Excel. Name. Days. Hours/Day. Teachers. Classes

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Excel. Name. Days. Hours/Day. Teachers. Classes"

Transcript

1 Εφαρµογή δηµιουργίας ωρολογίου προγράµµατος διδασκαλίας Η εφαρµογή απαιτεί να έχει εγκατασταθεί η Java (JRE) και τα runtime components of Visual C++ Libraries (αρχείο vcredist_x86.exe) Ορισµός εδοµένων Τα δεδοµένα που απαιτούνται για τον ορισµό του προβλήµατος περιέχονται σε ένα αρχείο Excel. Το φύλλο 1 περιέχει τα δεδοµένα του προβλήµατος. Προσοχή, δεν αλλάζουµε τη δοµή του φύλλου, δηλαδή δεν διαγράφουµε και δεν προσθέτουµε στήλες. Το αποτέλεσµα (πρόγραµµα διδασκαλίας) αποθηκεύονται στο φύλλο 2 (πρόγραµµα τµηµάτων) και στο φύλλο 3 (πρόγραµµα καθηγητών). Το αρχείο Excel περιέχει µακροεντολές και εποµένως όταν το ανοίγουµε θα πρέπει να έχει ρυθµισθεί το επίπεδο ασφαλείας µακροεντολής σε «Χαµηλό». Αναλυτικότερα τα δεδοµένα που πρέπει να ορισθούν στα αντίστοιχα κελιά είναι: 1. Γενικά στοιχεία Name ίνεται ένα όνοµα που περιγράφει το πρόβληµα. Days Το πλήθος των ηµερών που γίνονται µαθήµατα. Hours/Day Το πλήθος των ωρών που γίνονται µαθήµατα σε µια ηµέρα. Teachers Το πλήθος των διαθέσιµων καθηγητών (δεν απαιτείται να δοθεί, υπολογίζεται από το Excel µε βάση τα δεδοµένα που έχουν δοθεί). Classes Το πλήθος των τµηµάτων (δεν απαιτείται να δοθεί, υπολογίζεται από το Excel).

2 2. Μαθήµατα Courses Ορίζονται τα µαθήµατα που πρέπει να γίνουν και οι διδασκαλίες που απαιτεί κάθε µάθηµα. Ένα µάθηµα µπορεί να συνδυάζει 1ωρες (στήλη 1-Hour), 2ωρες (στήλη 2-Hour) ή 3ωρες (στήλη 3-Hour) διδασκαλίες. Τα µαθήµατα ορίζονται ως εξής: ίνονται πρώτα οι κωδικοί των τµηµάτων (χωρισµένοι µε κόµµατα αν τα τµήµατα είναι περισσότερα από 1) ακολουθεί ερωτηµατικό (;) και στη συνέχεια οι κωδικοί των καθηγητών (χωρισµένοι µε κόµµατα αν είναι περισσότεροι από 1). a1;t1 Μάθηµα για το τµήµα a1, µε τον καθηγητή t1. a1,a2;t1 Μάθηµα για τα τµήµατα a1 και a2 (συνένωση τµηµάτων), µε τον καθηγητή t1 a1;t1,t2 Μάθηµα για το τµήµα a1, µε τους καθηγητές t1 και t2 (διάσπαση τµήµατος). Πρακτικά ο t1 µπορεί να διδάσκει κάποιο µάθηµα σε ένα µέρος του τµήµατος a1 και ο t2 κάποιο διαφορετικό µάθηµα στο υπόλοιπο µέρος του τµήµατος a1. a1,a2;t1,t2 Μάθηµα για τα τµήµατα a1 και a2, µε τους καθηγητές t1 και t2 (αναδιοργάνωση τµηµάτων, συνδιδασκαλία). Πρακτικά ο t1 µπορεί να διδάσκει κάποιο µάθηµα σε ένα µέρος του τµήµατος a1 και ένα µέρος του τµήµατος a2 και ο t2 κάποιο διαφορετικό µάθηµα στα υπόλοιπα των τµηµάτων a1 και a2. Το πλήθος των τµηµάτων ή των καθηγητών µπορεί να είναι οποιοδήποτε. Π.χ a1,a2;t1,t2,t3 ή a1,a2,a3;t1,t2 Description Μια περιγραφή, τίτλος του µαθήµατος. 1-Hour Το πλήθος των 1ωρων διδασκαλιών που απαιτεί το µάθηµα. a1,a2;t1 3 (1-hour) Τα τµήµατα a1, a2, µε τον καθηγητή t1 έχουν 3 1ωρα στο αντίστοιχο µάθηµα. Στη θέση αυτή µπορεί να ορισθεί, αν είναι επιθυµητό πότε θα γίνει αυτή η διδασκαλία. Μετά τον αριθµό που ορίζει πλήθος των 1ωρων διδασκαλιών ακολουθεί ερωτηµατικό (;) η ηµέρα, παύλα (-) και η ώρα. 1;Τρ-4 Η 1ωρη διδασκαλία θα γίνει την Τρίτη την τέταρτη ώρα. 2;Τρ-4 Μια από τις 1ωρες διδασκαλίες θα γίνει την Τρίτη την τέταρτη ώρα. 2;Τρ-4;Πε-1 Η πρώτη 1ωρη διδασκαλία θα γίνει την Τρίτη την τέταρτη ώρα και η άλλη την Πέµπτη την πρώτη ώρα. 2-Hour Το πλήθος των 2ωρων διδασκαλιών που απαιτεί το µάθηµα.

3 a1,a2;t1,t2 2 (2-hour) Τα τµήµατα a1, a2, µε τους καθηγητές t1,t2 έχουν 2 2ωρα τις ίδιες ηµέρες και ώρες Και εδώ µπορεί να ορισθεί πότε θα γίνει αυτή η διδασκαλία. 1;Τρ-4 Η δίωρη διδασκαλία θα γίνει την Τρίτη την τέταρτη και πέµπτη ώρα. 3-Hour Το πλήθος των 3ωρων διδασκαλιών που απαιτεί το µάθηµα. a1,a2;t1 1 (1-hour) 1 (3-hour) Το τµήµα a1, µε τον καθηγητή t1 έχουν 1 1ωρο και 1 3ωρο στο αντίστοιχο µάθηµα. Ένα «µάθηµα» µπορεί να ορισθεί και χωρίς τµήµατα. ;t1 2 (1-hour) Ο καθηγητής t1 έχει 2 1ωρα για κάποια εργασία (χωρίς τµήµατα). max/day Ορίζεται πόσες από τις διδασκαλίες που έχουν ορισθεί µπορεί να γίνουν την ίδια ηµέρα. Όταν δεν δοθεί τιµή υπονοείται η µονάδα. Σε µαθήµατα που γίνεται διάσπαση ή αναδιοργάνωση τµηµάτων η τιµή µπορεί να είναι µεγαλύτερη της µονάδας. Περιορισµοί R1, R2, R3, R4, R5, R6, R7, R8, R9 Στις στήλες αυτές µπορούν να ορισθούν διάφοροι περιορισµοί του προγράµµατος διδασκαλίας που δηµιουργείται. Οι τιµές που δίνονται κάτω από τις στήλες R1, R2, (Γραµµή 2) αντιστοιχούν στο άνω όριο που δεν πρέπει ποτέ να ξεπερασθεί. ηλαδή οι περιορισµοί είναι του τύπου µικρότερο ή ίσο (<=). R1, R2, R3 Εδώ ορίζονται περιορισµοί που αναφέρονται σε κάθε ηµέρα και ώρα διδασκαλίας. Τα R1, R2 και R3 µπορεί να θεωρηθεί ότι αντιστοιχούν σε διάφορους πόρους (resources σε περιορισµένη ποσότητα) που απαιτούνται για να γίνουν τα µαθήµατα και χρησιµοποιούνται από τα τµήµατα και τους καθηγητές. Το R1 µπορεί να είναι µια ειδικά εξοπλισµένη αίθουσα (ας πούµε εργαστήριο πληροφορικής) και υπάρχει µια µόνο τέτοια αίθουσα. Αν υποθέσουµε ότι υπάρχουν περισσότεροι από ένας καθηγητές που κάνουν µάθηµα σε αυτή την αίθουσα, τότε θα πρέπει να σηµειωθούν όλα τα µαθήµατα αυτά στη στήλη R1 µε τιµή 1 (αφού κάθε µάθηµα δεσµεύει µια αίθουσα) και να δοθεί maxr1 1. Έτσι στο πρόγραµµα σε κάθε ώρα για όλες τις ηµέρες, θα υπάρχει µόνο 1 µάθηµα το πολύ που θα χρησιµοποιεί την αίθουσα. Επίσης το R2 µπορεί να είναι οι συνολικές διαθέσιµες αίθουσες, αν αυτές είναι λιγότερες από τον αριθµό των τµηµάτων που τις χρησιµοποιούν, οπότε στη στήλη R2 για κάθε µάθηµα δίνεται το πλήθος των αιθουσών που αυτό απαιτεί (συνήθως 1). Στο πρόγραµµα που

4 δηµιουργείται σε καµιά ώρα για όλες τις ηµέρες, δεν ξεπερνιέται το maxr2 που έχει δοθεί από όλα τα µαθήµατα που γίνονται. R4, R5, R6 Εδώ ορίζονται περιορισµοί όπως και παραπάνω, αλλά οι περιορισµοί αυτοί αναφέρονται στο πρόγραµµα µιας ηµέρας. Ας υποθέσουµε ότι από τα µαθήµατα m1, m2, m3, m4 ενός τµήµατος θέλουµε να γίνονται το πολύ 3 από αυτά την ίδια ηµέρα. ίνεται τιµή maxr4 3 και σηµειώνονται µε µονάδα (1) τα µαθήµατα m1, m2, m3, m4. Οι περιορισµοί αυτοί δηµιουργούνται ανά τµήµα, εποµένως αν έχουµε την ίδια µέγιστη τιµή για περιορισµούς που αναφέρονται σε διαφορετικά τµήµατα, µπορεί να χρησιµοποιηθεί η ίδια στήλη, αφού καθώς οι περιορισµοί δηµιουργούνται ανά τµήµα θα συµµετέχουν στους περιορισµούς µόνο µαθήµατα που αφορούν το ίδιο τµήµα. R7, R8, R9 Εδώ ορίζονται περιορισµοί που αναφέρονται στο πρόγραµµα δύο συνεχόµενων ηµερών για το ίδιο µάθηµα. Ας υποθέσουµε ότι ένα µάθηµα έχει 2 1ωρες διδασκαλίες και δεν θέλουµε αυτές να γίνονται σε 2 συνεχόµενες ηµέρες. ίνεται τιµή maxr4 1 και σηµειώνεται µε µονάδα (1) το µάθηµα. Όπως και πριν αν έχουµε την ίδια µέγιστη τιµή για περιορισµούς που αναφέρονται σε διαφορετικά µαθήµατα, µπορεί να χρησιµοποιηθεί η ίδια στήλη. Όλοι οι περιορισµοί R1, R2, R3, R4, R5, R6, R7, R8, R9, όπως έχει αναφερθεί είναι εξ ορισµού του τύπου µικρότερο ή ίσο (<=). Μπορούν ωστόσο να δηµιουργηθούν περιορισµοί άλλου τύπου αν δοθεί maxr1 =2 ή >=3. Επίσης σε όλους τους περιορισµούς συµµετέχουν οι διδασκαλίες των µαθηµάτων µε συντελεστή την τιµή που έχει δοθεί στη στήλη του κάθε περιορισµού. Αν θέλουµε να ληφθεί υπόψη η διάρκεια των διδασκαλιών (1ωρες, 2ωρες, 3ωρες) στην δηµιουργία του περιορισµού δίνουµε maxr1 =2Η ή >=3Η ή 2Η. Τώρα στους περιορισµούς συµµετέχουν οι διδασκαλίες µε συντελεστές τη διάρκειά τους (1, 2 ή 3) επί την τιµή που έχει δοθεί στη στήλη του κάθε περιορισµού. Ας υποθέσουµε ότι ένα µάθηµα έχει δύο (2) 1ωρες και µία (1) 2ωρη διδασκαλία και δεν θέλουµε µια 2ωρη διδασκαλία να ακολουθείται από µια 1ωρη την επόµενη ή την προηγούµενη ηµέρα, ενώ δεν µας ενοχλεί οι 1ωρες διδασκαλίες να γίνονται σε συνεχόµενες ηµέρες. ίνεται τιµή maxr7 2Η (δηλαδή <= 2 ώρες) και σηµειώνεται µε µονάδα (1) το µάθηµα.

