ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ"

Transcript

1 ΓΕΝΕΤΙΚΗ

2 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ 1. Δομή χρωμοσωμάτων 2. Κυτταρικός κύκλος 3. Μίτωση 4. Κυτταρική διαίρεση 5. Μείωση 6. Η σπουδαιότητα της µείωσης

3 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ Το πρώτο βασικό ερώτηµα της Βιολογίας ήταν η προέλευση των οργανισµών, δηλαδή από πού ήρθαν και πώς αρχικά δηµιουργήθηκαν. Το δεύτερο βασικό ερώτηµα αφορά την αναπαραγωγή και διαιώνιση των οργανισµών που εµφανίστηκαν πάνω στη γη και τη σταδιακή εξέλιξή τους από τους πρώτους απλούστερους προς τους πιο πολυπλοκους που σήµερα υπάρχουν στη ζωή. Γενετική

4 Η αναπαραγωγή των οργανισµών στηρίζεται πάνω σε διαδικασίες που ακολουθούν σταθερούς κανόνες. Από τις διαδικασίες αυτές πρέπει να διαχωρίσουµε ορισµένες οµάδες οργανισµών που αποτελούν ιδιάζουσες περιπτώσεις. Τέτοιοι οργανισµοί είναι οι ιοί (παρασιτικοί οργανισµοί). Άλλοι οργανισµοί Προκαρυωτικοί Ευκαρυωτικοί οργανισµοί δύο διαφορετικές διαδικασίες αναπαραγωγής: αφυλετική ή βλαστική φυλετική

5 αφυλετική αναπαραγωγή Κατά την αφυλετική αναπαραγωγή έχουµε ανάπτυξη ενός νέου οργανισµού είτε από ένα κύτταρο είτε από µια οµάδα κυττάρων χωρίς καµιά φυλετική διαδικασία. Με τη διαδικασία αυτή αναπαράγονται οι περισσότεροι από τους ευκαρυωτικούς µονοκύτταρους οργανισµούς, επίσης όσα κύτταρα από τους πολυκύτταρους διατηρούνται στα εργαστήρια σε μονόστοιβες καλλιέργειες, καθώς και το σύνολο των κυττάρων ενός πολυκύτταρου οργανισμού μετά τη σύντηξη των γαμετικών κυττάρων εκτός από τα γαμετικά κύτταρα. Με τη διαδικασία αυτή γίνεται αναπαραγωγή στα φυτά, τους μύκητες.

6 Η φυλετική διαδικασία αφορά στους πολυκύτταρους οργανισμούς ως οργανωμένα σύνολα και από τους μονοκύτταρους σε ένα μέρος από τους κατώτερους ευκαρυωτικούς οργανισμούς. Κατ' αυτήν, έχουμε σύντηξη δύο φυλετικών κυττάρων, που τα ονομάζουμε γαμέτες, και τη δημιουργία του ζυγώτη. Οι γαμέτες προέρχονται συνήθως από διαφορετικά άτομα με εξαίρεση τις περιπτώσεις που και οι δύο γαμέτες προέρχονται από τον ίδιο γονέα (ερμαφρόδιτα άτομα).

7 Τόσο κατά την αφυλετική όσο και κατά τη φυλετική αναπαραγωγή, το γενετικό υλικό παραμένει σταθερό από γενεά σε γενεά. Αυτό επιτυγχάνεται γιατί υπάρχουν δύο τύποι κατανομής του γενετικού υλικού. Κατά την αφυλετική αναπαραγωγή έχουμε διπλασιασμό του γενετικού υλικού και στη συνέχεια την ισοκατανομή του σε δύο νέους πυρήνες (μίτωση) λίγο πριν από την κυτταρική διαίρεση. Κατά τη δημιουργία των γαμετικών κυττάρων της φυλετικής αναπαραγωγής έχουμε μείωση κατά το ήμισυ του γενετικού υλικού (μείωση).

8 Από τη μίτωση προκύπτουν δύο νέοι οργανισμοί που έχουν το σύνολο των γενετικών πληροφοριών και μπορούν να αναπτυχθούν αυτόνομα. Από τη μείωση προκύπτουν δύο νέα κύτταρα (άρρην και θήλυς γαμέτης) που για να δώσουν νέο οργανισμό πρέπει να συνευρεθούν και να ενώσουν το γενετικό τους υλικό. Μετά τη συνεύρεση των δύο αυτών κυττάρων και τη σύντηξη του γενετικού τους υλικού (δημιουργία του ζυγώτη, οπότε από τα δύο ημίσεα προκύπτει κύτταρο με το σύνολο των γενετικών πληροφοριών), η μετέπειτα ανάπτυξη του οργανισμού εξαρτάται από συνεχείς μιτωτικές διεργασίες.

9 Η κατανομή του γενετικού υλικού κατά τη μίτωση, αλλά και κατά τη μείωση, βασίζεται στην οργάνωσή του στα ενδοκυτταρικά εκείνα μορφώματα που καλούνται χρωμοσώματα. Όπως το γενετικό υλικό παραμένει σταθερό από γενεά σε γενεά, έτσι και η δομή των χρωμοσωμάτων καθώς και ο αριθμός τους παραμένουν σταθερά. Διαδικασίες με τις οποίες παραμένει σταθερός ο χρωμοσωμικός αριθμός μίτωση - μείωση

10 Η αναπαραγωγή των οργανισμών, όχι μόνο των μονοκύτταρων αλλά και των πολυκύτταρων, βασίζεται στην κυτταρική αναπαραγωγή. Αυτή ακολουθεί ένα καθορισμένο πρόγραμμα αύξησης, πυρηνοδιαίρεσης και κυτταροδιαίρεσης. Ο αναπαραγωγικός αυτός κύκλος καλείται κυτταρικός κύκλος.

11 1. Δομή χρωμοσωμάτων Το γενετικό υλικό, DNA, που βρίσκεται µέσα στον πυρήνα των ευκαρυωτικών κυττάρων είναι επίµηκες, δίκλωνο και είναι περιπεπλεγµένο µε διαφορα ποωτεϊνικά µόρια. Σε αντίθεση, το DNA που βρίσκεται µέσα στα µιτοχόνδρια και τους χλωοοπλάστες είναι δίκλωνο, κυκλικό και ελεύθερο από πρωτεινες. Στον πυρήνα των ευκαρυωτικών κυττάρων υπάρχουν τόσα µόρια DNA όσα είναι και τα χρωµοσώµατα κάθε οργανισµού. Από ποωτεϊνικά µόρια µπορούµε να διακρίνουµε δύο οµάδες πρωτεϊνών οργανωµένες µε το DNA.

12 Η πρώτη οµάδα αποτελείται από βασικές πρωτεινες, τις ιστόνες που παίζουν δοµικό ρόλο στη συσπείρωση του µορίου του DNA. Από τα µόρια αυτά άλλες ιστόνες είναι πλούσιες σε λυσίνες ενώ άλλες είναι πλούσιες σε αργινίνες. Επειδή οι ιστόνες παίζουν σηµαντικό δοµικό ρόλο στην οογάνωση του DNA, ως ποωτεϊνικά µόρια έχουν συντηρηθεί σε πάρα πολύ µεγάλο βαθµό κατά τη διάρκεια της εξέλιξης παρουσιάζονται µικρές διαφορές µεταξύ των διαφόρων οργανισµων. Η δεύτερη οµάδα αποτελείται από όξινες πρωτεινες. Στην οµάδα αυτη των πρωτεϊνών πεοιλαµβάνονται τα διάφοοα ένζυµα που µετέχουν στην αντιγραφή και τη µεταγραφή του DNA, καθώς και στον έλεγχό τους.

13 Σε µεσοφασικά κύτταρα που είναι µεταβολικά ενεργά έπειτα από χρώση διακρίνουµε δύο τύπους χρωµατίνης. Σε ορισµένες περιοχές όπου παρατηρείται έντονη µεταβολική διαδικασία, το DNA στις περιοχές αυτές είναι αποσυσπειρωµένο, εµφανίζοντας ελαφοά χρώση. Οι περιοχές αυτές καλούνται ευχρωµατικές και κατ' αντιστοιχία η χρωµατίνη ονοµάζεται ευχρωµατίνη. Σε άλλες περιοχές όπου δεν παρατηρείται µεταβολική διαδικασία και το ΟΝΑ παραµένει συσπειρωµένο έχουµε έντονη χρώση. Στις περιοχές αυτές τη χρωµατίνη την καλούµε ετεροχρωµατίνη. Η κατανοµή µεταξύ περιοχών της ευχρωµατίνης και της ετεροχρωµατίνης ποικίλλει στους διάφορους οργανισµούς. Οι ετεροχρωµατικές περιοχές του DNA αντιγράφονται µετά τις ευχρωµατικές κατα την S φάση του κυτταρικού κύκλου.

14 Η οργάνωση των διαφόρων πρωτεϊνικών µορίων και κυρίως των ιστονών στην όλη δοµή της χρωµατίνης παρουσιάζει µια ιεραρχική κατάταξη. Ξεκινώντας από τη διπλή έλικα του DNA η οποία έχει διάµετρο περίπου 2 nm µεταβαίνουµε στην πρώτη διαδικασία περιέλιξης η οποία γίνεται γύρω από τα σωµατίδια που καλούνται νουκλεοσωµάτια. Αυτά σχηµατίζονται από τις ιστόνες. Σε κάθε νουκλεοσωµάτιο µετέχουν δύο µόρια από τις ιστόνες που σχηµατίζουν το βασικό σωµάτιο. Σε αυτό, και µετά την περιέλιξη του DNA, προστίθεται και μια τρίτη ιστόνη, που αυτή ουσιαστικά συγκρατεί το µόριο του DNA.

15 Διαγραµµατική διαµόρφωση νουκλεοσωµατίου. (α), οι θέσεις που καταλαµβάνουν σ' αυτό οι διάφορες ιστόνες (β), (γ) η διάταξη του µορίου του DΝΑ όπως περιελίσσεται πάνω σ αυτό, παρατηρούµενο από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Η διπλή έλικα του DΝΑ παριστάνεται µε τη µορφή του πλαστικού σωλήνα γύρω από το νουκλεόσωµα

16 Η γραµµική διάταξη των νουκλεοσωµατίων µε το περιελιγµένο σ' αυτά DNA σχηµατίζουν µια αλυσίδα διαµέτρου περίπου 11 nm. Η αλυσίδα αυτή των νουκλεοσωµατίων περιελίσσεται σχηµατίζοντας ινίδια χοωµατίνης διαµέτρου περίπου 30 nm. Στη συνέχεια, τα ινίδια της χοωµατίνης σχηµατίζουν θηλιές πλάτους περίπου 300 nm. Οι θηλιές αυτές συσπειρώνονται µεταξύ τους για να δώσουν τελικά τις χοωµατίδες των χρωµοσωµάτων. Αυτές έχουν πάχος περίπου 700 nm. Εάν θελήσουµε να δούµε το µέσο πάχος ενός χρωµοσώµατος, τότε έχουµε περίπου τα nm επειδή αποτελείται από δύο χρωµατιδες.

17 Στάδια της συσπείρωσης του DΝΑ κατά την οργάνωση των χρωµοσωµάτων.

18 Έχοντας πλέον αντιµετωπίσει τη διαδικασία της συσπείοωσης του DNA για το σχηµατισµό της χρωµατίνης και κατ' επέκταση των χρωµοσωµάτων, αποµένει να δούµε πώς συγκρατείται η όλη κατασκευή των χρωµοσωµάτων. Κατά τη συσπείρωση του DNA για να σχηµατιστούν τα χρωµοσώµατα όπως αυτά είναι ορατά κατά τη µετάφαση της µίτωοης, δηµιουργείται ένα σκελετικό σύστηµα που συγκρατεί την όλη χοωµοσωµική δοµή. Όταν από ένα µεταφασικό χρωµόσωµα αφαιρέσουµε το σύνολο των ιστονών τότε παρατηρούµε εκείνο το σκελετικό σύστηµα που συγκρατεί και από το οποίο βγαίνουν προς τα έξω οι θηλιές του DNA.

19 Ηλεκτρονική µικρογραφία χρωµοσώµατος αφού έχουν πρώτα αφαιρεθεί οι ιστόνες. (Α) Μεγέθυνση φορές, όπου φαίνεται ο πρωτεϊνικός σκελετός. (Β) Μεγέθυνση φορές του τµήµατος της (Α), όπου διακρίνονται ευκρινώς οι θηλιές του DΝΑ

20 Τα στοιχεία που διακρίνουµε σε ένα χρωµόσωµα είναι: Οι δύο χρωµατίδες που προέρχονται από τη συσπείρωση της χρωµατίνης. Αυτές είναι µεταξύ τους συνδεδεµένες σε µια πρωτογενή περίσφιξη που καλείται κεντροµέρος ή κινητοχώρος. Είναι το µέρος εκείνο του χρωµοσώµατος στο οποίο συνδέονται τα ινίδια της ατράκτου κατά τη µίτωση και για το λόγο αυτόν είναι η πλέον εύπλαστη περιοχή κάθε χρωµοσώµατος. Το κεντροµέρος χωρίζει το κάθε χρωµόσωµα σε δύο άνισα σκέλη. Η θέση που βρίσκεται πάνω στο χρωµόσωµα καθορίζει και το χρωµοσωµικό τύπο, αν δηλαδή ένα χρωµόσωµα είναι µετακεντρικό, υποµετακεντρικό ή ακροκεντρικό. Μερικά από τα χρωµοσώµατα, στην άκρη από το µικρότερο σκέλος τους έχουν και µια δευτερογενή περίσφιξη. Η περίσφιξη αυτή διαχωρίζει ένα πολύ µικρό µέρος γενετικού υλικού που το ονοµάζουµε δορυφόρο. Για την καλύτερη διάκριση των χρωµοσωµάτων όταν τα µελετούµε έχουν αναπτυχθεί διάφορες τεχνικές χρώσης.

