ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΙΣΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΙΣΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ"

Transcript

1 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΙΣΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

2 σελ. 1 Από πού ξεκινάω; Σύνδεση στο Διαδίκτυο Για να ξεκινήσετε να ασχολείστε με το Διαδίκτυο (Internet) και τον Παγκόσμιο Ιστό (World Wide Web), αυτό που πρώτα θα πρέπει να κάνετε είναι να αποκτήσετε σύνδεση με το Διαδίκτυο. Για να το κάνετε αυτό χρειάζεστε τα ακόλουθα: Έναν προσωπικό υπολογιστή Μια ευρυζωνική σύνδεση, την οποία μπορείτε να αγοράσετε συνδρομητικά από έναν πάροχο. Η ελάχιστη ταχύτητα είναι 2Mbps, αλλά σας είναι αρκετή. Το μηνιαίο κόστος πλέον είναι σχετικά μικρό. Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο Μπορείτε να αποκτήσετε δωρεάν λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείο ( ) χρησιμοποιώντας κάποιον από τους γνωστούς παρόχους υπηρεσιών Παγκόσμιου Ιστού, όπως την εταιρία Google (θα το βρείτε στη διεύθυνση ή απλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που σας δίνει δωρεάν ο πάροχος ευρυζωνικής σύνδεσης που έχετε επιλέξει. Προσοχή: Φροντίστε να διαλέξετε όνομα χρήστη το οποίο είναι αντιπροσωπευτικό για εσάς ή την επιχείρησή σας και πάντα προσοχή στον κωδικό πρόσβασης που θα διαλέξετε.

3 σελ. 2 Αξιοποιώντας τον Παγκόσμιο Ιστό Αναζήτηση Οι μηχανές αναζήτησης είναι δωρεάν υπηρεσίες, που επιτρέπουν στους χρήστες να αναζητήσουν πληροφορία στον Παγκόσμιο Ιστό. Γνωστές μηχανές αναζήτησης είναι: τo Google Search: τo Bing: τo Yahoo! Search: με την πρώτη να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς Για να κάνετε μία αναζήτηση δε χρειάζεται να έχετε τεχνικές γνώσεις. Προσδιορίζετε κάποιο ερώτημα, και η μηχανή αναζήτησης επιστρέφει τα αποτελέσματα. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σε μορφή κειμένου, εικόνες, βίντεο, χάρτες, δορυφορικές φωτογραφίες, νέα και πολλά ακόμα όπως: πρόγνωση καιρού, τον ανταγωνισμό σας, πληροφορίες για τα προϊόντα σας και για νέες καλλιέργειες, πιθανές αγορές και αγοραστές, συμβουλές και πρότυπα ποιότητας. Γίνετε όσο το δυνατόν σαφέστεροι στις πληροφορίες που αναζητάτε. Όταν πληκτρολογούμε λέξεις χωρισμένες με κενά μεταξύ τους, σημαίνει αναζήτηση για σελίδες που περιέχουν και τις τρεις λέξεις. Το Google διαγράφει από τους όρους που του δίνετε κάποιες κοινές λέξεις, όπως το «από», «το», καθώς και μερικά απομονωμένα γράμματα και αριθμούς. Αν θέλετε να συμπεριληφθούν στην αναζήτηση πρέπει να προτάξετε το + ή να βάλετε όλη την πρόταση σε διπλά εισαγωγικά. Αν θέλετε να αναζητήσετε μία συγκεκριμένη φράση στην οποία έχει σημασία οι λέξεις να μην είναι διάσπαρτες, πρέπει να την περικλείσετε σε εισαγωγικά.

