ΑΘΗΝΑ 2005 EEAE ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΘΗΝΑ 2005 EEAE ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. www.eeae."

Transcript

1 ΑΘΗΝΑ 2005 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

2 Το πρόγραμμα ακτινοπροστασίας που εφαρμόζει ένα κράτος βασίζεται στις ακόλουθες τρεις αρχές : Αρχή της Αιτιολόγησης : κάθε εφαρμογή, πρέπει να αποφέρει ικανοποιητικό όφελος στα εκτιθέμενα άτομα ή στο κοινωνικό σύνολο, έτσι ώστε να αντισταθμίζεται η πιθανή βλάβη την οποία αυτή μπορεί να προκαλέσει. Αρχή της βελτιστοποίησης : όλες οι πηγές παραγωγής ακτινοβολιών πρέπει να προσφέρουν, την καλύτερη δυνατή προστασία και ασφάλεια, έτσι ώστε το μέτρο της ενεχόμενης έκθεσης, η πιθανότητα μη αναμενόμενης έκθεσης και ο αριθμός των εκτιθεμένων ατόμων, να είναι τόσο μικρά όσον αυτό είναι λογικά εφικτό, λαμβάνοντας υπόψη οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Αρχή των ορίων δόσεων : Οι ατομικές εκθέσεις σε ακτινοβολία, οι οφειλόμενες στο σύνολο των πηγών στα πλαίσια των εγκεκριμένων πρακτικών, πρέπει να υπόκεινται σε όρια δόσεων ή όρια κινδύνων, η υπέρβαση των οποίων θεωρείται μη αποδεκτή.

3 ΗΕΕΑΕ είναι η αρμόδια αρχή για τη σύνταξη, εφαρμογή και τήρηση του προγράμματος ακτινοπροστασίας του Ελληνικού πληθυσμού από τις διάφορες εφαρμογές των ιοντιζουσών ακτινοβολιών. Στόχος της ΕΕΑΕ είναι η ελαχιστοποίηση του κινδύνου και η μεγιστοποίηση του οφέλους από τις εφαρμογές των ιοντιζουσών ακτινοβολιών στη χώρα.

4 Η Ιστορία της ΕΕΑΕ Ιδρύθηκε το 1954 με ειδικό νόμο με σκοπό την προώθηση των ειρηνικών εφαρμογών της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα. Μέχρι το 1987 στην ΕΕΑΕ υπαγόταν και το Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Δημόκριτος. Το 1987 ανασυστάθηκε (Π.Δ. 1733/ ). Λειτουργεί σαν ανεξάρτητη αποκεντρωμένη Δημόσια Υπηρεσία με αρμοδιότητες σε θέματα προστασίας του πληθυσμού και των εργαζομένων από τις ιοντίζουσες ακτινοβολίες, σε θέματα πυρηνικής ενέργειας και πυρηνικής τεχνολογίας και σε θέματα αντιμετώπισης πυρηνικών ατυχημάτων. Το 1996 έγινε και αρμόδια αρχή σε θέματα προστασίας του πληθυσμού από τις τεχνητά παραγόμενες μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες.

5 Ποια είναι η ΕΕΑΕ σήμερα; ΗΕΕΑΕ είναι Αποκεντρωμένη Δημόσια Υπηρεσία, εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας και υπάγεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Η ΕΕΑΕ με βάση την κείμενη νομοθεσία, είναι αρμόδια για θέματα πυρηνικής ενέργειας, πυρηνικής τεχνολογίας και προστασίας του πληθυσμού από τις ιοντίζουσες και τις τεχνητά παραγόμενες μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες.

6 Η οργανωτική δομή της ΕΕΑΕ (Π.Δ. 404/ ) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΑΚΤΙΝΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΟΔΗΓΙΩΝ & ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΔΕΙΩΝ & ΕΛΕΓΧΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΔΕΙΩΝ & ΕΛΕΓΧΩΝ ΤΜΗΜΑ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΟΣΙΜΕΤΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ & ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ & ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ & ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ - ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΗ ΙΟΝΤΙΖΟΥΣΩΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΩΝ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΟΙΑ - ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΕΘΝΩΝ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ - ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

7 Το προσωπικό της ΕΕΑΕ Το προσωπικό της ΕΕΑΕ αποτελείται σήμερα από 55 συνολικά άτομα (συμπεριλαμβάνονται 9 κάτοχοι Μεταπτυχιακού διπλώματος και 20 κάτοχοι Διδακτορικού διπλώματος). 35 επιστήμονες 7 τεχνολόγοι 13 διοικητικό προσωπικό

8 Έλεγχοι και αδειοδοτήσεις Εργαστήρια ιοντιζουσών ακτινοβολιών Πραγματοποιούνται επιτόπιοι έλεγχοι ακτινοπροστασίας και ασφαλούς λειτουργίας και εκδίδονται πιστοποιητικά καταλληλότητας και άδειες λειτουργίας στα εργαστήρια ακτινοβολιών. Εκδίδονται άδειες εισαγωγής, εξαγωγής, κατοχής, χρήσης, μεταφοράς και απόρριψης ραδιενεργών υλικών, συμπεριλαμβανομένων και των σχάσιμων υλικών, καθώς και άδειες για κατοχή και χρήση μηχανημάτων παραγωγής ιοντιζουσών ακτινοβολιών (μη ιατρικές εφαρμογές) και γνωματεύσεις από πλευράς ακτινοπροστασίας για την εισαγωγή μηχανημάτων παραγωγής ακτινοβολιών για ιατρικούς σκοπούς.

9 Εφαρμογές των ιοντιζουσών ακτινοβολιών στην Ελλάδα που υπάγονται στο σύστημα ακτινοπροστασίας Ιατρικές εφαρμογές Ακτινοθεραπεία: 24 ακτινοθεραπευτικά εργαστήρια με: 33 γραμμικούς επιταχυντές, 14 μονάδες κοβαλτίου, 8 πηγές βραχυθεραπείας υψηλού ή χαμηλού ρυθμού δόσης, 5 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα παραγωγής ακτίνων Χ (επιπολής).

10 Εφαρμογές των ιοντιζουσών ακτινοβολιών στην Ελλάδα που υπάγονται στο σύστημα ακτινοπροστασίας Ιατρικές εφαρμογές 1200 ακτινοδιαγνωστικά εργαστήρια με: 1800 κλασσικές λυχνίες ακτινοδιαγνωστικές 180 αξονικούς τομογράφους, και 220 μαστογράφους, 200 συστήματα μέτρησης οστικής πυκνότητας (DPX), 60 επεμβατικά ακτινοδιαγνωστικά συστήματα, ακτινοδιαγνωστικά οδοντιατρικά μηχανήματα

11 Εφαρμογές των ιοντιζουσών ακτινοβολιών στην Ελλάδα που υπάγονται στο σύστημα ακτινοπροστασίας Ιατρικές εφαρμογές Πυρηνική Ιατρική: 180 εργαστήρια πυρηνικής ιατρικής με 230 γ-κάμερες, 1 PET/CT, Σύνθετο υβριδικό απεικονιστικό σύστημα αξονικής τομογραφίας και τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων PET/CT, 15 θαλάμους παραμονής ασθενών στους οποίους έχουν χορηγηθεί ραδιοϊσότοπα για θεραπευτικούς σκοπούς, 60 εργαστήρια RIA.

12 Εφαρμογές των ιοντιζουσών ακτινοβολιών στην Ελλάδα που υπάγονται στο σύστημα ακτινοπροστασίας Βιομηχανικές εφαρμογές 500 βιομηχανίες που χρησιμοποιούν συσκευές εκπομπής ιοντιζουσών ακτινοβολιών και ραδιενεργές πηγές, μία εγκατάσταση κυκλοτρονίου για την παραγωγή βραχυβίων ραδιοϊσοτόπων, μία μονάδα αποστείρωσης ιατρικού υλικού. Κυκλοτρόνιο για την παραγωγή βραχυβίων ραδιοϊσοτόπων

13 Εφαρμογές των ιοντιζουσών ακτινοβολιών στην Ελλάδα που υπάγονται στο σύστημα ακτινοπροστασίας Ερευνητικές & Εκπαιδευτικές εφαρμογές 180 εργαστήρια που χρησιμοποιούν ιοντίζουσες ακτινοβολίες για ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς: 1 πυρηνικός αντιδραστήρας 5 ΜW για έρευνα και παραγωγή ισοτόπων, 1 επιταχυντής Tandem 11 MeV 1 εργαστήριο παραγωγής ισοτόπων στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος») και 2 υποκρίσιμες διατάξεις (ΕΜΠ, ΑΠΘ) Άποψη της δεξαμενής του πυρηνικού αντιδραστήρα 5 ΜW του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»

14 Δοσιμέτρηση Προσωπικού Εξωτερική Ακτινοβόληση Εξασφαλίζεται η δοσιμέτρηση των επαγγελματικά εκτιθεμένων με δοσίμετρα θερμοφωταύγειας και τηρείται το Εθνικό Αρχείο Δόσεων εργαζόμενοι με δοσίμετρα σώματος, 100 εργαζόμενοι με δοσίμετρα χειρός και 100 εργαζόμενοι με δοσίμετρα νετρονίων.

