ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Δύο κατηγορίες Μικροκυματικών Ζεύξεων: Οπτικής Επαφής (ΟΕ) Πέραν του ορίζοντος (ΠΟ)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Δύο κατηγορίες Μικροκυματικών Ζεύξεων: Οπτικής Επαφής (ΟΕ) Πέραν του ορίζοντος (ΠΟ)"

Transcript

1

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Δύο κατηγορίες Μικροκυματικών Ζεύξεων: Οπτικής Επαφής (ΟΕ) Πέραν του ορίζοντος (ΠΟ) ΟΕ: 1. Χαμηλές ισχύς εκπομπής 2. Μήκη διοδεύσεως της τάξης 20 με 100km/ επαναληπτικός σταθμός (για επίγεια Τ/Η) 3. Δορυφορικές επικοινωνίες για πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις. ΠΟ: 1. Τροποσφαιρική διάδοση 2. Μεγάλες ισχύς εκπομπής (έως 50kW ή περισσότερο) 3. Μήκος διοδεύσεως 100 με 1500 km/ζεύξη

3 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Μετάβαση σε υψηλές συχνότητες V, U και SHF. Μετάδοση σε 10 3 km Εύρος ζώνης μέχρι 10MHz Απεριόριστη επέκταση συστήματος ΟΕ (θεωρητικά) Πλεονέκτημα ΠΟ σε ανώμαλο έδαφος ή θαλάσσια περάσματα. Ανάπτυξη των δορυφορικών σταθμών Μέλλον στις οπτικές συχνότητες

4 ΕΠΙΓΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΟΕ Τα μικροκυματικά (ΜΚ) ΤΗ συστήματα είναι ανταγωνιστικά των ενσύρματων γραμμών. Πεδία εφαρμογών από συστήματα μικρού αριθμού τηλεφωνικών γραμμών (ΟΤΕ INTRACOM ) σε συστήματα μεγάλου αριθμού κυκλωμάτων ή TV καναλιών για αποστάσεις μερικών χιλιάδων km. 1. Ολοκληρωμένα συστήματα για πολλαπλή τηλεφωνία ή τηλεόραση που αποτελούν μέρος εθνικών ή διεθνών δικτύων. 2. Μη ολοκληρωμένα συστήματα για πολλαπλή τηλεφωνία ή TV που περιστασιακά συνδέονται με εθνικά ή διεθνή δίκτυα. 3. Κινητά συστήματα.

5 ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 1 10GHz : κατάλληλη περιοχή για ΜΚ ζεύξης ΟΕ. >10GHz : αποδοτική χρήση υπό συνθήκες απορρόφηση από: βροχή ομίχλη χιόνι για f> 10GHz Ο 2 για f > 20GHz

6 Specific Attenuation Versus Frequency for Various Rainfall Rates including: (a) Drizzle, (b) Light Rain, (c) Moderate Rain, and (d) Heavy Rain.

7 Επιτρεπτές ζώνες συχνοτήτων από την ITU Γενεύη GHz GHz GHz GHz GHz

8 Η επιλογή της συχνότητας λειτουργίας εξαρτάται : Υψηλότερη συχνότητα σημαίνει: 1. Μεγαλύτερη κατευθυντικότητα κεραίας 2. Ευρύτερη διαθέσιμη ζώνη πληροφοριών 3. Απόσβεση μετάδοσης, διαλείψεις, αύξηση SNR στον δέκτη. 4. Μείωση της διαθέσιμης ισχύος εκπομπής Χρήση της ζώνης 335MHz έως 420MHz από μικρής χωρητικότητας σύστημα. Πλεονεκτήματα: ανεκτές μερικές εδαφικές ανωμαλίες αρκετά φθηνή εγκατάσταση.

9 ΜΚ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΕ 1. Το σήμα της ζώνης βάσης (baseband) διαμορφώνεται στην F 1 και ενισχύεται στον πομπό του τόπου Α. 2. Εκπομπή της F 1 από την κατευθυντική κεραία Α. 3. Στον ΕΣ (στον τόπο Γ) το σήμα λαμβάνεται, ενισχύεται και μετατίθεται σε συχνότητα για την αποφυγή παρεμβολών μεταξύ εισερχομένων και εξερχομένων σημάτων. 4. Τελικά το σήμα αφού περάσει από άλλους πιθανούς επαναλήπτες θα αποδιαμορφωθεί από δέκτη στον τόπο Β. 5. Η αντίστροφη λειτουργία γίνεται για την επικοινωνία του τόπου Β με τον Α. 6. Η αμφίδρομη αυτή επικοινωνία μπορεί να γίνεται σε πολλές ή δύο μόνο συχνότητες για σύστημα FDM.

10 ΣΚΟΠΟΣ: Στο τέλος κάθε ζεύξης πρέπει να επιτυγχάνεται ικανοποιητική αναλογία SNR ή BER. Στοιχεία από την διάδοση ΗΜ κυμάτων και την θεωρεία κεραιών Βασική απώλεια μετάδοσης στο κενό: Η ενεργός επιφάνεια της κεραίας λήψης δίδεται από: Όπου λ το μήκος κύματος σε μέτρα και d η κατευθυντικότητα της κεραίας.

11 Επίσης η ενεργός επιφάνεια της κεραίας λήψης ορίζεται σαν τον λόγο της ισχύος που καταναλώνεται στο τερματικό φορτίο του δέκτη W r προς τη μέση τιμή του διανύσματος Poynting, S, του προσπίπτοντος πεδίου. Η κατευθυντικότητα ισούται: P, είναι η συνολική ισχύς που ακτινοβολείτε από την κεραία εκπομπής. Οι απώλειες βρίσκονται συνδυάζοντας τις (1) και (2)

12 Απώλειες: 1. Ελεύθερου χώρου 2. Λόγω περίθλασης από εμπόδια 3. Απορρόφηση της ΜΚ δέσμης από την ατμόσφαιρα 4. Σκέδαση δέσμης από υδρομετεωρολογικά στοιχεία 5. Διαλείψεις πολλαπλών διαδρομών α. ανακλάσεις στην επιφάνεια της γης β. ανακλάσεις σε τροπόσφαιρα. Περίθλαση από εμπόδια h = απόσταση ευθείας όρασης πάνω (h>0) ή κάτω (h<0) από την κορυφή του σημαντικότερου εμποδίου της διαδρομής. F 1 = ακτίνα πρώτης ζώνης Fresnel

13 Νομογράφημα υπολογισμού της βασικής απώλειας μετάδοσης μεταξύ δύο ισοτροπικών κεραιών (από την CCIR)

14 Απώλειες περίθλασης σχετικά με τις απώλειες στον ελεύθερο χώρο (db) B απώλειες από εμποδιαμορφής μαχαιρωτής ακμής D από λεία σφαιρικά εμπόδια Α d Σχέση (5)

15 Ενεργός ακτίνα της γης παράγοντας Κ Σε συνθήκες πρότυπης ατμόσφαιρας, (dn/dh=γραμμική), η διάθλαση είναι συνεχής. Η δέσμη τείνει από αραιή πυκνότητα αέρα σε πυκνότερη. Το φαινόμενο αυτό κάνει την δέσμη να ακολουθεί την καμπυλότητα της γης. Παράγοντας Κ: ο λόγος της ακτίνας R e της καμπυλότητας της δέσμης, προς την πραγματική ακτίνα της γης R 0. K= 4/3 για συνθήκες πρότυπης ατμόσφαιρας και μέσα γεωγραφικά πλάτη. Όταν απαιτείται μεγάλη αξιοπιστία και ποιότητα τότε το ύψος ασφαλείας = F 1 για Κ = 4/3 και για συστήματα μικρότερης αξιοπιστίας το ύψος ασφαλείας = 0.6 F 1, πάλι με Κ = 4/3

16 Κάμψη της μικροκυματικής δέσμης για διάφορες τιμές της βαθμίδας διαθλαστικότητας (θεωρήθηκαν βαθμίδες διαθλαστικότητας)

17 Απορρόφηση της ΜΚ δέσμης από την ατμόσφαιρα και σκέδαση δέσμης από υδρομετεωρολογικά στοιχεία. A(dB) = γ d γ= γ 0 +γ w d = διαδρομή (km) (εξολοκλήρου στην γη) γ= σχετικός συντελεστής εξασθένισης γ 0 = σε ξηρό αέρα γ w =υδρατμοί.

18 Νομογράφημα υπολογισμού του σχ. συντ. εξασθ. γ (C) ατμοσφαιρική απορρόφηση (Α) βροχόπτωση R(mm/h) (B) Ομίχλη.

19 2. ΜΕΛΕΤΗ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΖΕΥΞΗΣ ΟΕ Α) Αρχικός σχεδιασμός και επιλογή των θέσεων εκπομπής, λήψης και αναμετάδοσης. Β) Περιγράμματα διαδρομής: Καθορισμός οπτικής επαφής, υπολογισμός ύψους κεραιών εκπομπής λήψης, καθορισμός του σημείου ανάκλασης της δέσμης. Γ) Ακριβής τοποθέτηση και περιγραφή των χαρακτηριστικών παραμέτρων για κάθε σημείο που επίκειται τοποθέτηση πομπού δέκτη ή επαναληπτικού σταθμού Δ) Υπολογισμός του ισοζυγίου ισχύος των ζεύξεων που θα αποτελούν το ΤΗ δίκτυο. Όλα τα αποτελέσματα των υπολογισμών πρέπει να εμπίπτουν στις οδηγίες της CCIR (International Radio Consultive Committee). Αποφυγή ΗΜ παρεμβολών από / σε άλλα ΤΗ συστήματα ή δίκτυα. Κατανομή συχνοτήτων (CCIR). Χρόνος ύπαρξης του ΤΗ δικτύου και ικανοποιητικής λειτουργείας εξαρτάται από το ποσό της επένδυσης.

20 2.1 Αρχικός σχεδιασμός και επιλογή των θέσεων εκπομπής, λήψης και αναμετάδοσης. Α) Χάραξη χάρτη μικρής κλίμακας του χωρομετρικού διαγράμματος των διαδρόμων. Β) Σημείωση των πιθανών θέσεων εκπομπής, λήψης και αναμετάδοσης. Επαναληπτικοί σταθμοί: Εκμετάλλευση του υψομέτρου. Οπτική επαφή με πομπό και δέκτη. Πλησίον γραμμής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

21 Ζεύξη Ικαρίας Σάμου με ανακλαστήρες.

22 Τομή της ζεύξης Ικαρίας Σάμου για κ=4/3

23 2.2. Περιγράμματα διαδρομής: Καθορισμός οπτικής επαφής (χάρτης 1:50,000)

24

25 Υπολογισμός ύψους κεραιών εκπομπής λήψης. Επίδραση της καμπυλότητας της γης. Όπου ct = 12.75, όταν h k (m), X 1,2 (km) και ct = 1.5, όταν h k =(ft), X 1,2 (mil) Επίδραση ύψους ασφαλείας Fresnel h F = F 1 Εξίσωση (5) Το τελικό ισοδύναμο ύψος για κάθε σημείο της διαδρομής είναι: h T = h k + h F

26

27

28 Σχεδίαση ειδικού συστήματος ακτινοβολίας για την τηλεοπτική κάλυψη της υπό εξέταση περιοχής.