21 Δοµή του ανθρώπινου χρωµοσώµατος νούµερο 4. (α) Όπως αυτό φαίνεται σε ηλεκτρονική µικρογραφία σάρωσης. (Ένθετο) Όπως αυτό φαίνεται έπειτα από κατά G χρώση. (β) Διαγραµµατική απεικόνιση της κατά G χρώσης του ίδιου χρωµοσώµατος

22 Διάκριση των χρωµοσωµάτων µε βάση τη θέση του κεντροµέρoυς (βέλος). (α) Mετακεντρικό. (β) Yποµετακεντρικό. (γ) ακροκεντρικό. Το άκρο του βέλους προσδιορίζει τους δορυφόρους

23 2. Κυτταρικός κύκλος Η διάρκεια του κυτταρικού κύκλου, δηλαδή του κύκλου ζωής ενός κυττάρου, από την εµφάνισή του µέχρι και την περάτωση της διαίρεσής του σε δύο νέα κύτταρα, στους διάφορους οργανισµούς ποικίλλει. Στους µονοκύτταρους οργανισµούς το χρονικό αυτό διάστηµα εξαρτάται από τις διαθέσιµες θρεπτικές ουσίες. Δηλαδή, όσο χρόνο υπάρχει πλούσιο θρεπτικό υλικό τα κύτταρα διαιρούνται πάρα πολύ γρήγορα, για να αρχίσει η επιβράδυνση της διαίρεσής τους όσο αυτό εξαντλείται.

24 Όσον αφορά όµως τους πολυκύτταρους οργανισµούς, παρατηρούµε διαφορετικούς χρόνους κυτταρικού κύκλου ανάλογα µε τη χρονική στιγµή της ανάπτυξης των οργανισµών, αλλά και µε τον ιδιαίτερο τύπο του κάθε κυττάρου. Έτσι, µε διαφορετικό ρυθµό πολλαπλασιάζονται τα κύτταρα στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του οργανισµου, εµβρυϊκά στάδια, και µε διαφορετικούς κατά την υπόλοιπη ανάπτυξη του οργανισµού.

25 Στον ώριµο ανθρώπινο οργανισµό παρατηρούµε ότι τα µυοσκελετικά και τα νευρικά κύτταρα δεν διαιρούνται καθόλου και κατά κάποιον τρόπο έχουν διακόψει τον κυτταρικό τους κύκλο. Μερικά όµως επιθηλιακά κύτταρα του εντέρου διαιρούνται περίπου δύο φορές το εικοσιτετράωρο, έχοντας έναν κυτταρικό κύκλο ανά δωδεκάωρο. Γενικώς θα µποοούσαµε να πούµε ότι το µεγαλύτερο µέρος των ευκαρυωτικών κυττάρων έχει έναν κυτταρικό κύκλο διάρκειας περίπου είκοσι τεσσάρων ωρών. Οι χρονικές διαφορές που παρατηρούνται στον κυτταρικό κύκλο µεταξύ διαφόρων κυττάρων βασίζονται στο χρονικό διάστηµα κατά το οποίο τα διάφορα κύτταρα παραµένουν στη φάση εκείνη του κύκλου που καλούµε G l,

26 Ο κυτταρικός κύκλος διακρίνεται στις φάσεις G l, S, G 2 και Μ. Από τις φάσεις αυτές, οι G I, S και G 2 αποτελούν τη µεσόφαση του κυτταρικού κύκλου. Θα πρέπει όμως εδώ να αναφέρουμε ότι για τη μετάβαση του κυττάρου από τη μία φάση του κύκλου στην επόμενη ενεργοποιούνται μια σειρά από διάφορα γονίδια, ενώ υπάρχουν και διάφορα σημεία ελέγχου της όλης πορείας του κύκλου

27 Διαγραµµατική απεικόνιση των σηµείων ελέγχου του κυτταρικού κύκλου

28 Μετά την ολοκλήρωση και της κυτταρικής διαίρεσης τα δύο θυγατρικά κύτταρα αρχίζουν να αναπτύσσονται για κάποιο χρονικό διάστημα (G l φάση). Προς το τέλος της φάσης αυτής οι διάφοοοι κυτταρικοί τύποι διακόπτουν την ανάπτυξή τους για διάφοοα χρονικά διαστήματα. Το σημείο της διακοπής της κυτταρικής ανάπτυξης, και κατά κάποιον τρόπο το σημείο της κυτταρικής ανάπαυσης, το καλούµε G O. Στο στάδιο αυτό το κύτταρο µπορεί να παραµείνει για πολύ µεγάλο χρονικό διάστηµα µέχρις ότου λάβει τα κατάλληλα µηνύµατα για να συνεχίσει την πορεία του στον κυτταρικό κύκλο.

29 Εφόσον το κύτταρο περάσει από αυτό το στάδιο της ανάπαυσης, έρχονται στο κυτταρόπλασµα µηνύµατα και καθοδηγούν το κύτταρο στη συνέχεια του κυκλου και στην είσοδό του στην S φάση. Μεταξύ των µηνυµάτων αυτών είναι οι διάφοροι αναπτυξιακοί παράγοντες και ο ενεργοποιητής της S φάσης (SPA). Η δράση αυτών των παραγόντων τελικά ενεργοποιεί µια οµάδα γονιδίων που δρουν για το διπλασιασµό του DNA. Μεταξυ των ποοϊόντων των γονιδίων αυτών είναι τα διάφορα ένζυµα για τη σύνθεση του DNA, καθώς και οι ιστόνες που συµβάλλουν στη συγκρότηση της χρωµατίνης. Ο ενεργοποιητής της S φάσης παραµένει ενεργός καθ' όλη τη διάρκεια της φάσης αυτής και απενεργοποιείται στο τέλος της, όταν δηλαδη έχει γίνει ο διπλασιασµός ολόκληρου του γενετικού υλικού.

30 Με την ολοκλήρωση της S φάσης, το κύτταρο εισέρχεται στην G 2 φάση του κύκλου και προετοιµάζεται για την επικείµενη διαδικασία της ισοκατανοµής του γενετικού υλικού στους δύο νέους πυρήνες. Κατά τη διάρκεια της G 2 φάσης εµφανίζεται ο παράγοντας που καλείται παράγοντας που προάγει τη Μ φάση (MPF) και ο οποίος τελικά οδηγεί το κύτταρο στη διαδικασία της µίτωσης. Κατά τη διάρκεια της µεσόφασης είναι διαρκώς παρόν στο κύτταρο ένα ποωτεϊνικό µόριο που καλειται κυκλίνη (cyclin). Αυτή εµφανίζεται στο κυτταρόπλασµα µετά το τέλος της µίτωσης και κατά την έναρξη της G l φάσης, και σταδιακά χάνεται ή απενεργοποιείται κατά την G 2 φάση οπότε αρχίζει να εµφανίζεται στο κυτταρόπλασµα ο MPF. Με το πέρας της µίτωσης και την αποµάκρυνση του παράγοντα MPF αρχίζει πάλι να δρα η κυκλίνη.

31 3. Μίτωση Τι συμβαίνει κατά τη µετάπτωση του κυττάρου από την G 2 φάση στην Μ φάση του κυτταρικού κύκλου. Η σταδιακή απενεργοποίηση της κυκλίνης µε τη σύγχρονη εµφάνιση του MPF σταδιακή διαδικασία φωσφορυλιώσεων

32 σταδιακή εξαφάνιση της πυρηνικής µεµβράνης, συσπείρωση του DNA για το σχηµατισµό των χρωµοσωµάτων µέσω των οποίων θα γίνει η ισοκατανοµή του γενετικού υλικού και την εµφάνιση εξειδικευµένων µορφών κυτταροσκελετικού συστήµατος. Συγχρόνως, η αποφωσφορυλίωση των ίδιων αυτών µορίων και η επανεµφάνιση της κυκλίνης οριοθετούν το τέλος της Μ φάσης και την απαρχή ενός νέου κυτταρικού κύκλου. Η συσπείρωση του γενετικού υλικού για το σχηματισμό των χρωμοσωμάτων παρόλο που δεν έχει ενεργό συμμετοχή στις διαδικασίες που γίνονται κατά τη μίτωση, εντούτοις παρέχει την αιτία για να πραγματοποιηθούν.

33 Ενεργό ρόλο στις διαδικασίες της μίτωσης παίζουν δύο διαφορετικά κυτταροσκελετικά συστήματα που εμφανίζονται σε διαφορετικούς χρόνους κατά τη διάρκεια της μίτωσης. Αρχικά οργανώνεται η πυρηνική άτρακτος που αποτελείται από μικροσωλήνες και διάφορες συνοδές πρωτεινες. Αυτή βοηθά τη διάταξη των χρωμοσωμάτων σε ένα επίπεδο που διαχωρίζει το κύτταρο περίπου σε δύο περιοχές και που κατόπιν θα αποτελέσουν τα δύο νέα κύτταρα. Τότε τα χρωμοσωμικά ζεύγη που έχουν προκύψει από το διπλασιασμό του γενετικού υλικού μετακινούνται με τη βοήθεια των ινιδίων της ατράκτου προς τα δύο αντίθετα κυτταρικά άκρα.

34 Η δεύτερη κυτταροσκελετική κατασκευή που χρειάζεται κατά το τέλος της Μ φάσης είναι ένας συσταλτός δακτύλιος ινιδίων ακτίνης και μυοσίνης που σχηματίζεται στη μέσα πλευρά της κυτταροπλασματικής μεμβράνης. Χρησιμεύει για να διαχωρίσει το πατρικό κύτταρο στα δύο θυγατρικά κατά τρόπο ώστε κάθε θυγατρικό κύτταρο να πάρει μια πλήρη σειρά χρωμοσωμάτων και το ήμισυ του περιεχομένου του κυτταροπλασματικού υλικού στο πατρικό κύτταρο.

35 Η εμφάνιση και η οργάνωση των δύο αυτών κυτταροσκελετικών συστημάτων είναι συντονισμένη έτσι ώστε πάντοτε η κυτταρική διαίρεση (κυτταροκινησία) να ακολουθεί την πυρηνική (μίτωση). Τα ίδια ισχύουν και για τα φυτικά κύτταρα, αλλά εδώ η ύπαρξη του κυτταρικού τοιχώματος απαιτεί έναν διαφορετικό μηχανισμό κατά την κυτταρική διαίρεση. Η Μ φάση διακρίνεται στα ακόλουθα σταδια

36 Απεικόνηση των διαφόρων σταδίων της μίτωσης και η κυτταρική διαίρεση (α) Μεσόφαση (β) Πρώιμη πρόφαση. (γ) Μέση και όψιμη πρόφαση. (δ) Μετάφαση. (ε) Όψιμη αvάφαση. (στ) Τελόφαση και (ζ) Μεσόφαση

37 1. Πρόφαση Κατά τη διάρκειά της το γενετικό υλικό που είναι διάχυτο κατά τη μεσόφαση αρχίζει να συσπειρώνεται έτσι ώστε να σχηματιστούν τα χρωμοσώματα. Οι κυτταροπλασματικοί μικροσωλήνες αποδιατάσσονται και σταδιακά κάνει την εμφάνισή της η πυρηνική άτρακτος. Αυτή αρχίζει να οργανώνεται από το κεντρίδιο που σε πρώτο στάδιο διπλασιάζεται και φέρεται αντιδιαμετρικά ως προς τον πυρήνα. Στα πρώτα στάδια του σχηματισμού της ατράκτου και όσο διαρκεί η πρόφαση, η πυρηνική άτρακτος βρίσκεται εξωτερικά του πυρήνα

38 2. Προμετάφαση Η μετάπτωση από την πρόφαση στη μετάφαση, το επόμενο διακριτό στάδιο, γίνεται σταδιακά μέσω του σταδίου που καλείται προμετάφαση. Κατά το στάδιο αυτό έχουμε αποδιοργάνωση της πυρηνικής μεμβράνης που σχηματίζει μικρά κυστίδια γύρω από την περιοχή όπου ήταν πρώτα ο πυρήνας. Η αποδιοργάνωση αυτή είναι αποτέλεσµα της φωσφορυλιωσης των λαµινών. Η πυρηνική άτρακτος πλέον παίρνει τη θέση της στην πυρηνική περιοχή και διακρίνεται στους αστέρες που βρίσκονται στους δύο πόλους της πυρηνοδιαίρεσης, στα ινίδια της ατράκτου και στους κεντροµερικούς ή κινητοχωρικούς µικροσωλήνες. Τα χρωµοσώµατα έχουν πλέον συσπειρωθεί κανονικά και κινούνται προς το ισηµερινό πεδίο της πυρηνοδιαίρεσης, έχοντας πλέον συνδεθεί µε τους κινητοχωρικούς µικροσωλήνες.