15 Δοσιμέτρηση Προσωπικού Εξωτερική Ακτινοβόληση Στο Εθνικό Αρχείο Δοσιμετρίας φυλάσσονται οι δόσεις των εργαζομένων και τα αποδεικτικά στοιχεία (φιλμ ή καμπύλες αίγλης) για διάστημα 30 ετών μετά την διακοπή εργασίας με ακτινοβολίες και είναι στη διάθεση των δοσιμετρουμένων, των υπευθύνων ακτινοπροστασίας και των ιατρών εργασίας. Ελέγχονται οι υπερβάσεις των ορίων δόσεων και γίνεται η σχετική διερεύνηση. Στατιστική επεξεργασία των δεδομένων.

16 Δοσιμέτρηση Προσωπικού Εσωτερική Ακτινοβόληση μετρήσεις ολόσωμης ακτινοβολίας για τον έλεγχο εσωτερικής ραδιορύπανσης των εργαζομένων και σε περιπτώσεις ατυχημάτων, μετρήσεις ραδιενέργειας σε βιολογικά δείγματα μέσω α και γ φασματοσκοπικής ανάλυσης, υπολογισμοί δόσεων μέσω εξειδικευμένων υπολογιστικών προγραμμάτων (LUDEP, ΙMBA).

17 Έλεγχος Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος διενεργούνται μετρήσεις ραδιενέργειας σε αέρα, νερό, χώμα, τροφές, καταγράφονται τα επίπεδα ραδιενέργειας στον Ελλαδικό χώρο, και τηρείται το σχετικό εθνικό αρχείο και τηρούνται τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης της Πολιτείας σε περίπτωση αυξημένων επιπέδων ραδιενέργειας που πιθανόν να οφείλεται σε πυρηνικό ή ραδιολογικό ατύχημα.

18 Έλεγχος Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος Το αυτόματο τηλεμετρικό δίκτυο επόπτευσης ραδιενέργειας καλύπτει όλη τη χώρα και αποτελείται από 24 αυτόματους σταθμούς μέτρησης ολικής-γ στον αέρα, 4 σταθμούς μέτρησης ραδιενέργειας υδάτων των ποταμών στη Βόρεια Ελλάδα και 3 σταθμούς μέτρησης της ραδιενέργειας αιωρουμένων σωματιδίων της ατμόσφαιρας (αεροζόλ). Το δίκτυο συνδέεται on line με υπολογιστή στην ΕΕΑΕ για την άμεση εκτίμηση των μετρήσεων και την ιστοσελίδα της ΕΕΑΕ στο διαδίκτυο.

19 Έλεγχος Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος Το αυτόματο τηλεμετρικό σύστημα της ΕΕΑΕ για την επόπτευση της ραδιενέργειας περιβάλλοντος στην επικράτεια. * σταθμοί μέτρησης ολικής γ χ σταθμοί υδάτων ποταμών χ σταθμοί μέτρησης αεροζόλ Σταθμός για την επόπτευση της ραδιενέργειας περιβάλλοντος στη Σούδα Χανίων

20 Έλεγχος Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος γ-φασματοσκοπική ανάλυση σε τρόφιμα, καταναλωτικά προϊόντα, χώμα, κ.α μετρήσεις ραδονίου με παθητικούς και ενεργητικούς ανιχνευτές στον εσωτερικό αέρα κατοικιών και χώρων εργασίας, α-φασματοσκοπία ουρανίου, θορίου, πλουτωνίου σε νερό, τρόφιμα, χώμα και φίλτρα αέρα, μετρήσεις ολικής α & β ακτινοβολίας σε δείγματα νερού και τροφίμων.

21 Έλεγχος Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος Άποψη του εργαστηρίου χημικών αναλύσεων Ανιχνευτής υπερκαθαρού γερμανίου για γ- φασματοσκοπία Αποστολή για συλλογή πλακιδίων πλουτωνίου στη Β. Ελλάδα

22 Εφαρμογές των ιοντιζουσών ακτινοβολιών στην Ελλάδα που υπάγονται στο σύστημα ακτινοπροστασίας επισκόπηση εργασιακών χώρων με αυξημένα επίπεδα φυσικής ραδιενέργειας όπως ορυχεία, εργοστάσια παραγωγής φωσφορικού οξέος, ιαματικές πηγές, κ.α. έλεγχος ραδιενέργειας σε φορτία παλαιού σιδηρομεταλλεύματος (scrap)

23 Βαθμονόμηση Οργάνων Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών Υποπρότυπο εργαστήριο, με σκοπό την κάλυψη των απαιτήσεων βαθμονόμησης-διακρίβωσης του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για μετρήσεις ιοντιζουσών ακτινοβολιών, εξασφαλίζοντας ιχνηλασιμότητα των μετρήσεων σε πρότυπα μεγέθη δοσιμετρίας (primary standards). Το ΕΒΟΙΑ εντάσσεται στο διεθνές δίκτυο υπο-πρότυπων εργαστηρίων του ΔΟΑΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΙΑΕΑ/WHO). Διάταξη βαθμονόμησης θαλάμων ακτινοθεραπείας σε πηγή Co-60

24 Βαθμονόμηση Οργάνων Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών διακρίβωση θαλάμων ιονισμού ηλεκτρομέτρων και δοσιμέτρων ακτινοθεραπευτικών εφαρμογών, διακρίβωση δοσιμέτρων, θαλάμων ιονισμού ανιχνευτών στερεάς κατάστασης, οργάνων μέτρησης ακτινολογικών παραμέτρων με χρήση στην κλασική ακτινογραφία, μαστογραφία, υπολογιστική τομογραφία, διακρίβωση δοσιμέτρων και φορητών όργανων μέτρησης και ανίχνευσης γ και χ ακτινοβολιών, διακρίβωση δοσιμέτρων ατομικής δοσιμέτρησης (TLD, ηλεκτρονικών άμεσης ανάγνωσης, στυλοδοσιμέτρων).

25 Εκπαιδευτικό έργο παροχή εκπαίδευσης και συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των εργαζομένων με ιοντίζουσες ακτινοβολίες στο αντικείμενο της ακτινοπροστασίας, οργάνωση σε συνεργασία με επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς ημερίδες, σεμιναρίων και συνεδρίων, λειτουργία της Σχολής Φυσικών Νοσοκομείων του Ινστιτούτου Ακτινοφυσικής και συμμετοχή στο Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ιατρική Φυσική - Ακτινοφυσική.

26 Εκπαιδευτικό έργο Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ιατρική Φυσική - Ακτινοφυσική Συνεργάζονται τα Πανεπιστήμια : Αθηνών, Ιωαννίνων, Θεσσαλονίκης, Κρήτης και Θράκης καθώς και η ΕΕΑΕκαι το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

27 Εκπαιδευτικό έργο Η ΕΕΑΕ είναι το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαίδευσης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), για την περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης. Λειτουργεί το Μεταπτυχιακό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για την «Ακτινοπροστασία και ασφαλή χρήση των πηγών ακτινοβολίας» που οργανώνεται από το ΔΟΑΕ για επιστήμονες που προέρχονται από χώρες της περιοχής, παρέχοντας εκπαίδευση και πρακτική άσκηση σε επιστήμονες των χωρών αυτών στον ρυθμιστικό και ελεγκτικό τομέα των ιοντιζουσών ακτινοβολιών. REGIONAL POST-GRADUATE EDUCATIONAL COURSE ON RADIATION PROTECTION AND SAFE USE OF RADIATION SOURCES February 2003 June 2003, Athens, Greece.

28 Εκπαιδευτικό έργο Οι απόφοιτοι και οι συντελεστές επιτυχίας - από την ΕΕΑΕ και το ΔΟΑΕ - του Μεταπτυχιακού Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου για την «Ακτινοπροστασία και Ασφαλή χρήση των πηγών ακτινοβολίας» (Φεβρουάριος Ιούνιος 2003). Το πρόγραμμα παρακολούθησαν 21 επιστήμονες από 19 Ευρωπαϊκά κράτη.

