ΕΠΙΧΕΙΡΗΙΑΚΟ ΧΕΔΙΑΜΟ ΚΟΙΝΕΠ ΕΝΗΜΕΡΩΣΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟ ΤΛΙΚΟ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΠΙΧΕΙΡΗΙΑΚΟ ΧΕΔΙΑΜΟ ΚΟΙΝΕΠ ΕΝΗΜΕΡΩΣΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟ ΤΛΙΚΟ"

Transcript

1 ΕΠΙΧΕΙΡΗΙΑΚΟ ΧΕΔΙΑΜΟ ΚΟΙΝΕΠ ΕΝΗΜΕΡΩΣΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟ ΤΛΙΚΟ

2 ΕΠΙΧΕΙΡΗΙΑΚΟ ΧΕΔΙΑΜΟ ΚΟΙΝ..ΕΠ. 1 φμφωνα με ζρευνεσ που ζχουν πραγματοποιθκεί ςτο Ηνωμζνο Βαςίλειο θ πλειονότθτα των μικρομεςαίων επιχειριςεων, ςτισ οποίεσ ανικουν οι κοινωνικζσ επιχειριςεισ από τθν άποψθ του μεγζκουσ, δεν καταρτίηει επιχειρθματικό ςχζδιο ι, όταν καταρτίηει, δεν δίνει και πολλι ςθμαςία ςτθν πλθρότθτα και τθν ορκότθτα των πλθροφοριϊν που αυτό περιλαμβάνει. Αυτό βζβαια δεν ςθμαίνει ότι τα εργαλεία που ζχουν αναπτυχκεί για τον ιδιωτικό κερδοςκοπικό τομζα μποροφν να μεταφερκοφν αυτοφςια ςτισ κοινωνικζσ επιχειριςεισ. Σα κοινωνικά επιχειρθματικά ςχζδια ζχουν ομοιότθτεσ και διαφορζσ με ζνα τυπικό επιχειρθματικό ςχζδιο. Οι ενότθτεσ που πρζπει να περιλαμβάνονται ςε ζνα κοινωνικό επιχειρθματικό ςχζδιο είναι οι ακόλουκεσ: 1 Πηγή κειμζνου: Αδάμ,. (2014). Κοινωνική Οικονομία - Οδηγόσ δημιουργίασ κοινωνικών επιχειρήςεων. Θεςςαλονίκθ: Κδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδασ.

3 φνοψη Η ςφνοψθ γράφεται ςτο τζλοσ, αφοφ ζχουμε ςυγκεντρϊςει όλεσ τισ πλθροφορίεσ που χρειαηόμαςτε. Πρζπει να είναι ςφντομθ και να περιλαμβάνει κατ ελάχιςτον το όνομα τθσ κοινωνικισ επιχείρθςθσ, τουσ ςτόχουσ τθσ, τθν παραγωγικι ιδζα και τισ οικονομικζσ προβλζψεισ. Σαυτότητα ε αυτι τθν ενότθτα γράφουμε το όνομα και τθν ζδρα τθσ επιχείρθςθσ, τθ νομικι τθσ μορφι, τθν οικονομικι δραςτθριότθτα που ςκοπεφουμε να αναπτφξουμε, κακϊσ και ζνα ςφντομο ιςτορικό για το πϊσ ξεκίνθςε και μζχρι ποφ ζχει φτάςει θ ιδζα μασ μζχρι ςιμερα. ε αυτό το ςθμείο είναι χριςιμο να γίνουν δφο επιςθμάνςεισ: Πρϊτον, αναφορικά με το όνομα, πρζπει να είναι εφλθπτο και αξιομνθμόνευτο. ε περίπτωςθ που θ βαςικι διαφθμιςτικι ςτρατθγικι είναι θ καταχϊριςθ ςε επαγγελματικοφσ οδθγοφσ, ίςωσ ζχει ςθμαςία και θ αλφαβθτικι ςειρά με βάςθ τθν επωνυμία. ε κάκε περίπτωςθ, θ επωνυμία προςτατεφεται, όπωσ και ςε κάκε άλλθ περίπτωςθ εμπορικισ επωνυμίασ. Δεφτερον, ςε άλλουσ οδθγοφσ θ επιλογι τθσ νομικισ μορφισ ζπεται τθσ κατάρτιςθσ επιχειρθματικοφ ςχεδίου. Για τισ ανάγκεσ του Οδθγοφ, κεωροφμε ότι θ ιδρυτικι ομάδα ζχει ιδθ επιλζξει τθ νομικι μορφι και καταρτίηει το επιχειρθματικό ςχζδιο προκειμζνου να βρει χρθματοδότθςθ. Αν δεν ζχουμε ακόμα επιλζξει νομικι μορφι, μποροφμε να αναφερκοφμε ςτα νομικά ςχιματα που κεωροφμε κατάλλθλα και να παρουςιάςουμε ςφντομα τα υπζρ και τα κατά κάκε ςχιματοσ. Αυτό αποδεικνφει ότι ζχουμε προετοιμαςτεί ςοβαρά. Αποςτολή τόχοι

4 Εδϊ δθλϊνουμε τον ιδιαίτερο χαρακτιρα, τισ αξίεσ και τισ ςτοχεφςεισ μασ. Δεν χρειάηεται να γράψουμε μανιφζςτο οφτε να ιςχυριςτοφμε ότι κα αλλάξουμε τον κόςμο. κοπόσ αυτισ τθσ ενότθτασ είναι να αναδείξει ότι ζχουμε εντοπίςει μια κοινωνικι ανάγκθ και ότι μποροφμε να ανταποκρικοφμε ςε αυτι με τθ λειτουργία τθσ ςυγκεκριμζνθσ κοινωνικισ επιχείρθςθσ. υνεπϊσ, εδϊ πρζπει να περιγράψουμε τα ιδιαίτερα κοινωνικά χαρακτθριςτικά τθσ επιχείρθςισ μασ, τα οποία ανάλογα με τθν περίπτωςθ μπορεί να είναι: θ απαςχόλθςθ ανκρϊπων από ευάλωτεσ ομάδεσ, θ προςταςία του περιβάλλοντοσ, θ ενίςχυςθ τθσ τοπικισ οικονομίασ κ.λπ. Επίςθσ, εδϊ αναδεικνφουμε τθ ςθμαςία τθσ ςυλλογικότθτασ και του ςυνεταιριςτικοφ πλαιςίου λειτουργίασ. Παράδειγμα: Κοινωνικό Συνεταιριστικό Φροντιστήριο Χαλανδρίου «Το 1ο Συνεταιριστικό Φροντιστήριο Χαλανδρίου γεννήθηκε από την ανάγκη να υπάρχει μια διαφορετική πρόταση από εκείνη που θέλει υψηλά δίδακτρα για τους γονείς και εξευτελιστικές αμοιβές για τους καθηγητές, που αντιμετωπίζει τους μαθητές ως πελάτες προσφέροντάς τους μια αμφιβόλου ποιότητας εκπαίδευση που στηρίζεται στις έτοιμες συνταγές και στην παπαγαλία. Το 1ο Συνεταιριστικό Φροντιστήριο Χαλανδρίου τοποθετεί στο κέντρο του ενδιαφέροντός του τις ανάγκες των μαθητών και των γονιών τους και προτείνει ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας και διοίκησης που στηρίζεται σε δύο βασικούς άξονες: Α) Είναι αποδεσμευμένο από το επιχειρηματικό κέρδος και από τη λογική της αγοράς. Έτσι μπορεί να επιτύχει ταυτόχρονα τα χαμηλότερα δίδακτρα που υπάρχουν για τους γονείς και αξιοπρεπείς αμοιβές για τους καθηγητές που εργάζονται σε αυτό, συνδυάζοντας το χαμηλό κόστος με την υψηλή ποιότητα εκπαίδευσης. Β) Διοικείται από τους γονείς του συνεταιρισμού και από τους εργαζόμενους καθηγητές. Οι καθηγητές του φροντιστηρίου είναι υπεύθυνοι για τα εκπαιδευτικά θέματα και συμμετέχουν από κοινού και ισότιμα στη λήψη των αποφάσεων. Έχουν επεξεργαστεί και καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών που ξεκινά από την Α Λυκείου και οδηγεί μέχρι τις πανελλήνιες εξετάσεις. Ένα πρόγραμμα σπουδών που εστιάζει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της αυτενέργειας του μαθητή, καθώς θεωρούμε ότι αυτή είναι η μοναδική ασφαλής μέθοδος για να μπορούν να αντιμετωπίσουν οι υποψήφιοι των πανελληνίων τα δύσκολα θέματα των τελευταίων ετών. Οι γονείς έχουν τον κύριο λόγο για τα θέματα που αφορούν στη λειτουργία του φροντιστηρίου και σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς επιδιώκουν να προσφέρουν μια ολόπλευρη και ολοκληρωμένη στήριξη στους μαθητές. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η λειτουργία ενός εκπαιδευτηρίου που στηρίζεται στη στενή συνεργασία γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών δημιουργεί ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης και μπορεί να απελευθερώσει δημιουργικές δυνάμεις προσφέροντας τα μέγιστα σε όλους τους εμπλεκόμενους!» Πηγή: (πρόσβαση: 1/10/2013).

5 Πληροφορίεσ για τα μζλη Εδϊ περιγράφουμε τα μζλθ τθσ ιδρυτικισ ομάδασ που απαρτίηουν το ςυνεταιριςμό. Δθλαδι τα προςόντα που διακζτουν και τθν εμπειρία που ζχουν ϊςτε να αντεπεξζλκουν ςτισ απαιτιςεισ τθσ ςυγκεκριμζνθσ επιχείρθςθσ. Είναι καλό, για τισ δικζσ μασ ανάγκεσ και όχι μόνο για τουσ χρθματοδότεσ, να κάνουμε μια καταγραφι όλων των κζςεων που απαιτοφνται για να λειτουργιςει ομαλά θ κοινωνικι επιχείρθςθ. Για παράδειγμα, ζςτω ότι θ κοινωνικι μασ επιχείρθςθ παρζχει γεφματα ςτο χϊρο εργαςίασ αξιοποιϊντασ βιολογικζσ πρϊτεσ φλεσ. το επιχειρθματικό μασ ςχζδιο κα μποροφςαμε να περιγράψουμε με τον ακόλουκο τρόπο τθ ςτελζχωςθ των κζςεων: Όπωσ γίνεται φανερό, δεν είναι απαραίτθτο να διακζτουμε εξαρχισ τα πρόςωπα που κα ςτελεχϊςουν όλεσ τισ απαιτοφμενεσ κζςεισ. Άλλωςτε, οριςμζνεσ από αυτζσ μπορεί να καλυφκοφν από εξωτερικοφσ προσ το εγχείρθμα ςυνεργάτεσ. Εναλλακτικά, μποροφμε να αναφζρουμε ότι μζλθ του ςυνεταιριςμοφ κα παρακολουκιςουν ειδικά ςεμινάρια κατάρτιςθσ (π.χ. μαγειρικισ) με ςκοπό να ςτελεχϊςουν ςτο μζλλον επιπλζον κζςεισ. Ή μπορεί να προβλζψουμε τθν αφξθςθ του αρικμοφ των μελϊν-εργαηομζνων με βάςθ τθν πορεία των πωλιςεων. Αυτό που ζχει ςθμαςία ςε αυτό το ςτάδιο είναι να εξαςφαλίςουμε ότι ζχουμε ανκρϊπουσ που μποροφν να ανταποκρικοφν ςτισ κατ ελάχιςτον απαιτιςεισ λειτουργίασ τθσ επιχείρθςθσ. Σο πιο ςθμαντικό, να δείξουμε ςε ζναν τρίτο (π.χ. εκπρόςωπο ενόσ φορζα χρθματοδότθςθσ) ότι ζχουμε τθν επάρκεια για να ξεκινιςουμε και να λειτουργιςουμε τθν κοινωνικι επιχείρθςθ με βιϊςιμο τρόπο. Ζχει ςθμαςία να επιςθμάνουμε τα ακόλουκα:

6 Η επικυμία μασ να λειτουργοφμε οριηόντια δεν ςυνεπάγεται ότι δεν ζχουμε «μεταφράςει» τισ απαιτιςεισ λειτουργίασ μιασ κοινωνικισ επιχείρθςθσ ςε ςυγκεκριμζνεσ κζςεισ εργαςίασ. Ακόμα και αν λειτουργοφμε με κυκλικι εναλλαγι, τουλάχιςτον ςε κάκε βάρδια κα υπάρχουν πόςτα με ςυγκεκριμζνθ ανάκεςθ. Επίςθσ, οι κζςεισ μπορεί να μοιράηονται ςε ομάδεσ και όχι ςε μεμονωμζνα πρόςωπα. τισ περιπτϊςεισ των πολυεταιρικϊν ςχθμάτων, δθλαδι ςε κοινωνικζσ επιχειριςεισ ςτισ οποίεσ ςυμμετζχουν μζλθ διαφορετικϊν κατθγοριϊν (π.χ. φυςικά πρόςωπα, φορείσ, καταναλωτζσ των υπθρεςιϊν), ζχει ςθμαςία να αναδείξουμε αυτι τθν πολυεταιρικότθτα και να προεικονίςουμε τθ ςυνειςφορά τθσ ςτθ λειτουργία τθσ επιχείρθςθσ. το ίδιο παράδειγμα, είναι ςθμαντικό να αναφζρουμε αν ζχουμε ωσ μζλθ αγροτικοφσ ςυνεταιριςμοφσ ι βιοκαλλιεργθτζσ οι οποίοι κα μασ προμθκεφουν με καλισ ποιότθτασ πρϊτθ φλθ. Ειδικά για τισ ΚΟΙΝΕΠ Ζνταξθσ, είναι ςθμαντικό να προβλζψουμε τθ ςυμμετοχι τουλάχιςτον 40% των εργαηομζνων από ευάλωτεσ κοινωνικζσ ομάδεσ. Αν είναι ιδθ μζλθ, τότε εξθγοφμε ςε ποιεσ ςυγκεκριμζνεσ κζςεισ κα είναι εργαηόμενοι/εσ. Αν δεν ζχουμε τόςα μζλθ, αναφζρουμε τον τρόπο με τον οποίο κα βροφμε εργαηόμενουσ/εσ από τισ ςυγκεκριμζνεσ κοινωνικζσ ομάδεσ μζςω τθσ ςυνεργαςίασ με δθμόςιεσ υπθρεςίεσ (π.χ. Οργανιςμόσ Απαςχόλθςθσ Εργατικοφ Δυναμικοφ ΟΑΕΔ), άλλουσ φορείσ του ευρφτερου δθμόςιου τομζα (π.χ. Οργανιςμόσ Καταπολζμθςθσ Ναρκωτικϊν ΟΚΑΝΑ, για άτομα που βρίςκονται ςε απεξάρτθςθ) ι άλλουσ φορείσ τθσ κοινωνίασ των πολιτϊν (π.χ. άςτεγοι που εξυπθρετοφνται από Μθ Κυβερνθτικι Οργάνωςθ ΜΚΟ). Επίςθσ, πρζπει να προβλζψουμε και εκπαιδευτζσ/τριεσ για τθ ςυγκεκριμζνθ κατθγορία εργαηομζνων. το Παράρτθμα του κοινωνικοφ επιχειρθματικοφ ςχεδίου μποροφμε να προςκζςουμε ςφντομα βιογραφικά ςθμειϊματα των εργαηομζνων, περιγραφι των μελϊν, ειδικά όταν είναι φορείσ, επιςτολζσ ςυνεργαςίασ και οργανόγραμμα τθσ κοινωνικισ επιείρθςθσ. Πληροφορίεσ για το προϊόν/την υπηρεςία Εδϊ περιγράφουμε αναλυτικά τι και πϊσ κα παράγουμε/παρζχουμε. Κατ ελάχιςτον, πρζπει να αναφερκοφμε ςτα ακόλουκα: Ποιο είναι ακριβϊσ το προϊόν ι/και θ υπθρεςία; Ενδεικτικά: Θα φτιάχνουμε κρφα και ηεςτά ςάντουιτσ, ςαλάτεσ, ελαφριά γεφματα, ςοφπεσ, φρζςκουσ χυμοφσ, καφζ και τςάι από βιολογικζσ πρϊτεσ φλεσ. Σα προϊόντα μασ κα προςφζρονται ςε κεντρικό ςθμείο τθσ πόλθσ το οποίο κα λειτουργεί κακθμερινά από τισ 7 π.μ. μζχρι τισ 7 μ.μ. Παράλλθλα, κα παρζχουμε υπθρεςίεσ παράδοςθσ ςτο χϊρο των πελατϊν μασ. Σο ωράριο των υπθρεςιϊν παράδοςθσ κα είναι από τισ 10 π.μ. μζχρι τισ 5 μ.μ. ε ποια τιμι κα προςφζρουμε το προϊόν ι τθν υπθρεςία μασ; Ασ υποκζςουμε, χάριν ευκολίασ, ότι κα πουλάμε μόνο ςάντουιτσ. Τπολογίηουμε το ςτακερό κόςτοσ τθσ επιχείρθςθσ για τον πρϊτο χρόνο λειτουργίασ:

