ΕΚΧΥΛΙΣΗ Πρόβλημα 1. Υδατικό διάλυμα 100 kg, ακετόνης (Β) 60% κ.β., εκχυλίζεται με χλωροβενζόλιο (S) σε εκχυλιστήρα ενός σταδίου.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΚΧΥΛΙΣΗ Πρόβλημα 1. Υδατικό διάλυμα 100 kg, ακετόνης (Β) 60% κ.β., εκχυλίζεται με χλωροβενζόλιο (S) σε εκχυλιστήρα ενός σταδίου."

Transcript

1 ΕΚΧΥΛΙΣΗ Πρόβλημα 1. Υδατικό διάλυμα 100 kg, ακετόνης (Β) 60% κ.β., εκχυλίζεται με χλωροβενζόλιο (S) σε εκχυλιστήρα ενός σταδίου. Δίνεται επίσης το τριγωνικό διάγραμμα ισορροπίας του συστήματος. Να βρεθεί η ποσότητα του εκλεκτικού διαλύτη που απαιτείται αν στο υπόλειμμα (ή εκχυλισθέν, R) παραμένει 15% ακετόνη.

2 Πρόβλημα 2. Προτείνεται να μειωθεί η συγκέντρωση της ακεταλδεΰδης, που βρίσκεται σε υδατικό διάλυμα, από 55% σε 10% κ.β. εκχυλίζοντας σε πολλαπλά στάδια κατ αντιρροή με ένα διαλύτη C. Στο διάγραμμα δίνεται η σχέση ισορροπίας για το σύστημα αυτό. Αν χρησιμοποιηθούν 0,025 kg/s του διαλύματος και 0,022 kg/s διαλύτη, να βρεθεί (α) ο απαιτούμενος αριθμός των θεωρητικών σταδίων και (β) η συγκέντρωση του εκχυλίσματος από το πρώτο στάδιο και η ποσότητά του, σε kg/s. Σημ. Ως γνωστό, το ολικό ισοζύγιο μάζας για τα στάδια 1 μέχρι n είναι: F + Εn+1 = Rn + E1 = M & F - Ε1 = Rn - En+1 = P

3 Πρόβλημα 3. Ενα διάλυμα μιας διαλυτής ουσίας C (55%), που περιέχει και 45% διαλύτη Α, τροφοδοτείται με παροχή μάζας 3 kg/s, κατά ομορροή σε μια συσκευή δύο σταδίων, για εκχύλιση με καθαρό νέο εκλεκτικό διαλύτη Β. Όταν χρησιμοποιείται 0,82 kg/s B σε κάθε στάδιο, να βρεθεί γραφικά η σύσταση και η παροχή του υπολείμματος (ή εκχυλισθέντος) R2. Δίνεται σε τριγωνικό διάγραμμα τα δοσμένα ισοοροπίας. Να εξηγηθεί αναλυτικά η λύση με βάση την αντίστοιχη θεωρία.

4

5 Προσοχή: Τα παραπάνω να διαβαστούν μόνο ως σημειώσεις της λύσης. Πρόβλημα Α (εναλλακτικά).. Να εξηγηθεί αναλυτικά η γραφική λύση, που σας δίνεται, να γίνει ένα διάγραμμα ροής της διεργασίας, καθώς και να απαντηθούν τα παρακάτω: (1) Τι είναι το σύστημα αυτό εκχύλισης (αναμιξιμότητα διαλυτών, σχήμα ροής, καθαρότητα εκλεκτικού διαλύτη, εξηγήστε τα σύμβολα, κτλ.); (2) Ποια η σύσταση της τροφοδοσίας και πόσα στάδια χρησιμοποιούνται; (3) Πώς υπολογίζεται η θέση του Μ και πώς του Ε1; (4) Ποια η σύσταση αυτού του ρεύματος εκχυλίσματος. Δίνεται ακόμα ότι ο λόγος των παροχών της τροφοδοσίας προς αυτή του νέου διαλύτη είναι (10/3), και ότι η επιθυμητή σύσταση για το υπόλειμμα Rn είναι 15% C.

6 Πρόβλημα (B). Ένα ιχθυέλαιο παράγεται από το λεπτοκομμένο συκώτι του αντίστοιχου είδους ιχθύος (μουρούνας), σε μια πολλαπλή συσκευή έκπλυσης κατ αντιρροή, χρησιμοποιώντας σαν διαλύτη αιθέρα. Η τροφοδοσία σε στερεά (συκώτι) περιέχει 0,35 kg ελαίου ανά kg εκχυλισμένου συκωτιού και είναι επιθυμητή μια ανάκτηση ελαίου 90%. Έχουν βρεθεί γραφικά με ορθογώνιο τριγωνικό διάγραμμα (όπως παρουσιάζεται παρακάτω) πόσα θεωρητικά στάδια απαιτούνται, όταν χρησιμοποιούνται 50 kg αιθέρα για 100 kg μη επεξεργασμένων στερεών. Να εξηγηθεί αναλυτικά η λύση. Τα δεδομένα συμπαράσυρσης (δηλαδή ποσότητα διαλύματος που ακολουθεί τα στερεά) φαίνονται στον Πίνακα μαζί με τις μετατροπές σε κλάσματα μάζας για τη γραμμή υπορροής.

7

8 ΑΝΑΜΙΞΗ Παράδειγμα 1. Ένας πολφός ζύμωσης με ιξώδες 10-2 Pa s και πυκνότητα 1000 kg m -3 αναδεύεται σε μια δεξαμενή με ανακλαστήρες: (α) χωρητικότητας 2,7 m 3, χρησιμοποιώντας μια τουρμπίνα Rushton με διάμετρο 0,5 m και ταχύτητα αναδευτήρα 1 s -1. Να υπολογισθεί ο χρόνος της ανάμιξης. (β) χωρητικότητας 50 m 3, χρησιμοποιώντας μια ναυτική προπέλλα διαμέτρου 1,3 m. (Η γεωμετρία της δεξαμενής είναι αυτή που δείχνεται στο σχήμα.) Να υπολογισθεί η ενεργειακή ανάγκη για ταχύτητα αναδευτήρα 4 s -1. Παράδειγμα 2. Λεπτοί κόκκοι φορέα, διαμέτρου 120 μm, χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια ανασυνδυαζόμενων κυττάρων CHO (Chinese hamster ovary) για την παραγωγή ορμόνης ανάπτυξης. Προτείνεται για την ανάμιξη της καλλιέργειας να χρησιμοποιηθεί ένας αναδευτήρας τουρμπίνας 6 cm σε μια δεξαμενή 3,5 λίτρων, ενώ θα παρέχονται στον αντιδραστήρα, από την κορυφή, ροές αέρα και διοξειδίου του άνθρακα. Το αώρημα του μικροφορέα έχει πυκνότητα περίπου 1010 kg m -3 και ιξώδες 1,3x10-3 Pa s. Να βρεθεί η μέγιστη επιτρεπτή ταχύτητα του αναδευτήρα που αποφεύγει τις ζημιές των κυττάρων λόγω της στροβιλώδους διάτμησης. 3 Σημ. Η ζημιά από τους στροβίλους είναι δυνατό ν αποφευχθεί αν η λεγόμενη κλίμακα του Kolmogorov για την ανάμιξη,, παραμένει μεγαλύτερη από 2/3-1/2 της διαμέτρου των κόκκων, όπου ν το κινηματικό ιξώδες και ε είναι ο τοπικός ρυθμός της ενεργειακής κατανάλωσης λόγω στροβίλων ανά μονάδα μάζας του υγρού. P = ε ρ D i3. Παράδειγμα 3. Σε δεξαμενή διαμέτρου (Τ) 1.9 m, με αξονικό αναδευτήρα (Po = 0.7) διαμέτρου (D) 0.63 m και βάθος υγρού (H) 2 m μετρήθηκε χρόνος ανάμιξης t mix 35 s (ιξώδες ρευστού μ = 15 mpa.s, πυκνότητα ρ = 1,2 g/cm 3 ). (α) Οι συνθήκες ροής είναι τυρβώδεις? (β) Ποιός θα είναι ο χρόνος ανάμιξης αν χρησιμοποιηθεί παρόμοιος αναδευτήρας (ίδιος Po) με διάμετρο το 1/2 της διαμέτρου της δεξαμενής? Θεωρούμε ότι η ταχύτητα περιστροφής του αναδευτήρα στη δεύτερη περίπτωση είναι τέτοια, ώστε να δίνει στο ρευστό την ίδια ισχύ ανά μονάδα όγκου. Παράδειγμα 4. Ένας κυλινδρικός βιοαντιδραστήρας διαμέτρου 3 m φέρει τέσσερις ανακλαστήρες και είναι εξοπλισμένος με τουρμπίνα Rushton διαμέτρου το ένα τρίτο αυτής της δεξαμενής, που λειτουργεί με ταχύτητα 90 rpm. Η πυκνότητα του υγρού είναι περίπου 1 g cm -3. Ο αντιδραστήρας χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια ενός αναερόβιου οργανισμού και απαιτείται διασπορά αερίου. Ο πολφός μπορεί να υποτεθεί ότι είναι Νευτώνειο υγρό. Καθώς αυξάνονται σε μέγεθος τα κύτταρα, αυξάνεται και το ιξώδες του πολφού. (α) Να συγκρίνετε την ανάγκη σε ισχύ όταν το ιξώδες είναι: (i) περίπου ίσο με αυτό του νερού, (ii) 100 φορές μεγαλύτερο, και (iii) 10 4 φορές μεγαλύτερο του νερού. (β) Όταν το ιξώδες είναι 1000 φορές μεγαλύτερο αυτού του νερού, να υπολογισθεί η απαιτούμενη ισχύς για να επιτευχθεί στροβιλισμός. 1/ 4

