ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ"

Transcript

1 ΠΛΗ0, ΔΙΑΚΡΙΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΙΟΥΛΙΟΥ 014, Α ΜΕΡΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΝ ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΕΙ Ο ΕΠΙΤΗΡΗΤΗΣ ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ... ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ...ΤΜΗΜΑ.. ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΟΔΗΓΙΕΣ: Κυκλώστε το γράμμα «Σ» που είναι παραπλεύρως σε κάθε πρόταση αν θεωρείτε ότι η πρόταση είναι αληθής ή το γράμμα «Λ» αν θεωρείτε ότι είναι ψευδής. ΠΡΟΣΟΧΗ: Μια λάθος απάντηση αφαιρεί ένα τέταρτο της μονάδας από το ερώτημα. Σημειώστε μια απάντηση αν είστε αρκετά βέβαιοι για αυτήν. Αν χρειάζεστε, χρησιμοποιήστε για πρόχειρο τον χώρο μετά το τελευταίο ερώτημα.

2 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ 1. Στους παρακάτω τύπους τα, είναι προτασιακοί τύποι και τα p 1, p προτασιακές μεταβλητές. Για τον τύπο ( ) ισχύει: 1. ( Σ / Λ ) O συνεπάγεται ταυτολογικά τον p1 ( p1 p) (λάθος). ( Σ / Λ ) Ο είναι ταυτολογικά ισοδύναμος με τον p1 ( p1 p) (σωστό) 3. ( Σ / Λ ) Ο είναι ταυτολογικά ισοδύναμος με τον p1 ( p p1 )(σωστό) 4. ( Σ / Λ ) p1 p(σωστό). Θεωρούμε δύο δομές N1 και N με σύμπαν τους φυσικούς και τους πραγματικούς αντίστοιχα, που περιλαμβάνουν και οι δύο το κατηγόρημα P(x,y) με ερμηνεία x yκαι το συναρτησιακό σύμβολο f με ερμηνεία f ( x) x 1. Τότε: 1. ( Σ / Λ ) Ο τύπος x yp( x, y) αληθεύει μόνο στην N 1 (σωστό). ( Σ / Λ ) Ο τύπος y xp( f ( x), y) αληθεύει μόνο στην N (σωστό) 3. ( Σ / Λ ) Ο τύπος x y( f ( x) f ( y) P( x, y) P( y, x)) αληθεύει μόνο σε μία από τις δύο δομές (λάθος) 4. ( Σ / Λ ) Ο τύπος x yp( x, y) x yp( y, x) αληθεύει μόνο στην N 1 (λάθος) 3. Ποιες από τις προτάσεις αληθεύουν; 1. ( Σ / Λ ) Ένας τύπος που προκύπτει από κάποιο αξιωματικό σχήμα με αντικατάσταση των τύπων του αξιωματικού σχήματος από κάποιους τύπους, είναι ταυτολογία. (σωστό). ( Σ / Λ ) Το Αξιωματικό Σχήμα 3 μπορεί να αποδειχθεί με χρήση μόνο των άλλων δύο αξιωματικών σχημάτων. (λάθος) 3. ( Σ / Λ ) Από ένα συνεπές σύνολο τύπων δεν μπορεί να αποδειχθεί μια αντίφαση. (σωστό) 4. ( Σ / Λ ) Ένας τύπος που έχει αποδειχθεί με χρήση του Θεωρήματος Απαγωγής δεν έχει εναλλακτική απόδειξη χωρίς την χρήση του Θεωρήματος Απαγωγής. (λάθος) 4. Εξετάζουμε τους τρόπους τοποθέτησης n αντικειμένων (διακεκριμένων ή μη, κατά περίπτωση) σε k διακεκριμένες υποδοχές. 1. ( Σ / Λ ) Αν τα αντικείμενα είναι διακεκριμένα το πλήθος των διαφορετικών n τρόπων είναι ίσο με τον συντελεστή του x στην παράσταση n k (1 x x x ).(λάθος). ( Σ / Λ ) Αν τα αντικείμενα είναι μη διακεκριμένα το πλήθος των διαφορετικών τρόπων είναι ίσο με το πλήθος των δυαδικών συμβολοσειρών μήκους k n 1 με n άσσους. (σωστό) 3. ( Σ / Λ ) Αν τα αντικείμενα είναι διακεκριμένα το πλήθος των διαφορετικών τρόπων είναι ίσο με ( n k 1)! αν έχει σημασία η σειρά εμφάνισης στις υποδοχές. n! (λάθος) 4. ( Σ / Λ ) Αν τα αντικείμενα είναι μη διακεκριμένα και η πρώτη υποδοχή πρέπει να έχει ακριβώς m από αυτά ( m n), το πλήθος των διαφορετικών τρόπων είναι ίσο με n m τον συντελεστή του x n m k 1 στην παράσταση (1 x x x ). (σωστό)

3 5. Έστω σύνολο Α με 1 στοιχεία. Εξετάζουμε τις διαμερίσεις του σε τριμελή σύνολα όπου δύο διαμερίσεις διαφέρουν μεταξύ τους αν περιλαμβάνουν έστω και ένα διαφορετικό σύνολο. Το πλήθος των διαμερίσεων αυτών είναι: 1. ( Σ / Λ ) Όσες οι τοποθετήσεις 1 ατόμων ανά 3 σε 4 μη διακεκριμένα δωμάτια. (σωστό). ( Σ / Λ ) Όσες οι τοποθετήσεις 1 ατόμων ανά 3 σε 4 διακεκριμένα δωμάτια. (λάθος) 3. ( Σ / Λ ) Όσες οι συμβολοσειρές μήκους 1 με τα γράμματα Α, Β, Γ, Δ κάθε ένα από τα οποία χρησιμοποιήθηκε 3 φορές. (λάθος) 1! 4. ( Σ / Λ ) 4 (3!) 4! (σωστό) 6. Ο προπονητής μιας ομάδας ποδοσφαίρου έχει στην διάθεση του παίκτες για να φτιάξει την 11-αδα της ομάδας. Κάθε παίκτης μπορεί να επιλεγεί για οποιαδήποτε θέση στην ομάδα εκτός από 3 που είναι τερματοφύλακες. Το πλήθος των διαφορετικών 11- αδων που μπορεί να παρατάξει είναι: ( Σ / Λ ) 3 10 αν δεν έχει σημασία σε ποια θέση παίζει ένας παίκτης (πλην του τερματοφύλακα). (σωστό) ( Σ / Λ ) όσο ο συντελεστής του x στο ανάπτυγμα του 3(1 x) αν δεν έχει σημασία η θέση που παίζει κάποιος (πλην του τερματοφύλακα). (σωστό) ( Σ / Λ ) όσο ο συντελεστής του x / 10! στο ανάπτυγμα του x x 3 1 x αν έχει σημασία η θέση που παίζει κάποιος. (λάθος)! 10! ( Σ / Λ ) όσο ο συντελεστής του x / 10! στο ανάπτυγμα του 19 3(1 x) αν έχει σημασία η θέση που παίζει κάποιος. (σωστό) 7. Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις αληθεύουν; 1. ( Σ / Λ ) Το Κ 4 είναι υπογράφημα του Κ 4,4. (λάθος). ( Σ / Λ ) To C 4 (κύκλος 4 κορυφών) είναι επαγόμενο υπογράφημα του Κ 4,4. (σωστό) 3. ( Σ / Λ ) Υπάρχει γράφημα με ακολουθία βαθμών 3,3,3,3,3,. (λάθος) 4. ( Σ / Λ ) Υπάρχει γέφυρα που είναι και ακμή κύκλου. (λάθος) 8. Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις αληθεύουν; 1. ( Σ / Λ ) Είτε το G είτε το συμπληρωματικό του είναι συνεκτικά. (σωστό). ( Σ / Λ ) Σε συνεκτικό επίπεδο απλό γράφημα με m ακμές και n κορυφές όπου m=3n-6, κάθε όψη είναι τρίγωνο. (σωστό) 3. ( Σ / Λ ) Ένα k-κανονικό γράφημα όπου k περιττός, έχει περιττό αριθμό κορυφών. (λάθος) 4. ( Σ / Λ ) Αν G συνεκτικό γράφημα και A ο πίνακας γειτνίασης του G, τότε η διαγώνιος του A περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα 0. (λάθος) 9. Στο γράφημα G στο οποίο έχει ήδη υπολογιστεί ένα ελάχιστο συνδετικό δένδρο Τ και ένα δένδρο ελαχίστων αποστάσεων A από μια κορυφή s, προστίθεται καινούργια κορυφή u η οποία συνδέεται με όλες τις κορυφές του G με ακμές ίσου βάρους. Ονομάζουμε το καινούργιο γράφημα G.

4 1. ( Σ / Λ ) Το Τ θα περιλαμβάνεται σε κάθε ελάχιστο συνδετικό δένδρο του G. (λάθος). ( Σ / Λ ) Η ακμή (s,u) θα περιλαμβάνεται σε κάθε δένδρο ελαχίστων αποστάσεων του G. (λάθος) 3. ( Σ / Λ ) Η u είναι φύλλο σε ένα ελάχιστο συνδετικό δένδρο του G. (λάθος) 4. ( Σ / Λ ) Η u είναι φύλλο σε ένα δένδρο ελάχιστων αποστάσεων του G. (λάθος) 10. Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις αληθεύουν; 1. ( Σ / Λ ) Κάθε γράφημα με λιγότερες ακμές από κορυφές έχει μια συνιστώσα που είναι δένδρο. (σωστό). ( Σ / Λ ) Απλό γράφημα με 10 κορυφές και 9 ακμές είναι δένδρο. (λάθος) 3. ( Σ / Λ ) Ένα δένδρο είναι ένα επίπεδο γράφημα με 0 όψεις. (λάθος) 4. ( Σ / Λ ) Ένα συνδετικό δένδρο στο Κ m,n έχει m+n ακμές. (λάθος)

5 ΠΛΗ0, ΔΙΑΚΡΙΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΙΟΥΛΙΟΥ 014, ΜΕΡΟΣ Β 1ΕΡΩΤΗΜΑ 1 (μονάδες 5) Πενήντα καλεσμένοι σε ένα γάμο προσέρχονται στο κέντρο για την δεξίωση. i) Με πόσους τρόπους μπορούν να καθίσουν όλοι οι καλεσμένοι σε 5 τραπέζια των 10 ατόμων αν τα τραπέζια είναι αριθμημένα (δηλαδή θεωρούνται διακεκριμένα) και δεν έχει σημασία πως θα καθίσουν οι καλεσμένοι σε αυτά; ii) Όπως στο (i) αλλά τώρα τα τραπέζια δεν θεωρούνται διακεκριμένα και πάλι δεν έχει σημασία πως θα καθίσουν οι συνδαιτυμόνες σε αυτά. iii) Όπως στο (i), τα τραπέζια θεωρούνται διακεκριμένα, είναι κυκλικά χωρίς διακεκριμένες θέσεις αλλά έχει σημασία ποιον έχει δεξιά και ποιον αριστερά του κάθε καλεσμένος. iv) Στο κέντρο υπάρχουν 3 τραπέζια, δύο των 30 ατόμων και ένα μικρότερο των 0 ατόμων. Σε κάθε τραπέζι πρέπει να καθίσουν τουλάχιστον 10 καλεσμένοι και δεν υπάρχει άλλος περιορισμός. Δώστε γεννήτρια συνάρτηση και υποδείξτε τον συντελεστή της δύναμης του x που δίνει τον αριθμό των τρόπων που μπορούν να καθίσουν όλοι οι καλεσμένοι αν έχει σημασία σε ποιο τραπέζι κάθεται κάθε καλεσμένος. v) Όπως στο (iv) αλλά τώρα αυτό που ενδιαφέρει τον διευθυντή του κέντρου είναι πόσοι καλεσμένοι κάθονται σε κάθε τραπέζι ώστε να κατανείμει τους σερβιτόρους, δηλαδή οι καλεσμένοι θεωρούνται ως μη διακεκριμένοι. Απάντηση (i) Το πρόβλημα είναι ισοδύναμο με τις μεταθέσεις 50 αντικείμενων τα οποία χωρίζονται σε 5 διακεκριμένες ομάδες των 10 αντικειμένων (μια ομάδα είναι οι καλεσμένοι ενός τραπεζιού). Οι τρόποι είναι λοιπόν 50!/(10!) 5. (ii) Σε αυτή την περίπτωση μια ομάδα διακρίνεται από την άλλη αποκλειστικά από τα στοιχεία που περιλαμβάνει. Ισοδύναμα, δεν παίρνουμε άλλο τρόπο τακτοποίησης των καλεσμένων αν οι 10 καλεσμένοι ενός τραπεζιού ανταλλαγούν με τους 10 καλεσμένους κάποιου άλλου τραπεζιού. Συνεπώς η απάντηση τώρα είναι η του (i) διαιρεμένη με 5! δηλαδή 50!/((10!) 5 5!). (iii) Μία 10-δα καλεσμένων σε ένα τραπέζι μπορεί να κάτσει με 9! τρόπους στο κυκλικό τραπέζι, δηλαδή όσες είναι οι κυκλικές μεταθέσεις των 10 αντικειμένων. Ο κανόνας του γινομένου δίνει 50!/(10!) (9!) 50!/10. (iv) Εφόσον έχει σημασία σε ποιο τραπέζι κάθεται ο κάθε καλεσμένος θα χρησιμοποιήσουμε εκθετική γεννήτρια συνάρτηση. Αναζητούμε λοιπόν τον συντελεστή 50 x του στην παρακάτω γεννήτρια συνάρτηση που διαμορφώνεται με βάση τους 50! περιορισμούς x x x x x x 10! 11! 30! 10! 11! 0!

