ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ"

Transcript

1 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Γεώργιος Νικολαϊδης, Γιώργος Τσουβέλας: Προσεγγίζοντας τη Συνάφεια Βίας και Χώρων Παροχής Υπηρεσιών σε ΑμεΑ και Ιδιαίτερα από τη Σκοπιά της Προστασίας των Παιδιών με Αναπηρία από Κάθε Μορφής Βία Αικατερίνη Παχή, Αγγελική Σκούρα, Ελένη Γιαννοπούλου: Σεξουαλικότητα και Aναπηρία: Γνώσεις, Στάσεις και Αντιλήψεις των Επαγγελματιών και ο Ρόλος της Κοινωνικής Εργασίας Μ. Δούκα, Ι. Θεοδοσίου, Β. Κατσαρού, Ν. Κουτελιέρη, Δ. Λίτινα, Μ. Μπόθου: H Eμπειρία από τη Συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρίες στους Παραολυμπιακούς Αγώνες ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΕΤΟΣ 27, ΤΕΥΧΟΣ 111, ΑΘΗΝΑ 2013 ΚΩΔ ISSN:

2 ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΥΝΑΦΕΙΑ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΕ ΑΜΕΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΒΙΑ Γιώργος Νικολαΐδης 1, Γιώργος Τσουβέλας 2 Περίληψη Στα πλαίσια της παρούσας ανασκόπησης επιχειρείται να δοθεί μια συνοπτική εικόνα του φαινομένου της βίας στους χώρους παροχής υπηρεσιών σε παιδιά με αναπηρία. Τα υπάρχοντα εμπειρικά δεδομένα αναφορικά με την επίπτωση και τον επιπολασμό της κακοποίησης-παραμέλησης σε παιδιά με αναπηρία εμπίπτουν σε περιορισμούς που έχουν να κάνουν με ζητήματα έλλειψης ευρέως αποδεκτών τόσο εννοιολογικών όσο και λειτουργικών ορισμών για την κακοποίηση - παραμέληση παιδιών, και με σημαντικά προβλήματα στο μεθοδολογικό σχεδιασμό των διαθέσιμων μελετών. Γίνεται ειδική ευσύνοπτη μνεία σε κρίσιμα ζητήματα όπως η πολυ-θυματοποίηση, η υπο-αναφορά των περιστατικών, το προφίλ των δραστών και η συστημική ανακύκλωση βίας, απόρροια αλληλεπιδρόντων παραγόντων. Τέλος, παρατίθενται συμπεράσματα και προτάσεις πολιτικών υγείας μέσα από τη σκοπιά της προστασίας παιδιών με αναπηρία από κάθε μορφή κακοποίησης. Λέξεις κλειδιά: Βία, παιδιά με αναπηρία, παιδική προστασία Εισαγωγή Στα πλαίσια της παρούσα ανασκόπησης θα επιχειρήσουμε να περιγράψουμε τις διαστάσεις της συνάφειας της βίας με τους χώρους παροχής υπηρεσιών σε Άτομα 1. Ψυχίατρος, MA, MSc, PhD, Κέντρο για την Μελέτη και την Πρόληψη της Κακοποίησης-Παραμέλησης των Παιδιών, Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού. 2. Ψυχολόγος, MSc, MPH, PhD, Κέντρο για την Μελέτη και την Πρόληψη της Κακοποίησης-Παραμέλησης των Παιδιών, Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού.

3 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΥΧΟΣ με Αναπηρία (ΑμεΑ) και ιδιαίτερα από τη σκοπιά της προστασίας παιδιών ΑμεΑ από κάθε μορφή βίας. Θέλοντας να δώσουμε ένα εννοιολογικό ορισμό για τη βία θα χρησιμοποιήσουμε τον ορισμό που δίνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σύμφωνα με τον οποίο «βία είναι η εμπρόθετη χρήση φυσικής δύναμης ή εξουσίας, επαπειλούμενη ή πραγματική, εναντίον ενός άλλου προσώπου, του ίδιου του εαυτού ή μιας ομάδας ανθρώπων, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την επέλευση ή την αυξημένη πιθανότητα επέλευσης τραυματισμού, θανάτου, ψυχολογικής βλάβης, στρεβλής ανάπτυξης ή αποστέρησης» (W.H.O., 1997). Σκόπιμο κρίνεται στα πλαίσια της παρούσα ανασκόπησης να γίνει ξεχωριστή αναφορά στην τυπολογία της βίας. Κατά τον W.H.O. (1997), κάθε τύπος βίας δύναται να κατατάσσεται σε μια από τις τέσσερις βασικές κατηγορίες: τη σωματική, τη σεξουαλική, την ψυχολογική και την παραμέληση. Η ταξινόμηση της βίας ως προς το άτομο ομάδα στόχο ορίζεται ως α) βία προς τον εαυτό, με υποκατηγορίες την αυτοκτονικότητα και την αυτοκαταστροφικότητα, β) διαπροσωπική βία και γ) συλλογική βία με υποκατηγορίες την πολιτική, την κοινωνική και την οικονομική. Η διαπροσωπική βία θα μας απασχολήσει σε μεγαλύτερο βαθμό στα πλαίσια της παρούσας ανασκόπησης. Η διαπροσωπική βία χωρίζεται σε ενδοοικογενειακή / μεταξύ συντρόφων και έχει ως υποκείμενα και δράστες βίας τα παιδιά, τους συντρόφους ή τους ηλικιωμένους και σε βία στην κοινότητα (συστημική) που έχει ως υποκείμενα και δράστες τόσο γνωστούς όσο και αγνώστους. Οι παραπάνω μορφές βίας δύναται να έχουν τη μορφή της σωματικής, της σεξουαλικής, της ψυχολογικής και της αποστέρησης/παραμέλησης (W.H.O., 1995). Προκειμένου να κατανοηθούν περαιτέρω πτυχές της τυπολογίας που προτείνεται από τον WHO (1997), θα γίνει μια σύντομη αναφορά στον φασματικό χαρακτήρα της Κακοποίησης Παραμέλησης (ΚαΠα) ανηλίκων. Ειδικότερα, στο φάσμα της σωματικής κακοποίησης συμπεριλαμβάνονται, ιεραρχικά, θανατηφόρα σωματική κακοποίηση, σωματική κακοποίηση, βαριά σωματική τιμωρία και ήπια σωματική τιμωρία. Αντίστοιχα στο φάσμα της ψυχολογικής βίας εμπίπτουν, ιεραρχικά, οι κατηγορίες βαριών μορφών κακοποίησης όπως διαφθορά ή εκβιασμός, τρομοκράτηση, ύβρεις / απειλές, μέχρι ήπιων μορφών όπως φωνές ή τιμωρία. Τέλος στο φάσμα της παραμέλησης εντάσσονται φασματικά η εγκατάλειψη βρέφους, η υπολειπόμενη ανάπτυξη, η ανεπαρκής κάλυψη ιατρικών αναγκών και η γονεϊκή ακαταλληλότητα. Όπως γίνεται κατανοητό, το φάσμα της παραμέλησης επεκτείνεται εκκινούμενο από πανθομολογουμένως απορριπτέες πρακτικές (θάνατος, εγκατάλειψη βρέφους κ.ο.κ.) που συνιστούν και ποινικά αδικήματα, αγγίζοντας όμως στο άλλο άκρο του φάσματος και ευρύτερα κοινωνικά προβλήματα που ενδεχομένως θα αντιμετωπίζονταν με αντιφατικές τοποθετήσεις (π.χ. γονεϊκή καταλληλότητα ή μη, επάρκεια της γονεϊκής εποπτείας κ.λπ.). Στα πλαίσια της παρούσας ανασκόπησης χρησιμοποιούμε κάτω από τον γενικό

4 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΥΧΟΣ όρο «παιδιά με αναπηρία» όλο το φάσμα σωματικών, νοητικών και ψυχολογικών/συναισθηματικών ελλειμμάτων/διαταραχών. Τα υπάρχοντα στοιχεία αναφορικά με την επίπτωση και τον επιπολασμό της κακοποίησης-παραμέλησης σε παιδιά με αναπηρία εμπίπτουν σε περιορισμούς που έχουν να κάνουν με ζητήματα έλλειψης ευρέως αποδεκτών τόσο εννοιολογικών όσο και λειτουργικών ορισμών για την ΚαΠα παιδιών, και με σημαντικά προβλήματα στο μεθοδολογικό σχεδιασμό των διαθέσιμων μελετών. Παρόλα αυτά, όπως θα αναλυθεί περαιτέρω στο παρόν άρθρο, τα παιδιά με αναπηρία βρίσκονται μάλλον σε αυξημένο κίνδυνο έκθεσης σε ΚαΠα σε σχέση με το γενικό παιδικό πληθυσμό. Το «παγόβουνο» της ΚαΠα παιδιών Θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε το φαινόμενο της ΚαΠα παιδιών μέσα από την αλληγορία του παγόβουνου (Childoneurope, 2009). Σύμφωνα με το παραπάνω υπόδειγμα, το παγόβουνο αποτυπώνει τις περιπτώσεις ΚαΠα. Πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας εντός και εκτός παγόβουνου βρίσκονται όλες οι περιπτώσεις που φτάνουν στις υπηρεσίες υγείας ή/και κοινωνικής προστασίας. Εκτός του παγόβουνου και πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας βρίσκονται α) περιστατικά που δεν έχουν να κάνουν με ΚαΠα, β) περιστατικά υπό διερεύνηση και γ) περιστατικά με υποψία ΚαΠα. Κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας εντός του παγόβουνου βρίσκονται περιπτώσεις μη αναφερθέντων περιστατικών ΚαΠα, για την ύπαρξη των οποίων είτε γνωρίζει κάποιο τρίτο άτομο αλλά δεν προβαίνει σε αναφορά των περιστατικών είτε αποτελούν άγνωστες περιπτώσεις ΚαΠα, οι οποίες είναι γνωστές μόνο στο παιδί θύμα και στον θύτη (Childoneurope, 2009). Πολυ-θυματοποιημένα παιδιά Ο όρος πολυ-θυματοποιημένα παιδιά χρησιμοποιείται προκειμένου να περιγραφεί το φαινόμενο της πολλαπλής κακοποίησης τόσο σε διαφορετικούς τύπους όσο και σε διαχρονικό επίπεδο (Finkelhor et al., 2005, 2007, 2009). Ερευνητικά διαπιστώνεται ολοένα και αυξανόμενο διεθνές ερευνητικό και κλινικό ενδιαφέρον για τα πολυ-θυματοποιημένα παιδιά. Αντίστοιχα συμπεράσματα αναφορικά με την πολυθυματοποίηση επιβεβαιώθηκαν και από άλλες μελέτες (Sullivan & Knuston, 2000 Ammerman, et al. 1989). Σε πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη στις Η.Π.Α. προέκυψε ότι το 22% των κακοποιημένων παιδιών φαίνεται να έχουν υποστεί περισσότερες των τεσσάρων (4) μορφών ΚαΠα κατά την παιδική τους ηλικία καθώς επίσης και το 10% αυτών φαίνεται να έχουν υποστεί περισσότερες των επτά (7) μορφών Κα- Πα σε διάφορες στιγμές κατά την παιδική τους ηλικία (Finkelhor et al., 2009). Όπως διαισθητικά μπορούμε να αντιληφθούμε, αυτά τα παιδιά είναι μάλλον εκείνα που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη το σύστημα κοινωνικής προστασίας αλλά και εκείνα που φαίνεται πως θα καταλήξουν σε μια ή άλλη υπηρεσία του συστήματος. Συνήθως, τα κακοποιημένα παιδιά ΑμεΑ ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