9 ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ (ΦΥΣΙΚΕΣ) Επιλογή μιας διεργασίας Στις διεργασίες διαχωρισμού κατά στάδια υπάρχουν δύο βασικές (και διαφορετικές) αρχές, που θα πρέπει να διακρίνουμε: την αρχή της θερμοδυναμικής ισορροπίας και την αρχή του ρυθμού μεταφοράς μάζας. Η θερμοδυναμική ισορροπία μας παρέχει την περιοριστική κατάσταση ισορροπίας σε ένα διαχωρισμό. Ο ρυθμός μεταφοράς μάζας ελέγχει πόσο χρόνο θα πάρει και πόσο επιτυχημένος θα είναι ο διαχωρισμός, όταν φθάσει σε αυτό το τελικό στάδιο ή την περιοριστική κατάσταση. Για να μελετηθεί μια διεργασία, γενικά, γίνεται χρήση και των δυο αυτών αρχών. Για παράδειγμα, στην απορρόφηση αερίων η θερμοδυναμική ισορροπία αναπαρίσταται από τη διαλυτότητα του αερίου στο διαλύτη απορρόφησης και μας παρέχει τη μέγιστη ποσότητα της διαλυτής ουσίας, που είναι δυνατό να απορροφηθεί κι επίσης, η αρχή αυτή ελέγχει τον αριθμό των θεωρητικών σταδίων που θα απαιτηθούν, συνήθως σε λειτουργία κατά αντιρροή, για να επιτευχθεί ο δεδομένος διαχωρισμός. Από την άλλη πλευρά, ο ρυθμός μεταφοράς μάζας θα μας υποδείξει το μέγεθος, ύψος και διάμετρος, του πύργου απορρόφησης. Η δεύτερη αυτή αρχή επηρρεάζεται κυρίως από τις παροχές των ρευμάτων υγρού και αερίου, τον τύπο και το μέγεθος του πληρωτικού υλικού, τις φυσικές ιδιότητες αερίου και υγρού, και τη διαλυτότητα της διαλυτής ουσίας στο διαλύτη της απορρόφησης, που χρησιμοποιείται. Σε μια διεργασία διαχωρισμού κατά στάδια, η αποδοτικότητα του κάθε σταδίου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, κι εδώ περιλαμβάνονται ο σχεδιασμός των συσκευών, οι φυσικές ιδιότητες των φάσεων και οι σχέσεις ισορροπίας. Έτσι, για παράδειγμα, στην υγρή/υγρή εκχύλιση με ένα αναμίκτη-κατακαθιστή τα εισερχόμενα ρεύματα των δυο υγρών στη συσκευή, δηλαδή της τροφοδοσίας (διαλύματος προς εκχύλιση) και του εκλεκτικού διαλύτη, δε βρίσκονται σε ισορροπία, ως προς την ουσία προς διαχωρισμό. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια κινούσα δύναμη για αλλαγή της συγκέντρωσης της ουσίας, η οποία μεταφέρεται από το ένα υγρό στο άλλο. Ανάλογα με την ικανότητα του αναμίκτη να προάγει τη μεταφορά μάζας ανάμεσα στα υγρά και την αποτελεσματικότητα του κατακαθιστή στο να επιτρέψει το διαχωρισμό των φάσεων, όταν τα υγρά αφήνουν το σύστημα θα έχουν έρθει πλησιέστερα στην ισορροπία. Αν η συσκευή ήταν ένα ιδανικό στάδιο τα δύο ρεύματα στην έξοδο θα είναι σε ισορροπία. Με άλλα λόγια, από οποιαδήποτε επιπλέον επαφή ανάμεσα στις φάσεις δε θα συμβεί πρόσθετη μεταφορά μάζας της ουσίας και άρα, η συσκευή δουλεύει στη μέγιστη απόδοση. Στην πράξη όμως τα στάδια δεν είναι ιδανικά. Η αλλαγή δηλαδή στη συγκέντρωση που επιτυγχάνεται σε ένα πραγματικό στάδιο είναι πάντοτε λιγότερη από από αυτή σε ένα ιδανικό στάδιο και κατ αυτό τον τρόπο, θα χρειασθούν περισσότερα στάδια για να επιτευχθεί ο επιθυμητός διαχωρισμός. Η σχετική απόδοση ενός πραγματικού σταδίου συγκρινόμενη με αυτή του ιδανικού εκφράζεται ως απόδοση σταδίου, επί τοις εκατό.

10 Η επιλογή και ο σχεδιασμός μιας διεργασίας διαχωρισμού είναι απαραίτητοι ώστε να καταφέρουμε να πάρουμε την απαιτούμενη καθαρότητα των προϊόντων στα ρεύματα εξόδου του συστήματος. Το πρώτο βήμα συνήθως είναι η εύρεση εκείνης της φυσικής ιδιότητας των συστατικών στην τροφοδοσία, την οποία είναι δυνατό να εκμεταλλευτούμε για να επιτύχουμε τον επιθυμητό διαχωρισμό. Στις ιδιότητες αυτές που θα μπορούσαν να υπηρετήσουν το σκοπό μας και να αποτελέσουν τη βάση του διαχωρισμού, περιλαμβάνονται οι εξής: η συγκέντρωση, η διαλυτότητα, το ειδικό βάρος, το σημείο ζέσης, η διαχυτότητα, το χημικό δυναμικό, κτλ. Η διαδικασία θα φανεί χαρακτηριστικά από τα παραδείγματα. Συχνά, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις διαχωρισμού και ο αρχικός σχεδιασμός της διεργασίας καθώς και η τεχνικο-οικονομική μελέτη θα δείξουν τη δυνατότητα της επιλογής και κατά πόσο αυτή είναι λογική και συμφέρουσα. Παράδειγμα 1. Ανάκτηση διαλύτη από ξηραντήριο με δίσκους. Μια διεργασία, όπου αναμιγνύονται διάφορα κρυσταλλικά στερεά σε ομογενές μίγμα με την προσθήκη ενός υγρού διαλύτη (ισοπροπανόλης), όταν ξηραίνονται οι κρύσταλλοι εκπέμπει μια μη ικανοποιητική ποσότητα ισοπροπανόλης (ΙΡΑ). Οι σημερινές περιβαλλοντικές προδιαγραφές γι αυτό το διαλύτη είναι να ελέγχονται οι συνολικές ημερήσιες εκπομπές του κατά 90%. Μας ζητείται να προτείνουμε διεργασίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το διαχωρισμό της ΙΡΑ από τον αέρα. Σκέψη Απάντηση Οι επιλεγμένες διεργασίες είναι οι ακόλουθες: χημική αντίδραση, προσρόφηση, συμπύκνωση, και απορρόφηση. Η εξήγηση για την κάθε μια τους δίνεται στη συνέχεια. Χημική αντίδραση: Η ΙΡΑ είναι ένας υδρογονάνθρακας που θα μπορούσε να καεί εκλεκτικά με μια αντίδραση καύσης (με απόδοση 95%). Ενώ, κατά την αντίδραση για παράδειγμα με ακετόνη περίπου το 60% του διαλύτη μπορεί να μετατραπεί και τέλος, πάνω από μεταλλικό καταλύτη μόνο το 30% αντιδρά.

11 Προσρόφηση: Το αέριο θα μπορούσαμε να το περάσουμε μέσα από μια προσροφητική στήλη άνθρακα, όπου θα συγκρατηθεί η ΙΡΑ (~94%) από το προσροφητικό υλικό. Αντίθετα, τίποτε δεν προσροφάται από πυριτία. Συμπύκνωση: Λόγω της μεγάλης διαφοράς στα σημεία ζέσης του μίγματος (ΙΡΑ 82,4, Ν -195,8 και Ο -199 ο C), η ΙΡΑ θα συμπυκνωθεί πρώτη, αφήνοντας στην αέρια κατάσταση μόνο τον αέρα. Απορρόφηση: Είναι δυνατό να προστεθεί μια υδατική υγρή φάση που εκλεκτικά θα απομακρύνει την ΙΡΑ ικανοποιητικά. Ενώ, η χρήση πχ. ορυκτού ελαίου δε θα καταφέρει τίποτε, αφού και τα δύο συστατικά δε διαλύονται σε αυτό. Παράδειγμα 2. Διαχωρισμός ισομερών ξυλολίου. Για μια διεργασία, που χρησιμοποιεί π-ξυλόλιο για την εκτέλεση κάποιας ειδικής στερεοχημικής αντίδρασης, έχουμε ως πρώτη ύλη ένα απόθεμα που είναι μίγμα των τριών ισομερών (μέτα, πάρα και όρθο) στην εξής αναλογία: περίπου από μισό είναι το μ-ξυλόλιο και το π-ξυλόλιο, με μόνο ίχνη του ορθοισομερούς. Όμως, για να είναι ικανοποιητική η αντίδραση, απαιτείται ρεύμα τροφοδοσίας με καθαρότητα τουλάχιστον 85% σε π-ξυλόλιο. Ζητείται να διαχωρισθεί το ισομερές αυτό από τα άλλα στο διατιθέμενο μίγμα. Σκέψη Απάντηση Οι επιλεγμένες διεργασίες είναι οι ακόλουθες: κρυστάλλωση, προσρόφηση, Υ/Υ εκχύλιση, και χημική αντίδραση. Η εξήγηση για την κάθε μια τους δίνεται στη συνέχεια. Κρυστάλλωση: Υπάρχει μεγάλη διαφορά στα σημεία τήξης (πάρα +13,3, μέτα -47,9 ο C). Προσρόφηση: Το π-ξυλόλιο προσροφάται εύκολα (~99,5%) σε προσροφητικό ζεόλιθο. Ενώ, τίποτε δεν προσροφάται σε ρητίνη άνθρακα. Υ/Υ εκχύλιση: Με το υγρό μίγμα HF-ΒF 3, μόνο το μ-ξυλόλιο είναι αδιάλυτο (99%) και θα καταβυθισθεί στην πιο βασική φάση αφήνοντας στην άλλη το π- ξυλόλιο. Αντίθετα, με το υγρό NO 2-N 2O 4 και τα δυο ισομερή είναι το ίδιο διαλυτά. Χημική αντίδραση: Χρησιμοποιώντας αργιλλο-πυριτικό καταλύτη (σε σχήμα αμφορέα), έχουμε ισομερίωση και μετατροπή του μ- σε π-ξυλόλιο (κατά 95%). Ενώ, με ακετόνη αντιδρούν και τα δύο ισομερή προς νέες ενώσεις, και με αιθυλοβενζόλιο δε συμβαίνει αντίδραση.

12 Παράδειγμα 3. Απομάκρυνση οργανικού υλικού από υγρό απόβλητο. Από μια εγκατάσταση παράγεται ένα υγρό ρεύμα που περιέχει τον επικίνδυνο ρυπαντή τριχλωροφαινόλη (TCP). Το ρεύμα αυτό αποτελείται κυρίως από νερό, και το TCP περιέχεται σε αραιές συγκεντρώσεις. Παρόλη τη μικρή συγκέντρωσή του όμως εξακολουθεί να ξεπερνά τις κανονικές προδιαγραφές και θα πρέπει να μειωθεί η παρουσία του σε κάτω του 50% της επιτρεπτής συγκέντρωσης. Στόχος μας είναι η εύρεση διαφόρων τεχνικών απομάκρυνσης του TCP, το οποίο αφού διαχωρισθεί θα απορριφθεί καθώς δε χρειάζεται για κάποια άλλη διεργασία. Ενώ, το καθαρισμένο απόνερο ανακυκλώνεται στην εγκατάσταση. Σκέψη Απάντηση Οι επιλεγμένες διεργασίες είναι οι ακόλουθες: προσρόφηση, κρυστάλλωση, μεμβράνες, χημική αντίδραση, και εκρόφηση. Η εξήγηση για την κάθε μια τους δίνεται στη συνέχεια. Προσρόφηση: Χρησιμοποιώντας στήλη άνθρακα σχεδόν 70% TCP θα προσροφηθούν εκλεκτικά. Με χρήση πυριτίας αντίθετα απομακρύνεται μόνο ~3%. Κρυστάλλωση: Τα σ.τ. των ενώσεων είναι πολύ διαφορετικά (TCP +69,5 o C, H 2O 0). Μεμβράνες: Aν εφαρμόσουμε αντίστροφη όσμωση χρησιμοποιώντας ως μεμβράνες λεπτά φιλμ πολυαμιδίου, το νερό θα περάσει μέσα από τη μεμβράνη και το TCP απομακρύνεται (η συγκέντρωσή του μειώνεται κατά 85%). Αν όμως χρησιμοποιήσουμε στην ίδια διεργασία χοντρές μεμβράνες πυριτίου, δεν περνά τίποτε. Χημική αντίδραση: Κατά την οζονόλυση το TCP οξειδώνεται και μετατρέπεται (κατά 85%), σε λιγότερο τοξικό όξινο οργανικό οξύ. Αν προσπαθήσουμε αντίδραση διμερισμού, τίποτε δε συμβαίνει. Τέλος, πάνω από καταλύτη νικελίου μόνο το ~10% του TCP αντιδρά. Εκρόφηση (stripping): Κατά την προσθήκη αέρα, όπως προκύπτει και από τα δεδομένα ισορροπίας αερίου/υγρού, to 50% του TCP διαλύεται στον αέρα. (Αντίθετα, με τον τετραχλωράνθρακα δε γίνεται τίποτε.)