6 (v) Εδώ δεν ενδιαφέρει ποιος καλεσμένος κάθεται σε ένα τραπέζι αλλά μόνο ο αριθμός τους. Έχουμε ένα ανάλογο πρόβλημα με διανομή όμοιων σφαιρών σε διακεκριμένες υποδοχές. Η γεννήτρια είναι συνήθης και είναι η: Ενώ ο συντελεστής είναι του x 10 x 11 x 30 x 10 x 11 x 0 50 x ΕΡΩΤΗΜΑ (μονάδες 30) i) Έστω και προτασιακοί τύποι για τους οποίους ισχύει ότι και, (δηλαδή οι και δεν είναι ισοδύναμοι). Δείξτε ότι υπάρχει αποτίμηση που ικανοποιεί τον αλλά δεν ικανοποιεί τον. ii) Δίδονται οι προτασιακοί τύποι 1,,, 8, όλοι ορισμένοι στις ίδιες τρεις προτασιακές μεταβλητές, για τους οποίους ισχύει ότι 1, 3,, 7 8 και επιπλέον για όλα τα i, jμε i j ισχύει i j. Δείξτε ότι αν ο 1 δεν είναι αντίφαση, τότε ο 8 είναι ταυτολογία. iii) Στη γλώσσα με ένα διμελές κατηγορηματικό σύμβολο R, σχεδιάστε δομή με τουλάχιστον 6 στοιχεία που να επαληθεύει ταυτόχρονα τις προτάσεις: a) x y( R( x, y) R( y, x)) b) x R( x, x) c) x y z( x y y z z x R( x, y) R( y, z) R( z, x)) d) x y z w( R( x, y) R( y, z) R( z, x) ( R( x, w) R( y, w) R( z, w)) ( w x w y w z)) Απαντήστε εξηγώντας πρώτα στη φυσική γλώσσα την ερμηνεία κάθε τύπου και στην συνέχεια εξηγήστε γιατί η δομή που παρουσιάζετε τις επαληθεύει. 3iv) Στην γλώσσα που ορίζεται σε απλά μη κατευθυντικά γραφήματα και έχει ένα διμελές κατηγορηματικό σύμβολο P με ερμηνεία P(x, y): «οι κορυφές x και y συνδέονται με ακμή», γράψτε τύπο που να δηλώνει «οι κορυφές x και y είναι διαφορετικές και συνδέονται με μονοπάτι μήκους 3 πάνω στο οποίο υπάρχει μία τουλάχιστον κορυφή βαθμού». Μπορείτε προαιρετικά να δώσετε έναν ή περισσότερους τύπους με συγκεκριμένη σημασία και να τους χρησιμοποιήσετε σαν υποτύπους στον τελικό τύπο που θα συντάξετε. Απάντηση (i) Εφόσον, ο ικανοποιείται από όλες τις αποτιμήσεις που ικανοποιούν τον και ίσως και άλλες. Όμως επειδή οι και δεν είναι ισοδύναμοι, υπάρχει τουλάχιστον μία αποτίμηση που ικανοποιεί τον αλλά όχι και τον. (ii) Με βάση το (i) για i=1,,,7, ο τύπος i 1 ικανοποιείται από όλες τις αποτιμήσεις που ικανοποιούν τον i και από μία τουλάχιστον επιπλέον. Επειδή όλοι οι τύποι είναι ορισμένοι στις ίδιες 3 προτασιακές μεταβλητές, ο πίνακας αληθείας τους έχει 8 αποτιμήσεις. Δεδομένου ότι ο 1 έχει μία τουλάχιστον αποτίμηση που τον ικανοποιεί και

7 κάθε τύπος έχει μία τουλάχιστον επιπλέον αποτίμηση που τον ικανοποιεί σε σχέση με τον προηγούμενο του, συνάγουμε ότι αναγκαστικά ο τύπος i έχει ακριβώς i αποτιμήσεις που τον ικανοποιούν, άρα ο 8 είναι ταυτολογία. (iii) Οι τύποι (a) και (b) δηλώνουν ότι η σχέση R είναι συμμετρική και αντι-ανακλαστική (δηλαδή δεν περιλαμβάνει κανένα ανακλαστικό ζεύγος (x, x) ), αντίστοιχα. Ο τύπος (c) δηλώνει ότι υπάρχουν 3 στοιχεία στο σύμπαν που σχετίζονται ανά δύο. Τέλος, ο τύπος (d) δηλώνει ότι αν 3 στοιχεία συνδέονται ανά δύο, κάποιο τέταρτο δεν μπορεί να σχετίζεται με κανένα από αυτά. Οι τύποι (a) και (b) θυμίζουν την σχέση «οι κορυφές x και y συνδέονται με ακμή» σε απλά μη κατευθυντικά γραφήματα. Θα αναζητήσουμε συνεπώς την δομή μας σαν ένα απλό μη κατευθυντικό γράφημα με τουλάχιστον 6 κορυφές. Ο τύπος (c) λέει ότι στο γράφημα υπάρχει τρίγωνο, ενώ ο (d) ότι σε ένα τρίγωνο δεν συνδέεται καμία άλλη κορυφή. Μια δομή λοιπόν με 6 στοιχεία που ικανοποιεί και τους 4 τύπους είναι ένα γράφημα που απαρτίζεται από δύο μη συνδεδεμένα τρίγωνα. (iv) Ο παρακάτω τύπος δηλώνει στην δοθείσα γλώσσα ότι «η κορυφή x έχει βαθμό». ( x) u v( u v P( x, u) P( x, v) w( P( x, w) w u w v)) Ο ζητούμενος τύπος στον οποίο χρησιμοποιείται ο ( x) σαν υποτύπος, είναι ο παρακάτω. Σημειώνουμε ότι δεν είναι αναγκαία η δήλωση της διαφορετικότητας των 4 κορυφών x, x1, x, y του μονοπατιού με όλα τα δυνατά ζευγάρια μια και η μη ύπαρξη ζευγών της μορφής (x, x) στην P, το επιβάλλει αυτό για διαδοχικές κορυφές. ( x, y) x x ( P( x, x ) P( x, x ) P( x, y) x x x y ( ( x) ( x ) ( x ) ( y))) ΕΡΩΤΗΜΑ 3 (μονάδες 5) α) (i) Το παρακάτω γράφημα αποτελείται από δύο συνεκτικές συνιστώσες. Καταγράψτε την ακολουθία βαθμών των κορυφών του γραφήματος. Στην συνέχεια δώστε ένα άλλο συνεκτικό γράφημα με την ίδια ακολουθία βαθμών. (ii) Έστω G ένα γράφημα με ελάχιστο βαθμό κορυφής. Αφού δείξετε ότι το G έχει μία τουλάχιστον ακμή που δεν είναι γέφυρα, δείξτε στην συνέχεια ότι υπάρχει συνεκτικό γράφημα με την ίδια ακολουθία βαθμών όπως το G. β) Έστω G απλό συνεκτικό επίπεδο γράφημα με n κορυφές και έστω ότι ο ελάχιστος κύκλος στο G έχει μήκος k 3. Δείξτε ότι το G έχει το πολύ k (n ) / (k ) ακμές. Απάντηση Η ακολουθία βαθμών είναι η 4,3,3,3,3,3,3,,,. Παρακάτω φαίνεται ένα συνεκτικό γράφημα με την ίδια ακολουθία βαθμών. Έχει προέλθει από το δοθέν με την αφαίρεση

8 δύο ακμών του, μία από κάθε συνιστώσα, και την ένωση ανά δύο των κορυφών των δύο συνιστωσών με νέες ακμές (τις διακεκομμένες). 5 6(ii) Η παραπάνω ιδέα χρησιμοποιείται και σε αυτό το ερώτημα. Εν πρώτοις, επειδή ο ελάχιστος βαθμός των κορυφών του γραφήματος είναι, κάθε συνιστώσα του δεν μπορεί να είναι δένδρο διότι κάθε δένδρο έχει τουλάχιστον ένα φύλλο. Κατά συνέπεια κάθε συνιστώσα του G έχει τουλάχιστον μία ακμή που δεν είναι γέφυρα γιατί αλλιώς η συνιστώσα θα ήταν δένδρο. Έστω λοιπόν δύο συνιστώσες του G και έστω δύο ακμές μη-γέφυρες, η e1 ( x1, y1) στην μία συνιστώσα και η e ( x, y) στην άλλη. Αφαιρούμε τις ακμές αυτές και προσθέτουμε τις ( x1, x) και ( y1, y ). Επειδή οι ακμές που αφαιρέσαμε δεν ήταν γέφυρες, δεν χάλασε η συνεκτικότητα των δύο συνιστωσών. Επίσης σε κάθε μία από τις 4 κορυφές αφαιρέσαμε μία ακμή αλλά προσθέσαμε μία άλλη. Συνεπώς δεν άλλαξε ο βαθμός τους. Έχουμε λοιπόν δημιουργήσει μία συνιστώσα με ακολουθία βαθμών ίδια με των δύο αρχικών συνιστωσών. Αν συνεπώς το G έχει k συνεκτικές συνιστώσες υποθέτουμε επαγωγικά ότι αντικαθιστούμε τις k-1 με μία συνεκτική συνιστώσα με ίδια ακολουθία βαθμών όπως οι k-1. Το γράφημα που κατασκευάστηκε έχει δύο συνιστώσες. Εφαρμόζουμε τώρα την παραπάνω διαδικασία σε αυτές τις συνιστώσες και έχουμε ένα συνεκτικό γράφημα με ίδια ακολουθία βαθμών όπως το αρχικό. β) Επειδή το σύνορο κάθε όψης σε μια επίπεδη αποτύπωση του G είναι και κύκλος, ίσως όχι απλός, έχουμε ότι το μήκος κάθε όψης είναι τουλάχιστον k. Γνωρίζουμε όμως ότι length( fi) m όπου length( f i ) είναι το μήκος της όψης f i, F το σύνολο των fi F όψεων με F f και m ο αριθμός των ακμών του G. Επειδή length( f i ) k έχουμε ότι m kf. Ο τύπος του Euler n f m δίνει τώρα km k kn m από όπου έχουμε το ζητούμενο. 7ΕΡΩΤΗΜΑ 4 (μονάδες 0) α) Στο γράφημα C n 1 (κύκλος με n 1 κορυφές) προσθέτουμε ακμές έτσι ώστε μία συγκεκριμένη κορυφή να ενωθεί με όλες τις άλλες. Δείξτε ότι το προκύπτον γράφημα έχει συνδετικό δένδρο με διάμετρο k για κάθε k, k n. (Διάμετρος ενός γραφήματος είναι το μήκος του μέγιστου ανάμεσα σε όλα τα ελάχιστα μονοπάτια.)

9 β) Έστω G ένα γράφημα το οποίο περιλαμβάνει μια ακμή η οποία ανήκει σε όλους τους κύκλους περιττού μήκους του G. Δείξτε ότι το G μπορεί να χρωματιστεί νόμιμα με 3 χρώματα. (Υπόδειξη: Αφαιρέστε ένα άκρο αυτής της ακμής από το G. Τι συμβαίνει με το υπόλοιπο γράφημα;) Απάντηση Αριθμούμε τις κορυφές του C n 1 κατά μία φορά, έστω δεξιόστροφα και έστω ότι η κορυφή v είναι αυτή που συνδέεται με όλες τις άλλες. Τότε το δένδρο που αποτελείται από το n 1 μονοπάτι v1, v,, vk 1και το αστέρι με κορυφή την vn 1 και ακτίνες προς την vk 1 και όλες τις υπόλοιπες κορυφές, είναι ένα συνδετικό δένδρο του γραφήματος με διάμετρο k. (Βλέπε σχήμα, το δένδρο με την έντονη γραμμή.) V k-1 V k V 3 V k+1 V V n-1 V 1 V n V n+1 β) Έστω e ( x, y) η ακμή του γραφήματος που ανήκει σε όλους τους περιττούς κύκλους. Αν αφαιρέσουμε την κορυφή x τότε έχουμε καταστρέψει όλους τους περιττούς κύκλους του G μια και η κορυφή αυτή είναι και κορυφή τους. Κατά συνέπεια το γράφημα που απέμεινε δεν έχει περιττούς κύκλους άρα είναι διμερές και άρα χρωματίζεται με χρώματα. Αν χρωματίσουμε την x με ένα νέο χρώμα έχουμε χρωματισμό του G με 3 χρώματα, όπως ζητείται.

10 ΠΛΗ 0, ΔΙΑΚΡΙΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΙΟΥΛΙΟΥ 014, Α' ΜΕΡΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΝ ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΕΙ Ο ΕΠΙΤΗΡΗΤΗΣ ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ... ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ...ΤΜΗΜΑ.. ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΟΔΗΓΙΕΣ: Κυκλώστε το γράμμα «Σ» που είναι παραπλεύρως σε κάθε πρόταση αν θεωρείτε ότι η πρόταση είναι αληθής ή το γράμμα «Λ» αν θεωρείτε ότι είναι ψευδής. ΠΡΟΣΟΧΗ: Μια λάθος απάντηση αφαιρεί ένα τέταρτο της μονάδας από το ερώτημα. Σημειώστε μια απάντηση αν είστε αρκετά βέβαιοι για αυτήν. Αν χρειάζεστε, χρησιμοποιήστε για πρόχειρο τον χώρο μετά το τελευταίο ερώτημα.