29 (Μελέτη πεδιο-κάλυψης με το παραπάνω σύστημα ακτινοβολίας & δεδομένη ισχύ πομπού. / Μοντέλο διάδοσης CCIR + RMD (50% του χρόνου, 50% των θέσεων band IV)

30 Το λογισμικό πρόβλεψης δίδει σαν αποτέλεσμα μελέτη ραδιοκάλυψης για ένα πομπό ή δίκτυο έως 1000 πομπών σε διάφορες μορφές ενώ έχει δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε 10 μοντέλα διάδοσης στατιστικής ή αιτιοκρατικής φύσης ανάλογα με την μορφολογία του εδάφους. Μελέτη ραδιοκάλυψης Τ/Ο σταθμού με χρήση του μοντέλου διάδοσης Free space +RMD (50% του χρόνου, 50% των θέσεων) Κατά την εφαρμογή ενός μοντέλου διάδοσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορες τεχνικές για τον ακριβέστερο υπολογισμό της απόσβεσης του σήματος οι οποίες παίρνουν υπόψη λεπτομέρειες του εδάφους και τις συνθήκες του περιβάλλοντος στο οποίο γίνεται διάδοση. Το λογισμικό έχει την δυνατότητα να εξετάζει σημεία γύρω από το σημείο εκπομπής σε απόσταση έως και 300 km

31 Μελέτη ραδιοκάλυψης Τ/Ο σταθμού με χρήση του μοντέλου διάδοσης CCIR + RMD (50% του χρόνου, 50% των θέσεων)

32 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ Αφού ο ενδιαφερόμενος Ρ/Φ ή Τ/Ο σταθμός καθορίζει την επιθυμητή περιοχή κάλυψης (έκταση, συγκεκριμένες πόλεις ή χωριά) ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα για την σχεδίαση του συστήματος ακτινοβολίας: Βήμα 1 Εκπονείται χάρτης οπτικής επαφής από το συγκεκριμένο σημείο εκπομπής. Με αυτό τον τρόπο γίνεται εμφανές ποιες περιοχές έχουν οπτική επαφή με τη θέση εκπομπής και κατά συνέπεια είναι ευκολότερη η κάλυψη τους. Χάρτης οπτικής επαφής από το κ.ε. Χορτιάτης (για απόσταση 120 Km)

33 Βήμα 2 Στην συνέχεια γνωρίζοντας τις δυνατότητες κάλυψης που έχει το δεδομένο σημείο εκπονείται απεριόριστος αριθμός μηκοτομών προς χαρακτηριστικές τοποθεσίες και πόλεις ή χωριά που ενδιαφέρει η κάλυψη τους. Κάθε μια μηκοτομή μας δίδει το προφίλ του εδάφους προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση και την απόσβεση που εισάγεται στην διαδρομή του σήματος. Η εκτίμηση αυτής της απόσβεσης μπορεί να γίνει με χρήση διαφόρων μοντέλων διάδοσης για διάφορα ποσοστά χρόνου και θέσεων και για ειδικό χαρακτήρα περιβάλλοντος στο σημείο λήψης (πόλη, προάστια, αραιό δάσος κτλ.) Έτσι καταλήγουμε στις τιμές της αναγκαίας ενεργούς ακτινοβολούμενης ισχύος (ERP) για την ποιοτική κάλυψη των επιθυμητών τοποθεσιών. Αυτές οι τιμές του αναγκαίου ERP είναι ο οδηγός για την σχεδίαση του συστήματος ακτινοβολίας του Ρ/Φ ή Τ/Ο σταθμού.

34

35 Δύο μέθοδοι: (α) Χρήση χάρτου κυρτότητας Κ =3/4 h T = h F

36 Περίγραμμα διαδρομής με χρησιμοποίηση χαρτιού κυματότητας 4/3

37 Βήμα 3 ο Με δεδομένες τις τιμές των αναγκαίων ERP για την κάλυψη της επιθυμητής περιοχής, γίνεται προσπάθεια σύνδεσης του οριζόντιου και κάθετου διαγράμματος ακτινοβολίας της κεραίας (με χρήση της θεωρίας στοιχειοκεραιών και εξειδικευμένων προγραμμάτων προσομοίωσης). Το κάθε διάγραμμα ακτινοβολίας τη κεραίας είναι δυνατόν να έχει διαφορετικές κλίσεις ως προς τον ορίζοντα (depression angle) ώστε να προσεγγίζονται οι τιμές του ERP που απαιτεί η κάθε μια τοποθεσία.

38 Σύστημα ακτινοβολίας Τ/Ο σταθμού για κάλυψη κεντρικής Μακεδονίας από κ.ε. Χορτιάτης

39 Βήμα 4 ο Έχοντας καταλήξει στο σύστημα ακτινοβολίας το οποίο πληροί τις απαιτήσεις για την κάλυψη της επιθυμητής περιοχής εκτελείται η τελική μελέτη ραδιοκάλυψης. Αυτή δίδει την αναμενόμενη κάλυψη για δεδομένη ισχύ πομπού και με τη χρήση αυτού του συστήματος ακτινοβολίας. Στην μελέτη ραδιοκάλυψης είναι δυνατόν να εκτιμηθεί η στάθμη του ηλεκτρικού πεδίου σε 720,000 σημεία σε όλο τον αζιμουθιακό κύκλο (360 ο ) και για απόσταση έως και 300 Km από το σημείο εκπομπής.

40 Μελέτη ραδιοκάλυψης Τ/Ο σταθμού από κ.ε. Χορτιάτης με το παραπάνω σύστημα ακτινοβολίας και για ισχύ πομπού P = 1KW (μοντέλο διάδοσης CCIR+RMD, 50% του χρόνου, 50% των θέσεων)

41 Καθορισμός του σημείου ανάκλασης της δέσμης Νομογράφημα υπολογισμού του σημείου ανάκλασης

42 2.3. Ακριβής τοπογραφική καταγραφή των σημείων εκπομπής, λήψης και αναμετάδοσης και των χαρακτηριστικών της διαδρομής. Σχετικά με τις επιλεγμένες θέσεις: Καταγραφή πιθανών πηγών παρεμβολής από το υπάρχον ΤΗ σύστημα. Καταγραφή της ακριβούς θέσης και ύψους. Περιγραφή τύπου εδάφους και των ήδη υπαρχουσών κατασκευών Στοιχεία για γεωλογικά φαινόμενα (π.χ. σεισμοί). Σχετικά με την διαδρομή: Εκτίμηση μορφολογίας εδάφους Κλιματολογικά δεδομένα (μέσος μηνιαίος ρυθμός βροχοπτώσεων, χιονόπτωση, θερμοκρασία, πιθανότητα εμφάνισης καταιγίδας, ομίχλης, χαλαζιού και παγετού)

43 2.4 Ισοζύγιο ισχύος για τον καθορισμό των απαιτούμενων χαρακτηριστικών του εξοπλισμού των τερματικών στοιχείων μιας ζεύξης. Για να προδιαγραφεί ο εξοπλισμός πρέπει να καθορισθούν οι εξήςν παράγοντες στο τέλος της ζεύξης. Επίπεδο λήψης. Σηματοθορυβική σχέση SNR CCIR για διαδρομή 2500km: Ποσοστό χρόνου λειτουργίας [%] SNR [db] 99.0 > >45 Αναλογικά Συστήματα: Διαμόρφωση FM. Γιατί αυξάνοντας το εύρος ζώνης και μειώνοντας αισθητά την ισχύ του πομπού, επιτυγχάνεται το ίδιο SNR με την ΑΜ στην έξοδο του δέκτη. Ψηφιακά Συστήματα: Το BER καθορίζει το SNR.

44 Απλοποιημένο μοντέλο για τον υπολογισμό του ισοζυγίου ισχύος.

45 α) Δεδομένης της στάθμης ισχύος του σήματος εισόδου P 0 στο σημείο Α της μικροκυματικής ισχύος στην έξοδο του πομπού, σημείο Β των απωλειών της γραμμής μεταφοράς L T, σημείο Γ και του κέρδους της κεραίας, υπολογίζεται αρχικά το EIRP EIRP: Ενεργός Ισοτροπική Ακτινοβολούμενη Ισχύς. «Το γινόμενο της ακτινοβολούμενης ισχύος επί το κέρδος της κεραίας ορίζεται ως EIRP». Όπου το κέρδος της παραβολικής κεραίας δίδεται από:

46 β) Απώλειες κατά την διαδρομή. Επειδή θεωρούμε EIRP => D=1 στην σχέση (4). Οπότε Απώλειες ελευθέρου χώρου (FSL) είναι: Όπου: R = μήκος διαδρομής σε Km f = συχνότητα σε MHz Απώλειες λόγο ατμοσφαιρικής απορρόφησης, σχέσεις (7), (8) και διάγραμμα σελ 11 (L A (db) =γr) γ) Καθορισμός της λαμβανομένης στην κεραία λήψης, ισοτροπικής ισχύος (IRL) χωρίς διαλείψεις σημείο Δ.

47 δ) Επίπεδο σήματος λήψης (RSL), στην είσοδο του δέκτη, σημείο Ε. Όπου: G R = κέρδος της κεραίας λήψης. L R = απώλειες γραμμής μεταφοράς Κατώφλι αναφοράς δέκτη (RSL threshold) Συνήθως δίδεται από τον κατασκευαστή. Αν όχι CCIR. Τυπικά -110dBw

48 2.4.3 Κατώφλι θερμικού θορύβου

49 (1): κατώφλι θερμικού θορύβου του δέκτη (εξαρτάται από το εύρος ζώνης IF και την παράμετρο NF του δέκτη. (2): C/N margin κάτω από την τιμή αυτή η σηματοθορυβική σχέση (S/N) μειώνεται απότομα. (3): τιμή κορεσμού. Η ισχύς θερμικού θορύβου σε εύρος ζώνης BW είναι: Αν NF είναι ο παράγοντας θορύβου (noise figure) του δέκτη, τότε: Έτσι υπολογίζεται η σηματοθορυβική σχέση στην είσοδο του δέκτη C/N. Ο ελάχιστος επιτρεπτός λόγος σήματος προς θόρυβο στην είσοδο του δέκτη είναι:

50 2.4.4 Περιθώριο Διαλείψεων. Ποσοστό χρόνου λειτουργίας: Όπου: f = συχνότητα σε GHz. Α = περιθώριο διαλείψεων σε db R = μήκος διαδρομής σε km α = 4 για ομαλό έδαφος. α = 1 για μέσο έδαφος. α = 1/4 για ορεινό, εξαιρετικά ανώμαλο ή πολύ ξηρό έδαφος β= 1/2 για παραλιακές περιοχές. β = 1/4 για πολύ εύκρατο κλίμα β = 1/8 για πολύ ξηρό κλίμα. Το απαιτούμενο RSL = RSL THRES +A

51 Αν το απαιτούμενο RSL είναι μικρότερο (κατά μέτρο) από αυτό που υπολογίστηκε από την σχέση (16) τότε προβαίνουμε σε διορθώσεις. Πιθανές λύσεις: 1. Αύξηση κέρδους κεραιών. 2. Αύξηση ισχύος πομπού. 3. Πύκνωση επαναληπτικών σταθμών 4. Διαφορική λήψη συχνότητας

52 Συντελεστής βελτίωσης: Όπου: f = συχνότητα σε GHz 2<f<11 GHz R = απόσταση σε Km Δf/f <5% Α = περιθώριο διαλείψεων σε db 5. Διαφορική λήψη χώρου 1,2 και 3 αντιοικονομικά Σπατάλη διαθέσιμου φάσματος συχνοτήτων. Μέγιστη επιτρεπτή απόκλιση μεταξύ των δύο συχνοτήτων σε Hz, 5%

53 Παράδειγμα πρόκλησης διαλείψεων από μηχανισμό οδήγησης Η συνηθέστερη λύση: Διαφορική λήψη χώρου

54 Αν G 1 = G 2, Όπου: S= Η απόσταση μεταξύ των κεραιών της διαφορικής λήψης (5<S<15m) R = 24<R<70Km f = 2<f<11GHz Αν G 1 G 2 Όπου V η διαφορά κέρδους της δεύτερης κεραίας από την πρώτη.