13 Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής 1. Η αρχή της έκπλυσης είναι να: Α) απομακρύνουμε μια διαλυτή ουσία από ένα αέριο φέρνοντάς το σε επαφή με ένα στερεό. Β) απομακρύνουμε μια διαλυτή ουσία από ένα υγρό φέρνοντάς το σε επαφή με ένα στερεό. Γ) απομακρύνουμε μια διαλυτή ουσία από ένα στερεό φέρνοντάς το σε επαφή με ένα αέριο. Δ) απομακρύνουμε μια διαλυτή ουσία από ένα στερεό φέρνοντάς το σε επαφή με ένα υγρό διαλύτη. 2. Ο διαχωρισμός με μεμβράνες περιλαμβάνει: Α) την εκλεκτική διάλυση σε μια λεπτή πολυμερική μεμβράνη ενός συστατικού υγρού μίγματος. Β) την εκλεκτική διάχυση ενός ορισμένου συστατικού μέσα από μια μεμβράνη. Γ) την εκλεκτική εξάτμιση ενός συστατικού σε μια αέρια φάση μέσω της μεμβράνης. Δ) οι πρώτες δυο απαντήσεις. 3. Ο διαχωρισμός με κατακάθιση επιτυγχάνεται με τη: Α) θερμότητα. Β) βαρύτητα. Γ) διαφορά θερμοκρασίας. Δ) διαφορά σε χρώμα. 4. Ξήρανση λέγεται η απομάκρυνση του... από.... Α) νερού, πορώδες στερεό. Β) ξηρού αερίου, ένα υγρό. Γ) ξηρού αερίου, ένα στερεό. Δ) υγρασίας, ένα στερεό. 5. Ένα υγρό θα εξατμιστεί γρηγορώτερα αν το εμβαδόν της επιφάνειάς του είναι: Α) μικρή. Β) μεγάλη.

14 Γ) μεγαλύτερη από μια μπάλα του μπάσκετ. Δ) η επιφάνεια δεν επιδρά στην ταχύτητα της διεργασίας. 6. Κατά το διαχωρισμό με Υ/Υ εκχύλιση η κύρια βάση του είναι: Α) η διαφορά στις διαλυτότητες των διαφόρων ειδών της τροφοδοσίας ως προς το διαλύτη. Β) η διαφορά στις πτητικότητες των δύο υγρών φάσεων. Γ) η διαφορά στις ιδιότητές τους για προσρόφηση. Δ) η διαφορά στους ρυθμούς διάχυσης μάζας. 7. Κρυστάλλωση έχουμε όταν: Α) σχηματίζεται μια στερεή φάση με ψύξη και/ή συγκέντρωση από μια υγρή φάση. Β) σχηματίζεται μια στερεή φάση με ψύξη και/ή συγκέντρωση από μια αέρια φάση. Γ) σχηματίζεται μια υγρή φάση με ψύξη από μια αέρια φάση. Δ) σχηματίζεται μια αέρια φάση απευθείας από μια στερεή φάση. 8. Στο διαχωρισμό με κυκλώνα η τροφοδοσία είναι: Α) αέριο και στερεό. Β) αέριο και υγρό. Γ) οι πρώτες δυο παντήσεις. Δ) τίποτε από τα παραπάνω. 9. Προσρόφηση έχουμε όταν: Α) άτομα ή μόρια μεταφέρονται από ένα αέριο σε μια στερεή επιφάνεια. Β) άτομα ή μόρια μεταφέρονται από ένα αέριο σε ένα υγρό. Γ) άτομα ή μόρια μεταφέρονται από ένα στερεό σε ένα αέριο. Δ) δε μεταφέρονται άτομα ή μόρια. 10. Υπάρχουν τρεις τύποι διεργασιών διαχωρισμού με μεμβράνες, οι εξής: Α) αντίστροφη όσμωση, υπερδιήθηση, διήθηση υπό κενό.

15 Β) αντίστροφη όσμωση, υπερδιήθηση, ηλεκτροδιαπίδυση. Γ) υπερδιήθηση, ηλεκτροδιαπίδυση, διήθηση υπό κενό. Δ) αντίστροφη όσμωση, υπερδιήθηση, διήθηση υπό κενό. 11. Στην απορρόφηση τα συστατικά που πρόκειται να διαχωρισθούν είναι στο αέριο ρεύμα, ενώ κατά την εξάντληση (αντίστροφη διεργασία) είναι σε ρεύμα τροφοδοσίας: Α) Υ/Α. Β) Υ/Σ. Γ) υγρό. Δ) στερεό. 12. Η διήθηση είναι μια διεργασία διαχωρισμού βασισμένη στη..., ενώ η κατακάθιση στηρίζεται στο.... Α) πυκνότητα, μέγεθος. Β) μη-αναμιξιμότητα, πυκνότητα. Γ) μέγεθος, σημεία ζέσης. Δ) μέγεθος, πυκνότητα. 13. Η εξάτμιση γενικά ορίζεται ως: Α) η μεταφορά ενός αερίου σε υγρό με μερική κατάψυξη. Β) η μεταφορά ενός στερεού σε ένα αέριο. Γ) η μεταφορά ενός υγρού σε αέριο με ατμοποίηση που προκαλείται με θέρμανση. Δ) η μεταφορά ενός αερίου σε υγρό με ψύξη. 14. Η Υ/Υ εκχύλιση λειτουργεί όταν δύο... υγρές φάσεις έρχονται σε επαφή. Α) αναμίξιμες. Β) διαλυτές. Γ) μη αναμίξιμες.` Δ) Η διεργασία δεν εξαρτάται από τη διαλυτότητα. 15. Η έκπλυση αναφέρεται επίσης στη βιβλιογραφία ως:

16 Α) Σ/Υ εκχύλιση και πλύση. Β) Σ/Υ εκχύλιση και εξάτμιση. Γ) πλύση και απόσταξη. Δ) εξάτμιση και απόσταξη. 16. Ένα μειονέκτημα εφαρμογής της προσρόφησης για διαχωρισμό είναι ότι: Α) δε μας αρέσει ιδιαίτερα. Β) η διεργασία εξαρτάται πολύ από υψηλές θερμοκρασίες. Γ) είναι παρούσες περισσότερες από μια φάσεις. Δ) το προσροφητικό υλικό περιοδικά πρέπει να αναγεννάται. 17. Στη συμπύκνωση ο ατμός εμπλουτίζεται στο... συστατικό και το υγρό εμπλουτίζεται στο... συστατικό. Α) λιγότερο πτητικό, περισσότερο πτητικό. Β) περισσότερο πτητικό, λιγότερο πτητικό. Γ) ελαφρύτερο, βαρύτερο. Δ) ανοικτόχρωμο, σκουρόχρωμο. 18. Στην ξήρανση,... Α) υγρασία εξατμίζεται από ένα στερεό με την προσθήκη θερμότητας και την κυκλοφορία ενός ρεύματος αδρανούς αερίου. Β) σχηματίζεται ένα υγρό με την προσθήκη θερμότητας σε ένα στερεό. Γ) εξατμίζεται υγρασία από ένα ακίνητο αέριο και δεν απαιτείται προσθήκη θερμότητας. Δ) σχηματίζεται ένα υγρό από την ψύξη ενός ατμού. 19. Η διαφορά ανάμεσα στην ατμοποίηση με εκτόνωση (flash vaporization) και την εξάτμιση είναι ότι... πχ. κατά την ανάκτηση νερού από το θαλασσινό. Α) η 1 η ονομάσθηκε από το κινηματογραφικό έργο Flash Dance. Β) στη 2 η το προϊόν χρησιμοποιείται πάντα ως πηγή θερμότητας. Γ) στην 1 η χρησιμοποιείται μια μείωση της πίεσης σε συνδυασμό με θέρμανση. Δ) στην 1 η χρησιμοποιείται μια αύξηση της πίεσης σε συνδυασμό με θέρμανση.

17 20. Δυο φάσεις λέμε ότι είναι σε θερμοδυναμική ισορροπία όταν: Α) η θερμοκρασία και η πίεσή τους είναι ίδιες. Β) τα χημικά δυνμικά των συστατικών στην κάθε φάση είναι ίσα. Γ) τα χημικά δυνμικά των συστατικών στην κάθε φάση είναι ίσα και οι φάσεις έχουν την ίδια θερμοκρασία και πίεση. Δ) τίποτε δεν αλλάζει. 21. Ένας διαχωρισμός βασισμένος στην κατάσταση θερμοδυναμικής ισορροπίας δεν μπορεί να αποτελέσει οικονομικά βιώσιμη διεργασία, διότι: Α) πιθανά η θερμοδυναμική μας μελέτη δεν ήταν ακριβής. Β) τα οικονομικά της τεχνικής δε σχετίζονται με τη θερμοδυναμική. Γ) η θερμοδυναμική προβλέπει την τελική κατάσταση του συστήματος, αλλά δε μας δίνει πληροφορίες για τον πόσο χρόνο θα μας πάρει αυτή. Δ) η θερμοδυναμική ισορροπία είναι μια εγγενής ιδιότητα που δεν επηρρεάζει το κόστος της διεργασίας. 22. Ο διαχωρισμός σε ένα κυκλώνα επιτυγχάνεται με: Α) θερμότητα. Β) περιστροφική ροή (αδράνεια). Γ) ένα διαλύτη με μεγάλο συντελεστή κατανομής. Δ) ένα στερεό προσροφητικό. 23. Η εξάχνωση ορίζεται ως: Α) η εκπομπή αερίου από ένα στερεό. Β) η μετατροπή από μια στερεά κατάσταση σε μια αέρια, χωρίς πρώτα να περάσουμε από την υγρή φάση. Γ) η ραδιενεργή μείωση ενός αερίου. Δ) η ανάβαση του Δαλάϊ Λάμα στους ουρανούς. 24. Καθώς η σχετική πτητικότητα των συστατικών που πρόκειται να διαχωρισθούν πλησιάζει το 1,....