4 Σελ. 3 Αξιοποιώντας τον Παγκόσμιο Ιστό Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης Τα μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης - Social Media - είναι μια κατηγορία online υπηρεσιών στον Παγκόσμιο Ιστό, όπου οι χρήστες συζητούν, συμμετέχουν, διαμοιράζονται και δικτυώνονται κάτω από μια κοινή ομπρέλα. Οι περισσότερες υπηρεσίες αυτής της μορφής ενθαρρύνουν-επιδιώκουν τη συζήτηση, τα σχόλια, την αλληλεπίδραση και το διαμοιρασμό οποιασδήποτε πληροφορίας μεταξύ των χρηστών. Η πρόσβαση σε όλες τις παραπάνω υπηρεσίες είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να δημιουργήσετε ένα δικό σας λογαριασμό. Η δύναμη που δίνεται στον καταναλωτή μέσα από τα μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είναι τεράστια. Οι πηγές ενημέρωσης και επιρροής είναι πλέον και οι Διαδικτυακοί «φίλοι», ή ακόμα και άγνωστοι που είχαν μια εμπειρία με κάποια υπηρεσία, ή προϊόν και το ανέφεραν στο facebook, twitter, ή σε κάποιο σχόλιο ενός blog. Τα μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης θα αποκτούν σταδιακά συνεχώς μεγαλύτερο μερίδιο της ενημέρωσης, επικοινωνίας και επομένως επιρροής. Αποτελούν σίγουρα ένα πεδίο στο οποίο μπορείτε να αναπτύξετε την επιχειρηματικότητά σας. Ποια Είναι; Μερικά από τα πιο γνωστά μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είναι: Το Facebook: Το Twitter: Το Flickr: Το YouTube: To Google+:

5 σελ. 4 Πραγματική Παρουσία στον Παγκόσμιο Ιστό Δημιουργώντας το Διαδικτυακό σας Τόπο (Web Site) Μπορείτε να επεκτείνετε την παρουσία σας στον Παγκόσμιο Ιστό δημιουργώντας ένα Διαδικτυακό Τόπο (Web Site). Για να το κάνετε αυτό χρειάζεται να: Διαλέξετε ένα όνομα (domain name), π.χ. Η αγορά ενός τέτοιου ονόματος γίνεται για δύο συνήθως χρόνια και το κόστος είναι της τάξης των 20 έως 30, ενώ έχετε δικαίωμα ανανέωσης μετά τη λήξη. Ενοικιάσετε ένα «χώρο» στον οποίο θα φιλοξενηθεί ο Διαδικτυακός σας Τόπος. Η πληρωμή είναι συνήθως ετήσια. Κατασκευάσετε το Διαδικτυακό Τόπο. Θα πρέπει να διαλέξετε κάποιον ειδικό, ο οποίος θα αναλάβει την κατασκευή. Το κόστος συνήθως ξεκινάει από μερικές εκατοντάδες ευρώ. Τι θα πρέπει να προσέξετε πριν ξεκινήσετε; Μη βιαστείτε να κατασκευάσετε το Διαδικτυακό σας Τόπο, αν δεν ξέρετε τι περιμένετε από αυτόν. Χρειάζεται προσεκτική στοχοθέτηση σε σχέση με τα αποτελέσματα που περιμένετε. Πρέπει να επιλέξετε έναν ειδικό, ο οποίος θα μπορέσει να σας υποστηρίξει σε ολόκληρη τη διαδικασία κατασκευής και συντήρησης. Θα πρέπει να είστε έτοιμοι να αφιερώσετε αρκετό χρόνο, καθώς ο Διαδικτυακός αυτός Τόπος θα αποτελέσει το σημείο της επιχειρηματικής σας παρουσίας στον Παγκόσμιο Ιστό. Τι θα πρέπει να προσέξετε στη φιλοξενία; Ο χώρος στον οποίο θα φιλοξενήσετε το Διαδικτυακό σας Τόπο θα πρέπει να δίνει γρήγορη πρόσβαση στον επισκέπτη. Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι ένας μέσος επισκέπτης σας δε θα περιμένει πάνω από πέντε δευτερόλεπτα για να δει μία από τις ιστοσελίδες του Διαδικτυακού σας Τόπου. Ο πάροχος που θα διαλέξετε για τη φιλοξενία θα πρέπει να ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες σας. Τι θα πρέπει να προσέξετε μετά; Αφού ο Διαδικτυακός Τόπος ξεκινήσει τη λειτουργία του είναι πολύ σημαντικό: Να τον κρατάτε πάντα επίκαιρο με νέο περιεχόμενο. Να παρακολουθείτε τα στατιστικά χρήσης του. Μία ενδιαφέρουσα υπηρεσία, η οποία παρέχει τέτοιου είδους στατιστικά, είναι η υπηρεσία Analytics της εταιρίας Google (http://analytics.google.com) Να φροντίζετε για την ανανέωση της εμφάνισής του ανά τακτά διαστήματα. Η ανανέωση εμφάνισης είναι καλό να γίνεται τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια.