5 3. Τµήµατα Classes Οι κωδικοί των τµηµάτων. Χρησιµοποιούνται στον ορισµό των µαθηµάτων, στήλη Α. Προτείνεται η χρήση µικρών λατινικών γραµµάτων στους κωδικούς, για να είναι ευδιάκριτοι. Ο κωδικός κάθε τµήµατος πρέπει να είναι µοναδικός. Όταν ένα τµήµα αναδιοργανώνονται σε υποτµήµατα ώστε γίνουν διαφορετικά µαθήµατα σε κάθε υποτµήµα, αυτό ορίζεται ως εξής: k1,k2,k3,k4;c1 δηλαδή από το τµήµα c1 προκύπτουν τα υποτµήµατα k1,k2,k3,k4. Τα µαθήµατα τώρα ορίζονται για το τµήµα c1 ή για τα υποτµήµατα k1,k2,k3,k4 ή κάποιο συνδυασµό υποτµηµάτων του ίδιου ή διαφορετικού τµήµατος. Name Ένα όνοµα για το τµήµα (προαιρετικά). Total Hours Το σύνολο των ωρών του τµήµατος. εν απαιτείται να δοθεί, αλλά το υπολογίζει το "κουµπί" Calc Total Hours και βοηθά στον έλεγχο των δεδοµένων που έχουν εισαχθεί. hours/day min Ο µικρότερος επιθυµητός αριθµός ωρών διδασκαλίας του τµήµατος σε κάθε ηµέρα. Υπολογίζεται µε το "κουµπί" Calc Total Hours, αλλά µπορεί να δοθεί µια διαφορετική τιµή. hours/day max Ο µεγαλύτερος επιθυµητός αριθµός ωρών διδασκαλίας σε κάθε ηµέρα. Υπολογίζεται µε το "κουµπί" Calc min-max, αλλά µπορεί να δοθεί µια διαφορετική τιµή. First Η πρώτη ώρα που µπορεί το τµήµα να ξεκινήσει µάθηµα. Last Η τελευταία ώρα που µπορεί να σταµατήσει το µάθηµα του τµήµατος. Αν το τµήµα δεν είναι διαθέσιµο µια ηµέρα, τα κελιά first και last αφήνονται κενά. Preferences Οι προτιµήσεις του τµήµατος για ώρες διδασκαλίας σε µια ηµέρα, αν το τµήµα δεν έχει πλήρες πρόγραµµα για όλες τις ώρες που είναι διαθέσιµο. Για πρώτες ώρες διδασκαλίας δίνεται E (Early), ενώ για τελευταίες δίνεται L (Late). Aν δεν υπάρχει προτίµηση το κελί αφήνεται κενό.

6 4. ιδάσκοντες Teachers Οι κωδικοί των καθηγητών. Χρησιµοποιούνται στον ορισµό των µαθηµάτων, στήλη Α. Name Ένα όνοµα για τον καθηγητή (προαιρετικά). Total Hours Το σύνολο των ωρών του καθηγητή. εν απαιτείται να δοθεί, αλλά το υπολογίζει το "πλήκτρο" Calc Total Hours και βοηθά στον έλεγχο των δεδοµένων που έχουν εισαχθεί. hours/day min Ο µικρότερος επιθυµητός αριθµός ωρών διδασκαλίας του καθηγητή σε κάθε ηµέρα. Υπολογίζεται µε το "κουµπί" Calc min-max, αλλά µπορεί να αλλάξει. hours/day max Ο µεγαλύτερος επιθυµητός αριθµός ωρών διδασκαλίας σε κάθε ηµέρα. Υπολογίζεται µε το "κουµπί" Calc min-max, αλλά µπορεί να αλλάξει. First Όπως πριν για τα τµήµατα, δηλαδή η πρώτη ώρα που µπορεί ο καθηγητής να ξεκινήσει µάθηµα. Last Όπως πριν για τα τµήµατα, δηλαδή η τελευταία ώρα που µπορεί να έχει µάθηµα ο καθηγητής. Αν ο καθηγητής δεν είναι διαθέσιµος µια ηµέρα, τα κελιά first και last αφήνονται κενά. Preferences Οι προτιµήσεις του καθηγητή για ώρες διδασκαλίας ανά ηµέρα. Για πρώτες ώρες διδασκαλίας δίνεται E (Early), για τελευταίες δίνεται L (Late), αν δεν υπάρχει προτίµηση το κελί αφήνεται κενό. Day Cost Type Καθορίζεται ο επιθυµητός τρόπος διαχείρισης των «κενών» ωρών στο ηµερήσιο πρόγραµµα διδασκαλίας κάθε καθηγητή. Οι τιµές που µπορούν να δοθούν είναι: 0 Το ηµερήσιο πρόγραµµα µπορεί να περιέχει οσαδήποτε «κενά», διάρκειας µιας ή περισσοτέρων ωρών 1 Το ηµερήσιο πρόγραµµα µπορεί να περιέχει «κενά» διάρκειας µιας ώρας, που εισάγουν πέναλτι στη συνάρτηση κόστους 2 Το ηµερήσιο πρόγραµµα µπορεί να περιέχει «κενά» διάρκειας µιας ώρας, που όµως δεν εισάγουν πέναλτι στη συνάρτηση κόστους 3 Το ηµερήσιο πρόγραµµα µπορεί να περιέχει «κενά» διάρκειας µιας ώρας, που δεν εισάγουν πέναλτι στη συνάρτηση κόστους, εκτός αν είναι λιγότερα στο

7 εβδοµαδιαίο πρόγραµµα από την τιµή που ορίζεται στη στήλη max Week Breaks max Day Breaks Ο µεγαλύτερος επιτρεπτός αριθµός «κενών» διάρκειας µιας ώρας στο ηµερήσιο πρόγραµµα διδασκαλίας. εν εφαρµόζεται αν έχει δοθεί Day Cost Type = 0. Aν δοθεί τιµή 0, τότε δεν επιτρέπεται η εµφάνιση «κενών» στο ηµερήσιο πρόγραµµα. max Week Breaks Ο µεγαλύτερος επιτρεπτός αριθµός «κενών» διάρκειας µιας ώρας στο εβδοµαδιαίο πρόγραµµα διδασκαλίας. εν εφαρµόζεται αν έχει δοθεί Day Cost Type = 0. Aν έχει δοθεί Day Cost Type = 3, ορίζει τον ελάχιστο επιθυµητό αριθµό «κενών» στο εβδοµαδιαίο πρόγραµµα, δηλαδή αν συνολικός αριθµός κενών είναι µικρότερος από την τιµή που ορίζεται, εισάγεται πέναλτι στη συνάρτηση κόστους. max Day Hours Ο µεγαλύτερος επιτρεπτός αριθµός ωρών διδασκαλίας ανά ηµέρα. Επιλογή Calc Total Hours Υπολογίζει τις στήλες Total Hours (σύνολο ωρών) για τα τµήµατα και τους διδάσκοντες, σύµφωνα µε τα µαθήµατα και τις διδασκαλίες που έχουν δοθεί (στήλη Courses). Υπολογίζει επίσης το σύνολο των τµηµάτων και των διδασκόντων (κελιά Teachers, Classes στα γενικά στοιχεία). Επιλογή Calc min - max Υπολογίζει τις στήλες min - max (µικρότερος µεγαλύτερος επιθυµητός αριθµός ωρών διδασκαλίας) για τα τµήµατα και τους διδάσκοντες, Classes, σύµφωνα µε τα µαθήµατα και τις διδασκαλίες που έχουν δοθεί (στήλη Courses). Οι τιµές αυτές είναι ενδεικτικές και µπορεί να δοθούν διαφορετικές. Στις στήλες του Excel που ορίζονται τα µαθήµατα, τα τµήµατα ή οι διδάσκοντες δεν πρέπει να υπάρχουν κενές γραµµές. Οτιδήποτε είναι κάτω από µια κενή γραµµή αγνοείται.

8 ιαδικασία Επίλυσης Επιλογή εδοµένα (Excel) Επιλέγεται το αρχείο Excel που περιέχει τα δεδοµένα του προβλήµατος. Αφού φορτωθεί το αρχείο, στη καρτέλα «Πορεία Επίλυσης» εµφανίζονται οι διδασκαλίες ανά τµήµα και ανά διδάσκοντα, ώστε να ελεγχθεί ότι τα δεδοµένα έχουν µεταφερθεί σωστά στην εφαρµογή επίλυσης. Επιλογή Επίλυση (LP) Επιλύεται η γραµµική εκδοχή (Linear Programming) του προβλήµατος. Με την επιλογή αυτή µπορεί να διαπιστωθεί αν υπάρχουν διδασκαλίες που δεν µπορούν να ανατεθούν (αδύνατο πρόβληµα) και εποµένως πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες αλλαγές στα δεδοµένα του προβλήµατος. Επίσης προσδιορίζεται µια κατώτερη τιµή της συνάρτησης κόστους της λύσης που µπορεί να επιτευχθεί. Επιλογή Επίλυση Ξεκινά η διαδικασία επίλυσης του προβλήµατος µε στόχο την δηµιουργία του ωρολογίου προγράµµατος διδασκαλίας. Το πρόγραµµα που δηµιουργείται περιλαµβάνει όλες τις διδασκαλίες που πρέπει να γίνουν (εφόσον είναι εφικτό), στις διαθέσιµες ηµέρες και ώρες των καθηγητών και των τµηµάτων. Στο πρόγραµµα των τµηµάτων δεν επιτρέπεται να υπάρχουν κενά. Γίνεται προσπάθεια να ικανοποιούνται στο µέγιστο βαθµό οι απαιτήσεις για συνολικές ώρες διδασκαλίας των καθηγητών και των τµηµάτων ανά ηµέρα, µέσα στα επιθυµητά όρια που έχουν τεθεί. Επίσης αποφεύγονται τα κενά στο πρόγραµµα διδασκαλίας των καθηγητών και οι διδασκαλίες των καθηγητών και των τµηµάτων γίνονται στις επιθυµητές ώρες. Η διαδικασία επίλυσης περιλαµβάνει 2 βασικά βήµατα. Στο πρώτο βήµα δηµιουργείται µια αρχική λύση επιλύοντας ένα αριθµό υποπροβλήµατων µέσα στην ίδια ηµέρα και για όλες τις