18 Α) ο απαιτούμενος αριθμός σταδίων απόσταξης μειώνεται. Β) η χρήση ενός τυμπάνου εκτόνωσης καθίσταται απαραίτητη. Γ) η τιμή πώλησης των συστατικών αυξάνεται. Δ) ο απαιτούμενος αριθμός σταδίων απόσταξης αυξάνει. 25. Η διεργασία όπου ένα Σ/Υ αιώρημα κρατιέται σε μια δεξαμενή ώσπου τα στερεά συγκεντρωθούν στον πυθμένα καλείται: Α) διήθηση υπό κενό. Β) διαχωρισμός με κυκλώνα. Γ) κατακάθιση. Δ) εξάτμιση. 26. Για να αυξήσουμε το ρυθμό της διήθησης σε διεργασία υπό κενό, θα πρέπει να αυξήσουμε: Α) την πυκνότητα. Β) την ταχύτητα τροφοδοσίας. Γ) το κενό στο φίλτρο. Δ) το μέγεθος πόρων του φίλτρου. 27. Στην κρυστάλλωση, η αρχική ουσία είναι ένα: Α) στερεό. Β) αέριο και υγρό. Γ) υγρό. Δ) αέριο. 28. Ο ρυθμός της εξάτμισης αυξάνεται με τον.... Α) αύξηση της θερμοκρασίας που αναγκάζει το υγρό να διαχέεται γρηγορώτερα στην αέρια φάση. Β) διοχέτευση αέρα πάνω από την υγρή επιφάνεια προκαλώντας διάχυση με ρεύματα. Γ) διοχέτευση αέρα πάνω από την υγρή επιφάνεια προκαλώντας μείωση στο πάχος της διεπιφανειακής στοιβάδας. Δ) Όλα τα παραπάνω. 29. Στην Υ/Υ εκχύλιση, ο όρος «ανάκτηση» της διαλυτής ουσίας αναφέρεται στην:

19 Α) ποσότητα της διαλυτής ουσίας που παραμένει στο διαλύτη τροφοδοσίας. Β) ποσότητα του διαλύτη τροφοδοσίας στο υπόλειμμα (ή εκχυλισθέν). Γ) ποσότητα της διαλυτής ουσίας στο εκχύλισμα. Δ) ποσότητα της διαλυτής ουσίας στο υπόλειμμα. 30. Στην έκπλυση,... το στερεό υλικό θα αυξήσει κατά πολύ τη διεργασία. Α) συνενώνοντας τα μικρά τεμαχίδια και συμπιέζοντας Β) η κατάτμηση και λειοτρίβηση Γ) συνενώνοντας τα μικρά τεμαχίδια και σπάζοντας Δ) τίποτε από τα παραπάνω. 31. Απορρόφηση είναι εκείνη η λειτουργία όταν μια διαλυτή ουσία μεταφέρεται από ένα... σε ένα.... Α) υγρό, αέριο Β) αέριο, υγρό Γ) υγρό, στερεό Δ) αέριο, στερεό. 32. Το προσροφούμενο μόριο ονομάζεται στα αγγλικά... και το στερεό όπου το μόριο προσροφάται λέγεται.... Α) adsorbate, adsorbater Β) adsorbater, adsorbent Γ) adsorbate, adsorbent Δ) adsorbent, adsorbate. 33. Σε μια απιοστακτική στήλη με τροφοδοσία στον ευνοϊκό/κατάλληλο δίσκο τροφοδοσίας..... Α) τα στάδια πάνω από το δίσκο τροφοδοσίας λειτουργούν ως τμήμα εξάντλησης. Β) η τροφοδοσία θα πρέπει να είναι κορεσμένο υγρό. Γ) η θέση του δίσκου τροφοδοσίας δεν επηρρεάζει τα τμήματα εξάντλησης και αναπόσταξης. Δ) τα στάδια πάνω από το δίσκο τροφοδοσίας λειτουργούν ως τμήμα αναπόσταξης. 34. Η διεργασία όταν μια διαλυτή ουσία μεταφέρεται από μια υγρή φάση σε ένα αέριο ρεύμα καλείται:

20 Α) εξάτμιση. Β) απορρόφηση. Γ) εξάντληση. Δ) κρυστάλλωση. 35. Ποια είναι εκείνη η διεργασία όπου ένα Σ/Υ αιώρημα αναγκάζεται να περάσει μέσα από λεπτούς πόρους λόγω αυξημένης πτώσης πίεσης; Α) διαχωρισμός με κυκλώνα Β) κατακάθιση Γ) συμπύκνωση Δ) διήθηση υπό κενό. 36. Στην κρυστάλλωση η υγρή και η στερεή φάση έχουν... συγκεντρώσεις. Α) ίδιες Β) διαφορετικές Γ) ακριβώς αντίθετες Δ) οι συγκεντρώσεις ποτέ δεν ελέγχονται. 37. Η βάση στο διαχωρισμό με κυκλώνες είναι: Α) η διαφορά πτητικότητας των συστατικών στην αέρια, υγρή και στερεή φάση. Β) η διαφορά διαλυτότητας των συστατικών στην αέρια, υγρή και στερεή φάση. Γ) η διαφορά οσμής των συστατικών στην αέρια, υγρή και στερεή φάση. Δ) η διαφορά πυκνότητας ανάμεσα στα αέρια, υγρά και στερεά σωματίδια.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Υ/Υ ΕΚΧΥΛΙΣΗΣ Κ. Μάτης

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Υ/Υ ΕΚΧΥΛΙΣΗΣ Κ. Μάτης ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Υ/Υ ΕΚΧΥΛΙΣΗΣ Κ. Μάτης Πρόβληµα 36. Μια υγρή τροφοδοσία 3,5 kg/s, που περιέχει µια διαλυτή ουσία Β διαλυµένη σε συστατικό Α, πρόκειται να διεργαστεί µε ένα διαλύτη S σε µια µονάδα επαφής καθ

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανική και Ανάπτυξη Διεργασιών 7ο Εξάμηνο, Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ ΥΓΡΗ ΕΚΧΥΛΙΣΗ

Μηχανική και Ανάπτυξη Διεργασιών 7ο Εξάμηνο, Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ ΥΓΡΗ ΕΚΧΥΛΙΣΗ Μηχανική και Ανάπτυξη Διεργασιών 7ο Εξάμηνο, Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ ΥΓΡΗ ΕΚΧΥΛΙΣΗ Η υγρή εκχύλιση βρίσκει εφαρμογή όταν. Η σχετική πτητικότητα των συστατικών του αρχικού διαλύματος είναι κοντά στη

Διαβάστε περισσότερα

5.3 Υπολογισμοί ισορροπίας φάσεων υγρού-υγρού

5.3 Υπολογισμοί ισορροπίας φάσεων υγρού-υγρού 5.3 Υπολογισμοί ισορροπίας φάσεων υγρού-υγρού Η αρχική εξίσωση που χρησιμοποιείται για τους υπολογισμούς της ΙΦΥΥ είναι η ικανοποίηση της βασικής θερμοδυναμικής απαίτησης της ισότητας των τάσεων διαφυγής

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΛΗ : Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Σκεφθείτε και δικαιολογήσετε τη σωστή απάντηση κάθε φορά)

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΛΗ : Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Σκεφθείτε και δικαιολογήσετε τη σωστή απάντηση κάθε φορά) ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΛΗ : Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής (Σηµείωση: Σκεφθείτε και δικαιολογήσετε τη σωστή απάντηση κάθε φορά) Η απόσταξη στηρίζεται στη διαφορά που υπάρχει στη σύσταση ισορροπίας των

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΚΠΛΥΣΗΣ. Πρόβληµα 30. Η καυστική σόδα παράγεται µε την επεξεργασία ενός διαλύµατος ανθρακικού νατρίου σε νερό (25 kg/s Na 2

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΚΠΛΥΣΗΣ. Πρόβληµα 30. Η καυστική σόδα παράγεται µε την επεξεργασία ενός διαλύµατος ανθρακικού νατρίου σε νερό (25 kg/s Na 2 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΚΠΛΥΣΗΣ Πρόβληµα 30. Η καυστική σόδα παράγεται µε την επεξεργασία ενός διαλύµατος ανθρακικού νατρίου σε νερό (25 kg/s Na 2 CO 3 ) µε τη θεωρητική απαίτηση σε υδροξείδιο του ασβεστίου. Αφού

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανική και Ανάπτυξη Διεργασιών

Μηχανική και Ανάπτυξη Διεργασιών Μηχανική και Ανάπτυξη Διεργασιών Κωστής Μαγουλάς, Καθηγητής Επαμεινώνδας Βουτσάς, Επ. Καθηγητής 7ο Εξάμηνο, Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ . ΟΡΙΣΜΟΣ Οι διαχωρισμοί είναι οι πιο συχνά παρατηρούμενες διεργασίες

Διαβάστε περισσότερα

Associate. Prof. M. Krokida School of Chemical Engineering National Technical University of Athens. ΕΚΧΥΛΙΣΗ ΥΓΡΟΥ ΥΓΡΟΥ Liquid Liquid Extraction

Associate. Prof. M. Krokida School of Chemical Engineering National Technical University of Athens. ΕΚΧΥΛΙΣΗ ΥΓΡΟΥ ΥΓΡΟΥ Liquid Liquid Extraction Associate. Prof. M. Krokida School of Chemical Engineering National Technical University of Athens ΕΚΧΥΛΙΣΗ ΥΓΡΟΥ ΥΓΡΟΥ Liquid Liquid Extraction ΕΚΧΥΛΙΣΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΩΣ ΑΝΑΜΙΞΙΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Περιοχές

Διαβάστε περισσότερα

1. Κατανάλωση ενέργειας

1. Κατανάλωση ενέργειας ΑΠΘ ΕΓΑΧΤ 1. Κατανάλωση ενέργειας 1α. Σ ένα αναδευόμενο δοχείο (Τ m, D 0.67 m, C 0.67 m, H m, N 90 RPM, με τέσσερις ανακλαστήρες), εφοδιασμένο με αναδευτήρα τύπου στροβίλου Rushton, αναδεύεται διάλυμα

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Διεργασίες Μηχανικής Τροφίμων

Βασικές Διεργασίες Μηχανικής Τροφίμων Βασικές Διεργασίες Μηχανικής Τροφίμων Ενότητα 8: Εκχύλιση, 1ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Σταύρος Π. Γιαννιώτης, Καθηγητής Μηχανικής Τροφίμων Μαθησιακοί Στόχοι Τύποι εκχύλισης

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευαστικό διαχωρισμό πολλών ουσιών με κατανομή μεταξύ των δύο διαλυτών.