39 3. Μετάφαση Οι κινητοχωρικοί µικροσωλήνες φέρουν σταδιακά τα χρωµοσώµατα σε µια οριζόντια διάταξη στο µέσο περίπου της πυρηνικής περιοχης το οποίο καλούµε ισηµερινό πεδίο. Στο πεδίο αυτό τα χρωµοσώµατα διατάσσονται κατά τρόπο ώστε οι δύο χρωματίδες, από τις οποίες αποτελούνται και είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους στο κεντρομερίδιο, να τείνουν προς τους δύο αστέρες. Τα κατ' αυτόν τον τρόπο διατεταγμένα χρωμοσώματα αποτελούν την καλούμενη ισημερινή πλάκα. Από το σημείο αυτό και στη συνέχεια αρχίζει το επόμενο στάδιο της μίτωσης.

40 4. Ανάφαση Μετά το σχηματισμό της ισημερινής πλάκας οι δύο χρωματιδες των χρωμοσωμάτων αποκόπτονται στο σημείο του κεντρομεριδίου και αρχίζουν να απομακρύνονται προς τους δύο πόλους της πυρηνοδιαίρεσης. Η διαδικασία της ανάφασης διαρκεί μόλις λίγα λεπτά και διακρίνεται από δύο ειδών κινήσεις. Κατά την πρώτη κινητική διαδικασία, οι χρωματίδες μετακινούνται προς τους δύο πόλους και όσο πλησιάζουν προς αυτούς οι κινητοχωρικοί μικροσωλήνες σμικρύνονται με σύγχρονη αποδιοργάνωσή τους στις υπομονάδες τους. Κατά τη δεύτερη κινητική διαδικασία, οι δύο πόλοι απομακρύνονται ο ένας από τον άλλον, ενώ συγχρόνως τα ελεύθερα ινίδια της ατράκτου ολισθαίνουν το ένα ως προς το άλλο.

41 5. Τελόφαση Όταν οι χρωματίδες φθάσουν στους δύο πόλους τότε αρχιζει η διαδικασία της τελόφασης. Κατά τη διάρκεια του σταδίου αυτού παρατηρούμε σταδιακή επανεμφάνιση της πυρηνικής μεμβράνης ενώ συγχρόνως τα χρωμοσώματα αρχίζουν να αποσυσπειρώνονται. Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών και της τελόφασης το κύτταρο πλέον τελειώνει τη διαδικασία της ισοκατανομής του γενετικού του υλικού που την έχουμε ονομάσει μίτωση. Απομένει πλέον στο κύτταρο να διαιρεθεί στα δύο νέα κύτταρα.

42 Τα δύο τελευταία αυτά στάδια της μίτωσης διαρκούν πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ενώ δηλαδή η πρόφαση και η μετάφαση είναι στάδια που για να γίνουν οι διαδικασίες τους απαιτούν αρκετό χρόνο, φαίνεται ότι η απότομη μετάβαση από τη μετάφαση στην ανάφαση είναι η χρονική εκείνη στιγμή κατά την οποία έρχονται τα μηνύματα τα υπεύθυνα για να αρχίσουν οι διαδικασίες του επανασχηματισμού της πυρηνικής μεμβράνης κατά την τελόφαση. Επειδή κατά την πρόφαση η αποικοδόμηση της πυρηνικής μεμβράνης και η συσπείρωση του DNA για να σχηματιστούν τα χρωμοσώματα είναι διαδικασίες που προέρχονται έπειτα από μια σειρά φωσφορυλιώσεων σε διάφορα πυρηνικά μόρια όπως είναι η ιστόνη Η ι και οι λαμίνες, η επαναδιοργάνωση της πυρηνικής μεμβράνης και η αποσυσπείρωση των χρωμοσωμάτων απαιτούν την αποφωσφορυλίωση των προαναφερθέντων μορίων.

43 Με την αποφωσφορυλίωση των λαμινών αρχίζει η επαναδιοργάνωση της πυρηνικής λάμινας και, στη συνέχεια, της πυρηνικής μεμβράνης. Σε ένα επόμενο στάδιο σχηματίζονται ξανά οι πυρηνικοί πόροι με διαδικασίες που ακόμη δεν είναι πλήρως γνωστές. Οι διαδικασίες των σταδίων αυτών, ανάφασης και τελόφασης, φαίνεται να µην απαιτούν πολύ χρόνο για να γίνουν.

44 4. Κυτταρική διαίρεση Η ολοκλήρωση των µιτωτικών σταδίων καθοδηγεί το κύτταρο στην τελική διαδικασία του κυτταρικού κύκλου που είναι η διαίρεσή του. Η διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης διαφέρει στα ζωικά και τα φυτικά κύτταρα ως προς το ότι τα φυτικά περιβάλλονται από ένα σταθερό περίβληµα που όµως δεν υπάρχει στα ζωικά κύτταρα, εσωτερικά του οποίου βρίσκεται η κυτταροπλασµατική µεµβράνη.

45 Τα πρώτα σηµάδια της κυτταρικής διαίρεσης παρουσιάζονται κατά την ανάφαοη οπότε παρατηρούµε ότι στην περιοχή όπου κατά τη µετάφαση σχηµατίστηκε η ισηµερινή πλάκα, αρχίζει να διακρίνεται µια περίσφιξη σαν δακτύλιος στο ζωικό κύτταρο που γίνεται εντονότερη κατά την τελόφαση. Η σµίκρυνση του δακτυλίου αυτού τελικά συντελεί στην κυτταρική διαίρεση. Ενεργό ρόλο παίζει κατά τη µίτωση το σκελετικό σύστηµα των µικροσωλήνων, ενώ κατά τη διαίρεση το σύστηµα των ινιδίων της ακτίνης και της µυοσίνης. Επίσης, το σκελετικό σύστηµα που κατά τη µεσόφαση αποτελείται από ενδιάµεσα ινίδια, ινίδια όχι τόσο λεπτά όσο τα µικρο'ίνίδια ούτε τόσο παχιά όσο οι µικροσωλήνες, παραµένει άθικτο. Όµως, ένα µέρος του περιβάλλει τον πυρήνα και τον καθοδηγεί κατά τη διαδικασία της διαίρεσης

46 Οργάνωση ενδιάµεσων ινιδίων κατά τη διαδικασία της µίτωσης. (α) Μικροσκόπιση αντίθεσης φάσεων. (β) Μικροσκόπιση φθορισµού. Α. Ανάφαση. Β. Αρχή τελόφασης και Γ. Ύστερη τελόφαση λίγο πριν από την κυτταρική διαίρεση. Τα βέλη δείχνουν την περιοχή του δακτυλίου της κυπαρικής διαίρεσης.

47 Η αποδιοργάνωση των ινιδίων της ακτίνης και της µυοσίνης κατά τα πρώτα στάδια της µίτωσης έχει σκοπό την επαναδιοργανωσή τους στην εσωτερική πλευρά της κυτταροπλασµατικής µεµβράνης σαν ένα δακτυλίδι γύρω από την περιοχή της ισηµερινής πλάκας κατά τη διάρκεια της ανάφασης

48 Δακτύλιος ινιδίων ακτίνης και µυοσίνης κατά την κυτταρική διαίρεση.

49 Τα ινίδια αυτά της ακτίνης και της µυοσίνης, πιθανώς µε διαδικασίες παρόµοιες της µυϊκής συστολής, περισφίγγουν σταδιακά το κύτταρο για την τελική του διαίρεση. Έτσι, κατά τα τελευταία στάδια της τελόφασης και λίγο πριν από την κυτταρική διαίρεση µπορούµε να εντοπίσουµε στο ζωικό κύτταρο από κυτταροσκελετικής πλευράς τα ακόλουθα συστήµατα: Οι δέσµες των ενδιάµεσων ινιδίων έχουν διαχωρίσει τους δύο νέους πυρήνες, τα ινίδια της ακτίνης και της µυοσίνης περισφίγγουν το κύτταρο για την τελική του διαίρεση και µερικοί από τους ελεύθερους µικροσωλήνες της ατράκτου εκτείνονται από το δακτύλιο της κυτταρικής διαίρεσης προς τους θυγατρικούς πυρήνες

50 Οργάνωση των ελεύθερων µικροσωλήνων της ατράκτου λίγο πριν από την κυτταρική διαίρεση. (Α) Ηλεκτρονική µικρογραφία σάρωσης κυττάρου κατά τη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης. (Β) Ηλεκτρονική µικρογραφία διέλευσης κατά το ίδιο στάδιο

51 Τα φυτικά κύτταρα που διαθέτουν σταθερό περίβληµα ακολουθούν µια άλλη διαδικασία καθόσον πρέπει να σχηµατιστεί το περίβληµα που τελικά θα συµβάλει στην κυτταρική διαίρεση. Κατά τη διάρκεια της τελόφασης, στα φυτικά κύτταρα όσο χρόνο οργανώνεται πάλι η πυρηνική µεµβράνη, κυστίδια από το σύστηµα Golgi κατευθύνονται προς την περιοχή της ισηµερινής πλακας και προσκολλώνται µε τα ινίδια της ατράκτου που έχουν πλέον αλλάξει διάταξη και προσανατολισµό σχηµατίζοντας τον καλούµενο φραγµοπλάστη.

52 Τα κυστίδια στη συνέχεια συντήκονται μεταξύ τους σχηματίζοντας την κυτταρική πλάκα που αποτελεί την απαρχή του νέου κυτταρικού τοιχώματος. Η κυτταρική πλάκα στα περισσότερα κύτταρα σχηματίζεται από το μέσο του κυττάρου προς την περιφέρεια. Κύρια συστατικά της κυτταρικής πλάκας είναι η πεκτίνη και η ημικυτταρίνη. Μόλις αυτή ολοκληρωθεί και προσκολληθεί στο κυτταρικό τοίχωμα του πατρικού κυττάρου, τότε προστίθεται κυτταρίνη για τη δημιουργία του νέου κυτταρικού τοιχώματος Κυτταροπλασματικά στοιχεία που εμπλέκονται κατά το σχηματισμό της κυτταρικής πλάκας, κυρίως μέρη του ενδοπλασματικού δικτύου, μετά τη δημιουργία του νέου τοιχώματος μετατρέπονται στα πλασμοδέσματα που αποτελούν μέσο επικοινωνίας μεταξύ των δύο νέων κυττάρων.

53 Ο καθορισµός της περιοχής όπου θα σχηµατιστεί η κυτταρική πλάκα κατα την τελόφαση προσδιορίζεται από το κύτταρο λίγο πριν αυτό εισέλθει στη µιτωτική διαδικασία. Ένα µέρος από τους κυτταροπλασµατικούς µικροσωληνες οργανώνονται στο εσωτερικό της κυτταροπλασµατικής µεµβράνης δακτυλιοειδώς, σχηµατίζοντας την πρεπροφασική ζώνη, εκεί όπου κατά την τελόφαση θα σχηµατιστεί η κυτταρική πλάκα. Το κυτταροσκελετικό σύστηµα της ακτίνης παίζει σηµαντικό ρόλο στη διαίρεση όλων των ευκαρυωτικών κυττάρων όπως το σύστηµα των µικροσωλήνων στη διαδικασία της µιτωσης.

54 5. Μείωση Σε όλους τους πολυκύτταρους και τους µονοκύτταρους διπλοειδείς οργανισµούς, σε κάποιο στάδιο της ζωής τους συντελείται σε ορισµένα κύτταρα τους µια σηµαντική απόκλιση από τις µιτωτικές διαδικασιες. Η απόκλιση αυτή είναι η µείωση από την οποία προέρχονται τα γαµετικά κύτταρα και εξαιτίας της οποίας, ενώ όλα τα υπόλοιπα σωµατικά κύτταρα είναι διπλοειδη, δηλαδή φέρουν δύο αντίγοαφα του γενετικού τους υλικού, τα γαµετικά κυτταρα, ωάριο και σπερµατοζωάριο για τους ζωικούς οργανισµούς και ωαριο και γυρεόκοκκος για τους φυτικούς, είναι απλοειδή, δηλαδή φέρουν ενα αντίγραφο του γενετικού τους υλικού.

55 Έτσι, ο οργανισµός που θα προκυψει από τη φυλετική αναπαραγωγή, δηλαδή τη σύντηξη των γαµετικών ωτιάοων, είναι διπλοειδής. Εποµένως κάθε χρωµόσωµα υπάρχει δύο φορές. Τα χρωµοσωµικά αυτά ζεύγη καλούνται οµόλογα. Στο νέο πλέον οργανισµό το κάθε οµόλογο του ζεύγους προέρχεται το ένα από τον πατέρα και το άλλο από τη µητέρα. Κατά τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνεται η σταθερή δατήοηση του γενετικού υλικού από γενεά σε γενεά. Η µείωση από την οποία προέρχονται τα γαµετικά κύτταρα καλείται γαµετική µείωση σε αντιδιαστολή προς τη ζυγωτική που παρατηρείται σε διάφορους µύκητες που ενω σε όλη τους τη ζωή είναι απλοειδείς µόνο κατά το στάδιο του ζυγώτη είναι διπλοειδείς και προς την ενδιάµεση µείωση που γίνεται µετά το σχηµατισµό του ζυγώτη και πριν από το σχηµατισµό των γαµετών σε διάφορα κατώτεοα φυτά όπως είναι τα βρύα και οι πτέριδες.