7 Κάνοντασ μια βαςικι ζρευνα αγοράσ (τι χρεϊνουν άλλεσ επιχειριςεισ με παρόμοια προϊόντα/υπθρεςίεσ), υπολογίηουμε ότι οι πελάτεσ μασ είναι διατεκειμζνοι/εσ να δϊςουν 2,5 ευρϊ για κάκε ςάντουιτσ, κακϊσ οι ανταγωνιςτζσ το προςφζρουν με 3,5 ευρϊ. Αν το κόςτοσ παραςκευισ είναι 1 ευρϊ, τότε το μεικτό κζρδοσ είναι 1,5 ευρϊ ανά ςάντουιτσ. Για να μπορζςουμε να ανταποκρικοφμε ςτο ςτακερό κόςτοσ, πρζπει να πουλιςουμε ςάντουιτσ το χρόνο (51.350: 1,5). Αν υπολογίςουμε ότι θ επιχείρθςθ κα λειτουργεί περίπου 280 θμζρεσ το χρόνο, τότε πρζπει να πουλάμε 122 ςάντουιτσ τθν θμζρα για να βγάλουμε τα ςτακερά μασ ζξοδα (ςτα οικονομικά αυτό ονομάηεται ανάλυςθ νεκροφ ςθμείου). Είναι αυτό ρεαλιςτικό; Αν ναι, τότε προχωράμε ςτο επόμενο ςτάδιο. Αν όχι, τότε καλφτερα να ςκεφτοφμε μια άλλθ ιδζα! Λεπτομζρειεσ για τον τρόπο λειτουργίασ ε αυτι τθν ενότθτα, μασ ενδιαφζρει να περιγράψουμε με ςαφινεια το πϊσ κα λειτουργεί θ κοινωνικι επιχείρθςθ. Κομβικό ςτοιχείο είναι να βροφμε απαντιςεισ ςτισ ακόλουκεσ ερωτιςεισ: Προμηθευτζσ: ποιοι είναι, τι μασ προμθκεφουν, με ποια ςυχνότθτα γίνεται θ παραγγελία, με ποιον τρόπο παραδίδονται τα ενδιάμεςα προϊόντα, πλθροφν τισ απαιτοφμενεσ προδιαγραφζσ (π.χ. πιςτοποίθςθ βιολογικισ γεωργίασ), υπάρχουν ςυμφωνθτικά ςυνεργαςίασ; Χώροσ: πρόκειται για ιδιόκτθτο ι ενοικιαηόμενο, ποια είναι θ διάρκεια του ςυμβολαίου, ποιο είναι το ετιςιο κόςτοσ, χρειάηονται εργαςίεσ ανακαίνιςθσ, πόςο κοςτίηουν και πότε κα ολοκλθρωκοφν, πλθροφνται οι προδιαγραφζσ ςφμφωνα με τισ απαιτιςεισ τθσ εκάςτοτε άδειασ, είναι προςβάςιμοσ ςε ΑμεΑ; Εξοπλιςμόσ: ποια είδθ εξοπλιςμοφ κα ζχουμε (π.χ. ςυςκευζσ, μθχανιματα, Η/Τ, μεταφορικά μζςα), μασ ςυμφζρει να τα αγοράςουμε ι να τα μιςκϊςουμε, με ποιον τρόπο

8 κα υπολογίςουμε τισ αποςβζςεισ 2 ; Δεν είναι απαραίτθτο να αγοράςουμε καινοφρια μθχανιματα. Δυςτυχϊσ, θ κρίςθ ζχει οδθγιςει ςτο κλείςιμο πολλζσ επιχειριςεισ, οπότε μποροφμε να αγοράςουμε μεταχειριςμζνο εξοπλιςμό ςε καλι κατάςταςθ. Προςοχι: Οριςμζνα είδθ εξοπλιςμοφ πρζπει να ςυμμορφϊνονται με τισ απαιτιςεισ τθσ εκάςτοτε άδειασ λειτουργίασ. Αδειοδοτήςεισ/πιςτοποιήςεισ: χρειάηονται ειδικζσ άδειεσ (π.χ. άδεια καταςτιματοσ υγειονομικοφ ενδιαφζροντοσ, άδεια ίδρυςθσ φροντιςτθρίου, άδεια λειτουργίασ ξενοδοχείου, άδεια λειτουργίασ ιατρείου/οδοντιατρείου, πιςτοποίθςθ βιολογικϊν προϊόντων κ.λπ.), πόςο κοςτίηουν, πότε αναμζνεται θ ζγκριςι τουσ αν δεν ζχουν ιδθ εξαςφαλιςτεί; Αςφάλιςη καταςτήματοσ και εξοπλιςμοφ ζναντι κινδφνων: πζρα από τθν υποχρεωτικι αςφάλιςθ των μεταφορικϊν μζςων, θ αςφάλιςθ του χϊρου και του εξοπλιςμοφ ζναντι άλλων κινδφνων επαφίεται ςτθ βοφλθςι μασ. Πληροφορίεσ για την αγορά Παρόλο που μασ ενδιαφζρει ο τομζασ τθσ κοινωνικισ οικονομίασ, δεν πρζπει να ξεχνάμε ότι χρειαηόμαςτε μια αγορά για τα προϊόντα/υπθρεςίεσ που παράγουμε/προςφζρουμε. Η αγορά δεν εξαντλείται αναγκαςτικά ςτθν απρόςωπθ ςυναλλαγι, αλλά μπορεί να δθμιουργείται πάνω ςε ςχζςεισ αμοιβαιότθτασ. Για παράδειγμα, οριςμζνοι πελάτεσ μπορεί να μασ επιλζξουν επειδι ενδιαφζρονται να ςτθρίξουν το ςυνεταιριςτικό κίνθμα. Επίςθσ, το πελατολόγιό μασ δεν εξαντλείται μόνο ςε ιδιϊτεσ, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει και φορείσ του δθμόςιου τομζα, ειδικά ςτο πλαίςιο των δθμόςιων ςυμβάςεων κοινωνικισ αναφοράσ, όταν δθλαδι το Δθμόςιο προκθρφςςει διαγωνιςμοφσ λαμβάνοντασ υπόψθ πζρα από τθν τιμι του προϊόντοσ ι τθσ υπθρεςίασ και κοινωνικά κριτιρια, όπωσ θ απαςχόλθςθ ευάλωτων ομάδων, θ προςταςία του περιβάλλοντοσ, θ ενίςχυςθ τθσ τοπικισ οικονομίασ. Όμωσ, ςε κάκε περίπτωςθ, είναι ςθμαντικό να γνωρίηουμε ποιοι/εσ κα αγοράςουν τα προϊόντα ι τισ υπθρεςίεσ μασ και γιατί. υνικωσ, οι κοινωνικζσ επιχειριςεισ διαπράττουν δφο ςφάλματα ςε αυτό το ςτάδιο: Ζχουν υπερβολικζσ προςδοκίεσ ςχετικά με τθν ανταπόκριςθ του κόςμου ςτο ςυνεταιριςτικό εγχείρθμα. Όςο και να κζλεισ να υποςτθρίξεισ μια κοινωνικι επιχείρθςθ, πρζπει να ςου κάνει και το προϊόν/θ υπθρεςία που προςφζρει. Βαςίηονται ςε μία μόνο πθγι εςόδων, αγνοϊντασ τθν ανάγκθ να δθμιουργιςουν ζνα μείγμα από διαφορετικζσ πθγζσ που κα εξαςφαλίςει τθ βιωςιμότθτά τουσ. το ίδιο παράδειγμα που δουλεφουμε μζχρι τϊρα, ζχει ςθμαςία να κάνουμε μια ςε βάκοσ ζρευνα αγοράσ και να απαντιςουμε ςτα ακόλουκα ερωτιματα: Ποιο είναι το μερίδιο αγοράσ (π.χ. βιολογικϊν ζτοιμων γευμάτων); Ποια είναι θ τάςθ του; Ζχει αυξθκεί ι ζχει μειωκεί και ποιεσ είναι οι προοπτικζσ εν μζςω κρίςθσ; Ποιοι είναι οι βαςικοί ανταγωνιςτζσ μασ; Είναι τυπικζσ κερδοςκοπικζσ επιχειριςεισ ι ζχουν ιδθ ειςζλκει άλλεσ κοινωνικζσ επιχειριςεισ; 2 Οι αποςβζςεισ αποτυπϊνουν τθ φκορά του εξοπλιςμοφ κατά τθ χριςθ και ο τρόποσ υπολογιςμοφ τουσ διζπεται από ςυγκεκριμζνθ νομοκεςία (απευκυνκείτε για ενθμζρωςθ ςτο/θ λογιςτι/ίςτριά ςασ).

9 Ποιοι είναι οι βαςικοί προμθκευτζσ πρϊτων υλϊν γι αυτά τα καταςτιματα; Ποια είναι τα χαρακτθριςτικά των πελατϊν αυτισ τθσ αγοράσ; Πϊσ μακαίνουν οι πελάτεσ τθν φπαρξθ τζτοιων προϊόντων/υπθρεςιϊν; Οι ερωτιςεισ είναι πολλζσ και είναι λογικό να ςκεφτόμαςτε ότι δεν είμαςτε ςε κζςθ να τισ απαντιςουμε εφκολα. Τπάρχουν όμωσ οριςμζνεσ ενζργειεσ που μποροφν να μασ βοθκιςουν να βροφμε τισ απαντιςεισ που ψάχνουμε: Ψάχνουμε ςτο διαδίκτυο χρθςιμοποιϊντασ κατάλλθλα λιμματα. Αναηθτοφμε πλθροφορίεσ ςτον Χρυςό Οδθγό και ςε άλλουσ επαγγελματικοφσ οδθγοφσ (π.χ. Επιςκεπτόμαςτε το αρμόδιο επαγγελματικό επιμελθτιριο και τισ Τπθρεςίεσ Μιασ τάςθσ (ΤΜ) του Γενικοφ Εμπορικοφ Μθτρϊου (ΓΕΜΗ) τθσ ζδρασ τθσ επιχείρθςθσ ( Επικοινωνοφμε με ενϊςεισ επαγγελματιϊν του κλάδου (π.χ. φλλογοσ Βιοκαλλιεργθτϊν Β. Ζλλάδασ). Αναηθτοφμε ςε εφθμερίδεσ άρκρα για τθν αγορά που μασ ενδιαφζρει. Αναηθτοφμε πλθροφορίεσ από ινςτιτοφτα μελετϊν, όπωσ το Ινςτιτοφτο Μικρϊν Επιχειριςεων τθσ Γενικισ υνομοςπονδίασ Επαγγελματιϊν Βιοτεχνϊν Εμπόρων Ελλάδασ ΙΜΕ ΓΕΒΕΕ ( Ερευνοφμε τισ προχποκζςεισ για τθν αδειοδότθςθ του καταςτιματοσ ςτον Διμο ςτον οποίο εδρεφει θ επιχείρθςθ. Επιςκεπτόμαςτε ωσ πελάτεσ τισ επιχειριςεισ που παρζχουν παρόμοια προϊόντα/υπθρεςίεσ και προςζχουμε, για παράδειγμα, το μενοφ, τθν ποιότθτα, τισ τιμζσ, τθ ςτρατθγικι προϊκθςθσ, τθν άδεια πιςτοποίθςθσ, παίρνουμε πλθροφορίεσ για προμθκευτζσ κ.λπ. Επιςκεπτόμαςτε άλλεσ κοινωνικζσ επιχειριςεισ που απευκφνονται ςτθν ίδια αγορά. υηθτάμε τθν ιδζα μασ και βλζπουμε αν θ αγορά μάσ χωράει και τουσ δφο ι/ και, αν κα μποροφςε να διαφοροποιθκεί θ ιδζα, ϊςτε να προκφψουν ςυνζργειεσ με αμοιβαία οφζλθ. Επιςκεπτόμαςτε δυνθτικοφσ προμθκευτζσ που κα ενδιαφζρονταν να εμπλακοφν ςτθ δικι μασ κοινωνικι επιχείρθςθ (π.χ. αγροτικοφσ ςυνεταιριςμοφσ και μεμονωμζνουσ βιοκαλλιεργθτζσ) και ςυηθτάμε μαηί τουσ τθν ιδζα μασ, τισ δυνατότθτεσ προμικειασ ςε ςτακερι βάςθ, τισ τιμζσ και τθ διαδικαςία πλθρωμϊν (τοισ μετρθτοίσ, επί πιςτϊςει). Πειραματιηόμαςτε πάνω ςτα υλικά και τα προϊόντα μασ και τεςτάρουμε τθν αποδοχι τουσ μζςα από κοινωνικά δίκτυα. Όταν ζχουμε ολοκλθρϊςει όλα τα προθγοφμενα βιματα, κα είμαςτε ςε κζςθ να γνωρίηουμε: Ποιοι κα είναι οι πελάτεσ μασ (π.χ. εργαηόμενοι/εσ ςε επιχειριςεισ του κζντρου και περαςτικοί με ενδιαφζρον για τθν υγιεινι διατροφι και ςχετικά περιοριςμζνθ οικονομικι δυνατότθτα). Γιατί κα αγοράηουν από εμάσ (π.χ. γιατί κα προςφζρουμε υγιεινά γεφματα ςε πραγματικά ανταγωνιςτικζσ τιμζσ ςτο χϊρο τουσ).