6 σελ. 5 Πραγματική Παρουσία στον Παγκόσμιο Ιστό Τι θα πρέπει να προσέξετε στην κατασκευή; Ξεκινώντας το σχεδιασμό του Διαδικτυακού σας Τόπου είναι καλό να αφιερώσετε αρκετό χρόνο με τον ειδικό που θα τον κατασκευάσει, εξηγώντας του με ακρίβεια τις ανάγκες σας. Αυτός είναι σε θέση να σας εξηγήσει τις επιλογές που έχετε, ώστε να δημιουργήσετε ένα Διαδικτυακό Τόπο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σας Μικρές Συμβουλές Όταν ο χρήστης μπαίνει στο Διαδικτυακό σας Τόπο θα πρέπει με μια ματιά να καταλαβαίνει το πού βρίσκεται, τι μπορεί να κάνει και με ποιον έχει να κάνει. Τοποθετήστε το όνομα και το λογότυπό σας σε μία ευκρινή θέση και σε ένα λογικό μέγεθος. Κάτω από το λογότυπο τοποθετήστε ένα moto (σύνθημα), το οποίο να δηλώνει το στόχο του Διαδικτυακού σας Τόπου. Τονίστε τη χρησιμότητα για το χρήστη και τη διαφορά σας από τους κύριους ανταγωνιστές. Η κεντρική σας σελίδα πρέπει να διαφέρει από τις υπόλοιπες, κρατώντας όμως κοινό σχεδιασμό με αυτές. Το όνομα (domain name) που θα επιλέξετε για το Διαδικτυακό σας Τόπο θα πρέπει να είναι απλό, ώστε να το θυμούνται οι χρήστες. Δεσμεύσετε επιπλέον και όσα ονόματα θα μπορούσε πιθανά να χρησιμοποιήσει ο χρήστης. Για παράδειγμα όλους τους διαφορετικούς τύπους ορθογραφίας του ονόματος που έχετε επιλέξει. Στον τίτλο του Διαδικτυακού σας Τόπου, ξεκινήστε με το όνομά σας και συμπεριλάβετε μία σύντομη περιγραφή του Τόπου, έως 64 χαρακτήρες. Χρησιμοποιείστε ένα σύνδεσμο Επικοινωνία για να μπορεί ο χρήστης να επικοινωνήσει μαζί σας. Αν παρέχετε μηχανισμό επικοινωνίας πρέπει να ξέρει ο χρήστης από ποιον θα πάρει απάντηση και πότε. Χρησιμοποιείστε ένα σύνδεσμο για Νέα/ Ανακοινώσεις, αν πραγματικά έχετε νέα. Μην κατασκευάσετε εισαγωγική σελίδα καλωσορίσματος για το Διαδικτυακό σας Τόπο, όσο εντυπωσιακή και αν είναι αυτή. Το μόνο που θα πετύχετε είναι να καθυστερείτε τους χρήστες σας. Το καλύτερο καλωσόρισμα είναι να δώσετε στο χρήστη ακριβώς αυτό που θέλει. Μη χρησιμοποιείτε animation (κινούμενη εικόνα) σε σημαντικά στοιχεία όπως το λογότυπο. Είναι σημαντικό, αν έχετε αρκετό περιεχόμενο στο Διαδικτυακό σας Τόπο, να υπάρχει υποστήριξη από δυνατότητα αναζήτησης. Πολλοί χρήστες χρησιμοποιούν τη μηχανή αναζήτησης ενός κόμβου κατευθείαν όταν συνδεθούν σε αυτόν, ενώ οι υπόλοιποι αφού κάνουν κάποιες πρώτες αποτυχημένες προσπάθειες.