29 Ρυθμιστική Πολιτική, Ασφάλεια και Ακτινοπροστασία έλεγχος ασφάλειας και αδειοδότηση των εφαρμογών της πυρηνικής τεχνολογίας, παροχή ρυθμιστικού έργου σχετικού με την ακτινοπροστασία και την ασφάλεια και φυσική προστασία πυρηνικού υλικού. Ερευνητικός Πυρηνικός Αντιδραστήρας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»

30 Νομοθετικό έργο εισηγείται για την εναρμόνιση της Εθνικής Νομοθεσίας με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή, εισάγει στην Εθνική Νομοθεσία Οδηγίες, Συστάσεις της ΕΕ και του ΔΟΑΕ, εκδίδει εγκυκλίους, προετοιμάζει τα κείμενα Διεθνών Συμβάσεων.

31 Συμμετοχή της ΕΕΑΕ στον εθνικό προγραμματισμό για αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης προετοιμασία για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, πυρηνική και ραδιολογική ασφάλεια, εκτίμηση των κινδύνων λόγω ραδιολογικής ρύπανσης, διενέργεια ελέγχων σε όλη τη χώρα σε συνεργασία με τα περιφερειακά εργαστήρια της ΕΕΑΕ, συμμετοχή σε διεθνή και Ευρωπαϊκά δίκτυα πληροφόρησης (π.χ. ΕΝΑΤΟΜ, ECURIE, illicit trafficking), αντιμετώπιση ραδιολογικών ατυχημάτων και ραδιολογικών απειλών, στην εφαρμογή του Παραρτήματος P του Σχεδίου Ξενοκράτης, θωράκιση της χώρας έναντι ραδιολογικής απειλής.

32 Συμμετοχή της ΕΕΑΕ στον εθνικό προγραμματισμό για αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης Συμμετείχε στο Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για ραδιολογικές απειλές που κατήρτισε η Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων Διαθέτει την κατάλληλη υποδομή και το εξειδικευμένο προσωπικό για να αντεπεξέλθει επιτυχώς στις παραπάνω υποχρεώσεις της. Το κινητό εργαστήριο μετρήσεων ραδιενέργειας της ΕΕΑΕ Ομάδα επέμβασης της ΕΕΑΕ κατά τον έλεγχο ραδιορύπανσης σε εσωτερικό χώρο

33 Έλεγχος Εγκαταστάσεων Μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών Προστασία του πληθυσμού και του περιβάλλοντος από τις τεχνητά παραγόμενες μη-ιοντίζουσες ακτινοβολίες. Στα πλαίσια αυτά: ελέγχονται οι μελέτες ραδιοεκπομπών για κάθε εγκατάσταση κεραιών και αποστέλλονται στην αρμόδια υπηρεσία για την έκδοση των αδειών εγκατάστασης κεραιών, γνωματεύσεις συμμόρφωσης με τα όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού, δημοσιεύονται υποδείγματα σχετικών τεχνικών μελετών ραδιοεκπομπών και δηλώσεων συμμόρφωσης για διάφορες κατηγορίες κεραιών

34 Έλεγχος Εγκαταστάσεων Μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών επί τόπου έλεγχοι και μετρήσεις σε διατάξεις εκπομπής (σταθμοί κεραιών και διατάξεις ηλεκτρικής ενέργειας) προκειμένου να εξακριβωθεί η συμμόρφωση με τα όρια ασφαλούς έκθεσης του γενικού πληθυσμού, καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την εξουσιοδότηση των συνεργείων που διενεργούν μετρήσεις και συντονίζεται η διαδικασία διεξαγωγής μετρήσεων.

35 Διαπιστευμένα εργαστήρια της ΕΕΑΕ To μεγαλύτερο μέρος παροχής υπηρεσιών έχει διαπιστευθεί από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης σύμφωνα με τα πρότυπα ELOT EN ISO/IEC έλεγχος μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών, δοσιμέτρηση προσωπικού, έλεγχου ραδιενέργειας περιβάλλοντος, βαθμονόμηση οργάνων ιοντιζουσών ακτινοβολιών με τα πιστοποιητικά διαπίστευσης Αρ.116 και /1/2003, για τα αντίστοιχα πεδία εφαρμογής. Επιπλέον, όλα τα εργαστήρια συμμετέχουν σε αντίστοιχα Ευρωπαϊκά και Διεθνή δίκτυα και σε ασκήσεις διασυγκρίσεων.

36 Εκπροσωπήσεις 14 επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης 9 επιτροπές του ΝΕΑ/ΟΟΣΑ 14 επιτροπές του ΔΟΑΕ διεθνείς μεικτές επιτροπές Ελληνικές επιτροπές

37 Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας Τ.Θ Αγία Παρασκευή Τηλ: : Fax:

Προστασία από τις ακτινοβολίες. Πλαίσιο και δράσεις. www.eeae.gr. Βασιλική Καμενοπούλου Διεύθυνση Αδειών και Ελέγχων, ΕΕΑΕ

Προστασία από τις ακτινοβολίες. Πλαίσιο και δράσεις. www.eeae.gr. Βασιλική Καμενοπούλου Διεύθυνση Αδειών και Ελέγχων, ΕΕΑΕ Προστασία από τις ακτινοβολίες Πλαίσιο και δράσεις Βασιλική Καμενοπούλου Διεύθυνση Αδειών και Ελέγχων, ΕΕΑΕ www.eeae.gr Η ακτινοβολία παντού γύρω μας 2 Εφαρμογές ακτινοβολιών: ιατρική, έρευνα, βιομηχανία,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ταυτότητα 2 Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) είναι η εθνική ρυθμιστική αρχή, αρμόδια για θέματα ραδιολογικής προστασίας και πυρηνικής ασφάλειας. Αποστολή

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας

Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας Ημερίδα Η Συμβολή των Ερευνητικών Κέντρων στην Έρευνα, την Τεχνολογική Ανάπτυξη και την Καινοτομία Τετάρτη,, 1 Απριλίου 2009 Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας Η συμβολή της αναπτυχθείσας τεχνογνωσίας

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία εργαζομένων από ραδιολογικές πηγές

Προστασία εργαζομένων από ραδιολογικές πηγές Προστασία εργαζομένων από ραδιολογικές πηγές Αθανάσιος Σφέτσος ΙΡΡΠ Κέντρο Αριστείας στη Μοριακή Ραδιοφαρμακευτική& Βιοδιαγνωστική 2002 & 2005 ΙΠΤΑ Κέντρο Αριστείας στην ΠυρηνικήΤεχνολογία& Ακτινοπροστασία

Διαβάστε περισσότερα

Ιούνιος 2019 KA-EEAE-KO

Ιούνιος 2019 KA-EEAE-KO Κατευθυντήριες οδηγίες για προγράμματα εκπαίδευσης, πληροφόρησης και κατάρτισης στην ακτινοπροστασία για πρακτικές που περιλαμβάνουν ιατρική έκθεση (Μη ιατρικό προσωπικό) Ιούνιος 2019 KA-EEAE-KO-062019-01

Διαβάστε περισσότερα

Ακτινοπροστασία Εξωτερικών εργαζομένων

Ακτινοπροστασία Εξωτερικών εργαζομένων Ημερίδα ΕΦΙΕ με θέμα «Ακτινοπροστασία στην Επεμβατική Ακτινολογία» Ακτινοπροστασία Εξωτερικών εργαζομένων Μαρία Καλαθάκη Ακτινοφυσικός Ιατρικής Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας www.eeae.gr Εξωτερικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι: Πρακτικές που υπόκεινται σε κανονιστικό έλεγχο

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι: Πρακτικές που υπόκεινται σε κανονιστικό έλεγχο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι: Πρακτικές που υπόκεινται σε κανονιστικό έλεγχο Μέρος Α 6 Πρακτικές που υπόκεινται σε γνωστοποίηση Εργασία σε χώρους με συγκέντρωση ραδονίου υψηλότερη του εθνικού επιπέδου αναφοράς παρά τα