9 ηµέρες. Στο δεύτερο βήµα επιλύονται υποπροβλήµατα που περιλαµβάνουν 2 ηµέρες. Η διαδικασία επίλυσης τερµατίζεται όταν η λύση που έχει βρεθεί δεν µπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω, για κάθε συνδυασµό 2 ηµερών. Η λύση που έχει βρεθεί αποθηκεύεται µέσα στο αρχείο Excel που έχει τα δεδοµένα. Συγκεκριµένα, στο φύλλο 2 αποθηκεύεται το πρόγραµµα των τµηµάτων και στο φύλλο 3 το πρόγραµµα των καθηγητών. Επίσης στο φύλλο 4 αποθηκεύεται µια κωδικοποιηµένη αναπαράσταση της λύσης. Επιπλέον δηµιουργείται ένα νέο αρχείο µε όνοµα <αρχείο_excel>.sol που περιέχει τη λύση. Έτσι αν στη συνέχεια επιλεγεί να φορτωθεί αρχείο δεδοµένων Excel (η 1 η επιλογή), που περιέχει λύση αυτή η λύση είναι τώρα η αρχική λύση για τη διαδικασία επίλυσης. Επιλογή Αρχική λύση (1-opt) ηµιουργεί µια νέα λύση εκτελώντας το πρώτο βήµα της διαδικασίας επίλυσης. Επιλογή Συνέχεια (2-opt) Η τρέχουσα λύση βελτιστοποιείται εκτελώντας το δεύτερο βήµα της διαδικασίας επίλυσης, δηλαδή επιλύονται υποπροβλήµατα που περιλαµβάνουν 2 ηµέρες. Η προηγούµενη επιλογή «Επίλυση», αντιστοιχεί στην επιλογή «Αρχική λύση (1-opt)» ακολουθούµενη από την επιλογή «Συνέχεια (2-opt)». Επιλογή Συνέχεια (3-opt) Η τρέχουσα λύση βελτιστοποιείται επιλύοντας υποπροβλήµατα που περιλαµβάνουν 3 ηµέρες. Η διαδικασία επίλυσης εκτελείται 1 φορά για κάθε συνδυασµό 3 ηµερών. Επιλογή Επαν-Επίλυση Εδώ µπορεί να αντιµετωπισθεί το θέµα όταν σε ένα πρόγραµµα διδασκαλίας που έχει δηµιουργηθεί, προκύψει η ανάγκη για κάποιες αλλαγές στα δεδοµένα του προβλήµατος, ενώ είναι αναγκαίο κάποια τµήµατα του υπάρχοντος προγράµµατος να παραµείνουν σταθερά. Π.χ κάποιος καθηγητής δεν είναι πλέον διαθέσιµος, δηµιουργία νέου τµήµατος κ.α. Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί είναι η εξής: Ανοίγουµε το Excel αρχείο (αφού κάνουµε πρώτα ένα αντίγραφο ασφαλείας) που περιέχει τα δεδοµένα και τη λύση και κάνουµε τις αναγκαίες αλλαγές στα δεδοµένα. Μπορούµε να διαγράψουµε, να αλλάξουµε ή προσθέσουµε διδάσκοντες, τµήµατα ή µαθήµατα και διδασκαλίες. Προσοχή, ειδικά για τα µαθήµατα δεν διαγράφουµε τα κελιά που τα ορίζουν και δεν αλλάζουµε τη σειρά τους (αυτό θα έκανε τη λύση που υπάρχει µη έγκυρη). Αν για παράδειγµα ένας καθηγητής δεν είναι πλέον διαθέσιµος, µπορούµε να τον διαγράψουµε από τη στήλη των καθηγητών, αλλά στα µαθήµατα που συµµετείχε πρέπει να διαγραφούν µόνο τα περιεχόµενα των κελιών που ορίζουν τις διδασκαλίες (1ωρα, 2ωρα, 3ωρα) του µαθήµατος, ώστε το µάθηµα αυτό να αγνοηθεί, αφού δεν θα έχει διδασκαλίες. Στο φύλλο 4, κελί C1 ορίζονται τα τµήµατα του προγράµµατος που θα παραµείνουν σταθερά, µε την βοήθεια των κωδικών των καθηγητών των τµηµάτων και των ηµερών. π.χ αν δοθεί t1;t2;a1, ε τότε το πρόγραµµα των καθηγητών t1 και t2, του τµήµατος a1 και το πρόγραµµα της ευτέρας για όλους, δεν θα αλλάξει. Μπορούν να δοθούν πολλοί κωδικοί µαζί, t3..t7 που

10 αντιστοιχούν σε όλους τους καθηγητές από τον t3 έως και τον t7 όπως αυτοί έχουν ορισθεί στη στήλη των διδασκόντων. Στη συνέχεια µε την επιλογή «εδοµένα (Excel)» διαβάζεται το νέο πρόβληµα και η προηγούµενη λύση του, µε την επιλογή «Επαν-Επίλυση» διαβάζονται τα τµήµατα του προγράµµατος που θα παραµείνουν σταθερά και µε την επιλογή «Συνέχεια (2-opt)» ξεκινά η διαδικασία επίλυσης. Η επιλογή αυτή µπορεί να χρησιµοποιηθεί επίσης, αν θέλουµε να συνεχισθεί η επίλυση κρατώντας σταθερό ένα τµήµα του υπάρχοντος προγράµµατος, χωρίς δηλαδή να υπάρχουν αλλαγές στα δεδοµένα. Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται το µέγεθος του προβλήµατος (ο χώρος αναζήτησης λύσης) και είναι πιθανό να προσδιορισθεί καλύτερη λύση. Επιλογή Stop ιακόπτει τη διαδικασία επίλυσης και αποθηκεύει τα αποτελέσµατα. Η διαδικασία επίλυσης µπορεί να συνεχισθεί µε τις επιλογές «Συνέχεια (2-opt)» ή «Συνέχεια (3-opt)». Επιλογή Επίλυση (All) Γίνεται επίλυση του πλήρους προβλήµατος. εν προτείνεται, αφού είναι πολύ χρονοβόρο και σπάνια βρίσκει µια καλή λύση σε αποδεκτό χρόνο, εκτός αν έχει περιορισθεί το µέγεθος του προβλήµατος µε την επιλογή «Επαν-Επίλυση». Εδώ η διαδικασία επίλυσης δεν µπορεί να διακοπεί µε την επιλογή «Stop», αλλά θα πρέπει να εξαντληθεί ο χρόνος που της έχει διατεθεί ή ο επιλυτής ολοκληρώσει την αναζήτηση λύσης. Επιλογή Αποτελέσµατα (Excel) Ανοίγει το αρχείο Excel που περιέχει τα δεδοµένα και τη λύση που έχει προσδιορισθεί. Καρτέλα Πορεία Επίλυσης Παρουσιάζονται διάφορες πληροφορίες για την πορεία επίλυσης του προβλήµατος. Καρτέλα Πρόγραµµα Παρουσιάζεται µια σχηµατική αναπαράσταση της τρέχουσας λύσης, καθώς και πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά της λύσης.

11 Καρτέλα Παράµετροι Εδώ καθορίζονται διάφοροι παράµετροι της διαδικασίας επίλυσης, περιορισµοί στη δηµιουργία του προγράµµατος και πέναλτι σε µη επιθυµητά χαρακτηριστικά του προγράµµατος. 1-opt Παράµετροι που αφορούν το πρώτο βήµα της διαδικασία επίλυσης όπου δηµιουργείται µια αρχική λύση επιλύοντας ένα αριθµό υποπροβλήµατων µέσα στην ίδια ηµέρα και για όλες τις ηµέρες. Οι εξορισµού τιµές συνήθως λειτουργούν ικανοποιητικά. 2-opt Παράµετροι που αφορούν το δεύτερο βήµα της διαδικασία επίλυσης όπου επιλύονται υποπροβλήµατα που περιλαµβάνουν 2 ηµέρες. Ορίζεται το µέγεθος των υποπροβληµάτων που θα επιλύονται, ορίζοντας πόσες ώρες θα ληφθούν υπόψη από τη πρώτη ηµέρα ( 4) και πόσες ώρες από τη δεύτερη ηµέρα ( 3). Ορίζεται επίσης το πλήθος των υποπροβληµάτων που επιλύονται για κάθε συνδυασµό 2 ηµερών καθώς και ο µέγιστος χρόνος επίλυσης για κάθε υποπρόβληµα. Πρακτικά οι τιµές που πρέπει να ορισθούν εδώ, εξαρτώνται από το µέγεθος του συνολικού προβλήµατος. ηλαδή αν η διαδικασία επίλυσης καθυστερεί, σηµαίνει ότι έχουν ορισθεί µεγάλα υποπροβλήµατα, ενώ αν η επίλυση γίνεται γρήγορα τα υποπροβλήµατα είναι µικρά. Η επίλυση µεγαλύτερων υποπροβληµάτων οδηγεί συνήθως σε καλύτερα αποτελέσµατα. Μια τακτική επίλυσης είναι να ορισθούν αρχικά µικρά σχετικά υποπροβλήµατα και αν η επίλυση δεν είναι ικανοποιητική, να ορισθούν µεγαλύτερα υποπροβλήµατα και µετά να γίνει «Συνέχεια (2-opt)» ή «Συνέχεια (3-opt)». solverandomdayshours, solverandomteachersdayshours, solverandomteachersdaysallhours Είναι τρείς επιπλέον διαφορετικοί τρόποι ορισµού των προς επίλυση υποπροβληµάτων. Μπορούν να απενεργοποιηθούν, αν από τη πορεία επίλυσης διαπιστωθεί ότι δεν συµµετέχουν

