Έρευνα ζήτησης αερομεταφορών Ν. Κρήτης και κατάρτισης γενικού σχεδίου ανάπτυξης κρατικού αερολιμένα Ηρακλείου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Έρευνα ζήτησης αερομεταφορών Ν. Κρήτης και κατάρτισης γενικού σχεδίου ανάπτυξης κρατικού αερολιμένα Ηρακλείου"

Transcript

1 Έρευνα ζήτησης αερομεταφορών Ν. Κρήτης και κατάρτισης γενικού σχεδίου ανάπτυξης κρατικού αερολιμένα Ηρακλείου Κ. Αμπακούμκιν, Α. Μπαλλής, Ε. Σφακιανάκη Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αθήνα, Ελλάδα Περίληψη Ο ρόλος που διαδραματίζει η νήσος Κρήτη στην στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας της Ελλάδος είναι καθοριστικός. Το αεροδρόμιο του Ηρακλείου αποτελεί το δεύτερο σε επιβατική κίνηση αεροδρόμιο στην Ελλάδα και το πρώτο όσον αφορά την εξυπηρέτηση εκτάκτων πτήσεων εξωτερικού. Η παρούσα ανακοίνωση εστιάζει στα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας που διεξήχθη με σκοπό την διερεύνηση θεμάτων σχετικών με την ζήτηση αερομεταφορών στη νήσο Κρήτη καθώς και την κατάρτιση γενικού σχεδίου ανάπτυξης για τον Κρατικό Αερολιμένα Ηρακλείου. Παράλληλα αναφέρονται μερικά από τα πρότυπα που αναπτύχθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν στα πλαίσια της σχετικής έρευνας. 1 Εισαγωγή Η Ν. Κρήτη σημειώνει σημαντικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Ιδιαίτερη σημασία έχει ο κλάδος του Τουρισμού. Η εξάρτηση του κλάδου αυτού της Οικονομίας από τις αερομεταφορές είναι πολύ σημαντική. Κυρίαρχος είναι ο ρόλος του αεροδρομίου του Ηρακλείου. Καθώς οι μεταφορές δεν είναι αυτοσκοπός αλλά στηρίζουν την ανάπτυξη, το σύστημα των μεταφορών και εν προκειμένω των αερομεταφορών πρέπει να ανταποκρίνεται στην ζήτηση ώστε να μην προκαλεί φαινόμενο ανάσχεσης της ζήτησης (Αμπακούμκιν [1] ). Ένα καλό επίπεδο εξυπηρέτησης είναι επιθυμητός και αναγκαίος στόχος προκειμένου να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα, άλλως για να μην εκτραπεί η ζήτηση προς άλλες ανταγωνιστικές τουριστικές περιοχές. Μέσα στο παραπάνω πλαίσιο κύριοι στόχοι της έρευνας ήταν να διερευνηθούν:

2 α. Η περαιτέρω διαχρονική εξέλιξη των αερομεταφορών για την ν. Κρήτη β. Η κατανομή της κίνησης στα αεροδρόμια της νήσου γ. Ο ειδικότερος ρόλος του Α/Δ Ηρακλείου, στο εξής ΚΑΗΚ και οι τυχόν ανάγκες του σε νέα υποδομή μαζί με την διερεύνηση δυνατότητας ανάπτυξης εναλλακτικού, ή συμπληρωματικού Α/Δ Επί πλέον δε δ. Η διατύπωση συγκεκριμένης πρότασης υπό μορφή Γενικού Σχεδίου Ανάπτυξης (ΓΣΑ) για το ΚΑΗΚ Η έρευνα στο σύνολό της ικανοποίησε, ως πιστεύεται, και μια σειρά από δευτερεύοντες στόχους, η απαρίθμηση των οποίων εξέρχεται των πλαισίων της παρούσας. Επιπλέον σημειώνεται ότι για τις ανάγκες της έρευνας αναπτύχθηκαν ειδικά πρότυπα μέρος των οποίων περιγράφεται στην παρούσα εργασία. 2 Ανάλυση αερομεταφορικού έργου στη νήσο Κρήτη 2.1 Επιβατική και αεροπορική κίνηση-χαρακτηριστικά μεγέθη Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδος και αποτελεί ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό για μεγάλο αριθμό αλλοδαπών τουριστών (περίπου 3,5 εκατ. ετησίως). Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών χρησιμοποιεί το αεροπορικό μέσο. Το αεροδρόμιο του Ηρακλείου εξυπηρετεί το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης, και ακολουθούν το αεροδρόμιο Χανίων και σε πολύ μικρό ποσοστό το Α/Δ Σητείας. Το αεροδρόμιο του Ηρακλείου αποτελεί σήμερα το δεύτερο σε επιβατική κίνηση αεροδρόμιο στην Ελλάδα και το πρώτο όσον αφορά την εξυπηρέτηση εκτάκτων πτήσεων εξωτερικού. Καθώς το μεγαλύτερο μέρος της επιβατικής κίνησης του Α/Δ του Ηρακλείου αποτελείται από αλλοδαπούς και Έλληνες τουρίστες, το 85% της ετήσιας κίνησης πραγματοποιείται στο εξάμηνο Μαΐου Οκτωβρίου. Ο μήνας αιχμής είναι ο Αύγουστος που σύμφωνα με τα στοιχεία των ετών συγκεντρώνει το 16-18% περίπου της ετήσιας κίνησης (βλ. Σχήμα 1). Τέτοιες αιχμές δεν είναι μεν ασυνήθεις για τα ελληνικά περιφερειακά Α/Δ, όμως είναι σαφώς διαφορετικές από Α/Δ του εξωτερικού που στηρίζουν τις γνωστές μεθοδολογίες πρόγνωσης. Η εβδομαδιαία κατανομή της κίνησης χαρακτηρίζεται από σχετική ομοιογένεια με το Σάββατο να παρουσιάζει τα υψηλότερα ποσοστά διακίνησης επιβατών και την Τετάρτη τα μικρότερα. Η ημερήσια κίνηση κατανέμεται σε όλες τις ώρες, όμως με έντονες αιχμές το πρωί και το απόγευμα, ενώ αξιοσημείωτο ποσοστό της κίνησης εξυπηρετείται στο διάστημα 0 έως 8:00.

3 Σύνολο επιβατικής κίνησης εσωτερικού και εξωτερικού 20% ποσοστό επιβατών 15% 10% 5% % ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΜΑΪΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 20,00% ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1/6/97-30/9/97 18,00% 16,00% ε π ι β ά τ ε ς 14,00% 12,00% 10,00% 8,00% 6,00% 4,00% 2,00% 0,00% Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυριακή Δευτέρα 7/7/1997 π ο σ ο σ τ ά 10% 9% 8% 7% 6% 5% 4% 3% 2% 1% 0% 1:00 2:00 3:00 4:00 5:00 6:00 7:00 8:00 9: :00 12:00 13:00 14:00 15:00 16:00 17:00 18:00 19: :00 Σχήμα 1: Ενδεικτικά διαγράμματα διακύμανσης μηνιαίας, εβδομαδιαίας και ημερήσιας επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο Ηρακλείου (Πηγή { 4}) ώρες

4 2.2 Πρόβλεψη επιβατικής κίνησης Η πρόβλεψη της επιβατικής κίνησης έγινε τόσο με την μέθοδο της προβολής των τάσεων όσο και με οικονομετρική προσέγγιση. Για τις προβλέψεις της αεροπορικής κίνησης συνεκτιμήθηκαν και οι τάσεις της αεροπορικής βιομηχανίας όσον αφορά στους νέους τύπους αεροσκαφών. Η πρόβλεψη της επιβατικής κίνησης κατέληξε σε εκτιμήσεις για 6,5 εκατ. έως 8 εκατ. επιβάτες έως το 2010 (με την παραδοχή ότι δεν θα υπάρχουν περιορισμοί από την ξενοδοχειακή υποδομή της νήσου αλλά και ότι θα εκτελεστούν τα προτεινόμενα έργα στην αεροπορική υποδομή). Αντιστοίχως για το έτος 2020 η εκτίμηση είναι 11,5 έως 12,5 εκατ. επιβατικές κινήσεις. 2.3 Έρευνα ερωτηματολογίου-συμπεράσματα Οι ανάγκες της διερεύνησης θεμάτων για τις ζώνες επιρροής των Α/Δ Ηρακλείου και Χανίων επέβαλαν την διεξαγωγή έρευνας με συνεντεύξεις βάση ερωτηματολογίου. Η ανάπτυξη του ερωτηματολογίου έγινε με πιλοτική έρευνα στην αρχή, αξιολόγηση, και μετά κατάρτιση του οριστικού ερωτηματολογίου. Ο στόχος ήταν να υπάρξει μια αξιόπιστη δειγματοληψία (3,800 ερωτημ.) για τις προελεύσεις-προορισμούς, την ευαισθησία ως προς κύριους παράγοντες επιλογής, κλπ. Παράλληλη έρευνα διεξήχθη και στους επιβάτες των πλοίων από/προς τα κύρια λιμάνια. Συμπεράσματα των ανωτέρω ερευνών έχουν παρουσιασθεί σε άλλες εργασίες (Σταθόπουλος [2], Μπαλλής [3] ). Στον Χάρτη 1 παρουσιάζεται η χωρική κατανομή επιβατών ναυλωμένων πτήσεων στο νησί της Κρήτης σε έξι γεωγραφικές ζώνες. Οι ζώνες ορίσθηκαν με βάση τις απαντήσεις των επιβατών, σχετικά με τον προορισμό τους στην Κρήτη. Χάρτης 1: Ζώνες προορισμού τουριστών (Πηγή:{4})