7 σελ. 6 Πραγματική Παρουσία στον Παγκόσμιο Ιστό Μικρές Συμβουλές (συνέχεια) Είναι αναγκαίο να δίνεται στο χρήστη του Διαδικτυακού σας Τόπου μια αίσθηση ισχυρής δομής και υποστήριξης της πλοήγησης, έτσι ώστε οι χρήστες να ξέρουν που βρίσκονται, που έχουν ήδη βρεθεί και που μπορούν ακόμα να μεταβούν. Ομαδοποιείστε παρόμοια αντικείμενα στη δομή πλοήγησης του Διαδικτυακού σας Τόπου. Μην επιλέγετε τεχνικές εντυπωσιασμού, όπως πολλές εικόνες και κινούμενα γραφικά. Το ότι μία ιστοσελίδα είναι εντυπωσιακή δε σημαίνει ότι θα εκπληρώσει το στόχο της. Συνήθως, οι χρήστες αγνοούν τα εντυπωσιακά σημεία μιας ιστοσελίδας γιατί θεωρούν ότι είναι διαφήμιση. Μη χρησιμοποιείτε χαρακτηριστικά διαφημίσεων για να τονίσετε το περιεχόμενο της σελίδας σας. Το ποιοτικό περιεχόμενο είναι αυτό που αναζητούν οι περισσότεροι χρήστες. Όλες οι ιστοσελίδες του Διαδικτυακού σας Τόπου θα πρέπει να έχουν αναφορά στην κεντρική σελίδα του Τόπου (home page). Μόνο το 10% των χρηστών μπαίνει στον κόπο να κυλήσει μία μεγάλη ιστοσελίδα και να δει το υπόλοιπο περιεχόμενο της. Θα πρέπει να σχεδιάσετε το περιεχόμενο των ιστοσελίδων σας με τέτοιο τρόπο, ώστε οι πιο σπουδαίες πληροφορίες να περιέχονται στο πάνω μέρος. Οι ιστοσελίδες που το περιεχόμενο τους έχει εκπνεύσει θα πρέπει να αφαιρούνται, ενώ αυτές που το περιεχόμενο τους έχει μεταβληθεί, να τροποποιούνται έγκαιρα. Το περιεχόμενο σας θα πρέπει να είναι πάντα έγκυρο και ενημερωμένο. Χρησιμοποιείστε τη γλώσσα των χρηστών, όταν γράφετε τα κείμενά σας. Τα κείμενα που γράφετε για το διαδικτυακό σας Τόπο θα πρέπει να είναι σύντομα και περιεκτικά, γιατί οι χρήστες κουράζονται όταν διαβάζουν από οθόνη. Η γραφή θα πρέπει να είναι λιτή και με λίγες λέξεις θα πρέπει να δίνετε τη μέγιστη πληροφορία. O τονισμός ενός πολύ μεγάλου ποσοστού του κειμένου στερείται νοήματος, αφού έχει σα συνέπεια την απώλεια της ζητούμενης έμφασης. Η επανάληψη αποδυναμώνει το περιεχόμενο. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε παραδείγματα με το περιεχόμενο του Διαδικτυακού Τόπου, από το να δίνετε μεγάλες περιγραφές. Μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις. Μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στις επικεφαλίδες και μη χρησιμοποιείτε θαυμαστικά. Χρησιμοποιείτε προστακτική, όταν θέλετε να πάρετε πληροφορία από το χρήστη. Χρησιμοποιείστε μεγάλη αντίθεση ανάμεσα στο χρώμα του κειμένου και του υπόβαθρου, γιατί έτσι το κείμενο είναι πιο ευανάγνωστο. Οι εμφάνιση των υπερσυνδέσμων και ο τρόπος μορφοποίησης του κειμένου θα πρέπει να γίνεται με ομοιόμορφο τρόπο σε ολόκληρο το Διαδικτυακό Τόπο. Περιορίστε τη χρήση χρωμάτων στο απολύτως απαραίτητο, γιατί αποσπούν την προσοχή των χρηστών.

8 Σελ. 7 Πάντα να θυμάστε ότι «οι χρήστες περνάνε το μεγαλύτερο τμήμα του χρόνου τους σε άλλους Διαδικτυακούς Τόπους και όχι στο δικό σας.» Ο νόμος του Jakob Nielsen Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

9 Month Day Year

10 Month Day Year Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου Νέα Κτίρια 30200, Μεσολόγγι Συγγραφείς Τζήμας Γιάννης, Επίκουρος Καθηγητής Πουλάς Κων/νος, Επίκουρος Καθηγητής Βιέννας Εμμανουήλ, MSc Για περισσότερες πληροφορίες: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