Παρασκευαστικό διαχωρισμό πολλών ουσιών με κατανομή μεταξύ των δύο διαλυτών. 1. ΕΚΧΥΛΙΣΗ Η εκχύλιση είναι μία από τις πιο συνηθισμένες τεχνικές διαχωρισμού και βασίζεται στην ισορροπία κατανομής μιας ουσίας μεταξύ δύο φάσεων, που αναμιγνύονται ελάχιστα μεταξύ τους. Η ευρύτητα στη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΙΙ. Μ. Κροκίδα

ΚΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΙΙ. Μ. Κροκίδα ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΙΙ Μ. Κροκίδα ΚΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓ. ΣΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ Διαφορική (batch) Rectifying column Stripping column

Διαβάστε περισσότερα

ΥΤΙΚΕ ΔΙΕΡΓΑΙΕ ΜΕΣΑΥΟΡΑ ΜΑΖΑ. - Απορρόφηση - Απόσταξη - Εκχύλιση - Κρυστάλλωση - Ξήρανση

ΥΤΙΚΕ ΔΙΕΡΓΑΙΕ ΜΕΣΑΥΟΡΑ ΜΑΖΑ. - Απορρόφηση - Απόσταξη - Εκχύλιση - Κρυστάλλωση - Ξήρανση ΥΤΙΚΕ ΔΙΕΡΓΑΙΕ ΜΕΣΑΥΟΡΑ ΜΑΖΑ - Απορρόφηση - Απόσταξη - Εκχύλιση - Κρυστάλλωση - Ξήρανση Εκχύλιση : εκχύλιση υγρών εκχύλιση στερεών διαχωρισμός αναμίξιμων υγρών παραπλήσια σ.ζ. ή α ΑΒ =1 έκπλυση ή διαλυτοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΥΓΡΗΣ ΕΚΧΥΛΙΣΗΣ Ελένη Παντελή, Υποψήφια Διδάκτορας Γεωργία Παππά, Δρ. Χημικός Μηχανικός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Συμπύκνωση Τι είναι η συμπύκνωση Είναι η διαδικασία με την οποία απομακρύνουμε μέρος της υγρασίας του τροφίμου, αφήνοντας όμως αρκετή ώστε αυτό να παραμένει ρευστό (> 20-30%). Εφαρμόζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΚΧΥΛΙΣΗ ΥΓΡΟΥ ΥΓΡΟΥ

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΚΧΥΛΙΣΗ ΥΓΡΟΥ ΥΓΡΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΚΧΥΛΙΣΗ ΥΓΡΟΥ ΥΓΡΟΥ Παράδειγμα 1 Σε μονάδα εκχύλισης μιας μόνο βαθμίδας πραγματοποιείται εκχύλιση οξικού οξέος από νερό με χρήση βουτανόλης. Η τροφοδοσία παροχής F= 100 kg/h περιέχει οξικό

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 3η. Μέθοδοι Διαχωρισμού. Τμήμα ΔΕΑΠΤ - Εργαστήριο Γενικής Χημείας

Άσκηση 3η. Μέθοδοι Διαχωρισμού. Τμήμα ΔΕΑΠΤ - Εργαστήριο Γενικής Χημείας Άσκηση 3η Μέθοδοι Διαχωρισμού 1 2 Θεωρητικό μέρος Χρήση των μεταβολών των φάσεων στην ανάλυση Οι ουσίες λειώνουν και βράζουν σε ορισμένες θερμοκρασίες, αλλάζοντας έτσι μορφή από στερεή σε υγρή ή από υγρή

Διαβάστε περισσότερα

Αντλία Θερμότητας με Θερμική Συμπίεση και Παραγωγή Ενέργειας από Θερμότητα

Αντλία Θερμότητας με Θερμική Συμπίεση και Παραγωγή Ενέργειας από Θερμότητα Αντλία Θερμότητας με Θερμική Συμπίεση και Παραγωγή Ενέργειας από Θερμότητα Τεχνολογικό πεδίο Η μελέτη αναφέρετε σε αντλίες θερμότητας, δηλαδή μεταφορά θερμότητας σε ψηλότερη θερμοκρασία με συνηθέστερη

Διαβάστε περισσότερα

Απορρόφηση Αερίων. 1. Εισαγωγή

Απορρόφηση Αερίων. 1. Εισαγωγή 1. Εισαγωγή Απορρόφηση Αερίων Πρόκειται για διαχωρισμό συστατικών από μείγμα αερίου με τη βοήθεια υγρού διαλύτη. Κινητήρια δύναμη είναι η διαφορά διαλυτότητας στο διαλύτη. Στη συνέχεια θα ασχοληθούμε με

Διαβάστε περισσότερα

Ανάδευση και ανάμιξη Ασκήσεις

Ανάδευση και ανάμιξη Ασκήσεις 1. Σε μια δεξαμενή, με διάμετρο Τ = 1.2 m και συνολικό ύψος 1.8 m και ύψος πλήρωσης υγρού Η = 1.2 m, αναδεύεται υγρό latex (ρ = 800 kg/m 3, μ = 10 ) με ναυτική προπέλα (τετρ. βήμα, 3 πτερύγια, D = 0.36

Διαβάστε περισσότερα

Energy resources: Technologies & Management

Energy resources: Technologies & Management Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Energ resources: echnologies & Management Τεχνολογίες άνθρακα Σχεδιασμός Στηλών Απορρόφησης Αερίων Δρ. Γεώργιος Σκόδρας Αν. Καθηγητής Περιεχόμενα Η διάλεξη που ακολουθεί

Διαβάστε περισσότερα

Ιωάννης Πούλιος, Καθηγητής Εργ. Φυσικοχημείας Α.Π.Θ. Τηλ

Ιωάννης Πούλιος, Καθηγητής Εργ. Φυσικοχημείας Α.Π.Θ. Τηλ Φυσικοχημεία II, Διαλύματα Ιωάννης Πούλιος, Καθηγητής Εργ. Φυσικοχημείας Α.Π.Θ. Τηλ. 2310-997785 poulios@chem.auth.gr photocatalysisgroup.web.auth.gr ΚΡΑΜΑΤΑ Χρώμα κραμάτων αποτελούμενα από Χρυσό (Au),

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 3η. Μέθοδοι Διαχωρισμού. Τμήμα ΔΕΑΠΤ - Εργαστήριο Γενικής Χημείας

Άσκηση 3η. Μέθοδοι Διαχωρισμού. Τμήμα ΔΕΑΠΤ - Εργαστήριο Γενικής Χημείας Άσκηση 3η Μέθοδοι Διαχωρισμού 1 2 Θεωρητικό μέρος Χρήση των μεταβολών των φάσεων στην ανάλυση Οι ουσίες λειώνουν και βράζουν σε ορισμένες θερμοκρασίες, αλλάζοντας έτσι μορφή από στερεή σε υγρή ή από υγρή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΩΝ Separation Processes. Associate. Prof. M. Krokida School of Chemical Engineering National Technical University of Athens

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΩΝ Separation Processes. Associate. Prof. M. Krokida School of Chemical Engineering National Technical University of Athens ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΩΝ Separation Processes Associate. Prof. M. Krokida School of Chemical Engineering National Technical University of Athens Διεργασίες Διαχωρισμών Ορισμός Φυσικές διεργασίες οι οποίες

Διαβάστε περισσότερα

1023 Αποµόνωση της εσπεριδίνης από φλοιούς πορτοκαλιού

1023 Αποµόνωση της εσπεριδίνης από φλοιούς πορτοκαλιού NP 1023 Αποµόνωση της εσπεριδίνης από φλοιούς πορτοκαλιού Φλοιός πορτοκαλιού H H CH 3 H H H H H C 28 H 34 15 (610.5) H CH 3 Ταξινόµιση Τύποι αντιδράσεων και τάξεις ουσιών Αποµόνωση φυσικού προϊόντος Φυσικό

Διαβάστε περισσότερα

1. ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ (γενική περιγραφή και αναγκαιότητα) 17

1. ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ (γενική περιγραφή και αναγκαιότητα) 17 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ 13 1. ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ (γενική περιγραφή και αναγκαιότητα) 17 1.1 Φυσικές Διεργασίες Διαχωρισμού 20 1.1.1 Μια γενική εποπτεία της παραγωγικής Χημικής Βιομηχανίας 21 1.1.2 Σύντομος

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικές Διεργασίες Πέμπτη Διάλεξη

Φυσικές Διεργασίες Πέμπτη Διάλεξη Φυσικές Διεργασίες Πέμπτη Διάλεξη Δευτέρα, 12 Μαΐου 2008 Απορρόφηση αερίων 1. Ορισμός Τι είναι απορρόφηση; Είναι μεταφορά μέσω της διεπιφάνειας αερίου-υγρού ενός συστατικού από αέριο μίγμα σε έναν υγρό

Διαβάστε περισσότερα

Ε. Παυλάτου, 2017 ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ

Ε. Παυλάτου, 2017 ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ 2 ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ Διεργασία: περιγράφει μετατροπή της ύλης (φυσική ή χημική ή βιολογική) Στις διεργασίες περιγράφονται τα εισερχόμενα ρεύματα (τροφοδοσία) και εξερχόμενα ρεύματα (προϊόντα) Διάγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Διαλύματα - Περιεκτικότητες διαλυμάτων Γενικά για διαλύματα

Διαλύματα - Περιεκτικότητες διαλυμάτων Γενικά για διαλύματα Διαλύματα - Περιεκτικότητες διαλυμάτων Γενικά για διαλύματα Μάθημα 6 6.1. SOS: Τι ονομάζεται διάλυμα, Διάλυμα είναι ένα ομογενές μίγμα δύο ή περισσοτέρων καθαρών ουσιών. Παράδειγμα: Ο ατμοσφαιρικός αέρας

Διαβάστε περισσότερα

Associate. Prof. M. Krokida School of Chemical Engineering National Technical University of Athens. ΕΚΧΥΛΙΣΗ ΥΓΡΟΥ- ΥΓΡΟΥ Liquid- Liquid Extraction

Associate. Prof. M. Krokida School of Chemical Engineering National Technical University of Athens. ΕΚΧΥΛΙΣΗ ΥΓΡΟΥ- ΥΓΡΟΥ Liquid- Liquid Extraction Associate. Prof. M. Krokida School of Chemical Engineering National Technical University of Athens ΕΚΧΥΛΙΣΗ ΥΓΡΟΥ- ΥΓΡΟΥ Liquid- Liquid Extraction Ορισμός Εκχύλισης Υγρού- Υγρού Αποτελεί μια διεργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΙΙ. Διδάσκων: Παπασιώπη Νυμφοδώρα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ε.Μ.Π. Ενότητα 9 η : Μεταφορά Μάζας

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΙΙ. Διδάσκων: Παπασιώπη Νυμφοδώρα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ε.Μ.Π. Ενότητα 9 η : Μεταφορά Μάζας ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΙΙ Διδάσκων: Παπασιώπη Νυμφοδώρα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ε.Μ.Π. Ενότητα 9 η : Μεταφορά Μάζας Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creatve Coons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: Τεχνολογία Μετρήσεων ΙΙ

ΜΑΘΗΜΑ: Τεχνολογία Μετρήσεων ΙΙ ΜΑΘΗΜΑ: Τεχνολογία Μετρήσεων ΙΙ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Αν. Καθ. Δρ Μαρία Α. Γούλα ΤΜΗΜΑ: Μηχανικών Περιβάλλοντος & Μηχανικών Αντιρρύπανσης 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΡΟΗΣ

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΡΟΗΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΡΟΗΣ Στη χημική μηχανική έχουμε να κάνουμε με διεργασίες. Διεργασία: περιγράφει μετατροπή της ύλης (φυσική ή χημική ή βιολογική). Στις διεργασίες περιγράφονται τα εισερχόμενα ρεύματα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΑΕΡΙΩΝ Κ. Μάτης

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΑΕΡΙΩΝ Κ. Μάτης ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΑΕΡΙΩΝ Κ. Μάτης Πρόβληµα 1. Ένα µίγµα αερίων που περιέχει 65% του Α, 5% Β, 8% C και % D βρίσκεται σε ισορροπία µ' ένα υγρό στους 350 Κ και 300 kn/m. Αν η τάση ατµών των καθαρών συστατικών