5 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΥΧΟΣ Βία και ΑμεΑ Όπως διαπιστώνουν οι Stalker και McArthrur (2010), υπάρχει μια συστηματική συσχέτιση ανάμεσα στα παιδιά με αναπηρία και την έκθεση σε ΚαΠα σε σύγκριση με τα παιδιά χωρίς κάποια αναπηρία. Η παραπάνω θέση επιβεβαιώνεται από σειρά μελετών τόσο από νοσοκομειακά δείγματα (Sullivan & Knuston, 2000), όσο και από κοινοτικά (αυτοαναφορές παιδιών σε σχολεία) (Sullivan & Knuston, 2000). Τα αποτελέσματα της έρευνας στην κοινότητα έδειξαν ότι τα παιδιά με αναπηρία είχαν 3,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκτεθούν σε κακοποίηση σε σχέση με όσα δεν είχαν κάποια αναπηρία. Αντίστοιχα ευρήματα εντοπίζουμε στην αναδρομική μελέτη του Spencer et al. (2005), όπου προέκυψε ότι τα παιδιά με αναπηρία βρίσκονταν σε μεγαλύτερη επικινδυνότητα για παραπομπή για ΚαΠα. Σε μελέτη εστιασμένη σε κωφούς ενήλικες στη Νορβηγία βρέθηκε ότι σχεδόν οι μισοί είχαν εκτεθεί σε μη συναινετικές σεξουαλικές εμπειρίες κατά την παιδική τους ηλικία (Kvam, 2004). Στη μελέτη των Reiter et al. (2007), στο Ισραήλ, σε εξισωμένα κατά κοινωνικοοικονομικό επίπεδο δείγματα μαθητών λυκείου βρέθηκε ότι η ομάδα των παιδιών με μαθησιακές, κοινωνικές και συμπεριφορικές δυσκολίες εμφάνιζε συστηματικά υψηλότερους δείκτες ιστορικού κακοποίησης από την αντίστοιχη ομάδα των συμμαθητών που δεν είχαν κάποια αναπηρία. Συνοψίζοντας, σε μελέτες που βασίζονται τόσο σε δείγμα παιδιών με αναπηρία (Frisch & Rhodes 1982 Monane, Leichter & Lewis 1984 Verdugo, Bermejo & Fuertes 1995 Benedict, Wulff & Hall, 1990 Ammerman, Van Hasselt & Hersen, 1989) όσο και σε δείγματα παιδιών που έχουν υποστεί κακοποίηση (Johnson & Morse, 1968 Herrenkohl & Herrenkohl, 1979 Lightcap, Kurland & Burgess, 1982 Sullivan & Knutson, 1998) εντοπίζεται αυξημένη επικινδυνότητα για ΚαΠα σε παιδιά που εμφανίζουν ψυχολογικές ψυχιατρικές διαταραχές (Benedict, Wulff & Hall, 1990 Ammerman, Van Hasselt & Hersen, 1989), μαθησιακές δυσκολίες και νοητική καθυστέρηση (Frisch & Rhodes 1982 Ammerman, Van Hasselt & Hersen, 1989), γλωσσικές δυσκολίες (Sullivan & Knutson, 1998) και αναπτυξιακές διαταραχές (Herrenkohl & Herrenkohl, 1979). Σύμφωνα με τον Sobsey (1994), τα ΑμεΑ έχουν 4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν θύματα βίας σε σχέση με το γενικό πληθυσμό (Sobsey, 1994). Ειδικότερα αναφορικά με τη σεξουαλική παραβίαση, συνολικά τα παιδιά ΑμεΑ υπολογίζεται ότι θα δεχθούν επιθέσεις σεξουαλικής βίας σε συχνότητα 10 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του γενικού πληθυσμού (Baladerian, 1985). Σε βάθος χρόνου, αντίστοιχα, προκύπτουν ανάλογα ποσοστά για τη συνολική διαδρομή του βίου των ΑμεΑ. Ειδικότερα, υπολογίζεται ότι 80% των γυναικών ΑμεΑ θα υποστούν κάποιας μορφής σεξουαλική επίθεση (Sorensen, 2002 Lumley & Miltenberger, 1997) ενώ άλλες μελέτες υπολογίζουν πως τα ΑμεΑ έχουν μεταξύ 2 με 10 φορές μεγαλύτερες σε σχέση με το γενικό πληθυσμό πιθανότητες να υποστούν σεξουαλική βία (Wilson & Brewer, 1992 Baladerian, 1991 Muccigrosso, 1991).

6 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΥΧΟΣ ΚαΠα, τύπος αναπηρίας και κοινωνιοδημογραφικοί δείκτες Αναφορικά με τη διαφοροποίηση της κακοποίησης ανάλογα με τον τύπο αναπηρίας δυστυχώς δεν μπορούμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα αφού οι διαθέσιμες μελέτες είναι αποσπασματικές και συχνά δεν αξιολογούν, όπως αναφέρεται και από τους Spencer et al. (2005), τη σοβαρότητα της αναπηρίας και το επίπεδο της λειτουργικότητας των παιδιών. Στις προαναφερθείσες μελέτες είθισται να πραγματοποιείται ένταξη των παιδιών σε ευρείες κατηγορίες στις οποίες συχνά δεν δίνεται επαρκής λειτουργικός ορισμός, με όποιες επιπτώσεις μπορεί να έχουν τα παραπάνω τόσο στη γενίκευση των συμπερασμάτων όσο και στην αδυναμία συγκρισιμότητας των αποτελεσμάτων. Οι Sullivan & Knuston (2000) αναφέρουν ότι τα παιδιά με επικοινωνιακές δυσκολίες και διαταραχές συμπεριφοράς βρίσκονται σε επικινδυνότητα για κακοποίηση 5 έως 7 φορές περισσότερες από τους συνομηλίκους τους που δεν εμφανίζουν κάποια αναπηρία. Αντίστοιχα η Kvam (2000) εντόπισε στατιστικώς σημαντικές συσχετίσεις ανάμεσα στη σωματική κακοποίηση και τις ομάδες παιδιών που εμφάνιζαν μαθησιακές δυσκολίες, αισθητηριακές αναπηρίες και προβλήματα συγκέντρωσης της προσοχής. Τα παιδιά με κώφωση βρέθηκαν να είναι σε μεγαλύτερη επικινδυνότητα για σεξουαλική κακοποίηση (Kvam, 2004). Τα παιδιά με γλωσσικές δυσκολίες και ήπιες μαθησιακές δυσκολίες, σύμφωνα με τους Spencer et al. (2005), είναι σε επικινδυνότητα για σωματική, ψυχολογική κακοποίηση και παραμέληση. Αντίστοιχα, τα παιδιά με προβλήματα διαγωγής και μέτριες έως σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες βρίσκονται σε επικινδυνότητα για όλους τους τύπους παιδικής ΚαΠα (Spencer et al., 2005). Ιεραρχικά, σε επίπεδο συχνότητας, σύμφωνα με τους Sullivan & Knuston (2000), ο πιο συχνά εμφανιζόμενος τύπος κακοποίησης- παραμέλησης παιδιών με αναπηρία είναι η παραμέληση και ακολουθούν η σωματική κακοποίηση, η ψυχολογική και η σεξουαλική αντίστοιχα. Ανάλογα με τον τύπο αναπηρίας οι ομάδες με τη μεγαλύτερη επίπτωση κακοποίησης παραμέλησης είναι τα παιδιά με συμπεριφορικές διαταραχές, με νοητική καθυστέρηση, με μαθησιακές δυσκολίες, με προβλήματα υγείας, με γλωσσικές διαταραχές και ακολουθούν με μικρή εκπροσώπηση τα παιδιά με σωματικά/ορθοπεδικά προβλήματα, προβλήματα κώφωσης και βαρυκοΐας, τύφλωση και διαταραχές αυτιστικού φάσματος (Sullivan & Knuston, 2000). Αναφορικά με την ηλικία, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι υψηλότερες ποσοστιαίες αναλογίες για την έναρξη κακοποίησηςπαραμέλησης σε παιδιά με αναπηρία που εμφανίζουν συμπεριφορικά προβλήματα εντοπίζονται στο φάσμα 6 έως 13 ετών. Οι υψηλότερες ποσοστιαίες αναλογίες για την έναρξη κακοποίησης παραμέλησης σε παιδιά με αναπηρία που εμφανίζουν προβλήματα επικοινωνίας και προβλήματα υγείας/ορθοπεδικά εντοπίζονται στο φάσμα 0 έως 5 ετών. Οι υψηλότερες ποσοστιαίες αναλογίες για την έναρξη κακοποίησης παραμέλησης σε παιδιά με αναπηρία που εμφανίζουν νοητική καθυστέρηση εντοπίζονται στο φάσμα 0 έως 9 ετών. Εντούτοις, νεότερη μελέτη

7 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΥΧΟΣ (Hershkowitz et al., 2007) δεν επιβεβαίωσε συστηματικές διαφορές ανάμεσα στις ηλικιακές ομάδες. Ως προς το φύλο δεν έχει προκύψει ένα συνεκτικό σώμα ερευνών που να υποστηρίζει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Σε δύο μελέτες, τα κορίτσια είχαν συστηματικά υψηλότερους δείκτες στη σεξουαλική κακοποίηση (Sullivan & Knuston, Hershkowitz et al., 2007). Σε αντίστοιχη άλλη μελέτη προέκυψε ότι 1 στα 6 αγόρια και 1 στα 4 κορίτσια ΑμεΑ θα αποτελέσουν θύματα σεξουαλικής παραβίασης πριν την ηλικία των 18 ετών (Baladerian, 1985) Αντίθετα, οι Sobsey et al. (1997) βρήκαν ότι τα αγόρια υπερεκπροσωπούνταν σε όλες τις κατηγορίες ΚαΠα. Στη μελέτη της Kvam (2004), βρέθηκε ότι η επίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης στα αγόρια με κώφωση είναι τρεις φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τα παιδιά χωρίς κώφωση. Αναφορικά, τέλος, με τον τόπο συμβάντος προέκυψε ότι τα κρούσματα βίας κατά των ΑμεΑ συνηθέστερα λαμβάνουν χώρα είτε στον τόπο κατοικίας των ίδιων των ΑμεΑ είτε στον τόπο κατοικίας των φροντιστών τους (Sobsey, 1994 Furey, 1994 Turk & Brown, 1992 όπως αναφέρεται στο Petersilia et. al. 2001). Δράστες ΚαΠα παιδιών με αναπηρία Αναφορικά με τους δράστες της κακοποίησης, όπως προκύπτει από παλαιότερες μελέτες, στο 99% των περιπτώσεων των παιδιών ΑΜΕΑ οι δράστες είναι οικείοι και ανήκουν στο στενό περιβάλλον των θυμάτων (Baladerian, 1985). Άλλη, νεότερη, μελέτη υποστηρίζει παρόμοια ποσοστά γύρω στο 96% (Sobsey & Doe, 1991). Σε αντίστοιχα συμπεράσματα καταλήγουν και πιο σύγχρονες μελέτες (Crosse, Kaye & Ratnofsky 2001 Sullivan & Knutson, 2003). Σε κάποιες από τις περιπτώσεις οι δράστες θεωρούν ότι τα παιδιά με αναπηρία αποτελούν για αυτούς περισσότερο «ασφαλή θύματα» (Ammerman & Patz, 1996 Orange & Brodwin, 2004). Ωστόσο, όπως προκύπτει από αντίστοιχη μελέτη των Sobsey & Doe (1991) σχετικά με το προφίλ του δράστη στις κακοποιήσεις παιδιών ΑμεΑ, το 44% των δραστών ήταν άτομα που είχαν επαγγελματική σχέση με τα ΑμεΑ εξ αιτίας ακριβώς της κατάστασης των τελευταίων. Στην κατηγορία των παραπάνω ανήκαν φροντιστές, μεταφορείς, θεραπευτικό ή υποστηρικτικό προσωπικό (Sobsey & Doe, 1991). Παρόμοια ευρήματα επιβεβαιώθηκαν από σειρά μελετών (Mansell et al., 1992 όπως αναφέρεται στο Petersilia et. al. 2001). Υπο-αναφορά περιστατικών ΚαΠα Δεδομένων των όσων αναφέραμε για το παγόβουνο της ΚαΠα, έχει περαιτέρω τεκμηριωθεί ότι τα ΑμεΑ και ιδιαίτερα τα παιδιά αφενός δύσκολα καταγγέλλουν την ΚαΠα και αφετέρου ακόμα δυσκολότερα γίνονται πιστευτά (Cooke & Standen, 2002 Kvam, 2000, Hershkowitz, et al., 2007 Akbas, et al., 2009 Bringgs, 2006 Cooke & Standen, 2002 Morris, 1999). Όπως έχει προταθεί και από τους Akbas et al. (2009), κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους τα παιδιά με ανα-

8 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΥΧΟΣ πηρία δεν αναφέρουν την κακοποίηση είναι μεταξύ άλλων οι δυσκολίες στην επικοινωνία, τα αισθήματα ενοχής, οι προσλαμβάνουσες απειλές ή ο αντιλαμβανόμενος κίνδυνος εγκατάλειψης, ο δυνητικός αποχωρισμός από την οικογένεια και η ανοχή της κακοποίησης προκειμένου να γίνονται αποδεκτά, ή/και να λαμβάνουν ανταμοιβές θετική ενίσχυση και στοργή. Δεδομένου ότι η φροντίδα που απαιτείται για κάποια παιδιά με αναπηρία είναι κρίσιμη για την επιβίωσή τους, πολλά από αυτά τα παιδιά έχουν μάθει να υπακούουν και να συμμορφώνονται στα αιτήματα και στις απαιτήσεις των φροντιστών τους (Steinberg & Hylton, 1998). Μερικά παιδιά με αναπηρία ενδεχομένως αισθάνονται ότι το σώμα τους «δεν τους ανήκει» (Orange & Brodwin, 2005). Εάν ένας φροντιστής συμπεριφέρεται χρησιμοποιώντας αντιδεοντολογικές πρακτικές, τα παιδιά με αναπηρία συχνά δεν μπορούν να παραπονεθούν ή να αντισταθούν επειδή θεωρούν ότι ο φροντιστής γνωρίζει ποιο είναι το καλύτερο για αυτά (Sobsey, 1994). Επιπρόσθετα όλη η μεθοδολογία διερεύνησης αναφορών κρουσμάτων βίας, αλλά και το προσωπικό των υπηρεσιών που ασχολούνται με ΑμεΑ τείνουν να υποεκτιμούν συστηματικά τις πιθανότητες έκθεσης των ΑμεΑ σε περιστατικά βίας (Powers et al., 1990 Wilson & Brewer, 1992 Brown & Stein, 1997 Sorensen, 2002). Όπως προκύπτει από εκτιμήσεις, περίπου το 71% των κρουσμάτων βίας κατά ΑμεΑ δεν θα αναφερθούν ποτέ σε κανέναν, ενώ ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό, 85% των κρουσμάτων βίας κατά ΑμεΑ που διαβιούν σε πλαίσια προστασίας, δεν θα αναφερθούν ποτέ στις αρχές. Ακόμα, από όσα θα αναφερθούν τελικώς θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη λιγότερο από 1% αυτών των αναφορών. Υποαναφορά περιστατικών κακοποίησης σε παιδιά με αναπηρία αναφέρεται και από μελέτη σε αρχεία αστυνομικών αρχών (Morris, 1999). Αρκετές μελέτες έχουν επισημάνει ότι ιδιαίτερα σημαντικός προσδιοριστής πρόληψης φαίνεται να είναι η ειδική εκπαίδευση και κατάρτιση τόσο του προσωπικού όσο και της οικογένειας σε αντίστοιχα ζητήματα. Συνεπώς, ένας από τους πλέον προστατευτικούς παράγοντες σε επαγγελματίες και επωφελούμενους χώρων παροχής υπηρεσιών σε ΑμεΑ για την αποτροπή ή, τουλάχιστον, τον έγκαιρο εντοπισμό και την ανάσχεση των κρουσμάτων βίας είναι η ειδική εκπαίδευση αμφότερων στα σχετικά ζητήματα (Sobsey, 1994 Lumley & Miltenberger, 1997 Tharinger et al., 1990). Στο συστημικό επίπεδο των φορέων και παρόχων υπηρεσιών προστασίας και πρόνοιας εντοπίζεται επίσης ένα ακόμα σημαντικό έλλειμμα αναφορικά με την ανίχνευση και αξιολόγηση της κακοποίησης σε ΑμεΑ και δη σε παιδιά ΑμεΑ. Οι αστυνομικές αρχές, αλλά και οι επαγγελματίες υπηρεσιών ψυχο-κοινωνικής μέριμνας (μη ειδικών για ΑμεΑ) φαίνεται πως οποτεδήποτε καλούνται να αντιμετωπίσουν καταγγελία βίας μάλλον αποφεύγουν ή δεν είναι επαρκώς εκπαιδευμένοι ή/και ευαισθητοποιημένοι στο να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην παρουσία αναπηρίας ούτε και να τροποποιήσουν ανάλογα την πρακτική τους ώστε να διευκολύνουν τη διε-

