ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ. Επίπεδα και Ύλη Σχολών Αναρρίχησης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ. Επίπεδα και Ύλη Σχολών Αναρρίχησης"

Transcript

1 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ Επίπεδα και Ύλη Σχολών Αναρρίχησης

2 2 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ ΣΧΟΛΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ ΒΡΑΧΟΥ Η σχολή αθλητικής αναρρίχησης βράχου αφορά την αθλητική αναρρίχηση βράχου σε οργανωμένα σπορ αναρριχητικά πεδία του νησιού. Οργανωμένο σπορ αναρριχητικό πεδίο θεωρείται οποιοδήποτε πεδίο έχουν διανοιχτεί διαδρομές με μόνιμα βύσματα και ρελέ. Το πεδίο μπορεί να προσφέρει δυνατότητα για αναρρίχηση μίας ή πολλών σχοινιών. Παραδείγματα αποτελούν ο Άγιος Ηρακλείδιος, ο Διαρίζος, η Ίνεια, η Δρούσεια, και το πεδίο της Γαλαταριάς κοντά στην Παναγία του Σίντι. Στόχος σχολής: Βασικός στόχος της σχολής είναι η εκπαίδευση των συμμετεχόντων στις βασικές αναρριχητικές τεχνικές και τεχνικές ασφάλισης, ώστε να μπορούν να αναρριχηθούν αυτόνομα, με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, σε οργανωμένα αναρριχητικά πεδία μονής αλλά και πολλών σχοινιών, με μέγιστη σημασία να δίνεται στην μονή σχοινιά. Διάρκεια: 7 μέρες. Ύλη Εκπαιδεύσεως Θεωρία: Προετοιμασία για ενασχόληση με την αναρρίχηση (προπόνηση και φυσική κατάσταση). Γνωριμία με τα υλικά (αντοχή και χρήση υλικών). Διατροφή και σωστή ενδυμασία στα βράχια. Ορειβατική δεοντολογία και ηθική. Επικοινωνία σχοινοσυντροφιάς. Αναρριχητική ορολογία. Ιστορία της αναρρίχησης (κυπριακής και παγκόσμιας). Αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων (Εγκατάλειψη, τραυματισμός).

3 3 Πρακτική: Βασική στάση σώματος στην αθλητική αναρρίχηση βράχου. Ασφάλιση σχοινοσυντρόφου (επικεφαλής, top rope & δεύτερου) με κουβαδάκι, μισή ψαλιδιά και αυτομπλοκαριζόμενες συσκευές ασφάλισης. Αναρρίχηση top rope. Αναρρίχηση επικεφαλής (sport climbing) σε μόνιμες ασφάλειες. Ρελέ και ασφάλεια δεύτερου από πάνω. Εκμάθηση τεχνικών καταρρίχησης έως 60 μέτρων. Χειρισμοί σχοινιών (μονά σχοινιά). Υποχώρηση από ρελέ σε κλειστά χημικά βύσματα. Κόμποι ( δέσιμο στο μποντριέ με οχτάρι, μισή ψαλιδιά, ολόκληρη ψαλιδιά, μονός και διπλός ημίδεσμος, κοτσίδα, κόμποι αυτασφάλισης - Γαλλικό μασάρ και προύζικ, ισοστάθμιση ρελέ, Δέσιμο ένωση δυο σχοινιών μεταξύ τους). Σε κλειστή τεχνική πίστα: Αναρριχητικές τεχνικές και βελτίωση τεχνικής. Σωστή τοποθέτηση χεριών, ποδιών και σώματος, τεχνικές twist-lock, flagging, και drop knee, αναρρίχηση δίεδρου, εμπειρία στα διάφορα πιασίματα κλειστή και ανοιχτή λαβή σε τακάκια, τσιμπητό πιάσιμο, τρύπες, ανάποδα πιασίματα και πιάσιμο σε κούρμπα (sloper). Εξέταση: Εξέταση θεωρητική και πρακτική. Η εξέταση διεκπεραιώνεται από ανεξάρτητο εξεταστή αθλητικής αναρρίχησης (αναγνωρισμένο από την ΚΟΜΟΑΑ).

4 4 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ ΣΧΟΛΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ ΒΡΑΧΟΥ Η σχολή Παραδοσιακής αναρρίχησης βράχου αφορά την παραδοσιακή αναρρίχηση βράχου σε όλα τα αναρριχητικά πεδία του νησιού. Στόχος σχολής: Βασικός στόχος της σχολής είναι η βελτίωση της τεχνικής κατάρτισης, αλλά και η απόκτηση εμπειριών και γνώσεων ώστε οι συμμετέχοντες να πραγματοποιούν με ασφάλεια αναρριχήσεις βράχου πολλών σχοινιών χρησιμοποιώντας παραδοσιακά υλικά (προσωρινές ασφάλειες) σε οποιοδήποτε είδος βράχου είναι δυνατόν να τοποθετηθούν (διαδρομές περιπέτειας). Προϋποθέσεις εισαγωγής: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι παρακολούθησαν με επιτυχία την σχολή αθλητικής αναρρίχησης βράχου. Επιπλέον απαιτείται κατάσταση με 25 τουλάχιστον ελεύθερες επαναλήψεις αθλητικών διαδρομών, όπου δύο (2) πρέπει να είναι 6a. Εξετάσεις εισαγωγής: Επικεφαλής αναρρίχηση σε διαδρομή αθλητικής αναρρίχησης τουλάχιστον 5c, όπου ο/η εξεταζόμενος/η πρέπει να ασφαλίσει τον δεύτερο, και να υποχωρήσουν μαζί με ασφάλεια στο έδαφος. Διάρκεια: 11 μέρες Ύλη Εκπαιδεύσεως Θεωρία: Προπόνηση και φυσική κατάσταση για σκαρφάλωμα σε περιβάλλον πολλαπλών σχοινιών. Διατροφή κατά το σκαρφάλωμα πολλαπλών σχοινιών. Προετοιμασία και εκτέλεση διαδρομής. Κίνδυνοι στις ορθοπλαγιές και αντιμετώπιση τους. Ειδή βράχων και τα χαρακτηριστικά τους (της Κύπρου και του εξωτερικού). Διάσωση (σενάρια και αντιμετώπιση).

5 5 Χαρακτηριστικά συσκευών ασφάλισης (δυναμικές & στατικές). Γνωριμία με τα υλικά παραδοσιακής αναρρίχησης. Πρακτική: Εκπαίδευση τοποθετήσεων και αφαίρεσης υλικών από το βράχο. Επιλογή σημείων για ρελέ, κατασκευή και ισοστάθμιση ρελέ με τη χρήση παραδοσιακών υλικών. Κατασκευή σημείου για top rope με παραδοσιακά υλικά. Αποφυγή του zip effect. Εκμάθηση τεχνητής αναρρίχησης. Ραπέλ χρησιμοποιώντας όλες τις διαθέσιμες συσκευές ασφάλισης, αλλά και εναλλακτικοί τρόποι χωρίς καταβατήρες. Να κατασκευάζουν ρελέ όπου οι ασφάλειες να βρίσκονται κοντά & μακριά από τον αναρριχητή, με σχοινιά και ιμάντες. Αναρρίχηση επικεφαλής με χρήση μονών και διπλών σχοινιών. Αναρρίχηση επικεφαλής με χρήση συνδυασμού παραδοσιακών υλικών. Κατασκευή πολύσπαστων, και μεταφορά βάρους προς και από τα ρελέ. Κίνηση σε φιξαρισμένα σχοινιά χρησιμοποιώντας συσκευές και κορδόνια. Απελευθέρωση επικεφαλή από το σύστημα ασφάλισης του δεύτερου και προσφορά βοήθεια στον δεύτερο. Απελευθέρωση ασφαλιστή από το σύστημα και προσφορά βοήθειας στον επικεφαλή. Μοναχική αναρρίχηση. Εκμάθηση τεχνικών διάσωσης και πρακτική. Εγκατάλειψη διαδρομής με ασφάλεια (πότε εγκαταλείπουμε και γιατί). Εξέταση: Εξέταση θεωρητική και πρακτική. Η εξέταση διεκπεραιώνεται από ανεξάρτητο εξεταστή παραδοσιακής αναρρίχησης (αναγνωρισμένο από την ΚΟΜΟΑΑ).

6 6 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ Σχολείο Βοηθού Εκπαιδευτή Αθλητικής Αναρρίχησης Η σχολή βοηθού εκπαιδευτή αθλητικής αναρρίχησης βράχου αφορά την αναρρίχηση βράχου σε οργανωμένα αθλητικά πεδία του νησιού. Στόχος σχολής: Βασικός στόχος της σχολής είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες όλες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να υποστηρίζουν το έργο του Εκπαιδευτή Αθλητικής αναρρίχησης βράχου. Προϋποθέσεις εισαγωγής: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι παρακολούθησαν με επιτυχία την σχολή αθλητικής αναρρίχησης βράχου και την σχολή παραδοσιακής αναρρίχησης βράχου. Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι όλοι ενήλικες. Να κατέχουν δίπλωμα Α βοηθειών. Επιπλέον απαιτείται το βιβλιάριο καταγραφής αναρριχητικής δράσης το οποίο να περιλαμβάνει: 1. Τουλάχιστον 5 ελεύθερες επαναλήψεις αθλητικών διαδρομών 5c πάνω από 150 μέτρα. 2. Τουλάχιστον 10 ελεύθερες επαναλήψεις αθλητικών διαδρομών 6a πάνω από 60 μέτρα. 3. Τουλάχιστον 10 ελεύθερες επαναλήψεις αθλητικών διαδρομών μιας σχοινιάς με ελάχιστο βαθμό δυσκολίας το 6α+. 4. Τουλάχιστον 5 επαναλήψεις παραδοσιακών διαδρομών 5a πάνω από 80 μέτρα. 5. Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν επισκεφτεί και σκαρφαλώσει σε τουλάχιστον δύο (2) διαφορετικά πεδία του εξωτερικού. 6. Να είναι ενεργός/η αναρριχητής για τουλάχιστον 2 χρόνια. Εξετάσεις εισαγωγής: 1. Εξέταση με αναρριχητικά υποδήματα σε διαδρομές αθλητικής αναρρίχησης βράχου δυσκολίας κατ` ελάχιστο 6a+, ελεύθερα με σωστή τεχνική. Ο/η υποψήφιος/ια έχει το δικαίωμα δεύτερης προσπάθειας. 2. Χειρισμοί σχοινιών στην κατασκευή ρελέ με παραδοσιακά υλικά. 3. Επίδειξή σωστής ασφάλισης του επικεφαλής, και καταρρίχησης με διάφορες συσκευές. Διάρκεια: 8 μέρες

7 7 Ύλη Εκπαιδεύσεως Σύντομη επανάληψη και εμβάθυνση σε όλα τα αντικείμενα των σχολών Αθλητικής και παραδοσιακής αναρρίχησης. Εκπαίδευση θεωρίας υλικών σε πλήρη ανάλυση. Ψυχολογία της ομάδας και επίδραση του εκπαιδευτή. Νομικά θέματα, ευθύνες και υποχρεώσεις. Αρχές διδασκαλίας και ψυχολογίας. Καθοδήγηση ομάδας. Προπόνηση Εξοπλισμός και συντήρηση αναρριχητικών πεδίων. Τρόποι συμπεριφοράς εκπαιδευτή. Εκπαίδευση για οργάνωση πεδίου για ενασχόληση top rope και μέτρα ασφάλειας. Εκπαίδευση για οργάνωση μαθήματος εκπαίδευσης αναρρίχησης επικεφαλής σε μόνιμες ασφάλειες και κατασκευή άγκυρας με παραδοσιακά υλικά Εκπαίδευση οργάνωσης και διδασκαλίας αναρρίχησης διπλής σχοινιάς με μόνιμες ασφάλειες. Εκπαίδευση για επίλυση προβλημάτων που μπορούν να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης και επίλυση τους υπό μορφή σεναρίων. Εκπαίδευση εκμάθησης τεχνικών διάσωσης, τραυματισμένου ή εγκλωβισμένου αναρριχητή, καθοδική και ανοδική. Εκπαίδευση κατάβασης υλικών και φόρτου από ύψος πέραν της μίας σχοινιάς. Εκπαίδευση για οργάνωση υλικών εκπαιδευτή (σακιδίου και υλικών εκπαίδευσης). Αφού ολοκληρώσει την εκπαίδευση με επιτυχία, (και πάρει την σχετική βεβαίωση) θα πρέπει να συμμετάσχει σαν βοηθός εκπαιδευτής σε 3 σχολές εκπαιδευτών αναγνωρισμένων από την ΚΟΜΟΑΑ και να διεξάγει εκπαιδεύσεις υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτών. Ακολούθως θα πρέπει να πάρει βεβαίωση και σχόλια από τον κάθε εκπαιδευτή,(η ΚΟΜΟΑΑ θα παρέχει τις απαραίτητες φόρμες), όπου και θα παραθέσει για να έχει το δικαίωμα να εξεταστεί και να αποφοιτήσει σαν εκπαιδευτής αθλητικής αναρρίχησης.