55 2.4.5 Διαθεσιμότητα ΜΚ ζεύξης Διακοπές: Α) Μεγάλη χρονική διάρκεια (10s 1h). Αραιές διακοπές (μια φορά το χρόνο). Β) Μικρής χρονικής διάρκειας (δέκατα του sec). Συχνές διακοπές (πολλές φορές σε μια ώρα), συνεχόμενη ακολουθία από διακοπές. Αιτίες: Α) Αύξηση θορύβου από τη διαδρομή (πολλαπλές διαδρομές) Β) Κακή λειτουργία του κυρίως μηχανισμού της ζεύξης (σύστημα διακοπών ελέγχου) Γ) Παρεμβολές από άλλα συστήματα EMI / EMC Δ) Ανθρώπινα λάθη

56 Διαθεσιμότητα: T ON Χρόνος λειτουργίας Τ OFF Χρόνος λειτουργίας Ποσοστό μη λειτουργίας: Για τηλεοπτικά συστήματα U< 0.01% S/N για αναλογικά συστήματα (τηλεοπτικά). Για το σήμα εικόνας: Df pp = Η απόκλιση από το σήμα εικόνας σε MHz F V = Η υψηλότερη συχνότητα βασικής ζώνης BW FM = Δf pp 2f V (Carson) σε MHz k V = συντελεστής βελτίωσης λόγω έμφασης και ζύγισης.

57 Για το σήμα ήχου: Σύστημα Γραμμών σάρωσης Εύρος Ζώνης (MHz) K V (db) f s = υποφέρουσα f α = ακουστική συχνότητα. Δf s = μέγιστη απόκλιση φέροντος από το υποφέρον Δf α = μέγιστη απόκλιση υποφέρουσας από την ακουστική συχνότητα. Όλες οι συχνότητες σε MHz

58 k a = συντελεστής βελτίωσης λόγω χρησιμοποίησης έμφασης και ζύγισης. k a = 13.6 db όταν f a = 5kHz k a = 18.3 db όταν f a = 10kHz k a = 16.8 db όταν f a = 15kHz Όταν υπάρχουν περισσότερες της μιας ακουστικής υποφέρουσας, τότε ισχύει: Όπου: f m = Η υψηλότερη συχνότητα της βασικής ζώνης S/N για ψηφιακά συστήματα. Ο υπολογισμός της σηματοθορυβικής σχέσης στην έξοδο του δέκτη δεν έχει νόημα σε ψηφιακά δίκτυα

59 Το απαιτούμενο C/N στην είσοδο του δέκτη καθορίζεται από το BER. Η σχέση (29) ισχύει για ψηφιακή διαμόρφωση PAM. Οι τιμές της συνάρτησης Q(x) δίδονται στον πίνακα. Καθώς τα λάθη συμβαίνουν με μικρή πιθανότητα, μπορεί να αγνοηθεί η πιθανότητα ότι κάθε ένα bit μπορεί να ανιχνευθεί λάθος περισσότερες φορές από μια, κατά την μετάδοση του μέσω καναλιού με Κ επαναληπτικούς σταθμούς. Συνεπώς ο αριθμός των λαθών θα αυξάνεται γραμμικά με τον αριθμό των επαναληπτικών σταθμών και η εξίσωση (29) θα είναι:

60 Αντίθετα η χρήση Κ αναλογικών επαναληπτικών σταθμών μειώνει το λαμβανόμενο C/N κατά Κ και έτσι η (29) γίνεται:

61 Παράδειγμα: Ψηφιακό τηλεπικοινωνιακό σύστημα μεταδίδει δεδομένα σε απόσταση 1000km. Κάθε 10km χρησιμοποιούνται επαναληπτικοί σταθμοί. Υπολογίστε το απαιτούμενο C/N στην είσοδο του δέκτη ώστε να επιτευχθεί η προδιαγραφή του πρωτοκόλλου για BER μικρότερο του Α. Οι επαναλήπτες είναι ψηφιακή. Β. Οι επαναλήπτες είναι αναλογικοί. Λύση: Α. Για ψηφιακούς επαναλήπτες είναι: Η διαφορά ανάμεσα στα Α και Β είναι 18.3 db ή 70 περίπου φορές περισσότερη είναι η ισχύς που χρειάζεται ένα αναλογικό σύστημα σε σχέση με αντίστοιχο ψηφιακό για το ίδιο αποτέλεσμα σε BER.

62 Παράδειγμα σχεδιασμού μικροκυματικής ζεύξης. Να υπολογιστεί η μικροκυματική ζεύξη μεταξύ των σημείων τόπων Α και Β που φαίνονται στον χάρτη. Προδιαγραφές ζεύξης και εξοπλισμού: Τύπος σήματος Συχνότητα λειτουργίας Συντελεστής θορύβου δέκτη (NF) Κατώφλι αναφοράς δέκτη Απόσταση Υψόμετρο θέση Α Υψόμετρο θέση Β Φορτίο Μέγιστη συχνότητα σήματος video f V Απόκριση p p Μέγιστη συχνότητα σήματος audio f a Μέγιστη συχνότητα σήματος βασικής ζώνης f m TV (1 οπτικό + 2 ήχους) GHz 7 db -111dBw 56km 185m 1318m Οπτικό 1V pp Ήχος 9 dbm 6MHz 8MHz 15kHz 9MHz Υποφέρουσα ακουστικού σήματος f s 7.5, 8.59MHz Ισχύς εξόδου πομπού Απώλειες γραμμής μεταφοράς Α Απώλειες γραμμής μεταφοράς Β Διάμετρος κεραίας εκπομπής Α Διάμετρος κεραίας εκπομπής Β 30dBm 1dB 1dB 2m 2m

63 1. Υπολογισμός ύψους των κεραιών. Από τον χάρτη παίρνουμε την μηκοτομή (σχήμα ). Από τις σχέσεις (9) και (5) υπολογίζονται το ύψος λόγω της καμπυλότητας της γης και το απαιτούμενο ύψος ασφαλείας Fresnel. Το συνολικό ισοδύναμο ύψος είναι το άθροισμα τους. [εξ. (10)]

64

65

66

67 Υψόμετρο θέσης κεραίας εκπομπής: Υψόμετρο θέσης κεραίας λήψης: Απόσταση: Συχνότητα: 185m 1318m 56km 10430ΜHz

68 Καταλήγουμε στην επιλογή ύψους κεραιών στις Α και Β 50m (χειρότερη περίπτωση στα 45km όπου h T =45m

69 2. EIRP: Ενεργός Ισοτροπική Ακτινοβολούμενη Ισχύς. Από εξισώσεις (11)&(12): EIRP dbw =P 0 L T + G T = = 43 dbw Απώλειες ελευθέρου χώρου (FSL), [είναι εξ(14)]: FSL db = logR km +20logf MHz = log log56=147.76dB Απώλειες λόγω ατμοσφαιρικής απορρόφησης, σχέσεις (7), (8) και διάγραμμα σελ 12. L A db = γr = 0.015x56=0.84dB. Υπολογισμός επιπέδου ισοτροπικής λήψης [εξ (15)]: IRL dbw = EIRP dbw FSL db L A db = = 105.6dBw Επίπεδο σήματος λήψης (RSL) χωρίς διαλείψεις, στην είσοδο του δέκτη [εξ. (16)]. RSL dbw = IRL db + G R db L R db = = 62.6dBw

70 Κατώφλι θερμικού θορύβου εξισώσεις (16)&(17) BW= Δf pp MHz +2f m MHz = 8+18=16MHz N IF dbw = -204 dbw +10logBW Hz +NF db = = dBw Κατώφλι αναφοράς δέκτη. (RSL threshold) Από τις προδιαγραφές του δέκτη, RSL THRES = 111dBw Προσδιορισμός του ελάχιστου επιτρεπτού λόγου σήματος προς θόρυβο στην είσοδο του δέκτη. Εξίσωση (19) C/N margin dbw = RSL THRES db N IF dbw = 111 ( )= 11.85dBw Υπολογισμός περιθωρίου διαλείψεων εξίσωση (20) α =1, β = 1/4 Από τις προδιαγραφές απαιτείται ο χρόνος μη λειτουργίας να μην υπερβαίνει τα 5 δευτερόλεπτα το χρόνο.

71 Π απαιτούμενο % = 5 / (3600x24x365)x100% = x10-5 % Λύνοντας την (20) ως προς Α x10-5 % = 6x 10-5 % x 1 x (1/4) x10.43 x 56 3 x 10 A/10 A = db Άρα το απαιτούμενο RSL χωρίς διαλείψεις για λειτουργία της ζεύξης % για ένα έτος πρέπει να είναι: % t ON = 5 sy -1 RSL απαιτούμενο = = dbw Προηγουμένως όμως βρέθηκε RSL = dbw (βήμα 6) Άρα απαιτείται βελτίωση τουλάχιστον κατά db.