11 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ 11. Έστω Τ 1, Τ σύνολα προτασιακών τύπων και φ, ψ προτασιακοί τύποι τέτοιοι ώστε Τ 1 = φ και Τ = ψ. Ποιες από τις παρακάτω ταυτολογικές συνεπαγωγές αληθεύουν; 5. ( Σ / Λ ) T 1 T = φ ψ (Σωστό) 6. ( Σ / Λ ) T 1 T = φ ψ (Λάθος) 7. ( Σ / Λ ) T 1 = φ ψ (Λάθος) 8. ( Σ / Λ ) T = φ ψ (Σωστό) 1. Ποιες από τις παρακάτω δομές ικανοποιούν την πρόταση x y P( x, y) P( y, x) x yp( x, y) ; 9. ( Σ / Λ ) To σύνολο των φυσικών αριθμών ΙN με το P(x, y) να δηλώνει ότι «ο x είναι μικρότερος ή ίσος του y». (Σωστό) 10. ( Σ / Λ ) To σύνολο των πραγματικών αριθμών ΙR με το P(x, y) να δηλώνει ότι «ο x είναι μικρότερος ή ίσος του y». (Λάθος) 11. ( Σ / Λ ) To σύνολο των θετικών φυσικών αριθμών ΙN * = {1,, 3,. } με το P(x, y) να δηλώνει ότι «ο x διαιρεί ακριβώς τον y». (Σωστό) 1. ( Σ / Λ ) Απλό μη κατευθυνόμενο γράφημα με n 3 κορυφές και με το P(x, y) να δηλώνει ότι «οι κορυφές x και y συνδέονται με ακμή». (Σωστό) 13. Ποιοι από τους παρακάτω τύπους είναι λογικά ισοδύναμοι με τον τύπο x ( y P(x, y) y P(y, x)) ; 13. ( Σ / Λ ) x y (P(x, y) P(y, x)) (Λάθος) 14. ( Σ / Λ ) x y P(x, y) x y P(y, x) (Σωστό) 15. ( Σ / Λ ) x y z ( P(x, y) P(z, x)) (Σωστό) 16. ( Σ / Λ ) x ( y P(x, y) y P(y, x)) (Σωστό) 14. Οι διαφορετικοί τρόποι να κατανείμουμε 50 διακεκριμένους εργαζόμενους σε 0 διαφορετικά γραφεία, με 5 θέσεις εργασίας το καθένα, είναι: 17. ( Σ / Λ ) 100! 50!, αν οι θέσεις εργασίας στο ίδιο γραφείο θεωρούνται διακεκριμένες. (Σωστό) 18. ( Σ / Λ ) 0 50, αν οι θέσεις εργασίας στο ίδιο γραφείο δεν θεωρούνται διακεκριμένες. (Λάθος) 19. ( Σ / Λ ) Όσοι ο συντελεστής του 0 x 50 50! στην παράσταση x x x x x, αν οι θέσεις εργασίας σε κάθε γραφείο δεν είναι 1!! 3! 4! 5! διακεκριμένες και κανένα γραφείο δεν μένει κενό. (Σωστό) 0. ( Σ / Λ ) Όσοι ο συντελεστής του x στην παράσταση x x x x x 0, αν οι θέσεις εργασίας σε κάθε γραφείο δεν είναι διακεκριμένες και κανένα γραφείο δεν μένει κενό. (Λάθος)

12 διακεκριμένοι επιβάτες ενός τρένου έχουν επιβιβαστεί στην αφετηρία και πρόκειται να κατέβουν όλοι στις επόμενες 10 στάσεις. Οι διαφορετικοί τρόποι αποβίβασης είναι: 1. ( Σ / Λ ) , αν δεν έχει σημασία η σειρά αποβίβασης. (Σωστό). ( Σ / Λ ) 159! 9!, αν έχει σημασία η σειρά αποβίβασης. (Σωστό) 3. ( Σ / Λ ) Όσοι ο συντελεστής του x 10 10! στην παράσταση x x x , αν έχει σημασία η σειρά αποβίβασης και τουλάχιστον ένας επιβάτης κατεβαίνει σε κάθε στάση. (Λάθος) 4. ( Σ / Λ ) Όσοι ο συντελεστής του x ! στην παράσταση x x x , αν έχει σημασία η σειρά αποβίβασης και τουλάχιστον ένας επιβάτης κατεβαίνει σε κάθε στάση. (Σωστό) φοιτητές επιλέγουν μεταξύ δύο υποψηφίων για τον αντιπρόσωπο του έτους τους. Κάθε φοιτητής έχει μία ανώνυμη ψήφο και μπορεί να ψηφίσει έναν εκ των δύο υποψηφίων ή λευκό. Τα διαφορετικά αποτελέσματα είναι: 5. ( Σ / Λ ) Όσα οι διαφορετικές συμβολοσειρές μήκους 00 που σχηματίζονται από τα ψηφία 0, 1, και. (Λάθος) 6. ( Σ / Λ ) Όσα οι διαφορετικές δυαδικές συμβολοσειρές μήκους 0 με 00 μηδενικά και άσσους. (Σωστό) 7. ( Σ / Λ ) Όσα οι μη αρνητικές ακέραιες λύσεις της εξίσωσης x y z 00. (Σωστό) 8. ( Σ / Λ ) 181, αν γνωρίζουμε ότι ακριβώς 0 φοιτητές ψήφισαν λευκό. (Σωστό) 17. Θεωρούμε απλά μη κατευθυνόμενα συνδεόμενα γραφήματα με n 5 κορυφές. Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις αληθεύουν; 9. ( Σ / Λ ) Κάθε πλήρες διμερές γράφημα με κύκλο Euler έχει άρτιο πλήθος κορυφών. (Σωστό) 30. ( Σ / Λ ) Κάθε πλήρες διμερές γράφημα με άρτιο πλήθος κορυφών έχει κύκλο Euler. (Λάθος) 31. ( Σ / Λ ) Κάθε πλήρες διμερές γράφημα έχει κύκλο Hamilton. (Λάθος) 3. ( Σ / Λ ) Κάθε γράφημα με τουλάχιστον n 4 ακμές έχει κύκλο Hamilton. (Λάθος) 18. Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις αληθεύουν; 33. ( Σ / Λ ) Το γράφημα που προκύπτει με διαγραφή μιας ακμής του K 5 είναι επίπεδο. (Σωστό) 34. ( Σ / Λ ) Κάθε μη επίπεδο γράφημα περιέχει το Κ 3,3 ή το Κ 5 ως επαγόμενο υπογράφημα. (Λάθος) 35. ( Σ / Λ ) Υπάρχουν ομοιομορφικά επίπεδα γραφήματα με διαφορετικό πλήθος όψεων. (Λάθος) 36. ( Σ / Λ ) Υπάρχουν ομοιομορφικά επίπεδα γραφήματα με διαφορετικό χρωματικό αριθμό. (Σωστό) 19. Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις αληθεύουν;

13 37. ( Σ / Λ ) Το δέντρο που παράγει ο αλγόριθμος Αναζήτησης κατά Πλάτος στο K n,m, με n < m, έχει ύψος, όποια και αν είναι η αρχική κορυφή. (Σωστό) 38. ( Σ / Λ ) Το δέντρο που παράγει ο αλγόριθμος Αναζήτησης κατά Βάθος στο K n,m, με n < m, έχει ύψος n 1, όποια και αν είναι η αρχική κορυφή. (Λάθος) 39. ( Σ / Λ ) Το δέντρο που παράγει ο αλγόριθμος Αναζήτησης κατά Βάθος στο K 1,m, με m 3, έχει ύψος, όποια και αν είναι η αρχική κορυφή. (Λάθος) 40. ( Σ / Λ ) Το δέντρο που παράγει ο αλγόριθμος Αναζήτησης κατά Πλάτος στο C n, με n 4, έχει ύψος n 1. (Λάθος) 0. Στο διπλανό σχήμα εικονίζονται οι ετικέτες των κορυφών (οι αριθμοί στους αντίστοιχους κύκλους) μετά τα πρώτα βήματα της εκτέλεσης του αλγόριθμου του Dijkstra για τον υπολογισμό του συντομότερου μονοπατιού από την κορυφή s στην κορυφή t. Σε αυτό το βήμα, οι κορυφές s, v 1 και v 3 (και μόνον αυτές) έχουν αποκτήσει μόνιμη ετικέτα και οι ετικέτες των γειτόνων τους έχουν ενημερωθεί. Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις σχετικά με την εξέλιξη του αλγόριθμου είναι αληθείς; 41. ( Σ / Λ ) Το συντομότερο s t μονοπάτι έχει μήκος 8. (Σωστό) 4. ( Σ / Λ ) Όταν η κορυφή t αποκτά μόνιμη ετικέτα, η ετικέτα της κορυφής v 4 είναι 9. (Λάθος) s ( Σ / Λ ) Σε κάποιο από τα επόμενα βήματα του αλγόριθμου, η ετικέτα της κορυφής t θα γίνει 9. (Σωστό) 44. ( Σ / Λ ) Ο αλγόριθμος θα τερματίσει πριν μονιμοποιήσει την ετικέτα της κορυφής v 4. (Λάθος) 1 v 1 v 3 v 7 9 v v 5 5 t

14 ΠΛΗ0, ΔΙΑΚΡΙΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΙΟΥΛΙΟΥ 014, ΜΕΡΟΣ Β' 1ΕΡΩΤΗΜΑ 1 (μονάδες 5) 500 επιβάτες ταξιδεύουν αεροπορικώς στη Βραζιλία για να παρακολουθήσουν τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι επιβάτες πρόκειται να περάσουν από έλεγχο εισιτηρίων σε 10 αριθμημένα σημεία ελέγχου. Υποθέτουμε ότι τα σημεία ελέγχου χρησιμοποιούνται μόνο από τους συγκεκριμένους επιβάτες και ότι κάθε επιβάτης πρέπει να περάσει από ένα σημείο ελέγχου. Με πόσους τρόπους μπορεί να γίνει ο έλεγχος εισιτηρίων, αν: α) Κάθε σημείο ελέγχου εξυπηρετεί τουλάχιστον 0 επιβάτες και ενδιαφερόμαστε μόνο για το πόσοι επιβάτες εξυπηρετούνται από κάθε σημείο ελέγχου (δηλ. εδώ οι επιβάτες θεωρούνται ως μη διακεκριμένοι). β) Οι επιβάτες διέρχονται από τα σημεία ελέγχου με τη σειρά, ο ένας μετά τον άλλο, και έχει σημασία τόσο η ανάθεση των επιβατών στα σημεία ελέγχου όσο και η σειρά με την οποία εξυπηρετούνται οι επιβάτες που διέρχονται από το ίδιο σημείο ελέγχου. γ) Όπως στο (β), με τον επιπλέον περιορισμό ότι κάθε σημείο ελέγχου εξυπηρετεί τουλάχιστον 0 επιβάτες. Για τα ερωτήματα (δ) και (ε), πρέπει να διατυπώσετε γεννήτρια συνάρτηση και να προσδιορίσετε τον όρο του οποίου ο συντελεστής απαντά στο ζητούμενο. δ) Κάθε σημείο ελέγχου εξυπηρετεί τουλάχιστον 0 και το πολύ 100 επιβάτες, και έχει σημασία μόνο πόσοι και ποιοι επιβάτες ανατίθενται σε κάθε σημείο ελέγχου. ε) Στους επιβάτες μοιράζονται διαφημιστικές φανέλες, 1500 τύπου Α και 1500 τύπου Β. Με πόσους τρόπους μπορεί να γίνει η διανομή αν κάθε επιβάτης παίρνει 6 φανέλες συνολικά και τουλάχιστον μία φανέλα από κάθε τύπο. ΑΠΑΝΤΗΣΗ α) Αναθέτουμε αρχικά 0 επιβάτες σε καθένα από τα 10 σημεία ελέγχου, άρα 00 επιβάτες συνολικά, ώστε να ικανοποιηθεί ο περιορισμός. Αυτό γίνεται με 1 τρόπο, αφού οι επιβάτες δεν είναι διακεκριμένοι. Οι υπόλοιποι 300 (μη διακεκριμένοι) επιβάτες ανατίθεται στα ! διακεκριμένα σημεία ελέγχου χωρίς περιορισμούς, με C( ,300) τρόπους. 300!9! β) Έχουμε ανάθεση 500 διακεκριμένων επιβατών σε 10 διακεκριμένα σημεία ελέγχου, με τη σειρά των επιβατών στα σημεία ελέγχου να έχει σημασία. Άρα υπάρχουν ( )! 509! τρόποι. (10 1)! 9! γ) Έχουμε αντίστοιχο πρόβλημα με το (β), αλλά τώρα κάθε σημείο ελέγχου έχει τουλάχιστον 0 επιβάτες. Αν θεωρήσουμε τους επιβάτες ως μη διακεκριμένους, έχουμε C (309,300) αναθέσεις συνολικά, σύμφωνα με το (α). Επειδή οι επιβάτες είναι διακεκριμένοι και η σειρά τους στα σημεία ελέγχου έχει σημασία, καθεμία από αυτές τις αναθέσεις διαφοροποιείται ανάλογα με τη μετάθεση των επιβατών που θεωρούμε. Π.χ. αν έχουμε αναθέσει (k 1, k,, k 10 ) επιβάτες στις 10 υποδοχές και θεωρήσουμε μια μετάθεση των επιβατών π, ώστε να λάβουμε υπόψη την ταυτότητα των επιβατών, μπορούμε να σκεφτούμε ότι οι πρώτοι k 1 επιβάτες στην π πηγαίνουν στο 1 ο σημείο ελέγχου με τη σειρά τους στην π, οι επόμενοι k επιβάτες πηγαίνουν στο ο σημείο ελέγχου με τη σειρά τους στην π, κοκ. Αν