10 Πϊσ κα εξαςφαλίςουμε ανταγωνιςτικι τιμι (π.χ. εξαλείφοντασ το κόςτοσ των μεςαηόντων, μειϊνοντασ το κόςτοσ μεταφοράσ, υποκακιςτϊντασ μθχανζσ με ποδιλατα για τθ διανομι ςε κοντινζσ αποςτάςεισ του κζντρου). Ποιοι κα είναι οι επόμενοι ςτόχοι από πλευράσ πωλιςεων (π.χ. ςφμβαςθ για τθ λειτουργία κυλικείου ςε ςχολείο, catering κ.λπ.). Δθλαδι, κα ζχουμε προςδιορίςει τουσ κρίςιμουσ παράγοντεσ επιτυχίασ τθσ δικισ μασ κοινωνικισ επιχείρθςθσ. Είναι πικανό οριςμζνοι/εσ να μθν ζχουμε μεγάλθ εξοικείωςθ με τουσ Η/Τ και το διαδίκτυο. ε αυτι τθν περίπτωςθ, μποροφμε να ηθτιςουμε τθ βοικεια φίλων άλλωςτε θ αμοιβαιότθτα βρίςκεται ςτον πυρινα τθσ κοινωνικισ οικονομίασ. τρατηγική προϊθηςησ Αφοφ γνωρίηουμε το προφίλ των υποψιφιων πελατϊν, πρζπει να καταςτρϊςουμε ζνα ςχζδιο: πϊσ κα τουσ προςεγγίςουμε, γιατί κα μασ προτιμιςουν και πϊσ κα μασ μάκουν. Πρϊτα από όλα, πρζπει να ζχουμε ζνα ξεκάκαρο μινυμα που να αναδεικνφει τόςο τθν ποιότθτα των προϊόντων/υπθρεςιϊν όςο και τον κοινωνικό χαρακτιρα τθσ επιχείρθςθσ, χωρίσ να κουράηουμε με περιττζσ πλθροφορίεσ. το παράδειγμα που αναφζραμε παραπάνω, θ ςτρατθγικι μασ βαςίηεται ςτθν ποιότθτα (βιολογικά προϊόντα), ςτθν τιμι (χαμθλότερθ από τα λοιπά βιολογικά), ςτθν ενίςχυςθ τθσ τοπικισ οικονομίασ (ντόπιοι παραγωγοί, εποχιακά προϊόντα) και ςτο ςυνεταιριςτικό πλαίςιο λειτουργίασ (εςωτερικι δθμοκρατία, ίςεσ αμοιβζσ, επανεπζνδυςθ ςτθν κοινότθτα). Η ςτρατθγικι μασ πρζπει λοιπόν να αναδεικνφει ιςόρροπα τουσ κρίςιμουσ παράγοντεσ επιτυχίασ τθσ κοινωνικισ επιχείρθςθσ. Η προϊκθςθ και θ διαφιμιςθ μιασ επιχείρθςθσ περιλαμβάνει τα ακόλουκα μζςα: Φυλλάδια και αφίςεσ: Ζνασ από τουσ πλζον παραδοςιακοφσ τρόπουσ διαφιμιςθσ, αλλά όχι τόςο αποτελεςματικόσ, κακϊσ δεν μπορεί εφκολα να εςτιάςει ςε ςυγκεκριμζνο κοινό, ζχει κουράςει και καταναλϊνει πολφ χαρτί. Αν όμωσ τα υλικά διανζμονται ςτοχευμζνα ςε επιλεγμζνα ςθμεία ι/και με παράλλθλθ δωρεάν διανομι προϊόντων, είναι ςυνικωσ περιςςότερο αποτελεςματικά. Συμμετοχή ςε εκθζςεισ/φεςτιβάλ: Είναι ςθμαντικό βιμα, κακϊσ εξαςφαλίηει τθ δικτφωςθ με άλλεσ κοινωνικζσ και όχι μόνο επιχειριςεισ και με ςτοχευμζνο κοινό. Καταχωρίςεισ ςε ζντυπα και ηλεκτρονικά μζςα ενημζρωςησ: Και πάλι ζχει ςθμαςία να γνωρίηουμε το προφίλ των αναγνωςτϊν/επιςκεπτϊν τουσ, ϊςτε να ςτοχεφςουμε όςο το δυνατόν καλφτερα. Ασ μθν ξεχνάμε ότι ςταδιακά αναπτφςςονται κοινωνικζσ επιχειριςεισ και ςτον τομζα τθσ ενθμζρωςθσ (εναλλακτικζσ ειδθςεογραφικζσ ιςτοςελίδεσ). Μποροφμε να τισ αξιοποιιςουμε και να αλλθλοχποςτθριχκοφμε. Καταχωρίςεισ ςε επαγγελματικοφσ οδηγοφσ: Εδϊ κατά κφριο λόγο εξαςφαλίηουμε τθ γνωςτοποίθςθ τθσ επιχείρθςθσ ςτο ευρφτερο κοινό. Επαγγελματικζσ κάρτεσ: Διευκολφνουν τθν επικοινωνία με ενδιαφερομζνουσ/εσ ςε οποιαδιποτε ςυνάντθςθ. Η χρθςιμότθτά τουσ εξαρτάται από το είδοσ τθσ κοινωνικισ επιχείρθςθσ. Διαφήμιςη από ςτόμα ςε ςτόμα: Παρά τθν πλθκϊρα των μζςων προϊκθςθσ, θ διάδοςθ από ςτόμα ςε ςτόμα παραμζνει ακόμα μία από τισ πιο ςθμαντικζσ οδοφσ. Να ζχετε πάντα υπόψθ ςασ ότι τα καλά νζα μεταδίδονται πιο αργά από τα κακά.

11 Ιςτοςελίδα: Η θλεκτρονικι εποχι επιτάςςει τθν παρουςία μασ ςτον ψθφιακό κόςμο, ενϊ το κόςτοσ δθμιουργίασ μιασ ιςτοςελίδασ ζχει μειωκεί ςθμαντικά. θμαςία όμωσ ζχει θ διαρκισ ενθμζρωςθ των περιεχομζνων τθσ. Μεγαλφτερεσ απαιτιςεισ ζχουν οι ιςτοςελίδεσ που επιτρζπουν τθν θλεκτρονικι πϊλθςθ. ε αυτι τθν περίπτωςθ, προςοχι ςτισ προδιαγραφζσ αςφάλειασ. Μζςα κοινωνικήσ δικτφωςησ: Ζχουν αποκτιςει πολφ μεγάλθ ςθμαςία και είναι ζνασ άμεςοσ και δωρεάν τρόποσ για να γνωςτοποιιςουμε τισ δραςτθριότθτζσ μασ. Θα μποροφςαμε να αξιοποιιςουμε τισ υπθρεςίεσ τουσ για να ενθμερϊνουμε τουσ πελάτεσ μασ για τα προϊόντα/υπθρεςίεσ, τισ προςφορζσ, τουσ τρόπουσ παράδοςθσ, τον τιμοκατάλογο κ.λπ. Δικτφωςη: Η κουλτοφρα τθσ κοινωνικισ οικονομίασ προκρίνει τθ δικτφωςθ με άλλουσ φορείσ, ομοειδείσ ι μθ κοινωνικζσ επιχειριςεισ. Παρόλο που δεν πρζπει να γίνεται για λόγουσ εργαλειακοφσ, θ δικτφωςθ είναι χριςιμθ και με όρουσ προϊκθςθσ. Προςωπικζσ ςχζςεισ με πελάτεσ/τοπική κοινότητα: Ζνα από τα χαρακτθριςτικά των κοινωνικϊν επιχειριςεων είναι ότι εμπλζκουν τουσ ανκρϊπουσ που χρθςιμοποιοφν τα προϊόντα και τισ υπθρεςίεσ ςτο εγχείρθμα, με ςτόχο να ενςωματϊςουν το δικό τουσ πρίςμα ςτθ λειτουργία τθσ επιχείρθςθσ. Πολλζσ φορζσ αυτό προβλζπεται και κεςμικά, όταν ςε ζναν κοινωνικό ςυνεταιριςμό ςυμμετζχουν ωσ μζλθ οι καταναλωτζσ/τριεσ. Πζρα λοιπόν από τθν πρόβλεψθ για τον τρόπο με τον οποίο οι φρουμ ςτθν ιςτοςελίδα), απαιτείται οργάνωςθ και χρόνοσ για τθ ςφςφιξθ των ςχζςεων και τθ δθμιουργία μιασ κοινότθτασ. Αυτι θ διαδικαςία μπορεί να είναι ευχάριςτθ και δθμιουργικι (π.χ. επίςκεψθ μελϊν-καταναλωτϊν ςε βιολογικζσ φάρμεσ των προμθκευτϊν). Κακϊσ όλα τα προθγοφμενα μζςα ςυνεπάγονται κόςτοσ και, ειδικά ςτα πρϊτα βιματα τθσ επιχείρθςισ μασ, δεν μασ περιςςεφουν κακόλου χριματα, ζχει ςθμαςία να κάνουμε ζνα πλάνο επικεντρϊνοντασ αρχικά ςτα οικονομικά μζςα με τθ μζγιςτθ δυνατι απιχθςθ για τισ δικζσ μασ ανάγκεσ και επεκτείνοντάσ τα ςτθ ςυνζχεια με βάςθ τθ λειτουργία και τθν εμπειρία των πωλιςεων. Μποροφμε να υπολογίςουμε το κόςτοσ για τον πρϊτο χρόνο λειτουργίασ και να προβλζψουμε το χρόνο καταβολισ των εξόδων διαφιμιςθσ ανάλογα με τθν εποχικότθτα τθσ δικισ μασ λειτουργίασ (ποιο ρόλο παίηουν οι γιορτζσ, θ επιςτροφι από τισ διακοπζσ, το άνοιγμα των ςχολείων κ.λπ.). Επίςθσ, είναι καλι ιδζα να επιφορτίςουμε ζνα μζλοσ που διακζτει αυξθμζνεσ κοινωνικζσ δεξιότθτεσ με τθν οργάνωςθ και τθν υλοποίθςθ ανάλογων δράςεων. Κοινωνικόσ και περιβαλλοντικόσ αντίκτυποσ Μζχρι εδϊ όλα κυμίηουν ζνα εγχειρίδιο για επιχειρθματίεσ (εντάξει, με κάποιεσ παραλλαγζσ). Όμωσ, εκεί όπου πραγματικά τίκεται διαχωριςτικι γραμμι είναι ςτθν αποτφπωςθ και τθν παρακολοφκθςθ του κοινωνικοφ και του περιβαλλοντικοφ αντίκτυπου, δθλαδι τθσ κακαρισ κετικισ επίδραςθσ που κα ζχει θ λειτουργία τθσ κοινωνικισ επιχείρθςθσ ςε ςφγκριςθ με το πϊσ κα ιταν τα πράγματα αν δεν λειτουργοφςε κακόλου. Διάφορεσ τεχνικζσ που ζχουν αναπτυχκεί διεκνϊσ (π.χ. κοινωνικι απόδοςθ επζνδυςθσ social return on investment) δεν ζχουν διαδοκεί ςτθν Ελλάδα λόγω τθσ ςχετικισ υπανάπτυξθσ τθσ κοινωνικισ οικονομίασ μζχρι πρόςφατα. υνικωσ οι τεχνικζσ αυτζσ επιχειροφν να ποςοτικοποιιςουν και να εκφράςουν με χρθματικοφσ όρουσ τον κετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Εφκολα καταλαβαίνουμε ότι αυτι θ δουλειά είναι θκικά και μεκοδολογικά δφςκολθ. Ηκικά δφςκολθ, γιατί υπάρχουν διαςτάςεισ που δεν μποροφν εφκολα να μετρθκοφν (π.χ. αμοιβαία εμπιςτοςφνθ). Διαφορετικά, δεν πρζπει να μετρθκοφν ι να μεταφραςτοφν ςε χριμα, γιατί αυτό τισ εργαλειοποιεί και τισ διαςτρεβλϊνει. Άλλωςτε, υπάρχει ο κίνδυνοσ θ ίδια θ αναγκαιότθτα τθσ

12 μζτρθςθσ να περιχαρακϊνει τθν ζννοια του ςυλλογικοφ ςυμφζροντοσ ςτισ δυνάμει μετριςιμεσ πτυχζσ του (π.χ. μείωςθ ανεργίασ και όχι εργαςία με αξιοπρζπεια). Σζλοσ, θ κοινωνικι ςτόχευςθ δεν είναι μια πολιτικά ουδζτερθ διαδικαςία. Για κάκε κοινωνικό πρόβλθμα αρκρϊνονται διαφορετικζσ προτάςεισ, ςυχνά αντικετικζσ ωσ προσ τισ υποκζςεισ τουσ. Ωςτόςο, ζχει ςθμαςία να μποροφμε να αποτυπϊςουμε τον αντίκτυπο για τρεισ τουλάχιςτον λόγουσ με ςειρά ιεράρχθςθσ: Θεςμίηουμε ζνα εργαλείο ελζγχου ϊςτε να μθν εξοκείλει θ επιχείρθςθ λόγω τθσ αγοραίασ τθσ λειτουργίασ. Λειτουργοφμε με διαφάνεια και λογοδοςία απζναντι ςτθν τοπικι κοινωνία. Μποροφμε να εξαςφαλίςουμε επιπλζον πόρουσ (π.χ. ςυμβάςεισ κοινωνικισ αναφοράσ). Η γενικι κατεφκυνςθ είναι να καταγράψουμε ςτο μζτρο του δυνατοφ είτε τθ μείωςθ των αρνθτικϊν ςυνεπειϊν (αρνθτικϊν εξωτερικϊν οικονομιϊν) είτε τθν επίτευξθ των κετικϊν αποτελεςμάτων (κετικϊν εξωτερικϊν οικονομιϊν) που οφείλονται αποκλειςτικά και μόνο ςτθ δικι μασ λειτουργία. Σα βιματα που πρζπει να ακολουκιςουμε είναι: Σα πεδία ςτα οποία ςυνικωσ καταγράφεται ο αντίκτυποσ είναι: θ τοπικι κοινωνία, το περιβάλλον, θ ςυμμετοχι.

13 Τοπική κοινωνία: δθμιουργία κζςεων εργαςίασ ιδιαίτερα για ανκρϊπουσ που αντιμετωπίηουν πρόςκετεσ δυςκολίεσ, προμικεια πρϊτων υλϊν από τοπικοφσ παραγωγοφσ, χριςθ πλεοναςμάτων για τθν υλοποίθςθ δράςεων κοινωνικοφ χαρακτιρα (ενίςχυςθ βιβλιοκθκϊν, κζντρων πολιτιςμοφ, ιατρείων, κζντρων κοινωνικισ φροντίδασ κ.λπ.). Περιβάλλον: ςυςκευαςίεσ από ανακυκλωμζνα υλικά, μειωμζνθ κατανάλωςθ ενζργειασ, βιϊςιμθ διαχείριςθ απορριμμάτων, χριςθ μζςων ιπιασ αςτικισ μετακίνθςθσ, ενίςχυςθ βιοποικιλότθτασ, αποτελεςματικι χριςθ ενζργειασ και πρϊτων υλϊν. Συμμετοχή: δθμοκρατικι διαδικαςία λιψθσ αποφάςεων, τοπικζσ ςυνελεφςεισ, ιςότιμθ ςυμμετοχι των φφλων, δράςεισ για τθν άρςθ των διακρίςεων. Κάποια από αυτά τα ςτοιχεία μποροφμε να τα ορίςουμε με δείκτεσ όπωσ: αρικμόσ κζςεων εργαςίασ που δθμιουργικθκαν και ςτελεχϊκθκαν από ςυγκεκριμζνεσ κοινωνικζσ ομάδεσ, ποςοςτό προμθκειϊν από τθν τοπικι οικονομία, γυναικεία εκπροςϊπθςθ ςτθ ςυνζλευςθ και ςτα διοικθτικά όργανα, ποςά που επενδφκθκαν ςε κοινωνικζσ δομζσ τθσ περιοχισ, ποςοςτό χριςθσ ανακυκλωμζνων ςυςκευαςιϊν κ.λπ. Για μεταβολζσ που αφοροφν ποιοτικοφσ δείκτεσ, μποροφμε να κρατιςουμε αρχείο δράςεων, φωτογραφικό υλικό, πρακτικά ςυνελεφςεων κ.λπ. Είναι πικανό να κεωριςουμε ότι αυτι θ ενότθτα εξυπακοφεται ι ότι δεν υπάρχουν ανκρϊπινοι πόροι για να αςχολθκοφν με τθν καταγραφι του αντίκτυπου. Ωςτόςο, θ ςυγκεκριμζνθ διάςταςθ μπορεί να ενταχκεί οργανικά ςτο καταςτικό και ςτον εςωτερικό κανονιςμό (π.χ. ποςόςτωςθ μελϊν/εργαηομζνων ανά φφλο, ποςόςτωςθ μελϊν/εργαηομζνων από ευάλωτεσ κοινωνκζσ ομάδεσ), ςτθ διαδικαςία λιψθσ αποφάςεων (π.χ. τιρθςθ πρακτικϊν), ςτα κριτιρια επιλογισ προμθκευτϊν (εντόσ ςυγκεκριμζνθσ γεωγραφικισ περιοχισ), κακϊσ και ςτθν κακθμερινι λειτουργία (χριςθ κάδων ανακφκλωςθσ, κομποςτοποίθςθ), με αποτζλεςμα να διευκολφνεται θ καταγραφι και θ παρακολοφκθςθ. Χρήςιμα εργαλεία Κοινωνικι απόδοςθ επζνδυςθσ social return on investment / New Economics Foundation ( 3 Παρουςίαςθ τθσ υποομάδασ για τθ μζτρθςθ του κοινωνικοφ αντίκτυπου ςτο πλαίιο τθσ Ομάδασ Εμπειρογνϊμων για τθν Κοινωνικι Επιχείρθςθ ςτθν ΕΕ ( φςτθμα περιβαλλοντικισ υπευκυνότθτασ: φςτθμα Οικολογικισ Διαχείριςθσ και Ελζγχου EMAS 4 και ςφςτθμα περιβαλλοντικισ διαχείριςθσ ISO Η κοινωνικι απόδοςθ τθσ επζνδυςθσ είναι μια μζκοδοσ που αποςκοπεί ςτθ μζτρθςθ των εξωικονομικϊν αξιϊν (π.χ. περιβαλλοντικϊν και κοινωνικϊν) οι οποίεσ δεν αποτυπϊνονται ςε οικονομικοφσ λογαριαςμοφσ και ςχετίηονται με τθν αξιολόγθςθ μιασ επζνδυςθσ. 4 Tο φςτθμα Οικολογικισ Διαχείριςθσ και Ελζγχου (Eco-Management and Audit Scheme EMAS) είναι ζνασ μθχανιςμόσ τθσ Ευρωπαϊκισ Ζνωςθσ μζςω του οποίου αναγνωρίηονται οι οργανιςμοί που βελτιϊνουν τισ περιβαλλοντικζσ τουσ επιδόςεισ ςε διαρκι βάςθ. Η ςυμμετοχι το EMAS είναι εκελοντικι. Σο φςτθμα βαςίηεται ςτον Κανονιςμό (ΕΚ) 761/2001 του Ευρωπαϊκοφ Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκοφ υμβουλίου. 5 Σο ISO είναι διεκνϊσ αναγνωριςμζνο πρότυπο για τθν περιβαλλοντικι διαχείριςθ από τισ επιχειριςεισ. Παρζχει οδθγίεσ και απαιτοφμενα ςθμεία ελζγχων τα οποία πρζπει να εφαρμόηονται ςτισ δραςτθριότθτεσ που ζχουν επίδραςθ ςτο περιβάλλον. Σζτοιεσ δραςτθριότθτεσ είναι, για παράδειγμα, θ

