικά Αναπηρικά Καταπιστεύματα Διευθέτηση των ζητημάτων Βελτίωση της ζωής των Αυστραλών

Special Disability Trusts Ειδικά Αναπηρικά Καταπιστεύματα Διευθέτηση των ζητημάτων Βελτίωση της ζωής των Αυστραλών Greek/Ελληνικά Special Disability Trusts Ειδικά Αναπηρικά Καταπιστεύματα Διευθέτηση των ζητημάτων Getting Things Sorted Προγραμματισμός για το Μέλλον: Άτομα με αναπηρία Βελτίωση της ζωής των Αυστραλών

Διαβάστε περισσότερα

Το ηλεκτρονικό σύστημα πληροφόρησης για την εσωτερική αγορά. Δημιουργία του IMI: οδηγός για τον πρώτο χρήστη σε μια αρχή

Το ηλεκτρονικό σύστημα πληροφόρησης για την εσωτερική αγορά. Δημιουργία του IMI: οδηγός για τον πρώτο χρήστη σε μια αρχή Το ηλεκτρονικό σύστημα πληροφόρησης για την εσωτερική αγορά Δημιουργία του IMI: οδηγός για τον πρώτο χρήστη σε μια αρχή EL Η Άμεση Ευρώπη είναι μια υπηρεσία που σας βοηθά να βρείτε απαντήσεις στα ερωτήματά

Διαβάστε περισσότερα

(4) Οι ελάχιστες προδιαγραφές της παρούσας οδηγίας για τις. (5) Κύριος στόχος της παρούσας οδηγίας είναι η θέσπιση ενός

(4) Οι ελάχιστες προδιαγραφές της παρούσας οδηγίας για τις. (5) Κύριος στόχος της παρούσας οδηγίας είναι η θέσπιση ενός 13.12.2005 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 326/13 ΟΔΗΓΙΑ 2005/85/ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 1ης Δεκεμβρίου 2005 σχετικά με τις ελάχιστες προδιαγραφές για τις διαδικασίες με τις οποίες τα κράτη μέλη

Διαβάστε περισσότερα

Προαιρετικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε σχέση με την ανάμειξη των παιδιών σε ένοπλη σύρραξη

Προαιρετικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε σχέση με την ανάμειξη των παιδιών σε ένοπλη σύρραξη Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού Προαιρετικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε σχέση με την ανάμειξη των παιδιών σε ένοπλη σύρραξη Προαιρετικό Πρωτόκολλο στη Σύμβαση

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερη κυκλοφορία. και διαμονή στην Ευρώπη. Οδηγός για τα δικαιώματα του πολίτη της ΕΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΉ

Ελεύθερη κυκλοφορία. και διαμονή στην Ευρώπη. Οδηγός για τα δικαιώματα του πολίτη της ΕΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΉ Ελεύθερη κυκλοφορία και διαμονή στην Ευρώπη Οδηγός για τα δικαιώματα του πολίτη της ΕΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΉ Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης 1 Ο παρών οδηγός θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τα δικαιώματά

Διαβάστε περισσότερα

Ανεξάρτητος έλεγχος των φορέων υπηρεσιών

Ανεξάρτητος έλεγχος των φορέων υπηρεσιών Ενηµερωτικό έντυπο 2 Ανεξάρτητος έλεγχος των φορέων υπηρεσιών αναπηρίας στη Βικτώρια Αυτό το έντυπο αναπτύχθηκε για οικογενειακά µέλη και φροντιστές ατόµων µε αναπηρία για να εξηγήσει: 1. Τα είδη των πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Σας ενημερώνουμε ότι οι εγγραφές του νηπιαγωγείου για το σχολικό έτος 201., - 201..