56 Κατά τη γαµετική µείωση από ένα διπλοειδικό κύτταρο, ένας διπλασιασµός του DNA που έχει συνέπεια τη δηµιουργία ενός τετραπλοειδούς κυττάρου, ακολουθείται από δύο κυτταρικές διαιρέσεις από τις οποίες προκυπτουν τέσσερα απλοειδικά κύτταρα Τα κύτταρα αυτά έχουν μόνο το ένα χρωμόσωμα από κάθε ομόλογο ζεύγος. Μεταξύ των δύο αυτών κυτταρικών διαιρέσεων υπάρχει μια μεσόφαση κατά την οποία δεν έχουμε διπλασιασμό του γενετικού υλικού.

57 Διαγραµµατική απεικόνιση των σταδίων της γαµετικής µείωσης

58 Όπως στη μίτωση διακρίναμε διάφορα στάδια για την καλύτερη μελέτη της, έτσι και στη μείωση διακρίνουμε διάφορα στάδια. Επειδή εδώ έχουμε δύο πυρηνικές διαιρέσεις που έχουν από τέσσερα στάδια η καθεμία, γι' αυτό οι δύο αυτές διαιρέσεις διακρίνονται μεταξύ τους με τους λατινικούς αριθμούς Ι και ΙΙ. Κατά συνέπεια, στην πρώτη διαίρεση έχουμε τα στάδια πρόφαση Ι, μετάφαση Ι, ανάφαση Ι και τελόφαση Ι, ενώ στη δεύτερη διαίρεση έχουμε τα στάδια πρόφαση ΙΙ, μετάφαση ΙΙ, ανάφαση ΙΙ και τελόφαση ΙΙ. Κατά τις δύο αυτές διαιρέσεις έχουμε στην πρώτη τη μείωση του γενετικού υλικού στο μισό οπότε καλείται αναγωγική διαίρεση, ενώ η δεύτερη είναι μια τυπική μίτωση και καλείται εξισωτική διαίρεση.

59 Μελετώντας τον κυτταρικό κύκλο παρατηρήσαμε ότι η διαδικασία της µίτωσης γίνεται µέσα σε λίγο χρονικό διάστηµα, το πολύ µέχρι µία ώρα. Αν όµως παρατηρήσουµε τη διαδικασία της µείωσης θα δούµε ότι αυτή διαρκεί περισσότερο. Υπάρχουν οργανισµοί όπου αυτή χρειάζεται λίγες µέρες για να ολοκληρωθεί, ενώ σε άλλους όπως, για παράδειγµα, στον άνθρωπο η όλη διαδικασία µπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια. Στη γυναίκα ιδιαίτερα, αφότου αρχίσει η διαδικασία της µείωσης, υπάρχουν περιπτώσεις που αυτή περατώνεται έπειτα από 50 χρόνια. Αυτό συµβαίνει γιατί τα κύτταρα που θα δώσουν γένεση στους θήλεις γαµέτες παραµένουν σε αδράνεια για µεγάλο χρονικό διάστηµα και µόνο µερικά ωριµάζουν κάθε φορά. Κατά τη µείωση, το µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα το κύτταρο το δαπανά στην πρόφαση Ι όπου και γίνονται οι σηµαντικότερες διαδικασίες από γενετική σκοπιά.

60 Πρόφαση Ι. Για την καλύτερη µελέτη των διαδικασιών που γίνονται κατά το στάδιο αυτό, το έχουµε διαχωρίσει σε πέντε άλλες φάσεις. Αυτές είναι η λεπτοταινία, η ζυγοταινία, η παχυταινία, η διπλοταινία και η διακίνηση. Στην κάθε µία από τις φάσεις αυτές γίνονται οι ακόλουθες χρωµοσωµικές διεργασίες :

61 Διαδικασία χρωµοσωµικής σύναψης κατά τη διάρκεια της πρόφασης Ι της µείωσης

62 Λεπτοταινία Παρατηρείται συσπείρωση του γενετικού υλικού µε τη µοοφή χρωµοσωµάτων που είναι πολύ επιµήκη, λεπτά και φέρουν έναν κεντρικό πρωτεϊνικό άξονα. Αποτελούνται από τις δύο αδελφές χρωµατίδες που βρίσκονται πάρα πολύ κοντά η µία µε την άλλη και δεν διαχωρίζονται µεταξύ τους. Τα χρωµοσώµατα είναι συνδεδεµένα και µε τις δύο άκρες τους µε την πυρηνική µεµβράνη µέσω εξειδικευµένης επαφής που καλείται πλάκα επαφής.

63 Ζυγοταινία Η λεπτοταινία περατώνεται όταν αρχίσουν τα οµόλογα χρωµοσώµατα να έρχονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Το ζευγάρωµα των οµόλογων χρωµοσωµάτων, σύναψη, µπορεί να αρχίσει είτε από τα δύο άκρα αφού αυτά έρθουν πρώτα το ένα κοντά στο άλλο καθοδηγούµενα από την πυρηνική µεµβράνη είτε τυχαία από κάποιο σηµείο πάνω στο χρωµόσωµα. Κατά το ζευγάρωµα αυτό οι τέσσερις χρωµατίδες των δύο χρωµοσωµάτων συνδέονται σταδιακά µεταξύ τους µε έναν σχηµατισµό που µοιάζει µε δοµή σκάλας και καλείται συναπτονηµικό σύµπλεγµα. Στη συνέχεια τα ζευγάρια αυτά µετακινούνται κατά τη διακίνηση σαν δυάδες γι' αυτό και ονοµάζονται δισθενή.

64 Παχυταινία Μόλις τα οµόλογα χρωµοσώµατα συναφθούν σε ολόκληρο το µήκος τους, τότε λέµε ότι βρίσκονται στην παχυταινία. Στη φάση αυτή της πρόφασης Ι το κύτταρο µπορεί να παραµείνει για µεγάλο χρονικό διάστηµα. Κατά τη φάση αυτή, κατά µήκος του συναπτονηµικού συµπλέγµατος, µεταξύ των µη αδελφών χρωµατίδων, δηλαδή των χρωµατίδων που προέρχονται από τα χρωµοσώµατα των δύο διαφορετικών γονέων και όχι ενός και του αυτού χρωµοσώµατος, δηµιουργούνται κόµβοι ανασυνδυασµού. Αυτοί οι κόµβοι χρησιµεύουν για την ανταλλαγή γενετικού υλικού που κατά το στάδιο αυτό δεν είναι ορατοί, αλλά γίνονται ορατοί κατά τη διπλοταινία ως χιάσµατα. Το φαινόµενο αυτό καλείται διασκελισµός. Αποτέλεσµα των διασκελισµών που δηµιουργούνται κατά τη φάση αυτή είναι η ποικιλοµορφία που εµφανίζεται στους απογόνους ενώ προέρχονται από τους ίδιους γονείς.

65 Διπλοταινία Η αποσύναψη των οµόλογων χρωµοσωµάτων αρχίζει κατά τη διπλοταινία. Οι συναπτονηµικοί κόµβοι, καθώς και το συναπτονηµικό σύµπλεγµα διαλύονται επιτρέποντας στα οµόλογα χρωµοσώµατα να αποµακρυνθούν το ένα από το άλλο. Η αποµάκρυνση αυτή δεν είναι πλήρης γιατί από τους διασκελισµούς που δηµιουργήθηκαν κατά την παχυταινία, τα χρωµοσώµατα είναι ακόµη ενωµένα µεταξύ τους. Στα ωοκύτταρα (κύτταρα που θα ωριµάσουν σε ωάρια) η φάση αυτή µπορεί να διαρκέσει αρκετούς µήνες, ακόµη και χρόνια. Σ' αυτή τη φάση παρατηρείται µερική αποσυσπείρωση του DNA και αρχίζει µια διαδικασία µεταγραφής του σε RNA για να δηµιουργηθούν αποθηκευτικά συστατικά στο αναπτυσσόµενο ωάριο.

66 Διακίνηση Η διπλοταινία τελικά καταλήγει στη διακίνηση. Κατά τη φάση αυτή σταµατά η RNA σύνθεση, συσπειρώνονται πάλι τα χρωµοσώµατα και αποδεσµεύονται από την πυρηνική µεµβράνη. Η πυρηνική µεµβράνη στη συνέχεια αποδιοργανώνεται και εµφανίζονται τα ινίδια της ατράκτου για την επικείµενη µετάφαση. Τα χρωµοσωµικά ζεύγη είναι πλέον διακριτά, αποτελούµενα από τις τέσσερις χρωµατίδες που ανά χρωµόσωµα είναι συνδεδεµένες στο κεντροµερίδιό τους ενώ ακόµη είναι ενωµένες στα σηµεία όπου δηµιουργήθηκαν οι διασκελισµοί.

67 Μετάφαση Ι. Είναι µια τυπική µετάφαση όπως της µίτωσης, αλλά µε τη διαφορά ότι τα οµόλογα χρωµοσώµατα βρίσκονται το ένα απέναντι από το αλλο και είναι συνδεδεµένα µε τα ινίδια της ατράκτου. Οι αδελφές χρωµατίδες είναι ενωµένες µεταξύ τους και συµπεριφέρονται ως ένα χρωµόσωµα.

68 Ανάφαση Ι. Κατά το στάδιο αυτό, οι χρωµατίδες από τα οµόλογα χρωµοσώµατα παραµένουν ενωµένες στο κεντροµερίδιό τους και µετακινούνται προς τους δύο πόλους της πυρηνοδιαίρεσης αφού πρώτα αποδεσµεύονται οι χρωµατίδες στα σηµεία όπου έγιναν οι διασκελισµοί. Έτσι, φθάνοντας πλέον τα χρωµοσώµατα στους δύο πόλους αποτελούνται και από τις δύο χρωµατίδες τους. Τελικά στους δύο πόλους έρχεται ο µισός αριθµός χρωµοσωµάτων αλλά µία µόνο φορά όλη η χρωµοσωµική σειρά.

69 Τελόφαση Ι. Είναι τυπική τελόφαση κατά την οποία έχουµε επανεµφάνιση της πυρηνικής µεµβράνης και ακολουθείται από την κυτταρική διαίρεση Ι. Σε ορισµένους όµως οργανισµούς δεν εµφανίζεται πυρηνική µεµβράνη και δεν έχουµε µετάβαση στη διαίρεση Ι και στη συνέχεια στην πρόφαση ΙΙ, αλλα το κύτταρο εισέρχεται κατευθείαν στη µετάφαση ΙΙ

70 Διαίρεση Ι. Κατά το στάδιο αυτό έχουµε το διαχωρισµό των δύο θυγατρικών κυττάρων στα οποία δεν ακολουθεί ένας νέος κυτταρικός κύκλος, αλλα κατευθύνονται αµέσως στην πρόφαση ΙΙ χωρίς τη µεσολάβηση του διπλασιασµού του DNA

71 Διαίρεση ΙΙ. Τα στάδια της δεύτερης µειωτικής διαίρεσης, της εξισωτικής, αποτελούν µια τυπική µιτωτική διαδικασία µε τη µόνη διαφορά ότι, αντί να έχουµε διπλή χρωµοσωµική σειρά που διαµοιράζεται στα δύο νέα κύτταρα, έχουµε µονή. Μετά την τελική κυτταρική διαίρεση και αφού έχουν ολοκληρωθεί τα στάδια Πρόφαση ΙΙ, Μετάφαση ΙΙ, Ανάφαση ΙΙ και Τελόφαση ΙΙ, τα κύτταρα που προκύπτουν αποτελούν τους γαµέτες. Αξιοσηµείωτο είναι ότι από τις διαδικασίες που γίνονται κατά τη µείωση, ο θήλυς γαµέτης, το ωάριο, είναι ώριµος και σε ορισµένους οργανισµούς έχει ήδη επέλθει η γονιµοποίησή του από τον άρρενα γαµέτη, που αρχίζει να αναπτύσσεται µετά το τέλος της εξισωτικής διαίρεσης.

72 6. Η σπουδαιότητα της µείωσης Αν η μίτωση αποτελεί τον τρόπο με τον οποίο οι προκαρυωτικοί οργανισμοί, αλλά και οι περισσότεροι μονοκύτταροι ευκαρυωτικοί διαιωνίστηκαν και εξακολουθούν να διαιωνίζονται, η μείωση αποτελεί το μηχανισμό εκείνο με τον οποίο οι ανώτεροι οργανισμοί διαιωνίζονται παρουσιάζοντας μια συνεχή ποικιλομορφία και σταθερότητα.

73 Με το μηχανισμό της μείωσης εξασφαλίζεται η διατήρηση του αριθμού των χρωμοσωμάτων από γενεά σε γενεά, καθώς κατά την αναγωγική διαίρεση στα κύτταρα που προκύπτουν διοχετεύεται μόνον η μία χρωμοσωμική σειρά. Στη συνέχεια, κατά τη γονιμοποίηση με τη σύντηξη του γενετικού υλικού των δύο γαμετών ο ζυγώτης που προκύπτει αποκτά εκ νέου τη διπλή χρωμοσωμική σειρά χωρίς παρεκκλίσεις. Κατ' αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η διατήρηση του γενετικού υλικού. Εντούτοις, πολλές φορές παρουσιάζονται αποκλίσεις κατά τη διαδικασία της μείωσης που έχουν καταστρεπτικές συνέπειες στους προκύπτοντες οργανισμούς.