14 Κίνδυνοι ε αυτι τθν ενότθτα οφείλουμε να αποτυπϊςουμε πικανζσ αρνθτικζσ εξελίξεισ εςωτερικζσ ι εξωτερικζσ προσ το εγχείρθμα και τρόπουσ με τουσ οποίουσ μποροφμε να τισ αντιμετωπίςουμε. τθ ςυνζχεια, δίνουμε ενδεικτικά παραδείγματα από κάκε κατθγορία. Εςωτερικοί κίνδυνοι Αςκζνεια εργαηομζνων Καταρτιςμζνα εφεδρικά μζλθ που μποροφν να αναλάβουν Ακζτθςθ χρονοδιαγράμματοσ, κακι ποιότθτα πρϊτων υλϊν Αξιοποίθςθ ευρφτερου δικτφου κοινωνικϊν επιχειρθματιϊν και μεμονωμζνων καλλιεργθτϊν Μείωςθ ποςοςτοφ εργαηομζνων από ευάλωτεσ ομάδεσ Αυτόματθ πρόςλθψθ εφεδρικϊν μελϊν και απεφκυνςθ ςτισ δθμόςιεσ υπθρεςίεσ Εξωτερικοί κίνδυνοι Μειωμζνεσ ςε ςχζςθ με τισ προςδοκίεσ πωλιςεισ Αλλαγι ςτρατθγικισ προϊκθςθσ, διεκδίκθςθ ςφμβαςθσ Δθμοςίου (π.χ. ςχολείο) Κακυςτζρθςθ ςτθν εκταμίευςθ τθσ επιχοριγθςθσ για τθν ίδρυςθ Εξαςφάλιςθ αναγκαίων κεφαλαίων από άλλεσ πθγζσ Αλλαγζσ ςτο κεςμικό πλαίςιο και ςτα φορολογικά κίνθτρα Σεχνικι υποςτιριξθ από εξειδικευμζνο λογιςτικό γραφείο, δικτφωςθ-ςυλλογικι εκπροςϊπθςθ κοινωνικϊν επιχειριςεων. Είναι χριςιμο να ενςωματϊςουμε κάποιεσ από αυτζσ τισ αρνθτικζσ εξελίξεισ ςτον οικονομικό μασ προγραμματιςμό καταρτίηοντασ εναλλακτικά ςενάρια. Οικονομικά δεδομζνα Ζχει φτάςει πλζον θ ϊρα να αποτυπϊςουμε και με χρθματικοφσ όρουσ όλεσ τισ πλθροφορίεσ που ζχουμε ςυγκεντρϊςει. Θα χρειαςτεί να καταρτίςουμε ζναν Προχπολογιςμό Χρήςησ και ζναν Προχπολογιςμό Σαμειακήσ Ροήσ για τα 3 πρϊτα ζτθ λειτουργίασ. Για τον πρϊτο χρόνο λειτουργίασ είναι προτιμότερο να καταρτίςουμε τουσ προχπολογιςμοφσ ςε μθνιαία βάςθ, ενϊ για τα επόμενα δφο ζτθ αρκεί θ ςυμπερίλθψθ των ςυγκεντρωτικϊν ςτοιχείων ανά ζτοσ. Ο Προχπολογιςμόσ Χριςθσ μάσ δείχνει τα προςδοκώμενα κζρδθ (ι ηθμίεσ) ανά ζτοσ, αφοφ υπολογίςουμε λεπτομερώσ τα ζςοδα και τα ζξοδά μασ. Είναι προτιμότερο να ζχουμε εναλλακτικά ςενάρια (καλό, μζτριο, κακό), ϊςτε να είμαςτε ζτοιμοι/εσ για κάκε ενδεχόμενο. Αυτό που ζχει ςθμαςία είναι να εκφράςουμε ρθτά τισ υποκζςεισ και να ςυμπεριλάβουμε ακριβείσ πλθροφορίεσ. Ο Προχπολογιςμόσ Χριςθσ χωρίηεται ςτο ςτακερό και ςτο μεταβλθτό τμιμα του. το ςτακερό περιλαμβάνονται τα ζξοδα που είναι απαραίτθτα για τθν ίδρυςθ τθσ επιχείρθςθσ, για τα οποία ζχουμε ιδθ ςυγκεντρϊςει τισ απαραίτθτεσ πλθροφορίεσ από τθν ζρευνα αγοράσ που ζχουμε χριςθ φυςικϊν πόρων (π.χ. νερό), ο χειριςμόσ και θ διάκεςθ των απορριμμάτων και θ κατανάλωςθ ενζργειασ. Όπωσ όλα τα διεκνι πρότυπα, ζτςι και το ISO ζχει ςχεδιαςτεί με τζτοιον τρόπο, ϊςτε να εφαρμόηεται για τθ διαχείριςθ περιβάλλοντοσ των επιχειριςεων ςε οποιοδιποτε μζροσ του κόςμου.

15 πραγματοποιιςει (π.χ. επιςκευζσ, ενοίκιο, ζξοδα ίδρυςθσ κ.λπ.). Αντίςτοιχα, περιλαμβάνονται ζςοδα τα οποία ζχουμε ιδθ εξαςφαλίςει ανεξάρτθτα από τθν πορεία των πωλιςεϊν μασ (π.χ. επιχοριγθςθ ίδρυςθσ). το μεταβλθτό τμιμα περιλαμβάνονται ζξοδα και ζςοδα τα οποία ςχετίηονται άμεςα με τον όγκο των πωλιςεων και εξαρτϊνται περιςςότερο από τισ υποκζςεισ εργαςίασ που ζχουμε διατυπϊςει (π.χ. ανταπόκριςθ πελατϊν). Γενικά, είναι απαραίτθτο να προχπολογίηουμε όλεσ τισ δαπάνεσ ανεξάρτθτα από το φψοσ τουσ. Για παράδειγμα, ςε πολλζσ επιχειριςεισ δεν λαμβάνονται ςοβαρά υπόψθ τα ζξοδα ςφςταςθσ, παρόλο που προςτίκενται ςε μια περίοδο μεγάλων δαπανϊν και μποροφν να πιζςουν πολφ τα οικονομικά τουσ δεδομζνα. Επίςθσ, πρζπει να ςυνυπολογίςουμε τισ αςφαλιςτικζσ ειςφορζσ και όλεσ τισ ςυναφείσ φορολογικζσ επιβαρφνςεισ ανάλογα με τθν κατθγορία του εργαηόμενου προςωπικοφ (ΙΚΑ, Απόδειξθ Παροχισ Τπθρεςίων, Απόδειξθ Επαγγελματικισ Δαπάνθσ). Σζλοσ, είναι ςκόπιμο να ςυμπεριλάβουμε τθν εκτιμϊμενθ ετιςια μεταβολι του γενικοφ επιπζδου τιμϊν (πλθκωριςμόσ). Ο Προχπολογιςμόσ Ταμειακισ Ροισ δεν ςυμπίπτει με τον Προχπολογιςμό Χριςθσ, διότι τα ζςοδα και τα ζξοδα δεν πραγματοποιοφνται με τθν ίδια περιοδικότθτα. Για παράδειγμα, αν ζχουμε πωλιςεισ επί πιςτϊςει, πρζπει να υπολογίςουμε πότε κα πάρουμε τα χριματα από τουσ πελάτεσ μασ. Αντίςτοιχα, υπάρχουν περίοδοι κατά τισ οποίεσ ςυγκεντρϊνονται πολλά ζξοδα τα οποία είναι απαιτθτά (π.χ. προμθκευτζσ, εργαηόμενοι/εσ). Αν δεν τα ζχουμε προχπολογίςει με όρουσ ταμείου, είναι πικανό να βρεκοφμε ςε κατάςταςθ επείγουςασ ζλλειψθσ ρευςτότθτασ, παρόλο που θ επιχείρθςθ είναι εφρωςτθ. Παραρτήματα Ζνα Παράρτθμα κοινωνικοφ επιχειρθματικοφ ςχεδίου μπορεί να περιλαμβάνει τα ακόλουκα ςτοιχεία: Βιογραφικά μελϊν Βιογραφικά (υποψιφιων) εργαηομζνων Οργανόγραμμα Επιςτολζσ ςυνεργαςίασ με φορείσ Εγκριτικι απόφαςθ επιχοριγθςθσ.

Μάρκετινγκ V Κοινωνικό Μάρκετινγκ. Πόπη Σουρμαΐδου. Σεμινάριο: Αναπτφςςοντασ μια κοινωνική επιχείρηςη

Μάρκετινγκ V Κοινωνικό Μάρκετινγκ. Πόπη Σουρμαΐδου. Σεμινάριο: Αναπτφςςοντασ μια κοινωνική επιχείρηςη Μάρκετινγκ V Κοινωνικό Μάρκετινγκ Πόπη Σουρμαΐδου Σεμινάριο: Αναπτφςςοντασ μια κοινωνική επιχείρηςη Σφνοψη Τι είναι το Marketing (βαςικι ειςαγωγι, swot ανάλυςθ, τα παλιά 4P) Τι είναι το Marketing Plan

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΛΟΓΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΗΡΙΟΣΗΣΑ ΣΗ ΚΟΙΝΕΠ ΕΝΗΜΕΡΩΣΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟ ΤΛΙΚΟ

ΕΠΙΛΟΓΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΗΡΙΟΣΗΣΑ ΣΗ ΚΟΙΝΕΠ ΕΝΗΜΕΡΩΣΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟ ΤΛΙΚΟ ΕΠΙΛΟΓΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΗΡΙΟΣΗΣΑ ΣΗ ΚΟΙΝΕΠ ΕΝΗΜΕΡΩΣΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟ ΤΛΙΚΟ ΕΠΙΛΕΓΟΝΣΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΗΡΙΟΣΗΣΑ - ΘΕΜΑΣΑ ΤΝΕΡΓΑΙΑ 1 Η οικονομικι δραςτθριότθτα αποτελεί ζνα από τα ςυςτατικά ςτοιχεία που

Διαβάστε περισσότερα

Πωσ δθμιουργώ φακζλουσ;

Πωσ δθμιουργώ φακζλουσ; Πωσ δθμιουργώ φακζλουσ; Για να μπορζςετε να δθμιουργιςετε φακζλουσ ςτο χαρτοφυλάκιό ςασ ςτο Mahara κα πρζπει να μπείτε ςτο ςφςτθμα αφοφ πατιςετε πάνω ςτο ςφνδεςμο Mahara profiles από οποιοδιποτε ςελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Σφντομεσ Οδθγίεσ Χριςθσ

Σφντομεσ Οδθγίεσ Χριςθσ Σφντομεσ Οδθγίεσ Χριςθσ Περιεχόμενα 1. Επαφζσ... 3 2. Ημερολόγιο Επιςκζψεων... 4 3. Εκκρεμότθτεσ... 5 4. Οικονομικά... 6 5. Το 4doctors ςτο κινθτό ςου... 8 6. Υποςτιριξθ... 8 2 1. Επαφζσ Στισ «Επαφζσ»

Διαβάστε περισσότερα

Οδθγία 2014/95/ΕΕ Ευρωπαϊκοφ Κοινοβουλίου και Συμβουλίου τθσ 22/10/14. Ημερομθνία Δθμοςίευςθσ ςτθν Εφθμερίδα Ε.Ε.: 15/11/14

Οδθγία 2014/95/ΕΕ Ευρωπαϊκοφ Κοινοβουλίου και Συμβουλίου τθσ 22/10/14. Ημερομθνία Δθμοςίευςθσ ςτθν Εφθμερίδα Ε.Ε.: 15/11/14 Οδθγία 2014/95/ΕΕ Ευρωπαϊκοφ Κοινοβουλίου και Συμβουλίου τθσ 22/10/14 Ημερομθνία Δθμοςίευςθσ ςτθν Εφθμερίδα Ε.Ε.: 15/11/14 Δθμοςιοποίθςθ μθ χρθματοοικονομικών πλθροφοριών Ημερομθνία Εφαρμογισ τθσ Ευρωπαϊκισ

Διαβάστε περισσότερα

Ζτςι μάηεψα τισ 7 ποιο ςυχνζσ ερωτιςεισ που δζχομαι και τισ απαντϊ ζτςι ϊςτε να λυκοφν οι απορίεσ που μπορεί να ζχεισ.