9 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΥΧΟΣ ρεύνηση της καταγγελίας και την παροχή υπηρεσιών στο θύμα (Camblin, 1982 Ratnofsky, 1994 Bonner et al., 1997). Συνεπώς, όπως προκύπτει από τη βιβλιογραφία και από την καθημέρα πράξη, τόσο οι θεραπευτικές υπηρεσίες όσο και τα συστήματα δικαιοσύνης συχνά αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν τις ανάγκες των παιδιών με αναπηρία και επιβαρύνουν την ευπάθειά τους (Stalker & McArthur, 2010). Στην Ελλάδα δεν είναι γνωστές ακόμα και από τους ειδικούς οι πρακτικές που ακολουθούνται σε περιπτώσεις ΚαΠα παιδιών με αναπηρία ενώ παράλληλα δεν είναι γνωστό με ποια επάρκεια οι υπηρεσίες άμεσης παρέμβασης ανταποκρίνονται πραγματικά στις ανάγκες τους. Διατυπώνονται μάλιστα δύο ακραίες πολωτικές τάσεις, ανάλογα με το εάν η οικογένεια αποτελεί φροντιστικό περιβάλλον ή περιβάλλον παραμέλησης για τα παιδιά με αναπηρία. Οι οικογένειες ή τα φροντιστικά περιβάλλοντα που εμφανίζονται να είναι πιο ευαισθητοποιημένα και φορτισμένα με άγχος αναφορικά με τη φροντίδα παιδιών με αναπηρία φαίνεται να εκθέτουν σε λιγότερους κινδύνους βίας τα παιδιά ΑμεΑ που έχουν στη ευθύνη τους, ενώ αντίθετα, εκείνα που έχουν υψηλούς δείκτες παραμέλησης, αδιαφορίας (ή επαγγελματικής εξουθένωσης burn-out στην περίπτωση των επαγγελματικών πλαισίων φιλοξενίας) παρουσιάζουν τους μεγαλύτερους κινδύνους θυματοποίησης των παιδιών ΑμεΑ (Benedict et al., 1992). Ωστόσο, όπως έχει επαρκώς τεκμηριωθεί, οι χώροι φροντίδας ΑμεΑ και ιδιαίτερα παιδιών, όπως άλλωστε και οι οικογένειες παιδιών ΑμεΑ, είναι «υψηλού κινδύνου» για επαγγελματική εξουθένωση ή υψηλό εκφραζόμενο συναίσθημα αντίστοιχα. Και αυτό έχει αργά ή γρήγορα συνέπειες και στην έκφραση βίας ή παραμέλησης με τελικό αποδέκτη, αναπόφευκτα, τα παιδιά ΑμεΑ. Στερεότυπα και μύθοι για τα παιδιά με αναπηρία Στο επίπεδο στερεοτυπικών αντιλήψεων, αρκετά συχνά τα παιδιά ή οι νέοι ενήλικες που εμπλέκονται σε κρούσματα βίας είτε ως θύτες είτε ως θύματα ΑμεΑ, στα πλαίσια του δημοσίου λόγου αλλά και της καθημέρα πράξης, εσφαλμένα αντιμετωπίζονται από τους επαγγελματίες ως «μικρά παιδιά», ως πολύ νεότερα, δηλαδή, άτομα από τη νοητική τους δυνατότητα αλλά και τη σωματική, βιολογική τους ηλικία. Ειδικότερα, επιβαρυντικός παράγοντας είναι οι διάφοροι μύθοι που υποστηρίζουν τη μη ευαλωτότητα των παιδιών με αναπηρία όπως ανασκοπούνται από τους Sobsey (1994), Brodwin, Orange & Chen (2004), Baladerian (1994) και Steinberg & Hylton (1998). Ειδικότερα οι παραπάνω μύθοι αποτυπώνονται μέσα από τα παρακάτω: 1) Τα παιδιά με αναπηρία είναι ασεξουαλικά και επομένως δεν χρειάζονται σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Αποτέλεσμα αυτού του μύθου είναι κάθε άρνηση από την πλευρά των γονέων και των φροντιστών προς μια πληροφόρηση που θα μπορούσε να αποτρέψει την κακοποίηση. Συνεπώς σε επίπεδο εκπαιδευτι-

10 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΥΧΟΣ κής πολιτικής τα προγράμματα πρόληψης παιδικής κακοποίησης σπάνια είναι διαθέσιμα και προσβάσιμα σε παιδιά με αναπηρία (Baladerian, Hibbard et al., 2007). Σε μελέτη στην Ελλάδα σε γονείς παιδιών και νέων (13-25 ετών) με νοητική καθυστέρηση, λιγότερο από το 32% είχε ενημερώσει τα παιδιά για θέματα σεξουαλικότητας και μόλις το 3% διατηρούσε θετική στάση απέναντι στις σεξουαλικές σχέσεις των παιδιών του (Νιτσόπουλος, 1992, όπως αναφέρεται στο Μακρίδου, 2006). 2) Μερικά παιδιά με αναπηρία δεν μπορούν να διαχειριστούν τη συμπεριφορά τους. Ο παραπάνω μύθος συχνά ωθεί τους φροντιστές να ασκούν περιττό ή/και υπερβολικό έλεγχο στη συμπεριφορά των παιδιών σε κάποιες περιπτώσεις. 3) Μερικά παιδιά με αναπηρία δεν αισθάνονται τον πόνο. Ο μύθος αυτός νομιμοποιεί κατά κάποιον τρόπο τη χρήση θεραπευτικών προσεγγίσεων αποστροφής με αμφίβολα θεραπευτικά αποτελέσματα για τα παιδιά. 4) Όλοι οι φροντιστές είναι ειδικοί και έχουν πάντα καλές προθέσεις. Ο παραπάνω μύθος έχει ως αποτέλεσμα γονείς και ειδικοί να μην επικεντρώνονται σε σημάδια ΚαΠα ή σε προβληματικά σημεία της συμπεριφοράς των επαγγελματιών και φροντιστών των παιδιών ΑμεΑ. Ενδοοικογενειακοί παράγοντες Γονεϊκός παράγοντας επικινδυνότητας για κακοποίηση παραμέληση παιδιών αποτελεί η χρήση ουσιών (Crosse et al., 2001 Steinberg & Hylton, 1998 Struck, 1999 Ammerman & Baladerian, 1993). Επίσης, γονείς με χαμηλή αυτοεκτίμηση ή χρόνια κατάθλιψη βρίσκονται σε μεγαλύτερο βαθμό επικινδυνότητας για κακοποίηση- παραμέληση των παιδιών τους (Mitchell & Buchele-Ash, 2000 Nosek, Howland, & Young, 1998). Συχνά και οι ίδιοι οι γονείς είναι θύματα κακοποίησης παραμέλησης, είτε από τους γονείς τους είτε και από τον/τη συντροφό τους (Orange & Brodwin, 2005 U.S.Department of Health and Human Services, 2008). Οι γονείς με αναπηρία, ενδεχομένως, βρίσκονται σε μεγαλύτερη επικινδυνότητα για κακοποίηση των παιδιών τους, ιδιαίτερα αν έχουν μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον όπου υπήρχε έλλειψη θετικών γονεϊκών μοτίβων (Orange & Brodwin, 2005). Εν όψει οικονομικής κρίσης, είναι όσο ποτέ επίκαιρη η διαπίστωση του Fontana (1973) ότι, οι ψυχοκοινωνικοί και οι δημογραφικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι η παρουσία παιδιού με αναπηρία μπορεί να έχει αρνητική μεσολαβούσα επίδραση ιδιαίτερα όταν οι γονείς είναι ήδη ευπαθείς λόγω κοινωνικο-οικονομικών και προβλημάτων υγείας (Fontana, 1973). Επίσης, όπως έχει προκύψει από μελέτες σε αδέρφια παιδιών με αναπηρία, τα τελευταία τείνουν να είναι περισσότερο αποσυρμένα και ευερέθιστα (Breslau, Weitzman & Messenger, 1981), καθώς και να εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα σε κλίμακες που αξιολογούν την ετοιμότητα για διαξιφισμό και για παραβατικότητα σε σχέση με τα επίπεδα της αντίστοιχης ομάδας ελέγχου (Lavigne & Ryan, 1979).

11 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΥΧΟΣ Συστημική ανακύκλωση βίας Επιπρόσθετα, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι το ίδιο το προσωπικό φροντίδας ΑμεΑ ως δέκτης συχνά υπόκειται σε κάθε είδους βία από περισσότερους από έναν πομπούς όπως από το σύστημα, από τους ίδιους τους επωφελούμενους, από το περιβάλλον τους κ.ο.κ.. Ο κύκλος της βίας, διαπλέκοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση μέσα από ένα διαχρονικό πλαίσιο, συχνά περνά και με ένα διαγενεακό τρόπο στα παιδιά των ΑμεΑ, αφού τα ΑμεΑ έχουν αυξημένες πιθανότητες να είναι θύτες κακοποίησης ή παραμέλησης των παιδιών που έχουν στη φροντίδα τους. Τέλος, μια σειρά από θεραπευτικές προσεγγίσεις ιδιαίτερα σε παιδιά ΑμεΑ έχουν κατηγορηθεί ως μορφές βίας κατά των παιδιών που υποτίθεται ότι επωφελούνται από αυτές (Turnbull et al., Mohr et al., 2003), δημιουργώντας έτσι σημαντικές διχογνωμίες ανάμεσα στην παγκόσμια σχετική επιστημονική κοινότητα και ενίοτε έντονα σχόλια σε επίπεδο κοινής γνώμης. Παράλληλα με όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω, στη χώρα μας στη συγκυρία της κρίσης, προστίθεται η υποχρηματοδότηση των φορέων ψυχοκοινωνικής μέριμνας που κάνει τα πάντα πιο δύσκολα. Συμπεράσματα και προτάσεις πολιτικών υγείας και πρόνοιας Ο χώρος παροχής φροντίδας σε ΑμεΑ μοιάζει να είναι πολλαπλώς εκτεθειμένος στη βία. Η βία αυτή φαίνεται να ανακυκλώνεται μεταξύ ΑμεΑ-θυμάτων, ΑμεΑ-θυτών, περιβάλλοντος των επωφελουμένων ΑμεΑ, επαγγελματιών που ασχολούνται με παροχή φροντίδας στα ΑμεΑ, και πάνω από όλα, του ίδιου του συστήματος κοινωνικής φροντίδας για τα ΑμεΑ. Συνεπώς, απαιτείται συστηματική προσπάθεια οργανικά συνδεδεμένη με την καθημερινή λειτουργία των δομών και υπηρεσιών που σχετίζονται με ΑμεΑ - και όχι μόνο - για να αναχαιτίζεται η διαρκής αυτή ανακύκλωση της βίας. Επιχειρώντας να διατυπώσουμε κάποιες θεμελιώδεις αρχές για την αντιμετώπιση της βίας που γεννιέται και αναγεννάται εντός και μέσω των θεσμών, είναι σαφές ότι μια τέτοια προσπάθεια περνάει πρώτα από όλα από θεσμούς εκπαίδευσης του προσωπικού, τα ίδια τα ΑμεΑ και τους οικείους τους, αλλά και από τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Σημαντική μεσολαβούσα επίδραση έχουν οι θεσμοί της εξωτερικής εποπτείας, η περιοδική απομάκρυνση του προσωπικού για την αποφυγή του συνδρόμου της επαγγελματικής εξουθένωσης, οι ομαδικές τακτικές λειτουργίες, η συλλογική συμμετοχή στη λήψη και υλοποίηση αποφάσεων καθώς επίσης και οι μηχανισμοί αναφοράς περιστατικών βίας και παραβίασης δικαιωμάτων σε όλα τα επίπεδα. Πάνω από όλα, όμως, ένας θεσμός δεν μπορεί να αντιστρατευτεί τη βία αν την αναπαράγει ο ίδιος. Συνεπώς η δημοκρατική λειτουργία των θεσμών είναι sine qua non για την επιτυχή αντιμετώπιση των κρουσμάτων βίας στο εσωτερικό τους. Η δημοκρατική λειτουργία των θεσμών είναι μια αναγκαία αλλά και απαραίτητη συνθήκη