12 αποτελεσµατικά στην επίλυση του προβλήµατος. Οι τιµές δίπλα σε κάθε σε κάθε τεχνική χρησιµεύουν στο να ρυθµίζουν το µέγεθος των υποπροβληµάτων. ηλαδή, αν από τη πορεία επίλυσης διαπιστωθεί ότι καθυστερεί η επίλυση (µεγάλα υποπροβλήµατα), µπορεί να δοθεί µια τιµή 90 ή 80, ώστε να µειωθεί το µέγεθος των υποπροβληµάτων. Το αντίθετο µπορεί να γίνει αν η επίλυση γίνεται πολύ γρήγορα. Οι τιµές αυτές µπορεί να αλλάξουν και κατά τη διάρκεια της επίλυσης, δηλαδή δίνονται οι νέες τιµές και επιλέγεται «Set». solvetwodays-opt Ορίζεται ότι θα ληφθούν υπόψη από τη πρώτη ηµέρα όλες οι ώρες και όλες οι ώρες από τη δεύτερη ηµέρα, δηµιουργώντας έτσι 1 υποπρόβληµα για συνδυασµό 2 ηµερών, καθώς και ο χρόνος που θα διατεθεί για την επίλυση (χρήσιµο σε µικρού µεγέθους προβλήµατα). 3-opt Ορίζεται το µέγεθος των υποπροβληµάτων που θα επιλύονται µε την επιλογή «Συνέχεια (3- opt)», ορίζοντας πόσες ώρες θα ληφθούν υπόψη από τη πρώτη ηµέρα ( 4), πόσες ώρες από τη δεύτερη ηµέρα ( 3) και πόσες ώρες από τη τρίτη ηµέρα ( 3). Solver Ορίζεται ποιος επιλυτής θα χρησιµοποιηθεί για την επίλυση των υποπροβληµάτων. Ο επιλυτής CBC είναι η καλύτερη επιλογή. maxteachersinsubproblems Ορίζει το µέγιστο αριθµό των καθηγητών που συµµετέχουν στην επίλυση των υποπροβληµάτων (αφορά προβλήµατα µεγάλου µεγέθους). Συνάρτηση κόστους penaltytprefcoef Ορίζει το πέναλτι που εισάγεται στη συνάρτηση κόστους, όταν υπάρχει διδασκαλία σε ώρα εκτός των προτιµήσεων (Early, Late) για κάθε διδάσκοντα. penaltyteacherminhoursperday Ορίζει το πέναλτι που εισάγεται στη συνάρτηση κόστους, όταν οι συνολικές ώρες διδασκαλίας σε µια ηµέρα είναι λιγότερες από την επιθυµητή τιµή που έχει ορισθεί για κάθε διδάσκοντα. penaltyteachermaxhoursperday Ορίζει το πέναλτι που εισάγεται στη συνάρτηση κόστους, όταν οι συνολικές ώρες διδασκαλίας σε µια ηµέρα είναι περισσότερες από την επιθυµητή τιµή που έχει ορισθεί για κάθε διδάσκοντα. penaltyteacherbreaks Ορίζει το πέναλτι που εισάγεται στη συνάρτηση κόστους, όταν στο πρόγραµµα διδασκαλίας ενός διδάσκοντα υπάρχει διακοπή και εποµένως κενό. Αφορά τους διδάσκοντες που έχει ορισθεί DayCostType = 1. penaltyteachernobreaks Ορίζει το πέναλτι που εισάγεται στη συνάρτηση κόστους, όταν στο εβδοµαδιαίο πρόγραµµα διδασκαλίας ενός διδάσκοντα οι συνολικές διακοπές είναι λιγότερες από την τιµή που έχει ορισθεί στο maxweekbreaks. Αφορά τους διδάσκοντες που έχει ορισθεί DayCostType = 3. penaltytotalcourses Ορίζει το πέναλτι (µια τιµή σηµαντικά µεγαλύτερη από τα άλλα πέναλτι) που εισάγεται στη συνάρτηση κόστους, όταν το πρόγραµµα δεν περιέχει µια διδασκαλία που έχει ορισθεί (µη πλήρες πρόγραµµα). penaltyclassprefcoef

13 Ορίζει το πέναλτι που εισάγεται στη συνάρτηση κόστους, όταν υπάρχει διδασκαλία σε ώρα εκτός των προτιµήσεων (Early, Late) για κάθε τµήµα. penaltyclassminhoursperday Ορίζει το πέναλτι που εισάγεται στη συνάρτηση κόστους, όταν οι συνολικές ώρες διδασκαλίας σε µια ηµέρα είναι λιγότερες από την επιθυµητή τιµή που έχει ορισθεί για κάθε τµήµα. penaltyclassmaxhoursperday Ορίζει το πέναλτι που εισάγεται στη συνάρτηση κόστους, όταν οι συνολικές ώρες διδασκαλίας σε µια ηµέρα είναι περισσότερες από την επιθυµητή τιµή που έχει ορισθεί για κάθε τµήµα. Μέγιστος αριθµός ωρών ανά ηµέρα(τµήµα) Ορίζει το µέγιστο επιτρεπτό αριθµό των διδασκαλιών στο πρόγραµµα µιας ηµέρας για κάθε τµήµα. Ο περιορισµός αυτός εφαρµόζει αυτή την τιµή αν στα δεδοµένα σε κάποιο τµήµα έχει δοθεί τιµή, ως µέγιστος επιθυµητός αριθµός ωρών διδασκαλίας, µικρότερη ή ίση της τιµής που ορίζεται εδώ. ιαφορετικά εφαρµόζεται η τιµή που έχει δοθεί ως µέγιστος επιθυµητός αριθµός ωρών διδασκαλίας. Οι τιµές των πέναλτι καθορίζουν κατά κανόνα την σχετική σηµασία των αντίστοιχων χαρακτηριστικών στη λύση που θα προσδιοριστεί. ηλαδή αυξάνοντας την τιµή κάποιου πέναλτι αποφεύγεται η εµφάνιση του αντίστοιχου χαρακτηριστικού στη τελική λύση, σε σχέση µε τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά. Η τιµή της συνάρτησης κόστους είναι το άθροισµα όλων των πέναλτι που προκύπτουν από τα µη επιθυµητά χαρακτηριστικά µιας λύσης. Η ιδανική λύση (αν υπάρχει τέτοια) έχει τιµή της συνάρτησης κόστους µηδέν. Πλήρης Επίλυση Καθορίζεται ο χρόνος επίλυσης για την πλήρη επίλυση του προβλήµατος. Επιλογή Set Οι τιµές των παραµέτρων που έχουν αλλαχθεί θα έχουν προσωρινή ισχύ. Επιλογή Save Οι τιµές των παραµέτρων αποθηκεύονται στο αρχείο param.cfg ώστε να ισχύουν µόνιµα. Καρτέλα Πρόγραµµα Τµηµάτων Παρουσιάζεται το πρόγραµµα των τµηµάτων της τρέχουσας λύσης. Καρτέλα Πρόγραµµα ιδασκόντων (1) Παρουσιάζεται το πρόγραµµα των διδασκόντων της τρέχουσας λύσης, ανά ηµέρα και διδάσκοντα. Καρτέλα Πρόγραµµα ιδασκόντων (2) Παρουσιάζεται το πρόγραµµα των διδασκόντων της τρέχουσας λύσης, ανά διδάσκοντα και ηµέρα.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ SOLVER

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ SOLVER ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ SOLVER 4.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Με την "Επίλυση", µπορείτε να βρείτε τη βέλτιστη τιµή για τον τύπο ενός κελιού το οποίο ονοµάζεται κελί προορισµού σε ένα φύλλο εργασίας. Η "Επίλυση" λειτουργεί

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΝΩ ΕΡΙΦΥΛΗ ΜΟΣΧΟΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΘΕΑΝΩ ΕΡΙΦΥΛΗ ΜΟΣΧΟΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΘΕΑΝΩ ΕΡΙΦΥΛΗ ΜΟΣΧΟΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ Πρόβληµα µεταφοράς Η ανάπτυξη και διαµόρφωση του προβλήµατος µεταφοράς αναπτύσσεται στις σελίδες 40-45 του βιβλίου των

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριµία µε τη Microsoft Access

Γνωριµία µε τη Microsoft Access Γνωριµία µε τη Microsoft Access ηµιουργία νέας βάσης δεδοµένων Έναρξη - Προγράµµατα - Microsoft Access - ηµιουργία νέας βάσης δεδοµένων µε χρήση Κενής βάσης δεδοµένων - ΟΚ Επιλέγουµε Φάκελο και στο Όνοµα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Web Services

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Web Services ΚΕΦΑΛΑΙΟ Web Services Προϋποθέσεις εγκατάστασης Web Services για το Κεφάλαιο 4.50 1. Κεφάλαιο έκδοση 4.51e build 458 ή νεότερο 2. Internet Information Server (IIS) version 6 ή νεότερος 3. Σε κάποιον υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά Συστήµατα ιοίκησης Τµήµα Χρηµατοοικονοµικής και Ελεγκτικής Management Information Systems Εργαστήριο 6 ΤΕΙ Ηπείρου (Παράρτηµα Πρέβεζας)

Πληροφοριακά Συστήµατα ιοίκησης Τµήµα Χρηµατοοικονοµικής και Ελεγκτικής Management Information Systems Εργαστήριο 6 ΤΕΙ Ηπείρου (Παράρτηµα Πρέβεζας) Πληροφοριακά Συστήµατα ιοίκησης Τµήµα Χρηµατοοικονοµικής και Ελεγκτικής Management Information Systems Εργαστήριο 6 ΤΕΙ Ηπείρου (Παράρτηµα Πρέβεζας) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ (OPTIMIZATION) (2 ο σετ

Διαβάστε περισσότερα

m 1 min f = x ij 0 (8.4) b j (8.5) a i = 1

m 1 min f = x ij 0 (8.4) b j (8.5) a i = 1 KΕΦΑΛΑΙΟ 8 Προβλήµατα Μεταφοράς και Ανάθεσης 8. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μια ειδική κατηγορία προβληµάτων γραµµικού προγραµµατισµού είναι τα προβλήµατα µεταφοράς (Π.Μ.), στα οποία επιζητείται η ελαχιστοποίηση του κόστους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΑΣΕΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ Insert, Update, Delete, Ένωση πινάκων Γιώργος Μαρκοµανώλης Περιεχόµενα Group By... 1 Having...1 Οrder By... 2 Εντολή Insert...