5 Όπως προέκυψε, η ζώνη 1 (βόρειο τμήμα του νομού Ηρακλείου), αποτελεί πόλο έλξης για το μεγαλύτερο ποσοστό των αλλοδαπών τουριστών καθώς προσελκύει το 51% του συνόλου. Προέκυψε ακόμη ότι υπάρχει σημαντική διασπορά των διακινουμένων επιβατών μέσω του Α/Δ του Ηρακλείου (ΚΑΗΚ) σε όλο τον χώρο της Κρήτης, ακόμη και αν πρόκειται για επιβάτες της ίδιας πτήσης. Σε αντίθεση, η περιοχή επιρροής του Α/Δ των Χανίων (ΚΑΧΝ) είναι πολύ μικρότερη. Ο συσχετισμός της κατανομής των ξενοδοχειακών κλινών στο νησί (βλ. Σχήμα 2β) με την κατανομή των τουριστών στις ζώνες (βλ. Σχήμα 2α) δείχνει ότι υπάρχει σχετική αναλογία (ΕΜΠ [4] ). Η ανάλυση ευαισθησίας όσον αφορά το κόστος διακοπών (αερ. ταξίδι και διαμονή) έδειξε την σημαντική ευαισθησία του τουριστικού προϊόντος της Κρήτης ως προς την μεταβολή του κόστους διακοπών (βλ. Σχήματα 3α και 3β), την έλλειψη δυνατοτήτων των τουριστών για προγραμματισμό των διακοπών σε περίοδο εκτός αιχμής, αλλά και την περιορισμένη ευαισθησία ως προς την απόσταση αεροδρομίου-ξενοδοχείου (παράμετρο που σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να επηρεάζει σημαντικά τις σχετικές επιλογές). Ζώνη 5 20% Ζώνη 6 14% Ζώνη 1 51% Ζώνη 4 5% Ζώνη 3 2% Ζώνη 2 8% Σχήμα 2α: Κατανομή αφικνουμένων τουριστών στο ΚΑΗΚ & στο ΚΑΧΝ (Πηγή:{4}) Ζώνη 5 16% Ζώνη 6 17% Ζώνη 1 46% Ζώνη 4 5% Ζώνη 3 4% Ζώνη 2 12% Σχήμα 2β: Κατανομή ξενοδοχειακών κλινών στην Κρήτη (Πηγή:{4})

6 (Σχετική μείωση κόστους διακοπών σε ανταγωνιστικό τόπο) -5% -10% -15% 7% 4% 89% 13% 4% 83% 24% 4% 72% Επιβάτες που θα άλλαζαν προορισμό Αναποφάσιστοι Επιβάτες που δεν θα άλλαζαν προορισμό (ποσοστό επιβατών) Σχήμα 3α: Πρόθεση επιβατών εκτάκτων πτήσεων εξωτερικού για αλλαγή προορισμού σε άλλη χώρα με κριτήριο το μειωμένο κόστος ταξιδιού και διαμονής (Σχετική μείωση κόστους διακοπών σε ανταγωνιστικό τόπο) -5% -10% -15% 12% 4% 84% 21% 4% 75% 36% 4% 60% Επιβάτες που θα άλλαζαν προορισμό Αναποφάσιστοι Επιβάτες που δεν θα άλλαζαν προορισμό (ποσοστό επιβατών) Σχήμα 3β: Πρόθεση επιβατών εκτάκτων πτήσεων εξωτερικού για αλλαγή προορισμού σε άλλο νησί στην Ελλάδα με κριτήριο το μειωμένο κόστος ταξιδιού και διαμονής

7 3 Ανάπτυξη και οργάνωση αεροδρομίου Ηρακλείου 3.1 Πεδίο ελιγμών Υφιστάμενη κατάσταση Το αεροδρόμιο "Ν. Καζαντζάκης" (ΚΑΗΚ) βρίσκεται Ανατολικά της πόλης του Ηρακλείου και εξυπηρετεί πολιτικές και στρατιωτικές πτήσεις. To αεροδρόμιο είναι κατηγορίας 4D και διαθέτει τρεις τεμνόμενους διαδρόμους (βλ. Σχήμα 4): τον που αποτελεί τον κατ' εξοχήν χρησιμοποιούμενο σήμερα διάδρομο του αεροδρομίου, τον που χρησιμοποιείται από μικρά α/φ σε περιπτώσεις που λόγω πλαγίων ανέμων ο δεν προσφέρεται και τον που είναι εκτός ενεργείας και χρησιμοποιείται μόνο για στάθμευση μικρών αεροσκαφών. Το τροχοδρομικό σύστημα του Α/Δ είναι περιορισμένο και επιβάλλει διαδικασίες αναστροφής (back-track) στα άκρα του διαδρόμου. 09 A B C 13 D E H F 18 G Σχήμα 4: Απεικόνιση συστήματος διαδρόμων τροχοδρόμων Α/Δ Ηρακλείου Κατά κανόνα, οι αναστροφές που επιβάλλει η έλλειψη τροχοδρομικού συστήματος μειώνουν την ικανότητα του διαδρόμου (Αμπακούμκιν [5], ICAO [6], Ashford [7]). Συγκεκριμένα για το ΚΑΗΚ, η έλλειψη πλήρους τροχοδρομικού συστήματος περιορίζει την ικανότητα του διαδρόμου στα επίπεδα των κινήσεων ανά ώρα. Όμως η ζήτηση για εξυπηρέτηση επιβατών ετησίως απαιτεί ικανότητα κινήσεων ανά ώρα. Κύριο χαρακτηριστικό του υφιστάμενου συστήματος είναι ότι οι μισές πτήσεις παρενοχλούν την οικισμένη περιοχή της Αλικαρνασσού, σε μεγάλη έκταση, γεγονός που προκαλεί συνεχείς διαμαρτυρίες συχνά οξυμένης εκδήλωσης. Η ολοκλήρωση του τροχοδρομικού συστήματος λύνει για αρκετά χρόνια το πρόβλημα της χωρητικότητας (αν συνδυασθεί και με βελτιώσεις του αεροναυτιλιακού εξοπλισμού στον εναέριο χώρο). Όμως δεν λύνει το πρόβλημα της όχλησης της παρακειμένης οικισμένης περιοχής Διερεύνηση χωρητικότητας υφιστάμενου διαδρόμου Η διερεύνηση της χωρητικότητας του συστήματος διαδρόμου/τροχοδρόμων έγινε με την βοήθεια κατάλληλου αναλυτικού προτύπου στο οποίο λαμβάνεται υπόψη η συνήθης πρακτική του Πύργου Ελέγχου αλλά και η μη ύπαρξη επαρκών εναερίων

8 διαδρομών. Εξετάστηκαν τέσσερα διαφορετικά σενάρια. Το πρώτο σενάριο αφορά στην υφιστάμενη κατάσταση (ελλειπές τροχοδρομικό σύστημα). Το δεύτερο και τρίτο σενάριο αφορούν στις περιπτώσεις δημιουργίας τροχόδρομων στα άκρα 09 ή 27 αντίστοιχα, ενώ το τέταρτο σενάριο αφορά στην περίπτωση πλήρους τροχοδρομικού συστήματος, με επέκταση του υπάρχοντος τροχοδρόμου έως τα άκρα 27 και % A C D Σχήμα 5: Προσγείωση α/φ στο άκρο 27 του διαδρόμου (Ποσοστό της τάξης του 15% εκτελεί αναστροφή στο άκρο 09) Συμπέρασμα της διερεύνησης είναι ότι με την επέκταση του τροχοδρομικού συστήματος ο υφιστάμενος διάδρομος μπορεί να εξυπηρετήσει έως και 24 κινήσεις/ώρα Δάπεδα στάθμευσης α/φ Η διερεύνηση έγινε με διαγράμματα κατάληψης. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ανεπάρκεια δαπέδων. Η ζήτηση για μακρά στάθμευση επιζητείται από ορισμένους αερομεταφορείς, όμως δεν προσφέρεται σε αρκετές περιπτώσεις. Η ανταπόκριση σε υψηλότερη επιβατική ζήτηση (και συνεπώς έστω και μη αναλογική αύξηση του αριθμού α/φ) απαιτεί νέες κατασκευές. Εκτιμήθηκε ότι για 8 εκατ. επιβατικές κινήσεις/έτος θα απαιτούνται 30 θέσεις στάθμευσης για μεγάλα α/φ (ενώ οι υπάρχουσες θέσεις είναι 15) καθώς επίσης και 15 θέσεις για στάθμευση μικρών α/φ Χωρητικότητα συστήματος με συλλειτουργία υφιστάμενων και νέου διαδρόμου Η διερεύνηση της χωρητικότητας του συστήματος των δυο διαδρόμων έγινε με εφαρμογή κατάλληλου αναλυτικού προτύπου για επτά διαφορετικά σενάρια συλλειτουργίας με διαφορετικούς συνδυασμούς διευθύνσεων διαδρόμων (09-27 σε συνδυασμό με τον ή τον 13-31) και ύπαρξης πλήρους τροχοδρομικού συστήματος στον (2 εναλλακτικοί σχεδιασμοί). Συμπέρασμα της διερεύνησης είναι ότι η πλήρης ανάπτυξη του ΚΑΗΚ απαιτεί την κατασκευή του διαδρόμου (βλ. Σχήμα 6) ο οποίος σε συνδυασμό με τον υφιστάμενο διάδρομο αυξάνει την χωρητικότητα του συστήματος στις 28 κινήσεις ανά ώρα καθώς επιτρέπει την μείωση του χρόνου στις ακολουθίες α/φ {προσγείωση-απογείωση} και {απογείωση-προσγείωση} στις οποίες γίνεται χρήση

9 διαφορετικών διαδρόμων. Άλλωστε ο είναι αναγκαίος για τον περιορισμό της όχλησης στην οικισμένη περιοχή. 3.2 Κτιριακές εγκαταστάσεις Υφιστάμενη κατάσταση-εντοπισμός δυσλειτουργιών Το κτίριο του αεροσταθμού εξυπηρετεί τις πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού και αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα ενώ υπάρχει επιπλέον μεσόροφος γραφείων. Η μεταφορά των επιβατών από και προς τα αεροσκάφη πραγματοποιείται είτε με ειδικά οχήματα μεταφοράς είτε πεζή εφόσον τα α/φ σταθμεύουν κοντά στον αεροσταθμό. Από τις παρατηρήσεις/μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 1997, προκύπτει ότι το επίπεδο εξυπηρέτησης που προσφέρει ο αεροσταθμός του Ηρακλείου δεν είναι ικανοποιητικό. Τα κύρια προβλήματα που εμφανίζονται στη λειτουργία του αεροσταθμού οφείλονται κυρίως στην ιδιόμορφη κατανομή αφίξεων των αναχωρούντων επιβατών. Συγκεκριμένα, το σύνολο σχεδόν των επιβατών της πτήσης προσέρχεται στο αεροδρόμιο με τουριστικά λεωφορεία δύο ώρες πριν την προγραμματισμένη αναχώρηση του α/φ (ελάχιστος αριθμός επιβατών φθάνει στο Α/Δ με άλλα μέσα, σε διαφορετικό χρόνο). Αυτό έχει ως συνέπεια την υπέρμετρη επιβάρυνση του υποσυστήματος ελέγχου εισιτηρίων με αποτέλεσμα την δημιουργία σημαντικών ουρών αναμονής που σε πολλές περιπτώσεις εκτείνονται και εκτός του χώρου του αεροσταθμού Διερεύνηση θεμάτων χωρητικότητας κτιριακών εγκαταστάσεων Η διερεύνηση των θεμάτων της χωρητικότητας των εγκαταστάσεων/ υποσυστημάτων του ΚΑΗΚ βασίστηκε στα στοιχεία της βάσης δεδομένων του 1997 του ΚΑΗΚ σε συνδυασμό με προσομοιωτική διαδικασία που αναπτύχθηκε στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος. Τα αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι μια σειρά πινάκων (σε μορφή λογιστικού φύλλου-βλ. Σχήμα 7) όπου κάθε σειρά αντιπροσωπεύει ένα α/φ και κάθε στήλη την εξέλιξη του προσομοιουμένου μεγέθους στον χρόνο ανά δεκάλεπτο. Η προσομοίωση των επιβατικών ροών (ρυθμός εξυπηρέτησης, ουρές αναμονής, κλπ.) αφορά στα κρίσιμα υποσυστήματα του αεροσταθμού (υποσύστημα ελέγχου εισιτηρίων, υποσύστημα ελέγχου διαβατηρίων και υποσύστημα αίθουσας αναμονής)