Διαβάστε περισσότερα

Χημικές Διεργασίες: Εισαγωγή

Χημικές Διεργασίες: Εισαγωγή : Εισαγωγή Ορολογία Μοναδιαίες Διεργασίες ( Unit Processes ) - Οξείδωση - Υδρογόνωση - Αφυδρογόνωση - Πυρόλυση - Ενυδάτωση κλπ Ορολογία Μοναδιαίες Διεργασίες ( Unit Processes ) - Οξείδωση - Υδρογόνωση

Διαβάστε περισσότερα

Δ' Εξάμηνο ΦΥΣΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ. Ερωτήσεις Επανάληψης

Δ' Εξάμηνο ΦΥΣΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ. Ερωτήσεις Επανάληψης Δ' Εξάμηνο ΦΥΣΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ Ερωτήσεις Επανάληψης 1 0.8 0.6 x D = 0.95 y 0.4 x F = 0.45 0.2 0 0 0.2 0.4 0.6 0.8 1 x B = 0.05 Σχήμα 1. Δεδομένα ισορροπίας y-x για δυαδικό μίγμα συστατικών Α και Β και οι

Διαβάστε περισσότερα

4029 Σύνθεση του δωδεκυλο φαινυλο αιθέρα από βρωµοδωδεκάνιο και φαινόλη OH

4029 Σύνθεση του δωδεκυλο φαινυλο αιθέρα από βρωµοδωδεκάνιο και φαινόλη OH 4029 Σύνθεση του δωδεκυλο φαινυλο αιθέρα από βρωµοδωδεκάνιο και φαινόλη H C 12 H 25 Br (249.2) Br + + NaH (40.0) + Adogen 464 C 25 H 54 ClN (404.2) C 6 H 6 (94.1) C 18 H 30 (262.4) + NaBr (102.9) Ταξινόµηση

Διαβάστε περισσότερα

5 ΕΚΧΥΛΙΣΗ. Κ. Α. Μάτης 5.1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

5 ΕΚΧΥΛΙΣΗ. Κ. Α. Μάτης 5.1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ 5 ΕΚΧΥΛΙΣΗ Κ. Α. Μάτης 5.1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Ο διαχωρισµός των συστατικων ενός υγρού µίγµατος όταν επεξεργάζεται µε ένα διαλύτη, στον οποίο το ένα (ή περισσότερα) από τα επιθυµητά συστατικά είναι εκλεκτικά

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Διεργασίες Μηχανικής Τροφίμων

Βασικές Διεργασίες Μηχανικής Τροφίμων Βασικές Διεργασίες Μηχανικής Τροφίμων Ενότητα 8: Εκχύλιση, 1ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Σταύρος Π. Γιαννιώτης, Καθηγητής Μηχανικής Τροφίμων Μαθησιακοί Στόχοι Τύποι εκχύλισης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΧΗΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΧΗΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΧΗΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ 2015-2016 2 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ Ε. ΠΑΥΛΑΤΟΥ ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΜΠ ΜΟΝΑΔΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ 3 ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ 4 ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ 5 Επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

2.3 Περιεκτικότητα διαλύματος Εκφράσεις περιεκτικότητας

2.3 Περιεκτικότητα διαλύματος Εκφράσεις περιεκτικότητας 1 Η θεωρία του μαθήματος με ερωτήσεις. 2.3 Περιεκτικότητα διαλύματος Εκφράσεις περιεκτικότητας Ερωτήσεις θεωρίας με απάντηση 3-1. Τι ονομάζεται περιεκτικότητα ενός διαλύματος; Είναι μία έκφραση που δείχνει

Διαβάστε περισσότερα

Τα υλικά και η δόμησή τους. Εισαγωγική Χημεία

Τα υλικά και η δόμησή τους. Εισαγωγική Χημεία Τα υλικά και η δόμησή τους Εισαγωγική Χημεία Σκοπός του μαθήματος Αναπλήρωση- φρεσκάρισμα κενών της Λυκειακής εκπαίδευσης στη Χημεία Διευκόλυνση στην παρακολούθηση του υποχρεωτικού μαθήματος Γενική και

Διαβάστε περισσότερα

Ατομική μονάδα μάζας (amu) ορίζεται ως το 1/12 της μάζας του ατόμου του άνθρακα 12 6 C.

Ατομική μονάδα μάζας (amu) ορίζεται ως το 1/12 της μάζας του ατόμου του άνθρακα 12 6 C. 4.1 Βασικές έννοιες Ατομική μονάδα μάζας (amu) ορίζεται ως το 1/12 της μάζας του ατόμου του άνθρακα 12 6 C. Σχετική ατομική μάζα ή ατομικό βάρος λέγεται ο αριθμός που δείχνει πόσες φορές είναι μεγαλύτερη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΙΓΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ. ΕΡΗ ΜΠΙΖΑΝΗ 4 ΟΣ ΟΡΟΦΟΣ, ΓΡΑΦΕΙΟ

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΙΓΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ. ΕΡΗ ΜΠΙΖΑΝΗ 4 ΟΣ ΟΡΟΦΟΣ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΙΓΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΗ ΜΠΙΖΑΝΗ 4 ΟΣ ΟΡΟΦΟΣ, ΓΡΑΦΕΙΟ 2 eribizani@chem.uoa.gr 2107274573 1 ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΓΜΑΤΑ (1) - Οι χηµικοί σε ακαδηµαϊκά ιδρύµατα και βιοµηχανία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. του ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. του ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 31.1.2017 C(2017) 403 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ του ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 251/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις στο Κεφ. «Αρχές κατακάθισης ή καθίζησης»

Ερωτήσεις στο Κεφ. «Αρχές κατακάθισης ή καθίζησης» Ερωτήσεις στο Κεφ. «Αρχές κατακάθισης ή καθίζησης» 1) Ποιοι είναι οι κυριότεροι λόγοι για τη χρησιμοποίηση της κατακάθισης ως μεθόδου διαχωρισμού στερεών από ρευστά; ) Ποιοι είναι οι κυριότεροι στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Βιομηχανικών Διεργασιών 6ο εξάμηνο

Συστήματα Βιομηχανικών Διεργασιών 6ο εξάμηνο Συστήματα Βιομηχανικών Διεργασιών 6ο εξάμηνο Μέρος ο : Εισαγωγικά (διαστ., πυκν., θερμ., πίεση, κτλ.) Μέρος 2 ο : Ισοζύγια μάζας Μέρος 3 ο : 9 ο μάθημα Εκτός ύλης ΔΠΘ-ΜΠΔ Συστήματα Βιομηχανικών Διεργασιών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΚΛ ΕΜΠ. Τεχνολογία Πετρελαίου και Και Λιπαντικών ΕΜΠ

ΕΤΚΛ ΕΜΠ. Τεχνολογία Πετρελαίου και Και Λιπαντικών ΕΜΠ Φυσικού Αερίου Στόχοι Απομάκρυνση Ανεπιθύμητων Συστατικών Νερό Βαρείς Υδρογονάνθρακες Υδρόθειο Διοξείδιο του Άνθρακα Στοιχειακό Θείο Άλλα Συστατικά Ανάκτηση Συστατικών με Οικονομική Αξία Ήλιο Υδρογονάνθρακες

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΦΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΑΣΗ ΑΤΜΩΝ

ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΦΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΑΣΗ ΑΤΜΩΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΦΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΑΣΗ ΑΤΜΩΝ 2 Διεργασίες Πολυφασικών συστημάτων Πολλές διεργασίες στη Χημική Μηχανική στηρίζονται στη μεταφορά μάζας μεταξύ διαφορετικών φάσεων (αέρια, υγρή, στερεή) Εξάτμιση-Εξάχνωση

Διαβάστε περισσότερα

Associate. Prof. M. Krokida School of Chemical Engineering National Technical University of Athens. ΕΚΧΥΛΙΣΗ ΥΓΡΟΥ- ΥΓΡΟΥ Liquid- Liquid Extraction

Associate. Prof. M. Krokida School of Chemical Engineering National Technical University of Athens. ΕΚΧΥΛΙΣΗ ΥΓΡΟΥ- ΥΓΡΟΥ Liquid- Liquid Extraction Associate. Prof. M. Krokida School of Chemical Engineering National Technical University of Athens ΕΚΧΥΛΙΣΗ ΥΓΡΟΥ- ΥΓΡΟΥ Liquid- Liquid Extraction ΕΚΧΥΛΙΣΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΩΣ ΑΝΑΜΙΞΙΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Τριγωνικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 8

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 8 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 8 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΡΟΣΡΟΦΗΣΗΣ 1. Τεχνολογία : Μονάδα προσρόφησης ενεργού άνθρακα σε σταθεροποιημένη κλίνη 2. Είδος Τεχνολογίας : Δέσμευση πτητικών οργανικών ενώσεων (αέριων ρύπων)

Διαβάστε περισσότερα

διατήρησης της μάζας.

διατήρησης της μάζας. 6. Ατομική φύση της ύλης Ο πρώτος που ισχυρίστηκε ότι η ύλη αποτελείται από δομικά στοιχεία ήταν ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Δημόκριτος. Το πείραμα μετά από 2400 χρόνια ήρθε και επιβεβαίωσε την άποψη αυτή,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Οι φυσικές καταστάσεις της ύλης είναι η στερεή, η υγρή και η αέρια.

ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Οι φυσικές καταστάσεις της ύλης είναι η στερεή, η υγρή και η αέρια. ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Οι φυσικές καταστάσεις της ύλης είναι η στερεή, η υγρή και η αέρια. Οι μεταξύ τους μεταβολές εξαρτώνται από τη θερμοκρασία και την πίεση και είναι οι παρακάτω: ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΞΗΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Χημείας Μάθημα: Φυσικοχημεία Ι Εξέταση: Περίοδος Ιουνίου (21/6/2017)

Τμήμα Χημείας Μάθημα: Φυσικοχημεία Ι Εξέταση: Περίοδος Ιουνίου (21/6/2017) Τμήμα Χημείας Μάθημα: Φυσικοχημεία Ι Εξέταση: Περίοδος Ιουνίου -7 (//7). Δίνεται η θεμελιώδης εξίσωση για την εσωτερική ενέργεια ενός συστήματος ενός συστατικού όπου κατάλληλη σταθερά. Να προσδιορίσετε

Διαβάστε περισσότερα

Απορρόφηση (Absorption)

Απορρόφηση (Absorption) Απορρόφηση (Absorption) Απορρόφηση: η επιλεκτική μεταφορά μιας αέριας ουσίας (απορροφήσιμο μέσο-absorbate) από ένα αέριο ρεύμα σε ένα υγρό (απορροφητικό μέσοabsorbent) με το οποίο βρίσκεται σε επαφή. Βασίζεται

Διαβάστε περισσότερα

4006 Σύνθεση του 2-(3-οξοβουτυλο)κυκλοπεντανονο-2- καρβοξυλικού αιθυλεστέρα

4006 Σύνθεση του 2-(3-οξοβουτυλο)κυκλοπεντανονο-2- καρβοξυλικού αιθυλεστέρα NP 4006 Σύνθεση του 2-(3-οξοβουτυλο)κυκλοπεντανονο-2- καρβοξυλικού αιθυλεστέρα CEt + FeCl 3 x 6 H 2 CEt C 8 H 12 3 C 4 H 6 C 12 H 18 4 (156.2) (70.2) (270.3) (226.3) Ταξινόµηση Τύποι αντιδράσεων και τάξεις