8 8 Ανάλυση περιεχομένου εξέτασης. Η εξέταση είναι διάρκειας εφτά (7) ημερών, και είναι θεωρητική και πρακτική πάνω σε όλα τα θέματα. Εξέταση με αναρριχητικά υποδήματα σε διαδρομές αθλητικής αναρρίχησης βράχου δυσκολίας κατ` ελάχιστο 6b+, ελεύθερα με σωστή τεχνική. Ο/η υποψήφιος/ια έχει το δικαίωμα δεύτερης προσπάθειας. Εξέταση στις τεχνικές διάσωσης : Ο/η εξεταζόμενος/η θα πρέπει να επιδείξει ότι έχει τις γνώσεις σε όλες τις τεχνικές διάσωσης εφαρμοσμένες σε ένα σενάριο. Ο χρόνος που έχει στην διάθεση του/ης ο/η εξεταζόμενος/η για να ολοκληρώσει την άσκηση είναι 40 λεπτά. Η τεχνικές που θα εξεταστούν είναι οι ακόλουθες: κλείδωμα συσκευής ασφάλισης, πολύσπαστα, καταρρίχηση και μέθοδοι ανύψωσης, ανάβαση σε φιξαρισμένο σχοινί, counterbalance and/or tandem rappels. Ο/η εξεταζόμενος/η μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιεσδήποτε αναρριχητικές συσκευές νιώθει άνετα και γνωρίζει για να εκτελέσει το σενάριο. Η δεύτερες ασφάλειες είναι υποχρεωτικές για να είναι πετυχημένο το σενάριο. o Σενάριο: Ο/η εξεταζόμενος/η βρίσκετε σε ρελέ με βύσματα. Το ρελέ είναι εξισωμένο με ιμάντα, και ο/η εξεταζόμενος/η ασφαλίζει τον/ην δεύτερο/η με μισή ψαλιδιά ή αυτοκλειδόμενη συσκευή ασφάλισης από το ρελέ. Στην διαδρομή θα υπάρχει δεύτερο εξισωμένο ρελέ όπου θα χρησιμοποιηθεί ως ενδιάμεσο ρελέ. Το πρώτο ρελέ μπορεί να βρίσκετε σε πατάρι ή κρεμαστό. Το δεύτερο ενδιάμεσο ρελέ πρέπει να είναι πάντα κρεμαστό. Ο χρόνος ξεκινά μόλις ο/η δεύτερος/η κρεμαστή στο σχοινί, και σταματά όταν ο/η εξεταζόμενος/η βρίσκετε στο έδαφος και αφού έχει τραβήξει το σχοινί από το ενδιάμεσο ρελέ. o Εξέταση: Ο εξεταστής θα ζητήσει από τον/ην εξεταζόμενο/η να κατεβάσει τον «τραυματία» λίγα μέτρα, να ανεβάσει τον «τραυματία» σύνολο δύο μέτρα με πολύσπαστα (τουλάχιστον με δύο τρόπους), να κατέβη στον τραυματία να του βάλει μπωντριέ στήθους, να ανέβη στο ρελέ, να οργανώσει την καταρρίχηση, να παραλάβει τον «τραυματία», και να εκτελέσει δεύτερο ραπέλ από το ενδιάμεσο ρελέ με τον τρόπο που θα του ζητηθεί από τον εξεταστή. Ο εξεταστής θα ζητά από τον/ην εξεταζόμενο/η το επόμενο βήμα, καθορίζοντας την σειρά εκτέλεσης. Τονίζεται ότι συγκεκριμένη σειρά εκτέλεσης δεν υπάρχει. Κατεβάζοντας ξεπερνώντας ένα κόμπο: Η άσκηση αυτή θα εξετάσει την ικανότητα του υποψήφιου/ας εκπαιδευτή/τριας να κατεβάζει ένα βάρος ή ένα αναρριχητή ξεπερνώντας το εμπόδιο ενός κόμπου. Η άσκηση εκτελείτε χωρίς ο εξεταζόμενος να έχει κάνει την προετοιμασία προηγουμένως. Δηλαδή, ο/η εξεταζόμενος/η κατεβάζει το βάρος/αναρριχητή από το ρελέ με κορδόνι (σαν δεύτερη ασφάλεια) στην πλευρά του σχοινιού που είναι το χέρι που φρενάρει. Ο χρόνος που έχει στην διάθεση του ο εξεταζόμενος είναι πέντε (5) λεπτά. Η άσκηση πρέπει να εκτελεστή με ακρίβεια και ταχύτητα από τον/την

9 9 εξεταζόμενο/η αφού ο χρόνος είναι περιορισμένος, και δεν υπάρχει χρόνος για λάθη και διορθώσεις. Ο/η εξεταζόμενος/η θα κριθεί και θα βαθμολογηθεί στα ακόλουθα: o Διαχείριση Κινδύνου Κατά την παραμονή του γκρουπ στο πεδίο ο εκπαιδευτής πρέπει να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια του γκρουπ (είτε είναι σχολή, είτε είναι δραστηριότητα αναψυχής). o Επαγγελματισμό ο εκπαιδευτής πρέπει να έχει επαγγελματική εμφάνιση και συμπεριφορά, να έχει σωστό/επαγγελματικό προγραμματισμό για την μέρα, σεβασμό προς το περιβάλλον και να το περνά αυτό και προς το γκρουπ/μαθητές. o Τεχνικές διδασκαλίας Πρέπει να έχει σχέδια μαθήματος, να χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές διδασκαλίας, ανάλογα με την περίπτωση, να έχει ευγενική συμπεριφορά και να μεταδίδει την γνώση καθαρά και απλά. Να έχει θετική προσέγγιση και αυτοπεποίθηση. Να είναι ικανός/η να καθοδηγήσει και να δώσει εποικοδομητικές συμβουλές κατά το σκαρφάλωμα και όχι μόνο. o Φυσική κατάσταση πρέπει να επιδείξει ότι έχει τις φυσικές αντοχές για πολλαπλές μέρες στα πεδία, και να μην δείχνει κουρασμένος στο τέλος κάθε μέρας. Να έχει τα φυσικά αποθέματα για αντιμετώπιση κάθε περιστατικού ανεξαρτήτως τις ώρας, και στο τέλος της μέρας να είναι εύθυμος και με περαιτέρω ενέργεια. Επίσης, να έχει την αναρριχητική ικανότητα να δείχνει κατά το σκαρφάλωμα τις διάφορες τεχνικές προς τους μαθητές/γκρουπ σε αργή κίνηση (και με ασφάλεια) ώστε να τους είναι καθαρό τι τους έχει ζητηθεί. o Σωστή εκτίμηση πεδίου να έχει την ικανότητα, ανάλογα με την ημερήσια εργασία να διαλέγει τις σωστές διαδρομές, και να έχει εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση προβλήματος. o Τεχνική κατάρτιση να επιδείξει ότι κατέχει πλήρως και ξέρει να χρησιμοποιεί σωστά: Τα ρελέ και τις ανάλογες τεχνικές ασφάλισης αναλόγως των βυσμάτων. Τεχνικές καταρρίχησης για το γκρουπ ή κατά την διάρκεια διδασκαλίας Σωστή χρήση των σχοινιών και αναρριχητικών υλικών. o Σωστή οργάνωση πεδίου αναλόγως του στόχου ημέρας. Ο εξεταζόμενος έχει την υποχρέωση να οργανώσει μια σχολή (με τουλάχιστον 4 άτομα) όπου ο εξεταστής θα τον κρίνει για τα πιο πάνω. Η βαθμολογία που θα πάρει ο εξεταζόμενος είναι «επιτυχώς», «οριακή επιτυχία», και «αποτυχία». o Επιτυχώς: η επίδοση του/ης εξεταζόμενου/ης είναι αποδεκτή. Ο/η εξεταζόμενος/η επιδεικνύει συστηματικά αποδεκτή επίδοση σε όλους τους τομείς και ικανότητες. Επιδεικνύει υψηλό επίπεδο ασφάλειας, έχει σωστή κρίση στα διάφορα περιστατικά, και είναι ικανός/η να

10 10 φέρει σε πέρας τους στόχους της μέρας. Επίσης, έχει υψηλές ικανότητες διαχείρισης και καθοδήγησης. Τέλος, έχει την απαιτούμενη ενέργεια να φέρει σε πέρας τους στόχους της μέρας. o Οριακή επιτυχία: Οριακή επίδοση από τον/η εξεταζόμενο/η. Ο/η εξεταζόμενος/η παρουσιάζει σημαντικά κενά στις γνώσεις και στις τεχνικές του/ης. Ο/η εξεταζόμενος/η χρειάζεται πολλές προσπάθειες για να πετύχει το αποδεκτό αποτέλεσμα, ή και χρειάζεται περισσότερη ώρα από την λογική χρονική διάρκεια για να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επίσης, ο/η εξεταζόμενος/η είναι τόσο απασχολημένος/η με την δική του/ης ανάγκες που το γκρουπ ή οι μαθητές έρχονται σε δεύτερη μοίρα. o Αποτυχία: μη αποδεκτή επίδοση από τον/ην εξεταζόμενο/η. Ο/η εξεταζόμενος/η έχει κάνει σοβαρό λάθος (ή ο εξεταστής έχει σταματήσει τον/ην εξεταζόμενο/η πριν να κάνει σοβαρό λάθος) που θα είχε κατά πάσα πιθανότητα κίνδυνο για θάνατο, ή που βάζει τους στόχους τις μέρας σε κίνδυνο. Ο/η εξεταζόμενος/η κάνει διάφορα μικρά λάθη, και δεν έχει την ενέργεια που χρειάζεται για το γκρουπ ή τους μαθητές. Ανάλυση της βαθμολογίας: Εάν ο/η εξεταζόμενος/η βαθμολογηθεί με «αποτυχία» στον τομέα της διάσωσης ή στην αναρριχητική ικανότητα, τότε η εξέταση διακόπτετε, και ο εξεταζόμενος υποχρεούται να επανέλθει για επανεξέταση σε μεταγενέστερο στάδιο όταν θα είναι έτοιμος. Στους υπόλοιπους εφτά (7) τομείς έχει το δικαίωμα να πάρει «αποτυχία» σε δύο τομείς και να περάσει την εξέταση του, νοουμένου ότι ο λόγος της αποτυχίας δεν ήταν τόσο σοβαρό που θα στοίχιζε ανθρώπινη ζωή. Μετά την εξέταση, ο/η εξεταζόμενος/η και η Ομοσπονδία θα πάρει αναλυτική αναφορά από τον/την εξεταστή και η αναφορά θα αρχειοθετηθεί στην ομοσπονδία. Ο Εκπαιδευτής Αθλητικής αναρρίχησης μπορεί να εκπαιδεύει άτομα για το επίπεδο Σχολή Αθλητικής Αναρρίχησης Βράχου, καθώς και να οδηγεί γκρουπ στα οργανωμένα αθλητικά αναρριχητικά πεδία για top rope και καταρριχήσεις.