10 12 1: Νέος αεροσταθμός 2: Υφιστάμενα δάπεδα στάθμευσης 3: Νέα δάπεδα στάθμευσης 4: Χώρος βοηθητικών εγκαταστάσεων 5: Χώρος ανάπτυξης σταθμού άμεσης επέμβ. 6: Αερολέσχη και συναφή 7: Καύσιμα 8: Χώρος επέκτασης εγκαταστάσεων 9: Catering 10: Λοιπές εγκαταστάσεις 11: Μετεγκατάσταση σχολής 12: Δραστηριότητες αθλητισμού/αναψυχής 13: Υφιστάμενος α/σ και χώρος στάθμευσης 14: Νέος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων 15: Χώρος στάθμευσης λεωφορείων 16: Επέκταση χώρων στάθμευσης Σχήμα 6: Απόσπασμα προτεινόμενου Γενικού Σχεδίου Ανάπτυξης Α/Δ Ηρακλείου (Πηγή: {4})

11 Ένα σημαντικό συμπέρασμα που προέκυψε από την ανωτέρω ανάλυση ήταν ότι οι καθυστερήσεις στη ροή των επιβατών και ο ιδιαίτερα αυξημένος βαθμός κατάληψης στις αίθουσες αναμονής αναχωρήσεων οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις σημαντικές αποκλίσεις από τις προγραμματισμένες αφίξεις/αναχωρήσεις των αεροσκαφών. Η επεξεργασία ενός δείγματος (3 ημέρες 6-8 Σεπτ. 97) όπου συλλέχθηκαν οι πραγματικές αλλά και οι προγραμματισμένες ώρες των πτήσεων[4] έδειξε ότι το 59% των πτήσεων παρουσιάζουν καθυστέρηση μίας περίπου ώρας κατά μέσο όρο σε σχέση με την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησής τους. Οι καθυστερήσεις αυτές φαίνεται να συγκεντρώνονται σε οκτάωρη περίοδο αιχμής (8:30 14:40). Στο διάστημα αυτό το 87% των πτήσεων παρουσίασε καθυστέρηση μιάμιση περίπου ώρας. Μικρότερες αλλά σημαντικές καθυστερήσεις παρουσιάζονται και στις αφίξεις. Η πρόσφατη εφαρμογή του συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας έχει βελτιώσει σημαντικά τις ανωτέρω καθυστερήσεις με θετικά επακόλουθα στην λειτουργία του αεροσταθμού. Παρόλα αυτά θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου εξυπηρέτησης ( IATA [8], Ashford [9] ) απαιτεί σημαντική επαύξηση των διατιθέμενων χώρων του αεροσταθμού. Ακόμη και αν ληφθεί υπόψη η ανοχή που μπορεί να ισχύσει για την περίπτωση επιβατών πτήσεων χαμηλού κόστους οι απαιτούμενοι χώροι για το επίπεδο των 8 εκατ. επιβατικών κινήσεων με ωριαίο φόρτο επιβ./ώρα σε κάθε κατεύθυνση και επιβ./ώρα στις δύο κατευθύνσεις είναι m2 έναντι των διατιθέμενων m 2 (υφιστάμενοι χώροι συν προγραμματισμένες επεκτάσεις). Έτσι προτάθηκε νέος Α/Σ. 3.3 Περιβάλλον χώρος Α/Δ Ο περιβάλλον χώρος του αεροδρομίου περιλαμβάνει χώρους για την προσωρινή στάθμευση των λεωφορείων των πρακτορείων ταξιδιών, των προμισθωμένων (αγοραίων) οχημάτων καθώς επίσης και χώρους στάθμευσης για ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Ο υπολογισμός των απαιτουμένων χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων έγινε για ροή 3000 αφικνούμενων επιβατών με αναλυτική μέθοδο και στη συνέχεια τα αποτελέσματα ελέγχθηκαν μέσω προσομοίωσης. Κατά τον σχεδιασμό εκτιμήθηκε ότι η τουριστική κίνηση της Κρήτης θα συνεχίσει να έχει τα χαρακτηριστικά του μαζικού τουρισμού (μεταφορά με λεωφορεία πρακτορείων) αλλά και τις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις για καλύτερο επίπεδο εξυπηρέτησης.

12 Αριθμός επιβατών Αριθμός αναχωρούντων επιβατών που προσέρχονται στην αίθουσα αναχωρήσεων 0 1:00 2:00 3:00 4:00 5:00 6:00 7:00 8:00 9: :00 12:00 13:00 14:00 15:00 16:00 17:00 18:00 19: :00 Αριθμός θέσεων ελέγχου εισιτηρίων Αριθμός θέσεων ελέγχου εισιτηρίων σε λειτουργία 1:00 2:00 3:00 4:00 5:00 6:00 7:00 8:00 9: :00 12:00 13:00 Αριθμός επιβατών 14:00 15:00 16:00 17:00 18:00 19: : Αριθμός αναχωρούντων επιβατών που αναμένουν να εξυπηρετηθούν προ των θέσεων ελέγχου εισιτηρίων 1:00 2:00 3:00 4:00 5:00 6:00 7:00 8:00 Αριθμός επιβατών 9: :00 12:00 13:00 14:00 15:00 16:00 17:00 18:00 19: : Αριθμός αναχωρούντων επιβατών που αναμένουν να εξυπηρετηθούν και βρίσκονται εκτός του κτιρίου α/σ 1:00 2:00 3:00 Αριθμός επιβατών 4:00 5:00 6:00 7:00 8:00 9: :00 12:00 13:00 14:00 15:00 16:00 17:00 18:00 19: : Αριθμός αναχωρούντων επιβατών που έχουν περάσει από τον έλεγχο εισιτηρίων 0 1:00 2:00 3:00 4:00 5:00 6:00 7:00 8:00 9: :00 12:00 13:00 14:00 15:00 16:00 17:00 18:00 19: :00 Αριθμός επιβατών Αριθμός αναχωρούντων επιβατών που αναμένουν να εξυπηρετηθούν προ του ελέγχου διαβατηρίων μετά από παρέλευση 10 λεπτων 1:00 2:00 3:00 4:00 5:00 6:00 7:00 8:00 9: :00 12:00 13:00 14:00 15:00 16:00 17:00 18:00 19: :00 Αριθμός επιβατών Αριθμός αναχωρούντων επιβατών που έχουν περάσει από έλεγχο ασφαλείας και διαβατηρίων 1:00 2:00 3:00 4:00 5:00 6:00 7:00 8:00 9: :00 12:00 13:00 14:00 15:00 16:00 17:00 18:00 19: :00 Σχήμα 7: Απόσπασμα των αποτελεσμάτων της προσομοίωσης των υποσυστημάτων ελέγχου εισιτηρίων, ελέγχου διαβατηρίων και αίθουσας αναμονής αναχωρήσεων (Πηγή {4})

13 4 Διερεύνηση εναλλακτικών θέσεων ανάπτυξης νέου αεροδρομίου στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου Στα πλαίσια της έρευνας έγινε διερεύνηση εναλλακτικών θέσεων για την ανάπτυξη νέου (συμπληρωματικού ως προς το ΚΑΗΚ) αεροδρομίου στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου. Διερευνήθηκαν και αξιολογήθηκαν τα γενικά χαρακτηριστικά των θέσεων αυτών (χρήσεις γης, ύπαρξη αρχαιολογικών χώρων, γεωλογικά και σεισμολογικά στοιχεία, υφιστάμενα/ προγραμματισμένα έργα υποδομής κλπ.) Επιπλέον εξετάστηκαν (με ειδικό πρότυπο σε συνδυασμό με ψηφιακό μοντέλο εδάφους) οι επιφάνειες περιορισμού εμποδίων για διάφορες εναλλακτικές θέσεις στην ευρύτερη περιοχή του Καστελίου όπου διαφαίνονται σημαντικές δυνατότητες για απορρόφηση της πλέον των 8 εκατ. επιβ./έτος κίνησης. Η ανάπτυξη αυτού του Α/Δ θα απαιτήσει 10 ~ 12 έτη για να μπορεί να παραλαμβάνει αξιόλογη κίνηση χωρίς να παύσει να έχει και την σημερινή χρήση του. Έτσι λοιπόν το αεροδρόμιο του Καστελίου θα πρέπει να αρχίσει να προετοιμάζεται (υπό το φως της γενομένης διερεύνησης) για συμπληρωματική λειτουργία. Απαιτείται η οργάνωση της περιοχής και σχετικές δράσεις για εξασφάλιση κριτηρίων καθαρότητας, απαλλοτριώσεις για τις νέες εγκαταστάσεις του αεροδρομίου, ολοκλήρωση των οδικών έργων που εξασφαλίζουν την οδική πρόσβαση από Ηράκλειο (τμήμα Ηράκλειο-Αρκαλοχώρι) και από τις τουριστικές περιοχές (τμήμα Καστέλι-Μάλια/ Χερσόνησος), εξασφάλιση τροφοδοσίας καυσίμων κλπ. 5 Συμπεράσματα 5.1 Η Κρήτη προσελκύει με σταθερότητα πλήθος επισκεπτών που στην πλειονότητα των προέρχονται από χώρες της Ε.Ε. και της Αν. Ευρώπης. Οι έλεγχοι ευαισθησίας δείχνουν ότι η μεταβολή του κόστους διακοπών ασκεί επιρροή, γεγονός που υπογραμμίζει τον ανταγωνισμό. Το χαρακτηριστικό ότι οι επιβάτες του ΚΑΗΚ και της νήσου γενικότερα είναι επιβάτες πτήσεων εξωτερικού χαμηλού κόστους αναμένεται να αποτελέσει το χαρακτηριστικό και του προβλεπτού μέλλοντος. Ο ανταγωνισμός του πλοίου δεν αναμένεται να επηρεάσει την κίνηση εξωτερικού. Αντίθετα αναμένεται να μειώσει την κίνηση εσωτερικού. 5.2 Η υπερσυγκέντρωση ξενοδοχειακού δυναμικού στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου σε συνδυασμό με τις εύλογες επιδιώξεις - για αύξηση της περιόδου εκμετάλλευσης και - αύξηση της πληρότητας παγιώνει, μεσοπρόθεσμα τουλάχιστον, τον κυρίαρχο ρόλο του Α/Δ Ηρακλείου έναντι των υπολοίπων Α/Δ της Κρήτης. 5.3 Το Α/Δ Χανίων (ΚΑΧΝ) έχει υπερεπάρκεια χωρητικότητας (αν και υπάρχουν περιορισμοί λόγω της χρήσης του Α/Δ για στρατιωτικούς σκοπούς). Η κίνηση