74 Ένα άλλο σημαντικό γεγονός που είναι αποτέλεσμα των μειωτικών διαδικασιών είναι η τυχαία κατανομή των πατρικών και μητρικών χρωμοσωμάτων κατά τη μετάφαση Ι στις δύο πλευρές της ισημερινής πλάκας και, κατά συνέπεια, στα δύο κύτταρα που θα προκύψουν από τη διαίρεση Ι. Επειδή κάθε χρωμόσωμα συμπεριφέρεται απολύτως ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα σε έναν οργανισμό όπως ο άνθρωπος που έχει 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων, η πιθανότητα να συμπέσουν και τα 23 ζεύγη του ενός γονέα στην ίδια πλευρά της ισημερινής πλάκας είναι 1/223, δηλαδή ένα στα 9 εκατομμύρια περίπου.

75 Το τελευταίο σημαντικό γεγονός των μειωτικών διαδικασιών είναι η μεγάλη ποικιλομορφία που μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε νέο απόγονο, εξαιτίας του συνδυασμού δύο γεγονότων. Πρώτον, της τυχαίας κατανομής των πατρικών και των μητρικών χρωμοσωμάτων στους γαμέτες που προκυπτουν, και δεύτερον των διασκελισμών που γίνονται κατά τη φάση της παχυταινίας. Για παράδειγμα, στον άνθρωπο γίνονται δύο με τρεις διασκελισμοί σε κάθε χρωμόσωμα σε κάθε φάση παχυταινίας, αλλά σε διαφορετικά σημεία κάθε φορά, επηρεάζοντας διαφορετικά τα γονίδια, έτσι αντιλαμβάνεται κάποιος το μέγεθος της ποικιλότητας που είναι δυνατόν να προκύψει.

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΙΑΙΡΕΣΗ. αναπαραγωγή. αύξηση αριθµού κυττάρων ανάπτυξη

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΙΑΙΡΕΣΗ. αναπαραγωγή. αύξηση αριθµού κυττάρων ανάπτυξη ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΙΑΙΡΕΣΗ αναπαραγωγή αύξηση αριθµού κυττάρων ανάπτυξη επιδιόρθωση ιστών Κυτταρική οργάνωση του γενετικού υλικού Γονιδίωµα: Το σύνολο του γενετικού υλικού (DNA) ενός κυττάρου Στα προκαρυωτικά κύτταρα

Διαβάστε περισσότερα

Κύτταρα πολυκύτταρων οργανισμών

Κύτταρα πολυκύτταρων οργανισμών Μίτωση - Μείωση Τα ευκαρυωτικά κύτταρα διαιρούνται με δύο τρόπους: τη μίτωση και τη μείωση. Η Μίτωση είναι ο τύπος της κυτταρικής διαίρεσης που από ένα πατρικό κύτταρο καταλήγει σε δύο γενετικά πανομοιότυπα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ 2016 2 Το συνώνυμο της αναπαραγωγής είναι ο πολλαπλασιασμός, η δημιουργία νέων ατόμων που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τους γονείς τους. Όλοι οι οργανισμοί κάποια

Διαβάστε περισσότερα

Μίτωση - Μείωση και φυλετικοί βιολογικοί κύκλοι Γ. Παπανικολάου MD, PhD

Μίτωση - Μείωση και φυλετικοί βιολογικοί κύκλοι Γ. Παπανικολάου MD, PhD Μίτωση - Μείωση και φυλετικοί βιολογικοί κύκλοι Γ. Παπανικολάου MD, PhD Ομοιότητα και διαφορά Κληρονομικότητα: η μεταβίβαση χαρακτηριστικών από τη μια γενιά στην άλλη Ποικιλία: εκτός από την ομοιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Kυτταρική Bιολογία. Μείωση & φυλετική αναπαραγωγή ΔIAΛEΞH 21 (16/5/2016) Δρ. Xρήστος Παναγιωτίδης, Τμήμα Φαρμακευτικής Α.Π.Θ.

Kυτταρική Bιολογία. Μείωση & φυλετική αναπαραγωγή ΔIAΛEΞH 21 (16/5/2016) Δρ. Xρήστος Παναγιωτίδης, Τμήμα Φαρμακευτικής Α.Π.Θ. Kυτταρική Bιολογία ΔIAΛEΞH 21 (16/5/2016) Μείωση & φυλετική αναπαραγωγή Τι είναι φυλετική και τι αφυλετική αναπαραγωγή; Η αφυλετική αναπαραγωγή: 1. Είναι απλή και άμεση 2. Συνήθως αποδίδει απογόνους που

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 10: Κυτταρική Διαίρεση

Ενότητα 10: Κυτταρική Διαίρεση Ενότητα 10: Κυτταρική Διαίρεση Κυτταρική διαίρεση: παραγωγή γενετικά πανομοιότυπων θυγατρικών κυττάρων Κυτταρική διαίρεση Μονοκύτταροι οργανισμοί: η διαίρεση του κυττάρου συνεπάγεται αναπαραγωγή ολόκληρου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΜΙΤΩΣΗ. Ζαρφτζιάν Μαριλένα Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Μακεδονίας

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΜΙΤΩΣΗ. Ζαρφτζιάν Μαριλένα Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Μακεδονίας ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΜΙΤΩΣΗ Τι σχέση έχουν η μονογονική αναπαραγωγή Κυτταρική διαίρεση η ανάπτυξη η αμφιγονική αναπαραγωγή η αντικατάσταση των κυττάρων Η σημασία της μίτωσης Η μίτωση ευνοεί την κυτταρική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16. Ο κυτταρικός κύκλος. Ακαδημαϊκές Εκδόσεις 2011 Το κύτταρο-μια Μοριακή Προσέγγιση 1

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16. Ο κυτταρικός κύκλος. Ακαδημαϊκές Εκδόσεις 2011 Το κύτταρο-μια Μοριακή Προσέγγιση 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16 Ο κυτταρικός κύκλος Ακαδημαϊκές Εκδόσεις 2011 Το κύτταρο-μια Μοριακή Προσέγγιση 1 ΕΙΚΟΝΑ 16.1 Οι φάσεις του κυτταρικού κύκλου. Ο κύκλος διαίρεσης των περισσότερων ευκαρυωτικών κυττάρων χωρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Στο Μάθημα Της Βιολογίας. Τάξη: Γ 3 Μαθήτρια: Στίνη Αΐντα Θέμα: Κυτταρική Διαίρεση: Μίτωση

Εργασία Στο Μάθημα Της Βιολογίας. Τάξη: Γ 3 Μαθήτρια: Στίνη Αΐντα Θέμα: Κυτταρική Διαίρεση: Μίτωση Εργασία Στο Μάθημα Της Βιολογίας Τάξη: Γ 3 Μαθήτρια: Στίνη Αΐντα Θέμα: Κυτταρική Διαίρεση: Μίτωση ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ: ΜΙΤΩΣΗ Τι είναι η κυτταρική διαίρεση; Η κυτταρική διαίρεση είναι η διαδικασία κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ. Με αναφορά τόσο στους προκαρυωτικούς όσο και στους ευκαρυωτικούς οργανισμούς

ΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ. Με αναφορά τόσο στους προκαρυωτικούς όσο και στους ευκαρυωτικούς οργανισμούς ΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ Με αναφορά τόσο στους προκαρυωτικούς όσο και στους ευκαρυωτικούς οργανισμούς Λειτουργίες Γενετικού Υλικού o Αποθήκευση της γενετικής πληροφορίας. Η οργάνωση της γενετικής πληροφορίας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ:ΜΕΙΩΣΗ- ΓΑΜΕΤΟΓΕΝΕΣΗ. Μητρογιάννη Ευαγγελία Βαμβούνης Ιωάννης

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ:ΜΕΙΩΣΗ- ΓΑΜΕΤΟΓΕΝΕΣΗ. Μητρογιάννη Ευαγγελία Βαμβούνης Ιωάννης ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ:ΜΕΙΩΣΗ- ΓΑΜΕΤΟΓΕΝΕΣΗ Μητρογιάννη Ευαγγελία Βαμβούνης Ιωάννης 5/3/2013 Η κυτταρική διαίρεση είναι η διαδικασία κατά την οποία ένα αρχικό κύτταρο διαιρείται σε δύο θυγατρικά. Στους πολυκύτταρους

Διαβάστε περισσότερα

Κυτταρική διαίρεση:μίτωση

Κυτταρική διαίρεση:μίτωση ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΑΤΕΑΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ Γ 2 ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΤΑΜΟΥΛΗ, ΜΑΡΙΝΕΛΑ ΥΜΕΡΑΙ Κυτταρική διαίρεση:μίτωση Δύο είναι οι ανώτερες κυτταρικές λειτουργίες ενός

Διαβάστε περισσότερα

Χρωμοσώματα & κυτταροδιαιρέσεις

Χρωμοσώματα & κυτταροδιαιρέσεις Δασική Γενετική Χρωμοσώματα & κυτταροδιαιρέσεις Χειμερινό εξάμηνο 2014-2015 Σύνοψη Το DNA αναπαράγεται, εκφράζεται και μεταλλάσσεται Το DNA είναι οργανωμένα σε χρωμοσώματα Τα ευκαρυωτικά γενώματα έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Στο Μάθημα Της Βιολογίας. Τάξη: Γ 3. Μαθήτρια: Στίνη Αΐντα. Θέμα: Κυτταρική Διαίρεση: Μίτωση

Εργασία Στο Μάθημα Της Βιολογίας. Τάξη: Γ 3. Μαθήτρια: Στίνη Αΐντα. Θέμα: Κυτταρική Διαίρεση: Μίτωση Εργασία Στο Μάθημα Της Βιολογίας Τάξη: Γ 3 Μαθήτρια: Στίνη Αΐντα Θέμα: Κυτταρική Διαίρεση: Μίτωση ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ: ΜΙΤΩΣΗ Τι είναι η κυτταρική διαίρεση; Η κυτταρική διαίρεση είναι η διαδικασία κατά

Διαβάστε περισσότερα

Κυτταρική Διαίρεση (Μίτωση και Μείωση) Μέρος Α Μοριακή Βιολογία και Γενετική BIOL 123 Άνοιξη 2015 Δρ. Χαρίτα Χρίστου

Κυτταρική Διαίρεση (Μίτωση και Μείωση) Μέρος Α Μοριακή Βιολογία και Γενετική BIOL 123 Άνοιξη 2015 Δρ. Χαρίτα Χρίστου Κυτταρική Διαίρεση (Μίτωση και Μείωση) Μέρος Α Μοριακή Βιολογία και Γενετική BIOL 123 Άνοιξη 2015 Δρ. Χαρίτα Χρίστου Παρουσιάσεις Power Point με υλικό από: Campbell και Reece (2010) ΒΙΟΛΟΓΙΑ τόμος Ι, 1

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί διαιρούνται τα κύτταρα;

Γιατί διαιρούνται τα κύτταρα; Η κυτταροδιαίρεση Γιατί διαιρούνται τα κύτταρα; Για να αναπαραχθούν. Για να αυξηθεί το µέγεθος των οργανισµών. Για να αναπληρωθούν φθαρµένα ή κατεστραµµένα κύτταρα. ιαδικασία κυτταροδιαίρεσης µε εκβλάστηση

Διαβάστε περισσότερα

Διερευνητικό σχέδιο μαθήματος Κυτταρική διαίρεση: Μίτωση - Μείωση Βιολογία Γ Γυμνασίου, 2 διδακτικές ώρες

Διερευνητικό σχέδιο μαθήματος Κυτταρική διαίρεση: Μίτωση - Μείωση Βιολογία Γ Γυμνασίου, 2 διδακτικές ώρες Διερευνητικό σχέδιο μαθήματος Κυτταρική διαίρεση: Μίτωση - Μείωση Βιολογία Γ Γυμνασίου, 2 διδακτικές ώρες Προαπαιτούμενες γνώσεις: Πυρήνας, γενετικό υλικό, χρωμοσώματα, ομόλογα χρωμοσώματα, γαμέτες, αμφιγονία,

Διαβάστε περισσότερα

Το σχεδιάγραµµα πιο κάτω παριστάνει τον αυτοδιπλασιασµό και το διαµοιρασµό των χρωµατοσωµάτων στα θυγατρικά κύτταρα.