12 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΥΧΟΣ προκειμένου να αμβλυνθούν ζητήματα θεσμικής βίας κατά των παιδιών με αναπηρία. Παράλληλα με τις προαναφερθείσες θεμελιώδεις αρχές, θετική επίδραση αναμένεται να έχουν και κάποιες άλλες παρεμβάσεις που θα συμβάλουν στη μείωση της θεσμικής κακοποίησης παιδιών ΑμεΑ, όπως η θεσμοποίηση ενός σαφούς πλαισίου λειτουργίας δομών και υπηρεσιών που σχετίζονται με τα ΑμεΑ (Mitchell & Buchele-Ash, 2000) με στόχους α) την τυποποίηση των παρεμβάσεων και β) την αποφυγή της διάχυσης σε καταστάσεις που νομοτελειακά θα προκαλέσουν την έκλυση βίας. Κρίσιμο ζήτημα αποτελεί η ευαισθητοποίηση και η διαρκής ενημέρωση των εμπλεκόμενων επαγγελματιών (Orange & Brodwin, 2005). Παράλληλα με τη δια βίου εκπαίδευση, κρίνεται σκόπιμη η δημιουργία θεσμών μόνιμης και συστηματικής βιβλιογραφικής ανασκόπησης καθώς και ενημέρωσης των εμπλεκόμενων επαγγελματιών και υπηρεσιών. Σύμφωνα με την Kelly (1992), ένα από τα σημαντικά ελλείμματα στις μελέτες για την κακοποίηση είναι η απουσία ερευνητών με αναπηρία στο χώρο της βασικής κοινωνικής έρευνας και δη στις μελέτες επιπολασμού για τους τύπους παιδικής ΚαΠα. Η απουσία συνεκτικών σωμάτων ερευνών που να εξετάζουν την ΚαΠα σε εστιασμένες κάθε φορά ομάδες αναπηρίας αποτελεί ένα ακόμα επιβαρυντικό παράγοντα τόσο στο επίπεδο χάραξης αποτελεσματικών και αποδοτικών πολιτικών όσο και στο επίπεδο της πρόληψης και της παρέμβασης. Αντιθέτως, μέσω πολυεπίπεδων στατιστικών μοντέλων σε επιδημιολογικά δείγματα παιδιών με αναπηρία θα μπορούσαμε να εξάγουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα τόσο μεταξύ, όσο και εντός των ομάδων. Συστηματική δουλειά και με μακρόπνοο σχεδιασμό θα πρέπει άρα να γίνει τόσο στον τομέα του εντοπισμού όσο και της προσαρμογής και υιοθέτησης καλών πρακτικών από άλλες χώρες που μέχρι σήμερα έχουν δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε ευπαθείς ομάδες. Στα πλαίσια της υιοθέτησης καλών πρακτικών θα μπορούσαν να συστηθούν άτυπα δίκτυα και να λαμβάνει χώρα συγκριτική αξιολόγηση (benchmarking) τόσο εντός όσο και μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών σε παιδιά με αναπηρία. Ιδιαίτερα επιβοηθητική μπορεί να είναι η χρήση νέων τεχνολογιών στην καθημερινή πρακτική (π.χ. Κέντρα Αναφοράς, Βάσεις Δεδομένων) καθώς και η υιοθέτηση συστηματικής πολιτικής αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας κάθε τύπου παρέμβασης. Στη συνέχεια, κρίνεται σκόπιμο να διατυπώσουμε κάποια γενικότερα συμπεράσματα σχετικά με την Κοινωνική Προστασία στην Ελλάδα. Και τούτο διότι οι όποιες θετικές πρωτοβουλίες μπορεί να ληφθούν αποσπασματικά και μόνο σε σχέση με το χώρο των ΑμεΑ, είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν συνολικά τα προβλήματα, να αποδώσουν ανάλογα και κυρίως να έχουν διαχρονικά και διατηρήσιμα αποτελέσματα, στο βαθμό που δεν ανατάσσονται οι γενικότερες ανωμαλίες και υστερήσεις του συστήματος κοινωνικής προστασίας και των εν γένει ψυχο-κοινωνικών υπηρεσιών στη χώρα μας. Τα προβλήματα είτε της χάραξης πολιτικών είτε της εφαρμογής τους στην πράξη,

13 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΥΧΟΣ στο πεδίο της Κοινωνικής Προστασίας, είναι σύνθετα, αντιφατικά, συχνά δυσεπίλυτα και οι τυχόν επιλογές μπορεί να έχουν και ανεπιθύμητες επιπτώσεις. Τις περισσότερες φορές αυτό που είναι εφικτό είναι μια «πολιτική μείωσης της βλάβης». Ωστόσο, σήμερα, είναι πλέον γενικά αποδεκτό πως χρειάζεται επιστημονικά τεκμηριωμένη κοινωνική πολιτική και καθ ημέρα πρακτική. Η «κοινή λογική» ή οι «καλές προθέσεις» πλέον δεν επαρκούν. Κάνοντας μια ιστορική ανασκόπηση για τον τρόπο επίλυσης των περισσοτέρων κοινωνικών προβλημάτων στην Ελλάδα, διαπιστώνουμε ότι τα κοινωνικά προβλήματα είθισται να επιλύονται ad hoc μέσω ενός ορισμένου κοινωνικού αυτοματισμού (π.χ. από την παραδοσιακή δομή της τοπικής κοινωνίας, την ευρύτερη οικογένεια κ.λπ.). Ως απόρροια των όσων προαναφέρθηκαν ανακύπτουν σημαντικές υστερήσεις στην ανάπτυξη επαρκών και αποτελεσματικών κοινωνικών υπηρεσιών. Σήμερα και μάλιστα στο φόντο της οικονομικής κρίσης και με την επίπτωση που έχει αυτή στα μεγάλα αστικά κέντρα, ο κοινωνικός αυτοματισμός εξαφανίζεται με ταχύτατους ρυθμούς. Άρα, αν δεν αναπτυχθούν έγκαιρα ανάλογες δομές και υπηρεσίες για να τον υποκαταστήσουν αναμένεται ότι θα βιώσουμε μια έκρηξη ανεκπλήρωτων κοινωνικών αναγκών. Την κατάσταση έρχεται να επιβαρύνει σε σημαντικό βαθμό η υποχρηματοδότηση των δομών που εξυπηρετούν ΑμεΑ αλλά και δομών ψυχικής υγείας εν γένει. Όπως φαίνεται και στον Πίνακα 1, μεταξύ των δύο τελευταίων ετών παρατηρούμε μείωση κρατικών δαπανών για Κέντρα Πρόληψης 39%, για Μονάδες Ψυχικής Υγείας 51%, για προνοιακά ΝΠΔΔ 44 % (ΥΥΚΑ, 2011, ΥΥΚΑ, 2012, ), μειώσεις που σε γενικές γραμμές κινούνται σε επίπεδα μεγαλύτερα και του μέσου όρου των λοιπών περικοπών του χώρου της περίθαλψης. Πίνακας 1. Δαπάνες στον κρατικό προϋπολογισμό για φορείς Ψυχικής Υγείας και Πρόνοιας ΚΑΕ Φορέας - Λειτουργία Ποσοστό μείωσης 2555 Κέντρα Πρόληψης 9,00 5,50-38,89% 2544 Μονάδες Ψυχικής Υγείας 82,00 40,00-51,22% 2547 Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών 9,20 8,56-6,93% 5221 Δαπάνες προστασίας από τα ναρκωτικά 0,43 0,29-32,24% 5224 Δαπάνες προστασίας της δημόσιας υγείας από το AIDS 0,88 0,45-48,86% 2337 και 2338 Λειτουργικές δαπάνες ΕΚΚΑ (και ΙΚΠΑ) 1,10 0,65-40,10% 2335 ΝΠΔΔ Πρόνοιας 12,50 7,00-44,00% 2300 Επιχορηγήσεις σε ΝΠΔΔ (αθροιστικά) 2990, ,85-49,70% 2200, 2300, 2500 Επιχορηγήσεις σε ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και ΟΤΑ προνοιακών φορέων 44,64 30,44-31,81%

14 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΥΧΟΣ Συνοψίζοντας τους επιβαρυντικούς παράγοντες που φαίνεται να σχετίζονται με την κοινωνική προστασία και τα παιδιά ΑμεΑ, φαίνεται ότι η μη επαρκής εκπαίδευση, το χαμηλό ηθικό επαγγελματιών και η αμυντική στάση τους συχνά έρχονται να επιβαρύνουν την κατάσταση. Επίσης, ιδιαίτερα επιβαρυντικό φαίνεται να είναι η ανυπαρξία ενιαίων κριτηρίων και μεθοδολογίας για τη διερεύνηση-διάγνωσηπιστοποίηση των κρουσμάτων βίας. Παράλληλα με όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω την κατάσταση σίγουρα έρχεται να επιβαρύνει και η μόνιμη υπο-χρηματοδότηση και έλλειψη ανθρώπινων και υλικών πόρων, η απουσία θεσμικών μηχανισμών μόνιμης επιδημιολογικής παρακολούθησης (monitoring systems), η απουσία σαφούς πλαισίου λειτουργίας δομών και υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής μέριμνας καθώς και οι ελλείψεις στο θεσμικό πλαίσιο. Βιβλιογραφία Akbas, S., Turia, A., Karabekirolgu, K., Pazvantoglu, O., Kekskin, T. & Boke, O. (2009). Characteristics of sexual abuse in a sample of Turkish children with and without mental retardation, referred for legal appraisal of the psychological repercussions. Sexuality and Disability, 27: Αλεξανδρίδης, Α. (2004). Μεταψυχολογικό δοκίμιο για τη βία, Ψυχολογία, 11(2), Ammerman, R.T., Van Hasselt, V.B. & Hersen M. (1989). Abuse and neglect in psychiatrically hospitalized multihandicapped children. Child Abuse Negl., 13: Ammerman, R.T., & Baladerian, N.J. (1993). Maltreatment of Children with Disabilities. Washington, DC: National Committee to Prevent Child Abuse. Ammerman, R.T. & Patz, R.J Determinants of child abuse potential: Contribution of parent and child factors. Journal of Clinical Child Psychology, 253: Baladerian, N.J. (1985). Overview of Abuse of People with Developmental Disabilities. AAMR Conference Paper, Orange County, USA. Baladerian, N.J Sexual abuse of people with developmental disabilities. Sexuality and Disability 9(4): Baladerian, N.J. (1994). Abuse and Neglect of Children with Disabilities. Washington, D.C.: -ARCH National Resource Center for Respite and Crisis Care Services. Benedict, M.I., Wulff, L.M. & Hall, B.J. (1990). Reported maltreatment in children with multiple disabilities. Child Abuse Negl. 4: Benedict, M.I., Wulff, L.M. & White, R.B. (1992). Current parental stress in maltreating and nonmaltreating families of children with mul-tiple disabilities. Child Abuse Negl., 16: Bonner, B.L., Crow, S.M. & Hensley, L.D. (1997). State efforts to identify maltreated children with disabilities: a follow-up study. Child Maltreat. 2:52 60