Διαβάστε περισσότερα

Η ψύξη ενός αερίου ρεύματος είναι δυνατή με αδιαβατική εκτόνωση του. Μπορεί να συμβεί:

Η ψύξη ενός αερίου ρεύματος είναι δυνατή με αδιαβατική εκτόνωση του. Μπορεί να συμβεί: Ψύξη με εκτόνωση Η ψύξη ενός αερίου ρεύματος είναι δυνατή με αδιαβατική εκτόνωση του. Μπορεί να συμβεί: A. Mε ελεύθερη εκτόνωση σε βαλβίδα στραγγαλισμού: ισενθαλπική διεργασία σε χαμηλές θερμοκρασίες,

Διαβάστε περισσότερα

Τράπεζα Θεμάτων Χημεία Α Λυκείου

Τράπεζα Θεμάτων Χημεία Α Λυκείου Τράπεζα Θεμάτων Χημεία Α Λυκείου ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΤΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ 11 ερωτήσεις με απάντηση Επιμέλεια: Γιάννης Καλαμαράς, Διδάκτωρ Χημικός 1. Σε ορισμένη ποσότητα ζεστού νερού διαλύεται

Διαβάστε περισσότερα

4002 Σύνθεση του βενζιλίου από βενζοϊνη

4002 Σύνθεση του βενζιλίου από βενζοϊνη 4002 Σύνθεση του βενζιλίου από βενζοϊνη H VCl 3 + 1 / 2 2 + 1 / 2 H 2 C 14 H 12 2 C 14 H 10 2 (212.3) 173.3 (210.2) Ταξινόµηση Τύποι αντιδράσεων και τάξεις ουσιών οξείδωση αλκοόλη, κετόνη, καταλύτης µεταβατικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΟΝΑ Α ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΜΗ ΕΝΙΚΗΣ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΟΝΑ Α ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΜΗ ΕΝΙΚΗΣ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΟΝΑ Α ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΜΗ ΕΝΙΚΗΣ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Πηγή: Mr.Matteo Villa HAR srl. Επιµέλεια: Κων/νος I. Νάκος SHIELCO Ltd Σελίδα 1/5 O οίκος HAR srl, Ιταλίας εξειδικεύεται στον σχεδιασµό

Διαβάστε περισσότερα

1. Ο ατμοσφαιρικός αέρας, ως αέριο μίγμα, είναι ομογενές. Άρα, είναι διάλυμα.

1. Ο ατμοσφαιρικός αέρας, ως αέριο μίγμα, είναι ομογενές. Άρα, είναι διάλυμα. 2.8 Διαλύματα Υπόδειξη: Στα αριθμητικά προβλήματα, τα πειραματικά μεγέθη που δίνονται με ένα ή δύο σημαντικά ψηφία θεωρούνται ότι πρακτικά έχουν 3 ή 4 σημαντικά ψηφία. 1. Ο ατμοσφαιρικός αέρας, ως αέριο

Διαβάστε περισσότερα

Χημικές αντιδράσεις καταλυμένες από στερεούς καταλύτες

Χημικές αντιδράσεις καταλυμένες από στερεούς καταλύτες Χημικές αντιδράσεις καταλυμένες από στερεούς καταλύτες Σε πολλές χημικές αντιδράσεις, οι ταχύτητές τους επηρεάζονται από κάποια συστατικά τα οποία δεν είναι ούτε αντιδρώντα ούτε προϊόντα. Αυτά τα υλικά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΟΝΙΟΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ

ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΟΝΙΟΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΟΝΙΟΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ Η πρώτη ύλη με τη μορφή σωματιδίων (κόνεως) μορφοποιείται μέσα σε καλούπια, με μηχανισμό που οδηγεί σε δομική διασύνδεση των σωματιδίων με πρόσδοση θερμότητας.

Διαβάστε περισσότερα

1 Η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ

1 Η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ 1 Η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ ΗΛΙΑΣ ΝΟΛΗΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 2012 Διαλύματα Διάλυμα ονομάζεται κάθε ομογενές μείγμα δύο ή περισσοτέρων συστατικών. Κάθε

Διαβάστε περισσότερα

2 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ

2 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 2 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ Αδιαβατικό σύστημα Ισοβαρές σύστημα Ισόχωρο σύστημα Ισοθερμοκρασιακό σύστημα Μεταβλητή διαδρομής (συνάρτηση μετάβασης) Καταστατική μεταβολή (σημειακή

Διαβάστε περισσότερα

4028 Σύνθεση του 1-βρωµοδωδεκάνιου από 1- βρωµοδωδεκανόλη

4028 Σύνθεση του 1-βρωµοδωδεκάνιου από 1- βρωµοδωδεκανόλη 4028 Σύνθεση του 1-βρωµοδωδεκάνιου από 1- βρωµοδωδεκανόλη C 12 H 26 O (186.3) OH H 2 SO 4 konz. (98.1) + HBr (80.9) C 12 H 25 Br (249.2) Br + H 2 O (18.0) Ταξινόµηση Τύποι αντιδράσεων και τάξεις ουσιών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ. Βιοαντιδραστήρες

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ. Βιοαντιδραστήρες ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ Βιοαντιδραστήρες Διάρθρωση του μαθήματος 1. Συνοπτική περιγραφή βιοαντιδραστήρων 2. Ρύθμιση παραμέτρων του βιοαντιδραστήρα 3. Τρόποι λειτουργίας του βιοαντιδραστήρα 4. Πρακτικές θεωρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ονοματεπώνυμο: Μάθημα: Υλη: Επιμέλεια διαγωνίσματος: Αξιολόγηση :

Ονοματεπώνυμο: Μάθημα: Υλη: Επιμέλεια διαγωνίσματος: Αξιολόγηση : Ονοματεπώνυμο: Μάθημα: Υλη: Επιμέλεια διαγωνίσματος: Αξιολόγηση : Θέμα Α Α.1 Να συμπληρώσετε τα κενά στις επόμενες προτάσεις: α) Το νερό χαρακτηρίζεται ως.. διαλύτης. β) Η διήθηση χρησιμοποιείται για το

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 1. Πώς ορίζεται η περίσσεια αέρα και η ισχύς μίγματος σε μία καύση; 2. Σε ποιές περιπτώσεις παρατηρείται μή μόνιμη μετάδοση της θερμότητας; 3. Τί είναι η αντλία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΩΝ ΟΥΣΙΩΝ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΩΝ ΟΥΣΙΩΝ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΩΝ ΟΥΣΙΩΝ. 2.1 Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΟΥΣΙΑΣ. Μια ουσία της οποίας η χημική σύσταση παραμένει σταθερή σε όλη της την έκταση ονομάζεται καθαρή ουσία. Δεν είναι υποχρεωτικό να

Διαβάστε περισσότερα

6. Παράδειγµα Εφαρµογής του EMAS στον Τοµέα Τροφίµων & Ποτών

6. Παράδειγµα Εφαρµογής του EMAS στον Τοµέα Τροφίµων & Ποτών 6. Παράδειγµα Εφαρµογής του EMAS στον Τοµέα Τροφίµων & Ποτών Όνοµα Εταιρίας: Τοµέας: Αριθµός Εργαζοµένων: 80 Χώρα: Τυνησία Siozitex Παραγωγή Ελαιολάδου και Σαπωνιού 6.1. Εισαγωγή Η Siozitex είναι µια επιχείρηση

Διαβάστε περισσότερα

Είδη ΙΦΥΥ δυαδικών μιγμάτων

Είδη ΙΦΥΥ δυαδικών μιγμάτων Είδη ΙΦΥΥ δυαδικών μιγμάτων T A X 1 X 1 ΙΦΥΥ τριαδικών μιγμάτων Τριγωνικά διαγράμματα C 0.1 0.2 0.3 0.4 0.5 P 0.9 0.8 0.7 0.6 0.5 0.4 0.3 0.2 0.1 0.6 0.7 0.8 0.9 κλάσμα βάρους του B κλάσμα βάρους του C

Διαβάστε περισσότερα

3021 Οξείδωση του ανθρακενίου σε ανθρακινόνη

3021 Οξείδωση του ανθρακενίου σε ανθρακινόνη Οξείδωση του ανθρακενίου σε ανθρακινόνη Ce(IV)(NH ) (N ) 6 C H CeH 8 N 8 8 C H 8 (78.) (58.) (8.) Βιβλιογραφία Tse-Lok Ho et al., Synthesis 97, 6. Ταξινόµηση Τύποι αντιδράσεων και τάξεις ουσιών Οξείδωση.

Διαβάστε περισσότερα

Από πού προέρχεται η θερμότητα που μεταφέρεται από τον αντιστάτη στο περιβάλλον;

Από πού προέρχεται η θερμότητα που μεταφέρεται από τον αντιστάτη στο περιβάλλον; 3. ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ένα ανοικτό ηλεκτρικό κύκλωμα μετατρέπεται σε κλειστό, οπότε διέρχεται από αυτό ηλεκτρικό ρεύμα που μεταφέρει ενέργεια. Τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά της ηλεκτρικής ενέργειας είναι

Διαβάστε περισσότερα

Είδος Συνθήκες Προϊόν υγρό/ Χρήση αέριο/ στερεό wt%

Είδος Συνθήκες Προϊόν υγρό/ Χρήση αέριο/ στερεό wt% ΠΥΡΟΛΥΣΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ Πυρόλυση Βιόµαζας Είναι η θερµική διάσπαση της κυτταρίνης (240 350 ο C), τηςηµι-κυτταρίνης (200 260 ο C) και τηςλιγνίνης (280 500 ο C) πουπεριέχονταιστη πρώτη ύλη σε ουδέτερο περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΥΣΗ και ΚΑΥΣΙΜΑ

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΥΣΗ και ΚΑΥΣΙΜΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΥΣΗ και ΚΑΥΣΙΜΑ Καύση ονομάζεται η αντίδραση μιας οργανικής ή ανόργανης ουσίας με το Ο 2, κατά την οποία εκλύεται θερμότητα στο περιβάλλον και παράγεται φως. Είδη καύσης Α.

Διαβάστε περισσότερα

Xημεία β γυμνασίου. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής

Xημεία β γυμνασίου. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Xημεία β γυμνασίου Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Ένα υγρό βρέθηκε με τη βοήθεια του ζυγού ότι έχει μάζα 22g και με τη βοήθεια ογκομετρικού κυλίνδρου ότι έχει όγκο 20 ml. Η πυκνότητά του είναι: α. 1,1

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ. 1η ενότητα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ. 1η ενότητα 1η ενότητα 1. Εναλλάκτης σχεδιάζεται ώστε να θερμαίνει 2kg/s νερού από τους 20 στους 60 C. Το θερμό ρευστό είναι επίσης νερό με θερμοκρασία εισόδου 95 C. Οι συντελεστές συναγωγής στους αυλούς και το κέλυφος

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή άσκηση 1: ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ

Εργαστηριακή άσκηση 1: ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟΧΟΙ Εργαστηριακή άσκηση 1: ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ Στο τέλος του πειράματος αυτού θα πρέπει να μπορείς : 1. Να αναγνωρίζεις ότι το φαινόμενο της διάλυσης είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Ανάδευση και Ανάµειξη Ρευστών. Ανάδευση - Ανάµειξη

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Ανάδευση και Ανάµειξη Ρευστών. Ανάδευση - Ανάµειξη ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ανάδευση και Ανάµειξη Ρευστών Ανάδευση - Ανάµειξη Με τον όρο ανάδευση στην βιοµηχανία τροφίµων εννοούµε τον εξαναγκασµό ενός ρευστού να µετακινηθεί σε ένα δοχείο κυκλικά ή κατά κάποιο

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ανόργανη Χημεία. Ενότητα 9 η : Διαλύματα & οι ιδιότητές τους. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής.