11 11 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ Σχολείο Βοηθού Εκπαιδευτή Παραδοσιακής Αναρρίχησης Η σχολή βοηθού εκπαιδευτή παραδοσιακής αναρρίχησης βράχου αφορά την αναρρίχηση βράχου σε όλα τα οργανωμένα πεδία του νησιού. Στόχος σχολής: Βασικός στόχος της σχολής είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες όλες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να υποστηρίζουν το έργο του Εκπαιδευτή Αθλητικής και Παραδοσιακής αναρρίχησης βράχου. Προϋποθέσεις εισαγωγής: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι κατέχουν δίπλωμα Εκπαιδευτής Αθλητικής Αναρρίχησης Βράχου. Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι όλοι ενήλικες. Να κατέχουν δίπλωμα Α βοηθειών. Επιπλέον απαιτείται το βιβλιάριο καταγραφής αναρριχητικής δράσης το οποίο να περιλαμβάνει: 1. Τουλάχιστον 2 ελεύθερες επαναλήψεις αθλητικών διαδρομών 6a πάνω από 150 μέτρα. 2. Τουλάχιστον 5 ελεύθερες επαναλήψεις αθλητικών διαδρομών μιας σχοινιάς με ελάχιστο βαθμό δυσκολίας το 6c. 3. Τουλάχιστον 5 επαναλήψεις παραδοσιακών διαδρομών 5c πάνω από 250 μέτρα. 4. Τουλάχιστον 2 επαναλήψεις παραδοσιακών διαδρομών 6a πάνω από 150 μέτρα. 5. Τουλάχιστον 60 ελεύθερες επαναλήψεις παραδοσιακών διαδρομών μονής σχοινιάς (από 15 μέχρι 40 μέτρων) όπου οι 5 να είναι τουλάχιστον 6a+ (ή Ε1 5c). 6. Τουλάχιστον 1 παραδοσιακή διαδρομή 5c πάνω από 300 μέτρα. 7. Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν επισκεφτεί και σκαρφαλώσει σε τουλάχιστον τρία (3) διαφορετικά πεδία του εξωτερικού. 8. Να είναι ενεργός αναρριχητής για τουλάχιστον 4 χρόνια. 9. Να έχει διεξάγει τουλάχιστον 2 σχολές Αθλητικής αναρρίχησης χωρίς επίβλεψη και προβλήματα.

12 12 Εξετάσεις εισαγωγής: 1. Εξέταση με αναρριχητικά υποδήματα σε διαδρομές αθλητικής αναρρίχησης βράχου δυσκολίας κατ` ελάχιστο 6b+, ελεύθερα με σωστή τεχνική. Ο υποψήφιος έχει το δικαίωμα δεύτερης προσπάθειας. 2. Εξέταση με αναρριχητικά υποδήματα σε διαδρομές παραδοσιακής αναρρίχησης βράχου δυσκολίας κατ` ελάχιστο 6a, ελεύθερα με σωστή τεχνική. Ο υποψήφιος έχει το δικαίωμα δεύτερης προσπάθειας. Διάρκεια: 8 μέρες Ύλη Εκπαιδεύσεως Σύντομη επανάληψη και εμβάθυνση σε όλα τα αντικείμενα των σχολών Αθλητικής, παραδοσιακής αναρρίχησης καθώς και της σχολής βοηθού εκπαιδευτή αθλητικής αναρρίχησης. Ψυχολογία της ομάδας και επίδραση του εκπαιδευτή στο παραδοσιακό περιβάλλον. Εκπαίδευση για επίλυση προβλημάτων που μπορούν να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης και επίλυση τους υπό μορφή σεναρίων. Εκπαίδευση τρόπου διδασκαλίας για αναρρίχηση με παραδοσιακά υλικά και χρήση υλικών. Εκπαίδευση για οργάνωση αναρριχητικού πεδίου με χρήση μόνο παραδοσιακών υλικών. Εκπαίδευση για διδασκαλία καταρρίχησης με χρήση παραδοσιακών υλικών από σταθερό σημείο ασφάλισης (ρελέ). Εκπαίδευση για διάσωση ατόμου. Παραλαβή εγκλωβισμένου ή τραυματισμένου ατόμου από ύψος και μεταφορά του με ασφάλεια στο έδαφος. Εκπαίδευση κατασκευής πολύσπαστου για ανάσυρση αναρριχητή από ύψος (2:1, 3:1, 5:1, 6:1). Εκπαίδευση, οργάνωσης και διδασκαλίας αναρρίχησης διπλής σχοινιάς με παραδοσιακά υλικά. Εκπαίδευση για οργάνωση υλικών εκπαιδευτή (σακιδίου και υλικών εκπαίδευσης). Αφού ολοκληρώσει την εκπαίδευση με επιτυχία, (και πάρει την σχετική βεβαίωση) θα πρέπει να συμμετάσχει σαν βοηθός εκπαιδευτής σε 2 σχολές εκπαιδευτών αναγνωρισμένων από την ΚΟΜΟΑΑ και να διεξάγει εκπαιδεύσεις υπό την επίβλεψη των

13 13 εκπαιδευτών. Ακολούθως θα πρέπει να πάρει βεβαίωση και σχόλια από τον κάθε εκπαιδευτή (η ΚΟΜΟΑΑ θα παρέχει τις απαραίτητες φόρμες), όπου και θα παραθέσει για να έχει το δικαίωμα να εξεταστή και να αποφοιτήσει σαν εκπαιδευτής αθλητικής και παραδοσιακής αναρρίχησης. Ανάλυση περιεχομένου εξέτασης. Η εξέταση είναι διάρκειας δέκα (10) ημερών, και είναι θεωρητική και πρακτική πάνω σε όλα τα θέματα. Εξέταση με αναρριχητικά υποδήματα σε διαδρομές αθλητικής αναρρίχησης βράχου δυσκολίας κατ` ελάχιστο 6c, ελεύθερα με σωστή τεχνική. Ο/η υποψήφιος/ια έχει το δικαίωμα δεύτερης προσπάθειας. Εξέταση με αναρριχητικά υποδήματα σε διαδρομές παραδοσιακής αναρρίχησης βράχου δυσκολίας κατ` ελάχιστο 6b, ελεύθερα με σωστή τεχνική. Ο/η υποψήφιος/ια έχει το δικαίωμα δεύτερης προσπάθειας. Εξέταση στις τεχνικές διάσωσης : Ο/η εξεταζόμενος/η θα πρέπει να επιδείξει ότι έχει τις γνώσεις σε όλες τις τεχνικές διάσωσης εφαρμοσμένες σε ένα σενάριο. Ο χρόνος που έχει στην διάθεση του/ης ο/η εξεταζόμενος/η για να ολοκληρώσει την άσκηση είναι 40 λεπτά. Η τεχνικές που θα εξεταστούν είναι οι ακόλουθες: απελευθέρωση του ασφαλιστή από το σύστημα ασφάλισης, πολύσπαστα (2:1, 3:1, 5:1, 6:1), καταρρίχηση και υποχώρηση του δεύτερου με κουβά από τον επικεφαλή, ανάβαση σε φιξαρισμένο σχοινί, counterbalance and/or tandem rappels. Ο/η εξεταζόμενος/η θα έχει στην διάθεση του για την εκτέλεση του σεναρίου μόνο τα ακόλουθα υλικά: Μπωντριέ, κράνος, 1 σχοινί 60 μέτρων. 2 κορδονέτα 7mm, μήκους 5 ή 7 μέτρα. 5 HMS καραμπίνερ ασφαλείας. 6 μη ασφαλείας καραμπίνερ. 1 μικρό κορδόνι για φρένο. 1 ιμάντα 60cm, 1 ιμάντα 120cm. Μία συσκευή ασφάλισης κουβαδακί, ή τύπου ATC Guide, Reverso, GiGi. Κατά την ανάβαση (ζουμάρ) ο/η εξεταζόμενος/η δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποίηση την συσκευή ασφάλισής, και σε όλα τα στάδια θα πρέπει να υπάρχουν δύο σημεία ασφάλισης του τραυματία. o Σενάριο: Ο/η εξεταζόμενος/η βρίσκετε σε ρελέ με παραδοσιακά υλικά που ο ίδιος έχει κατασκευάσει. Το ρελέ είναι εξισωμένο με κορδόνι 7mm (το ελάχιστο), και ο/η εξεταζόμενος/η ασφαλίζει τον δεύτερο με συσκευή ασφάλισης (κουβαδάκι) από το μπωντριέ του. Στην διαδρομή θα υπάρχει δεύτερο εξισωμένο ρελέ όπου θα χρησιμοποιηθεί ως ενδιάμεσο ρελέ. Το πρώτο ρελέ μπορεί να βρίσκετε σε πατάρι ή κρεμαστό. Το δεύτερο ενδιάμεσο ρελέ πρέπει να είναι πάντα κρεμαστό. Ο χρόνος ξεκινά μόλις ο δεύτερος κρεμαστή στο σχοινί, και σταματά όταν ο εξεταζόμενος βρίσκετε στο έδαφος και αφού έχει τραβήξει το σχοινί από το ενδιάμεσο ρελέ.

14 14 o Εξέταση: Ο εξεταστής θα ζητήσει από τον/ην εξεταζόμενο/η να βγει από το σύστημα ασφάλισης, να κατεβάσει τον «τραυματία» λίγα μέτρα, να ανεβάσει τον «τραυματία» σύνολο δύο μέτρα με πολύσπαστα (τουλάχιστον με δύο τρόπους), να κατέβη στον τραυματία να του βάλει μπωντριέ στήθους, να ανέβη στο ρελέ, να οργανώσει την καταρρίχηση, να παραλάβει τον «τραυματία», και να εκτελέσει δεύτερο ραπέλ από το ενδιάμεσο ρελέ με τον τρόπο που θα του ζητηθεί από τον εξεταστή. Ο/η εξεταστής θα ζητά από τον/ην εξεταζόμενο/η το επόμενο βήμα, καθορίζοντας την σειρά εκτέλεσης. Τονίζεται ότι συγκεκριμένη σειρά εκτέλεσης δεν υπάρχει. Κατεβάζοντας ξεπερνώντας ένα κόμπο: Η άσκηση αυτή θα εξετάσει την ικανότητα του υποψήφιου/ας εκπαιδευτή/τριας να κατεβάζει ένα βάρος ή ένα αναρριχητή ξεπερνώντας το εμπόδιο ενός κόμπου. Η άσκηση εκτελείτε χωρίς ο εξεταζόμενος να έχει κάνει την προετοιμασία προηγουμένως. Δηλαδή, ο/η εξεταζόμενος/η κατεβάζει το βάρος/αναρριχητή από το ρελέ με κορδόνι (σαν δεύτερη ασφάλεια) στην πλευρά του σχοινιού που είναι το χέρι που φρενάρει. Ο χρόνος που έχει στην διάθεση του ο εξεταζόμενος είναι πέντε (5) λεπτά. Η άσκηση πρέπει να εκτελεστή με ακρίβεια και ταχύτητα από τον/την εξεταζόμενο/η αφού ο χρόνος είναι περιορισμένος, και δεν υπάρχει χρόνος για λάθη και διορθώσεις. Ο εξεταζόμενος έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει ένα κορδόνι 7mm μήκους 5 μέτρων, ένα κορδόνι 5 ή 6mm, 120 εκατοστών, ένα νάιλον ιμάντα 60 ή 120 εκατοστά, 4 καραμπίνερ ασφαλείας, και μία συσκευή ασφάλισης (κουβαδάκι). Επίσης ο/η εξεταζόμενος/η θα κριθεί και θα βαθμολογηθεί στα ακόλουθα σε περιβάλλον με παραδοσιακά υλικά: o Διαχείριση Κινδύνου Κατά την παραμονή του γκρουπ στο πεδίο ο/η εκπαιδευτής πρέπει να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια του γκρουπ (είτε είναι σχολή, είτε είναι δραστηριότητα αναψυχής). o Επαγγελματισμό ο/η εκπαιδευτής πρέπει να έχει επαγγελματική εμφάνιση και συμπεριφορά, να έχει σωστό/επαγγελματικό προγραμματισμό για την μέρα, σεβασμό προς το περιβάλλον και να το περνά αυτό και προς το γκρουπ/μαθητές. o Τεχνικές διδασκαλίας Πρέπει να έχει σχέδια μαθήματος, να χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές διδασκαλίας, ανάλογα με την περίπτωση, να έχει ευγενική συμπεριφορά και να μεταδίδει την γνώση καθαρά και απλά. Να έχει θετική προσέγγιση και αυτοπεποίθηση. Να είναι ικανός/η να καθοδηγήσει και να δώσει εποικοδομητικές συμβουλές κατά το σκαρφάλωμα και όχι μόνο. o Φυσική κατάσταση πρέπει να επιδείξει ότι έχει τις φυσικές αντοχές για πολλαπλές μέρες στα πεδία, και να μην δείχνει κουρασμένος/η στο τέλος κάθε μέρας. Να έχει τα φυσικά αποθέματα για αντιμετώπιση κάθε περιστατικού ανεξαρτήτως τις ώρας, και στο τέλος της μέρας να είναι εύθυμος/η και με περαιτέρω ενέργεια. Επίσης, να έχει την