15 επαναλάβουμε τη διαδικασία για μια διαφορετική μετάθεση των επιβατών π', προφανώς θα πάρουμε μια διαφορετική ανάθεση. Υπάρχουν 500! διαφορετικές μεταθέσεις των επιβατών που συνδυάζονται με κάθε ανάθεση του (α). Άρα, οι διαφορετικοί τρόποι είναι 309! C(309,300) 500! 500!. 300!9! δ) Έχουμε διανομή 500 διακεκριμένων επιβάτες σε 10 διακεκριμένα υποδοχές (σημεία ελέγχου), χωρίς να έχει σημασία η σειρά στις υποδοχές, ώστε κάθε υποδοχή να πάρει τουλάχιστον 0 και το πολύ 100 αντικείμενα. Συνεπώς, ο εκθετικός απαριθμητής για κάθε x x x x υποδοχή είναι. Η εκθετική γεννήτρια συνάρτηση είναι 0! 1!! 100! x x x x 0! 1!! 100! 10, και το ζητούμενο δίνεται από τον συντελεστή του 500 x. 500! ε) Επειδή κάθε επιβάτης παίρνει 6 φανέλες συνολικά και μοιράζονται όλες οι φανέλες των δύο τύπων ( ), αρκεί να προσδιορίσουμε πόσες φανέλες τύπου Α παίρνει κάθε επιβάτης. Στη συνέχεια, η 6άδα κάθε επιβάτη συμπληρώνεται με φανέλες τύπου Β με μοναδικό τρόπο. Έχουμε λοιπόν διανομή 1500 ομοίων αντικειμένων (φανέλες τύπου Α) σε 500 διακεκριμένες υποδοχές (επιβάτες) ώστε κάθε υποδοχή να έχει τουλάχιστον 1 και το πολύ 5 αντικείμενα (έτσι κάθε επιβάτης παίρνει τουλάχιστον 1 φανέλα τύπου Β). Ο απαριθμητής για κάθε υποδοχή είναι x x x x x. Η γεννήτρια συνάρτηση είναι x x x x x 500, και το ζητούμενο δίνεται από τον συντελεστή του ΕΡΩΤΗΜΑ (μονάδες 35) 1500 x. 1. Έστω Τ σύνολο προτασιακών τύπων και φ, ψ προτασιακοί τύποι. Να δείξετε ότι Τ = φ ψ αν και μόνο αν το σύνολο Τ { φ, ψ} είναι μη ικανοποιήσιμο.. Θεωρούμε τους παρακάτω τύπους μιας πρωτοβάθμιας γλώσσας με ένα διμελές κατηγορηματικό σύμβολο P: φ(x) y z (y z P(y, x) P(x, z) w (z w P(z, w))) ψ 1 x y ((P(x, y) P(y, x)) x = y) ψ x y z ((P(x, z) P(z, y)) P(x, y)) ψ 3 x y (P(x, y) P(y, x)) Ερμηνεύουμε τους τύπους σε κατευθυνόμενα γραφήματα που δεν έχουν παράλληλες ακμές (μπορεί όμως να έχουν ανακυκλώσεις) όπου το σύμπαν είναι οι κορυφές του γραφήματος, και το διμελές κατηγορηματικό σύμβολο P(x, y) δηλώνει ότι «υπάρχει ακμή από την κορυφή x στην κορυφή y». α) Να εξηγήσετε (σε φυσική γλώσσα) τι δηλώνει ο τύπος φ(x) στη συγκεκριμένη ερμηνεία. Στη συνέχεια, να βρείτε όλες τις τιμές του x για τις οποίες αληθεύει ο φ(x) στο διπλανό γράφημα. β) Έστω γράφημα G στο οποίο αληθεύει ο τύπος ψ. Δείξτε με επαγωγή στο k ότι για κάθε k, αν υπάρχει στο G κατευθυνόμενος (απλός) κύκλος (v 1, v,, v k, v 1 ), τότε υπάρχει και η ακμή (v 1, v k ). Συμπεράνετε από αυτό ότι ο τύπος ψ 1 δεν αληθεύει σε γραφήματα με κατευθυνόμενο κύκλο μήκους k στα οποία αληθεύει ο ψ. γ) Να δώσετε παράδειγμα κατευθυνόμενου γραφήματος με n = 6 κορυφές στο οποίο αληθεύει ο τύπος ψ 1 ψ 3. Να γενικεύσετε, εξηγώντας τη δομή που πρέπει να έχει ένα κατευθυνόμενο γράφημα n κορυφών ώστε να αληθεύει σε αυτό ο τύπος ψ 1 ψ 3. u 8 u 5 u6 u 7 u u 3 u4 u 1

16 δ) Σε πόσα διαφορετικά κατευθυνόμενα γραφήματα n κορυφών αληθεύει ο τύπος ψ 1 ψ 3 ; ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1) Παρατηρούμε ότι φ ψ ( φ) ψ φ ψ. Συνεπώς έχουμε ότι: Τ = φ ψ ανν Τ = φ ψ ανν T { (φ ψ)} είναι μη ικανοποιήσιμο (Θεώρημα.5, Δημητρακόπουλος, σελ. 34) ανν T { φ ψ} είναι μη ικανοποιήσιμο (νόμος de Morgan) ανν T { φ, ψ} είναι μη ικανοποιήσιμο..α) Ο τύπος φ(x) δηλώνει ότι «η κορυφή x έχει τουλάχιστον μια εισερχόμενη ακμή και τουλάχιστον μια εξερχόμενη ακμή, όπου η αφετηρία της πρώτης και η κατάληξη της δεύτερης είναι διαφορετικές κορυφές (μια από αυτές μπορεί να ταυτίζεται με τη x), και η εξερχόμενη ακμή καταλήγει σε κορυφή χωρίς εξερχόμενες ακμές προς άλλες κορυφές». Ο τύπος φ(x) αληθεύει για τις κορυφές u 1 και u 4 (με y = u 1 και z = u 4 ), για τις κορυφές u 5 και u 6 (με y = u και z = u 8 ), για την u 7 (με y = u 3 και z = u 8 ), και για την u 8 (με y = u 5 και z = u 8 ), και δεν αληθεύει για τις κορυφές u και u 3. β) Η βάση της επαγωγής, για k =, είναι τετριμμένη, αφού ο κύκλος (v 1, v, v 1 ) περιλαμβάνει την ακμή (v 1, v ). Υποθέτουμε επαγωγικά ότι ισχύει το ζητούμενο για κάθε κύκλο μήκους k, και θεωρούμε έναν κατευθυνόμενο κύκλο (v 1, v, v 3,, v k, v k+1, v 1 ) μήκους k+1 3. Εφαρμόζοντας τον ψ στις ακμές (v 1, v ) και (v, v 3 ), συμπεραίνουμε ότι το G περιλαμβάνει την ακμή (v 1, v 3 ) και άρα τον κατευθυνόμενο κύκλο C k = (v 1, v 3,, v k, v k+1, v 1 ) μήκους k. Εφαρμόζοντας την επαγωγική υπόθεση στον κύκλο C k, καταλήγουμε ότι το G περιλαμβάνει την ακμή (v 1, v k+1 ). Ο ψ 1 δηλώνει την αντισυμμετρική ιδιότητα, δηλ. ότι δεν υπάρχουν ταυτόχρονα οι ακμές (x, y) και (y, x), εκτός αν x = y. Αν ένα γράφημα G έχει κατευθυνόμενο κύκλο (v 1, v,, v k, v 1 ) μήκους k, τότε το G περιλαμβάνει την ακμή (v k, v 1 ) του κύκλου. Αν ο ψ αληθεύει στο G, το G περιλαμβάνει ακόμη την ακμή (v 1, v k ), όπως αποδείξαμε μόλις. Επίσης ισχύει ότι v 1 v k, επειδή ο κύκλος είναι απλός (εξ ορισμού). Άρα ο ψ 1 δεν μπορεί να αληθεύει σε ένα τέτοιο γράφημα. γ) Ο ψ 1 δηλώνει την αντισυμμετρική ιδιότητα, δηλ. ότι δεν υπάρχουν ταυτόχρονα οι ακμές (x, y) και (y, x), εκτός αν x = y, οπότε πρόκειται για ανακύκλωση. Ο ψ 3 δηλώνει τη συμμετρική ιδιότητα, δηλ. ότι αν υπάρχει η ακμή (x, y), τότε υπάρχει και η ακμή (y, x). Για να ικανοποιείται λοιπόν ο ψ 1 ψ 3 πρέπει το γράφημα να μην έχει καμία ακμή μεταξύ διαφορετικών κορυφών, μπορεί όμως κάποιες κορυφές να έχουν ανακυκλώσεις. Άρα, ο ψ 1 ψ 3 αληθεύει σε κάθε γράφημα με n απομονωμένες κορυφές, που καθεμία μπορεί να έχει ή όχι ανακύκλωση, και μόνο σε τέτοια γραφήματα. Ένα συγκεκριμένο παράδειγμα γραφήματος με n = 6 κορυφές όπου αληθεύει ο ψ 1 ψ 3 είναι το παρακάτω: u 1 u u 3 u 4 u 5 u 6 δ) Υπάρχουν n γραφήματα με n κορυφές όπου αληθεύει ο ψ 1 ψ 3, αφού έχουμε επιλογές για κάθε κορυφή (να έχει ή να μην έχει ανακύκλωση).

17 ΕΡΩΤΗΜΑ 3 (μονάδες 0) α) Έστω απλό συνδεόμενο μη κατευθυνόμενο γράφημα G με n κορυφές και ελάχιστο βαθμό κορυφής k, k n 1. Να δείξετε ότι το G περιέχει (απλό) μονοπάτι μήκους τουλάχιστον k και (απλό) κύκλο μήκους τουλάχιστον k+1. β) Έστω απλό συνδεόμενο μη κατευθυνόμενο γράφημα G με n κορυφές. Συμβολίζουμε με d(v) τον βαθμό κάθε κορυφής v. Έστω κορυφές u και v τέτοιες ώστε το συντομότερο u v μονοπάτι έχει μήκος k 3. Να δείξετε ότι d(u) + d(v) n k + 1. ΑΠΑΝΤΗΣΗ α) Έστω p ένα μακρύτερο μονοπάτι του γραφήματος και έστω u και v τα δύο άκρα του. Επειδή το p δεν μπορεί να επεκταθεί, όλοι οι k γείτονες της v πρέπει να ανήκουν ήδη στο p. Άρα το p περιλαμβάνει τουλάχιστον k+1 κορυφές (την v και τις k γειτονικές της), και συνεπώς έχει μήκος τουλάχιστον k. Έστω τώρα w η γειτονική κορυφή της v που βρίσκεται πλησιέστερα προς την u στο p (η w μπορεί να ταυτίζεται με την u). Από τον ορισμό της w, όλοι οι k γείτονες της v βρίσκονται στο τμήμα του p μεταξύ w και v, το οποίο συμβολίζουμε με p[w, v]. Άρα το p[w, v] έχει μήκος τουλάχιστον k, και αφού k, περιλαμβάνει τουλάχιστον μία κορυφή μεταξύ των w και v. Συνεπώς, το p[w, v] μαζί με την ακμή {v, w} αποτελεί έναν (απλό) κύκλο μήκους τουλάχιστον k+1. β) Έστω Γ(u) και Γ(v) τα σύνολα των γειτονικών κορυφών των u και v. Αφού το συντομότερο u v μονοπάτι έχει μήκος k 3, τα Γ(u) και Γ(v) είναι ξένα μεταξύ τους και ακόμη v Γ(u) και u Γ(v). Επιπλέον, το συντομότερο u v μονοπάτι έχει (k+1) 4 = k 3 κορυφές που δεν ανήκουν στο σύνολο Γ(u) Γ(v) { u } { v }. Ειδικότερα, το συντομότερο u v μονοπάτι έχει k+1 κορυφές συνολικά, και εξαιρούμε τα άκρα u και v και τους γείτονες των u και v που ανήκουν στο μονοπάτι. Άρα οι κορυφές του γραφήματος πρέπει να είναι n d( u) d( v) k 3, όπου στον όρο προσμετρούνται οι κορυφές u και v, στους όρους d(u) και d(v) οι γειτονικές κορυφές των u και v, και στον όρο k 3 οι κορυφές του συντομότερου u v μονοπατιού που δεν ανήκουν στο σύνολο Γ(u) Γ(v) {u, v}. Καταλήγουμε λοιπόν ότι n d( u) d( v) k 3 d( u) d( v) n k 1 ΕΡΩΤΗΜΑ 4 (μονάδες 0) Θεωρούμε ένα απλό συνδεόμενο μη κατευθυνόμενο γράφημα G με θετικά βάρη στις ακμές. Συμβολίζουμε με G e το γράφημα που προκύπτει από το G με αφαίρεση μιας ακμής e. α) Να δείξετε ότι μια ακμή e είναι γέφυρα αν και μόνο αν ανήκει σε κάθε συνδετικό δέντρο του G. β) Μια ακμή e που δεν είναι γέφυρα θεωρείται απαραίτητη για το Ελάχιστο Συνδετικό Δέντρο (ΕΣΔ) του G αν το βάρος του ΕΣΔ του G είναι μικρότερο από το βάρος του ΕΣΔ του G e. i) Να δώσετε παράδειγμα γραφήματος G με τουλάχιστον 6 κορυφές και (ακριβώς) απαραίτητες ακμές (που δεν πρέπει να είναι γέφυρες). ii) Έστω μια ακμή e που ανήκει σε έναν μόνο κύκλο C. Να δείξετε ότι αν η e είναι απαραίτητη, τότε υπάρχει ακμή e' C που είναι βαρύτερη από την e. ΑΠΑΝΤΗΣΗ α) Αν μια ακμή είναι γέφυρα, ανήκει σε κάθε συνδετικό δέντρο του G, αφού το γράφημα G e δεν είναι συνεκτικό. Για το αντίστροφο, για να καταλήξουμε σε αντίφαση, θεωρούμε