14 του ΚΑΧΝ αυξάνεται τα τελευταία χρόνια με ιδιαίτερα εντυπωσιακούς ρυθμούς που όμως δεν φαίνονται ικανοί να ανακόψουν την αύξηση της κίνησης του ΚΑΗΚ. Ίσως μια τιμολογιακή πολιτική στα ΚΑΧΝ και ΚΑΗΚ θα μπορούσε να ανακουφίσει το ΚΑΗΚ εις όφελος του ΚΑΧΝ. 5.4 Το νέο Α/Δ Σητείας θα αργήσει να προσελκύσει επιβάτες κυρίως επειδή η οδική υποδομή είναι ιδιαίτερα χαμηλής εξυπηρετικότητας. 5.5 Ο κυρίαρχος ρόλος του ΚΑΗΚ απαιτεί σημαντικές επενδύσεις σε πρόσθετες υποδομές. Αυτές δεν μπορεί να βραδύνουν επειδή τότε αναδύεται σημαντικός ο κίνδυνος εκτροπής του τουριστικού ρεύματος προς άλλες ανταγωνιστικές περιοχές εκτός και εντός Ελλάδος. Εξάλλου ο ΚΑΗΚ είναι ένα αεροναυτιλιακά καλό Α/Δ 5.6 Η εύλογη προσπάθεια των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για προσέλκυση επισκεπτών υψηλότερου εισοδήματος, συνεπάγεται και την ανάγκη βελτίωσης του επιπέδου εξυπηρέτησης στα Α/Δ της νήσου και ιδιαίτερα στον ΚΑΗΚ, γεγονός που αποτελεί πρόσθετο λόγο για επενδύσεις στο συγκεκριμένο Α/Δ. 5.7 Η πυκνότητα χρήσεων στην άμεση γειτονιά του ΚΑΗΚ δεν επιτρέπεται να αφήσει ανέλεγκτη την εξέλιξη της ανάπτυξής του. Κρίθηκε ότι αυτή μπορεί να παραταθεί σε μια οροφή επιβατών/έτος. Η εξέλιξη της ζήτησης αναμένεται να υπερβεί σε χρόνια το επίπεδο αυτό. Έτσι από τώρα πρέπει να αντιμετωπισθεί η ανάπτυξη συμπληρωματικού αεροδρομίου. Το Καστέλι είναι μια πρόσφορη θέση. Η περίοδος των χρόνων πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την οργάνωση της περιοχής του έτσι ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα περίσφιξης και του Α/Δ τούτου από την αστική ανάπτυξη. 5.8 Πιστεύεται, και από την έρευνα αβίαστα προκύπτει ότι είναι επείγουσες οι επενδύσεις ανάπτυξης της υποδομής του ΚΑΗΚ - τόσο στο πεδίο ελιγμών με την κατασκευή του διαδρόμου όπως φαίνεται στο ΓΣΑ της ερευνητικής πρότασης καθώς και την συμπλήρωση του τροχοδρομικού συστήματος και των δαπέδων - όσο και με νέο Α/Σ - καθώς και με την προσάρτηση του γηπέδου που σήμερα έχει η παλιά ΜΟΜΑ κλπ. Ευχαριστίες

15 Είναι ευχάριστη υποχρέωση η απόδοση ευχαριστιών προς την ΥΠΑ και τα στελέχη της για την ευκαιρία που έδωσε στον Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής να ασχοληθεί με το ιδιαίτερα ελκυστικό θέμα της έρευνας. Η απαρίθμηση των πολυάριθμων στελεχών της ΥΠΑ που συνέβαλαν στην χορήγηση στοιχείων, παρατηρήσεις, ιδέες κλπ. είναι πολύ πέραν του πλαισίου της παρούσας. Θα ήταν όμως άδικη η μη ειδική μνεία των κυριών Ν. Αργυροπούλου (ΥΠΑ), Δ. Τσούκα (ΥΠΑ) και Α. Δεληχάτσιου (ΥΠΕΘΑ) οι οποίες αφιέρωσαν πάμπολλες ώρες στην συνεργασία που είχε η ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ με την ΥΠΑ και το ΥΠΕΘΑ. Οι συγγραφείς ευχαριστούν επίσης και τα λοιπά μέλη της ερευνητικής ομάδας για την πολύπλευρη συμβολή των στην έρευνα. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ [1] Αμπακούμκιν, Κ., Σχεδιασμός Μεταφορικών Συστημάτων, Εκδόσεις Συμμετρία, [2] Σταθόπουλος, Α., Φίλιου, Α., Αερομεταφορές και πλοία νέας τεχνολογίας: Ο ανταγωνισμός των μέσων στις γραμμές της Ν. Κρήτης. Πρακτικά Διεθνούς Συνεδρίου-Αερομεταφορές και Αεροδρόμια, Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, Αθήνα, σελ , 3-4/12/98. [3] Ballis, A., Stathopoulos, A., & Abacoumkin, C., Measuring of attractiveness and spatial allocation of the tourism demand in the Greek island of Crete. Proc. of the 1 st International Scientific Congress: Tourism and Culture for Sustainable Development, Athens, 19-21/5/1998. [4] Έρευνα Ζήτησης Αερομεταφορών Ν. Κρήτης και Κατάρτισης Γενικού Σχεδίου Ανάπτυξης (Master Plan) Κρατικού Αερολιμένα Ηρακλείου Ν. Καζαντζάκης, Τομέας Μεταφορών & Συγκοινωνιακής Υποδομής-ΕΜΠ, [5] Αμπακούμκιν, Κ., Αεροδρόμια, Εκδόσεις Συμμετρία, [6] ICAO, Annex 14, Aerodrome Design and Operations, 2nd Ed., [7] Ashford, N., Wright, H. Paul, Airport Engineering, ed. John Wiley & Sons, INC., 3rd Ed., [8] IATA, Airport Development Reference Manual, 8 th Ed., Montreal, Geneva, [9] Ashford, N., Martin Stanton, H. P., & Moore, A. Clifton, Airport Operations. Εd. McGraw-Hill, 2 nd ed., 1997.

Το προφίλ του Τουρισμού στη Κρήτη βάσει της Έρευνας Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος

Το προφίλ του Τουρισμού στη Κρήτη βάσει της Έρευνας Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος Το προφίλ του Τουρισμού στη Κρήτη βάσει της Έρευνας Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος Επεξεργασία:La.Re.T.S.A.& Quantos S.A. ΤτΕ Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών / Διεύθυνση Στατιστικής Η Έρευνα Συνόρων για

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφοριακή Μελέτη του νέου Λιμένα Χίου - Προτάσεις

Κυκλοφοριακή Μελέτη του νέου Λιμένα Χίου - Προτάσεις 1ο Επιστημονικό Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Χίου Χίος, 5-7 Οκτωβρίου 2018 Κυκλοφοριακή Μελέτη του νέου Λιμένα Χίου - Προτάσεις Γιώργος Γιαννής 1 Ελένη Βλαχογιάννη 2 Αναστάσιος Δραγομάνοβιτς 3 Φωτεινή

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ MONOSTOP THERMO ΚΑΙ MONOSTOP THERMO ROOF ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ BERLING ΣΤΟΝ ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΤΟΜΕΑ Ιούλιος 2015 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Εξελίξεις στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας

Εξελίξεις στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας Εξελίξεις στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας και στον Ελληνικό και Παγκόσμιο Τουρισμό το 2017 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ 2 3 Εξελίξεις

Διαβάστε περισσότερα

ιεθνής Αερολιµένας Αθηνών Η Προετοιµασία για τους Ολυµπιακούς Αγώνες

ιεθνής Αερολιµένας Αθηνών Η Προετοιµασία για τους Ολυµπιακούς Αγώνες ιεθνής Αερολιµένας Αθηνών Η Προετοιµασία για τους Ολυµπιακούς Αγώνες Στόχος µας Να προσφέρουµε την καλύτερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτηση στην Ολυµπιακή Οικογένεια Να διατηρήσουµε το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

Απογραφές Γεωμετρικό μοντέλο Γραμμικό μοντέλο

Απογραφές Γεωμετρικό μοντέλο Γραμμικό μοντέλο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τομέας Υδατικών Πόρων Μάθημα: Αστικά Υδραυλικά Έργα Μέρος Α: Υδρευτικά έργα Άσκηση ΔΕ1: Εκτίμηση παροχών σχεδιασμού έργων υδροδότησης οικισμού Σύνταξη

Διαβάστε περισσότερα

Αεροµεταφορές του σήµερα και του αύριο

Αεροµεταφορές του σήµερα και του αύριο Αεροµεταφορές του σήµερα και του αύριο ιεθνές Αεροδρόµιο Αθηνών 20-21 21 Απριλίου 2010 Αεροµεταφορές και Αερολιµένες στην Ελλάδα: Επενδυτική Πολιτική και Μακροοικονοµικές Επιδράσεις ΘΕΟ ΩΡΟΣ ΤΣΕΚΕΡΗΣ ΚΕΝΤΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

Click to add subtitle

Click to add subtitle Company LOGO ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Click to add subtitle ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Δ.,ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗ Μ, CRANFIELD UNIVERSITY,SoE Department of Fluid mechanics and Computational

Διαβάστε περισσότερα

Εξελίξεις στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας 2018 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ

Εξελίξεις στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας 2018 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ Εξελίξεις στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας 2018 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ 2 3 Παγκόσμιο Τουριστικό Περιβάλλον, 2018 ΑΜΕΡΙΚΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Δαβλιάκος Φίλιππος Ποσοστά τουρισμού της Λέσβου Α'1 27/11/2016