Διαβάστε περισσότερα

Δρ Ε.Καρίνου Αναπληρώτρια Διευθύντρια ΔΑΕ, ΕΕΑΕ

Δρ Ε.Καρίνου Αναπληρώτρια Διευθύντρια ΔΑΕ, ΕΕΑΕ Κανονισμός Ακτινοπροστασίας Δρ Ε.Καρίνου Αναπληρώτρια Διευθύντρια ΔΑΕ, ΕΕΑΕ αναθεώρηση του κανονιστικού πλαισίου γιατί? γιατί όχι? Η βάση της αναθεώρησης του κανονιστικού πλαισίου Νέα ευρωπαϊκή Οδηγία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Αγ. Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2009 Α.Π.: Π/405/326 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας,

Διαβάστε περισσότερα

Δράσεις εκπαίδευσης και κατάρτισης

Δράσεις εκπαίδευσης και κατάρτισης Δράσεις εκπαίδευσης και κατάρτισης Η εκπαίδευση, η συνεχής κατάρτιση και η νοοτροπία ασφάλειας είναι θεμελιώδεις παράμετροι για την ασφάλεια των ακτινοβολιών και την πυρηνική ασφάλεια, τομείς αρμοδιότητας

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία από τις Ακτινοβολίες (Ακτινοπροστασία)

Προστασία από τις Ακτινοβολίες (Ακτινοπροστασία) Προστασία από τις Ακτινοβολίες (Ακτινοπροστασία) Σημαντηράκης Γεώργιος Φυσικός Ιατρικής - Ακτινοφυσικός Δομή της παρουσίασης Εισαγωγή Βασικές Αρχές Ακτινοπροστασίας Εφαρμογή Ακτινοπροστασίας στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμοί Ακτινοπροστασίας στη Βιομηχανική Ραδιογραφία Παναγιώτης Τριτάκης Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας Αθήνα, 11 Νοεμ.

Κανονισμοί Ακτινοπροστασίας στη Βιομηχανική Ραδιογραφία Παναγιώτης Τριτάκης Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας Αθήνα, 11 Νοεμ. Κανονισμοί Ακτινοπροστασίας στη Βιομηχανική Ραδιογραφία Παναγιώτης Τριτάκης Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας Αθήνα, 11 Νοεμ.2016 www.eeae.gr Βασική Αρχή Να παρέχει τα κατάλληλα πρότυπα ασφαλείας για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Έλεγχος Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Έλεγχος Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Έλεγχος Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος 2 Εισαγωγή Στην καθημερινή μας ζωή συνυπάρχουμε με τις ακτινοβολίες, καθώς μας περιβάλλουν φυσικές και τεχνητές πηγές ακτινοβόλησης.

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Ραδιενεργών Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων

Διαχείριση Ραδιενεργών Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων Διαχείριση Ραδιενεργών Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων Σταυρούλα Βογιατζή Ειδικός Λειτουργικός Επιστήμονας Γ Ακτινοφυσικός Ιατρικής M.Sc. Τμήμα Αδειών & Ελέγχων www.eeae.gr www.eeae.gr 1 Γενικά Τα Νοσοκομειακά

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερικοί εργαζόμενοι στον χώρο του

Εξωτερικοί εργαζόμενοι στον χώρο του Εξωτερικοί εργαζόμενοι στον χώρο του νοσοκομείου Νέα δεδομένα Μαρία Καλαθάκη Τμήμα Αδειών και Ελέγχων Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ Σε ποιους αναφερόμαστε? «Κάθε εκτιθέμενος

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος

Έλεγχος Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Έλεγχος Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ...4 Τα άτομα και οι πυρήνες...4 Ραδιενέργεια περιβάλλοντος...4 ΙΙ. ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δοσιμετρία Προσωπικού

Δοσιμετρία Προσωπικού Δοσιμετρία Προσωπικού Παναγιώτης Ασκούνης ΕΕΑΕ Τμήμα Δοσιμετρίας Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο (Αγία Όλγα) 18/04/2019 Κανονισμοί Ακτινοπροστασίας (ΚΑ) Θεσπίζονται: Νομικές απαιτήσεις Κανονιστικός

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας στα Ακτινολογικά εργαστήρια Σωτήριος Οικονομίδης Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας

Συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας στα Ακτινολογικά εργαστήρια Σωτήριος Οικονομίδης Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας Συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας στα Ακτινολογικά εργαστήρια Σωτήριος Οικονομίδης Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας www.eeae.gr Συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας (ΣΔΠ) Οδηγίες Προϊόντα συγκεκριμένης ποιότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΉ ΟΜΟΣΠΟΝΔΊΑ ΙΝ,ΠΛΔ)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΉ ΟΜΟΣΠΟΝΔΊΑ ΙΝ,ΠΛΔ) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΉ ΟΜΟΣΠΟΝΔΊΑ ΙΝ,ΠΛΔ) Θεμιστοκλέους 38, 106 78 ΑΘΗΝΑ Τηλ.: 210-38.13.380-38.03.816-33.02.343, Fax: 210-38.34.385, e-mail: eoo@otenet.gr Αριδμ. Πρωτ

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2010

Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2010 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Τ. Θ. 60092, Αγία Παρασκευή, Τ.Κ. 15310 Αθήνα Τ: 210 650 6700 F: 210 650 6748 E-mail: info@eeae.gr www.eeae.gr Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρική Φυσική: Δοσιμετρία Ιοντίζουσας Ακτινοβολίας. Βιολογικές επιδράσεις. Ακτινοπροστασία

Ιατρική Φυσική: Δοσιμετρία Ιοντίζουσας Ακτινοβολίας. Βιολογικές επιδράσεις. Ακτινοπροστασία Ιατρική Φυσική: Δοσιμετρία Ιοντίζουσας Ακτινοβολίας Βιολογικές επιδράσεις Ακτινοπροστασία Π. Παπαγιάννης Επίκ. Καθηγητής, Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής, Ιατρική Σχολή Αθηνών Γραφείο 21 210-746 2442 ppapagi@phys.uoa.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ E ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 29995 28 Ιουνίου 2019 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 2621 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. 1/261/07-06-2019 Καθορισμός των τιμών χρέωσης των υπηρεσιών που παρέχονται από

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνητές πηγές ακτινοβολιών και η χρήση τους από τον άνθρωπο

Τεχνητές πηγές ακτινοβολιών και η χρήση τους από τον άνθρωπο Ιοντίζουσες ακτινοβολίες είναι οι ακτινοβολίες που μεταφέρουν ενέργεια ικανή να εισχωρήσει στην ύλη, να προκαλέσει ιοντισμό των ατόμων της, να διασπάσει βίαια χημικούς δεσμούς και να προκαλέσει βιολογικές

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρική Φυσική: Δοσιμετρία Ιοντίζουσας Ακτινοβολίας. Βιολογικές επιδράσεις. Ακτινοπροστασία

Ιατρική Φυσική: Δοσιμετρία Ιοντίζουσας Ακτινοβολίας. Βιολογικές επιδράσεις. Ακτινοπροστασία Ιατρική Φυσική: Δοσιμετρία Ιοντίζουσας Ακτινοβολίας Βιολογικές επιδράσεις Ακτινοπροστασία Π. Παπαγιάννης Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής, Ιατρική Σχολή Αθηνών Γραφείο 21 210-746 2442 ppapagi@phys.uoa.gr PHYS215

Διαβάστε περισσότερα

Κανονικη Εξεταστικη

Κανονικη Εξεταστικη Κανονικη Εξεταστικη 29-1-2015 1ο: - Ποιοι παραγοντες επηρεαζουν τη δοση που χορηγειται στον εξεταζομενο κατα την ακτινογραφια 2ο: - Που οφειλεται το γραμμικο φασμα ακτινων χ, και να κανουμε το σχημα της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ε Κ Θ Ε Σ Η Π Ε Π Ρ Α Γ Μ Ε Ν Ω Ν 2 0 1 3

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ε Κ Θ Ε Σ Η Π Ε Π Ρ Α Γ Μ Ε Ν Ω Ν 2 0 1 3 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ε Κ Θ Ε Σ Η Π Ε Π Ρ Α Γ Μ Ε Ν Ω Ν 2 0 1 3 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2013 Αθήνα, Ιούνιος 2014 ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2013 2014 Ελληνική Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

Δοσιμέτρηση προσωπικού στην Πυρηνική Ιατρική

Δοσιμέτρηση προσωπικού στην Πυρηνική Ιατρική Δοσιμέτρηση προσωπικού στην Πυρηνική Ιατρική Ε.Καρίνου Τμήμα Δοσιμετρίας, ΕΕΑΕ www.eeae.gr THERANOSIS: Ο ρόλος της Πυρηνικής Ιατρικής στις εξατομικευμένες θεραπείες του καρκίνου, 18 Μαΐου 2013 Ακτινοπροστασία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΦΥΣΙΚΟΥ ΣΕ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Χ1 Χ2 Χ3

ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΦΥΣΙΚΟΥ ΣΕ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Χ1 Χ2 Χ3 ΕΝΩΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΦΥΣΙΚΟΥ ΣΕ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Χ1 Χ2 Χ3 ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Χρήστος Αντύπας, Γιάννης Λασπάς, Στέλιος Νικολετόπουλος,

Διαβάστε περισσότερα

Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Ε Π Ι Τ Ρ Ο Π Η Α Τ Ο Μ Ι Κ Η Σ Ε Ν Ε Ρ Γ Ε Ι Α Σ

Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Ε Π Ι Τ Ρ Ο Π Η Α Τ Ο Μ Ι Κ Η Σ Ε Ν Ε Ρ Γ Ε Ι Α Σ MAΘΑΙΝ ΥΜΕ για τις ακτινοβολίες Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Ε Π Ι Τ Ρ Ο Π Η Α Τ Ο Μ Ι Κ Η Σ Ε Ν Ε Ρ Γ Ε Ι Α Σ Περί ακτινοβολίας???? Τι είναι η ακτινοβολία; Η ακτινοβολία είναι ενέργεια σε μορφή κυμάτων ή κινούμενων

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ ΧΗΜΕΙΑΣ 2017 Ραδιενέργεια και εφαρμογές στην Ιατρική

ΗΜΕΡΙΔΑ ΧΗΜΕΙΑΣ 2017 Ραδιενέργεια και εφαρμογές στην Ιατρική ΗΜΕΡΙΔΑ ΧΗΜΕΙΑΣ 2017 Ραδιενέργεια και εφαρμογές στην Ιατρική Μαριάννα Κοκόλη Ραδιενέργεια: εκπομπή σωματιδίων ή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από ορισμένους ασταθείς πυρήνες ατόμων στοιχείων που ονομάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Ακτινοπροστασία Ερευνητικού Αντιδραστήρα. Κ.. Κουνενάκη Κ. Κοβάτσος Σ. Βαλάκης Α. Χανούσης Φ. Τζίκα

Ακτινοπροστασία Ερευνητικού Αντιδραστήρα. Κ.. Κουνενάκη Κ. Κοβάτσος Σ. Βαλάκης Α. Χανούσης Φ. Τζίκα Ακτινοπροστασία Ερευνητικού Αντιδραστήρα Κ.. Κουνενάκη Κ. Κοβάτσος Σ. Βαλάκης Α. Χανούσης Φ. Τζίκα Ηαποστολή της ομάδας ακτινοπροστασίας (1) ΣΤΟΧΟΙ: Ηκαθιέρωση ενός προγράμματος ακτινοπροστασίας, σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια ασθενών & υγειονομικού προσωπικού: Ο ρόλος του Ακτινοφυσικού

Ασφάλεια ασθενών & υγειονομικού προσωπικού: Ο ρόλος του Ακτινοφυσικού Ασφάλεια ασθενών & υγειονομικού προσωπικού: Ο ρόλος του Ακτινοφυσικού Ιωάννης Τσαλαφούτας, Ακτινοφυσικός Ιατρικής, PhD Προϊστάμενος Τμήματος Ιατρικής Φυσικής, Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας» 1 Πάνω από όλα

Διαβάστε περισσότερα

Νέος κανονισμός Ακτινοπροστασίας: Πώς επηρεάζει την καθημερινή κλινική πράξη της ERCP

Νέος κανονισμός Ακτινοπροστασίας: Πώς επηρεάζει την καθημερινή κλινική πράξη της ERCP Νέος κανονισμός Ακτινοπροστασίας: Πώς επηρεάζει την καθημερινή κλινική πράξη της ERCP Σωτήρης Οικονομίδης Τμήμα Εκπαίδευσης Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Council Directive 2013/59 Euratom

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2014 Αθήνα, Ιούνιος 2015 ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2014 2015 Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Οδηγία 2013/59/Ευρατόμ και

Ευρωπαϊκή Οδηγία 2013/59/Ευρατόμ και Ευρωπαϊκή Οδηγία 2013/59/Ευρατόμ και καρδιαγγειακή ακτινολογία Σωτήρης Οικονομίδης Τμήμα Εκπαίδευσης Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Council Directive 2013/59 Euratom Προσαρμογή Ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας 2 011. έκθεση πεπραγμένων

Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας 2 011. έκθεση πεπραγμένων Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας 2 011 έκθεση πεπραγμένων ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2011 2012 Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας Σχεδιασμός - Παραγωγή: Εκδόσεις ERGO Υμηττού 265, 116 31 Αθήνα τηλ.: 210

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνείς και Ελληνικοί κανονισµοί ακτινοπροστασίας

Διεθνείς και Ελληνικοί κανονισµοί ακτινοπροστασίας 37 ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο Αθήνα, 20-22 Οκτωβρίου 2016, Στρογγυλή Τράπεζα: Ακτινοπροστασία σε εφαρμογές επεμβατικής καρδιολογίας Διεθνείς και Ελληνικοί κανονισµοί ακτινοπροστασίας Παναγιώτης

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήρια Οδηγία Ποιότητας. Ακτινοδιάγνωση

Κατευθυντήρια Οδηγία Ποιότητας. Ακτινοδιάγνωση Κατευθυντήρια Οδηγία Ποιότητας Ιανουάριος 2013 Περιεχόμενα Υπόμνημα - Επεξηγήσεις... 2 Κεφάλαιο 1: Οργάνωση- Διοίκηση... 3 Κεφάλαιο 2: Εφαρμογή Πολιτικής και Μέτρων Ακτινοπροστασίας... 4 Κεφάλαιο 3: Γενικά

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της ΕΕΑΕ στον έλεγχο των σταθμών κεραιών. Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας

Ο ρόλος της ΕΕΑΕ στον έλεγχο των σταθμών κεραιών. Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας Ο ρόλος της ΕΕΑΕ στον έλεγχο των σταθμών κεραιών Απρίλιος 2017 Ρυθμιστική Αρχή αρμόδια αρχή για τον έλεγχο, τη ρύθμιση και την εποπτεία του τομέα πυρηνικής ενέργειας, πυρηνικής τεχνολογίας, ραδιολογικής,

Διαβάστε περισσότερα

Δοσιμέτρηση προσωπικού στην Πυρηνική Ιατρική Ε.Καρίνου Τμήμα Δοσιμετρίας, ΕΕΑΕ

Δοσιμέτρηση προσωπικού στην Πυρηνική Ιατρική Ε.Καρίνου Τμήμα Δοσιμετρίας, ΕΕΑΕ Δοσιμέτρηση προσωπικού στην Πυρηνική Ιατρική Ε.Καρίνου Τμήμα Δοσιμετρίας, ΕΕΑΕ www.eeae.gr Πηγές έκθεσης σε εργαζόμενους στον τομέα της πυρηνικής ιατρικής Η Πυρηνική Ιατρική σχετίζεται με το χειρισμό ανοικτών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ

ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ Σ. Οικονομίδης Τμήμα Αδειών & Ελέγχων Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ το σύνολο των οδηγιών και συστηματικών ενεργειών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗΣ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΡΜΟΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ. Δρ ΕΛΕΝΗ ΦΛΩΡΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗΣ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΡΜΟΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ. Δρ ΕΛΕΝΗ ΦΛΩΡΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗΣ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΡΜΟΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ Δρ ΕΛΕΝΗ ΦΛΩΡΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΕΡΕΥΝΩΝ http://www.ipta.demokritos.gr/hflorou ΕΚΕΦΕ«ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ & ΡΑΔΙΟΛΟΓΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. για τις ακτινοβολίες ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. για τις ακτινοβολίες ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ MAΘΑΙΝ ΥΜΕ για τις ακτινοβολίες ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Περί ακτινοβολίας Τι είναι η ακτινοβολία; Η ακτινοβολία είναι ενέργεια σε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: «ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ»

ΜΑΘΗΜΑ: «ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Εθνικό &Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Μ.Δ.Ε. «Εφαρμογές της Βιολογίας στην Ιατρική» Διευθυντής: Καθηγητής Σταύρος Χαμόδρακας Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας

Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Τ. Θ. 60092, Αγία Παρασκευή, Τ.Κ. 15310 Αθήνα Τ: 210 650 6700 / F: 210 650 6748 E-mail: info@eeae.gr / www.eeae.gr ISSN: 1792-0604 Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Hazard Assessment for Radiological or Nuclear Emergencies Αξιολόγηση κινδύνου ραδιολογικής ή πυρηνικής έκτακτης ανάγκης