18 ακμή e = {u, v} που ανήκει σε κάθε συνδετικό δέντρο Τ του G αλλά δεν είναι γέφυρα (δηλ. ανήκει σε κύκλο). Στο Τ { e } έχουμε δύο συνεκτικές συνιστώσες, έστω Τ 1 και Τ, που η μία περιέχει το ένα άκρο u της e και η άλλη το άλλο v. Αφού η e ανήκει σε κύκλο, υπάρχει u v μονοπάτι p που δεν περιλαμβάνει την e. Άρα υπάρχει ακμή e' p που αν προστεθεί στο Τ { e }, αποκαθιστά τη συνεκτικότητα μεταξύ των u και v, και άρα μεταξύ των Τ 1 και Τ. Επομένως, υπάρχει συνδετικό δέντρο του G, το (Τ { e }) { e' }, που δεν περιέχει την e. Αυτό όμως αντιβαίνει στην αρχική μας υπόθεση. β.i) Στο παρακάτω γράφημα, οι ακμές {u 1, u } και {u 5, u 6 }, αμφότερες βάρους 1, είναι απαραίτητες, αφού το βάρος του ΕΣΔ είναι 8, και αν αφαιρέσουμε είτε την {u 1, u } είτε την {u 5, u 6 }, το γράφημα που προκύπτει έχει βάρος ΕΣΔ ίσο με 9. Αν αφαιρέσουμε οποιαδήποτε ακμή βάρους, το γράφημα που προκύπτει έχει βάρος ΕΣΔ ίσο με 8. Άρα μόνο οι ακμές {u 1, u } και {u 5, u 6 } είναι απαραίτητες. u 1 1 u u 3 1 u 4 u 5 u 6 β.ii) Έστω απαραίτητη ακμή e = {u, v} και έστω ένα ΕΣΔ Τ του G, με συνολικό βάρος w(t ), που περιέχει την e. Όπως στο (α), αφού η e ανήκει σε κύκλο, υπάρχει u v μονοπάτι p που δεν διέρχεται από την e, και υπάρχει ακμή e' p τέτοια ώστε το T ' = (Τ { e }) { e' } είναι ένα συνδετικό δέντρο του G που δεν περιέχει την e. Μάλιστα αφού η e ανήκει σε έναν μόνο κύκλο, τον C, το p ταυτίζεται με το μονοπάτι C { e }, και άρα η ακμή e' ανήκει στον C. Αφού e T', το T' είναι ένα συνδετικό δέντρο του G e. Το συνολικό βάρος του T ' είναι w(t ') = w(t ) w(e) + w(e'), όπου με w(e) και w(e') συμβολίζουμε το βάρος της e και της e', αντίστοιχα. Από τον ορισμό της απαραίτητης ακμής, πρέπει w(t ') > w(t ). Άρα η ακμή e' C και έχει w(e') > w(e), δηλ. είναι βαρύτερη της e.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΛΗ20, ΔΙΑΚΡΙΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΙΟΥΛΙΟΥ 203, Α ΜΕΡΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΝ ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΕΙ Ο ΕΠΙΤΗΡΗΤΗΣ ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ... ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ...ΤΜΗΜΑ..

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΛΗ0, ΔΙΑΚΡΙΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΩΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΙΟΥΛΙΟΥ 015, Α ΜΕΡΟΣ 1. Στους παρακάτω τύπους τα,, είναι προτασιακοί τύποι. Ισχύει ότι: 1. ( Σ / Λ ) O τύπος ( ) ( ) είναι αντίφαση.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗ 20, 4 η ΟΣΣ: Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων

ΠΛΗ 20, 4 η ΟΣΣ: Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων ΠΛΗ 20, 4 η ΟΣΣ: Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων Δημήτρης Φωτάκης Διακριτά Μαθηματικά και Μαθηματική Λογική Πληροφορική Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο 3 η Εργασία: Γενική Εικόνα Αξιόλογη προσπάθεια,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗ 20, 4 η ΟΣΣ: Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων

ΠΛΗ 20, 4 η ΟΣΣ: Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων ΠΛΗ 20, 4 η ΟΣΣ: Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων Δημήτρης Φωτάκης Διακριτά Μαθηματικά και Μαθηματική Λογική Πληροφορική Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο 3 η Εργασία: Γενική Εικόνα Αρκετά απαιτητικά ερωτήματα,

Διαβάστε περισσότερα

κ.λπ. Ισχύει πως x = 100. Οι διαφορετικές λύσεις αυτής της εξίσωσης χωρίς κανένα περιορισμό είναι

κ.λπ. Ισχύει πως x = 100. Οι διαφορετικές λύσεις αυτής της εξίσωσης χωρίς κανένα περιορισμό είναι Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Διακριτά Μαθηματικά 3 η γραπτή εργασία, Σχέδιο Λύσεων Επιμέλεια: Δ. Φωτάκης, Δ. Σούλιου ΘΕΜΑ (Συνδυαστική,.6 μονάδες)

Διαβάστε περισσότερα

2 ) d i = 2e 28, i=1. a b c

2 ) d i = 2e 28, i=1. a b c ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΓΡΑΦΩΝ (1) Εστω G απλός γράφος, που έχει 9 κορυφές και άθροισμα βαθμών κορυφών μεγαλύτερο του 7. Αποδείξτε ότι υπάρχει μια κορυφή του G με βαθμό μεγαλύτερο ή ίσο του 4. () Αποδείξτε ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗ 20, 4 η ΟΣΣ: Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων

ΠΛΗ 20, 4 η ΟΣΣ: Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων ΠΛΗ 20, 4 η ΟΣΣ: Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων ημήτρης Φωτάκης ιακριτά Μαθηματικά και Μαθηματική Λογική Πληροφορική Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο 3 η Εργασία: Γενική Εικόνα Ικανοποιητική εικόνα, αντίστοιχη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗ 20, 5 η ΟΣΣ: Θεωρία Γραφημάτων

ΠΛΗ 20, 5 η ΟΣΣ: Θεωρία Γραφημάτων ΠΛΗ 20, 5 η ΟΣΣ: Θεωρία Γραφημάτων Δημήτρης Φωτάκης Διακριτά Μαθηματικά και Μαθηματική Λογική Πληροφορική Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο 4 η Εργασία: Γενική Εικόνα Πολύ ενθαρρυντική εικόνα. Σαφώς καλύτερη

Διαβάστε περισσότερα

Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά

Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά και Πληροφορικής Μαθηματικά Πανεπιστήμιο ΙΙ Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα

, για κάθε n N. και P είναι αριθμήσιμα.

, για κάθε n N. και P είναι αριθμήσιμα. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΤA ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Διδάσκοντες: Δ.Φωτάκης Θ. Σούλιου η Γραπτή Εργασία Ημ/νια παράδοσης 5/4/8 Θέμα (Διαδικασίες Απαρίθμησης.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗ 20, 5 η ΟΣΣ: Θεωρία Γραφημάτων

ΠΛΗ 20, 5 η ΟΣΣ: Θεωρία Γραφημάτων ΠΛΗ 20, 5 η ΟΣΣ: Θεωρία Γραφημάτων ημήτρης Φωτάκης ιακριτά Μαθηματικά και Μαθηματική Λογική Πληροφορική Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο 4 η Εργασία: Γενική Εικόνα Αντίστοιχη βαθμολογικά και ποιοτικά με την

Διαβάστε περισσότερα

Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά

Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά και Πληροφορικής Μαθηματικά Πανεπιστήμιο ΙΙ Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗ 20, 5 η ΟΣΣ: Θεωρία Γραφημάτων

ΠΛΗ 20, 5 η ΟΣΣ: Θεωρία Γραφημάτων ΠΛΗ 20, 5 η ΟΣΣ: Θεωρία Γραφημάτων Δημήτρης Φωτάκης Διακριτά Μαθηματικά και Μαθηματική Λογική Πληροφορική Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο 4 η Εργασία: Γενική Εικόνα Ενθαρρυντική εικόνα, σαφώς καλύτερη από

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 1 Για τις ερωτήσεις 1-4 θεωρήσατε τον ακόλουθο γράφο. Ποιές από τις παρακάτω προτάσεις αληθεύουν και ποιές όχι;

ΑΣΚΗΣΗ 1 Για τις ερωτήσεις 1-4 θεωρήσατε τον ακόλουθο γράφο. Ποιές από τις παρακάτω προτάσεις αληθεύουν και ποιές όχι; ΘΕΜΑΤΑ ΔΕΝΔΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΛΗ0 ΑΣΚΗΣΗ Για τις ερωτήσεις - θεωρήσατε τον ακόλουθο γράφο. Ποιές από τις παρακάτω προτάσεις αληθεύουν και ποιές όχι; Β Ε Α 6 Δ 5 9 8 0 Γ 7 Ζ Η. Σ/Λ Δυο από τα συνδετικά

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων: Ορολογία και Βασικές Έννοιες

Θεωρία Γραφημάτων: Ορολογία και Βασικές Έννοιες Θεωρία Γραφημάτων: Ορολογία και Βασικές Έννοιες Διδάσκοντες: Δ. Φωτάκης, Δ. Σούλιου Επιμέλεια διαφανειών: Δ. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Γραφήματα

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων: Ορολογία και Βασικές Έννοιες

Θεωρία Γραφημάτων: Ορολογία και Βασικές Έννοιες Θεωρία Γραφημάτων: Ορολογία και Βασικές Έννοιες ιδάσκοντες: Φ. Αφράτη,. Φωτάκης,. Σούλιου Επιμέλεια διαφανειών:. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων 5η Διάλεξη

Θεωρία Γραφημάτων 5η Διάλεξη Θεωρία Γραφημάτων 5η Διάλεξη Α. Συμβώνης Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών Τομέας Μαθηματικών Φεβρουάριος 2017 Α. Συμβώνης (ΕΜΠ) Θεωρία Γραφημάτων 5η Διάλεξη

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων

Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων ιδάσκοντες: Σ. Ζάχος,. Φωτάκης Επιμέλεια διαφανειών:. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Γραφήματα Μοντελοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων 11η Διάλεξη

Θεωρία Γραφημάτων 11η Διάλεξη Θεωρία Γραφημάτων 11η Διάλεξη Α Συμβώνης Εθνικο Μετσοβειο Πολυτεχνειο Σχολη Εφαρμοσμενων Μαθηματικων και Φυσικων Επιστημων Τομεασ Μαθηματικων Φεβρουάριος 2016 Α Συμβώνης (ΕΜΠ) Θεωρία Γραφημάτων 11η Διάλεξη

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων 6η Διάλεξη

Θεωρία Γραφημάτων 6η Διάλεξη Θεωρία Γραφημάτων 6η Διάλεξη Α. Συμβώνης Εθνικο Μετσοβειο Πολυτεχνειο Σχολη Εφαρμοσμενων Μαθηματικων και Φυσικων Επιστημων Τομεασ Μαθηματικων Φεβρουάριος 2016 Α. Συμβώνης (ΕΜΠ) Θεωρία Γραφημάτων 6η Διάλεξη

Διαβάστε περισσότερα

q(g \ S ) = q(g \ S) S + d = S.

q(g \ S ) = q(g \ S) S + d = S. Διάλεξη 9: 9.11.2016 Θεωρία Γραφημάτων Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος Γραφέας: Παναγιωτίδης Αλέξανδρος & Σ. Κ. Θεώρημα 9.1 Εστω γράφημα G = (V, E), υπάρχει τέλειο ταίριασμα στο G αν και μόνο αν για κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων 4η Διάλεξη

Θεωρία Γραφημάτων 4η Διάλεξη Θεωρία Γραφημάτων 4η Διάλεξη Α. Συμβώνης Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών Τομέας Μαθηματικών Φεβρουάριος 2017 Α. Συμβώνης (ΕΜΠ) Θεωρία Γραφημάτων 4η Διάλεξη

Διαβάστε περισσότερα

d(v) = 3 S. q(g \ S) S

d(v) = 3 S. q(g \ S) S Διάλεξη 9: 9.11.2016 Θεωρία Γραφημάτων Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος Γραφέας: Παναγιωτίδης Αλέξανδρος Θεώρημα 9.1 Εστω γράφημα G = (V, E), υπάρχει τέλειο ταίριασμα στο G αν και μόνο αν για κάθε S υποσύνολο

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων

Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων Διδάσκοντες: Σ. Ζάχος, Δ. Φωτάκης Επιμέλεια διαφανειών: Δ. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Γραφήματα Μοντελοποίηση πολλών σημαντικών προβλημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητα Μαθηματικό Υπόβαθρο

Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητα Μαθηματικό Υπόβαθρο Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητα Μαθηματικό Υπόβαθρο Στην ενότητα αυτή θα μελετηθούν τα εξής επιμέρους θέματα: Σύνολα Συναρτήσεις και Σχέσεις Γραφήματα Λέξεις και Γλώσσες Αποδείξεις ΕΠΛ 211 Θεωρία