72 Το επίπεδο σήματος λήψης στον δέκτη RSL που υπολογίστηκε στο βήμα 6, αντιστοιχεί σε ποσοστό χρόνου μη λειτουργίας, εξίσωση (20) Π= 6x10-5 x 1 x (1/4) x x 56 3 x 10 -B/10 = 3.98 x 10-4 % Όπου Β = RSL THRES RSL = 111 ( 62.6) = 48.4 db Ο συντελεστής βελτίωσης δίδεται από: I = Π /Π απαιτούμενο = 3.98x10-4 % / x10-5 % = Λύνοντας την σχέση (22) ως προς S, προσδιορίζουμε την απόσταση μεταξύ των κεραιών της διαφορικής λήψης: S 2 = IR / (7x10-5 f 10 B/10 ) S = 5.007m

73 ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Αν επιλεγεί S > 5.007m θα πάρουμε καλύτερα αποτελέσματα ως προς τον συντελεστή βελτίωσης της διαφορικής λήψης. Αυξάνεται ο χρόνος λειτουργίας και η αξιοπιστία του συστήματος. 11. Υπολογισμός SNR εξίσωση (28) Κ V = 18.1 S/N V = C/N +10log3(Δf pp /f m ) log(BW FM / 2f V ) +k V = = db

74 Γεωμετρικά στοιχεία για την ανάκλαση από σφαιρική γη Κατανομή του δέκτη διάθλασης και ανώμαλη τροποσφαιρική διάθλαση

75 Παραδείγματα μηχανισμών διαλείψεων πολλαπλών διαδρομών

76 Περίγραμμα διαδρομής με χρησιμοποίηση χαρτιού κυρτότητας 4/3

77

78 Διάγραμμα λειτουργίας για διαφορική λήψη συχνότητας (α) και χώρου (β).

79 Απλοποιημένο μοντέλο για τον υπολογισμό του ισοζυγίου ισχύος μικροκυματικής ζεύξης

80 Απλοποιημένο κύκλωμα παραγωγής σήματος FM στενής ζώνης

81 Πυκνότητα ισχύος θορύβου, S n, Στην έξοδο FM αποδιαμορφωτή

82 Παραδείγματα κυκλωμάτων προέμφασης (α) και αποέμφασης (β) για σύστημα μεταφοράς εικόνας (από την CCIR)

83 Εκτίμηση του περιθωρίου διαλείψεων για διαλείψεις τύπουrayleigh Ποσοστό χρόνου λειτουργίας (%) Περιθώριο διαλείψεων (db)

84

85

86 Τυπικό σύστημα εκπομπής και λήψης χρησιμοποιούμενο για την εκπομπή

87 Ορισμοί, Τροχιές, Συχνότητες, Γεωμετρία κάλυψης Βασικές έννοιες: 1. Διαστημικός σταθμός 2. Επίγειος δορυφορικός σταθμός 3. Διαστημική ραδιοεπικοινωνία 4. Διαστημικό σύστημα 5. Δορυφόρος 6. Τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος (ενεργούς παθητικούς) 1. Δορυφορικό σύστημα 2. Δορυφορικό δίκτυο 3. Δορυφορική ζεύξη 4. Δορυφορική τροχιά 5. Κλίση δορυφορικής τροχιάς 6. Περίοδος δορυφόρου 7. Γεωσύγχρονος δορυφόρος 8. Γεωστατικός δορυφόρος Δορυφορικές υπηρεσίες: 1. Σταθερή δορυφορική υπηρεσία 2. Κινητή δορυφορική υπηρεσία 3. Δορυφορική υπηρεσία Ραδιοφωνίας / τηλεόρασης 1. Δορυφορική υπηρεσία ραδιοεντοπισμού & ραδιοπλοήγησης 2. Μετεωρολογική δορυφορική υπηρεσία 3. Δορυφορική υπηρεσία έρευνας διαστήματος και εξερεύνησης της γης.

88

89

90

91 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΘΟΡΥΒΟΥ Έστω G = S 0 /N 0 και N i = ktb Ορίζουμε: T e = ενεργός θερμοκρασία εισόδου του δέκτη Τ i = θόρυβος εξωτερικών πηγών

92 GkT i B+N Δ = Gk(T i +T e )B = T π (L-1) N Δ = GkB(T i +T e T i ) = GkBT e Σαν ενεργό θερμοκρασία θορύβου ενός τετραπόλου ορίζουμε τη θερμοκρασία μιας θερμικής πηγής θορύβου που θα έπρεπε να τη βάλουμε στην είσοδο του τετραπόλου αν ήταν «αθόρυβο» για να μας δώσει στην έξοδο του ισχύ ίση με την πρόσθετη ισχύ Ν n του πραγματικού τετραπόλου. Γενικά Τ e T i

93

94 Θερμοκρασία θορύβου λειτουργίας Τα Λ =T e +T i = N 0 / kbg Θόρυβος Ενισχυτικών Διατάξεων (τετραπόλων) σε σειρά Ο θόρυβος στην πρώτη βαθμίδα είναι καθοριστικός για τον θόρυβο όλου του δικτυώματος.

95 Θόρυβος παθητικού δικτυώματος Θερμοδυναμική ισορροπία: Θόρυβος Παθητικού Δικτυώματος και Ενισχυτή σε Σειρά Σημείο αναφοράς η είσοδος του δικτυώματος

96 Σημείο αναφοράς η έξοδος του δικτυώματος

97 T M = φυσική θερμοκρασία μέλανος σώματος G(θ,φ)= διαγράμματα ακτινοβολίας Αν το άνοιγμα της δέσμης είναι πολύ στενό ή ισχύς συγκεντρώνεται σε μικρή στερεά γωνία T Μ (θ,φ) = ct Θερμοκρασία θορύβου κεραίας Προέλευση (ουρανός γαλαξίας, ήλιος, σελήνη, ατμόσφαιρα-αέρια, σύννεφα και έδαφος) Θόρυβος από τον κύριο λοβό

98 Αν Τ Μ (θ,φ) σταθερή Τ κ = Τ Μ Συνολικός θόρυβος κεραίας

99 Πηγές Θορύβου κεραίας Κοσμικός θόρυβος T C = f -2 (f σε MHz Θόρυβος ηλιακού συστήματος Γήινος Θόρυβος

100 T op =T ουρανού Τ α = Τ ατμόσφαιρας Τα πλ = Τ πλευρικού λοβού

101 ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΟΡΥΒΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ (Τ Λ )

102

103 Θερμοκρασία θορύβου προερχόμενη από την ατμόσφαιρα

104

105 ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ 1. Απώλειες ελευθέρου χώρου: L = log(f)+20log(d) σε db, F σε GHz, d σε km 2. Ατμοσφαιρική απορρόφηση/ εξασθένηση (>15GHz) 3. Απώλειες πολώσεως από βροχή διασπορά (< 15GHz) 4. Στροφή Faraday (<1GHz) Δορυφορικές επικοινωνίες Για 2,3 & 4 χρήση περιθωρίου λειτουργίας 3dB

106 Σχεδιασμός Δορυφορικής Ζεύξης Παράγοντες που επηρεάζουν. Βάρος και διαστάσεις δορυφόρου Ισχύς d.c. που μπορεί να δημιουργηθεί στον δορυφόρο Ζώνες συχνότητας Μέγιστες διαστάσεις κεραιών δορυφόρου και επίγειου σταθμού. Ο τρόπος της πολλαπλής προσπέλασης που χρησιμοποιείται Το σύστημα διακρίνεται: Επίγειος σταθμός δορυφόρος (Up Link) Δορυφορικός αναμεταδότης Δορυφόρος Επίγειος σταθμός (Down Link) Σημαντικότερη η καθοδική πορεία Ο δορυφόρος διαθέτει περιορισμένη ισχύ Καθοδική πορεία Down Link

107

108 E e = EIRP για τον επίγειο σταθμό = G e = Συντελεστής ποιότητας επίγειου σταθμού Τ e = (Figure of Merit) σε dbw T -1 T D = Ισοδύναμη θερμοκρασία θορύβου Ανοδική πορεία Up Link Στην είσοδο τον ενισχυτή LNA στον δορυφόρο: L u = Απώλειες uplink M = Περιθώριο λειτουργίας G s = Απολαβή κεραίας του δορυφόρου Ν u = Θερμικός θόρυβος ανόδου Τ s = Θερμοκρασία θορύβου στον δορυφόρο (κεραία + δέκτη)

109 Συνολικά: C/T όχι σε dbw/t Αναμετάδοση

110 Για εξοικονόμηση ενέργειας οι ενισχυτές πρέπει να εργάζονται στον κόρο αυξάνονται οι μη γραμμικότητες, αυξάνεται ο θόρυβος ενδοδιαμόρφωσης

111

112 Παράδειγμα 1 Η συχνότητα λήψης επίγειου σταθμού είναι 4GHz. Η γωνία ανύψωσης 10 και το διάγραμμα της έχει ως εξής: Η απολαβή σε κατεύθυνση διαφορετική από ±1 από τον κύριο λοβό είναι -10dBi. Ο ενισχυτής χαμηλού θορύβου είναι ψυχόμενος με ενίσχυση 25dB και ενεργό θερμοκρασία 15 Κ. Ο ενισχυτής ισχύος ή μίκτης έχει συντελεστή θορύβου 5dB και ενισχύει 20dB. Ο συζεύκτης και η γραμμή μεταφοράς έχουν 0.2dB και 0.1dB απόσβεση αντίστοιχα και θερμοκρασία 290 Κ. Αν η επίδραση του ήλιου και της βροχής είναι αμελητέα, να προσδιοριστεί η θερμοκρασία θορύβου λειτουργίας του συστήματος λήψης: Κεραία, Συζεύκτης, Γραμμή, LNA, PA/mix

113 Από το διάγραμμα: T πλ = Τ πλ (έδαφος) +Τ πλ (ατμόσφαιρα) Τα πλ (έδαφος) = (1/2) Τ έδαφος G πλ (1) -10dBi = 10logG πλ G πλ =0.1 (2) Από (1) και (2) προκύπτει: (1/2)x 290x0.1 =14.5 K

114 Συζεύκτης: -0.2dB L Σ =0.95 Γραμμή μεταφοράς: -0.1dB L M = 0.977

115 Παράδειγμα 2 Δεδομένων των παρακάτω πληροφοριών για μια δορυφορική ζεύξη υπολογίστε την απαιτούμενη ισχύ εκπομπής από τον επίγειο σταθμό. Επίγειος Σταθμός: G e =55dB T e = 18.13dBK Συνολικά στοιχεία L u = 203dB C/N = 21 db M = 4dB Δορυφόρος: G s =25dB P s =6 W = 7.8dBw T s = 31.8dBK L d = 199 db B RF = 8MHz k=1.38x10-3 = dB Λύση C/T d = E s L d M + G e /T e (dbw/k) E s = P s + G s = 32.8 (dbw) G e /T e =(55dB 18.13dBK)=36.87 (db/k) C/T d = db/k

116 Συνολικά C/N T = 21dB (δεδομένο) C/T T = C/N T +10logk+10logk+10logB RF = = dbw/t Πρέπει να υπολογιστεί το C/T u : να βρεθεί το P e C/T u = dbw/k Άνοδος E e =P e +G e P e = P e =21.8dBw ή P e =151W

Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 12

Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 12 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι Δορυφορικές Επικοινωνίες Ορισμοί, Τροχιές, Συχνότητες, Γεωμετρία κάλυψης Βασικές έννοιες: 1.Διαστημικός σταθμός 2.Επίγειος δορυφορικός σταθμός 3.Διαστημική ραδιοεπικοινωνία 4.Διαστημικό σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧ. Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Ασύρματη Διάδοση ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ. Ευάγγελος Παπαπέτρου

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧ. Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Ασύρματη Διάδοση ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ. Ευάγγελος Παπαπέτρου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧ. Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Ασύρματη Διάδοση ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ Ευάγγελος Παπαπέτρου Διάρθρωση μαθήματος Ασύρματη διάδοση Εισαγωγή Κεραίες διάγραμμα ακτινοβολίας, κέρδος, κατευθυντικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Διδάσκων: Δρ. Εμμανουήλ Θ. Μιχαηλίδης Διάλεξη #5 Φαινόμενα και Μηχανισμοί Διάδοσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧ. Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Ασύρματη Διάδοση MYE006: ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ. Ευάγγελος Παπαπέτρου

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧ. Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Ασύρματη Διάδοση MYE006: ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ. Ευάγγελος Παπαπέτρου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧ. Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Ασύρματη Διάδοση MYE006: ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ Ευάγγελος Παπαπέτρου Διάρθρωση μαθήματος Εισαγωγή στην ασύρματη διάδοση Κεραίες διάγραμμα ακτινοβολίας, κέρδος,

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρματη Διάδοση. Διάρθρωση μαθήματος. Ασύρματη διάδοση (1/2)

Ασύρματη Διάδοση. Διάρθρωση μαθήματος. Ασύρματη διάδοση (1/2) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧ. Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Διάρθρωση μαθήματος Ασύρματη Διάδοση MYE006: ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ Ευάγγελος Παπαπέτρου Εισαγωγή στην ασύρματη διάδοση Κεραίες διάγραμμα ακτινοβολίας, κέρδος,

Διαβάστε περισσότερα

Συμπληρωματικές σημειώσεις για τον σχεδιασμό επίγειας ζεύξης

Συμπληρωματικές σημειώσεις για τον σχεδιασμό επίγειας ζεύξης Συμπληρωματικές σημειώσεις για τον σχεδιασμό επίγειας ζεύξης Υπολογισμός απωλειών ελευθέρου χώρου (Free space loss) Οι απώλειες ελευθέρου χώρου καθορίζουν πόσο ασθενές είναι το σήμα που λαμβάνει η κεραία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ για το µάθηµα των ΟΡΥΦΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ για το µάθηµα των ΟΡΥΦΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΣΚΗΣΕΙΣ για το µάθηµα των ΟΡΥΦΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΣΚΗΣΗ Η βαθµίδα εισόδου του επίγειου σταθµού ενός συστήµατος δορυφορικών επικοινωνιών που εξυπηρετεί υπηρεσίες εύρους 50ΚΗz φαίνεται στο σχήµα που ακολουθεί:

Διαβάστε περισσότερα

4.4 Τύποι ραδιοζεύξεων Εφαρμογές ραδιοφωνίας

4.4 Τύποι ραδιοζεύξεων Εφαρμογές ραδιοφωνίας 4.4 Τύποι ραδιοζεύξεων 4.4.1 Εφαρμογές ραδιοφωνίας 1 / 27 Στις εφαρμογές της ραδιοφωνίας το σήμα απευθύνεται σε πολλούς δέκτες, οι οποίοι ως προς το σύστημα εκπομπής έχουν τυχαία θέση. 2 / 27 Πρέπει λοιπόν

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 1: Αρχές Κινητών Επικοινωνιών

Εργαστήριο 1: Αρχές Κινητών Επικοινωνιών 1.1 Βασικές μετατροπές Εργαστήριο 1: Αρχές Κινητών Επικοινωνιών Όταν μας ενδιαφέρει ο υπολογισμός μεγεθών σχετικών με στάθμες ισχύος εκπεμπόμενων σημάτων, γίνεται χρήση και της λογαριθμικής κλίμακας με

Διαβάστε περισσότερα

Δορυφορικές Επικοινωνίες

Δορυφορικές Επικοινωνίες Δορυφορικές Επικοινωνίες Διάλεξη #7 Παραδείγµατα Σχεδίασης Δορυφορικών Ζεύξεων Διδάσκων: Αθανάσιος Κανάτας Καθηγητής Πανεπιστηµίου Πειραιώς Περιεχόμενα Διάλεξης #7 Παράδειγμα 1: Διανομή Τηλεοπτικών Προγραμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Προκειμένου να δώσουμε τον ορισμό των μεγεθών που μας ζητούνται θεωρούμε έστω ισχύ P σε Watt ή mwatt και τάση V σε Volt ή mvolt:

Προκειμένου να δώσουμε τον ορισμό των μεγεθών που μας ζητούνται θεωρούμε έστω ισχύ P σε Watt ή mwatt και τάση V σε Volt ή mvolt: 1 η ΣΕΙΡΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Άσκηση 1 Δώστε τον ορισμό των dbw,dbm,dbμv. Υπολογίστε την τιμή του σήματος στην έξοδο αθροιστή, όταν στην είσοδο έχουμε: Α) W + W Β) dbw + W Γ) dbw + dbw Δ) dbw + dbm Προκειμένου να

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Διδάσκων: Δρ. Εμμανουήλ Θ. Μιχαηλίδης Διάλεξη #7 Ανάλυση και Σχεδίαση Δορυφορικών

Διαβάστε περισσότερα

Α Οδηγίες: {ΑΜ} = Αριθμός Μητρώου σας, Πλήρη βαθμολογία απονέμεται μόνο σε αιτιολογημένες και σαφείς απαντήσεις με ευανάγνωστα γράμματα:

Α Οδηγίες: {ΑΜ} = Αριθμός Μητρώου σας, Πλήρη βαθμολογία απονέμεται μόνο σε αιτιολογημένες και σαφείς απαντήσεις με ευανάγνωστα γράμματα: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ Τ.Ε.Ι. ΑΘΗΝΑΣ Μάθημα: ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΑΙ ΑΣΥΡΜΑΤΕΣ ΖΕΥΞΕΙΣ Εισηγητής: Δρ. Κ. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ Α Οδηγίες: {ΑΜ} = Αριθμός Μητρώου σας, Πλήρη βαθμολογία απονέμεται μόνο σε αιτιολογημένες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΧΟΙ ΚΥΨΕΛΩΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΣΤΟΧΟΙ ΚΥΨΕΛΩΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟΧΟΙ ΚΥΨΕΛΩΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΡΑ ΙΟΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ - Ευρεία Ραδιοκάλυψη Εξωτερικών χώρων -Βάθος Ραδιοκάλυψης -Interwoking µεταξύ συστηµάτων ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ -Μεγάλος αριθµός συνδροµητών -Μικρή απόρριψη

Διαβάστε περισσότερα

Οι βασικές βαθμίδες του συστήματος των δορυφορικών επικοινωνιών δίνονται στο παρακάτω σχήμα :

Οι βασικές βαθμίδες του συστήματος των δορυφορικών επικοινωνιών δίνονται στο παρακάτω σχήμα : Εισαγωγικά Τα δορυφορικά δίκτυα επικοινωνίας αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα των σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών συστημάτων. Οι δορυφόροι παρέχουν τη δυνατότητα κάλυψης μεγάλων γεωγραφικών περιοχών. Η δυνατότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις στα Συστήµατα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

Ασκήσεις στα Συστήµατα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ 1. Ποµπός ΑΜ εκπέµπει σε φέρουσα συχνότητα 1152 ΚΗz, µε ισχύ φέροντος 10KW. Η σύνθετη αντίσταση της κεραίας είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ / Γ ΕΠΑΛ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 14/04/2013. ΘΕΜΑ 1 ο

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ / Γ ΕΠΑΛ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 14/04/2013. ΘΕΜΑ 1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ 01-013 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ / Γ ΕΠΑΛ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 14/04/013 ΘΕΜΑ 1 ο 1) Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας δίπλα στο γράμμα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο. α. τα μήκη κύματος από 100m έως 50m ονομάζονται κύματα νύχτας και τα μήκη κύματος από 50m έως 10m ονομάζονται κύματα ημέρας.

ΘΕΜΑ 1 ο. α. τα μήκη κύματος από 100m έως 50m ονομάζονται κύματα νύχτας και τα μήκη κύματος από 50m έως 10m ονομάζονται κύματα ημέρας. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) & ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΘΕΜΑ 1 ο ΤΕΤΑΡΤΗ 16/04/014 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1) Να χαρακτηρίσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Τεχνολογία Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Τεχνολογία Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

Περιοχές Ακτινοβολίας Κεραιών

Περιοχές Ακτινοβολίας Κεραιών Κεραίες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Δημοσθένης Βουγιούκας Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων Περιοχές Ακτινοβολίας Κεραιών 2 1 Σημειακή Πηγή 3 Κατακόρυφα Πολωμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ασκήσεις για το ασύρματο

Διαβάστε περισσότερα

Η μονάδα db χρησιμοποιείται για να εκφράσει λόγους (κλάσματα) ομοειδών μεγεθών, αντιστοιχεί δηλαδή σε καθαρούς αριθμούς.

Η μονάδα db χρησιμοποιείται για να εκφράσει λόγους (κλάσματα) ομοειδών μεγεθών, αντιστοιχεί δηλαδή σε καθαρούς αριθμούς. 0. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ 0.. Γενικά Στα τηλεπικοινωνιακά συστήματα, η μέτρηση στάθμης σήματος περιλαμβάνει, ουσιαστικά, τη μέτρηση της ισχύος ή της τάσης (ρεύματος) ενός σήματος σε διάφορα «κρίσιμα»

Διαβάστε περισσότερα

ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ. (σ: εγκάρσια διατομή του στόχου, Κ: ο συντελεστής που εκφράζει το ποσοστό της ανακλώμενης ισχύος από το στόχο).

ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ. (σ: εγκάρσια διατομή του στόχου, Κ: ο συντελεστής που εκφράζει το ποσοστό της ανακλώμενης ισχύος από το στόχο). ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ Εξίσωση του Friis. Aπώλεια μετάδοσης Εξίσωση μεταδόσεως στον ελεύθερο χώρο ή εξίσωση του Friis: W A W 4π, TRλ ΑT Α R WR WT ( 4π, WR WT, λ R T R T A λ 4π (W R: ισχύς λήψης, W Τ: ισχύς εκπομπής,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗΣ 1. Πότε έχουμε σφαιρική διάδοση του ηλεκτρομαγνητικού κύματος; απ Αν θεωρήσουμε μια κεραία εκπομπής ως σημειακή πηγή ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας (μπορούμε να κάνουμε αυτή την υπόθεση

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηµα 7 ο : Παράµετροι δορυφορικής ζεύξης & δορυφορικές υπηρεσίες

Μάθηµα 7 ο : Παράµετροι δορυφορικής ζεύξης & δορυφορικές υπηρεσίες Μάθηµα 7 ο : Παράµετροι δορυφορικής ζεύξης & δορυφορικές υπηρεσίες Στόχοι: Στο τέλος αυτού του µαθήµατος ο σπουδαστής θα γνωρίζει: Ποιες είναι οι ζώνες συχνοτήτων που χρησιµοποιούνται στις δορυφορικές

Διαβάστε περισσότερα

Συμπληρωματικές σημειώσεις για τον σχεδιασμό δορυφορικής ζεύξης

Συμπληρωματικές σημειώσεις για τον σχεδιασμό δορυφορικής ζεύξης Συμπληρωματικές σημειώσεις για τον σχεδιασμό δορυφορικής ζεύξης 1. Εισαγωγή Οι δορυφορικές ζεύξεις αποτελούν έναν εναλλακτικό σχεδιασμό των επίγειων μικροκυματικών ζεύξεων. Ο ρόλος του δορυφόρου δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών

Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών Ασύρματο Περιβάλλον στις Κινητές Επικοινωνίες Άγγελος Ρούσκας Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστήμιο Πειραιώς Ραδιοδίαυλοι Απαραίτητη η γνώση των χαρακτηριστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΠΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ / ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΠΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ / ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΜΑΚΑΡΙΟΣ Γ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013 2014 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΠΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ / ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 Κατεύθυνση: ΠΡΑΚΤΙΚΗ Κλάδος: ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ Μάθημα: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Τάξη: A Τμήμα:

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Τεχνολογία Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

Δορυφορικές Επικοινωνίες

Δορυφορικές Επικοινωνίες Δορυφορικές Επικοινωνίες Διάλεξη #6 Σχεδίαση Δορυφορικών Ζεύξεων - 2 Διδάσκων: Αθανάσιος Κανάτας Καθηγητής Πανεπιστηµίου Πειραιώς Περιεχόμενα Διάλεξης #6 Στόχοι Σχεδίασης και Κριτήρια Ποιότητας Επίδραση

Διαβάστε περισσότερα

β) Για ένα μέσο, όπου το Η/Μ κύμα έχει ταχύτητα υ

β) Για ένα μέσο, όπου το Η/Μ κύμα έχει ταχύτητα υ Ασκ. 5 (σελ 354) Το πλάτος του μαγνητικού πεδίου ενός ηλεκτρομαγνητικού κύματος ειναι 5.4 * 10 7 Τ. Υπολογίστε το πλάτος του ηλεκτρικού πεδίου, αν το κύμα διαδίδεται (a) στο κενό και (b) σε ένα μέσο στο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ ΑΠΟ ΒΛΑΣΤΗΣΗ. ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ 30 MHz ΕΩΣ 60 GHz.

ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ ΑΠΟ ΒΛΑΣΤΗΣΗ. ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ 30 MHz ΕΩΣ 60 GHz. ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ ΑΠΟ ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ 30 MHz ΕΩΣ 60 GHz. Εισαγωγή Έχει παρατηρηθεί, ότι η εξασθένηση των ραδιοκυµάτων και µικροκυµάτων, που προκύπτει από βλάστηση, µπορεί σε ορισµένες περιπτώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Από το στοιχειώδες δίπολο στις κεραίες

Από το στοιχειώδες δίπολο στις κεραίες Από το στοιχειώδες δίπολο στις κεραίες Τι ξέρουμε Έχουμε μελετήσει ένα στοιχειώδες (l

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Πληροφορίες. Οδηγίες για τη Συμπλήρωση της Αίτησης Χορήγησης Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Σταθερής Δορυφορικής Υπηρεσίας

Γενικές Πληροφορίες. Οδηγίες για τη Συμπλήρωση της Αίτησης Χορήγησης Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Σταθερής Δορυφορικής Υπηρεσίας Οδηγίες για τη Συμπλήρωση της Αίτησης Χορήγησης Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Σταθερής Δορυφορικής Υπηρεσίας 1 Γενικές Πληροφορίες 1. Η Αίτηση Χορήγησης Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Σταθερής

Διαβάστε περισσότερα

Κεραίες-Ραδιοζεύξεις-Ραντάρ

Κεραίες-Ραδιοζεύξεις-Ραντάρ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Κεραίες-Ραδιοζεύξεις-Ραντάρ Ενότητα: Ραδιοζεύξεις - Ραντάρ Κεφάλαιο 4 Σαββαΐδης Στυλιανός Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε. Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Τεχνολογία Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS)

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) ΟΜΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: Χριστιάνα Δαυίδ 960057 Ιάκωβος Στυλιανού 992129 ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) Δρ. Χριστόφορος Χριστοφόρου Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής Παρουσίαση 1- ΚΕΡΑΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Επικοινωνίες I

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Επικοινωνίες I Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Επικοινωνίες I Δημήτρης Ευσταθίου Επίκουρος Καθηγητής ΘΟΡΥΒΟΣ ΣΕ ΔΕΚΤΕΣ ΛΟΓΟΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΘΟΡΥΒΟ (SIGAL TO OISE RATIO, ) - ΒΑΣΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

1 η ΣΕΙΡΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. / 2. Οι όροι Eb. και Ec

1 η ΣΕΙΡΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. / 2. Οι όροι Eb. και Ec Τµήµα Μηχανικών Υπολογιστών, Τηλεπικοινωνιών και ικτύων ΗΥ 44: Ασύρµατες Επικοινωνίες Εαρινό Εξάµηνο -3 ιδάσκων: Λέανδρος Τασιούλας η ΣΕΙΡΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Θεωρήστε ένα κυψελωτό σύστηµα, στο οποίο ισχύει το

Διαβάστε περισσότερα

Κινητές επικοινωνίες. Κεφάλαιο 4 Διάδοση ραδιοκυμάτων

Κινητές επικοινωνίες. Κεφάλαιο 4 Διάδοση ραδιοκυμάτων Κινητές επικοινωνίες Κεφάλαιο 4 Διάδοση ραδιοκυμάτων Εξασθένηση μεγάλης κλίμακας (Lage scale fading) Καθώς το κινητό απομακρύνεται από το B.S. (0m, 00m, 000m) η τοπική μέση τιμή της ισχύος του λαμβανόμενου

Διαβάστε περισσότερα

Επιδόσεις της σύνδεσης για κάλυψη µε κεραία πολλαπλής δέσµης σε σχέση µε κάλυψη µε κεραία απλής δέσµης

Επιδόσεις της σύνδεσης για κάλυψη µε κεραία πολλαπλής δέσµης σε σχέση µε κάλυψη µε κεραία απλής δέσµης Επιδόσεις της σύνδεσης για κάλυψη µε κεραία πολλαπλής δέσµης σε σχέση µε κάλυψη µε κεραία απλής δέσµης Η συνολική ποιότητα της σύνδεσης µέσω ραδιοσυχνοτήτων εξαρτάται από την 9000 απολαβή της κεραίας του

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος 1 ΜΟΝΤΕΛΑ ΔΙΑΔΟΣΗΣ

Μέρος 1 ΜΟΝΤΕΛΑ ΔΙΑΔΟΣΗΣ Μέρος 1 ΜΟΝΤΕΛΑ ΔΙΑΔΟΣΗΣ Μοντέλα Διάδοσης Βασικές αρχές. Στόχος: Υπολογισμός Εμβέλεια ζεύξης Τρόπος: Προϋπολογισμός ζεύξης (link budget) Μοντέλα Διάδοσης Η ζεύξη ως σύστημα P T = Ισχύς πομπού, L T = Απώλεια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΔΙΑΔΟΣΗ ΛΟΓΩ ΠΕΡΙΘΛΑΣΗΣ

ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΔΙΑΔΟΣΗ ΛΟΓΩ ΠΕΡΙΘΛΑΣΗΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΔΙΑΔΟΣΗ ΛΟΓΩ ΠΕΡΙΘΛΑΣΗΣ Εισαγωγή Στο κεφάλαιο αυτό αναπτύσσεται η θεωρία των απωλειών διάδοσης ραδιοκυμάτων λόγω παρεμβολής απλού ή πολλαπλών εμποδίων διαφόρων σχημάτων. Οι σχέσεις που χρησιμοποιούνται,

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα Μετάδοσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 7 ο

Μέσα Μετάδοσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 7 ο Μέσα Μετάδοσης Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 7 ο Εισαγωγή Το μέσο μετάδοσης αποτελεί τη φυσική σύνδεση μεταξύ του αποστολέα και του παραλήπτη της πληροφορίας σε οποιοδήποτε σύστημα επικοινωνίας. Είναι

Διαβάστε περισσότερα

4.3 Επίδραση της συχνότητας στη διάδοση

4.3 Επίδραση της συχνότητας στη διάδοση 4.3 Επίδραση της συχνότητας στη διάδοση 1 / 28 Γενικά Ο τρόπος διάδοσης των ραδιοκυμάτων εξαρτάται σημαντικά από τη συχνότητα (f). Αυτό δικαιολογεί περαιτέρω διερεύνηση και λεπτομερέστερο σχολιασμό της

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Πληροφορίες. Οδηγίες για τη Συμπλήρωση της Αίτησης Χορήγησης Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Σταθερής Δορυφορικής Υπηρεσίας

Γενικές Πληροφορίες. Οδηγίες για τη Συμπλήρωση της Αίτησης Χορήγησης Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Σταθερής Δορυφορικής Υπηρεσίας Οδηγίες για τη Συμπλήρωση της Αίτησης Χορήγησης Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Σταθερής Δορυφορικής Υπηρεσίας 1 Γενικές Πληροφορίες 1. Η Αίτηση Χορήγησης Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Σταθερής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 3 3.0 ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 3 3.0 ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 3 3.0 ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Όπως είναι ήδη γνωστό, ένα σύστημα επικοινωνίας περιλαμβάνει τον πομπό, το δέκτη και το κανάλι επικοινωνίας. Στην ενότητα αυτή, θα εξετάσουμε τη δομή και τα χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Στυλιανός Τσίτσος

ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Στυλιανός Τσίτσος ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΨΗΛΩΝ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ (Θ) Ενότητα 5: Μικροκυματικές Διατάξεις ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Στυλιανός Τσίτσος ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3: Ερωτήσεις - Ασκήσεις. 1. Σε ποιες κατηγορίες διακρίνουμε τα μέσα μετάδοσης; 2. Ποια είναι τα ενσύρματα μέσα μετάδοσης:

Κεφάλαιο 3: Ερωτήσεις - Ασκήσεις. 1. Σε ποιες κατηγορίες διακρίνουμε τα μέσα μετάδοσης; 2. Ποια είναι τα ενσύρματα μέσα μετάδοσης: Κεφάλαιο 3: Ερωτήσεις - Ασκήσεις 1. Σε ποιες κατηγορίες διακρίνουμε τα μέσα μετάδοσης; 2. Ποια είναι τα ενσύρματα μέσα μετάδοσης: 3. Ποια είναι τα ασύρματα μέσα μετάδοσης; 4. Ποια τα βασικότερα μειονεκτήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Τεχνολογία Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

Κινητές επικοινωνίες. Κεφάλαιο 5 Σχεδιασμός Δικτύου

Κινητές επικοινωνίες. Κεφάλαιο 5 Σχεδιασμός Δικτύου Κινητές επικοινωνίες Κεφάλαιο 5 Σχεδιασμός Δικτύου 1 Προϋπολογισμός ισχύος ραδιοζεύξης (Ιink budget) Συνυπολογίζοντας διάφορες παραμέτρους (απώλειες καλωδίωσης, χαρακτηριστικά κεραιών κτλ), υπολογίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις κεφαλαίου 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα

Σημειώσεις κεφαλαίου 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Σημειώσεις κεφαλαίου 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Ένα σύστημα ηλεκτρονικής επικοινωνίας αποτελείται από τον πομπό, το δίαυλο (κανάλι) μετάδοσης και

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 4: Κυψελωτά Δίκτυα Κινητών Επικοινωνιών

Εργαστήριο 4: Κυψελωτά Δίκτυα Κινητών Επικοινωνιών Εργαστήριο 4: Κυψελωτά Δίκτυα Κινητών Επικοινωνιών Τα κυψελωτά συστήματα εξασφαλίζουν ασύρματη κάλυψη σε μια γεωγραφική περιοχή η οποία διαιρείται σε τμήματα τα οποία είναι γνωστά ως κυψέλες (Εικόνα 1).