Hazard Assessment for Radiological or Nuclear Emergencies Αξιολόγηση κινδύνου ραδιολογικής ή πυρηνικής έκτακτης ανάγκης Hazard Assessment for Radiological or Nuclear Emergencies Αξιολόγηση κινδύνου ραδιολογικής ή πυρηνικής έκτακτης ανάγκης Δ. Μητράκος, Μ. Νικολάκη, Χ. Παφίλης, Α. Μποζιάρη, Α. Μαλτέζος, Κ. Ποτηριάδης Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

M E T E Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Α Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α

M E T E Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Α Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α Τ Ο Μ Ε Α Σ Α Κ Τ Ι Ν Ο Λ Ο Γ Ι Α Σ Ε ρ γ α σ τ ή ρ ι ο Ι α τ ρ ι κ ή ς Φ υ σ ι κ ή ς Δ ι ε υ θ υ ν τ ή ς : Κ α θ η γ η τ ή ς Ι. Δ α μ η λ ά κ η ς Π α ν ε π ι σ τ ή μ ι ο Κ ρ ή τ η ς Π α ν ε π ι σ τ η

Διαβάστε περισσότερα

Μήνυμα Προέδρου. Καθηγητής Λεωνίδας Καμαρινόπουλος Πρόεδρος ΕΕΑΕ

Μήνυμα Προέδρου. Καθηγητής Λεωνίδας Καμαρινόπουλος Πρόεδρος ΕΕΑΕ 2007 2008 Περιεχόμενα Μήνυμα Προέδρου... 5 Η ΕΕΑΕ εν συντομία..... 7 Οργανωτική δομή - Διοικητικό Συμβούλιο...... 9 Αδειοδότηση και έλεγχοι εφαρμογών ιοντιζουσών ακτινοβολιών...... 11 Δοσιμέτρηση προσωπικού.....17

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ 9087 (ΦΟΡ) 1004 της 4/13.9.1996 Προστασία στην πράξη των εξωτερικών εργαζοµένων που εκτίθενται σε κίνδυνο από ιοντίζουσες ακτινοβολίες κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων τους σε ελεγχόµενη περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας

Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2009 ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2009 2010 Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Σχεδιασμός - Παραγωγή: Εκδόσεις ERGO Υμηττού 265, 116 31 Αθήνα τηλ: 210

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση Αξιολόγησης Αίτησης για Άδεια Παρατεταμένης Διακοπής Λειτουργίας του Ερευνητικού Πυρηνικού Αντιδραστήρα του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»

Έκθεση Αξιολόγησης Αίτησης για Άδεια Παρατεταμένης Διακοπής Λειτουργίας του Ερευνητικού Πυρηνικού Αντιδραστήρα του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» 4 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Αγ. Παρασκευή, 02.06.2014 Α.Π.: Π/427/125 ΓΡΑΦΕΙΟ EΛΕΓΧΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ Αρμόδιος: Δρ. Κ. Ποτηριάδης

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ & ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΥΓΕΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ & ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΥΓΕΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ & ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΥΓΕΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 1, 2,3 και 4 του Ν. 1338/1983 «Εφαρμογή του Κοινοτικού

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας - ΕΕΑΕ ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓ. Ε.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας - ΕΕΑΕ ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓ. Ε.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ Είναι πρακτικά αδύνατο να αποδειχθεί επιστημονικά ότι οποιοσδήποτε παράγοντας είναι εντελώς ακίνδυνος για την υγεία, ενώ αντίθετα είναι πολύ πιο εύκολο να αποδειχθεί ότι είναι, έστω και σε μικρό βαθμό,

Διαβάστε περισσότερα

Ε Κ Θ Ε Σ Η ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ

Ε Κ Θ Ε Σ Η ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2018 2019 Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ISSN: 1792-0604 > Περιεχόμενα 07 Πρόλογος 08 Εσωτερική οργάνωση 16 Ασφάλεια των ακτινοβολιών: το

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΔΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΡΑΔΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΡΑΔΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ 3133 Το αντικείμενο του Τεχνικού Ραδιολογίας Ακτινολογίας είναι να εφαρμόζει τις ιοντίζουσες ακτινοβολίες στους τομείς της Κλασσικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΘΜΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΙΟΝΤΙΖΟΥΣΩΝ ΚΑΙ ΜΗ ΙΟΝΤΙΖΟΥΣΩΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΩΝ ΑΝΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ. Ημερομηνία τελευταίας ενημέρωσης

ΑΡΙΘΜΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΙΟΝΤΙΖΟΥΣΩΝ ΚΑΙ ΜΗ ΙΟΝΤΙΖΟΥΣΩΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΩΝ ΑΝΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ. Ημερομηνία τελευταίας ενημέρωσης ΑΡΙΘΜΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΙΟΝΤΙΖΟΥΣΩΝ ΚΑΙ ΜΗ ΙΟΝΤΙΖΟΥΣΩΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΩΝ ΑΝΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ημερομηνία τελευταίας ενημέρωσης 23.02.2015 Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζεται το πλήθος των ιατρικών

Διαβάστε περισσότερα

Επεμβατική Ακτινολογία και Aτομική Δοσιμέτρηση με δοσίμετρα θερμοφωταύγειας. Ε.Καρίνου Ακτινοφυσικός Τμήμα Δοσιμετρίας, ΕΕΑΕ ΕΕΑΕ

Επεμβατική Ακτινολογία και Aτομική Δοσιμέτρηση με δοσίμετρα θερμοφωταύγειας. Ε.Καρίνου Ακτινοφυσικός Τμήμα Δοσιμετρίας, ΕΕΑΕ ΕΕΑΕ Επεμβατική Ακτινολογία και Aτομική Δοσιμέτρηση με δοσίμετρα θερμοφωταύγειας Ε.Καρίνου Ακτινοφυσικός Τμήμα Δοσιμετρίας, ΕΕΑΕ ΕΕΑΕ Τμήμα Δοσιμετρίας Εξασφαλίζει την ατομική δοσιμέτρηση των εκτιθέμενων εργαζομένων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ έκθεση πεπραγμένων 2012 ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2012 2013 Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας Σχεδιασμός - Παραγωγή: art2face Γεωργίου Ζωγράφου 4Α, 116 31 Αθήνα τηλ.:

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερικός Έλεγχος Ποιότητας (External Quality Audit) στην Ακτινοθεραπεία στην Ελλάδα. Κώστας Ι. Χουρδάκης Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας

Εξωτερικός Έλεγχος Ποιότητας (External Quality Audit) στην Ακτινοθεραπεία στην Ελλάδα. Κώστας Ι. Χουρδάκης Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας Εξωτερικός Έλεγχος Ποιότητας (External Quality Audit) στην Ακτινοθεραπεία στην Ελλάδα Κώστας Ι. Χουρδάκης Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας Θεσσαλονίκη, 13 Απριλίου 2014 Εργαλεία Ποιότητας Διασφάλιση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2006

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2006 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2006 Αθήνα 2007 Περιεχόμενα Μήνυμα Προέδρου... 3 Συνοπτική παρουσίαση της ΕΕΑΕ... 4 Διεύθυνση Αδειών και Ελέγχων... 7 Τμήμα Αδειών και Ελέγχων Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές και Κανονισμοί Ακτινοπροστασίας

Αρχές και Κανονισμοί Ακτινοπροστασίας Ημερίδα Ακτινοπροστασίας στην επεμβατική Ακτινολογία Λαϊκό Νοσοκομείο, Αθήνα 23/02/05 Αρχές και Κανονισμοί Ακτινοπροστασίας Π. ημητρίου Α. Εργαστήριο Ακτινολογίας Ε.. Κ. Πανεπιστήμιο Αθηνών Ελληνική Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ(ΑΚΤΙΝΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ)

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ(ΑΚΤΙΝΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ) ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ(ΑΚΤΙΝΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ) Η παρούσα τεχνική προδιαγραφή αφορά την υπογραφή ετήσιας σύμβασης με φυσικό πρόσωπο ή εταιρία παροχής υπηρεσιών ακτινοπροστασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Αγ. Παρασκευή, Α.Π.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Αγ. Παρασκευή, Α.Π. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Αγ. Παρασκευή, 29.07.2014 Α.Π.: A/416/2760 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΔΕΙΩΝ & ΕΛΕΓΧΩΝ Αρμόδιος: Κ.Ι.Χουρδάκης Έκθεση Αξιολόγησης

Διαβάστε περισσότερα

1ο ΕΠΑ.Λ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ

1ο ΕΠΑ.Λ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ 1ο ΕΠΑ.Λ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ Μαθητική Ομάδα: Μαθητές από το

Διαβάστε περισσότερα

Υπό το πρίσμα της ακτινοβολίας

Υπό το πρίσμα της ακτινοβολίας Υπό το πρίσμα της ακτινοβολίας Γιώργος Σημαντηράκης Ακτινοφυσικός Ιατρικής, PhD Τμήμα Αδειών & Ελέγχων Μάρτιος 2017 Τι σημαίνει ο όρος «ακτινοβολία»; Πολύ γενικός όρος - μπορεί να θεωρηθεί ως η μετάδοση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 2015 ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ Αθήνα, Ιούνιος 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2015 2016 Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ: 1. ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΛΗ Αλληλεπιδράσεις σωματιδίων α, β, ακτίνων γ και νετρονίων Φυσικά και χημικά αποτελέσματα της ακτινοβολίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 29999 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 2182 23 Ιουλίου 2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ *Σύσταση θέσης στο Δήμο Κοζάνης.... 1 *Μεταφορά θέσης του Δήμου Πατρέων....