Διαβάστε περισσότερα

Παράδειγμα 2. Λύση & Επεξηγήσεις. Τέλος_επανάληψης Εμφάνισε "Ναι" Τέλος Α2

Παράδειγμα 2. Λύση & Επεξηγήσεις. Τέλος_επανάληψης Εμφάνισε Ναι Τέλος Α2 Διδακτική πρόταση ΕΝΟΤΗΤΑ 2η, Θέματα Θεωρητικής Επιστήμης των Υπολογιστών Κεφάλαιο 2.2. Παράγραφος 2.2.7.4 Εντολές Όσο επανάλαβε και Μέχρις_ότου Η διαπραγμάτευση των εντολών επανάληψης είναι σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝΑΘΕΣΗΣ Ή ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗΣΗΣ Ή ΕΚΧΩΡΗΣΗΣ Ή ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ (ASSIGNMENT PROBLEM)

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝΑΘΕΣΗΣ Ή ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗΣΗΣ Ή ΕΚΧΩΡΗΣΗΣ Ή ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ (ASSIGNMENT PROBLEM) ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝΑΘΕΣΗΣ Ή ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗΣΗΣ Ή ΕΚΧΩΡΗΣΗΣ Ή ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ (ASSIGNMENT PROBLEM) Η διαµόρφωση και το µοντέλο του προβλήµατος ανάθεσης (π.χ. εργασιών σε µηχανές ή δραστηριοτήτων σε άτοµα) περιγράφεται στις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Ελαχιστοποίηση κόστους διατροφής Ηεπιχείρηση ζωοτροφών ΒΙΟΤΡΟΦΕΣ εξασφάλισε µια ειδική παραγγελίααπό έναν πελάτη της για την παρασκευή 1.000 κιλών ζωοτροφής, η οποία θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

o AND o IF o SUMPRODUCT

o AND o IF o SUMPRODUCT Πληροφοριακά Εργαστήριο Management 1 Information Συστήματα Systems Διοίκησης ΤΕΙ Τμήμα Ελεγκτικής Ηπείρου Χρηματοοικονομικής (Παράρτημα Πρέβεζας) και Αντικείµενο: Μοντελοποίηση προβλήµατος Θέµατα που καλύπτονται:

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5ο: Εντολές Επανάληψης

Κεφάλαιο 5ο: Εντολές Επανάληψης Χρήστος Τσαγγάρης ΕΕ ΙΠ Τµήµατος Μαθηµατικών, Πανεπιστηµίου Αιγαίου Κεφάλαιο 5ο: Εντολές Επανάληψης Η διαδικασία της επανάληψης είναι ιδιαίτερη συχνή, αφού πλήθος προβληµάτων µπορούν να επιλυθούν µε κατάλληλες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 3. Προθεσµία: 7/1/2014, 22:00

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 3. Προθεσµία: 7/1/2014, 22:00 ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 3 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 Προθεσµία: 7/1/2014, 22:00 Περιεχόµενα Διαβάστε πριν ξεκινήσετε Εκφώνηση άσκησης 1 Οδηγίες αποστολής άσκησης Πριν ξεκινήσετε (ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

Α1. (α). ώστε τον ορισµό του προβλήµατος (Μονάδες 3)

Α1. (α). ώστε τον ορισµό του προβλήµατος (Μονάδες 3) ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΑΕΠΠ / ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΣΕΙΡΑ: 1η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 28/11/2011 ΘΕΜΑ Α Α1. (α). ώστε τον ορισµό του προβλήµατος (Μονάδες 3) (β). ίνεται ο παρακάτω πίνακας που στην Στήλη 1 υπάρχουν κριτήρια κατηγοριοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

3. Σηµειώσεις Access. # Εισαγωγή ψηφίου ή κενού διαστήµατος. Επιτρέπονται τα ση-

3. Σηµειώσεις Access. # Εισαγωγή ψηφίου ή κενού διαστήµατος. Επιτρέπονται τα ση- Μάθηµα 3 Προχωρηµένες ιδιότητες πεδίων Μάσκες εισαγωγής Οι ιδιότητες Μορφή και Μάσκα εισαγωγής περιγράφονται µαζί γιατί έχουν κοινά χαρακτηριστικά που αφορούν την εµφάνιση. Με την ιδιότητα Μορφή καθορίζουµε

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή και επεξεργασία δεδοµένων

Εισαγωγή και επεξεργασία δεδοµένων Μάθηµα 4 Εισαγωγή και επεξεργασία δεδοµένων Εισαγωγή δεδοµένων σε πίνακα 1. Ανοίγουµε το παράθυρο του πίνακα Υπάλληλοι σε προβολή φύλλου δεδοµένων. 2. Η κενή γραµµή, η οποία υπάρχει πάντα στον πίνακα,

Διαβάστε περισσότερα

Περιπτώσεις αλλαγής Λογιστικού Σχεδίου.

Περιπτώσεις αλλαγής Λογιστικού Σχεδίου. Μετατροπή Κωδικοποίησης Λογιστικού Σχεδίου Παράµετρος & Προτιµήσεις Εργασίες Έναρξης Οικονοµικές Χρήσεις Μετατροπή Κωδικοποίησης Λογιστικού Σχεδίου Μέσω της εργασίας αυτής, αναλύεται ο τρόπος µε τον οποίο

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ομές εδομένων

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ομές εδομένων Πανεπιστήμιο Πειραιώς Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων 2. Πίνακες 45 23 28 95 71 19 30 2 ομές εδομένων 4 5 Χρήστος ουλκερίδης Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων 21/10/2016

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LINDO ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΓΡΑΜΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LINDO ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΓΡΑΜΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LINDO ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΓΡΑΜΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Το LINDO (Linear Interactive and Discrete Optimizer) είναι ένα πολύ γνωστό λογισµικό για την επίλυση προβληµάτων γραµµικού,

Διαβάστε περισσότερα

CARDISOFT. User Guide. ClassWeb VERSION 1.1. [February] [2007] Cardisoft Ανώνυµη Εταιρία Παραγωγής Λογισµικού

CARDISOFT. User Guide. ClassWeb VERSION 1.1. [February] [2007] Cardisoft Ανώνυµη Εταιρία Παραγωγής Λογισµικού Cardisoft Ανώνυµη Εταιρία Παραγωγής Λογισµικού Μοναστηρίου 60, 54627 Θεσσαλονίκη, Τηλ 2310 567840, Fax 2310 514220, www.cardisoft.gr CARDISOFT User Guide ClassWeb VERSION 1.1 [February] [2007] Greece Monastiriou

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΤΟΥ ΤΡΙΩΝΥΜΟΥ

ΤΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΤΟΥ ΤΡΙΩΝΥΜΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟ του Κύπρου Κυπρίδηµου, µαθηµατικού ΤΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΤΟΥ ΤΡΙΩΝΥΜΟΥ Περίληψη Στη δραστηριότητα αυτή οι µαθητές καλούνται να διερευνήσουν το πρόσηµο του τριωνύµου φ(x) = αx 2 + βx + γ. Προτείνεται να διδαχθεί

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ομές εδομένων

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ομές εδομένων Πανεπιστήμιο Πειραιώς Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων 2. Πίνακες 45 23 28 95 71 19 30 2 ομές εδομένων 4 5 Χρήστος ουλκερίδης Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων 12/10/2017

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικό ιαγώνισµα Πληροφορικής Γ Γυµνασίου Γιώργος Λιακέας Σχολικός Σύµβουλος Πληροφορικής Ερωτήσεις

Επαναληπτικό ιαγώνισµα Πληροφορικής Γ Γυµνασίου Γιώργος Λιακέας Σχολικός Σύµβουλος Πληροφορικής Ερωτήσεις Επαναληπτικό ιαγώνισµα Πληροφορικής Γ Γυµνασίου (νέο βιβλίο Πληροφορικής Γυµνασίου Αράπογλου, Μαβόγλου, Οικονοµάκου, Φύτρου) Γιώργος Λιακέας Σχολικός Σύµβουλος Πληροφορικής Ερωτήσεις 1. Τι είναι ο Αλγόριθµος;

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Ωρολογίων Προγραμμάτων

Διαχείριση Ωρολογίων Προγραμμάτων Διαχείριση Ωρολογίων Προγραμμάτων Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της Διαδικασίας Πλήρους Διαχείρισης Ωρολογίων Προγραμμάτων. Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Ωρολογίων Προγραμμάτων Εκπαιδευτικών

Διαχείριση Ωρολογίων Προγραμμάτων Εκπαιδευτικών Διαχείριση Ωρολογίων Προγραμμάτων Εκπαιδευτικών Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της Διαδικασίας Πλήρους Διαχείρισης Ωρολογίων Προγραμμάτων. Παρακάτω προτείνεται μια

Διαβάστε περισσότερα

Στην συνέχεια και στο επόµενο παράθυρο η εφαρµογή µας ζητάει να εισάγουµε το Username και το Password το οποίο σας έχει δοθεί από τον ΕΛΚΕ.

Στην συνέχεια και στο επόµενο παράθυρο η εφαρµογή µας ζητάει να εισάγουµε το Username και το Password το οποίο σας έχει δοθεί από τον ΕΛΚΕ. 1. Πρόσβαση Οδηγίες προγράµµατος διαχείρισης ανάλυσης χρόνου εργασίας (Time Sheet) Για να ξεκινήσετε την εφαρµογή, από την κεντρική σελίδα του ΕΛΚΕ (www.elke.aua.gr) και το µενού «ιαχείριση», Time Sheet

Διαβάστε περισσότερα

Στη C++ υπάρχουν τρεις τύποι βρόχων: (a) while, (b) do while, και (c) for. Ακολουθεί η σύνταξη για κάθε μια:

Στη C++ υπάρχουν τρεις τύποι βρόχων: (a) while, (b) do while, και (c) for. Ακολουθεί η σύνταξη για κάθε μια: Εργαστήριο 6: 6.1 Δομές Επανάληψης Βρόγχοι (Loops) Όταν θέλουμε να επαναληφθεί μια ομάδα εντολών τη βάζουμε μέσα σε ένα βρόχο επανάληψης. Το αν θα (ξανα)επαναληφθεί η εκτέλεση της ομάδας εντολών καθορίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ : ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΗΥ ΕΞΑΜΗΝΟ : Α. ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ : Μάγια Σατρατζέµη

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ : ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΗΥ ΕΞΑΜΗΝΟ : Α. ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ : Μάγια Σατρατζέµη ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΗΥ ΕΞΑΜΗΝΟ : Α ΦΥΛΛΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ : 11 Αρχεία κειµένου - Αρχεία µε τύπο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ : Μάγια Σατρατζέµη Παρατηρήσεις:

Διαβάστε περισσότερα

Τοµέας Εϖιµόρφωσης & Κατάρτισης

Τοµέας Εϖιµόρφωσης & Κατάρτισης ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ, Άξονας Προτεραιότητας 2, Μέτρο 2.1 ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ Ι ΑΚΤΙΚΗ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ Εγχειρίδιο Χρήσης Πληροφοριακού Συστήµατος ιαχείρισης (MIS)

Διαβάστε περισσότερα

ιδάσκων: ηµήτρης Ζεϊναλιπούρ

ιδάσκων: ηµήτρης Ζεϊναλιπούρ Κεφάλαιο 1.3-1.4: Εισαγωγή Στον Προγραµµατισµό ( ιάλεξη 2) ιδάσκων: ηµήτρης Ζεϊναλιπούρ Περιεχόµενα Εισαγωγικές Έννοιες - Ορισµοί Ο κύκλος ανάπτυξης προγράµµατος Παραδείγµατα Πότε χρησιµοποιούµε υπολογιστή?