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ανόργανη Χημεία. Ενότητα 9 η : Διαλύματα & οι ιδιότητές τους. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανόργανη Χημεία Ενότητα 9 η : Διαλύματα & οι ιδιότητές τους Οκτώβριος 2018 Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Διαλύματα 2 Τα ομοιογενή μίγματα μπορούν να ταξινομηθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 8 (ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ) ΦΑΣΜΑΤΟΦΩΤΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 8 (ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ) ΦΑΣΜΑΤΟΦΩΤΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 8 (ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ) ΦΑΣΜΑΤΟΦΩΤΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Με τον όρο αυτό ονοµάζουµε την τεχνική ποιοτικής και ποσοτικής ανάλυσης ουσιών µε βάση το µήκος κύµατος και το ποσοστό απορρόφησης της ακτινοβολίας

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5 Εκχύλιση. 5.1 Ισορροπία Υγρού - Υγρού

Κεφάλαιο 5 Εκχύλιση. 5.1 Ισορροπία Υγρού - Υγρού Κεφάλαιο 5 Εκχύλιση Σύνοψη Εκχύλιση υγρού/υγρού ονομάζεται η φυσική διεργασία διαχωρισμού ενός ή περισσοτέρων συστατικών ενός υγρού μίγματος με κατεργασία του με κατάλληλο διαλύτη, στον οποίο το(α) συστατικό(α)

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισµοί του Χρόνου Ξήρανσης

Υπολογισµοί του Χρόνου Ξήρανσης Η πραγµατική επιφάνεια ξήρανσης είναι διασπαρµένη και ασυνεχής και ο µηχανισµός από τον οποίο ελέγχεται ο ρυθµός ξήρανσης συνίσταται στην διάχυση της θερµότητας και της µάζας µέσα από το πορώδες στερεό.

Διαβάστε περισσότερα

5004 Ακεταλοποίηση της 3-νιτροβενζαλδεΰδης µε αιθανοδιόλη προς το αντίστοιχο διοξολάνιο καταλυόµενη από οξέα

5004 Ακεταλοποίηση της 3-νιτροβενζαλδεΰδης µε αιθανοδιόλη προς το αντίστοιχο διοξολάνιο καταλυόµενη από οξέα 5004 Ακεταλοποίηση της 3-νιτροβενζαλδεΰδης µε αιθανοδιόλη προς το αντίστοιχο διοξολάνιο καταλυόµενη από οξέα H O O O + HO 4-τολουολοσουλφονικό οξύ + H 2 O NO 2 HO NO 2 C 7 H 5 NO 3 C 2 H 6 O 2 C 7 H 8

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 1 Φεβρουαρίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 1 Φεβρουαρίου 2017 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 1 Φεβρουαρίου 2017 (OR. en) 5845/17 ADD 1 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: AGRI 54 AGRIORG 10 WTO 20 OIV 2 Για τον Γενικό Γραμματέα

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Βιομηχανικών Διεργασιών 6ο εξάμηνο

Συστήματα Βιομηχανικών Διεργασιών 6ο εξάμηνο Συστήματα Βιομηχανικών Διεργασιών 6ο εξάμηνο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης 5 ο μάθημα ΔΠΘ-ΜΠΔ Συστήματα Βιομηχανικών Διεργασιών 2 Διεργασίες που περιλαμβάνουν μια

Διαβάστε περισσότερα

4022 Σύνθεση του (S) -3-υδροξυβουτυρικού αιθυλεστέρα

4022 Σύνθεση του (S) -3-υδροξυβουτυρικού αιθυλεστέρα NP 4022 Σύνθεση του (S) -3-υδροξυβουτυρικού αιθυλεστέρα Ζύµη σακχαρόζη H C 6 H 10 3 C 12 H 22 11 C 6 H 12 3 (130.1) (342.3) (132.2) Ταξινόµηση Τύποι αντιδράσεων και τάξεις ουσιών Στερεοεκλεκτική αναγωγή.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΦΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΟΛΥΦΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ . ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΥΦΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΙΒΙΛΗΣ, Καθ. ΕΜΠ 135 ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΑΣΕΩΝ 1 2 3 4 1 στερεό (solid) 2 υγρό (liquid) 3 ατμός (vapor) 4 αέριο (gas) A 1+2+3

Διαβάστε περισσότερα

Τράπεζα Χημεία Α Λυκείου

Τράπεζα Χημεία Α Λυκείου Τράπεζα Χημεία Α Λυκείου 1 ο Κεφάλαιο Όλα τα θέματα του 1 ου Κεφαλαίου από τη Τράπεζα Θεμάτων 25 ερωτήσεις Σωστού Λάθους 30 ερωτήσεις ανάπτυξης Επιμέλεια: Γιάννης Καλαμαράς, Διδάκτωρ Χημικός Ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Αναερόβιες Μονάδες για την παραγωγή βιο-αερίου από βιοµάζα

Αναερόβιες Μονάδες για την παραγωγή βιο-αερίου από βιοµάζα Αναερόβιες Μονάδες για την παραγωγή βιο-αερίου από βιοµάζα Βιο-αέριο? Το αέριο που παράγεται από την ζύµωση των οργανικών, ζωικών και φυτικών υπολειµµάτων και το οποίο µπορεί να χρησιµοποιηθεί για την

Διαβάστε περισσότερα

6.2. ΤΗΞΗ ΚΑΙ ΠΗΞΗ, ΛΑΝΘΑΝΟΥΣΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΕΣ

6.2. ΤΗΞΗ ΚΑΙ ΠΗΞΗ, ΛΑΝΘΑΝΟΥΣΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΕΣ 45 6.1. ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΦΑΣΕΩΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΦΑΣΕΩΝ Όλα τα σώµατα,στερεά -ά-αέρια, που υπάρχουν στη φύση βρίσκονται σε µια από τις τρεις φάσεις ή σε δύο ή και τις τρεις. Όλα τα σώµατα µπορεί να αλλάξουν φάση

Διαβάστε περισσότερα

Μικρές Μονάδες Αεριοποίησης σε Επίπεδο Παραγωγού και Κοινότητας

Μικρές Μονάδες Αεριοποίησης σε Επίπεδο Παραγωγού και Κοινότητας Μικρές Μονάδες Αεριοποίησης σε Επίπεδο Παραγωγού και Κοινότητας από το Σπύρο ΚΥΡΙΤΣΗ Προσκεκλημένο Ομιλητή Ημερίδα «Αεριοποίησης Βιομάζας για την Αποκεντρωμένη Συμπαραγωγή Θερμότητας και Ηλεκτρισμού» Αμύνταιο

Διαβάστε περισσότερα

1. Τί ονομάζουμε καύσιμο ή καύσιμη ύλη των ΜΕΚ; 122

1. Τί ονομάζουμε καύσιμο ή καύσιμη ύλη των ΜΕΚ; 122 Απαντήσεις στο: Διαγώνισμα στο 4.7 στις ερωτήσεις από την 1 η έως και την 13 η 1. Τί ονομάζουμε καύσιμο ή καύσιμη ύλη των ΜΕΚ; 122 Είναι διάφοροι τύποι υδρογονανθράκων ΗC ( υγρών ή αέριων ) που χρησιμοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΙΙ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΙΙ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΙΙ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Ιωάννης Πούλιος ΔΥΑΔΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΖΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Προβλήματα εκχύλισης

Προβλήματα εκχύλισης Προβλήματα εκχύλισης Πηγή: Μαρίνου-Κουρή, Παρλιάρου-Τσάμη, Ασκήσεις Φυσικών Διεργασιών, εκδ. Παπασωτηρίου, Αθήνα, 1994 1. Εκχύλιση ακετόνης από νερό με χλωροβενζόλιο σε μονοβάθμιο εκχυλιστήρα. 100 kg διαλύματος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 2. ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ Α. Θεωρητικό μέρος 1. Χρήση των μεταβολών των φάσεων στην ανάλυση Η μελέτη της χημικής ανάλυσης αρχίζει με μια από τις

ΑΣΚΗΣΗ 2. ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ Α. Θεωρητικό μέρος 1. Χρήση των μεταβολών των φάσεων στην ανάλυση Η μελέτη της χημικής ανάλυσης αρχίζει με μια από τις ΑΣΚΗΣΗ 2. ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ Α. Θεωρητικό μέρος 1. Χρήση των μεταβολών των φάσεων στην ανάλυση Η μελέτη της χημικής ανάλυσης αρχίζει με μια από τις παλιότερες παρατηρήσεις : Οι ουσίες λειώνουν και βράζουν

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Κωνσταντίνου. Τρίτη Διάλεξη ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ. Στη φύση τα σώματα κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες:

Μαρία Κωνσταντίνου. Τρίτη Διάλεξη ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ. Στη φύση τα σώματα κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες: Τρίτη Διάλεξη ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ Στη φύση τα σώματα κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες: ΥΛΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ Στερεά Υγρά Αέρια ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΕΡΕΩΝ 1. Έχουν συγκεκριμένο όγκο 2. Έχουν

Διαβάστε περισσότερα

19ο Μάθημα ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ

19ο Μάθημα ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ 19ο Μάθημα ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ Μια σπουδαία ικανότητα του νερού, η διαλυτική Ξέρουμε ότι το νερό κάνει έναν κύκλο στη φύση. Εξατμίζεται, γίνεται σύννεφο και πέφτει στη γη ως βροχή. Ένα μεγάλο μέρος από το βρόχινο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ Ι 1

ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ Ι 1 ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ Ι ιδάσκων: Καθ. Α.Γ.Τοµπουλίδης ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ, ΚΟΖΑΝΗ Εαρινό εξάµηνο 2003-2004 Άσκηση 1: Κυλινδρικό έµβολο περιέχει αέριο το

Διαβάστε περισσότερα

4023 Σύνθεση του κυκλοπεντανο-2-καρβοξυλικού αιθυλεστέρα από αδιπικό διαιθυλεστέρα

4023 Σύνθεση του κυκλοπεντανο-2-καρβοξυλικού αιθυλεστέρα από αδιπικό διαιθυλεστέρα NP 4023 Σύνθεση του κυκλοπεντανο-2-καρβοξυλικού αιθυλεστέρα από αδιπικό διαιθυλεστέρα NaEt C 10 H 18 4 Na C 2 H 6 C 8 H 12 3 (202.2) (23.0) (46.1) (156.2) Ταξινόµηση Τύποι αντιδράσεων και τάξεις ουσιών

Διαβάστε περισσότερα