15 15 αναρριχητική ικανότητα να δείχνει κατά το σκαρφάλωμα τις διάφορες τεχνικές προς τους μαθητές/γκρουπ σε αργή κίνηση (και με ασφάλεια) ώστε να τους είναι καθαρό τι τους έχει ζητηθεί. o Σωστή εκτίμηση πεδίου να έχει την ικανότητα, ανάλογα με την ημερήσια εργασία και το γκρουπ να διαλέγει τις σωστές διαδρομές, και να έχει εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση προβλήματος. o Τεχνική κατάρτιση να επιδείξει ότι κατέχει πλήρως: Σωστή χρήση των σχοινιών και αναρριχητικών υλικών. Κατασκευή ρελέ με παραδοσιακά υλικά και τις ανάλογες τεχνικές ασφάλισης. Τεχνικές καταρρίχησης με πολλές διαφορετικές συσκευές και μη. Να γνωρίζει επίσης να καθοδηγήσει ένα γκρουπ ή κατά την διάρκεια διδασκαλίας, στην ασφαλισμένη εκμάθηση ή εκτέλεση καταρρίχησης με ασφάλεια για εκείνον και τους εκπαιδευομένους. o Σωστή οργάνωση πεδίου με παραδοσιακά υλικά αναλόγως του στόχου ημέρας. Ο εξεταζόμενος έχει την υποχρέωση να οργανώσει μια σχολή (με τουλάχιστον 4 άτομα) όπου ο εξεταστής θα τον κρίνει για τα πιο πάνω. Η βαθμολογία που θα πάρει ο εξεταζόμενος είναι «επιτυχώς», «οριακή επιτυχία», και «αποτυχία». o Επιτυχώς: η επίδοση του/ης εξεταζόμενου/ης είναι αποδεκτή. Ο/η εξεταζόμενος/η επιδεικνύει συστηματικά αποδεκτή επίδοση σε όλους τους τομείς και ικανότητες. Επιδεικνύει υψηλό επίπεδο ασφάλειας, έχει σωστή κρίση στα διάφορα περιστατικά, και είναι ικανός/η να φέρει σε πέρας τους στόχους της μέρας. Επίσης, έχει υψηλές ικανότητες διαχείρισης και καθοδήγησης. Τέλος, έχει την απαιτούμενη ενέργεια να φέρει σε πέρας τους στόχους της μέρας. o Οριακή επιτυχία: Οριακή επίδοση από τον/η εξεταζόμενο/η. Ο/η εξεταζόμενος/η παρουσιάζει σημαντικά κενά στις γνώσεις και στις τεχνικές του/ης. Ο/η εξεταζόμενος/η χρειάζεται πολλές προσπάθειες για να πετύχει το αποδεκτό αποτέλεσμα, ή και χρειάζεται περισσότερη ώρα από την λογική χρονική διάρκεια για να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επίσης, ο/η εξεταζόμενος/η είναι τόσο απασχολημένος/η με την δική του/ης ανάγκες που το γκρουπ ή οι μαθητές έρχονται σε δεύτερη μοίρα. o Αποτυχία: μη αποδεκτή επίδοση από τον/ην εξεταζόμενο/η. Ο/η εξεταζόμενος/η έχει κάνει σοβαρό λάθος (ή ο εξεταστής έχει σταματήσει τον/ην εξεταζόμενο/η πριν να κάνει σοβαρό λάθος) που θα είχε κατά πάσα πιθανότητα κίνδυνο για θάνατο, ή που βάζει τους στόχους τις μέρας σε κίνδυνο. Ο/η εξεταζόμενος/η κάνει διάφορα μικρά λάθη, και δεν έχει την ενέργεια που χρειάζεται για το γκρουπ ή τους μαθητές.

16 16 Ανάλυση της βαθμολογίας: Εάν ο/η εξεταζόμενος/η βαθμολογηθεί με «αποτυχία» στον τομέα της διάσωσης ή στην αναρριχητική ικανότητα, τότε η εξέταση διακόπτετε, και ο εξεταζόμενος υποχρεούται να επανέλθει για επανεξέταση σε μεταγενέστερο στάδιο όταν θα είναι έτοιμος. Στους υπόλοιπους εφτά (7) τομείς έχει το δικαίωμα να πάρει «αποτυχία» σε ένα τομέα, νοουμένου ότι ο λόγος της αποτυχίας δεν ήταν τόσο σοβαρό που θα στοίχιζε ανθρώπινη ζωή. Ο/η εξεταζόμενος/η θα κληθεί το αργότερο σε έξι (6) μήνες για να επανεξεταστεί και να επιδείξει ότι έχει το επιθυμητό επίπεδο και στον τομέα της αποτυχίας. Εάν αποτύχει και στην επανεξέταση, τότε θα πρέπει να επανεξεταστεί από την αρχή όταν ο ίδιος είναι έτοιμος. Μετά την εξέταση, ο/η εξεταζόμενος/η και η Ομοσπονδία θα πάρει αναλυτική αναφορά από τον/την εξεταστή και η αναφορά θα αρχειοθετηθεί στην ομοσπονδία. Ο Εκπαιδευτής Αθλητικής και παραδοσιακής αναρρίχησης μπορεί να εκπαιδεύει άτομα για το επίπεδο Σχολή Αθλητικής Αναρρίχησης Βράχου και Σχολή Παραδοσιακής Αναρρίχησης, καθώς και να οδηγεί γκρουπ σε όλα τα αναρριχητικά πεδία για top rope και καταρριχήσεις.

17 17 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΞΕΤΑΣΤΩΝ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ ΒΡΑΧΟΥ Η σχολή εξεταστών αναρρίχησης βράχου αφορά την εκπαίδευση των εκπαιδευτών και βοηθών εκπαιδευτών στην σωστή, αμερόληπτη εξέταση των αναρριχητών που παρακολούθησαν σχολή αναρρίχησης, αθλητικής ή παραδοσιακή. Στόχος σχολής: Είναι η εκπαίδευση των ήδη καταρτισμένων εκπαιδευτών και βοηθών εκπαιδευτών στην σωστή αξιολόγηση των μαθητών, την σωστή χρήση των διαδικασιών που ορίζει η ΚΟΜΟΑΑ, και στην σωστή αμερόληπτη στάση. Προϋποθέσεις εισαγωγής: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι είναι αναγνωρισμένοι βοηθοί ή εκπαιδευτές αθλητικής αναρρίχησης βράχου. Με το πέρας της σχολής θα έχουν το δικαίωμα/ικανότητα να αξιολογούν το επίπεδο γνώσεων των μαθητών της σχολής σπορ αναρρίχησης. Ή Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι είναι αναγνωρισμένοι βοηθοί ή εκπαιδευτές παραδοσιακής αναρρίχησης βράχου. Με το πέρας της σχολής θα έχουν το δικαίωμα/ικανότητα να αξιολογούν το επίπεδο γνώσεων των μαθητών της σχολής παραδοσιακής αναρρίχησης. Διάρκεια: 2 μέρες Ύλη Εκπαιδεύσεως Ψυχολογία της ομάδας και επίδραση του εξεταστή κατά την διάρκεια της εξέτασης. Εκπαίδευση στον σωστό τρόπο χρήσης των έντυπων μέσων της ομοσπονδίας. Εκπαίδευση για επίλυση προβλημάτων που μπορούν να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της εξέτασης και επίλυση τους υπό μορφή σεναρίων. Εκπαίδευση στην σωστή οργάνωση του πεδίου που θα πραγματοποιηθεί η εξέταση σε συνεργασία με τον εκπαιδευτή.

18 18 Εκπαίδευση στην σωστή και γρήγορη διάσωση ενός τραυματία κατά την εξέταση, και άψογή συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτή και εξεταστή. Ποιος κάνει τη, και πότε. Ενημέρωση για τα δικαιώματα και υποχρεώσεις εκπαιδευτή, εξεταστή και εξεταζόμενου κατά την εξέταση και μετά. Με το πέρας της σχολής αυτής, ο εξεταστής θα μπορεί να εξετάζει μαθητές άλλων εκπαιδευτών και να κρίνει εάν έχουν το κατάλληλο επίπεδο για να πάρουν το σχετικό δίπλωμα της ΚΟΜΟΑΑ.

19 19 Εξηγήσεις, διευκρινήσεις. 1. Ο εκπαιδευτής φρεσκάρει τις γνώσεις του, και ενημερώνετε για τις εξελίξεις στον τομέα του ανά δύο χρόνια από τον αρμόδιο εκπαιδευτή εκπαιδευτών. Επίσης, αξιολογείται ή ικανότητα του στο σκαρφάλωμα και στην διάσωση. Το σεμινάριο/εξέταση είναι διάρκειας 2 ημερών, μία μέρα στην τάξη και μία μέρα στα βράχια. Αφού περάσει την αξιολόγηση του, η άδεια του ανανεώνετε για άλλα δυο χρόνια. 2. Σε θέματα αναρριχητικής ικανότητας, για τον εκπαιδευτή εκπαιδευτών, ισχύ ότι και για τον εκπαιδευτή παραδοσιακής αναρρίχησης. Επίσης, υποχρεούται να λαμβάνει μέρος σε διάφορα σεμινάρια του εξωτερικού για να ενημερώνεται. (πχ: τα σεμινάρια που γίνονται από τους οδηγούς βουνού κάθε χρόνο για περαιτέρω γνώσεις και εξέλιξη). 3. Σε περίπτωση που υφιστάμενος εκπαιδευτής ή βοηθός εκπαιδευτής έχει ατύχημα που τον εμποδίζει να σκαρφαλώσει στο επίπεδο που ορίζετε, τότε αλλάζουν τα κριτήρια ως εξής: Προσκομίζει αναλυτική έκθεση από αναγνωρισμένο ορθοπεδικό που να εξηγεί λεπτομερώς το πρόβλημα και τον λόγο που ο τραυματισμός του τον εμποδίζει να σκαρφαλώσει στο νενομισμένο επίπεδο. Παρόλα αυτά, το επίπεδο δεν πρέπει να πέσει κάτω από το 5c/6a. Ο εκπαιδευτής έχει την ικανότητα να επιτελέσει το έργο του σαν εκπαιδευτής στο ακέραιο. Να έχει πείρα σαν εκπαιδευτής πέραν τον πέντε (5) χρόνων, ώστε η πείρα να αντικαθιστά την αναρριχητική ανεπάρκεια. Θα έχει το δικαίωμα να εκπαιδεύει μόνο στο επίπεδο της αθλητικής αναρρίχησης. 4. Η εξέταση ικανότητας στο σκαρφάλωμα και στην διάσωση, παύουν να είναι υποχρεωτικές όταν ο εκπαιδευτής συμπληρώσει το 45ο έτος ζωής με ελάχιστον χρόνο ενεργής εκπαίδευσης τα 15 χρόνια. Από το 46ο έτος και μετά ο εκπαιδευτής λαμβάνει μέρος μόνο στο σεμινάριο ενημέρωσης, και εξαιρείτε από την εξέταση της δυσκολίας σκαρφαλώματος. Σε περίπτωση που τα 15