Διαβάστε περισσότερα

Αναγνώριση υποθεµάτων αρχείων Αντιγραφή κειµένου Αντιγραφη εικόνων Αντιγραφή video

Αναγνώριση υποθεµάτων αρχείων Αντιγραφή κειµένου Αντιγραφη εικόνων Αντιγραφή video Σύντοµες οδηγίες Αναγνώριση υποθεµάτων αρχείων Αντιγραφή κειµένου Αντιγραφη εικόνων Αντιγραφή video 2 ο Ε.Κ.Φ.Ε. Ηρακλείου Κρήτης Περιεχόµενα Πλήκτρα που θα χρησιµοποιήσουµε...3 Αναγνώριση υποθεµάτων αρχείων...4

Διαβάστε περισσότερα

Η εφαρµογή ClassWeb δίνει στους διδάσκοντες χρήστες του συστήµατος τη δυνατότητα πρόσβασης µέσω του ιαδικτύου σε ποικίλες υπηρεσίες, όπως:

Η εφαρµογή ClassWeb δίνει στους διδάσκοντες χρήστες του συστήµατος τη δυνατότητα πρόσβασης µέσω του ιαδικτύου σε ποικίλες υπηρεσίες, όπως: 1. Υπηρεσία ClassWeb 1.1. Γενικά Η εφαρµογή ClassWeb δίνει στους διδάσκοντες χρήστες του συστήµατος τη δυνατότητα πρόσβασης µέσω του ιαδικτύου σε ποικίλες υπηρεσίες, όπως: εµφάνιση στατιστικών στοιχείων

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης Εφαρµογής Καταχώρησης Αποδείξεων µε απλά βήµατα

Οδηγίες Χρήσης Εφαρµογής Καταχώρησης Αποδείξεων µε απλά βήµατα Οδηγίες Χρήσης Εφαρµογής Καταχώρησης Αποδείξεων µε απλά βήµατα Βήµα 1 Έναρξη Λειτουργίας Εφαρµογής Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης έχει την δυνατότητα ο χρήστης µέσα από ένα ευέλικτο υποσύστηµα να

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΓΩΓΟΙ & ΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΕ ΑΓΩΓΟΥΣ & ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΨΗΛΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Σύνθετες Ασκήσεις για ιάδοση, ιασπορά και Αντιστάθµισή της

Σύνθετες Ασκήσεις για ιάδοση, ιασπορά και Αντιστάθµισή της ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΙΚΤΥΑ ΟΠΤΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Καθηγητής. Συβρίδης Σύνθετες Ασκήσεις για ιάδοση, ιασπορά και Αντιστάθµισή

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγική προσέγγιση: Πρόταση για την διδασκαλία της έννοιας αλγόριθµός στο περιβάλλον MicroWorlds Pro

Παιδαγωγική προσέγγιση: Πρόταση για την διδασκαλία της έννοιας αλγόριθµός στο περιβάλλον MicroWorlds Pro Παιδαγωγική προσέγγιση: Πρόταση για την διδασκαλία της έννοιας αλγόριθµός στο περιβάλλον MicroWorlds Pro Το «Φύλλο Εργασίας» για τους µαθητές Το παρακάτω φύλλο εργασίας µπορεί να χρησιµοποιηθεί ως εισαγωγικό

Διαβάστε περισσότερα

Ακέραιος Γραμμικός Προγραμματισμός

Ακέραιος Γραμμικός Προγραμματισμός Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ 2017-2018 Ακέραιος Γραμμικός Προγραμματισμός Γκόγκος Χρήστος ΤΕΙ Ηπείρου Επιχειρησιακή Έρευνα τελευταία ενημέρωση: 12/01/2017 1 Ακέραιος Γραμμικός Προγραμματισμός Όταν για

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin)

Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr) Home > Εμπορική Διαχείριση > Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Μέσα από τη διαχείριση βάσης δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΤΑΞΗ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Atlantis - Νέο user interface

Atlantis - Νέο user interface New Desktop 1 Atlantis - Νέο user interface ATLANTIS - ΝΕΟ USER INTERFACE...2 ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ...3 ΓΡΑΜΜΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ...4 ΜΠΑΡΑ ΧΡΗΣΤΗ (USER TOOLBAR)...5 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ...6 Κεντρικό μενού

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριµία µε το Microsoft Excel

Γνωριµία µε το Microsoft Excel Γνωριµία µε το Microsoft Excel Καθηµερινά σχεδόν στη ζωή µας, χρειάζεται να κάνουµε αριθµητικές πράξεις. Από τα πανάρχαια χρόνια, ο άνθρωπος ένιωσε την ανάγκη να κάνει υπολογισµούς. Αρχικά χρησιµοποίησε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΧΡΗΣΗΣ. Πρόσβαση στην Καταγραφή και Εγχειρίδιο Χρήσης για Σχολικές Μονάδες Π/θµιας

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΧΡΗΣΗΣ. Πρόσβαση στην Καταγραφή και Εγχειρίδιο Χρήσης για Σχολικές Μονάδες Π/θµιας ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Πρόσβαση στην Καταγραφή και Εγχειρίδιο Χρήσης για Σχολικές Μονάδες Π/θµιας ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Περιεχόµενα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... - 1 - ΕΙΣΑΓΩΓΗ...2 ΣΗΜΕΙΟ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΧΡΗΣΤΩΝ...3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Επιχειρηματικής Ευφυίας. Ενδεικτική επίλυση του προβλήματος school timetabling με PSO

Συστήματα Επιχειρηματικής Ευφυίας. Ενδεικτική επίλυση του προβλήματος school timetabling με PSO Συστήματα Επιχειρηματικής Ευφυίας Ενδεικτική επίλυση του προβλήματος school timetabling με PSO Έκτη Διάλεξη Περιεχόμενα (1) Συνοπτική παρουσίαση του προβλήματος school timetabling Ορισμός του προβλήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΤΑΞΗ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2004 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙ ΑΣ ΣΤΟ MICROSOFT WORD

ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙ ΑΣ ΣΤΟ MICROSOFT WORD ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙ ΑΣ ΣΤΟ MICROSOFT WORD Σε ορισµένες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιµη η δηµιουργία ιστοσελίδων ενηµερωτικού περιεχοµένου οι οποίες στη συνέχεια µπορούν να δηµοσιευθούν σε κάποιο τόπο

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες: ηλώσεις Μαθηµάτων Συγγραµµάτων, Ηλεκτρονικό Ταχυδροµείο, Πιστοποιητικό Ασφάλειας

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες: ηλώσεις Μαθηµάτων Συγγραµµάτων, Ηλεκτρονικό Ταχυδροµείο, Πιστοποιητικό Ασφάλειας ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες: ηλώσεις Μαθηµάτων Συγγραµµάτων, Ηλεκτρονικό Ταχυδροµείο, Πιστοποιητικό Ασφάλειας 1. Εισαγωγικά Οι φοιτητές του Τµήµατος ιοίκησης Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι

Διαβάστε περισσότερα

Ακέραιος Γραμμικός Προγραμματισμός

Ακέραιος Γραμμικός Προγραμματισμός Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ 2016-2017 Ακέραιος Γραμμικός Προγραμματισμός Γκόγκος Χρήστος ΤΕΙ Ηπείρου Επιχειρησιακή Έρευνα τελευταία ενημέρωση: 12/01/2017 1 Ακέραιος Γραμμικός Προγραμματισμός Όταν για

Διαβάστε περισσότερα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα Μάθημα 6ο Σουίτα Γραφείου LibreOffice 2 Ύλη Μαθημάτων V Μαθ. 5/6 : Σουίτα Γραφείου LibreOffice LibreOffice Γενικά, Κειμενογράφος - LibreOffice Writer,

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας περιεχομένων. Κεφάλαιο 1 Λειτουργίες βάσης δεδομένων Κεφάλαιο 2 Συγκεντρωτικοί πίνακες Πρόλογος... 11

Πίνακας περιεχομένων. Κεφάλαιο 1 Λειτουργίες βάσης δεδομένων Κεφάλαιο 2 Συγκεντρωτικοί πίνακες Πρόλογος... 11 Πίνακας περιεχομένων Πρόλογος... 11 Κεφάλαιο 1 Λειτουργίες βάσης δεδομένων...13 1.1 Εισαγωγή... 13 1.2 Δημιουργία βάσης δεδομένων... 14 1.3 Ταξινόμηση βάσης δεδομένων... 16 1.4 Μερικά αθροίσματα... 20

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. Λίγα λόγια από τους συγγραφείς...9. Για τον εκπαιδευτή και το γονέα Αριθµοί και Υπολογισµοί (Numbers and Calculations)

Περιεχόµενα. Λίγα λόγια από τους συγγραφείς...9. Για τον εκπαιδευτή και το γονέα Αριθµοί και Υπολογισµοί (Numbers and Calculations) Περιεχόµενα Λίγα λόγια από τους συγγραφείς...9 Για τον εκπαιδευτή και το γονέα... 11 Αριθµοί και Υπολογισµοί (Numbers and Calculations) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Γνωρίζω το Microsoft Excel...15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Εισάγω και

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ «IrYdium» Η εκκίνηση του Εικονικού εργαστηρίου Χηµείας «IrYdium Chemistry Lab» γίνεται µε διπλό κλικ στο αρχείο «VLab.exe». Κατόπιν επιλέγετε το µενού Αρχείο > Άνοιγµα

Διαβάστε περισσότερα

Το teachers Web είναι µία ΝΕΑ Υπηρεσία που υποστηρίζεται από την Οµάδα Υποστήριξης του Πληροφοριακού Συστήµατος Γραµµατειών. Η υπηρεσία Teachers Web, προσφέρει στους διδάσκοντες χρήστες του συστήµατος

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά Συστήµατα ιοίκησης Τµήµα Χρηµατοοικονοµικής και Ελεγκτικής Management Information Systems Εργαστήριο 5 ΤΕΙ Ηπείρου (Παράρτηµα Πρέβεζας)

Πληροφοριακά Συστήµατα ιοίκησης Τµήµα Χρηµατοοικονοµικής και Ελεγκτικής Management Information Systems Εργαστήριο 5 ΤΕΙ Ηπείρου (Παράρτηµα Πρέβεζας) Πληροφοριακά Συστήµατα ιοίκησης Τµήµα Χρηµατοοικονοµικής και Ελεγκτικής Management Information Systems Εργαστήριο 5 ΤΕΙ Ηπείρου (Παράρτηµα Πρέβεζας) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: Βελτιστοποίηση ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ σε διάφορα

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗΣ. Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ e-university/ classweb

ΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗΣ. Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ e-university/ classweb ΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ e-university/ classweb ΞΑΝΘΗ 2011 Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ e-university/ classweb Σύστηµα Υποβοήθησης ιδασκαλίας

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήστη Φάση 3: Ωρολόγια Προγράµµατα Καταχώρηση Παρουσιολογίων

Εγχειρίδιο Χρήστη Φάση 3: Ωρολόγια Προγράµµατα Καταχώρηση Παρουσιολογίων ΦΟΡΕΑΣ: ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΙΑΡΚΟΥΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΕΡΓΟ: «Υλοποίηση Πληροφοριακού συστήµατος για την Υποστήριξη του Έργου ιαχείρισης των ηµοσίων Ι.Ε.Κ.» Εγχειρίδιο Χρήστη Φάση 3: Ωρολόγια Προγράµµατα Καταχώρηση

Διαβάστε περισσότερα

επιστρέφει αριθµό που προκύπτει µε αντιστροφή των στοιχείων του πρώτου

επιστρέφει αριθµό που προκύπτει µε αντιστροφή των στοιχείων του πρώτου ΑΕσΠΠ-Κεφ.10 Υποπρογράµµατα 1 1. Να γραφεί µία συνάρτηση για κάθε ένα από τα παρακάτω: i. Να δέχεται την ακτίνα ενός κύκλου και να επιστρέφει το εµβαδόν του. ii. Να δέχεται την ακτίνα ενός κύκλου και να