Το σχεδιάγραµµα πιο κάτω παριστάνει τον αυτοδιπλασιασµό και το διαµοιρασµό των χρωµατοσωµάτων στα θυγατρικά κύτταρα. ΜΙΤΩΣΗ Η διαίρεση του κυττάρου δεν είναι µια απλή διαδικασία, όπως για παράδειγµα µια φυσαλίδα που καθώς µεγαλώνει χωρίζεται στα δύο. Η κυτταρική διαίρεση περιλαµβάνει τον ακριβοδίκαιο διαµοιρασµό του

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Βιολογίας - Β Τριμήνου

Εργασία Βιολογίας - Β Τριμήνου Εργασία Βιολογίας - Β Τριμήνου Γυμνάσιο Κερατέας Ονοματεπώνυμο: Σίντυ Οζοκουέρε-Αγγελική Τόλε Τάξη: Γ 5 Θέμα: Κυτταρική Διαίρεση-Μίτωση Τίτλος: Ιανουάριος 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Διαδικασία 2. Φάσεις αναπτύξεως

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος κυτταρικού κύκλου Πεφάνη Δάφνη Επίκουρη καθηγήτρια, Ιατρική σχολή ΕΚΠΑ Μιχαλακοπούλου 176, 1 ος όροφος

Έλεγχος κυτταρικού κύκλου Πεφάνη Δάφνη Επίκουρη καθηγήτρια, Ιατρική σχολή ΕΚΠΑ Μιχαλακοπούλου 176, 1 ος όροφος Έλεγχος κυτταρικού κύκλου Πεφάνη Δάφνη Επίκουρη καθηγήτρια, Ιατρική σχολή ΕΚΠΑ Μιχαλακοπούλου 176, 1 ος όροφος Πως το κύτταρο διπλασιάζει τα συστατικά του; Πως γίνεται ο διαχωρισμός των συστατικών στα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΟ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12-9-2015

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΟ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12-9-2015 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΟ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12-9-2015 ΘΕΜΑ Α Α1. α. in vitro β. in vivo γ. in vitro δ. in vitro Α2. γ Μεταξύ των δύο δεοξυριβονουκλεοτιδίων έχουμε συμπληρωματικότητα (Α=Τ)

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟΥΡΑΪΤΗ Γ 4

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟΥΡΑΪΤΗ Γ 4 ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟΥΡΑΪΤΗ Γ 4 Η διαίρεση του κυττάρου δεν είναι µια απλή διαδικασία, όπως για παράδειγµα µια φυσαλίδα που καθώς µεγαλώνει χωρίζεται στα δύο. Η κυτταρική διαίρεση :περιλαµβάνει

Διαβάστε περισσότερα

θετικής κατεύθυνσης Παραδόσεις του μαθήματος Επιμέλεια: ΑΡΓΥΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

θετικής κατεύθυνσης Παραδόσεις του μαθήματος Επιμέλεια: ΑΡΓΥΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Βιολογία θετικής κατεύθυνσης Παραδόσεις του μαθήματος Επιμέλεια: ΑΡΓΥΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 1ο κεφάλαιο Το γενετικό υλικό Τι αποτελεί το γενετικό υλικό; Από το 1869, που το DNA εντοπίστηκε στον πυρήνα των κυττάρων,

Διαβάστε περισσότερα

Οι φάσεις που περιλαμβάνει ο κυτταρικός κύκλος είναι:

Οι φάσεις που περιλαμβάνει ο κυτταρικός κύκλος είναι: ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ 1. Τι είναι ο κυτταρικός κύκλος; ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 4 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΓΕΝΕΤΙΚΗ» 2. Οι φάσεις που περιλαμβάνει ο κυτταρικός κύκλος είναι: 3. Κατά τη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΦΥΛΕΤΙΚΗ - ΒΛΑΣΤΙΚΗ ΦΥΛΕΤΙΚΗ Βιολογία Δ. Ματθόπουλος 1 ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΦΥΛΕΤΙΚΗ - ΒΛΑΣΤΙΚΗ ΜΙΤΩΣΗ ΦΥΛΕΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ (ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΑΜΕΤΩΝ) Βιολογία Δ. Ματθόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Κυτταρική Διαίρεση (Μίτωση και Μείωση) Μέρος Β

Κυτταρική Διαίρεση (Μίτωση και Μείωση) Μέρος Β Κυτταρική Διαίρεση (Μίτωση και Μείωση) Μέρος Β Μοριακή Βιολογία και Γενετική BIOL 123 Άνοιξη 2015 Δρ. Χαρίτα Χρίστου Παρουσιάσεις Power Point με υλικό από: Campbell και Reece (2010) ΒΙΟΛΟΓΙΑ τόμος Ι, 1

Διαβάστε περισσότερα

igenetics ΜΑΘΗΜΑ 3 Το γενετικό υλικό

igenetics ΜΑΘΗΜΑ 3 Το γενετικό υλικό igenetics ΜΑΘΗΜΑ 3 Το γενετικό υλικό ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ Στο DNA (RNA ιών) οι πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά ενός οργανισμού (γονίδια) ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ Από κύτταρο σε κύτταρο και από

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΣΤ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ. ΘΕΜΑ 1 Ο Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής.

ΤΕΣΤ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ. ΘΕΜΑ 1 Ο Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. 1 ΤΕΣΤ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΘΕΜΑ 1 Ο Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. 1. Γραμμικό μόριο DNA θα βρούμε: Α. Σε πλασμίδια Β. Στο κύριο μόριο DNA του βακτηρίου. Γ. Σε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ. 3. Τι γενετικές πληροφορίες μπορεί να φέρει ένα πλασμίδιο;

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ. 3. Τι γενετικές πληροφορίες μπορεί να φέρει ένα πλασμίδιο; ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 1.4. Οργάνωση του γενετικού υλικού προκαρυωτικών και ευκαρυωτικών κυττάρων. 1. Ποια είναι η μορφή του DNA των προκαρυωτικών κυττάρων και ποιο είναι το μήκος τους; 2. Ποια είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 1 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 1 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 1 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015 ΘΕΜΑ 1 Ο 1. γ 2. δ 3. α 4. δ 5. δ ΘΕΜΑ 2 Ο Α) Το γενετικό υλικό των προκαρυωτικών κυττάρων είναι ένα δίκλωνο

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος 3 ο. Χρωµοσώµατα και κυτταροδιαιρέσεις. Thomas Hunt Morgan 1910

Μέρος 3 ο. Χρωµοσώµατα και κυτταροδιαιρέσεις. Thomas Hunt Morgan 1910 Μέρος 3 ο Χρωµοσώµατα και κυτταροδιαιρέσεις Thomas Hunt Morgan 1910 Χρωµοσώµατα και κυτταροδιαιρέσεις Το DNA στον πυρήνα και τα χρωµοσώµατα Το DNA του πυρήνα δεν βρίσκεται σε µορφή ενός απλού µακροµορίου,

Διαβάστε περισσότερα

Moριακή Kυτταρική Bιολογία & Έλεγχος Μεταβολισμού ΔIAΛEΞΕΙΣ 4 & 5 Κυτταρική διαίρεση & Απόπτωση

Moριακή Kυτταρική Bιολογία & Έλεγχος Μεταβολισμού ΔIAΛEΞΕΙΣ 4 & 5 Κυτταρική διαίρεση & Απόπτωση Moριακή Kυτταρική Bιολογία & Έλεγχος Μεταβολισμού ΔIAΛEΞΕΙΣ 4 & 5 Κυτταρική διαίρεση & Απόπτωση Τα κύρια σημεία της διάλεξης είναι τα παρακάτω: Ο κυτταρικός κύκλος και τα στάδια του Ρύθμιση του κυτταρικού

Διαβάστε περισσότερα

(αδρές αποικίες) Θέρμανση (λείες αποικίες) ζωντανά ποντίκια ζωντανά ποντίκια νεκρά ποντίκια

(αδρές αποικίες) Θέρμανση (λείες αποικίες) ζωντανά ποντίκια ζωντανά ποντίκια νεκρά ποντίκια Το DNA είναι το γενετικό υλικό 1. Πείραμα Griffith (1928) Βακτήριο πνευμονιόκοκκου (Diplococcus pneumoniae) Χωρίς κάλυμμα Με κάλυμμα (αδρές αποικίες) Θέρμανση (λείες αποικίες) ζωντανά ποντίκια ζωντανά

Διαβάστε περισσότερα

Τα χαρακτηριστικά & Στάδια της Μίτωσης

Τα χαρακτηριστικά & Στάδια της Μίτωσης Μέρος ΙΙΙ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΦΑΣΗΣ Μ ΓΕΝΙΚΑ: Στη φάση Μ του κυτταρικού κύκλου αναδιοργανώνονται οι περισσότερες κυτταρικές δομές μέσω Cdk1/κυκλίνης B - Στην Μίτωση ή Διαίρεση του Πυρήνα (Μ): α. τα χρωμοσώματα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Βιολογία ΙI Κυτταροσκελετός και Κυτταρική Διαίρεση Διδάσκοντες: Σ. Γεωργάτος, Θ. Τζαβάρας, Π. Κούκλης, Χ. Αγγελίδης Υπεύθυνος μαθήματος: Σ. Γεωργάτος

Διαβάστε περισσότερα

Κυτταρική Βιολογία. Ενότητα 11 : Κυτταρική διαίρεση. Παναγιωτίδης Χρήστος Τμήμα Φαρμακευτικής Α.Π.Θ. ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Κυτταρική Βιολογία. Ενότητα 11 : Κυτταρική διαίρεση. Παναγιωτίδης Χρήστος Τμήμα Φαρμακευτικής Α.Π.Θ. ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Κυτταρική Βιολογία Ενότητα 11 : Κυτταρική διαίρεση Παναγιωτίδης Χρήστος Φαρμακευτικής Α.Π.Θ. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος. Σπύρος Δ. Συγγελάκης

Πρόλογος. Σπύρος Δ. Συγγελάκης ΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ «Ερωτήσεις θεωρίας» «Σχόλια και Επισημάνσεις» «Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής» «Ερωτήσεις Σωστό - Λάθος» «Ερωτήσεις κρίσεως Συνδυαστικές» «Αναλυτική μεθοδολογία ασκήσεων» «Λυμένες ασκήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο... 2 I. Το γενετικό υλικό... 2 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ... 5 ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΛΕΞΗ... 8 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ...

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο... 2 I. Το γενετικό υλικό... 2 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ... 5 ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΛΕΞΗ... 8 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ... ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο... 2 I. Το γενετικό υλικό... 2 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ... 5 ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΛΕΞΗ.... 8 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ... 9 ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ...12 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο I. Το γενετικό

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΕΤΙΚΗ. Αντιγραφή, μεταγραφή και μετάφραση

ΓΕΝΕΤΙΚΗ. Αντιγραφή, μεταγραφή και μετάφραση ΓΕΝΕΤΙΚΗ Αντιγραφή, μεταγραφή και μετάφραση Κύκλος ζωής του κυττάρου Κυτταρικός κύκλος (ή κύκλος ζωής του κυττάρου) είναι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη δημιουργία ενός κυττάρου ως τότε που και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡ. : 19/05/2016 ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ-ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: 2 ΩΡΕΣ (120 ΛΕΠΤΑ) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:... ΤΜΗΜΑ:.. ΑΡ.: ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΘΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡ. : 19/05/2016 ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ-ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: 2 ΩΡΕΣ (120 ΛΕΠΤΑ) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:... ΤΜΗΜΑ:.. ΑΡ.: ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΘΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΛΥΚΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2015-2016 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 ΒΑΘΜΟΣ.../35 ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗ:. ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡ. : 19/05/2016 ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ-ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: 2 ΩΡΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Να απαντήσετε σε καθεμιά από τις παρακάτω ερωτήσεις με μια πρόταση.

Να απαντήσετε σε καθεμιά από τις παρακάτω ερωτήσεις με μια πρόταση. Κεφάλαιο 4: Γενετική Α. Αντιγραφή - Μεταγραφή - Μετάφραση του DNA Να απαντήσετε σε καθεμιά από τις παρακάτω ερωτήσεις με μια πρόταση. 1. Τι είναι κωδικόνιο; 2. Που γίνεται η σύνθεση πρωτεϊνών στο κύτταρο;

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Το γενετικό υλικό ΘΕΜΑ: 1 ο (Μονάδες 25 ) Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση στις παρακάτω ερωτήσεις. 1. Το πείραµα των Hershey και Chase ήταν:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ. Αρχαία Βακτήρια. Προκαρυωτικό κύτταρο: πυρηνοειδές. Πρώτιστα Μύκητες Φυτά Ζώα. Ευκαρυωτικό κύτταρο: πυρήνας

ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ. Αρχαία Βακτήρια. Προκαρυωτικό κύτταρο: πυρηνοειδές. Πρώτιστα Μύκητες Φυτά Ζώα. Ευκαρυωτικό κύτταρο: πυρήνας ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ Προκαρυωτικό κύτταρο: πυρηνοειδές Αρχαία Βακτήρια Ευκαρυωτικό κύτταρο: πυρήνας Δομή: μεμβρανικά οργανίδια Παραγωγή ενέργειας Δομή γενετικού υλικού Διαίρεση / Αναπαραγωγή Γενετικός ανασυνδυασμός

Διαβάστε περισσότερα

«Δομή του Γενετικού Υλικού σε Προκαρυωτικούς και Ευκαρυωτικούς Οργανισμούς»

«Δομή του Γενετικού Υλικού σε Προκαρυωτικούς και Ευκαρυωτικούς Οργανισμούς» Εργασία στο μάθημα της βιολογίας «Δομή του Γενετικού Υλικού σε Προκαρυωτικούς και Ευκαρυωτικούς Οργανισμούς» Μπαμπάλας Γεώργιος 31/01/2014 1ο Γυμνάσιο Κερατέας Υπεύθ.Καθηγητής:Κεραμάρης,Κ ΕΥΚΑΡΥΩΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Στο φλοιό της Γης απαντώνται 92 χημικά στοιχεία, από τα οποία 27 μόνο είναι απαραίτητα για τη ζωή. ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 96% ο άνθρακας (C), το υδρογόνο (H), το οξυγόνο (O) και

Διαβάστε περισσότερα

Μίτωση - Μείωση. Γαµετογένεση και Αναπαραγωγή. Πέρη Πάσχου, PhD (ppaschou@mbg.duth.gr)

Μίτωση - Μείωση. Γαµετογένεση και Αναπαραγωγή. Πέρη Πάσχου, PhD (ppaschou@mbg.duth.gr) Μίτωση - Μείωση Γαµετογένεση και Αναπαραγωγή Πέρη Πάσχου, PhD (ppaschou@mbg.duth.gr) Σήµερα... Ορολογία Κυτταρικός κύκλος Μίτωση Μείωση Γαµετογένεση Βιολογικοί κύκλοι ΗΓενετική είναι ο κλάδος της Βιολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Ιστολογίας Εµβρυολογίας ΕΚΠΑ

Εργαστήριο Ιστολογίας Εµβρυολογίας ΕΚΠΑ ΜΕΙΩΣΗ ΓΑΜΕΤΟΓΕΝΕΣΗ Σοφία Χαβάκη Επίκουρη Καθηγήτρια Εργαστήριο Ιστολογίας Εµβρυολογίας ΕΚΠΑ ΓΑΜΕΤΟΓΕΝΕΣΗ Είναι η παραγωγή και διαφοροποίηση των γαµετών: ωοκυττάρου (ωογένεση) σπερµατοζωαρίου (σπερµατογένεση)

Διαβάστε περισσότερα

Η ζητούμενη σειρά έχει ως εξής: αδενίνη < νουκλεοτίδιο < νουκλεόσωμα < γονίδιο < χρωματίδα < χρωμόσωμα < γονιδίωμα.