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων 5η Διάλεξη

Θεωρία Γραφημάτων 5η Διάλεξη Θεωρία Γραφημάτων 5η Διάλεξη Α. Συμβώνης Εθνικο Μετσοβειο Πολυτεχνειο Σχολη Εφαρμοσμενων Μαθηματικων και Φυσικων Επιστημων Τομεασ Μαθηματικων Φεβρουάριος 2016 Α. Συμβώνης (ΕΜΠ) Θεωρία Γραφημάτων 5η Διάλεξη

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυνόμενα γραφήματα. Μαθηματικά Πληροφορικής 6ο Μάθημα. Βρόχοι. Μη κατευθυνόμενα γραφήματα. Ορισμός

Κατευθυνόμενα γραφήματα. Μαθηματικά Πληροφορικής 6ο Μάθημα. Βρόχοι. Μη κατευθυνόμενα γραφήματα. Ορισμός Κατευθυνόμενα γραφήματα Μαθηματικά Πληροφορικής 6ο Μάθημα Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήμιο Αθηνών Κατευθυνόμενο γράφημα G είναι ένα ζεύγος (V, E ) όπου V πεπερασμένο σύνολο του οποίου

Διαβάστε περισσότερα

Μη γράφετε στο πίσω μέρος της σελίδας

Μη γράφετε στο πίσω μέρος της σελίδας Μαθηματική Λογική Τελική εξέταση Ιούλιος 2014 α Σελ. 1 από 5 Στη σελίδα αυτή γράψτε μόνο τα στοιχεία σας. Γράψτε τις απαντήσεις σας στις επόμενες σελίδες, κάτω από τις αντίστοιχες ερωτήσεις. Στις απαντήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις στους Γράφους. 1 ο Σετ Ασκήσεων Βαθμός Μονοπάτια Κύκλος Euler Κύκλος Hamilton Συνεκτικότητα

Ασκήσεις στους Γράφους. 1 ο Σετ Ασκήσεων Βαθμός Μονοπάτια Κύκλος Euler Κύκλος Hamilton Συνεκτικότητα Ασκήσεις στους Γράφους 1 ο Σετ Ασκήσεων Βαθμός Μονοπάτια Κύκλος Euler Κύκλος Hamilton Συνεκτικότητα Ασκηση 1 η Να αποδείξετε ότι κάθε γράφημα περιέχει μια διαδρομή από μια κορυφή u σε μια κορυφή w αν και

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων 8η Διάλεξη

Θεωρία Γραφημάτων 8η Διάλεξη Θεωρία Γραφημάτων 8η Διάλεξη Α. Συμβώνης Εθνικο Μετσοβειο Πολυτεχνειο Σχολη Εφαρμοσμενων Μαθηματικων και Φυσικων Επιστημων Τομεασ Μαθηματικων Φεβρουάριος 2016 Α. Συμβώνης (ΕΜΠ) Θεωρία Γραφημάτων 8η Διάλεξη

Διαβάστε περισσότερα

1. Σε ένα τουρνουά με 8 παίκτες μπορεί οι παίκτες να συμμετείχαν σε: 6,5,4,4,4,3,1,1 αγώνες αντίστοιχα;

1. Σε ένα τουρνουά με 8 παίκτες μπορεί οι παίκτες να συμμετείχαν σε: 6,5,4,4,4,3,1,1 αγώνες αντίστοιχα; Ασκήσεις υποδειγματικές για το θεωρητικό μέρος του μαθήματος Α1. Εξετάστε αν είναι Σωστή ή Λάθος κάθε μία από τις επόμενες προτάσεις. Εξηγείστε την απάντησή σας. 1. Σε ένα τουρνουά με 8 παίκτες μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ118: Διακριτά Μαθηματικά Εαρινό εξάμηνο 2016 Λύσεις ασκήσεων προόδου

ΗΥ118: Διακριτά Μαθηματικά Εαρινό εξάμηνο 2016 Λύσεις ασκήσεων προόδου ΗΥ118: Διακριτά Μαθηματικά Εαρινό εξάμηνο 016 Λύσεις ασκήσεων προόδου Θέμα 1: [16 μονάδες] [8] Έστω ότι μας δίνουν τα παρακάτω δεδομένα: Εάν αυτό το πρόγραμμα ΗΥ είναι αποδοτικό, τότε εκτελείται γρήγορα.

Διαβάστε περισσότερα

Φροντιστήριο #8 Ασκήσεις σε Γράφους 16/5/2017

Φροντιστήριο #8 Ασκήσεις σε Γράφους 16/5/2017 Φροντιστήριο #8 Ασκήσεις σε Γράφους 16/5/2017 Άσκηση 8.1: Στο παρακάτω σχήμα φαίνονται δέκα λατινικοί χαρακτήρες (A, F, K, M, R, S, T, V, X και Z) με τη μορφή γράφων. Ποιοι από αυτούς είναι ισομορφικοί;

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυνόμενα γραφήματα. Μαθηματικά Πληροφορικής 6ο Μάθημα. Βρόχοι. Μη κατευθυνόμενα γραφήματα. Ορισμός

Κατευθυνόμενα γραφήματα. Μαθηματικά Πληροφορικής 6ο Μάθημα. Βρόχοι. Μη κατευθυνόμενα γραφήματα. Ορισμός Κατευθυνόμενα γραφήματα Μαθηματικά Πληροφορικής 6ο Μάθημα Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήμιο Αθηνών Κατευθυνόμενο γράφημα G είναι ένα ζεύγος (V, E ) όπου V πεπερασμένο σύνολο του οποίου

Διαβάστε περισσότερα

Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά

Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά και Πληροφορικής Μαθηματικά Πανεπιστήμιο ΙΙ Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα

Μη γράφετε στο πίσω μέρος της σελίδας

Μη γράφετε στο πίσω μέρος της σελίδας Μαθηματική Λογική Εξέταση Σεπτεμβρίου 2015 Σελ. 1 από 6 Στη σελίδα αυτή γράψτε μόνο τα στοιχεία σας. Γράψτε τις απαντήσεις σας στις επόμενες σελίδες, κάτω από τις αντίστοιχες ερωτήσεις. Στις απαντήσεις

Διαβάστε περισσότερα

n ίδια n διαφορετικά n n 0 n n n 1 n n n n 0 4

n ίδια n διαφορετικά n n 0 n n n 1 n n n n 0 4 Διακριτά Μαθηματικά Ι Επαναληπτικό Μάθημα 1 Συνδυαστική 2 Μεταξύ 2n αντικειμένων, τα n είναι ίδια. Βρείτε τον αριθμό των επιλογών n αντικειμένων από αυτά τα 2n αντικείμενα. Μεταξύ 3n + 1 αντικειμένων τα

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις στους Γράφους. 2 ο Σετ Ασκήσεων. Δέντρα

Ασκήσεις στους Γράφους. 2 ο Σετ Ασκήσεων. Δέντρα Ασκήσεις στους Γράφους 2 ο Σετ Ασκήσεων Δέντρα Ασκηση 1 η Ένας γράφος G είναι δέντρο αν και μόνο αν κάθε δυο κορυφές του συνδέονται με ένα μοναδικό μονοπάτι. Υποθέτουμε ότι ο γράφος G είναι δέντρο. Έστω

Διαβάστε περισσότερα

Φροντιστήριο #9 Ασκήσεις σε Γράφους 18/5/2018

Φροντιστήριο #9 Ασκήσεις σε Γράφους 18/5/2018 Φροντιστήριο #9 Ασκήσεις σε Γράφους 18/5/2018 Άσκηση 9.1: Στο παρακάτω σχήμα φαίνονται δέκα λατινικοί χαρακτήρες (A, F, K, M, R, S, T, V, X και Z) με τη μορφή γράφων. Ποιοι από αυτούς είναι ισομορφικοί;

Διαβάστε περισσότερα

έντρα ιδάσκοντες:. Φωτάκης,. Σούλιου Επιμέλεια διαφανειών:. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

έντρα ιδάσκοντες:. Φωτάκης,. Σούλιου Επιμέλεια διαφανειών:. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έντρα ιδάσκοντες:. Φωτάκης,. Σούλιου Επιμέλεια διαφανειών:. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έντρα έντρο: πρότυπο ιεραρχικής δομής. Αναπαράσταση

Διαβάστε περισσότερα

... a b c d. b d a c

... a b c d. b d a c ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΑΚΡΙΤA ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ιδάσκοντες: Φωτάκης, Σούλιου η Γραπτή Εργασία Θέµα (Αρχή του Περιστερώνα, 8 µονάδες) α) Σε ένα διάστηµα

Διαβάστε περισσότερα

ιδάσκοντες: Φ. Αφράτη,. Φωτάκης,. Σούλιου Επιμέλεια διαφανειών:. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

ιδάσκοντες: Φ. Αφράτη,. Φωτάκης,. Σούλιου Επιμέλεια διαφανειών:. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών έντρα ιδάσκοντες: Φ. Αφράτη,. Φωτάκης,. Σούλιου Επιμέλεια διαφανειών:. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έντρα έντρο: πρότυπο ιεραρχικής δομής.

Διαβάστε περισσότερα

ψ φ2 = k χ φ2 = 4k χ φ1 = χ φ1 + χ φ2 + 3 = 4(k 1 + k 2 + 1) + 1 ψ φ1 = ψ φ1 + χ φ2 = k k = (k 1 + k 2 + 1) + 1

ψ φ2 = k χ φ2 = 4k χ φ1 = χ φ1 + χ φ2 + 3 = 4(k 1 + k 2 + 1) + 1 ψ φ1 = ψ φ1 + χ φ2 = k k = (k 1 + k 2 + 1) + 1 Ασκήσεις στο μάθημα της Λογικής 15 Οκτωβρίου 2015 Άσκηση 1. Να δειχτεί ότι δεν υπάρχουν τύποι μήκους 2,3,6 αλλά κάθε άλλο (θετικό ακέραιο) μήκος είναι δυνατό (άσκηση 2, σελίδα 39) Απόδειξη. Δείχνουμε πρώτα

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυνόμενα γραφήματα. Μαθηματικά Πληροφορικής 6ο Μάθημα. Βρόγχοι. Μη κατευθυνόμενα γραφήματα. Ορισμός

Κατευθυνόμενα γραφήματα. Μαθηματικά Πληροφορικής 6ο Μάθημα. Βρόγχοι. Μη κατευθυνόμενα γραφήματα. Ορισμός Κατευθυνόμενα γραφήματα Μαθηματικά Πληροφορικής 6ο Μάθημα Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήμιο Αθηνών Κατευθυνόμενο γράφημα G είναι ένα ζεύγος (V, E ) όπου V πεπερασμένο σύνολο του οποίου

Διαβάστε περισσότερα

Μη γράφετε στο πίσω μέρος της σελίδας

Μη γράφετε στο πίσω μέρος της σελίδας Μαθηματική Λογική Εξέταση Σεπτέμβριος 2014 α Σελ. 1 από 5 Στη σελίδα αυτή γράψτε μόνο τα στοιχεία σας. Γράψτε τις απαντήσεις σας στις επόμενες σελίδες, κάτω από τις αντίστοιχες ερωτήσεις. Στις απαντήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων 10η Διάλεξη

Θεωρία Γραφημάτων 10η Διάλεξη Θεωρία Γραφημάτων 0η Διάλεξη Α. Συμβώνης Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών Τομέας Μαθηματικών Φεβρουάριος 07 Α. Συμβώνης (ΕΜΠ) Θεωρία Γραφημάτων 0η Διάλεξη

Διαβάστε περισσότερα

β) 3 n < n!, n > 6 i i! = (n + 1)! 1, n 1 i=1

β) 3 n < n!, n > 6 i i! = (n + 1)! 1, n 1 i=1 Κεφάλαιο 2: Στοιχεία Λογικής - Μέθοδοι Απόδειξης 1. Να αποδειχθεί ότι οι λογικοί τύποι: (p ( (( p) q))) (p q) και p είναι λογικά ισοδύναμοι. Θέλουμε να αποδείξουμε ότι: (p ( (( p) q))) (p q) p, ή με άλλα

Διαβάστε περισσότερα

jτο πλήθος των ταξιδιών που κάνει η αεροσυνοδός µέχρι την j ηµέρα. Σχηµατίζω µία ακολουθία που αποτελείται από τα a.

jτο πλήθος των ταξιδιών που κάνει η αεροσυνοδός µέχρι την j ηµέρα. Σχηµατίζω µία ακολουθία που αποτελείται από τα a. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΑΚΡΙΤA ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ιδάσκοντες: Φωτάκης, Σούλιου, Θ Λιανέας η Γραπτή Εργασία Θέµα (Αρχή του Περιστερώνα, 8 µονάδες) α)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗ 20, 6 η ΟΣΣ: Δέντρα Εξετάσεις

ΠΛΗ 20, 6 η ΟΣΣ: Δέντρα Εξετάσεις ΠΛΗ 20, 6 η ΟΣΣ: Δέντρα Εξετάσεις Δημήτρης Φωτάκης Διακριτά Μαθηματικά και Μαθηματική Λογική Πληροφορική Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Δέντρα Δέντρο: πρότυπο ιεραρχικής δομής. Αναπαράσταση (ιεραρχικών)

Διαβάστε περισσότερα

u v 4 w G 2 G 1 u v w x y z 4

u v 4 w G 2 G 1 u v w x y z 4 Διάλεξη :.0.06 Θεωρία Γραφημάτων Γραφέας: Σ. Κ. Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος. Εισαγωγικοί ορισμοί Ορισμός. Γράφημα G καλείται ένα ζεύγος G = (V, E) όπου V είναι το σύνολο των κορυφών (ή κόμβων) και E