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήστη - Μαθητή

Εγχειρίδιο Χρήστη - Μαθητή Εγχειρίδιο Χρήστη - Μαθητή 1. Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρµα «e-class», αποτελεί ένα ολοκληρωµένο σύστηµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι παροχή υποδοµών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα

Διαβάστε περισσότερα

for for for for( . */

for for for for( . */ Εισαγωγή Στον Προγραµµατισµό «C» Βρόχοι Επανάληψης Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου Τµήµα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Νικόλαος Δ. Τσελίκας Νικόλαος Προγραµµατισµός Δ. Τσελίκας Ι Ο βρόχος for Η εντολή for χρησιµοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Συγκεντρωτικές ΚΕ.Π.Υ.Ο

Συγκεντρωτικές ΚΕ.Π.Υ.Ο Καλοκαίρι 2012 Συγκεντρωτικές ΚΕ.Π.Υ.Ο Οδηγίες για την υποβολή 2012 Oι οδηγίες αυτές, αφορούν σε λειτουργικές δυνατότητες λογισµικού υπό την διακριτική ένδειξη «ALTEC Software» πνευµατικής ιδιοκτησίας

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακή Έρευνα I

Επιχειρησιακή Έρευνα I Επιχειρησιακή Έρευνα I Κωστής Μαμάσης Παρασκευή 09:00 12:00 Σημειώσεις των Α. Platis, K. Mamasis Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή 2. Γραμμικός Προγραμματισμός 1. Μοντελοποίηση 2. Μέθοδος Simplex 1. Αλγόριθμός Simplex

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΤΕΡΗ ΑΣΚΗΣΗ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΤΕΡΗ ΑΣΚΗΣΗ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΤΕΡΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑ ΒΑΣΕΙΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΑΚΑ. ΕΤΟΣ 2012-13 Ι ΑΣΚΟΝΤΕΣ Ιωάννης Βασιλείου Καθηγητής, Τοµέας Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας ΙΙ

Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας ΙΙ Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας ΙΙ 1 η Διάλεξη: Αναδρομή στον Μαθηματικό Προγραμματισμό 2019, Πολυτεχνική Σχολή Εργαστήριο Συστημάτων Σχεδιασμού, Παραγωγής και Λειτουργιών Περιεχόμενα 1. Γραμμικός Προγραμματισμός

Διαβάστε περισσότερα

Management School School Profile Save

Management School School Profile Save School School Profile Ο School Manager μπορεί να δει και να επεξεργαστεί γενικές πληροφορίες για το σχολείο που ανήκει και διαχειρίζεται. Από το κεντρικό μενού Management School School Profile. Η σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Υποέργο: ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΩΡΟΛΟΓΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΣ ΑΕΙ & ΤΕΙ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΜΕΘΟ ΩΝ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ

Υποέργο: ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΩΡΟΛΟΓΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΣ ΑΕΙ & ΤΕΙ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΜΕΘΟ ΩΝ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΙ Σερρών 7/12/2005 Τµήµα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Πρόγραµµα Αρχιµήδης ΙΙ Υποέργο: ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΩΡΟΛΟΓΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΣ ΑΕΙ & ΤΕΙ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΜΕΘΟ ΩΝ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Γραµµικός Προγραµµατισµός - Μέθοδος Simplex

Γραµµικός Προγραµµατισµός - Μέθοδος Simplex Γραµµικός Προγραµµατισµός - Μέθοδος Simplex Η πλέον γνωστή και περισσότερο χρησιµοποιηµένη µέθοδος για την επίλυση ενός γενικού προβλήµατος γραµµικού προγραµµατισµού, είναι η µέθοδος Simplex η οποία αναπτύχθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ. Εφαρμογή κατασκευής Προγράμματος εξεταστικών περιόδων. εφαρμογής

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ. Εφαρμογή κατασκευής Προγράμματος εξεταστικών περιόδων. εφαρμογής «Εφαρμογή κατασκευής προγράμματος εξεταστικών περιόδων» ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Κεντρική σελίδα της εφαρμογής 1 Περιεχόμενα Κεντρική σελίδα της εφαρμογής... 3 Σελίδα διαχείρισης καθηγητών... 4 Σελίδα διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

Browsers. Λειτουργικότητα και Παραμετροποίηση

Browsers. Λειτουργικότητα και Παραμετροποίηση Browsers Λειτουργικότητα και Παραμετροποίηση 1 Πίνακας περιεχομένων Γενική περιγραφή... 3 Γενικά... 3 Ποιο αναλυτικά τα μέρη ενός browser... 4 Φίλτρα αναζήτησης... 4 Σενάρια αναζήτησης... 4 Όψεις εμφάνισης

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσβαση στην Καταγραφή και Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρµογών για /νσεις και Γραφεία /θµιας Εκπαίδευσης και για Περιφερειακές /νσεις Εκπαίδευσης

Πρόσβαση στην Καταγραφή και Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρµογών για /νσεις και Γραφεία /θµιας Εκπαίδευσης και για Περιφερειακές /νσεις Εκπαίδευσης ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Πρόσβαση στην Καταγραφή και Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρµογών για /νσεις και Γραφεία /θµιας Εκπαίδευσης και για Περιφερειακές /νσεις Εκπαίδευσης ΠΕΡΙΕΧΌΜΕΝΑ Περιεχόµενα Περιεχόµενα...1 Εισαγωγή...2

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΟ DYNAMICS NAV INNOVERA ERP

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΟ DYNAMICS NAV INNOVERA ERP Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΟ DYNAMICS NAV INNOVERA ERP Για να κλείσουµε µία χρήση στο InnovEra ακολουθούµε τα παρακάτω βήµατα: Από το κεντρικό µενού επιλέγουµε διαδοχικά «Οικονοµική ιαχείριση», «Γενική

Διαβάστε περισσότερα

1. ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΧΡΗΣΗΣ 2. ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ (ΜΕ ΥΟ ΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ)

1. ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΧΡΗΣΗΣ 2. ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ (ΜΕ ΥΟ ΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ) 1. ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΧΡΗΣΗΣ 2. ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ (ΜΕ ΥΟ ΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ) Σελίδα 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 2 ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΧΡΗΣΗΣ... 3 1 ο Βήµα: ηµιουργία νέας χρήσης.... 3 2 ο Βήµα: Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Σ η μ ε ι ώ σ ε ι ς γ ι α τ ο υ π ο λ ο γ ι σ τ ι κ ό φ ύ λ λ ο

Σ η μ ε ι ώ σ ε ι ς γ ι α τ ο υ π ο λ ο γ ι σ τ ι κ ό φ ύ λ λ ο Σ η μ ε ι ώ σ ε ι ς γ ι α τ ο υ π ο λ ο γ ι σ τ ι κ ό φ ύ λ λ ο Το λογισμικό αυτό μας διευκολύνει να κατηγοριοποιήσουμε τα δεδομένα μας, να τα ταξινομήσουμε με όποιον τρόπο θέλουμε και να κάνουμε σύνθετους

Διαβάστε περισσότερα

Σχήµα 4.1: Εισαγωγή βρόγχου while-loop.

Σχήµα 4.1: Εισαγωγή βρόγχου while-loop. Ο βρόγχος While-loop 1. Ο βρόγχος while-loop εκτελείται έως ότου ικανοποιηθεί µία προκαθορισµένη συνθήκη. 2. Ο αριθµός των επαναλήψεων ενός βρόγχου while-loop δεν είναι εκ των προτέρων προκαθορισµένος,

Διαβάστε περισσότερα

Πατώντας το πλήκτρο Enter ή το κουμπί Enter από την γραμμή τύπων εκτελείται η μαθηματική πράξη και παρουσιάζει το αποτέλεσμα του κελιού.

Πατώντας το πλήκτρο Enter ή το κουμπί Enter από την γραμμή τύπων εκτελείται η μαθηματική πράξη και παρουσιάζει το αποτέλεσμα του κελιού. ΜΑΘΗΜΑ 4 ΣΤΟΧΟΙ: 1. Δημιουργία Μαθηματικών Τύπων 2. Τελεστές (Operators) 3. Τιμές (Value) 4. Τιμές Σφάλματος 5. Συναρτήσεις 6. Συνάρτηση Sum 7. Συνάρτηση Max 8. Συνάρτηση Min 9. Συνάρτηση Average 10. Συνάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

1. Ανοίξτε το 3D Studio MAX ή επιλέξτε File Reset. ηµιουργήστε µια σφαίρα µε κέντρο την αρχή των αξόνων και ακτίνα 20 µονάδων.

1. Ανοίξτε το 3D Studio MAX ή επιλέξτε File Reset. ηµιουργήστε µια σφαίρα µε κέντρο την αρχή των αξόνων και ακτίνα 20 µονάδων. Άσκηση 5 η Κλωνοποίηση Αντικειµένων Στόχος της άσκησης Σην παρούσα άσκηση θα δούµε πως µπορούµε να επιτύχουµε την κλωνοποίηση αντικειµένων στο 3D Studio Max, δηλαδή να δηµιουργήσουµε πανοµοιότυπα αντίγραφα

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίστε το Excel 2007

Γνωρίστε το Excel 2007 Εισαγωγή τύπων Γνωρίστε το Excel 2007 Πληκτρολογήστε το σύμβολο της ισότητας (=), χρησιμοποιήστε ένα μαθηματικό τελεστή (+,-,*,/) και πατήστε το πλήκτρο ENTER. Πρόσθεση, διαίρεση, πολλαπλασιασμός και αφαίρεση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΚΤΥΩΝ. Εγχειρίδιο χρήσης των υπηρεσιών τηλεκπαίδευσης του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων. Ασύγχρονη τηλεκπαίδευση

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΚΤΥΩΝ. Εγχειρίδιο χρήσης των υπηρεσιών τηλεκπαίδευσης του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων. Ασύγχρονη τηλεκπαίδευση Εγχειρίδιο χρήσης των υπηρεσιών τηλεκπαίδευσης του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων Ασύγχρονη τηλεκπαίδευση 1 Πίνακας Περιεχοµένων 1. Εισαγωγή...3 ηµιουργία νέου λογαριασµού χρήστη...3 2. Η οθόνη του συστήµατος...4

Διαβάστε περισσότερα

Επίλυση προβληµάτων. Περιγραφή προβληµάτων Αλγόριθµοι αναζήτησης Αλγόριθµοι τυφλής αναζήτησης Αλγόριθµοι ευρετικής αναζήτησης

Επίλυση προβληµάτων. Περιγραφή προβληµάτων Αλγόριθµοι αναζήτησης Αλγόριθµοι τυφλής αναζήτησης Αλγόριθµοι ευρετικής αναζήτησης Επίλυση προβληµάτων Περιγραφή προβληµάτων Αλγόριθµοι αναζήτησης Αλγόριθµοι τυφλής αναζήτησης Αλγόριθµοι ευρετικής αναζήτησης! Παιχνίδια δύο αντιπάλων Προβλήµατα ικανοποίησης περιορισµών Γενικά " Ντετερµινιστικά