Η ζητούμενη σειρά έχει ως εξής: αδενίνη < νουκλεοτίδιο < νουκλεόσωμα < γονίδιο < χρωματίδα < χρωμόσωμα < γονιδίωμα. ΚΕΦ. 1 ο ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΡΙΣΕΩΣ 1. Να κατατάξετε σε σειρά αυξανόμενου μεγέθους τις παρακάτω έννοιες που σχετίζονται με το γενετικό υλικό των οργανισμών: νουκλεόσωμα, χρωμόσωμα, αδενίνη, νουκλεοτίδιο, γονίδιο

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1: Το Γενετικό Υλικό 1.

Κεφάλαιο 1: Το Γενετικό Υλικό 1. Κεφάλαιο 1: Το Γενετικό Υλικό 1. Ο πνευμονιόκοκκος είναι: α. μύκητας β. βακτήριο γ. ιός δ. πρωτόζωο 2. Στο πείραμα του Griffith τι αποτελέσματα είχε ο εμβολιασμός με βακτήρια, θάνατο(θ) ή επιβίωση (Ε),

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Να επιλέξετε την φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις:

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Να επιλέξετε την φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 21/09/2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΟΤΑ ΛΑΖΑΡΑΚΗ ΘΕΜΑ 1 Ο ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Να επιλέξετε την φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες

Διαβάστε περισσότερα

Κατάταξη Αδενίνη 1 Γονίδιο 4 Νουκλεοτίδιο 2 Νουκλεόσωμα 3 Βραχίονας 5 Χρωματίδα 6 Γονιδίωμα 8 Καρυότυπος 9 Μεταφασικό χρωμόσωμα 7

Κατάταξη Αδενίνη 1 Γονίδιο 4 Νουκλεοτίδιο 2 Νουκλεόσωμα 3 Βραχίονας 5 Χρωματίδα 6 Γονιδίωμα 8 Καρυότυπος 9 Μεταφασικό χρωμόσωμα 7 Α1. 1. δ 2. α 3. δ 4. γ 5. γ Βιολογία ΘΕΜΑ A κατεύθυνσης Α2. Κατάταξη Αδενίνη 1 Γονίδιο 4 Νουκλεοτίδιο 2 Νουκλεόσωμα 3 Βραχίονας 5 Χρωματίδα 6 Γονιδίωμα 8 Καρυότυπος 9 Μεταφασικό χρωμόσωμα 7 ΘΕΜΑ Β 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 Ο ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 22/09/2013

ΘΕΜΑ 1 Ο ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 22/09/2013 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 22/09/2013 ΘΕΜΑ 1 Ο Να επιλέξετε την φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: 1. Το ζεύγος των φυλετικών

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 ο Το γενετικό υλικό Μεθοδολογία Ασκήσεων

Κεφάλαιο 1 ο Το γενετικό υλικό Μεθοδολογία Ασκήσεων Κεφάλαιο 1 ο Το γενετικό υλικό Μεθοδολογία Ασκήσεων 1. Ένα μόριο νουκλεϊκού οξέος για να χαρακτηρισθεί πλήρως θα πρέπει να γνωρίζουμε αν είναι: i. DNA ή RNA ii. iii. Μονόκλωνο ή δίκλωνο Γραμμικό ή κυκλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Μ.ΒΡΑΧΝΟΥΛΑ Σελίδα 1

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Μ.ΒΡΑΧΝΟΥΛΑ Σελίδα 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Μ.ΒΡΑΧΝΟΥΛΑ Σελίδα 1 ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Σε ένα δίκλωνο µόριο DNA ο λόγος Α / C είναι 1/ 4. Το μήκος του είναι 20.000 ζεύγη βάσεων. Ποια η εκατοστιαία σύσταση και ποιος ο αριθµός των νουκλεοτιδίων που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Θέμα: Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΑΜΕΤΩΝ (άσκηση 11 του εργαστηριακού οδηγού) Μέσος χρόνος πειράματος: 45 λεπτά

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Γ Γενικού Λυκείου Θετικής κατεύθυνσης. Κεφάλαιο 1α Το Γενετικό Υλικό

Βιολογία Γ Γενικού Λυκείου Θετικής κατεύθυνσης. Κεφάλαιο 1α Το Γενετικό Υλικό Βιολογία Γ Γενικού Λυκείου Θετικής κατεύθυνσης Κεφάλαιο 1α Το Γενετικό Υλικό Το DNA είναι το γενετικό υλικό Αρχικά οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι οι πρωτεΐνες αποτελούσαν το γενετικό υλικό των οργανισμών.

Διαβάστε περισσότερα

Ι. ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕIΤΟΥΡΓΙΑ ΚΥΤΤΑΡΟΥ

Ι. ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕIΤΟΥΡΓΙΑ ΚΥΤΤΑΡΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟ Ι. ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕIΤΟΥΡΓΙΑ ΚΥΤΤΑΡΟΥ Η πρώτη µεγάλη επανάσταση στη Βιολογία συµπίπτει µε την ανακάλυψη και εξέλιξη του µικροσκοπίου. Το 1665 χρησιμοποιείται για πρώτη φορά η λέξη κύτταρο για τον προσδιορισμό

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ. Αρχιτομία. Αγενής αναπαραγωγή. Παρατομία. Εκβλάστηση. Εγγενής αναπαραγωγή Διπλοφασικός κύκλος.

Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ. Αρχιτομία. Αγενής αναπαραγωγή. Παρατομία. Εκβλάστηση. Εγγενής αναπαραγωγή Διπλοφασικός κύκλος. Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ Αρχιτομία Αγενής αναπαραγωγή Παρατομία Εκβλάστηση Εγγενής αναπαραγωγή Απλοφασικός κύκλος Διπλοφασικός κύκλος Ισογαμία Ανισογαμία Ωογαμία Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ

ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΣΚΕΛΕΤΟΥ: ΜΙΚΡΟΪΝΙΔΙΑ- ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ ΙΝΙΔΙΑ- ΜΙΚΡΟΣΩΛΗΝΙΣΚΟΙ Η δοµή και η λειτουργία του κυτταροσκελετού: Ο κυτταροσκελετός είναι ένα δίκτυο από ινίδια που εκτείνονται σε όλο

Διαβάστε περισσότερα

Η δοµή και η λειτουργία του κυτταροσκελετού: Ο κυτταροσκελετός είναι ένα δίκτυο από ινίδια που εκτείνονται σε όλο το κυτταρόπλασµα και σχηµατίζουν

Η δοµή και η λειτουργία του κυτταροσκελετού: Ο κυτταροσκελετός είναι ένα δίκτυο από ινίδια που εκτείνονται σε όλο το κυτταρόπλασµα και σχηµατίζουν Η δοµή και η λειτουργία του κυτταροσκελετού: Ο κυτταροσκελετός είναι ένα δίκτυο από ινίδια που εκτείνονται σε όλο το κυτταρόπλασµα και σχηµατίζουν ένα δυναµικό σκελετό που χρησιµεύει στη στήριξη και την

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ Α Α1. γ Α2. α Α3. δ Α4. β Α5. α

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ Α Α1. γ Α2. α Α3. δ Α4. β Α5. α ΘΕΜΑ Α Α1. γ Α2. α Α3. δ Α4. β Α5. α 1 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις. 1 ο Κεφάλαιο: Το Γενετικό Υλικό

Ασκήσεις. 1 ο Κεφάλαιο: Το Γενετικό Υλικό Ασκήσεις 1. Αν ο λόγος A + Τ / C + G στη μια αλυσίδα του DNA είναι 7/10, πόσος είναι ο ίδιος λόγος: α. στη συμπληρωματική της αλυσίδα, β. στο μόριο; 2. Αν ο λόγος A + G / T + C στη μια αλυσίδα του DNA

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 27 ΜΑΪΟΥ 2008 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 27 ΜΑΪΟΥ 2008 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 27 ΜΑΪΟΥ 2008 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 1 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1ο 1. β 2. δ 3. β 4. δ 5. β ΘΕΜΑ 2ο 1. Σχολικό βιβλίο, σελ.

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΗ ΑΣΚΗΣΗΣ 1 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΛΥΣΗ ΑΣΚΗΣΗΣ 1 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΛΥΣΗ ΑΣΚΗΣΗΣ 1 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ α) Αφού τα σωµατικά κύτταρα της γάτας έχουν 19 ζεύγη οµολόγων χρωµοσωµάτων, άρα περιέχουν 38 απλοειδή χρωµοσώµατα στην αρχή της Μεσόφασης (G 1 -φάση), πριν

Διαβάστε περισσότερα

Χρωμοσώματα και ανθρώπινο γονιδίωμα Πεφάνη Δάφνη

Χρωμοσώματα και ανθρώπινο γονιδίωμα Πεφάνη Δάφνη Χρωμοσώματα και ανθρώπινο γονιδίωμα Πεφάνη Δάφνη 12.02.2019 Νουκλεoτίδια-Δομικοί λίθοι του DNA H διπλή έλικα του DNAχωροπληρωτικό μοντέλο To ευκαρυωτικό DNA οργανώνεται σε χρωμοσώματα Τα χρωμοσώματα περιέχουν

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις για το Κεφάλαιο 1: Το γενετικό υλικό

Ασκήσεις για το Κεφάλαιο 1: Το γενετικό υλικό Ασκήσεις για το Κεφάλαιο 1: Το γενετικό υλικό A) Ερωτήσεις με πολλές πιθανές απαντήσεις Να βάλετε σε κύκλο το γράμμα ή τα γράμματα που αντιστοιχούν στη σωστή φράση ή στη φράση που συμπληρώνει σωστά την

Διαβάστε περισσότερα

- Πώς γίνεται ο διαμοιρασμός των συστατικών στα θυγατρικά κύτταρα; -Πώς ς το κύτταρο συντονίζει τις διεργασίες του κυτταρικού κύκλου;

- Πώς γίνεται ο διαμοιρασμός των συστατικών στα θυγατρικά κύτταρα; -Πώς ς το κύτταρο συντονίζει τις διεργασίες του κυτταρικού κύκλου; ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ - Πώς το κύτταρο διπλασιάζει τα συστατικά του; - Πώς γίνεται ο διαμοιρασμός των συστατικών στα θυγατρικά κύτταρα; -Πώς ς το κύτταρο συντονίζει τις διεργασίες του κυτταρικού κύκλου; Νέα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Επειδή στο σχολικό βιβλίο Βιολογία Β Γενικού Λυκείου Γενικής παιδείας πρόσφατα προστέθηκαν ερωτήσεις και άλλαξε η αρίθμηση των προϋπαρχουσών ασκήσεων,

Διαβάστε περισσότερα

Παίζοντας με τα χρωμοσώματα ΙΙ

Παίζοντας με τα χρωμοσώματα ΙΙ Παίζοντας με τα χρωμοσώματα ΙΙ Μαυροματάκης Γιώργος Βιολόγος 2016-2017 τάκης Γιώργος Βιολόγος 1 Θεωρητικό μέρος Ομόλογα χρωμοσώματα: Ζευγάρι χρωμοσωμάτων που έχουν το ίδιο σχήμα και μέγεθος, και περιέχουν

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΚΑΜΙΝΕΛΛΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Είναι η επιστήμη που μελετά τους ζωντανούς οργανισμούς. (Αποτελούνται από ένα ή περισσότερα κύτταρα).

Β. ΚΑΜΙΝΕΛΛΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Είναι η επιστήμη που μελετά τους ζωντανούς οργανισμούς. (Αποτελούνται από ένα ή περισσότερα κύτταρα). ΒΙΟΛΟΓΙΑ Είναι η επιστήμη που μελετά τους ζωντανούς οργανισμούς. (Αποτελούνται από ένα ή περισσότερα κύτταρα). Είδη οργανισμών Υπάρχουν δύο είδη οργανισμών: 1. Οι μονοκύτταροι, που ονομάζονται μικροοργανισμοί

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΖΑΡΦΤΖΙΑΝ ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΟ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ 1. Σε ένα πείραμα παρόμοιο με αυτό που διεξήγαγε ο Griffith, αφού θανατώσατε με

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο Γενετική

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο Γενετική ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο Γενετική Ενότητα 4.1: Κύκλος ζωής του κυττάρου Ενότητα 4.2: Μοριακή γενετική. (Το κεντρικό δόγμα της βιολογίας - Αντιγραφή - Μεταγραφή - Μετάφραση του DNA - Η χρωματίνη και το χρωμόσωμα) Ενότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΖΑΡΦΤΖΙΑΝ ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΟ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ 1. Σε ένα πείραμα παρόμοιο με αυτό που διεξήγαγε ο Griffith, αφού θανατώσατε με

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Πανελλαδικών 2000-2013

Θέματα Πανελλαδικών 2000-2013 Θέματα Πανελλαδικών 2000-2013 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ Κεφάλαιο 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΘΕΜΑ 1 ο Γράψτε τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω προτάσεις και δίπλα το γράμμα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΟΜΗ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΣΚΕΛΕΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ Γ1

Η ΔΟΜΗ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΣΚΕΛΕΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ Γ1 Η ΔΟΜΗ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΣΚΕΛΕΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ Γ1 ΚΥΤΤΑΡΟΣΚΕΛΕΤΟΣ Τρισδιάστατο δίκτυο που αποτελείται από μικροσωληνίσκους, μικροϊνίδια και ενδιάμεσα ινίδια. Οι νηματοειδείς πρωτεΐνες του

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΤΜΗΜΑ: ΘΕΜΑ 1 Ο. 3. Το DNA των μιτοχονδρίων έχει μεγαλύτερο μήκος από αυτό των χλωροπλαστών.

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΤΜΗΜΑ: ΘΕΜΑ 1 Ο. 3. Το DNA των μιτοχονδρίων έχει μεγαλύτερο μήκος από αυτό των χλωροπλαστών. ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΤΜΗΜΑ: ΘΕΜΑ 1 Ο Α. Να γράψετε τον αριθμό της καθεμιάς από τις παρακάτω προτάσεις 1-5 και δίπλα του τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση είναι σωστή, ή Λάθος, αν η πρόταση

Διαβάστε περισσότερα

Κυριακή 15/02/2015 Ημερομηνία

Κυριακή 15/02/2015 Ημερομηνία Διαγώνισμα 2014-15 Ενδεικτικές απαντήσεις Κυριακή 15/02/2015 Ημερομηνία Βιολογία Κατεύθυνσης Εξεταζόμενο μάθημα Γ Λυκείου Τάξη Θέμα 1 ο : 1 α, 2 γ, 3 ε, 4 α, 5 ε Θέμα 2 ο : Α. Η απεικόνιση των μεταφασικών

Διαβάστε περισσότερα

MAPS Πρωτείνες που συνδέονται με μικροσωληνίσκους και σταθεροποιούν ή καταστρέφουν τα ινίδια

MAPS Πρωτείνες που συνδέονται με μικροσωληνίσκους και σταθεροποιούν ή καταστρέφουν τα ινίδια Ταξόλη - Κολχικίνη MAPS Πρωτείνες που συνδέονται με μικροσωληνίσκους και σταθεροποιούν ή καταστρέφουν τα ινίδια H οικογένεια των πρωτεινών MAP Κυτταρική κατανομή μικροσωληνίσκων/μαps/νευροινιδίωνps/νευροινιδίων

Διαβάστε περισσότερα

Η αναπαραγωγή στον κόσμο των φυτών

Η αναπαραγωγή στον κόσμο των φυτών Η αναπαραγωγή στον κόσμο των φυτών Τζανουδάκης Δημήτριος Καθηγητής τμήματος Βιολογίας Πανεπιστημίου Πάτρας Τηλ. / Fax: 2610997279 Email: tzanoyd@upatras.gr H Αναπαραγωγή στο κόσμο των φυτών Μια από τις

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 04/09/2016 ΘΕΜΑ Α Α.1. β. Α.2. β. Α.3. γ. Α.4. δ. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α.5. β. Μονάδες 25 ΘΕΜΑ Β Β. 1. Ιχνηθέτηση. είναι η σήμανση χημικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΡΗΝΑ ΣΟΤ ΚΤΣΣΑΡΟΤ: ΔΟΜΗ, ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΑ, ΔΙΑΚΙΝΗΗ ΤΣΑΣΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΟΤ ΣΗ ΠΤΡΗΝΙΚΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ

ΠΤΡΗΝΑ ΣΟΤ ΚΤΣΣΑΡΟΤ: ΔΟΜΗ, ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΑ, ΔΙΑΚΙΝΗΗ ΤΣΑΣΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΟΤ ΣΗ ΠΤΡΗΝΙΚΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ ΠΤΡΗΝΑ ΣΟΤ ΚΤΣΣΑΡΟΤ: ΔΟΜΗ, ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΑ, ΔΙΑΚΙΝΗΗ ΤΣΑΣΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΟΤ ΣΗ ΠΤΡΗΝΙΚΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ ΓΤΜΝΑΙΟ ΚΕΡΑΣΕΑ ΦΟΛ. ΕΣΟ 2011-12 ΣΜΗΜΑ Γ3 ΟΡΥΑΝΙΔΗ ΓΙΩΡΓΟ ΙΔΕΡΗ ΒΑΓΓΕΛΗ Σο κύτταρο είναι η μικρότερη ζωντανή μονάδα,

Διαβάστε περισσότερα

Να επιλέξετε την φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις:

Να επιλέξετε την φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 2/12/2016 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΛΑΖΑΡΑΚΗ ΝΟΤΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Να επιλέξετε την φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιες Εξετάσεις Ημερήσιων Γενικών Λυκείων. Εξεταζόμενο Μάθημα: Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης, Ημ/νία: 30 Μαίου Απαντήσεις Θεμάτων

Πανελλήνιες Εξετάσεις Ημερήσιων Γενικών Λυκείων. Εξεταζόμενο Μάθημα: Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης, Ημ/νία: 30 Μαίου Απαντήσεις Θεμάτων Πανελλήνιες Εξετάσεις Ημερήσιων Γενικών Λυκείων Εξεταζόμενο Μάθημα: Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης, Ημ/νία: 30 Μαίου 2012 Απαντήσεις Θεμάτων ΘΕΜΑ Α Α1. Η διπλά έλικα του DNA ξετυλίγεται κατά την μεταγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Να επιλέξετε την φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις:

Να επιλέξετε την φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ Β' Λ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ Γ' Λ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 17//2017 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΛΑΖΑΡΑΚΗ ΝΟΤΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Να επιλέξετε την φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΤΤΑΡΙΚΟΣ ΚΥΤΚΛΟΣ. abee/biobk/biobookmeiosis.html. pdf

ΚΥΤΤΑΡΙΚΟΣ ΚΥΤΚΛΟΣ.  abee/biobk/biobookmeiosis.html. pdf ΚΥΤΤΑΡΙΚΟΣ ΚΥΤΚΛΟΣ http://www2.estrellamountain.edu/faculty/far abee/biobk/biobookmeiosis.html pdf https://www.youtube.com/watch?v=wy3n5nczbhq http://www.youtube.com/watch?v=lf9rcqifx34&feature=related

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΦΕ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ

ΤΟΠΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΦΕ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ 17η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών EUSO 2019 ΤΟΠΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΦΕ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΟΝΟΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ: 1) 2) 3)

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία στην Βιολογία

Εργασία στην Βιολογία Εργασία στην Βιολογία Μεμβράνη του Πυρήνα του Κυττάρου Χρονιά: 2013-2014 Επιμέλεια: Σταμάτης Ορφανός, Μάριος Παναγιωτόπουλος [1] Πυρήνας του Κυττάρου Ο πυρήνας είναι το πιο μεγάλο και ευδιάκριτο οργανίδιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Π Ο Λ Λ Α Π Λ Η Σ Ε Π Ι Λ Ο Γ Η Σ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Π Ο Λ Λ Α Π Λ Η Σ Ε Π Ι Λ Ο Γ Η Σ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Π Ο Λ Λ Α Π Λ Η Σ Ε Π Ι Λ Ο Γ Η Σ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1. Η ποσότητα του DNΑ α. είναι ίδια σε όλους τους απλοειδείς οργανισµούς β. είναι σταθερή σε όλους τους διπλοειδείς οργανισµούς

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Πανελλαδικών

Θέματα Πανελλαδικών Θέματα Πανελλαδικών 2000-2015 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ Κεφάλαιο 1 Περιεχόμενα Περιεχόμενα 1 Κεφάλαιο 1 ο Το γενετικό υλικό Θέμα 1 ο 2 Θέμα 2 ο 8 Θέμα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 22 ΜΑΪΟΥ 2015 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 22 ΜΑΪΟΥ 2015 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α1. Β Α2. Γ Α3. Α Α4. Α5. Γ ΘΕΜΑ Β ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 22 ΜΑΪΟΥ 2015 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ B1. Α (Σωµατικά κύτταρα στην αρχή της µεσόφασης): 1, 4, 5, 6 Β (Γαµέτες): 2, 3, 7, 8 Β2. (Κάθε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ 1ο. 1. γ 2. γ 3. δ 4. α 5. β

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ 1ο. 1. γ 2. γ 3. δ 4. α 5. β ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ 1ο 1. γ 2. γ 3.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΤΩΣΗ & ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ 204017

ΜΙΤΩΣΗ & ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ 204017 1 Υπόβαθρο ΜΙΤΩΣΗ & ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ 204017 Η ανάπτυξη ενός οργανισμού είναι η αμετάκλητη αύξηση στον αριθμό και το μέγεθος των κυττάρων μέσω μιας συνεχούς ακολουθίας γεγονότων που ονομάζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ 1ο 1. β 2. β 3. α 4. α 5. β

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ 1ο 1. β 2. β 3. α 4. α 5. β ΘΕΜΑ 1ο 1. β 2. β 3. α 4. α 5. β 1 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΤΡΙΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2004 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: BΙΟΛΟΓΙΑ (ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ)

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογικά, µε την είσοδο του σπερµατοζωαρίου, το ωάριο υφίσταται µεταβολές (εµπόδιο στην πολυσπερµία), οι οποίες παρεµποδίζουν την περαιτέρω είσοδο

Φυσιολογικά, µε την είσοδο του σπερµατοζωαρίου, το ωάριο υφίσταται µεταβολές (εµπόδιο στην πολυσπερµία), οι οποίες παρεµποδίζουν την περαιτέρω είσοδο Γονιµοποίηση Φυσιολογική γονιµοποίηση Η γονιµοποίηση συνήθως γίνεται στην λήκυθο της σάλπιγγας. Είναι το αποτέλεσµα της συνένωσης ενός ωαρίου µε ένα σπερµατοζωάριο, που είναι απλοειδή κύτταρα µε 23 χρωµοσώµατα

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Κ.Φ.Ε ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ

Ε.Κ.Φ.Ε ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Ε.Κ.Φ.Ε ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Προκριματικός Διαγωνισμός για τη 15 η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών EUSO 2017 ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016 Ε.Κ.Φ.Ε. Αγίων Αναργύρων Ονοματεπώνυμα μελών ομάδας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ 1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ 1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ 1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ 1 ο Α. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. δ 2. β 3. γ 4. γ 5. β Β. Ερωτήσεις σωστού λάθους 1. Λάθος 2. Σωστό 3. Λάθος 4. Λάθος 5. Σωστό ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ - ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ - ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑ I ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : Γεράσιμος Π. Βανδώρος ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ - ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ Οι βασικές δομές που εξετάζουμε στην ανατομία μπορούν ιεραρχικά να ταξινομηθούν ως εξής:

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΦΥΤΟΥ

ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΦΥΤΟΥ ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΦΥΤΟΥ Κύτταρο Θεμελιώδης δομική και λειτουργική μονάδα των ζωντανών οργανισμών Φυτικό κύτταρο Χαρακτηριστικά των κυττάρων των πολυκύτταρων φυτών: 1. Μερική ανεξαρτησία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΟ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΟ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΟ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Το μόριο DNA μιας χρωματίδας μεταφασικού χωμοσώματος ενός φυσιολογικού ευκαρυωτικού κυττάρου περιέχει το 29% των νουκλεoτιδίων του με αζωτούχα βάση την T. a. Ποιο είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Κανάρη 36, Δάφνη Τηλ. 210 9713934 & 210 9769376 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΜΑ Α Α1.Γ. Α2.Γ. Α3.Β. Α4.Β. Α5.Β. ΘΕΜΑ Β 1. Οι σωστές απαντήσεις είναι: A. Μεγαλύτερη συμβολή γενετικού

Διαβάστε περισσότερα