Ζτςι μάηεψα τισ 7 ποιο ςυχνζσ ερωτιςεισ που δζχομαι και τισ απαντϊ ζτςι ϊςτε να λυκοφν οι απορίεσ που μπορεί να ζχεισ. Γεια, για όςουσ δεν με γνωρίηουν ονομάηομαι Γιάννθσ Χριςτοδοφλου. Αποφάςιςα να δθμιουργιςω αυτό το ebook προκειμζνου να δϊςω μια πιο κακαρι εικόνα για το τι είναι και πωσ δουλεφει το DS Domination. Ζτςι

Διαβάστε περισσότερα

Aux.Magazine Μπιλμπάο, Βιηκάγια, Ιςπανία www.auxmagazine.com Προςωπικά δεδομζνα

Aux.Magazine Μπιλμπάο, Βιηκάγια, Ιςπανία www.auxmagazine.com Προςωπικά δεδομζνα Προςωπικά δεδομζνα Η Λείρ Ναγιάλα, θ Σίλβια Αντρζσ, θ Χουάνα Γκαλβάν και θ Γερμάν Καςτανζντα δθμιοφργθςαν τθ δικι τουσ εταιρία, τθν AUXILIARTE FACTORIA το 2004. Ζχοντασ και ςυνειδθτοποίθςαν ότι μοιράηονταν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Γνωριμία με το λογιςμικό του υπολογιςτι

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Γνωριμία με το λογιςμικό του υπολογιςτι ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Γνωριμία με το λογιςμικό του υπολογιςτι Λογιςμικό (Software), Πρόγραμμα (Programme ι Program), Προγραμματιςτισ (Programmer), Λειτουργικό Σφςτθμα (Operating

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΣΙΟ ΣΤΠΟΤ ΣΟΧΑΙ ΑΕ: «ΚΛΑΔΙΚΕ ΣΟΧΕΤΕΙ» ΜΕΛΕΣΗ ΑΓΟΡΑ ΑΛΤΙΔΩΝ ΛΙΑΝΙΚΟΤ ΕΜΠΟΡΙΟΤ

ΔΕΛΣΙΟ ΣΤΠΟΤ ΣΟΧΑΙ ΑΕ: «ΚΛΑΔΙΚΕ ΣΟΧΕΤΕΙ» ΜΕΛΕΣΗ ΑΓΟΡΑ ΑΛΤΙΔΩΝ ΛΙΑΝΙΚΟΤ ΕΜΠΟΡΙΟΤ ΔΕΛΣΙΟ ΣΤΠΟΤ ΣΟΧΑΙ ΑΕ: «ΚΛΑΔΙΚΕ ΣΟΧΕΤΕΙ» ΜΕΛΕΣΗ ΑΓΟΡΑ ΑΛΤΙΔΩΝ ΛΙΑΝΙΚΟΤ ΕΜΠΟΡΙΟΤ Μείωςθ 1,9% ςε ςχζςθ με το 2009, παρουςίαςε θ αγορά των αλυςίδων λιανικοφ εμπορίου των οκτϊ εξεταηόμενων κατθγοριϊν το 2010

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΛΑΝΣΙΚΗ ΕΝΩΗ ΠΑΝΕΤΡΩΠΑΪΚΟ STRESS TEST ΑΦΑΛΙΣΙΚΩΝ ΕΣΑΙΡΙΩΝ ΑΠΟΣΕΛΕΜΑΣΑ 2014

ΑΣΛΑΝΣΙΚΗ ΕΝΩΗ ΠΑΝΕΤΡΩΠΑΪΚΟ STRESS TEST ΑΦΑΛΙΣΙΚΩΝ ΕΣΑΙΡΙΩΝ ΑΠΟΣΕΛΕΜΑΣΑ 2014 ΑΣΛΑΝΣΙΚΗ ΕΝΩΗ ΠΑΝΕΤΡΩΠΑΪΚΟ STRESS TEST ΑΦΑΛΙΣΙΚΩΝ ΕΣΑΙΡΙΩΝ ΑΠΟΣΕΛΕΜΑΣΑ 2014 τθ διάρκεια του τρζχοντοσ ζτουσ εξελίχκθκε θ ευρωπαϊκι άςκθςθ προςομοίωςθσ ακραίων καταςτάςεων για τισ Αςφαλιςτικζσ Εταιρίεσ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Εργονομία

ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Εργονομία ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ Εργονομία, ωςτι ςτάςθ εργαςίασ, Εικονοςτοιχείο (pixel), Ανάλυςθ οκόνθσ (resolution), Μζγεκοσ οκόνθσ Ποιεσ επιπτϊςεισ μπορεί να ζχει θ πολφωρθ χριςθ του υπολογιςτι ςτθν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΡΕΑΛΙΣΙΚΗ ΣΕΧΝΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΕΓΓΙΗ ΣΗΝ ΔΗΜΙΟΤΡΓΙΑ - ΟΡΓΑΝΩΗ ΕΡΓΑΣΗΡΙΩΝ ΔΙΑΚΡΙΒΩΗ

ΜΙΑ ΡΕΑΛΙΣΙΚΗ ΣΕΧΝΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΕΓΓΙΗ ΣΗΝ ΔΗΜΙΟΤΡΓΙΑ - ΟΡΓΑΝΩΗ ΕΡΓΑΣΗΡΙΩΝ ΔΙΑΚΡΙΒΩΗ 3 ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΜΙΑ ΡΕΑΛΙΣΙΚΗ ΣΕΧΝΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΕΓΓΙΗ ΣΗΝ ΔΗΜΙΟΤΡΓΙΑ - ΟΡΓΑΝΩΗ ΕΡΓΑΣΗΡΙΩΝ ΔΙΑΚΡΙΒΩΗ 06 Φεβρουαρίου 2010 θμεία Αναφοράσ Γενικά Ανκρϊπινοι Πόροι, Εργαςτθριακόσ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΦΟΡΑ ΖΗΣΗΗ ΚΡΑΣΘΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΗ

ΠΡΟΦΟΡΑ ΖΗΣΗΗ ΚΡΑΣΘΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΗ ΠΡΟΦΟΡΑ ΖΗΣΗΗ ΚΡΑΣΘΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΗ 1 Ειςαγωγι: Οι αγοραίεσ δυνάµεισ τθσ προςφοράσ και ηιτθςθσ Προσφορά και Ζήτηση είναι οι πιο γνωςτοί οικονοµικοί όροι. Η λειτουργία των αγορϊν προςδιορίηεται από δφο βαςικζσ

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελζςματα Ζρευνασ για τθν Απαςχολθςιμότθτα ςτθν Ελλάδα

Αποτελζςματα Ζρευνασ για τθν Απαςχολθςιμότθτα ςτθν Ελλάδα Αποτελζςματα Ζρευνασ για τθν Απαςχολθςιμότθτα ςτθν Ελλάδα Ιοφνιοσ 2017 Ταυτότθτα τθσ Ζρευνασ Η παροφςα ζρευνα διεξιχκθ το διάςτθμα Μαΐου - Ιουνίου 2017. Δείγμα: 180 επιχειριςεισ που δραςτθριοποιοφνται

Διαβάστε περισσότερα

φντομη Παρουςίαςη epr.gr

φντομη Παρουςίαςη epr.gr φντομη Παρουςίαςη epr.gr Ζνα νζο διαδικτυακό εργαλείο που ζρχεται να αλλάξει τα δεδομζνα τθσ εταιρικισ επικοινωνίασ Ιοφνιοσ 2009 - Ζκδοςθ 1.3 Σι είναι το epr.gr To epr.gr αποτελεί τθν πρϊτθ διαδικτυακι

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτεσ Διαχείριςθ Μνιμθσ. Βαγγζλθσ Οικονόμου Διάλεξθ 8

Δείκτεσ Διαχείριςθ Μνιμθσ. Βαγγζλθσ Οικονόμου Διάλεξθ 8 Δείκτεσ Διαχείριςθ Μνιμθσ Βαγγζλθσ Οικονόμου Διάλεξθ 8 Δείκτεσ Κάκε μεταβλθτι ςχετίηεται με μία κζςθ ςτθν κφρια μνιμθ του υπολογιςτι. Κάκε κζςθ ςτθ μνιμθ ζχει τθ δικι τθσ ξεχωριςτι διεφκυνςθ. Με άμεςθ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήςησ Προςωποποιημζνων Υπηρεςιών Γ.Ε.ΜΗ. (Εθνικό Τυπογραφείο)

Εγχειρίδιο Χρήςησ Προςωποποιημζνων Υπηρεςιών Γ.Ε.ΜΗ. (Εθνικό Τυπογραφείο) Εγχειρίδιο Χρήςησ Προςωποποιημζνων Υπηρεςιών Γ.Ε.ΜΗ. (Εθνικό Τυπογραφείο) Πάτρα, 2013 Περιεχόμενα: Ειςαγωγή... 4 1. Επιμελητήριο... Error! Bookmark not defined. 1.1 Διαχειριςτήσ Αιτήςεων Επιμελητηρίου...

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικαςία Διαχείριςθσ Στθλϊν Βιβλίου Εςόδων - Εξόδων. (v.1.0.7)

Διαδικαςία Διαχείριςθσ Στθλϊν Βιβλίου Εςόδων - Εξόδων. (v.1.0.7) Διαδικαςία Διαχείριςθσ Στθλϊν Βιβλίου Εςόδων - Εξόδων (v.1.0.7) 1 Περίληψη Το ςυγκεκριμζνο εγχειρίδιο δθμιουργικθκε για να βοθκιςει τθν κατανόθςθ τθσ διαδικαςίασ διαχείριςθσ ςτθλών βιβλίου Εςόδων - Εξόδων.

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χριςθσ τθσ διαδικτυακισ εφαρμογισ «Υποβολι και παρακολοφκθςθ τθσ ζγκριςθσ Εκπαιδευτικών Πακζτων»

Εγχειρίδιο Χριςθσ τθσ διαδικτυακισ εφαρμογισ «Υποβολι και παρακολοφκθςθ τθσ ζγκριςθσ Εκπαιδευτικών Πακζτων» Εγχειρίδιο Χριςθσ τθσ διαδικτυακισ εφαρμογισ «Υποβολι και παρακολοφκθςθ τθσ ζγκριςθσ Εκπαιδευτικών Πακζτων» Το Πλθροφοριακό Σφςτθμα τθσ δράςθσ «e-κπαιδευτείτε» ζχει ςτόχο να αυτοματοποιιςει τισ ακόλουκεσ

Διαβάστε περισσότερα

Καλϊσ Θλκατε ςτο νζο μασ site & e-shop Livardas.gr.

Καλϊσ Θλκατε ςτο νζο μασ site & e-shop Livardas.gr. Καλϊσ Θλκατε ςτο νζο μασ site & e-shop Livardas.gr. Εικόνα 1: Είςοδοσ ςτο e-shop Για να καταχωριςετε παραγγελία ι να βλζπετε τιμζσ & διακεςιμότθτα προϊόντων το πρϊτο βιμα που πρζπει να κάνετε είναι να

Διαβάστε περισσότερα

Κδρυςθ Νοζμβριοσ 2014 Νομικι μορφι Α.Μ.Κ.Ε. Ρε. Μθ. Κοιν.Σ.Επ. Αττικισ

Κδρυςθ Νοζμβριοσ 2014 Νομικι μορφι Α.Μ.Κ.Ε. Ρε. Μθ. Κοιν.Σ.Επ. Αττικισ Ρεριφερειακόσ Μθχανιςμόσ Κοινωνικών Συνεταιριςτικών Επιχειριςεων Αττικισ Κδρυςθ Νοζμβριοσ 2014 Νομικι μορφι Α.Μ.Κ.Ε. Νόμοσ 4019/2011 Λεπτομζρειεσ για κατανόθςθ του νόμου άρκρο 2 Νόμοσ 4019/2011 Μφκοι

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήςησ Προςωποποιημζνων Υπηρεςιών Γ.Ε.ΜΗ. (Εθνικό Τυπογραφείο)

Εγχειρίδιο Χρήςησ Προςωποποιημζνων Υπηρεςιών Γ.Ε.ΜΗ. (Εθνικό Τυπογραφείο) Εγχειρίδιο Χρήςησ Προςωποποιημζνων Υπηρεςιών Γ.Ε.ΜΗ. (Εθνικό Τυπογραφείο) Ιοφνιοσ 2013 Περιεχόμενα: Ειςαγωγή... 3 1.Εθνικό Τυπογραφείο... 3 1.1. Είςοδοσ... 3 1.2. Αρχική Οθόνη... 4 1.3. Διεκπεραίωςη αίτηςησ...

Διαβάστε περισσότερα

Κάκε δικαίωμα ςυνδζεται με τα άλλα και είναι όλα το ίδιο ςθμαντκά.

Κάκε δικαίωμα ςυνδζεται με τα άλλα και είναι όλα το ίδιο ςθμαντκά. Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΙΑ ΤΑ ΔΙΙΚΑΙΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΙΔΙΙΟΥ Σε εύκολη γλώσσα «Δικαιϊματα» είναι κάτι που όλοι ζχουμε και πρζπει να μποροφμε να τα εφαρμόηουμε. Όλοι ζχουμε τα ίδια δικαιϊματα.

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυςη των επιλεγμζνων Επιχειρηςιακϊν Προγραμμάτων ςτο πλαίςιο του SURF-NATURE

Ανάλυςη των επιλεγμζνων Επιχειρηςιακϊν Προγραμμάτων ςτο πλαίςιο του SURF-NATURE Ανάλυςη των επιλεγμζνων Επιχειρηςιακϊν Προγραμμάτων ςτο πλαίςιο του SURF-NATURE Περίληψη Η βιοποικιλότθτα ζχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία 50 χρόνια ςυγκριτικά με τισ αλλαγζσ που παρατθροφνται ςε όλθ

Διαβάστε περισσότερα

Ζρευνα ικανοποίθςθσ τουριςτϊν

Ζρευνα ικανοποίθςθσ τουριςτϊν Ζρευνα ικανοποίθςθσ τουριςτϊν Ammon Ovis_Ζρευνα ικανοποίθςθσ τουριςτϊν_ Ραδιοςτακμόσ Flash 96 1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ Σο δείγμα περιλαμβάνει 332 τουρίςτεσ από 5 διαφορετικζσ θπείρουσ. Οι περιςςότεροι εξ αυτϊν

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικαςία Προγράμματοσ Ωρομζτρθςθσ. (v.1.0.7)

Διαδικαςία Προγράμματοσ Ωρομζτρθςθσ. (v.1.0.7) (v.1.0.7) 1 Περίλθψθ Σο ςυγκεκριμζνο εγχειρίδιο δθμιουργικθκε για να βοθκιςει τθν κατανόθςθ τθσ Διαδικαςίασ Προγράμματοσ Ωρομζτρθςθσ. Παρακάτω προτείνεται μια αλλθλουχία ενεργειϊν τθν οποία ο χριςτθσ πρζπει

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήςησ Προςωποποιημζνων Υπηρεςιών Γ.Ε.ΜΗ. (Περιφέρειες)

Εγχειρίδιο Χρήςησ Προςωποποιημζνων Υπηρεςιών Γ.Ε.ΜΗ. (Περιφέρειες) Εγχειρίδιο Χρήςησ Προςωποποιημζνων Υπηρεςιών Γ.Ε.ΜΗ. (Περιφέρειες) Ιούνιοσ 2013 Περιεχόμενα: Ειςαγωγή... 3 1. Περιφζρεια... 3 1.1 Διαχειριςτήσ Αιτήςεων Περιφζρειασ... 3 1.1.1. Είςοδοσ... 3 1.1.2. Αρχική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕ ΒΑΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΗ ΝΟΗΛΕΤΣΙΚΗ. Φιλιοποφλου Ειρινθ

ΕΦΑΡΜΟΓΕ ΒΑΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΗ ΝΟΗΛΕΤΣΙΚΗ. Φιλιοποφλου Ειρινθ ΕΦΑΡΜΟΓΕ ΒΑΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΗ ΝΟΗΛΕΤΣΙΚΗ Φιλιοποφλου Ειρινθ Προςθήκη νζων πεδίων Ασ υποκζςουμε ότι μετά τθ δθμιουργία του πίνακα αντιλαμβανόμαςτε ότι ζχουμε ξεχάςει κάποια πεδία. Είναι ζνα πρόβλθμα το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

ελ. 11/235, Περιεχόμενα Φακζλου "Σεχνικι Προςφορά"

ελ. 11/235, Περιεχόμενα Φακζλου Σεχνικι Προςφορά υντάκτθσ : Ευάγγελοσ Κρζτςιμοσ χόλιο: ΠΑΡΑΣΗΡΗΗ 1 ελ. 11/235, Περιεχόμενα Φακζλου "Σεχνικι Προςφορά" Για τθν αποφυγι μεγάλου όγκου προςφοράσ και για τθ διευκόλυνςθ του ζργου τθσ επιτροπισ προτείνεται τα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 3: Χριςθ εργαλείων ζκφραςθσ, επικοινωνίασ, ανακάλυψθσ και δθμιουργίασ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7: Υπθρεςίεσ Αναηιτθςθσ ςτον Παγκόςμιο Ιςτό