15 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΥΧΟΣ Breslau, N., Weitzman, M. & Messenger, K. (1981). Psychological functioning of siblings of disabled children. Pediatrics, 67: Briggs F. (2006). Safety issues in the lives of children with learning disabilities. Social Policy Journal of New Zealand, 29: Brown, H. & Stein, J. (1997). Sexual abuse perpetrated by men with intellectual disabilities: a comparative study. Journal of Intellectual Disability Research, 413: Camblin, L.D.Jr. (1982). A survey of state efforts in gathering information on child abuse and neglect in handicapped populations. Child Abuse Negl., 6: Childoneurope, (2009). Guidelines on Data Collection and Monitoring Systems on Child Abuse, CHILDONEUROPE Series No1: Florence. Cooke, P. & Standen, P.J. (2002). Abuse and disabled children: Hidden needs...? Child Abuse Review, 11: Crosse, S.B., Kaye, E. & Ratnofsky, A.C. (2001). A Report on the Maltreatment of Children with Disabilities. Washington, DC: National Center on Child Abuse and Neglect. Finkelhor, D., Ormrod, R.K., Turner, H.A. & Hamby, S.L. (2005). The victimization of children and youth: A comprehensive, national survey. Child Maltreatment 101:5 25. Finkelhor, D., Ormrod, R.K. & Turner, H.A. (2007). Poly-Victimization: A neglected component in child victimization. Child Abuse & Neglect, 311: Finkelhor, D., Ormrod R.K. & Turner H.A. (2009). Lifetime assessment of polyvictimization in a national sample of children and youth, Child Abuse & Neglect, 33: Finkelhor, D., Turner, H., Ormrod, R. & Hamby, S. (2009). Violence, abuse, and crime exposure in a national sample of children and youth. Pediatrics, 1255:1-13. Fontana, V. (1973). The diagnosis of maltreatment syndrome in children, Pediatrics, 51: Frisch, L. & Rhodes, F.A. (1982). Child abuse and neglect in children referred for learning evaluation. J Learn Disabil. 15: Furey, E.M. (1994). Sexual abuse of adults with mental retardation: Who and where. Mental Retardation, 32: Herrenkohl, C.E. & Herrenkohl R.C. (1979). A comparison of abused children and their nonabused siblings. J Am Acad Child Psychiatry. 18: Hershkowitz, I., Lamb, M.E. & Horowitz D. (2007). Victimization of children with disabilities. American Journal of Orthopsychiatry77: Hibbard, R.A., Desch, L.W. & Committee on Child Abuse and Neglect and Council on Children with Disabilities (2007). Maltreatment of children with disabilities. American Academy of Pediatrics, 1195:

16 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΥΧΟΣ Johnson, B. & Morse, H.A. (1968). Injured children and their parents. Children. 15: Kelly, L. (1992). The connections between disability and child abuse: A review of the research evidence. Child abuse Review, 1: Knutson, J.F., Johnson, C.R. & Sullivan P.M. (2004). Disciplinary choices of mothers of deaf children and mothers of normally hearing children. Child Abuse and Neglect 28: Kvam, M.H. (2000). Is sexual abuse of children with disabilities disclosed? A retrospective analysis of child disability and the likelihood of sexual abuse among those attending Norwegian hospitals. Child Abuse and Neglect 24: Kvam, M.H. (2004). Sexual abuse of deaf children. A retrospective analysis of the prevalence and characteristics of childhood sexual abuse among deaf adults in Norway. Child Abuse and Neglect 28: Lavigne, S. & Ryan, M. (1979). Psychological adjustment of siblings of children with chronic disease, Pediatrics, 63: Lightcap, J.L., Kurland, J.A., Burgess, R.L. (1982). Child abuse: a test of some predictions from evolutionary theory. Ethn Sociobiol., 3:61 67 Lumley, V., & Miltenberger, R. (1997). Sexual abuse prevention for persons with mental retardation. American Journal on Mental Retardation, 101: Petersilia, J., Foote, J. & Crowell, N.A. (2001). Crime Victims with Developmental Disabilities: Report of a workshop. Washington, D.C.: National Academy Press. Μακρίδου, Α. (2006). Σεξουαλική κακοποίηση ατόμων με νοητική υστέρηση. Στο Ο., Γιωτάκος & Πρεκατέ, Β. (επιμ.) Σεξουαλική Κακοποίηση, Μυστικό όχι πια! Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα. Mitchell, L.M. & Buchele-Ash, A. (2000). Abuse and neglect of individuals with disabilities: Building protective supports through public policy. Journal of Disability Policy Studies, 102: Mohr, W.K., Petti, T.A. & Mohr, B.D. (2003). Adverse effects associated with physical restraint. Can J Psychiatry, 48: Monane, M., Leichter, D. & Lewis, D.O. (1984). Physical abuse in psychiatrically hospitalized children and adolescents. J Am Acad Child Psychiatry. 23: Morris, J. (1999). Disabled children, child protection systems and the Children Act Child Abuse Review 8: Muccigrosso, L. (1991). Sexual abuse prevention strategies and programs for persons with developmental disabilities. Sexuality and Disability, 9: Nosek, M.A., Howland, C.A. & Young, M.E. (1998). Abuse of women with disabilities: Policy implications. Journal of Disability Policy Studies, 113: Orange, L.M. & Brodwin, M.G. (2005). Childhood sexual abuse: What rehabilitation councelors need to know. Journal of Rehabilitation, 714: Orange, L.M. & Brodwin, M.G. Winter (2004). People with disabilities: Implications

17 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΥΧΟΣ of sexual abuse. Communique: California Association for Postsecondary Education and Disability, 7-8. Powers, J.L., Mooney, A., & Nunno, M. (1990). Institutional abuse: A review of the literature. Journal of Child and Youth Care, 4: Ratnofsky, A.C. (1994). A Report on the Maltreatment of Children With Disabilities. Washington, DC: National Center on Child Abuse and Neglect. Reiter, S., Bryen, D.N. & Shachar, I. (2007). Adolescents with intellectual disabilities as victims of abuse. Journal of Intellectual Disabilities 11: Rogow, S. & Hass, J. (1999). The Person within: Preventing Abuse of Children and Young People with Disabilities. Vancouver, BC: British Columbia Institute Against Family Violence. Siu, F.W. (2005). Rehabilitation counselors: What we should know about domestic violence. The Rehabilitation Professional, 132: Sobsey, D., Randall, W. & Parrila, R.K. (1997). Gender differences in abused children with and without disabilities. Child Abuse and Neglect 21: Sobsey, D. & Doe, T. (1991). Patterns of sexual abuse and assault. Journal of Sexuality and Disability, 93: Sobsey, D. (1994). Violence and Abuse in the Lives of People with Disabilities: The End of Silent Acceptance? Baltimore: Paul H. Brookes. Sorensen, D. (2002). The Invisible Victims: Prosecutor s Brief: The California District Attorneys Associations Quarterly Journal. 24(3):1 8. Spencer, N., Devereux, E., Wallace, A., Sundrum, R., Shenoy, M., Bacchus, C. & Logan, S. (2005). Disabling conditions and registration for child abuse and neglect: A population based study. Paediatrics 116: Stalker, K. & McArthur, K. (2010). Child abuse, child protection and disabled children: a review of recent research. Child Abuse Review, 21: Steinberg, M. A., & Hylton, J.R. (1998). Responding to Maltreatment of Children with Disabilities: A trainer s guide. Portland, OR: Oregon Institute on Disability and Development, Child Development & Rehabilitation Center, Oregon Health Sciences University. Struck, L.M. (1999). Assistance for Special Educators, Law Enforcement, and Child Protective Services in Recognizing and Managing Abuse and Neglect of Children with Disabilities. Virginia Beach, VA: Virginia Department of Social Services, Child Protective Services. Sullivan, P.M. & Knutson, J.F. (1998). The association between child maltreatment and disabilities in a hospital-based epidemiological study. Child Abuse and Neglect 22: Sullivan P.M. & Knutson J.F. (2000). Maltreatment and disabilities: A population based epidemiological study. Child Abuse and Neglect, 24: Sullivan, P.M., & Knutson, J.F. (2003). Maltreatment and disabilities: A population-

18 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΥΧΟΣ based epidemiological study. Journal of Early Intervention, 14: Tharinger, D., Horton, C.B. & Millea, S. (1990). Sexual abuse and exploitation of children and adults with mental retardation and other handicaps. Child Abuse and Neglect, 14: Turnbull, H.R., Wilcox, B.L., Stowe, M., Raper, C. & Hedges, L.P. (2000). Public policy foundations for positive behavioral interventions, strategies, and supports. J Posit Support Interv., 2: Verdugo, M.A., Bermejo, B. & Fuertes, J. (1995). The maltreatment of intellectually handicapped children and adolescents. Child Abuse Negl., 19: Wilson, C. & Brewer, N. (1992). The incidence of criminal victimization of individuals with an intellectual disability. Australian Psychologist, 272: World Health Organization, (1999). Report of the Consultation on Child Abuse Prevention, W.H.O., Geneva, March World Health Organization (2001). Prevention of Child Abuse and Neglect: Making the Links between Human Rights and Public Health, W.H.O. Geneva. World Health Assembly (1997). Prevention of violence A50/INF.DOC./4, W.H.O. Geneva. ΥΥΚΑ (2011) Κατανομή Πιστώσεων του Προϋπολογισμού Οικονομικού Έτους 2011 του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε επιμέρους Κωδικούς Αριθμούς Εξόδων (ΚΑΕ). ΔΥ5α/οικ YYKA (2012) Κατανομή Πιστώσεων του Προϋπολογισμού Οικονομικού Έτους 2012 του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε επιμέρους Κωδικούς Αριθμούς Εξόδων (ΚΑΕ) ΔΥ5α/οικ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Γεώργιος Νικολαϊδης, Γιώργος Τσουβέλας: Προσεγγίζοντας τη Συνάφεια Βίας και Χώρων Παροχής Υπηρεσιών σε ΑμεΑ και

Διαβάστε περισσότερα

Σύµφωνα µε τον Οργανισµό Παγκόσµιας Υγείας: «Η Κακοποίηση ή κακοµεταχείριση ενός παιδιού ή ατόµου περιλαµβάνει όλες τις µορφές σωµατικής ή

Σύµφωνα µε τον Οργανισµό Παγκόσµιας Υγείας: «Η Κακοποίηση ή κακοµεταχείριση ενός παιδιού ή ατόµου περιλαµβάνει όλες τις µορφές σωµατικής ή ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ- ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ : ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ Σύµφωνα µε τον Οργανισµό Παγκόσµιας Υγείας: «Η Κακοποίηση ή κακοµεταχείριση ενός παιδιού ή ατόµου περιλαµβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ / ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ / ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ / ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΕ ΜΚΟ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΝΑ Μαρίνα Παγιάτσου Ελένη Δημητρίου Μάρω Ριαλά Περιεχόμενα Εισαγωγή Τι σημαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Σεξουαλική θυματοποίηση των παιδιών: Δράσεις ευαισθητοποίησης στην κοινότητα Τσουβέλας Γ., Αγαπητού Κ., Παπανικολάου, Π., Νικολαΐδης Γ.

Σεξουαλική θυματοποίηση των παιδιών: Δράσεις ευαισθητοποίησης στην κοινότητα Τσουβέλας Γ., Αγαπητού Κ., Παπανικολάου, Π., Νικολαΐδης Γ. Σεξουαλική θυματοποίηση των παιδιών: Δράσεις ευαισθητοποίησης στην κοινότητα Τσουβέλας Γ., Αγαπητού Κ., Παπανικολάου, Π., Νικολαΐδης Γ. europa.eu www.ygeia-pronoia.gr www.ich-mhsw.gr www.epanad.gov.gr

Διαβάστε περισσότερα

Εμπειρίες από υπηρεσίες ψυχικής ενδυνάμωσης για παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Π. Παναγοπούλου, MD, MPH, PhD Παιδίατρος

Εμπειρίες από υπηρεσίες ψυχικής ενδυνάμωσης για παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Π. Παναγοπούλου, MD, MPH, PhD Παιδίατρος Εμπειρίες από υπηρεσίες ψυχικής ενδυνάμωσης για παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο Π. Παναγοπούλου, MD, MPH, PhD Παιδίατρος ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ψυχική υγεία είναι μια κατάσταση συναισθηματικής,

Διαβάστε περισσότερα

Η Λειτουργία της Γραμμής SOS 15900

Η Λειτουργία της Γραμμής SOS 15900 Η Λειτουργία της Γραμμής SOS 15900 Καμηλέρη Ράνια: Ψυχολόγος, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, MSc, Στέλεχος/Σύμβουλος Γραμμής SOS 15900 Υποέργο 5 με τίτλο: «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ (SOS)

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών που διεξάγονται σε σχολεία της χώρας θεωρούνται κοινωνικό πρόβλημα

Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών που διεξάγονται σε σχολεία της χώρας θεωρούνται κοινωνικό πρόβλημα Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών που διεξάγονται σε σχολεία της χώρας θεωρούνται κοινωνικό πρόβλημα Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ Ορίζουν μια κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Γυναίκες ενάντια στη βία Ευρώπη»: έναρξη εκστρατείας Step up! Mediterranean...

Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Γυναίκες ενάντια στη βία Ευρώπη»: έναρξη εκστρατείας Step up! Mediterranean... 1 von 5 06.06.2016 18:55 About Who We Are What We Do Press room Archive Contact Us Calendar Current Projects Memberships News Publications Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Γυναίκες ενάντια στη βία Ευρώπη»: έναρξη εκστρατείας

Διαβάστε περισσότερα

Ο εφημερεύων νοσοκομειακός ιατρός και η ενδοοικογενειακή βία. Δημήτριος Τσιφτσής Επ. Α Χειρουργός ΕΣΥ Επ. υπεύθυνος ΤΕΠ ΓΝ Νικαίας

Ο εφημερεύων νοσοκομειακός ιατρός και η ενδοοικογενειακή βία. Δημήτριος Τσιφτσής Επ. Α Χειρουργός ΕΣΥ Επ. υπεύθυνος ΤΕΠ ΓΝ Νικαίας Ο εφημερεύων νοσοκομειακός ιατρός και η ενδοοικογενειακή βία Δημήτριος Τσιφτσής Επ. Α Χειρουργός ΕΣΥ Επ. υπεύθυνος ΤΕΠ ΓΝ Νικαίας Αναγνώριση κακοποίησης παιδιού Ασυμφωνία ιστορικού και βαρύτητας σωματικής

Διαβάστε περισσότερα

Γυναίκες - Αναπηρία Υγεία

Γυναίκες - Αναπηρία Υγεία Γυναίκες - Αναπηρία Υγεία Ελένη Νταλάκα Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) ΥΓΕΙΑ Επαγγελματίες Θύματα βίας Γυναίκες (ηλικιωμένες, ανήλικες, Ρομά, πρόσφυγες, μετανάστριες, εξαρτημένες,

Διαβάστε περισσότερα

Καραλέξη Μαρία, Θωμόπουλος Θωμάς, Πετρίδου Ελένη Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, ΕΚΠΑ

Καραλέξη Μαρία, Θωμόπουλος Θωμάς, Πετρίδου Ελένη Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, ΕΚΠΑ Καραλέξη Μαρία, Θωμόπουλος Θωμάς, Πετρίδου Ελένη Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, ΕΚΠΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Εγκεκριμένων Πτυχιακών Εργασιών

Πίνακας Εγκεκριμένων Πτυχιακών Εργασιών ΕΝ42.10-1Β Έκδοση 2 η / 05-11-2016 Πίνακας Εγκεκριμένων Πτυχιακών Εργασιών ΣΧΟΛΗ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Α/Α Φοιτητές (Ονοματεπώνυμο, Α.Μ.) Επιβλέπων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Mediterranean College Θεσσαλονικης

ΜΑΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Mediterranean College Θεσσαλονικης ΜΑΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Mediterranean College Θεσσαλονικης Παρά την πληθώρα ερευνών που τεκμηριώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η χρήση της σωματικής τιμωρίας από τους γονείς σε ποικίλους τομείς της ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Φύλο (sex) Σεξουαλικότητα (sexuality) Σεξουαλική υγεία (sexual health) Κοινωνική ταυτότητα (γένος) (gender) Κοινωνική ταυτότητα φύλου (gender identity) Σεξουαλικός προσανατολισµός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ

ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ Νευροψυχολογική αξιολόγηση των νοητικά υστερούντων ατόμων στην Τρίτη Ηλικία - Αποτελέσματα παρούσας μελέτης Α. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ, ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Ε. ΛΥΚΟΥ, ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Ι. ΠΑΠΑΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ,

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: «Οικογένεια και οικογενειακή πολιτική», Κωδικός: , Εαρινό Εξάμηνο 2017, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Μάθημα: «Οικογένεια και οικογενειακή πολιτική», Κωδικός: , Εαρινό Εξάμηνο 2017, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο «Οικογένεια και Οικογενειακή Πολιτική» ΚΥΚΛΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ: «Σύγχρονα προβλήματα του οικογενειακού θεσμού» Γιώργος Νικολαΐδης Ψυχίατρος, MD, MA, MSc, PhD Κέντρο για την Μελέτη και την Πρόληψη της Κακοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Κων/νος Καλέμης, Άννα Κωσταρέλου, Μαρία Αγγελική Καλέμη Εισαγωγή H σύγχρονη τάση που επικρατεί

Διαβάστε περισσότερα

Παιδική και Νεανική Πρόνοια

Παιδική και Νεανική Πρόνοια M3 A13 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΔΙΚΤΥΩΣΗ κι ΑΛΛΗΛΕΝΔΕΤΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Παιδική και Νεανική Πρόνοια Υπηρεσίες και Μέτρα (ΕΛΛΑΔΑ) επιλεξιμότητας (1) Νομοθετικές Απαιτήσεις (1) Νόμος υπ αρθ.2716 (ΦΕΚ 96/Α/17-5-1999) για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. Χ. Ασημόπουλος, Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. Χ. Ασημόπουλος, Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Χ. Ασημόπουλος, Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. To διακρατικό πρόγραμμα Δάφνη ΙΙ ΙΙΙ (2006-2010) Mε στόχο την αντιμετώπιση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Για τη Διεθνή Ημέρα Κατά της Κακοποίησης των Ηλικιωμένων (15 Ιουνίου)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Για τη Διεθνή Ημέρα Κατά της Κακοποίησης των Ηλικιωμένων (15 Ιουνίου) ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 15-07-2012 Για τη Διεθνή Ημέρα Κατά της Κακοποίησης των Ηλικιωμένων (15 Ιουνίου) Κατά τα τελευταία χρόνια, το θέμα της κακοποίησης και αμέλειας κατά της ευάλωτης ομάδας των ηλικιωμένων

Διαβάστε περισσότερα

Κακοποίηση παραμέληση παιδιών και πρώιμα δυσλειτουργικά σχήματα Πρόδρομα ευρήματα από παιδιά που παραπέμφθηκαν από δομές παιδικής φιλοξενίας.

Κακοποίηση παραμέληση παιδιών και πρώιμα δυσλειτουργικά σχήματα Πρόδρομα ευρήματα από παιδιά που παραπέμφθηκαν από δομές παιδικής φιλοξενίας. E-poster 22 Κακοποίηση παραμέληση παιδιών και πρώιμα δυσλειτουργικά σχήματα Πρόδρομα ευρήματα από παιδιά που παραπέμφθηκαν από δομές παιδικής φιλοξενίας. Χονδροκούκη, M., Τσουβέλας, Γ., Ρωσσίδου, Α., Κουλμανδά

Διαβάστε περισσότερα

Πανευρωπαϊκή έρευνα. ΣΗΜΕΙΩΜΑ / 5 Μαρτίου 2014 Βία κατά των γυναικών

Πανευρωπαϊκή έρευνα. ΣΗΜΕΙΩΜΑ / 5 Μαρτίου 2014 Βία κατά των γυναικών ΣΗΜΕΙΩΜΑ / 5 Μαρτίου 2014 Βία κατά των γυναικών Πανευρωπαϊκή έρευνα 1. Γιατί έγινε η έρευνα για τη βία κατά των γυναικών; Παρά τον σημαντικό αντίκτυπο της βίας κατά των γυναικών, σε πολλά κράτη μέλη της

Διαβάστε περισσότερα

Βία κατά των γυναικών: Ένα διαχρονικό πρόβλημα, πολλές όψεις

Βία κατά των γυναικών: Ένα διαχρονικό πρόβλημα, πολλές όψεις «Βία κατά των γυναικών: Ένα πρόβλημα, πολλές όψεις» Συνέδριο ΓΓΙΦ - ΥΠΕΣ Αθήνα 25/11/2014 Βία κατά των γυναικών: Ένα διαχρονικό πρόβλημα, πολλές όψεις Θεοδώρα Κατσιβαρδάκου Προϊστάμενη Διεύθυνσης Υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ 01/ /2016

ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ 01/ /2016 ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ 01/2015-12/2016 ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ-ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ. ΣΥΝΕΔΡΙΟ:Η ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ. ΝΤΕΛΗΓΙΩΡΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Χαριτοπούλου Ανδριάνα 1

Χαριτοπούλου Ανδριάνα 1 Β Ι Ο Γ Ρ Α Φ Ι Κ Ο Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α Χαριτοπούλου Ανδριάνα 1 ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Ονοματεπώνυμο Διεύθυνση Τηλέφωνα επικοινωνίας Ηλεκτρονική αλληλογραφία Χαριτοπούλου Ανδριάνα Αχρίδος 3, Τ.Κ. 50100, Κοζάνη

Διαβάστε περισσότερα

«Η απασχόληση Ψυχολόγων και Παιδαγωγών στις δράσεις της Ιατρικής Παρέμβασης»

«Η απασχόληση Ψυχολόγων και Παιδαγωγών στις δράσεις της Ιατρικής Παρέμβασης» «Η απασχόληση Ψυχολόγων και Παιδαγωγών στις δράσεις της Ιατρικής Παρέμβασης» ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Η Ιατρική Παρέμβαση (Medical Intervention -Med.In) είναι μια Ελληνική ιατρική οργάνωση αρωγής με δράσεις εντός

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχοκοινωνικοί βλαπτικοί παράγοντες του εργασιακού περιβάλλοντος. Γ. Ραχιώτης Ειδικός ιατρός εργασίας Λέκτορας Επιδημιολογίας ΠΘ

Ψυχοκοινωνικοί βλαπτικοί παράγοντες του εργασιακού περιβάλλοντος. Γ. Ραχιώτης Ειδικός ιατρός εργασίας Λέκτορας Επιδημιολογίας ΠΘ Ψυχοκοινωνικοί βλαπτικοί παράγοντες του εργασιακού περιβάλλοντος Γ. Ραχιώτης Ειδικός ιατρός εργασίας Λέκτορας Επιδημιολογίας ΠΘ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Τροποποίηση της σχέσης του ανθρώπου με το περιβάλλον.

Διαβάστε περισσότερα

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2013 «Connect with Respect!»

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2013 «Connect with Respect!» «Connect with Respect!» Τα Δικαιώματα του παιδιού και οι προτάσεις της UNICEF για την προστασία τους μέσα και δια μέσου των εικονικών κόσμων Ηλίας Λυμπέρης Γενικός Διευθυντής Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΙΛΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΙΛΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ THEAM TRAINING HEALTHCARE MULTIDISCIPLINARY TEAMS ON CHILDREN S RIGHTS AND ON CHILD-FRIENDLY JUSTICE (THEAM) ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΙΛΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ιανουαριος 2015. Κωνσταντίνα Μοσχοτά. Αντιπρόεδρος Καταφυγίου Γυναίκας

Ιανουαριος 2015. Κωνσταντίνα Μοσχοτά. Αντιπρόεδρος Καταφυγίου Γυναίκας Ιανουαριος 2015 Κωνσταντίνα Μοσχοτά Αντιπρόεδρος Καταφυγίου Γυναίκας Ανεξάρτητη, µη κυβερνητική, µη κερδοσκοπική οργάνωση. Όραµά µας η καταπολέµηση κάθε µορφής κακοποίησης εις βάρος των γυναικών. Λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΧΥΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Βάγια Α. Παπαγεωργίου Παιδοψυχίατρος

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΧΥΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Βάγια Α. Παπαγεωργίου Παιδοψυχίατρος «Ενδυνάμωση και υποστήριξη ομάδων οικογενειών ατόμων με αυτισμό» Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ΙΙ ΕΠΕΑΕΚ Ενέργεια 1.1.4 Εκπαίδευση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Πράξη 1.1.4 α Φορέας Υλοποίησης:

Διαβάστε περισσότερα

Βία στην οικογένεια και βία στο σχολείο ΑΡΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ Β. Αν. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Βία στην οικογένεια και βία στο σχολείο ΑΡΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ Β. Αν. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου Βία στην οικογένεια και βία στο σχολείο ΑΡΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ Β. Αν. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου *Εισήγηση με τη μορφή διαφανειών (powerpoint) Παιδιά θύματα βίας-ανήλικοι παραβάτες Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ: Υπηρεσίες ψυχικής υγείας στα Δημοτικά Ιατρεία Η υπηρεσία δωρεάν ψυχολογικής υποστήριξης του Δήμου Αθηναίων

ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ: Υπηρεσίες ψυχικής υγείας στα Δημοτικά Ιατρεία Η υπηρεσία δωρεάν ψυχολογικής υποστήριξης του Δήμου Αθηναίων ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ: Υπηρεσίες ψυχικής υγείας στα Δημοτικά Ιατρεία Η υπηρεσία δωρεάν ψυχολογικής υποστήριξης του Δήμου Αθηναίων ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΣΑΠΑΤΣΑΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ-ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ- ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Κατά τον

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Ελληνικό Στατιστικό Ινστιτούτο Πρακτικά 18 ου Πανελληνίου Συνεδρίου Στατιστικής (2005) σελ.49-54 ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εναντιωματική και προκλητική συμπεριφορά στο σχολείο ο ρόλος του εκπαιδευτικού. Γιώργος Γεωργίου, PhD Κλινικός Ψυχολόγος

Εναντιωματική και προκλητική συμπεριφορά στο σχολείο ο ρόλος του εκπαιδευτικού. Γιώργος Γεωργίου, PhD Κλινικός Ψυχολόγος Εναντιωματική και προκλητική συμπεριφορά στο σχολείο ο ρόλος του εκπαιδευτικού Γιώργος Γεωργίου, PhD Κλινικός Ψυχολόγος Τι σημαίνει εναντιωματική και προκλητική συμπεριφορά; Είναι η ίδια σε κάθε ηλικία;

Διαβάστε περισσότερα

14 ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΟΥ & ΕΦΗΒΟΥ

14 ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΟΥ & ΕΦΗΒΟΥ Πρόλογος επιμελητών Είναι πολλαπλά διαπιστωμένες οι πολύπλευρες και μακροχρόνιες συνέπειες της κακοποίησης των παιδιών, καθώς και η αναγκαιότητα ανάπτυξης διεπιστημονικού τύπου στρατηγικών για την αντιμετώπισή

Διαβάστε περισσότερα

«Το κοινωνικό στίγµα της ψυχικής ασθένειας»

«Το κοινωνικό στίγµα της ψυχικής ασθένειας» «Το κοινωνικό στίγµα της ψυχικής ασθένειας» Mαρίνα Οικονόµου-Λαλιώτη Επικ. Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Επιστηµονικά Υπεύθυνη του Προγράµµατος «αντι-στίγµα» ΕΠΙΨΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΨΥΧΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αγωγή και προαγωγή της υγείας στην παιδική και εφηβική ηλικία.