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΟΛΥΠΛΕΞΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΟΛΥΠΛΕΞΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΟΛΥΠΛΕΞΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Εισαγωγή Σκοπός της μελέτης είναι η διερεύνηση των τεχνικών δυνατοτήτων εκπομπής της πολυπλεξίας

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών

Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών Κυψελωτά Συστήματα και Παρεμβολές Άγγελος Ρούσκας Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστήμιο Πειραιώς Περιβάλλον με θόρυβο και παρεμβολές Περιβάλλον δύο πομποδεκτών

Διαβάστε περισσότερα

4. Ποιο από τα παρακάτω δεν ισχύει για την ευαισθησία ενός δέκτη ΑΜ; Α. Ευαισθησία ενός δέκτη καθορίζεται από την στάθμη θορύβου στην είσοδό του.

4. Ποιο από τα παρακάτω δεν ισχύει για την ευαισθησία ενός δέκτη ΑΜ; Α. Ευαισθησία ενός δέκτη καθορίζεται από την στάθμη θορύβου στην είσοδό του. Τηλεπικοινωνικακά Συστήματα Ι - Ενδεικτικές Ερωτήσεις Ασκήσεις Δ.Ευσταθίου Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ, ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας 1) 1. Ποιο από τα παρακάτω δεν ισχύει για το χρονικό διάστημα που μηδενίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηµα 3 ο : Το δορυφορικό τηλεπικοινωνιακό υποσύστηµα

Μάθηµα 3 ο : Το δορυφορικό τηλεπικοινωνιακό υποσύστηµα Μάθηµα 3 ο : Το δορυφορικό τηλεπικοινωνιακό υποσύστηµα Στόχοι: Στο τέλος αυτού του µαθήµατος ο σπουδαστής θα γνωρίζει: Tη δοµή και τις βασικές λειτουργίες ενός δορυφορικού τηλεπικοινωνιακού υποσυστήµατος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΠΑΙΤΕ / Τμήμα Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Εκπαιδευτικών Ηλεκτρονικών Μηχανικών

ΑΣΠΑΙΤΕ / Τμήμα Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Εκπαιδευτικών Ηλεκτρονικών Μηχανικών 8. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ: ΓΕΝΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ 8.1. Ορισμoί Ως διαμόρφωση (modulation) χαρακτηρίζεται η μεταβολή μιας παραμέτρου (π.χ. πλάτους, συχνότητας, φάσης κλπ.) ενός σήματος που λέγεται φέρον εξαιτίας της επενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί Διαμόρφωση; Μια κεραία για να είναι αποτελεσματική πρέπει να είναι περί το 1/10 του μήκους κύματος

Γιατί Διαμόρφωση; Μια κεραία για να είναι αποτελεσματική πρέπει να είναι περί το 1/10 του μήκους κύματος Γιατί Διαμόρφωση; Μετάδοση ενός σήματος χαμηλών συχνοτήτων μέσω ενός ζωνοπερατού καναλιού Παράλληλη μετάδοση πολλαπλών σημάτων πάνω από το ίδιο κανάλι - Διαχωρισμός συχνότητας (Frequency Division Multiplexing)

Διαβάστε περισσότερα

8. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ: ΓΕΝΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ Ορισμoί Εμπλεκόμενα σήματα

8. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ: ΓΕΝΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ Ορισμoί Εμπλεκόμενα σήματα 8. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ: ΓΕΝΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ 8.1. Ορισμoί Ως διαμόρφωση (modulation) χαρακτηρίζεται η μεταβολή μιας παραμέτρου (π.χ. πλάτους, συχνότητας, φάσης κλπ.) ενός σήματος που λέγεται φέρον εξαιτίας της επενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεπικοινωνικακά Συστήματα Ι - Ενδεικτικές Ερωτήσεις Ασκήσεις 1)

Τηλεπικοινωνικακά Συστήματα Ι - Ενδεικτικές Ερωτήσεις Ασκήσεις 1) Τηλεπικοινωνικακά Συστήματα Ι - Ενδεικτικές Ερωτήσεις Ασκήσεις Δ.Ευσταθίου Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ, ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας 1) 1. Ποια από τις παρακάτω συχνότητες δεν εμφανίζεται στην έξοδο ενός

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση και Σχεδίαση Δορυφορικών Ζεύξεων

Ανάλυση και Σχεδίαση Δορυφορικών Ζεύξεων Ανάλυση και Σχεδίαση Δορυφορικών Ζεύξεων Σύνοψη Το κεφάλαιο αυτό αποτελεί το βασικό εργαλείο ανάλυσης και σχεδίασης των δορυφορικών ζεύξεων. Αφού έχουν εξεταστεί τα περιβάλλοντα διάδοσης και τα είδη πόλωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΡΑΔΙOΕΚΠΟΜΠΩΝ ΚΕΡΑΙΩΝ ΣΤΑΘΜΟΥ ΒΑΣΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΡΑΔΙOΕΚΠΟΜΠΩΝ ΚΕΡΑΙΩΝ ΣΤΑΘΜΟΥ ΒΑΣΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1) Αρ. Πρ. Γνωμάτευσης: Αρ. Πρ. Εισερχ. ΕΕΑΕ: Αρ. Πρ. Κατάθεσης Κατόχου: ΜΕΛΕΤΗ ΡΑΔΙOΕΚΠΟΜΠΩΝ ΚΕΡΑΙΩΝ ΣΤΑΘΜΟΥ ΒΑΣΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΚΑΤΟΧΟΣ: COSMOTE ΚΩΔΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΘΕΣΗΣ: ΣΚΟΠΕΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνίες I FM ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Επικοινωνίες I FM ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Επικοινωνίες I ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΓΩΝΙΑΣ FM ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ Σήμα FM Η ακόλουθη εξίσωση δίδει την ισοδύναμη για τη διαμόρφωση συχνότητας έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΡΑΔΙOΕΚΠΟΜΠΩΝ ΚΕΡΑΙΩΝ ΣΤΑΘΜΟΥ ΒΑΣΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΡΑΔΙOΕΚΠΟΜΠΩΝ ΚΕΡΑΙΩΝ ΣΤΑΘΜΟΥ ΒΑΣΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ 1) Αρ. Πρ. Γνωμάτευσης 1 : Αρ. Πρ. Εισερχ. ΕΕΑΕ 1 : Αρ. Πρ. Κατάθεσης Κατόχου: ΜΕΛΕΤΗ ΡΑΔΙOΕΚΠΟΜΠΩΝ ΚΕΡΑΙΩΝ ΣΤΑΘΜΟΥ ΒΑΣΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΚΑΤΟΧΟΣ: WIND HELLAS ΚΩΔΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΘΕΣΗΣ: ΚΑΝΑΛΙΑ ΒΟΛΟΥ ΚΩΔΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ Κεραίες - Η ισχύς στην έξοδο του ενισχυτή RF του πομπού πρέπει να ακτινοβοληθεί στο χώρο ως Η/Μ κύμα. - Οι διατάξεις που ακτινοβολούν Η/Μ κύματα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ασκήσεις για τη διαχείριση ραδιοδιαύλων

ΙΚΤΥΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ασκήσεις για τη διαχείριση ραδιοδιαύλων ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΚΤΥΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ασκήσεις για τη διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα ΙΙ

Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα ΙΙ Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα ΙΙ Διάλεξη 1: Χωρητικότητα Καναλιών Το θεώρημα Shannon - Hartley Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής 1 Ατζέντα 1. Δυαδική σηματοδοσία 2. Μορφές δυαδικής σηματοδοσίας 3.

Διαβάστε περισσότερα

Κεραίες Χοάνης(Horn Antennas)

Κεραίες Χοάνης(Horn Antennas) 19 Απριλίου 2010 Συστήματα Κεραιών & Ασύρματη Διάδοση Κεραίες Χοάνης, Ανακλαστήρα & Μικροταινίας Κεραίες Χοάνης(Horn Antennas) Από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες κεραίες στις μικροκυματικές επικοινωνίες.

Διαβάστε περισσότερα

7 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗΣ. 1) Ποιος είναι ο ρόλος του δέκτη στις επικοινωνίες.

7 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗΣ. 1) Ποιος είναι ο ρόλος του δέκτη στις επικοινωνίες. 7 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗΣ 1) Ποιος είναι ο ρόλος του δέκτη στις επικοινωνίες. Ρόλος του δέκτη είναι να ενισχύει επιλεκτικά και να επεξεργάζεται το ωφέλιμο φέρον σήμα που λαμβάνει και να αποδίδει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ & ΜΗΧ/ΚΩΝ Η/Υ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ Φεβρουάριος 2011

ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ & ΜΗΧ/ΚΩΝ Η/Υ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ Φεβρουάριος 2011 ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ & ΜΗΧ/ΚΩΝ Η/Υ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ Φεβρουάριος 0 Θέμα (50): Βιομηχανική μονάδα διαθέτει δύο κτίρια (Α και Β) σε απόσταση 5 Km και σε οπτική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΡΑΔΙOΕΚΠΟΜΠΩΝ ΚΕΡΑΙΩΝ ΣΤΑΘΜΟΥ ΒΑΣΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΡΑΔΙOΕΚΠΟΜΠΩΝ ΚΕΡΑΙΩΝ ΣΤΑΘΜΟΥ ΒΑΣΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1) Αρ. Πρ. Γνωμάτευσης: Αρ. Πρ. Εισερχ. ΕΕΑΕ: Αρ. Πρ. Κατάθεσης Κατόχου: ΜΕΛΕΤΗ ΡΑΔΙOΕΚΠΟΜΠΩΝ ΚΕΡΑΙΩΝ ΣΤΑΘΜΟΥ ΒΑΣΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΚΑΤΟΧΟΣ: COSMOTE ΚΩΔΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΘΕΣΗΣ: ΨΙΝΘΟΣ /

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Εργαστήριο 8 ο. Αποδιαμόρφωση PAM-PPM με προσαρμοσμένα φίλτρα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Εργαστήριο 8 ο. Αποδιαμόρφωση PAM-PPM με προσαρμοσμένα φίλτρα Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Εργαστήριο 8 ο Αποδιαμόρφωση PAM-PPM με προσαρμοσμένα φίλτρα Βασική Θεωρία Σε ένα σύστημα μετάδοσης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), β. το Ν.3431/2006 «Περί Τηλεπικοινωνιών και άλλες Διατάξεις» (ΦΕΚ 13/Α/2006)

ΑΠΟΦΑΣΗ. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), β. το Ν.3431/2006 «Περί Τηλεπικοινωνιών και άλλες Διατάξεις» (ΦΕΚ 13/Α/2006) Μαρούσι, 22/7/2010 ΑΡΙΘ. ΑΠ : 573/001 ΑΠΟΦΑΣΗ ΘΕΜΑ: Χορήγηση γνώμης της ΕΕΤΤ, κατ εφαρμογή του άρθρου 8 παρ. 3 του Ν. 3592/2007, επί του Σχεδίου Χάρτη Συχνοτήτων αναλογικής ραδιοφωνικής ευρυεκπομπής Η

Διαβάστε περισσότερα

Πολύπλεξη μήκους κύματος Wavelength Division Multiplexing

Πολύπλεξη μήκους κύματος Wavelength Division Multiplexing Πολύπλεξη μήκους κύματος Wavelength Division Multiplexing Η πολυπλεξία μήκους κύματος (WDM) επιτρέπει την παράλληλη μετάδοση πολλών υψίρυθμων ψηφιακών σημάτων (TDM) δια μέσου του ίδιου ζεύγους οπτικών

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Σχεδίαση RF Κυκλωμάτων

Εισαγωγή στη Σχεδίαση RF Κυκλωμάτων Εισαγωγή στη Σχεδίαση RF Κυκλωμάτων Αρχιτεκτονικές Πομποδεκτών 1/20 Βασικά κριτήρια επιλογής πομποδεκτών Σήμα εκπομπής (κανάλι εκπομπής) PA BPF Γειτονικά κανάλια Πολυπλοκότητα, κόστος, κατανάλωση, αριθμός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ασκήσεις για τις παρεμβολές

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ. ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ. ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ Μάθηµα 1ο Θέµα Εισαγωγή στις τηλεπικοινωνίες 1. Τι ορίζουµε µε τον όρο τηλεπικοινωνία; 2. Ποιες οι βασικότερες ανταλλασσόµενες πληροφορίες, ανάλογα µε τη φύση και το χαρακτήρα τους; 3. Τι αποκαλούµε ποµπό

Διαβάστε περισσότερα

Ραδιοτηλεοπτικά Συστήματα Ενότητα 1: Εισαγωγή

Ραδιοτηλεοπτικά Συστήματα Ενότητα 1: Εισαγωγή ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ραδιοτηλεοπτικά Συστήματα Ενότητα 1: Εισαγωγή Δρ. Νικόλαος- Αλέξανδρος Τάτλας Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε Κάντε κλικ για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Σχολή Θετικών Επιστημών Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΙI Εργαστήριο 8 ο : Προσαρμοσμένα Φίλτρα Βασική

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 006 Μάθημα : Τεχνολογία Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Τεχνολογία Ι, Πρακτικής Κατεύθυνσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΔΙΚΤΥΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΔΙΚΤΥΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΔΙΚΤΥΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ - ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΗΜΑΤΑ & ΑΡΧΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Πληροφορία Επικοινωνία συντελείται με τη μεταβίβαση μηνυμάτων από ένα πομπό σε ένα δέκτη. Μήνυμα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ. Ροζ δορυφόροι

ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ. Ροζ δορυφόροι ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ Ροζ δορυφόροι Ερωτήσεις 1) Ειρηνικές χρήσεις δορυφόρων 2)Στρατιωτικές χρήσεις δορυφόρων; 3)Πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα 4)Πως θα είναι στο μέλλον; Ειρηνικές χρήσεις δορυφόρων Έχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΩΡΟ

ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΩΡΟ ΔΙΑΔΟΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΩΡΟ ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Φασική ταχύτητα διάδοσης των Η/Μ κυμάτων στο μέσο διάδοσης c [m s - ] Για τον αέρα: c 0 8 m s - Συχνότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡ/ΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Γ. ΓΑΡΔΙΚΗΣ. Δορυφορική ψηφιακή τηλεόραση

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡ/ΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Γ. ΓΑΡΔΙΚΗΣ. Δορυφορική ψηφιακή τηλεόραση ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡ/ΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Γ. ΓΑΡΔΙΚΗΣ 4 Δορυφορική ψηφιακή τηλεόραση Δορυφορική τηλεόραση: Η εκπομπή και λήψη του τηλεοπτικού σήματος από επίγειους σταθμούς μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Ραδιοτηλεοπτικά Συστήματα Ενότητα 2: Παραγωγή και Μετάδοση Τηλεοπτικού Σήματος

Ραδιοτηλεοπτικά Συστήματα Ενότητα 2: Παραγωγή και Μετάδοση Τηλεοπτικού Σήματος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ραδιοτηλεοπτικά Συστήματα Ενότητα 2: Παραγωγή και Μετάδοση Τηλεοπτικού Σήματος Δρ. Νικόλαος- Αλέξανδρος Τάτλας Τμήμα Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 7 7.0 ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 7 7.0 ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 7 7.0 ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι κεραίες είναι βασικό εξάρτημα της ασύρματης επικοινωνίας. Στον πομπό του ασύρματου επικοινωνιακού συστήματος, υπάρχει η κεραία εκπομπής και στο δέκτη υπάρχει η κεραία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Σχολή Θετικών Επιστημών Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΙI Εργαστήριο 5 ο : Προσαρμοσμένα Φίλτρα Βασική

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ Γενικές Αρχές Φυσικής Κ. Χατζημιχαήλ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ Καλώς ήλθατε Καλή αρχή Υπερηχογραφία Ανήκει στις τομογραφικές μεθόδους απεικόνισης Δεν έχει ιονίζουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ & ΛΗΨΗΣ Ρ/Τ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Γενικό διάγραμμα πομπού ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΥΨΗΛΕΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ Δημιουργία φέροντος σήματος Το φέρον σήμα (fo) παράγεται από ημιτονικούς

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά Θέματα Ηλεκτρονικών 1

Ειδικά Θέματα Ηλεκτρονικών 1 Ειδικά Θέματα Ηλεκτρονικών 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3...2 ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ ΕΝΙΣΧΥΤΩΝ...2 3.1 Απόκριση συχνότητας ενισχυτών...2 3.1.1 Παραμόρφωση στους ενισχυτές...5 3.1.2 Πιστότητα των ενισχυτών...6 3.1.3

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Τεχνολογία Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Στυλιανός Τσίτσος

ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Στυλιανός Τσίτσος ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΨΗΛΩΝ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ (Θ) Ενότητα 1: Μικροκυματική Τεχνολογία ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Στυλιανός Τσίτσος ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

WDM over POF ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

WDM over POF ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ Π.Μ.Σ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ WDM over POF ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ Μπανιάς Κωνσταντίνος ΑΜ.55 1 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ POF Χαμηλό κόστος.

Διαβάστε περισσότερα

2. Πληροφορίες σχετικά με τα Διοικητικά τέλη και τέλη χρήσης φάσματος ραδιοσυχνοτήτων αναφέρονται σε σχετικούς Κανονισμούς της ΕΕΤΤ:

2. Πληροφορίες σχετικά με τα Διοικητικά τέλη και τέλη χρήσης φάσματος ραδιοσυχνοτήτων αναφέρονται σε σχετικούς Κανονισμούς της ΕΕΤΤ: Αίτηση Χορήγησης Δικαιωμάτων Χρήσης Τηλεοπτικού Διαύλου Υπηρεσίας Ευρυεκπομπής 1 Γενικές Πληροφορίες 1. Η Αίτηση Χορήγησης Δικαιωμάτων Χρήσης Τηλεοπτικού Διαύλου Υπηρεσίας Ευρυεκπομπής μπορεί να χρησιμοποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Επίκ. Καθηγητής. Θεωρία-Ασκήσεις: Παρασκευή 8:00-11:00. όροφος

Επίκ. Καθηγητής. Θεωρία-Ασκήσεις: Παρασκευή 8:00-11:00. όροφος Θεωρία-Ασκήσεις: Παρασκευή 8:00-11:00 E-mail: tsiftsis@teilam.gr URL: http://users.teilam.gr/~tsiftsis Γραφείο: Κτήριο Βιβλιοθήκης, 1 ος όροφος 1 Πηγές Μαθήματος 1. Βιβλίο: Γ. K. Καραγιαννίδης, Τηλεπικοινωνιακά

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜ & Διάδοση ΗΜ Κυμάτων. Μηχανισμοί Διάδοσης ΗΜ Κυμάτων

ΗΜ & Διάδοση ΗΜ Κυμάτων. Μηχανισμοί Διάδοσης ΗΜ Κυμάτων ΗΜ & Διάδοση ΗΜ Κυμάτων Μηχανισμοί Διάδοσης ΗΜ Κυμάτων Μηχανισμοί Διάδοσης Διάδοση Ελεύθερου Χώρου (Free Space ropagaton) Διάδοση ενός ΗΜ κύματος σε ένα ομοιογενές, χωρίς απώλειες και άπειρων διαστάσεων

Διαβάστε περισσότερα

6.2.2 Χαρακτηριστικά κεραιών 1 / 18

6.2.2 Χαρακτηριστικά κεραιών 1 / 18 6.2.2 Χαρακτηριστικά κεραιών 1 / 18 Για κάθε κεραία υπάρχουν μια σειρά από μεγέθη που χαρακτηρίζουν τη λειτουργία της και την καταλληλότητά της για κάθε περίπτωση χρήσης. 2 / 18 Η ιδιοσυχνότητα fo Η ιδιοσυχνότητα

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπικών Επικοινωνιών. Παρεμβολές στο ασύρματο περιβάλλον των κινητών επικοινωνιών

Προσωπικών Επικοινωνιών. Παρεμβολές στο ασύρματο περιβάλλον των κινητών επικοινωνιών Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών Παρεμβολές στο ασύρματο περιβάλλον των κινητών επικοινωνιών Περίληψη Ομοδιαυλική παρεμβολή Παρεμβολή γειτονικών διαύλων Ενδοδιαμόρφωση Λόγος κοντινού προς μακρινό

Διαβάστε περισσότερα