Διαβάστε περισσότερα

Μη γράφετε στο πίσω μέρος της σελίδας

Μη γράφετε στο πίσω μέρος της σελίδας Μαθηματική Λογική Εξέταση Σεπτεμβρίου 2016 Σελ. 1 από 5 Στη σελίδα αυτή γράψτε μόνο τα στοιχεία σας. Γράψτε τις απαντήσεις σας στις επόμενες σελίδες, κάτω από τις αντίστοιχες ερωτήσεις. Στις απαντήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 4: Θεωρία Γραφημάτων Γραφέας: Σ. Κ. Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος συνεκτικά γραφήματα (συνέχεια) Πρόταση 4.1 Δύο μπλοκ ενός

Διάλεξη 4: Θεωρία Γραφημάτων Γραφέας: Σ. Κ. Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος συνεκτικά γραφήματα (συνέχεια) Πρόταση 4.1 Δύο μπλοκ ενός Διάλεξη 4: 20.10.2016 Θεωρία Γραφημάτων Γραφέας: Σ. Κ. Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος 4.1 2-συνεκτικά γραφήματα (συνέχεια) Πρόταση 4.1 Δύο μπλοκ ενός γραφήματος G μοιράζονται το πολύ μία κορυφή. Απόδειξη:

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα 1 Πρωτοβάθμια Λογική Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά και Πληροφορικής Μαθηματικά Πανεπιστήμιο ΙΙ Ιωαννίνων ) / 60

Περιεχόμενα 1 Πρωτοβάθμια Λογική Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά και Πληροφορικής Μαθηματικά Πανεπιστήμιο ΙΙ Ιωαννίνων ) / 60 Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά και Πληροφορικής Μαθηματικά Πανεπιστήμιο ΙΙ Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗ20 ΕΝΟΤΗΤΑ 5: ΘΕΩΡΙΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ/2. Μάθηµα 5.1: Παραστάσεις Γραφηµάτων. ηµήτρης Ψούνης

ΠΛΗ20 ΕΝΟΤΗΤΑ 5: ΘΕΩΡΙΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ/2. Μάθηµα 5.1: Παραστάσεις Γραφηµάτων. ηµήτρης Ψούνης ΠΛΗ20 ΕΝΟΤΗΤΑ 5: ΘΕΩΡΙΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ/2 Μάθηµα 5.1: Παραστάσεις Γραφηµάτων ηµήτρης Ψούνης 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. Σκοπός του Μαθήµατος Β.Θεωρία 1. Πίνακας Γειτνίασης 1. Ορισµός για µη κατευθυνόµενα γραφήµατα 2.

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Ασκήσεις. Ρίζου Ζωή

Επαναληπτικές Ασκήσεις. Ρίζου Ζωή Επαναληπτικές Ασκήσεις Ρίζου Ζωή email: zrizou@ee.duth.gr Άσκηση 1 Τι πραγματεύεται το θεώρημα Euler; Απάντηση Ψευδογραφήματα που περιέχουν ένα κύκλωμα στο ψευδογραφήματα, των οποίων ο βαθμός κάθε κορυφής

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 4: Απόδειξη: Για την κατεύθυνση, παρατηρούμε ότι διαγράφοντας μια κορυφή δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τα u και v. Αποδεικνύουμε

Διάλεξη 4: Απόδειξη: Για την κατεύθυνση, παρατηρούμε ότι διαγράφοντας μια κορυφή δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τα u και v. Αποδεικνύουμε Διάλεξη 4: 20.10.2016 Θεωρία Γραφημάτων Γραφέας: Σ. Κ. Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος 4.1 2-συνεκτικά γραφήματα (συνέχεια) Πρόταση 4.1 Δύο μπλοκ ενός γραφήματος G μοιράζονται το πολύ μία κορυφή. Απόδειξη:

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογιστικά & Διακριτά Μαθηματικά

Υπολογιστικά & Διακριτά Μαθηματικά Υπολογιστικά & Διακριτά Μαθηματικά Ενότητα 2:Στοιχεία Μαθηματικής Λογικής Στεφανίδης Γεώργιος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

Φροντιστήριο #8 Ασκήσεις σε Γράφους 24/5/2016

Φροντιστήριο #8 Ασκήσεις σε Γράφους 24/5/2016 Φροντιστήριο #8 Ασκήσεις σε Γράφους 24/5/2016 Άσκηση 8.1: Στο παρακάτω σχήμα φαίνονται δέκα λατινικοί χαρακτήρες (A, F, K, M, R, S, T, V, X και Z) με τη μορφή γράφων. Ποιοι από αυτούς είναι ισομορφικοί;

Διαβάστε περισσότερα

Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά

Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά και Πληροφορικής Μαθηματικά Πανεπιστήμιο ΙΙ Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων και Εφαρμογές - Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Φεβρουάριος 2017

Θεωρία Γραφημάτων και Εφαρμογές - Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Φεβρουάριος 2017 Θεωρία Γραφημάτων και Εφαρμογές - Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Φεβρουάριος 2017 ΕΓΘΑ : Σ. Κοσμαδάκης, «Εισαγωγή στα Γραφήματα, Θεωρία-Ασκήσεις». Α 1 Έστω η παρακάτω σχέση Q(k) πάνω στο σύνολο {1, 2} όπου k τυχαίος

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ118: Διακριτά Μαθηματικά - Εαρινό Εξάμηνο 2017 Τελική Εξέταση Ιουνίου - Τετάρτη, 14/06/2017 ΛΥΣΕΙΣ

ΗΥ118: Διακριτά Μαθηματικά - Εαρινό Εξάμηνο 2017 Τελική Εξέταση Ιουνίου - Τετάρτη, 14/06/2017 ΛΥΣΕΙΣ ΗΥ8: Διακριτά Μαθηματικά - Εαρινό Εξάμηνο 07 Τελική Εξέταση Ιουνίου - Τετάρτη, 4/06/07 ΛΥΣΕΙΣ Σημείωση: Οι παρακάτω λύσεις είναι ενδεικτικές. Ενδεχομένως, υπάρχουν και άλλοι σωστοί τρόποι επίλυσης. Θέμα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ

ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ Συνεκτικότητα Γραφημάτων 123 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ 4.1 Τοπική και Ολική Συνεκτικότητα Γραφημάτων 4.2 Συνεκτικότητα Μη-κατευθυνόμενων Γραφημάτων 4.3 Συνεκτικότητα Κατευθυνόμενων Γραφημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκοντες: Δ. Φωτάκης, Δ. Σούλιου Επιμέλεια διαφανειών: Δ. Φωτάκης. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

Διδάσκοντες: Δ. Φωτάκης, Δ. Σούλιου Επιμέλεια διαφανειών: Δ. Φωτάκης. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Σχέσεις Διδάσκοντες: Δ. Φωτάκης, Δ. Σούλιου Επιμέλεια διαφανειών: Δ. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Διμελής Σχέση Διατεταγμένο ζεύγος (α, β):

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 211: Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητας. Διάλεξη 2: Μαθηματικό Υπόβαθρο

ΕΠΛ 211: Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητας. Διάλεξη 2: Μαθηματικό Υπόβαθρο ΕΠΛ 211: Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητας Διάλεξη 2: Μαθηματικό Υπόβαθρο Τι θα κάνουμε σήμερα Συναρτήσεις & Σχέσεις (0.2.3) Γράφοι (Γραφήματα) (0.2.4) Λέξεις και Γλώσσες (0.2.5) Αποδείξεις (0.3) 1

Διαβάστε περισσότερα

9 Πολυώνυμα Διαίρεση πολυωνύμων

9 Πολυώνυμα Διαίρεση πολυωνύμων 4ο Κεφάλαιο 9 Πολυώνυμα Διαίρεση πολυωνύμων Α ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Ορισμοί Μονώνυμο του x ονομάζουμε κάθε παράσταση της μορφής ν αx όπου α R, * ν N και x μια μεταβλητή που μπορεί να πάρει οποιαδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις Λογικής I. Εαρινό Εξάμηνο Καθηγητής: Λ. Κυρούσης

Σημειώσεις Λογικής I. Εαρινό Εξάμηνο Καθηγητής: Λ. Κυρούσης Σημειώσεις Λογικής I Εαρινό Εξάμηνο 2011-2012 Καθηγητής: Λ. Κυρούσης 2 Τελευταία ενημέρωση 28/3/2012, στις 01:37. Περιεχόμενα 1 Εισαγωγή 5 2 Προτασιακή Λογική 7 2.1 Αναδρομικοί Ορισμοί - Επαγωγικές Αποδείξεις...................

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων 2η Διάλεξη

Θεωρία Γραφημάτων 2η Διάλεξη Θεωρία Γραφημάτων 2η Διάλεξη Α Συμβώνης Εθνικο Μετσοβειο Πολυτεχνειο Σχολη Εφαρμοσμενων Μαθηματικων και Φυσικων Επιστημων Τομεασ Μαθηματικων Φεβρουάριος 2016 Α Συμβώνης (ΕΜΠ) Θεωρία Γραφημάτων 2η Διάλεξη

Διαβάστε περισσότερα

Σημείωση: Δες ορισμό απλού γραφήματος στον Τόμο Α, σελ. 97 και τόμο Β, σελ 12.

Σημείωση: Δες ορισμό απλού γραφήματος στον Τόμο Α, σελ. 97 και τόμο Β, σελ 12. ΑΣΚΗΣΗ 1: Είναι το ακόλουθο γράφημα απλό; Σημείωση: Δες ορισμό απλού γραφήματος στον Τόμο Α, σελ. 97 και τόμο Β, σελ 12. v 2 ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1: Το παραπάνω γράφημα δεν είναι απλό, αφού υπάρχουν δύο ακμές που

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων 7η Διάλεξη

Θεωρία Γραφημάτων 7η Διάλεξη Θεωρία Γραφημάτων 7η Διάλεξη Α. Συμβώνης Εθνικο Μετσοβειο Πολυτεχνειο Σχολη Εφαρμοσμενων Μαθηματικων και Φυσικων Επιστημων Τομεασ Μαθηματικων Φεβρουάριος 016 Α. Συμβώνης (ΕΜΠ) Θεωρία Γραφημάτων 7η Διάλεξη

Διαβάστε περισσότερα

Σειρά Προβλημάτων 1 Λύσεις

Σειρά Προβλημάτων 1 Λύσεις ΕΠΛ2: Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητα Σειρά Προβλημάτων Λύσεις Άσκηση Να βρείτε το σφάλμα στην πιο κάτω απόδειξη. Ισχυρισμός: Όλα τα βιβλία που έχουν γραφτεί στη Θεωρία Υπολογισμού έχουν τον ίδιο

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Πληροφορικής Εξάμηνο ΣΤ ΘΕΩΡΙΑ ΓΡΑΦΩΝ

Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Πληροφορικής Εξάμηνο ΣΤ ΘΕΩΡΙΑ ΓΡΑΦΩΝ Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Πληροφορικής Εξάμηνο ΣΤ ΘΕΩΡΙΑ ΓΡΑΦΩΝ 3 η Διάλεξη Μονοπάτια και Κύκλοι Μήκη και αποστάσεις Κέντρο και μέσο γράφου. Ακτίνα και Διάμετρος Δυνάμεις Γραφημάτων Γράφοι Euler.

Διαβάστε περισσότερα

ιακριτά Μαθηµατικά και Μαθηµατική Λογική ΠΛΗ20 Ε ρ γ α σ ί α 5η Προτασιακή Λογική

ιακριτά Μαθηµατικά και Μαθηµατική Λογική ΠΛΗ20 Ε ρ γ α σ ί α 5η Προτασιακή Λογική ιακριτά Μαθηµατικά και Μαθηµατική Λογική ΠΛΗ20 Ε ρ γ α σ ί α 5η Προτασιακή Λογική Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η εξοικείωση µε τις έννοιες της Προτασιακής Λογικής. Η εργασία πρέπει να γραφεί ηλεκτρονικά

Διαβάστε περισσότερα

z 1 E(G) 2(k 1) = 2k 3. x z 2 H 1 H 2

z 1 E(G) 2(k 1) = 2k 3. x z 2 H 1 H 2 Διάλεξη :..06 Θεωρία Γραφημάτων Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος Γραφέας: Τζαλάκας Ανδρέας & Σ.Κ.. Εξωεπίπεδα γραφήματα (συνέχεια) Ορισμός. Εστω γράφημα G = (V, E) και S V. S-λοβός (S-lobe) ενάγεται από

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ118: Διακριτά Μαθηματικά - Εαρινό Εξάμηνο 2016 Τελική Εξέταση Ιουνίου - Τετάρτη, 15/06/2016 Λύσεις Θεμάτων

ΗΥ118: Διακριτά Μαθηματικά - Εαρινό Εξάμηνο 2016 Τελική Εξέταση Ιουνίου - Τετάρτη, 15/06/2016 Λύσεις Θεμάτων ΗΥ118: Διακριτά Μαθηματικά - Εαρινό Εξάμηνο 2016 Τελική Εξέταση Ιουνίου - Τετάρτη, 15/06/2016 Λύσεις Θεμάτων Θέμα 1: [14 μονάδες] 1. [5] Έστω Y(x): «Το αντικείμενο x είναι ηλεκτρονικός υπολογιστής», Φ(y):

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Διακριτά Μαθηματικά. Ενότητα 2: Γραφήματα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Διακριτά Μαθηματικά. Ενότητα 2: Γραφήματα Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Διακριτά Μαθηματικά Ενότητα 2: Γραφήματα Αν. Καθηγητής Κ. Στεργίου e-mail: kstergiou@uowm.gr Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

E(G) 2(k 1) = 2k 3.