Αγωγή και προαγωγή της υγείας στην παιδική και εφηβική ηλικία. Αγωγή και προαγωγή της υγείας στην παιδική και εφηβική ηλικία. Α. Ξεκαλάκη Παιδίατρος Δ/νση Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού Προαγωγή της υγείας Αρχικός ορισμός: Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ Επιστημονική υπεύθυνη: Ιωάννα Αντωνιάδου-Κουμάτου Καισαριανή, 2018 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Κέντρο Υγείας του Παιδιού Καισαριανής 2. Η ιδέα για τη δημιουργία 3. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η Δ/νση Θεσσαλονίκης του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) στο πλαίσιο του έργου: «Αναβάθμιση ξενώνων για γυναίκες θύματα

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Προτεινόμενων Πτυχιακών Εργασιών

Πίνακας Προτεινόμενων Πτυχιακών Εργασιών ΕΝ4.10-1Α Έκδοση 1 η /.10.014 ΣΧΟΛΗ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ:ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ: ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Α/Α Τίτλος Θέματος Μέλος Ε.Π. Σύντομη Περιγραφή Προαπαιτούμενα

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση συνολικών πορισμάτων έρευνας από την εφαρμογή του εργαλείου P.R.I.W.A.

Παρουσίαση συνολικών πορισμάτων έρευνας από την εφαρμογή του εργαλείου P.R.I.W.A. Παρουσίαση συνολικών πορισμάτων έρευνας από την εφαρμογή του εργαλείου P.R.I.W.A. (Psychosocial Risks & Impacts on Workplace Assessment) σε ελληνικές επιχειρήσεις Πέτρος Ρούσσος, Τμήμα Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

Χαριτοπούλου Ανδριάνα 1

Χαριτοπούλου Ανδριάνα 1 Β Ι Ο Γ Ρ Α Φ Ι Κ Ο Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α Χαριτοπούλου Ανδριάνα 1 ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Ονοματεπώνυμο Διεύθυνση Τηλέφωνα επικοινωνίας Ηλεκτρονική αλληλογραφία Χαριτοπούλου Ανδριάνα Αχρίδος 3, Τ.Κ. 50100, Κοζάνη

Διαβάστε περισσότερα

Η παιδική 6ία στην κοινωνία και την υγεία

Η παιδική 6ία στην κοινωνία και την υγεία Η παιδική 6ία στην κοινωνία και την υγεία Γιάννης Υφαντόπουλος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών ΕΙΣΑΓΩΓΗ πάρχουν πολλές περιπτώσεις Βίας σε Βάρος των παιδιών,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Μ.Α. ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Μ.Α. ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Ενισχύστε την Αυτοπεποίθηση των Παιδιών Βελτιώνοντας & Μαθαίνοντας τον Γονεϊκό Τύπο!!! ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Μ.Α. ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Κλεισθένους 12 (Στοά Κοββατζή) 1 ος όροφος Τηλ.: 2742029421 Κιν.: 6979985566

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη και Προστασία Παιδιών από την Σεξουαλική Κακοποίηση

Πρόληψη και Προστασία Παιδιών από την Σεξουαλική Κακοποίηση Πρόληψη και Προστασία Παιδιών από την Σεξουαλική Κακοποίηση Ο ρόλος του Σχολείου και των Εκπαιδευτικών Χριστίνα Ιωάννου Εκπαιδευτική Ψυχολόγος Α Συντονιστική Επιτροπή Πρόληψης και Καταπολέμησης Σεξουαλικής

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 1 ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ Α. ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Το πρόγραμμα ειδίκευσης στη συστημική διάγνωση που προσφέρει το Λόγω Ψυχής Ινστιτούτο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Πτυχιακή Εργασία ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Πτυχιακή Εργασία ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Πτυχιακή Εργασία ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ Σωτήρης Φοινίρης Λεμεσός 2014 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ Γενικές διαπιστώσεις. ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ Η ανάγκη για συνεχή βελτίωση. ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ Βασικές αρχές-στόχοι

ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ Γενικές διαπιστώσεις. ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ Η ανάγκη για συνεχή βελτίωση. ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ Βασικές αρχές-στόχοι SEVESO ΙΙΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ REACH, CLP-2015 & Εθνική Συνάντηση Εργασίας (Workshop) Ευρωπαϊκού Προγράμματος PROTEAS ΑΘΗΝΑ, 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα πτυχιακής Μαθησιακές δυσκολίες και Κακοποίηση παιδιών

Θέμα πτυχιακής Μαθησιακές δυσκολίες και Κακοποίηση παιδιών Θέμα πτυχιακής Μαθησιακές δυσκολίες και Κακοποίηση παιδιών Ορισμός μαθησιακών διαταραχών Η αδυναμία των μαθητών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός κανονικού σχολείου. Τα μαθησιακά προβλήματα ΔΕΝ οφείλονται

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικός εκφοβισμός ή θυματοποίηση Σκοταράς Νικόλαος Σχ. Σύμβουλος ΠΕ12, Β Αθήνας.

Σχολικός εκφοβισμός ή θυματοποίηση Σκοταράς Νικόλαος Σχ. Σύμβουλος ΠΕ12, Β Αθήνας. Σχολικός εκφοβισμός ή θυματοποίηση Σκοταράς Νικόλαος Σχ. Σύμβουλος ΠΕ12, Β Αθήνας. 1. Γενικά Τα τελευταία περίπου δεκαπέντε χρόνια, έχουν αρχίσει στην Ελλάδα να εμφανίζονται έρευνες σχετικές με τη βία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ. 4.1 Συνεργασία με τους γονείς ως καινοτόμος προσέγγιση

ΕΝΟΤΗΤΑ. 4.1 Συνεργασία με τους γονείς ως καινοτόμος προσέγγιση M4 A1 ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ, ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΕΝΟΤΗΤΑ. 4.1 Συνεργασία με τους γονείς ως καινοτόμος προσέγγιση Συνεργασία με τους γονείς Οι θεραπείες και τα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Πτυχιακή Εργασία ΕΠΙΛΟΧΕΙΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ. Φοινίκη Αλεξάνδρου

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Πτυχιακή Εργασία ΕΠΙΛΟΧΕΙΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ. Φοινίκη Αλεξάνδρου ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Πτυχιακή Εργασία ΕΠΙΛΟΧΕΙΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ Φοινίκη Αλεξάνδρου Λεμεσός 2014 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Λουκία Βασιλείου

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Λουκία Βασιλείου ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ: ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Λουκία Βασιλείου 2010646298 Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Δρ.

Διαβάστε περισσότερα

Η άποψη του Νοσηλευτή

Η άποψη του Νοσηλευτή ΑΙΦΝΙΔΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Η άποψη του Νοσηλευτή Δρ. Θεόδωρος Πεσιρίδης Προϊστάμενος Β & Γ ΚΚ ΑΠΘ Το πρόβλημα «1.000 αιφνίδιοι θάνατοι την ημέρα. Ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος. Για να καταλάβει κανείς

Διαβάστε περισσότερα

θέραπειν Αγίας Σοφίας 3, Ν. Ψυχικό, Τ ,

θέραπειν  Αγίας Σοφίας 3, Ν. Ψυχικό, Τ , θέραπειν Κέντρο Συµβουλευτικών Υπηρεσιών Ψυχικού Το κέντρο συμβουλευτικών υπηρεσιών θέραπειν αποτελεί ένα σύγχρονο κέντρο ειδικών θεραπειών, πρόληψης, διάγνωσης και αποκατάστασης. Στελεχώνεται από εξειδικευμένους

Διαβάστε περισσότερα

Παναής Κασσιανός, δάσκαλος Διευθυντής του 10ου Ειδικού Δ.Σ. Αθηνών (Μαρασλείου)

Παναής Κασσιανός, δάσκαλος Διευθυντής του 10ου Ειδικού Δ.Σ. Αθηνών (Μαρασλείου) Παναής Κασσιανός, δάσκαλος Διευθυντής του 10ου Ειδικού Δ.Σ. Αθηνών (Μαρασλείου) Ομιλία-συζήτηση με βασικό άξονα προσέγγισης το Φάσμα του Αυτισμού και με αφορμή το βιβλίο της Εύας Βακιρτζή «Το Αυγό» στο

Διαβάστε περισσότερα

Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ετής Εκπαίδευση στη Δικαστική Ψυχοθεραπεία

Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ετής Εκπαίδευση στη Δικαστική Ψυχοθεραπεία Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2016-17 4ετής Εκπαίδευση στη Δικαστική Ψυχοθεραπεία Επωνυμία και Βασική Περιγραφή Εκπαιδευτικού Προγράμματος Η Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

Οι Γνώσεις των Παιδαγωγών Προσχολικής Εκπαίδευσης, Σχετικά με τα Χαρακτηριστικά του Αυτισμού, και η Σημασία Αυτών.

Οι Γνώσεις των Παιδαγωγών Προσχολικής Εκπαίδευσης, Σχετικά με τα Χαρακτηριστικά του Αυτισμού, και η Σημασία Αυτών. Οι Γνώσεις των Παιδαγωγών Προσχολικής Εκπαίδευσης, Σχετικά με τα Χαρακτηριστικά του Αυτισμού, και η Σημασία Αυτών. Όνομα Φοιτήτριας: Βεκύρη Σοφία Επιβλέπουσα: Γιόκα Μαράνια BA (HONS) Early Childhood Studies

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΥΑΛΩΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΑ «ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑμεΑ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ»

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΥΑΛΩΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΑ «ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑμεΑ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ» «ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑμεΑ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ» ΕΥΑΛΩΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΜΕΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ- ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ q ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΟΥ q ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑμεΑ q ΝΟΣΗΡΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχική υγεία και εργασία στο επίκεντρο της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας

Ψυχική υγεία και εργασία στο επίκεντρο της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας Ψυχική υγεία και εργασία στο επίκεντρο της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, Σήμερα, Τρίτη 10 Οκτωβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, αναδεικνύουμε τις πτυχές

Διαβάστε περισσότερα

Στόχος της ψυχολογικής έρευνας:

Στόχος της ψυχολογικής έρευνας: Στόχος της ψυχολογικής έρευνας: Συστηματική περιγραφή και κατανόηση των ψυχολογικών φαινομένων. Η ψυχολογική έρευνα χρησιμοποιεί μεθόδους συστηματικής διερεύνησης για τη συλλογή, την ανάλυση και την ερμηνεία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Index. 1. Κατανόηση της πολυπλοκότητας της σχολικής βίας

ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Index. 1. Κατανόηση της πολυπλοκότητας της σχολικής βίας ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Εισαγωγή Index 1. Κατανόηση της πολυπλοκότητας της σχολικής βίας 2. Γνωρίζοντας τη γραμμή δράσης για τη συνεργασία με τους γονείς 3. Γνωρίζοντας

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα ΚΕΔΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΧΩΣ ΒΙΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΙΧΩΣ ΒΙΑ. 15 Οκτωβρίου 2011, Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών

Ημερίδα ΚΕΔΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΧΩΣ ΒΙΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΙΧΩΣ ΒΙΑ. 15 Οκτωβρίου 2011, Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Ημερίδα ΚΕΔΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΧΩΣ ΒΙΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΙΧΩΣ ΒΙΑ 15 Οκτωβρίου 2011, Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) Τίτλος ομιλίας: «Εκφοβισμός

Διαβάστε περισσότερα

Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος. Δρ. Αναστασία Χ Γιαννακού Λέκτορας Ενιαίας Εκπαίδευσης Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο

Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος. Δρ. Αναστασία Χ Γιαννακού Λέκτορας Ενιαίας Εκπαίδευσης Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος Δρ. Αναστασία Χ Γιαννακού Λέκτορας Ενιαίας Εκπαίδευσης Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος Πρόκειται για μια χρόνια νευροαναπτυξιακή διαταραχή Νευρολογικά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΈΡΟΣ I ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Μορφές, Μοντέλα, Ατομικοί, Ψυχοκοινωνικοί, Σχολικοί, Οικογενειακοί παράγοντες

ΜΈΡΟΣ I ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Μορφές, Μοντέλα, Ατομικοί, Ψυχοκοινωνικοί, Σχολικοί, Οικογενειακοί παράγοντες ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΌΛΟΓΟΣ... 15 ΕΙΣΑΓΩΓΉ Βασικές παραδοχές, δεδομένα και προβληματισμοί σε σχέση με τις συμπεριφορικές και συναισθηματικές δυσκολίες/διαταραχές στην παιδική ηλικία... 17 Παιδιά με διάφορες μορφές

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικός εκφοβισµός/θυµατοποίηση ένα κοινωνικό, εκπαιδευτικό πρόβληµα

Σχολικός εκφοβισµός/θυµατοποίηση ένα κοινωνικό, εκπαιδευτικό πρόβληµα 1 Σχολικός εκφοβισµός/θυµατοποίηση ένα κοινωνικό, εκπαιδευτικό πρόβληµα (περίληψη εισήγησης ) Χρίστος Πατσάλης 1, Βία Σχολικός εκφοβισµός, Εννοιολογική οριοθέτηση Η βία ως «εµπρόθετη χρήση φυσικής δύναµης

Διαβάστε περισσότερα

Βασικοί στόχοι της έρευνας

Βασικοί στόχοι της έρευνας Λέκκα Έλενα, MSc Βασικοί στόχοι της έρευνας Οι περισσότερες έρευνες στον τομέα των φιλοδοξιών εστιάζουν στις ακαδημαϊκές και επαγγελματικές φιλοδοξίες στην εφηβική ηλικία και στο πώς αυτές επηρεάζουν τις