20 20 χρόνια πείρας δεν έχουν συμπληρωθεί, τότε εξακολουθεί να ανανεώνει την άδεια του κανονικά μέχρι να συμπληρώσει την 15χρονή υποχρεωτική πείρα. 5. Ο βοηθός εκπαιδευτής έχει το δικαίωμα να μην παρακαθίσει στις εξετάσεις για να γίνει εκπαιδευτής, αλλά να παραμείνει βοηθός και να βοηθά αναγνωρισμένους εκπαιδευτές. Πρέπει να τονιστεί, ότι δεν θα έχει το δικαίωμα να διεξάγει σχολές από μόνος του. Το μόνο δικαίωμα και ικανότητα που θα έχει είναι να οργανώνει ένα πεδίο για καταρρίχηση μιας ομάδας μέχρι 10 άτομα. Επίσης, υποχρεωτικά θα υφίσταται στην ίδια διαδικασία ανανέωσης της άδειας του, ανά δυο (2) χρόνια που θα έχουν όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτές της ΚΟΜΟΑΑ. 6. Όλοι οι εκπαιδευτές θα πρέπει να διεξάγουν μια (1) σχολή το χρόνο κατά το ελάχιστων. Εάν αποτύχουν να τηρήσουν αυτήν την υποχρέωση, τότε πρέπει να παρακολουθήσουν σεμινάριο ανανέωσης γνώσεων (Οι βοηθοί εκπαιδευτές εξαιρούνται του κανονισμού αυτού). 7. Το κάθε επίπεδο εκπαιδευτή θα φέρει τα δικά του διακριτικά σήματα, όπου ο αναγνωρισμένος βοηθός εκπαιδευτής ή εκπαιδευτής θα πρέπει να φέρει κατά την παρουσία του στα διάφορα αναρριχητικά πεδίου του νησιού. Αυτό θα κάνει την παρουσία τους αισθητή βοηθώντας τους στόχους εκπαίδευσης που έχει η ΚΟΜΟΑΑ. 8. Η εξέταση μιας σχολής τελείτε από ανεξάρτητο εξεταστή που δεν έχει λάβει μέρος στην εκπαίδευση των εξεταζόμενων με οποιοδήποτε τρόπο. 9. Ο κάθε εκπαιδευτής έχει το δικαίωμα να διαλέξει ποιος εξεταστής θα εξετάσει τους μαθητές του. Γενικά, καλό θα ήταν να μην εξετάζει πάντα ο ίδιος εξεταστής τους ίδιους εκπαιδευτές. Δύο (2) εκπαιδευτές έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν από ένα εξεταστή να τελέσει την εξέταση την ίδια μέρα και των δύο σχολών. 10. Ο εξεταστής θα έχει ελάχιστο μισθό τα 150 ευρώ. Ο κάθε μαθητής θα έχει δικαίωμα στην εξέταση αφού πληρώσει τον εξεταστή 30 ευρώ. (εάν οι μαθητές είναι έξι (6) τότε ο εξεταστής πληρώνετε 180 ευρώ και ου το κάθε εξής. Η εξέταση μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι και 12 μαθητές. Σε περίπτωση μικρότερου αριθμού εξεταζόμενων, τότε το ποσό συμπληρώνετε στα 150 ευρώ).

21 Σε περίπτωση που ένας εξεταζόμενος αποτύχει στην εξέταση του, τότε έχει το δικαίωμα να επανεξεταστεί όποτε ο ίδιος το επιθυμεί με την βοήθεια του εκπαιδευτή του. Σε περίπτωση επανεξέτασης, πληρώνεται ο εξεταστής όπως αναφέρετε πιο πάνω. 12. Δικαίωμα εξέτασης έχουν όλα τα φυσικά πρόσωπα, είτε έχουν παρακολουθήσει σχολή, είτε όχι. Επίσης, ένας μαθητής έχει το δικαίωμα να μην λάβει μέρος στην εξέταση. Απλός δεν θα του αποδοθεί το δίπλωμα της ΚΟΜΟΑΑ. 13. Ο εκπαιδευτής έχει την υποχρέωση να στείλει με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τα ονόματα των μαθητών που θα λάβουν μέρος στην σχολή του, τους βοηθούς εκπαιδευτές που θα τον βοηθήσουν, όπως και τις τοποθεσίες και ημερομηνίες διεξαγωγής της σχολής. Ακολούθως, ο εξεταστής υποβάλλει έκθεση με το αποτέλεσμα της εξέτασης και τα αποδεικτικά στοιχεία προς το ΔΣ, όπου θα ετοιμάσει τα διπλώματα, κτλ. 14. Οι σχολές εκπαιδευτών και βοηθών εκπαιδευτών προκηρύσσονται από την ΚΟΜΟΑΑ, όπου και αξιολογεί τις αιτήσεις, και ανάλογα διορίζει τον/τους εκπαιδευτή/ες, για να φέρουν σε πέρας την σχολή.

Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων Φθινόπωρο 2014

Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων Φθινόπωρο 2014 Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων Φθινόπωρο 2014 Σκοπός της σχολής είναι η τεχνική κατάρτιση και απόκτηση εμπειριών ώστε μετά τη σχολή να μπορούν οι συμμετέχοντες αναρριχητές να πραγματοποιούν με τη μέγιστη

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων Άνοιξη 2015

Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων Άνοιξη 2015 Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων Άνοιξη 2015 Σκοπός της σχολής είναι η τεχνική κατάρτιση και απόκτηση εμπειριών ώστε μετά τη σχολή να μπορούν οι συμμετέχοντες αναρριχητές να πραγματοποιούν με τη μέγιστη

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων Φθινόπωρο 2015

Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων Φθινόπωρο 2015 Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων Φθινόπωρο 2015 Σκοπός της σχολής είναι η τεχνική κατάρτιση των συμμετεχόντων ώστε μετά τη σχολή να μπορούν να πραγματοποιούν αυτόνομα και με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων Φθινόπωρο 2017

Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων Φθινόπωρο 2017 Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων Φθινόπωρο 2017 Σκοπός της σχολής είναι η τεχνική κατάρτιση των συμμετεχόντων ώστε μετά τη σχολή να μπορούν να πραγματοποιούν αυτόνομα και με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Μέσου Επιπέδου 2017

Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Μέσου Επιπέδου 2017 Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Μέσου Επιπέδου 2017 Σκοπός της σχολής είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες όλες τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων Φθινόπωρο 2018

Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων Φθινόπωρο 2018 Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων Φθινόπωρο 2018 Σκοπός της σχολής είναι η τεχνική κατάρτιση των συμμετεχόντων ώστε μετά τη σχολή να μπορούν να πραγματοποιούν αυτόνομα και με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων Άνοιξη 2018

Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων Άνοιξη 2018 Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων Άνοιξη 2018 Σκοπός της σχολής είναι η τεχνική κατάρτιση των συμμετεχόντων ώστε μετά τη σχολή να μπορούν να πραγματοποιούν αυτόνομα και με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια αναρριχήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Μέσου Επιπέδου 2018

Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Μέσου Επιπέδου 2018 Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Μέσου Επιπέδου 2018 Σκοπός της σχολής είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες όλες τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Μέσου Επιπέδου Φθινόπωρο 2014

Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Μέσου Επιπέδου Φθινόπωρο 2014 Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Μέσου Επιπέδου Φθινόπωρο 2014 Σκοπός της σχολής είναι η περαιτέρω τεχνική κατάρτιση και απόκτηση εμπειριών ώστε μετά τη σχολή να μπορούν οι συμμετέχοντες αναρριχητές να πραγματοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΟΡΕΙΝΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕΤΟ ΠΕΔΙΟ. Γιάννης Πετρομιανός Δημήτρης Κάραλης

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΟΡΕΙΝΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕΤΟ ΠΕΔΙΟ. Γιάννης Πετρομιανός Δημήτρης Κάραλης ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΟΡΕΙΝΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕΤΟ ΠΕΔΙΟ Γιάννης Πετρομιανός Δημήτρης Κάραλης 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ... 3 1.1. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΜΑΔΩΝ... 3 1.2. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΡΑΣΗΣ... 4 2. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΚΑΘΕΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΜΑΘΗΜΑ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ

1 ο ΜΑΘΗΜΑ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ 1 ο ΜΑΘΗΜΑ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ-ΚΑΤΑΡΡΙΧΗΣΗΣ 2012-2013 ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Η αναρρίχηση και η καταρρίχηση ανήκουν στην μεγαλύτερη οικογένεια της ορειβασίας.

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΑΡΡΙΧΗΣΗΣ

1 ο ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΑΡΡΙΧΗΣΗΣ 1 ο ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΑΡΡΙΧΗΣΗΣ ΜΑΘΑΙΝΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΚΟΜΠΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ-ΚΑΤΑΡΡΙΧΗΣΗΣ 2012-2013 ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Η αναρρίχηση και η καταρρίχηση, όπως ήδη είπαμε, ανήκουν στην μεγαλύτερη

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου 2019

Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου 2019 Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου 2019 Σκοπός της σχολής είναι η περαιτέρω τεχνική κατάρτιση των συμμετεχόντων ώστε μετά τη σχολή να μπορούν να πραγματοποιούν αυτόνομα και με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια αναρριχήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου 2016

Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου 2016 Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου 2016 Σκοπός της σχολής είναι η περαιτέρω τεχνική κατάρτιση των συμμετεχόντων ώστε μετά τη σχολή να μπορούν να πραγματοποιούν αυτόνομα και με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια αναρριχήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου 2017

Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου 2017 Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου 2017 Σκοπός της σχολής είναι η περαιτέρω τεχνική κατάρτιση των συμμετεχόντων ώστε μετά τη σχολή να μπορούν να πραγματοποιούν αυτόνομα και με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια αναρριχήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Αναρρίχηση είναι η προώθηση σε κάθετη επιφάνεια με τη χρήση τεχνικών και ειδικών κινήσεων. Διακρίνεται σε ασφαλισμένη και σόλο αναρρίχηση.