Διαβάστε περισσότερα

Επιβάρυνση από την ακτινοβολία Δοσιμετρία στην Πυρηνική Ιατρική

Επιβάρυνση από την ακτινοβολία Δοσιμετρία στην Πυρηνική Ιατρική Επιβάρυνση από την ακτινοβολία Δοσιμετρία στην Πυρηνική Ιατρική Λίγα λόγια για τις συνέπειες από τις σπινθηρογραφικές διαγνωστικές εξετάσεις Καρδιάς- Νεφρών- Σκελετού- Θυρεοειδούς- Μαρία Λύρα Γεωργοσοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Ραδιοϊσότοπα στην έρευνα

Ραδιοϊσότοπα στην έρευνα Ακτινοπροστασία στις Ερευνητικές Εφαρμογές Ανοιχτών Ραδιενεργών Πηγών Ραδιοϊσότοπα στην έρευνα Κατηγοριοποίηση Εργαστηρίων Βασικοί ορισμοί Είδη Ακτινοβολιών Ιδιότητες Ραδιοϊσοτόπων Ασφαλείς Πρακτικές Ιωάννης

Διαβάστε περισσότερα

Ακτινικά Ατυχήματα Πρόληψη και Επέμβαση

Ακτινικά Ατυχήματα Πρόληψη και Επέμβαση ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Ακτινοβολίες & Ακτινοπροστασία Ακτινικά Ατυχήματα Πρόληψη και Επέμβαση Κική Θεοδώρου

Διαβάστε περισσότερα

0. Ταυτοτικά Στοιχεία

0. Ταυτοτικά Στοιχεία 0. Ταυτοτικά Στοιχεία Επωνυμία Φορέα Α.Φ.Μ. Διεύθυνση / Τηλέφωνο Νόμιμος Εκπρόσωπος Πιστοποιήσεις / Διαπιστεύσεις Προσωπικό (άτομα) Πιστοποίηση ως προς ISO 9001: Διαπίστευση ως προς ISO 15189 ή ISO 17025:

Διαβάστε περισσότερα

Δόσεις ακτινοβολίας στο προσωπικό ψηφιακού αγγειογράφου. Τελευταίες εξελίξεις

Δόσεις ακτινοβολίας στο προσωπικό ψηφιακού αγγειογράφου. Τελευταίες εξελίξεις Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Δόσεις ακτινοβολίας στο προσωπικό ψηφιακού αγγειογράφου. Τελευταίες εξελίξεις Αντώνιος Παπαδάκης Ακτινοφυσικός ΠαΓΝΗ 20 o Πανελλήνιο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΗΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ (μία ανά σύστημα) ΠΡΟΣ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΙΤΗΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ (μία ανά σύστημα) ΠΡΟΣ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΙΤΗΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ (μία ανά σύστημα) ΠΡΟΣ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ Νέας άδειας σκοπιμότητας εγκατάστασης συστήματος Άδεια σκοπιμότητας μετεγκατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ασφάλεια Εργαζομένων στο Νοσοκομειακό Περιβάλλον. Εξοπλισμός Προστασίας έναντι μολυσματικών κινδύνων.

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ασφάλεια Εργαζομένων στο Νοσοκομειακό Περιβάλλον. Εξοπλισμός Προστασίας έναντι μολυσματικών κινδύνων. ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Πρόγραμμα Σπουδών Επιλογής Τεχνολογία Ιατρικών Συστημάτων ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ασφάλεια Εργαζομένων στο Νοσοκομειακό Περιβάλλον. Εξοπλισμός Προστασίας έναντι

Διαβάστε περισσότερα

2. Μετά από εντατικές εργασίες στο επίπεδο της ομάδας «Θέματα Ατομικής Ενέργειας», επιτεύχθηκε συναίνεση πάνω στο κείμενο του παραρτήματος 1.

2. Μετά από εντατικές εργασίες στο επίπεδο της ομάδας «Θέματα Ατομικής Ενέργειας», επιτεύχθηκε συναίνεση πάνω στο κείμενο του παραρτήματος 1. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 24 Μαΐου 2019 (OR. en) 9437/19 ATO 56 RECH 271 SAN 256 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΗΜΕΙΟΥ «Ι/A» Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Επιτροπή των Μονίμων

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η Ακτινοπροστασία

Τι είναι η Ακτινοπροστασία Τι είναι η Ακτινοπροστασία Ίων Ε. Σταµατελάτος Εργαστήριο Ερευνητικού Αντιδραστήρα Ινστιτούτο Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας ΕΚΕΦΕ «ηµόκριτος» ΗΜΟΚΡΙΤΟΣ E-mail: ion@ipta.demokritos.gr Πυρηνικός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ E ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 27363 21 Ιουνίου 2019 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 2460 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 1 Καθορισμός μηχανισμών αναγνώρισης εμπειρογνωμόνων ακτινοπροστασίας, εμπειρογνωμόν

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΡΑΔΙΟΦΑΡΜΑΚΑ - Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΔΟΣΙΜΕΤΡΙΑΣ-

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΡΑΔΙΟΦΑΡΜΑΚΑ - Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΔΟΣΙΜΕΤΡΙΑΣ- ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΡΑΔΙΟΦΑΡΜΑΚΑ - Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΔΟΣΙΜΕΤΡΙΑΣ- Μαρία Λύρα Γεωργοσοπούλου, Αν. Καθ. Ακτινοφυσικός Μονάδα Ακτινοφυσικής, Α Εργαστήριο Ακτινολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών 1896 Henri Becquerel ανακαλύπτει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΤΙΝΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΗΓΩΝ ΤΟΥ ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΤΙΝΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΗΓΩΝ ΤΟΥ ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Αγ. Παρασκευή, 25.10.2016 Α.Π.: A.α/416/11416/2016 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΔΕΙΩΝ & ΕΛΕΓΧΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ E ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 13631 3 Απριλίου 2019 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 1103 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. 45872 Διαδικασίες κανονιστικού ελέγχου πρακτικών ιοντιζουσών ακτινοβολιών - αναγνώριση

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση 2017 Πεπραγμένων

Έκθεση 2017 Πεπραγμένων Έκθεση Πεπραγμένων 2017 Έκθεση Πεπραγμένων 2017 ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2017 2017 Ελληνική Επιτροπή Ατοµικής Ενέργειας ISSN: 1792-0604 Περιεχόμενα ΠΡΌΛΟΓΟΣ σελ. 6 ΥΠΗΡΕΣΊΕΣ σελ. 26 Δοσιµέτρηση επαγγελµατικά

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχοι ακτινοπροστασίας σε οδοντιατρεία

Έλεγχοι ακτινοπροστασίας σε οδοντιατρεία Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας Έλεγχοι ακτινοπροστασίας σε οδοντιατρεία Εικόνα της ελληνικής πραγματικότητας στα οδοντιατρεία από την άποψη του ακτινολογικού τους εξοπλισμού Γιώργος Μανουσαρίδης

Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση της Εννεαμελούς Επιτροπής προς τον Πρόεδρο της ΕΕΑΕ. Περιεχόμενα

Εισήγηση της Εννεαμελούς Επιτροπής προς τον Πρόεδρο της ΕΕΑΕ. Περιεχόμενα Εισήγηση της Εννεαμελούς Επιτροπής προς τον Πρόεδρο της ΕΕΑΕ σχετικά με τη χορήγηση από την ΕΕΑΕ πιστοποιητικών επάρκειας γνώσεων και κατάρτισης σε θέματα ακτινοπροστασίας σε παραϊατρικό προσωπικό ιατρικών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΜ 1 ΩΣ ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ ΤΕΜ 1 ΤΕΜ 1 ΤΕΜ 1 ΤΕΜ 1