E(G) 2(k 1) = 2k 3. Διάλεξη :..06 Θεωρία Γραφημάτων Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος Γραφέας: Τζαλάκας Ανδρέας & Σ.Κ.. Εξωεπίπεδα γραφήματα (συνέχεια) Ορισμός. Εστω γράφημα G = (V, E) και S V. S-λοβός (S-lobe) ενάγεται από

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Προτασιακής Λογικής

Στοιχεία Προτασιακής Λογικής Στοιχεία Προτασιακής Λογικής ιδάσκοντες: Φ. Αφράτη,. Φωτάκης Επιμέλεια διαφανειών:. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Μαθηματικές Προτάσεις (Μαθηματική)

Διαβάστε περισσότερα

(β) Θεωρούµε µια ακολουθία Nθετικών ακεραίων η οποία περιέχει ακριβώς

(β) Θεωρούµε µια ακολουθία Nθετικών ακεραίων η οποία περιέχει ακριβώς Θέµα (Αρχή του Περιστερώνα, 8 µονάδες) (α) Επιλέγουµε αυθαίρετα φυσικούς αριθµούς από το σύνολο {,,3,, 3, } Να δείξετε ότι µεταξύ των αριθµών που έχουµε επιλέξει υπάρχει πάντα ένα ζευγάρι όπου ο µεγαλύτερος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2017

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2017 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2017 Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Ημερομηνία: 02/12/2017 Ώρα Εξέτασης: 09:30-12:30 ΟΔΗΓΙΕΣ: 1. Να λύσετε όλα τα θέματα, αιτιολογώντας πλήρως τις απαντήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Θεωρία Υπολογισμού. Ενότητα 3 : Γραφήματα & Αποδείξεις. Αλέξανδρος Τζάλλας

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Θεωρία Υπολογισμού. Ενότητα 3 : Γραφήματα & Αποδείξεις. Αλέξανδρος Τζάλλας 1 Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Θεωρία Υπολογισμού Ενότητα 3 : Γραφήματα & Αποδείξεις Αλέξανδρος Τζάλλας 2 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

m + s + q r + n + q p + s + n, P Q R P Q P R Q R F G

m + s + q r + n + q p + s + n, P Q R P Q P R Q R F G Λύσεις Θεμάτων Θεμελίων των Μαθηματικών 1. Εστω A, B, C τυχόντα σύνολα. Να δειχθεί ότι A (B C) (A B) (A C). Απόδειξη. Εστω x τυχαίο στοιχείο του A (B C). Εξ ορισμού, το x ανήκει σε ακριβώς ένα από τα A,

Διαβάστε περισσότερα

ιµελής Σχέση ιατεταγµένο ζεύγος (α, β): ύο αντικείµενα (όχι κατ ανάγκη διαφορετικά) σε καθορισµένη σειρά. Γενίκευση: διατεταγµένη τριάδα (α, β, γ), δι

ιµελής Σχέση ιατεταγµένο ζεύγος (α, β): ύο αντικείµενα (όχι κατ ανάγκη διαφορετικά) σε καθορισµένη σειρά. Γενίκευση: διατεταγµένη τριάδα (α, β, γ), δι Σχέσεις ιδάσκοντες: Φ. Αφράτη, Σ. Ζάχος,. Σούλιου Επιµέλεια διαφανειών:. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ιµελής Σχέση ιατεταγµένο ζεύγος (α, β):

Διαβάστε περισσότερα

Σχέσεις. ιδάσκοντες:. Φωτάκης,. Σούλιου Επιμέλεια διαφανειών:. Φωτάκης. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

Σχέσεις. ιδάσκοντες:. Φωτάκης,. Σούλιου Επιμέλεια διαφανειών:. Φωτάκης. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Σχέσεις ιδάσκοντες:. Φωτάκης,. Σούλιου Επιμέλεια διαφανειών:. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ιμελής Σχέση ιατεταγμένο ζεύγος (α, β): ύο αντικείμενα

Διαβάστε περισσότερα

Μη γράφετε στο πίσω μέρος της σελίδας

Μη γράφετε στο πίσω μέρος της σελίδας Διακριτά Μαθηματικά Εξέταση Σεπτέμβριος 2014 Σελ. 1 από 5 Στη σελίδα αυτή γράψτε μόνο τα στοιχεία σας. Γράψτε τις απαντήσεις σας στις επόμενες σελίδες, κάτω από τις αντίστοιχες ερωτήσεις. Στις απαντήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Σχέσεις. Διμελής Σχέση. ΣτοΊδιοΣύνολο. Αναπαράσταση

Σχέσεις. Διμελής Σχέση. ΣτοΊδιοΣύνολο. Αναπαράσταση Διμελής Σχέση Σχέσεις Διδάσκοντες: Φ. Αφράτη, Δ. Επιμέλεια διαφανειών: Δ. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Διατεταγμένο ζεύγος (α, β): Δύο αντικείμενα

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυνόµενα γραφήµατα. Στοιχεία Θεωρίας Γραφηµάτων (1) Πολυγραφήµατα (Multigraphs)

Κατευθυνόµενα γραφήµατα. Στοιχεία Θεωρίας Γραφηµάτων (1) Πολυγραφήµατα (Multigraphs) Μη κατευθυνόµενα γραφήµατα Στοιχεία Θεωρίας Γραφηµάτων (1) Απλό µη κατευθυνόµενο γράφηµα G είναι διατεταγµένο Ϲεύγος (V, E) µε σύνολο κορυφών/κόµβων V Ορέστης Τελέλης tllis@unipi.gr Τµήµα Ψηφιακών Συστηµάτων,

Διαβάστε περισσότερα

K15 Ψηφιακή Λογική Σχεδίαση 3: Προτασιακή Λογική / Θεωρία Συνόλων

K15 Ψηφιακή Λογική Σχεδίαση 3: Προτασιακή Λογική / Θεωρία Συνόλων K15 Ψηφιακή Λογική Σχεδίαση 3: Προτασιακή Λογική / Θεωρία Συνόλων Γιάννης Λιαπέρδος TEI Πελοποννήσου Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Στοιχεία προτασιακής λογικής Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων 2η Διάλεξη

Θεωρία Γραφημάτων 2η Διάλεξη Θεωρία Γραφημάτων 2η Διάλεξη Α. Συμβώνης Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών Τομέας Μαθηματικών Φεβρουάριος 2017 Α. Συμβώνης (ΕΜΠ) Θεωρία Γραφημάτων 2η Διάλεξη

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητα

Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητα Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητα Κεφάλαιο 1. Μαθηματικό Υπόβαθρο 23, 26 Ιανουαρίου 2007 Δρ. Παπαδοπούλου Βίκη 1 1.1. Σύνολα Ορισμός : Σύνολο μια συλλογή από αντικείμενα Στοιχεία: Μέλη συνόλου Τα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Προτασιακής Λογικής

Στοιχεία Προτασιακής Λογικής Στοιχεία Προτασιακής Λογικής ιδάσκοντες: Φ. Αφράτη,. Φωτάκης,. Σούλιου Επιμέλεια διαφανειών:. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Μαθηματικές Προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Αλγόριθμοι και πολυπλοκότητα: 4 η σειρά ασκήσεων ΣΗΜΜΥ - Ε.Μ.Π.

Αλγόριθμοι και πολυπλοκότητα: 4 η σειρά ασκήσεων ΣΗΜΜΥ - Ε.Μ.Π. Αλγόριθμοι και πολυπλοκότητα: 4 η σειρά ασκήσεων CO.RE.LAB. ΣΗΜΜΥ - Ε.Μ.Π. Άσκηση 1 η : Παιχνίδι επιλογής ακμών Έχουμε ένα ακυκλικό κατευθυνόμενο γράφο, μια αρχική κορυφή και δυο παίκτες. Οι παίκτες διαδοχικά

Διαβάστε περισσότερα

e 2 S F = [V (H), V (H)]. 3-1 e 1 e 3

e 2 S F = [V (H), V (H)]. 3-1 e 1 e 3 Διάλεξη 3: 19.10.2016 Θεωρία Γραφημάτων Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος Γραφέας: Βασίλης Λίβανος & Σ. Κ. 3.1 Ακμοδιαχωριστές, Τομές, Δεσμοί Ορισμός 3.1 Ακμοδιαχωριστής (edge-separator) ενός γραφήματος =

Διαβάστε περισσότερα

ιακριτά Μαθηµατικά και Μαθηµατική Λογική ΠΛΗ20 Ε ρ γ α σ ί α 2η <Αλγόριθµοι, Θεωρία Γραφηµάτων>

ιακριτά Μαθηµατικά και Μαθηµατική Λογική ΠΛΗ20 Ε ρ γ α σ ί α 2η <Αλγόριθµοι, Θεωρία Γραφηµάτων> ιακριτά Μαθηµατικά και Μαθηµατική Λογική ΠΛΗ20 Ε ρ γ α σ ί α 2η Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η εξοικείωση µε τις σηµαντικότερες µεθόδους και ιδέες της Θεωρίας Γραφηµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Επίπεδα Γραφήματα : Προβλήματα και Υπολογιστική Πολυπλοκότητα

Επίπεδα Γραφήματα : Προβλήματα και Υπολογιστική Πολυπλοκότητα Αλγόριθμοι πολυωνυμικού χρόνου Ένας αλγόριθμος πολυωνυμικού χρόνου έχει χρόνο εκτέλεσης όπου είναι μία (θετική) σταθερά Κλάση πολυπλοκότητας : περιλαμβάνει τα προβλήματα που επιδέχονται λύση σε πολυωνυμικό

Διαβάστε περισσότερα

x (a 1 + a 2 ) mod 9, y (a 1 a 2 ) mod 9.

x (a 1 + a 2 ) mod 9, y (a 1 a 2 ) mod 9. Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΗΜΥ 311: Διακριτη Αναλυση και Δομες Χειμερινό Εξάμηνο 2017-2018 Καθηγητής: Χριστόφορος Χατζηκωστής Τελική Εξέταση Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΤΟ ΔΙΩΝΥΜΙΚΟ ΘΕΩΡΗΜΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΤΟ ΔΙΩΝΥΜΙΚΟ ΘΕΩΡΗΜΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΤΟ ΔΙΩΝΥΜΙΚΟ ΘΕΩΡΗΜΑ Εισαγωγή Οι αριθμοί που εκφράζουν το πλήθος των στοιχείων ανά αποτελούν ίσως τους πιο σημαντικούς αριθμούς της Συνδυαστικής και καλούνται διωνυμικοί συντελεστές διότι εμφανίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Τομές Γραφήματος. Γράφημα (μη κατευθυνόμενο) Συνάρτηση βάρους ακμών. Τομή : Διαμέριση του συνόλου των κόμβων σε δύο μη κενά σύνολα

Τομές Γραφήματος. Γράφημα (μη κατευθυνόμενο) Συνάρτηση βάρους ακμών. Τομή : Διαμέριση του συνόλου των κόμβων σε δύο μη κενά σύνολα Τομές Γραφήματος Γράφημα (μη κατευθυνόμενο) Συνάρτηση βάρους ακμών Τομή : Διαμέριση του συνόλου των κόμβων σε δύο μη κενά σύνολα και 12 26 20 10 9 7 17 14 4 Τομές Γραφήματος Γράφημα (μη κατευθυνόμενο)

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος: Θεωρία Γραφημάτων. Ενότητα: Εισαγωγή σε βασικές έννοιες. Διδάσκων: Λέκτορας Xάρης Παπαδόπουλος. Τμήμα: Μαθηματικών

Τίτλος Μαθήματος: Θεωρία Γραφημάτων. Ενότητα: Εισαγωγή σε βασικές έννοιες. Διδάσκων: Λέκτορας Xάρης Παπαδόπουλος. Τμήμα: Μαθηματικών Τίτλος Μαθήματος: Θεωρία Γραφημάτων Ενότητα: Εισαγωγή σε βασικές έννοιες Διδάσκων: Λέκτορας Xάρης Παπαδόπουλος Τμήμα: Μαθηματικών Θεωρία Γραφημάτων Χάρης Παπαδόπουλος 2012, Διάλεξη Κεφαλαίου 1 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων 1η Διάλεξη

Θεωρία Γραφημάτων 1η Διάλεξη Θεωρία Γραφημάτων η Διάλεξη Α Συμβώνης Εθνικο Μετσοβειο Πολυτεχνειο Σχολη Εφαρμοσμενων Μαθηματικων και Φυσικων Επιστημων Τομεασ Μαθηματικων Φεβρουάριος 206 Α Συμβώνης (ΕΜΠ) Θεωρία Γραφημάτων η Διάλεξη

Διαβάστε περισσότερα

Γνωστό: P (M) = 2 M = τρόποι επιλογής υποσυνόλου του M. Π.χ. M = {A, B, C} π. 1. Π.χ.

Γνωστό: P (M) = 2 M = τρόποι επιλογής υποσυνόλου του M. Π.χ. M = {A, B, C} π. 1. Π.χ. Παραδείγματα Απαρίθμησης Γνωστό: P (M 2 M τρόποι επιλογής υποσυνόλου του M Τεχνικές Απαρίθμησης Πχ M {A, B, C} P (M 2 3 8 #(Υποσυνόλων με 2 στοιχεία ( 3 2 3 #(Διατεταγμένων υποσυνόλων με 2 στοιχεία 3 2

Διαβάστε περισσότερα