Αναρρίχηση είναι η προώθηση σε κάθετη επιφάνεια με τη χρήση τεχνικών και ειδικών κινήσεων. Διακρίνεται σε ασφαλισμένη και σόλο αναρρίχηση. Αναρρίχηση είναι η προώθηση σε κάθετη επιφάνεια με τη χρήση τεχνικών και ειδικών κινήσεων. Διακρίνεται σε ασφαλισμένη και σόλο αναρρίχηση. Χωρίζεται σε τρεις βασικές κατηγορίες: Αναρρίχηση σε βουνά. Αναρρίχηση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ- ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ HELLENIC FEDERATION OF MOUNTAINEERING AND CLIMBING FEDERATION HELLENIQUE D'ALPΙNΙSΜΕ ET DE L ESCALADE GRIECHISCHER BERGSTEIGER VERBAND EOOA ΜΗΛΙΩΝΗ 5, 106

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΗ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ ΒΡΑΧΟΥ ΑΡΧΑΡΙΩΝ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΗ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ ΒΡΑΧΟΥ ΑΡΧΑΡΙΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΗ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ ΒΡΑΧΟΥ ΑΡΧΑΡΙΩΝ Μωϋσίδης Ηρακλής Εκπαιδευτής Αναρρίχησης & Β. Εκπ. Ορειβατικού Σκι Ε.Ο.Ο.Α Μέλος της EEMGA 1. Εξοπλισμός Αθλητικής Αναρρίχησης α. Κράνος Διατίθεται συνήθως

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΤΙΤΛΟΦΟΡΕΙΤΑΙ «Ο ΠΕΡΙ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2016»

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΤΙΤΛΟΦΟΡΕΙΤΑΙ «Ο ΠΕΡΙ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2016» ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΤΙΤΛΟΦΟΡΕΙΤΑΙ «Ο ΠΕΡΙ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2016» Συνοπτικός τίτλος. Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί Ορειβασίας, Αγωνιστικής Αναρρίχησης

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Αθηνών. Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου 2010

Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Αθηνών. Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου 2010 Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Αθηνών Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου 2010 Η Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων που που διοργανώνει ο ΕΟΣ Αθηνών, είναι οργανωμένη σύμφωνα με τον κανονισμό εκπαίδευσης της Ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΟΣΤΑΘΜΗΣΗ ΡΕΛΕ: ΣΤΑΤΙΚΟ VS ΑΥΤΟΕΞΙΣΟΥΜΕΝΟ ΡΕΛΕ

ΙΣΟΣΤΑΘΜΗΣΗ ΡΕΛΕ: ΣΤΑΤΙΚΟ VS ΑΥΤΟΕΞΙΣΟΥΜΕΝΟ ΡΕΛΕ ΙΣΟΣΤΑΘΜΗΣΗ ΡΕΛΕ: ΣΤΑΤΙΚΟ VS ΑΥΤΟΕΞΙΣΟΥΜΕΝΟ ΡΕΛΕ Ηρακλής Μωϋσίδης Υποψήφιος εκπαιδευτής ΣΕΑΒ ΑΘΗΝΑ Νοέμβριος 2015 Περιεχόμενα Εισαγωγή Ισοστάθμιση ρελέ......σελ.2 Οργάνωση έρευνας...σελ.4 Ανασκόπηση δημοσιεύσεων

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σχολής Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου ΕΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ

Πρόγραμμα Σχολής Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου ΕΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ 1 1. ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ Πρόγραμμα Σχολής Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου ΕΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ 2017-2018 Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017, ΕΟΣ Αχαρνών, 20.00 Συνάντηση γνωριμίας. Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής. Για την υποβολή της

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ε.Ο.Ο.Α Α. ΓΕΝΙΚΑ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ε.Ο.Ο.Α Α. ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ε.Ο.Ο.Α ΑΡΘΡΟ 1. Α. ΓΕΝΙΚΑ 1.1. Η εκπαίδευση είναι ο πυρήνας για την εκπλήρωση των σκοπών κάθε μεγάλου αθλητικού ή/και κοινωνικού οργανισμού. Η εκπαίδευση απαιτεί και προϋποθέτει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΒΑΤΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Α -Β -Γ -Δ -Ε 2009-2012

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΒΑΤΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Α -Β -Γ -Δ -Ε 2009-2012 ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΒΑΤΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Α -Β -Γ -Δ -Ε 2009-2012 Ισχύουν από τον Ιανουάριο του 2009 1 Άρθρο 1: ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΊΑΣ (ΓΓΑ) 3-5 ΠΗΓΑΔΙΑ 2014

ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΊΑΣ (ΓΓΑ) 3-5 ΠΗΓΑΔΙΑ 2014 Γ ΚΑΤΗΓΟΡΊΑΣ (ΓΓΑ) 3-5 ΠΗΓΑΔΙΑ 2014 Φορείς Γ.Γ. Αθλητισμού Ελληνική Ομοσπονδία Χιονοδρομίας Πανελλήνιας Ένωσης Προπονητών Δασκάλων Χιονοδρομίας Ίδρυση Σχολή Προπονητών Χιονοδρομίας Γ Κατηγορίας Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου Ε.Ο.Ο.Α.

Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου Ε.Ο.Ο.Α. Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου Ε.Ο.Ο.Α. Η Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου απευθύνεται στους απόφοιτους των Σχολών Αναρρίχησης Βράχου Μέσου Επιπέδου & Ορειβασίας Αρχαρίων που θέλουν να βελτιώσουν το γνωστικό

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων 2015

Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων 2015 Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων 2015 Σκοπός της σχολής είναι η τεχνική κατάρτιση και απόκτηση εμπειριών ώστε μετά τη σχολή να μπορούν οι συμμετέχοντες ορειβάτες να πραγματοποιούν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο Αρχηγών Αναβάσεων Σωματείων ΕΟΟΑ 2017

Σεμινάριο Αρχηγών Αναβάσεων Σωματείων ΕΟΟΑ 2017 Σεμινάριο Αρχηγών Αναβάσεων Σωματείων ΕΟΟΑ 2017 Σκοπός του σεμιναρίου είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες όλες τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες ώστε να μπορούν να ηγηθούν ομάδων ορεινής πεζοπορίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΔΥΟ (2) ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΔΥΟ (2) ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΔΥΟ (2) ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ Γίνονται δεκτές αιτήσεις για την πλήρωση μίας (1) κενής θέσης Μηχανικού (Μηχανολογίας) και μίας κενής θέσης Μηχανικού (Ηλεκτρολογίας) στις Τεχνικές Υπηρεσίες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΩΝ ΚΥΠΡΟΥ Νοέμβριος 2006 ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΩΝ ΚΥΠΡΟΥ KANONIΣΜΟΙ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΩΝ (Π.Α.Χ) ΟΡΑΜΑ, ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 1. ΟΡΑΜΑ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ Λειτουργία της Παγκύπριας Ακαδημίας

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων 2017

Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων 2017 Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων 2017 Σκοπός της σχολής είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες όλες τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες ώστε να μπορούν να κινηθούν αυτόνομα και με ασφάλεια στο ορεινό περιβάλλον,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΝΑΟΥΣΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΝΑΟΥΣΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014 ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΝΑΟΥΣΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014 Μούλελης Ηλίας Καθηγητής Φ.Α. Δευτεροβάθμιας εκπσης Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Προπονητικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Προπονητής Χιονοδρομίας Τεχνικός

Διαβάστε περισσότερα

Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής

Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής: Ορεινή ποδηλασία Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α

Διαβάστε περισσότερα

Αναρριχητικό πεδίο Καράβι Υμηττού

Αναρριχητικό πεδίο Καράβι Υμηττού Αναρριχητικό πεδίο Καράβι Υμηττού Το Καράβι βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Υμηττού, πάνω από το δήμο Βύρωνα. Είναι ένα μικρό σε ύψος αλλά πολύ όμορφο πεδίο, με θέα ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Οφείλει την

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων 2018

Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων 2018 Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων 2018 Σκοπός της σχολής είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες όλες τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες ώστε να μπορούν να κινηθούν αυτόνομα και με ασφάλεια στο ορεινό περιβάλλον,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΩΝ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΩΝ Σελ.1/8 ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΩΝ Αρ. Έκδοσης Ημερομηνία Περιγραφή Παράγραφοι 00 10.08.10 Πρώτο σχέδιο - ιανομή για σχόλια Όλες 01 15.10.10 Τελική έκδοση - Ελέγχτηκε: Λειτουργός Ασφάλειας & Υγείας στην Εργασία

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισµός λειτουργίας της πίστας αναρρίχησης στο Αθλητικό Κέντρο του Ε.Ο.Σ. Αχαρνών.

Κανονισµός λειτουργίας της πίστας αναρρίχησης στο Αθλητικό Κέντρο του Ε.Ο.Σ. Αχαρνών. Κανονισµός λειτουργίας της πίστας αναρρίχησης στο Αθλητικό Κέντρο του Ε.Ο.Σ. Αχαρνών. 1. Διάρκεια λειτουργίας αναρριχητικής πίστας κατ έτος: Εννέα (9) µήνες το έτος (θα παραµένει κλειστή τους µήνες Ιούνιο,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΤΟΥΣ... Α. ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ - ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΤΟΥΣ... Α. ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ - ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 3. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ... (Επωνυμία του Συλλόγου) ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΤΟΥΣ... Α. ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ - ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Από Απρίλιο μέχρι και Νοέμβριο 1. ΑΝΑΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΟΡΥΦΕΣ 1.1 Αναβάσεις σε κορυφές από 1.401μ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΟΣ AΘΗΝΩΝ. Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων 2009

ΕΟΣ AΘΗΝΩΝ. Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων 2009 ΕΟΣ AΘΗΝΩΝ Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων 2009 Η Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων που διοργανώνει ο ΕΟΣ Αθηνών, είναι οργανωμένη σύμφωνα με τον κανονισμό εκπαίδευσης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΚΙ 2015

ΣΧΟΛΗ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΚΙ 2015 ΣΧΟΛΗ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΚΙ 2015 Ο ΕΟΣ Αθηνών προκηρύσσει την οργάνωση Σχολής Ορειβατικού Σκι για το χειµώνα 2015. Συνεχίζοντας την πλούσια και πρωτοπόρα στον ελλαδικό χώρο παράδοση στην ορειβασία και την χιονοδροµία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ

ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕ 0213 «Χιονοδρομία ΙΙΙ» 2η Διάλεξη:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΤΟΥΣ... Α. ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ - ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1. ΑΝΑΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΟΡΥΦΕΣ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΤΟΥΣ... Α. ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ - ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1. ΑΝΑΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΟΡΥΦΕΣ 3. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ... (Επωνυμία του Συλλόγου) ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΤΟΥΣ... Α. ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ - ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Από Απρίλιο μέχρι και Νοέμβριο 1. ΑΝΑΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΟΡΥΦΕΣ 1.1 Αναβάσεις σε κορυφές από 1.401μ.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΚΟΥΟΣ. Εγχειρίδιο Εθνικού Συστήματος Κατάταξης

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΚΟΥΟΣ. Εγχειρίδιο Εθνικού Συστήματος Κατάταξης ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΚΟΥΟΣ Εγχειρίδιο Εθνικού Συστήματος Κατάταξης 2012-2013 02 Αυγούστου 2012 2 Σ ε λ ί δ α 1. ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΕΡΑΡΧΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΚΟΥΟΣ (ΚΟΣ) ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

3. Περιγράμματα Μαθημάτων Προγράμματος Σπουδών

3. Περιγράμματα Μαθημάτων Προγράμματος Σπουδών 3. Περιγράμματα Μαθημάτων Προγράμματος Σπουδών Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται τα συνοπτικά περιγράμματα των μαθημάτων που διδάσκονται στο Πρόγραμμα Σπουδών, είτε αυτά προσφέρονται από το τμήμα που είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΠΛΩΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΔΙΠΛΩΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ AΣΦAΛIΣTIKO INΣTITOYTO KYΠPOY ΔΙΠΛΩΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ Ι Π Λ Ω Μ Α ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Το νέο «Δίπλωμα Ασφαλιστικών Σπουδών» έχει ως βάση τα θέματα του «Πιστοποιητικού Ασφαλιστικών Σπουδών», το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΤΡΑΒΕΡΣΕΣ» ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΠΗΛΑΙΟΔΙΑΣΩΣΗΣ 2009 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΣΣΕΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΤΡΑΒΕΡΣΕΣ» ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΠΗΛΑΙΟΔΙΑΣΩΣΗΣ 2009 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΣΣΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΤΡΑΒΕΡΣΕΣ» ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΠΗΛΑΙΟΔΙΑΣΩΣΗΣ 2009 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΣΣΕΣ ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΤΡΑΒΕΡΣΕΣ Τραβέρσες, και το πέρασμα των κόμπων. Σχεδιάζοντας την τραβέρσα, προσπαθούμε να περιορίσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Βετεράνοι αθλητές. Απόδοση & Ηλικία. Βασικά στοιχεία. Αθλητισμός Επιδόσεων στη 2η και 3η Ηλικία. Γενικευμένη θεωρία για τη