Δαβλιάκος Φίλιππος Ποσοστά τουρισμού της Λέσβου Α'1 27/11/2016 Δαβλιάκος Φίλιππος Ποσοστά τουρισμού της Λέσβου Α'1 27/11/2016 Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για την εξέλιξη των αφίξεων τουριστών με αεροπλάνο στη Λέσβο, μετά το Μάιο και τον Ιούνιο. Ειδικότερα, σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

Προοπτικές ανάπτυξης αεροδρομίου Σαντορίνης

Προοπτικές ανάπτυξης αεροδρομίου Σαντορίνης Προοπτικές ανάπτυξης αεροδρομίου Σαντορίνης Ν. Ευσταθόπουλος 1, Α. Σαλονικίδου 2, L.Sims 1, Γ. Αϋφαντοπούλου 2 & A. Richetta 1 1 IBI Group (UK) Ltd. 2 TRUTh s.a Περίληψη Το αεροδρόμιο της Σαντορίνης παρουσιάζει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΠΜΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ & ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΑΣΚΗΣΗ 3 ΚΕΜΕΡΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

E Λ Λ Η N I K H Σ T A T Ι Σ Τ Ι Κ Η. Η μ ε ρ ο λ ό γ ι ο. α ν α κ ο ι ν ώ σ ε ω ν Δ Ε Λ Τ Ι Ω Ν Τ Υ Π Ο Y

E Λ Λ Η N I K H Σ T A T Ι Σ Τ Ι Κ Η. Η μ ε ρ ο λ ό γ ι ο. α ν α κ ο ι ν ώ σ ε ω ν Δ Ε Λ Τ Ι Ω Ν Τ Υ Π Ο Y E Λ Λ Η N I K H Σ T A T Ι Σ Τ Ι Κ Η Α Ρ Χ Η Η μ ε ρ ο λ ό γ ι ο α ν α κ ο ι ν ώ σ ε ω ν Δ Ε Λ Τ Ι Ω Ν Τ Υ Π Ο Y 2 01 5 2 0 1 5 2 0 1 5 2 0 1 5 2 0 1 5 Δ Ε Λ Τ ΙΑ ΤΥ Π Ο Υ Χ ΡΟ Ν Ο Σ Α Ν ΑΦ Ο Ρ Α Σ Η Μ

Διαβάστε περισσότερα

Αποτίμηση των υπηρεσιών πυροπροστασίας και διάσωσης σε ελληνικούς αερολιμένες

Αποτίμηση των υπηρεσιών πυροπροστασίας και διάσωσης σε ελληνικούς αερολιμένες Αποτίμηση των υπηρεσιών πυροπροστασίας και διάσωσης σε ελληνικούς αερολιμένες Ι.Φραντζεσκάκης, Ι.Γκόλιας, Γ.Γιαννής, Κ.Παπαχατζάκης Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής, Τμ. Πολιτικών Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ «ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ»

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ «ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ» ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ «ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 2016 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΩΝ Αριθ. Πρωτ. Δ/ΝΣΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ Δ1/Β/

Διαβάστε περισσότερα

5000 Γεωµετρικό µοντέλο 4500 Γραµµικό µοντέλο 4000 3500 3000 2500 2000 1500 1991 2001 2011 2021 2031 2041 2051

5000 Γεωµετρικό µοντέλο 4500 Γραµµικό µοντέλο 4000 3500 3000 2500 2000 1500 1991 2001 2011 2021 2031 2041 2051 Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τοµέας Υδατικών Πόρων Μάθηµα: Αστικά Υδραυλικά Έργα Μέρος Α: Υδρευτικά έργα Άσκηση Ε1: Εκτίµηση παροχών σχεδιασµού έργων υδροδότησης οικισµού Σύνταξη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΤΡΟΧΟΔΡΟΜΟΙ ΔΑΠΕΔΑ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΤΡΟΧΟΔΡΟΜΟΙ ΔΑΠΕΔΑ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ Αεροδρόµια και αεροπορικές µεταφορές ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΤΡΟΧΟΔΡΟΜΟΙ ΔΑΠΕΔΑ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ Χριστίνα Μηλιώτη cmilioti@mail.ntua.gr Τµήµα Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστήµιο Πατρών Τροχόδρομοι και διάδρομοι Αεροδρόμιο Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET06: ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET06: ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης καταγράφει δεδομένα σχετικά με τα αεροδρόμια, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα λιμάνια που βρίσκονται στις Περιφέρειες της Ζώνης Επιρροής

Διαβάστε περισσότερα

ε ι δ ι κ η ε ν η μ ε ρ ω τ ι κ η ε κ δ ο σ η ΣTATIΣTIKEΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΠEIPAIAΣ 2012 EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ε ι δ ι κ η ε ν η μ ε ρ ω τ ι κ η ε κ δ ο σ η ΣTATIΣTIKEΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΠEIPAIAΣ 2012 EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΙΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤ ε ι δ ι κ η ε ν η μ ε ρ ω τ ι κ η ε κ δ ο σ η ΣTATIΣTIKEΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠEIPAIAΣ 2012 EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Διεύθυνση: Στατιστικών Τομέα Εμπορίου και Υπηρεσιών Τμήμα: Στατιστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΙΝΗΣΗ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΙΝΗΣΗ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 25 Νοεμβρίου 2016 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΙΝΗΣΗ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, 2015 Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει, για πρώτη φορά, με Δελτίο Τύπου

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσιος Σχεδιασµός Εξισορρόπησης Φορτίου για το Έτος 2015 Απρίλιος 2014 ΕΣΦΑ Α. Ε. Σελ.1/14

Ετήσιος Σχεδιασµός Εξισορρόπησης Φορτίου για το Έτος 2015 Απρίλιος 2014 ΕΣΦΑ Α. Ε. Σελ.1/14 Ετήσιος Σχεδιασµός Εξισορρόπησης Φορτίου για το Έτος 2015 Απρίλιος 2014 Σελ.1/14 1. Εισαγωγή Η παρούσα έκθεση συντάσσεται στο πλαίσιο των διατάξεων της παραγράφου 2.γ του Άρθρου 68 του Νόµου 4001/2011,

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη για την Ένταση και τη Διεύθυνση των Ανέμων στη Θαλάσσια Περιοχή της Μεσογείου.

Μελέτη για την Ένταση και τη Διεύθυνση των Ανέμων στη Θαλάσσια Περιοχή της Μεσογείου. Μελέτη για την Ένταση και τη Διεύθυνση των Ανέμων στη Θαλάσσια Περιοχή της Μεσογείου. Στο πλαίσιο του προγράμματος INTERRREG IIIb/WERMED (Weatherrouting dans la Méditerranée Occidentale) το Εθνικό Αστεροσκοπείο

Διαβάστε περισσότερα

Επίπεδο C σηµαίνει αναχώρηση οχηµάτων από την αφετηρία µε µεγάλες

Επίπεδο C σηµαίνει αναχώρηση οχηµάτων από την αφετηρία µε µεγάλες ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Τα πρώτα αποτελέσµατα της έρευνας αξιολόγησης υπηρεσιών και δικτύου του ΟΑΣΘ την οποία διεξάγει το Ινστιτούτο Μεταφορών για λογαριασµό του Συµβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ),

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2011 (προσωρινά στοιχεία)

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2011 (προσωρινά στοιχεία) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ Η συνολική πληρότητα κλινών στα ξενοδοχειακά καταλύματα (πλην κάμπινγκ), ανήλθε κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 211 σε 58,4

Διαβάστε περισσότερα

Συνδυασμένα Συστήματα Μεταφορών στον Τουρισμό

Συνδυασμένα Συστήματα Μεταφορών στον Τουρισμό Έξυπνες λύσεις για την προώθηση του θεματικού τουρισμού στην περιοχή της Ηπείρου Ιωάννινα, 29 Μαρτίου 2016 Συνδυασμένα Συστήματα Μεταφορών στον Τουρισμό Γιώργος Γιαννής, Καθηγητής ΕΜΠ, www.nrso.ntua.gr/geyannis

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσιος Σχεδιασµός Εξισορρόπησης Φορτίου για το Έτος 2018 Απρίλιος 2017 ΕΣΦΑ Α. Ε. Σελ.1/14

Ετήσιος Σχεδιασµός Εξισορρόπησης Φορτίου για το Έτος 2018 Απρίλιος 2017 ΕΣΦΑ Α. Ε. Σελ.1/14 Ετήσιος Σχεδιασµός Εξισορρόπησης Φορτίου για το Έτος 2018 Απρίλιος 2017 Σελ.1/14 1. Εισαγωγή Η παρούσα εισήγηση συντάσσεται στο πλαίσιο των διατάξεων της παραγράφου 2.γ του Άρθρου 68 του Νόµου 4001/2011,

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Τουριστικού Προϊόντος Κρήτης, Αξιολόγηση ποιότητας τουριστικών υπηρεσιών

Έρευνα Τουριστικού Προϊόντος Κρήτης, Αξιολόγηση ποιότητας τουριστικών υπηρεσιών Έρευνα Τουριστικού Προϊόντος Κρήτης, Αξιολόγηση ποιότητας τουριστικών υπηρεσιών Παναγιώτης Μανωλιτζάς Εργαστήριο σχεδιασμού & Ανάπτυξης συστημάτων Υποστήριξης Αποφάσεων Πολυτεχνείο Κρήτης ΔΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ EΛΛHNIKH ΔHMOKPATIA ΞENOΔOXEIAKO EΠIMEΛHTHPIO THΣ EΛΛAΔOΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2015 Τίτλος : Απουσιάζει ο Τουρισμός από τον προεκλογικό διάλογο Ενόψει της προγραμματισμένης για σήμερα τηλεμαχίας

Διαβάστε περισσότερα

Το προφίλ του Τουρισµού στη Ρόδο βάσει της Έρευνας Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος Επεξεργασία:Τράπεζα της Ελλάδος - ιεύθυνση Στατιστικής & Quantos S.A. Η Έρευνα Συνόρων για την Εκτίµηση του Ταξιδιωτικού

Διαβάστε περισσότερα

Οδοποιία ΙΙ Η ΧΩΡΙΚΗ ΚΑΙ Η ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΤΟΥ. Κωνσταντίνος Αντωνίου Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ