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Σας ενημερώνουμε ότι οι εγγραφές του νηπιαγωγείου για το σχολικό έτος 201., - 201.. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Σας ενημερώνουμε ότι οι εγγραφές του νηπιαγωγείου για το σχολικό έτος 201., - 201.. θα πραγματοποιούνται από την. έως τις. Ιουνίου 201. τις παρακάτω ώρες:.... Δικαίωμα εγγραφής έχουν όσα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Αρ. Φακ.: Α/Π 1244/2014

Αρ. Φακ.: Α/Π 1244/2014 Αρ. Φακ.: Α/Π 1244/2014 Έκθεση Ανεξάρτητης Αρχής Προώθησης Δικαιωμάτων Ατόμων με Αναπηρίες αναφορικά με παράπονο για τη μετακίνηση ατόμου αναπηρία, από το σπίτι του, σε μονάδα φροντίδας και αποκατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Νοέμβριος 2014

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Νοέμβριος 2014 Το παρόν εγχειρίδιο αποτελεί συλλογή αποσπασμάτων από εκδόσεις διεθνών, περιφερειακών και εθνικών φορέων και οργανισμών, που έχουν διατεθεί στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για τους σκοπούς

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org Μετάφραση / Επιμέλεια Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Μετάφραση από www.ld.org Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Από την Αλίκη Κασσωτάκη Λογοπεδικός /Επιστημονική Συντονίστρια

Διαβάστε περισσότερα

Ο τρόπος εργασίας μας. Κώδικας δεοντολογίας για τον Όμιλο Belron

Ο τρόπος εργασίας μας. Κώδικας δεοντολογίας για τον Όμιλο Belron Ο τρόπος εργασίας μας Κώδικας δεοντολογίας για τον Όμιλο Belron Περιεχόμενα Ο τρόπος εργασίας μας Ο τρόπος εργασίας μας μεταξύ μας με άλλους Ο τρόπος διαχείρισης της επιχείρησης Επικοινωνία & πηγές μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες προετοιμασίες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Οδηγίες προετοιμασίες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης Οδηγίες προετοιμασίες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης Στο Οντάριο, οι κάτοικοί του έρχονται αντιμέτωποι με κάθε είδους έκτακτες ανάγκες, είτε πρόκειται για θύελλες παγωμένου χιονιού και διακοπές ρεύματος,

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά!

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά! Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά! Μαθαίνω για τα προσωπικά μου δεδομένα Ιδιωτικότητα, παρακαλώ! Η ιδιωτική σου ζωή είναι πολύτιμη.

Διαβάστε περισσότερα

Εγώ έχω δικαιώματα, εσύ έχεις δικαιώματα, αυτός/αυτή έχει δικαιώματα... Εισαγωγή στα Δικαιώματα του Παιδιoύ

Εγώ έχω δικαιώματα, εσύ έχεις δικαιώματα, αυτός/αυτή έχει δικαιώματα... Εισαγωγή στα Δικαιώματα του Παιδιoύ Εγώ έχω δικαιώματα, εσύ έχεις δικαιώματα, αυτός/αυτή έχει δικαιώματα... Εισαγωγή στα Δικαιώματα του Παιδιoύ Όλοι έχουν δικαιώματα. Επιπλέον, σαν αγόρι ή κορίτσι ηλικίας κάτω των 18 ετών, έχεις ορισμένα

Διαβάστε περισσότερα

Η Υγειονοµική Περίθαλψη στο Οντάριο: Λήψη επείγουσας περίθαλψης

Η Υγειονοµική Περίθαλψη στο Οντάριο: Λήψη επείγουσας περίθαλψης Η Υγειονοµική Περίθαλψη στο Οντάριο: Λήψη επείγουσας περίθαλψης Αν έχετε µια επείγουσα κατάσταση απειλητική για τη ζωή, πηγαίνετε στα επείγοντα περιστατικά ενός νοσοκοµείου ή καλέστε αµέσως το 911. Ο/η

Διαβάστε περισσότερα

Αριθµός 5(ΙΙΙ) του 2000

Αριθµός 5(ΙΙΙ) του 2000 Ο περί της Σύµβασης περί των ικαιωµάτων του Παιδιού (Κυρωτικός) (Τροποποιητικός) Νόµος του 2000, εκδίδεται µε δηµοσίευση στην Επίσηµη Εφηµερίδα της Κυπριακής ηµοκρατίας σύµφωνα µε το Άρθρο 52 του Συντάγµατος.