Βετεράνοι αθλητές. Απόδοση & Ηλικία. Βασικά στοιχεία. Αθλητισμός Επιδόσεων στη 2η και 3η Ηλικία. Γενικευμένη θεωρία για τη Αθλητισμός Επιδόσεων στη 2η και 3η Ηλικία. Γενικευμένη θεωρία για τη Διατήρηση η της αθλητικής απόδοσης 710: 8 η Διάλεξη Μιχαλοπούλου Μαρία Ph.D. Περιεχόμενο της διάλεξης αυτής αποτελούν: Αγωνιστικός αθλητισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΥΕΚ) & ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ (ΥΜ)

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΥΕΚ) & ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ (ΥΜ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Ακαδημαϊκού έτους 2018-2019 Ημερομηνία έκδοσης 5 Ιουλίου 2018 ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΥΕΚ) & ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ (ΥΜ) 1 ο εξάμηνο ΥΕΚ & ΥΘΜ Δ.M. E.C.T.S./Π.Μ. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση Υποψηφίων για τις θέσεις Ωρομίσθιου Προσωπικού Βοηθοί Καταστημάτων (ΒΚ), Βοηθοί Τηλεξυπηρέτησης (ΒΤ) και Βοηθοί Τεχνικής Εργασίας (ΒΤΕ)

Αξιολόγηση Υποψηφίων για τις θέσεις Ωρομίσθιου Προσωπικού Βοηθοί Καταστημάτων (ΒΚ), Βοηθοί Τηλεξυπηρέτησης (ΒΤ) και Βοηθοί Τεχνικής Εργασίας (ΒΤΕ) Αξιολόγηση Υποψηφίων για τις θέσεις Ωρομίσθιου Προσωπικού Βοηθοί Καταστημάτων (ΒΚ), Βοηθοί Τηλεξυπηρέτησης (ΒΤ) και Βοηθοί Τεχνικής Εργασίας (ΒΤΕ) Στάδια Διαδικασίας Αξιολόγησης Υποψηφίων... 1 Ηλεκτρονικό

Διαβάστε περισσότερα

Ε ΓΑ Γ Σ Α ΤΗ Τ Ρ Η ΙΟ Ι Ο Ε ΠΕ Π Ν Ε Δ Ν Υ Δ Τ Υ Ι Τ Κ Ι Ω Κ Ν Ν ΕΦΑ Φ Ρ Α Μ Ρ Ο Μ Γ Ο ΩΝ Ω Ν (Ε ( ΠΕ Π ΦΑ Φ ) Α

Ε ΓΑ Γ Σ Α ΤΗ Τ Ρ Η ΙΟ Ι Ο Ε ΠΕ Π Ν Ε Δ Ν Υ Δ Τ Υ Ι Τ Κ Ι Ω Κ Ν Ν ΕΦΑ Φ Ρ Α Μ Ρ Ο Μ Γ Ο ΩΝ Ω Ν (Ε ( ΠΕ Π ΦΑ Φ ) Α Οδηγός σπουδών εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο: «Σύγχρονο Θεσμικό Πλαίσιο Λειτουργίας της Ιδιωτικής Ασφάλισης: Αλλαγές στο Πλαίσιο της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης - Αλλαγές στην Ασφάλιση Αυτοκινήτων

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός Πτυχιακών Μελετών Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής

Κανονισμός Πτυχιακών Μελετών Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Κανονισμός Πτυχιακών Μελετών Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Η Πτυχιακή Μελέτη (ΠΜ) αποτελεί ειδική εργασία την οποία υποχρεωτικά πρέπει να εκτελέσει ο κάθε φοιτητής για την απόκτηση του Πτυχίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΑΤΥXΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ

ΕΡΕΥΝΑ ΑΤΥXΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΑΤΥXΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΑΘΗΝΑ 1994 KOYNIAKHΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΕΡΙΕXΟΜΕΝΑ 0. ΣΤΟXΟΙ ΚΑΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 0.1 Στόχοι της έρευνας.............................. 2

Διαβάστε περισσότερα

Προεργασία ασφάλειας. Αναρρίχηση σε βράχο (Top Rope) Θέµατα που θα αναπτυχθούν στην παρούσα διάλεξη: Σηµαντικά σηµεία Α. ΜΟΝΙΜΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Προεργασία ασφάλειας. Αναρρίχηση σε βράχο (Top Rope) Θέµατα που θα αναπτυχθούν στην παρούσα διάλεξη: Σηµαντικά σηµεία Α. ΜΟΝΙΜΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ & ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΚΙ 2018

ΣΧΟΛΗ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΚΙ 2018 ΣΧΟΛΗ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΚΙ 2018 Ο ΕΟΣ Αθηνών διοργανώνει Σχολή Ορειβατικού Σκι για το χειμώνα 2018. Συνεχίζοντας την πλούσια και πρωτοπόρα δράση στην ορειβασία και την χιονοδρομία, ο σύλλογος μας έρχεται να

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4496, 6.3.2015 28(Ι)/2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2000 ΕΩΣ 2009

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4496, 6.3.2015 28(Ι)/2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2000 ΕΩΣ 2009 Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4496, 6.3.2015 Ν. 28(Ι)/2015 28(Ι)/2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2000 ΕΩΣ 2009 Προοίμιο. Για σκοπούς πληρέστερης εναρμόνισης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΡΟΣ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΑ/ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΑ (Νοέμβριος 2016)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΡΟΣ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΑ/ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΑ (Νοέμβριος 2016) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΡΟΣ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΑ/ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΑ (Νοέμβριος 2016) 1. Σκοπός των Προγραμμάτων Σκοπός των προγραμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Η Σχολή Προπονητών Καλαθοσφαίρισης Α Κατηγορίας αποτελεί την ανώτερη βαθμίδα στην εκπαιδευτική πυραμίδα της κατάρτισης

Διαβάστε περισσότερα

Υποχρεωτικό Ειδικότητας

Υποχρεωτικό Ειδικότητας 1. ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1207003 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Ζ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αναρριχητικό πεδίο Καράβι Υμηττού

Αναρριχητικό πεδίο Καράβι Υμηττού Αναρριχητικό πεδίο Καράβι Υμηττού Το Καράβι βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Υμηττού, πάνω από το δήμο Βύρωνα. Είναι ένα μικρό σε ύψος αλλά πολύ όμορφο πεδίο, με θέα ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Οφείλει την

Διαβάστε περισσότερα

ίπλωµα Ασφαλιστικών Σπουδών

ίπλωµα Ασφαλιστικών Σπουδών ίπλωµα Ασφαλιστικών Σπουδών www.iic.org.cy www.eias.gr ΔΙΠΛΩΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Το «Δίπλωμα Ασφαλιστικών Σπουδών» προσφέρεται από το Ασφαλιστικό Ινστιτούτο Κύπρου από το 1988 με μεγάλη επιτυχία σε

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Η Σχολή Καλαθοσφαίρισης Γ Κατηγορίας είναι η βασική Σχολή για τη θεμελίωση των απαραίτητων προσόντων για την άσκηση του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Μεταπτυχιακό / Master σε θέμα σχετικό με τη θέση που υποβάλλεται η αίτηση

ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Μεταπτυχιακό / Master σε θέμα σχετικό με τη θέση που υποβάλλεται η αίτηση 441 2. Η απασχόληση των εργοδοτουμένων ορισμένου χρόνου: α) για την κάλυψη αναγκών προσωρινής φύσεως, β) για την κάλυψη πρόσθετων αναγκών ή για την κάλυψη αναγκών έναντι κενών θέσεων και γ) για την αντικατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Η αξιολόγηση των μαθητών

Η αξιολόγηση των μαθητών Η αξιολόγηση των μαθητών Αξιολόγηση είναι η αποτίμηση του αποτελέσματος μιας προσπάθειας. Στην περίπτωση των μαθητών το εκτιμώμενο αποτέλεσμα αναφέρεται στις γνώσεις και δεξιότητες, που φέρεται να έχει

Διαβάστε περισσότερα

Επαναπροκήρυξη κενών θέσεων λειτουργών στην Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ)

Επαναπροκήρυξη κενών θέσεων λειτουργών στην Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) Επαναπροκήρυξη κενών θέσεων λειτουργών στην Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) Η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (AAEK) δέχεται αιτήσεις για την πλήρωση δύο θέσεων λειτουργών. (Θέση Πρώτου

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία. Ημερομηνία: 15/09/2017. Intellectual Output:

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία. Ημερομηνία: 15/09/2017. Intellectual Output: Τίτλος: Εταίρος: Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία SOSU Oestjylland Ημερομηνία: 15/09/2017 Intellectual Output: IO3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ψυχολογικές Πτυχές...2

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. Παρουσίαση συστημάτων για κάθετη πρόσβαση EN353-1

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. Παρουσίαση συστημάτων για κάθετη πρόσβαση EN353-1 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΠΟ ΠΤΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΕ ΥΨΟΣ Κείμενο παρουσίασης (poster) για το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Υγεία και την Ασφάλεια της Εργασίας» του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση Απόδοση. Διαφοροποιήσεις στην Κινητική Συμπεριφορά. Μάθημα 710 Μάθηση - Απόδοση Διάλεξη 3η

Μάθηση Απόδοση. Διαφοροποιήσεις στην Κινητική Συμπεριφορά. Μάθημα 710 Μάθηση - Απόδοση Διάλεξη 3η Μάθηση Απόδοση. Διαφοροποιήσεις στην Κινητική Συμπεριφορά Μάθημα 710 Μάθηση - Απόδοση Διάλεξη 3η Στόχοι- περιεχόμενο διάλεξης Ορισμός μάθησης διαφορές με την απόδοση Αξιολόγησης Μάθησης Στάδια μάθησης

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Αnimation στη Διδακτική Ξένων Γλωσσών. Περιεχόμενο Προγράμματος

Εφαρμογές Αnimation στη Διδακτική Ξένων Γλωσσών. Περιεχόμενο Προγράμματος Εφαρμογές Αnimation στη Διδακτική Ξένων Γλωσσών Περιεχόμενο Προγράμματος Η σημασία του εκπαιδευτικού υλικού είναι κομβική σε μια εκπαιδευτική διαδικασία καθώς συμβάλλει τόσο στην κατανόηση των πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

Γενική Συνέλευση Συλλόγου Φοιτητών Επιστήμης Υπολογιστών

Γενική Συνέλευση Συλλόγου Φοιτητών Επιστήμης Υπολογιστών Πέμπτη 19 Απριλίου 2007 Γενική Συνέλευση Συλλόγου Φοιτητών Επιστήμης Υπολογιστών Πρόταση για τον οδηγό σπουδών Οι αλλαγές που πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν στον οδηγό σπουδών πιστεύουμε ότι πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΦΥΛΛΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (Ή ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ) ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΦΥΛΛΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (Ή ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ) ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ 1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΦΥΛΛΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (Ή ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ) ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 «Μαθαίνω στη γάτα να σχεδιάζει» Δραστηριότητα 1 Παρατηρήστε τις εντολές στους παρακάτω πίνακες,

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμοί Εθνικών Ομάδων

Κανονισμοί Εθνικών Ομάδων ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ CYPRUS CHESS FEDERATION Κανονισμοί Εθνικών Ομάδων Μέρος Ι - Κατηγορίες Εθνικών Ομάδων 1. Για την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση της Κύπρου σε διεθνείς ομαδικές διοργανώσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Μεταβλητές. Σενάριο για μαθητές Γ γυμνασίου διάρκειας 3+ ωρών

Μεταβλητές. Σενάριο για μαθητές Γ γυμνασίου διάρκειας 3+ ωρών Σενάριο για μαθητές Γ γυμνασίου διάρκειας 3+ ωρών Κύριος στόχος Εισαγωγή στις μεταβλητές, ένταξή τους στη λειτουργία ενός αλγόριθμου και αντιμετώπιση μερικών δυσκολιών, κυρίως προερχόμενων από τις πρότερες

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός, εφαρμογή και καθοδήγηση προγραμμάτων άσκησης