Οδοποιία ΙΙ Η ΧΩΡΙΚΗ ΚΑΙ Η ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΤΟΥ. Κωνσταντίνος Αντωνίου Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Σχολή Αγρονό ων Το ογράφων Μηχανικών ΕΜΠ Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής Οδοποιία ΙΙ Κωνσταντίνος Αντωνίου Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ antoniou@central.ntua.gr Η ΧΩΡΙΚΗ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Υ.Α. Οικ. Β- 54871/4060/2003 (Β 1364). (Κατ εξουσιοδότηση της παραγράφου 1 του άρθρου 7 του Ν. 2963/2001)

Υ.Α. Οικ. Β- 54871/4060/2003 (Β 1364). (Κατ εξουσιοδότηση της παραγράφου 1 του άρθρου 7 του Ν. 2963/2001) Υ.Α. Οικ. Β- 54871/4060/2003 (Β 1364). (Κατ εξουσιοδότηση της παραγράφου 1 του άρθρου 7 του Ν. 2963/2001) «Όροι, προϋποθέσεις και διαδικασία για το χαρακτηρισμό μιας περιοχής ως αστικής, μιας γραμμής ως

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσιος Σχεδιασµός Εξισορρόπησης Φορτίου για το Έτος 2017 Απρίλιος 2016 ΕΣΦΑ Α. Ε. Σελ.1/14

Ετήσιος Σχεδιασµός Εξισορρόπησης Φορτίου για το Έτος 2017 Απρίλιος 2016 ΕΣΦΑ Α. Ε. Σελ.1/14 Ετήσιος Σχεδιασµός Εξισορρόπησης Φορτίου για το Έτος 2017 Απρίλιος 2016 Σελ.1/14 1. Εισαγωγή Η παρούσα εισήγηση συντάσσεται στο πλαίσιο των διατάξεων της παραγράφου 2.γ του Άρθρου 68 του Νόµου 4001/2011,

Διαβάστε περισσότερα

Εξελίξεις στον Παγκόσμιο και τον Ελληνικό Τουρισμό

Εξελίξεις στον Παγκόσμιο και τον Ελληνικό Τουρισμό Εξελίξεις στον Παγκόσμιο και τον Ελληνικό Τουρισμό και στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας το 2015 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ 2 3

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικά Εναρκτήριας Συνάντησης Έργου

Πρακτικά Εναρκτήριας Συνάντησης Έργου Πρακτικά Εναρκτήριας Συνάντησης Έργου ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ (i-student trip) Ημερομηνία: Πέμπτη 25 Απριλίου 2013 Ώρα: 10:00 π. μ. Τόπος: Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

Η ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗ 26 27 Φεβρουαρίου 2014, Athens Ledra Hotel, Αθήνα Η ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗ Καθ. Ζαχαράτος Γεράσιμος Δρ. Μαρκάκη Μαρία Πανούση Σοφία Δρ. Σώκλης Γιώργος Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία αποτίμησης επενδυτικών σχεδίων στα αεροδρόμια. Η εμπειρία από την περίπτωση του Κρατικού Αερολιμένα της Σαντορίνης

Μεθοδολογία αποτίμησης επενδυτικών σχεδίων στα αεροδρόμια. Η εμπειρία από την περίπτωση του Κρατικού Αερολιμένα της Σαντορίνης Μεθοδολογία αποτίμησης επενδυτικών σχεδίων στα αεροδρόμια. Η εμπειρία από την περίπτωση του Κρατικού Αερολιμένα της Σαντορίνης e-mail: sambra@.unipi.gr Μεθοδολογία αποτίμησης επενδυτικών σχεδίων στα αεροδρόμια.

Διαβάστε περισσότερα

Αποτίµηση των υπηρεσιών πυροπροστασίας και διάσωσης σε ελληνικούς αερολιµένες

Αποτίµηση των υπηρεσιών πυροπροστασίας και διάσωσης σε ελληνικούς αερολιµένες Πανεπιστήµιο Πατρών Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων ιεθνές Συνέδριο Αεροµεταφορές και Αεροδρόµια Πάτρα, 3-4 εκεµβρίου 2001 Αποτίµηση των υπηρεσιών πυροπροστασίας και διάσωσης σε ελληνικούς αερολιµένες

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση και Σχεδιασμός Μεταφορών Ι Ανάλυση Μεταφορικής Ζήτησης

Ανάλυση και Σχεδιασμός Μεταφορών Ι Ανάλυση Μεταφορικής Ζήτησης Ανάλυση Μεταφορικής Ζήτησης Παναγιώτης Παπαντωνίου Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, Συγκοινωνιολόγος ppapant@upatras.gr Πάτρα, 2017 Περιεχόμενα Χαρακτηριστικά της Ζήτησης για μετακίνηση Ανάλυση καμπύλης μεταφορικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ Εισαγωγή

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ Εισαγωγή 1 ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ Εισαγωγή Η ανάλυση ευαισθησίας μιάς οικονομικής πρότασης είναι η μελέτη της επιρροής των μεταβολών των τιμών των παραμέτρων της πρότασης στη διαμόρφωση της τελικής απόφασης. Η ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

Χωρητικότητα Αεροδροµίου

Χωρητικότητα Αεροδροµίου Αεροδρόµια και αεροπορικές µεταφορές Χωρητικότητα Αεροδροµίου Χριστίνα Μηλιώτη cmilioti@mail.ntua.gr Τµήµα Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστήµιο Πατρών Ευχαριστίες Οι διαφάνειες του µαθήµατος περιέχουν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΣΒΑΚ) ΔΗΜΟΥ ΛΕΡΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΣΒΑΚ) ΔΗΜΟΥ ΛΕΡΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΣΒΑΚ) ΔΗΜΟΥ ΛΕΡΟΥ ΔΗΜΟΣ ΛΕΡΟΥ 03/10/2018 VMC TEXNIKH E.E. Νηρέως 10 Π.Φάληρο 17561 τηλ:(210)9854850 fax.:(210)9858929 email: info@vmconsulting.gr www.vmconsulting.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL σχετικά με τις υπηρεσίες εδάφους στους αερολιμένες της Ένωσης

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL σχετικά με τις υπηρεσίες εδάφους στους αερολιμένες της Ένωσης ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού 30.5.2012 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με τις υπηρεσίες εδάφους στους αερολιμένες της Ένωσης Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού Εισηγητής: Artur

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΝΟΥΆΡΙΟΣ 31 ΤΡΊΤΗ 1 ΚΥΡΙΑΚΉ 30 ΔΕΥΤΈΡΑ 20 ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 25 ΤΕΤΆΡΤΗ 26 ΠΈΜΠΤΗ 28 ΣΆΒΒΑΤΟ 22 ΚΥΡΙΑΚΉ 6 ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 7 ΣΆΒΒΑΤΟ 8 ΚΥΡΙΑΚΉ 9 ΔΕΥΤΈΡΑ

ΙΑΝΟΥΆΡΙΟΣ 31 ΤΡΊΤΗ 1 ΚΥΡΙΑΚΉ 30 ΔΕΥΤΈΡΑ 20 ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 25 ΤΕΤΆΡΤΗ 26 ΠΈΜΠΤΗ 28 ΣΆΒΒΑΤΟ 22 ΚΥΡΙΑΚΉ 6 ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 7 ΣΆΒΒΑΤΟ 8 ΚΥΡΙΑΚΉ 9 ΔΕΥΤΈΡΑ ΙΑΝΟΥΆΡΙΟΣ Δεκέμβριος 2016 1 ΚΥΡΙΑΚΉ Πρωτοχρονιά 17 ΤΡΊΤΗ Φεβρουάριος 1 Πέμπτη 2 Παρασκευή 3 Σάββατο 4 Κυριακή 5 Δευτέρα 6 Τρίτη 7 Τετάρτη 8 Πέμπτη 9 Παρασκευή 10 Σάββατο 11 Κυριακή 12 Δευτέρα 13 Τρίτη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΖ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ Α ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΜΕ. Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΖ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ Α ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΜΕ. Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016 ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΖ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ Α ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΜΕ Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016 Η με αριθμό με αριθμό 951/6-6-2016 επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου κύκλου του Βουλευτή

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση της επίδοσης των αεροδρομίων στα Ελληνικά νησιά

Αξιολόγηση της επίδοσης των αεροδρομίων στα Ελληνικά νησιά «5 ο Αεροπορικό Συνέδριο: Οι Αερομεταφορές του Σήμερα και του Αύριο», Ελληνική Αεροπορική Ένωση, 14-15 Μαΐου 2018 Αξιολόγηση της επίδοσης των αεροδρομίων στα Ελληνικά νησιά Δ. Τσούκα 1, Α. Μπαλλής 2, Τ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ «ΜΕΛΕΤΗ ΚΟΚΚΙΝΑΡΑ-ΗΡΟΔΟΤΟΥ ΗΡΟΔΟΤΟΥ-ΠΟΝΤΟΥ-ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ» Θ. ΜΑΥΡΟΓΕΩΡΓΗΣ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ «ΜΕΛΕΤΗ ΚΟΚΚΙΝΑΡΑ-ΗΡΟΔΟΤΟΥ ΗΡΟΔΟΤΟΥ-ΠΟΝΤΟΥ-ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ» Θ. ΜΑΥΡΟΓΕΩΡΓΗΣ «ΜΕΛΕΤΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΠΕΡΙΞ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ-Χ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ- ΚΟΚΚΙΝΑΡΑ-ΗΡΟΔΟΤΟΥ ΗΡΟΔΟΤΟΥ-ΠΟΝΤΟΥ-ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ» ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ Θ.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΔΙΑΚΡΙΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΔΙΑΚΡΙΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΔΙΑΚΡΙΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ 2.1 Εισαγωγή Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί για να προσομοιωθεί ένα σύστημα έχει άμεση σχέση με το μοντέλο που δημιουργήθηκε για το σύστημα. Αυτό ισχύει και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2010 (προσωρινά στοιχεία)

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2010 (προσωρινά στοιχεία) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Δ Ε Λ Τ Ι Ο Πειραιάς, 17 Φεβρουαρίου 211 Τ Υ Π Ο Υ Μείωση των αφίξεων (2,6) και διανυκτερεύσεων (2,1) στη συνολική κίνηση των καταλυμάτων ξενοδοχειακού τύπου

Διαβάστε περισσότερα

Ζήτηση αεροπορικών θέσεων Σύγκριση 2013-2014

Ζήτηση αεροπορικών θέσεων Σύγκριση 2013-2014 Ζήτηση αεροπορικών θέσεων Σύγκριση 2013-2014 Dr. Άρης Ίκκος Εισαγωγή - 1 70% εισερχόμενου τουρισμού έρχεται αεροπορικώς στην Ελλάδα Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 90% σε πολλά νησιά Ο προγραμματισμός θέσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΟΔΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ. Απόστολος Ζιακόπουλος

ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΟΔΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ. Απόστολος Ζιακόπουλος 1 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΟΔΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ Απόστολος Ζιακόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικό Δελτίο Νο. 12 Δεκέμβριος Ινστιτούτο ΣΕΤΕ Λεωφ. Αμαλίας Αθήνα

Στατιστικό Δελτίο Νο. 12 Δεκέμβριος Ινστιτούτο ΣΕΤΕ Λεωφ. Αμαλίας Αθήνα Στατιστικό Δελτίο Νο. 12 Δεκέμβριος 2015 Ινστιτούτο ΣΕΤΕ Λεωφ. Αμαλίας 34 105 58 Αθήνα www.insete.gr info@insete.gr 2.500.000 ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ Με μια ματιά Διοικητικά Στοιχεία ΟΔΙΚΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ 2.000.000

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικό Δελτίο Aύγουστος

Στατιστικό Δελτίο Aύγουστος Στατιστικό Δελτίο Aύγουστος 2019 2 Στατιστικό Δελτίο Aύγουστος 2019 3 Ευχαριστίες Η δημιουργία του παρόντος δελτίου βασίζεται αφενός σε δημόσια διαθέσιμες πηγές και αφετέρου σε στοιχεία που μας παρέχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ: ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΙΣ Ο ΟΥΣ Γ. ΧΑΛΚΙ Η ΚΑΙ ΜΕΓ. ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΥ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

ΜΕΛΕΤΗ: ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΙΣ Ο ΟΥΣ Γ. ΧΑΛΚΙ Η ΚΑΙ ΜΕΓ. ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΥ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΜΕΛΕΤΗ: ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΙΣ Ο ΟΥΣ Γ. ΧΑΛΚΙ Η ΚΑΙ ΜΕΓ. ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΥ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ Α ΣΤΑ ΙΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕΛΕΤΗΣ Η µελέτη έχει ως

Διαβάστε περισσότερα

Στο διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι πρωτοστατούν τρεις βιομηχανίες «υπέρ υπηρεσιών»: - Η τεχνολογία της πληροφορικής, - οι επικοινωνίες και

Στο διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι πρωτοστατούν τρεις βιομηχανίες «υπέρ υπηρεσιών»: - Η τεχνολογία της πληροφορικής, - οι επικοινωνίες και Αθήνα, 16 Μαΐου 2016 Αξιότιμη κα Πρόεδρε, Ευχαριστώ για την πρόσκληση συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη και σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία διοργάνωσης. Κύριοι Βουλευτές Κυρίες και

Διαβάστε περισσότερα

Συμπεράσματα από την ανάλυση για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Συμπεράσματα από την ανάλυση για την Ευρωπαϊκή Ένωση Ενεργειακή πολιτική για την Ελλάδα: σύγκλιση ή απόκλιση από την Ευρωπαϊκή προοπτική; Π. Κάπρου, Καθηγητή ΕΜΠ Εισαγωγή Πρόσφατα δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση Ενέργειας, η έκδοση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΘΟΡΥΒΟΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ «ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ»

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΘΟΡΥΒΟΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ «ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ» ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ 8 ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΘΟΡΥΒΟΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ «ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ» Dr. Κωνσταντίνος ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ Αναπληρωτής

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθύνσεις και εργαλεία για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων

Κατευθύνσεις και εργαλεία για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων Κατευθύνσεις και εργαλεία για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων ΚΑΠΕ, 21 Ιουνίου 2016 Κωνσταντίνος Αλβανός, ΜΒΑ Μέλος Δ.Σ. Ένωσης Ελληνικών Επιχειρήσεων Θέρμανσης και Ενέργειας Ανακαίνιση υφιστάμενης οικοδομής

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 146/150 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2017/976 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 7ης Ιουνίου 2017 που αφορά την έγκριση της απόφασης παρέκκλισης σύμφωνα με το άρθρο 9 της οδηγίας 96/67/ΕΚ του Συμβουλίου σχετικά με την παροχή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 8 ο /22-4-2013 ΑΠΟΦΑΣΗ 459/2013

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 8 ο /22-4-2013 ΑΠΟΦΑΣΗ 459/2013 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΘΕΜΑ: 65 ο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 8 ο /22-4-2013 ΑΠΟΦΑΣΗ 459/2013 Έγκριση δαπάνης διαφημιστικής προβολής και σύναψη σύμβασης που αφορά

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικό Δελτίο Νο. 8 Αύγουστος 2015

Στατιστικό Δελτίο Νο. 8 Αύγουστος 2015 Στατιστικό Δελτίο Νο. 8 Αύγουστος 2015 Ινστιτούτο ΣΕΤΕ Λεωφ. Αμαλίας 34 105 58 Αθήνα www.insete.gr info@insete.gr Εισαγωγή Το παρόν τεύχος του SETE Intelligence Newsletter Data, περιλαμβάνει: Αναλυτικά

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετωπίζοντας την Εποχικότητα της Αεροπορικής Κίνησης στη Ρόδο και την Κρήτη μέσα από τις Αεροπορικές Εταιρείες Χαμηλών Ναύλων.

Αντιμετωπίζοντας την Εποχικότητα της Αεροπορικής Κίνησης στη Ρόδο και την Κρήτη μέσα από τις Αεροπορικές Εταιρείες Χαμηλών Ναύλων. Αντιμετωπίζοντας την Εποχικότητα της Αεροπορικής Κίνησης στη Ρόδο και την Κρήτη μέσα από τις Αεροπορικές Εταιρείες Χαμηλών Ναύλων Παύλος Αρβανίτης Ερευνητής ΕΤΕΜ Δρ Ανδρέας Παπαθεοδώρου Αν. Καθηγητής Παν.

Διαβάστε περισσότερα

ε ι δ ι κ η ε ν η μ ε ρ ω τ ι κ η ε κ δ ο σ η ΣTATIΣTIKEΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΠEIPAIAΣ 2011 EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ε ι δ ι κ η ε ν η μ ε ρ ω τ ι κ η ε κ δ ο σ η ΣTATIΣTIKEΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΠEIPAIAΣ 2011 EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΙΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤ ε ι δ ι κ η ε ν η μ ε ρ ω τ ι κ η ε κ δ ο σ η ΣTATIΣTIKEΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠEIPAIAΣ 2011 EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Διεύθυνση: Στατιστικών Τομέα Εμπορίου και Υπηρεσιών Τμήμα: Στατιστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2009 (προσωρινά στοιχεία)

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2009 (προσωρινά στοιχεία) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ Η συνολική πληρότητα κλινών στα ξενοδοχειακά καταλύματα (πλην κάμπινγκ), ανήλθε

Διαβάστε περισσότερα

2. Τίτλος έργου: ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

2. Τίτλος έργου: ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α. Γενικά Στοιχεία 1. Περιφέρεια: Κεντρικής Μακεδονίας Νοµός: Θεσσαλονίκης ΟΤΑ: ήµος Θεσσαλονίκης 2. Τίτλος έργου: ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 3. Υπεύθυνος έργου

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτης Τουριστικής Δαπάνης στην περιοχή της Μεσογείου

Δείκτης Τουριστικής Δαπάνης στην περιοχή της Μεσογείου Δείκτης Τουριστικής Δαπάνης περιοχή της Μεσογείου Σεπτέμβριος Δεκέμβριος 2011 Καταναλωτική δαπάνη εισερχόμενου τουρισμού σε έξι Μεσογειακές χώρες, με επιμέρους στοιχεία για την Ελλάδα Φεβρουάριος 2012

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (ΣΑΣ)

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (ΣΑΣ) ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (ΣΑΣ) Οργανωτικές Δομές ΑΣ Συστήματα που ανήκουν στο κράτος, το οποίο και τα διαχειρίζεται. Συστήματα που ανήκουν σε ιδιώτη, ο οποίος και τα διαχειρίζεται. Συστήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Ο.Λ.Θ. Α.Ε.) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: Μελέτη Προγραμματικού Σχεδίου (MASTER PLAN) Λιμένος Θεσσαλονίκης ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ: ΠΡΟΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΟΙΒΗ: Ο.Λ.Θ. Α.Ε. 395.000,00 (χωρίς Φ.Π.Α.) ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1. Χαρακτηριστικά του παγκόσμιου τουριστικού προϊόντος... 19 1.2. Η ανάπτυξη των εναλλακτικών και ειδικών μορφών τουρισμού... 21 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 2.1.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Έτος 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Έτος 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 8 Σεπτεμβρίου 2017 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Έτος 2016 Από τα στοιχεία της έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018 (προσωρινά στοιχεία)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018 (προσωρινά στοιχεία) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 2 Δεκεμβρίου 218 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 218 (προσωρινά στοιχεία)

Διαβάστε περισσότερα

Επικαιροποιημένος Ετήσιος Σχεδιασμός Εξισορρόπησης Φορτίου για το έτος 2010

Επικαιροποιημένος Ετήσιος Σχεδιασμός Εξισορρόπησης Φορτίου για το έτος 2010 Επικαιροποιημένος Ετήσιος Σχεδιασμός Εξισορρόπησης Φορτίου για το έτος 2010 Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) Α.Ε Φεβρουάριος 2010 1. Εισαγωγή Το παρόν πρόγραμμα συντάσσεται βάσει

Διαβάστε περισσότερα

Θέσπιση κοινών κανόνων αποζηµίωσης των επιβατών αεροπορικών µεταφορών ***II

Θέσπιση κοινών κανόνων αποζηµίωσης των επιβατών αεροπορικών µεταφορών ***II P5_TA-PROV(2003)0329 Θέσπιση κοινών κανόνων αποζηµίωσης των επιβατών αεροπορικών µεταφορών ***II Νοµοθετικό ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά µε την κοινή θέση που καθορίστηκε από το Συµβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

Εξελίξεις στον Παγκόσμιο και τον Ελληνικό Τουρισμό

Εξελίξεις στον Παγκόσμιο και τον Ελληνικό Τουρισμό Εξελίξεις στον Παγκόσμιο και τον Ελληνικό Τουρισμό και στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας το 2014 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ 2 Αφίξεις, Εισπράξεις, Πληρωμές ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα 1. Χαρακτηριστικά του ξενοδοχειακού δυναμικού των Ιονίων Νήσων Επιδόσεις των ξενοδοχείων Ιονίων Νησιών... 25

Περιεχόμενα 1. Χαρακτηριστικά του ξενοδοχειακού δυναμικού των Ιονίων Νήσων Επιδόσεις των ξενοδοχείων Ιονίων Νησιών... 25 Περιεχόμενα 1. Χαρακτηριστικά του ξενοδοχειακού δυναμικού των Ιονίων Νήσων... 7 1.1. Γενική εικόνα... 7 1.2. Διαχρονική εξέλιξη ξενοδοχειακού δυναμικού... 9 1.3. Σύνθεση του ξενοδοχειακού δυναμικού 2000