Διαβάστε περισσότερα

Επίλυση Γραµµικών Συστηµάτων

Επίλυση Γραµµικών Συστηµάτων Κεφάλαιο 3 Επίλυση Γραµµικών Συστηµάτων 31 Εισαγωγή Αριθµητική λύση γενικών γραµµικών συστηµάτων n n A n n x n 1 b n 1, όπου a 11 a 12 a 1n a 21 a 22 a 2n A [a i j, x a n1 a n2 a nn x n, b b 1 b 2 b n

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 231 οµές εδοµένων και Αλγόριθµοι Άννα Φιλίππου,

ΕΠΛ 231 οµές εδοµένων και Αλγόριθµοι Άννα Φιλίππου, B- ένδρα Στην ενότητα αυτή θα µελετηθούν τα εξής επιµέρους θέµατα: 2-3 ένδρα, Υλοποίηση και πράξεις Β-δένδρα ΕΠΛ 231 οµές εδοµένων και Αλγόριθµοι Άννα Φιλίππου, 2006 8-1 2-3 ένδρα Γενίκευση των δυαδικών

Διαβάστε περισσότερα

Επιλογή και επανάληψη. Λογική έκφραση ή συνθήκη

Επιλογή και επανάληψη. Λογική έκφραση ή συνθήκη Επιλογή και επανάληψη Η ύλη που αναπτύσσεται σε αυτό το κεφάλαιο είναι συναφής µε την ύλη που αναπτύσσεται στο 2 ο κεφάλαιο. Όπου υπάρχουν διαφορές αναφέρονται ρητά. Προσέξτε ιδιαίτερα, πάντως, ότι στο

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή Εγχειρίδιο Φοιτητών 1. Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρµα «e-class», αποτελεί ένα ολοκληρωµένο σύστηµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι παροχή υποδοµών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα από

Διαβάστε περισσότερα

asc TimeTables - Online Help asc TimeTables - Online Help

asc TimeTables - Online Help asc TimeTables - Online Help Table of Contents Αντικαταστάσεις (asc Substitutions)... 1 1 Γενικά... 1 1.1 Τι ακριβώς κάνει η εφαρµογή "Αντικαταστάσεις"?... 1 1.2.*... 1 2 Πρώτα Βήµατα... 1 2.1 "Αντικαταστάσεις" - Με µια γρήγορη µατιά...

Διαβάστε περισσότερα

asc TimeTables - Online Help asc TimeTables - Online Help

asc TimeTables - Online Help asc TimeTables - Online Help Table of Contents Αντικαταστάσεις (asc Substitutions)... 1 1 Γενικά... 1 1.1 Τι ακριβώς κάνει η εφαρµογή "Αντικαταστάσεις"?... 1 1.2 *... 1 2 Πρώτα Βήµατα... 1 2.1 "Αντικαταστάσεις" - Με µια γρήγορη µατιά...

Διαβάστε περισσότερα

C: Από τη Θεωρία στην Εφαρµογή 2 ο Κεφάλαιο

C: Από τη Θεωρία στην Εφαρµογή 2 ο Κεφάλαιο C: Από τη Θεωρία στην Εφαρµογή Κεφάλαιο 2 ο Τύποι Δεδοµένων Δήλωση Μεταβλητών Έξοδος Δεδοµένων Γ. Σ. Τσελίκης Ν. Δ. Τσελίκας Μνήµη και Μεταβλητές Σχέση Μνήµης Υπολογιστή και Μεταβλητών Η µνήµη (RAM) ενός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΤΑΞΗ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2004 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

FROM TESTOTA.REGISTRY

FROM TESTOTA.REGISTRY ΟΤΑ Επιχειρησιακή Νοηµοσύνη Ενότητα: Βc1.1.3 Επιχειρησιακή Νοηµοσύνη και Τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών (BI & IT) Πρακτική Άσκηση (επίπεδο 1): Στόχος της άσκησης είναι η εµβάθυνση στην

Διαβάστε περισσότερα

του και από αυτόν επιλέγουµε το φάκελο εµφανίζεται ένα παράθυρο παρόµοιο µε το ακόλουθο:

του και από αυτόν επιλέγουµε το φάκελο εµφανίζεται ένα παράθυρο παρόµοιο µε το ακόλουθο: διαχείριση αρχείων Οι περισσότερες εφαρµογές των Windows είναι προγραµµατισµένες, από τον κατασκευαστή τους, να προτείνουν ως περιοχή αποθήκευσης των εργασιών το φάκελο «Τα έγγραφά µου», που δηµιουργείται

Διαβάστε περισσότερα

Παράµετροι ιαχείρισης Λογιστικής. Τύποι Λογιστικών Άρθρων. Ηµερολόγια Λογιστικής. Στοιχεία Λογαριασµών Λογιστικού Σχεδίου

Παράµετροι ιαχείρισης Λογιστικής. Τύποι Λογιστικών Άρθρων. Ηµερολόγια Λογιστικής. Στοιχεία Λογαριασµών Λογιστικού Σχεδίου Παράµετροι ιαχείρισης Λογιστικής Με την επιλογή αυτή («Παράµετροι & Προτιµήσεις Εργασίες Έναρξης Παράµετροι Λογιστικής») µπορείτε να καθορίσετε τη Μορφή κωδικού Αναλυτικών Λογαριασµών* που επιθυµείτε να

Διαβάστε περισσότερα

Linear Hashing. Linear vs other Hashing

Linear Hashing. Linear vs other Hashing Linear Hashing Τµήµα Πληροφορικής & Τηλ/νών, ΕΚΠΑ Υλοποίηση Συστηµάτων Βάσεων εδοµένων http://www.di.uoa.gr/~k18 Linear vs other Hashing Σεαντίθεσηµετοστατικόκατακερµατισµό, τα buckets αυξάνονται καθώς

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Δέσμευσης Αιθουσών Υπολογιστών. στο Μηχανογραφικό Κέντρο. Πίνακας Περιεχομένων

Οδηγίες Δέσμευσης Αιθουσών Υπολογιστών. στο Μηχανογραφικό Κέντρο. Πίνακας Περιεχομένων Οδηγίες Δέσμευσης Αιθουσών Υπολογιστών στο Μηχανογραφικό Κέντρο Πίνακας Περιεχομένων Είσοδος στο πρόγραμμα... 2 Ρυθμίσεις ενημερώσεων... 2 Παρουσίαση κρατήσεων στις Αίθουσες Υπολογιστών του Μηχανογραφικού

Διαβάστε περισσότερα

MICROSOFT OFFICE 2003

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT EXCEL 2003 Επεξεργασία δεδοµένων Εισαγωγή κενών κελιών, γραµµών ή στηλών 1. Κάντε ένα από τα εξής: Εισαγωγή νέων κενών κελιών Επιλέξτε µια περιοχή (περιοχή: ύο ή περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων...

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... Μέρος 2 Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων... 211 Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων... 241 Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... 257 Kεφάλαιο 14 Συναρτήσεις Μέρος Β... 285 Kεφάλαιο 15 Ευρετήριο

Διαβάστε περισσότερα

PLC. Εισαγ γωγή στα. ιαδικασία προγραµµατισµού. Η δοµή ενός προγράµµατος. Η µνήµη και η δοµή της. Εκτέλεση προγράµµατος

PLC. Εισαγ γωγή στα. ιαδικασία προγραµµατισµού. Η δοµή ενός προγράµµατος. Η µνήµη και η δοµή της. Εκτέλεση προγράµµατος ιαδικασία προγραµµατισµού Η δοµή ενός προγράµµατος Η µνήµη και η δοµή της Εκτέλεση προγράµµατος 1 2 Εκτέλεση προγράµµατος Η εκτέλεση του προγράµµατος στα είναι κυκλική. ηλαδή όταν εκτελείται η τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

Γυµ.Ν.Λαµψάκου Α Γυµνασίου Γεωµ.Β2.6 γωνίες από 2 παράλληλες + τέµνουσα 19/3/10 Φύλλο εργασίας

Γυµ.Ν.Λαµψάκου Α Γυµνασίου Γεωµ.Β2.6 γωνίες από 2 παράλληλες + τέµνουσα 19/3/10 Φύλλο εργασίας Φύλλο εργασίας Mπορείτε να βρείτε τη γωνία κάβων; ραστηριότητα Ένα δεξαµενόπλοιο που στο σχήµα είναι στο σηµείο Β, πλέει προς την είσοδο µιας διώρυγας µε την βοήθεια δύο ρυµουλκών που απεικονίζονται µε

Διαβάστε περισσότερα

Προγραµµατισµός Ι (ΗΥ120)

Προγραµµατισµός Ι (ΗΥ120) Προγραµµατισµός Ι (ΗΥ120) Διάλεξη 15: Διασυνδεµένες Δοµές - Λίστες Δοµές δεδοµένων! Ένα τυπικό πρόγραµµα επεξεργάζεται δεδοµένα Πώς θα τα διατάξουµε? 2 Τι λειτουργίες θέλουµε να εκτελέσουµε? Πώς θα υλοποιήσουµε

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρητικό Μέρος. int rec(int n) { int n1, n2; if (n <= 5) then return n; else { n1 = rec(n-5); n2 = rec(n-3); return (n1+n2); } }

Θεωρητικό Μέρος. int rec(int n) { int n1, n2; if (n <= 5) then return n; else { n1 = rec(n-5); n2 = rec(n-3); return (n1+n2); } } Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων, Τµήµα Πληροφορικής 2 Νοεµβρίου 2005 Η/Υ 432: οµές εδοµένων Χειµερινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκού Έτους 2005-2006 Παναγιώτα Φατούρου Ηµεροµηνία Παράδοσης 1 ο Σετ Ασκήσεων Θεωρητικό Μέρος:

Διαβάστε περισσότερα

Ακέραιος Γραμμικός Προγραμματισμός

Ακέραιος Γραμμικός Προγραμματισμός Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018-2019 Ακέραιος Γραμμικός Προγραμματισμός Γκόγκος Χρήστος- Γεωργία Φουτσιτζή Επιχειρησιακή Έρευνα τελευταία ενημέρωση: 12/01/2017 1 Ακέραιος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 4. Προθεσµία: 13/1/13, 22:00

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 4. Προθεσµία: 13/1/13, 22:00 ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 4 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 Προθεσµία: 13/1/13, 22:00 Περιεχόµενα Διαδικαστικά Εκφώνηση άσκησης (Στάδιο 0, Στάδιο 1, Στάδιο 2, Στάδιο 3, Στάδιο 4, Στάδιο 5) Οδηγίες

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή Εγχειρίδιο Φοιτητών 1. Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρµα «e-class», αποτελεί ένα ολοκληρωµένο σύστηµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι παροχή υποδοµών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα από

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης Υπηρεσίας Τηλεδιασκέψεων

Οδηγίες Χρήσης Υπηρεσίας Τηλεδιασκέψεων Οδηγίες Χρήσης Υπηρεσίας Τηλεδιασκέψεων Η υπηρεσία Εικονικής Τάξης έχει υλοποιηθεί µε χρήση του ανοικτού λογισµικού για τηλεδιασκέψεις Big Blue Button (BBB) http://bigbluebutton.org/. Η υπηρεσία Εικονικής

Διαβάστε περισσότερα