ΕΝΟΤΗΤΑ 3: Χριςθ εργαλείων ζκφραςθσ, επικοινωνίασ, ανακάλυψθσ και δθμιουργίασ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7: Υπθρεςίεσ Αναηιτθςθσ ςτον Παγκόςμιο Ιςτό ΕΝΟΤΗΤΑ 3: Χριςθ εργαλείων ζκφραςθσ, επικοινωνίασ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7: Υπθρεςίεσ Αναηιτθςθσ ςτον Παγκόςμιο Ιςτό Αναηιτθςθ πλθροφοριϊν, Διεφκυνςθ Ιςτοςελίδασ (URL), κεματικοί Κατάλογοι, Λζξεισ Κλειδιά, Μθχανζσ

Διαβάστε περισσότερα

Σ ΤΑΤ Ι Σ Τ Ι Κ Η. Statisticum collegium V

Σ ΤΑΤ Ι Σ Τ Ι Κ Η. Statisticum collegium V Σ ΤΑΤ Ι Σ Τ Ι Κ Η i Statisticum collegium V Στατιςτική Συμπεραςματολογία Ι Σημειακζσ Εκτιμήςεισ Διαςτήματα Εμπιςτοςφνησ Στατιςτική Συμπεραςματολογία (Statistical Inference) Το πεδίο τθσ Στατιςτικισ Συμπεραςματολογία,

Διαβάστε περισσότερα

Joomla! - User Guide

Joomla! - User Guide Joomla! - User Guide τελευταία ανανέωση: 10/10/2013 από την ICAP WEB Solutions 1 Η καταςκευι τθσ δυναμικισ ςασ ιςτοςελίδασ ζχει ολοκλθρωκεί και μπορείτε πλζον να προχωριςετε ςε αλλαγζσ ι προςκικεσ όςον

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριςη Αριθμοδεικτών (v.1.0.7)

Διαχείριςη Αριθμοδεικτών (v.1.0.7) Διαχείριςη Αριθμοδεικτών (v.1.0.7) Περιεχόμενα 1. Μενοφ... 5 1.1 Αρικμοδείκτεσ.... 5 1.1.1 Δθμιουργία Αρικμοδείκτθ... 6 1.1.2 Αντιγραφι Αρικμοδείκτθ... 11 2. Παράμετροι... 12 2.1.1 Κατθγορίεσ Αρικμοδεικτϊν...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΑ ΟΔΗΓΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ΣΑ ΚΕΝΣΡΑ ΚΟΙΝΟΣΗΣΑ Χριςτοσ Κφρκογλου Προϊςτάμενοσ Μονάδασ Βϋ ΕΤΕΚΣ Α. Γενικό πλαίςιο προγράμματοσ Στόχευςθ πολιτικισ και κεςμικό πλαίςιο Ν. 4368

Διαβάστε περισσότερα

Μόδα είναι και αλλάηει

Μόδα είναι και αλλάηει Μόδα είναι και αλλάηει Οριςμόσ μόδασ Παροδικι ςυνικεια που για οριςμζνο χρονικό διάςτθμα γενικεφεται ςε μεγάλο φάςμα τθσ κοινωνίασ, ςε ότι αφορά τθν ενδυμαςία, τθν κόμμωςθ, τθ μουςικι. Κακρεφτίηει τισ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΙΜΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗ E ΕΞΑΜΗΝΟ. ΔΙΔΑΚΩΝ: ΔΡ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΡΑΧΑΝΙΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟ: 312 ΣΗΛ.:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΙΜΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗ E ΕΞΑΜΗΝΟ. ΔΙΔΑΚΩΝ: ΔΡ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΡΑΧΑΝΙΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟ: 312 ΣΗΛ.: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΙΜΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗ E ΕΞΑΜΗΝΟ ΔΙΔΑΚΩΝ: ΔΡ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΡΑΧΑΝΙΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟ: 312 ΣΗΛ.: 210-4142150 E-mail: nraxan@unipi.gr, nickrah@hotmail.com 1 Αντικείμενο μαθήματος Ο Προγραμματιςμόσ και Ζλεγχοσ Παραγωγισ

Διαβάστε περισσότερα

Περιφερειακό Ψθφιακό Αποκετιριο: Ανοικτά Δεδομζνα και Επιχειρθματικότθτα. Γ. Φραγκιαδάκθσ Κζντρο Επικοινωνιϊν και Δικτφων Πανεπιςτιμιο Κριτθσ

Περιφερειακό Ψθφιακό Αποκετιριο: Ανοικτά Δεδομζνα και Επιχειρθματικότθτα. Γ. Φραγκιαδάκθσ Κζντρο Επικοινωνιϊν και Δικτφων Πανεπιςτιμιο Κριτθσ Περιφερειακό Ψθφιακό Αποκετιριο: Ανοικτά Δεδομζνα και Επιχειρθματικότθτα Γ. Φραγκιαδάκθσ Κζντρο Επικοινωνιϊν και Δικτφων Πανεπιςτιμιο Κριτθσ Περιφερειακό υμβοφλιο Καινοτομίασ Κριτθσ Σο ΠΚΚ αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

Σφςτημα Κεντρικήσ Υποςτήριξησ τησ Πρακτικήσ Άςκηςησ Φοιτητών ΑΕΙ

Σφςτημα Κεντρικήσ Υποςτήριξησ τησ Πρακτικήσ Άςκηςησ Φοιτητών ΑΕΙ Σφςτημα Κεντρικήσ Υποςτήριξησ τησ Πρακτικήσ Άςκηςησ Φοιτητών ΑΕΙ Οδηγόσ Χρήςησ Εφαρμογήσ Φορζων Υποδοχήσ Πρακτικήσ Άςκηςησ Αφοφ πιςτοποιθκεί ο λογαριαςμόσ που δθμιουργιςατε ςτο πρόγραμμα «Άτλασ» ωσ Φορζασ

Διαβάστε περισσότερα

Megatron ERP Βάςη δεδομζνων Π/Φ - κατηγοριοποίηςη Databox

Megatron ERP Βάςη δεδομζνων Π/Φ - κατηγοριοποίηςη Databox Megatron ERP Βάςη δεδομζνων Π/Φ - κατηγοριοποίηςη Databox 03 05 ΙΛΤΔΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε. αρμά Ιηαμπζλλα Βαρλάμθσ Νίκοσ Ειςαγωγι... 1 Σι είναι το Databox...... 1 Πότε ανανεϊνεται...... 1 Μπορεί να εφαρμοςτεί

Διαβάστε περισσότερα

ςυςτιματα γραμμικϊν εξιςϊςεων

ςυςτιματα γραμμικϊν εξιςϊςεων κεφάλαιο 7 Α ςυςτιματα γραμμικϊν εξιςϊςεων αςικζσ ζννοιεσ Γραμμικά, λζγονται τα ςυςτιματα εξιςϊςεων ςτα οποία οι άγνωςτοι εμφανίηονται ςτθν πρϊτθ δφναμθ. Σα γραμμικά ςυςτιματα με δφο εξιςϊςεισ και δφο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΘΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΘ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8: Πειρατεία Λογιςμικοφ

ΕΝΟΤΘΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΘ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8: Πειρατεία Λογιςμικοφ ΕΝΟΤΘΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΘ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8: Πειρατεία Λογιςμικοφ Άδεια χριςθσ, Πειρατεία Λογιςμικοφ, Πιςτοποιθτικό Αυκεντικότθτασ, Δωρεάν Λογιςμικό (Freeware), Λογιςμικό Ανοικτοφ Κϊδικα (Open source)

Διαβάστε περισσότερα

Δια-γενεακι κινθτικότθτα

Δια-γενεακι κινθτικότθτα Δια-γενεακι κινθτικότθτα Κατά κανόνα οι τρζχουςεσ επιλογζσ των ατόμων ζχουν ςυνζπειεσ ςτο μζλλον (δυναμικι ςχζςθ). Σε ότι αφορά τισ επιλογζσ των ατόμων ςε ςχζςθ με τθν εκπαίδευςθ γνωρίηουμε ότι τα άτομα

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικόσ Όμιλοσ ΕΥΡΩΓΝΩΗ EUROLAB. Γιώργοσ Κολοκοτρώνθσ Εμπορικόσ & Ακαδημαϊκόσ Διευθυντήσ

Εκπαιδευτικόσ Όμιλοσ ΕΥΡΩΓΝΩΗ EUROLAB. Γιώργοσ Κολοκοτρώνθσ Εμπορικόσ & Ακαδημαϊκόσ Διευθυντήσ Εκπαιδευτικόσ Όμιλοσ ΕΥΡΩΓΝΩΗ EUROLAB Γιώργοσ Κολοκοτρώνθσ Εμπορικόσ & Ακαδημαϊκόσ Διευθυντήσ κοπόσ ίδρυςθσ: Σφντομθ Αναφορά Για τον Πμιλο μασ Ο Εκπαιδευτικόσ Πμιλοσ ΕΥΡΩΓΝΩΗ EUROLAB ιδρφκθκε το 1996 ϊςτε

Διαβάστε περισσότερα

Fair Trade Δίκαιο Εμπόριο. Σο Fair Trade ςτον κόςμο

Fair Trade Δίκαιο Εμπόριο. Σο Fair Trade ςτον κόςμο Δίκαιο Εμπόριο Ερωτιςεισ για τθν αρχι: 1) Ποια προϊόντα ειςάγουμε από τον Τρίτο Κόςμο; 2) Όταν αγοράηετε αυτά τα προϊόντα, ςκεφτόςαςτε ποια είναι θ ιςτορία τουσ; Δθλαδι, από ποφ προζρχονται, ποιοι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία Εντφπων Intrastat και Ανακεφαλαιωτικοφ Πίνακα

Δημιουργία Εντφπων Intrastat και Ανακεφαλαιωτικοφ Πίνακα Δημιουργία Εντφπων Intrastat και Ανακεφαλαιωτικοφ Πίνακα 1 Περίληψη Το ςυγκεκριμζνο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήςει την κατανόηςη τησ διαδικαςίασ δημιουργίασ Εντφπων Intrastat και Ανακεφαλαιωτικοφ

Διαβάστε περισσότερα

Η διαδικαςία επιλογήσ μαθημάτων

Η διαδικαςία επιλογήσ μαθημάτων Η διαδικαςία επιλογήσ μαθημάτων 1. Ηθτιςτε από τθν Κοςμθτεία τθσ χολισ Οικονομικϊν Επιςτθμϊν και Διοίκθςθσ (Κτιριο ΟΕΔ02, 0 όροφοσ, γραφείο 027Α) τθν λίςτα με τα μακιματα αντιςτοιχίασ που ιδθ υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτησ Αξιολόγηςησ 5.1: Εκπαιδευτικά προγράμματα και καινοτομίεσ, υποςτηρικτικζσ και αντιςταθμιςτικζσ παρεμβάςεισ

Δείκτησ Αξιολόγηςησ 5.1: Εκπαιδευτικά προγράμματα και καινοτομίεσ, υποςτηρικτικζσ και αντιςταθμιςτικζσ παρεμβάςεισ Δείκτησ Αξιολόγηςησ 5.1: Εκπαιδευτικά προγράμματα και καινοτομίεσ, υποςτηρικτικζσ και αντιςταθμιςτικζσ παρεμβάςεισ ΣΟΜΕΑ 5: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΑ, ΠΑΡΕΜΒΑΕΙ ΚΑΙ ΔΡΑΕΙ ΒΕΛΣΙΩΗ ΔΙΑΔΙΚΑΙΕ ΣΟΤ ΧΟΛΕΙΟΤ Περιγραφή: Ο ςυγκεκριμζνοσ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΗ ΤΠΗΡΕΙΑ ΑΠΟΚΣΗΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΣΑΤΣΟΣΗΣΑ

ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΗ ΤΠΗΡΕΙΑ ΑΠΟΚΣΗΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΣΑΤΣΟΣΗΣΑ ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΗ ΤΠΗΡΕΙΑ ΑΠΟΚΣΗΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΣΑΤΣΟΣΗΣΑ Οδηγός Χρήσης Εφαρμογής Ελέγχου Προσφορών Αφοφ πιςτοποιθκεί ο λογαριαςμόσ που δθμιουργιςατε ςτο πρόγραμμα ωσ Πάροχοσ Προςφορϊν, κα λάβετε ζνα e-mail με

Διαβάστε περισσότερα

Γενικόσ Δείκτησ Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) Γενικοφ ΔΤΚ. Εκπαίδευςη Αλκοολοφχα ποτά & Καπνό Χρηςιμοποιήςαμε τα λογιςμικά Excel, PowerPoint & Piktochart.

Γενικόσ Δείκτησ Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) Γενικοφ ΔΤΚ. Εκπαίδευςη Αλκοολοφχα ποτά & Καπνό Χρηςιμοποιήςαμε τα λογιςμικά Excel, PowerPoint & Piktochart. Τι είναι ο Γενικόσ Δείκτησ Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ); Ροιεσ από τισ ομάδεσ που μελετά ο δείκτθσ εμφανίηουν τουσ υψθλότερουσ, ποιεσ τουσ χαμθλότερουσ μζςουσ ετιςιουσ υποδείκτεσ τθν περίοδο 2008-2018; Οι υποδείκτεσ

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Ησαΐας Σύμβουλος INNOVADE LI LTD

Γιώργος Ησαΐας Σύμβουλος INNOVADE LI LTD Γιώργος Ησαΐας Σύμβουλος INNOVADE LI LTD Ζνταξη Ευρωπαϊκι Ζνωςθ: Αναγνωρίηει τθσ δυνατότθτασ τθσ μετανάςτευςθσ ςτθν ανάπτυξθ μιασ ανταγωνιςτικισ και βιϊςιμθσ ευρωπαϊκισ οικονομίασ (Strategy 2020, Stockholm

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικι Παρουςιάςεων με PowerPoint

Τεχνικι Παρουςιάςεων με PowerPoint Τεχνικι Παρουςιάςεων με PowerPoint Δρ. Παφλοσ Θεοδϊρου Ανϊτατθ Εκκλθςιαςτικι Ακαδθμία Ηρακλείου Κριτθσ Περιεχόμενα Ειςαγωγι Γιατί πρζπει να γίνει παρουςίαςθ τθσ εργαςίασ μου Βαςικι προετοιμαςία Δομι παρουςίαςθσ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΣΟΠΟΙΗΣΙΚΟ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟY ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟY ΦΟΡΕΑ. για τθ διαςφάλιςθ τθσ αςφάλειασ των εφοδιαςτικών αλυςίδων και για τθ διευκόλυνςθ του νόμιμου εμπορίου

ΠΙΣΟΠΟΙΗΣΙΚΟ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟY ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟY ΦΟΡΕΑ. για τθ διαςφάλιςθ τθσ αςφάλειασ των εφοδιαςτικών αλυςίδων και για τθ διευκόλυνςθ του νόμιμου εμπορίου ΠΙΣΟΠΟΙΗΣΙΚΟ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟY ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟY ΦΟΡΕΑ για τθ διαςφάλιςθ τθσ αςφάλειασ των εφοδιαςτικών αλυςίδων και για τθ διευκόλυνςθ του νόμιμου εμπορίου Γενικά Εγκεκριμζνοσ Οικονομικόσ Φορζασ (ΑΕΟ*) *Authorised

Διαβάστε περισσότερα

Internet a jeho role v našem životě Το Διαδίκτυο και ο ρόλοσ του ςτθ ηωι μασ

Internet a jeho role v našem životě Το Διαδίκτυο και ο ρόλοσ του ςτθ ηωι μασ Internet a jeho role v našem životě Το Διαδίκτυο και ο ρόλοσ του ςτθ ηωι μασ Διαδίκτυο: μια πόρτα ςτον κόςμο Πϊσ μπορεί κανείσ ςε λίγα λεπτά να μάκει ποιεσ ταινίεσ παίηονται ςτουσ κινθματογράφουσ, να ςτείλει

Διαβάστε περισσότερα

Credit Risk Management & Liquidity

Credit Risk Management & Liquidity ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ Managing Partner Νοζμβριοσ 2012 Credit Risk Management & Liquidity Old Problem New Tools Economist Conferences 1 Η Hellastat δραςτθριοποιείται ςτον τομζα τθσ Διαχείριςησ Πιςτωτικοφ Κινδφνου

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥΣ

ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΦΥΣΙΚΗ vs ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥΣ «Προτείνω να αναπτφξουμε πρώτα αυτό που κα μποροφςε να ζχει τον τίτλο: «ιδζεσ ενόσ απλοϊκοφ φυςικοφ για τουσ οργανιςμοφσ». Κοντολογίσ, τισ ιδζεσ που κα μποροφςαν

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΚΆ ΤΣΉΜΑΣΑ. 7 θ Διάλεξθ Διαχείριςθ Μνιμθσ Μζροσ Γ

ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΚΆ ΤΣΉΜΑΣΑ. 7 θ Διάλεξθ Διαχείριςθ Μνιμθσ Μζροσ Γ ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΚΆ ΤΣΉΜΑΣΑ 7 θ Διάλεξθ Διαχείριςθ Μνιμθσ Μζροσ Γ ελιδοποίθςθ (1/10) Σόςο θ κατάτμθςθ διαμεριςμάτων ςτακεροφ μεγζκουσ όςο και θ κατάτμθςθ διαμεριςμάτων μεταβλθτοφ και άνιςου μεγζκουσ δεν κάνουν

Διαβάστε περισσότερα

Μια νέα και μοναδική επιχειρηματική ευκαιρία στην αγορά των υπηρεσιών εξυπηρέτησης

Μια νέα και μοναδική επιχειρηματική ευκαιρία στην αγορά των υπηρεσιών εξυπηρέτησης Μια νέα και μοναδική επιχειρηματική ευκαιρία στην αγορά των υπηρεσιών εξυπηρέτησης Η επαγγελματική επιτυχία στην πόρτα σας τώρα! Μέσα από το άρτια διαμορφωμένο επαγγελματικό πακέτο που προσφέρει το deliverit,

Διαβάστε περισσότερα

Ενθμζρωςθ και προςταςία των καταναλωτών από τουσ κινδφνουσ που απορρζουν από τα χθμικά προϊόντα

Ενθμζρωςθ και προςταςία των καταναλωτών από τουσ κινδφνουσ που απορρζουν από τα χθμικά προϊόντα Ενθμζρωςθ και προςταςία των καταναλωτών από τουσ κινδφνουσ που απορρζουν από τα χθμικά προϊόντα Γενικό Χθμείο του Κράτουσ Διεφκυνςθ Περιβάλλοντοσ Δρ. Διμθτρα Δανιιλ Χθμικά προϊόντα Οι χθμικζσ ουςίεσ υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΟΣΟ ΕΝΙΧΤΗ. -Κανονιςμόσ (ΕΕ) 1407/2013- Κανονιςμόσ (ΕΕ) 1305/2013 άρκρο 17 50% 1407/ %

ΠΟΟΣΟ ΕΝΙΧΤΗ. -Κανονιςμόσ (ΕΕ) 1407/2013- Κανονιςμόσ (ΕΕ) 1305/2013 άρκρο 17 50% 1407/ % ΠΑΡΑΡΣΗΜΑ ΙV ΣΙΣΛΟ ΤΠΟ 19.2.2 Ανάπτυξθ / βελτίωςθ τθσ επιχειρθματικότθτασ και ανταγωνιςτικότθτασ τθσ περιοχι εφαρμογισ ςε εξειδικευμζνουσ τομείσ, περιοχζσ ι δικαιοφχουσ 19.2.2.2 19.2.2.3 Ενίςχυςθ επενδφςεων

Διαβάστε περισσότερα

Θ διαδικαςία κοςτολόγθςθσ εφρεςθσ του κόςτουσ παραγωγισ των προϊόντων χωρίηεται ςε διαφορετικζσ τεχνικζσ μεκόδουσ: Α) Την απορροφητική ή πλήρη κοςτολόγηςη Β) Την οριακή ή άμεςη κοςτολόγηςη Απορροφητική

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικι Υπθρεςία Ολοκλθρωμζνθσ Διαχείριςθσ Συγγραμμάτων και Λοιπϊν Βοθκθμάτων

Ηλεκτρονικι Υπθρεςία Ολοκλθρωμζνθσ Διαχείριςθσ Συγγραμμάτων και Λοιπϊν Βοθκθμάτων Ηλεκτρονικι Υπθρεςία Ολοκλθρωμζνθσ Διαχείριςθσ Συγγραμμάτων και Λοιπϊν Βοθκθμάτων ΟΔΗΓΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ 1/13 2/13 Οδθγίεσ Χριςθσ Εφαρμογισ Βιβλιοκθκϊν Ιδρυμάτων 1. Είςοδοσ ςτθν Εφαρμογι

Διαβάστε περισσότερα

ανάγκεσ τθσ αγοράσ εργαςίασ, παρότι δεν μασ λείπουν τα δυνατά και δθμιουργικά μυαλά.

ανάγκεσ τθσ αγοράσ εργαςίασ, παρότι δεν μασ λείπουν τα δυνατά και δθμιουργικά μυαλά. Χαιρετιςμόσ Γενικοφ Γραμματζα Νζασ Γενιάσ κ. Γιάννου Λιβανοφ ςε εκδήλωςη για την ίδρυςη του Μεταπτυχιακοφ Προγράμματοσ MSc in Strategic Product Design του Διεθνοφσ Πανεπιςτημίου Ελλάδοσ 17.02.12 Κυρίεσ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χριςθσ: Εφαρμογι Αιτιςεων για τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Προςωπικοφ των Επιχειριςεων Τροφίμων

Εγχειρίδιο Χριςθσ: Εφαρμογι Αιτιςεων για τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Προςωπικοφ των Επιχειριςεων Τροφίμων Εγχειρίδιο Χριςθσ: Εφαρμογι Αιτιςεων για τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Προςωπικοφ των Επιχειριςεων ΕΚΔΟΣΗ 1.0 Περιεχόμενα Εφαρμογι Αιτιςεων για τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Προςωπικοφ των Επιχειριςεων...

Διαβάστε περισσότερα

Εφδοξοσ+ Συνδεκείτε ςτθν Εφαρμογι Φοιτθτϊν και μεταβείτε ςτθ ςελίδα «Ανταλλαγι Βιβλίων (Εφδοξοσ+)».

Εφδοξοσ+ Συνδεκείτε ςτθν Εφαρμογι Φοιτθτϊν και μεταβείτε ςτθ ςελίδα «Ανταλλαγι Βιβλίων (Εφδοξοσ+)». Εφδοξοσ+ Διαθζτοντασ βιβλία μζςω του «Εφδοξοσ+» Συνδεκείτε ςτθν Εφαρμογι Φοιτθτϊν και μεταβείτε ςτθ ςελίδα «Ανταλλαγι Βιβλίων (Εφδοξοσ+)». Εμφανίηεται θ λίςτα με όλα ςασ τα βιβλία. Από εδϊ μπορείτε: -

Διαβάστε περισσότερα

Ένα πρόβλθμα γραμμικοφ προγραμματιςμοφ βρίςκεται ςτθν κανονικι μορφι όταν:

Ένα πρόβλθμα γραμμικοφ προγραμματιςμοφ βρίςκεται ςτθν κανονικι μορφι όταν: Μζθοδος Simplex Η πλζον γνωςτι και περιςςότερο χρθςιμοποιουμζνθ μζκοδοσ για τθν επίλυςθ ενόσ γενικοφ προβλιματοσ γραμμικοφ προγραμματιςμοφ, είναι θ μζκοδοσ Simplex θ οποία αναπτφχκθκε από τον George Dantzig.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΗ 1.0 ςτθν ΠΟΛΗ 3.0. από τθν. Πωσ επθρεάηουν τισ ΠΟΛΕΙ οι αλλαγζσ ςτθ διακυβζρνθςθ, τισ νζεσ τεχνολογίεσ και το μάρκετινγκ!

ΠΟΛΗ 1.0 ςτθν ΠΟΛΗ 3.0. από τθν. Πωσ επθρεάηουν τισ ΠΟΛΕΙ οι αλλαγζσ ςτθ διακυβζρνθςθ, τισ νζεσ τεχνολογίεσ και το μάρκετινγκ! από τθν ΠΟΛΗ 1.0 ςτθν ΠΟΛΗ 3.0 Πωσ επθρεάηουν τισ ΠΟΛΕΙ οι αλλαγζσ ςτθ διακυβζρνθςθ, τισ νζεσ τεχνολογίεσ και το μάρκετινγκ! Μοχιανάκθσ Κωςτισ Διμοσ Ηρακλείου ΣΙ ΕΙΝΑΙ ΣΟΠΟ Σο φυςικό, το τεχνικό και ανκρϊπινο

Διαβάστε περισσότερα

Building e-greece. Δρ. Τ. Σταμάτθ

Building e-greece. Δρ. Τ. Σταμάτθ Building e-greece Δρ. Τ. Σταμάτθ Η Ψθφιακι Βιομθχανία δείχνει τθν ζξοδο από τθν φφεςθ? Γ. Χαλαβαζθσ, Δημοςιογράφοσ 2 Τί εςτί ψθφιακι κοινωνία? 3 Υπθρεςίεσ Προςτικζμενθσ Αξίασ ςτον Πολίτθ 4 Αποτελεςματικότθτα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΣΙΚΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕ. Restaurant/bar app. (για χϊρουσ ψυχαγωγίασ & εςτίαςθσ ) Ξενοδοχειακι εφαρμογι παρουςίαςθσ και κρατιςεων δωματίων.

ΕΝΔΕΙΚΣΙΚΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕ. Restaurant/bar app. (για χϊρουσ ψυχαγωγίασ & εςτίαςθσ ) Ξενοδοχειακι εφαρμογι παρουςίαςθσ και κρατιςεων δωματίων. ΕΝΔΕΙΚΣΙΚΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕ ESHOP app Σο Ηλεκτρονικό ςασ Κατάςτθμα τϊρα και ςτο κινθτό ςασ Restaurant/bar app (για χϊρουσ ψυχαγωγίασ & εςτίαςθσ ) Hotel app Ξενοδοχειακι εφαρμογι παρουςίαςθσ και κρατιςεων δωματίων

Διαβάστε περισσότερα

Η ςθμαςία τθσ Αξιολόγθςθσ

Η ςθμαςία τθσ Αξιολόγθςθσ Η ςθμαςία τθσ Αξιολόγθςθσ Προςδιορίηει το κατά πόςο οι ςυμμετζχοντεσ επιτυγχάνουν τουσ προκακοριςμζνουσ ςτόχουσ. Βελτιϊνει τισ παρεχόμενεσ υπθρεςίεσ. Προάγει τθν υπευκυνότθτα. Προςδιορίηει εάν τα αναμενόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφι επιςτθμονικισ εργαςίασ. Η κορφφωςθ τθσ προςπάκειάσ μασ

Συγγραφι επιςτθμονικισ εργαςίασ. Η κορφφωςθ τθσ προςπάκειάσ μασ Συγγραφι επιςτθμονικισ εργαςίασ Η κορφφωςθ τθσ προςπάκειάσ μασ Περίγραμμα Ειςήγηςησ Στάδια υλοποίθςθσ τθσ επιςτθμονικισ εργαςίασ Δομι επιςτθμονικισ / πτυχιακισ εργαςίασ Ζθτιματα ερευνθτικισ και ακαδθμαϊκισ

Διαβάστε περισσότερα

Αθηνά (Νέλλη) Ζήκα Τσελεμέγκου Δ/νςθ: Πρ. Κορομθλά 26, 54622 Θεςςαλονίκθ, τθλ. επικοινωνίασ 6973550445

Αθηνά (Νέλλη) Ζήκα Τσελεμέγκου Δ/νςθ: Πρ. Κορομθλά 26, 54622 Θεςςαλονίκθ, τθλ. επικοινωνίασ 6973550445 Αθηνά (Νέλλη) Ζήκα Τσελεμέγκου Δ/νςθ: Πρ. Κορομθλά 26, 54622 Θεςςαλονίκθ, τθλ. επικοινωνίασ 6973550445 Ειςιγθςθ για το Συνζδριο ςτο Ηράκλειο Κριτθσ με κζμα :Γυναικεία απαςχόλθςθ ςε περίοδο οικονομικισ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΤΝΗ Μερικζσ οικονομικζσ όψεισ. Βαςίλθσ Θ. Ράπανοσ

ΑΣΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΤΝΗ Μερικζσ οικονομικζσ όψεισ. Βαςίλθσ Θ. Ράπανοσ ΑΣΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΤΝΗ Μερικζσ οικονομικζσ όψεισ Βαςίλθσ Θ. Ράπανοσ 1 Οικονομία και Δικαιοςφνθ Όπωσ τονίηεται με ζμφαςθ από πολλζσ εμπειρικζσ μελζτεσ, θ καλι λειτουργία τθσ Δικαιοςφνθσ αποτελεί κρίςιμο παράγοντα

Διαβάστε περισσότερα

Young Talented Greeks working abroad

Young Talented Greeks working abroad Young Talented Greeks working abroad - 2016 Το brain drain είναι μία από ηις τειρόηερες μορθές «θορολογίας» ποσ αναγκάζεηαι να πληρώζει ο λαός καηά ηη διάρκεια μιας κρίζης 2 θ Ζρευνα για το φαινόμενο του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΟΣΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΘΕΑΛΟΝΙΚΗ ΚΕΝΣΡΟ ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΤΒΕΡΝΗΗ. Αποτελζςματα ζρευνασ αξιολογιςθσ υπθρεςιών ΚΗΔ

ΑΡΙΣΟΣΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΘΕΑΛΟΝΙΚΗ ΚΕΝΣΡΟ ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΤΒΕΡΝΗΗ. Αποτελζςματα ζρευνασ αξιολογιςθσ υπθρεςιών ΚΗΔ ΑΡΙΣΟΣΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΘΕΑΛΟΝΙΚΗ ΚΕΝΣΡΟ ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΤΒΕΡΝΗΗ Αποτελζςματα ζρευνασ αξιολογιςθσ υπθρεςιών ΚΗΔ Μάιοσ 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Ειςαγωγι... 1 2. υνοπτικά αποτελζςματα... 1 2.1) Αξιολόγθςθ γενικισ

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο Natura 2000 Συνεργαςία για τθν Προςταςία τθσ Φφςθσ. Δζςπω Ζαβροφ Λειτουργόσ Περιβάλλοντοσ Τμιμα Περιβάλλοντοσ

Δίκτυο Natura 2000 Συνεργαςία για τθν Προςταςία τθσ Φφςθσ. Δζςπω Ζαβροφ Λειτουργόσ Περιβάλλοντοσ Τμιμα Περιβάλλοντοσ Δίκτυο Natura 2000 Συνεργαςία για τθν Προςταςία τθσ Φφςθσ Δζςπω Ζαβροφ Λειτουργόσ Περιβάλλοντοσ Τμιμα Περιβάλλοντοσ Στόχοσ Δικτφου Natura 2000 Διατιρθςθ, προςταςία και βελτίωςθ φυςικϊν οικοτόπων και άγριων

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. χολι Χοροφ Αντιγόνθ Βοφτου - Πολιτικι Διαχείριςθσ Cookie 1

Περιεχόμενα. χολι Χοροφ Αντιγόνθ Βοφτου - Πολιτικι Διαχείριςθσ Cookie 1 Περιεχόμενα Περιεχόμενα... 1 1. Ειςαγωγή... 2 1.1 Σχετικά... 2 2. Γενικέσ Πληροφορίεσ για τα Cookies... 2 2.1 Οριςμόσ... 2 2.2 Χρήςη... 3 2.3 Τφποι... 3 2.4 Έλεγχοσ... 3 3. Cookies Σχολήσ... 4 3.1 Ειςαγωγή...