Σχεδιασμός, εφαρμογή και καθοδήγηση προγραμμάτων άσκησης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Σχεδιασμός, εφαρμογή και καθοδήγηση προγραμμάτων άσκησης Ενότητα 7: Προγραμματισμός προπόνησης ανάπτυξης φυσικής κατάστασης Γεροδήμος Βασίλειος, Καρατράντου Κωνσταντίνα Τμήμα Επιστήμης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΑΝΕΤΑ ΜΑΙΑ ΜSc PhDc ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Α.Τ.Ε.Ι.Θ

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΑΝΕΤΑ ΜΑΙΑ ΜSc PhDc ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Α.Τ.Ε.Ι.Θ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΑΝΕΤΑ ΜΑΙΑ ΜSc PhDc ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Α.Τ.Ε.Ι.Θ Τα τελευταία χρόνια οι εξετάσεις αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης. Οι αξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2017-2018 ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Περίοδος 2017 2018 Περιεχόμενα ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ..3 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ..4 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ.5 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑΣ

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑΣ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑΣ Μούλελης Ηλίας Καθηγητής Φ.Α. Δευτεροβάθμιας εκπσης Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Προπονητικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Προπονητής Χιονοδρομίας

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΤ ΧΕΙΜΩΝΙΔΕΙΑ» 2015 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 - ΩΡΑ 10:30

«ΣΤ ΧΕΙΜΩΝΙΔΕΙΑ» 2015 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 - ΩΡΑ 10:30 Σελίδα1 «ΣΤ ΧΕΙΜΩΝΙΔΕΙΑ» 2015 ΣΤΙΒΟΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ «KIDS ATHLETICS» 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 - ΩΡΑ 10:30 ΚΑΥΤΑΝΖΟΓΛΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΧΕΙΜΩΝΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ Η Οργανωτική Επιτροπή των ΣΤ ΧΕΙΜΩΝΙΔΕΙΩΝ αποφάσισε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΜΑΡΟΣΑΣ ΑΥΓΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΟΓΡΑΜΜΗ

ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΜΑΡΟΣΑΣ ΑΥΓΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΟΓΡΑΜΜΗ ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΜΑΡΟΣΑΣ ΑΥΓΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΟΓΡΑΜΜΗ Μια νέα ορειβατική διαδρομή ανοίχτηκε στην Μαρόσα-Αυγό, η διάσχιση από την κορυφογραμμή Πολλές φορές ακούγεται στο ορειβατικό χώρο η διάσχιση των κορυφών της

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Ένωση Κυπριακή Δημοκρατία Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΡΓΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΛΕΜΕΣΟΥ

Ευρωπαϊκή Ένωση Κυπριακή Δημοκρατία Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΡΓΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΛΕΜΕΣΟΥ 1 Ευρωπαϊκή Ένωση Κυπριακή Δημοκρατία Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΡΓΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΛΕΜΕΣΟΥ Ο Δήμος Λεμεσού ανακοινώνει τις πιο κάτω κατηγορίες αναγκών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΟ3019 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Γ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Προφίλ του Σχολείου Αριθμός Μαθητών: 397 Αριθμός Εκπαιδευτικών: 68 Αριθμός Τμημάτων: 20 Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της σχολικής μονάδας: 1. Αστικό σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικός Κανονισμός Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας Γενεύης και Λωζάννης

Εσωτερικός Κανονισμός Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας Γενεύης και Λωζάννης Εσωτερικός Κανονισμός Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας Γενεύης και Λωζάννης Εισαγωγικά Το Ελληνικό Σχολείο Γενεύης και Λωζάννης του Κύκλου Ελληνικών Σπουδών λειτουργεί ως φορέας παροχής ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης,

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εκπόνησης «Μαθητείας»

Οδηγός Εκπόνησης «Μαθητείας» Οδηγός Εκπόνησης «Μαθητείας» Ορισμός της μαθητείας Μαθητεία είναι η πρακτική άσκηση στο αντικείμενο σπουδών του υποψηφίου. Η διάρκεια της είναι το λιγότερο 250 ώρες. Το νόημα της μαθητείας είναι η σύνδεση

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητοί Πάροχοι, Προκειμένου να προχωρήσετε στην ενημέρωση και προετοιμασία των ωφελούμενων που ολοκλήρωσαν επιτυχώς την θεωρητική και πρακτική φάση

Αγαπητοί Πάροχοι, Προκειμένου να προχωρήσετε στην ενημέρωση και προετοιμασία των ωφελούμενων που ολοκλήρωσαν επιτυχώς την θεωρητική και πρακτική φάση Αγαπητοί Πάροχοι, Προκειμένου να προχωρήσετε στην ενημέρωση και προετοιμασία των ωφελούμενων που ολοκλήρωσαν επιτυχώς την θεωρητική και πρακτική φάση των προγραμμάτων κατάρτισης του κέντρου σας, για την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΩΡΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ (Π.Ε.Σ.) ΠΡΑΓΑ 25-29/1/2016

ΠΡΟΩΡΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ (Π.Ε.Σ.) ΠΡΑΓΑ 25-29/1/2016 ΠΡΟΩΡΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ (Π.Ε.Σ.) ΠΡΑΓΑ 25-29/1/2016 ΣΚΟΠΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ Βασικός σκοπός ήταν η απόκτηση νέων και εμβάθυνση ήδη γνωστών τεχνικών για την πρόληψη της μαθητικής διαρροής.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΓΡΑΜΜΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ LOGO

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΓΡΑΜΜΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ LOGO 1 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΓΡΑΜΜΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ LOGO ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΘΗΤΗ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 1. Τοποθέτησε μια χελώνα στην επιφάνεια εργασίας. 2. Με ποια εντολή γράφει η χελώνα μας;.. 3. Γράψε την εντολή για να πάει

Διαβάστε περισσότερα

Aνακοίνωση Εξετάσεων Προγραμματισμού με τη Χρήση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή και Μεταγλωττιστή στις Γλώσσες Προγραμματισμού PASCAL, C, C++ και JAVA

Aνακοίνωση Εξετάσεων Προγραμματισμού με τη Χρήση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή και Μεταγλωττιστή στις Γλώσσες Προγραμματισμού PASCAL, C, C++ και JAVA Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Πληροφορικής (www.ccs.rg.cy ), ανταποκρινόμενος θετικά στην παρότρυνση και τις εισηγήσεις αριθμού συνεργατών τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες και τα θετικά σχόλια κατά τις συζητήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Τηλ =-fax Αθήνα 16 Μαίου 2018

Τηλ =-fax Αθήνα 16 Μαίου 2018 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΟΔΗΓΗΣΗΣ (ΠΟΕΟ) Καποδιστρίου 24 10682Αθήνα UΕξ. Επείγον Τηλ. 2109400833=-fax 2109400433 Αθήνα 16 Μαίου 2018 Πληροφ. Ηλιάδης Διαμαντής τηλ.6932212991 Καλύβας Αθανάσιος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας

ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας Ιστορική Αναδρομή Μέχρι την Δεκαετία 70 Χρησιμοποιούνταν κατά κύριο λόγω από την εργατική τάξη για την διακίνηση λόγου κόστους. Δεκαετία 80 Νέα

Διαβάστε περισσότερα

Η Δ Ι Δ Α Σ Κ Α Λ Ι Α Τ Η Σ Κ Α Λ Α Θ Ο Σ Φ Α Ι Ρ Ι Σ Η Σ Σ Τ Ο Δ Η Μ Ο Τ Ι Κ Ο Σ Χ Ο Λ Ε Ι Ο. Δήμητρα Δόλωμα Κ. Φ. Α.

Η Δ Ι Δ Α Σ Κ Α Λ Ι Α Τ Η Σ Κ Α Λ Α Θ Ο Σ Φ Α Ι Ρ Ι Σ Η Σ Σ Τ Ο Δ Η Μ Ο Τ Ι Κ Ο Σ Χ Ο Λ Ε Ι Ο. Δήμητρα Δόλωμα Κ. Φ. Α. Η Δ Ι Δ Α Σ Κ Α Λ Ι Α Τ Η Σ Κ Α Λ Α Θ Ο Σ Φ Α Ι Ρ Ι Σ Η Σ Σ Τ Ο Δ Η Μ Ο Τ Ι Κ Ο Σ Χ Ο Λ Ε Ι Ο Δήμητρα Δόλωμα Κ. Φ. Α. ΣΚΟΠΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Α - Β ΤΑΞΗ Σκοπός 1: Ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

1 Γ Εκπαιδευτική Σειρά 2018 Ελληνικό Ινστιτούτο McKenzie

1 Γ Εκπαιδευτική Σειρά 2018 Ελληνικό Ινστιτούτο McKenzie 1 Γ Εκπαιδευτική Σειρά 2018 Ελληνικό Ινστιτούτο McKenzie ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ημέρα 1η 09:00 17:00 Ημέρα 2η 09:00 17:00 Ημέρα 3η 09:00 17:00 Χρόνος Κεφάλαιο Θέμα 09:00-10:00 Κεφάλαιο 1 Περιοχές Προβλημάτων 10:00-11:00

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ 1. Η εξέταση πιστοποίησης, αξιολογεί το σύνολο των μαθησιακών αποτελεσμάτων των ωφελούμενων. 2. Το διαπιστευμένο Σχήμα «Υπάλληλος Υποδοχής/Εξυπηρέτησης

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3912, 22/10/2004 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 1995 ΕΩΣ 1999

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3912, 22/10/2004 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 1995 ΕΩΣ 1999 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 1995 ΕΩΣ 1999 Για σκοπούς συμβατότητας με την πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τίτλο - «Οδηγία 89/48/ΕΟΚ του Συμβουλίου της

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά και Πληροφορική. Διδακτική Αξιοποίηση του Διαδικτύου για τη Μελέτη και την Αυτο-αξιολόγηση των Μαθητών.

Μαθηματικά και Πληροφορική. Διδακτική Αξιοποίηση του Διαδικτύου για τη Μελέτη και την Αυτο-αξιολόγηση των Μαθητών. Μαθηματικά και Πληροφορική. Διδακτική Αξιοποίηση του Διαδικτύου για τη Μελέτη και την Αυτο-αξιολόγηση των Μαθητών. Α. Πέρδος 1, I. Σαράφης, Χ. Τίκβα 3 1 Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί perdos@kalamari.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Μεταπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 51040101 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΜΕΘΟΔΟΥ PILATES

ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΜΕΘΟΔΟΥ PILATES Δ Δροσίνη 5, Κηφισιά Τ 210 8010 231 E info@mindandbody.gr www.mindandbody.gr ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΜΕΘΟΔΟΥ PILATES ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΟΡΓΑΝΩΝ MAT INSTRUCTOR TRAINING PROGRAM Το σεμινάριο ασκήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Πληροφορικής ΙΙ

Διδακτική της Πληροφορικής ΙΙ Διδακτική της Πληροφορικής ΙΙ Ομάδα Γ Βότσης Ευστάθιος Γιαζιτσής Παντελής Σπαής Αλέξανδρος Τάτσης Γεώργιος Προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αρχάριοι προγραμματιστές Εισαγωγή Προβλήματα Δυσκολίες Διδακτικό

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Φυσικής Αγωγής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Διδακτική της Φυσικής Αγωγής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διδακτική της Φυσικής Αγωγής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ενότητα 1: Οργάνωση μαθήματος Χατζόπουλος Δημήτρης Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Αντώνης Καμπάς Αναπλ. Καθηγητής. Αξιολόγηση της Αθλητικής Απόδοσης

Αντώνης Καμπάς Αναπλ. Καθηγητής. Αξιολόγηση της Αθλητικής Απόδοσης Αντώνης Καμπάς Αναπλ. Καθηγητής Αξιολόγηση της Αθλητικής Απόδοσης Ορολογία Τέστ είναι το μέσο με το οποίο διαπιστώνουμε αν υπάρχει ή όχι ένα χαρακτηριστικό Μέτρηση είναι η διαδικασία εξακρίβωσης της ποσότητας

Διαβάστε περισσότερα