Διαβάστε περισσότερα

Η οδική ασφάλεια στην Ελλάδα και στις τουριστικές περιοχές της

Η οδική ασφάλεια στην Ελλάδα και στις τουριστικές περιοχές της Οδική Ασφάλεια και Τουρισμός Ασφαλή ταξίδια στην Πελοπόννησο Βραχάτι Κορινθίας, 19/3/2016 Η οδική ασφάλεια στην Ελλάδα και στις τουριστικές περιοχές της Γιώργος Γιαννής, Καθηγητής ΕΜΠ, www.nrso.ntua.gr/geyannis

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικό Δελτίο Νο. 30 Ιούνιος 2017

Στατιστικό Δελτίο Νο. 30 Ιούνιος 2017 Στατιστικό Δελτίο Νο. 30 Ιούνιος 2017 Ινστιτούτο ΣΕΤΕ Λεωφ. Αμαλίας 34 105 58 Αθήνα www.insete.gr info@insete.gr SETE Intelligence Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με την προϋπόθεση της αναφοράς στην πηγή Με

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρα Αντιμετώπισης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης

Μέτρα Αντιμετώπισης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης Μέτρα Αντιμετώπισης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης 1. Κατηγοριοποίηση Οχημάτων για την Εφαρμογή των Μέτρων Η εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης προϋποθέτει την κατηγοριοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ. Δρ Μαρία Μαρκάκη, Ερευνήτρια ΙΤΕΠ

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ. Δρ Μαρία Μαρκάκη, Ερευνήτρια ΙΤΕΠ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ Δρ Μαρία Μαρκάκη, Ερευνήτρια ΙΤΕΠ ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μεγέθη Κυκλοφοριακής Ροής

Μεγέθη Κυκλοφοριακής Ροής ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Μεγέθη Κυκλοφοριακής Ροής 2.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η κυκλοφορική ροή (traffic flow) αφορά στην κίνηση οχημάτων ή πεζών σε μια οδό και προσδιορίζεται από μεγέθη κυκλοφορικής ροής (traffic flow variables)

Διαβάστε περισσότερα

Η συνεισφορά του Διεθνούς Aερολιμένα Aθηνών στην Eλληνική οικονομία

Η συνεισφορά του Διεθνούς Aερολιμένα Aθηνών στην Eλληνική οικονομία Η συνεισφορά του Διεθνούς Aερολιμένα Aθηνών στην Eλληνική οικονομία ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΛΕΤΗΣ 2013 Περιεχόμενα 01 Πρόλογος από τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Γιάννη Ν. Παράσχη και τον Καθηγητή

Διαβάστε περισσότερα

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στο σχεδιασμό των παράκτιων έργων Πρόβλεψη και Αντιμετώπιση

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στο σχεδιασμό των παράκτιων έργων Πρόβλεψη και Αντιμετώπιση Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Λιμενικών Έργων Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στο σχεδιασμό των παράκτιων έργων Πρόβλεψη και Αντιμετώπιση Βασιλική Τσουκαλά Αν. Καθηγήτρια

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος: Αεροπλοΐα- Ανάγκες Αεροσκαφών σε καύσιμα

Τίτλος: Αεροπλοΐα- Ανάγκες Αεροσκαφών σε καύσιμα Τίτλος: Αεροπλοΐα- Ανάγκες Αεροσκαφών σε καύσιμα Θέματα: ποσοστά, μοντελοποίηση, ταχύτητα, απόσταση, χρόνος, μάζα, πυκνότητα Διάρκεια: 90 λεπτά Ηλικία: 13-14 Διαφοροποίηση: Ανώτερο επίπεδο: αντίσταση αέρα

Διαβάστε περισσότερα

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 26 Σεπτεμβρίου 2016 Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ (ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ) Από

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ & ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ

ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ & ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ & ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ Εισαγωγή Το 1997 καταργήθηκε (προσωρινά) ο σταθμός Κεραμεικός της Γραμμής 3 του Μετρό της Αθήνας, λόγω μη έγκρισης διέλευσης των σηράγγων κάτω από τον αρχαιολογικό χώρο

Διαβάστε περισσότερα

Στυλιανό Φανουράκη 1/11/2011

Στυλιανό Φανουράκη 1/11/2011 Στυλιανό Φανουράκη ΕΙ Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΟΡΙΣΜΟΙ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ & ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΩΦΕΛΗΜΕΝΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΥΠΟ ΟΜΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Οι Ελληνικές Τουριστικές Εισπράξεις

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Οι Ελληνικές Τουριστικές Εισπράξεις ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ Σταδίου 24, 105 33 Τηλ. 331 2253, 331 0022 Fax: 33 120 33 Email: itep@otenet.gr URL: http://www.itep.gr Αθήνα, 7 Σεπτεµβρίου 2005 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Οι Ελληνικές

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικό Δελτίο Νο. 23 Nοέμβριος 2016

Στατιστικό Δελτίο Νο. 23 Nοέμβριος 2016 Στατιστικό Δελτίο Νο. 23 Nοέμβριος 2016 Ινστιτούτο ΣΕΤΕ Λεωφ. Αμαλίας 34 105 58 Αθήνα www.insete.gr info@insete.gr SETE Intelligence Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με την προϋπόθεση της αναφοράς στην πηγή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΗ: No 1. Προς. Τσιμισκή 29. 54626 Θεσσαλονίκη ΕΡΕΥΝΑ. Ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΗ: No 1. Προς. Τσιμισκή 29. 54626 Θεσσαλονίκη ΕΡΕΥΝΑ. Ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου Εταιρία Ερευνών-Δημοσκοπήσεων Τσιμισκή 3 54625 Θεσσαλονίκη ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΗ: No 1 Προς ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΕΒΕΘ) Τσιμισκή 29 54626 Θεσσαλονίκη ΕΡΕΥΝΑ Ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ - ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΙΜΕ

ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ - ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΙΜΕ ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ - ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΙΜΕ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΜΙΠ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ (1/3) Ικανότητα οχήματος: Ο μέγιστος αριθμός επιβατών που μπορεί να εξυπηρετηθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ Αναγνώριση της περιοχής μελέτης Προβλήματα και ελλείψεις στην κυκλοφοριακή λειτουργία και τις μεταφορικές υποδομές Αυξημένος φόρτος διέλευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. Αναστασία Στρατηγέα. Υπεύθυνη Μαθήματος

ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. Αναστασία Στρατηγέα. Υπεύθυνη Μαθήματος ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Πηγή: Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και

Διαβάστε περισσότερα

Διαστασιολόγηση αεροσταθμών και απαιτούμενες προσαρμογές λόγω της συνθήκης Schengen εμπειρίες από εφαρμογές στην Ελλάδα

Διαστασιολόγηση αεροσταθμών και απαιτούμενες προσαρμογές λόγω της συνθήκης Schengen εμπειρίες από εφαρμογές στην Ελλάδα Διαστασιολόγηση αεροσταθμών και απαιτούμενες προσαρμογές λόγω της συνθήκης Schengen εμπειρίες από εφαρμογές στην Ελλάδα Δρ. Α. Μπαλλής 1, Λεκτ., Δρ. Δ. Τσούκα 2 και Ιρ.Αμπακούμκιν 3 1 Τομέας Μεταφορών

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση και Σχεδιασμός Μεταφορών Ι Δειγματοληψία - Μέθοδοι συλλογής στοιχείων

Ανάλυση και Σχεδιασμός Μεταφορών Ι Δειγματοληψία - Μέθοδοι συλλογής στοιχείων Δειγματοληψία - Μέθοδοι συλλογής στοιχείων Παναγιώτης Παπαντωνίου Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, Συγκοινωνιολόγος ppapant@upatras.gr Πάτρα, 2017 Στόχοι Βασικές έννοιες στατιστικής Μέθοδοι συλλογής στοιχείων

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση Αξιολόγησης για το Ξενώνα Νέων του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου Περίοδος Αξιολόγησης: Ιανουάριος 2012 Οκτώβριος 2013

Έκθεση Αξιολόγησης για το Ξενώνα Νέων του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου Περίοδος Αξιολόγησης: Ιανουάριος 2012 Οκτώβριος 2013 Έκθεση Αξιολόγησης για το Ξενώνα Νέων του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου Περίοδος Αξιολόγησης: Ιανουάριος 2012 Οκτώβριος 2013 ΒΚ/18.01.015 Α 5 Σελίδα 1 από 9 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑ ΣΕΛΙΔΑ 1. Ενότητα 1 Κατανομή ενοίκων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΝ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΝ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΝ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ Π. Ανέστης Partner Howrey LLP, Brussels Απρίλιος 2010 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σηµαντική τάση αναδιοργάνωσης του τοµέα των αεροµεταφορών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ 2009 (οριστικά στοιχεία)

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ 2009 (οριστικά στοιχεία) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 21 Σεπτεμβρίου 2010 Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ Μείωση κατά 5,6 ποσοστιαίες μονάδες της ετήσιας πληρότητας κλινών κατά το, σε σχέση με το ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 2701 /

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 2701 / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 2701 /19-05-2016 Σύμφωνα με: α) τις διατάξεις των άρθρων 123, 124, 135 και 136 του Ν. 4072/2012 (ΦΕΚ

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμιος και Ελληνικός Τουρισμός

Παγκόσμιος και Ελληνικός Τουρισμός ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ RESEARCH INSTITUTE FOR TOURISΜ Παγκόσμιος και Ελληνικός Τουρισμός I. Παγκόσμιος Τουρισμός Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού

Διαβάστε περισσότερα

Οι συγκοινωνιακές προκλήσεις της Αστικής Σήραγγας Ηλιούπολης

Οι συγκοινωνιακές προκλήσεις της Αστικής Σήραγγας Ηλιούπολης Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής Οι συγκοινωνιακές προκλήσεις της Αστικής Σήραγγας Ηλιούπολης Γ. Γιαννής, Καθηγητής ΕΜΠ Π. Παπαντωνίου,

Διαβάστε περισσότερα

Eθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών EMΠ

Eθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών EMΠ Eθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών EMΠ Ανάπτυξη μοντέλου βελτιστοποίησης της κατανομής πόρων για την συντήρηση των λιμένων της Ελλάδας Σωτήριος Χαριζόπουλος Επιβλέποντες: Γιώργος Γιαννής,

Διαβάστε περισσότερα