Διαβάστε περισσότερα

Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας στο Εργασιακό Περιβάλλον

Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας στο Εργασιακό Περιβάλλον Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας στο Εργασιακό Περιβάλλον - Οδηγός για εργαζομένους - EΔΠΥΧΕ Περιεχόμενα 1. Γιατί η ψυχική υγεία στην εργασία είναι σημαντική για όλους... σελ. 04 2. Τι μπορείτε να κάνετε για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΗΛΕΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΗΛΕΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΗΛΕΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ 3 ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα Υιοθετήθηκε και άνοιξε για υπογραφή, επικύρωση και προσχώρηση με την από 16.12.1966 υπ αριθμ. 2200 Α (ΧΧΙ) απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοτέο Ν 5 Μεθοδολογικές Προτάσεις για τις Δραστηριότητες Αλληλοδιδακτικής

Παραδοτέο Ν 5 Μεθοδολογικές Προτάσεις για τις Δραστηριότητες Αλληλοδιδακτικής With the support of European Commission Παραδοτέο Ν 5 Μεθοδολογικές Προτάσεις για τις Δραστηριότητες Αλληλοδιδακτικής 1. Εφαρμογή του Προγράμματος στο Εκπαιδευτικό Πλαίσιο Το Πρόγραμμα «Χτίζοντας Υγιείς

Διαβάστε περισσότερα

κοριτσιών κατά την πρώτη υποδοχή, π À π 2011

κοριτσιών κατά την πρώτη υποδοχή, π À π 2011 Κατευθυντήριες Οδηγίες για την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών κατά την πρώτη υποδοχή στην Ελλάδα και τη διαδικασία ασύλου., π À π 2011 Copyright:Ύπατη Αρµοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Γενική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ 2013/11/ΕΕ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΟΔΗΓΙΑ 2013/11/ΕΕ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 18.6.2013 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 165/63 ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΑ 2013/11/ΕΕ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 21ης Μαΐου 2013 για την εναλλακτική επίλυση καταναλωτικών διαφορών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΑ της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Για την Οδηγία 2004/83/ΕΚ του Συμβουλίου της 29.4.2004 «Για θέσπιση ελάχιστων απαιτήσεων για

ΣΧΟΛΙΑ της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Για την Οδηγία 2004/83/ΕΚ του Συμβουλίου της 29.4.2004 «Για θέσπιση ελάχιστων απαιτήσεων για ΣΧΟΛΙΑ της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Για την Οδηγία 2004/83/ΕΚ του Συμβουλίου της 29.4.2004 «Για θέσπιση ελάχιστων απαιτήσεων για την αναγνώριση και το καθεστώς των υπηκόων τρίτων χωρών

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδια για εκπροσώπους Ευρωπαϊκών Συμβουλίων Εργαζομένων. 01 Πώς θα κάνετε τις συναντήσεις σας πιο επιτυχημένες

Εγχειρίδια για εκπροσώπους Ευρωπαϊκών Συμβουλίων Εργαζομένων. 01 Πώς θα κάνετε τις συναντήσεις σας πιο επιτυχημένες Εγχειρίδια για εκπροσώπους Ευρωπαϊκών Συμβουλίων Εργαζομένων 01 Πώς θα κάνετε τις συναντήσεις σας πιο επιτυχημένες Εισαγωγή Από το 1994 οι εργαζόμενοι σε πολυεθνικές εταιρείες έχουν το δικαίωμα πληροφόρησης

Διαβάστε περισσότερα

Παπαγιαννοπούλου Τζένη υπ. Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης Ν.Φθιώτιδας

Παπαγιαννοπούλου Τζένη υπ. Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης Ν.Φθιώτιδας Η δημιουργία του project «Σχολικός εκφοβισμός» είναι μια σύνθεση εκπαιδευτικών υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί και δοκιμαστεί χρόνια στα σχολεία, όπως το «Στηρίζομαι στα πόδια μου», «Συζητήσεις εφήβων»,

Διαβάστε περισσότερα

5. Κάθε δικαίωµα που έχουµε γεννά και µια υποχρέωση. Αντιστοιχίστε τις κάρτες των δικαιωµάτων µε τις κάρτες των υποχρεώσεων.

5. Κάθε δικαίωµα που έχουµε γεννά και µια υποχρέωση. Αντιστοιχίστε τις κάρτες των δικαιωµάτων µε τις κάρτες των υποχρεώσεων. 3. ιαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικές ανάγκες; Παρατηρήστε τις εικόνες. Ποιες διαφορές έχουν τα παιδιά ; Είµαι ο Γιάννης, είµαι 10 χρονών και ζω στην Ελλάδα. Είµαι ο Οµάν, είµαι 11 χρονών και ζω στην

Διαβάστε περισσότερα