Διαβάστε περισσότερα

"Η Ενίσχυση της Κοινωνικής Λειτουργικότητας του Χρόνιου Ασθενή και της Οικογένειάς του μέσα από την Κατ Οίκον Φροντίδα"

Η Ενίσχυση της Κοινωνικής Λειτουργικότητας του Χρόνιου Ασθενή και της Οικογένειάς του μέσα από την Κατ Οίκον Φροντίδα "Η Ενίσχυση της Κοινωνικής Λειτουργικότητας του Χρόνιου Ασθενή και της Οικογένειάς του μέσα από την Κατ Οίκον Φροντίδα" Σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Ιατρικό Σύλλογο και το Σύνδεσμο Νοσηλευτών η κατ οίκον

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ Ε Λ Ε Ν Η Κ Α Ρ Α Υ Ι Α Ν Ν Η, P S Y. D. Ε Γ Γ Ε Γ Ρ Α Μ Μ Ε Ν Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η Ψ Υ Χ Ο Λ Ο Γ Ο Σ Λ Ε Ι Τ Ο Υ Ρ Γ Ο Σ Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η Σ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ο ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ο ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ο ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στην έρευνα χρησιµοποίησης υπηρεσιών υγείας χρησιµοποιούνται επιδηµιολογικές, κοινωνιολογικές, οικονοµετρικές, καθώς και καθαρά

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια

Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια 5 ο Συμπόσιο Νοσηλευτικής Ογκολογίας "Οι Ψυχολογικές Επιπτώσεις στον Ογκολογικό Ασθενή και ο Πολυδιάστατος Ρόλος της Συμβουλευτικής στην Αντιμετώπισής τους" Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική

Διαβάστε περισσότερα

«ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ» ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ GAMIAN- EUROPE

«ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ» ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ GAMIAN- EUROPE «ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ» ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ GAMIAN- EUROPE We would like to invite you to participate in GAMIAN- Europe research project. You should only participate if you want to and choosing

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας στο φαινόμενο της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών

Ο ρόλος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας στο φαινόμενο της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών Ο ρόλος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας στο φαινόμενο της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών Χαρά Ταπανίδου Πρώτη Λειτουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας Υποχρεώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ PSYCHOSOCIAL FORM ΔΟΜΗ/CAMP: ONOMA/ΝΑΜΕ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ/DATE: EΠΩΝΥΜΟ/LAST NAME: ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ/COUNTRY OF ORIGIN: ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΑΣΥΛΟ /ASYLUM SEEKERS ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΥ /REPATRIATION

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Επιμορφωτικό Πρόγραμμα. Ακαδημαϊκά Υπεύθυνος/η. Υπεύθυνος/η Επικοινωνίας

Α. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Επιμορφωτικό Πρόγραμμα. Ακαδημαϊκά Υπεύθυνος/η. Υπεύθυνος/η Επικοινωνίας Α. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Επιμορφωτικό Πρόγραμμα Σχολική Ψυχολογία Title School Psychology Έναρξη - Λήξη 2 Σεπτεμβρίου 2019 έως 2 Απριλίου 2020 (Μήνας/Έτος) Διάρκεια σε Μήνες 7 μήνες Ώρες 420 Επιμόρφωσης Ονοματεπώνυμο

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικά Στοιχεία 2018 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΝΕΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

Στατιστικά Στοιχεία 2018 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΝΕΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ Στατιστικά Στοιχεία 2018 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΝΕΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ Ψυχοκοινωνική Ενδυνάμωση Νέων Ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου προσφέρει τα Προγράμματα Ψυχοκοινωνικής Ενδυνάμωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ/ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΣ/ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΡΧΕΣ/ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ Η εκπαιδευτική έρευνα οφείλει να εφαρμόζει τη δεοντολογία που προβλέπει τον σεβασμό της προσωπικότητας, της

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΒΑ. Διερεύνηση ψυχοκοινωνικών αναγκών ωφελουμένων ΤΕΒΑ στον Δήμο Γόρτυνας Αποτελέσματα παρεμβάσεων, νέες προκλήσεις και προοπτικές

ΤΕΒΑ. Διερεύνηση ψυχοκοινωνικών αναγκών ωφελουμένων ΤΕΒΑ στον Δήμο Γόρτυνας Αποτελέσματα παρεμβάσεων, νέες προκλήσεις και προοπτικές ΤΕΒΑ Διερεύνηση ψυχοκοινωνικών αναγκών ωφελουμένων ΤΕΒΑ στον Δήμο Γόρτυνας Αποτελέσματα παρεμβάσεων, νέες προκλήσεις και προοπτικές ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΑΣ Ο Δήμος Γόρτυνας συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ 1. Δρ Ζυγά Σοφία, Επίκουρος Καθηγήτρια Τμήματος Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου 2. Αθανασοπούλου Μαρία, RN, MSc, PhD, Γ.Ν. «Έλενα Βενιζέλου»

Διαβάστε περισσότερα

Βασιλόπουλος Φ. Στέφανος. Παιδαγωγικό Τμήμα Δ. Ε. Πανεπιστήμιο Πατρών

Βασιλόπουλος Φ. Στέφανος. Παιδαγωγικό Τμήμα Δ. Ε. Πανεπιστήμιο Πατρών Βασιλόπουλος Φ. Στέφανος Παιδαγωγικό Τμήμα Δ. Ε. Πανεπιστήμιο Πατρών Τις τελευταίες δεκαετίες, η παιδική και εφηβική κατάθλιψη έχει μετατραπεί σε ένα υπαρκτό πρόβλημα που ταλανίζει τους νέους. Τα ποσοστά

Διαβάστε περισσότερα

Εννοιολόγηση της αναπηρίας. Κατηγορίες ατόμων που ανήκουν στα άτομα με αναπηρία.

Εννοιολόγηση της αναπηρίας. Κατηγορίες ατόμων που ανήκουν στα άτομα με αναπηρία. Εννοιολόγηση της αναπηρίας. Κατηγορίες ατόμων που ανήκουν στα άτομα με αναπηρία. Ανάμεσα στους πολλούς ορισμούς της αναπηρίας διακρίνονται αυτοί που δίνουν έμφαση -στο φυσικό μειονέκτημα τουατόμουωςβιολογικού

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας του παιδιού. Συλλόγου Φίλων Εθελοντών της Ε.Π.Α.Θ. Γενικές αρχές

Πολιτική Προστασίας του παιδιού. Συλλόγου Φίλων Εθελοντών της Ε.Π.Α.Θ. Γενικές αρχές Πολιτική Προστασίας του παιδιού Συλλόγου Φίλων Εθελοντών της Ε.Π.Α.Θ. Γενικές αρχές Ο Σύλλογος Φίλων Εθελοντών της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων προωθεί τα δικαιώματα των παιδιών, για την ασφάλεια και

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

ΙΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΙΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ Υπουργείο Υγείας- Διοίκηση 1 ης ΥΠΕ Αττικής Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ- ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ Ν.Π.Δ.Δ. Μπαρδάνη Ειρήνη, Ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων, Σ. Δ/ντρια Μαυραντώνη

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί πρωτοκάνουν σεξ οι έφηβοι

Γιατί πρωτοκάνουν σεξ οι έφηβοι Γιατί πρωτοκάνουν σεξ οι έφηβοι Αλέξανδρος Ζησόπουλος Ουρολόγος ΕΦΗΒΕΙΑ Η εξελικτική διεργασία στη ζωή του ανθρώπου που αρχίζει ''βιολογικά'' µε τις µεταβολές της φυσιολογίας της ήβης και τελειώνει ''ψυχολογικά''

Διαβάστε περισσότερα

Πυξιδίσματα: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα πρόληψης και αγωγής υγείας για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς

Πυξιδίσματα: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα πρόληψης και αγωγής υγείας για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς Πυξιδίσματα: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα πρόληψης και αγωγής υγείας για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς των Α.Πορτσέλη, Μ. Κυριακίδου Η παρούσα εισήγηση αφορά στην παρουσίαση ενός καινοτόμου προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ. Δρ. Νικηφόρου Μηλίτσα Λέκτορας Ψυχολογίας UCLan Cyprus

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ. Δρ. Νικηφόρου Μηλίτσα Λέκτορας Ψυχολογίας UCLan Cyprus ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ Δρ. Νικηφόρου Μηλίτσα Λέκτορας Ψυχολογίας UCLan Cyprus mnikiforou@uclan.ac.uk ΔΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Αναγνώριση εκφοβιστικής συμπεριφοράς (χαρακτηριστικά, ρόλοι,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΑΣΗ, ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ, ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΔΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΕΚΤΑΣΗ, ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ, ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΔΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΚΤΑΣΗ, ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ, ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΔΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Παρουσίαση: Δρ Μάρθα Αποστολίδου Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Ειδική Εκπαίδευση

Εισαγωγή στην Ειδική Εκπαίδευση Εισαγωγή στην Ειδική Εκπαίδευση Παιδιά με ειδικές ανάγκες Κατηγορίες διαφορετικών δυνατοτήτων Διανοητικές αναπηρίες (νοητική καθυστέρηση) Μαθησιακές δυσκολίες Συναισθηματικές ή συμπεριφορικές διαταραχές

Διαβάστε περισσότερα

Νέοι και Ψυχολογία. Σχ. Έτος: Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ε.Καλοχριστιανάκη

Νέοι και Ψυχολογία. Σχ. Έτος: Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ε.Καλοχριστιανάκη Νέοι και Ψυχολογία Σχ. Έτος: 2012-13 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ε.Καλοχριστιανάκη Εισαγωγή Για το Β τετράμηνο του σχολικού έτους 2012-2013 στο Γενικό Λύκειο Μοιρών στα πλαίσια της ερευνητικής μας εργασίας «Μια

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα Σχέδια Εκθέσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙ ΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΙ ΜΕ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕ ΨΥΧΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

ΠΑΙ ΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΙ ΜΕ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕ ΨΥΧΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΑΙ ΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΙ ΜΕ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕ ΨΥΧΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Θεσσαλονίκης Σχολή Επαγγελµάτων Υγείας και Πρόνοιας Τµήµα Νοσηλευτικής Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Κα. Μελισσά Θεσσαλονίκη

Διαβάστε περισσότερα

Κλινική εικόνα και πρώιμη ανίχνευση Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος:νεώτερα δεδομένα

Κλινική εικόνα και πρώιμη ανίχνευση Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος:νεώτερα δεδομένα Κλινική εικόνα και πρώιμη ανίχνευση Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος:νεώτερα δεδομένα Κλινική εικόνα και πρώιμη ανίχνευση Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος: νεώτερα δεδομένα Κατερίνα Καραïβάζογλου, Παιδοψυχίατρος,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Έρευνα και Συγγραφή

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Έρευνα και Συγγραφή ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΜΕ9900 ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Έρευνα και Συγγραφή Διάλεξη 7η Αναζήτηση

Διαβάστε περισσότερα

Ενδοσχολική βία στο πολυπολιτισμικό σχολείο: αναγνώριση, πρόληψη και αντιμετώπιση

Ενδοσχολική βία στο πολυπολιτισμικό σχολείο: αναγνώριση, πρόληψη και αντιμετώπιση Α Ρ Ι Σ Τ Ο Τ Ε Λ Ε Ι Ο Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η Πράξη "Εκπαίδευση Αλλοδαπών & Παλιννοστούντων Μαθητών" υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση" και

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο

Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο ΤΖΙΝΕΒΗ ΜΥΡΤΩ - ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ ΦΑΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΕΣ Τ.Ε. Β & Γ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η καρδιακή ανεπάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχικές διαταραχές στην περιγεννητική περίοδο. Δέσποινα Δριβάκου Ψυχολόγος Msc Οικογενειακή θεραπεύτρια

Ψυχικές διαταραχές στην περιγεννητική περίοδο. Δέσποινα Δριβάκου Ψυχολόγος Msc Οικογενειακή θεραπεύτρια Ψυχικές διαταραχές στην περιγεννητική περίοδο Δέσποινα Δριβάκου Ψυχολόγος Msc Οικογενειακή θεραπεύτρια με τον όρο περιγεννητική περίοδος αναφερόμαστε στο χρονικό διάστημα της κύησης, της λοχείας και των

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ: Βασικε ς πληροφορι ες

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ: Βασικε ς πληροφορι ες ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ: Βασικες πληροφοριες Πέτρος Γαλάνης Δρ. ΕΚΠΑ, Δάσκαλος Ε.Α. (ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Δ Αθήνας) Τι είναι η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ); Ο όρος «Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος» (ΔΑΦ)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. Οι απόψεις των εκπαιδευτικών των Τ.Ε. των Δημοτικών σχολείων για το εξειδικευμένο πρόγραμμα των μαθητών με νοητική ανεπάρκεια

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. Οι απόψεις των εκπαιδευτικών των Τ.Ε. των Δημοτικών σχολείων για το εξειδικευμένο πρόγραμμα των μαθητών με νοητική ανεπάρκεια ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Οι απόψεις των εκπαιδευτικών των Τ.Ε. των Δημοτικών σχολείων για το εξειδικευμένο πρόγραμμα των μαθητών με νοητική ανεπάρκεια Ερευνητική προσέγγιση ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Στην παρούσα εργασία

Διαβάστε περισσότερα