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονο γραφείο. Αυτοματιςμόσ γραφείου Μάθημα 1 ο 29/6/2015

Σύγχρονο γραφείο. Αυτοματιςμόσ γραφείου Μάθημα 1 ο 29/6/2015 Αυτοματιςμόσ γραφείου Μάθημα 1 ο Μαΰργιώτησ Αντώνησ Σύγχρονο γραφείο Δεν είναι απλϊσ ςφνολο από καρζκλεσ, γραφεία και μθχανζσ Αποτελεί χϊρο όπου οι ςφγχρονοι εργαηόμενοι περνοφν το περιςςότερο χρόνο τουσ

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτησ Αξιολόγηςησ 1.1: χολικόσ χώροσ, υλικοτεχνική υποδομή και οικονομικοί πόροι

Δείκτησ Αξιολόγηςησ 1.1: χολικόσ χώροσ, υλικοτεχνική υποδομή και οικονομικοί πόροι Δείκτησ Αξιολόγηςησ 1.1: χολικόσ χώροσ, υλικοτεχνική υποδομή και οικονομικοί πόροι ΣΟΜΕΑ 1: ΜΕΑ ΚΑΙ ΠΟΡΟΙ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΟΤ ΧΟΛΕΙΟΤ Περιγραφή: Ο ςυγκεκριμζνοσ δείκτθσ αναφζρεται ςτον βακμό που οι υπάρχοντεσ

Διαβάστε περισσότερα

Facebook Μία ειςαγωγι

Facebook Μία ειςαγωγι Facebook Μία ειςαγωγι Κοινωνικά δίκτυα Κοινωνικι δικτφωςθ ονομάηεται θ δθμιουργία ομάδων από ανκρϊπουσ με κοινά χαρακτθριςτικά (πχ γείτονεσ, ςυμμακθτζσ). Ενϊ τα κοινωνικά δίκτυα αναπτφςςονται μεταξφ προςϊπων

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικά Μαθήματα: Αςφάλεια ςτο Διαδίκτυο

Ηλεκτρονικά Μαθήματα: Αςφάλεια ςτο Διαδίκτυο Ηλεκτρονικά Μαθήματα: Αςφάλεια ςτο Διαδίκτυο Ζργο χρηματοδοτοφμενο από την Ευρωπαϊκή Ζνωςη, με τίτλο: Using New Media to prevent and combat against Media Violence (Αρ. Συμβολαίου: JUST/2010/DAP3/AG/1350)

Διαβάστε περισσότερα

Νικόλαοσ Μ. Σαλτερισ Σχολικόσ Σφμβουλοσ Δ.Ε. Δρ. Πολιτικισ Επιςτιμθσ και Ιςτορίασ Μζλοσ ΔΣ Πανελλινιασ Ζνωςθσ Σχολικϊν Συμβοφλων

Νικόλαοσ Μ. Σαλτερισ Σχολικόσ Σφμβουλοσ Δ.Ε. Δρ. Πολιτικισ Επιςτιμθσ και Ιςτορίασ Μζλοσ ΔΣ Πανελλινιασ Ζνωςθσ Σχολικϊν Συμβοφλων Νικόλαοσ Μ. Σαλτερισ Σχολικόσ Σφμβουλοσ Δ.Ε. Δρ. Πολιτικισ Επιςτιμθσ και Ιςτορίασ Μζλοσ ΔΣ Πανελλινιασ Ζνωςθσ Σχολικϊν Συμβοφλων Δομι ειςιγθςθσ Επιςτθμονικζσ Προςεγγίςεισ τθσ Αξιολόγθςθσ ςτθν Εκπαίδευςθ

Διαβάστε περισσότερα

Terra Batida Πόρτο, Πορτογαλία www.terrabatida.com

Terra Batida Πόρτο, Πορτογαλία www.terrabatida.com Η επιχείρηςη και η ιδζα Η Μαρία Γκαμπριζλ ξεκίνθςε τθ δικι τθσ επιχείρθςθ το 2003. Παρόλο που εκείνθ τθ ςτιγμι είχε μια ςτακερι δουλειά ςε μια πολυεκνικι εταιρεία τθλεπικοινωνιϊν, ζνιωςε τθν ανάγκθ να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΖσ ΒΆΕΩΝ ΔΕΔΟΜΖΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΣΥΟΤ. Ειρινθ Φιλιοποφλου

ΕΦΑΡΜΟΓΖσ ΒΆΕΩΝ ΔΕΔΟΜΖΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΣΥΟΤ. Ειρινθ Φιλιοποφλου ΕΦΑΡΜΟΓΖσ ΒΆΕΩΝ ΔΕΔΟΜΖΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΣΥΟΤ Ειρινθ Φιλιοποφλου Ειςαγωγι Ο Παγκόςμιοσ Ιςτόσ (World Wide Web - WWW) ι πιο απλά Ιςτόσ (Web) είναι μία αρχιτεκτονικι για τθν προςπζλαςθ διαςυνδεδεμζνων εγγράφων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΣΟΝΟΜΟΙ ΠΡΑΚΣΟΡΕ ΕΡΓΑΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟΤ HEARTSTONE ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΛΟΤΚΟΠΟΤΛΟ ΑΜ:

ΑΤΣΟΝΟΜΟΙ ΠΡΑΚΣΟΡΕ ΕΡΓΑΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟΤ HEARTSTONE ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΛΟΤΚΟΠΟΤΛΟ ΑΜ: ΑΤΣΟΝΟΜΟΙ ΠΡΑΚΣΟΡΕ ΕΡΓΑΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟΤ HEARTSTONE ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΛΟΤΚΟΠΟΤΛΟ ΑΜ: 2008030075 ΕΙΑΓΩΓΗ Το Heartstone είναι ζνα ψθφιακό παιχνίδι καρτϊν που διεξάγιεται πάνω ςτο Battle.net, ζναν διακομιςτι τθσ εταιρίασ

Διαβάστε περισσότερα

e-academy 2015-2016 e-commerce Project Manager

e-academy 2015-2016 e-commerce Project Manager e-academy 2015-2016 e-commerce Project Manager 1. Intro to ecommerce Μάκετε ςε αυτι τθν ενότθτα τισ βαςικζσ ζννοιεσ και αρχζσ του ecommerce και αποκτιςτε τισ βαςικζσ γνϊςεισ για τον τρόπο λειτουργίασ τθσ

Διαβάστε περισσότερα

Διδάςκων: Κωνςταντίνοσ τεφανίδθσ

Διδάςκων: Κωνςταντίνοσ τεφανίδθσ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΚΡΗΣΗ ΧΟΛΗ ΘΕΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΣΜΗΜΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΠΟΛΟΓΙΣΩΝ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΗΤ-564 ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΑ ΘΕΜΑΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΤ - ΜΗΧΑΝΗ Διδάςκων: Κωνςταντίνοσ τεφανίδθσ τόχοσ τθσ ςυγκεκριμζνθσ εργαςίασ

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόματη δημιουργία στηλών Αντιστοίχηση νέων λογαριασμών ΦΠΑ

Αυτόματη δημιουργία στηλών Αντιστοίχηση νέων λογαριασμών ΦΠΑ Αυτόματη δημιουργία στηλών Αντιστοίχηση νέων λογαριασμών ΦΠΑ 1 Περίληψη Το ςυγκεκριμζνο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήςει την κατανόηςη τησ διαδικαςίασ αυτόματησ δημιουργίασ ςτηλών και αντιςτοίχιςησ

Διαβάστε περισσότερα

Η διανομή. Χριςτόδουλοσ Ράντθσ 1

Η διανομή. Χριςτόδουλοσ Ράντθσ 1 Η διανομή Χριςτόδουλοσ Ράντθσ 1 Διανομή : Όλεσ οι δραςτηριότητεσ που πρζπει να γίνουν για να μεταβιβαςτεί το προϊόν από τον αρχικό παραγωγό / πωλητή ςτον τελικό αγοραςτή. Χριςτόδουλοσ Ράντθσ 2 Μια οργάνωςθ

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακζσ προοπτικζσ τθσ ελλθνικισ φαρμακοβιομθχανίασ

Αναπτυξιακζσ προοπτικζσ τθσ ελλθνικισ φαρμακοβιομθχανίασ Οι Επενδφςεισ ςε Υποδομζσ, θ Ιςχυρι Βιομθχανία και θ Εξαγωγι Τεχνογνωςίασ ωσ Βαςικοί Πυλϊνεσ Ανάπτυξθσ τθσ Ελλθνικισ Οικονομίασ Αναπτυξιακζσ προοπτικζσ τθσ ελλθνικισ φαρμακοβιομθχανίασ Θεόδωροσ Τρφφων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΗ ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΟΤ ΤΣΗΜΑΣΟ ΑΡΧΑΙΡΕΙΩΝ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΗ ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΟΤ ΤΣΗΜΑΣΟ ΑΡΧΑΙΡΕΙΩΝ ΕΝΔΟΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΑΚΟ ΔΙΚΣΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΗ ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΟΤ ΤΣΗΜΑΣΟ ΑΡΧΑΙΡΕΙΩΝ Εγχειρίδιο διαχειριςτι Πάτρα, Δεκζμβριοσ 2011 το κάτω μζροσ ςτο μενοφ τθσ ςελίδασ διαχείριςθσ, υπάρχει θ επιλογι αρχαιρεςίεσ. Χρθςιμοποιϊντασ

Διαβάστε περισσότερα

Πειραματικι Ψυχολογία (ΨΧ66)

Πειραματικι Ψυχολογία (ΨΧ66) Πειραματικι Ψυχολογία (ΨΧ66) Διάλεξη 7 Σεχνικζσ για τθν επίτευξθ ςτακερότθτασ Πζτροσ Ροφςςοσ Μζθοδοι για την επίτευξη του ελζγχου Μζςω του κατάλλθλου ςχεδιαςμοφ του πειράματοσ (ςτόχοσ είναι θ εξάλειψθ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΙΟΣΗΣΑ Ο.Ι.Τ.Ε. Προώκθςθ και ενίςχυςθ τθσ ςυμμετοχισ των γυναικών ςτα όργανα εκπροςώπθςθσ των ςυνδικαλιςτικών οργανώςεων των εργαηομζνων

ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΙΟΣΗΣΑ Ο.Ι.Τ.Ε. Προώκθςθ και ενίςχυςθ τθσ ςυμμετοχισ των γυναικών ςτα όργανα εκπροςώπθςθσ των ςυνδικαλιςτικών οργανώςεων των εργαηομζνων ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΙΟΣΗΣΑ Ο.Ι.Τ.Ε. Προώκθςθ και ενίςχυςθ τθσ ςυμμετοχισ των γυναικών ςτα όργανα εκπροςώπθςθσ των ςυνδικαλιςτικών οργανώςεων των εργαηομζνων 12 Ιουνίου 2013, ώρα 18:00, Γραφεία ΧΕΝ Ελλάδος(Αμερικής

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτική Οργάνωςη Ενοτήτων. Α Σάξη. Διδ. 1 ΕΝΟΣΗΣΑ 1. 6 Ομαδοποίθςθ, Μοτίβα,

Ενδεικτική Οργάνωςη Ενοτήτων. Α Σάξη. Διδ. 1 ΕΝΟΣΗΣΑ 1. 6 Ομαδοποίθςθ, Μοτίβα, Ενδεικτική Οργάνωςη Ενοτήτων Α Σάξη Α/ Μαθηματικό περιεχόμενο Δείκτεσ Επιτυχίασ Ώρεσ Α Διδ. 1 ΕΝΟΣΗΣΑ 1 Αλ1.1 υγκρίνουν και ταξινομοφν αντικείμενα ςφμφωνα με κάποιο χαρακτθριςτικό/κριτιριο/ιδιότθτά Ομαδοποίθςθ,

Διαβάστε περισσότερα

Αςφαλισ πρόςβαςθ από οπουδιποτε, δε χρειάηεται εγκατάςταςθ ι ενθμζρωςθ.

Αςφαλισ πρόςβαςθ από οπουδιποτε, δε χρειάηεται εγκατάςταςθ ι ενθμζρωςθ. Αςφαλισ πρόςβαςθ από οπουδιποτε, δε χρειάηεται εγκατάςταςθ ι ενθμζρωςθ. Σφγχρονο, απλό, λειτουργικό και εφχρθςτο περιβάλλον εργαςίασ, με ταχφτατθ ειςαγωγι δεδομζνων και παραγωγι αποτελεςμάτων. Το Const

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικζσ Ανάλυςησ Διοικητικών Αποφάςεων

Τεχνικζσ Ανάλυςησ Διοικητικών Αποφάςεων Τεχνικζσ Ανάλυςησ Διοικητικών Αποφάςεων Ενότητα 3: υςτιματα ουρϊν αναμονισ Κακθγθτισ Γιάννθσ Γιαννίκοσ χολι Οργάνωςθσ και Διοίκθςθσ Επιχειριςεων Σμιμα Διοίκθςθσ Επιχειριςεων Σκοποί ενότητασ Μελζτθ ςυςτθμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίεσ προσ τουσ εκπαιδευτικοφσ για το μοντζλο τησ Αριθμογραμμήσ

Οδηγίεσ προσ τουσ εκπαιδευτικοφσ για το μοντζλο τησ Αριθμογραμμήσ Οδηγίεσ προσ τουσ εκπαιδευτικοφσ για το μοντζλο τησ Αριθμογραμμήσ Αυτζσ οι οδθγίεσ ζχουν ςτόχο να βοθκιςουν τουσ εκπαιδευτικοφσ να καταςκευάςουν τισ δικζσ τουσ δραςτθριότθτεσ με το μοντζλο τθσ Αρικμογραμμισ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΕΣΑΛΛΕΙΩΝ ΔΙΕΘΝΟΤ ΠΛΕΙΟΔΟΣΙΚΟΤ ΔΙΑΓΩΝΙΜΟΤ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΕΣΑΛΛΕΙΩΝ ΔΙΕΘΝΟΤ ΠΛΕΙΟΔΟΣΙΚΟΤ ΔΙΑΓΩΝΙΜΟΤ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΕΣΑΛΛΕΙΩΝ ΔΙΕΘΝΟΤ ΠΛΕΙΟΔΟΣΙΚΟΤ ΔΙΑΓΩΝΙΜΟΤ Με απόφαςθ του Τφυπουργοφ ΠΕΚΑ Γιάννθ Μανιάτθ, ςυγκροτικθκε ςτισ αρχζσ του 2011 ειδικι Επιτροπι, από ςτελζχθ του Τπουργείου Περιβάλλοντοσ, Ενζργειασ

Διαβάστε περισσότερα

Πόςο εκτατό μπορεί να είναι ζνα μη εκτατό νήμα και πόςο φυςικό. μπορεί να είναι ζνα μηχανικό ςτερεό. Συνιςταμζνη δφναμη versus «κατανεμημζνησ» δφναμησ

Πόςο εκτατό μπορεί να είναι ζνα μη εκτατό νήμα και πόςο φυςικό. μπορεί να είναι ζνα μηχανικό ςτερεό. Συνιςταμζνη δφναμη versus «κατανεμημζνησ» δφναμησ Πόςο εκτατό μπορεί να είναι ζνα μη εκτατό νήμα και πόςο φυςικό μπορεί να είναι ζνα μηχανικό ςτερεό. Συνιςταμζνη δφναμη versus «κατανεμημζνησ» δφναμησ Για τθν ανάδειξθ του κζματοσ κα λφνουμε κάποια προβλιματα

Διαβάστε περισσότερα

Μια μοναδικι επιχειρθματικι πρόταςθ από ζνα από τα ιςχυρότερα δίκτυα ςτο χϊρο τθσ Ζνδυςθσ

Μια μοναδικι επιχειρθματικι πρόταςθ από ζνα από τα ιςχυρότερα δίκτυα ςτο χϊρο τθσ Ζνδυςθσ Μια μοναδικι επιχειρθματικι πρόταςθ από ζνα από τα ιςχυρότερα δίκτυα ςτο χϊρο τθσ Ζνδυςθσ ROUGE PARIS είναι Μοντζρνα ροφχα, για όλεσ τισ ϊρεσ τθσ θμζρασ, για κάκε περίςταςθ από τα ψϊνια, τθ δουλειά ωσ

Διαβάστε περισσότερα