ΤΕΜ 1 ΩΣ ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ ΤΕΜ 1 ΤΕΜ 1 ΤΕΜ 1 ΤΕΜ 1 Ανήκει στο Φ.646.1/34/13/Σ.4819 //26-08-13//ΝΝΑ ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Νο 34 /13 Α/Α ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΥΛΙΚΟΥ ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ 1 ΟΜΟΙΩΜΑ (ΠΛΑΚΕΣ ) PLEXIGLASS 2 ΠΛΑΚΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Fukushima: Ενας χρόνος μετά

Fukushima: Ενας χρόνος μετά http://www.eeae.gr Fukushima: Ενας χρόνος μετά Μετρήσεις σε περιβαλλοντικά δείγματα και σε ανθρώπους μετά το ατύχημα Δρ. Κ. Ποτηριάδης Tο πυρηνικό ατυχημα στη Fukushima Ο πυρηνικός σταθμός στη Fukushima

Διαβάστε περισσότερα

14618/15 ΠΜ/μκρ 1 DGE 2B

14618/15 ΠΜ/μκρ 1 DGE 2B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 15 Δεκεμβρίου 2015 (OR. en) 14618/15 ATO 76 SAN 404 PROCIV 72 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου με ημερομηνία: 15 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενο Πρόγραμμα Σπουδών. Για το Τμήμα Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών (Λαμία) του ΠΘ

Προτεινόμενο Πρόγραμμα Σπουδών. Για το Τμήμα Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών (Λαμία) του ΠΘ Προτεινόμενο Πρόγραμμα Σπουδών Για το Τμήμα Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών (Λαμία) του ΠΘ Εισαγωγή Το πρόγραμμα σπουδών έχει ως στόχο να δώσει τη δυνατότητα στους αποφοίτους του Τμήματος Φυσικής

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνουμε για τις ακτινοβολίες. Ερευνητική Εργασία Β Λυκείου Μαθητές:Παναγιώτης Κουνέλης Παναγιώτης Σανέτσης Νικόλας Παπακωνσταντίνου

Μαθαίνουμε για τις ακτινοβολίες. Ερευνητική Εργασία Β Λυκείου Μαθητές:Παναγιώτης Κουνέλης Παναγιώτης Σανέτσης Νικόλας Παπακωνσταντίνου Μαθαίνουμε για τις ακτινοβολίες Ερευνητική Εργασία Β Λυκείου Μαθητές:Παναγιώτης Κουνέλης Παναγιώτης Σανέτσης Νικόλας Παπακωνσταντίνου Περιεχόμενα-Με τι θα ασχοληθούμε Τι είναι η ακτινοβολία; Από πού προέρχεται;

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΙΣΟΤΟΠΩΝ. Τμήμα Χημικών Μηχανικών

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΙΣΟΤΟΠΩΝ. Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΙΣΟΤΟΠΩΝ Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΠΡΟΛΟΓΟΣ Ιωάννα Δ. Αναστασοπούλου Βασιλική Δρίτσα ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

έκθεση πεπραγμένων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

έκθεση πεπραγμένων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 2016 έκθεση πεπραγμένων 2016 έκθεση πεπραγμένων ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2016 2017 Ελληνική Επιτροπή Ατοµικής Ενέργειας Σχεδίαση: Grel Inspiration Λεωφ. Κηφισίας 7, Αµπελόκηποι, 115 23, Αθήνα τ: 213 0184055,

Διαβάστε περισσότερα

5724 Κ.Δ.Π. 591/2004

5724 Κ.Δ.Π. 591/2004 Ε.Ε. Παρ. III(I) Αρ. 3865, 28.5.2004 5724 Κ.Δ.Π. 591/2004 Αριθμός 591 Ο ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΙΟΝΙΖΟΥΣΕΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2002 Γνωστοποίηση δυνάμει του άρθρου 10(1) ιΐ5(ΐ) του 2002. Ασκώντας τις εξουσίες

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος του φυσικού νοσοκομείων σε θέματα ασφάλειας και ελέγχου ποιότητας των ιατρικών laser

Ο ρόλος του φυσικού νοσοκομείων σε θέματα ασφάλειας και ελέγχου ποιότητας των ιατρικών laser Ο ρόλος του φυσικού νοσοκομείων σε θέματα ασφάλειας και ελέγχου ποιότητας των ιατρικών laser Ι. Σεϊμένης Τμήμα Ιατρικής Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Φυσικός Noσοκομείων και laser στην Ελλάδα Φυσικός

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Βραχυθεραπείας Afterloading HDR Ir-192 MDR/LDR Cs-137

Σύστημα Βραχυθεραπείας Afterloading HDR Ir-192 MDR/LDR Cs-137 Σύστημα Βραχυθεραπείας Afterloading HDR Ir-192 MDR/LDR Cs-137 Πρωτόκολλο Ελέγχων Ποιότητας Ασφαλούς Λειτουργίας και Ακτινοπροστασίας Βιβλιογραφία : ESTRO European Guidelines for Quality assurance in Radiotherapy,

Διαβάστε περισσότερα

14045/15 ΣΠΚ/ακι/ΘΛ 1 DGE 2B

14045/15 ΣΠΚ/ακι/ΘΛ 1 DGE 2B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 1 Δεκεμβρίου 2015 (OR. en) 14045/15 ATO 72 SAN 376 PROCIV 64 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΗΜΕΙΟΥ «Ι/A» Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου αριθ. προηγ. εγγρ.:

Διαβάστε περισσότερα

Εγκυμοσύνη και Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες

Εγκυμοσύνη και Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες Εγκυμοσύνη και Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες Υπάρχουν περιπτώσεις που μια μέλλουσα μητέρα χρειάζεται να υποβληθεί σε κάποια ιατρική διαγνωστική εξέταση ή θεραπεία με ιοντίζουσες ακτινοβολίες. Επίσης, δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικά ή τεχνητά ραδιονουκλίδια

Φυσικά ή τεχνητά ραδιονουκλίδια ΠΗΓΕΣ ΙΟΝΤΙΖΟΥΣΩΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΩΝ Φυσικά ή τεχνητά ραδιονουκλίδια π.χ. 60 Co, 137 Cs, Sr, Επιταχυντικές μηχανές π.χ. επιταχυντές e, επιταχυντές ιόντων Y Πυρηνικοί αντιδραστήρες π.χ. ακτινοβολία-γ, νετρόνια

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 30 (1) Τρόφιμα και συστατικά τροφίμων που υποβάλλονται σε επεξεργασία με ιοντίζουσα ακτινοβολία.

Άρθρο 30 (1) Τρόφιμα και συστατικά τροφίμων που υποβάλλονται σε επεξεργασία με ιοντίζουσα ακτινοβολία. Άρθρο 30 (1) Τρόφιμα και συστατικά τροφίμων που υποβάλλονται σε επεξεργασία με ιοντίζουσα ακτινοβολία. 1. Οι διατάξεις του άρθρου αυτού εφαρμόζονται στην παρασκευή, την εμπορία και την εισαγωγή τροφίμων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΘΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΕ ΙΟΝΤΙΖΟΥΣΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ: ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΟΡΘΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΕ ΙΟΝΤΙΖΟΥΣΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ: ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» ΟΡΘΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΕ ΙΟΝΤΙΖΟΥΣΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ: ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Πριφτάκης Δημήτρης, Πυρηνικός

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΔΙΟΒΙΟΛΟΓΙΑ. Εξάμηνο Υ/Ε Ώρες Θεωρίας Ώρες Ασκήσης Διδακτικές μονάδες ECTS Ζ Ε Διδάσκων

ΡΑΔΙΟΒΙΟΛΟΓΙΑ. Εξάμηνο Υ/Ε Ώρες Θεωρίας Ώρες Ασκήσης Διδακτικές μονάδες ECTS Ζ Ε Διδάσκων ΡΑΔΙΟΒΙΟΛΟΓΙΑ Εξάμηνο Υ/Ε Ώρες Θεωρίας Ώρες Ασκήσης Διδακτικές μονάδες ECTS Ζ Ε 2 0 2 2 Διδάσκων Α. Ζησιμόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Πυρηνικής Ιατρικής, Τμήμα Ιατρικής ΔΠΘ. Aντικειμενικοί στόχοι του μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα